1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.09.21. 08:45 HaFr

Greta Thunberg piaci értéke és a globalizáció új hulláma

Képtalálat a következőre: „greta thunberg”

Első reakciós (elsőreakciós) piaci kommentelők dühödten utasítják el a Thunberg-jelenséget, nem mellesleg egy platformra kerülve az etnicista politikai érdekek képviselőivel, köztük politikai és gazdasági bűnözők garmadával. Pedig Thunberg és a klímaaktivisták a globalizáció új (megújuló) forrását jelenthetik, amely új energiával tüzelheti a tíz évvel ezelőtti válságból kikeveredni még mindig nem tudó, innovációban, hatékonyságban és népszerűségben stagnáló piaci személetet. A piaci ortodoxia osztozik minden ortodoxia hibájában, hogy a múlt eszközeivel akarja leküzdeni a jelen válságait (amely tévedésben még a konzervatívok sem osztoznak az ortodoxiával, de ebbe most nincs lehetőség itt belemenni). Miközben a piaci szemlélet lehetőségei az utóbbi háromszáz év során radikálisan átalakultak, éppen csak a szemlélet nem változott. Ortodoxiát mondok erre, de mondhatnék inadekvátságot is. (Mindenképpen inadekvát egy olyan társadalmi szemlélet-slash-ideológia, amely hosszú időn keresztül -- értve ez alatt szerényen számolva az elmúlt száz évet -- kizárólag kritikai szemléletként tud érvényesülni.)

A piaci tudás maximuma -- leegyszerűsítve -- ma az iPhoneX és a 11-es közötti "innováció" eladása, vagy az MI-hoax, amely úgy kecsegtet "áttöréssel", hogy a tudásunk még fényévekre van az agy komplexitásának megértésétől, pláne ennek digitális reprodukciójától, ezért az MI még sokáig csak a komputáció gyorsasága és a big data közötti algoritmusokban fog tenyészni; illetve  -- ami a lényeg -- ez a piaci tudás nem tudja hatékonyan kiválasztani és felerősíteni a saját optimális környezete kialakításához szükséges egyéni és közösségi kompetenciákat. A globális piac hatékonysági intenzitása (tahát az a képessége, ahogyan átjárja és létrehozza maga körül a saját regenerációjának feltételeit) angol műszóval flimsy (kb. esendő, megalapozatlan); ennek eredménye a globális gazdaság stagnáló hatékonysága, a potenciális technológiai forradalmak ellaposodása, maga tőkecentralizáció és a kapitalista intézményrendszer és éthosz elbürokratizálódása is. 

Nem véletlen, hogy a technológiai forradalmak lehetőségét (gyógyszerkutatásban, IT-ben, megújuló iparágakban) rendre -- noha csak részlegesen bizonyíthatóan -- elfojtja a belátható (azaz rövid) távú, korlátozott keresletre berendezkedő nyereségszemlélet, amiért ilyen forradalmaknak (és itt nem az olyan elhúzódónak induló megtévesztésekről beszélek, mint az ún. negyedik ipari forradalom) állami akarat és általában erős külső (nem piaci) impulzusok nélkül csaknem lehetetlen áttörniük. Míg a piac organikus állapota a reform és a szisztematikus, konzekvens, kockázatkerülő fejlődés (ezért alkalmas része a konzervatív társadalmi szemléletnek), benne több mikroinnovációs ponttal, mint makro- és rendszerinnovációval, addig a nagy technológiai áttöréseket az alapkutatások, majd az ezekre épülő koncentrált fejlesztések állami megrendelésétől vagy -- ami e poszt szempontjából a döntő -- a közösségi szemléletre és a piacra gyakorolt tömegnyomástól lehet várni.

Ms. Thunberg -- válasszuk el egy pillanatra a piaci hatását az ágendájától -- a tömegnyomást csatornázza be a piaci szemléletbe, amelytől reálisan lehet remélni, hogy a fogyasztókra, a vállalatokra és az államra egyaránt hatva fontos piaci viselkedésváltozást indukál, kimozdítva a vállalatokat a pespektívátlan profitmechanizmusból (hangsúlyozom, a profitmechanizmusnak a perspektívátlanság a korunkra jellemző akcidense). Ms. Thunberg ágendája üdvös lehet a piac szempontjából -- miközben csakis akkor kecsegtet sikerrel, ha ilyenné válik -- és ennek jóval nagyobb esélye van, mint a progresszivisták ugyanebből kikerekedő zöld fasizmusának, amelytől a poszt elején megidézett elsőreakciós piaci kommentelők tartanak. Új Jeanne d'Arc-unk pedig mindent összevetve sokkal szimpatikusabb jelenség Hszi Csin-Pingnél és Vlagyimir Putyinnál, hogy csak kettőt említsek a kapitalizmus jövőjét illető (a kapitalizmus etikai és technológiai irányvesztettségét kihasználó) egyéb forgatókönyvek szerzői közül.

Ha szerencsénk van (és ez alatt a posztban jelölt fejlemények beérését értem), a svéd fiatal tágabban értett piaci értéke -- a globális piacra gyakorolt hatásán mérve -- jóval nagyobb lesz, mint a mai Fortune rich list első száz szereplőjéé. Összesítve.

PS. Értő olvasóim bizonyára kitapintották, hogy nem annyira a cél ("a Föld megmentése") érdekel engem, mint egy mechanizmus (a célszerűen -- és ennek részeként az ember közösségi gyakorlatának hatékonyságát maximalizáló -- piac) működése. Ha nem is hiszünk Ms Thunberg ágendájában (vagy igen, vagy nem), attól az ő hatása a fejlődésre és a piacra még lehet kedvező.

328 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2215139160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geo_ 2019.09.21. 09:15:14

!!!
Egy kicsit más megközelítésben, támogatólag:

Kedves ismerősöm, kit foglalkoztat a "közjó" elvont-, a fenntarthatóság meglehetősen aktuális témája:

ismersz valamilyen összevetést arról, hogy milye kára/haszna lehet annak, ha a klímavédelemre, így a CO2-re lövünk - s mi rakható a mérleg másik serpenyőjébe?

1. A klímaváltozást megállítani nem lehet - a legelszántabb környezet- és klímavédők, kiknek van szakmai hátterük, ők is "csak" azt mondják, hogy a hatását lehet csökkenteni. Aki a megállítást hiszi, az "elfelejtkezik" arról, hogy erre azért fel kell készülni.
A CO2-re lövés sok pazarlással jár/járhat - pl. rossz szubvenciók a "zöld" energiákra (energiafű, stb.). (Attól nem félek, hogy annyira lecsökkenne a CO2 kibocsátás, hogy veszélyeztetné a biológiai egyensúlyt - ezen lenne a legkönnyebb változtatni, bár az tudható, hogy minden ökológiai változásnak nagyon hosszú a reakcióideje.)

2. A másik oldalon azt találom, hogy - szerencsére - a klímaharc összekeveredik a környezetvédelemmel, az ember túlzott terület-foglalásával, az energia, élelem, anyagok túlzott felhasználásával, stb. Pikettyn és Dani Rodrik mellett felhívják figyelmet a gazdasági, társadalmi anomáliákra is. Ösztönzően hatnak a kutatásokra, fejlesztésekre, érzékenyítik az embereket egy valós problémára.

S nekem úgy tűnik, hogy nagyon kevesen látják a téma összetettségét. Példának - ugyanabból a forrásból - 2 cikk.
https://index.hu/…/trump_kormanyzat_klima_kutatok_elhallga…/

https://index.hu/…/kizoldul_a_fold_klimavaltozas_novenyek_…/

S persze, ajánlom az összefoglalómat is:
geo1.blog.hu/2019/08/16/neolib_bolsi_a_kornyezetrol

ricardo 2019.09.21. 10:29:38

Nemrég olvastam Peter Thiel mondását: „Repülő autókat akartunk, de csak 140 karaktert kaptunk”. A nagy lárma ellenére az elmúlt 30-40 év innovációs szempontól semmiféle jelentős áttörést nem produkált; manapság az számít nagy dobásnak, hogy 2 milliméterrel vékonyabb a telefon. Valójából az 1940-1980 közötti innovációkból (műanyag, konténeres szállítás, optikai kábel, mikrochip, távközlési műhold, ARPANET stb.) élünk. 1940 és 1980 között négy generációváltás történt a számítástechnikában (elektroncső – tranzisztor – nyomtatott áramkör – mikrochip), és azóta sincs hasonló áttörés. Vagy mást ne mondjak, 2019-ben nagyjából ugyanazok a háztartási eszközöket találjuk egy jól felszerelt átlagos háztartásban, mint 1980-ben, csak épp több bennük az elektronika, amihez képest az 1940 és 1980 közötti 40 év kész szájenszfiksön. Az meg hogy mindent televágunk elektronikával nem a fejlődésnek a jele, hanem a kifulladásnak. Amikor pl. a luxusautóban 19 belső hangszóró van, akkor az egyértelműen a zsákutcát jelzi. Az 1940-1980 közötti időszakban volt verseny: a háború – a II. világháború, majd a hidegháború. Az elmúlt évtizedekben azokból a hadászati célokra kifejlesztett eszközökből és technológiákból élünk, amelyek átszivárogtak a polgári alkalmazásokba. Talán a klímavédelem lesz az új hidegháború – vagy melegháború; az új rabszolga felszabadítás, amikor le kellett szokni az olcsó munkaerőről meg a kézzel szedett gyapotról, hogy aztán az egykori gyapotföldek helyén felhőkarcolók álljanak. Innen nézve Greta Thunberg valóban lehet a piacok megújítója, aki egy napon nagyobb innovációkra inspirálja majd a világot, mint a 140 karakter meg a még laposabb képernyő.

Moin Moin 2019.09.21. 11:32:37

Annyiban egyetértek a poszttal, hogy a felmelegedés hozHAT jelentős technológiai és piaci innovációkat - de csak akkor, ha nem "megállítani" akarjuk a felmelegedést (ami egyfelől természeti, másfelől "emberi természeti" okokból úgyis lehetetlen), hanem uralni és kihasználni azt.

De: ez a szegény, beteg, kihazsnált és futni engedett kislány közvetlen hatásaként legfeljebb azt érheti el, hogy a kormányok (mint tegnap a német is) összeszeraják magukat, hogy "ha nem hallgatunk Grétikére, akkor oda a népszerűségünk!) és emiatt válságba és irdatlan, ostoba és haszonlataln költekezésbe lökik a saját országaikat, gazdaságaikat. ...Ez pedig csak agyoncsapni képes a piacokat, káoszt, (megint) "nem várt feljeményeket" fog okozni, ami meg általános társadalmi elbizonytalanodást és abból következően növekvő radikalizmust.

Német példa: leállítjuk az atomerőműveinket, (mert a nép fél "a Zatomtól"), aztán a szénerőműveket is és áttérünk a nyilván és kikerülhetetlenül kurvadrága "megújulókra"... Ezáltal a többletköltségek okozta versenyhátrányba taszítjuk a gazdaságunkat - az amerikaiak, kínaiak, stb. meg röhögnek a markukba és tovább erősödnek hozzánk és az EU-hoz képest.

Ha te a posztodban az állam hathatós (akár a piacokba való) beavatkozását emlegetted, akkor az államnak előbb az "informéciós piacokba" kellene beavatkoznia: hogy ne folyhasson tovább ez az átgondolatlan és megalapozatlan "zöld agymosás", hanem a társadalom ("a zemberek") adekvát és ne a klímahisztiből élő, szemellenzős tudóslobbik által tálalt "mindmeghalunk-infók" alapján hozhasson döntéseket arról, hogy mit tart a felmelegedés következtében szükséges és célszerű intézkedésnek és mit nem. (Ne feledjük: "a tudósok" általában egy nagyon szúk szakterületre specializálódnak és emiatt még az azohkoz egyébként szervesen kapcsolódó más tudományos területekről származó információk sem jutnak el hozzájuk, azokat nem vetik össze a saját eredményeikkel. Így állt elő az a helyzet is, hogy a kétségtelen felmelegedési pediódus okaként az emberi tevékenységet és az üvegház-gázokat nevezik ki felelősnek - holott pl. a csillagászati és földtudományi kutatások mást sokkal jobban alátámasztanak.)

A politika - az állam - egyik fontos teendője lenne ezért az is, hgogy "egy asztalhoz ültesse" a klímakutatással foglalkozó, különféle szakterületeken dolgozó kutatókat - és ezzel párhuzamosan végigelemeztesse a klímaválzotás lehetséges költségeit és hasznait is, valamint az ezekkel kapcsolatos technológia innovációk és gazdasági tevékenységek irányát is megszabja.

...Sok ezzel a meló, mert a Merkelek a jelen, a csökkenő népszerűségük okozta beszart állapotában finoman szólva is "nehezen megközelíthetők" efféle gondolatokkal, javaslatokkal - "mert akkor megutál minket az a másfélmillió embber, aki tegnap tüntetett!"

Mindegy: a vége úgyis kurvanagy gazdasági-társadalmi káosz lesz - ezt meg közönbségesen csak "háborúnak" szokás nevezni. Mert: a "klímaintézkedések" - természetesen - semmi gyakorlati eredményt nem hozhatnak a jelen formáikban, így a melegedés ónek scak a negatívumai köverkeznek be. Tömegáradatok, egymásra feszülő atomhatalmak... Mondjam még?:-)

...Szóval: Grétike jövőjét nem az az egy-kétfokos melegedés fogja (szó szerint) telibebaszni, hanem egy (talán ruszki, talán kínai?) katona...:-))))))))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.09.21. 11:33:50

@Moin Moin: há mé, a tieid máris beletettek 100 mrd ajrót a kalapba, wir schaffen das

Moin Moin 2019.09.21. 12:20:38

@HaFr: Neeeeem nagyon szeretem ééén ezeket a virsaffeneket: előbb lőnek, utána céloznak - ezekből általában össze-vissza lövödözés szokott lenni, sok hullával.

Ez nem igazán deutsche Tugend.:-)

(Egy ideje már sokat nézegetem Bismarck fotóját... Tán a többi németnek is kéne.)

nevetőharmadik 2019.09.21. 13:27:00

Mi a tököm az a piaci szemlélet?

fgzb 2019.09.21. 13:50:55

Úgy tűnik, hogy megállt a fejlődés a fizikában az utóbbi 20-30-40 évben, semmi komolyat nem tudtak felfedezni a tudósok. A közlekedés még mindig szennyező belsőégésű motorokkal történik, a villamosenergia termelés pedig jórészt hőerőgépekkel. ( A robbanómotor is az.)

Pedig léteznek találmányok ezen a téren. Nikola Tesla sokkal több mindent csinált,mint amennyit mi most gondolunk róla. Pl. megalkotott egy konvertert, egy tértechnológiai találmányt, amivel villamos energiát állított elő, látszólag a semmiből, valóságban a nullponti energiát csapolta meg. Ezzel az eszközzel egy autót hajtott meg ( Tesla-modell )). ) , amivel elérte a száz kilométeres sebességet. Egy lepecsételt házban három napig működtetett villanykörtéket, vasalókat, hogy meggyőzze a szkeptikusokat. Vezeték nélküli telefont csinált, amit sikeres ki is próbált. Tudása legalább száz évvel megelőzte a korát. Éppen ezért ő maga is kijelentette, hogy tudása, találmányai egy részére még nem érett meg az emberi faj,ezért nem is tette közzé azokat.
Halálakor az amerikai kormány lefoglalta az összes iratot, papírokat, stb. ,amit azóta sem szándékoznak nyilvánosságra hozni. ( biztos nem ok nélkül, mert az ingyenenergia felforgatná a világ rendjét.)

Állítólag létezik egy ( íratlan?) megállapodás bizonyos kormányok ( háttérhatalmak?) között, hogy ameddig még van olaj és gáz a Földön, addig a tértechnológiai találmányokat ( mint pl. az antigravitáció is ) nem hozzák nyilvánosságra. Gond csak az ,hogy legalább még ötven ( száz? ) évre elegendő olaj van a földben, (hogy hol és mennyi az más kérdés, pl. a sarkok alatt, ezért futnak versenyt értük), és ha ezeket még elégetjük, akkor ebbe beledöglünk, szó szerint. A +3 fokos felmelegedés brutális következményekkel fog járni, és most errefelé tartunk.

fgzb 2019.09.21. 14:09:21

Az, hogy a belsőégésű technológia a kifulladás határán van, jelzi az is szerintem, hogy a gázturbinagyártók már a fél, meg a tizedszázalékos hatékonyság javulásért küzdenek. A hangsebesség feletti utazás a nagy utasszállítókkal,pedig aránytalanul nagy fogyasztással ( és szennyezéssel ) járna együtt ( + a hanghatás ).

lecsós 2019.09.21. 16:00:26

A kajaipar elkezdte az áttörést a az ellátási rendszerek innovációjában. Egy multinak, ha pénzt akar keresni, akkor bele kell kapaszkodnia a valóságba, mivel lenyomja őket a lokális alternatíva. Közhely az a szakmában, hogy találni kellene valamit, amivel lehet pénz keresni, úgy mint 1980-ban, de ez kurvára nem akar menni. Az internet lenyomja a hagyományos kereskedelmet, a régi kereskedelmi rendszerek meg azzal védekeznek , hogy minden rendszerben található árucikk értékesíthető online is, mert lóvét kellene keresni. A 80-as évekre kialakultak a nagy kiskereskedelmi hálózatok, és ezen rendszerek közgazdaságtana ezzel együtt. Mára a nagy lófütty van, egy helyi mikor sörgyártó lenyomja a nagy multit helyi szinten, és ez mindenben így van. Visszaáll a régi rend, jön újra a lokalitás kultusza. Félek, kevés lesz.
Roppant egyszerű megmenteni önmagunkat egy jobb jövő felé. Le kell számolni a regnálóó paradigmával. Pl. a felesleges irodai munkahelyek tömkelegével, a meddő városi léttel, és az olyan foglalatosságokkal, ami nem teremt jövőt. Az emberiség kb. 30%-a teremt valamit, van még 30 % idős, akiket el kell tartani, továbbá van 40%, aki nem teremt, csak elveszi azt amit a 30% megteremt. Ha így nézek rá a valóságra, akkor a világkereskedelem 70%-a felesleges árucikkeket tol azok elé akik bámulják a tv-t és veszik a szemetet. A városi lakosság olyan egy ötödére csökkenne, mivel vidéken egyszerűbb és szebb élni, ma is, de ezt csak kevesen tudják. Az internetnek lenne lokális alternatívája. Ma sok szemetet használunk, de értelmetlenül. 1970-hen nem volt internet, mesélték a az akkori vezetők, hogy nyugaton képesek voltak előállítani a Concorde utasszállítót, itthon meg pl. az űrételt. Ettől ma 2019-ben roppant messze vagyunk.
Innováció? Olyan nincs, pont leszarós, mondja az átlagember, Ő több időt akar tölteni a családjával, és nagyívben tesz arra, hogy gyárban kellene gürcölni napi 16 órát. Inkább vesz egy tanyát, beköti a netet, paradicsomot termel, él szépen anyával. Ennyi. Ehhez ma nem kell sok, csak egy minimális ész.

Brix 2019.09.22. 02:37:58

A globalizáció új hulláma - szerintem- nem is annyira új jelenség, hanem "kezdete" kb. 50 évre , vagy még régebbre datálódik...
Megpróbálom történelmi kontexusba helyezni, mire is gondolok:
A modern kor első szakasza a gyarmatosítással , mások szerint a francia forradalommal kezdődött, jellemzője, hogy a kapitalizmus szinte határok nélkül , intenzív módon tudott fejlődni, hiszen újabb és újabb területek kapcsolódtak be a világkereskedelembe és léptek fokozatosan a tőkés fejlődés útjára. Az uralkodó ideológia-vagy politikai trend- a felvilágosult abszolutizmusból a polgári liberalizmus felé változott...
Amikor a globális kapitalizmus intenzív fejlődési szakasza határokba ütközött, a világot már felosztották maguk között, akkor rögtön felerősödtek a belső társadalmi-gazdasági problémák a fejlett tőkés országokban, megjelent az osztályharc, aminek "levezetésre" szükséges volt az új területek megszerzésére, ezért kirobbant először az első világháború- "harc a világ újrafelosztásáért", majd ennek egyenes folytatásaként a második világháború... A modern kor második szakasza , magával hozta egy új globális trend megjelenését: a nemzetközi szocializmus és a nemzeti szocializmus- megjelenését, mint globális választ az általános társadalmi-gazdasági problémák és a tőkés gazdaság ciklikus válságainak- elméleti megoldására...A nyugati polgári demokráciákban megerősödött az állam szerepe, amit gazdaságilag a keynesizmus fémjelzett , ami szinte egyfajta államszocialista rendszer elterjedését hozta el: "szociális piacgazdaság"
A modern kor második szakasznak a "trendje", így a szocializmus lett...( jóléti államszocializmus, internac. náci szoc..)

Viszont, kb 50 éve, megjelent a posztmodern kor, ami Lyotard szerint az "ész és a szabadság progressziója..."
A posztmodern gondolkodás egy új attitűd, amely az elmúlt kb 50 évet jellemezte... Kezdődött a 68-as diáklázadással, majd 69 woodstock...Ginsberg és Keruac szellemi örökösei paradigmát váltottak:
Megszületett a "New Age" embertípus, amely panteista, monoteista, transzcendens és az emberek közötti együttműködésre és a global peace-re építi filozófiáját..
Ekkora már nyilvánvalóvá váltak a növekedés korlátai: a túlnépesedés, a környezetszennyezés problémái és a problémák globalizálódása...
Az 1972-es ENSZ környezet és fejlődés világkonferencia erre próbált meg megoldásokat keresni, egyúttal megjelent a globál governence-re, egyfajta közös igény, ..ekkor indultak meg a multilaterális együttműködés kezdetei a globális problémák kérdésekben.
1992-ben Rióban tovább léptek és ami az elnevezésben is megnyilvánult: " ENSZ Környezet és Fejlődés Világkonferencia, ahol kidolgozták a " Fenntartható fejlődés alapdokumentumát", ami egyúttal egy új típusú globális kapitalista rendszer "alkalmazásának" szükségességét vetítette elő, amely az igazságosságon , a fejlődő és a fejlett országok közötti érdekellentétek elsimításán alapul... Deklarálták, a hogy a felelősség nagy részét a fejlett országoknak kell viselni a már létező túlfogyasztásuk miatt.. Miközben a fejlődőknek joguk van a fejlődéshez... Megszületett a fenntartható fejlődés világprogramja...
Ezt követően még sok globális konferencia volt, hogy közös megoldást és működő intézményrendszert alakítsanak ki, az egyre fokozódó problémákra: a globális különbségek csökkentésére, az antropogén klímaváltozás megállítására, környezetszennyezésre és a fajpusztulása...
DE, úgy tűnik , részeredményeken kívül igazán nagy áttörést nem sikerült elérniük, sőt , újabb globális problémák jöttek, amire globális választ kellett" adniuk- ENSZ-migrációs paktum...
A nagy "dimenzióváltás- a globális zöldgazdaság kiépítése, az ehhez társuló technológia, nem elég fejlett...Lássuk be, itt van egy a "cementen - és acélon" alapuló világ , ami még évtizedek múlva is óriási CO2 kibocsátó lesz... Ezt egy fejlődő sem fogja leredukálni...
Úgy tűnik , a CO2 kibocsátás radikális csökkentése nem lesz erős globális deal - a technológia nem adott...
Pedig, globális szinten eléggé apokaliptikus jelenségek észlelhetők: óriási erőtüzek, ( Szibéria, Amazonasz) extrém forróság, vízhiány ( India, Közel-kelet) növekvő erejű hurrikánok, árvizek, éghajlati szélsőségek felfokozódása, a gerincesek tömeges kihalása, tengerszint-emelkedés, környezet
Ehhez pedig a legrosszabb konstelláció társul: a megugró népesség most kezd olyan szintre jutni, hogy élhetetlenné válnak bizonyos területek , Pl Chennai egy 7 milliós India város , ahol már mindenkinek az állam szállítja a vizet, mert a túlnépesedés és az éghajlatváltozás miatt elfogyott...
Sebaj, majd Neranda Modi , nacionalista , populista miniszterelnök megoldja...Folyt...

Brix 2019.09.22. 03:13:43

Az új zöldhullám, csak egy felfokozott globális válasz az eddig lappangó, most pár év alatt apokaliptikus nagyságúvá nőtt globális problémákra...
Sikere az lehet, ha az ötven éve elindult globális trendet sikerre tudja vinni a bolygón ... A kulcsszó az együttműködés, a közös globális érdekek tiszteletben tartása, a fenntartható fejlődés lehet...Jelen helyzetben egy politikai ideológia (vagy ország) sem tehet mást, mint megkeresi a saját válaszát a posztmodern kor legnagyobb globális kihívásaira...(Posztmodern, progresszív konzervativizmus kell,a konzervatív oldalon..)
A veszély nagy, mert nézzük csak hol van itt a modern technológia, amely kisegítené az emberiséget? Sehol...Egy pár évtizede az űrkutatás is válságban van , és számos más tudományos terület...Tyúklépésben haladunk, ami a jelenkor rendszerszintű válságát is mutatja...
Ebben a globális szűrzavarban kellenek a globális trendírók, trendmutatók mint ez a fiatal lány, aki már generációs okból is , nagy hatást gyakorol a saját korosztályára...10-20 év múlva felnő egy új generáció, akik már nem lesznek vevők a nacionalista, populista vezetők profán hazugságaira, önző világlátására, valaki-ellenes politikájukra: a Bolsonaro-, Modi- féle vezetőkre nem lesz igény... ( de említeni lehetne Trumpot, Putyint, Erdogánt, Dutertét is...)

Ha sikerül az új trendet sikerre vinni ezeknek a fiataloknak ( a harc már 50 éve folyik..)
akkor talán véget ér a Lyotard által emlegetett "nem lineáris fejlődés" kora, és megindul a globális egységesülés a kölcsönös közös érdekek mentén...
Az éghajlatváltozás "megállítását"- szerintem- már elszúrtuk... A legújabb klímamodellek szerint, 4-5 c fokos átlagos földfelszín felmelegedés lehet 2100-ra..
Arra kell felkészülni , hogy százmilliók indulatnak meg a még élhetőbb országok felé, ami elképesztő nagy globális kihívás lesz... A megoldást a gyors technológiaváltás jelentetné, és a Föld országainak minél gyorsabb demokratizálódási folyamata , amely együtt jár az új trend, a "zöldgondolkodás" a globális együttműködésen alapuló zöldgazdaság elterjedésével..

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.22. 04:50:33

@ricardo:

"1940 és 1980 között négy generációváltás történt a számítástechnikában (elektroncső – tranzisztor – nyomtatott áramkör – mikrochip), és azóta sincs hasonló áttörés."

Csak felnőtt egy iparág, a személyi számítógépek piaca (1980-ban az Apple II, a Commodore PET 2001 és a Tandy TRS-80 alkotta azt). És a processzorok órajele megezerszereződött: az IBM PC 4.77 MHz-es 16/8 bites 8088-asából egy 4.4 GHz-es 64 bites 4 core-os CPU-ja lett a gépemnek.

Ja meg az egész RISC (Reduced Instruction Set Computer) architektúrák, amik lehetővé tették ezeket az órajeleket. Mint pl. az ARM processzor, amelyiknek beágyazott változatai mindenütt ott vannak.

Meg ugye az egész mobiltelefonhálózat.

Háttértároló technológiák: én az első merevlemezemmel 1984-ben találkoztam: egy echte IBM PC 'Winchester' volt 10 MB tárolókapacitással (mai napság kb. ezerszer ennyi RAM-ot raknak okostelókba), aminek 65 ms-os elérési ideje volt. Nem akartam hinni a szememnek: a LED villant egyet rajta, és az adat már kúszott is be a memóriába. Mi, a 180 K-s 8"-es floppyhoz szokottak krémeztük az alsónadrágunkat. A hardvermérnökök még azzal is el kezdtek játszadozni, hogy hogyan illesszenek egy ilyet az R-35-ös nagyszámítógép soros I/O csatornájához, hogy virtuális memóriaként használhassák: a fejpozicionálási és adatátviteli sebessége összehasonlítható volt az akkori nagy vasak dedikált I/O csatornáival.

Ez a technológia meg még nagyobb változásokon ment át: kb. a százezerszeresére nőtt egy 'átlag' vinyó tárolókapacitása (1 TB). És akkor ott vannak az SSD-k hasonló kapacitásokkal és mozgó alkatrészek nélkül.

Joe Sixpack számára ezek voltak az áttörések. Ő nem tudott letölteni egyetlen pornófilmet sem az ARPANET-ről: csak amikor az a technológia (csomagkapcsolt hálózatok) kiépült (és az ahhoz szükséges eszközöket -- _gyors_ switchek, routerek stb.. -- kifejlesztették), akkor vált az számára is hasznossá. De hogy hasznossá vált, az biztos: jó sok pénzét költötte ilyesmikre az évek során _önszántából_.

A környezetvédő antikapitalisták szeretik eregetni a dumát a fogyasztás visszafogásának szükségességéről meg fenntarthatóságról bla bla bla. Ők kattognának a legjobban ha akár csak az 1980-ban létezett legfejlettebb nyugati életszínvonallal kellene szembenézniük.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.22. 05:30:40

"ezért az MI még sokáig csak a komputáció gyorsasága és a big data közötti algoritmusokban fog tenyészni"

Khonsu-nak már megmondtam a tutit (jól el is tűnt, gondolom már gazdagszik): memrisztorok.

en.wikipedia.org/wiki/Memristor

Amint összejön ennek a technológiának a kommercializálása (nagy volumenű gyártás és alkalmazás), minden megváltozik: az MI _gyerekjátékká_ válik majd.

Képzeld el, hogy egy kutya hűségével, Neumann János kognitív kapacitásával és egy csodagyerek kiváncsiságával és tanulásvágyával rendelkező személyi asszisztensed lesz majd: virtuálisan lihegve figyeli majd minden vágyadat, létezésének értelme lesz a te legegyénibb (vagy legegyénieskedőbb) preferenciáidnak megismerése és azok kielégítése. Egy szolga, amit az tesz boldoggá, hogy szolgálhat téged ahogy csak kívánod.

Persze amikor azt mondod majd neki, hogy szervezze meg azt, hogy a kecske is jóllakjon meg a káposzta is megmaradjon akkor szégyenében majd felvágja a hidraulikus csöveit -- de az nem az ő sara lesz.

ricardo 2019.09.22. 08:27:36

@neoteny: Olvasd újra, amit írtál. Mindezzel azt bizonyítod, hogy az elmúlt 40 évben azt fejlesztettük tovább, amit 60 éve találtak föl.

Brix 2019.09.22. 09:02:18

@cívisvárosi: A "global governance"- től mèg messze állunk, de èn látok rá trendszerű jeleket ebben az iranyban..Egyelőre, ( mèg) nincsenek meg a feltètelek: a közös kommunikáció , a közös szimbólumèrtelmezès , èrtelmezèsi keret, a szociológia èrtelemben vett közös kultúra...De, mivel a globalizáció kommunikációs nyelve egysègesedni látszik, az IT - forradalom ès a globális trend írók által, így közeledik egymáshoz a különböző kultúrák tudaskèszlete, ès szemlèlete is...A globális kommunikáció " elseper" mindent, a partikulárisan èrvènyes helyi rendet , ès egysègsíti a kommunikációban rèsztvevők kultúráját... Ettől függetlenül- igen, globális ökológiai szemüvegen keresztül nèzve, "vèdeni kell " a helyi kultúrákat, kisebbsègeket, vallásokat, stb- kultúrdiverzitas- megőrzèse szempontjából, - de ha megnézed èppen az ellenkező folyamatok zajlanak ma a világban...Pl 200 èv múlva nem tudjuk , hogy lesznek - e még egyáltalán nemzetallamok, vagy csak nagyobb allamszövetsègek, vagy global governance...A nemzetállam egy fiatal kèpződmèny mèg törtènelmileg, ès jövője bizonytalan...A nagy államoknak- mint az USA, Kína lehet jövője , vagy az államszövetsègeknek, ezek ellensúlyozására...A nagyon pici , ès önfejű politikát folytatókat eltüntetheti a törtènelem..

Brix 2019.09.22. 09:15:05

@neoteny: Valahogy az emberi agy teljes , az èlete során felhalmozott èrtelmi -ès èrzelmi tudáskèszletèt kellene eltárolni ès ehhez a biológusoknak már talán könnyebb lenne az emberi testet- a DNS, ès fizikai kèp alapján reprodukalni, azaz: megvalósulhatna az örök èlet, amire vágyott az emberisèg mindig...

Brix 2019.09.22. 11:12:02

@cívisvárosi: "és ezzel szemben áll a népfőiskola. amelyik azt mondja, hogy európa hagyományosan keresztény államnemzetek föderatív-konföderatív egysége volt"
"Államnemzetek" a középkorban - tudomásom szerint nem voltak , csak egymás mellett élő népek, amelyeket a kereszténység zászlaja alatt egyesített az uralkodó. Pl a Holy Roman Empire, amely Nagy Károllyal kezdődött, és csak a 19-ik század legelején bomlott csak fel- hiszen , akkor indult a nemzetállami fejlődés- kisebb, hűbéri viszonyokon alapuló, királyságokra, hercegségekre, püspökségekből állt, aminek keretrendszerét, a konföderációt, a birodalom adta, de egységesült "államnemzetek" nem voltak... Értelme sem lett volna a középkorban , amikor az uralkodók és a főnemesek nem ritkán más nemzetiségből kerültek, ki mint a jobbágyok...
Az Európai Unió- tulajdonképpen a Német-Római Birodalom egyfajta történelmi , és szellemi örökösének is tekinthető, ha a jelenidőkre vetítjük ki...
Egyébként,- Voltaire szerint- a Német-Római Birodalom semmiképpen sem volt szent, de német, római, sőt még birodalom sem.”

ricardo 2019.09.22. 11:15:45

@cívisvárosi: Bizonyos értelemben Önnek igaza van. Ma egy fizikus pl. számtalan féle-fajta természeti erőt és elemi részecskét ismer, ezért hajlamos lehet megmosolyogni mondjuk Empedoklészt. És valóban: Empedoklész erői, nevezetesen szeretet és viszály, valamint elemei, nevezetesen föld, víz, tűz és levegő a maguk különös alakjában 2019-ben rendkívül tudománytalannak tűnnek, ám ugyanakkor a modern fizika tudománya sem föltétlenül megy túl az erő és az elem fogalmán, mint a valóság magyarázó fogalmain. Vagyis azok a fogalmak, amelyben a modern fizika elgondolja a maga tárgyát nem nyilvánvalóan mélyebb, épp csak az ismeretek lettek sokrétűbbek. Más szóval a mai fizikusok nyilván sokkal többet tudnak a világról, mint anno Empedoklész, viszont azok a kategóriák, amelyben a világot elgondolják (szellemileg megkonstruálják) alapjaiban hasonló. A fizika újabb és újabb különös természeti törvényeket ismer föl és önt matematikai formulákba, újabb és újabb elemi részecskéket és erőket fedez föl és vesz lajstromba, napról napra többet és többet tud a világról, viszont a tudomány ettől még nem jut túl a természeti törvény, az erő és az elem fogalmán, vagyis a tárgya nem lesz mélyebb, legfeljebb újabb és újabb különös alakjait ismeri meg. Az erő vagy az elem fogalma jelenleg is a fizika legalapvetőbb kategóriája, mint Empedoklésznél. És pl. az erő kapcsán „vonzásról” és „taszításról” beszélni nem mélyebb, mint „szeretetről” és „viszályról”. Ha innen nézzük Hegelnek „A logika tudománya” c. művénél nem létezik mélyebb elemzése azoknak a fogalmaknak, amellyel a valóságot képesek vagyunk intellektuálisan magunknak megkonstruálni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.22. 11:47:03

@ricardo:

"az elmúlt 40 évben azt fejlesztettük tovább, amit 60 éve találtak föl"

Sőt Henry Ford 1896-ban feltalálta az autót és azt fejlesztettük tovább azóta is. Belsőégésű motor, erőátvitel, négy kerék. Sok simlis mérnök meg csak bonyolította az egészet, hogy munkájuk legyen.

Brix 2019.09.22. 11:55:53

@Brix: A középkorban született meg az európai identitás is, ami összefonódott a kereszténység, mint közös, egységes kulturális nyelv, normarendszer ( nem nemzetiségi alapon született identitás...) általános elterjedésével és a külső ellenségekkel-először az arabokkal- majd keresztesháborúkon keresztül a törökökkel vívott harcokban alakult ki...
Először Sevillai Izidor egyik követője írt az "európaiakról", a "Mozarab" krónikában - ahol a poitiersi csatában (732) , az arabok felett győzelmet arató karoling Martell Károly seregét európaiaknak nevezte, célozva, hogy Aquitániától Germaniáig, mindenhonnan jöttek katonák védekezni a közös ellenség ellen... Aki akarja, a modern idők párhuzamát is felfedezheti az akkori idők eseményeiben..
A nyugati történelem és identitás megszületése, az általános nyugati , európai, keresztény társadalom -ismérvek, a karolingokhoz, elősorban Nagy Károlyhoz köthetők...
Az európai nemzetállamok kialakulása a 19-ik századra tehető, általában... Szomorú történelmi következményeit látjuk annak, hogy mi történik akkor, ha az államalkotó nemzet, a nem ritkán számbeli fölényben lévő nemzeti kisebbségek rovására akar nemzetállami, homogenizáló politikát folytatni. A Magyar Királyság talán fennmaradhatott volna, a Monarchia felbomlása után, ha a 19-ik század végén nem kezdik el a nemzetiségek erőszakos magyarosítását, és egyfajta föderatív államszövetséggé alapul át...
Szerintem ,a 19-ik században megszületett és később fellángolt nacionalizmus rontott el a jövőt, Európában, (és) a világ újrafelosztásáért vívott harc...

Brix 2019.09.22. 11:59:39

@cívisvárosi: Bocsánat! Neked volt címezve az előbbi hozzászólás...

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.22. 12:02:53

@ricardo:

"– nyomtatott áramkör – "

Helyesen: integrált áramkör.

The final step in the development process, starting in the 1980s and continuing through the present, was "very-large-scale integration" (VLSI). The development started with hundreds of thousands of transistors in the early 1980s, As of 2016, transistor counts continue to grow beyond ten billion transistors per chip.

Multiple developments were required to achieve this increased density. [...] Electronic design tools improved enough to make it practical to finish these designs in a reasonable time. The more energy-efficient CMOS replaced NMOS and PMOS, avoiding a prohibitive increase in power consumption. Modern VLSI devices contain so many transistors, layers, interconnections, and other features that it is no longer feasible to check the masks or do the original design by hand. Instead, engineers use EDA tools to perform most functional verification work.

----

The basis for flash-based SSDs, flash memory, was invented by Fujio Masuoka at Toshiba in 1980,and commercialized by Toshiba in 1987. SanDisk Corporation (then SunDisk) founders Eli Harari and Sanjay Mehrotra, along with Robert D. Norman, saw the potential of flash memory as an alternative to a hard drive, and filed a patent for a flash-based SSD in 1989. The first commercial flash-based SSD was shipped by SunDisk in 1991.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.22. 12:15:21

@ricardo:

Fluoxetine, which was FDA approved in 1987 and is usually thought to be the first SSRI to be marketed, paved the way for the next generation of SSRIs and was thought to be some kind of prototype.
Introduction of fluoxetine to the market is hailed as a miracle drug for the treatment of depression because it had fewer adverse effects, simpler dosing strategies and greater margin of safety when overdoses were consumed and thus it had better adherence, compared to the older antidepressants (TCAs and MAOIs).] Since then the number of drugs in the SSRI class has become bigger and they are now six (fluoxetine, paroxetine, citalopram, escitalopram, sertraline and fluvoxamine)

ricardo 2019.09.22. 12:27:49

@neoteny: Így van. Benz és Ford forradalmat csinált. Teremtettek valamit, ami korábban nem volt - a gépkocsit. Előtte konflis volt. Gépkocsi mindent megváltoztatott, a városok szerkezetétől az emberek életviteléig. Mondjon a számítástechnikában az elmúlt 30-40 évből, ami radikálisan új és forradalmi, és nem csak a már létező technológia fejlesztése (még gyorsabb órajel) vagy kiterjesztett alkalmazása.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.22. 12:46:52

@ricardo:

"Így van."

No ha így van, akkor kifékezlek téged a kanyarban: csak az elektroncső kifejlesztése volt forradalmi, az összes többi csak annak továbbfejlesztése volt, mindegyik egy elektromos áramfolyam elektromos feszültséggel történő szabályozását végzi.

"Mondjon a számítástechnikában az elmúlt 30-40 évből, ami radikálisan új és forradalmi"

Már mondtam: ha te nem hallottad meg elsőre, akkor nem fogod meghallani soha.

ricardo 2019.09.22. 13:51:23

@neoteny: Másképp kérdezem. A 1940-1980 közötti évek a számítástechnika nagy korszaka, amikor létrejött nagyjából mindaz, amiből ma is élünk, vagy az 1980-2020 valójában a nagy korszak, az igazi kezdet, a számítástechnika forradalma, amihez mérten az azt megelőző negyven év épp csak Babbage differenciálgépe?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.22. 14:32:35

@ricardo:

"Másképp kérdezem."

Miért kérdezed másképpen? Először fogadd el az eddigi magyarázataimat: _annak alapján_ boncolgathatjuk a témát tovább. De azzal nem lesz sikered, hogy nekem olyan feltételeket próbálsz szabni amiket magadra nem vagy hajlandó alkalmazni.

"nem csak a már létező technológia fejlesztése (még gyorsabb órajel)"

Dícsérjem a bort, de az alkoholtartalmáról nem ejthetek szót? :))

Alan Turing apánk rájött arra, hogy minden olyan számításvégzésre alkalmas kütyü, amelyik képes végrehajtani bizonyos jól meghatározott komplexitású műveleteket (Turing-complete) képes emulálni _minden lehetséges más ilyen számítási kütyüt_. Kivétel nélkül.

Ami roppant jó hír -- lenne, ha nem tartozna hozzá két feltétel:

1) végtelen mennyiségű memória
2) végtelen mennyiségű idő

Vagyis tetszőleges két számítógép képes futtatni a másik programjait is -- mindegy, hogy milyen partikuláris számítógépet használ az ember.

Kivéve a sebességet és a memóriát.

A memória elengedhetetlen: ha nincs elég memóriád a probléma megoldásához, akkor így jártál: te nem kapsz megoldást.

A sebesség viszont lehet akármilyen alacsony (lassú): mindenképpen lesz megoldásod -- csak győzd kivárni.

És az emberek azért fizetik meg a számítógépes (hardver)mérnökeiket olyan jól: mert nem győzik kivárni.

_A még gyorsabb órajel az egész értelme_.

Ha nem lennének időkorlátaink a megoldásokhoz jutásra, akkor megálltunk volna a Commodore 64-nél: felszereltük volna őket raklapnyi memóriával, aztán írtunk volna rá programokat és futtattuk volna őket komótosan. Ugyanúgy kiszámolták volna a helyes eredményeket, mint a mostani gépeink. Csak pár évezreddel később. Mi pedig ma idegzsábát kapunk ha a gépünk fél másodpercig nem reagál.

Te nem vagy kompetens annak megítélésére, hogy mi volt a számítástechnikában _és_ számítógéptudományban radikálisan új és forradalmi az elmúlt négy évtizedben.

lecsós 2019.09.22. 18:02:34

@cívisvárosi:
A megoldás rém egyszerű. Oda kell figyelni a konyhai higiéniára. Kis hazánkban az egyik legszigorúbb a szabályozás ebben a körben, csak komolyan kellene venni az előírásokat.

Érdemes lenne áttérni arra a régi jól bevált szokásra, hogy csak helyben termelt - max 20 km-es körzet - anyagokból lehessen főzni a helyi közétkeztetésben. Ez kb. fennállt olyan 1982-ig, azóta ez a szakág a mindenkori kormány haveri játékszere lett.

A közétkeztetést lehetne nagyon faszán előadni, de erre néhány elvetélt kísérlettől eltekintve nagyon nem foglalkoznak. teszik ezt azért, mert ebben a rendszerben is teljesen felesleges az innováció - a tulajok szerint - azért, mert a barom szülő úgyis fizet, az állam meg szállítja a normatívát, oszt ez így egyben 30 éve sztenderd pénzpumpa, oszt szevasz.
A szülő lenne itt a kulcs. Azt mondja, hogy elkezdi azt pedzegetni, hogy miért is fizetek? Innen meg lehetne egy innovációs mezőt kialakítani.

screpes 2019.09.23. 07:57:52

@cívisvárosi:
A közélet kiindulási alapja nem a hit, hanem az adott közösség szükséglete.
Azután pedig a tudása (kultúrája).

Billy Hill 2019.09.23. 16:08:14

@Brix: Mire gondolsz az alatt, hogy "a Föld országainak minél gyorsabb demokratizálódási folyamata"? Nekem sajnos olyan előérzetem van, hogy azoknak a változásoknak a bevezetéséhez és érvényesítéséhez, amelyekre szükség lesz a klímaváltozás ellensúlyozására (vagy ennek megkísérlésére), nem igazán arra lesz szükség, hogy minél több szabad ember szabadon beleszóljon, hogy mi is legyen - hanem éppen ellenkezőleg...

Brix 2019.09.23. 17:04:22

@Billy Hill: Arra gondolok, hogy a szabad társadalmakban jobban megèrtik az emberek, milyen környezeti felelőssègük van ...Ha az állam kènyszeríti rájuk a megfelelő cselekvèst, az soha nem olyan, mintha önszántából , belső indíttatásból törtènik...A globális környezeti probèmák megoldásának egyik kulcsa a" cselekedj lokálisan , gondolkodj globálisan elv" szèleskörű társadalmi elfogadása.

ijontichy 2019.09.23. 19:28:01

@poszt: "az MI még sokáig csak a komputáció gyorsasága és a big data közötti algoritmusokban fog tenyészni"
Mindig nagyra tartottam a tiszta lényeglátást :-) Grat.

Dankházi Zsolt 2019.09.23. 20:35:32

Egyrészt mindenki szófosást kapott.
Másrészt, megértem a sok idegen szó használatát egy posztban, mert az kiszűri azokat, akik nem ismerik. De.
Itt most a néptömegekhez szól az egész, hogy lázadjanak fel a fenntarthatatlan, és felelőtlenűl hajszolt értelmetlen fejlődés központú, a FÖLDÜNK TŰRÉSHATÁRÁT RÉG TULLÉPŐ, politikusokat kilóra megvevő lobbik ellen. Amik veszélyeztetik az emberi, állati, növényi létezés minden formáját, ami ezen a bolygón évmilliárdok alatt kialakult.

Egy élőhelyünk van, az olajból élők, illetve azok gyerekei, unokái is ezen a bolygón fognak meghalni. CSAK NEM MINDEGY HOGYAN, és hogy lesz e értelme egyáltalán a rengeteg tudásnak, amit az ember jelenleg a kihalására kamatoztat, nem pedig a túlélésért.

Bármennyi milliárdod van, semmi az egész. Ha az ükunokád szart sem fog vele érni. De EZEK SZERINT PONT LESZAROD A SAJÁT UTÓDAIDAT, ÉS AZOK UTÓDAIT.

tele.phone 2019.09.23. 21:00:52

@ricardo: Az elmúlt negyven év inkább szólt a szoftverről, mint a hardverről, ha az azt megelőző negyven évhez hasonlítjuk. Ez a technológiák összekapcsolásában és rendszerben történő optimalizálásában hozott áttörést. (Még ha általában maguk az összekapcsolt technológiák nem is újultak forradalmian, illetve a bejövő új technológiák nem is mindig voltak forradalmian újak.) Mindez persze lehet, hogy közvetlenül nem oldja meg a klíma vagy a környezetszennyezés problémáját, de segíti.

tele.phone 2019.09.23. 21:19:00

@poszt: Bár én nem tudok ennyire bonyolultan fogalmazni, de úgy látom, hogy a piac csak egy eszköz a több közül a gazdaság szabályozásában (persze a legfontosabb). És ennek az eszköznek lehet irányt adni, célba állítani a szabályozási környezet megfelelő alakításával. A zöld mozgalmak és "Greta Thunberg" a szabályozási munkára való fókuszálással érhetik el a legerősebb hatást a piacra, és törekednek is erre. Ehhez adódik a piac keresleti oldalára gyakorolt közvetlen hatásuk - ez lényegében a társadalmi attitűdök változtatását jelenti, amihez a piac lényegéből fakadóan alkalmazkodik.

abdul hackeem 2019.09.23. 22:05:59

@neoteny: Műszakilag a tranzisztor feltalálása adta meg az alapot a további fejlesztéseknek. Azokat pedig a hadsereg igényelte. A hadászati felhasználás avulása után pedig jöhetett a tömeges felhasználás. Elég, ha megnézed az okostelefonodat.
Kicsit nem értem a kikelésedet a "környezetvédő antikapitalisták" ellen, amikor tény a túlfogyasztás generálásának oka.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.23. 23:01:33

@abdul hackeem:

Lenne a többivel kapcsolatban is megjegyzésem, de annyira nem fontos a dolog. Erre viszont reagálnom kell:

"nem értem a kikelésedet a "környezetvédő antikapitalisták" ellen, amikor tény a túlfogyasztás generálásának oka"

Biztosítva téged az összes neked kijáró tiszteletemről: mi az a túlfogyasztás? ki követi el? egy termék hanyadik egysége számít már túlfogyasztásnak? az előző darabokat megvásárlók még 'rendesen' fogyasztották azt a jószágot és csak az attól kezdve vásárlók 'túlfogyasztanak'? És ha megállapításra kerül (kik által?) ez a 'túlfogyasztás', akkor mi a teendő? Lottón sorsolják ki a jelentkezők között a 'rendes' fogyasztásnak megfelelő számú árucikk-darabot?

ijontichy 2019.09.23. 23:55:19

@neoteny: "Biztosítva téged az összes neked kijáró tiszteletemről: mi az a túlfogyasztás?"

@neoteny, hogy te milyen aljas vagy :-DDDDD
Már szinte látom, amint @abdul hackeem: kötelezi a kövéreket "túlfogyasztásuk" visszafogására. Onnan már csak egy lépés a levegőadó átalány (CO2!), ötévente, saját költségre elvégzett vitálkapacitás mérés alapján számítva :-DDD

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.24. 03:24:03

@ijontichy:

"Már szinte látom"

Neked van középiskolás gyereked? ha igen, 'sztrájkol' -- iskolát kerül -- ő is péntekenként a Földanya és Grétácska nagyobb dicsőségére? és ha igen, akkor neked erről mi a véleményed? mármint hogy a csemetédnek más osztja az észt arról, hogy mi a helyes -- proszociális, társadalmilag kívánatos -- viselkedés?

Hogy a gyereked aztán neked ossza vissza ezt az észt? de hát ugye annyira ártatlanul és lelkesen mondja fel a propagandát, hogy nem haragudhatsz meg rá az ilyenért. Aztán egy idő után már akár meg is haragudhatsz: azzal már csak megerősíted a hitét abban, hogy te is csak egy ósdi vén fasz vagy aki nem hallja az idők szavát.

Ez az amerikai _elit_ egyetemekről indult, de mostmár erősen szivárog lefelé a középiskolai szintre:

A te pénzedért a te szemed fényének nem az emberi kultúráink által összegyűjtött hasznos problémamegoldó tudásokat tanítják, hanem politikai aktivistákat képeznek ki belőlük.

Aszondod aljas vagyok, mert kognitívan szkanderozom itt Abdult a nyelvhasználata felett, holott mindenki tudja róla, hogy ő egy jó ember aki nem vetemedne arra, hogy szomszédai fölött kápóskodjon. És én ezzel 104 %-ban egyetértek* -- Abdul soha nem fog ilyet tenni. De mit fog _akkor_ tenni, amikor az egyik szomszédja hívja ki a zsandárokat a másik szomszédjára, mert az veszekszik a gyerekével a klímaváltozás politikai vetületeit illetően?

Az igazi aljasság az, hogy a csali, amivel beetetik az ifjakat erősebb hatású, mint bármiféle kokain vagy mesterséges ópiátum: _politikai hatalmat adnak a gyerek kezébe a szülei fölött_. A gyereked kajakra lenyomhat téged: ha sokat baszogatod -- és nem elfogadni szentírásként az általa felböfögött ócska propagandát _is_ baszogatásnak számít --, akkor rád hívja a gyerekvédelmet vagy a rendőröket. Vagy ha nem ő telefonál, akkor majd másnap egy kicsit elszontyolodva néz ki a fejéből, és az iskolanővér 'kiszedi' belőle a bánatát.

Kaliforniában odáig fajult a dolog, hogy büntetőtörvényt hoztak az ellen, hogy fiatalkorúakat ún. "gay therapy"-ban részesítsenek a szülei: lényegében hogy intenzív ellenpropagandát alkalmazzanak a gyerekeiken. Vágod? Nem beszélhetsz erősen a gyereked lelkére, hogy ugyan gondolkodjon már el azon, hogy miért vált ez az egész kérdés centrálissá az életében amikor még neki tanulmányokat kellene folytatnia bla bla bla. Felejtsd el: te szép lehetsz, de okos nem. És szép is csak addig, amíg a kölyköd úgy gondolja.

És ha akarja, téged jól szivathat éveken keresztül amíg te jogilag kötelezett vagy az eltartására (az USA-ban már a 'gyerek' 26 éves koráig tartási kötelezettsége van a szülőnek ha a gyerek még tanulmányokat folytat): még csak az sem megengedett számodra, hogy javasold neki azt, hogy most költözzön el, amíg még mindent tud.

És ezek mostanában történnek, nem a disztópikus jövőben. Grétácskának már most tervei vannak a gyerekeddel, és jobb, ha te azokkal egyetértesz.

(* az űrsikló főmotorja tolta 104 %-on a fellövés nagyobb részében: és ez úgy lehetséges, hogy a _rated performance_-t, a mérnökök által _tervezett_ teljesítményét haladta meg egy kicsit)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.24. 03:43:13

@ijontichy:

s.yimg.com/ny/api/res/1.2/K5_ey.KlpfEtejX3PcY4EA--/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTEyNDI7aD04MDMuNzAyNzQzOTAyNDM5/https://s.yimg.com/uu/api/res/1.2/1KKHd5eDkXaaz2sOCaWm2w--~B/aD0xNjk4O3c9MjYyNDtzbT0xO2FwcGlkPXl0YWNoeW9u/https://media-mbst-pub-ue1.s3.amazonaws.com/creatr-uploaded-images/2019-09/001ca420-de14-11e9-8dae-0c658e56ba63

Take a good look at the little cunt.

Ebbe dörgölik bele a pofádat: egy balfasz viking tinédzserlány kígyót-békát kiabál rád nyilvánosan és ezt neked tűrnöd kell. Miért? Ki ne derüljön már, hogy bármi mása is van a nagy pofáján túl? Mert hogy eddig mást nem mutatott, az biztos.

Az egy újdonság, hogy egy tinilány hisztizik? Vagy attól rózsavirág illatú lett a szara hogy a klímáról hisztizik?

L. Ron Hubbard, a Scientology alapítója csinálta azt a Sea Org tagjaival, akik a tengereket hajózták vele, hogy mindenféle hatalmat adott pontosan ilyen korú, 16 éves lányoknak. Csuklóztathatták a legénység egy nagy részét, és úgy is tettek szorgalmasan. Ha terrorizálni akarsz valakiket, vesd őket tinilányok hatalma alá. Garantáltan rövid úton megbánják még azt is, hogy megszülettek.

Gösser söralátét 2019.09.24. 06:47:41

"egy balfasz viking tinédzserlány"

Poszterkém, nem kicsit szánalmasan vagy ostoba, hogy ezt tűröd, de a tényeket nem.
Gratulálok, igazi viktorkompatibilis csőcselék vagy.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.09.24. 07:07:53

@Gösser söralátét: az indokolatlan trágárságot, a szokásos magyar komment tempót nem tűröm, azt is ki fogom szedni

Matyika Ápolója 2019.09.24. 07:32:08

@Dankházi Zsolt: "De EZEK SZERINT PONT LESZAROD A SAJÁT UTÓDAIDAT, ÉS AZOK UTÓDAIT. "

Én úgy vettem észre, hogy az ilyen emberek, akik ennyire védik a Földet és az Utódaikat, valójában alig csinálnak gyereket.

Matyika Ápolója 2019.09.24. 07:33:38

@HaFr: "a szokásos magyar komment tempót nem tűröm,"

Ha itt a "magyar" szót kicserélnéd "zsidó"-ra, akkor sértőnek tűnne?

Ha igen, akkor valójában most is sértő, csak neked annyira természetes, hogy fel se tűnik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.09.24. 07:39:57

@Matyika Ápolója: maxi unalmas vagy, troll -- még egy dobásod van, mielőtt leszedem az email címedet

HaD 2019.09.24. 07:48:58

A cikk naiv aspektusból közelíti a témát. A jelenlegi elit gondolkodása és a mögé szervezett erőforrások ideértve a teljes kommunikációs marketinget(sajtó film reklámok internet és ezek eszköztárai) annak szenteli alá hogy a családokat szétverje(NE keverjük ezzel a kamuzással ami a mai Mo.-on zajlik mert ez külön megérne egy misét,hogy milyen mocskos stílusban járatja le és nézi totál hülyének a család fogalmát).Ez semmi különös dologra nem alapul mint arra hogy a fajfenntartási ösztönt valamilyen szintre letompítsák és a csak egy maradhat elve mentén szervezzék az ökológiát és az ökonómiát....ez pedig annak a rettegő és végtelenül önző attitüdnek köszönhető ami az emút évezredek egy adott népcsoportra gyakorolt hatásán alapul. Ennek az elitnek nincs szüksége szemétre és a szaporulatot csak annak tekinti...ennek megfelelően nem is fog soha olyan fejlesztésekben gondolkodni ami valójában a szaporulat elősegítését célozza meg...kivéve egy két esetet. Pl. óriási felhajtás van az elektromos autózgatás körül de azt hogy annak egy tömeges elterjedéssel honnan lesz pl nyersanyag bázisa arról szemérmesen hallgat mindenki. Kirabolják Kínát:)? Avagy "rendet tesznek" Afrikában és Dél- Amerikában?? Aztán elmennek a Marsra nehéz földért:)??? Mindeközben simán szomjan döglik a világ lakosságának "szemetebb" része, pedig simán lehetne arra is ipart szervezni hogy hogyan legyen a tengervízből iható víz plusz ha netán ellehetetlenülnek a tengerpart városok alsóbb részei(tételezzük fel hogy a felmelegedés megállíthatatlan és a tengerszint emelkedés is) akkor hogyan és hova költözik a népség? Netán ha a föld csak úgy magától vagy egy nagyobb szejzmikus tevékenység miatt ha bele döglünk is felmelegszik akkor arra is ipart lehetne szervezni hogy hogyan éljen az emberiség a megváltozott körülmények mellett...csakhogy ez nem cél. Ehelyett amire rájátszanak az az hogy a gojok egymásnak essenek és minél nagyobb számban ki lehessen őket "szemetelni"...nyilván nem az a cél hogy egy fenntartható létszámot kialakítani(és erre irányítani a média manipulációs potenciálját...ahelyett hogy az amcsi hősök folyton legyőznek valami aktuálisan kikiáltott gonoszt:))és annak a fenntartható illetve a környezethez ,az erőforrásokhoz alkalmazkodó egyensúlyát megteremteni ...itt van a legújabb amcsi felvetés hogy Grönlandot be kell kebelezni(ki a fszom azok a dánok alapon:))...ez egy szemlélet és ettől a zsigerekben és genetikailag beégett félelmektől terhelt elit nem is fog tágítani

patakware 2019.09.24. 08:01:52

@neoteny: Mi a hisztérikus messianizmus, ha nem ez?:

"

Ez így teljesen rossz. Nekem nem kéne ma itt állnom. Az iskolapadban lenne a helyem, az óceán másik felén. És mégis mindannyian hozzám jöttök egy kis reményért? Hogy merészelitek? Elloptátok az álmaimat és a gyerekkoromat az üres szavaitokkal. És mégis, én még a szerencsések közé tartozom. Az emberek haldokolnak. Egész ökoszisztémák dőlnek össze. Egy tömeges kihalás szélén állunk. És mégis csak a pénzről meg a gazdasági növekedés meséiről tudtok beszélni.

Így kezdte felhevült beszédét a 16 éves Greta Thunberg az ENSZ New York-i klímacsúcsán."

2019.09.24. 08:15:31

Én azt gondolom, hogy aggodalomra igazán semmi ok, a Földet nem fogjuk elpusztítani, a mi problémáink pedig megoldódnak maguktól, például valamilyen jó kis kataklizma keretében, de lehet, hogy csak hosszú nyüszítés és kihalás lesz, aminek a végén marad pár százezer ember, akik egy egészen újfajta társadalmat tudnak majd építeni, ami remek lesz, mert kevesen lesznek, viszont rendelkezésükre fognak állni a tudományos vívmányok és eredmények (kis szerencsével, ha előtte nem semmisítenek meg minden bitet és könyvet). Szóval felesleges itt parádézni, olyan ez az egész, mint egy lassan mozgó, ki nem fogyó tankú úthenger, megy, aztán majd valahova kilyukad, nem kell eléállni, csak nézegetni. Hétmilliárd embert nem lehet megváltoztatni, meg se kell próbálni, hátra kell dőlni, és élvezni a műsort, amíg lehet. Plusz megjegyzés: értem én, hogy a poszter őrülten intellektuálisnak akar tűnni, de kicsit túlvirgázta a szöveget (szokás szerint) ami már az élvezhetőség határára sodorja az irományt, sokkal nagyobb erény az egyszerűen írni tudás képessége.

patakware 2019.09.24. 08:21:17

Jól írta HaFr, Greta egy mai Jean D'Arc! Egy kislány, akinek szar volt az élete, beteges volt, utálták, se normális család, se barátok... Aztán egyszer csak jött a megvilágosodás, ami célt adott neki, és meghozta mindazt, amit korábban nem kapott meg. A család már figyel rá, vannak barátai, egy fél világ lesi a szavait...
Már önmagát is új messiásnak látja ("És mégis mindannyian HOZZÁM jöttök egy kis reményért?"), aki hozza az Igét és a megváltást. Meg a harcot persze.

Ez már fanatizmus. Aminek sosincs jó vége. Pláne, ha 16-20 évesen kell majd feldolgozni, amikor már rajta is túllépnek majd, mint Jean-on.

Az a baj, hogy minél erősebben nyomják a falat, az annál erősebben nyom vissza.
A fanatikus "túltolás" kontraproduktív lesz.
Máris a közönség fele semmi másnak nem látja őt és a mozgalmát, mint "klímakommunizmusnak".
Egy ideológiai, politikai eszköznek, amely már megint csak arról szól, hogy ki vezesse a világot, és milyen eszmék alapján? És nem az igazi környezetvédelemről.
(Mintha tényleg a kommunizmus akarna újjáéledni mindig új formában, új színek alatt! Hogy társadalommérnökösködjön már újra kicsit. Ha nem jött össze vörösben, most próbáljuk meg zöldben.)

2019.09.24. 08:33:08

"Ha nem is hiszünk Ms Thunberg ágendájában (vagy igen, vagy nem), attól az ő hatása a fejlődésre és a piacra még lehet kedvező."

Ugyan mitől lenne kedvező? Amit csinál, az csak a populizmus egy újabb formája, vagy felőlem zöld fasizmus, ha úgy jobban tetszik. Ha lesz kedvező hatás, akkor az az, hogy a világ egyszercsak felébred abból a bódultságból, ami Thunberg számára egyáltalán teret engedett. A kisasszonynak még bőven az iskolapadban lenne a helye, ebben az egyben igaza van neki.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.09.24. 08:34:14

@trev: leírtam, mit tekintenék kedvezőnek

2019.09.24. 08:55:23

@neoteny:
thunberg támogatói az értéktőzsdén az árfolyam esésre játszanak az offshore vagyonukkal. a termelő multikat dr dobrev klára is megadóztatná összeurópai szinten. úgy mondjuk a bmw árfolyama majdnem biztosan megzuhanna. és egy ügyes üzletember megvehetne a többségi tulajdont. majd és a német szövetségi kormány megmentené a bmw-t.

2019.09.24. 09:07:40

Ez a Greta Thunberg nevű karakter egy báb, egy szócső, semmi más. Pár év múlva, ha majd felébred,rájön, hogy felhasználták, mint egy eldobható petpalackot. Addig meg lejáratja magát az ilyen ostobán nagyképú kijelentésekkel, mint ez: "Greta Thunberg: Hogy mertek mindannyian hozzám jönni egy kis reményért?" Sajnálom, mint embert, mert szinte még gyerek.

ez is egy vélemény 2019.09.24. 09:16:11

Greta Thunberg nagy problémája, hogy az Avast féle baloldali szélsőségek (politikai terroristák) kisajátították, és politikai célokra használják.
Ő meg hagyja.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.24. 09:17:11

@patakware:

"Az iskolapadban lenne a helyem, az óceán másik felén."

Erre a viselkedésre találták ki a zsidók a 'chutzpah' szót, a magyarok meg a "szemtelen, mint a piaci légy" szólást.

Az egész con-ja (confidence game, a mások becsapással történő levétele/lenyúlása) arra alapult, hogy középiskolás fiatalokat azért annyira nem nehéz rávenni arra, hogy hosszú hétvégéket csináljanak maguknak azzal, hogy péntekenként 'sztrájkolnak'. Ha az egyötödük elmegy a tüntikre, akkor valószínűleg túlteljesítik a tervet. De a tiltakozó fiatalság közé számolják azt is, aki reggel áthúzott a haverjához és egész nap videójátékoztak (amit nagyon helyesen tettek, ha már isibe nem mentek).

A Thunberg leány izzította be a nemzetközi mozgalmat, és most sír a szája, hogy az ő gyermekkorát és álmait elvették? mégis mi másról álmodozott, mint hogy nemzetközi fórumokon szólogathat be a világ hatalmasainak? Ki ne derüljön már hogy ő ezt a keresztet alig bírja hordozni, de fel kell áldoznia magát a világ népességéért, hogy megmenthesse Földanyát. Vagy valami hasonló.

Az egész egy con, egy scam. Ezt a színjátékot a politikusok szervezték meg; erre még van is egy politikatudományos szakkifejezés: astroturfing, a sportpályákra fektetni szokott műfüvet árulni. Mert hogy az eredeti kifejezés a "grassroots movements", népi kezdeményezések, amikor a polgárok önszerveződnek valamilyen problémájuk megoldására. Na az ilyen túl jó ötlet ahhoz, hogy a politikusok ne nyúlják le: az ő mesterségesen felpumpált népi kezdeményezéseik olyanok, mint a műfű gyökerei.

Ennek az egésznek technikája/technológiája van. Ezeket a vetítéseket igen jól megfizetett politikai marketingesek szervezik. Az olyan Finkelstein kaliberűek. Meg amilyen Lee Atwater volt:

en.wikipedia.org/wiki/Lee_Atwater

A csávó nagyon kente-vágta a politikai mószerelés módozatait. Aztán agyrákot kapott, és 40 éves korában visszatért teremtőjéhez. De biztos ami biztos, még betért a római katolikus egyházba halála előtt. Nekem gyanúsak az ilyen pálfordulások, de az ő dolga volt -- és egy katolikus pap nem tagadhatja meg mindenféle szentségek kiszolgáltatását ha az azt kérő bűnbánó magatartást tanúsít.

Szóval nekünk ez sok felháborodás meg hogy nahát-nahát, sokaknak pedig ez a mindennapos munkájuk. Összeszedni a szavazatokat. Azok a szavazócédulák nem ikszelik be saját magukat: és még a plauzibilisen tagadható szavazathamisításhoz is be kell terelni a népeket a fülkékbe.

És mivel az amerikai szövetségi képviselőknek kétévenként kampányolniuk kell a munkahelyük megtartásáért, az USA gyakorlatilag permanens kampányidőszakban van. Állandóan puhítják a közönségüket; és azt már Göbbels megmondta, hogy a népeknek nem a bonyi de igaz analízist kell tolni, hanem a három-négy szlogenre leredukált és így koncentrált üzenetet: stay on message. Ne vitázz: végezz kinyilatkoztatást. Általában véve alkalmazd Saul Alinsky szabályait, ahogyan azokat ő megírta a könyvében, a Rules for Radicals-ban.

nevetőharmadik 2019.09.24. 09:39:40

@patakware: nem messiás még, csak Keresztelő János:

"Mikor pedig látá, hogy a farizeusok és sadduceusok közül sokan mennek ő hozzá, hogy megkeresztelkedjenek, monda nékik: Mérges kígyóknak fajzatai! Kicsoda intett meg titeket, hogy az Istennek elkövetkezendő haragjától megmeneküljetek?"

patakware 2019.09.24. 09:40:03

@neoteny: Én is így látom.
Szegény öntudatra ébredt Greta csak eszköz ideológusok, politikai erők és egyéb hatalmak kezében.
Ha Pistike258 egy magyar faluban - de akár Pesten - pontosan ezeket csinálta volna, amiket Greta, vajon tegnap ott lehetett volna-e az ENSZ-ben, hogy felszólaljon, és elküldje a picsába a felnőtteket, akik nyilván simlisek is, de mégis csak országokért és népekért felelősek. Meg a népek megélhetéséért.
És többnyire VÁLASZTOTT VEZETŐK! Felelősséggel.

Nyilván nem.
Ehhez az kell, hogy komoly erők nyúljanak a hóna alá, és beültessék versenyvitorlásokba, bevigyék az amerikai exelnökhöz, az ENSZ-be, meg olyan helyekre, ahová egyszerű földi halandó, ha még oly radikális aktivistája is valami jónak, soha nem jut be.

Ehhez komoly és erős háttér HATALOM KELL! Különben Greta még ma is a svéd parlament előtt ücsörögne péntekenként egyedül vagy kicsiny szektájával.

Greta most az arc, amit felfedeztek és akit álcaként a maguk arca helyére tettek komoly hatalmasságok. Akiknek van egy tervük...
(És nem ma kezdték megvalósítani.)

patakware 2019.09.24. 09:42:39

@nevetőharmadik: Pedig már őhozzá mennek a világ vezetői reményért!!!

Nemrég még Jézushoz mentek:
"Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok – én megkönnyítlek titeket. " Máté 11. 28.

Azért ez...

2019.09.24. 09:57:16

@ricardo: "nyomtatott áramkör". Integrált áramkört akartál mondani.

2019.09.24. 09:59:12

@patakware: Látom, megvan a legújabb konteónk. Évekre biztosítva van a felhőtlen szórakozás.

ez is egy vélemény 2019.09.24. 09:59:27

@patakware:

keress ráa google-ben, hogy tudd kik vannak mögötte: Avaaz Greta Thunberg

Aztán már csak plussz egy keresés:
www.ngo-monitor.org/ngos/avaaz/

2019.09.24. 10:09:56

@neoteny:
pedig örülnöd kellene. amerikában ebből könnyen lehet három anarchista párt. anarcho-kommunizmust hirdetnek a liberális demokraták. anarcho-kapitalizmust a republikánusok (miután megszedték magukat trump haverjai). és feudális anarchiát hirdetnek a zöldek.

ijontichy 2019.09.24. 10:30:26

@neoteny: Hűha! De ki beszélt itt Greta Thunbergről? Mondjuk Tüskevár, Náncsi néni levese vs. budapesti nagymama levese, avagy "Tutajos, nem is tudtam hogy te ilyen aljas vagy"... na az már közelebb áll a lényeghez. Magyarán ez a "túlfogyasztás" olyan magas labda, amit ennyire pikírt udvariassággal lecsapni, mármár "aljasság" (legalábbis nálam, mert én kirúgtam magam alól a széket a röhögéstől, amint azt a :-DDD jelezte is). De lehet, hogy csak én vagyok az, aki képtelen túl komolyan venni magát :-(

2019.09.24. 10:50:11

@neoteny:
persze a liberálist idézőjelbe, vagy zárójelbe lehet tenni. totális egyenlőséget hirdetnek az anarcho-kommunisták, totális szabadságot az anarcho-kapitalisták, totális testvériséget a feudális anarchisták. és ez szétfeszíti amerikát. úgy értve, hogy az egyesült államokat. és a pénztőke egy része menekülni kényszerül. hová is. laoszba.

nevetőharmadik 2019.09.24. 11:29:13

@patakware: hmmm na jó, már ez is benne van! De ez még az ószövetségi, haragvó Greta, nem az új, kegyelmes Greta :)

patakware 2019.09.24. 12:18:46

@ez is egy vélemény: Ez is egy narráció a publikumnak!

Hogy került oda Davosba, New Yorkba, Obamához, az ENSZ-be...??? Egy 16 éves gyerek? "Menedzselés" nélkül??? Ugyan már.
Most jöttünk le a falvédőről?

2019.09.24. 12:51:49

@neoteny:
ennek ők az ellenfelei.
dehir.hu/upload/images/galeria/3685/dsc_9325.jpg
az állammal összefonódó gyáriparosok. palkovics szerint az üzemhez kapcsolódó állami/eu infrastruktúra fejlesztés 130 milliárd forintba került. és 35 milliárdot költenek a szakképzésre. a bmw 45 milliárdért vásárolta meg a területet a beruházáshoz előkészített 400 hektáros területet.
scontent.fymy1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.24130-6/10000000_684065018764921_3346909494589355154_n.mp4?_nc_cat=100&efg=eyJ2ZW5jb2RlX3RhZyI6Im9lcF9oZCJ9&_nc_oc=AQkUxcpdK6F381WMdYfNGxyNJatTrQYT0QD-5WNSSaDbj9T0k4EL7-A-xyDnQndcGFTBGv0GXBTdwZRhWmIAG5yP&_nc_ht=scontent.fymy1-1.fna&oh=4c459091c6eebf9044c18f7adf0a8379&oe=5DEFCBDF
a gyáripar lényegében beruházási adókedvezményeket, adómentességet kap. az állami szerepvállalással, illetve a beszállítókkal kvázi egy vegyesvállalat jön létre. ezek jelentik az alternatívát európában legalább is.

abdul hackeem 2019.09.24. 21:27:11

@neoteny: „de annyira nem fontos a dolog” Miután rájöttél, hogy Ricardóval kapcsolatosan nem a legjobban érveltél (t.i. a félvezető technika nélkül NEM jött volna létre az általad emlegetett vívmányok nagy része) már nem fontos. A hadiipari fejlesztéseknek a polgári alkalmazása sem olyan fontos dolog.

Oké, fátylat rá, továbbra is tisztellek.

A kérdésedre válaszul talán említhetném a Corvinuson történt esetemet amikor hasonló témában felvetettem a professzornak, hogy az éjszaka bizonyos szakában (kb. 0:30 és 3:50 között) nyugodtan kikapcsolhatnánk a közvilágítást, mert kb. csak a rókáknak világítunk itt az agglomerációban. A válasz pedig az volt hogy, na de mi lesz a közbiztonsággal? Valami összeakadt itten, ami tényleges villamosenergia túlfogyasztást okoz. Azaz semmi szükség erre a fogyasztásra, hiszen ettől nem lesz jobb a közbiztonság. Ráadásul a fényszennyezés az élővilágnak is káros.

Ha megnézed a mobiltelefonodat ránézésre 4-5 hadiipari fejlesztést találsz rajta és benne. Az emberek 90 százalékának nincs szüksége három kamerára. Ennek ellenére megveszi az is, akinek nincsen rá szüksége. Szerintem ez is túlfogyasztás. Plusz a fogyasztás gerjesztésével termelik ki a fejlesztés költségét.

Év elején felment a vérnyomásom (160/110), irány a körzeti orvos. Azt kérdezte mit adjon, gyógyszert, vagy megoldást? Azóta naponta kb. 8 kilométert gyalogolok az állomásra a vonathoz, aztán a munkahelyemre és vissza. A 185 paci a fészerben pihen, csak hétvégén veszem elő, ha muszáj. Gyógyszer szedése nélkül 130/90-nél tartunk a másik megoldással. Csak nézd meg a „kockázatok és mellékhatások” típusú reklámokat, amivel még ösztönzik is a mindenféle gyógyszer túlfogyasztást.

Fiatal koromban kutyáink voltak, mentem bicóval a hentihez csirkelábért, nyakért. Kicsit megfőzve fűszer nélkül árpagyönggyel besűrítve adtuk nekik. Ma Svájcból, meg mittudomén honnan szállítják az állateledelt a kis kedvenceknek.

Szoktál enni joghurtot, kefírt? És magadnak csinálod otthon, tejből baci, vagy gomba hozzáadásával, vagy terheled a kis műanyag poharakkal a környezetedet, ami a (színes)műanyag indokolatlan túlfogyasztása.

Folytassam?
(bár ez is hosszú lett, bocs)

abdul hackeem 2019.09.24. 21:33:15

@neoteny: @ijontichy: Csak hogy tudjátok, hogy kivel szkanderoztok, meg kit röhögtök itt ki elmondom, hogy öt évig szedtem Lariam-ot! :-D
Ez legyen mostantól a kategória!

ijontichy 2019.09.24. 22:10:02

@abdul hackeem: Értettem! Kérek engedélyt meghunyászkodni ;-)

abdul hackeem 2019.09.24. 22:54:40

@cívisvárosi: És milyen érdekes és véletlen, hogy az Ok Bau Kft. építi a vállalkozási területet.
Ez már _a_ vegyesvállalat? orbán-garancsi vegyesvállalat? Rögtön sírva fakadok a gyönyörtől, hogy ez vár ojrópára is. Az állammal összefonódó gyáriparosok.

2019.09.24. 23:13:17

@abdul hackeem:
ennél érdekesebbeket is tudnék mondani. de ezt most hagyjuk.

2019.09.24. 23:44:51

@abdul hackeem:
az építkezés költségeit a bmw fizette.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.25. 00:51:04

@abdul hackeem:

"a félvezető technika nélkül NEM jött volna létre az általad emlegetett vívmányok nagy része"

Mint ahogy nem is jöttek létre vagy tízezer évig. Ez egy teljesen triviális megállapítás, amiből nem lehet semmilyen érvényes következtetést levonni. Mielőtt valamit nem fedeztek fel, nem lehetett annak a fogyasztásából hasznot húzni. Valóban. És?

Ém nem azt állítottam, hogy ezeknek a felfedezéseknek nem volt jelentőségük: hanem azt, hogy azoknak a felfedezéseknek, amelyek nem kulminálódnak piaci sikerben nincs jelentősége. A holland mesterek festményeiért nagy pénzeket fizetnek egyesek, de ez engem teljesen hidegen hagy, mert én a magas órajelre izgulok. Meg vagy néhány más százmillió ember. És a mi igényeink igencsak kielégítésre kerültek az én életem során. Nekem attól nem jobb, ha valamelyik állami alkalmazásban lévő kutató költi az én adópénzemet arra, hogy ő államilag innováljon: abból vagy lesz valami, vagy nem, de az _én_ pénzem tutira elköltésre kerül rá a megszokott módon, ti. a megkérdezésem nélkül.

De amikor 1990-ben tudtam venni egy (akkor az) Olivetti által forgalmazott Acorn Archimedes-t az ARM2-es RISC proceszorával, ami 8 MHz-en futott, de köröket vert a haverom szintén 8 MHz-en futó Motorola 68000 CPU-jára, akkor kézzelfoghatóan megtapasztaltam annak a technológiának a fölényét. És az átlagújzerek többsége nem tud arról, hogy az Intel (és AMD) processzorok, amelyek a CISC (Complex Instruction Set Computer) paradigmatikus példái voltak _szintén_ átmentek RISC processzorba: az x86-os utasításkészlet nagy részét nem is generálták a fordítóprogramok, mert az Intel mérnökei benne hagyták őket az utasításkészletben bináris kompatibilitás miatt, de csak az utasításkészlet egy egyszerű, ortogonális alhalmazát optimizálták, mert őket is meggyőzte a RISC technológia sikere.

Ezek a szakmában dolgozó emberek számára igenis nagy durranások voltak akkor. Az, hogy az átlagpista ezekről egy szót sem hallott, nem teszi őket meg nem történtté: a kilencvenes évekbe az egész iparág pezsgett, mindenki tolta a világmegváltó ötleteit, és egyesek közülük nem is voltak rosszak.

Hogyne, ha nem találják fel a tranzisztort meg az IC-ket akkor mindez nem törénik meg _akkor_. Mint ahogy nem történt meg korábban évtízezredeken át. Most viszont történik, és a múltbéli tudósok és kutatók érdemeinek elismerése mellett nekünk kell vinni a stafétabotot ha azt akarjuk, hogy jól éljünk.

"Ha megnézed a mobiltelefonodat ránézésre 4-5 hadiipari fejlesztést találsz rajta"

Nekem egy tíz évesnél öregebb Nokia flip phone-om van. Én arra a technológiára nem költök: de az asztali gépemet már 4 évvel ezelőtt a teljes lehetséges memóriájával, 32 GB RAM-al vettem meg.

Mert azzal meg tudok tenni olyat, hogy el tudom tárolni a memóriában a 32 bites CRC-nek (Cyclic Redundant Carry-nak) az összes lehetséges 4294967296 változatát. Amihez 16 GB memóriára van szükségem: négy milliárdszor 4 bájtra. Ami mostmár van nekem, tehát képes vagyok exhaustív kereséseket folytatni ha arra támad úri kedvem. Így jöttem rá arra többek között, hogy bármelyik fájlhoz tudok hamisítani tetszőleges CRC32-t ha módosíthatom a fájl utolsó 8 bájtját.

"Az emberek 90 százalékának nincs szüksége három kamerára."

Biztos, hogy szükségük van rá: a büdös kapitalista nem gyárt olyat, amiket nem vesznek meg az emberek mert nincs szükségük rá.

"Ennek ellenére megveszi az is, akinek nincsen rá szüksége."

_Neki_ szüksége van rá: ezt egyértelművé teszi azzal, hogy elcseréli rá a pénzét. Pontosan annyira van szüksége rá, mint amennyit hajlandó adni érte.

"Szerintem ez is túlfogyasztás."

Biztos vagyok abban, hogy te így gondolod. De mivel nem a te fogyaztásodról van szó, sokat nem tehetsz róla. Vagy esetleg becstalakozhatsz Grétácskához.

"Plusz a fogyasztás gerjesztésével termelik ki a fejlesztés költségét."

És _ezzel_ mi a gond?

Őszinte leszek hozzád: én itt védtelek téged, hogy te nem baszogatnád embertársaiat amiatt, hogy ők nem osztják a te preferenciáidat. De lehet, hogy elhamarkodtam ezt a dolgot: te itt nagy lendülettel magyarázod azt, hogy hogyan csinálják rosszul mások a személyes igényeik kielégítését. Bezzeg ha rád hallgatnának ...

2019.09.25. 01:05:46

@neoteny:
edit azt mondja, hogy a mechanikus pénztárgép volt az igazi, mert az csillag csemege pultjában, mert az "csilingelt".

2019.09.25. 01:16:15

@neoteny:
nagyon eltérőek az igények. és ugye nyilván hatékonyabb volt egy régi számítógép fizikai értelemben. metafizikai értelemben az újabb produkál nagyobb nyereséget.

ételizésítő 2019.09.25. 04:12:35

Ez az ostoba svéd seggfej picsa semmi más, csak egy elmebeteg, már a szemén is látszik, hogy totál hibbant, kb. mint O1Gecigány Viktor.

Röhej, hogy még senki nem küldte el a kurva anyjába, ahová való. Senki nem meri a szemébe mondani, mert mindenki fosik a sötét zöldnáciktól.

Ez a hülye törpepicsa meg ezt jól ki is használja, az agyával nem csinálhatna hírnevet, merthogy elmebeteg, kitalálta ezt, amivel bejárja a világot.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.25. 05:42:04

@cívisvárosi:

"nyilván hatékonyabb volt egy régi számítógép fizikai értelemben. metafizikai értelemben az újabb produkál nagyobb nyereséget."

Én még a 90-es évek elején megvettem Hennessey és Patterson könyvét, a Computer Architecture: A Quantitative Approach-ot

www.cryptodionysus.com/pdfs/computer_arch.pdf

sőt dedikáltattam is Hennessey-vel akivel az 1996-os Hot Chips konferencián találkoztam a Stanford egyetemen (a Disney Interactive épp' akkor vette meg a stúdiónkat és én kiharcoltam azt, hogy erre a konferenciára elküldjenek engem).

Na ennek a könyvnek az első kiadásában volt egy idézet, amit a későbbi kiadásokba már nem raktak bele Hennessey és Patterson. Az idézet valami ilyesmi volt:

The fast always drives out the slow -- even if the fast is wrong.

Ami eléggé funky duma két versenyzőtől, akik arra tették fel az életüket (sikeresen), hogy a lehető leggyorsabban ketyegő vasakat megalkossák.

2019.09.25. 09:52:26

@neoteny:
egy régi mikroszámítógépet úgy kellett programozni, hogy az ember az erőforrásokat ügyesen kihasználta. ma ilyen kényszer nincsen. a marketingesek ráveszik a fogyasztót, hogy vegyen még erősebb "vasakat". illetve ezt sokszor kikényszerítik a piacvezető alkalmazások, játékok. és a bővítés nem egy fizikai upgrade, hanem esetenként félévente dobálják el a régi telefonokat mondván, hogy itt az új.

a régi teletext jóval kevesebb erőforrást használt fel, mint a facebook a telefonon. de az emberek nem feltétlen voltak tájékozatlanabbak a világ dolgaiban úgy, hogy az újságban a tegnapi híreket olvasták.

2019.09.25. 10:58:33

ez is csilingel, ha melléteszünk egy csengőt és ljudmilla bárisnyák még 20-30 éve is ezt, használták az orosz húsboltokban(is. mondjuk azért ott, mert ott túl sokat nem kellet vele számolniuk), viszont aki tudott, jobban "beleláthatott" a gép belsejébe, mint edit.
www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011-0021_61_szamitogep_architekturak_i/61_k01.jpg

sőt, ott ennél egyszerűbbet használtak, mert ez egy magas szintű számítástechnika. inkább ilyet:
spillerlaszlo.files.wordpress.com/2010/04/orosz_abakusz.jpg?w=518

2019.09.25. 11:06:51

@neoteny:
egy mai hír.

Hamarosan folytatódik a művelődéstörténeti sorozat a Debreceni Közösségi Házban

Október 2. Üdvtörténet magyarul. Pap Gábor művészettörténész előadása
Október 9. A magyar nyelv halmain át az élő Istenhez. Nyelvünk eredetéről. Véghelyi Péter előadása
Október 16. A magyarok kaukázusi élete a megtalált rováskrónika szerint. Mandics György író, művelődéstörténész előadása
Október 30. Mitikus magyar történelem Nimródtól napjainkig. Hunyadi Mátyás kora. Mátyás király igazságának örök fénye. Szántai Lajos műveltségkutató előadása
November 6. Jász őstörténet – magyar őstörténet. Tisztelet Horvát Istvánnak. Bognár Ferenc előadása
November 13. Mitikus magyar történelem Nimródtól napjainkig. Mohács. Két pogány közt – a megpróbáltatások kora. Szántai Lajos műveltségkutató előadása
November 20. A teremtő kelme. Nemezre hímzett varázs. Vetró Mihály nemezműves, a Népművészet Ifjú Mestere előadása
November 27. Páratlan lehetőség – szemelvények a magyarságkutató intézet régészeti kutatóközpontjának munkájából. Makoldi Miklós régész, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontja igazgatójának előadása

ilyesmi előadásokból szerveződik a magyar népfőiskola. és akadémikus nézőpontból ez a "széljobb".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.25. 11:31:06

@cívisvárosi:

Nagyszerű. Ezzel szemben amikor én leszorítom a ciklusidőt 10 órajelre, ti. a programom teljesen körbeér annyi idő alatt (ami szélsőséges esetben akár 30 gépi kódú utasítás végrehajtását is jelentheti) akkor bizony az én i7 4790K processzoromon, ami turbója 4.4 GHz-en tolja, én végrehajtom az így kioptimizált 'programomat' másodpercenként 440 milliószor. És múltkor 92 napon át futtattam az egyik hasonló programomat.

2019.09.25. 11:39:10

@Bánegressy:
a csillag csemegében ilyesmi pénztárgép volt.
www.youtube.com/watch?v=jKsRnZZu3HA
a gyorsétteremben (talponállónak nevezték) ennek egy korábbi változata. amiben nem volt elektronika. mechanika mellett nem volt elektronika. a pénztáros néni edzett volt, mert a pénztárgépet tekerni kellett. és amikor megnyomta a végösszeg gombot, akkor a készpénz tartó tálca kiugrott és "csilingelt". és ez volt az, ami annyira tetszett editnek. sanyi szerint a régi nszk volt a jó. a használt cikk piacon ezek a menő dolgok.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3683/20190922_100608.jpg

2019.09.25. 11:44:21

@neoteny:
nem azt állítom, hogy a jelenleg nem lehet a kódot optimalizálni. hanem azt, hogy jelenleg erre jóval kisebb az igény. fél év múlva megjelenik egy újabb eszköz és a felhasználók többsége a régit lecseréli.

ijontichy 2019.09.25. 12:15:26

@cívisvárosi: "egy régi mikroszámítógépet úgy kellett programozni, hogy az ember az erőforrásokat ügyesen kihasználta" &
"jelenleg nem lehet a kódot optimalizálni. hanem azt, hogy jelenleg erre jóval kisebb az igény."

Igaz. Egykori prof ismerősöm szokta volt mondogatni (még '90 táján), hogy "legjobb winchester a 20 megás! winchester. Gondolkodásra és tervezésre kényszerít. Van benne valami :-)

2019.09.25. 15:57:33

@cívisvárosi:
a zakadémia nézőpontja csak egy nézőpont. bááá!
nem az akadémia dönti el és nem is a zsúrpubik a körút gyűrűjében. ezek csak vélemények.
a népfőiskola és követői, zorbán, a fidesz és az új, 21.sz magyar keresztény-nemzeti-szabadságharcos politika bűvöletében élők égnek a tettvágytól(és persze, bír-, becs- és dicsvágytól) .
ezek a tettek döntenek(majdan).
csak túl kell élni.

abdul hackeem 2019.09.25. 21:30:38

@cívisvárosi: Pont lesz@rom, hogy mire költöd az akármilyen módon megszerzett pénzedet addig, amíg nekem nem okoz problémát.
„A szocializmussal az a baj, hogy előbb-utóbb elfogy a mások pénze.” – mondta Thatcher asszony, amivel elég sokan egyetértünk. Másoknak okoz kárt a közös megdézsmálása, elfogyasztása..
Azonban ha a fogyasztás okoz kárt a közösnek (természetpusztítás, felmelegedés stb. és ezek hatásai az egyedekre) és ez ellen szólni mer valaki, akkor meg fölkapjuk a vizet és fogyasztói preferenciáról papolunk.

Már rég nem akarom én megmondani senkinek, hogy mit csináljon. Én Greta Thunberg nélkül is felelős gondolkodást várok el a többi embertől, amire egyre kevesebb az esély. Ebben áll a politikusok felelőssége, hogy ezt (felelős gondolkodás) megtaníttassa azzal, azokkal aki nem hozta magával.

abdul hackeem 2019.09.25. 21:31:39

@neoteny: Pont lesz@rom, hogy mire költöd az akármilyen módon megszerzett pénzedet addig, amíg nekem nem okoz problémát.
„A szocializmussal az a baj, hogy előbb-utóbb elfogy a mások pénze.” – mondta Thatcher asszony, amivel elég sokan egyetértünk. Másoknak okoz kárt a közös megdézsmálása, elfogyasztása..
Azonban ha a fogyasztás okoz kárt a közösnek (természetpusztítás, felmelegedés stb. és ezek hatásai az egyedekre) és ez ellen szólni mer valaki, akkor meg fölkapjuk a vizet és fogyasztói preferenciáról papolunk.
Már rég nem akarom én megmondani senkinek, hogy mit csináljon. Felelős gondolkodást várok el a többi embertől, amire egyre kevesebb az esély. Ebben áll a politikusok felelőssége, hogy ezt megtaníttassa azzal, azokkal aki nem hozta magával.

abdul hackeem 2019.09.25. 21:32:49

Bocs, neoteny-nek szántam eredetileg.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.26. 06:16:18

@abdul hackeem:

"Azonban ha a fogyasztás okoz kárt a közösnek (természetpusztítás, felmelegedés stb. és ezek hatásai az egyedekre)"

És ezzel nyertek is az etatisták-kollektivisták: mindenre rá lehet fogni azt, hogy valamilyen szempont szerint "közös".

Nzoltan 2019.09.26. 07:50:51

Ma az innováció nem a tudományban, hanem a társdalomban megy végbe.
Az elvárásoknak megfeleő ütemben ellbutulni nem akaró fehérembert le kell cserélni 80-as iq val rendelkező közelkeletire meg afrikaira.
Azok pörgetik a fogyasztást. És annyira zöldek, hogy amerre elterjednek, térdig áll a szemét.

Jó minta erre Dél-Afrika.

2019.09.26. 11:19:33

@neoteny:
a nagyvállalatok igazgatótanácsai beleszarnak abba, hogy mit gondolnak a kisrészvényesei. de azok az általános, közvetlen, egyenlő, titkos szavazatukkal korlátozhatják a piaci szereplőket szintén többségi alapon. ez volt a klasszikus liberalizmus az egyesült királyságban, ebből jött az alkotmányos monarchia és a majoritarian rendszer. aztán az egy másik dolog, hogy a londoni city nem ezt követte. hanem anarcho-kapitalista elvek mentén építette ki a brit gyarmatbirodalmat. belső londont semmi sem gátolta a pénzkibocsátásban. és ez tette a leggazdagabb régióvá egész európában. és ezt veszélyezteti a brexit.

2019.09.26. 11:34:21

@neoteny:
a gyarmatosítás volt anarcho-kapitalista (nem az egyesült királyság, hanem city of london és a brit gyarmatbirodalom. és ebből leváltak az amerikai bevándorlók. úgy jött létre a és létrejött az egyesült államok. és ahhoz kapcsolódna az ngo-k vezette hálózat totális anarchiát hirdetve. abban az mszp-dk mensevikek anarcho-kapitalista. soros anarcho-kommunista. és a zöldek feudális anarchiát hirdetnek. globális klímasztrájkot hirdetnek.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/70898972_2392296400867657_2465597216891338752_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_oc=AQnIfSSfuSX5aV-Uhe5T9QALB_b1y5g7oRgk8buXQaLG_TfKdelFeFD8vYUAm9wF0rw&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=cfec61872cc698ff01e900c22d9cadd2&oe=5E3796AE
csak ők nagyrészt nem helyi polgárság, hanem a globális "civil" aktivisták.

2019.09.26. 11:58:52

@neoteny:
de észak-amerikában és nyugat-európában ebből lehet egy hármas osztatú anarchista irányzat. szóvel ennek elvben örülnöd kellene. anarcho-kommunista demokraták a filantrópokkal, anarcho-kapitalista republikánusok és a zöldek, akik feudális anarchiát hirdetnek. megmentik a földet.

férfiágú hűbéri birtok. fieu. abból lesz fief és a fee. amit te kapitalizmusnak nevezel az valójában ez a magánföldesúri rendszer. ami errefelé a 15. században létezett a gyarmatosítás időszakában, illetve már azt megelőzően megjelent. csak szerb despoták vásároltak az oszmántörök birodalom elől menekítve a vagyonukat. és a hódítás elére budát. és ezzel szemben indult el a reformáció errefelé. nyugat-európában pedig a medici fugger vita kapcsán. anarcho kapitalisták egymásnak estek. hogy a mediciek pénzügyi termékét (búcsúcéduláit) csak ne osztogassák a fuggerektől függő földbirtokokon. majd ők világias módon hiteleznek a köznépnek. nyomtatják a hiteljegyeket. és az államegyház, az egyházállam (vatikán) ne szóljon bele. a magyar reformáció azonban magyar egyházat hirdetett nemzetközösségi keretek. bocskai akadémikusan brutális nacionalista, minimálisan "prefasiszta" volt. és a reformáció falán szinte mindenki. a reformációtól és a reformkortól lényegesen eltérő történelmet kellene írni európának.

abdul hackeem 2019.09.26. 18:39:31

@neoteny: Nehéz azt elvitatni, hogy a levegő például mindenkié.
Tehát az oda kerülő anyagok mindenkire hatnak.
De a levegőbe kerülő anyagoknak már kell, hogy legyen "tulajdonosa", mint például a budapesti szarszagnak, vagy a csernobili radioaktív felhőnek.
Nem kell mindenhol etatizmust-kollektivizmust vizionálni.
A tulajdonodban lévő ingatlanod területének síkján kívül, a tér három irányában lévő dolgok már valaki másé, vagy valamilyen szempont szerint közös.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.27. 02:43:29

@abdul hackeem:

"De a levegőbe kerülő anyagoknak már kell, hogy legyen "tulajdonosa", mint például a budapesti szarszagnak, vagy a csernobili radioaktív felhőnek."

Jellemző: ami hasznos, az közös; ami meg káros, annak gyorsan kerítsünk gazdát.

abdul hackeem 2019.09.27. 07:57:13

@neoteny: Jellemző, hogy szarnak, kárnak nincs gazdája. Azokat majd eltakarítják, megoldják a közösből.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.27. 09:06:46

@abdul hackeem:

"Jellemző, hogy szarnak, kárnak nincs gazdája. Azokat majd eltakarítják, megoldják a közösből."

Pontosan így van: tehát a logikus következtetés az, hogy minden erőforrásnak magántulajdonban kell lennie, akkor fogják őket a leghasznosabban felhasználni.

A közösből pazarolni mindenki érdeke: ha nem közvetlenül az ő zsebét béleli az elpazarolt pénz, akkor az unokahugáét vagy más csókosáét.

A magántulajdonát mindenki irigyen őrzi: eltökélt szándéka az, hogy azt a szerinte számára leghasznosabb módon használja fel (fogyassza).

Ezért bukik meg minden nominálisan "közös" gazdaság, és ezért működik a megfelelően csatornázott irigység a köz -- értsd a többi _egyén_ -- javára, ahogy azt már Kovács Ádám felismerte.

2019.09.27. 09:45:49

@neoteny:
de ez esetben miért léteznek társaságok és azok vajon miért tűnnek általában hatékonyabbnak, mint az egyéni gazdálkodók.

2019.09.27. 12:55:45

@neoteny:
a royal bank of canada tőkepiaci kapitalizációja mellett elon musk személyes vagyona eltörpül. pénzügyi értelemben a társaságok erősebbnek tűnnek.

az otp befolyásos vagy csányi? a mol befolyásos vagy hernádi? vagy orbán befolyásos. és csányi, hernádi azért, mert az ő haverjai. vagy megfordítva. vagy ez egy szövevényes hálózat. rendben. de ebben számítanak a társaságok, vagy nem számítanak.

2019.09.27. 13:01:51

@neoteny:
a hírek szerint magyarok a napokban 700 millió forintot összeadtak egy zente nevű kisfiú javára. miért nem adnak össze 700 millió forintot egy akármilyen gazdasági társaságra, aminek jövedelméből részesülhetnének.

screpes 2019.09.27. 16:58:46

@cívisvárosi:
össsze van adva, (gazdasági társulás, aminek a jövedelméből részesülhetnek)
A Mészárosé.

screpes 2019.09.27. 17:07:19

@cívisvárosi:

Van még 4-6 hasonló.... (kettőt kivéve mind a kormányzathoz köthető.)
De hiányzik a többi 40-50.

2019.09.27. 18:24:23

@screpes:
a budapesti értéktőzsdén min. 1% súlyaránnyal rendelkező cégek: otp, mol, richter, telekom, opus, 4ig. ebből ugye az első három korábbi állami vállalat, amiben az állam informális befolyással rendelkezik, a matáv helyébe lépett telekom is hasonló módon működik. az opus és a 4ig is nyíltan kormányzati kapcsolatokra épül.

a kis cégek között van még a graphisoft, aminek az alapítása a rendszerváltás előttre datálódik. és van még néhány pénzalap. a rendszerváltás óta eltelt közel 30 évben nem jött létre egyetlen vállalat sem, amelyik a tőzsdén az államtól függetlenül kapitalizálódott volna. a magyar nép alig valamennyire tudott alkalmazkodni a globális kapitalista világhoz. lehet mondani, hogy ez elsődlegesen a magyar nép hibája. ez önmagában nem magyarellenesség. mert ez tény. de azt is, hogy a magyar vagy a világelit hibája. akárhogy is, valamit másképp kell csinálni.

Imre Solti 2019.09.28. 11:23:26

@neoteny: Tökéletesen egyetértek Veled - és egyben örülök, hogy van, aki még tudja, mi az a ferritgyűrűs memória és a számítástechnika nem azt jelenti a számára, hogy internet...

Imre Solti 2019.09.28. 11:25:46

@neoteny: Az integrált áramkör és a nyomtatott áramkör két külön fogalom! Ne beszéljen arabusul, aki nem tud arabusul!

abdul hackeem 2019.09.29. 14:57:46

@neoteny: Nem erről beszéltem, és ezt jól tudod.
Akkor hát, konkrétan Te hogyan látod az alábbi kérdéseket és annak összefüggéseit:
-Kinek a tulajdona a TEPCO?
-Kinek a tulajdonát szennyezi a fukusimai erőmű?
-Ki fogja finanszírozni a kárelhárítást a leszereléssel együtt?
-Kiket érint a szennyezés?
-Mi fog történni a már bekövetkezett szennyezéssel?
-Hogyan vennéd magántulajdonba az érintett erőforrásokat (különös tekintettel a levegő és víz)?

PS.:Ha trollkodsz, nem szólók többet hozzád :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.29. 15:42:41

@abdul hackeem:

"Nem erről beszéltem, és ezt jól tudod."

Valóban: pontosan azért kell nekem kimondanom, mert te nem kívánsz erről beszélni.

"Ha trollkodsz, nem szólók többet hozzád"

Köszönöm az eddigi eszmecseréket.

abdul hackeem 2019.09.29. 17:03:21

@neoteny: Fogsz válaszolni a feltett kérdésekre is pls.?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.29. 17:20:12

@abdul hackeem:

Nem: ultimátumokat adók számára nincs mondanivalóm.

abdul hackeem 2019.09.29. 17:47:47

@neoteny: Bocsánat. Egyrészt attól tartok félreértettél. Azért tettem oda a smiley-it.
Másrészt azt gondolom, hogy a poszthoz kötődnek a kérdéseim. A magántulajdon és a köz közötti kapcsolat, viszony újragondolásáról.
Amihez, szvsz az _abszolút_ magántulajdon nem megoldás. Nem tudod a vizet, levegőt magántulajdonba adni.
Erre vonatkozott egyfajta "ajánlatként" a kérdéssorom.
Elnézésedet kérem, tényleg érdekelne a véleményed ezekről a kérdésekről.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.30. 05:16:14

@abdul hackeem:

"az _abszolút_ magántulajdon nem megoldás. Nem tudod a vizet, levegőt magántulajdonba adni."

Amikor is én felteszem a kérdést "miért?", te pedig azt mondod, hogy ilyet kérdezni trollkodás.

Csak lerövidítettem a folyamatot.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.30. 06:36:03

@abdul hackeem:

Létezik a magántulajdon _fogalma_ (koncepciója) és létezik a magántulajdon (társadalmi) _intézménye_.

(Hasonlóan pl. a rabszolgasághoz: annak is létezik a fogalma, és létezett az intézménye: ezt az intézményt törölte el a Brit Birodalmon belül a Slavery Abolition Act 1833 en.wikipedia.org/wiki/Slavery_Abolition_Act_1833 )

A magántulajdon _fogalmának_ létrejötte nyilvánvalóan megelőzi a magántulajdon _intézményét_: az emberek már azelőtt is mondták dolgokra azt, hogy az övék mielőtt ezek az emberek szervezkedtek volna ezen magántulajdonok intézményesített védelmére.

Így hát az állításod, miszerint nem lehet "a vizet, levegőt magántulajdonba adni", illogikus: az _adás_ fogalma már feltételezi azt, hogy az adott jószág magántulajdonban van.

Ha nem lehet a levegőt magántulajdonba "adni", akkor hogyan lehetséges az, hogy a könnyűbúvárok által használt palackozott sűrített levegőért pénzt kérnek -- és ráadásul meg is fizetik azt? Miért nem viszi el a könnyűbúvár a sürített levegővel teli palackot fizetség nékül otthagyva egy üres palackot? Ha bíróságra viszik lopásért, mondhatja azt, hogy levegőt nem lehet magántulajdonba adni.

nevetőharmadik 2019.09.30. 09:21:50

@abdul hackeem: "Ebben áll a politikusok felelőssége, hogy ezt megtaníttassa azzal, azokkal aki nem hozta magával."

Hogyan taníthatnák meg, miközben a politikusok a felelősség fogalmát hírből sem ismerik, és a "szakma" természetéből fakadóan nem is ismerhetik? Egy politikus döntéseit mindig mások fizetik meg, az okozott kárért sohasem tartoznak kártérítéssel...

Szomorú, de egyben bámulatos, hogy az emberek túlnyomó többsége, még az értelmes emberek túlnyomó többsége is oda fordul problémák megoldásáért, ahonnan az per definitionem a legkevésbé származhat.

2019.09.30. 20:05:12

@neoteny:
itt van egy konkrét példa. a városi bábszínház új előadásának címe: autómese. és a gyerekeknek egy mercedes busz ablakában báboznak.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3700/190930itkvojtina_ksz_(19).jpg
ezért cserébe a helyi buszgyár minden óvodának ad játékokat. és ezt átadja a buszgyár vezetője és a polgármester a helyi óvodavezetőknek.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3700/190930itkvojtina_ksz_(8).jpg
na most erre lehet mondani, hogy ebben különösebb probléma nincs. ez jó a buszgyárnak, mert úgy gondolják, hogy irányukban elkötelezettek lesznek a felnövő óvodások, kisiskolások, a szüleik, nagyszüleik. ha akarják, akkor megnézik ezt a szponzorált bábelőadást, játszanak a játékokkal. ha nem, akkor nem. nincsen ebben semmi kényszer. vagy mégis csak mert ugye a polgármesternek valószínűleg egy vezető óvónéni se mondta, hogy ezt már azért mégse kellene. szerinte nem jó ötlet a gyerekeket manipulálni. hanem a városi bábszínház függetlenül a piactól játszon meséket. de az óvónéni nem azt mondja, hogy ne legyen városi óvoda, városi bábszínház. hanem legfeljebb azt, hogy az legyen elválasztva a piactól. de úgy ugye direktben többe kerül az adófizetőknek. de ha ez nincs, akkor egyeseknek nem jut bábelőadás, se építőjáték. így meg jut többeknek. tehát nincsen ebben semmi rossz.

mi dönti el, hogy ezt szabad, nem szabad? a hit. egy település miként szerveződik.

2019.09.30. 20:30:51

@neoteny:
és mindez a "földünk védelmében zajlik". mondja egy óvónéni. a tömegközlekedés fontosságára felhívja figyelmet. na most ez így helyes, vagy helytelen. vagy inkább csak az ezzel a probléma, hogy óvodásokat ne keverjük bele. mert egy 3 éves esetleg nem látja át ezeket az érdekviszonyokat. de egy 13 éves megérti, hogy ilyen a világ. vagy azt is lehet mondani, hogy a közintézények váljanak el a magánvállalati érdekektől. túl azon, hogy ez a buszgyár valójában egy "félállami" vállalat. és tartok tőle, hogy ezekre a kérdésekre nincs egyértelmű válasz.

abdul hackeem 2019.09.30. 21:25:18

@neoteny: "akkor hogyan lehetséges az, hogy a könnyűbúvárok által használt palackozott sűrített levegőért pénzt kérnek"
Pontosabban a sűrítésért kérnek pénzt. A költöztető embertől sem a szekrényt veszed meg, hanem azt, hogy felviszi neked a kredencet másodikra.
A levegőt (a benne lévő oxigén egy részét) a búvár fogja elhasználni avval, hogy belélegzi.

"Így hát az állításod, miszerint nem lehet "a vizet, levegőt magántulajdonba adni", illogikus: az _adás_ fogalma már feltételezi azt, hogy az adott jószág magántulajdonban van."

Nézzük a Mátrai Erőművet, aholis a köztulajdont (szén) adja az állam magánkézbe. Lölő ezért bányajáradékot fizet a köznek (lsd. Bt. 20.§). Tehát nem igaz, hogy kell lennie feltételezett tulajdonosnak a tulajdonba adáshoz. Lőrincünk a tulajdonában álló géppel (erőmű) pedig villamos energiát termel több-kevesebb profittal. Valószínűleg profittal, mert a dolgozói már veszik a mélyhűtőt, hogy legyen mibe tenni az év végi prémium féldisznót. Mindeközben pedig óránként több millió köbméter levegő (a benne lévő oxigén és nitrogén) felhasználásával szén-dioxidot és nitrogén-oxidokat ereget a levegőbe. Amiért viszont nem fizet egy petákot sem. A kibocsátott gázok azonban lehetnek felelősek pl. a globális felmelegedésért, vagy az emberek légzőszervi megbetegedésért stb.

Kedves HaFr, itt az első innováció, vezessök be a levegőadót!

A búvár kevesebb, a MERt pedig kicsit több levegőadót fizetne a felhasználással arányosan. A befizetett levegőadót pedig felhasználhatjuk a levegő megtisztítására és az emberek gyógyítására.

(Kicsit nehezebb dió a fukusimai, (amely felvetéseimre nem válaszoltál) de azt még nekem sem sikerült megoldanom.)

Kérdésem, hogy akkor hát mi légyen: a kibocsátást szüntessük meg fenntartható termeléssel, vagy adóztassunk?

abdul hackeem 2019.09.30. 21:50:54

@nevetőharmadik: Pedig már megnézném rezsisziszit, ahogy tanítgatja Lyukóbányán a kis Gazsikának, hogy nem ígetjük az erdőben a rízt.

Szvsz. az oktatás része kellene legyen a környezettudatos fogyasztás, természetvédelem, pénzügyi tudatosság stb. ahogy írtam: "hogy ezt megtaníttassa azzal, azokkal aki nem hozta magával."
Azért a politikusok felelőssége, mert ÉN nem írhatok NAT-et. Viszont választott képviselőink alapján gyakoroljuk ugyebár. Akik viszont szakmai kérdés helyett hatalmi kérdést csináltak az oktatásból.

A probléma megoldása pedig egyrészt az lenne, hogy a választók számonkérik a választott képviselőiket, hogy mi a helyzet ezzel.
Másrészt egy közösséget, országot igenis felelősen kell vezetni.
Amíg ezekre nincs igény, addig csak pusztul a környezetünk.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.01. 18:13:38

@abdul hackeem:

"Pontosabban a sűrítésért kérnek pénzt."

Így van: a sűrített levegő palackozója tulajdonjogot szerzett arra a levegőre _amivel dolgozott_. Az tette azt a levegőt hasznossá, hogy munkát (sürítést) végezett rajta: ezt kell megfizetnie annak, aki fogyasztani akarja azt a sürített levegőt.

Vagyis lehet tulajdonjogot szerezni a levegőre is.

"a köztulajdont (szén) adja az állam magánkézbe"

Mert megtehetik: ők rendelkeznek _effektíve_ azzal. Vagyis a "köztulajdon" nem létezik.

abdul hackeem 2019.10.01. 19:20:29

@neoteny: A szekrény cipelője se szerzett tulajdonjogot a szekrényre.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.01. 19:48:06

@abdul hackeem:

"se szerzett"

Helyesen: ő nem szerzett. De attól még a sürített levegő előállítója szerzett.

abdul hackeem 2019.10.01. 20:15:22

@neoteny: Mitől szerzett? Megfogta és elvette?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.01. 22:15:10

@abdul hackeem:

Pontosan: megfogta a mindenki számára rendelkezésre álló jószágot, a levegőt, és azt _még hasznosabbra_ dolgozta át.

abdul hackeem 2019.10.01. 22:34:39

@neoteny: A szén elégetésével viszont a mindenki számára rendelkezésre álló jószágot (levegőt) haszontalanná dolgozza át (elszennyezi lölő az erőművében), így mindenkinek kárt okoz.

2019.10.01. 22:36:30

@neoteny:
ezek szerint a szabad piac mégis csak sanyi álma: közbirtokosságon alapuló magánszolgáltatások.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.02. 01:55:59

@abdul hackeem:

"így mindenkinek kárt okoz."

Lehetetlen: akkor nem vennék meg az emberek a szénnel termelt áramot.

2019.10.02. 11:31:11

@neoteny:
milyen szuper, hogy ez a japán cég az egész világot ellátná magyarországról akkumulátorokkal.
www.origo.hu/gazdasag/20191001-az-autoipar-a-magyar-gazdasag-gerincoszlopa.html
51 embernek adnak munkát és ezért 465,3 milliárd forintot átutaltak a költségvetésből egy ismeretlen banknak. abból kigenerálják a hitelek többszörösét. és így szabaddá válik a beruházás. persze a 9 milliárdos beruházási főösszegnek meg kell térülnie. vagy nem kell, mert az is egy opció, hogy nem fog. és ezek a vállalatok korlátolt felelősség mellett csődbe mennek. és a vagyontárgyakon ügyes üzletemberek osztozkodnak úgy, hogy a termelői piac kigolyózza a tőkepiaci szereplőket. vagy ezeket megadóztatják környezetvédelmi adókkal. és a tőkepiaci szereplők golyózzák ki a gyáripart. dr. dobrev klára is megadóztatná a multikat. ezzel hirdet több "európát".

persze ez csak egy konteó. ilyen nincs. "nyugato"n a szabad piac uralkodik, például japán. magyarországon dúl a "fasizmus".

screpes 2019.10.02. 16:19:58

@cívisvárosi:
honnan van ez az adatod, hogy 463,3 milliárdot átutaltak egy ismeretlen banknak" ?

abdul hackeem 2019.10.02. 19:35:09

@neoteny: Senki sem akar fizetni a szén-dioxidért, meg a nitrogén-dioxidért, pedig azt is megtermelték, tehát miféle jószág lenne akkor?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.03. 07:05:16

@abdul hackeem:

"Senki sem akar fizetni"

Erről van szó: senki sem. Ami kellett nekik, azért már fizettek; miért fizetnének többet?

2019.10.03. 08:20:21

@neoteny:
a környezeti kárt kénytelenek elviselni. és közösségi módon annak a költségét kollektív módon beárazzák. és az a különadó.

a kereskedő is használja a közutakat, köztereket. és fizet helypénzt, forgalmi adót. úgy, hogy a kereskedelmi útvonal azé a közösségé, aki annak környezetében él. és ha magasan árazzák az útdíjat, akkor több lesz ugyan bevételük, de magasabbak lesznek a árak. ha nem, akkor nem.

most is van olyan város, sőt vidéki nagyváros, ahol a piacon és senkinél nincs nyugtatömb. nem arról van szó, nem adnak nyugtát az ismerős vevőnek, hanem az árusnak nyugtatömbje sincs. megfizeti a helypénzt az önkormányzatnak. és ennyi. a központi államnak nem fizetnek adót. forog az áru. de nem termelődik gdp. és de van "tiz pár zokni ezerér', csak nyóccázér'". van perfekt fokhagymás lángos 300 forintért. csak éppen olyan környezetben. ha nincs adóbevétel akkor közösségi módon nem költenek rá.

abdul hackeem 2019.10.03. 10:32:44

@neoteny: A putyin-féle cinikus geci hozzáállás kissé idejétmúlt. Sokan az életükkel _fizetnek_ már most is.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.03. 13:56:44

@abdul hackeem:

"A putyin-féle cinikus geci hozzáállás kissé idejétmúlt."

Akkor hanyagold.

abdul hackeem 2019.10.03. 15:11:52

@neoteny: Inkább respekt Gréta Thunbergnek. Ő meglátja, hogy a termelésnek nem _csak_ haszna van, a fenntarthatóság már rég fontosabb.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.03. 19:10:39

@abdul hackeem:

"Inkább respekt Gréta Thunbergnek."

Az ilyen nőket, akik nyilvánosan kígyót-békát kiabáltak másokra pár száz évvel ezelőtt _common scold_-nak címkézték és az eljárás visszatartó erejében bízva hideg vízbe meregették őket az ún. dunking stool használatával.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.03. 19:24:25

@abdul hackeem:

"a fenntarthatóság"

Ezt épp' egy kiváló példával demonstrálja az Index:

Szelektíven gyűjti a szemetet? Akkor biztos, hogy valamit rosszul csinál

index.hu/video/2019/09/30/kornyezetvedelem_gyakori_kerdesek_hogyan_legyek_klimatudatos_ujrahasznositas_hova_dobjam_szelektiv_kuka_klimavaltozas/

Erről szól az egész: csinálhat a paraszt/polgár bármit, úgysem lesz az jó. Így hát csak hajoljon be és csinálja, amit az ilyen Greta Thunberg-félék kiabálnak neki.

abdul hackeem 2019.10.03. 20:45:16

@neoteny: És ha férfi kiabál "kígyót-békát", akkor jobb?

"As for why so many people still resist what the facts clearly show, I think, in part, the reason is that the truth about the climate crisis is an inconvenient one that means we are going to have to change the way we live our lives."
Al Gore - An Inconvenient Truth 2006

abdul hackeem 2019.10.03. 20:50:11

@neoteny: Ez a videó pont nem a fenntarthatóságról szól.
Nem behajolni kell, hanem változni, változtatni.

2019.10.03. 21:30:08

@abdul hackeem:
két érdekcsoport harcol. grétát szponzoráló kockázati tőkések a gyáripart buktatnák be és a fogyasztói piac érdekeit védik. lesznek plázák, csak nem lesz műanyag szívószál. és lesz még több környezetterhelési díj. kisebb haszonnal gyártják majd a termékeket. és a gyártók az átmeneti veszteségeket fedezve még nagyobb hitelekre szorulnak. és így azok a tőkepiaci szereplők, akinél ott vannak a kigenerált dollár és euro milliárdok viszonylag olcsón rengeteg vagyontárgyakhoz juthatnak. a magyar terminológiában ők a "sorosisták".

és vannak az "orbánisták". ők azt mondják, hogy a gyáripart kell megtámogatni, illetve annak kell általános beruházási kedvezményeket adni ahhoz, hogy viszonylag olcsó tömegtermékeket környezetbarát módon állítsák elő. ehhez viszont a kockázati tőkealapok nyereségét kell elvenni. annak a terhére lehet környezetbarát technológiát fejleszteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.04. 01:01:19

@abdul hackeem:

"És ha férfi kiabál "kígyót-békát", akkor jobb?"

Semmivel sem jobb: but Al Gore is a politician, not a truth-teller.

"Ez a videó pont nem a fenntarthatóságról szól."

Semmi sem szól a fenntarthatóságról: ez egy politikai marketingszöveg a 90-es évekből. Akkor kezdték el tolni, de a közben eltelt két évtizedben sem adtak értelmet neki. Nem is fognak soha: pont' ez a lényeg, hogy mindig lehessenek ködös kifogásaik. Whatever.

Mindenesetre meglepődtem azon, hogy te ekkora "köztulajon"-hívő vagy.

Mickey Pearce 2019.10.04. 01:57:44

blogs.spectator.co.uk/2019/09/the-apotheosis-of-st-greta/

Ez ennyi. A "Nyugat" teljes válságának jele hogy ez a kis rém egyáltalán szerepelhet és fogadják "komoly" emberek.
Akit érdekel közelebbről az Asperger szindróma, az tanulmányozza Maxval Bircaman tevékenységét, neki is az van :))) Képzeljük el amint Obamával pacsizik és az ENSZ-ben szónokol :)))

abdul hackeem 2019.10.05. 08:24:53

@neoteny: Nem vagyok az. Csak látom, hogy a magántulajdon működtetésének lehetnek káros hatásai a közöségre.
Te viszont még nem mutattad meg, hogy annak _csak_ haszna lenne. A ködös kifogásokat pont a természetkárosítók hozzák fel azzal, hogy annak "de haszna is van".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.05. 11:28:04

@abdul hackeem:

"Csak látom, hogy a magántulajdon működtetésének lehetnek káros hatásai a közöségre."

Pedig nincsenek: minden kár egyéni kár.

2019.10.05. 12:28:05

@neoteny:
a piaci szereplők közösségileg perelnek. úgy jön létre az állam. és ezt legitimálja az egyház.

abdul hackeem 2019.10.05. 19:29:14

@neoteny: Al Gore is egy pöcs, hogy ugrál itten, ez a Greta meg kritikán aluli, hogy számonkéri a politikusokat. Az emberi tevékenység által kibocsátott szén-dioxid és egyéb káros gázok miatti éghajlatváltozás és ökoszisztéma pusztulás meg egy konteó. Ja, a Föld is lapos.

Te viszont még nem mutattad meg, hogy a magántulajdon működtetésének _csak_ haszna lenne.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.06. 08:12:32

@abdul hackeem:

"számonkéri a politikusokat"

Hogyan?

"a magántulajdon működtetésének _csak_ haszna lenne"

A tulajdonosok számára csak haszna van: azért működtetik.

abdul hackeem 2019.10.06. 09:01:28

@neoteny: Hogyan? Scheissegal.

"tulajdonosok számára csak haszna van" Te viszont tüdőrákot kapsz cserébe.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.06. 09:12:42

@abdul hackeem:

"Hogyan? Scheissegal."

Vagyis bullshit: nem történik semmiféle számonkérés.

"Te viszont tüdőrákot kapsz cserébe."

De jó: akkor a szocializmusban senki nem kapott tüdőrákot.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.06. 09:35:25

@cívisvárosi:

És a Yanomamö népek is magyarul beszélnek:

"Chagnon’s discovery that the _unokai_ of the Yanomamö — men who had killed and assumed a ceremonial title — had about three times more children than others, owing to having twice as many wives"

quillette.com/2019/10/05/the-dangerous-life-of-an-anthropologist/

Hangutánzó-hangfestő szó: "ennek baszás lesz a vége".

abdul hackeem 2019.10.06. 09:53:45

@neoteny: scheissegal=tökmindegy - hogy hogyan történik a számonkérés (csak megtörténjen pl. Greta által elindítva).

"a szocializmusban senki nem kapott tüdőrákot" ez a Te bullshit-ed, én azt írtam, hogy "az emberi tevékenység által kibocsátott szén-dioxid és egyéb káros gázok miatti éghajlatváltozás és ökoszisztéma pusztulás" Tökmindegy, hogy milyen a tulajdonosi szerkezet a szar szempontjából, a szar csak szar marad. Szarnak és a kárnak pedig nem lesz gazdája.
Ez a Te kollektivizmusod: a haszon a tiéd, a környezeti kár mindenkié.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.06. 10:23:40

@abdul hackeem:

"csak megtörténjen"

De nem történik meg. Al Gore bekaszált egy csomó pénzt a könyvéért, de a világot nem váltotta meg. Grétácska sem fogja.

"én azt írtam, hogy"

-> "tulajdonosok számára csak haszna van" Te viszont tüdőrákot kapsz cserébe. <-

Pontosan ezt írtad: hogy én azért kapok tüdőrákot mert a magántulajdonosok számára csak hasznuk származik a magántulajdonukból.

abdul hackeem 2019.10.06. 14:26:34

@neoteny: "de a világot nem váltotta meg. Grétácska sem fogja."
Hogy nem-e? Akkor miért vásárolja vissza a kávés cég a papírpoharait és a gyorsétterem vegaburgert miért készítene? Szvsz azért, mert a fogyasztó oldalon jelent meg és vált immár elvárássá a fenntarthatóság - hozzátéve, hogy egyik példa sem a fenntarthatóság mintapéldája - de a változás elkezdődött.

2019.10.06. 20:33:51

@neoteny:
a bath igeként azt jelenti fürdik. és ezzel összefüggésben a bask jelenti azt, hogy sütkérezik. második jelentésében: To take great pleasure or satisfaction. I basked in her love.

2019.10.06. 20:47:33

@neoteny:
unokai vs. non-unokai.
az utolsó mohikán: unkasz.
ha ez tundrai enyecül lenne így, akkor az mta azt mondaná: íme a "bizonyíték".

2019.10.06. 22:09:41

@neoteny:
van egy tippem, amit az archeogenetikusok is pedzegetnek, hogy nem volt honfoglaló magyar köznép. hanem egy katonanemzetség települt rá a kárpát-medence földműveseire és háziiparosaira. földrajzi értelemben a kárpát-medence az eurázsiai steppe része. ezt a tájegységet be tudják lovagolni úgy, hogy lényegesen nem változik az éghajlat.
cdn.britannica.com/45/4445-050-8317980D/Extent-Eurasian-steppes.jpg
és ugye ez érinti az ural, az altai hegységet. ami megmagyarázza, hogy a magyar egy kicsit finn is, török is, tatár is. és az indoeurópai nyelv kialakulása itt itt történt. és ettől a magyar egy kicsit görög is, latin is, szláv is, angolszász is. a nyugat-indoeurópaiak eredetükben ősuerázsiaiak. és ennek a multietnikumú törzszövetségnek az utolsó leszármazottai a honfoglalók.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.08. 18:08:28

@abdul hackeem:

"miért vásárolja vissza a kávés cég a papírpoharait"

Mert vettek tőle elegen kávét. Ha nem vettek volna, nem is vásárolna vissza semmit. Mindenért a fogyasztó fizet meg.

"hozzátéve, hogy egyik példa sem a fenntarthatóság mintapéldája"

Mi lenne a fenntarthatóság mintapéldája?

abdul hackeem 2019.10.08. 21:48:06

@neoteny: "vettek tőle elegen kávét"
Így igaz: _kávét_ vettek, nem papírpoharat - azt nem lehet meginni. Egyszerűen nincs szükség évente 500 millió fölösleges papírpohárra - csak a UK-ban - ergo azt nem kellene megtermelni sem.

Mi lenne a fenntarthatóság mintapéldája?

Te magad kellene, hogy legyél.
Már leírtam: felelős viselkedés és az arra való oktatás, nevelés.

Az üzleti megoldásokból meg az ilyesmik:
orbital-systems.com
youtu.be/mpmN2S_frzg
www.passzivhaz-magazin.hu

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.11. 04:57:33

@abdul hackeem:

"Egyszerűen nincs szükség évente 500 millió fölösleges papírpohárra"

A fogyasztóik szerint szükségük van rá.

"Te magad kellene, hogy legyél.
Már leírtam: felelős viselkedés és az arra való oktatás, nevelés."

Vagyis te akarod megmondani nekem a tutit: erre megy ki az egész játék.

abdul hackeem 2019.10.11. 17:46:05

@neoteny: Ugyan már! Kikérem magamnak! A magyaroknak nem lehet megmondani, hogy tanuljanak és fejlődjenek. ;-)

Majd a sorososisztabrüsszeliták megmondják neked:
index.hu/gazdasag/2019/10/10/az_eu_beperli_magyarorszagot_mert_a_kormany_nem_emelt_eleget_a_cigaretta_adojan/

Én még rágódom egy kicsit ezen is:

"A történelem megmutatta, hogy valahányszor megpróbálták kiiktatni a rendszerből a magánkezdeményezések szabad versenyét, az eredmény mindig az állampolgárok teljes kiszolgáltatottsága és az erőforrások esztelen pazarlása lett. Az államszocialista kísérletek összeomlása, kegyetlen elnyomó és kizsákmányoló természetük lelepleződése óta a baloldali radikalizmus hívei voltaképpen nem tudják megmondani, hogy mit akarnak. Csak azt, hogy mit nem: kapitalizmust.

De figyelem! Ugyanilyen elnyomáshoz, pazarláshoz, kiszolgáltatottsághoz vezet a piacon sikeres szereplők (a „kapitalisták”) meg-megújuló törekvése is, hogy mentesüljenek az állam és a helyi közösségek ellenőrzésétől. Azonban paradox módon, amilyen mértékben ez sikerül nekik, olyan mértékben szűnnek meg piaci szereplők lenni. Ugyanis, ha a jogi és erkölcsi korlátok nem érvényesülnek, többé nincs akadálya annak, hogy a kívánt versenyelőnyhöz ne termékeik jobb minősége vagy a termelés költséghatékony megszervezése útján jussanak, hanem a munkaerő árának leszorítása, a vásárlók megtévesztése, a környezeti és szociális költségek áthárítása révén."
magyarhang.org/publicisztika/2019/09/25/es-mi-zoldek-hova-alljunk/

Van ugyanezen a lapon válasz és arra is van viszontválasz, ebből van az idézet.
(bocs, de nem akarom megmondani Neked a tutit)

2019.10.11. 18:02:06

@abdul hackeem:
ez a problémád. a magyarok!!! úgy nem vagy magyar. aztán utána vered a segged, hogy nácik!!!

abdul hackeem 2019.10.11. 18:06:53

@cívisvárosi: Pedig én Téged is beleértettelek.

2019.10.11. 18:40:46

@abdul hackeem:
felőlem beszélgethetünk vektoranalízisről, térgörbékről.

abdul hackeem 2019.10.12. 09:19:12

@cívisvárosi: Akkor a BME vektoranalízis blogjait tudnám neked ajánlani.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.14. 12:34:23

@abdul hackeem:

"bocs, de nem akarom megmondani Neked a tutit"

Amit nem akarsz megmondani: mi lenne a fenntarthatóság mintapéldája?

abdul hackeem 2019.10.16. 23:58:31

@neoteny: Legalább az értő olvasást elvárnám. _Egyáltalán_ elolvastad Lányit?

"ha a jogi és erkölcsi korlátok nem érvényesülnek, többé nincs akadálya annak, hogy a kívánt versenyelőnyhöz ne termékeik jobb minősége vagy a termelés költséghatékony megszervezése útján jussanak, hanem a munkaerő árának leszorítása, a vásárlók megtévesztése, a környezeti és szociális költségek áthárítása révén."

Te viszont még nem mutattad meg, hogy a magántulajdon működtetésének _csak_ haszna lenne.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.17. 03:02:35

@abdul hackeem:

"a jogi és erkölcsi korlátok"

Mik azok?

"a munkaerő árának leszorítása"

A vásárlók meg leszorítják a jószágok árát: attól veszik meg, aki a legolcsóbban árulja a számukra szükséges javakat.

abdul hackeem 2019.10.17. 18:57:27

@neoteny: "A vásárlók meg leszorítják a jószágok árát: attól veszik meg, aki a legolcsóbban árulja a számukra szükséges javakat."

Lol. Attól nem lesz olcsóbb a téliszalámi, hogy a kútfúró Sanyinak nem jut rá pénze.

Nem reagáltál a környezeti költségek áthárításáról. Szarnak kárnak nincs gazdája. Ez a kollektivizmusod.

Te viszont még nem mutattad meg, hogy a magántulajdon működtetésének _csak_ haszna lenne.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.17. 21:12:57

@abdul hackeem:

"Attól nem lesz olcsóbb a téliszalámi, hogy a kútfúró Sanyinak nem jut rá pénze."

Pontosan attól lesz olcsóbb (kisebb kereslet a téliszalámi iránt), és lesz drágább az, amit Sanyi ténylegesen megvesz (parízer?).

"Nem reagáltál a környezeti költségek áthárításáról."

Miféle "környezeti költségek áthárítása"? Úgy érted, hogy valakik _magántulajdonának_ sérülése?

"a magántulajdon működtetésének _csak_ haszna lenne"

A magántulajdonosok számára csak haszna van.

abdul hackeem 2019.10.18. 00:34:40

@neoteny: "Pontosan attól lesz olcsóbb (kisebb kereslet a téliszalámi iránt), és lesz drágább az, amit Sanyi ténylegesen megvesz (parízer?)."

Tényleg, most, hogy mondod egyre olcsóbb a téliszalámi. A Te idealista világodban. Gondold újra, lsd. vásárlói preferenciák.

"Miféle "környezeti költségek áthárítása"? Úgy érted, hogy valakik _magántulajdonának_ sérülése?"

Te úgy érted, hogy a tüdőm a magántulajdonom? Akkor igen. Ezzel számomra, nem _csak_ haszna van a lölő erőművének üzemeltetésének. És az egészségbiztosítónak sem.

Tudod mit, vegyél magadnak tiszta levegőt a piacon, és ha nem kapsz, akkor ne vegyél. :-(
Vagy esetleg az lenne a nagy végső cél, hogy el kell zárni az (összes) erőforrásokat és csak aki meg tudja vásárolni az férjen hozzá?
Ebül szerzett jószág-e hát az így szerzett magántulajdon?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.18. 00:54:47

@abdul hackeem:

"Tényleg, most, hogy mondod egyre olcsóbb a téliszalámi."

Így van: olcsóbb, mint ha Sanyinak is jutna rá pénze.

"Te úgy érted, hogy a tüdőm a magántulajdonom? Akkor igen."

Pontosan: tehát te is a magántulajdon intézményére alapozva kifogásolod a légszennyezést.

"Ezzel számomra, nem _csak_ haszna van a lölő erőművének üzemeltetésének."

Milyen kárt okoz a te tüdődnek a széntüzelésű erőmű üzemeltetése?

abdul hackeem 2019.10.18. 21:42:24

@neoteny: wwf.hu/archiv/a-matrai-eromu-az-europai-unio-legszennyezobb-szeneromuvei-kozott

Kicsit unom már a csuklóztatásodat. Nem mehetnél át trollból kommunikatívba velem, a trollt meg meghagyod unionistának?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.19. 01:06:02

@abdul hackeem:

"Az elemzés kimutatta, hogy a szénerőművek teljes káros anyag kibocsátása 2013-ban összesen 22,900 korai elhalálozást"

Az csaknem ugyanannyi, mint ahány halálos közúti baleset történik egy évben az EU-ban. Az autózás betiltásával annyi emberéletet lehetne megmenteni mint a szénerőművek betiltásával.

Mennyi lenne egy kWh elektromos energia ára ha az összes európai szénerőművet bezárnák?

"A Mátrai Erőmű többszörösen is károsítja a környezetet és a levegőminőséget, ezzel együtt pedig az emberi egészséget. Amellett, hogy mint erőmű, a rossz energiahatékonyságú lignit elégetésével hazánk legnagyobb szén-dioxid kibocsátó létesítménye, további komoly egészségügyi kockázatot okoz azáltal, hogy egyre nagyobb mennyiségű lignitet értékesít a háztartások számára. A térség eleve erősen terhelt levegőminőségét tovább rontja a lakossági kályhákban és egyéb olcsó tüzelőberendezésekben elhasznált lignit füstgázszűrés nélküli légszennyezése”"

Tehát azt róják fel a Mátrai Erőműnek, hogy

1) sok széndioxidot bocsát ki
2) hogy elad lignitet háztartási tüzelőanyagnak

Az 1-es nem légszennyezés; a 2-es meg nem a hőerőmű sara, hanem a lignitbányáé.

abdul hackeem 2019.10.22. 22:31:25

@neoteny: - "autózás betiltásával" - "szénerőművek betiltásával" csak előbújt a házmester.

Az autózásról annyit, hogy a fiatalok egy részénél _nem menő_ autókázni. Nálunk az irodában 10-ből három fiatalnak nincs jogosítványa. Ketten pedig letettük az autót. Van alternatíva, úgy hívják tömegközlekedés, ami lehet környezetkímélő (lsd. feljebb)

Tök mindegy, hogy az erőmű, vagy a lignitbánya _adja el_ a környezetszennyező barnaszenet, ha van rá kereslet ott, ahol ez a fogyasztói preferencia. Nem jut nekik másra.

"Mennyi lenne [] elektromos energia ára ha az összes európai szénerőművet bezárnák?"
Mennyi lenne, ha az összes környezeti károkozást is kifzetnék az erőművek? Mennyit ér az évi 22900 korai elhalálozás?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.22. 23:46:41

@abdul hackeem:

"- "autózás betiltásával" - "szénerőművek betiltásával" csak előbújt a házmester."

Előbújik az már a WWF Magyarország küldetésszlogenjében:

"Küldetésünk egy olyan jövő megteremtése, amelyben az emberiség és a természet harmóniában él egymással."

Az _olyan_ harmónia, amiben a _természet él önmagával_ már megteremtődött; másmilyen meg nem fog soha megteremtődni.

"Az autózásról annyit, hogy a fiatalok egy részénél"

Meg van a fiataloknak a másik része.

"Tök mindegy, hogy az erőmű, vagy a lignitbánya _adja el_ a környezetszennyező barnaszenet, ha van rá kereslet ott, ahol ez a fogyasztói preferencia. Nem jut nekik másra."

Ennek semmi értelme sincs: persze, hogy "nem jut nekik másra", mint amelyik megoldást preferálják a (fűtés)energiai igényeik kielégítéséhez.

Mennyi lenne egy kWh elektromos energia ára ha az összes európai szénerőművet bezárnák?

abdul hackeem 2019.10.23. 00:48:37

@neoteny: "Az _olyan_ harmónia, amiben a _természet él önmagával_ már megteremtődött; másmilyen meg nem fog soha megteremtődni."

Bullshit, az embert és tevékenységét nem veheted ki a természetből.
hu.wikipedia.org/wiki/Kihalt_%C3%A1llatfajok_list%C3%A1ja

"Mennyi lenne egy kWh elektromos energia ára ha az összes európai szénerőművet bezárnák?"

Egyre olcsóbb, mint a téliszalámi.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.23. 01:03:17

@abdul hackeem:

"az embert és tevékenységét nem veheted ki a természetből"

Épp' erről van szó: az emberi tevékenységek nem "természeti harmónia"-ellenesek.

"Egyre olcsóbb"

Csökkenő kínálat mellett? Sikeres lenne, mint a létezettt szocializmus gazdaságpolitikája volt.

abdul hackeem 2019.10.23. 20:33:35

@neoteny: "az emberi tevékenységek nem "természeti harmónia"-ellenesek"

Az attól függ, hogy ki mit ért a _harmónia_ alatt.
wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Harm%C3%B3nia
"amikor a személy a többi emberrel, élőlénnyel, a külső fizikai világgal azokat segítő, azok állapotát és viszonyait megértő, ellentétek nélküli jó viszonyban van"

Ez látható az emberi tevékenységeken: segítőn és megértően kihalászunk minden élőlényt a vizekből, elpusztítjuk az erdőket, szennyezzük a vizeinket, a levegőt.
Óránként egy faj hal ki a földön az ember tevékenysége miatt.
Csodálatos a harmónia.

"Csökkenő kínálat mellett? Sikeres lenne, mint a létezett szocializmus gazdaságpolitikája volt."

Legalább ennyire sikeres a rezsicsökkentés demagógiája. Csökkenteni kell az energia felhasználásunkat, akármilyen kényelmetlen is ez.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.23. 20:44:51

@abdul hackeem:

"amikor a személy a többi emberrel, élőlénnyel, a külső fizikai világgal azokat segítő, azok állapotát és viszonyait megértő, ellentétek nélküli jó viszonyban van"

Ilyen viszonyban a többi élőlény sincs egymással, szóval az ilyen "természeti harmóniára" felhívás kamu.

"Csökkenteni kell az energia felhasználásunkat, akármilyen kényelmetlen is ez."

Másoknak más a véleményük.

Itt Brit Kolumbiában az elektromos energia 95%-a hidroelektromos erőművekben kerül megtermelésre. Az ilyen energiafelhasználást miért kellene csökkenteni?

abdul hackeem 2019.10.23. 21:12:01

@neoteny: "Épp' erről van szó: az emberi tevékenységek nem "természeti harmónia"-ellenesek."

Ez pedig a Te kamuzásod volt.

"Itt Brit Kolumbiában az elektromos energia 95%-a hidroelektromos erőművekben kerül megtermelésre. Az ilyen energiafelhasználást miért kellene csökkenteni?"

Ezt kifejezetten káros lenne csökkenteni itt Magyarországon.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.23. 21:17:27

@abdul hackeem:

"Ez pedig a Te kamuzásod volt."

Szó sincs ilyesmiről; az ember is csak azt teszi, mint minden más élőlény: megpróbálja megenni a többi élőlényt és megpróbálja elkerülni, hogy őt megegye a többi élőlény.

"Ezt kifejezetten káros lenne csökkenteni itt Magyarországon."

Igen, a hidroelektromos energia felhasználásának csökkentését a helyi 'környezetvédők' tolják.

Sőt: 'éghajlatvédők', ahogy az szóbakerül a WWF kiadványában.

abdul hackeem 2019.10.23. 21:33:13

@neoteny: "az ember is csak azt teszi, mint minden más élőlény"
A többi élőlény is épít Fukusimában erőművet? Vagy barnaszenet éget, hogy ne fagyjon meg?

Miből gondolod, hogy például a Four Corners Generating Station kibocsátása nincs rád hatással?

"Sőt: 'éghajlatvédők', ahogy az szóbakerül a WWF kiadványában."

Akkor ott British Columbiában is meg kell hogy tudják: tuntetes-archivum.hu/1988.10.30

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.23. 21:51:01

@abdul hackeem:

"A többi élőlény is épít Fukusimában erőművet? Vagy barnaszenet éget, hogy ne fagyjon meg?"

A hódok pl. méretes területeket árasztanak el, és várat építenek a közepére. Megteszik a tőlük telhetőt a környezetük megváltoztatására, és csak a saját igényeikre vannak figyelemmel.

"Miből gondolod, hogy például a Four Corners Generating Station kibocsátása nincs rád hatással?"

Minden hatással van rám; a kérdés az, hogy _milyen és mekkora_ hatással van rám, beleértve az energiaárak alakulására való hatását.

"Akkor ott British Columbiában is meg kell hogy tudják"

Igen, itt is ilyen 'érvekkel' torpedózgatják az elektromos energia iránti igényeket.

De mivel pl. sok quebeci kanadai jól megél abból, hogy Hydro Quebec exportál valami 26 TWh elektromos energiát évente (elsősorban New York államba) -- és büszkélkedik is a "More than 99% clean energy"-jével --, így az átütő sikerek az 'éghajlatvédelemben' még váratni fognak magukra, akármennyit is jajong Greta Thunberg az ő ellopott gyermekkoráról.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.23. 22:13:56

@neoteny:

"Hydro Quebec exportál valami 26 TWh elektromos energiát évente"

Helyesen: Hydro Quebec exportál valami 36 TWh elektromos energiát évente

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.26. 00:30:25

@abdul hackeem:

De hogy ne legyek igazságtalan sem hozzád, elismerem azt, hogy a belsőégésű motorok teoretikusan legjobb 40egynéhány százalékos hatásfoka szégyenletes. Habár a szívem a benzinszagra dobban, de igaz az, hogy egy fizikai rendszer ami több benzint éget el amiből csak veszteséghő keletkezik mint amit hasznos munkába képes fordítani megérett a (technológiai) pusztulásra.

De nem baj: végső soron a gyorsulásra izgulok, azt meg az elektromotorok sokkal jobban csinálják, különösen alacsony fordulaton, induláskor, amikor a legnagyobb szükség van a combos nyomatékra.

Szóval itt egy pontod.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.26. 14:58:48

Climate Stalinism

Today’s radical green movement demands submission to an elite governing class — and its views are entering the mainstream

Joel Kotkin
October 25, 2019 Politics and law

The Left’s fixation on climate change is cloaked in scientism, deploying computer models to create the illusion of certainty. Ever more convinced of their role as planetary saviors, radical greens are increasingly intolerant of dissent or any questioning of their policy agenda. They embrace a sort of “soft Stalinism,” driven by a determination to remake society, whether people want it or not—and their draconian views are penetrating the mainstream. “Democracy,” a writer for Foreign Policy suggests, constitutes “the planet’s biggest enemy.”

[...]

www.city-journal.org/radical-green-movement

abdul hackeem 2019.10.31. 12:02:03

@neoteny: Melyikre gondoltál, TGV vagy El Pato?

abdul hackeem 2019.10.31. 12:38:26

@neoteny: A széndioxidnak mindegy melyik oldal, az akkor is GHG.

Kotkin, meg a NIMBY?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 15:26:33

@abdul hackeem:

"A széndioxidnak mindegy melyik oldal, az akkor is GHG."

A vízpára (water vapor) sokkal nagyobb GHG, mint a CO2.

abdul hackeem 2019.10.31. 16:02:49

@neoteny: "A vízpára (water vapor) sokkal nagyobb GHG, mint a CO2." Forrás?
Ez így nem teljesen igaz.

Consequently CO2 stays in our atmosphere for years and even centuries. A small additional amount has a much more long-term effect.
So skeptics are right in saying that water vapor is the dominant greenhouse gas. What they don't mention is that the water vapor feedback loop actually makes temperature changes caused by CO2 even bigger.
skepticalscience.com/water-vapor-greenhouse-gas.htm

A vízpára betiltásával lehetne csökkenteni esetleg az üvegházhatást? ;-)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 16:12:21

@abdul hackeem:

"the water vapor feedback loop actually makes temperature changes caused by CO2 even bigger"

Ja, mint ahogy a tűzhely még nagyobbá teszi a már szobahőmérsékletre felfűtött leves hőmérsékletváltozását.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 17:16:28

@abdul hackeem:

"Ja, meg ahogy a NASA látja."

A NASA-tól származik a balfasz 'magyarázat' a vízpára és a CO2 által okozott hőmérsékletváltozásokról?

Te itt betologatsz ostobaságokat, aztán csak váltogatsz az egyikről a másikra?

abdul hackeem 2019.10.31. 17:27:59

@neoteny: "A vízpára (water vapor) sokkal nagyobb GHG, mint a CO2."

Ez volt a Te ostobaságod alátámasztás és forrás nélkül.

Erre írtam _forrással_, hogy a szén-dioxid szint növekedése _erősíti_ a hatást. A vízpára csak relatíve rövid ideig van a légkörben. Lásd a forrásban.

Te meg jöttél a tűzhelyes fassággal, amire válaszoltam, hogy a NASA szerint mi a helyzet.

Akkor most mit váltogatok?

Te ilyen okos vagy, szerinted nincs probléma. Oké.
Csak akkor legalább hagyd abba a süketelést a "balos zöldsztálinizmusról" és talán nem kéne itt karaktergyilkolásznod azokat, akik szerint az emberi tevékenységek miatt probléma van a Föld klímájával.

Ennyi.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 17:37:41

@abdul hackeem:

"Ez volt a Te ostobaságod [...] Erre írtam _forrással_, hogy"

"skeptics are right in saying that water vapor is the dominant greenhouse gas"

Thank you very much.

"a szén-dioxid szint növekedése _erősíti_ a hatást"

De te nem ezt írtad.

"a süketelést a "balos zöldsztálinizmusról""

Jól van az: az emberek elolvassák azt is meg a WWF propagandáját is aztán eldöntik, hogy mit gondolnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 17:47:32

@abdul hackeem:

"Erre írtam _forrással_"

A Kotkin-esszében 60 link van forrásokra: veszítettél.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 17:50:13

@abdul hackeem:

"karaktergyilkolásznod"

As the Texans say: needed killing.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 18:32:47

@abdul hackeem:

"a süketelést a "balos zöldsztálinizmusról""

És te elgondolkodtál azon, hogy Orbán Viktor miért adta támogatását az _emberek okozta katasztrofális klímaváltozás_ koncepciójához, még ha a tőle megszokott kettősbeszédmódban is?

Mi történik? Orbán Viktor _ebben a kérdésben_ a helyes álláspontot foglalja el? _Ő az_, aki érti Greta Thunberg szívből fakadó panaszát? Orbán Viktor rendelkezik azokkal a kognitív és empátiás kétségekkel, amik Gaia megóvásához szükségeltetnek egy modern nemzeti érzületű polgártól?

Vagy gyakorló politikusként értékeli a koncepció által nyújtott lehetőségeket a vezetettek golyóinak szorongatására és további adópénzek kisajtolására?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 18:35:16

@neoteny:

"kétségekkel"

készségekkel, persze

abdul hackeem 2019.10.31. 20:37:54

@neoteny: "De te nem ezt írtad."
Nem én írtam: What they don't mention is that the water vapor feedback loop actually makes temperature changes caused by CO2 even bigger.

Próbáld meg, hogy _nem_ szeded ki a mondandómat a szövegkörnyezetből oké? Tehát: caused by CO2

Thank you very much!

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 20:47:44

@abdul hackeem:

"Nem én írtam:"

Akkor meg mire vered a nyáladat, hogy "Erre írtam _forrással_"? Nem írtál semmit; lehet eldugulni.

An exchange I had on Quillette Circle:

"Transforming Amazon trees into planks? Whales into blubber? Are you serious?"

Those people who do such transformations & those people who profit from using such transformed product are quite serious; they wouldn’t do so otherwise.

OK, let’s take look at the Amazon trees. You say that they shouldn’t be made into planks. Other people think otherwise: for them, those trees are more useful as planks than trees in the forest.

So how to resolve this conflict over the use of a particular resource?

That’s why there’s is the social institution of private property. Who gets to decide how the trees (in the Amazon) get used? Well, their owners. And here’s the greatest equity: anybody can own trees in the Amazon.

Conservationists ought to pool their monies (resources, really) & buy any & all Amazon trees they want to conserve, then set up a trust or whatever legal arrangement is suitable for them to hold those trees in perpetuity without being turned into planks.

I don’t have any problem with this kind of conservationism. You think those trees are too dear to turn into planks? Put your money where your mouth is: buy the bloody forest & turn it into a natural refuge. I’ll support your right to dispose your property the way you see fit even if I think that turning those trees into planks would be God’s gift to humankind.

abdul hackeem 2019.10.31. 20:53:17

@neoteny: "A Kotkin-esszében 60 link van forrásokra"

Például ilyenek:
"In fact, not just lowering emissions directly by more use <natural gas>"
www.realclearenergy.org/articles/2018/07/06/more_natural_gas_is_slashing_us_co2_emissions_110310.html

Szóval hiába a sok hivatkozás, ha azok bődületes baromságok.

abdul hackeem 2019.10.31. 21:02:19

@neoteny: lehet eldugulni

caused by CO2

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 21:03:23

@abdul hackeem:

"Szóval hiába a sok hivatkozás"

Így van: leszarom az összeset. Meg akarjátok mondani, hogy hogyan kerüljenek felhasználásra természeti (csak olyan van, BTW) erőforrások? Akkor fizessetek értük, mint mindenki más teszi.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 21:05:15

@abdul hackeem:

"lehet eldugulni"

Te nem tudod eldönteni, hogy mit mondtál és mit nem.

"caused by CO2"

_What_ is caused by CO2?

De: leszarom az egészet. Meg akarjátok mondani, hogy hogyan kerüljenek felhasználásra természeti (csak olyan van, BTW) erőforrások? Akkor fizessetek értük, mint mindenki más teszi.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 21:05:23

@abdul hackeem:

"lehet eldugulni"

Te nem tudod eldönteni, hogy mit mondtál és mit nem.

"caused by CO2"

_What_ is caused by CO2?

De: leszarom az egészet. Meg akarjátok mondani, hogy hogyan kerüljenek felhasználásra természeti (csak olyan van, BTW) erőforrások? Akkor fizessetek értük, mint mindenki más teszi.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 21:10:48

@abdul hackeem:

Ez nem fizetség, ez adóztatás.

Meg akarjátok mondani, hogy hogyan kerüljenek felhasználásra természeti (csak olyan van, BTW) erőforrások? Akkor fizessetek értük, mint mindenki más teszi.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 21:13:48

@abdul hackeem:

Greta Thunberg meg adja alá a lovat.

abdul hackeem 2019.10.31. 21:31:17

@neoteny: "Ez nem fizetség, ez adóztatás."

„A PES lényege, hogy a potenciális hatóanyagok után kutató gyógyszergyári farmakológusok és az ökoturisták többet, a zoológusok és a botanikusok kevesebbet, de mindenki fizet, aki belép a védett zónákba”

Te miről beszélsz egyáltalán?

abdul hackeem 2019.10.31. 21:32:09

@neoteny: Inkább akik megválasztották (ha egyáltalán)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 21:37:37

@abdul hackeem:

"Te miről beszélsz egyáltalán?"

Erről:

So how to resolve this conflict over the use of a particular resource?

That’s why there’s is the social institution of private property. Who gets to decide how the trees (in the Amazon) get used? Well, their owners. And here’s the greatest equity: anybody can own trees in the Amazon.

Conservationists ought to pool their monies (resources, really) & buy any & all Amazon trees they want to conserve, then set up a trust or whatever legal arrangement is suitable for them to hold those trees in perpetuity without being turned into planks.

I don’t have any problem with this kind of conservationism. You think those trees are too dear to turn into planks? Put your money where your mouth is: buy the bloody forest & turn it into a natural refuge. I’ll support your right to dispose your property the way you see fit even if I think that turning those trees into planks would be God’s gift to humankind.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 21:39:05

@abdul hackeem:

"a süketelést a "balos zöldsztálinizmusról""

És te elgondolkodtál azon, hogy Orbán Viktor miért adta támogatását az _emberek okozta katasztrofális klímaváltozás_ koncepciójához, még ha a tőle megszokott kettősbeszédmódban is?

Mi történik? Orbán Viktor _ebben a kérdésben_ a helyes álláspontot foglalja el? _Ő az_, aki érti Greta Thunberg szívből fakadó panaszát? Orbán Viktor rendelkezik azokkal a kognitív és empátiás kétségekkel, amik Gaia megóvásához szükségeltetnek egy modern nemzeti érzületű polgártól?

Vagy gyakorló politikusként értékeli a koncepció által nyújtott lehetőségeket a vezetettek golyóinak szorongatására és további adópénzek kisajtolására?

abdul hackeem 2019.10.31. 21:48:51

@neoteny: Az erdő _is_, a levegő _is_ a tengerek, óceánok _is_ a köz által tulajdonolt jószágok (csak mert szereted a"jószág" kifejezést)
Miért kellene megvenni?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 22:00:15

@abdul hackeem:

"a köz által tulajdonolt jószágok"

Azt a tulajdonlást a köz a hajára kenheti: nem _rendelkezik_ ezekkel az általa feltételezetten tulajdonolt jószágokkal.

A létezett szocializmusban is volt a _néptulajdon_ -- és voltak azok, akik rendelkezhettek a néptulajdonnal. Míg ha mások rendelkeztek a néptulajdonnal, akkor azt az előző brigád a néptulajdon megkárosításának címkézte és jól kigolyózta az ilyeneket (változó mértékben onnét, hogy SzOT-parkolópályára állították addig, hogy a kigolyózás a tarkón keresztül történt).

A köz nem _gazdája_ a köztulajdonnak.

"Miért kellene megvenni?"

Mert rendelkezni kíván vele? Azt pedig a tulajdonával teheti az ember: pontosan azért teszi a tulajdonává, általában önkéntes cserén keresztül.

Ha politikus, akkor csak ír egy törvényt hogy a köztulajdon kezelésének joga őt és az általa kinevezetteket illeti.

abdul hackeem 2019.10.31. 22:16:50

@neoteny: "ír egy törvényt hogy a köztulajdon kezelésének joga őt és az általa kinevezetteket illeti"

Olvastad?
"negyed évszázaddal ezelőtt akadt néhány progresszív közgazdász, akiknek formabontó ötletét elfogadta az ország parlamentje – szinte teljes politikai konszenzussal –, és az erdőtörvényként emlegetett jogszabályi keretrendszerrel megteremtette a természet unortodox kiárusításának lehetőségét. A kis közép-amerikai állam az úgynevezett ökoszisztéma-szolgáltatásait dobta piacra. Ez azt jelentette, hogy a természetvédelmi oltalom alá helyezett, még meglévő trópusi vadon tudományos kutatásáért éppúgy pénzt kértek, mint a turistáktól az erdei kalandokért vagy a helyi favágóktól a szigorúan csak természetkímélő módon kitermelhető nyersanyagért."

NEM megvették, nem adták(el) magántulajdonba.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 22:29:18

@abdul hackeem:

"a természetvédelmi oltalom alá helyezett"

Vagyis a politikusok erőszakkal _a saját_ 'oltalmuk' alá helyezték a trópusi vadont.

Ez ment a létezett szocializmusban is.

"NEM megvették"

Pontosan: legálisan elrabolták.

abdul hackeem 2019.10.31. 22:31:58

@neoteny: A természet védelme erőszak? WTF?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 22:36:43

@abdul hackeem:

"A természet védelme erőszak?"

Ez egy bneugratós kérdés? Persze, hogy az.

"a süketelést a "balos zöldsztálinizmusról""

És te elgondolkodtál azon, hogy Orbán Viktor miért adta támogatását az _emberek okozta katasztrofális klímaváltozás_ koncepciójához, még ha a tőle megszokott kettősbeszédmódban is?

Mi történik? Orbán Viktor _ebben a kérdésben_ a helyes álláspontot foglalja el? _Ő az_, aki érti Greta Thunberg szívből fakadó panaszát? Orbán Viktor rendelkezik azokkal a kognitív és empátiás kétségekkel, amik Gaia megóvásához szükségeltetnek egy modern nemzeti érzületű polgártól?

Vagy gyakorló politikusként értékeli a koncepció által nyújtott lehetőségeket a vezetettek golyóinak szorongatására és további adópénzek kisajtolására?

abdul hackeem 2019.10.31. 22:40:19

@neoteny: "Persze, hogy az."

Kivel szemben, és miért?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 22:41:05

@abdul hackeem:

Itt egy eset, amikor az államhatalom nem volt hajlandó alkalmazni az erőszakmonopóliumát a környezetvédők 'oltalmára':

German court rejects farmers' climate change challenge

news.yahoo.com/german-court-rule-farmers-climate-102433672.html

Az almás csajócát azért porozgatnám, ha megállna nekem, de nem állna meg, mert én nem _úgy_ vagyok emberbarát ahogy ő, és nekem (már) nem érne meg annyit az ő porozgatása, hogy megjátsszam magam neki.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 22:42:26

@abdul hackeem:

"Kivel szemben"

Például anyáddal szemben.

abdul hackeem 2019.10.31. 22:57:46

@neoteny: És mi újság a "természeti harmónia"-val?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 22:59:13

@abdul hackeem:

Arról majd gondoskodik Orbán Viktor nem-erőszakosan.

abdul hackeem 2019.10.31. 23:00:01

@neoteny: "nem _úgy_ vagyok emberbarát"

Szép kis comingout volt. Sejtettem, hogy egy köcsög troll vagy.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 23:04:04

@abdul hackeem:

Ne szomoríts el: csak egyféle emberbarátság létezhet?

De mind1 is: fizessen csak a csinileány is ha rendelkezni kíván természeti erőforrások felhasználásáról (mint mindenki más is teszi).

abdul hackeem 2019.10.31. 23:15:44

@neoteny: Hétfőn biztosítja magának az újabb 9 év erőszakmentességet.

abdul hackeem 2019.10.31. 23:17:43

@neoteny: Porozgathatod az almafáit.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 23:25:44

@abdul hackeem:

Valószínűleg.

Mindenesetre a koncepció az, hogy a különféle erőforrás-felhasználási igények között valamilyen módon adjudikálni kell. Mivel a fizikai erőszak _alkalmazása_ költséges, az emberek kitalálták a magántulajdon társadalmi intézményét, hogy minimalizálják az erőforrások különféle felhasználási elképzelései közötti konfliktusokat. Nem kell vitázni: az lesz, amit a gazda dönt. Gazda pedig bárki lehet, ha elővillant annyit (és olyat) cserébe, hogy őrá szálljon a fogyasztani kívánt jószág tulajdonjoga.

A környezetvédők vásárolják meg a környezetnek általuk 'védni' -- általuk _fogyasztani_ -- kívánt részét és őrizzék meg azokat szándékuk szerint. De ha ezt nem hajlandóak megtenni, akkor kinyilvánítják a _más_ jószágok fogyasztása iránti preferenciájukat, ti. azok a jószágok irántié amikre ténylegesen költik a pénzüket. Minden környezetvédő eldönti azt, hogy az Amazon erdejének egy négyzetkilométerét akarja-e megőrizni ükunokáink számára, vagy egy csili-vili új Nissan Leaf-ot akar fogyasztani.

Put your money where your mouth is.

abdul hackeem 2019.10.31. 23:52:19

@neoteny: Oké. Akkor egy kicsit játsszunk el a gondolattal, hogy én, védendően megveszem a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot. Őrizném szándékom szerint, bevételem a turizmusból, természetkímélő fakitermelésből stb.
Csakhogy a klímaváltozás miatt mondjuk kevesebbet esik az eső és megjelenik egy eddig nem ismert lepkefaj, aminek a hernyója lerágja a leveleket, egy másik faj pedig a gyökérzetet. A kevés eső ráadásul savas.

Kérdéseim:
Odatettem a pénzem?
Kipusztulhat az erdőm?
Ez így megoldás szerinted?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 02:00:26

@abdul hackeem:

"Odatettem a pénzem?"

Igen.

"Kipusztulhat az erdőm?"

Igen.

"Ez így megoldás szerinted?"

Igen.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 07:02:00

@abdul hackeem:

"Az autózásról annyit, hogy a fiatalok egy részénél _nem menő_ autókázni."

Közben meg a hvg.hu ilyen videók közzétételével uszít:

youtu.be/lPJdeXxK_GU

abdul hackeem 2019.11.01. 08:16:55

@neoteny: A búváros példádnál ezt írtad:
"a sűrített levegő palackozója tulajdonjogot szerzett arra a levegőre _amivel dolgozott_. Az tette azt a levegőt hasznossá, hogy munkát (sürítést) végezett rajta: ezt kell megfizetnie annak, aki fogyasztani akarja azt a sürített levegőt.

Vagyis lehet tulajdonjogot szerezni a levegőre is."

Az ökoszisztéma-szolgáltatásról pedig ezt írtad:
"a politikusok erőszakkal _a saját_ 'oltalmuk' alá helyezték a trópusi vadont.

Ez ment a létezett szocializmusban is."

Itt pedig ezt:
"A környezetvédők vásárolják meg a környezetnek általuk 'védni' -- általuk _fogyasztani_ -- kívánt részét és őrizzék meg azokat szándékuk szerint."

Az eddigi, itt idézett állításaid alapján,
szerinted akkor hogyan védjük a levegőt az emberi tevékenység által okozott szennyezésektől?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 08:20:36

@abdul hackeem:

"hogyan védjük a levegőt az emberi tevékenység által okozott szennyezésektől?"

A széndioxid-kibocsátás nem "emberi tevékenység által okozott [lég]szennyezés".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 08:28:18

@abdul hackeem:

Na tessék:

index.hu/techtud/2019/10/31/klimavaltozas_forro_fold_metan_aszaly_felmelegedes_felelos_ertelmiseg/

[...]

A Felelős Értelmiség annak az egyelőre lazán szerveződő csoportosulásnak a neve, amelyik idén júniusban tartotta az első nagyobb eseményét: akkor az Európai Unióról beszéltek, de már akkor felmerült, hogy idővel ezen a bázison politikai mozgalom is szerveződhet. A kezdeményező Pálinkás József (volt MTA-elnök és egykori kvázi tudományos miniszter) most újra beszélt egy Válasz-interjúban politikai visszatérésének lehetőségéről: ez leginkább az Orbán-rendszerrel szemben kritikus, konzervatív-liberális irány lenne, és zömében ez a meghatározottság jellemezheti a Felelős Értelmiség körét is.

A klímaváltozás itt és most történik, nem valamikor a távoli jövőben

– mondta klímakonferenciájuk felvezetőjében Pálinkás, és arról beszélt, hogy ezt a teljes társadalompolitikának figyelembe kell vennie, minden egyes szakpolitikának. „Ezekben a kérdésekben közös álláspontot kell kialakítani akkor is, ha egyébként vannak politikai és ízlésbeli különbségek” – fogalmazott az Orbánékkal a 2018-as választás után szakító tudománypolitikus.

[...]

----

Mindenki a te oldaladon áll, Pálinkástól a Felelős Értelmiségieken keresztül Orbán Viktorig: elégedett lehetsz.

abdul hackeem 2019.11.01. 08:53:09

@neoteny: Te is elégedett lehetsz. Win-win:

"Mi fog akkor történni? Hát ami szokott – mondta lakonikusan Lányi, a szokás pedig szerinte az elbukó birodalmak alá temetett civilizációk valósága, de az azokról leváló kisebb közösségeké is, így hát az ő felfogásában az ökológiai mozgalom a helyi közösségek önrendelkezéséért folytatott szabadságharc, „a hely helyreállítása”."

A "szabadságharc" meg tudjuk kinek szólt.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 09:01:21

@abdul hackeem:

A széndioxid-kibocsátás még mindig nem "emberi tevékenység által okozott [lég]szennyezés".

Sőt: a széndioxid az Élet Anyaga a fotoszintetizáló szerkezetek számára; ők széndioxidból, vízből és napfényből szintetizálnak cukro(ka)t, ami a saját szöveteiket alkotják. A növényevő meg mindenevő berendezések pedig ezeket a növényi szöveteket fogyasztják el; illetve a többi állatot fogyasztják el: a táplálékaink túlnyomó része a fotoszintézis által feldolgozott széndioxidon alapszik.

Az, hogy mi _kilélegezzük_ a széndioxidot, vagyis hogy a CO2 _számunkra_ (és a legtöbb állatfaj számára) egy _hulladék_ (waste product) nem teszi a CO2-t (lég)szennyezőanyaggá (pollutánssá).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 09:02:31

@abdul hackeem:

"A "szabadságharc" meg tudjuk kinek szólt."

Én nem tudom: kinek?

abdul hackeem 2019.11.01. 09:40:23

@neoteny: Sőt: a fotoszintetizáló szerkezetek is bocsátanak ki CO2-t.

És vannak még egyéb jótevőink is:
www.theguardian.com/environment/2019/oct/09/what-we-know-top-20-global-polluters

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 09:51:03

@abdul hackeem:

"a fotoszintetizáló szerkezetek is bocsátanak ki CO2-t"

Korrekt. És az sem teszi a CO2-t pollutánssá.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 10:08:41

@abdul hackeem:

"Mert Te azt állítod azért nem."

Mert azt állítani, hogy a CO2 egy pollutáns egy _politikai_ döntés, nem egy _tudományos_ döntés. Én -- helyesen -- azt állítom, hogy nincs olyan tudományos tény ami alapján a CO2 pollutáns lenne (épp' ellenkező a helyzet vele); amire te azzal válaszolsz, hogy a _politikusok_ törvényekbe iktatják a CO2 pollutáns voltát. És? A politikusok _instrumentálisan_ racionálisak, a szkeptikusok meg _episztemológiailag_ racionálisak. A politikus arra mondja, hogy az igazság, ami számára _politikai_ hasznot hajt, ti. megnöveli a hatalmát _politikai_ (erőszakos) döntések meghozatalára.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.02. 07:10:11

@abdul hackeem:

"karaktergyilkolásznod"

A divany.hu közölt egy hagiografikus írást Greta Thunbergről:

MIÉRT GRETA THUNBERG A JÖVŐ GENERÁCIÓINAK SZUPERHŐSE?

divany.hu/offline/2019/11/01/greta-thunberg/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Igen ám, de milyen egyéb Dívány 'hírek' közé rakta az Index ezt a 'hírt'?

(Van megoldás)
Minden oké, de enyhül a szexuális vágy?

(AHH!)
A 4 fő ok, amiért a nők színlelik az orgazmust

(A HÉT KÉRDÉSE)
Tényleg el kell takarni a nők mellbimbóit?

abdul hackeem 2019.11.02. 21:21:50

@neoteny: Nézd, egyrészt érdekes a dívány.hu, mint hírforrás.
Másrészt, amit ír, az megható.

Ettől a CO2 még GHG marad. Így a föld hőmérséklete emelkedni fog.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.03. 09:26:59

@abdul hackeem:

"Más meg mást állít:"

Mert a Guardiaannak abból van pénze és politikai befolyása.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.03. 09:40:53

@abdul hackeem:

"Ettől a CO2 még GHG marad."

A vízpára is, sokkal inkább, mint a CO2.

"Így a föld hőmérséklete emelkedni fog."

Vagy nem, mint ahogy a Maunder-minimumban sem tette.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.04. 03:36:46

@abdul hackeem:

"Más meg mást állít:"

Of all tyrannies, a tyranny sincerely exercised for the good of its victims may be the most oppressive. It would be better to live under robber barons than under omnipotent moral busybodies. The robber baron’s cruelty may sometimes sleep, his cupidity may at some point be satiated; but those who torment us for our own good will torment us without end for they do so with the approval of their own conscience.

-- C. S. Lewis

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.07. 00:18:11

@abdul hackeem:

"Csökkenteni kell az energia felhasználásunkat, akármilyen kényelmetlen is ez."

Az Elmű és az ÉMÁSz dolgozói szerint nem kellene csökkenteni a az elektromos energia termelésében dolgozók számát:

----

Nem ennyire elégedett a vételi ajánlattal a két társaság üzemi tanácsa, amelynek véleményét szintén közzétették a tőzsde honlapján. Úgy ítélik, hogy az több ponton olyan elemeket tartalmaz, amelyek „egyértelműen a munkahelyek leépítését deklarálják, vagy sugallják közép és hosszú távon”. Ezért azt várják el, hogy a felek a megállapodásban garantálják a továbbfoglalkoztatást. Azt is elvárják, hogy az E.ON holding folytassa a „munkavállalói beleszólási jog eddigi jó gyakorlatát”.

----

Ilyenek ezek a munkások: őket csak az érdekli, hogy nekik legyen (jó) munkájuk.

hvg.hu/kkv/20191106_Leepitestol_tart_az_ElmuEMASZ_uzemi_tanacsa

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.07. 10:45:34

@abdul hackeem:

Az Elmű és az ÉMÁSz villamosenergiát árul.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.09. 06:01:52

@abdul hackeem:

Így védi az állambácsi a környezetet:

Megteltek a fővárosi hulladékudvarok, nem veszik át a veszélyes anyagokat

A helyzet csak átmeneti, de az FKF elmondása szerint extrém mennyiségű veszélyes hulladékot adtak le az emberek az utóbbi időben.

hvg.hu/gazdasag/20191108_Megteltek_a_fovarosi_hulladekudvarok_nem_veszik_at_a_veszelyes_anyagokat

Mi az, hogy extrém mennyiségű? Ha az állam felvállalta azt, hogy átveszi és megfelelően kezeli a veszélyes hulladékot a polgároktól, akkor ez a vállalása az _összes_ veszélyes hulladékra vonatkozik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.09. 06:25:52

@abdul hackeem:

Tessék, itt a politikus aki tényleg úgy gondolja, hogy ő emberéleteket ment -- vagy legalább is úgy beszél:

[...]

Bloomberg's reaction to the legal defeat of his ban on large sugary drinks was telling. "We have a responsibility as human beings to do something, to save each other, to save the lives of ourselves, our families, our friends, and all of the rest of the people that live on God's planet," he said. "And so while other people will wring their hands over the problem of sugary drinks, in New York City, we're doing something about it." Bloomberg honestly believed he was saving the world, one slightly smaller serving of soda at a time.

[...]

reason.com/2019/11/08/michael-bloombergs-centrism-combines-the-worst-instincts-of-the-right-and-left/

abdul hackeem 2019.11.11. 18:18:34

@neoteny: Itt meg egy okos tulajdonos, aki szabadul a portékától, miután ki kellene fizetni a környezet használatának (ÜHG kvóta, mint jószág) megnövekedett árát:

24.hu/kozelet/2019/10/07/matrai-eromu-meszaros-lorinc-veszteseg-bezaras/

És végülis ki fog fizetni az MVM-en keresztül?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.11. 18:29:38

@abdul hackeem:

A linkről:

"a nyereséges működtetés hosszú távon sem garantált, ráadásul a tulajdonosok beavatkozási lehetőségét megkerülhetetlen nemzetgazdasági és környezetvédelmi szempontok korlátozzák"

így járt A Nemzet Gázszerelője: nem kellett volna megvennie, akkor megvették volna a környezetvédők és ők jól bezárták volna.

De még most sem késő nyélbeütni egy ilyen üzletet.

abdul hackeem 2019.11.11. 18:38:13

@neoteny: Nade mi lett a piaci szemlélettel?
Miért nem kerülhet bele a MERT által megtermelt áram árába a kvóta díja?
Miért _valaki másnak_ (környezetvédők) kellene fizetnie?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.11. 19:00:04

@abdul hackeem:

"Nade mi lett a piaci szemlélettel?"

Államhatalmi erőszakkal ill. annak hiteles fenyegetésével végrehajtott tranzakciók nem szabadpiaci tevékenység.

"Miért _valaki másnak_ (környezetvédők) kellene fizetnie?"

Ezt a kérdést már megválaszoltam:

"Miért kellene megvenni?"

Mert rendelkezni kíván vele? Azt pedig a tulajdonával teheti az ember: pontosan azért teszi a tulajdonává, általában önkéntes cserén keresztül.

Ha politikus, akkor csak ír egy törvényt hogy a köztulajdon kezelésének joga őt és az általa kinevezetteket illeti.

abdul hackeem 2019.11.12. 21:19:20

@neoteny: A köztulajdonból történő bűnözőmentés (és így köz általi majdan bekövetkező tulajdonlás) mellett ehhez képest milyen elegánsan elléptél.

"Ha politikus, akkor csak ír egy törvényt hogy a köztulajdon kezelésének joga őt és az általa kinevezetteket illeti."

Eddig küzdöttél, most mégiscsak _létezik_ köz általi tulajdonlás.
Az már egy másik kategória, hogy ki és hogyan (hűtlen)kezeli.

Azt sem válaszoltad meg, hogy miért ne kerülhetne bele a szénből előállított villamos energia árába a kvóta kifizetése általi költségnövekmény. Pedig tudod, hogy akkor nem venné meg a kereskedő a portékát. Akkor pedig vagy technológiát kellene váltani, vagy becsukni a kócerájt.
Viszont, ha így is megvenné a kereskedő, az _neked_ fájna a végfelhasználói árban, azt pedig nem nagyon szeretnéd.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.12. 21:49:12

@abdul hackeem:

"most mégiscsak _létezik_ köz általi tulajdonlás"

Nem létezik. Mint ahogy a nemi erőszak sem csak a nemi közösülés egy változata.

"akkor nem venné meg a kereskedő a portékát"

Se vége, se hossza azoknak a portékáknak amiket nem vesznek meg fogyasztók.

abdul hackeem 2019.11.12. 22:36:20

@neoteny: A római jog szerint is már létezett köz általi tulajdonlás (res publicae).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.12. 22:41:17

@abdul hackeem:

Összekevered a közügyeket a köztulajdonnal.

abdul hackeem 2019.11.12. 23:07:49

@neoteny: A res publica minden olyasmit jelentett ami nem magán.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.12. 23:20:40

@abdul hackeem:

Minden, ami nem magán_ügy_, hanem köz_ügy_.

Egy katonai alakulat megszervezése, amelyik védi a közösséget, köz_ügy_. Egy céges biztonsági szolgálat megszervezése (biztonsági őrök felvétele és menedzselése) magán_ügy_.

Egy közügyként végzett katonai alakulat-felállítás jelentheti köztulajdonok beszerzését, amennyiben pl. valamilyen haditechnikát közösen szereznek be a védekezésüket szervezők. De az már trükkös: ki rendelkezik ezeknek a haditechnikai eszközöknek a használatáról békeidőben? Ha pl. a polgárőrség vesz egy teherautót, ki rendelkezik azzal amikor az nincs védelmi célokra használva? ha senki, akkor elvesztegetésre kerül a benne fekvő tőke. Ha valaki, akkor ki?

abdul hackeem 2019.11.12. 23:49:37

@neoteny: "A Code civil által felállított rendszerben a tulajdonjog tárgyai vagy köztulajdonba, vagy magántulajdonba tartoznak. A köztulajdonba tartozó javak a magántulajdonnak nem tárgyai, ezek a forgalomban nem vesznek részt, tulajdonjoguk nem szerezhető meg sem átruházással, sem elbirtoklással. A használatukra irányuló jogok sem magánjogi alanyi jogosultságon alapszanak, hanem a közhasználat különböző módjain, egyéni engedélyezésen vagy koncesszión. A köztulajdonnak a magántulajdontól való elhatárolását mutatja az is, hogy a köztulajdon megsértése esetén az erre jogosult – és a tulajdonsértés elhárítására egyébként is köteles – szerv közigazgatási bírósági úton léphet fel a jogsértővel szemben" Menyhárd Attila

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.13. 00:04:05

@abdul hackeem:

"A Code civil által felállított rendszerben"

Ami Napóleon találmánya volt.

Már megírtam itt: a köztulajdon létezhet _de jure_, de nem létezik _de facto_: olyan nincs, hogy valamilyen tulajdonnal _effektíven_ több, mint egy ember képes lenne rendelkezni.

A másik szálon linkeltem azt a tanulmányt a tulajdon természetéről: ennek egyik alapeleme a tulajdonnal való _effektív_ rendelkezés képessége. Akinek ez nincs, az nem _effektív_ tulajdonos: akinek meg van, az ugyancsak _primus inter pares_: nominálisan egyenlő a többi (köz)tulajdonossal, de a valóságban az övé a 'köz'tulajdon, mert ő rendelkezik vele.

A létezett szocializmusban a SzOT üdülő(i szoba) köztulajdon volt: a gyakorlatban a szakszervezeti titkár tulajdonában volt, mert ő rendelkezett vele (ti. hogy melyik turnusban ki használhatja azt).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.13. 04:42:49

@abdul hackeem:

"karaktergyilkolásznod"

Én ebben amatőr vagyok; itt olvadhatsz professzionális munkát:

[...]

But truth and accuracy don't seem to matter to many environmentalists.

The late Stanford University climatologist Stephen Schneider told Discover magazine in 1989, "we have to offer up scary scenarios, make simplified, dramatic statements, and make little mention of any doubts we might have. ... Each of us has to decide what the right balance is between being effective and being honest."

Rather than pursuing scientific truth, the goal is to win political battles. In 1988, then-Sen. Timothy Wirth, D-Colo., said, "We've got to ... try to ride the global warming issue. Even if the theory of global warming is wrong ... we will be doing the right thing anyway in terms of economic policy and environmental policy." And ride the issue they have.

Environmental "grievance hustlers" have used deception, lies, hype and hysteria, often covered with the gauze of taxpayer-funded research, to score political victories that expand Big Government.

[...]

www.investors.com/politics/commentary/the-inconvenient-truth-about-al-gore-and-the-climate-experts/

Őszintén remélem, hogy LAWRENCE J. MCQUILLAN-t jól megfizetik az ilyen "karaktergyilkolászásáért".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.13. 04:44:30

@neoteny:

"olvadhatsz"

Ez egy elszólás a részemről, de akárhogyan is töröm a fejemet, nem találom benne a _freudi_ elszólást.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.13. 21:28:19

@abdul hackeem:

"Mondja, ha van az a pénz"

Nyilvánvalóan: a számlákat neki is ki kell fizetnie.

No de hát erről szól az egész: a tulajdonnal rendelkezésről. Őt megfizetik _magánpénzekből_, hogy mondja: a WWF meg a hasonlók meg _közpénzekből_ akarnak "természeti harmóniát" varázsolni. Varázsoljanak a saját pénzükből.

abdul hackeem 2019.11.13. 22:01:53

@neoteny: De hülyeségeket mond, azért fizetik.

A politikusokkal nem vagy ilyen elnéző.

Egy több milliárd dolláros csaló (thinktank-eket és politikusokat lefizető) céget állítottál szembe egy _közadakozásból_ működő szervezettel.

LOL

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.13. 22:45:35

@abdul hackeem:

"De hülyeségeket mond"

Nah, jó az.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.13. 23:12:38

@abdul hackeem:

Bezony:

"a kormány döntése alapján a szén kivezetése megtörténik 2030-ra"

2030-at még lehet, hogy megérem.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.13. 23:34:15

@abdul hackeem:

"egy _közadakozásból_ működő szervezet"

Chris Snowdon utánanézett az UK-ban működő 'jótékonysági' szervezetek finanszírozásának:

Sock Puppets: How the government lobbies itself and why

iea.org.uk/wp-content/uploads/2016/07/DP_Sock%20Puppets_redesigned.pdf

abdul hackeem 2019.11.16. 08:22:10

@neoteny: Csakhogy, a WWF kiteszi a honlapjára a bevételi forrásait és a kiadásait legalább százalékosan.

A professzorod viszont elfelejtette kitenni, hogy a világ egyik legnagyobb szénipari cége fizeti a "szakértői véleményét".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.16. 10:03:07

@abdul hackeem:

"A professzorod viszont elfelejtette kitenni, hogy a világ egyik legnagyobb szénipari cége fizeti a "szakértői véleményét"."

Az előbb még hülyeséget mondott.

abdul hackeem 2019.11.16. 12:21:21

@neoteny: Jaja, azért tettem idézőjelbe.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.16. 12:59:00

@abdul hackeem:

És a világ egyik legnagyobb szénipari cége miért fizetne egy red centet is azért, hogy Prof. Lindzen hülyeséget mondjon?

És _mielőtt_ a világ egyik legnagyobb szénipari cége elkezte fizetni Prof. Lindzen mondandóját -- amikor még csak sima klimatológus volt az MTI kutatói és (feltételezem) oktatói között --, már akkor is hülyeséget mondott?

Mert Prof. Lindzen egy sikeres tudományos karrier _után_ mond dolgokat -- nem úgy, mint Greta Thunberg.

abdul hackeem 2019.11.16. 23:11:01

@neoteny: "És a világ egyik legnagyobb szénipari cége miért fizetne egy red centet is azért, hogy Prof. Lindzen hülyeséget mondjon?"

Ugyanazért, amiért a politikusoknak is fizetett, hogy másokat félrevezessen.

Tudtommal már előtte is "ellenkezett", nem osztotta a tudományosan alátámasztott nézeteket. A kutatásaiban azonban több vélekedését is megcáfolták. Néhány éve ha jól emlékszem egy előadásán megcáfolta valaki és a válasz az volt, hogy elkeveredtek a papírjai...

A kor nem érdem, hanem állapot. Simán elbutul valaki egy sikeres karrier után, és - akár tudtán kívül is - támogathat akár hülyeségeket is.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.16. 23:45:00

@abdul hackeem:

"Ugyanazért, amiért a politikusoknak is fizetett, hogy másokat félrevezessen."

Hülyeséggel félre lehet vezetni másokat?

"Tudtommal már előtte is "ellenkezett", nem osztotta a tudományosan alátámasztott nézeteket."

Vagyis már korábban is eretnek volt: nem fizetségért mond hülyeségeket, hanem személyes tudományos meggyőződésből mondja _és_ fizetik meg, hogy _azt_ mondja.

"A kor nem érdem, hanem állapot."

Nem is a korról volt szó, hanem az elvégzett munkáról.

"Simán elbutul valaki egy sikeres karrier után"

Hát a videóban mondottakból egyáltalán nem arra lehet következtetni, hogy elbutult volna.

abdul hackeem 2019.11.17. 00:45:41

@neoteny: "Hát a videóban mondottakból egyáltalán nem arra lehet következtetni, hogy elbutult volna."

Hanem arra, hogy valakik szépen összeraktak egy marketing anyagot, ahol egy hitelesnek tűnő, idős bácsika elmagyarázza, hogy a CO2 éltető gáz. A kutatásaiban azonban több vélekedését is megcáfolták.

Ez nekem a fakenews, mások meg elalélnak tőle.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.17. 06:50:31

@abdul hackeem:

Tessék:

"mintegy 2 000 Nm nyomatékú tisztán elektromos hajtású"

Pontosan: a kettő összefügg.

hvg.hu/cegauto/20191117_ime_a_vilag_legjobban_gyorsulo_utcai_autoja_ami_a_teslakat_is_allva_hagyja

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.17. 21:18:45

@abdul hackeem:

A linkről:

A CÉG TULAJDONOSA SZERINT 20 ÉVVEL EZELŐTT AZT SE GONDOLTA SENKI, HOGY A TISZTA VÍZÉRT FIZETNI KELL, DE SAJNOS MOST ELJÖTT AZ IDŐ, HOGY A TISZTA LEVEGŐ IS PÉNZBE KERÜLJÖN.

1996 nyarán a kaliforniai 1-es számú főúton (ami jórészt a tengerparton megy) autóztam dél felé SF-től LA-be (egészen pontosan Pomona-ba igyekeztem). Egyszer csak elkezdett szúrni a tüdőm. El nem tudtam képzelni, hogy mi történik; aztán elállt a szúrás, én meg elfeledkeztem erről.

Aztán a következő nyáron repülővel mentem LA-be. A gép jobb oldalán ültem ablak mellett: kiváló rálátásom volt a városra amikor a pilóta kanyarodott a végső ráközelítéshez (final approach).

A városra egy rozsdavörös félgömb alakú fedő borult. Az volt a szmog. Ami szúrta az én tüdőmet az előző nyáron.

Oxigénbárok nem voltak LA-ban 20 évvel ezelőtt, de nagyon szar levegőminőség rendszeresen előfordult. Ez sokat javult a közbeeső időben -- legalább is ezt hallottam.

abdul hackeem 2019.11.19. 19:19:06

@neoteny: Látod, látod ez is azért volt, mert nem volt tulajdonosa a LA körüli levegőnek :-)

A MERT körüli levegőnek sincs:
444.hu/2019/11/19/elszinezodtek-a-penzermek-a-dolgozok-zsebeben-a-matrai-eromuben-eszlelt-szennyezodes-miatt

A cikkből:
"a februári avatón Orbán Viktor még arról beszélt, hogy a Viresol gyára évi 250 ezer tonna, GMO-mentes búzát fog feldolgozni, világszínvonalú, környezetbarát technológiával és hulladékmentesen"

Ehhez képest:
"előírták, hogy a szennyezéssel érintett területeken, vagyis a szivattyúházban és a gipszraktárban egyedül ne végezzenek munkát. A többi területen szűrőbetétes félálarc és védőszemüveg viselését írták elő, a zárt épületben pedig mérést rendeltek el, és ha a gáz kimutatható, akkor az előírás szerint szellőztetni kell."

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.19. 20:02:23

@abdul hackeem:

Így van.

"a szennyezéssel érintett területeken"

Megkönnyebbültem: az nem lehett _széndioxiddal_ 'szennyezés'.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.22. 13:04:24

@abdul hackeem:

Na tessék, már azt is tagadja a kanadai _köztévé_, hogy Greta Thunberg időutazó lenne, pedig ott a fotó:

www.cbc.ca/kidsnews/post/this-just-in-greta-thunberg-is-not-a-time-traveller

abdul hackeem 2019.11.22. 16:28:50

@neoteny: Az lehet. A visontai erőmű környezetszennyezési ügye viszont időutazásnak tűnik.
Nem is beszélve a mellette lévő keményítőgyári balhékról. Tisztára, mint Csernobil.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.22. 16:33:46

@abdul hackeem:

"A visontai erőmű környezetszennyezési ügye"

Nem a CO2-vel 'szennyezése'.

abdul hackeem 2019.11.22. 19:07:42

@neoteny: Neked ez a lényeges. Jogod van hozzá.
Attól még a CO2 szint folyamatosan emelkedik és sosemvolt magas szinten áll.
Semmi gond.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.22. 19:13:13

@abdul hackeem:

"a CO2 szint folyamatosan emelkedik és sosemvolt magas szinten áll.
Semmi gond."

Persze, hogy semmi gond: interglaciális periódusokban épp' ez történik.

abdul hackeem 2019.11.23. 19:24:20

@neoteny: Aha. És ugye a megelőző jégkorszakok közötti periódusokban is az emberek tevékenysége(i) miatt emelkedett a még sosemvolt magas szintre.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.23. 19:34:19

@abdul hackeem:

"is az emberek tevékenysége(i) miatt emelkedett"

Most _sem_ az emberek tevékenysége(i) miatt emelkedett. :)

abdul hackeem 2019.11.23. 22:50:45

@neoteny: WTF! Hanem? A szíriuszi tevékenységek miatt? :-D

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.23. 23:27:55

@abdul hackeem:

"Hanem?"

Interglaciális periódusokban épp' ez történik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.24. 00:23:28

@abdul hackeem:

Greta Thunberg svéd death metal hangszerelésben:

youtu.be/CLxpgRqxtEA

abdul hackeem 2019.11.24. 00:58:40

@neoteny: Jaja, szíriuszi tevékenységek történnek.
Ma: 410.48ppm

www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/index.html

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.24. 01:22:19

@abdul hackeem:

Interglaciális periódusokban épp' ez történik.

abdul hackeem 2019.11.24. 10:43:57

@neoteny: Interglaciális periódusokban épp' ez történik:

444.hu/2019/11/24/klimatuntetok-rohantak-meg-a-yale-es-a-harvard-meccset

A technológiaváltás(oka)t már így (is) indukálják.
(Na, indíthatod a karaktergyilkológépedet :-))

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.24. 12:44:54

@abdul hackeem:

"A technológiaváltás(oka)t már így (is) indukálják."

Milyen technológiaváltást indukáltak?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.24. 16:44:01

@abdul hackeem:

Vagyis semilyet -- semmi esetre sem a pályára beszaladó 'tüntetők'.

abdul hackeem 2019.11.24. 17:45:53

@neoteny: Interglaciálisan:
"Harvard and Yale can't claim to truly promote knowledge while at the same time supporting the companies engaged in misleading the public, smearing academics and denying the truth. That's why we are joining together with our friends at Yale to call for change."

semilyet(sic!) -- semmi esetre sem

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.24. 18:04:21

@abdul hackeem:

Nem is: semmiféle technológiaváltást sem indukáltak a pályára beszaladó tüntetők.

abdul hackeem 2019.11.24. 18:41:08

@neoteny: Nem. Most - jelen pillanatban - nem.
De Te legalább hiszel a fakenewst hirdető tudósodnak.
Pedig még Jeremy Clarcson is elismeri már a klímaváltozást. :-D

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.24. 18:49:08

@abdul hackeem:

"Nem. Most - jelen pillanatban - nem."

Így jártál.

abdul hackeem 2019.11.24. 19:07:17

@neoteny: "Így jártál."

Nem. Így jártunk:

"Magyarország környezeti állapota a klímaváltozással összefüggésben is nagyon gyorsan változik, az erdészeti szakemberek például középtávon lényegében már biztosnak mondják a bükkösök visszaszorulását, hogy a hazai fenyvesek gyakorlatilag halálra vannak ítélve, vagy hogy az aszályosodással összefüggésben a Kiskunság például félsivatagossá válik."

A szakemberek ezt mondják.
Te meg azt mondasz amit akarsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.24. 20:33:30

@abdul hackeem:

"Nem."

De bizony: semmiféle technológiaváltást sem indukáltak a pályára beszaladó tüntetők.

abdul hackeem 2019.11.24. 20:38:30

@neoteny: Szerencsére ezt a jövő idő fogja megmutatni, nem pedig Te.
Interglaciálisan.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.24. 20:44:23

@abdul hackeem:

"Szerencsére ezt a jövő idő fogja megmutatni"

Vagy nem.

abdul hackeem 2019.11.24. 21:38:00

@neoteny: Miről beszélsz?
A Yale egyre csökkenti befektetéseit a fosszilis energiahordozókat preferáló cégekben, vagy támogatja ezeknek a cégeknek a "társadalmi felelősségvállalását"
David Swensen maga indította el a folyamatot öt évvel ezelőtt.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.24. 21:56:58

@abdul hackeem:

"A Yale egyre csökkenti befektetéseit a fosszilis energiahordozókat preferáló cégekben"

Ez technológiaváltás?
süti beállítások módosítása