1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.10.23. 11:44 HaFr

Szegény Kövér L. a 60 éves arca mögött egy rugdosódó kisgyerek szellemével küzd

larry_cucumber.jpg

Elemezzük röviden a szimptómákat!

"HA AZT GONDOLJÁK, HOGY TISZTA VÁLASZTÁSOK ZAJLOTTAK MAGYARORSZÁGON NÉHÁNY NAPPAL EZELŐTT, AKKOR TÉVEDNEK"

Mert a Facebook letiltotta a kormánypropagandát, bezzeg nyomta az ellenzékit. Nonszensz, de nem baj. Én irtom a Fidesz-propagandát a saját oldalamon, de az algoritmus még így is felenged néhányat. Imádnék buborékban élni, ami a Zuckerberg-univerzumot illeti, de nem megy. Miért? Mert egyébként az írott sajtó minden öt karakteréből négy Fidesz-kézben van, ez viszont egyenesen vagy idézve óhatatlanul belép az életembe. Az viszont pechük -- amire már a vezér is felkapta a fejét korábban --, hogy arányosan kevesebben olvassák ezeket, egyszerűen mert olvashatatlanok még a szavazótábor számára is. Ócska, hazug propaganda a nagy része. Na de hála az Úrnak, ott vannak még az állami és fideszközeli (ami kb. egy és ugyanaz) rádió és TV-csatornák, hiszen gondolni kell azokra is, akik egyáltalán nem, már nem vagy nem szívesen olvasnak. (Belőlük kerül ki a tábor nagyobb hányada.)

De evidensen Kövér úrnak akkor lennének tiszták a választások, ha előttük éveken át kizárólag Fidesz-propagandát lehetne olvasni és nézni. Már majdnem itt tartunk, de még nem teljesen, ezért "tiszta választások nincsenek". Ne már. Mondja ezt azután, hogy Putyin et. jó tanítványaiként a FB-használat komoly szerepet játszott a legutóbbi ogy-választási győzelmükben. Akkor nem méltatlankodtak.

"A fékek és egyensúlyok rendszere, én nem tudom, önök mit tanulnak, de az egy hülyeség, azt felejtsék el, annak semmi köze se jogállamhoz, se demokráciához (...) az a baj, hogy egyesek komolyan veszik, hogy fékezni kell a demokratikus akaratkinyilvánítás eredményeképpen létrejött kormányt. És úgy gondolják, hogy az a demokrácia, ha a küllők közé állandóan bedugják a botot" -- szólt a bölcs a továbbiakban.

Nos, de van köze, Mester. Igaz, az autokráciákhoz nincs, amivé lettünk. A fékek és egyensúlyok rendszere dívik a civilizációban Japántól Hongkongon át (itt egy terjedelmes vákuum következik, amelyben a rezsimünkkel baráti országok keringenek) az Egyesült Királyságig és az USÁ-ig. Ezek az országok azok, amelyeknek népei a legboldogabbak, a leggazdagabbak és a Kövér-félék által a legelátkozattabbak a Földön (és amelyeknek a pénzére persze ezek a félék számot tartanak és rögtön lila fejjel sikoltozni kezdenek, amint akár apró jele támad annak, hogy ezek -- ti. a hülyék -- nem akarják már ezt a pénzt a NER feneketlen kútjába lapátolni). Az más kérdés, hogy Kövér et. és parlagi barátai megpróbálják a saját Csorna-Pápa-Felcsút tengelyükön (meghosszabbítva Moszkva felé) elhelyezni a "demokratikus akaratnyilvánítást", ami qed -- lásd feljebb -- úgy zajlana, hogy zavartalanul mossák az emberek agyát, lopják a pénzét és közben sátoros ünnepeken foghíjas hallgatóság előtt morbid butaságokat öltöztetnek fel örök bölcsességekké. Well, nem megy. Ami morbid butaság, az a 60 éves csüngő bajusz alól is az. Sőt. Viszont Orbán egy zseni, mondta a bajusz.

Nincs nagy gusztusom folytatni a narratíva zsigerelését -- voltak itt még: az épp tömegmészárlást és a területeik orosz-török alávetését elszenvedő kurdok acélos, nemzeti érdekű verbális gleichschaltolása, a bélflóra és a világ elhülyülése közötti összefüggés perceptív leleplezése, "szerencsétlen, beteg Hadházy", a Fidesz (eme "ösztönösen zseniálissá alakult képződmény", ah!) saját infinitezimális (eltörpülő) felelőssége a közélet eldurvulásáért, az okostelefon mint tömegpusztító fegyver meg ami a csövön kifér.

Kövér et. fellépései a nemzetközileg is értelmezhető standup műfaj egyik sajátos, újszerű rétegét jelentik -- hadd legyek megközelítően pontos -- Pepe Grillo, az elhalt George Carlin, sokak hőse, Larry, az uborka és egy tanyasi pulyka egybegyúrásából. Minden alkalomra tartogat a maga spektrumán belül meglepetést, instant success story, a rekeszizom kíméletlen próbája. Önnön magának előbb saját kezű elhelyezése a haza bölcseinek szűk csarnokában, majd a gondolatainak nagy nyilvánosság előtt történő szervezett ápolására tett megismétlődő kísérletek így együtt hű tükre szeretett hazánk öngyilkos ösztöneinek. Kövér et. keveset ért a való világból, semmit nem ad hozzá a jobb élethez, népének csak a kárára van. 

301 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8415254188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mostly Harmless 2019.10.23. 12:51:39

Egyszerűbb és őszintébb lenne csak simán K. Lászlóként hivatkozni rá.

miért 2019.10.23. 13:24:23

Szerencsétlen kövér-elvtárs! Ezt hallotta anno' az mszmp taggyűléseken, a párttitkár papától, a vöröskatona nagypapától! Csak ezek a sémák vannak! Saját gondolatai nem terjednek túl a családi budi ajtaján.

Brix 2019.10.23. 19:12:06

Az orbáni rendszer önmaga paródiájává vált , olyan dolgokkal vádolják az ellenfeleiket - ahogy kommunista\ fasiszta szellemi elődeik tettèk egykor- amelyeket ők maguk követtek el, pl: választási csalások. Kövèr Laca azt sem tudja, hogy a fèkek ès ellensúlyok rendszere, minden polgári demokrácia jellemzője. Locke ès Montesquieu államelmèletèből eredeztethető, amely szerint a polgári demokrácia , a hatalommegosztáson , a klasszikus hatalmi ágak, a vègrehajtó- , a törvènyhozó- és bírói hatalom szètválasztásán alapulnak...Kövèr nem fogja fel, hogy a hatalmi ágak szètválasztására azèrt van szüksèg , hogy a különböző hatalmi ágak egyensúlyi -ellenőrző szerepet gyakoroljanak egymásra , de különösen a politikai termèszetű hatalomra, azaz: megakadályozzák , hogy egy türannisz- szerű politikai rendszer jöjjön lètre ,a nèpnek szóló " színjátèk" - a propaganda segítsègèvel...A modern alkotmányos demokrácia -vagy nevezzük liberális demokráciának - a KORLÁTOS hatalomról szól, ès nem arról , hogy a vèlt vagy valós többsèg birtokában leuralják a társadalmat , ahogy Orbánèk tettèk...

2019.10.23. 19:51:30

@Brix:
ne viccelj már. a hatalmi ágak 2010 előtt se voltak szétválasztva. az egykamarás parlament választja a főbírót és az alkotmánybíróság tagjait (azaz az igazságszolgáltatás nem független a törvényhozástól) és a kormányfőt (azaz a végrehajtó hatalom sem független a törvényhozástól, magyarország egységállam, nincsenek független törvényhatóságok). a hatalmi ágak 1990-ben sem lettek szétválasztva. magyarország lényegét tekintve ugyanúgy működik, mint az mdf-szdsz, mszp-szdsz és az mszp-szdsz-mdf paktumok idején. csak most a fidesznek nem kell koalíciós partnereivel túl sokat egyezkedni. a hatalmi harcok a párton belül, annak másodvonalban zajlanak (lásd győr) és nem pártok között. ez nyugati mércével egy illiberális vezérelvű demokrácia. ilyen világra szavaz 60% vidéken. ezt tartja jelenleg célravezetőnek. és budapesten 40%.

2019.10.23. 20:03:26

@Brix:
és nincs közvetlen államfőválasztás se. ez az szdsz politikájának köszönhető. saját emberüket betolják a hatalomba, aki a saját lányát nevezte ki külügyminiszternek. a göncz klán "liberális" volt állítólag. 1990 után nagyrészt egy belterjes társaság uralkodott, az szdsz részese volt három paktumnak. ezeknek volt részese a fidesz. ezek mentek egymásnak.

2019.10.23. 20:04:14

@Brix:
ezeknek NEM* volt részese a fidesz. így alakul ki ez a hatalmi játszma.

Brix 2019.10.23. 20:49:56

@cívisvárosi: Pont az a problèma amit leírtál: nem èrvènyesül az egymástól független hatalmi ágak szètválasztása, ès ebben rèsze van az SZDSZ- nek is , a közvetlen elnökválasztás megtorpedózásával anno, ettől függetlenül : a Fidesznek nem kellett volna teleerőszakolni az Alkotmánybíróságot saját embereivel majd kiherèlni ennek az intèzmmènynek a hatasköreit, majd a nèpszavazast - mint a közvetlen demokrácia - gyakorlas intèzmènyènek gyakorlását is megnehezítettèk...Harmadrèszt, köztársasági elnöknek , legfőbb ügyèsznek, OBH- elnöknek , ASZ - elnöknek mind hithű parkatonákat jelöltek\ választottak, köztiszteletben álló (legalább a függetlensèg látszatára adó ) emberek helyett ... Az illiberâlis demokrácia, vagy vezèr demokrácia , a vidèki suttyó parasztok rendszere, meg az utcán masírozó nacikè, akik rettegnek a szabadságtól...Budapest már választott ès elutasította az orbáni autoriter rendszert! Ahogy vidèki városok jelentős rèszèben is repedezik a NER...

Brix 2019.10.23. 21:06:08

Obánèk most " sakkot" kaptak, hiszen nemcsak Budapestet vesztettèk el, ès komoly repedèsek keletkeztek a NER falán , hanem nemzetközi szinten is egyre inkább elszigetelődnek..A török agresszió melletti kiállás , egyben 56' szellemènek elárulása, az iszlamista, fasiszta erőszak nyíltszíni támogatása ,mindenkinek nyilvánvalóvá tette a rendszer valódi termèszetèt...Messze nem egy bátor nemzeti radikális , jobbos politikáról van szó, mint pl Salvinièk, akik vehemensen kiálltak az elnyomó, tömeggyilkos, török politika ellen, hanem egy talpnyaló , a baráti hatalmak èrdekeit elvtelenül kiszolgáló , a nemzeti èrdekeket eláruló , erkölcsileg diszkreditálódott , fasizálódó rendszer van kialakulóban ..Orbán ma nem beszèlt a nemzeti ünnepen a csak hívei körèben...Az általa èletrehívott nácik viszont Budapest utcáin masíroztak, miközben az ellenzèk bèkèsen ünnepelt ( volna..)

2019.10.23. 21:44:41

hsz a la @cívisvárosi:
kövér lászló legalább magyar. minden ízében magyar. csak rá kell nézni. sugárzóan árad belőle a szkíta-magyar identitás. a poszt szerzője mitől magyar? ( xD )

chrisred 2019.10.24. 05:19:22

@cívisvárosi: A Fidesz ugyanúgy benne volt az 1990. évi népszavazás negligálásában, mint a többi kerekasztalos, tehát ők is részesei annak, hogy nincs közvetlen elnökválasztás.

chrisred 2019.10.24. 05:28:54

Most képzeljük el, ha a francia parlament elnöke 1920-ban ezt mondja, miközben a Trianon nevű kastélyban éppen békeszerződés aláírására készülnek: "Csak az a kérdés, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy a politikában lehetnek-e Franciaországnak érzelmei, és ezen keresztül az erkölcsi érzéke szerint menni, vagy pedig pontosan, hideg fejjel, és adott esetben könyörtelenül kell definiálni a francia érdeket" és "Egyébként sajnáljuk, ami a magyarokkal történik, meg sokmindenki mást is sajnálunk még a világon, akinek még annyi sem jutott, mint nekünk a történelemben".

2019.10.24. 09:59:07

@chrisred:
na de a köznép azt gondolja, hogy ezt nem párizsban akarták így. vagy nem kizárólag párizsban. hanem a nemzetközi szabadkőművesség, a globális pénzhatalom. magyarországon megmaradtak a páholyiratok. és egy évszázada ott vannak a levéltárban, mert a horthyfasiszták lefoglalták. kádár rendszerben katalogizálták. csak az országos levéltárba ez ügyben nem ment be senki se a legutóbbi időkig. a széljobbos körökben a családi hagyomány része volt trianon. a kommunisták és a hozzájuk kapcsolódó liberális pénzhatalmi körök akarták felszámolni a félfeudális magyar királyságot. túl azon, hogy a monarchia szétdarabolásának külsői okai voltak. a magyar királyság összeomlasztásának elsdőlegesen belső okai voltak. és ezt egyre inkább történészi alapossággal igazolják. ami a 20. századi magyar marxista történetírást erősen árnyalja. csak te ezzel nem vagy tisztába. mert olyan nagy a sajtószabadság, hogy ezek a hírek évtized alatt sem érnek el hozzád.

2019.10.24. 10:12:04

@chrisred:
a magyar páholyiratokból lehet tudni, hogy a jakobinusok "jákobinusok" voltak. és magyarországon az legitimálja a nemesség kiirtását. a gulágot. mert az elkövetők szintén jákobinusok voltak. és legalább részben trianon elkövetői is. a kocsmában régóta jakubovics ozsiásoznak. csak erre azt mondták, hogy ez egy konteó. mert ezt csak a horthyfasiszta családok emlékezetében létezett. azokat meg ugye brutális módon megalázták a kommunisták és különösen liberálisok. orbán egy ügyes hatalomtechnikus. kiegyezett az egyik zsidó hitközséggel. képviseli izrael érdekeit. az antiszemitizmussal szemben zéró tolerenciát hirdetett. nagyon helyesen egyébként. a mainstream médiában a saját embereit sem engedte jákob péterezni. adminisztratív eszközökkel felszámolta a jobbikot. csak borkaival nem számoltak.

illetve ez azért nem teljesen borkai ügy. mert a fidesznek sose volt a fővárosban többsége. a brutális módon ellenérdekelt családok a világnézeti különbségeket félre téve összefogtak. ha az orbánisták győznek, akkor a kommunisták és a liberálisok történelemhamisítók, a magyar kulturtörténet alávaló alakjaivá válnak a finnugrizmussal, mint ideológiával. ez egy modern kori vallásháború az akadémikus bölcselettel szemben. a régi elit szétveri a komcsi, libsi söpredéket. ez a szélsőjobbos beállítás. a szélbalos az, hogy elsöprik ezt a fasiszta rezsimet. csak te ebből nem értesz semmit, mert az indexet olvasod és nem beszélgetsz széljobberekkel.

chrisred 2019.10.24. 10:50:01

@cívisvárosi: Köznép erről semmit sem gondol, valakiknek érdekében áll elhitetni vele, és elegendő hatalma, hogy ezt széles körben terjessze. A Habsburg Birodalomban majd a Monarchiában a szabadkőművesség elitista hobbi volt, a magyar tagok között az ősi főnemesi családok szinte mindegyike megtalálható. Elég valószínűtlen, hogy a saját kírtásukon ügyködtek.

Moin Moin 2019.10.24. 11:06:07

@cívisvárosi: Kérjük, panaszaival mielőbb keresse fel a területileg illetékes pszichiátriai szakrendelést!

(Ezt már egyszer 444-korodban is javasoltam. Nem mentél el. A vége az lesz, hogy egyszer elvisznek!)

2019.10.24. 11:29:48

@Moin Moin:
. . . a tudjukkik.
(természetesen.)

2019.10.24. 12:29:17

@Moin Moin:
felteszem szerinted nem léteztek szabadkőművesek. de az országos levéltárban megmaradtak a magyarországi páholyiratok. a magyarországi symbolikus nagypáholy 1886-1920 közötti működéséről 20-25 iratfolyóméternyi anyag áll rendelkezésre. szabadkőműves alkotmány, szertartáskönyvek, szövetségi tanács üléseinek jegyzőkönyvei, meghívók, tagsági iratok, pénztárkönyv, éves jelentések magyarul és németül.

2019.10.24. 12:58:21

@chrisred:
sajnovics olyasmiket állított, hogy finn karélia = kar-jel-ia. ami nagyjából olyasmi, mint stockholm = istók-halma. (ami inkább tuskó-halom. nem olyan rossz fordítás.) és 150 szó esetén talált hasonlóságot. nem sajnovics-ot támadják, hanem a finnugristákat. nem az a kérdés, hogy a magyar és a finnugor nyelvek rokonok-e. hanem az, hogy ezeknek és csak ezeknek a nyelveknek volt-e közös őse.

2019.10.24. 13:08:27

@chrisred:
sajnovicsot is a császári udvar bízta meg.

a magyar tudományos akadémiát széchenyi elsődlegesen a magyar nyelv "kiművelésére" alapította. maga kérte ki pannonhalmi apátságból czuczor gergelyt azért, hogy elkészítse a magyar nyelv szótárát. és a reformkori értelmiség abból indult ki, hogy a magyar nyelv eredetében ősi. ami egy tautológia. nem tudjuk, hogy pontosan honnan ered. feltételezzük, hogy ez az nyelv meglehetősen régi. és reformkorban keresik a rokonságot a különféle nyelvekkel. a finnel is. nem a finnugor rokonság elmélet a problémás. hanem az, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű. és nem török. de a reformkorban nem állították azt se, hogy török eredetű.

2019.10.24. 13:26:07

@Moin Moin:
a szabadkőművességnek volt társadalmi vonalata, hazafias vonulata és magyarellenes vonulata is. van egy magyargyűlölő társaság ők a "baloldali" "liberálisok". az új "baloldal" elutasítja a keresztényszocializmust, keresztényellenes. ők komcsik. ők szemben állnak a nemzeti liberalizmussal, amit kossuth képviselt (aki szabadkőműves volt, de nacionalista). ők a "libsik". és nekik asszisztálnak a "konzik", vagy legalábbis egy részük. akik az első orbán kormányban még nagy számban tanácsadók voltak. felelős értelmiség. és velük szemben agitál kövér. mondván, hogy ez egy hazaáruló söpredék.

nem vagyok se fideszes, se fidesz ellenes. azt gondolom, hogy akadémikus bölcselet reformokra szorul. a történelemszemlélet, a nyelvelmélet a magyar hagyományoktól idegen. béndek péter és társaik (az "európai" értelemben vett konzervatívokok) azt mondják, hogy persze, mert az egy elavault, rossz dolog. de ez esetben vagy nem-konzervatívok vagy nem-magyarok. ha valaki szerint a magyar hagyományt a kukába kell vetni, akkor nem nagyon lehet magyar. magyar konzervatív semmi esetre sem lehet.

Moin Moin 2019.10.24. 14:00:55

@cívisvárosi: Mars a diliházba!

(A többieknek: ez az ökör vajon "magyar nemzeti tableten" pögyögi be az őrültségeit ide, amiben Demeter Szilárd fejlesztette és Mészáros Lőrinc üzemében gyártott lobogógatyáa magyar nemzeti processzor van? Lófaszt: ez a szarházi minden belegondolás nélkül használja azt a világot, amit "magyarellenesnek" kiabál itt. Ezek mind futóbolondok...)

(Ja, Péter: azt írod a posztban, hogy "irtom a Fidesz-propagandát a saját oldalamon" - akkor ez az alak hogy-hogy még idekommentezgethet?!)

2019.10.24. 15:35:34

@Moin Moin: "Ezek mind futóbolondok"...

hát igen. ezzel kapcsolatban is akartam vitatni a wass alberten a szabó dezső említését; még ha őt is annak tekintjük, de senki a futóbolondok táborából ezt az állítást nem látta annyira tisztán, mint ő maga.
benne egyedül több önreflexióra való hajlam volt, ami a nemzeti radikális politizálást illette, mint a mai egész nemzeti oldalnak. más kérdés, hogy magára kevéssé vonatkoztatta. szal ő volt a kivétel, aki szintén nem volt kivétel.

2019.10.24. 15:37:27

@Moin Moin:
a debreceni haladás páholyt 1875-ben alapították skót rítus szerint. és elég pontosan lehet tudni, hogy milyen szerepet játszottak. kik voltak hazafiasak, kik voltak szociálisan érzékenyek és kik voltak többségi magyarellenesek. a magyarországi nagypáholyok működése nemcsak a magyar történelmet érinti, hanem bajorország történetét és franciaország történelmét. európa kultúrtörténetét. idejöttek német bölcsészek, hogy a holokauszt aktáit vegyük elő. mert magyarország nem nézett szembe a történelmével. vegyük elő az aktákat. mit képviselt a magyar nemes kölcsey polgármester és a wermacht tisztjei. ezt éppen németország feszegetik. mert egyesek elhitték a libsik azob a szövegeit, hogy a magyar jobbágyparasztok. a többi komcsi történész magyargyűlöletét. ha a nyugat ezt ezt ennyire fontosnak tartja, hogy nézzünk szembe a múlttal, akkor szembesítjük őket.

2019.10.24. 15:57:41

@Moin Moin:
és ugyenaz a fidesz rendszerszintű korrupcióról. vizsgálják ki. felőlem. de nem sok autógyár marad bajorországban. átrendeződnének a tulajdonviszonyok. jönnek ez a nem néztek még szembe. németország gazdasági és kulturális válságot szeretne, akkor német "szociáldemokratákat" a szövetségi kormányba. német-római birodalom és nácinémetország szerepét szeretnék feszegetni. merkel szerepét, a német gyáriparosok viszonyát a fidesszel. felőlem tegyék. engem az se zavar ha budapesten azt mondják, hogy ilyen idióták. csak akiket innen a honvédtemetőből kiástak és elvitték őket budaörsre, azok szerinted kik voltak. a budaörsi szdsz szeretné ezeket politikai napirendre tűzni. mert azok a parasztok. a parasztok?

2019.10.24. 16:17:58

@Moin Moin:
a wermacht tisztjei közé beépült magyar jobbágyok. felőlem ezeket szedjük elő. idejön az amerikai követ. és mondják, hogy itt állt a nagy zsinangóga. szétlőtték. és azt mondja, hogy ó. azok a németek. (vendégül látjuk őket. ezért nem mondjuk, hogy az amerikaiak). jön a német. bmw vezér. azóta már fővezér. de szép ólomüveg. ő heidelbergi. és ez wittenberg. biztos régi. rekonstrukció. mert biztos a kommunisták. (vendégük látjuk őket. és nem mondjuk el, hogy a német megszállás idején lőtték szét). vendégül látjuk őket. az oroszokat. senki sem putyin pincsi. azokat a cári orosz katonákat, akik a magyar szabadság ellenében harcoltak és errefelé elestek ugyanúgy, nekik is épült a mauzóleum, ahogyan a magyar honvédeknek. csak a magyar szabadság még kap egy külön emlékművet. ide jön a tajvani. főzicskéznek a partin. kiírják, hogy tajvani étel. kínai nagykövetségi tiltakozik, hogy az kínai köztársaság. vendégül látjuk őket. és ha van kölcsönös előnyös üzlet, akkor arról lehet tárgyalni.

és jönnek a "baloldali" "liberálisok", hogy nézzünk szembe a múlttal. rendben. jön a brit nagykövet és ha előáll azzal, hogy dúl a fasizmus, akkor majd elmagyarázzuk, hogy ki támogatta magyarország német megszállását. amikor szálasi lövöldözött pesten, akkor errefelé az ideiglenes nemzetgyűlésben volt és a szovjetek is elmagyarázták, hogy is volt ez a szövetségesekkel. ha a brit nagykövet szerint dúl a fasizmus és szeretne erről nagyon pontos képet kapni, akkor kaphat. európa egysége érdekében ezt talán jobb lenne nem ezt feszegetni. ha ennyire fontos, hogy mi történt, akkor szedjük elő.

2019.10.24. 16:47:42

@Moin Moin:
és ugyanez a nyelvelmélettel. nem-magyarok találták ki a finnugrizmust. nem értették pontosan a magyart. a rokonság fennáll, de ez nem eredet. ez mind azt szolgálja, hogy ne legyen ebből balhé. de ti köpködtök mindent. ez a sztori is dokumentált. elég sokan elég jól ismerik. és mi ugye magyarok vagyunk. szóval mi értjük a nyelvünket. nádasdy professzortól tanultunk, hanem az édesanyánktól, nagyanyáink gügyögéséből értettük meg. nem a magyar tudományos akadémiától. diszkréten el lehet kenni, hogy rokonság, nem eredet. és nem-magyarok. ha ez nem jó, akkor majd részleteiben kifejtik. vagy értem persze, hogy vissza 2010 elé. az is nyerhet. ez esetben majd utána. ez az évtized annak tisztázása, hogy kompromisszum nem lehet.

screpes 2019.10.24. 17:19:00

@Moin Moin:
Két és fél évvel ezelőtt az EU hatezer (!) laptopot adott az on line kultura megtámogatására, amit elmaradott térségek elmaradott idősei kaphatak térítésmentesen.
Hamar nyilvánvaló lett, hogy épp azok, akik célzottjai ennek az akciónak, nem tudnák használni a gépeket. Az oktatás megszervezése meghaladta a minisztériális szerevek és köztesgazdák képességeit is. ( a szétosztást kiszervezték tárcaközeli vállalkozónak). Egy kamu-ízű budapesti pilot- oktatás volt másfél év múltán, hat-hét budapesti, aligha-rászoruló nyugdíjas részvételével.
Ilyen gépe lehet 444-nek is, mert ő szemmmel láthatóan nem rászoruló, de a "magyar nemzeti tablet" kritériumnak biztos megfelelne...
Tudja valaki esetleg, hol van a "többi" 5999 "magyar" "nemzeti" "tablet"?
----------

2019.10.24. 17:40:26

@screpes:
itt van nálam az egyik ilyen eu-s ingyen laptop, a 200 dolcsis fidesz csekkel, és kapom az utasításokat egyenesen moszkvából. viccelsz?

2019.10.24. 17:43:33

@screpes:
engem az érdekel hogy meddig jut el a kultúrharc. lesz-e lehet-e kompromisszum. és úgy tűnik, hogy elég sokáig. és hogy nem lehet.

Brix 2019.10.24. 19:28:47

@cívisvárosi:" Meddig jut el a kultúrharc..." A megoldás az lehet , hogy a Pannóniai őrgrófság újjáalakul...A Dunántúl ès a főváros- az eredetileg frank\ longobard\ nyugati szláv lakosságú területek- utódaik a mai filoszemiták- kiválnak ès becsatlakoznak a nagy Egyesült Föderális Európaba, ahová mindig is tartoztak...A keleti , eredetileg avar területek , pedig egy másik államot alakítanak ki , az ott èlő jelentős rèszeben kipcsak\ kun \ alan, majd a kèsőbbiekben odatelepült szerb ès oláh eredetű lakossággal ...Debrecen lehetne a főváros...Az ott èlő lakosság pedig ,az etnikai gyökerei okán , csatlakozthatha egy eurázsiai Unióhoz....Az oroszokhoz, vagy a törökökhöz, vagy mindkettőhöz....Majd a "fő " kipcsák, eldönteni , hogy mi az aktuális nemzeti èrdek...
A filoszemita, germán , szláv , zsidó Budapestet meg hagyni kell a fenèbe...Genetikailag kevert nèpessèg, az a fő problèma velük, soha nem lesznek a nemzeti egysègállam nagy hívei, ebből következően a legfőbb törzsi vezetőt sem akarják elfogadni...

2019.10.24. 19:55:22

@Brix:
csakhogy a nyugat-dunántúli kerületek hasonlóan gondolkodnak, mint kelet-magyarországon a tiszai járások. ami engem egy kicsit meglep. de magyarországon a vidék többé-kevésbé egységes. az aktív korúak többsége fideszes, jobbikos, vagy független. a budaörsi szdsz lóg ki és a budapesti mszp. és ami ezek összefonódásából adódik. párbeszéd, dk, és momentum. ennek többsége van a fővárosban. ebből adódik a feszültség.

ricardo 2019.10.24. 20:06:22

Nem kellenek ide fékek és egyensúlyok, Orbán Viktor a törvény.

Brix 2019.10.24. 22:29:56

@cívisvárosi: " az aktív korúak többsége fideszes, jobbikos, vagy független. "

Vagyis nem fideszes az aktív korúak többsége ...A több százezer külföldön dolgozó magyar állampolgárt akkor még nem is számítom, akik többsége szintén ellenzéki beállítottságú... A függetlenek a fidesz politikája ellen vannak a legtöbb esetben, azért függetlenek, mert nem értenek egyet a NER-rendszerrel, csak nem találták meg a pártjukat az aktuális politikai palettán, vagy éppen a pártpolitizálásból van elegük...A Jobbik szimpatizánsai - akik maradtak- elfogadták, hogy az Orbán rendszert csak együtt, ideológiailag távol álló pártokkal lehet legyőzni szövetségben, máshogy nincs rá esély...
Akiknek nem tetszett a Jobbik legutóbbi politikája, azoknak maradt a szélsőjobboldali, fasiszta jellegű Fidesz, vagy az explicit náci MI Hazánk mozgalom...

A politikai frontok most világosabbak mint bármikor:
minden párt az állampárt ellen küzd , kivéve a náci fiókszervezeteket , akik Orbán "neveltjei.." Ők bármikor kivezényelhetők az utcára..

A centrális erőtér megszűnt, Orbán a szélsőjobbra került, a nácik mellé, a másik oldalon a plurális demokrácia , a szabadság és a jogállam hívei (reméljük...)- a feudális jellegű összefonódásokon alapuló, autoriter jellegű rendszer ellenzői/ellenségei...(Persze, ott sem makulátlan mindenki, de sok választás nincs, mint az összefogás...) Orbán jelölte ki ezt az utat...

A polgároknak lehet választani, hogy a nemzet erőforrásit totálisan leuraló fidesz- közeli nagytőkések korrupt kizsákmányoló rendszerét, vagy egy teljesen másik világot próbálunk: a pártok egyenlő versenyén , a közmegegyezésen, a megbékélésen és a korlátos hatalmon alapuló, plurális demokratikus politikai rendszert választjuk...Nincs más lehetőség , mint megpróbálni egy másik utat, mert az elmúlt 10 év sok szempontból zsákutca és erkölcsi züllés lett, ráadásul a köztársaságot is felszámolták...Ott vagyunk ahonnan elindultunk: az egypártrendszerben , a korlátozott demokráciában ( vagy nem demokráciában...) ahol egy bűnöző elit rabja a társadalom...

2022-ben ez lesz a tét!

chrisred 2019.10.25. 01:56:43

@cívisvárosi: Az Istókhalma meg a Kardhágó és a többi ilyen frappáns megoldás nem Sajnovics, hanem egy Horvát István nevű botcsinálta nyelvész találmánya, aki azt állitotta, hogy minden nyelv a magyarból ered - különben a finnugor nyelvelmélet támadója, és a szkíta származás híve volt. Stockholm elnevezésének egyébként semmi köze nincs sem a lapp, sem egyéb finnugor nyelvhez.

chrisred 2019.10.25. 01:58:55

@cívisvárosi: Sajnovics nem nyelvész volt, hanem csillagász, és az északi expedícióra a norvég és a dán udvartól kapott megbízást.

Mickey Pearce 2019.10.25. 02:51:17

@screpes: Nem tudom hova lettek a tabletek, de az idős Dr. apósékat a lányuk és az informatikus unokájuk 10 év alatt sem tudta megtanítani a beszerzett számítógép normális használatára, pedig Dr. apósnak kellett volna a munkájához is. Vannak nehéz ügyek :)

2019.10.25. 08:16:50

@chrisred:
sajnovics szerint karélia: kar-jel-ia.

2019.10.25. 08:17:43

@chrisred:
ha horvát istván botcsinálta nyelvész, akkor sajnovics miért nem az?

2019.10.25. 08:20:49

@Brix:
ha valaki független, akkor nem áll a fidesz mellett, de nincs a fidesz ellen. aki azt mondja, hogy orbán "náci", az orbánellenesek pedig "a" demokraták nem független, hanem hülye.

2019.10.25. 09:11:52

@chrisred:
stockholm szóban a holm az halom. halak halomra halnak, hullanak, a hálóban a hullámtérben.
2019.10.24. ez egy tegnapi kisfilm tógazdaságról.
video2.dehir.hu/1024_lehalaszas_mix.mp4
a tengerben ugyanezt a hullámteret tuskókkal kerítik el. és az is hangutánzó: stk-stk-stk. így verik le a tuskót ebből lesz a stég, vagy darabolják a fát. ebből lesz a stück. az olaszok kiöntik gipszból: stukkó.

a stockholm nyelvi-kulturális értelemben is rokona a magyarnak. a császári németek azt mondták, hogy azt már nem. a magyar nem őriz semmiféle ősiséget. az ugyanis eredetében nem török, hanem finn. és a szabadságharc leverése után félre söpörték a reformkori értelmiséget. szabadkőművességnek volt egy hazafias vonala a császáriak ellen. aminek ugye kossuth is tagja volt. és ebbe a mozgalomba léptek be a polgári radikálisok, akiknek egy része kifejezetten magyarellenes volt. ők a magyarország feldarabolását, felszámolását akarták elérni. és részben el is érték.

2019.10.25. 10:29:14

@ricardo:
az o1g koalíciót ki vagy mi kontrollálná? az alkotmánybírák, akiket kineveznek. a "ner" valójában egy politikai termék. 2010 közjogi értelemben nem jelentett rendszerváltást.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.25. 11:35:19

@cívisvárosi:

"ha valaki független, akkor nem áll a fidesz mellett, de nincs a fidesz ellen."

Csak épp' te legalább 7.2 tonna színaranyért nem vagy a Fidesz ellen.

2019.10.25. 12:36:57

@neoteny:
plusz a 200 dolcsi, azt ne feledd.

2019.10.25. 12:42:51

@ricardo:
egy mai hír. holnap nyíló kiállításról.
www.modemart.hu/wp-content/uploads/2019/10/72687653_3281001768638801_5049103492354932736_o.jpg
video2.dehir.hu/1024_newton_privat_kiallitas_JAV_mix.mp4
ilyet szeretnél közpénzből, akkor szavazz a fideszre. 45 fotó biztosítási értéke meghaladja a 140 millió forintot.

2019.10.25. 12:53:56

@ricardo:
a tengeren túlról 50-es, 60-as, 70-es évek amerikája a kulturális mintaadó.

Divatfotók, aktok és portrék. Három olyan terület ami központi szerepet kapott a világhírű Helmut Newton fotóművész munkásságában . A Privát című kiállítás anyagát ma kezdték kicsomagolni a Modemben és szombattól látogatható.

és ez is kövér lászló pártja. errefelé az aktív korúak közül aki kicsit is értelmes szinte mind kövér lacára szavaz, vagy senkire se.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.25. 14:53:31

@cívisvárosi:

"aki kicsit is értelmes szinte mind kövér lacára szavaz, vagy senkire se"

Erre mondja az angol, hogy "that's laying it on pretty thick".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.25. 15:13:34

@cívisvárosi:

"a tengeren túlról 50-es, 60-as, 70-es évek amerikája a kulturális mintaadó."

Korábbról:

In the late 19th century, large cities in the United States — Boston, Chicago, Cleveland, Kansas City, New York City, Philadelphia, St. Louis — were accused of using political machines.[6] During this time "cities experienced rapid growth under inefficient government".[6] Each city's machine lived under a hierarchical system with a "boss" who held the allegiance of local business leaders, elected officials and their appointees, and who knew the proverbial buttons to push to get things done. Benefits and problems both resulted from the rule of political machines.[7][8]

This system of political control — known as "bossism" — emerged particularly in the Gilded Age. A single powerful figure (the boss) was at the center and was bound together to a complex organization of lesser figures (the political machine) by reciprocity in promoting financial and social self-interest. One of the most infamous of these political machines was Tammany Hall, the Democratic Party machine that played a major role in controlling New York City and New York politics and helping immigrants, most notably the Irish, rise up in American politics from the 1790s to the 1960s. From 1872, Tammany had an Irish "boss". However, Tammany Hall also served as an engine for graft and political corruption, perhaps most notoriously under William M. "Boss" Tweed in the mid-19th century. Other historians note that Tammany Hall, although widely known, was probably not the most wicked, instead referring to the Republican party machine in Philadelphia.[9]

Lord Bryce describes these political bosses saying:

An army led by a council seldom conquers: It must have a commander-in-chief, who settles disputes, decides in emergencies, inspires fear or attachment. The head of the Ring is such a commander. He dispenses places, rewards the loyal, punishes the mutinous, concocts schemes, negotiates treaties. He generally avoids publicity, preferring the substance to the pomp of power, and is all the more dangerous because he sits, like a spider, hidden in the midst of his web. He is a Boss.[10]

When asked if he was a boss, James Pendergast said simply,

I've been called a boss. All there is to it is having friends, doing things for people, and then later on they'll do things for you... You can't coerce people into doing things for you — you can't make them vote for you. I never coerced anybody in my life. Wherever you see a man bulldozing anybody he don't last long.[6]

Theodore Roosevelt, before he became president in 1901, was deeply involved in New York City politics. He explains how the machine worked:

The organization of a party in our city is really much like that of an army. There is one great central boss, assisted by some trusted and able lieutenants; these communicate with the different district bosses, whom they alternately bully and assist. The district boss in turn has a number of half-subordinates, half-allies, under him; these latter choose the captains of the election districts, etc., and come into contact with the common heelers.[11]

en.wikipedia.org/wiki/Political_machine

2019.10.25. 15:29:00

@neoteny:
ha valaki aktív korú, kicsit is értelmes és pártot választ, akkor mégis kire szavazzon.

jönnek a nácik ezért össze kell fogni a jobbikkal. jönnek a komcsik ezért össze kell fogni az mszp-vel és a dk-val. orbán apja, kövér apja az apparátusban voltak. apák-fiúk. ezért ezeknek össze kell fogni a momentummal. erre szavazzon valaki? és fővárosban azt mondják, hogy igen. ez kap többséget. errefelé nem.

2019.10.25. 16:16:10

@neoteny:
tehát nem arról van szó, hogy mindenki fideszes, hanem az aktív korú fideszes vagy valóban független (sem nem fideszes, sem nem fidesz-ellenes). például ma a debreceni egyetem és a magyar urbanisztikai társaság (mut) kötött megállapodást. angol nyelven tartottak előadást. és külföldi diákok is érdeklődtek.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/urbanisztika.jpg
bárki a mut tagja lehet aki megfizeti az éves 10 ezer forintos tagdíjat és feltölti szakmai önéletrajzát.
www.mut.hu/
ez egy szakmai szervezet és ehhez kapcsolódhatnak helyi egyesületek. valaki nem építész, de érdeklődik az építeszet iránt.

ki kontrollálja orbánt? a lábszagú parasztozó, falusiazó "urbánusok", vagy olyan szakmai szervezet, ahhoz kapcsolódó helyi egyesületekkel, mint a magyar urbanisztikai társaság. értem, hogy nem ez a nyugati típusú fejlődés. mert amerikában nem így van. és?

2019.10.25. 16:36:38

@neoteny:
az országos nyilvánosságot mi biztosítja? a soros alapítvány, az ngo-k? vagy mondjuk az informatikai vállalkozások szövetsége, aki a .hu csúcsszintű domain tulajdonosa. a kormánypárt megveszi az index-et. az ivsz feltelepít egy szabad szavas keresőt és vannak aktuális keresőszavak, azzal kapcsolatban különféle vélemények, és valamiféle pagerank. és legyen ez az index.hu. de ezek számítsanak nagy nyilvánosságnak. ne lehessen brutális módon sértegetni, vagy megalázni politikusokat se, vagy mondjuk a komment csatornában lehessen. ezt döntsük el. nem a uj péter, bajnai, spéder és simicska tulajdonolta index "a" "szabad sajtó". "a" civilek. hanem egy szakmai szervezet létrehozza az infrastruktúrát. hírek mellé elhelyezett hirdetésekből fenntart egy portált közösségi jelleggel.

és ha azon túl orbán viktor megveszi az rtl-t is, akkor vegye meg. vagy helyébe teszi a kevéssé kormányellenes bajor sat1 csoportot, akkor ültesse helyébe. nem szarozós kormányellenes média kellene, mert az underground, hanem valódi függetlenek. véleményem szerint. csak észak-amerikában nem így van. nyugat-európában se. és?

screpes 2019.10.25. 16:52:19

@cívisvárosi:
az országos nyilvánosság biztosításáról írsz, és fel se merül a közszolgálati média...
Mi ennek az oka?

2019.10.25. 17:08:32

@cívisvárosi:
ki kontrollálja orbánt? . . .olyan szakmai szervezet, ahhoz kapcsolódó helyi egyesületekkel, mint a magyar urbanisztikai társaság. :D :D :D

te mi a fasznak vagy még mindig itt, ha olyan baromságokat bírsz állítani, hogy egy szakmai szervezet(leánykori nevén gittegylet) kontrollálni tudja a legfőbb hatalmat birtokló(bitorló) egyszemélyi vezetőt?
amikor nyilvánvaló, hogy senkitől semmiféle kontrollt nem tűr meg maga felett.
ami meg a szarozós médiát illeti, hát igen! besértődött egy korábbi időszakában a médiára, mert az fintorogni merészelt a körülötte, rajta érezhető szarszag miatt - ezt nevezed te szarozásnak, és bosszúból felküldte(a pokolból, ahova esténként "munka" után pihenni tér) ezt a fekáliamédiát, ami a mai kormánymédia és kis csicskái.
ez ám a minőség!

2019.10.25. 17:10:38

@screpes:
a közszolgáltati média munkatársait a politikai pártok választják ki. a magyar országgyűlés. és az miért ne lehetne népi nacionalista feltéve, hogy magyarország legnagyobb részén, a kisebbségi magyarok körében is erre van tömegigény. és ezt ellensúlyozza a social media. a .hu értelmiség valódi függetlenekkel.

nem kálmán olga, pikó andrás és ezek a szarok. ők beültek a hatalomba. mert megválasztotta őket budapest népe 51% többséggel. és mit követelnek magukat? 51%-ot? a francokat 100%-ot. ilyenkor már nem számít az arányosság elve? ahogyan kövér laca pártját is megválasztották. de értem persze, hogy a kormányellenesek abban bíznak, hogy annyi visszaélésre fény derül van, hogy a fideszben 22-ben meginog a bizalom. és akkor a kormánypárt kártyavárként összeomlik. lehetséges? igen. de ha nem, akkor "baloldali" "liberális" értelmiséget kellene elzavarni. akkor majd az alföldnek lesz színháza és nem alföldinek. úgy lesz magyar színjátszás.

2019.10.25. 17:23:12

@Bánegressy:
ez a budapesti mszp és a budaörsi szdsz elképzelése. és ezek összefognak a dk-val, a momentummal és megdöntik a rezsimet. ahogyan tarlóst is legyőzte a párbeszéd és karácsony gergely. és 20-30 városban győzött az összefogás és 200-300 községben. de mondjuk szegeden botka nem az mszp/dk/momentum frakcióba ült be, hanem helyi egyesületet vezeti. ezek szerint botka is "nersevik", "fidesznyik"?

2019.10.25. 18:30:52

@Moin Moin:
szerintem ez ma is volt kezelésen.
nem veszi észre, de mindig picit túllövik neki az elektrosokkot, attól ilyen hülye.
elég, hogy mi észrevesszük
@hafr
kérem a t.bloggert, hogy ha tudja változtassa át &cívisvárosi nicket kulabácsira, vagy távolítsa el, mert ez nagyon hülye.
@cívisvárosi:
botka és szegedért vs. orbán és bármi.
és az a bármi kontrollálja orbánt.
orbánt legfeljebb graz-ban kontrollálják.
orvosilag.
az elmeállapotát.
vsz. jobb kezelésben részesül, mint te. igaz nekünk nem jobb ettől

2019.10.25. 19:18:28

@neoteny:
egy szintén egy mai rendezvény.
Climathon. este 24 óráig éghajlatváltozással kapcsolatos megbeszélések, konferencia programok.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3755/191025climathon_ksz_(5).jpg
ezen részt vesz az alpolgármester.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3755/191025climathon_ksz_(11).jpg
bárki odamehet hozzá. bratyizhat vele, hogy ő is megvédené a környezetet.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3755/191025climathon_ksz_(1).jpg
itt van attila molekuláris biológus, geri műszaki menedzser, dani gépészmérnök, laci biológus és mellettük egy kedves hölgy, akinek nem tudom elolvasni a névjegykártyáját.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3755/191025climathon_ksz_(8).jpg
ha ők átlagos fiatal választók, akkor közülük 3 fideszes és 2 nem fideszes. (budapesten fordított az arány). ebből 3-nak jó az, hogy ők beszélgetnek a fideszes alpolgármesterrel. és mit csináljon a másik 2?

mondja azt, hogy van a "csüngő hasú csúti patkány" "o1g" irányít mindent? na de ezzel hatalomra kerül a "szemkilövető apró dobrev klán" és "gyurcsótány"? egy párt bőven elég. de felőlem seperje el a fideszt a momentum generáció. van egy néppárt. és mellette a molekuláris biológus nincs lesz berezelve attól, hogy van egy állampárt. de ha szabad választások vannak, akkor azt lehet kontrollálni. de ehhez nem kell egy zöld párt. hanem környezetvédő egyesület, kertészeti egylet. és vannak az egyetemek, főiskolák. szervezhetnek nemzetközi konferenciákat. szakközépiskolák is. vegyipari szakközépiskolában/szakgimnáziumban kezdődött nemzetközi vegyészverseny. bemutatkoznak az ifjú vegyészek. team austria.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/75388195_2691093430941642_906959220170031104_n.jpg?_nc_cat=107&_nc_oc=AQntwdntM_jGW9TBuWWBaCGoav3O0K0a046x5IEFSFbjMNBlrfiIl2XUPl2JCMGcyao&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=ea098f3e0ee9f76ac100e255891a2217&oe=5E22BDF8
tudományos olimpiai mozgalom konföderációs elvek szerint nacionalista köntösbe van bujtatva. de ezt támogatja a richter, a teva és a mol. ezek kínálják a karriert az ifjú vegyészeknek. akik nyilván mehetnek akárhová. de az egy hülyeség, hogy üldözi őket a rezsim. hanem alternatívát kellene kínálni. mert ezen a rendezvényen felszólalt egy másik alpolgármester. odamehetne a dk-s képviselő, vagy a momentum generáció is részt vehetne a climathon konferencián. odamehetne a helyi lmp. ezek a pártoknak nincs elegendő aktivistájuk, vagy nem elég aktívak leszámítva az ellenkultúrát. ezek a fasiszták. de ebben a fidesz is ott van, hogy ezek a komcsi, libsi söpredék.

ha többpártrendszer egy emberöltőn át rendre ezt produkálja, akkor lehet, hogy nem feltétlen az a polgári fejlődés egyetlen letéteményese. akkor sem ha észak-amerikában vagy nyugat-európában ezt így gondolják. kelet-magyarországról legalább is így tűnik.

de ha főváros megmutatja, hogy ott az mszp-p-dk-momentum-lmp-jobbik összefogással létrejön egy korrupciótól többé kevésbé mentes új politikai erő, akkor jöjjön létre. és adják elő az elképzelésüket budapesttel és magyarországgal kapcsolatban. 22-ben nyerhetnek választást. de ha nem, akkor esetleg lehet, hogy valódi értelmiség kellene, a szabad egyetemekkel, és az akadémikus bölcselet is reformokra szorul. nyitniuk kell a a népfőiskola, társadalom felé, ahogyan a történelmi egyházak is természetes módon. innen nézve ilyesmi a progresszió.

2019.10.25. 19:24:42

@Bánegressy:
botka nem lépett be az mszp frakcióba. erről regéltem, hogy miért is lépne be. miért is álljön össze azzal a választmánnyal, aki miniszterelnöknek jelölte majd megbuktatta. de aki hiszi ezt az lépjen be.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/72747789_2706378262753220_1847119108768792576_o.jpg?_nc_cat=109&_nc_oc=AQls59luxOtnZ4YjdlgbixggHpJPOYr9UoJj9fUZ3jDolVab76nlgpxcnhvzplq0MBw&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=0a28af7a1d83856a6e103d7e4df1c70f&oe=5E190F77

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.25. 22:12:34

@cívisvárosi:

"ha valaki aktív korú, kicsit is értelmes és pártot választ, akkor mégis kire szavazzon."

Mivel A Bajusz semmihez sem ért, rá szavazni nem a kis vagy akármilyen mértékű értelmesség jele.

2019.10.25. 22:43:05

@neoteny:
errefelé a többség a fideszre szavaz. orbán és kövér pártjára. akik ugye mindent irányítanak állítólag. és holnap helmut newton nevű német-amerikai zsidó fényképész divat és aktfotóiból nyílik kiállítás úgy, hogy a 140 millió forintra biztosított eredeti képeit közpénzből idehozzák a kerületi művelődési házba.

Okt. 26. 15:00
Privát. Helmut Newton fotói a MODEM-ben
Nyitónap kurátori tárlatvezetéssel és koncerttel

Okt. 26. 16:00
PANEL – tárlatvezetés Veiszer Alindával
Rendhagyó tárlatvezetés a MODEM idei kiemelt kiállításán

tárlatvezetés veiszer alindával a panelproliknak? a nemzeti együttműködés rendszerében? sötét diktatúra. a nácizmus maga. az. tényleg?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.25. 23:39:43

@cívisvárosi:

"errefelé a többség a fideszre szavaz."

A többség Adolfokra meg Joszipokra meg Mátyásokra meg Kádárokra is szavazott, még jóval nagyobbakkal is, mint a Fideszre & annak Kedves Vezetőjére.

Brix 2019.10.26. 00:50:12

@cívisvárosi: Az 1949- es választásokon a Magyar Dolgozók Pártja a szavazatok 70,89%- át szerezte meg, 94%- os választási rèszvètel mellett...A NER relatív többsège is egy eltorzult politikai rendszerben született meg, nem szabad választással...Orbánèk minden eszközt bevetettek az elmúlt 10 èvben , hogy " örökre" bebetonozzák a hatalmukat. A választási törvèny átalakításától, a határontúli szavazókkal való tömeges csalássorozatokon- ès szavazatvásárlásokon keresztül , minden törekvèsük ezt a cèlt szolgálta...

chrisred 2019.10.26. 05:48:01

@cívisvárosi: Nyilvánvalóan az, hiszen honnan szedett volna a 18. század közepén összehasonlító nyelvészeti tanulmányokat? A különbség, hogy Sajnovics tényleg találkozott lapp nyelvet beszélőkkel, míg Horvát a szobájában ülve felütötte a Bibliát meg az ókori latin szövegeit, és az ott talált tulajdonnevekhez keresett hasonló hangalakú magyar szavakat.

2019.10.26. 05:49:08

@Brix:
csakhogy a valós politikai támogatottságukhoz mérten brutális médiafölényben még mindig a budaörsi szdsz és liblingjei vannak.

2019.10.26. 06:04:23

@chrisred:
miért ne lehetne a földrajzi neveket a magyarral összehasonlítani? aztán ebben lehetnek véletlen hasonlóságok, valódi egyezések.

az ardennek (franciául les ardennes, latinul arduenna silvá) véletlen nem erdővidék? és erre az akadémikus nyelvészet azt mondja, hogy nem. mert latinul a silva jelent erdőt. ahogyan transilvania erdély. na és az ardeunna hogy kerül oda? a nevében ott van latinul az erdő. és mintha magyarul is ott lenne. az nem lehet. miért ne lehetne?

2019.10.26. 10:08:55

@Brix:
a '47-es kékcédulás csalást követően, amikor már tkp. minden eldőlt.
1945-től volt 4 éve a magyar társadalomnak, hogy összeszedje magát. igaz ruszki megszállás és feltartóztathatatlannak látszó kommer nyomulás alatt, de az, hogy ez így volt, hogy ugyanazok az ellentétek szabdalták a háborút követően a társadalmat és egyetlen szegmense sem volt képes az öngyógyulás beindítására, ezért aztán az akkori többség is az ellenállás helyett a behódolást választotta, az szerintem annak a jele, hogy ez a társadalom régóta nem ép.
ma sem az, mert ugyanúgy csak felszínesen érdekli és érti, hogy mi zajlik körülötte a közvetlen környezetében; nincs ok annál nagyobb személyi autonómiára, mint amit a rendszer így biztosít. sértetlenül maradnak a beidegződések. nincs ok ellenkezésre. őszintén szólva tkp. jelenleg behódolásra sem. arra akkor lenne rá ok, ha a hatalom valami nagyon mást akarna.

@cívisvárosi:
és ez a brutális médiafölény csakis a pénznek köszönhető. mert a zemberek a jó és igaz médiatartalmak helyett azért válasszák az rtl klubbot, meg a hvg-t, mert láccik honnan gyün a pénz. a pénz a siker, csillogás, nők; ez kell nekik áldozathozatal helyett a nemzet oltárán.

miközben olvashatnának mongyuk a leleplező magazint. hogyan kebelezik be a tuggyukkik most már az egész keletet is és így, minthogy minden pénz mindenhonnan őket szolgálja, tkp egy kigobozhatatlan hálóban vergődik a zemberiség; ugyanonnan jön a pénz a féknyúzra, mint az "igaz"ra. ki tuggya így, hogy mi az igaz?
leleplezomagazin.wordpress.com/2017/11/17/a-kivalasztottak-uj-kozpontja-kina-lesz/

ez a grábid, vagy hogy híják renceresen tart előadásokat, fórumokat. miért nem ott baszod el inkább az időd?
vagy- szeretsz írni. ez nyilvánvaló. miért nem írsz egy könyvet ahelyett, hogy ide írogatnád rendkívül bőlére eresztett szószátyár módon azt, amit egyébként bárki megtalál bárdik bármelyik netes elérhetőségén pl.:( www.youtube.com/user/drabikjanos/featured ).
mert ő annyival jobban csinálja, akkor meg minek? a lényeg csak, hogy írogathass valahova?
ugyan már! ne légy kishitű. legalább próbáld meg. csak tünny innen! :D

screpes 2019.10.26. 10:32:50

@cívisvárosi:

és!?

A nyelvi, esetleges, véletlenszerű hasonlóságok összefüggéssé öltöztetése születési, származási közösséggé, majd törvénnyé magasztolsulva előnybe hozza azokat, akiknek ehhez megvan a kommunikációs fölénye..
Ezen gyúrsz te is:
Ami nyelvileg véletlen, "meglehet" az az előjogoknál már törvényszerű, mert származási természetű. Hasonló hangzás helyén: eredet!

Igazad lehet abban, hogy a finnugrászat is ilyen. de ha egy finnegan akadémikus így jogtalan előnyökhöz juthat, egy óangol értelmező (hasonló státuszban) semmivel sem lehetne különb.
Mit tegyünk tehát?
Hagyjuk ezeket az önérvényesítő üres síkokat a francba, max intellektuális játék szintjén, Nem hatalmi prioritások megalapozására.
Ez nem lesz a teljes múlt, + tudomány, hanem csak hatalmi koreográfia.
Ne emeljük vállunkra szerdán azt, aki kedden még botcsinálta nyelvész,

----

2019.10.26. 20:47:11

@screpes:
ez az ún. államalkotás. aminek a jogát megpróbálják megvonni a nem-magyarok. elnevezték úgy, hogy "baloldaliság" és "liberalizmus".

2019.10.26. 20:50:27

@chrisred:
és sajnovics szerint is. kettős mércével mérsz.

2019.10.26. 20:58:43

@chrisred:
Mily vitéz szív lakott hajdon Eleinkben?
Mutattya fegyveres KAR-JEL Tzimerekben.
Mint Márs nép - rettentő kardját forogtattya
Úgy KARJEL hatalmas nyilát villogtattya.
itt van eredete, innét szivárodott
Melly erősség MAGYAR Népünkre áradott.
Régi MAGYAROKNAK ritka vitézségek
Még mostan-is fen van, s' hagyott örökségek.
Ez ösi Királyink rollunk ditsírete,
Ez NAGY THERESIA igaz itilete.

ezeket délibábos idiótáknak szokás nevezni a magyar tudományos akadémián. csak ugye ez is finnugrizmus.

2019.10.26. 21:24:42

@neoteny:
az, hogy az ellenzék kapott 51%-ot a fővárosban. és nem azt mondják, hogy hogy na jó, kapjon 20 önkormányzati intézményben 10 vezetői posztot az mszp-p-dk-momentum-lmp-jobbik. és a fidesz kapjon 9-et. és puzsér 1-et. hanem 20-at. na most ha a fidesz csinálja ugyanezt, akkor ez a fasizmus az ellenzéki értelmiség szerint. ezek szerint karigeri kulturfasiszta.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.26. 21:32:01

@cívisvárosi:

"az, hogy az ellenzék kapott 51%-ot a fővárosban. és nem azt mondják, hogy hogy na jó, kapjon 20 önkormányzati intézményben 10 vezetői posztot az mszp-p-dk-momentum-lmp-jobbik."

Tetszik a kiegyezésre hajlamosságod.

2019.10.26. 21:44:20

@neoteny:
van néhány dolog, amit a fideszen kívül többi párt nem támogat. hétvégén egy kis kézműves vásár.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/10/DSC0694.jpg
ez a hétvége a hortobágyon.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/10/+otf/839x538/zzK8qgDe7BZ2capQ0h619U5PVF9WRVJZX1NFQ2euCh2__7mSJvzhc40uRHyJrIrFk3fb7N1a+q0vfO__6wg+Wx0Q8R9VbYx+0uYkgQe9zXYmpjbl__Ceu2K5u0b3nE=/DSC6387.jpg
posztmodern a csikósnak is okostelefonja van.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/10/DSC6536.jpg
hétvégi "science expedition".
haon.hu/wp-content/uploads/2019/10/+otf/1399x571/j13T4xH72I215oyCmyxTmk5PVF9WRVJZX1NFQwXwG071rSygTJnmn5SCnARyyjU3H82I8XzBhCHXJg6R/ScienceExp114523.jpg
nem találsz olyan megszólalást, ahol egy kormányellenes azt mondja, hogy jaj de jó az a science expedition, csak legyen még jobb, vagy még több. hanem az van, hogy nácik, stb.

2019.10.26. 22:01:00

@neoteny:
nekem úgy tűnik, hogy valójában egyik párt se akar arányos képviseletet.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.26. 22:48:59

@cívisvárosi:

'Gazdaságélénkítés' amerikai módra:

[...] When former Wisconsin Gov. Scott Walker (R) agreed to give more than $3 billion in subsidies to Foxconn, he promised that "working families would reap the benefits." President Donald Trump, who flew to Wisconsin last June to participate in a ceremonial groundbreaking for the plant, said the project was an example of "reclaiming our country's proud manufacturing legacy."

Instead, it's been an excellent lesson in why such crony capitalist deals are a hugely expensive mistake. Foxconn is already failing on its other promises. While the company originally pledged to create 5,200 jobs by the end of 2020, Foxconn said earlier this year that the actual number would be about 1,000.

As TechCrunch has explained in detail, the problems with the Foxconn factory were not difficult to see. Building HD television screens — the main product the company was planning to produce at the Wisconsin facilities — with relatively expensive American labor was always a major question mark, and it was never clear how Foxconn planned to operate a huge manufacturing center "in what was essentially the middle of nowhere, without the sort of dense ecosystem of suppliers and sub-suppliers required for making a major factory hum."

[...]

reason.com/2019/10/24/wisconsins-massive-foxconn-boondoggle-is-getting-worse/

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.27. 04:06:10

@cívisvárosi:

Torontóban is égben vannak az ingatlanárak -- de

Toronto Drops Rent Control — So Builders Build More Housing

https://mises.org/wire/toronto-drops-rent-control-—-so-builders-build-more-housing

2019.10.27. 06:15:23

@neoteny:
debrecenben hagyományosan a város az ingatlanberuházó. ez a századfordulón épült városi bérház.
hbml.archivportal.hu/data/images/kepek/Kep-149.jpg
ez a takarékpénztár épülete és ahhoz kapcsolódó bérpaloták.
www.huszadikszazad.hu/img/333/13057_debreceni_elso_takarekpenztar_es_varosi_berpalota.jpg
a város nettó megtakarítói (iparos, kereskedő polgárai) voltak az ingatlanbefektetők. illetve maga az ipartestület volt a legnagyobb bérlő. ifjúsgi önképző kört, angol társalkodó kört hoztak létre. ez az, ami nagyon nem tetszett se a kommunistáknak, se kapitalistáknak. akiket az kapcsolta össze, hogy ők nem voltak magyar érzelműek. illetve a mai napig sem azok.

a probléma, hogy ma debrecen helyi iparosai, kereskedői globális üzemméretekben nem versenyképessek. de a polgárság a tulajdonukra alapozva megteremthetik a helyi közösségi piacot. azon valós árut termelhet és a fölösleget elcserélheti. ez a klasszikus liberalizmus. csakhogy ez így 19. századi életszinvonalat jelentene. ehhez szükséges jogrend nagyrészt adott volt a 16. században is. csakhogy ebből sehogy se lesz led tévé. ezért kellenek a multinacionális vegyesvállalatok. és azok alkalmazottai és beszállítói köréből jöhetnek létre a versenyképes kis és középvállalkozások a szellemi szabadfoglalkozásúak önszerveződő tevékenysége mellett. de ez unortodox liberalizmus.

ebből a fidesz képvisel valamit. az összes párt közül a fideszben van jelen a klasszikus magyar liberalizmusból és a polgári konzervativizmusból (amit errefelé úgy mondanak, hogy a "debreceniségből") valami. debrecenben lényegében beállt az egypártrendszer. 23 elektori körzetből 23 körzetet toronymagasan nyert meg a fidesz. az ellenzéki pártok frakciót se alapíthatnak. megtehették volna ha létrehoznak egy "kamu" egyesületet, mint a legtöbb városban. de az ellenzéki pártok helyi vezetőit nem tették. mert "kamu" egyesületek rendelődnek alá az összefogásnak. lényegében egy párt maradt. és azt legfeljebb egy valódi civilekből álló helyi egyesület kontrollálhatja. budapesten ezzel szemben a párbeszéd győzött. az mszp, a dk, a momentum, az lmp és a jobbik támogatásával. ők azt mondják, hogy ezek a "demokratikus" pártok. a fidesz nem demokratikus. mert 51%-kal akar magának 100%-ot. ezzel szemben a "demokratikus" pártok az első adandó alkalommal ugyanennyit akarnak. nem adhatnak át 44%-ot a fidesznek. hiszen ők megtévesztették, megfélemlítették a választókat, mert ők fasiszták, nácik. az ellentábor azt mondja, hogy azok komcsik, libsik.

errefelé a polgár beszavaz kövér lászló pártjára. de ez nem tántorítja el attól, hogy hétvégén a nácik elől amerikába menekült zsidó fotográfus potré, divat és aktfotóiból nyíljon kiállítás. mindez a fidesz támogatásával. és ugyanebben a kerületi művelődési házban egy másik kiállításon veiszer alinda a tárlatvezető. őt is meghívják. alföldi róbert is fel szokott lépni a szabadtéri színpadon. bródy jános és koncz zsuzsa is viszonylag szabadon koncertezhet.

errefelé a menete az lenne, hogy az mszp-dk nyugdíjas közösséggé alakul. és az képviselteti magát. és ezek mellett szakmai szervezetek jönnek létre, helyi egyesületekkel. és a fidesz. budapesten azt mondják, hogy ez így nem lesz jó. ők elsöprik a rezsimet. mert a "szabad" városok mszp-p-dk-momentum-lmp-jobbik többségűek. ezek leleplezik a fidesz csalásait, és ezek után a ner kártyavárként omlik össze. leplezzék le. és felőlem omoljon össze. de errefelé a fidesznek és a kormányellenes összefogásba be nem állt jobboldali pártoknak, az udvari ellenzék együttes támogatottsága 80% körüli. és a megmaradt 20% baloldali jelentős része nyugdíjas. de budapesten nem ez a helyzet. a balliberálisok bizonyíthatnak.

2019.10.27. 08:42:50

@neoteny:
van nagyon nagyon sok pénz, nagyon kevés ember birtokában offshore számlákon. ha jön egy válság, akkor a pénz egy része valószínűleg eltűnik. de így is nagyon sok pénz marad nagyon nagyon kevés ember birtokában. és a népi nacionalisták válasza az, hogy azt mindenki vigye haza. ebben érdekelt izrael. mert ezzel szuperhatalommá válhatnak. sohasem látott mennyiségű shékel lenne a bankokban. és szentföldről kiinduló páneurópai kereskedelmi útvonalakat építhetnek. ami jó. és fegyvereket állítanak elő. ami nem jó. ez a forgatókönyv valószínűsíthető. ez jó az oroszoknak és kínának. mert ez legitimálja az orosz oligarchák politikai helyzetét és a kínai párttitkárok gyermekei is kihelyezhetik a vagyonukat. kereskedelhetnek az új selyemúton. ezek is mind fegyverkezni fognak. amerikában ezt támogatják a republikánusok. a globális kapitalizmus végét gyakorlatilag.

a "demokraták" azt mondják, hogy ennek éppen az ellenzője lesz. a globális kapitalizmus jelenti a történelem végét. megszűnnek az államnemzetek. és a helyüket átveszik a hipermodern metropoliszok. de ezekben etnikai értelemben kevert népesség lakik. belső londonban ma sem lehet arról beszélni, hogy az anglia. ezért van a brexit. és kérdés, hogy ezek után kié lesz a londoni city. borisz és haverjai is bejelentkeztek. a fidesz biztos jelöltje technokrata és azt mondja, hogy a brüsszelita politikusok korrupt senkiháziak. és orbán hozzájuk képest kismiska. tehát nem azt mondja, hogy tiborcz nem is vágta zsebre a pénzt. hanem azt kérdi: és a többi? velük mi újság. és ha övék a média, akkor köznép is ezt kérdezheti.

karácsony gergely kiveti a tiborcz adót. mert a vagyona villanyszerelésből jött össze, de ő maga nem villanyszerelő. és ez tisztességtelen. a tiborcz adó nagyjából ezer ingatlant érintene. a többi 999 villanyszerelő, vagy kétkezi munkás, vagy ügyes üzletemberek, akik fővárosi ingatlanokba, ingatlanbefektetési alapokba menekítették a vagyonukat. és nem nagyon fogják támogatni karácsony gergelyt. és egy részük szalad orbánhoz. aki azt mondja, hogy rendben. budapesti közgyűlés mondja meg a kormánynak, hogy mi ne épüljön meg. és az majd nem épül meg. a kormány kész a kompromisszum. karácsony gergelynek nincs kész terve arra, hogy mi legyen. csak arra, hogy mi ne legyen. orbán azt mondja, hogy ha kell, akkor ezt mind teljesítik. és vidékies szavazatvásárlással behúzhatja 22-t. a függetleneket kooptálják kooptálják. ha botka nem ül be az mszp frakcióba, akkor a ner része lehet. és ha ezt orbán véghez viszi, akkor az ország nagy részén úgy lehet első, hogy nincs második. persze az egész kártyavárként akár össze is omolhat.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.27. 08:47:14

@cívisvárosi:

"debrecenben hagyományosan a város az ingatlanberuházó."

Elég baj az.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.27. 08:54:20

@cívisvárosi:

"van nagyon nagyon sok pénz, nagyon kevés ember birtokában offshore számlákon."

A 85 milliárdot offshore számlákra rakta a Magyarországi Református Egyház vezetése?

2019.10.27. 09:34:53

@neoteny:
www.vg.hu/kozelet/reformatus-egyhaz-kapta-legtobb-penzt-2-730697/
ha tippelni kell, akkor ez a pénz otp számlákra került. ebből leginkább ingatlanberuházásokat eszközölnek nagyrészt a határon túl.

2019.10.27. 09:41:23

@neoteny:
ha ez a pénz az otp határon túli fiókjaiba parkol, akkor abból tudnak határon túli magyar vállalkozásokat finanszírozni egy "félállami" rendszerben. nem azt állítom, hogy ez feltétlen jó, vagy rossz. hanem azt, hogy általában véve ez az, ami működik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.27. 10:40:17

@cívisvárosi:

"ha tippelni kell"

Azt én is tudok bárki létező vagy feltételezett offshore számláiról.

"általában véve ez az, ami működik"

A lopás is működik, a rablás is működik, a genderpolitika is működik, a globális éghajlatvédelem is működik.

Azon filóztál már, hogy Orbán Viktor a klímaváltozás katasztrófa-narratíváját tolók _oldalán_ nyilatkozott meg a nemzet országgyűlésében? mert úgy ítéli meg, hogy az is működik.

2019.10.27. 10:57:42

@neoteny:
a fidesz egy populista állampárt, klasszikus néppárt. ez egy hétvégi gasztrofesztivál hortobágyon.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/10/DSC8440.jpg
ehetsz ilyen sütit.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/10/DSC8377.jpg
ez a másik néni csinált nem tudom micsodát.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/10/DSC8388.jpg
és levest mérnek.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/10/DSC8384.jpg
egyik se michelin csillagos séf. nagyon nem. népi ételek. népszerű rendezvény.

ehhez ha valaki elitista, akkor kétféle módon viszonyulhat. az egyik, hogy azt mondja, na jó, akkor a magyar konyhát meg kellene reformálni. a másik az, hogy a magyar konyhát mint olyat el kellene végre felejteni.

ez a hétvégén numizmatikai találkozó.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/10/DSC0586.jpg
világhíres érmegyűjtemény nincsen. de ha valaki érmegyűjtő, akkor találkozhat a többi érmegyűjtővel. és ezek mind kapnak egy minimális összegű támogatást az államtól és cserébe beszavaznak a fideszre. amire az ellenzéki értelmiség azt mondja: ezek "nácik".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.27. 13:46:14

@cívisvárosi:

Azon filóztál már, hogy Orbán Viktor a klímaváltozás katasztrófa-narratíváját tolók _oldalán_ nyilatkozott meg a nemzet országgyűlésében? mert úgy ítéli meg, hogy az is működik.

2019.10.27. 16:16:29

@neoteny:
a fidesz egy néppárt. bármit támogatnak, ami a szavazatokat hozza és nem viszi. különösen akkor ha mindez viszonylag olcsó. és "zöldnek" lenni az. a fidesz ha kell, akkor "zöld".

2019.10.27. 16:38:29

@neoteny:
hétvégi "maratoni" klíma konferencia (climathon) az egyik alpolgármesterrel. www.dehir.hu/upload/images/galeria/3755/191025climathon_ksz_(11).jpg
a miniszterelnökség és az itm múlt héten jelentette be a "kék bolygó" klímavédelmi programot. és ugye áder jános köztársasági elnök túl azon, hogy a csornai "charles bronson" könyezetvédő is egyben. nincsen ebben semmi meglepő.

2019.10.27. 20:07:37

@neoteny:
sikl_O1G. egyszer még címlaphír lesz, hogy valaki kifogta a sargasso tengerből, ahova ívni jár.

2019.10.27. 20:39:04

@neoteny:
türingiai választások
1. szélbal: linke
2. széljobb: afd
az ndk integrációja "kiválóan" sikerült.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.27. 21:43:26

@cívisvárosi:

"türingiai választások"

Az a türingiaiak nyomora.

Ezzel szemben Orbán Viktor a magyarokat készíti fel a globális éghajlatvédelem érdekében hozandó áldozataikra.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.28. 02:30:38

@cívisvárosi:

"türingiai választások"

Imígyen az MTI (a hvg.hu szerint):

"Az exit pollok nehéz kormányalakítási folyamatot valószínűsítenek, mert a volt NDK területén fekvő tartományt az utóbbi öt évben vezető koalíció az SPD és a Zöldek visszaesése miatt nem őrizte meg többségét, a CDU nem hajlandó együtt kormányozni a Baloldallal, az AfD-vel pedig egy párt sem kíván együttműködni."

Kiváló: nem is érheti nagyobb szerencse a népeket mint egy funkcionálásra képtelen politikai vezető réteg kitermelődése.

chrisred 2019.10.28. 05:25:08

@cívisvárosi:

A Demonstratioban a Karjel-Karélia azonosítás kizárólag abban a fejezetben fordul elő, ahol Sajnovics más szerzők hivatkozásait gyűjti össze, a saját több száz szavas szószedetében nem:

"HELL megjegyzi ezen a helyen, hogy maguk a környező lappok is máig a Karjel névvel illetik Karjelia lakóit. A svédországi lappoktól pedig így hallani a karjeliai népnevet: karjalaiu vagy karjelaiu. HELL tehát úgy véli, hogy a Karjel szó teljesen eredeti magyar vagy finn szó, tudniillik a kar (brachium) és a jel D 121 (signum, insigne) szóból van összetéve. Ez utóbbiból származik a jeles melléknév (insignis, egregius, excellens, eximius, singularis, inclytus). így feltételezi, hogy a Karjel magyarul annyit tesz, mint: jeles karú férfiú, avagy: jeles, bátor, kiváló, vitéz, nemes, híres férfiú. A Karjel szó általa felfedezett jelentését szellemesen támasztja alá a karjeliai királyság, ma: nagyhercegség pajzsával, azaz címerével. Ezen a pajzson ugyanis két magasba emelt, egymás ellen küzdő kar látható, fölöttük koronával. Bíbor mezőben az egyik vérttel borított kar kardot ráz, a másik lándzsát szegez ellene. Ezt a pajzsot, a karjeliai bátorság és vitézség ragyogó bizonyságát T. HELL atya a neves BLEAU(24) nagy földrajzi atlaszából másolta ki, és a magyarok kedvéért közöltette itt, hogy láthassák az őshazájuk címerén lefestett és megörökített ősi hadi virtust, és összevethessék eme régivel a mai jártasságukat a fegyverforgatásban és a hadviselésben. Azt fogják találni, hogy nemhogy nem hagyták el az ősi vitézséget, de első vezéreinktől és első királyunktól, ISTVÁN-tól fogva egészen máig, legfenségesebb uralkodónknak [Mária Terézia] idejéig sok-sok dicső tettel gyarapították, és ezért joggal tartják őket a karjeliaiak, azaz a jeles karú férfiak utódainak. És íme bemutatom a pajzsot,* latin-magyar versekkel!"

real.mtak.hu/44667/1/CVladarZs_MNy_16_3_u.pdf

"Harmadszor, Hell a nyelvhasonlításról vallott elméletét és módszertanát tételesen is összefoglalta egy Praynak írt feljegyzésében, ahol a Kar-jelia szó etimológiáját fejtegette (Coll. Pray. XVIII. 25.). (A címernek, a hozzá tartozó verseknek és Hell feljegyzésének részletes elemzéséről más alkalommal.) Ebből biztosan megállapítható, hogy hell nyelvészeti szemlélete éles ellentétben áll mindazzal, amit a Demonstratiónak a korabeli szakirodalmat összefoglaló elvi része tükröz az első fejezetekben, Hellnél nyoma sincs a szabályos hangmegfelelés gondolatának vagy a grammatikai hasonlításoknak. Módszertana pedig matematikusi szemléletű, szigorú definíciókat, vagy-vagylagos szemléletet, kivételmentességet, linearitást követel, feltűnő rugalmatlanságot és érzéketlenséget mutatva a nyelvi változatok és változás iránt. A kérdés további kutatásához érdemes lenne Hell nyelvészeti munkásságával részletesen foglalkozni és mai szempontból értékelni."

2019.10.28. 07:34:49

@chrisred:
a demonstratio része. de én nem sajnovicsot akarom ekézni. hanem mi is történt? ő a magyar és a lapp nyelvben egyezéseket talált. és erre a császári udvarban azt mondták: hurrá, a magyarok finnek, vagy finnségiek. akik ugye akkoriban nem voltak önállóak.

és ezek után mit mondott a reformkori értelmiség? miért is jött létre a magyar tudományos akadémia? mire adta a pénzét széchenyi? a nyelvművelésre. arra, hogy magyar nyelvet összes többi nyelvvel összehasonlítsák, rokonítsák. és a magyart elsődlegsen a magyarból eredeztessék. czuczorék nem azt mondták, hogy a magyar nyelvben nincs egyezés a finnségi nyelvekkel, hanem azt, hogy van, de hasonló egyezése a többi nyelvvel is és nemcsak a jövevényszavak esetén. és ezt utasította el a budenz józsef. mert ő azt mondta, hogy a magyar nyelv eredetében finn és kész. és ezt vallja az mta a mai napig.

2019.10.28. 07:44:42

@neoteny:
de ehhez a népnek szélsőségekre kell szavazni. csak a türingiaiak nem a kedvenceidre, a szélsőkapitalistákra szavaznak. hanem poszt-kommunista szélbalra (linke) és népi nacionalista széljobbra (afd) elsősorban. árpád-házi szent erzsébet (akiről az erzsébet utalvány van elnevezve) ott teremtett meg a német keresztényszocializmust, amikor wartburg-i hercegnőként szétosztotta a vagyonát a szegények között. valahogy azoknak mindig az adósság jutott. egyesek végtelen módon meggazdagodnak és nem-keresztények vagy keresztényellenesek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.28. 08:18:16

@cívisvárosi:

"de ehhez a népnek szélsőségekre kell szavazni."

Megtették.

"csak a türingiaiak nem a kedvenceidre, a szélsőkapitalistákra szavaznak. hanem poszt-kommunista szélbalra (linke) és népi nacionalista széljobbra (afd) elsősorban."

Rá is basztak kellőképpen. Ismét.

2019.10.28. 09:02:02

@neoteny:
1990 óta a cdu nyert. 43, 51, 43, 31, 33 százalékkal. és most kaptak 22-őt. és balos linke-sdp-zöld koalíciónak sincs többsége. a cdu meg nem nagyon akar bemenni egy balos nagykaoalícióba, mert ha a nép elégedetlen lesz, akkor az afd és az fdp tovább erősödhetnek.

2019.10.28. 09:23:10

@neoteny:
debrecenben a székely autonómiáért őrtüzeket gyújtottak és közös imádságot rendeztek.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3759/191027imaaszekelyfoldert_(1).jpg
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3759/191027imaaszekelyfoldert_(27).jpg
budapesten ezt a többség elég élesen elutasítja. a fővárosi ellenzék többsége nincs összeházasodva a magyar vidékkel és erdéllyel. és azt mondják, hogy a jövőben nem lesz keresztény államnemzet. de aki ezt mondják milyen származásúak és vallásúak? nem-magyarok annyi szent. hol az érvelési hiba?

2019.10.28. 09:24:00

@neoteny:
hogy lesz ebből totális anarcho-kapitalizmus?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.28. 09:28:52

@cívisvárosi:

Hogy lesz ebből szittya magyarok polgárosodása?

Te csak balfaszkodsz itt.

2019.10.28. 09:42:39

@neoteny:
úgy, hogy a fidesz esetleg szétveri a fővárosi mszp-p-dk-momentum-lmp-jobbik nagykoalíciót. és van egy magyar állampárt, ami az európai néppárt tagja marad. magyarország az európai unió tagja marad. és így létrejön egy külső nemzetközösségi kontroll. és a jelenlegi ellenzéki pártok helyébe szakmai szervezetek, egyesületek lépnek (ezeket most csak technikai jelleggel hozták létre). a polgári körök új mozgalma. a fidesz1 mellé felzárkózik a fidesz2. és az virtualizált világban a .hu domén felett rendelkeznek a szellemi szabad foglalkozású függetlenek. a keresztény államnemzet patrióták (fidesz1), lokálpatrióták (fidesz2) és kozmopoliták (.hu) közössége kvázi egypártrendszerben. mert van egy állampárt, annak udvari ellenzéke és van (valódi) független értelmiség.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.28. 09:44:24

@cívisvárosi:

"úgy, hogy a fidesz esetleg szétveri a fővárosi mszp-p-dk-momentum-lmp-jobbik nagykoalíciót."

Ja, csak nehogy globális klímavédelmi harc legyen belőle, balfaszka.

2019.10.28. 09:53:43

@neoteny:
kanadának vagy európában a skandinávoknak nagyon is jól jön 1-2 fok felmelegedés. a mediterránon vagy a közel keleten olyan nagyon nem. mert arrafelé elég nagy a hőség így is.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.28. 09:56:11

@cívisvárosi:

"kanadának vagy európában a skandinávoknak nagyon is jól jön 1-2 fok felmelegedés."

Azoknak igen, de a magyaroknak hogyan fog jönni majd a széndioxid-adó?

2019.10.28. 10:02:16

@neoteny:
ebből következően globális klímavédelemről nem nagyon érdemes beszélni legfeljebb csak abban az értelemben, hogy az időjárási szélsőségek hatásait próbálják ellensúlyozni. helyi szinten lehet megváltoztatni a klímát. több zöldterület és kavicsos földút, szekérút, gyalogos kövesút kellene nem kell mindent teljesen lebetonozni, leasztalfozni. a magyar vidéken félfeudális-félkapitalista világot lehet építeni véleményem szerint. a másik tábor azt mondja, hogy globalizált hipermodern metropoliszok kellenek űrkikötőkkel. mert a fejlődés olyan gyors. és ebben a népek az államnemzeti karakterüket elvesztik. tehát nem lesznek erdélyben románok, magyarok, szászok. csak szegény kis cigányok, a csak-emberek és a transzneműek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.28. 10:09:11

@cívisvárosi:

"globális klímavédelemről nem nagyon érdemes beszélni"

Nos OV ezt másként gondolja: biztosan azért mert nem-magyar.

2019.10.28. 10:17:53

@neoteny:
debrecen energiaigénye a gyáripar betelepülésével konkrétan megkétszereződött. még pluszban húztak egy olyan vezetéket, amivel ellátják szegedet. egy olyan várost, amiben nincs ipar.

a szegediek többsége azt mondja, amit a budapestiek többsége. hogy nem lesz szükség áruteremlésre. globális szolgáltató központok lesznek. a valós áru meg majd valahogy odahullik. befelé megy az áru a városba. kifelé nem megy semmi. de ugyanígy szavaztak hódmezővásárhelyen. a termelő ipar fidesz vagy fidesz közeli érdekeltség és részben külföldi tulajdon.

debrecen a co2 adót áthárítaná a betelepülő német gyáriparra. ha a németországban a zöldek kormányra kerülnek, akkor a gyáripart széjjel verik. vagy zsíros kenyeret kell enni a gyári munkásnak és a nagy csavarkulccsal kell valamit néha megfordítani. vagy intelligens robotok kellenek. izegnek mozognak. ehhez szükséges energiát meg kell termelni. ha az megdrágul, akkor az olcsó tömegtermékek korának vége szakad.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.28. 10:31:24

@cívisvárosi:

"debrecen a co2 adót áthárítaná a betelepülő német gyáriparra."

Mennyi kedvezményt meg támogatást kap a BMW Debrecentől meg Budapesttől?

Te csak balfaszkodsz itt.

2019.10.28. 10:41:57

@neoteny:
a vidékies fidesz éppen arra játszik, hogy a hipermarketeket kiszorítja az áfész. és a fidesz nagyon sok falunapot, kézműves, háziipari tevékenységet támogat, mert az a legolcsóbb szavazatvásárlás.

orbán kifestette a református templomot. ki kellett meszelni, mert nincs semmi csicsa. és abból lett panyolafeszt. zsidó country, kremzleres.
www.youtube.com/watch?v=2Of52PzJI7s
és ezzel jól járnak a cigányok és a parasztok.

panyolai pálinka literenként nettó 10 ezer forint.
bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2004009683682
2 ezer forint a főzetés önköltsége a jövedéki adóval. panyolán a fideszes polgármester van és az összes képviselő függetlenek. ők kontrollálják a kormánypártot effektíve nincs kormányellenes jelölt. senki. azért szavaznak ellenzéki pártokra, mert ezt írja az rtl klub, a startlap, amit néznek, olvasnak. és nyilván vannak visszaélések. de azt a függetlenek kontrollálják. az ellenzéki pártoknak alapszervezete nincsen. és ők azt mondják, hogy ha a fidesz visszaéléseit nyilvánosságra kerülnek és jön egy válság, akkor ez az egész konglomerátum összeomlik.

panyolán szalmával fűtik a százéves gőzgépet.
www.youtube.com/watch?v=LnTdYuFvRvI
és ez majd meghajta cséplőgépet. és lesz majd valami népnemzeti romantikus mesevilág. aminek a fenntartásához nagyon sok rurális terméket kellene meglehetősen drágán értékesíteni. és a fővárosi ellenéz azt mondja, hogy köszönik szépen, de ők nem akarják a gőzgéppel termeljenek áramot. hanem majd beizziítják a fúziós erőművet. és a hipermodernitás, a metropoliszok világa elnépteleníti a falvakat. egy ismerősöm panaszkodik, hogy hiába épített fürdőszobát, a gyereke nem akar falun lakni. mert ott csak a munka van. ezzel szemben a nagyvárosban buli van. és ebből szerveződik a momentum generáció.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.28. 10:48:04

@cívisvárosi:

Nem erről értekezett OV.

Vagy te nem vagy magyar, vagy ő.

2019.10.28. 11:10:40

@neoteny:
ha lesz co2 adó, akkor azt betelepült német gyáriparra terhelik. azzal a kormány a támogatást visszaveszi. ehhez az kellene, hogy németországban a szövetségi kormányból kiessen a néppárt és helyébe lépjenek a szocialisták, a liberálisok egy része átmenjen balra és koalícióba lépjenek a zöldekkel. győzzön egy a magyarhoz hasonló összefogás. és úgy a német gyáriparosok érdekeit védők a magyar és a német kormányból kiszorulnak. orbán azt mondja, hogy ha kell, akkor bevezeti a co2 adót.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.28. 11:12:17

@cívisvárosi:

"ha lesz co2 adó, akkor azt betelepült német gyáriparra terhelik."

Nem erről értekezett OV.

Vagy te nem vagy magyar, vagy ő.

2019.10.28. 11:21:53

@neoteny:
orbán egy ügyes hatalomtechnikus, pragmatikus politikus, aki a folyamatosan változó környezethez alkalmazkodva a pillanatnyi érdekek alapján hozza meg a döntéseit. elvben fkgp 2.0 lehetne a fidesz néppárti zöld platformja.

2019.10.28. 11:26:21

@neoteny:
szerinted orbán kiáll, hogy minden magyar fizessen be évi 10 ezer forintot az államkasszába, amit átutalnak az ensz-nek. ez a "soros terv". ezt akadályozná meg a fidesz. fizessenek a gonosz multik. ha ezt támogatja az európai néppárt, akkor támogassák.

ijontichy 2019.10.28. 11:26:31

@poszt: "Bogár a hangyabolyban". Ez jutott eszembe elnézve a fidesznyik nyüzsgést a pár elbukott önkoris pozíció nyomán. Na jah, az sosem volt kétséges számomra, hogy fidesznyikkekben (aka bolsi mintájú szolgalélek) kultúra, emberi tartás és nagyság kábé annyi, mint kempingsajtban a sátorvas :-(, de azért ez a vérben forgó szemű, vadállatias tobzódás meglepett :-(( (csak írni nem volt időm, mert ember tervez, ámítógép végez, és ha már ZFS-t is hegeszteni kell, az egy kis világvége). Akár új szólást is alkothatnék: "Vékony, mint fidesznyiken a civilizációs máz" :-D Gondolom putyinszoponc leharcolt dühöngőjét is rendberakták, mire hazatért atatürkmenisztánból. Lesz ott móka és kacagás a következő években (mármint annak, akinek van humor-szkafandere, de leginkább kívülről nézve). Például fatlacus eléggé össze van már zavarodva. Nem kizárt, hogy a vén bolsi elmondja egyszer még a saját "Kádár-monológját" egy fityesz-kongresszuson :-/.

@screpes: Köszi. Jó tudni, hogy van még aki olvas is és nemcsak ír, továbbá nem Goldfish márkájú a memóriája ;-) Pacsi :-).

2019.10.28. 11:39:21

@ijontichy:
most már csak azt kellene megmagyarázni, hogy botka miért lépett ki a győztes koalícióban és miért akar helyi egyesületet vezetni?

2019.10.28. 11:51:30

miért nem maradt a győztes koalícióban, miért lépett ki a győztes koalícióból? lehetett ezt előre tudni. ha győz azért, ha veszít, akkor azért lép ki. vidéken a függetlenek törtek előre. a megyékben az ellenzék megszűnés határára került. a kistelepüléseken az ellenzéki pártalapszervezetek megszűntek és jelölteket se tudtak állítani. miközben az összefogás kétségtelenül jelentős győzelmet aratott fővárosban. kérdés, hogy mire lesz elég.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.28. 12:07:41

@cívisvárosi:

"szerinted orbán kiáll"

Már kiállt; épp' ez az, amit te nem-magyar módjára próbálsz kikettősbeszélni. A te szívedben nincs az ősiség igazsága.

2019.10.28. 12:19:43

@neoteny:
na de előtte elmagyarázta a nagyköveteknek, hogy ne azt nézzék amit mond, hanem amit tesz. és orbán viktor bevezette a co2 adót és azt varga misi átutalta az ensz-nek? egyelőre nem. hanem azt mondja, hogy a fidesz kompromisszumkész.

2019.10.28. 14:58:41

@neoteny:
[Freund Tamás neorobiológus] mint levelében írja, „a kormányt folyamatosan kritizáló, gyengén teljesítő társadalomtudományi kutatócsoportok, intézetek munkatársai – akiktől szerettünk volna megszabadulni – itt fognak maradni a nyakunkon, külföldön a kutyának sem kellenek, ha intézetük megszűnik, egyetemi állásaikon akkor is túl fognak élni, és onnan tovább mételyezik a közéletet és a fiatalságot.”
mintha csak az akadémikus ismerősömet hallanám. de nem a filosz és a biosz csap össze. dehogy is.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.28. 15:34:05

@cívisvárosi:

"és orbán viktor bevezette a co2 adót és azt varga misi átutalta az ensz-nek? egyelőre nem."

Így van: a magyarellenessége az, hogy _nem zárta ki_ azt, hogy bevezesse. Amihez te tapsolsz.

Mindketten nem-magyarok vagytok.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.28. 17:13:13

@cívisvárosi:

Igen, az akadémikus haveroddal együtt. Türkök, kipcsákok, pöttyösseggű keletiek. Minden, csak nem-magyar.

2019.10.28. 17:29:32

@neoteny:
úgy már négyen. freund tamással öten.
friend ~ fiú (barát)
bride ~ barát (nő)
angol is, magyar is. ha ez finnül lenne, akkor ez lenne a "bizonyíték".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.28. 17:46:31

@cívisvárosi:

"úgy már négyen. freund tamással öten."

Bizony: Freund is előadta magát mintha nem tanítanának majd genderelméletet a debreceni szuperiskolában.

2019.10.28. 18:14:40

@neoteny:
a francia feminista írónő "the second sex című" munkája választható irodalom. helyette elgondolkodhatnak platón államelméletén vagy mill stuart jános (a 19. században így adták ki a "nácik") szabadságkoncepcióján is.
encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSAgutWxp-W6OM8APtzCcW5NrJaA_F9dffPQQAPv0ELsPZuuNyzMg&s

2019.10.28. 18:32:25

@neoteny:
ugye világos, hogy freund alelnöknek van megválasztva úgy, hogy lényegében az mta nagyjából felét lehülyézi. azokat, akik alelnöknek választották. de ez nem az mszp, hanem az mta.

2019.10.28. 18:42:54

@neoteny:
de ez nem új. természettudományos körökben úgy általában a filozófusokat végtelen megvetés övezi. a bölcsészkaron a "mennél inkább akadémikus annál inkább hülye" elv érvényesül. kis túlzással ez a közvélekedés. csak ugye a legutóbbi időkig senki se merészelte bírálni őket. mert "lefasisztázták" azonnal. mondjuk ma is. freund tamás megnézheti magát. "baloldali" "liberális" körökben ezen túl: "náci".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.28. 18:48:38

@cívisvárosi:

Freundnál sokkal sikeresebb ember -- Jordan Peterson -- is feladta azt a tervét, hogy _politikai eszközökkel_ próbálja meg kiszorítani a genderelméleteseket az észak-amerikai oktatásból. Ez nem azt jelenti, hogy feladta a küzdelmet az ideológia ellen, hanem azt, hogy _nem létezik helyes alkalmazása_ az államhatalmi erőszaknak: hogy az államhatalmat használni cenzúrázásra épp' azt hozza létre amit elkerülni kíván.

Freund csak olcsójánoskodott: gondolta, benyal Orbánnak egy magánlevélben.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.28. 18:49:30

@cívisvárosi:

"természettudományos körökben úgy általában a filozófusokat végtelen megvetés övezi"

Az olyan szerencsétlen balfaszok által, mint te is vagy.

2019.10.28. 19:01:44

@neoteny:
te jártál egyetemen természettudományi karra? ez a közvélekedés.

ijontichy 2019.10.28. 19:04:29

@cívisvárosi: Már miért kéne épp ezt megmagyarázni? Először a fontos dolgokra kell magyarázatot találni. Például hogy lehet, hogy a társadalmat alapjaiban rongáló vityának (& al) még mindig nincs több füle, mint foga? Persze a kérdés költői. Ahol a "szaralakok" sűrűsége még a "profok" közt is ennyire nagy, ott ez beletelik némi időbe. Emberöltőnyi időbe :-(. Lásd ezt a "havert" (nekem ugyan nemhaver)! Tuti, hogy "Tisztelt Miniszterelnök Úr"-al kezdte a levelét (ennyire felpörgetett nyelvcsapásszám - bár szerintem ez az illetlenség - tényleg MTA elnöki sarzsit érdemel :-) ). Évek óta tartom, hogy "szaralak" (csakúgy mint a sólyom, a kispiás, a kovboj (utóbbiért kirúgott @jótündér :-) egy vasárnap délelőtti dührohamában, mert a szememben a szaralakság tényállásának megítélése szempontjából, a tudományos kiválóság súlyosbító tényező), nomeg a kispalkó... s a sor, ha nem is véghetetlen, elég hosszú. A freelancer lét egyik nagy előnye, hogy nem kötelező (legalábbis '90 óta) szaralakokkal egy levegőt szívni. És hát nekem ez az egyik legfontosabb dolog ;-).
Btw. a föncsi ideküldte a szomszédba ezt az oliviera gyereket (asszem trógercsányi helyére). Nagy csalódás, mert indításként elröfögött valami olyasmit, hogy "mi magyarok, nem vagyunk diplomaták". Az baj, fiam oliviera, ha száz év nem volt elég tanulni (ld. 6. lenin et. traktátusa), mert ebből lesznek a "trianonok" :-(.
Nade a lényeg a lényeg: mikor lesz a békamenet már az "ABM" (és társai) kiebrudalása, meg az EU-ból való kilépés mellett??? Hol marad a kurucos tökösség, a mi majd megmutatjuk...??? :-D

2019.10.28. 19:25:52

@ijontichy:
szerintem meg természettudományi karon ez a közvélekedés. ha van egy tudományos diszciplina, akkor filozófia a bevezető elődás. az első lecke. és aztán ahhoz kapcsolódik egy elmélet. ami azért ellenőrizve van szemben azzal az áltudományos képzelgéssel, amit a bölcsészkaron művelnek. ha azt mondják, hogy annak alapja a vallás, akkor azzal különösebb probléma nincsen. de az akadémikus bölcselet azt mondja, hogy az kérem szépen úgy van. a magát felvilágosultnak és nyugatosnak mónó filozófus kör az elképzeléseket nem leíró, hanem előíró jelleggel alkalmazzák a társadalomra. ezért választják meg orbánt. verje szét a "felvilágosultak" intézményeit.

2019.10.28. 19:27:00

@ijontichy:
és felteszem a szegedi egyetemen a biológusok hátráltak ki az ellenzéki pártok mögül. orbán "magyarságkutatói" onnan jönnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.28. 19:35:52

@cívisvárosi:

"ez a közvélekedés."

Igen, ez a szerencsétlen balfaszok közvélekedése, mintg te is vagy.

2019.10.28. 19:45:14

@neoteny:
magyarországon hol nem az? melyik egyetem természettudományi karán nem vetik meg ezt az akadémikust filofuskört? csak ezt nagy nyilvánosságban nem mondja ki senki, mert olyan brutális támadást kapna az illető, hogy nem éri meg. és ezért a politikusok végzik el a piszkos munkát.

ijontichy 2019.10.28. 21:28:33

@cívisvárosi: Ki a fenét érdekel, hogy a természettudományi karokon mi a közvélekedés? Az sem túlzottan érdekes, hogy a nemzetközileg is elismert agykutató segg(nyalás)függő (végülis az ilyesmi nem példa nélküli). Mo-on bőven akad még -sajnos - aki "legszebb" létező szocializmus idejét idéző módon mószerol/nyal a párttitkár elvtinek. Az már nem annyira mindegy, hogy egy ilyen házmesterlelkületű fazonból MTA elnök is lehet, a parasztbolsi kegyéből kifolyólag.
Persze lehet, hogy tévedek. Lehet, hogy egy igazán merész, önfeláldozó tudósról van szó, aki - a magyar nemzethy közélet és az ifjúság érdekében - saját magán kísérletezve mutatja majd ki a vityaexkrementum tartós fogyasztása okozta fiziológiai elváltozásokat az agyban. Nagy szükség lehet majd rá a függés kezelésében :-).

2019.10.28. 22:27:47

@ijontichy:
lehet, hogy téged nem érdekel, hogy a természettudományi karon mit gondolnak az akadémikus bölcseletről. szerinted ez nem is számít. szerintem számít.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.28. 23:33:36

@cívisvárosi:

"ezt nagy nyilvánosságban nem mondja ki senki, mert olyan brutális támadást kapna az illető, hogy nem éri meg"

Ez az, amit az angol _moral courage_ néven ismer: kimondani a nézeteit még ha brutális _szakmai/intellektuális_ támadásnak is teszi ki magát.

"és ezért a politikusok végzik el a piszkos munkát"

Így van: és mindenki tudja, hogy az _így_ végzett munka _piszkos_ munka.

chrisred 2019.10.29. 06:02:38

@cívisvárosi: Szerintem számít, hogy kinek a nevéhez kötődik, mert Hell Miksa esetében a nyelvészeti kérdésekben érdekes lehet, hogy nem magyar anyanyelvűnek született.

Érdekes módon éppen a császári udvari nemesség támadta a legjobban Sajnovics elméletét, nyilvánvalóan nem a magyarságuk, hanem a hagyományosan a szkítáktól származtatott ősi előjogaik védelmében.

2019.10.29. 07:59:02

@chrisred:
budenz józsef se magyar anyanyelvűnek született. mégis az ő tanait nemzedékek kényszerülnek tanulni. mert az akadémián van háromszász főokos, akik azt mondják, hogy ez nem lehet máshogy. vagy ha valaki mégis úgy képzeli, akkor az sarlatán, délibábos, idióta, kripli, kretén, fasista, náci.

2019.10.29. 08:47:22

@neoteny:
mivel nekem természettudományos iskoláim vannak ezért én a természetfilozófia híve vagyok abban az értelemben, hogy a természettudományos diszciplinák bevezető előadásait, abból az első leckét tekintem filozófiának. tehát nem azt, hogy valamit a valóságtól elrugaszkodva elképzelünk, hanem a természettudományos modellek alapelemeiről gondolom azt, hogy azok filozofikusak.

a filozófus ebben a felfogásban egy szélesen művelt természettudós. polihisztor. de a felvilágosodás során valakik azt mondták, hogy a polihisztorok kora lejárt. és az ész kultuszára alapozzák a bölcseletet. aminek már semmi, de semmi köze nem lesz a természettudományhoz. hanem a valóságtól elszakadt képzelgés. ami addig a keresztény államvallás volt. annak a helyébe lépnek. ez a filozófuskör nem keresztény hitű.

az ókor egy szépelgés. ó a görögök. nem is értem, hogy miért nem állt meg az evolúció. az ókori görögök csodálatos emberek voltak. az athéniak nagyon műveltek, a spártaiak nagyon fegyelmezettek. de nemcsak ők a rómaiak. ó és az egyiptomiak. a pakolgatták köveket egy nagy gúlába. meseszép. az ókorban fényességes birodalmak tündöklése és bukásának időszaka. az ókor története hagyományosan így van megírva. a hadvezérek mindegyike azt képzeli, hogy szuperzseni. a nagy mesemondók nyomán.

na most jönnek a ceu aktivisták és azt mondják, hogy kérem szépen ez nem így volt. bizáncban a szolidaritás uralkodott. a szolidaritás? sőt nem is volt bizánc. hanem csak emberek az egységes euroafrikai-ázsiai zónában. ezzel szemben orbán haverja maróth miklós "civilizacionista" és hamis képet rajzol a múltról. az ókori történetírás a általános emberséget a szépelgésben mutatja be a keresztény hitvilágban. és egyszer csak megjelenik jézus, zsidó neve joshua, meghirdeti, hogy jól is kell viselkedni. na onnantól kezdve a nagy uralkodók nem szépek, de ha férfi, akkor van valami testi hibája, de ezért jóságosak és igazságosak a nagy uralkodók. és rájuk támadnak a gonoszak. és ahhoz közeledünk a jelenhez egyre nagyobb az igény, hogy a történetírés az igazságot is tárja fel. de ezekbe beleszól a politika, ami valamiféle egységet próbál teremteni. az európai közfelfogásban ez egy egység hagyományosan nem totalitárius jogegység. hanem valamiféle nemzetközösség, amiben sokféle a szabadságvágy. és ezeket az általános emberségre alapozva próbálják szomszédsági és szövetségi rendszerben összecsiszolni. bla, bla, bla.

és lehet mondani, hogy na jó, de ezeknek mi köze a természettudományhoz? olyan nagyon semmi. az ilyesmi a bölcselet világias vallási alapja. és ezekben nincs egyetértés. mert azt mondják, hogy mi vagyunk a ceu aktivisták, a filozofikus mesterrassz, a nemzetek felett álló szuperelit. rendben van. és ezzel szemben álló identitás a magyarok. a lengyelek. a csehek. ha a németek nem állnak be ebbe a sorba, akkor ne álljanak be. így megy ez valahogy.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.29. 08:52:48

@cívisvárosi:

"és ezzel szemben álló identitás a magyarok."

Ez egy hazugság. És az egész hozzászólásod egy hazugság, hogy eltereld a figyelmet a valóról, amit kiböktél:

"ezt nagy nyilvánosságban nem mondja ki senki, mert olyan brutális támadást kapna az illető, hogy nem éri meg. és ezért a politikusok végzik el a piszkos munkát."

Ez a lényeg. Ez mint analízis, hibátlan: mint apologetika, megvetendő.

2019.10.29. 09:12:43

@neoteny:
és az ókori magyar történetírás is egy a krónikás hagyományra alapozott szépelgés. hogy van az eurázsiai steppe. annak a nyugati végpontja a kárpát-medence. és ebben élnek a hunok és a magyarok, illetve ezekkel törzsi szövetségben a legkülönfélébb népelemek. és a honfoglalók ennek az utolsó leszármazottai. mert ezek után ez a multietnikumú lovas nomád horda szétesik önálló államalakulatokra. de aztán ezek európában a keresztségben összeállnak. aztán megtámadják őket ázsiából a mongol tatárok és kis ázsiából az oszmán törökök. és aztán európából a császári és a cári csapatok. de a magyarok heroikus küzdelemben a kárpát-medencét újraegyesítve valahogy mindig megteremtik a szabadságot és a nemzeti függetlenséget. és ez is formálja világtörténelmet. ez ugye egy hitvilág. ilyesmi a magyarok hite. és akik ezt nem fogadják el azok a nem-magyarok.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.29. 09:14:23

@cívisvárosi:

"ilyesmi a magyarok hite. és akik ezt nem fogadják el azok a nem-magyarok."

Ez egy hazugság. És az egész hozzászólásod egy hazugság, hogy eltereld a figyelmet a valóról, amit kiböktél:

"ezt nagy nyilvánosságban nem mondja ki senki, mert olyan brutális támadást kapna az illető, hogy nem éri meg. és ezért a politikusok végzik el a piszkos munkát."

Ez a lényeg. Ez mint analízis, hibátlan: mint apologetika, megvetendő.

2019.10.29. 09:39:13

@neoteny:
van a magyar tudományos akadémia. ami egy közfinanszírozásban álló állami intézmény, ami nemzeti közintézmény és országos főhivatal is egyben. mert hogy az alsó, közép és felsőoktatáshoz kötődő tananyagokat, tankönyveket a mta tagok eseti vagy testületi módon is véleményezik. és ez a véleményezés a bölcseletben tekintélyelvű.

mitől nyúl a nyúl. attól, hogy futás közben megnyúlik, ahogyan a karod is megnyúlik, amikor nyúlsz. ez néphit legfalábbis a jobbágyparasztok körében. ez kérem szépen tundrai enyec. ez is néphit az elte bölcsészkarán. csak az egy másik népcsoport. és ebből adódik egy hitvita.

jogában áll-e a jobbágyparasztoknak a finnugristákat elzavarni? az akadémikusok szerint nem, mert az mta egy "független" intézmény. és bármiféle politikai beavatkozás nem "jogállami". de ez is ugye hitvilág. orbán azt mondja, hogy európában sincs egységesen előírva az, hogy ennek hogyan is kellene működnie. a legtöbb országban a tudományos akadémiát simán alárendelik egy minisztériumnak. a németeknél van egy közalapítványi rendszer. részben elitista. maguk az tudósok közvetlen kiválasztják a köztestület tagjainak egyik felét. tehát abba nem szól bele az, aki végig bukta az általánost. de a köztesület másik felét közvetve a köznép választja. ez a rendszer populista is egyben.

az ázsiai modell minisztériumnak alárendelve. az amerikai modell több egymással versengő magánalapítvány. az európai modell vegyes rendszerű. ha valakit kirúgnak magyarországról, akkor mehet a berlini akadémiára is tanítani. ha konrád györgy a debreceni akadémiai bizottságra bízta volna az írói hagyatékát, akkor azt mondták volna a jobbágyparasztok, hogy megértjük őt. csak nem kellett volna elvinni az iskolatársait a nácinémeteknek. azt el lehet fogadni, hogy haragudott a magyarokra. debreceni klinikán szülte meg az anyja. amit ugye a meggyilkolt gróf tisza istván szobra alatt horthy miklós adja át.
gerundium.lib.unideb.hu/file/7/5a31341310496/szerzo/p6.jpg
tehát ha konrád györgy azt mondta volna amit freud zsigmond, hogy nem is érti, hogy miért a tudomány mellett leginkább elkötelezett grófot ölik meg és miért a leghülyébbet nevezik ki miniszterelnöknek, akkor nem lett volna vita. tehát akkor nem "a" zsidók esküdtek össze. hanem egyesek. és konrád györgy nem a szülőföldjére bízta írói hagyatékát, hanem berliniekre. halála óta azzal mit csináltak? bepakolták a pincébe. és azon túl semmit. mit terveznek vele csinálni? semmit. lehet követni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.29. 10:29:08

@cívisvárosi:

"jogában áll-e a jobbágyparasztoknak a finnugristákat elzavarni?"

Megvonni tőlük a közfinanszírozást? Kétségkívül. Politikai nyomást gyakorolni, hogy ne alkalmazza őket senki? Megengedhetetlen.

A jobbágyparasztoknak pontosan olyan és annyi jogaik vannak mint az akadémikusoknak; és a finnugrista akadémikusoknak pontosan olyan és annyi jogaik vannak mint az egyéb nyelvtörténeti állásponton lévőknek.

A piszkos munkát a politikusokkal elvégeztetni senkinek sincs joga.

Volt egy idő, amikor Jordan Peterson azt hirdette, hogy a genderelméleti meg hasonló posztmodern 'tudományokat' ki kell éheztetni az egyetemekről: meg kell tagadni a közfinanszírozást _tőlük_ (ahol is az implikáció az, hogy más tudományok megérdemlik a közfinanszírozást az általuk termelt tudás minősége folytán). Szerencsére erről letett (amennyire tudom): politikai (erőszakos) eszközök nem illenek olyanok kezébe, akik politikai elnyomásra panaszkodnak (jogosan).

Aldous Huxley valami olyasmit mondott, hogy a cél nem szentesíti az eszközt azon egyszerű és nyilvánvaló oknál fogva, hogy az elért célok milyenségét azok eléréséhez felhasznált eszközök határozzák meg.

Vagy 15 évvel ezelőtt láttam egy graffitit Bécsben:

KILL ALL NAZIS

Bennem azonnal az a kérdés merült fel: és ki fogja megölni az utolsót?

2019.10.29. 10:37:33

@neoteny:
vegyük a nyelvelméletet. ha az általánosan elfogadott módszert követjük, akkor ugye azt kellene csinálni, hogy vegyük az úgynevezett alapszókincset. a nyelvészek megegyeztek, hogy ezek lehettek az ősiségben is használt alapszavak. ezeknek vegyük a legrégebbi ismert alakváltozatát az írásos nyelvemlékek alapján. esetleg régies valamilyen változatot népnyelvből. ezeket kezdjük el hasonlítgatni. definiáljunk két szó távolságát. hány lépésben vihető át az egyik a másikban. bizonyos hangváltások "költségére" esetleg mondjuk azt, hogy zéró. az is számít, hogy hangképzésben milyen mértékű a különbség. a szó elején a szó végén a törlés is gyakoribb. annak a "költsége" is kevesebb. és ebből adódik egy értékelés. és átlagosan milyen költséggel vihető át az alapszókincs az egyik nyelvből a másikba. de még az alapszókincsben is lehet valami súlyozás. és ugye egy szónak több változata is lehetséges. na de ebből lesz egy szimmetrikus táblázatunk. aminek az átlójában nullák vannak és azon túl racionális számokkal van tele. hiearchikus klaszter elemzés felrajzol egy fát.

és biztos, hogy az a nyelvek származási fája. nem. van egy modellünk és abból ez jött ki. de ez az az értékelés nem teljesen egyértelmű. és tudjuk, hogy a nyelv történeti fejlődéséről is tudjuk, hogy önkényes változásások. a tudomány alapja az alkalmazott matek. valamit számoljunk. ki lehet adni ezt a feladatot programozóknak. írjanak erre egy python programot házi feladatnak, vagy lehet ebből írni egy szakdolgozatot. lehet ezzel játszani.

ha ezt mondanák, akkor nem lenne ezzel probléma. tessék itt van egy nyelvi adatbázis. egy alapszótár. és valami program. és az ezt dobja ki. de ez sem a tuti. mert ez a jelölésbeli változásokat próbálja követi. és jelentésmódosulások is elképzelhetők. ehhez már kell egy szinonima szótár. és ez egy másik értékelés. abban az angol foot (óangol fot, skót fut) (jelentése: láb, gyalogol) és a magyar fut vajon szóegyezés? a fut rokonszava a gyalogol? van aki szerint igen, van aki szerint nem. erre egy finnugrista azt mondja, hogy ki ne találja már bárki, hogy ezek rokonszavak. miért? mert a magyar finnugor.

és a fut rokonszava a finnugor nyelvekben micsoda? finn puhde. azt jelenti: alkony. the semantic development is likely "to shoo" > "to wake (someone) up" > "time of waking up" > "dawn" > "twilight". abból, hogy elhesseget lett az, hogy alkony. és ez összefügg azzal, hogy fut. kérem szépen a nyelvészet egy komoly tudomány. de a lábbal nem függ össze, aminek igei érteme az, hogy gyalogol. azzal nem. aki azt feltételez az "náci". náci? tényleg? igen, igen, kripli, kretén, fasiszta, náci. sarlatán.

mit kellene erre mondani? és ezért járnak a havi milliós állások, nemzetközi konferenciákra utazgatás. és ezt pénzeljék, mert ez a "jogállam".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.29. 10:52:13

@cívisvárosi:

"vegyük a nyelvelméletet"

Ne vegyük: egy mellékszál, (most már) csak terelésre alkalmas.

ijontichy 2019.10.29. 12:02:39

@cívisvárosi: "szerinted ez nem is számít. szerintem számít."
Akkor ez 1:1.
Amúgy engem semmilyen "*karokon mit gondolnak" nem érdekel, és nem számít. A "szaralakság" az egyetlen, ami - első fokon - számít. Szvsz. a különböző "karokon" amúgy is túl magas a "szaralakok" sűrűsége. Mivel engem 18 éves koromig 95%-ban a szó legjobb, legnemesebb értelmében vett "pedagógusokkal" hozott össze jósorsom, a következő négy év pont elég volt ebből a környezetből (még sok is).
Az MTA-nak most majd lesz egy - konzervatív úriembernek látszó - echte szaralak (nem szakmai-tudományos szempontból, az nem tartozik ide) elnöke, barnás árnyalatú nyelvvel és igen büdös lehellettel - nomeg némi lehetőséggel, hogy mételyezze a közéletet és az ifjúságot. Sajnos Mo-on - Isten és az alcsúti kártékony állatka kegyelméből - már túl sok ember van barnás árnyalatú nyelvvel, és "rottenorange" lehellettel, aki mételyezi a közéletet és az ifjúságot :-(.
Amúgy nyugodtan elfelejtheted ezt a sok híglevet a magyar nyelv-finnugrista-bokorugrista... etc. akadémikusokról. Két szem mogyorót se számítanak. Az akadémikus ugat (ti. pénzt akar keresni), a magyar nyelv halad ;-).

2019.10.29. 12:54:16

@neoteny:
akkor a bölcseletből bármit. a történelmet. az ókori történetírás egy szépelgés. ó a görögök. az mind semmi. de a rómaiak. és a csodálatos egyiptomiak. fényességes és gyönyörűséges. az ókor tele van legendás mesehősökkel. ezek mítoszok maradtak ránk. ezen túl vannak romok, cserepek, csontok. abból objektív módon nem nagyon lehet összerakni egy népcsoport történetét. és van egy hallgatólagos közmegegyezés abban, hogy az írásos hagyatékból, az tárgyi emlékekből és élettani nyomokból az ókort kutató történész előállít valamilyen történetet, ami nem szépirodalom, de majdnem. gyönyörűséges félistenek, csodálatos emberfeletti teljesítmények. és van egy hallgatólagos közmegegyezés, hogy a történetírás így meséli el az ókort. mert nem nagyon lehet máshogy.

és jön a magyar tudományos akadémia. kérem szépen ezek a krónikák csak másolt geszták. nyilván össze vissza leírtak valamit. ezeket a modern történettudomány forráskritikával közelíti. na jó, de ez az mta esetén azt jelenti, hogy egy az egyben kidobják a krónikás hagyományt. azért, mert a magyar nyelv mint tudjuk: finnugor. a magyarok ősei az ókorban a finnugor őshazában éltek. csak nem keveredtek össze a finnségiekkel. mert azt az antropológia és az archeogenetika nem igazolja vissza. és az obi ugorokkal sem. évezredeken át. viszont egy közös nyelvet beszéltek. de megtalálták az urali gént. a manysik 27%-ra jellemző y-kromoszóma előfordul 2 avar kori sírban. és erre a népfőiskolán azt mondják, hogy ez urali nép/nyelv rokonság. de ez nem zárja ki a többi relációban való kutakodást. az mta szerint de. az teljességgel tudománytalan.

és a modern kori bölcselet már nem leírja, hanem előírja, hogy így és így kell viselkedni. de az a vallás. régen azt mondták, hogy a férfi legyen férfi, a nő nő. a nemeket elkülönítették az iskolában. a templomban is. falusi temetésen férfiak és a fiúk, a nők és a lányok a koporsó két oldalán állnak. és a pap áll középen. vagy a papnő. mert a reformáltaknál az is. ez a szokás. a hagyomány. de ez így túl szigorú. a nemek a közösségben nincsenek intézményesen ilyen mértékben elválasztva. de ez odáig megy el, hogy most már a férfi nem lehet férfias. mert hímsoviniszta. és sérti a nőt, aki feminista. annak meg már kötelező lenni. és ezt hívják úgy, hogy liberalizmus. és a gender tudósok ezt előírják a társadalomnak előírják. mondván, hogy ez a progresszió. és aki nem ezt gondolja az "náci".

és erre írja freund tamás, hogy drága miniszterelnök úr, ezek a filozófusok hülyék, tudjuk mi itt páran, csak ezek vannak többségben az akadémián. nemcsak magyarországon, hanem nyugaton mindenfelé. történelmileg így alakult. orbán meg azt mondja, hogy akkor megvívjuk sajátosan magyar észjárással megvívjuk meg ezt a csatát. az ereinkben kipcsák vér csörgedez. az ellenzékiek azt mondják, hogy orbán átlépte a vörös vonalat. zárják ki. a vallási kérdések nincsenek tisztázva.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.29. 13:07:28

@cívisvárosi:

"ezek [a] mítoszok maradtak ránk"

Miért _ezek_ a mítoszok maradtak ránk?

Ezt már linkeltem ide, de még egyszer:

www.city-journal.org/html/republic-atlantic-14956.html

Amiről te azt hiszed -- vagy legalább is azt hirdeted --, hogy 'szépelgés', azok a _közösségi_ memóriánk leggazdagabb gyümölcsei.

2019.10.29. 13:51:05

@neoteny:
van errefelé a nemzetközi iskola, amit a magyar állam épített, és ahová papp polgármester iratta a gyerekét nem kevés pénzt áldozva a kislánya taníttatására. és abban is van egy tanrend, egy tanmenet kötelező és kötelezően választható elemekkel. és ennek a képzés az óvodától indul és a végén nemzetközi érettségit lehet tenni. ez úgy jött létre, hogy svájcban összeültek főokosok és ezt a rendszert kitalálták. és elég sok ország diplomatái ezt a képzési rendszert elfogadták. és papp polgármester úgy gondolta, hogy ha ez nekik jó, akkor a lányának is jó lesz.

na most ebben az iskolában a magyarokról túl sok szó nem esik. majdhogy nem semmi. ahogyan a mongol tatárokról se említenek túl sokat, azt se nagyon jó. de a nemzetközi iskolában lehetőség van anyanyelvi képzésre. és a nemzetközi iskolában egy tanár külön mongol-tatárkodik egy 8 éves kisfiúval, különórán, külön pénzért, mongol tatárságra nevelik. megtanítják neki a mongolok nyelvét, a tatárok hitét. mert így akarja az apukája.

és a köznép, legalábbis vidéken, a jobboldal, a szélsőjobb azt mondja, hogy a magyar iskolában legyen valamiféle magyar bölcselet. a magyarok nyelvét és hitét is tanítsák. olyannyira, hogy az legyen az első. aztán ahhoz kapcsolódik majd a világtörténelem. és ez olyan beállítás, amiben a világ közepe magyaroszág. mintha a magyarok körül forgott volna a világ. pont ilyen a német, a francia, a brit közoktatás. ilyen az olasz, a görög. az amerikai, az kínai, az indiai, a koreai, a japán.

a nemzetközi iskola hívei azt mondják, hogy ebből egy kultúrharc adódik, mert úgy a magyar királyság majd a szlovák és a román nép története felé magasodik. és ütközni fog a német-római történetírással. mert abban a németek körül forog a világ. egy vonót leginkább csak a németek tudtak húzni a húrokon. micsoda költő volt goethe. német romantika lehet, de magyar nem. goethe költészetéből egyenesen következik auschwith-birkenau? nem. a magyar közoktatás miért ne szerveződhetne meg ugyanerre a népi nacionalista mintára? és erre azt mondják, hogy az elavult. de mitől avult el? ebből következik a gázkamra és a zyklon-b. tényleg? elavult és kész. így folyik egy értelmetlen párbeszéd.

ha azt akarják, hogy legyen a közoktatás magyaros, akkor legyen. miért ne lehetne reformált vidékies népiskola a magyar megyékben. az a liberalizmus, hogy ha ilyesmire van igény, akkor engedjük meg. és lehessen azt mondani, hogy valaki ilyet nem szeretne. de ha emez többségbe kerül, akkor amaz nem lesz magyar. mert az be akarja tiltani.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.29. 14:04:35

@cívisvárosi:

"ebben az iskolában a magyarokról túl sok szó nem esik"

De hát ez szemenszedett hazugság: minden, amiről szó esik, a magyarokra is érvényes. Még a specifikusan más nemzetek történelme is a magyarokról _is_ szól: mert emberekről szól, és a magyarok ugyanúgy emberek, mint a tatárok vagy baszkok vagy kecsuák.

"ha azt akarják, hogy legyen a közoktatás magyaros, akkor legyen."

'Magyaros' ne legyen: semmi sem indokolja annak szükségességét.

"ha emez többségbe kerül, akkor amaz nem lesz magyar"

Ismét egy ordas hazugság tőled. Ezért vagy te egy ördögfajzat: mert kényszeresen tolod be ezeket az embertelen ötleteket.

2019.10.29. 14:19:15

@neoteny:
a magyar függetlenségi háborúkat a francia forradalomból kellene megérteni. de azt abból nem lehet levezetni. nincs egy általános forradalomkoncepció, amiből az összes többi következik.

a forrás fizikai jelenségként a folyadékok átalakulása gőzzé. és az ugyanúgy alakul át mindenhol a földkerekségen. na jó, persze függ a légnyomástól, az meg a tengerszint feletti magasságtól. de lényegében ugyanúgy meg végbe a forrás kínában, mint franciaországban, vagy amerikában. a fizika ennél sokkal többet állít. azt gondoljuk, hogy a világmindenségben. a forráshőnek ugyanúgy van értelme a nap belsejében, mint a szíriuszon. és anyagféleségenként egységi módon éppen annyi, amennyit kimértünk földön. grammonként éppen annyi joule. de ezt se tudja a fizikus. hanem azt mondja, hogy biztos így van egy távoli galaxisban is. a franc se tudja hogy van. de nem nagyon lehet máshogy. ennek az univerzalitása is kérdőjeles.

ennek mintájára ott van a francia forradalom. az a forradalom. ha lenyakazták a királyt, akkor máshol is le kell nyakazni. megölték a főnemességet, akkor máshol is meg kell ölni. másképp nem lehet köztársaság. így képzeli az iszlám állam hívei. a terroristák. az mta istandwithceu tagozata azt mondja, hogy ez a liberális demokrácia. demokratizálás, aminek szükséges eleme az iszlamizáció. és a kocsma népe megfejti, hogy honnan fúj a szél.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.29. 14:22:27

@cívisvárosi:

"ebben az iskolában a magyarokról túl sok szó nem esik"

De hát ez szemenszedett hazugság: minden, amiről szó esik, a magyarokra is érvényes. Még a specifikusan más nemzetek történelme is a magyarokról _is_ szól: mert emberekről szól, és a magyarok ugyanúgy emberek, mint a tatárok vagy baszkok vagy kecsuák.

"ha azt akarják, hogy legyen a közoktatás magyaros, akkor legyen."

'Magyaros' ne legyen: semmi sem indokolja annak szükségességét.

"ha emez többségbe kerül, akkor amaz nem lesz magyar"

Ismét egy ordas hazugság tőled. Ezért vagy te egy ördögfajzat: mert kényszeresen tolod be ezeket az embertelen ötleteket.

2019.10.29. 14:31:29

@neoteny:
errefelé 1567-ben volt városi államtanács, attól különálló egyháztanács, attól független igazságszolgáltatás. és ez három egymástól intézményesen elkülönülő választás volt. és volt országgyűlés igaz, hogy csak részországgyűlés erdélyben. előbb kimondták a protestáns egyházak szabadságát. amit később kiterjesztettek a katolikusokra is. azért, hogy véget vessenek a vallásháborúnak. az állam, az egyház szétváltak. ahogyan a hatalmi ágak. a törvényhozás, a végrehajtás és az igazságszolgáltatás a reformáció idején.

ezt úgy tanítják, hogy ezt montesquieu találta ki. a francia forradalom valósította meg. a francokat. csak a magyar reformáció nem ölte meg a magyar nemességet. abban egy magyar nemes az előjogait elvesztette. de a birtokait nem vették el. sőt egyes családok a vagyonuk egy részét így tarthatták meg. a polgárság és a nemesség egy része ellenállt a császáriakkal szemben. és ebből következtek a magyar függetlenségi háborúk.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.29. 14:41:56

@cívisvárosi:

"ebben az iskolában a magyarokról túl sok szó nem esik"

De hát ez szemenszedett hazugság: minden, amiről szó esik, a magyarokra is érvényes. Még a specifikusan más nemzetek történelme is a magyarokról _is_ szól: mert emberekről szól, és a magyarok ugyanúgy emberek, mint a tatárok vagy baszkok vagy kecsuák.

"ha azt akarják, hogy legyen a közoktatás magyaros, akkor legyen."

'Magyaros' ne legyen: semmi sem indokolja annak szükségességét.

"ha emez többségbe kerül, akkor amaz nem lesz magyar"

Ismét egy ordas hazugság tőled. Ezért vagy te egy ördögfajzat: mert kényszeresen tolod be ezeket az embertelen ötleteket.

2019.10.29. 14:51:48

@neoteny:
az mta azt mondja, hogy erdélyben tartott országgyűlések nem voltak legitimek, mert azokat nem a király hívta össze. ii. lajos (aki finnugor volt, lehet tudni rokonságának y kromoszómáiból, csak nem tudták, hogy ők finnugorok) halála után nem tudták eldönteni, hogy ki legyen a király. mert az egyik párt azt mondta ki, hogy idegen uralkodó ne legyen. a másik meg azt, hogy de. és utóbbiak voltak a habsburg pártiak. és ez elkövetkező évszázadok történése jelentős részben velük szemben vívott függetlenségi háborúk sora.

és a fővárosban egyesek néznek ki a fejükből, hogy ez valami vidékies nacionalista hőzöngés. nem értik, hogy ez a magyar történelem. nem magyarok. de ugyanezek a magyar nyelvet se értik. a dedó szintjén. és erre mondják, hogy nem is kell azt megérteni. mert a világnyelv az angol. a világforradalom meg legyen a francia. a németek meg húzzák meg magukat. úgy, hogy ezzel el is van intézve. ez tamás gáspár miklós világképe, vagy ormos máriáé, aczél györgyé is ez volt.

acz-acz. az edzés aczélozza a testet. közönséges hangutánzás, hangfestés. ami szláv is. magyar is. de ez ugye hit. mert a magyar tudományos akadémia szerint ez egy hülyeség. a liberalizmus az, hogy engedjük meg, hogy ezt mégis csak engedjék már meg kiművelni. és ha a népesség többsége azt mondja, hogy na ez a magyar, ezek vagyunk mi, akkor lehessen már az. és ha ezt egyesek nem fogadják el, akkor ne fogadják el. a magyar államvallást utasítják vissza.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.29. 14:52:59

@cívisvárosi:

"ebben az iskolában a magyarokról túl sok szó nem esik"

De hát ez szemenszedett hazugság: minden, amiről szó esik, a magyarokra is érvényes. Még a specifikusan más nemzetek történelme is a magyarokról _is_ szól: mert emberekről szól, és a magyarok ugyanúgy emberek, mint a tatárok vagy baszkok vagy kecsuák.

"ha azt akarják, hogy legyen a közoktatás magyaros, akkor legyen."

'Magyaros' ne legyen: semmi sem indokolja annak szükségességét.

"ha emez többségbe kerül, akkor amaz nem lesz magyar"

Ismét egy ordas hazugság tőled. Ezért vagy te egy ördögfajzat: mert kényszeresen tolod be ezeket az embertelen ötleteket.

2019.10.29. 15:01:42

@neoteny:
neked az a hited, hogy a magyarok ugyanúgy emberek, mint a franciák. tehát ha bemutatjuk a francia forradalmat, akkor azzal az összes forradalom be lett mutatva. mert a forradalom ugyanúgy univerzális, mint a forrás. nem érted, hogy a bölcseletben az általános emberségen túl nincs egy ilyen általános séma, amit a földkerekség egészére rá lehet húzni. a természettudományban igen, de a bölcseletben nem.

a gravitáció törvénye egyetemes. newton törvényei. de az adótörvények már nem. és a nácik elől amerikába menekült zsidó helmut newton portré, divat és aktfotói véleményesek. ezzel mételyezik az ifjúságot?
cdn.taschen.com/media/images/1640/newton_work_fo_int_open_0188_0189_01639_1505211152_id_964414.jpg
sanyi szerint ezek nagyon jó kis fotók. lehet, hogy zsidó. akkor is jó. a szexizmus felülírja az antiszemitizmusát. ahogyan a rasszizmust is felülírták, mert mosolyogtak rá a nagyseggű nigger csajok. edit éppen ettől vált idegenellenessé. pedig befogadó volt. ők is csak emberek. általános emberség alapja a nőiség. ennek a nevében próbálnak elnyomni mindent, ami a férfiak számára tetsző vagy férfias.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.29. 15:20:38

@cívisvárosi:

"neked az a hited, hogy a magyarok ugyanúgy emberek, mint a franciák."

Valóban, és ez egy hibátlan hit.

"tehát ha bemutatjuk a francia forradalmat, akkor azzal az összes forradalom be lett mutatva."

Nah, ez a te kényszeres hazudozásod.

"nem érted, hogy a bölcseletben az általános emberségen túl nincs egy ilyen általános séma, amit a földkerekség egészére rá lehet húzni. a természettudományban igen, de a bölcseletben nem."

Itt azt állítod, hogy nem létezik _emberi természet_. Hogy az emberek _nem specifikusak_ semmilyen mértékben: hogy nem léteznek biológiai törvényszerűségek amelyek az emberek evolúciós fejlődéséből származnak: hogy az emberek számára _nem létezik biosz_. Csak filoszok léteznek: hitvilágok.

2019.10.29. 16:05:12

@neoteny:
azt állítom, hogy van a biosz. és a biológusok azt mondják, hogy annak a törvényszerűségei egyetemesek. az is kérdőjeles. a bölcseletben ugyanez még erősebben. nem hiszek abban, hogy a francia forradalomból le lehet vezetni a magyarok forradalmait. tehát elég bemutatni egyet. és ismerjük az összes többit. mert a forradalmaknak létezik egy általános sémája. szerintem nincs ilyen. de a nemzetközi iskolában így tanítják.

History I Standard Level
Military Leaders
Conquest and its impact
The move to global war
Rights and Protest
Conflict and Intervention

History II. Standard Level
Society and economy (750-1400)
Causes and effects of medieval wars (750-1500)
Dynasties and rulers (750-1500)
Societies in transition (1400-1700)
Early Modern states (1450-1789)
Causes and effects of Early Modern Wars (1500-1750)
Origins, development, and impact of industrialization (1750-2005)
Independence movements (1800-2000)
Evolution and development of democratic states (1848-2000)
Authoritarian States (20th Century)
Causes and effects of 20th Century wars
The Cold War: Superpower tensions and rivalries (20th Century)

History - High Level Options
History of Africa and the Middle East
History of the Americas
History of Asia and Oceania
History of Europe

alapszinten nem is tanul magyar történelmet. de angolt se. semmilyet. hanem megtanulja, hogy vannak katonai vezetők. azok hódításainak vannak hatásaik. ebből szerveződnek világháborúk. a tiltakozások közepette formálódnak az emberi jogok. ebből lesznek társadalmi konfliktusok és nagyhatalmi beavatkozások. ez az alapozás. ez a kulturális marxizmus. a szovjet típusú pártiskolán ezt tanították egy az egyben. csak abban a példa lenin volt. és abból a világforradalomból következett volna az anarcho kommunizmus. csak ebből most az anarcho kapitalizmusnak kell következnie.

ebben a dinasztikus uralkodás 1500-ig tartottak. és függetlenségi mozgalmak 1800-as években kezdődtek el. magyarországon nem. ezt a sémát a magyar történelemre történetesen nem lehet ráhúzni. kronologikusan nem stimmel. mert ezek szerint a magyar közgondolkodás nem volt tökéletes összhangban a nemzetköziség főáramával. és ezért idegenek folyamatosan hőzöngtek. a császári németek, kényszer betelepítéseikkel, kényszer kitelepítésekkel. öldököltek. elmebeteg nácik. és akikkel szemben öldököltek azokból lettek az istenverte kommunisták. ezek a családok verik a seggüket a fővárosban a mai napig. miféle magyarok?

nem azt állítom, hogy debrecenben öreg jános (akinek a papája néptanító volt egyébként, még utca is van róla elnevezve) soros ügynöke. és pap polgármester is, aki a lányát ebbe az iskolába iratja. és gulyás gergely, aki ezt propagálja. azt sem gondolom, hogy ennek a tananyagnak a kitalálói feltétlen rosszat akarnak. hanem csak azt, hogy a magyar történelem nem ezen a sémán alapul. azt gondolom, hogy nincs egy ilyen általános séma. budapest és debrecen története is annak ellenére, hogy nagyrészt ugyanaz az államalakulat. időnként még aszinkron módon folynak az események. 1848 is egy kicsit eltér pesten és debrecenben. nem ugyanazt értik a polgárjogon. túl azon, hogy általános emberségen következő közjog. debrecenben továbbra is a földtuladjonra alapozott magánjogot tekintik elsődlegesnek. valaki a saját földjén majdnem azt csinál, amit akar. de ha nincs saját földje, akkor mégis mit ad be a közösbe. annak egy részét tudja. közbirtokok felett közösségi jelleggel rendelkeznek. a polgárok azt mondják, hogy négyszögölenként 2 pengővel váltsák meg a külvárosi telkeket. a legolcsóbb piaci telekáron. errefelé egy félfeudális-félkapitalista rendszert akarnak építeni. budapesten nem. világforradalmi hevületből próbálják 1848-at levezetni. vagy a bécsi forradalomból. errefelé nem. a francot érdekelte, hogy mi volt bécsben. mintha azt kellene utánozni. a debrecenieknek mi köze a bécsiekhez? az egy másik népcsoport. értem persze, hogy az egyik magyar polgári, a másik világpolgári mintát akar nyújtani.

nézzük meg, hogy melyikre van tömegigény. és lehet, hogy a világpolgárira. és úgy legyen úgy a közoktatás. és úgy alternatív tanrendbe kerüljön be a népiskola. de ha errefelé a többség fordítva van bekötve, akkor fordítva.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.29. 16:14:41

@cívisvárosi:

"azt állítom, hogy van a biosz. és a biológusok azt mondják, hogy annak a törvényszerűségei egyetemesek. az is kérdőjeles."

Itt azt állítod, hogy ami biosz néven van, az nem tudás: tehát biosz nem létezik, csak biosznak titulált hitvilágok.

"nem érted, hogy a bölcseletben az általános emberségen túl nincs egy ilyen általános séma, amit a földkerekség egészére rá lehet húzni. a természettudományban igen, de a bölcseletben nem."

Itt azt állítod, hogy nem létezik _emberi természet_. Hogy az emberek _nem specifikusak_ semmilyen mértékben: hogy nem léteznek biológiai törvényszerűségek amelyek az emberek evolúciós fejlődéséből származnak: hogy az emberek számára _nem létezik biosz_. Csak filoszok léteznek: hitvilágok.

2019.10.29. 16:15:54

@neoteny:
tehát az evolúciós biológiából az első lecke filozófia. vannak humán szaporodási közösségek (nemzetközösségek, többségi államnemzetek, köztes nemzetségek, nemzeti kisebbségek, kisebb nemzetiségek. társulások) gazdasági társaságok, kulturális társulások. társadalmak. általános emberség alapja a nemiség. az emberiség egy fajt alkot, de fajta jelleggel szerveződik. de ezekben az evolúciós biológia alapfogalmai a mintaadók. természetes kiválasztás. környezeti alkalmazkodás. rokonszelekció problematikája. a világformáló erő az a biosz, aminek az első leckéja a filozofikus. amire az akadémikus bölcselet azt mondja, hogy ez a fasizmus alapja. az emberekre az evolúció általános elmélete nem alkalmazható. dehogy nem. csak mellette az általános emberséget is meg kell hirdetni. mindez a kereszténység címszó alatt történik errefelé.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.29. 16:23:01

@cívisvárosi:

"az emberekre az evolúció általános elmélete nem alkalmazható. dehogy nem. csak mellette az általános emberséget is meg kell hirdetni."

Nem _mellette_: ha igényünk van "általános emberségre", akkor az pontosan azért van mert nyers biológiai szubsztrátumon alapuló lények vagyunk mi is. Mert azt hisszük, hogy az "általános emberség" hozzásegít _mindnyájunkat_ a jobb élethez.

"mindez a kereszténység címszó alatt történik errefelé."

Hogyne: a kettősbeszédek a kereszténységről is szólnak.

"nem érted, hogy a bölcseletben az általános emberségen túl nincs egy ilyen általános séma, amit a földkerekség egészére rá lehet húzni. a természettudományban igen, de a bölcseletben nem."

Itt azt állítod, hogy nem létezik _emberi természet_. Hogy az emberek _nem specifikusak_ semmilyen mértékben: hogy nem léteznek biológiai törvényszerűségek amelyek az emberek evolúciós fejlődéséből származnak: hogy az emberek számára _nem létezik biosz_. Csak filoszok léteznek: hitvilágok.

2019.10.29. 16:28:22

@neoteny:
History I Standard Level
Military Leaders
Conquest and its impact
The move to global war
Rights and Protest
Conflict and Intervention

a nemzetközi iskolában ez van általános szintre emelve. a népfőiskola természetfilozófián alapul. van az általános emberi lét. annak alapja a biológia és az általános emberség és ebből adódik a vallás. amit történetesen kereszténységnek neveztek el. és abban van egy magyar vallás fajta jelleggel.

abban egy hittétel az, hogy tájegységekben gondolkodunk. és a kárpát-medencében szervezünk egy államalakulatot, ami egy mini nemzetközösség. ha valaki ehhez nem akar csatlakozni pozsonyban vagy trencsénben, akkor ne csatlakozzon. budapesten se szeretnének ehhez csatlakozni egyesek. kérem szépen. nem muszáj. de ezek esetleg engedjék már meg, hogy a maradék magyarnak vallja magát hirdetve a magyar vallást. és mondhatod, hogy ez a vallás nem az a vallás. mert ha ezt te átfordítod angolra, akkor kicsit másként értelmeződik. a beszélt nyelvből adódnak különbségek. és éppen ezért a matematika bevezetett egy formális és absztrakt nyelvezetet. ami a természettudomány alapja. és az részlegesen alkalmazható a társadalomra. mariska néni mit tetszik gondolni erről, vagy arról. tessék választani a, b, c, d. és azt mondja, hogy a franc se tudja. legyen e. olyan nem lehet. a, b, c, d. legyen b. biztos? legyen c vagy az a? tudja mit legyen d. és a szociológus ezeket összesíti. és abból kijön, hogy orbánt le kell váltani. mert ha nem az jön ki, akkor az nem szociológia.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.29. 16:30:43

@cívisvárosi:

"és abban van egy magyar vallás fajta jelleggel."

Nincs; fölösleges az ilyetén balfaszkodást tolnod. És az sem igaz, hogy én nem-magyar vagyok amiatt, hogy nem vásárolok be a te ilyen gagyijaidból.

"nem érted, hogy a bölcseletben az általános emberségen túl nincs egy ilyen általános séma, amit a földkerekség egészére rá lehet húzni. a természettudományban igen, de a bölcseletben nem."

Itt azt állítod, hogy nem létezik _emberi természet_. Hogy az emberek _nem specifikusak_ semmilyen mértékben: hogy nem léteznek biológiai törvényszerűségek amelyek az emberek evolúciós fejlődéséből származnak: hogy az emberek számára _nem létezik biosz_. Csak filoszok léteznek: hitvilágok.

2019.10.29. 17:13:01

@neoteny:
a nemzetközi iskolában a history i standard level az egyben a foxi-maxinak csúfolt pártiskola. marxizmus-leninizmus. csak abban lenin volt a példakép. abból következett a világkommunizmus. ebben meg nyilván a nyugati típusú gyarmatosítók. abból következne a világkapitalizmus. és a pénzes gyerekeknek ezt oktatják.

nem azt állítom, hogy ez minden elemében úgy rossz, ahogy van. engem nem zavar, hogy ilyen errefelé van. sőt bizonyos mértékig örülök neki. aki akar jelentkezzen tanárként vagy diákként. ezért kaphat fizetést, vagy fizesse meg a tandíjat. liberális vagyok eredendően. legyen ilyen is. de mivel nemzeti liberalizmus ezért azt gondolom, hogy a magyar iskolában elsődlegesen a magyarok történet kellene a középpontba állítani. az általános emberség a keresztény államvallásból következik. az hittan. van elemi biológiából. ami természeti tárgy. és abból az első lecke lényegében filozófia. általában véve a természeti tárgyakból az első lecke. a matematikai modellek bevezetése mind-mind filozofikus.

na most hogy fog tanulni így valaki napóleonról. úgy, hogy napóleon seregei jártak errefelé. napóleon része a magyar történelemnek. na jó nelson admirális nem hajózott a dunán. a magyar iskolában trafalgari csatáról nem is kell tanulni? nem. na de a napóleoni háborúk leghíresebb ütközete. arról (brit) angol, spanyol, francia órán lehet tanulni. mert az a (brit) angol, spanyol, francia történelem része. a magyar iskola nem kötelező része. az európai kereszténység történetéhez tartozik. és valaki mellette tanulja a kontinentális történelmet. vagy akár óceániai történelmét a nagy tengeri ütközetekkel. az is mind egy választható tárgy.

na de mi van azokkal, akik úgy gondolják, hogy nehogy már a győri csatáról kelljen tanulni. az járhat nemzetközi iskolába. ott arról egy szó nem esik. de az pénzbe kerül. pályázzon ösztöndíjra. nincs olyan jog, hogy a fővárosban néhány száz család betiltja az államalkotást. vagy ha egyesek mégis ezt akarják, akkor nem idevalósiak.

2019.10.29. 17:15:18

@neoteny:
szerinted brit kolumbiának van valamiféle természetrajza? vagy a brit szigeteknek? vagy amerikának? vagy a japán szigeteknek. vagy korei félszigetnek, vagy az indiai szubkontinensnek. vagy kínának, vagy indokínának? van ezeknek valami természetrajza? és ha van, akkor a kárpát-medencének miért ne lehetne?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.29. 17:24:00

@cívisvárosi:

"van ezeknek valami természetrajza? és ha van, akkor a kárpát-medencének miért ne lehetne?"

Na miért?

"nem érted, hogy a bölcseletben az általános emberségen túl nincs egy ilyen általános séma, amit a földkerekség egészére rá lehet húzni. a természettudományban igen, de a bölcseletben nem."

Itt azt állítod, hogy nem létezik _emberi természet_. Hogy az emberek _nem specifikusak_ semmilyen mértékben: hogy nem léteznek biológiai törvényszerűségek amelyek az emberek evolúciós fejlődéséből származnak: hogy az emberek számára _nem létezik biosz_. Csak filoszok léteznek: hitvilágok.

2019.10.29. 17:39:56

@neoteny:
vagy debrecen városának történelme? létezik debreceniség? errefelé a többség azt gondolja, hogy van valami ilyesmi. napi hírekből szemlézek. a debreceni fidesz propaganda gépezetéből. és abból inkább az tűnik ki, hogy részben a "soros tervet" valósítják meg a "tudjuk kik".

bekapcsoltam a tévét. és az rtl klubon egy főzőműsor ment. amin egy debreceni főzött. és debreceni ragut tálalt a sztárséfek elé. amiben az uborkát belefőzik valami pörkölt raguba. sose értettem, hogy miért kell azt úgy belefőzni. korrekt módon el volt készítve. a séfek felemelték a klos-t. nem fedőt emelik fel, hanem a klos-t. (a close és a közel szavaknak semmi köze egymáshoz. véletlen hasonlóság a több százból vagy ezerből.) na és rögtön azt mondták, hogy ki ez a barom, aki belefőzi az uborkát a pörköltbe. nyilván egy teljesen amatőr idióta. és megkóstolták. és azt mondták úgy egyébként nincs probléma az étellel. szerintem se kellene belefőzni az uborkát. tegyük mellé. de nem kell pörkölszaftba beletenni. lehet változtatni ez a hentes vagy csikós tokány. debreceni ragu receptjén. de valamit máshogy kell csinálni. attól lesz debreceni.

errefelé a kolbászba a húst nem darálják, hanem csak darabolják. na most úgy nagyon rosszat is lehet készíteni. hallgatom a hungaricum bizottság főbiztosát, aki azt mondja, hogy mond egy elrettentő példát. a debreceni páros kolbász nem hungaricum. mert nem képvisel értéket. ahogyan a párizsi se, mert is valami moslék. de én megértem azt is, aki ezt mondja. mert jól kell elkészíteni. azt kolbászt, vagy a hentes tokányt. és akin megérzem, hogy ezt akarja azzal egyet tudok érteni. és nem érdekel, hogy három német mondja, hogy ez az idióta bazdmeg az uborkát belerakta a pököltszaftba. mert megjegyeztem a három sztárséf: krausz, wolf és valami frici, de az is német. de amikor megérzem, hogy ők jót akarnak, akkor nem zavar, hogy azt mondják, hogy ezek hülyék basszus. én se főzném bele az uborkát. módosítani kell a debreceni ragu receptjén. úgy, hogy legyen ilyen vagy amolyan módra. és ebből formálódik egy város piactere, általános természetrajza. amiben persze megjelennek az országos vásárok kínálata, vagy világversenyek elismert megoldásai. tehát az, hogy debreceni vagyok, nem zárja ki, hogy magyar vagyok. azt sem, hogy európai vagyok. azt sem, hogy ember vagyok. miért zárná ki. azt sem, hogy férfi vagyok. ezt se akarják már kizárni. csak azért, mert az általános emberség szerintem is inkább a nőiesség. csak én történetesen férfinak születtem.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.29. 17:42:33

@cívisvárosi:

"létezik debreceniség? errefelé a többség azt gondolja, hogy van valami ilyesmi."

Váljék kedves egészségükre. De ebbe nem tartozik bele a piszkos munkák politikusokkal elvégeztetése.

"nem érted, hogy a bölcseletben az általános emberségen túl nincs egy ilyen általános séma, amit a földkerekség egészére rá lehet húzni. a természettudományban igen, de a bölcseletben nem."

Itt azt állítod, hogy nem létezik _emberi természet_. Hogy az emberek _nem specifikusak_ semmilyen mértékben: hogy nem léteznek biológiai törvényszerűségek amelyek az emberek evolúciós fejlődéséből származnak: hogy az emberek számára _nem létezik biosz_. Csak filoszok léteznek: hitvilágok.

2019.10.29. 17:50:21

@neoteny:
itt azt állítom, hogy az emberi természetet a természettudomány írja le elsődlegesen. a bölcselet szépelgés. ó a görög demokrácia. az athéniak már olyan műveltek voltak, hogy annál műveltebbnek már nehéz lenni. a spártiak. azoknál bátrabb nem létezett a világon. mert ezek az ókori görögök csodálatos emberek voltak. és gyönyörűségesek. és az fényességes világuk volt az igazi demokrácia. de a rómaiak. azok fantasztikus birodalmat alkottak. a tiszántúlt nem tudták bevenni. ide nem tette be lábát a római civilizáció. a római pápa és a német-római császár seregeit is elzavarták. meg is látszik ugye. a kelták. ó a csudálatos kelták. ó a gallok, a frankok. a vikingek. mindenkinek lehetnek ezek a szépirodalomhoz közel álló történeteikhez. magyaroknak miért nem lehet?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.29. 17:55:31

@cívisvárosi:

"itt azt állítom, hogy az emberi természetet a természettudomány írja le elsődlegesen."

Ami egy balfasz hazugság.

"nem érted, hogy a bölcseletben az általános emberségen túl nincs egy ilyen általános séma, amit a földkerekség egészére rá lehet húzni. a természettudományban igen, de a bölcseletben nem."

Itt azt állítod, hogy nem létezik _emberi természet_. Hogy az emberek _nem specifikusak_ semmilyen mértékben: hogy nem léteznek biológiai törvényszerűségek amelyek az emberek evolúciós fejlődéséből származnak: hogy az emberek számára _nem létezik biosz_. Csak filoszok léteznek: hitvilágok.

2019.10.29. 18:16:17

@neoteny:
basszus. próbáld már felfogni. ha az evolúciós biológia humán populációra vonatkoztatva: filozófia. csak az ellentétben áll az akadémikus bölcselettel. az "álemberség". azt szolgálja, hogy semmirekellőknek is jusson macbook és iphone. azért, mert ők a hajlaktalékokért aggódnak. vagy a szegény kiscigányokért, vagy a transzneműekért. mindenféle kisebbségért kivéve a kisebbségi magyarokat. azokért budapest "liberálisai" nem aggódnak. az egy szemét "műhumán" társaság. az akadémikus bölcseletre alapozva. annak alapja nem természettudomány. nem biosz. onnantól kezdve a filosz: hit. nem következik a biológiából, hogy a transzneműeknek extra jogokat kellene adni. a természetjoggal ellentétes. az általános emberségből következik, hogy aki így születik azt nem ölik meg. ezen a blogon előadta valaki, hogy ő londonban tanul. és az óvodás gyerekének a társát végeznek nem átalakító műtétet. és azóta a gyerek milyen boldog. nem szeretnék londoni magyar lenni. londonban rettegnek orbántól. és a legalávalóbb gyarmatosítók talpnyaló rétege, akiket a vidéki angolok is utálnak. ezért van brexit. ezért választották meg boriszt. azt a szemét társaságot tegyék ki a city-ből. jaj, most mi lesz ha nem kapcsolódhatnak össze brüsszel-lel. az egyet jelent a fasizmussal. a haláltáborokkal. luxemburgi ügyvédek közül borkai haverja a korrupt. a többi? ők nem. kettős mércét a biologikus magyarázatok nem engedi meg. illetve ezeket nemekhez kötik. egy női politikusnak szerintem el kellene nézni, hogy befogadó. mint merkel. mert az a nőiségből következik. de neki is meg kellene érteni a férfiakat. salvini nyilván úgy gondolja, hogy lövünk kettőt a hajóra. vagy legalább is a hajó felé. és nem jönnek. nagyszerű. de lehet, hogy visszalőnek. és akkor háború van a kikötőben. harbour. úgy, hogy lehet tárgyalni a mediterrán szabadkikötők alkotta kereskedelmi övezetről. az iszlám reformjáról. iszlám városállamokról. a kapcsolódó adriai tengermelléken egy magyar szabadkikötői helyről, amiről megállapodunk az olasz, a szlovén és/vagy horvát nemzettestvéreinkkel. a kárpát-medence az adriai tengermellékkel egy mini nemzetközösség. lehet ennek természetrajza? miért ne lehetne általános emberségre, biológiára, és a természeti környezetre alapozva. egy tájegységi populációban egy mikroevolúciós folyamat.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.29. 18:20:37

@cívisvárosi:

"ha az evolúciós biológia humán populációra vonatkoztatva: filozófia."

Tanulj meg magyarul beszélni/írni, seggarc.

"nem érted, hogy a bölcseletben az általános emberségen túl nincs egy ilyen általános séma, amit a földkerekség egészére rá lehet húzni. a természettudományban igen, de a bölcseletben nem."

Itt azt állítod, hogy nem létezik _emberi természet_. Hogy az emberek _nem specifikusak_ semmilyen mértékben: hogy nem léteznek biológiai törvényszerűségek amelyek az emberek evolúciós fejlődéséből származnak: hogy az emberek számára _nem létezik biosz_. Csak filoszok léteznek: hitvilágok.

2019.10.29. 19:16:33

@neoteny:
nem ezt állítom basszus. hanem azt, hogy az emberi természetet a humán természetfilozófia írja le elsődlegesen. a természettudományos tárgyakból az első lecke.

ha valakinek van egy általános iskolai végzettsége, vagy általános érettségi vizsgája és beül a természettudományi kar bármely tantárgyának első előadására, akkor abból számára nagyjából minden érthető lesz. azért, mert ezek diszciplinák úgy vannak megkonstruálva, hogy van néhány alapfogalom, és alapigazság, amit első körben, vagy nulladik lépésben filozofikusan tisztázunk. és persze a következő órán már a bölcsész kifordul. mert ezek után esetenként bonyolult számításokat kell végezni zárthelyi dolgozatban, vagy számítógéppel végeztetnek ilyet házi feladatban. az már nem filozófia, hanem alkalmazott matek.

de a gravitáció elméletéből az első lecke filozófia. tömeg. hatás, ellenhatás. vagy a dinamika. test. pálya. mozgás. játékelméletben egy játszma általános leírása. ezekből az első lecke filozófia. kiáll a csillagász. és azt mondja, hogy ezek a kozmologikus alapelvek. mintha népfőiskola előadója mondaná. filozófia.

csak ezek után a népfőiskola előadója a magyar népmeséket csillagmítoszi foglalatban tárgyalja. de nem azt mondják, hogy tudomány. hanem azt, hogy ez egy művészileg megkomponált értelmezési keret. fény és a sötétség természetrajza hogyan alakul a kos havában. és ezeknek milyen népmesei motívumok feleltehtők meg. ezeket felfűzik az évkörre. és az adott évben a természeti változásokhoz, vagy a hagyományos agrártevékenységekhez, szezonális jellegű háziparossághoz kapcsolják. ezekhez kötődően mondták a meséket. és ebből lesz a kincses kalendárium. ezt így akadémikusan nem lehet tárgyalni. mert az elte bölcsészkara úgy képzeli, tgm baromsága ezek felett áll. de nem. ha valaki a magyar népmeséket csillagmítoszi foglalatba akarja tárgyalni, akkor tárgyalja úgy. az a liberalizmus, hogy ezt megengedjük. és ha ezek a hagyományos tárgyalási módok újra népszerűvé válnak, akkor ez bizony legalábbis részben a magyar iskola részévé válik. de ezek régen igen népszerűek voltak. és ezek keresztül magyarázták a csillagászatot fazekas idejében.

lehet, hogy ez így már nem működik. de liberálisként engedjük már meg ezeket a hóbortosnak vagy habókosnak tűnő előadók is meséljék el a világképüket. és ha az elég sok szavazatot nyer, akkor az nyert. ha nem, akkor nem. de engedjük meg ezeket. ez a nemzeti liberalizmus.

2019.10.29. 19:20:10

@neoteny:
származást, vallást tisztázd már. hogy te mit tekintesz alapigazságnak. ha nem természettudományos tárgyak filozofikus alapelemeit, akkor mégis miből indulsz ki. mi az a vallás, amiben hiszel. azt mondod, hogy a részecskefizika az első. de abból ugye partikuláris megoldások adódnak. ahogyan a neve is mutatja. a részecskékből részmegoldások, részmegoldásocskák adódnak. és erre azt mondod, hogy az nem lehet. a nyelv alapvető sajátosságaiból következik. az angolból is.

2019.10.29. 20:06:08

@neoteny:
a ceu diktálta bölcseletet miért kellene a magyarnak feltétlen elfogadnia? az egy filozofikus mesterrassz vagy mégis micsoda? vagy miért ne lehetne azt mondani, hogy a nemzetközi iskola egy része kulturális marxizmus. a foxi maxi egy az egyben. de ha papp polgármesternek ez annyira bejön, akkor írassa oda a kislányát. bizonyos részeiben nem klappol a magyar történelemmel, vagy azzal a hiedelemmel, ami a többség általánosan elfogad. nem egyezik a népvallással.

amikor a 16. században magyar államvallást hirdettek, akkor vajon nem voltak nemzeti érzelműek bocskaiék? vagy rákóczi cum deo pro patria et libertate. a kurucok nem voltak nemzeti érzelműek? a francia forrradalom még nem tört ki. addig nem jött rá senki, hogy vannak királyi magyarok, császári németek és úgy franciák többsége köztársaságivá vált. de a lengyelek is respublikát akartak konföderációs alapokon. az erdélyből induló politikai törekvések is erre voltak alapozva. az erdélyi fejedelem nem hívhatta össze az országgyűlést (diétát), csak a király, vagy a helyettese a nádor. és kitalálták, hogy az "conventus generalis". amire a habsburgok azt mondták, hogy az nem legitim. lefizették a nádort. nincs jogi megoldás. szemét társaság próbál uralkodni. valakinek el kell végezni a piszkos munkát. másról sincs szó, mint arról, hogy egyes magyarok, fővárosi családok nem tudjuk, hogy miféle származásúak és vallásúak, nem árulják el, annyit tudunk, hogy nem magyar keresztények, mert szerintük olyan nincsen, ezek a nem tudjuk kik kétségbe vonják az államalkotás jogát. milyen alapon?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.29. 23:04:06

@cívisvárosi:

"nem ezt állítom basszus"

Fölöslegesen vered a nyáladat: pontosan ezt állítod. A kettősbeszéded már nem téveszt meg senkit, ördögfajzat: _te_ végzed a piszkos munkát.

"nem érted, hogy a bölcseletben az általános emberségen túl nincs egy ilyen általános séma, amit a földkerekség egészére rá lehet húzni. a természettudományban igen, de a bölcseletben nem."

Itt azt állítod, hogy nem létezik _emberi természet_. Hogy az emberek _nem specifikusak_ semmilyen mértékben: hogy nem léteznek biológiai törvényszerűségek amelyek az emberek evolúciós fejlődéséből származnak: hogy az emberek számára _nem létezik biosz_. Csak filoszok léteznek: hitvilágok.

2019.10.30. 07:33:42

@neoteny:
a bölcseletben az általános emberségen túl mi az, ami még univerzális? a kapitalizmus? a kapitalista embertípus. annak kellene érvényesülnie a földkerekségen. ez mégis miből adódik? a törzsi tudatodból, a hátsó kisagyadból, az elemi érdekeidből, vagy az iskolázottságodból. meg abból ezt harsogja a kereskedelmi média, ebben érdekeltek a kereskedelmi bankok, a hipermarketek és a kockázati tőkealapok. és ebből valóban formálódott egy már-már univerzálisnak gondolt világrend. viszonylagos jólét, fogyasztói társadalom, olcsó tömegtermékek. szabad kereskedelem totális verseny a termelői piacon.

de ez mégse univerzális. mert ki gondolta azt, hogy ezek ezekben a pénzhatalmi csoportokban akadnak olyan barmok előirányoznának vagy az európai bizottságban elrendelnének bármiféle kényszerbetelepítést. azzal ugye a szélsőjobb konteóit a gyakorlatban megvalósítanák. és meg akarták csinálni. mert abban hittek, hogy a globális keveredésből szükségképpen magasabb rendű utódok származnak. és a "demokrata" köröket nem az intézményesített csalássorozatból szervzett, semmiből teremtett végeláthatlan pénz "okosítja" meg. hanem a soros alapítvány egy filozofikus mesterrasszt tömörít, amelyik majd elsöpri izrael népét is. orbán ezt kihasználta és a gyűlölködést és a parttalan bosszúvágy ideologikus formáit egymás ellen fordította. merész lépések hosszú sorát tette meg. legújabb az, hogy feladta a fővárost. megint ott tartunk, hogy a fidesz vagy mindent megnyer (mert karácsonyról bebizonyosodik, hogy alkalmatlan, és az összefogás jelöltjeinek egy része függetlenné válik), vagy nem és akár egy kisebb válságban, nemzetközi elszigetelődésben a rendszer egésze belebukik. most úgy tűnik, hogy megint egy újabb értelmetlen fejezet következik. mert az értelmiség egy része még mindig azt képzeli, hogy a globális keveredés és egy totalitárius anarchokapitalizmus elsöpri a keresztény államnemzeteket.

az általános emberségen túl a bölcseletben mi az, ami egyetemleges?

2019.10.30. 08:00:06

a nemzetközi iskolában az emberi lét című tárgyhoz a sorvezető sillabusz.

Being Human
- Identity
- Personhood
- Freedom
- Mind and body
- The self and the other
- Human Nature
na most ez mind tárgyalható a human nature tárgykörben.

egyén, ember-gép, test-szellem-lélek, szépség-jóság-igazság-szabadság. és ez visszacsatol az egységhez és egyetemlegességben. valami ilyesmi a hittan nagyvonalakban. és ehhez lehet világi és nem-evilági példabeszédeket mondani. ebbe be lehet vonni a népmeséket. a népvallást. égigérő fa sincsen, sárkányok sincsenek, az egekbe szálló paripák és effélék. ezek mítoszok, legendák, regék. részei az általános emberségnek. és a hagyomány errefelé az, hogy a népvallásba beemeljük az őskeresztény hitvilágot. mert az közösségi jellegű. de nem feledjük az egyén fontosságát sem. szóval ebből egy kevert stratégia, vegyes rendszer adódik a politikában. ami legegyszerűbben a nemek, a nőiség és a férfiasság kettősségére van alapozva. ebből adódnak a művészetek. az irodalmi nyelv sajátosságai, a néprajz, a történelem sajátosságai. de azok sajátságok. és jöhet néhány hülye picsa és rikácsolhat, hogy az ókorból a szépség nem jár a magyaroknak. a középkorból a jóság nem jár a magyaroknak. és az újkori történelemben sem mondható ki az igazság egyik fele. mert a kommunizmus, a vörös terror, trianont, a gulágot, az elmúlt száz év bűneinek egyik felét negligálja a másik. a mai napig nem értjük, hogy pontosan miért tört ki az első háború. és abból hogyan következett a másik. de ezek mind partikuláris kérdések az emberiség egészének történetében. ezeket a totális háborúkat senkik robbantották ki, robbantják ki. nemzetközi iskola történelem tárgyákörbe kötelező jelleggel ezeket tanítják. ezekhez társaítanak egy nyilvánvalóan embertelen ideológiát. legitimálják azt, hogy egyesek emberek millióit öletik meg, és tízmilliókat tesznek földönfutóvá. mondván, hogy százcsilliót keresnek. tudjuk kik, nem? nem tudjuk. nem tudjuk pontosan. de azért mindenki képzel valamit. aztán vagy ideáll, vagy odaáll. erről szól a politika. aztán lehet mondani, hogy ez még talán egyetemes. de ez is ugye leginkább a hitre van alapozva.

és ami ezeken túl van az mind matek, vagy alkalmazott matek. számítástudomány, méréstechnika, géptan, vegytan és élettan. környezettan, növénytan, állattan, emberan. földtan, csillagászat. ezek alapja könnyű vagy nehéz matek. illetve orbán hóbortja: a testnevelés. amire azt mondják: náci.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.30. 08:40:35

@cívisvárosi:

"a bölcseletben az általános emberségen túl mi az, ami még univerzális?"

Akkor meg mire vered a nyáladat?

"nem érted, hogy a bölcseletben az általános emberségen túl nincs egy ilyen általános séma, amit a földkerekség egészére rá lehet húzni. a természettudományban igen, de a bölcseletben nem."

Itt azt állítod, hogy nem létezik _emberi természet_. Hogy az emberek _nem specifikusak_ semmilyen mértékben: hogy nem léteznek biológiai törvényszerűségek amelyek az emberek evolúciós fejlődéséből származnak: hogy az emberek számára _nem létezik biosz_. Csak filoszok léteznek: hitvilágok.

2019.10.30. 08:53:03

@neoteny:
ezek Philosophy tárgykörben ezek az opcionális modulok. ebből alapszinten (standard level) egy, emelt szinten (high level) két tárgy választhatnak.

Aesthetics
Epistemology
Ethics
Philosophy and contemporary society
Philosophy of religion
Philosophy of science
Political philosophy

és ezen az ajánlott olvasmányok. ezen témák egyikét kell feldolgozniuk egy könyv segítségével.

The Second Sex by Simone de Beauvoir
Meditations by René Descartes
Dialogues Concerning Natural Religion by David Hume
On Liberty by John Stuart Mill
On the Genealogy of Morality by Friedrich Nietzsche
Creating Capabilities by Martha Nussbaum
The Origin of Philosophy by José Ortega y Gasset
The Republic by Plato
The Life You Can Save by Peter Singer
The Ethics of Authenticity by Charles Taylor
Tao Te Ching by Laozi
Zhuangzi by Zhuangzi

de ez mind vagy hittan, vagy partikularitás. ami egyetemes az a természetfilozófia. természettudományos elméletek bevezetője. a modell interpretációja. a nulladik bevezető óra vagy az első lecke. az ttk-n is filosz. a modernizáció alapja az, hogy az iskola ideológusok helyett szélesen művelt természettudósokat neveljen. és ennek előfeltétele az, hogy bölcseletben a hittan váljon uralkodóvá és persze az is, hogy az általános emberséget hirdesse. annak azonban része, hogy vannak közösségek, nemzetközösségek, helyi és globális társadalmak, ezeknek van irodalmi nyelvük, kultúrtörténetük. és ebből adódik biodiverzitás a populációk bonyolult szerkezetéből és különféle működéséből túl az egyének sokféleségén.

ez nem azt jelenti, hogy az embernek nincs természetrajza. dehogy nincs. vannak a természettudományos modellek. azok értelmezési kerete filozofikus. van a hittan, ami általános emberséget hirdet. ez egyetemleges. és a néprajz már partikuláris. de van magyar néprajz. ami nagyrészt tájjellegű. vidékies. és ennek van világias változata. ami inkább városias. de a kürtös kalács partikularitás. székely kalácsnak mondják. sanyi és edit a mihály napi vásárban álltak a sorban. edit inkább balra húz. azt mondja, hogy gyermelyi a liszt, román a cukor. asszony, a székely nemzettestvéreink gyúrják a tésztát ők sütik nekünk a kalácsot egy ezresért. vegyen kettőt. az egyik az övé. a másikon öcsikével osztoznak. mert neki többet kell enni. és főleg inni. ez a szokásrend. sanyi egy hímsoviniszta, amit edit elnéz neki, mert ez öcsikének is kedvez. és a nőiségébe ez kompromisszum belefér. de a családiasság ezen formája partikuláris. nem feltétlen rossz, ahogyan a feministák mondják. ezzel mindhárman elégedettek. egy magasan iskolázott értelmiségi családban a nőnek és a gyermeknek is általában nagyobb önállósága van. persze ezt sanyi mellett edit is kivívja női praktikákkal. nem vevő a feministák értékrendjére. sanyi se akar metroszexuális férfivá válni. a villamoson produkálja magát a nagyseggű nigger csajoknak. akik mosolyognak rajta. de ez multikulturalitás mégse az, amit a soros alapítvány elképzel. vagy ha mégis, akkor mi a probléma?

2019.10.30. 08:53:49

@neoteny:
nyertél.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.30. 14:22:09

@cívisvárosi:

"van a hittan, ami általános emberséget hirdet."

Akkor meg mire vered a nyáladat?

"nem érted, hogy a bölcseletben az általános emberségen túl nincs egy ilyen általános séma, amit a földkerekség egészére rá lehet húzni. a természettudományban igen, de a bölcseletben nem."

Itt azt állítod, hogy nem létezik _emberi természet_. Hogy az emberek _nem specifikusak_ semmilyen mértékben: hogy nem léteznek biológiai törvényszerűségek amelyek az emberek evolúciós fejlődéséből származnak: hogy az emberek számára _nem létezik biosz_. Csak filoszok léteznek: hitvilágok.

2019.10.30. 15:09:24

@neoteny:
az általános emberségen túl mi az séma, elvi váz, gondolati keret, amit a földkerekség egészére rá lehet húzni és nem természettudomány?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.30. 15:56:30

@cívisvárosi:

"az általános emberségen túl"

"van a hittan, ami általános emberséget hirdet."

Akkor meg mire vered a nyáladat?

"nem érted, hogy a bölcseletben az általános emberségen túl nincs egy ilyen általános séma, amit a földkerekség egészére rá lehet húzni. a természettudományban igen, de a bölcseletben nem."

Itt azt állítod, hogy nem létezik _emberi természet_. Hogy az emberek _nem specifikusak_ semmilyen mértékben: hogy nem léteznek biológiai törvényszerűségek amelyek az emberek evolúciós fejlődéséből származnak: hogy az emberek számára _nem létezik biosz_. Csak filoszok léteznek: hitvilágok.

2019.10.30. 17:18:37

@neoteny:
a biológia természettudomány.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.30. 17:25:16

@cívisvárosi:

"a biológia természettudomány"

"az általános emberségen túl"

"van a hittan, ami általános emberséget hirdet."

Akkor meg mire vered a nyáladat?

"nem érted, hogy a bölcseletben az általános emberségen túl nincs egy ilyen általános séma, amit a földkerekség egészére rá lehet húzni. a természettudományban igen, de a bölcseletben nem."

Itt azt állítod, hogy nem létezik _emberi természet_. Hogy az emberek _nem specifikusak_ semmilyen mértékben: hogy nem léteznek biológiai törvényszerűségek amelyek az emberek evolúciós fejlődéséből származnak: hogy az emberek számára _nem létezik biosz_. Csak filoszok léteznek: hitvilágok.

2019.10.30. 17:34:54

@neoteny:
az akadémikus bölcselet alapja nem az evolúciós biológia. adva van politikai identitással rendelkező egy humán szaporodási közösség (populáció). ennek a politikai megfelelője a (nép) nemzet. és egy filozófuskör azt mondja, hogy ennek a politikából a populizmust zárják ki. elemi biológiai közelítéssel ez önellentmondás. a populációból a populizmust zárják ki. és ezt követelik a filoszemiták. magukat így nevezik. és ez gerjeszti az antiszemitizmust. az akadémikus bölcselet abszurditása.

2019.10.30. 17:47:33

@neoteny:
de mégis ki állítja, hogy nincs emberi természet. van. csak azt a természettudomány írja le. ami evolúciós biológia és az embertan. és a hittan hirdet általános emberséget. de ezen túl mi az, ami egyetemleges és nem természettudomány?

mondjuk a zene egyetemes. rendben. de abból, ami a földkerekségre jellemző az fizika. hangtan. a zenészek a 440 hz frekvenciájú hangot elnevezték úgy, hogy: A. a zeneművészet megítélése már szubjektív. ki a legjobb karmester? vagy ki az, akiben benne van az "x-faktor"?

ijontichy 2019.10.30. 18:47:48

@cívisvárosi: "adva van politikai identitással rendelkező egy humán szaporodási közösség"
Nem bírsz erről a marhaságról leszakadni?
Tök izgi lehetett Afrika méhében azoknak a "szaporodási közösségeknek" a "politikai identitása" :-D
Az a te bajod, hogy nem tudod elképzelni a létet, csak jól meghatározott, stabil hierarchiában.
BTW. a piaristákhoz jártál? Csak mert állandóan jössz ezzel a "hittan-termék" c. ősi üzleti vállalkozással... ;-)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.30. 18:53:04

@cívisvárosi:

"az akadémikus bölcselet alapja nem az evolúciós biológia."

Pontosan: és te kizárólag az akadémikus bölcseletről ugatsz. Egy kurva szót nem mondasz evolúciós biológiai törvényszerűségek _kizárólagosan emberekre gyakorolt hatásairól_, hanem minden "hitvilágok".

"a biológia természettudomány"

"az általános emberségen túl"

"van a hittan, ami általános emberséget hirdet."

Akkor meg mire vered a nyáladat?

"nem érted, hogy a bölcseletben az általános emberségen túl nincs egy ilyen általános séma, amit a földkerekség egészére rá lehet húzni. a természettudományban igen, de a bölcseletben nem."

Itt azt állítod, hogy nem létezik _emberi természet_. Hogy az emberek _nem specifikusak_ semmilyen mértékben: hogy nem léteznek biológiai törvényszerűségek amelyek az emberek evolúciós fejlődéséből származnak: hogy az emberek számára _nem létezik biosz_. Csak filoszok léteznek: hitvilágok.

2019.10.30. 19:15:10

@neoteny:
éppen azt állítom, hogy a magas filosz és az elemi biosz kerültek szembe egymással. az akadémikus bölcselet eldöntheti, hogy megszüntetik az emberiség törzsi jellegét. összeülhetnek magyarországon a ceu főprofesszorai, vagy new york 57. utcájában a soros alapítvány legfőbb tanácsadói. ez a törzsi jelleg a nemet meghatározó xx/xy rendszerből adódik. ők is pontosan tudják. mindenki, aki kijárta az általános iskolát. tudja, hogy az y kromoszóma a nőkben nincs. annak génjei apáról fiúra adódnak át. nincs rekombináció. és ebből adódik az emberiség nemi meghatározottsága és törzsi jellege. ez elemi biosz. értem persze, hogy vannak különféle törekvések, amelyek ezt megváltoztatnák, vagy felszámolnák, de ezek olyan beteges és abszurd emberkísérletek, amelyet utoljára a nácik hirdettek meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.30. 19:27:38

@cívisvárosi:

"ez a törzsi jelleg a nemet meghatározó xx/xy rendszerből adódik."

Hogyan?

Annak megmondása nélkül ez csak balfaszkodás.

"az akadémikus bölcselet alapja nem az evolúciós biológia."

Pontosan: és te kizárólag az akadémikus bölcseletről ugatsz. Egy kurva szót nem mondasz evolúciós biológiai törvényszerűségek _kizárólagosan emberekre gyakorolt hatásairól_, hanem minden "hitvilágok".

"a biológia természettudomány"

"az általános emberségen túl"

"van a hittan, ami általános emberséget hirdet."

Akkor meg mire vered a nyáladat?

"nem érted, hogy a bölcseletben az általános emberségen túl nincs egy ilyen általános séma, amit a földkerekség egészére rá lehet húzni. a természettudományban igen, de a bölcseletben nem."

Itt azt állítod, hogy nem létezik _emberi természet_. Hogy az emberek _nem specifikusak_ semmilyen mértékben: hogy nem léteznek biológiai törvényszerűségek amelyek az emberek evolúciós fejlődéséből származnak: hogy az emberek számára _nem létezik biosz_. Csak filoszok léteznek: hitvilágok.

2019.10.30. 20:45:19

@neoteny:
az y kromoszóma génjei apáról fiúra öröklődnek. és ebből következően egyenes férfiágon szerveződik a törzsik jelleg. de ez eredendően nem filosz, hanem biosz.

ijontichy 2019.10.30. 20:50:02

@cívisvárosi: "az akadémikus bölcselet eldöntheti," hogy iszik-e még egy pohárral. Aztán, hogy ezt rá tudja-e fogni a nyuszira, az már nem 100%-ban rajta áll. De kábé ennyi, amit az "akadémikus bölcselet" valójában eldönthet.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.30. 20:59:04

@cívisvárosi:

"az y kromoszóma génjei apáról fiúra öröklődnek."

A mitokondriális DNS-t meg az anyjától örökli mindenki. Egy szálat se' az apától, senki. Erre mit döfsz?

"és ebből következően egyenes férfiágon szerveződik a törzsik jelleg."

_Ez_ csak balfaszkodás. Nem mond semmit a _különféle_ törzsek keletkezéséről; nem mond semmit literális és szimbolikus testvérháborúkról; nem mond semmit a társadalmi konfliktusok (mint pl. szexuális féltékenység) törzsön _belüli_ kezeléséről és ezek következményeiről.

"ez a törzsi jelleg a nemet meghatározó xx/xy rendszerből adódik."

Hogyan?

Annak megmondása nélkül ez csak balfaszkodás.

"az akadémikus bölcselet alapja nem az evolúciós biológia."

Pontosan: és te kizárólag az akadémikus bölcseletről ugatsz. Egy kurva szót nem mondasz evolúciós biológiai törvényszerűségek _kizárólagosan emberekre gyakorolt hatásairól_, hanem minden "hitvilágok".

"a biológia természettudomány"

"az általános emberségen túl"

"van a hittan, ami általános emberséget hirdet."

Akkor meg mire vered a nyáladat?

"nem érted, hogy a bölcseletben az általános emberségen túl nincs egy ilyen általános séma, amit a földkerekség egészére rá lehet húzni. a természettudományban igen, de a bölcseletben nem."

Itt azt állítod, hogy nem létezik _emberi természet_. Hogy az emberek _nem specifikusak_ semmilyen mértékben: hogy nem léteznek biológiai törvényszerűségek amelyek az emberek evolúciós fejlődéséből származnak: hogy az emberek számára _nem létezik biosz_. Csak filoszok léteznek: hitvilágok.

2019.10.30. 21:18:01

@neoteny:
és amikor orbán és haverjai férfiaskodnak, arcoskodnak, akkor erre játszanak rá. törzsi háborúskodáshoz vezet. és a filoszemiták (ők maguk nevezik magukat így) azt mondják, hogy ez jobbágymentalitás. a sémiták körében ilyen nincsen. mert a zsidók nem erről híresek. de a zsidók is erről híresek, meg mindenféle társadalmi csoport. már amelyikben vannak férfiak. vagy többségben vannak. szóval ezért fontos orbánnak a foci egyház túl azon, hogy személyesen az a heppje, vagy a hóbortja. vezéregyéniség. és azt mondják, hogy náci. ez egy hülyeség. van egy politikai adok-kapok. amiben a szereplők unfair módon játszanak. erre mondják azt, hogy kultúrharc. és szerintem ennek rém egyszerű magyarázata van. ez y-kromoszóma eloszlás két populációban. van egy 5%-os küszöbérték, ami egyébként a normális eloszlásban is van. az átlagtól két szórásnyi távolságon belülre általában a népesség 95%-a esik. ennyien vannak, akiket a többség általában tolerálni képes. szóval van ez a küszöb. és ha erre szorítkozunk, akkor a magyar férfiak többségse R, I, E/J jelű y-kormoszómával rendelkezik. ebben a sorrendben. az E és a J billegő. és lényeges, hogy hol van a E. a feketék. mert az askenázi zsidóságban ugyanez J, E, I/R. és amikor pozitivan diszkriminálják az E-t és negatívan az R-et, akkor végbe megy egy ütközés. és abból lesz a törzsi háború. szerintem ez eredendően biosz, és nem filosz. de ezt már sokszor leírtam. túl azon, hogy ez majdnem triviális. és akkor egyesek próbálják a közéletből kikapcsolni a férfiaskodást. ami ugye a jobboldaliság. és a baloldaliság próbálja kikapcsolni. ez az ideológia a szociálliberalizmust. kossuth lajos helyébe lépjen nagy blanka. kossuth zsuzsánna aki keresztényszocialista volt lépjen tóth bertalan (azt hiszem bertalan) vagy gyurcsány ferenc. akik ugye nem-keresztény szocialista pártelnökök. ebből egy nyakatekert közélet adódik. és ez nemzedékek életét keresíti meg, nyomorítja meg. de értem, vagy érteni vélem, hogy kellett egy purgatóriumi időszak. csak azt gondolom, hogy annak lassacskán vége szakad. és akkor az új hullámnak már nem lesz ilyen problémája. csak nincs új hullám. céltalannak látom a tehetséges fiatalok egy jelentős részét. ami probléma. de ez abból adódik, hogy a közigazgatás szét van verve. szóval szerintem ez elsődlegesen nem pénzügyi, hanem adminisztratív probléma. de erről megint csak sokat irkáltam.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.30. 21:23:10

@cívisvárosi:

"és szerintem ennek rém egyszerű magyarázata van. ez y-kromoszóma eloszlás két populációban."

Igen, ez a balfaszkodás.

"az y kromoszóma génjei apáról fiúra öröklődnek."

A mitokondriális DNS-t meg az anyjától örökli mindenki. Egy szálat se' az apától, senki. Erre mit döfsz?

"és ebből következően egyenes férfiágon szerveződik a törzsik jelleg."

_Ez_ csak balfaszkodás. Nem mond semmit a _különféle_ törzsek keletkezéséről; nem mond semmit literális és szimbolikus testvérháborúkról; nem mond semmit a társadalmi konfliktusok (mint pl. szexuális féltékenység) törzsön _belüli_ kezeléséről és ezek következményeiről.

"ez a törzsi jelleg a nemet meghatározó xx/xy rendszerből adódik."

Hogyan?

Annak megmondása nélkül ez csak balfaszkodás.

"az akadémikus bölcselet alapja nem az evolúciós biológia."

Pontosan: és te kizárólag az akadémikus bölcseletről ugatsz. Egy kurva szót nem mondasz evolúciós biológiai törvényszerűségek _kizárólagosan emberekre gyakorolt hatásairól_, hanem minden "hitvilágok".

"a biológia természettudomány"

"az általános emberségen túl"

"van a hittan, ami általános emberséget hirdet."

Akkor meg mire vered a nyáladat?

"nem érted, hogy a bölcseletben az általános emberségen túl nincs egy ilyen általános séma, amit a földkerekség egészére rá lehet húzni. a természettudományban igen, de a bölcseletben nem."

Itt azt állítod, hogy nem létezik _emberi természet_. Hogy az emberek _nem specifikusak_ semmilyen mértékben: hogy nem léteznek biológiai törvényszerűségek amelyek az emberek evolúciós fejlődéséből származnak: hogy az emberek számára _nem létezik biosz_. Csak filoszok léteznek: hitvilágok.

2019.10.30. 21:50:56

@neoteny:
az mt-dns anyáról gyermekre adódik. és a baloldali pártok matriarchális közéletet próbálnak kialakítani erre alapozva. zömmel férfiak. nőágon szerveződő zsidó baloldal például ilyen. ez próbálja a férfiaskodást felülírni.

2019.10.30. 21:57:54

@neoteny:
a testvérháborúskodás fajtaspecifikus. totalitáris közéletre hajlamosak között fordul elő. a testvérek sem tudnak egymásért élni. és ezért fontos a nem evilági hit. csak ez ugye természettudományosan ellentmond az ész kultuszának. filozofikusan próbálják megteremteni. és extrém ideológiákat hirdetnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.30. 22:06:00

@cívisvárosi:

"és a baloldali pártok matriarchális közéletet próbálnak kialakítani erre alapozva. zömmel férfiak."

Mi a te magyarázatod erre a jelenségre?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.30. 22:06:48

@cívisvárosi:

"a testvérháborúskodás fajtaspecifikus."

Ez meg balfaszkodás.

"és szerintem ennek rém egyszerű magyarázata van. ez y-kromoszóma eloszlás két populációban."

Igen, ez a balfaszkodás.

"az y kromoszóma génjei apáról fiúra öröklődnek."

A mitokondriális DNS-t meg az anyjától örökli mindenki. Egy szálat se' az apától, senki. Erre mit döfsz?

"és ebből következően egyenes férfiágon szerveződik a törzsik jelleg."

_Ez_ csak balfaszkodás. Nem mond semmit a _különféle_ törzsek keletkezéséről; nem mond semmit literális és szimbolikus testvérháborúkról; nem mond semmit a társadalmi konfliktusok (mint pl. szexuális féltékenység) törzsön _belüli_ kezeléséről és ezek következményeiről.

"ez a törzsi jelleg a nemet meghatározó xx/xy rendszerből adódik."

Hogyan?

Annak megmondása nélkül ez csak balfaszkodás.

"az akadémikus bölcselet alapja nem az evolúciós biológia."

Pontosan: és te kizárólag az akadémikus bölcseletről ugatsz. Egy kurva szót nem mondasz evolúciós biológiai törvényszerűségek _kizárólagosan emberekre gyakorolt hatásairól_, hanem minden "hitvilágok".

"a biológia természettudomány"

"az általános emberségen túl"

"van a hittan, ami általános emberséget hirdet."

Akkor meg mire vered a nyáladat?

"nem érted, hogy a bölcseletben az általános emberségen túl nincs egy ilyen általános séma, amit a földkerekség egészére rá lehet húzni. a természettudományban igen, de a bölcseletben nem."

Itt azt állítod, hogy nem létezik _emberi természet_. Hogy az emberek _nem specifikusak_ semmilyen mértékben: hogy nem léteznek biológiai törvényszerűségek amelyek az emberek evolúciós fejlődéséből származnak: hogy az emberek számára _nem létezik biosz_. Csak filoszok léteznek: hitvilágok.

2019.10.30. 22:21:51

@neoteny:
a sémita népeken túl mégis kiknek a vallása épül arra, hogy a testvérek ölik egymást. ettől brutalitástól próbál szabadulni a népek. többek között ezért jött létre a kereszténység.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.30. 22:26:30

@cívisvárosi:

"a sémita népeken túl mégis kiknek a vallása"

Anyádé.

2019.10.30. 22:32:10

@neoteny:
mármint a többi nép. ezért jött létre a kereszténység. az emberek megkülönböztessék magukat testvérháborút hirdetőktől. a totalitárius törzsi tudatban a testvért is meg kell ölni. ez nem általános jellemzője az emberiségnek. a totalitárius gondolkodásból eredő probléma.

2019.10.30. 22:33:13

@neoteny:
kik azok, akik atomizálják a társadalmat, szingliként tudnak szocializálódni, stb.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.30. 22:33:54

@cívisvárosi:

"mármint a többi nép. ezért jött létre a kereszténység."

Jézus Krisztus pártus herceg volt?

"a testvérháborúskodás fajtaspecifikus."

Ez meg balfaszkodás.

"és szerintem ennek rém egyszerű magyarázata van. ez y-kromoszóma eloszlás két populációban."

Igen, ez a balfaszkodás.

"az y kromoszóma génjei apáról fiúra öröklődnek."

A mitokondriális DNS-t meg az anyjától örökli mindenki. Egy szálat se' az apától, senki. Erre mit döfsz?

"és ebből következően egyenes férfiágon szerveződik a törzsik jelleg."

_Ez_ csak balfaszkodás. Nem mond semmit a _különféle_ törzsek keletkezéséről; nem mond semmit literális és szimbolikus testvérháborúkról; nem mond semmit a társadalmi konfliktusok (mint pl. szexuális féltékenység) törzsön _belüli_ kezeléséről és ezek következményeiről.

"ez a törzsi jelleg a nemet meghatározó xx/xy rendszerből adódik."

Hogyan?

Annak megmondása nélkül ez csak balfaszkodás.

"az akadémikus bölcselet alapja nem az evolúciós biológia."

Pontosan: és te kizárólag az akadémikus bölcseletről ugatsz. Egy kurva szót nem mondasz evolúciós biológiai törvényszerűségek _kizárólagosan emberekre gyakorolt hatásairól_, hanem minden "hitvilágok".

"a biológia természettudomány"

"az általános emberségen túl"

"van a hittan, ami általános emberséget hirdet."

Akkor meg mire vered a nyáladat?

"nem érted, hogy a bölcseletben az általános emberségen túl nincs egy ilyen általános séma, amit a földkerekség egészére rá lehet húzni. a természettudományban igen, de a bölcseletben nem."

Itt azt állítod, hogy nem létezik _emberi természet_. Hogy az emberek _nem specifikusak_ semmilyen mértékben: hogy nem léteznek biológiai törvényszerűségek amelyek az emberek evolúciós fejlődéséből származnak: hogy az emberek számára _nem létezik biosz_. Csak filoszok léteznek: hitvilágok.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.30. 22:37:14

@cívisvárosi:

"kik azok, akik atomizálják a társadalmat, szingliként tudnak szocializálódni"

Pl. apád, aki otthagyva a jobbágyfalu nehéz, de értékes életét beköltözött a bűnös városba, hogy a buzi-buli negyedben múlassa idejét, ahelyett, hogy a kútra hordta volna hűteni a tejet amit aztán el lehetett volna adni a Túró Rudi gyártójának, így minimalizálva a veszteséget ami majd azért érte volna apai nagyszüleidet mert téged hűtőben tartott Túró Rudival kellett etetni.

"mármint a többi nép. ezért jött létre a kereszténység."

Jézus Krisztus pártus herceg volt?

"a testvérháborúskodás fajtaspecifikus."

Ez meg balfaszkodás.

"és szerintem ennek rém egyszerű magyarázata van. ez y-kromoszóma eloszlás két populációban."

Igen, ez a balfaszkodás.

"az y kromoszóma génjei apáról fiúra öröklődnek."

A mitokondriális DNS-t meg az anyjától örökli mindenki. Egy szálat se' az apától, senki. Erre mit döfsz?

"és ebből következően egyenes férfiágon szerveződik a törzsik jelleg."

_Ez_ csak balfaszkodás. Nem mond semmit a _különféle_ törzsek keletkezéséről; nem mond semmit literális és szimbolikus testvérháborúkról; nem mond semmit a társadalmi konfliktusok (mint pl. szexuális féltékenység) törzsön _belüli_ kezeléséről és ezek következményeiről.

"ez a törzsi jelleg a nemet meghatározó xx/xy rendszerből adódik."

Hogyan?

Annak megmondása nélkül ez csak balfaszkodás.

"az akadémikus bölcselet alapja nem az evolúciós biológia."

Pontosan: és te kizárólag az akadémikus bölcseletről ugatsz. Egy kurva szót nem mondasz evolúciós biológiai törvényszerűségek _kizárólagosan emberekre gyakorolt hatásairól_, hanem minden "hitvilágok".

"a biológia természettudomány"

"az általános emberségen túl"

"van a hittan, ami általános emberséget hirdet."

Akkor meg mire vered a nyáladat?

"nem érted, hogy a bölcseletben az általános emberségen túl nincs egy ilyen általános séma, amit a földkerekség egészére rá lehet húzni. a természettudományban igen, de a bölcseletben nem."

Itt azt állítod, hogy nem létezik _emberi természet_. Hogy az emberek _nem specifikusak_ semmilyen mértékben: hogy nem léteznek biológiai törvényszerűségek amelyek az emberek evolúciós fejlődéséből származnak: hogy az emberek számára _nem létezik biosz_. Csak filoszok léteznek: hitvilágok.

2019.10.30. 23:26:51

@neoteny:
férfiak nőágon próbálnak törzsi jelleggel összetartani. ebből adódik a "liberális" pártok nemtelensége. ez vezet el a testvérháborúhoz. a "zsidó" "baloldalt" szétveri a "jobb". primitív módon leegyszerűsítve. lehet mondani, hogy ez egy hülyeség. nincs ilyen. rendben.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.30. 23:45:27

@cívisvárosi:

"férfiak nőágon próbálnak törzsi jelleggel összetartani."

Miért tesznek úgy? És más férfiak miért férfiágon tartanak össze?

"ez vezet el a testvérháborúhoz."

Ahhoz mi vezetett el, hogy Szent István királyunk megvakíttatta és ólmot öntetett unokatestvére, Vazul fülébe? akinek a fiából aztán I. András néven magyar király lett?

Te fested is magad, hogy ilyen balfasznak mutatkozz?

2019.10.31. 00:53:36

@neoteny:
miután bejöttek a német-római papok. nem a germánok.

2019.10.31. 01:07:02

@neoteny:
vászoly, szlávosan vaszilij, németesen vazul, angoloknál basil, görögösen basileios, erről a névről bazilika, bizánc van elnevezve. nem pogány, hanem keresztény. és nem szent istván ellen lázad, hanem az idegen papok ellen. akik pogánynak titulálják. a nevét nyilván csak bizánci keresztségben kaphatta. és kirobbantja a testvérháborút. de nem a magyar nemesség, vagy a magyar királyi udvar. hiszen vászoly fiát andrást visszahívják és királlyá koronázzák. közben sámuel és utána salamon harcolnak a trónért. testvérháborúkat kirobbantva.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 01:15:36

@cívisvárosi:

"s nem szent istván ellen lázad"

Akkor kétszeresen szopta meg a nagy unokatestvéri faszt.

"a nevét nyilván csak bizánci keresztségben kaphatta. és kirobbantja a testvérháborút. de nem a magyar nemesség, vagy a magyar királyi udvar."

Már megint kettősbeszélsz, balfasz.

"és ebből következően egyenes férfiágon szerveződik a törzsik jelleg."

_Ez_ csak balfaszkodás. Nem mond semmit a _különféle_ törzsek keletkezéséről; nem mond semmit literális és szimbolikus testvérháborúkról; nem mond semmit a társadalmi konfliktusok (mint pl. szexuális féltékenység) törzsön _belüli_ kezeléséről és ezek következményeiről.

"ez a törzsi jelleg a nemet meghatározó xx/xy rendszerből adódik."

Hogyan?

Annak megmondása nélkül ez csak balfaszkodás.

"az akadémikus bölcselet alapja nem az evolúciós biológia."

Pontosan: és te kizárólag az akadémikus bölcseletről ugatsz. Egy kurva szót nem mondasz evolúciós biológiai törvényszerűségek _kizárólagosan emberekre gyakorolt hatásairól_, hanem minden "hitvilágok".

"a biológia természettudomány"

"az általános emberségen túl"

"van a hittan, ami általános emberséget hirdet."

Akkor meg mire vered a nyáladat?

"nem érted, hogy a bölcseletben az általános emberségen túl nincs egy ilyen általános séma, amit a földkerekség egészére rá lehet húzni. a természettudományban igen, de a bölcseletben nem."

Itt azt állítod, hogy nem létezik _emberi természet_. Hogy az emberek _nem specifikusak_ semmilyen mértékben: hogy nem léteznek biológiai törvényszerűségek amelyek az emberek evolúciós fejlődéséből származnak: hogy az emberek számára _nem létezik biosz_. Csak filoszok léteznek: hitvilágok.

2019.10.31. 07:46:21

@neoteny:
ez elég egyszerű dolog. hagyományosan a kereszténység teremt vallásbékét. és a kereszténység ellenfelei gerjesztik a testvérháborúkat. a leggyakrabban sémiták, anarchisták. akik egymással se tudnak jóban lenni. amilyenek az ellenzéki pártok. ők nem zsidók, különösen nem "a" zsidók. vannak köztük megzsidóulni akaró németek, hazaáruló szlávok, homoszexuális cigányok. többségi magyarellenesek. és ezen túl nincs identitásuk. egy ellenkultúra. nincs vallásuk.

2019.10.31. 07:49:57

@neoteny:
kik gerjesztik a testvérháborút ukrajnában? vagy magyarországon kik mondják azt, hogy nyugat jó, kelet rossz. vagy városias jó, vidékeis rossz, stb.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 08:22:04

@cívisvárosi:

"ez elég egyszerű dolog."

Explanations exist; they have existed for all time; there is always a well-known solution to every human problem — neat, plausible, and wrong.

H. L. Mencken

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 08:29:33

@cívisvárosi:

"kik gerjesztik a testvérháborút ukrajnában?"

Nyugodtan abbafejezheted Lavrov faszának nyíltszíni szopkodását: ő írta alá a Budapest Memorandumot 1994-ben amiben az orosz medve _is_ vállalta Ukrajna területi épségének megőrzését _cserébe_ azért, hogy Ukrajna feladta a nukleáris fegyvereit.

Ukrajna betartotta a deal ráeső részét: az oroszok megszegték azt. Ezek tények.

2019.10.31. 09:02:41

@neoteny:
a budapest memorandumot brüsszel és kijev is megsértette azzal, hogy ukrajna eu/nato felvételét kérte. amire válaszul az oroszok népszavazással elcsatolták a krímet. a nyugat ukrán nacionalistákat felfegyverezte. kitört a testvérháború.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 09:13:40

@cívisvárosi:

"a budapest memorandumot brüsszel és kijev is megsértette"

És? Az oroszok _nem_ azt írták alá, hogy addig tartják be az egyezményt amíg mások is betartják: ők a nukleáris fegyverek feladásáért cserébe tették meg a vállalásaikat _bármilyen más feltétel nélkül_.

Ha az oroszonak nem tetszik a deal, akkor csinálják vissza; állítsák vissza a megelőző állapotot (_status quo ante_): adjanak annyi és olyan nukleáris fegyvert az ukránoknak amennyit ők birtokoltak a szerződésben vállalt leszerelés előtt, az oroszok ürítsék ki a Krímet, hagyjanak fel a kelet-ukrajnai szakadárok támogatásával és _onnét_ induljon újra a játék.

Bármit is tettek az ukránok az országuk határain belül nem igazolja az oroszok nyílt szerződésszegését.

2019.10.31. 09:17:20

@neoteny:
ha az európai unió transzatlanti és eurázsiai békepartnerségben működne, akkor a földkerekség északi féltekén körbeérő globális szabad kereskedelmi övezet. ami független kínától, tehát jó az amerikaiaknak, előnyös európai uniónak és az oroszországnak. de egy ilyen megállapodás miért nem lehet tető alá hozni? mert egyesek szerint nyugat jó, kelet rossz.

2019.10.31. 09:19:09

@neoteny:
ne viccelj már. ha van egy egyezmény, amit az egyik fél megsért, akkor utána azt a másik nem köteles betartani. van egy adásvétel. ha az egyik nem adja oda az árut vagy a pénzt, akkor a másik sem köteles.

2019.10.31. 09:21:01

@screpes:
a krímben élő orosz katonák és családtagjaik. ők.
www.youtube.com/watch?v=h9RwYPsVpfM

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 09:21:11

@cívisvárosi:

"ha az európai unió transzatlanti és eurázsiai békepartnerségben működne"

Egyelőre még a literális és szimbolikus _testvérháborúk_ (törzsön _belüli_ torzsalkodások) jelenségére kellene tudnod magyarázattal szolgálni. De te csak balfaszkodsz jobbra-balra.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 09:24:55

@cívisvárosi:

"ha van egy egyezmény, amit az egyik fél megsért, akkor utána azt a másik nem köteles betartani"

Ezt te honnét vetted? :))

Szó sincs ilyesmiről: Ukrajna betartotta az egyezményt, feladta a nukleáris fegyvereit. Lavrov meg odabiggyesztette a nevét a papiros aljára, hogy akkor az oroszok meg biztosítják Ukrajna területi épségét. Semmiféle kikötést nem tettek a vállalásuk feltételességével kapcsolatban. Ez csak a te balfaszkodásod.

Egyelőre még a literális és szimbolikus _testvérháborúk_ (törzsön _belüli_ torzsalkodások) jelenségére kellene tudnod magyarázattal szolgálni. De te csak balfaszkodsz jobbra-balra.

2019.10.31. 09:41:18

@neoteny:
az aláírók közül egyesült államok és az egyesült királyság is megsértette meg az egyezményt. azzal, hogy ukrajna nato/eu tagságról tárgyaltak. a nyugatosok másról sem beszélnek, hogy egy ilyen szövetségben nincs gazdasági önállóság, se függetlenség, se szuverenitás. mert megszűnnek a határok.

Respect Belarusian, Kazakh and Ukrainian independence [megsértve] and sovereignty [megsértve] and the existing borders [megsértve].

ukrajna nato tagságával az ott élő nagy számú orosz kisebbség, akik ukrán állampolgárok fenyegetve érezték magukat.

Refrain from the threat or use of force against Belarus, Kazakhstan and Ukraine [megsértve az orosz kisebbség jogait].

ukrajna eu tagsága, vagy az, hogy ukrán nagyválallatokba beülnek vezető amerikai politikusok családtagjai nyilvánvaló gazdasági beavatkozást, nyomásgyakorlást jelentenek.

Refrain from using economic pressure on Belarus, Kazakhstan and Ukraine in order to influence its politics [megsértve].

és ha az egyezmény kapcsán kérdések merülnek fel, akkor a felek előzetes tárgyalásokat folytatnak.

Consult with one another if questions arise regarding these commitments [megsértve].

a nyugat szokás szerint kinyilatkoztatta, hogy ők a jók. a kelet a rossz. és ezzel el volt intézve. és ez a propaganda ömlik a kereskedelmi médiából. egyesek fél ukrajnát felvásárolnák az államadósságért cserébe. az ukrán népet testvérháborúba hajszolva kisemmiznék. kik?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 09:49:15

@cívisvárosi:

"az aláírók közül egyesült államok és az egyesült királyság is megsértette meg az egyezményt. azzal, hogy ukrajna nato/eu tagságról tárgyaltak."

Nah, az oroszok sértették meg a Yanukovics-gyerek bábkormányának installálásával.

Az oroszok tényszerűen megszegték a szerződést. A többi csak balfaszkodás.

ijontichy 2019.10.31. 10:17:06

@cívisvárosi: "hogy ukrajna nato/eu tagságról tárgyaltak." Tehát Ukrajna nem szuverén ország? Mert egy szuverén ország azzal tárgyal / arról tárgyal, akivel / amiről akar. Nem erről röfögött épp a minap a magyar bolsi pártvezér, meg a kakadu külügyére, meg a szolgai sajtója??? (btw "független" sajtó: index.hu/belfold/2019/10/31/kephamisito_bajai_lap_foszerkeszto_uj_polgarmester_cikkek/ :-DDD csakafidesz!!! -> avagy a nemzethy morál és erkölcs az 50-es évek színvonalán)

Ps: azért nem piskóta látvány ám, ahogy a "szuverén" Mo. térdig érő farkú, faszacsávó minelnöke, az orosz cárevics seggét nyalja fényes délben, a nyíltszínen. Na ezt nem hittem volna '90-ben!!! És tegnap pontosan ez történt (meg párszor az elmúlt években). És még fog is párszor, amíg a magyar választópolgárok fel nem nőnek. Az orosz már csak olyan, hogy nem felejt. A magyar törpenapcsi le fogja még nyalni párszor a port Putyin et. cipőjéről azért a '89-es beszédért.

2019.10.31. 10:23:16

@neoteny:
igen, ezt is lehet mondani.

nyilván valami olyasmit kellene mondani, szentpétervár és novgorod kapjon nagyobb szabadságot. legyen északias és nyugatos. cserébe moszkvában a pártappartcsik azt csinál, amit akar feltéve, hogy azt megengedi a többség, de nem alkalmazhatnak a fizikai erőszakot. a kreml azonban adminisztratív módon ellehetetleníthet mindenkit, akit akar. úgy, hogy hagyniak egy menekülőutat. (nagyjából ugyanezt kellene csinálni ankara és isztambul vonatkozásában). minszk maradhat elkötelezett és keménykedhet, de ott is legyen menekülőút: kalinyingrád. kijevben kapjanak nagyobb önállóságot a kozákok, a donyeckben az oroszok. és ezek után lehet szabad kereskedelmi megállapodásokat kötni. szabályozott kereskedelmi útvonalakról tárgyalni. a baltikum, közép-európa és a balkán irányába. ez jelentős politikai és gazdasági liberalizáció. csak ez nem amerikai demokrata párti érdek. hanem kelet-közép európai érdek.

2019.10.31. 10:28:53

@ijontichy:
ne viccelj már. akikkel tárgyal azok azt mondják, hogy az általuk diktált szövetségi államrendben a tagállamoknak le kell mondani a függetlenségük egy részéről és elvesztik a szuverenitásukat. valamit felszámolják ukrajna nyugati határát. tehát megváltoztatnák. a budapest memorandumban az áll, hogy az aláíró fele tartózkodnak bármi effélétől. ha esetleg valami vitás kérdés merül fel, akkor az aláírók tárgyalnak. ezeket a pontokat a nyugat is megsértette.

jelen állás szerint normandiai négyes (franciaország, németország, oroszország és ukrajna) tárgyalnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 10:37:21

@cívisvárosi:

Mindenesetre inkább ebbe az irányba kellene evezni.

Ez egy józan hangvételű hozzászólás volt tőled: mondom, hogy tudsz te, ha akarsz. De amikor nem akarsz, akkor egy ördögfajzat vagy. Ez mindig a te döntésed.

2019.10.31. 11:11:46

@neoteny:
ez a külügyi börze az egyetemen. tehát ha valaki tanul, posztgraduális képzésben részt vesz, akkor építhet külkapcsolatokat.
www.youtube.com/watch?v=0P-xdvEALII
tegnap járt erre a német nagykövet. a jövő héten lesz a berlini fal lebontásának 30. évfordulója. erről is megemlékeznek. mert a debrecenben vetették fel a páneurópai piknik ötletét. a főszervező is debreceni. a budapesti mdf (aka. felelős értelmiség) ellenében szervezték meg a soproniakkal. és ezeket elmagyarázzák a német nagykövetnek.

tegnap jártak errefelé az amerikai republikánus párt aktivistái.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/latogatas.jpg
de van amerikai kuckó (amcorner) heti rendezvény.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/s526x296/72740375_10158916943323272_5644577433517555712_n.jpg?_nc_cat=106&_nc_oc=AQkai-4fvsZwP33bGv7KDPaJRNjjJ5m5-wwOFNwr8hCHOG65l8ZtJT7nxyV4Wg4kOWY&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=2f6fb1e27d573fde6b79f87aac08ba74&oe=5E4D0A66
és lehetne ezeket sorolni. múlt héten járt itt a brit nagykövet. de a jövő héten lesz orosz zenei fesztivál. tehát elég sokféle politikai és kulturális irányzat képviselve van ahhoz képest, hogy debrecen egy 200 ezres város. tehát ha valaki ilyen vagy amolyan irányba szeretne, állami, közösségi, vagy piaci kapcsolatokat építeni, akkor megteheti. és ebből szerveződik egy külügyi elit.

csak van egy nagy hangpárbaj. amit az országgyűlésban kövér lászló és a társai: a fidesz és a másik oldalról hadházy ákos és társai: a nem-fidesz vívnak. el kellene dönteni, hogy ezek közül melyik maradjon mainstream. errefelé a többség kövér lászló pártjára szavaz, akkor arra szavaz. a fővárosban pedig hadházy ákosra és párttársaira szavaznak többen. ez esetben ez a döntés még várat magára. de úgy lehet normalitás, hogy az egyik szekértábort szétveri a másik.

2019.10.31. 12:11:58

@neoteny:
vagy mondjuk ez szintén a héten tartott rendezvény. informatikai szakmai napok.
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2352978
2 ezer informatikus hallgatónak tartott kiállítást több, mint 20 vállalat, ennek nagyjából a fele multi. kiállító a nemzetközi vöröskereszt. mondjuk egy szociálisan érzékeny informatikus lánynak biztosíthat akár nemzetközi karriert is. ezeknek a fiataloknak egy része elmegy külföldre. egy részük magyarországon marad. a párton kívüliekből szerveződhet a .hu értelmiség a szellemi szabadfoglalkozásúakat támogatva. és akik pártoskodnak azok a fideszbe vagy a momentumba lépnek be. a morgan stanley is jelen volt ezen a rendezvényen. ők lesznek a momentumosok. és a nemzeti bank is. ők lépnek be a fideszbe. és ha ezek össze akarnak csapni, akkor csapjanak össze. miért kellene ide két vagy több pénznyomda, virtualizált pénzszivattyú.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 15:28:23

@cívisvárosi:

"el kellene dönteni"

Nem kellene eldönteni.

"s nem szent istván ellen lázad"

Akkor kétszeresen szopta meg a nagy unokatestvéri faszt.

"a nevét nyilván csak bizánci keresztségben kaphatta. és kirobbantja a testvérháborút. de nem a magyar nemesség, vagy a magyar királyi udvar."

Már megint kettősbeszélsz, balfasz.

"és ebből következően egyenes férfiágon szerveződik a törzsik jelleg."

_Ez_ csak balfaszkodás. Nem mond semmit a _különféle_ törzsek keletkezéséről; nem mond semmit literális és szimbolikus testvérháborúkról; nem mond semmit a társadalmi konfliktusok (mint pl. szexuális féltékenység) törzsön _belüli_ kezeléséről és ezek következményeiről.

"ez a törzsi jelleg a nemet meghatározó xx/xy rendszerből adódik."

Hogyan?

Annak megmondása nélkül ez csak balfaszkodás.

"az akadémikus bölcselet alapja nem az evolúciós biológia."

Pontosan: és te kizárólag az akadémikus bölcseletről ugatsz. Egy kurva szót nem mondasz evolúciós biológiai törvényszerűségek _kizárólagosan emberekre gyakorolt hatásairól_, hanem minden "hitvilágok".

"a biológia természettudomány"

"az általános emberségen túl"

"van a hittan, ami általános emberséget hirdet."

Akkor meg mire vered a nyáladat?

"nem érted, hogy a bölcseletben az általános emberségen túl nincs egy ilyen általános séma, amit a földkerekség egészére rá lehet húzni. a természettudományban igen, de a bölcseletben nem."

Itt azt állítod, hogy nem létezik _emberi természet_. Hogy az emberek _nem specifikusak_ semmilyen mértékben: hogy nem léteznek biológiai törvényszerűségek amelyek az emberek evolúciós fejlődéséből származnak: hogy az emberek számára _nem létezik biosz_. Csak filoszok léteznek: hitvilágok.

2019.10.31. 16:47:28

@neoteny:
ahhoz, hogy értelmes közélet legyen ezt a kérdést el kell dönteni. mert ha kövér és hadházi vannak a parlamentben, akkor nincs valódi parlamentarizmus. ahhoz valamelyiket ki kell szavazni az országgyűlésből. vagy a jelenlegi kormánypártot, vagy a jelenlegi ellenzéket.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 16:55:46

@cívisvárosi:

"ahhoz, hogy értelmes közélet legyen ezt a kérdést el kell dönteni."

Nem kell; ez csak a te balfaszkodásod.

"s nem szent istván ellen lázad"

Akkor kétszeresen szopta meg a nagy unokatestvéri faszt.

"a nevét nyilván csak bizánci keresztségben kaphatta. és kirobbantja a testvérháborút. de nem a magyar nemesség, vagy a magyar királyi udvar."

Már megint kettősbeszélsz, balfasz.

"és ebből következően egyenes férfiágon szerveződik a törzsik jelleg."

_Ez_ csak balfaszkodás. Nem mond semmit a _különféle_ törzsek keletkezéséről; nem mond semmit literális és szimbolikus testvérháborúkról; nem mond semmit a társadalmi konfliktusok (mint pl. szexuális féltékenység) törzsön _belüli_ kezeléséről és ezek következményeiről.

"ez a törzsi jelleg a nemet meghatározó xx/xy rendszerből adódik."

Hogyan?

Annak megmondása nélkül ez csak balfaszkodás.

"az akadémikus bölcselet alapja nem az evolúciós biológia."

Pontosan: és te kizárólag az akadémikus bölcseletről ugatsz. Egy kurva szót nem mondasz evolúciós biológiai törvényszerűségek _kizárólagosan emberekre gyakorolt hatásairól_, hanem minden "hitvilágok".

"a biológia természettudomány"

"az általános emberségen túl"

"van a hittan, ami általános emberséget hirdet."

Akkor meg mire vered a nyáladat?

"nem érted, hogy a bölcseletben az általános emberségen túl nincs egy ilyen általános séma, amit a földkerekség egészére rá lehet húzni. a természettudományban igen, de a bölcseletben nem."

Itt azt állítod, hogy nem létezik _emberi természet_. Hogy az emberek _nem specifikusak_ semmilyen mértékben: hogy nem léteznek biológiai törvényszerűségek amelyek az emberek evolúciós fejlődéséből származnak: hogy az emberek számára _nem létezik biosz_. Csak filoszok léteznek: hitvilágok.

kocsmagomba 2019.11.01. 20:20:48

@cívisvárosi: na itt szakadt el a cérna! eddig követtem érdeklődve a bioszt meg a gondolkodásodat.
Hát nem tudod bioszból, hogy Y kromoszóma ide vagy oda, a csimpánzoknál matriarchátus van, azaz nőuralom van a társadalomban, és néminemű emberi mondák is megemlékeznek hasonló mikro társadalmakról? Ne érvelj olyannal, amiről fogalmad sincs.

2019.11.01. 20:33:37

@kocsmagomba:
az uralkodó y-kromoszómák eloszlása európában. ez egy genetikai térkép mintha politikai térkép is lenne egyben?
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Haplogroups_europe.png

2019.11.01. 20:34:57

@kocsmagomba:
tanulmányozd, és várom az érveidet, hogy nincsen semmi de semmi összefüggés. tényleg? de azért szarfaszú vagy te is, egyből jössz azzal, hogy fogalmad nincsen.

kocsmagomba 2019.11.01. 21:19:01

@cívisvárosi: a szerencsétlen hülyeség netovábbja vagy ezzel a térképpel meg főleg!

2019.11.01. 21:20:42

@kocsmagomba:
merthogy nincs összefüggés európa genetikai és politikai térképe között?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 21:27:25

@cívisvárosi:

"de azért szarfaszú vagy te is"

Ez kinek a véleménye?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 21:28:09

@cívisvárosi:

"merthogy nincs összefüggés európa genetikai és politikai térképe között?"

Mert hogy van? ez kinek a véleménye?

2019.11.01. 21:47:45

@neoteny:
szokás mondani, hogy van nyugat és kelet-európa. úgy állítják be, hogy ez filosz. de úgy tűnik, hogy ez eredendően biosz. R1a és R1b. skandinávok és a balkán. úgy tűnik, hogy ez I1 és I2. stb. vannak ilyen érdekességek. a J2 (őskeresztények) jelenkori elterjedtsége és a római birodalom határa.
live.staticflickr.com/8253/8676203150_d05bfca903_b.jpg
és hosszasan lehet sorolni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 21:52:42

@cívisvárosi:

"szokás mondani, hogy van nyugat és kelet-európa."

Ez kinek a véleménye?

2019.11.01. 22:06:59

@neoteny:
így felosztják az "elemzők".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 22:09:03

@cívisvárosi:

Hát az csak az "elemzők" véleménye; azokra miért kellene adni?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.02. 00:58:50

@cívisvárosi:

"mintha lenne valami összefüggés?"

Ez kinek a véleménye?

2019.11.02. 08:14:02

@neoteny:
a legújabb kutatások szerint az ókorban egységes eurázsai-afrikai zóna létezett csak amiben a szolidaritás (!) uralkodott. egyiptomiak szolidárisak voltak a fáraóval. szolid piramisokat építettek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.02. 08:31:40

@cívisvárosi:

"a legújabb kutatások szerint"

Angol tudósok véleménye?

2019.11.02. 09:03:33

@neoteny:
ceu aktivistáké. a filantrópok finanszírozásában. akik eurázsai-afrikai zónát felvásárolnák az "államadósságért" cserébe. mennyit dolgoztak, hogy a "megtakarításaikat" "kölcsön" adhassák az államoknak. és milyen szolidárisak. a szocik eladósítják az államot, a libsik eladják, a konzik asszisztálnak a felvásárláshoz. és ezek együtt kiáltják, hogy jaj, jaj, jönnek a nácik. a populisták!

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.02. 09:18:10

@cívisvárosi:

"ceu aktivistáké."

És te az ő véleményüket is tolmácsolod itt?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.02. 09:19:45

@cívisvárosi:

"ezek együtt kiáltják, hogy jaj, jaj, jönnek a nácik. a populisták!"

Már itt vannak: pl. te is.

2019.11.02. 09:21:36

@neoteny:
de szerencsére a momentum összefogott a dk-val. a fekete győr andrás azt mondja, hogy nem gyurcsány ferenc az alternatíva. hanem ő. majd kiüti a gyurcsányt. de nem hatalmat akarnak maguknak. dehogy is. ők a momentum generáció.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.02. 09:24:45

@cívisvárosi:

"de szerencsére a momentum összefogott a dk-val."

Ez kinek a véleménye?

2019.11.02. 09:40:44

@neoteny:
volt a független kálmán olga, akit az ep választás után felhívott dobrev klára. úgy örült, hogy olga azt mondta, hogy ő lenne főpolgi jelölt. mert gyurcsány meg úgy érezte, hogy elment a támogatás a gergely mögül. és olga megérezte, hogy a demokratikus koalíció igazán demokrata, mert nem egy személy, vagy egy család uralja a pártot.

és volt a kerpel frónius nem tudom ki. és azt mondta neki az adris, hogy te leszel a főpolgi. a karigeri párbeszédre hívta ezeket az mszp-vel. és a fővárosi választók többsége azt mondta, hogy legyen karigeri. mert ő már "bizonyított" zuglóban. összefognak a tóthcsabával és horvátcsabival. felőlem legyen. csak nem igazán értem.

fekete győr andrás nem autoriter politikus. van a pártnak 6 polgármestere és 133 képviselője összesen az önkormányzatokban országosan. és ezek után kiütjük az összes többi pártot. reméli, hogy évente nagykorúvá válók mind rájuk szavaznak. és mi végre? valami elképzelés tartozik hozzá? igen, mi vagyunk a momentum generáció. hja.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.02. 09:48:03

@cívisvárosi:

"volt a független kálmán olga, akit az ep választás után felhívott dobrev klára. úgy örült, hogy olga azt mondta, hogy ő lenne főpolgi jelölt."

Az ilyesmi azért történik, hogy az olyan, 85 milliárdért faszt szopó 'cívisek', mint te is vagy, pukkadhassatok.

2019.11.02. 10:00:21

@neoteny:
engem nem zavar különösebben. felőlem jöjjön az olga a klárával és zavarják el o1g-t. vagy tegye ezt fekete győr andrás. csak engedjük már meg, hogy mindez esetleg fordítva történjen.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.02. 10:06:43

@cívisvárosi:

"engem nem zavar különösebben."

Ez csak a te véleményed, balfasz.

"engedjük már meg, hogy mindez esetleg fordítva történjen"

2010-től más se' történik: most kezd a szél (eléggé enyhén) másfelől fújni -- te el is kezded verni a nagy harci tamtamot támadósebességgel.

www.youtube.com/watch?v=ax7wcShvrus

2019.11.02. 10:43:48

@neoteny:
debrecen és nagyvárad közé autópálya épült. és nagyvárad román polgármestere azt mondja, hogy ez így nem lesz jó. mert a románok beülnek az autóba. és debreceni (nemzetközi) kisrepülőtérről repülnek a nagyvilágba. ugyan váradon is van (nemzeti) repülőtér. de onnan menetrend szerinti járattal csak bukarestbe lehet repülni. és szerinte a magyarok összeesküdtek a románok ellen. debrecenből tel-aviv-ba is lehet repülni. budapest "ortodox" "liberálisai" ugyanazt mondják, mint bukaresti ortodox nacionalisták. a szegény kis románokat elnyomják a "fideszmagyarok".

és persze értem, hogy a zártabb nemzeti infrastruktúra fejlesztés kisebb nyereséget hoz, hogy mint nyitott, nemzetközi. ennek kapcsán a "felelős értelmiség" akár el is magyarázhatná.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.02. 10:50:12

@cívisvárosi:

"debrecen és nagyvárad közé autópálya épült"

Mi van, már nem Olgácskára meg Klárácskára izgulsz, balfasz?

"budapest "ortodox" "liberálisai" ugyanazt mondják"

Az ilyesmi azért történik, hogy az olyan, 85 milliárdért faszt szopó 'cívisek', mint te is vagy, pukkadhassatok.

ijontichy 2019.11.02. 10:54:20

@cívisvárosi: "hogy évente nagykorúvá válók mind rájuk szavaznak. és mi végre? valami elképzelés tartozik hozzá?"
Máris több, mint amit a fideszgeneráció tud. A sok híg lé ugyanis nem tudja elfedni, amit a 9 év bizonyított: a vitya vezette fidesznél nincs alkalmatlanabb alakulat Mo. vezetésére!
A "sikereitek" ugyanis csak papíron léteznek. A valóság az, hogy mára majdnem tökutolsók vagytok Európában (még az egyetemi rangsorod is outdated, mert - sajnos! - már a SOTE is visszacsúszott), elhúzott ~ 1 milla piacképes ember, ~40% a bányászbreki valaga alatti színvonalon él, az EÜ borotvaélen (meg a szakadék szélén) táncol, a közoktatást pedig nemzethy idiótaképzővé alacsonyítják (btw. összejött már a kéccáz dolcsikból a kölöknek a szupersulira?).
Épp most olvasom, hogy már térkövezés se megy, mer' leléptek a szakik ;-). Tiszta '48 (mármint nem 1848), mert az lehetett ilyen. Kivéve, hogy most a bolsik kommunistáznak. Nomeg nem Recskről kell visszahívni valami "deklasszált elemet", hogy megértsétek a kínai elvtársaitokat :-)
Döglődik az a ló... illetve bika. Európa nemhogy felült volna a hátára, de szép kecsesen felmutatta neki a középső ujját :-D

2019.11.02. 10:58:58

@ijontichy:
az értelmes közélet előfeltétele, hogy még vagy negyedmillió "piacképesnek" el kell húznia a fővárosból vagy győzzék meg a vidéket, hogy a momentum generáció jelentik a jövőt. elemi közelítéssel ez a két eset van.

ijontichy 2019.11.02. 12:26:34

@cívisvárosi: Mármint, ha "értelmes közélet" alatt a "szopok-nyalok-gombot varrok-adjatok egy fix segget" mentalitást értjük. Még mindig nem érted - valszeg nem is fogod - hogy Budapestet ez a hozzáállás nem tudja uralni (sőt tkp. nem is lehet uralni). Mostanra már vitya borsónyi agyában felvillant erről valami homályos kép (harminc év után elég csekély teljesítmény), de még jobbára ott tart, hogy fuldoklik a dühtől. Egy gumicsizma Tarlós! Ennyire futotta. Pár építészeti ízlésficam - na jah "a '48-as bolsi a kastélyban". Kábé a Budapest bokája körül port kavaró lágy szellő - ennyi a fideszes dührohamok eredménye. Semmit, de semmit nem éreztek-értetek Budapestből, persze ezzel a hozzáállásal reménytelen is :-(. Ez a görcsös akarás előbb-utóbb tartós egészségkárosodáshoz vezet.
Nos, ha már magyarkodunk... ha valóban büszke, gerinces magyarok lennétek, már rég megmondtátok volna a putyinszopó félmagyarnak: El a kezekkel, meg a büdös száddal Budapesttől, mert Budapest a mi fővárosunk, és büszkék vagyunk rá (mégha néha van is némi testvéri civódás), mert elismerik a világnak azon a felén, ami valóban számít, nem úgy mint téged, kis putyinszoponc, aki csak a kecskeszaros keleti haverok körében welcome.
Wishful thinking, mert hát a fideszesek... idióták és/vagy aljas gazemberek (és még magyarnak is elég gyatrák).

ijontichy 2019.11.02. 12:39:44

@neoteny: Nemzeti ellenállás powered by BMW :-DDD
Te jó ég, mi lenne, ha valamivel többet veszítenek? De baszki, ha ez komoly, az nagyon súlyos dolgokat sejtet. Főképp, ha hozzáveszem a fatlacus minapi tirádáit a "külfödről pénzelt hazaárulókról" :-(.

2019.11.02. 12:58:18

@ijontichy:
a fidesz a termelő multikat támogatja. a német gyáriparosokat elsősorban. a fidesz ellenesek pedig a külföldi kézben levő pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektort. azt, amit a fidesz részben nacionalizált. nemrég vette meg az állam megvette a telenor 25%-át.

2019.11.02. 12:58:50

mármint a telenor magyarország 25%-át. és abból lehet a "telener".

2019.11.02. 13:24:54

@neoteny:
jobban szeretném azt, hogy budapest és debrecen politikailag független maradjon. de a függetleneknek magyarországon csak akkor van esélyük a közéletbe kerülni ha egyetlen állampárt marad. és el kell dönteni, hogy ez a fidesz vagy a "nem-fidesz". és ez ügyben okt. 13-án a főváros és a vidék szétfelé szavazott.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.02. 13:40:49

@cívisvárosi:

"a fidesz a termelő multikat támogatja"

Mert a támogatása nélkül nem termelnének?

ijontichy 2019.11.02. 13:55:59

@cívisvárosi: A fidesz a (bér)rabszolgaságot támogatja. Te meg a fideszt. Ergo, te a rabszolgatartó társadalmakat preferálod :-) Amit még meg is értek, ám néha kellemetlen meglepetésként kerülhet az ember a bot boldogtalanabbik végére. Persze a liberális demokráciákban is (csak sokkal kisebb valószínűséggel).
Én piaci alapon állok. Ha azt mondod, hogy neked a fidesz tök jó életet biztosít, és ezért mindenki bekaphatja, na az az érv, amit el tudok fogadni (még akkor is, ha nem hiszem, hogy ez élethosszig kitart). Ezt a nyomorult, hazug, gerinctelen próbálkozást, hogy az vitya seggénél jobbízű fagyi nincs a galaxisban senki számára, na azt nem. A magyarságnak meg ehhez semmi köze, tehát ne gyalázd a magyarságot azzal, hogy ebbe belekevered :-/.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.02. 14:23:46

@cívisvárosi:

Ezért szopod te a nagy narancsszínű bránert.

2019.11.02. 15:11:15

@neoteny:
a fidesz külföldi befektetkők közül termelő vállalatokat támogatja, a kereskedelmi szolgáltatókat különadóval sújtja. ez legitim gazdaságpolitika. az is, hogy ez legyen fordítva. mert mondván, hogy a szolgáltatásoké a jövő. az is, hogy legyen általános és radikális adócsökkentés. ezt mondja bokros. ez milyen jól működik amerikában. az is, hogy egyhe adóemelés. ezt mondja pogácsa zoltán. ez milyen jól működik skandináviában.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.02. 16:49:44

@cívisvárosi:

"a fidesz külföldi befektetkők közül termelő vállalatokat támogatja"

Mert a támogatása nélkül nem termelnének?

ijontichy 2019.11.02. 18:30:41

@cívisvárosi: "elvben abból is lehet sikeres gazdaság," Elvben. Elméletileg. Meg ha a nagyanyámnak áramszedője lett volna... Kérdezd inkább a ~40%-ot, a ~1 milla kivándoroltat, meg a rokonaikat, egy hasi ultrahangra hónapokat várókat, a nemzethy elhülyülés csúcsait produkáló gimnáziumigazgatók (& al) faszságait nyögő ifjúságot... etc, mennyire sikeres számukra ez az egész.
A 9 év de facto teljhatalom pontosan megmutatja, hogy a híg dumán kívül szart se tud a fidesz felmutatni. Ha a 75-80% (úgy enbloc) egy mikropicsányival közelebb került (volna) osztráknémethollandskandibelgabälga életszínvonalhoz. De csak pártízezer került, és nem egyszerűen közelebb az átlaghoz, hanem érdemtelenül föléje is akár.

A gazdaság támogatása nem úgy működik, hogy eldöntik: mi lenne ha most a "termelő szektort" támogatnánk elvtársak? A gazdaság - csakúgy mint a fizikai világ - a dinamikus egyensúly állapotában leledzik. Nem macsetével szabályozandó (legalábbis 99%-ban nem), hanem szikével. Tökéletesen úgysem lehet szabályozni, max törekedni az optimálisra. Néha jobban sikerül, néha kevésbé, aztán a politika igyekszik "fegyvert" kovácsolni belőle :-).
Végképp nem (lehetne) szempont, hogy mit gondol egy félművelt parasztbolsi (de genere alchewt) az egyes intézkedések (szikevágások) saját kis hatalmának megőrzésére tett hatásáról. És mivel buta, mint a tök (a nemzetközi politika "hasznos hülye" szerepe tuti az övé), ezért csak a "27% ÁFA az tök jó dolog..." színvonalú tanácsoknak örül, mert azt még meg is érti a buta bolsi fejével. A egyensúly (makromutatók) árát meg fizeti az egész hülye társadalom. Ami a stöpszli zsenialitását illeti, az mítosz. Nem több, mint amit minden faluvégi kocsma "bikája", és minden feltörekvő "kisdon" dél-itáliában már kora ifjúkorában elsajátít. Az már sajnos Mo. szégyene (pontosabban értelmi és morális színvonala lesújtó állapotának bizonyítéka), hogy bő húsz éve képes ezzel nemhogy elevickélni, de meghatározó szerepet betölteni.
A jó (gazdaság)politika - kampányidőszakot kivéve - inkább észrevehetetlen (kéne legyen). Eredményességét (vagy annak hiányát) a kellőképp fejlett társadalom majd díjazza (vagy bünteti) a választásokon. Mo-on már bő húsz éve permanens kampány zajlik. 98 ;-) dB-en kezdte de már 120dB-en szól a disznóröfögés (erős alcsúti akcentussal) reggel, meg délben, meg este. A társadalom mentális egészségét ez a permanens "zajártalom" jól láthatóan kikezdte már. Ideje lenne generálpauzát hirdetni a bolsi popdemagóg műfajnak.

ijontichy 2019.11.02. 19:29:56

@cívisvárosi: "a bmw tulajdonosainak van egy rakás pénze." És még mindig nem hallottam, hogy megalapítottad volna a "Cívisvárosi és Tsai. Befektetési Rt"-t, ami remek ajánlatokat tehetne a bmw tulajdonosainak, melyek reális megfontolások szerint is több (stabil) hozamot ígérnek, mint az autógyártás. A tuti ötletek előbb-utóbb rátalálnak a pénzükre. Nem is értem, miért hever egy ekkora ász szürkeállomány parlagon a debreceni rónán, és oszt bolsipropagandát ;-)

"akkor német gazdaság összecsuklik, mint egy zollstock" Mivel te láthatóan a föncsi kezébe tetted a jóléted, szvsz. foglald esti imáidba, hogy ez ne essen meg, mert különben szar lesz nektek (is).

ijontichy 2019.11.10. 14:08:13

@poszt: Látom, Fatlacus nem bír leállni :-/
Azért a környezete figyelhetne már egy kicsit jobban rá, mert gond lehet még ebből :-).
index.hu/belfold/2019/11/10/kover_laszlo_gyurcsany_ferenc_megosztott_gondolatok/

2019.11.11. 17:03:21

@ijontichy: gond lehet még ebből

pl megerősíti gyursáncékat(ami nem feltétlenül jó).
a momentumokat is.
az egész ellenzéket.
egy kicsit a 2farkú k.párttal is kéne foglalkoznia.
na hajrá hadházi! adj a mocskos szemét tolvaj bandának!

ijontichy 2019.11.11. 17:07:13

@ijontichy:
index.hu/belfold/2019/11/11/horn_gyula_fia_kemenyen_beszol_kover_laszlonak/

Csak megjegyezném - mert ide illik - hogy Horn Gyulát (illetve emlékét) Németországban is a mai napig tisztelik. Annak ellenére, hogy a nyugati országrész még ma sem túl boldog (akkor sem volt) az újraegyesítéstől (kurva sokba volt nekik, na! és még nincs is vége).
Zsugásvili kis magyar epigonjánál előbb-utóbb esélyes a személyiség szétesése. Nem lepődnék meg túlzottan egy majdani újabb "Kádár-monológ"-on :-(.

ijontichy 2019.11.11. 17:15:07

@Bánegressy: "megerősíti gyursáncékat(ami nem feltétlenül jó)"
Igen, valakik kupán vághatnák a hiperaktív ferit, hogy szedálják egy kis időre :-)
Félreértés ne essék, szvsz gyurcsány korántsem annyira feketeseggű, mint amilyenre a fideszpíár, meg a saját féreg elvtijei festették, de egyáltalán nem tesz jót a nyüzsgése. Ezt be kéne látnia. Nomeg azt, hogy jót tenne, ha az "országos politikusok" leszállnának kicsit az "önkormányzati politikáról", és hagynák őket dolgozni.

2019.11.11. 17:28:20

@ijontichy:
egyébként az sem túl biztató, hogy ez az ember nem mellesleg a mai magyar politikai elit legbizarrabb nárcistája(a fletot messze megelőzve); aszondja - talpig attilában(!): A Lenin-fiúk utódai ma is itt állnak velünk szemben, és egyelőre csak a virtuális világban, de ott folytatják, ahol 100 éve a Szamuelyk abbahagyták.”
ez odahaza folyton a tükörrel szemben áll(ül, fekszik, figurázik).
lehetne önreflexiója, de ez nem az.
ez a legtökéletesebb személyiségzavar.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.11. 17:44:03

@Bánegressy:

"lehetne önreflexiója"

Amikor gyerek volt nem játszott két tükörrel.

Apám borotválkozótükrét a szemem mellé raktam, aztán belenéztem a fürdőszobai tükörbe. Én már akkor önreflexiót folytattam.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.11. 19:10:16

@Bánegressy:

"skizofrénia. vagy valami. kokótól, krekktől állítólag beüthet"

Az upperek idült használatától lehet pszichotikus állapotba kerülni.

Nem eszik az ember csak tolja az uppert, nem is alszik, pörög ezerrel egyre jobban kibillenő neurotranszmitter-szintekkel az agyában. (Meg vitaminhiányokkal.)

Amennyire tudom, Hitler 1942-től kapott naponta Pervitin (metamfetamin) injekciókat Dr Morelltől, a személyi orvosától. Hitler iszonyatos részletismeret-mennyiséggel rendelkezett a német fegyveres erőkről: haditanácsokon zászlóaljakig lemenően osztotta a stratégiai-taktikai észt. Amely egyre kilazultabb lett az idő haladása során.

Minden összefügg mindennel. Csak nem egyforma mértékben. :)

ijontichy 2019.11.30. 01:11:14

index.hu/belfold/2019/11/29/kover_laszlo_cof_harc_haboru_szabadsagharc/

Nem bír(nak) ez(ek) ezzel leállni. Harc, háború...
B...tok+ a háborúnak vége, a másik meg még nem kezdődött el. Szünet van, egyetek inkább perecet! (by Hofi) :-)
süti beállítások módosítása