1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.12.14. 07:48 HaFr

A Momentumban a magyar politikai képesség legjava

Képtalálat a következőre: „momentum”

Az örök, a tradíciók és az erkölcsös-értelmes jelen hiányában (tömegdemokráciában) a konzervatív politizálás éltető elemei vesztek el. Ennek hiányában marad az erő, amellyel neki lehet esni a mai káosznak (ami éppen elég jól ismert jelenség az utóbbi 100-120 évből, ez a fajta "reálpolitika" a modern korban Schopenhauer és Nietzsche gyermeke, noha távolabbi felmenői is vannak még régebbről), kivéve, hogy a puszta erő és a hatalom akarása maguk is a káosz része. Konzervatív politika már nem lehetséges (lásd Angliát, mi lett a konzervatív pártból, pedig, ha itt nem lehet, akkor hol igen?), személyes konzervatív beállítottság és emberség azonban igen. Ezek megóvnak attól, hogy az ember benáculjon, de az az ára, hogy nem érvényesül a politikában.

Ilyen körülmények között a Momemtumot mint potensnek tűnő magyar ellenzéki alternatívát nem szabad lebecsülni. Sőt, ha körbenézünk Európában (ideértve Angliát), még büszkék is lehetünk rá mint talán a legjobbra, amit a magyar politikai képesség hosszú évtizedek óta kitermelt. A Momentumban elég termékenyen találták el a beszédnek és az érzelemkeltésnek azt az ötvözetét, amely azokra is hat, akik diszkurzív értelmet várnak a politikától és azokra is, akik látványt, szenvedélyt és vágyakat. Ebben hasonlít a korai Fideszre és nem hasonlít rá egyik korábbi párt sem. A párt elég szerencsésen ötvözi a kormány és az ellenzék ellenzékének a szerepét is. Nyilván nem szimpatikus a kőbalosoknak és a kőnaciknak, de ettől is jó. Eljutottak oda, hogy a velük szembeni túl nagy agresszió jobban ártana a Fidesznek, mint nekik, tehát ügyesen továbbmenve az útjukon ezt a veszélyforrást is elkerülhetik. (Ez szintén nem mondható el a többi ellenzéki pártról, mert a szavazók másodlagos preferenciái -- amelyek a Momentumot jutalmazzák, ezzel nagy passzív szimpatizáns tömeget, kvázi megtartó erőt biztosítva neki -- a régebbi ellenzékkel szemben konfliktusosabbak: kevesen vannak a DK-sokon és néhány százaléknyi szocin kívül olyanok, akiket a DK-val szembeni koncentrált kormányzati támadás -- ha lenne ilyen, de hát nincs, mert a DK/Gyurcsány léte Orbán érdeke -- túlontúl felizgatna stb.)

Eddig jó. De hogy lesz tovább? Mi biztosítja a szavazóik megkétszerezését, megháromszorozását a belátható időben?

96 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1115351696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

screpes 2019.12.14. 08:38:46

" A Momentumban elég termékenyen találták el a beszédnek és az érzelemkeltésnek azt az ötvözetét, amely azokra is hat, akik diszkurzív értelmet várnak a politikától és azokra is, akik látványt és szenvedélyt."

oké, rendben, mondjuk így..

De hadd pimaszkodjak egy kicsit, ez az egyetlen előnye, ha az ember ennyire (idézőjel, öngunyoros fej ikonnal!) megöregszik.
Szóval, ha megkétszereződnek Momentánék szavazói, az nem ugyanaz mint a háromszorozódás...
Magyar viszonyok közt az egyik mást jelent, mint a másik, nem tekinthető egyszerűen a linearitás tünetegyüttesének.
A kétszereződés reality, mert egyfolytában létezik a becslési/mérési hiba, és néhány (kb 10) százalékoknál, ez benne van a paklikban, de termőre nem fordul.. Saját aforizmám, hogy a fiatalokban vakon bízik a jövő...
Csak aztán vak lesz.
Hiába, hogy jóravaló fiatalokkal számol, de mire azok engednek a szaporodási kényszernek addigra rég bele kellett marniuk egy teljesen más statsisztikai közösségbe. Úgy mondjuk: a fidesztől és-vagy gyurcsánytól kell elvenni a szavazót..
Gyurcsányéi peig jórészt nyugdíjasok, csalódni jobban már nem fognak, időhiány következtében.

A fidesz pedig "blokkosodik", azért olyan kikezdhetetlen, mert három lábon áll: fizetett előnybirtokosok, aztán a hivatalnoki réteg, (akik félnek, mert csak rosszul járhatnak minden hatalmi változásokkal és a harmadikak a ténylegbirkák, akiket alulinformáltságuk közepette jól meg lehet vezetni.

Mármost, ezen jól látszik, hogy alapvetően így is marad.
A momentum tehát - gyarapodva - az MSZP és környékéről "szerezhet" szavazót, de ott meg a balossági hagyaték ápolása megmarad prioritásnak, más nem vállaja fel (a mondogatását ). Ezt az ütőkártyát ketten nem szorongathatják.

A Momentumnak tehát lesz kétszerennyi szavazója, de a háromszoros kvóta már necces. Nem jut másfél-kétmillió FÖLÉ.
Bár tévednék. A jobbikról elfeledkezhettem, mert őket felszívhatja bármelyik erő.

ricardo 2019.12.14. 10:33:48

Tkp. már a múlt század ’80-as éveiben szembesültek a politikusok és politikával professzionálisan foglalkozók azzal a fejleménnyel, hogy a választópolgárok osztályhelyzete egyre kevésbé képes megmagyarázni a politikai preferenciájukat. Az ’50-es években (már ahol voltak egyáltalán demokratikus választások akkoriban, főleg az észak-atlanti világban) egy emberről kb. ránézésre lehetett tudni, melyik párt szavazója. 30-40 évvel évvel később már nem. Halványulni kezdett a hagyományos jobboldal-baloldal törésvonal. Ami nem azt jelenti, hogy a politikai pártokat ne lehetne egy politikai jobboldal-balodal skálán elhelyezni – Tamás Gazsi pl. bármikor megmondja, hogy a Momentum egy polgári burzsoá párt épp, mint a FiDeSz, épp csak kevésbé reakciós --, vagy azt, hogy a választópolgároknak ne lenne osztályhelyzete, hanem azt, hogy mindez egyre kevésbé határozza meg a voksukat. Mert új szempontok, vagy ha akarom, új törésvonalak jelentek meg. Pl. az, hogy egy politikai erő mennyire fiatalos, modernista, nyitott stb. vagy éppen vén, avitt és besavanyodott. Valójában kevesen érdeklődnek behatóan a közélet iránt; ugyan kit érdekelnek pártprogramok; a huszon-harmincéves városi fiatalok nagy többsége számára nem jobb meg baloldali politikusok vannak, hanem jófejek meg seggfejek. Egy Donáth Anna pl. fiatal, felvilágosult, világlátott, idegen nyelveket értő, és nem mellesleg, szép nő, vagyis jófej, aki egyfajta polgári normalitást testesít meg, és akivel szemben mondjuk Semjén Zsolt egy vén seggfej, aki be akarja tiltani a kotont, egy nácilóci. És már el is dőlt, hogy a voks. Ami nem azt jelenti, még egyszer, hogy a városi fiataloknak ne lenne valamiféle „objektív osztályhelyzete”, hanem azt, hogy a voksukat nem valamiféle reflektált „osztálytudat” determinálja. Szerintem a Momentumnak épp az az erőssége, hogy egy olyan ideológiailag puha, fiatalos polgári progressziót képvisel, ami a „Jóbarátokon” nevelkedett, alapvetően apolitikus fiatal felnőtteknek alapból szimpatikus. És ha tartják ez a politikát, akkor egyre több szavazójuk lehet, ahogy egyre több fiatal válik szavazópolgárrá.

Brix 2019.12.14. 11:36:10

@ricardo: Kiváló meglátások.... Az osztályhelyzet már valóban nem determinálja a politikai hovatartozast. Tulajdonkèppen, Nagy- Britanniában is az törtènt , hogy a kingston upon hull-i, legcsóróbb proli, korábban munkáspárti szavazók, a "white trash "összeállt a társadalmi elit èrdekeit kèpviselő konzervatívokkal, a populizmus zászlaja alatt- így lett meg a mostani földindulásszerű konzervatív győzelem...
A magyar helyzet is kicsit hasonló : van a politikai - gazdasági elit - leginkább saját maga èrdekèben tevèkenykedő jobboldali , konzervatív?? állampárt, amely a propaganda ès egyèb zseniális hatalomtechnikai eszközökkel magamellè állíttotta a klasszikusan baloldali szavazórètegeket, amelyek èrdekeit nyilván nem egy elitista, nagypolgári kormány fogja kèpviselni...
Paradox módon, legtöbb hívük a vidèki nyugdíjasok között vannak, akik a legnagyobb sèrelmeket szenvedtèk el az utóbbi èvekben ès fokozatosan romlik relatív társadalmi pozíciójuk: leèpülő egèszsègügy , ès az èrtèkèt vesztő nyugdíjak miatt.
A mindent átfogó hatalmi háló ès az agymosó propaganda hatásait sokan lebecsültèk... Más válasz ezenkívül erre a jelensègre nincs , talán csak a demográfiai okok...Az idősebb generáció inkább èrzi magához közel a règi mechanizmusok szerint működő partokat:a tekintèlyelvet, a hierarchia szerint működő, maszkulin , harcos ideológia alapján működő, ès kifejezetten erőszakos Fideszt a maga ostobácska politikus gárdájaval , mint mondjuk a kèpzettebb , világlátottabb , fiatal ès nyitott gondolkodású emberekből álló Momentumot...
A Momentum ereje a feltörekvő\ növekvő " Z" ès " y" gereraciók megszólítására lehet: idővel ...A generációs okok miatt, a règi baloldal is lassú kivèrzèsre van ítèlve, a Fidesz mellett..
A Momentum sikere az lehet, ha egy ideológia- semleges , mèrsèkelt , de a feltörekvő , fiatal generációk igènyeit, a zöld trendeket politikájában beèpítő párttá válik
El kell kerülniük a liberális rètegpárttá válást, amire jó esèlyük van, ha èszreveszik , hogy most a magyar társadalomnak egy komoly ellenzèki váltópárta van szüksège, amely összefogja a társadalom orbanellenes rèszèt...
Nem elég választast nyerni , hanem teljes rendszerváltásra lesz szüksèg. ehhez a feladathoz fel kell nőni..
Tulajdonkèppen, újra le kell bontani egy stabil állampárti rendszert , ès lètre kell hozni , a pártok egyenlő versenyèn ès váltógazdálkodásán alapuló, plurális, nyugati típusú , alkotmányos demokráciát ...

2019.12.14. 13:26:41

@ricardo:
a dolog ott bukott el, hogy a momentum a ROMÁN jelöltet támogatta erdélyben a MAGYAR jelölttel szemben. és innentől kezdve a többség semjén doktor lovát is megválasztaná, annácsát meg. hömhöm. politikai értelemben.

2019.12.14. 14:45:13

vagyis a momentumnak akkor lesz igazán esélye, ha a fidesz politikája, ez az etnicista baromság is( a múgy az ellenzék és ez a momentumra is vonatkozik egyáltalán nem képes, vagy nem akarja a magas labdákat sem lecsapni ujszo.com/sites/default/files/styles/pl_article_full_lead/public/lead_image/uj-0914-007f-3xdankoorban.rw_.png pedig ezeket all out minden erővel kéne nyomni és nem csak az atv-n _ki_nézi_azt?csak_az_orbán :D)válságba jut.
demivel a fidesz ügyesebb és a baromság mindig elegendő szavazóra hat, ezért ez a válság megint csak az egész ország válsága lehet, akkor pedig mindegyik pártnak/politikának/narratívának/argumentációnak lesz esélye. nem csak a mometum. -nak

2019.12.14. 15:30:19

@Bánegressy:
van ez etnicista "baromság", hogy magyarok, románok. a 21. században is azt hiszik, hogy léteznek. és van a momentum generáció a miráncssimogató annácska, aki a rabszolgatörvény ellen tiltakozott egy éve lila ködgyertyával. azóta is "rabszolgaság" van magyarországon. lehet, hogy ők lesznek a magyar politika megújítani, mert bennük van a politikai képesség legjava. de az is lehet, hogy nem.

Brix 2019.12.14. 16:42:35

Egyelőre most úgy tűnik, hogy Orbánèk deffenzívába szorultak nemzetközi szinten...Jó esèly van, hogy kidobják őket az Európai Nèppartból , hiszen mára inkább tehertètellé váltak a mèrsèkeltebb , konzervatív pártoknak...A zágrábi kongresszuson már ott sem voltak, megjegyzem , finoman ki is nevettèk Orbánt, amikor Ludovic Orbán csipkelődöt rajta..
index.hu/kulfold/2019/12/14/manfred_weber_fidesz_epp_nem_tamogatja_maradast/
Most Tusktól függ, hogy Orbanèk maradnak- e ( talán igen , mert Tusk jön eggyel Orbánnak) de a jelen politikai hangulatot nèzve inkább nem..
Kovács Zoltán kihúzta a gyufát Brüsszelben...
A Mèdiatanacs ügye megy a Bizottsághoz..." Kultúrkampf" megint bejárta a világsajtót...
Ha kikerülnek a Nèppartból, akkor viszont valóban elszigetelődnek nemzetközi szinten: lehet együtt károgni tovább az EU- ra, a fasisztákkal együtt...Vagy Putyinhoz szaladgálni , raportra...
A Soros kártyát sokmindenre elő lehet húzni, de az Erdogán melletti kiállás , mèg a nyugati szèlsőjobbosok - akik muszlim ellenesek- között is kihúzta a gyufát ... Az oroszbèrenckedès az viszont echte újnáci dolog...Salvinit , Farange-t ès a Le Penèket is az orosz felforgatók fizetik...
Orban ott van Európa peremén , a bajkeverők, a szèlsősègesek a nácik között ès vele együtt magával rántotta Magyarországot is..
Kar, hogy idáig jutottunk ès közel 30 èvvel a rendszerváltás után a mindent behálózó korrupcióval ès a pártállami önkènnyel kell szembesülni ..Belül beteg, rokkant ország ez, de amíg a nyugat rokkantszèket ad az Orbán- rendszernek, addig lehet vidáman örömködni a propagandistaknak ès győzelmi jelentèsekről hírt adni...A bűnösök mindig kèznèl vannak , ha valami nem sikerül: a 90 èves öregember, a 16 èves aspergeres, a libsik, vagy a migránsok...
Önreflexió az nulla , de totálisan 0 ....A fő tragèdia pedig az, hogy mèg mindig túl sokan tapsolnak ennek a szürreális vègjátèknak...( Lsd. a narancsos elvtarsakat , akik napi 24- ben itt ona...izálnak, vagy izèlik " Annát - fideszes szexista módon..)

morph on deer 2019.12.14. 16:44:47

A képességek még rendben is lennének, csak nekem valahogy nem sikerül megemésztenem azt a se hal-se hús hozzáállást, ami a Momentumot jellemzi.

Ami még rosszabb: a Momentum alkalmasint hajlandó lenne a fidesszel koalícióban kormányozni is, ha úgy hozná a sors, - ahogy ezt deklarálták is a legutóbbi parlamenti választások előtt!

Innentől pedig valahogy kevésbé érzem úgy, hogy valóban eljött volna az ideje, hogy a hatalom részeséivé váljanak, sajnos.

2019.12.14. 16:49:03

A Momentum előtt ugyanaz az út áll, mint anno az MDF és a Kisgazdapárt előtt.

Orbán, ha veszélyesnek érzi a hatalmának megtartására, simán felszalámizza vagy valamely - egyébként már meglévő - belső embere segítségével botrány(ok)ba keveri.

Úgyhogy én nem aggódom.

Orbánt csak úgy lehet elzavarni, ha:

Végre az agyhalottak (is) feltámadnak,
Elhatalmasodik rajta a skizofrénia,
Az EU-USA tengely megelégeli az orosz seggnyalást,
Beüt egy, a 2009-es válságnál is erősebb világcsőd,
Elfogy a szétosztható közpénz.

Hidvégi Mihály 2019.12.14. 17:12:03

@civisvarosi: apád füle szokott elbukni, nem a dolog a Momentummal.

kentersturz 2019.12.14. 17:35:50

Az LMP-ben sokkal több érték és potenciál volt, mégis kicsinálta a 'baloldal' és a Fidesz. Nehogymá' örömködjünk.

Stenonis 2019.12.14. 17:47:46

@civisvarosi:
Nem akarlak megbántani, de a magyar választópolgárok jelentős részét marhára nem érdekli, hogy mi történik Romániában. Lásd. még 2004-es népszavazás.

A Momentum szavazóinak a döntő többségét sem érdekli.

Nem mellékesen a fidesznek is csak azért fontosak a határon túliak, hogy a +1 fő összejöjjön a szavazataikkal.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.14. 18:02:33

@antiliberalista:

Jé, egy maszületett troll ... milyen kis cuki ahogy hadonászik a kis halványzöld végtagjaival.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.14. 19:18:22

@Bánegressy:

"ezeken most kitört a big data mánia"

Hé, az egyik gyermekem épp' a Spotify-nál masszázsolja a big datát big pénzekért: ha arra van kereslet ...

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2019.12.14. 19:20:17

@kentersturz: Az LMP egy Fidesz kreatúra volt. Addig létezett, amíg Orbánnak szüksége volt rá.

2019.12.14. 19:23:46

@Stenonis:
értem, hogy akinek nincsenek arrafelé rokonai, ismerősei azokat nem érdekli. azok szavaznak a momentumra. akiknek vannak azokat érdekli. azok szavaznak a fideszre. ezt elsődlegesen nem a magas filozófia dönti el, hanem az elemi biológia. a szaporodási közösségek határai.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2019.12.14. 19:28:39

A Momentum nem csak a kőbalosoknak vagy kőnáciknak vállalhatatlan, hanem nekem is. Az igaz, hogy a két EP képviselő menyecskét szívesebben nézegettem mint Németh Szilárdot, de a jó nagyon nem ilyen.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.14. 19:38:36

@civisvarosi:

"az elemi biológia. a szaporodási közösségek határai."

“Az állam az a hatalmas fikció, amely által mindenki megpróbál mindenki más költségén élni.”

-- Frédéric Bastiat

2019.12.14. 19:51:48

@neoteny:
liska tibor tézise, hogy ha valaki a saját pénzéből saját magát finanszírozza, akkor felelős módon gazdálkodik. ha saját pénzéből másokat finanszíroz, akkor már kevésbé. ha mások pénzéből saját magát (ez ugye a politikai korrupció), akkor még kevésbé. és ha mások pénzéből másokat, akkor legkevésbé.

és ha ez a liska tétel igaz, akkor a korrupt népnemzeti pártok (3. eset) hatékonyabbak, mint a balos politikai formációk (4. eset).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.14. 19:54:02

@Bánegressy:

"ad el nekik"

Hát ez a gond: hogy a pénzre amiért big datát vesznek úgy tesznek szert, hogy a gyügyei paraszt kisunokájának szájától vonják el a falatot.

Az, hogy a big data processzálva lesz, elkerülhetetlen; az a kérdés, hogy ki által milyen célokból.

Az, hogy nekem ostoba hirdetéseket tolnak a neten amelyekről azt hiszik, hogy azok az én személyemre szabottak, csak enyhén idegesítő. De amikor az államhatalom által fenntartott mindenféle listákra kerülök, akkor már komoly gondjaim vannak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.14. 19:55:53

@civisvarosi:

"a balos politikai formációk (4. eset)"

Nem létezik külön 4. eset: az a 3. eset tömegtársadalmasított változata.

2019.12.14. 20:11:52

@neoteny:
ha a fidesz egy familiáris közösség. ha a megkaparintott adóforintokat magára költi, akkor liska feltevése szerint hatékonyabban gazdálkodik, mintha egy szűk belvárosi elit osztogatja a pénzt a szavazóknak (amilyen a momentum). mások pénzét másokra költik.

2019.12.14. 20:12:46

@neoteny:
és ezért a jobber populista pártok hatékonyabban gazdálkodnak, mint a baller elitisták.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.14. 20:17:35

@civisvarosi:

"ha a fidesz egy familiáris közösség. ha a megkaparintott adóforintokat magára költi"

7.2 tonnás színaranyborjút adományozott a Magyarországi Református Egyháznak.

2019.12.14. 20:31:15

@neoteny:
és ha azt a pénzt az egyház a saját magára költi (a határon túliakkal 2 millió hívő intézményeire), akkor hatékonyabban gazdálkodik, mint ha csak úgy szétosztanák. és az emmi számon kéri a felekezeteken, hogy ebből milyen programokat valósítottak meg, ezzel potenciálisan mennyi szavazatot vásároltak. ezért kénytelenek a pénz egy részét széles körben elosztani. úgy, hogy kvázi versengnek a többi felezetettel.

és ez nagyobb fokú hatalommegosztást jelent és hatékonyabb pénzköltést, mintha egy vallástalan szocialista párt "l'art pour l'art" osztogatna.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.14. 20:33:00

@civisvarosi:

"és ha"

Már az előző 'ha'-d sem jött be: fölöslegesen tetézed.

Moin Moin 2019.12.14. 20:33:32

A Momentumot és egy sajátos kétfejű állatnak látom - ráadásul az egyik fej ragadozó (leginkább valami álnok-okos Velociraptor*-féleség), a másik meg valami bávatag, álmodozó és örökké a kihalás szélén álló növényevő.

Az első fejet a FeGyőr&CsehKatka-félék testesítik meg - a másikat meg a DonáthAnnácskák. Ez utóbbiak jellemzése itt olvasható (Sándor Margit elvtársnő alajában): konyvtar.dia.hu/html/muvek/MOLDOVA/moldova00447a/moldova00456/moldova00456.html - "Nem tudom, hogy képzelte el a bányát: egy vágat – egy olvasóterem..."

Tudjuk jól, hogy léteztek rövid időkig a magyar politikumban efféle kétfejűek - de a ragadozófej hamar felzabálta a másikat. Ilyen alakulat volt a Fidesz is, az SZDSZ is (ez utóbbi sokkal balfaszabb megvalósulásban - egy Kóka azért messze esik Orbántól). Számos példa utal arra a Momentum történetében, hogy itt is egy balfaszabb Fidesszel lesz csak dolgunk... A maximum, amit közhaszonként el tudok képzelni a Momentmtól, hogy ha egyszer valahogy megbukik a Fidesz és jön valami katyvaszkoalíció, akkor annak az européerebb komponense lehet ez a párt.

*A Velociraptor "jellemzését" a Jurassic Parkból veszem, mivel a valóságban ez az állat egy pulykanagyságú valami volt. A filmbéli szerepnek megfelelő állat az Utahraptor volt.

2019.12.14. 20:49:25

@neoteny:
ez egy mai hír. cigány táncház.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3863/191213ciganytanchaz_ksz_(46).jpg
és ezek a cigányok ajánlották fel a csokikat az állami gondozott testvéreiknak. táncikálnak egy magyar menyecskéval. de a háttérben láthatod, hogy azért hangtechnikával elég jól felszereltek.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3863/191213ciganytanchaz_ksz_(11).jpg
és ugye rendezettek, ők maguk adományoznak. szakkollégiumban tanulnak. és ugye a református püspökség is gyűjti a híveket. és a konkurens görög katolikus metropólia is. a gyerekeket felruházzák.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2018/lautitiakoruscsalad.jpg
és ezek mennek fellépésekre. hívőket toboroznak, adományt gyűjtenek. kulturális missziós tevékenység. de ez a kórus fellép a szabad téri játékokon. a polgárság 5 ezer forintért vált jegyet. és mellette 5 ezer forintért fogyasztanak az árusoknál. és hatékonyabb, mint a vallástalan gazdálkodás.

2019.12.14. 20:50:52

@neoteny:
nem fogadod el a liska elméletét. nem hiszel benne. eltér a vallásod.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.14. 20:51:27

@civisvarosi:

"ez egy mai hír. cigány táncház."

A gyügyei paraszt kisunokájának szájától elvon falatokból finanszírozott táncház az.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.14. 20:52:21

@civisvarosi:

"nem fogadod el a liska elméletét."

Helyesen: nem vagyok vevő erre a gagyidra sem.

2019.12.14. 20:55:11

@Moin Moin:
kóka diplomáciai útlevelet kapott orbántól.

Moin Moin 2019.12.14. 21:01:16

Péter: tényleg idegesít engem ez a civisvárosi!

Most csináljam azt, amit Heródes?

2019.12.14. 21:12:56

@Moin Moin:
kóka olyan messze áll orbántól, hogy diplomata útlevelet adott neki. és szijjártó vitte szaudi arábiába és szingapúrba.

2019.12.14. 21:29:51

@Moin Moin:
1 méterre állnak szijjártótól üzleti úton.
cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1506/20150602szijjarto-peter-koka-janos-szingapur.jpg
egyneműek ennél sokkal közelebb rendesen nem nagyon kerülnek. schiffer verte is az asztalt a parlamentben. mit lehet ezen nem érteni. idegen vagy. idegenül mozogsz a magyar közéletben. a német-magyar kapcsolatokban is. ettől vagy ideges.

angolszász anger ~ inger. (az inakban keletkező belső gerjedelem). angolszász is, magyar is. latin is. ingerere. hatás, befolyás. a magyar tudományos akadémia szerint ez csak véletlen hasonlóság. ennyi lottó ötösöm lenne, amennyi akadémia szerint véletlen. nem vélelmezi. azért.

Brix 2019.12.14. 22:18:07

@Moin Moin: az első fejet a FeGyőr&CsehKatka-félék testesítik meg - a másikat ( álmodozó, bávatag , örökkè kihalás szèlen álló növènyevő) meg a DonáthAnnácskák."
Szerintem nem. Donáth Anna a legfelkèszültebb , legjobban beszèlő momentumos politikus, sőt , nem sokan vannak a magyar politikában jelenleg olyanok, ( talán senki..) akik 15-20 percen keresztül tudnak beszèlni tömeg előtt , papír\mobil nèlkül , koherensen, logikusan....Anna tudja ezt...Lehet, hogy a szèlsősègesen progresszív gondolatok kèpviselője, de nagyon tehetsèges hölgy ès nagy szíve van a politikához...

jatagán9 2019.12.15. 09:18:54

@Moin Moin: Hogy a lányának tálcán prezentálta az idegesítő Szent János fejét? Nemes dolog volt az is. Szerintem te vagy idegesítő. És?

Khonsu 2019.12.17. 10:25:41

@Petimester:

1. Igény talán van, de az van sok egyébre is. A konzervativizmus természetéből adódóan hatalom nélkül is működik és hasznos tud lenni. Csakhogy ő mindössze egy eleme a rendszernek. Addig hasznos, amíg nem kezd a többi kárára terjeszkedni. Vagyis míg az így gondolkodók, ezt igénylők konzervatív gyakorlata a mindennapokban hozzáad a rendszerhez, addig ez törvénybe öntve, kényszerítve, "kollektivizálva" már károssá válhat. És amúgy a környezet is kifejezetten a (valódi) politikai konzervativizmusnak. Épp teljes átalakulásban van a világ.

2. A Momentumnak akkor lenne esélye akár megtöbbszörözni a szavazótáborát, ha újat mondana, "3. utat" hirdet a magyar politikában. Manapság már látható, hogy ez milyen elemekből állhat, merre érdemes elindulni. Az általuk első körben megcélzott fiatalok pedig ezt különösen jól látják.

3. A falvakban élő fiatalok is jórészt az interneten szocializálódtak. Egy vidéki és egy fővárosi fiatal gondolkodásmódja, világszemlélete között ezért nincs akkora különbség, mint az idősebb generációkon belül. Ha a vidéki fiatalokat megnyerik, onnantól ők már kapcsot képezve bevonzhatják a helyi közösségük, családjuk idősebb tagjait is, mert rendelkeznek azzal az előnnyel, hogy a globális és a lokális közösség "nyelvét", gondolkodásmódját is ismerik, otthonosan mozognak mindkét közösségben.

Minden tényező adott a Momentum sikeréhez, ha el nem rontják.

Khonsu 2019.12.17. 10:28:04

@Khonsu: *És amúgy a környezet is kifejezetten _kedvezőtlen_ a (valódi) politikai konzervativizmusnak.

2019.12.17. 12:37:19

@Petimester:
jobber gazdasági program alapja a termelői piac és az export. a baller alapja a fogyasztói piac és az import. globális szolgáltató központok lesznek, amelyeket kockázati tőkealapok finanszíroznak. de ezek ára az, hogy feltétlen alapjövedelmet kell osztani. mert különben a szegények az egyenlőtlenséget nem fogadják.

mivel budapestnek termelő piaca nincsen ezért csak baller gazdasági programot hirdet. de ezt nem fogadja el a gyügyei paraszt. azért, mert annyit megtanult a liberális leckéből, hogy ez átverés.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.17. 14:18:55

@civisvarosi:

"annyit megtanult a liberális leckéből, hogy ez átverés"

Helyesen: jól bevásárolt Drábik úr gagyijából.

Khonsu 2019.12.17. 17:11:23

@Petimester:

Nem állítom, hogy ideális, csak azt, hogy a kínálatból ők a legjobbak.

screpes 2019.12.18. 12:12:27

@kentersturz:

Le lehetne ezt hosszabban is írni, hogy én is megértsem?
Nem lehetséges, hogy az LMP sajátmagát tette tönkre?
------------------------

screpes 2019.12.18. 12:15:08

@civisvarosi: @Petimester:

Megdöbbentő az a magabiztosság, amivel használjátok ezeket a kifejezéseket: jobboldali, baloldali...
Akkor nyilván nincsen akadálya, hogy röviden, három-négy szóban meghatároznátok, hogy mi is jelenti azonosíttatja ezeket? Ha a jobbost tudhatod, akkor máris megmondtad a másikat is, az ellenkezőjét - a Saját logikád szerint.
-------
@ricardo:

azt hiszem, egyetértünk. Itt írtam vagy négy éve a jobbos-balosság halotti beszédét, 10 ezer karakteren. Ne legyen ez a kétféleség.
A politikusok, és nyomukban lihegő
a szocio-politológusok ellenérdekeltek abban, hogy tanácstalannak látszódjanak. Nekik a megosztottsági modell jó, mert azon barkácsol a fideszesség, és aztán hiteles, mint szövegkörnyezet,

2019.12.18. 13:02:23

@screpes:
a baloldaliság a közéletben a nőiességet, nőiség. nekem semmi problémám nincs azzal, hogy egy nő baloldali. és azzal sem, hogy valaki valóban független. de egy férfi rendesen jobboldali, vagy független. nem megy át balra sírdogálni, hogy jaj szegény kis cigányok. meg hogy az átlaghoz mérten micsoda hátrányokat szenvednek el a világban a zsidók. vagy hogy az lmbtq közösség jogaiért tüntessen. a többséghez tartozó férfi ilyeneket a közéletről nem gondol feltéve, hogy normális. persze az ellenkezőjét sem. csak azért üldözzenek valakit, mert cigány, zsidó, vagy homoszexuális. az a másik véglet. de egy felnőtt férfi nem áll neki filctollal koala macit rajzolni egy kartonpapírra és kiállni a térre, hogy ezzel megmenti a bolygót. ha ilyet csinál az óvodás, akkor rendben van. de ha egy felnőtt férfi, akkor az nagyon nagy gáz.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 14:11:02

@civisvarosi:

"a baloldaliság a közéletben a nőiességet, nőiség."

Ezt elfelejtetted elmagyarázni Maggie Thatcher-nek.

2019.12.18. 14:58:01

@neoteny:
nem nők, hanem nőiesség, nőiség. thatcher margó volt a férfias. ahogyan erzsike néni is azt mondta, hogy neki kell eljátszani a poroszos tanítót, mert kevés a férfi. lecsapta a naplót az asztalra. és azt mondta: osztály vi-gyázz. és ani néni a játszotta az engedékeny francia nevelőnőt. mit számít az?

és megkérdeztem, hogy miért van ez így. azt mondták, hogy mert ez a "magyar" iskola. "porosz" tanítós egyfelől, "francia" nevelőnős másfelől. csak erre most azt kell mondani "szovjet". érted, ugye?

minden rendszerben ugyanúgy tanítanak. csak ami régen német és francia volt, az másik rendszerben magyar volt, vagy szovjet. és a megyei pedagógiai intézet előírta. ani néni azt mondta: mit számít az? erzsike néni azt mondta, hogy a tablóra kitesszük lenint. és ha valaki túlzottan lelkesedett, akkor erzsike néni elmagyarázta, hogy az a rend, hogy valakit ki kell tenni a tablóra. és ez most lenin. de olyan nagyon nem kell érte lelkesedni. mindegy, hogy ki van kirakva. valakit ki kell tenni.

na most ha ezt így el lehetett magyarázni a 6-7 éveseknek a szovjet csapatok árnyékában, debrecenben volt 3 szovjet laktanya szárazföldi egységekkel, harckocsikkal és légierővel. ha akkor mégis sikerült ezt valahogy elmagyarázni, akkor felteszem ez nem olyan nagy gond budapesten a csúcs elit pedagógusoknak. vagy ha mégis, akkor az ő hibájuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 15:23:54

@civisvarosi:

"nem nők, hanem nőiesség, nőiség."

Ja, hogy a CEU-s gender tanulmányokbeli nőiesség, nőiség. A társadalmi nem. Na, idáig is eljutottunk: akkor most jóváhagyólag hivatkozol Judith Butler munkásságára, vagy kritikailag? Mi van a szívedbe írva?

2019.12.18. 16:28:09

@neoteny:
a geneder tudósok világképében férfias/nacionalista nő ("honanya") nincsenek. a huszonvalahány féle nem körébe (amennyit a gender tudósok eddig azonosítotak) ez nem fért bele.

2019.12.18. 16:31:15

@Petimester:
csurka is centristának tartotta magát. sem nem jobb, sem nem bal: keresztény és magyar. így összezete a miép ideológiáját.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 16:50:53

@civisvarosi:

"a geneder tudósok világképében férfias/nacionalista nő ("honanya") nincsenek."

Ebbe a falba belefutottál, sátánfajzat. Nem elég, hogy (f)Artúró Finkelstein gagyiját árulod, de ráadásul még a CEU-s genderelméletet is. Csak kiderül a származásod, vallásod.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 17:00:31

@civisvarosi:

"a geneder tudósok világképében férfias/nacionalista nő ("honanya") nincsenek."

[...]

Throughout Gillard’s three years as prime minister, I constantly wondered why she experienced such a plethora of misogynistic media representation. This inevitably shaped my perspective of politics and inspired me to undertake an honours degree on the topic. Using Judith Butler’s notion of gender performativity, my thesis argued that, in a position occupied solely by men, Gillard’s gender and subversive gender performances highlighted the fragility of the seemingly natural heteronormative gender binary. Together with Butler’s idea that those who deviate from the norm are punished, this meant Gillard experienced ‘punishment’ through misogynistic media representations.

My current doctoral research asks: was this kind of treatment normal for other women political leaders from Westminster democracies? Do women from other Anglophone countries with similar political and media systems experience the levels of misogynistic treatment Gillard endured? My Ph.D. focuses on the comparison of five women: Julia Gillard (Australia); Jenny Shipley and Helen Clark (New Zealand); and Margaret Thatcher and Theresa May (Britain). My research seeks to understand why these women receive gendered media treatment.

[...]

www.auswhn.org.au/blog/gillard-gender-media/

"There are more things in heaven and earth, Horatio,
Than are dreamt of in your philosophy."

-- Hamlet (1.5.167-8), Hamlet to Horatio

2019.12.18. 17:23:43

@neoteny:
a gender elmélet alapja, hogy nemi szerepek függetlenek a biológiai meghatározottságtól. dehogy függetlenek. erzsike néni azért volt poroszos (férfias) tanító, mert kevés volt a férfi. és ezért ő eljátszotta, hogy szigorú. odavágta az osztálynaplót. de nem gondolta azt, hogy ő férfi.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 17:26:36

@civisvarosi:

"a gender elmélet alapja, hogy nemi szerepek függetlenek a biológiai meghatározottságtól."

"nem nők, hanem nőiesség, nőiség."

2019.12.18. 17:36:23

@neoteny:
ha tanítói közösségben viszonylag kevés a férfi, akkor valaki eljátssza, hogy férfias. a nemek eloszlásának függvényében kiegyenlíti a szerepeket. így lesz erzsike néni poroszos tanító, ani néni francia nevelőnő. eljátssza, hogy nőies nő. de nem gondolta, hogy attól nőiesebb, mint erzsike, aki eljátssza, hogy férfias. aki nem gondolta, hogy férfi.

a gender tudósok szerint ezek alapján a nemek szétválnak. és függetlenednek a biológiai meghatározottságtól. és abból lesz a politikai underground. a pintér béla féle színház. és az összes többi.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 17:38:51

@civisvarosi:

"a gender elmélet alapja, hogy nemi szerepek függetlenek a biológiai meghatározottságtól."

"nem nők, hanem nőiesség, nőiség."

lecsós 2019.12.18. 17:45:13

@civisvarosi: Most nézem a portfolio írta ki, hogy Budapest a legnagyobb GDP előállító az országban, oszt hogy az ország többi része szevasz. Na most egy olyan országban történik, ahol a kinevezett helyi leányvállalati ügyvezető egy nyugati átlag lószarrugdosó rendőr fizetését kapja meg, és ezért le kell mennie kutyába, nincs miről beszélni. Az értékláncokban keletkező jövedelem elhagyja az országot, és ha lehet ezek a helyi egységek lehetőleg ingyé működnek. Szégyen az, hogy a KSH nem tudja azt, hogy akkor most mennyi is az a bizonyos lokális hozzáadott érték a komplex értékláncokban, mondjuk évente. Na most tényleg az van, ha elhagyod Pestet, akkor kurvára nihillt találsz, nagyon kevés kivétel van, egyes régiók önálló életet élnek, ilyen pl. Soltvadkert, vagy a Balaton é-i, vagy d-i partja, a parti sáv + 3 km. A régi ipari körzetek felejtősek.
A hazai KKV rendszer - amibe tömik a lóvét jelenleg is- nem képvisel nemzetközi szinten komplex konverziós faktort, sem kibocsátás, sem végtermék, sem technológiai oldalról. "Futnak még, és ennyi", nem több. Most van egy komplex probléma a generáció váltással, tehát el fognak kezdeni hullani mint a legyek nyáridőn. A hazai kkv rendszer nem deutsche mittelstand, ezt meg kellene érteni. Kőne már csinálni egy színtiszta magyar horizontális, és vertikális KKv rendszert, ami komplex hálózat szinten be tudna fogadni pl. egy mérnököt, ha mérnök megvan, akkor meg projekt is lenne, de ehhez balfaszok vagyunk, és így van ez minimum 30 éve. Na most a mostani kkv tulajok 50 - 80 közöttiek, akiknek tele a fasza a cuccal, és át akarják adni a történetet, na most az a baj, hogy roppantul nincs kinek, meg a mostani csókák természetesen meg akarják keresni a nyugati pozíció átlagbért.
Na most Londonban van olyan NPD pozíció a food industryban, amire éves nettó Ł 90 000 -et fizetnek egy mérnöknek, 3 év gyakorlattal. Na most ezzel kőne felvenni a versenyt a hazai KKV rendszernek.
A hi ventures most akar betolni a kkv rendszerbe 131 milliárdot, ezt is a portfolio írta meg. Lővé jó ha van, de aztat jó is kellene főhasználni, erre meg nagyon kevés az esély. Kb az lesz, hogy lehet nézegetni a felemelkedést, kb úgy, mint a pincér a nemlétező jattot a szépkártyás vendégtől a négycsillagos kecóban télidőn, vidéken.
Budapest szépen le fogja szakérteni a projekteket jó pénzért, és kb. ennyi, minden marad a régiben, ahogy azt a kis magyar kapitalizmusban megszokhattuk 30 éve már. Amúgy olyan szinten bizalmatlanok a cégvezetők mindenkivel szemben, hogy azon csodálkozom, hogy van még kibocsátás egyáltalán. A németek a központban meg még mindig azt gondolják, hogy 1992-ben vannak, meg néhány HR-es is ezen a biciklin ül.
Tehát nagyon komoly strukturális gondok vannak, és maradnak is. Az új tulajok alatt is rohad a csónak, csak még nem látszik. A 20- 35 korosztály 20 %-a bizonyítvány nélkül hagyja el az intézményrendszert, lehet sasolni, ezek meg vidal sassoonban nyomják a takarítást, mert ez marad, már ha itthon, és nem máshol. Ugyanaz van, mint 93 körül, olcsóbb a szaxi, mint Berlinben. Ezt sikerült megint elérni, ez a politikai elit teljesítménye, az elmúlt 30 éveben. Egy egyetemistának esélye nincs kifizetni az életét, lehet menni hosteskedni, meg tolni a kamera előtt. Balfaszok vagyunk, de nagyon.
Tehát ez a valami gazdaságnak hazudott valami van tényleges gazdaság helyett.

2019.12.18. 17:50:06

@neoteny:
a csokonai színházban ráckevei anna eljátsza a lear-t. királynőt a lányaival eredetiben ugye férfira van a darab írva. erre a konzervatív kulturális tanácsnokok azt mondják: egy pillanat annácska. ide az van írva, hogy lear király. ráckevei anna úgy érvel, mint ani néni. mit számít az? de nem mondja azt, hogy ezzel "meghaladta" az eredetit. mert az úgy unalmas és középszerű. és ezért azt mondják a libertárius tanácsnokok, hogy rendben van játssza csak el. az ingadozók azt mondják, hogy na jó. és ráckevei anna örülhet. de ha a tanácsnokok azt mondják, hogy ne szórakozzon már, akkor nem játszhatja a városi színházban. vagy ha mégis, akkor a jobbikos képviselő teátrálisan előadja, hogy még jó hogy volt nála pisztolya. mert ezeket degenerált, aberrált színészeket le kell lőni, mint egy kutyát. de ez egy szerepjáték része. valakinek azt is képviselni kell.

de ebbe a játékba a komcsikat és a libsiket nem lehet bevonni. mert ők szaladnak az amerikai nagykövetségre, az európai bizottsághoz, az ensz-hez. hogy őket üldözik. és nem játszhatnak akármit állami támogatásból. beleszól a miniszter. ők meg ugye a szakma. mintha létezne valamilyen mesterrassz. bárkit is választ a köznép. a mesterrassz tagjai mind felettük állnak. és ugyenez van az akadémián. ezt hirdetik az akadémikus bölcseletben, ezt hirdetik a finnurgristák, a gender tudósok, a "liberálisok", a "civilek", a "zöldek", ezt hirdették a "kommunisták".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 18:02:33

@civisvarosi:

"erzsike, aki eljátssza, hogy férfias"

No ha Erzsike, egy nő, képes volt hitelesen eljátszani azt, hogy ő férfias, akkor az a szerep, amit hitelesen eljátszott, nyilvánvalóan nem lehetett biológiailag meghatározott. Vagyis Erzsike épp' a gendertudósok teóriája szerint cselekedett: eljátszotta a férfiasság _biológiailag nem meghatározott_ vetületét, a férfiasságot mint társadalmi nemet szimulálta.

Szóval te ortodox CEU-s genderelméletet tolsz. Ami további fényt vet származásodra, vallásodra.

ijontichy 2019.12.18. 18:03:08

@civisvarosi: "a gender elmélet alapja", hogy akik kitalálták, és elsők között szálltak be a buliba, azok keresnek vele egy jó adag zsetont. Egyben köszönik nektek - akik hányjátok a keresztet, meg felső C a négyzeten visítoztok - az ingyenmarkecinget.
Minap a Krankenhausnál vártam oldalbordámra, hát persze hogy megtalált egy decens hölgy, aki - erősen próbára téve még mindig nem anyanyelvi germánomat - részletekbe menően elmagyarázta nekem, hogy a kékszemű! fókasziámi macska simogatása igen hatásos az asztmára. Lelkesen bólogattam, és minden tőlem telhetőt megtettem, hogy a pofámról leríjon az álmélkodás, továbbá hálásan köszöngettem a felvilágosítást. Nem érint az asztma, de ha érintene se próbálnám ki, és soha egy centet nem fogok adni fókasziámi kutatásra. Hogy jön ez ide? Nos úgy, hogy Zűrkavari Zuárd alcsúti reinkarnációja mivel hülyíti a magyarországi polgárokat (ti. Mo. felvirágzásának legfőbb gátja a genderCEU, a ~90 éves vénember, meg minden olyan tényező, ak/ami netán felhomályosíthatja a Zuárdot (&al) önként és dalolva eltartókat, hogy klón húzzák le a pénzüket), az legyen ezen polgárok baja.

És hogy a poszthoz is szóljak - mert láttam nagy a vonyítás, hogy a MoMo valami román liberót támogatott, a vitya fizetési listáján lévő határon túli magyarok ellenében - nos erre csak azt tudom mondani, hogy hazafias tett volt. Minden tisztességes, szülőhazáját szerető magyar ember (azaz olyanok, mint például én) részéről annak számít, ha vitya (&al) eszkalálódása útjába tesz egy szalmaszálat, ha lehetősége nyílik rá :-).

2019.12.18. 18:08:08

@neoteny:
van ez.
m.blog.hu/ke/ketlampas/image/lear_webplakat.jpg
és erre fidesz tanácsnokok azt mondják, hogy na jó. a konzervatívok azt, hogy nem, ezt nem kérjük. a libertáriusok azt, hogy de. az ingadozók azt, hogy na jó. de még erre is azt mondják, hogy na jó.
csokonaiszinhaz.hu/wp-content/uploads/Tesztoszteron_webplakat2.jpg
kitesznek egy 16-os karikát. erre pedig egy 18-ast.
csokonaiszinhaz.hu/wp-content/uploads/Szetbombazva_webplakat.jpg
de a városházán a képviselők a szövegkönyv alapján vitáztak arról, hogy lehetnek-e ilyen bemutató színházban, vagy nem lehetnek. és azt mondták, hogy na jól van. és ez még nem a "fasizmus". pedig ugye beleszóltak. de még az sem lenne fasizmus, hogy esetleg mondják: a városi színházban ezt nem játszhatják el. mert esetleg eljátszhatják magánszínházban. vagy esetleg elátszhatják egy másik városban. nyíregyházán, nagyváradon vagy akárhol. ahol a kulturális tanácsnokok azt mondják. lear királynő. ejha. ez biztosan nagyon igazgalmas.

de lehet úgy is, ahogyan a szervilis opportunista karigeri mondja. hogy neki mindegy, hogy melyik színész mit játsszik. csak hadd legyen miniszterelnök jelölt, főpolgi, vagy akármi. mindegy, hogy milyen pártba, csak lécci, lécci engem válasszatok. és ez is lehet ugye sikeres. ezzel karigeri az ellenzék vezetője.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 18:10:32

@civisvarosi:

"van ez."

"a gender elmélet alapja, hogy nemi szerepek függetlenek a biológiai meghatározottságtól."

"nem nők, hanem nőiesség, nőiség."

2019.12.18. 18:17:27

@ijontichy:
nyilván a gender tudósok találták ki azt, hogy van férfi és férfiasság, nő és nőiesség. ezt előtte nem tudták az emberek. ahogyan 1950-ig azt sem tudták, hogy az embereknek fontosabbak a fiziológiai szükségleteik, például levegőt venni, mint mondjuk az esztétika. mert ha nem vesznek levegőt, akkor megfulladnak. és ezért a fiziológiai szükséglet fontosabb. és ezt nem tudták 1950-ig. de aztán rájött maslow ábrahám.

ez az egész abból adódik, hogy a nácik elbaszták. és berakták a zsidókat a sparheltbe. valami brutális kegyetlenséggel a vidékies zsidókat. és ezek után a megmaradt városias zsidók diktáltak. azt a konteót hagyjuk, hogy ezt így találták ki. csak így győzhetnek. mert az városiak felsőbbrendűek, mint a vidékiek. ezt hirdetik a mai napig. még nem láttam fővárosi zsidót sírni vidéki zsidó temetőben. az elpusztított vidékies zsidók bárkit is méltattak volna. de persze nem gondolom, hogy ezt biztosan így akarták.

van illetve volt egy pugratóriumi időszak amíg a filoszemita bölcseletnek engedni kellett. ezzel a komcsik és a libsik brutális módon visszaéltek. ebből lett a gulág, az elbaszott rendszerváltás. de engedni kellett. amíg a holokauszt sérültek uralták a közéletet. de mondjuk trianon 100 évében ez már nem megy. és ezt ugye nem lehet elmagyarázni. nem is kellene. mert aki érti az érti, aki nem az nem.

2019.12.18. 18:22:24

@neoteny:
thatcher margó beceneve a "vaslady" volt. és nem gondolta azt, hogy ő "lord".
www.youtube.com/watch?v=97MdInUo82E&t=0m46s

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 18:34:59

@civisvarosi:

"erzsike, aki eljátssza, hogy férfias"

No ha Erzsike, egy nő, képes volt hitelesen eljátszani azt, hogy ő férfias, akkor az a szerep, amit hitelesen eljátszott, nyilvánvalóan nem lehetett biológiailag meghatározott. Vagyis Erzsike épp' a gendertudósok teóriája szerint cselekedett: eljátszotta a férfiasság _biológiailag nem meghatározott_ vetületét, a férfiasságot mint társadalmi nemet szimulálta.

Szóval te ortodox CEU-s genderelméletet tolsz. Te a Kovács Zoli padtársa lehettél a CEU-n.

2019.12.18. 18:40:24

@neoteny:
tehát ő (milyen jó, hogy a magyar nyelv gendersemleges) állítólag nem lány, hanem "férfi". mert hogy a társadalmi neme (ahogyan ő az azosítja magát) függetleníthető a biológia nemétől. ezt hirdeti a gender tudomány.

a közvélekedés az, hogy ő lehet egy nőies vagy féfias nő. de férfi nem lehet. lehet egy gyerekes kislány (az). nőként hirdethet testvériséget. lehet nővér. de fivér nem lehet. lehet húg, néne, nénike. de öcs, báty, bácsika nem lehet. anyáskodhat úgy, hogy valójában nem anya. lehet keresztanya. nem is kell hozzá szülnie. idős korában mondhatja, hogy "öreganyja" egy közösségnek. de apja nem lehet. lehet barátnő, sógornő, anyós, de após nem lehet. lehet nászasszony, de nászúr nem lehet. lehet meny, de vő nem lehet. lehet ángy, de koma nem lehet. csak komaasszony. lehet dédi, dédike, de dédapa nem lehet, se fiúunoka. és az egyházban lehet apáca, de apát nem lehet. lehet papnő vagy papné. de a biológai nemétől függetlenül férfiként nem azonosíthatja magát. lehet "soma mama gésa". nagyon sokféle társadalmi szerepet választhat magának. de az a biológiai nemtől teljesen nem függetleníthető.

a gender tudomány azt mondja: de.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 18:43:39

@civisvarosi:

"van ez."

"a gender elmélet alapja, hogy nemi szerepek függetlenek a biológiai meghatározottságtól."

"nem nők, hanem nőiesség, nőiség."

2019.12.18. 18:54:14

@neoteny:
ezek a hagyományos női szerepek a családban.

- anya, nagyanya, dédanya, ükanya, szépanya
- anyós
- feleség
- húg
- lány
- keresztanya
- komaasszony
- lányunoka
- nagynéni
- nevelőanya
- nászasszony
- néne
- nővér
- meny
- sógornő
- unokahúg
- ángy
ezek ugye társadalmi szerepek, társadalmi nemek a családban, de ezek nem függetlenek a biológiai nemtől. ahogyan a barátnő is barátnő és nem fiúbarát. és az egyházban betöltött szerepek is ugye társadalmi szerepek. de azok nem függetlenek nem a biológiai nemtől. egy férfi nem lehet apáca. akkor sem, ha annak képzeli magát. és ha azt nem viccből gondolja, akkor az probléma.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 19:00:23

@civisvarosi:

erzsike, aki eljátssza, hogy férfias"

No ha Erzsike, egy nő, képes volt hitelesen eljátszani azt, hogy ő férfias, akkor az a szerep, amit hitelesen eljátszott, nyilvánvalóan nem lehetett biológiailag meghatározott. Vagyis Erzsike épp' a gendertudósok teóriája szerint cselekedett: eljátszotta a férfiasság _biológiailag nem meghatározott_ vetületét, a férfiasságot mint társadalmi nemet szimulálta.

De magyarázhatod még a CEU-s ortodox gendertudományos bizonyítványodat.

2019.12.18. 19:11:28

@neoteny:
azonsítottam 20-25 női szerepet a családban. ami hirtelen eszembe jutott. ezzel (gender) tudós vagyok? dehogy is. hagyományosan ezek a társadalmi nemek. ilyesfélék. nagyon sok női szerep van a családban. és ezeknek megfelelő férfi szerepek. és a rokoni kapcsolatokon túl egy baráti közösségben. lehet valaki csaj, csajos. de egy lány nem lehet pasi vagy srác. legfeljebb csak rövidre nyírt frizurával srácos. és lehet, hogy az valakinek bejön. az akadémikus bölcselet nélkül a társadalom, vagy egy társaság ezeket közösségi módon kialakítja. de ezek a szerepek nem függetlenek a biológiai nemtől. hanem vagy egy uniszex megnevezésük van eredendően, vagy párba vannak állítva. de ezek a társadalmi férfi szerepek és ezek a nők. lehet valaki nőies és férfi. és férfias és nő. de a nő nő lehet. és férfi férfi. legalábbis az esetek döntő többségében.

a gender tudomány ezen hagyományos társadalmi szerepre mondja azt, hogy elavultak. és ezek helyébe lépne az, hogy ciszgender, vagy krosszdresszer. és abból adódik a pintérbélaság. és ha valaki azt mondja, hogy ez a gender tudomány faszság, akkor megbélyegzik. de úgy, hogy a közéletben nincs helye. ez esetben nincs mese, a gender tudósokat kell az állami intézményekből elzavarni illetve az underground világába száműzni.

ez magyarországon megtörtént. ez ellen tiltakoznak strasbourg-ban. megtehetik. és az európai unió kizárhatja magyarországot mondván, hogy ez megsérti az európai unió értékrendjét. ezt is megtehetik. a magyar népképviselet mondhatja azt, hogy ez a fajta nemtelenség a magyar államiságnak nem része. akkor se ha ez a csoportosulás berlinben veri a seggét. mert a németek úgy képzelik, hogy egy újabb faszsággal levethetik a náci billogot. párizsban ez lehet, hogy elfogadott. de magyarországon mondhatja a nép, hogy ezt az állami intézményekben nem kérjük.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 19:13:21

@civisvarosi:

"ezzel (gender) tudós vagyok?"

"van ez."

"a gender elmélet alapja, hogy nemi szerepek függetlenek a biológiai meghatározottságtól."

"nem nők, hanem nőiesség, nőiség."

2019.12.18. 19:27:54

@neoteny:
a társadalmi nem/szerep biológiailag meghatározott? nem.
a társadalmi nem/szerep függetleníthető a biológiai nemtől? nem.
és erre a gender tudomány azt mondja: de. és ebből következik az, hogy a hagyományos társadalmi szerepek helyett mindenféle fétist, devianciát, aberrációt újabb nemként azonosítanak. lehet valaki férfias nő, de maradjon nő. és ha nőies férfi, akkor is maradjon férfi. lehetőség szerint.

és ha valaki azt mondja, hogy ő nem tud férfiként élni. szecsődi karcsi elmesélte a blikknek, hogy az apja agyba főbe verte az anyját. és ő úgy félt, hogy bebújt a szekrénybe és ott bepisilt, bekakált. és az anyja selymes ruháiba bújt a szekrényben. miközben az apja félholtre verte az anyját. és ezek után ő nem tudott férfiként élni, mert az apjának a brutalitása ebben meggátolta. és ez a félelem olyan erős benne, hogy ő ezek után szecsődi karina lenne. nem homoszexuális férfi, hanem heteroszexuális nő.

és erre a társadalom azt mondja, hogy ez nem frankó. akkor sem ha az ő devianciája nem valamilyen véletlen mutációból, hanem valamilyen brutalitásból adódik. és ő a homoszexuálisok között ezért abnomális. akkor is maradjon férfi.

a gender tudomány azt mondja, hogy ó karina, te szegény kis üldözött tündérke. ami szecsődi karcsinak, illetve karinának esetleg jó. de ez odáig megy, hogy az óvodások is követelik, hogy az ő nemüket alakítsák át. az underground kurválkodás venné át a nagy klasszikusok szerepét színjátszásban. és ehhez ugye politikai aktivitás is kötődik. ezek az irányzatok magukat az államok felett álló szuperelitnek képzelik. de az egy hit. amit "liberalizmusnak" kell nevezni. politikailag korrekt módon nem lehet máshogy. és ez a hitvilág ütközik össze a többségi államalkotók hitével. és ebből adódik a kultúrharc és az "illiberális" demokrácia. ami ugye a közéletet meghatározó korszellem.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 19:30:38

@civisvarosi:

"a társadalmi nem/szerep biológiailag meghatározott? nem."

Igen, ez a CEU-s ortodox genderelmélet, amit te is tolsz:

"erzsike, aki eljátssza, hogy férfias"

No ha Erzsike, egy nő, képes volt hitelesen eljátszani azt, hogy ő férfias, akkor az a szerep, amit hitelesen eljátszott, nyilvánvalóan nem lehetett biológiailag meghatározott. Vagyis Erzsike épp' a gendertudósok teóriája szerint cselekedett: eljátszotta a férfiasság _biológiailag nem meghatározott_ vetületét, a férfiasságot mint társadalmi nemet szimulálta.

2019.12.18. 19:40:21

@neoteny:
és ugye ehhez jön a nyelv megerőszakolása.

a népfőiskola az mondja: daugther a grimm törvényekkel átvihető abba a tündér szóba. vagy mondjuk az angolszász sister szlávul sestra. és mivel az angolszász és a szláv egy nyelvcsalád. feltételezik, hogy volt egy "sies" szó, amiből létrejött a lánytestvér. és a népfőiskolán azt mondják, hogy az a "szűz". a brother a bátor báty védte a lánytestvér szüzességét, szűziességét. és annak barátját befogadta bátynak, testvérnek. és a magyart bekapcsolják az indoeurópai kultúrkörbe.

amire a gender tudósok azt mondják, hogy ez egy hülyeség. ez hit. a sister és a sestra közös őse a szűz? lehet ezt természettudományos módszerekkel igazolni? nem. és cáfolni? nem. tehát? eldönti a bölcselet, hogy kérem szépen a magyarok az indoeurópaiak nép/nyelv rokonai. és kitalálnak egy mesét az eurázsai steppe világáról, ahogyan kitaláltal a finnugor őshazáról valamit. amihez kapcsolódnak régészeti leletek, krónikás hagyomány. de ezzel a vallást teremtenek. és amikor ezt az állami csúcsintézményeitől függetlenül megteremti a nép, akkor abból adódik a populizmus. az akadémikus bölcselet felett tort ül a kocsmafilozófia. és adott esetben az teremt normalitást.

2019.12.18. 19:45:26

@neoteny:
a társadalmi nem/szerep függetleníthető a biológiai nemtől? szerintem nem. a ceu-s gender elmélet szerint igen.

ráckevei anna eljátszhatja a lear-t. úgy, hogy az a dráma nem királyról szól, hanem királynőről. de ő tudja, hogy ez egy szerep. és azt is, hogy ő rendesen nem léphet ki a biológiai neméből. a ceu aktivisták azt mondják, hogy dehogy nem. és ezt még valamilyen progressziónak tekintik. ami a közvélekedés szerint degeneráció. illetve magyarországon, mert nyugat-európában és észak-amerikában ez az egész már elfogadott. de magyarországon nem. és többek között ezért nyer o1g. mert hogy ehhez képest mindegy, hogy most mennyibe került a felcsúti kisvasút. ráadásul arra nagyrészt az eu nettó befizetői adták össze a pénzt.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 20:03:19

@civisvarosi:

"a társadalmi nem/szerep függetleníthető a biológiai nemtől?"

Pontosan ezt tetted:

"nem nők, hanem nőiesség, nőiség."

Ez CEU-s ortodox genderelmélet.

2019.12.18. 20:38:52

@neoteny:
egy mai hír, hogy áder jános átutalt 3 millió forintot a gyerekklinikának. nem a saját fizetéséből, hanem az államfő által rendelkezésre álló alapból. ez ugye nőies dolog. aggódni olyan szegény kis beteg gyerekekért, akikkel nem állsz se rokoni, se baráti kapcsolatban. nem túl férfias az, hogy valaki ezen siránkozik.

áder azonban őszintén vagy politikai számításból, de mégis csak nőieskedik. és egy alapból megtámogatja a gyermekklinikát. de tudva tudván, hogy ő férfi ezért a feleségét küldi. ahol fogadják az orvosok.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/12/191217gyermekklinikaKA.jpg
sőt a gyermekklinika dolgozó is összegyűlnek. megköszönik a 3 millió forintot, amit ugye a köztársasági elnök egy állami alapból adományozott.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/12/191217gyermekklinikaKA2.jpg
és még ezen túl a klinikai dolgozók óvodásai is műsort adnak.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/12/191217gyermekklinikaKA17.jpg
mert hogy az egyetemi dolgozóknak saját óvodájuk, iskolájuk van. tehát ők mégis csak autonómok. és nem a klik rendszerében működtetik az oktatást. de eljátsszák, hogy ők lojális közszolgák. és ettől az államfő kedves felesége nagyon boldog.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/12/191217gyermekklinikaKA27.jpg
ez egy politikai színjáték. mert ugye az állam simán átutalhatná ezt a pénzt normatívaként. nem lenne ez a felhajtás. de az államalkotók mégis költenek valamennyit ezekre a prokolláris eseményekre. és ezeket elmesélik, hogy itt járt az áder felesége, stb. ezt kihasználja a fidesz.

2019.12.18. 20:41:06

@neoteny:
tehát ha áder azt mondja, hogy ő hirtelen nőnek képzeli magát, mert cselekszik valamit, ami nőies függetlenül a nemétől, akkor a gender tudósok elméletét követi. de ha azt mondja, hogy ő férfi és ezt a nőies pr-t vigye a felesége, akkor nem. és a gender elmélet szerint az nem lehet. dehogy nem. például egy heteroszexuális párkapcsolatban.

2019.12.18. 20:41:46

államfő *számára

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 20:44:51

@civisvarosi:

"ha áder azt mondja, hogy ő hirtelen nőnek képzeli magát"

"nem nők, hanem nőiesség, nőiség."

2019.12.18. 21:18:05

@neoteny:
és ezt egy baller úgy fejti meg, hogy ezek áder tenyeréből esznek. de ugye éppen arról van szó, hogy ők a protokollnak engedve megteremtik az autonómiát. és az egyetemi dolgozók a gyerekeiket saját iskoláikba járatják. de nemcsak a főorvos, hanem a szakápoló, vagy a beteghordó is megteheti. vagy a portás. a debreceni egyetem egy hatalmi központ. és nagyobb a költségvetése, mint debrecen megyei jogú városé. a vármegyeháza és átmenő főutak se a város, hanem a megye tulajdonában állnak. és egyébként az egyház tulajdonában is vannak intézmények. tehát a felekezeti hovatartozás tovább osztja a közhatalmat. és úgy egyébként vannak alapítványi intézmények. ami még tovább. és az egyetemnek vagy a a városnak vannak önállóan gazdálkodó vállalatai.

egy mai hír, hogy a város rendezvényszervező cége meghívja john malkovich-ot. de ezt akkor tehetik meg ha jól gazdálkodnak. és egyébként a forgalomból részesedéshez jutnak. 12-16-20 ezer forintért megtekinthető. és a város cége munkaérték elmélet szerint ebből jutalékot kapnak. dr. papp is érdekelt abban, hogy ez jól működjön. mert hogy ez politikai pr egyben. tehát egy ilyen rendszer üzemeltétéséhez ügyes hatalomtechnikusok kellenek. amit nyilván kontrollálni kellene.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 21:48:30

@civisvarosi:

"és ezt egy baller úgy fejti meg"

Te meg úgy fejtetted meg, mint egy CEU-s ortodox gendertudós:

"erzsike, aki eljátssza, hogy férfias"

No ha Erzsike, egy nő, képes volt hitelesen eljátszani azt, hogy ő férfias, akkor az a szerep, amit hitelesen eljátszott, nyilvánvalóan nem lehetett biológiailag meghatározott. Vagyis Erzsike épp' a gendertudósok teóriája szerint cselekedett: eljátszotta a férfiasság _biológiailag nem meghatározott_ vetületét, a férfiasságot mint társadalmi nemet szimulálta.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 22:05:34

@civisvarosi:

"de erzsike néni megmaradt nőnek."

"nem nők, hanem nőiesség, nőiség."
süti beállítások módosítása