1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.09.08. 10:19 HaFr

A racionalizmus: a kulturális árok, amely hatalomban tartja Orbánt

Az talán nyilvánvaló mindenkinek, hogy nem a pártok programjai, mégcsak nem is a pártok aktuális konstellációja tartja hatalomban Orbán Viktort. Aki több mint húsz éve egy személyben határozza meg a magyar politikai életet, miközben többszörösen rendeződött át körülötte a hatalmi tér, az valami mást és "többet" is csinál a "demokratikus" politizáláson túl. Ezért is van, hogy ha tetszik, ha nem, ezt a korszakot Orbán-korszakként fogja jegyezni a történelem (mindenki más statisztának fog számítani benne): méghozzá a kifutásától függetlenül szürke (-barnás), de nem egyértelműen fekete vagy fehér tintával. Akárcsak a megelőző vezérek korát. Ez is arra utal, hogy többről van szó a rezsim jellegében, mint ami politikailag racionalizálható. És ami nem az -- társadalmi méretekben --, azt a legjobban a "kultúrával" lehet leírni.

Először is, mi nem választóvonal a "jobb-" és a "baloldal" táborai között? A magyar nép (itt pedig a választók kritikus, 80-85% fölötti tömegét, vagy az ún. átlagválasztót értem) politikai kultúrája -- tehát oldalaktól függetlenül -- államelvű (szocialisztikus, szocialista a kis állami, öngondoskodó, piaci liberalizmussal szemben), nyugatos (itt a génkészletét meghaladóan/meghazudtolóan billen a Nyugat felé a Kelet ellenében, ami az ötszáz éve kitartóan Nyugat-orientáltságú vagy a kommunizmus évtizedei alatt Nyugat-hiányban szenvedő történelmének köszönhető) és nemzeties (igen, a baloldalon is elsődleges a nemzethez tartozás érzése minden egyéb kulturális és politikai orientációval szemben).

Ugyanakkor -- éppen a génkészlet keleties bázisa és nagy variabilitása miatt -- jelentős kulturális eltérések okozója a magyar nép egyes csoportjai közötti változó racionalizációs hajlam (ez a kognitív-viselkedési mintákon belül a racionális döntés közösségi kompetenciájának, a public choice-nak rövidített elnevezése), ami ellentétes politikai identitásba, adott esetben szélsőségekbe vetheti azokat az egyéneket, akik egyébként hasonló politikai-kulturális objektivációkat támogatnak (mint fent). A racionalizációs hajlam részben öröklött (és ezen belül részben az etnogenezis függvénye), részben neveltetés, részben iskoláztatás, részben egy politikai közösség domináns mintáinak függvénye, és ez alapján általában igaz, hogy a nagyobb racionalizálási hajlammal rendelkező szavazók a mai ellenzékre, a kisebb ilyen hajlamúak a kormánypártokra szavaznak. Fontos, hogy ez nem kizárólagos determináns, de valószínűsíti a politikai affiliációt. Részben ennek tudható be, hogy a 10 ezer fő alatti településen élő, vallásos, idősebb emberek annál is nagyobb arányban szavaznak a Fideszre, mint ahogy a többi szociológiai csoportba tartozók teszik.

Egy további oka a mai politikai megosztottságnak az eleve inkább racionalizáló szavazókat megmozgató baloldali pártok rossz, posztkommunista politizálása a nemzet (inkl. Trianon), a vallás és a tradíciók terén, ami felerősítette a racionalizáció politikai jelentőségét. Ez a posztkommunista miópia harminc éve befolyásolja a baloldali pártokat a kommunizmusban szocializálódott elitjük révén és igaz ez az MSZP mellett az SZDSZ-től (amely sosem volt valójában liberális, hanem inkább volt a politikai racionalizmust radikálisan képviselő aufklérista párt, amelynek szellemi elitje valójában sosem tudta, melyik országban politizál) és a korabeli szocdem próbálkozásoktól a posztkommunista technokraták által irányított centrista pártokig egészen Bokros MOMÁ-jáig bezárólag. Az első balos párt, amelyik szakítani akar és talán szakítani tud ezzel a tradícióval, az a Momentum.

A racionalizációs hajlam különbsége okozza a nemzet eltérő értelmezéseit, amely döntően a jobboldalon (de a baloldalon is!) a hagyományok felértékelésétől az antiszemitizmus (a "nemzetidegen", ti. racionalizáló népcsoport kirekesztése) irányába leng ki, a baloldalon (illetve főleg az itt nem tárgyalt 15%-nyi liberális, teljesítményelvű, egyértelműen aufklérista értékrendű magyarok körében) a nemzet modern, racionális szemléletében és politikai közösségként való értelmezésében ragadható meg.

A racionalizáció okozza az egyik oldalon az állam és képviselőinek technokratikus-jóléti, a másik oldalon az autoriter-mitikus (a racionális beállítottságú "semleges államot", a liberális demokráciát és a jogállamot lebecsülő) szemléletét, de ezek nem térnek el az állam jelentőségének és kiterjedésének felfogásában. Ez okozza a táborok egymás iránti megvetését, a meg nem értés és a tolerancia büszke megtagadását a másiktól, a permanens konfliktusokon keresztül való eszeveszett nemzetrombolást, amit egyébként a kulturális azonosságok (fent) nem indokolnának.

A racionalizáció az oka annak is, hogy eltérő nemzetszemléletek és történetelemszemléletek határozzák meg az oldalakat, amelyek közül az egyik -- leegyszerűsítve -- a fölvilágosodás és hazai hordozóinak, a nyugatos, zsidó és kommunista narratívának a nyomait hordozza, a másik a felvilágosodásra érkezett tradicionalista, keresztény reakcióét, amely a nemzet etnicista szemléletében érte el a mai legnagyobb közös osztóját.

Végül a racionalizáció végletes elvetését tükrözi a "jobboldalon", hogy hitelesnek tartják az ellenségképekben történő politizálást (Gyurcsány, Soros, Brüsszel), hiperracionális (éppen ezért már irracionális) reakció viszont erre ugyanezek kritikamentes szemlélete, de legalább a pro vagy kontra bináris szemléletének követése.

A magyar nemzet tehát korántsem annyira megosztott a kulturális alapértékeiben, mint a politikai produktuma alapján hihetnénk, de egyetlen alapkonfliktus a késztetéseiben -- a racionalizációra való hajlamok különbsége -- megágyazott egy olyan politikának, amely ezt a különbséget a végletekig kiélezte és az egyik oldalon a hiperracionalizáció, a másik oldalon az irracionalizmus irányába tolta el, miközben nem okozott eltolódást a nemzettel, az állammal és a nyugati politikai orientációval kapcsolatos nagyjából egységes felfogásban. ("Csak" abban van különbség -- megint csak a különböző racionalizciós minták okán --, hogy mi szolgálja ezeket a politikai értékeket.)

Túl lehet-e lépni ezen a differencián? Úgy semmiképpen sem, hogy a baloldali politikakritika és politikai gondolkodás megmarad olyan gyengének, amilyen most. Függetlenül ennek -- vagy e blogon bármilyen korábbi -- eszmefuttatásnak az értékétől a baloldali pártok körében semmilyen gondolkodásnak nem látni még a nyomait sem. A kommunikációjuk üres, klisészerű és végletekig unalmas. Végül ami elhozhatná az áttörést a jobboldal -- természetesen nem a nemzetrombolás és a tolvajlás, de ennek elfogadásának! -- jobb megértésében, az a mai baloldali alapfeltevések kritikája (az önkritika) és a jobboldali sérelmek ma teljesen hiányzó baloldali hermeneutikája. Ahogy Orbán felépítette az eddigiekben vázolt politikai pozícióját a jobboldali gondolkodás -- tulajdonképpen a politikai irracionalizmus -- megértésével (hiszen ő sem innen érkezett), úgy a baloldalnak is meg kell, ha valaha is győzni akar nemcsak a politikában, hanem a kultúrában.

De ehhez mindenekelőtt a saját értelmiségi eredetű racionalista előítéleteivel kell tisztába jönnie közelebb kerülve ezáltal annak megértéséhez is, ahogy egy politikai közösség valójában működik.

118 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr7415051038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Célkereszt 2019.09.08. 11:19:08

Nem, nem soha! Én aufklérista, racionalista maradok.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.09.08. 11:27:57

@Célkereszt: nem is mondtam, hogy ne maradj, csak leírtam, hogy ez mit von maga után

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.08. 11:41:35

"az itt nem tárgyalt 15%-nyi liberális, teljesítményelvű, egyértelműen aufklérista értékrendű magyarok"

Honnét vetted ezt az 1/6-nyi számot és miért nem tárgyalod ezt a csoportot?

"változó racionalizációs hajlam"

Vagy pedig _kétféle_ racionalizmus létezik:

1) episztemikus racionalizmus, amikor arra vagyok kiváncsi, hogy _mi az igazság_

2) instrumentális racionalizmus, amikor arra vagyok kíváncsi, hogy a lézető ismeretanyagommal hogyan tudom _a legjobb helyzetbe hozni_ magamat

Ha ez a (Bryan Caplan-féle) tézis igaz, akkor lehetséges az, hogy _mindenkiben_ azonos mértékű racionalizációs hajlam van -- csak különféle arányban keveredik a _kétféle_ racionalizmus.

"A magyar nemzet tehát korántsem annyira megosztott a kulturális alapértékeiben, mint a politikai produktuma alapján hihetnénk, de egyetlen alapkonfliktus a késztetéseiben -- a racionalizációra való hajlamok különbsége"

Lehet, hogy nem ez az egyetlen alapkonfliktus:

“The hatred which men bear to privilege increases in proportion as privileges become more scarce and less considerable, so that democratic passions would seem to burn most fiercely at the very time when they have least fuel. I have already given the reason of this phenomenon. When all conditions are unequal, no inequality is so great as to offend the eye; whereas the slightest dissimilarity is odious in the midst of general uniformity: the more complete is this uniformity, the more insupportable does the sight of such a difference become. Hence it is natural that the love of equality should constantly increase together with equality itself, and that it should grow by what it feeds upon. This never-dying, everkindling hatred, which sets a democratic people against the smallest privileges, is peculiarly favorable to the gradual concentration of all political rights in the hands of the representative of the State alone. The sovereign, being necessarily and incontestably above all the citizens, excites not their envy, and each of them thinks that he strips his equals of the prerogative which he concedes to the crown. The man of a democratic age is extremely reluctant to obey his neighbor who is his equal; he refuses to acknowledge in such a person ability superior to his own; he mistrusts his justice, and is jealous of his power; he fears and he contemns him; and he loves continually to remind him of the common dependence in which both of them stand to the same master. Every central power which follows its natural tendencies courts and encourages the principle of equality; for equality singularly facilitates, extends, and secures the influence of a central power.”

Itt Alexis de Tocqueville a korabeli amerikaiakról ír, de a felismerése általános érvényű. Szóval ha alapkonfliktusokról értekezünk, akkor érdemes elgondolkodni de Tocqueville gondolatmenetén.

Célkereszt 2019.09.08. 12:11:26

@HaFr: Nekem a legjobb az lenne, ha megosztozkodnánk az országon. Hagyják békén, ami nekem kedves, építsék ki, ami neki jó. Én nem akarok érintkezni velük. Nem értem őket és nem is akarom érteni.

2019.09.08. 12:14:30

@Célkereszt:
még mielőtt "racionalista" leszel tedd fel a kérdést: mi a racionalitás? tartok tőle, hogy szubjektív idealizmusodat nevezted el "racionalitásnak" vagy "racionalizmusnak". a kútfúró haverom nem ennyire szerény. ezt "sanyiságnak" nevezi.

Célkereszt 2019.09.08. 12:18:56

@cívisvárosi: Felőlem hivja, ahogyan akarja.

2019.09.08. 12:22:09

@Célkereszt:
ez a posztmodern idealizmus, hogy a szavaknak nincs értelmük. abból úgy aligha lehet racionalitás, hogy mindenki azt gondol, amit csak akar. az nem is liberalizmus. legfeljebb valamilyen ostoba érzelgősség, szabadosság. felőlem lehet bármi, de nem akarok érintkezni azokkal.

Célkereszt 2019.09.08. 12:27:08

@cívisvárosi: Ide figyelj! Nem kívánok én mást, mint amit az igazságosság, a jó erkölcs és az ésszerűség megkövetel. Mindezeket a kormányzó jobboldal sutba dobta. Ezt nagyon sok konzervatív is így érzi.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.08. 12:46:54

@cívisvárosi:

"nem akarok érintkezni azokkal"

Költözzetek be Lézer Janó kastélyába és rendeljetek mindent az Amazontól.

2019.09.08. 14:50:16

@Célkereszt:
milyen objektív mérőszámok mutatják azt, hogy magyarországon a 1990-2010 közötti időszak sokkal jobb volt, mint az, ami 2010 óta tart?

Célkereszt 2019.09.08. 14:55:12

@cívisvárosi: Nem értem, hogy miért engem kérdezel. Mi is volt az előző nick-ed?

2019.09.08. 15:07:55

@neoteny:
hódmezővásárhelyen 1.5 éve márky zay péter a polgármester, aki meghirdette a korrupció ellenes harcot. és milyen nagy csalásokat leplezett le? semmilyet. ez ugye mit is jelent? lázár és körei ha csaltak, akkor ügyesen tették és márky zay körei ügyetlenek. illetve, hogy mindketten csalnak és hátsó szobában összekacsintanak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.08. 15:11:41

@cívisvárosi:

Ez mind nem baj; a fontos az, hogy a Magyarországi Református Egyház megkapta a 7.2 tonnás színaranyborjút imádatra.

Erre még Iskarióti Júdás is azt mondaná: ügyes.

2019.09.08. 15:19:11

@abdul hackeem:
ha valaki objektivitásra törekszik, akkor magyarországot elsődlegesen magyarországhoz hasonlítja. mi az, ami 1990-2010 közötti időszakban viszonylag jól működött és 2010 óta mélyrepülésben van.

2019.09.08. 15:23:56

@neoteny:
na de abból építettek iskolát léván, nagyváradon bölcsödét, és ehhez hasonlókat. ez a püspök.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/reformatusevnyito3.jpg
úgy néz ki, mint gyurcsány. nem állok jót érte, de tudtommal nem olyan gazdag, mint gyurcsány és gyurcsányé. inkább ezek a gyerekek jártak jól.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/reformatusevnyito1.jpg
ezért szavaznak a fideszre. ha őket lopnák meg, akkor gyurcsányra szavaznának.

Célkereszt 2019.09.08. 15:24:21

@abdul hackeem: Felesleges vitatkozni vele, hiszen olvastad, hogy más racionalitás mellett működik.

2019.09.08. 15:35:03

@neoteny:
tessék itt egy mai 30 másodperces híradó bejátszás. ebből megértheted, hogy mi az ellentét valójában. a "dinamikusan" fejlődő hajdúsámsonról. amelyet húz debrecen a "gőzmozdony".
video2.dehir.hu/0907_Izek_fesztivalja_mix.mp4
a polgármester azt mondja, hogy épültek utak, járda is. és még orvosi rendelő is van. ezeknek az embereknek, amit láthatsz az előrelépés. és kitüntetnek néhány embert, akik tettek valamit, hogy előrelépjenek.

ti azt mondjátok, hogy hajdúsámson közvetlen bekapcsolódik a kapitalista világgazdaságba. és miben lesznek ők versenyképesek? semmiben. ezeket a településeket szabad piaci alapon be kellene szántani.

2019.09.08. 15:36:26

@Célkereszt:
mondj már valami racionális érvet. ne csak azt, hogy ezekkel összeállni, jaj, milyen fúj. mert te "racionalista" vagy. tényleg?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.08. 15:37:48

@cívisvárosi:

"na de abból építettek iskolát léván, nagyváradon bölcsödét, és ehhez hasonlókat."

Biztos vagyok abban, hogy Iskarióti Júdás is juttatott valamennyit a szegényeknek azokból a pénzekből, amit beszedett. Arra szükség van a látszat fenntartásához.

2019.09.08. 15:58:22

@neoteny:
és ez egy 13 ezres település. mint mondjuk törökbálint. ahol a bécsből és adria-balaton-velence felől érkező autópályák összefutnak. és azt mondják, hogy ők a premier outletből megvennének ezt azt. remek. és a derék törökbálintiak mivel járulnának hozzá, hogy behordják a temérdek árut? és azt mondják: semmivel! ők elfogyasztanák. rendben. de mit adnak érte cserébe. semmit! ez a teljesítményelv. meritokrácia.

értem persze, hogy ilyen a kereskedelem. de azt is, hogy ezek után nyilván az a kérdés, hogy ki üljön be a pénzjegynyomdába. mert ugye ez úgy tartható fent, hogy nyomjuk a hitelpénzt. és haszonnal tovább értékesítik. és azt mondják, hogy ez a piac. de nem. ez nem valós árupiac. ha nem lenne állami pénzjegynyomda, akkor a törökbálintiak nem tudnának fizetni. kis színes papírokat állítanak elő, aminek állam által garantált vásárlóértéke van. semmi egyebet. nincs megteremlt árualap, amivel viszont kereskednének.

2019.09.08. 16:00:02

@Célkereszt:
ezt te írtad. "Én nem akarok érintkezni velük. Nem értem őket és nem is akarom érteni."

Janossz 2019.09.08. 16:05:33

@cívisvárosi: " aki meghirdette a korrupció ellenes harcot. és milyen nagy csalásokat leplezett le? semmilyet. "
Elég nehéz ott bizonyítani a csalást, ahol az deklaráltan a rendszer lényege.

Mindazonáltal ország-világ tudja, hogy a közvilágítási buli cseppet sem volt tiszta ügy.

Célkereszt 2019.09.08. 16:07:47

@cívisvárosi: Leírtam már:"Nem kívánok én mást, mint amit az igazságosság, a jó erkölcs és az ésszerűség megkövetel. Mindezeket a kormányzó jobboldal sutba dobta. Ezt nagyon sok konzervatív is így érzi."

Visszakérem a magyar demokráciát. Ettől még nyugodtan nyerhet a Fidesz, lophat ezerrel, semmi kifogásom.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.08. 16:08:03

@cívisvárosi:

"a derék törökbálintiak mivel járulnának hozzá, hogy behordják a temérdek árut? és azt mondják: semmivel! ők elfogyasztanák. rendben. de mit adnak érte cserébe. semmit!"

Azonnal költözöm vissza Magyarországra, partikulárisan Törökbálintra. Ahol ilyenre képesek, ott van a Kánaán.

De inkább az a valószínű, hogy te egy megátalkodott ördögfajzat vagy. Tudod, Ockham Borotváka meg minden.

Lexa56 2019.09.08. 17:11:14

A racionalizálási hajlam mellett a bizonytalanság-kerülési hajlam az, ami erős korrelációt mutat a liberális/konzervatív értékorientációval. Ezt többen kimutatták, és nyilván a kettő meg negatív korrelációt mutat egymással.

2019.09.08. 18:11:08

@neoteny:
mit nyújt budaörs, vagy törökbálint a temérdek áruért cserébe. és mit adnak érte valójában? semmit. elfogyasztjuk. és ezzel termeljük a gdp-t. így működnek a tőkepiaci központok. lényegében így működik budapest is. (oké, kicsit kisarkítva, de lényegében így) belső london is. csakhogy london nettó tőkeexportőr. london rendelkezik egy külső gyarmatbirodalommal. magyarország nettó tőkeimportőr. ahogyan az euro övezet is például. a kapitalizmus szopóágán van. az euro övezettel a benelux államok, németország jól járnak. ausztria is még éppen. ők a határon mozognak. ők nettó befektetői pozícióban vannak. a többiek meg szívnak. és leszakadnak. az olaszoknál, a franciáknál is jönnek fel orbán haverjai. a finn politikai osztály is veri a seggét. nettó tőkeimportőrként. mert ugye eladták a finn cégeket. nem tudnak tőkét exportálni. és jönnek fel az "igazi finnek". azt mondják, hogy orbán egy "náci". orbán meg azt, hogy ha kell, akkor egy az egyben átveszik a finn jogrendet. finnországban alkotmánybíróság sincs. a finn tudományos akadémia a finnugor elméletet hirdeti. hahota magazin helyett érdemes finn nyelvészeknek magyar nyelvről szóló értekezéseit olvasni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.08. 18:13:03

@cívisvárosi:

"mit nyújt budaörs, vagy törökbálint a temérdek áruért cserébe."

Közöd?

2019.09.08. 18:23:52

@Janossz:
lázár 10 éven át volt hódmezővásárhely polgármestere. és ezek után 4 éven át vezette a miniszterelnökséget. és mi a botrány? az, hogy lázár valamelyik haverjának van egy vadászkastélya. jelzem lázár maga mesélte el azt, hogy hogy bécsi kormánykörökkel üzletelt. az ugye nem volt érdekes, mert kiderülne, hogy bécsben is rendszerszintű a korrupció. nyugaton ez hogy van? ott a kancellária környékén az ügyes üzletemberek mind senyvednek? egyiknek sincs egy vidéki kulipintyója? hogy van ez?

2019.09.08. 19:21:01

@neoteny:
onnan hordják az árut. csak nem a török porta gyarmatosít, hanem az auchan. nagy szulejmán török bálintot internálta isztambulba. aztán a német római birodalom felszabadította budát. utána jöttek a huszárok. hozták debrecenbe a pénjegynyomdát. nyomták a kossuth bankót. a mészárosok azt mondták, hogy legalább a sózott és a sótlan szalonna árát hadd emeljék el. itt van a pénzjegynyomda. árat kell emelni. tavaszi hadjárathoz kellett pénz. de így működött bécs is. na ezek után valahogy kiegyeztek. csak a többi nemzetiség annyira nem kultiválta bécs-budapest tengelyt. ezek után jött trianon. a nácinémet megszállás. a holokauszt. a szovjetorosz megszállás. és a gulág. rendszerváltás. és az auchan megteremi a gazdagságot törökbálinton. de az nem a valós árutermelésre van alapozva, hanem kizárólag a fogyasztásra tudomásom szerint. de lehet, hogy tévedek. kérdezem, hogy azért a temérdek áruért cserébe mit adnak? kis színes papírokat, vagy malmi búzát, vagy gumibizbaszt vagy fogaskerekeket, vagy micsodát?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.08. 19:23:55

@cívisvárosi:

"onnan hordják az árut."

Neked hordják vagy tőled hordják? De mindegy is: mindkét esetben jobban jársz, mint ha te kimaradsz a hordásból.

Janossz 2019.09.08. 20:42:12

@cívisvárosi: " ott a kancellária környékén az ügyes üzletemberek mind senyvednek? egyiknek sincs egy vidéki kulipintyója? hogy van ez? "

Na most ez úgy van, hogy a hatalomba/közelébe került, állítólag a közért tevékenykedő politikusok bizony szembesülnek kísértésekkel ilyen-olyan kedvezményeket/megbízásokat tisztességtelken módszerekkel megszerezni kívánó delikvensek részéről.
Aztán vagy ellen tudnak élni ezeknek, vagy ördögfajzatok módjára szajhának állnak.

Csak azokban az országokban, lévén, hogy a jelenség létezik ugyan, mégsem emelték a rendszer részévévé, némileg kockázatos az elkurvulás.
Mint az egyszeri nagyonnemzeti osztrák úrnál, aki a ruszkikkal akart jó boltot csinálni Ibizán...

abdul hackeem 2019.09.08. 21:08:52

@Célkereszt: Kösz, tudom, hogy feketeöves.

A racionalitás ez (a belinkelt cikkből):
"2010 őszén a felmérésben felsorolt problémák közül még csak az 5. helyre került az egészségügy, ami az elégedetlenségnek inkább egy alacsonyabb szintjét tükrözi. 2014 őszére már a 3. helyre került a problémák sorában (de a súlya jelentősen elmaradt a munkanélküliség mögött), 2016 tavaszára pedig az egészségügy helyzete vált a magyar lakosság által legfontosabbnak tartott problémává."

Ehhez képest a futyisz programját szavazták meg a zemberek 2018-ban. Affaszt.

abdul hackeem 2019.09.08. 21:17:35

@cívisvárosi: Miért kevered ide Bécset? Te írtad: "ha valaki objektivitásra törekszik, akkor magyarországot elsődlegesen magyarországhoz hasonlítja."
WTF?
(B+ Magyarországot se vagy képes nagybetűvel írni?)

2019.09.08. 21:23:32

@Janossz:
2010 előtt a kormánypárt és az ellenzék 70:30 arányban osztoztak. így volt a rendszerszintű a korrupció. most meg úgy, hogy ugyanez az arány 100:0. és az ellenzéki pártok pampognak, hogy nekik nem jut semmi. mert az oligarchiákat megveszi o1g.

neked az a demokrácia, hogy két párt vagy pártszövetség lopja a pénzt és az a diktarúra, hogy csak egy. fene nagy erkölcsi érzéketek van. aki ezen kívül van az kérdi: nem mindegy? felőlem váltsák le orbánt. csak nem értem, hogy 2010 előtt gyurcsány miért volt olyan fene jó, vagy medgyessy vagy horn idején?

FrVili 2019.09.08. 21:31:13

@cívisvárosi: valós termék, minek az?
a fővárosiak azok uraskodni fognak. a főváros és környéke? Azok hanyatt hevernek s bámulják leptiben a felhőket. Ami ráérő idejük pedig az uraskodásból s a felhőbámulásból marad, azt eltöltik azzal, hogy kergetik egymást. Valakinek dolgozni is kell! Arra ott vannak debreczeniek.
A magasabbrendűnek nincs dóga a munkával meg evilági piszokkal, sárral, olajjal. A debreceni, az dolgozik, ez igaz s a veszekedésben mindég amellé áll, amelyik éppen erősebb. Na de kinek lesz haszna belőle? Uram, annak szőrös a lelke! Köllmég valaki, akinek esze is legyen, meg szíve is a munkához is értsen valamicskét, mert különben elviszi az ördög az egészet! És akkor gyűtt Pál a kovács, a furfangos kerékkészítő iparos legény, akit csak palkovicsnak híttak a keleti népek...
jaj háát @444 a ná(r)cisztikus troll visszatért?

2019.09.08. 21:31:36

@abdul hackeem:
ez a kislány debreceni. elment tanulni svájcba. és mai hír, hogy ott miss bern választáson kapott valami elismerést.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3651/68780879_2849242075146698_5662019278526742528_n.jpg
ez alapján lehetne azt mondani, hogy a svájci lányok csúnyák. és kellett egy debreceni, hogy megszépüljenek.
ez a fiatalember szintén debreceni. és szintén mai hír, hogy leigazolta a svájci első osztályú fc zürich.
external-vie1-1.xx.fbcdn.net/safe_image.php?d=AQCKCZ1LCym_5gb5&w=796&h=416&url=https%3A%2F%2Fwww.dvsc.hu%2Fimages%2Fhirek%2Fcsordas_david2.jpg&cfs=1&upscale=1&fallback=news_d_placeholder_publisher&_nc_hash=AQBcukOpOL6pFGSY
és ez alapján lehet mondani, hogy mert a svájci kapusok ügyetlenek.
de nem. svájcot mérjük elsődlegesen svájchoz. a magyarokat a magyarokhoz. és ez alapján talán ne becsméreljük egyiket se.

abdul hackeem 2019.09.08. 21:33:34

@cívisvárosi: Tessék, hogy mire költitek az állampolgárok adóját:
mertek.atlatszo.hu/allami-reklamkoltes-2006-2018/

2019.09.08. 21:35:13

@FrVili:
ha egy ország nettó tőkeexportőr, akkor a fővárosa megteheti, hogy a szellemi szabadfoglalkozásúakat koncentrálja és azt elsődlegesen a tudomány szolgálatába állítja. de ha nem, akkor nem.

FrVili 2019.09.08. 21:55:15

@cívisvárosi:
ország - no ez valós dolog
nettó - nem valós fogalom, szellemi kreálmány
tőkeexportőr -a gumibizbasz az valós, ezek marxi fogalmak ennél még a nokedli is valóságosabb
szellemi- no ezeknek köszönhetjük ezeket a semmitmondó fogalmakat, be is kéne tiltani
sanyi- sanyit az akadémia élére, ja ez már megtörtént

2019.09.08. 22:25:09

@FrVili:
marx úgy képzele, hogy valós az, ami materiális. archimedes azt, hogy valós az, aminél van nagyobb természetes.

2019.09.08. 23:01:42

@abdul hackeem:
2018-ban a magyar reklámköltés 259 milliárd forint. ezt megadóztatja a magyar állam, akkor éppenséggel el tud költeni 98 milliárd forintot anélkül, hogy a reklámozókon túl a fogyasztóktól közvetlen elvenne.

abdul hackeem 2019.09.08. 23:23:06

@cívisvárosi: és mit adnak érte valójában? semmit. elfogyasztjuk. és ezzel termeljük a gdp-t. így működnek a tőkepiaci központok.

abdul hackeem 2019.09.08. 23:25:35

@cívisvárosi: Közvetve viszont az állam által kivetett reklámadót bizonyára tovább terheli a fogyasztókra.

2019.09.09. 10:49:51

@abdul hackeem:
ahogyan a piac is továbbterheli a reklámköltést a fogyasztókra. az orbán kormány reklám/propaganda költése köszönőviszonyba került a piaci reklám/propaganda költéssel és többek között ezért tud az orbán kormány társadalomformáló erővé válni szemben gyurcsánnyal, vagy bajnaival akiknek ilyen szerepük nem volt.

aztán az egy másik kérdés, hogy az orbán féle társadalomkép milyen. az elsődlegesen a multinacionális pénzügyi-kereskedő-szolgáltató vállalatok igazgatótanácsainak szétverését szolgálja.

abdul hackeem 2019.09.09. 17:41:26

@cívisvárosi: Nekem inkább az ország szétverésének tűnik azáltal, hogy ezt a pénzt (370milliárdnál is több) sokkal de sokkal (társadalmilag)hasznosabb dolgokra is költhették volna/költhetnék.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.09. 22:06:20

@abdul hackeem:

"sokkal de sokkal (társadalmilag)hasznosabb dolgokra is költhették volna"

Ha meg a nettó adófizetőknél maradtak volna azok a pénzek _is_, akkor ők tutira olyan dolgokra költötték volna amit ők találtak a _leghasznosabbnak_ a saját maguk számára.

Ha egyetlen egy dologban elfogadjuk azt, hogy az államhatalom jobban tudja azt, hogy mire _és_ milyen áron van szüksége a polgárnak mint a polgár saját maga tudja, akkor felültünk a totalitariánus slippery slope-ra, a seggzsírral megkent lejtőre: mivel minden szakterületnek meg vannak a szakértői (valósak vagy látszólagosak), az államhatalom szabályozhatja az élet _minden_ területét. Mindig tud találni egy 'szakértőt' aki elmagyarázza, hogy hogyan csinálja rosszul a polgár amit épp' csinál és miért kell követnie az állami szabályozást annak érdekében, hogy a lehetséges legjobb életet élje. És ha a polgár kuruckodik, akkor jól seggbe rúgja az államhatalom: a polgár _hamis öntudatban szenved_ ha nem azt akarja csinálni amit a mindentudó államhatalom neki nagyon, nagyon szigorúan _ajánl_. Aztán előbb-utóbb ezekből az ajánlásokbók törvények lesznek, és akkor jön el az, hogy az államhatalom fegyveresei gyűjti be egy anya gyerekét mert az anya ugyan elvitte a gyereket a háziorvoshoz magas láz panaszával, de az ügyeletre már nem vitte be, mert közben a gyerek sokkal jobban lett (lement a láza és egyéb panasztól mentes volt). A háziorvos meg ráhívta a gyerekvédelmet, azok meg ilyenkor erős fegyveres támogatással mennek ki a gyerekrablás végrehajtásához.

Szóval így bízzatok abban, hogy az államhatalom jobban tudja azt, hogy nektek mire van szükségetek.

2019.09.10. 12:56:44

@abdul hackeem:
a reklámszövetség adatai alapján az éves szabad piaci reklámköltés 250-300 milliárd forint. és a soros alapítvány adatai szerint a kormány nagyjából évi 100 milliárd forintot költ el propagandára. azt az összeget, ami reklámok adójából származik.

lakosság (fogyasztó) <-- reklám <-- vállalatok --> reklámadó --> kormány --> propaganda --> lakosság (választó)

ha a piac kevesebbet költ reklámra, akkor kormánynak kevesebb reklámadó bevétele van propagandára. a kormány a marketing adójából finanszírozza a politikai marketing tevékenységét.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.10. 14:04:05

@cívisvárosi:

"ha a piac kevesebbet költ reklámra, akkor kormánynak kevesebb reklámadó bevétele van propagandára."

Igen, úgy szoktak a kormányok működni: ha nincs elég adóbevétel a reklámadóból, akkor bizony könyörtelenül visszavágják a propaganda-kiadásaikat.

2019.09.10. 16:34:00

@neoteny:
orbán egy ügyes hatalomtechnikus. divatos szóval "kimaxolja" a demokráciát személyzeti politikában, pénzpolitikában. különadót vetett ki reklámozókra, az abból származó többlet bevételt állami bankokon keresztül tovább hitelezte és kormányközelivé tette a kereskedelmi média egy részét. ezen túl a reklámból befolyó szokásos adóbevételt a kormány propaganda célokra fordította. és mindezt tette úgy, hogy a lakosságot közvetlen nem kellett megsarcolnia. azaz a fidesz a saját szempontjából racionálisan cselekszik. úgy működik, mint egy állampárt. amennyiben nem törlik el a szabad választásokat úgy ez egy pragmatikusan gondolkodó néppárti működést jelent. és ezzel szemben az ellenzéki pártok egyelőre semmiféle alternatívát nem nyújtanak.

2019.09.10. 17:01:50

@neoteny:
péládul egy mai hír, hogy egy német csomagolóüzem 120 munkahelyet hoz létre (1.4 milliárd forint vissza nem térítenő állami támogatással). kezdődik az építkezés és mindezt közös az állammal nyíltan "összefonódva", közös sajtótájékoztatót tartanak.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3655/190910deufol_ksz_(5).jpg
ezek nem orosz oligarchák, hanem német közép és nagyvállalatok.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.10. 18:37:46

@cívisvárosi:

"orbán egy ügyes hatalomtechnikus."

Nem kétséges: 2017 őszén zsebrevágta a Magyarországi Református Egyházat a nettó adófizetőktől elrabolt 7.2 tonnányi színaranyért.

2019.09.10. 19:17:30

@neoteny:
ezzel ellentétes folyamat. az electrolux 800 dolgozóját bocsátja el.
index.hu/gazdasag/allas/2019/09/10/eletrolux_jaszbereny_leepites/
ugye majdnem az electrolux magyarországi vezetője lett bajnai helyett a szoci miniszterelnök. az electrolux is racionalizál. de ez ugye szembemegy a kormány elképzeléseivel.

ennek a folyamatnak elemi közelítéssel két lehetéséges kifutása van. az egyik, hogy az electrolux és társaik megdöntik az orbán kormányt. ezt az "autoriter rezsimet". mert "felszámolta a jogállami" kereteket" és "nem tartja be az európai értékeket". brüsszel a kifizetéseket korlátozza vagy felfüggeszti, magyarország szavazati jogait szintén, a néppárt a fideszt kizárja soraiból, magyarországot elszigetelik. az erc már most úgy ítélt, hogy 740 támogatandó új kutatási projektetből összesen 1 magyar. mit mond brüsszel? aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére. ez az egyik lehetőség.

a másik, hogy az orbán rezsim sepri el a "gonosz multikat", akik nem kötöttek "stratégiai megállapodást" a kormánnyal, a magyar emberek legitim képviselőivel. és nem magyar állam, hanem az electrolux magyarország és társai mennek csődbe vagy csőd közeli helyzetbe, különadók következtében kénytelenek eladni magyarországi érdekeltségeiket. mit mond a fidesz? aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére. ez a másik lehetőség.

elemi közelítéssel.

abdul hackeem 2019.09.10. 19:17:54

@neoteny: Igazad van, teljes mértékben egyetértek veled.

Az eredeti kérdése ez volt:
@cívisvárosi: milyen objektív mérőszámok mutatják azt, hogy magyarországon a 1990-2010 közötti időszak sokkal jobb volt, mint az, ami 2010 óta tart?
Erre kerestem ki a reklámadót. De ide hozhatnám a 27%-os világbajnok áfá-t is, hogy hogyan is gyűjtögetik a sastojást.
Magyarország jobban teljesít :-)

2019.09.10. 19:46:33

@neoteny:
2001-ben magyar református egyháznak 1.6 millió híve volt a népszámlálási adatok szerint. és 2011-ben 1.1 millió. erre azt mondták, hogy 2002-2008 között medgyessy (d-209) és a gyurcsány (apró-dobrev klán) üldözték őket. és ugye valóban azt mondták és a mai napig azt mondják, hogy felszámolják a történelmi egyházakat, annak intézményeit. mert a modernitásban a vallás magánjellegű. ez esetben elegendő egy privát házi oltár, vagy házi áldás. ebben a felfogásban az egyház semmilyen szerepet nem játszik a közéletben. és azt látták, hogy 10 év alatt a hívek 1/3-át elveszítették. a római katolikus egyház híveinek száma 5.5 millióról 3.8 millióra csökkent. ez szintén közel 1/3-os csökkenés egy évtized alatt.

és azt mondták, hogy újra összefonódnak az állammal, egész pontosan az őket támogató állampárttal. és ezt a folyamatot megállítják és esetleg megfordítják. és ennek eredményeként létrejön a moden kori államegyház és a keresztény államnemzet. és ezt támogatja az emih azzal, hogy ez a hitvilágukban zsidókeresztény. és orbán ezt viszont támogatja és zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben. a "náci" jobbikot adminisztratív eszközökkel igyekszik szétverni. vona gábor kanosszát jár a mazsihisz vezetőinél. és támogatják a dk-mszp-p-lmp-momentum "összefogást".

ez egy legitim törekvés? igen. van aki abban hisz, hogy ők képviselik a felvilágosodás hitelveit. ők teremtik meg a modern magyarországot. ők a kormányellenesek. és a kormánypárti törekvés legitim? többé kevésbé az is.

az önkormányzati jelöltállítás befejeződött. és hajdú-bihar megyében nincs kihívója a fidesznek
a 17 ezres hajdúnánáson, a 8.5 ezres derecskén, a 4.5 ezres mikepércsen, 1.5 ezres esztáron és több kistelepülésen.

erre a kormányellenesek azt mondják, hogy itt az újabb bizonyíték, hogy ez egy "fasiszta", vagy legalább is "fasizstoid" "rezsim", amelyik megfélemlíti az embereket. a kormánypárt azt mondja, hogy ezeken a településeken elégedettek az emberek. a kormánypárt felmérése szerint a hajdúnánásiak 75%-a elégedett a fidesz munkájával. és szinte senki sem akar vezető szerepet vállalni az összefogás című kutyakomédiában. ezért nincs kihívó. az ellenzék alkalmatlan.

ez ugye két egymástól nagyon eltérő beállítás. melyik áll közelebb a valósághoz?

2019.09.10. 19:47:48

@abdul hackeem:
csakhogy ez a folyamat nem 2010-ben kezdődött.

2019.09.10. 19:55:56

@abdul hackeem:
a "világbajnok" áfa mellett a magyar társasági adó 9%, németországban 30%, ausztriában 25%, bezzeg szlovákiában 22%. a legfelső szja kulcs magyarországon 15%, ami nyugat-európai összehasonlításban szintén alacsony. a 2010 óta kormányzati költés gdp arányosan csökkent.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/hungary-government-spending-to-gdp.png?s=hungarygovspetogdp&v=201905081725V20190821&d1=19190101&d2=20191231

abdul hackeem 2019.09.10. 19:57:35

@cívisvárosi: De nem is tette jobbá a temérdek adóbevételből az egyikse fityesz-kormány.

Janossz 2019.09.10. 20:03:30

@cívisvárosi: " a legfelső szja kulcs magyarországon 15%, ami nyugat-európai összehasonlításban szintén alacsony "

Egyszersmind az a legalacsonyabb kulcs is, ami ilyen összehasonlításban egyenesen rekorder.
Megint győztetek !!! :-)

abdul hackeem 2019.09.10. 20:03:30

@cívisvárosi: ha valaki objektivitásra törekszik, akkor magyarországot elsődlegesen magyarországhoz hasonlítja.

Az államadósság pedig folyamatosan nő: www.wikiwand.com/hu/Magyarorsz%C3%A1g_%C3%A1llamad%C3%B3ss%C3%A1ga

abdul hackeem 2019.09.10. 20:06:50

@Janossz: The standard Personal Allowance is £12,500, which is the amount of income you do not have to pay tax on.
www.gov.uk/income-tax-rates

2019.09.10. 20:10:22

@abdul hackeem:
azért ezt gdp arányosan szokás mérni. és úgy a helyzet az, hogy 2002-2010 között az adósság folyatosan növekedett. és azóta csökken.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/hungary-government-debt-to-gdp.png?s=hundebt2gdp&v=201904231545V20190821&lang=all&d1=19190101&d2=20191231
de ha azt milliárd forintban méred, akkor lineárisan növekszik.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/hungary-government-debt.png?s=hungarygovdeb&v=201908241017V20190821&d1=19190101&d2=20191231&trend=2

2019.09.10. 20:12:09

@Janossz:
a legalacsonyabb kulcs 0%. ugyanis vannak gyermekes keresők. 3 gyermekkel rendelkezők személyi jövedelem adómentességet élveznek.

Janossz 2019.09.10. 20:32:54

@cívisvárosi: A legalacsonyabb kulcs 15 %.
A többi szociálpolitika.

2019.09.10. 20:44:32

@neoteny:
tehát ha az egy legitim politikai törekvés, hogy a közéletben a "progresszívek" felszámolják a történelmi egyházak szerepét, akkor az is legitim, hogy egy "retrográd" politikai irányzat ezzel a folyamattal szembemegy. de ugye a fidesz ezt csak részben teszi. mert ők posztmodern "nyugatos" kultúrát ugyanúgy támogatják, mint a premodern "keletiest".

a művelődési ház ajánlata:
Somával a Panelben – tárlatvezetés Mamagésával
ma nyíló tárlat.
www.modemart.hu/wp-content/uploads/2019/09/esemenykep-04-3.jpg
a képen libsik ikonja "soma mama gésa". csak ők úgy képzelték, hogy ezekkel a hülyékkel felszámolják a tradíciót. orbán egy ügyes hatalomtechnikus és ezt beemelte a tradíció mellé. idén a debreceni egyetemre 10 ezer első éves nyer felvételt. a fidesz politikai marketingesei számára ez egy célcsoport. van egy gólyatábor. abban csapatokba szerveződnek, abban kiválasztódnak vezetők. őket kooptálja a höok és fidelitas. mint a régi kisz. a fidesz egy állampárt, csakhogy az mszmp (ahogyan a kormányellenesek) fel akarták, fel akarják számolni a történelmi egyházakat, a népvallást (népfőiskolát), le akarták szakítani a határon túli magyarokat, a fidesz nem akarja (mert ez az egyik jelentős szavazói bázisa).

2019.09.10. 20:46:53

@Janossz:
a szociálpolitika az adópolitika része. a fizetendő szja gyermekszám függvényében 0-15% közötti.

Janossz 2019.09.10. 20:54:43

@cívisvárosi: Álságos, hazug rendszer.
Ha példul a három gyerek egyike nyári szünetben munkát vállal némi zsebpénz kereset érdekében, azonnal 15 % adót fizet, akár 16 évesen, évi 300 E bruttó jövedelemből is.

2019.09.10. 20:58:29

@Janossz:
az mszp-szdsz kormány idején az szja jövedelemtől függően 18-36% között mozgott. lényegében ellehetetlenítette, hogy a jobban keresők több gyermeket vállaljanak. nyíltan a magyar vidék elszegényítését (ahogyan a köznép mondja "elcigányosítását") tűzték ki célul. azt, hogy minél több gyerek szülessen a vidékies munkanélküli családokba. mindez a pozitív diszkriminációval párosult. ami lényegében többségi magyarellenességet jelentett. többek között ezzel szemben jött létre a jobbik és a gárda. és a fidesz volt, amelyik ezzel a folyamattal szembement szociálpolitikával, közmunkaprogramokkal. és a cigányság a fidesz egyik legjelentősebb társadalmi bázisa. aztán lehet mondani, hogy az ocö ellopja farkas flóriánnal ellopta a pénzt, a szoci kolompár orbán idején sem nagyon volt másképp.

2019.09.10. 21:29:33

@Janossz:
és ha ugyanez a diák tanult és többet keresett az átlagnál, akkor fizette a különadót. és ahogyan emelkedett a bére arányaiban egyre több adót. az mszp és az szdsz büntette az átlagon felüli szabad piaci teljesítményt. a progresszív szja valójában: illiberális. nyugat-európában szokás ezt szociálliberálisnak mondani. és ehhez képest a magyar szociálpolitika "illiberális".

a nyugat-európai kormányok többsége azt mondja, hogy progresszív szja + tömeges bevándorlás. a magyar kormánytöbbsége azt, hogy lineáris szja + gyermekek utáni adókedvezmény és nincs szükség tömeges bevándorlásra. és lehet mondani, hogy a fidesz politikája bukásra van ítélve. mert hogy a tehetséges és szorgalmas fiatalok nyugatra költöznek, amivel a kormány megbukhat. és ez is lehetséges. és az is, hogy pártok között egyeduralkodóvá válik. mert a fidesz ellenesek arányaiban többen vándorolnak el. és ez is lehet.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.10. 21:37:40

@cívisvárosi:

"a magyar társasági adó 9%, németországban 30%, ausztriában 25%, bezzeg szlovákiában 22%. a legfelső szja kulcs magyarországon 15%, ami nyugat-európai összehasonlításban szintén alacsony"

Az effektív (befizetett) adókulcsok számítanak.

2019.09.10. 22:50:48

@neoteny:
a gdp arányos kormányzati költés valamelyest csökkent.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/hungary-government-spending-to-gdp.png?s=hungarygovspetogdp&v=201905081725V20190821&d1=19190101&d2=20191231
amire te azt mondod, hogy ez legyen 0. ami nyilván nem lehet 0. a gdp arányos hiány is csökkent. ami lehet 0.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/hungary-government-budget.png?s=wbbghung&v=201904231223V20190821&d1=19190101&d2=20191231
orbán ha tartósan szembe akar menni a nyugattal úgy, hogy nem akarja az országot kiszolgáltatni a keletnek, akkor nullás költségvetést kellene csinálnia.

a korrupció erősödése se 2010-ben kezdődött, hanem a 2000-es évek első felében az eu előcsatlakozási programokkal (ispa, phare, sapard) és az eu támogatások növekedésével egyre több lett a pénzlenyúlás azért, mert arányaiban is egyre több pénzt lehet lenyúlni.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/hungary-corruption-rank.png?s=hungarycorran&v=201901291220V20190821&d1=19190101&d2=20191231&type=splinearea
ha mérhető adatokat nézzük, akkor alapjaiban téves az a beállítás, hogy magyarország 2010 előtt lényegében demokratikus volt és 2010 után pedig a rendszer alapjaiban vált diktatorikussá. nem ez a helyzet. mindössze arról van szó, hogy 2010 után a hatalomgyakorlás kvázi egypártivá vált.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.10. 23:40:47

@cívisvárosi:

"amire te azt mondod, hogy ez legyen 0. ami nyilván nem lehet 0."

New Hampshire (tag)államban nincs sem SzJA, sem ÁFA. A rendszámtáblájukon a szlogen:

Live Free Or Die

2019.09.11. 00:01:27

@neoteny:
Business Enterprise Tax 0.72%
Business Profits Tax 8.2%
Communications Services Tax 7.0%
Electricity Consumption Tax $0.00055/kilowatt hour
Interest and Dividends Tax 5.0%
Meals and Rooms Tax 9.0%
Medicaid Enhancement Tax 5.45%
NFQA/ICFQA 5.5%
Tobacco Tax $1.78 per pack/65.03% wholesale price
Taxation of Railroads Average rate of taxation of other property
Utility Property Tax $6.60 per $1,000 of utility property value
Excavation Tax $.02 per cubic yard (Local revenue)
Real Estate Transfer Tax $0.75 per $100
Timber Tax 10% of stumpage value (Local revenue)
Property Tax (Includes SWEPT) Varies (Local revenue)

ebból 2.2 milliárd dollár adóbevétel származott (2016). ami nagyjából 2 ezer dollárt jelentett fejenként. ez 600 ezer forint. a magyar költségvetés egy főre vetítve nominálisan ennek kb. a duplája. 13 ezer milliárd a bevételi előirányzat (2019). ezt 10 millióval elosztva. tehát a költségvetést éppenséggel meg lehetne felezni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.11. 00:04:08

@cívisvárosi:

"Az effektív (befizetett) adókulcsok számítanak."

2019.09.11. 00:22:42

@neoteny:
magyarországon 100 megtermelt forintból az állam végső soron elvon 46 adóforintot. de ez régebben is így volt. és nagyjából ez az európai átlag. meg lehet próbálni lényegesen csökkenteni az adókat. de ahhoz nagyfokú önkormányzatiság szükséges. és ugye vannak, akik skandináv mintára adót emelnének.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.11. 00:31:03

@cívisvárosi:

"magyarországon 100 megtermelt forintból az állam végső soron elvon 46 adóforintot."

Ami azt jelenti, hogy csóri magyar nettó adófizetőknek 185 milliárdnyi értéket kellett teremteniük ahhoz, hogy Babilon Szajhája lenyúljon ebből 85 milliárdot és a Magyarországi Református Egyháznak adományozza _egyszeri_ színaranyborjúként.

Vágod: kidolgozza a paraszt & polgár a belét, összekalapál 185 rugót, és abból megmarad neki 100 rugó, 85 rugó meg megy a Magyarországi Református Egyház zsebébe. Ismételd meg ezt egy milliárdszor. Mekkora kaland már.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.11. 00:31:47

@neoteny:

"Ismételd meg ezt egy milliárdszor."

Nah, csak egy milliószor ismételd meg.

2019.09.11. 00:51:42

@neoteny:
na de ebből az összegből építenek iskolát, óvodát újítanak fel templomot határon innen és túl.

2019.09.11. 00:55:01

@neoteny:
ha az állami feladatokat részben az egyházi intézmények veszik át, akkor a központi állam hatalma csökken. mert felekezetek közül lehet választani.

2019.09.11. 01:05:00

@neoteny:
ha A hitközség vezetői ellopják a pénzt, akkor át lehet iratkozni B-be. és ez nagyobb szabadságot eredményez.

2019.09.11. 01:26:07

@neoteny:
és ugyanígy ha a történelmi magyarország szövetségi államrendben működne, akkor magyar állampolgár átköltözhet erdélybe és mindjárt annak parlamentje alá tartozna. vagy felvidékre, vagy délvidékre. ez egy nagyobb szabadságot jelent. és választhat vallásfelekezetek között. és még válaszhat a városok között. ez jóval nagyobb szabadság annál, hogy a fidesz helyett megválaszthatja a "demokratikus" koalíciót, vagy akármit.

2019.09.11. 01:37:09

@neoteny:
nemzetiségi önkormányzat közül lehet választani. debrecenben a magyar mellett létrejön bolgár, cigány, görög, lengyel, német, örmény, román, ruszin/ukrán kisebbségi önkormányzat. a zsidók erre nem tartanak igényt mondván, hogy ők vallási közösség és nem nemzetség. a mazsihisz döntése az, hogy ehhez nem alacsonyodnak le.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.11. 01:39:06

@cívisvárosi:

Ezért vagy te egy ördögfajzat: mert itt az igazat mondod, de belül arra gondolsz, hogyan kerülnének az anyaországi magyarok hegemóniára ezen a szövetségi államrenden belül. Mert ha lenne egy ilyen szövetségi államrend, akkor is lenne központi kormányzat egy ilyen szövetségi rendszer anyaországi tagjában (is).

Te mindig kettősbeszédet folytasz: nekem nem csak úgy kell hallanom és értelmeznem a dumáidat ahogy azt nekem szánod, hanem azt is meg kell hallanom benne amikor a népfőiskolás népnemzetiszocialistákhoz szólsz.

Mondom, olvasd el a Political Ponerology könyvet: ott ez mind ki van fejtve egy pszichiáter szakmai nyelvezetével.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.11. 01:40:53

@cívisvárosi:

"nemzetiségi önkormányzat közül lehet választani."

Az adók zömét a központi kormányzat szedi be: a különféle önkormányzatoknak ugyanannál kell pitizniük a pénzeik túlnyomó részéért.

2019.09.11. 09:24:28

@neoteny:
ezért kellene több jogot kivívni a városoknak és a vidéknek. ezt el lehet érni parlamentáris keretek között is.

1715. évi CVIII. törvénycikk
Miután Debreczen városának érdemei, s különféle háboruk idején s alkalmával tett szolgálatai oly feltünőek, s egyszersmind Ő királyi felsége előtt is oly kedvesek, hogy kegyelmessége szerint e várost, mint már előbb, ugy legujabban is a Lipót-féle kegyes hitlevél erejénél fogva a többi szabad és királyi városok számába fevenni méltóztatott.

2019.09.11. 09:33:49

@neoteny:
jogukban áll a magyaroknak területi intergritással rendelkező államot alkotni a kárpát-medencében. igen? ez túlnyúlhat a trianoni államhatárokon, ami az atlanti és transzatlanti világ (antant) által erendeltetett? igen. jogában áll a környező szlávoknak és románoknak önálló államot alkotni. igen. ezek az igények egy szövetségi államrendben összekapcsolhatók.

2019.09.11. 10:21:19

@neoteny:
ennek nyilván van pénzügyi előfeltétele. egységállami keretek között az, hogy egy város a költségvetés nettó befizetője legyen. ameddig egy település kifizetőhely addig nem érdemes szabaddá válnia. ez ugye a gazdasági racionalitás. egységállamban néhány település lehet viszonylag szabad. magyarország jelenleg egységállam (unitary state). a közintézmények döntő többsége a központi államhatalomnak alá van rendelve. a főhatalmat az egykamarás parlament gyakorolja. ezt nem orbán viktor találmánya, hanem a rendszerváltók így alkotmányoztak, így alkották meg a rendszert nagy egyetértéssel. egy ilyen alkotmányos rendben a mindenkori kormány többségnek szükségképpen túlhatalma van.

vegyük az oktatást. a rendszerváltók azt mondták, hogy legyen három intézménytípus. állami, egyházi és piaci (alapítványi) iskola. és ezeket preferálta az mszp (a pedagógus szakszervezettel), az mdf és az szdsz. egységállamban ezek mind ki vannak szolgáltatva a központi állam kénye kedvének. és orbán azt mondta, hogy mivel ő államegyházat épít ezért az alapítványi iskolákat mellőzi. a soros alapítvány azt támogatta, hogy a törvény erejével azokat kellene előtérbe helyezni. 2004/61. sz. törvény: lex ceu.
cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1704/201704046.jpg
és ebből következően az állami, különösen a keresztény egyházi intézmények szorultak háttérbe. a soros alapítvány és az szdsz ezt preferálta. és azt mondják, hogy egy összeeurópai totális jogegységre van szükség. mert csak úgy győzhet a kapitalizmus világméretekben, hogy létrehozzák az európai egyesült államokat. egy népjóléti szövetségben a kelet kifosztja nyugatot. európának nincs önálló hadereje, ami a tömeges bevándorlást meggátolná. azzal még nagyobb eladósodás érhető el. és az európai államnemzetek szétesnek. iszlamizálódik malmö. és előadják, hogy az milyen élhetetlen volt eddig. tűrhetetlen, hogy egy muszlim negyed se volt. nézzék meg belső londont, ami ilyen multikulti városrész. ugyanaz a gazdagság megteremhető malmö városában is. csak engedjék be az iszlámot. ezt mondja a soros alapítvány. és a malmöi polgárok azt mondják, hogy igen, mert szegény kis afrikaiakat be kellene fogadniuk. és az igazi svédek, igazi finnek azt mondják, hogy a francokat kellene. és ebből adódnak a politikai konfliktusok. etnikai (faji-vallási) konfliktusok hosszú sora. ezzel verték ki a királyi magyarországot. és ezzel vernék szét a keresztény európát. ugyanazok a családok.

2019.09.11. 10:34:20

@neoteny:
és ez egy konteó. de ennek az első fele megvalósult. a második része haláltáborokat építenek 6 milliárd ember megsemmisítésére.
www.youtube.com/watch?v=AEhH3S4kOQs
de ezt "liberális" kommentelők is mondják, hogy ennyi kell a fenntarthatósághoz. ezt így számolták ki a nem tudjuk kik. nem azt állítom, hogy ezt akarják. de ha ebből is szó is igaz (és ugye ez a konteó féligazságként megáll, mert hogy megvalósult), akkor egy újabb nürnberg-et eredményezne feltéve a demokrácia minimimát. még egyszer: nem gondolom, hogy ez feltétlen így van.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.11. 12:01:59

@cívisvárosi:

"ezért kellene több jogot kivívni a városoknak és a vidéknek."

Vívják, no.

"jogukban áll a magyaroknak területi intergritással rendelkező államot alkotni a kárpát-medencében. igen? ez túlnyúlhat a trianoni államhatárokon, ami az atlanti és transzatlanti világ (antant) által erendeltetett? igen."

Erről az előbb még nem bugyogtál; miután elmondtam a kettősbeszéded másik felét is -- amit nekem nem lett volna szabad értenem -- akkor kezdtél el hangosan is álmodozni Nagymagyarországról.

"és ez egy konteó."

Abból nálad mindig van raktáron.

2019.09.11. 12:47:36

@neoteny:
a román cigány is azt mondta a mihály napi vásárban, hogy a nagy-magyar "királyiból" jöttek. melyik királyiból? a "hávásalföldibűl" (craiova). a kárpát "ukránok" egy része magyarrá válik.

2019. szept. 7.
A leghűségesebb nép, a leghűségesebb nemzet, ezt tartja a magyarság a ruszinokról – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajópálfala görögkatolikus templomában a ruszin nemzetiség búcsúja alkalmából megtartott szentmisét követően.

2019.09.11. 12:52:47

@neoteny:
a sajópálfalai ruszinok szavazatait megvásárolják az újlipótvárosi irodaházak ellenében. a fideszben is van egy yuppie réteg, akik a libsik helyébe lépnének akik ugye a szoci szavazatvásárlaival szereznék meg az államhatalmat. és ők azt mondják, hogy a keresztény államnemzet hívei maradnak kisebbségben. és lehetséges? igen és az is, hogy tartós többséget szereznek.

2019.09.11. 12:56:29

@neoteny:
csak ugye egyszerre nem lehetséges. és amíg nincs államvallás addig a közéletben az irracionalitás az uralkodó. az infláció elszabadult. elszabadulhat? igen. elszabadult. attól függ, hogy mit értünk azon. a 3% vagy a 30% körüli maginflációt.

2019.09.11. 13:09:18

@neoteny:
az ellenzék azt mondja, hogy jön a momentum generáció és elsöprik a rezsimet. a kormánypárt azt, hogy ezek titkos adatbázist készítenek.
cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1909/20190909ellenzeki-csalas-eross-gabor2.jpg
erre azt mondják, hogy ők csak számolják az ajánló íveket. 1400 ívet kértek ki józsefvárosban. 8 aláírást lehet gyűjteni egyen. és józsefvárosban 300 ajánlás kell a polgármester jelöléshez. ahhoz kell nagyjából 50 ív. a képviselő jelölteknek még ugyanennyi. a kormánypárt azt mondja, hogy ők feljegyzik, hogy ki kivel van.
cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1909/20190905181.jpg
amire az ellenzék azt mondja, hogy az a sötét diktatúra. de ugye tudja mindenki, hogy az összes párt ugyanezt teszi. az ellenzék is. és nyilván az lesz az ellenzék vezető ereje, amelyiknek a kampánycsapat lenyúlja a támogatói adatbázist. azok tudnak mozgósítani. ezért kellett bevenni a jobbik megyei elnökét, aki a dunai cipőkbe köpött. ő volt a kampányfőnök. nála vannak a megye ellenzéki jobbikos szavazóinak adatai. a pártok hasonló hatalomtechnikai eszköztárra alapoznak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.11. 13:55:28

@cívisvárosi:

"amíg nincs államvallás addig a közéletben az irracionalitás az uralkodó"

De hát már van.

screpes 2019.09.11. 14:13:56

------@cívisvárosi:

írd már egyszer le, hogy mik az államvallás "tünetei"?
Mire mondanád azt, hogy már van, és áldásos?

screpes 2019.09.11. 14:32:09

@cívisvárosi:
"reklámköltést továbbterheli a piac a fogyasztókra "....

Egyike azon kijelentéseknek, általánosan elterjedt tévhiteknek, hogy miként működik a "reklám"..
Mélyebbre lehetne nézni, először is két funkciót elkülönítve:
a tájékoztatásit és a vásárlásösztönzést.
vagyis, vannajk potenciális fogyasztók, akik értesülnek egyes piaci lehetőségekről, de nem válnak motíválttá (egy-egy beszerzésben).

A közvélekedés ezekután, hogy aki tájékozódott, de nem vásárolt, arra másként kellett volna ráterhelni azt a költsésget, amiről beszélünk. (a reklámét).
A "mocsok" piac látszólag egyformán terhel rá e tájékoztatási rutinból arra, aki aztán élvezője lesz az adott árucikknek, azaz ténylegesen is beszerez, és arra is, aki "csak" tud a lehetőségeiről. Meg arra, aki állítólag, nem is akarna tudni.
Ezt a fenti szemlélet (vulgáris reklámértelmezés) visszaélésszerűnek láttatja: xy megfizettte adott cég reklámját "pedig" nem is vásárolt belőle...Miképp a politikát is fogyasztja (megéli), aki nem akart venni belőle.

Igen, ebben van az igen erős politikai áthallás, nem pedig a médiafelhasználásban. (mivel az azonos, mindenki ugynazaon csatornákat válsztja-használhatja, első ránézésre).
Ha követjük e logikát, akkor aki elutasítja adott terméket, az jobbban jár, mert a reklámköltésből ( térítéséből) végül NEM vette ki a részsét, de a politikában másként van: itt megfizeted akkor is, ha elutasítottad végül az adott intézkedést , politikát.

A piac nem oka, hanem színtere a piaci jelenségeknek: a háziasszony, amikor lemegy oda, akkkor eredetileg nem venni akar egy adott termékből -ha egyáltalán ismerné azt, meg a választékot -, hanem éhes a családja.

2019.09.11. 14:35:30

@neoteny:
dehogy van. a 2001-es népszámláskor 75% mondta azt, hogy ő valamely zsidó-keresztény vallásfelekezet tagja. 2011-ben már csak 54%. ez alapján az ellenzéki pártok azt vetítették előre, hogy nagyjából 2030-ra a történelmi egyházakat marginalizálják, nem számolják fel teljesen, de majdnem. a nem hit kiszorul a közéletből és a vallás magánjellegűvé válik. és ezek helyét átveszi a racionalitás. a felvilágosodás, az azzal járó modernitás az új űrkorszak küszöbén felülírja a tradíciót. ezt mondják a balliberálisok és a neokonzervatívok. de ugye ez is egy hitvilág.

orbán azt mondja, hogy ő ezzel szembemegy. ami egy feudális restaurációs kísérlet. és ebbe bekapcsolja a határon túli magyarokat. és a népfőiskolát, amelyik a királyi magyarországot állítaná helyre (jogokat adva a környező kisebbségeknek, nagyjából úgy, ahogyan a reformkori értelmiség képezelte). az akadémikus bölcselet azt mondja, hogy azt mondják, hogy erdély örökre elveszett, nem lehet visszaforgatni az időkereket.

2019-09-11
A határon túli testvérhitközségekkel tanácskozott a Debreceni Zsidó Hitközség
denagy.hu/wp-content/uploads/2019/09/debreceni-zsido-hitkozseg.jpg
errefelé a zsidók is azt mondják, hogy nekik a királyi magyarország helyreállítása nem lenne olyan nagyon rossz.

2019.09.11. 14:38:25

@screpes:
ugyanazt mondják a marketingesek amit a politikai marketingesek, hogy ez kérem szépen "tájékoztatás". de ha én tájékozódni akarok egy termékről, akkor megnézem az összetevőit, vagy elolvasom valamilyen függetlenségre törekvő intézet elemzését. amelyikről elhiszem, hogy az valóban független. a politikai marketing logikája ehhez nagyon hasonló.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.11. 14:43:21

@cívisvárosi:

"a 2001-es népszámláskor 75% mondta azt, hogy ő valamely zsidó-keresztény vallásfelekezet tagja. 2011-ben már csak 54%."

Mert kitértek a zsidó-keresztény vallásaikból és felvették a magyar államvallást.

2019.09.11. 14:46:35

@screpes:
ha én veszek egy terméket, amit reklámoznak, akkor ha akarom ha nem, akkor is kifizetem a reklámköltést. és erről többségi alapon döntenek az igazgatótanácsok. nem a fogyasztók döntenek, hanem akik néhány világvállalatban megszerezték a hatalmat. de ez nem olyan nagyon sok a világban. ez egy szűk érdekcsoport. és ők azt mondják, hogy ők a népesség egészét képviselik. a francokat. legfeljebb annyira képviselik a fogyasztókat, mint a politikusok a választóikat, vagy még annyira se.

2019.09.11. 14:59:30

@neoteny:
azok nem egymás ellentétei, hanem kiegészítői. a népvallásba beemelik a zsidókeresztény hagyományt. és úgy jön létre az államvallás. ez volt a refomáció törekvése is, de az ellenreformáció győzött magyarország nagy részén. és ezért church of hungary nincsen. ellenben van church of britain. és volt church of sweden 2000-ig. a svédek kimondták, hogy a zsidó-keresztény népegyház többé nem államvallás. 2018-ban 57.7% volt tagja. 2010-ben 70.0%. 2000-ben 82.9%. 1990-ben 89.0%. 1980-ban 92.9%.

tehát a svéd papság is azt látja, hogy nem nagyon lesznek hívek. a gyerekek 40%-át keresztelik meg. annak a fele lesz vallásos. ezt hívják úgy, hogy progresszió. ezzel egyetért a svéd társadalom többsége. az ebből adódó ortodox liberalizmussal. és ezzel szembe megy orbán. legitim politikai törekvés. és az is, hogy a vallás a jövőben majdnem teljesen magánjellegűvé válik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.11. 15:32:00

@cívisvárosi:

"a népvallásba beemelik a zsidókeresztény hagyományt"

Ezt az áldozatos és áldásos munkát végezte el Szent István királyunk.

"és úgy jön létre az államvallás."

Igen, államot is kreált István, volt minek vallást adni. Ez volt a deal: II. Szilveszter ad egy koronát Istvánnak, ezzel legitimálja a hatalmát a népek _testei_ fölött (politikai szuverénné válik), cserébe István legitimálta Róma spirituális szuverenitását a népek _lelkei_ fölött.

Vagy ez egy nagy rakás bullshit:

The alleged story of the crown and papal legate authority given to Stephen I of Hungary by Sylvester in the year 1000 (hence the title 'Apostolic King') is noted by the 19th-century historian Lewis L. Kropf as a possible forgery of the 17th century.[13] Likewise, the 20th-century historian Zoltan J. Kosztolnyik states that "it seems more than unlikely that Rome would have acted in fulfilling Stephen's request for a crown without the support and approval of the Emperor."[14]

en.wikipedia.org/wiki/Pope_Sylvester_II

Lehet így is és lehet úgy is.

Szóval nem tudom, hogy szerinted kinek és hogyan kell elvégeznie ezt a zsidókeresztény hagyomány népvallásba beemelését.

Vagy pedig a te dumád is egy nagy rakás bullshit: ködösítés, védekezési mechanizmus mint amikor a tintahal tintafelhőbe burkolózva menekül.

2019.09.11. 15:35:13

@neoteny:
a történelmi egyházak háttérbe szorulását részben a jobbik eredményezte. amire a római katolikusok azt mondták, hogy az "újpogányság". annak egy része valójában a népvallás. és ha azt összekapcsolják a zsidókeresztény hagyományokkal, akkor jönne létre az államvallás elviekben.

2019.09.11. 15:40:21

@neoteny:
szent istván államvallást teremtett. a megyék és az egyházmegyék közigazgatási határai egybeestek.
www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Vac/pages/images/gf95055.jpg
ma a megyék és az egyházmegyék határai nem esnek egybe. eleve az összes keresztény vallásfelekezetnek saját közigazgatása van. a választókerület és az egyházkerületi határok sem esnek egybe. az állami és az egyházi igazgatás aszinkron.

ha ezeket összekapcsolják, akkor egy válaszókerület lakója választhat, hogy melyik vallásfelekezet, illetve melyik gyülekezet tagjává válik. és ez esetben az egyházak kvázi pártként is funkcionálhatnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.11. 15:44:40

@cívisvárosi:

"amire a római katolikusok azt mondták, hogy az "újpogányság"."

És a Magyarországi Református Egyház mit mondott rá?

"annak egy része valójában a népvallás."

OK, és ki a néppápa? vagy ha a magyar népvallás nem centralizált, akkor kik a néppresbiterek akik a népvallási zsinaton eldöntik, hogy mik az _echte_ magyar népvallás hittételei? vagy a magyar népvallás nem dogmatikus, az egy

akinek nincs semmije, aki nem vitte semmire, az annyit is ér

lázári hitvallástól eltekintve?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.11. 15:46:18

@cívisvárosi:

"szent istván államvallást teremtett."

De mi van azzal a dehonesztáló dumával az angol nyelvű Wikipédián?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.11. 16:06:17

@cívisvárosi:

"ez esetben az egyházak kvázi pártként is funkcionálhatnak"

Jól hangzik, de Jézus azt mondta, hogy

- adjuk meg a politikai szuverénnek a testünk-tulajdonunk követelt részét, mert az az övé

-fizessük meg Istennek a lelki tartozásainkat

nem azt, hogy csapjuk a lelkünket is zaciba a császárnál, mert hogy akkor létrejön a népállamvallás.

8 Ismét vivé õt az ördög egy igen magas hegyre, és megmutatá néki a világ minden országát és azok dicsõségét,

9 És monda néki: Mindezeket néked adom, ha leborulva imádsz engem.

10 Ekkor monda néki Jézus: Eredj el Sátán, mert meg van írva: Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak néki szolgálj.

2019.09.11. 16:11:12

@neoteny:
nagy britanniában az állami és az egyházi igazgatás határai egybeesnek. megválasztják az állami és egyházi vezetőket. és úgy jön létre a church of england. beemelik a zsidókeresztény hagyományokat. anglia második himnusza: jerusalem.
www.youtube.com/watch?v=041nXAAn714
ez az államegyház. zsidókeresztény hagyományok és a népvallás egyesülnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.11. 16:14:25

@cívisvárosi:

"ez az államegyház."

8 Ismét vivé õt az ördög egy igen magas hegyre, és megmutatá néki a világ minden országát és azok dicsõségét,

9 És monda néki: Mindezeket néked adom, ha leborulva imádsz engem.

10 Ekkor monda néki Jézus: Eredj el Sátán, mert meg van írva: Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak néki szolgálj.

-- Máté 4

2019.09.11. 16:27:49

@neoteny:
ezek szerint blake is maga ördög volt.
I will not cease from mental fight,
Nor shall my sword sleep in my hand,
Till we have built Jerusalem
In England's green and pleasant land.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.11. 17:06:38

@cívisvárosi:

"ezek szerint blake is maga ördög volt."

Az attól függ: ő akart lenni a főpap az Új Jeruzsálemben?

2019.09.11. 17:33:17

@neoteny:
nincs szó új jeruzsálemről. hanem csak arról, hogy a zsidó-keresztény hagyományt (jerusalem) a népvallásba (england's green and pleasant land) beemeli.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.11. 17:45:12

@cívisvárosi:

I don't think so.

Sőt: azt állítom, hogy nem létezik "zsidó-keresztény hagyomány", sem "népvallás". Ez mind csak a te posztmodern LitCrit kabuki színházad. Keresztényül: az ördög művei.
süti beállítások módosítása