1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.09.09. 09:20 HaFr

Miért rossz, ha gyenge a forint? (Egyszerűen)

Képtalálat a következőre: „estonian city”

Mindenki ismeri azt a sztenderd védekezést, hogy éppenséggel nem rossz, mert a gyengébb hazai valuta "segíti az exportot", ezzel pedig növeli a forintban számolt GDP-t. De még ez sem igaz. Csak akkor segíti (vállalati, szektoriális és makrogazdasági szinten is), ha az import dollárban/euróban/fontban denominált része kisebb, mint az exporté -- ez általában igaz ugyan Magyarországra, de az utóbbi időben már nem annyira, mint korábban, hiszen romlott a külkereskedelmi mérleg pozitívuma (exporttöbblete). Még mindig több az exportunk, de már kevesebbel, mint korábban.

Mire utal az, ha az export bűvülését pénzromlással akarjuk manipulálni? Pont arra: manipulációra, nem pedig a vesenyképesség növelésére. Versenyképes az a gazdaság, amelyik az exportnövekedést belső hatékonyságnöveléssel éri el akár úgy, hogy nő a gazdaságban a kibocsátás/forrásfelhasználás aránya vagy nő az egységnyi kibocsátás piaci értéke. Ezek legfontosabb operatív mutatószáma a munkaóra-termelékenység (az egy munkaórára jutó kibocsátás dollárban számolva), ami Magyarországon tíz éve stagnál. Azaz a gazdaság hatékonysága nem nő. Erre szokták elővenni a vásárlóerő paritáson mért GDP-számot, amely azt mutatja meg, hogy ugyanazon javakat (tipikusan egy képzeletbeli vásárlói kosárba összeválogatva) más országokkal (konkrétan az Egyesült Államokkal) összehasonlítva mennyiért lehet megvenni (pl. Magyarországon). Ebben az összehasonlításban -- tehát a vásárlóerő paritáson (PPP) mért GDP-ben -- Magyarország már jobban szerepel, mert leegyszerűsítve itt olcsóbbak a fogyasztási javak, egy dollár többet ér (többet lehet vásárolni rajta), mint Amerikában. De ez a szám csak a fogyasztás tükrében érdekes és a GDP-nek csak a (kormányzati és háztartási) fogyasztással érintett részét (komponensét) korrigálja, a nettó export- és a beruházási hányadát (azaz összesen kb. 30%-ot) nem.

Ezt a korrekciót figyelmen kívül hagyva is igaz azonban, hogy a valutagyengítésben és a vásárlóerő paritásban bízni a versenyképesség és a GDP nagyon szegényes szemléletére utal. Ökölszabály szerint minél nagyobb a korrekciós tényező a PPP javára, annál rosszabbul - sőt az eladósodás nagyobb valószínűségét is ideértve: veszélyesebben - él egy ország. Ráadásul ha közben romlik a kereskedelmi mérleg, mint nálunk, akkor rövid távon is veszélyesen él. Mindösszesen nem tudja elérni a (tágabban vett: társadalmi) hatékonyság, a fogyasztás és a gazdasági produktum olyan egyensúlyi kombinációját, amely fenntartható pályán tartaná a gazdaságot. Ebből kezdetben csak a relatív éleszínvonalcsökkenés, utóbb azonban (a technológiai fejlődés élvonalától egyre jobban elmaradva) piaci pozícióvesztés, majd az ezt kompenzáló rövidtávú gazdasági stratégiák (valójában manipulációs hullámok) egymás utáni kudarcával tartós elszegényedés és társadalmi válság lehet.

A gyenge forint senki másnak nem jó, mint az exportáló cégeknek (többnyire multiknak), és az egyetlen - az egész képet nézve azonban súlyosan önbecsapó - pozitívuma a válságra való felkészülés lehet, amennyiben a kormány így akarja elérni, hogy nálunk fogják vissza a legkevésbé a termelést, sőt talán erősítsék a hazai beszállítói láncot. De mondom, az egész képet tekintve ez csupán ugyanannak a stratégiának a rövid távú, átmeneti előnye lehet. Ezt az "előnyt" -- a gyenge forintot -- azonban a bérből- és a fizetésből élők finanszírozzák a valuta értékvesztéséből következő áremelkedéssel küzdve (az infláció a fogyasztás eltitkolt adója).

Világos pl. Észtország vagy Szlovákia utóbbi tízéves történetéből, hogy az az ország, amelyik kedvező beruházási ráta mellett állt át az euróra és megszűnt manipulálni a valutáját, azaz rákényszerítette magát a robusztus hatékonyságnövelésre (lásd az ábrát), az rövid átmeneti időszak után elkezdett felzárkózni hatékonyságban Nyugat-Európához, miközben emelkedik a polgárai életszínvonala is. Szemben a mienkkel, amelyet a nemzeti retorika és a gazdasági sarlatánság sűrű ködbe burkol.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr3915052338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.09.09. 13:01:29

a magyar kereskedelmi mérleg egy lineáris trendvonallal.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/hungary-balance-of-trade.png?s=hutrbal&v=201909060742V20190821&d1=20090101&d2=20191231&trend=2
aztán lehet mondani, hogy ha jobban megnézzük, akkor ez be fog szakadni. és be is szakadhat. nyilván azért gyengítik a forintot, hogy a növekedést tartani tudják és a túlzott reálbér kiáramlást ellensúlyozzák.

2019.09.09. 13:25:24

ha vesszük magyarország nagyobb agglomerációs térségeit, amelyek a modernizációs központok, akkor győr, székesfehérvár, kecskemét és debrecen polgársága egyértelműen a termelői piac és a klasszikus liberalizmus mellett állnak. ezek a fideszes városok.

ennek nagy ellenlábasai budapest "liberális" polgársága elsősorban. szeged és pécs "liberálisai". ezeknek a városoknak a polgárságának többsége nem akar árutermelést hanem azt mondják, hogy ők támogatják a globális kapitalista világrendet. a "neoliberalizmus" és a fogyasztói társadalom oldalán állnak. miskolc ingadozik, de inkább a termelői piac oldalán áll. szombathely újabban a fogyasztói társadalom irányába húz. nyíregyháza követi debrecent. és még van veszprém, amelyik inkább fogyasztói társadalom párti. de ők azok, akik ezt meg is tehetik, mert nem túl sűrűn lakott és a környezeti adottságok messze a legjobbak. ők megtehetik, hogy választanak. debrecen polgársága nem választhat. környezeti adottságai a magyar városok közül messze a legrosszabbak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.09. 15:57:16

@cívisvárosi:

"túlzott reálbér kiáramlás"

Ezt a kifejezést a Fácánban is használod az ivócimboráid előtt?

2019.09.09. 17:02:16

@neoteny:
a kocsma népe is tisztában vannak azzal, hogy volt egy túlzott bérkiáramlás és a reálbérnövekedés a keresletélénkítő politika következménye. és azt is, hogy ez nem feltétlen lesz tartható. a fideszben is folyik erről egy vita.
www.portfolio.hu/gazdasag/20190909/matolcsy-gyorgy-kemenyen-nekiment-varga-mihalynak-400345
persze mindez azzal együtt értendő, hogy a kelet-magyarországi bérek messze-messze elmaradnak a nyugat-európai átlagtól. és nem arról van szó, amiről a "liberális" "értelmiség" beszél. nevezetesen, hogy a magyarországi lányvállalatoknál jóval alacsony a termélekénység. hanem arról van szó, hogy a magyar munkavállalók nem rendelkeznek azzal a pénzügyi háttérrel, amivel a globális gazdaságba való közvetlen bekapcsolódhatnak. a német munkavállalók se rendelkeznek ezzel leszámítva az ügyes üzletembereket, akik ott is ugyanúgy kormányközeliek, mint magyaroszágon. legfeljebb nem bundeskanzlerin gázszerelő szomszédja. de lényegét tekintve a rendszer németországban ugyanez. a német nagyvállalatok vezetői egytől egyig ner kompatibilis alakok. ha magyarországon rendszerszintű a korrupció, akkor németországban is. és ezzel tisztában vannak az emberek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.09. 17:17:47

@cívisvárosi:

"a kocsma népe is tisztában vannak azzal, hogy volt egy túlzott bérkiáramlás"

Ezt mondja neked a környezeted?

2019.09.09. 17:22:14

@neoteny:
a kocsma népe úgy képzeli, hogy egy belső, zárt, védett piacon kellene felemelkedni. ami tkp. a reformszocializmus. úgy, hogy van néhány multi. ami tkp. a vegyes gazdaság. erre mondja azt a magyar értelmiség döntő többsége, hogy ilyet nem lehet.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.09. 17:29:02

@cívisvárosi:

Azt honnét vetted, hogy "a kocsma népe is tisztában vannak azzal, hogy volt egy túlzott bérkiáramlás"?

2019.09.09. 17:40:49

@neoteny:
két dolgot mondanak. az egyik, hogy a bérek még mindig "kurva" alacsonyak nyugat-európához képest. a másik, hogy ilyen mértékben csak úgy lehet bért emelni, hogy valaki relatíve rosszul jár. ezt a végén majd valaki "megszívja". és lehet mondani, hogy ez a magyar nép lesz. és majd elverik a port a kormányon. ezt mondja varga mihály. hogy ez a keresletélénkítés meg lehet lépni egyszer. de tovább folytatni túl kockázatos. matolcsy györgy azt mondja, hogy dehogy is. csak most lendülünk bele.

Janossz 2019.09.09. 18:06:54

@cívisvárosi: " a reformszocializmus. úgy, hogy van néhány multi. ami tkp. a vegyes gazdaság. "

Vegyes...
Ezt egy másik alföldi városban úgy mondják: Elegyes, mint a kódusszar.

2019.09.09. 18:12:59

@neoteny:
tudják, hogy elszaladtak a bérek, az albérleti, az ingatlanárak. effektíve nincsenek melósok. egy ismerősöm napszámban dolgoztat. nyár elején napi 10 ezer forintért jöttek kárpátaljáról úgy, hogy hozzák őket a határtól, kapnak szállást, ki kellett őket képezni. nyár közepén napi 15 ezer forintot kértek. nyár végén már 20 ezer forintot. ha egy héten hat napot dolgozik, keményen kell melózik, de szakképzetlen, nyilván nem luxus ellátást kap, de koszot, kvártéjt és havi 500 ezer forintot hazavisz. és ezen túl kapnak magyar/európai állampolgárságot. és járhat a gyereke magyar óvodába, iskolába a határ szélen. az ukrán nacionalistákat szétveti az ideg. szlovák mintára ők is átalakítják a közigazgatási határokat és a kijevi parlamentből ki is ejtik a magyar pártokat, mert attól félnek, hogy megindul a visszamagyarosodás.

és ugye ehhez kétféle módon lehet viszonyulni. az egyik, hogy ezt kell csinálni. folytatni a keresletélénkítő politikát. lehet, hogy az ukránok rosszul járnak, de mit számít az. váljanak magyarrá és jól járnak. a másik az, hogy ennek így nem lesz jó vége. nyilván számtalan visszaélés is van állampolgársággal, nyugdíjjogosultsággal, stb.

2019.09.09. 18:33:30

@Janossz:
kövesse azt békéscsaba, amit a "liberálisok" mondanak. hogy nem kell oda konzervgyár, mert mi a francnak. nincs termelő gazdaság. hanem amit frvili nick képvisel, hogy tenzoraritmetika lesz és még ami azon is túl van. nekem az semmi problémám nincs azzal, hogy legyen felsőbb matematikába, de abba nehéz lesz a többséget bevonni. és lehetséges, hogy még mindig szükség van kosárfonókra. én nem tudom. csak azt mondom, hogy az a piac. annak alapja valós árutermelés. kosárfonó elcseréli a kosarait egy egy aranyra és zsák krumplira. ez a klasszikus liberalizmus alapja. és magyarországnak ehhez kellene visszatérnie azért, mert nincs külső gyarmatbirodalma. és ilyet nem is nagyon akar a magyarok döntő többsége. hanem elsősorban a határmenti, határon túli kisebbségi magyar területekkel kapcsolódna össze. és ebből a legjobb esetben egy félfeudális-félkapitalista rendszer következik.

de könnyen lehet, hogy az olaszok, a franciák is erre a rendszerre állnak vissza. a német gazdaság így működik. jön a gazdasági miniszter kíséretében érkezik a mittelstand. a német termelő gazdaság is félfeudális. a német vállalatok szövetségi kormányzati és szövetségi állam védelem alatt állnak. a német bankokról nem beszélve. ezt a rendszert vették át szijjártóék. ezért tudták kirúgni az amerikai demokrata párti külügyet. német néppárt igényeit szolgálták ki. aztán jött weber azzal, hogy bizottsági elnök lesz. és félre rakták. jön a finn elnök, hogy nincs jogállam. és majd meccselnek orbánnal. meccseljenek. ezek hatalmi játszmák.

Janossz 2019.09.09. 18:35:19

@cívisvárosi: " lehet, hogy az ukránok rosszul járnak, de mit számít az. váljanak magyarrá és jól járnak."

Ez a mondat azért elég sokat elárul az identitásról vallott nézeteitekről.
Hét tonna aranyért hottentottává is válnátok, Istentelenek?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.09. 18:46:47

@cívisvárosi:

"két dolgot mondanak."

Bifurkálnak?

"az egyik, hogy a bérek még mindig "kurva" alacsonyak nyugat-európához képest."

Igen, _ezt_ hirdetik orrba-szájba.

"a másik, hogy ilyen mértékben csak úgy lehet bért emelni, hogy valaki relatíve rosszul jár. [...] ezt mondja varga mihály."

Aki nem a te környezeted.

Szóval hogy' van ez a "túlzott reálbér kiáramlás"? A környezetedből ki mondja ezt neked?

2019.09.09. 18:48:30

@Janossz:
ahhoz, hogy te egy globálisan versenyképes válallatot létrehozz a belépő szint alsó hangon 1 milliárd dollár/euró befektetés. ez a pénz ki van generálva. ott van az offshore számlákon a nagy semmi. mert ezeknek semmiféle fedezete nincs. viszont egyesek rendelkeznek ezekről. ugyanolyan felkészültségűek, mint mészáros lőrinc, vagy elon musk. ő 24 éves korában egy bsc diplomát szerzett egy vidéki amerikai egyetemen. áradoznak, hogy egy szuperzseni. lehet, de az is lehet, hogy csak egy strohmann. mészáros lőrinc nem okosabb, mint mark zuckerberg. de ő nem egy szuperzseni. a mögötte levő kockázati tőkétől "okosodik" meg, amit az ügyes üzletemberek teremtenek a semmiből nagyjából úgy, ahogyan magyarországon a kormánykörök, csak sokkal erősebb gazdasági, katonai potenciállal, és magasabb technológiai fejlettségi szintről indulva teszik. de lényegében ugyanaz a rendszer. intézményesített csalások sorozata, amióta a nyugat elszakadt a klasszikus liberális elvektől.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.09. 19:00:58

@cívisvárosi:

"intézményesített csalások sorozata, amióta a nyugat elszakadt a klasszikus liberális elvektől."

Na ezt is megértük. Persze a klasszikus liberális elvek szerinted a népnemzetiszocializmus elvei, de azért már az is eredmény, hogy legalább formailag a helyeset mondod.

2019.09.09. 19:17:02

@neoteny:
a kocsma népe is azt mondja, hogy ezt végül valaki megszívja. nem veszik készpénznek, hogy idetelepül a bmw. mert mi a francért menne az kismacsra. nyilván azért, mert kap egy rakás pénzt, hogy odamenjen. és kiépítik nekik az infrastruktúrát európai uniós forrásokból túlárazott projektekben. és a bmw helyi alvezérének egy nemzetközi iskolát is építenek, kanadai tanítónénivel.

ha jön egy válság, akkor vagy a bmw dől be, vagy német bankokat döntenek be, vagy megvonják az eu támogatásokat mondván, hogy magyarország megsérti az európai "értékeket". valaki végül rosszul jár. soros hálózata, orbán körei, valaki. tudják, hogy az infláció is felpöröghet. megtapasztalták.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.09. 19:22:46

@cívisvárosi:

"a kocsma népe is azt mondja, hogy ezt végül valaki megszívja."

No de ez egy más állítás, mint az, hogy a kocsma népe azt mondja, hogy a "túlzott reálbér kiáramlás" _miatt_ fogja valaki végül megszívni és ezért _kell_ lenyomni a forint árfolyamát, ti. hogy valaki _ne_ szívja meg végül.

Mert ugye te azért kezdted el tolni ezt a "túlzott reálbér kiáramlás" mémet, hogy igazold a forint gyengülését elősegítő monetáris politika helyességét. Másképp nincs értelme a "túlzott reálbér kiáramlás" propagandáját tolni.

Szóval ki mondta neked a környezeteből _azt_, hogy "túlzott reálbér kiáramlás" történt Mo-n?

2019.09.09. 19:23:50

@neoteny:
klasszikus liberalizmus az, hogy a polgárság korlátozhatja a piacot a saját birtokain. nem kell teljesen szabaddá tennie a város piacát.

Érdemes Kalmár (Kalmár) István főbírósága az 1556. évben
Az egész tanács határozta Szent György ünnepén (ápr. 24-én) [...] Határoztak a vargaművek és a saruk adásvevéséről is, hogy egy szolutárért (solutar) vagy cipellőért (cypeles) a vásárló tegyen és számláljon le 16 dénárt, egy saruért (ocrea), egy zekernyéért (zekernie) 35 dénárt, fejelésért (feyeeles) 18 dénárt, térdig való saruért (terdiig való sarwert) 25 dénárt, asszonyiért (ázzon ember sarwert terdiig valóért) 20 dénárt, deli saruért (deli sarwert) 16 dénárt. Ha pedig ezen város vargamesterei ezt a végzésünket nem tartanák meg és megtörni szándékoznának, akkor az idegen sarukészítő mesterek behívassanak a városba, és szabad lehetőséget kapjanak saruik eladására az előbb írt módon.

ez klasszikus liberalizmus. mert a polgárság a saját tulajdonú piacteréről rendelkezik. aztán mondhatod, hogy ez nem szabad piac. nem. de klasszikus liberalizmus a tulajdonjogra alapozva.

2019.09.09. 19:29:38

@neoteny:
nem így mondják, de ezt mondják.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.09. 19:30:59

@cívisvárosi:

"klasszikus liberalizmus az, hogy a polgárság korlátozhatja a piacot a saját birtokain. nem kell teljesen szabaddá tennie a város piacát."

Ez olyan, mint a szovjet traktorgyárban dolgozók esete: akárhányszor összelopták egy traktor alkatrészeit, mindig tank lett belőle mire összerakták azt a fészerben.

A te kezeid között is mindig népnemzetiszocializmus lesz mindenből. De ez már várható tőled.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.09. 19:33:31

@cívisvárosi:

"nem így mondják, de ezt mondják."

... a fejedben a hangok.

Ez egy jó példa volt a te pszichopata kettősbeszédedre: itt "túlzott reálbér kiáramlás" a gyagyi szöveged, a kocsmában meg uszítasz a multik ellen mert hogy ők nem annyit fizetnek Bivalybasznádon mint Stuttgartban.

2019.09.09. 19:44:33

@neoteny:
a polgárság a saját tulajdonáról rendelkezik. az klasszikus liberalizmus alapja. és elzavarja vagy korlátozza az idegeneket. ez volt a polgárosodás alapja a világon mindenhol. nyitott társadalom még sohasem polgárososodott.

2019.09.09. 19:49:10

@neoteny:
a kocsmában nem iszok alkoholt, és csak figyelek. és ebből próbálom megérteni, amit a világról képzelnek. úgy, hogy ez nem reprezentatív minta, nem vagyok intézet. és azt tapasztalom, hogy a kormányellenesek úgy érvelnek, hogy a köznépnek ehhez, vagy ahhoz nincs joga. a "liberális" "demokráciában" lényegében semmihez sem lenne joga.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.09. 19:50:34

@cívisvárosi:

"a polgárság a saját tulajdonáról rendelkezik. az klasszikus liberalizmus alapja."

Így van.

"és elzavarja vagy korlátozza az idegeneket."

Nah, ez a te népnemzetiszocialista álmod. Csak ez nyomorult élethez vezet: www.youtube.com/watch?v=F4IxX_JmUEg

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.09. 19:51:23

@cívisvárosi:

"a kocsmában nem iszok alkoholt, és csak figyelek."

Én soha nem iszom alkoholt és téged figyellek.

2019.09.09. 20:04:40

@neoteny:
a világtörténelemben hol és mikor ment végbe polgárosodás úgy, hogy semmiféle külső (idegen) érdek nem sérült.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.09. 20:13:40

@cívisvárosi:

Nah, én megmaradok a pszichopata kettősbeszédeidre mutatásoknál.

A nárcizmusod annyira elhatalmasodott rajtad, hogy semmi figyelmet sem fordítasz arra, hogy mások mit csinálnak.

Én belinkeltem ide egy könyvet aminek a címe Political Ponerology: A science on the nature of evil adjusted for political purposes. Neked az ilyesmit kötelezően el kellene olvasnod: ha másért nem, akkor azért, hogy tudd: mi ismert rólad, az eszközeidről, a módszereidről. Mert aki maszkot hord, annak figyelnie kell arra, hogy a maszk ne csúszkáljon túl sokat.

2019.09.09. 21:03:18

@neoteny:
nem állítom, hogy ez vagy az feltétlen jó, vagy nem jó. hanem azt, hogy van példa erre is, arra is. csak éppen arra nem, amit a világról képzeltek. vagy mondd, hogy a polgárosodás mikor és hol ment végbe úgy, hogy külső hatalmi vagy ha úgy tetszik, akkor idegen érdek nem sérült.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.09. 21:19:30

@cívisvárosi:

"elon musk-ot?"

Jé, helyesen betűzted a nevét. Mi történt?

Csak neked, csak most: www.survivorshandbook.com/wp-content/articles/political-ponerology.pdf

Nyugodtan ugord át a bevezetőket meg előszavakat és kezdd a színhússal, a tényleges szöveggel. Aztán jegyezd meg, ahol magadra ismersz. Én tudom, hogy melyik kategóriába estem mielőtt olvastam ezt a könyvet.

nagyonunalmas 2019.09.09. 22:21:14

@neoteny: " "elon musk-ot?"

Jé, helyesen betűzted a nevét. Mi történt? "

De a toldalékot rosszul most is rosszul írta.

helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/akh#216 .

(Tudom, ez az MTA dokumentuma...)

2019.09.09. 22:26:18

@nagyonunalmas:
a lényeg mégis csak az, hogy amerika leborul a "szuperzseni" előtt. aki 24 éves korában szerzett egy főiskolai fizika diplomát. és egyébként valakik nagyon sok pénzt névleg rábíztak. ugyanez "zuckerberg" a szuperzseni. valakik nagyon sok pénzt névleg rábíztak.

a magyar társadalom azt mondja, hogy na jó. a magyar elon musk legyen mészáros lőrinc. okosabb, mint zuckergberg. most olvasom, hogy ő is filantróp. a biblia farizeusnak mondja. a wikipédia filantrópnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.09. 22:27:43

@nagyonunalmas:

Technikailag igazad van (és az a legjobb fajta igazság), de a toldalékolást én is teljesen esetlegesen csinálom; ahogy a lélek mozgat amikor sor kerül rá. Tudom, ez igénytelenség; de számomra az ár/érték nem elég jó _ebben_: túl sokat kellene tanulnom ahhoz, hogy mennyi hasznom származna belőle (ti. a pedáns toldalékolás szociális hozama).

Így mivel nekem van egy méretes gerendám a frontális vizuális szervemben, nem mutatok rá más szálkás szemére.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.09. 22:35:41

@cívisvárosi:

"filantróp. a biblia farizeusnak mondja."

16 És ímé hozzá jövén egy ember, monda néki: Jó mester, mi jót cselekedjem, hogy örök életet nyerjek?

17 Õ pedig monda néki: Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó, csak egy, az Isten. Ha pedig be akarsz menni az életre, tartsd meg a parancsolatokat.

18 Monda néki: Melyeket? Jézus pedig monda: Ezeket: Ne ölj; ne paráználkodjál; ne lopj; hamis tanubizonyságot ne tégy;

19 Tiszteld atyádat és anyádat; és: Szeresd felebarátodat, mint temagadat.

20 Monda néki az ifjú: Mindezeket megtartottam ifjúságomtól fogva; mi fogyatkozás van még bennem?

21 Monda néki Jézus: Ha tökéletes akarsz lenni, eredj, add el vagyonodat, és oszd ki a szegényeknek; és kincsed lesz mennyben; és jer és kövess engem.

22 Az ifjú pedig e beszédet hallván, elméne megszomorodva; mert sok jószága vala.

-- Máté 19

2019.09.10. 00:03:45

@neoteny:
igaza van a nagyonunalmas nicknek vagy nick-nek. tényleg nagyon unalmas.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.10. 05:30:15

@cívisvárosi:

"tényleg nagyon unalmas."

Mégis folyamatosan ezt csinálják az ördögfajzatok: Isten műveit az ördögnek tulajdonítják és az ördög műveit Istennek tulajdonítják.

Brix 2019.09.11. 08:21:44

A kormánynak azèrt kell a gyenge forint, mert máskèpp nem tudja fenntartani a patyomkin-gazdaság attraktívnak tűnő statisztikai mèrőszámait. A gyenge forint következmènye a nagyobb infláció- az EU- ban a legnagyobb, Romániával együtt- a nagyobb infláció nagyobb forintban számított GDP-t eredmènyez, ( a nagy cègek 80%- a eleve euro- elszámolású...) a nagyobb infláció kedvezőbb az államnak, mert nagyobb bevètelt tud ( pillanatnyilag) realizálni, egyúttal: eltünteti a járadèkosok ès a közalkalmazottak vásárlóerejèt, és " kinövi " a forintban nominált államadósságot....Ráadásul, a jegybank az EU -transzferek átváltásánál jó sokat tud nyerèszkdni az árfolyamváltozáson, a kèpződött profitot meg alapítványokba teszik, amely vègül maffia- állam klientúrájának zsebèbe kerül...
Az elmúlt èvek papíron szèp számai szinte teljesen a gyenge forintra ès az elszaladó inflációra alapozódtak.. (ami persze manipulált fogyasztói kosáron számított ...)
Pörgetik a GDP-t , hogy extrèm túlárazott állami èpítőipari beruházások vannak, "vágtató" infláció van a lakossági èpítèsek területèn is, a különböző , felső közèpnek juttatott állami szubvenciók miatt...Ehhez jön !èg a GNI 4-5%- át kitevő EU források infálódó forintra váltása , a gazdaságba injektálása...
A magyar "gazdasági csoda " csak egy lègvár! 332 forintos euróval megint lemaradunk a V4 országokhoz kèpest...A lengyeleknèl jövőre 2600 zlotyi lesz a minimálbèr! Sehol nem vagyunk , lefelè maradunk , annyira, hogy már a románok is a nyakunkon vannak , egy főre eső fogyasztás ès bèrek tekintetèben....

2019.09.11. 12:10:16

@Brix:
az infláció jelenleg a magyarnáé magasabb romániában, izlandon és lettországban. de ez azért nem kiugróan magas. bezzeg szlovákiában 2.9% magyarországon 3.1% (2019 aug). aztán lehet mondani, hogy a ksh trükközik manipulált fogyasztói kosárral. az infláció valójában ennél nagyobb mértékű. csak tartok tőle, hogy szinte mindenhol trükköznek. a hollandiában a harmadik rutte kormány is vélhetően azt akarja, hogy legyen egy negyedik. rutte 2010 októbere óta kormányoz és azóta ő is saját pártcsaládjának tagjait nevezi ki ahoáv csak teheti. és ugyanígy tesz orbán 2010 májusa óta.

racionálisan mégis mire van alapozva az, hogy az fényességes demokrácia, ez sötét diktatúra. tehát a kormányellenesek nem valós alternatívát nyújtanak, hanem azt mondják, hogy olyan gonoszság még nem volt a világtörténelemben, amit műveltek. de úgy, hogy ehhez képest már a holokauszt és a gulág együttvéve is smafu.

2019.09.11. 12:28:47

@Brix:
ha a maginflációt nézzük, akkor 3.7%. az európai unióban a legmagasabb. ami keresletélénkítő politika közvetkezménye. de ez a termelői piac számára előnyös. a fogyasztói piac számára hátrány. és ezért van az, hogy a közgazdaságtan részben politika, mert az éremnek az egyik vagy a másik oldalát mutatja be.

ez az előrejlzés csökkenő tendenciát mutat.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/historical.png?s=HUNCORECPIRATE&v=201909100730V20190821&forecast=3

a maginfláció alakulása 2010 januárja óta.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/hungary-core-inflation-rate.png?s=huncorecpirate&v=201909100730V20190821&d1=20100101&d2=20191231
na most erre mondhatod, hogy ezt a bajnai-oszkó tandem lenyomta. de bajnai és oszkó errefelé a vagongyárat is eladta a románoknak. ők a nyíltan a magyar tulajdonú gazdaság felszámolását tűzték ki célul. a szocik eladósítják az országot. a libek eladják. és a maginflációs csúcs 26.3% bokros lajos nevéhez fűződik. aki "liberális" gazdaságpolitika magyarországi "pápája".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.11. 13:57:12

@cívisvárosi:

"ez a termelői piac számára előnyös. a fogyasztói piac számára hátrány."

Rettenet.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.11. 13:58:58

@cívisvárosi:

"a vagongyárat is eladta a románoknak. ők a nyíltan a magyar tulajdonú gazdaság felszámolását tűzték ki célul."

Lehetetlen: a románok fizettek a vagongyárért, a vételár magyar tulajdonban maradt.

2019.09.11. 16:36:15

@neoteny:
a vételárból magyarországon nem épült semmi. azt egy az egyben továbbutalták a valutalapnak. így lett a magyar vagongyárból globális "vagyongyár". na jó ez bogár laci bácsis. de valójában is valami ilyesmiről van szó. a szocik eladósítják az országot, a libsik eladják. a bajnai-oszkó tandem az imf magyarországi felszámolóbiztosai voltak. amire a "liberálisok" azt mondják, hogy ezzel az állami vagyon részaránya csökken. és a magyar gazdaság növekedésnek indul. de ez csak annyi, hogy eladják a románoknak, vagy akárkinek a lényeg, hogy nem-magyaroknak.

Brix 2019.09.11. 16:36:18

@cívisvárosi: Az inflációt több fèle folyamat okozhatja, de Magyarország esetèben, mivel nagyon kicsi , külső piacoktól erősen függő ország , nagyon számít a forint árfolyama. Kb. 30-40%- a az árfolyamváltozásnak beèpül a fogyasztói árakba, egy idő után( kiürülnek a raktár kèszletek..) Ha extrèm módon elszáll az árfolyam, akkor az rendkívül súlyos következmèmyekkel járhat, lsd: Törökország...Amikor egy jelentős inflációt gazdasági visszaesès ès a munkanèlkülisèg megugrása követ- különösen nagy nemzetközi válságok esetèben, akkor lecsökken az infáció, sőt az inflációnál rosszabb: a defláció indul meg...ez volt 2009 után Európában: stagnálás + munkanèlkülisèg, így nálunk is alig volt inflációs nyomás..
De, mit csinál a Matolcsy jegybank egy ideje: 0,9%. - os alapkamat , 3-4. % hivatalos , 10%. - os valós infláció mellett , csak brutális forint gyengülèssel járhat, ami rendkívül káros a kiskeresetű rètegeknek ès a kis megtakarítóknak..
Mondok egy pèldát: Csehországban 2% az alapkamat , 2,1 az infláció , így erős a pènz ...a lengyeleknèl 1,75%... A magyar 0,9 % teljesen irreális, az ország valós helyzetèt mèrlegelve...Mihelyst beüt egy komoly válság , szèt fognak verni minket, vagyis a magyar átlagembert...Akár 350 Ft felè is mehet az euró ára...A" nagynyomású gazdaság" Orbánèk nèpátverèse! Valójában az extrèm gyenge forinton-, az infláción-, ès a túlárazott èpítőipari beruházásokon alapul,( ès a külső forrásokon..)

Brix 2019.09.11. 17:01:39

Számomra èrthetetlen, hogy az ellenzèk mièrt lapít, most amikor új támadási felületek nyílnak , csak gyenge hangokat hallok, itt van a forintválság, így számon lehetne kèrni a magyar kormányt ( nem független a jegybank..) Hogy mièrt nem tett eddig semmit sem az euro bevezetèsère? Csak nem azèrt , mert nagyobb lenne a transzparencia , kevesebb az ellopható pènz, mint a forint gazdaságban? Forint infláció ès a GNI 4-5%- át kitevő fejlesztèsi források nèlkül, jó ha 1,5-2% lenne az èves gazd. fejlődès...talán...A fő kèrdès , hogy a " plebs" meddig hiszi mèg el Orbán narratíváját , mert előbb- utóbb el kell jönni a diszkreditálódási fordulatnak, ahonnan többè nincs visszaút...Orbán mèg fenn van a " plató" szakaszban , de már közelít a lejtő felè...Ha a nèmet autóipar valóban megroggyan, akkor sokan meg fognak világosodni Magyarországon is...A forint válság is küszöbön van...

2019.09.11. 17:06:39

@Brix:
a török külkereskedelmi mérleg hiányt mutat.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/turkey-balance-of-trade.png?s=tutbal&v=201908291006V20190821&d1=20090101&d2=20191231
a magyar többletet.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/hungary-balance-of-trade.png?s=hutrbal&v=201909060742V20190821&d1=19190101&d2=20191231
az mnb úgy számol jelenlegi 330-340 forintos euró árfolyammal az inflációs célokat tartani tudják. aztán ha 350 forint közelébe kerül, akkor az infláció felpörögne és úgy nyilván kamatot emelnek. de a reálgazdaság még úgy sem feltétlen omlana össze. amíg a folyó fizetési mérleg többletet mutat. a magyar kormány és a magyar jegybank veszélyes vizeken evez.

Brix 2019.09.11. 18:01:40

@cívisvárosi: Valójában, már nagyon kicsi a pozitív külkereskedelmi mèrlegünk , az is EU relációban adódik: a nagy multik belső elszámolásban hoznak - visznek termèkeket...De, az összes EU- n kívüli országgal negatív a külker. mèrlegünk, azaz: a versenykèptelen magyar gazdaság termèkei nem nagyon kellenek a világpiacon...Pedig , kormányunk nagy lendülettel olcsítja a magyar termèkek árát, ès mèg így sem elèg kelendőek..

2019.09.11. 18:16:42

@Brix:
a magyar kormány és a jegybank egy olyan politikát folytat, hogy azt válsághelyzetben valaki megszívja. és ez lehet a magyar nép. lehetnek a német/eu befektetők, amennyiben németország/eu magyarország ellen fordul, akkor magyarország rántaná magával a németeket. megszívhatják a nem-német/eu befektetők, mert ők a különadókkal szemben nincsenek védve és megszívhatják a magyarországgal szemben spekulálók. ez mind lehet vesztes.

2019.09.11. 19:18:59

@Brix:
nyilvánvalóvá kellene tenni egy dolgot. azt, hogy minden olyan kereskedő, amelyik árumérlegre fittyet hány a magyar gazdaság bedöntésére játszik. ők a reálgazdasági problémák elsőleges okozói. és mondhatja valaki azt, hogy a helyi gazdaság nem exportképes. akkor mi a francért importál. a szabadjára engedett kereskedelmi politikát kellene megfékezni magyarországon. a globális tőkepiaccal szemben a forintgazdaság túl sok mindent nem tehet amíg nincs nullás költségvetés.

2019.09.11. 20:25:56

tht az a nyomorult amelyik a kormány megbízásából a digitalizáció program keretén belül az informatikát milliárdokért behozza(hardver és szopdver), hazaáruló.
tudtam én!

Brix 2019.09.11. 20:46:24

@cívisvárosi: Első lèpèsben mondjuk a lengyel- vagy a cseh kamatszintet el kellene èrni, hogy valamilyen pènzbiztonság legyen ès mèrsèklődjön az eszközár buborèk Magyarországon...Más kèrdès, hogy az újra eladósodott lakosság fèl bázispont kamatemelèsre hogyan reagálna...A megoldás az euro lenne , hiszen az egyúttal fèkeznè az inflációt ( kezdetben lehet áremelkedèst hozna az árak "kerekítèse", de kèsőbb jobb lenne , hosszú távon..). A másik oldalon: alacsonyabb hitelkamatok a hitelfelvevőknek, pènzbiztonsag a kisembernek...
Ami most van: örökkè tartó anticiklikus gazd. pol ès "magasnyomású gazdaság " nem lehetsèges...Ha most reális jegybanki alapkamat lenne, akkor lenne terünk hova lazítani, egy lehetsèges világgazdasági lassulás esetèn..A 0,9 százalèkról nincs tèr lefelè , vagy 400 ft- is euró társulna hozzá, annak romboló hatásaival együtt..Magyarországon már most is a megtakarítók fizetnek az államnak, reálkamat nincs, aminek az lesz a következnènye, hogy senki sem fog magyar eszközökbe fektetni..A lakosság meg valutát vesz majd , ahogy a 80- as èvekben...
Te mèg hiszel a multik megadóztatásában? Elárulok valamit, az összes multi ráterhelte a különadókat a lakosságra , azt többletet adta tovább az államnak, azt fizeted pl a bankban, amikor pènzt veszel ki ( tranzakciós adó..) Tulajdonkèppen, minden fillèr az államnak megy , csak a multin keresztül, ès nem a multi profitrátáját csökkented...

Brix 2019.09.11. 21:05:03

@cívisvárosi: A spekulánsok azokra az országokra szállnak rá, ahol diszkrepancia van a gazdaság teljesítmènye ès a fiskális-vagy költsègvetèsi politika között...Tipikusan ilyen ország Argentína- államcsőd " forever" vagy Törökország, vagy az EU- n belül Magyarország , ahol a 0,9%- os alapkamat nem felel meg a valós inflációs ès gazdasági viszonyoknak...Az okos ember belátja , ha az USA - ban ( mèg) 2% az alapkamat, de ha le is megy mondjuk 1% - ra mèg mindig jobb befektetès lesz mint a forint...A kisember így dollárt vesz, ès a fiókban többet hoz neki, 2-3 èv alatt, mint magyar megtakarítások...A nagypályás meg befekteti a bankközi piacon a pènzèt, mondjuk egymillió dollár letèttel , 20millió dollár èrtèkű USD\Huf long határidős üzletet köt...Ha nem mozdul el nagyon az árfolyam, akkor is megnyeri a kamatkülönbözet, 2-0,9% - költsègek...Ha meg gyengül a forint, amire lássuk be nagyobb esèly van, akkor valóban extraprofitot realizál...Az MNB által felkínált " ingyenebèdet" ezèrt sokan igènybe veszik..

2019.09.11. 21:59:30

@Brix:
az electolux bezárja a jászberényi gyárát és fejleszti a nyíregyházit. ha jön egy válság, akkor ugye a "baloldali" kormányok mindig a lakosságon verték el a port. a "jobboldaliak" pedig azt mondják, hogy ilyen esetben megadóztatják a multikat, vagy azok egy részét. felteszem úgy az electrolux magyarország egy fillér nyereséget nem termel. és a gyárakat elszedik tőlük. amire a svéd kormány azt mondja, hogy ők elveszik a támogatásokat, élesítik a hetes cikkelyt.

ha a néppárt ebbe belemegy, akkor a kormány egy dolgot tehet. megadóztatja a német vállalatokat is. ez azt jelentené, hogy cudar idők jönnek. ebből akár egy új hidegháború is következhet. mert a lengyelek, a csehek is mondhatják, hogy visszavesszük az országunkat.

ha a németeknek kevés eszük van, akkor azt mondják, hogy felvásárolnák a nem-német befektetéseket a magyar kormánnyal vegyesválallatokat hoznak létre egy közép-európai szövetségi államrendben. ami egy nagy-német protektorátus. ez a racionalitás. abba még be lehet venni a németalföldet. a philips befektet szegeden. a holland politikusok ne verjék a seggüket. és közép-európán kívülről nem kell multi. ha a németek és a hollandok azt mondják, hogy ezt már nem, akkor őket kell ütni. és úgy lesznek indiaiak, kínaiak, oroszok, stb. eurázsiai partnerségben. az egy új hidegháború lenne gyakorlatilag. és lehetséges, hogy úgy magyarország összeomlik. de az is, hogy az európai unió esik szét. tarthatalanná válik a brüsszeli politbüró.

2019.09.11. 22:03:50

@Bánegressy:
azok a kereskedők okozzák a reálgazdasági problémát, akik jóval többet importálnak, mint amennyit exportálnak. és őket támogatja a globális tőkepiac. mert ők nagyrészt a helyi gazdaság összeomlására játszanak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.11. 22:19:33

@cívisvárosi:

"a "jobboldaliak" pedig azt mondják, hogy ilyen esetben megadóztatják a multikat, vagy azok egy részét."

Miért csak ilyen esetben? Ha a népnemzetiszocialisták képesek ilyen esetben adót emelni a multikon, akkor miért nem már eleve a magasabb adókulcsokkal adóztatták a multikat? Milliárdokat vesztegnek el amikor nem annyira adóztatják a multikat hogy azok épp' ki ne vonuljanak.

2019.09.11. 22:42:27

@neoteny:
ezért, mert ez egy hatalmi játszma, aminek a kimenetele minimum kétesélyes. amikor orbánék a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektort megadóztatták, akkor ugye abból lehetett volna akár második bajnai kormány is. a haza és haladás alapítványt még csányi is támogatta. csak nem tudtak a szocikkal megállapodni. farkasházy azt mondta, hogy egyezzenek ki döntetlenben x-ben. ez a bmx.
cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1306/20130623-bajnai-gordon-az-egyutt-7.jpg
csak ez páros nem működött. és 2014-ben a fidesz 600 ezer szavazatot vesztett ugyan, de újra kétharmadot szerzett a határon túli szavazatokkal. és utána jött a migráns válság. és 2018-ban a fidesz 700 ezer szavazatot szerzett. úgy, hogy a magyar kormány összekacsintott a termelő multikkal, nagyrészt németekkel.

erre mit csináltak? megindították a fidesznek a néppártból, magyarországnak az unióból való kizárását. ha ezt végig viszik, akkor ebből egy új hidegháború következik.

Brix 2019.09.11. 22:46:27

@cívisvárosi: A rossz hírem az, hogy nem nagyon tudsz mit visszavenni a multiktól! A tőke , technológia, az innováció, a marketing , a " world market share " - minden az övèk, neked csak az üres ès èrtèktelen gyár maradna..Tegyük fel, hogy államosítanád a Mercedes-, a BMW-, vagy a Bosh gyárait, de mit kezdenèl azután vele? Neked , vagy a magyar államnak nincs eszköze hogy èrtèket termeljen , hogy be tudjon kapcsolódni a nemzetközi èrtèkláncba...Az echte magyar termèkek- tisztelet a kivètelnek - alig kellenek a világpiacon...Hol vannak a nagy magyar vilagcègek, a sorsfordító innovációk..Egy folyamatos, szerves tőkès fejlődèsnek kellene törtènni, amely alulról indul: ahogy pl az èszteknek sikerült tech világcègeket lètrehozni...Az államosítás mèg soha nem hozott jót a törtènelelem során, különösen úgy ,hogy nincs is mit államosítani, mint pl az olajban gazdag országokban...Èn csak egy utat látok: ha minèl több magyar kis- ès közèpvállakozas rálèp a modern technológia- ès innováció útjára , kimennek a világpiacra , eladnak, majd a profit egy rèszèt újra befektetik ..Vannak országok, akiknek ez sikerült, valójában nekünk nincs is más lehetősègünk...

2019.09.11. 22:56:20

@neoteny:
a dk azzal kampányol, hogy kapjon mindenki debrecen kártyát. a kibocsátás költségét állja az állam/város. és azzal kedvezményesen lehessen igénybe venni a különféle önkormányzati vállalatok szolgáltatásait. a helyiek számára olcsóbb legyen a fürdő. és évente egy ingyenes egészségügyi szűrővizsgálat is járjon.

Különféle kedvezményekre jogosító, úgynevezett Debrecen-kártyát vezetne be az itt élők és itt dolgozók számára a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás pártszövetség. Ezt ma délután jelentette Varga Zoltán polgármesterjelölt. A kártya birtokosainak - egyebek mellett- évente egy alkalommal teljes körű egészségügyi szűrést biztosítanának.

erre mondom azt, hogy nem találsz olyan formációt a magyar pártpalettán, amelyik valamilyen módon ne lenne protekcionista.

2019.09.11. 22:57:26

@neoteny:
de még a momentum is azzal kampányolt, hogy legyen ingyenes uszodajegy, és effélék. mondhatod, hogy ilyen a fidesz. az összes párt ilyen.

Brix 2019.09.11. 23:02:25

@cívisvárosi: Az ország fejlődèse onnan indulna, ha a jelenlegi " gatya" oktatást megreformálnák ,a 21-ik század igènyeire szabva, mert a jelenlegi trendek nagyon lefelè mutatók..A pártállam , - saját tehetetlensège okán- mindent -így az oktatást is összenyomja..Orbánèknak sikerült Szèchenyi Tudományos Akadèmiáját is bedarálni, ami hosszú távon nem fog semmi jóra vezetni...Nacionalista , populista rendszer èpül, a règi világ vallási ès ideológiai èpítőkockáiból....Ez így nem fog menni, ha versenyeznünk kell a világgal , túl kicsik vagyunk ès sèrülèkenyek...Elèg ha szètnèz az ember az Alföldön...Nagy nulla az egèsz , nem több , szinte sehol a normális polgári társadalom, szèleskörű tulajdonosi rèteggel...Azon csodálkozom, hogy kivètelkènt, most Debrecent felkapta a tőke, mint befektetèsi cèlontot...Pedig , ott ritka vaskalapos , merev, nem befogadó,az új dolgokat elutasító emberek èlnek nagy számban..

2019.09.11. 23:04:04

@Brix:
a racionalitás a vegyesvállalattá alakítás. mert úgy a befogadó állam közvetlen érdekelt a multi sikerében. különben az van, hogy jön egy "baloldali" kormány. amelyik elveri a népen a port. és abból következik a népi nacionalista. de orbán nem hülye. mert nem ment neki az összes multinak. csak egy részüknek. és ha külpolban azok győznek, akiket orbán támogat, akkor végmegy a konszolidáció. ha nem, akkor nem.

2019.09.11. 23:20:32

@Brix:
amíg egy országban nincs államvallás addig nincs racionális közélet. mert arról folyik a vita, hogy mondjuk a sarkalatos törvények miből következzenek. a láthatatlan alkotmányból vagy a szent korona tanból. és ez vallási kérdés. a baloldaliak azt mondják, hogy ők a nemzetek felett álló jogtudósokban hisznek, a velencei bizottságban, a jobboldaliak azt, hogy az őseink igazságában. a jog az, ami apám, nagyapám, dédapám, ükapám idején is igaz volt. a kötelem folyton változik az uralkodó politikai osztály különféle kötelmeket ró a köznépre, de a jogrend az állandó. mert az ősiségből következik. erre a modernisták azt mondják, hogy ez egy hülyeség. jogfilozófiai vita, vallásvita valójában.

a mta szerint a magyar nyelv finnugor eredetű. ha vesszük az alapszókincset. mondjuk a 200 szóból álló swadesh listát, akkor azt tapasztaljuk, hogy 5 esetben előfordul az, hogy a finn szó p-vel, a magyar szó f-fel kezdődik.

pää fej
pelätä fél
pilvi felhő
puhaltaa fúj
puu fa

tehát miről is van szó. ez egy p/f hangváltás. szabályos hangmegfelelés grimm törvény.

pöly por
punainen piros/vörös

itt nem történt hangváltás.

de ugyanebben a listában
paisua dagad
päivä nap
paksu vastag
palaa ég
pestä mos
pieni kis
pistää szúr
pitää tart
pitkä hosszú
polvi térd
pudota esik
puristaa sajtol
purra harap
pyöreä kerek
pyyhkiä töröl

itt nincs p/f hangváltás. mondhatják, hogy purra harap. hangátvetés. sőt a magyar farkas is abból lett, hogy purra. mert az harap. mi következik ebből? a magyar nyelv finnugor eredetű. de ez egy hit. amire a többség azt mondja, hogy ez egy hülyeség. az mta azt, hogy ez be van bizonyítva. hitviták hosszú sora.

azért, mert nincs államvallás.

Brix 2019.09.11. 23:28:57

@cívisvárosi: Nem nagyon èrtem, hogy mièrt gondolod ezt a vegyesvállalati modellt sikeresnek...Ha jól emlèkszem ilyen vegyesvállalatok az államszoci rendszerben voltak, akkor sem voltak túl sikeresek, mert mind eltűntek a süllyesztőben...

2019.09.11. 23:42:03

@Brix:
amíg egy országban nincs általánosan elfogadott nyelvelmélet addig az oktatásról értelmetlen beszélni. mert a gügyögés, a dedó szintjén nincs egyetértés.

vagy a történetírásban. szent istván a nyugathoz csatlakozott. de szent istván idején nem létezett nyugati és keleti kereszténység. az egyházszakadás 1054. a magyar királyság egy félig görög félig latin koronával nem a nyugathoz csatlakozott, hanem a keresztény egységhez, ami nyugat is, kelet is. mondja a népfőiskola. ez egy hitvita.

és hosszasan lehetne ezeket sorolni.

Brix 2019.09.11. 23:44:46

@cívisvárosi: Valószínűleg azèrt nincs államvallás, mert az emberek jelentős rèsze vallástalan, vagy èppen ateista..( 40 èv államszoci rendszer..)
A sarkalatos törvènyeknek meg a termèszetjogra kell alapozódni, azaz: az èszből, a termèszeti törvènyekből leszűrhető jogelvekre èpülő jogszabályok összessège...A pozitív jog, az mindig csak az èppen regnáló hatalom szandèkait tükrözni , hogy mit vár el a társadalomtól...A termèszetjog az örök, az emberi èsszel, èrtelemmel felismerhető jogok összessège, mindig felette áll a pozitív jognak..Pl az állam , a parlament hiába foglalja törvènybe , hogy holnaptól államosítani kell bizonyos embercsoportok vagyonát, èrezzük , hogy ez a jog èrvènytelen lesz erkölcsi èrtelemben ès a termèszetjog alapján..

Brix 2019.09.11. 23:51:37

@cívisvárosi: De, mit jelent az általánosan elfogadott nyelvelmèlet? Èn, mint laikus ebben a tèmában, az èrzèkelem, hogy van egy csomó jövevènyszavunk a szláv-, a germán- , török - ès a latin nyelvekből is...Valahogy az ősmagyar szókèszlet nincs meg...

2019.09.11. 23:59:39

@Brix:
ez volt a késő kádár kori gazdaságpolitika. így jött létre a szocializmusban mc donalds magyar-amerikai vegyesvállalat, amelynek kizárólagos beszállítója volt a bábolnai állami gazdaság. vagy így jött létre a hungaroring magyar-brit vegyesvállalatként. a konzorcium tagja volt a magyar autóklub (!), a magyar állami közútkezelő, a tefu, a hungarocamion, a volán, a máv, a malév, az ibusz voltak a forma-1 konzorcium tagjai. és a vállalat másik felét adták a britek.

te azt mondod, hogy nem működött jól. dehogy nem. csak a nyugat azt mondta, hogy ők ezt nem fogadják el. ezért váltották le grósz károlyt. és ültették be németh miklóst. mondván, hogy ők nem vegyes gazdaságot akarnak, hanem szabad versenyes kapitalizmust. és ebből lett a rendszerváltás. és szerinted az milyen jól működik. dehogy is. ebből következik az illiberális demokrácia. és lehet, hogy a nyugat kizárja magyarországot és lengyelországot. ez esetben cudar idők következnek. de abból egy új hidegháború adódik. de úgy a német egységnek is vége lesz. a kelet-németek is elszedik a nyugat-német befektetéseket. a saját szövetségi államukban sem hoztak létre vegyesvállalatokat.

2019.09.12. 00:17:05

@Brix:
a reformkori nyelvelmélet az, hogy a magyar nyelv ősi. és hangutánzó szógyökökből alkot hangfestő szóképeket.
mondjuk az a szó, hogy nyelv úgy lett, hogy nyeeeee. és nyújtogatták a nyelvüket az ősemberek. és a nyelv az nyúlós, nyálas és támogatja a nyelést. ahogyan levél nyele is elnyeli a táplálékot. és ebből adódik a magyar alapszókincs. nyíílll. az hangutánzás. így csapódik be a nyíl. mi a magyar szavak eredete. az ősiség. ősi hangutánzás, hangfestés. ezek a magyar szavak.

és vannak latin-görög kifejezések. a magyar nyelv agglutináló. ad + glutinare. ez egy latin szóösszetétel. de az, hogy rag, ragad, ragoz magyar. hangutánzó. raggg. oda ragad. rakkk. hangutánzás. mint a hóó-rukk. rakás. rakomány, raktár. ezek képzett szavak. és a rakéta nemzetközi szó. tááár. az hangutánzás, hangfestés. tatáám. a magyar nyelv ősi hangutánzáson alapul.

ez volt a reformkori nyelvelmélet. széchenyi és táraik ezért bízták meg az egyik papköltőt, hogy írja meg a magyar nyelv szótárát. ezért hozta létre a magyar tudományos akadémiát. aztán a császáriak bebörtönözték. és jött az, hogy a magyar nyelv eredetében nem török, hanem finn.

2019.09.12. 00:44:30

@Brix:
a felhő felfelé szálló hő. és ennek rokona a német Wolke. v-f zöngés-zöngétlen pár. k és h szabályos hangmegfelelés. a grimm törvények alapján ezek rokonszavak. ennek rokona a vulkán. az abból kitörő felhő. de ezek hangutánzók eredendően. vúú. nemcsak a magyar. a német is, a latin is. de az indoeurópaiak azt mondják, hogy nem. fffúúj az nem hangutánzó? az mta szerint nem. a tundrai enyecek azt mondják: пӯць (pūťś). a fúj szó nem közönséges hangutánzás, hanem az ősuraliak azt mondták, hogy puwe. csak aztán mentek mendegéltak és azt modták: fúj. pfúj. ez nem közönséges hangutánzás. hanem ez tundrai nyenyec eredetű a magyar tudományos akadémia szerint.

fjj, fjj, fejik a tehenet. tej-tej-tej. így öntik. töltik, döntik a dobozt. ööömlik a tej. juj, kicseppent. csurrant. loccsant. vííígyázz. csúúszik. nincs magyar alapszókincs. szerinted. szzóóó. szóóóljon haangosssan az ééének. zeng az ének. ha-ha-halkan. éééérted már, hallod már a magyar szavakat? na most akinek ezt kell magyarázni az a dedó szintjén nem érti ezt az óbégatást.

2019.09.12. 01:01:19

@Brix:
de ez is egy tipikus hitvita. budapest "liberális" népe azt mondja, hogy ez egy orbitális faszság. ez népi etimológia, délibábos nyelvészkedés, a nyelvészet komoly tudomány. a language az nem abból lett, hogy a nyelv ling-leng-lang. amikor az ember tá-tátong. nem abból lett a lingua és a tongue. a reformkori nyelvelmélet erre vezeti vissza az angolszász szavak egy részét is. ami nem latin-görög kifejezés. de az angolok azt mondják, hogy ez egy hülyeség. és az akadémia nyelvelmélet azt mondja, hogy ez egy hülyeség. ez egy hitvita valójában.

ha a magyar nyelv ősi, akkor a jogrend alapja is lehet ősi. őőőő, az már nagyon rééégi. éééén. iccch. melldöngetés. és ebből adódik a különféle kulturális beállítódás. a latin ego is az égiektől ered. az égei tenger is azzal függ össze. a tenger teng-leng. és az mta azt mondja, hogy na ne. ez egy hitvita valójában.

Brix 2019.09.12. 01:36:36

@cívisvárosi: A szabadversenyes kapitalizmusnál - egyelőre - jobbat nem tudtak még kitalálni... Egyszerűen azért, mert az emberi alaptermészetnek és a természet törvényeinek ennek a gazdasági rendszernek a működési modellje felel meg leginkább...A szabadversenyes kapitalizmusnak egyébként is a "puhább" verziója működik Nyugat-Európában és az USA-ban is, hiszen a szociális piacgazdaság, valamilyen egyenlősítő politika ( többkulcsos adórendszer) és társadalmi védőháló azért létezik...
Vannak olyan politikai elméletek, amelyek úgy tartják, hogy a gazdasági szabadság csökkenése, előbb -utóbb a demokrácia hanyatlásához és végül a politikai elnyomáshoz vezet ( "Út a szolgaságba")
Az illiberális demokrácia- itt Közép-Európában- külső gazdasági erőforrásokra támaszkodik, önállóan - a nyugati, működő tőkebefektetések és az EU euro -ezermilliáros közvetlen szubvenciói nélkül - életképtelen lenne...Ami történt pozitív előrelépés az életszínvonalban, gazdaságban, az szinte mind a külső pénzügyi injekciónak köszönhető, mert a hazai , improduktív, állam csecsén élősködő tőkés osztály önmaga nem tudta volna kimozdítani ezt a régiót gazdasági elmaradottságból... A nyugat pénzére vagyunk és leszünk szorulva még évtizedek múlva is... Ezek a tények...
Az "illiberális demokrácia" , vagy inkább autokrácia egyetlen célja a regnáló politikai-gazdasági elit hatalmának bebetonozása és az ország szisztematikus kirablása. Nem több, nem kevesebb...

2019.09.12. 01:48:26

@Brix:
ha a demokrácia minimuma érvényesül, akkor az autokratikus rezsim téged és a hozzád hasonlóakat űzi el az országból. és most az a cél.

Brix 2019.09.12. 01:51:54

@cívisvárosi: A nyelvészkedés mindig túl messzire viszi az embert... Pl. van egy ősmagyar szó: a halom---[halom < ómagyar: halom < ősmagyar: halum, holmu (halom) < sumér: hul-mu, hu-lu-mu (halom) < hu-lu (a föld, hely) + mu (magas)]
Ebből akkor az következhet , hogy létezik a sumér-magyar rokonság?
A halomból ered(het) a hallom szó... A halom szent helyet is jelölhet... A halmon áll a híradó/vevő aki továbbítja a jeleket...
DE, az már nagyon off topic...Bementem az utcádba..

2019.09.12. 01:52:13

@Brix:
legalábbis a fidesz. te meg azt mondod, hogy őket elsöpritek. söpörjétek el. ez ilyenformán egy hitvita. van a liberális demokrácia. a nyugat. és sötét diktatúra.

2019.09.12. 02:03:57

@Brix:
te ugye német vagy? nem idevalósi. nem érted a magyart. a "hallom" a hallik igéből ered. ha-ha-ha. mint a hahó. hangutánzó.

Brix 2019.09.12. 02:09:34

@cívisvárosi: " akkor az autokratikus rezsim téged és a hozzád hasonlóakat űzi el az országból. és most az a cél. "
Csakhogy, mi nem megyünk el sehová, hanem addig "küzdünk", amíg Orbán el nem bukik,( konszolidálódni nem fog...) A legfontosabb, hogy a plurális demokrácia visszatérjen Magyarországra... Orbán tudja a maga korlátait, sokan állanak mögötte de nagyon sokan vannak vele szemben is, igen komoly erők, nem a parlamenti pártokra gondolok... Van egy jelentős réteg, - én nem tartozom közéjük- akik kifejezetten gyűlölik, sőt , a megfelelő pillanatban nem lesznek restek forradalmi tettekre... Én csak pragmatikus gondolkodó vagyok, a való világ látható realitásaira koncentrálok és ezért bírálom Orbánt...még csak liberálisnak sem mondanám magam...
Szerintem Orbán rossz úton jár, nem ismeri a demokrácia szabályait, elsorvasztotta a jogállamot,megszállta az elvileg független hatalmi ágakat, leuralta a sajtót... A családja milliárdos állami megbízásokat akvirál, ez erkölcstelen...Ha megnézed, a mérsékelt konzervatív értelmiség , Pálinkás József, Csaba László és társai mind a rendszer ellen fordultak... Orbán mellett csak a keményen rendszerfüggők maradtak , de nincs már egyetlen értelmes ember sem a csapatban..

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.12. 07:31:49

@Brix:

"A legfontosabb, hogy a plurális demokrácia visszatérjen Magyarországra"

2018-ban 2,824,551 magyar választópolgár másként gondolta.

"a megfelelő pillanatban nem lesznek restek"

Jó lenne ismerni "a megfelelő pillanat" kritériumait -- mert eddig még nem álltak fenn.

"Orbán mellett csak a keményen rendszerfüggők maradtak , de nincs már egyetlen értelmes ember sem a csapatban"

Kevés nagyobb hibát véthet a harcos mint amikor alulértékeli az ellen képességeit.

www.burmalibrary.org/docs13/The_Dictators_Handbook.pdf

Brix 2019.09.12. 09:28:07

@neoteny: A " zembereket " fèlrevezettèk, ahogy erre már volt számtalan pèlda a törtènelemben...Az ókori Görögországban a Türannoszok sokszor valamilyen színjátèk kereretèben kerületek hatalomra. A Türannoszok elèg erős karakterek voltak, hogy hatást gyakoroljanak a nèpre, legtöbbször mindig valamilyen vèszhelyzette hivatkoztak, hogy mièrt is van szüksègük a teljhatalomra...A színjátèk, ma a propagandának felel meg...
A megfelelő pillanat, az mindig eljön...Így nem csak wishful thinking...Egyetlen autokrata rendszer sem kerüli el a bukását, mert idővel már nem lesz elèg hatèkony a propaganda , a való világ realitásainak elfedèsère...Általában , - ha nem külső beavatkozással szűnik meg az autokrata rendszer- több feltètel együttes teljesülèse szokta elhozni a változást: gazdasági, egzisztenciális problèmák fokozódása, új generációk megjelenèse a politikában, kompromittáló politikai hibák elkövetèse ès\ vagy lassú diszkreditáció..

2019.09.12. 09:35:31

@neoteny:
az mindenképpen igaz lehet, h ha itt visszatér a "rendes" plurális demokrácia az egész biztosan nem fog az ősiségből eredő jogrenddel és bármi ebből eredővel való kompromisszum árán létrejönni és ezért azok a magyarok, akik legalábbis úgy vélik, hogy ezek alapján élnek, még egy jód arab ideig nem fogják elfogadni az "idegen" jogrendet(tkp a plurális demokráciát).

a tét valójában a magyar társadalom egysége és minthogy itt nincs reális lehetőség olyan földrajzi(vallási, kulturális stb) értelemben szakadásra, mint a délszlávoknál - keleti ortodox szerbek és katolikus horvátok-tkp alapjában ugyan az a nyelv de minden más tekintetben nagy különbségek(ott meg is valósult ez a "kibaszás", csak ott a horvátok bták ki a nyugati krajnyákra betelepült szerbeket)

nos, így viszont arra is nagy lehetőséget látok, hogy az "ősiség" alapú illiberalizmus söpör ki minket, ha másért nem, már csak azért is ez egy reális lehetőség, mert, ha úgy tetszik, a mi szempontunkból már eddig is annyi kárt okoztak a társadalomnak, ami viszont ezt nem fogja föl kárnak a maga szempontjából, hogy a többségük miatt és a jog(rendszer) teljes gleischaltolása következtében nincs is más választás, mint a dolgokat úgy beállítani, hogy ezeket a károkat(ha elkezdenek valóban realizálódni), mind a nyugat, a libsik, az idegenek nyakába varrni.

ha a "nyugatosoknak" menniük kell, az valóban egy kvázi hidegháborús szakadás lehet.
de ettől az elitek- a hazai improduktív állam élősködői és a nyugati szabadversenyesek köthetnek kompromisszumokat, hiszen a társadalmaik kibírják, legfeljebb keleten a gazdaságban korlátozottabbá válik a jelenlétük(az utóbbiaké)
ez most a meccs tétje is az eu-ban; orbánéknak sikerül becsempészniük a balkániakat és ezáltal az orosz érdekeket az eu-ba és akkor az oligarchikus élősködő, autokratikus elitek nyernek teret és az ő gazdálkodási formái, ill. majd élősködni próbálnak a produktívabb nyugaton. vagy?

vagy szakad az eu.
ha orbánék elég szívósan kitartanak és sikerül újabb (tettes)társakat toborozni a kelet-európai felzárkózásért eme elképzelésük alapján vívott harcukhoz, én ennek látom nagyobb valószínűségét.

magyarán nem hiszek túlságosan a nyugat asszimilációs erejében.
ha a nem túl biztató gazdasági trendektől el is tekintünk, elég csak a félig-meddig nyugatos magyar példa utóbbi 30(100) esztendejét végiggondolni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.12. 09:37:55

@Brix:

"A " zembereket " fèlrevezettèk, ahogy erre már volt számtalan pèlda a törtènelemben"

Valóban. De az a jelenség, hogy a zembereket képesek ismét és ismét félrevezetni figyelmeztetéssel kellene bírjon számodra, hogy _szerinted_ (és valamilyen nem ismert számú elvtársad szerint) "a legfontosabb, hogy a plurális demokrácia visszatérjen Magyarországra", közel sem minden magyar választó szerint.

"A megfelelő pillanat, az mindig eljön"

Félreértettél: engem az érdekelt (volna), hogy a jakobinus indíttatású -- nem szükségszerűen személyes -- ismerőseid _milyen konkrét_ megfelelő pillanatra várnak.

Brix 2019.09.12. 09:38:07

@neoteny: A 2,8 millió ember nagy többsège " csak" sima trendkövető ember...Ha megfordul a trend, ès\vagy elvesztik a vèlt valós járadèkaikat, akkor simán átállnak egy másik politikai oldalra...Lsd: MSZP-(SZDSZ ), 2\3...amit a gazdasági világválság tett teljesen a padlóra...Most a propaganda mèg hatásos trendet ír, ami bele is illeszkedik kissè a nemzetközi trendekbe. (populizmus) ...Ráadásul , törtènt egy "kis "osztogatás is... A kistelepülèsen van közmunka, tüzifa utalvány, èlelmiszer utalvány, ingyen krumpli osztás...Ez már elèg lehet azon a szinten, hogy az állampártra szavazzanak...

Brix 2019.09.12. 09:47:12

@neoteny: A jakobinus indíttatású emberek , feltètelezèsem szerint arra várnak, hogy kimenjen vagy 300-400 ezer ember az utcára...Ennek viszont nincsenek meg a demográfiai alapjai, hiszen 600-800 ezer , 20-50 èv közötti nagyvárosi tömeg èppen nyugaton dolgozik...Ettől függetlenül , az idő nem a regnáló politikiai elitnek dolgozik: ha más nem , már a koruk diszkrditálja őket, idővel...Megjelennek új , politikiai hatalmat akaró generációk...

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.12. 09:57:55

@Brix:

"Ha megfordul a trend"

Hát nem úgy látszik, mintha fordulna a trend. Három egymást követő választásból hármat megnyerni úgy, hogy mindháromszor összejött a 2/3 is (2014-ben csak később veszítették el azt) elég combos trendet mutat önmagában.

Korábban én is azon az állásponton voltam, hogy egy mély recesszió fogja megteremteni a szükséges mértékű elégedetlenséget a népekben, mint ahogy az történt 2008 után. De ami megbuktatott -- a választóurnáknál -- egy Gyurcsány-Bajnai vonalat, ugyanaz a gazdasági helyzet nem szükségszerűen buktatná meg az Orbán-rezsimet.

Brix 2019.09.12. 10:00:30

Èppen azok mentek el nagy számban, akik valamilyen okból elègedetlenek voltak a rendszerrel...Akik maradtak, azok vagy beletörödtek , vagy fèlnek hogy lecsap rájuk a gèpezet, vagy èppen milliárdos közpènzt akviráltak , így a rendszer hangos támogatói...A kistelepülèseken èlők többsège még mindig a paternalista állam lelkes támogatói, legyen szó Orbán - vagy Kádár - rendszerről..Próbálj csak meg kimenni oda , " hálózatot", pártot èpíteni...A testi èppsèg is veszèlybe kerül...Olyan, mintha jól èreznèk magukat , a szilárd hierarchián alapuló, elnyomó rendszerben...A lènyeg , hogy megmondja a vezető mit kell csinálni, ehhez vègtelenül profán világèrtelmezèst adnak nekik...Vannak a jók: mi , a magyarok, a fideszesek, a világ többi rèsze veszèlyes számunkra, vagy èppen ellensèg...Teljesen törzsi társadalom..

Brix 2019.09.12. 10:06:32

@neoteny: Egy gazdasági válság önmagában mèg nem feltètlen söpri el a rendszert, bár van az a mèlysèg, de ezt az EU nem hagyná hogy elèrjük..
A mèlyben viszont a generációs elègedetlensèg dolgozik, másik oldalon az elöregedès...Èn egy terminust jósolok mèg Orbánèknak...Mondjuk a választási rendszert úgy komponálták meg, hogy szinte semmit sem èr az összefogás....Eltörölt 2. forduló...az összefogók elvesztik választási támogatásukat, arányosan...ezen kívül mèg 100 trükk van..

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.12. 10:12:22

@Brix:

"Egy gazdasági válság önmagában mèg nem feltètlen söpri el a rendszert"

Nem _feltétlen_, de 2010-ben megtörtént egy fülkeforradalom.

"Èn egy terminust jósolok mèg Orbánèknak"

Ez mit jelent? 2022 már buknak, vagy 2022-ben választják meg őket utoljára és 2026-ban buknak?

Brix 2019.09.12. 10:40:41

@neoteny: Jós nem vagyok, de 2026- ra gondolok..Akkorra kerül az " eredeti " Fidesz- elit, 60-70 èves kor közzè, a második vonal már sokkal súlytalabb politikusokból áll, addigra azok sem lesznek fiatalabbak...
Indul az új generáció, illetve már el is indult , a mostani, kora 30- as generáció, èppen jó időben lesz...Közben a választói demográfiai is átalakul: egyre több fiatal tanul külföldön, változik a korszellem, az új trendek már itt vannak a kertek alatt...

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.12. 10:42:58

@Brix:

"2026- ra gondolok"

Találkozunk 7 év múlva a választást követő napon itt.

"egyre több fiatal tanul külföldön"

Mekkora a Mo-ra visszatérők aránya?

Brix 2019.09.12. 10:50:27

@neoteny: A fülkeforradalom komplex okokra vezethető vissza..Akkori nèzőponból, Orbán nem is tűnt annyira rossz választásnak..A polgári társadalom megerősítèsèt ígèrte, egyfajta " plebejus demokráciát " akkori mondataiból idèzve...Ráadásul, volt egy víziója Magyarországról, ami a riválisainak nem nagyon...Ehhez jöttek a konkrèt ígèretek: 1 millió munkahely ,stb....Kèsőbb , csak fokozatosan kezdte kièpíteni az autoriter rezsimet...De, ezt nem látta szinte senki előre, különösen az átlag választó nem...1998-2002 között mèg nem tűntek ki ilyen típusú szándèkai ( vagy rosszul emlèkszem...az is lehet...)

Brix 2019.09.12. 11:03:04

@neoteny: Az államszocialista rendszer is úgy tűnt , hogy örökkè fog tartani, hiszen fejlettebbnek gondolták mint a nyugati polgári demokráciát ès a tőkès gazdasági rendszert, ès lám mi lett a vège...
A jelen idők illiberális államai elindultak az oszlás irányaba:, lsd: Edogán vagy Putyin választási kudarcát, nèpszerűsèg- csökkenèsèt, ami persze mèg nem bukás , de jó úton járnak afelè...
Orbán helyzete azèrt más,jóval szofisztikáltabb autoriter rendszert èpített fel, ès a retorikán túl, a seggnyalásbn is jeleskedik, nyíltan nem konfrontálódik senkivel...Karhatalmi erőszakot nem alkalmaz, nincs is rá szüksège....Ügyesen manipulálja a társadalmat...

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.12. 11:03:58

@Brix:

"Akkori nèzőponból, Orbán nem is tűnt annyira rossz választásnak."

Valóban, és az akkori nézőpont kialakulásában alapvető szerepet játszott a Nagy Recesszió Mo-ra történő begyűrűzése. Nem _kizárólagosat_: OV komoly politikai tevékenységet végzett legkésőbb 2006-tól (a 2002-2006 közötti időszakra nem emlékszem).

"ezt nem látta szinte senki előre"

2010-ben nem. 2014-ben már nem voltak ártatlanok a választók (az összes); és 2018-ra már végképp nincs jó kifogás.

Habár a "2010-ben nem" is csak statisztikailag igaz: volt egy kollégám 2009-ben aki ausztrál volt, csak Mo-n élt és dolgozott (ha jól emlékszem, magyar barátnője volt). De vissza is húzott Oz-ba még 2009 végén; és én is 2010 februárjában emigráltam Mo-ról _másodszor_ (azért tudtam könnyen elszaladni, mert már volt egy második állampolgárságom).

Mi ketten, akik éltünk nyugaton és állampolgárságunk volt ott (vagyis tutira elindulhattunk Mo-ról mert haza mentünk) hasonló zsigeri választ adtunk a választások közeledtére: el innen, de gyorsan. Pedig mindketten szoftvermérnöki pozícióban dolgoztunk, Mo-n kellemesnek számító fizetésekkel (a flat SzJA nekünk jelentett volna jópár tízezrest elsején).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.12. 11:13:44

@Brix:

"Az államszocialista rendszer is úgy tűnt , hogy örökkè fog tartani"

Attól függ, kinek.

Én 1986-ban emigráltam _először_ Mo-ról, és valóban: halvány elképzelésem sem volt a közelgő változásokról. Pedig lehetett volna: két évvel korábban egy furi ügy kapcsán találkoztam valakivel, aki közel volt a legfelsőbb pártkörökhöz. Ő azt mondta nekem 1984 tavaszán, hogy nagy változások jönnek és kerítsek magamnak egy jó munkahelyet.

Brix 2019.09.12. 11:54:02

@neoteny: Èn a 80- as èvek vègen, 88-89 táján egy forradalmi hevülettel teli tizenèves voltam...A Magyar Nemzetet olvastam , Pozsgait , vagy szamizdatot...Orbán lenyűgözött , mint radikális, rendszerváltó politikus, különösen a Nagy Imre temetèsèn elmondott beszède miatt...Jó sokáig, tulajdonkèppen vagy 20 èvig szimpatizáltam Orbánnal, de azèrt kritizáltam is ....Ahhoz el kellett telni vagy 25 èvnek, mire rájöttem, Magyarorszagon a plurális, alkotmányos demokrácia kièpítèsènek ès fenntartásának algoritmusát rontották el a honatyák, a rendszerváltó kerekasztal tagjai... Semmit sem tanultak a múltból, ès nem raktak elèg Alkotmányos fèket, hogy megakadályozzák egy jövőbeli egypártrendszer ès abszolút hatalom kialakulását...Más kèrdès, hogy az alkotmányozó többsèg mindent átalakíthat...Annak idejèn Alaptörvènybe kellett volna foglalni a kötelező politikai hatalmi rotációt ( lsd: athèni demokrácia..) A politikai vezetők szabott terminusban, pl 2 választási ciklusban vezethetnek...Vagy ami az èn gondolatom: vèletlenszerű hatalmi rotáció, sorsolás útján...Lètezhet kötelező delegáció is, területi vagy politikai alapon...Sajnos, nem ismertèk fel , mennyire sèrülèkeny rendszer az alkotmányos, plurális demokrácia...Az mègis nonszensz, hogy az alkotmányos keretek akár 30 èves , vagy " örök" kormányzati regnálást is megengednek, nem beszèlve hogy az elvileg független államhatalmi ágak vezetői, a legfőbb ügyèsz, az OBH elnöke, a Számvevőszèk, vagy èppen a köztársasági elnök - mind hithű pártemberek....Színtiszta pártállami rendszerben èlünk ma, ahol parlament-, az államigazgatás- ès az ellenzèk is az autoriter rezsim kiszolgálói....

2019.09.12. 18:33:00

@Brix:
a pluralitás az a relatív többség. a pluralitás (a relatív többség) jelenleg az orbánizmus maga. egy kisebbséghez tartozol, amelyik nem tud vagy nem akar alkalmazkodni a többséghez, illetve ha jól értem, akkor azt mondjátok, hogy megváltoztatjátok a magyarokat. ezek szerint nem vagytok magyarok.

2019.09.12. 18:41:10

@Brix:
pálinkás józsef, csaba lászló és társaik nagyjából 0 választót vonzanak. értem, hogy van egy ilyen értelmiségi kör, amibe béndek péter is beletartozik. nem gondolom, hogy ők feltétlen rosszat akarnak. ennek nincs, vagy alig van választója.

van a fidesz, mögött ott loholt a jobbik. azzal, hogy vona gábor elárulta a nemzeti radikalizmust ez megszűnt. az ep kampányban gyurcsány helyébe lépett gyurcsányné és a dk vált a második erővé. és orbán elsőszámú kihívójává. és megerősödött a momentum. de azzal, hogy budapesten összefogtak a dk-val gyakorlatilag esélytelenné váltak. debrecenben egyébként nem fogtak össze. de egy pártban leginkább az elnökség döntése számít. ennek a feltétlen nyugatosságnak, amit képviseltek nincs gyűjtőpártja. azért, mert ez egy kisebbség valójában. a németek, vagy nem tudom kik. a magyarok sose voltak feltétlen nyugatosak. szent istván se. az árpád ház, a turul dinasztia végképp nem.

Brix 2019.09.12. 19:46:57

@cívisvárosi: Nem , nem èrted a politikát! A plurális demokrácia nem a relatív vagy abszolút többsèg " uralmát " jelenti, hanem azt, hogy minèl jobban megjelenjenek , kèpviselve legyenek a társadalom különböző èrekcsoportjainak az èrdekei a politikai döntèshozatalban...A plurális demokrácia, a " kisebbsèg" vagy a inkább ( legtöbb esetben) a sokszínű többsèg demokráciája! Ehhez társul Európában pl a majdnem színtisztán arányos választási rendszer ( Svèdország, Nèmetorszag..) azaz: nagyon nehèz megúszni a koalíciót...Érdeket kell egyeztetni..Sok esetben a jobb - ès a baloldal együtt kormányzott , ès mègis mekkora sikereket èrtek , pl Nèmetorszagban az èletszínvonal vagy a gazdaság terèn..
Az amerikai demokrácia kicsit máskèpp működik: kètkamarás rendszer van: a Kongresszus a Szenátus ès a Kèpviselőház tagjaiból áll. Mástól , másra kapnak megbízatást, különböző terminusra. A kèpviselőhaz tagjait 2 èvente újraválasztják, a szenátus tagjait 6 èvre, de 2 èvente az 1\3 újraválasztásra kerül..
de, ami a legfontosabb: a törvènyhozás (Kongresszus) a vègrehajtas (Elnök) ès a bírói hatalom nagyon elkülönül egymástól. A hatalmi ágak szètválasztasa, mint alapvető demokrácia kritèrium!! Az elnök mandátuma kèt ciklusban korlátozott...

Brix 2019.09.12. 19:59:56

@cívisvárosi: Pálinkás József , vagy Csaba László nemzetközileg elismert professzorok, akadèmikusok , ők nem politikai pártot akarnak èpíteni, az egy másik tudomány, csak a közvèlemènyt szeretnèk " felvilágosítást " társadalmi polèmia indításával...A Fidesszel kapcsolatban: jókor voltak jó helyen ès a megfelelő időben átmigráltak a liberális irányból a nemzeti , keresztèny oldalra...Volt , amikor majdnem kiestek a parlamentből, de szerencsèjük volt, Simicskaval a hátuk mögött milliárdos hátteret èpítettek maguknak, de a legnagyobb húzásuk a polgári körök felèpítèse, ès a vidèki èrdekhálózat kièpítèse volt....Vègülis, így győztèk le a politikai innováció hiányában szenvedő règi baloldalt...De, ma már olyan hatalomra tettek szert, ami akadályozza a pártok egyenlő versenyèn ès váltógazdálkodásán alapuló , plurális demokratikus rendszert- ez persze lehet az implicit cèljuk is...

Brix 2019.09.12. 20:35:59

@cívisvárosi: " Ezek szerint nem vagytok magyarok..." Ne állíts ilyeneket, mert ez sèrtő lehet az itt kommentelők többsègènek! Nem tudhatod, ki mit tett eddig Magyarország , a magyarság èrdekèben...Az, hogy valaki nem èrt egyet a tribalizmussal , az etnicizmussal, mèg lehet patrióta lelkületű, igaz magyar! Az eltúlzott nacionalizmus soha nem vezetett eddig a törtènelem során sehová, csak katasztrófába. A nacionalisták alapvetően csökönyös , gyanakvó, más ember èrdekeit meg nem èrtő emberek...

2019.09.12. 23:12:09

@Brix:
ha nem fogadod el, hogy léteznek többségi magyarok, nem fogadod el, hogy a magyar nyelv többségében magyar szavakból, akkor nem vagy magyar. ez ilyen egyszerű.

2019.09.12. 23:13:37

@Brix:
a francokat nemzetközi hírűek. azért mert azt írja az index firkásza, vagy a hvg. már nemzetközi hírű. dehogy is.

2019.09.12. 23:36:31

@Brix:
amit képviseltek az elitizmus. az mit jelent? vannak a főpapok. ez a kaszt valamilyen módon létrejött. és ők választanak maguk közé az alpapságból. világias módon ugyanezen alapul az, hogy mi vagyunk a főbírák. és ők megmondják, hogy kiből lehet még főbíró. és ugyanígy épül az akadémia. mi vagyunk a filoszemita mesterrassz. és megmondják, hogy rajtuk ki a főokos. és azt mondják, hogy ezek a "független" intézmények. na most ez éppenséggel rendbe is lehetne akkor, ha ezek elképzelései köszönőviszonyban lennének a népvallásssal. de nincsenek. csaba professzor nem a magyar gazdasági iskolát képviseli. mert azt mondja, hogy olyan nincs. angolszász van, de magyar nincs. mert szerinte az nem is lehet. csaba professzor nem magyar. a kocsmában megfejtik, hogy "görbe orrú". ezeket hagyjuk. nem azt gondolom, hogy csaba professzor feltétlen rosszat akar, hanem azt, hogy nem-magyar. most olyan közgazdászokat keresünk, akik a magyar iskolát akarják megteremteni. ha van osztrák iskola vagy svájci modell, vagy klasszikus angolszász, akkor lehet magyar. ha lehet finn iskola, akkor magyar is lehet. na most van egy elit, amelyik ezt nem érti. az nem-magyar. amelyik azt mondja, hogy ez túlzott nacionalizmus. még csak arról van szó, hogy legyen magyar. és már veri a seggét, hogy ne legyen az nem-magyar.

2019.09.12. 23:58:30

@Brix:
na most valaki mondhatja azt, hogy a magyar iskola az pontosan ugyanolyan, mint a finn. mert van egy általános emberség. általános iskolában első osztályban megkérdeztem az óraadó erzsike nénit, hogy miért van az, hogy ő olyan szigorú? időnként még napközis tanítóra is kiabál. ani néni engedékeny.

és azt mondta. ide figyeljék kisfiam azért, mert nekem kell eljátszani a porosz tanítót. az szigorú. jobb lenne egy férfi, de kevés van a pályán. és ancsa a francia nevelőnő. azért engedékeny. és ez a magyar iskola. porosz és francia? ez a magyar? ezt úgy mondjuk szovjet. szovjet? az orosz elit is ilyen. poroszos (szigorú, férfias), franciás (engedékeny, nőies). az általános emberség valójában. érthető ez? értem, poroszos-oroszos, franciás, ami magyar, de ha kell, akkor szovjet is. általános emberség. erre kellene nevelni az általános iskolában. csak most szovjet helyett az kell mondani, hogy keresztény. na most van aki szerint ez a finn. vallási kérdés. döntsük el. hogy ez magyar keresztény (az is lehet) vagy finn (az is lehet, csak az nem-magyar).

Brix 2019.09.13. 00:15:00

@cívisvárosi: Csaba Lászlónak 350 publikációja jelenet meg 18 országban , ès van vagy 6 díja, elismerèse, többek között a Magyar Köztársaság Közèpkeresztje , amit Orbánèk adtak neki...A konklúziód ebből: " nem gondolom, hogy feltètlen rosszat akar, hanem azt , hogy nem magyar (…) a kocsmában megfejtik, hogy görbe orrú" Szerintem , ne fogd a kocsma nèpère, ezt te gondolod úgy , csak nem mered kimondani...Ha túl sokat filoszemitazázol, akkor na csodálkozz , ha látens nácinak fognak tartani...

2019.09.13. 02:34:31

@Brix:
azt, hogy az akadémikus bölcselet filoszemita azt maga az akadémia mondja. a zsidó lexikonból.

Filoszemitizmus: szó szerint semitabarátságot, a közhasználatban pedig szembeszállást jelent ama tényezőkkel, melyek a zsidóság háttérbeszorítását célozzák. A filoszemita nem előjogokat akar a zsidóknak, hanem csupán azt követeli, hogy a zsidókat is részesítsék az emberi jogokban.

én azt mondom, hogy részesítsék a zsidókat is emberi jogokban és a nem-zsidókat ugyanúgy. de ennek része az, hogy az akadémikus bölcseletet szabadjon bírálni. és ez a jog a kocsma népét is megilleti. és ezeket éppen a "liberális" "demokraták" akarják betiltani mondván, hogy ez egyet jelent a fasizmussal. és akadémikusan valóban.

2019.09.13. 02:46:08

@Brix:
a 350 közül melyik publikációja szól a magyar közgazdasági iskola megteremtéséről? melyik utal arra, hogy csaba lászló magyar?

2019.09.13. 08:32:06

és ha egyik sem?
(marha!)
mutassál nekem egy olyan törvényt, akár az alaptörvényt, amelyik azt mondja, hogy Magyarországon nem dolgozhat angol, japán, vagy jakut professzor és ne írhatna tanulmányokat a magyar gazdaságról, csak a kocsma alantas népének(ezt még az angol klasszikusok is így írták) engedélyével.

2019.09.13. 11:13:17

@Bánegressy:
a kocsma alantas népe éppen azt mondja, hogy vannak a magyarok (magyar érzelműek) és magyarországiak (nem magyar érzelműek). és azt mondják, hogy előbbiek legyenek a közintézmények vezetői, csaba professzor ebben a felosztásban az utóbbiba sorolódik. nem mondja, hogy nem lehet magyarországi és szabad piaci. éppen azt mondják, hogy az lehet.

2019.09.13. 11:44:00

@Bánegressy:
ha valaki a közgazdaságtan egyetemességében hisz, akkor nincs jó és rossz gazdaságpolitika. hanem csak gazdaságpolitika van. és annak alapja a matek. a piac nyereséget maximalizál, az állam veszteséget minimalizál. ugyanaz a matek. aki egy kicsit is értelmes az tudja, hogy az állam nem feltétlen rossz gazda. ahogyan a piac sem feltétlen jó gazda. csaba professzor nem kicsit ostoba. akkor is ha 18 országban hivatkoznak a publikációira. és az ügyes üzletemberek a világ minden táján támogatják a neoliberális gazdaságpolitikát. és amikor kormány közelében vannak, akkor fényességes demokráciáról beszélnek, amikor ezekből a kikerülnek, akkor sötét diktatúrát kiáltanak. ennek az alávaló értelmiségnek a kocsma alantas népe alávág.

2019.09.13. 12:48:44

@cívisvárosi:
te a kocsma népéhez tartozol egyértelműen. itt vered a nyálad szünetmentesen. valószínűleg te már nem vágsz alá senkinek.
a kocsma népe érdemben nem képes senkit bírálni, mert egyszerűen csak alantas és amit bírálatnak gondol az max. kocsmai gyalázkodás. szart ér, ha nem nyilvánulhat meg tettlegesen.
ugyanezért nem lehet képes egyébként érdemben méltatni sem senkit, semmit ami magyar(pl. az új magyar közgazdasági iskolát), mert érdemben csak nyalni tud és csak annak aki megfelel a kocsma faj-magyar kritériumainak.
ami pedig az érzelmüket illeti . . . hát az is alantas. lehet valaki magyar érzelmű - és itt sok ilyen van(a többség), úgy hogy ez az érzelme is csak alantas.

2019.09.13. 13:24:00

@Bánegressy:
nem nagyon érted ezt az egészet. a kocsma népe nem azt mondja, hogy meg kell teremteni az új gazdasági iskolát. ez a modernisták matrája. hanem azt, hogy vissza kellene térni a régihez. ami a helyi termelői piacra alapoz, a helyiek érdekeit figyelembe véve kereskedik és elsődlegesen a helyi termékekhez kapcsolja a globalizált szolgáltatásokat. és ezt úgy foglalják össze, hogy ez az, ami magyar. és aki azt mondja, hogy ezt így nem lehet az nem-magyar.

aki a közgazdaságtan egyetemességében hisz azt gondolja, hogy valójában nincs osztrák gazdasági iskola, vagy brit. semmi efféle. hanem úgy csak egy közgazdaságtan van és annak alapja a matek. de abból nem jön ki, hogy az állam rossz gazda. semmi efféle.

abdul hackeem 2019.09.13. 14:45:27

@cívisvárosi: Nem, nem abból jön ki, hogy az állam rossz gazda. Hanem ebből:
mertek.atlatszo.hu/allami-reklamkoltes-2006-2018/

meg ebből:
zoom.hu/hir/2017/12/04/orbanek-csaknem-350-milliard-forintot-koltenek-stadionokra/
meg a többi...

A kocsma népének pedig fingja sincs arról, hogy milyen is a modern ellátáslánc menedzsment.

2019.09.13. 14:53:03

@cívisvárosi:
ühüm. most már értem ;)
így mindjárt más :D

2019.09.13. 15:29:32

@abdul hackeem:
a kormány reklámok adójából befolyt összeget költi el politikai célokra. és ezek ugyanazokat az eszközöket használják. az állam is elkölthetne évi 100 milliárdot inkább az oktatásra. a piac is elkölthetne évi 300 milliárdot inkább az oktatásra és nem arra, hogy vedd meg ezt az vagy azt a terméket, mert az milyen jó. és úgy nem lenne az államnak 100 milliárdja propagandára. és mondhatod, hogy marketing "tájékoztatás". a politikusok is ugyanezt mondják a politikai marketingre.

abdul hackeem 2019.09.13. 16:10:10

@cívisvárosi: Márpedig ebből azt hoztad le, hogy az állam rossz gazda. Elvonja az erőforrást (reklámadó), de nem jól fekteti be (pl. oktatásba), hanem reklám (párt- és uszító propaganda) címén odaadja a haverjainak az állampolgárok pénzét.

2019.09.13. 16:52:46

@abdul hackeem:
elsődlegesen a piaci szereplők, leginkább a multik teremtik meg a lehetőségét, hogy a politikusok propagandára költsenek anélkül, hogy a választóikat követlen megsarcolnák.

abdul hackeem 2019.09.13. 17:06:49

@cívisvárosi: Elsődlegesen a választók, hogy ilyeneket választanak és hagyják a tolvajlást.

Az meg édesmindegy, hogy közvetlenül (áfa, szja) vagy közvetve (bankadó, reklámadó) sarcolnak.

2019.09.13. 17:23:05

@cívisvárosi:
és még ráadásul propagálják(a multik) a buziskodást(l.:c cola)
ehhez csak a politikusoknak lenne joga!

2019.09.13. 18:28:04

@Bánegressy:
a piaci szereplők a termékeikkel, marketinggel hatnak a társadalmi (cél) csoportokra amelyek az állam szereplőkön keresztül visszahatnak a társaságokra.

2019.09.13. 18:32:13

@abdul hackeem:
de ez esetben már maga a reklámköltés is sarc. fogyasztói szempontból az is fölösleges árukapcsolás, versenytorzítás, mert tudatos vásárlóként mindenki tájékozódhatna.

abdul hackeem 2019.09.13. 18:40:09

@cívisvárosi: Majd tudatos vásárlóként azt veszem meg amelyiket ÉN akarom. Meg amelyikre van pénzem.
Csakhogy én nem generálhatok extra bevételeket, mint az állam a reklámadójával. A költségeimet tudom csökkenteni azzal, hogy olcsóbb terméket veszek.

De te eddig azt reklámoztad, hogy az állam jó gazda (nem rossz), nem pedig a fogyasztókat védted.

2019.09.13. 21:17:27

@abdul hackeem:
és a tudatos vásárló is fizeti reklámköltést ha akarja, ha nem. tehát az egy sarc a piac oldaláról. az is egy árukapcsolás, amit a tudatos vásárló kénytelen elszenvedni.

2019.09.13. 21:28:56

@abdul hackeem:
és az ügyes hatalomtechnikusok ezt kihasználják. minél kevesebb a tudatos vásárló annál több a reklámköltés, annál több a reklámadó, annál többet költhet az állam propagandára követve a fogyasztói piac működését. mert a fogyasztói célcsoportok egyben a választók is. ha ezt elsőre nem sikerül megérteni, akkor sokadjára se.

értem, hogy az állam költhetné másra. a piac is költhetné. a fidesz a politikai marketinget űzi. amire a kormányellenesek az mondják, hogy gyűlöletbeszéd. az valójában a gonzó újságírás. eltanulták a technikákat a "piacról".

abdul hackeem 2019.09.13. 22:07:18

@cívisvárosi: Hát ne azért vessen ki adókat, hogy azt ostoba propagandára költve adja a haveroknak.
ha ezt elsőre nem sikerül megérteni, akkor sokadjára se.

2019.09.13. 22:19:21

@abdul hackeem:
az adókat az ostoba reklámokra vetik ki. az okot és az okozatot probáld már megérteni. tudod: oktatás!

abdul hackeem 2019.09.13. 22:35:41

@cívisvárosi: A fogyasztók védelmében nemdebár.
Hát ne is azért vessen ki adókat, hogy azt ostoba propagandára költve adja a haveroknak.
ha ezt elsőre nem sikerül megérteni, akkor sokadjára se.

Ehhez képest:"Reklámadó: jön a 0 százalékos kulcs

A reklámadó mértéke 0%-ra csökken 2019. július 1-jétől, ideiglenesen. A javaslat 2019. július 1. és a 2022. december 31-e közötti időszakra kizárja az Rtv. releváns, eljárási természetű rendelkezéseinek alkalmazhatóságát. Ez garantálja többek között azt is,hogy ne kelljen a bevallási kötelezettséget sem teljesíteni, ha a megrendelő lenne az adó alanya, továbbá ne legyen lehetőség a bejelentkezési kötelezettség elmulasztása miatti sajátos szankció alkalmazására vagy a vélelmezett adó megállapítására. A javaslat rendelkezik arról is, hogy a 2019. július 1-jét magában foglaló adóév adóelőlegének csak a felét kell megfizetni."
www.ado.hu

Tehát innentől miből fog költeni a kormány?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.13. 23:23:01

@cívisvárosi:

"az adókat az ostoba reklámokra vetik ki."

Meg az ostoba dohányra.

Meg az ostoba benzinre.

Meg az ostoba alkoholra.

Meg az ostoba újonnan épített lakásokra.

Meg az ostoba autókra.

Meg az ostoba okostelefonokra.

Ez a lista nem a teljesség igényével készült.

2019.09.14. 08:54:11

@neoteny:
elvben az okostelefongyártók mondhatnák azt is, hogy térjünk vissza a (zsidó) keresztény hagyományhoz. 10 telefonból 1-et adnak az államnak (államigazgatásnak dolgozó felnőtteknek), 1-et az egyházaknak (helyi közintézményekben a gyerekeknek) alapítványi jelleggel. így jut minden szegény kis rászorultnak közvetlen a gyártótól, illetve a helyi márkakereskedőtől, akik nyújtják a szervizt. legyen ez az új modern ellátási lánc menedzsment alapja az ősi jog. és így lesz imakönyv és okostelefon. legyen ez az egyszerűsített vállalkozói adó.

Máté 22
19 Mutassátok nékem az adópénzt. Azok pedig oda vivének néki egy dénárt. 20 És monda nékik: Kié ez a kép, és a felírás? 21 Mondának néki: A császáré. Akkor monda nékik: Adjátok meg azért a mi a császáré a császárnak; és a mi az Istené, az Istennek.

2019.09.14. 09:11:25

@neoteny:
de már erzsike néni idejében is ez volt. nem volt szekrény, mert nem jutott rá pénz. na, faragó apuka. a bútorgyárban dolgozik. hozzon egy kis faanyagot és készítse el a szekrényt. mire faragó apuka azt mondta, hogy de az lopás. erzsike néni azt mondta: a szekrénysor otthon miből van. na, az a lopás. az állam nem csinálja meg, pártbizottságban olyanok ülnek, akkor közvetlen a gyártótól. illetve annak képviselőjétől. kedves faragó apuka. szabó anyuka. varrónő. a napköziben a gyerekek leszakították a sötétítő függönyt. vissza kellene varrni. mire szabó anyuka azt mondta: de biztos nem én kislányom szakította le, hanem valamelyik rossz fiú. erzsike néni azt felelte. mit számít az. a kislánya a rossz fiúknak tetszeleg. weiss apuka. ön értelmiségi. na, maga lesz a télapó. azt mondta weiss bácsi. én a télapó? az én iskolai végzettségemmel? erzsike néni azt mondta, hogy ő mégse öltözhet be szakállba. önnek milyen jól áll. maga lesz a télapó.

modern ellátási lánc menedzsement.

abdul hackeem 2019.09.14. 09:19:58

@cívisvárosi: Na, ha Jézus idejében lett volna okosteló, akkor Jézus mit mondott volna?
A hívek meg felvették volna, hogy _konkrétan_ mi történt, akkor mi állna ma a bibliában?
De nincs volna, Ő is a pénzzel példálózott.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 10:03:35

@cívisvárosi:

"10 telefonból 1-et adnak az államnak (államigazgatásnak dolgozó felnőtteknek), 1-et az egyházaknak (helyi közintézményekben a gyerekeknek) alapítványi jelleggel."

És kik végzik ezt az adakozást?

"így jut minden szegény kis rászorultnak közvetlen a gyártótól"

Mindegyiknek? Mi van akkor ha több a szegény kis rászorult mint a népesség 10%-a?

"nem volt szekrény, mert nem jutott rá pénz."

Mert elszórták másra a pénzüket.

2019.09.14. 11:10:04

@neoteny:
magyarországon a népesség 0.95%-a született 2018-ban és most 1 éves. és 1.04% született 1998-ban. és most 20 éves. ez a népesség 20%-a. tőlük nem várjuk el, hogy fenntartsák magukat. mert még gyerekek, vagy mert még tanulnak. de azt ugye el lehet várni, hogy 20-21 éves korra mindenkinek legyen szakmája. ez ugye egy mérföldkő a bolognai rendszerben. a posztgraduális képzést finanszírozhatja önmaga. önerőből, dolgozhat, vagy hitelből. a pénzintézetek hiteleznek a juppiknak.

tehát van a népesség 20%-a. és nekik az átlagos fogyasztó szint fele biztosítható az egyházi tizedből. na most nyilván van olyan közép és nagypolgári család, amelyik azt mondja, hogy köszönjük, mi az ingyenebédet nem kérjük. hadd jusson egy kicsit több annak a szegény gyereknek. és ilyenformán a fogyasztási szintje közelítheti az átlagot.

és az állami tizedből lehet 10% közalkalmazott. nekik az átlagos fogyasztási szint biztosítható. ők közszolgáltatásokat végeznek.

és ebből elemi közelítéssel ennyit lehet kihozni. de ennyit ki lehet hozni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 11:18:10

@cívisvárosi:

"tehát van a népesség 20%-a. és nekik az átlagos fogyasztó szint fele biztosítható az egyházi tizedből."

És a 21. százalélnak miért nem kerül semmi biztosításra a közösség által?

"ilyenformán a fogyasztási szintje közelítheti az átlagot"

Alulról vagy felülről?

"az állami tizedből lehet 10% közalkalmazott. nekik az átlagos fogyasztási szint biztosítható. ők közszolgáltatásokat végeznek."

Ki kérte őket arra, hogy közszolgáltatásokat végezzenek?

2019.09.14. 11:31:57

@neoteny:
egy szóval se mondtam, hogy ez semmibe sem kerül. focinyelven az u20-as koroszálynak jár ingyenebéd, ami egy féladag. és ennek ára egy tized. egy keresztény államnemzet hagyományosan ezt nyújtja a hite szerint. és ezt kiegészíteti az önkéntesség. az, hogy a közép és nagypolgári családok adakozhatnak. és úgy a rászorult gyerekek fogyasztási szintje közelítheti az átlagot. de mellette a kispolgári családok is vehetnek a gyereknek a jövedelmükből. egy tizedet fizetnek. gyermekenként egy féladagot kapnak. ennek vesztesei a gyermektelenek. ők fizetnek egyházi tizedet. és cserébe nem kapnak semmit.

na most van a népességnek egy jelentős része, amelyik a szociális ellátórendszer kifosztására szakosodott. közelebbről meg nem nevezett kisebbség. az ő képviselőivel tárgyalni kell előzetesen. és van a népességnek egy számarányban kevésbe jelentős, de annak befolyásosabb része, amelyik a hatalmi szempontból kulcs ágazatokra szakosodott és akik kultúrája az a globális tőkepiac, amelyikben mészáros lőrinc is gründolt 1 milliárd dollárt. ők nem akarnak keresztény államnemzetet. ne akarjanak. ők azt mondják, hogy szétosztanának a vagyunokat, mert filantrópok. osszák szét.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 11:58:24

@cívisvárosi:

"egy szóval se mondtam, hogy ez semmibe sem kerül."

De azt sem, hogy mennyibe kerül. Mert az ilyesmi nem csak a nettó adófizetők javainak 20%-ába kerül, hanem az ezáltal okozott társadalmi károkba is.

Lyndon B. Johnson megcsinálta a Great Society-t Amerikában. Egy óvatlan pillanatában azt mondta valakinek, hogy "a feketék még kétszáz év múlva is a Demokratákra fognak szavazni". Az lehet, de közben a fekete családok gyakorlatilag megszűntek létezni: a fekete nők kirúgták a gyerekeik apjait, és a (szövetségi) állam lett a férjük. Azt hitték (és egy csomó még mindig hiszi), hogy az államtól függeni jobb, mint egy társtól. De Babilon Szajhája mosolyogva szúr szíven.

"focinyelven az u20-as koroszálynak jár ingyenebéd, ami egy féladag."

És mi van az ingyenétlapon? Telefon? Lakhatás? Ennivaló? Energia? Közlekedés?

És a 21 éveseknek miért nem jár a féladag ingyen megélhetés?

"egy keresztény államnemzet hagyományosan ezt nyújtja a hite szerint."

Igen, igen, de _kiknek_ nyújtja ezt? Mert a politikusoknak, szellemi holdudvarnak és bürokratáknak még ezt nyújtani is túlzás.

"van a népességnek egy jelentős része, amelyik a szociális ellátórendszer kifosztására szakosodott. közelebbről meg nem nevezett kisebbség. az ő képviselőivel tárgyalni kell előzetesen."

Ó az már megtörtént: és őket ki lehetett fizetni potom 1.6 milliárd forinttal. Az kevesebb, mint az 1/50 része a Magyarországi Református Egyháznak imádásra adott aranyborjúnak.

2019.09.14. 12:16:33

@neoteny:
az államalkotók gondolják, hogy legyenek közhivatalok és közellátás: közegészségügy, közoktatás, közmunka, közpénz, nemzetközösségi haderő. és legyenek választott bírák. de nem az állam foglyul elfoglalására szakosodott jogvédők, hanem minden nagycsaládban lesz egy jogász. és jóska majd védi a család érdekeit. karcsi kertészkedik. nóri meg nővér a közkórházban. krisztike reszelgeti a körmét a közhivatlban. ilyenek az államalkotók. nemcsak a magyarok. ez a humán szerveződés a legáltalánosabb a világban. és mellette működik a piac. de az sehol sem teljesen szabad. hanem legalább részben közösségi jellegű. és ezt az állam-piac kapcsolatot szabályozza a népvallás. amit intézményesít az egyház. de ugye ez a majdnem nyilvánvaló kategóriája.

és ezzel szemben vannak a főokosok, akik azt mondják, hogy ez azonos a haláltáborok. és úgy tűnik, mintha ezek ugyanezek a főokosok háborúkat robbantanának ki. milliókat ölnek meg és tízmilliókat tesznek földönfutóvá. csak ez már konteó. ezt már csak az ördögfajzatok képzelik. a liberális demokráciát viszik el a népeknek. valójában erről van szó.

2019.09.14. 12:20:54

@neoteny:
ez elemi közelítés. európai bolognai rendszerben az 21 évestől elvárjuk, hogy legyen szakmája. onnantól várjuk el, hogy családot alapítson. nem kötelező. a gyerekeknek a társadalom biztosíthat egy féladagot egy tizedből. és egy másik tizedből finanszírozhat közszolgálatot. ennyit lehet kihozni a biblikus két tizedből. aztán, hogy ebből milyen szörnyűséges károk származnak azt beszéld meg az atyaúristennel. vagy ha nem hiszed, akkor mondd azt.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 12:21:33

@cívisvárosi:

"úgy tűnik, mintha ezek ugyanezek a főokosok háborúkat robbantanának ki. milliókat ölnek meg és tízmilliókat tesznek földönfutóvá. csak ez már konteó. ezt már csak az ördögfajzatok képzelik."

... és terjesztik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 12:23:02

@cívisvárosi:

"a gyerekeknek a társadalom biztosíthat egy féladagot egy tizedből. és egy másik tizedből finanszírozhat közszolgálatot."

-Hat -het vagy nem.

2019.09.14. 12:31:49

@neoteny:
a jobbik-lmp-momentum azzal kampányol, hogy az egészségügyi intézményekhez kapcsolódjon ingyen buszjáratok. ez a legfőbb kampányígéretük. tegnapi sajtótájékoztató. mindössze 1,5 perc. képet kaphatsz az ellenzékről.
video2.dehir.hu/0913_jobbik_mix.mp4
ők nácik? ahogyan az index, 444, hvg, stb. írja. a francokat. a háttérben a fekete pólós fekete győr andrás embere, a momentum helyi elnöke. ők a modernitás képviselői, a juppik? a francokat. és még van az lmp-s. ha valaki megáll parkolni a kórház előtt, akkor az elviselhetetlen környezetszennyezés. ingyenes buszjáratokkal járnak majd a betegek. ők az ellenzék.

és ők még vannak annyira tisztességesek, hogy nem fogtak össze gyurcsánnyal. csak azért, hogy az mszp-dk kisnyugdíjasainak szavazatain egyezkedve ebből közvetlen profitáljanak. ezek vannak. és a fidesz.

na most ezek közül melyiket kellene választani?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 12:54:58

@cívisvárosi:

"az egészségügyi intézményekhez kapcsolódjon ingyen buszjáratok"

Igen, ez egy teljesen halott ötlet: a TESCOnak érdeke (volt) TESCOs buszokat járatni, kórházakhoz ingyen buszjáratokat indítani nem áll senki érdekében. A gyakorlati kivitelezhetetlenségről nem is beszélve: ha felszáll egy utas a buszra, akkor hogyan bizonyítja azt, hogy ő eü-szolgáltatás igénybevétele céljából utazik? vagy ezek a buszok _csak_ eü-intézményekhez mennek?

Továbbá a nyögdíjasoknak már úgyis megvan az ingyenes buszozás, a dolgozó korúak meg nem érnek rá eü-intézményekbe buszozni: kergetik az aranyborjút.

"na most ezek közül melyiket kellene választani?"

Ez is az ördög műve: elhitette az emberekkel, hogy az egyiket választani kell, hogy Babilon Szajhájával való közösülések nélkül nem élet az élet.

2019.09.14. 13:12:42

@neoteny:
lehet még alternatívát mondani. oda lehet állni. akár azzal is, hogy ezt mind számolják fel. és amit te mondasz, hogy ezt magánhadseregek háborúja megoldja. de azt helyben szloszjár ezredes nyerné a lövészdandárral, akik afganisztánban szolgáltak. és van egy felderítő zászlóalj hadi attila alezredes vezetésével. drábik azt mondja, hogy ez az anarcho-kapitalista forgatókönyv van a brüsszeli nato központban. nato szabadcsapatok harcolnának meg a helyiekkel. és várják, hogy élesítsék ezt a programot. és ennek lenne világméretekben 6 milliárd áldozata. és budapest "liberális" népe kommentelői esetenként azt mondják, hogy igen, ez így lesz. mindezt soros 666 tonnás aranyborjút imádva.

2019.09.14. 13:15:26

@neoteny:
babilon transznemű szajhájának mellékhelyiségi használatát kiterjesztenék. nagyjából ezek a felkínált lehetőségek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 13:19:49

@cívisvárosi:

"drábik azt mondja, hogy ez az anarcho-kapitalista forgatókönyv van a brüsszeli nato központban."

Ilyen ez a Drábik-gyerek: anarchista forgatókönyvet ad az arkhoszok kezébe.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 13:20:52

@cívisvárosi:

"nagyjából ezek a felkínált lehetőségek."

Hát ez az: _ezek_ nem alternatívái egymásnak.

2019.09.14. 13:50:56

@neoteny:
tehát még az sincs, hogy az ellenzék egy konszolidált globális kapitalista világot hirdetne. azt, hogy jött az internet. és a mainstream média kétirányúvá vált. ezzel felszínre történelmi sérelmek. de ezeket elegyengetjük valahogy. és a felhalmozott pénzmennyiség egy részét feladva a társadalmi problémák egy része orvosolható. ezt se lehet mondani. mert magyarországnak nincsenek dollármilliárdosai illetve van csányi és mészáros. tehát ezt is legfeljebb csak a fidesz hirdethetné meg. illetve soros érzékenyülhet el és átuatlhatja a pénzét karigerinek. egy kerti partin beül alex ölébe. de ez nem polgári. nem konzervatív. ez valójában nem-piaci és nem is liberális, nem is demokrata.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 14:01:36

@cívisvárosi:

"a felhalmozott pénzmennyiség egy részét feladva a társadalmi problémák egy része orvosolható"

Pontosan erről beszélt Iskarióti Júdás amikor azt látta, hogy a 300 dénáros luxuskencével kenegeti Jézus lábát Mária. Legalább is erről számolt be János.

2019.09.14. 14:47:44

@neoteny:
ez az amerikai demokrata párti válasz. ezt hirdetik a filantrópok. ebben hisznek budapest "liberálisai". azért ki, hogy i love ny (new york city) a nyóckerben.
24.p3k.hu/app/uploads/2019/09/dbzol20190913037-e1568400862500-1024x577.jpg
ezt a csoportosulást szolgálja ki az mta istandwithceu tagozata. egy centralizált kutatói hálózat együttműködik a ceu aktivistákkal és az európai bizottsággal. brüsszelben egy senki által meg nem választott tudománypolitikai testület osztja az európai unió polgárainak eurómilliárdjait.

2019.09.14. 15:08:27

@neoteny:
a fidesz azt mondja, hogy van egy magyarosch megoldás.
ők a vidékies kézművesek, akik hétvégén árulják a termékeket.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/09/javaslat-2.jpg
ugyenez városias változatban. anyuka két kisgyerekkel. a harmadik a hátizsákban. ők a csok kedvezményezettjei.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/09/190913kezmuvesfesztivalKA1.jpg
ők majd vásárolnak kistáskát. kispolgári fiatal pár különféle bizbaszokat.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/09/190913kezmuvesfesztivalKA4.jpg
ő meg majd faragja az egyedi darabokat a nagypolgároknak.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/09/190913kezmuvesfesztivalKA27.jpg
és ez a paraszpolgári réteg uralja majd a mezővárosokat. na most erre lehet azt mondani. remek. ezzel megüthetik botswana alsó szintjét. nyilván nagyon romantikus lesz, amikor kiderül, hogy ez így nem működik. mert ez a feudális céhes ipar lényegében és most melyik században is járunk. a 21-edikben. mennyi most az istráng világpiaci árfolyama? a hajdúsági ostorkészítők egyletének üzletrészeit mennyiért jegyzik a tőzsdén. semennyi. sehogy nem jegyezik. nekik így nem lesz tőkejövedelmük.

2019.09.14. 15:32:03

@neoteny:

a fidesz azt mondja, hogy majd lesz a városias rétegnek. ahhez hozzákapcsolják a high tech ipart. minden általános és középiskolás kétévente 1 napot egy klinikai központban tölt, ahol tetőtől talpig kivizsgálják. ők ezt ígérik. 3000 óvodás választott sportágat.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3662/dsc_1608.jpg
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3662/dsc_1831.jpg
majd így megvívják a csatát.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3662/dsc_1968.jpg
és erre is lehet mondani, hogy nagyszerű. de ez arra van alapozva, hogy a betelepülő gyáriparosok alkalmazotti rétegének növekvő jövedelmére van alapozva. az egyetem (végre) elindítja a középiskoláknak az (alkalmazott) matematikai szakköröket. általános cél szoftverfejlesztés, célhardverek programozása, játékipar, és ehhez hasonlókat. na jó, de a kockázati tőkések rühellenek mindenféle vidékiességet. tehát egy ilyen közegben a szellemi szabadfoglalkozású csúcs elit sohasem lesz globálisan versenyképes. a dollárdiplomácia ezt nem díjazza. és az európai bizottság is fasizmust fog kiáltani. a német gyáriparosok előbb-utóbb visszakoznak. orbán haverjait levadásszák. és magyarország nemzetközi elszigeteltségben egyedül marad. ez a különutasság a magyar történelem egy újabb zsákutcája, ami eleve kudarcra van ítélve.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 16:25:55

@cívisvárosi:

"ez az amerikai demokrata párti válasz."

És ezt nem lehet kimondani?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 16:27:24

@cívisvárosi:

"a betelepülő gyáriparosok alkalmazotti rétegének növekvő jövedelmére van alapozva. az egyetem (végre) elindítja a középiskoláknak az (alkalmazott) matematikai szakköröket."

WTF?

2019.09.14. 16:51:34

@neoteny:
ilyenekkel próbálkoznak. egy mai hír.
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2339582
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2339601
összeállnak fucsian tartománnyal lu csan-kung elvtárs vezetésével. és ez a fiatalember nyilatkozik a helyi sajtó riportereinek.
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2339588
ők ilyen kétüléses kisrepülőket fejlesztenének.
morganstargroup.com/wp-content/uploads/2018/10/gyro_gallery02.jpg
és úgy képzelik, hogy a gyügyei parasztok majd ilyenekkel repülnek. és lehetséges? a franc se tudja.

2019.09.14. 17:02:17

@neoteny:
a jobbik nem állt össze a dk-val. de a kisnyugdíjasoknak ingyen buszjáratot ígér. 65 év felett amúgy is ingyenes a tömegközlekedés. a fidesz azt mondja, hogy minden általános és középiskolás gyerek 2 évente 1 napot tölthet egy klinikai központban, amiben tetőtől talpig kivizsgálják. és az összes óvodás válasszon valamilyen szabadidősportot.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/total_2.jpg
na de ez az ígéret egy kicsit többe kerül. ezt úgy lehet fenntartani, hogy polgárság jövedelme folyamatosan növekszik. mert most 3,000 ezer óvodást kapcsolnak be egy egészséges életmód programba. de ugye jön a következő turnus. és nekik is kell majd újabb kosárlabda palánk és többi tornaszer.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3662/dsc_1991.jpg
ezt ugye fent kell tartani. és ez elsődlegesen alkalmazotti jövedelmre van alapozva. nincsenek messze földön híres debreceni vállalkozások, amelyek a globális pénzpiacon kapitalizálódnak.

2019.09.14. 17:15:18

@neoteny:
de nem arról van szó, amiről az ellenzék beszél. hogy a fideszben nincsenek nem polgári minták. ez egy sakkverseny a hétvégén.
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2338300
különféle korosztályok, társadalmi rétegek.
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2338327
és mindenkit elismernek.
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2338309
ez ugye arról szól, hogy sakkozzunk egy jót. és majd esetleg lesz, aki kiemelkedik. ez a polgári konzervativizmus. és ezt mindenhol meg lehet csinálni. nem kerül túl sokba. csak ezzel nem nagyon lehet most választást nyerni. ebből lehet választani.
mandiner.hu/gallery/2019/09/tarlos.jpg
tarlóst, aki besokallt. és a másik, aki egy hülyegyerek. illetve budapest "liberálisai" abban bíznak, hogy el tudják vezetni a fővárost úgy, hogy mögöttük állnak a multik többsége, az európai bizottság támogatásával (a fideszt lehet, hogy nem zárják ki, ezt sem tudjuk, de orbán haverjai visszaszorultak). szóval nem teljesen irreális az, hogy az ellenzék vissza tudja venni az elvesztett pozícióit. nem tudjuk. budapest a nagy kérdőjel.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 17:34:56

@cívisvárosi:

"a jobbik nem állt össze a dk-val. de a kisnyugdíjasoknak ingyen buszjáratot ígér."

Kisnyudíjasoknak már van ingyen buszjáratuk.

"a betelepülő gyáriparosok alkalmazotti rétegének növekvő jövedelmére van alapozva. az egyetem (végre) elindítja a középiskoláknak az (alkalmazott) matematikai szakköröket."

WTF?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 17:36:12

@cívisvárosi:

"de nem arról van szó, amiről az ellenzék beszél."

Persze, hogy nem arról: az ellenzék is kettősbeszél. Ők is ördögfajzatok.

"a betelepülő gyáriparosok alkalmazotti rétegének növekvő jövedelmére van alapozva. az egyetem (végre) elindítja a középiskoláknak az (alkalmazott) matematikai szakköröket."

WTF?

2019.09.14. 18:02:04

@neoteny:
azokat a szakköröket fent kell tartani. tehát most egy generációnak indítják el. ennek az induló költsége rendelkezésre áll. de jövőre ennek majdnem duplájára lesz szükség. ezeket az összegeknek a többszörösére lenne szükség. és ezt aligha lehet kizárólag az alkalmazotti réteg munkabérére alapozni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 18:25:23

@cívisvárosi:

"azokat a szakköröket fent kell tartani."

Ez mit jelent?

2019.09.14. 18:34:09

@neoteny:
az alkalmazotti munkabérből el kell vonni valamennyit. és cserébe jár a szakkör. csakhogy ezeknek felmenő rendszerben van értelme. 10 éven át képzik. idén bevonnak 100 gyereket. de jövőre 200 gyereket kell képezni. és végül 1,000 gyereket. ráadásul nem nagyon lehet tanulmányi szerződést kötni, mert a "liberálisok" azt mondják, hogy az feudális "röghöz kötés". és jön a helsinki bizottság és a többi.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 18:44:11

@cívisvárosi:

"az alkalmazotti munkabérből el kell vonni valamennyit. és cserébe jár a szakkör."

Ezt jelenti az, hogy "azokat a szakköröket fent kell tartani"?

Ebből dől a kénkőszag.

2019.09.14. 19:09:03

@neoteny:
azt. és kérdezheted, hogy miért nem azt ajánlom, hogy a szülők önként és dalolva megfinanszírozzák ezeket. anélkül, hogy beavatkozna az állam. ez az ortodox liberalizmus.

csakhogy ez nem működik a gyakorlatban. jelenleg egy szakköri program 10 ezer forintba kerül, ami alkalmanként 1 ezer forintos kiadást jelent. ennél olcsóbban aligha ezt csinálni. és ezt a családok töredéke veszi igénybe.

a megyében van 50 ezer 8-18 éves közötti gyerek, akik tudnak írni, olvasni, számolni. felmérték, hogy hány gyermek szülei fizetnének valamilyen modulért. ez az iskola ugye minden tárgyból mindenféle programot kínál a nemzetközi standardok szerint. és az jött ki, hogy a megyéből 2.5 ezer gyerek. és a régióból (100 km-es körzetből) 5 ezer gyerek. erre van alapozva a nemzetközi iskola. 5% hajlandó igénybe venni. de a többi az orbánozásra/gyurcsányozásra/sorozásra szavaz. vagy akármilyen faszságra, amit a politikai marketingesek kitalálnak. és úgy ők uralják a közéletet. és ők diktálják a törvényeket.

2019.09.14. 19:23:47

@neoteny:
mondjuk egy ilyen szakköri jelenkezési lap.
www.agoradebrecen.hu/wp-content/uploads/JELENTKEZ--SI-LAP-2019---SZ.pdf
10 ezer forint nem olyan nagyon nagy összeg. ez egy szakkör.
www.agoradebrecen.hu/wp-content/uploads/Agora_hidrobiologia.jpg
ezeknek a gyerekeknek a szülei vagy fideszek, vagy függetlenek. budapesten nem. mert ott a polgárság egy jelentős része a kockázati tőkealapok támogatását akarják elérni. majd soros alex valaki kifizeti nekik a szakköri foglalkozások árát cserébe azért, hogy leváltották az orbán sátánt. és persze az is egy opció, hogy a semmiből kigenerált végeláthatlan dollár/euró milliárdokból budapestiek morzsákat kapnak. ők semmit se akarnak önerőből finanszírozni. hanem mindent kívülről. és mindent irányítsanak kívülről. mert mi a francot nyújtanak a nagyvilágnak. istrángot, kistáskát, vagy micsodát. amihez megtermelik a hozzávalókat. ilyet nem. de high tech cuccokból micsodát. szoftvert. rendben. de az messze nem fedezi azt a temérdek árut, amit elfogyasztanak. ahhoz egy bőségszaru kellene. ami a globális tőkepiac. csakhogy magyarországnak nincs külső gyarmatbirodalma. az átlag magyarnak nincs tőkejövedelme. és itt csányin és mészároson kívül nem nagyon van, aki nagy összegben adakozhatna országos programokra.

abdul hackeem 2019.09.14. 19:32:26

@cívisvárosi: Egy végzett rezidens orvos havi nettó munkabére 186eFt. Ha ki akar ebből lépni vissza kellene fizetnie havi 80eFt-ot. Maradna havi 106eFt-ja lakhatásra, rezsire, élelemre, ruházkodásra, szórakozásra.

És a te álláspontod szerint: "mert a "liberálisok" azt mondják, hogy az feudális "röghöz kötés""

Ennek az országnak reszeltek öcsém.

abdul hackeem 2019.09.14. 19:35:25

@cívisvárosi: "és mészároson kívül nem nagyon van, aki nagy összegben adakozhatna országos programokra"
És a retek tolvaj strómannak még hálálkodni is kellene nem?
Csesszétek meg!

2019.09.14. 19:43:50

@neoteny:
ez mondjuk is egy hétvégi vidéki fesztivál a megyéből (ezekből elég sok van). sárrétudvari "marhajó" napok. összeálltak a sárrétudvari arcok. találjunki valami jó kis szlogent a sztékhez. "marhajó" húspogácsákat sütnek. és az ilyen.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/marha1.jpg
ezért még nem jár michelin csillag. de ez már klasszikus piac. megtermelik a marhát. és azt mondják, hogy egyél ilyet. mezővárosi agrárterményt. amiért cserébe kaphatsz az iparvárosból iparcikket. és egyébként ezeket megpróbálják értékesíteni a nagyvilágba. és a szellemi szabadfoglalkozásúak virtualizált szolgáltatásakat nyújtanak. és a megtakarításaikból finanszíroznak valamilyen kutatási programot. a sárrétudvari arcok válnak kockázati tőkésekké. erre lehet a klasszikus liberalizmust építeni.

de ehhez az ellenzéket le kell váltani. mert ők azt mondják, hogy basszus. ha magyarország nem vonja be a százcsillárd dollárt/eurót, nem szopja soros alex és társai faszát, akkor botswana alsó szintjére süllyed. és valóban. anélkül a globális versenyképességet zárójelbe lehet tenni. tehát nem arról van szó, hogy ne lehetne marhát tenyészteni. 100 ezer szarvasmarha van a megyében. lehetne 5x ennyi. hanem még az is kevés a globális versenyképességhez. ahhoz a semmiből kellene előállítani a pénzt. nem földből, takarmányból. hanem a semmiből. és megfizetni a főokosokat, aki szerint a marhák telefingják a légkört. és attól elpusztul az emberiség.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 19:46:47

@cívisvárosi:

"jelenleg egy szakköri program 10 ezer forintba kerül"

Nyerészkednek a közösség erőforrásain kitaníttatott tanárok, mi? Mégiscsak olyan a magyar iskola ahogy azt az Osztrák Iskola mondja?

2019.09.14. 19:53:48

@abdul hackeem:
és mit kínál az ellenzék, amitől ez megváltozna?

abdul hackeem 2019.09.14. 19:58:58

@cívisvárosi: scheiß egal, mert MOST nem(sem) az ellenzék állapítja meg a frissen végzett rezidens orvos munkabérét.

2019.09.14. 20:01:27

@neoteny:
aki ezt üzemeltetik ezért zsebre raktak évi 102 millió forint bruttó munkabért. és produkáltak 1 millió forint adózott eredményt (2017-es kimutatás szerint). null szaldóval működnek gyakorlatilag.

2019.09.14. 20:03:03

@abdul hackeem:
tegyük fel, hogy megválasztják karácsony gergelyt főpolgármestesternek. utána 22-ben kihívja orbán viktort. és megválasztják miniszterelnöknek is. hogyan lesz több?

2019.09.14. 20:04:04

@abdul hackeem:
és tartok tőle, hogy erről azt gondoljátok, hogy soros györgy majd busásan megjutalmazza budapestet, hogy leváltotta az orbán sátánt. valami ilyesmit képzeltek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 20:10:02

@cívisvárosi:

"aki ezt üzemeltetik ezért zsebre raktak évi 102 millió forint bruttó munkabért."

Úgy érted túlmunkabért. Mert a tanárt megfizeti a közösség, hogy okítsa a csemetéket legjobb képessége szerint. Felszámolni egy plusz ezrest a szakkörért fejenként és alkalmanként már a közösség pénzére irányuló nyerészkedés, nem?

Extra szolgáltatásért extra pénzt felszámolni Soros Alex is tud: nemzeti közösségi érzelmű tanároknak jobban kellene csinálniuk, nem?

abdul hackeem 2019.09.14. 20:15:49

@cívisvárosi: Kevesebbet kell lopni propagandából meg stadionépítésből. Egyszerű, mint a faék.

abdul hackeem 2019.09.14. 20:16:47

@cívisvárosi: Látod, milyen jó, hogy nem is jönnek migránsok.

2019.09.14. 20:32:19

@neoteny:
a fidesz azt mondta, hogy a létesítményt megépítik a haverok lehet, hogy kissé túlárazva. de a költségeket fizeti brüsszel. ti meg majd üzemeltethetik. oké? és akik ezt csinálják azt mondták: oké. és ebből adódik kvázi piaci megélhetésük. ahogyan mondjuk a nemzetközi iskolát üzemeltető cég is ilyen. szabadtéri színpadot lehet így üzemeltetni. vagy mondjuk a stadiont üzemeltető cég. rendezvényszervező cégek. ezek közkereseti társaságok gyakorlatilag.

aug. 20-i ünnepségen ha a stadionban telt ház van és 20 ezren vásárolnak 5 ezer forintos jegyet, akkor 100 millió forint árbevétel. ha csak 10 ezren, akkor 50 millió forint. és ebből fizetik a fellépőket. nagyrészt nem a fidesz fizeti, hanem a fideszesek. és ezeket a létesítményeket null szaldóval próbálják üzemeltni kvázi piaci jelleggel. mert ugye a beruházó a magyar állam. és az államnek ebből adóbévetele van. illetve ebből ebből a rendezőirodai működésből adódik a fidesz szavazóinak egy része. mert a népszórakoztatás, kvázi vallás a kedvük szerint való. létesítmények üzemeltetése olcsóbb. kvázi piaci jellegű.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 20:35:59

@cívisvárosi:

"aki ezt üzemeltetik ezért zsebre raktak évi 102 millió forint bruttó munkabért."

Úgy érted túlmunkabért. Mert a tanárt megfizeti a közösség, hogy okítsa a csemetéket legjobb képessége szerint. Felszámolni egy plusz ezrest a szakkörért fejenként és alkalmanként már a közösség pénzére irányuló nyerészkedés, nem?

Extra szolgáltatásért extra pénzt felszámolni Soros Alex is tud: nemzeti közösségi érzelmű tanároknak jobban kellene csinálniuk, nem?

2019.09.14. 20:46:58

@neoteny:
azokban inkább hisznek. ez vallási kérdés. erről regélek.

2019.09.14. 20:49:27

@neoteny:
a robotoknak olyan mindegy, hogy most magyar nemzetet képviselik, a nemzetközit, vagy a nemzetek felett állót. ez vallási kérdés. és nem érdektelen, mert attól függ, hogy elsődlegesen melyiknek robotol a nép.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 20:54:02

@cívisvárosi:

"azokban inkább hisznek."

Hiábavalóan, ahogy az elszámolás mutatja.

"a robotoknak olyan mindegy, hogy most magyar nemzetet képviselik, a nemzetközit, vagy a nemzetek felett állót."

A magyar iskolákban tanító tanárok robotok? olyan mindegy, hogy Soros Alexban tolják vagy pedig kiteszik a lelküket a közösség legnagyobb kincséért, a gyermekekért?

abdul hackeem 2019.09.14. 21:14:03

@cívisvárosi: Hogy az egyik oldalon összekacsintunk, hogyaszongya "megépítik a haverok lehet, hogy kissé túlárazva", meghogy "ezeket a létesítményeket null szaldóval próbálják üzemeltni kvázi piaci jelleggel",
a másik oldalon meg megkérdezed, hogy "hogyan lesz több?"
Elmentek ti a picsába magas térdemeléssel.

2019.09.14. 21:23:17

@neoteny:
a nagyságrendben 1 millió forintos adózott eredményből a nagyságrendben 1 milliárd forintos beruházás aligha térül meg.

2 milliárd forintos létesítmény. a beruházó a magyar állam. és az adóbevételből van megtérülés. évi 200 millió forint bevétel (ami az értékesítés árbevétele és vállalati csr támogatás), 100 millió forint dologi kiadás, 100 millió forint bérkifizetés. ezek a nagyságrendek. és ez null szaldóval működik.

2019.09.14. 21:27:41

@abdul hackeem:
az államnak az adókból van megtérülése.

2019.09.14. 21:36:58

@abdul hackeem:
nem azt állítom, hogy ezek a magyar államnak nyereséget termelnek. hanem kisebb veszteséget, mint az mszp-szdsz kormányok idején. ezért nem 10% a hiány, hanem csak 3%. ezért nem 10% az infláció, hanem csak 3%. és ezért van nomálisan 10% reálbérnövekedés. ami a valóságban 3%. mert gyengül a forint. hogy a poszthoz is kapcsolódjon.

a fidesz makrogazdasági produkciója egy fokkal jobb, mint a korábbi kormányoké. aztán lehet, hogy ezt is bedöntik a francba, mert az orbán kormány túl sok érdeket sért. ezt sem zárom ki. de azt sem, hogy az ellenzéket verik szét. semmivel se tűnnek jobbnak. majd ők lesznek, akik nem lopnak. karácsony gergely a "megvesztegethetetlen".

2019.09.14. 21:49:35

@neoteny:
elvben mindegy. de a gyakorlatban a fidesz mégis fenn tudja tartani a klik-et. aztán lehet mondani, hogy ezt autoriter módon teszik. létre lehet hozni magániskolákat. a prezi magániskola: havi 100 ezer forint + 25 ezer forint étkezés. a debreceni nemzetközi iskola tandíja ennek a több, mint duplája. azt nem tudom megítélni, hogy a képzés ennyivel jobb, vagy rosszabb. a prezi építhet még több magániskolát és a multik helyi vezetői vagy a nagypolgárok odaviszi a gyerekeiket.

2019.09.14. 21:53:03

@neoteny:
értem, hogy az állammal összefonódó magánalapítványtól egy null szaldós működést várnak el. és az adóból megtérül a beruházás. a szabad piaci mecenatúra is lényegében ilyen. csak a "filantrópok" a fogyasztói piaci oldaláról fonódnak össze az állammal. a fideszt a termelői piac támogatja.

abdul hackeem 2019.09.14. 21:54:31

@cívisvárosi: A képzett munkaerő egyre fokozottabb hiánya, a bérmegállapodások és a költségvetési életpályák hatására a várakozásokat felülmúlva nőttek a bruttó bérek tavaly novemberben. Idén is hasonló folyamatokra van kilátás, bár az ütem mérséklődik, alacsonyabb lesz a béremelkedés és magasabb az infláció így a reálbérek növekedése mindkét oldalról fékeződik - írja az MTI.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 22:45:59

@cívisvárosi:

"a beruházó a magyar állam. és az adóbevételből van megtérülés."

Adóbevételhez nem kell beruházni -- vagy legfeljebb fegyverekbe.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 22:51:29

@cívisvárosi:

"a fideszt a termelői piac támogatja."

Ahelyett, hogy a szakköröket támogatnák.

abdul hackeem 2019.09.14. 23:11:28

@cívisvárosi: Ezt írtad: kisebb veszteséget, mint az mszp-szdsz kormányok idején. és ezért van nomálisan 10% reálbérnövekedés. ami a valóságban 3%.
Nem, nem ezért.

2019.09.15. 09:06:23

@neoteny:
a fidesz "megtámogatta" a termelői piacot "munkahelyteremtés" címen. ezek beruházási adókedvezményeket, adómentességet jelentenek gyakorlatban, tehát nem közvetlen költségvetési támogatást. ez kézivezérléssel történt, miniszteriális jelleggel vezényelte szijjártó uram. ennek előfeltétele az volt, hogy a társaság ne bírálja a kormányt és a német gyáriparosok a fideszt tartsák bent a néppártban, ami a főhatalmat gyakorolja európában.

és elvárták, hogy támogassák a szakköröket.
www.agoradebrecen.hu/wp-content/uploads/ni-akademia-megnyito-vn-19.jpg
www.agoradebrecen.hu/wp-content/uploads/Copy-of-ni-akademia-2-9.jpg
www.agoradebrecen.hu/wp-content/uploads/Copy-of-ni-akademia-2-17.jpg

ez ugyanennek a vállalat telephelybővítése.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3356/190410-ni-bokreta-avatas-dron-mj_3.jpgh
és egy államtitkár köti a nemzeti színű szalagot a bokrétaavató ünnepségen.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3356/190410-ni-bokreta-avatas-pl--mj_66.jpg
de ez nem a "gonosz" multik, hanem ez multi-mutyi. ők a kormánypárt "stratégiai partnerei", akik a kegyelmes kormányzó jóvoltából jutottak egyedi adókedvezményekhez, az ellentábort cserébe különadó sújtották. és ez nagyrészt a termelő és a fogyasztó (pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató) piac küzdelme. mert az orbán kormány előbbieket támogatta (berlini sugallatra), utóbbit büntette (amelynek keretében kivásárolta a veszteséges német bankokat, akik ezzel duplán jól jártak). de cserébe van basf kölyöklabor 10 ezer forintért null szaldóval.

na most mondhatod, hogy ebből dől a kénkőszag. nem azt állítom, hogy ez feltétlen jó, de azt sem, hogy feltétlen rossz. hanem azt, hogy ez történik. ez egy klasszikus kézivezérelt keresletélénkítő politika. és ez nem egy leleplezés, ezek nyilvános események, ezeket nyíltan propagálják. ez a kormány gazdaságpolitikája.

az ellenzék azt mondja, hogy az államot el kell adósítani. az állami vagyont el kell adni. mert a szabad piac csak így győzhet véglegesen.

2019.09.15. 09:13:31

@abdul hackeem:
létrehoznak vagyonkezelő társaságokat, amelyek null szaldóval üzemeltetik a közintézmények egy részét. ezért tudják elengedni a termelő beruházások adójának egy részét. és ebből következik a reálbérnövekedés. amelynek egy részét elviszi a forintgyengülés. az a korrekció.

na most kérdés, hogy ennek az egyenlege mennyi. ez az, amit biztosan senki sem tud. a kormánypárt azt mondja, hogy ez működik. a kormányellenesek úgy gondolják, hogy ebből egy nagy összeomlás következik. lehet így is, lehet úgy is.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.15. 09:18:22

@cívisvárosi:

"na most mondhatod, hogy ebből dől a kénkőszag. nem azt állítom, hogy ez feltétlen jó, de azt sem, hogy feltétlen rossz."

15 Tudom a te dolgaidat, hogy te sem hideg nem vagy, sem hév; vajha hideg volnál, vagy hév.

16 Így mivel lágymeleg vagy, sem hideg, sem hév, kivetlek téged az én számból.

-- Jelenések 3

2019.09.15. 10:06:54

@neoteny:
a keresletélénkítő politikából kisebb-nagyobb válságok majdnem biztosan adódnak. mert most a gyártósorok mellé hirtelen nagyon sok járműiparos szakmunkás és szakmérnök kellene. amivel jól jár öcsike, aki autószerelőnek tanul. feltéve, hogy a bmw nem lesz nagyon veszteséges és nem kaszálja el a beruházást. erről cikkeznek az ellenzéki lapok. gulyás gergely azt mondja, hogy ők a legkülönfélébb módokon támogatják a beruházást. bmw helyi vezérének gyereke is abba a nemzetközi iskolába jár majd, amit a kormány épített. a földkerekség termelő vállalatai ki vannak szolgálva feltéve, hogy nem fordulnak a kormány ellen. nem-európai cégeket is támogatnak azért, hogy ha esetleg brüsszel élesítené a hetes cikkely szerinti eljárást, akkor is maradjon szövetségesük. és mindeközben a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektort nacionalizálják: részben államosítják, részben a nemzeti nagytőkések privatizálják.

ebből egy "félállami" rendszer jön létre. erre a ceu vezető közgazdászai azt mondják, hogy ennek egyetlen kifutása lehetséges: államcsőd. ez ugyanis a piacot szinte minden elemében igyekszik megregulázni és ez kontraszelekciót indít el a reálgazdaságban túl azon, hogy a kormány magára vonja a globális tőkepiac haragját. és ebben világrendben ez nemzetközi elszigeteltséghez vezet. a kormány felszámolja a bírói kar önállóságát, a klik felszámolja a tanszabadságot, az mta kutatóhálózatát "államosítják", stb. ezt mondja a "felelős értelmiség". csakhogy nekik 0.5% támogatottságuk. a kormánypártnak 50%. és nem arról van szó, hogy a kormányellenesek a "felelős értelmiségre" szavaznak. hanem a "demokratikus koalíció" ígéreteire, vagy a momentumra. csakhogy a fidesz is rendelkezik egy yuppie csoporttal. szijjártó péter külügyi és gulyás gergely kancellári csapata fiatalos. novák katalin szociális csapata is fiatalos. errefelé a fidesz fiatalos szociális alpolgármestere vette át kvázi a szocialista párt szerepét. úgy, hogy az mszp közeli civilekből létrejött a "karitász" és ők osztogatják a segélycsomagokat.

begyűjtik lejárat előtt álló bontatlan csomagolt élelmiszert. és szétosztják.
dehir.hu/upload/images/galeria/3657/190912elelmiszermentes_ksz_(16).jpg
és az "élelmiszerbankot" a "cigánytelepen" hozzák létre. és egyébként osztják az iskolakezdéshez a tanszereket a polgárság adományából. az ökumenikus tanévnyitót a nagytemplomban tartják. a tanárok és az első éves diákok bevonulnak. a református templom félig világias. a klik tankerületi felügyelője a világi szószékről prédikál. ez errefelé viszonylag jól működik. mondjuk itt az mszp-szdsz sose volt túl erős. az szdsz-nek is nemzeti liberális vonala volt az erősebb. debrecenben kossuth kultusz van. budapesten a nem-nemzeti liberálisok azt mondják, hogy kossuth belevitte magyarországot a nyugat elleni polgárháborúba. ahogyan bocskai, vagy ahogyan rákóczi kurucai. a kormányellenesek a labancok oldalán állnak. tenkes kapitánya. a kocsma népe különösen vidéken azt mondja, hogy kellene egy eke máté, aki jól odacsap nekik. és a cigányság világához is ez áll közelebb. csak ez az erősen rurális világkép nem kompatibilis a fővárosi értelmiség egy részének elképzelésével. akik egy amerikanizált metropoliszt szeretnének királyi magyarország félfeudális restaurációja helyett.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.15. 11:01:47

@cívisvárosi:

"ez az erősen rurális világkép nem kompatibilis a fővárosi értelmiség egy részének elképzelésével"

Az lenne a kisebb gond: de ez az erősen rurális világkép nem kompatibilis a rurális népesség jövedelmi elképzeléseivel sem.

2019.09.15. 12:22:42

@neoteny:
Máté 7
15 Őrizkedjetek pedig a hamis prófétáktól, a kik juhoknak ruhájában jőnek hozzátok, de belől ragadozó farkasok.
16 Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Vajjon a tövisről szednek-é szőlőt, vagy a bojtorjánról fügét?
17 Ekképen minden jó fa jó gyümölcsöt terem; a romlott fa pedig rossz gyümölcsöt terem.
18 Nem teremhet jó fa rossz gyümölcsöt; romlott fa sem teremhet jó gyümölcsöt.
19 Minden fa, a mely nem terem jó gyümölcsöt, kivágattatik és tűzre vettetik.
20 Azért az ő gyümölcseikről ismeritek meg őket.

errefelé ez a rendszer viszonylag jól működik. (jó gyümölcsöt terem). 60% támogatja és 40% különösebben nem ellenzi. és ebből következően a fidesz a pártok versenyében úgy első, hogy nincs második.

budapesten cca. 40% támogatja és maradék 60% egy része (nehéz megmondani, hogy pontosan mennyien) kifejezetten ellenzik. nyilván nem ítélem el őket se. hanem azt mondom, hogy úgy lehetünk egy ország, hogy van valamiféle államvallás. és ők azt mondják, hogy ez legyen a globális kapitalizmusba vetett feltétlen hit és ezen túl a vallás legyen magánjellegű. és ebből adódik a szekuláris világkormány és szinkretikus világvallás, amit new york 57. utcájában hirdetnek.

tessza interkulturális tréner new yorkban tanult.
d3knx7v8i1y46b.cloudfront.net/2019/09/udvarhelyi_tessza.jpg-1200x630-merce-overlay.jpg
és ő szegény kis hajléktalanokat istápolja. és ezért neki jár belvárosi iroda, kiemelt fizetéssel, macbook, iphone és minden egyéb ami egy interkulturális trénernek egy amerikai nagyvárosban járni szokott. sanyi azt mondja: ez egy "hülye picsa". tessza azt, hogy sanyi: "náci". és így megy egy adok-kapok.

2019.09.15. 12:42:54

@neoteny:
ők a helyi kézműves legények.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/09/190913kezmuvesfesztivalKA34.jpg
erre globális kapitalisták azt mondják, hogy ők beszopták az orbánizmust. mert azt hiszik, hogy ezekkel a néphagyományra alapozott háziiparosság képes megteremteni a gazdagságot. az ő termékeiknek nincs világpiaci ára, ehhez nem kapcsolódik világkereskedelem, világvállalatok. és ez a csoportosulás azt mondja, hogy a modernitás ezeket felszámolja. a 20. században se nagyon volt már suszter. az olcsó tömegtermékek piaca, az automatizált gyártósorok, a modern ellátási lánc menedzsment ezeket kiszorította. és ezt hívják úgy, hogy fejlődés.

csakhogy ezek a fiatelmberek úgy képzelik el, hogy lesz majd hajdúsági népi iparműveszet, hajdúsági iparcikkek a hajdúság áruházban egy védett piacon árut cserélnek. és erre azt mondod, hogy ezek feltalálták a (reform) szocializmust. és elég régóta mondom, hogy a népesség egy jelentős része lényegében azt akarja. egy erősen kollektivizált korlátozott piaci gyakorlatot.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.15. 12:46:44

@cívisvárosi:

"errefelé ez a rendszer viszonylag jól működik. (jó gyümölcsöt terem)."

Let's wait for Judgement Day.

2019.09.15. 12:52:17

@neoteny:
a helyi néplap beszámol, hogy prágában milyen nagy sikere volt a nagy rézüstnek, amit a magyar sajtkészítők a főtéren felállítottak.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/09/HegedusImreesarezust1024x714-768x534.jpg
és ez a csehszlovák kislány napszemüvegben segít a magyar "csízmékereknek".
haon.hu/wp-content/uploads/2019/09/Sajtkeszitesibemutato1024x768-768x576.jpg
október elején a magyar sajtmustrára invitálják a cseh kézműveseket.

ezek nem az aranyborjút imádják, hanem szarvasmarhát tenyésztenek, tejet termelnek és rézüstben készítik a sajtot.

Brian élete
(Jézus beszédét hallgatják, messziről.)
Férfi: – Azt hiszem, azt mondta, boldogok a sajtkészítők.
Gregory felesége: – Miért emeli ki a sajtkészítőket?
Gregory: – Nyilván nem szó szerint kell érteni, ugyanúgy vonatkozik bármely tejipari termék készítőire.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.15. 12:55:31

@cívisvárosi:

"ezek nem az aranyborjút imádják"

Az árát benyelték.

2019.09.15. 13:11:16

@neoteny:
és ők orbán és babis haverjai. a magyar/cseh őstermelői piac mellett a magyar/cseh gyáriparosok akár a németeket kiszoítva is működhetnek. matolcsy azt mondja, hogy majd csatlakozunk a selyemúthoz.

a kínaiak ilyen repülőket akarnak magyarországon fejleszteni és európában értékesíteni.
morganstargroup.com/wp-content/uploads/2018/10/gyro_gallery02.jpg
aviation r&d center.
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2339581
és ez a kínai fiatalember üzletel a "fideszmagyarokkal".
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2339589
működhet ez? a ceu "felelős értelmisége" azt mondja, hogy biztosan nem. hiszen ez nem a nyugat. matolcsy azt, hogy biztos igen. mert ők kiszámolták. én meg azt, hogy a franc se tudja.

2019.09.15. 13:12:38

@neoteny:
és átváltották marhára, rézüstre. azért, hogy a rájuk bízott aranyat megsokszorozzák.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.15. 13:15:22

@cívisvárosi:

"a rájuk bízott aranyat"

Tolvaj bízta rájuk.

2019.09.15. 13:38:21

@neoteny:
egy válság keresztül húzhatja a számításokat. matolcsy azt kérdi, hogy miféle válság. a keresletélénkítő politika tovább folytatódik. még csak most jön a java. varga mihály azt mondja, hogy ezt most az egyszer el lehetett játszani, mert olyan volt a nemzetközi környezet de ez meg fog változni nagy valószínűséggel. és matolcsy györgy hurráoptimizmusa a jövőre nézve kevéssé megalapozott. ez jelenleg egy vita a szigorú fiskális politikát követő pénzügyminisztérium és a monetáris lazaságot hirdető jegybank között.

mindeközben daniel cohen a legnevesebb párizsi intézet vezető elemzője azt mondja, hogy az európai központi bank mindenkinek adjon 1,000 eurót karácsonyra.
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/kapjon-mindenki-1000-eurot-karacsonyra---javasoljak-a-kozponti-banknak.691520.html

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.15. 13:44:56

@cívisvárosi:

"egy válság keresztül húzhatja a számításokat"

Hogy' szól a szép magyar mondás? Ember tervez, Isten végez?

"az európai központi bank mindenkinek adjon 1,000 eurót karácsonyra"

Szerintem az ECB adjon mindenkinek €10,000-t karácsonyra is meg május elsejére is: akkor nem lehet részrehajlással vádolni őket.

2019.09.15. 13:54:25

@neoteny:
van aki szerint orbán egy robin hood. elveszi a sorosistáktól a pénzt és odaadja a sajtkészítőknek. elsősorban persze mészáros lőrincnek. de amint láthatod elég sokakat bevontak. a választási eredményből is kitűnik. és ennek a városias változata. egy tejipari vállalat debrecenben.
cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1905/20190521kosa-lajos-szijjarto-peter1.jpg
a gyártós kapacitása évi 8500 tonna sajt, valamint 7000 tonna tejpor. és budapesten a kormányellenesek azt mondják, hogy ebből hatalmas csődhullám lesz. és lehetséges? igen. biztos? nem.

Rodney2 2019.09.21. 11:18:55

@HaFr: Érdemes megnézni ezt a videót nemzetközi tapasztalatú szakembertől (volt kolléga a régmúltban):

www.atv.hu/videok/video-20190919-szalay-berzeviczy-attila?fbclid=IwAR3cJLYLVpP6MXOmF9yTnPoatXSz1cAmjDcje9QsX2J3R0djI6jHdkZwGRQ

Amiről nem esik szó: a gyengülő forint egyik fontos hatása hogy drágul az import (és pl a külföldi utazás is). Vagyis egy gyengülő forint tipikusan javítja a fizetési mérleget (ami kicsit romlott az utóbbi időben). Az elmúlt 30 év magyar gazdságtörténetében volt néhány ilyen időszak, ezek ismert dolgok. Ez a jelenség azonban egyértelműen annak a jele, hogy a lakósság jelentős rétegei gazdagodnak (a hülye statisztikákban nem szerepel a nagyon durva fekete és szürkegazdaság, a magánszférában a legtöbben nem annyit keresnek mint a hivatalos hanem némelyek jóval többet, az ilyen hivatalos jövedelem számok csak arra jók hogy agyhalott szociológusok idióta cikkeket írjanak a teljesen hibás számításaik alapján)

A forintot úgy lehetne erősíteni, hogy kamatot emelnek. Aminek egyértelműen gazdasági növekedést fékező hatása lenne (a vállalkozásoknak és az embereknek is többet kell fizetni adósságszolgálatra, kevesebb marad fogyasztásra, stb). Minden jegybank fél mostanában a recessziótól és nem tesz ilyet. Lehetne verbális intervenció, pl kijelölhetnének egy árfolyamcélt, de a jelenlegi környezetben ennek semmi tartós hatása nem lenne (ugye emlékszünk amikor Soros bedöntötte a GBP-t?? Egy tarthatatlan árfolyamcél pont magára rántja a spekulánsokat ellenkező hatást és turbulenciákat elérve)

A forint az elmúlt időszakban azért gyengélkedik mert az egész régió, tágabban a "feltörekvő országok" kategória gyengélkedik. Ennek rajtuk kívül álló okai vannak. Például mikor Argentína megint csődbe ment akkor a magyar és lengyel pénz árfolyamának lokális maximuma volt pedig ahhoz aztán mi közük. A globális pénz és tökepiacok ilyen idiótán működnek. A befektetők/traderek számitógépes modelleket használnak mivel másodpercek alatt kell reagálniuk az eseményekre. A modellekben pedig kategóriákba gyömöszölik a különböző országok devizáit bizonyos karakterisztikák szerint. Egyik rántja magával az összes többit. Adott esetben csak megnyomják a "SELL X category" virtuális gombot és ennyi. De hülye módon az egész K-Európai árfolyam decline az USA - Kína kereskedelmi háborúval és a no-deal Brexit miatti félelmekkel kezdődött. Nyilván egyikhez sincs tevőleges köze egyik K-Európai ország pénzügyi kormányzatának sem.

A videóban még érdemes felfigyelni a Matolcsy féle jegybank munkájának dicséretére. Lehet idiótázni a Matolcsyt (tényleg furcsa figura), de az MNB tényleg nagyon jó munkát végez az ő vezetése alatt. Ez részben Nagy Márton érdeme, na de ki vette fel és tartja azóta is Nagy Mártont annak ellenére hogy voltak személyi feszültségek? Egy top managernek az a dolga hogy Matolcsy nagyon jól teljesít. Az hogy lop is mellé, nem örvendetes dolog, de a régiónkban (peer-group) azért nem újdonság.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.09.21. 11:28:43

@Rodney2: ezt semmiben sem cáfolja az én egyetlen lényegi állításomat a posztban, hogy a forinttal manipulálnak (az eddig elmulasztott felhalmozás és) a társadalmi hatékonyság javítása helyett. Röviden, amit most elinflálnak, azt eddig ellopták.

2019.09.21. 20:08:55

@HaFr:
nagyságrnedben 4500 óvoda, 3500 általános iskola és 2500 középiskola van magyarországon. beül valaki a minisztériumba. azt mondja javítsuk a társadalom hatékonyságán. és mit csinál?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.21. 21:39:10

@Rodney2:

"A forint az elmúlt időszakban azért gyengélkedik mert az egész régió, tágabban a "feltörekvő országok" kategória gyengélkedik. Ennek rajtuk kívül álló okai vannak."

Mindig.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.09.23. 13:58:31

@neoteny: a fenét, a forint régóta folyamatosan veszít az értékéből a PLN-nel és a CZK-val szemben

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.09.23. 13:59:39

@cívisvárosi: milyen kérés ez? Egyrészt semmit, másrészt nem az ő feladata (bár azt hiszik), harmadrészt azt se tudja, mi az
süti beállítások módosítása