1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.09.23. 15:20 HaFr

335,4: a pocsék kormányzás (és a választói ostobaság) ára

Képtalálat a következőre: „exchange rates”

335 fölött az euro. Nem, nem a térségi valutákkal együtt gyengül a forint, hanem jobban. Miért? Mert valakinek -- a "kisembernek" -- meg kell fizetni az alacsony hatékonyságú kormányzás árát előre és utólag. Alább a lengyel és a cseh fizetőeszközzel szembeni árfolyam 30 napra, 270 napra és 2 évre visszamenőleg. Jó szavazást, "kisember", mert még nincs itt a vége! De mire többé-kevésbé mindenkinek nyilvánvaló lesz, mi folyik itt 2010 óta, akkorra az ország visszavonhatatlanul kifosztva, elpazarolt évtizedekkel a háta mögött, közép-ázsiai állapotban (de olaj nélkül) fogja várni az elkerülheteten sokkterápiát: a nemzeti méretű ostobaság megérdemelt adóját.

 

50 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1115161026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Célkereszt 2019.09.23. 18:22:26

Ez már pénzügyi vezetés függetlenedése a politikától? Választás előtt nem megszokott a forint gyengítése, vagy van valami baj?

ijontichy 2019.09.23. 19:23:33

@poszt: Hát igen. A fityisz kommunikációban mindig nagyon ment. Aki nem "aranyhal", még emlékezhet rá, majd megrepedt a mennyezet a parlamentben, akkora visítást csaptak (pesze ellenzékben), amikor felrémlett a "háromszázforintos ojró" :-). Most viszont "el lett magyarázva" (lassan, hogy minden egybites megértse), hogy a "négyszázforintos ojró" az miért tök jó, és a haza bölcse ezt mindigis így tervezte :-(

@Célkereszt: Baj lesz! @hafr több posztban is foglakozott azzal, mibe kerülnek a remek makromutatók. Persze érzik is már, nem véletlenül emlegettek már "officially" is válságot. Ha beüt, megint a haza atyjának előrelátó (muhaha) zsenialitását fogják magasztalni. A válság oka meg a vénember, a liberálisok, az usák demokraták (ld: @444 et al), a gaz migráns-simogatók (meg mindenki, aki még kézre esik) lesz :-).

Brix 2019.09.23. 19:27:50

A kisember nem igazán látja át a gazdasági folyamatokat, főleg az èrzelmei ès a szocializációja alapján szavaz...Ha 350 forint , vagy több lesz egy euró- amire a jegybank jelenlegi önsorsrontó politikája alapján van esèly- akkor az már igen kemènyen be fog gyűrűzik az árakba...Nem mintha eddig nem lehetett èrezni, egyes alapèlelmiszerek közel 10%- is árváltozását, de a propaganda harsogása eddig mèg sikeresen elnyomta az elindult kedvezőtlen folyamatokat...Mièrt gyenge a forint? Röviden: nem felel meg a kamattartalma az ország valós gazdasági helyzetènek ès az inflációnak..0,9%- os alapkamathoz 3,5-4% hivatalos maginflació társul, 20%- os èves eszköz-inflació ( ingatlan ) mellett...A fix , " kockázatmentes" hozam , pedig a jegybanki alapkamattól függ...Mit lehet tenni ebben a helyzetben? Akinek van megtakarítása ès még nem vette meg Orbanèk prèmium államkötvènyèt, ahol jó masszív reálkamat- vesztesèg lesz, az vegyen dollart...Mèg a fiókban is jobb helye lesz, mint az orbáni forintgazdasag rizikóját viselni...Csehországban 2%, az alapkamat ès 2 felett picit az infláció, jegybanknak kisebb az infláció tűrèse ...A lengyeleknèl 1,5% az alapkamat...Ezekben az országokban most lesz tèr a monetáris lazításra, ha bejön egy nemzetközi gazdasági válság...Nálunk nem....Pènzügyi " Drogoskènt " èlt ország èvekig, a 0,9%- alapkamaton, a forint leèrtèkelődèvel, de ez is volt az implicit cèl egyik oldalon: elinflálni \" kinőni"az allamadósságot , a nyugdíjakat ès a közalkalmazotti bèreket....Az explicit cèl: a túlnyomóan euró - elszámolású nagy multik GDP termelèse, forintban elszámolva , "inflálva"hozta a nagyon szèp számokat a kirakat -gazdaságban, ezen kívül az állami adóbevètelek is megnőttek az infláció miatt, vagy a jegybank nyeresège, amit ki lehet tolni alapítványoknak....Az" èrtelmesebbje" - mint Varga Mihály -már rájött, hogy elszúrtak a monetáris politikát ès finoman üzent , hogy stabilabb pènzre lenne szüksègünk...

Brix 2019.09.23. 19:46:44

@ijontichy: A válság mèg ki sem bontakozott igazán...Az EU óriási bajban van, mert a vezető gazdasága , Németország hatalmasat fèkezett...USA-Kína kereskedelmi háború- Kína lassul , valós gazdasági helyzetet ott is "elhazudja " a politika..Plusz: globális környezeti problèmak eszkalálódása...A globális válságoknak az a termèszete , hogy jobban elválik a sz..r a víztől....Attól tartok, hogy mi az első kategóriába kerülünk...A török illiberális rendszer is a valutaválság miatt került bajba, vagyis inkább az emberek.....2- 3 èv alatt a felère esett a líra èrtèke a dollárhoz kèpest...Az elszegènyedès komoly mèreteket öltött...Nyugodtabb akkor lehetnènk, ha euróban lenne a pènzünk vagy dollárban...A forinttal bármi lehet mèg a jövőben , így velünk magyarokkal is...

lecsós 2019.09.23. 20:10:41

@Brix: Semmi gond ezzel, a mostani aktív, 40-es generáció már harmadszor szopta ebben az életben. A gyerekkorában a bokros szopatta meg, amikor elkezdte volna az életét, akkor jött a 2009-es válság, most meg jön ez a gyönyörűség. Én csak egyet kérdeznék: nem kellett volna egy igazi demokráciát, meg kapitalizmust csinálni ebben az országban?
Ez kb. úgy néz ki, hogy a mindenkori politikai elit, főleg a módszerváltáskor, dilettánsként viselkedett, és ebből a betegségből nem tud kigyógyulni az elit, elnézést, álelit.
Egy átlag magyarak nem marad a hó végére 1 EUR elkölthető diszkrecionális jövedelme, erre veri magát a mindenkori politkiai elit?
Itt 70 éve kommunizmus van, komcsi attitűddel, rettenetesen fél minden gazdasági szereplő a magasztalt "szabad piactól", olyan 40 éve.
Ezért húz el innen mindenki.
Ami lesz, az pl. a mostani KKV rendszer gerincét adó
3-7 milliárdos bevételű, 70-120 főt foglalkoztató cégek el fognak kezdeni hullani, mint a legyek, ennek jelei már most keményen látszanak. Tulajok kilapátolják a zsét, és szépen tolják a milliomosok életét svájci bankszámlával. Erre itt van a generációváltás gondja, és a második vonal alkalmatlan arra, hogy átvegye a cégeket. Nem gond, majd jönnek a kínaiak, ahogy kell. Ezt elkúrta a gazdaságirányítás az elmúlt 30 évben, egy szaros pozícióért, vagy egy vastag borítékért kicsináltak lassan mindent.
Van ebben azért jó is. Aki tényleg komolyan gondolja, az már most tanulgatja a szabad piacot, és exportálgat, meg nézelődik.

Brix 2019.09.23. 20:20:20

A" választói ostobaság" kèrdèsèben.. Erre a cikkre lettem figyelmes:
www.napi.hu/magyar_gazdasag/nyugdij-nyugdijas-ellatas.692024.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

A statisztikák szerint- Orbán legerősebb szavazói rètege a nyugdíjasok közül , közel 1340 000 embernek nem èri el a havi nyugdíja a 150 ezer forintot, azaz: 400 eurót!! 50 ezer kisnyugdíjasnak pedig a 100 ezer forintot, azaz: 300 eurót!!!
Pont ezeket a rètegeket ütik leginkább a gyenge forint - magas implicit infláció politikájával...kapnak persze egy 27 eurós rezsiutalványt...A havi 300-400 euro "beosztandó" az már igazi szegènysèg...Az EU szègyene ami itt az életszínvonal - ès a bèrek terèn törtènik a szegèny, idős, kiszolgáltatott állampolgárok esetèben!

Brix 2019.09.23. 20:34:49

@lecsós: A szabad piac lènyege az lenne, hogy MINDENKI egyenlő feltètelekkel versenyez- még akkor is, ha tudjuk , feltètekek alapból nem egyenlőek- de legalább elviekben legyen meg a versenyegyenlősèg....Az a rendszer, ahol tőlem elvon az állam egy csomó pènzt , cserèbe kapok pl. 7 órás várakozást a debreceni klinikán a sürgőssègin ès nyugdíjam sem lesz- inkább odaadja a NER- elitnek , milliárdos visszanemtèrítendő támgatás formajában, pl hotelèpítèsre...Hanyinger az egèsz...De a legszörnyűbb az, hogy ehhez százezrek tapsikolnak...A kis pènzüket befizetik a NAV- nak, hogy ennek a karvaly , tolvaj elitnek legyen hotel, helikopter , luxusauto- gyüjtemèny, offshore cèg, stb...

2019.09.23. 22:08:44

@Brix:
lehet az euro 350 forint? igen, reálisan akár annyi is lehet. de német recesszióval az euro árfolyam 250 forint körül is kialakulhat. az sem lehetetlen. és ebben a szuper pénzügyi rendszerben a valójában az átlag ember nem tudja, hogy mi mennyit ér. közelítőleg sem. mert pénzügyi rendszer nem közhasznú. ezt hívják úgy, hogy kapitalizmus.

2019.09.23. 22:33:32

@ijontichy:
próbáld megérteni, hogy a fidesz egy néppárt. most például startup hét kezdődik.
video2.dehir.hu/0923_Startup_siker_mix.mp4
a fideszben ugyanúgy létezik egy yuppie réteg. te mondhatod azt, hogy ezek csődbe fogják vinni az országot, budapestet, debrecent, stb. és lehetséges? igen. biztos? nem. aki abban bízik, hogy a kormányellenesek mindezt jobban csinálnák azok szavazzanak rájuk. ahhoz, hogy normális közélet legyen vagy a kormánypártot, vagy az ellenzéki pártokat le kell váltani.

a fideszben is nyomatják azt, hogy fókuszálás, ökoszisztéma, innováció és networking. aztán mondhatod, hogy ezek üres lózungok. csakhogy a fidesz ellenfelei is pont ezt tudják. közhasznú módon az amerikai pénzalapok is legfeljebb ennyit nyújtanak.

szintén mai hír. hogy errefelé járt dr. dobrev klára. aki szerint most nem európaiak vezetik magyarországot, nem demokraták. ellenben ő és gurmai zita nagyon európai.
video2.dehir.hu/0923_DK_Dobrev_forum_mix.mp4

nem állítom azt, hogy ez vagy az feltétlen jó. hanem csak azt, hogy ez a felhozatal.

Mickey Pearce 2019.09.23. 22:58:49

@Brix:
1. Az egész Euro-zóna "pénzügyi drogosként" él 10 éve (negatív alapkamat ami nonsense) és még a bankrendszereket sem sikerült rendbe rakni a válság óta. Lásd pl a Deutsche Bank és Commerzbank fúzió hivatalos elutasítása (2 szar bankból nem lesz 1 jó, írta a bankfelügyelet), ugyanez az olasz bankrendszerre, stb. És még így is 4 negyedéve nem nő a német gazdaság, stb

2. A forintot úgy lehetne erősíteni a lengyel és cseh pénzhez képest hogy HaFr örüljön, hogy megemelnénk az alapkamatot. Mi lenne ennek a hatása? Megemelkednének a hitelkamatok. A "kisemberek" több pénzt fizetnének a bankoknak és kevesebb maradna fogyasztásra. A vállalkozások is több pénz fizetnének be a bankoknak, kevesebb pénzük maradna beruházásokra és forgóeszközfinanszírozásra. A magasabb kamatok mellett megnő az új projektek elvárt minimális hozama ami oda vezet hogy bizonyos projekteket, új beruházásokat már nem fognak elindítani. Ezek mind csökkentik a gazdaság teljesítményét, a GDP-t.
Cserébe erősödne a forint, olcsóbbá válnának az import ( "luxus" fogyasztási) termékek és ez a fizetési/külkereskedelmi mérleg romlásához vezetne. "Kisember" olcsóbban venne lapostévét de többet fizetne az áruhitele kamatára :))) Nincsen ingyenebéd (csak ha NER tag vagy :))) )

Tök jó lenne :) Amit HaFr megint kifelejt, az az hogy jelenleg a lengyel és cseh "kisember" lényegesen magasabb kamatokat (alapkamat+marzs) fizet ugyanazokért a hitelekért, mint a magyar, hiszent pont ezért gyengül a forint egy kicsit jobban (ezt a CHF hitelek óta már meg lehetett volna tanulni, erre van egy képlet a kezdő közgáz könyvekben). A vállalkozások dettó. Jó szavazást "kisember" :)))

ijontichy 2019.09.23. 23:40:15

@cívisvárosi: Nem kívánom a fideszt megérteni. Csak lenézni. Egyvalamiben sikeresek: egyre magasabbról tudom őket lenézni (és még csak nem is kell érte két szalmaszálat se keresztbe tennem) :-)
A fidesz '98 óta a kádár-rezsim legtehetségtelenebb, legalja rétegéből (akik igazán buktak a rendszerváltással) és utódaiból áll. Nincs Mo-on olyan alakulat, amelyik alkalmatlanabb lenne az ország vezetésére. Pont.
Kurvára nem érdekel a gazdaságpolitikájuk (ami összességében szar, különben nem az "Európa sereghajtója" címre pályáznának 9 év senkitől sem zavartatott kormányzás után). Tehát fölösleges a fideszessel leállni gazdaságpolitikai részletekről vitatkozni, mert az űrhajó űrkutyájánák űr-ürüléke, az bizony kutyaszar (a fideszes meg lenézendő). Csak a reménytelenül hülye magyar áll le egy fideszessel vitázni még kilenc év után is, mert azt az időt sokkal hasznosabban (és kellemesebben) is leélhetné (Nota bene: ha én alkotmányoznék, minden alkotmány alapvetése ez lenne: "Ne vedd el a polgártól azt, amit nem adhatsz neki. Ne vedd el tőle az időt!" ;-) ).
Továbbá nem a tökszar gazdaságpolitikájuk a legnagyobb baj, mert háromésfél államcsődből hamarabb fel lehet állni, mint egy agyilag elhülyített társdalomból versenyképeset faragni. Márpedig vologya kedvenc farokcsüngődísze pont ezt teszi a magyar társadalommal, immáron bő húsz éve: tűzzel-vassal dolgozik a társadalom fejlődése ellen.

2019.09.23. 23:59:47

@ijontichy:
mivel a 100 éve a történelmi magyarországot nem sikerült egyben tartani ezért a minimális cél az, hogy ez a nép kis-magyarországon valamiféle államegységet felmutasson. és ha ehhez 335 forint 40 filléres euró árfolyam kell, akkor az kell hozzá.

ijontichy 2019.09.24. 01:09:27

@cívisvárosi: A történelmi Mo. sem érdekel, nem vagyok történész. A nemzetállami hablaty (nomen est omen árpi) csak a liofilizált, porított vityaexkrementum, szippantás útján történő, túlzásba vitt fogyasztásának agyra gyakorolt káros hatását bizonyítja. Persze egy függő sem igazán képes ezt megítélni. Egészséges személyiségnek nincs szüksége sem nemzetállami, sem internaci gazdira. A magyarságtudat pedig nem nemzetállamiságból fakad. Nekem elhiheted.
Az ojró árfolyama tényleg nem perdöntő. Az árfolyam monoton tendenciája az. Egy félművelt, félmagyar bolsiivadék nem csinál nyarat. Kilenc év senkitől sem zavartatott kormányzása eredményeképp, egymilla felé közelít azon - úgy egyébként magyar - emberek száma, akik sokkal egészségesebb magyarságtudattal rendelkeznek, mint te bármikor is fogsz. Ezen felül még azt is tudják, hogy a magyarságtudattal nem lehet jóllakni, és egy darab tank sem áll a határon, ami esetleg indokolttá tenné, hogy a haza védelme érdekében vállalt, odaadó erőfeszítéseik egy részével (mintegy járulékos kárként) a stöpszli bolsiivadék és érdemtelen, ámde annál kártékonyabb haverjainak a jólétét finanszírozzák. Tudod ki az, aki elhiszi, hogy a sárteke majd 8 milliárd lakója ippeg pont arra a 93ekm2 fődre pályázik, meg a rajta lakók kipusztítására? Egy paranoid hülye! Mondtam már, hogy olvass többet, és állj le a szerrel.

Suba-subárum, a fideszesek egy dologban hasznosak: jól múlik a tériszonyom :-).

Brix 2019.09.24. 01:29:25

@Mickey Pearce: A gazdaságban ingyen ebèd nincs, az irreálisan alacsony kamatok árát ,mindig megfizeti valaki, utólag...Vègső soron a kisember lesz a leginkább, akinek elvèsz a megtakarításainak reálèrtèke, ès elinflálódik a keresete...Èppen az irreálisan alacsony kamatok teszik bank -" függővè " az embereket, miután fogyasztási kènyszer van az inflálódó árak miatt.....Miután az irreálisan alacsony kamatok felfújnak egy hatalmas eszközár ( ingatlan) lufit , akkor a megemelkedett árakban fogják az emberek megfizetni az alacsony kamatok árát...Nincs ingyenebèd! Az nem tünt fel, hogy 2009- óta ,mióta a "zèró kamat "politikája van világszerte, több tízezer milliárd dollárnyi likvidast juttattak a jegybankok a rendszerbe, miközben a bèrek ehhez kèpest alig nőttek ès a társadalmi egyenlőtlensègek sem nagyon csökkentek...A nagy likvidas főleg tőzsdei vállalatok èrtèkèben csapódott le, vagy a " real estate" - ben...A másik tèvedès: a gyenge forint erősíti az exportot- ez Magyarország esetèben aligha igaz...A kis ès közèpvállakozók, ugyanúgy import- függők...pl ha mezőgazdasági vállakozó vagy , akkor a gázolajtól a növènyvèdő szeren át a műtrágyaig minden import...plusz a gazdaságban meglèvő általános infláció is drágítja a termelèst...A gyenge forint hatása így nagyon megkèrdőjelezhető...A nagy exportaló multik meg teljesen euró- elszámolasúak...Nem jelentős tètel nekik, hogy kevesebb euróból fizethetik ki a munkasokat...Hosszú távon a gazdaság rossz szerkezèt, versenykèpessègi problèmákat konzerválja, hiszen a magas hozzáadott èrtèkű termèkek eladásához nem kell gyenge deviza, ha krumplit akarsz eladni , ahhoz nem árt...
Abban sem vagyok biztos , hogy a csehek vagy a lengyelek többet kamatot fizetnek , ha pl hitelt vesznek fel...Hiszen , a banki hitelkamat nagysága nem pusztán a jegybanki alapkamat függvènye, hanem bele vannak èpítve a jövőbeli kamatvárakozasok, vagy hogy mennyire lehet inszolvens az ügyfèl...Nyilván ha van állami garancia , az más kèrdès, de azt is meg kell fizetni valakinek vègső soron...A megoldás a stabil pènz lenne , mert az egyúttal az alacsony kamatokat ès a pènzbiztonsagot is garantálja- nem véletlenül mennek a románok ès a horvátok is az euró- övezetbe...
A magyar alapkamatnak , most reálisan a 1,5-2 % sávban kellene tartózkodni...Ehhez társulna kb. 270-290 Ft os- euro ès kb 2-2,5% - os infláció...Innen lehetne lazítani, ha szüksèges , mert lenne tere a kamatvágasnak és az inflációnak is picit...
Ahol most vagyunk , kamat terèn az irrealis, ès könnyen nagy bajt hozhat Magyarországra...A jegybank annyira egyèrtelmű forint gyengítő politikát folytat , hogy lassan az összes spekulans a forint ellen játszik..Bevallom èn is azon gondolkodom, hogy bekötök egy nagyobb összegű USD longot...Csak azokat a kisembereket sajnálom, akik kènytelenek havi 90 ezer forintot beosztani, az egyre növekvő árak mellett...A lènyeg szerintem most az lenne , hogy valahogy hitelesebbè váljon a pènzpolitika, mert ha bejön egy újabb válság , akkor megint mi leszünk a legsèrülèkenyebbek az EU - ban...Szembe kellene a tènyekkel: egy fokkal sem jutottunk közelebb bèrekben közvetlen riválisainkhoz kèpest, mert a forint olyan gyenge pénz volt az elmúlt èvekben, ami nem tette lehetővè a relatív bèrhelyzetünk javulását...

ijontichy 2019.09.24. 01:44:52

@Brix: "hogy 2009- óta ... miközben a bèrek ehhez kèpest alig nőttek ès a társadalmi egyenlőtlensègek sem nagyon csökkentek"
Épp nemrég olvastam valahol, hogy Mo. immár elérte a ... trarámm 2009-es bérszínvonalat (megint) :-(

Mickey Pearce 2019.09.24. 03:06:36

@Brix: Majdnem mindennel egyetértek, pl eszközlufi. Egy pár dolgot árnyaltnyival sötétebben látsz mint én, szerintem egyszerűen elfogultságból. Az meg biztos hogy ha megemelnék az alapkamatot akkor erősödne a forint és az történne amit korábban leírtam.
Néhány hete több cikk is volt ahol igazi szakemberek arról elmélkedtek hogy ami 1 évvel ezelőtt kockázatos volt (alacsony kamat) az most a trend lett a világban (mert hogy kurvára nem megy a gazdaság, sok ország van pénzügyi lélegeztetőgépen és még úgy sem) és ezzel Matolcsyék kibekkeltek alacsony kamattal egy fontos időszakot. Ezen ne velem vitatkozzál, ezt olyanok mondták akik korábban veszélyesnek tartották aztán meg gratuláltak. Az meg hogy Nyugat Európa gazdasági és társadalmi értelemben is egy romhalmaz és a választott vezetői kurvára nem tudnak vele mit kezdeni, az is egy tény (lásd pl a The Economist előző heti nyomtatott számának "vezércikkeit" mindíg 2 van ugyanabban a témában)
Nézd meg ezt a videót:

www.atv.hu/videok/video-20190919-szalay-berzeviczy-attila?fbclid=IwAR24JsbqsnE-7HnHVLgBLmpKhO6AhIFovKuX_DoMt66Vp8R25uaNnme_jbw

Az meg külön vicces hogy a 2008-as válásg kb abból lett hogy politikai okokból túl sokáig volt nagyon alacsony az alapkamat (eszközlufik). Ebből annyit tanultak hogy a bankárokat szopatják a bónuszaik miatt és már negativba vitt alapkamatok vannak évek óta gyönyörűen fújódó eszközlufikkal. Nem idióták-e??

A román eurót meg fogom nézni. Ott kb 4 éve elkúrás van folyamatban, Isarescu, a BNR (jegybank) kormányzója egyre jobban sikoltozik hogy baj lesz, az emberek hitelből fogyasztanak és megint a 2008 előtti ingatlan lufik fújódnak. Ebből legfeljebb úgy lesz euró mint a görögöknél :(

Brix 2019.09.24. 08:43:36

@Mickey Pearce: Igen, valóban kibekkeltük az elmúlt időszakot az irreálisan gyenge forinttal...Közben, eljutottunk oda, hogy az említett románok teljesen a nyakunkba èrtek bèrekben: 775 euró nettó atlagbèr nálunk , náluk 660 euro ....Bármi lesz velük,- de szerintem semmi- óriási fejlődès mondjuk ahhoz kèpest , hol álltak 10 ève...A "feketebárany" az Magyarország, ha a több èves bèrtrendeket nèzzük... A lengyelek majd annyira vannak előttünk bèrekben , mint mi a romanokhoz kèpest...Jövőre a PIS bevezeti a 2600 eurós, 200 ezer minimalbèrt...( Most nem annak vagy hasznos vagy káros voltáról vitaznèk...)
Masrèszt, nem a magas kamatok mellett kardoskodom, csak jelzem egy nèhany tized szazalèkkal ha több lett volna, módjuk legalább a lengyel szint, akkor a pènz stabilitása megmarad, az infláció moderált lenne...plusz: most lenne tèr honnan lazítani...A 0,9% ról sehová sem lehet lazítani , egy forint szintű, " bóvli " pènznek, mert egy valóban erős világválságban" eladhatják" akár 400 forintig is...Lsd török pèlda, ahol egy óriási èletszínvonal- csökkenès törtènt az elmúlt èvekben...

Brix 2019.09.24. 09:19:15

@Mickey Pearce: Az eszköz lufit sem fújtuk volna ekkorára , ha van egy pici reálkamat vagy legalább nulla..ès nem kènyszerül minden ember ingatlant vásárolni , hogy ne èrtèktelenedjen el a megtakarítása...Most odáig jutottunk, hogy 50 nm- és lakásokat 50 millióèrt kínálgatnak Budapesten...Pár ève mèg ugyanaz 25 millió volt...Az átlagbèrek mondjuk felmentek 220 - 230ezerről 270-280- ra .Nagy kaland...A piacra zúdított felesleges likviditás az árakban csapódott le...Most a társadalmi hatásairól nem is beszèlnèk: de, óriasi vagyon -átcsoportosítás törtènt a nagypolgárság ès a nagytőke felè, vidèk ès város között...
Règebben, a konzervatív politika egyik fontos alapköve volt a pènz stabilitásának megtartása, kèsőbb viszont rájöttek, hogy a jegybankok által kibocsátott eltúlzott , mestersèges pènzlikviditas nem borítja meg azonnal a rendszert, mert először úgyis a nagytőkèhez , a kereskedelmi bankokon keresztül kerül ki a piacon megjelenő plusz likviditás , majd lassan, nem egyenletesen csordogál lefelè a kevèsbè jó pozícióban lèvő társadalmi rètegekhez... Mire " leèr hozzájuk " a lazítás hatása, addigra már az infláció által megemelt árakkal szembesülnek, azaz: a folyamat vesztesei lesznek...Ezt a folyamatot már Cantillon- ír közgazdász is leírta..Pl a korlátos javak, pl egy nagyvárosi lakás ára úgy megemelkedhet, hogy rosszabb lesz a " kisember" relatív pozíciója , mint a lazítás előtt...Amit a jegybankok csinálnak kb 10 éve, öntsünk tiszta vizet a pohárba :nem más ,mint a törtènelem eddigi legnagyobb vagyonátcsoportosítasa a világelit felè...A tőzsdei cègek èrtèke megtöbbszöröződött, ahogy az èrtèkes ingatlanok ára is...Egy picit a bèrmunkasok is jobban keresnek...de ahhoz nem elèggè, hogy a fogyasztásuk fenntartsa a világgazdaság erőteljes növekedèsèt, az eszköz-inflació èppen elvitte a többletet.....A felelőtlen jegybankok ajándék több 10 ezer milliárd dollárt adtak a milliárdosoknak, ès a kènyes társadalmi egyensúlyt fenntartani akaró államoknak...Ennek a laza pènzpolitikanak ès a globális eladósodasnak meg lesz az ára, a jövőben...

Brix 2019.09.24. 09:33:59

index.hu/gazdasag/2019/09/24/oriasi_siker_a_lakossagi_szuperkotveny_pedig_sok_a_hatuluto/

A leggazdagabbak így arbitráljak a rendszert...Lombard hitelt vesznek fel, majd allamkötvènybe fektetik, amely kamatait együtt , az adófizetők fizetik, meg a valós infláció árát is... Ez is mutatja , mennyire káros magyar kettős kamatrendszer....A 0,9% - os alapkamat az egy a valóságtól teljesen elrugaszkodott èrtèk most..

2019.09.24. 11:44:47

@Brix:
ha megemelnék az alapkamatot 3%-ra, akkor annak az árát is az adófizetők fizetnék meg. úgy, hogy nem vásárolhatnának "szuperkötvényt". és a leggazdagabbak továbbra is arbitrálnák a rendszert. valójában tudatosan gyengítik a forintot ezzel támogatva exportot, gátolják az importot és korrigálják a bérkiáramlást. aztán persze ez így egy veszélyes üzem.

Brix 2019.09.24. 15:42:04

@cívisvárosi: Fentebb leírtam már miért kèrdèses a gyenge forint hatása az exportra: nagy multik alapból euro-elszamolasúak, a kis cègek meg együtt szenvedik a megdrágult üzemanyag , ès alapanyag árakat : nőnek a termelèsi költsègeik...3% - os alapkamatra nincs szüksèg mèg, de ha beüt egy valutaválság, akkor a 10% is kevès lehet.. Holnap 7 forinttal emelkedik az üzemanyagár, a forint ma is új mèlypontot ütött.

2019.09.24. 16:13:14

@Brix:
az alkalmazotti réteg forint elszámolású. a beszállítói kör egy része is forintban számol.

Brix 2019.09.24. 17:41:21

@cívisvárosi: Forintban kapják a bèrüket , sajnos ....Ha euroban kapnak a fizetèsüket, akkor Orbán verhetnè a se...èt a földhöz, hogy implicit módon hogyan tudja a zemberek pènzet visszavenni az állam...Adót kellene emelni, de így az elhazudott inflációval könnyű dolga van a nyugdíjak , vagy a közalkalmazotti bèrek terèn...Nem veszed èszre, hogy minden szavuk hazugság , pl beígèrtèk a nagy, többlèpcsős egèszsègügyi bèremelèst...Mára kiderült , hogy nem is annyi lesz amennyit mondták, ès van egy csomó beèpítet trükkjük, hogy elimináljak ígéreteiket...Nem vèletlenül fütyöltèk ki az orvosok a kormányzat szerencsètlen ,fogalmatlan mamelukjait...

2019.09.24. 17:57:30

@Brix:
a fideszt többek között a magyar orvosi kamara juttatta hatalomba. az mszp-szdsz egészségügyi reformba bukott bele. persze az őszödi beszéd utáni zavargások és a pénzügyi válság is hozzátettek. a saját mamelukjaikat fütyülték ki.

DrGehaeuse 2019.09.25. 09:49:04

A kner a gyenge forinttal extraprofittal tömi az összeszerelő exportőr (német) multicégeket. Ezzel fizetik ki Merkel elnéző magatartását amit az illiberálmaffia zabrálása iránt tanusít.

m54 2019.09.25. 10:00:24

" Az elmúlt napokban a forint szokás szerint együtt gyengül a fejlődő valutákkal, a zlotyval, a randdal és a többiekkel – nem kiugró a gyengülése, és nem is váratlan.

„A mai Magyar Narancsban megjelent egy írásom. Igaz, nem a régmúltról szól, hanem a ma dilemmáiról, de kiderül belőle az is, hogyan kapcsolódik ehhez a »10 éve történt« sorozathoz. Sajnos, elektronikusan nem elérhető, de remélem sokan hozzájutnak a blogot olvasók közül.
Csak kis ízelítő: »Nem értem, miért ez a nagy izgalom a forint körül. Valójában nem történt semmi nagy esemény, folytatódik a 2013 óta tartó trendszerű leértékelődés. Ennek keretében valóban épp történelmi mélypontra süllyedt a forint, de ez már csak így szokott lenni, lélektani határok vannak, majd elhalnak. Jelenleg, pontosabban az elmúlt napokban a forint szokás szerint együtt gyengül a fejlődő valutákkal, a zlotyval, a randdal és a többiekkel – nem kiugró a gyengülése, és nem is váratlan. És hozzá kell tennem: mindez ma sokkal kevésbé veszélyes, mint amikor devizahitellel volt tele az ország. 2009 februárjában, amikor az euróárfolyam először szaladt 310 fölé, vagy 2010 júniusában, mikoron a feledhetetlen Kósa-Szíjjártó tűzijáték után ugrott a svájci frank árfolyam 200-ra, még a lakossági adósság mintegy 70 százaléka, az államadósság 45-46 százaléka devizaadósság volt. Akkoriban a forintgyengülés az adósságteher ugrásszerű növekedését jelentette. Ma a lakossági hitelek kevesebb, mint 1 százaléka deviza, a vállalatok közül inkább csak az exportálók jutnak devizahitelhez, és az államadósságon belül is leküzdötték a devizaarányt 20 százalék alá. És ez jó.

Azt sem tudom, hogy most, jelen pillanatban a Magyar Nemzeti Bank mit tehetne, ha egyáltalán akarna tenni bármit."

Nem értem, miért ez a nagy izgalom a forint körül
2019. szeptember 6. Király Júlia

img.index.hu/imgfrm/1/9/1/3/THM_0015771913.jpg
img.index.hu/imgfrm/1/7/3/4/IMG_0015771734.jpg

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.09.25. 10:04:33

@m54: pont látszik a grafikon ennek az ellenkezője, az érvelés suta

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2019.09.25. 10:50:59

A választó okos, s nem hisz a tőzsdei számoknak, se az azokat magyarázó ballib országrontó szakembereknek.

sas70 2019.09.25. 10:53:16

Nincs itt semmi látnivaló, ez csak az unortodox gazdaságpolitika! Szopni az fog, aki a végén áll és az nem a NER-lovag.
10 éven keresztül kegyes világgazdasági folyamatok voltak az elkúráshoz (alacsony olaj ár, pénzbőség, alacsony kamat, növekedés... stb.), de az igazság pillanata mindig eljön, a duhaj buli után szörnyű másnaposság jön.
Na de ez ki a faszt érdekel? A klientúra mesésen meggazdagodott, bőséges vagyont szereztek, amivel túlélhetik a válságot, max. nem hetente röpködnek Ibizára, csak kéthetente.

Brix 2019.09.25. 11:12:08

@m54: Ostbobaságokat linkelsz! Egyetlen nap árfolyamát kiemelni a világválság idejènből- amit azóta már többször meghaladtunk...ès olyan árfolyamábrát mellèkelni, ahol levágják az jelen időszak árfolyam èrtèkeit , èrtelmetlen....A szomorú tènyek azok, hogy nemcsak a euro\ huf árfolyama mutat trendszerű, 5 vagy 10 èves távlatban mèrt gyengülèst, azaz: emelkedő aljak , magasabb tetők- technikai szempontból, hanem az összes riválisunk pènze is erősödött az elmúlt èvekben, legyen szó a cseh koronáról, a lengyel zlotyiról, vagy a horvát kunáról...Új csúcsokat ütögetnek ezek a pènzek a forinttal szemben...Mindez a bóvli pènzpolitika eremènye...

Brix 2019.09.25. 11:20:47

@maxval bircaman (cenzúrázott): Èppen ma emeltèk 7 forinttal az üzemanyagok árát...Miközben , 10 napja esik a kőolaj ára...Ez már egyèrtelműan a gyenge forint következmènye...A kutakon 400 forint lesz az átlagár...Ezek már nem csak " tőzsdei számok!

Brix 2019.09.25. 11:29:46

Nyilván ,aki havi 9 milliót keres, mint Nagy Márton a jegybank alelnöke , ès az MNB adja neki a kedvezmènyes dolgozói hitelt...az adófizetői hitelt...neki mindegy , mennyi a forint- árfolyam...Sőt, azt számolgatják, mennyi lesz a jegybank nyeresège , ha a 290 ft- on könyvbe került eurót forintra váltják...A lènyeg: lesz jegybanki nyeresèg ès jut az alapítványoknak...Onnantól még elveszti közpènzjellegèt...

lajafix1 2019.09.25. 12:14:45

Ezektől a max 3% deltát tartalmazó árfolyamoktól ki fog megijedni?

Már megint az egysíkú hülyék által érthető egyparaméter, az árfolyam rettegtetése megy. Holott kurva lassan változik, épp 2014-2018 között szinte konstans volt.

Sokkal nagyobb gond, hogy ebben a pozitív pénzbőségben sem sikerült az állammal vmit kezdeni(reformok) de még anticiklikus gazdpolt csinálni se, 0 hiány kellene már évek óta, az előző válságnak 2013 óta vége! Varga már elkezdte habogni hogy majd jövőre, MAtolcsy meg tovább lazitana.

Brix 2019.09.25. 12:16:34

A kormány pènzpolitikájat támogatóknak egy kis adalèk:
www.portfolio.hu/deviza/20190925/mindentol-elszakadt-a-forint-mutatjuk-kik-allnak-az-eses-mogott-401953?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

A legèrdekesebb nem is az a tudott tèny , hogy a forint árfolyama nagyobb ütemben gyengül , mint a règiós vetèlytarsakè , hanem az , hogy 3000 ezer milliárd forintra hízott a külföldi szereplők forint ellen felvett deviza pozíciója ( 2000 milliárd a hazai..) Tehát: csak a külföldiek majdnem 10 milliárd eurónyi kötèsállománya van a bankközi piacon , short , eladási pozíció...Ennek olyan 500 millió euró- 1 milliard csak a letètje a bankközi piacon...Nèhany hónap alatt ezzel akár 500 millió eurót , de extrèm esetben , pl 30 forintos arfolyamelmozdulas esetén, akár közel 1 milliárd euro!!! nyeresèg is keletkezhet....De, par száz millió könnyen összejöhet.,mert a jegybank biztos, arbitralható gyenge forintot ígèrt...Galaktikus pènzeket keresnek rajtunk ès jegybank még csak szóban sem intervenial!! Azt kell hogy gondoljam, hogy a lehetnek rendszerközeli vállalkozások, vagy èppen prominens politikusok, akik külföldi èrtèkpaírszamlan keresztül játszanak ellenünk...Az impotens ellenzèk még arra sem kèpes, hogy ennek utána menjen...Adja magát a helyzet- ha már a szájkaratèvel sem akarják megvèdeni a forintot, hogy valami nagy disznóság van a háttèrben...

2019.09.25. 12:39:58

@lajafix1:
a fidesz klasszikus keresletélénkítéső politikát hajtott végre kézivezérelt módon. a termelő piac lényegében beruházási adómentességet kapott. a pénzügyi kereskedelmi szolgáltató szektort nacionalizálták. megerősítették a központi államot. központosítottak a közintézményrendszert. és a politikai ellenfeleiket kiszorították. ez az államreform. és az, amit budapesten nem legitimált a "liberális" többség mondván, hogy szerintük kisebb állam kell. rendben, de ahhoz kisebb főváros szükséges. kis-magyarországhoz kis-budapest. ha budapest magyarország fővárosa akar lenni, akkor elsődlegesen a magyar nép dönt arról, hogy abban mégis miféle politikai osztály uralkodjon. és ugye van két csoportosulás, amelyik az "a" betűben nem tud kiegyezni. a cél az, hogy az egyik kiszorítsa a másikat. azt sem mondom, hogy feltétlen egyik vagy a másik a jó. a kisebb állam azt jelenti, hogy vagy a kormánypártiak vagy a kormányellenesek többsége a hatalomból kiszorul. ez az államreform. kisebb állam.

igazi hős 2019.09.25. 13:14:54

Idejött 2 (kettő) darab valódi szakszervezeti vezető Németországból és 5%-kal nőtt az Audi bérköltsége. Utána persze a többi autógyáré és beszállítóé. Ez nyilván csökkenti az anyacégek nyereségét és ez (ellentétben a hazai demokrácia vagy sajtó helyzetével) valóban érdekli a német politikusokat. Mit lehet ilyenkor tenni? Ha romlik a forint 5%-ot, akkor euróban minden a helyén marad. Nosza, csináljuk meg. A német multi örül, a plebsz örül, mert sokat nőtt a fizetése, a kormány meg pláne örül, hogy ügyesen megoldotta a helyzetet. (A forintgyengülés azonnal beépül a lakásárakba, ez sokaknak fáj, de majd jön valami fidesznímand és elmagyarázza, hogy sorossorossoros.)
Akinek forintja van, az nem örül, aki a szinte állandó fizetéséből (tanárok, közalkalmazottak, ...)vagy nyugdíjából vásárol, ez nem örül, ők így jártak.

2019.09.25. 13:20:29

@igazi hős:
valahogy így. a termelő multik diktálnak. nem a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektor, hanem a német gyáriparosok. és ha nem, akkor valamilyen eurázsiai szövetség jelen állás szerint. és lehet mondani, hogy majd győznek a nyugatosok. és akkor mi lesz? az államot eladósítják és eladják? mert, hogy eddig ez volt.

lajafix1 2019.09.25. 13:43:57

@HaFr: "mindkettő probléma "

Ha jobban belemélyedünk, akkor azért csak kiderül hogy melyik probléma nagyobb sokszorosan...

Buchhalter 2019.09.25. 13:49:32

@lecsós: a kínaiak nem fognak jönni@Brix: fentebb a kartárs leírta,hogy Kína is masszív kakiban van csak próbál hazudozni a kínai politikai elit. A vezető elit nem veszi észre ,hogy az internet által is felturbozott gyors infó áramlás miatt már nem olyan könnyű az embereket átverni és egymás ellen uszítani.

2019.09.25. 14:04:43

@lajafix1:
a pénzügyminiszter a fiskális szigorban, a jegybankelnök a monetáris lazaságban érdekelt. az ellenzék ezt fordítva csinálta.

colonel Tigh 2019.09.25. 14:09:38

@cívisvárosi: "aki abban bízik, hogy a kormányellenesek mindezt jobban csinálnák azok szavazzanak rájuk. ahhoz, hogy normális közélet legyen vagy a kormánypártot, vagy az ellenzéki pártokat le kell váltani."

Óriási tévedés azért hatalmon tartani a Fideszt, mert milyen az ellenzék. Tök mindegy, hogy milyen a jelenlegi ellenzék. Az a vicc, hogy ha le akarod cserélni ezt az impotens ellenzéket, ahhoz először rájuk kell szavazni. Lehet, hogy ez zavaros, de megpróbálom elmagyarázni.
Amíg a Fidesz hatalmon van, soha az életben nem lesz ennél minőségibb ellenzék. Legalábbis a Parlamentben nem fog ülni, az biztos. Nézzük meg, hogy a jelenlegi helyzetben, politikai kultúrában, hangulatban, kik azok, akik politikusnak állnak. Két lehetőség van: elmegy a Fideszbe (nyíltan, vagy vagy álfüggetlenként), vagy ellenzéki lesz. Előbbi esetben egy kesztyűbáb bólogató János lesz, utóbbiban először megpróbálják megvenni, hogy dolgozzon belsősként a Fidesznek, ha nemet mond kicsinálják. Lejáratják, emberileg, szakmailag tönkreteszik. Egy tehetséges, nagy tudású, tanult ember, akinek még a morális iránytűje is működik, annak nem vonzó egyik lehetőség sem. Ha minőségi változást akarunk a politikában, ahhoz olyan minőségű emberek kellenek, márpedig ma olyan ember nem megy politikusnak. Hogy ez megváltozzon, ahhoz a Fideszt kell eltávolítani, és bármi áron. Még olyan áron is, hogy ha kell, akkor erre az impotens ellenzékre szavazol. Előszöri nem örökre választjuk őket. A hatalomváltáskor az egyik első és legfontosabb az lesz, hogy példát statuáljunk. Nyilván nem kell mindenkit börtönbe csukni, de a legfelsőbb szinten nem szabad, hogy megússzák fölfüggesztettekkel, meg más kamu büntetéssel. Nagyon súlyosan, több-tíz és életfogytokat kell kiosztani. És le kell szögezzem, ez nem a bosszúról szól. De tényleg, engem személyesen rohadtul nem érdekel, él-e vagy hal-e Orbán, vagy mi van vele. Az, ha neki rossz, vagy ha szenvednek, attól nekem semmivel nem lesz jobb és nem okoz örömet. Ez egy üzenet lenne a következő kormányoknak, egy kinyilatkoztatás, hogy Magyarországon véget ért a következménynélküliség korszaka. Aki lop, aki a nép kárára szervezkedik, az megy a börtönbe. Akkor is, ha Orbán Viktornak hívják. Ez lesz a legfontosabb amit először meg kell tenni, a másik a '89-ben elmaradt-, a kommunista múlt máig titkolt aktáinak, dokumentumainak kutathatóvá tétele. Itt nem csak vezető cserére van szükség, annál sokkal többre. A többi meg idővel... nehéz lesz, és sokáig fog tartani. Ezért nagyon fontos az oktatási rendszer milyensége, nem hiába zülleszti a ner.

ijontichy 2019.09.25. 14:38:49

@colonel Tigh: "vagy a kormánypártot, vagy az ellenzéki pártokat le kell váltani."
Annak idején a FinTimes írt valami ilyesmit:
Ha a Fidesz meg akar szabadulni Gyurcsánytól, előbb a saját vezetőjétől kell(ene) megszabadulnia.
Stimmel. Gyurcsány (aki egy eléggé tehetségtelen, de legalább nem rosszindulatú politikus), még mindig itt van.
Szóval, akkor kiterjesztve: ha Mo. meg akar szabadulni a diadalmas középszer uralmától, akkor először el kell hajtani a NER-t (a fideszt), de nagyon, mert amíg ez a status quo fennáll, nincs igazi (politikai) verseny, sőt a gazdasági verseny is erősen megsínyli ezt a csúcsra járatott etatista környezetet. Jól mutatja a magyar társadalom fejletlenségét/kiszolgáltatottságát, hogy vityáék - a 9 évnyi, egyértelműen sikertelen kormányzás ellenére - stabilan nyernek választásokat :-(.

2019.09.25. 14:40:54

@colonel Tigh:
a kulcsár ügy 2003-ban robbant ki. és jogerősen 2017-ben ítélték el. a bíróság, az államügyész, az ügyédek közel 14 éven át hezitáltak, hogy 5 vagy 5.5 év börtönre ítéljék. nyilván hülyére keresték magukat. közben eljárási hibák sorát vétették. annál többet kerestek. ezt hívják úgy, hogy "jogállam".

Halibuli 2019.09.25. 16:11:19

Mindenről a ge.i Orbán és a mocskos Fidesz tehet.
A forintot már régen le kellet volna cserélni Lőrincfabatkára, vagy Viktorbuznyákra.

szemkilővetőNé Brüsszelbe menekül.. . ... 2019.09.25. 22:21:13

"elpazarolt évtizedekkel a háta mögött, közép-ázsiai állapotban (de olaj nélkül) fogja várni az elkerülheteten sokkterápiát: a nemzeti méretű ostobaság megérdemelt adóját."

10 eve minden fel evben igeritek, remelitek hogy mindjart oszeomlik a gazdasag. Szanalmas, hogy minden politikai remenyetek ebben van, mikozben a magyar gazdasag megszakitas nelkul erosodik.

m54 2019.09.27. 00:48:31

[Vértes András] "balliberális oldal megkérdőjelezhetetlen szakértője, egyszeres miniszterelnök-jelölt ugyanis azt mondta, hogy nincs az árfolyamban
katasztrofális változás, a kormány pedig szeretné megtartani a magas növekedést. Nem erre számított Tvrtko, ám őt háborús körülmények között sem lehet zavarba hozni, így folytatta: de ha valaki egymillió forintot szeretne beváltani nyaralás előtt, akkor annak csak rossz? Vértes András vagy nem vette a lapot, vagy ezúttal megpróbált a politikai nézetétől függetlenül szakérteni, de nem ment bele a játékba. Aki váltani akar, az nyilván rosszabbul jár, de az átlagember életére nem nagyon hat a forint árfolyama, összegzett.

De mi lesz jövőre? – jött a következő kérdés, mire a válasz: vélhetően visszaerősödik az árfolyam a 300 forint közeli sávba. A sapkás kolléga érezhette, hogy ide ennél is több kell, és újabb drón- és rakétatámadás lehetőségét vetette fel Szaúd-Arábia ellen, de ez sem akart hatni. Amikor pedig Vértes András azt is kimondta, hogy a devizahitelek forintosítása miatt nem okoz nagy bajt a gyenge forint, az exportáló cégek pedig jól is járnak"

Az ATV-s videó: www.atv.hu/videok/video-20190919-soha-nem-volt-meg-ilyen-gyenge-a-forint

Brix 2019.09.27. 10:39:10

@m54: Nem fog visszaerősödni a 300 körüli sávba, mert:
- romlik a külső egyensúly
- magas az infláció
- gyenge a kamat, így nem èri meg forintba fektetni
index.hu/gazdasag/2019/09/27/forint_tortenelmi_melypont/
Inkább új törtènelmi mèlypontot ütöttünk...
süti beállítások módosítása