1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.07.05. 09:05 HaFr

Aki Orbán szimpatizánsa, az nem lehet konzervatív

Képtalálat a következőre: „ner lovagok”

Szeretném kérni érzékenyebb lelkű -- esetleg a hozzáértés látszatára is adó -- ismerőseimet, hagyják abba a konzervatívozást Orbánék kapcsán, akik a legjobb esetben is csak etnonacionalistának látszó, hatalommaximalizáló, rosszabb esetben (ténylegesen) a politikát eszközként forgató gátlástalan bűnözői csoport. Orbánnak lehetett egykor célja, hogy a magyar történelem könyvében (a kevés között) újabb fehér lapot nyisson, amelyik megtelik nagy tetteivel, de ez legföljebb a múlt, valójában pedig a jelen ismeretében teljesen érdektelen kérdés.

Éppenséggel -- ha már az ideológiákat, világnézeteket értékeljük -- a konzervatívok veszítettek a legtöbbet Orbánon, mert éppen az inkriminált tévedés miatt, amellyel összekevernek minket velük, újabb száz évig nem tudjuk majd lemosni magunkról a NER mocskát, miközben -- sajnos -- mi is tettünk ezért eleget és a felelősségünk tagadhatatlan: sokan közülünk társutasok, sőt haszonélvezők voltak a NER előtt, de a NER alatt is, majd sokan utána is elbújtak a valóság elől.* Szóval, kérem, bánjatok velünk finomabb kezekkel: emlegessétek a hibáinkat és bűneinket, de ne keverjétek össze velünk a jelenlegi kurzust!

Aki a NER szimpatizánsa most, az nem lehet konzervatív! A konzervatívok ma ellenzékben vannak a rendszerrel szemben és vélhetően nincsen olyan látható párt, amellyel azonosulni tudnak. Azt kell eldönteniük, az előbbi álláspontjukkal akarnak-e kezdeni valamit, hogy az utóbbi változzék és képessé váljanak politikai cselekvésre.

*A konzervatívok 2010 előtt legalább annyira nem vették komolyan a liberalizmus fontosságát, amennyire a balliberális-progresszivista miliő a demokráciáét. Utána meg már késő lett mindkettőnek.

(A https://fuhu.hu portáltól megvonom posztjaim másodközlésének jogát, ami vonatkozik már erre és minden későbbi, a hafr.blog.hu-n megjelenő posztra.) 

302 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr7414926898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2019.07.05. 09:13:29

Nagyon korrekt poszt. Béndek úr, everything is forgiven. :)

Moin Moin 2019.07.05. 09:18:04

...és ha Mészáros Lőrinc vesz egy konzervgyárat?

Végül is: a Hatvanyak is úgy lettek bárók!

DrGehaeuse 2019.07.05. 09:21:52

@Moin Moin: szerintem már vett... csak nem tud róla ;)

Moin Moin 2019.07.05. 10:16:54

@DrGehaeuse: Nézd... Ha arra gondolunk, hogy a legtöbb mai brit konzervatív főrend ősei mekkora gazemberek voltak, akkor lehet, hogy 2-300 év múlva az Orbánok, Tiborczok és Mészárosok is valódi konzivá fognak nemesedni... Csak addig kell kibírnotok!

(Persze ezt nem gondolom komolyan: hiszen az a folyamat egy egészen más társadalmi közegben ment végbe... Magyarországon legfeljebb egy '30-as évekbeli magyar úrivilágra lehet számítani.)

2019.07.05. 10:26:07

A liberalisok valamikor 93 körül hagyták ott a Fideszt. A nemzetieknek 2002-ben kellett volna, a kokárdás kampany idején, ha lett volna nemzeti a Fideszben. A jobboldaliaknak a 2008-as népszavazáskor, de legkésőbb a manyup államosításkor. A nyugatbarátoknak amióta Putyin seggét nyalja. Ami a konzervatívokat illeti, ők nem lehettek semmikor sem Fideszesek, hiszen gyanúsnak kellett volna lennie a liberálisból jobboldali-konzervatívvá átöltözés, de már az első ciklusukban maffiakormányzást folytattak, a Liberális Internacionáléból meg csak 2000-ben léptek ki, tehát nulla az az időszak, amíg következetesen konzervatívok voltak.

2019.07.05. 10:29:32

@Moin Moin:
Mondjuk érdekes, amit mondasz, mert nagyon sok konzervatív múltbeli ideálja volt gazember, csak a múlt megszépül. De nem érdemes ezzel foglalkozni, mert igazából teljesen mindegy milyenek voltak valójában a múltbeli ideálok, ha a jelen konzervatívja az idealizált kép alapján becsületesen cselekszik, és következetes eszmerendszer szerint él és beszél. Amikor viszont a jelen bűzlik, az más tészta.

kiir 2019.07.05. 10:43:09

@Moin Moin:
A Hatvanyaknál malom és cukorgyár volt. És amúgy előbb lettek bárók, mint Hatvanyak. Talán Weiss Manfréddal kevered, aki tényleg konzervgyárral kezdte. Ám ő a báróságot meg fegyvergyártásért kapta.

Mindenesetre volt bennük egy olyan habitus, hogy önerőből a piacon nőttek meg, majd az államnak tett hasznos szolgálatokért kaptak báróságot. Erre lehet valaki konzervatív.

Hol van ehhez a Lőrinc... akinek az állam felé tett legfőbb szolgálata az, hogy az állam biztos lehet benne, hogy se habitus, se önerő.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2019.07.05. 11:03:37

@Moin Moin: "Nézd... Ha arra gondolunk, hogy a legtöbb mai brit konzervatív főrend ősei mekkora gazemberek voltak"
Nem voltak gazemberek, előkelők voltak és tették ami a dolguk volt.....kordában tartották és irányították a csőcseléket és a közönségeseket.
@Zabalint: "Ami a konzervatívokat illeti, ők nem lehettek semmikor sem Fideszesek." Maximálisan egyetértek és nem csak az általad felsorolt ok miatt....nem írom le, nagyon nem PC.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.07.05. 11:13:00

@Zabalint: szerintem a konzik elsősorban antikommunista késztetésből szavaztak rájuk 1998-ban (én igen), de összetévesztették az antikommunizmust a konzervativizmussal és sokáig nem voltak hajlandók szembenézni ezzel a tévedéssel, amit a hazai balos kínálat különösen megnehezített; 2011-től számolom, amikortól a konzervatívoknak legkésőbb a "bizonytalanok" vagy "nem szavazók" közé kellett volna visszalépniük. Külön probléma a hazai konzervativizmus definiálatlan spektruma, ami miatt a nemzetiek, a keresztények, a protonácik, rasszisták mind mind konzervatívnak gondolhatták magukat

ricardo 2019.07.05. 11:28:34

Nevezte magát a FiDeSz valaha konzervatív pártnak?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.07.05. 11:30:37

@ricardo: nem is annyira ez a kérdés, hanem hogy kiérdemelte-e a konzervaívok szavazatait; szerintem hébe-hóba használta magára ezt a jelzőt 1996 és 2002-2003 között

ricardo 2019.07.05. 11:51:42

@HaFr: Az inkább a „polgári” jelző volt. Nota bene a párt neve mai napig „Fidesz – Magyar Polgári Szövetség”. De a polgári-konzervatív NER kétségkívül nem hangzik teljesen hihetőnek. Ámbár biztosan akadnak olyan jólképzett fiatalemberek a Molnár Tamás Kutató Központban, akikben nincsen efelől szemerenyi kétely sem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.07.05. 12:00:31

@ricardo: nem, konzervatív -- a polgári nyilvánvaló volt

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.07.05. 12:02:36

Martonyi a cikkben írt arról is, hogy a Fidesz konzervatív párt, és nem zárkózik el attól, hogy a példanélküli demokratikus legitimációját felhasználja a konzervatív értékek megjelenítésére a törvényhozói munkájában.
..és még vagy száz ilyet találsz, ameddig a net ellát

www.origo.hu/itthon/20120112-martonyi-brusszeli-lapban-magyarazza-az-orbankormany-lepeseit.html

ricardo 2019.07.05. 12:35:18

@HaFr: Meglehet. Nekem valahogy úgy tűnt, hogy a „Konzervatórium”, „Jobbklikk”, „Mandiner” stb. körüli „infjúkonzik” valamikor 2010 környékén körbenéztek, és úgy döntöttek, hogy a FiDeSz a pártjuk. A FiDeSz pedig ilyen-olyan módon egzisztenciát biztosított ezeknek a „konzervatív zászlót bontó” bölcsészfiúknak, akik cserébe felcsaptak a párt önkéntes ideológusainak. De a FiDeSz vezető politikusai még retorikai szinten is sokkal inkább beszélnek nemzeti és/vagy keresztény "értékekről”, mint konzervativizmusról.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.07.05. 12:50:45

@ricardo: ők már régóta a Fidesz körül voltak

ijontichy 2019.07.05. 15:30:57

@ricardo: Vagyis az ifjúkonzik (egy részük legalábbis) eladták az ifjúkonzi lelkesedésüket (és tehetségüket) zacsi ezüstér'. Nem mind, de sokan (Megadja, Szilvay). Értem én, nem voltak hülyék, és látták, hogy a magyar nép elég hülye/álszent/szolgalélek ahhoz, hogy agresszív kismalacéknak hosszabb távon is legyen mit keresniük. Márpedig "minek átlőni az oldalunkat", ha jól is lehet élni? (néha egy-egy hányás, meg pár szem daedalon nem a világ)

Tamáspatrik 2019.07.05. 21:46:47

Már csak azért sem lehetnek konzervatívok Orbán támogatói, mert a konzervativizmus etikai elvekre épül, mondhatni örök és minden korban érvényes etikai elvekre. A lényege ezeknek az elveknek a mértéktartás, az emberhez méltó és példamutató viselkedés,
Orbán követői azonban nem ismernek ilyen elveket, hanem mindig az aktuális cél (a hatalom kiterjesztésének következő lépése) szabja meg, hogy mit vallanak.

Olyan szempontból mégis konzervatívok, mondhatni ultrakonzervatívok vannak a támogatóik között, hogy a civilizált államok előtti ösztönös késztetések elsőbbségét hirdetik minden mással szemben.
Így például a kevéssé civilizált kor lovageszményét, aki háborúzik, sőt modern korban sakkozik, de egy-két gyalogáldozat (paraszt) neki sem számít. Csak a felelőtlen játék a fontos.

kazsiafigyelo 2019.07.05. 21:48:48

"a politikát eszközként forgató gátlástalan bűnözői csoport" - kiváló leírás, pont ennyi a fidesz, semmivel se több.
A fidesz utoljára 2011-12ben volt valamelyest konzervatív, ekkoriban beleálltak pár vitatható, de ideológiailag megalapozott és tartható kérdésbe. Gondolok például a választási regisztrációra, amitől a ballibb média rosszul lett. Ha az érvényben lenne, akkor nem lehetne a vidéki nyomortelepek lakosságát kétharmadra használni.
Azóta az uszítás, harácsolás, és a vagyonszerzés mozgat mindent, semmit se akarnak kezdeni a nemzettel. Az igazi probléma, hogy akik pedig konzervatívnak érzik magukat, lényegében nem igazán tudnak kire szavazni (18-ban mondjuk Márky-Zay bíztató volt, és a jobbik körül is voltak valódi konzervatívok, de mára mind a kettő projekt kifújni látszik). A balliberális oldal pedig gátlástalanul visszaél a helyzettel, hogy a gondolkodó konzervatívok inkább őket választják mint demokratákat, és semmilyen gesztust nem képesek gyakorolni a jobboldali ellenzéki közösség felé (lásd budapesti jelöltek, vagy gulyás márton műsorai stb.)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.05. 23:40:52

@Tamáspatrik:

"a kevéssé civilizált kor lovageszményét, aki háborúzik, sőt modern korban sakkozik, de egy-két gyalogáldozat (paraszt) neki sem számít"

Egyetlen buta fattyú sem nyert háborút úgy, hogy harcba menve meghalt a hazájáért. Úgy nyert, hogy elintézte azt, hogy a másik buta fattyú haljon meg az ő hazájáért.

-- General George Patton

kiir 2019.07.05. 23:57:23

@neoteny:
Ez esetben a másik buta fattyúra viszont igaz, hogy úgy nyert háborút, hogy harcba menve meghalt a hazájáért.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 00:15:03

@kiir:

"úgy nyert háborút"

Félreértetted: a másik buta fattyú elveszítette a háborút. A másik ebben az esetben az ellen, nem a saját brigád másik tagja.

Persze lehet, hogy az én fordításom az oka a félreértésednek; ez az eredeti idézet:

No dumb bastard ever won a war by going out and dying for his country. He won it by making some other dumb bastard die for his country.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 00:29:00

@Liberal left wing trash:

Rád nagy benyomást tett ez a poszt: az ezeket megelőző utolsó hozzászólásod 2018. január elsején, újév szent napján történt. Több, mint másfél éves blog.hu némaságodat törted meg azért, hogy kritikai vizsgálatnak vesd alá épp' ezt a posztot, épp' ezen a blogon. Special!

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 00:39:26

@Liberal left wing trash:

"aki konzervativ, mint en, az a fideszre tudott szavazni a valasztekbol"

Nagyon helyes: te a meggyőződésed szerint voksoltál. Ebből viszont nem következik az, hogy a te meggyőződésedet mindenki másnak is osztania kellene aki a konzervatív címkét aggasztja magára -- mint ahogy te is teszed.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 00:46:25

@Liberal left wing trash:

"megegyszer"

Mert ha nem, akkor mi lesz? Dühösen toppantgatsz a lábacskáiddal?

"Ki volt konzervativ a valasztason indulokbol, a fideszen kivul?"

A Fidesz sem volt konzervatív a választáson indulókból.

Brix 2019.07.06. 01:05:54

Az Orbán-kritikus , konzervatív èrtelmisèg azèrt lassan megmozdult, hiszen lètrehozták a " Felelős Èrtelmisèg" csoportot, amely cèlja egy olyan mozgalom lètrehozása, amely megpróbál intellektuálisan hatni a magyar társadalomra...A mozgalom ( kèsőbb párt?) alapítói között van Pálinkás József, Lányi András ès Csaba László is ( kiábrándult Fidesz- árvák...)
Pálinkás József : " Nagyon örülnèk egy mèrsèkelt, konzervatív pártnak
Balázs Zoltán: " Magyarországon nincs politikai tere a konzervativizmusnak, ezèrt konzervatív pártot sem èrdemes alapítani."
Én: Feltehetően ez a mèrsèkelt ,konzervatív mozgalom sem jut tovább a születès fázisán túl sokkal tovább, mert ezeknek a társadalom által elismert kiváló tudósoknak, gondolkodóknak nincs fogalmuk arról, hogyan kell egy pártot felèpíteni, működtetni, társadalmi hálózatot kialakítani, mèdiát gründolni, hatalmat megtartani..Másrèszt, túl öregek már a politikai harchoz...Az emberek - akik változást akarnak- olyan pártokra fognak szavazni, amelyek világkèpben tökèletes ellen-alternatíváját kínálják az Orbán- rendszernek. Egy fiatal, harcos , hatalomèhes csapat lesz, amely egyszer megdönti Orbánt (amilyen a règi Fidesz volt..) Egy progresszív társaság ès nem konzervatív.... A konzervatív politika túl konzervatív, statikus , szemlèlődő, intellektuális, előkelő ,elitista. A nèp fiai\lányai nem nagyon tudnak azonosulni a konzervatív politikával-nincsenek meg a polgári alapok- ezèrt sem nagyon hangsúlyozza már Orbán sem a saját konzervativizmusát ( ami persze soha nem lètezett..) A lènyeg: egy kvázi egypártrendszert , egy ember abszolút hatalmát csak a tökèltetes ellenalternatíva tudja leváltani, nem egy olyan politikai ajánlat , amely bármilyen átfedèst ( keresztèny, nemzeti, konzervatív..) mutat az orbáni modellel...

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 01:43:29

@Brix:

"A lènyeg: egy kvázi egypártrendszert , egy ember abszolút hatalmát csak a tökèltetes ellenalternatíva tudja leváltani"

Ellenpélda: Mugabe esete Zimbabwével. Emmerson Mnangagwa aki megszervezte Mugabe leváltását közel sem tökéletes ellenalternatívája Mugabe-nek: harcostársa volt. Csak eléggé volt ellenalternatíva ahhoz, hogy felsorakoztassa maga mögé a Mugabe 34 éves országlását megunt ellenzéket.

Lázárt sikeresen kispadra küldte Orbán, de nem könnyű a csúcson maradni: jöhet még Lázárnál tehetségesebb beó aki a trónra tör.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 03:42:09

@HaFr:

Itt egy tanulmány amerikai üzleti vezetők attitűdjeiről állami kedvezményekről, versenyről, állami szabályozásról/beavatkozásról:

reason.com/2019/07/05/socialists-are-scary-but-capitalists-are-their-own-worst-enemies/

különvélemény 2019.07.06. 06:03:38

Orbán konzervatív, a sleppjének nagy része nem.
Az igaz, hogy ez Orbán hibája.

De mivel ellenzéki oldalon kizárólag ballib pártok vannak a két viccpárt kivételével (kkp, jobbik) így marad a fidesz.

Cinkes 2019.07.06. 06:53:38

A fidesz környékén mindig nagy zavar volt az önmeghatározásban. Leginkább a szélsőségekkel lehetne jellemezni ahol egymásra talál a kommunista és a fasiszta.

Nancsibacsi 2019.07.06. 07:02:12

Szerintem a Fidesz szavazóit a saját boldogulásuk érdekli - a kategorizálást meg oldalakhoz sorolást meghagyják a templom elefántcsont tornyánban élő egereinek. Őket ez boldoggá teszi, megnyugtatja, pénzbe nem kerül - mindenki jól jár.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 07:10:51

@Cinkes:

"A fidesz környékén mindig nagy zavar volt az önmeghatározásban."

Megmondta Orbán: ne azt nézzétek, hogy mit mondok, hanem azt, hogy mit csinálok. Márpedig az Orbán-kormányzat szocialista gazdaságpolitikát folytat: a gazdaság kb. fele a kormányzat kezein folyik keresztül. (Másutt sem sokkal jobb a helyzet: Kanadában ez az érték kb. 40%.)

Margaret Thatcher kormányzata konzervatív volt. Privatizált is mindent amit csak ért orrba-szájba a Vaslady: nagyon erős kétségeim vannak arra vonatkozóan, hogy ő bármilyen közösséget is vállalt volna Orbán akármelyik kormányzatával.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 07:13:14

@Nancsibacsi:

"Szerintem a Fidesz szavazóit a saját boldogulásuk érdekli"

Ez nem csak szerinted van így -- de egy rablóbanda tagjait is a saját boldogulásuk érdekli.

WiIdhunt 2019.07.06. 08:16:24

S ki akarna konzervatív lenne, ami csak a liberalizmus egy torz alakzata?

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2019.07.06. 08:20:33

@maxval birca man: Bocsánat, az USA-ban dolgozó elvtársaknak szánt direktívát küldtük el tévedésből.

Pelso.. 2019.07.06. 08:26:18

@Cinkes: Egy politikai-ideológiai eszközökkel prosperáló üzleti vállakozás ugyan minek határozhatná meg önmagát, hát amit hatékonyan el tud adni (pofán hazudni) a fogékony rétegeknek.

morph on deer 2019.07.06. 08:34:11

@különvélemény:
“Orbán konzervatív, a sleppjének nagy része nem.”

Szerintem amit te orbánnál konzervativnak látsz, az nem több felcsicsázott maradiságnál.
Ugyanis nála teljesen hiányzik az a konzisztens, intellektuális alap, ami - szerintem - elengedhetetlenül része a valódi konzervatív gondolkodásnak.

Jelen esetben arról van csak szó, hogy drága viktorunk többek közt konzervatív eleneket is használ a valódi tevékenysége* álcázására, és ez a felületes szemlélőben valóban keltheti a konzervativizmus képzetét, csak éppen tartalom nem társul mindehhez.

*Valódi tevékenysége a határtalan hataloméhség kielégítése mellett a gátlástalan haszonszerzés, amelyhez a politika számára a megfelelő eszköz.
Mindeközben orbán mentes bármiféle, meggyőződésen alapuló ideológiától, aktuális véleményét mindig a céljai elérését leginkább szolgáló irány(zat) követése szabja meg, - és ez minden.

teleorman 2019.07.06. 08:38:48

@maxval birca man: hű, ez nagyon meg lett mondva. Ezzel a lendülettel - de nem fizetek érte - meg teccene kérdezni Központtól, vajon hogyan is defináljuk ebben a koordináta-rendszerben a NER'19-et?

Nancsibacsi 2019.07.06. 08:42:37

@neoteny: Irigykedsz? Kezdj el dolgozni - eleinte fáj, de utána jó lesz, hidd el.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 08:47:33

@Full metal burka:

"kevesebb penz folyik at a kormanyzaton aranyaban, mint korabban"

Ezt az állításodat támogasd valamilyen érvekkel és/vagy adatokkal.

"Orban mindig is ajnarozta Kohl-t, aki gondolom eleg konzervativ"

Sem Kohl konzervativitása, sem annak jelentősége, hogy Orbán mennyire ajnározta Kohl-t valaha is, még nem került megmutatásra.

Olyan konzervatizmus nem létezik, amelyik gigászi állami 'beruházásokkal', nacionalizálással-államosítással 'szabályozza' a gazdaságot. Sem a kontinensen kívül, sem a kontinensen. Az szocializmus; felőlem elagyalgathatunk azon, hogy a szocializmus melyik árnyalata, de az, hogy nem konzervativizmus: tuti.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 08:48:12

@Full metal burka:

Az emberek nettó adófogyasztó része rablóbanda.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 08:54:09

@Nancsibacsi:

"Kezdj el dolgozni"

Minek? A rezsimszolgák sem abból gazdagodtak meg, hogy elkezdtek dolgozni -- hanem a politikai befolyásukat érvényesítették. Azért dolgozzak én, hogy a kormányzat lecsatolja rólam a jövedelmem felét, és abból bevásároljon a csókosaitól olyan árakon, amiket ők kisakkoznak egymás között a vadászat utáni ivászaton? Az egy balek pozíció.

kazsiafigyelo 2019.07.06. 08:56:20

@neoteny: Szerintem kár kielemezni hogy egy-egy lépés mit jelent: tűzoltás van néha, de az egyetlen cél a hatalom fönntartása és a vagyonszerzés. Az ellenzék részéről is fölösleges az ideológiai maszlag egyelőre, csak arra kéne koncentrálni, hogy lehet őket leváltani és elszámoltatni

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 09:09:56

@kazsiafigyelo:

"az egyetlen cél a hatalom fönntartása és a vagyonszerzés"

Valóban, a politikusi szakma ezekről szól.

"arra kéne koncentrálni, hogy lehet őket leváltani és elszámoltatni"

Ez csak egy revenge fantasy. Ne feledd, hogy a Francia Forradalomban is először megostromolta a tömeg a Bastille-t meg lenyakazta a királyt (aztán a királynét is) _és ezek után_ jött a Terror meg a Vendée-beli mészárlások meg Napóleon a háborúival meg a csatáival meg a Grande Arméee amelyik szétfagyott az orosz sztyeppén ...

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 09:15:43

@Full metal burka:

"dehogy tamogatom"

Ja, hogy neked olyat nem kell? Akkor mutasd meg a papírod arról, hogy te kinyilatkoztathatsz.

"Nincs semmilyen gigaszi allami beruhazas, infrastruktura epites van."

Igen, mint pl. a Bp-Belgrád vasút Kelebiáig vagy meddig tartó szakaszába történő magyar 'beruházás'. Ami saccperkábé 100 rugóra jön ki minden magyar adófizetőnek. Az, hogy te szívesen betolod a te 100 rugódat ebbe a projektbe, igen szép tőled; de az, hogy szerinted mindenki másnak is szívesen be kell tolnia az ő 100 rugóját már nem kóser álláspont a részedről.

teleorman 2019.07.06. 09:19:07

Az ilyesmiben - konzervativizmus versus orbánizmus - azért nagyon nagy a kognitív disszonancia szerepe. Ismerek nem egy, nem kettő dühödt Orbán-fanatikust, aki nagy híve volt Antallnak és mind a mai napig az. Ami fogalmi képtelenség - vagy Orbán zseni és Antall politikai kétbalkéz volt, vagy Antall tiszteletreméltó konzervativ politikus volt és Orbán "capo dei capi" - hiszen a kettőt egyszerre "likelni" nem lehet. De mégis, a megváltozott körülményekre meg a Nyugat azóta kétségtelenné vált terminális hanyatlására hivatkozás mindig segít.

Meg a túlzott leegyszerűsítés érvelési hibája is szerepet játszik. Konzervatív nem lehet kommunista, Orbán szétrombolta a kommunistákat, a konzervatív tehát Orbán-lhívő. FormálLogikailag ez hibátlan érvelés, csak túl sok egyéb tényezőt mellőz így hamis.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 09:19:30

@Full metal burka:

"az adofizetok a fideszre [szavaztak]"

A Nemzeti Dohányboltok üzemeltetésére sikerrel 'pályázók' kire szavaztak?

A reformátusok, akikre a kormányzat 85 milliárdot pottyantott egyszeri juttatásként fél évvel a 2018-as választások előtt, kire szavaztak?

Az építőiparban dolgozók, akik építették a stadionokat meg a többi 'infrastruktúrát' kire szavaztak?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 09:22:08

@Full metal burka:

Mindegyik az állami pénzköltésről szól: mindegyik szocialista politika.

stim 2019.07.06. 09:29:04

Véleményem szerint éppen most nyitnak egy tengeri kikötőt mert a jó gazdaságpolitikájuknak köszönhetően van elég pénz hozzá mivel 800.000, ejtsd nyolcszázezer emberrel több dolgozik és ezért adózik is az országban 2010-hez képest. Ezért elismerést érdemelnek.

Az új kedvező kamatozású állampapír 1000 milliárd vagyis egybillió forint értékben kelt el mert a nép olyan szegény. Ezek mikro tételek, ne tévedjünk.Tehát nem Mészáros Lőrinc tolta be a pénzét az államba bár akár meg is tehette volna ha nem tud neki jobb helyet.

Ebben a kormányban van kreativitás, tudnak számolni és kevesek helyett sokak érdekét is figyelembe veszik. EZ a demokrácia. Egyébként ajánlom a receptet az ellenzék figyelmébe. Ha olyan intézkedést hoznak ami több embernek jó és nem marginális kisebbségeket támogatnak akkor többen szavaznak rájuk. Needs of the many overweight the needs of the few.

Miközben a napi.hu-n azon sírnak, hogy miért rossz ha sok pénz lesz az államkasszában és nem tudnak vele mit kezdeni (az ötlettelenek valóban nem tudnak) addig ilyen probléma az előző kormányoknál nem volt mert el se jutottak idáig.

Ha magas az alapkamat akkor elfogynak a megtakarítások tehát nem lesz pénzük az embereknek, csökken a nyugdíjak reálértéke, a vásárlóerő, nem növekednek a fizetések és külföldre vándorolnak az emberek mert nem látják a jövőbeli gyarapodás lehetőségét.

"ha nem tetszik el lehet menni, tessék"- mondta erre a politikára GYF annak idején. Aztán a felesége meg krokodilkönnyeket sír, hogy milyen rossz a nagyiknak ha skype-on látják csak az unokájukat. Hát igen, de kinek köszönhetik? És erre a nagyik azokra szavaznak akik tehetnek róla, hogy az unokájuk külföldön született. Sancta simplicitas. Szeretettel.

Kit érdekelnek az elvont okoskodások arról, hogy mi a konzervatív jelenlegi meghatározása ha 800ezer emberrel több dolgozik 2010 óta és eltartja magát meg a családját?

Adózik ezért fejlődik az ország és jut pénz sok mindenre. Fejlesztik azt a honvédséget amit a szocik és GYF leépítettek, kikötő épül mert van rá pénz, vannak világos tervek, célok, elképzelések a gazdasági növekedésre. Ötletek. Mert ennek a kormánynak több esze és képzelőereje van mint azoknak akik csak magukra és a pozíciójukra gondolnak.

Ennek a kormánynak vannak víziói. Vannak elképzeléseik. A CSOK sokkal szociálisabb intézkedés mint a szocialisták dilettáns megszorító csomagjaik, privatizálással és hitelfelvétellel egybekötve. A magasan tartott jegybanki alapkamat ami a bankoknak kedvezett de az embereknek nem. Sokan is mentek külföldre. Kiléptek a szeretet köreiből,l hátrahagyták a családot és a barátokat, hogy egy élhetőbb országban éljenek mert a szocik és a liberálisok miatt az ország nehezen élhető volt. Most jönnek visszafelé mert egy gondos kormányzás lehetőségeket és jobb feltételeket teremt. Bőven van még mit csinálni de már sokkal jobb mint volt. Véleményem szerint.

Én inkább örülök ennek a kikötőnek. Ebben több fantáziát, potenciált látok mint az ellenzékben. Aki az önmaga életétől távolinak tartja az gondoljon rá, hogy ha a magyar cégek fejlődni tudnak több forgalmat csinálnak, többet tudnak adózni ami könnyíti az életet idehaza. Csökkenthetők lesznek az adóterhek mert több adó folyik be. Vagyis a kisebb vállalkozók is jobban boldogulhatnak mégha nekik egy tengeri kikötő innen távolinak tűnhet.

Egy ország szerves egész. Tehát érdekem, hogy mások is boldogulhassanak benne és kifuthassák a formájukat mert úgy hiteles kormányzás mellett nekem is könnyebb.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 09:32:28

@Full metal burka:

"en szedjem ossze az adatokat"

Bizony; ezt a játékot úgy játsszuk, hogy a te állításaidat neked kell támogatnod. Annak hiányában azok csak kinyilatkoztatások, amikben szabadon lehet hinni vagy pedig el lehet vetni őket.

"Kikotot is better tegnap"

???

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 09:33:34

@Full metal burka:

"mashol europaban a cegek finanszirozzak a csaladpolitikat, nemzetpolitikat, hadugyet?"

Azok is szocialista család-, nemzet- és 'védelmi' politikák.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 09:35:32

@stim:

"Ha magas az alapkamat akkor elfogynak a megtakarítások"

Ezt hogy' számoltad ki?

kazsiafigyelo 2019.07.06. 09:36:05

@Full metal burka: a fideszre tudok kik szavaztak? falusiak, nyomortelepen élők, 8 osztály végzettek, ukránok Nélkülük nem lenne többségük....

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 09:36:30

@Full metal burka:

Pontosan erről: hogy mind szocialista politika, semmi köze sincs a konzervativizmushoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 09:40:17

@Full metal burka:

"gondolom a fideszre

Mi a baj ezzel?"

Az, hogy ők mind nettó adófogyasztók, nem nettó adófizetők.

kazsiafigyelo 2019.07.06. 09:40:21

@stim: Ma nagyjából minden európai országban többen dolgoznak mint 9 éve, de a térségben tényleg mindenhol. Mint ahogy 2008-ban is szinte mindenhol visszaesés volt. Ezek makrotrendek, amitől csak picit lehet eltérni. Ugyanakkor 2010 óta a térségünk többi állama ezt jobban használta ki, és ért utol lengyelország, hagyott le szlovákia minket.

kazsiafigyelo 2019.07.06. 09:40:31

@stim: Ma nagyjából minden európai országban többen dolgoznak mint 9 éve, de a térségben tényleg mindenhol. Mint ahogy 2008-ban is szinte mindenhol visszaesés volt. Ezek makrotrendek, amitől csak picit lehet eltérni. Ugyanakkor 2010 óta a térségünk többi állama ezt jobban használta ki, és ért utol lengyelország, hagyott le szlovákia minket.

kazsiafigyelo 2019.07.06. 09:40:41

@stim: Ma nagyjából minden európai országban többen dolgoznak mint 9 éve, de a térségben tényleg mindenhol. Mint ahogy 2008-ban is szinte mindenhol visszaesés volt. Ezek makrotrendek, amitől csak picit lehet eltérni. Ugyanakkor 2010 óta a térségünk többi állama ezt jobban használta ki, és ért utol lengyelország, hagyott le szlovákia minket.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 09:42:20

@Full metal burka:

"A konzervativ allamokban nincs csaladpolitika, vagy nem allami?"

Nem állami pénzköltéssel van érvényesítve.

2019.07.06. 09:45:41

@neoteny:

"...Lázárt sikeresen kispadra küldte Orbán, de nem könnyű a csúcson maradni: jöhet még Lázárnál tehetségesebb beó aki a trónra tör."

Pedig éppen a Lázár az, akit mind a fityiszes szavazó, mind a Fidesz meghatározó belső köre eltudna fogadni a csúti helyett.

A többi lehetséges jelölt a társadalom számára teljesen elfogadhatatlan, az országtól kifelé pedig súlytalan, ismeretlen.

És a poszt témájához párhuzamosan kapcsolódóan itt egy cikk arról, hogy olyan - finoman szólva - gerinctelen és elvtelen egyetemistákat keresnek, akiknek az lesz a feladatuk, hogy 60 ezer Júdáspénzért szét trollkodják azon oldalakat, ahol az igazságot írják meg a "sikereres kormányzati működésről"

index.hu/belfold/2019/07/06/havi_60_ezres_osztondijat_igernek_valogatott_fideszes_egyetemistaknak/

Ez egyfelől jelen(the)ti azt, hogy érezhetően fogy a kormánypárthoz hű fiatalság létszáma, másfelől viszont elszomorít, hogy bizonyosan lesznek olyan egyetemisták, akik ezért az összegért (f)eladják az elveiket, mert muszáj.

Itt tartunk ma.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 09:55:24

@Full metal burka:

"ez annyira alap"

Az általad linkelt cikk _nominális_ adóráták csökkenéséről szól; egy szót sem ejt az _effektív_ adóráták alakulásáról.

Hogy érzékeltessem a különbséget a kettő között: az USA szövetségi kormánya SzJA-t szed az amerikai adófizetőktől. Az adótörvény jó bonyolult, vannak mindenféle alapkedvezmények meg egyéb különleges és kivételes szabályok, meg a több marginális adósáv -- és a végeredmény az, hogy az amerikai SzJA-bevallást kitöltő amerikaiaknak csaknem pontosan a fele (48.5%-a) nem fizet egyetlen vörös centet sem SzJA-ban.

Mekkora hát az SzJA-ráta az USA-ban?

Az tény, hogy Orbánék egyszerűsítették az SzJA-t az egységes 15%-os adókulccsal. De az SzJA-bevallás még mindig nem söralátét-méretű: az emberek effektív SzJA-ja (amit ténylegesen befizetnek) ritkán pontosan 15%. És amikor bevezették ezt az SzJA-t, akkor eltörölték a minimálbérek SzJA alóli mentességét -- ami egy effektív adóráta emelés volt: ezeknek az embereknek az SzJA rátája akkor felment 0%-ról 15%-ra.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 10:00:29

@Full metal burka:

Nem állami pénzköltéssel; az állami pénzköltés nem konzervatív politika, hanem szocialista politika.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 10:01:17

@Full metal burka:

"as van ott, hogy csokkent az ado nalunk"

Nem; az van ott, hogy a nominális adóráták csökkentek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 10:03:53

@Full metal burka:

"as epitoiparban dolgozok, dohanyboltosok ugyanugy adofizetok, mint minden mas iparban dolgozok"

Nem az a kérdés, hogy adófizetők-e; hanem az, hogy több vagy kevesebb adót fizetnek, mint amennyi adópénzből származó jövedelmük van.

Egy állami tisztviselő is adófizető: tőle is levonják az SzJA-t meg ő is megfizeti az ÁFÁ-t amikor vásárol. De ő nettó adófogyasztó: a fizetése adókból származik, és a fizetése értelemszerűen mindig több, mint az, amennyit adóban befizet.

2019.07.06. 10:09:27

@Full metal burka:

Te csak ne dumálj itt sajtószabadságról, mikor a KESMA éppen azért jött létre, hogy "beintegrálják" - pontosabban BEDARÁLJÁK a maradék kormánykritikus médiumokat, lásd, hogy EGYETLEN olyan megyei lap nincs, ami ne a Mászaros - a nevet direkt írtam így - tulajdonában álló Mediaworks, vagy a Heinrich Pecina által összegründolt Russmedia tulajdonában lenne.

Te éppen az a célcsoport vagy, aki elég gerinctelen ahhoz, hogy szajkózza a kormányzat baromságait.

Szerencsére akadnak még olyanok, akik viszont nem szopják be e badarságokat.

De azért csak erőlködj tovább, hátha te is kapsz abból a Júdáspénzből.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 10:15:51

@Full metal burka:

"szerinted konzervativ allamokban mibol fizetik a csalad, nemzet, honvedelmi stb politikat"

Ki mondta azt, hogy a konzervatív államokban az állam fizeti ezeket a politikákat?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 10:16:39

@Full metal burka:

A nominális adóráták csökkenéséről bugyogás a terelés.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 10:18:46

@Full metal burka:

"az allami alkalmazottak szamat is csokkentette a fidesz"

És minden egyes megmaradt állami alkalmazott nettó adófogyasztó.

"A stadioncegek nem allami cegek"

A stadionok állami pénzekből épültek: egy stadionon dolgozó építőmunkás (menedzsmentig bezárólag) nettó adófogyasztó egy ilyen projekt idejére.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 10:20:01

@Full metal burka:

"az allam fizeti ezeket mindenhol europaban"

Nincs is Európában konzervatív állam.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 10:22:32

@Full metal burka:

"nevetseges vagy"

Nevetséges a nominális adóráták csökkenéséről bugyogni amikor egy szó sem esik az effektív adóráták alakulásáról.

"neked Forras kell"

Bizony; és azért kell, mert azt is kritikai vizsgálatnak akarom alávetni. Hogy kiderüljenek az ilyen turpisságok, mint a nominális-effektív adóráták közötti különbség összemosása (vagy elhallgatása).

arckönyv 2019.07.06. 10:31:51

abból a szempontból konzervatívnak számítanak, hogy a kommunista időket idézi a fidesz, nálunk meg ugye annak volt hagyománya, azokat az értékeket akarja megőrizni. ez az ország egy nagy katyvasz politikai szempontból, nem nagyon van itthon jobboldali párt, amióta az eszemet tudom azon versenyeznek melyik tudja jobban a szárnya alá venni a szavazókat. de hát ahogy mondtam ennek van itthon hagyománya, ez a konzervatív, a magyar ember nem is akarja elhagyni azt amiben 40 évig nevelkedett.
itthon sem a nyugati értelemben vett konzervativizmusnak sem a liberalizmusnak nincs igazi képviselője, a demokráciát is csak távolról ugatjuk. valahogy innen kéne nézni a hazai politikát, a modernizált kommunizmust.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 10:33:56

@Full metal burka:

"senki nem mondta hogy az allami alkalmazott nem adofogyaszto"

Meg az összes állami 'befektetésből' jövedelemre szert tevő mindaddig, amíg az ilyen jövedelme nagyobb, mint az általa befizetett adók.

"ez a vilag osszes konzervativ allamaban is igy van"

Melyek ezek a konzervatív államok?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 10:34:59

@arckönyv:

"abból a szempontból konzervatívnak számítanak, hogy a kommunista időket idézi a fidesz, nálunk meg ugye annak volt hagyománya, azokat az értékeket akarja megőrizni."

Attól reakciósok, nem konzervatívok.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 10:40:47

@Full metal burka:

A _teljes_ effektív adórátát lehetetlen kiszámolni: többek között azért is, mert az infláció is egy adófajta (az egyetlen adó, aminek a megfizetését nem lehet kikerülni), és az inflációt (pénzrontást) nem könnyű követni ill. számolni.

Az ilyen "csökkent az adóráta a GDP arányában" dumák csak szemfényvesztés: zsonglőrködés törvényben lefektetett számokkal, amiknek köszönő viszonyban sem kell lenniük a valósággal.

Pelso.. 2019.07.06. 10:42:52

@stim: Ugyan a szárnyaló gazdaság és a kimagasló adóbevételek mellett miért is volt szükség a az új kedvező kamatozású állampapír kibocsájtására, miért vettünk fel ekora kölcsönt? Netán ténylegesen rosszul áll a költségvetés, kell a cash?
A kedvező kamatozásról meg csak annyit, hogy annyival drágább az adófizető átlagembernek.
Ja, a nép vette, a béremelésekből, amit épp most inflál el ügyesen a fidesz.
Aha, a kikötőben azok még inkább látnak fantáziát, akik építik.....

moloy 2019.07.06. 10:49:18

@neoteny: Nem bontottad ki az igazság minden szálát ezzel a minimálbér adómentesség eltörlése szöveggel! Ugyanis EGYIDEJŰ intézkedéssel megemelték a minimálbér összegét, hogy NE érje kedvezőtlenül az érintetteket... (2010-ben 73500.-, ma, 2019-ben 149000.- a minimálbér)

Janossz 2019.07.06. 10:51:39

@Full metal burka: " a netto adofogyasztok nem tudom kire szavaztak, az adofizetok a fideszre "

Tömegével szavaztak -gyakorlatilag kontroll nélkül- környező országok állampolgárai a magyar választáson.
Őket hová sorolod? Adófizetők, valahol máshol.
Innen nézve netto adófogyasztók, mivel a szavazataik a magyar adófizetőktől beszedett pénzből lettek ilyen-olyan támogatások, juttatások formájában megvásárolva.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 10:53:12

@Full metal burka:

"eloszor nem hiszed el, aztan a Forras nem jo, de neked nincs forrasod, se kiszamolni nem tudod"

Így van; és azt állítom, hogy a Forrásban kiszámolt számok is légbőlkapottak.

Nancsibacsi 2019.07.06. 10:54:54

@neoteny: Nem tudom mit agonizálsz ezen a nominális meg effektív adórátán, mikor 2010 előtt az ország 3/4e nem, vagy nem teljesen bejelentve dolgozott. Multi szoftverfejlesztő cégeknél is külföldi számláról utalták a fele pénzt, most meg kb mindenki be van jelentve. Kiváló alternatív adónemek vannak, amiket a fidesz hozott be azért, hogy simán ne legyen érdemes kockáztatni. És igen: végeredményben több adó folyik be, és az emberek ezt boldogan befizetik, hiszen egyén szempontjából ez nem sok - megéri.

Pelso.. 2019.07.06. 10:55:19

@Full metal burka: Aha, oly jó lesz visszafizetéskor is gdp aranyosban gonolkodni....

Janossz 2019.07.06. 10:56:28

@Full metal burka: "Az egyhaztamogatas nem kotelezo, sok helyen nem allami feladat. De akik ezeket leepitik, azok a liberalisok (korabban kommunistak)..."

Máshol azt mondod, Orbán a németek után megy.
Németországban nincs állami egyház-finanszírozás.
A hívek tartják el egyházaikat. Ebben miért nem megy utánuk?

Nancsibacsi 2019.07.06. 10:57:39

@Pelso..: a régi állampapír lejárt, azért kellett újat kibocsátani. Ez legjobb országokban is előfordul.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 10:58:07

@moloy:

"EGYIDEJŰ intézkedéssel megemelték a minimálbér összegét, hogy NE érje kedvezőtlenül az érintetteket"

Vagyis a nettó minimálbér ugyanannyi maradt, de az effektív adóráta felment 0%-ról 15%-ra (vagy közelébe). Így az EGYIDEJŰ intézkedés volt csak a kompenzáló hatású; a későbbi minimálbér-emelések már nem kompenzáltak semmit, ellenben ~15%-al adóztak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 11:06:37

@Full metal burka:

Igen, szánalmas az, hogy az európai bürokrácia mindenféle "gazdasági mutatókat" gyárt amik szintetikus számokból kerülnek kikotyvasztásra.

Janossz 2019.07.06. 11:07:33

@Nancsibacsi: " és az emberek ezt boldogan befizetik,..."

Magad nevében nyilatkozz!
Egyszer csúnyán visszanyal majd, hogy ti mindig az emberek nevében beszéltek, rájuk hivatkoztok.
Közlöm: A Fideszen kívül is vannak emberek.

Egyébként emlékeztetnélek az olimpiás álomra, amit ugye mindenki rettentően akart, állítólag.
Aztán egy kis népszavazást nem mert bevállalni a köz nagy szószólója.
Ennyit az "emberekről".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 11:09:32

@Nancsibacsi:

"És igen: végeredményben több adó folyik be"

Köszönöm.

"és az emberek ezt boldogan befizetik"

Ja, meg is fogják szüntetni a NAV-ot és onnét kezdve becsületkassza lesz: mindenki befizeti az adóit boldogan, önként és dalolva.

screpes 2019.07.06. 11:10:05

@Full metal burka:

a foglalkoztatási statisztikában mennyi a külföldi munkavállaló?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 11:12:31

@Full metal burka:

Szánalmas az, hogy a világbajnok ÁFA-kulcsos kormányzat arra próbál hivatkozni, hogy csökkentik a nominális adóéket a GDP arányában. Miközben a kínaiaknak építenek vasutat a magyar adófizetők komoly pénzeiből. Mert az olyan konzervatív gazdaságpolitika.

Pelso.. 2019.07.06. 11:13:57

@Full metal burka: Aktuális az euro bevezetese....?:)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 11:29:01

@Full metal burka:

Ezért nem kellett volna bevallanod azt, hogy a Forrásod nominális adórátákon alapul, amiknek semmi közük a tényleges adóék mértékéhez.

2019.07.06. 11:29:18

most már van pénz elég, a haderő is fejlődik a jó nemzeti konzervatív kormányzásnak köszönhetően. mi választók a jövő máj.31.-re kérünk egy katonai díszszemlét(a hálaadóistentisztelet mellé).
be lehetne nyújtani a számlát trumplinak: mi fejlesztünk, ahogy igényled. adj pénzt rá, hogy bemutathassuk mekkora a fejlődés, mennyire büszke szövetségeseid vagyunk. meg vagy híva rá! :D(a románok meg takarodjanak Erdélyből!):D)
putyin meg jöhet erőművet avatni.
össze kéne hangolni egy hármas ö ö ö bocs, négyes csúcstalálkozót; jönne avatni hszicsin vasútat, putyin(erőmvet) meg trumpli(magyar atomtengeralattjáró/repülőgépanyahajó vízre bocsátását a trieszti kikötőben) és persze fogadná őket irulva-pirulva orbán a szerénke.
kb ennyire konzervatív.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 11:32:47

@Full metal burka:

Elég gazdaságtani ismeretem van ahhoz, hogy ne lehessen eladni nekem gagyi statisztikákat az Orbán-kormányzat konzervativizmusáról.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 11:35:34

@Full metal burka:

Mesélni adatokkal is lehet.

De elég egy adat is: 2%.

Brix 2019.07.06. 11:43:03

A lényeg szerintem az, hogy meddig tartható fenn a külső forrásokra és az elmúlt évek relatív nyugat-európai gazdasági konjunktúrájára, a laza pénzpolitikára épülő orbáni gazdasági modell...Onnan, ahol most vagyunk, csak lefelé vezet az út, hiszen nincsenek, vagy alig vannak erős technológia-orientált kis- és középvállalataink, vagy nagy magyar multik, amelyek versenyképes termékeket állítanának elő. A magyar vállalkozások az állam csecsén lógó , versenyképességüket a gyenge forinttal megalapozó, nem versenyképes képződmények, amely nem állják meg a helyüket a világpiacon. Lehet, hogy még a jóval kisebb Észtországnak is több hatása van a nemzetközi innovációra, mint Magyarországnak...
Az elmúlt 3 év jó magyar gazdasági adatait is csak egyetlen egy dolog alapozta meg: a forint, amely a leggyengébb pénz volt az EU-n belül ( gyengébb mint a "zéró" kamatos euro, korona, zlotyi, leva) Gyenge forint-magasabb infláció ( ez egyik a legmagasabb az EU-ban, közel 4%..)-magasabb forintban mért GDP ( a cégek többsége euró elszámolású.) - magasabb állami adóbevétel, magasabb (forintban kifizetett) bér
Egyébként, az elmúlt 10 év egyik legalacsonyabb gazdasági fejlődését produkáltuk Orbánék alatt, a keleti tagországok között, a csehekkel egyetemben, csak ott nem volt sávos csúszóleértékelés és kb 30%-40%-al többet keresnek..
Az orbáni gazdasági modellel nem sikerült egyetlen egy országot sem megelőznünk az elmúlt 10 évben: Lengyelország, Szlovákia, Csehország- mind előttünk járnak gazdaságilag, életszínvonalban , a szegényebb balti államok beértek/lehagytak minket...
A kérdés az, hogy mennyire lesz fenntartható a gazdaság olyan szerkezetátalakulási folyamatok nélkül , amelyek versenyképesebbé teszik az exportorientált hazai kis/közepes cégeket. Az irreális, valós inflációt és a külső trendeket nem követő kamatok nem lesznek sokáig fenntarthatók... Az autóipari konjunktúra átalakul, a német gyártók elmaradásban vannak az új technológiák alkalmazásában-beruházásokat mondanak le...
Most a belső fogyasztást nyomja a kormány, de már majdnem egyensúlyban van a kereskedelmi mérlegünk- itt nincs tovább tér...Miközben az EU szubvenciók csökkenni fognak..
Hozzánk is be fognak gyűrűzni a nemzetközi trendek és véget ér az az illúzió, amit sokan eddig a rendszerrel szemben tápláltak...
Amíg van miből osztogatni, a másoktól ellopott pénzekből az EU támogatásokból, addig fut a szekér..
Amint kifogynak a mások pénzéből, nem tudnak tovább osztogatni , akkor rögtön megindul a rendszer széthullása..
Paks 2, a Budapest-Belgrád vasút és a többi szükségtelen megalomán beruházás árát közösen fogjuk nyögni...( több adó, közszéra kiuzsorázása..) ( elnézést, ha picit off voltam, de talán még elfogadható itt..)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 11:44:31

@Full metal burka:

"Mi a Rossz abban, hogy fejlesztik a hadsereget?"

Az, hogy a legtisztább pazarlás, ami lehetséges? Egy hadi eszköz sem nem fogyasztói jószág, sem nem termelőeszköz: megenni sem lehet, meg gyártani sem lehet vele semmit.

A hadseregfejlesztés csak a beszállítóknak jó -- mert ők nettó adófogyasztók a beszállításuk idejére. Mindenki más számára egy teljesen vesztes üzlet.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 11:48:25

@Brix:

Ez elég korrekt elemzésnek tűnik. Egyetlen kifogásom az ellen van, hogy "már majdnem egyensúlyban van a kereskedelmi mérlegünk- itt nincs tovább tér", de ez most kevésbé lényeges, mint az, hogy hangot adjak egyetértésemnek.

moloy 2019.07.06. 12:45:30

@neoteny: A további félreértelmezések kedvéért tettem hozzá a 2002-2010 közötti minimálbér-emelés mértékét (50%), a 2010-2019 közötti (több, mint 100%) adatokkal.

Brix 2019.07.06. 12:56:57

@neoteny: Arra gondoltam, hogy ( még ) pozitív a külker egyenlegünk, de ha tovább nő a belső fogyasztás, akkor előbb- utóbb "kiegyensúlyozódik", majd negatív lesz a külker mérleg..
A fő problémám nekem az orbáni vagy a matolcsy-féle gazdasági modellel, hogy rendkívül igazságtalan a társasalom legnagyobb részének. A korlátlan pénzteremtés és pénzosztogatás árát mindig meg kell valakinek fizetni később és ez szüli a legnagyobb igazságtalanságokat társadalmi szinten
Már Cantillon , ír közgazdász az 1700 -as években leírta a jelenséget, hogy akik korán kapnak az újonnan kibocsátott pénzből, és azt elköltik, előnybe kerülnek azokkal szemben, akik később, mivel még viszonylag változatlan árakon tudnak vásárolni, utóbbiak viszont az infláció miatt már drágábban...Hayek is írt a jelenségről ( mint morálfilozófus is egyben..) " Mindazonáltal ebben az esetben is bekövetkezik egy újraelosztás, még ha az nem is lesz azonnal nyilvánvaló.. (...)

Tulajdonképpen, nincs másról szó, mint egy privilegizált réteg előnyhöz juttatásáról a többi ember kárára...
Elég csak megnézni a felfújt eszközlufit: a földek , az ingatlanok ára fénysebességel száguld Magyarországon , ráadásul ehhez még az állam ingyen, visszanemtérítendő pénzforrásokat biztosít a kormányközeli köröknek... Tehát , egy óriási cantillon-hatás érvényesül a gazdaságban , társadalomban... A privilegizáltak előbb jutnak a pénzhez így szerezve előnyöket a többi emberrel szemben..
Sajnos ez világprobléma... A FED politikája sem a valós pénzkínálati- keresleti viszonyokhoz igazodik, hanem a jelen pillanatnyi érdekeiért átforgatja a jövőt és a vagyoni pozíciókat...
A jövőben hatalmas katasztrófa lesz ebből, mert a mesterségesen "túlteremtett" pénz , egyre igazságtalanabb helyzeteket fog előidézni világszerte...
Most sokan tapsikolnak a "magasnyomású" gazdaságnak- pedig az csak nettó vagyonátcsoportosítás egy kedvezményezett réteg felé..
Az infációval mindent "ki akarnak nőni", az államadósságot, a közszéra béreit vagy a nyugdíjakat..
Csak egy dolgot kell tenni: 1-2%-al elhazudni a valós inflációt és máris csökken széles rétegek nettó pozíciója...
A valós vagyoni elemek értéke éves szinten 20-30%-40-al nő, ezt nem számítják sehová ...
A kormányközeli milliárdos réteg néhány év alatt duplázza, triplázza vagyonát , csak trükkök segítségével ( nem a világpiacot tarolják le...)
Az átlagember szemén persze ködfátyol van ,mert a 6-ik emeleti panel ára felment 15-ről 20 millióra...
DE, vajon előrébb lépett-e a polgári vagyongyarapodásban vagy feljebb került-e egy társadalmi osztállyal? Valószínűleg nem...
Azokról a vagyontalan milliókról már ne is beszéljünk, akik úgy tűnik teljesen kiszorulnak a kormány által diktált egy szűk réteg érdekei szerint folyó vagyonversenyből!
A privilegizált rétegeknek osztogatott ingyen pénzeknél nem ismerek erkölcsileg rombolóbb politikai eszközt!
Mit érez az ember , amikor azt látja, hogy a seggnyalók milliárdos szubvenciókat kapnak pl szállodaépítésre , miközben ő maga keményen dolgozik , fizeti az adót, és éppen hogy csak vegetálásra futja, de esélye sincs felemelkedésre...

moloy 2019.07.06. 13:01:52

@Brix: "...nincsenek, vagy alig vannak erős technológia-orientált kis- és középvállalataink, vagy nagy magyar multik, amelyek versenyképes termékeket állítanának elő..."

Igazad van! Ellenben, ha csak a Tiborcz, Mészéros neveket említem, attól tartok, Neked nem ugyanazt mondanák... Márpedig valahol el KELL kezdeni! Valamikor egy Ganz, Tungsram, Duclos, Weiss, Ikarus, Siemens, stb. is elkezdte, csakhogy azokat 45 év alatt sikerült agyonvágni! (A többség örült, ha ÉLVE úszta meg.)

Brix 2019.07.06. 13:35:32

@moloy: Igen, csak nem úgy , kellene " elkezdeni" , hogy a mások (ellopott) pènzèből , állami segèdlettel erősítünk fel politikaközeli nagytőkès vállalkozókat, hanem úgy ,hogy kedvező feltèteleket teremtünk az innovációnak, meg minden vállalkozni akaró magyar embernek...Nagyon kètlem, hogy a Mèszároshoz vagy Tiborchoz hasonló szerencselovagok valaha a nagy elődök nyomdokaiba lèpnek ès letarolják a világpiacot kiváló termèkeikkel...Nekem ők inkább felkapaszkodott , gumicsizmás, parasztoknak tűnnek..

2019.07.06. 13:37:50

@Brix:
"Mit érez az ember , amikor azt látja, hogy a seggnyalók milliárdos szubvenciókat kapnak . . ."
- hát ahogy én látom, ha fideszes a zember akkor azt, hogy csak akad nekem is egy segg már. most már van azért egy jópár.
sztem ez a kormány egyenesen a hazai cégek versenyképességének alacsony szinten tartásában érdekelt, illetve abban semmiképpen nem, hogy az állami függőségük csökkenjen, mert az esetleg politikai földinduláshoz vezetne.
@moloy:
tipikus fél-(1/4)igazság, mert a Tiborcz/Mészáros nevek egyike sem mutat hajlandóságot a Ganz, Tungsram, Duclos, Weiss, Ikarus, Siemens-hez hasonló kockázatokat hordozó(és hozzáadott érték termelésére képes) beruházások eszközölésére, csak olyanokba fektetnek, amelyek tovább szíhatják az őket megellő állam csecseit, illetve még hasonlóan létrejött bankok. egyelőre ennyike.

2019.07.06. 13:39:33

@Brix:
na ja. egyszerre sült el . . . :D

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 13:52:54

@Brix:

Lényegileg egyetértünk; a kereskedelmi mérleg kérdésében még mindig nem, de az egyre kisebbé válik az egyetértésünk növekvő mértékéhez képest.

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 13:54:03

@Bánegressy: utopiakat mindenki ki tud talalni, Csak megvalositani nem

Orban legalabb tett valamit. Gazdasag rendbejott, van vmi nemzetpolitika, konnyitettek az alkalmazottakon es a vallalkozokon.

Ez mar eleg ahhoz, hogy jobb valasztas legyen, mint a letezo tobbi parlamenti part. Trumpra se azert szavaztak, mert imadjak, hanem mert a masik rosszabbnak tunt nekik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 13:57:25

@Bánegressy:

Ez ízes-zamatos-ropogósra sikerült. :)

2019.07.06. 14:05:20

@Csuti Ördögüző:
"Ez mar eleg ahhoz, hogy jobb valasztas legyen, mint a letezo tobbi parlamenti part".
ezt egyébként el lehet ismerni, de ez azért nagy baj. mert ez nem kizárólag az életképes politikai alternatívák hiányáról árulkodik.

2019.07.06. 14:08:12

De lehet konzervatív, ha a Kádár rendszert akarja valaki konzerválni.

ijontichy 2019.07.06. 14:12:25

@Csuti Ördögüző: És kilenc év, senkitől sem zavartatott, válság nélküli kormányzása eredményeként, Mo. majdnem sereghajtóvá vált az EU-ban (bő félmilla elvesztett, piacképes polgár, nulla oktatás, csőd szélén táncoló Eü...).

Az óriási különbség Trump és a wannabe hülyegyerek között, hogy az USA gazdasága valóban! megy (nem csak a párt uralta sajtóban; nota bene: a hozzám hasonló korúak ekkora hazugságáradatot a sajtóban a késő-Kádár alatt is ritkán láttak).
Mi több, az "ostoba" usákok 65-70%-a egy bosszantó, morális-erkölcsi értelemben züllött alaknak tartja Trump-ot, csak éppen "az üzlet az üzlet" (azaz tisztában vannak vele, mekkora féreg az elnökük). Trump, ha újrázhat, ezért kap még egy ciklust. Ez már csak így megy. Szerencséje (is) van, ahogy Clintonnak is volt.
A fityisz szavazói meg vagy ostoba hívők, vagy megfélemlítettek, vagy szimplán aljas gazemberek.

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 14:24:33

@Bánegressy: Sosem volt klasszikus polgari fejlodes ebben a regioban. A liberalis partok hintettek el a szabad versenyes kamut itthon, hogy helyzetbe hozzak az oket lefizeto globalis cegeket.

Nem zarkozott fel egyik keleteuropai gazdasag se, csak fogyasztok lettunk. Azaz ez nem jo ut, masikat kell keresni. A szabad verseny szdszes ertelemben azt jelenti, hogy ulj le pokerezni a nemettel, a szabalyok ugyanazok minden kire, nem nagyszeru? De igen, csak nem nekunk. Igy csak az nyerhetett, aki tobb penzzel indult.

Szingapur felzarkozott, kokemeny allami, klaniranyitassal, a szabad verseny Eros korlatozasaval, protekcionizmussal. Kina is ezt az Utat jar ja.

Nyilvan ez egy sarkitott modell, ami itt nem fog egy az egy Ben mukodni, de a keleteuropai reformok mindig felulrol szervezodtek. Ami Orban tortenelmi szerencseje, az az, hogy teljhatalma van. Ha valamikor, most Elorebb lephetunk, es en latok erre utalo jeleket.

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 14:30:00

@ijontichy: sok dolgot irsz, nehanyra kiterek

Epp a napokban jelent Meg, hogy visszaeloztuk a szlovak bereket vasarloeron 2018ban. Ez igy volt az 1. Fidesz kormany idejen is, de kesobb elhagytak a lengyelekkel egyutt. Es ebben az a valami, hogy a szlovak adossag no, a Magyar Meg csokken.

As oktatas meg Az eu. Az hiszti, se jobb, es rosszabb nem lett

A magyarok vandorolnak el a v4 orszagokbol a legkisebb aranyban, ergo ez is hiszti, raadasul netto bevandorlas van, azaz minden evben tobben jonnek be, mint ki

illaim 2019.07.06. 14:36:51

@Csuti Ördögüző: Miért hazudsz? neked fizetnek érte, vagy csak egy seggfej agymosott?

livengood 2019.07.06. 14:39:12

@neoteny: feltéve, hogy mi gyártunk magunknak hadfelszerelést és ha még exportra is jut, akkor hawaii

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 14:42:47

@livengood:

A fegyverexport valóban Hawaii, de a saját magunknak gyártott fegyverek ugyanúgy pazarlások: azokból az alapanyagokból azzal az energiával azokon a gépeken hasznos dolgokat is lehetett volna gyártani. Ez a veszteség.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 14:44:21

@Csuti Ördögüző:

"csak fogyasztok lettunk"

Van annál jobb, mint csak fogyasztani?

Janossz 2019.07.06. 14:47:26

@Csuti Ördögüző: " raadasul netto bevandorlas van, azaz minden evben tobben jonnek be, mint ki "

Hogyne. Jó ez a mantra.
Tehát, ha minden távozó sebészorvos helyett jön három ukrán/román/stb., magyarul jobbik esetben valamit makogni tudó nyugdíjas atomfizikus, akkor pozitív az egyenleg. Ja.
Te is valami efféle lehetsz, a szomszéd beregelt, még ékezettel, azóta azok megszűntek valahogy.

livengood 2019.07.06. 14:47:30

@Brix: nem vagyok közgazdász. pont. talán e miatt, rendre egyetértek az ilyen fejtegetésekkel. csak az már kínos kicsit magam felé, hogy ez tíz (10) éve így megy. levezeti valaki (aki ért hozzá), hogy "innen már csak lefele visz út" majd ... javulnak a mutatók? javul a közérzet? NEM TUDOM! de azt látom, hogy emberek ingatlanokat építenek, vesznek, üzleti vállalkozásokat indítanak és sikerre visznek a környezetemben 5-6 éve. Magyarázd már meg nekem, hogy akkor miért érzem kínosan magam, ha a tiedhez hasonlatos elemzésekkel egyetértek?

Janossz 2019.07.06. 14:50:13

@livengood: Hogy autót nem tudunk önerőből fejleszteni, meg gyártani, ok.
De a nagy reményű fegyvergyárunk is cseh licensz alapján gyártogat majd...Gerilláknak biztos jó lesz valahol.

ijontichy 2019.07.06. 14:54:41

@Csuti Ördögüző: "netto bevandorlas van" Látogass el pölö csányisunyi bácsi valamelyik gyárába, vesd össze az ott látottakat a "migránsveszély! földindulás!" c. pártpíárral. Aztán mesélj még kicsit a nettó bevándorlásról. Vagy te nem vagy magyar? Inkább örülsz minden más nációnak, és egy percig sem gondolsz arra, hogy bő félmilla piacképes magyart! vesztett az ország? Ja persze, mi nem vagyunk magyarok, mert nem tartjuk vityát csak egy darab szarnak, az "eredményeit", meg lózungoknak. A helyzet viszont az, hogy nekem egy vitya nem tud "mesélni", mert egy évjárat vagyunk.

Mo. lakosságának ~40%-a alulról nézi a bányászbékát (ld: 125eFt), így könnyű gazdaságot stabilizálni. Nomeg EU-pénzekkel és multikkal, mert mást nem nagyon tudnak felmutatni.
Szóval, még mindig nekem akarsz mesélni egy olyan országból, ahol az etatizmust 9 éve csúcsra járatja egy exbolsi banda, és csodálkozol, ha Churchill-el értek egyet: "Csak annak a statisztikának hiszek, amit én hamisítottam" :-)

(ja és nem kívánom neked, hogy megtapasztald, mekkora "hiszti" a magyar eü (kivéve, ha van zsetonod a vitya-vip részlegre a honvédban). igaz te biztosan nem láttál még osztrák/német színvonalat (átlagpolgárról beszélünk), különben beléd szorulna a szó. én először 2004-ben láttam, azóta inkább meg sem próbálom menteni a menthetetlent)

Na mehetsz a pénztárhoz, elvégre az üzlet, az üzlet :-)

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 14:54:53

@neoteny: a meggazdagodas a megtermelt penz es az elfogyasztott penz kulonbsege, ez csak nem bonyolult

Janossz 2019.07.06. 14:55:08

@livengood: " javul a közérzet? NEM TUDOM! "

Forduljon kezelőorvosához, vagy gyógyszerészéhez.
Te is az "emberek"-el takarózol. Agyadra ment a rizsa.
Csak tudod, hogy 1. szám 1. személyben milyen a közérzeted? Vagy a kollektívának gondolt csapatod a fontosabb a tudatállapotodnak?

livengood 2019.07.06. 14:55:28

@neoteny: (most ugye nem háború pártiság/pacifizmus talaján állva vitázunk) Szerintem egy használható (eladható) fegyvereket termelő kapacitás felépítése állami megrendelésekkel támogatva, hosszú távon hozhat a konyhára. Sokan csinálják ezt jól.

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 14:57:26

@Janossz: nem mantra, Gugli s Baratod

Net migration Hungary

A mantra a liberalis mediabol Jon, hisz ok mindig kozoltek szamokat, hogy ennyi meg ennyi Magyar vandorolt ki, csak azt mar nem tettek hozza, hogy mennyi jott be, szokasos dezinformacio

livengood 2019.07.06. 15:00:19

@Janossz: azt tapasztalom, hogy a környezetemben javult a közérzet. de azt tudom, hogy ez nagyon szubjektív

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 15:01:16

@ijontichy: ne hisztizz

Mint mondtam, a v4 orszagok kozul mo-rol a legkisebb aranyu az elvandorlas. Ugyanigy, a mo-n szuletett, kulfoldon elo populacio, minden szomszedunknal kisebb, Meg Ausztrianal is

www.indy100.com/article/map-europe-number-people-living-abroad-emigration-jakub-marian-7556876

Janossz 2019.07.06. 15:03:07

@Csuti Ördögüző: Kicsit nehezen érted a mondandóm.
Te az embereket DARABRA méred?
Mint a jószágot? Hány nyugdíjas külhoni, akivel csak költség jön be, ér fel egy távozó jól képzett mérnökkel, orvossal szerinted?

A számokat tűzd a kalapod mellé.

Janossz 2019.07.06. 15:07:54

@livengood: Azt tapasztalom, hogy még mindig nem tudsz a saját közérzetedről nyilatkozni.
Ez a mi nyelvünkön azt jelenti: nem vagy magadnál.
Ha neked így jó, éld így az életed!

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 15:09:56

@Janossz: meseket en is tudok mondani, ha van vmi statisztika Errol, erdekel

livengood 2019.07.06. 15:14:26

@Janossz: fel ne robbanj. javult a közérzetem. azt gondoltam ez kiderült abból amit írtam. viszont mi a véleményed a problémámról, ha már energiát fektettél abba, hogy feldolgozd a felvetésem?

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 15:17:31

@Janossz: egyebkent erdekelne, hogy a nyugdijas kulhonival hogy Jon be ktg, mert pont az ellenkezoje igaz

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 15:20:40

@Csuti Ördögüző:

"a meggazdagodas a megtermelt penz es az elfogyasztott penz kulonbsege"

Szó sincs ilyesmiről: a meggazdagodás az elfogyasztott jószágok mennyiségétől és szubjektív (!) minőségétől függ.

Nancsibacsi 2019.07.06. 15:22:03

@Brix: Nagy a szar (szerinted), nyakig ér - de tudsz-e megoldást? Nem. Az általad istenített tudásalapú high-tech cégek voltak - Prezi, LogMeIn - de már rég külföldöm adóznak. Itt összesen nem fizettek be 1milliárd adót, amit pl a kormányközeli Csányi (őt vajon miért nem ekézitek?) egy hónap alatt befizet. Szóval startupoljunk, toljuk a tech cégekbe a pénzt, hogy ők az elért tudást kivigyék az USAba? Zseniális mesterterv - csoda hogy nem nektek van 2/3otok.
Gondolom azt nem tanították a közgázon, pedig nagy igazság: Aki tudja csinálja, aki nem tudja tanítja. A tanáraid akik a sok liberális hülyeséggel teletömik a fejed a piacon éhen halnának. Szóval próbálj meg gondolkozni, és ne az 1700as éveket vetíteni 2019re.

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 15:23:32

@neoteny: Hat, erdekes meglatas. Ha te penzkoltesbol gazdagodsz, az egyedi eset, mert sporolasbol, ill. Annak befektetesebol lehet meggazdagodni.

Janossz 2019.07.06. 15:26:06

@Csuti Ördögüző: Jon nem tudom jön-e be, azt viszont tudom, hogy aradi lakásbérlet okán beszéltem román háziúrral, aki közölte, hogy ő bizony magyar állampolgár (is), Szegeden is van lakásuk, mostanában inkább ott tartózkodnak, EGÉSZSÉGÜGYI ellátási okokból, így az ittenit kiadja.
Remekül ment neki a "Jónapot" és a "Viszlát" magyarul.
Kb ennyi.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 15:26:34

@livengood:

"Szerintem egy használható (eladható) fegyvereket termelő kapacitás felépítése állami megrendelésekkel támogatva, hosszú távon hozhat a konyhára."

Hogyne, a gyártók konyhájára. Boeing, Lockheed Martin, Raytheon, Northrop Grumman, BAE -- ezek és számtalan társuk mind jól megélnek a fegyverbizniszből. De az adófizetők, akik kicsengetik a kemény és puha vasak árát nem látnak ezekből semmiféle hasznot. Mármint olyat, amit ők haszonnak gondolnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 15:28:58

@Csuti Ördögüző:

"sporolasbol, ill. Annak befektetesebol lehet meggazdagodni"

Így igaz; de nem is akkor gazdagodik Béla amikor spórol és befektet, hanem a jövőben, amikor a befektetése (reménybeli) hozamát _elfogyasztja_.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 15:30:48

@Nancsibacsi:

"toljuk a tech cégekbe a pénzt"

Hát ne toljátok. Sehol sincs megírva az, hogy bármilyen cégbe pénzt _kellene_ tolni. Toljon az, aki úgy gondolja, hogy neki abból haszna származik majd.

Janossz 2019.07.06. 15:32:14

@livengood: Igazán örvendetes, hogy lassan magdhoz térsz.
Akkor már a "felvetésedre" is megtalálod a választ remélhetően, ugyanis erre se másoktól várj!
"Magyarázd már meg nekem, hogy akkor miért érzem kínosan magam, ha a tiedhez hasonlatos elemzésekkel egyetértek?"

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 15:32:29

@Janossz: es mibol gondolod, hogy aki atkoltozik, Annak ingyenes az egeszsegugy?

A kulfoldi nyugdijas tiszta haszon, a nyugdijat mashonnan kapja, itt Meg elfogyasztja. Nekem szlovakiai ismeroseim vannak, akik Tatara jarnak kezelesekre (haziorvosuk van otthon) , de fizetnek erte.

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 15:36:28

@neoteny: Hat, mivel magyarorszag nem gazdag orszag most, csak a jovoben lehet az. Ennek pedig eszkoze a hiany leszoritasa, es Annak a retegnek a tamogatasa, aki befektet, de legalabb sporol. Ezert ertek Egyet azzal, hogy ne csinaljanak prioritast az AFA csokkentesbol. Csokkentsenek mas terheket.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 15:46:22

@Csuti Ördögüző:

Mindennek semmi köze sincs ahhoz, hogy a gazdagság a fogyasztói javak fogyasztásában jelenik meg, nem abban, hogy mennyi pénze vagy befektetése van az embernek.

Ha Bélának van 60 millányi befektetése ami havi 100 rugó hozammal szolgál és Béla csak a hozamot hajlandó költeni, a tőkéjéből nem, akkor Béla bizony szegény (alacsony az életszínvonala): havi 100 rugóból nem sok fogyasztói jószágot lehet vásárolni.

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 15:54:06

@neoteny: nem, ez teljesen teves

Az embereket netto vagyonban Merik.

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 15:55:54

Az eletszinvonal az mas kerdes. De Elobb a Munka, aztan a szorakozas.

livengood 2019.07.06. 16:00:56

@neoteny: és ha a gyártó magyar? Ha a megrendelő a magyar állam akkor elhanyagolható tény a munkahely létesítés és az így kialakított kapacitás amire majd piacot lehet építeni a határon túl is talán? Ha már úgy is el kell látni lőszerrel, kézifegyverrel, ruházattal a magyar fegyveres testületeket. Vagy vitatható az, hogy fegyveres testületekre egy modern eu tagállam eseté n IS szükség van?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 16:01:33

@Csuti Ördögüző:

"Az embereket netto vagyonban Merik."

Ami egy más kérdés mint a fogyasztásuk szintje, az életszínvonaluk.

Az emberek nettó vagyona az, amit az örököseik örökölnének az ember után ha abban a pillanatban feldobná a talpát. De ez lehet nagy összeg úgy, hogy a birtokosa keveset fogyaszt: ld. a példát Bélával. Ha ő meghal, az örökösei megöröklik a 60 milláját.

Pedig ha tudta volna előre egy évvel azt, hogy meghal, akkor kólára és kurvákra csengette volna ki a 60 millát: folyamatos dizsi lett volna Bélánál amíg a Kaszás be nem csöngetett (vagy el nem fogyott a 60 milla). Márpedig ekkor lett volna Béla gazdag -- és az örökösei szegények.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 16:04:44

@livengood:

"Vagy vitatható az, hogy fegyveres testületekre egy modern eu tagállam eseté n IS szükség van?"

Létezik miliciarendszer is, jóval kevesebb/olcsóbb hardverigénnyel.

A fő szempontot már megírtam: a saját magunknak gyártott fegyverek ugyanúgy pazarlások; azokból az alapanyagokból azzal az energiával azokon a gépeken hasznos dolgokat is lehetett volna gyártani. Ez a veszteség.

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 16:07:12

@livengood: Egykik sem vitathato. Orommel hallottam, hogy itthon indul a fegyvergyartas, Meg ha licenszdijat kell is erte fizetni. A helikoptervasarlasokert cserebe pedig civil befekteteseket szereztek.

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 16:09:18

@neoteny: Hat, nem csoda hogy gazdasagi tanacsadokent kirugtak, ha szerinted az a gazdagsag, hogy kolara Meg kurvakra koltesz

Warren Buffett eleg szerenyen eldegel.

livengood 2019.07.06. 16:13:00

@Janossz: Ezzel nem oldottad fel az ellentmondást. Erre könnyen azt lehet válaszolni, hogy én véletlenül azzal a néhány tucat emberrel érintkezem a hazában aki valamilyen szerencse folytán a saját erejéből anyagilag előbbre jutott az elmúlt 5-6 évben.

Szóval az elmúlt 10 év számtalan hasonló jóslatot tartalmazó elemzése után @Brix: -től itt van egy újabb elemzés amivel szemben ÉN csak a SZUBJEKTÍV tapasztalatomat tudom állítani, ami valljuk be, nem vitaképes mivel SZUBJEKTÍV. Rohadt kíváncsi lennék végre egy hozzáértőtől származó magyarázatra. Hozzáértő vagy?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 16:15:07

@Csuti Ördögüző:

"ha szerinted az a gazdagsag, hogy kolara Meg kurvakra koltesz"

Bezony; az örökösök sírásra görbült szájából látható, hogy ők értik: az ő örökségük kúszik be Béla orrába és az örömlányok tárcájába.

livengood 2019.07.06. 16:15:12

@neoteny: Szerintem az is hasznos, ha nem mástól veszünk fegyvert, tejet, káposztát...

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 16:18:28

@livengood:

"azt látom, hogy emberek ingatlanokat építenek, vesznek, üzleti vállalkozásokat indítanak és sikerre visznek a környezetemben 5-6 éve"

Ez 2002-2008 között is így folyt Magyarországon. Aztán milyen fájdalmas volt a lufi kipukkanása.

livengood 2019.07.06. 16:19:20

@neoteny: Kézifegyverekre és a gyakorláshoz lőszerre és egyebekre a milíciának is szüksége van. Szakember nem vagyok, a doktrínát másra hagyom, de jelzem, fegyverekre biztosan szüksége van annak akinek államhatárt, területet, közrendet kell védenie. Az államisággal ez együtt jár.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 16:21:01

@livengood:

"Szerintem az is hasznos, ha nem mástól veszünk fegyvert, tejet, káposztát..."

Miért is? A mástól vett tejet meg káposztát meg lehet enni vagy etetni a kecskével; de a hadi eszközöket nem lehet sem megenni, sem bármilyen jószág gyártásához felhasználni. Teljes veszteség attól függetlenül, hogy belföldről vagy külföldről származik.

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 16:23:16

@livengood: tessek, parancsolj

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qpt007.html

Egy keresore eso realkereset 1990-100, 2010-122, 2017-159

Vagyis a realkereset evente 5x gyorsabban emelkedik 2010 utan, mint elotte a 20 ev atlagaban

Janossz 2019.07.06. 16:23:57

@livengood: Hozzáértő vagyok.
Nem jó a közérzetem. Meg tudom állapítani.
Az enyém. Nem a szomszédé, a kollégáké, a járókelőké, a népé.

Mert csökkent az életnívóm, jövedelmem, lehetőségeim a kiváló NER regnálása alatt.
Az Eu-s statisztikák nagyszerű grafikonokkal támasztják alá a süllyedésünk érzetét, még ha ez persze nem arányosan oszlik is meg a népesség egészére.
Az egyenlőbbek valahogy mindig jobban járnak.

Ciao, kis lovag!

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 16:24:17

@neoteny: azert mert a Roman hadsereg eros

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 16:26:37

@livengood:

"Kézifegyverekre és a gyakorláshoz lőszerre és egyebekre a milíciának is szüksége van."

Így igaz; de azok akkor is veszteséget jelentenek a milicistáknak: azért a pénzért, amit fegyverekre és lőszerekre költöttek, vehettek volna olyasmit is, amire ők vágytak (akár befektetést).

"fegyverekre biztosan szüksége van annak akinek államhatárt [...] kell védenie"

És ki dönti el azt, hogy pontosan milyen fegyverekre van szükség és ezekért mennyit fizessen ki az állam? Mert ha önvédelemre veszek egy fegyvert, akkor el tudom dönteni azt, hogy kb. mekkora tűzerőt szeretnék venni és ezért mennyit vagyok hajlandó fizetni -- de a seregben az én pénzemből mások által választott fegyverekkel és lőszermennyiséggel kell tudnom élni (vagy tudnia élnie a hivatásos katonának).

livengood 2019.07.06. 16:26:47

@neoteny: Akkor azért érzem hülyére vettnek magam amikor nem tudok ellenérvet a 10 éves jóslatra miszerint hamarosan elkezdődik a gazdaság hanyatlás, mert fújják a lufit? No de hogy csinálják, hogy 9. éve nem pukkan ki? Zsenik ezek, vagy mázlisták?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 16:28:28

@Csuti Ördögüző:

A román adófizetőket meg az erős magyar hadsereggel riogatják a vezetőik.

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 16:33:39

@neoteny: Egyszer mar megszivtuk Karolyi pacifizmusat, nem kene ugyanabba a szarba Lepni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 16:40:44

@livengood:

"miszerint hamarosan elkezdődik a gazdaság hanyatlás, mert fújják a lufit? No de hogy csinálják, hogy 9. éve nem pukkan ki?"

Úgy, hogy csak tavaly (?) érte el a magyar gazdaság a 2008-as szintet.

Nagyon dióhélyban: a központi bankok az olcsó pénz politikájukkal irdatlan mennyiségű pénzt zúdítanak a gazdaságba, ezzel azt a látszatot keltve, hogy léteznek valós megtakarítások amik befektethetőek vállalkozásokba amelyek képesek így haszonnal termelni. Szóval mindenki és a kutyája vállalkozik, és szalad is a szekér amíg ez a pénzszaporítás folyik (ami persze pénzrontást is jelent, de itt ld. Brix kiváló leírását a Cantillon-hatásról). De a könnyű pénz politikáját szükségszerűen abba kell fejezni előbb-utóbb: az infláció elkezdi magát érzékeltetni az élelmiszerek és egyéb napi szükségletek áremelkedéseiben, és azt sem engedheti a központi bank(ok). Szóval kamatot emel, hogy "hűtse" a gazdaságot. Amire a sok eladósodott fogyasztó dob egy hátast -- mert elszáll a törlesztője -- és elkezdi visszafogni a fogyasztását a törlesztője emelkedésének mértékében. A sok vállalkozó meg, akik optimistán befektettek gyártásba mert hogy ott volt a sok olcsó pénz, a sok 'megtakarítás', és ők abból gyártáskapacitást vásároltak. Most meg nem kell senkinek a cuccosuk. Recesszió, depresszió, aztán a központi bank ismét kamatot csökkent és elindul a következő lufi fújása.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 16:43:48

@Csuti Ördögüző:

Megszívták a magyarok a Gripen-vásárlást is meg a többi nagy árcédulás hadi beszerzést is.

De ha te tankkal akarsz végigmenni Románián, hát dobd össze a pénzecskédet az elvtársaiddal, vegyetek egy Leopard-ot az osztrákoktól vagy a németektől és hajrá.

Célkereszt 2019.07.06. 16:44:28

És már sikerült valamelyik pártnak abszolút konzervatívnak lennie? Az emberek azt szeretik hallani, hogy szakadatlan fejlődünk, újabb győzelmeket arattunk. A nagy többség számára a konzervativizmus a rossz szokások fenntartása: kalóriadús étkezés, alkohol, régen minden jobb volt okoskodások.

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 16:46:32

@neoteny: ahhoz kepest hogy konzervativ vagy, eddig minden temarol ugyanaz a velemenyed, mint a mainstream lippsiknek

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 16:50:56

@neoteny:

"dióhélyban"

Ez csúnya volt tőlem, hiszen az dióhéjban.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 16:54:07

@Csuti Ördögüző:

"ahhoz kepest hogy konzervativ vagy"

Én? Eszem ágában sincs. A blog polgári konzervatív; és a blogtulajdonos toleráns annyira, hogy eltűri az én klasszikus liberális (vagy néha AnCap) randalírozásaimat itt.

livengood 2019.07.06. 16:56:45

@neoteny: Ebből nekem úgy tűnik, hogy Orbánék felültek egy nemzetközi trendre, aminek az aktuális jóslat szerint hamarosan vége lesz. De miért biztos, hogy az új helyzetre nem találnak MAJD ki valamit? És továbbra is fenn áll a kérdés, hogy akik ma megjósolják a gazdasági hanyatlást azok miért maradnak hitelesek annak ellenére, hogy az elmúlt 10 évben mindig megjósolták olyan formán mint most, hogy már történik, hogy már itt is van az összeomlás?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 17:09:52

@livengood:

"De miért biztos, hogy az új helyzetre nem találnak MAJD ki valamit?"

Mert amit TESZNEK az hozza el _szükségszerűen_ azt az állapotot amibe kerülnek (a krachot).

"azok miért maradnak hitelesek annak ellenére, hogy az elmúlt 10 évben mindig megjósolták olyan formán mint most, hogy már történik, hogy már itt is van az összeomlás?"

Hát ne legyenek hitelesek. A krach úgyis be fog ütni és a birkák úgyis ismét meg lesznek nyírva: de mivel a gazdaság egy fraktál aminek attraktorai vannak, egy ciklus időhossza változik bizonyos intervallumokban.

Van egy jelenség, ami egyesek szerint a közelgő recesszió előjele: amikor a rövid távú kamatlábak a hosszú távú kamatlábak fölé emelkednek (normálisan a rövid távú kamatlábak alacsonyabbak, mint a hosszú távúak). De a kipukkanás pontos belövése művészet, nem tudomány: ha tutira ki lehetne számolni, akkor az aki erre a számításra képes lenne lekaszálhatná a fél világot.

livengood 2019.07.06. 17:17:29

@Janossz: Köszönöm a kis lovagot. Hidd el nem vagyok méltó rá, mer tényleg vállalkozom mióta az eszemet tudom.

Azért én, mint a NER ellenzője kénytelen voltam elgondolkodni azon, hogy az úgynevezett ellenzéki média és még inkább az itt megnyilatkozó, sokszor "független"-ként jellemzett közgazdászok nem hívták fel az ellenzéki érzelmű, egyben vállalkozásra hajló választók figyelmét időről-időre amikor a kormány pl hitelprogramokkal támogatta az úgynevezett "NER lovagokat", hogy ezek a hitelprogramok tulajdon képen bár kinek elérhetőek? Mások és a saját tapasztalatból is tudom, hogy elérhetőek. Pl a növekedési hitelprogram aminek utolsó, harmadik hulláma most fut ki. Pedig milyen hasznos is lehetett volna, ha sok kis vállalkozó az ellenzéki választók közül is sikeres lehetett volna. Vagy nem? Épp őket kell szivatni az állandó összeomlással riogatva? Egy vállalkozó nagyon érzékeny arra, ha a gazdaság válsághoz közelít. Behúzza a fékeket, próbál menteni. És amikor azt tapasztalja, hogy sokadik alkalommal vezették meg az ellenzéki szakírók, szakértők? Csoda, hogy egyre többször érzem azt, hogy nyasgem? Legyek korrekt: tudomásul veszem, hogy személy szerint mindegy hogy én mit érzek. És boldogulok, csak sajnálom a félrevezetett emberek tömegét az ellenzéki oldalon IS.

livengood 2019.07.06. 17:30:46

@neoteny: Rendben, ne foglalkozzunk az Armageddont jósolók múltjával. Koncentráljunk a jövőre. Egyet értek: a közelgő recesszió előjele: amikor a rövid távú kamatlábak a hosszú távú kamatlábak fölé emelkednek. Ilyen volt már, láttuk mit léptek a különféle gazdaságpolitikák a kihívásra, összeomlás után különféle megoldások ismerte. És mindig voltak újítások is. Volt aki kevesebb, más több veszteséggel mászott ki, vagy tűnt el örökre. Tehát különféle válaszok lehetnek. Miért biztos, hogy az orbán-varga-matolcsi gazdaság politika az államok átlaga alatti teljesítményt fogja nyújtani? Azt írod hogy:
Mert amit TESZNEK az hozza el _szükségszerűen_ azt az állapotot amibe kerülnek (a krachot).
Ezt úgy értsem, hogy csak a magyar gazdaság fog bedőlni?

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 17:40:39

@livengood: nyugi, amikor igazi valsag jon, arrol nem fogsz Elore tudni, ahogy 2008ban sem jelezte semmi

De a “valsagokrol” van egy jo kis tanmesem:

Volt egy oreg szaki, akinek hotdog standja volt. Jol ment az uzlet, minden evben beruhazott, minosegi aru volt, nem volt Gond a forgalommal. Az oreg egyetemre kuldhette a fiat. A srac meglatogatta, es szornyulkodott, hogy az Apja megint beruhazott az uzletbe. Sporolnod kene oreg, valsag van! Az oreg olcsobb alapanyagbol Kezdett dolgozni, mar nem fogytak ugy a szendvicsek, es egy szep napon le kellett Huznia a rolot.

kB. Ennyit er az egyetemi muveltseg az uzletben.

Janossz 2019.07.06. 18:08:39

@livengood: "... ezek a hitelprogramok tulajdon képen bár kinek elérhetőek?"

Hogyne. Mindenkinek jár, csak nem mindenkinek jut.
Így megy ez.

" Épp őket kell szivatni az állandó összeomlással riogatva? "

Nem értékelem riogatásnak, ha valaki felhívja egy hitelt felvenni szándékozónak a figyelmét a lehetséges kockázatokra.
Százezer (legalább) devizahiteles jobban járt volna, ha valaki egy kicsit "riogatja" őket annak idején.

Te hol tanultad a magyar nyelvet?
Ezzel a helyesírással azért nem mennék blogra kommentelni. Konzervatívra pláne nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 18:13:31

@livengood:

"Egyet értek: a közelgő recesszió előjele:"

Ha figyelmesen olvastál, akkor láttad azt, hogy én azt írtam "egyesek szerint". Ez nem az én ötletem; nem vállalok érte semmiféle felelősséget. Megemlítettem mint érdekességet; de rögtön arról is írtam, hogy _pontos_ előrejelzést igen csak nehéz adni.

"Tehát különféle válaszok lehetnek."

De nincsenek; mindenki a keynesiánus gazdaságpolitikát tolja: államilag (a "független" központi bankon keresztül) szabályozott kereslet. Költsön az állam mint a részeg katonatiszt, attól lesz kereslet. Stadionokat kell építeni, hogy a csóri építőmunkásnak legyen bevétele és tudja azt, hogy hová kell szavaznia a folytatásért. Persze az ilyen keresletélénkítés felhajtja az ingatlanárakat (fúvódik a lufi), szóval az építőmunkás többet keres, de az építőmunkás unokaöccsének el kell adósítania még a golyóit is, hogy ki tudja csengetni a fészekre valót.

"Miért biztos, hogy az orbán-varga-matolcsi gazdaság politika az államok átlaga alatti teljesítményt fogja nyújtani?"

Ezt honnét vetted? Én semmi ilyesmit nem írtam: azt sem tudom, hogy 2008-9-ben milyen teljesítményt nyújtott milyen államok átlagában. Nem azért buktak bele Gyurcsányék a sztoriba, mert átlagon aluliak vagy felüliek lettek volna: jött a recesszió, kontraktálódott a gazdaság, egy csomóan elvesztették a munkájukat (a tönkrement vállalkozások munkásai) stb. és ez kiakasztotta a magyar embört keményen.

"Ezt úgy értsem, hogy csak a magyar gazdaság fog bedőlni?"

Dehogy; a gazdaság ilyetén ciklikussága minden olyan országot érint ahol a központi bank az olcsó pénz politikáját folytatja, beleértve pl. az EKB-ot.

Brix 2019.07.06. 18:20:02

@livengood: "Ebből nekem úgy tűnik, hogy Orbánék felültek egy nemzetközi trendre, aminek az aktuális jóslat szerint hamarosan vége lesz. De miért biztos, hogy az új helyzetre nem találnak MAJD ki valamit? " Nem tudnak, mivel a globális világgazdaság szereplői már olyan mértékben vannak összefonódva, amely nem teszi lehetővé egy ország - különösen egy olyan pici , külső tőke- és piacfüggő ország- számra sem , hogy el tudjon szakadni a nemzetközi trendektől...
A magyar és az közép-kelet európai fejlődés- valamelyest eltolódva - de követi a külső konjunktúrát. Ha a német gazdaság valóban megroppan , akkor vele együttesnénk mi is a recesszióba... Az EU források lehívása és a gazdaság mesterséges fűtése, expanzív költségvetési politika, csak elodázhatná a negatív folyamatot, de megállítani nem tudja...
Nálunk a Mercedes, a BMW , az Audi, a Bosh fújják a "passzátszelet". Ezek a nagy multik adják az export 80%-át, a foglalkoztatás és a GDP nagyobb részét és a beruházások 75%-át!
Képzeljünk el egy multik befektetései nélküli és EU szubvenciók nélküli Magyarországot, hol tartanánk most ...Valahol Belorusszia szintjén..
Csak jelzem: nincs "magyar út" a gazdaságfejlesztésben, mert szinte teljes egészében a KÜLSŐ pénzforrásoktól ,konjunktúrától, az ECB "zérő kamat" politikájától, az EU szubvencióktól és a működő tőkebefektetésektől függünk...
A "növekedési hitelprogram" pedig a devizatartalékok forintra váltását és főleg a csókosok közötti kiosztását jelentette..
Az orbáni "megoldás" a sávos csúszóleértékelés más országokban is ismert eszköz, amivel egy ország kevésbé versenyképes termékeit tudják versenyképessé tenni a piacon, egyúttal " olcsítják" a béreket és növelik az ország tőkevonzó képességét ( olcsóbb befektetni..)
A lényeg: ha a nemzetközi gazdasági folyamatok kedvezőtlen irányt vesznek és elfogy a külső pénzügyi támogatás , akkor itt keserű idők jöhetnek...
Természetesen , a recesszió nem tart örökké és a gazdaság természetéből adódóan előre halad- igy volt ez többé-kevésbe az elmúlt 10 éven is-de ha nem lesz miből osztogatni , kifogynak az elosztható pénzből, akkor az emberek majd gyorsan a rendszer ellen fordulhatnak...
Amíg alamizsna osztására telik: nyugdíjprémium, tűzifa, étkezési utalvány, közmunka- addig Orbán hatalma nincs veszélyben, mert minimál igényű szegény, tanulatlan kistelepülési lakosság elégedett lesz relatív helyzetével...
Az, hogy világgazdasági szinten mi fog történni , előre nem megjósolható...Az évek ( egy évtized ) óta tartó extrém szintű pénzteremtésnek azonban meg lesz a böjtje... Amikor majd eljön a recesszió a centrálbankoknak nem lesz tere tovább lazítani, a kormányok nem tudnak anticiklikus politikát folytatni ( nem is kellene, de mindig megpróbálják..) ...A quantitative easing nem lesz kivitelezhető, ahogy a többi, nem konvencionális eszköz sem...
Na, akkor jön majd el az igazi " kutyavilág"
Magyar szempontból arra kell figyelni, hogy kicsi és erősen külső konjunktúra/forrás- függő ország vagyunk.
Orbán el van tájolva , amikor magyar gazdasági csodáról beszél,és úgy képzeli, függetlenedni tudunk a külső körülményektől, valamilyen "nemzethi" gazdaságpolitikával, állami beavatkozással..

livengood 2019.07.06. 18:39:59

@Csuti Ördögüző: 2008-ban jelezett a válság. Legalább is a Magyarországon. Voltak néhányan akik tudatában lehettek a devizahitel méretének veszélyeiről és a gazdaság állapotáról. A múltkor hallottam egy interjút az akkori MNB alelnökével, Király Júliával. Aki elmondta, hogy 2008 tavaszán figyelmeztették a bankokat a veszélyre, de azok nem tettek semmit. Valamit még is tehettek, mert számomra rejtély volt sokáig, hogy miért vált lehetetlenné hitelhez jussak 2008 májusában egy befektetésemhez. A hitelkérelmemet egy ismerős szakember intézte aki rutinfeladatként vállalta a megbízást. Néhány nap múlva értesített, hogy bár melyik bankhoz fordul elutasítják. A kondícióim nem voltak jók, túl sok minden ment ki előző évben, hiszen elég sok mindenbe fogtam, de az összkép jónak volt mondható. Meg volt döbbenve, hogy ez hogy lehetséges, hiszen korábban sokkal-sokkal hitelképtelenebb ügyfeleknek sokkal nagyobb hitelt tudott intézni probléma mentesen. Az üzlet elúszott.

Egy másik kis volumenű befektetésemhez szintén akkor lett szükségem a meglévő összeg mellé még néhány száz ezerre amit személyi kölcsönnel próbáltam megoldani. Nem ment! A környezetemben olyanok kaptak devizahitellel milliókat akik teljesen nyilvánvalóan nem tudták visszafizetni a legkisebb forintgyengülés esetén sem. Egyszerűen nem értettük a családban, mi történik velünk 2008 májusában? A pénzvilág bennünket akkor hitelképtelennek nyilvánított. Kis trükkel mégis felvettem a devizahitelt, majd csináltam vele bődületes hasznot annak ellenére, hogy két év után az utolsó öt évre megemelkedett a törlesztő részletem. Persze én számoltam azzal, hogy mi van ha... és persze, nem feléltem.

Mindenesetre Király Júliát hallgatva most értettem meg, hogy bizony voltak akik hónapokkal korábban tudták, hogy baj van és én is észrevehettem volna a jeleket.

livengood 2019.07.06. 19:15:26

@Brix: Azt tudom amit tapasztalok. Van egy jó ötletem. Besétálok a bankba. A bank alkalmazottai ülnek velem szemben. Nem tudom kire szavaztak. Őket nem érdekli én kire fogok szavazni. Előadom az ötletem, üzleti tervem, hiteligénylésem. Beszélgetünk, én ez alapján módosítok. Azt mondják OK, úgy látják a növekedési hitelprogramban menni fog, írjam le, küldjem be elektronikusan, majd értesítenek. Értesítenek pótlásról. A hiányzó adatokat beküldöm. Értesítenek, hogy számomra pozitívan döntöttek, menjek be szerződést kötni. Bemegyek, aláírok. Megjön az utalás. Belevágok az üzletbe.

Ez így történik, nem először. Én nem zárom ki, hogy nagyobb összegeknél, magasabb szinteken nem így van, sőt pont azt zárnám ki, hogy magasabb szinten nem szólnak a banknak fentről. De logikus, hogy alulról is elérhetővé teszik a lehetőséget (nem csak a növekedési hitelprogramról beszélek) hiszen ha jó, versenyképes ötletek valósulhatnak meg akkor az stabilizálja a gazdaságot ez a politikai hatalomnak is jól jön.

Nekem az a gyanúm, hogy miközben részeiben igaz amit írsz, összességében elfogult a következtetés. Én eleve azt feltételezem, hogy a hatalomnak érdeke, hogy a gazdaságot növekedési pályán tartsa. Tehetségéhez mérten mindent elkövet ezért. Szerintem Varga Mihály kinevezése is erről szól.

Meglátjuk. 10 éve egyetlen ellenzéki jóslat sem vált be.

Brix 2019.07.06. 19:24:09

@livengood: 2008- ban más volt a pènz "ára" . Gondoljunk csak vissza, az ECB lending rate 4-5% körül volt, a deposit facility is 3% felett...Nyilvánvaló , hogy ilyen nemzetközi kamatkörnyezetben, az akkori erős külső forrásigènyt ès inflációt figyelembe vève nem lehetett a magyar alapkamat sem alacsony ...A devizahitel egy kènyszerű dolog volt , mert mèg így is kedvezőbbnek tűnt az akkori helyzetben, mint forintban eladósodni...Kèsőbb, persze mindenki megfizette az árát, mert a forint összeomlott, többször , az Orbán- kormány alatt is, nemcsak 2009- ben a válság idejèn....Ami megmentette az országot az IMF- hitel ès az EU hitelek voltak, amelyek az adott pillanatban a piacinál kedvezőbb kamatozást biztosítottak...De, nagyon fontos szerepet játszott az akkor megnövekedett EU - források lehívása is....Devizához jutottunk ,hogy átváltsuk a deviza hiteleket forintra. Az EU külső pènzügyi segítsège nèlkül csődbe jutott volna az ország....

Brix 2019.07.06. 19:40:11

@livengood: 10 ève konjuktúra van Közèp- Európában, köszönhetően a 365 milliárd euro EU támogatásnak , az 1000 milliárdos működőtőke befektetèseknek, ès az ECB " zèró" kamat politikájának. Ez nem Orbán vagy Matolcsy sikere...Örülök, ha neked ilyen könnyen megy a növekedèsi hitelprogram lehívása...Én pont az ellenkezőjèt hallom , nagyvállalkozó, orvosi műszer gyártó ismerősömtől...Szerinte az állam főleg az igazán nagyokat ès a "csókosokat" támogatja....Én egyszer az èletben próbáltam meg pályázni szálláshely kialakításra, de előre megmondták , hogy nem èn fogok nyerni...Magyarországon minden " ingyen " forrásnak megvan előre a gazdája....A hitel az más , hiszen a bankok a pènzközvetítèsből èlnek- jó üzlet- főleg ha az állam beszáll valamilyen formában...

livengood 2019.07.06. 19:53:50

@Brix: Ezért vagyok bizonytalan. Tény, hogy senkinek senkije vagyok. A fenti történetek viszont velem történtek meg. És a környezetemben működő kisvállalkozók is hasonlóan boldogultak. Nem lehetek vak. Olvasok leosztott lapokról, látom én is, hogy van olyan. De aki kitartóan próbálkozott annak is sikerült, ez is tény.

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 20:25:02

@Brix: a nemet konjunktura sokkal erosebb volt 2006tol 2008ig, mint most, es a Magyar gdp akkor beleallt a foldbe, pedig a gdp aranyos adossag is nott

Volt olyan ev, amikor a szlovak gdp 9%kal nott jobban, mint a Magyar. Azt behozni 10 ev.

Brix 2019.07.06. 20:53:08

@Csuti Ördögüző: Csak 2007- ben állt a földbe, 2006- ban mèg elèg jelentős növekedès volt.( 3,7%) 2007- ben már nálunk èrezni lehetett a magas nemzetközi kamatszinből adódó problèmákat, azaz: megdrágult a finanszírozás az eladósodott országoknak, külösen nekünk...2004- ben ès 2005- ben mèg jól futott a gazdaság ( 4,5%, 5 %) Akkor mèg EU forrás is alig èrkezett, ha jól emlèkszem az első èvben csak 900 millió euro, majd fokozatosan ment felfelè...A lènyeg: a közalkalmazotti bèremelès ( közel 40%- os) eladósította az országot, amit kèsőbb a nemzetközi kamatszint emelkedèsèvel már nem nagyon tudtak finanszírozni. Egy -kèt èvet amúgy sem èrdemes kiragadni , cèlszerűbb hosszabb időszakok gazdasági fejlődèsèt áttekinteni ( Orbánèknak is volt recessziós èv: 2012) Az elmúlt 3 èv jobban sikerült, az okokat leírtam fentebb, mègegyszer nem szeretnèm...

Brix 2019.07.06. 21:09:17

@Csuti Ördögüző: Mèg annyit tennèk hozzá , hogy Magyarország soha nem volt kèpes akkora növekedèsre mint a többi V4 ország. Nekünk a legjobb GDP- növekedèsi adatunk az előbb említett 2004- es 5% ès a 2018- as 4,9%. A közvetlen riválisaink ,- mèg a növekedèsben leggyengèbb csehek -is volt èv amikor 6-7%- is növekedèsre voltak kèpesek, a lengyelek ,szlovákok , baltiak, románok mèg jobb eredmènyeket èrtek el időnkènt, és sokkal többet fejlődtek 30 èv alatt...

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 21:20:48

@Brix: csak 2007ben, es 2008ban. 2009ig a valsag nem mutatkozott a regios gazdasagok gdpjeben.

Kamu, hogy nem erkezett EU Forras, nem sikerult lehivni az EU Forrasokat. Ami 2 kulonbozo dolog.

Hosszabb idoszak: 2010tol 2017ig 5x olyan gyorsan nott ez egy keresore eso realkereset, mint a 2010et megelozo 20 evben

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qpt007.html

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 21:41:02

@Janossz: nezd Meg a szotarban, mit jelent a REALkereset

2010 netto atlagkereset 260as arfolyamon 500 euro
2018 netto atlagkereset 320as arfolyamon 770 euro

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2019.07.06. 21:44:21

@livengood: Szénné röhögtem magam, amikor a hitelfelvételedet olvastam. Gondolom a reklámokban látottakból indultál ki. Buta, fideszes troll.

Brix 2019.07.06. 22:22:37

@Csuti Ördögüző: " 2010-től 2017-ig 5x olyan gyorsan nőtt a reálkereset " Ba...d alasan , te tényleg egy agymosott fideszes hülye vagy! Legalább azokat a KSH dokumentumok olvasd már el amire hivatkozol... 2002- ben 107,6% volt az egy keresőre jutó reálkereset, 2006- re 127,9% , azaz: 4 èv alatt 20%- al növekedett. Ezt követően visszaesett , ès 2009- ben elèrte a mèlypontjat ( világgazdasági válság) majd Orbánèknak kellett több mint 4 èv, hogy meghaladják a 2006- os 127,9 %- ot ,

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 22:29:02

@Brix: Hat, te egy zseni vagy, a szocik emeltek a Bert hitelbol, Amit Orbannak kell torleszteni

kB. Ennyit tudnak, Meg a nevuket. Ezek 30 eves adatok, eleg latvanyos a kulonbseg, pedig az adossagrata valtozasa Meg nincs is melleteve, csak gondoltam arrol mar hallottal

Brix 2019.07.06. 22:34:24

@Brix: Innentől , 2014-től , ha lehet hinni a KSH adatoknak, 30%- al nőtt....De, hol van az 5x - ös növekedès? Megint más kèrdès , hogy mennyire megbízhatók egy állampárti rendszerben a KSH adatai...Mondok egy pèldat: ha valaki 20 órában van 170 ezer forintra bejelentve, rèszmunkaidőban, akkor a KSH úgy számolja , hogy 340 ezret keresett (40 órában) pedig csak 170 ezer Ft -ja van hó vègèn Az atlagbèr a legmagasabb keresetű ès a legalacsonyabb keresetű dolgozók bèrátlagat jelenti, de alig mond valamit a valós jövedelmi viszonyokról. A medián bér sokkal alacsonyabb olyan 180 ezer Ft körül lehet sajnos , az többet mond a valós jövedelmi viszonyokról...

Brix 2019.07.06. 22:48:14

@Csuti Ördögüző: Nem vagyok a balliberális kormányoknak fogadatlan prókátora, csak a valóság minden rèszlete èrdekel ..Akkor amikor meglèptèk a 40%- os közalkalmazotti bèremelest , bizonyos mèrtèkben kènyszerhelyzetben voltak. Az első Orbán- kormány idejèn borzalmasan alacsony közszfèra bèrek voltak, ezt kellett a választási ígéretek szerint kompenzálniuk ..Az ország gazdasági helyzete viszont nem tette lehetővè ezeket a jólèti intèzkedèseket..Elindult az eladósodás , ami egyre súlyosabbá vált...Kèsőbb jött a vilagválság- ez már kormánytól független volt- ès akkor beütött a krach...

Brix 2019.07.06. 22:53:28

@Brix: Ha Gyurcsány bölcs lett volna ,lemond az öszödi beszéd után , ès előrehozott választással Orbán jutott volna hatalomra ès vitte volna vègig a világválságot...Akkor nem lett volna 2010- ben 2\3...majd csendes rendszerváltás , Alkotmány módosítás ès vègső soron a pártok egyenlő versenyèn ès váltógazdálkodásán alapuló , plurális demokratikus rendszer felszámolása..

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 23:00:53

@Brix: az adatok csak 2017ig vannak, 2018ban 8v.9%ot nott a realkereset, tehat az eves atlag Meg jobb.

2010ig, a 20 ev atlagaban 1%ot nott a real ber evente

A KSH adatokkal dolgozik az Eurostat, ha nekik jo, neked miert nem? Milyen alternativ forrasod van?

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 23:04:44

@Brix: nem voltak kenyszerhelyzetben, a szomszed orszagok pl. nem Qrtak el. Csak akkor kellett ez a fajita szocialis demagogia, hogy 1%kal megverjek a fideszt a valasztason, visszanezve latszik milyen jol hart az orszag, sikerult 15% realberemelkedest produkalni 8 ev alatt, 25% allamadossag emelkedes segitsegevel

Es ezek kritizaljak Orbant, nevetseges

Brix 2019.07.06. 23:07:59

@Csuti Ördögüző: Mèg egy kèrdèsem lenne hozzád! Benneteket, fideszes aktivistákat nem zavar ez a pofátlan, korrupt rendszer ,amit Orbán èpített fel? Most pl. Mèszaros Lőrinc magyar dollármilliárdos , 5,6 milliárd költsègvetèsi forrást kap izocukorgyára megèpítèsèhez..Amikor befizeted az adód, nem hiszem hogy nem jut eszedbe, hogy vègső soron ilyen kormányközeli , zsírfejek kapják meg nehezen megkeresett forintjaidat...

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 23:08:11

@Brix: lathatod mit hozott a pluralis liberalis demokracia, eves 1% realkereset emelkedest, 2% adossagbol

Ugyhogy en nem nagyon Sirom ezt vissza.

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 23:10:48

@Brix: ha te az adatokat elolvastad, es szerinted az Orban rendszer korrupt, akkor az ellenzek az mi?

Utopiakat mindenki kergethet, de 5xos realkereset emelkedes, csokkeno adossag mellett, az soxorosan jobb, mint 90 ota barmilyen mas kormanyzat

De cafolj meg ha nem igaz

Brix 2019.07.06. 23:16:20

@Csuti Ördögüző: A KSH trükközik az adatokkal. Az inflációt alacsonyabbra , a bèremelèseket magasabbra számítja. Fentebb már leírtam hogy hogyan: pl a rèszmunkaidős foglalkoztatás téves módon számításával. Az Eurostat azt fogadja el, amit a KSH megad nekik...

Brix 2019.07.06. 23:20:05

@Csuti Ördögüző: Milyen 5 x - ös reálkereset ? Te degenerált vagy? Ha egy számot megszorzol 5- el , akkor 5 x annyi lesz a vègeredmèny ..Hol van itt 5x - ös reálkereset ma , bármilyen időponthoz viszonyítva?

Brix 2019.07.06. 23:23:58

@Csuti Ördögüző: A reálkereset-emelkedès sem 5x - ös, csak a te demagógiádban!

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 23:24:24

@Brix: evente 2010 elott atlag 1, utana tobb mint evi atlag 5 szerinted hanyszoros realkereset emelkedes?

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 23:25:52

@Brix: tehat az adatok az Eustatnak jok, neked mas adataid nincsenek, de a vallasod miatt gorbul s ter

De akkor miert nem mindjart ezzel kezdted?

Flyer68 2019.07.06. 23:39:17

@kazsiafigyelo: Bocs, de pár itt kommentelő még nem konzervatív "jobboldali ellenzéki közösség"! Jobboldali ellenzéki közösség NEM létezik! Nem látható, nem hallható, nincs semmilyen megnyilvánulási formája. Semmi, ami alapján közösségként lehetne definiálni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 23:39:23

@Csuti Ördögüző:

"az adatok az Eustatnak jok"

Persze, hogy jók: az EUStat-ban ugyanolyan ökonometrikusok üldögélnek, mint a KSH-ban. De a GIGO elv (Garbage In, Garbage Out) itt is érvényesül: ha a KSH fals adatokat tol be az EUStatnak, akkor az EUStat csak fals adatokat tud közzétenni, ill. falsok lesznek a fals adatokból számolt további, leszármaztatott mérőszámok.

Tekints például a reálbér-számításra. Az szükségszerűen egy fogyasztói kosáron alapul: az abban lévő elemek árait adják össze és hasonlítják össze az előző időszak így kiszámolt értékével. De olyan, hogy "átlagos" fogyasztói kosár nem létezik: az átlag fogyaszthat (mittudomén) napi 400 gramm kenyeret úgy, hogy egyetlen fogyasztó sem fogyaszt el 400 gramm kenyeret naponta (az egyik többet fogyaszt, a másik kevesebbet). Továbbá a fogyasztói kosárból kihagyják a lakhatást és az energiát: két elég combos költségtételt az átlagfogyasztó büdzséjében.

Így hát ezek a reálbér-számítások kártyavárból épített kártyavárak.

Brix 2019.07.06. 23:42:23

@Csuti Ördögüző: 2010- től 2014-ig nőtt valamivel több mint 6%- őt az Orban- kormány alatt, ami nem túl sok....De b...alássan te , a világválság valóban realbèrpusztító hatásait, csak nem akarod mind az előző kormányok nyakába varrni? Neked egyetlen egy önálló gondolatod, szofisztikált hozzászólásod sincs,csak a kormánypropaganda hazugságait ès környezetük -ből kiragadott adatait\állításait tudod visszabüfögni! Nem vagy erre a blogra való!

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 23:49:32

@neoteny: Igy van, ugy emlexem 1x akarta a Magyar allam atbaszni az Eu-t az adatokkal, 2006ban, le is buktak gyorsan

Oooban

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 23:51:26

@Brix: hazugsag? Ugy emlekszem csak en vettem a faradtsagot, hogy adatokkal bibelodjek, neked eleg a vallasod

Te tudod

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 23:51:56

@Csuti Ördögüző:

"ugy emlexem 1x akarta a Magyar allam atbaszni az Eu-t az adatokkal"

Rosszul emléxel: volt elég vita az államadósság számításáról 2010 után is.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.06. 23:59:11

@Csuti Ördögüző:

"ne hisztizz"

Hisztizni csak nők képesek: már az ókori görögök tudták azt, hogy a nők hisztériás rohamainak oka az, hogy elszabadul bennük a méhük (hystera - ὑστέρα) és elkezd keringeni bennük, előbb-utóbb fojtogatva őket és így hisztériás rohamot okozva nekik.

Brix 2019.07.07. 00:00:46

@neoteny: Nem jól emlèkszel! Orbanèk is át akarták b....ni az Eurostatot, az Eximbankkal kapcsolatos vitát elbukták, azaz: bele kell számolni az államadósságba..

Csuti Ördögüző 2019.07.07. 00:01:57

Igy trukkozott gyurcsanyi a valasztasok idejen az allamhaztartasi adatokkal

valasz.hu/itthon/kiderult-igy-trukkozott-veres-es-gyurcsany-27192/

Csuti Ördögüző 2019.07.07. 00:03:11

@neoteny: a vita az nem = a valasztok atqrasaval, adatok meghamisitasaval pont a valasztasok idejen

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.07. 00:04:41

@Brix:

"Nem jól emlèkszel!"

Ez valami beugratás? Semmi olyasmit nem mondtam, ami ne egyezne az általad állítottakkal. :)

Brix 2019.07.07. 00:09:07

@Brix: Bocsánat! Rossz irányba ment a poszt..:)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.07. 00:10:16

@Csuti Ördögüző:

"a vita az nem = a valasztok atqrasaval"

Az a vita kimenetelétől függ. Ha a kormányzatnak sikerül behazudnia egy számára belpolitikai szempontból kedvező számot vagy számokat az EUStatnak vagy más EU-s adatgyűjtő szervnek, akkor azzal is átkúrja a választókat.

Csuti Ördögüző 2019.07.07. 00:16:03

@neoteny: igen, pont ez van a gyurcsany cikkben

Brix 2019.07.07. 00:27:19

@Csuti Ördögüző: Vezessük le akkor együtt: 2002- ben 107,6% volt az egy főre eső reálkereset - hogy játsszuk a Te játèkodat- 2010 - ben , a világválság után, 122,3%..azaz: 13,7%- al nőtt ezen időszak alatt...A te állítasod szerint 5x annyival nőtt az egy főre eső reálkereset - növekmèny , 2010-2018 (19)-ig , azaz 5x 13,7%- al -68,5%- al kellene most többnek lenni, a jelenlegi reálkeresetnek, ami 122,3+68,5= 190,8% lenne - ha igazad lenne....De nincs , mivel a 2017- és ertèk 159%, azóta meg nem nőtt 30%- al a reálkereset...

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.07. 00:29:57

@Csuti Ördögüző:

Helyes; de ez érvényes minden kormányzatra, nem csak a Gyurcsányéra.

Csuti Ördögüző 2019.07.07. 00:34:36

@Brix: 5x annyival, evente, atlagosan (azaz az 1990-2010es novekmenyt 20szal, a 2010-18as novekmenyt pedig 8cal le kell osztani

Ez pont olyan mint a kamatos kamat, es 1% kamat Meg 5% kamat kozott oriasi a kulonbseg, plane hosszu tavon

Csuti Ördögüző 2019.07.07. 00:43:35

Ebbol kovetkezik egy masik erdekes dolog is: a mainstream kozgazdaszok altal aranyszabalykent emlegetett tetel, miszerint a tartosan nem terhet el a gdp emelkedese, a beremelesek merteketol, szinten nem igaz. Az adatok mast mutatnak.

2010 ota messze nem volt evi atlagaban 5%-os gdp emelkedes.

A cseh egy fore juto gdp es a Magyar kozott pedig joval nagyobb a kulonbseg Csehorszag Javara, mint a berkulonbseg. Nem jottem ra, hogy ennek mi as oka, de nagyon erdekelne.

Brix 2019.07.07. 00:51:42

@Csuti Ördögüző: Az 5x- ös különbsèg akkor sem jön ki,valamit nagyon elszámoltál! 13,7\8 = 1,71 % az előző időszakban , világválsággal együtt... 166%- 122,3% az durván 44% Orbanèk alatt.. 44\8 az 5,5 % Ha az 1,71%- ot megszorzod 5-el, akkor 8,5% os átlagos éves növekedèsnek kellett volna lenni, de ilyen közel sem volt!

livengood 2019.07.07. 00:57:11

@Fuxos (ex bömis): Nem vagyok fideszes, nem vagyok troll. Sok mindennel próbálkoztam már, nem gazdagodtam meg, de megélek. Nem volt, nem lesz főnököm. Nem voltak, nem lesznek beosztottaim se. Ezt így akartam, akarom ma is. Csináltam már néhány dolgot amire nem igen lehet mást mondani mint hogy hihetetlen. Megszoktam, hogy ha akarok valakitől valamit akkor egyenlő félként beszélek vele. Legyen az államtitkár vagy szibériai pásztor. Van úgy, hogy ez nem tetszik valakinek. Akkor köszönök és tovább állok. Többnyire meghallgatnak. Sokszor hisznek nekem, talán azért mert látják, hogy nem élek vissza a bizalommal? Fene tudja. El hiheted, nem hazudok. De azt gondolsz rólam amit akarsz, elvégre szabad országban élünk.

Csuti Ördögüző 2019.07.07. 01:02:47

@Brix: miert osztasz 8cal a 20 eves idoszakban? Nem a szockormanyok az elso idoszak, hanem 1990-2010 valtodemokraciaja

Szoval akkor mi a jobb az embereknek, a liberalis demokracia, vagy az Orban-diktatura? Halkan megjegyeznem, hogy kozben az allami vagyonban es az adossagban is volt nemi atalakulas, nem csak a jovedelemben

Brix 2019.07.07. 01:03:57

@Csuti Ördögüző: Akkor tèrhet el a munkabèrek emelkedèsi üteme ès a GDP - változás mèrtèke tartósan , amikor pl. munkaerőhiány van, azaz: erősödik a dolgozók alku pozíciója, a vállalkozasok pedig kènytelenek többet fordítani a bèrekre a megtermelt jövedelmekből. Egèsz közèp- Európában ez a folyamat zajlik most...

Csuti Ördögüző 2019.07.07. 01:11:51

@Brix: ez stimmel, de mi van a csehekkel?

A gdp/fo naluk 43%-kal magasabb, a Brutto atlagos berelonyuk meg 15%

Brix 2019.07.07. 01:11:57

@Csuti Ördögüző: mifèle 20 èves időszakról beszèlsz? 1998-tól 2002-ig Orbánèk voltak hatalmon, majd ezt követően 8 èvig a balliberálisok, az egy 8 èves ciklus, így 8 èvvel kell számolni...
A liberális demokrácia jobb , mint bármilyen autoriter jellegű rezsim, nem vèletlenül liberális demokrácia az összes nyugati ország , papíron meg mi is azok lennènk...

Brix 2019.07.07. 01:17:52

@Csuti Ördögüző: Úgy van, hogy a GDP csak egy kis rèsze bèrhányad. Pl Romániában ahol jóval kisebb az egy főre jutó GDP már majdnem elèri a magyar bruttó bért az ottani bruttó bér..

Brix 2019.07.07. 01:21:30

@Csuti Ördögüző: Mivel a bèrt a multik jövedelmezősège szabja meg ès nem is teljesen GDP- arányos, így közelebb van mint várnánk, nominálisan ...

Csuti Ördögüző 2019.07.07. 01:23:42

@Brix: egesz vegig a 20 evet hasonlitottam a 8hoz

Akkor 1% volt az eves realbernovekmeny, ilyen franko volt a liberalis demokracia.

Tehat a szamokbol latod, hogy az Orban- diktatura 5xos hasznot hozott a kisembereknek a pluralis demokraciahoz kepest (es 3xost a szocik 8 evehez kepest), de megint nyomod a vallasi dogmadat

Tudsz mondani olyan fejlodo orszagot, ami liberalis demokracia, es felzarkozott a nyugati eletszinvonal kozelebe? Mert en tudok olyan diktaturat, aminek sikerult - Szingapur

Csuti Ördögüző 2019.07.07. 01:35:48

Az az allitasom, hogy a mai gazdag orszagok nem voltak liberalis demokraciak, amikor a mai helyuket elertek a taplaleklancban. Az USA 1900 korul lett a vilag Vezeto gazdasaga.

Nem volt altalanos valasztojog
Nem volt semmilyen emberi jog, Meg irtottak az Indianokat, ingyen melosnak Meg ott volt a neger Meg a kinai
Nem volt jovedelemado, csak a cegeknek, nem volt tb, nem volt semmi
Ezutan a 2 megnyert haboru oriasi konjunkturat okozott

Azaz nem azert gazdagok, mert liberalis demokracia, hanem azert liberalis demokracia, mert gazdagok

Es hamarosan egy ujabb diktatura, Kina lesz a vilag legnagyobb gazdasaga, bar elobb-utobb ott is elojon az igeny a nagyobb egyeni szabadsagra

Brix 2019.07.07. 02:11:52

@Csuti Ördögüző: A 20 èv egyèbkent is 22 ès ebben benne van az első Orbán - kormány 4 éve is! Neked a rendszerváltás utáni nagy gazdasági visszaesès nem mond semmit, azt az időszakot akarod 2019 - hez hasonlítani? Csak 2010- 2018 között 45 milliárd euró külső forrás érkezett Magyarorszagra , kizárólag ennek köszönhető ès kedvező nemzetközi kamat- ès konjunktúrális környzetnek- ahogy levezettem már fentebb- ahogy most áll a gazdaság ès nem az "illiberális demokráciának ", amely egy retorikai fogás , mert még a liberális demokrácia alapjait Orbánnak sem sikerült teljesen felszámolni...Egyèbkent te hol èlnèl szívesebben Svédországban amely liberális demokrácia, de csak èves szinten mondjuk 1,5 -2 % - al nő a gazdaság ,vagy Kínában ahol 7-10%- el? Nem az számít hogy papíron mit mutat ki a rendszer gazdasági fejlődèst, hanem az, hogy milyen az emberek általános közèrzete , èlhet- e normális életet vagy a hatóságok vegzáljak , estetleg börtönbe vetik...

Brix 2019.07.07. 02:28:15

@Csuti Ördögüző: Szingapúr egy városállam , speciális helyzetű , de diktatúrának nem mondanám...Irorszagnak ès Finnországnak sikerült felzárkózni, pedig korábban Európa szegèny, perifèria országainak számítottak...Liberális demokráciák...Az új honnan csatlakozó országok közül Èsztorszag 128%-al növelte az egy főre eső GDP-t az EU csatlakozás óta...De , Lengyelország is jó pèlda: a 90 - és èvekben 1950 dollár volt az egy főre eső GNP ( akkori terminológia) Nèmetorszagè, az egyesült Nèmetorszagè ,meg több mint 20 000 dollár \ fő! - a tízszerese az akkori lengyelnek.. Bizony , van konvergencia , nem is kicsi! Nyilván Warsaw soha nem lesz München , mert a centrum viszonyok megfordulása szinte lehetetlen, de az olasz èletszínvonalat lassan elèrik, ès ez óriási dolog, tekintve honnan indultak..

Csuti Ördögüző 2019.07.07. 04:07:13

@Brix: igen, persze, benne van Orban is, de az 4 ev a 20bol, es az adossag akkor is csokkeno Palyan volt, es az eves realkereset akkor is evi 5% folott nott, erdekes.

A kulso Forras nem erkezik, hanem lehivjak palyazatokon. Amiben szinten sokkal ugyesebbek voltak Orbanek. Mindekozben a liberalis media vegig azt uvoltotte, hogy ovatosan a nyugattal, huzzuk be a farkunk, aztan penzt szerezni megsem ok tudtak. Az a sztori Meg teljesen hamis, hogy a nyugat minket segelyez, a nyugat viszi ki innen a hasznot tonnaszamra, de nem annyit mint a libsik idejen, es ez konfliktusokkal jar.

Nem az a kerdes, hogy hol elnek szivesebben, hanem az, hogy semmilyen szerepel nem jatszik a demokracia szintje a felzarkozasban. Az eletszinvonal kB. Ugyanaz esztorszagban es lengyelorszagban, mint nalunk, de mind2 helyen sokkal nagyobb az elvandorlas. A gdp-t nem lehet megenni, a vasarloeroparitasos jovedelmuk meg kozelebb van hozzank mint a cseheke.

Finnorszag es Irorszag sikersztorik, de nem sok kozos dolog van a tortenelmi fejlodesunkben veluk. Ettol fuggetlenul minden tortenetbol lehet tanulni.

Csuti Ördögüző 2019.07.07. 04:24:04

Ha az elmult 30 evben mindig annyi lett volna realkereset emelkedes evente, mint a 3 Orban kormany idejen, vagyis evi 5%, akkor ma az 1990es szint 430%anal tartanank, nem s 170%-anal. Es nem Lenne adossagunk.

www.moneychimp.com/calculator/compound_interest_calculator.htm

Persze ez Tulzas, mert a valsagot akkor is ereztuk volna, de lazan a mai jovedelmunk duplajaval rendelkeznenk, adossagmentesen.

Szoval kirohogom azt, aki a ma elo magyar politikusok kozul olyat mond, hogy Orban lop. Kit erdekel hogy lop, ha tobb lesz belole az orszagnak? Mert 30 ev adatait gyerekes azzal magyarazni, hogy Orbannak mindig szerencseje van, masnak Meg mindig pechje van.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.07. 04:35:19

@Csuti Ördögüző:

"Kit erdekel hogy lop, ha tobb lesz belole az orszagnak?"

Nem attól lesz több az országnak, hogy Orbán lop.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.07. 04:52:08

@Csuti Ördögüző:

Így van: te bepróbálkoztál a süket dumával, és én rámutattam annak süketségére.

Csuti Ördögüző 2019.07.07. 04:58:53

@neoteny: Es mi a velemenyed arrol, hogy 5xos realkereset emelkedes volt a 12 Orban ev atlagaban, mint 1990-2010 atlagaban, mikozben vegig csokkent a gdp aranyos adossag?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.07. 05:01:35

@Csuti Ördögüző:

"5xos realkereset emelkedes volt a 12 Orban ev atlagaban"

Meg attól lesz több az országnak, hogy Orbán lop.

Csuti Ördögüző 2019.07.07. 05:07:30

Oké, de ez mint kampanyszoveg eddig nem mukodott.

Biztos vk benne, hogy a valasztok nem neznek utana a szamoknak, es a memoriajuk is korlatozott. De miben remenykedtek a polgari konzervativ partnal? Abban amiben Gyurcsany, hogy hatha elviszi az ordog az Orbant, vagy Abban hogy az “Orban lop” 2022ben mukodni fog?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.07. 06:35:05

@Csuti Ördögüző:

"ez mint kampanyszoveg eddig nem mukodott"

Hogyne működne: te is ezt tolod.

WiIdhunt 2019.07.07. 07:28:06

Eleve vedd észre, szerző, hogy Mo-on a "konzervatív" és a "jobboldal" azt jelenti, "nem nyugatmajmoló", "nem liberális".

Ahogy a "baloldal" is csak azt jelenti "nyugatimádó" és "liberális".

Nancsibacsi 2019.07.07. 08:21:38

@neoteny: "Meg attól lesz több az országnak, hogy Orbán lop."
Nem ANNEK ELLENÉRE lesz több az országnak, hogy Orbán stadionokat épít. Tudod ez az irtózatosan nagy baj, hogy az egyik oldalon ott van Orbán, aki többször is megmutatta már, hogy teljesen reménytelen helyzetből van kiút. És nem, nem a világgazdasági trendek vezettek minket, mert 2002-2010 között a világgazdaság pörgött, a körülöttünk lévő országok prosperáltak, tizenszázalékos növekedést toltak, és őket a gazdasági válság is csak pár százalékos recesszióba tudta lökni, amiből gyorsan ki is jöttek. Ezzel szemben mi töredéke növekedést produkáltunk a zseni Medgyessy és Gyurcsány alatt, sikeresen eladósítottuk az ország lakosságát CHF-ben (Medgyessy a gazdasági szakember, zseni, konkrétan a tv-ben promózta, hogy nem kell már kamat támogatott forint hitel, mert ott a CHF, és annak alacsonyabb a kamata), majd a válság első szelére beleszaladtunk egy két számjegyű recesszióba, ami elvitte az előző 10 év szánalmas növekedését (ez sehol se volt, se cseheknél, se lengyeleknél, se szlovákoknál).

Szóval az a k.rva nagy helyzet, hogy Orbán BÁRMENNYI stadiont épít, és BÁRMENNYIT lop - az ország még mindig SOKKAL jobban jár, mintha bárki más vezetné. Ezért szavazott rá, és ezért fog ezentúl is rá szavazni az OKOSABB többség. Mivel a sok buta tök "értelmiségi" csak biflázza a közgázon tanult, több 100 éves elavult szarokat, holott amelyik ország az elmúlt 50-100 évben felemelkedett (Japán, Korea, kis-tigris országok, Kína), az egyik se az 1750-ben élt közgazdász jótanácsai alapján tette, hanem saját ÚJ utat járt. Itt meg új utat más nem mer mutatni Orbánon kívül.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.07. 08:34:43

@Nancsibacsi:

"Szóval az a k.rva nagy helyzet, hogy Orbán BÁRMENNYI stadiont épít, és BÁRMENNYIT lop - az ország még mindig SOKKAL jobban jár, mintha bárki más vezetné."

Igen, ez a rezsim propagandadumája amit te is, Csuti Ördögűző is tol.

Janossz 2019.07.07. 08:47:53

@maxval birca man: " Ahogy a "baloldal" is csak azt jelenti "nyugatimádó" és "liberális"."

Mi van, birkafajzat, átmulattad a Pride-éjszakát, hogy ilyenek jönnek ki belőled?

A múlt század második fele másról se szólt, csak a liberális keleti elvtársak ájult nyugatimádatáról, mi?
Pihenj inkább!

Csuti Ördögüző 2019.07.07. 08:48:28

@neoteny: igen, propaganda szamokkal alatamasztva

Es erre neked az as erved Oooban. Csak azert mert nem tudtad hol a helyed, es kidobtak a fidesz kegyencek kozul, es besertodtel. Holott ilyen kepessegekkel megbecsulhetted volna magad jobban.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.07. 08:53:02

@Csuti Ördögüző:

"igen, propaganda szamokkal alatamasztva"

Így van: egyet is értettünk abban, hogy a reálbérek számítása nélkülözi a realitást.

"Es erre neked az as erved Oooban."

Nah, ezt a nyígást te tolod kényszeresen.

Janossz 2019.07.07. 08:53:06

@Csuti Ördögüző:
A te linked alapján helyesen a netto átlagkereset:

2010-ben 510 Euro
2017-ben 617 Euro

2018-ra, hogy honnan vetted a 770-et, csak te tudod, de ugye nem akarod azt mondani, hogy egy év alatt 25-os növekedés volt?

Blogolo Blogi 2019.07.07. 09:03:39

@Csuti Ördögüző: "Tehat a szamokbol latod, hogy az Orban- diktatura 5xos hasznot hozott a kisembereknek a pluralis demokraciahoz kepest"

A volt keleti blokk tobb orszaganak fejlodese egyertelmuen cafolja hazug szavaidat. Ok az elmult evekben sokkal nagyobbat nottek Orban illiberalis rendszere nelkul, mint hazank. A kulonbseg pedig ott van Orbannal, Meszarosnal, Tiborcznal, stb...

Brix 2019.07.07. 09:17:07

@Csuti Ördögüző: " igen, persze, benne van Orban is, de az 4 ev a 20bol, es az adossag akkor is csokkeno Palyan volt, es az eves realkereset akkor is evi 5% folott nott, erdekes."

Már megint hazudsz!
Nézzük akkor az adatsorod:
1998: 85,6%
1999: 87,7%
2000: 89%
2001: 94,7%
2002: 117, 4% ---- csakhogy , ebben már benne a van az átlagosan 40%-os , Medgyessy-kormány által adott közalkalmazotti béremelés is! Gondolom, Te még a 2002-es évet Orbánéknak számítottad...
Valójában , mindössze 10% körül lehetett, vagy még annyi sem , az Orbánék első 4 éve alatti egy főre eső reálkereset- emelkedés! Ami nem éri az évi 2,5%-ot sem!

Kit erdekel hogy lop, ha tobb lesz belole az orszagnak?"

Attól függ, hogy kinek lesz jobb tőle nekik a tolvajoknak bizos, de nem a többségnek, esetleg Ti bértrollnokok több apanázst kaptok, de a többi embernek biztos nem lesz jobb!
A lopás árát nekünk kell majd megfizetni , amikor befizetjük az adóinkat és nem , vagy alig kapunk belőle tisztességes egészségügyet , oktatást, vasutat vagy a későbbiekben nyugdíjat
Orbán családi vállalkozássá alakította az országot. A testvére , az apja , a veje, "falutársa"-strómanja, állami megbízásokból , gyanús körülmények között gazdagodó milliárdosok, folyamatos milliárdos állami megrendelésekkel és "ingyen" költségvetési forrásokkal operálnak. Ez erkölcstelen!
Kialakult egy korrupt, feudális érdek-összefonódásokon alapuló rendszer , a NER- rendszere, ahol vállalkozók a politikai hatalommal összefonódva gátlástalanul lenyúlják a közpénzeket és mesés gazdagságra tesznek szert
A lopás egyre gátlástalanabb , és minden szinten eluralkodott, fideszes politikusok piszkos ügyei elborítják az országot
Erkölcsös ember- teljesen mindegy milyen világnézetű- ezt a rendszert nem támogathatja! Aki szerinte a lopás nem bűn , az egy megvetendő ember!

WiIdhunt 2019.07.07. 09:30:24

@Janossz:

A mai magyar valóságról van szó.

Ha a szavak eerdeti értelmétnézzük, akkor a magyar baloldal nem baloldali.

Brix 2019.07.07. 09:40:00

@Nancsibacsi: "És nem, nem a világgazdasági trendek vezettek minket, mert 2002-2010 között a világgazdaság pörgött, a körülöttünk lévő országok prosperáltak, tizenszázalékos növekedést toltak, és őket a gazdasági válság is csak pár százalékos recesszióba tudta lökni "

Az állításod tele van féligazságokkal/hazugságokkal
-Magyarországot gazdaságát mindig a világgazdasági trendek befolyásolják leginkább, azt követi kisebb-nagyobb késéssel, de közép/hosszú távon nem éri el egyik V4 ország potenciális növekedését sem. Talán a Csehekhez hasonlítunk leginkább a fejlődés ütemében
-Most a "csoda" ideje alatt, 2018-ban 4,9%-os GDP-növekedést értünk el, a csehek már produkáltak 6-7% közötti fejlődést , mi még soha, Orbánnal sem...
-A lengyelek, szloválok, románok, baltiak mind gyorsabban fejlődtek, mint az elmúlt 10 év orbáni Magyarországa
Orbán nem tudott kimagasló eredményt elérni a GDP-növekedés vagy bérek tekintetében, úgy is lehetne fogalmazni: Európa legszegényebb országai között vagyunk/ maradtunk

teleorman 2019.07.07. 09:40:49

@maxval birca man: szóval az ő gondjuk nem a Te gondod... úgy legyen, bár én valahogyan másként gondolom. Ugye tudod hogy jön a havi 60 ezres (HUF, nem leva!) apanázst kapó egyetemista konkurrencia?

Janossz 2019.07.07. 09:49:35

@teleorman: Birkának nem lesznek versenytársai.
Ő ruszki zsoldért harcol.

Csuti Ördögüző 2019.07.07. 09:50:36

@Brix: oke, tenyleg beleszamitottam. A 2,5% is joval atlag feletti. Es vegyel picit vissza.

Brix 2019.07.07. 09:52:43

@Nancsibacsi: " Szóval az a k.rva nagy helyzet, hogy Orbán BÁRMENNYI stadiont épít, és BÁRMENNYIT lop - az ország még mindig SOKKAL jobban jár "
Nem jár jobban - mert a stadion-építés ugyan papíron növeli GDP-t, főleg úgy ha 40%-al túlárazzák,
DE, nem jut elég pénz kórházakra, iskolákra, közalkalmazotti béremelésre, közlekedési infrastruktúra fejlesztésre
Elég nézni, hogy milyen állapotban van a MÁV, mostanában... Az, hogy az IC-ken nem működik a klíma , rendszeres és Kelet-Magyarország jelentős területén úgy száguldoznak keresztül a vonatok, hogy nincs semmilyen zajgátló fal ( Debrecen..)
Az emberek alapvető érdeke az lenne, hogy az életkörülményeiket jobban befolyásoló infrastruktúra fejlődjön inkább és nem a marginális érdekeket szolgáló,alig látogatott stadionokra költenék a közpénzek jelentős részét

Csuti Ördögüző 2019.07.07. 09:53:22

@Blogolo Blogi: a volt keleti block ossszes orszagnak kisebb az adossaga, mint Magyarorszagnak

Az adossagot viszont Vicc Orbanra Kenni, aki mind3 ciklusaban leszoritotta

WiIdhunt 2019.07.07. 09:57:07

@teleorman:

@teleorman:

Bevett módszer alkalmazni PR-kollégákat, A nagy cégek csinálják elsősorban, de ma már a politika is.

Amióta a hagyományos médiák szerepe zuhan rohamosan, már sokkal hatásosabb blogokon és kommnteken keresztül terjeszteni az üzenetet.

Csuti Ördögüző 2019.07.07. 09:58:42

@Janossz: 687 euro volt a netto atlagkereset 2018ban, eves atlagaban, 320as arfolyamon

Csuti Ördögüző 2019.07.07. 09:59:49

@neoteny: mit jelent az, hogy a realberek szamitasa nelkulozi a realitast? Hogy kell oket szamolni?

Janossz 2019.07.07. 10:09:14

@Csuti Ördögüző:
Tegnap este még ezt írtad:
"2010 netto atlagkereset 260as arfolyamon 500 euro
2018 netto atlagkereset 320as arfolyamon 770 euro "
Most ezt:
"687 euro volt a netto atlagkereset 2018ban, eves atlagaban, 320as arfolyamon "

Gondolod, hogy így komolyan vesznek?
Persze, mindkét számod ex-has, időnként beírsz valamit, alátámasztás nuku.

Brix 2019.07.07. 10:17:13

@Csuti Ördögüző: Figyelj! Ennek a blognak lenne az értelme- szerintem- hogy mindenki leírja a saját véleményét, szofisztikált formában , lehetőleg úgy , hogy az valamilyen gondolatot ébresszen az olvasókban. Egy hozzászólásra akkor van értelme válaszolni , ha képes vagy ÖNÁLLÓ , érvekkel alátámasztott ellen-alternatívát kifejteni. Ha nem , csak ideböfögsz egy propaganda szagú valamit, annak semmi értelme sincs. Egy idő után meddővé válik a dolog, mert annyira erőszakosan akarod a magad igazát védeni , hogy már nem figyelsz a részletekre, hogy legyen egy önállóan megfogalmazott értelmes gondolatod. A számokkal való dobálózásnak sincs igazán értelme , mert a valóság mindig a részletekben van elrejtve, nem pedig a megfelelő emberek által kiszámított számokban, amelyeket a különböző élethelyzetben lévő emberek mindig különböző módon látnak...(Félig üres , félig teli pohár esete)
Tipikusan ilyen a reábér-változás mértéke...Nyilván, 10 év alatt összgazdaságilag jobb lett a helyzet- ahogy az összes keleti tagországban- a kérdés csak az, hogy ez mennyire az orbáni (gazd)politika hatására, vagy egyéb körülmények befolyásolták inkább...
Másik kérdés az egyének szintje... Pl a szociális ágazatban dolgozó ápolónő vajon úgy érzi-e , hogy eddig minden évben megkapta az általad említett 5%-os reálbér-emelést, vagy sem...

Csuti Ördögüző 2019.07.07. 10:21:46

@Janossz: Eloszor is, javitottam, hogy 687 euro, ha te mas adatrol tudsz, akkor mutasd. Masodszor, ebben nincs benne az adokedvezmeny.

Tehat, amire celoztal, hogy a forinttal elertektelenitik a Keresetek novekedeset, az nem igaz.

Csuti Ördögüző 2019.07.07. 10:27:14

@Brix: en nem csak propagandat, hanem adatokat is mutattam

Ha szerinted 5xos realkereset emelkedes 30 ev adataibol visszaszamolva nem szignifikans, ill. Ha szerinted az adatok hamisak (mert csak), akkor nem Muszaj velem beszelgetned.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.07. 10:28:08

@Csuti Ördögüző:

Már elmagyaráztam; azt is válaszoltad rá, hogy "Igy van".

Csuti Ördögüző 2019.07.07. 10:37:08

@neoteny: nem magyarazral el semmit, azt mondtam hogy az adatok hamisak, manipulaltak

?

Sir Bates dö Hól 2019.07.07. 10:42:58

@HaFr: csak csatlakozni tudok az első kommenthez

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.07. 11:02:49

@Csuti Ördögüző:

"nem magyarazral el semmit"

Amikor váltjátok egymást a központban, akkor a műszak elején nem kell visszaolvasnotok azt, hogy a nick előző működtetője miket írkált be és milyen válaszokat kapott?

Janossz 2019.07.07. 11:03:20

@Csuti Ördögüző: Nem javítottál semmit. Az ember a tévedését javítja.
Te meg hazudtál, jó nagyot. Mikor figyelmeztettelek rá, korrigáltál, fene tudja egy kisebb hazugságra váltva-e.?

Belinkelsz egy KSH táblát, ami 2017.-og tartalmaz adatokat.
Később, mintegy arra hivatkozva megadsz egy 2010-es (ez onnan van) és egy 2018-as (!) értéket. Hogy 770.

Mikor figyelmeztetlek, hogy valami nem gömbölyű, mert a 2017-es szám 617, és akkora jobbanteljesítés csak nem volt 18-ban, hogy 25% emelkedés lett volna, bedobsz egy másik (hihetőbbnek látszó) számot. Forrás nélkül.

Gusztustalan troll vagy. És ügyetlen is.
Ciao.

Csuti Ördögüző 2019.07.07. 11:06:26

@Janossz: a 2018as beradatoknak magad is utananezhetsz, nem nehez

Irtam mar, hogy nem 770 hanem 687, beneztem. Azert ne usson Meg a Guta,, annyit nem er

Brix 2019.07.07. 11:25:11

@Csuti Ördögüző: Már fentebb többször levezettem, hogy nem volt 5x- os reálkereset- emelkedès, de csak nyomod a süket dumát..A reálkereset - emelkedès , egyèbkent is egy statisztikusok által , több százezer adatból ,gyakran változó metodológiával kiszámított , nem egzakt , azaz pontosan nem meghatározható szám. A számítás módszertana is változik időnkènt, pl belevettèk a kutatási tevèkenysèget a GDP- be, vagy pl az Eximbank esete, amiből vita is volt EU- szintén, hogy beletartozik az államadósságba vagy sem....A reálbèr számítás esetèn a rèszfoglalkoztatas nem megfelelő beszámítása,stb..Tudod , a főbb gazdasági adatokat előszeretettel hamisítják az olyan autoriter rendszerek , mint pl Kína, de, nálunk is lehet egyfajta " kreativitás" ezen a tèren...Ha már mèlyebbre akarunk tekinteni a valós jövedelmi viszonyokban, akkor a medián kerestek többet mondanak....10 - ből 7 magyarnak csak álmom az atlagbèr!

Blogolo Blogi 2019.07.07. 11:35:37

@Csuti Ördögüző: "Az adossagot viszont Vicc Orbanra Kenni, aki mind3 ciklusaban leszoritotta"

Elvette a mnyp megtakaritasokat. Plusz messze a legtobb tamogatast kapta az EUtol, mint a tobbi tagorszag. Sajnos a novekedesi adatokon ez nem annyira latszik.

Csuti Ördögüző 2019.07.07. 12:07:13

@Brix: tehat nem egzakt mert csak

Mas orszagok eseten egzakt, itt nem. 1996ban egzakt volt, mert csak. Hagyjuk mar a meseket.

Most mar az atlagkereset sem jo, mert medianber. De nincs medianber statisztikad, tehat higgyem el. Lofaszt mama.

A magannyugdij nem megtakaritas volt, hanem ktgvetesi trukk. A strassbourgi birosag szerint nem serult a nyugdijjogosultsag, ergo nem vette el senki.

Tamogatast nem ad as EU, palyazaton kell lehivni. Ha Orban tobbet hivott le, egyenlo tobb ok arra, hogy ra szavazzak,

A linkkel nem tudom mit akarsz, hisz az eustattol sem latott Meg senki medianber statisztikat. Azaz ez fake news, azert huztak elo a medianbert, hogy sivalkodni lehessen, de ertelme semmi, minden europai orszag atlagokat szamol, es ezzel nem is volt semmi baja a fakenews medianak, amig az atlag nem kezdett sokszorosan emelkedni Orban idejen, mint a kedvenceik idejen.

teleorman 2019.07.07. 12:08:25

@maxval birca man: persze, így igaz. És ez is csak egy munka, és semmilyen munka sem büdös. Elvégre nincsen itten indiai kasztrendszer. Mégis némileg rossz érzés, hogy míg a magunkfajta naívan az igazság bajnokaként világmegváltandó kommentelget, addig szaktársai szakmányban, darabbérben ontják a kommenteket. Ezek könnyen beláthatóan gyakran hazugságtól fertőzöttek és rossz ügyeket védenek. No offense, csak hogy megértsd amatőr sporttársaidat és veled/veletek kapcsolatos frusztrációjukat. És mégegyszer: ez is csak egy munka, és még mindig jobb, mint az útonállás vagy a kábszerdílerkedés.

Brix 2019.07.07. 12:28:08

@Csuti Ördögüző: Ha elolvastad volna figyelmesebben a cikket, idóta, a lènyege az volt ,hogy eddig nem voltak elèg pontos adatok, amivel a KSH számította a reálbèr- növekedèst! A medián bèr számítása az egy másik dolog, de jobban tükröznè a valós jövedelmi viszonyok változását, mint a reálbèr...Mondok egy pèldát: ha a főnököd fizetèsèt 18%- al emelik a pártközponban egy èv alatt, a tièdet meg a 2%- al - akkor az összesen 18+2= 20\2 , azaz 10%- os bruttó bèremelkedès törtènt. Az infláció 4%..azaz a reálbèr emelkedett 6%- ot a párközponban, összesen. Csakhogy a főnököd 18-4, azaz 14% os reálbèr- emelkedèst èrt el, te pedig 2-4 ,azaz: 2 %- os reálbèr - csökkenèst szenvedtèl el...
A 4,4 millió foglalkoztatottból 3,13 millió ember kevesebbet keres , mint a KSH által számított átlagbèr!

Csuti Ördögüző 2019.07.07. 12:33:31

@Brix: nem arrol vitatkoztunk, hogy mi tukrozne jobban a jovedelmi viszonyokat, egyetertek hogy a medianbert is jo Lenne ha kozolnek

De mivel nincs osszehasonlito medianber statisztika 1990-2019re ennek nincs koze ahhoz amirol vitatkoztunk.

Brix 2019.07.07. 12:41:33

@Csuti Ördögüző: Támogatást nem ad az EU , pályázatokon kell lehívni..ha Orbán többet hívott le , eggyel több ok, hogy rá szavzzanak" Ez megint csúsztatás! Az EU- ban költsègvetèsi ciklusok voltak ès vannak, azaz: egy adott cikluson belül megvan határozva, hogy mennyi pènz " jár" az adott tagországnak, annyi hívható le! PL a 2021- 27 közötti ciklusban 20,1 milliárd euro, ennyit lehet " lehívni" maximum, ahogy a előző ciklusokban is szabott keretek voltak

Csuti Ördögüző 2019.07.07. 12:52:36

@Brix: igen, ezzel Nem tudok vitatkozni, bar a tortaszelet nagysagat azert befolyasolja a lobbi, es a gazdasagi fejlettseg. Szerintem mar ez utan a ciklus utan nem fogunk penzt Kapni, vagy alig, mint most a csehek.

WiIdhunt 2019.07.07. 12:59:39

@teleorman:

Tehát érv pl. egy fizikai elmélet ellen, hogy hívei fizetsèget kapnak terjesztéséért?

Janossz 2019.07.07. 13:24:27

@maxval birca man: Egy fizikai elméletnek semmi szüksége arra, hogy hamis próféták hirdessék-pénzért.

WiIdhunt 2019.07.07. 13:33:43

@Janossz:

Akkor miért vannak tanszékek, kutatóintézetek?

Janossz 2019.07.07. 13:44:54

@maxval birca man: Tényleg agyadra megy ez már...
Nehogy itt tudományos tevékenységhez hasonlítsd az alávaló ruszki-propagandád, mert lepetézek.

Birka-professzor.

WiIdhunt 2019.07.07. 13:46:58

@Janossz:

A megfizetettség mint tényező volt a kérdés.

Janossz 2019.07.07. 14:19:09

@maxval birca man: Szófiából nézve nyilván másképp látszik, de épp a fizetettség a probléma, te marha!

Ha te harcos kommunistaként imádod Putyint, meg a rendszerét, és támogató kommentek százait nyomatod a netre, bocsánatos bűn.

Esetedben nem erről van szó. Bér-agitátor vagy.

WiIdhunt 2019.07.07. 14:22:15

@Janossz:

Nem látszik máshonnan máshogy.

Mindegy ügynek vannak fizetett emberei is. A ballib propaganda se azért hamis, mert nagy részét Soros fizeti.

Nem vagyok harcos kommunista.

Még sose kaptam egy fillért se cikkért, se kommentért.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.07. 21:15:38

@maxval birca man:

"Nem látszik máshonnan máshogy."

Azoknak a jelenségeknek a száma amik nem látszanak máshonnan máshogy meglehetősen korlátozott.

Az, hogy a pí a kör átmérőjének és ugyazon kör kerületének aránya valóban mindenhonnét egyformának látszik. De már a kör ellipszisnek látszik ha a kör síkjára nem merőleges irányból tekintünk a körre, és az ellipszisnek már nincs _egyetlen_ átmérője, tehát az ellipszis kerületének aránya már nem konstans az átmérőjéhez képest ... szóval a kör máshonnan máshogy látszik.

WiIdhunt 2019.07.08. 06:49:14

@neoteny:

S párhuzamod hogyan vonatkozik a vitatott kérdéshez?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.08. 07:05:20

@maxval birca man:

Úgy, hogy a puszta állításod, miszerint nem látszik máshonnan máshogy nem elégséges: vannak dolgok, amik máshonnan máshogyan látszanak, tehát ha te azt állítod, hogy valamilyen esetben nem látszik máshonnan máshogy akkor ezt indokolnod kell, hogy miért van így a kérdéses esetben.

Az pedig, hogy valamilyen társadalmi jelenségek máshogyan látszanak Szófiából mint Bp-ről teljesen lehetséges; ennek puszta tagadása az előbb írtak miatt nem elégséges. Meg kell(ene) mutatnod azt, hogy a kérdéses jelenség miért nem is látszódhat máshogy a két helyről.

WiIdhunt 2019.07.08. 07:07:56

@neoteny:

A vita nem általános jellegű volt. A konkrét dolog pedig sehonnan se látszik másképp.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.08. 07:12:33

@maxval birca man:

"A konkrét dolog pedig sehonnan se látszik másképp."

Ismét egy puszta állítás bármiféle támogató érv(ek) nélkül.

Neked pópának kellett volna menned: a szószékről broadcast üzemmódban lehet tolni, ott a hívek nem tesznek fel keresztkérdéseket.

WiIdhunt 2019.07.08. 07:14:45

@neoteny:

Olvasd vissza a vitát szerintem...

neoteny · http://word.blog.hu 2019.07.08. 07:20:40

@maxval birca man:

Minek? Hogy még több kinyilatkoztatásodat olvassam? Köszönöm, nem kérek belőle.
süti beállítások módosítása