1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.01.19. 08:56 HaFr

Miért nem állnak ki a zsidók a cigányok mellett (és más történetek)

Képtalálat a következőre: „zsidó cigány”

Magyarország: a szolidaritás számára felperzselt föld. Többször beszéltem már ezen a blogon arról, hogy a magyarok politikai nyelvének (tudásának) messze legfejlettebb rétegévé az utóbbi százötven év során az etnicizmus  vált: olyan nyelvvé, amely meghatározza a gondolkodást, de ami még fontosabb, a gondolkodás előtti érzelmeket, reflexeket. A magyarok nemzeti identitása etnicista (nem pedig politikai-patrióta, alkotmányos vagy nyelvi-kulturális; ezekre mind vannak példák főleg a nyugati polgári társadalmakból, ahol persze szintén jelen van az etnicizmus, de hála Istennek, nem tud domináns erővé válni, és megfordítva, nálunk is jelen vannak az iméntiek, de kritikus pillanatokban mindig háttérbe szorulnak a közösségi cselekvésben). Az etnicizmus: archaikus-premodern vérségi, leszármazási mítoszon -- magyarán: túlnyomórészt hazugságokon -- alapuló nacionalizmus, amelyből egyenesen következik (kritikus tömegben) az idegenektől való félelem, az idegengyűlölet, a külső és belső (!) ellenségekkel szembeni folyamatos készlenlét, végső esetben akár az önpusztítás (és mi már ebben az utolsó fázisba is belekóstolunk azzal, hogy megtűrjük a nemzetet szegényítő, kizsigerelő kormányzó klikket).

Belső ellenségeink azok, akiket az etnicista propagandára berendezkedő uraink éppen kijelölnek nekünk: de tipikusan a kommunisták, a szocik, a zsidók, a cigányok, a kapitalisták (és a logikának részeként még a hajléktalanok, a modernség, az individualizmus stb.). Minden, ami fenyegeti/rontja a mitikus magyar vér tisztaságát (semmi új nincs ebben természetesen, a XIX. század vége óta ismerjük a biologizáló-rasszista nótát, a szerencsétlen, sikertelen nemzetek utolsó mentsvárát a valósággal való szembenézés előtt). Amivel viszont kevésbé foglalkozunk, hogy a tudásnak ez az etnicista maximuma nemcsak a (belül) többségi magyarságra, hanem a céltáblájául kiszemelt kisebbségi etnikumokra és kulturális csoportokra is jellemző; egy kudarcos nemzetben, amely nem válhatott polgárosult politikai nemzetté, a mindig idegennek és gyakorta ellenségnek tekintett kisebbségek is törvényszerűen megragadtak - a döntő, politikai értelemben is - etnikai, kulturális egységnek, így ezek éppen annyira nem szolidárisak egymással (elnyomott az elnyomottal, veszélyeztetett a veszélyeztetettel), mint a többség egyenként velük.

Míg a politikai "öregagy" által elnyomott politikai értelem luxusát a belső uralkodó etnikum megengedheti magának (látszólag csak, persze, hiszen közben folyamatosan erősödik a válsága), a kisebbségi etnikumoknak sokkal racionálisabban kellene viselkedniük: fel kellene ismerniük a közös érdekeiket és össze kellene fogniuk, aminek kulcsa az egymásért való kiállás. De nem, ez nem történik meg. A kormányfő (etnicista logikából fakadó) nemrég kiszemelt ellensége, a cigányok, az utóbbi két hétben hiába vártak a zsidó szervezetek, intézmények, lapok, rabbik, a zsidó vallást és kultúrát képviselő személyek stb. szolidaritásának kifejezésére, nem jött ilyesmi. A botrányos, a jogállamot immár a napi gyakorlatban is semmibevevő állami döntés, hogy nem fizetik ki a gyöngyöspatai gyerekek szegregált oktatásban elszenvedett sérelmeiért jogerősen megítélt százmilliót (miközben az állam felhasználásával Orbán óránként oszt ki ennyi pénzt az udvartartásának, családjának és hűbéreseinek), illetve hogy leállítják (aminek szintén cigányellenes bukéja van) a börtönbeli rossz körülményekért kifizetendő kártalanításokat, nem volt elég a zsidó szervezeteknek arra, hogy felismerjék: tök ugyanaz a reflex működik a cigányokkal szemben, mint ami eddig nemcsak a jogállamot rombolta (ami persze az etnicista logikát zsidó kiadásban se érdekli), hanem amit a zsidók is felhánytorgatnak, ha őket éri (etnicista-vallási-rasszista gyökerű) bántalom. 

Így nehéz lesz nemzetté válni (ami kulcspontokon még nem vagyunk, ti. a magyar nemzetté válás az enticizmussal jócskán megfeneklett és ami erősnek tűnik nemzeti frazelógiában, az valójában gyenge nemzeti kompetenciákat takar). És nehéz lesz a zsidóknak szolidaritást várni akár a törvény előtti egyenlőség, akár az emberi jogok, akár a civilizáció, akár az (optimistán értelmezett) emberség, akár Auschwitz nevében. (Egy modern politikai közösséget nem az absztrakt elvek és a történelmi tanulságok éltetnek, hanem a jelenkori gyakorlat, és ha a zsidók gyakorlata nem szolidáris, az megerősíti a velük szembeni szolidaritáshiányt is, akármi legyen az absztrakt vagy történeti hivatkozási alapjuk.) Nem egy látványos történet ez persze... annak mármint, aki etnicista logikával gondolkodik. De egyébként benne van minden, ami miatt a boldogtalanság befészkelt ide és jól érzi magát ezen a tájon.

154 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2715416220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.01.21. 18:34:07

@szánmonoxid: Ezt sajnos a szocik baxták el anno a népszavazásnál.
De én is csak utólag vagyok okos.

Khonsu 2020.01.21. 18:58:03

@civisvarosi:

Nem. Itt konkrétan egy műbalhé van. Orbán olyan kártérítéseket kifogásol, melyeket a saját maga által hozott törvények alapján ítéltek meg. Ha van egy kis esze az ellenzéknek vagy bármilyen kormánykritikus erőnek, akkor ahelyett, hogy ebbe beleállnak (és veszítenek az etnicista rutinnal szemben), mindössze felhívják a közvélemény figyelmét arra az apró, de nem elhanyagolható tényre, hogy immár tíz éve Orbánék kormányoznak, kétharmaddal. Szóval nincs kire mutogatni, ha ma ebben az országban valami megoldatlan, rossz, vagy akár felháborító, az nyilvánvalóan miattuk van. Vagy, mert ők okozták, vagy mert nem oldották meg.

Szóval ha a NER-ből bárki bármit kifogásol az országban legyen az bizonyos kártérítések megítélése vagy épp az egészségügy siralmas helyzete, bármi, akkor jogosan meg lehet tőle kérdezni, hogy mit csináltak tíz évig, ha ezt eddig nem sikerült megoldaniuk? Mert tíz év kétharmados kormányzás után csak magukat okolhatják. Az ilyen nyilatkozatokkal a saját hiányosságaikra hívják fel a figyelmet.

Az pedig csak ráadás, hogy az a 100 millió bármennyire is jogos vagy sem, semmiség azon száz és ezer milliárdokhoz képest, amik akár törvényes, de erkölcsileg legalább ennyire kifogásolható módon bizonyos zsebekbe vándoroltak ez idő alatt. Remélem lesz annyi esze az ellenzéknek, hogy ilyen irányba tereli a diskurzust, mert az utóbbi időben a kormányzat által elővett ügyekben benne van a potenciál, hogy többet ártsanak a NER-nek, mint amennyit segítenek rajta.

ijontichy 2020.01.21. 19:34:32

@Khonsu: "Itt konkrétan egy műbalhé van." és persze sokadszorra. Ahogy a poszt is - sokadszorra - végeredményben arról szól, hogy baj van a magyar társadalommal. Próbálom plasztikusan ;-) kifejezni: a magyarok élő istene revideálta egykori álláspontját a "nem foglalkozik bírói ítéletek minősítésével"-ról, a "gyevi bíró"-féle kiegészítésre. És... trarám... (ismét!) nem hallottam a csípőből süvítő pofonok szelét, majd az azt követő, a páni félelem gyönyörűséges felhangjaival díszített, minden becsületes magyar lelket-fület simogató, kétségbeesett disznóvisítást (erős alcsúti akcentussal). Igen, ez kétségtelenül egy aggasztó jelzés, a magyar társadalom állapotáról :-(.

abdul hackeem 2020.01.21. 20:07:37

@civisvarosi: Tetszettek volna börtönt építeni kisvasút meg stadionok helyett. Vállalhatatlanul ostoba vagy.

2020.01.21. 20:17:12

@Bánegressy:
ne viccelj már. a népfőiskola előadói minden faluba elmennek. a "horthyfasiszta" rezsimet a szabad piac teremtette újra. nem az állam. persze a néptanítók döntő többségének semmi közük nincs a náci eszményhez. az akadémikus bölcseletből nem is nagyon tudnék mondani olyat, aki ne lenne kultúrfasiszta. ez a szabad piaci vonal. államtól független magánkiadók és ahhoz kapcsolódó etnobiznisz.

és vannak a százmilliárdos éves büdzséval rendelkező
keresztény egyházak. azok 2001 és 2011 között elvesztettek 2.2 millió hívőt. elemi érdekük, hogy ezt a folyamatot megállítsák. és többek között ezért cigányságra rástartoltak. többek között ezen buknak a libsik. ami egy belpesti szekta. az államegyház egy politikai versenyben kiszorítja őket. az önkormányzat örömmel passzolja le a kültelki általános iskolát. az államegyház ebben a körben képes híveket szerezni. feudális restaurációs projekt.

és nagyon úgy tűnik, hogy ez lesz a polgárosodás alapja. nem lesz másik. egy ilyen iskolában a 10 cigány fiúgyermekből 8 közmunkás, határvadász vagy focista szeretne lenni. 1 lenne pap vagy valamilyen sorozatszínész (a lelkész rokonom azt mondja, hogy nincs nagy különbség. a mise a hitközségről szóló tanmese. a barátok közt a környező falvakról. ő a mindenes. a forgatókönyvíró, a rendező, az egyik szereplő. és a hitközség tagjai a többi. szerinte a jobb papok így csinálják. a rosszabbak szabad verseket mondanak.) az egyház arról szól, hogy a hívek egy teleregény eljátszanak. mindenki csodálatos kisember, vagy ha nem, akkor janka néni. és őt is szeretik. mert ő is szeret mindenkit. amiről a demeter nem tudom kicsoda papol a petőfi irodalmi múzeumban. saját magunk kortársai vagyunk. mi vagyunk a kortárs művészet. mi magunk. és a hitközségben megáldják egymás csodálatosnál csodálatosabb művészeti teljesítményét. és ettől boldogak. akkor is ha nem ütnek semmiféle nemzetközi mércét. amire pintér béla azt mondja, hogy az áltag magyarok a tündöklő középszert célozzák. mégis mit célozzanak? az olyan fost, mint pintér béla? a tündöklő középszer egy fokkal jobb. sőt az, sokkal, sokkal jobb. értem, hogy falunapon a nyugdíjasok se hollywood-i sztárok. de ők értik, hogy oda születni kell. vagy ha nem, akkor be kell szopni magát valakinek. pesten a színészek kaparnak. a gyügyei parasztok is szerepelnek azokban a kis videókban, amit egymás között megosztanak. ehhez az alakoskodáshoz kellenek a papok. mert a média úgy teljes. és vagy a libsik kerülnek az underground világába. vagy a keresztény egyház tűnik el a süllyesztőbe. két egymástól független szekta nem kell. és a kereszténység a szabadabb. mert abban a hit eredendően nem evilági. és ezért nem korlátoz túl az általános emberségen. ha mégis, akkor protestánsnak kell lenni. nem liberálisnak, hanem protestánsnak. és az kiszorítja az szdsz-t. vagy nem. ez egy modern kori vallásháború.

2020.01.21. 20:21:35

@abdul hackeem:
ezt mondta ki a debreceni ítélőtábla. az állam fejlessze az infrastruktáráját. a tanítói és büntető célzattal. és ha nem tartja be a saját törvényeit, akkor kártérítést köteles fizetni. a hatályos törvények szerint. ezt hívják úgy, hogy jogállam. ezt mondták ki a debreceni törvényszéken az ítészek. és orbán azt mondta, hogy nem kell az államnak pénzt adni. hanem fejleszteni kell az infrastruktúrát. az a kárpótlás. változtani kell a bírói gyakorlaton. és lehetséges, hogy orbánnak lesz igaza, legalább is részigazsága majdnem biztosan van.

abdul hackeem 2020.01.21. 20:29:32

@civisvarosi: De nem fejlesztette. Törvény kötelezi, hogy fizessen.
A többi csak a NER és a CAP rozsdás nyikorgása.

2020.01.21. 20:31:58

@Khonsu:
a bíró nem mérlegelhet. hanem ő a hatályos törvények szerint hozza meg az ítéletét. és nem kell, hogy figyelemmel legyen arra, hogy mi a népítélet. de a kormányfő egy politikus. ő mondhatja azt, hogy egy fillért nem fizetnek. aztán lehet menni fórumokra. hibás vagy annak vélt bírói gyakorlattal szembemehet a politika. ennek van politikai kockázata. ez egy hatalmi játszma. politikusok vesznek részt benne. vagy magyar györgy és társai csinálják ki orbánt, vagy megfordítva. ugyanígy van a színházakkal és a többivel. karigerivel felvonulnak a színpadra. az onnantól kezdve politika.

2020.01.21. 20:51:02

@abdul hackeem:
hatályos törvény és jogerős bírói határozat kötelezi a kormányt. és az mégsem fizet. hanem a kormányfő azt mondja, hogy az érintettek forduljanak az illetékesekhez. és a kormány a nyilvánosságban megvédi az álláspontját. mondván, hogy ezek kívülről oktrojált törvények. és van egy közakarattal szemben álló bírói joggyakorlat. és egy liberálisnak mondott csoportosulás egy államellenes maffia. és ez kap etnikai, és mindenféle egyéb gellert.

2010-ben lehetett tudni, hogy ebből ez következik. 2015-ig mondtam azt, hogy ki kell egyezni. a bevándorló válság után gondoltam azt, hogy nem látom a lehetőségét bármiféle megegyezésnek. lényegében az államvallásról kell dönteni. vagy a gyöngyöspatai romáknak kell kivánodorlni kanadába feltéve, hogy nem értik meg, hogy miről van szó, és ez esetben ezeknek a jogvédőknek kell a magyar közéletből távozniuk, vagy meg kell buktatni az orbán rezsimet. még azt sem állítom, hogy feltétlen ez vagy az a jobb. hanem azt, hogy az államvallásról döntük. és a kormánypártnak részigazsága majdnem biztosan van. a kormányellenesek világképe hamis.

seholsincs világot kérnek számon. 12 ezer elítélt mondja azt, hogy őt szörnyűséges sérelem érte. őket támogatja a norvég alap. a megoldás az, hogy fogadja be őket norvégia. egy óceánjáró kiköt az adrián. és odamegy mind. ezek a magyar államtól rettegő elítéltek ebben a szörnyűséges világban. vagy egyes ügyvédki irodák élnek vissza a jogrenddel. valamelyik. ezt el kell dönteni.

2020.01.21. 21:02:15

@abdul hackeem:
tehát nem a törvényekről van szó. hanem az együttélés normáiról. van a magyar állam. és abban van a gyöngyöspatai cigány közösség, amelynek tagjaival lehetetlenség szót érteni. és van egy belvárosi filozófuskör. velük se lehet szót érteni. semmiben. az "a" betűben nincs egyezség. esélytelen egy közös alkotmányos jogrendben élni. és lehetséges, hogy ez kizárólag a többségi magyarok hibája. a magyarok mindig ilyenek voltak. rendben. ez olyan, mint egy válás. sose váltam el, a szüleim se váltak el, a családban se nagyon volt válás. ez nem feltétlen érdem, valahogy ez nem volt szokásban. de elég sok gyerekkori barátom szülei elvált. néhány ismerősöm elvált. ez ilyen. nyilván nem élhetnek ezek a közösségek egy házban, egy hazában.

abdul hackeem 2020.01.21. 21:10:38

@civisvarosi: Az együttélés normáit és annak kereteit rögzítik a törvények. Pont ezeket nem tartja be a nagyvezéred.

Khonsu 2020.01.21. 21:56:18

@civisvarosi:

Na de kérem, amikor ugyanők meghozták ezeket a törvényeket, akkor nem voltak tekintettel a népítéletre (pedig gyanítom akkor is ugyanaz volt, mint ma). Miért csak most lett fontos, akkor meg nem? Vagy mondjuk miért nem veszi figyelembe a népítéletet például a tiborczok és társaik esetében. Vagy ez ilyen szelektív dolog? Ebben ítélhet a nép, abban meg nem, vagy hogy van ez? Meg amúgy mi szükségünk akkor a jogállamra egyáltalán. Állítsák fel a népbíróságokat és probléma megoldva. Vagy akkor most hogy is gondolják ők ezt?

2020.01.21. 22:32:49

@Khonsu:
feltszem abban a pillanatban a néppártban való maradás volt a nagyobb érdek. és az a kérdés, hogy kit utálnak jobban. ezt a belpesti jogvédő maffiát, vagy tiborcz féle csoportot.

vidéken nyilvánvaló, hogy a libsiket utálják, mint a szart. mert egy se él a szegény elnyomott kis cigányokkal együtt. egy libsi felajánlott 5 millió forintot. a facebook oldalán jelentkezett egy srác, névvel, arccal, baráti körrel, hogy ő azért járt gyöngyösre iskolába, mert többször betörték az orrát. és olyankor a jogvédők hol voltak? béndek péter arról miért nem írt egy cikket? neki is egy élete van, egy orra. és azt szanaszét verték. csak hozzá nem szaladtak a jogvédők. és nem egy ilyen eset van, hanem több százezer. olyan is van, amikor a cigányok jól viselkednek. beilleszkednek. a jogvédők azt mondják, hogy ők csak a kisebbséget védik. de nem. mert a határon túl a magyar kisebbséget nem védik a román vagy az ukrán többséggel szemben.

orbán egy politikus. ő lavírozik, hogy éppen melyik érdek a fontosabb. a néppártban maradás és a nyugatosság, vagy a keletiesség. és lehet mondani, hogy elvi álláspontra helyezkedve. ebben a jelenlegi politikai környezetben nem lehet megtenni.

mert az libsik brutális elmeháborodottak. nem számít, hogy annak a gyereknek betörték az orrát. a másiknak nem jutott elég angol óra. járjon angol órára. egyszer beszéljetek már olyan tanítóval, aki ilyen közegbe kerül.

nekem van ilyen ismerősöm. és amikor a kolleganőjét megalázzák, akkor nem keverhet le egy fülest. és nem mondhatja azt, hogy ezt a gyereket ők nem tanítanák. mert ezek a családok az alapvető közéleti normákat nem tartják be. semmit. és azért nem, mert budapesten van egy liberálisnak mondott szemét társaság. akik ezen milliárdokat keresnek, brutális túlhatalmat akarnak maguknak, lejáratják az országot. az, hogy te ezt nem érted, azt jelenti, hogy nem vagy magyar. nem érted ezt az egészet. ezer komment után se fogod.

Khonsu 2020.01.21. 23:15:15

@civisvarosi:

Egy szóval sem állítottam, hogy a probléma nem valós. Mindössze azt, hogy 10 év 2/3-os fideszkormányzás után kissé nevetséges a libsikre meg a jogvédőkre mutogatni. Ha jól emlékszem Orbán a kormányzásának elején megmondta, hogy ekkora hatalom mellett nem lesz kire fogni a kudarcot, ha valamit rosszul csinálnak. Tíz év után már szerintem nyugodtan hivatkozhatunk erre. Szóval, ha valami ma nem jól működik az országban, azért bizony már ők a felelősek. Teljesen mindegy, hogy milyen politikai manőverezések miatt. Egyszerűen nem lehet kifogásuk 10 év teljhatalom után. Felelősségük nem hárítható másra, bármilyen belföldi problémáról legyen is szó. Ez szerintem politikai nézettől függetlenül kimondható.

2020.01.22. 01:51:58

@Khonsu:
a fidesz 10 év 2/3-os kormányzás után se verte szét egy a jogvédő társaságot. és most szétverhetik. nem azt állítom, hogy szét is verik. hanem azt, hogy ez egy újabb kockázatos politikai manőver.

megöltek egy önkormányzati képviselőnőt. a szóbeszéd szerint zűrös ügyei voltak. ráfogták, hogy a fia volt. el is ítélték. és a magyar györgy féle ügyvédi iroda védte és később bizonyította az ártatlanságát. vagy legalábbis a bíróság kimondta, hogy mégse úgy volt. és egyébként azóta is folyik a per. most ugye 2020-at írunk és a gyilkosság 2007 húsvétján történt.

ezt azért hozom példának, hogy simán leültették volna a fiát jogerős ítélettel, akiről aztán a bíróság kimondta, hogy mégse ő volt. és valószínűleg tényleg nem ő tette. hanam talán az a hajléktalan, akit elítélnek. és egyébként van több tízezer oldal iratanyag, szakértők százai, különféle vizsgálatok. és ezzel együtt a bíró, amelyik ítél lényegében nem tudja, hogy mi is történt valójában. mert hogy ezt valójában senki sem tudja. az is lehet, hogy az az alkoholista hajléktalan sem, aki ott valami munkát vállalt. az is lehet, hogy ő sem tudja, hogy mit is csinált 2007 húsvétján, amikor úgy be volt baszva.

de ez így megy a világ minden táján. és az egy kérdés, hogy mekkora hatalmat, informális befolyást adnak az ügyvédeknek. vallási kérdés. és lehet úgy is, ahogyan a libsik képzelik. hogy ők kényük kedvük szerint szórakozhatnak. mert őket bírálni nem lehet. még egyszer azért hoztam egy olyan példát, ahol ugyanez az ügyvédi iroda egy valószínűleg ártatlant kimentett. tehát még csak azt sem gondolom, hogy ezek az emberek feltétlen rosszat tesznek. hanem azt gondolom, hogy az ügyvédi kamara társadalmi megítélése is egyházpolitika. az egy vallási kérdés, hogy minden felhatalmazással rendelkeznek az ügyvédkek, az ügyészek és a bírák. társadalom mit enged meg ezeknek. és a miniszterelnöknek.

és mivel az egyháztanács közjogban be van tiltva. éppen a libsik tiltották be ezért elsődlegesen a politikai pártok döntenek egy ügyben is. és orbán vállalata azt a kockázatot, hogy a színészek után ennek a liberális körnek is nekimegy.

szerencsére nincs zsidózás, hanem sorosozás van helyette. egy fokkal jobb. nyilván. de azt mondani, hogy nem lehet ezt a kört támadni. megint csak a politikai abszurd. 12 ezer elítélt pereli az államot strasbourgban.

kazsiafigyelo 2020.01.22. 09:18:02

@civisvarosi: fentebb már leírták, hogy orbán álságossága abban nyilvánul meg, hogy 10 évük volt megoldani a szűkebb - igazsászolgáltatási anomáliák - és szélesebb körű - cigányság fölzárkózatása - problémák kezelésére. Egyébként az adott kérdésben igaza van, hiszen maga a jogsértés is a gyerekek oktatással kapcsolatos jogaival szemben lett elkövetve, így logikus, hogy az ő tanulmányi előmenetelüket kell direkte támogatni. Ráadásul az a félévi 500 ezer ott hatalmas pénz, talán valóban segíthetne szerencsétleneknek a kitörésben. A közmunka lényegében egyenértékű az mszp-szdsz kormány segélyezésével, mert ugyanúgy nincs perspektíva, a vegetációra elég, és továbbra sem jelent hasznos tevékenységet. Az építőipari megrendelések növekedése lehet, hogy pozitív hatással járt, de ez csupán járulékos eredmény, ráadásul a legszegényebb, szegregátumokban élő embereket ez valószínűleg nem érinti. Összességében ahogy a szociknak, úgy a fidesznek is egyetlen célja van, a cigányok szavazatainak megvásárlása. Semmilyen valós nemzetpolitikai vízióról szó sincs, csupa pragmatizmus, ami azért elég kínos egy magát "nemzetinek" való kormánytól.

DrGehaeuse 2020.01.22. 10:09:23

@Bánegressy: Lényegében egyetértünk. Én az értelemben gondolom az etnicizmust "komolytalan"-nak, hogy a - HaFr által - "etnicista"-ként meghatározott magyar (?) többség (?) egyáltalán nincs is tisztában a "a mitikus magyar vér tisztasága" fogalmával és annak ismérveivel. Tehát az a hazugság amivel aktuális urai (mint propagandával) etetik olyan hazugság aminek a jelentéstartalma sem tiszta és ezért a tömegek számára nem felfogható. Igy aztán csupa lózung és poffogtatott közhely (a mítosznál jóval primitívebb "urban legend" vagy inkább falubolondja meséje) az amiből ez a világkép építkezik.
Ezért gondolom én azt, hogy - bármennyire is uralja a közgondolkodást manapság - tünékeny, és ha lenne helyette valami befogadható, emészthető, a valóságtól nem elrugaszkodó új "divat" amit egy új elit közérthetően artikulálna, az úgy söpörne végig a nyájon mint a spanyolnátha járvány. És úgy tünnének el a divatetnicisták mint 89-ben a munkásőrök és az ifjugárda.
Maradna 30-40 ezer fajmagyar bőrnyakú torockai regulája alatt.

2020.01.22. 10:33:02

@kazsiafigyelo:
az mszp-szdsz segély havi 25 ezer forint volt. és ehhez képest a közmunka 50 ezer forint. és nem mindegy, hogy 25 vagy 50 ezer forint. és nem mindegy, hogy van valami, amit ezek az emberek tesznek az adott faluközösségért, vagy nem tesznek semmit se. nem az a probléma orbánnal, hogy visszaállította a feudalizmust. hanem az, hogy nem állította vissza. azt, hogy vannak egyházi birtokok és közmunkaprogramok. és lehet választani, hogy melyik keresztény felekezetbe állsz be. és ugye a protestánsoknál a lelkészi vezetőket és a világias gondnokokat is választják. közmunkaprogram egy lehetséges megoldás. állami tangazdaságot kell tenni az egyházi birtok mögé. az, hogy legyen egy kibaszott agráregyetem. csak ugye ilyen budapesten nincs. debrecenben van. földművelésügyi minisztértium sincs. államtitkárság se. a budapestiek kurvára nem értik ezt az egészet. és lehet, hogy én se értem. mert csak úgy elképzelem, hogy igen, basszus, állami gazdaság, egyházi birtok közmunkaprogramokkal, és a reformszocialista mgtsz a háztáji birtokokkal az hiányzik vidékről. a ktsz és az áfész bolt. és ezek mellé lehet tenni a családi gazdaságokat. akik egyénileg gazdálkodnának a cselédeikkel. az a kapitalizmus, hogy gazdasági értelemben alárendelt helyzetbe tömegeket. béndek péter ezt humán koordinációnak nevezi. marx károly kizsákmányolásnak. és nem béndek péter a nagy filozófus, hanem marx károly. talán nem véletlenül. származásügyileg is marx károly lehet a nagy filozófus. így szerveződik a filoszemita bölcselet. nagyrészt faji alapon. hja, igen. nem tűnt fel? tényleg? csak a sajnos a komcsiknál is hülyébbek voltak egyes nácinémetek, akik azt mondták, hogy gyerekeket be kell rakni a sparheltbe. az a megoldás. és nyilván értelmesen el kellene ezeket magyarázni. az lenne a megoldás. csak ugye nem lehet. az ész kultuszának híveivel értelmesen szót váltani nem lehet.

tehát valamiféle vegyes gazdaságot lehet építeni. különösen vidéken erre volna szükség. lényegében a feudális céhes háziipart kellene félig modernizálni, és abból egy félfeudális-félkapitalista világot építeni. szerintem az nem kérdés, hogy ez gazdasági értelemben működne-e. arra a válasz szerintem az, hogy egy rövid tanuló időszak után ez nagyobb jólétet eredményezne amíg nem lesz technológiai áttörés. és lehet, hogy 2-3 év múlva lesz, de az is lehet, hogy 20-30 év múlva sem. de ha lesz, akkor is élni kell valamiből a mezővárosokban. ha másra nem lesz jó, akkor arra, hogy a falusi skanzenben ne szalmaemberek legyenek. nyilván ezt kellene csinálni vidéken. csak ezt katonai értelemben is meg kell védeni. ahhoz kell a high tech. műhold. űrhajó. nem ahhoz, hogy a céklát megtermeljük a marsi homokban. és az ufók szállítsák a fény utcai piacra. mert így lesz a hatékony. és ezt már kifejlesztették a nasa mérnökei. a csillagháborús terveket ne keverjük már össze a szabad piaccal. az a vásár. és nyilván ez a zöld és miegyéb. ez a vidékfejlesztés.

de ebben budapest liberális népe, a szocialisták és a zöldek nem partnerek. nem kicsit nem partnerek, hanem nagyon nem. és hogy nagyon nem az sem kifejezés erre. káromkodni kellene. vidékről nézve az szar szemét társaság. és mindegy, hogy emberi jogvédő, vagy akármilyen szociológus lófasz. filozófus, vagy bármi. a faluból nézve szarember mind. és cigánysor mellett ez azt jelenti, hogy ha betörik a gyereked orrát, akkor nem véd meg senki. mert jön magyar györgy és társaik. és talán nem véletlen, hogy az szdsz-t elküldték a halál faszára. csak a hitgyüli és a társai agymosása hat a nyugdíjasokra, hogy itten az zorbán a sátán. lölő lopik. ez a legnagyobb probléma. és persze az ellenoldalon az echo tévé és társai is hatnak, hogy soros alapítványt és magyar györgyöt kell kiütni.

és ebből lehet választani. illetve a francokat lehet. ebből kell választani. mert hogy ezeket kínálja az a mediatizált közeg, amiben ez eldől. a tv2-ben is ugyanaz a faszág megy, mint az rtl klubon. el kell dönteni, hogy melyik maradjon. elég egy szemét kereskedelmi csatorna majkával, tillával, vagy nem tudom kicsodával. a másik oldalon meg antóniával. és elég a hírtv vagy az ellentábor egonnal. meg nem tudom kivel. bombera krisztina egyszer majdnem találkozott píter dszeningsszel. és ezt előadja. de nem úgy, hogy ez bohóckodás. hanem komoly arccal. és ő valami hírmagyarázó. az AMERIKA. és még van a egon a médialakáj. és a másik oldalon elmondják, hogy ezek csak bombagyáros sátánisták. mert amerika ezt tudja úgy egyébként. na jó néhány dolgot még összeraktak valahogy, felépítettek magas házakat, felrepültek az űrbe. de egy rendes szilvapálinkát se tudnak főzni. fosatós nemtudomszilvából. a hullóból, a rohadt részéből. úgy a legjobb. ezt nem tudják meszecsuszeccben, vagy hol a francba. úgy, hogy csak mi értünk jobban a világhoz. és erre az a válasz, hogy ezek a magyarok semmire se alkalmasak.

mindkét tábor tökélyre fejlesztette hogyan lehet a másikat kulturálisan megalázni. ebből a két bandából elég az egyik.

2020.01.22. 11:46:30

@civisvarosi:
amiket írsz, mind érdekes dolog. érdekes, mert kirajzolódik belőle egy koncepció és egy látásmód, aminek a megvalósulása közmegegyezés esetén sem lehetne a kályha a polgárosodás felé, mert a vidéki népesség nagy része vonatkozásában ez valóban egy feudális restaurációs projekt, és minthogy az életmódjukat érinti, a megélhetésük forrásának a kereteit határozza meg a ezért ez egy polgárosodott társadalomban egzisztenciális harcot eredményez.
ezeknek a kereteknek az elfogadása viszont az amit sokan, helyesen az autoriter rezsimmel való kiegyezésnek látnak.
míg a városi népesség polgárosodottabb része(még ez sem mondható egyöntetűnek), nem akar ezzel kiegyezni.
érdekeik vannak, amikbe lehetőleg minél kevesebb beleszólást akarnak.
ez az, amit te vallásháborúnak nevezel.
a propaganda és az egyházak ehhez társuló törekvése, amitől a megerősödésüket remélik, amiért egyesek ezt vallásháborúnak gondolják.
ebből azonban nem lesz előrelépés.
a ballib tábort valóban le lehetne mosni végleg, mert jobbára a brüsszeli külkapcsolatokra szorítkoznak és azokat építgetik is, azoktól várnak védelmet.
idebenn a mély vidéken nulla próbálkozás, nulla eredmény.
a vidék elesettsége azonban nem a libsik befolyásától, vagy kulturális, világnézeti, vagy netomén milyen hatásaitól fog fokozódni, hanem attól, hogy ez a rezsim bizonyíthatóan tolvaj, bizonyíthatóan egy maffia grémium irányítja, aminek a lényege(puskalövés ugye még nem dördült) mégiscsak az elit és az őt követő középosztály élősködésre szakosodott életformája, amivel nem is tud szakítani, amíg van miből és min élősködni és amíg valamilyen katartikus fejleménnyel járó társadalmi sokk ebből brutálisan ki nem szakítja.
nem tartom kizártnak, hogy ezt a sokkot az fogja kiváltani, hogy a hatalom megtartása érdekében először leszámolnak a rút bal/libsi oldallal, ami ideig óráig ráadásul hatalmas nemzeti diadalmámort fog okozni, főleg vidéken ahol ugye idézem: úgy gyűlölik őket mint a szart.
volt már ilyen bevezetője rencerbuktának. és úgy néz ki lesz is.

kazsiafigyelo 2020.01.22. 11:57:28

@civisvarosi: Reálértéken a 10-15 évvel ezelőtti 25 ezer forint kb annyit ért mint ma az 50-60, de semmiképp se kétszer több. Egyébként ezt a fajta elkézelést, hogy az emberek vidéken állami és egyházi gazdaságokban dolgozzanak nem tartom rossz ötletnek, mert a mostani helyzethez képest ez is előrelépés. Abban igazad van, hogy a budapesti ballib elit nem ért hozzá és szarik az egészre, de valamiért orbán se érdekelt benne. Nekem is szimpatikus lenne, ha az egyházaknak saját jogon lenne bevételük, csak orbán nem szereti, ha vannak tőle független tényezők. Így, hogy állami alamizsnából él a katolikus meg a református egyház, sokkal könnyeb irányítani őket. Ha függetlenek lennének, nemcsak beer miklós, hanem erdő péter vezetésével az egész klérus kritizálná őket. Másrészt ahelyett, hogy termelőszövetkezeteket vagy állami(lag támogatott) mintagazdaságokat hozott volna létre, a földdel fölhízlalt a saját oligarcháit meg a már eleve dagadt csányit kifizette, és nagy részük parlagon áll és az "üzleti modell" az, hogy az eu-tól fölveszik a földalapú támogatást. Abban igazad van, hogy a baloldal inkompetens a vidék fölzárkóztatásában és jobboldali megoldás szükséges jelen helyzetben (v.ö. először gazdasági növekedés kell és utána kell a jogokkal foglalkkozni), csak a fidesznek ehhez nem sok köze van.

kazsiafigyelo 2020.01.22. 12:02:25

@Bánegressy: szerintem a mai vidéken még ez refeudalizációs projekt is előrelépés lenne, mert gazdasági fejlődéssel járna. Egyszerűen olyan szintű az országon belüli gazdasági egyenlőtlenség, hogy nem lehet(ne) egy, általános narratívát követni. Az ellenzékkel a probléma, ahogy írod, hogy csak budapestnek és a városoknak politizál, de a vidéknek nem jogokra, hanem munkára és pénzre van szüksége (ezért is hatástalan ott a jogállam lebontásával való riogatás).

2020.01.22. 12:37:37

@kazsiafigyelo:
no de ennek mégiscsak az a lényege, ahogy te is írod, csak nem expressis verbis, hogy az autoriter rezsim lényegében egy maffia.
soha másban nem lesz érdekelt, mint saját udvartartásának gazdagodásában és hatalma fenntartásában, amit csak a keresztapa kontrollál(lófaszt helyi egyesületek).
ha jön egy számára dekonjunkturális időszak, csak fokozni képes az elnyomást, a társadalmi feszültségeket[ehhez is(!) kell a haderő korszerűsítése] .
és ha leegyszerűsítünk, ahogy orbán, meg cívis, akkor a kölső keresztapák szorítása is fokozódik ekkor.
nem biztos, hogy soros.
én ilyen értelemben pl a kínait is annak veszem, a konszernek vezetését is, ők a befektetéseik eredményét szeretnék látni, ha a helyi keresztapa politikája ezt garantálni tudja, szarnak bele, hogy ő egyébként mennyit lop, miből gazdagszik.
ellenberger ha nem?! . . .

kazsiafigyelo 2020.01.22. 14:00:57

@Bánegressy: ami ma folyik annak ehhez nem sok köze van. Elviekben a földosztás történhetne meritokratikus/történelmi alapon is. Pl az egyházaknak a föld átadása jó ötlet, ez kiegészülhetne az arisztokrata családok kárpótlásával. Piaci alapon csak a nagybirtok versenyképes, ezen nincs mit szépíteni. Ma viszont csányi, meg lőrinc meg társaik a földet arra használják, hogy nulla befektetés mellett fölvegyék az eu-s támogatást rá. A vidék jelenlegi helyzetében a familiaritás , azaz egy nagybirtokos szervezné meg az adott terület oktatását, egészségügyet, közrendet, előrelépés lenne, mert lényegében az állam megszűnt létezni ott. E helyett szavazvásárlás van. Szóval a feudalizmus mai formája nem jó, de ettől még működhetne.

DrGehaeuse 2020.01.22. 15:06:08

@Khonsu: Ja! Mint kádár idején a 800.000 párttag nagy része. Maga az öreg is állandóan kacsintgatott amikor mondott valami okosságot ami moszkvában nem verte ki a biztosítékot, de a magyarok (megélhetési párttagok) jól tudták hogy kell érteni valójában.

Ma orv-bán tökéletesen kitölti azt az űrt amit kádár hagyott maga után és még azt is ami horthy után maradt de 70 év elteltével is van igény rá, sőt még a mindenkit csicskáztatni képes maffiafőnök szerepét is bevállalja.

2020.01.22. 15:12:55

@Bánegressy:
mondhatod, hogy a fidesz egy kormányzati maffia, a fidesz2 egy önkormányzati. de ez esetben tedd hozzá, hogy a fidesz-ellenes csoportosulások egy nemzetközi mafia részei. és ezen túl még vizionálnak nemzetek felett álló szupermaffiát ami vagy van, vagy nincs. a globális fizetési rendszer a többség számára semmilyen formában nem átlátható.

a magyar polgárosodás szempontjából a fidesz nyilván egy fokkal jobb, mint a nem-fidesz. azért, mert magyarország nem gyarmattartó. ha magyar cégek uralnák bosznia-hercegovinát, a szandzsákot, koszovót, észak-macedóniát és tiranában is magyar cégek lennének a legnagyobb munkaadók, akkor lehetne mondani, hogy csak ne akarjanak nacionalizmust. mert az nacionalizációval fenyeget. és olyankor érdemes egy bölcsészkart államilag eltartani, hogy jaj, a szegény kis albánok, balliberális kormányt válasszatok. nagy-albániát felejtsétek el. mert az balkáni háborúkhoz vezet. a crna ruka is mit csinált. és láttuk, hogy mi lett belőle. népszövetségi keretetek között fejlesztjük az albán infrastruktúrát és az kiszolgálja a magyar vállalatokat. csak ugye nem ez a helyzet. mert a monarchia oldalán magyarország elbukta az első háborút. túl azon, hogy vonakodó csatlósként német szövetségi rendszerben elbukta a másodikat. és elbukta a békéket. trianon 1-2. és azon túl magyarország elbukta a hidegháborút és a rendszerváltást. a rendszerváltó elit nem feltőkésítette, hanem gyakorlatilah kisemmizte az országot. mert egy olyan liberális kapitalistának mondott elit uralkodott. és ezeket verik szét orbánék. vagy nem verik szét. mert ugye egy évtized alatt se számolták fel ezek intézményeit. és azzal, hogy ez a csoportosulás adja a főpolgármestert és 20-30 város azt mondta, hogy ők a momentum és a dk összefogását akarják. orbán militáns népi nacionalizmusának aligha lesz ez a polgári alternatívája. de ebben bíznak. jogukban ezt gondolni.

2020.01.22. 15:24:10

@DrGehaeuse:
ha orv-bán betöltené a kádári űrt, akkor nem lenne kultúrharc. a hazafias népfront szerepét vették át. kedvenc pozsgay imréd helyét.

2020.01.22. 16:28:09

@DrGehaeuse:
a kádár rendszer legvége konszolidált volt. az mszmp két szárnyán a politikai bizottság kiegyezett a liberális értelmiséggel, a hazafias népfront az egyházzal és volt még egy vékony középutas elitista réteg a művészeti életben és a természettudomány lényegében depolitizált volt. magyarország 1989 nyarán kádár halálakor egy kulturálisan egységes egy konszolidált európai ország volt. és decemberi romániai forradalom létrehozta a nemzetpolitikai egységet. a szélsőbaloldal is kiállt az erdélyi magyarok mellett. és a közönség a kapcsoltamot nézte vasárnap este a tévében. műveltségi vetélkedőt intelligencia feladatokkal. de ugyanez a társadalom nagy becsben tartotta a válogatott sportolókat. származástól, vallástól függetlenül büszke volt a tudományos teljesítményre. lényegében a nyelvelmélet volt problémás. és a magyar falu kulturálisan azért egy kicsit le volt fojtva. és a történelmi sérelmek a szőnyeg alá voltak söpörve. szóval persze lehet árnyalni ezt a felszínen majdhogynem idilli képet. de mégis volt egy atlanti-transzatlanti mércével nézve ugyan szegény, de ehhez mérten kulturált népcsoport, amelyik tulajdonképpen a nyugat éltanulójává akart válni. nagyjából ez a késő kádár kor kulturális öröksége. és azt állítani, hogy az orbán korszak ezt tölti be. bakker, te semmit se értesz a világból.

2020.01.22. 16:54:08

@civisvarosi:
ha (ez) nem lesz orbánék militáns népi nacionalizmusának a polgári alternatívája, akkor a militáns népi nacionalizmusnak csak egy, vagy több másik militáns alternatívája, vagy inkább kihívója lehet.
'oszt akkor hajrá egyik, ne hagyd magad másik.
fejleszteni, fejleszteni! :D
(álgyú nem lesz ölég, raketta is kell :D)

@kazsiafigyelo:
szerintem itt és most meritokratikus szempont csak a nyalás, az elvtelen orbánhűség lehet, annyira élősködésre rendezkedett be őkelme és udvartartása.
nem érdemes velük közösködni, az ő köreiken kívülálló magyar üzletemberként itt befektetni, mert elérsz egy bizonyos nyereséghányadot, egyből lenyúlnak és ha nemtetszésedet fejezed ki, akkor még te vagy a hazaáruló, sorosbérenc.

2020.01.22. 17:32:01

@Bánegressy:
az mszp-szdsz és az együtt helyébe lépett a dk, a momentum és a párbeszéd. na most lehetett szidni kovács lászlót, meg az szdsz-ben fodor gábort, vagy bajnai gordont. basszus, fodor gábor, felőlem lehet bármennyit szidni, de intellektuálisan nem mérhető cseh katalinhoz vagy donáth annához. fodor sokkal okosabb. túl azon, hogy nagyobb hazafiak, mint amilyen honanyák a momentumos hölgyikék, vagy szabó tímea, vagy mit tudom kik vannak. hozzájuk képest lendvai ildikó. ő a kisz kulturális osztályán is inkább volt demokrata, mint a dk-ban akárki. az mszp első vonala messze felette állt gyurcsány dk-s csahosainak. és egyébként az szdsz-es értelmiség intellektuálisan messze-messze a momentum felett állt. arról nem beszélve, hogy bajnai gordon haza és haladás alapítványa mégis csak egy kormányképes erőnek tűnt karácsony gergely csapatához képest. amelyik nem tűnik annak. de lehet, hogy ebben tévedek. és majd a pikó andrás és a baranyi kriszta összeállnak, gy. német zsókával és tüttő katával. és ebből lesz a polgári alternatíva. de megkockáztatom, hogy nem. ezek ugyan nyerhetnek, visszatérhetnek, akár 22-ben, de ez nem valós polgári alternatíva.

2020.01.22. 18:49:39

@civisvarosi:
az tény, hogy akik ma szem előtt vannak, mint lehetséges ellenzéki alternatíva, az jelenleg nem alternatíva képes ezzel a bűnöző, roppant elszánt, nyugodtan lehet mondani, hogy fölkészült, a kommunikációs megtévesztés tekintetében zenitjén álló rezsimmel szemben.
de az ugye nem vita, hogy valós polgári alternatívára van szükség. ez már eredmény.
hogy hol, mikor, kik fognak ennek megfelelni? . . . egy biztos, bűnözőkkel való megalkuvásból, pláne, ha egy választó tömegnek az ő magatartásuk imponál, nem polgári alternatíva lesz, hanem az amit a most tehetetlen egykori ballib oldal romjai sírnak állandóan.
úgyhogy most két dolgot lehet akarni; orbánékat teljhatalommal, vagy polgári alternatívát.
a teljhatalom kizárja az alternatívát.
az sem alternatíva, ha valaki felszínen együttműködik és a kulisszák mögött alkudozik és ezt úgy fogja föl, mint a saját/csoportérdek érvényesítését a főhatalommal szemben, pláne mint annak (helyi)kontrollját. hát kac kac

2020.01.22. 20:30:30

@Bánegressy:
kb. ezt a két dolgot lehet akarni. az egyik opció az, hogy a fidesz és gazdasági-kulturális holdudvara leuralja a közintézményeket. és ezzel a kormányellenesek kénytelenek megalkudni. a másik, hogy az ellenzék polgári alternatívát kínál.

kazsiafigyelo 2020.01.22. 21:58:00

@Bánegressy: ebben egyetértünk. Az igazi problema, hogy amit folvetettem, mint a vidék polgarosodasanak nulladik lépése, azt az ellenzék se vallalja föl - főleg ideológiai és izleskerdesek miatt - és más alternatívát sem nyújt. A opcio, hogy egy esetleges kormanyvaltas után nem csinálnak semmit a mészáros foodvagyonnal (ez a legvaloszinubb) B, hogy saját oligarchakat allitanak helyettuk, és ugyanott tartunk majdnem C lrnne, hogy visszadjak a földet a történelmi arisztokracianak és egyhaznak, ami így nem lesz többé a politika játékszere és valamifajta tokefelhalmozas kezdodhetne. Ezt ma senki se vallalja föl.

szánmonoxid 2020.01.23. 04:09:57

@ijontichy:
Igen, egyes idióták sok olyat használnak, ami nem része a magyar nyelvnek, olyanokat is, mint a múvol, pésztel és hasonlók.

Ez nem a nyelvről, hanem az adott idiótákról állít ki szegénységi bizonyítványt.
(Nézz utána annak a szónak, hogy képzavar. Hátha akkor majd megérted, miért nem jó magyarul a tűpontos. Azt nem kérem, hogy tanulj meg angolul, hogy megértsd, ott meg miért jó.)

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Teljesen igazuk volt.
Most már látszik is, hogy nagy hiba ide románokat magyar állampolgárként befogadni, mert a kisujjadat nyújtod, de már egyből a faszodat is akarják.
Aki Romániában született, az román. Vannak köztük tetves, aljas büdös románok, ezek magyar állampolgárságért ácsingóznak meg bele akarnak ugatni a szavazataikkal a magyarok életébe. Meg vannak a rendes, tisztességes románok, akik nem.
De mind románok.

@Khonsu:
Rossz hírem van. Az ellenzéket is a Fidesz pénzeli.

@kazsiafigyelo:
Tudod, a cigányságot úgy lehetne felzárkóztatni, ha a gyerekeket a születésük után elvennék a szülőktől, és olyan környezetben nevelnék azoktól elzárva, hogy tanuljanak, dolgozzanak (már amelyik a családon belüli szaporodás miatt egyáltalán alkalmas erre, nem 80-as vagy az alatti IQ-jú).
Amíg a szülők mellett hagyják őket, csak az állam nyakán élősködőket, a kapott segélyt a kocsmában percek alatt elverőket termelik újjá (ne legyen senkinek illúziója, hogy a kapott kártérítési pénzekkel nem ez fog történni - vagy esetleg vesznek egy rozzant Suzukit, amivel, mivel jogsijuk nincs, meg vezetni sem tudnak, esetleg megölnek - jó estben saját magukkal együtt - jó pár vétlen autóst vagy biciklist/gyalogost részegen), és mivel a szexben a védekezést hírből sem ismerik, igen nagy számban.
Persze ha ezt javasolni merné valaki, a jogvédők azonnal a torkának ugranának.

Tényleg kellene a cigányokon segíteni, és lehetne is, de csak radikális módszerekkel.
Ugyanis a többségnek nem azzal van baja, hogy cigányok. Azzal, ahogy élnek és viselkednek. A pesti zenész- vagy dolgozó cigányokkal a totál agyament szkinhed barmokon kívül senkinek semmi problémája.

@civisvarosi:
Nem, baromka, a közmunka bére nem volt 50 ezer Ft, és az is bruttóban. Kézhez 30 ezernél kevesebbet kaptak a közmunkások, amikor indult az egész. Ma lehet, hgoy többet, de közben volt 10 évnyi infláció, az euró pl. 265 forintról 337-re drágult.

Mondanám, hogy látszik rajtad az O1Gecigány-agymosás, de esetedben nem nagyon volt mit mosni, max. fejmosásról lehetne beszélni.

2020.01.23. 08:18:41

@szánmonoxid:
a közmunkaprogramokkal a kistelepülések döntő többsége jól járt. a cigányok különösen. ezek ellen sem a cigányok tiltakoztak, hanem a "liberális" "roma" "jogvédők". nem azt állítom, hogy a közmunkaprogram ebben a formájában a legjobb, hanem csak azt, hogy egy fokkal jobb, mint a segélyezés. ahhoz képest előrelépés. és úgy lehetne szabadabb, hogy az egyházi birtokokhoz kapcsolódik. mert akkor a közmunkás választhat, hogy melyik hitközséghez, melyik felekezeti vagy gyülekezeti közösségben végez közhasznú munkát.

a történelmi egyházak kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkeznek. a közmunkaprogramokban felfolgozott termékeiket értékesíthetik. egy ilyen programba a határmenti, határon túli magyarok is bekapcsolódhatnak. és ezzel az egyházak és a határon túli magyarok finanszírozása is legalább részben megoldottá válik.

de ehhez előzetesen állami tangazdaságok kellenek. és mellé kellene tenni a reformszocialista szövetkezeti rendszert a háztáji birtokokkal. valamint egy feltőkésített céhes ipart cégtulajdonosokkal. és ezek mellé a természetvédelmi területeket, tájvédelmi körzeteket, nemzeti parkokat. és úgy lehet sikeres a falusi csok. a falusi turizmus. a magyar falu program. szerintem ilyesmiről szólna a vidékfejlesztés. a magyar vidék, a falu, az alföldi nagyközség, a hegyközség, a mezőváros erre alapozhat. és hagyományosan ebből szerveződik a megye.

ennek a világképnek a nyomai a fideszben vannak jelen. az ellenzék azt mondja, hogy ez a feudalizmus, a reformszocializmus. azt meghaladta a kapitalizmus. ez esetben néhány pénzoligarcha felvásárolja az országot. a szocik eladósítják az államot. a libsik eladják. a konzik asszisztálnak. és ebből lesz a kapitalizmus. csányi megveszi a fél országot. mészáros lölő a másik felét. mert hogy bennük bízik a tőkepiac. ez lenne a kapitalizmus.

2020.01.23. 08:47:01

@kazsiafigyelo:
a nulladik lépés az állami gazdaság. modern kori választott nemességgel. jóságos és igazságos lázár jános, aki a lada nívájával vezeti az állami méresbirtokot és körbejárja a csanádi vidéket és familiárisokat gyűjt. csak ő nem ül ki klottgatyában horgászni, meg az úttörőkkel sakkozni, mint jóságos és igazságos kádár jános. hanem a vadászkastélyban tejfölös nokedlit eszik, mert az a kedvence.

na most lehet mondani, hogy lázárnál kisebb gazembert is akasztottak már. de ez a politika. mellé tenni a mezőgazdasági szakisolát, agráregyetemet. és fidesz mellé a polgári platformot. és lázár csanád megye főképviselőjeként felszólal a magyar országgyűlésben. amíg a táskahordójának ez a szerepet át nem adja, vagy onnan valaki ki nem üti.

és ami ezzel szemben az áll az egy nem létező seholsincs világ. az állam teljesen elválik a piactól. ami azt jelenti, hogy nincs állam. az, hogy a hit teljes egészében magánjellegű. nincs hagyományos egyház, nincs közösségi jelleg. állami tangazdaságok, egyházi birtokok kellenek jobbágytelkekkel, szövetkezetek kellenek kis, közép, nagyháztáji birtokokkal, céhes ipar, cégtulajdonosokkal, természetvédelmi területek, tájvédelmi körzetek, nemzeti parkok. modern kori uradalmak választott vezetőkkel. modern kori nemességgel. magyar országgyűléssel 64 vármegyével. ez feudális restaurációs projekt. a magyar királyság informális helyreállítása. a többségi és a kisebbségi magyar területek legalább községi vagy járási szinten összekapcsolódnak. uniós vármegyerendszer. a határon túlon szerveződő kisebbségi magyar tankerületekkel. és ebbe kellene beemelni a szakképzést, tanműhelyeket és a szövetségi high tech ipart.

na most erre a pártok közül a fideszben van fogadókészség. az ellenzéki értelmiség azt mondja, hogy ez egy orbitális faszság, kibaszott nagy hülyeség bazdmeg. lehetséges, csak mi az, ami ennél jobb. nem belpesten, hanem piricsén vagy encsencsen.

2020.01.23. 08:58:32

@kazsiafigyelo:
az ellenzék elképzelése az, hogy ez így nem lesz jó. mert induló állapotában visszalépés valójában. az is. és induló állapotában nagyon nehézkesen működne. és az is lehet, hogy nem működne. ezekben hinni lehet. aligha lehet biztosan tudni, hogy bármi feltétlen jó lesz. az ellenzék azt mondja, hogy ha egy ilyen feudális restaurációs projektnek rendelődik alá az ország, akkor magyarország a harmadik világ szintjére esik vissza. mert ez lényegében 15-16. századi protestáns jogrend. csak most nem jön be tömegével az iszlám. mert megállítja a gyorstelepítésű drótakaly.

az ellenzék azt mondja, hogy le kell bontani a drótkerítést. megszűnik a keresztény államnemzet. létrejön egy multikultuális világváros. és az nyugatosabb lesz a nyugatosoknál, amerikaibb lesz az amerikaiaknál. ilyesmi is van. tisza istván és klebersberg grófok szobra alatti kerti parti.
www.youtube.com/watch?v=DH-ObwazZYA

ijontichy 2020.01.23. 09:15:06

@szánmonoxid: Megint egy frusztrált hum, aki képtelen elnéző lenni az idiótákkal :-/ Nomeg ez a kanonizációs kényszer... kedvenc képzavarommal élve, "elrepült feletted az idő vasfoga" :-). Nem ajánlom, hogy tanulj magyarul, mert anyanyelvünk csodáit, elbűvölő, fantasztikus képességeit posztgrad magolással úgysem lehet megtanulni. Így sajnos csak annyit érzel belőle, mint lábos a benne fővő étel ízéből :-(.

@civisvarosi: "egy fokkal jobb, mint a segélyezés." Na látod, tudsz te... tudnál, ha a klerikális nevelést elfelejtenéd (ld. "egyházi birtokokhoz kapcsolódik", mert hova álljanak a belgák? ).

"mert hogy bennük bízik a tőkepiac." Lölőben addig, míg gazdája uralja a jogalkotást, és a végrehajtó hatalmat. Az ugye megvan, hogy Lölőhöz (meg az urához) képest még hiperaktív feri vagyonszerzése is közelebb áll a valós piaci viszonyok közötti vagyonszerzéshez (ti. "csak az első milliómról ne kérdezz" ;-) ). De hogy ez a tohuvabohu lenne a kapitalizmus? Na neee...

2020.01.23. 11:17:50

@ijontichy:
egy közmunkás jelenleg nem választhat munkaadót. mert ha saját magát nem tudja foglalkoztatni és semmilyen módon eltartani és a piac sem foglalkoztja, akkor az állam biztosít munkalehetőséget. a központi kormányzat adóbevételéből a helyi önkormányzat.

ha a közmunkaprogramok egyházi birtokokhoz kötődnek, akkor egy mezővárosban, vagy egy nagyközségben is van két felekezet vagy egy faluközösségben is van több gyülekezet. ha a gyügyén gyuri a közmunkás úgy érzi, hogy őt a polgármester kihasználja, megalázza, akkor közmunkásként elmehet a jánki gyülekezetbe dolgozni. felül a biciklire. de ha jó idő van, akkor napi 5-5 kilométert akár el is gyalogolhat. úgy nem gyügyét gyarapítja, hanem jánkot. ha az se tetszik, akkor elmegy zsarolyánba. az uzsorások ne zsarolják. de a zsarolyáni közbirtok se lesz globálisan versenyképes. mert valószínűleg drágábban termelnék a túrót, mint amennyiért a penny market kínálja akciósan. de ha nincs segély, akkor penny marketben sincs olcsó akciós túró, vagy nincs annyi. viszont van tehenészet. induló állapotban az állami gazdaságban. ami egy mezőgazdasági szakiskola tangazdasága. van egyházi birtok, jobbágytelek. közmunkaprogram és háztáji birtok, amin gazdálkodhat. és ebből szerveződhet újra a kisszövetkezet. feldolgozó háziiparral. kiskereskedelmi láncolattal. és egy modern kori kézműves céhes ipar cégtulajdonosokkal. és ezt egészítik ki a természetvédelmi területek, tájvédelmi körzetek, nemzeti parkok. a nemzeti park nem feudális anarchia, de majdnem. az állami gazdaságban, a ménesbirtokon a lovászoknak jóságos és igazságos lázár jános parancsol feltéve, hogy megválasztják. a hortobágyi csikósoknak olyan nagyon senki se parancsol. csak olyan nagyon nem könnyű megélni a szikes pusztában. ezért olyan nagyon sokan nem akarnak csikósok lenni. a ló vagy az echós szekér sokkal jobban zötykölődik, mint a legújabb suv, a felújított metró vagy 4-6-os villamos. és az ökrök is büdösebbet szarnak, mint modern közlekedési eszközök mellékterméke. ezért nem állnak olyan sokan marhapásztornak, gulyásnak, vagy lópásztornak, csikósnak. disznópásztornak kondásnak, juhásznak, birkásnak, csürhésnek. de úgy egyébként gyöngyöspatai cigányok talán lehetnének állattartók. orbán a libalegelő mellé építene nekik egy focipályát, egy focisulit, akkor az integrálhatja a az elkanászosodott gyerekeket. és ez jobb, mint a pozitív diszkrimináció. csak ez nem liberális kapitalizmus. vagy nem olyan, ahogy a libsik elképzelik. jaj, szegény kis cigányok. a csúnya gonosz magyar parasztok elnyomják őket.

és ezt képviselhette volna a néppártosodó jobbik és az harmadik utas lmp. csakhogy a jobbik elárulta a nemzeti radikalizmust azzal, hogy dk-val álltak össze. az mszp elárulta az agrárszocializmust és a szociáldemokráciát azzal, hogy az szdsz-szel álltak össze. ezek valójában identitás nélküli pártok, amilyen a momentum. a zöldek között is van jószándékú, de közéleti értelemben kóvályognak, mint gólyafos a levegőben.

a jelenleg uralkodó ultraliberásnak mondott világkép ezt az identitás nélküliséget kínálja a többségnek. ha nem vagy nemzetközileg jegyzett tudós vagy szupergazdag bankárcsaládból való, akkor nem vagy senki. engem ez sem zavar különösebben. mert egy nagyon kicsit elitista is vagyok. a kulturális világörökségéből az első kedvencem a zsidó matek. már csak ezért sem vagyok antiszemita. de megértem azokat, akik azt mondják, hogy a magyar tudományos akadémiáról, a bölcseleti intézeteiből a komcsi, libsi csoportosulást vissza kellene szorítani. az előfeltétele a magyar polgárosodásnak feltéve, hogy nem lehet kiegyezés. és a migráns krízis óta úgy tűnik, hogy nem lehet. mivel ez a politikai közösség a kényszerbetelepetést legitimálta. és legitimálja a mai napig. ez a politikai közösség elfogadja hanem üdvözli, támogatja trianont a mai napig. és velük szemben szükség van a horthyfasisztákra. ők ezt a csatát akarják politikai értelemben megvívni. a militáns népi nacionalizmussal szemben akarják a totális multikulturalitást megteremteni. identitás nélküli világpolgárságot teremteni. és ez úgy egyébként működik budapesten. de nem működik gyöngyöspatán.

erre orbán azt mondja, hogy ezeket az extrém liberális jogvédő irodákat levadássza. strasbourgi bíróság majd tiltakozik, de úgy ítéli meg, hogy a kultúrharc újabb fejezeteit megnyitva szavazatokat szerezhet. és az sem számít, hogy a néppárti tagságát esetlegesen elbukja. tolódik jobbra. 22-ben ezzel próbál nyerni. az ellenzék tolódik balra. ők meg ezzel. polarizálódó közélet a fővárosból ered. és könnyen lehet, hogy ez egy rendszerhiba a kapitalizmusban. polgári alternatívát nem a politikai pártok, hanem a fővárostól és a globális tőkepiaci központoktól függetlenedő helyi patrióta (lokálpatrióta) egyesületek teremthetnek. és ezek mellett még mindig lehet kozmopilitizmust hirdetni függetleneknek. de érintőlegesen az is széljobber. az akadémikus bölcselet jelenleg olyan mértékben hamis.

kazsiafigyelo 2020.01.23. 11:22:05

@civisvarosi: abban igazad van, hogy ez egy jobboldali nézőpont, a vita ott van, hogy én nem tartom a fideszt jobboldalinak. Egyes tagok és csoportok valóban azok, de ezek a párt centralizáltsága és orbán központúsága miatt nem tudnak érvényesülni, hiszen minden a kormányon maradásnak van alárendelve. A kérdés az, hogy orbán bukása után sikerül-e egy kormányzóképes és elvhű jobboldali pártot fölépíteni. Egyébként nem véletlen, hogy 2018-ban a jobbikot úgy ütötték ahogy bírták: miután a legtöbb elvi kérdésben ugyanazt mondták a fidesszel (vagy inkább annak 98-as kiadásával), csak ők komolyan is gondolták.

2020.01.23. 11:52:59

@ijontichy:
akié a jogrend (aminek alapja az uralkodó államvallás) abban bízik a tőkepiac. a neoliberalizmus is államvallásként funkcionálna, ahogyan a kommunizmus is azt a célt szolgálta. valláspótlék. és ugyanilyen lenne a béndek péter által is hirdetett modern (neo) konzervativizmus.

ezek mind azt mondják, hogy a letűnt korokat az emberiség maga mögött tudhatja. világmegváltó eszmével. ugyanezt hirdetik a zöldek. az emberiség szörnyűséges környezetpusztítást végzett. de most jön az új z-generáció. és megmenti a bolygót. a legújabb generációs kényelmet szolgáló megoldások, olcsó tömegtermékek okozzák a legtöbb környezeti kárt. ezt felszámolja a momentum generáció. momentum tarifacsomag 0 forintért. persze lehet, hogy ezt eladják a fiataloknak. hiszen a távközlési szolgáltatók is eladták. és lehet, hogy a momentum megszállva az egyetemeken képes lesz tarolni a facebook-on. és ez elsepri az orbán rezsimet. lehet. de a momentum nem több, mint a fidelitas. és a fidelitas sem több, mint a régi kisz.

és erre mondom azt, hogy egy állampárt bőven elég. nem kell momentum, ifjú szocialisták, meg még jezsuita keresztényszocialisták, fidelitas, kiscserkészek, zöld aktivisták, miegyéb. vagy ha a fiatalok mégis mégis világias túlhatalomra vágynak, akkor ezt legfeljebb egy párton belül több platformba szerveződve tegyék. ami a késő kádárizmus. és a párton kívülieknek megmaradhat helyi egyesület. 64 vármegye mozgalom, magyar falu program, magyar királyi páholy intézmények, civisváros, budapest párt. és azt támogathatja .hu értelmiség.

ezekből adódik polgári alternatíva. és nem abból, hogy egyesül az elempé és a pé. miután szétváltak. jávorberci kiesett a pixisből és leszopná karigerit. és versenyeznek sopival. csak fekete győr andrás meg nem tudja. lenyúlja a dk támogatói adatbázist gyurcsánynéval. csak feri meg ne tudja. és ezt támogatják a tévelygő jobbikosok. akik húsvétkor részegen boldog hanukát kívánnak egymásnak. mert így vethetik le a náci billogot. lehet, hogy ez győz az országban. ez győzött budapesten és 20-30 városban. ez győzött egerben. várvédő helyi egyesület jelenti a polgárosodást. hevesi puszták népével vármegyébe egyesül. és a királyi magyarországot hirdetik meg az érsekkel és a von neuemann szakközépiskolásaival, az idegen nyelvi líceummal, a tanárképzősökkel. de ehhez kurvára nem kell gyurcsány, se tüttő kata, sopival, kispesti szocik, józsefvárosi ávós prolik. álljanak ők is helyi egyesültbe. de ők csak annyit tudnak, hogy a multikkal az oldalukon maguk alá rendelik a vidéket. ezt a fidesz is tudja. majdnem teljes egészében nacionalizálva a szolgáltató szektort. és ez egy fokkal jobb, mint a nyugatnak való teljes kiszolgáltatottság. aki arra vágyik az menjen nyugatra. a nyugat nyugaton van.

2020.01.23. 12:46:25

@kazsiafigyelo:
nézd, egy párt van, amelyik a határmenti, határon túli magyarokkal való közösségvállalást támogatja. egy párt van, amelyik nem gondolja azt, hogy a vallás kizárólag magánügy, egy párt van, amelyik nem azt gondolja, hogy a piac az államtól teljesen független dolog, ami mindent megold. egy párt van, amelyik nem keresztényellenes, államellenes, nemzetellenes. a fidesz. egy párt van, amelyiknek minden minden faluban, minden szavazókörben, minden utcában, minden társasházban van képviselője. egy állampárt létezik. nincs másik. és most úgy tűnik, hogy még mindig kádárnak van igaza. aki azt mondta, hogy magyarországon egypártrendszer van. történelmileg így alakult. és ha kádár túlélte volna a rendszerváltást, akkor valószínűleg keresztényszocializmust hirdetett volna a nyugat-német elvtársakkal. ezt szijjártó péter külgazdasági miniszter hirdette meg oldalán a dunakeszi futsal csapattal és a hazafias népfronttal. és kibaszták az amerikai demokrata párti külügyet. amit még a belpolitikában keményvonalas, de külügyben annál szervilisebb grósz károly teremtett meg. amerikában a háttérben kovács lászlóval.
www.youtube.com/watch?v=BWtSGA0neiA&t=0m9s
csak ez az irányzat aradon elbukott. és mert a nyugat többpárti átmenetet akart, amit grósz károly nem akart. és így lett németh miklós a miniszterelnök. és ebből lett az a közjogi rendszer, ami jelenleg is érvényben van. a választók szavazatának nagyjából felével alkotmányos többséghez lehet jutni. ezt nem orbán találta ki. hanem történelmileg így alakult. tölgyessy péter számolt a kockás papíron. egy commodore 64-esen is próbálkozott. de egyszerűbb volt a kockás papír. el is készült a választási törvénytervezet. amit az ellenzéki kerekasztaltárgyaláson elfogadtattak. csak aztán az állampárti parlamentben módosító indítványokat nyújtottak be. és antall józsef hívta fel tölgyessy-t, hogy gyere már péter és a folyosón németh miklóssal lényegében vakon kiegyeztek, hogy na ahogy most áll a választási törvénytervezet. maradjon úgy. mert különben még nagyobb káosz lesz. és ez talán nem a szereplők történelmi hibája, bár annak is betudható, hanem a helyzetből adódott. a rendszerváltás ilyen és ehhez hasonló esetlegességeken alapult. és a magyar társadalom különsen vidéken nem akar többpárti és ebből következően szanaszéthúzó elitet. inkább elfogadják mészáros lőrincet is - nem mindegy, hogy ki lopja el. úgy is ellopja valaki - alapon. persze ez nem a nyugati típusú polgárosodás, hanem inkább bolgárosodás, balkánosodás, bizáncosodás. és az ellenzék azt mondja, hogy ez egy leszakadó pálya. lassan lehagynak bennünket a románok is. és budapest szófia szintjére süllyed. és nagy-albánia is beelőz. lehetséges, de az ellenzéki pártok jelen állapotukban semmilyen valós alternatívát nem kínálnak.

értem persze, hogy a kapitalista világ lényegében a semmiből nagyon sok szabad felhasználású dollárt és eurót generált ki. az ott van offshore számlákon. semmi, mert az a pénz valójában semmi. a fejlődő világ népei elfogadják, hogy az transzatlanti-atlanti világabn rendelkezésre pénzoligarchák rendelkezésére áll. és azt is megértem, hogy budapest liberális népe elsődlegesen az észak-amerikai és nyugat-európai egyetemeken szerveződő nagyvárosi metropolitan elithez kíván kapcsolódni. és nem a gyügyei parasztokhoz. hiszen ők sokkal, sokkal gazdagabbak. soros alex és barátai nem okosabbak, mint a gyügyei parasztgyerekek. de sokkal, sokkal gazdagabbak.

de akkor az a minimum, hogy azt mondja a vidék, hogy ez a liberálisnak mondott elit nem magyar. és úgy képzelik, hogy budapest nem magyarország fővárosa. hanem egy a magyar hagyománytól és a keresztény államiságtól teljesen független világváros. aminek alárendelődik a magyar vidék. a gyügyei parasztok ülnek a lócán a tyúkszaros mackónadrágjukban megtörlik a fosatós nemtudom szilvát. kiköpik a magot az árokparton. bízzák a felzárkózást a magyar tudományos akadémiára. a filoszemita értelmiségre. ez volt a rendszerváltás. a világias, liberális zsidó baloldal és a konzervatív zsidókeresztény jobboldal politikai váltógazdaságban parlamentáris keretek között uralkodik. és lesz még néhány harmadik utas ingadozó. innen indult a rendszerváltás.

mintha ennek futnának újra neki. hogy orbán grósz károly. őt majd leváltják nyugatról. helyébe lép egy européer navracsics, aki németh miklós szerepét játsza el. és a momentum az új fidesz. csurka istván szerepében bayer zsoca. torgyán a németh sziszi. és megkötik az mdf-szdsz paktumot. aztán bevonják az mszp-t. de ez nem eredményezett egy stabil egyensúlyi helyzetet, sem polgárosodást.

a magyar társadalom utoljára a késő kádár korban volt stabil. a nemzetközi viszonyok váltak instabillá azzal, hogy a ruszkik feladták a térséget. nem orbán zavarta ki őket. nyilván. nem a fidesz váltott rendszert. de még csak nem is az mdf. vagy az szdzs. vagy torgyán. vagy az mszp-ben pozsgay, nyers rezső, németh miklós vagy horn gyula. hanem történelmi léptékkel hirtelen megváltozott.

2020.01.23. 13:44:09

@kazsiafigyelo:
a magyar társadalom a kiegyezés óta stabil a korai horthy korszakban lett volna, csak szétverte a világkommunista kísérlet, és a késő kádárban volt stabil a társadalom. a gazdaság nem, egyes állami vállalatok folyamatos veszteségeket termeltek, romokban álltak, széthordták őket, de a szociokulturális értelemben az egy stabil népnemzet, amelyik a románai forradalommal a nemzeti érzület trianoni határon kívülre terjed. csak ezt a stabilitást szértverte a rendszerváltás és a kapitalista kísérlet. de ezek a többségi magyar társadalomtól független külső vagy belső okok. a világkommunista és a globális kapitalista kísérlet. ez két totalitárius próbálkozás. az egyik ázsianizmus. a kommunista. és a másik amerikanizmus. a liberális kapitalista elgondolás. az, hogy a magyarok nyugatosabbak lesznek a nyugatiaknál.

és egy átlagos magyar településen egy átlagos magyar fiatal, mezőtúron misi globálisan versenyképes vállalkozást hoz létre. űrhajót szerel. és a vállalkozását megveszi elon musk vagy valamelyik kockázati tőkealap. és ennek egyetlen akadálya van: a fidesz. mezőtúron misinek reálisan traktort kellene szerelnie.
www.youtube.com/watch?v=VDBkqBvFxa0
belarusz traktor kft. most egy kereskedelő cég. az előrelépés, hogy van traktor gyártó. mezőgép vállalat szocialista élüzem a gyáregységeivel. tanműhely kell hozzá, közbirtok. szocialista körzetesítés, úgy mehet végbe a modernizáció. kipróbáltuk azt, hogy karcagot kitettük a szabad piacnak. aztán az úgy nem ment. azt még nem próbáltuk ki, hogy milyen a nyugathoz kapcsolódó kvázi egypártrendszer, amiben szabad választások vannak. és a pártállamot nem a fővárosi ellenzék kontrollálja, hanem helyi egyesületek. nagykunságért egyesület. amelyik nem azt mondja, amit a belpesti értelmiség. hanem azt, hogy remek, hogy a kunok ősi szokása szerint a birkapörköltbe a fejét is belefőzzük. és azt imádja németh sziszi. de ezekből próbálunk egy földkerekség számára is szerethető kisvilágot teremteni. úgy, hogy az eszme az általános emberségen túl a magyar vallás. az, hogy a nagykunság képes összekapcsolódni a kiskunsággal. a jászsággal. és aki nem akar magyarrá válni, nem vallja a magyar vallást, nem magyarnak vallja magát azoknak ez a nép rendelődik alá. a magyar királyság a német-római birodalomnak se alá, a kiegyezést kereste, de olyat, hogy ismeretelenek diktáljanak csak azért, mert van pénzük és az a pénz a nagy semmi a semmiben, mert most az a pénz, annak ne dőljünk már be könyörgöm. a nagykunság a római birodalomnak se hódolt be. magyar római katolikus egyházra, szövetségi német iparvállalatokra szükség van. akár amerikai-magyar vegyesvállalatokra. de arre nem, hogy teljesen kiszolgáltatják a népességet. és az ellenzék ezt kínálja. és budapest liberálisai ebben válna helytartó elitté.

20-30 városban ezt választotta a nép. és a fővárosi többség is ezt választotta. behozzuk a fehérorosz traktort. vagy a john deer-t. és szolgáltatunk. ami fogyasztás. mint budapesten. kifelé áru mi megy? semmi. budapestre behordják a temérdek árut. és kifelé jön a szemét, a kultúrszemét. a szar, a húgy. és felmutatnak egy kartonpapírt. filctollal felrajzolnak rá egy koala macit. megmentik a bolygót. a budapesti műegyetem szerelje a műholdat. és fellövik agrárcéllal stacionárius pályára, vagy fejlettebb kémműholdat. ez közszolgálat. nem piac, hanen közszolgálat. a piac abból lesz, hogy karcsi szereli a karcagi traktort. és elveszi katit. aki eléneli, hogy szánt a babám a nagykunsági pusztába. ez az, ami zöld. ebből lesz piac. a törökszentmiklósi vásárban.

persze az kérdés, hogy ebben a klasszikus liberális modellben budapestnek hogy lesz magángazdasága. sehogy. mert nincs valós áru, amit maga legalább részben előállít. hanem szinte csak fogyasztás van. a sztárséf kisüti a konyhakész kacsamellet. de a kacsát, a sütőt, a maghőmérőt, az asztalt és az abroszt, az evőeszközt, a séfkabátot, szalvétát behordják neki. a sztárséf odapöttyinti a kacsát. és eladják a kereskedelmi tévében, hogy ez milyen szörnyűségesen nehéz meló. már csak az kérdés, hogy ki kapja meg a várat. ki legyen a sztárséf. aki járt londonban. biztos nagyon ügyes. ez a piac. a lófaszt. a termelőknek van ténylegesenpiaca. ez valójában közszolgálat. a vár az államé. kérdés az, hogy kinek legyen ott i. osztályú étterme. de az nem piac. a piacra a termelők hordják az árut. a kereskedő jobbágyok. és gyáriparosok. úgy polgárosodnak. a budavári étterem nem piac. közszolgáltatás. kérdés, hogy időlegesen ki kapja. privilégium.

megkaphatná récsöl. elvégezte a svejci kétering iskolát. és még nagyon sokan elvégezték. kié legyen a vár? aki legtöbbet fizeti. a legtöbb mit? a legtöbb aranyat adja? nem. bárkinek bármennyi bankhitele lehet korlátozott felelősségvállalás mellett. és bármennyi pénz teremthető a semmiből. adósság. ennek ellentétele van kvázi megtakarításként felhalmozva. a semmi. különféle pénznemben. amit átváltanak a nagy semmiben. ez a kapitalizmus. egy ilyen rendszerben a tisztességes piac termelői piac.

ijontichy 2020.01.23. 20:38:42

@civisvarosi: Hé "atyám", kilóg ám a lóláb ;-) Egy állampárt, de az egyházAK jöhetnek doszt? Egy olyan országban, ahol talán 25% a valóban vallásos (de a "valamilyen szinten hívő" se több 40%-nál)?
Az "egy állampárt" felállást már láttuk, hova vezet, és 2010 óta az is látható, hogy az eredmény még ráncfelvarrás mellett sem változik (~1 milla elvándorolt, mérföldes léptekkel haladtok az EU tökutolsó "dicső" pozíciója felé... stb). Szóval ezt felejtsd el. Tkp. még a "több egyház" is jobb, azok esélyesebben valósítanak meg versenyt. Ebben a szcenárióban max. a nem hívők jelentős csoportja járna rosszul, mert tuti, hogy lenne valamilyen formában "vasárnapi deszkára térdeplés", amelynek elmulasztása igen hasonlatos lenne a '90 előtti KMK-hoz :-(.
OK. a demokrácia nem olcsó mulatság (nomeg egy csomó egyéb okból kifolyólag sem való az mindenkinek). Verbális kivagyisággal nem lehet áthidalni a zseton hiányát. Ám ez esetben becsületesebb eljárás lenne (tévedtünk! felkiáltással) kiiratkozni a "klubból", ahelyett, hogy nagyon csúnyán sértegetitek a klubtársakat, miközben lopjátok a pénzüket (ami - hiszed, vagy sem - rossz hatással van ám a társadalmi morálotokra). Aztán mehetne az egy állampárt + n egyház kombó. Érdeklődéssel figyelnénk. A bukta után legalább lenne valami alapotok, hogy egy kis zsetont kértek a kísérleti nyúl önként vállalt szerepéért, hisz a "kutatási eredményből" mindenki profitálhat :-).

ijontichy 2020.01.23. 20:50:46

@civisvarosi: "budapestre behordják a temérdek árut. és kifelé jön a szemét" Ha te az árudért cserébe - pénz helyett - elfogadod a szemetet, akkor te hülye vagy. A budapesti meg megérdemli az árudat. Pont.
Ja és plíííz ne kezdj elmélkedni a szélltolcsy pénzdegenerátorról, miattatok van az mnb élén. Amúgy még a kínai is elfogadja a budapesti vevő pénzét az árujáért. Ha majd nem fogadja el, akkor kezdhetsz rinyálni. Vagy húzzál bele, hogy az egész sártekén az legyen a sztenderd, hogy mindenki a cívisvárosra veti a tekintetét, amikor értékbecslésről, vagy bizalomról van szó. Amíg ez nincs így, addig csak egy kis pont vagy, aki kikuncsorgott magának egy BMW-gyárat (ami ugye nem is ment volna Budapest nélkül).

tele.phone 2020.01.23. 21:47:47

@civisvarosi: Szomorú dolog téged olvasni. Jól írsz, okos vagy és értelmes, és igen, kifejezésképességben, összeszedettségben és eredetiségben felülmúlod Béndek Pétert. De korlátolt vagy. Nem olvasol, csak írsz, nem dolgozol fel új ötletekek másoktól, nem tanulsz, nem akarod jobban megérteni a külvilágot. A nemzetközi világot egy-két régen cáfolt félreértés alapján magyarázod, bár ez talán még csak nem is a legnagyobb gond. Az az, ahogyan az itthoni dolgokat kezeled. Reductio ad absurdumba kitolt szalmabábérveléseket döngetsz, tömegek nevében nyilatkozol gyűlöletről, csakis kizárólag szélső pontokat ajánlasz be, akár agresszív megoldásokat is, provokációként(?). Ha "HaFr" jutna hatalomra, csak a szokásos kóklerkedés jönne, látott már ilyet az ország, és tulajdonképpen túl is élte. De ha "te" kerülnél valódi döntési pozícióba -- némi egyéb feltételek esetén (amik bekövetkezése messze nem valószerűtlen) --, a bolsevik "terror" sem kizárható. Igen, ebben az országban, az emberekben van hajlam a polarizálhatóságra, az együtt nem működésre. De ez csak egy lehetőség, és nem az egyetlen, és éppen ezért felelőtlenség rájátszani. Sose vezetett semmi jóra, se itt, se máshol, amikor okos és ravasz vezetők azt ajánlották be a népnek, hogy vagy-vagy. Ez snake oil. A világ sose ennyire végletes, de ha mégis ekként kezelik, az kisodródáshoz vezet.

2020.01.23. 21:51:32

@ijontichy:
nem azt gondolom, hogy egy állampárt és semmi egyéb. mert azt már kipróbáltuk. hanem azt, hogy van egy domináns állampárt, egy uralkodó néppárt. egy olyan párt van, amelyik ott van az országban mindenfelé. felvidéken, kárpátalján, a határmentén a partiumban és erdélyországban is. egy ilyen párt van. történelmileg így alakult. ez tényszerűen van így.

egy probléma van, hogy ez a népesség egyik felét foglalja magába. a másik felének is járna arányos képviselet. de az ellenzéki pártok sem arányos képviseletet akarnak. ellenzékből igen, de amint hatalomra jutnak és 51%-ot kapnak mindjárt 100%-ról döntenek. karácsony gergely nem azt mondja, hogy az önkormányzati tulajdonú színházak 51%-át kiválasztják, 44% maradjon a jobboldalnak, nyilván a fővárosi fideszesek is színházba járók és válasszák ki a kedvenc színigazgatóikat, rendezőiket és puzsér róbert kritikus is döntsön 4%-ról. mondjuk 1 underground kulturális központról. 9 járjon a jobboldalnak és 10 a balliberálisoknak. az arányos képviselet szerint. nem. ők az összesről döntenének. 51%-kal. de ha a fidesz ugyenezt csinálja, akkor az autoriter rezsim, sötét diktatúra. vagy megbuktatják a fideszt, felőlem buktassák meg és legyen karigeri a miniszterlnök, gyurcsány a nyakába ülne és onnan kiabálna. és fekete győr andrás döfné a hátába kést. nekem nem tűnik egy kormányzóképes koalíciónak. de felőlem válasszák meg őket. de ha nem választja meg a nép, akkor miért ne lehetne elzavarni?

és esetben nem egy újabb pártot kellene alapítani. hanem a párton kívülieknek, a pártatlanoknak helyi egyesületekbe tömörülni szakmai csoportokat alkotni. tehát nem valamilyen ideologikus faszság mentén megszerveződni. hogy mi vagyunk a világmegvaltó szélsőbaloldaliak szanyi kapitánnyal, de nem is az, hogy néppártosodva masírozunk hogyishívjákok ellen. a hogyishívjákok között is van ilyen is, olyan is. nem egy újabb ellekultúrát kellene létrehozni pártpolitikai alapokon. hanem helyi patrióta egyesületeket. amelyik elsődlegesen a saját mikrokörnyezetét akarja igazgatni. és azt mondja, hogy ezek után a világ majd eligazgatja saját magát. és annak a törvényszerűségeit írják le a természettudomány egyes diszciplinái.

aztán kozmopoliták ez alapján globálisan gondolkodnak. a helyi egyesületek lokálisan cselekednek. és a nem a pártok, hanem egy állampárt több politikai platformmal vívja az ideológiai küzdelmet. egy állampárt elegendő. a fidesz mellé nem kell még gyurcsány, se fekete győr andrás, se karácsony gergely, aki 51%-kal vigyorogva rendelkezik 100%-ról, de ha az ellenfelei teszik ugyanezt, akkor szaladgálnak a liblingjeikkel, hogy kitört a vészkorszak. de ha budapesten a többség ezt választja, akkor felőlem legyen ez. és ha országosan, akkor legyen ez. csak engedjék meg, hogy ezeket szétzavarják. és ez esetben marad a fidesz. legfeljebb az egyik maradhat feltéve, hogy a cél az értelmes közélet. mert magyarországon a politikai pártok az "a" betűben nem tudnak kiegyezni. ez esetben elég egy párt. de a szabad választás lehetőségét úgy is megmaradhat. elvben nulla pártrendszer is lehetséges. a gyakorlatban megint nem tudom elképzelni, hogy mindkét tábor értelmiségi körei elszégyelik és feloszlatják magukat.

hanem az egyik a mainstream, a másik az underground. vagy demeter nem tudom kicsoda a mainstream irodalmi vezető, vagy parti nagy lajos a posztmodern írókirály. de csak konrád györgy (rip) után, mert ő az írópápa. radnóti miklós antirasszista díja sincsen. hogy lehet ez. nem állt ki a szegény kiscigányok mellett. kossuth díjas. nem sok köze van kossuth lajoshoz. őt nácinak tartaná. radnóti a magyar irodalmi kánonnak része marad. antirasszista díjas nem feltétlen. és ehhez kell a demeter nem tudom kicsoda, hogy őket a petőfi irodalmi múzeumból kiebrudalja. és nekik marad az underground. vagy megfordítva. jelen állás szerint úgy tűnik, hogy erről dönt a nép 22-ben, és még lehet, hogy 26-ban is. amíg az egyik intézményesen szét nem veri a másikat.

és ennek alternatívája a helyi egyesület. és a .hu értelmiség. az nem párt. nincs pártvezető, pártelnökség, kerületi párttitkárok, pártkongresszus a központi bizottsággal. a fidesz is ilyen, a dk is ilyen, a momentum generáció is. a jobbik is. az lmp is. a többpártiságból egy értelmetlen közélet adódik. 0 pártrendszer lenne az ideális, kvázi egypártrendszer a realitás.

ijontichy 2020.01.23. 23:24:40

@civisvarosi: "egy probléma van," Sok probléma van, de rögtön az első, hogy ennek "néppártosodásnak" a megvalósULása (nem megvalósÍTása!) nem működik a cucilista "tervgazdálkodással". Ezen már - eléggé szomorúan - úgy '93-ra túl voltam. A stációkat úgy tűnik végig kell járni. Az már az adott társadalmon múlik, mennyire rövidülhet ez, és ebben Mo. nagyon rosszul teljesít. Ez a "must be completed" folyamat (mely zömében se nem "szép", se nem "erkölcsös", kár is ezen rugózni), '98 őszétől, a fideszben visszatért, kádár-kori legalja szemét hatalomra kerülésével megszakadt. A múltból hozott sérelmek feldolgozásában eddig sem jeleskedő magyar társadalom, már plusz bő húsz évnyivel terhelte meg eddig is magát, és még nincs vége. A magyar társadalom eléggé "beteg", ez a rezsim pedig olyan, mint az egészségipar egy (nem túl tiszteletreméltó) része. Egyes krónikus betegségek kezelésében, gyaníthatóan nem a végleges gyógyításra fordítja a legtöbb erősforrást, hanem a pácienst - az életminősége fenntartása érdekében - folyamatos kezelésekre kényszerítő terápiákra. Szükség van sikerélményekre, de a társadalom érzi - még akkor is, ha sokan csatlakoznak félszívvel-félésszel a tapsolókhoz - a túltolt talmi győzelmi jelentések mögött tátongó ürességet, s ez csak tovább rontja az állapotát.
Te itt kéccáz dolcsikért ;-) kutatod a gombostűfejnyi sikereket, hogy aztán jól fölfújva prezentáld a neccen a NER sikereit, fidesz1-2-3-al megspékelve (és közben sunyilaposan a megosztást (vidék vs. város vs. főváros) szolgálod). Lököd az igét, hogy de Svédországban is, meg a tököm tudja hol... stb. Sztoj! A svédek (meg a többiek) jól élnek, ti meg nem, és a felzárkózás 10 évnyi hazudozás és önsorsrontás után, arányaiban ma messzebb van. Igen, a "svédek" jól élnek, tök függetlenül attól, hogy hány párt, hány egyház, hányszáz éve, hányszor, mekkora és milyen adók mellett... etc. Van társadalmi párbeszéd, és van közmegegyezés. És Minőségi, Jó Életet Élnek! Ez a lényeg, a többi csak fecsegés (és plííz, ne piszkítsd tele a blogot origo.hu szintű hányással, hogy "De Nem Is Élnek Jól! meg a migráncsok, meg a buzik... stb. Tudod ugye? Ignore KSH, és máris bő 40%... :-( ").
A NER bukása után az ország előbb-utóbb visszatévelyeg a kerékvágásba, de addig még sok fideszes hazugság lefolyik a Dunán, és a társadalom sok frusztrációt fog magába gyűjteni. Nem lesz könnyű megszabadulni tőle.

2020.01.24. 16:36:48

@ijontichy:
errefelé a hét végén gyorcskorcsolya európa bajnokság van és utazási kiállítás és vásár. és van több, mint száz kiállító. utazási iroda, szállodalánc, stb. és az ilyen.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3939/200124utazasivasar_msz_(40).jpg
lehet azt mondani, hogy sohasem volt még ilyen rossz. és azt, hogy románia is megelőzte magyarországot. lehetséges. de elég sokan úgy érzik, hogy a fidesz egy viszonylagos jólétet teremtett a számukra.

az állam, az egyház és a piac összefonódására egy példa. a baptista szeretszolgálat elérte azt, hogy a debreceni egyetemmel szerződő campus étterem és még egy másik féláron szállít 65 feletti nyugdíjasoknak. önköltségi áron. és a baptisták kihordják az ételt. és ennek nyugdíjasok örülnek, hogy 650 forintért kapnak egy menüt. de ez úgy tud megvalósulni, hogy ezeket az éttermeket a város marketing eszközökkel támogatja. elmondják, hogy ez milyen jó dolog. és ez egyben szavazatvásárlás. társadalmi felelősségvállalás egyes étterem tulajdonosok részéről. mondván, hogy az idős kisnyugdíjasok amúgy se rendelnének. de ha megfizetik az önköltségi árat és az egyház kiszállít, akkor ez nekik még belefér.

az ellenzék azt mondja, hogy az egyházat onnan ki kell lőni. de miért kellene? egy vallásháborút indítanak. mondván, hogy az csak ne fonódjon össze az állammal és a piaccal. így lehet az idős kisnyugdíjasoknak olcsó menü házhoz szállítással. és lehetne ezeket sorolni.

2020.01.24. 17:48:20

@ijontichy:
vagy mondjuk egy példa. derecskei disznótoros. na az ilyen.
video2.dehir.hu/0124_derecskei_disznotor_sajtaj_mix.mp4
erre az ellenzék azt mondja, hogy basszus. ezek az emberek románia, vagy bulgária szintjén főzicskéznek. vagy azt a szintet se ütik meg. ez mély szegénység. ilyen nyugat-európában nincsen. igen, valóban.

de nem arról van szó, hogy a fidesz nyomta le őket erre a szintre. hanem arról, hogy 2010 előtt még ennyi sem volt. és a fidesz mondta azt, hogy rendben főzőcskézhettek. mert nem jött ujj péter és a többi liberális, akik azt mondták, hogy ne akarjatok már semmit se ti lábszagú parasztok. hanem a fidesz azt mondta, hogy mink itten derecskén vendégül látjuk a nemzettestvéreinket székelykeresztúrról és eszünk iszunk a magunk módján.

egy mai hír, hogy elindul a startup campus ami egy globális inkubációs program, az innovatív vállalatoknak nyújt szakmai mentorlálást és üzleti lehetőségeket. és ezt magáncégek pénzelik. a fidesz is megtanulta ezeket. abban is van egy fiatalos yuppie réteg. és ők tárgyalnak a multikkal. ők foglalták a hr/pr pozíciókat.

a vidékies hátországot biztosítja a derecskei disznótoros. főzőversennyel, hagyományőrző népi együttesekkel, kézműves termékekkel, gyerekprogramokkal. és lehet, hogy ez olyan, mint romániában, vagy bulgáriában. sőt biztos. ez olyan, mint a balkán. de ez az, ami integrálja a cigányság egy részét. a szalonnázós, pálinkázós, gumicsizmás kis-világ az állattartással. és az állami népi együttesnek húzzák a talp alá valót. amire budapest belvárosában azt mondják, hogy nagyon ótvar. ilyen már ne legyen. de mégis mi legyen? zsályás-sonkás nyúlgerinc és gráten döfinua. az már talán megüti a nyugat ejrópai középosztály alsó szintjét. magyarázd el a derecskeieknek, hogy azt egyenekek. és ne székelykeresztúri toroskáposztát. a fideszben nem finnyáskodnak. annak az elsővonala militáns népi nacionalista. és a fidesz 2 pragmatikusan gondolkodó programiroda. és ennek is azért van egy elitista irányzata. na legyen ilyen francia krumpli magyaros változatban. kapcsoljuk össze a nyugatosságot a magyar hagyománnyal. és a fidesznek van egyházi vonala.

egy mai hír. nyílt nap a refiben. ha végig nézed ezt az 1.5 perces kisfilmet, akkor láthatod, hogy ezek a gyerekek, akik tanítónak jelentkeznek valóban vallásos hittel, személyes meggyőződéssel, valami jó ügyért akarnak tenni.
video2.dehir.hu/0123_DRHE_nyiltnap_mix.mp4
és ez szerintem ettől nem lesz rosszabb a magyar iskola feltéve, hogy a hit mellé odateszik a természettudományt. de odateszik, mert a papok nem hülyék. és azt is értem, hogy ezzel vissza lehet élni. ezért van szükség belső és külső kontrollra. de lerombolni kellene, amit az ellenzék hirdet. akkor sem ha nyugaton nem feltétlen ez a trend. tehát azt be kellene látni, hogy igen, szükség van erre is. értem, hogy a finn iskola nem ilyen. azt is, hogy jobban teljesít a pisa teszten. de engedjük már meg, hogy ez a nép kiművelje azt, hogy milyen is legyen a magyar iskola. ha finn lehet, akkor felteszem magyar is lehet. és az ellenzék szerint az már nem. mert az náci.

2020.01.24. 18:27:11

@ijontichy:
és mondhatod, hogy de lölő lopik. az a vagyon részben ahhoz kell, hogy kivásárolják az rtl klubot, amint azt megtehetik. kifizessék a bertlelsmann-t. a kesma részévé váljon az index. felszámolják a libsik érdekeltségeit. ezért mennek neki az ügyvédi irodáknak, ezért nem pénzelik feltétel nélkül a fővárosi színházakat, stb.

orbánt a hatalom érdekli elsősorban. az lehet, hogy récsölt és kedves férje urát a pénz. orbánt az érdekli, hogy 22-ben is választást nyerjenek. és ennek egy módja van. az, hogy felszámolja az ellenzéki médiát. de ezzel nem a szabad választás lehetősége szűnik meg. hanem a főváros liberálisainak lába alól kihúzza a talajt. akik az ő ellenségei. de velük se ment jobban az országnak. nem volt jobb se derecskén, nem voltak jobbak az iskolák, kádár idejében is voltak nemzetközi felmérésések. és fejlett világ országaival összevetve a magyar iskola középmezőny elején állt. és románia még előrébb állt. balkáni beütéssel. jugoszlávia. orbán kicsit olyan, mint egy civilizált tito parancsnok. ezt a délszláv sportiskolai rendszert valósítja meg. a vörös csillag helyébe lépett a szent korona. de abba is próbálnak bevonni mindenkit. fogyatékkal élők napja.
www.youtube.com/watch?v=drlrvT-6Np8
de ugyanakkor legyél tanult olimpikon.
www.youtube.com/watch?v=wNIAuhv8_ok
a fidesz egyszerre szocialista. lehet, hogy valaki nem tud járni, vagy nem lát, vagy nem hall. de azért még dobálhatja a kosárba a labdát. mert keze ép. legfeljebb nem látja, vagy nem hallja, vagy nem tud felugrani. de attól még kosarazhatnak egy jót. és vannak, akik szociábilisek. és együtt labdáznak. és a fidesz a másik oldalról népi nacionalista. kerülj a legjobbak közé.

és erre az ellenzéki filozófuskör azt mondja, hogy de ez így együtt nemzeti kötőjel szocialista. náci. hitler azt mondta, hogy ha béna vagy, vagy vak, vagy süket, akkor is kosarazzál egy jót. vagy hogy győzzük le az ellenfelet a sportpályán. a francokat. egész egyszerűen az ellenzéki értelmiség mindenre, ami él és mozog azt mondják: náci.

és ez vezetett el oda, hogy debrecenben nem a pártok között zajlik a hatalmi versengés, hanem a párton belül. és most gréczy helyére beteszik debreceni ellenzék egyetlen tagját. parlamenti mandátumot kap. ami megint abba az irányba mutat, hogy debrecenben a fidesz helyi egyesület kontrollálhatja. budapesten meg nagy erőkkel dolgoznak ez ellen. majd kiderül, hogy melyik irányzat kerül ki győztesen.

Brix 2020.01.24. 21:21:22

A lènyeges politikai folyamat most az - elszakadva kissè a fenti tèmától - hogy megbillent a NER kizárólagosnak és megdönthetetlennek tűnő hatalma, amit az önkormányzati választáson elèrt eredmènyek is bizonyítanak. A trendforduló kezdetèn lehettünk 2019- ben , legfrissebb közvèlemènykutatási adatok szerint - tegyük fel hogy igazak - a teljes lakosság körèben már csak 29%- on áll az állampárt , a többi ellenzèk együtt szintèn 29%, ( Jobbik: 6%, MSZP: 5%, DK: 9%, Momentum: 6%, LMP: 2%, PM: 1%) ami ezt jelenti , hogy nem beszèlhetünk már nemzeti együttműködès rendszerèről , hiszen az ország másik fele teljesen mást gondol az ország jövőjèről , mint a Fidesz. Ezeknek az embereknek - akik a másik oldalon állnak - csak egy korrupt zsarnok Orbán , aki felszámolta a jogállamot , kièpítette a haveri kapitalizmust , ès az önzès, a szűklátókörűsèg a cinizmus rendszerèt tökèlyre fejlesztette , az elmúlt èvtized alatt...
A rendszer idomtalan , otromba , együgyű , bárdolatlan , agyaglábú gólemmè változott, : eltapos mindenkit - vagy megpróbálja- aki az útjába kerül, de elszámítják magukat , mert egy jól irányzott rúgással a földre fogják kènyszeríteni őket....A NER többsège már csak illúzió...Most nèpszerűsègi egyensúly van, a kèrdès , hogy mire kèpes az ellenzèk, a jelenlegi helyzetben ..Lehet hogy semmire...Akkor az embereknek kell kezükbe venni dolgot , ès lètrehozni egy Orbán- rendszer leváltását cèlzó társadalmi mozgalmat...

2020.01.24. 23:18:04

@Brix:
de az ellenzéki pártok az országról, vagy európáról, vagy a világról konszenzusos módon nem gondolnak semmit se. csak azt, hogy vesszen orbán. mert ezek után közülük valaki ülne a helyébe. abban talán egyetértés van, hogy az ország jövője szempontjából a legfontosabb az oktatás, de azt nem lehet tudni, hogy ki lenne az oktatási miniszter. és azt sem, hogy ez miféle oktatás lenne. közoktatás? mert a liberálisok a magániskolákat, magánalapítványokat preferálnák elsősorban. az baloldali pártok már ha van ilyen ebben a koalícióban (az mszp és a dk kérdőjeles) ezt nyilván ellenzi és a jobboldali pártok is elvben, már ha a jobbik jobboldali. az ellenzéki pártokat ez az identitás nélküliség tartja össze. ma magyarországon ellenzéki az, aki semmit se gondol a világról. legfeljebb azt, hogy a liberalizmus a jó. és orbán illiberális. tehát nem jó. ezért le kell váltani. de hogy kire, vagy mire arról lövése sincs senkinek se.

Brix 2020.01.25. 00:19:14

@civisvarosi: Miből gondolod , hogy az ellenzèki pártok nem gondolnak semmit a világról? Olvastad a választási programjukat? A törtènelem során már volt számos pèlda arra, hogy egymástól ideológiailag távolálló pártok koalíciós szövetsègre lèpjenek , egy fontos cèl èrdekèben, (amely most az állampárti rendszer megdöntèse lehet ès a plurális demokrácia megteremtèse) A Nèmet CDU- CSU- SPD szövetsèg is csak működgetett valahogy , nem rövid ideig...
A lènyeg az lenne - szerintem- hogy elinduljon a politikai változas : megerősödjön valamilyen ellenzèki alternatíva , amely egy más jövőkèpest , más víziót kínál az embereknek, mint a jelenlegi rendszer .. Ez a " vízió" - fogalmazzunk úgy- a valódi, modern , " nyugatias " polgári Magyarország megteremtèse lenne , az ideológia- semleges , de persze a vallásra ès a kultúra tisztelettel tekintő állam, ahol szabadon èlnek az emberek, nem pedig kènyszerű függősègekben...Ez a " liberális" alkotmányos demokrácia , amely keretei adnak valós teret a politikai versenyre , ès garanciákat , hogy a jövőben ne jöhessen lètre a Fideszhez hasonló , állampárti konglomerátum , amely csak 100 millárdot propagandára költ, saját fennmaradása èrekèben...
Lètre kellene jönni egyfajta társadalmi- gazdasági egyensúlynak ,a nemzeti miniumnak, a megbèkèlèsnek, ami most nincs meg, hiszen egy kivèteles helyzetű politikai osztály leuralta az országot , a nemzet kizárólagos kèpviseletère hivatkozva, miközben a többi ember - a kezdeti ígèretek ellenère- csak nem került autonóm polgári szerepbe...
Az egy más kèrdès , hogy a jelenlegi ellenzèki pártok alkalmasak - e egy makroszintű rendszerátalakítársa , de most sok opció annak aki elègedetlen a jelen helyzettel nincs...Orbán ott rontotta el, hogy amikor már minden lènyeges csatát megnyert, - a konszolidáció helyett - újabb ès felesleges csatákba kezdett, ( tudomány , kultúra, ,bíróságok) amiben el is lehet azèrt vèrezni, mert a politika - főleg ha ennyire konfrontatív - egy olyan műfaj, ahol mindenki elbukhat , ès el is bukik a vègèn...
Ha esze lenne szerintem, hagyott volna egy kis teret èppen a fentebbi területeken , így a társadalmi felelőssèget szètteríthetnè az adott szfèrákban...Most úgy tűnik, nem tud leállni ès ezzel a politikával óhatatlanul egyre több ellensèget is kreál magának...

szánmonoxid 2020.01.25. 01:11:21

@ijontichy:
"Nem ajánlom, hogy tanulj magyarul, mert anyanyelvünk csodáit, elbűvölő, fantasztikus képességeit posztgrad magolással úgysem lehet megtanulni."

Kár, hogy erről halvány fingod sincs, mert láthatóan nem tudsz magyarul, csak kb. a Google Translate szintjén. Hallottad valakitől, hogy milyen a magyar nyelv?

2020.01.25. 11:15:12

@Brix:
ha az ellenzéki pártoknak közösen akarnak kormányozni, akkor ugye a kérdés, hogy a programjuknak mi a metszete? és az üres. az egykori szdsz-es értelmiségiej és a jobbikos pártvezetők gondolkodásában a közös, hogy utálják orbánt.

amióta a jobbik elárulta a nemzeti radikalizmust azóta a pártok közül leginkább a fidesz képviseli a nemzeti minimumot. azt, hogy a határon túli magyarokon az állam nem tud segíteni. ezért az egyházszervezetben építenek közintézményeket. illetve szabad piaci eszközökkel próbálnak a kárpát-medencében és könyezetében gazdasági befolyást szerezni. ezt csinálja az otp és a mol. és ebből az állam, az egyház és a piac összefonódása adódik. nemzeti minimum a felvilágosult hitelvekkel kapásból ellentétes.

tehát nem működik az a típusú liberális demokrácia, amit egyetlen civilizáltként nyugat-európában meghirdettek. és erre béndek péter azt mondja, hogy mert a magyarok etnicisták. a határ mentén szaporodási közösségben állnak a szomszédaikkal. családok a trianoni erőszakkal (a győztesen diktálta békeparanccsal) szét vannak szakítva. és egyébként a 20. század erőszakos cselekezdettel terhelt. holokauszt és a gulág. erőszakolt rendszerekkel. és sokan a rendszerváltást, a kapitalizmust is erőszakként élték meg. ami a kommunizmushoz képest szabadságot teremtett, de szociális biztonságot felszámolta. és ehhez jön a migráns krízis. kényszerbetelepítés igénye. ez folyik a köztévéből. és a klíma vészhelyzet. ami az újbalos média. mert a munkások jogait a népi nacionalisták védelmezik. a munkások és a parasztok megbonthatatlan szövetsége az most nem a szélbalos politikai bizottság hirdeti meg, hanem szélső jobboldalról az új hazafias népfront. és mivel a jobbik behúzott középre. ezt is képes uralni a fidesz. ebből adódik a kultúrharc. a fidesz1.

miközben a fidesz2 szociális. mondjuk itt most a gyorskorcsolya eb-n a selejtező versenyeket 500 rászorult nézhette meg a korcsolya szövetség jóvoltából. (elnöke kósa lajos. a kislánya műkorcsolyázott. úgy választották elnöknek.) de kósa szociálisan érzékeny. azt mondja, hogy ha nem adtak el annyi jegyet, akkor népszerűsítsék a korcsolyasportot. kósa lajos a rászorult gyerekkel.
www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/74/39/3/cikk_2743903/rendorsegkorcsolya_960px.jpg
a gyerekeket szállító 10 buszból álló konvoj is rendőri felvezetést kapott. nyilván kósa megkérte a rendőrkapitányt. és nyilván egy haveri cég szolgáltatta a buszokat. amire elvekben lehet mondani, hogy igen, mert foglyul ejtették az államot. de ez hogy működne a gyakorlatban? az mszp-p-dk-lmp-momentum-jobbik ezt hogyan csinálná?

és úgy egyébként a rendezvény kapcsán gyermekotthonnak adományoznak korcsolyákat.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3935/dsc_7913.jpg
és mellé tartós élelmiszert.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3935/dsc_7933.jpg
és egyébként előzetes regisztráció után nyugdíjasok is ingyen jegyet kaphatnak. tehát egy ilyen esemény, és szinte akármelyik fidesz rendezvény szociális elemekkel tele van tűzdelve. az egyik általános iskola jégcsarnokában egy olimpiai bajnok tartotta a tesi órát.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/tesiora.jpg
mert hogy kósa a szövetség elnökeként nyilván azt mondta népszerűsítsétek a sportot. és mindez abból adódik, hogy kósa lánya lili műkorcsolyázott. ezért van jégcsarnok, volt már műkorcsolya eb és gyorskorcsolya vb is. de kósa nem bástya elvtárs. ebből nagyon sokan húztak hasznot. és kósa elemi érdeke, hogy a lehető legtöbben. hiszen így szerezhet szavazatokat. persze lehet mondani, hogy mindez szavazatvásárlás. és hogy a fidesz foglyul ejtette az államot. de ha az ellenzék kerülne a hatalomba, akkor mindez hogy lenne?

2020.01.25. 13:24:54

@Brix:
mondjuk ugyenez a gyorskorcsolyázók edzést tartottak. az advent idejére esett. összekapcsolták adományozással.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3881/191219sportadomany_ksz_(11).jpg
a fidesz1 kultúrharcos népi nacionalista. de a fidesz2 működésének része lényegében egy szociális programiroda. és ezek összekapcsolódnak az egyházi hagyománnyal (lásd advent) és/vagy a piaci szereplők csr tevékenységével. a populizmus az állam, az egyház és a piac közösségi összefonódásán alapul. és mondhatod, hogy ez egy propaganda. az is. egy politikai párt egy hr/pr gépezet. és a kultúrharc ahhoz kell, hogy megszerezzék a pártok ehhez a média hátszélet. a felvilágosult elmélet ellentétes a napi politikai gyakorlttal.

neked lehet egy elképzelésed a politikáról. hogy abban ne legyen 100 milliárdos propaganda. mi a politika? a 100 milliárdos politikai marketing költés mögé rendelet 1,000 milliárdos pénzlenyúlás. kábé ez a realitás.

a debreceni egyetem éves működése adminisztratív oldalról 2.5 millió számviteli bizonylatból és azon 16 millió tételből áll. ez 1 év működése. 4 vagy 5 éves ciklusban közel százmilliós nagyságrendben vannak a számlatételek. és ez 1 intézmény. 180 milliárd forintos költségvetéssel. és a központi költségvetés ennek a 100 szorosa. az 18 ezer milliárd forintot számlál.

ez egy állami egyetem. lehet egy elméleted, hogy ennek semmi köze nem lehet a piachoz. az a kommunizmus. mondhatod, hogy ne legyen állami egyetem. az a kapitalizmus. magyarázd el a hallgatóknak, hogy milyen jó lesz nekik alacsony adó mellett tandíjat fizetni. bokros lajos megpróbálta. értem, hogy a világ legnagyobb és leggazdagabb egyeteme a bosztoni mit. az egy magánegyetem. magyarázd el a magyarországon a nézőgyerekeknek, hogy így lesz a legjobb. de addig állami egyetem lesz. debreceni egyetem és a mit közös rendezvényt tart bosztoni napok címmel. és fellép john malkovich. őt is a fidesz veszi meg. és mondhatod, hogy ne akarjad már azt is adófizetők pénzéből megvenni. így kapcsolódik össze bosztoni massachusetts institute of technology, hogy amerikai művészeket fizessél meg. és ezen john malkovich és az ügynöksége pénzt keres. és ezt részben a magyar adófizetők zsebéből veszik ki. ha azt mondod, hogy ez ne legyen, akkor nem lesz. van egy elméleted, hogy a piac el van szeparálva az államtól. nem, nincsen.

szerintem ha valaki bármiféle ellenőrző hatalmat komolyan képzel el, akkor az legfeljebb csak helyi egyesületbe tömörülve tudja megtenni. mert különben az van, amit az ellenzék csinál. hogy van lölő. lölő lopik. és ezt a médiában csúcsra járatva leválthatják a kormányt. de ezek után ugyanezt ők folytatnák. felőlem váltsák le a fideszt.

szerintem a polgárosodás abból következik, hogy az ellenzéki értelmiség azt mondja, hogy ezek elvégezték a terepmunkát. leuralták a terepet. országos méretekben. a határon innen és túl. és ebből következően van egy állampárt. és kell ennek váltópártja. és nyugaton azt mondják, hogy igen. azért, hogy még nagyobb adminisztráció legyen.

helyi egyesületek kellenek, akik a nagy összegű visszaéléseknek gátat szabnak. illetve legalább ennyire fontos az, hogy a fideszbe nem tartozó választói kört képviseljék. de ha ez országos pártba szerveződik, akkor abból lesz a kultúrharc.

a nemzeti minumumot többségi alapon a fidesz diktálja. és erre az ellenzéki pártok azt mondják, hogy a náci lágerek, az tomboló fasizmus, mert az a nemzeti érzület számukra az már olyan mértékben elfogadhatatlan. ezek a dunaszerdahelyi gyerekek elénekeltek egy dalt a népstadionban.
www.youtube.com/watch?v=RLmn_Wqfr6A
értem, hogy őket propaganda célokra használja az autoriter rezsim. de ez ugye ezért nem lehet a nemzeti minimum része. ez sem. mert ez egy etnicista giccsparádé. ez tkp. hitler jugend. csak orbán judend.

a csallóköz nem a magyar állam része. mert így döntött az antant. hiába magyar. akkor sem lehet magyarország. mert így döntött a nyugat. először is leköpjük ezt a francia diplomáciát. az amerikait is. az angolt is. mert a saját elveiket köpték, köpik szembe. a francia liberális értelmiséget leköpjük. kénytelenek vagyunk illiberális demokráciát építeni. és az ökumenikus magyar egyház része csallóköz. dunaszerdahely. és ott a mol épít egy arénát. és értem, hogy ezt kihasználja a politika. azért, mert ez a nemzeti minimum része. vagy nem része. mondja az ellenzék. de ez esetben mi a nemzeti minimum? az üres lózungokon túl konkrétan micsoda?

Brix 2020.01.25. 15:46:56

@civisvarosi:
a nemzeti minumumot többségi alapon a fidesz diktálja"

Előbb azt kellene tisztázni, hogy mi a nemzeti minimum , és ehhez hogyan áll hozzá a többi ellenzéki párt, mert az sem olyan biztos, hogy annyira rosszul , és lehetnek hiteles szereplők közöttük, bár az is igaz , hogy pl. a Momentum ezen a téren elszúrja a politikáját, ellenben a korábban jelentősebb ( mára elbukott LMP-vel szemben) akik elmentek a Székely szabadság napjára, de még Tusványosra is..)
Nem minden progresszív nemzetietlen vagy nemzetellenes , ahogy rájuk próbálják ezt a megosztó bélyeget tenni kormányoldalról..
Sőt , nem minden progresszív ért egyet a korlátlan ütemű bevándorlási folyamattal sem , ami zajlik most a fejlődő világban, mert az végső soron a liberális, nyugati típusú demokráciákat fenyegeti.... De, fenyegetik a nyugati civilizációt, a migrációra és más globális alapkérdésekre adott felszínes és profán politikai válaszok is ( a populizmus ..) miközben valós megoldásokat nem adnak, - mert nem is lehet igazán ezekre a kérdésekre- de, a "vészhelyzetre" hivatkozva, egyeduralmat akarnak kiépíteni - és szép lassan felszámolják a nyugati civilizációnak az alapjait: az autonóm ember mindenek feletti szabadságát, a szabad választások társadalmon felettiségét, a kreatív ember önálló gondolkodását , társadalmi-gazdasági aktivitását és az egyének között önkéntes alapon létrejövő , civil kezdeményezéseket...
Az, amit létre akarnak hozni a "populisták", nem hoz semmi újat- új rendszert, " megváltást" , semmilyen megoldásokat az emberiségnek, ( még nemzeti szinten sem..) hiszen alig, vagy nem ismerik el a tudomány eredményit, a létező problémákat pedig csak saját szemüvegükön keresztül nézik- hogy mire használható fel éppen a rövid távú politikai célok elérésben ( migrációs riadalomkeltés..)
A rendszert alapjaiban nem változtatják meg a populisták, az autoriter típusú vezetők sem, csak annyit akarnak, hogy a saját politikai-gazdasági elitjük minél tovább birtokolja a már megszerzett hatalmat, erre szolgál az óriási mértékű , agymosó propaganda és a társadalom minél inkább anyagi függő helyzetbe hozása...Nyilvánvaló, hogy a globális kérdésekben sem fognak valós megoldásokra, vagy konszenzusra törekedni, hiszen éppen a hamis illúziókra építik a politikájukat...

Orbán is hamis illúziókat kínál a nemzetnek, hiszen mindenki tudja , hogy nem fognak megjavulni a romló demográfiai viszonyok, Magyarország 10-20-30 év múlva hasonló képet fog mutatni , mint a többi nyugati ország ( tele lesz bevándorlóval..) a Trianon következményeként határon kívül élő magyarság létszáma is csökkenni fog...

Nyugatot sem fogjuk soha "utolérni" - jövedelem nagy részén egy kivételezett réteg osztozik, a többi embernek leginkább a mesterségesen inflált, látványgazdaság felpörgetett számszaki bűvészkedése jut ( gyenge forint, nagy infláció, nagy GDP és "béremelkedés" ...) de nem komoly életszínvonal-növekedés..
AZ EU egyik legszegényebb országa vagyunk, a matolcsizmus miatt a világ egyik legrosszabb pénzével.. Így nemhogy az osztrákokat nem érjük el soha, de közvetlen riválisaink is elhúznak tőlük...

Orbán Legalább azt észrevette, hogy el kell indítania valamilyen nemzeti zöld programot, mert ez most a globális tred, és van értelme tecnológiailag megújítani az országot...
Viszont, támadást indított a tudomány és a kultúra ellen, aminek együtt fogjuk megfizetni az árát, hiszen a tudomány és kultúra embereit nem lehet központilag vezényelni, és erőszakosan államilag "megreformálni"
A tudomány autonómiáját meg kell(ett) volna őrizni!

Brix 2020.01.25. 17:24:03

Orbán azt mondja : " Nem akarjuk, hogy kevert nèpessèg lakja országunkat" ...A mostani debreceni rövidpályás gyorskorcsolya EB sztárjai , győztesei Liu Shaolin ès Liu Shaoang- kèt " kevert etnikumú " magyar állampolgár - akik dicsősèget szereztek az Magyarországnak...

2020.01.25. 17:50:08

@Brix:
a liu testvérek és orbán viktor.
kep.cdn.index.hu/1/0/2940/29404/294042/29404223_2256857_3dd65043558dac5ef7d406fb5062c3e0_wm.jpg
ők budapest született, magyar nyelven beszélő fiatalemberek. akik természetes keveredéssel kerültek a kárpát-medencébe és nem tömeges kényszerbetelepítéssel.

2020.01.25. 18:26:21

@Brix:
a nemzeti minimumot a fidesz diktálja. és ezzel szemebn nem áll semmi. az ellenzéki pártok világképe dekonstruált. tehát ők a nemzetről nem gondolnak semmit se. legfeljebb csak azt, hogy azt ne legyen. mert láttuk, hogy a nacionalizmus hová vezettett. auschwitz-birkenau. és lényegében ezt gondolják a nemzetről. vagy van még valami?

2020.01.25. 22:32:04

@civisvarosi:
ők sem gondolnak a nemzetről semmit se. ócska maszlagokat, történelemhamisítást, propagandát gondolnak és azt hogy mienk a hatalom, mienk az erőszakmonopólium.
ennyi a nemzeti minimum, amit diktálnak és nem több.

az ellenzék joggal gondolja azt amit gondol, pláne, hogy a fidesz is ugyanazt gondolja, csak azzal a nem kis különbséggel, hogy ezt a gondolatot nagyon nem szereti és ezért van szüksége a történelemhamisításra, mű-hagyomány teremtésre és ápolásra, új hungarizmusra és az uszító propaganda egy a nyilasokénál valamivel szofisztikáltabb változatára.

Holdenjudge 2020.01.26. 08:06:54

Ekkora bullshitet rég olvastam.

Mert hogy ugye itt a zsidó erkölcsi felsőbbrendűség az, ami kötelezné a zsidó gondolkodókat, egyházi vezetőket, közszereplőket arra, hogy az alja magyar etnicista nacionalizmus kísérőjelenségével szemben állást foglaljanak.
:D
Barátom! Izraelnél etnicistább, származás-alapubb nacionslista államot nem hordott hátán a föld!
Vagy tévedek!? Nézz meg egy magyar honosítási eljárást, és nézz meg egy izraelit!

A NER által kalapált témák pedig mindig az érzékeny, megannyi fájó sebet tépő ügyek mentén keletkeznek.
A szegregáció ügye nem csak a cigányság számára életkérdés.
Azoknak az etnikai zárványba szorult nem cigányoknak is az, akiknek esélye sincs normális körülmények közé járatni a gyerekét. Az persze vili, hogy a kétes kimenetel itt az egyszer majd csak bekövetkező integráció lenne. Hány generáció beáldozása múlva?
Ezt a Király utcából, vagy a Fillérből könnyű leokoskodni Bódvaszilasra, Gyöngyöspatára azoknak a szülőknek, akiknek a gyereke retteg az agresszívebb, erősebb, és primitívebb roma gyerekektől.
A zsidó etkölcsi fölény itt is csak abban nyilvánul meg, hogy ha a palesztinokra mondják ezt, akkor az rendben van. Ha a magyar, vidéki cigányságra, akkor az nácizmus. :D
Na elmész a csudába!

screpes 2020.01.26. 08:11:19

@civisvarosi:
a nemzeti minimumot a fidesz maximum felismerheti , felismerhetné..
Vagy követi, amennyiben tudomásulvette. Nacionalista világképek ezt nem helyettesythetik. (nem attól nemzeti hogy a nacionlaista felismerésekből eredeztethető, hanem csaknem ellenkezőleg: a nemezettársaidból kellene szublimálni.
Egyébként te rendszeresen használod ezt a szót, hogy 'dekonstruált', ami pontatlan, már a szándékodhoz képest is.
azt akarod mindig mondani, hogy dekonstruÁLÓ.
Vagyis nem szerkeszti szükségképpen egybe a maradék származásközösségeket, hanem inkább szétszerkeszti, és ezzel szétzilálja a világképeket.
De itt ebben is bibi van, hogy ezt az ellenzéki pártok teszik.mivel azoknak erre - hogy kész világképet vegyenek át és használjanak, - erre nincs módjuk, ilyen villágkép nincsen. (ellenzékies, magyar világkép...), amely valóságelemzést követ. A két háború közti árvaláynhajas horthysta hagyaték tűjnik számodra koherens eggyé konstruáló vlilágkgépnek, engedve az erőszakmonopóliumnak, amiképp NEKED a nemzeti minimumod is erősen keresztány - jóllehet a városi lakaosságnak csak 17 %-a gyakorló keresztény.. Na itt húzod te meg a nemzeti minimumot, inkluzíve a vallásossággal, a kereszsténnnyel.
Jóllehet nemzettársaid jelentős hányada vallástalan, és még a hivők, a praktizálók SEM gondolják, hogy ez nemzeti priorotás.

Tehát, hogy afrancba ne állna semmi szembe a fideszesített nemzeti minimunmmal szemben, itt állunk és ágálunk egyfolytábanm többségben,
Hajtogatod csak itt is egyedül, és nem szabad mondanai,hogy makacs hülye vagy.
-----------

2020.01.26. 08:43:36

@screpes:
a nemzeti minimum világképe per definitionem nacionalista. ahogyan a szociális minimum szocialista. a liberális minimum liberális. a konzervatív konzervatív. elemi tautológiákat vontok kétségbe. az európai néppárt ne legyen népies. milyen legyen?

2020.01.26. 16:58:43

@civisvarosi:
a liballáris világkép eleve, a konzervatív meg nem feltétlenül szorítkozik olyan minimumokra, amiktől való eltávolodás valamilyen irányba már az "eszme" elárulása, megtagadása, ellentéte lenne.
a magyar nemzeti minimum, ahogyan fent meg van fogalmazva, jelenleg az etnicizmus(az etnicizmus: archaikus-premodern vérségi, leszármazási mítoszon -- magyarán: túlnyomórészt hazugságokon -- alapuló nacionalizmus . . . stb).

2020.01.26. 17:44:32

@Bánegressy:
az államnemzet definíció szerint egy politikai identitással rendelkező humán szaporodási közösség. nemzés útján jön létre. egy humán populáció, amelyiknek van valamiféle önazonossága. ami részben a népi nacionalizmusból fakad. részben a humán társulásból. általános iskolai biológia. régebben 5. osztály volt. most talán 8. osztály. de lehetne környezetismeret 3. osztályos környzetismeret. ember és természet. ezt tagadják a filozófusok.

2020.01.26. 19:58:15

@civisvarosi:
nem az identitással van a problémájuk(a filófaszusoknak), hanem a politikával.
azzal, hogy a politika megteheti és az etnicista-nacionalista politika pedig kötelezően meg is teszi, hogy hatalmi szüksége szerint kevergeti a vér szerinti eredetet és a kulturális identitás zsugáit.
néha zsidó keveredik a lapok közé.
ajvék, ajvék.
olyan önkényes kategóriákat is beállít, mint a természetes keveredés l.: a liu testvérek és orbán viktor. de említhetnék még egy pár százezer(millió?) szlovák, német(sváb) és miegyéb bekeveredettet, akik ugye önként, természetes, naná! és vannak ugye a kényszer betelepítettek.
mindezek között pedig vannak kedvezményezettek és elveszejtendők, az aktuális politikai szándékok szerint.
persze tudom vannak még más hasonló önkényes kategóriák, amiket másmilyen politikai szándékok állítanak a szolgálatukba.
az a kérdés, hogy valaki az önkényes mellé teszi a voksot és a számára szimpatikus önkényt(amely kedvezményezettjének véli magát) a vele szemben álló vélt vagy valós önkénnyel indokolva állítja fel érveit a maga és ivócimborái számára a sajátja mellett(a politikai identitás valóságos arca ! :D), vagy azt mondja, hogy az emberi faj képes meghaladni ezeket a kategóriákat, amiknek nincs sok szerepe az emberek biológiai szaporodásában, hiszen kényszer nélkül akár eszkimó és busman is, ha valahogy összejönnek is és mégsem lesz belőle eunuch, hermafrodita, vagy kétfejű.
de ha már kényszer?! :D
és ha még tömeges is!
szal az etnicista nacionalizmus tisztán politika.
szaporodási közösséget, akiknek politikai identitása is lehet viszont alkothatnak nem totál homogén összetételű népeknek, embercsoportoknak, l: sok sok példa főleg karib, brezil, stb, akik ellen most hadakozik az önazonossága szerint rendkívül(exceedingly) tiszta fajú humán populáció fent északon.
mit zólhatnak ehhez injunok, akik rossz nyelvek szerint akár (vér)rokonságban is állhatnak ősmagyarsággal és tényleg homogénnek tekinthetők(vagy csak voltak?)
szal hülyeségeket tetzel írni és már hosszú ideje náczi alapvetéseket ismételgetsz untalan.

2020.01.26. 21:59:29

@Bánegressy:
az ugye meg van, hogy a korcsolya szövetség elnöke kósa. és ha valamilyen fajmagyar náci lenne, akkor a félmagyar liu testvéreknek nem hozat kínai edzőt. nem teremti meg tőle telhetően a lehető legjobb feltételeket. nyilván bevetve a politikai kapcsolatait is. az ugye meg van, hogy a liu testvérek benyaltak orbánnak. vagy az ugye meg van, hogy debrecen full fideszes. és szurkoltak a félmagyar liu testvéreknek.

a debreceni egyetemen a nappali tagozatos hallgatóinak negyede külföldi. összesen 6,300 fő 116 országból. a műszaki karon 1,600 első éves hallgató tanul magyarul és mellette 600 fő angolul. ennyi az első éves mérnök hallgató. és csak most indítják el a járműmérnöki szakot. tehát tényszerűen hülyeség az, hogy a fidesz nem akar modernizációt és nemzetközi kapcsolatokat.

2020.01.27. 19:15:06

@civisvarosi:
és ki beszélt erről majom?
a fidesz az államdefiníciód szerint határozza meg magát a politikai propaganda szintjén a kedvenc választóinak, és ez a propaganda diszkriminatív etnicista rasszista.
ez nyilván nincsen véletlenül.
a fidesz hallgat a magyar_emberek hangjára, akik szeretik, ha a hangjukat visszhangozza a propaganda.
akiket te is visszhangozol, mint magyar_emberek visszhangja a fácánból.
erről szól ez a cikk. ez volt a válaszomban a te magyar_ember államnemzet definíciódra, ami keveri a biológiát és a politikát.
a fidesz bárkinek benyal a pénzért és megteremti bárkinek a legjobb feltételt bármihez, ha ebből ki tudja maxolni a maga számára a legnagyobb anyagi és politikai nyereséget.

2020.01.27. 19:57:33

@Bánegressy:
az állam a világon mindenhol etnikai alapon szerveződik. a nemzet egy biológiai alapokon létrejövő humán szaporodási közösség illetőleg egy társulás. például jules verne, vagy magyarosan verne gyula is tiszteletbeli magyar, őt is magyarnak tartják nagyon sokan, jóllehet vér szerint kevés köze van a kárpát-medencei magyar népességhez. de írt olyan népszerű történelmi-fikciós regényeket, amelynek magyarok a főszereplői. ilyen a dunai hajós vagy a sándor mátyás. és ezek teszik magyarrá. tehát ez összetett. mert hogy ez földrajz. irodalom. történeti tudat. józef bem vagy magyarosan bem józsef is magyar, aki felteszem böhm és cseh családból ered úgy egyébként lengyel és egyébként mint murád pasa halt meg az oszmán-török birodalomban aleppóban, ami most ugye szíria. tehát ez a kalandos életű fickó is magyar volt, mert hogy erdélyi hadjáratban magyarrá vált. vagy franz liszt, magyarosan liszt ferenc, aki nem beszélt magyarul, de úgy gondolta, hogy remek dolog az, hogy a magyarok integrálják a kárpát-medencei kultúrát a környező szlávokkal, szomszédos románokkal, cigányokkal, szövetségi németekkel. de vannak a többségi magyarokkal ellenséges németek és ellenséges zsidók is, hazaáruló szlávok, akik úgy egyébként már nem is németek, nem is zsidók, nem is szlávok. hanem identitás nélküliek és nagyrészt ők a "liberálisok".

2020.01.27. 22:12:30

@civisvarosi:
szép dolog a romantikus nemzettudatban magyarrá lett betársultak kultusza, de te akkor is legfeljebb keretlegény lehetsz. rád legyen a kutyád büszke.
végül is az ember nem lehet büszke minden nácira sem, aki pedig tevőlegesen sokat tett a magyarok biológiai társulásának részleges faji feltisztításáért helyi kamerádjaival karöltve(magyarország legyen a magyarok országa! ugye?bármi is volt az eredeti szándék)tetteivel megmentve a magyar hazát még a mostaninál is sokkal több identitás nélküli létezésének az elviselhetetlen tehertételétől is.
avagy az ki meghaladja eme nemzet korlátolt elméi által szabott szűkkeblű kereteket és azokon túllépve határozza meg saját identitását, lehet még sokkal inkább magyar, egyéniség és identitás, gondoljanak róla bármit is ostoba kortársai a fácánban, vagy a nehezen elviselhető köznapi lét egyéb alemberi bugyraiban.

screpes 2020.01.28. 07:37:24

@civisvarosi:

az "etnikátlan" magyar, verne gyula , aki tiszteletbeli magyar, mer' olyanaokat ír, és a kiadója magyarul írta fel a címlapokra a nevét, mert úgy jobban fogyott..
Meg ugye Bem József, aki nem is írt magyar témájú könyveket.....

te ezekkel szisztematikusan magadat cáfolod.
De jól haladsz, jól csinálod.

A "nem is szlávok", megfogalamazásod gondolom utalás a fidesz normitás-szekciójára ( navracsicsra, meg a sírós Pokorni Zoltán, plusz Simicska)
de hiszen ők sem liberálisak, és "mégis" van identitásuk, akkor is ha neked nem tetszik. Mert különbek nálad..

Németsziszivel, kósával, pelcznével Kubatovicssal, meg a nyugdíjasrugdaló Habonnyal) miféle származási közösség lenne ez, a "másik"? Értékközösség gyanánt értéktelenségekkel kikövezett munkaebéd, - semmi több.
Jól illenek a hatalomtechnikai körképbe.
Alulról nézve alkalmi és színvonalatalan, fentről szükségszerű.

De jó neked, most látom Bánegressy megint nálam szebben megírta...

2020.01.28. 07:52:51

@Bánegressy:
magyarország per definitionem a magyarok országa. verne gyula regényében a borus demeter alias latko a sigmaringeni horgászverseny győztese, a dunai hajós dunacsúnytól a vaskapuig magyar és onnantól bolgár szabadságharcos. de magyar királyságban magyar, ahogyan dragos károly császári főfelügyelő alias jäger úr. addig császári német. és végül tiszteletbeli bolgár szabadságharcossá válik. mert hogy kinyomozza, hogy iván striga használja ladkó nevét úgy rabolja ki a nemesek vagyonát és ráadásul elrabolta ladkó feleségét. és ezzel támogatja a ruzscsuki felkelőket.

ha valaki úgy német, hogy neki lealacsonyodás a magyarokhoz az nem keresztény, hanem náci. mert nem érti, hogy magyarországon elsődlegesen magyarrá kellene válnia szentgotthárdtól egészen hétfaluig, csángóföldig. ez a hagyomány. és erre jön az, hogy így a szegény kis románokat elnyomják erdélyben, szegény kis cigányokat a magyarok. akik ezt mondják nyilván nem-magyarok. és nyilván nem-zsidók, mert azt kikérik maguknak. a multienticitást identitás nélküliségre váltják fel.

2020.01.28. 07:53:26

@screpes:
lásd előző komment.

2020.01.28. 08:14:14

@screpes:
vagy ugye sándor gróf, aki erdélyi nemes és a magyar szabadságharc támogatója, de mint antekirt doktor egy világpolgár és a modernizáció híve. a barátja báthory és szathmári grófok, valamint két bátor francia artista és torontál simán a bankár rossz útra tér. ilyeneket írt verne gyula. és az, ami népszerű a mai napig.

peter falk is lehetett volna magyar. csak ő azt mondta, hogy ő nem-magyar zsidó. neki semmi köze falk miksához. a teniszező andré agassi sem lett ágassi andrás. szeles mónika magyarrá vált. janics natasa is, a testvére szerb. bár natasa egy ideig nem tudta, hogy magyar vagy nem-magyar, mert összeveszett kati nénivel, aki kiabált a motorcsónakból, hogy húzzad még natasa. tehát a nemzet ami eredendően egy szaporodási közösség jelentős részben érzelmi alapon szerveződik. vannak fél- és negyedmagyarok és tiszteletbeliek, mint bud spencer és terence hill mert ők bár nem világsztárok, de sajátos ő filmjeiket is nagyon szeretik magyarországon. és úgy tűnik, hogy ez már elegendő a magyarrá váláshoz. ahogyan bunyóztak. de mégis emberségesen.

2020.01.28. 12:40:40

@civisvarosi:
te is lehetnél magyar, de te elsősorban keretlegény vagy.
avagy minden magyar keretlegény elsősorban magyar volt, mert a szaporodási közösséghez tartozott(származásuk és vallási hovatartozásuk is rendben volt) - és úgymond, a nemzetét szolgálta.
kötelességtudatból és hazaszeretetből.
az érzelmi alapnak kiemelt jelentősége volt, mert aki nem ért föl odáig érzelmileg, hogy megtegye a hazájáért ezt a szolgálatot, az vsz. nem úgy látta a nemzethez való tartozás kérdését, mint te és vagy megengedőbb, vagy gyávább volt a nemzet éppen aktuális belső ellenségeivel szemben.
azaz nem az a kérdés, hogy ki simogatja gyengédebben az emberek szigorúan a nemzeti keretekhez kötött buksiját, mert akkor pl. vsz több amerikai lenne, vagy egy időben lehetett volna, mint kínai.
olasz és francia is a jelenlegi szaporodási közösségük többszöröse lenne.
na és spanyol! spanyol jóval több is van, mint ahány spanyol.
ha én hollandiában egyfolytában azt kántálom, hogy dia-dia, hollandia, attól hiába szeretem őket, még nem leszek holland.
és minthogy nem a bugyuta példák számítanak, hanem az emberség.
nem az a vízválasztó a nemzeti hovatartozás kérdésében sem, hogy ki hogyan viszonyul egy adott nemzettel kapcsolatos közhelyekhez, hanem az emberség.
az itt hozzászólók többségében ez az ami jellemzőnek mondható, a tul.-lal együtt és éppen ezért ezek az emberek magyarok is és joggal lehetnek büszkék a magyarságukra.
ők arra nem büszkék - és a blogtul. kritikáiban egyebek közt ez domborodik ki a leginkább, ahogy a pillanatnyi hatalombirtokosok a formális és közhelyesített kereteket, többnyire propagandisztikus hazugságokat harsogják szét a világba, és ennek az elfogadásához, vagy elutasításához kötik a magyarsághoz tartozás kérdését(veled együtt).
amivel ráadásul tulképp az emberiességet lazítják föl elkötelezettjeikben.
akik maguk és az őket követők körein kívülállók, tehát "nem magyarok" látóköréből, kritikája alól, ki akarják vonni a tevékenységüket, mert kötetlenebbül akarnak élni a hatalmukkal, hogy megvalósíthassák a fülkeforradalom nem is titkolt célját; az elitváltást.
azaz lophassanak és ne legyenek elszámoltathatók.
a jogállam ner-esítése ezt szolgálja és így kapcsolódnak egymásba fidesz-propaganda és fidesz törvénykezés.

2020.01.28. 16:02:11

@Bánegressy:
igen, csak te még mindig nem tisztáztad, hogy mi a származásod és a vallásod. véletlen nem volt-e nácinémet a nagypapi? ők mondják rendre azt, hogy a magyar parasztok szolgálták ki a wehrmacht-ot. nem. hányan voltak nácinémetek, mennyien voltak hazaáruló szlávok. mennyien voltak cigányok. hogy kerültek be a belvásárosokba? a vérengzésben mi volt a valós etnikai arány?

2020.01.28. 19:58:46

@civisvarosi:
nem te vagy unionista meg 444. utódja?
hány embert mocskos zsidóztál itt le régebbi bejegyzéseknél, most meg jössz ezzel a nácizással.
szemet egy ember vagy te.
nem!
pont olyan emberek voltak a felelősek itt mindenért, ami történt, mint amilyen te vagy.
hogy jönnének ide a német náciszármazékok, hogy vádaskodjanak?
mire fel?
elsősorban magyar hivatalnokok,jegyzők stb., kishivatalnokok, rendőrök, csendőrök, helyi potentátok(a kor fideszesei),
- amikor már látták, hogy a zsidótörvények úgyis megfosszák a tulajdonuktól, a működő vállalkozásaiktól, az orvosi, ügyvédi praxisaiktól a leendő áldozatokat, szépen kulturáltan beszálltak: - kohn-grűn bácsi, maga már úgysem látja hasznát a malmának, üzletének stb . . .
és tökmindegy, hogy voltak-e köztük svábok. a törvény szerint itt mindenki magyar volt és mindenki keresztény, aki nem volt cigány-zsidó(amúgy a cigányok is annak vallották magukat, de azt ki ne szarta volna le aki magyar-keresztény volt).
árulónak pedig a mai napig azt szokás tekinteni, aki a háború előtti kurzusokkal szemben mert föllépni, vagy akárcsak emigrációban rossz hírüket keltette.
itt azonban alig voltak árulók.
a nácikat meg végképp ne emlegesd, ők lényegében megúszták az elszámoltatást. a mai napig élnek olyan leszármazottak, akik a papi által a megszállt területeken szerzett zsákmányból tudtak polgári életet biztosítani a háború után.
amúgy ma meg már mindenki, akinek magyar az állampolgársága magyar.
a vágott szemű és a vágott farkú is és senkinek nincs joga származást és vallási hovatartozást számon kérni.
tehát coki keretlegény.

2020.01.28. 20:30:16

@Bánegressy:
a médiában folyamatosan a többség magyarokat alázzák, a vidékies magyarokat. nézzük meg, hogy a magyarországi nácik között mennyi volt német és mennyi a falusi. tudjuk, hogy kik voltak a keretlegények. a többségi magyarok érintettek, vagy a német kisebbség. és ugyanígy a kommunista brutalitásban kik vettek részt. folyamatosan a többségi magyarokat alázza egy identitás nélküli csoportosulás. egyezzünk már meg abban, hogy az nem-magyar. nem is német, nem is zsidó, hanem identitás nélküli. és azt mondják, hogy ez egy új filozofikus mesterrassz. ezt kell liberalizmusnak nevezni. és azért van illiberális demokrácia, hogy ezt hatalmi csoportosulást intézményesen szétverjék. és a magyar társadalom az ellenzéket unortodox módon leváltsa. de ez nem a fasizmus, hanem a demokrácia minimuma.

2020.01.28. 21:18:41

@Bánegressy:
amit béndek péter etnicizmusnak nevez az etnográfia. kulturális antropológia. néprajz. az akadémikus bölcselet ezt dekonstruálja. ebből lesz a rossz. és ez ebből faragnak fasizmust. és ebből jön létre az antifasiszta koalíciót alkotó politikai pártok. de ez már egy ellenkultúra. ebben a konzervativizmus hagyomány nélküliséget jelent. ez egy kontra.

ugyanez van a történetírásban, a nyelvészetben, az irodalomban és a művészetekben. és ebből adódik a kultúrharc. van a magyar hagyománytól elszakadt történelem, irodalom és nyelvoktatás és kortárs művészetek. ez egy ellenkultúra. és erre adott válasz populizmus. a politikai reakció. ezt legitimálja a vidékies többség szemben a fővárosi elittel.

2020.01.28. 21:43:39

@Bánegressy:
debrecen egy 200 ezres város. a koronavírus fertőzés kapcsán arról cikkeznek, hogy 376 fő kínai tanul az egyetemen. és 4 fő vuhan városából. és vannak kínai cégek és kínai kereskedők. szó nincs arról, hogy magyarország a világtól elzárt lenne.

2020.01.28. 22:16:38

@civisvarosi:
nem identitás nélküli mesterrassz és nem ezt kell liberalizmusnak nevezni.
nem a brutalitásban való részvétel és nem a vidékies magyarok.
a szervilizmus.
a személyes stratégiáknak a hiánya egyfelől.
és személyes stratégiák, amelyek kizárólag az igazodásra az alkalmazkodásra adaptálódtak.
majd megmondják felülről. az okosak jobban tudják.
az erősebb kutya okosabb kutya is ám!
a gyerekből kiverte a tantónéni a balkezességet az első osztályban?
de hisz mindenki jobbkezes!
nem kell egyénieskedni, nem kell önállóskodni, mindent szépen megmondanak az iskolában, az egyetemen, a tanszéken, a munkahelyen, az önkormányzat, a közös megbízott . . .
aki másképp él, másképp gondolkodik, az nem közibünk való.
ezt ismerte föl a nagy orákulum, már valamikor a 90-es években. néhányszor jogosan rá is olvasták a parlamentben horngyufára a szocik szervilizmusát(is).
de persze ennél több fölismerés kellett ehhez a hatalomhoz.
itt mindenki szervilis.
de még itt vannak ezek a szoclibbek, akik tkp a ruszki megszállásnak köszönhetik a puszta politikai létüket is.
maga a párt valójában egy pszeudopárt. ők maguk meg csak egy teljesen elbutult, önálló és valós baloldali(akármilyen) koncepció nélküli megélhetési politbüró. teljesen tehetetlenek.
ezek nincs is valós tömegtámogatása. teljesen inkoherens szavazótáborra támaszkodnak, akiknek a tulajdonságai akár velük szemben is fölhasználhatók. hiszen csak protest szavazók a fidesszel szemben, amíg végleg el nem dől, hogy kié a politikai dominancia, ami végül a társadalmi dominanciát is eldönti.
hogy kik az urak az országban.
kiké itt tkp minden és mindenki aki ez alá a hatalom alá betagozódik.
és lőn! akár megismétlődhet a történelem.
most már minden csak a hatalom csúcsain lévők kényén és kedvén, szándékain múlik.
a középrétegek alattuk mindent meg fognak tenni a kedvükért, azért hogy a saját helyzetük, egzisztenciájuk, ami most már tőlük függ, lehetővé tegye a jó megélhetést.
a vidékies népesség dettó.
ebbe beleszólni biztosan nem fognak.

2020.01.28. 22:36:23

@civisvarosi:
no gyorsan olvasd el még egyszer, hogy mit ír a béndek péter az etnicizmusról, hátha megérted(ámbár az itteni egész szereplésed, mint unionista, 444. cívisvárosi, után, kizárt! :D)

ezt se olvasd el.
egyrészt botrányos, másrészt nem értenéd. :D
hvg.hu/velemeny/20130329_TGM_Udvozlet_a_gyozonek

2020.01.29. 08:27:43

@Bánegressy:
az etnicizmus alapja elemi biosz. az, hogy egy fajok egy adott természeti környezetben (fasiszta terminológiában ÉLETTÉR) populációkat alkotnak (zöld terminológiában ez az ÖKOSZISZTÉMA). ezek a populációk szaporodási közösségek eredendően. az emberiség egésze is egy szaporodási közösség. de kialakul a fajta jelleg. ez az evolúció. egyszerre van jelen a sokféleség. a biodiverzitás. de az öröklődés alapja, hogy hasonló szülők hozzájuk hasonló utódokat hoznak létre. véletlen változásokkal. de ennek a folyamatnak az eredménye mégis fajképződés, vagy fajta jelleg megjelenése. természetes kiválasztódás és környezeti alkalmazkodás eredménye. ez elemi biosz. ezt nevezi béndek péter etnicizmusnak. lényegében az evolúciót. azt, hogy a humán populáció egy adott természeti környezetben fajta jelleggel szerveződik. túl az általános emberségen ez az élet alapja. és mivel az akadémikus bölcselet ezt tagadja - nemcsak béndek péter hanem a filoszemita elit en bloc - ezért a politika ebben az elvont filozofikus formájában dekonstruált. ebből adódóan a populisták könyedén lerombolják, vagy lerombolhatják a korábbi elitista közintézményeket.

elvben létrejöhetne valamiféle egyezség a természettudományos elittel. leginkább úgy, hogy valóban egy világnézetileg semleges matematikus kerül az akadémia élére, aki nem pártolja a pozitív diszkriminációt, a gender tanulmányokat, se azt, hogy egy általános iskolát sem végzett elmebeteg kislány vezesse a zöld politkát, stb. hanem ezekkel szemben egy tudós társaság intézményesen fellép és ez a természettudományos elit ezzel elnyeri a jobboldali, de különösen a szélsőjobboldali politikai pártok és választóik bizalmát bizalmát. úgy, hogy a szélbalos extremitást a bölcseletben háttérbe szorítja. ez a lehetőség elvben adott kelet-európában. de nem ez történt, hanem nagyon úgy tűnik, hogy a populizmus győzedelmeskedik.

és az is lehet, hogy szerte európában. és az is lehet, hogy nem. mert északon megmarad a szociáldemokrácia. délen győzhetnek a zöldek. mert egy kisebb emelkedés a mediterrán térségben elviselhetetlen mikroklímát eredményezhet. ez ugye a skandinávoknak egyáltalán nem olyan rossz. ők egy majdnem teljesen iskolázatlan elmebeteg kislány vezetésével "oldanák" meg a problémát. nyugat-európában a legfejlettebb területeken tarthatja magát egy mérsékelt liberális-konzervatív elit. de ez sem biztos. kelet-európában és a balkánon lényegében nincsen más lehetőség, mint a populizmust meghirdetni a pártpolitikában. és azt ellensúlyozni helyi elitekkel. ezt regionális környezetben (illetve a magyar hagyományban megyei szintekre, mikro régiókra lebontva) lehet megtenni. úgy, hogy az szükséges értelmiség helyi egyesületekbe tömörül. és ugyanígy a fővárosban.

tehát nem gyurcsány ferenccel kell összefogni, nem gyurcsánynéval, de mégcsak nem is fekete győr andrással, hanem a természettudományos elitnek kellene összetartania. és ha ez nincs meg, akkor győz a populizmus. a természeti törvények értelmében. elemi biológia a magas filozófia fölé kerekedik.

aztán lehet mondani, hogy ez a fasizmus. akadémikus módon az. de ez a része biosz. régebben általános iskola 3. osztályos tananyag volt környezetismeret tárgy. aztán átkerület az 5. majd a 8. osztályba. és most a 12-edikben tanulják a gyerekek, de tanulja mindenki. és az az, amivel a filoszemita bölcselet szemben áll. ők nevezik így, hogy filoszemita. sémiták vezette filozófiai iskola. és ezt izrael is eltörölné azért, mert ez a zsidó államot is eltörölné. az összes államnemzetet. a globális keveredésre alapozva mondván, hogy azzal szükségképpen magasabb rendű utódok jönnek létre. de nyilván az sem igaz, a mulattok nem magasabb rendűek mint a feketék vagy a fehérek. létezik ugyan a heterózis hatás, de ez általában egy nemzedéknyi időszak. és nemcsak az előnyös, hanem az előnytelen tulajdonságok is összadódnak. ezzel szélső irányokba mozdul el a politika. polarizálódik a közélet. extrém ideológiák erősödnek. és ez legjobb esetben is egy vallás háborúk vezet el. rosszabb esetben polgárháborúkhoz, hidegháborúhoz, szélső esetben világháborúhoz. ezeknél egy fokkal jobb, hogy egy populista politikai párt dúrja le a terepet egy népvezérrel.

2020.01.29. 16:03:41

@civisvarosi:
- hát le a kalappal!
egykét kitétel azért van ebben akkora, hogy még rosemberg(az alfréd!) is elégedetten csettintene.
himmler meg személyesen szalutálna siegheil kiáltással.
ugye mondtam én, hogy bármely nemzeti fundamentalizmus ilyen általjános iskolai tankönyvekből kiollózott faj/elméleti(es) ismeretekkel aládúcolva akkor is nácivá teszi a hirdetőjét, ha egy másik náci csoport neki nem szimpatikus.
miért? nem is értem?
csak területi rivalizáció lehet az oka.
lebensraum féltés.
mindenesetre te a 3. osztályt nagyon komolyan vetted. abszólúte interdiszciplináris 3. osztályos tudásról adtál itt számot. tovább kár is lett volna menni.

2020.01.29. 17:04:09

@Bánegressy:
ez az általános iskola 3. osztályos környezetismeret. pintyekkel. az evolúció elmélete az, hogy ez ugyanúgy érvényes kékmoszatokra, mint az emberre. és erre azt mondják a filozófusok, hogy az már nem. dehogy nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.01.29. 22:05:28

@Bánegressy:

Aranyos, de csak az "életrevalóságot" _csökkentő_ mutációk hibák. Persze a legtöbb mutáció ilyen: a "hasznos" (utódok számát növelő) mutációk jóval ritkábbak.

2020.01.30. 10:03:18

@neoteny:
a természeti környezet változatos. és részben attól függ, hogy egy tulajdonság hasznosa, vagy sem. túl az általános emberségen. ami az emberiség egész számára hasznos. de az micsoda? és ugye ez az, ami hit kérdése. és az is, hogy ezt ki hirdesse meg? az politika.

a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak rémesek (előnytelenek), de gyurcsány vagy karácsony gergely szerint ez rendben van (mert hogy ők kisebbségek szavazataira számítanak). de ha valaki azt mondja, hogy a cigányok, a zsidók, a homoszexuálisok rémesek, akkor az már a fasizmus. mert hogy azzal a túlélési esélyüket és a szaporodási lehetőségeiket gátolják. filoszemita bölcselet politikai befolyását. de ez meg már ugye antal becézve. úgy, hogy el is határolódom tőle.

2020.01.30. 11:53:38

@neoteny:
vagy mondjuk nagyvárosi közösségek, ahol az előnyös az, hogy sokfelől eredsz és az, hogy külföldi vagy. budapest liberálisanak "szent" meggyőződése, hogy ez a helyénvaló. a falusiak azt gondolják, hogy inkább a jó szomszédokkal való keveredés tűnik előnyösnek (kereszténység = a jó szomszédokkal való keveredés). és kulturális szempontjából valószínűleg ez a legjobb, de a soros alapítvány szerint ez a legrosszabb. ezért kell trianoni határokat fenntartani és globális keveredést tömegessé tenni magyarországon. hogy eltűnjön a keresztény államnemzet, ami nincs is.

és a soros alapítványra nem azt mondják, hogy idióták, hanem azt, hogy igen, igen. nem a trianoni határt kell lebontani, hogy meginduljon a természetes keveredés a kárpát-medencén belül és azon kívül, hanem tömegével importálni kell akárkit. budapest "liberális" népe nem-magyar. nem is német, mert a német gyáriparosok megkerülték a liberálisokat. de nem is amerikaiak, boszton-debrecen napokat tartanak. a soros alapítványt politikai értelemben kivégzik. és most úgy tűnik, hogy ez orbán történelmi küldetése.

kérdés az, hogy utána hogyan tovább.

2020.01.30. 12:01:45

@neoteny:
a pécsi főokos szerint szerint országokat, országrészeket nem lehet izolálni a járványokban.
index.hu/techtud/2020/01/30/nem_lehet_kivedeni_hogy_magyarorszagon_is_megjelenjen_a_koronavirus_de_a_panik_sosem_jo/
és ő nem egy idióta, hanem beválasztják az akadémiába. mert ha korlátozzák a keveredést, akkor az rasszizmus. mégis hogyan lehet járvány földrajzi terjedését megfékezni? liberálisok azok, akik elemi közelítéssel hülyék. közéleti intelligenciájuk rendkívül csekély. kik választják ki őket a médiában, az akadémiában?

2020.01.30. 13:16:47

@Bánegressy:
egy állami járványügyi szakértő ha felelős módon cselekszik, akkor abban gondolkodik, hogy miként lehet elkülöníteni egy adott populációt a külső fenyegettségtől. és jönnek a hülyék, mint az index által megszólaltattot, aki azt mondja, hogy kérem szépen nem lehet. mert globális keveredés van. négy szabadság elve. és azt nem lehet korlátozni. egy esetleges világjárvány idején se. dehogy nem. az elemi biológia erősebb.

2020.01.30. 13:21:44

@Bánegressy:
a járvány megelőzésének módja nem az, hogy szétterítjük. mindenhol legyen egy kicsi belőle. abból lesz a világjárvány, a világégés.

tele.phone 2020.01.30. 20:01:16

@civisvarosi: Ez azért nagyon gáz, még tőled is. Ha már egyszer belinkelted azt a podcastot, akkor hallgasd is meg. A virológus teljesen józan dolgokat mond, és a karantént is helyesli. Arról is beszél, egyébként nem normatíve(!), hogy kicsi a valószínűsége a jelenlegi intézkedéseket is figyelembe véve, hogy Magyarországra ne jusson el ez a vírus, de még azt is mondja, hogy a pánik biztosan nem tesz jót.

2020.01.30. 21:45:29

@tele.phone:
ez a virológus arról beszél, hogy nem lehet elkülönítés. ezzel indít. de lehet. a virológusnak más dolga nincs, mint hogy izoláljon.

2020.01.30. 22:01:09

@tele.phone:
EMBEREK, MAGYARORSZÁGON JÁRVÁNY LESZ. ÉS EZ MÁR BIZTOS. DE PÁNIKRA SEMMI OK.

az alapállása, hogy A VÍRUST NEM LEHET IZOLÁLNI. de lehet. és azért van a virológus, azért van tiszti orvos, hogy fertőzést földrajzi és biológiai értelemben izolálja. ez a dolga. ez alapfeladata. csak ennek ellentmond a négy szabadság liberális alapelve.

de semmi probléma, mert a mesterséges intelligencia megmondja hogyan terjed a vírus. tényleg? az embertől függetlenül előre kiszámolja hogyan terjed majd függetlenül, hogy az emberek mit tesznek. az mi előre jelezte. utólag jelezte előre. a hírekből. és az index firkásza azt képzeli, hogy ebből bármi is előre jelezhető. nem fizikai, kémiai mérésekből, hanem kizárólag újsághírekből.

abdul hackeem 2020.01.30. 22:37:32

A szarul tartott börtönlakók - bántják a keresztény fehér heteró magyar férfiakat.
A szegregált cigány iskolások - bántják a keresztény fehér heteró magyar férfiakat.
Az ügyvédek és a bírók - bántják a keresztény fehér heteró magyar férfiakat.
A 444 és a HVG újságírója - bántják a keresztény fehér heteró magyar férfiakat.

Holnap Ti jöttök!

szánmonoxid 2020.01.31. 00:23:10

@abdul hackeem:
Akkor jó, mert én nem vagyok keresztény.
Majd fogadok a meccsekre.

abdul hackeem 2020.01.31. 05:43:47

@szánmonoxid: Majd nem fogsz fogadni, mert már rég ellenség vagy eszerint:
www.magyarhirlap.hu/velemeny/Torok_a_teton

Kékavian 2020.02.13. 18:37:40

Azért Orbánt hibáztatni mert nem járnak iskolába rengeteg a igazolatlan hiányzásuk söt verik a társakat a tanárt a nagyobbak ergó nehogy már ezért külön pénzjutalomban is részesüljenek.A szegregűáció abból adódik hogy ök maguk is ugy rendezik hogy magukba maradjanak, mert más szokásaik vannak mint az öslakos magyaroknak!

Eggyik a másik nehogy már mert hideg a kávé ezért pénzkárpótlás járjon.Teccet volna a társadalomba illeszkedni és se böri se hideg kávé nincs.

Ne mutogassunk már mindig másra a hibákért. Érdekes a magyar társadalom miért nincs olyan mértékben a börikben mint a fent emlitettek kikröl a cikk szól?

Egy "nemfideszes paraszt"

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.02.13. 18:44:21

@Kékavian: pl mert a politikusokat kisebb arányban varrják be
süti beállítások módosítása