1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.02.20. 08:40 HaFr

Mi a magyar EU-kilépés (huxit) kormányzati stratégiája?

Képtalálat a következőre: „huxit”

Az MTA is az adófizetők pénzén él. Ezt érzem kulcsmondatnak a nemrég kiszivárgott terv mellett, miszerint privatizálnák az MTA vagyonát. A kormány fokozatosan kivonul a legtöbb közszolgáltatásból, hogy a megcsappanó (esetleg végleg elfogyó) EU-támogatások után is biztosítsa a szükséges forrásokat a kiterjedt bűnözői csoport egységének megőrzéséhez -- de most már nem a nyugati, hanem a hazai adófizetők pénzéből.

Az EU-ból való kifarolás módját szerintem egyelőre nem látják pontosan, de a Juncker (tehát az EU) elleni támadással és a nyugati politikusok elleni egyre tahóbb hangvétellel már tesztelik a hazai közvéleményt: elég erős-e a migránsozó-sorosozó militáns narratíva az EU-tagság ellenében is, illetve már nem annyira bánják eközben a degenerált Néppárt (megkésett) tweetjeit. A NATO-tagság (ha nem lesz semlegesség), a fegyverkezés (az egyéb regionális stratégiai előnyei mellett), a nagy arányban jól robotizálható nyugati termelő cégek betelepülésének támogatása kombinálva a nyugat-európai ellátási láncokba való jó földrajzi illeszkedésünkkel mind a megfelelő exit alkupozícióját hivatott erősíteni. Ne feledjük, hogy a mostani 60 körüli élcsapatnak nemcsak saját maga számára kell biztosítania az elszámoltatás elkerülését, hanem a gyerekeinek is, ami miatt nem engedhetik meg maguknak még az esélyét sem annak, hogy visszatérjen a jogállam. Azaz egy erős(ebb) EU nem lehet opció az országnak. Azt gondolom, Orbán már beletörődött abba, hogy az A-terv (az EU és a Nyugat átfordulása a nacionalista ellenforradalomba) nem fog működni. A B terv viszont a magyar kilépés (huxit) a rövidesen bizonyossá váló EU-s reintegrációból.

E sorok írója többször sérelmezte már a hazai ellenzék képtelenségét a stratégiai gondolkodásra. Az ellenzék a legjobb esetben is követő üzemmódban van, és hát persze követőnek is gyatra. Az eseményeket utólag sem értik, nemhogy előre tudnák prognosztizálni. A legújabb akció a Suzuki gyárkapuja előtt elképesztően ignoráns volt, mindössze azt leplezte le, hogy az ún. balos frakciók (a Kossuth téri óvoda) egyetlen (tompa) eszköze a kormányzat ellen a rabszolgatörvényezés, holott ezt semmilyen objektív hazai igény nem támogatja (ti. a dolgozók körében). A stratégiázás nem azt jelentené, hogy mindig igazuk lenne, de rászoktatnák magukat a távlatos, az ellenfél fejével való gondolkodásra és saját stratégia kifejlesztésére. De nem. Fő eszközüknek megmarad a kereplő és a magyar helyesírás rút abuzálása.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5014638478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2019.02.20. 09:03:06

Orbánnak - a "politikai zseninek" - sikerült belelavíroznia magát egy oylan helyzetbe, ahonnan nincs számára kiút. Ha marad az EU-ban és az előbb inkább, mint utóbb még szorosabb intergációt alakít ki a tagállamok között, akkor ő elveszett. Nem működtetheti a szemét kis hatalommegtartó "trükkök szézait"... Ha viszint kilép, azzal annyi magyar személyes érdekeit sérti, hogy ez lesz az, ami miatt felhúzzák a lámpavasra...

Nála nem a politikai racionalitás dönt, hanem a lelki késztetései. Azok pedig ide juttatták. Az, hogy a bukása milyen időtávon belül következik be, csak attól függ, hogy ő mennyire gyorsan fog előrehaladni a hatalomféltő késztetéseitől űzve. remélem, jó gyorsan!

Ami pedig a magyar lakosság többségének az EU-val való szembefordíthatóságát illeti, ill., hogy mennyire működhetnek azok szembefordító módszerek, amelyek a migránsokkal és Sorossal szemben elég hatékonyak voltak, nos, azok itt kevéssé vethetők be. A migránsok és Soros ui. nem jelentettek semmi személyesen pozitívat, nem "adtak" az átlagmagyarnak és így lehetett őket simán utálni, megutáltatni. Az EU ellenben nagyjából egymillió magyar "mindennapi kenyere".

Orbán elszámítja magát.

Moin Moin 2019.02.20. 09:05:04

(Elnézést, vezetés közben írtam, tele van elütéssel. Szerencsére nem jártam úgy, mint Jens: www.runtervomgas.de/fileadmin/_processed_/7/8/csm_Autobahnplakat_2018_Motiv_3_1600_900_px_7b80a685a3.png

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.02.20. 09:12:51

@Moin Moin: szerintem ezek nem elég erős érvek; a végkifejlet (30 év múlva?)biztosan nem fog kedvezni az Orbán-klánnak, de hát hosszú rávon mind halottak vagyunk

ijontichy 2019.02.20. 10:40:46

@poszt: "Ne feledjük, hogy a mostani 60 körüli élcsapatnak[...] a gyerekei számára is"
Logikusan kiterjesztetted, amit én a "vitya holta napjáig kénytelen - de facto - kézben tartani a gyeplőt..." c. szoktam emlegetni. Ezzel együtt, szvsz. pont vitya személyisége az, ami a legnagyobb akadálya annak, hogy őt a NER szignifikánsan hosszabb távon túlélhesse.
Ne feledjük, hogy a ~2.5 milla fidesz szavazóból, a magyar "mélyvidéken" erősen közelíthet azok száma az 1 millához, akik - bármily fura - szívesen megfojtanák egy kanál vízben vityát (de legalább a lokális "narancsbárót"). Csakhogy élni kell, a gyereknek holnap is enni kell adni, stb... ugye érthető voltam, mire akarok utalni. Ezek az emberek értékelhető ajánlatot (nem! ígérgetést) sehonnan nem kaptak. Ezt nagyon elq..ta a ballib (és a társadalom értelmiségi elitje) már 2002-t követően.

@Moin Moin: "sikerült belelavíroznia magát egy oylan helyzetbe, ahonnan nincs számára kiút" Az óvatosság arra int, hogy emlékeztesselek, ilyen már sokszor volt, sokan le is írták. Először - amire én emlékszem - Aczél Endre, a megboldogult Népszabóban, valamikor '95-6 táján (a "polgárosodás" apropóján). Aztán egész a minelnöki székig mászott ki belőle :-(. Én magam azt se tudtam elképzelni, hogy a néppárti elitet ilyen szintig képes legyen "korrumpálni". Azzal teljes mértékig egyetértek, hogy amit látunk - már évek óta - előremenekülés.

DrGehaeuse 2019.02.20. 11:47:02

@ijontichy: @Moin Moin: Több dologban tévedtek szerintem.

1. A NER volt előbb és nem orv-bán hatalma. A NER gyakorlatilag már készen volt 2002 előtt, de még a belső erőviszonyai (és ezzel összefüggésben politikai irányvonala) képlékenyek voltak. Az akkor még relatíve erősebb - késő kádári pártkarrieristákból és technokratákból lett - újgazdag vállalkozói elit (és azok a világhatalmi helytartó hatalmasok akiktől mind félnek és akik szavára hallgatnak) először a Medgyesi-Gyurcsány-Bajnai vonalnak adott lehetőséget az akkor még néven nem nevezett NER működésének infrastruktúráját, s egyben jótékonyan ápoló és eltakaró paravánját is biztosítani hivatott állami vezetés feladatának ellátására.
Fletó "igazságbeszéde" miatt a NER urai dobták a szoci vonalat és nagy arányban tértek át a "náci" vonal hiveivé. 2004-ben orv-bán be is jelentkezett a vezetés elvállalására, de 2006-ra az el-Qrók sara visszariasztotta. Nem volt hajlandó átvenni a vezetést és szándékosan elbukta a választásokat, nehogy neki kelljen végrehajtani a "népszerűtlen" intézkedéseket. Külön mázjija volt a 2008-as válsággal. Annak minden nyűgét és negatív következményét rá lehetett hagyni a szocikra, s 2010-ben egyből 2/3-al tudott beülni a székbe. Nem is halasztotta sokáig a rendszer (ál-)nevének kihirdetését (NER ami valójában korrupt nemzetnyomorítók együttmutyizási rendszere tehát kner - ezúton is elnézést kérek a nagy nevű nyomdász emlékét ápolóktól).
2. A kner főurai ma már tisztában vannak orv-bán alkalmatlanságával a távlati működést tekintve. Pillanatnyilag azonban orv-bánnak még túl sok támogatója van, belföldön a szavazótábora és vallásos imádói illetve a katólikus klérus nagyobb része, külföldön a netán_yahoo nevével fémjelzett (Trump-ot is hatalomban tartó) világpolitikai tényezők és Putyin, továbbá Néhány alacsonyabb rangú Kinai komcsi vezető és sszürkezónás üzletember. További érv orv-bán megtartása mellett, az eleddig példásan korrekt üzletmenet. A kner urai és a haszonélvezők siserehadai háboríttlanul férnek hozzá minden közvagyonhoz és elérhető pénzforráshoz amihez csak kedvük van. Az állandó ál-politikai harci-kampánynak (sorosozás, migráncsozás, brüsszelezés) köszönhetően kellően jótékony homály fedi el a közvélemény elől a kner urak és haszonélvezők járadékvadász tevékenységét. Ki tudja pl. hogy, az Elios ügy ilyen nyílt bevállalásával hány mocskosabb ügyről terelik el éppen a figyelmet? Ez és Kósa kner-társ megleckéztetése (megvonják anyuci cégétől a pályázati zsét) arról tanúskodik, hogy azért a kner urak sem hunynak szemet minden hülyeség és elkúrás fölött.

3. Abban a pillanatban amikor a kner fősodra (járadékvadász haszonélvezők) és a főurak számára már több nyűgö fog jelenteni orv-bán hatalomban tartása mint amennyi hasznot hoz, netán a haszon drasztikusan visszaesne valami nagyon nagy elbaltázás miatt, épp olyan gyorsan kurtán-furcsán fognak megszabadulni tőle mint 2009-ben fletó kner-társtól. A különbség csak annyi, hogy orv-bán nem hasznosítható újra (political recycling). Belőle nem tudnak a következő kner kirakati bábú (értsd: miniszterelnök) számára jolly jokerként bármikor bevethető hasznos hülyétz csinálni aki még szavazatmaximalizálásban is biztos segítség nemcsak a mindenkori ál-ellenzék diszkreditálására.

ijontichy 2019.02.20. 12:33:16

@DrGehaeuse: Szvsz. túl sok itt a "konteó", annyira, hogy bele se vágok. Bár így biztos izgalmasabb, de nekem - aki vitya évjárat vagyok, csak nem a "vidékről" (bár a "körúton belüli értelmiségnél" több vidéket láttam) - Occam beretvája eddig sokkal jobban bevált, mint valami túlbonyolított "háttérhatalom" szcenárió. ;-)

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2019.02.20. 12:41:25

Már csak az menthet meg bennünket, hogy működik az összeesküvés elméletem és Orbánt Lázár váltja a miniszterelnöki poszton.

Khonsu 2019.02.20. 13:59:04

Igen, Orbán nagyon elszámította magát. Az egész NER projekt "értelme" a "nemzeti tőkésosztály" megteremtése, amivel fel akarják váltani a rendszerváltás körül hirtelen meggazdagodott csúcsoligarchiát, azok vagyonának nem létező társadalmi legitimációjára hivatkozva. Most már azonban pontosan látszik az is, hogy az "új oligarchiának" ugyanúgy nincs társadalmi legitimitása. Bár a trollhadsereg leggerinctelenebb része már jó ideje próbálja megmagyarázni, hogy az ők gazdagodásuk valójában jót tesz az országnak, de ez nem hinném, hogy sokakat meggyőzött, még a táboron belül sem.

Így aztán minden erőlködésük ellenére ott tartanak, hogy 1-2 generáció távlatban sem valószínű, hogy a társadalom jogosnak fogja elismerni a megszerzett vagyonokat, számtalan lehetőséget nyitva hagyva ezáltal, egy új NER új, hasonló próbálkozásától, a szabad piac megerősödésén, és az ott végre legitim módon szerzett javakon át egészen a vagyonok újra osztásáig.

Ez pedig egy olyan csapdahelyzet, amivel EU-val vagy anélkül sem tudnak semmit sem kezdeni.

És ez egyben rávilágít a NER ellen hosszú távon leghatékonyabb fegyverre is, mely egyenest a NER magját, értelmét támadja, az emlékezetre. Nem szabad hagyni, hogy ezek a vagyonok valaha is széles körű társadalmi legitimitást nyerjenek. Emlékezni és emlékeztetni kell, hogyan keletkeztek.

Khonsu 2019.02.20. 14:12:52

Ha kiléptetik az országot az EU-ból, azzal halálcsapdát kreálnának maguknak, ha bennmaradnak, akkor pedig hosszabb távon az EU lehet a vesztük. A gyors és a lassú vég között választhatnak, a zsákmánynak pedig mindkét esetben búcsút inthetnek. A gazdasági lassulás pedig közeleg, "jobban teljesít" nélkül már nem hat úgy a Soros-plakát...

DrGehaeuse 2019.02.20. 15:14:36

@ijontichy: És mit vág Occam beretvája? Mi a kner és orv-bán viszonya szerinted?

radnaughty 2019.02.20. 16:17:09

@Khonsu: bocsánat, de tegye már fel a kezét, aki látott ebben az országban az utóbbi 60 évben bármiféle elszámoltatást! Naugye...

DrGehaeuse 2019.02.20. 16:19:42

@ijontichy: BTW. Magam is 64’es vagyok. A konteoim inkabb valószínű magyarázatok a fejleményekre.

Laurel 2019.02.20. 16:43:04

Ha jól látom Angliában csomagol a Honda. 2022-ben bezárják az ottani üzemet. A Huxit katasztrófa lenne az országnak. Az EU ezen a kicsi és jelentéktelen országon példát statuálhatna, hogy nem éri meg a kilépés, és biztosan meg is tennék. Gondolom nem is lenne túl sok fenntartásuk azok után, amit az utóbbi években az orbán bandától szavakban kaptak.Felesleges minden esetleges összehasonlítás Nagy Britanniával, ők egészen más súlycsoport.

flydomi 2019.02.20. 16:43:42

Elobb vagy utobb,ahogy a Karpatok Geniusza,balsorsra fog jutni.A kerdes az,hogy milyen aron.Valszeg magaval rantja a nagy magyar kereszteny nepet a birkaival egyutt.Ok mindig is felaldozhatoak voltak.A migrancs birkai,akik kulfoldon epitik mas orszag jovojet,es nem a fidess-et,ok lesznek az elsok,akiket koterba nyomat,mint hazaarulokat. :) Oszt jonnek a proli fidess hivok,mert tul sokba kerulnek neki szocialisan. :)) Rajtuk sporolhat majd.Szepen epiti sajat kis fasiszta orszagat,ahol Soros gyuri bacsi penzelte es a fel fidess bandat,ahogy a kis zsido nacista szijjartot is. :)) Dehat a nagy kereszteny igaz magyar,akikben csak arja faj vere csorgedezik a dns teszt ellenere is,mar csak ilyenek:egymast fogjak olni,es nyomorba taszitani. :)) Tortenelem mar bizonyitotta,hogy milyen xar ez az igaz hitu arja magyar. :))

Harari 2019.02.20. 16:51:15

A sok felvilágosult, Orbán fóbiás kommentelőnek észre kellene már vennie, hogy ebben az országban a külföldi tőke profitja központilag biztosított (az eu-s pénzek nagy része is ide áramlik, persze egy csepp közvetítői jutalék azért a kiváltságosoknál landol, de ez benne van a letárgyalt deal-ben), így érdemben az Eu-nak nem érdeke és nincs is megfelelő jogalapja ezen változtatni (a látszólag ezzel ellentétes szájtépés csak az egybiteseknek szól!) Aki olvasott már például Friedmant (A következő 100 év), az tudhatja, hogy ez Eu-ból nagy valószínűséggel nem kell kilépni, mert hamarabb megszűnik magától, minthogy a mostani nyertesek gyerekei elvernék a vagyont. Tehát érdemes a nyafogás fókuszát újragondolni!

Emmett Brown 2019.02.20. 17:38:02

@Harari: jobb-e, ha a befolyó EU-s pénzből egy fullmagyar cég épít valami teljesen használhatatlan dolgot (Alföldi kilátók, stb), mintha egy értelmes beruházás valósul meg, de egy külföldi (EU-s) cég csinálja, ami még profitot is realizál a projekten?

Matyika Ápolója 2019.02.20. 17:47:46

@Emmett Brown: "egy fullmagyar cég épít valami teljesen használhatatlan dolgot (Alföldi kilátók, stb), mintha egy értelmes beruházás valósul meg, "

Ja mert amit játszótérre adnak, azt el lehet költeni csavargyárra is?

Khonsu 2019.02.20. 18:09:29

@radnaughty:

Az is elég, ha legalább az igény megmarad rá, mert már akkor sem aludnak olyan jól az illetékesek... Mert nem felhőtlen a zsákmány fölött érzett öröm, ha csak elméleti esélye is van, hogy bármikor elveszíthetnek mindent. Ez az, ami lassan, de biztosan felőrli az elmét...

VT Man 2019.02.20. 18:12:22

"a nagy arányban jól robotizálható nyugati termelő cégek betelepülésének támogatása "

Tehat jol ertem: azert hivunk ide minel tobb nyugati multit, hogy utana kilepjunk az EU-bol es ertektelenek legyenek a gyaraik, befekteteseik?

Ugyanis az EU-n kivul gyartott autokat vam sujtja, az aruforgalom lassabb es nehezebb az EU hataron at.

Szoval hol itt a logika a szerzo cikkeben?

Sehol.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.02.20. 18:18:52

@VT Man: :) hát ennél komplikáltabb azért az ügy, legalább három bites logika kell hozzá, benne van a cikkben

teleorman 2019.02.20. 18:48:20

A NER és főpapja kikívánkozna az EU-ból? Hát nem tudom. Ám egy szempontot ne felejtsünk ki teljesen a találgatásokból. Az EU rögeszmésen a jogállamiság pártján van, a legkülönbözőbb dimenziókban. Ad absurdum, ha Románia 1989-ben EU-tag vagy tagjelölt, a Kárpátok Géniuszát se úgy lötték volna le, mint egy veszett kutyát. Félórás röhejes tárgyalás után, gyors vérnyomásmérést követően.

A NER minden egyes hatalomban töltött éve a nemzeti vagyon nem jelentéktelen százalékát juttatja a NER oligarcháinak kezére. (Most ne feszegessük az igazi tulajdonviszonyokat...)

Ennek "visszatársadalmasítása"- ami a bukás utáni időszaknak az egyik legmarkánsabb követelése lesz - pedáns európai jogállami keretek között jóval nehezebb lenne, mint ezek hiányában. Egy elbalkánosodott, a független intézmények luxusát már hírből sem ismerő országban viszont annál könnyebb. Strasbourgban bizonyára megértőbb füleket találnának ezügyben a bukott rendszer sápszedői, mint ez akkor éppen visszafüggetlenedő Markó utcában.

BiG74 Bodri 2019.02.20. 19:29:39

@ijontichy:
Megelőztél, de jól passzol ide.

Janossz 2019.02.20. 19:29:57

@Khonsu: Szerintem nem fontos mindig emlékeztetni őket rá.
Az értelmesebbje biztos tisztában van a hirtelen jött királyság ingatagságával, talán ezért olyan arrogánsak a legkisebb kritikára adott válaszaik is.

trabant 2019.02.20. 20:03:20

@VT Man:
"azert hivunk ide minel tobb nyugati multit, hogy utana kilepjunk az EU-bol es ertektelenek legyenek a gyaraik, befekteteseik?"

A gyártósorok leszerelése gyerekjáték, ha Mo. kilép vagy kiléptetik) az EU-ból, a multik másutt gyártanak.
Viszont a magyarok 30%-os vámtétel megfizetése után (plusz a hazai 27%-os áfával megspékelve) juthatnak másutt gyártott javakhoz. Kinek tetszene, és kik tudnának bármit is megvenni, ami nem hazai - pl elektronikai stb. - termék?

Erre nem gondolnak az EU ellenesek, pedig rajtuk csattan majd az ostor.

Spiritual 2019.02.20. 20:04:51

Örülök, hogy végre valaki rajtam kívül is látja mire készül Orbán. Ez az idióta fotelstratéga azt gondolja, majd végre nem fogja cseszegetni az eu az ellopott pénzek miatt. Majd további javakat lehet, akkor már simán behúzni a lakosságtól, olyan szabályokat hoznak, amit akarnak. Azonban nem számol az oroszokkal... Ha valamit el tudsz foglalni azt nem halaszd holnapra. Az a nevetséges haderő, amit tervez nem lesz elég semmire. Persze Magyarországnak meg volt az esélye a felemelkedésre, de a nép mindig olyat választ, akiben önmagára ismer. Gyurcsány, Bajnai, Orbán egykutya. Stiklis, kisstílű zugvállalkozók prototípusai. "élni és élni hagyni, azért van könyvelőm, hogy ne fizessek adót." Számtalanszor hallottam ezeket. Nézzünk szembe a ténnyel, mi magunk nem vagyunk az eu- ba valók, a fene nagy öntudatunkkal és a szabályokat megkerülő magatartásunkkal. A népnek kell változni, csak egy kicsit, akkor már nem választ ilyen szemeteket vezetőnek.

Brix 2019.02.20. 21:03:43

Orbán nem akarhatja kilèptetni Magyarországot az EU- ból, hiszen azt ő is belátja, mivel járna egy ilyen lèpès az ország- ès az általa felépített rendszer számára. A magyar gazdaság teljesen az európai, azon belül leginkább a nèmet felvevőpiactól ès tőkebefektetèsektől függ ès nem lesz ez máskèpp a jövőben sem, bármit kisèrletez orosz, vagy kínai irányban... Nincs más út, csak az " európai" , azaz: a föderalista utat kell jarnunk, hogy erősebb Európa legyen, nem egy divergáló, regionalista utat, ahol vègül a magállamok minden támogatást elvesznek a renegát, perifèria államoktól...Orbán túl gyenge politikus ahhoz, hogy kilèptesse az országot ès azèrt ha pènzről van szó , reálpolitikus...A fő problèma az, hogy sem az EU rèszèről , sem a lakosság felől nem szembesül erős, èrdemi ellenállással, így szèp lassan halad a teljes autokrácia felè menő úton...Most èppen a közigazatási rendszert ès a tudományos èletet - az eddig többè-kevèsbè független intèzmènyeket - akarják átalakítani, vagy a levesbe aprítani...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.02.20. 21:05:45

@Brix: ezért írtam hosszan a posztban a exit kori tárgyalási pozíciójának megelőző erősítéséről

flydomi 2019.02.20. 21:34:37

@Brix: -.A fő problèma az, hogy sem az EU rèszèről , sem a lakosság felől nem szembesül erős, èrdemi ellenállással, így szèp lassan halad a teljes autokrácia felè menő úton.

Ezt a szep rendszert teljesen nem tudja majd kiepiteni.Nemhiaba volt figyelmeztetve a 7-es cikk alltal,ami csak egy sima "jelzes" az unio reszerol.Ha a Grazi beteg folytatja elvakult gipsy-juden verebol fakado antiszemitusat,azzal alairja iteletet. :)) Nemhiab Soros penzen nevelkedet fidess banda. :))

flydomi 2019.02.20. 21:36:07

-.A fő problèma az, hogy sem az EU rèszèről , sem a lakosság felől nem szembesül erős, èrdemi ellenállással, így szèp lassan halad a teljes autokrácia felè menő úton.

Ezt a szep rendszert teljesen nem tudja majd kiepiteni.Nemhiaba volt figyelmeztetve a 7-es cikk alltal,ami csak egy sima "jelzes" az unio reszerol.Ha a Grazi beteg folytatja elvakult gipsy-juden verebol fakado antiszemitusat,azzal alairja iteletet az unioban,aminek bucsut inthet.ezert is nyal Weber atyanak. :)) . Nemhiab Soros penzen nevelkedet fidess banda. :))

morph on deer 2019.02.20. 22:21:58

@Matyika Ápolója:
“Ja mert amit játszótérre adnak, azt el lehet költeni csavargyárra is?”

Azt nem, de ha csavargyárra akasz költeni, akkor arra kell pályázni, nem játszótérre. Ne felejtsd el, a pályázatokat nálunk írják ki, pl a térkő sem egy brüsszeli kényszer miatt kerül a turulszobor köré.

Khonsu 2019.02.20. 22:23:49

@Janossz:

Nem őket kell rá emlékeztetni, hanem mindenki mást, ha kell (ne adja az ég), akkor generációkon át, hogy a Pistike szülei csak azért gazdagok, mert közel álltak a tűzhöz, ami nem érdem, így a vagyonuk (el)vitatható. Ugyanis így sem piaci, sem etikai szemszögből nem indokolható, hogy miért az övék és nem bárki másé, enyém, tied, vagy a szomszéd nénié. Nincs mögötte érdem, tehetség, munka, tudás. Semmi, csak a kapcsolat. Ebül szerzett jószág pedig...

morph on deer 2019.02.20. 22:38:42

@ijontichy:
És ez a nagy ötlet, ami a vagyonok elérhetetlenségét és a nagyüzemi pénzmosodát egyaránt kiszolgálni hivatott.

Remélem csak idő kérdése, hogy territoriális jogokat és területi autonómiát is kapjanak, teljesen ex lex státuszt, itt, mindjárt a kert végében.!
Természetesen jogsegély egyezmény nélkül.

Hogy ne kelljen messze menni, ha eljön az ideje.
Na meg így Vlagyimír bátyuskának sem okoz fejtörést, hogy milyen módon finanszírozza az EU ellenes diverzánsait a jövőben, mert nem lehet hetente előállni egy-egy új reaktorral, ugye.

Az élet szép, hát nem?

Nalanda 2019.02.20. 22:42:22

@Emmett Brown: Az ország gazdaságát tekintve a legegyszerűbb lenne az EU pénzeket a határon elégetni, mert olyan mértékben helyezik előnybe a nyugati cégeket, hogy a hazai ipar esélytelen lesz a versenyben. Az EU pénzek a keleti gazdaságok ellehetetlenítését szolgálja. Ezt már egy német államtitkár is elismerte, persze a másik oldali megközelítéssel, hogy a nyugatiak érdekeit szolgálják ezek a segélyek.
Orbánék a pénz elégetése helyett inkább kamuprojektekbe irányítják, majd a régióban fektetik be. Lehet mondani, hogy nem korrekt eljárás, de ezt ki mindhatná, ha már a nyugati eljárás sem volt az? Az meg, hogy a pénzek a kezükbe kerülnek és nem a nyugati tőkések szerzik meg az is véleményes, de legalább lehet szidni érte őket.

ijontichy 2019.02.20. 22:51:48

@morph on deer: " itt, mindjárt a kert végében." Izé... a focipálya mellett gondolod? ;-) Végülis... a pálya használható helikoffer-leszállónak is, nemde? :-D

Khonsu 2019.02.20. 22:57:33

@Nalanda:

A nyugatiak érdekeit IS szolgálják ezek a segélyek. Ha nem szolgálná az érdekeiket, akkor nem adnák, de az, hogy az ők érdekeiket szolgálja nem jelenti automatikusan, hogy nekünk káros lenne. Ha az lenne, akkor miért fogadnánk el az összes többi országgal együtt, akik kapnak?

Ez a "gonosz, hanyatló nyugat tönkre akar tenni, de a mi bölcs vezérünk túljár az eszükön" az egyik legnevetségesebb összeesküvés elmélet, ami a "táborban" kering. Még csak nem is új, már Rákosi és Kádár is alkalmazta, akkor is nevetséges volt.

Hogy ezt összekapcsoltad a pártoligarchia gazdagodásának burkolt mosdatásával, az mondjuk ügyes.

Petrus Rosidus Maximus 2019.02.20. 23:07:33

Ha kiléptetik az országot az EU -ból, hogyan dézsmálják tovább a Brüsszeltől évente ideérkező 4 milliárs eurót? Sehogy. Márpedig a Fidesz alapja a pénzszerzés és Putyintól nagyságrendileg nehezebb lopni.

morph on deer 2019.02.20. 23:18:34

@ijontichy:
Ehhez a “spájz” már szűkös lenne egyébként is ;)

élhetetlen 2019.02.21. 00:32:31

@Matyika Ápolója: Hát igen, amit az EU pl. turizmus fejlesztésre ad, abból csavargyárat nem, de magán célra épült, soha egy szobát sem kiadó szuper lakást azt lehet. És öt év múlva a tiéd lesz ingyen. Az nem normális gondolat, hogy, ha nincs épeszű ötletünk, akkor ne pályázunk, (főleg, ha önerő is kell hozzá)? Kinek éri meg a méteres kilátó? Te veszel a központi fűtéses lakásodba egy kazánt, csak azért, mert éppen támogatják a kazánvásárlást? El tudom képzelni.

élhetetlen 2019.02.21. 00:41:06

@Fuxos (ex bömis): „Már csak az menthet meg bennünket, hogy működik az összeesküvés elméletem és Orbánt Lázár váltja a miniszterelnöki poszton”. Na, az b@szna be igazán. Ő is gátlástalan , harácsoló, minden törvényt, ha nem átlépő, akkor újat létrehozató, és még esze is van. Elég ijesztő kombináció. Emberség, empátia sehol. Erre vágysz?

2019.02.21. 01:17:46

"Mi a magyar EU-kilépés (huxit) kormányzati stratégiája?"
Szeretem az olyan kerdeseket amiben mar benne van egy allitas. Jo manipulativak. Igy a valasz: NULL pointer. Azaz nincs ilyen kormanyzati strategia.

"privatizálnák az MTA vagyonát." Ez az allitas azert kicsit santit.

"A kormány fokozatosan kivonul a legtöbb közszolgáltatásból," Ellenpelda: Nemzeti kozmuvek.

"nemcsak saját maga számára kell biztosítania az elszámoltatás elkerülését, hanem a gyerekeinek is" Ez igy lenne, nade nemhogy ebben az orszagban, az egesz vilagban nincs elszamoltatas egyaltalan, igy nem is kell ezzel nagyon foglalkozni. Peldanak okaert a jelenlegi EU elit kb 400 EUs allampolgar halalaert felelos. Lesz elszamoltatas? Nem. A francia elit 15 ember szemeert felelos. Lesz elszamoltatas? Nem.

"visszatérjen a jogállam" ez is egy velemeny. Velemeny...

"ellenzék képtelenségét a stratégiai gondolkodásra." Egyet ertek, es ez nagy problema. Azert van 2 part ami nem szokott a sok bohozkodasban reszt venni, es meg neha konstruktiv dolgokkal is eloallnak. Az egyiket ugy hivjal hogy 'Liberalisok', a masikat meg hogy 'Mi hazank mozgalom'. Es igen, mind2 szimpatikus, mert konstruktivak.

Khonsu 2019.02.21. 01:49:32

@CaptainG:

Szóval azd mondod, hogy végülis "lipsik" és a "nyilasok" fognak megmenteni minket? :)
Akkor már inkább a mostani ellenzék, ezek legalább szórakoztatóak, ha más előnyük nincs is.

darlacko 2019.02.21. 04:22:05

@Moin Moin: eddig Orbán kitűnően vette hülyére az EU-t, mindig annyira ment el a hülyeségeivel, ami még nem veszélyeztette az integrációt. Olyan kérdésekben, mint a migráció, mindig talált szövetségeseket. Sosincs egyedül egy kérdésben sem, mindig talál valakit az EU-ban, aki mellette áll. Lengyel kormánnyal pendül egy húron kérdésben, más kérdésekben az olaszokkal, vagy a bajor keresztényfundamentalistákkal.
Orbánnak azzal lehetne vége, ha a franciák és németek valóban kicsiholnának egy kétsebességes Európát és Magyarországot Európa szarabbik felébe sorolnák. Elvenni a támogatások nagy részét (mert ez a forrása a fideszesek jólétének, enélkül semmi se épülne, de lopni se lehetne), ez fájna csak Magyarországnak. És akkor 5 éven belül kiábrándulnának az emberek a Fideszből.

chrisred 2019.02.21. 05:43:00

@morph on deer: Ez nem ilyen egyszerű, az uniós támogatásokat tilos közvetlenül profitszerző gazdasági tevékenység finanszírozására használni, az a polgárok életminőségének és életlehetőségeinek javítását szolgálja. Mivel ezekkel kapcsolatban a kormánynak semmilyen terve vagy jövőképe nincsen, az uniós pénzekből nyilvánvalóan csak álcázott, patyomkin beruházások jönnek létre.

2019.02.21. 05:49:20

Szeritem nektek egyszerűen üldözési mániátok van. És/vagy összeesküvéseket láttok mindenhol. Vagy betegek vagytok, vagy szándékosan csináljátok.

Emmett Brown 2019.02.21. 07:16:24

@Nalanda: én adok neked 10 milliót, és te 12 millióért veszel tőlem egy lakást.

Geci-e vagyok?

citrix 2019.02.21. 08:37:54

Orbán mindent megtesz hogy méltó módon kövesse a nagy kondukátort. Aki szelet vet, vihart arat, így van ez.

mindbender2 2019.02.21. 08:47:39

Fantasztikus, ahogyan nyilvánvaló dolgokat konteóztok, majd gyártotok egy valóságtól elrugaszkodott konteót és mindennel igazolni próbáljátok. :)

HaD 2019.02.21. 08:55:53

Ez nem "kormányzati stratégia" kérdése. Az un. rendszerváltó "elit" alap küldetése hogy a régiót visszavezényeljék közép távon az orosz érdekkörbe. Az eju fellazítása is pl. ennek a stratégiának a része és semmiféle önálló stratégiáról szó nincs. Az oljaszőkítős banda(politikusok) nem működhettek volna hathatós orosz támogatás nélkül. Amiről szinte szó sem esik soha az pl. a magdet rahimkulov szerepe a rendszerváltást követő de jelenlegi "magyar" gazdaságban is. Avagy ennek a demján csányi féle stróman vonalnak a tündöklése...senki nem tudja hogy kik az igazi tulajdonosok.de az tisztán látszik hogy térség pénzügyi gyarmatosításának eszközei...mint a minap bejelentett volt kgst.s bank magyaroszági megjelenése,és annak körülményei. Az orosz mackó amit egyszer megragad azt ritkán engedi el...kivéve ha az beleharap a mancsába...mint az afgánok vagy a csecsenek:) de mi közel nem vagyunk olyan fijjug mint ezek a vademberek:):)

DrGehaeuse 2019.02.21. 09:18:35

@radnaughty: Hogyne lett volna elszámoltatás? 56 November 4. és a 1963-as amnesztia közötti időben százakat akasztottak fel és sok évre börtönöztek be minden 56-os "hőzöngőt" aki nem menekült el időben, vagy nem állt be besúgónak.

DrGehaeuse 2019.02.21. 09:18:35

@radnaughty: Hogyne lett volna elszámoltatás? 56 November 4. és a 1963-as amnesztia közötti időben százakat akasztottak fel és sok évre börtönöztek be minden 56-os "hőzöngőt" aki nem menekült el időben, vagy nem állt be besúgónak.

m.t. 2019.02.21. 09:38:30

@Brix:
Arrol nem is beszelve hogy az EU-n kivul szerintem az oroszoknak meg a kinaiaknak is masszivan ertektelen lenne Magyarorszag. Nem a sajat kis piacunk miatt szeretnek minket hanem mert beengedjuk oket az EU-ba.

Pepibubó 2019.02.21. 09:42:11

@HaD: A probléma lényegét feszegeted. Valóban itt van a kutya eltemetve. Amikor például - hogy csak egy pár darabot említsek a puzzle képből - Bartha Ferenc milliárdos a milliárdnyi értékű tihanyi birtokán "megúnta az életét", akkor Demján rögtön másnap nyilatkozott, hogy biztos benne, Barthának csak a megúnt élete lehetett az ok. "Senki nem tudja, honnan szerezte azt a fegyvert, amivel hétfőn ... " írták az újságok, és tényleg, mennyire életszerű, hogy valaki ilyen vagyonnal, minden tudható ok nélkül és felderítetlen módon véget vessen a saját életének? A sort hosszan lehetne folytatni az olajügyek öngyilkos rendőrein át az Exibank elnökén keresztül, magán a szintén milliárdos Demjánon át Vajnáig. Akinek halála után pár nappal máris elkezdték átvenni a birodalmát a nemstrómannjai "valakiknek".
A "NER" ellenzéke helyében, a még létező normális többségtől azt kérdezném meg minden nap és minden órában:
TE IS A KELETET VÁLASZTOTTAD A NYUGAT HELYETT?

konrada 2019.02.21. 09:48:33

@valaki nagyon más:
Szerintem meg egyszerűen Hafr-nek volt kiadva a szerdai nap vezércikke.

S mivel nem kedd volt (zorbán bukta) és nem csütörtök (államcsőd), ő azt a trendet követi, melyben a szerda az EU-ból kilépés napja.
(Ezzel én nem értek egyet! A hétfőt erre sokkal jobbnak tartom, de hát én nem vagyok törzs-blogger...;)

Nzoltan 2019.02.21. 10:01:40

Addig nem lesz változás, míg az ellenzék ennyire balfasz. Ugyanilyen balfasztok vezetik az EU-t is. Orbán nem rohan a falnak(ugye mint a lökött tyúkok a balfélen), csak elmegy a falig. Van sratégiai érzéke.

Egyébként csak annyi a trükk, hogy hagyja az embereket élni.
Persze ez a fancsaliknak nem tetszik, de az alternatíva a viszarendeződés a 2010 előtti állapotokra. Azt meg bizony senki nem akarja csak a régi holdudvar.

DrGehaeuse 2019.02.21. 10:01:58

@Harari: Így igaz! A kner nagyrészt a külföldi tőke érdekeit képviselő nagyurak (nem oligarchák mert a hatalmuk a "mezitlábas" magyar oligarcháké fölött áll) akaratának megfelelően működik. Ebben a rendszerben orv-bán a helytartótanács feje kvázi fővajda, csak a kner-ben a járadékvadász haszonélvezők az egyszerű seftes (vasas, lomizó, gagyizó, csempész, kupec, nepper) cigányok és az oligarchák a kisebb rangú vajdák. Még a rituálék és a csicskáztatás is olyan a kner-ben mint a cigány elit között, csak nem olyan hangosak a bulik, nincs annyi csecse-becse csiricsáré giccses rongyrázás, nem kérkednek az asszony kövérségével, a vastag aranyfuxokkal és az ízléstelenül tuningolt sportverdákkal, nem olyan ocsmányul pingált rikító színű pagodatetejű palotautánzatokban laknek és nem beszélnek beasul vagy lovari nyelven.

konrada 2019.02.21. 10:12:25

...egyébként meg: hülye volna zorbán kilépni az ejuból.

Ebben a kisországban, amit lehetett, azt elérte.
...s annak is igaza van, hogy az EU segítségével, meg annak is igaza van, aki szerint meg pont EU-s tagság az, ami rákényszerítheti a mindenkinek kijáró jogállamiságot a majdani buktája után a NER-t felszámolni akarókra is, lásd a g.ciző példáját, mert annál is a tény azt mutatja: kigolyózni lehet az állami megrendelésekből, de azon vagyonelemei, melyek nem függnek az állami megrendelésektől, megmaradtak, így simlicska továbbra is sokszoros milliárdos maradt. (Mint ahogyan a Veress-klán, Várszegi, Gyurcsány, stb...)

...szóval 2 sokkal nagyobb ok számára a bent maradáshoz, mint a blogger által felvázolt fosás az ejutól. (Ami tulajdonság egyébként sem jellemző a gátlástalan emberekre.)

Ja és hogy visszatérjek a mondandóm elejére: ebben a kisországban, amit lehet, elért.
Mára már európai tényező lett (Nem én mondom, hanem a napi B1, amelynél éveken keresztül a keddi buktatós egyik fő érve volt a jelentéktelensége: ha ilyen felütés után már szerintük is az, akkor lehet ebben valami.)

Azaz: zorbán számára már Magyarországon belül nem sok elérhető cél maradt. ...viszont: elég fiatal még ahhoz, hogy az EU elégedetlenkedői hátán akár palpatini magasságba kapaszkodhasson.
...s ehhez meg az kell, hogy az ejun belül legyen.

chrisred 2019.02.21. 10:27:39

@konrada: Dehogynem maradt neki elérhető cél az országon belül. Ugyanaz, mint Horthy számára, a hatalom átörökítése, vagyis a dinasztiaalapítás. Azt viszont a nyugati országoktól soha nem fogja megkapni, csak Putyintól az Eurázsiai Unión belül. Egy olyan hibrid rezsimet akar stabilizálni, ami gazdaságilag a nyugathoz kötődik, politikailag meg a Kreml védelmét élvezi.

morph on deer 2019.02.21. 10:31:08

@DrGehaeuse:
“Hogyne lett volna elszámoltatás? 56 November 4. és a 1963-as amnesztia közötti időben százakat akasztottak fel..”

Ez leszámolás volt, nem elszámoltatás.
Csak a szó hasonlít, de a jelentésük más.

morph on deer 2019.02.21. 10:37:23

@Nzoltan:
“Orbán nem rohan a falnak(ugye mint a lökött tyúkok a balfélen), csak elmegy a falig.”

Az se rossz.
Lám Ceaușescunak is hogy bevált...

HaD 2019.02.21. 10:44:17

@Pepibubó: ..hát a vajna az egy tök jó példa:)...egy rákos ember nem vacsizik este aztán reggelre szép dundin feldobja a pacskert az ágya mellett összeesve...mondjuk láttam néhány rákban elhunyt embert de azok NEM így fejezték be az életet...de ez már fel sem tűnik ebben a kizökkent világban...a hatalmi módszerek legfeljebb kifinomultak de nem változtak...pláne ha az oroszokról van szó:)...amikor megszívták a fegyverkezési versenyt(miközben minden kgst/varsói szerződéses ország az orosz menetelésbe rokkant bele...személy szerint a szüleink)kiadták az elvtársaknak a parancsot hogy mentsék ami menthető(pl. a vagyont)amihez segítséget is nyújtottak pl. az olajszőkítéssel meg pl a rahimkulov féle "bankkal"...amiben érdekes módon vezetőségi tag volt a dunai imre miniszter aki érdekes módon elengedte a teljes orosz állam adóságot amivel nekünk tartoztak...majd amikor eljön az idő lesz egy kérésük...ilyen volt pl. mikor orbáncot berendelték a kermlbe,és onnan elkezdődött az ámokfutása.

DrGehaeuse 2019.02.21. 10:46:01

@Matyika Ápolója: Olyan ez mint a késő-kádár korban a "pántlikázott pénzek" fogalma. Amit szakoktatás-fejlesztésre kell fordítani abból nem vehetünk festékbeégető kemencét a felületkezelő üzembe, de lehet venni szines TV-t meg vidiómagnót ami a főnöki tárgyalóban díszeleg mert azt el lehet számolni mint vizuális oktatási segédezköz.

2019.02.21. 10:48:35

@morph on deer:
két hitvilág ütközik. az egyik, hogy az úgymond "liberálisokkal" értelmetlen egyezkedni. a "demokratákkal". a "filoszemita" értelmiséggel. a kocsikkal, libsikkel és konzi liblingeikkel. és a másik, hogy nélkülük magyarország a harmadik világ szintjére süllyed. a hétvégén már ezt mondták egy konferencián.

ez egy vallási konfliktus. és most a tudományos elit lesz kénytelen számot adni arról, hogy ki hová áll. van egy 1-2 ezer fős értelmiségi csoportosulás, akik semmilyen módon nem kívánnak együttműködni orbánékkal, akik a választók relatív többségét képviselik. és ugye az már a vicc kategóriája, hogy ez a csoportosulás összefogna a jobbikkal is. de fogjanak össze. és lássuk, hogy egy ilyen koalíciónak mekkora a támogatottsága a köznép körében. és kik támogatják az elitből.

ez két vallási csoportosulás.

konrada 2019.02.21. 10:51:31

@chrisred:
...azért amit leírtál, elég nagy hülyeség: olvasd azért át magad értően.
(S aközben felejtsd el azt a politikusi beütésed, amelyben mindent meg akarsz magyarázni attól függően, hogy ki mondja a fehéret fehérnek, a feketét feketének.;))

konrada 2019.02.21. 10:52:50

@morph on deer:
...pedig érted te a különbséget, csak nem fogadod el!;))

chrisred 2019.02.21. 10:59:46

@konrada: Ezt a tanácsot saját magadra is szoktad alkalmazni? Szerintem előbb a saját szemedben próbáld megkeresni a gerendát.

2019.02.21. 11:12:29

@Pepibubó:
és vajon hogy lesz egy átlátható vagyoni eloszlás globálisan kevert népességben egy európai egyesült államokban úgy, hogy a tagállamok hatásköre erősen korlátozódik. egy egyik oldalról fanatikus anarchista iszlamisták, a másik oldalról egy felvilágosultnak mondott fogyasztóvá alacsonyított néptömegben, 20-30 nyelvű közegben megindul a szabad rablás. és ezt használják ki orosz oligarchák, amerikai üzletemberek, így fektetnek be német gyáriparosok, stb.

de úgy lehet valamiféle tisztesség, vagy legalább annak a látszata, hogy az államok megmaradnak és azok élén egy elit marad, ami mindenhol népnemzetiné válik. és annak kell fellépnie a rasszizmus, az antiszemitizmus, a homofóbia, a xenofóbia ellen. az egyént ne érhesse támadás azért, mert egy kisebbség tagja. de ezek a kisebbségek politikai közösséggé szerveződve már legyenek bírálhatók. lehessen mondani, hogy a pride egy kultúrmocsok. ami nem azt jelenti, hogy egyes homoszexuálisok ne tennének esetenként nagyon sokat a kultúráért, de a prájd egy kultúrmocsok. és ugyanígy az illegális, kontrollálatlan migráció a problémás. a mainstream médiában ki lehessen mondani, hogy pozitív diszkriminációval visszaélnek egyes roma családok. és a fővárosi értelmiség egy része egy része magyarellenes. durván leegyszerűsítve azok, akik soros mellett állnak ki. és utána lehet értelmes vagyonmegosztás. és lesznek, akik ezek helyett háborúkat akarnak.

konrada 2019.02.21. 11:34:21

@chrisred:
Figyú, én pont magamból indulok ki: már kicsi gyerekként büszke voltam arra, hogy bármikor képes vagyok levezetni a feketéről hogy fehér, vagy fordítva.

...aztán felnőttem, és rájöttem: ez csak önszuggeszció. Más attól még nem fogja annak látni, mert én azt mondom, és akkor követem el a legnagyobb hibát, ha elhiszem magamnak, hogy ez nem csak egy bohó gondolatkísérlet.

...de azt be kell vallanom: még nem lettem teljesen felnőtt, így néha eljátszom ezzel most is, ha hasonszőrűek közé keveredem (csak hogy érezzék, ezt a játékot más is ismerik), de tisztában vagyok vele, hol a valóság és hol az agyament fikció határa, és erre azért figyelek.

...erre figyelmeztettelek téged is.
...aztán vagy tanulsz belőle, vagy sem. (Én úgy gondolom, majd később, ...egyszer igen. Mert tartalak annyira értelmesnek. Csak most még fiatal vagy...;)

chrisred 2019.02.21. 11:41:10

@konrada: Ezek szerint magad is simán be tudod lőni, hogy ez az agyament fikció határán belül vagy kívül van: "elég fiatal még ahhoz, hogy az EU elégedetlenkedői hátán akár palpatini magasságba kapaszkodhasson."

konrada 2019.02.21. 12:13:00

@chrisred:

...szerintem meg inkább az következik a személyiségéből, hogy ő akar magasabb polcra jutni, és nagyobb porondra kilépni (azért gondolom annyit tudsz a starwars legendáriumból, hogy Palpatine nem csak császár volt, de előtte egy kisebb bolygó szenátoraként került oda, de nem egyből a Birodalom vezérének, hanem olyan integrálóként, aki összefogta a Köztársaság elégedetlenkedőit...)

...mint az, hogy királyságot akarjon.

Neki kell az, hogy küzdhessen, hogy győzelemre törekedjen.
...erre meg egy összeurópai vezetőszerep sokkal inspirálóbb.

(Ja és mielőtt: nem hiszem, hogy sikerülni fog neki, de ő sosem azzal foglalkozott, mások mennyire bíznak benne...)

Khonsu 2019.02.21. 12:38:04

@Nem szép dolog a cenzúra:

Az nem zavar senkit, hogy rohadtul nem akarnak Sorosék és az EU migránsokat betelepíteni ?
Azaz a kormánypropaganda alapvetése hazugság ?

chrisred 2019.02.21. 12:41:25

@konrada: Nagyjából annyit, hogy váratlanul a semmiből többezer szenátor közül megszavazták főkancellárnak. Csak mert az előző főkancellárt leváltották egy olyan személy javaslatára, aki nem is volt tagja a szenátusnak, éppen csak egy meghallgatás miatt volt ott. Ha erre utaltál, hogy a lottóötöshöz hasonló gyakoriságú random események kikövezhetik bárki útját a hatalomhoz, akkor elismerem, előfordulhat. Elméletben.

Monarchikus átalakulás szóba sem került, Szíria, Azerbajdzsán és Fehéroroszország sem az, éppen csak a Kreml érdekkörébe tartoznak.

konrada 2019.02.21. 12:41:56

@Khonsu:
...szóval azt mondod, ha a kormány szerinted hazugsággal kampányol, akkor azzal kell a bloggernek is?
(Vagy csak szalmabábozol...;)

konrada 2019.02.21. 12:45:43

@chrisred:
...azért valamit benéztél, ha te úgy tudod, hogy Palpatine megválasztása random volt...;)

Khonsu 2019.02.21. 12:49:14

@Nem szép dolog a cenzúra:

Az a probléma ezzel, hogy a NER a hazai rombolásával, néphülyítésével és a gyanús körülmények között felhalmozott vagyonokkal az én szememben már teljesen hitelteleníti az egyébként akár támogatható törekvéseiket is. Olyan szinten rohad már az egész, hogy nem tudnak olyat mondani, hogy közösséget vállaljak velük, mert akkor túl sok dolog fölött kellene szemet hunynom.

chrisred 2019.02.21. 12:50:55

@konrada: Nem írtam, hogy random volt.

Khonsu 2019.02.21. 12:54:57

@konrada:

A bloggerrel többnyire egyetértek, nem tartom hazugságnak amit ír, ellenben a kormánypropaganda nyilvánvaló hazugságokat állít, így mindössze arra utaltam, hogy az illetékeseknek először talán a saját házuk táján kellene az igazságot védelmezniük...

chrisred 2019.02.21. 12:55:28

@Nem szép dolog a cenzúra: A nemzetállamok uniója, mint kifejezés oximoron. Az unió egyesülést jelent, aminek a következménye a szuverenitásról való részleges vagy teljes lemondás. A föderáció/konföderáció takarja a szuverén államok szerződéses kapcsolatát. És akkor máris megkapjuk az amerikai polgárháború alapképletét.

Robur 2019.02.21. 13:13:47

Az EU-ból való bármilyen kiválás az ország számára a game over-t jelenti.

Khonsu 2019.02.21. 13:23:26

@chrisred:

Az EU valószínűleg bukásra ítélt projekt, mint ahogy Kínán és az Észak-Amerikában készülődő "új erőn" kívül minden egyéb a nagyvilágban. A 30-as években várhatóan eljön, ami mindent felülír, beérik a gyümölcs. Addig a legfontosabb feladatunk, hogy megakadályozzuk a világháború kirobbanását, ehhez pedig az egyik fontos eszköz az EU egységének fenntartása addig.

konrada 2019.02.21. 13:24:11

@Khonsu:
...de mégis azzal jöttél, hogy nem kéne foglalkozni a blogger állításával addig, míg a másik....
Én erre írtam, hogy szalmabáb.

...az meg hogy ki miben hisz, az egy dolog.
...ahogyan az is, hogy készpénzként elfogadod a bizonyítékok nélküli eju-kiléptetős eszmefuttatását, és nem fogadod el a másik oldal (szvsz. szerintem is túltolt) migráncsozásánál az egyébként elég jól felmutatható-beazonosítható bizonyítékokat.

(Azaz: mindakettő túltolja. Az egyik a tényeket túlozza el, a másik meg a saját rossz értelmezését állítja be tényként, te mégis az előbbit hazugságként, utóbbit meg nem annak tartod.
...ha azt írnád, mindkettő hazugság, vagy mindkettő túlzó, azt elfogadnám, de a szálka-gerenda esete forog fent...;)

Khonsu 2019.02.21. 13:42:27

@konrada:

Akkor pontosabban:

A magam részéről nem hiszem, hogy ki akarnák léptetni az országot az EU-ból, mert annak következményei nagyon csúnyán visszaüthetnének rájuk (lámpavas sem kizárt). Ezt a lehetőséget pedig nem tartom valószínűnek, hogy bevállalnák.

Ettől függetlenül a blogger nem állított hazugságot, nem ferdített el tényeket, logikusan indokolta véleményét. Az tehát attól még nem hazugság, ha valaki nem ért egyet vele.

Ellenben a kormánypropaganda hazugságok és ferdítések gyűjteménye. Mesterségesen legyártott összeesküvés elmélet, nem több. Persze ez is csak egy vélemény, nem akarlak meggyőzni.

2019.02.21. 14:02:20

@Khonsu: mi jön harmincra? Ufóinvázió?

konrada 2019.02.21. 14:03:15

...ha nem ferdítene (Szvsz. a ferdítés azt jelenti, hogy valami tényt úgy értelmezünk, hogy az elvárásunkba beleférjen), akkor nem jönne ki nála sem az eredmény, hiszen az a valóság része, ahogyan te látod.

...azaz ő is pont úgy manipulálni akar, mint a másik, s attól hogy ő kicsiben teszi, attól még a módszer ugyanaz, így vagy érzelmileg állunk hozzá, és ezért nem akarjuk észrevenni ezen szándékot, vagy belátjuk: a politika az egy ilyen játszótér, s mi választunk: értelem vagy érzelem...

Khonsu 2019.02.21. 14:10:47

@Kolompár Magneto:

Nem. Legalábbis remélem... :)

Khonsu 2019.02.21. 14:17:21

@konrada:

Nem állított ismert tényeknek egyértelműen ellentmondót (mint a kormánypropaganda), tehát nem hazudott. Amúgy igen, ilyen a politika, mint a vallás. 444 a téma "szakértője" a blogon.

sZulamith 2019.02.21. 14:24:47

z" EU-ból való kifarolás módját szerintem nem látják még pontosan, de a Juncker (tehát az EU) elleni támadással és a párhuzamosan tovább erősödő tahó hangvétellel a nyugati nemzetállami politikusokkal szemben máris tesztelik a hazai közvéleményt: elég erős-e a migránsozó-sorosozó militáns narratíva az EU-tagság ellenében is, illetve már nem annyira bánják eközben a degenerált Néppárt (megkésett) tweetjeit."

Szóval, nekem az a véleményem, hogy aki ilyen mondatot tud irni az ne kritizálja más nyelvtani hibáját, már bocsánat. Arról nem is beszélve, hogy 10 emberből legalább 8 eltéveszti a pontos "j" -t. - ha nem most került ki az általános iskolából -

konrada 2019.02.21. 14:25:40

@Khonsu:
...hááát...
...azért erre illene ilyen a tényeknek egyértelműen ellentmondót felsorolni a kormánypropagandából, hogy érthető legyen, mire gondolsz.
(Azok nem érnek, amiket túltolnak, hiszen az olyan természetűeket te vetted ki a hazugság-kategóriából.
...és ezek valóban olyan határmezsgyék, amit lehet így is, úgy is értelmezni.)

Khonsu 2019.02.21. 14:45:35

@konrada:

Ez még egészen friss:

index.hu/kulfold/eurologus/2019/02/21/kormany_plakat_kampany_soros_brusszel_eu_juncker_migransok_menekultek/

Van benne mindkettő fajta.
Tényszerű hazugság: Konkrétan nem létezik olyan, amiről tényként állítja a propaganda, hogy van.
Ferdítés/túltolás: Valamilyen hasonló területről szóló tervezetekről próbálják bemagyarázni, hogy az valójában azt takarja, amit a nem létező dolgokról állítanak.

Amúgy itt ki lehetne még térni akár a karaktergyilkosságok során állított hazugságokra is, melyekről beismerés/bírósági döntés is született, hogy valótlan (nem csak túltolás).

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.02.21. 15:03:32

@Nem szép dolog a cenzúra: hű, de nem érdekel a Soros track, köszi

konrada 2019.02.21. 15:04:13

Olvasgatom:
"A kvótapert hazánk elveszítette, és most újabb per elé néz a kormány, mert az Európai Bizottság keresetet adott be a jogszerű kötelezettség nem teljesítése miatt."
Szóval ez melyikhez tartozik, a túltoláshoz - kötelező kvótát akarnak bevezetni -,
vagy a hazugsághoz?
(Szóval mit akarnak perelni, ha nincs is ilyen terv??)

"A Bizottság eredeti javaslata valóban ad rá lehetőséget, hogy a határőrizet egyes feladatainak koordinálását átvegye az uniós határőrség"
...és ez melyikhez?

"annak a hivatalos neve humanitárius vízum, amelynek részleteit már mi is elemeztük. Az Európai Parlament kezdeményezéséről van szó"
Szóval ez most hazugság, vagy túltolás?

A tényeket az általad linkelt cikkből ollóztam ide.
Az meg tényleg szemüveg kérdése, hogy ezeket felhasználva kampányolás hazugságon - azaz nem valós dolgon* - alapul, vagy túltolás.

*Abban már megegyeztünk, hogy a tények olyan magyarázata, amiből azt olvassuk ki, ami nekünk tetszik és azt túldimenzionáljuk azért, hogy a mi igazunk jöjjön ki, az nem hazugság. Szvsz. az, de most a te játékszabályaid szerint nézzük...;)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.02.21. 15:05:09

@konrada: valóban, összelopott már magának mindent, amit lehet... ja nem, még folytatja

Khonsu 2019.02.21. 15:17:23

@konrada:

Kvóta: volt, elbukott, de amit korábban vállaltunk(!), nem teljesítettük, ezért a per. Most van kvóta, lesz kvóta? Nincs, nem lesz -> hazugság.
A korábbi állapot aktuálisnak feltüntetése -> túltolás/csúsztatás.

Határvédelem: Nem gyengíteni akarják, hanem erősíteni -> a gyengítésről szóló állítás hazugság. A többi a félremagyarázás.

"Migránsvízum": van ilyen? nincs. -> hazugság. Humanitárius vízum van, ami mást takar, mint amit állítanak róla (és máshogy is nevezik) -> félremagyarázás/túltolás.

Tovább nem vitatkozom hülyeségről, ennyi időt szántam erre, szép napot.

konrada 2019.02.21. 15:22:56

@Khonsu:
Ezt jól teszed, hiszen eléggé féloldalas elveid vannak.;))

Brix 2019.02.21. 15:30:00

Az EU akkor kerül igazán bajba, ha a föderatív Európa elindul a vègleges dezintegráció útján. A kicsi ès gyenge európai nemzetállok nem lesznek kèpesek megvèdeni sajat èrdekeiket a gobalizaciós versenyben. Az Orbán-fèlèk azt sem látják, az USA, Oroszország ès Kína fel akarják szalámizni Európát. Az USA büntetővámokat vetne ki az autóipari termèkekre ès beavatkozik a politikába, Kína sunyi módon stratègiai vállalatokat vásarol fel, Oroszország meg energiafüggősèget èpít ès katonailag fenyeget. Azt kell latni, hogy Európa a világ legèrtèkesebb területe, a nyugati civilizáció születèsi helye ès a zsinórmèrtèk ma is az a vilagban, ami itt törtènik...Ha a jövőben ezt meg akarjuk őrizni, akkor össze kell fognunk mègjobban, a termèszetes szövetsègeseinkkel, az európai magállamokkal...Orbán abban téved, hogy meg tudjuk őrizni az etnikai izolaciót Magyarorszagon. Egy kontinens hatarait nem lehet lezarni hermetikusan, a jővő az ,- ha tetszik, ha nem- hogy multikulti lesz mindenhol...Ezt ő is tudja, mègis, a való világ realitásaival ellentètes jövőkèpet vázol fel a magyaroknak...

Sir Gombóc 2019.02.21. 15:43:09

@DrGehaeuse: ezt az elméletet a Mészáros "jelenség" is cáfolni látszik.

Nzoltan 2019.02.21. 15:55:13

@morph on deer: Hülyeség. Az öreg Nicolae pont hogy túl ment a határokon. Többször is.

Rossz példa.

Nzoltan 2019.02.21. 16:11:17

@Brix: De látják. Sőt. De nyugaton a felek éppen a hatalmon marakodnak. Mi meg lavírozunk az árnyékban.
Orbánnak kapóra jön az a katyvasz, ami odaát van. Nem kell semmit sem tennie, csak rámutatni, hogy a szarból nem lehet várat építeni. A választó meg dönt. Közben az ellenzék meg folyamatosan a széllel szembe pisál.

Ha az EU-nak esze lett volna, követi az usa bevándorláspolitikáját. Csak az arra érdemes dolgos embereket engedné be. Annyit, amennyire szükség van. Csakhogy a migránsok pillanatnyi gdp növekedést generálnak. Aztán majd jön a kopp és ott lesz milliószám a dologtalan semmirese jó arab meg néger. Még húsz év és párizs egy kairó szintű katyvasszá válik. Aztán követi jónéhány európai nagyváros.

2019.02.21. 18:11:56

Orbán azt teszi látványosan piciben, amit az USA tesz a színfalak mögött nagyban.

ijontichy 2019.02.21. 18:14:25

@Brix: "Orbán abban téved, hogy meg tudjuk őrizni az etnikai izolaciót Magyarorszagon" Orbán két szem mogyorót sem adna Mo. etnikai izolációjáért. Ez csak "itt és most" éppen működő duma.

@Nzoltan: "De nyugaton a felek éppen a hatalmon marakodnak." Stimmt. Ehhez jól jön nekik a migránsprobléma.
"Orbánnak kapóra jön az a katyvasz" Ez is igaz. Amiben téved, hogy ha a klasszikus bal-jobb pártok meggyengülnek, akkor
1. az újak a szeparált államok hívei lesznek. nem lesznek. nem hiszem, hogy ennyire hülyék. egyszerűen könnyebb és gyorsabb teret nyerni az EP-ben új szereplőként, a migráncsprobléma hullámát meglovagolva, mint a klsszikus pártokban karriert építeni.
2. ő Walaki lesz. nem lesz. max ugyanolyan kifutófiú/faltörő kos/hasznos hülye, ami jelenleg is. nem mindenki exhibicionista, nagyon nem.

2019.02.21. 18:18:00

Amit Orbán csinál, az azért nem működik, mert feltételeznie kell valakit, aki eltartja az országot. Ez volt a szocializmusban a Szovjetunió, ma az EU. Így gondolkodnak a cigányok is, meg a kurvák is. A nemzeti katasztrófát az okozza, hogy Orbán felismerte, hogy a nagy cégek lesznek az új mentőangyalkák, ám a nagy cégek profitorientáltak és közel sem angyalkák. Lezüllesztette a tudást, megsemmisítette az értelmiséget. Szolgákat csinálnak belőlünk, egykori Polgárok, ha még emlékeztek erre. Mert Orbán arra épít, hogy nem.

DrGehaeuse 2019.02.21. 18:19:49

@Sir Gombóc: Mészáros csak egy stróman-csicska. Hiába ő papíron a leggazdagabb oligarcha, valójában semmiről se dönt. Viktor nem követi el ugyanazt a hibát mint Simicskával.

Az elméletem egyik legjobb bizonyítéka éppenséggel a Simicska "jelenség". Simicska összeütközésbe kezült a kner uraival mert a "kedves vezetőt" nem tisztelte és saját véleménye volt.

Janossz 2019.02.21. 18:52:00

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember:
" Lezüllesztette a tudást, megsemmisítette az értelmiséget."
Meg nem semmisítette az értelmiséget. Prostituálta.
Azok meg látszólag élvezték.

gigabursch 2019.02.21. 18:53:28

Egy dologban kétségtelenül egyetértünk kedved HaFr!

Az ellenzék teljesítménye szánalmas.
De mivel ezt mindenki látja, akkor min megy a nagy csodálkozás?

Hiába kritizálják jól-rosszul vagy művekten-tahón a kormányt bloggerek hegyekben, mégis a népek nem a kritkára kíváncsiak, hanem a teljesítményre.
Így még nem csoda, hogy sehol sem tartotok.
Egy épeszű koncepciót nem tud felmutatni a teljes baloldal.
Ez azért elég gáz.

gigabursch 2019.02.21. 18:56:06

@Brix:
Köszönöm! De agyhalott macronokkal és merkelekkel nincs min összefogni.

gigabursch 2019.02.21. 19:01:11

@Emmett Brown:
Biztos nem. Csak legyen benne jó sok csavar...
:-)

Janossz 2019.02.21. 19:21:57

@gigabursch: " Az ellenzék teljesítménye szánalmas. "

Jó. Van benne valami.
De ez nektek örömhír, nem kell félni, biztonságban vagytok?!
Akkor akár ebben a nagy nyugalomban foglalkozhatnátok akár a kormányotok teljesítményével is, ott tényleg minden a legnagyobb rendben van??

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.02.21. 20:24:32

@gigabursch: a "teljesítményre", ó, ember :D

Cpeti654321 2019.02.21. 20:44:35

Az ellenzék jelenleg a Fidesz seggéből él.
Magyarul azt eszik és isszák ami kijön belőle, tőlük semmilyen csodát vagy egyéb tevékenységet nem lehet elvárni.

Billy Hill 2019.02.21. 21:56:44

@Brix: "Egy kontinens határait nem lehet lezárni hermetikusan, a jövő az - ha tetszik, ha nem -, hogy multikulti lesz mindenhol... Ezt ő is tudja, mégis, a való világ realitásaival ellentétes jövőképet vázol fel a magyaroknak..."

Valami eljövend - a kérdés az, hogy van-e értelme szembemenni nyilvánvaló folyamatokkal globális szinten?

Nem lesz jó hasonlat, de ott a felmelegedés, ami ugyebár van/lesz, megállítani eddig nem sikerült. Viszont van ellene mozgolódás, kiotói jegyzőkönyv, párizsi éghajlatvédelmi egyezmény, ilyesmik.

"A jövő az - ha tetszik, ha nem -, hogy felmelegedés lesz mindenhol... Ezt mindenki tudja, mégis, a való világ realitásaival ellentétes jövőképet vázolnak fel az emberiség számára..."

Billy Hill 2019.02.21. 22:02:42

@Cpeti654321: Eddig nem sikerült (vagy csak nagyon ritkán) fogást találni ezen az egész kormányzati kommunikációs gépezeten... Általában a kormány lép, az ellenzék reagál. Amikor azt hiszik, hogy ők tematizálnak, általában akkor is csőbe vannak húzva, és olyanról beszélnek, amit a kormány már előre kalkulált, "egye fene" alapon bevállal, legalább újabb 1-2 hétig nem másról lesz szó... Látható, hogy mindig be van tárazva a havi 1-2-3 téma (főleg a választási években van ez így), amit bedobnak, és eltérítik vele az amúgy talán máshogy alakuló diskurzust.

Billy Hill 2019.02.21. 22:13:42

@Billy Hill: Legújabb példa: a családtámogatási hét pont. Ha a nem-kormányzati sajtó nem szeretné, hogy ez a tematizáció működjön megint 1-2 hétig (de ez konkrétan 1-2 hónapig nyomatva lesz szvsz), akkor nem írná meg rövidebb-hosszabb elemzésekben, hogy ez meg az az eleme nem jó, mik a furcsaságok a tervekben stb. Pár napot valahogy kibekkel, szűkszavúan megírja a tényeket, kivár.

Ehelyett mi volt megint? Az egyik nagy hírportálon a címlaptól az autós rovatig bukkant fel mindenhol a téma. Ingyen felület a kormánynak, talán ingyen reklám is, mert nem mindenki jutott el minden cikk esetében a fenntartások elolvasásáig. Sokaknak az marad meg, hogy ez igen, X és Y és Z portál is megírta, hogy a kormány most aztán megint ad valamit a jónépnek...

Megint egy hülye hasonlat, de ha megszúr egy szúnyog, akkor a legokosabb, ha nem piszkálom a "csípés" helyét. Nem könnyű, mert viszket, de ha békén hagyom, akkor hamarabb vége a dolognak, mint amikor elvakarom, és még másnap is sebes... Idáig még szerintem nem jutott el a hazai sajtó, és a kellő távolságtartás nélkül, ha - "mint gyöngytyúk a takonyra" - mindenre rárepül, akkor folyamatosan visszhangozni fog üzeneteket, nem pedig kibocsátani.

gigabursch 2019.02.22. 02:34:02

@Janossz:
Teljesen rosszul ítélsz meg.

De ami a lênyeg:
Az emberek java oppurtunista.
Ahol erőt, stabilitást, azonos működêst làt - oda szavaz
Jóval kisebb hányadúak azok, akik az élvezik mentên szavaznak.

Dzendör Sztadiz 2019.02.22. 05:02:50

@Khonsu: tudjuk nem kvóta hanem állandó áttelepítési mechanizmus, nem kerítés, hanem kapu szárnyakkal, nem migráns vízum, hanem humanitárius vízum. Azt hiszitek, ha más nevet adtok neki, akkor az már más, akkor azt könnyebb letolni a torkokon?

Dzendör Sztadiz 2019.02.22. 05:10:22

Egyébként tipikus bölcsész viselkedés a poszt: nem létező dologról hosszas értekezést folytat. A kommentelők meg hát erősen a gödör aljáról szólnak, mikor abban reménykednek, hogy csak összeomlik már az ország gazdasága...
Bocs, hogy belerondítok a vélemény buborékotokba.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.02.22. 05:50:04

@Dzendör Sztadiz: Nem rondítasz sehova, féléves troll barátunk, 137 hozzászólás, mindenkinek meg kell élnie valamiből, ki betegeket gyógyít, ki gyerekeket tanít, ki zsemlét süt, te trollnak álltál, ez van. Csak ne vedd túl komolyan magad, mert akkor hamar kiszórlak

gigabursch 2019.02.22. 08:09:38

@gigabursch:
élvezik => elveik
Kugli okostelefon...

Khonsu 2019.02.22. 15:51:50

@Dzendör Sztadiz:

Ti adtatok neki más nevet, ami még talán bocsánatos bűn lenne, ha a könnyebben érthetőséget szolgálja, de a név mellé más tartalmat is társítottatok, így pedig a végeredmény vegytiszta hazugság. Persze így működik a populizmus, csak ne fájjon, amikor szembesítenek vele.

DrGehaeuse 2019.02.22. 15:58:53

@Dzendör Sztadiz: Néha én is úgy érzem buborék. De sajnos az egész magyar közélet egy hatalmas hazugság-buborék. Egyik "oldal" sem mond igazat és nem mer szembesülni a valósággal, mert akkor nagyon sok jogtalan előnyről (főleg közpénzből lenyúlt részekről) kellene lemondaniuk, és egyeseket még be is kellene börtönözni mindkét "oldalról" kezdve az összes nagykutyával.

DrGehaeuse 2019.02.22. 16:02:03

@Dzendör Sztadiz: Viszont HaFr a maga posztjaival a leginkább kívülálló véleményt fogalmazza meg és nem tartozik egyk "oldal"-hoz sem. Újabban kissé zabosab orv-bánra és a kner-re, de ez csak azért van mert az "ellenzék" annyira komolytalan, hogy lassan szót sem érdemel.

Khonsu 2019.02.22. 19:39:19

Az jutott eszembe, hogy Orbán ahelyett, hogy az EU-ból akarná kivezetni az országot, talán arra játszik, hogy kirúgják a Néppártból. Ekkor testületileg megvádolhatja őket a migráció támogatásával, mint a kirúgás indoka, és egy ilyen belépővel alakíthatna egy saját frakciót a populista erőkből, akár másokat is lehasítva a Néppártról is, a téma mentén megosztva az egész európai politikát.

Ha bejön neki, sokat nyer, ha nem, akkor a teljes európai befolyását elveszíti. Mindent egy lapra, eléggé rá vallana...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.02.22. 21:00:22

@Khonsu: lehet, de én nem hiszek az etnicizálódás tartós hullámában, természetesen megint a vesztes oldalon leszünk

2019.02.22. 21:13:04

@HaFr:
lehet, hogy minden szar lesz, de nélkületek.

2019.02.22. 21:15:11

szocialista kiáltványt hirdet timmermanns.
Madridban, az európai baloldal kampánynyitó kongresszusán felszólal Gurmai Zita, az MSZP képviselője is.

ijontichy 2019.02.22. 21:20:22

@Khonsu: "talán arra játszik, hogy kirúgják a Néppártból" erre én is gondoltam. De! Szvsz. az európai "populista erők" (de még inkább a jelenlegi kirakat-arcaik mögött álló erők) nem illiberalizmust akarnak, hanem gyorsabb "fazékközelbe" kerülést az EP-ben, mint amit a klasszikus (és mára kissé leharcolt) európai pártokon belüli harc lehetővé tehet. A migráncskérdés csak jó ürügy. Ezek se nem hülyék, se nem kivénhedt udvariaskodó dinoszauruszok. Gondosan fognak ügyelni, hogy egy ilyen leosztásban vityának valódi beleszólása a dolgokba már ne legyen.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.22. 21:48:23

@444:

"lehet, hogy minden szar lesz, de nélkületek."

Megvéditek magatoknak a szarevés piacát?

2019.02.22. 22:11:24

@neoteny:
a falusi budi azért van, hogy trágyázza a kert végét. a gyümölcsfák természetes módon ellenanyagot termelnek. a gaz is. azt odaadják a házi állatnak. a paraszti háztartás a saját szarát is újrahasznosítja. trágya dombot az óangolok így mondták: sċite. ebből lett a shit. és a Scheisse. szkíta ősműveltség.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.22. 22:18:49

@444:

Mégis otthagyta apád is a jobbágyfalu nehéz, de értékes életét, hogy Debrecen drogos buli-buzi negyedében múlassa az időt.

2019.02.22. 22:24:38

@neoteny:
az urbanizáció és a szuburbanizáció elég erős versenytársak. megújul a templom bagamérban.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/bagameritemplom1.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.22. 22:31:40

@444:

"az urbanizáció és a szuburbanizáció elég erős versenytársak."

Azért kunyeráltátok ki 7 tonna színarany árát a nemzetvezető testvértől. Hogy enyhítse a nyomorotokat.

Közben én megfejtettem a Collatz-sejtés felét (a ciklusokra vonatkozó felét): még egy kicsit dolgozok rajta és enyém lesz az 500 dolláros csekk amit még Erdős Pali bácsi írt (persze ma már nincs pénz azon a számlán: de a csávó, aki az ügyet kezeli, azt mondja hogy vagy az Erdős-féle csekket lehet kérni a megoldásért, vagy az 500 dollárt. Hát nekem az Erdős-csekk kell majd. Csak először ki kell találnom a bizonyítást a másik felére, és megírnom az egészet úgy, hogy egy matematikust is meggyőzzön. :)

2019.02.22. 22:32:59

@neoteny:
ez görög katolikus templom.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.22. 22:38:45

@444:

Nem baj, ti annak a felújítását is bevállaltátok amikor a 7.2 tonna színarany áráért lobbiztatok (ami egy eufemizmus a Viktor faszának bő nyállal szopogatására).

2019.02.22. 22:43:58

@neoteny:
erdős péterrel volt probléma, nem erdős pállal. bölcselettel van ütközés, nem a matekkal.

2019.02.22. 22:44:52

@neoteny:
nagy blankai magasságok.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.22. 22:49:50

@444:

Szokjátok csak a gyűrődést.

2019.02.22. 22:59:48

@neoteny:
a fitch is felminősítette az országot. már pedig ők nem tévednek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.22. 23:07:26

@444:

A jó hitelminősítés egyetlen haszna az, hogy (még) több hitelt tud felvenni az ember. Ami a legtöbb ember számára átok, nem áldás. Sanyi pl. vehetne fel hitelt rogyásig: neki van vállalkozói vénája, ő tudja azt, hogy hol kell és lehet 100-ért venni amit aztán tovább tud passzolni 200-ért. Őrá kellene figyelned, nem a Drábik-Bogár-Varga trióra.

Azt meg nem hiszem, amit arról bugyogsz, hogy Sanyi új KGST-t akar; ő láthatólag megél a jég hátán is, ő nem akarja azt, hogy más húzza le a sápot az ő üzletéről.

chrisred 2019.02.23. 07:39:26

@neoteny: "A jó hitelminősítés egyetlen haszna az, hogy (még) több hitelt tud felvenni az ember."

Lásd: a minimálbér emelési folyamat beindulása óta soha nem látott mennyiségűre emelkedett a felvett személyi kölcsönök száma.

Nalanda 2019.02.24. 14:38:20

@Khonsu: Megértem, hogy hinni akarsz a nyugat jóságában, de mikor akart nekünk jót a nyugat? Amit írtam a nyugati segélyek káros piactorzító hatásáról, az egy közgazdasági alapvetés, nem összeesküvés elmélet és mellesleg nyugaton is elismerték már. Ha a nyugat jót akarna, akkor a nyugati cégek legalább az ottani fizetések felét megadnák ugyanazért a munkáért! Ugye milyen felháborító követelés lenne? Szokás szerint nincsen Orbánékkal szemben semmilyen akternatíva, leszámítva a 'ha nincsenek akkor minden jobb lesz' süketelést. Na ez az amiben az ország fele nem hisz. Amíg nincsen más ötlet, addig a 'nemzeti tőkésekhez' kerülnek a pénzek. Ennyi.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.24. 18:18:40

@Nalanda:

"Amit írtam a nyugati segélyek káros piactorzító hatásáról, az egy közgazdasági alapvetés"

Most említed először a nyugati segélyek _káros piactorzító_ hatását.

Továbbá ebből az állításodból úgy tűnik, hogy szerinted léteznek nem-káros piactorzító hatások: mik azok?

Nalanda 2019.02.24. 18:49:26

@neoteny: Nem most mondom, de ez amúgy is örök törvény, minden támogatás elnyeri méltó büntetését. Feljebb már írtam: "Az ország gazdaságát tekintve a legegyszerűbb lenne az EU pénzeket a határon elégetni, mert olyan mértékben helyezik előnybe a nyugati cégeket, hogy a hazai ipar esélytelen lesz a versenyben."
Az lenne hasznos, ha azonos munkáért legalább fele bért adnának és az itteni nyomott bérekkel elért extraprofit után itt is adóznának! Mert jelenleg trükkökkel nyugaton adózzák le a nálunk elért profitot. Amellett, hogy az itteni bevételekből finanszírozzák a nyugati dömpingáras veszteségeiket, pl. Telecom, Tesco. Aztán a magyarok csodálkoznak, hogy a csodálatos nyugaton többet keresnek az emberek és még olcsóbb is minden.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.24. 19:10:19

@Nalanda:

"Feljebb már írtam: "Az ország gazdaságát tekintve a legegyszerűbb lenne az EU pénzeket a határon elégetni, mert olyan mértékben helyezik előnybe a nyugati cégeket, hogy a hazai ipar esélytelen lesz a versenyben.""

Ebben a mondatban nem világos az, hogy _kik_ helyezik (olyan mértékben) előnybe a nyugati cégeket.

A segélyek nem helyezhetik előnybe a nyugati cégeket: a segélyek nem csinálnak semmit.

A segélyeket osztók (az EU) nem helyezhetik előnybe a nyugati cégeket: nem ők döntenek arról, hogy az elnyert projekttámogatásokból kik kerülnek megfizetésre, hiszen nem ők választják ki a pályázatok nyerteseit.

Vagyis ez az állításod nem mutatja meg a nyugati segélyek piactorzító hatását.

"Az lenne hasznos, ha azonos munkáért legalább fele bért adnának"

Ez hasznos lenne azoknak, akik több bért kapnának -- de olyanokból nem sok lenne: a nyugati cégek (többek között) az alacsonyabb átlagos bérszínvonal miatt (is) telepítenek üzemeket Mo-ra, ha ez nem létezne, kevesebb üzemet telepítenének Mo-ra.

"az itteni nyomott bérekkel elért extraprofit után itt is adóznának"

Mivel a jelenlegi kormány 9%-ra csökkentette a társasági adót, még az is lehet, hogy vannak cégek, amelyek számára előnyösebb Mo-n adózni. Ld. pl. azt a trükköt, amit a GE húzott (és amiből 500 milliárd adóbevétele volt a magyar kormánynak).

Továbbá minden adózásnak piactorzító hatása van.

"az itteni bevételekből finanszírozzák a nyugati dömpingáras veszteségeiket, pl. Telecom, Tesco"

1989 előtt milyen bevételekből finanszírozták a nyugati cégek a nyugati dömpingáras veszteségeiket?

2019.02.24. 20:07:44

@neoteny:
89 előtt a nyugatnak nem voltak kínai versenytársaik. ha orbán akarja elosztani az eu pénzt, akkor munkahelyteremtő támogatásokat kell adni az eu vállalatainak. ha különadót akar szedni, akkor csökkenteni kell a társasági adót. amit az egyik oldalon elvesz azt a másikon adja vissza. folyamatosan ezt mondják brüsszelből. mert különben megvonják a támogatást és a szavazati jogot, mert nem tartja be az európai értékeket. és erre orbán válasza az, hogy ez a bevándorláspárti brüsszel. és majd megszervezik az európai nemzetek ligáját. és az megtöri a "soros-juncker" tengelyt. itt tartunk.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.24. 20:22:25

@444:

"89 előtt a nyugatnak nem voltak kínai versenytársaik."

Ez nem válasz a kérdésemre: 1989 előtt milyen bevételekből finanszírozták a nyugati cégek a nyugati dömpingáras veszteségeiket?

"ha orbán akarja elosztani az eu pénzt, akkor munkahelyteremtő támogatásokat kell adni az eu vállalatainak."

Nalanda azt magyarázza, hogy az EU pénzek teszik tönkre a magyar gazdaságot: ha ez így van, akkor az EU-s pénzeknek az Orbán-kormány általi elfogadása (éppúgy) hazaárulás (mint ahogy az volt a Gyurcsány-rezsim idején).

"itt tartunk."

Meg ott, hogy Orbán 7.2 tonna színarany árának megfelelő mennyiségű júdáspénzt fizetett a (nominálisan) magyar reformátusoknak.

Nalanda 2019.02.24. 20:35:55

@neoteny: Mert olvastad volna el a hozzászólást mielőtt értetlenkedsz! Talán az lenne az első dolog, ha már nekiállsz kötekedni!
Ezt már illene tudni, hga nem troll az illető, hogy a támogatások, szándékosan úgy vannak felcímkézve, hogy nyugati cégekhez kerüljenek.
A segélyek, bármilyen segély, torzítja a piacot, ahogyan a pozitív diszkrimináció is. Ez alapvetés, illene tudni róla!
A nagyobb bér az az ország tőkéjét gyarapítja. Mivel az ország külkereskedelmi mérlege egyensúlyban van, a többletbevételek itt maradnak, az országon belül lesz nagyobb a kereslet, teremt több munkát, emeli a GDP-t és ad több fizetést az összes többi dolgozónak.
Ha egész Kelet-Európában a nyugati bér felét adnák, akkor, nem lenne kevesebb üzem, mert nem tudják máshova elvinni.
A 0% adó sokkal jobb, mint a 9%, másrészt itt arról van szó, hogy ők szándékosan viszik haza a profit utáni adót, hiába ígérünk alá.

2019.02.24. 20:48:40

@neoteny:
89 előtt nyugat-európának nem volt szüksége külső gyarmatokra, mert hogy mondjuk a philips legyártotta a villanyborotvát és azt megvették tőlük. csakhogy most azt a kínaiak gyártják le. és a philips egy márkajelzés. a philips a marketinget adja hozzá. az "életérzést". és erre a kínaiak azt mondják, hogy ők ráírnának a dobozra valamit. mondjuk azt, hogy 飞利浦 (felipu) és adnák a terméket féláron. és így kiszorítanák a philips termékeket a hipermarketekből. na de így nyugat-európai vállalatok tönkre mennének. nyugat-európa is egy védett piacot hirdet. csak azt mondják, hogy az ő termékeiket védje kelet-európa. és ezért fizet védelmi pénzt. ezt segélyként fizeti meg.

Janossz 2019.02.24. 20:49:46

@Nalanda: " másrészt itt arról van szó, hogy ők szándékosan viszik haza a profit utáni adót, hiába ígérünk alá. "
Ez nem igaz. Kereskedelmi láncok pl. szívesen fektetnék be hálózatbővítési céllal az itt realizált hasznukat, ha ebben az állam tiltással nem gátolná őket.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.24. 21:15:19

@Nalanda:

"Mert olvastad volna el a hozzászólást mielőtt értetlenkedsz! Talán az lenne az első dolog, ha már nekiállsz kötekedni!"

Elolvastam; az idézett mondatodban nincs szó arról, hogy az EU-támogatásoknak piactorzító szerepe lenne; legfeljebb arról, hogy a már Mo-nak megítélt EU-s támogatások elköltésekor a projekte(ke)t végző cégek kiválasztása történik piactorzító módon.

De ez utóbbit még nem mutattad meg, ugyanis ez

"a támogatások, szándékosan úgy vannak felcímkézve, hogy nyugati cégekhez kerüljenek"

egy puszta állítás, bármiféle támogató érv vagy adat nélkül. Ki végzi ezt a felcímkézést? Hogyan tud az a valaki érvényt szerezni ennek a felcímkézésnek?

"bármilyen segély, torzítja a piacot, ahogyan a pozitív diszkrimináció is"

Ha ez így van (és így van), akkor a segély bármelyik esetben torzítja a piacot, akkor is, ha magyar cégeknek kerülnek kifizetésre a segélyek. De te nem ezt kifogásolod, hanem azt, hogy a nyugati cégekhez kerülnek az EU-s pénzek (segélyek): neked megfelelne az, ha a piac úgy kerülne torzításra, hogy magyar cégek zsebébe kerülnének az EUs pénzek (segélyek).

"A nagyobb bér az az ország tőkéjét gyarapítja."

A nagyobb bér azokat gyarapítja akik kapják. Ha te az "ország tőkéjéről" akarsz értekezni, akkor meg a magyar alkalmazottaknak a pl. német cégek által fizetett több bér Németország tőkéjét csökkenti.

"Ha egész Kelet-Európában a nyugati bér felét adnák, akkor, nem lenne kevesebb üzem, mert nem tudják máshova elvinni."

Így igaz; többek között _ezért sem_ adják a nyugati bérek felét a Kelet-Európába települt nyugati cégek. Illetve adják akkor, amikor az _általános_ bérszínvonal magas: amikor egy országban _a többi_ cég, beleértve a honos vállalkozások, többet fizetnek; amikor a nyugati cégnek versenyeznie kell a többi céggel -- beleértve a honos vállalkozásokkal -- a munkaerőért. Nem fogsz találni olyan nyugati céget, amelyik _sokkal_ többet fizet, mint egy magyar vállalat fizetne ugyanannak a munkásnak. Csak annyival fog többet fizetni a nyugati cég a magyar alkalmazottjának, hogy nála vállaljon munkát magyar cég helyett.

"A 0% adó sokkal jobb, mint a 9%"

A nyugati cégek _nem_ 0% adót fizetnek a saját országukban, így fölösleges volt ezt a triviálisan igaz állítást tenned.

"másrészt itt arról van szó, hogy ők szándékosan viszik haza a profit utáni adót, hiába ígérünk alá"

Ez ismét egy puszta állítás, bármiféle támogató érv vagy adat nélkül. Eszerint a nyugati cégek minimalizálják a költségeiket azáltal, hogy a magyar munkaerőt olcsón veszik meg, de szándékosan magasabb költségeket szenvednek el az adózásban (inkább otthon fizetnek magasabb társasági adót, mint Mo-n alacsonyabbat). Ennek semmi értelme sincs: ha ők azt akarnák, hogy Németország (vagy a német emberek) gyarapodjanak, akkor nem is raknának üzemeket Mo-ra.

2019.02.24. 21:15:30

@Janossz:
a tesco a hálózatát ukrajnában bővítené. és ezzel majdnem kitört a harmadik világháború. a kreml megtámogatta a brexit-et. amire a válasz az, hogy britek kibasznák az orosz oligarchákat londonból. és most abban van egyetértés, hogy legyen soros a bűnbak. lényegében az összes kormány azt mondaná, hogy mindenki húzzon haza. és mindenki ott uralja a gazdaságot, ahol a jogrendet is uralni tudja. és ezen túl bilaterális megállapodásokkal rendezzék a kereskedelmi kapcsolatokat. és ebből kisebb föderációk jönnek létre. és ebből jön létre az unió.

de ezt leginkább a németek forszírozzák. mert a német gazdaság egyesével összes európai tagállamot kenterbe veri. tehát ők így tudnak érdeket érvényesíteni. orbán sok esetben a német diplomácia magyar hangja. mit gondolsz, hogy szijjártó és a dunakeszi futsal csapat hogy baszta ki a komplett amerika barát külügyet. amire az volt a válasz, hogy ez egy neofasiszta rezsim. és erre jött az, hogy akkor sorosból csinálnak bűnbakot. az mégse az amerikai kormány. ez oroszoknak és izraelnek sincs ellenére. és erre volt a válasz macron. és a bertelsmann nyílt kiállása soros mellett. és az mta kiállása a ceu mellett. és ebből következik palkovics. ez egy adok kapok. a brüsszeli nato központ mindent lát az európai unióból. merkel elcsodálkozott, hogy őt is lehallgatják. az oroszok pontosan tudják, hogy melyik képviselő milyen drogot pisál. milyen prostituálttal áll össze. szerinted hogy működik az, hogy ezek a képviselők távol a családjuktól össze vannak zárva egy buli negyedbe. az unióra szükség van, de nem ebben a formájában.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.24. 21:16:38

@444:

"89 előtt nyugat-európának nem volt szüksége külső gyarmatokra"

Ez nem válasz a kérdésemre: 1989 előtt milyen bevételekből finanszírozták a nyugati cégek a nyugati dömpingáras veszteségeiket?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.24. 21:19:51

@444:

"lényegében az összes kormány azt mondaná, hogy mindenki húzzon haza."

Ezzel szemben pl. az Orbán-kormány fejenként ~10 millát fizet minden nyugati vállakozásnak a Mo-n "teremtett" munkahelyekért. Amiből nem a "mindenki húzzon haza" vágyára lehet következtetni, hanem a "mindenki húzzon ide" vágyára.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.24. 21:29:33

@neoteny:

"Ezzel szemben pl. az Orbán-kormány fejenként ~10 millát fizet minden nyugati vállakozásnak a Mo-n "teremtett" munkahelyekért."

Helyesen: Ezzel szemben pl. az Orbán-kormány fejenként ~10 millát fizet a nagy nyugati vállalatoknak a Mo-n "teremtett" munkahelyekért.

(Biztosan van olyan nyugati vállalkozás amelyik egy fillér állami támogatást sem kap azért, mert a magyar leánya felvesz egy magyar alkalmazottat.)

2019.02.24. 22:14:56

@neoteny:
ezért fogalmaztam feltételes módban. mindenki ezt "mondaná", de ezen túl kétoldalú kapcsolatokra is szükségük van. klasszikus bilaterális diplomáciára. a leszakadó országoknak egy szövetségi kapcsolatra. és ez németország.

kérdés, hogy a nagy-német protektorátus meddig tartson. a francia national rally azt mondja, hogy nekik a német technológia nem kell. párizsi bankok nincsenek csődben. és ha kell, akkor összeállnának a britekkel. és építenék az az atlanti-transzatlanti világot. az amerikaiak rajtuk keresztül léphetnének be az európai piacra. nekik az elég. rhóne völgyében, a francia rónaságon majd frankkal fizetnek a polgárok. németalföldön lesz gulden. azt kérdezik, hogy egy zsák búza hány arany. így állapodnak meg a cserearányokban a németalföldi kikötőben. a rajna vidéken a németek azt mondják, hogy ők összeállnának a franciákkal. és ki a franccal állnak össze? francia oldalon nincsenek vállalatok. jogvédők vannak. straßburg városában. hatalmi intézményekkel rendelkeznek. economy: zero. gdp kizárólag a fogyasztásra van alapozva. összeállhatnak velük a németek. gyártsák a termékeket a rajna egyik partján. és a franciák jól elfogyasztják a másikon. a hollandok eladják a tengerparton. és majd döntenek az emberi jogokról. mert ahhoz még hágában értenek nagyon. bonn meg majd bólogat hozzá. szuper jó ötlet ez a németeknek. az iszlamizációval egybe kötve. kölnben a muszlim családoknak hordják az ingyen pelenkát. és majd olvasnak nekik történeteket a bibliából. csak az imámok azt mondják: ah-allah. és így hívják őket imára. a német kommentelők azt mondják, hogy basszus, orbánnak van igaza. a berelsmann azt mondja, hogy az egy "náci", aki támadja szegény kis sorost. aki egy filantróp amerikai nyugdíjas. és majd alex mutat irányt a polgárosodásban. és lovász laci bácsi nem azt mondja, hogy lófaszt. hanem igen, igen, az akadémia kiáll alex mellett. mert az ő pénze kellene nekik. csak az ifjú kurz azt mondja, hogy inkább tegye a pénzét a bécsi bankokba. ott biztonságba lesz helyezve. ők nem veszik el senkitől. és bécs nem is olyan drága hely. itt ez a régi náci gyerekklinika. olcsón kiadó. és ingatyev azt mondja, hogy az jó lesz. de még is túl sokba kerül a gender kurzusban fizetni a bölcsészt. picsába a matematika intézettel pesten. és nem azt mondják, hogy soros egy geci, hanem azt, hogy orbán az.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.24. 22:20:47

@444:

"ezért fogalmaztam feltételes módban. mindenki ezt "mondaná", de ezen túl kétoldalú kapcsolatokra is szükségük van."

Tehát vannak olyanok, akik _nem_ "mondanák": például Orbán, aki ~10 millát fizet minden nagy nyugati vállalatnak akik munkahelyeket "teremtenek" Mo-n.

2019.02.24. 22:31:31

@neoteny:
89 előtt nem voltak ilyen veszteségeik. egy 89-es katalógusban nem dömping áras termékek. nem volt olcsó kínai telefon 0 forintért. és majd kifizeted az árát a telefonálással. ingyen van a termék. és a szolgáltatáson képződik a nyereség. a totális versenyben ágazatonként egy iparvállalat maradhat. és úgy nem lesz nokia, ericsson, siemens telefon. a világversenyt nem a németek nyerik meg. nekik az lenne a jó ha az európai tagállamok velük versenyeznének. az európai konföderáció valójában a németeknek lenne a legjobb. abban a skandinávok érdeke elvben az, hogy összeálljanak. és abból is legyen egy mini fed. vagy egy mediterrán fed kereskedjen a földközi tengeren. római birodalom 2.0. egy új entente cordiale. mitteleuropa und balkan. és kreml azt mondja, hogy miénk lesz a kijevi rus. nagyjából ez lenne az eu 2.0 megállapodás.

2019.02.24. 22:34:59

@neoteny:
de azt a pénzt előztesen odaadják orbánnak. ahogyan fogalmazott. ide dobják a pénzes zsákot. ők nem ugranak el előle. csak ezek után kénytelen lesz munkahelyeket támogatni feltéve, hogy az eu támogatást ő akarja szétosztani. szüksége van a német gyáriparosok védelmére.

2019.02.24. 22:39:04

@neoteny:
és a német gyáriparosoknak szükségük van az európai piacvédelemre. és ez így van megoldva. és az ügyes üzletemberek kiveszik részüket az "üzletből". az ügyes hatalomtechnikusok megszerzik a szavazatokat.

2019.02.24. 22:39:14

@neoteny:
és a német gyáriparosoknak szükségük van az európai piacvédelemre. és ez így van megoldva. és az ügyes üzletemberek kiveszik részüket az "üzletből". az ügyes hatalomtechnikusok megszerzik a szavazatokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.24. 22:44:35

@444:

"89 előtt nem voltak ilyen veszteségeik."

Most sincsenek "ilyen" veszteségeik.

"nem volt olcsó kínai telefon 0 forintért. és majd kifizeted az árát a telefonálással. ingyen van a termék. és a szolgáltatáson képződik a nyereség."

Ez nem mutatja meg azt, hogy a nyugati vállalatoknak nyugati dömpingáras veszteségeik lennének. Továbbá te nem vagy annyira nyeretlen kétéves, hogy betolj olyat, hogy "ingyen van a termék". Természetesen _nem_ ingyen van a termék: annak az ára bele van építve (bundled) a szolgáltatás (teló + bitek továbbítása) árába. Ingyen akkor lenne a termék ha a kis kínai ingyen (0 fizetségért) gyártaná a kínai mérnök által ingyen (0 fizetségért) megtervezett telefont. De ennyire még a kínaiak sem (egyesek szerint elsősorban a kínaiak nem) emberbarátok.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.24. 22:47:38

@444:

"ez így van megoldva. és az ügyes üzletemberek kiveszik részüket az "üzletből". az ügyes hatalomtechnikusok megszerzik a szavazatokat."

Tehát az ügyes hatalomtechnikusok biztosan _nem_ "mondanák" azt, hogy "mindenki húzzon haza": mert akkor nem tudnák alkalmazni a hatalomtechnikájuk ezen eszközét.

2019.02.24. 23:04:42

@neoteny:
dehogy nincsenek. jön egy kínai gyártó és piacra dob valami kacatot. és azzal európai gyártók nem tudnak versenyezni. ez a tesco akciós újsága. vehetsz egy "owm" (洗衣机) mosógépet 10×5,000 forintért.
tesco.hu/katalogus-oldalak/image/F1/?size=630x1103,679144385&bid=259631
ezzel nem tud versenyezni az electrolux pogátsa zoltán féle szociális megállapodással. a szegény kis munkásoknak fizessenek többet. és ha még az arab világból arra téved valaki, akkor ő is kapjon ingyen pelenkát. mert a svéd lányok inkább a másik lánnyal fetrengenének nem a svéd fiúkkal. mert ez a progresszió. és ez is majd remekül működik. orbán "náci".

orbán ajánlata az, hogy dobják ide a pénzes zsákot. és ő majd abból épít járdát a magyar falvakban. átvágják a nemzeti színű szalagot. lesz hozzá a falunap. ezzel megnyerik választást. szijjártó péter ad munkahelyteremtő támogatást az electrolux nyíregyházi gyáregységének. gulyás gergely majd kiegyezést ajánl azoknak, akik nem teljesen hülyék. és azt mondják, amit sanyi: inkább orsós likud viktor, mint soros schwartz györgy. akik ezt belátják azokkal majd kiegyeznek. novák katalin megvédi a családokat. és elcsacsogja a svéd közszolgálati tévében, hogy a lányok, asszonyoknak járó 10 millió forintos kamat mentes hitel azt jelenti, hogy a lányok, asszonyok meg vannak támogatva. és ha fognak egy fiút, elég sok gyereket szülnek, akkor adómentesen kapnak a ház mellé egy kisbuszt. mert lényegében minden kedvezmény ezt jelenti. varga misi kiszámolja, hogy ezzel ne szálljon el a hiány. ez orbán terve.

2019.02.24. 23:21:11

@neoteny:
magyarázd már el, hogy a tesco mégis hogy nyújtja nyereséggel a 0%-os hitelt, és hogy vágja félbe az áfát. ahogyan a legújabb szórólapjuk fejlécén olvasható.
tesco.hu/katalogus-oldalak/image/F1/?size=630x1103,679144385&bid=259631
nyilván úgy, hogy behozza az olcsó kínai termékeket. és azt dömping áron értékesíti. 10×7 ezer forintért adnak egy "hp" laptopot. a "kereskedők" beleszarnak abba, hogy a helyi termelő gazdaság fenntartható-e. ebből lett a brexit. a tesco kiszolgálta ugyan az angol prolik fogyasztói igényeit. de az kevés. a termelői piacot is fent kellene tartani.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.24. 23:26:13

@444:

"jön egy kínai gyártó és piacra dob valami kacatot. és azzal európai gyártók nem tudnak versenyezni."

És? Ebből nem következik az, hogy a nyugati cégeknek nyugati dömpingáras veszteségeik vannak. Ha egy (gyártó)cég nem tud versenyezni, akkor megszűnik; a megszűnt cégeknek pedig nincsenek veszteségeik, sem dömpinges, sem másféle.

Így hát még mindig nem került megmutatásra az, hogy a nyugati cégeknek dömpingáras veszteségeik lennének, amiket a kelet-európai leányaik bevételeiből fedeznének (mindamellett, hogy veszteségeket csak hasznokból lehet fedezni, nem bevételekből: egy vállalkozásnak lehet annyi bevétele, mint egy kisebb országnak, és lehet emellett mégis veszteséges).

2019.02.24. 23:28:13

@neoteny:
nyilván nincsenek veszteségeik, hanem csak megszűnnek. te hülye vagy basszus.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.24. 23:35:13

@444:

"magyarázd már el, hogy a tesco mégis hogy nyújtja nyereséggel a 0%-os hitelt, és hogy vágja félbe az áfát. [...]
nyilván úgy, hogy behozza az olcsó kínai termékeket. és azt dömping áron értékesíti."

Nalanda ezt állította:

"[a nyugati cégek] az itteni [értsd: mo-i] bevételekből finanszírozzák a nyugati dömpingáras veszteségeiket, pl. Telecom, Tesco"

Te meg elkezded hevesen bizonyatni, hogy a TESCO _Magyarországon_ alkalmaz dömpingárakat, és ezzel a TESCO _magyar leányvállalata_ veszteséges.

Ezt a nézetkülönbséget tisztázzátok egymással.

Így hát még mindig nem került megmutatásra az, hogy a nyugati cégeknek dömpingáras veszteségeik lennének.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.24. 23:41:33

@444:

"nyilván nincsenek veszteségeik, hanem csak megszűnnek."

Az ügyes üzletemberek megszüntetik a cégeiket amikor látják azt, hogy nem fognak tudni versenyezni egy (a piaci szegmensükbe) új belépővel: nem _szükségszerű_ az, hogy veszteségeket kell elszenvedniük. Különösen nem szükségszerű az, hogy dömpingáras veszteségeket kell elszenvedniük (ti. amikor a saját termékeiket adják dömpingáron, ami alatt én azt értem, hogy költségáron alul: számukra veszteségesen).

chrisred 2019.02.25. 05:39:13

@444: Tudtommal az OK. a Mediamarkt sajátmárkás terméke.

2019.02.25. 08:15:49

@chrisred:
egy saját márkás terméke, amit vásárlóinak dömpingáron kínál. és ezzel kell versenyeznie mondjuk a nyíregyházi electrolux gyárnak. nyilván nem az ott készült háztartási gépet veszi meg az, aki olcsó háztartási gépet szeretne. és erre mondja @neoteny nick, hogy ezt hívják úgy, hogy piac. és milyen jó a fogyasztónak. rendben, de ez nem jó a termelőknek. és azt mondja, hogy mit számít az. termeljenek mást. azt, ami globálisan versenyképes. totális versenyt kell hirdetni a fogyasztói piacon. és megengedni a vég nélküli adósodás az árutermelésben. ez az egyik elképzelés. ez esetben a kereskedelmi szolgáltatások fölözik le a hasznot. ez az egyik elképzelés. a másik meg az, hogy olyan kereskedők kellenek, akik nem adósítják el a helyi gazdaságot. akik figyelembe veszik a helyi érdekeket.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 08:33:22

@444:

"amit vásárlóinak dömpingáron kínál."

Puszta állítás bármiféle támogató érv vagy adat nélkül; és mint ilyen figyelmen kívül hagyható.

"erre mondja @neoteny nick, hogy ezt hívják úgy, hogy piac. és milyen jó a fogyasztónak. rendben, de ez nem jó a termelőknek. és azt mondja, hogy mit számít az. termeljenek mást."

Eddig helyes.

"azt, ami globálisan versenyképes."

Ezt viszont már csak te vetíted bele. Én nem azt mondtam, hogy olyat termeljenek ami globálisan versenyképes, hanem olyat, ami _egyáltalán_ versenyképes, ti. vannak olyan fogyasztók (helyben vagy globálisan) akik az ő termékét preferálják.

"totális versenyt kell hirdetni a fogyasztói piacon."

Mi a fogyasztói piac és az miben különbözik bármilyen más piactól?

"ez esetben a kereskedelmi szolgáltatások fölözik le a hasznot."

Puszta állítás bármiféle támogató érv vagy adat nélkül; és mint ilyen figyelmen kívül hagyható.

2019.02.25. 09:12:40

@chrisred:
és ez egy vallási ellentét. a zsidó-keresztény kultúra mondja azt, hogy a kereskedők nem hozhatnak be akármiből akármennyit. figyelembe kell venniük a helyi termelői piacot. a keresztényellenesek mondják azt, hogy mit számít az. a keresztényellenes szocialisták azt, hogy a fogyasztói érdekek számítanak. a nemzet ellenes liberálisok hirdetik meg a totális versenyt a piacon. mondván, hogy ők a nemzetek felett álló szuperelit. és ehhez az államellenes konzervatívok asszisztálnak mondván, hogy a piac az államnemzetek felett áll. ők a neoszocik, a neolibek és a neokonok. és és ők fognak össze most a neonácikkal pesten. primitív fasisztákkal. mondván, hogy ez az antifasiszta koalíció. ez a gyurcsánytól sneiderig tartó "ellenállás". ezt hívják "nyugatosnak". mert hogy ezen alapult a nyugati típusú gyarmatosítás. ha a gyarmatokon valaki helyi érdeket képviselte, akkor félre lökték. ha megint tiltakozott, akkor fejbe lőtték. miközben a bankok vég nélkül nyomtathatták a pénzt. és szedték a hitelkamatokat úgy, hogy azzal szemben nem álltak betétek. így jöttek létre a nyugati nagybankok és nagyrészt így értékelődtek fel a nyugati nagyvállalatok. ezt a rendszert vette át a kelet. ezt a rendszert hívják úgy, hogy a globális kapitalizmus.

csakhogy egy idő után elfogynak a gyarmati területek. ez az egyik hitvilág. a másik, hogy sohasem fogynak el. és mindig lesznek leszakadó térségek. azokat anarchiába lehet taszítani. és úgy válik a piac majdnem teljesen szabaddá. és ilyenformán lehet "demokratizálni". és ebből lesz néhány polgárháború. de mit számít az. ezt követeli meg a fejlődés. ez az egyik álláspont. a másik, hogy ez így ellentétes a zsidó-keresztény hitelvekkel. és erre válasz az iszlamizáció. ez a helytelenül liberálisnak mondott nézet, ez helytelenül a zsidósághoz kötődő nézet a keresztény államnemzeteket akarja felszámolni. keresztényellenes, államellenes, nemzetellenes. ez egy ellenkultúra. nem lehet egy etnikai csoporthoz kötni. nem is kifejezetten magyarellenes, hanem a virtualizált környezetet leszámítva embertelen.

és ezt támogatja budapest egy része. ezt támogatja az mta istandwithceu tagozata. a fővárosok (nemcsak budapest) feladta az árutermelést és beleszartak a helyi termelők érdekeibe mondván, hogy globális versenynek kell mindent alárendelni. na de valós árutermelés nélkül? szellemi termékeket sem kell előállítani. szabadalmak sem kellenek. azok se. semmi. mit számít az? azt mondja lovász lászló. régebben ez volt úgy lefordítva, hogy a "liberálisok", vagy "libsik" (ami "zsidózás", a libsi a liberális biboldó, a biboldó cigányul a zsidó). a széljobb azt mondta, hogy "a" zsidók. de ők nem "a" zsidók. nyugati típusú gyarmatosítók világképe. de ez nem "a" nyugat. orbán és körei kiegyeztek izraeliták egy részével illetve a republikánusokkal, és ezt úgy fordítják: "soros". ezt a világképet kivetítik egy személyre, vagy egy érdekkörre. soros és juncker. luxemburgban az egy főre jutó külső adósság $6,968,000 ami napi árfolyamon közel 2 millárd (!) forint. brutális mértékű hiteleket generálnak ki. és ugye egész véletlenül őket az rtl támogatja. ami ugye a luxemburgi bejegyzésű. csak véletlen hivatkozik soros a bertelsmann alapítványra. és erre lehet mondani, hogy ez konteó. ez antiszemitizmus. és erre válasz az, hogy brüsszel az antiszemita. ez egy modern kori vallásháború.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 09:30:13

@444:

"a keresztényellenes szocialisták azt [mondják], hogy a fogyasztói érdekek számítanak."

Bullshit: az összes szocialisták (beleértve a [nép]nemzetiszocialistákat) azt mondják, hogy a "közösségi" érdekek számítanak, nem a fogyasztói érdekek (amelyek szükségszerűen individuálisak).

"a nemzet ellenes liberálisok hirdetik meg a totális versenyt a piacon"

Nagy fájdalmadra nem a liberálisok hirdetik meg a totális versenyt a piacon, hanem a fogyasztók: ők ragaszkodnak ahhoz, hogy ők dönthessék el azt, hogy mit vásárolnak meg (vagy nem) milyen árakon (amely döntés [választás] szükségszerűen magába foglalj azt is, hogy kitől vásárolnak). Ha ehhez nem ragaszkodnának, akkor nem kellene törvényes erőszakkal rájuk lőcsölni azt, hogy "piacvédett" termékeket vásároljanak.

"luxemburgban az egy főre jutó külső adósság $6,968,000 ami napi árfolyamon közel 2 millárd (!) forint."

Mennyivel tartoznak a luxemburgiaknak Luxemburgon kívülről?

2019.02.25. 09:44:01

@neoteny:
az árutermeléshez azonban pénzt kellene kibocsátaniuk. közösségi jelleggel vásárolni a szakképzési centrumba félautomata gépsorokat. és azon el kezdhetnek háztartási gépeket gyártani. és megtölthetik áruval a városkörnyéki földekről. és az árut elcserélik helyi pénzben helyi piacon. egy helyi társasági (társadalmi szerződéssel) elfogadják, hogy valamennyi adót fizetnek. azt helyi pénzben fizetik. és értelemszerűen részben helyi pénzt kapnak a közalkalmazottak is. akik helyi társasági (társadalmi) alkalmazottak. és önkéntes adományokon alapulnak a polgárjogi társaságok. gyülekezetekbe szerveződnek. az adók egy részét nem a központi (város) állam, hanem egy választott felekezet osztja újra. illetve arról maguk is rendelkezhetnek. megint csak úgy, hogy erről kötnek egy helyi társasági (társadalmi) szerződést.

és nyilván lesz olyan, aki azt mondja, hogy na jó, de ő ebben nem venne részt. mert ő nem akar lenni a nyíregyházi társaságok (társadalom) tagja lenni. nem akar a településen élőkkel közösségi kockázatot vállalni még csak részlegesen sem. és nem fogadja el, hogy kollektivizáltan adminisztratív korlátokat vezetnek be. az költözzön kisváradra, vagy ahogyan a helyiek mondják kisvárdára. hátha nem lesz olyan korlát. de ha az se jó, akkor költözzön munkácsra, vagy ungvárra. vagy lembergbe. és ha nem tudja elfogadni errefelé a népeket, akkor költözzön stockholmba. és hordja a pelenkát a szegény kis bevándorlóknak. mert ott a nők nagyon szabadok. ez esetben oda kell költözni. novák katalin adna minden lánynak, asszonynak 10 millió forint kamatmentes hitelt. ha valós önkormányzatiság lenne, akkor nyíregyházán a szociális ügyekért felelős alpolgármester mondhatná azt, hogy mi inkább egy 1 hektáros telekhelyet adunk városkörnyéki földekből. amivel tulajdonképpen jobbágytelkeket osztanak. és azt megművelhetik egy állami gazdaság keretei között. vagy használhatják háztáji birtokként. és úgy működhetnek egy szakszövetkezetben. és a nyírségi pajtások az ifjú házasoknak közösségi jelleggel építhetik a pajtát.
www.youtube.com/watch?v=BL_X7GelX5Q
de ezt ha jól értem nem engeded meg, mert hogy így egy adott területről kiszorítják az anarchistákat. vagy legalábbis korlátoznák őket. és azt szerinted nem lehet.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 09:51:16

@444:

"az árutermeléshez azonban pénzt kellene kibocsátaniuk."

Kiknek? és miért _kellene_ pénzt kibocsátaniuk az árutermeléshez?

"közösségi jelleggel vásárolni a szakképzési centrumba félautomata gépsorokat. és azon el kezdhetnek háztartási gépeket gyártani. és megtölthetik áruval a városkörnyéki földekről. és az árut elcserélik helyi pénzben helyi piacon. egy helyi társasági (társadalmi szerződéssel) elfogadják, hogy valamennyi adót fizetnek. azt helyi pénzben fizetik. és értelemszerűen részben helyi pénzt kapnak a közalkalmazottak is. akik helyi társasági (társadalmi) alkalmazottak. és önkéntes adományokon alapulnak a polgárjogi társaságok. gyülekezetekbe szerveződnek. az adók egy részét nem a központi (város) állam, hanem egy választott felekezet osztja újra. illetve arról maguk is rendelkezhetnek. megint csak úgy, hogy erről kötnek egy helyi társasági (társadalmi) szerződést."

Beindult megint a népnemzetiszocialista parasztromantika-generátorod?

2019.02.25. 09:53:11

@neoteny:
luxemburg külső vagyona ennél magasabb. a külső adósságuk gdp arányosan 6,307%. több, mint hat évre előre el vannak adósodva. de nettó befektői pozícióban vannak. gdp arányosan +23.2%. tehát van egy jól működő tőkepiacuk, ami termeli a tőkejövedelmet anélkül, hogy a luxemburgiaknak valós árut kellene termelniük. luxemburgi zsigmond is ezt akarta az usankájában, amikor zálogba adott városokat szerb despotáknak. ez egy magán földesúri rendszert eredményez. kínában gyárvárosokat építenek az iparban. és a helyi párttitkárok azokat uralják. amire lehet mondani, hogy kommunizmus. mert hogy a termelést kínai állami nagybankok finanszírozzák. a kapitalizmus ugyanez, csak abban privatizálják az államot.

2019.02.25. 09:56:54

@neoteny:
ezt nem fogadod el mondván, hogy ilyet nem lehet. de miért ne lehetne? a törzsi tudatoddal ellentétes. elutasítod zsidó-kereszténység hagyományt és az államnemzeteket. amihez jogod van. de másoknak jogukban áll ezt elfogadni. és ez egy vallási ellentét.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 10:04:43

@444:

"tehát van egy jól működő tőkepiacuk, ami termeli a tőkejövedelmet anélkül, hogy a luxemburgiaknak valós árut kellene termelniük."

A luxemburgiak (egyik) valós áruja a hitelek: azt mégsem mondhatod, hogy a luxemburgiak hatalmas és ütőképes hadseregükkel kényszerítették az adósaikat arra, hogy hiteleket vegyenek fel tőlük. Ha felvették a hiteleket a luxemburgiaktól, akkor azt azért tették, mert úgy gondolták, hogy a luxemburgiaktól történő hitelfelvétel (több) haszonnal jár számukra.

"a kapitalizmus ugyanez, csak abban privatizálják az államot."

Múltkor még a szabad tőkepiac volt a kapitalizmus szerinted. Most a Fácánhoz címzett kocsma valamelyik másik törzsvendégének a mezét húztad magadra?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 10:11:40

@444:

"ezt nem fogadod el mondván, hogy ilyet nem lehet. de miért ne lehetne?"

Mert ez csak képzelgés: olcsó népnemzetiszocialista parasztromantika. Amikor a gyakorlatba ültetésre kerül a sor, akkor mindig Állatfarm lesz belőle.

2019.02.25. 10:14:37

@neoteny:
a fogyasztók érdeke a szabad kereskedelem totalitása. a termelőknek nem érdeke. és kérdés, hogy melyik kerül a helyi társadalmakban többségbe. mert hogy a demokrácia többségi alapú. minden háztartás fogyasztó. de vidéken a legtöbb család termelő is egyben. és a vidéki iparvárosokban is. és ezekben győz a fidesz (mondjuk ilyen győr, simán győznek). ahol nincs jelentős gyáriipar (a nagyobb vidéki városok közül ilyen szeged) ott az ellenzék kerül többségbe. és a kérdés, hogy mire szavaz budapest. tehát amíg a budapestiek nem állítanak elő metrókocsit a közösségi közlekedéshez addig csak az a kérdés, hogy az orosz, vagy a német-francia cégek fizetik meg a "szakértőket" mondván, hogy az adott megoldás a legjobb, vagy az egyetlen lehetséges. budapesten nincs olyan jelölt, aki ezt mondaná. kititlják az autókat. és abból megélnek. mert még nagyobb lesz az idegenforgalom. még több árut fogyaszthatnak el. és azzal szemben mi áll? semmi. termelik a gdp-t. mert hogy az részben fogyasztáson alapul. a képletben pozitív előjel.
beruházás - fogyasztás + export - import
talán ez lenne egy korrektebb számítás. ez mutatja, hogy mennyire erős a helyi termelői piac.

2019.02.25. 10:22:11

@neoteny:
rtl klub mondja azt, hogy soros egy amerikai nyugdíjas. filantróp. aki felszámolná a világban a szegénységet, csak nem engedik neki az olyan gazemberek, amilyen orbán viktor. ezt mondja az rtl klub híradója. radio television luxemburg. és erre mondhatod, hogy ez egy szellemi termék. rendben van. de ez esetben ezzel versenyez habony árpád. ő szellemi terméke a stop soros.

na most erre mondhatod, hogy ezt habony államhatalmi segédlettel teszi. igen, de az rtl is luxemburgi államhatalmi segédlettel teheti meg. és erre mondják azt, hogy soros-junkcer egy kutya. meg azt, hogy állítsuk meg brüsszelt. mert hogy mi magyarok és a többi európai zsidó-keresztény hagyományokon alapuló államnemzet vagyunk az unió és nem a "sorosbérencek". amire azok azt mondják, hogy ezt a "lakájmédia" és a "rezsimszolgák" hirdetik meg. felfoghatod úgy is, hogy ezek politikai termékek "szellemi termékek" valójában. és ezek versengenek a szavazatokért. soros is azért versenyez, hogy a neki megfelelők kerüljenek hatalomba. amilyen junkcker. orbán ebbe a versenybe szállt be.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 10:29:27

@444:

"a törzsi tudatoddal ellentétes."

Az előbb még visszafelé táncoltál a bio-etnikai magyarázattól:

"ez a helytelenül liberálisnak mondott nézet, ez helytelenül a zsidósághoz kötődő nézet a keresztény államnemzeteket akarja felszámolni. keresztényellenes, államellenes, nemzetellenes. ez egy ellenkultúra. nem lehet egy etnikai csoporthoz kötni."

Mi történt, most egy népfőiskolás szelleme uralkodott el rajtad?

2019.02.25. 10:41:32

@neoteny:
soros is államhatalmi segédlettel működik. az egyesült államok hatalmi segédletével. juncker is államhatalmi segédlettel. egy föderatív európai egyesült államokat szeretne, amiben kisebbségbe kerülne orbán. ő pedig konföderációt. de ez nem újkeletű. rákóczi a dux konföderációvá akarta alakítani a habsburg monarchiát. és azt mondta, hogy illetim a rex. mert hogy az esztergomi érsek csak úgy megkoronázott egy habsburgot és cserébe szent római birodalom hercege lett, kapott földeket németországban. cserébe megkapták magyarországot. erdő péter azért német-római hercegprímás a mai napig. hazaárulásért kapta a címét. a labancok föderális európát akartak. a kurucok pedig azt, hogy nagyobb önkormányzatiság legyen. és induló állapotban az egy konföderáció.

a labancpártiak gyurcsányisták, meg sneideristák. mert most már ők is föderális európát akarnak abban az értelemben, hogy legyen egy központú jogegység. brüsszel dönt. és nincs magyar kormányoknak szuverén külpolitikájuk és a magyar önkormányzatoknak belpolitikai félszuverenitásuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 10:49:09

@444:

"a fogyasztók érdeke a szabad kereskedelem totalitása."

Így van; nem egyes fogyasztóké, vagy egyes fogyasztói csoportoké: az összes fogyasztóé. Ami Európában kb. minden 16 év fölötti embert jelenti. (A 16 év alattiak is fogyasztanak, de [általánosságban] nem ők hozzák meg a döntéseket arról, hogy mit fogyasztanak.)

"a termelőknek nem érdeke."

Mivel minden termelő fogyasztó is egyben (hiszen a termelők csak azért termelnek, hogy a termékeikért cserébe kapott javakat elfogyaszthassák), a termelőknek is érdeke a szabadkereskedelem totalitása. Ezzel a termelők is tisztában vannak: mindegyik termelő a saját terméke piacának "megvédéséért" lobbizza az államot (kormányzatot), egyik termelő sem lobbizik azért, hogy azoknak a termelőknek a piaci szegmensei is "megvédésre" kerüljenek amelyekben a kérdéses termelő által fogyasztott termékeket árusítják. Magyarul: a gyügyei paraszt azt akarja, hogy védjék meg az ő meggypiacát, de azt már nem akarja, hogy védjék meg a Hajdu háztartási gépek piacát is, mert tisztában van azzal, hogy akkor többet kell fizetnie a háztartási gépekért.

"igen, de az rtl is luxemburgi államhatalmi segédlettel teheti meg."

OK, akkor hát mégis csak úgy gondolod, hogy a hatalmas és ütőképes luxemburgi hadsereg szuronyaira támaszkodva hajtja az RTL Klub gyarmati sorba a magyarokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 11:02:08

@444:

"még több árut fogyaszthatnak el. és azzal szemben mi áll? semmi."

Csak az állam (mindenkori kormányzat) esetében áll szemben semmi a fogyasztással: csak az állam (mindenkori kormányzat) képes kajakra levenni a polgárait a jószágaikra anélkül, hogy bármi olyat adna érte cserébe amire a polgárok vágynak. Míg a termelőknek meg kell győzniük a potenciális vásárlóikat arról, hogy a termékükhöz hozzáadtak annyi értéket, hogy a vásárló hasznára szolgál az, ha megvásárolják azt tőle -- és tőle, nem más olyanvalakitől aki ugyanolyan vagy eléggé hasonló árut termel (és árul).

És azok a termelők, akik erre nem képesek (úgy, hogy hasznot hajtson számukra a termelésük szabadpiaci viszonyok között) lobbizzák az államhatalmat (mindenkori kormányzatot) azért, hogy törvényes erőszakkal kényszerítsék nemzettársaikat arra, hogy tőlük vásároljanak akkor is, amikor azok köthetnének számukra jobb üzletet is.

2019.02.25. 11:09:43

@neoteny:
az indouerópaiak területi alapon való szerveződése (a feudalizmus) is törzsi tudat (véleményem szerint). a zsidó államban a lévik voltak a papok. akik többségében keleti árják. izrael államot beosztották. így jött létre judea, samaria vagy galilea. felső és alsó galilia. tájegységekben gondolkodás kelet-indoeurópai törzsi tudat. a tájegységek határán épülnek a városok. az a nyugat-indoeurópai közgondolkodás. az urbanizáció. a keleti a szuburbanizáció, a ruralizálódás. a sémita közgondolkodás eredendően globalizált. ne nyíregyházán akarjál versenyképes lenni, hanem a nagyvilágban. legyen helyi szinten verseny. vagy államnemzeti szinteken. és ezt mondják a proto-európaiak. és így lesz proto-indoeurópai a kormány és az önkormányzat. és ezt elfogadják a zsidókeresztények azzal, hogy legyen övék az egyház. és a cigányok azzal, hogy kisebbségi jogokat kapnak. de ezzel a filoszemiták nem elégednek meg. mondván, hogy ők a világ népei felett álló szuperelit. és az államokat eltörlik a föld színéről. ezt hirdeti soros. a globális keveredéssel azok megszűnnek. csakhogy így izrael is megszűnne. de ezt támogatják a föderális európa hívei, mert hogy úgy nem lenne magyarország. sargentini kisasszonynak lenne kétharmada. orbán fütyülhetne az európa parlamentben a képébe. és azt mondják, hogy inkább fordítva legyen.

tehát az egy racionális belátás, hogy szükség van globális versenyre. egyébként ez nem kizárólag gazdasági, hanem védelmi szempontból. a másik oldalról az, hogy ez a verseny nem lehet totális. tehát helyi pénzekkel lehet árut cserélni. és szövetkezeti jelleggel lehet területi integritást biztosítani. így jönnek létre a városi, vidéki önkormányzatok. és ezek aztán szövetségi állami keretek között megállapodhatnak egymással úgy, hogy egy települést akár több szomszédos államnemzet lakója is alkothat.

ez új elem. így lehet nagyvárad magyar is, román is. és erre mondja azt horovitz uram a hitközségben, hogy akkor legyen egy kicsit zsidó is. ott is lesz egy hitközség. és lesz egy zsidó csomópont. legyen debrecen-nagyvárad zsidó zarándokút. és az egy kis kereskedelmi útvonal. és abból lesz egy hálózat. és ők majd kereskednek a keresztény hitközségekkel. és ez a zsidó-keresztény kereskedelmi kultúra. és majd behozzák a fügét, a datolyát, a mazsolát a szent földről. eladják a vásárcsarnokban. és a nyereségből vesznek maguknak mindenfélét, ami kell a rabbi szobába. a rituális fürdőbe. és legyen valami zsidó iskola. most úgy tűnik, hogy az izraeliták ilyesmivel megelégednének. ez működött a kiegyezés után. de utána nem működött, mert jött az első és a második háború. a hidegháború. jelenleg se működik. miért? azért, mert egyesek totális hatalmat képzelnek el. totális szabadságot, vagy totális gyarmatosítást, totális kapitalizmust (totális versenyt), totális feudalizmust (nyílt piacok nélkül), totális államiságot (önkormányzatiság nélkül), totalitárius nacionalizmust vagy totalitárius antifasizmust.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 11:19:02

@444:

"soros is államhatalmi segédlettel működik."

Az első milliárd dollárját államhatalmi segédlettel csinálta meg -- de nem olyannal, amilyenre te gondolsz: amikor shortolta az angol fontot, a nyereségei -- és a BoE veszteségei -- csak addig nőttek, amíg a BoE ragaszkodott a font ERM-ben tartásához (lényegileg a fontnak a DM-hez való árfolyam-fixálásához). Abban a pillanatban amikor a BoE felhagyott ezzel a hibás gazdaságpolitikájával, megszűnt a 'válság'. Tehát a BoE kezében volt a helyzet kulcsa: csak hát központi (jegy)bankként úgy gondolhatták, hogy nehogy már egy Kelet-Európából származó zsidógyerek diktálja nekik azt, hogy ők mit csináljanak az angol fonttal. És végső soron nem is a Kelet-Európából származó zsidógyerek diktált a BoE-nek, hanem azok, akik hittek Sorosnak és egyre kevesebbet voltak hajlandóak fizetni az angol fontért.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 11:22:53

@444:

"az indouerópaiak területi alapon való szerveződése (a feudalizmus) is törzsi tudat (véleményem szerint)."

The Territorial Imperative: A Personal Inquiry Into the Animal Origins of Property and Nations is a 1966 nonfiction book by American writer Robert Ardrey. It describes the evolutionarily determined instinct among humans toward territoriality and the implications of this territoriality in human meta-phenomena such as property ownership and nation building.

en.wikipedia.org/wiki/The_Territorial_Imperative

2019.02.25. 11:31:06

@neoteny:
meg a tőkepiac, amikor a nagy semmiből fedezet nélkül pénzt generál. és azzal átveri a fogyasztókat. és ezért kamatot szed. az állam az adókért cserébe szolgáltat. biztosítja az egészségügyi ellátást, oktatást, katonai védelmet. a kereskedelmi bankok a kamatokért cserébe semmit sem nyújtanak. ha ezeket államosítják, akkor abból lenne az államkapitalizmus. kérdés, hogy ennek ki lesz a vesztese. és ezek után mi legyen az óriás vagyonokkal. globalizált pénzvagyonnal és a helyi oligarchák pénzével. valaminek, valamelyiknek legalább részben el kell tűnnie. és izrael azt mondja, hogy tűnjön el az előbbi. egy kis antiszemitizmusért ezért nem mennek a szomszédba. és azt mondják, hogy menekítsék a pénzt izraelbe. úgy mégse tűnik el. lokalizált lesz. és zsidó marad. így átmenthetik a hatalmukat. és a zsidó állam szuperhatalommá válik. new york nem lesz övék. mit számít az. ezt támogatják a republikánus amerikaiak is mondván, hogy ez esetben majd az övék lesz. és bevásárolnak. csak előbb építenek egy falat, hogy nehogy bejöjjenek a mexikóiak. ezt játssza a világ szinte összes kormánya. valamilyen lobbiérdeknek van alárendelődve.

2019.02.25. 11:33:44

@neoteny:
az állam, az állat, az állapot. asszony állat az asszonyi állapot. a globalizáció a rovarok törzsi tudata. az is állatias. a világállam.

2019.02.25. 12:04:36

@neoteny:
az ember a rovarokból is fejlődött. az y-dns nem rekombinálódik. tehát az nem keveredik. hanem csak véletlen mutálódik. és véletlen képes vissza is váltani. és az rovarok génjeiből is hordozhat valamit magában. egyesek rovarszerű világállapotot, világállamot álmodnak meg. az is állatias. állapotszerűséget jelent.

és az mt-dns növényi. az a növekedést jelképezi. nyitvartermő, zárvatermő hitvilág. ezek evolúciós maradványok. a népfőiskola szerint. ez egy hipotézis persze. a filoszemita bölcselet azt mondja, hogy semmi ilyesmi nem létezik. ez nettó fasizmus. és csak a rovarszerű és a nyitvatermő életmód fogadható el. ez egy törzsi tudat. csak a holokauszt túlélő zsidóknak nem volt szabad ellent mondani. minden meg volt engedve. volt egy ilyen purgatóriumi időszak. és ebből lett az, hogy soros alex lesz a tudományosság és a magyar polgárosodás motorja. ezt hirdeti meg lovász lászló és azt mta istandwithceu tagozata. palkovics azt mondja, hogy inkább valódi motorokat gyártsunk. végezzen el anyagkutatásokat az akadémiai intézetek. azt majd megfizeti a piac. és abból lesz saját bevételük. és úgy lehet l'art pour l'art kutatgatni. és erre mondja azt lovász, hogy az nem lehet. a népfőiskola azt, hogy mot-mot-mot-rrrr. ez hangutánzó, hangfestő szókép. amilyen mozzzz-gás. az mta azt mondja, hogy ez szamojéd szó. így mondják a szamojédek a mozgást: majntszera. és abból lett. a népfőiskola szerint ezek hangutánzó szavak: gőzzz mozzz-dony. így moz-dul. az mta szerint a gőz ismeretlen eredetű. esetenként elfogadják, hogy hangutánzás. például csúúú-szik. de húúúz. azt már nem. hanem arra, hogy a vág azt mondták a zürjének, hogy kopeti. és abból lett a húz. hoist is ugye felvon, felhúz. nem, ez zürjénül a vág. és lehet. de ugye ez mind legalább is egy kicsit hit kérdése. és az érdekesség, hogy a népesség különféle kérdésekben szinte ugyanúgy különül el.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 12:08:00

@444:

"meg a tőkepiac, amikor a nagy semmiből fedezet nélkül pénzt generál. és azzal átveri a fogyasztókat. és ezért kamatot szed."

Ezt csak azokkal teheti meg, akik hiteleket akarnak felvenni. Viszont az állam képes adóst csinálni azokból is, akik _nem_ akarnak hiteleket felvenni.

"az állam az adókért cserébe szolgáltat. biztosítja az egészségügyi ellátást, oktatást, katonai védelmet."

Ahol az adófizető polgár sem azt nem tudja meghatározni, hogy mennyit fizet ezekért a "szolgáltatásokért", sem azt, hogy milyen mennyiségű és minőségű "szolgáltatásokat" "biztosít" az állam neki az adójaiért. Ez nem szabadpiaci csere: ez (államhatalmi) erőszakkal kikényszerített "csere". Ha te ilyen "cseréket" "ajánlanál" (akarnál rákényszeríteni) a Fácán törzsvendégeire, addig ütnének téged amíg mozogsz.

"a kereskedelmi bankok a kamatokért cserébe semmit sem nyújtanak."

Hogyne nyújtanának: a hitelt felvevő a hitel folyósításának napjától használja a hitelezett pénzt, visszafizetnie csak később kell. És ahogy a magyar szólás tartja: "jobb ma egy veréb mint holnap egy túzok", az emberek az igényeik korábbi kielégítését preferálják a későbbihez képest. Ennek a korábbi igénykielégítésnek a lehetőségét vásárolják meg az emberek a hitelre fizetett kamattal.

"ezt játssza a világ szinte összes kormánya. valamilyen lobbiérdeknek van alárendelődve."

Tudsz te ha akarsz: a világ szinte összes kormánya _nem_ a kormányzottak érdekeinek van alárendelődve. Az "államalkotó" "államnemzet" csak parasztvakító propagandaszöveg.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 12:12:07

@444:

"és ebből lett az, hogy soros alex lesz a tudományosság és a magyar polgárosodás motorja. ezt hirdeti meg lovász lászló és azt mta istandwithceu tagozata."

Helyesen: ezt te hirdeted Lovász Lászlóról és az MTA-ról. Te így szolgálod meg a 7.2 tonna színarany árából rád eső részt: te így júdáskodsz nemzettestvéreidre.

2019.02.25. 12:20:35

@neoteny:
lovász az mta istandwithceu tagozatának elnöke. az akadémiában annak van többsége. és szerintük a ceu tette fel a magyar tudományosságot a térképre. ők soros alex pénzére áhítoznak. és azt mondják, hogy anélkül nincs magyar tudományosság. és a soros alapítványi hálózatára mondják, hogy ők "a" civilek. "a" civileket éri támadás és "a" tudományosságot.

nyilván nem helyes erre azt mondani, hogy ezek "a" "zsidók". mert hogy jelentős részben nem "zsidók", pláne nem "a" "zsidók". de van, aki így fejti meg. de ez helytelen.

lovász azt mondja, hogy az mta kutatóintézeti hálózata szent és sérthetetlen. ebből következően nem lehetnek magyarországon kutatóegyetemek. stb.

2019.02.25. 12:24:45

@neoteny:
te nem fogadod el. a zsidókeresztény kultúrát utasítod el. hitbéli alapokon. ahogyan soros és a többi. ezek egyébként a saját hagyományaik. csak azt sem ismerik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 12:24:45

@444:

"és ebből lett az, hogy soros alex lesz a tudományosság és a magyar polgárosodás motorja. ezt hirdeti meg lovász lászló és azt mta istandwithceu tagozata.

[...]

Lovász az mta istandwithceu tagozatának elnöke. az akadémiában annak van többsége. és szerintük a ceu tette fel a magyar tudományosságot a térképre. ők soros alex pénzére áhítoznak. és azt mondják, hogy anélkül nincs magyar tudományosság.

[...]

Lovász azt mondja, hogy az mta kutatóintézeti hálózata szent és sérthetetlen. ebből következően nem lehetnek magyarországon kutatóegyetemek. stb."

Ezeket te mondod Lovászról meg az MTA-ról: te így szolgálod meg a 7.2 tonna színarany árából rád eső részt; te így júdáskodsz nemzettestvéreidre.

2019.02.25. 12:28:09

@neoteny:
olvasgassál ebből a körből.

ady endre így írt a patriótizmusról. eredeti kézirat. keresd meg hogyan javította át magyar-t, magyarországira. és nemzetiség mellett lesatírozták a nemz??? szót.
ady.mtak.hu/img/ms2.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 12:36:42

@444:

"olvasgassál ebből a körből."

Minek? Hogy belőlem is egy ostoba balfasz troll váljék?

Én az Ardrey-féle könyvet elolvastam (sőt másik két könyvét is). Ő komolyan prezentálta a teóriáját az emberek biológiai (értsd ösztönös, velünkszületett) területiségéről: te csak idétlenkedsz ebben a témában is.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 12:45:54

@444:

"te nem fogadod el."

_Mit_ nem fogadok el?

"a zsidókeresztény kultúrát utasítod el."

Akkor nem vagyok filoszemita? vagy a filoszemiták utasítják el a zsidókeresztény kultúrát? Akkor most a sivatagban vándorlásra kényszerít a törzsi tudatom, vagy NYC 57. utcájába?

Mondhatsz te már akármit: rólad már kiderült, hogy miért júdáskodsz nemzettestvéreidre.

2019.02.25. 13:16:11

@neoteny:
és miféle területiség? a feudalizmus is területi alapú. és a kapitalizmus is. területi képviselők vannak. hogy csak kettőt említsek.

2019.02.25. 13:17:58

@neoteny:
és ugye vannak, akik világuralmat hirdetnek. és kizárólagos jelleggel. soros és társaik. ők azt mondják, hogy nem lehet máshogy. te is azt mondod, hogy egy világállam létezhet. semmi egyéb. hülye zsidó vagy. és ha a keresztények tanításából egy szó is igaz, akkor a pokolra kerülsz. és már érzed, hogy éget.

2019.02.25. 13:26:05

@neoteny:
valójában nem vagy "zsidó", mert izrael létét is megkérdőjelezed. nem fogadod el ezt a nagyon általános dolgot sem. és a magyar "zsidók" tele vannak hozzád hasonló hülyékkel, persze ti valójában a zsidó kultúrát se értitek, nem beszélitek se e hébert, se a jiddist, a hagyományokat se ismeritek, semmit, hanem a liberalizmus abban áll, hogy minden területi alapon szerveződő közösségi jelleget be kell tiltani. de úgy nem jöhet létre település. egy zsidó telep se. nemhogy hálózatban nem. sehogy se. úgy nem lehetnek hitközségek. hülye "zsidók" vagytok. nincs szó arra, amit képviseltek. mert annak nincs semmiféle etnikai, se ideológiai kötődése. mert nem anarchista vagy. az anarchista nem írja elő, hogy másik hogyan éljen. egy anarchista nem mondja meg, hogyan éljen a szomszédja. de kénytelen hozzá alkalmazkodni, feltéve, hogy a szomszédja földjére kíván lépni. vagy annak a légterében mozogna. márpedig ugye ez esetenként megtörténik. tehát egy anarchista is kénytelen alkalmazkodni a környezetéhez. még csak nem is anarchisták vagytok. még csak nem sorosisták. soros egy fityinget nem ad a hozzád hasonló hülyéknek. helytelen benneteket zsidónak nevezni. senkiházinak kellene, hazátlanoknak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 13:39:22

@444:

"vannak, akik világuralmat hirdetnek. és kizárólagos jelleggel. soros és társaik. ők azt mondják, hogy nem lehet máshogy. te is azt mondod, hogy egy világállam létezhet."

No ha én is ezt mondom, akkor nem fog nehezedre esni az, hogy megmutasd, hogy _hol_ mondom ezt. Mert ha erre nem vagy képes, akkor még kénytelen leszek azt hinni, hogy rám is a 7.2 tonnányi színarany árának rád eső részéért júdáskodsz.

2019.02.25. 13:40:28

@neoteny:
egy anarchista egy másodperc alatt belátja, hogy anarchia virtualizált környezetben jöhet létre. mert a klasszikus fizikai valóságban a terület alapúság majdnem biztosan tulajdoni ütközéshez vezet feltéve, hogy csak magántulajdon létezhet. az anarcho-kommunisták azt mondják, hogy semmi probléma. legyen közös a gatya is. de ez se megy.

az ember nem ideális gáz. ezt a nácik hirdették meg. és te. hogy az ember úgy működik, mint a gáz. erre volt alapozva a náci ideológia. elgázosítás. te metafizikusan alkalmazod.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 13:44:40

@444:

"nem anarchista vagy. az anarchista nem írja elő, hogy másik hogyan éljen. egy anarchista nem mondja meg, hogyan éljen a szomszédja."

No ha én _ezért_ nem vagyok anarchista, akkor nem fog nehezedre esni az, hogy megmutasd, hogy _hol_ írtam elő azt, hogy a másik hogyan éljen; hogy _hol_ mondtam meg azt, hogy hogyan éljen a szomszédom. Mert ha erre nem vagy képes, akkor még kénytelen leszek azt hinni, hogy rám is a 7.2 tonnányi színarany árának rád eső részéért júdáskodsz.

2019.02.25. 13:50:16

@neoteny:
betiltanád az államiság minden formáját a földkerekségen. mondván, hogy az szükségképpen elnyomó. de egy anarchista nem tiltja be. mert egy másodperc alatt belátja, hogy az korlátozza államalkotókat. és az anarchista olyat nem akarhat. te meg de.

2019.02.25. 14:07:00

@neoteny:
egy anarchista belátja, hogy anarchia közeli állapot leginkább virtualizált környezetben létezhet. a klasszikus fizikai valóságban jelentős környezeti pusztulással jár. mert hogy terület felett nincs erőszakmonopólium. és ez esetben bárki bármit megtehet. nem véletlenül jöttek létre az államok. és azoknak nem véletlen van irodalmi, történeti jellege. mert másképp nem nagyon lehetnek jogelvek. te ezeket nem látod be. egy anarchista másodperc alatt megérti, mert filozófiát akar kreálni. te nem filoszemiták vagytok, hanem hülyék. nem technokraták, hanem hülyék. egy technokrata kapásból belátja a virtualizáltságot. egy technokrata kapásból belátja, hogy amíg nincs egyesített szuperfizika addig valamiféle osztottságban szemlélhető a természet. de majd 2040-re létrejön a szingularitás. ilyet technokrata nem mond, hogy majd az iot és a 5g megoldja. meg a szix szigma. északi szél. a holle anyó. mesében. nincs hozzá fizika. és nincs hozzá matek. egy ötödfokú egyenletet nem tudunk hozzá általánosan megoldani. nem lehet megoldóképlet a jelenlegi matematikai alapokkal. és ezt nem oldja meg az iot és az 5g. a szix szigmával a lean menedzsment. na de vannak, akik szerint de. mert ők ezt tudják. zöldek megmentik a bolygót. lila füstgyertyával a diák-munkás szolidaritást. tartok tőle, hogy a munkáshatalom az első lámpavasra felhúzná tamás gáspár miklóst. nem hiszek ezekben a totalitáris megoldásokban. ezek egyike sem enged ellenpróbát.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 14:22:54

@444:

"a klasszikus fizikai valóságban a terület alapúság majdnem biztosan tulajdoni ütközéshez vezet feltéve, hogy csak magántulajdon létezhet."

Pontosan fordítva: a mindig épp' szűkösen rendelkezésre álló erőforrások megszerzése/fogyasztása vezet szükségszerűen konfliktusokhoz ("ütközésekhez"); és a magántulajdon társadalmilag elfogadott (tehát gyakorolt és támogatott) intézménye a civilizált (fizikai erőszak alkalmazását minimalizáló) megoldás erre az örök problémára.

Továbbá a "piacvédelemért" lobbizó termelők is a saját, tehát magántulajdonukat kívánják gyarapítani: nekik sincs kifogásuk a magántulajdon intézménye ellen -- mindaddig, amíg a magántulajdon az ő zsebüket jelenti. Más magántulajdonával persze sokkal gálánsabbak -- mindaddig, amíg mások magántulajdona az ő magántulajdonukká válik.

"az ember nem ideális gáz. ezt a nácik hirdették meg. és te. hogy az ember úgy működik, mint a gáz."

Pontosan fordítva: én azt "hirdetem", hogy minden ember egyéni (individuális), ezért a saját igényeinek és azok kielégítési módozatainak megállapításában egyedül ő kompetens (vagy legalább is ő a legkompetensebb). (Természetesen itt [mentálisan is] átlagosan egészséges felnőttre gondolok.)

Míg te hirdeted a népnemzetiszocializmust, azt, hogy a "közösség" jogosan igényli azt tagjaitól, hogy azok feláldozzák a személyes érdekeik követését a "közösség" érdekeinek érvényesüléséért. Csak megkapirgálva ezt a dolgot, mindig kiderül az, hogy a "közösségi" érdekek egybeesnek a politikusok és/vagy csókosaik érdekeivel.

Ld. pl. a Magyarországi Református Egyház esetét a 7.2 tonna színarany árának megfelelő júdáspénzzel. Te azt mondod, hogy ezt nem júdáspénzként kapták a (nominálisan magyar) reformátusok, hanem azért, hogy a lévai magyar reformátusok tudjanak kollégiumot építeni. De korábban már elismerted azt, hogy Orbán szavazatokat vásárol (amikor azt magyaráztad, hogy Orbán vásárolja a legolcsóbban a szavazatokat); ezek után némi marketinges bravúrra van szükség ahhoz, hogy a választások előtti őszre időzített egyszeri "támogatásról" (ami összege meghaladta az MTA _akkori_ éves költségvetésének kétszeresét) eladd azt, hogy _az_ nem szavazatvásárlás volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 14:26:30

@444:

"betiltanád az államiság minden formáját a földkerekségen."

És hogyan tudnék érvényt szerezni ennek a tiltásnak államhatalmi erőszak alkalmazása nélkül? :))

Látod, ilyen ostoba balfasz vagy te.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 15:00:01

@444:

"nem véletlenül jöttek létre az államok."

Nem bizony; azért jöttek létre, hogy az erőszakalkalmazásra specializálódott harcos (warrior) társadalmi rétegek hatalma a meghódított társadalmak fölött formálisan is kifejeződjön: "ti az általunk alapított államba tartoztok, ezért mi jogosan mondjuk meg nektek, hogy mit csináljatok; és az ez ellen lázadásotok államellenes, nemzetellenes és az isteneink ellen van. Ezért azok, akik a mi hatalmunknak szembeszegülnek halálnak halálával lakolnak."

2019.02.25. 18:10:42

@neoteny:
volt egy földesúr. annak volt egy jobbágytelke. a parasztnak fizetnie kellett egy tizedet a földesúrnak, és tizedet az egyháznak. mert hogy ők formáltak jogot arra a földterületre. ők voltak az állam és az egyház képviselői. te azt mondod, hogy ha ezt piacosítják, akkor feltétlen jobb lesz.

amikor a debreceni család férfiágon kihalt, akkor a város a király közvetlen fennhatósága alá került. és zálogba adta a várost egy befektetőnek. aki adhatta-vehette az üzletrészt. de ugyanúgy beszedte a tizedet. mert úgy térült meg a befektetése. piaci alapon működött a város. minden amit addig közösséginek gondoltak egy baliczky andrás nevű fickó tulajdonába került. de ettől nem lett jobb egy parasztnak. nem lett jobb a céhmestereknek.

2019.02.25. 18:32:00

@neoteny:
a magánföldesúr az úriszék élére azt nevezhetett ki, akit csak akart. viszont még lajos király idejében azt mondták, hogy debrecen a saját kebeléből válasszon bírót. tehát baliczky andrásnak a bíráskodáshoz egy debrecenit kellett kineveznie. és kellett egy literátus (latinul tudó). akárki nem basáskodhatott. és ez korlátozta a magánföldesúrt. az állam korlátozta a piacot. de ez hozzájárult a polgárosodáshoz. mert hogy egy valaki nem uralkodhatott a közvagyon felett. és azt mondták, hogy ennek helyébe lépjen a tanács. ami a végrehajtó hatalom volt. és minden utca adjon egy esküdtet. és attól elvált az igazságszolgáltatás. és volt egy törvényhozás. az országgyűlés. a hatalmi ágak így váltak szét. magánföldesúri rendszerben, különösen állam nélkül el kellett volna fogadni, hogy baliczky andrás azt csinál, amit akar. mert fizetett luxemburgi zsigmondnak 13 ezer arany forintot. és egyébként ezt a jogot tovább adták a lazarevics családnak. azok tovább örökítették brankovicséknek. és azok próbáltak a köznép felett magánföldesúrként uralkodni. de ezzel miért lett volna feltétlen jobb?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 23:23:35

@444:

"te azt mondod, hogy ha ezt piacosítják, akkor feltétlen jobb lesz."

Széchenyi István is ezt mondta a "Hitel" c. művében. Az a Széchenyi, akiről még Kossuth is úgy beszélt, hogy "polgári erényben nagy férfiak, minő például az, kit én, nem gyáva hizelgésből, hanem meggyőződésből, a’ magyarok legnagyobbikának szoktam nevezni”.

chrisred 2019.02.26. 05:46:01

@444: De arról volt szó, hogy kínai termék. A Mediamarkt német cég, az Electrolux svéd, nem értem, hogy az európai piacon miért lenne az egyik esélytelenebb, mint a másik.

chrisred 2019.02.26. 05:50:50

@444: Svéd és német cégek esetében a protestáns üzleti etika szabályait kell figyelembe venni, lásd Max Weber.

2019.02.26. 08:36:11

@chrisred:
a mediamarkt bemárkázza a noname kínai készárut és úgy lesz saját terméke. és egyébként elég sok úgymond gyártó is ugyanezt csinálja. van olyan ismerősöm, aki ugyanezt csinálja. kimentek kínába olcsó mobil telefon kiegészítőket vásárolni. kipróbálják és ha jó, akkor az adott sorozatból vesznek még. és magyarországon rászitáznak valamit feliratot. van egy kis raktáruk. és eladják nagyrészt online. hirdetik magukat facebook-on. ez mikroszinten remek.

csakhogy ez makroszinten azt jelenti, hogy jön befelé az áru és kifelé nem megy semmi. mert hogy őket nem érdekli, hogy mi a termelői érdek. nekik van egy fogyasztói piacuk. és azt mondják, hogy gyerekek, ilyen a világ. a kapitalizmusban a fogyasztók diktálnak. ők valós igényeket elégítenek ki. a vásárlók szeretnének viszonylag olcsó, viszonylag jó minőségű mobil kiegészítőket. és ők ezt leszállítják. rendben van. de a kormány és az ország a makrogazdaság fenntartásában érdekelt. ebből következően az áru importot nem kizárólag pénzzel kell ellentételezni, hanem elsősorban export áruval kellene. ha az nincs, akkor munkaerővel (bérmunkával), vagy tőkekivitellel. tehát egy magyar cégnek kellene tulajdonolnia a gyártósort valamilyen szegényebb vidéken, vagy külső gyarmati területeken. de ott ugye uralni kellene a jogrendet. tehát a magyar gazdaság termeltethetne éppenséggel rigóföldön, de csak akkor ha a pristinai kormány stabilan magyarbarát. a magyar kormány mondja meg, hogy mi a jogállamiság. és nem annyira a szegény kis koszovóiak. akik azt mondják, hogy nem leszünk gyarmat. és utána nekik lehet valamit mondani arról, hogy nekik milyen jó, hogy gyarmat. ezek a lehetőségek.

budapest liberális népe azt mondja, hogy elég lesz kereskedni, szolgáltatni, fogyasztani. mert hogy az nekik mikroszinten jó. makroszinten meg nem érdekli őket a többi. a forintgazdaság egésze. ami nem fővárosi liberálisokból áll. ezért avatkozik be a kormány. politikai értelemben velük szemben. ezért van illiberális demokrácia.

2019.02.26. 08:46:20

@chrisred:
a nyíregyházi electrolux gyár esélytelen a média markt kínai kócerájával szemben. amelyik kóceráj egyébként lehet, hogy jobban felszerelt, mint a magyarországi üzem. és az electrolux erre azt mondja, hogy fenntartom a munkahelyet de csak úgy, hogy azt kormány támogatja ennyivel, vagy annyival. vagy elrendelhetek több túlórát. erre pogátsa zoltán azt mondja, hogy ne rendeljék el, kössenek szociális megállapodásokat, adjanak magasabb bért. mert hiszen svédországban is így van. a gyarmatosítóknál non profittá a termelés. a gyarmatosított térségek termelik a nyereséget. az electrolux magyarországon nem akarnak szociális bérmegállapodást kötni a szegény kis nyíregyháziakkal. nem kínálnak olyan feltételeket, mint stockholmban. hanem azt mondják, hogy ezt teremtse meg a kormány. termelő vállalatoknak adjon támogatást. ehhez a pénzügyi-kereskedő-szolgáltató vállalatokat különadóval kell sújtani. és ezt képviseli a fidesz. elsősorban a német gyáriparosok érdekeit. akik azt mondják, hogy alakítsd át az akadémiát. több legyen az alkalmazott kutatás-fejlesztés, az innováció. miközben lovász lászló és az akadémikusok többsége kiáll a ceu (soros) mellett. ezért áll a bál.

2019.02.26. 09:05:51

@neoteny:
a 14. században a debreceni család volt a város nagybirtokosa. akinek felmenői részben kereskedéssel, részben katonai tettekkel építtették fel a várost a 13. században. a tatárjárás után egy nagykereskedelmi lerakatból a király egyik zászlósa elfoglalt egy területet. és azt mondta, hogy van itt néhány falu. azokat egyesítik. lesz itt egy nagy lerakat. és abból építkeznek. a debreceni család alapított egy várost. és aztán a kereskedő bárónak volt egy unokaöccse, aki fogadott iparos jobbágyokat. annak volt egy fivére, aki földműveseket. és a tatárjárás után voltak kóborló, erdőkbe menekült népesség. akiknek a házát lerombolták. hadiárvák, akik valahogyan felnőttek. és nekik jól jött, hogy egy család tagjai kereskedelemre, iparosságra és földművességre szakosodtak. így jött létre debrecen a magyar prérin. és ebből lett kelet-magyarország központja. ha úgy tetszik, akkor már ez is "kapitalizmus" volt. abban az értelemben, ahogyan te használod. magánföldesúri rendszer is az.

2019.02.26. 09:47:12

@neoteny:
a te értelmezésedben ez sötét elnyomatás, vagy micsoda. szentlászlófalva, boldogasszonyfalva népének egy részének biztos nem tetszett, hogy a király zászlósa lepakolja az árut. és egyébként a kereskedelem hasznából épít egy kúriát. és az unokatestvére azt mondja, hogy iparosok is kellenek. és létrehozza a mester útczát. a fivére azt mondta, hogy ő meg majd vezeti földművelést. és egyébként megvédik a települést. és volt, aki beállt a király zászlósa mellé a bandériumba. neki az tűnt a legjobbnak. ő elég erős lesz és ha kell, akkor kardot ránt. és ezt kezdetben egyetlen család uralta. a debreceni dósa örökösei nem tudtak megegyezni a vagyon felosztásán. és azt mondták az okosabb parasztgyerekek, hogy mi lenne ha létrehoznának egy tanácsot. és továbbra is ők uralkodhatnak. de lesz egy választott tanács. és ehhez már voltak gazdagabb családok, akik egyénileg gazdálkodtak. a debreceni családnak adót fizettek. de bekerültek a tanácsba. és a debreceni fiúkkal tanácskozott szabó uram, kalmár uram. és amikor az uradalmi család férfiágon kihalt, akkor luxemburgi zsigmond azt mondta, hogy így övé a város. és azt zálogba adta 13 ezer aranyforintért. szabó uram, kalmár uram számára ez miért lett feltétlen jobb. debreceni család nőági örökösei, a debreceni lányok és az ő férjeik össze fogtak és el kezdték perelni az új földesurat. aki az úriszék élére csak debrecenit nevezhetett ki. a mesében a döbrögi az a népet nem szolgáló idegen magánföldesúr, akit elkergetnek. nem felakasztanak, vagy lenyakaznak, mint a francia forradalomban, hanem elkergetnek. menjenek a francba, mert nem-magyarok. értsd nem magyar érzelműek. nem mondják azt, hogy ó marika, jaj de szépen énekli ezt a kis dalocskát. daloljon a fonóban. és a nép danolászik marikával. és a nyugattal való összefonódáshoz az kell, hogy dal+tánc=dance. mert hogy ezek hangutánzó-hangfestő szavak. densz-densz-densz. ez a diszkó. az olyan díszes és denszes. és valóban a dish (tál) és disk (diszkosz) és a dice (játék kocka) közös tulajdonsága, hogy díszes. tehát nem olyan rossz megfejtés ez. van a deszka. és azt népiesen kifestegetik. és abból lesz egy díszes tiszta (Tisch) asztalka (desk). és arra kerül a dísztál (dish). és az ki van festegetve. a falon házi áldással. ez a magyar falusi hagyomány. és azt választják, aki azt mondja: ó marika néni, de szépen ki van festve ez a kis kunyhó, vagy konyha. bekukkantunk, és koh-koh fő a finom leves. sül a leveles tészta. beletesszük a tálba és nem tenyérbe, hanem tészta tányérba. marika néni, maga nagyon ügyes. ezt mondja a borbás marcsi. aki egy sváb lány, de ő magyarrá vált. és erre mondják azt, hogy na jó, de ez a vidékiesség nem elég modern. és hogy lesz ebből űrhajó. a népmesékben a nap, a hold. a bolyongó bolygók, a csillogó csillagok. a szegény legénynek utat mutatnak, hogy megtalálja párját. az égig érő fa. és ezt úgy fejtik meg a népfőiskolán, hogy a népmesék világa azt tanítja: a mindenséggel mérd magad. mert hogy a magyarság nem az nem csak egyszerű kivagyiság, hanem azon túl meg kell mutatni a világnak, hogy mi magyarok.

és erre azt mondják, hogy ne akarjatok már magyarkodni. ezt mondja az akadémikus bölcselet. egy dilettáns, laikus nyelvészkedés. a disznóól díszes. nem. na ugye. de. a magyar faluban ha az igazán magyaros, akkor még a disznóól ajtaját is díszítik. a budi is ki van pingálva. a magyar hagyomány valójában a háziiparosság. ami részben kollektivizált és feudális. de ezt nem feltétlen kell eltörölni. miért kellene? és vannak, akik azt mondják: de. ők a nem-magyarok.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.26. 11:19:33

@444:

"ami részben kollektivizált"

Mindig abban a részben amelyikre te épp' gondolsz.

2019.02.26. 20:08:35

@neoteny:
ha közéleti kérdésekről van szó, akkor problémákra közösségi, kollektivizált megoldásokat kellene találni. ez a res publica. köztársasági. de az csak a dolgok egyik része. a res az ugye a dolog. közös dolgaink. in medias res. a dolgok közepébe vágva. média a közép. nem az ellenzék, hanem a közép.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.26. 20:34:16

@444:

"ha közéleti kérdésekről van szó, akkor problémákra közösségi, kollektivizált megoldásokat kellene találni."

Lefordítva: a magyar nettó adófizetők tolják csak be a 'közösbe' azt a 85 milliárd forintot ami gondozásának nehéz terhét a Magyarországi Református Egyház szívesen leveszi a vállukról.

Eléggé átlátszó már a te kettősbeszéded.

2019.02.26. 20:50:30

@neoteny:
a történelmi magyarország református egyházai 10 éve egyesültek újjá. májusban. és az ep választásokat is éppen akkor tartják. hálaadó istentiszteletek lesznek szerte az országban.

2019.02.26. 20:54:15

@neoteny:
és ugye 5 év múlva megint "kerek" évforduló lesz. utána 5 év múlva megint. és jöhetnek az újabb hálaadó istentiszteletek. erre még kohn bácsi is azt mondja: ügyes.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.26. 20:54:49

@444:

"hálaadó istentiszteletek lesznek szerte az országban."

A 85 milliárdnyi júdáspénzért adtok hálát.

2019.02.26. 21:20:52

@neoteny:
debrecenben 5 éve adták át 2-es villamos járatot. ezt jól megünnepelték egy tortával.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3275/190226-2-es-villamos-5-eves-bl-mj_43.jpg
amit szétosztottak a gyerekek között.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3275/190226-2-es-villamos-5-eves-bl-mj_54.jpg
ebből is láthatod, hogy milyen rendesek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.26. 21:33:28

@444:

"ebből is láthatod, hogy milyen rendesek."

Ne próbálj elhatárolódni a hitsorsosaidtól: együtt markoltátok fel a júdáspénzt, együtt viselitek annak ódiumát. És te különösen rászolgálsz a béredre az itteni nemzettudat-emelő tevékenységeddel.

Janossz 2019.02.26. 21:43:14

@neoteny: Ezek a rendesek 85 EFt-ból rendeztek egy eseményt, amire valószínűleg 850 EFt-ot számoltak el, bemutatandó, hogy rendesek.
A kép tanúsága szerint azért kordonnal választották el maguk a köznép gyermekeitől.
Biztos, ami biztos.

2019.02.27. 17:01:19

@Janossz:
van egy tippem, hogy a tortát ingyen ajánlotta fel valaki. azért, hogy jóban legyen az önkormányzati vezetőkkel.

chrisred 2019.02.28. 05:36:33

@444: Az MM azzal, hogy saját nevén forgalmazza a terméket, átvállalja a beszállítási a forgalmazási, szavatossági, javítási és ügyfélszolgálati tevékenységet, ami mind költség. Ez mondjuk logikus, mert mint közismert, az MM nem termékgyártó, hanem forgalmazással foglalkozó cég. Egyébként a termék valós ára, ha nem egy új üzletközpont nyitásának akciós hetéről van szó, ennyi:

www.arukereso.hu/mosogep-c3167/ok/owm-51019-p449746683/

Ennyiért kapsz Beko mosógépet is, ami török cég.

Amúgy nem tudom, hogy Budapestnek mi köze az MM árupolitikájához. A CBA is forgalmaz sajátmárkás termékeket, aminek a székhelye Alsónémediben van, tehát a Budapest által elnyomott Pest megyében.

chrisred 2019.02.28. 05:42:31

@444: Melyik német gyáriparos mondta, hogy alakítsák át az MTA-t? Magas ívben tesznek rá. A német multik azt mondták, a kormány tegye törvényileg lehetővé, hogy heti hat napon keresztül foglalkoztathassák a magyar munkavállalókat, hogy a kimeríthetetlen kínai munkaerőpiaccal való versenyben esélyük legyen a világpiacon. Vagy ha a magyar munkás a családja miatt nem akar látástól mikulásig az üzemben tartózkodni, akkor a kormány támogassa a nyugat-balkáni országok unió csatlakozását, hogy bosnyák vagy albán muszlim vendégmunkással pótolják őket. És a kormány megteszi.

2019.02.28. 08:09:43

@chrisred:
palkovics a gyáriparosok lobbistája. és azt mondták, hogy nekik szükségük lesz anyagkutatásra. és ne l'art pour l'art folyjanak a kutatások. hanem majd megmondják, hogy pontosan mire is lesz szüksége a betelepülő német vállalatoknak és beszállítóinak. ebből lesz az adott intézetnek többlet jövedelme. amit aztán felhasználhat. azt felügyeli a szövetség kormány. így működik a német rendszer.

lovász azt szeretné, hogy a teljes intézeti hálózat teljesen szabadon kutathasson. és az állam ehhez biztosítson elegendő pénzt. és kizárólag utólagos pénzügyi beszámolási kötelezettségük legyen. és ez fonódjon össze amerikai magánérdekekkel. de így a soros alapítvány megrendelhet egy atombomba előállítását úgy, hogy azt a magyar adófizetők finanszírozzák. és az mta istandwithceu tagozata élén lovász lászlóval haptákba vágja magát soros alapítvány előtt. mert a kisfiát magánalapítványok istápolják. és azt mondja egy nemzeti közintézményben, hogy annak működésébe semmilyen módon ne szóljon bele az állam. mert ezt így találta ki az szdsz. csak ugye azért van a fidesz, mert volt az szdzs. az szdsz 20 éves budapesti uralmát elemi közelítéssel egy 20 éves fidesz uralom képes megtörni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 08:30:33

@444:

"csakhogy ez makroszinten azt jelenti, hogy jön befelé az áru és kifelé nem megy semmi."

Lehetetlen: a kínai gyártó pénzért adja a cuccát, még pedig olyan pénzért, aminek kell legyen valamekkora vásárlóereje, másként a kínai gyártó nem fogadná el azt a pénzt fizetségként.

És erre az nem válasz, hogy a kínai gyártó nem magyar forintért adja a cuccát: lehet, hogy elfogad magyar forintot is, aztán importál valamilyen magyar forintban denominált jószágot. De ha ő nem fogad el magyar forintot, hanem pl. csak kínai renminbit (yüan-t), akkor valaki másnak el kellett fogadnia magyar forintot yüanért: akiknél az ismerőseid váltottak. Márpedig aki hajlandó volt (bármiféle nemű) más pénz adni magyar forintért csak azért tehette, mert magyar forintban denominált jószágokat akart venni. Vagy továbbárusítja a magyar forintot olyanoknak, aki magyar forintban denominált jószágokat akarnak venni.

Ha egy országnak saját (fiat, ti. beválthatatlan) pénzneme van, akkor abból _nem lehet_ "kivinni a pénzt": az a pénz értéktelen más pénznemekben denominált jószágok megvásárlására. A saját pénz mindig "visszatér" a kibocsátó országba olyan értelemben, hogy csak az abban a pénznemben denominált jószágok vásárolhatók belőle, ami az esetek túlnyomó részében az országban előállított jószágot jelenti. (Elképzelhető az pl., hogy egy déltengeri szigeten a helyi népek magyar forintot használnak arra, hogy az általuk előállítot javak egymással elcseréljék, de még ennek sem lenne jelentősége: a kivitt és általuk használt magyar forintok hiánya Mo-n _deflációt_ okozna, ti. értékesebbé válna a magyar forint. Azt pedig csak az adósok nem szeretik amikor nő egy pénz vásárlóértéke.)

Szóval ha az ismerőseid megvesznek a kínai gyártótól mondjuk 10 milla magyar forintnyi cuccot (akár neki fizetnek forinttal, akár másnál váltják a forintot olyan fizetőeszközre amit a kínai gyártó kér), akkor ezzel "eladtak" ("exportáltak") 10 milla magyar forint árú magyarok által birtokolt javakat is a nagyvilágnak: azért a 10 milláért valaki(k) magyar forintban denominált javakat vesz(nek) -- vagy magyarok által előállított jószágokat, vagy mo-i befektetéseket eszközölnek belőle ami szintén magyar forintban denominált, jószágok vásárlását jelenti (ez utóbbi már nem szükségszerűen jelenti azt, hogy az a jószág magyar tulajdonban van az adásvétel megtörténtekor [egy német cég megveheti egy francia cég magyarországi irodaházát], de még azokra a jószágokra is igaz, hogy egyszer azok [vagy az építőelemeik] magyar tulajdonban voltak).

Persze te nem fogsz leállni ezzel a trollkodásoddal ("jön befelé az áru és kifelé nem megy semmi"), hiszen ezt már elmagyaráztam neked és ennek ellenére tolod be folyamatosan a népi megfejtésként tálalt faszságaidat, de nem akarom azt, hogy HaFr azt mondhassa ismét nekem, hogy "de sokaknak ez nem világos". Én minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy világos legyen: _egyes gazdaságtani állításaid még nyomokban sem tartalmaznak igazságot_. Semennyit.

2019.02.28. 08:41:43

@chrisred:
ha a kereskedők beleszarnak a helyi érdekekbe, akkor a kormányok ellenük fordulnak. mert bár mikroszinten a fogyasztói érdek érvényesül. a többség dömpingáron vásárolna olcsó mosógépet 0% hitelre, a tesco még ezen túl "megfelezi" az áfát. nem érdekli, hogy mi a helyi termelői érdek. olcsón felvásárolja a délkelet ázsiai raktárban megmaradt árut. és dömpingáron értékesíti kelet-közép európában. és esetenként ugyanezt csinálja az összes többi hipermarket, és a műszaki kereskedők, a média markt és a többi. online kereskedők is. ez jó a fogyasztóknak.

de nem jó a termelői piacnak. az electrolux nyíregyházi gyáregységének. mert így nekik kínai félkatonai üzemekkel kellene versenyezniük. és erre mondják azt egyes kereskedők, hogy na és? persze ugyanezek a németek brutális módon védik az érdekeiket odahaza. a szövetségi kormány megbaszná őket ha német termelői érdeket sértenének. és ha ugyanez történik magyarországon, akkor sötét diktatúrát kiáltanak. nem az összes német, hanem egy kis részük. és őket támogatja az amerikai demokrata párt, a soros alapítvány, az ő alapítványi partnerük bertelsmann, média partnerül az rtl. ezek a kereskedő cégek hatalmas mértékű adósságtengerben működnek. úgy tudnak nagy tételekben vásárolni. mondván, hogy ez a totális kapitalizmus. igen, csak ez az, amiből a többség nem kér. mert bár ez egyénileg jó a fogyasztónak, de közösség szintjén nem működik. és ezek hatalmát törik meg a betelepülő német gyáriparosok.

orbán egy ügyes hatalomtechnikus. zsidók ellen zsidókkal (a zsidó állammal) szövetségben harcol. németek ellen németekkel. adott esetben a német szövetségi kormánnyal is szembemegy. és tartományi érdekeket szolgál ki. ha baden würtemberg ellene fordul, akkor hosszú távon nem lesz mercedes. belép helyébe a bmw. úgy nem lesz magyar bosh, vagy megosztja őket is. tehát orbán mindig kiszolgál valamit a nyugatból, vagy a nyugatosságból. szembefordítja őket. ebből a birodalmi nézőpontból egy bajkeverő. uradalmi nézőpontból rendcsináló.

2019.02.28. 09:22:46

@neoteny:
a mediamarkt simán kereskedhet euróban. és a mediamarkt magyarország kft is sajnálatos módon. nem kell forintot váltaniuk. mit gondolsz miért jönne ide kína. ők azt mondják, hogy ezt engedjék meg nekik is. és ugyanúgy behozhatnák az árut dömpingáron. és bécsi és a müncheni nyugdíjas a kárpát-medencei raktárból rendelne. ehhez kell nekik a budapest-belgrád vasút. és ez kiseperné magyarországról a nyugat-európai kereskedelmi láncok döntő többségét. ezt adott esetben nem ellenezné matolcsy. és könnyen lehet, hogy támogatnák a lengyelek. a csehek is. babis kormány. és erre mondja orbán, hogy jobb lesz a visegrádiakkal egyezkedni. persze egy válságban a kínaiak terve is besülhet. de abban a nyugat-európai láncok is széteshetnek. a kormányzattal szorosan össze nem fonódó vállalatok a tervezett kivonulásban érdekeltek.

a teva kénytelen kisebb fejlesztéseket végrehajtani. de nekik az lenne a legjobb ha az üzemet megvenné a richter és ők izraelben építkeznek. ahol a kormány védi a termelői érdekeiket. a suzuki gyárban béremelést követelnek. nekik az lenne érdekük, hogy a magyar kormány és a bmw megvegye a gyárat. vegyesvállalatként üzemeljen. ők a pénzből majd fejlesztenek japánba. ne egy válságban omoljanak össze. hanem tervezett módon kivonuljanak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 09:37:34

@444:

"a mediamarkt simán kereskedhet euróban."

Nem; a MediaMarkt nem tud euróért vásárolni olyan termékeket, amelyek termelői nem euróban kívánják a fizetséget, hanem bármilyen más pénznemben (bármilyen oknál fogva).

"nem kell forintot váltaniuk."

De forintot kell váltaniuk.

"mit gondolsz miért jönne ide kína."

Hogy eladja a termékeit, és az azokért kapott pénzekből termékeket vásároljon?

"a teva kénytelen kisebb fejlesztéseket végrehajtani. de nekik az lenne a legjobb ha az üzemet megvenné a richter és ők izraelben építkeznek."

Hát adj be a TEVA vezetőségének egy tanulmányt amiben kifejted azt, hogy te tudod azt, hogy mi lenne a legjobb a TEVÁnak. Csak ne rágj be rájuk ha esetleg nem adnak neked igazat.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 09:45:29

@444:

"ha a kereskedők beleszarnak a helyi érdekekbe, akkor a kormányok ellenük fordulnak."

Helyesen: ha a kereskedők beleszarnak a helyi érdekekbe, akkor a helyiek nem vásárolnak tőlük. A tény, hogy a helyiek _önkéntesen_ vásárolnak kereskedőktől megmutatja azt, hogy a kereskedők a helyi vásárlók/fogyasztók érdekeinek figyelembevételével működnek.

A kormányok a helyiek egy csoportjának politikai befolyására fordulnak szembe a kereskedőkkel: mert a termelők bizonyos csoportjai lobbizzák a kormányokat "piacvédelemért". Csak ez a "piacvédelem" a nemzettestvéreik megrablásán alapszik.

2019.02.28. 10:17:38

@neoteny:
ha a termelő érdekekbe szarnak bele, akkor attól még a fogyasztók vásárolnak tőlük csak azt látja a kormány, hogy növekszik az államháztartási hiány. és ők még osztogatnának. és azt mondják neki a közgazdászok, hogy a folyószámla egyenleget állítsd helyre. ehhez a leszakadó térségnek szüksége van exportképes termelő vállalatokra és tőkeimportra. és azért megtámogatják a betelepülő gyáripart. de az ellenérdekelt a dömpingára kereskedésben. a nyíregyházi electrolux gyár háztartási gépeit kiszorítják a kínai félkatonai üzemekben gyártott olcsó mosógépek. és a média markt azt mondja: mit számít az? az a jó fogyasztónak. kapnak olcsó eszközöket.

2019.02.28. 10:18:06

@neoteny:
majd meglátod, hogy mit csinál a teva. már félig kivonult.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 10:23:13

@444:

"ha a termelő érdekekbe szarnak bele, akkor attól még a fogyasztók vásárolnak tőlük"

Bizony: a termelők érdekei _nem_ egyeznek meg a helyi érdekekkel.

"csak azt látja a kormány, hogy növekszik az államháztartási hiány"

Fölösleges a Csubakka-védekezést használni: az államháztartási hiánynak semmi köze sincs ahhoz, hogy kiktől mit vásárolnak a fogyasztók.

2019.02.28. 10:25:55

@neoteny:
olyan helyen éri meg termelni, vagy akár kereskedni ahol a piaci szereplők a jogrendet képesek uralni. és ha idegen tőke akar betelepedni, akkor ehhez vegyesvállalatok működhetnek tartósan. ez megint józan parasztésszel.

betelepül a bmw. és ha a kormány egyet gondol, hogy legyen inkább lada gyár, akkor mi van. és lehet mondani, hogy a magyar kormány ezt sohasem gondolhatja. dehogy nem. a bmw hungária német-magyar vegyesvállalatként 20-30 évig is működhet. mert a sikerében közvetlen érdekelt a magyar kormány. de ha kismacsi üzemet korlátlan módon megadóztathatja kismacs polgármestere, akit a kocsma népe választ, akkor úgy nem nagyon működhet. kismacs földjén kell keresztül jönniük. a kismacsi közutakon, ami épült a kukoricásban. ők abban érdekeltek, hogy a központi kormányzattal megegyezzenek. és vegyesvállalati formában működtessék az üzemegységeket. amelyeket kiszolgálnak a közintézmények. kutatás-fejlesztő tervékenységgel, szakképzéssel.

2019.02.28. 10:31:53

@neoteny:
dehogy nincs. ha többet fogyaszt a háztartás, mint amennyi értékben a vállalkozások termelnek, akkor az államháztartási hiány. ha eladósodnak a gazdaság szerelői, akkor nincs kitől beszedni az adót. és az államnak is szükségképpen el kell adósodnia feltéve, hogy a közszolgáltatások szintjét tartani akarja. anélkül nem nyer választást. tehát megadóztatja a bankokat, hogy ne nyújtson annyi fogyasztási hitelt. és megtámogatja a termelő vállalatokat, hogy azok beruházzanak. ezt csinálta a fidesz.

2019.02.28. 10:37:53

@neoteny:
a neoliberális elméletet követve orbánéknak szanálni kellett volna az országot. újra eladni mindent, ami még van. és most mészáros szerelhetné a gázt a faluban. és az akadémiának kóka menne neki a harmadik gyurcsány kormányban. ők megragadták a hatalmat, szemben a bajnai-oszkó féle társasággal. aztán egy másik kérdés, hogy túlhatalmuk lesz, illetve már van. nem tudják irányítani az ország egészét. ezért mondom azt, hogy létezik egy fidesz2. amelyik nem polgári, de majdnem. erre lehetne hozni nap mint nap a példákat. a fidesz nem orbán köreiből áll. az csak a fidesz1.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 10:53:18

@444:

"olyan helyen éri meg termelni, vagy akár kereskedni ahol a piaci szereplők a jogrendet képesek uralni."

Amikor egy országban "piacvédő" törvényeket hoz a kormányzat, akkor az ország fogyasztói _nem_ uralják a jogrendet a saját országukban.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 10:58:38

@444:

"ha többet fogyaszt a háztartás, mint amennyi értékben a vállalkozások termelnek, akkor az államháztartási hiány."

Ez nem magyarul van: az összes szó magyar benne (szintaktikailag helyes), de nincs értelme (szemantikailag helytelen). Az ilyenre hozta példaként Chomsky apánk azt, hogy "színtelen zöld ideák dühödten alszanak".

Így hát az összes érvelésed ami ebből indul ki: bukó.

2019.02.28. 11:12:32

@neoteny:
ahhoz, hogy az árupiac valóban szabad legyen az kellene, hogy ne legyen tőkepiac. ne legyen kapitalizmus. ne lehessen semmiből teremteni pénzt, pénzpiaci terméket. ha lehet, akkor az sérti a termelői érdekeket. a pénzpiac veszi át az irányítást a reálgazdaság felett. a német gyáriparost annyira nem érdekli, hogy ha a német kereskedő tönkre megy. annál jobb. majd ő veszi meg a média markt üzleteit és csinál belőle saját márkakereskedést. az iparosoké lesz a bolt. a pénzügyeseket meg kibasszák. néhány bank csődbe megy. és a zavarosban néhány termelő cég az adósságát leírja, hozzácsapják a veszteségekhez. csődbe mennek a nagykereskedők. na és? az európai gazdaság majdnem biztosan olyan, hogy valakinek csődbe kell mennie. és világ gazdaság is nagy valószínűséggel. orbán ebben a játszmában a termelői érdekre rakta a tétjeit. soros a fogyasztói érdekekre. milyen jó lesz a fogyasztóknak, hogy jönnek még olcsó bérmunkások. adnak nekik hitelt. behordják az olcsó árut. kifelé mi megy? semmi. mit számít az. a soros alapítvány mit ad el? semmit. és ott van 20 milliárd dollár. így működhet az egész világ, vagy legalább is a világelit. de nem, vagy nem feltétlen. palkovics azt mondja, hogy a kutatóintézet adja el a szabadalmat. valaminek lennie kell, hogy azt a kormány ellentételezni tudja. és erre azt mondja lovász lászló, hogy ők ecr grantokat szereztek. ami azt jelenti, hogy eurót használnak fel. de mi termeli az eurót. semmi. és nem értik, hogy a fenntarthatósághoz arra is szükség van. az mta istandwithceu tagozata nem érti. budaörsi szdsz se.

2019.02.28. 11:13:05

@neoteny:
az államháztartási hiány növekszik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 11:26:10

@444:

"ahhoz, hogy az árupiac valóban szabad legyen az kellene, hogy ne legyen tőkepiac. ne legyen kapitalizmus. ne lehessen semmiből teremteni pénzt, pénzpiaci terméket."

Ez ment kb. a 12. századig. Aztán a 13. században megjelennek az észak-olasz városállamokban a befektetési bankok amik különféle kereskedelmi tevékenységeket finanszíroztak: létrejött a tőkepiac. A 14. században kihalt a népek fele a Fekete Halálban, de már a 15. század a Reneszánsz ideje, amit a 16.-17. századtól követ a Felvilágosodás.

Ha a _post hoc, ergo propter hoc_ hibába akarnék esni, akkor azt mondanám, hogy a szabad tőkepiaccal indult meg az emberiség történelmének felívelő ága. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 11:29:43

@444:

"az államháztartási hiány növekszik."

Ez nem javít az állításodon:

"ha többet fogyaszt a háztartás, mint amennyi értékben a vállalkozások termelnek, akkor az államháztartási hiány növekszik."

2019.02.28. 11:37:21

@neoteny:
így van. ez esetben a fogyasztók mondhatják azt, hogy a kormány beleszar az ő érdekeikbe. és a gyerekek a napközben ehetik a tormát tormával, mert a bagaméri gazdáknak úgy a jó. és ez esetben a fogyasztók lázadnak fel a nemzeti tormaprogram ellen. ez esetben ők zavarják el a kormányt. de most nem érdekük. hiába van fizetési mérleg többlet. az a külföldi zsebében van. és a választók zsebében az alkalmazotti bér marad. ők abban érdekeltek, hogy még tovább támogassák a munkahelyeket. csak ugye egy ponton túl nincs miből. ez esetben különadókat vetnek ki azokra, akik nem állnak a kormánnyal stratégiai partnerségben. és ezt ezek a cégek is tudják. ezért mondom azt, hogy ők a tervezett kivonulásban érdekeltek. vagy ha ez nem tetszik nekik, akkor persze megdönthetik a kormányt. és gondolhatják azt, hogy újabb bokros csomagot el lehet adni a nézőgyerekeknek. a neolib gazdaságpolitikának vége van feltéve, hogy a demokrácia minimuma érvényesül. innentől kezdve visszarendeződés lesz és egy nagy válság vagy több kisebb válság, kereskedelmi háborúk totalitása a legjobb esetben. és ehhez időlegesen szét kell válaszni bel- és a külgazdaságot. ehhez kellene duális pénzrendszer, amit francia széljobb javasolt. jelzem ez sorosnak is érdeke. ha kevés esze lenne, akkor nem macront támogatná. mert úgy ugyan hatalmi értelemben kiszorul európából, de akármit csinál kiszorul, viszont a pénze megmarad amerikában. persze ezt majd ő eldönti.

2019.02.28. 11:40:11

@neoteny:
a népesség egésze eladósodik, akkor az adóbételek szükségképpen csökkennek feltéve, hogy a jólét nem csökken. a nép a bankokba hordja a pénzt. és az államháztartási hiány nő. ez történt az mszp-szdsz kormányok idején. és erre lehet az a válasz, hogy egy megszorító csomag után eladják a maradék közvagyont. horn-bokros kormány után ezt csinálta volna bajnai-oszkó is stabilizáció és privatizáció. csak jött "o1g".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 11:50:05

@444:

"így van. ez esetben a fogyasztók mondhatják azt, hogy a kormány beleszar az ő érdekeikbe. és a gyerekek a napköz[i]ben ehetik a tormát tormával, mert a bagaméri gazdáknak úgy a jó."

Tudsz te ha akarsz.

"és ez esetben a fogyasztók lázadnak fel a nemzeti tormaprogram ellen. ez esetben ők zavarják el a kormányt."

És az ilyenekre te rákiabálod azt, hogy ők államellenesek, keresztényellenesek és nemzetellenesek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 11:58:32

@444:

"a népesség egésze eladósodik, akkor"

No látod, így (is) élsz vissza te az anyanyelveddel: az "akkor" szó használata azt jelenti, hogy lehagytad a mondatkezdő "ha"-t. Viszont azt lehagyva olyan értelmet nyer az "a népesség egésze eladósodik" állítás, hogy ez megtörtént vagy reális esélye van annak, hogy megtörténjen. Az egyik sem igaz; így hát feldughatod magadnak az egész 'elemzésedet': a népesség egésze soha nem adósodik el, minden ebből 'logikusan' következő állításod pure & unadulterated bullshit.

2019.02.28. 12:12:10

@neoteny:
szabad piac akkor lehet ha a népesség egésze nettó módon nem adósodik el. de ez esetben nincsenek kereskedelmi bankok legfeljebb csak takarékszövetkezetek. úgy nincs szabad tőkepiac. de úgy az áfész és hasonló hangya szövetkezetek uralnák a belkereskedelmet, és a raktárakat részben a helyi mgtsz és a ktsz töltené fel agrárterménnyel. agrárszocializmus és a feudalizmus kombója uralkodna el. a vidék diktálna. a főváros (kapital) abból él, hogy pénzt, pénzpiaci termékeket teremt és fogyaszt. az a kapitalizmus.

2019.02.28. 12:42:31

@neoteny:
miből származhat jövedelem? a magyar iskola az, hogy az export-import különbözetéből? a magyar gazdaságpolitika hagyományosan ösztönzi az exportot és gátolja az importot. (mondhatod, hogy ez a protekcionizmus egy hülyeség. de így működik a magyar gazdasági elit). ebben az iskolában a gazdaság alapja az, hogy van valamilyen kiviteli többlet.

ez lehet nyersanyag export (agrártermény, búza, kukorica, napraforgó), készáru export (könnyűipari termékek), munkaerő export (bérmunka: járműipar, hadiipar), tőkeexport (mikroelektronika, biotechnológia) és ehhez társulhat még idegenforgalom. a részeges angolok hordják be az aranyat a londoni bankokból. illetve ehhez jöhet még a szellemi szabad foglalkozásúak teljesítménye: szabályozás (rendszerprogram), (ipari) szabványok (kvázi szabványok prototípus fejlesztés, innováció), (tudományos alapprogramokból származó, alapkutatásból) szabadalmak. illetve közszolgáltatások. a kormányzati-önkormányzati tulajdonú nemzetközi iskolában tanul a betelepülő gyáriparos gyereke. a német nyugdíjas eljön a hajdúszoboszlói, vagy a hévízi önkormányzati tulajdonú fürdőbe gyógykúrára. és ezt megfinanszírozza neki az allianz. és magyar gyógyvizet választja, mert túl drága baden baden. de ez esetben önkormányzati vagyonból származik szabad piaci nyereség. ha nyereségessé teszik a nagyerdei szabadtéri színpadot vagy a stadiont, akkor az önkormányzati cég dolgozói prémiumot kapnak. ha tartósan veszteségesek, akkor leváltják az önkormányzati vezetőket. ez is piacgazdaság, csak nem teljesen szabad. csak te a világnak ezt a komplexitását nem fogadod el. és a magyar iskolát. ajánlhatsz másikat. legfeljebb a virtualitásban lehet anarchia.

2019.02.28. 12:43:08

@neoteny:
az export-import különbözetéből. pont van nem kérdőjel.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 13:07:30

@444:

"szabad piac akkor lehet ha a népesség egésze nettó módon nem adósodik el."

A népesség egésze nettó módon nem adósodik el.

Neked van egy teljesen valószerűtlen premisszád, ami viszont szükséges az érvelésedhez (mert ugye az axiómák is csak rendszerszintű premisszák: de bonyolult és csodálatos rendszerek épülnek a jól megválasztott axiómákból -- és premisszákból).

Névlegesen abból akarsz kiindulni, hogy a gonosz bankok az altalajba döngölik a szegény népeket, és ebből következik az, hogy az államhatalomnak, _az ő államhatalmuknak_ kell gondoskodnia róluk (ezért [is] válik minden "közellátássá" a te népnemzetiszocializmusodban). De ez a premissza nem megengedhető: a népesség egésze soha nem adósodik el, sem nettó, sem bruttó, sem semilyen más bullshit módon amit csak ki tudsz találni, így ha meg lenne engedve akkor abból csak további bullshit sülhetne ki.

A másik probléma ezzel az (amit korábban már írtam), hogy a paternalista állam szükségszerűen és alapvetően elitista; ugyan gondoskodik (valamilyen módon és valamilyen mértékben) polgárairól, de ezt az atyai pozícióból teszi: márpedig az apjának nem pofázik vissza a gyerek, legalább is nem addig amíg a szülői fedél alatt akar élni, ti. szüksége van a gondoskodásra és a védelemre is. Mert _az apa jobban tudja_. Akkor is, ha nem. Amely attitűd egy bizonyos mértékig igazolható a valódi családokon belül (habár ott is vigyázni kell a mértékekkel), de teljesen igazolhatatlan az állam/kormányzat és a polgárok viszonyában. Nem, a kormányzat nem tud mindent jobban, és elégtételt vennie azokon akik ezt meg is mondják neki _nem_ kormányzati feladat. És az ilyen tevékenységet _nem_ tudják legitimálni a szavazók, akárhányan is vannak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 13:12:01

@444:

"miből származhat jövedelem? a magyar iskola az, hogy az export-import különbözetéből. a magyar gazdaságpolitika hagyományosan ösztönzi az exportot és gátolja az importot."

Ülj le; most mondani fogok neked valamit, amitől nagyon el fogsz szomorodni:

Ennek az általad "magyar iskolának" titulált rendszernek a neve: merkantilizmus.

2019.02.28. 13:14:45

@neoteny:
és ugye kérdés, hogy ezekben a jövedelemtermelő ágazatokban miféle tulajdonviszonyok uralkodjanak. és kié legyen a tőkepiac. de utóbbihoz külső gyarmatbirodalmak kellenek. az kellene, hogy rigóföldön vagy bazarábiában vagy lodomériában magyar vállalatoknak dolgozzanak. hanti-manysi földön befektessen a mol. egy főre jutó jövedelemben az a leggazdagabb orosz szövetségi köztársaság. csak az ural térségét az orosz hadsereg uralja. de a mol mérnökei segíthetik a nyersanyag hatékonyabb kitermelését. és ebből származhat tőkejövedelme a magyar befektetőknek. miközben lehet néptáncolni a hantikkal és a manysikkal. finnugor rokonság jegyében. de ehhez az kellene, hogy a mol legalább részben beleszóljon a kutatás-fejlesztésbe. amire azt mondja lovász laci bácsi, hogy arról szó sem lehet. nem így állapodtak meg 1994-ben. csak ugye közben volt egy rendszerváltás 2010-ben. és a fidesz ezt fejezheti be 2020-ban azzal, hogy államvallást teremt.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 13:24:53

@444:

"miből származhat jövedelem? a magyar iskola az, hogy az export-import különbözetéből."

Ez egy különösen ostoba gondolat: az import_áru_ is jövedelem. Ha csak a különbözet lenne jövedelem, akkor az azt jelentené, hogy egy személy esetén csak az jövedelem, amit megtakarít, amennyivel kevesebbet költ mint a bevétele; az nem számít jövedelmének amit elkölt (fogyasztói javakra).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 13:29:03

@444:

"és ugye kérdés, hogy ezekben a jövedelemtermelő ágazatokban miféle tulajdonviszonyok uralkodjanak."

Kérdés, ugye? Izgat téged, ugye? El kellene rendezni a kormányzatnak a tulajdonviszonyokat ezekben a jövedelemtermelő ágazatokban, ugye? Mint ahogy csinálták a Nemzeti Dohányboltokkal is, ugye?

2019.02.28. 13:31:09

@neoteny:
meg fiziokratizmus. a hagyományos közgazdaságtan. termeljünk csemege kukoricát. azt ha bedobozoljuk, akkor a konzerv öt évig eláll. majd csak eladjuk. és a kukorica megterem. csak ezeket az üzemeket eladták a franciáknak. és neolibek azt mondják, hogy ilyet ne akarjál, mert alacsony hozzáadott értékű agrártermelés. inkább gyártsunk egy űrhajót. hódítsuk meg a marsot. és termeljünk űrkukoricát az ufóknak. mert az úgy high tech. de lehetne elég jó konzervdobozt gyártani a nemzetközi űrállomásnak. ez a modern konzervativizmus. lőjünk fel egy műholdat geostacionárius pályára. mindig egy irányba néz. és az segítse az agrártermelést. persze ennél bonyolultabb a kémműhold. azt kémlelje, amit mi akarunk. ilyet lehet gyártani egy szövetségessel. leginkább a németekkel. de ehhez a kutatóintézeteket legalább is részben kormányzati ellenőrzés alá kellene vonni. ehhez szükséges lenne a szövetségi államrend. az nem jött létre. mert a föderalisták azt mondják, hogy egy teljesen egységes európai egyesült államok legyen. tehát ne legyen skadinávia/baltikum, antant, mitteleuropa mediterránum és balkán, amihez kapcsolódik kis-ázsia (anatólia), stb. egy nagy monolitikus tömbbe kerüljön az egész úgy, hogy nincs eu army. hanem majd a brüsszeli nato központ jól megvédi az európai uniót. felveszik ukrajnát is. és az oroszok meg majd azt mondják, hogy mit számít az. nekik a kijevi rusz nem kell. nem értik, hogy népek vannak. moszkva is kénytelen lenne figyelembe venni a kozák atamánok és a krími tatárok érdekeit, de nekik is figyelemmel kell lenni a nagy orosz érdekekre. protektorátusok vannak. magyarországnak hagyományosan a német érdekeket kell figyelembe vennie. és le kellene osztani a lapokat. csak van egy társaság, amelyik ezt nem érti. ők egy tükörsima bolygón gondolkodnak, amin a népesség homogén. virtualizált környezet ilyen. az mint egy buborék. és azon lehet anarchia közeli állapot. de azon kívül nem nagyon.

2019.02.28. 13:33:02

@neoteny:
nettó nemzeti jövedelem. a magyar iskola ebben gondolkodik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 13:46:45

@444:

"meg fiziokratizmus. a hagyományos közgazdaságtan."

Mindenesetre nem "a magyar iskola". Még csak tévedésből sem.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 13:51:41

@444:

"nettó nemzeti jövedelem."

Az export és az import különbsége _nem_ a nettó nemzeti jövedelem: en.wikipedia.org/wiki/Net_national_income

"a magyar iskola ebben gondolkodik."

A Fácán söntéspultjára támaszkodva?

2019.02.28. 14:03:38

@neoteny:
nem a kormányzatnak kell elrendeznie, hanem a társadalomnak. csak azt állítom, hogy ha valaki szabad tőkepiacot (kapitalizmust) szeretne, akkor ahhoz külső gyarmatbirodalmak kellenek. egy olyan térséget kell uralnia, ahol a társaság kisebbségben van. és azt kormányzati ellenőrzés alá vonja. és amely kormányzat feltétlen kiszolgálja a társaság érdekeit. ez a nyugati típusú kapitalizmus. birodalmi jellegű gyarmatosítás. így működött a brit birodalom. nem a morálfilozófusok elképzelése érvényesült.

2019.02.28. 14:09:58

@neoteny:
annak része a valós árutermelésből származó jövedelem, az a valós áru export-import különbözete, a szellemi termékek értékesítéséből származó jövedelem, a kormányzati-önkormányzati vagyongazdálkodásból származó jövedelem és az államosított tőkejövedelem. nagyjából ez a magyar gazdasági iskola véleményem szerint. nem az, amit a wikipédia ír, hanem amiben a magyarok döntő többsége hisz.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 14:18:25

@444:

"nem a kormányzatnak kell elrendeznie, hanem a társadalomnak."

A társadalom már elrendezte egy partikuláris módon; te vagy az, akinek ez nem tetszik és államhatalmi erőszakkal rendeznéd újra.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 14:20:49

@444:

"akkor van jövedelmem ha elfogyasztom a kacsát? nem"

De bizony -- és azt a jövedelmet már senki nem veheti el tőled. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 14:24:14

@444:

"nagyjából ez a magyar gazdasági iskola véleményem szerint. nem az, amit a wikipédia ír, hanem amiben a magyarok döntő többsége hisz."

Most akkor a te véleményed szerint vagy aszerint, amiben a magyarok döntő többsége hisz? Mert már megint a többségi magyarok szószólójának szerepében tetszelegsz, de én kétlem azt, hogy a többségi magyarok annyira balfaszok (vagy annyira mazochisták) lennének, mint a perszóna amit te itt tolsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 15:36:54

@444:

"amiben a többség hisz véleményem szerint."

Így már rendben van: véleményed szerint.

"nem is értik, hogy a fogyasztás hogy lehet a gdp és a nni része. nyilván abból kiindulva is lehet számolni, de nem azzal kalkulálnak."

Az előbbi állításodat figyelembe véve te vagy az, aki ezt nem érti; te kalkulálsz mással.

Már megmondtam: az export forszírozása az importtal szemben a merkantilizmus. Ezt a gazdaságpolitikát élesen bírálta már Adam Smith a híres könyvében; és a klasszikus liberálisok ennek a merkantilista gazdaságpolitikának a törvényi felszámolásért (is) harcoltal a brit parlamentben: ld. pl az ún. Corn Laws történetét.

chrisred 2019.03.01. 12:17:05

@444: De a valóságos világban pont azok a vezetők rendelnek meg atombombákat, akik a társadalom tudományos alrendszerét a politikai hatalom alá rendelik, és a kizárólagos szolgálatát jelölik meg célként. Ahmadinezsád és Kim Dzsongun, utóbbi még be is zárja a tudósokat egy intézetbe, hogy ne fecséreljék el más aprócseprő ügyekre a tudásukat és az idejüket. A társadalom önálló alrendszereként működő tudományos élet meg annyit válaszolhat egy ilyen külső felkérésre, hogy megtisztelő, de mi éppen ezzel meg ezzel a problémával foglalkozunk, ha úgy gondoljátok, támogathattok minket.
süti beállítások módosítása