1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.11.03. 08:22 HaFr

Miért is nincs a magyar jobboldalnak termékeny hazafisága?

Képtalálat a következőre: „a monarchia felbomlása”

Mert legelőször önmagának hazudik. Illusztrációként egy beszélgetés két jobboldali történésszel nem túl régről. Lássuk ehhez, hogy a magyar jobboldal -- egyéb sikerek híján (miért, hogy az egyetlen jobboldalinak nevezhető és egyúttal vitathatatlanul sikeres kormányzati periódust, a Bethlenét, nem sikerül modellezniük és példának állítaniuk maguk elé?) és a múltjában rengeteg bűntől terhelten -- alapvetően a szimbolikus politikában él, szimbolikus narratívákból táplálkozik és mítoszokat táplál. Egyik vezető mítosza a történelmi Magyarország felbomlásáért és Trianonért való felelősség Károlyira és a bolsevik kormányra hárítása. Ebből a felelősségből ellenben csak nagyon kevés áll meg, semmivel se több -- sőt! --, mint ami Tiszát vagy az közkeletűen ellenforradalminak nevezett (revizionista, "fehér", hortyhsta) kormányokat terheli.

 >   Szakály: …a jegyzők egy része, nem tagadható, visszaélt a hatalmával. A legtöbben visszaélnek a hatalmukkal, ha megtehetik és ha nem kérik őket számon. Hazajött tehát 1918 végén a katonatömeg, fegyverrel a kezében, s nagyrészt olyan állapotokat talált, amilyeneket Pali fent leírt.

Hatos: Azonnal parázslani kezdett a bosszú. Égtek a kastélyok mindenütt: Ady feleségének, Boncza Bertának a kastélyát ugyanúgy felgyújtották Csucsán, ahogy Andrássy Gyula tiszadobi kastélyát, vagy épp Károlyi Mihályét Parádon. Elfeledett parasztlázadás volt itt száz éve.

Tormay Cécile rendkívül hatásos, de elfogult és történelmileg komolyan vehetetlen prózája mellett olvassuk olykor Illyés Gyulát is. A Kora tavaszt, amelyben leírja: a visszatérő katonák hogyan fosztják ki Kaposvárt. Színmagyar parasztkatonák. Ezért sem lehetett tehát megvédeni a hazát.

Károlyi tehát bűnbak csupán?

Hatos: Az.

Két jobboldali értelmiségivel, történésszel ülünk itt, és egyikük sem mondja fel, hogy Károlyin, a vörös hazaárulón ment el az ország? Még Szakály Sándor sem?

Szakály: Elnézést, de tőlem ilyet soha nem hallhatott senki.

A magyar jobboldalon pedig a Horthy-kor óta mély gyökeret vert ez a magyarázat.

Szakály: Lehet, ettől még igazzá nem válik. A húszas-harmincas években Károlyi tevékenysége valóban kimeríti a hazaárulás fogalmát. Csakhogy akkorra ugye társutas már, bizonyíthatóan Benešék finanszírozzák…

Hatos: Ebben nincs vita közöttünk.

Szakály: Még abban sincs, Károlyi akarja-e Magyarország feldarabolását. Nem. Jászi Oszkár sem. Senki.

Hatos: Pontosan. Jászi ekkoriban még arról ír, hogy a Balkánon hogyan fogunk kereskedelmileg terjeszkedni. A horvátok ennek megfelelően nacionalista imperialistának is látták őket.

Szakály: Nem véletlenül.

Károlyi egyetlen akácfát nem akar Szent István birodalmából elengedni. 1919. március 3-án írja a sajtó, hogy Szatmárnémetiben megszemléli a Székely Hadosztály alakulatait és azt mondja: „nem, nem, soha” nem írok alá olyan békeszerződést, amely szétszakítja a Szent István-i birodalmat.

Nagy álma volt, hogy ott lehessünk a béketárgyalásokon. Részben ez is okozta Károlyi kétségtelen népszerűségét hatalomra jutásakor: az ígéret, hogy békepártisága, antantpártisága előnyösebb helyzetet eredményez majd az ország számára a tárgyalásokon. Arról azonban szó sincs, hogy ne lett volna neki fontos a haza: amikor francia internálásából hazajön, Károlyi rögtön kimegy a frontra. <

Mint jeleztem, azért érdemes ezeket a dolgokat újra és újra elővenni, mert a mai jobboldali (pontosabban etnicista legitimációjú) rezsim éppen az ilyen mítoszokkal érvel a "bolsevik, nemzetáruló, internacionalista" ellenzéke ellen, megteremtve a mai politikai oldalak történeti előképeit és világosan kiosztva a felelősségeket a történelmi kudarcainkért. Ez az egész törekvés azonban olyan hazugságon alapul, amelynek a nemzet mellett a legnagyobb áldozata éppen a patrióta jobboldaliság lehetősége, mert ezt beszennyezi alantas, hamis, számító politikai koncepciókkal. A koncepciós történetszemléleten kívül ráadásul az orbánista jobboldalnak alig van legitimációs eszköze: a mindennapjai a bűnözésé, a politikája nemzetellenes, az éthosza silány, a jövőképe egy szerencsejátékosé.

60 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9315284776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Célkereszt 2019.11.03. 09:20:29

Ha megmarad Nagy-Magyarország, akkor a jobboldalnak termékeny hazafisága lett volna?

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2019.11.03. 09:27:07

Az " Őszirózsás forradalom" nem volt más, mint a csőcselék lázadás a rend ellen.

Kage kyōi 2019.11.03. 12:41:58

Szerintem kéne
A, egy jó erős szocdem párt
B, egy klasszikus újkonzervatív párt
És hogy ezek tudjanak tárgyalni, megegyezni, előrevinni az ország dolgait. Mert most jelenleg van
A, egy posztkummunista törpepárt (MSZP)
B, egy közpénz tolvaj, demagóg pártállam (Fidesz)
C, egy technokrata (DK)
D, szélsőségesek (Mi Hazánk)
E, egy Jobbik-Lmp-Momentum tengely, amit csak a Gyurcsány-ellenesség tart össze.
Mindent látok csak azt nem hogy akár egy perccel bentebb lenne az ország a jólét felé.

ijontichy 2019.11.03. 13:16:06

@poszt: A szerző nem először mutat rá (változatos nézőpontokból) a magyar jobb/konzerv válságára. Ami azt illeti ez a "provinciális bolsikkal való összefekvés" talán a legrosszabb vállalkozás mind közül. Ráadásul - a körülmények figyelembevételével - a legrosszabbkor történt. A "lámpás, szép fejek" igencsak megszédültek. Kár. Önsorsrontás rulez :-(

@cívisvárosi: Egyre jobban kibukik belőled a vallásos/egyházi neveltetés ;-) Nomeg a "csakafidesz!" Tekintélyelv rulez! Tényleg ennyire megrendítő volt a "szolgák lázadása"? Jobb, ha hozzászoksz, mert lesz ez még így se! :-)

Persze, hogy nem működik a "csak egy maradhat". Ez csak a torzult, egészségtelenül szocializálódott személyiségek teljesen elhibázott öngyógyítási próbálkozása :-(.
A "csak egy maradhat" szemlélet Mo-on is bukni fog. Tökmindegy, hogy ötven, száz, vagy ötszáz év múlva - bukni fog, mert életképtelen modell. Ez csak azoknak nem mindegy, akik ezen időszak alatt szarabbul fognak élni, mint élhetnének, és nem elég ostobák ahhoz, hogy ennek ne lennének fájó tudatában.

Ps: "tudom, az orbán". Orbán már egyre kevésbé számít, errefelé pláne. Ez világos május óta.
Viszont a neve "fémjelez" egy jelenséget. Mo-on persze még számít. A kérdés, hogy a magyar társadalom meddig akar még fizetni (tkp. kollektíve) a hülyeségekért.

2019.11.03. 18:37:12

orbánista jobboldalnak. . . legitimációs eszköze: a mindennapjai a bűnözésé, a politikája nemzetellenes, az éthosza silány, a jövőképe egy szerencsejátékosé.

ez van. de ez egy régi időkre visszanyúló hagyomány.
a magyar politika egy rettentően opportunista vállalkozás. ezzel a baloldal sem szakított, csak a nacionalista etnicista narratívával, ami által azt képzelte, hogy de, de!
csak ők egy percig sem tették kérdésessé, hogy a geopolitika hatása miként érvényesüljön a magyar életre, mert ők ugye egyből. önként.
a jobboldal keresgél. olyan vőlegény kell aki a jelenlegi gazdái számára biztosítaná a magyar igazság és élet fölötti közvetlen felügyeletet legalább egy 1000 évre.
egy 1000éves birodalom.
lehetne az nyugaton is, csak szülessen már meg.(újra[nem D]).
keleten van már ilyen. hátha az most végre bejön.

Brix 2019.11.03. 19:04:37

Valójában az is kèrdès, hogy mi lenne a 21- ik századi modern magyar patriotizmus szerepe....A magyar nyelv- , kultúra- ès hagyomány ápolása , támogatása - vagy valami annál több: a Trianon előtti állapotok valamilyen szintű visszaállítása, "igazságszolgáltatás- Justice for Hungary" pl az etnikai autonóm területek lètrehozásának támogatásával , vagy a határontúli magyarság anyagi támogatásával , egy règió etnikai összetètelènek meg- vissza- változtatásával .. A patriotizmusba minden belefèr, addig amíg nem sèrti más nemzetisègek vèlt vagy valós èrdekeit...A határ nagyon keskeny , nagyon kènyes...A környező államok szinte minden magyar kisebbsèget támogató lèpèst offenzívnek ítèlnek , amelyeket sokszor aránytalan válaszlèpèsek követnek.....Amikor a nemzeti èrzès kisebbsègellenes cselekvèsekkè fokozódik , erőszakos formát ölt,- pl Ukrajnában vagy Romániában - akkor mèrgező nacionalizmussá válik...A problèma az- rèszünkről- hogy szinte semmilyen eszközünk nincs az ott èlő magyar kisebbsègek vèdelme èrdekèben...Bármilyen beavatkozás a határontúli kisebbsègi közössègek èletèbe " olaj a tűzre" - mert a Kárpat- medence nèpei eddig mindenhol mèrgező nacionalizmusban èltek , amit nem egyszer a hatalmon lèvő politikai pártok tüzeltek...A legkèzenfekvőbb politikai eszköz a hatalmon megtartása èrdekèben: rámutatni a kisebbsègre, mint a problèmák okára...Ebből aztán itt Közèp- ès Kelet- EU- ban "kisültek" olyanok mint a Jasi- vagy kielcei pogrom vagy a nemzetiségek kollektív kitelepítèse a 2vh után vagy a marosvásárhelyi magyarellenes pogrom, nem is olyan règen..

Orbanèk határontúli magyarságot támogató politikája alapvetően nem elhibázott, hiszen konkrèt anyagi támogatással lehet leginkább a szülőföldön maradást támogatni...Más kèrdès , hogy az egèsz "harcnak" nem sok èrtelme van, mivel szinte már minden elcsatolt területrèszen nagyban elterjedtek a vegyesházasságok, a magyarok jelentős rèsze pedig elmenekült nyugatra a jobb èlet remèmyèben, az etnikai arányok pedig durván átalakultak...A Szèkelyföld maradt meg egyedül etnikai tömbben , de autonómia esèlye ott is 0...

Brix 2019.11.03. 19:25:03

Orbán nacionalizmusa egèszen elfogadhatónak tűnik ahhoz a nacionalista őrjöngèshez kèpest, amit a román politikai elit csinált nem olyan règen , a román " egyesülès " kapcsán ....Románia alapvetően jóval nacionalistább ország, mint Magyarország , mèg az elvakult Fidesz- hívőkkel együtt is...Nyilván Orbánt a mögöttes politikai szándèkok vezèreltèk mindig a határon túli magyarság támogatásával kapcsolatban, de az is tèny , hogy a határon túli magyarok most egy emberkènt, szavazókènt állnak mögötte...Valamit csak jól csinált ezen a fronton...

Brix 2019.11.03. 19:44:31

Ha Közèp- Európában , 1918- ban meg tudott volna szilárdulni a szabadelvű politikai gondolkodás - aminek akkor mèg semmi társadalmi alapja sem volt, ès mai gyenge sajnos , tekintve a több száz èves török kor pusztító kötvetkezmènyeit- akkor ,ahogy Jászi Oszkár magyar szabadelvű politikus javasolta : lètre lehetett volna hozni egy " közèp- európai svájcot" -az államok föderatív szövetsèget ...Jászi tárgyalt több más nemzeti tanáccsal , de sehol nem talált elfogadókra- különösen román rèszről sem...Kár ,hogy sem a Károlyi - kormány , sem a Magyar Nemzeti Tanács nem volt hosszú èletű, mivel a modern , szabad(elvű) Magyarországot már akkor még lehetett volna alapozni ...Talán Horthy- kor sincs , orosz megszállás ès több mint 40 èv államszocializmus, ha akkor sikerül..
Közvetlen felmenőim között van Hock János szabadelvű , keresztèny politikus , aki a Magyar Nemzeti Tanácsot vezette, Károlyi után ...

Brix 2019.11.03. 20:52:15

@cívisvárosi: Jászi magyar volt. Zsidó vallásról reformátusra tèrt át családja..
Államnemzet" kirekesztő nemzetfogalom...Pont azt mondják a románok is, hogy a román az államnemzet , kisebbsègeknek meg coki ...Meg azt , hogy ők már ezer èvek óta ott vannak, " dáko-román" continuitas elmèlet...Ők a magas rendű, római- latin kultúra, a magyarok az ázsiai-mongol bevándorló migránsok... Az "államnemzetezès " csak a nacionalista útra vezet, különösen egy valóban soknemzetisègű ès kultúrájú országban, mint amilyen a Monarchia volt...

dare 2019.11.03. 21:01:53

Közeleg a 100 éves évfordulója Trianonnak, és sajnos azt kell látni, hogy nagyon fura megemlékezés fog ebből kikerekedni.
mandiner.hu/cikk/20191103_voros_festekkel_ontottek_le_a_siofoki_karolyi_szobrot

Béke?
Nekünk magyaroknak van egy olyan különleges tulajdonságunk, hogy ha a béke, vagy ha a kiegyezés motivál minket, akkor azzal elég szerencsétlenül szoktunk járni.
Szapolyai szövetsége (béke?) a törökkel: az ország két részre szakad
Fráter szövetsége a törökkel: az ország három részre szakad.
A Habsburg abszolutizmus idején Széchenyi törekvése Kossuth ellenében: Bach-korszak.
A neoabszolutizmus idején Deák kiegyezése előbb egy dualizmust (ami jól sült el), majd egy Trianont eredményezett.
Kiugrási kísérlet: nyilas korszak
A várva várt felszabadító hadsereg a nyilas uralom alól: málenkij robot, és 45 évnyi kommunizmus bónuszként.
Esendő szemekkel a nyugatra pillantgatni a szocializmus végóráiban: monopolkapitalizmus

Mi jöhet még? :D
Oké, hogy fel vagyunk készülve mindenre, és annak az ellenkezőjére is, de tényleg mi lenne végre a jó magatartás részünkről?
Mert eddig aki békepárti volt, azt mindig a gyengeség jeleként értelmezték, és kaptunk is olyan békét, hogy a fal adta a másikat enyhítésül.
A békepártiaknak utólag a bukás jutott csak osztályrészül, ezért akik a harciasabb álláspontot képviselték, azoknak a hívei érezhetik azt, hogy nekik van igazuk, a béke a gyengeség jele, aki a békét keresi az elbukik, ezért számukra a béke fogalma az egyenlő a baloldallal, a liberálisokkal, és azon jobboldaliakéval is, akik normalizálni szeretnék a mostani állapotot.
Akik nem keresik a kiegyezést, azok pedig elkerülhetetlenül valami Kim-dinasztiás uralom alá kormányozzák így az országot, ami szintén nem a legjobb forgatókönyv számunkra.
Tehát azért nem lehet termékeny hazafiság a jobboldalon, mert az erre irányuló törekvések sajnos mind egy szálig kudarcba fulladnak.
Jelen esetben egy békepártinak nincs lehetősége a jó döntésre.
Két kurzus van csak, akik a múlt árnyaiból építenek maguknak várakat (kastélyokat) a harchoz.
A baloldal és a jobboldal csak az elmúlt 100 évben annyi sebet kapott, amit képtelenek begyógyítani, és sajnos ezek a sebek a hazafiság rovására mennek.
Két választásunk van, vagy az örömódával átitatott Unió, vagy az Orbán által elképzelt Magyarország.
És akkor most ebben a szituációban kezdjük el keresni a hazafiságot.
Kemény dió ez, túl kemény.

2019.11.03. 21:19:26

egyébként én nem tulajdonítok akkora jelentőséget a rezsim nacionalizmusának. mind a nacionalizmus, mind az etnicizmus csak a propaganda és a szekértábor fenntartás eszközei.
orbánékat csak a közvetlen megszerezhető anyagiak, az üzleti érdekek és azon keresztül az ő belterjes elitépítésük mozgatja.
anyagilag támogatják ők a határon túliakat is a maguk módján. ez elsősorban azt jelenti, hogy ahol másképp nem megy rajtuk keresztül megpróbálnak teret nyerni az üzleti pénzügyi életben. de hát az érdekek faramuci dolgok ám.
magyarhang.org/wp-content/uploads/2019/09/Orban_Danko-696x492.jpg

MEDVE1978 2019.11.03. 21:26:21

Károlyi bizony egy sodródó balfasz volt, aki ráadásul elbizakodottan rossz lóra tett, amikor arra számított, hogy az antant csak azért szeretni fogja, mert egy úriember. A nagyhatalmi érdekek igazából addigra mindent eldöntöttek: Wilson egy közép-európai mikromenedzsmentben nem érdekelt idealista volt, az angolokat inkább a saját gyarmataik érdekelték és nagyon zsíros falatnak tűntek a német exgyarmatok, illetve az Oszmán Birodalom szétesésével megnyíló területek. Innentől igazából Közép-Európában igazából Franciaország játszott, felismerve, hogy hogyan kell az egészet végleg szétverni, nehogy újra a németek segítségére legyen. Clemencau ezt be is biztosította. (Mondjuk részben tévedett, mert Adolfék mégis bevonultak 20 évvel később Párizsba és a térség döntő része segítette őket).

Ebben a környezetben sajnos nagyon kicsi volt a mozgástér és rengeteg az ellenség. A nemzetiségek mind a saját államukat akarták, és nem akartak megegyezni, ezen még a legügyesebb magyar politikus is csak nagyon kicsit tudott volna változtatni. Persze lehet visszagondolva azt mondani, hogy összeránthatta volna a szétesőben lévő hadsereget, nemzeti összefogással többet menthetett volna meg a hazából stb., de ez maximálisan történelmietlen. Anno az emberek kb. 20%-nak volt választójoga. Még a nagy kommunista kísérlet előtt vagyunk, a munkások, cselédek, parasztok millióinak még inkább az lebegett a szemük előtt, hogy legyen választójoguk, a parasztoknak meg földjük. Egy részüknek persze szimpatikusnak hangzott maga a kommunista utópia is. Ezeknek a frontról visszatérő katonáknak inkább a báró / gyáros volt az ellenségképük, mint a román / szlovák / szerb.

Ha valaki egy korban él, ahol valami már viszonylag régen az életében állandó, akkor nem abból indul ki, hogy az pillanatok alatt megváltozhat, összeomolhat. A magyar nemesség és a magyar emberek is abban nőttek fel, hogy a kilencszáz éves Magyar Királyságot tanulták az iskolában. Először önállóan aztán a Monarchia részeként. Valószínűleg soha nem gondolták, hogy az egésznek vége lehet és túl késő volt már, amikor erre rájöttek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.03. 22:12:21

@MEDVE1978:

"Ezeknek a frontról visszatérő katonáknak inkább a báró / gyáros volt az ellenségképük, mint a román / szlovák / szerb."

Ez nagyon úgy hangzik, mint amit a _létezett szocializmusban_ toltak az iskolában történelemórán. Persze attól még lehet igaz, de hasznos lenne, ha tudnál mutatni hivatkozásokat történészek kutatásaira amik ezzel a konklúzióval szolgáltak, kérlek.

kiir 2019.11.04. 13:21:34

@neoteny:
A posztban idézett beszélgetés egy ilyen könyv kapcsán született (ez a második mondatból kiderül):
Hatos Pál: Az elátkozott köztársaság.

Amúgy szemlézhetsz ettől a kutatócsoporttól is:
trianon100.hu/

Egyébként a "báró" és a "gyáros" túlegyszerűsítés, ezért pontatlan is. Inkább úgy mondanám, hogy a parasztkatonák mindenki ellen fordultak, akik a falujukban úrnak számítottak és nem voltak kint a fronton: pap, jegyző, helyben jelentős földbirtokos, sőt a közeli város mint komplett egész. Nagyvárosban ugyane logika mentén a "nadrágos ember" volt a főgonosz. Ennek a halmaznak a részeként a báró és a gyáros is képbe jöhetett, ha az illető katonának a látóhatárán éppen látszottak.

Kétségtelen, hogy a politikai közéletben és a parlamentben volt egy erős ellenérzés a háborúban gazdagodó nagybirtokosok és gyáriparosok ellen. (A hadsereg ellátási igényei ugye leginkább az ő ázsiójukat növelték.) Ezt azonban nem szabad keverni a hazatérő katonákkal, mert a közkatonának megfelelő társadalmi szint nem vett részt a politikai közéletben.

kiir 2019.11.04. 13:29:14

@MEDVE1978:
"Anno az emberek kb. 20%-nak volt választójoga."
Magyarországon az 1910-es választásokon (az 1920-as előtti utolsón) kb. 6%-nak volt választójoga.

chrisred 2019.11.06. 08:34:32

@fuxosbömis (ex kacagányos): Éppen csak rend nem létezett. A hatalomról, ami azt a csőcseléket a frontra küldte, hogy hullahegyeket gyártson belőlük, kiderült, hogy csak egy papírtigris, erő és szervezettség nélkül.

ez is egy vélemény 2019.11.06. 09:24:13

Károlyi ugyanolyan mint a mostani ballibek. Hazafiságról regélnek, Szent István hazájáról, Trianon ellenességről, aztán megcselekszik, amit megkövetel a külföldi érdek.
Semmi változás.

Szent Istvánnak már a szobrát sem vállalják manapság a ballibek, és megakadályozzák a felállítását.

kocsisj 2019.11.06. 09:48:23

@neoteny: Veres Péter: Gyepsor. Akik ilyen körülmények között éltek (az ország kb. fele), biztos, hogy nem a román meg a szlovák parasztban látta az ellenséget.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2019.11.06. 09:57:50

Elsőre azt mondtam volna, hogy top kategóriás címadás. Egy nagyon fontos tévhittel számol le, és nagyon fontos létező problémakört vet fel.

Ugyanakkor másodjára meg az jött be, hogy a címadásban olyan általánosítás van, ami elég irritáló tud lenni, hiszen, nyilván nem a jobboldalnak nincs megfelelő hazafisága, hanem a Fidesznek. A magyar jobboldal, konzervativizmus pedig jóval több, mint a Fidesz, ahogy a liberálisok is túlmutatnak az SzDSz-en, a baloldal pedig több mint az MSZP. De mégsem annyira sértő, hogy a szerző is tagja annak a közösségnek, amivel szemben ezt a kritikát fogalmazza meg, és alighanem a jobbítás szándékával.

Viszont az írás végső soron nem válaszolja meg a saját maga által feltett nagy kérdést, mindössze egyetlen, bár fontos példát hoz.

A fidesz hazafisága és nemzeti politikája egy sittes, idejétmúlt hazafiság, totálisan hibásan áll a nemzet erejét növelni képes európai szövetségi rendszerhez és a gyakorlati nemzet fogalma leredukálódik saját pártklientúrájára, miközben még saját szavazóbázisát is meglopja és jövőjét végső soron feléli. Még akkor is ha a kapitalista gazdasági alkotmányosság megteremtésében ért el néhány igen fontos eredményt. Itt első helyen az számít, h a szigorú költségvetési politika megvédi a gazdasági válságok súlyos társadalmi krízisétől a nemzetet.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.06. 10:02:35

@kocsisj:

Veres Péter 'aktivista' 'szociológus' volt, nem történész vagy nempolitizáló társadalomtudós. Persze ez _önmagában_ nem hitelteleníti a(z írói) megfigyeléseit, de egészséges szkepticizmusra ad okot.

kocsisj 2019.11.06. 13:17:33

@neoteny: Természetesen Veres születésénél fogva sem lehetett teljesen objektív. De Tömörkény, Móra, Szabó Pál vagy akár Kodolányi egyes novellái is jól mutatják az akkori helyzetet. Nem véletlen, hogy az I. Vh. előtt az akkori nagyobb M.o.-ról 4 millió, a '20-as évek végén a már "csonkából" a válság miatt 1,5 millió kivándorolt. Báró Seggfeji vagy vitéz Baszomfalvi biztos nem ment le a kunyhókba az objektív látásmódért, így fogadjuk el az objektív-szubjektív népieket hitelesként. Az utóbbi 50 év egyik legjobb szociográfiája, Moldova: Őrség panasza is döbbenetes dolgokat ír, pedig ott még nem is volt nagyon nagybirtok.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.06. 13:38:13

@kocsisj:

Mit is írtam a hozzászólásomban, amire te reagáltál? "hasznos lenne, ha tudnál mutatni hivatkozásokat történészek kutatásaira amik ezzel a konklúzióval szolgáltak".

Nzoltan 2019.11.06. 13:50:12

@Kage kyōi: “ E, egy Jobbik-Lmp-Momentum tengely, amit csak a Gyurcsány-ellenesség tart össze. ”

Te hol voltál sz elmúlt két évben?

Momentum beelőzte a románokat magyargyűlőletben. 2019.11.06. 15:07:17

"A koncepciós történetszemléleten kívül ráadásul az orbánista jobboldalnak alig van legitimációs eszköze:"

Az adja a legitimációt, hogy védi az országot a magyarországot szétverni, felszámolni akaró külföldről irányított ellenzékkel szemben. A jobbik, mszp dk, momentum, eddig is szélsőségesen magyarellensek voltak, de mostmár nyiltan ki is mondják, hogy nem kellenek határok, nem kell nemzet, meg kell szüntetni az országot, el kell árasztani arabokkal.

chrisred 2019.11.06. 16:22:34

@Momentum beelőzte a románokat magyargyűlőletben.: Az adja a legitimációt, hogy inkább a multik számára olcsó ukrán, vietnami és mexikói munkaerővel árasztják el az országot?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.06. 17:37:24

@chrisred:

Inkább ad legitimációt: dolgos migráncs jó migráncs, a pozitív jogait követelő migráncs meg mihaszna migráncs.

chrisred 2019.11.06. 18:03:42

@neoteny: Mármint a valóságban is létező dolgozó migráns inkább ad legitimációt, mint a jelenleg csak képzeletbeli, pozitív jogait követelő (jelentsen ez bármit is) migráns?

ijontichy 2019.11.06. 18:04:22

@kocsisj: Moldova könyve valóban kiváló mű. Néhány név visszaköszönt belőle nagyanyám meséiből-énekeiből. Ő még 18-al kezdődő évben született (Ferenc Jóska alattvalójaként) és kora ifjúságában volt szerencséje megismerni a summáslét "nagyszerűségét".

@Momentum beelőzte a románokat magyargyűlőletben.: Neked is ajánlom, amit @444/@cívisvárosi (&al)-nak már többször ajánlottam. Nézz körül a neroligarchák üzemeiben, mielőtt "el kell árasztani arabokkal" c. szövegek a (nevezzük így) "ellenzékkel" kapcsolatba hozva szökkenek ki a billentyűzeteden. Igazi, felemelő élményben lesz részed. Piktogram-kommunikáció rulez!

"nem kell nemzet". Ilyet ugyan - egy-két teljesen hibbant-libbantat kivéve - senki nem mondott (na jah, hülye mindenütt akad), de a "...töltsél valamit, ami árt. Píárt!" (Hofi) neked már megártott. Sőt - ha figyelnél a részletekre - én legalább kétszer rajtakaptam a föncsit, hogy nyilvánosság előtt "nemzetek Európájáról" beszélt. Mármint, hogy "mi a nemzetek Európáját akarjuk". Ami igaz is. A nemzetek Európája teljesen OK. A "nemzetállamok Európájának" viszont előbb-utóbb reszeltek (márha jót akar magának Európa). Persze tudja ezt a főnököd is (ezért volt Freud-i az elszólás), csak még egy kis (nagy!) pénzt ki akar sajtolni belőletek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.06. 18:23:05

@chrisred:

"Mármint a valóságban is létező dolgozó migráns inkább ad legitimációt, mint a jelenleg csak képzeletbeli, pozitív jogait követelő (jelentsen ez bármit is) migráns?"

Így van: ld. pl. Kanada esetét, amelyik igen sikeresen menedzseli a nagy volumenű (azt hiszem mostanában is évi negyedmillió) bevándorló fogadását és integrálását.

Ami pedig a pozitív jogokat (és követelésüket) illeti, ld. ezt:

Is Health Care a Human Right?

Saying people have a right to health care is based on a conceptual confusion.

by Trevor Burrus

fee.org/articles/is-health-care-a-human-right/

chrisred 2019.11.06. 18:41:00

@neoteny: Nem hiszem, hogy a kanadai kormány legitimációjáról lenne szó.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.06. 18:47:14

@chrisred:

A dolgozó migráncsok importálása által adott legitimációról volt szó. Erre hoztam példaként Kanadát, mert te "valóságban is létező dolgozó migráns"-okat emlegettél.

Az "a multik számára olcsó ukrán, vietnami és mexikói munkaerővel [el]áraszt[ás]" legitimációt ad az ilyen bevándorláspolitikát folytató kormányzatnak.

Momentum beelőzte a románokat magyargyűlőletben. 2019.11.06. 18:47:40

@ijontichy: Körülnézek, és azt látom, hogy Europába özönlenek az arabok, kapják a bankkártyákat, milliárd euros segélyeket, városokat, országokat foglalnak el. A balliberálisok meg egyszerre tagadják, és üdvözlik segítik az illegális bevándorlást. A momentumos és dk-ás képviselők pedig a határvédőkerítés, és hosszutávon magyarország határainak felszámolásáért tevékenykednek az europai parlamentben.
Eközben Orbánék védik az országot, és a gazdaság sosem látott mértékben nővekszik, erősödik. Ami különösen a 2010-es ÁLLAMCSÖDHÖZ képest mutat atomvillanásnyi kontrasztot.

ijontichy 2019.11.06. 19:12:03

@Momentum beelőzte a románokat magyargyűlőletben.: Körülnézel, és azt szajkózod, amivel a fidesz píárközpont megbízott.
Ja, ha még nem olvastad: Háromésfél államcsődből könnyebben állna fel Mo., mint abból a húszévnyi rombolásból, amit a fideszbolsik a fejekben okoztak. De hát mikor értettek a fideszbolsik az üzlethez?

De legyen neked mondva, akkor legyetek végre bátrak, lépjetek ki az EU-ból, és húzzátok fel a műszaki zárat megint. Május óta rá kellett volna már zizzenni, hogy Európa nem kér az illiberális hablatyból. Ha valamelyik zseni rájönne, hogyan lehet a bunkókat mégis leverni cölöpnek, egész olcsó és szinte kimeríthetetlen alapanyag állna rendelkezésre a határkerítéshez. Szegény Hofi (RIP) felismerte az alapanyag bőségét, csak szerinte nem lehet hatékonyan leverni őket, mert nincs fejük :-).
És plíííz, ne kérjetek pénzt egy haldoklótól (liberális demokrácia)! Szvsz. ez olyan izé egy ekkora nagy és sikeres nemzettől, mint a magyar, nomeg a "hazaáruló" Fekete kellemetlen emlékét idézi :-).

chrisred 2019.11.06. 19:36:33

@neoteny: De minek a világ másik végéig menni, amikor ez a legitimáció helyben is megkapható?

m.magyarnarancs.hu/belpol/tiltakoznak-a-godiek-a-samsung-gyar-ellen-114802

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.06. 19:49:07

@chrisred:

"ez a legitimáció"

És kit érdekel a gödi civilek vergődése?

Brix 2019.11.06. 20:57:08

A kormányt támogató "többsèg" szisztematikus delúzióban szenved, amelyet lassan az egy èvtizede folyó központi , agymosó propaganda mèginkább felerősített....Az emberek a profán, lebutított , egyoldalú , könnyen megèrthető magyarázatokat kapják ès örülnek neki, hogy a világ pont olyan egyszerű , mint ahogy eddig elkèpzeltèk ....Az egyik oldalon az örök ellensègek: a szabadpiaci kapitalizmus- ès\vagy a liberális demokrácia ( hívei) akik el akarják tiporni a nemzetállamokat , másik oldalon meg a nemzetállam "vèdői": akik saját maguknak alakítják ki a kapitalizmus nemzeti szabályait ès a " nem demokráciát "amit tömören irányított -illiberális demokráciának neveznek, mely lènyege , hogy egy szűk , de küldetèstudatos elit megmondja , hogyan kell szervezni a társadalmat a gazdaságot ès megmagyarázza a törtènelmet...Az utóbbi csoport a jobboldali populisták...( A balpopulizmus is hasonló , csak ott más az alapideológia...)
A fő gond csak ott van, hogy a való világ realitasai előbb-utóbb kirúgják a populista rendszerek agyaglábait...
A "migránsmentes " , homogèn , szaporodó , keresztèny nemzetállam csak egy hamis illúzió, amely a soha nem lesz megvalósítható...Egyèbkènt is 70 ève szekularis állam vagyunk...Amióta a homo sapiens lèzetik, mindig a jobb èletfeltèteleket kínáló règiók felè migrált- így tettek a magyarok is -ès tesznek most az afrikai, ázsiai embermilliók is...Csak idő kèrdèse - amikor elèrjük a nyugati átlagot kb. - hogy mikor válunk mi is multikulturális társadalommá...Erre kellene inkább felkèszülni, jól kihasználni ès nem is hamis illúziókba ringatni az embereket..
Gazdasági tèren az a szerencsènk , hogy nagyon közel esünk Bajorországhoz földrajzilag, így amíg fut a nèmet autóiparnak , addig is mi is prosperálgatunk , de az ennyire egyoldalú gazdasági szerkezet mindig jelentős veszèlyeket hordoz...Ehhez jött mèg vagy 40 milliárd euró netto EU forrás 9 -10 èv alatt, egy Marshall- segèly nagyságú pènzügyi szubvenció, ami fenntartotta az országot , de hol van a kiváló oktatásra alapozott önálló, világpiacon versenykèpes kis - ès közèpvállalati szektor? Hol vannak az èsztorszagi high- tech cègekhez hasonló , nemzetközi sikerű vállalkozások, a Prezin kívül? Sehol...A gyenge forinttal egy ideig lehet egyensúlyozgatni, mindig olcsítják az országot , ahelyett hogy hatènyabbá válna a termelès ...Az alapok - sajnos - rohadnak....Az oktatás - egèszsègügy egyre színvonaltalanabb, az alapkèszsègek nèlkül kiszolgáltatott kistelepülèsi társadalom meg az újraszerveződő feudális függősègek rabja...

chrisred 2019.11.06. 21:49:50

@neoteny: Tulajdonképpen senkit. Ez a Samsung és a kormány közös biznisze, másnak nem osztottak lapot, a helyi lakosoknak főleg nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.06. 23:56:26

@chrisred:

"Ez a Samsung és a kormány közös biznisze"

Azé a kormányé, amelyet a gödi lakosok is megválasztottak, nem?

chrisred 2019.11.07. 04:02:02

@neoteny: A kormányét, amelynek a gödi lakosok érdekeit is kellene képviselnie, mondjuk egy koreai cég érdekeivel szemben.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.07. 04:04:34

@chrisred:

"A kormányét, amelynek a gödi lakosok érdekeit is kellene képviselnie"

Nem képviselik? akkor mi a lófaszért választották meg őket a jó gödiek?

chrisred 2019.11.07. 05:16:03

@neoteny: Mert a képviseleti demokrácia szabályai kötik őket.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.07. 05:20:04

@chrisred:

Akkor így jártak.

Nem kellene magukra nézve megkötőnek tekinteni a képviseleti demokrácia szabályait.

Viszont ha annak tekintik, akkor nem panaszkodhatnak amiatt, hogy a szabályok betartásából nekik hátrányaik származnak.

chrisred 2019.11.07. 07:54:11

@neoteny: Vagyis hirdessék ki Göd elszakadását Magyarországtól?

Nem a képviseleti demokrácia szabályainak betartása okozza a gödiek problémáját, hanem pont az, hogy az őket képviselő kormány megsérti a képviseleti demokrácia szabályait, és a helyi polgárok helyett egy idegen multicég érdekeit támogatja.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.07. 09:42:24

@chrisred:

"Nem a képviseleti demokrácia szabályainak betartása okozza a gödiek problémáját"

Akkor mi a lófaszért választották meg az őket nem képviselő kormányt a jó gödiek?

chrisred 2019.11.07. 09:48:16

@neoteny: Érdekes felvetés. Ha mondjuk orvost választasz egy műtéthez, az elrontja a beavatkozást és belehalsz, akkor az a te hibád, mert rosszul választottál?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.07. 09:53:03

@chrisred:

"Ha mondjuk orvost választasz egy műtéthez"

... akkor szerződést kötsz valakivel egy specifikus beavatkozás elvégzésére.

A politikusok választásánál semmi ilyen nem történik: a politikus nem köt szerződést még csak a rá szavazó választókkal sem, hát még az összes polgárral, aki felett _uralkodik_.

"Nem a képviseleti demokrácia szabályainak betartása okozza a gödiek problémáját"

Akkor mi a lófaszért választották meg az őket nem képviselő kormányt a jó gödiek?

chrisred 2019.11.07. 10:26:25

@neoteny: "... akkor szerződést kötsz valakivel egy specifikus beavatkozás elvégzésére."

Semmilyen szerződést nem kell kötni, a biztosítotti jogviszony alapján történik az orvosi beavatkozás. A műtétet végző orvost ugyanúgy a szakmára vonatkozó szabályok kötelezik a beavatkozásnál, mint a közmegbízatást elvállaló politikust a magyar jogrend.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.07. 10:31:57

@chrisred:

"Semmilyen szerződést nem kell kötni"

Ebben biztos vagy? a sebészek munkaszerződés nélkül műtenek, csak úgy brahiból, hogy megmutassák, ők mekkora ászok?

"a közmegbízatást elvállaló politikus"

Miféle közmegbízatás?

"Nem a képviseleti demokrácia szabályainak betartása okozza a gödiek problémáját"

Akkor mi a lófaszért választották meg az őket nem képviselő kormányt a jó gödiek?

chrisred 2019.11.07. 11:28:24

@neoteny: A közalkalmazottak, köztük az orvosok nem a páciensekkel kötnek szerződést, hanem az őket alkalnazó állami intézménnyel. És nem egyes műtéti beavatkozásokra külön, hanem jellemzően határozatlan időtartamú foglalkoztatási jogviszony keretében dolgoznak.

"Miféle közmegbízatás?"

Kormányfő, kormánytag stb.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.07. 11:34:42

@chrisred:

"az orvosok nem a páciensekkel kötnek szerződést"

De szerződésteljesítésként műtenek. A politikusok nem szerződésteljesítésként uralkodnak.

"Kormányfő, kormánytag stb."

Ezek pozíciók az állami (politikai) hierarchiában, nem 'közmegbízatás'.

"Nem a képviseleti demokrácia szabályainak betartása okozza a gödiek problémáját"

Akkor mi a lófaszért választották meg az őket nem képviselő kormányt a jó gödiek?

chrisred 2019.11.07. 12:00:53

@neoteny: Te soha semmilyen szolgálati előremenetellel nem leszel miniszterelnök, ha a parlament nem választ meg. De akkor is megválaszthatnak kormányfőnek, ha az életedben nem dolgoztál az állami hierarchiában, sőt, egyáltalán sehol sem. És kormánytagságra is csak akkor van esélyed, ha a parlament által megválasztott miniszterelnök kinevez.

Ha az orvos a közalkalmazotti jogviszonya alapján dolgozik egy intézményben, az egy dolog, és egy másik, ha egy páciens a szabad orvosválasztás jogával élve őt választja ki műtőorvosnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.07. 12:08:06

@chrisred:

"Te soha semmilyen szolgálati előremenetellel nem leszel miniszterelnök, ha a parlament nem választ meg. De akkor is megválaszthatnak kormányfőnek, ha az életedben nem dolgoztál az állami hierarchiában, sőt, egyáltalán sehol sem. És kormánytagságra is csak akkor van esélyed, ha a parlament által megválasztott miniszterelnök kinevez."

És ebből semmi nem világít rá arra, hogy mi a 'közmegbízatás'.

"Ha az orvos a közalkalmazotti jogviszonya alapján dolgozik egy intézményben, az egy dolog, és egy másik, ha egy páciens a szabad orvosválasztás jogával élve őt választja ki műtőorvosnak."

És ez semmiben nem cáfolja azt, hogy a sebészek szerződésteljesítésként műtenek. A politikusok nem szerződésteljesítésként uralkodnak.

"Nem a képviseleti demokrácia szabályainak betartása okozza a gödiek problémáját"

Akkor mi a lófaszért választották meg az őket nem képviselő kormányt a jó gödiek?

chrisred 2019.11.07. 13:02:46

@neoteny: Elnézést, de nem derült ki számomra, hogy a közmegbízatás fogalmával nem vagy tisztában. A közmegbízatás a nem munkakörrel kapcsolatos megbízásból végzett állami, államigazgatási tevékenységhez kapcsolódó, vagy társadalmi tevékenység ellátása.

"És ez semmiben nem cáfolja azt, hogy a sebészek szerződésteljesítésként műtenek."

Nem cáfolni akartam, csak jeleztem, hogy nincs köze a témához. Mert nem az állami intézmény és az orvos, hanem a páciens és az orvos közötti viszonyról volt szó.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.07. 13:12:05

@chrisred:

"nem derült ki számomra, hogy a közmegbízatás fogalmával nem vagy tisztában"

Te sem.

"nem az állami intézmény és az orvos [...] közötti viszonyról volt szó"

Akkor miért írtad ezt?

"Semmilyen szerződést nem kell kötni, a biztosítotti jogviszony alapján történik az orvosi beavatkozás."

A sebészek szerződésteljesítésként műtenek. A politikusok nem szerződésteljesítésként uralkodnak.

"Nem a képviseleti demokrácia szabályainak betartása okozza a gödiek problémáját"

Akkor mi a lófaszért választották meg az őket nem képviselő kormányt a jó gödiek?

chrisred 2019.11.07. 13:49:49

@neoteny: Mert tényleg nincs szükség a páciens és az orvos között szerződésre.

Így, hogy beismered, hogy tényleg fogalmad sincs arról, mi az a közmegbízatás, nem tartalak alkalmasnak arra, hogy az én hozzáértésemet megítéld.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.07. 13:54:12

@chrisred:

"Mert tényleg nincs szükség a páciens és az orvos között szerződésre."

A páciens úgy fexik be a sebész kése alá, hogy nincs semmiféle szerződéses biztosítéka arra, hogy az orvos nem egy szexváltoztató műtétet végez rajta? Béla elalszik egy új térdízületről álmodva, és felébred Bellaként? Pull the other one.

"fogalmad sincs arról, mi az a közmegbízatás"

Neked sem.

"Nem a képviseleti demokrácia szabályainak betartása okozza a gödiek problémáját"

Akkor mi a lófaszért választották meg az őket nem képviselő kormányt a jó gödiek?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.07. 20:53:46

@chrisred:

Hát így nem haladunk előre, pedig még ott van az igen érdekes kérdés a Samsung és a gödi lakosok vélelmezett érdekkülönbségeiről.

Először is: az összes gödi aki valaha is bármilyen Samsung terméket vásárolt ezzel tényszerűen kinyilvánította a preferenciáját a kérdéses Samsung termék iránt annak árával szemben. Egészen pontosan bármiféle más jószággal szemben, mint amit meg tudott volna vásárolni a Samsung termék áráért. És ez igaz a gödi lakosok által a _jövőben_ vásárolandó Samsung termékekre is. Így hát ezeket az _érdekegyezéseket_ is figyelembe kell venni bármiféle érdekérvényesülések és -sérülések elszámolásánál.

Másodszor: valakik eladták a telkeket a Samsungnak aki azokra üzemet ill. munkásszállót akar építeni. Azzal, hogy a korábbi tulajdonosok eladták ezeket a telkeket, kinyilvánították a preferenciájukat a pénz iránt a telkek birtoklásával szemben. Az eladóknak _hasznuk_ származott (a saját szubjektív megítélésük szerint) a telkek eladásából. Így hát ezeket az _érdekegyezéseket_ is figyelembe kell venni bármiféle érdekérvényesülések és -sérülések elszámolásánál.

Harmadszor: mindazok az anyagok, félkész termékek és (munka)szolgáltatások, amelyeket gödi lakosoktól vásárol meg a Samsung az üzem és a munkásszálló felépítése és -szerelése során hasznot hajt az azokat árusító gödi lakosoknak (már ha elég jó vállalkozók). Így hát ezeket az _érdekegyezéseket_ is figyelembe kell venni bármiféle érdekérvényesülések és -sérülések elszámolásánál.

Negyedszer: ha dolgos ukrán, vietnami meg mexikói migráncsok mennek Gödre dolgozni a Samsung üzemben és élni a Samsunk munkásszállásán, akkor az ő általuk vásárolt mindenféle javakból _valamennyi_ gödi lakosnak haszna fog származni. Így hát ezeket az _érdekegyezéseket_ is figyelembe kell venni bármiféle érdekérvényesülések és -sérülések elszámolásánál.

Azt tudtad, hogy a 'computer' szó eredeti jelentése egy fiatal nő volt, aki egy elektromechanikus számológéppel felszerelve részműveleteket végzett lyukkártyákon lévő adatokon? A Manhattan Project Los Alamos-i verzióinak vezetője a fiatal Richard Feynman volt: és az ő nagy ötlete volt a színes lyukkártyák alkalmazása, amelyek színeit váltogatták rendszeres időközönként, amivel egyfajta alacsony felbontású 'time stamp'-ot ratak a lyukkártya-folyamra, így ha egy hibát találtak valmelyik computer által végzett valamelyik részműveletben, akkor gyorsabban be tudták lőni azt, hogy honnét kezdve kell kidobniuk a már kiszámolt részeredményeket tartalmazó lyukkártyák közül és újracsinálni a számításokat.

ijontichy 2019.11.07. 22:19:22

@neoteny: Off Akit érdekelnek a humán "computer"-ek, nézze meg a "Hidden figures" (A számolás joga) c. filmet.
Katherine Johnson egyébként 2015-ben "Presidential Medal of Freedom" kitüntetést kapott Obamától, és ha jól tévedek már túl van a 100. évén :-)
On

Sir Bates dö Hól 2019.11.10. 11:35:23

Amennyiben valódi jobbos lennék vagy csupán a saját érdekeim figyelembevételével szavaznék, mint a ner által preferált "középosztály" tagja, akkor is nagyon rossz szájízzel szavaznék a fideszre, látva a 13-i sokk után felébredt propaganda minősíthetetlenűl primitív gyűlölködését, pl. troll, köménymag, csörte, civil kör, szabadfogású ner-vazallus, ner-cseléd résztvevőit hallgatva: ha az ún. jobboldal - de ez bármely oldalra igaz! - mellé ez a szellemi holdudvar képes, hajlandó csak felállni, akkor bármennyire is utálnám gyurcsányt, olyan keserű szájízzel tudnék csak ezekre voksolni, hogy ahhoz képest az epe málnaszörp lenne. Szégellném magam, hogy bármilyen közöm van ezekhez a sunyi félművelt parasztokhoz vagy aladárokhoz(©Márai)... a ner a magyar kultúrát, szellemiséget, a jövőt annulálja.
Most valóban aktuálisnak vélem a sorokat: "S a sírt, hol nemzet sűlyed el,/ Népek veszik körűl,/ S az ember millióinak/ Szemében gyászköny űl."
bár a gyászkönnyekben nem vagyok bizonyos...
süti beállítások módosítása