1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.09.15. 10:12 HaFr

Miért nem tud beszélni az ellenzéki politikus?

Képtalálat a következőre: „beavis and butthead”

Az ellenzéki szereplőket a pontatlanság, a követés és az elfogódottság jellemzi akkor is, ha beszélnek és akkor is, amikor cselekszenek. Míg ez utóbbi mostanában valamelyest oldódik, az előbbi nem. Ez itt a pontatlan, körülményes, tétova, a lényegre vak beszéd egyik szép példánya. A pontatlansága és a tétovasága (pleonazmus, verbózus körülírás, a jelzők nem megfelelő használata, a centrális gondolatok hiánya és a fókuszált fogalmazásra való képtelenség, unalom és sekélyesség) pedig a szisztematikus gondolkodás hiányából fakad.

Sok minden mellett különösen nem igaz abból, amit Orosz Anna állít a Mandinernek adott interjújában, hogy a Fidesz "felépített egy olyan rendszert, amelyben emberek csak azért, mert négyévente a szomszédjuk más párt logója mellé húzza az ikszet, le tudnák köpni egymást. Ebben a Fidesznek óriási felelőssége van."

Ez nem több, mint bornírt klisé. A Fidesz nem ezt csinálta, ez már 1990-ben és azt megelőzően másfélszáz éve is így volt, a Fidesz és a korábbi kormányerők hatása közötti különbség ellenben nem csupán kvantitatív. De eleve problémás az "építés" szót használni a Fidesszel kapcsolatban, sőt eleve problémás a Fidesz szót használni bármivel kapcsolatban, ami itt történik.

Ha javasolhatok egy jobb megközelítést: a rendszer, amelyet Orbán létrehozott, plusz-mínusz harminc évre tönkretette a szabadság és a demokrácia lehetőségét Magyarországon; alighanem példátlan erőforráskivonást hajtott végre az országban, ha nem tekintjük az idegen megszállások és a háborúk korszakait; mindösszesen több millió már meghalt, élő és most születő ember sorsán rontott a lehetőségeikhez képest akkor is, ha a többségük ezt sosem fogja tudni. Ez pl. megközelítőleg pontos, "tematizáló" erejű fogalmazás lenne.

"Any fool can know, the point is to understand" - mondta valaki. Ez utóbbi képesség messze elkerüli az ellenzéki politikát, az meg csak megrándítja a vállát, nem érzi magában az igényt rá. Pedig az ellenzék tudása ma éppen ott tart, mint egy átlagos politikai szemlélőé. Tudás, mint minden tudás, de se nem pontos, se nem mély, se nem önreflexív. Éppen azokra a klisékre képes, amire bármelyik átlagos ellenzéki szavazó képes lenne egy buszmegállóban adott gyorsinterjúban. Annak a megértése azonban, hogy miért tartunk itt, hogyan jutottunk ide és hogyan jutunk tovább annál, hogy Orbán majd valamikor elveszíti a hatalmát -- tehát kb. annak a megértése, hogy hogyan lesz ebből biztosan, tartósan sikeres ország, ideértve, hogy hogyan kell ennek érdekében politizálni és kommunikálni ma, nos, ez a megértés teljesen hiányzik az ellenzékből.

Az ellenzéki politikus azért nem tud beszélni, mert először is nem érti az országot. Aztán nincs is igénye rá, mert nem tudja, mit nem ért. Minden választás előtt reménykedik, aztán menetrendszerűen csalódik, de ha valamicske sikert el is ér, továbbmegyek: ha átvenné is a főhatalmat, akkor sem értené, mibe csöppent. Nem tudná, miért nyert, illetve ha nyert, mennyiben a saját érdeme ez és mennyiben a másik kudarcáé és kimerüléséé. És semmi esetre sem tudná, hogyan vegye elejét annak, hogy a másik visszakerüljön és ott folytassa, ahol abbahagyta. Ide tehát nem retorika tanfolyam kellene (bár arra is bőven volna tér), hanem szellem.

222 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5615093268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2019.09.17. 14:41:26

@Womb Rаider: " a transzatlanti neoliberális gittegyleteken keresztülszűrt pénz húzódik meg, nem is igazán elvárás, hogy a magyar választók többségének érdekeit helyezzék előtérbe..." Ez már megint csak a kormánypárti narratíva visszaharsogása! MI a magyar választók többségének érdeke? Az , hogy az vannak sajtótermékek, ahol helyet kapnak a más nézetek vallók gondolatai, amiből más, az események differenciált interpretációját is megismerhetik az emberek, és a tényfeltáró újságírás riportjai, Tiborc- , Mészáros, Garancsi- vagy helyi kispályások Simonka György és társasai ügyeit is megismerjék az emberek , vagy az , hogy a súlyosan egyoldalú, antidemokratikus, autoriter, egypárti rezsim propaganda hazugságai elnyomjanak minden más hangot..
Egy jól működő demokráciában van szabad sajtó, de a legfontosabb: független közmédia. A Médiatanács alapvetően egy abszurd intézmény, a diktatúra egy lehetséges eszköze...DE, ha már létrehozták, akkor tükrözni kellene azt is, hogy a társadalom egy jelentős része balos, vagy liberális vagy éppen zöld, vagy konzervatív, de nem kormánypárti, azaz:nem ért egyet a populista , illiberális Orbán-kormánnyal, és annak világmagyarázó narratívájával... A kiegyensúlyozottság nem létezik! Most jár le a 9 éves mandátumuk, és egyetlen ellenzékit sem engednének a tagok közzé... Szabotálják a folyamatot...Mi ez ha nem kommunikációs diktatúra?
Az, hogy Magyarország már nem teljesen jogállam, az egyértelmű. Az állampárt leuralta a társadalom minden szegletét, a "fékek ellensúlyok rendszere" kiüresedett, az Alkotmánybíróságot kiherélték, a legfőbb ügyész pártember, az OBT elnöke pártember, az ÁSZ-elnöke pártember, a jegybank elnöke pártember, a köztársasági elnök pártember...Egyetlen pozíció nincs , amit legalább egy látszatfüggetlen ember töltene be...

Nektek, populista, szélsőjobboldali idiótáknak mindenki liberális akik nem ért veletek egyet, pedig a világ sokkal színesebb: vannak klasszikus polgári liberálisok, a mérsékelt konzervatívok, a zöldek, a különböző balos, balliberális, progresszív pártok
A közös minden politikai irányzatban az, hogy szinte mindegyik elveti és megveti a nyugati típusú, liberális, alkotmányos demokrácia felszámolására törő populista pártokat.
Szerencsére , rosszul áll a szénátok! Erdogán elvesztette Isztanbult, Putyin népszerűsége erősen csökken, azzaz:a fő illiberális bástyák inognak...
Orbánnak annyi szerencséje volt eddig, hogy a GDP- 4%-nak megfelelő fejlesztési forrás érkezett és ebből tudott osztogatni és történt némi fejlődés... Persze, azért egy V4 országot sem sikerült utolérni...Ezen kívül, egy közel 10 éves szolid európai konjunktúra volt, és zéró euró kamatkörnyezet...
A világgazdaság lassulni látszik, a Németek- ahol romlottak a gazdasági kilátások- meg akarják vágni az EU büdzsét...A legtöbb befizető a jogállamisághoz kötné, a fejlesztési forrásokat...
Orbánéknak még csak ezután fog jönni a nehéz világ , és persze nekünk is...
Egy vagy két ciklusa lehet még hátra , és ezt a kivénhedt, korrupt Fidesz-elitet elhajtja az országa fenébe! Semmi sem tart, örökké, Orbán hatalma sem... A fiatalok felnőnek, új trendeket követnek majd, nem az állampárt ócska propagandáját!

Womb Rаider 2019.09.17. 14:42:08

@Gamma Leonis: Nem értesz...ugyanezen mutatványokat éppen így előadják más országok a jelenlegi progresszív narratíva szerint példamutató nyugati politikusok az ő kis eminens orzságuk választóival..
Brexit? Refugees Welcome by Merkel? ..Trump?

Az 'eccerű' emberek sokasága naív, hiszékeny, jóindulatú és igen, jellemzően ismeretek szűkében él..agresszíven sulykolt (politikától függetlenül) életviteli modellek mentén.

"Az első választáson, amin részt vehettem még könnyeztem is. "
Én (lehet, koromnál fogva..) inkább haszonelvű módon közelítettem a kérdéshez..illúziók nélkül.
Ha nem tehetem jobbá mindenki életét..úgy legalább mások vállára nem rakom a saját terheim és igyekszem a saját céljaimra koncentrálva elérni azokat.
..de nem is hupákolok azon, hogy a képviseleti demokráci egy aljas , tudományos alapokon, na, meg egy haranggörbén nyugvó diktatúra.
@DrGehaeuse: "A felcsúti kisvasútra meg a szombathelyi stadionra esetleg a háromszor átadott, de azóta is folyamatosan javítgatott Várkert-bazárra gondolsz itten?"
Nem, hanem arra, hogy milyen szépen lecsapkodja az ellenzék határvédelemmel kapcsolatos magas labdáit.

@Igazamvanvagyigazamvan?: "A Föld az gömb."

Valójában geoid..

" Ezek az állítások a fidesz argumentumai. "
Ezt azért talán gondold végig újra...

maxval bircaman (cenzúrázott) 2019.09.17. 14:47:00

@Gamma Leonis:

Ha így lenne, a is nyugatpárti liberálisok lennének, az fizet a legjobban.

Womb Rаider 2019.09.17. 14:53:32

@Brix: "MI a magyar választók többségének érdeke?"
Nem tudom..de ezek szerint te pontosan körül tudod írni..

Én abból indulok ki, hogy felnőtt emberek négyévente mérlegre teszik az elmúlt időszakot és döntenek. Én nem minősítem, nem írom felül, nem tudom jobban náluk..lehet, azért sem, mert én nem gondolom magam mindentudó übermensch liberálisnak ;)

"A világgazdaság lassulni látszik, a Németek- ahol romlottak a gazdasági kilátások- meg akarják vágni az EU büdzsét...A legtöbb befizető a jogállamisághoz kötné, a fejlesztési forrásokat...
Orbánéknak még csak ezután fog jönni a nehéz világ , és persze nekünk is..."
Ez van.. de bármiként legyen, egy biztos: nem várjuk bokáig tolt gatyával az eljövendőt, mint 2008.-ban, amikor már vagy két éve bokafogásban , piros fejjel vártuk, hogy most mi lesz.

A 'jogállamiság' meg egy új fejlesztésű kiskapu egy réges régen aláírt szerződésre applikálva, ami alól igyekszik kiseggelni az, aki már nem lát sok kitalicskázni valót ezen a vidéken.Akkor nem voltak fenntartásaik a jogállamiságon esett szeplők miatt, midőn az aktuális vezérek csak annyit kérdeztek: Hol írjam alá? Midőn az ország egészen kézenfekvő érdekeivel szembemenve a közvagyon kezelésével megbízott felelős(?) hatalomgyakorlók (CV-jükbe maguk vésték be: ROSSZ GAZDA! ) elkótyavetyélték az infrastruktúra szolgáltatók zömét.
Amíg a németeknél csapódik le a Mo-ra beáramló EU-s források döntő hányada, addig meg légy nyugodt, kellünk ahhoz, hogy Muttiék lélegeztessék a német gazdaságot, velünk, a lengyelekkel, csehekkel.. a keleti blokkal.

DrGehaeuse 2019.09.17. 15:20:52

@Womb Rаider: "Én abból indulok ki, hogy felnőtt emberek négyévente mérlegre teszik az elmúlt időszakot és döntenek. Én nem minősítem, nem írom felül, nem tudom jobban náluk..lehet, azért sem, mert én nem gondolom magam mindentudó übermensch liberálisnak ;)"

Lószart Mama!

Négyévente úgy felhúzzák a választók egy részét hogy inkább nem szavaz. Egy másik részét meg felingerlik hogy indulatból, zsigerből, érzelmi okokból, pillanatnyi felindulásból szavazzon. Egy törzsgárda szavazótábor (amely mindkét oldalon kb 1millió +/-200ezer) akkor is a kedvencére szvazna ha az személyesen becstelenítené meg az összes női hozzátartozóját egymás után egy órán belül.

A magyar politikai ál-elit (mivel eszük ágában sincs a nép érdekében politizálni) nem igényel semmilyen mérlegelést még csak döntést sem. Minimum 250ezer láncszavazónak meg egyszerüen a kezébe adják a kitöltött szavazólapot és csak akkor kapja meg a 2 től 5 ezer forintig terjedő "jutalmat" ha azt beteszi a borítékba és az urnába dobja, az üreset meg feltünés nélkül kihozza a szavazókörből és odaadja az "aktivistánk".

Brix 2019.09.17. 15:44:17

@Womb Rаider: A jogállamiságnak bizony vannak kritèriumai, nem csak egy szubjektív követmènyhalmaz....Egy párszor már leírtam fentebb, hogy milyen követelmènyeknek kellene megfelelni ( a hatalmi ágak világos szètválasztasa, stb) Vannak ideológiatól független argumentumok, hogy milyennek kell egy alkotmányos , plurális " liberális" demokráciának lenni...Ezenkívül , egy államrendszerrel szemben lehetnek bizonyos tèren más kifogások is: - Pl. mennyire felel meg a működèse, az egyetemesen elfogadott, európai eszmèknek, a "szabadság, testvèrisèg, egyenlősèg"- èrtèkhármasnak, mennyire tekinti más emberek mèltóságat fontosnak, ( akár az idegenekèt) mennyire segítő, altruista ...Nálunk ugye a gyűlöletkeltő , az emberek alantas öszöneire ható állampolitika miatt,pl. èheztetik a menedèkkèrőket a határon...Ez nem embersèges , ès nem illik bele az általános nyugati èrtèkrendbe...Hiába hoznak törvènyt, amely ellenkezik a magasabb, emberi erkölcsi ès termèszti törvènyekkel , a termèszetjoggal szemben, az nem lesz erkölcsileg èrvènyes...A " többsègre" sem lehet hivatkozni, minden esetben... Hitler is a relatív "többsèg "segítsègèvel került hatalomra ,ha jól emlèkszem, miután kinyírta az ellenzèkèt, olyan 46-47% körüli választási eredmènyt èrt el...Mègsem mondjuk soha, hogy a zsidótörvènyek legitimek, vagy erkölcsileg elfogadhatóak lettek volna, vagy èppen Hitler tevèkenysège..
Orbán nyilván nem Hitler, de nem is egy demokrata politikus, akik megbèkèlèst , társadalmi konszolidációt hirdetnek, mèg a 2\3 birtokában sem...Tolvaj, korrupt rendszert èpített: a családja milliárdos közpèntekből gazdagodik! Ez erkölcstelen! Nincs rá mentsèg! Hol van az összefèrhetetlensèg? Feltètelezem , hogy Te is csak egy kizsákmányolt ,vidèki kisember vágya akinek a központi propaganda átmosta az agyát, ezèrt , mindenkit libsizely ,aki nem èrt veletek egyet...Èn legalább láttam az állampárti belülról is, sőt kèzfogós ismerősöm nèmelyik vezető politikusa...Ha tudnád , milyen machinaciók mentek itt az elmúlt èvben, biztos nem lennèl ilyen hangos prókatora az állampártnak! Tanulni nem szègyen,mèg a te korodban sem! Amúgy soha nem voltam liberális, sem baloldali , 4x szavaztam a Fideszre, mire ráeszmèltem , hogy valójában a legtöbb vezetőjük , de főleg Orbán- pitiáner , saját zsebre dolgozó ,

Womb Rаider 2019.09.17. 15:46:22

@DrGehaeuse: Lószart Papa!

Ez úgy van ez, hogy a négyévente lebonyolított (és a legitimitás forrásának tekintendő ;) választások napján a választók egy része gondol valami (mondjuk azt, hogy jól van ez így, ahogy van, elégedett vagyok, inkább elmegyek Anyuval egy nagyot velnesszelni Harkányba!) és a gondolatot tett is követi, mégpedig él a tartózkodás jogával..a többiek meg elmennek és nézeteik, érzéseik, megérzéseik vezette tollal ikszelnek.. ide, oda, amoda..

A láncszavazós agymenés nem érdekel, mert szerintem nem 250k szavazó billenti a mérleget..max a kétharmad igényli.. és ugyi, amennyiben az ellenzék nem egy marginalizálódni látszó gittegylet lenne, mindez szépen ellenőrizhető lenne a szavazókörökbe delegált ellenőrökkel..

Másrészt, azon is el lehet gondolkodni, hogy a külföldet vagy kurvára nem érdekli, hogy itt ki a góré..és az az ellenzék számára setét jövőt vázol..vagy, a külföld azért odales..és mindent az elfogadható kereteken belül talál.
Én minden este azon imádkozom, nehogy arra ébredjek, hogy Tolnában jelentős szénhidrogén készletekre bukkantak..esetleg vastag koltán mező húzódik a Monor-Debrecen-Hódmezővásárhely aranyháromszög alatt..mert akkor nincs tovább.. az isten nem mossa le Orbánról, hogy diktátor

Womb Rаider 2019.09.17. 15:52:10

Na.. most mennem kell, mert a fodrászom holnap szabira megy :(

@Brix: " Feltètelezem , hogy Te is csak egy kizsákmányolt ,vidèki kisember vágya akinek a központi propaganda átmosta az agyát, ezèrt , mindenkit libsizely ,aki nem èrt veletek egyet...Èn legalább láttam az állampárti belülról is, sőt kèzfogós ismerősöm nèmelyik vezető politikusa..."

Az fennvaló tartson meg erős hitedben, a lészen te menedéked, midőn viharral sújtván bünteté az hatalmas gonoszokat!

Többet nem szabad elárulnom, mert utána meg kellene öljelek.. de nem visz rá a szívem ;)
És most megyek, a fodrászom átmossa a fejemet és kicsit megszedetem a végét, a nyár tüze kicsit megperzselte a sörényem..
Ha megbocsátasz!

Brix 2019.09.17. 16:10:30

Elnèzèst a hibákèrt, ez előző hozzászólásom befejezetlenül, átnèzetlenül elment...Tolvaj- ez lett volna az utolsó szó...Ez a szó az egèsz Orbán- rendszerre a legjobb jelző: a tolvajok rendszere...Orbán családja, a falutársa, a fideszközeli vállakozó rèteg , a mi vères verejtèkkel megkeresett adóforintjainkon hízlalja , state-capture birodalmat, miközben a többsèg ugyanúgy, hónapról - hónapra, fizetèstől- fizetèsig tengeti èletèt, ahogy 10-20-30 èvvel ezelőtt...A fidesz- elit pofátlan gazdagodása minden határon túlmegy: offshore cègek, külföldi bankszámlák, milliárdos állami megbízások , ès luxus- èlet jut nekik osztalyrèszül...A 90- és èvek elejèn , a lengyel egy főre jutó GNP 1900 dollar volt, nálunk 3000...Mara elènk kerültek minden tekintetben, jövőre 2600 zlotyi , 200 ezer forint, lesz a minimálbèr..Még a populizmust is lehet tisztessègesebben csinálni ,mint Orbanèk! A mi sorsunk az hogy az EU szegènyhazavá válunk , mert jel sincs rá, hogy felzárkózunk a V4 országokhoz...A forint napról - napra romlik, ( jobban mint a több deviza kuna, korona, zlotyi)amit leginkább a kisemberek fognak megèrezni, de ők semmit sem számítanak ( csak ez elinflált GDP- adatok..)

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.17. 17:54:56

@Womb Rаider: jól van, okoska.
Azt is elolvastad, mire volt válasz? A felsorolást a fidesz érveiből, szintén? Ja, kiragadtad összefüggéseiből.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.17. 17:57:25

@Womb Rаider: nem, te simán űbermencs vagy. Szerinted.

Bánegressy 2019.09.17. 19:25:01

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a fidsze elit a kormánnyal az élen mindent megtesz, hogy igazolja a száműzött(v. száműzetésbe vonult?) Kertész Ákos inkriminált kijelentését(nem idézem. aki nem tudja utána lehet nézni).
persze ez a kijelentés érvényes a rangsorban magasabban állókra is, hiszen ők sincsenek már abban a helyzetben, hogy mérlegelhessenek, ha netán egzisztenciálisan szorongatják őket. mindenesetre ahhoz elég sokan vannak alattuk, hogy levezessék rajtuk a frusztrációjukat.
az ingyenélőknek is juthat némi frusztráció, hiszen valahol érzik, hogy a jó világ nem tarthat örökké.

de a lényeg, hogy az egész ner-világpt és :) a magyar társadalmat áthatja a szolgaszellem. persze a többség hozta magával az előző(nem is egy) konszolidációból, (mind a ner előképei)

hogy ez pont a hierarchia magasabb szintjein állók a kommunikációjából és gesztusaiból válik evidenssé, ezt sugározzák . . . ?! nem tudom, h nem-e magyar sajátosság.

Bánegressy 2019.09.17. 19:39:45

@Bánegressy:
ez olyan, mint a magyar foci a korai '70-es években(én már nagyon öreg vagyok ám).
az nem volt annyira szar.(mint a mostani) nemzetközi összehasonlításban sem.
de azért ritkán tudott komoly eredményeket fölmutatni.
amikor volt ilyen, akkor nagyon oktattak a fiúk. fölényeskedtek. gyertek tanuljatok kis csírák(spanyolok, portugálok, angolok, akárkik)! mi vagyunk a királyok!
de ez általában csak nagyon rövid ideig 1-2, legfeljebb 3(3 asszem nem is volt. nem emlékszem, lusta vagyok utánanézni, de sztem nem) fordulóig tartott és aztán jött a méretes cumi(kivétel a vasas hexagonal tornája, ja és a kis vidi '85-ös kek ezüstérme, de ezek nagyon nem típusos történetek. kilógnak az egész rendszer-, az akkori honi labdarúgás rendszeréből is)

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.17. 21:40:36

@cívisvárosi: csakhogy a Föld nem gömbfelület. Test.
A globe nem felületet jelöl.

Brix 2019.09.17. 21:42:58

@Womb Rаider: Idióta marha! Nem volt egy önálló gondolatod sem, csak a kormánypropaganda ócska, 1000x ismètelt, elcsèpelt hazugzágait böfögöd vissza, semmi egyebet...Engem meg ne fenyegess, mèg viccesen sem, mert könnyen megütheted a bokádat!

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.17. 21:48:48

@cívisvárosi: a magyarban rengeteg latin, német, görög, szláv szó van. A mai magyar egy csinált nyelv , mint a mai angol. Ezeket összevetni badarság.

Hauptrichter2 2019.09.17. 22:16:11

@HaFr: Tökéletes cikk és levezetés. Ezért sincs (ennek) az ellenzéknek igazázán esélye a fidesszel szemben.
Teljesen jogos elvárás, hogy "tematizáló" erejű megfogalmazások legyenek, máshogy fogalmazva: "...nincsen egy szenvedélyes átélt üzenet, identitásképző üzenet, amire rá lehet csatlakozni...".
Tökéletes sok komment is, pl.:
"...Ez a magyar ellenzék alkalmatlan arra, hogy leváltsa az Orbán-rezsimet..."
"...A csapat hiányzik az ellenzék mögül, amely meghatározza a csapásirányt, az ideológiai közeget, háteret...."
"...az ideológiamentes ország jövőképét kellene meghirdetni..."
"...Nem véletlenül mondogatják, hogy "a Momentum az új SZDSZ"... Nem értik már ők sem a jövő nemzedékét, mely nem érdekelt abban, hogy 4 évente a piros vagy a narancs csapat nyer a nemzeti vetélkedőn..."
"...azt támogatom akármelyik pártból, amelyikben látok valamilyen értelmes elképzelést. egyébként próbálom értelmezni ezt az irracionális politikai küzdelmet, a modern kori vallásháborút..."
Mintha mindezeket a gondolatokat és ezeket figyelembe véve a KIVEZETŐ UTAT valahol már olvastam volna... kedves HaFr, segíts!

Womb Rаider 2019.09.18. 07:50:50

@Brix: "Engem meg ne fenyegess, mèg viccesen sem, mert könnyen megütheted a bokádat! "

Niná!!! Egy online érveléstechnikai mesterkurzus, amit előadsz :)
Ha neked nem tetsző más véleménye, először békésen előrántod a tekintély alapú meggyőzést: A 6-os villamoson előttem ült egyszer egy nő, aki az államigazgatásban dolgozott, mielőtt nyugdíjas lett.. és kezet fogtam kétszer is államigazgató elvtárssal!!!
Ha ez nem jön be, akkor jön a "Ki vagy te, nem is ismerlek!?" 'feltételezésekkel' élsz: te ezt nem tudhatod, vidéki vagy!
És amikor még erre is csak a képedbe nevet a vitapartner, akkor jön a habzó száj, a vérben forgó szemek:
Há' lecsaplak, min' a taxiórát! Velem ne lacafacázz!!

Én ezt a részt kedvelem a legjobban, ilyenkor világlik ki , milyen megbékélős-toleráns az ellenzék. A vélemény addig szabad, míg jóváhagyó, egyetértő, minden ellenkező esetben rövid úton lehámlik a mézes máz és kezdődik az offenzíva, be kell darálni a másikat.

Oké, kiccsákó! Legyen tiszta küzdelem! Én Simicskó Istvános bögréből iszom a lattét! Most te jössz!

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.18. 08:08:29

@cívisvárosi: természetesen. Mivel a Földről volt szó, és nem a földről, így globe és nem field.

Brix 2019.09.18. 08:49:29

@Womb Rаider: Kretèn, a fenyegetőzèst Te kezdted! " Mert utána meg kellene öljelek" - erre megkaptad a választ! Ebben a vitában èrveid , sem önálló vèlemèmyed nem volt, csak az állami propaganda által terjesztett hazugságokat tudtad visszaböfögni, amit az MTV1- en hallottál...Èppen ezèrt , saját tèzist sem állítottál fel - az meghaladja a szellemi kapacitásaidat- csak az unalmas , már 1000x hallott, ostoba , profán, kormányzati -propaganda szöveget makogod vissza ! Ócska , negyedosztályú troll vagy! Takarodj vissza az elvbarátaidhoz a 888-ra!

Womb Rаider 2019.09.18. 09:34:11

@Brix: "Kretèn, a fenyegetőzèst Te kezdted! " Mert utána meg kellene öljelek" "

Jujj... te aspergeres vagy, vagy inkább szimplán fafej?

" amit az MTV1- en hallottál."
Na, hogy kettőnk közül ki mit büfizik, miként sztereotipizál, az megérne egy mesét..
NEM nézem a tévét, nem érdekel. Kis kivétellel ellenzéki internetes forrásokat követek figyelemmel.

"Ócska , negyedosztályú troll vagy! Takarodj vissza az elvbarátaidhoz a 888-ra! "
&
"Ebben a vitában èrveid , sem önálló vèlemèmyed nem volt,"

Bezzeg te, te megdönthetetlen Brix-sejtésekre alapozod a mondanivalód, egészen pontos ismereteid vannak 888 ügyben.. ja..meg pacsiztál már politikussal!!!
nehari.. túlértékeltelek, belátom, ez az én hibám.

Brix 2019.09.18. 09:48:27

@Womb Rаider: Az èrtèktartalommal bíró vita lènyege az, ha az ellenfèl által felállítot tèzisekre, vagy legalább állítások sorozatára , egy antitèzissel válaszolnak .Az mèg önmagában nem elegendő , a színvonalas vitához, ha minden tèzisre ráböfögsz valami általánosat, a kormánypropaganda hazugságaiból, fèligazságaiból! Az önálló , rèszletesen kifejtett gondolatokat, azt becsülöm -ha vannak-, a 888- szintű eszetlensègeket nem. Saját vèlemènyt leírni, megfogalmazni , egy új perspektívából láttatni a világot , mindig nehezebb , mint nèhány mondatot kiragadni, ès megpróbálni megcáfolni...

Brix 2019.09.18. 09:57:22

@Womb Rаider: " Kis kivètellel ellenzèki , internetes hírforrásokat követek" Mi annak az oka, hogy szinte csak ellenzèki hírforrásokat követsz? Ott úgyis csak a " liberális világpropaganda "hazugságait harsogják, nem? Szerintem, ne bosszantsd magad, ne lègy mazoista! A 888- on, úgyis megmagyaráznak mindent!

Womb Rаider 2019.09.18. 10:04:51

@Brix: "Az önálló , rèszletesen kifejtett gondolatokat, azt becsülöm"

Az fontos, egyetértünk!! Ha meg ilyen nem jut eszünkbe, akkor még mindig ott van ultima rítio gyanánt, hogy a vitapartner egy vidéki paraszt, aki a budin talált, 888-ból kitépett lapokra lapozza a véleményét :)

" mindig nehezebb , mint nèhány mondatot kiragadni, ès megpróbálni megcáfolni... "
Esetedben az ember csukott szemmel rábök valamire..és nagy eséllyel az érdemi mondanivalóba szőtt füllentést talál :)
Te vádolsz másokat azzal, hogy a kormánypropagandát visszhangozzák..miközben séróból tolog a vadliberális magyarellenes véleményfasiszta bullshitet.
Uralkodj magadon, attól majd lenyugszol.Dühös kis janicsár.A magas lóról meg leszállhatsz, mert láthatóan megszédültél.

Womb Rаider 2019.09.18. 10:10:39

@Brix: "Mi annak az oka, hogy szinte csak ellenzèki hírforrásokat követsz? "
Mert egy egyszerű logikai művelettel előállítható belőlük a valóság ;)

Ááá..amúgy nem, nem ezért. Csak szórakoztató játék időnként.. olvasni a hétszáztizenkettedik jóslatot, fogadást kötni rá, hogy bukó..és besörpörni a nyereményt :)
Az a baj veled Papa, hogy halálosan komolyan veszed magad, próbálod tényezőként pozícionálni magad és fáj, frusztrál, hogy átnéznek rajtad, nem te fújod a passztszelet. Oldalatokon akad még néhány ilyen ember..kis dulifulik (Brendel...) bele vagytok savanyodva az állandó polémiáitokba, hajlítjátok a valóságot..az meg kirúgja magát és orrba nyom benneteket.
Lazíts, ha tudsz. ha meg valóban ennyire a politika determinálja az életed..nos úgy fogadd őszinte, szívből jövő részvétnyilvánításom.

Brix 2019.09.18. 10:30:24

@Womb Rаider: "bele vagytok savanyodva az állandó polémiáitokba, hajlítjátok a valóságot..az meg kirúgja magát és orrba nyom benneteket." Nézd , "inkább hajlítgatom a valóságot " mint Te, aki meg sem próbálja, nem ír semmi összefüggő, értelmes gondolatsort, nemhogy tézist, helyette , inkább polírozod a bohócot, miközben mazoista módon , ellenzéki hírportálok bámulsz egész nap!

Brix 2019.09.18. 10:43:42

@Womb Rаider: Egy hozzád hasonló , "60 ezer forintos " kormánypárti csicskavezér véleménye nem számít semmit, majd ha egyben le tudsz írni, valami értelmes, koherens, 40 mondatos szöveget, akkor gyere vissza, addig csak beleugatás amit művelsz, Papa!

Womb Rаider 2019.09.18. 10:48:20

@Brix: Írjá', Papa, tézist, antitézist.. ami csak jólesik. Eccer tán felkerülsz egy listára, ha kifogytak a sómenekből, meglesz a 15 perced..
Szerinted van bármi súlya az itt lenyomott okoskodásnak? Szerinted egyszer majd jön valaki és azt mondja: némmá! itt ez a csiszolatlan gyémánt, ez a Brix! Há' a központba ilyen ideológusok kellenek nekünk! Emeljük ki!

"miközben mazoista módon "
Ááá..nem olyan megterhelő ez.. Tudod, mint az állatkertben, a majomháznál.. csak az orrod kell befogni és kellő távolságot tartani a rácsoktól. (Meg jó, ha van egy zacsi keksz is kéznél ;)
Közben meg igazán jókat lehet azon nevetni, ahogyan a nagy ellenzéki agytröszt, a kikristályosodott, esszenciális szürkeállomány lassan egy évtizede nem tud mit kezdeni a kognitív disszonanciájával :)
Neked láthatóan ez az életed..nekem meg szórakozás..:)
Hogyan honorálhatnám a kellemes perceket, amiket neked köszönhetek? Pilóta kekszet szereted?

Womb Rаider 2019.09.18. 10:49:30

@Brix: hideg, nagyon hideg.. de, ha már szóba kerültek mindenféle tarifák..te mennyit kóstálsz?

Brix 2019.09.18. 11:24:42

@Womb Rаider: Én legalább már a "listán" voltam, de te még csak várólistán vagy, a NER-rendszerében, az okoskodó, seggnyaló, fogalmatlanok között! Ott csücsülsz a viruális , szellemi kalodában, amit a kormányzati propagandagépezet húzott rád, és pancsolsz az ócska hazugságok szellemi tengerében, Egyetlen önállóan megfogalmazott értelmes gondolatod sincs, csak az ócska, régi lejárt lemezt fújod, miközben belelóg a kezed a szaros bilibe..
Szerintem, menj vissza a púpos gazdád, GFG újságjára, ne légy ennyire mazoista ,mert esetleg elferdülhet a szexuális orientációd idővel, és beteges perverzzé válhatsz, ( vagy már az is vagy..) Papa!

Womb Rаider 2019.09.18. 11:30:45

@Brix: Ez valamiféle önhipnózisra építő terápiás gyakorlat nálad?

"Én számítok! Én számítok! Tényező vagyok! Tényező vagyok!"

És használ amúgy? :)

DrGehaeuse 2019.09.18. 11:32:40

@Brix: 8-as, 888, nekik nyóc! :)

Brix 2019.09.18. 11:40:50

@Womb Rаider: Nèzd , èn azèrt vagyok itt ,mert a blog írójának a bejegyzèsei èrdekelnek, ès a hozzám hasonló nèzeteket valló emberekkel szeretem kicserèlni a vèlemènyem. Nincs gond , ha valaki mást gondol ès kulturált formában kifejti a vèlemèmyèt , vannak önálló gondolatai, tèzisei ès nem csak gyíkoskodni jön ide, meg profánkodni...Vannak olyan blogok is, de ez nem az...

Brix 2019.09.18. 11:45:55

@DrGehaeuse: Időnkènt megjelenik egy- egy hülye ,aki ki akarja erőszakolni , hogy a 888- as irányba menjen el a blog jellege ,a kommunikáció terèn...Persze, magam is hibás vagyok, hogy megválaszolok hasonló stílusban nekik, de valahogy nem szívlelem az olyan őrülteket, akik mások megölèsèvel viccelődnek...

DrGehaeuse 2019.09.18. 11:50:53

@DrGehaeuse: Adalék:

www.academia.edu/10958358/Alagsori_t%C3%B6rt%C3%A9netek._Besz%C3%A9lget%C3%A9sek_Konr%C3%A1d_Gy%C3%B6rggyel._K%C3%A1r_hogy_nincs_itt_a_Pista_?auto=download

"... Egyszer Nyugat-Németországban jártunk, annak is a
legnyugatibb részén, és valamilyen nosztalgiavonattal mentünk többen, talán 90-ben vagy
89-ben, ott volt Pozsgai, Jovánovics Gyuri, Szakcsi Lakatos Béla, meg én. A németek azt remélték, hogy valami jó heves összeütközés lesz a Pozsgaival. Akkor nekem már megvolt a magam kedvezőtlen véleménye Pozsgairól. A Levendel Laci orvos lakásában rendezett ilyen szalonokat, ahol ott volt Pozsgai, Nyers Rezső, Hankiss, Gombár Csaba, Csoóri, Csurka, Kiss
Jancsi, Haraszti, és én is néha, meg sonka, kolbász, sajtok, borok. Levendel Laci kedves, naiv,
mindig jót akaró ember volt. Ezeken a beszélgetéseken Pozsgai énelőttem leszerepelt, nagy
öblös bariton pátosszal mondta a véleményét, és kérdeztem tőle, hogy ezt a központi bizottságban miért nem szoktad mondani. Még nem jött el annak az ideje. És kérdeztem, ebben a
nagy hasban valami szelek mozognak, de nem tudnak kijönni, csak valami nem illatos formában, nincs bátorság, nincs vér a micsodájában. Úgyhogy annak se örültem volna, ha ő lett volna az elnök, és én voltam az egyik, aki kitalálta azt a négyigenes népszavazást. Visszatérve a
németországi útra, emiatt nem volt bennem túl nagy rokonszenv és bizalom, de ugyanakkor
mégis, talán ez egy ilyen vidéki dolog, hogy röstelltünk volna ezen ott huzakodni, úgyhogy
akkor nagyon nyájasak voltunk egymáshoz mindannyian, és nagyon élveztem Szakcsi zongorajátékát"

Bánegressy 2019.09.18. 11:57:14

888.com a legjobb pókeros portál, csak sajna amikor a nav elkezdett keménykedni(pl. meghekkelte még a kliens közleményeket tartalmazó részeit is, hogy ezúton értesítse a nagyérdeműt a szájt blokkolásáról), berágtak és kivonultak a magyar "piacról".
sajnálom mert tényleg a legjobb, de maradt elég nélkülük is.
a másik 888-ba, a .hu-ba egyszer belenéztem. de lehet, h kétszer :D
nem sérültem le tőle, de kár az időt ilyenekre

Womb Rаider 2019.09.18. 12:06:49

@Brix: " Nincs gond , ha valaki mást gondol ès kulturált formában kifejti a vèlemèmyèt ,"

Ajj..dehogynem.. erre vagytok a legérzékenyebbek. Amikor a safe-space véleménygettó langymelegébe bepofátlankodik valaki.
Akivel nem lehet félszavakból értve smúzolni, akit muszáj földbe döngölni, mielőtt elharapózik..
Itt eltartott kisujjal megy ugyanaz, ami amott kocsmai alpárisággal.
Nem újdonság, de a poszthoz még aktuális is.. Hogy fejétől bűzlik a hal..vagy lábtól..én ezt nem tudom, de az, hogy a magát mindig sokra, többre tartó ellenzék teljes vertikumában a kommunikáció egy speciális szegmensében képes csak megnyilvánulni, ez pedig a kinyilatkoztatás.
Bár humorérzéknak ugye nincsenek híján..mert ilyen neveket képesek adni maguknak: Párbeszéd Magyarországért :))))

Brix 2019.09.18. 12:08:02

@DrGehaeuse: Pozsgai mièrt? Ő volt a politológia tanárom az egyetemen...Nagyon bírta mindenki...Az ötös szinte garantált volt..

Brix 2019.09.18. 12:17:14

@Womb Rаider: De , hisz magadnak mondasz ellent! Minket "kinyilatkoztatással " vádolsz, miközben nem tudtál egy 20-30-40 mondatos ,összefüggő vèlemènyhalamazt sem leírni, nemhogy egy sajátos, önálló , komplex tèzist előadni, amire van egyáltalán èrtelme reagálni...

Brix 2019.09.18. 12:27:36

@Womb Rаider: Valamiben egyetèrtünk: "a fejètől bűzlik a hal " hiszen az, hogy hová jutott Magyarország a társadalmi- gazdasági megosztottság terèn, az nagyrèszt a gazdádnak köszönhető ,aki a 2\3- os parlamenti többsèg birtokában , nem konszolidációt , megbèkèlèst hirdetett, hanem újabb harcokat pl. a Magyar Tudományos akadèmia-, a bírósagi rendszer -, vagy a neki nem tetsző civilek ellen! A vezèred egy hatalommániás megszállott, ès nem egy józan, bölcs , nagylelkű ember, akik tisztelnè azokat a magyar állampolgárokat is, akik nem èrtenek vele egyet!

Womb Rаider 2019.09.18. 12:29:01

@Brix: Haggyááá má a tézismániáddal.. ez nem az MTA.. ez egy kibaszott gittegylet, akik egymást szopják fel.

"Ej, de jól megaszontad, aranyapám!!!"
Nézd már meg a kommentjeidet..olyanok, mint a Kendács utcai lakópark házai.. panelek egymásra hányva, a közük purhabbal kifújva.
Triviákat harsogsz, közhelyes frázisokat. Originalitás nem sok van, mert az, hogy ezeket milyen sorrendben vezeted elő, nos az nem sokat változtat.
Ami azért gáz, mert mint azt 'elkotyogtad' neked ez félig-meddig szakmád is :)
Vagy azt gondolod 'eredeti, megvitatásra érdemes tézisnek', hogy be kellene itt is vezetni az ameriaki módit..annyi kiegészítéssel, hogy legalább nyolcévente kerülhessen hatalomra az ellenzék.
Ez , így utólag tényleg eredeti.. szerintem le is kellene védetned!

Amúgy meg, itt vannak az idoljaitok:
"Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője a kormányt "semmirekellőnek" nevezve arról beszélt: le kell váltani a jelenlegi kabinetet, mert alkalmatlan arra, hogy olyan globális kérdéseket kezeljen, mint a klímaügy vagy a menekültkérdés."
vagy:
"Szabó Tímea (Párbeszéd) úgy látta, a magyar emberek többsége is tudja, ha most nem cselekszünk a klímaváltozás ellen, akkor gyerekeink, unokáink az élhető lakóhelyért, az élelemért és a vízért fognak háborúzni. Szerinte amikor a kormánypártiak nem jelennek meg egy ilyen nagyon fontos ülésen, nyíltan kimondják: "magasról tesznek a magyar emberek egyik legégetőbb problémájára és a gyerekeink jövőjére".

ROTFL.. bullshit cunami
index.hu/belfold/2019/09/18/a_fidesz_bojkottalta_a_klimaugyi_rendkivuli_ulest/

Womb Rаider 2019.09.18. 12:30:25

@Brix: "z nagyrèszt a gazdádnak köszönhető "

Figyelek, jegyzetelek, professzor úr!!

Ez most tézis bevezetője vót? Vagy érv? Esetleg tény? Olyan konfúz vagyok :((((

Brix 2019.09.18. 12:49:55

@Womb Rаider: "ez nem az MTA.. ez egy kibaszott gittegylet, akik egymást szopják fel."
Anyádnak viszont nem kellett volna felszopni apádat, vagy ha már igen, az inkább a csalántra fröccsenthette volna, mint hogy ilyen idióta megszülessen!
Ádám Veronikától, Fésűs Lászlóig a magyar tudományos akadémia rendes tagjai azon dolgoznak évtizedek óta, hogy az magyar emberek jobb , egészségesebb hosszabb életet élhessenek, mocskossággal illeted őket! Hogy nyomorodnál meg! Nem véletlenül megy egyre több fiatal kutató el Magyarországról, mióta a normatív finanszírás megszüntetését és az intézményi hálózat szétverését belengették Orbánék!

Brix 2019.09.18. 12:56:21

@Womb Rаider: "Triviákat harsogsz, közhelyes frázisokat. Originalitás nem sok van, mert az, hogy ezeket milyen sorrendben vezeted elő, nos az nem sokat változtat."

Te viszont semmit nem "harsogsz" ( az én szófordulatomat használod) és még közhelyes gondolataid sincsenek!
Engem nem érdekel , mit mondott Gyurcsány vagy Szabó Tímea. a saját gondolataid kellett volna itt kiejteni, nem idézgetni , te kretén barom!

Womb Rаider 2019.09.18. 13:27:25

@Brix: "Ádám Veronikától, Fésűs Lászlóig a magyar tudományos akadémia rendes tagjai azon dolgoznak évtizedek óta, hogy az magyar emberek jobb , egészségesebb hosszabb életet élhessenek, mocskossággal illeted őket! "

Mondom én, hogy aspergeres vagy..:)))

Betűzzem??? Ez [a blog/blogszféra] nem az MTA.. [hanem]ez [a blog/blogszféra] egy gittegylet. Érted, wannabe tényező barátom?

Hol mondtam én egy rossz szót az MTA valódi tudósaira? Te szerencsétlen dühödt kis janicsár. Az izzadtság csorog a szemedbe, vagy funkcionális analfabéta lennél? Nem fogalmazok olyan bonyolult módon, hogy fenn kelljen akadnod.

Az viszont megint vicces, ahogyan a trigger működik :) Elég megpendítenem egy húrt, leírnom egy kulcsszót és már ugrasz is, elővezetve a teljes 'originális' panelprogramod: orbán elüldözi a tudást a zországbó!

Az intézményi hálózat 'szétverésével' kapcsolatban meg ott van a válasz fentebb, @cívisvárosi kolléga szépen kifejtette, mi van a háttérben, ahogyan néhány nemzetközileg is jegyzett tudósunk is megvilágította ugyanezt, jó nézőpontból..

Ne légy ennyire illúzióromboló.. amíg ki nem mutattad a fogad fehérjét, még érdeklődve olvastam pár kommented..de most már nem lesz ilyen egyszerű, mert látszik mögöttük az ember...és érezhető a motiváció :)

Womb Rаider 2019.09.18. 13:29:05

@Brix: "Te viszont semmit nem "harsogsz" ( az én szófordulatomat használod) "

Váááá... te totál meghibbantál..:)

DrGehaeuse 2019.09.18. 13:54:29

@Brix: Konrádnak nem tetszett és megfúrták a négyigenes trükkel a közvetlen KE választást, nehogy véletlenül Pozsgai legyen az Elnök...

Mellesleg én attól a bizonyos négyigenestől számítom a magyar nép valós szabadságának (néphatalom) felszámolási folyamatát. Ezt a folyamatot fejezi mostanában be a mindenórás (kedves vezető) vezényletével a kner ál-elitje a (kol-)laboráns jogászmaffia (díszpéldányok: Trócsányi és Bánáti) közreműködésével. Az új reformkorra még várni kell vagy 70 évet (89 től számított 100 év) mint ahogy a szatmári béke után is kellett a magyar oligarchiának 100 év császárhűségben eltöltött idő amit a jobbágyság békés kizsigerelése mellett vagyonuk maximalizálásával töltöttek, mire a Rákóczi utáni 3. generáció (Széchenyi/Batthyány) rájött hogy ez így nem tartható fenn a XIX. században. Csak hát addigra megint le leszünk maradva a nyugattól 100 a V4 többi tagjától meg 50 évvel.

DrGehaeuse 2019.09.18. 14:01:12

@Womb Rаider: Ha tényleg nő lennél és legalább fele olyan csinos mint az avatárod, szívesen taliznék! Bírom az ilyen kemény csajokat.
Bár tartok tőle hogy egy 50-es szőrös dagadék faszi vagy bazi nagy autód van (X6-os vagy Q7-es) és 4 kilós aranyfuxokkal a nyakadban jársz a termálba masszíroztatni.

Womb Rаider 2019.09.18. 14:15:03

@DrGehaeuse: Ejj..egy ilyen nagyszabású szabadgondolkodó nem élhet ennyire sztereotípiák mentén.
Nőként már csak Suzuki Ignis dukál és mágneses varázslepedő a Teleshoptól?
Ez picit rosszul esett.

Womb Rаider 2019.09.18. 14:20:21

@DrGehaeuse: "Mellesleg én attól a bizonyos négyigenestől számítom a magyar nép valós szabadságának (néphatalom) felszámolási folyamatát."

Ööö... ez annyiban sántít, hogy emlékeim szerint ilyen hatalom, hogy a nép birtokolja, na ilyen csak a mitológiában szerepelt.
(de történelemből soha nem voltam túlmotivált..)

DrGehaeuse 2019.09.18. 14:26:22

@Womb Rаider: Nem ezt írtam.

Ha tényleg nő lennél hófehér A5-ös vajszínű bőr belsővel dukálna. Gucci, Prada, és Givenchy esetleg Versace márkák, valami dögös de nem túl nagy smaragd ékszer a nyakba....

Brix 2019.09.18. 14:42:49

@Womb Rаider: Ha ez a blogszéra "gittegylet"- akkor minek jársz ide, Te szerencsétlen idióta! MIért nem mész a haverjaidhoz, a 888-ra? Vagy nem azért fizetnek? Mazoista vagy? Szívesen elküldelek többször is az anyádba , ha szeretnéd!
Tudod, inkább az izzadtság csorogjon az ember s, zemébe- hogy szavaiddal éljek- mint Orbán spermája, ahogy neked csorog a szemedbe.. Te nem egy önállóan gondolkodó ember , csak a rendszer ostoba, profán hazugságait, féligazságait , okádod vissza!
DE, jó hátul lehetsz még a NER-rangsorban, ezt ne feledd el soha, amikor a villamoson ülsz!
Tiborc Pista vagy Matolcsy fia már milliárdos vagyonnal rendelkezett huszonéves korában... Te meg még csak villamosozol, erre gondolj! DE, ne bánkódj , elmehetsz még valami feldolgozóüzembe, és ott együtt dolgozhatsz majd Orbán migránsaival: ukrán, szerb, török vendégmunkásokkal...
Végső esetben, ha az sem sikerül, akkor még mindig elmehetsz közmunkásnak, havi 53 ezer forintért! Hajrá , rendszer -seggnyalója!

Bánegressy 2019.09.18. 14:46:15

@DrGehaeuse:
:D :D :D buták!!!!
nem veszitek észre(ez főleg a @Brixre vonatkozik aki mindig becsücsül a csávó körhintájába), pedig a nick neve is árulkodó.
a blog logójára repült rá, mint légy a szarra.
Ő maga beavis alteregója, aki soha nem zsákolt.
ő nem womb rider, csak arról álmodik.
ő a dick rider. a sajátjáé. :D :D xD
kifáradt a faszverésben, most a billentyűket veri.

Brix 2019.09.18. 14:52:28

@DrGehaeuse: Valóban igazad van. Ha most lenne egy erős, és parlamenttől jóval függetlenebb, nép által közvetlenül választott köztársasági elnök, az egyfajta alkotmányos kontrollt jelentene a parlament munkájának a törvényhozásnak. Az USA-ban pl. jól elválik a kongresszus-a törvényhozó hatalom és az elnöki- a végrehajtó hatalom egymástól.

DrGehaeuse 2019.09.18. 14:52:52

@Womb Rаider: Idézet a Magyar Köztársaság 2012 Január 1-től törvénytelenül hatálytalanított (tehát de facto nem hatályosulhat az államéletben, viszont de jure érvényesnek tekintendő szerintem):

1. § Magyarország: köztársaság.
2. § (1) A Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam.
(2) A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján,
valamint közvetlenül gyakorolja.

2012 Január 1.-től az Alapförmedvény ezt tartalmazza:

A) cikk
HAZÁNK neve Magyarország.
B) cikk
(1) Magyarország független, demokratikus jogállam.
(2) Magyarország államformája köztársaság.
(3) A közhatalom forrása a nép.
(4) A nép a hatalmát választott képviselői útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja.

Tehát 1989. Október 23.-án. Az akkori politikai ál-elit elkövette azt a hibát, hogy szó szerint leírta: "minden hatalom a népé" mégpedig egy olyan papírra amit a Magyar Köztársaság (ideiglenes) alkotmányának nevezett el.

Mostanra a nép és a hatalom már jogi formalizmussal is hermetikusan el van választva egymástól. Nincs explicite kifejezett birtokviszony és nincs szó a "népszuverenitás" gyakorlásának módjáról.

Már 1989 Novembertől elkezdték ezt a "hibát" kiküszöbölni a népszuverenitás korlátozásával. Ugyanis a négyigenes parasztvakító népszavaztatás előtt még a népszuverenitás része volt a közvetlen Köztársasági Elnök választás is, amely a sima népszavazásnál erősebb legitimációt adhatna egy köztisztelettel felruházott személynek, aki így legalábbis erkölcsileg a néphatalom képviseletére lett volna kötelezve a pártpolitikai dzsungelharcosok iszapbírkózásán felülemelkedve.

Womb Rаider 2019.09.18. 14:59:33

@DrGehaeuse: Menj mááár... a koromból eredően a külsőségek nem bírnak különösebb jelentőséggel. Mondhattam volna, hogy neveltetésemből fakadóan..de nem vagyok én apáca...
De ettől még megtisztelő, ahogyan igyekszel a NER-cseléd skatulyába begyömösszölni :)

Brix 2019.09.18. 15:00:27

@Bánegressy: Teljesen igazad van , aki egy ilyen trollal leáll vitázni , az maga is hasonló szinte süllyed, ezt a hibát elkövettem...DE, valahogy nehéz diplomatikusnak maradni, amikor a megölésedre célozgatnak ...

Brix 2019.09.18. 15:07:12

@DrGehaeuse: Igen, az orbáni-alkotmány, egy jogszűkítő alkotmány , az azt megelőző alkotmányhoz képest, de írtak bele új állampolgári kötelességeket helyette..

Bánegressy 2019.09.18. 15:10:47

Rendbe van, Pozsgai ugyan már meghalt, de miért gondoljátok, hogy az ő megválasztása a maga idejében és persze közvetlenül, illetve azt követően ez a funkció alkotmányos kontrollt jelentene?
'89 táján, de lehet, h még előbb pl. vészjósló cikket írt az értelmiség lumpeniizálódása címmel a magyar nemzetben kimondatlanul, de utalva nyilván Csurka akkor már növekvő ázsiójára bizonyos körökben.
aztán . . . tudom, tudom! nem kis szerepe volt ebben a 4igenesnek, de akkor is!

szal csak azt akarom, hogy a mostani fidesz országlásig volt idő, hogy ezt a funkciót emellett a választási metódus mellett is "méltósággal" töltsék meg a benne csücsülők, a rá aspirálók.
de nem.
az nekem nem lehet egy független személyiség, egy államférfi(jelölt), aki erre össze szellemi bútorozik azokkal akikre párévvel azelőtt még ilyen telibe találókat írt(valamilyen funkcióból, ráadásul).
talán még ivócimborák is lettek.

DrGehaeuse 2019.09.18. 15:12:31

@Bánegressy: Tanárúr kérem, ez nem volt ízléses megjegyzés, még akkor se ha valószínűleg igaz! :D

Womb Rаider 2019.09.18. 15:12:46

" A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján,
valamint közvetlenül gyakorolja. "

Ez szívbemarkolóan szép..de te is tudod, üres frázis csupán. Betűk, szavak..És legyünk őszinték..mégis addig jó, míg így is marad. Amíg az istenadta nép (én is a néphez sorolom magam) nem kezd el hatalmat gyakorolni...
Én genyó vagyok, még a szavazati jogot is megfontolnám, hogy valamiféle cenzushoz kössem..
De mindegy, mert a választás joga akkor ér valamit, ha a választási lehetőségekre is hatással bírsz.
A Köztársasági Elnök 'intézménye akkor lenne értelmezhető, mint független, a népet megtaestesítő , képviselő entitás, ha nem csak egy csáp lenne..mert az elmúlt 30 év alatt mindig az volt..

Félre ne érts, tetszik, meg minden.. de jó is lenne.. de sosem volt..és ennek kell legyen oka.
És ebből következően én nem reménykedem, hogy valaha ez bekövetkezhet. A hajó elment, nem csak nálunk, a legtöbb helyen. Lehet, hogy ez az optimális..vagy csak ez lehet a működés egyetlen stabil formája?

Bánegressy 2019.09.18. 15:15:44

@Bánegressy:
a blogmotor önkényesen áttördelte a szöveget, de mindegy. nem zavaró. az utolsó szakasz("az nekem . . .") volt a 2.bek. előtt.

Womb Rаider 2019.09.18. 15:19:18

@Brix: "DE, valahogy nehéz diplomatikusnak maradni, amikor a megölésedre célozgatnak ... "

Figyi, papa.. én nem tudom, mi a nagyobb baj.. ha nem értetted az amúgy rémesen hétköznapi poént és nem tudtál a sorok között olvasni..vagy az, (szerintem inkább ez a valószínűsíthetőbb..) hogy remegtél a lehetőségért, hogy izmozhass egyet, hogy kiadhasd a felgyülemlett feszültséget.

..vagy..és akkor vedd úgy, hogy egy szót nem szóltam.. aspergeres vagy, képtelen vagy a mögöttes tartalommal, átvitt értelemmel, humorral bármit is kezdeni, csakis a leírt/kimondott szavak elsődleges jelentéstartalmát tudod befogadni.
Ez esetben megkövetlek. (Már persze nem úgy, hogy az utcán ballon kabát-kalap kombóban osonok utánad a novemberi szürkületben..)

Brix 2019.09.18. 15:25:41

@Womb Rаider: Figyi papa! Mások megölèsèvel nem poènkodunk! Nem vicces , semmilyen " áttèteles " formában sem! Ha izmozni akarsz , találkozzunk szemèlyesen ! Játsszuk le!

DrGehaeuse 2019.09.18. 15:31:17

@Bánegressy: Csak most vettem észre hogy Pozsgai valójában Pozsgay, de mindegy is.

Szóval a közvetlen választás lehetőségének elsikkasztása (a négyigenes trükk emellett még az első Alkotmány-hackelésnek is tekinthető) ami ellen csak az MDF egy - akkor még többségben lévő, de már a hangadók (Antall körei) között alul-reprezentált része lépett fel (és tett egy balul sikerült kísérletet Für Lajos jelöltségének belengetésével a Pozsgay-ellenesek leszerelésére), igenis egy jelentős mozzanat volt a demokrácia elitizálása és a népszuverenitás korlátozása irányába.

Nota bene Pozsgay akkor még (89-ősz) MSZP-tag és államminiszter volt.
Az hogy 2010-re lényegében orv-bán tanácsadója és az Alaptörvényesítés balekja is lett leginkább a Medgyesy-Gyurcsány-Bajnai bankárkormányzásnak és Pozsgay 89 óta tartó folyamatos sértegetésének volt köszönhető.

Kis adalék az Alaptörvényesítési folyamathoz:
www.youtube.com/watch?v=aKkMdviOcLQ

Brix 2019.09.18. 15:31:42

@Womb Rаider: A "feszültsèget "-szerintem - te úgy adod ki magadból, hogy liberális blogokra jársz f..t verni, te kis mazoista, orbánista ratyi!

Womb Rаider 2019.09.18. 15:32:20

@Brix: [facepalm]
Jól van, menj, játssz még egy kicsit Jenőkével, és ne piszkáld az orrodat!

Brix 2019.09.18. 15:39:12

@Womb Rаider: Te meg hajolj be Orbánnak, te kis szubmisszív ratyi! Fogalmatlan senkiházi !

DrGehaeuse 2019.09.18. 15:51:47

@Womb Rаider: Nem is tudtam hogy létezik olyan hogy "NER-cseléd skatulya"?! No mesélj még, mik ennek a skatulyának a kritériumai?

DrGehaeuse 2019.09.18. 15:55:17

@Brix: Ami csináltok itt ezzel a Womb Raider-rel az már kezd csúnyább lenni mint a Neoteny vs. Unionista (444/cívisvárosi) iszap-birkózásai.

Bánegressy 2019.09.18. 16:38:51

@DrGehaeuse:
hát nem is tudom. ha ezzel arra célzol, hogy egészen az alapoktól baj van. új alkotmány, meg ilyesmi? de kicsoda kérem szépen? :D ki? vagy kik? új nép? vagy
"alkotmányos magyar jogtudata legyen az új jogászgenerációnak"?(hangsúly az alkotmányoson, vagy a magyaron, esetleg a kettő együtt is elképzelhető? :D )
kitől? mitől?
átjárnak a fiúk lányok a jogról a közszolgálati egyetemre egy kis (alkotmányos)MAGYAR(((jog)))tudatot magukba
szívni, mert ottan aztán biztosan még a klímából is ez fúj!

ki képviseli itt az igazságot?
1.bp.blogspot.com/-MSSRlD2mAXU/T9cYZaUu5SI/AAAAAAAAAOA/aS663Ul1SAg/s640/b%C3%A9kemenet01+2006+november.jpg
(hát ez már nagyon :D. bocsánatot kérek!)

(miért nem lehet formázni ezen az izén? olyan okos emberek járnak ide! lehet, h volna rá igény :D)

DrGehaeuse 2019.09.18. 18:07:37

@Bánegressy:
Bene Gábor hozzászólásából nekem a legfontosabb tanulság az, hogy a magyar alkotmány (1918 Októberig biztosan, de 1944-ig korlátozottan) is valami olyasmi volt mint a Briteké (Angoloké). Nem volt egy brossúrába beköthető paragrafusokba szedett (nem szeretem a kartális jelzőt) becikkelyezett dokumentum amire hivatkozni lehet (és zsinormértékül használni) minden más törvény megalkotásakor. Mégis voltak akár évszázadokon keresztül hatályos, rögzült és betartott elvek amiket minden "jurátus" álmából felkeltve is "séróból" fújt, és voltak ugyancsak korokon átívelő maradandó törvénycikkek amik alapvetésként biztosították a jogrend szerkezetét és szellemiségét. Ahogyan a Britek (Angolok) is ragaszkodnak a saját Corpus-Juris-ukhoz, úgy nekünk se tiltja senki hogy a maradandóakat megőrizve az elavultakat kigyomlálva legalább szellemiségében és szerkezetében helyreállítsuk a Történeti Alkotmány hagyományát. Ez már csak azért sem lenne ördögtől való, mert 1944-től Magyarországon ex-lex állapot van (szerintem ma is). 1989-ben a kádár rendszerrel való jogfolytonosságnak és az 1947-es párizsi békével ránk erőszakolt korlátozott szuverenitás kereteinek akartak megfelelni a kartális alkotmánnyal.
2010-től a 2/3-nak lett volna lehetősége ténylegesen szakítani a kádár rendszerrel és tullépni annak legitimitási keretein. Ez nem feltétlenül jelenti a Királyság visszaállítását (ami pl. a Briteknél is pusztán formalitás és csak szélsőségesen kiélezett helyzetekben van tényleges hatalmi szerepe - mint pl. most amikor felfüggesztette a királynő a parlament működését a Brexitig vagy annak egy újabb hosszabbításáig), de jelenthetné a jogpozitívizmussal való szakítást és visszatérést a "természetjog" elveihez.

Az orv-bán rendszer szemétsége éppen abban áll, hogy miközben hivatkozik az alaptörvény hitvallás részében a történeti alkotmány "vívmányai"-ra és a Szentkoronára, még a 89-es ideiglenes alkotmánynál is tovább megy a jogpozitivizmusban és lerázza az államról a szociális alapellátási kötelezettséget és pusztán törekvést deklarál. A jogalkotás és pláne a törvények alkalmazása és az állam működése területén egyenesen szembeköpi a történeti alkotmány elveit, de gyakarn az elemi tisztességet és polgári jóérzést is. Hogy a mértéktelen harácsolásról és közpénzszivattyúzásról már ne is beszéljünk.

A történeti alkotmány szellemisége szerint már a Horthy rendszer is egy imposztor rezsim volt, annak karikatúrájaként orv-bán rendszere működésében kádáribb de külsőségekben és pózaiban a Horthyra szeretne hasonlítani és a Medgyesy-Gyurcsány érát kivéve minden eddigi rezsimnél imposztorabb.

Bánegressy 2019.09.18. 19:10:17

@DrGehaeuse:
szép-szép, pillanatnyilag elképzelhetetlen.
azokhoz a videokhoz, amiket linkeltél bárki hozzáfér.
szomorú, de azt kell mondani, nincs rá itt igény. Ugye-ugye Papp Dr már akkor megmondta. Hány választás volt azóta?
vissza kell lapozni egészen Mikszáth pl.? koráig. amikor még "rendes" alkotmány volt(ráadásul 1887-től élete végéig képviselő, tht politikus is volt).
ő írt valamit a svihákságról, ami persze már jelentősen átalakult(és ha már svihákság, miért is a javára alakult volna?), de aki tisztában van vele, hogy mi következik abból, ha a gazdasági és közjogi hatalom szép lassan svihákok kezébe kerül, az nem lepődhet meg.
az a fajta mobilitás, ami ennek a társadalomnak a szerkezetéből ered, valamiért egyoldalúan kedvez a mindenkori svihákság pozicionális fölényének.
nevezzük dzsentrinek.
fleto pl. nagyon szeret dzsentrizni. ő nem a származásából adódóan svihák.
aztán az sem ritka, hogy ezek a svihákok gazemberré fejlődnek.
jöhet bármi.
mondta 2014-ben tokványoson egy közismert svihák, aki már jelentős lépéseket tett a gazemberség felé.

DrGehaeuse 2019.09.19. 04:29:39

@Womb Rаider: Márpedig az Alkotmány mint a törvények tövénye rendkívüli eréllyel bíró jogszabály. Komoly államokban a polgárok, különösen az elit példamutató komolysággal viszonyulnak alkotmányukhoz. A legjobb példa erre az USA, ahol az alkotmány minden betűje szent és sérthetetlen. Nagyon ritkán és iszonyú procedúrák és jogviták során módosítják, s ha mégis akkor többnyire "alkotmány kiegészítés" lesz belőle (a törzsszöveg kb. 240 éve változatlan).
Az csak a magyar elit korrupt (úgy is mint romlott) mivoltának tudható be, hogy egyrészt fércműveket alkot alkotmány helyett, másrészt pillanatnyi érdekei szerint folyton bele-bele firkálgat, mintha csak egy sajtpapírra írt pogácsa recept lenne.

A Köztársasági Elnök intézménye mint a néphatalom (a.m. demokrácia) legfőbb erkölcsi képviselője azért erodálódik folyamatosan világszerte mert a népszuverenitásra akadályként tekintő hatalombitorló oligarchikus érdekek és a magukat nemzetek fölöttinek gondoló hatalompénz birtokosok érdekeinek nem felel meg a jogi eréllyel is támogatott erkölcsi tekintély. Nincs ebben semmi szükségszerűség.

Womb Rаider 2019.09.19. 08:26:00

@DrGehaeuse: Értem, amit írsz, azt is értem, hogy miért is lenne fontos, hogy az elméletben szépen működő, tökélyre fejlesztett elképzeléseket a valóság visszatükrözze..
Még azt is értem, hogy hol is bukik a vitathatatlanul nagyívű elképzelés..
Viszont szerintem messze érdekesebb az (most, hogy a problémát gyakorlatilag évtizedek óta ismerjük, kielemeztük, megcsócsáltuk minden irányból) hogy miként cibáljuk ki magunkat önnön üstökünkbe kapaszkodva a mocsárból, aminek amúgy még nem értük el a fenekét..

Értem, érzékelem és méltányolom a helyzetet hatalmas tudásukkal dokumentáló és feldolgozó 'szakemberek' minden erőfeszítését.. de könyörgöm.. már tenni kellene valamit, mert a nagy szakértés közepette minden odavész, az is, ami még menthető lenne.

Számomra az ellenzék 'tevékenysége' valahogy olybá tűnik, hogy lekorlátozódik a gondolati oldalra. Fogjuk meg..és vigyétek.
Mint amikor a gátat átszakító ár idején először összehívnánk egy tényfeltáró bizottságot, kutatókat, történészeket, filozófusokat, hogy megismerhessük a gátak létesítésének pontos kronológiáját, lehetőleg még az emberré válás kezdeti szakaszáig visszamenően.
Aztán összehívnánk egy nemzetközi szümpóziumot, ahol a tudós koponyák ütköztethetnék nézeteiket, az itt leszűrt lényegi meglátásokon alapulóan kiírnánk egy nemzetközi pályázatott az árvízkárok mentesítési lehetőségeihez, az elöntött területek rekultivációjához és újra lakhatóvá tételéhez kapcsolódva. Majd felállítanánk egy nemzetközileg is elismert, a témában elmélyült ismeretekkel bíró, de legfőképpen független filozófusokból, vallástörténészekből, civil szervezetek vezetőiből, újságírókból álló bíráló bizottságot, amelyik kiválasztaná az európai értékekkel szinkronban lévő, liberális-demokratikus gáthelyreállító módszert alkalmazó pályaművet.
Természetesen a döntést normakontroll követné és amennyiben a nemzetközi LMBTQ és zöld szervezetek sem fellebbeznek, úgy megkezdődhet a gáton tátongó lyuk betömésének munkája.

Lehet, nem tökéletes a párhuzam..ez annak is betudható, hogy már nagyon-nagyon tele a topánkám a gittrágással, a helyezkedéssel, a különféle, rejtett és nyilvánvaló érdekek mentén lavírozással.. Rohadtul bele kellene már fogni az érdemi munkába.
Nem érdekel, hogy napról napra bemutatják, miként működik az Orbán Zrt pénznyelője.. ki nem szarja le, de őszintén? Pontosan ismerjük, tudjuk , látjuk. Nem kell minden nap bebizonyítani: basszki, csütörtök van és ezek megint loptak!!
Azt kellene végre a tudós koponyáknak felvázolni, hogy ők miként képzelik az átalakítást..de azt is szem előtt tartva, hogy az elképzelés azért találkozzon már lehetőleg az emberek nagyobb hányadának elvárásaival. Fontossági sorrend kéne..és nem az amúgy marginális csoportokat foglalkoztató témákat kéne újra és újra csócsálni. Ha majd újra stabil a gát, ráérünk a kisebb horderejű dolgokra is koncentrálni..

screpes 2019.09.19. 09:07:27

@Womb Raider

te magad vagy a gittrágó szimpózium!
A változtatásokhoz (elkezdésükhöz) mi az első prioritás,
milyen jelentős eszköz van az ellenzék kezében?

" ... azt kellene felvázolniuk ..."

kit tekintesz ilyen tudós kopnyáknak?
------

Womb Rаider 2019.09.19. 09:28:43

@screpes: "milyen jelentős eszköz van az ellenzék kezében?
"

Semmilyen.. de elnézve jobb is, mert csak kárt tennének magukban azzal..

"A változtatásokhoz (elkezdésükhöz) mi az első prioritás,"

Társadalmi támogatottságot szerezni.. ennek provitaminja a vízió, amivel széles körben képesek azonosulni emberek :)
Persze, aki nem hajlandó a nép közé vegyülni, aki inkább nézi a köldökét a maga kis elefántcsont tornyában.. hát tegye. Reszelje a téziseit, a tökéletesség a minimum elvárás.. de tegye ezt párhuzamosan, az effektívebb cselekvésre képeseket nem akadályozva.

"kit tekintesz ilyen tudós kopnyáknak?"
Amerre csak pillantok, politológus terem.. némelyik egész meggyőzően tudja bizonygatni, hogy átlát ő a szövevények, okok és okozatok, összefüggések előtte nem maradnak rejtve.. talán némi koherencia segítene abban, hogy a szekér mozgásba jöjjön.
(de, ha azt mondod, ennek még nincs itt az ideje..én azt is megfontolom.. engem nem hajt a tatár, nem vágyom a hatalomba..de nem is függök tőle különösebben.. csak szemlélőként zavar a töketlen huzavona..ha szabad így fogalmaznom)

Bánegressy 2019.09.19. 10:22:14

@Womb Rаider:
sajnos ez, ami már kezdetektől hiányzik.
ahogy kronológiailag sorra vesszük a történéseket 4igentől (de sztem., minthogy anno én is megégettem magam az ügyben, a szakszervezeti választások meghiúsításától), tkp az ellenzék(bal oldala) ahogy most van, de a bal-liberális tábor egésze és nagyon okos korifeusai azok akik problémákat láttak ott, ahol megoldások lehettek volna, ha lett volna vízió és gyakorlatias politikai cselekvőképesség.
ha ennek a társaságnak az "elitje" képes lett volna munkát fektetni a saját hitelességének a megteremtésébe(ahelyett, hogy a na ki az okosabb, meg a radikálisabb antikomcsi?versengést folytatták) és politikai tettekkel beágyazottságot szereztek volna abban a társadalomban, ahol ez eredendően nem volt meg, csak ők a nagy antibolsevista lelkesedésre, meg a taxis-sztrájkra stb. azt hitték képzelték, hogy nincs ezzel semmi komoly baj.
és ahogy folytatták az meghozta a választ.
ma már sehol sincsenek.
amennyire én látom a jogos elégedetlenséget is azért képtelenek meglovagolni, mert az emberek miattuk félnek a hatalomtól. mert bennük nem látnak kompetenciákat a hatalom megfelelő és a polgárok számára védelmet jelentő működtetésére, még ha ők(mármint a polgárok, szavazók) hozzá is segítenék őket

DrGehaeuse 2019.09.19. 10:57:50

@Womb Rаider:

Tenni nem lehet semmit. A rendszer minden eddiginél átfogóbb és megdönthetetlen. Csak egy katasztrófa mozdíthatja el.

Eredeti hozzászólásomban ami Pozsgay-ról szólt, a négyigenes trükközést annak a folyamatnak a kezdeteként azonosítottam amely elvezetett a jelenlegi oligarchikus magánállami modellhez, amely lényegében az egész ország működtetését és a közpénzek felhasználását egy meglehetősen szűk és összefonódott politikai-gazdasági érdekháló magánügyeként kívánja kezelni (ha nem is tudatosan és ennyire átgondoltan). Az alapförmedvénnyel (gránitszilárdságú LOL) és az új törvényekkel ennek az útjából lassan végleg elhárítanak minden akadályt és beépítenek minden szükséges jogi kiskaput és pontatlanságot amely korlátlan mozgásteret biztosít a rezsimnek és haszonélvezőinek és garantálja azt amire mindig is vágytak: személyes kvalitásoktól és valós teljesítménytől független garantált luxusjólétet a kner-kasztjaihoz tartozóknak.

Ezt pedig az 1989 és 2010 között működött száj-liberális progresszivisták balfaszkodása és a "nemzet" ügye iránti teljes közömbössége (olykor nemzetellenesség) segítette mindvégig azzal, hogy az egész "nemzeti" kérdést átengedte orv-bánnak és a szélsőjobbnak.
Annyit tennék még hozzá, hogy a NER-nek hazudott kner ugyanarra a vázra épül ami az 1956 utáni megtorlást követő konszolidáció során kialakult informális kapcsolatrendszerekből épült fel 1963-tól és már a 69-es reformkísérlettől kezdve egyre korruptabb és kontraszelektáltabb lett. 1980-tól jogi lehetőségeket nyitottak bizonyos magánvállalkozási formáknak, aminek folyományaként a későkádári időre (86-87) a hálózat kibővült a csókos "maszekokkal" és tovább korrumpálta a rendszert.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.19. 11:36:51

@cívisvárosi: a folde jelentése fold, bend a mai angolban. Semmi köze a földhöz(-:

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.19. 11:53:27

@cívisvárosi: a field field, a land land, lond. Earth eorde, grund.
Sajna benézted.

Womb Rаider 2019.09.19. 12:24:10

@DrGehaeuse: Én nem tudnám ezt ilyen koherensen megfogalmazni..de ~egyet értek a leírtakkal. nem az én szakmám..de a kérdésem adja magát..
Ha 'azok' anno képesek kvoltak kicsinyes hataloméhségükre visszavezethetően beáldozni a hosszú távú közösségi, többségi érdekeket, akkor én egyorrú-kétfülű mezei választópolgár miként előlegezzek meg bizalmat azoknak, akik nyíltan, vagy burkoltan, de azon nagy elődök szellemi-ideológiai örököseinek nevezik magukat?
Főleg, hogy ugyanezen attitűd újra felszínre bukott nem is olyan régen, midőn a liberális kommuna egyik fáklyavivője, Heller Ágnes (egészen nyilvánvalóan a hatalomra kerülés iránti olthatatlan vágytól hevítve) szemrebbenés nélkül kiadta az ukázt: össze kell fogni az addig (szintén a hatalom felé törtetésből fakadóan) minden eszközzel degradált szélsőjobbal!!! (És ugye a liberálisok voltak azok, akik természetes ideológiai ellenfelük hátán kapaszkodtak be a parlamentbe egykoron.. ) Tehát ne azt nézzük, mit mond ez a csoport, hanem azt, hogy élesben , rendre miként is cselekszik!
Most ez teljesen független attól, hogy a fidesz mit, hogyan intéz.. de ne kövessük már el újra és újra ugyanazon hibákat.

Én ebből az egészből (lehet, tévesen..) azt a eccerű paraszti következtetést vonom le, hogy jelenleg a látható politikai spetrum egyetlen eleme sem tudja hitelt érdemlően garantálni, hogy adott helyzetben , nyeregbe kerülve az őket oda emelők szélesebb rétegeinek érdekeit képviselnék. Nem tudok hinni egyiküknek sem, mert a metakommunikációjuk nem koherens.
Én azt szeretném, ha jobb , nem pedig csak máshogyan/másoknak szar rendszer/vezetés jönne létre.

DrGehaeuse 2019.09.19. 12:49:09

@Womb Rаider: Ezzel kb. én is így vagyok. A libbantak és a radikálprogresszorok nálam is leszerepeltek. Az egész emblematikus arca Gyurcsán, pártja a DK, sajnos éppen most lett a legerősebb ellenzéki párt. Ez a kner és a fidesz érdekeinek tökéletesen megfelel. Puzsérnak és még néhány gerillának teljesen igaza van. Bármiféle előrelépés elsődleges feltétele az ellenzékváltás lenne és egy ezős MDF 2.x jellegű valóban konzervatív centrumpárt felemelkedése. A nép többsége nem szívesen szavaz a szélsőségekre. A jobbik mostani formájában teljes természetességgel tud együttműködni a MoMo-tól a DK-ig mindenkivel. A szélsőjobb lefoglalására ott van a Mihasznánk. Most a centrumban meg van a politikai vákuum. Sajnos a nemzet sorsáért felelősséget érezni és vállalni is képes szellemi elit gyönge és a kner rabja. Nem látni komoly kezdeményezést. Hiába jöttek össze tavasszal páran (Pálinkástól Gyurgyákig) még semmi konkrétba bele nem fogtak. Mintha még volna idő bármire.

screpes 2019.09.20. 16:00:16

@Womb Rаider:

úgy látom, Bánegressy és DrGehaeuse is értékes háttérelemzést adott,.
De neked, amikor jobb vezetést hiányolsz, (?) szembe kéne nézned azzal, ami történik, nevet kéne adnod a jelenlegi vezetésnek (nincs akadálya, hiszen itt vannak, ismertek a szereplők).
Az ellenzék részéről hasonlóképp módunk van vezérszónokokat megnevezni. Először is nem fanyalognék, hogy pl Jakab (jobbik) és Karácsony együtt képes végre megszólalni, csak azért mert Heller Ágnes is javasolta..
Másrészt, hagyjuk már a gyurcsányfóbiát: nincs olyan fenyegetés, hogy újra első számú országvezető lehessen, más fenyegetésekkel időszerű szembenézni, és ha X számú nyugdíjas még képes "odaszavazni" (hová is?!) - hát istenem...
Mindent összevetve tehát be kéne látni, hogy mégis új helyzet állt elő, annak ellenére, hogy itt vannak a régi aktorok, és Orbánt, Habonyt, Kósát, Német Sziszit, Szijjártót meg a köztársasági elnököt kéne összevetni -Karácsonnyal, Jakabbal, és a maradvány MSZP-sekkel. Lendvai ildikó sem azonos régi szerepeivel. Orbánéknak mi volt 89-ben és 2010-ben a "koherens jövőképük"?
Arra várunk még mindig, csak egy orbitális csalódással gazdagabban.

Womb Rаider 2019.09.20. 16:22:03

@screpes: 'Először is nem fanyalognék, hogy pl Jakab (jobbik) és Karácsony együtt képes végre megszólalni, csak azért mert Heller Ágnes is javasolta..'

Ja.. a cél szentesít minden eszközt, csak a szépre emlééékezeem..

Nézd, nekem sajnos vannak fenntartásaim, mert azok, akik évtizedeken át kanál vízben folytogatták egymást, kígyót, békát kiabáltak egymásra..most hirtelen megvilágosodtak? A kényszer nagy úr? Vajon a saját, jól megfontolt érdekük okán lettek hirtelen ennyire elfogadók (vice versa..) vagy a Nemzethalál rémképe ébresztette rá őket, hogy a Patást elpusztítandó fel kell függesszék a viszályt? Aztán ha a munka elvégeztetett, melyik lesz a kakukk, melyik fogja kitaszigálni a másikat a langymeleg fészekből?
Vagy melyik fogja parazitálni a másikat?

"Karácsony"
Na.. az lenne csak a szép! Egy satnya kerületet sem képes menedzselni, de könyékig van a húsosfazékban.. csöbörből vödörbe? Kösziiii..
Fegyenc meg hidegen hagy, rombol, ahogyan csak tud.. de onnan felfelé már nem vezet út. Legalább árt, ha nem használhat.. könyörgöm.. függesszük fel..

A helyzet valóban új, de a nagy rotáció-fluktuáció a hatalom felé törekvők között..de nem látom, hogy a célok (és a módszerek) jenetősen változtak volna. Egyelőre nehéz azt hinnem, hogy az ellenzék hangosabb, aktívabb (éhesebb?) része inkább igyekszik megfelelni a választói elvárásoknak, igényeknek, mintsem a nemzetközi 'elvárásoknak' illetve iránymutatásnak.. ha azt nem képesek maguk sem eldönteni, hogy kinerk az érdekeit szeretnék előtérbe helyezni, az 'unióét' (Európai értékek..) vagy a magyar választópolgárokét..akkor én még várok, bármennyire is nagy a szükség.
Nincs nekem semmi bajom az unióval ..de pusztán attól, hogy elviekben közös érdekek mentén kellene szerveződnie, még nem feltétlen teljesül is ez a való életben. Eccerűen nehez elhinni, hogy egyenrangú félként tekintenek ránk, kelet-európaiakra.

screpes 2019.09.21. 09:34:11

@Womb Rаider:

Karácsony szomszédja is napi milliárdot fog felhalmozni?
Strómanként?
Miket írsz te egy ártatlannak is látszó emberről?
Minek alapján állítod, hogy zuglót "sem" tudja menedzselni? Miért, mi történt ott? Mik a kudarc paraméterei?
Továbbá: miféle húsosfazékban lenne ő könyékig?!

Ezer méterről érezni a fideszszagodat.

aztán, akiket fojtogattunk évtizedeken át, az Vona leheettt, és viszont.
De pártjában szakadás volt, ő meg néppárti lett, és visszavonult. Ez egy történelmi pillanat, valamiféle kiegyezésre, amit ő ki is mond, és utódai pedig levonták (a kétféle) konzekvenciát.
csak te fújod a régi nótákat.
Elfuserált kényszeres Anakreonként.

Womb Rаider 2019.09.23. 13:46:43

@screpes: "Miket írsz te egy ártatlannak is látszó emberről?"

Nem elég tisztességesnek látszani..annak is kell lenni :)

"Minek alapján állítod, hogy zuglót "sem" tudja menedzselni? Miért, mi történt ott? Mik a kudarc paraméterei?"
Parkolásos buli? Megvan? Te szatyorban laksz, a Népszigeten?

"Ezer méterről érezni a fideszszagodat."
lehet, hogy refluxod van? Vagy szuvasak a fogaid?

screpes 2019.09.23. 15:48:52

@Womb Rаider:
Hű de silány vagy!
Érdemben nem fogsz hozzászólni?
Írd már le a "parkolásos bulit", ha olyan egyértelmű, és nyilvánvaló!

Womb Rаider 2019.09.24. 08:17:52

@screpes: Nem vagyok a titkárnőd.. van kezed, meg guglid, tedd a dolgod.
Inspiráció gyanánt:
hvg.hu/itthon/20190327_Karacsony_Gergely_beismerte_ketparti_parkolasi_mutyi_megy_Zugloban

"Érdemben nem fogsz hozzászólni?"

Bagoly, bagoly...

screpes 2019.09.24. 08:42:21

@Womb Rаider:

Abban, hogy Karácsony tisztessséges lesz e, nem hagyatkoznék a googlera.
A HVG ből vett citátum megerősít ebben.
Külön is emlékeztetlek, hogy a határozatokat a képviselő testület hozza. Jogszerűségét a jegyző jegyzi.
--------

Womb Rаider 2019.09.24. 08:58:00

@screpes: Látom, nem érted..

Az én olvasatomban egy polgármester feladata a képviselt település/kerület lakónak érdekeit érvényesíteni. Nem érdekel, hogy valami jogszerű, vagy sem (utóbbi nyilván megengedhetetlen..) A jogszerű még lehet etikátlan. Ha tiszta a keze, akkor is egy balfasz, aki képtelen ellátni a feladatát. Ergo: semmi keresnivalója sem Zugló, sem Bp élén. nem egy reprezentáló bohóc kell egy 2 milliós város élére, hanem egy határozott célokkal bíró és azoknak érvényt szerezni képes ember. Minek igér a kampány során bármit is, ha még arra is képtelen, hogy egy parkolási maffiával szembeszálljon???
Akár így, akár úgy nézzük, lufi a srác.
Számodra láthatóan ismeretlen a személyes felelősség fogalma...

screpes 2019.09.24. 09:09:02

@Womb Rаider:

Lehet ide olyanokat írni, hogy te egy rendkívül hülye ember vagy? Nem lehet.
De kár....

Womb Rаider 2019.09.24. 11:30:41

@screpes: De, igenis lehet, de meg is kéne indokolni.. bemondásra nem adok :)

screpes 2019.09.25. 08:02:57

@Womb Rаider:

Arra mi a válaszod, amit tegnapelőtt mondott erről a parkolási mutyiról maga Karácsony az ATV-n?
A lufi? A srác?
Az ATV-n nyilatkozó érintett, az neked nem alkalmas forrás? Arra nem guglizol rá?

A hülyeséged argumentálására untig elég a szöveged, minden mondatod:
'Az olvasatodban egy polgármester feladata..."
"nem érdekel, hogy valami jogszerű"
"Ha tiszta a keze, akkor is egy balfasz"
-----------

Womb Rаider 2019.09.26. 10:27:34

@screpes: Papa... a börtönök is ártatlan emberekkel vannak tele :)

De, ha Karácsony azt mondja, hogy ő mossa kezeit..én képtelen vagyok kételkedni. Ő egy hiteles ember! Az ATV is bemondta!! (Kár, hogy ATV-t sem nézek :( )

Milyen volt a Vidám Vasárnap?

"A hülyeséged argumentálására untig elég a szöveged, minden mondatod:
'Az olvasatodban egy polgármester feladata..."
"nem érdekel, hogy valami jogszerű"
"Ha tiszta a keze, akkor is egy balfasz""
Ja..hogy elővetted az ultima ratio-t a sublótból: Szerintem te hülye vagy!!

Ez még mindig egyszerűbb, mint tételesen megcáfolni a szerinted hülye véleményemet ;)

444.hu/2019/03/26/karacsonyek-nevetseges-streberkedessel-probaljak-kimosni-magukat-a-parkolasi-balhebol
Karácsony fossa a szót, mentegetőzik, mellébeszél.. ezt a saját 'elvtársai' is látják..
Aki nem képes rendet tartani a rábízott portán, az szerintem adja vissza a megbízatását és ne akarjon feljebb bukni.

Womb Rаider 2019.09.26. 10:27:47

@screpes: Papa... a börtönök is ártatlan emberekkel vannak tele :)

De, ha Karácsony azt mondja, hogy ő mossa kezeit..én képtelen vagyok kételkedni. Ő egy hiteles ember! Az ATV is bemondta!! (Kár, hogy ATV-t sem nézek :( )

Milyen volt a Vidám Vasárnap?

"A hülyeséged argumentálására untig elég a szöveged, minden mondatod:
'Az olvasatodban egy polgármester feladata..."
"nem érdekel, hogy valami jogszerű"
"Ha tiszta a keze, akkor is egy balfasz""
Ja..hogy elővetted az ultima ratio-t a sublótból: Szerintem te hülye vagy!!

Ez még mindig egyszerűbb, mint tételesen megcáfolni a szerinted hülye véleményemet ;)

444.hu/2019/03/26/karacsonyek-nevetseges-streberkedessel-probaljak-kimosni-magukat-a-parkolasi-balhebol
Karácsony fossa a szót, mentegetőzik, mellébeszél.. ezt a saját 'elvtársai' is látják..
Aki nem képes rendet tartani a rábízott portán, az szerintem adja vissza a megbízatását és ne akarjon feljebb bukni.

screpes 2019.09.27. 16:54:27

@Womb Rаider:
Tarlós rendet képes tartani a saját portáján?

Womb Rаider 2019.09.30. 10:22:46

@screpes: Karácsonnyal összevetve jobb választás, bár őszintén szólva tőlem a Vas(alt) Tökű is lehet, igazából még őt sem érdemli meg Budapest ;)