1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • screpes: @Rodney_2: Nem értem... most akkor ennek örülünk? Ők még az inkáknál is inkábbak? Egyébk... (2021.08.01. 10:14) Itt a vége a blog.hu-n
  • Tibor Rajna: A nép az egy vérből való hús-vér emberek nagy családja. A nemzet a nép szuverenitásának megtestes... (2021.05.04. 17:36) A nép fontosabb, mint a nemzet
  • kistót: @ijontichy: Azért a fiatal Tótát én sem szerettem. Öncélúan trágár valóban nem volt, de néha durv... (2021.03.24. 11:50) A magyar ellenzék mint piaci kofa
  • Rodney_2: Na még sem lesz szükség Nyugaton a sok millió migráncsra a beteggondozásban: index.hu/techtud/20... (2021.02.01. 13:10) Igaza van-e Novák Katalinnak?
  • screpes: @Rodney_2: Előbb még hiányzik egy időszerűbb igazságbeszéd, nem gondolod? Reggel délben est... (2021.01.17. 09:32) Győzhet-e az egyesült ellenzék? - Igen.

Polgári konzervatív blog

2019.03.17. 09:23 HaFr

Túléli-e az antiprogresszivizmus az etnicista autokráciát?

Kapcsolódó kép

Kiszúrás a cím, a cikk olvasói alatt vágja a fát, mindegy, forgács stb. A kérdés mégis egyértelmű, ha némi fordítást igényel is. Hazai berkeken belül maradva, miközben a kleptokrata, bűnöző rezsim etnicista (homogén nemzeti lényeggel operáló) ideológiája elterpeszkedik az országon, nagyon kevés üdvözlendő hatása egyikeként elveszi a levegőt a militáns (kül. francia és angolszász gyökerű) progresszivizmustól. A kérdés az, hogy stabilizálható-e a magyar kultúra lustasága, érdektelensége, idegenkedése a progresszivizmussal szemben a NER-en túl is, vagy a bűnözők lejáratják a civilizációnk védelme szempontjából oly fontos antiprogresszivizmust és a fürdővízzel együtt kiborul majd a gyerek is?

A válaszom nagy sóhajtozások mellett a szkepszisé. Ahogy nem hiszek a NER ideológiájának (a most éppen kereszténységnek hazudott etnicizmusnak) a hosszú távú túlélésében, nem hiszek a nemzeti szuverenitás (már ma is fiktív) jótékony voltában, úgy nem hiszek a liberális demokrácia vissza- (Magyarországon meg-) erősödésében sem, amely pedig egyedül lenne alkalmas a két szélsőség, az etnicizmus és a progresszivizmus kezelésére. Egyszerűen elmúlt az a kor, amely a széles polgárság ideológiájaként a liberalizmust sikerre tudná vinni, nota bene ezt nemzeti készségekre és hagyományokra tudná alapozni és ezzel fenntarthatóvá tenni. A szociológiai, kulturális és gazdasági változások a világban az állam további megerősödését és a piaci értékteremtés további koncentrációját fogják hozni, ami eleve aláássa a liberalizmus visszavételének esélyeit. A nacionalisták mellett a progresszívok az állam legértőbb gyarmatosítói, akik e szerint is fognak cselekedni Nyugat-szerte. Különösen idehaza meg -- polgárság és a polgári autonómiák hagyománya híján -- az etnicisták leáldozását követően a balos pártok még könnyebben fogják majd felhasználni az államot a saját napirendjük erőltetésére -- ahelyett, hogy elérhetővé válna, hogy az állam szépen vonuljon ki az életünk jelentősebb szeletéből.

A szuperbal hard anyagi egyenlősdi és a progresszivista soft értékegyenlősdi - a tech fundamentalizmus nyomulása mellett - akár már a 2020-as évek növekvő barbarizmusának is a legbővebb forrásai lehetnek, leváltva a 2010-es évek etnicista fasizmusát. Nem áll jól a zászló a nyugati civilizációnak.

154 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1914693822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Janossz 2019.03.18. 18:47:56

@444: " őket veri pofán orbán."
Orbánt meg a valóság. Így megy ez.

2019.03.18. 18:50:39

@Janossz:
a fidesz olyan, hogy most zöldek.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3319/190318-te-szedd-pl-mj_20.jpg
a lakótelep mellett összeszedik a hajléktalanok szemetét. ilyenkor a polgármester kirendeli az összes képviselőt. ha már ő is szedi a szemetet, akkor menjen ki szinte mindenki. egy marad a hivatalban. az fogadta az észt nagykövetet.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/190318-eszt-nagykovet-ksz-mj_15.jpg
a hírlapíró tudósítása szerint: "A találkozón elhangzott: a magyar és az észt nép történelmében közös vonás, hogy mindkét nemzet elszenvedte a szovjet típusú kommunista diktatúrát, a rendszerváltás óta azonban komoly fejlődésen ment keresztül mindkét ország."

így működik a fidesz. illetve ez a másodvonal. annak is van diplomáciája. márciusban a francia, a spanyol, a ciprusi nagykövet járt errefelé.

tegnap kézilabda magyar kupa döntőt rendezett a város.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3317/190317ftc-gyor-donto-pl-mj_27.jpg
ellenzékiek mint a gyogyósok. lényegében mindenre azt mondják, hogy az ne legyen. mert majd megoldja a totalitárius globalizáció. de nem, vagy nem feltétlen.

2019.03.18. 18:55:05

@Janossz:
lehet, hogy egy válságban pofán veri, de egyelőre az erősen balos publicus intézet is azt mondja, hogy a fidesz 50%-ot kapna. és az összes többi párt is ha összeadjuk, akkor. de lassan egy évtizede nem álltak össze és nem tudjuk, hogy össze lehet-e adni. a 15-20% jobbikos mennyiben szavazna gyurcsányra, vagy megfordítva.

Janossz 2019.03.18. 19:39:58

@444: " mindkét nemzet elszenvedte a szovjet típusú kommunista diktatúrát, a rendszerváltás óta azonban komoly fejlődésen ment keresztül mindkét ország."

Bizony. És mára a volt ruszki-tartomány alig 25 %-al veri a magyar GDP-t.
Ok a büszkeségre.

Janossz 2019.03.18. 19:44:10

@444: " a fidesz 50%-ot kapna. és az összes többi párt is ha összeadjuk, akkor."
Csak hát nem igazán látszik, most akkor a pohár félig tele van, vagy félig üres?!
Te tudod?

2019.03.19. 00:08:51

@Janossz:
ne viccelj már. a maradék 50% csaknem fele jobbikos. ők is a baloldalra vannak sorolva. a sneider pártelnök rasszista indíttatású erőszakos bűncselekményért lett elítélve, gyöngyösi társelnököt a wiesenthal központ a világ hetedik legantiszemitább emberének választotta. a mazsihisz össze akar fogni velük, vagy nem akar. a jobbikos választók többsége aligha szavaz gyurcsányra vagy dr. dobrev klárárása. és egyébként megfordítva. de lehet, hogy mégis csak. álljanak össze. és majd elválik.

2019.03.19. 00:11:45

@Janossz:
csak magyarországon a kommunisták kiebrudalása még éppen zajlik. ami észtországban már megtörtént. és ők egyben a kapitalisták is.

2019.03.19. 00:16:27

@Janossz:
veletek nincs értelmes kommunikáció, soha nem is volt, nem is lesz. nem azért, mert zsidók vagytok. nem vagytok zsidók se. iontichy svéd lesz. na persze. svéd se lesz. ahogy te se leszel német. magyar végképp nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 00:51:05

@444:

"veletek nincs értelmes kommunikáció, soha nem is volt, nem is lesz."

Ezt te honnét tudnád? Soha meg sem kísérelted.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 02:13:42

@444:

A Yahoo News-en volt egy cikk azzal a címmel, hogy "Florida school shooting suspect said he heard 'demons'" (már nem találom a cikket magát). No az egyik hozzászólás lényege az volt, hogy a kormányzatnak képesnek kellene lennie megelőzni az ilyen lövöldözéseket; azért van (or words to that effect).

Erre én betoltam ezt a kommentet az eredeti hozzászólás tevőjének címezve:

OK, let's assume that the govt has the power & technology to prevent crimes. Crimes as written in laws, state & federal. How many crimes would be prevented which you were to commit without such prevention? Before you protest that you're a law-abiding citizen, I suggest that that's impossible: as described by Silverglate's book titled "Three Felonies A Day", the average American commits lots of crimes & misdemeanors of which she isn't even aware of. No wonder: no one can count even the # of federal laws.

A govt which can prevent mass murder -- by its citizens -- effectively & efficiently is a govt which can effectively & efficiently prevent all other 'crimes' as well: it's the ultimate totalitarian govt. It might be Huxley's "Brave New World" as opposed to Orwell's "1984", but for many that's just the question of lethal injection vs hanging.

A Yahoo News-en lehet fel- és leszavazni hozzászólásokat; és a leszavazatokat is számolja (míg pl. a Disqus csak a felszavazatokat). No én erre a hozzászólásomra 2 felszavazatot és 0 leszavazatot kaptam (kb. 2 nap alatt). Mivel nem találom a cikket, nem látom azt, hogy az én hozzászólásom után következő hozzászólások említik-e a hozzászólásomat (akár pozitívan, akár negatívan): de az kiderült, hogy legalább 2 olvasó megértette a gondolatmenetemet, és senki sem gondolta úgy, hogy a kommentem méltó lenne a leszavazásra (még ha nem is értettek egyet [teljesen] vele) -- még az eredeti hozzászóló sem.

Nem akarom saját magamat fényezni, de neked a szádba kell rágni: nem azt írtam, hogy az eredeti hozzászóló egy náci vagy egy kretén vagy hasonló, mert hogy van egy konvencionális ötlete arra vonatkozóan, hogy a kormányzatnak hogyan kellene tudnia megelőzni tömeggyilkosságokat: hanem -- ha közvetve is -- a saját érdekére apelláltam: megmutattam, hogy egy ahhoz eléggé erős kormányzat, amelyik meg tud előzni a privát állampolgárai általi tömeggyilkosságokat eléggé erős ahhoz is, hogy nagyon megkeserítse a polgárai életét, az eredeti hozzászólót is beleértve. És erre az üzenetre az amerikaiak általánossában vevők: számukra nem egy agyament gondolat az, hogy a kormányzat a saját érdekeiben cselekszik, nem a kormányzottak érdekeiben.

Ennyit az "értelmes kommunikáció" lehetőségéről.

2019.03.19. 08:54:50

@neoteny:
na de ez a kommentelő esetleg azt szeretné, hogy az ő adójából állig felfegyverzett kommandósok álljanak az iskolában a portánál. és lehet azt is mondani, hogy elég lesz egy pedellus. vagy még azt sem kellene. mert még az is visszaélhet a hatalmával. és ugye az iskolában a tanár is visszaélhet a hatalmával. és a diák is visszaélhet azzal, hogy jogai vannak. az általános emberiességgel is vissza lehet élni. az sem feltétlen a jó. ez a nagy helyzet.

tehát most melyik megoldást válasszuk feltéve, hogy mégis csak van iskola, tanár, diákok és vannak, akiknek erőszakos bűncselekményekre hajlanak. hogy oldjuk ezt meg. és te erre azt mondod, hogy magánbiztonsági szolgálattal. rendben. de ugye ez egy kisebbségi vélemény. amerikában egyébként lehet, hogy nem az. de európában, magyarországon majdnem biztosan.

a többségnek is van joga valamiféle közbiztonságra, és egy kisebbségnek magánbiztonságra. hagyományosan ez a vallás. a keresztény és a zsidó. és ez korlátozott mértékben, de vegyíthető. ez a zsidó-keresztény kultúra. de ennek alapja a korlátozás és a szétválasztás. amire a zsidóság liberálisnak mondott része azt mondja, hogy ez kirekesztés. így élik meg, illetve félelmeik vannak a keleties társadalmakkal kapcsolatban. ez esetben menjenek nyugatra. a nyugat nyugaton van. és bízzanak abban, hogy a vadnyugat majd ilyen szempontból nem lesz kemény. bezzeg a magyar falu. ott aztán dúl az erőszak. ha ezt gondolják, akkor csak tessék. ez esetben a libsik takarodjanak el ebből az országból. ez a megoldás. aztán majd a történész kikutatja, hogy a nyugat dobta oda a magyar zsidókat hitlernek, arra játszva, hogy legyen megszállás, mert úgy kevesebb angol katona halt meg. churchill geci volt. de persze ilyenkor a libsik azt gondolják, hogy ezért is a magyarok a felelősök. mert ugye keresték a kiegyezést az angolszászokkal. és a német megszállás ellenére mégis csak budapesten lettek leállítva a transzportok. de kik az első számú felelősök a libsik szerint? a magyarok. nem lehet ezzel mit kezdeni. nincs értelmes közbeszéd. és trianon, a holokauszt és a gulág után lehet, hogy nincs értelme ezeket újra és újra lejátszani látva az elbaszott rendszerváltást. véget ért egy purgatóriumi időszak. már nem a holokauszt érintettjeivel folynak a közéleti viták.

a zsidók egy részével ki lehet egyezni. egy részükkel nem. errefelé nincs különösebb probléma. az iszlámmal se. lehet jönni tanulni viszonylag olcsón. és így lehet valaki orvos, mérnök vagy tanár.

de ez is azért problémás, mert mit éreznek a befogadó közeggel kapcsolatban. és mit éreznek egymás iránt. mert hogy egy izraeli, egy iráni, iraki, egy szír egymás mellett tanul. a rokonai ölik egymást. nem probléma mentes az, hogy eltérő felkészültséggel érkeznek. és ugye ide nem a legeslegjobbak jönnek. nehézkesebb a tanítás. jön egy indiai, hogy a falujukban gyógynövényekbe áztatott zsinegekkel műtenek. és erre a professzor azt mondja, hogy na jó. tarthat erről fakultatív kiselőadást. azért, hogy a többiek esetleg megértsék miért működik, vagy miért nem működik. és a professzor is meghallgatja. mert ő is egy faluból jön. és ez a világfaluban való gondolkodás is egy hitvilág. de ezt a "liberálisok" leköpik budapesten. és egyébként debrecenben is sokan mondják azt, hogy nyugati várost kellene építeni, és abban van egyetértés, hogy rendben, de abból a legkeletiesebbet. a leginkább vidékieset, kollektivizáltat. és ehhez kapcsoljuk a modernitást, esetenként hipermodernitást. és lehet mondani, hogy ez egy hülyeség. de nem állítom, hogy ezt budapest is így kombinálja. de valami ilyesmi a magyar iskola.

még egyszer, errefelé az izraelitákkal és az izmaelitákkal nincs különösebb probléma. van egy tolerancia küszöb. 200-250 ezres városban 5 ezer fő körüli. előzetes válogatás után. és ez nem külső válogatás. tehát nem az, amit a németek elképzelnek, hogy ők ennyit visszatoloncolnának. és amit a soros alapítvány elképzel 5 ezer akárki. hanem akiket az egyetem felelős módon kiválogat. az egyetemváros polgáraivá válnak. saját hallgatói részönkormányzatuk van. van egy külügyi tanács, amiben részt vesznek. azt mondják, hogy a magyarok közönyösek. nem mosolyognak. és erre mondják azt, hogy ha nem akarnak magyarrá váli, akkor ne akarják, hogy mosolyogjunk nekik. szerintem ez egyébként nyelvi kérdés elsősorban.

egy svédnek azt mondtam, hogy van az "én" és az "egy". az én az ég, az görög-latin rokona. a nap az egy, ami az égen éget. és a nap fiai a nép. tűzimádó keletiesség. és ehhez képest észak: éjszak. és ott a jég gyermekei laknak. talán azért mondják azt a svédek: jag. (svédül azt jelenti én). ezzel függ össze a szláv ja. és azt mondja, hogy ó ez egy nagyon jó kis mese. el is mondja majd svédeknek. és el kell neki magyarázni, hogy ne mondja el. mert ha ebben egy pillanatra hisz, akkor idióta, kripli, kretén, fasiszta. azt mondja el, hogy magyarországon ilyen a közélet. és éppen ezt a véleményterrort importálják. vigyorogva mondják, hogy dobják ki azokat az ócska hajóikat.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 09:30:45

@444:

"na de ez a kommentelő esetleg azt szeretné, hogy az ő adójából állig felfegyverzett kommandósok álljanak az iskolában a portánál."

Biztosan nem fizet annyi adót amiből akár egyetlen állig felfegyverzett teljesidős kommandóst is meg lehetne fizetni.

De a szempont egyébként sem ezt volt: hanem az, hogy ha a floridai iskolai lövöldöző 'démonokra' meg 'hangokra' hivatkozik, akkor ez a tömeggyilkosságot megelőző állapot volt nála, és _ezt_ kellett volna tudnia detektálnia a kormányzatnak, és így megelőzni a tragédiát. És erre írtam azt, hogy az a kormányzat ami erre képes, az képes az összes többi (megszámlálhatatlanul sok törvényben lefektetett) 'bűncselekmény' megelőzésére is.

"az általános emberiességgel is vissza lehet élni. az sem feltétlen a jó. ez a nagy helyzet."

Ennek semmi értelme sincs.

"a többségnek is van joga valamiféle közbiztonságra, és egy kisebbségnek magánbiztonságra."

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 09:31:36

@neoteny:

Lemaradt az utolsó mondat(om): ennek sem.

2019.03.19. 10:01:15

@neoteny:
ez a közvélekedés. ugye amikor polgári mintákat sorolok egy átlagos környezetből, akkor az a baj, hogy ez "kormánypropaganda". de az ellenzék is előáll polgári követelésekkel, akkor azt is támogatom. errefelé a szoci képviselő (egy van összesen) azt mondja, hogy legyenek újra városi kézben az iskolák. mert hogy az önkormányzat elszenvedett egy vagyonvesztést. és debrecen hagyományosan iskolaváros. ahhoz ugye városi iskolák kellenek. ez egy polgári konzervatív kezdeményezés. ezt mondja az mszp-s képviselő. szerintem ebben igaza van.

de az mszp, mint párt azt mondja, hogy az államosított iskolarendszer feltétlen rossz. dehogy is. az államiságot megtartva önállósuló jöhet létre egy viszonylag önálló városias-vidékies óvó-, tanító-, tanár-, tudósképzés. de ezt éppen az mta utasítja el. mondván, hogy ők nem akarnak önálló kutatóegyetemeket egy integrált hálózatban. hanem egy monolitikus tömböt képzelnek el, amibe kívülről senki se szólhat bele. és így a publikációk egy jelentős része nem kötődik a magyar közszolgálati egyetemi hálózathoz. egyáltalán az egész rendszer abszurd. debrecenben az atomki az mta intézete. az egyetem orvosi és agrár területen van világ első harmadában. műszaki területen a középső felében. ez debrecen adottságaiból fakad. de persze a műszaki terület is fejlődhet. azt is támogathatja az atomki anyagkutatással és mondjuk az orvoslást. üzembe állítanak egy protonterápiás készüléket. és ez egy vidékies kutatóbázis.

és nyilván ilyesmi szeged. vagy ilyesmi lehetne a dunántúlon veszprém biotechnológiai, székesfehérvár mikroelektronikai fejlesztő központtal. a királynők és a királyok városa. magyar királyi felsőoktatás. nem zárja ki a modernizációt. és a decentralizálást rendszerprogramozásban. szoftverben. azt művelheti gyügyei paraszt a tornácon. de hardverben központosítani kell. aligha lehet minden faluban, mindent portán félvezető gyártás, vagy high tech labor. de az sem igaz, hogy ilyen csak budapesten lehet. el kellene osztani a közfeladatokat azzal, hogy saját forrásokkal az intézmények szabadon gazdálkodnak. és azt az mta nyugalmazott akadémikusokkal felügyeli.

de ez szinte minden elemében ellentmond lovász lászló féle koncepciónak. palkovicsék azt mondják, hogy államosítani az egészet. és ezek után induljon el az osztozkodás. ezt hívják úgy, hogy tudománypolitika, hatalommegosztás. ebből lehet valós önkormányzatiság. racionális osztozkodásból. debrecennek és környékének a kis-magyar államiságból járjon egy huszad. és azzal majd versenyez a többi hasonló adottságú város vagy azokból létrejövő pólus (ez volt a szocik új magyarország koncepciója, amiből semmi sem valósult meg). és egy hálózatba szerveződve lehet globálisan versenyképes. a környezeti adottságainak, a hagyományoknak és részben az állami, részben a piaci döntéshozók akaratának megfelelően úgy, hogy azt legitimálja a polgárság. ez lenne a polgári konzervatív minta.

erről szól ez a blog? egy nagy frászt. ezekben a kommentekben regélek ezekről. és szándékoltan belekeverem a napi politikát. mert nem lehet azt mondani, hogy az legyen kizárva. ez politika. és ezt az egészet egyetlen érdekcsoport lehetetleníteni el. és ez az mta istandwithceu tagozata. ők vallási értemben állnak szemben a keresztény államnemzetek hagyományával. mondván, hogy az sohasem volt az övék, vagy ha mégis, akkor meghaladták.

idén 100 éve halt meg báró vásárosnaményi eötvös loránd. aki a svábhegyen lakott. és nem csaroda és tákos mellett tákolta az eötvös ingát. de a magyar parasztok egy olyan világot akarnak, amiben vásárosnaménynak is van akadémikusa. kistérségnek is van egy néprajzosa, vagy adott esetben egy onnan elszármazott fizikusa. ez a keresztény kultúra. ez nem tetszik a filoszemita értelmiségnek. de velük nem lesz értelmes vita. mert az egy vallási ellentét. ők azt mondják, hogy 2010 előtti rendszer úgy jó, ahogy van. ezt előzetesen szét kell verni úgy, hogy ne omoljon össze. racionális viták nem lesznek. miről? lovász lászló azt mondja, hogy az ő csapatának kell az egész. palkovics azt mondja, hogy neki is. csapjanak össze. az európai bizottság és az amerikai demokrata liblingjei és a másik oldalon president dr birkner de nagykanizsa. washington post megírja, hogy ez a sötét diktatúra. de nem. ez a demokrácia. nagykanizsán. azt mondja a zágrábi, hogy ezt elfogadja. és a ljubjana egy része orbán mellé áll. a másik része nem. látjuk, hogy kik azok, akik értik a magyar kultúrát, vagy érdekükben áll ehhez kapcsolódni. de értem persze, hogy budapest "liberális" népe azt mondja, hogy ez a népnemzeti "retyerutya" az ő világképükbe már nem fér bele. mert hogy az a 21. század a történelemben egy új fejezet nyitott. és erre mondják, hogy nem is 21. hanem csak 18. századi mert kitaláltak 300 évet. mert ha az a teória igaz, akkor igazolja a magyar krónikákat. azok azt mondják, hogy attila halála után csaba elment, hogy behívja a magyarokat. a római pápa, a német és bizánci császár a római birodalmat akarta helyre állítani. ez ugye a teória.

2019.03.19. 10:18:59

@neoteny:
a gender kurzus azt mondja, hogy a biológia nemeken túl vannak társadalmi nemek. ezek a keresztény kultúrában a nevek. aminek van valami jelentése. abból mindenki kreálhat valami filozófiát magának feltéve, hogy ilyesmit akar. nemzedékeknek vannak életérzései. és effélék. de a gender kurzus azt mondja, hogy ez elnyomja az egyént.

mert mondjuk a 68-as szexuális forradalom nyilván nem volt jó azoknak, akik diszkréciót akartak. mert jöttek a hippik. és azt mondták, hogy az emberek szeretkezzenek a parkokban. mert úgy nem lesz háború. de a többség azt mondta, hogy ez kell a világbékéhez, akkor legyenek házibulik a parkokban. legyen tánc. ezt mondta a mémesült fiatalember. szerencsétlen személyiségi jogait sérti. mert szó nincs róla, hogy ő leghülyébb. ő az átlagos magyar választót testesítette meg, aki azt mondta, hogy van itt füzesabonyban a zoli és őt közelebből ismeri. a többiről nem tudja, hogy kicsoda. és zolira szavaz. ez a demokrácia.

a filoszemiták szerint nem. hanem valamilyen ideologikus döntés. és ezek után azt mondja fiatalember, hogy ööö. izé. legyen tánc. mondjuk ez ideológia. 68. a másik meg azt, hogy "univerzális balhék". anarchista. csak ők nem koncz zsuzsára és bródy jánosra szavaznak.

a gender kurzus azt mondja, hogy nekik személyre szabott nemük van. ez nem választott keresztnév, nemzedék és effélék, hanem nekik jogukban áll olyan megszólítást követelni a társadalom összes többi tagjától, ami nekik tetszik. éppen ezt mondta adolf hitler. mein führer. ez a megszólítása. és ezt neki joga van kikövetelni a német társadalom egészétől. hiszen ő a führer. ez az ideológia a gender kurzus. fasisztoid. visszaélés az általános emberséggel.

valami jogvédő követelte, hogy a szivárványos úszóegyesület kapjon a medencében egy külön sávot és idősávot. és úgy ússzanak a szegény kis homoszexuálisok. ez nem a náci ideológia. és értem persze, hogy a zsidók hagyományosan izolálva éltek a gettóban. az is a fasizmus. de ők véletlen nem így akarnak élni. vagy hogyan tudnának a libsik békésen egymás mellett élni a többséggel. azokkal, akik keresztény államnemzetet képzelnek el bármit is jelentsen. mert hogy erre szavaz a fidesz és a jobbik. de az igaz, hogy budapest ez ellen szavaz. illetve ez majd ősszel kiderül.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 10:35:34

@444:

"ez a közvélekedés."

Ti. az, hogy "az általános emberiességgel is vissza lehet élni. az sem feltétlen a jó. ez a nagy helyzet"? Nem látom azt, hogy hogyan nyerne értelmet ez az állítás csupán azért, mert (feltételezetten) "ez a közvélekedés". Számos dolog van, amiben a "közvélekedés" téves; a "közvélekedésre" hivatkozásnál több szükséges egy ilyen állítás igazolására.

"errefelé a szoci képviselő (egy van összesen) azt mondja, hogy legyenek újra városi kézben az iskolák. [...] szerintem ebben igaza van."

Örülök, hogy a liberálisabb állásponttal értesz egyet.

"de az mszp, mint párt azt mondja, hogy az államosított iskolarendszer feltétlen rossz."

Ezt az állításodat viszont szükséges támogatnod valamivel: ez egy túlságosan erős állítás ahhoz, hogy a puszta kijelentése (assertion) elfogadható legyen.

"aligha lehet minden faluban, mindent portán félvezető gyártás, vagy high tech labor."

No de hát a másik szálon arról értekeztél, hogy a technológia lehetővé teszi azt, hogy egy család önellátóvá váljon: a háziipart. A saját állításaidat fúrod meg más-más alkalmakkor.

"el kellene osztani a közfeladatokat"

Mitől válik valami "közfeladattá"?

"palkovicsék azt mondják, hogy államosítani az egészet."

Mint közben kiderült, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia pénzeinek csak kb. 1/8-a származik a svéd államtól. Szerintem az sokkal polgáribb minta, mint akár az 1994-es akadémiai törvényben foglalt közfinanszírozási metódus, akár a Palkovics által tolt (de bizonyosan nem általa megálmodott) államosítási vonal.

"ezekben a kommentekben regélek ezekről."

Csak ezt összefüggéstelenül, mert esetszerűen -- opportunisztikusan --, teszed.

"és ezt az egészet egyetlen érdekcsoport lehetetleníteni el. és ez az mta istandwithceu tagozata."

Kár, hogy Orbán Viktor személyesen jelentette be az ország egyik legnagyobb nemzeti ünnepén, hogy ez az egész politikai elégtételvételről szól. Ezt nehéz a szőnyeg alá seperni.

"ők vallási értemben állnak szemben a keresztény államnemzetek hagyományával."

Ez Pálinkás Józsefre is igaz?

"ez a demokrácia."

Hol van a határ a demokrácia és az ochlokrácia ( en.wikipedia.org/wiki/Ochlocracy ) között? Mert mindkettő létezik; és valahol kell lennie egy határnak a kettő között.

2019.03.19. 10:43:42

@neoteny:
te azt mondod, hogy olyan, hogy közbiztonság nem létezik. mert az is egyének biztonsága. semmi egyéb. tehát egy családot nem lehet megvédeni, hanem csak apát, anyát, a gyerekeket. a családok védelme ennyi. és semmi egyéb. egyének védelme. ez egy hitvilág. és hagyományosan ez a zsidó hitvilág.

a kereszténység azt mondja, hogy a társadalom közösségekbe szerveződik. közös normákat alkot. megvédik egymást. egy közösség tagjai. és választanak utcakapitányt. lelkészi vezetőt. így integrálódott a kereszténység európában. nyugaton is. keleten is. és amerikában is. északon is. délen is. egy az egyén jogait is tiszteletben tartó libertárius kereszténység vált államvallássá. a civilizáció részben zsidó-keresztény kultúrán alapul. részben. mert nyilván görög-római kultúrán is. magyar kultúrán is. a népiességen és a nemzetieskedésen.

te ezt nem fogadod el. ne fogadd el. de ezek ugye világias hittételek. és pesten van néhány család, amelyik nem fogadja el. és veri a seggét, hogy a jogai sérülnek. bezzeg amerikában. menjek amerikába. svédországban a nőket jobban megbecsülik. menjen svédországba. a felesége hordja az ágytálakat a svédeknek. ő több szusit ehessen. és egyébként gyűlöli a magyar többséget. nem magyar. legyen svéd. ez kirekesztés. mert így nincsenek közös normák. ami a liberalizmusból lett az eleve kizárja. de a svédek is kizárhatják a magyar kormányt, magyarországot az európai néppártból, az európai intézményekből. megvonhatják a támogatást többségi alapon. ha ehhez joguk van, akkor nyilván a magyaroknak is hasonló jogaik vannak. hungária nem lesz germánia. ha ezt egy német nem tudja elfogadni, akkor jobb ha fogja a cókmókját és csomagol. azok a németek közutálatnak örvendenek. azok a németek baszták szét az országot. azok a németek örjöngtek budaörsön barnában, és szivárványos zászlókkal, tesco akciós újságot lobogtatva, hogy ez a kultúra. nekik. félre értés ne essék. nem az összes német, hanem akik nem fogadják el a magyar hagyományt. annak részei a dunai magyar németek és a keleti erdélyi szászok. a tótok is részben teutonok a legenda szerint. és ők is magyarok. de ezek a tesco fogyasztói társadalom nem magyar. mindegy, hogy mekkora a forgalom. abban nincs magyar tulajdon. induljunk ki ebből. a racionalitásból. annyiban magyar. lényegében semennyiben.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 10:51:54

@444:

"nekik jogukban áll olyan megszólítást követelni a társadalom összes többi tagjától, ami nekik tetszik. [...] ez az ideológia a gender kurzus. fasisztoid. visszaélés az általános emberséggel."

Csak akkor válik fasisztoiddá, amikor ennek a követelésnek a teljesítését _államhatalmi erőszakkal_ kényszerítik a polgárokra. Pontosan az, ami megtörtént Kanadában (C-16-os törvényjavaslat, amiből törvény is lett). És _ezt_ ellenezve vált Jordan Peterson celebbé és (többszörös) milliomossá. Ő megmondta: ha _kérik_ tőle azt, hogy egy partikuláris módon szólítson valakit, akkor megfontolás tárgyává teszi; de ha államhatalmi erőszakkal próbálják kényszeríteni, akkor "hell, no".

"azok[], akik keresztény államnemzetet képzelnek el bármit is jelentsen."

A németek elég nagy része meg egy nemzetiszocialista államnemzetet képzelt el 1933-34-ben, bármit is jelentsen az. Aztán végül ezt jelentette:

www.unilad.co.uk/wp-content/uploads/2018/01/dresden-bodies-PA-22092425-1.jpg

(Ezek németek -- beleértve német gyerekek -- holttestei.)

2019.03.19. 11:09:05

@neoteny:
ez a teória azt mondja, hogy a háztartások többségének ellátása minden korban alacsony technológiai szinten történhet. tehát még éppen így is össze lehetne szerelni egy mosógépet.
cdn1.haon.hu/2014/05/4.12-650x435.jpg
és félautomata gépsorosokon gyártott termékeket el lehet cserélni a helyi gazdaságban. úgy, hogy azt beárazzák valamilyen helyi pénznemben. ez egy opció.

nem gondolom, hogy így működhetne a gazdaság egésze. mert hogy ipari gépek előállításához magasabb technológiai szintre van szükség. tehát mondjuk egy ipari mosógép a mosodában nagyobb igénybe vételnek van kitéve. ha egy háztartásban javítják a mosógépet akár egy hétig, akkor még meg vannak valahogy. de egy mosoda már nem működhet. tehát nyilván magasabb szinten kell kiszolgálni.

és a kormányzati szinten igényli a csúcs technológiát. az africa cors légió mosógépe vagy a misszió mosógépe, vagy a nemzetközi űrállomás mosodája. de ezek valójában már nem piaci megoldások.

ez egy teória. előfeltevés. amin szerintem alapul a magyar közgondolkodás. hogy jó lenne nekünk a magyar háztartási gép is. videoton, lehel, errefelé hajdú, stb. ezeket kellene fejleszteni. high tech rakéta hajtóművet is. az is lehet hajdú. de az nem piaci. a csúcstechnika nem piaci.

és persze értem, hogy lehet mondani, hogy nincsenek ezek a szintek. ez csak úgy akarja beállítani, hogy alacsony fejlettségről is lehet indulni. ez ki akar bújni a globalizáció leple alól. és azt nem lehet. tessék csak világpénzben világversenyben helyt állni. abból a versenyhátrányból, amiben a magyarok többsége van. nem lehet máshogy. ezt mondja a filoszemita bölcselet. az mta istandwithceu tagozata. és szerintem mondjuk tölgyessy péter ezt különösebb rossz szándék nélkül gondolja. és mondja azt, hogy nincs semmiféle magyar út. az, hogy a hajdúságban összeállnak és majd létrehoznak valamilyen félig kollektivizált iparművet. amiben van kormányzati, önkormányzati résztuladjon. és ez a fajta harmadik utasság, népnemzeti romantika egy álomvilág. az olyan lesz, mint a régi reformszocialista gmk. az nem lesz globálisan versenyképes. ezt mondja tölgyessy péter. és ebben igaza van, csak azt nem érti, hogy valami ilyesmi a közakarat. főleg vidéken. a késő kádár kort sírják vissza. a jobboldal is azt ünnepli. idézem a néplapot a strandbüféről. "Aki fél évszázada megkóstolta az ott kapható, olcsó tejtermékeket, pékárukat és süteményeket (brióst, berlinerkockát stb.) sose felejti el a különleges büfé hangulatát!" még berlinert is lehetett kapni. az már tényleg nagyon jó. ha ezt akarja a nép, akkor esetleg valósítsuk meg.

és értem, hogy valaki nem akar szövetkezeti tejbüfét és egyébként lehet, hogy az nem is volt annyira jó, vagy mégis, akkor sem lenne annyira. lehet érvelni ellene. a kapitalizmusba vetett feltétlen hitnek ez ellentmond. a magyar társadalom ilyen. és lehet mondani, hogy a nyugat európai, vagy az észak amerikai. oda kellene menni. vagy magyarországon játszani ezt a vallásháborúsdit. amiben a tökfej tölgyessy pétert majd leváltják. a mainstream értelmiségi körökből kikerül. ahogyan az szdsz és mindenféle doktrinér liberális, aki nem kossuthot, vagy tiszát tekinti annak, hanem gyarmatosító angolszászokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 11:13:09

@444:

"te azt mondod, hogy olyan, hogy közbiztonság nem létezik. mert az is egyének biztonsága. semmi egyéb. tehát egy családot nem lehet megvédeni, hanem csak apát, anyát, a gyerekeket. a családok védelme ennyi. és semmi egyéb. egyének védelme. ez egy hitvilág. és hagyományosan ez a zsidó hitvilág."

Ez egy ostobaság: ha vannak olyan egyének egy társadalomban, akik nincsenek megvédve _csupán azért_, mert a nézeteik nem illeszkednek a többség akármilyen nézeteihez, akkor abban a társadalomban _nem létezik közbiztonság_.

"így integrálódott a kereszténység európában."

Vagy pedig nyugat-római -- biroldalmi! -- államvallássá vált, majd túlélte a birodalom összeomlását és elterjedt az utódállamokban.

"de ezek a tesco fogyasztói társadalom nem magyar. mindegy, hogy mekkora a forgalom."

Ez a _hamis öntudat_ marxista koncepciójának nemzetiszínű sparhelton újramelegített változata. Mindamellett, hogy radikálisan kirekesztő: ezek szerint nem csak az nem magyar, akinek Trianon nem fáj, hanem az sem, aki a TESCOban vásárol, különösen nem ha az akciós szóróújságot lapozgatja közben.

Ebből nekem úgy tűnik, hogy te a Dugin-féle elméletnek egy a magyarokra adaptált változatát tolod.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 11:20:03

@444:

"azt nem érti, hogy valami ilyesmi a közakarat. főleg vidéken. a késő kádár kort sírják vissza."

Az előbb még azt állítottad, hogy "de ezek a tesco fogyasztói társadalom nem magyar. mindegy, hogy mekkora a forgalom."

Láthatóan nehezedre esik eldönteni, hogy akkor most a "közakarat" számít, vagy nem számít a "közakarat", ha annak kifejeződése nem eléggé magyaros (szerinted meg a népfőiskolások szerint).

"gyarmatosító angolszászok"

Már nem a merkantilista németek a gyarmatosítók?

2019.03.19. 11:26:36

@neoteny:
na de akkor budaörsön egyesek feladták a kereszténységet. és a budaörsi szdsz ma is feladja. csak éppen az ellen oldalon. a keresztény államnemzet egyfajta középutasság.

jelzem a zsidó államnemzet is valami ilyesmi. csak az ortodox. tehát ők felosztják a terepet. és azt mondják, hogy ezen a telepen minden magántulajdon. ezen minden köztulajdon. itt magántulajdonon alapul a közszolgálat. ott köztulajdonon alapulnak a magánszolgáltatások. és ezekben így kiegyeznek. létrejönnek a különféle településtípusok. a zsidók körében hagyományosan keleti árják a papok. a lévik többsége nem sémita. jézus idejében be volt osztva, hogy alsó galileában van názáreth. ez a tipikus árja államalkotás. ezt a területi elvet fogadják ez az izraelita zsidók. mert így szerveződik izrael. településekből, zsidó telepekből. és ezt nem fogadják el a filoszemiták. mondván, hogy ez számukra egyet jelent a beolvadással vagy a gettósítással. és egyiket se akarják. tehát számukra a keresztény és a zsidó államnemzetek is elfogadhatatlanok. úgy érzik, hogy indokolatlanok ezek a korlátok. a vallást próbálják diktálni. és nem érti, hogy az hagyományosan az államalkotók joga. az államellenesek az underground világában próbálnak mainstream politikát folytatni. soros alapítvány próbálkozása. nyitott társadalom. ez az, ami kudarcra van ítélve feltéve, hogy a demokrácia minimuma érvényesül. és erre lehet válasz az, hogy polgárháborút indítanak. erre mondják, hogy novicsokot a magyar képviselőknek. lásd fentebb. ők nem magyarok. németek, zsidók egy része gondolkodik így, néhány filoszemiták mellett szolgai módon köpködő önálló gondolatok nélküli szláv. nem minden szláv. nem többségi magyarok. mert hogy azok törzsi tudatát kérdőjelezik meg. magyarországon a feudális közgondolkodás hagyományosan erős. tájegységi gondolkodás, a piacon földrajzi árujelzőkkel, stb. ezeket a filoszemita bölcselet kizárja mondán, hogy az legalább részben kollektivizált, az nem lehet modern, stb.

2019.03.19. 11:33:35

@neoteny:
és ugye az ultima ráció, hogy ez egyet jelent a fasizmussal. errefelé ez volt a hangya.
mol.gov.hu/images/ups/2394.jpg
a nyilasok államosították. és később a kommunisták. ennek létét kétségbe vonták a náci németek, a zsidó kommunisták, és a rendszerváltás után a zsidó kapitalisták. mondván, hogy ennek feltételeit nem lehet államhatalmi eszközökkel megtámogatni, mert az beavatkozás a piac működésébe. igen. bizonyos értelemben az. de a piac az nem érinthetetlen szentség legalább is a keresztény hitvilágban. mert hogy abban az államegyház feléje magasodik. és lehet mondani, hogy ez amerikában nem így van. tessenek menni amerikába. és ott majd nem úgy lesz. vagy svédországban. ez esetben svédnek kellene lenni.

2019.03.19. 11:43:59

@neoteny:
az index a címlapon hoz egy cikket, ami ugye a régi "konteó". dédpapák, nagypapák mesélték, hogy a nyugat megvezette a magyar politikai osztályt. a szövetségesek úgy gondolták, hogy nekik érdekükben áll magyarország német megszállása. mert hogy a németek a magyarokat lövik szét és nem őket. ők ezért utasították el a szövetséget. a magyar hadsereg hitlerrel szembeforduljon. és belszartak abba, hogy így egy millió zsidót elpusztítanak. ez nem érdekelte a nyugatot.

és ez ugye nem ugyanaz, hogy egy megcsonkolt országban állami egyetemen kvóták vannak, amin a kulturális kormányzat folyamatosan enged. de lehet magánegyetemek, magántőke bevonása, stb. ez és a haláltáborok nem ugyanaz. a mazsihisz szerint egyikből egyenesen következik a másik. nekik. a soros alapítványnak. a hitgyülekezetének. nekik ez ugyanaz. az emih mondja azt, hogy van valami különbség. a többi azt mondja, hogy a nyugat. irány nyugat.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 11:44:22

@444:

"na de akkor budaörsön egyesek feladták a kereszténységet."

Nem csak Budaörsön, hanem mindenütt Mo-n, ahol a TESCO (vagy a többi multi hipermarket-lánc) megtelepült _és_ virágzik.

Továbbá ennek a "feladták a kereszténységet" dolognak van egy erősen ellenreformációs stichje, amit neked, akinek a hitsorosai szenvedtek eleget az ellenreformációból kifolyólag, el kellene utasítanod már csak ezért is.

"úgy érzik, hogy indokolatlanok ezek a korlátok. a vallást próbálják diktálni. és nem érti, hogy az hagyományosan az államalkotók joga. [...] feltéve, hogy a demokrácia minimuma érvényesül."

Hol van a határ a demokrácia és az ochlokrácia ( en.wikipedia.org/wiki/Ochlocracy ) között? Mert mindkettő létezik; és valahol kell lennie egy határnak a kettő között.

"erre mondják, hogy novicsokot a magyar képviselőknek. lásd fentebb. ők nem magyarok."

Moin Moin egy önbevallott progresszív. Az ő nézeteit nem kérheted számon rajtam.

"magyarországon a feudális közgondolkodás hagyományosan erős."

A kalandozások korában is volt egy hagyományosan erős magyar közgondolkodás; aztán a 955-ös (második) lechfeldi csata kimenetele határozottan módosított a hagyományos magyar közgondolkodáson.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 11:49:21

@444:

"de a piac az nem érinthetetlen szentség legalább is a keresztény hitvilágban."

Max Weber egy egész könyvet írt azzal a címmel, hogy _Die protestantische Ethik und der Geist des Kapitalismus_. Azt mondod, hogy teljesen el volt tájolva, legalább is ami a magyar protestantizmust (reformátusokat) illeti?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 12:11:10

@444:

"de lehet magánegyetemek, magántőke bevonása, stb."

Lehet? Ezt az MTA IStandWithCEU tagozata követeli, nem? ezzel szemben hirdettek hegemóniát a többségi magyarok, nem?

2019.03.19. 13:06:30

@neoteny:
az emberiség nagyságrendben 10 milliárd egyénből áll. abban ugye egyetértünk, hogy a totális diktatúra az lenne, hogy ha ennek 1 fő uralkodna. mert mondjuk az ő testére lenne szerelve egy olyan szuper fegyver, amivel a bolygót megsemmisíthetné. és az emberiség egésze kénytelen lenne neki engedelmeskedni. ez esetben ő lenne a megtestesült sátán. mindenki őt utálná. de kénytelen lenne fejet hajtani. ez a lenne egy abszolút katonai diktatúra. és ehhez legközelebb talán az észak koreai rezsim áll. ahol nagyon erős befolyása van egyetlen családnak, ahol a családfő egy gyereknek látszó fickó, aki játékszernek tekinti hadsereget. és úgy tekint az emberekre, mintha azok az ő játékaik lennének egy nagy terepasztalon. ilyen világképe van. ebben nevelkedett. ezt szolgálják ki a tanácsadói. és egyébként rendelkezik atomfegyverrel.

ilyen és ehhez hasonló rendszerek is teremthetnek gazdagságot. vannak elég jól működő emírségek. persze lehet, hogy gyerekek összevesznek az örökségen. nem fogadják el az első szülött fiú nyugatos primátusát. mert a keleties hagyományban a legidősebb férfit illeti az ország. istván vs. koppány. 10-11. század fordulóján. hasonlóak lehetnek 20-21. században is.

de a polgári fejlődés ezt az feudális jogegységet szétverte. illetve már ez eleve osztott volt a megyerendszerben. illetve a magyar járásokban. 10 falu építsen templomot. kistérségi szerveződések. illetve tartományok. erdélyi fejedelemség elsősorban. felvidék és a délvidék is szerzett viszonylagos önállóságot. de azzal nemzetállammá vált magába olvasztva a kisebbségi magyarok jelentős részét. pozsonyban nincs többségi magyar országgyűlés. kassán nincs magyar többség.

te azt mondod, hogy a totális demokrácia az, hogy minden egyén teljesen önálló döntéshozó. tgm szerint az emberiség globális népszavazásokkal el kormányozhatná önnön magát. de ugye abban az esetben is a többség kényszerítene valamit a kisebbségre. és felteszem nem sok népi kezdeményezés kimenetele egyezne tgm elképzeléseivel. szóval ő ekkor is sötét diktatúrát kiáltana. de tgm típusú demokrácia a világon nincs sehol. és valószínűleg nem is lesz, se kommunista, se kapitalista változatban.

na de akkor hol van a racionális határvonal, reálpolitika ami demokrácia közeli állapot. képviseletre szükség van.

vegyük a 10 milliárd négyzetgyökét. az 100 ezer fő. nagyjából ekkora egy országgyűlési választókerület. egy hagyományos parlamenti elektori körzet. 10 milliós kis magyarországon meg kellene 100 közösségből meg lehet találni azt az egyet, amelyik az adott ember számára a legmegfelelőbb. ezen túl még vannak magyar közösségek a határ mentén és azon túl. ha egy se jó, akkor lehet menni választani a többi 100 ezer közösségből. ha egyik se jó, akkor fel lehet vetni, hogy túl sokat akarsz a világtól. el vagy kényeztetve.

na most én kisebb elektori körzeteket is megengednék. mert azt gondolom, hogy egy 10 ezer fős gazdasági körzet szakosodik egy vagy legfeljebb néhány dologra, akkor abból azért meg tudnak élni. de ez ugye előfeltételez egy államszocialista körzetesítést. tehát ez a klasszikus kétszintű tervezés. 10 ezres mikrogazdaság önállóságot élvez. 10 milliós makrogazdaság tervezett. de nem központi tervutasítások vannak. összesítik a terveket. és támogatják a 10 milliárdos világpiacra jutást.

és azt mondják, hogy ha koreában nagyon olcsón gyártják a mosógépet, akkor a hajdúságban ne kalapácsolják a lemezt, hogy abba a hengerbe valahogy illeszkedjen a keverőtárcsa. és a víz nehogy elszivárogjon, mert az elektromosság veszélyezteti felhasználót. és ha ilyet gyártanak, akkor a kermi kivonja a forgalomból. és 10 ezres közösség, amelyik háztartási gépeket gyárt ezt kénytelen elszenvedni. szerintük egyébként kiváló keverőtárcsás gépek ezek. csak védjék meg az ő piacukat. ilyenkor kaphassanak beruházási hitelt. és vehetnek jobb munkagépeket, vagy jobb minőségű nyersanyagot, több energiahordozót, fő alkatrészeket, vagy tanulmányozhatják a mosógép gyártás fortélyait. és felvirágzik a haza. ez a klasszikus irányított kapitalizmus. és ez magyarországon olyan nagyon nem állna távol a népakarattól véleményem szerint.

2019.03.19. 13:23:46

@neoteny:
manfred weber azt mondta, hogy ő tudja a megoldást. a bmw létrehoz egy tanszéket. és azzal meg van oldva az akadémia szabadsága. bmw felteszem nem azt mondja, hogy eladtuk ezt a sok kocsit. és abból van elég sok pénzük van. és már nem tudják hová tenni. és azt mondják lovász lászlónak, hogy költse el a barátaival, amire csak akarja. bmw vezetői beöltöznek mikulásnak. és odaadják a pénzt. és legfeljebb adnak néhány virgácsot. ejnye-bejnye lacika. a bmw nem így képzelik el az akadémiai szabadságot. jelzem a debreceni egyetemen is ezt akarják. kihelyezett tanszéket. és a müncheni műszaki egyetemről érkeznek a projekt feladatok. amit nem tudnak, vagy nem akarnak megoldani. úgy gondolják, hogy a debreceni műszaki kar is képes megoldani. és ha azt mondják, hogy sehr gut. és úgy kaphat valaki több fizetést németországban. vagy azt mondják wunderschön. és még többet. mert hogy úgy látják, hogy a magyar gazdaság olyan helyzetben van, hogy ezt kénytelenek benyelni.

de ugye ez esetben a soros alapítvány nem mondja azt, hogy manfred weber egy geci. bajorországban hullik a barna eső. az mta is a magyar gazdaságnak van alárendelve. és a ceu is. csak ők nem értik, hogy ők nem kihelyezett helytartói. mert hogy magyarország nem az usa tagállama. és hogy nem is az eu egyik szuverenitásától megfosztott tagállama. erről folyik a vita.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 13:25:29

@444:

"ilyen és ehhez hasonló rendszerek is teremthetnek gazdagságot."

Hogyne, a rendszer működtetőinek és azok csicskáinak. De nem a népnek.

"de tgm típusú demokrácia a világon nincs sehol. és valószínűleg nem is lesz, se kommunista, se kapitalista változatban."

Ez TGM problémája, nem az enyém.

"és azt mondják, hogy ha koreában nagyon olcsón gyártják a mosógépet, akkor a hajdúságban ne kalapácsolják a lemezt"

Ezt Irmuska néni mondja azzal, hogy a Made in Russia LG mosógépet veszi meg, nem a Hajdu mosógépet. Ez a te (és a népfőiskola) nagy problémája: amikor az istenadta nép _egyénei_ nem úgy viselkednek, ahogy azt ti megálmodjátok.

2019.03.19. 13:37:53

@neoteny:
vagyis te nem fogadod el a 10 ezres meg a 100 ezres körzetesítést. meg semmi effélét. hanem azt mondod, hogy van 10 milliárd főből álló emberiség. az létezik egy tükörsima bolygón. tehát nincsenek természetes földrajzi határok. nincsenek településhatárok se. nincsenek kulturális, nyelvi, vallási határok. semmi efféle. mert hogy ez mind valamilyen sajátos kollektivizálás, ami korlátozza az egyént. és mint olyan súlyosan sérti a szabadságot. tehát elvetendő.

ugyanezt mondja tgm. csak ő ezek után még azt mondja, hogy legyen közös a gatya is. és akkor ő mesél a köréje ülő gyerekeknek arról, hogy mit mondott kierkegaard. aki nyilván egy tökfej volt, mert réges régen meghaladta jaspers. és őt meghaladta valaki. mert így egyre felsőbbrendűk emberek születnek nagyjából a francia forradalom óta. kivéve a mostani fiatalokat, mert műveletlenek. ezért kell nekik mesélni. és ők hozzanak cserébe jó minőségű árut ingyen és bérmentve. a gyári munkások ezt állítsák elő. tgm a jogaikat jól megvédi. nehogy valaki parancsolni merészeljen nekik. ilyen lesz a világ.

te meg azt mondod, hogy csak parancsoljon. a munkaadó. de neki már nem parancsolhat senki. pláne körzetesítve. mert a piac felett nem állhat semmi. erre lehet mondani, hogy ez akadémikusan nettó fasizmus. gettósítás. heller ágnes megfejtené azonnal, hogy ez semmi egyéb, mint a dunába lövetés előkészülete.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 13:43:32

@444:

"parancsoljon. a munkaadó. de neki már nem parancsolhat senki. pláne körzetesítve. mert a piac felett nem állhat semmi."

Irmuska néninek ki parancsolta meg azt, hogy Made in Russia LG mosógépet vegyen, ne Hajdu gyártmányút?

2019.03.19. 13:47:07

@neoteny:
és még a heller ágnessel kapcsolatban megbocsátó vagyok, akkor is ha sokat tett a magyarok ellen, mert ő ellene is tettek szerinte magyarok, szerintem nem magyarok, hanem embertelen barmok. szerintem a megszállók között az idióták nem is németek voltak. de a németek nem fogadják el ezt a történelemszemléletet, szerintük befogadással levethetik a náci billogot. rendben van. fogadjanak be muszlimokat. nem is lehet érteni. hogy a zsidók millióit ölik meg, cserébe iszlamizálják németországot. ezt így nem lehet megérteni. mert az ügyletben a pénz a lényeg. embertelen barmok. nem zsidók, hanem baromállatok. néhány millió meghal, földönfutóvá lesz mint számít az. pénzügyi kötelezettséget vállal európa? az a szabadság.

2019.03.19. 13:53:04

@neoteny:
irmuska nyugdíja abból van, hogy a media marktba érkező lg made in russia gyártmányú mosógépet áruval ellentételezi a hajdúsági iparművek, vagy akármelyik iparvállalat. mert hogy te mondhatod, hogy debrecen adja nagy haszonnal tovább. és mégis kinek, minek. adja el nagy haszonnal pocsajba? debrecen nem egy óceáni szabadkikötő. tehát a te kedvenc kereskedelmi iskolád a szárazföld közepén nehezen alkalmazható. ausztriában is akkor műköhetne ha a rajna-majna-duna csatorna hajózható lenne. és mondjuk ennek bécs lenne a kereskedelmi központja. és hajók járnának rotterdamtól konstancáig. és egyébként kikötnének a pesti rakparton. és bepakolnának vámmentesen árut. és ugyanannyi értékben kipakolnának.

csak te azt mondod, hogy ennek reálgazdasági megvalósulása szükségképpen korlátosabb, mint az elmélet. ilyen a világ.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 13:59:34

@444:

"irmuska nyugdíja abból van, hogy a media marktba érkező lg made in russia gyártmányú mosógépet áruval ellentételezi a hajdúsági iparművek, vagy akármelyik iparvállalat."

Hová lett Irmuska néni egész munkáséletén keresztül befizetett nyugdíjjárulékai?

"debrecen nem egy óceáni szabadkikötő."

Liechtenstein sem az.

2019.03.19. 14:01:28

@neoteny:
tehát az azt jelentené, hogy az lg és a hajdúsági iparművek szerződnek. és a hajdúságban kizárólagos jogot szereznek a hajdú háztartási gép forgalmazására. és ezt megszavazza a hajdú megyei közgyűlés. hajdúsági gatyákat hajdú mosógéppel mossák a hajdúsági legényeknek a hajdúsági leányok. és a hajdúság áruházban van hajdú powered by lg háztartási gép.

ez ugye korlátozza a keresletet. na jó, de valakinek jobb lenne az electrolux. menjen el nyíregyházára és hozzon egyet onnan magánimportban. valakinek még jobb lenne egy török beko. hozzon isztambulból. mennek a török tengerpartra, akkor hozzanak egy mosógépet. vagy gorenje mosógépet szlovéniából. vagy a centrum áruházban kapható lehel háztartási gép. elcserélik a jászok a hajdúkkal.

ez a magyaros gazdasági iskola egy korlátozott irányított kapitalizmus. és mondhatod, hogy ez majdnem ugyanaz, mint a régi kgst. csak választott vezetőkkel, nagyobb fokú önkormányzatiságban.

2019.03.19. 14:02:28

@neoteny:
felosztó kirovó rendszerben irmsuka nyugdíjjárulékát megkapta az anyukája. és most a kis menye andika nyugdíjjárulékát kapja irmsuka.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 14:07:14

@444:

"és most a kis menye andika nyugdíjjárulékát kapja irmsuka."

Akkor hát Irmuska néni a megszolgált nyugdíját költötte Made in Russia LG mosógépre, amelyet önkéntesen választott a Hajdu termék ellenében. Ilyen a (viszonylagos szabad)piaci élet.

2019.03.19. 14:27:01

@neoteny:
bajnai és oszkó, simor azt mondták, hogy majd jönnek a magánpénztárak. igaz, hogy így lesz 10% hiány. de mit számít az. majd eladják a maradék közvagyont. és úgy magánosítva lesz szinte minden. beáll a kapitalizmus. és úgy modernizálódik az ország. ennek bokros lajos maradt az egyetlen hírmondója. a nép nem erre szavazott.

gyurcsány azt mondja, hogy járjon tüzelőutalvány. orbán szerint is járjon, de csak nagy hidegben. választások előtt a kormány megvédi az embereket. németh sziszi rezsibiztosként őrködik a gáz ára felett. ő meg majd megállapodik putin ladomérral az illiberális demokráciáról. és úgy lesz olcsó gáz és lágy kenyér. és a köznép azt mondja, hogy na jó. ha ez a választék, akkor legyen ez.

és még van az, hogy ez a sok égő szén. ez nem kell. fúj a szél. kiteszünk kereketeket és úgy ég a villany. kicsit drágábban, de legalább megmentjük a bolygót.

és a szocialista körzetesítés azt jelentené, hogy találja ki az adott kommuna, vagy kolónia. neki jó lenne a paksi áram, de mit ad cserébe. és lehet mondani, hogy agárterményt. kukoricát. amit eladnak a világpiacon. vagy lehet mondani, hogy lehel hűtőszekrényt, amit eladnak a centrum áruházban. azt is, hogy angol fontot. a részeges londoniaktól. és azt is, hogy nem kell semmi, mert majd kombinált ciklusú erőmű a városkörnyéki agrárhulladékkal fenntartja a várost. és ha mégis kell valamennyi gáz, akkor majd a keleti főcsatornán egy kis kukoricát, vagy hűtőszekrényt, vagy angol fontot, vagy valamit egy uszály feltol, feltéve, hogy muszáj. és akkor veszünk egy kis gázt. ez a debreceni iskola. vásárvárosi modell. kvázi városállam.

2019.03.19. 14:39:29

@neoteny:
ismuska alapvetően azt fogyaszthatja el, amit andika, zolika megtermel. olcsó kenőcsöt, andika keszkenőjét, edit pingált mázas cserepét, sanyi haverjának mangalicáját és ha van helyi tulajdonban levő áruexport, mondjuk eladja az autót a debrecen auto fabrik, akkor azzal szemben lehet importálni. és ha irmuska eladja mindenét, akkor esetleg vehet egy lamborghinit.

matolcsy azt mondja, hogy nem így kell ezt kérem szépen. azért vannak a bankok, hogy generálják a pénzt. odaadják a vállalkozóknak. az állam pedig azért van, hogy kamatmentességet biztosítson. ebből majd lesz egy kevés hiány, de csatlakozunk a selyemúthoz és felzárkózunk ausztriához. mert majd a kínai selyemúton lesz magyar arbitrázs. a bécsi bankárok is így csinálják. és ezt meg lehet csinálni budapesten is. vannak kisebb zökkenők. az nhb csődbe ment. de a magyar gazdaság fundamentumai erősek. és ha jön is egy válság abba majd a nyugat zuhan a mélybe, a magyar gazdaság kerül a paransszusra. a turáni átoknak vége szakad. vagy valami ilyesmi. és ez egyébként jelenleg úgy ahogy működik. csak nem vagyok meggyőződve, hogy egy válsághelyzetben a fidesz és matolcsy nem lesznek kénytelenek azt mondani: ööö. csakhogy szerintem akkor se választják meg gyurcsánytól sneider képviselőig tartó horror koalíciót. és a momentum is azt mondaná: ööö. ingyen uszodabérlet. és az úszkálásból fellendül a gazdaság.

2019.03.19. 14:47:52

@neoteny:
és még van az, hogy legyen zöld budapest. nem kell annyi régi autó. mindenki vesz egy elektromost. meg épül még néhány metró. a legkorszerűbb. így van koppenhágában is. csak dániának egy főre vetítve van vagy 100 ezer dollár külső vagyona. magyaroszágon ugyanez 10 ezer dollár sincs. ellenben van egy 15 ezer dollár külső adósság egy főre vetítve. dánia nettó befektető gyarmatosító. magyarország gyarmatosított. ahogy sanyi mondja a fasznak a rossz oldalán vagyunk. és ezért nem lehet megtenni, hogy majd sétálunk, sétálunk, egy kis dombra lecsücsülünk. csüccs. mert hogy ez is értéket teremt. metrókocsit kellene gyártani. és eladni szófiába vagy szerájevóba.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 14:53:42

@444:

"i[r]muska alapvetően azt fogyaszthatja el, amit andika, zolika megtermel."

Hogyne. Irmuska munkáséletében meg mások fogyaszthatták el azt, amit Irmuska megtermelt.

"és ez egyébként jelenleg úgy ahogy működik."

Két válság között mindig 'működik'.

[...]

Of all the many contributions of the "Austrians," their theory of the business cycle is one of the most valuable. Economists and Wall Street analysts have known for decades that the markets are highly volatile. There is a business cycle in national output, interest rates, and inflation, creating bull and bear markets in stocks, bonds, gold, and so on. And Austrian theory is the only satisfactory explanation of this business cycle.

The first thing to understand is that the principal source of economic disruption and the business cycle is irresponsible government policy. The business cycle, inflation, and high nominal interest rates are not caused by the free market, but by government's monetary and fiscal policies.

Without government intervention, the free market economy would reflect:

1) Stable interest rates, probably in the 2%–3% range, as in the 1950s.

2) No inflation. In fact, historically, average prices have tended to decline slightly with a free market and gold standard.

3) Low unemployment. No minimum wage laws and forced collective bargaining, which keep wages artificially high during a recession.

4) High savings rate. Contrary to standard Keynesian doctrine, high personal savings rates are good for economic growth.

5) Economic growth without recessions or depressions.

[...]

mises.org/library/understanding-austrian-theory-business-cycle

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 15:11:58

@neoteny:

(Ez a cikk 1986-ból van: azért beszél "magas nominális kamatlábak"-ról. De az alacsony nominális kamatlábak ugyanúgy gazdaság-gyilkosok: a "könnyű pénz" okozza azokat a befektetéseket, amelyekről előbb-utóbb kiderül, hogy hibás befektetések voltak mert a vállalkozók azt hitték, hogy valós megtakarítások állnak a pénzbőség -- bőséges befektetési hitelek -- mögött.)

lecsós 2019.03.19. 15:17:10

Itt van-e, hogy akkor most ki, és hogyan teremt értéket, meg mi légyen az állam szerepe a "piacon". Nagyot változott a világ 2009 óta. :)

index.hu/gazdasag/penzbeszel/2019/03/19/kozszolgak_es_startup-sztarok_biztos_azoknak_tapsolunk_akik_megerdemlik/

2019.03.19. 15:21:41

@neoteny:
és ugye lehet mondani azt, hogy bérmunka. ezt csinálja most debrecen. mai hír, hogy papp polgármester tanácsadói 4 díjat is elnyertek európai értekelésben.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/190319-edc-uzleti-kornyezet-felmeres-pl-mj_32.jpg
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3323/190319-edc-uzleti-kornyezet-felmeres-pl-mj.jpg
edukálásban, ösztönzésben, staff tréningben és teljesítmény menedzsmentben is jók ezek a lányok és az úriemberek. a befektető külföldi vállalatok 91%-a mondta azt, hogy elégedett és újra befektetne. visszaforgatják a pénzt. a belföldi vállalkozók 77%-a mondja azt, hogy elégedett. kiszámítható gazdasági környezet, elégedett vállalkozók, a lakosság többsége kiáll a kormány, az önkormányzat mellett. mi a probléma?

csak azt állítom, hogy ez biztos nem észak korea. mai hír, hogy gyorskorcsolya európa bajnokság rendezését nyerték el. azt kell mondani, hogy ez egy viszonylag jól működő csapat.

ma hír. színházi bemutató. jónás könyve.
Jónás könyve egyike a Biblia prófétai könyveinek, központi alakja mind a zsidó, mind a keresztény kánonban a kispróféták közé tartozik. A darab rámutat arra, hogy Isten az egész világ Ura, és az Izráelen kívüli népek sorsa és élete sem közömbös előtte.

a zsidó-keresztény együttélés intézményes keretek között példa értékű.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/mercs1.jpg
sanyi lehet, hogy azt mondja. elég nagy orra van. edit azt mondja: mit számít az.

mai műhelykonferencia. cdn1.haon.hu/2019/03/muhelykonf_.jpg
fogyatékosok oktatása. inkluzív pedagógia. bevonják a fogyatékosokat az épek közé. akik nem feltétlen akarnak bevonódni. mert lehet, hogy a többi hasonlóval jobban érzik magukat. de mégis bevonják őket. ez az az inkluzív pedagógia. és ez nagyon szociális. ha nem lenne, akkor nácik lennénk. így viszont szociálisak vagyunk. van ebben persze valami. ne legyenek teljesen elszeparáltan kirekesztve. de nem nagyon hiszek abban, hogy a bénákat és a szupertehetséges tornászt feltétlen egy iskolába kell járatni. mert ez így inkluzív, integrált, stb.

2019.03.19. 15:28:41

@neoteny:
ezt akkor lehet megteremteni, hogy ha egy városnak/államnak van nemesfém alapú pénze, saját központi bankja, amelyik egy gazdasági ciklusban (klasszikusan egy termelési évben) csak annyi adósságot amennyi adót szükségképpen beszed. te mondhatod, hogy az legyen 0. de arról a város polgárai döntenek. mennyi legyen a közrendőr. és te mondhatod, hogy 0. minden ház védje saját magát és a saját utcafrontját. és ennyi. minden iparos védje az üzemét. minden kereskedő az üzletét. így összesen hány közrendőr kell? 0. és nem kellene ezen gondolkodni. hanem egyszer s mindenkorra elfogadni.

de ugye a liberalizmus az, hogy egyesek azt mondják, hogy mégis csak legyen, akkor lehessen.

2019.03.19. 15:34:38

@neoteny:
ha az egyik gazdaság nyomja a pénzt, akkor a másik is arra kényszerül. ebből következik az, hogy a rossz pénz kiszorítja a jót.

In economics, Gresham's law is a monetary principle stating that "bad money drives out good".

erre van alapozva a gyarmatosítás. a bank of england kibocsát egy rakás bankjegyet. azt majd be lehet váltani a brit gyarmatbirodalomban. itt vannak ezek a kis színes papírok. adjál érte árut. és odaadták érte a bányát. az angolok a te iskolába beleszartak. jelzem ausztria is belaszart. meg az egész világ. értem, hogy ebből gazdasági válságok következnek.

de ez ellen úgy lehet tenni, hogy egy város, vagy egy állam megszervezi a gazdaságát és anélkül kereskedik, hogy fedezet nélkül pénzt nyomtatna. de ez nyomná fel az arany árát, az olaj árát, a föld árát. és ebből a jó szándék ellenére is könnyen lehet világháború.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 15:35:48

@444:

"ezt akkor lehet megteremteni, hogy ha egy városnak/államnak van nemesfém alapú pénze"

Amely minden nagyobb államnak volt csaknem pontosan az I. vh. kezdetéig. Nem is volt olyan gazdasági fejlődés azóta sem, mint az azt megelőző kb. 4 évtizedet.

"minden ház védje saját magát és a saját utcafrontját. és ennyi. minden iparos védje az üzemét. minden kereskedő az üzletét. így összesen hány közrendőr kell? 0."

"A szocializmus, mint azok az ősi ideák, amelyekből származik, összemossa a kormányzás és a társadalom közötti megkülönböztetést. Ennek eredményeképp minden egyes alkalommal, amikor ellenzünk valamit, amit a kormány tesz, a szocialisták azt a következtetést vonják le, hogy ellenezzük azt a dolgot.

Helytelenítjük az állami oktatást. A szocialista erre azt mondja, hogy mi mindenféle oktatást helytelenítünk. Kifogásoljuk az állami vallást. A szocialista erre azt mondja, hogy semmilyen vallást nem akarunk. Elvetjük az államilag kikényszerített egyenlőséget. Erre ők azt mondják, hogy ellene vagyunk az egyenlőségnek. És így tovább, és így tovább. Ez olyan, mint ha a szocialisták azzal vádolnának minket, hogy nem akarjuk, hogy az emberek egyenek, csak mert nem akarjuk, hogy az állam termessze a gabonát."

-- Frederic Bastiat "A Jog"

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 15:38:54

@444:

"ha az egyik gazdaság nyomja a pénzt, akkor a másik is arra kényszerül."

Szó sincs ilyesmiről: a Deutsche Mark jó (igen kis mértékben inflált) pénz volt a _Wirschaftswunder_ idején az NSzK-ban. Sőt jó sokáig; még akkor is, amikor az amerikaiak nyomtatták a dollárt orrba-szájba.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 15:40:50

@444:

"a bank of england kibocsát egy rakás bankjegyet."

Aztán jön egy Soros György, és leveszi a BoE-t (legalább) egy milliárd dollárnak megfelelő fontra. Persze a narratíva az, hogy Soros György volt a gonosz, nem a BoE balfasz.

lecsós 2019.03.19. 15:47:51

@444: Az a gond, hogy 30 éve nincs más, csak liberális gazdaságtan, és ez a divat az egyetemeken is. Erre mondtam azt, hogy szarfaszú közgazdaságtan oktatás volt 1980-as évektől, vagy még előbbtől. Ki kellene alakulnia egy tökös magyar gazdaságtani iskolának, ami nem a kommunista-liberális csöcsökön szívja magába a tudást, de nem is megy keletre sem a vad tudásért. Mivel szarfaszú gazdaságtani oktatásunk van, - napjainkban változik - de vért izzadnak azok, akik változtatják a rendszert- nem tud kialakulni az, ami segítené pl. egy közigazgatásilag körülhatárolt terület gazdasági fejlődését. Egy multi nem szokta meg, hogy egy kkv egyenrangú partnere lehet kis hazánkban, mivel félistennek gondolja magát, továbbá el van foglalva az office policyvel, meg az irodai gender programokkal.
Nyugaton a multi még valamilyen szinten melózik, ha csak nincs monopolisztikus helyzetben, mivel egy kkv általában szarrá innoválja, főleg az olyan iparágakban, ahol egy laptopon le lehet innoválni egy multit - ilyen a kaja NPD pl. - szóval kánya van.
El kellene jutni arra a szintre, hogy képesek legyünk vállalkozásokat tervezni, és működtetni a nulláról, mondjuk területi alapon - ha már a lokális szint fontos - és olyan termékeket piacra dobni,a mit megvesz Julcsi, meg a hipszter csóka Pesten. Ilyenben nagy faszaságokat követnek el gyerekek pl. UK-ban:

www.hotelchocolat.com/uk

Egy példa. 397 g csoki Ł27.
Ł27?? Ja, biztos azért, mert az alapanyagárak, meg a tőzsdei árfolyamok, meg tökömtudja mi miatt.
Dehogy. Azért, mert a "piac" ezt az árat simán beveszi, ahogy kell, és Joe, meg a többiek, szarrá tudják keresni magukat. Persze hogy milliomosok, ez nem kérdés, meg a részvényesek is, de ilyen a piac. Joe ott, ahol eladja nem termel kakaóbabot, ezt szögezzük le.

Erre mondta azt egy deutsche csávó, hogyha nem figyeltek oda, többszörösen fogjátok beszopni. 1. Nem tudjátok, mi az az érték, amivel rendelkeztek. 2. Mivel nem tudjátok, nem is tudjátok azt, hogy a világban hogyan kell értéket képezni, és menedzselni 3. nem tudjátok azt, hogy az árcímke hogyan készül. 4. mivel ezt nem tudjátok, megmondja nektek más, hogy mi a meló.
Itt tartunk, de kezdünk belőle kimászni. Köllene legalább 10-15 megyei (na jó, nevezzük regionálisnak) tőzsdei cég, amire rá lehetne építeni a made in Hungary-t. Kajában ez nem utópia, ha a kertészeti ágazatot tolnánk előtérbe. A szántóföldit uralja 15-20 arc, ebben van egy komplexív innovációs plafon. Majd csinálnak lehatárolt projekteket a srácok.
Nézem a csókát, otthagyta a multit több mint 20 év után, hogy kócs legyen, és tolja az okosságot.
Kurva nagy gáz van, mert Ő nem tud segíteni, csak egy bizonyos "üzemméret" felett, oda meg nem biztos, hogy köll a kócs.
Olyan arcok kellenének, akik egy KKV-t el tudnának pörgetni a nulláról a tőzsdei cégig tokkal vonóval. Megtanítani azt a delikvensnek, hogy hogyan kell egy árcédulára kiírni a számot, és hogyan köll azt kiszámolni. Felteszem a kérdést, hol vannak azok az arcok, akik ezt a történetet deffaultból tolják ezerrel?
Szóval, ez a tudás, ha általánossá válik, akkor a multiknak kicsit át kell alakítani majd a 30 éves bevett regionális működésmódot. Ez a folyamat már el is kezdődött, mivel a melós elkezdett értékláncban gondolkozni, és azt mondja, hogy ki tudod te fizetni azt a lóvét, mint otthon.

DrGehaeuse 2019.03.19. 15:49:37

@Janossz: Na ja! Nem véletlenül.

Az a tévedés, hogy a liberális demokrácia (LD) alkotmányos deklarációval és/vagy pártpolitikai tevékenység útján (esetleg forradalommal vagy rendszerváltással) létrehozható.
Azok a ma létező nyugati államalakulatok amelyek működésükre nézve (ma még) LD-nak tekinthetők, illetve a nemzetközi "közvélemény" annak tekint, egytől egyig (többnyire történelmi léptékben is hosszú idő alatt) szerves fejlődés eredményeként jutottak abba az állapotba amiben az 1980-as évek vége felé a legjobb formájukban voltak. A XIX sz. végén és a XX. sz. elején többségükben korlátozott cenzusos választási rendszerű (ha tetszik elitista) demokráciák voltak, és - Franciaország, az USA és Svájc - kivételével parlamentáris monarchiák voltak. Jelentős részük kifejezetten konzervatív és szigorú elvek szerint vezetett gyarmatbirodalom volt. Azok a feltételek és kritériumok amiknek ma egy demokráciának meg kell felelnie ahhoz, hogy liberálisnak minősüljön gyakorlatilag a XX. század folyamán alakultak ki és nyerték el mai formáikat mint alkotmányos elvek és jogi garanciák (választójog, emberi jogok, hatalmi ágak szétválasztása, joguralom, fékek és ellensúlyok) részben a már meglévő törvények fejlesztése, újak alkotása révén. A folyamat a tökérdekek és a társadalmi mozgalmak olykor nem is erőszakmentes ütközése, harca és kompromisszumai mentén zajlott. Alapvető feltétel volt az erős és tehetős hazafias gondolkodású nagypolgárság és a többé-kevésbé széles kispolgári illetve a szabad és független földművelő birtokos (paraszti) rétegek megléte.

Minden gyökértelen (tehát nem szerves fejlődés eredményeként létrejött) LD előbb-utóbb elkurvul valamilyen irányba többnyire a (nem csak politikai értelemben vett, pláne nem a többpártiságra korlátozódó) pluralizmus elfajulása vagy túlzott korlátozása miatt, továbbá ha a közérdekű rendszerek és szolgáltatások működtetésének társadalmi kontrolja (ideértve a finanszírozásuk és a velük kapcsolatos döntési mechanizmusok fölötti ellenőrzést) vertikálisan nem eléggé sokszintű szubszidiaritás elvén alapul (illetve ha ezek az elvek politikai okokból sérülnek).
Mindkét káros tényező mögött a verseny korlátozására és az ingyenpénz ("állami pénz" vagy EU-s pénz) megcsapolására való törekvésben nem kellően korlátozott tőkeérdekek illetve a "hatalompénz" fölött rendelkező világuralmi csoportok érdekei, és/vagy idegen hatalmi érdekek húzódnak meg. Ez történt a Weimári köztársaságban (az eredmény a III. Birodalom). De ez történt Magyarországon 1990-2010 között.

Magyarországon az 1989-es módszerváltó elit mutyirendszerét kezdetben a nyugat elkönyvelte mint LD-t. Pedig ez nagy tévedés volt. Az MDF vezetésével felálló első kormánynak a parlamentben nem volt klasszikus értelemben vett "loyal opposition" ellenzéke (ami a LD nélkülözhetetlen támasza). Az MSZP a kormány által le nem cserélt (nem volt kire) államaparátusi kulcspozíciókban lévő káderei révén a kormány szinte mimnden tevékenységét befolyásolta anélkül, hogy a parlamentnek felelős kormánykoalíció tagja lett volna. Az SZDSZ viszont a külföldi pénzhatalommal a hátamögött és parlamenti súlyával visszaélve paktumpolitikára tudta kényszeríteni a kormányt szintén felelősség viselése nélkül.
Az akkori fidesz kezdetben szintén "ellenséges ellenzék"-e volt a kormánynak.

Nekem HaFr-al abban van vitám, hogy a LD (önmagában) szerintem nem képes a szélsőségek kezelésére. A kner mint orv-bán nevével fémjelzett hatalomtechnikai képződmény nem valamiféle szélsőség (mint volt a náci hatalom) hanem egy merőben újfajta jelenség. Ennek a "kezelésére" végképp alkalmatlan a magyarországon gyökértelen liberalizmus elveihez igazított LD.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 16:05:15

@lecsós:

"Nagyot változott a világ 2009 óta."

A Magyar Nemzet Fénylő Csillaga mégis olyan zörejeket hallat, hogy jön a következő válság.

lecsós 2019.03.19. 16:29:21

@neoteny:
Uk- ból, meg az USA-ból is ilyen hangok jönnek. meg a brexit olyant villant, amilyent még nem látott egy az egyszerű angol, aki szürcsölgeti teát öt órakor. Sok szakértő azt mondja, érdemes teából betankolni arrafelé, mivel nem biztos, hogy később lesz. Meg azt mondja a csalagutas cég, hogy március 20 utánra ne nagyon vegyél jegyet.
Fura világot élünk Neo :) :)

Khonsu 2019.03.19. 16:33:10

@lecsós:

"Felteszem a kérdést, hol vannak azok az arcok, akik ezt a történetet deffaultból tolják ezerrel?"

Londonban.

"El kellene jutni arra a szintre, hogy képesek legyünk vállalkozásokat tervezni, és működtetni a nulláról, mondjuk területi alapon - ha már a lokális szint fontos - és olyan termékeket piacra dobni,a mit megvesz Julcsi, meg a hipszter csóka Pesten."

El kellene, de a NER-nek nem érdeke az efféle önállóság, az egyéni siker. A kollektíva a lényeg. Ha valakinek mégis összejön, találnak a cuccnak "jobb gazdát" a csókosok között, szerencsétlen innovátor meg mehet a fenébe, és még ő szégyellje magát, hogy nem örül a "nemzeti sikernek"...

Amúgy nincs miért aggódni, 444 is megmondta, hogy Magyarországon bárkiből lehet dollármilliárdos, még egy kültelki gázszerelőből is. Ez a lehetőségek országa..., amennyiben jóban vagy a "lehetőséggel"...

"Ez a folyamat már el is kezdődött, mivel a melós elkezdett értékláncban gondolkozni, és azt mondja, hogy ki tudod te fizetni azt a lóvét, mint otthon. "

Nem, nem kezdett el. Annyi történt, hogy a melóshoz eljut az információ, hogy mások máshol mennyit kapnak ugyanazért a munkáért. Aztán a különbözet láttán (érthetően) felháborodik és kiharcolja a magasabb bért magának, lévén a munkaerőhiány miatt most nyeregben van. Jól is teszi, kiáll az érdekeiért. Az értéklánc meg pont nem érdekli, oldják meg...

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 16:54:34

@lecsós:

"Uk- ból, meg az USA-ból is ilyen hangok jönnek."

Pontosan: egyik kormányzat sem képes elrendezni a saját országa gazdaságát, amikor beüt a krach, mindenki "külső okokra" hivatkozik. Mint ahogy az EKB (ECB) is azt teszi.

"Fura világot élünk Neo"

Választások előtt ezt senki sem mondja: a politikusok beigérik a Kánaán elhozatalát, a szavazók meg lelkesen isszák a szavaikat.

lecsós 2019.03.19. 16:55:47

@Khonsu:
Miért, 2010-ig érdeke volt a mindenkori kormánynak, hogy valami normális gazdasági szerkezet alakítson ki kis hazánkban? Úgy néz ki, hogy ott a hegyen, az SZdSZ- MDF paktum miatt a magyar gazdaság növekedési potenciálját szarért- hugyért a nyugatnak.

Sokan 2000-es évek közepén diplomáztak nagyon rangos magyar egyetemen. Az történt, hogy 2 diplomával, 3 nyelv kiváló tudásával nem kellettek egyik multinak sem, pedig sokan elküldték a "CV-t" vagy 300 pozícióra. Tehát jó lett volna olyan világot teremteni, az elmúlt 30 évben, ahol egy fiatal diplomás azonnal talált volna melót, és meg tudna élni a fizetéséből. Nonszensz, ami ebben az országban ment 30 évig. Nyugaton nem kell alsóneműs castingon részt venni egy szaros titkárnői állásért. Ennyi ez.
Londonban jó melózni, de élni meg jó a kis Magyarországon, vagy Svájcban. Ennyi ez.

Az értékláncban részt kellene venni, úgy, hogy a szerepet, és ez által a beszállítási áron keresztül realizált profit szinteket ne az értéklánc tervezője tolja bele a valóságba.
Ehhez meg jó lenne, hogy az arcok, akik Londonban tolják az ipart ebben a témában, felemelnék a seggüket, és hazajönnének pár milliárdot keresni, mivel létrehoznak egy-egy értékláncot, és benne elkezdenek mozgatni az általuk megtervezett, és optimalizált termékrendszert. Aki ebbe most beszáll, nyerni fog, és lesz az új "nemzetközi gazdasági elit".

Ha már értéklánc:
lecsos.blog.hu/2018/04/14/az_erteklanc_mint_fogalmi_keret
Írtam egy kis gondolatébresztőt erről a témáról, mivel nagyon nincs a köztudatba, ami nagy kár.

Khonsu 2019.03.19. 16:56:08

@DrGehaeuse:

"A kner mint orv-bán nevével fémjelzett hatalomtechnikai képződmény nem valamiféle szélsőség (mint volt a náci hatalom) hanem egy merőben újfajta jelenség."

Ez egy (jól menő) üzleti vállalkozás.

2019.03.19. 17:05:15

@Khonsu:
amerikában egy bsc diplomával vezetheti valaki a marsutazást. nekem ne mondja senki azt, hogy valaki szuperzseni és 24 éves korára szerez egy emelt szintű fizikai érettséginek megfelelő diplomát egy vidéki egyetemen. és 30 évesen hirtelen megokosodik. nagy összegben mernék fogadni arra, hogy ellon musk egy szélhámos. nagyjából érthet a marsutazáshoz, amennyire mészáros lőrinc a mátra erőmű építéséhez. egy képzett gázszerelő azért ért hozzá.

nem azt állítom, hogy magyarországon bárkiből lehet dollármilliárdos, hanem azt, hogy bárkiből lehet a földkerekségen amennyiben jóban van fogalmazzunk így a "lehetőséggel".

nem gondolom, hogy orbán valamilyen különlegesen gonosz politikus. hanem azt, hogy alkalmazkodik ahhoz, ahogyan működik a világ. és ezt szerintem simicska lajostól tanulta el. aki azt mondta, hogy óriásplakátokat kell venni. és mi az üzenet? az, hogy "fidesz". szavazzatok ránk? na jó és miért? mit miért? mert csak. mert a másik az egy büdös komcsi, libsi bagázs. egy szar, szemét társaság. és mi? mi vagyunk a fidesz. és azt mondjuk a népnek, hogy szavazzatok ránk, mert azok alávalók. és mi? ne izéljél már. és orbán viktor azt mondta, hogy igen, a lajosnak igaza van, ezt így kell. csak még előtte államegyházat kell építeni. ami ezt a nemzeti burzsoáziát legitimálja, vagy legalábbis nem kel ki ellene. az ortodox liberális hitvilággal szemben unortodox módszerekkel illiberális átmenetet teremtünk. és ezek után lehet polgári demokrácia magyarországon 2030-ra. ez az agenda. addig a jelenlegi kormány közeli stiklik elévülnek. addig adakozni kell. oligarchákból nagypolgárokká kell válni egyeseknek. és kiegyezni a néppel. nem az ellenzéki pártokkal, hanem az aktív korúak közül a fideszre nem szavazók egy részével. akikkel lehet. a nyugdíjasok ilyen szempontból kevéssé számítanak. őket nyilván tilos bántani még akkor se szabad ha esetleg a politikai ellenfelekre szavaznak. időseket bántani tabu, tisztelni kell őket minden módon, a zsidóságot nagy nyilvánosságban közvetlen bírálni tabu, a cigányság integrálható, a demográfiai kérdés kulcs kérdés, határ mentiek, határon túliak integrációja, a külpolitikai félszuverenitás megőrzése, szövetségi kapcsolatok, stb.

lehetne sorolni azokat a kérdéseket, amiben minimális hazafiságot feltételezve csak a fidesz képvisel elfogadható álláspontot. és ezt bevándorlás válság tette egyértelművé. egy ellenzéki párt se mondja, hogy nem akar kívülről megszervezett betelepítést. na jó toroczkai. de ők azt mondják, hogy egy muszlim se jöjjön. egy se. nem arról van szó. tolerancia intervallumok, korlátok vannak. és ha a nép azt mondja, hogy ennyi és nem több, akkor nem ér fasizmust kiáltani. és aki nem érti az menjen a picsába.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 17:05:53

@lecsós:

"Tehát jó lett volna olyan világot teremteni, az elmúlt 30 évben, ahol egy fiatal diplomás azonnal talált volna melót, és meg tudna élni a fizetéséből."

A mannaeső megszervezése is jó lett volna.

"Írtam egy kis gondolatébresztőt erről a témáról"

Hát elég kicsi lett; aztán az, hogy az ilyen nyögetek mennyi gondolatot ébresztenek, vitatható:

Most érkeztünk el oda, hogy egy megközelítő választ tudunk adni arra, hogy mit is jelent az a fogalmi környezet, hogy értéklánc?

A válasz egyszerű. Olyan képességeket tesz hozzáférhetővé, és rendez egy időszakban annak érdekében, hogy ezen képességek együttes használatának és/ vagy megnyilvánulásának eredményeként valamilyen mérhető minőség jelenjen meg legyen az bármi.

----

Ez a "legyen az bármi" különösen zseniális.

Khonsu 2019.03.19. 17:06:10

@lecsós:

Azzal, hogy most nincs jól ami van nem utaltam arra, hogy ami 2010 előtt volt, az jó lett volna, az sem volt jó.

Úgy kellene, de addig (ha egyáltalán) biztosan nem fognak hazajönni, amíg a jelenlegi "elit" hatalmi támogatás mellett keresztbe fekszik nekik. Kinek hiányzik egy ilyen pofon? Aki egy kicsit is tisztában van a helyzettel (és nem része a NER-nek), az még itthonról is inkább kiviszi az innovációját (biztos ami...), nemhogy kintről hazahozza.

lecsós 2019.03.19. 17:28:53

@neoteny: Neo, kevés ez, már mondtam neked. A gond az, hogy ebben a témában senki nem tud nyögni egy értelmes gondolatot az elmúlt 30 évben, ez itt a gond. Egy gyógyszercég, vagy egy autógyártó ilyesmit nyögött, és ebbe a kinyilatkoztatott nyögésbe szépen elhelyezte a hazai gyártóegységét.
Oszt amikor elkezdi rendezni az értékláncot, benne a hazai szereplővel, és megtekeri a szerepét, akkor általában a liberális közgazdászok annyit röffennek, hogy "így működik a világ" Lófaszt, mondja a Pista a kocsmában, ezt megtervezte valaki, valahol, és szedi a hasznait. Tehát köszönöm az idézetet, mivel erről nincs szó a hazai közgazdaságtani diskurzusban.
Akkor röhögtem arcon az egész gazdaságtanban megszólaló nagyágyúkat, amikor arról rittyentettek egy nagy, és egzakt cikket, hogy a melósok olyan érvekkel érvelnek a nagyobb bér érdekében, amit nem lehet megmondani, más ők sem tudják, hogy mennyi az annyi. Arról volt szó, hogy nem lehet megmondani azt, mennyiért gyártanak le egy kocsit a kis hazánkba telepített gyártóegységben.

Ez természetesen egy tőzsdei cég - amiről ment a szó - a CFO-t azonnal baszták volna ki, ha ez a történet tényleg igaz, - hogy nem tudja, hogy mennyiért gyárt a lokális üzem - de nem baszták ki, és részvényesek sem virnyákoltak, hogy szar a P&L, például.
Tehát szar van a hazai porondon, a legalapvetőbb gazdasági törvényszerűségekre is nagyívben tesznek a hazai gazdaság felkent influencerei. :) :) :) :)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 17:29:47

@444:

"nekem ne mondja senki azt, hogy valaki szuperzseni és 24 éves korára szerez egy emelt szintű fizikai érettséginek megfelelő diplomát egy vidéki egyetemen. és 30 évesen hirtelen megokosodik."

A Gézák a kocsmapult mellett is megokosodnak annyira, hogy felismerik a luxori öntött műkövet.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 17:40:23

@lecsós:

"Neo, kevés ez"

Az bizony, ráadásul még ezt a keveset is tört magyarsággal írtad.

"A gond az, hogy ebben a témában senki nem tud nyögni egy értelmes gondolatot az elmúlt 30 évben, ez itt a gond."

Te sem tudtál; de ahhoz értesz, hogy echte magyar módra más faszával verd a csalánt.

"Lófaszt, mondja a Pista a kocsmában, ezt megtervezte valaki, valahol, és szedi a hasznait."

Pontosan: erről szól a kapitalizmus. A vállalkozó kitalálja azt, hogy mit tud eladni haszonnal a vevőinek. Vagy nem tudja eladni -- amely esetben 'biztosít' magának egy kis "piacvédelmet".

"Akkor röhögtem arcon az egész gazdaságtanban megszólaló nagyágyúkat, amikor arról rittyentettek egy nagy, és egzakt cikket, hogy a melósok olyan érvekkel érvelnek a nagyobb bér érdekében, amit nem lehet megmondani, más ők sem tudják, hogy mennyi az annyi. Arról volt szó, hogy nem lehet megmondani azt, mennyiért gyártanak le egy kocsit a kis hazánkba telepített gyártóegységben."

Ismerve a te interpretatív tevékenységedet, azért elolvasnám a hivatkozott cikket, mielőtt állást foglalok a benne írottakról.

Janossz 2019.03.19. 17:42:05

@neoteny: Az semmi!
Van olyan kommentvitéz, aki a Prince of Persia videojáték háttérgrafikáját összevetve előző századfordulós, német származású építész magyarosch-szecessziós motívumaival, tudományosan bizonyította az egykori indoeurópai ősmagyar birodalom egykori fennállását.
Erős vár a népfőiskola.

Khonsu 2019.03.19. 17:49:09

@444:

"nagy összegben mernék fogadni arra, hogy ellon musk egy szélhámos. "

Remélem hogy nem, mert az egyik innovációmmal kapcsolatban számolok vele...

Szó szerint ezt állítottad a következő témához írt hozzászólásodban:

"ebben a rendszerben bárkiből lehet dollármilliárdos. egy kültelki gázszerelőből is."

Mindezt afölötti örömködéssel körítve, hogy a "magyar nép" "létrehozta" a Lőrincet...

"nem gondolom, hogy orbán valamilyen különlegesen gonosz politikus."

Én sem gondolom. Ő egy "politikai vállalkozó", a vállalkozása pedig a NER. Ebben a formában nem is annyira politikus, mint inkább üzletember.

"csak még előtte államegyházat kell építeni."

Igen, amit te "államegyháznak" nevezel, az gyakorlatilag egy cég. A "hitvilága" annyi, mint egy tetszőleges cég reklámja, miszerint: az ők termékeik mindenben jobbak a versenytársakéi, és a cég is mennyivel fogyasztóbarátabb...

Nem kell túlságosan magasztalnod. Az igazság az, hogy az "államegyházad" hitvilága egy tetszőleges multi PR tevékenységével mozog egy szinten, a népfőiskola pedig ehhez úgy asszisztál, mint mondjuk egy adott telefon, processzor vagy játékgyártó cég rajongótábora a kedvenceinek...

"oligarchákból nagypolgárokká kell válni egyeseknek."

De az oligarchák szeretnek oligarchák lenni, mert az jó. Miért akarnának nagypolgárrá válni inkább?

"és kiegyezni a néppel."

Ez valóban előremutató ötlet lenne, de ehhez a NER-nek önmaga lényegét kellene feladnia -> esélytelen.

"lehetne sorolni azokat a kérdéseket, amiben minimális hazafiságot feltételezve csak a fidesz képvisel elfogadható álláspontot."

Ami nem is lehet másképp egy olyan környezetben, ahol a Fidesz definiálja, hogy mi a "hazafiság" és az "elfogadható álláspont".

"egy ellenzéki párt se mondja, hogy nem akar kívülről megszervezett betelepítést. na jó toroczkai."

Tényleg? Mesélj még...

"tolerancia intervallumok, korlátok vannak. és ha a nép azt mondja, hogy ennyi és nem több, akkor nem ér fasizmust kiáltani. és aki nem érti az menjen a picsába. "

Csakhogy ezt nem a "nép" mondja, hanem legfeljebb 2-3 millió fidesz-szavazó, de inkább csak a NER propagandaosztály...

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 17:54:55

@Khonsu:

Hibátlanul összefoglaltad a lényeget.

lecsós 2019.03.19. 17:57:43

@neoteny:
"Pontosan: erről szól a kapitalizmus. A vállalkozó kitalálja azt, hogy mit tud eladni haszonnal a vevőinek. Vagy nem tudja eladni -- amely esetben 'biztosít' magának egy kis "piacvédelmet"."

Na megy ez Neo, csak nagyon halkan mondom, a ner pontosan ezt teszi, meg belekeveri azt, hogy nemzeti, meg magyar. :) :) Játszik ebben a kapitalizmus játékban.
Ja, ja a módszerváltáskor is biztosítottak, pl. a profitot maguknak, a veszteséget meg az államnak. Ezt a játékot zúzta szét a ner, meg a 3/3. Ilyen ez.

Szeret minden kapitalista ingyen vállalkozni, meg profitot termelni, nincs ezzel semmi gond. :) :)
A cikket, hogy akkor most mennyiért gyárt egy multi most akkor kis hazánkban, sok orgánum feszegette, de általában barom érvrendszer mellett, csak a lényegről nem volt szó.
Neo, csak egyféleképpen látod a világot, és benne a gazdaságot, ezért az érvrendszereden nagyon komoly rések vannak. :) :)

Khonsu 2019.03.19. 18:08:47

@neoteny:

Volt kitől tanulnom. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 18:10:21

@lecsós:

"Ezt a játékot zúzta szét a ner, meg a 3/3."

Ja, valószínűleg így van. Különösen a 3/3, amit 49.27%-al is el lehet érni.

"A cikket, hogy akkor most mennyiért gyárt egy multi most akkor kis hazánkban, sok orgánum feszegette"

No akkor nem fog nehezedre esni hozni _egy_ linket erre a cikkre.

"Neo, csak egyféleképpen látod a világot, és benne a gazdaságot, ezért az érvrendszereden nagyon komoly rések vannak."

Csak ezeket a réseket még nem sikerült megmutatnod. De már akármelyik percben megteszed ...

2019.03.19. 18:13:55

@Janossz:
arról van szó, hogy ha valaki játszott a prince of persia játékkal, akkor például abból tudja, hogy milyen a perzsa palotakultúra.
m.blog.hu/id/iddqd/image/.thumbs/2a/2a067a1031d13dc2f42e4c86210b1bb0.png
és egy generáció leginkább abból tudhatja. és annak motívumai ott vannak a magyar szecessiós építészetben és az iparművészeti múzeumban. upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Museum_of_Applies_Arts%2C_atrium%2C_view_from_the_first_floor.jpg
azért, mert hogy lechner ödön és társai a turáni-iráni eredet hívők előfutárai. ezt nem a nácik találták ki. és te azt mondod, hogy ez a nyugati típusú szecesszió és egyben keleti palotakultúra. egy indoeurópai (hindueurópai) építészeti vonulat. aminek része a magyar kultúra is. te ebből levezeted, hogy ez náci gondolat. mert hogy nektek minden náci, ami valamilyen nációhoz köthető.

és egyébként azóta tudjuk, hogy az árpád ház, vagy a turul nemzetség férfiágon nagy valószínűséggel az a törzsi eredet, amire azt mondják: szkíta. ez ellen is ágál az mta. ez már archeogenetika. lehet játszani, hogy ilyen, olyan, amolyan ág. van egy krónikás hagyomány, vannak tárgyi emlékek, vannak genetikai mérések. néhány akadémikus életműve az, hogy ez mind hülyeség. nyilvánvaló, hogy ők tévedtek, vagy hazudnak. mert mondhatnák, hogy az nem lehet finnugor. az R1a-Z93 jelű y-dns nem fordul elő az északi sarkkörön. a honfoglaló magyar vezérek és leszármazottai nagy számban arra nem jártak. aligha éltek több ezer éven át kizárólagos módon a finnekkel, illetve később még az obi ugoroknak nevezett népekkel. utóbbiakkal találkozhattak. és az magyarázza a hasonlóságot. és az ősiségben lehettek közös szavaink. amiket megőrzött a finn is, a magyar is. ilyen értelemben ez ősi rokonság. de nem eredet. sem nem néperedet, sem nem nyelveredet.

és ezekkel szemben az érvelésed az, hogy ez egy "náci" beszéd. mi van?

2019.03.19. 18:21:44

@Khonsu:
de ez egy globális pénzrendszer, tőkepiaci rendszer. a budapesti értéktőzsdén bárki kereskedhet. és mondhatod, hogy de mészáros lőrinc össze van fonódva az államhatalommal. a többiek is. lehet, hogy nem ennyire nyíltan, nem ennyire közvetlenül, de az ügyes üzletemberek a világon mindenhol kormányközeliek. a létező kapitalizmus államkapitalizmus: az államhatalom és a tőkepiac összefonódásán alapul, amely egyesek brutális versenyelőnyökhöz juttat.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 18:22:26

@Khonsu:

Ebből én is tanultam: egy-két érvet is, de az érveléseid gazdaságossága (tömörsége) szerintem különösen irigylésre méltóra sikerült ebben az esetben.

Na jól van; most, hogy kellőképpen körbenyalogattuk egymást (még a szám is kiszáradt), vissza a gályapadra: még sokat kell hirdetni az igét. :)

2019.03.19. 18:22:48

@neoteny:
az aktív korú népességben a fidesznek és a jobbiknak majdnem 3/3-a van.

Khonsu 2019.03.19. 18:29:18

@444:

Az uszoda úszómestere odaszól egy pasasnak:
- Elnézést uram, legyen szíves, ne pisiljen a vízbe!
- Ugyan, mások is belepisilnek!
- Igen, de nem a rajtkőről!

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 18:30:04

@444:

"a többiek is. lehet, hogy nem ennyire nyíltan, nem ennyire közvetlenül, de az ügyes üzletemberek a világon mindenhol kormányközeliek."

Gattyán György melyik kormányhoz volt közel?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.19. 18:33:45

@444:

A Fidesz-KDNP koalícióra szavazók között meg épp' 3/3-ot értek el.

Janossz 2019.03.19. 18:36:05

@444: "lechner ödön és társai a turáni-iráni eredet hívők előfutárai."
És ebben mennyi Persia-beütést találsz?
Ez is Lechner, ugyanabból az időből.

hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1rosh%C3%A1za_(Szeged)#/media/File:Szeged-varoshaza.jpg

Aki nemcsak tényleg kimagasló tehetségű építész, de üzletember is volt: azt tervezett, és olyat, amit rendeltek tőle.
A piac, ha mond ez a szó neked valamit, nagy úr.

Janossz 2019.03.19. 18:39:14

@444: " az aktív korú népességben a fidesznek és a jobbiknak majdnem 3/3-a van. "
Hányadik ötéves terv célkitűzése lesz a 4/3?

2019.03.19. 18:41:50

@Janossz:
lechner épületei nagyrészt középületek. és a zsolnay gyár is állami megrendelést kapott brutális méretekben. államit. lechner és zsolnay nem piaci szereplők, hanem a te fogalmaiddal korabeli "ner-lovagok". rezsimszolgák.

Janossz 2019.03.19. 18:45:05

@444: Az én fogalmaim, és ismereteim szerint tisztes versenyben kapták állami megbízásaikat, így korabeli piaci szereplők voltak.
Ez a fogalom is ismeretlen számodra.

2019.03.19. 18:56:56

@Janossz:
lechner épületeik döntő többsége (90%-a) középület. volt ízlése. az építőipar akkoriban is összefonódott az állammal. de ez nem csak magyarországon van így.

Janossz 2019.03.19. 19:32:10

@444: Ha nem, hát nem.
Hát majd lesz stadionja Bivalybaznádnak is.
A régiek legalább KÖZépületekre költöttek...
Így jártunk.

Janossz 2019.03.19. 20:29:59

@444: " https://index.hu/sport/futball/2009/11/03/remalom_akaszto_hataraban/"

Másfelé meg így néz ki...
Hány ilyen lesz úgy tíz év múlva Kisvárdától Böhönybeszmérig?

Pedig ebben még én is jártam, anno. Maga a Jóska invitált be, azt hittem, valami portás ott.:-)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.20. 16:22:05

"és egyébként azóta tudjuk, hogy az árpád ház, vagy a turul nemzetség férfiágon nagy valószínűséggel az a törzsi eredet, amire azt mondják: szkíta."

Magyarok voltak a rendőrök az ókori Athénban?

en.wikipedia.org/wiki/Scythian_archers

lecsós 2019.03.20. 17:16:02

@neoteny: Nem, Neo, nem. Wikipedia :) :)

Inkább ezt:
mek.oszk.hu/14800/14899/14899.pdf

Szkíta- Avar- Magyar, ebben a háromszögben kell rendet tenned.
A történettudomány, és a történeti hagyomány a hunok, azaz magyarokról tud. :) :)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.20. 17:35:18

@lecsós:

"Wikipedia"

Tudtad te azt, hogy a Wikipédia-szócikkekben a szögletes zárójelbe tett számok hivatkozások különféle forrásokra? Pl. erre:

www.academia.edu/35765935/Bobbies_or_Boobies_The_Scythian_Police_Force_in_Classcial_Athens_in_D._Braund_Ed._Scythians_and_Greeks._Cultural_Interactions_in_Scythia_Athens_and_the_Early_Roman_Empire_Exeter_2005_114_122

Az általad linkelt műből:

"Herodotos (i. e. kb. 484–425.) beszámolója szerint a ragadozók az i. e. 5. században a Maros völgyét – tágabb értelemben az Erdélyi-medencét – birtokolták."

És mit mond a Wikipédia-szócikk első mondata?

The Scythian archers (in Ancient Greek: Σπευσίνιοι Speusinioi, after their alleged founder Speusinos; τοξόται toxotai, literally "[the] archers"; or Σκύθαι Skythai, literally "[the] Scythians") was a hypothesized police force of 5th- and early 4th-century BC Athens.

Emlékeztetlek az IBM szlogenre, amit Thomas J. Watson még 1911-ben talált ki:

THINK

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.21. 03:46:29

@lecsós:

Ami pedig az Index-cikket illeti:

- a cikk maga elég gyenge: lélekszakadtan számol be olyan fejleményekről a fősodratú gazdaságpolitikában, aminek már évtizedes múltja van, néhány esetben Keynesig visszamenően

- érdekesebb Mariana Mazzucato gazdaságtani tevékenysége. Szerencsére a róla szóló angol nyelvű Wikipédia cikkben van egy élő link az egyik általa készített tanulmányra: www.demos.co.uk/files/Entrepreneurial_State_-_web.pdf

Természetesen nem olvastam végig ezt a tanulmányt: de elolvastam a Recommendations-ig bezárólag. Így volt alkalmam ezt olvasni az Introduction and summary részben (a 21. oldal utolsó bekezdésével kezdődően):

Chapter 2 describes the importance of the government’s role in investing where the private sector will not, in the most uncertain risky areas. But rather than understanding this through the usual lens of ‘market failures’, the concept of entrepreneurial risk-taking is introduced. The public sector has indeed fulfilled an important role in undertaking the most risky research, even when that research was not ‘basic’. Private sector examples are provided from the pharmaceutical and biotech industries where it has been the state, not the private sector, that has created economic dynamism. Risky research is funded by the publicly funded labs (the National Institutes of Health or the MRC) while private pharma focuses on less innovative ‘me too drugs’ and private venture capitalists enter only once the real risk has been absorbed by the state. And yet make all the money. [...]

Nos ha ez az érvelési módszer jellemző Ms. Mazzucato tudományos módszereire, akkor nem kívánom végigolvasni ezt a tanulmányt. Hiszen itt azzal érvel a tudományos kutatás állam által történő végzésének szükségessége -- sőt hasznossága -- mellett, mert hogy a magánbefektetők már csak akkor lépnek be, amikor a valódi kockázat már felvállalásra került az állam által. De pedig ők jutnak az összes pénzhez.

Az ilyenre mondta Wolfgang Pauli azt, hogy "Das ist nicht nur nicht richtig; es ist nicht einmal falsch!" -- "nem csak nem helyes; még csak nem is hibás!"

_Mikor máskor_ lépnének be a magánbefektetők olyan technológiák piacosításába, amelyek az államhatalom _egyoldalú döntése alapján_ kezdeti finanszírozásra kerültek az államhatalom által? Meghirdetésre kerültek PPP (Public-Private Partnership) projektek, amikbe nem akartak befektetni magánbefektetők? Hány ilyen volt? És még ha volt is ilyen, miért ne lehetne a magánbefektetők véleménye az, hogy _az ő pénzük_ az ő megítélésük szerint az ilyen befektetésekben nem csinálna nekik elég hozamot? De a hozam -- a kvantifikálható, pénzben objektíven mérhető hozam -- _soha nem szempont az állam számára_. Persze a politikusok bugyognak (és fognak mindig is bugyogni) mindenféle társadalmi hasznokról, de ha azok nem állják ki a könyvelési szabályok követésével végzett nyereség/veszteségszámolás tűzpróbáját, akkor azok semmit sem érnek.

Vagy 15 évvel ezelőtt volt alkalmam leautózni Dél-Svájcból Észak-Olaszországba: ha jól emlékszem, akkor a Garda-tóhoz ruccantunk le. Mindenesetre valahol az Olasz-Alpokban, leereszkedés közben láttam egy völgygátat, ami Mussolini idején épült (talán '34-ben, de ez csak nagyon vékony emlék-fonál) az akkori fasiszta építészeti stílusban. No az is állami befektetés volt technológiai fejlesztésbe.

A nagy zajban gyakran elfelejtésre kerül az, hogy az (olasz) fasiszta állam nem csak etatista -- és a korporatív gazdaságpolitikájából kifolyólag kollektivista -- volt, hanem technophile is: roppant modernizáló, progresszív gazdaságpolitikát követni kívánó berendezkedés.

A probléma nem az volt, hogy az állam 'befektetett' olyan tudományos-technológiai területekbe, amelyek előbb-utóbb a fogyasztók számára is hasznos termékeket állított elő, hanem (már akkor is) az, hogy ezt az állam tette: vagyis nem a fogyasztók ítélték meg úgy, hogy _számukra_ _szerintük_ hasznos egy a magánvállalkozók által kifejlesztett termék.

Magyarul: annak a völgygátnak a megépítésével egyes olaszok áramhoz jutottak, de a völgygát megépítésének költségei szükségszerűen nem fejeződtek ki a villamosáram árában, bármennyit is fizettek annak fogyasztói. Ugyanis ha azt haszonnal lehetett eladni, akkor magánbefektetők is beúsztak volna a projekt finanszírozásába: ők ugye ebből élnek, betolják a megtakarított pénzüket hasznot hajtó projektekbe. Az állam meg az adófizetők pénzét tolja be olyan projektekbe, amik a _politikusok és bürokraták_ (beleértve állami alkalmazásban lévő tudósokat) szerint hasznot hajtó. De hát ha _a más pénzével_ fizetek, akkor _nekem_ minden hasznot hajtó.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.21. 06:12:59

@lecsós:

Vagy pl. az ilyen nyögetek:

"Short-termism is especially problematic in contexts in which radical technological change is needed [...]"

A magán-befektetőknek semmi gondjuk sincs a hosszú kifutású projektekkel: pl. a fixed income befektetők (akik relatíve alacsony, de amennyire csak lehet konstans [esetleg inflációkövető] készpénz-jövedelmet igényelnek) pont' ilyenekre vadásznak. Ld. pl. az ingatlanhiteleket: 20-25-30 éves hitelek nem nevezhetőek hitelesen "rövid távú" befektetéseknek.

Amivel viszont gondjuk van a magán-befektetőknek az a ROI, a Return On Investment, a hozamnak a befektetett tőkéhez való aránya. Amikor _azt_ nem látják biztosítva (az egyéni kockázatvállalási preferenciáik függvényében), akkor valóban szégyenlősnek mutatkoznak: nem kívánnak befektetni. És ekkor nem az a helyes válasz, hogy "no ha ti gyáva kutyák nem, akkor majd mi hős politikusok és bürokraták megtesszük ezt a bátorságot igénylő lépést az istenadta nép nevében -- és pénzéből."

DrGehaeuse 2019.03.21. 15:57:39

@Khonsu: Annál azért kicsit több. A kner egy hatalomtechnikai üzleti konglomerátum.

A kenr-be egybesült több külön-külön is nemzetnyomorító féregfajta.
1. A későkádári nómenklatúra néhány túlélője ill. a már nem élők gyerekei és unokái mint korunk politikusai. (ezek azok akik mindig jól helyezkednek és "maradni szoktak")
2. A későkádári nómenklatúra néhány túlélője ill. a már nem élők gyerekei és unokái mint korunk "ügyes" "vállalkozói". (Ezek azok akik mindig mindent meg tudnak oldani okosba, mindig hozzáférnek a szükséges forrásokhoz és megrendelésekhez (mutyizás), mindent levajaznak, elsikálnak, cégzsonglőrök. Bárkit ki tudnak semmizni, átverni és megszívatni aki nincs a körön belül. Aztán meg ők röhögnek mondván: ilyen a biznicz.)
3. Oligarchák
4. A későkádári nómenklatúra néhány túlélője ill. a már nem élők gyerekei és unokái mint korunk maffiózói (veresjanók, pintérsanyák, szevabácsi tanítványai).
5. "vállalkozók" akik nem voltak a nomenklatúra részei, de tovább csinálták üzelmeiket.
6. 89 utáni feltörekvők (nepperek, kóklerek, kókajánosok)
7. olajmaffiások
8. mindenféle egyéb törtetők és karrieristák.
stb.

A mindenórás gazda abban nagy és utolérhetetlen, hogy egy ilyen színes zsák bolhát egybe tud terelni és tartani.

lecsós 2019.03.21. 19:18:53

@DrGehaeuse: Tehát akkor az van, hogy a történet menthetetlen? Az 50-es években narancsot akartunk termelni Tihanyban, mert az volt a történt. olyan érzésem van, hogy nem ma kezdődött ez a kis játék. :)

DrGehaeuse 2019.03.22. 05:59:36

@lecsós: Most a focipálya és a kilátóépítés a "történet" meg a "hazai turizmus". A SZÉP kártyát azért hozták "helyzetbe" mert a szállodaipar 2/3-a az orv-bán-mészáros kör tulajdonában van már.

lecsós 2019.03.22. 08:11:20

@DrGehaeuse: Nem, nem. A kommunisták 1987-ben kötöttek egy szerződést a franciákkal, hogy védik majd a befektetéseiket. A franciák meg kitalálták, hogy kibocsátanak étkezési utalványokat. Ingyen lóvé, ingyen profit, nulla kockázat, a profitot meg védi a jó államközi szerződés. Oszt történt egyszer, hogy a gaz orbán aztat mondta, hogy eztet azért mégse már. Oszt elvette a játékszert jogalkotással. Mégis ezen piac 17%-ának a profitja maradjon már itthon, meg olyan kezekbe, ahol fasza. oszt lőn. Oszt be lett perelve az állam . Oszt elvesztette a pert. Oszt majd fizet. Ilyen volt a világ 2010 előtt. Ha megnézed a magyar gazdaság kis köreit, megy a kibaszott járadékvadászat, minden szinten, nulla menedzsment tudással, zéró innovációs potenciál mellett.
Ettől van hányingerem, amikor egy komcsi rendszerben valamilyen szinten biztosított előjog alapján valakik szedik a jól megtervezett kis gazdasági kör előnyeit.
Ki kellene menni a nemzetközi színtérre, ahol nincs olyan, hogy járadék vadászat, se jobbra, se balra, se középre. Oszt helyt kellene állni. Kimegy a barom, és egy ottani KKV szarrá veri, minden szinten. Ha lebontanád a hazai gazdasági rendszerről a vállalkozások szívességi rendszerét, a teljes gazdasági potenciál meglátásom szerint olyan 3%-a maradna talpon, több nem. Mindenki valamilyen segget nyal, vagy belföldre, vagy külföldre, és nincs hazai tökös kapitalista rétegünk, ami szánalmas. 1987-es törvény alapján ingyen profit szivattyú? Fasza szerződést kötöttek akkoriban, de meglátásom szerint az ilyen banánköztársaságokban szokás, és nem a "fejlett nyugat hirdetett gazdasági működést" takarja. Elhelyezték annak idején az országot egy bizonyos szerepbe, és ezt tartották érvényben 30 évig. Erre mondom azt, hogy lófütty nem történt itt, nemhogy rendszerváltás, módszerváltásnak is kevés.
Ha lett volna módszerváltás, a 1987-es államközi szerződést is a kölcsönös előnyök alapján újra tárgyaláták volna. De ez nem történt meg, szevasz, oszt ez 30 év múlva derül ki? Szép. Ez kb. olyan cucc, amikor a brit házelnök azt mondja, hogy egy 1604-es törvény alapján nem lehet szavazni 3. alkalommal a brexit tervezetről, mert ugyanaz. Az ország meg néz ki a fejéből, mint a lukinyúl, hogy mi a tököm van.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.22. 14:09:06

@lecsós:

"Ki kellene menni a nemzetközi színtérre, ahol nincs olyan, hogy járadék vadászat"

De hát most írtad azt, hogy:

"A kommunisták 1987-ben kötöttek egy szerződést a franciákkal, hogy védik majd a befektetéseiket."

lecsós 2019.03.22. 15:31:57

@neoteny:
Ja, ja értem én, nem volt itt semmi rendszerváltás kérem :) :) :)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.22. 15:38:04

@lecsós:

"nem volt itt semmi rendszerváltás"

Ez is egy érvényes konklúzió; de az nem, hogy "a nemzetközi színtér[], ahol nincs olyan, hogy járadék vadászat".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.23. 01:43:13

Ha már etnicizmus:

index.hu/kultur/2019/03/22/szomszedaink_a_magyarok_karpatalja_galan_angela_kisebbseg_ukrajna/

Én a Szlovákiáról szóló részt néztem meg: apám a Dunától északra született. Igen színvonalasnak találtam: bátran ajánlom másoknak is (és így a többit is, látatlanban).
süti beállítások módosítása