1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.12.08. 16:05 HaFr

Pusztulásban. Egy teljesen értelmetlen dráma részesei vagyunk

Képtalálat a következőre: „void destruction”

Még az abszurditásnak is van értelme (mint az értelem inverze, amely az emberi és közösségi értelem hiányosságaira mutat rá és ekként élvezhető, de legalább tanulságos művészetet tud létrehozni), de annak, amit Orbán művel az országgal: semmi. Azt képzelni (delirálni), hogy a -- vegyük elő: évezredes -- nemzeti együttélést és annak jó-rossz hagyományait felül lehet írni puszta agresszóval, amely ráadásul semmit nem állít, kizárólag rombol, nos, ez olyan irracionális vágyból eredhet csak, amely nem értelmezhető politikailag. 

Mikulás napja komoly radikalizálódást hozott az addig sem épp konszolidált kormánypolitikában. Orbán pszichéje lassan elborít mindent, ami ebben az országban még jó. Nekiesni a kultúrának azzal a csaknem totálisan üres kulturális (akár történeti, akár jelenbeli) hátországgal, amely az Orbáné, mert azt hiszi (vagy mit tudom én mit), hogy majd valahol a jövőben átfordul ez produktív nemzet-, kultúra- és készségformálásba, csak ki kell tartani (a rombolásban), ez jóval radikálisabb és értelmetlenebb várakozás, mint ami a komcsikra volt jellemző 1945 és 1989 között bármikor. Ezeknek volt legalább egy Révaiuk meg egy Aczéluk meg valamilyen preegzisztens hagyományuk, Orbánnak csak senkijei vannak meg semmije. Tisztázzuk: a magyar nemzeti kultúra nem az övé. Nem az ő oldalán áll Szent István, Berzsenyi, nem ott Kölcsey, Széchenyi, Arany, Kemény, Bethlen vagy Kosáryné Réz Lola. Neki csak Felcsútja van. És Felcsút még csak nem is Mucsa. Mucsának van valamiféle kultúrája, amelyet meg lehet érteni, lehet vele empatizálni, sőt tartogathat értékeket is. Felcsútot nem lehet megérteni, hiába próbálkozik az ember szépszerével, indulattal, hegedűszóval, tárogatóval (akár). Orbán a valamit akarja lecserélni a semmire.

Magyarul, az a dráma, amelybe belecsöppentünk -- bár önkritikusabban azért mondhatjuk: magunkra húztunk sok évtized hibás önreflexiója és inkompetenciája eredményeként --, teljesen értelmetlen, mert nemcsak jó vége, de tanulsága sem lehet: semmi másból nem táplálkozik, mint kulturálisan üres, egzisztenciális bosszúvágyból, egy paradox módon örök vesztes pozíció totális civilizációellenességéből. Ez nem tud koszolidálódni a civilizáción belül, és főleg nem tudja megtermékenyíteni azt. Ilyesminek nincs se tanulsága, se katartikus értéke (ezért -- fájdalom -- megint olyan ügy, amelyet végül megúszhatunk, mert nem lehet hozzá viszonyulni: olyan totális átértelmezését követelné a magyar önképnek, amire nemcsak alkalmatlanok vagyunk, de nem is várható el egy nemzettől teljes önmeghasonlás nélkül).

Ha annyi lenne, hogy szükségképp radikalizálódnak, mert ilyen a bolond hatalmi algoritmusuk természete, azt még meg lehetne érteni, sőt meg lehet érteni a putyinista politikai stratégiát is, amely a kisebb vagy nagyobb politikai közösségek teljes összezavarására és önvédelmi képességének teljes felszámolására irányul. Ismerve azonban, hogy a stabilizációnak és a konszolidációnak semmilyen eszköze nem áll a rendelkezésükre, hacsak nem a cinikus előremenekülés a nemzet várt magafelejtéséig, úgy a most folyó puszta rombolás és nemzetvesztés -- tragikus módon a nemzet felhatalmazásával -- már nem a politikai harc harc kategóriája. Hanem a jó Ég tudja csak, mi.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1215343670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2019.12.08. 17:19:13

"Ismerve azonban, hogy a stabilizációnak és a konszolidációnak semmilyen eszköze nem áll a rendelkezésükre.." Minèl nagyobb ès radikálisabb ütemben folyik a gleichschaltung - a hatás , ellenhatás törvènyi alapján - annál erősebb lesz a társadalmi viszontválasz ès annál szèlesebb körben jöhet lètre az autoriter rendszer- ellenes összefogás...Orbán gyenge , mert valóban kemèny - fizikai kènyszereszközöket nem mer bevetni a társadalom ellen- csak a propagandát ès a saját szaros törvènyeit - az ilyen típusú autokráciák kora lejárt - ezt kellene valahogy kihasználni , ès az utcára vinni a politikát. Az elmúlt időszak döntèsei valóban pèldátlanok: az oktatás ès a tudomány teljes leuralása ès a leszalámizása után , most következik a kulturális èlet:- a Nemzeti Kulturális Alap felszámolása
- Az önkormányzati tulajdonú színházak igazgatóinak kormányzati kèzbe vètele ( ha nem, elvesztik az állami támogatást..)
- A független színházak állami támogatásának elvètele , a más világnèzetűek eltüntetèse.
A kulturális èlet teljes , totális , fasiszta diktatúrája ..
Egyèb fronton: a bírósági rendszer átalakítása , a rendes bíróságok döntèsi jogkörènek elvètele , az állami intèzmènyek ,pl NAV jogalanykènt megjelenèse a polgárokkal szembeni peres ügyekben...Az Alkotmánybíróság fidesz- hű pártemberei fognak vègső soron minden vitás ügyet , pl a választási csalásokkal kapcsolatosakat is eldönteni..
Mindenhol, mindenkivel szemben az állam fog szembenállni , már a kiherèlt fèkek ellensúlyok rendszere sem lesz...
Minden ahogy megismertük Illyés Gyula, " Egy mondat a zsarnokságról" c. versèből...
Itt az ideje, hogy az Orbán- rendszerre ne a politikailag korrekt: " populista- jobboldali" jelzőt használjuk -ez a rendszer már közelebb van a totalitárius fasisztoid rendszerekhez , csak annak posztmodern , szofisztikált, átdolgozott kiadása...
Ebből adódóan, a jószóból sem fognak èrteni , vagy konszolidálódni valaha ( pont az ellenkezője folyik..) Egy eszköz van ellenük: a felforgatás- tavasszal irány az utca , ès minden lehetsèges eszközzel diszkreditálni őket, ( a borkai- ügyek feltárása..) ott van a social mèdia ès mèg ezer más lehetősèg...

ricardo 2019.12.08. 17:20:49

Nem tetszettek figyelni, amikor Békés Márton a Gramsci-féle "kulturális hegemóniáról" értekezett.

2019.12.08. 17:28:24

@Brix:
a független színházaknak definíció szerint nem jár állami támogatás. attól függetlenek, hogy ők nem kérnek állami (kormányzati, önkormányzati) apanázst. ha a kis-magyar állam országosan fenntart 20 kőszínházat, akkor ebből budapestnek jár 2-3, amelyek országos közintézmények. a magyar nemzeti színház, vagy a magyar állami operaház tipikusan ilyenek. ezek kormányzati hatáskörbe tartoznak, mert ezeket egy zalaszentgróti család is magáénak érzi.

de budapest ennél többet szeretne. az önkormányzati fenntartású színházakat tartsa fent az önkormányzat. az arányosság elve alapján osszák el. ha karácsony 51%-kal 100%-ot követel magának, akkor felteszem a fidesz is megteheti ugyanezt a jogállamiság keretein belül. ez esetben a libsi kulturpolitika is fasisztoid.

menjen ki az utcára mindenki, akit ez érint. tartok tőle 100-200 művész szolgál 1-2 ezer nézőt. és ezt miért kellene feltétlen finanszírozni több millió magyar adófizetőnek.

2019.12.08. 17:29:45

@ricardo:
politikafilozófiai értelemben egy kisebbségi hegemónia kísérlettel szemben hirdet a többség szupremáciát.

2019.12.08. 17:47:57

@Brix:
a fasizmus az, hogy minden az államon belül van és semmi sem lehet azon kívül. tehát ha valaki a fehér lóhoz címzett privát fogadóban a szekérszínben emel egy színpadot, akkor jön a hatóság és azt mondja, hogy kérem szépen nem lehet csak úgy színpadra színészeknek állni, hanem majd előzetesen megnézi ezt valami cenzor. és eldönti, hogy azt a darabot elő lehet adni, vagy nem lehet. és ennek van egy nemzetköziséget hirdető változata, ami a kommunista kulturpolitika. az is fasisztoid. és van egy "liberális" változata. az abból indul ki, hogy mi vagyunk "a" "szakma". úgy, hogy mi mondjuk meg és nem holmi miniszterek.
www.facebook.com/fodortam/videos/2817571138262628/
fodor úr azt mondja, hogy neki jár évi x millió forint állami támogatás. mert ő "a" "szakma" képviselője.

ricardo 2019.12.08. 17:51:36

@civisvarosi: Békés Márton egy kifinomult orbánista. Nem azt mondja, hogy kéremszépen minden kulturális intézményt einstandolunk, hanem különféle olasz meg latin-amerikai marxista gondolkodókat idéz (a NER legnagyobb dicsőségére).

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.12.08. 18:01:10

@ricardo: merthogy Gramsci annyira sikeresnek bizonyult végül?

2019.12.08. 18:13:06

@ricardo:
tartok tőle, hogy ez nem békés márton sajátja. hanem ez a politika leglényege. hogy egy csoportosulás lehetőség minden intézményt einstandol. mert úgy képzeli, hogy ők sokkal jobban értenek hozzá, mint az ellenérdekeltek.

2019.12.08. 19:04:31

@ricardo:
a libsikkel az a probléma, hogy ők bizonyos műfajokat egyszerűen kizárnának. elsősorban a folklórt, a népszínházat. nem kell ide kőszínház. fejér ló fogadóban a szekérszínben állítunk egy színpadot, vagy ha magtárból eladtuk a gabonát, akkor megüresedik, akkor a bevétel egy részéből lehet csinálni színházat. ez a kultúra. annak ebben a felfogásban agrár jellege van. tájak, városok, emberek népnemzeti romantikus mesevilága. ez a klasszikus játszás. és azt mondják, hogy na ez az, ami nem kell. mert ez ez a vidékes jobbágymentalitás.

és a másik hazafias várszínház. amit mondjuk diósgyőr, gyula, kőszeg képvisel. tehát nehogy már azt eljátsszák, hogy van valami várasias nemeség.

mert ezeket valamilyen kulturális forradalommal meghaladták. de ebben a libsi világképben klasszikus zenés és táncszínház sincsen. és az opera, operett műfaja is necces, amire ugye bécs és budapest, a monarchia kulturálisan fel van építve. de ezek a libsik nem mozifilmes társaság. még csak az sem. a tévéfilmeket se kultiválják. ez valamilyen gyerekszínház, bábszínház. nem, az sem.

hanem valamilyen kísérleti, underground. ezt nevezik el úgy, hogy "liberalizmus". és erre mondják azt, hogy mi vagyunk a "szakma". és egyébként lehet, hogy ebből olyan művészeti megoldások adódnak, amelyek egy része úgy egyébként a nagyközönség számára is szerethető lenne. de az egész egy a magyar népesség többségétől elzártan egy akadémikus közegben szerveződik. és úgy képzelik, hogy ehhez az underground tevékenységhez feltétlen jár állami támogatás. rendesen nem jár.

Moin Moin 2019.12.08. 19:55:07

@HaFr: Van róla elnevezve utca Piranban!

(Cívisvárosit meg akkor ezek szerint nekem kell lelőnöm...)

2019.12.08. 20:00:25

@ricardo:
tehát mit vernek szét azzal, hogy nem támogatjuk ezeket a "zaklatószínházakat". kísérleti műhelyeket, alternatív, underground társulatokat, vagy mit? mi az, hogy "liberális"?

ezek errefelé szabadtéri színházi évadok összefoglaló kisfilmjei. tele vannak "liberálisokkal". akik könnyed nyári zenés, táncos darabokat elő.
www.youtube.com/watch?v=6zByzyUdK9E
www.youtube.com/watch?v=PiOShfmI5vk
www.youtube.com/watch?v=X65w2S7SOTM
de nem ezt verik szét. hanem mit? túl azon, hogy "a" "szakmát".

ez a katona "zaklatószínház" társulata.
katonajozsefszinhaz.hu/images/media/kepek/cikkek/katona_tarsulati_2019_fokep_domolky_daniel_WEB_002_ff.jpg
és nekik van 200-300 támogatójuk. és igényelnek mellé 312 millió forint tao támogatást. 541 millió forint önkormányzati támogatást. mire? még csak azt sem mondom, hogy nem jogos. hanem azt, hogy miből adódik az, hogy ez kérem szépen nekünk jár a közösből. hangsúlyozottan úgy, hogy ez nem közszolgálat, mert akkor a köznép választott képviselőivel kellene diskurálni a repertoárról és az derogál. hanem ez "piac".

FrVili 2019.12.08. 20:03:18

@civisvarosi: így van, nem jár. Ott fent azt hiszik minden jár. Itt nálunk bivalybasznadalsón 1000 éve nem takarítják a havat, úgy szép az ahogy isten oda teremtette. A városi semmirekellő meg elvárja, hogy kilép a meleg felülértékelt lakásából, és beszáll az ülésfűtéses külföldön gyártott verdájába és egyből legyen minden csapadék eltakarítva, mert ő nem akar késni a munkahelyéről, ahol semmi értéket nem termel csak meetingel meg kattingat. Mi meg fizessük az urizálásukat. Menjen mácsai is lakatosnak vagy autószerelőnek, ha nem tetszik a munkája, úgyis ott vannak mögötte a tehetseges új elsővonalbeli harmadvonalbeliek, akik már dörzsölik a tenyerüket, csak eddig elnyomtak őket a tudjuk kik, most is rinyáló tehetsegtelen bagazs. Örkeny meg a többiek dög unalom, vannak itt mások is, végre szóhoz jutnak ők is. Milyen szakma,? Ugyan má'. Én is tudok szavalni, falunapon fel is leptem a művhazban, aztan beültünk a feher egerbe a nők segget bamulni, jo kis nap volt az ...

Brix 2019.12.08. 20:05:51

@civisvarosi: Amit Orbán csinál , az tulajdonkèppen a magyar kultúra ès színházi èlet jelentős rèszènek a halálra ítèlèse. A független színházak- de semmilyen színház - állami támogatás nèlkül nem kèpes fennmaradni. A kultúra sehol a világon nem önfenntartó , az okos állam viszont lehetővè teszi , minèl több helyen működjenek a színházak , kulturális műhelyek ès olcsón vagy ingyen mindenkinek elèrhető legyen a művelődès . Pl az Egyesült Királyságban ingyenes a British Múzeum , a Tate modern művèszetek múzeuma , és mèg számos világszínvonalú múzeum. Ez lenne a jó irány, ès nem a kultúrához való hozzáfèrès korlátozása vagy a színházi èlet szètrobbantása a kultúra gleichschaltungja....Nem akarok demagóg lenni, de ha stadionokra a plebs kultúrájára százmilliárdok jutnak, akkor mièrt nem jut az alternatív színházakra?
A fő ok az, hogy Orbán retteg a kultúráról, ès a kultúrhelyeken felszedhető szofisztikált világlátástól...Legyen nèpszínház meg legyen Godot- ra várva- mindennek együtt kell jelen lenni a kulturális èletben , de ne pártállami apparatcsikok mondják már meg, hogy mit ès milyen szemlèletben kellene a színházaknak előadni ...Autoriter pártállami rendszer van , nem kèrdès , amit már szofisztikáltabb eszközökkel működtetnek, mint a 20. században...Csendőrsègre nincs szüksèg, èppen elèg a kultúra- ,az oktatás -ès a tudomány leuralása...A hatalom receptje ennyi....

Célkereszt 2019.12.08. 20:10:02

@civisvarosi: Esetleg azt gondolod, hogy a művészet olyan szubjektív dolog és a hatalom is megmondhatja, hogy milyen legyen. Ez tévedés lenne részedről. Van az esztétika tudománya, amely megmondja, hogy mi a szép, mi a művészi. A diktátorok persze ehhez is értenek.

2019.12.08. 20:15:04

@FrVili:
errefelé, idehívták a vidnyánszky-t beregszászról. aztán elment budapestre a nemzetibe. kitört a fasizmus, hogy leváltották alföldi művész urat. de ide az alföldön a fasiszta fidesz ráckevei annát hívta meg igazgatónak. aki a mácsai művész úrhoz közel álló libsinek van elkönyevelve. de azt mondták a kulturális tanácsnokok, hogy drága annácska. itt hofi megbukott, latinovics is megbukott. petőfi színészként csak azért nem dőlt a kardjába, mert majdnem éhen halt. de ha ide akar jönni, akkor csak jöjjön. és ráckevei anna azt mondta, hogy ő lenne igazgató. és ezen a művészeti vonalon halad a társulat. időnként botránydarabokat is bemutatnak. jobbikos főkapitány teátrális jeleneteket ad elő a közgyűlésben. és a fideszben azt mondják, hogy ezek a darabok nem kerülnek a támogatott bérletes előadások közé. és ha úgy egyébként megveszik a jegyet, akkor megveszik. mert itt a népi nacionalista és az úgymond liberális darabokra is jegyet vált ugyanaz a közönség. nincs ez az őrült vita.

2019.12.08. 20:16:44

@Célkereszt:
na de nem arról van szó, hogy a hatalom megmondaná, hogy mit játszanak a katonában. hanem a katona erre az évre kért 856 millió forintot a közösből. és esetleg meg lehet kérdezni, hogy azt mire is kérik.

2019.12.08. 20:24:00

@Brix:
a broadway ebben az évadban 1.8 milliárd dollár árbevételt produkált. és azt nem tudja betiltani trump. mert azok valóban független színházak és nem igényelnek állami támogatást. hanem azt mondják, hogy kérem szépen ez piac, ez a szórakoztató ipar. és ez amerikában mindenki megelegédésére működik.

értem, hogy valami ilyesmi lenne a modell a katonában és társaiban. csak ez a független színházasdi nem jött létre. nem tódulnak a világból a katonába, hogy megnézzék valamelyik musical-t. hanem underground darabokat játszanak magyarul. és azt nem nagyon lehet piacosítani. mert erre egy szűk támogatói kört leszámítva nem vevő sem a művelt, sem a műveletlen nagyközönség.

FrVili 2019.12.08. 20:38:01

@civisvarosi: ez is fasiszt az is fasiszt erre is vált jegyet arra is, nincs itt differencia keremszepen, nincs itt probléma, csak kerdezget az elvtars, mert félti a közöst. Most olyan naiv artatlan vagyok ... mint a nép, ahogy képzelném, ha nem írnák elő hohy hogyan képzeljem .Tarantino vagy Pintér jó troll, de te olyan középszerű vagy. Fideszes mar nem lehetnél, mert ott az már kiemelkedőnek számítana.

Célkereszt 2019.12.08. 20:40:48

@civisvarosi: Gondolom, hogy van ott könyvelés és megmondják, mire költötték. Más beleszólása miért lenne a hatalomnak? Talán szeretnék megmondani, hogy melyik darabot adják elő? A színház a közönség részéről is nyomás alatt van. Ha a közönségnek nem tetszik, akkor bukásról beszélünk. A művészek önérzete, önbecsülése elég hajtóerő, hogy a legjobbat nyújtsák és ne üres nézőtér előtt játsszanak. Régen voltak amatőr színjátszók, akik kielégíthetnék népszínházi igenyeidet. Sajnos a tv-vel már nem lehet konkurálni. Ez már elveszett. Marad egy vékony, kulturált réteg, akik még eljárnak színházba. Egy kultúrnemzethez, aminek szeretnénk magunkat tartani, hozzátartozik a színházi élet is.

2019.12.08. 21:21:29

@FrVili:
holnap lesz ugye a független, "politikamentes" tüntetés, amin felszólal a mszp-p-dk-momentum-lmp-jobbik pártok közös jelöltje karigeri, aki budapest főpolgármestere. ez mégse politikamentes mert konkrétan az első számú kormányellenes politikus szólal fel, aki mégis csak budapest főpolgármestere. és átcsoportosíthat pénzeket színházakra. az volt az ígérete. tegye azt. nem lehet érteni.

2019.12.08. 21:23:24

@FrVili:
karigeri nyert 51%-kal. és ő ezzel kinevezné az összes önkormányzati színházigazgatót. ilyenkor miért nem jön gulyás márton, hogy az arányosság elve nem érvényesül. és ez kultúrfasizmus. ahogyan orbánék 51%-kal döntenek. az egyik kutya, a másik eb.

2019.12.08. 21:28:01

@Célkereszt:
azért, mert a közpénznek közösségi célokat kellene szolgálnia. tehát az nem elég, hogy adjatok már évi 800 milliót, mert akkora nagy művészek vagyunk mi a katonában, hogy az jár. nem jár. meg kellene indokolni, hogy miért kellene azt a köznéptől elvenni és odaadni nekik.
katonajozsefszinhaz.hu/images/media/kepek/cikkek/katona_tarsulati_2019_fokep_domolky_daniel_WEB_002_ff.jpg
egyáltalán hány ember szórakoztatásáról van szó. hányan járnak a katonába. nagyjából 1,000 ember megnézhet évi 10 előadást. nagyságrendben így tippelem. miért kellene ő szórakozásukat fejenként évi 800 ezer forinttal támogatni?

2019.12.08. 21:29:20

bocs, 10,000 ember évi 10 előadást. 80 ezer forinttal. valami ilyesmi a nagyságrend.

2019.12.08. 21:41:23

@civisvarosi:
akkor mi a fasznak a színház egyáltalán?
színházba még a sikerdarabokra sem vesznek annyi jegyet sem, mint a sikerfilmekre a mozikba, de akkor az egyszerű megoldás; ott a tv, tessék azt nézni(majd a kormány megmondja azt is, hogy ott milyen csatikon lehet szórakozni) lesznek ingyenes népművelő és pénzdíjas szórakoztató csatik(elég lenne kettő is. az jól működött régebben)és ott az internet. jó! egy kicsit szigorúbban kéne ellenőrizni, korlátozni a tartalmakat.
aki meg művelődni akar, annak ott a népfőiskola.
melegen ajánljuk pl. drábik jános fölvilágosító előadásait a liberális nyugat egyetemes nemzetellenes, magyarellenes politikájáról.

2019.12.08. 21:47:13

@Brix:
a katona és társai nem "a" kultúra. különsen nem "a magyar kultúra". hanem a nagyvárosi kulturális underground, alternatív, művész színházak ami a budapesten a körúton belül lényegében elkülönül a körúton kívüli világtól. és ezek az intézmények magyar kulturális költségvetésnek ha tehetné, akkor elvinnék nagyjából a felét mondván, hogy ők "a" "szakma". ehhez képest hány színház, hány színész, hány színházba járó tiltakozik? milyen alapon? próbálom megérteni.

2019.12.08. 21:53:30

@Bánegressy:
a tiszától keletre kis-magyarországon többen élnek, mint budapesten. és összesen van 3 államilag támogatott színház. nyíregyházán, debrecenben és békéscsabán. budapesten is legyen 3 államilag támogatott színház. nem 30, vagy 300.

na most ha budapesten ennél több színházra van igény, akkor a székes főváros megteheti, hogy még támogat színházakat. arányos képviseletre alapozva tegye meg. támogat 10 underground színházat. ebből legyen 5 libsi, 4 jobber és 1 alternatív pintér bélás. de ezeket tartsa fent a főváros. vessen ki valamilyen különadót, amiből ezt finanszírozza. mondván, hogy budapesten a nagyvárosi underground-ot támogatni kötelező. nem túl liberális, de lényegében ezt követelik.

és ha még ezen túl van igény, akkor azt tartsák fent a nézők.

2019.12.08. 21:59:16

@Bánegressy:
az 5-4-1 arány az 51%-44%-4%-os választási eredményből adódik. de ha ebből 10-0 következik karigeri oldaláról, akkor ugyanúgy tesznek, ahogyan a fidesz. de menjen ki mindenki, akit ez érint.

ezek ugyanazok a tüntetők, akik az underground kultúráról azt gondolják, hogy a mainstream, ők az akadémiai dolgozók, "liberális" újságírók, a "jogvédők", a bevándorláspártiak, a gender tudósok hívei, a finnugristák, minden, ami brtuálisan megosztó.

2019.12.08. 22:01:42

@Bánegressy:
de felőlem mondják azt, hogy a többségi elvet érvényesítik. és ezeket fenntartja a főváros. elkülönít valamennyi pénzt. és kész.

2019.12.08. 22:10:18

@civisvarosi:
nem. brutálisan a te keretlegény mentalitásod a megosztó és pártunk-kormányunk, amelyik ezt és csak ezt a fajta mentalitást támogatja.

2019.12.08. 22:18:57

@Bánegressy:
basszus, a magyar állam adjon pénzt kultúrára. tartson fent X színházat. ezek nagyjából 1/6 részét budapesten. ezen túl ha a székes főváros akar, akkor tartson fent még x színházakat. önkormányzati fenntartásúak. és ezen túl még lehetnek független színházak, amelyek azt mondják, hogy ők nem akarnak állami apanázst. és azok legyenek függetlenek. ez lenne a normalitás.

budapest elvinni a színházak 5/6 részét. de ugyanúgy elvinné az akadémiai intézetek 5/6 részét. ez egy szűk csoportosulás hegemónia törekvése. és a széljobb szerint faji-vallási alapon szerveződik. ezt nem tudjuk.

Brix 2019.12.08. 22:40:31

@civisvarosi: Eddig nem szúrt szemet a színházak támogatása , csak most kapva kaptak az alkalmon , hogy megzabolázzák a zaklatószínházakat" - így kinyírjanak egy olyan kulturális közeget, amelyet veszèlyes ellensègnek, vèlemènyformálónak ( liberálisnak) vèlnek ... Ezt viszont az egèsz kulturális èlet egysègesen elutasítja, mèg Vidnyászky is, aki kijelentette, hogy nem szabad csökkenteni a független színházak támogatását...Össztársadalmilag is egyöntetű a felháborodás:
444.hu/2019/12/07/huszezren-irtak-ala-a-kulturalis-elet-szetverese-elleni-peticiot
Orbánnak nem fog sikerülni a kultúra leuralása, mert minèl jobban harcol, annál nagyobb lesz az összefogás ès az ellenállás vele szemben... Orbán most nem csinál mást, mint szèles ès vèlemènyformáló társadalmi rètegeket hangol maga ellen: kutatók, oktatók, művèszek lehetetlenülhetnek el egzisztenciálisan...De, lázad az orvostársadalom, a bírák, de már romák is...

2019.12.08. 22:51:49

@Brix:
éppen azért mondom, hogy menjen ki az utcára, akit ez érint. lehessen már azt látni, hogy nagyjából mennyien vannak az érintettek. ez a szokásos 1-2 ezer ember, akik azt mondják, hogy ők "a" tudomány, "a" kultúra, "a" civilek, stb. akik azt mondják, hogy semmiféle kiegyezésre nem hajalndóak, mert ők valami mesterrassz, "a" világelit, "a" szakma, stb. ha ennyi, akkor a fidesz nyilván ez esetben sem hátrál meg. ha kimegy 20-30 ezer ember, akkor igen. ilyen utoljára az internetadó kapcsán történt. 200-300 ezer aláírás a nolimpia kampányban.

nem értem, hogy ha most pintér béla nem kap csak évi 100 milliót, akkor az már a fasizmus? összeomlik a magyar kultúra? pintér béla a magyar underground képviselője. én liberális vagyok és felőlem lehet nagyvárosi underground. csak ezt a szokásos hisztériakeltést nem értem.

2019.12.08. 23:27:21

Addig nem várható változás, amíg azok a nem elhanyagolható tömegek, akiknek kifejezetten jó a mostani berendezkedés, nem döntenek úgy, hogy a saját kárukra szembemennek a saját érdekeikkel. Azoknak, akik nem hajlandóak szembenézni a valósággal, ajánlok egy vidéki körtúrát, és sok sok beszélgetést.
Nem tudom, hogy ennek a szembefordulásnak mekkora az esélye, de szerintem nem túl nagy.

Brix 2019.12.08. 23:44:54

@civisvarosi: mondják, hogy semmiféle kiegyezésre nem hajalndóak" Aki nem hajlandó semmifèle kiegyezèsre , az èppen a magyar kormány , hiszen hiába könyörögtek vagy próbálták meggyőzni szakmai èrvekkel Palkovicsot , hogy ne aprítsa a levesbe az MTA 5000 főt alkalmazó kutatói hálózatát, mègis hajthatatlan volt...Kiegyezni csak a jó szándèkú, kompetens emberrel lehet, aki valóban reformálni akár - ha egyáltalán akarta ezt a magyar társadalom, vagy inkább csak diktatúra tobzódik- , de egy hőbörgő idiótával nem lehet megegyezni , ott háború következik és sajnos...
Voltak tűntetèsek, de a társadalom inaktív: szinte mindig csak a közvetlenül èrintett rètegek vonulnak fel ...Pedig, előbb- utóbb mindenkit elèr az autokráciák keze...Ezèrt kellene minèl előbb jelentős lètszámban kiemenni Orbán ellen...
Erdogán látogatására szervezett tüntetèsre már èn is elmentem, mert az egyúttal az összes elnyomó, autoriter , hazug , fasisztoid- rendszer elleni tüntetès is volt , de leginkább Orbánnak ès Ördogannak címezve...ès a felháborító , aljas, álkeresztèny , álszent politika ellen...

Brix 2019.12.08. 23:54:37

@Igéző: Addig nem várható változás, amíg azok a nem elhanyagolható tömegek, akiknek kifejezetten jó a mostani berendezkedés, nem döntenek úgy, hogy a saját kárukra szembemennek a saját érdekeikkel. " ...ès vajon jó nekik a mostani berendezkedès- egy szűk, politikaközeli rètegen kívül? Ezt az önsorsrontó folyamatot, az általános magyar nihlizmust már règen ismerjük...56- tól 89- ig is "nagyon jó volt a tömegeknek" - annyira , hogy most is annak a világnak " isszuk" a levèt, ès vagyunk az EU legszegènyebb országai között...Az Orbán - rendszer kárai is csak a jövőben fognak igazán elősejleni: pl. felnő egy kompetenciahianyos, elbutult, versenykèptelen nemzedèk, így 5-10 èven belül beèrnek minket a románok, ami azért elég nagy nemzeti büszkesèget sèrtő gyalázat lenne....

2019.12.08. 23:54:45

@Brix:
@Brix:
orbán 51%-os felhatalmazással "fasiszta", akkor karigeri és társai is "fasiszták". abban az értelemben, hogy nem az arányosság elvét követve gyakorolják a hatalmukat. hanem egyébként a "szabad" piacon is bevett többségi hatalomgyakorlásra alapozva.

a kutatóintézeteket felügyelheti az állam? miért ne felügyelhetné. azt is megtehetnék, hogy fele részben a kormány, fele részben az államfő jelöl ki erre a célra tudósokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.09. 00:38:01

@Igéző:

"Addig nem várható változás, amíg azok a nem elhanyagolható tömegek, akiknek kifejezetten jó a mostani berendezkedés, nem döntenek úgy, hogy a saját kárukra szembemennek a saját érdekeikkel."

Valami ilyesmi, habár részleteiben egy kicsit bonyolultabb:

www.burmalibrary.org/docs13/The_Dictators_Handbook.pdf

Boycie 2019.12.09. 03:14:59

@Brix: "ne aprítsa a levesbe az MTA 5000 főt alkalmazó kutatói hálózatát"
Esetleg ha kifejtenéd hogy milyen levesbe aprítás történt az "einstand" óta? Pl százszámra rúgták ki a társadalom számára oly fontos gender-tudósokat és marxista filozófusokat, vagy lekisérték a Dunaparta a zsidó matematikusokat? Vagy a Matematikai Kutató épületébe beköltözött Rogán Cilike divatintézete a matematikusoknak pedig egy elmélyült gomdolkodásra alkalmatlan szeméttelepet utaltak ki?
Vagy hogy ment a levesbe??

Boycie 2019.12.09. 03:37:46

@Brix: "olcsón vagy ingyen mindenkinek elèrhető legyen a művelődès . Pl az Egyesült Királyságban ingyenes a British Múzeum , a Tate modern művèszetek múzeuma , és mèg számos világszínvonalú múzeum. Ez lenne a jó irány,"
Hát igen, ez lenne a jó irány. De sajnos nem ez az irány. A UK kivételével tipikusan az összes NY Európai múzeum kurva drága és az elmúlt 5-8 évben kb megduplázódtak a jegyárak (ezt persze te nem tudhatod mert nem jársz ilyen helyekre :))) )
A UK-ben is ha bemész az "ingyenes" múzeumokba, akkor jó esetben a nyakadba esik 2-3 "aktivista" aki megpróbál belőled minimum 5 GBP donációt kizsarolni, kártyát is elfogadnak, és lehet adni 20 meg 50 GBP-t is. Sajnos ez az irány, mert a kultúrára az "Isten pénze" se elég. Ha nagyon nem hagynak keresztülgyalogolni magukon, akkor kifejtem nekik hogy ha a kultúrális kormányzat politikai célja az hogy ingyen lehessen bejönni kultúrálódni, akkor álljanak kicsit odébb és próbáljanak nem agresszív majomcsordaként viselkedni :)

Meg az az irány hogy a tipikusan prolik által vásárolt lottószelvények profitjából a Royal Albert Hall és hasonló elit kultúrális intézmények felújítása, csinosítása folyik a Corbyn szerű kommunisták és a balliberális társadalmomtudósok nagy bánatára. Színtiszta Orbánizmus :)

2019.12.09. 07:32:17

@neoteny:
vannak a "független" színházak, akik egyenként évi több százmilliós nagyságrendben állami támogatást követel maguknak. mitől függetlenek? de erről nem hajlandók tárgyalni a miniszterrel. hanem a politikától mentes színházak tüntetnek az ellenzék vezető politikusával és annak miniszterelnök jelöltjével. tüntessenek, de ez egy hatalmi játszma. és kevés köze van a kultúra kommercializáláshoz, ami a "liberálisok" állítólagos célja.

mert hogy ezek leginkább kísérleti művész színházak. underground, alternatív elképzelésekkel. és ezeket rendesen nem szokták állami támogatásokkal kitömni. se kormányzati, se önkormányzati pénzekkel. de ha egy médiahiszti közepette megválasztották karigerit, akkor tegye meg a fővárosi költségvetésből. és ha 22-ben választást nyernek, akkor megtehetik állami pénzből. ugyanezek a "függetlenek" benyalnak a miniszternek a meleg szarig. ez a kultúrharc.

2019.12.09. 08:11:20

@neoteny:
tehát összeállhatott volna 10-20-30-50 budapesti színház, és a broadway mintájára megcsinálhatták volna azt, hogy ők népszerű darabokat adnak elő a magyar mellett angol, német, francia és spanyol nyelven. és ha tódul a világ közönsége, akkor lehet számolni a pénzt. és egyébként majd meghívják a művészeket a világ filmgyárai. elvben ugye ez lenne a budapest világváros globális szolgáltató-szórakoztató központ művészeti projekt.

és erre törekedtek 20 éven át demszky idején? a francokat. és ezt akadályozta meg tarlós és orbán? a francokat. és erre törekednek karigerivel? a francokat. hanem az alternatív, underground művészeti előadásokat akarják állami (kormányzati, önkormányzati) pénzekkel kitömni mondván, hogy ezt nem vehetik el tőlük, mert ők "a" szakma.

csináljanak alacsony kulturális adószint mellett népszerű szerethető előadásokat tömegével, az idegenforgalomra alapozva. és egyébként meg lehet kísérleti színházat csinálni az őket támogató helyi kis közönségnek. ez működhet egy nagyvárosban. csak valószínűleg ez nem tudna eltartani ennyi társulatot. hanem a jelenleginek nagyjából csak a felét.

és ezért azt mondják, hogy mi vagyunk "a" "szakma", mi vagyünk "a" "kultúra". tőlünk nem vehet el az állam évi 300 milliót úgy, hogy közben még karigeri ad évi 500 milliót. aki ugye azt ígérte, hogy kipótolja feltéve, hogy o1g elveszi. csak kell a pénz tótcsabinak, horvátcsabinak, gyénémetzsókának tanácsot ad kálmánolga, nídermüllerpéternek is nyilván vannak rokonai, ismerősei. nekik is kell a pénz, meg sopinak és barátainak és az összes a többinek. katonára adjon pénz a geci orbán. mert ha nem az a fasizmus.

2019.12.09. 08:46:58

@neoteny:
úgy egyébként

Old Greek θαῦμα ['θaβ.ma] ['θav.ma] = a wonder, marvel, something strange, jugglers' tricks, the feeling of wonder, astonishment.

az ókori mágusok és a földművesek nyelvén a szakmány, a szakma. amit csak időszakosan lehet művelni, ahogyan a földet. na ugye. a magyar tudományos akadémia szerint ezt finnül kell olvasni. hanti nyelven szok: jég lemálló darabkája.

2019.12.09. 08:49:30

@neoteny:
hja és ebből jött létre az angol theatre az oxfordiak szerint.

2019.12.09. 09:09:30

@hugsa:
"És ráfér a pofájukra még az is, hogy a patásnak háromszor egymás után kétharmadot szavaznak. Üveggyöngyökért cserébe".
-egyetértek!(üdvrivalgás, fölállás, tapsvihar :D)

"Megvették őket a munkahelyekkel, a családtámogatásokkal, az emelkedő bérekkel, az emelkedő életszínvonallal, azzal, hogy már nem hitelre kell porszívót, vagy mosógépet venni, hogy van pénzük üdülni, wellness hétvégékre járni, és így tovább".

de milyen áron? mit mutat a mérleg, ha pl a jövedelmi viszonyok szétszakadását nézzük, többnyire egy olyan réteg javára, amelyik igazolhatóan ingyenélő, járadékszedők kicsiny számú, de elképesztő, aránytalan kiugró jövedelmekhez jutó kormányközeliek.
ezzel szemben vannak a jóval szerényebb konclesők, akik annyival könnyebben veszik a levegőt, hogy most ezt megengedhetik és van az a nagy többség, amelyiket egy hónapi jövedelemvesztés valószínűleg túlélési kihívás elé állítana.
és van orbán et. rezsimje, amelyik kiválóan vágja, hogy egy jól működő autokráciát csak az inkompetens ellenzékkel együtt lehet felépíteni, mindazok figyelembevételével is, amit itt róluk megemlítettél.

valamint propagandával és botrányokkal, részben a propaganda erősítésére, ami kiváló eszköz az ellenállás letörésére.

de hát adott a törekvés, látható a végső cél; hol vannak azok, hol az az ellenzék, amelyik képes megnyugtatni a zembereket, hogy lehetséges normális élhető társadalom, ami az ő gondolataik és cselekedeteik alapján a többség számára élhető és ki lehet lépni végre ebből a reménytelen iszapbirkózásból, ami itt a politikai versenyt helyettesíti. egyébként nem árt megemlíteni, hogy egyre kevésbé csak itt.
a végén kína lesz az egész világ, csak hogy biztonság legyen végre.
ocó, de jó.

2019.12.09. 09:12:46

egyébként meg azért talán nem annyira para a helyzet, mert: " Egy rendszer a választók szemében hamar megöregedhet, ez általában az a pillanat, amikor már nem hiszik el az Autokratáról, hogy valóban ő a kreativitás tengelye.
. . ." a hatalmat az is fenyegeti, ha a választók életébe valóban hatalomként tolakodik, azaz

Ha a színház díszletei lebomlanak, és a hatalom gyakorlása a maga nyersességében mutatkozik meg".

"az Orbán-kormány gyakran sokkal elnyomóbbnak tűnik, mint amilyen valójában, és az erőszakosság tolakodó mozzanatai során túl átlátszóvá, túl tolakodóvá válik a hatalom. Márpedig a választók nem szeretnek nyílt fenyegetésben élni, és elutasítóan reagálnak az értékekre nyíltan fittyet hányó cinizmusra".

(ezeréves cikk a hvg-n: index.hu/belfold/2014/08/29/az_orban-rendszer_titkos_bibliaja/ )

2019.12.09. 10:22:29

@Bánegressy:
ezért kell mindenkinek kimennie a térre, akit ez érint. és ha 1-2-3-5 ezer tüntet, akkor a kormány szedje el a támogatás egy részét, de pótolja ki a fővárosi önkormányzat, hiszen őket támogatja a főpolgármester. ha 10-20-30-50 ezer ember tüntet, akkor a kormány vélhetően visszavonja a törvénytervezetet. és ha 100-200-300-500 ezren, akkor a "rezsim" vélhetően megbukik.

de ha néhány ezer ember belvárosi szórakozását ne keverjük már össze "a" "magyar" kultúra egészével, "a" szakmával, nem tudom még mivel. ne szóljon bele a miniszter. az állami pénzek elosztásába nyilván beleszól. és a független színházasdi éppen az lenne, hogy szarunk bele. csak úgy a jelenlegihez képest egyharmadnyi lenne a költségvetés. szarunk bele. és egy másik harmadot ad az önkormányzat. az most baráti. és akkor azt a "független" színházak készséggel elfogadják. és az egyharmad állami pénz meg most kérdőjeles. mert hogy arról ezek az intézmények döntetének.
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--2CFl5Bel--/w_1160/7ODcWZ8dZgfZCW9Js.jpeg
és ezekben nyilván fideszesek ülnek, vagy legalábbis olyanok, akik nem fidesz ellenesek. és ezekkel áll szemben úgymond "a" "szakma".

2019.12.09. 10:32:00

@Bánegressy:
és ugye az ország kulturális szétszakadásának oka éppen az a társaság, amelyik körúton belül minden utca sarokra építene színházat 100 méterenként, vidékre meg 100 kilométerenként. és azt mondják, hogy előbbi a piaci. nem sajnos kurvára nem piaci. mert ezek az underground művészek többségében népszerűtlen műveket adnak elő megosztó módon. és azt képzelik, hogy ezzel lázadnak a hatalom ellen. és amikor valaki azt mondja, hogy de hiszen ez egy fos palikám, akkor meg vannak sértődve.

és a fidesz meg el kezdte becsatornázni a körúton kívüli egyesületeket. olcsóbban megveszik, mint palikát és szavazóit. és ez projekt bukott meg budapesten. és váltotta le palika a gonosz tarlóst és helyébe lépett a jó karigeri. és ez akár országos méretkben is sikeres lehet 22-ben. és úgy palika ül be valami kulturális tanácsba és ő osztja szét az állami pénzt a barátainak egyeztetés nélkül. mert esetleg ők kapnak 51%-ot. ha nem, akkor az a fasizmus lesz az egyik oldalról. de ők ugyanúgy kultúrfasiszták a másikról.

2019.12.09. 10:35:57

@Bánegressy:
és ugye a megoldás az lenne, hogy palika és társulata mondjon verset, mesét, táncoljon a miniszter kénye kedve szerint is feltéve, hogy a minisztériumtól szeretne pénzt kapni. vagy buktassák meg ezt a rezsimet. az is legitim, csak könyörgöm lehessen már azt mondani, hogy nem palika maga "a" szakma. "a" kultúra. legyenek ők is jelen a művészeti életben, de még megannyi más irányzat van jelen, a posztmodern világban a műfajok össze-vissza keveredtek és mindnek a képviselői azt hiszik, hogy ők a világmegváltók.

Brix 2019.12.09. 10:44:58

@hugsa: Látom, beszart a blogotok, mert megint itt vagy 2-3 álnéven vergődni , de legalább akkor tudnád értelmezni a gondolatokat és adnál rájuk adekvát választ...

"Nem, ezeknek a birkáknak a patás kell. A munka, a munkahely, az emelkedő fizetések kellenek. A létbiztonság. Mert hülye egybites kivétel nélkül mind."

Arról beszéltem, hogy nihilizmusba süllyedő magyar társadalom túlságosan inaktív ahhoz, hogy visszanyerje a kontrollt az ország felett. Ugyanaz a helyzet mint a Horthy- vagy a Kádár-rendszerben: egy kicsit stabilizálódott az ország helyzete, az elmúlt szűk 3-4 évben valóban átlagosan jobb lett az embereknek- köszönhetően a relatív európai konjunktúrának és a támogatásoknak - de nem mindenkinek mert csak az átlagot számítja minden statisztika, nem a mediánbért/nyugdíjt Így kap negyed millió ember 100 ezer ft alatti minimálnyugdíjat, 28500 ft a minimálnyugdíj összege)
A felszínen soha nem látott sikerekről harsognak- és az ország gazdasági fejlődését maguknak tulajdonítják- nem pedig a külső tőkebefektetéseknek vagy az EU -forrásoknak...Miközben durván nyitott, külső piac, és tőkefüggő ország vagyunk...Ha Európa helyzete tovább fog inogni, akkor mi is együtt esünk hanyatt a külpiacainkkal..
DE, álmodjatok csak, és válasszátok Kínát, mint megmentő partnert - Afrika is ezt tette, azért menekülnek onnan többek között tízmilliószámra az emberek, miután leépült a nullára a hazai kisipar..
Magyarország helyzetére visszatérve, a felszíni vagy valóságosan elért részsikerek mellett - óriási , megoldatlan belső társadalmi/gazdasági problémák feszítik, ezek egy része öröklött:
- Területi dichotómia, növekvő centrum-periféria különbségek
- Etnikai, megoldatlan problémák- 800 ezer roma
- Növekvő társadalmi különbségek- csökkenő társadalmi mobilizáció
Bár ezek nem az Orbán -kormány sarai, hanem évtizedes , han nem évzázados problémák, de nem is tettek eleget, főleg a harmadik pontban leírt csökkentésére

Amely problémákat -és részhalmazai a felsoroltaknak -viszont durván elhanyagoltak és jól beazonosítható politikai felelősség van:
- Egészségügy - a GDP arányos ráfordítás csak 6,4 %- ezért, és az elmaradt reformok miatt tűrhetetlen állapotok uralkodnak
-Oktatás- válságban: közoktatás színvonala a gyengék között van az OECD országok között, különösen a természettudomány ás a matematika terén ( elit gimnáziumok vannak , de az átlag halvány gyenge.)
Az egyetemeinket nem jegyzik szinte sehol, vagy csak a nagyon hátul a különböző világlistákon...
-Nyugdíjak/ szociális szféra/ születéskor várható átlagos élettartam
" Inflációkövető rendszer" valójában mindig egy kicsit elmarad az emelés a valós inflációtól ( torz fogyasztói kosár..) a nyugdíjasok relatív helyzete folyamatosan romlik..
Születéskor várható életkor: az egyik legalacsonyabb Európában...

ricardo 2019.12.09. 11:05:59

@HaFr: Végül a Vörös Hadsereg is kivonult. Végül.

Barkalot 2019.12.09. 11:14:05

Lassan rá kéne végre ébredni arra a tényre, hogyha a lakosság többségét nem zavarja az országban folyó eseménysorozat (már pedig egyre inkább beigazolódik ez), akkor az a nép nem vevő a demokráciára, ez van.

Barkalot 2019.12.09. 11:16:27

Egyébként orbán nem képes konszolidálni, teljes naivitás ezt várni tőle. A rendszere durvulni fog. Az embereket viszont ez nem különösebben zavarja amíg a világ gazdasága viszonylag jól teljesít és van mit enni, venni.

Barkalot 2019.12.09. 11:41:42

@hugsa:

A demokrácia az liberális.
Csá.

2019.12.09. 12:37:07

@hugsa:
- de hát akkor ez a népi demokrácia!
most orbán a kádár.
hurrá!
szerintem, ha a forintot nominális értékét századára csökkentenék(100 mai forint 1 újat érne), nagyjából elégedett is lehetne a nép. megint lenne 3,60-as kenyér, egy átlag fizetés nagyjából úgy 1800 ft lehetne, mint a kezdő fizetések a 70-es évek elején, a benzin literje 3,80ft lenne(kicsit még talán olcsóbb is, mint drága janibácsi alatt). lehetne kocsit 50 ezerért és ingatlant 150ezerért vásárolni. lehetne újra szakszervezeti üdülőket nyitni a balcsinál, legfeljebb át lehetne keresztelni szent hubertusz, meg szent ignác, franciska stb. névre. sok ner kislovagnak ez is elég lenne, biztos vendégkör, biztos bevétel.
mi a fasznak kellett itt rendszerváltás egyáltalán?

ijontichy 2019.12.09. 13:04:09

@Bánegressy: "most orbán a kádár."
Persze. Egy v2.0. Némi különbség akad csak:
Kádárt a
- szocializációja;
- az ideiglenesen hazánkban állomásozó testvérek;
érthetően determinálták (hogy csak a legfontosabbakat említsem). Továbbá nem volt bűnözőalkat. Sajnos a NER gazdaságilag jobb alapokon nyugszik. De azért vége lesz. A magyar társadalom pedig gazdagabb lesz még néhány feldolgozandó múltbeli teherrel. Nem mintha ebben a műfajban (ti. feldolgozás) olyan sikeres lenne :-(.

Btw. olvasom ezt:
index.hu/kultur/2019/12/08/szinhaz_nka_tuntetes_katona_jozsef_szinhaz/
A helyzet az, hogy a NER - főképp kívülről nézve - sokkal gusztustalanabb a Kádár-rezsimnél. Lenne más választás, és van precedens is, hogy büdösbolsira nem szabad bíznunk se kecskét, se káposztát. Magyarán: nincs mentség.

2019.12.09. 13:09:54

@Bánegressy:
ja, és meg is tudod venni kp-ért. és nem trabantot-wartburgot. orbán ennyivel jobb, mint kádár. 2019 meg, mint 1973.
a többi csak azért, mert kifingott a szovjet birodalom. orbánon nem múlna, hogy kifele se lehessen menni innen, legalábbis nyugat irányába ne. és sorozott reguláris hadsereg is lenne

2019.12.09. 13:56:51

@ijontichy:
hja és a kádár rendszerben a katona nem kapott 500 millió forintot a fővárostól csak úgy, és 300 milliót a magyar államtól csak úgy.

2019.12.09. 13:57:17

@ijontichy:
évente ennyit. ilyen se volt.

2019.12.09. 13:58:57

@ijontichy:
igen de itt összekeveredett a szar a májjal. a legtökéletesebben persze a fideszben.
volt ennek már előzménye. úgy hívták, hogy kádári konszolidáció. csak hát akkor ugye. ruszkik, ugye.
így aztán semmit nem jelent az, hogy büdös bolsi.
néha kövér laci bácsi böffent egyet, de hát mindenki tudja, hogy a bolsi politikai alkatnak nincs eklatánsabb példája ma kishonunkban, mint lacibá' és mindig rá tud tenni egy lapáttal.
zembereknek meg idegen a politika, a kultúra. most sem lesz kéremszépen 1-2-3-5 ezer tüntetőnél több, ahogy ezt @cívisvárosi megjövendölte(megsúgom akkor sem volt több, amikor a @cívisvárosi, ill. az általa képviselt kultúrkört érte bármi(vélt) sérelem ( hafr.blog.hu/2019/12/08/pusztulasban_egy_teljesen_ertelmetlen_drama_reszesei_vagyunk/full_commentlist/1#c37928312) . ők nem tüntetni szoktak; hatalmon erőt demonstrálni(békamenet) és bosszút állni(orbánkurzus mindmáig és amíg ki nem pusztul)

2019.12.09. 14:08:07

@Bánegressy:
na de basszus, az internetadó kapcsán ennél lényegesen többen mentek ki. mert nehogy már ne lehessen olcsón torrentezni, online filmet nézni, pornózni, stb. ez esetben ez a kultúra főárama. az a piacvezető és nem a a katona ascher tamással és a többiekkel, akik a kádár rendszernek is kegyeltjei voltak. ahogyan pogány judit és a többiek is, akik koruknál fogva éltek akkoriban. és most valami 9 milliárd forintról dönt a fidesz, és azt mondják, hogy megszűnik "a" "kultúra". mert üldözik "a" "szakmát". ez azért barokkos túlzás, nem? lehet, hogy néhány színész gázsija csökken, akik szerint mostan sötét diktatúra van és 2010 előtt fényességes liberális demokrácia volt. de aki kicsit is normális azt mondja, hogy nagyjából ugyanaz volt. csak most egy kicsit több a nemzeti pántlikázás. de aki magyarországon akar művészetet csinálni annak hozzá kellene szoknia. és ha valakinek ez nem tetszik, akkor mehet berlinbe, vagy amszterdamba, vagy bosztonba, vagy akárhová.

2019.12.09. 14:50:43

@civisvarosi:
nade miért mennének ők.
a fidesz ennél lényegesen több pénzről dönt általában és lehet tudni, hogy a saját kedvteléseik/számláik finanszírozásával szemben sokkal engedékenyebbek. menjenek ők. igaz, hogy most ők vannak hatalmon, de ha nem elég totális a rendszer akkor ez egy ilyen játék.
tessék bevezetni nekünk a totális diktatúrát, ami irányába politikai nyitottságot mutat a rencer, és akkor majd egyáltalán nem is kell finanszírozni minket. akkor csak a börtönöket kell fönntartani, de az lényegesen olcsóbb. nem is értem, hogy nem jöttek még rá.

ijontichy 2019.12.09. 15:14:07

@Bánegressy: Nekem jelent. Ugyanis a fidesz ~ '98-ra a Kádár-rezsim legalja szemetjével telt meg (főképp a magyar vidékről). De facto a fidesz lett az mszmp utódpártja. Nem véletlenül kommunistáznak a narancsbolsik olyan hangosan. '90 előtt ez réteg volt vörösebb a rókánál is, aki mindig "éberség elvtársak!"-at kajabált. Akit egy ilyen féreggel hozott össze a rossz sorsa, minden oka megvolt rá, hogy egy életre megutálja a "szép cucilista" eszméket. Ez a bagázs nem változott, maximum kinevelt pár, ha lehet még gusztustalanabb utódot.
Tehát a fideszes az idióta és/vagy aljas gazember. Ennyit erről. :-D

ijontichy 2019.12.09. 15:28:07

@Bánegressy: "és sorozott reguláris hadsereg is lenne" Ne fesd az ördögöt a falra, mert ahogy a faszi a nagy Mo. térképet nézegette, az sok jóval nem kecsegtet :-( .

@civisvarosi: Speciel nekem havi kb. 300-310 Ft-ot osztogattak, de hogy jön ez ide? Cigire szűken elég volt. De ha már... tudod-e miért is hitványak a fidesznyikek? Mert még poskaport szagoltak is lenyelik, ahogy a köcsögöcske "katonáskodik" és senki se baszta ezért pofán. Szerintem életében nem adott egy őrséget se, de pofázni azt merészel.

2019.12.09. 17:20:41

@ijontichy:
engem nem érdekelnek a pártok. az érdekel hogyan lehet normális közélet. és leginkább úgy, hogy az egyik brancs az underground világába száműzi a másikat.

a katona színészeinek azt lehet mondani. ha állami pénzt akartok, akkor vagy csináltok a társadalom döntő többsége által is szerethető színházat. úgy, hogy gyügyei paraszt leül a tévé elé és megnéz egy ascher rendezte a tévéfilmet. ha ez nem megy, mert a világhírű művészek ilyet nem tudnak, vagy ez derogál nekik, akkor nincs állami támogatás. ez lenne a normalitás. persze ha ezen túl ascher kell a fővárosi vagy kerületi vezetésnek és azt mondják, hogy ők saját költségvetésből megfinanszírozzák a művészt, akkor tegyék. és az is lehet, hogy ascher rajongói klubja össze adja a pénzt. tegyék meg azt is. de ha valaki állami forrást akar, akkor a késő kádárista kommunista kispolgártól a horthyfasiszta úri nagypolgári családoknak és a 20. századi történelemtől elszakadt y generációs középpolgárságnak és z generációs ifjúságnak is meg kellene felelni. de ugyanez vonatkozik az mma-s népi nacionalistákra. nem ők a kultúra főárama, de nem is ascher és a többi vén fasz az szdsz-ben. akik ugye azt kultiválták, hogy a gyerek hazamegy. ledobja az iskolatáskát és jön a "maunika show". és akkor most az van, hogy jaj, ha az ascher nem rendez, akkor nem lesz magyar kultúra. így se nagyon van, de lesz. és ha ascher és a többi világhírű művész nyugdíjba megy, akkor is.

2019.12.09. 17:47:01

@Bánegressy:
errefelé egypártrendszer van. az összes parlamenti képviselő fideszes. ellenzéki pártból nincs országgyűlési képviselő. az összes egyéni kerületet a fidesz nyerte. és ellenzéki pártok nem fogtak össze. egyetlen pártnak van önkormányzati frakciója. debrecenben kvázi egypártrendszer van. a fidesz úgy első, hogy nincs második. de nem azért, mert mindenki orbán tenyeréből enne és még csak nem is azért, mert mindenki retteg, hogy belelövik a keleti főcsatornába vagy a tiszába. hanem mert az ellenzéki pártok még a fővárosi pártelnököket is alulmúlják. és ez réges régóta így van. 2010 előtt is majdhogy nem így volt.

ez a nyári kulturális évadok összefoglalói kisfilmjei.
www.youtube.com/watch?v=6zByzyUdK9E
www.youtube.com/watch?v=PiOShfmI5vk
www.youtube.com/watch?v=X65w2S7SOTM
a libsiket üldözik? tényleg?

morph on deer 2019.12.09. 18:01:40

@hugsa:
“Mert a nép a "liberális demokráciát" azzal a 20 éves liberofasiszta ámokfutással azonosítja“

Nem a nép találta ki ezt a marhaságot, hanem szeretett és bölcs vezérünk, név szerint orbán viktor kezdte sulykolni a fejekbe, hogy ez egy és ugyanaz.

Bottom line: szerintem orbán sincs tisztában sem a demokrácia, sem a liberalizmus valódi jelentésével. Sem.

morph on deer 2019.12.09. 18:13:07

@civisvarosi:
“ és ha valakinek ez nem tetszik, akkor mehet berlinbe, vagy amszterdamba, vagy bosztonba, vagy akárhová.”

És boldoguljon mint író, költő, színész, dalszerző, whatever, mert a nyelvünk valóban olyan ismert és népszerű...
Hát ja.

white999 2019.12.09. 18:43:34

Maximálisan egyetértek. Matekból sosem voltam jó. Kifejtenéd ezt bővebben, vagy átszámolnánk közösen, hogy 10-15 ezer nézőt érdeklő foci hogyan viszonyul anyagilag a független színházakra fordított pénz mennyiségével. Mennyibe kerül ez az adófizetők millióinak egyik és másik esetben, arányaiban mennyire megy el nagyobb összeg? Mondjuk lehetne még esetleg a Semjén Zsoltot érdeklő vadászkiállítást is párba állítani 30 milliárdért. Tényleg nem tudom lehet annak minden forintja egy remek befektetés.

megunom 2019.12.09. 19:09:32

@ijontichy: Itt most a "katona" meg a "Katona" nem ugyanaz... nem mindig lehet meguszni a nagybetuk elhagyasat zavar nelkul :):).

antika890 2019.12.09. 19:35:50

A NER mint fideszes képződmény két céllal jött létre, hogy etesse
a fideszt és hogy növekedjen. Most, amikor már a szétcincált, szétrágott, csontig szopogatott gazdaságról semmit se tudnak lehúzni, nekiesnek tudománynak és kultúrának, mert miért ne, ha már egyszer meg lett mondva, hogy növekedni kell. Értelme azon felül a NERnek nincsen, hogy a fidesz mérhetetlen éhségét csillapítsa, ja, hogy ezt csak romboláson keresztül tudja véghezvinni. . .eddig a főnököt nem zavarta. Most már elkezd a kígyó néhanéha a saját farkába is belemarni, úgyhogy akad majd egyre több elégedetlen fideszes is, akik alól a NER kiganézza amit eddig neki adott, meg azt is, amit máshonnan harácsolt össze. Egyre több ilyen lesz. Szűkülnek a területek, ahová még nem ér el az elit keze, úgyhogy lassan egymásnak esnek, mint a veszett kutyák.

2019.12.09. 19:54:23

a blogmotor nyeli a kommentet, mint kacsa a nokedlit.

megunom 2019.12.09. 20:37:36

@ijontichy: Itt a "katona" meg a "Katona" nem ugyanaz...
Van olyan eset, amikor fontos, hogy nagy, vagy kicsi a K.

kocsisj 2019.12.09. 21:24:29

@civisvarosi: Ezt ugyanígy leírhatnák a magyar futballal kapcsolatban is, csak amíg a kis magyar színházakban magyar színészek játszanak jórészt magyar nézőknek általában jó színvonalon, a színházakra költött pénzek 100- vagy 1000- szereséért főként 3 osztályú külföldiek futballoznak 4 osztályú szinten 1 osztályú pénzekért. Ha összehasonlíthatnánk a Fradi kiváló üdvöskéinek havi pénzét Jordán vagy Mácsai havi fizetésével, valószínűleg nem utóbbiak nyernének. Pedig "mecsoda különbség", hogy Benedek Tibort idézzem. "A ló, amelyik a f.szát a hátán hordja" Semjén (kolozsvári bevonulásának legfrappánsabb jellemzése)inkább ezzel foglalkozhatna.

chrisred 2019.12.10. 05:54:05

@civisvarosi: Nominálisan vagy vásárlóértéken?

chrisred 2019.12.10. 05:56:15

@chrisred: Persze azt tudni kell, hogy a Katona 1982-ig nem önálló színház volt, hanem a Nemzetihez tartozott.

chrisred 2019.12.10. 08:17:17

@kocsisj: Arról nem beszélve, hogy a színházak jelentős szerepet töltenek be a magyar nyelv, a magyar kultúra értékeinek ápolásában és ez mind a magyar identitás központi része. Ha a magyar közösség nem áldoz erre, hogy a magyarok következő generációi is megismerhessék ezeket az értékeket, akkor más nyilvánvalóan nem fogja megtenni helyette. Ha a magyar profi futballhoz hasonlóan a színházak repertoárjában is ukrán, délszláv és közép-afrikai művészek előadásai dominálnának, tényleg meggondolandó lenne, hogy érdemes-e erre áldozni az adófizetők pénzét.

Etniez 2019.12.10. 08:44:26

@civisvarosi: "100-200 művész szolgál 1-2 ezer nézőt. és ezt miért kellene feltétlen finanszírozni több millió magyar adófizetőnek."

Nagyon hasonlít a focira, ugye?

Etniez 2019.12.10. 08:46:41

@civisvarosi:
" katona és társai nem "a" kultúra. különsen nem "a magyar kultúra". hanem a nagyvárosi kulturális underground, alternatív, művész színházak ami a budapesten a körúton belül lényegében elkülönül a körúton kívüli világtól"

A magyar foci nem a foci. A magyar foci Kárpát - medencén belüli futballnak látszó tevékenység, ami teljesen elkülönült a rendes focitól.

Etniez 2019.12.10. 08:52:18

@civisvarosi: Vidnyanszky színháza üres, ingyenjegyekkel is félházas.

Neked azt kell megértened (mert nagyon meggyőzően adod a hülyét), hogy nem csak a kormánypártiak fizetnek adót, hanem az ellenzékiek is, sőt utóbbiak vannak többen, tehát jogosan várják el, hogy az ő hobbijukat is támogassa az állam nem csak a főnök szotyizós, Mága-giccses szarjait.

chrisred 2019.12.10. 09:02:08

@Etniez: szinhaz.org/csak-szinhaz/csak-szinhaz-hirek/2017/08/05/ujra-megdolt-a-nezoszam-rekord/

"A 2008-as válság óta megduplázódott a színházba járók száma: 2016-ban 7,1 millió néző közel 29 ezer előadást látott. A majd egy évtizede tartó színházi konjunktúra nyomán egyre több színháznak jelent gondot, hogy a jelenlegi játszóhelyét kinőtte. Van olyan teátrum, a Madách Színház, amely emiatt áttért az egész éves nyitvatartásra."

Etniez 2019.12.10. 09:04:48

@antika890: már vérfideszes ismerőseim is megriadtak, Orbán elveszi az ő kis játékukat, a színházakat is, tudják ők, mi lesz ha a ner beteszi a lábát valahova. Jah kérem, erre szavaztatok, mi szóltunk.

chrisred 2019.12.10. 09:10:15

@Etniez: Az egyetemes európai kultúrában a polgári színjátszás vált a nemzeti kultúrák egyik fő közvetitőjévé a nacionalizmus hosszú évszázadában (1789-1914). Aki lemond a polgári színház értékeiről, az a saját kultúrájának egyik alapkövét dobja el.

Dan da Man 2019.12.10. 09:21:27

@civisvarosi: Figyelj, rendkívül fárasztó vagy a sok hülyeséggel, amit összehordasz, és a baj az, hogy a hülyeség közt, ha az ember figyel, azért van egy-két értelmes gondolatod is. Csak ezek elvesznek a hülyeség közepette.
Tehát!
Először is, nem 1-200 színészt meg 1-2000 embert érint, mert csak a petíciót 45000-en (azaz negyvenötezren) írták alá. És ennél többen mennek színházba.
Másrészt, vannak a kultúrának költséges szektorai. Ilyen a film és a színház is. Sajnos ezek nem tudnak nyereséget termelni, csak kultúrát és értéket létrehozni. Ez nem mindig sikerül. (Én sem bocsátom meg a szar filmeket és színdarabokat. Főleg, ha koncepció nélkül, pénzkeresetből készülnek.)
Ez tény.
Ahogy az is, hogy eddig az államnak semmi baja nem volt azzal, hogy ki irányítja a színházakat. Csak most! Milyen érdekes.
Ráadásul olyan színházakba akar beleszólni, amelyek SIKERESEK. (Nyilván a profittermelési lehetőség kiesésével.) Tehát miért is akarnak beleszólni?
De tudod mit?
Ha nem vágták volna haza a TAO-rendszert, hanem kijavították volna a hibáit, lenne olyan cég és adakozó, aki támogatná őket, és akkor nem a kormánynak kellene.
Szóval ahelyett, hogy itt ellenkampányolsz, meg okoskodsz, hogy hány színház kellene Budapestre (miközben a meglevők többségében elkelnek a jegyek), inkább írd meg a felsőbb vezetésnek, hogy szerinted csinálják vissza a TAO egy értelmes formáját, és abból finanszírozza a színházakat, aki akarja, és valóban ne a közösből vegyék el, amiből lehetne (kellene) egyéb, sokkal fontosabb ügyeket is pénzelni.
És aztán viseld el, hogy ignorálnak - ahogy a komplett színházi szakmát is ignorálták, akikkel senki nem ült egyeztetni, hogy hogyan lehetne ezt a (nemlétező) problémát kezelni.
Egyébként pedig légy eggyel szerényebb, mert bár értelmes embernek tűnsz, de nem vagy olyan okos, mint hiszed. (Dunning-Kruger effektus.)
De legalább gondolkozol. Csak most inkább többet gondolkozz, és kevesebbet posztolj meg mantrázz, és sokkal eredményesebb leszel a végeredmény tekintetében. Én komolyan mondom, hogy sokkal inkább ilyen emberekkel beszélgetek, mint egyes kommentelőkkel, akiknek a nevét sem írom le, mert annyit sem érnek.
Szóval kitartás, nem vagy elveszett eset, csak kicsit próbáld meg a másik oldal érvrendszerét is a magadévá tenni, mert ahogy Neked is, nekik is van igazságuk sok dologban.

BiG74 Bodri 2019.12.10. 10:15:33

@Dan da Man:
Ez most nagyon kultúráltra sikerült!
Kíváncsian várom a megszólított fogadjistenét!

2019.12.10. 10:41:02

@Dan da Man:
a demokráciát alapvetően kétféle módon lehet gyakorolni. többségi elvet, vagy arányos képviseletet követve. döntsük el, hogy melyik az előrébb való. most úgy tűnik, hogy az összes párt a többségi elvet követi. ha a kormánypárt 51% támogatással leural szinte mindent, akkor az a "fasizmus". ha ugyanezt teszi az ellenzék, akkor a "liberális" "demokárcia" győzelme. tényleg?

2019.12.10. 10:43:00

magyarországnak van fővárosa és nem a fővárosnak magyarországa. az állami adóbevételről, állami forrásról a kormány dönt. és lehetséges, hogy a magyar közízlés és magyar főváros ízlésvilága eltérnek egymástól. ez esetben a kormányellenes színházakat támogassa az önkormányzat. ez következik a fenti elvekből. és ezt ígérte karácsony gergely a kampányban. ha megszüntetik a tao rendszert, akkor az új kulturális városvezetés a forrásokat visszapótolja. tiborcz adóból, vagy bármi egyébből. tegye azt. és ha 22-ben ez a csoportosulás nyer, akkor ők döntenek az állami adóbevételekről is többségi elv szerint. és ez esetben az ellenzékiek vinne mindent. ha a kormánypártiak, akkor ők. és folytatódik a kultúrharc, amíg az egyik el nem süllyed. ez következik a fenti elvekből. és az összes párt ezt követi.

2019.12.10. 10:48:08

@civisvarosi:

"a libsikkel az a probléma, hogy ők bizonyos műfajokat egyszerűen kizárnának."

Elolvastam - bár nehéz néha értelmezni az egymásnak ellentmondó írásaidat -, és egyetlen szó jutott eszembe: Oximoron.

Összevissza hadoválsz, hol libsi, hol fasiszta, hol fidesz, hol meg nem.

"Ki érti ezt, kiérti ezt? Én nem."

2019.12.10. 10:49:12

mi a színházban a szakmaiság? kívülről úgy tűnik, hogy egyre inkább a nemtelenség, a nemzetietlenség számít annak. ahogyan a komcsik öregednek egyre inkább libsivé válnak. mintha lenne 300 ezer ávós proli, aki azt szeretné, hogy a gyerekéből drogos buli buzi legyen. de persze lehet, hogy ez csak látszat.mindenesetre valami ilyesmiből adódik az, hogy nagyjából ez lesz a "magyar" "művészet" csúcsa. amihez csak gratulálni lehet. pintér béla facebook oldaláról az első előadás részlet.
www.facebook.com/PinterBelaesTarsulata/videos/1379583243145/
és ezt kellene támogatni évi százmillióval össztársadalmi értelemben. ugye itt nincs színészi játék. bárki előadhatná ezt a darabot. és bármelyik középiskolában írnak ilyet a frusztrált tizenévesek. csak ezt nem kell megírni, mert ez is piac. megteszi nekik béla bácsi. több tíz vagy százmilliós állami támogatással. csodálatos.

és erre a gyügyei paraszt azt mondja, hogy ne bassza már meg. ezt a fost akármelyik kocsmában reprodukálják. és tartok tőle, hogy vidéken még a dk-s szavazók körében is annak lenne többsége, hogy nem vitázni kellene erről, hanem a megoldás az, hogy ezt számolják fel a közintézményekben. mert aki azt gondolja, hogy ez a hülyéskedés a művészet csúcsa az degenerált hülye. és aki azt gondolja, hogy ezt államilag támogatni kellene, tehát elvenni a pénzt másoktól és oda adni erre az aberrált. és erről értelmetlen vitatkozni. mert ez valakinek vagy nyilvánvaló, vagy nem.

2019.12.10. 10:51:27

tartok tőle, hogy egy illiberális átmenetre szükség van, mert másképp nem lesz normalitás. még egyszer felőlem lehet ilyen színház csak lehessen már azt is mondani (és ez a liberalizmus, hogy a többségnek is van valami jogosítványa), hogy ne a közintézményekben és ne állami pénzből támogatva. mindegy, hogy hány nézője van ennek a fajta "színjátszásnak" (mert valódi színészi játék egyáltalán nincsen, ezeket a szerepeket bárki el tudná játszani). a pornónak is nagyon sok nézője van és mégsem gondolja senki, hogy állami támogatásból kellene fenntartani.

2019.12.10. 10:52:28

nyilván valami ilyesmi a közvélekedés vidéken. és egyébként budapesten lehet, hogy a választók többsége azt gondolja, hogy ez menő. és egyébként berlinben is ezt gondolják. azt, hogy is, hogy ez valamiféle progresszió, amivel levethetik náci billogot. a magyar vidék gazdaságilag egyre szorosabban összefonódik a németekkel, ezt a német "progresszív" "kultúrát" azonban nem követi. a magyar főváros éppen fordítva szavaz. a németekkel való gazdasági szembenállásra (audi és bmw ellenesség) és berlin kulturális követői.

ez a vita zajlik a néppártban. és lehet, hogy a fidesz veszít, de lehet, hogy az fidesz-ellenes pártok veszítenek. ezt nem tudjuk.

2019.12.10. 11:01:29

@Látens Inszinuáció:
a fidesz kettős hatalmi szerveződés. a fidesz1 egyes elemiben kétségkívül fasisztoid. ez kultúrharc része. de az ellentábor is fasisztoid. amit manapság liberalizmusnak kell nevezni (ez már érdekes, hogy valamit liberalizmusnak kell nevezni) az valójában nettó kultúrfasizmus. a gonzó újságírás és a göbbelsi propaganda elvei nem térnek el egymástól. és a libsi pártok hívják életre a neonácik csoportosulásokat. a libsik hívják tetemre. és ez uralkodik budapesten.

errefelé nem. errefelé ilyen a tavaszi fesztivál.
www.youtube.com/watch?v=aXuq5EyJlgY
a nyári szabadtéri színházi évad vendégművészei.
www.youtube.com/watch?v=t9eTMclE2po
az őszi fesztivál.
www.youtube.com/watch?v=t9eTMclE2po
és ilyen az adventi vásár.
www.youtube.com/watch?v=GsdUcge5ShQ
és ez fele részben libsi. csak ez mégse pintér béla. az is lehet. az underground. ezt képviseli a fidesz2.

2019.12.10. 11:06:40

@BiG74 Bodri:
nyilván a színházi és a foci taó rendszerének együttes megszüntetése lenne a korrekt. de az érvelés ugyanaz. kérem szépen van a művészet/sport. és azt támogatni kell. és hogy mi a művészet/sport. azt eldönti a "szakma". pintér béla és az mlsz.

rasztaszív 2019.12.10. 11:11:19

igen,teljesen értelmetlen,amíg az ember fel nem fogja,hogy nem orbán mozgatja a klerikálisokat,hanem azok őt.

chrisred 2019.12.10. 11:15:37

@civisvarosi: Egyrészt a tao támogatási rendszer megszüntetése nem lehetéges jövőbeli esemény, hanem már bekövetkezett tény. Másrészt a kampányban szóba sem került, hogy a Tiborcz adóból befolyó pénzt bevezetése esetén a színházak finanszírozására fordítanák. Arról volt szó, hogy a kilakoltatott vagy kilakoltatás előtt álló fővárosiak számára szociális bérlakási hálózat fejlesztésére fordítanák.

chrisred 2019.12.10. 11:24:39

@civisvarosi: Miféle Audi vagy BMW ellenesség?

2019.12.10. 11:31:34

@BiG74 Bodri:
ezek az elmúlt évek szabadtéri évadának vendégművészei. fidesz hívta meg őket.
www.youtube.com/watch?v=PiOShfmI5vk
www.youtube.com/watch?v=X65w2S7SOTM
ez is ugye tele van libsikkel. további videók fent. és erre egyébként vevő a közönség. a szónak szoros értelmében fizetnek 5 ezer forintot és mellette még fogyasztanak. nagyjából ezt lehet kihozni most a magyar kultúrából, amit a többség elfogad. legalábbis errefelé. budapesten most nem ezt képviseli a többség. ezt is tudomásul kell venni, de itt ez van. és ez működik viszonylag jól. nyilván lehetne jobb is. és lehet mondani, hogy ez középszerű, unalmas, giccses. egyes elemeiben valóban az. sőt az is lehet, hogy egészében. és ezért nyilván szükség van kísérleti, alternatív színházakra, underground műhelyekre is. de azoknak meg kell küzdeni azért, hogy a mainstream részeivé váljanak.

és nyilván a kereszténységet sem adta fel. részben az is halálkultusz, ahogy a liberalizmus. a virágkarneválnak ez is része.
www.youtube.com/watch?v=wCr9A9gjIDc
de lehet mondani, hogy ez így nem jó. és lehet hinni, hogy ezt felülírja a normalitástól teljesen elszakadt extremitás. lehet. de az is lehet, hogy nem.

2019.12.10. 11:36:51

@chrisred:
a momentum vagy a felelős értelmiség is azt mondja, hogy nem kellenek összeszerelő üzemek és az állami összefonódás a német gyáriparral. piszkos ügyletek. lásd győri audi. és a bmw csak olcsó szalagmunkásokat szeretne. az offical momentum blogon olvasható. ha gondolod, akkor előszedem.

chrisred 2019.12.10. 11:37:52

@civisvarosi: "az állami adóbevételről, állami forrásról a kormány dönt."

Talán Észak-Koreában vagy Kongóban így van. Magyarországon viszont a végrehajtó hatalom az alaptörvény szerint a jogszabályi rendelkezések figyelembevételével használhatja fel a költdégvetési forrásokat. És ugyancsak az alaptörvény szerint az önkormányzat a kötelező feladatainak ellátásához arányos költségvetési támogatásra jogosult. A Mötv. szerint az előadóművészeti szervezetek támogatása helyi közügynek minősül.

chrisred 2019.12.10. 11:42:29

@civisvarosi: Nem azt mondják, hogy ne legyenek összeszerelő üzemek, hanem hogy ne ez képezze a magyar gazdaság alapját, hanem a magasabb szaktudást igénylő tevékenységek, amik magasabb jövedelmi szintet biztositanak a lakosság számára.

2019.12.10. 11:43:53

@chrisred:
a fidesz a termelő multikkal fonódott össze elsődlegesen. és a pénzügyi kereskedelmi szolgáltató szektort nacionalizálják legalább részlegesen.

a fidesz ellenesek azt mondják, hogy a nemzetközi pénzvilághoz kötődő globális kockázati alapokat kell elsődlegesen kiszolgálni. amihez kapcsolódó ideológiát a soros alapítványi hálózata és kapcsolt részei képviselik. és ha ezeket bevonzza budapest, akkor azzal fellendül a vidék is. és a fejlődéssel csökken a mezőgadaság szerepe. és a gyáripar a globális versenyben nagyjából 300 egymástól nem független tőkealapban összpontosul. szabad kereskedelem válik totálissá. és ez hatékonyabb gazdasági szerveződést jelent, mint az ensz 200 tagállama. és a globális keverdéssel szintet lép az emberiség. és jön a szingularitás, stb. és ehhez jön még gréta, hogy közben az emberiség megsül a toxikus gázokban. mert hogy ehhez háborúk is kellenek.

2019.12.10. 11:49:14

@chrisred:
ajánlom a mekk mester című meséből az épületes eset epizódot. a kocáknak épít mekk mester házat. előbb a tetőt. egy zsidó írta és mekk elek magyar hangja a népnemzeti színházi kurzus kegyeltje balázs péter. ha kell, akkor kikeresem.

2019.12.10. 12:00:07

@chrisred:
ne viccelj már. pintér béla társulatának támogatása egyelőre nem kötelező közfeladatok. lehet, hogy az lesz, mert 22-ben karigeri lesz a miniszterelnök. de egyelőre nem az, hanem ő a főpolgármester. és gondolhatja azt, hogy támogatja pintér bélát. és egyébként ha nem támogatja, akkor még a műegyetem is gondolhatja. vagy a soros alapítvány. tehát nem arról van szó, hogy az be van tiltva. az lenne a fasizmus.

amire sanyi azt mondja, hogy ide figyeljél komám. ezekkel tárgyalni fölösleges. fogni kell botokat aztán megkérdezni, hogy akar-e mástól elszedni ezért a szarért pénzt. és ha igen, akkor ütni, mert hogy ezek kultúrfasiszták. és sanyi szerint az a válasz, hogy le kell ütni. nyilván nem az. nyilván van civilizált válasz is, de ez is ugye hit. mert pintér béla és társai nem fogják megérteni, hogy ő nem "a" szakma. és a közönsége nem fogja megérteni, hogy ők nem a magas művészet, hanem legjobb esetben is kísérleti színház, alternatív színjátszás, politikai underground. aminek egy szabad országban helye van. de ez rendesen nem kap állami támogatást. ezt pintér béla közönsége se fogja megérteni. egy ideig valószínűleg a budapestiek többsége sem. de talán magyar vidék még érti. nem hitte el, hogy ez a szar valami progresszió.

2019.12.10. 12:11:27

@chrisred:
mármint hogy adópénzt. mert ugye pintér béla azt követel. ha nem kap évi százmilliót, akkor a színháza nem létezhet. dehogy nem. csak nem élhetne belőle ő és társulata annyira nagyon jól. de azokat a darabokat akárki eljátszhatná. győzike és beja asszony is. bárki, akit odahívnak. ha valaki bemegy egy javítóintézetbe és megkéri az ott levőket, hogy írjanak darabot ennél jobbat írnak. ilyet, csak ennél sokkal jobbat. a szakmunkásképző intézetekben ilyenek a buzik. szórakoztatják a a többieket. és ez került be budapesti műegyetemre. mondván, hogy ez a világmegváltó progresszió. és ez talált rá o1g közönségére. és ezt szolgálja ki a liberális értelmiség.

menj be a fiatalkorúak börtönébe. olyan gyerekek vannak, akik esetenként emberölésért vannak ott. és konkrétan összekakálják magukat egy horrorfilmen. az, aki embert ölt. kifordult pszichéjét szavakba önti. az ilyen értelemben művészibb, mint bármelyik darab a katonában. csak az nem a magas művészet. hanem az undergound. az azért kell, hogy ha az emberölést tervező bemegy a kocsmába, akkor lássa pintér béla rendezését. és azt gondolja, hogy nem ő egyedül hülye. hanem ilyen a világ. ezért van szükség a hülyéskedésre. csak ez nem a művészet csúcsa.

chrisred 2019.12.10. 12:15:38

@civisvarosi: Pinér Béla társulata nem önkormányzati fenntartású intézmény, hanem magánszínház, és a központi költségvetésből kap támogatást.

chrisred 2019.12.10. 12:16:46

@civisvarosi: Mekk mester a példa a minőségi felsőoktatás szétverése utáni magasabb szaktudásra?

2019.12.10. 12:23:30

@chrisred:
egy magánszínház, ami egy közintézményben működik és állami támogatáshoz jut. és a fidesz azt mondja, hogy az állami támogatás nem járna automatikusan csak azért, mert a jegyet megveszik, hanem ezt majd elbírálja valami bizottság. nemzeti kulturális alap és/vagy az mma. a fideszben is megy a harc azért, hogy ki ossza el a pénzt és nyilván maguknak osztanának elsősorban, ahogyan a katona és társai is kitömnék a saját zsebeiket mondván, hogy az ő művészetük mégis csak felette áll a "nemzethy" világképnek. és erre alapozva szednék meg magukat azzal, hogy egyébként ebbe senki adófizető se szóljon bele, mert ők "a" "szakma".

csak ehhez előzetesen meg kell nyerni a választást. amit sikerült a fővárosban. csak nem sikerült vidéken és országosan. a köznép szétszavazott. és ezért ezek összecsapnak.

2019.12.10. 12:24:22

@chrisred:
mi az a minőségi felsőoktatás, amit szétvertek?

ijontichy 2019.12.10. 12:34:46

@civisvarosi: "engem nem érdekelnek a pártok. az érdekel hogyan lehet normális közélet."
Na eddig a pontig már közös nevezőn vagyunk. De csak eddig a pontig. A "Hegylakó" szindróma nekem már nem jön be. Ezzel együtt az a meglátásom, hogy '98 ősze óta "de facto" az alcsúti kártékony állatka (& al) miatt nem lehetséges semmiféle normális közélet Mo-on.
A sok "utolsó csepp" között (ami odavezetett, hogy onnan lépni kell) nem kicsi cseppecske volt, amikor az érettségi évében az ún. "tanfelügyelő" (többnapos iskola látogatási szeánsz keretében) afelől kérdezgette a diákokat (értsd: merészelt nem is túl burkoltan spionkodni), hogy miről szoktak a szülőkkel odahaza beszélgetni. A fiam, akit mindig igyekeztünk óvni a fideszes mocsoktól, kicsit feldúltan jött haza. Még mi nyugtatgattuk, hogy tegyen rá vastagon, húzza be az érettségit, aztán tűnés.

Ez a bolsimentalitás kimaxolása, egy - házmesterlelkületűségtől amúgy sem mentes ország - jövő nemzedékének tönkretétele, és ezért első helyen vitya (és a bolsi band) a felelős. Merem remélni (minő naivitás muhaha), hogy ha valaha sor kerül a felelősségről való elbeszélgetésre, akkor is olyan bátran használja majd az egyes szám első személyt, mint úgy egyébként szokta :-/.

Btw. elég siralmas az új píár alkalmazotti felhozatalotok. Még azt sem tudják, miért idióta és/vagy aljas gazember az összes fideszes ;-)
orulunkvincent.blog.hu/2018/02/03/miert_szavazol_a_fideszre

2019.12.10. 12:36:12

@chrisred:
van a debreceni atomki. és ott régóta mérnek egy olyan fizikai jelenséget, amit az eddigi ismereteinkkel nem tudnak megmagyarázni. és lehet, hogy a spektrométer rossz. és lehet, hogy nem. ezt nem tudják eldönteni. de arról nincs vita, hogy az atomki kapjon-e a kutatáshoz állami támogatást.

hanem az a kérdés, hogy az a debreceni egyetem társintézménye legyen. tehát debreceni egyetem kutatóegyetemmé válhasson, vagy sem. de ugyanígy a klinikai kutatásokkal. ezeket összekapcsolhassák-e. mondjuk pozitron emissziós készüléket kell üzembe helyezni. vagy mondjuk az atomki járműipari fejlesztésekben részt vegyen-e. anyagkutatásban például. a bmw azt mondja, hogy ők egy állami intézettel akarnak szerződni. és nekik jobb lenne az, hogy ez a debreceni egyetem. csak úgy az mta egy intézete leválna. és kutatóegyetemi hálózatot csak felügyelné a magyar tudományos akadémia és a minisztérium.

és egyébként a bölcseleti intézetek egy részét politikai értelemben kivégeznék.

2019.12.10. 12:49:01

@ijontichy:
ha nincs az, hogy csak egy párt/vagy pártszövetség maradhat, akkor hogyan lesz normális közélet. hogyan lesz értelmes párbeszéd.

vagy a fidesz tarol és úgy a nem-fidesz helyi egyesületekre szétesik. erre szavazott debrecen és a vidék nagy része. ez egyik opció. a másik, amire budapest és még elég sok nagyváros szavazott. álljon össze a nagykoalíció mszp-p-dk-momentum-lmp-jobbik egy nagy választási pártba. és akármilyen kis különbséggel nyernek tapossák el a fideszt. és úgy az esik szét helyi egyesületekké. mert az országos vezetését büntetőeljárás alá vonják és/vagy börtönbe küldik. és úgy egyébként győz a soros alapítvány társadalmi programja. és győznek az "üldözött" "civilek", győz a "színházi" "szakma", stb. ezt ezzel a politikai árukapcsolással kínálják.

ezt a két opciót vázolják fel a pártok. és harmadikat nem kínál szinte senki. ebben a hisztérizált közéletben nem is nagyon lehet. ez esetben ezt előzetesen dönteni kellene, hogy ebből a két pártból/pártszövetségből mégis melyik maradjon mainstream. és ez a kultúrharc. aminek tegnap is látható volt egy fejezete.

chrisred 2019.12.10. 13:02:59

@civisvarosi: Ezért nem érdemes összekeverni a szezont a fazonnal. A magánszínházak eddig sem kaptak önkormányzati támogatást, csak államit. Viszont az önkormányzati fenntartású színházakat, például a Katonát ugyanúgy 100%-os önkormányzati tulajdonban lévő nonprofit gazdasági társaságok működtetik, mint amilyenek az egyéb önkormányzati feladatok ellátását szolgálják, például az FKF vagy a Fővárosi Vízművek.

chrisred 2019.12.10. 13:35:34

@civisvarosi: Bármennyire is meglepőnek tűnik innen visszatekintve, negyed évszázaddal ezelőtt, úgy a Bokros csomag előtti időkre datálva minőségi szakképzés folyt Magyarországon.

ijontichy 2019.12.10. 14:09:38

@civisvarosi: Tudod errefelé működik az "élni és élni hagyni". Arrafelé kevésbé. Különösen '98 ősze óta, amióta az alcsúti állatka (& al), meghirdette az "egész pályás letámadás" c. nemzeti hőseposzt/bolsevik forradalmat. A magyar társadalom meg volt elég hülye (na jó: fejletlen), hogy 2002-ben nem baszta ki a narancsbolsi bandát úgy a parlamentből, hogy a lába se érte a földet. Tkp. a magyar társadalom azt kapja, amit megérdemel (és mit érdemel az, aki a saját szomszédját, mi több! saját vérét képes alárendelni egy félmagyar bolsiivadék agymérgező ideológiájának?).

A sokszínűség erőforrás, és a "monokróm" szemlélet fenntartása a bolsi bűnözők érdeke (nehogy már sitten rohadjanak meg, ugye?). A fidesz kormányzás, csak papíron sikeres. 9 év, senkitől sem zavartatott kormányzásuk sehova sem vezetett. A társadalom maradt ugyanolyan megalkuvó / álszent / kiszolgáltatott / provinciális gondolkodású / versenyképtelen. Egyszámjegyű szja vs. 27% áfa, döglődő KKV vs. kinyalt seggű multi... a "kemokrácia" alternatív valósága.

Általában két fillért sem adok arra, amit az általad sűrűn emlegetett bölcsészek (kávéházi életművészek) nyafognak, elvégre eb ugat, karaván halad (azt csak az alcsúti akcentusú röfögés állítja, hogy valós súlyuk lenne). Áber abban igazuk van, hogy bolsiból - a történelemben eddig még - sose sült ki semmi jó. A kilenc év alapján úgy tűnik, a magyar csőd is megmarad majd elrettentő példának.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.12.10. 14:12:56

@civisvarosi: nem. A szinházak életébe is bele fog szólni a fidesz. Te is jól tudod. Tehát mindannyiunk adójából a saját propagandáját tolja. Nem az a kérdés, hogy ki hány százaléknyi szavazatot szerzett. Az, hogy állami pénzből gazdálkodik a fidesz, amit csak magára költ. Mondjuk szüksége is van rá. Hisz a jobboldali kultúra igen szegényes...

citrix 2019.12.10. 14:21:03

Orbánnak van felcsúti stadionja, hozzá kisvasút ami teljesen kihasználatlan, van Mészáros Lölője és van ugye a vő. Ja, és van egy nemzeti bábszínháza a Duna partján. Felcsútra visszatérve egy lepukkant, inkább valahová Borsodba illő településnek látszik. Nem dicsekednék vele sehol.

Tangooo 2019.12.10. 14:46:25

@Célkereszt: "Egy kultúrnemzethez, aminek szeretnénk magunkat tartani, hozzátartozik a színházi élet is."
VALÓBAN. Ha színházjáró vagy, akkor tudod, hogy jegyet jó előre (néha 2 hónap!) kell megváltani, ha meg akarsz nézni egy darabot. Azt is tudhatod, hogy a színházak állami fenntartása a szocializmusból maradt ránk. Itt nincs persze szükség a "majd a piac eldönti" hozzáállásra ugye?
Az operát is játszó színházaknál indokolt a támogatás, mert az roppant költséges műfaj és anélkül elsorvadna, de a prózai színházak megélhetnének a piacon, ahogy Karinthy Márton színháza is bizonyította. Én hajlandó lennék többet fizetni egy jegyért. Mivel ez nem olyan, mint a tömegközlekedés, semmi nem indokolja az állami csecsen lógást.
Ha önfenntartóak lennének, akkor a kutya sem akarna beleszólni, hogy ki legyen az igazgató, vagy mi legyen a repertoárban. Az USA Tudományos Akadémiája (National Academy of Sciences) is önfenntartó. Ott nincs abban probléma, ha találkahelyet tartanak fenn, legfeljebb a szponzoraik húzzák fel a szemöldöküket.

2019.12.10. 15:51:04

@Igazamvanvagyigazamvan?:
persze, hogy beleszól. de az a normalitás. hogy ha egy közösség adja a pénzt, akkor a felhasználásba a választott képviselők beleszólnak. a gyügyei parasztok számára a teljesen abszurditás az, amit pintér béla és társai művelnek. ők faluhelyen, vagy akár kistelepülésen is nyilvánvaló szociopatáknak számítanak, a nagyvárosban ünnepelt sztárok. rendben. de ez esetben finanszírozza őket a nagyváros. és nem az állam. és ezt képviseli a fidesz. nem azt, hogy tiltsák be. hanem azt, hogy nem jár pénz automatikusan. de miért járna?

2019.12.10. 16:04:30

@Igazamvanvagyigazamvan?:
tehát ha összeállnak a fácánban a hülyék és a férfiak beöltöznek nőknek, a nők férfiaknak. megfogják egymás fenekét. trágár módon beszélnek. és bedodnak egy kalapba egy rakás pénzt mondván, hogy ők jegyet váltottak, akkor a magyar állam fizet nekik évi százmillió forintot bemondásra, hogy ez kérem szépen színház. és ebbe csak ne szóljanak bele. mert ez egy szakma és annak ez a kulturális csúcsterméke. és a népképviselet csak ne szóljon bele, mert palika is világhírű, meg az ascher is. és jucikát is üldözték a komcsik. nem ő volt a rendszer kegyeltje, hanem a szegény kis üldözött. a francokat. ez így nem megy.

ha valaki közpénzt akar a színházra, akkor olyan darabokat kell előadni, ami népszerű. és azt majd megfizeti a nép közvetlen a piacon, vagy közvetve az államon keresztül. jucika volt a kis vuk. és wolf kati énekelt hozzá. aki most ugye fideszes. ebből következően ő már nem "a" "szakma", hanem csak jucika néni. wolf kati már észak korea. abszurditás. és az szdsz-es potentát, akik aczél elvtárs kegyeltjei magyarázzák, hogy ez egy sötét rezsim. és ha majd összeállnak az mszp-vel, illetve most már a dk-val, nem összefogás, együtt, hanem párbeszéd, akkor jön a felvilágosodás. aha. ha ez nyer országosan, akkor majd diktálhatnak országosan. addig nem. legalább ennyiben meg kellene egyezni.

2019.12.10. 16:08:41

@chrisred:
és a bokros csomag idején milyen szakmát képeztek minőségi módon, amit most nem képeznek ugyanolyan minőségben?

chrisred 2019.12.10. 16:10:49

@civisvarosi: Úgy érted, hogy Wolf Kati, amikor hat éves kora körül a Vukot énekelte, a szakma tagja volt?

chrisred 2019.12.10. 16:14:20

@civisvarosi: Most azt várod, hogy taxatíve soroljak fel olyan szakmákat, amit a kilencvenes évek elején még mesterektől, a gyakorlatban lehetett tanulni?

2019.12.10. 16:20:24

@chrisred:
a magánszínházak kapták a tao pénzt. az önkormányzati színházak pedig az önkormányzati támogatást és a tao pénzt. és a tao pénz nem járna automatikusan, hanem egy bizottság osztaná el, amibe a fidesz nyilván saját magát delegálná. ahogyan ha az ellenzék nyerne, akkor ugyanebbe a bizottságba beülne "a" "szakma." ez két brancs és ezek semmiben sem tudnak megegyezni legalább 30 éve.

2019.12.10. 16:23:39

@chrisred:
vagy mondj egy olyan szakmát. a bokros csomag éppen azt célozta, hogy ezeket a régi iparvállalatokat felszámolják akkor is ha viszonylag jól működtek. a szocik eladósítják az államot, a libsik eladják. ez az ideológia. és azt mondják, hogy így javul a hatékonyság, mivel így szinte minden szabad piaci alapúvá válik.

2019.12.10. 16:51:29

@chrisred:
itt a konzervgyár évtizedek óta gyártott maggi termékeket. 1975 óta.
konzervipar.files.wordpress.com/2016/05/maggi-atado.jpg
konzervipar.files.wordpress.com/2016/05/maggi-preview.jpg
és ezek után tokkal vonóval lényegében szanálták. a francia igazgató azt mondta, hogy párizsban is szemét társaság uralkodik liberalizmus címszó alatt, de ilyen nyomorultakkkal, mint budapestiek még nem találkoztak. ami nekik persze jól jött. de hogy ők nem akarnak csak szezonális gyártást. mert a konkurens bondeulle is zöldborsót és kukoricát gyárt. és így ki kell rúgni 5000 embert. de nem egyszerűen konzervgyár épült le, hanem ahhoz kapcsolódóan leépült az agrártermelés, de nem volt szükség iparvágányokra, a szállításra, raktározásra. az üzemek egy részét lángvágókkal verték szét. és az egy hazugság, hogy ezt nem lehetett volna fejleszteni. szanálni kellett. azt is, ami svájcba gyártott. és lehetne sorolni.

és tapsikolt egy réteg. és ugyanígy tapsikolt a kultúra kommercializálásának. ugyanez az szdsz kultiválta a kereskedelmi televíziózásnak a legalját. ezt diktálta a nyugat. és ugye úgy volt vele mindenki, hogy valami egyezséget kellene találni. és a fidesz mondta azt, hogy nem lehet. a soros alapítványt fel kell számolni, és utána meg kell őket osztani és majd szétverik egymást.

na jó és hogy számolod fel a soros alapítványt és az amerikai demokrata párti külüggyel, basszus? erre nem volt válasz. és jött a tőkepiaci válság, a bevándorló válság. jött a brexit és trump. és ezek orbán kezére játszottak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.10. 16:53:16

@civisvarosi:

"azt mondják, hogy így javul a hatékonyság, mivel így szinte minden szabad piaci alapúvá válik"

Pontosan így van: egy önkéntes (békés) adásvételben mindkét fél profitál, hiszen mindkét fél többre értékeli azt, amit kap, mint azt, amit ad. Csak ezért hajtják végre a javak cseréjét (adásvételt).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.10. 16:54:58

@civisvarosi:

"az egy hazugság, hogy ezt nem lehetett volna fejleszteni"

Bármit lehet 'fejleszteni' megfelelő mennyiségű adópénzek beletolásával.

2019.12.10. 16:58:54

@chrisred:
úgy értem, hogy a wolf kati a fidesz ünnepelt sztárja. és pogány judit szegény kis elnyomott volt akkor is és most is. a francokat. csak pogány judit úgy érzi, hogy neki ide kell állni, wolf kati úgy, hogy amoda. de nincs nagy különbség. és felteszem pogány judit sem akar semmi rosszat. csak ő inkább a libsikkel áll össze. és ha nem lehet egy közös művészeti irányzat, akkor nincs mese, választani kell. és csak az egyik maradhat mainstream. és a másiknak marad az underground.

2019.12.10. 17:00:09

@neoteny:
vagy ugye állami segédlettel vegyesvállalattá alakítani. maggi hungária svájci magyar-vegyesvállalat.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.10. 17:05:28

@civisvarosi:

"vagy ugye állami segédlettel"

Ebben mi a 'vagy', balfaszka? Ugyanazt mondtad amit én.

chrisred 2019.12.10. 17:10:32

@civisvarosi: Természetesen szakképzés alatt nem a betanított munkások által elvégezhető munkát értem. Az ismerőseim például elektroműszerész és farestaurátor szakmát tanultak ki akkoriban. Szakképzés keretén belül, mühelyben, mster irányításával. (A Bokros csomag célja nem volt más, mint pénzbehajtás. Ahogy a Gyurcsány- és az Orbán-csomagnak is. Amikben szépen elporladt az egészségügy és az oktatás.)

2019.12.10. 17:13:00

@neoteny:
a privatizáció nem önkéntesen ment végbe. tehát 5 ezer dolgozó nem tapsikolt, hogy de jó lesz, hogy kirúgják abból a gyárból, amit esetenként az első kapavágástól kezdve építettek beleértve a szakmunkásokat és a szakmérnököket. hanem azt mondták, hogy ez most nem ér semmit. és majd ezt eligazgatják a franciák. egész pontosan a cecab csoport: "centrale coopérative agricole bretonne". eladták egy breton tsz-nek, amit a franciák államilag feltőkésítettek.

élhetetlen 2019.12.10. 17:17:49

@civisvarosi: Kicsit unalmas már a szöveged, csak ismétled magadat. Az ilyen gondolataid pedig kicsit nevetségesek ma már. “nem kell ide kőszínház. fejér ló fogadóban a szekérszínben állítunk egy színpadot, vagy ha magtárból eladtuk a gabonát, akkor megüresedik, akkor a bevétel egy részéből lehet csinálni színházat. ez a kultúra.”. A nézők meg ülnek bekecsben, hogy meg ne fagyjanak, a jegy árát meg tojásba, és fél szál kolbászban viszik. Nem?
A függetlenséget meg félreérted. Egy színháznál az a függetlenség, hogy, ha kiválasztanak egy darabot, találnak hozzá rendezőt és színészeket, akkor színre vihetik, függetlenül attól, hogy egy fejük felett ülő tanács milyen témájú darabokat preferál. Aztán, ha rendszeresen olyan darabokat választanak, amire a kutya sem kíváncsi, úgyis megbuknak, akkor is, ha kapnak támogatást. Érdekes, a Katonában még ebben a hónapban lesz 38 előadás, és már csak háromra lehet jegyet kapni. A Nemzetiben 17 előadás lesz, ha jól számoltam. Az meg, hogy a Nemzetibe többen férnek be, az nem művészi színvonal kérdése. A pénz. Szerinted a függetlenek nem nem jár. Tudom, a kormány, az állam a FIDESZ, de ne felejtsd el, hogy nem csak a fideszesek fizetnek adót, fizetnek az ellenzékiek is, sőt a független emberek is. Miért tartod jogosnak, hogy az állam csak azokat dotálja a közös pénzből, akik kedvesek neki?
“ezek leginkább kísérleti művész színházak…nem szokták állami támogatásokkal kitömni. se kormányzati, se önkormányzati pénzekkel…, akkor tegye meg a fővárosi költségvetésből.” Jó gondolat, és kíváncsi lennék, mi lenne, ha a fővárosi önkoris pénzből fenntartott színházakba csak budapesti lakcím kártyával mehetnél be. Ne jöjjön ide senki Érdről, Fehérvárról, de még a városodból se?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.10. 17:19:05

@civisvarosi:

"hanem azt mondták, hogy ez most nem ér semmit"

Mert elfogytak az adópénzek a további támogatásra.

"eladták egy breton tsz-nek, amit a franciák államilag feltőkésítettek"

No de hát az kiváló: így a francia nettó adófizetők támogatták a magyarországi üzemet.

2019.12.10. 17:19:25

@neoteny:
van egy viszonylag működő üzem, ami piacát elveszti. és az állam megteheti, hogy megtartja és maga fejleszti. úgy, hogy adót vet ki, vagy az adókból maga megtakarít és abból maga generál adósságot. és így állami vállalatként működik tovább. a másik opció, hogy az állam eladja az üzemet. és a harmadik, hogy az állam eladja az üzletrész felét. és így létrejön egy vegyesvállalat. ekkor az államnak nem kell különadót kivetnie.

Nzoltan 2019.12.10. 17:20:01

@chrisred: A momentum a francia érdekeket szolgálja ki, a. Némettel ellentétben. Pont mint a dk.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.10. 17:23:11

@civisvarosi:

"van egy viszonylag működő üzem, ami piacát elveszti"

Ha a piacát elvesztette, akkor már egyáltalán nem működő üzem.

2019.12.10. 17:27:44

@neoteny:
de ezek a vállalatok nyereséget termeltek. debreceni konzervgyár nyereséges volt. aztán hozzákapcsolták, nyíregyházát, nagykőröst és még kisebb üzemeket. és végül a budapesti konzervgyárat is. ez a breton központi termelő szövetkezet még a globus márkanevet is megkapta. azzal, hogy a magyar élelmiszeripar nem ér semmit. mert a nyereséges és a veszteséges üzemeket összekapcsolták. így nem a magyar államnak hitelezők basztak rá, hanem a magyar vidék szopta be a rendszerváltást. eladták a feje felől a gyárakat. van ahol ez fejlesztéseket eredményezett, de van ahol tömeges elbocsátást.

2019.12.10. 17:28:21

@neoteny:
műszaki értelemben felszerelt.

élhetetlen 2019.12.10. 17:28:29

@Etniez: “Neked azt kell megértened …, hogy nem csak a kormánypártiak fizetnek adót”. Bocs, nem plagizáltam, mikor ugyanezt írtam, csak mikor olvasom a kommenteket, akkor válaszolok. A te kommentedig akkor még nem jutottam el. Baki.

2019.12.10. 17:32:39

@neoteny:
vagy mondjuk a biogal gyógyszergyár nyereséges volt. úgy adták el. az állam megtehette volna azt, hogy a megtakarításokra alapozva maga teremt hitelt és az üzletrészek felét egy szakmai befektetőnek eladja. klasszikus vegyesvállalat. és azt mondja a biogal dolgozóinak, hogy a gyár egésze nem lehet a tiétek. mert az úgy nem megy, de a felét így meg lehet tartani. és úgy most nagyon sok kisrészvényese lenne az országnak. és abból lehetne csinálni magánnyugdíjpénztárt, stb.

ijontichy 2019.12.10. 17:37:03

@civisvarosi: A "living in the past" tényleg unalmas, és sehova sem vezet. Sokadszorra:
hároméskétharmad államcsődből könnyebb talpraállni, mint a fideszbolsi által véghezvitt, több, mint húszévnyi (agyi) társadalomrombolás következményeiből felépülni.
"Nem sokaság, hanem
Lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat.
Ez tette Rómát föld urává,
Ez Marathont s Budavárt hiressé."
Ez a v-korszak (v, mint vitya) nem lesz híres (max hírhedt), és sok új sérelemmel fogja terhelni az amúgy is terhelt magyar társadalmat.
Ami tuti, hogy száz év múlva, mikor az anyagban sorra kerül, a tanerők torokfertőtlenítővel fognak előadás után öblögetni ;-).

2019.12.10. 17:38:25

@élhetetlen:
na de ha karigeri 51% szavazattal legitim módon rendelkezhet budapest költségvetésének egésze felett, akkor o1g 51% szavazattal ugyanúgy legitim ura a magyar állami költségvetésnek. tehát legitim módon vonhatja el a tao-t, ami ugye állami adónem, a központi költségvetést illeti. de karigeri átcsoportosíthat forrásokat, vagy a főváros kivethet valamilyen adót és abból finanszírozhatja a színházakat. ahogyan o1g kiveti a tao-t.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.10. 17:42:38

@civisvarosi:

"mert a nyereséges és a veszteséges üzemeket összekapcsolták"

Jó szocialisták módjára.

2019.12.10. 17:51:53

@élhetetlen:
amikor pintér béla alkot valamit, akkor egy szűk réteg azt mondja, hogy ez csodálatos. és ő rajongásik szeretik az imádott rendezőjüket. egy szabad országban ehhez joguk van feltéve, hogy a színház tevékenysége nem lépi át az alkotmányos korlátokat. társadalomkritikával illetheti a vidékies heteroszexuális, népi nacionalista, többséget. pintér béla rajongói fizessék meg a színházjegy árát. adják elő a darabokat egy magánszínházban. de nem egy közpénzzel kitömött közintézményben, közpénzből támogatott közönségnek. vagy ha állami pénzt akarnak bevonni, akkor legalább részben kénytelenek igazodni az államhatalom képviselőihez. és egyébként megnyerhetik a választásokat és ezek után mondhatják azt, hogy balázs péter rendezése egy fos. az ne kapjon pénzt. mert így ítéli meg egy bizottság, ami ők. és ez esetben ugyanazt csinálhatják, amit o1g és haverjai. semmivel sem különbek. elvekben sem.

ijontichy 2019.12.10. 17:52:04

@civisvarosi: "és úgy most nagyon sok kisrészvényese lenne az országnak." Felejtsd el, ez egy wishful thinking. Nem működött volna. Láttam én már karón varjút. Elsők között privatizálódtunk, 40%-unkat adta el az állam, 10%-ban lettünk "dolgozói kisrészvényesek". És már az is majdnem sok volt. A fele? Egy létező cucilizmusból épp csak kikászálódott országban? Te nagyon el vagy tájolva. Elég csak az eladott tanácsi kérók utáni első társasházi közgyűlésekre gondolni. Jesszus...
Van tanulópénz, amit nem lehet megspórolni, és van, amiért tényleg kár volt.
Amiért biztosan kár volt (a győrikekszbiogalésatöbbin túl), az a v-fidesz '98 óta tartó társadalombarmolása. Ugyanis pont annak a szemléletnek a fejlődését akadályozza tűzzel-vassal, aminek megléte kellett volna az általad álmodott "fele" honi "kistulajdonosság"-hoz.

2019.12.10. 17:53:18

@neoteny:
és aztán ezt a libsik szanálták.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.10. 17:54:54

@civisvarosi:

Mert elfogytak az adópénzek a további támogatásra.

2019.12.10. 17:55:16

@ijontichy:
a vegyesvállalat nem lett kipróbálva. csak a szocializmus és a liberalizmus extremitása. a világkommunista és a rendszerváltással a globális kapitalista kísérlet.

2019.12.10. 17:56:44

@neoteny:
és mondhatták volna, hogy eladó az üzemek fele.

élhetetlen 2019.12.10. 17:59:50

@Etniez: Off, csak Mágáról. Van egy baráti család, mindkét felnőtt mozgássérült. A férj a bankfelügyelettől repült vagy 10 éve, most a lányait próbálja menedzselni. Mind a két lánya a Zeneakadémián, a nagyobbik az idén érettségizik, az ösztöndíj lehetőségekről még nem tudok, a kicsi még kicsi, korengedménnyel került be. Az apa pályázik, mindenre, csak a külföldi fellépéseknél, vagy az utiköltséget nem kapja, vagy a zongorakísérőt kéne fizetnie, szóval keserves. Balognak hálásak, mert a nagyobbik gyerek kapott az EMMI-től egy saját hegedűt, amit nem tudtak volna megvenni, Röviden ennyi az életformáról. Mága nagyvonalúan adományoz, ha országos híre van annak, hogy ő milyen segítőkész. Mikor nála is próbálkoztak, küldött egy alkalommal 10 eft-t. Apa mondta, hogy ez egy havi lószőr ára. Ennyit én is tudok még, évek óta utalom a havi 10-et lószőrre, (ennyire telik a nyugdíjamból, amíg telik). Csak ennyi haszna volt, hogy beszéltünk Mágáról.

2019.12.10. 17:59:56

@neoteny:
és akkor most tömegével vannak kisrészvényesek. mert a dolgozók kivásárolhatják az üzem másik felét. és az állam kivonul. csak nem egy, hanem két lépésben. a rendszeváltás nem így ment végbe. ebből következik a népi nacionalizmus. a gonosz multik, stb.

2019.12.10. 18:06:26

@neoteny:
tehát így az volt a kérdés, hogy ki lesz az a politikus, aki a szociális demagógiát a nemzeti populizmussal kombinálja. és erre a szerepre bejelentkezett csurka, torgyán és vona. helyükbe lépett o1g.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.10. 18:10:00

@civisvarosi:

"a dolgozók kivásárolhatják az üzem másik felét"

Megvehették volna az egész üzemet a békaevők elől, de nem ért nekik annyit.

2019.12.10. 18:10:13

@neoteny:
és ebből adódik az, hogy kocsis máté kiáll. és azt mondja, hogy véget vetünk a "zaklatószínházak" "rémuralmának". amire azt mondja "a" "szakma", hogy ez beavatkozás a független, autonóm művészek tevékenységébe. de például a katona józsef színház idén 800 millió forint támogatással számolt. ebből 300 millió forint kormányzati, 500 millió forint önkormányzati támogatás. amiből papp polgármester 2 nemzetközi kisrepülőteret is fejlesztene. melyik kell inkább a polgárosodáshoz?

2019.12.10. 18:11:05

@neoteny:
a szocializmusban kapott bérekből aligha vásárolhatták volna ki azonnal.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.10. 18:15:46

@civisvarosi:

Mert nem voltak megtakarításaik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.10. 18:17:02

@civisvarosi:

Mert nem ismerték a leveraged buyout intézményét.

2019.12.10. 18:38:14

@neoteny:
szociális piacgazdaságnak nevezték. hogy maradjon meg a szocializmus félig. és engedjék be a nyugatot. de csak félig. klasszikus vegyesvállalat. és az üzletrészek másik fele keleties módon az államé marad. de azt dolgozók a megtakarításaikból kivásárolják. így az államadósság folyamatosan csökkenthető úgy, hogy nagyon sok a kisrészvényes és tőkejövedelmek széles körben eloszlanak. úgy a népi nacionalizmusnak kevésbé lenne táptalaja.

2019.12.10. 18:43:30

@neoteny:

Hát....ezt Kanadából lehet a legjobban látni.

2019.12.10. 18:43:40

@neoteny:
és most ez eléri a színházakat. és egyébként a kultúrát szanaszét verő szdsz pontentátok tiltakoznak, hogy a jól jövedelmező állami kifizetőhelyeik veszélybe kerültek. "kultúrdzsihád".

ijontichy 2019.12.10. 18:56:45

@civisvarosi: Lassabban írjam? Wishful thinking! És te magad, meg az itt évek óta nyomott hülyeségeid a legjobb bizonyíték, hogy a magyar társadalom erre még ma sem állna készen. Pláne nem harminc éve...

2019.12.10. 19:01:21

@ijontichy:
a kínai társadalom készen állt érdekes módon.

élhetetlen 2019.12.10. 19:14:50

@civisvarosi: “o1g 51% szavazattal ugyanúgy legitim ura a magyar állami költségvetésnek. tehát legitim módon vonhatja el a tao-t, ami ugye állami adónem, a központi költségvetést illeti. de karigeri átcsoportosíthat forrásokat, vagy a főváros kivethet valamilyen adót és abból finanszírozhatja a színházakat. ahogyan o1g kiveti a tao-t.” Nagyon nem értesz valamit. OG1 kiveti, legalizálja a TAO-t, ami azt jelenti, hogy amit oda befizetnek, azt nem kell befizetni a közösbe, az állami adóba. Ha “karigeri” kivet valamilyen adót a színházak finanszírozására, hogyan éri el a kormánynál, hogy ezt is le lehessen írni az adóból, ha a kormánynak nem az célja, hogy minden színház kapjon támogatást? Szoktál gondolkodni? A legitim módot meg hagyjuk, A két nap alatt átvitt törvények, visszaélés az egyéni képviselői indítványokkal, mert akkor nem kell egyeztetés, hatástanulmány, stb.
“a színház tevékenysége nem lépi át az alkotmányos korlátokat”. Melyik színház lépte át az alkotmányos korlátokat? És mik az alkotmányos korlátok egy olyan országban, ahol nem az alkotmányt, (alkotmány nincs), hanem az alaptörvényt lehet három nap alatt módosítani, társadalmi vita nélkül.? “társadalomkritikával illetheti a vidékies heteroszexuális, népi nacionalista, többséget.”. Senki nem kritizálja a vidékies heteroszexualitást, legfeljebb azokat, akik nem veszik tudomásul, hogy pl. harminc éve, mikor még nem volt elérhető a lombikbébi program tömegesen, akkor is születtek homoszexuálisok, hetero házasságból. És ettől még lehetnek teljes értékű emberek, mérnökök, orvosok is, és már szaporodhatnak is. Ez nem jut el az agyadig? “mert így ítéli meg egy bizottság”. Egyik oldalról sem kell bizottság, támogassuk a színházakat, mert kellenek, és kiderül, hogy melyik életképes. Más, pár napja volt, betiltani az abortuszt, majd egy bizottság eldönti, hogy melyik embrió lesz majd hasznos a társadalomnak. Mert ők aztán tudják. És nem válaszoltál a lakcím kártyás megoldásra.
________________________________________

2019.12.10. 19:44:55

@élhetetlen:
budapesten magyar választók kb. 1/6-a lakik. és ott van a színházak kb. 5/6-a. nem kell hozzá török gábor politológus, hogy a színházak közösségi fenntartásához elemi közelítéssel 4/6 fővárosi hozzájárulása szükséges. ha azt mondod, hogy gdp fele képződik és mindenki a pénzével szavaz (ami nem igaz, de tegyük fel, hogy ezt elfogadtatod), akkor 2/6. és a maradék 2/6 állami hozzájárulás, amibe már a nem fővárosi is beleszól.

lehetne persze nagyon sok színház budapesten. de ahhoz broadway típusú kínálat kellene. népszerű zenés, táncos darabok, nagy klasszikus prózai művek és musical-ek tömkelege. azt kellene előadni angolul/németül, vagy franciául/spanyolul/olaszul, oroszul vagy kínaiul. és ez lehetne akár durván nyereséges is. csak ehhez le kellene cserélni "a" "szakmát". vagy tessenek meggyőzni a köznépet, hogy ezekre van szükség. és pénzeljék pintér bélát és társait.

chrisred 2019.12.10. 19:49:44

@civisvarosi: Pogány Judit úgy lett a szakma része, hogy az akkoriban a külföldi fesztiválokon díjakat halmozó kaposvári színházban dolgozott. Wolf Kati meg gyerekként elénekelte az apja által írt dalt, majd gyerek celebből felnőtt celeb lett. Ennek semmi köze a politikai megnyilvánulásaikhoz.

2019.12.10. 19:51:11

@élhetetlen:
ha errefelé a fácán nevű kocsmában beöltöznek a nők férfinak és férfiak nőknek. és eladnak egy ehhez hasonló darabot.
pbest.hu/wp-content/uploads/2019/08/FCT_056-1200x800.jpg
ez pintér béla fácántánc című remekműve. a fácánban a hülyék eljátszák, hogy hülyék. majd mindenki befizet egy ezrest. és azt mondják, hogy ez színház. és követelnek évi 100 milliót, mert bármilyen szarra lehet állami támogatást kapni. kimennek az eötvös utcába tüntetni, hogy mi vagyunk a szakma. követeljük a független színházak támogatását. ha eljátsszák ezt, akkor támogatnád az adóforintjaiddal?

chrisred 2019.12.10. 19:53:18

@civisvarosi: "budapesten magyar választók kb. 1/6-a lakik. és ott van a színházak kb. 5/6-a."

Ugyanez igaz Párizsra és Londonra is.

2019.12.10. 20:00:25

@chrisred:
jaj, értem. juditkát elnyomták és még most is retteg, hogy a miniszter félrelép és beleszól a kultúrába. wolf kati és papája csak fürdőzött a sikerben. félre értés ne essék, nem azt állítom, hogy pogány judit feltétlen rosszat akar. még csak azt sem, hogy feltétlen rossz oldalon áll. hanem csak azt, hogy ezt valahogy el kell dönteni.

2019.12.10. 20:01:39

@chrisred:
többek között azért van brexit, vagy azért balhéznak folyton a franciák. kulturáltan gyújtogatnak.

2019.12.10. 20:27:05

@chrisred:
ezeknek nem jut világias színház. marad a misztérium a papokkal.
www.youtube.com/watch?v=Wpzbbg-QBf4

ijontichy 2019.12.10. 21:09:40

@civisvarosi: "a kínai társadalom készen állt érdekes módon." És?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.10. 21:11:03

@civisvarosi:

"ezt valahogy el kell dönteni"

Hát akasszátok fel magatokat.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.12.10. 21:18:08

@civisvarosi: nem, a fidesz nem ezt képviseli. Ne beszélj mellé. A fidesz meg akarja szabni az irányt. Minden területen. Tudomány, oktatás, média. Van elég példa.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.12.10. 21:22:10

@civisvarosi: szerintem nézz utána, Pest mennyi adót fizet a közösbe.

élhetetlen 2019.12.10. 21:26:33

@civisvarosi: A beszélgetésünk reménytelen. “de ahhoz broadway típusú kínálat kellene. népszerű zenés, táncos darabok, nagy klasszikus prózai művek és musical-ek tömkelege. azt kellene előadni angolul/németül, vagy franciául/spanyolul/olaszul, oroszul vagy kínaiul. és ez lehetne akár durván nyereséges is”. A Katonában megy a Bánk bán. Magyar téma, ha előadnák angolul/németül, vagy franciául/spanyolul/olaszul, oroszul vagy kínaiul, idecsődülne a fél világ? Vedd ki a kezed a biliből. A kisebb, független színházak is a magyar igényeket elégítik ki. Megismétlem, ahol rendszeresen teltház van, arra van igény, vagy érted, vagy nem, amire van igény, azt támogatni kell. Hány teltházas focistadion van, ami megél a szurkolóiból, de azok fenntartását is a közösből fizetjük, pedig sok embert nem érdekel a foci. “tessenek meggyőzni a köznépet, hogy ezekre van szükség.” Meggyőzték a köznépet, hogy ennyi stadionra van szükség, ilyen fenntartási költséggel?
“ha errefelé a fácán nevű kocsmában beöltöznek a nők férfinak és férfiak nőknek. és eladnak egy ehhez hasonló darabot.”. Ismétlem, vagy van benne valami, amiért bemennek rá, vagy nincs, akkor bukik. Ha van benne valami, amiért bemennek rá, és az több, mint a te kocsmajeleneted, akkor többet ér. @RfVili tud szavalni, még a falunapon is fellépett, nyilván nagyobb művész, mint Mácsai. Ja. És igen, támogatnám, amíg sikeresek. Azt hiszem, ezt befejezem, mert reménytelen.

2019.12.10. 21:36:56

@neoteny:
errefelé egy pártnak van országgyűlési képviselője. egy pártnak van önkormányzati frakciója. egypártrendszer van. nincs kultúrharc. ők a fidesz kihívói. a globális klíma sztrájk aktivistái.
www.youtube.com/watch?v=rRjtrJ27c2U

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.10. 21:42:43

@civisvarosi:

"errefelé egy pártnak van országgyűlési képviselője. egy pártnak van önkormányzati frakciója. egypártrendszer van. nincs kultúrharc."

Ezért van 7.2 tonnás színaranyborjútok is.

Mindenesetre önmagatok megfojtása megoldaná a heterogén politikai helyzet léte fölött érzett fájdalmaitokat.

2019.12.10. 21:48:32

@neoteny:
nem gondolom, hogy ez feltétlen jó, hanem azt, hogy errefelé ez van. a cigánytelep nagysándor józsef honvédtábornokról van elnevezve. és a roma közösség egy tagja megfestette a telep jótevőit.
images.alfahir.hu/alfahir/styles/riport_image/s3/2019-10/fideszes_arckepek.jpg

2019.12.10. 22:00:51

@neoteny:
az eu-roma egyesületet vezető művész példaképei a pénzügyminisztériumi államtitkár, az országgyűlési képviselő, a kormányhivatal vezetője, az egykori és jelenlegi polgármester és szociális alpolgármester.
"Egy politikai családban hozzám tartoznak, illetve én hozzájuk" ez is művészet. nem annyira kritikus, mint pintér béla. de ez festészet kérem szépen. legalább úgy, ahogyan pintér béla színjátszó legújabb "mesterművében".
pbest.hu/wp-content/uploads/2019/01/PBEST_JubileumiBeszelgetesek_MeszarosCsaba-4-1200x791.jpg
és ő ezért ugyanúgy követeli a pénzt, és nem is keveset.

élhetetlen 2019.12.10. 22:04:44

@Dan da Man: ”hogy szerinted csinálják vissza a TAO egy értelmes formáját, és abból finanszírozza a színházakat, aki akarja, és valóban ne a közösből vegyék el, amiből lehetne (kellene) egyéb, sokkal fontosabb ügyeket is pénzelni.” A TAO-t a közösből veszik el, amit oda fizetnek, azt nem fizetik be a közös adóba. És, aki jó helyre utal, pl stadion, fociklub, az majd kap egy zsíros közbeszerzési munkát. Nem a TAO-t kéne újra formálni, hanem a közös pénz elosztási rendszerét tisztességesre alakítani.
________________________________________

2019.12.10. 22:14:34

@neoteny:
errefelé a pesti zsidókat és határon túli magyarokat is vendégül látják.

Sikerdarabjait – A Pál utcai fiúkat, A padlást és a Csárdáskirálynőt – játssza decemberben a Csokonai Színház. De idén sem marad el a Budapest Klezmer Band karácsonyi koncertje, a nagyváradi Szigligeti Színház pedig Shakespeare egyik legismertebb és legtöbbet játszott komédiáját, a Szentivánéji álmot hozza el december 11-én a Csokonaiba.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.10. 22:30:52

@élhetetlen:

"a közös pénz elosztási rendszerét tisztességesre alakítani"

Lehetetlen.

2019.12.10. 22:32:42

@neoteny:
alföldi róbert szerint, ami folyik az "kultúrdzsihád". ez most az, mert leginkább itt csak a fidesz van és valódi függetlenek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.10. 22:36:05

@civisvarosi:

"a roma közösség egy tagja megfestette a telep jótevőit"

Elhibázták: a gyügyei paraszt kisunokáját kellett volna megfesteniük. Annak a szájától elvont falatokból tesznek jót velük.

élhetetlen 2019.12.10. 22:38:09

@civisvarosi: “mi a színházban a szakmaiság? kívülről úgy tűnik, hogy egyre inkább a nemtelenség, a nemzetietlenség számít annak.” Ha színre visznek egy Ibsen, vagy Tennessee Williams darabot, az nemzetelleneség? Azt hiszem, csökkent értelmi képességű vagy.

2019.12.10. 22:44:12

@élhetetlen:
nem tudom, hogy katonában a bánk bán paródiáját próbálják. próbáljanak meg ugyanígy viccelődni a zsidókkal. izrealben.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.10. 22:44:55

@élhetetlen:

Igen, mi másként vagyunk euszociálisak mint pl. a méhek.

2019.12.10. 22:50:56

@élhetetlen:
felőlem megtehetik, hogy színre viszik a bánk bán paródiáját. mivel liberális (nacionalista) vagyok. de ha egy döntéshozó azt mondja, hogy erre ne adjanak középézt, akkor felőlem ne adjanak. mivel (liberális) nacionalista vagyok.

élhetetlen 2019.12.10. 23:01:53

@neoteny: Igen, a gyügyei paraszt kisunokája azért éhezik, mert egy roma gyerek kap enni. Ennek semmi köze a központi támogatási rendszerhez, ahol szuper szakértők ülnek. Ugye?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.10. 23:05:16

@élhetetlen:

"Ennek semmi köze a központi támogatási rendszerhez, ahol szuper szakértők ülnek. Ugye?"

Dehogy: ennek _csak_ a központi támogatási rendszerhez van köze, semmi máshoz.

2019.12.10. 23:07:18

@neoteny:
komplex méricskélés. van két egymásra merőleges tengely. az egyiken számolják a szavazatot, és a másikon a pénzt.

2019.12.10. 23:34:48

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a felét. és mennyi a színház? az országos átlag fele? a francokat. sokkal több. és a legszarabbak felvonultak a színpadra, hogy nélkülük nincs magyar kultúra. mert ők "a" "szakma". nem lehet érteni, hogy ez most valami vicc, vagy micsoda.

2019.12.10. 23:54:31

@élhetetlen:
ezek a legjobban fizető musical az oroszlánkirály. egy főokos elmagyarázná, hogy ebben mi a kormánykritikus?
www.youtube.com/watch?v=ewOAsUWQJvo
értem, hogy középszerű, unalmas. 2,500 milliárd forintnak megfelelő dollár árbevétel termelt. és béla bácsi viszont "a" "szakma". na kérem szépen az van, hogy kérem szépen ha nem tesz le a kormány évi 100 milliót, akkor nem játszik. ne játsszon.

2019.12.11. 00:13:28

@Igazamvanvagyigazamvan?:
csak hülyéskedek. komment csatornában mást nem is nagyon lehet. nem az a probléma, hogy pintér béla hülyéskedik. vagy a katonában megcsinálják a bánk bán paródiáját. hanem, hogy ők azt hiszik, hogy ez magas művészet és hogy ezzel meghaladtak valamit. katonában évi 800 millió forint kellene. mert hogy a magyar állam ezt köteles ezt kifizetni. dehogy is. a katona nem áll a magyar államiság felett.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.11. 00:17:09

@civisvarosi:

"csak hülyéskedek."

Helyesen: csak balfaszkodsz.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.12.11. 00:21:46

@civisvarosi: nem, nem hülyéskedsz, direkt terelsz. Abban már tehát megegyeztünk, hogy mi a fidesz kultúrpolitikája, csak az árról vitázunk?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.11. 00:26:40

@civisvarosi:

"katonában évi 800 millió forint kellene"

Ti meg 85 milliárdnyi júdáspénzt nyeltetek be.

2019.12.11. 00:31:59

@neoteny:
ahol nincs világias színház ott maradt a misztérium a papokkal. ahol van ott beleszól a miniszter. ez orbán számítása.

2019.12.11. 00:47:46

@neoteny:
tudod miből ered a miniszter? a mínuszból. és ellentéte a magiszter? az ad a magasból. ez is magyar. miricle. tudod miből ered a miricle. abból, amiből a mirror. a trükkös tükörből. és az oxfordiak összehasonlítják az angolt a hindu iránival. és arra jutnak, hogy a mirror rokona a smile. és az önelégült vigyorgásra van egy angol szó: smirk.

és az ősiségben azt mondták: sméyros. smerican? ezt mondták a mágusok, amikor a párok a tükörbe néztek. és mosolyogtak. ismerős, ismeri kend? na ebből lett a trükkös, tükör, a mirror, a miricle. a smirk és a smile. az oxfordiak szerint.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.11. 00:51:42

@civisvarosi:

"tudod miből ered a miniszter?"

Az anyjából.

2019.12.11. 00:55:33

@neoteny:
a reformáció leglényege az volt, hogy miniszter elvesz és a magisztrátus hozzáad. úgy ad, hogy erőszakkal nem vesz el semmit. hanem gazdálkodik a vagyonnal. add. ez is ugye magyar is, angol. sum. összeszámol. some. számos. az anglik magyarul beszélnek, csak nem tudnak róla. de ez csak vicc. a magyar az finn, mint tudjuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.11. 00:59:07

@civisvarosi:

"a reformáció leglényege az volt, hogy miniszter elvesz és a magisztrátus hozzáad. úgy ad, hogy erőszakkal nem vesz el semmit. hanem gazdálkodik a vagyonnal."

Azok a Fuggerek voltak, akiktől a magyar annyit tanult, hogy a nevüket szocialista vádaskodássá alakította.

2019.12.11. 01:02:48

@neoteny:
ennek van értelme, csak te nem érted. a nép színházasdit szeret játszani. és ahol nincsenek színészek ott a misztérium játékot a papok űzik. így szólhat bele a miniszter. és az elvon. csak lehet, hogy neked így túl elvont. vagy szokás szerint értetlenkedsz.

2019.12.11. 01:08:37

@neoteny:
fucking fuggerektől függtek a fukar urarlkodók, akik csak vettek és nem adtak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.11. 01:10:33

@civisvarosi:

"ennek van értelme"

"katonában évi 800 millió forint kellene"

Ti meg 85 milliárdnyi júdáspénzt nyeltetek be.

2019.12.11. 01:13:22

@neoteny:
egy fillért se kaptam. kivéve a 200 dolcsit azt egyenesen orbán "utalta". meg putyintól is, amikor "meghekkeltem" a blogot.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.11. 01:19:46

@civisvarosi:

"egy fillért se kaptam"

Hiszi a piszi.

Még ha fényevő vagy, akkor is a dr. Pappról lepattanó fotonokból élsz.

2019.12.11. 01:22:43

@neoteny:
egy fillért se. ne viccelj már. szerinted ez az ökörködés befolyásolja a választást?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.11. 01:24:27

@civisvarosi:

"szerinted ez az ökörködés befolyásolja a választást?"

Akkor miért csinálod?

2019.12.11. 01:26:20

@neoteny:
próbálom megérteni a közéletet.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.11. 01:47:49

@civisvarosi:

Akkor már megértetted volna azt, hogy te csak Arthur Finkelstein gagyiját árulod.

ijontichy 2019.12.11. 08:28:54

@civisvarosi: "kivéve a 200 dolcsit" és a cívisvárosban ugye - mint az a statyisztikákból kiviláglik - a legolcsóbb a magas színvonalú megélhetés ;-) szlava bogu... izé neru :-)
persze csak akkor, ha a kölköt nem az internaci skólba akarod járatni, mert ahhoz ez a netes píárkodás termelte bevétel eléggé necces :-)

ijontichy 2019.12.11. 09:12:27

Off
Jujj....
index.hu/gazdasag/2019/12/11/nincs_eleg_gazszerelo/
Ennek fényében a kulturhiszti tényleg smafu.
Az újbolsi nemzedék meg - ami a tényleg! sikeres kormányzást illeti - sokkal alkalmatlanabb még a dicstelen elődeinél is :-(
"
- Nálunk nincs vaj.
- Mi az a vaj?
- Mi az a nincs?
"
On

2019.12.11. 10:05:40

@neoteny:
van mondjuk pintér béla, akinek a műegyetemen van egy magánszínháza. budapest liberális népe és imádja pintér bélát. csak ugye az ő "művészete" az átlag magyar szerint (aki budapest liberális szavazójához mérten) vidékies, iskolázatlan egy nagy fos. komán, a szakmunkásképzőben pont ugyanezt csinálják a buzik - mondja sanyi. de a fővárosi egyetemisták körében a közvélekedés az, hogy ez a hagyomány meghaladása. és palika is ezt mondja, meg jucika is, a katonában ascher, akik "a" "szakma". és így tartják berlinben. csak nem így gondolja o1g.

na most jogában áll o1g köreinek nem így gondolni? igen. az már a diktatúra? nem. a fasizmus? nem. budapest székes főváros, a műegyetem, vagy akármelyik egyetem, vagy akár berlin támogathatja pintér bélát. túl azon, hogy budapest liberális népe is támogatja. mondván, hogy 22-ben úgy is megdöntik ezt az illiberális, autoriter rezsimet. és majd akkor a vidnyánszky mehet ahová akar. akinek az előadására ingyen sincs nézője. és balázs péter nem rendez többet szolnokon, mert azt pintér béla szerint az a fos. palika és jucika szerint is. ascher szerint is. és ők a szakma. politkai és ideológia mentesen eldöntik. és kari geri is ezt támogatja. ő sem egy politikus. és így pintér béla "független" társulata kaphat évi 100 millió forintot, amiből a művészete kiteljesedhet.

a debreceni egyetem éves költségvetése kb. 150 milliárd forint. ebből kb. 25 milliárd forint a saját bevétele. és kb. 25 milliárd forintot fizet be a központi költségvetésbe. nagyjából ugyanennyi az állami támogatás. a debreceni egyetem igyekszik a saját lábain megállni. például rendez egy ilyen fesztivált.
www.youtube.com/watch?v=f8vq7vxWUOw
és erre 10 ezer forintos napijegyet megveszik. 100 ezer fölötti a látogatószám. és ez csak a debreceni egyetem. és még ugye debrecen városa is támogathatja a kultúrát. és ugye debrecen kis, közép és nagyvállallkozói, debrecenbe települt óriásvállalatok, és ugye debrecen liberális népe. sok száz milliárd forint évente.

és budapesten 10x akkora város és 2-3x gazdagabb. tehát itt nem az állami költségvetésről van szó. arról a 9 milliárdról, amit az nka szétoszt. hanem úgy általában rendelkezésre álló pénzforrásokról.

és ha valaki nem egy véleménybuborékban élő marginális művész, aki a sikerben megrészegülve elhiszi a saját kis közönségének, hogy bélám, te vagy a világváltó, akkor ugye azonnal támogathatják. de így megteheti, hogy ajándéktárgyakat készítetthet olcsó kínai termékekre. megveszi százért, eladja ezeért, vagy tízezerért a rajongói körének. régen közvetítő kocsikkal kellett vidékre levonulni ahhoz, hogy lehessen színház közvetítés. most mindenkinél van kézi kamera és livestreaming. lehet fizetős pintér béla kukkolda ezzel a szoft pornóval, ahogyan gattyán gyurinak van ilyen százmilliárdos cége hardcore-ral. borkai haverjaihoz hasonló fővárosi "liberális" ügyvédi irodák is vannak, akik nyilván segédkeznek az adóoptimalizálásban. azt, hogy ezt a vészkorszaknál is szörnyűségesebb fasiszta diktatúrát az elnyomott művészek valahogy átvészeljék.

és ugye nyitva a világ. támogathatják alapítványok külföldről. vagy a társulata körbeutazhatja kis és nagy-magyarországot, európát, vagy a földkerekséget. és erre mondom azt, hogy ez egy médiahiszti. orbán legitim módon vonja el a pénzt az 51% támogatóval, és karigeri legitim módon adhat szintén 51% támogatóval. és mindkettő nyerhet választást, és mindkettő veszthet.

de ha ez a két tábor uralja a politikát, akkor nincs értelmes közélet. ezért lenne talán jobb, hogy az egyik nagyon nyer és a másik az underground világába szorul vissza.

2019.12.11. 10:16:25

@neoteny:
nem olvastam ugyan a finkenstelnt, de a kritikai gondolkodást átfutva itt egyszerűbb a dolog.
a törzsi dominanciát kell tudatosítani és elmélyíteni[különösen anyagi szempontból, ha érted ;)]a törzshöz tartozókban és a törzsi területen tartózkodó "kívülállókban" is. ez viszont kizárja a törzsi önreflexiót és a kívülálló bármilyen kritikát.
a közéletet kizárólag ez a dominancia határozhatja meg. ezt csak el lehet fogadni, chamberlennek(nálam: zember) alája kell vetni magát( és alkalomadtán tulajdonát, szélsőséges esetben az életét(de hát ilyen csak akkor fordulhat elő, ha szélsőséges belső-, vagy külső támadás éri a törzset)) és így, de csakis így a közélet egyből és mindenki számára teljesen normális.

2019.12.11. 10:25:43

@civisvarosi:
"véleménybuborékban élő marginális művész"
létező fogalom, de a buborék csak akkor pattan szét, ha szembesül a kritikai gondolkodással, ami nem az olyanok szidalma, akik csak erősen irányultságú beszámolókból szereznek tudomást a művész tevékenységéről, hanem legalább saját tapasztalatból is.
még ekkor is megoszolhatnak a vélemények, de a valódi marginalitás előbb utóbb saját magát bünteti= érdektelenségbe fullad. - hagyni kell megfulladni! orVbán mesterék ezzel szemben maguk akarják megfojtani, a "sokakat érdeklő" sámánszínházak előnyhöz juttatása érdekében. ez a különbség. és ez zárja ki a kritikai viszonyulás lehetőségét bármelyik oldalon.

egyben ez a közélet lényege

2019.12.11. 10:48:57

@neoteny:
a templom is ugye kulturális helyszín. és a műemléki vagyon jelentős része abból áll különösen vidéken. amit ugye pintér béla és a szakma megvet, mondván, hogy a vallás magánügy, ebből következően csak ne járjanak templomba. hiszen az magánügy, közösségileg csak ne éljék meg a vallást, se semmit. mert az magánügy.

de ugye a templom is művészeti rendezvények helyszíne. ebben a hónapban a nagytemplomban fellépett veres mónika „nika” és vendége heincz gábor „biga”. felteszem nika és biga művésznéven nem a radikális népi nacionalista vagy az ultrakonzervatív irányzatot képviselik. ezen túl fellép lakatos roby (aki egy cigány zenész) és vendégei csík lászló és kozma orsi (aki ugye jazz meg az együttesben énekelt a libsi geszti péterrel). és ezen kívül még fellép gájer bálint, aki swing király (valamelyik kereskedelmi tévés vetélkedőn énekelt swing dalokat), de takács nikolász (aki szintén cigány fiatalember) is adott a minap jótékonysági koncertet. és ugye debrecen full fideszes.

tehát azt mondani, hogy dúl a rasszizmus, a vészkorszakot is felülmúló idegengyűlölet és a cigányság sohasem látott mértékű elnyomatása. ez egy libsi véleménybuborék, ami próbálja magába zárni a közönség egy részét. amivel karigeri és feri igyekeznek választást nyerni. az kétségtelen, hogy a fidesz összeállt a papsággal. a második adventi gyertyát evengelikus és ortodox papok gyújtották. az alpolgármesterrel.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3854/191208masodikadvent_ksz_(8).jpg
és ehhez kapcsolódik a vásár. amint fent látható. tehát az állam, az egyház és a piac összekapcsolódik. felvonul mindenféle városi és vidéki kultúrcsoport és ez generálja az árusoknak a többlet forgalmat. és ettől nincsenek megrémülve a szegény kis feketék. ők is adományoznak.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/191209addtovabb_ksz_28.jpg
és mondhatod, hogy ez fidesz propaganda. de basszus, nincs semmiféle dúló fasizmus.

az van, hogy ha egy színtársulat legfőbb célja megdönteni o1g hatalmát, mert ők belehergelték magukat, hogy ő a disznófejű nagyúr, és ők úgy válnak hőssé, hogy ellene háborúznak, akkor o1g körei azt mondják, hogy inkább ők váltanák le a soros bérenceket és felszámolnák ezeket a zaklatószínházakat. és ebből lesz a flinkeinstein-i őrület.

errefelé vidnyánszky-t a színigazgatói poszton ráckevei anna váltotta fel. aki ebben az idényben különféle fesztiválokon a legjobb női alakítás díját nyerte el a lear király (nem királynő ugye) címszerepében (!).
csokonaiszinhaz.hu/wp-content/uploads/Lear_webplakat.jpg
és ez a full fideszes város nemzeti színháza a tomboló "fasizmus" kellős közepén.

2019.12.11. 11:01:18

@Bánegressy:
pintér béla féle véleménybuborék bayerzsoca publicisztikától pukkan szét. és az még csak nem is sanyi véleménye. aki szerint a 128. számú szakmunkásképzőbe (ahová járt) is voltak buzik, akik riszálták magukat, hogy seggbe kúrják őket. olyan ez a pintér béla. csak ezt nem érti az egyetemista nézőközönség, mert ők nem jártak ipari szakmunkásképző intézetbe. annak kollégiumi bulijain nincs elég lány. ebből adódik a pintérbélaság sanyi a "műértő" kritikus szerint. csak ő ugye nem "a" "szakma". úgyhogy ne szóljon bele. mert ez a "liberális" "demokrácia". hogy a köznép ne szóljon bele. ez a "demokrácia", mármint a "liberális".

2019.12.11. 11:36:32

@civisvarosi:
bayerzsoca publicisztikája még csak meg sem karcolná pintérbélát, ha a publicisztika nyomában nem tör föl a közélet őrülete vice és versa.
bayerzsoca amúgy sem látta életében pintérbélát, nem is érdekli. őt az érdekli, hogy püfölje a boxzsákot, ami jelenesetben pintérbéla.
végrehajthassa a mindennapi házi feladatát.
- ja igen o1g a disznófejű nagyúr, de ezt nem pébé találta ki(én sem láttam életemben pébét)

dúl a rasszizmus, a vészkorszakot is felülmúló idegengyűlölet, ha ez a fennállóm uralommal szembeni kritikus megnyilvánulásban, megnyilvánulókban találja meg a célpontját - megtalálja! majd keresek 1-2 régebbi @unionista és @444. hozzászólást.
azonban a victimológia törvényszerűsége szerint átbassza magát az az "együttműködő" potenciális áldozat, aki azt képzeli, hogy ő kivétel lehet. ez egy kelepce.

a kultusz nem maga a kultúra, még ha erőltetetten nyomokban(:D )kulturális elemek találhatók benne.

perzse fontos lenne a kulturális nevelés gyermekkortól, hogy a chamberain felnőttkorában ne tévelyegjen már és ne kizárólag marilyn manson szint befogadására legyen készsége.
de ha ezt a kondicionálást a zállam(disznófejű nagyúr gazdálkodószervezete) és az ő üzlettárs egyháza akarja kizárólagos joggal, a "megsegített" családok cheerful együttműködésével elvégezni, akkor . . . ok(leszarom. engem már nem nevelnek át :D)

2019.12.11. 11:42:59

@Bánegressy:
különben is leszarom.
csonka Magyarország nem ország pont
nagy Magyarországért a kisujjamat nem mozdítanám.
nem létezik háború, ami az én háborúm lehetne.
pedig nem vagyok buzi.
pacifista is csak azért, mert vannak akik szeretik a háborút.
buzik! :D

2019.12.11. 11:43:14

@Bánegressy:
az államnak elvben olyan művészeti csoportokat kellene támogatni, amelyek széles körű társadalmi konszenzuson alapulnak. legfeljebb olyanokat. ezzel liberális nézőpontból az a probléma, hogy ezek szinte kizárólag az általános emberségről szólnak és szinte egyáltalán nincs bennük társadalomkritika, mert az ugye megosztó. és nincs konszenzuális környezet. és a kisebbségek a patrióta, lokálpatrióta darabokban jelennek meg. az egri csillagokban a cigány sárközi is hazafi. és a oszmántörök anya is visszakapja a gyerekét, mert azt nem ölik meg a várvédők. és bárdy györgy úgy formálta meg a félszemű gonosz jumurdzsákot, hogy az szerethető. kikacsint a másik szeméből. pedig elrabolja a szegény kis vicuskát. vencel verát is szeretjük, meg sinkovicsot és a többieket. és ezek nagy klasszikus jelentik a kulturális csúcsteljesítményt a régi konszenzuális világban.

és ezzel szemben van a béndek péter és a felelős értelmiség által képviselt új konzervativizmus, amelyik a "neoliberálisokkal" és a "szocialistákkal" követeli az állami támogatást pintér bélának. mondván, hogy ha az nincs (mármint az állami támogatás), akkor a kultúrának vége szakad. dehogy is. úgy pintérbéla az underground világába szorul. és úgy a béndek péter féle új konzervativizmus háttérbe szorulna. de az úgy van jól. és ehhez az kell, hogy időnként jöjjenek a "nácik". nem megy másként.

2019.12.11. 11:53:39

@Bánegressy:
de hiszen nem kell mozdítani a kisujjadat. egy mai hír. fiatal programozók versenyeztek.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/12/+otf/1399x571/wTfeW6NEribRt0dbIQUcj05PVF9WRVJZX1NFQ+F5t66CHOWsYiudJdPJoCJW0l5Agc3QidmaahtAPH1D/11balrafent1hasab.png
és jöttek moldvából jászvásárról, erdélyből kolozsvárról, kárpátaljáról. neked ehhez nem kell a kisujjadat se megmozdítani. a bmw azt mondja, hogy ez is nem olyan rossz nekik, hogy környékbeli magyarok összeálljanak. debrecenbe érkezik a szatmárnémetiből a "colegiul național kölcsey ferenc". ezt elsővonalbeli németek, és mellettük másodvonalbeli amerikaiak is kihasználnák. a budaörsi szdsz ezt nem támogatja. nem is kell támogatnia. sőt, legitim módon mindent megtehetsz ellene. de megfordítva is így van. az is lehet, hogy a budapesti mszp és a budaörsi szdsz pusztulása a magyar polgárosodás előfeltétele. szatmárnémetiből a "colegiul național kölcsey ferenc". és errefelé azért szavaznak a dk-ra. nem a libsik mellett, hanem ellenük. azért szavaznak a betlire játszó gyurcsányra.

2019.12.11. 12:07:54

@Bánegressy:
ők tegnap a manófalva óvoda kisszínpadán léptek fel.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/piros3.jpg
ők tegnap improvizációs estet tartottak.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/improfulekunnepi_2.jpg
máté, panna, gréta és nikolett is társdalmi problémákkal szembesítik a közönséget, csak nem csapnak bele a lecsóba, ahogy pintér béla. és ettől az előadásuk vélhetően unalmasabb. csak ugye a hatalomnak éppen ez a jó. csakhogy pintérbélának most éppen a karigeri féle társaságot kellene kritizálnia. és ugye ekézhetné karigerit, tüttőkatákat, gyénémetzsókákkat, kulturális főtanácsadó kálmán olgát. de velük egy színpadon lép fel, hogy meg legyen az állami apanázs. pintérbéla nem független művész, hanem ugyanúgy a hatalom oldalán áll. ahogyan a momentum generáció tagjai szinte mind főosztályvezetők, vagy legalább helyettes államtitkárok lennének a minisztériumban. úgy, hogy ott a barátaik lesznek a főnökök. ezért fogtak össze gyurcsánynéval, hogy kerületi polgármesterek lehessenek. a gonosz elnyomó hatalommal szemben felszabadítsanak.

2019.12.11. 12:35:19

@Bánegressy:
vagy mondjuk a héten a nagyváradi színházban ezek a szakik szerelik a színpadtechnikát európai uniós forrásból. csokonai színház támogatásával. bihar és bihor újraegyesül. unió erdéllyel.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/buzas1.jpg
és lehet kérdezni, hogy nem fog ez összeomlani. de lehet. és az is lehet, hogy nem. és ugye a másik kérdés, hogy vajon a források felhasználásánál nincs összekacsintás a magyar és a román politikusok között? ezt nem tudjuk. de ezt a jelenlegi ellenzéki pártok aligha tudják kontrollálni. a budapesti kormányellenes pártelit. mert az szimplán magyarellenes. ne akarjanak már ezek a magyar kultúra részeivé válni. vegyék tudomásul, hogy erdély örökre elveszett. o1g nyitott társadalmat hirdetett. csak úgy hívja, hogy ez a keresztény államnemzet. így játszik a debreceni egyetemi atlétikai club jégkoroncsapata csíkszereda ellenében.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/deacrozsaszin.jpg
azért rózsaszínben, mert ennek a kislánynak ajánlottak 1 millió forintot. úgy, hogy licitiálni a mezekre.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/deachokiadomany2.jpg
ez szintén egy mai sztori. vagy ez. mikulás kupa. röplabda bajnokság.
www.dehir.hu/upload/images/vorosm-ezust.jpg
a helyi vörösmartiból a röpis lányok összecsaptak vajdaságból a miroslav antic általános iskola tanulóival.
szintén mai hír, hogy valami táncversenyen kíválóan szerepelt ez a népáncegyüttes.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/hajdutancegyuttes.jpg
és erre egy csoportulás azt mondja, hogy ezek nem mi vagyunk. igen, igen, ezek a magyarok. és ez a wirtschaft 2010 óta uralkodik. palika, jucika azt mondja, hogy így nem lesz magyar kultúra. de talán mégis csak lesz és elvben ők is részeseivé válhatnak. pintér béla azt kérdezi, hogy és az erőteljes kritikai attitűd? bayerzsoca nem elég kemény?

2019.12.11. 12:56:36

@Bánegressy:
és ebben a közegben ugyanúgy van zsidó hitközség, német nemzetiség. épül a deutsche schule. és budaörsi szdsz és budapesti mszp és amazsihisz egy része mondja azt, hogy ezt már nem. és a soros alapítvány és "a" "civilek". és most "a" "szakma". és a többi. és ez nyert budapesten 19-ben és nyerhet országosan 22-ben. simán nyerhet még így is médiafölényben van. és brutális pénzügyi fölényben lölő pénze semmi ahhoz képest, amit orbán politikai ellenfelei valós értékteremtés nélkül évtizedek, vagy esetenként évszázadok alatt felhalmoztak. őket támogatja a "nyugat". de arra is van esély, hogy a fideszt mégse zárják ki a néppártból és 100 évvel trianon után ez a határon túlra átnyúló nagy-magyarországos hálózat nyeri ezt a játszát.

2019.12.11. 14:49:07

@civisvarosi:
tied az utolsó szó!
erre már tényleg nincs mit válaszolni.
azért még idetolnám kultúrpolitikai összefoglalód legjobb előfutárát.
véletlenül nem Köpeczi Béla az igazi neved?
csak most pragmatice a fideszhez igazoltál.
mek.oszk.hu/07000/07044/07044.htm#12

2019.12.11. 15:10:09

@civisvarosi:
bayerzsoca oan, mintha az aktushoz a farkam intravénásan kívülről nagy adag(ok)ban kapna vérátömlesztést.
kényelmetlennek kényelmetlen, de akinek már csak úgy megy! . .
ha egyszer annyira igényli/k!

Brix 2019.12.11. 15:25:25

@civisvarosi: simán nyerhet még így is médiafölényben van. és brutális pénzügyi fölényben lölő pénze semmi ahhoz képest, amit orbán politikai ellenfelei valós értékteremtés nélkül évtizedek, vagy esetenként évszázadok alatt felhalmoztak."
Nem èrted a helyzetet. Arról van egyszerűen szó, hogy a kormány mèdiaátalítási tervei elbuktak. Egyedül a közmèdiat tudta leuralni, de az csak meghatározott társadalmi rètegek vèlemènyèt tudja befolyásolni , közèpiskolától felfelè senki sem a " migránstv- ből " tájèkozódik..
A kormány hiába vette kezèbe a privát mèdia 78% - át ( az Átlátszó felmèrèse szerint) mègem tudja elèggè tematizálni a politikát, hiszen az nem csak pènz kèrdèse..Az emberek egyszerűen jobban kíváncsiak az objektívebb , független vagy ellenzèki újságírásra mint a kormánypárti ( se...nyalásra), ennyi...A KESMA nem vèletlenül vesztesèges , ès marad vesztesèges örökre....A kormány hazug propagandájára csak kevesen kíváncsiak...Az Index , HVG , a portfólió, elveri a kormánymèdiat, amely csak az origóval tud lèpèst tartani...A 444- nek kb. 3-4 x- es a havi látogatottsága , mint a 888- nak...Miért van ez? Elvileg ott a hazug libsik vannak , a kormanypártiak narratívája szerint , ráadásul, ha lehet hinni a közvèlemènykutatásokanak, akkor a Fidesz egymaga több támogóval bír, mint az összellenzèk.. Az országos mèdiak nèzettsège mègis azt mutatja, hogy több embert èrdekel a politikailag semlegesebb , vagy az ellenzèki mèdia , mint az acsarkodó kormánypárti mèdiák...
Nem kell ide a " nyugat pènze " , Orbánèk már nem tudják tematizálni úgy a mèdiat , ahogy korábban...A migráns tèma lerágott csont, az új trendeket meg a nyugati zöldmozgalmak adják, amelyek pont az ellenkezőjét mondják , mint Orbánèk....Trenddel szemben még nehéz lesz politizálni...Bármit tesznek - szerintem- ami csökkentenè a társadalom "szabadságfokait" , az csak kontraproduktív lesz...A legnagyobb , ès legfeleslegesebb harc, a kultúrharc, amit nekik csak elveszteni lehet, megnyerni nem...

2019.12.11. 15:29:12

erre nincs valami megfelelő magyar nóta?
vagy magyar_nóta?
csak kell legyen.
csak én nem úgy szocializálódtam.
www.youtube.com/watch?v=2DjGjxvYLXU

vagy erre(u.az csak itt 7:00-tól kezdődik a szöveg és mégse egészen. ebbe van egy kis interácinak minősíthető kikancsítás)

2019.12.11. 15:38:35

@Brix:
" Arról van egyszerűen szó, hogy a kormány mèdiaátalítási tervei elbuktak".

bocs, hogy vitatkozom; minden terve elbukott ! :D
ezt kurva nehéz elhinni ezeknek és azt hiszik, még rengeteg utca van nyitva(ahogy ezt pókerul mondják), amerre van kifutása az ő koncepcióinak - v4-ek, türktanács, balkán integrálása . . . 1001 éjszaka meséi . . .
nincs! csak az erőszak, de még az se!
hiába a tehetetlenség irtóztató ereje, a ner elbukott.
azért olyan kurvára nehéz elismerni és segyteni, hogy mihamarabb véget érjen végleg, mert senki . . . ! még azok, aki naponta esküsznek az elzavarására sem látják be ezt.
egzisztenciális, kényelmi okok miatt!
elbuktunk!
mondhatnám, ha hajlandó lennék a magam részét komolyan venni, elismerni ebben a kisszerű szuttyogásban.

2019.12.11. 15:40:43

( segyteni=segíteni ):D

2019.12.11. 15:41:58

@Bánegressy:
a kultúra alapja az általános emberség. és azon túl mindenféle társadalomkritika megosztó jellegű. nyilván ezekre is szükség van. de ha az válik a kultúra alapjává, akkor abból lesz az underground. és úgy válik nemtelenné, és mival azt nem tolerálja a többségi társadalom nemzetellenessé. de ez nem egy új jelenség. ez minden rendszerben jelen van. nyugaton se támogatják pintér bélákat. legfeljebb csak berlinben. de a német baloldal vissza akart térni a régi szociáldemokrata politikához. és a cdu/csu pedig a keresztény libertáriusság és keresztényszocialista irányzathoz. és németországban jobbra tolódott az fdp és ott az afd. a zöldek extremitásban felülmúlják a liberálisokat. és abból agrár irányzat következik, aminek németországban tartósan nem lesz erős, így abból semmi se következik. ez a balliberális irányzat berlinben is az underground világába zuhan.

a nyugati világban mamma mia, aladdin és hasonló darabok hozzák a legnagyobb bevételt. ezekben szinte egyáltalán nincs kemény társadalomkritika. a kulturális mainstream a disney stúdió, illetve ami abból lett. és ennek megfelel nagyjából ez. 100 éves regény 30 éves zenés változata.
www.youtube.com/watch?v=bWfTcXztBEE
tartok tőle, hogy sanyinak a "műértőnek" igazsága van abban, hogy pintér béla a szakmunkáskézpő intézeti bulik csúcsterméke. amit eladnak az alternatív egyetemi színpadon. és ha ehhez igazodnak budapest neves kőszínházai, akkor tegyék azt.

2019.12.11. 15:47:50

@Brix:
na de ez azt jelenti, hogy a valós politikai támogatottsághoz mérten még mindig az ellenzék van médiafölényben. amit a közmédia egyoldalúsága ellensúlyoz.

Brix 2019.12.11. 16:12:17

@civisvarosi: Vagy nem az a valós politikai támogatottság, amit a kormány gondol magának , csak egyrèszt az ellenzèk gyengesège vagy más okok miatt még nem konvertalódott elèg szavazattá , a kormány " nem támogatása" ...Budapest ès több , jelentős vidèki város elvesztèse azèrt intő pèlda....Szerintem trendforduló van , világszerte is:
edition.cnn.com/2019/12/11/media/time-person-of-the-year-2019/index.html
Grèta Thunberget az èv emberènek választották- az emberek...
Egy 16 èves lány , Ghandival, Hitlerrel, Sztálinnan , De Gaullal, Adenauerrel , Gorbacsovval egy listán ....Globális változások jönnek szerintem, általános össztudati átalakulások, aminek világrengető hatásai lesznek...

2019.12.11. 16:15:18

@civisvarosi:
igen-igen
ez egy delírium!
hogy vált volna már pintérbéla akárki, társadalomkritika a kultúra alapjává?
sanyit padhoz kötötték a kocsmában és végig kellett nézni pintérbélát?
te befizettél a csokonaiban bánkbánra és helyette társdalom kritikát kaptál?(azt hát, mert a bánkbán tömény az)
faszság és az meg pláne faszság, hogy a közmédia ellensúlyoz.
a közmédia elbasz évente 80milliárdot az éterbe, kb úgy, ahogy szerinted a pénzt generálják a multik manapság a semmiből, csak ez nem generálja, hanem elbassza egyenesen az éterbe. :D
a fidesz sem ellensúlyoz semmit.
az elbaszás nem ellensúlya az előtte elbaszók elbaszásának.

Brix 2019.12.11. 16:24:01

@Bánegressy: Azèrt buknak el a kormány társadalomátalakítási tervei, mert a való világ realitásaival nem lehet sokáig szemben menni. Mi ugye - elvileg- egy fehèr, keresztèny, homogèn , egykultúrájú állam vagyunk, ami jól hangzik propagandának - csak nem igaz...A globalizáció napról -napra halad előre , ès a válik a mindennapok realitásává...A nyugatellenes harc látszat , egybites szavazóknak....A nyugat pènze, támogatása ès piaca nèlkül pár hónap alatt összeomlana Orbán- rendszere, így valójában csak addig van mozgástere , amíg azt megengedik neki...A Nèppartban most csehül állnak, utána meg jöhet a politikai perifèria...
Gyenge ország , nagyhangú vezetője , valós gazdasági erő ès hadsereg nèlkül..Nevetsèges...Annyi a szerencsèje , hogy most Nyugat- Európában sem találják az utat, így Orbánba , nagy bomlasztóba , nem volt idejük belerúgni (mèg)..

2019.12.11. 16:26:38

@Brix:
a világrengető hatások nem kétségesek, de én ezekben az össztudati átalakulásokban inkább valami borzasztó tehetetlenséget érzek.
igazi alternatívátlanságot.
nincs az alkotó gondolatnak konjunktúrája, a társadalmi várakozások a változások tekintetében meg inkább ijesztőek.
tök8, h thundberg, vagy feministák, vagy radikálisok . . . aki ma látható, hallható, akit fölkap a média, az mind arról árulkodik, hogy tehetetlen várakozás lakik a lelkekben.
a marketingtől várják a megváltást.
de az egyházi már hiteltelen.
csak a mantra.
csak a fidesz.
csak a propaganda.

2019.12.11. 16:29:35

@Brix:
mindeközben az lmp szétesett. és ugyan a momentum átveheti ezt a lendületes, fiatalos szerepet. ha az mszp kiszorul, akkor is ott lesz a dk és vidéken a megmaradt jobbik. ebből vajon hogy jöhet ki egy működő kormányképes koalíciót 22-re? szerintem sehogy. és úgy marad az, hogy a médiahisztire alapozva próbálnak nyerni. az önkormányzati választásokon már bejött. szexista botrányok, etnikai konfliktusok uralják a közéletet. és a döntő a familiaritás. ki tud több béres, vagy hűbéres családok maga mellé állítani. a politikai egyre inkább klánok és kládok háborúja. ezt elég régóta mondogatom.

Brix 2019.12.11. 16:42:34

@Bánegressy: csak az erőszak, de még az se!" Ez "csak" " szelíd " erőszak, ami a kultúrharcban , ès egyènekkel , intèzmènyekkel szemben vèghezvitt leszámolásokban kimerül. A 21- ik században a nyílt színi erőszak kètèlű fegyver, mert az addig bèkèben lapító rendszerellenesek százezreit is hirtelen az utcára viheti...Így buknak meg a diktátorok....Egy igazán éles helyzetben semmit nem ér a TEK, vagy a többi önkènyuralmi erőszakszervezet...Ha nagy a baj , a társadalmi ellenállás , egy intèzkedès beveztèse után , Orbán - bölcsen- inkább visszavonul...Persze , az 500-700 ezer leginkább 25-40 közötti fiatalember hiánya miatt ( külföldön vannak..) kicsi a forradalmi tömeg....Szinte csak 25 alatti fiatalok mennek a tüntetèsekre ....Paradox módon a nyugdíjasok között vannak Orbánnak leginkább hívei, miközben negyedmillió ember nyugdíja 100 ezer Ft alatt van....

Brix 2019.12.11. 16:52:02

@civisvarosi: Az LMP- nek pont ezeknek az állapotoknak a megoldásra volt programja ( 2014) nagyon jó volt a Jobbik 2014 es programja is, vagy a Fidesz 2010 - es kormányprogramja is, ami nem valósult meg...
Nem a programokkal volt a baj, hanem azzal, hogy senki sem akarja szètvagni ezt az a csökött , èvszazados, tolvaj, korrupt, függősègen alapuló társadalmi rendszert - ha hatalomra kerül...Viszont erre az LMP- nek volt programja:
- Transzparencia
- Erőforrások - EU , hazai közössègi kontrollja
- Szigorú összefèrhetetlensègi törvènyek
- Lusztració ( bár ez nem pont idetartozik, csak közvetve)
Az LMP egy király párt VOLT , sajnos
A Momentum már nem ugyanaz: ők zöld - liberális makronista párt volt
Az LMP nemzeti zöld , antiglobalista , de csak volt..

2019.12.11. 16:52:37

@Brix:

16 frusztrált tinit akartál mondani ugye?

2019.12.11. 16:55:30

@Brix:

Akkor nyugtázhatjuk, hogy ma is megbukott a zOrbán. Hanyadszor is? És mióta vizionáljátok ezt, tíz éve?

Persze, ha csak az álmaidat meséled el, az más.

Brix 2019.12.11. 17:07:24

@Galuska Galagonyovich: Mindenki döntse el, hogy elhiszi - e, amit a nagyon fiatal klímaaktivisták mondanak , ès szeretnè a globális összefogást - változást , vagy világösszeesèsnek tartja , amely mögött valaki állnak...
youtu.be/WsfacjPOBIw
Ő egy 23 èves nèmet lány...klímaaktivista...Lusia Neubauer. Èrdemes meghallgatni ...koherens,logikus beszèd, kiváló angol ...

Brix 2019.12.11. 17:13:57

@Brix: " Összesküvèst " akartam írni...
Úgy tűnik, ennek a sokat bírált , de nagyon kitartó kislánynak egyre több követője van a világszerte...A fő politikai világtrendeket a nemzetközi zöldmozgalmak fogják írni a jövőben, amit az autoriter vezetőknek hatalmas kihívás lesz...A fiatalok globális összefogása mindent visz!

2019.12.11. 18:02:04

@Brix:
félek, ez is csak marketing.
vagy amennyiben az autoriterek mégiscsak rugalmasak valamennyire, legalább a hatalom érdekében, behálózzák, maguk mellé emelik a kislányokat(miközben az ujjuk majd punciszagot áraszt) és, ha jó üzletnek látszik, jöhet a ződ fasizmus :D
a hippikorszakban is úgy láccott, hogy a fiatalok globális összefogása mindent visz és voltak idősebbek is, akik akkor is lelkesen hirdették ezt. könyv is jelent meg erről, az volt a cime . . . nnna mi? ki nem találod: the greening of america (jó cím mi? ma hangzik csak igazán jól :D)írta: charles a reich

2019.12.11. 18:28:47

@Brix:

Ja, hogy a fiatalok. 68-ban is ők vitték a prímet. Aztán az a globális, liberális szar ami most van, és ami ellen ez a szélsőbaloldali frusztrált kis picsa most hisztizik, ezeknek a 68-as "fiataloknak" köszönhető.

2019.12.11. 18:55:58

@Galuska Galagonyovich:
na, te meg jobb, ha a kezed/szád súlyban tartod.
gőzöd nincs mire volt reakció, ami '68-ban volt. gőzöd nincs mi volt előtte. ennek a globális liberális szarnak te egyelőre csak haszonélvezője vagy. ne kívánd, hogy lokális illiberális legyen, mert bár annak is lehetnek haszonélvezői, de aki meg kárvallottja az nagyon térgyepelni fog.

2019.12.11. 19:12:04

@Brix:
az lmp-jobbik koalíció nem lett volna esélytelen. csakhogy pesten az ellenzék nem állt be schiffer mögé. vona kilépését a nemzeti radikálisok árulásként élték meg. a médiaértelmiség csak mszp-szdsz szerű koalíciót enged alakítani. az mszp helyébe lépett a dk. az szdsz helyébe a momentum. együtt helyébe lépett a párbeszéd. bajnai helyébe karácsony. és ez vagy bedarálja a fideszt, vagy a fidesz darálja be őket.

2019.12.11. 19:55:30

@Bánegressy:

Nemmondod. Aztán miből gondolod, hogy gőzöm sincs? Aztán miből gondolod, hogy ennek a liberális szarnak haszonélvezője vagyok?

Brix 2019.12.11. 20:22:49

@Bánegressy: Szerintem a populizmus ès a nemzeti autoriter rendszerek nem lesznek időtálló kèpződmènyek. De, ez csak az èn vèlemènyem, amit a jelenkor fiatalságának ismeretère\vèlemènyère alapozok. Ha valamit utál az " Y ès Z " generáció , akkor az a " termèszetes hierarchia ès a tekintèlyelvűsèg. Mivel sokkal többet utaznak mint az előző generációk, sőt, sokan külföldön tanulnak, egy egèszen más szemlèletük van a világról , mint pl az X - gereraciónak vagy a boomereknek. Egyfajta globális tudat alakul most ki, " new age" - korszak: az egyenlősègen , az összefogáson , ès a megèrtèsen alapuló közös korszellem...A posztmodern kiteljesedèse...Ezzel szemben állnak, a nemzeti\ vallási megosztastásra èpítő, önzèsen ès erőszakon alapuló, politikai rendszerek...Èn úgy látom, hogy a globális válságból csak akkor lehet kikeveredni, ha új generációk leszámolnak a règi dogmákkal a folytonos nemzetközi rivalizalás ès harc helyett , új alapokra helyezik az együttműködèst..A legnagyobb problèmákat úgysem lehet nemzeti szinten kezelni...Kár , hogy a leghaladóbb nemzetek :a nèmetek, a skandinávok , kanada önmagukban nem elèg erősek a világ átalakítására..De a fiatalok , egyesülve mindenhol legyőzhetik a règi nomenklatúrat...Bukni kellene Trumpnak, Puytinnak, Naranda Modinak, Bolsonárónak, Erdogánnak ès Hszi Csi Pingnek- első körben..:)
De , ez a folyamat inkább èvtizedes lesz, mire győz a józan èsz: a kölcsönös èrdekek figyelembevètele alapján lètrejött konszenzus, a "globális megegyezès" ès a (poszt)modernitás fiatalság átveszi a politikai irányítást a vezető országokban ( ez lenne az alapfeltètel..)

Brix 2019.12.11. 20:45:01

@Bánegressy: Szóval, az a" felszabadulás "- amire sokan vágynak a populista rendszerek - valójában ugyanolyan elnyomó rendszerek mint a többi- csak akkor jön elő, ha egyfajta teljes globális szemlèletváltas törtènik. Ehhez kell egy közös cèl: mèrsèkelni a globális nèpesedèsi-, klíma-, szociális -, ès környezeti válság hatásait ès megúszni egy lehetsèges disztópiat- amihez közel állunk...A közös cèl meg olyan globális közössèget , amely átnyúlik kultúrakon, vallásokon ès határokon.. Èn látok pozitív jeleket nemzetközi szinten. Az információs társadalom olyan államok feletti èrtèk- ès èrdekközössègeket hoz lètre, amit az elmúlt 1000 èvben csak a vallás tudott elèrni. Hatalmas , kultúrákon átívelő, központi ideológia nèlküli, folyton változó , a tudomány eredmènyeit felhasználó , innovatív, diverz , sokcentrumú , empatikus , a kölcsönös megèrtèsen alapuló közössèg lehet az emberisèg egyik kitörèsi pontja, a globális "bezáródasi válságból " - mert akárhogy nèzzük, a lebensraum fogyott el, minden tèren ...Hiába dugjuk a fejünket a homokba , hogy minket ez nem èrint, valójában nagyon fogyik az idő, ès a problèmak rèszben már előre determináltak, de globális megoldás konszenzus még alig , vagy inkább semmi nincs...

2019.12.11. 20:45:35

@Brix:
és ennek megfelelően előre törtek a balliberális pártok. hja, nem. valójában azok még inkább autoriterek.

Brix 2019.12.11. 20:52:29

@Brix: Javítás : "a populista rendszerek támogatóit "szerettem volna írni. (( azokat , akiket hiú ábrándokba ringatnak a populista nèpvezèrek - valójában klasszikus türannoszok, akik színjatèk- nèpet megtèvesztő propaganda segítsègèvel jutnak hatalomra...))
"Jön elő "helyett: jön el

Brix 2019.12.11. 21:05:24

@civisvarosi: Ne keverd a szezont a fazonnal!
A nemzetközi zöldmozgalomnak nincs uralkodó ideológiája- így a "liberalizmus" sem az...
A " liberalizmust"lehet támadni , de olyat mèg nem hallottam, hogy valódi liberális gondolkodók valaha nèp- vagy emberirtás mögött álltak volna..
A különböző szèlsőjobb - vagy szèlsőbal , " kollektív" nèpi vagy nemzeti rendszerek viszont tízmilliókat öltek meg eddig az ideológia nevèben...

2019.12.11. 21:28:43

@Brix:
a népszövetség utódjának vannak szakosított szervezetei. választott képviselőkkel. az ensz biztonsági tanácsa mellett ebből áll egy kvázi világkormány. ha bizonyos államoknak olyan nagyon nem érdeke, hogy co2 kibocsátást csökkentsék, akkor azokra különadót vethet ki a többi tagállam. és a szabad kereskedelem korlátozásával érhető el. a nemzetközi zöld szervezeteket azért hozták létre magukat baloldalinak hazudó tőkepiaci alapok, hogy a szabad kereskedelmet ne kelljen erősen korlátozni. egyébként másodsorban az ipart kellene korlátozni. a klímavédelem érdekében a kereskedelmet kellene visszaszorítani és a globális szolgáltatásokat. anélkül nem megy.

2019.12.11. 21:41:14

@Brix:
így néz ki egy villamos jegyautomata.
hirkep.com/wp-content/uploads/2015/07/KON8310.jpg
na most ez egy közönséges mechanikus eszköz is kiadhatna egy vonaljegyet. vagy egy kallantyúval napijegyet. helyette van egy célokhoz mérten brutális módon elbonyolított eszköz az internetre, a bankrendszerre kapcsolva. ez egy példa végtelen módon túlbonyolított globális szolgáltató egységre.

2019.12.11. 21:43:05

@Brix:
eleve ez az automata több tucat nyelven ért. egy ikont odateszel és mindenki megérti. fejlődés, high tech, nagyon trendi. nyilvánvalóan fölösleges dolog.

2019.12.11. 22:18:21

@Brix:
illúziók×3 !
erről szólt az a könyv is. ill. ez volt a tartalma.
'oszt elkanyarodott a megjövendölt jövő, ami ma van. :D
pedig egyébként meg sok minden be is jött.
ez is csak azt igazolja, hogy a részletekben az ördög lakik.
az illúzió a vágyak világa.
amint előre kidolgozzák papiroson minden apró részletre - megvalósíthatósági tervet készítenek belőle, az ördög bújik bele.
az illúzió mondjuk nem egy város/építészeti project.
pedig gyakran még abba is belebújik.
ördögűző kommandók ideje jön el lassan.
úgy látszik

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.12. 05:52:08

@civisvarosi:

"ez egy példa végtelen módon túlbonyolított globális szolgáltató egységre."

Dr. Papp és csapata ezt találta a legjobb ár/érték arányú megoldásnak a cívispolgárok számára.

2019.12.12. 08:27:02

@neoteny:
követve a nyugati trendeket.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.12. 09:27:37

@civisvarosi:

Azért választották meg őket, hogy kövessék.

screpes 2019.12.12. 10:06:05

@neoteny:
@cívisvárosi:

Az egyik fele azért, hogy kövesse a nyugati trendeket, a másik fele pedig azért, hogy ne tegye.

2019.12.12. 10:36:50

@neoteny:
papp polgármester és szijjártó péter excellenciás uram lényegében a kóka jános vezette szdsz gazdaságpolitikáját valósítja meg az mszp társadalompolitikájával. csak ebbe bevonják az egyházakat. egy mai hír, hogy a "tanyasi advent" keretében 2 ezer rászorult kapott 15 ezer forintos ajándékcsomagot.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3860/191211tanyasikaracsony_ksz_(43).jpg
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3860/191211tanyasikaracsony_ksz_(11).jpg
és erre mit mond az mszp-szdsz valamint az együtt utódja a dk-momentum és a párbeszéd? ezek nácik! nácik? a szociálliberálisok helyébe léptek úgy, hogy abba integrálták keresztény konzervativizmust és a népi nacionalizmust. az mszp-szdsz társadalom és gazdaságpolitikája mellett felvonul a papság és az állami népi együttes.

lehet mondani, hogy ez kultúrfasiszta. amikor azt mondják, hogy a "zaklatószínházaktól" elvonják a pénzt. de az örkény, a katona, vagy pintér béla ugyanúgy megvetik ezt a vidékies népnemzeti (sőt nemzethy) retyerutyát mondván, hogy az nem elég modern. dr. papp vidnyánszky helyébe kinevezte ráckevei annát, aki eljászhatta lear királynőt (!), mert az olyan izgalmas. és a kulturális tanácsnokok azt mondták, hogy annácska. ezt a shakespeare vilmos nem így írta meg. de végül arra jutottak, hogy mit számít az. igazodnak a nyugatos trendekhez. mert erre adják a díjakat. ez a fidesz2. de ők simán meghívnák pintér bélát az egyetemi színpadra azzal, hogy amit csinál az underground valójában.

tehát nem írja felül a nagy klasszikus darabok zenés táncos feldolgozásait, a londoni west end és a new york-i brodway musical kínálatát. a népszínházat, a vásári komédiázást. és a bánk bán paródiája sem írja felül a hazafias operaáriákat és operett primadonnák világát. hanem világfalu bolondjának jó lesz a pintér béla. sanyi szerint a szakmunkásbulik sztárjai ilyenek. mert kevés a nő és a buzik beöltöznek. a sanyi a "műértő" szerint ez erre van alapozva csak ezt nem értik a műegyetemen. azt sem, hogy elég lenne elszámolni ezerig. mert akkor mindent tudnánk a számokról. és csak az űrdolgokhoz kell ennél bonyolultabb. a fidesz1 a kocsma természetfilozofikus világképére van alapozva. de abban is van valamennyi igazság. és a népfőiskola konkurál az akadémikus bölcselettel.

theatre <- theatrum <- θέατρον (théatron) <- θεάομαι (theáomai) <- θαῦμα (thaûma) [tʰâu̯.ma → ˈθaβ.ma → ˈθav.ma] a wonder, marvel, something strange, (in the plural) jugglers' tricks
the feeling of wonder, astonishment.

a szakmány, a szakma. az ősműveltség. amiből lesz a színházi csoda. és ugye a ősi szakma is a színházakhoz kötődik. a településeken a színészeknek ruhákat szakmányban szabták. ruha ősgermánul ruwwa. mint a rug, rihe-rongy. az ősi mosónők. mostak vasaltak. wash-wash. ki lehet dumálni, hogy ez is magyarul van. szembemennek az akadémikus nyelvelmélettel. illetve a jogrendet az egyetemes emberségből vezetik le, de úgy, hogy regéket, mítoszokat kapcsolnak. az akadémikusok azt mondják, hogy nehogy már népmesék igazságából vezesd le a jogrendet. miből vezesse le? abból, hogy van a velencei bizottság. és azok beöltöznek kék fürdőköpenybe. és azt mondják, hogy a láthatatlan alkotmány. semmivel se jobb, mint a mátyás király igazságának örök fénye. csak ugye előbbiből globális jogrend következik, utóbbiból lokalizált. de ez lényegileg ugyanaz a jogrend feltéve, hogy a jog egyetemes. de az mta szerint nem. a szívbe írt igazságból legfeljebb csak moralitás és az erkölcs következik. és a jogot attól el kell választani. de nem. hanem azt a szellemiséget absztrahálni, a lelkiséget formalizálni és úgy az általános emberség a jogrendben testet ölt. a mindenséggel mérd magad komám. nem a globalizációval, hanem a mindenséggel. underground népi bölcselet.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.12. 10:41:46

@civisvarosi:

"papp polgármester és szijjártó péter excellenciás uram lényegében a kóka jános vezette szdsz gazdaságpolitikáját valósítja meg az mszp társadalompolitikájával."

Ezért fikázod a debreceni villamosjegy-automatákat?

2019.12.12. 10:53:14

@screpes:
a magyar társadalom nem feltétlen nyugatos, de nem is feltétlen nyugat-ellenes. most írhat cikket a guardian arról, hogy a kormánykritikus színházi társulatokból megvonnák az állami támogatást, vagy annak egy részét. a magyar választót nem érdekli. de nem is olyan régen ha a világlapokban bírálták magyarországot, akkor a parlamentben módosították a törvényeket. egy évtizede magyarország még a nyugat éltanulója volt. de ugyanezt megtalálják a németek. a kényükre kedvükre alakítják át a szakképzést.

Brix 2019.12.12. 10:56:59

@neoteny: A fő gond ott van, hogy Dr Papp ès csapata èpített egy iskolát magának\ maguknak a mi pènzünkből, közpènzekből ...3 milliárd 800 millió forintot költött rá a Magyar Állam a mi pénzünkből, így egyèb közcèlokra , amelyek valóban szèleskörű nèprètegek èletkörülmèmyeit befolyásolnák, nem fog jutni elèg pènz. Pl.Debrecenben úgy megy át a vasút a városon, hogy semmilyen zajgatló fal nem vèdi a sokezres lakókörzeteket, alap közmű dolgok sincsenek megoldva a szegènyek lakta külvárosi\kertsègi területeken ...
Debrecen- Pallag a kiváltságosok otthona, egy ház átlagosan 100 milliót èr , vagy többet, így oda kellett nekik vinni egy iskolát a debreceniek pènzèből, hogy a kiváltságosok , mint pl Papp Laci tudja a gyerekèt hol taníttatni..

Brix 2019.12.12. 11:06:55

@civisvarosi: Már régen nem vagyunk èltanuló , hanem inkább elszigetelődik az ország ( kormánya) nemzetközi tèren, a jogállamiságot ès a demokráciát csorbító törvènyek miatt...Már a saját párcsaládjaban a Nèppartban is páriakènt tekintenek Orbánra , Zágrábban jelen sem voltak , a román kormányfő csipkelőden szólt Orbanról ( Ludovic Orbán) amit a küldöttek tapssal jutalmazták...A Sok hülysège miatt elfogyott Orbán körül a tèr , szerintem az Erdogán mellett kiállás mèg a V4 országokon belül is újrapozicionálta a helyzetünket...

2019.12.12. 11:08:12

@neoteny:
a fidesz folyamatos jobbratolódással egyesítette a rendszerváltó pártok politikáját. szociál-liberális, keresztény konzervatív és népi nacionalista egyben.

Jótékonysági fogócska.
A kisebbeket szekerezés, pónilovaglás, arcfestés, ugrálóvár, csillámtetkó készítés és tombola húzás várja, valamint a Mikulás is tiszteletét teszi majd.

ez a tesco gazdaságos mikulás party csillámtetkóval, ugrálóvárral. és abban népi fogócska, szekerezéssel, pónilovaglással. és úgy van minden, mint a búcsúban. ez a big tent egy tipikus fidesz rendezvény.

az mszp-szdsz csak tesco gazdaságos programot kínált. az nem volt sajátosan magyar. a fidesz az. és ebből adódik ez.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/68644356_2200909486702674_4320682317468139520_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_ohc=nXJHysV-4FYAQm0OFzKiyFPjq7OeGaiDuvlUhPBdLrQuYE_NYxbO1D7vQ&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=138ae2651de7f74a1de5bff32aea13c5&oe=5E83866B
a gyerekek nyernek valami díjat és esznek pörköltet. és ez vidéken működik. de budapesten a sztárséfek világában már nem. onnan nézve ez feudális alárendelődés.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.12. 11:15:28

@civisvarosi:

"a fidesz folyamatos jobbratolódással egyesítette a rendszerváltó pártok politikáját."

Ezért fikázod a debreceni villamosjegy-automatákat?

2019.12.12. 11:36:13

@Brix:
a fidesz2 éltanuló. papp polgármester arra legbüszkébb, hogy a város feltétlen módon kiszolgálja a bmw-t. de egy német családi vállalkozónak is elég füttyentenie és a kedvéért indítanak új buszjáratokat, átépítik az úthálózatot. a fidesz2 a nyugat gazdasági éltanulója. papp polgármester még a financial times díját is elnyerte, amit cannes-ban adtak át. európában nincs még egy olyan befektetőbarát kisváros, mint debrecen.
www.debrecen.hu/assets/media/gallery/hu/12570/1200x800/01001017_m.jpg
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2018/180216-sajtotajekoztato-mipim-pl-ka_31.jpg
mi ez ha nem nyugati típusú éltanulóság. gyurcsány és kóka is ezt akarta elérni. amit a szijjártó és a fidesz2 csinált. ez a klasszikus kereskletélénkítő politika: munkahelyteremtés, beruházásösztönzés.

a különbség abban van, hogy a nyugatosság elsődlegesen a termelői piacra, azon belül is a gyáriparra vonatkozik. a pénzügyi kereskedelmi szolgáltatót részben nacionalizálják. de ebben is összejátszanak a németekkel. szóval ha kizárják őket a néppártból, akkor hülyék. mert a magyar gazdaság döntő többsége a néppárti gyáriparhoz és fideszes kiszolgálói, beszállítói körhöz kötődik. az ellenzéknek nincs gazdasági holdudvara.

kiírhatja a főváros a közbeszerzést az atlétikai stadionra. azt a fidesz tudja megépíteni. illetve még behívhatnák a strabagot, de az ugyanúgy felárral építené meg a fidesz alvállalkozóival. tehát amikor fákat ültetnek, akkor nyilván előzetesen tárgyalnak faiskolákkal. és a zöld mozgalom egyeseknek jó üzlet. nem filctollal rajzolt kartonpapírokkal vonulnak ki, hogy megmentik a bálnákat. hanem a reálgazdasági szereplők egy részével előzetesen megtárgyalják.

a buszközlekedést átalakítják annak érdekében, hogy a beszerzés "problémamentessé" váljon. ezt kommunikálják. megbeszélték, hogy majd jóska pista szállítja a buszokat. és azok az utasokat. és ha azok ezt legitimálják, akkor ez legitimálva van. de ezt az mszp és a dk is elfogadja feltéve, hogy ezen helyi cég vagy cégek nyernek. és ha nem, akkor a fideszen belül is kitör a balhé, hogy ne hozzák ide azt, amit itt is elő lehet állítani. de ez piac, csak kétségtelenül nem globalizált szabad piac, hanem irányított kvázi kapitalizmus.

2019.12.12. 11:42:38

@neoteny:
ez a villamosjegy automata is nyugati típusú éltanulóság része. több nyelven használható a városunkban tanuló külföldi egyetemisták is használhatnak. a buszokon bemondják, hogy "dö nekszt sztop iz". és utána a megállóhelyet magyarul. új buszjáratot indítottak az épülő csavarrugó gyárhoz. és az 50-es busz azt mondja: "dö nekszt sztop iz rugó utca". ott épül a gyár. nyugati éltanulóság és a sajátosan magyar kultúra kombója.

nem azt állítom, hogy ez feltétlen jó hanem azt, hogy ezzel nyer a fidesz. és amit a balliberális ellenzék a zöldekkel kínál az vagy ugyanez vagy ennél valamivel rosszabb.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.12. 11:46:16

@civisvarosi:

"nem azt állítom, hogy ez feltétlen jó"

Hát nem is:

"ez egy példa végtelen módon túlbonyolított globális szolgáltató egységre."

2019.12.12. 11:48:25

@neoteny:
és ez van győrben, székesfehérváron, ami a fidesz fellegvára. csak ugye nem szabad az adrián kurválkodni. mert a magyar társadalom meglehetősen prűd. a vidéken a fidesz "fellegváraiban" emelkedtek leginkább az ingatlanárak. a piac értékítélete szerint a pártok közül fidesz a legjobb. és ugye budapest ingatlanvagyonának értéke is megduplázódott tarlós idején. persze lehet mondani, hogy ez a keresletélénkítő politika és a globális trendek következménye. lehetséges. de ezt a fidesz lovagolta meg. és lehet mondani, hogy nem a legjobban. de a többi párt még ezeknél is rosszabbul teljesít.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.12. 11:51:16

@civisvarosi:

"amit a balliberális ellenzék a zöldekkel kínál az vagy ugyanez vagy ennél valamivel rosszabb"

Kinek? Mert a balliberális ellenzék partizánjainak jobb.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.12. 11:52:46

@civisvarosi:

"és ez van győrben, székesfehérváron, ami a fidesz fellegvára."

Ott is olyan villamosjegy-automaták vannak mint dr. Papp uradalmában?

2019.12.12. 11:58:16

@neoteny:
napelemet szerelnek a villamosra (!), hogy az működtesse a gps-t. mert ez így "környezetbarát". de ezek ugye a kötött pályás közlekedés klasszikus elektromechanikus eszközökkel is fenntartható. nem feltétlen kell műholdas összeköttetés. de ennek vidékies agrár jellege van. retro. a kgst.

2019.12.12. 12:01:17

@neoteny:
mindenhol ilyen van. szegeden is.
szegedma.hu/wp-content/uploads/2019/01/jegyautomata_allomas002kf.jpg
központi közbeszerzés, egységállam. csak ebben hagyományosan benne van az mszp és az szdsz. és egy kultúrharccal őket kiszorítják. mert ezek komcsik és libsik. amire az a válasz, hogy a fidesz náci.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.12. 12:11:13

@civisvarosi:

"de ennek vidékies agrár jellege van."

Azért nincs: dr. Papp nem paraszt.

2019.12.12. 12:20:53

@neoteny:
és erre mondom azt, hogy állampártból bőven elég egy. a fidesz tényszerűen jobban csinálja, mint az ellenzék. de felőlem álljon össze az mszp-p-dk-momentum-lmp-jobbik és most nyertek a fővárosban és 20-30 városban. és lássuk, hogy ezek a pártok mit tudnak. vagy akár a színházaik.

ez a katona józsef színház bánk bán átirata.
www.youtube.com/watch?v=aDUMPHMArKM
ez egy paródia. na most ha ezt előadják a középiskolás színitanodában, akkor az igazgató bácsi, na jól van, ezek fiatalok. de ők azt mondják, hogy ez kérem szépen ez hülyéskedés. hanem ez a progresszió. ezzel meghaladják a régi korokat. ugyanez szolnokon a fidesz rendezésében a másik véglet vigyáz állásban.
www.youtube.com/watch?v=u1KcqE4u4oI
köztévében vietnámi félvér, de hazafi.
www.youtube.com/watch?v=whDY7WpG2_U
és ugye ez utóbbi hasonlít arra, amit kulturálisan képvisel a new york-i broadway, a londoni west end. valójában a fidesz a posztmodern globalista. ez a mainstream. és a fidesz ellenes értelmiség, a katona az undergound. ami rendesen nem kap állami támogatást.

2019.12.12. 12:26:55

@neoteny:
sanyi szerint papp polgármester: "júdeokrisztián".

Brix 2019.12.12. 12:29:54

@civisvarosi: " a fidesz fellegváraiban" emelkedtek leginkább az ingatlanárak. a piac értékítélete szerint a pártok közül fidesz a legjobb. és ugye budapest ingatlanvagyonának értéke is megduplázódott tarlós idején "
Budapest nem fideszes fellegvár, mégis ott volt a legnagyobb áremelkedés a piacon, de nem Tarlós tevékenysége , hanem egyéb okok miatt.
Legfőképpen azért, mert a kockázatmentes hozamot 1-2% közzé szorította a jegybank, így a spekulatív pénztőke - még a külföldi is- a lakáspiacra zúdult. Ezenkívül számos piaci, keresletnövelő intézkedés történt: pl a Csok, egy már amúgy is felfelé futó, keresleti piacon, így alakult ki az árrobbanás, az ingatlanpiaci lufi. Másrészt, a vidékiek főváros felé , és néhány regionális feldolgozóipari centrum felé vándorolnak, ez pedig egy másik fontos árfelhajtó erő..
Így jutottunk odáig, hogy ma a panel lakások átlagos négyzetméter ára közel van a 600 ezer ft-hoz Budapesten. Ez van akinek jó, van akinek nem...A vevőknek rossz( ha még nincs ingatlanjuk) , az eladóknak jó...
A vidéki városokban is hasonló folyamatok zajlottak, ahol jelentős a feldolgozóipar és/vagy egyetemi városok ott történt jelentős áremelkedés. Debrecenben hozzájárult a BMW beruházás miatti ingatlan-hiszti az áremelkedéshez...Én pénzügyileg nyertese vagyok a folyamatnak, mégsem örülök igazán, mert előre látható, hogy milyen súlyos problémák fognak kialakulni az irreális ütemű ingatlan árváltozásból...

2019.12.12. 12:37:49

@neoteny:
ez adventi vásár. "műanyagmentes". papírpoharak vannak szívószál nélkül. hungarocell jegyesmacik is vannak, mert a fényárban azokat is meg kell menteni. óriáskerék is van. és "die hütte" is.
www.youtube.com/watch?v=NK7bODyf7Ro
a magyar kormány kulturális idillje. félig városias, félig vidékies. libertárius keresztény.
www.youtube.com/watch?v=pMgNQrrj2Kc

2019.12.12. 12:57:16

@neoteny:
szerintem az nem kérdés, hogy (globális, nyugatos mércével is) a fidesz a mainstream és a fidesz ellenes pártok az underground. és ha ezek összecsapnak, akkor abból egy értelmetlen közélet adódik. ha a katonában a művészek tényleg azt hiszik, hogy a magyar nép évi 800 millió forint közpénzből megtámogatja a bánk bán paródiáját és mellé valamilyen szoft pornót sufniban, akkor menjenek a francba. a köznép látványos "szuperprodukciókat" finanszírozna, tündöklő középszert. amit nyugaton a piac is megfinanszíroz. csak magyarország nincs a világ kulturális térképén. mert budapest kulturális életének pintér béla vezérlőcsillaga. szerinte ez a tündöklő középszer.
pbest.hu/wp-content/uploads/2017/09/Tundoklo-Kozepszer4-1200x791.jpg
valóban valami ilyesmi. de ennek oka az, hogy erre egy sufniban is lenyúlnak évi 100 milliót. és elsődlegesen a pintérbélák nyúlják le. és a köznép azt mondja, akkor inkább mága zoltán és barátai.
www.youtube.com/watch?v=1WGTxWh5dYQ
de ugye ez a londoni, meg new-yorki trend. ez a népi nacionalizmus csak posztmodern köntösbe bújtatva. az adja a globalitást. a színpadtechnika. a sony music entertainment. a universal. a warner. vagy a disney stúdió. a fidesz propaganda közelíti ezt a mesevilágot. pintér béle azt mondja, hogy a kulturális valóság nem ilyen. hanem ez.
pbest.hu/wp-content/uploads/2017/09/Tundoklo-Kozepszer3.jpg
pbest.hu/wp-content/uploads/2017/09/Tundoklo-Kozepszer1-1200x510.jpg
ami társadalomkritikaként rendben van, csak ugye ezért állami támogatást nem szokás kapni sehol sem. mert ezt annyira nem szereti a hatalom és úgy egyébként köznép se szereti ha kicsúfolják. és amire az a válasz a kocsmában, hogy pintér béla a lecsúszott szakmunkás bulik csúcsterméke, ahol a feltörekvő gimnazista elitet parodizálják.

2019.12.12. 13:17:41

@Brix:

Aztán 2010 előtt hogyan közlekedett a vonat Debrecenben liberós szócsíszár? Lábujjhegyen?

2019.12.12. 13:28:22

@neoteny:
itt a fideszben azt mondják, hogy a diákönkormányzati vezetők vegyenek részt az önkormányzati üléseken és bizottsági ülésekbe. és egyébként eu forrásból küldik őket tanulmányútra. ha valaki hatalomra vágyik, akkor lépjen be a fideszbe. csak persze nyerje meg a diákönkormányzat választást a középiskolában. úgy kerülhet be a fidesz3-ba. és idővel feltörhet a csúcsra úgy, hogy a régi kisz vezetők kiöregednek. ez a klasszikus hierarchizált állampárti modell.

és ennek lenne alternatívája gréta. hogy ő 14 évesen berobban és 16 évesen világsztár. ahogyan a tőkepiaci csoportok megteremtették a fiúzenekarokat ugyanúgy teremtettek egy kislány politikust, aki lerombolja nekik a patriarchális rezsimeket és az ahhoz kapcsolódó gyáripart. ez lenne a zöld alternatíva.

és a másik ez fiatalos menedzser típusú politikus réteg, ami ugye leginkább a "momentum" generációra jellemző. szerintem a politikának elsődlegesen vallást kell teremtenie. vagy valamilyen valláspótlékot. és a momentumben ellenkultúraként jelenik meg. eltörlik az autoriter rezsimet. és mi lépne a helyébe? nincsenek meg azok a projektek, aminek az ügyvivői a momentumban összpontosulnak. mert ahhoz valójában helyi egyesületek kellenek. és nem kell hozzá országos elnökség, mert mi a francnak. így tud egy közösség legalább félig alulról szervezetten megmaradni. és ennek alternatívája a .hu értelmiség valódi függetlenekkel.

2019.12.12. 13:46:48

@Brix:
a keresletélénkítő politika az elsődleges kedvezményezettje a tőkepiac és a főváros. csak a fidesz a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektort legalább is részben nacionalizálta. és a központi közbeszerzésekkel kiegészítve a helyi gazdaság egy jelentős részét maga alá vonta. úgy, hogy a külföldről betelepülő gyáripart megtámogatta. ezzel egy ipari káoszt teremtettek. de ez egy fokkal jobb annál, hogy a szocik eladósítanák az országot, a libek eladnák.

2019.12.12. 13:57:49

@Brix:
a fidesz ott baszta el, hogy nem alakította át a fővárost. mert budapesthez vagy az agglomerációt hozzá kellett volna kapcsolni. és úgy biztosan nyernek és most tarlós lenne a főpolgármester. vagy azt is megtehették volna, hogy a külső kerületek pest megyéhez kapcsolódva fejlesztenek. a belső kerületekben az országos közintézményeket erősítik meg és karigeri féle fővárost kiüresítik. ha nagy spílerek, akkor ez utóbbit előre megcsinálják. feladják a fővárost mondván, hogy úgyse marad benne szinte semmi. de még most is megléphetnék.

új szavazókat se a kormány, se az ellenzék nem nagyon tud szerezni. patthelyzetet hatalomtechnikával lehet feloldani. ez a kormány fegyvere. és az ellenzéknek marad a médiahiszti. és egyébként az is lehet sikeres. okt. 13-án azzal nyertek.

Brix 2019.12.12. 16:44:27

@civisvarosi: karigeri féle fővárost kiüresítik. ha nagy spílerek, akkor ez utóbbit előre megcsinálják. feladják a fővárost mondván, hogy úgyse marad benne szinte semmi. de még most is megléphetnék" De nem lèpik meg, mert nem mernek konfrontálódni ilyen szinten a főváros túlnyomóan ellenzèki ,de sokaknál már zsigeri szinten fidesz- ellenes lakossággal.. EU - fronton is szorul a hurok: a Sargentini- jelentès állításai bebizonyosodnak : lsd tisztán Fideszes Mèdiatanács, ezt nem lehet kimagyarázni!
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/orbav-viktor-kaczynski-eu-biralat.696604.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link
Orbán a perifèriára szorult, ès vègig fogják vinni a 7- es cikkely szerinti eljárást az Orbán- kormánnyal szemben, a Nèppárban sincs szavuk már , büntetèsben vannak ...
Ezen nincs vita, hiszen magad is elismered számtalanszor, hogy a Orbánèk autoriter rendszert èpítettek ki - nem demokráciát ès jogállamot- ezt szoktad helyeselni ...

Brix 2019.12.12. 16:51:54

@civisvarosi: A lènyeg szerintem az, hogy a vègtelensègig nem húzhatják a 7 - es cikkely szerinti eljárást. Orbanèk sem mutatnak semmilyen konszolidációra jeleket, sőt el akarják pusztítani a másik oldalt ( ahogy te mondod..) Egyèbkènt , meg az általános nyugati politikai változások sem kedvez már Orbánnak: egyre több politikiai erő fordulhat ellenük a nèpparti" karrierjüknek " vège, Macron meg Orbánt az EU- n kívül látná már legszívesebben, ès most Macron a legerősebb EU vezető, nem Merkel...

2019.12.12. 16:56:06

@Brix:
az ellenzék sem ad a látszatfüggetlenségre. a fővárosban éppen hatalmon levő ellenzéki párti politikusok a transparency international rendezvényén.
index.hu/belfold/2019/12/09/transparency_international_evzaro_korrpcio_ezaminimum/
ez ugye egy pártrendezvény.
karigeri egy pártelnök miniszterelnök jelölt, nem mellékesen főpolgármester.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3070/30700/307002/30700237_3873dde65e770b94bb1044261bc422d7_wm.jpg
a sargentini jelentést az ellenzéki pártok készítették.

2019.12.12. 16:56:57

@Brix:

Orbán és micron egész jól megértik egymást az utóbbi időben. Nem tűnt föl szócsíszár?
A kicsi micronra már senki nem fog emlékezni, mikor Magyarország miniszterelnökét még mindig Orbán Viktornak fogják hívni.

2019.12.12. 16:59:41

@Brix:

Az lehet, hogy az anyakomplexusos kicsimicron eljátssza az erős fiú szerepét, de a pénz a fritzeknél van. Pénz nélkül meg a kicsimicron legfeljebb vásári bohóc lehet.

2019.12.12. 16:59:49

@Brix:
a német gyáriparosok felköthetik a gatyaszárat, mert egy esetleges kizárással különadó szakad a nyakukba. izrael is megvenné a bmw gyárat. vagy a texasiak. vagy az oroszok. kecskeméten lada gyár lesz. az audi meg kínai.

2019.12.12. 17:02:55

"Galli della Loggia nem a demokráciára, hanem a baloldalra nézve lát súlyos veszedelmet, abban azonban egyetért Jasonnival, hogy ő is a baloldalt hibáztatja. Mindenekelőtt megállapítja, hogy az antiliberális mozgalmak több országban is kormányra kerültek, de másutt is nagy sikereket aratnak, súlyos nehézségeket okozva a centrista pártoknak. Ezenkívül ők diktálják a napirendet, az ő témáik körül zajlanak a politikai viták. Az idős szociológus óv a leegyszerűsítő történelmi párhuzamoktól. Úgy látja, hogy új típusú nacionalizmussal van dolgunk, amely befelé forduló és védekező jellegű, nem pedig a külvilágra acsarkodó és támadó természetű, mint a hajdani nacionalizmus. Teljesen hiányzik belőle a fasizmus két alapvető eleme, a félkatonai szervezetháló és a politikai ellenfelekkel szembeni szisztematikus erőszak. Célja nem az, hogy megsemmisítse az ellenfelet, hanem hogy megnyerje a választókat. Galli della Loggia szerint ebben Oroszország sokféle segítségére is számíthat, de nem ez a lényeg, hanem a modern nacionalizmusnak az a tulajdonsága, hogy menedéket nyújt a világ elől. Ez az értelme annak, hogy a nemzetállam szuverenitását hangsúlyozza.

A nemzet a globalizáció veszteseinek egyetlen menedéke. Ők pedig sokan vannak, és értetlenül állnak a globalizáció negatív hatásai előtt. Megmagyarázhatatlannak látják a sorozatos gyárbezásárokat, az állami kiadások lefaragását, amelynek következtében közszolgálati állások szűnnek meg, éspedig nem hazai, hanem brüsszeli döntéshozók akaratából. De az új nacionalizmusnak ennél is fontosabb vonása, hogy kulturális értelemben is menedéket nyújt a veszteseknek. A hagyományos kulturális struktúrák felbomlóban vannak, és ez mély árkokat hoz létre a társadalomban. Az egyik oldalon a jobb erőforrások birtokosai állnak, akik otthon vannak a modern világban, és elsajátították fogalomkészletét; akiket átitatott a megengedő individualizmus, és akik megvetően tekintenek az egyéni döntések hagyományos korlátainak védelmezőire; akiknek természetes az angol beszéd, szóval akik lélektani és kulturális értelemben világpolgárok. A másikon az erőforrásokkal általában kevésbé ellátottak, a helyi közösségi hagyományhoz, a múlthoz, a hagyományos gondolkodásmódhoz, a maguk keresztény identitásához jobban kötődők; a hagyományos nemi és társadalmi szabályrendszereket és szerepeket tovább örökítők. Ez utóbbiak azt tapasztalják, hogy egyre inkább szalonképtelennek számítanak; a média lesújtó véleményt mond róluk, fogalomkészletük már-már cenzúra alá esik, kivált, hogy a politikai katolicizmus, amely védelmezte hagyományos értékeiket, eltűnőben van. A baloldal persze nem érti, mi ez, hanem fasizmust emleget. Az évtizedek során ugyanis fokozódó mértékben azonosult a globalizációval. Mindig is úgy hitte, hogy ami új, az haladó, s ami haladó, az jobb, mint ami korábban volt. Aki szembeszáll a haladással, az csakis az elnyomó osztályok érdekeit szolgálhatja. Galli della Loggia ezt súlyosan téves számításnak minősíti, amely végzetes eredménnyel járhat a baloldal számára."

Brix 2019.12.12. 18:18:51

@Galuska Galagonyovich: Galli della Loggia szerint ebben Oroszország sokféle segítségére is számíthat, de nem ez a lényeg, hanem a modern nacionalizmusnak az a tulajdonsága, hogy menedéket nyújt a világ elől. Ez az értelme annak, hogy a nemzetállam szuverenitását hangsúlyozza."
Ezt mondja Loggia, de mit mondasz Te?
- Miért jó nekünk ha Oroszország megerősödik- tegyük fel? Törtènelmi ellensègünk: 48-49 leverője, I. vilaghaború- Limanovo, majd Bolsevizmus, II. Világjáború- Don- kanyar 200 ezer magyar halott, 2. magyar hadsereg elvesztèse, 45 utan - több százezer megerőszakolt magyar nő, 56 leverèse- százak kivègzèse, ezrek megölèse...
Ha van törtènelmi ellensègünk, akkor az oroszok igazán azok...
" A modern nacionalizmus menedèket nyújt a világ elől..." Nem nyújt menedèket, hanem èppen ellenkezőleg: növeli a szomszèd nèpek közötti feszültsègeket, újra felszínre hozza a törtènelmi ellentèteket, mert a nacionalista eszmeisèg mindig más nèpekkel szemben határozza meg saját identitását...A nacionalizmus nemhogy nem megoldás, hanem èppen hogy gátja a nèpek közötti kölcsönös èrdekek alapján lètrejövő szövetsègek lètrehozásának. A nacionalizmusra mindig nacionalizmus a válasz , lsd : Erdèly vagy Kárpátalja..A vègen mindig a kisebbsègek járnak rosszul....
A globális politikai szinten nincs èrtelme a nacionalizmusnak, mert a globális problèmak nem állnak meg a határokon, globális megoldások kellenek , pl: környezetszennyezès
Trump izmozása, hogy : " America first " ès megvámolja a nemzetközi kereskedelmet , akár egy globális gazdasági válságot is indukálhat, mivel a kereskedelmi háborút mindenki kölcsönösen megszenvedi- de leginkább az az alulművelt kisember , akit a populisták megvezettek azzal, hogy visszaállítják a nagyipart Detroitban....

2019.12.12. 18:21:53

"Malkin Open Borders Inc.: Who’s Funding America’s Destruction? (Nyitott határok Rt.: Ki finanszírozza Amerika lerombolását?) című könyve szerint Soros György a bevándorláspárti elit legrégebbi és legkitartóbb támogatója. Az üzletember egy átláthatatlan mechanizmus révén finanszírozza a nyitott határok politikáját. Alapítványa az elmúlt években közel megháromszorozta a menekültek jogvédelmére, a migránsok társadalmi integrációjának elősegítésére fordított források összegét.

Cél: a nemzeti szuverenitás leépítése és a migráció ösztönzése
A könyv által leírt érdekközösség egyik fő szereplője a Demokrata Párt, hiszen a vezető demokrata politikusok – köztük Joe Biden, Alexandria Ocasio-Cortez, Bernie Sanders és Elisabeth Warren – nyíltan migrációpárti politikát folytatnak.
A liberálisok politikai programjának középpontjában az illegális migráció dekriminalizálása áll, amitől több millió új velük szimpatizáló szavazót remélnek.

A bevándorláspárti közösség másik pillérét a liberális agendát megvalósító nagyvállalatok képviselik. A szerző a Koch-testvéreket , valamint az Apple vezérigazgatóját, Tim Cookot említi, akik nemcsak kiálltak az USA-ban tartózkodó illegális bevándorlók befogadása mellett, hanem komoly összegeket is fordítanak baloldali civil szerveztek támogatására. Tim Cook a jobboldali szereplők lejáratását folytató, migrációpárti Southern Poverty Law Center legfőbb támogatója, míg a Koch-testvérek az illegális bevándorlók társadalmi integrálásáért harcoló LIBRE Initiative nevű NGO szponzora.

A szerző szerint a nagyvállalatok gazdasági hasznot szeretnének húzni az illegális migrációból, hiszen a vízum nélkül érkezők olcsó munkaerőnek számítanak az amerikai munkaerőpiacon. Az érdekközösség harmadik csoportját azok a keresztény egyházak alkotják, amelyek a bevándorlást menekülthullámként kezelik, és – Ferenc Pápa szavait követve – a befogadás fontosságára hívják fel a figyelmet. Malkin azonban kihangsúlyozza, hogy valójában nem a befogadás, hanem önös haszonszerzés áll az egyházak migrációpártisága mögött, hiszen állami források híján a magánszektor milliárdosai felé fordulnak.

A szerző szerint:

"a tömeges migráció legnagyobb és legkitartóbb támogatója Soros György, mivel az amerikai milliárdos nem egyszer hangot adott annak a gondolatának, miszerint a nemzeti szuverenitás akadályozza a nemzetközi jog és a nemzetközi szervezetek működését."

A szerző a könyv záró fejezetében kihangsúlyozza, hogy a patrióta elkötelezettségű amerikaiaknak kezükbe kell venniük az irányítást: egyéni szinten is harcolni kell a progresszív érdekcsoport illegális bevándorlást ösztönző politikai és gazdasági terve ellen. Malkin úgy véli, hogy a jobboldali embereknek bojkottálniuk kellene a legnagyobb vállalatokat és a filmipart is: ezzel felhívhatják a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államokban az amerikai emberek érdekeit kell képviselni. Egyértelmű üzenetet kell küldeni azoknak is, akik olcsó munkaerőt, vagy éppen potenciális szavazótábort látnak az illegális migránsokban, miközben a nemzeti érdekeket önös céljaik elérése érdekében háttérbe szorítják. Továbbá az amerikai polgároknak jobban oda kell figyelniük, hogy milyen civil közösségeket támogatnak – jelenleg az Egyesült Államokban megközelítőleg 400 olyan szervezet működik, ami több tízmillió dolláros hasznot húzott a migrációpárti lobbiból."

2019.12.12. 18:38:25

@Brix:
azért elég meredek azt állítani, hogy egyének önös érdekeiből összeadódik az emberiség akarata, de nemzetek önös érdekeiből nem áll össze. logikai ellentmondás.

2019.12.12. 19:34:04

@neoteny:
ugyanez áll a széljobber anarchokapitalistákra. és ezek kulturálisan egyek.

2019.12.12. 19:41:45

@neoteny:
soros anarcho-kapitalista. nem baloldali, hanem széljobbos kultúrfasiszta tulajdonképpen. csak a soros alapítványi aktivistái mindezt szélbalos ideológiaként élik meg mondván, hogy felszámolják a hagyományos értelemben vett államnemzeteket és a kereszténységet.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.12. 19:46:52

@civisvarosi:

Arthur Finkelstein jóváhagyólag bólogat.

2019.12.12. 19:59:00

@neoteny:
soros alapítvány ideológiája a zsidó államot is felszámolná. a hálózatát széljobber republikánusok, opportunista izraeliták végzik ki. flinkenstein, andy vajna, netanjáhu, a szövetség fiai, az emih.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.12. 20:05:47

@civisvarosi:

"soros alapítvány ideológiája a zsidó államot is felszámolná."

youtu.be/-evIyrrjTTY

2019.12.12. 20:29:04

@neoteny:
és erre a problematikára soros megoldás az, hogy van egyközpontú világrend, szekulárius világállam, szinkretikus világvallás és a világkapitalizmus. a nyílt társadalmak a globális keveredésre alapozva megteremti az új emberi fajt, amit egy filozofikus mesterrassz vezet. az ngo-k a végrehajtók. ők ezt szélbalos ideológiaként élik meg. széljobbos pénzuralmat világkommunista irányzattal tévesztik össze. ebből lesz, hogy egyesek demokraták feltétlen alapjövedelmet osztanak. és a zöldek megmentenék a bolygót.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.12. 20:34:25

@civisvarosi:

"netanjáhu"

Szegény Bibi: a saját főügyésze nyomta fel a bíróságon.

Ebből is látszik, hogy a magyar az igazi Választott Nép: a magyarok fénylő vezérlő csillagával ilyen baleset nem fordulhatna elő. Hamarabb érné fatális kimenetelű egészségügyi probléma Polt Pétert.

2019.12.12. 20:47:19

@neoteny:
orbi ügyes hatalomtechnikus. csak budapest közigazgatási térképét nem rajzolta át. mondjuk még átrajzolhatja. ha a külső kerületek pest megyéhez csatlakoznak, akkor ott azért fejleszthet. a belső kerületekben országos közintézmények vannak. ott azért. közte megosztja a terepet. és ezzel szétverheti a kormányelleneseket. ha nem teszi, akkor kirángathatják a kolostorból.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.12. 20:49:19

@civisvarosi:

"orbi ügyes hatalomtechnikus."

Ted Bundy meg ügyes sorozatgyilkos volt.

2019.12.12. 20:59:45

@neoteny:
amíg orbán ugyanazokat a módszereket alkalmazza, amiket vele szemben alkalmaznának addig mit lehet mondani?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.12. 21:14:00

@civisvarosi:

Nem kell mondani semmit. Nem kell partizánná válni. Nem kell bekajolni a feminista gagyit, miszerint _the personal is political_. Ez egy gyilkos hazugság.

2019.12.12. 22:27:45

@neoteny:
örkény színház. az évadról.

A bemutatók sorát Závada Péter Rómeó és Júlia átirata nyitja Kertész utcai Shaxpeare-mosó címen szeptember 28-án a Nagyszínpadon.

závada pál radnóti miklós antirasszista díjas kisfia úgy képzeli, hogy ő átítja a "középszerű és unalmas" rómeó és júliát "pintérbélásra", mert abban nincs társadalomkritika. és abból lesz ez.
www.youtube.com/watch?v=h_u3zzs-j_s
miért kellene ezekre a darabokra egyenként 100 millió forint közpénzt elkölteni? az nem igazán liberális érv, hogy nekünk ez jár, mert mi vagyunk a szakma. de mégis ezt kell liberalizmusnak nevezni. ez esetben illiberális demokráciára van szükség. valakinek el kell magyarázni, hogy a többség nem adna pénzt erre a szarra, akkor sem ha egy kisebbség rajong érte. és hónapokra előre minden jegy elkelt. tartsák fent, vagy karigerivel, mert neki többsége van a főváros költségvetéséből. de ugye o1g-nek ugyanígy van legitim 51%-a. és úgy rendelkezhet az állami adónemek felett.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.12. 22:40:26

@civisvarosi:

Az előbb még Orbánról hazudoztál.

2019.12.12. 23:03:35

@neoteny:
karigeri azt mondja, hogy 51%-kal ő mondja meg, hogy kiből lehet színházigazgató feltéve, hogy a főváros anyagi támogatását akarja élvezni. mert valóban független magánszínháza bárkinek lehet. azt egyetlen vezető politikus sem akarja betiltani. orbán ugyanazt mondja, amit karigeri. csak állami szinten.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.12. 23:06:25

@civisvarosi:

"karigeri azt mondja"

Nem, ezt te hazudozod.

2019.12.12. 23:06:42

@neoteny:
karigeri szerint a szakmát azok képviselik, akikkel egy színpadra lép a tüntetésen. és orbán is azt mondja, hogy a szakma álljon azokból, akiket ő kinevez. és lehet mondani, hogy ez autoriter hatalomgyakorlás. ez is, az is.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.12. 23:08:44

@civisvarosi:

"karigeri szerint"

Nem, ezt te hazudozod.

2019.12.12. 23:12:49

@neoteny:
na de hogyan fogja eldönteni? néhány ember kijelenti, hogy ők "a" "szakma". és karigeri, aki most a fővárosi döntéshozó velük lép fel egy színpadon. és nem azt mondja, hogy nem, nem, ti a szakma egy szűk szelete vagytok és ez valószínűleg csak egy szűk kisebbség szórakozása. azért olyan kevés a színházbajáró. és ezért nem jut pénz a vidéki színházakra. ha ezt mondaná, akkor karigeri még akár miniszterelnök is lehetne, csak úgy nem lehetne budapest főpolgármestere.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.12. 23:15:09

@civisvarosi:

"na de hogyan fogja eldönteni?"

Ahogy dr. Papp eldöntötte a debreceni nemzetközi iskola megépítését.

2019.12.12. 23:17:13

ez mondjuk érdekesebb.
Exit poll: Conservative majority
Conservative: 368
Labour: 191
SNP: 55
Lib Dem: 13
Brexit party: 0

2019.12.12. 23:17:55

@neoteny:
így van. önkényesen.

2019.12.12. 23:32:05

@neoteny:
vállalta a politikai kockázatot. és most nekik van egy iskolájuk.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/nemzisk1.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.12. 23:42:36

@civisvarosi:

"vállalta a politikai kockázatot."

Azt karigeri is vállalja; fölöslegesen forgatod a szemeidet.

élhetetlen 2019.12.13. 02:09:53

@civisvarosi: “papp polgármester és szijjártó péter excellenciás uram lényegében a kóka jános vezette szdsz gazdaságpolitikáját valósítja meg az mszp társadalompolitikájával. csak ebbe bevonják az egyházakat. egy mai hír, hogy a "tanyasi advent" keretében 2 ezer rászorult kapott 15 ezer forintos ajándékcsomagot.”. Kinek a pénzéből dicsőültek meg? És, ez már igazolja, hogy ők az igaziak? “amikor azt mondják, hogy a "zaklatószínházaktól" elvonják a pénzt”. Nincsenek zaklató színházak, legfeljebb zaklató emberek. Ha valamelyik autógyár valamelyik vezetőjéről kiderülne, hogy letapizta a titkárnőjét, akkor megvonnák a cégtől a sok milliárdos támogatást? “az államnak elvben olyan művészeti csoportokat kellene támogatni, amelyek széles körű társadalmi konszenzuson alapulnak.”. Hogy gondolod? Küldjenek ki megint milliókért egy felmérést, öt irányított darabbal, hogy ugye csak ezt szeretnék látni? Jössz agyatlanul a sikeres musicalekkel. Macskák, Dzsungel könyve, Az operaház fantomja. Ezeket játsszák. Ezen kívül semmit nem kellene? Mert téged más nem érdekel? “de ugye a templom is művészeti rendezvények helyszíne.”, és felsoroltál fellépőket, akik nem fideszeszesek. Volt közönség? Volt érdeklődés? Akkor ne gyere azzal, hogy “az államnak elvben olyan művészeti csoportokat kellene támogatni, amelyek széles körű társadalmi konszenzuson alapulnak.”. Ha megszavaztatták volna az országot, hogy széles legyen a konszenzus, lett volna nálatok valami? Vagy a zsinagógában lenne teltházas művészeti hetek? Elképesztően össze-vissza beszélsz, de sokat. És mikor leszel képes arra, hogy a mondatot nagy betűvel kezd? Vagy ez valami rovásírási maradvány nálad, vagy összefügg azzal, hogy csak az “az általános emberségről” szóló darabokat kellene játszani, mint az Egri csillagok, mert Ibsen nem az emberségről beszélt szerinted. Ha csak az általad, szerinted konszenzuson alapuló darabok kerülnének színre, akkor tényleg meghalna a színházművészet. És arra még nem válaszoltál, hogy, ha a csak fővárosi önkoris pénzből fenntartott színházakba csak budapesti lakcímkártyával jöhetnél be, ahhoz mit szólnál.
________________________________________

chrisred 2019.12.13. 05:40:55

@civisvarosi: Csak ez nem igaz, valójában soha nem volt még ennyi színházba járó.

szinhaz.org/csak-szinhaz/csak-szinhaz-hirek/2017/08/05/ujra-megdolt-a-nezoszam-rekord/

"Soha nem volt annyi nézőjük a színházaknak Magyarországon, mint tavaly – derül ki a HVG friss színházi összeállításából.
A 2008-as válság óta megduplázódott a színházba járók száma: 2016-ban 7,1 millió néző közel 29 ezer előadást látott. A majd egy évtizede tartó színházi konjunktúra nyomán egyre több színháznak jelent gondot, hogy a jelenlegi játszóhelyét kinőtte. Van olyan teátrum, a Madách Színház, amely emiatt áttért az egész éves nyitvatartásra."

2019.12.13. 08:59:23

@chrisred:
na, de basszus azt ugye tudjuk, hogy a szoft pornó termeli a kultúrában a legtöbb árbevételt. mégse jár hozzá állami támogatás. annál többet csak a hardcore pornó forgalmaz. ilyen alapon az adriai kokainozós kurválkodás is kaphatna állami támogatást. az is népszerű.

2019.12.13. 09:04:11

@chrisred:
és ugye ennek következtében a tiszától keletre, ahol több ember él, mint budapesten államilag támogatott a nyíregyházi, a debreceni és a békéscsabai színház. és ennyi. budapesten minden utcasarkon támogatnák ezt a nemtelen kurválkodást mondván, hogy ez társadalomkritika. ez underground, ami rendesen nem kap állami támogatást. de nem tiltják be, hanem piaci alapon működik.

ezeket a madách kamara darabokat, vagy örkény színház most már, akármelyik középiskolás színjátszókör eljátssza. mert ez valójában nem magas művészet, hanem hülyéskedés.

2019.12.13. 10:10:24

@civisvarosi:
ez a fajta társadalomkritika csak a hatalomtechnika erkölcsi kulturális téren megnyilvánuló cinizmusával és a hétköznapi közjogi téren megnyilvánuló erőszakosságával szembeni tehetetlenségből ered.
egyelőre.
a helyzetnek azonban fokozódnia kell, mert már most látszik, hogy a rezsim egy csomó célját, amelyek egyáltalán valamennyire is világosak, nem akarja békés eszközökkel átverni azokon a rétegeken, amelyeknek nem képes, nem is akarja(számára nem fontos) elnyerni a rendszer melletti elköteleződését. többnyire egyszerűen anyagi okokból.
a tehetetlenség nem mindig ilyen kulturális megnyilvánulásokban fog jelentkezni.
vagy nem fog sehogy, de azért persze lesz.
és a tehetetlenségből ritkán keletkeznek pozitív hullámok.
mindig fönnáll a puliszkarobbanás veszélye

2019.12.13. 11:35:27

@Bánegressy:
van závada pál radnóti miklós antirasszista díjas író. van az ő kisfia závada péter, aki átírja a rómeó és júliát. és ebből lesz a "kertész utcai Shaxpeare-mosó" című darab, amit az örkény színházban előadnak. ez.
www.youtube.com/watch?v=h_u3zzs-j_s
mácsai pál azt mondja, hogy ez kurvára jó petike. és a többi művész is erre élvez. és az örkény színház közönségével. remek. de ezt vajon miért kellene össznépileg támogatni? ez a kérdés.

értem, hogy a focit sem kellene, de azért bármelyik focicsapat eljátszik egy ilyen drámát. csak legfeljebb férfiak fele nem öltözne be nőnek. de ebben nincs színészi teljesítmény. irodalmi teljesítmény sincsen. hanem ezt imádják a körúton belül és gyűlölik azon kívül. de úgy, hogy mácsai pált az első lámavasra felhúznák. és ettől ő megretten, hogy ez fasizmus lenne kérem szépen. és akkor a guardian vezércikkében megírja, hogy totális kontroll alatt tartják a kultúrát. dehogy is. csak állami forrásból nem finanszíroznak meg akármit.

2019.12.13. 12:20:39

@civisvarosi:
bla-bla-bla, nem erről szól ez az egész.
ez csak a felszín.
a kultúra mindig csak a felszín.
orbán valóban egy hatalom technikus, akinek a magyar magyarország(értsd orbán rokonai, barátai és üzletfelei) az álma és most már az állama.
minden forrás, minden eszköz az ő hatalomtechnikáját szolgálja és azok is akik ezt rendszeresen megszavazzák.
az egyik ilyen rafinált eszköz, amit a propaganda is sugall és a maestro "történelmi érdeme", hogy már jóval hatalomra jutása előtt rájött, hogy a nemzet(vagy haza? már nem is emlékszem) nem lehet ellenzékben.
vagyis az ellenzékiség, a szembenállás és bármilyen ellenkező érdek, mint az övé/k illegitim.

ezzel szemben mégis vannak, akiknek eltérő érdekeik, nézeteik, erkölcsi-jogi, történelmi bármilyen felfogásuk van. ezek(részben a saját hibájukból. ezt el kell ismerni) most kvázi, ellenállásra kényszerülnek, de nincsenek megfelelő eszközeik. sem emberi sem anyagi erőforrásuk. és főleg nincs megalapozott ellenállástechnikájuk sem.
orbánnak könnyű volt gyurszeánuval szemben,mert elég volt a nacionalizmust felébreszteni, 1-2 szlogen és lényegében már kész is volt.
pláne, hogy ő már nem plurális konszenzuális demokráciában gondolkodott, ill. meg sem fordult a fejében ennek(amit ismerjük el gyurrissány és az szdsz elb*szott) helyreállítása.
hanem autokráciában gondolkodott, aminek ő lenne a feje.
és most erre készü ráb*szni, de úgy, hogy a hierarchia rendjének "megfelelően" szívjon mindenki, azaz aki legalul van a legnagyobbat, a legfelsők a legkisebbet.
ha szerencséjük van ki is maradhatnak, mint az előző romhalmaz nyertesei, akik megoszlanak az ellenzék vezetése és orbán kiszolgálása között.
viszont egyelőre más nincs.

2019.12.13. 12:38:49

@Bánegressy:
arról van szó, hogy nem a többségi magyaroknak csinálnak színházat. viszont budapest többsége a legutóbbi szavazáson kiáll a katona, az örkény és társai mellett. és akkor most ők karigerival egy színpadon vicsoroghatnak mondván, hogy ez a kultúra.

2019.12.13. 12:39:58

@Bánegressy:
de ez a kultúrharc. kié legyen a főváros. erről szól a brexit is.

2019.12.13. 13:17:39

@civisvarosi:
nagy f*szt.
a kulturkampf csak eszköz.
a "többségi" magyarok nyugodtan csnálhat/ná/nak színházat maguknak, ha nekik színház kell.
kell a f*szt színház.
vidéken nem azért van 3-4 színház a budapesti 30-40-el szemben, mert a pestiek elszívják a pénzt a vidéktől, hanem mert pontosan annyi van, amennyi nekik kell.

ahogy a szélső-liberális nóbel díj kiosztásakor mondta az irodalmi kitüntetettje - pontatlanul idézem: a vidéki, falusi-kisvárosi élet a fasizmus legkedvezőbb melegágya(érted meleg? :D)

ez az eszköz azért kell, hogy legitimálni lehessen vele a politikai befolyás, pénz, hatalom megszerzését és kizárólagos felügyeletét.
a másik oldalnak ilyen eszközei nincsenek és nem is lehetnek, mert "hiányos" a politikai eszköztáruk.
legalábbis a nacionalista és klerikális retorika és parasztvakítás tekintetében mindenképpen.

a kommunizmussal ne gyere, mert - legalábbis a megvalósult kommunizmus szvsz a szociálfasizmus volt. azzal együtt, hogy államvallás és nacionalizmus helyébe az ideológiát ültették, a gazdasági alapja pedig az államkapitalizmus volt, nem a szabad(!)verseny.
f*szok voltak, de ennek szvsz végleg annyi.
ezt már semmi nem hozhatja vissza.
a nemzeti szocializmust, vagy alfajait viszont még igen

2019.12.13. 13:27:15

@Bánegressy:
nyilván magyar jobbágyparasztok voltak a wermach tisztjei, hanem nácinémetek. budaörsi szdzs volt a fasiszta. és most kultúrfasiszta ujj péterrel. ők viszik a prímet.

2019.12.13. 13:37:45

@Bánegressy:
éppen az a kultúrharc, hogy egyesek a magyar falut akarják felszámolni. a falusiak meg mácsai palikát rángatnák ki a fülinél fogva. de ők nem a nyugatos globális trendeket képviselik. mert az most disney stúdió. abban még annyi társadalomkritika sincs, mint balázs péter szolnoki rendezéseiben. ez arról szól, hogy kié uralja a fővárost. és a populisták azt, hogy mondják, hogy a nép. a népképviselet. az elitisták azt, hogy adva van egy filozofikus mesterrassz, ami az államnemzetek felett áll. ez esetben ez most "a" "szakma". és nyilván ők mondják meg, hogy melyik bemutató ér meg az adófizetőknek 100 millió forintot. ebbe a politikusok csak ne szóljanak bele, mert úgy sérül a művészi szabadság. és ezért az autoriter rendszerekkel szemben mindenkinek tiltakoznia kell. csakhogy amíg 1-2-3-5 ezren tiltakoznak, addig a politika aligha hátrál meg. és ezért jönnek külpolitikai eszközök. tombol a fasizmus.

2019.12.13. 13:59:10

@civisvarosi:
elakadtál az értelmezésben a f*szságaidon(nem, nem is a tiéden, a drábihelyi úrén). és akkor már a szabadkőművesek hogy maradhatnak ki?
az utolsó mondattal azért lénygében egyetértek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.13. 14:08:16

@Bánegressy:

"a szabadkőművesek hogy maradhatnak ki?"

A szabadkőművesek savanyú téma amióta Kossuthra külön magyarázatot (special pleading) kellett gyártani.

2019.12.13. 14:43:24

@neoteny:
a fészbukon ezt írják. Árpádné Éva Burai Nekem ez az üvepiramis nem tetszik. Egyáltalán nem illik ide a Nagytemplom mellé.

2019.12.13. 15:08:29

@neoteny:
ez arról szól, hogy a vidékies szavazatokkal ki szerzi meg a fővárost.

2019.12.13. 15:09:42

@neoteny:
ezt hívja úgy borisz, hogy one nation conservativism. orbán úgy, hogy egy a tábor, egy a zászló. a haza nem lehet ellenzékben. hajrá magyarország, hajrá magyarok.

2019.12.13. 16:02:31

merre fele mászik a pók?
ezt ismered?
www.youtube.com/watch?v=2yvoRtHSQ4Y
vagy az a rák? mindegy! :D
(a who együttes egy próféta volt?)

2019.12.13. 16:20:19

@Bánegressy:
társadalomkritika, művészi koncepció, "a" "szakma". annak a csúcsa. rögtön az első videó. tessék.
www.youtube.com/watch?v=6gbGgZ61cPk

2019.12.13. 16:54:14

@civisvarosi:
most nem tudom mit vagy ezen kiakadva.
falun, debrecenben nem ez a társadalomkritika, hanem a libsiket-bibsiket szidják. ezen kívül ők meg vannak elégedve.
vsz. csak a migráncsoktól félnek
asziszik, ezek majd jól rájuk szabadítják őket, ha hagyják.
különben mitől lenne olyan agresszív az ő társadalomkritikájuk egy tehetetlenségben vergődő törpe minoritással, egy marginális kisebbséggel szemben.
vagy a pénz miatt?
még ezt az egyet tudom elképzelni.
hamár!
homár.
én azonban annyira individualista vagyok, hogy engem elsősorban a saját társadkritikám érdekel(á! igazán az sem ám) és ehhez keresek támpontokat.
pintér bélát spec. sosem láttam.
mostanáig még a youtubon sem.
de lehet hogy most rádumáltál.
én a youtube-on található társadalomkritikában itt elakadtam:
www.youtube.com/watch?v=JsScatW5sNc

ja és persze drága drábihelyi bácsi heves rezgésekbe váltó fején, amint a mondanivalójában zsidókhoz, szabadkőművesekhez ér. ez valami egészen látványos. egyszer még így üti meg a guta.
és tényleg! ha ez így lesz, a zsidók tehetnek még arról is :D(miről nem?)

2019.12.13. 16:58:19

@Bánegressy:
1:30-nál a jó ízlés drágám nevetséges, a botrány, a botrány az egészséges.
ez már 30 vagy40 évvel ezelőtt is így volt.
csak azt ne hidd, hogy ezt a te drága victorod ne tudná.
dehogynem.
ha teheti rá is játszik.

2019.12.13. 17:17:52

@Bánegressy:
errefelé nem a bizottság együttessel váltottak rendszert, hanem akkoriban ilyesmi volt az underground.
www.youtube.com/watch?v=rC3yF8R9Xfg
errefelé a kultúra alapja valamilyen klasszikus dolog volt. vidéken a kultúra művelői valaki klassz dolgot akartak alkotni. budapesten az underground mindig valami szart csinált mondván, hogy az kritikus, vagy inkább kritikán aluli. az kapott többséget. wahorn andrás is a hatalom kegyeltje volt, nem véletlen, hogy most csintalan sándorral van egy politikai platformon. és mondják azt, hogy pintér béla nélkül nincsen magyar kultúra. ők se látták. csintalan biztos nem. de együtt utálják orbánt.

2019.12.13. 17:19:42

@Bánegressy:
de nem azzal van probléma, hogy ilyen típusú "művészet" is van (magát művésznek képzelő izék), hanem hogy ezeknek a színházaknak miért kellene állami támogatást adni?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.13. 17:24:35

@Bánegressy:

"engem elsősorban a saját társadkritikám érdekel(á! igazán az sem ám)"

Csak nehogy alacsony legyen az alkalmazotti értékelésed kommunikációra vonatkozó része:

funehumor.com/fun_doc0/fun_0034.shtml

2019.12.13. 17:57:46

@civisvarosi:
á! addigra már rég beszart a hardrock!
elsősorban azért is született a punk és hasonló dolgok, nem társadalomkritikai hevületből.
dögunalom jellemezte a piacot és semmi új, pont amiről az afr csávó énekel nyitásként, csak éppen pont ez a zene, amelyik kínos gonddal kerüli, hogy legalább megpróbáljon valami újat.

2019.12.13. 18:08:48

@Bánegressy:
nem a művészek, hanem a műszakiak dolga, hogy hozzon valami újat.

2019.12.13. 18:08:53

@neoteny:
hát ha létezik ilyen értékelés én már régen és elsőre levertem a lécet.
nem könnyítem meg a dolgomat, de teher alatt nő a ? ? ?

tessék! te kapod ezt?
www.youtube.com/watch?v=ReCY6qb9p20
figyeld ki 1/2 óra múlva, hátha jó lesz.
múltkor voltak ilyen punkcsávók a paste magazin csatiján.
lusta voltam lefordítani a szöveget, de elég ilyen amcsi-komcsi beütésű volt, amennyire követni tudtam(közben persze pokkker). odaát ilyenek is vannak. de jók voltak. én örültem neki, hogy ilyet is lehet hallani. egyáltalán nem tűnik veszélyesnek.

2019.12.13. 18:14:44

@Bánegressy:
a művészetnek az a dolga, hogy csináljon valamit az örökkévalóságnak. pintér béla most is szar és tíz év múlva is szar lesz. ő a "liberális" korszellem, amiről egyesek azt hiszik, hogy jó. bizottság együttesről is gondolták, hogy az jó. de most is ugyanolyan szar, mint régen.

2019.12.13. 18:20:36

@Bánegressy:
budapesten egy szint alatt azt mondják, hogy ez kérem szépen társadalomkritika. lehetne mondani, hogy hülyéskedés. pintér béla azt mondja, hogy a kormány ne szóljon bele, mert neki koncepciója van. hanem csak szedje el a pénzt az emberektől és utalja át őneki. és a haverjainek, mert szolidáris (!). még több pénzt szedjenek el a többi hülye is kapjon. pintér béla úgy nevezi: szolidaritás.

2019.12.13. 18:24:40

@Bánegressy:
a "felvilágosodás" egy kibaszott nagy faszság, ami németországot elvezette a fasizmusig. és a mai napig a kultúrfasizmusba vezeti. berlin lelki nyomor.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.13. 18:28:55

@civisvarosi:

"a művészetnek az a dolga, hogy csináljon valamit az örökkévalóságnak."

De az Örökkévalóság rosszul fizet, így a művészek kénytelenek annak a nótáját húzni aki befűzi a húszezrest a prímás hegedűjének húrjai közé.

Hogy én is kivegyem a részemet a képzavarok gyártásából.

2019.12.13. 19:48:53

@neoteny:
és ezért a művészek általában kénytelenek keresni a hatalom kegyeit. ahogyan egyébként a tudósok is. amit a papok és a politikusok kihasználnak. és abból lesz az államegyház. ami társadalomkritikát a mainstream médiából száműzi. és ebből lesz valami ilyesmi.
www.bolshoi.ru/en/
de nyugaton is ez van úgy egyébként. és ezzel szemben lázad az underground. az a jobbik eset. rosszabb esetben pintér béla a hitgyülekezete tévéjében mondja azt, hogy basszus, mi egy kicsit emelnénk a jegyárakon, akkor meg tudnánk élni. és erre egon a lakáj, az ellenzéki rezsimszolga azt mondja, hogy nem bélám, ti el vagytok nyomva. és ez a vészkorszakot idézi. és béla azt mondja, hogy igen, elnyomatás az van kérem szépen. mert másképp nem lenne a társadalomkritikának létjogosultsága. úgy, hogy azt meg kell teremteni.

ahogyan a hajléktalannak léteznie kell, mert másképp az interkulturális trénernek, vagy minek nem lenne irodája, laptopja, mobil telefonja, stb. vagy a szegény kis cigányok elnyomatását. mert különben nem lenne "jogvédő" iroda, stb.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.13. 19:59:23

@civisvarosi:

"és ezért a művészek általában kénytelenek keresni a hatalom kegyeit"

Ahelyett, hogy a megrendelők kegyeit keresnék.

"Az állam az a hatalmas fikció, amely által mindenki megpróbál mindenki más költségén élni."

-- Frédéric Bastiat

2019.12.13. 20:05:42

@neoteny:
fazekas mihály lúdas matyija is azt mondja, hogy "legyen ez a történet tanulság a kegyetlen uraknak". az uralkodó osztályt ekézte úgy, hogy a köznép nevetett rajta. de pintér béla nem az uralkodó osztályt ekézi, hanem a köznépet fikázza és egyébként áradozik, hogy az ő parasztokat gúnyoló "operáját" milyen nagyszerű kritikával illette a new york times. azért, hogy elszedjék a parasztok földjét. és bevezessék a magánföldesúri rendszert. a döbrögik világát. ezek a gyerekek szülei 95%-ban beszavaznak a fideszre vagy nem szavaznak senkire.
www.youtube.com/watch?v=BSlUnMm2eOs
abban hisznek, hogy ők és bach sebestyén a magas kultúra. Istennek tetsző darabokat írnak az örökkévalóságnak, amelyek az általános emberségen túl olyan nagyon semmit sem hirdetnek. nincs bennünk társadalomkritika.

2019.12.13. 20:18:01

@neoteny:
ha művész kizárólag a megrendelő kegyeit keresi, akkor hogyan állítanak elő bármit is az örökkévalóságnak.

az állam marad fent, a nemzetnek van emlékezete. ha pintér bélát munkáját nem őrzik meg a magyarok, akkor valószínűleg nem őrzi meg senki. ha valahol nincsenek magyarok, akkor eleve nem is értik. na jó, angol feliratokkal valamit talán valaki valamit megért. de ha nem létezik az a társadalom, amit pintér béla kritizál, akkor pintér béla művészetének nincs értelme. így pintér bélának is pro vagy kontra, de szüksége van a hatalomra.

2019.12.13. 20:25:54

@neoteny:
ma a megye top 100 vállalatának vezetőit hívták össze. és bratyiztak varga misivel.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/12/PC130514.jpg
https://haon.hu/wp-content/uploads/2019/12/PC130219-1.jpgú
és annak örültek, hogy az ipari termelésben 13.3% növekedést produkáltak. de ugye az állam és a piac vezető szereplői ennek együtt örvendeztek. mert hogy ezek együtt sírnak, együtt nevetnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.13. 20:29:18

@civisvarosi:

"ha művész kizárólag a megrendelő kegyeit keresi, akkor hogyan állítanak elő bármit is az örökkévalóságnak."

Miért állítanának a művészek bármit is elő az Örökkévalóságnak, ha az nem fizet semmit?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.14. 01:15:37

@civisvarosi:

"a művészetét megfinanszírozza a többi. nem feltétlen piaci alapon, hanem jószolgálati alapon."

Mint ahogy a gyügyei paraszt is jószolgálati alapon vonja el a falatot a kisunokája szájától, hogy megfinanszírozhassa a debreceni nemzetközi iskolát, hogy dr. Papp ivadékának legyen hol múlatnia az időt szüléje politikai pozíciójához méltó környezetben.

kiskutyauto 2020.01.06. 01:46:39

A magyar néplélek kitárulkozott... a magyar NEM ÉLETREVALÓ NÉP... ki kellett volna halnunk rég, mint ahogy genetikailag ki is haltunk és a büszke és hős magyar nép helyett egy hibrid korcs söpredék csőcselék van itt, aki magyarnak képzelgi magát... minél nagyobb idióta (ami korcs mivoltának szükségszerű hozadéka), annál inkább magyarnak... Koppány emelt fővel halt ki (azaz halt volna ki, mint nép), mert megmondta a büdös igazságot: inkább halál mint szolgaság... akik ellene testvérharcba kezdtek a nyugatnak benyalva, azok nemzetrontó országromboló szellemisége tombol most is... Korább bejövő testvéreink, Attila népe sem maradt itt úgy, hogy beolvadó szolganép legyen a fejedelme halála után, inkább visszamenekültek Ázsiába és kihaltak beolvadtak ott... még mindig szebb vége egy népnek, mint ez az 1000 éve tartó kiszenvedés... aminek épp végóráit éljük... a tömegbutaság szükségszerű; főleg, hogy kizárólag diktatúrákban, kizárólag elnyomásban élt ez a pszeudo nép-söpredék 1000 éven át... létezik itt legalább 5 millió idióta, aki azt képzeli, hogy itt "szenvedni jó"... Innen kezdve nincs mit csinálni, az a maroknyi, épeszű, akinek még itt értelme van, készül lelépni, de a nagy részük már rég elmenekült. és mindigis elmenekült az értelmesebbje ebből a pokolból... folyamatos exodusz zajlik itt ezer éve... a seggfejek meg mindig maradnak és egymás hulláján táncolnak... a téboly boldog vigyorával az undorító aljadék pofájukon habzó szájjal...

Boycie 2020.01.08. 03:26:46

@kiskutyauto: Jajj, legyél már öngyilkos! Hamar, hamar...
süti beállítások módosítása