1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.02.15. 05:58 HaFr

Ami legyőzte a kereszténységet: a Fidesz-hit

Képtalálat a következőre: „orbán krisztus”

A baloldal visszatérő kudarca a szavazótáborának szervezésében és mobilizálásában aligha magyarázható már észérvekkel. Pontosabban az észszerű magyarázattal nem a Fidesz teljesítményének észszerű mérlegelése áll szemben, hanem az észszerű mérlegeléssel látványosan szembemenő, azt háttérbe szorító hit. Amikor a baloldali politikusok észérveket igyekeznek a nyilvánosságba vinni legalább a bizonytalanokat meggyőzendő - amellett, hogy ezek az észérvek visszatérően gyengék, rosszul vannak előadva és csak a választók tört részéhez jutnak el --, eltévesztik azt a regisztert, amely a magyar politikában valamennyire is hatásosnak tekinthető.

Az elitista közelmúltja és a technokrata-fölvilágosító nyelvezete mára a baloldali politika komoly ballasztjává vált. A politikai ma szerte a világon, de kivált Magyarországon az identitások és a hitek körül forog, és a baloldal képtelen identitást és hitet adni a választóinak. A "megszervezés" ezt jelentené, de leszámítva a parlamenti képviselők TV-székházbeli performanszát és a tüntetések egyes felszólalóinak/résztvevőinek szenvedélyes kirohanásait a baloldal nem tud akárcsak érzelmeket és indulatokat se kelteni, ami - az észérvek helyett - elindíthatná a táborát a közösséggé szerveződés útján. És akkor még mindig messze lennének attól, hogy a tábor képes legyen tartósan zárójelbe tenni az értelmét politikai ügyekben, sőt cselekedjen is a hite nevében. (A baloldal egyetlen összetartó ereje jó ideje az anti-orbánizmus, a másik oldal hitének tagadása, ami messze nem elég a győzelemhez.)

Az észérvek mindig egyénekre és az egyének kognitív képességeire hatnak, ami egyúttal el is választják őket egymástól. A legjobb esetben is vitákat keltenek az "egység" helyett. Ezek a viták aztán jobbára terméketlenek is, tehát az égvilágon semmilyen politikai hozadékuk nincs, csak az értelmiség öntetszelgését szolgálják. Értelmiségi igénnyel politikát csinálni a kudarc biztos útja. És ehhez a baloldal nagyon ért.

A Fidesz politikája ellenben nomen est omen a hité. A hit alapú szervezés jóval pontosabban számol a szavazók átlagos képességeivel és igényeivel, plusz a szavazói tömeg nyelvével. A baloldal képtelen lemondani a tömegember neveléséről, és ahelyett, hogy kiszolgálná, meggyőzni akarja. Amikor azt látják, hogy a Fidesz tábora vagy a bizonytalanok irracionális, hazug, álságos szólamokat, de a legjobb esetben is csak féligazságokat kapnak a rezsicsökkentéstől Sorosig és vissza, akkor az első, második és harmadik reflexük, hogy felvilágosítsák a megtévesztett tömegembert. (A tömegember kifejezést az indokolja a mai magyar politikában, hogy a megszervezett választó már a magányában is a tömeg részeként gondolkodik.) Ezt a visszatérően rossz reflexet - a politikában teljesen irracionálisan - képtelenek a politikusai kijavítani és minden szépen halad tovább a kudarc útján.

Nem akarok általános pszichológiai, szociológiai stb. kérdésekbe, se a genetikus-etnicista karakterébe, se a baloldali korrupcióba és kontraszelekcióba belemenni akkor, amikor a Fidesz-hit működését vizsgálom a magyar politikában. A lényege, hogy felülírja nemcsak az értelmet, hanem a tapasztalatot is. Orbán hittérítő, már-már próféta (a világban való kétségtelen erősödése is ezt az ívet támasztja alá), a baloldali szereplők a legjobb esetben is csak politikusok, de valójában csak gyenge értelmiségiek, akik mikrofont kaptak. Orbán olyannyira sikeres hittérítő, hogy a "hegyi beszédeinek" kliséi átjárják a baloldalt is; gúnyolják, de nem ereszt. A fideszes "Hiszekegy" Orbánnal kezdődik, de tágasabb nála, mert sok mindent elbír, amire a személye csak inspiráció vagy sugallat, ezért a fides valóban inkább a Fidesz-univerzumban értelmezendő, amelyben a hívek közötti összeköttetés a Mesteren keresztül létre jön. Egyesíti a kisemmizetteket a megjutalmazottakkal és a szavai tetszés szerint interpretálhatók -- amíg ez a klisék (a dogma) univerzumán belül marad. Orbán hősi tettei csodatételei a az IMF "elűzésétől" és GDP-emelkedéstől a migránsok egyszemélyi távoltartásán át Brüsszel "legyőzéséig" a megváltás transzcendens élményét közelítik a Sátántól belakott Balország ellenében.

A Fidesz-hit kétségtelenül erősebb hit lett mára idehaza, mint a kereszténység, és hozzá hasonlatos funkciót tölt be. Pogány vallásként, amely valamiféle "visszajudaizált" (etnicista) politikai kereszténységre hajaz (nem csoda, hogy kokettál Izrael állam és a zsidó vallás dinamikájával), integrálja a gyengülő kereszténység motívumait (lásd az iménti felsorolást) és legitimáltatja magát vele. De mivel erősebb közösségi, igazi karizmatikus élményt jelent - noha a karizma a korábban gyakoribb utcai jelenetek helyett már inkább csak a második (telekommunikációs) és a harmadik (a közösségi háló jelentette) nyilvánosságban mutatkozik meg - sikeresebb is a nagyobb lelki gyakorlatot kívánó, individualistább kereszténységnél. A Fidesz a politikai Felház, Hitgyüli, az "elit" számára a permanens imareggeli. Nem csoda, hogy a szeretetet és a keresztény humanizmust felváltotta a szimulákrumok iránti hódolat, a pápa vagy az evangélikusok ellenség lehetnek és a magyar püspökök nagy része is leplezetlenül ennek a pogány vallásnak hódol. Amilyen blaszfémikus a párhuzamom, olyan erős a realitása is. Kár lenne nem tudomást venni róla, illetve - ha valakit ez érdekel - nem elgondolkodni a kereszténység rabul esésének okán.

Ezért bár nem akarom túlértelmezni ezt az analógiát, nem is becsülném alá a politikai erejét. Ahelyett azonban, hogy tovább mennék benne (hisz' hol vagyunk még a Húsvéttól). kissé szárazabban visszautalnék inkább a baloldali logocentrizmussal való összevetésére és sokkal nagyobb hatékonyságára. Természetesen, mint minden hitet, ezt is elérheti és eléri majd a hanyatlás. De addig még sokat fogunk szenvedni - hittel vagy hit nélkül - a hamis prófétával szembeni gyengeségünk miatt.

251 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr7514628144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kgaba82 2019.02.17. 02:32:14

@neoteny: Nézd már vagy 22 éve olvasok gazdaságról. Szóval nekem a költségvetés elsődleges, vagy adósságfizetés előtti többlete az történelem. Evidencia.Általában azon vannak a kormányok, hogy ezt a minimumot hozzák. Választási években nem szokott menni.
Most egy jó évben is csak 0.2%-ot terveztek. Ez csak amolyan tessék-lássék. Azt hittem jobb, kb. 1-2% körüli. A 2000 milliárdról mondtam, hogy nem tartom valószínűleg. De elméletben lehetséges lenne így is. De nem hiszem, hogy úgy lesz majd elszámolva, mert valószínűleg az egész pusztán egy anomália eredménye. Egyszerűen az uniós pénzek transzfer annyit módosít a képen, hogy csak a zárszámadással derül ki, hogy mit (projekteket) melyik évre számláznak. Úgy, hogy a 0.2% közeli számot várhatunk. Max 1%-ot, ha tényleg váratlanul jól ment a végén.

A költségvetés egyre szélsőségesebben alakul év közben a különböző nagy transzferek miatt. Azt nem tudom, hogy működik e még a pár éve beindított állami "pénzmosoda" amikor Luxemburgot játszva engedtük multiknak hogy nálunk adózzanak le kedvezményesen, hozva párszáz milliárdot a konyhára.
Gondolhatod az is, hogy megborít mindenféle elszámolást, hogy lekönyvel vagy 1000 milliárd bevételt Magyarországra néhány cég, lófaszt se csinálva itt.
Tök jó, hozzák a cash, csak az elszámolás borul, plusz az hogy mivel tömegével játszák ezt az államok ezért átlagban buknak rendesen.

kgaba82 2019.02.17. 02:45:58

@neoteny:
Az nem a második ipari forradalom volt. Ott nem is volt szükség az állam beavatkozására. Kivéve Angliától keletre. Gondolj nálunk a nagy, részben állami bányatársaságokra, ércművekre, de leginkább a vasúti projektek részleges állami finanszírozására, majd államosítására. Az állam aktív szereplőként lépett fel a tőkeszegényes gazdaságokban. Az oroszok franciáktól felvett hatalmas kölcsöne is javarészt infrastruktúrális és ipari beruházások állami támogatására, hitelezésére, vagy valamilyen formájú támogatására ment.

Ahhoz képest a legutóbbi ipari forrdalom már egyértelműen az amerikai állam nagy projektjeiből nőtte ki magukat. Gondolj az atomenergiára, számítógépre, GPS-re, internet, telekommunikációra.

Pont erről írtak már 1-2 éve hogy az innováció haldoklik, mert nincs elég állami program és eléggé nagyvonalú, kreativitásnak lendületet adó pénzköltés. Így aztán minden látszólagos újdonság, mint egy újabb iphone csak feljavítás, de nem érdemi ugrás. Nem új technológia.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.17. 02:47:37

@neoteny:

Mindamellett, hogy az amerikai szövetségi törvényhozók (képviselők és szenátorok) nem aprózzák el: ők olyan 30%-os deficittel csinálnak költségvetést (már amikor veszik a fáradságot arra, hogy költségvetést csináljanak). De vígan vannak, mert a kínaiak megveszik az amerikai államkötvényeket; és minél többet vesznek, annál inkább érdekükben áll az, hogy a lehetőségekhez képest minél inkább megmaradjon az USD vásárlóértéke. Vagyis igen kicsi annak a valószínűsége, hogy a kínaiak feláldoznák az 1,150,000 _millió_ dollárt kitevő hiteleiket csak azért, hogy megrugdossák az amerikaiat.

Persze nem csak az USA és Kína létezik: beüthet a krach más irányból is. De a lényeg az, hogy 100 politikusból 98 a deficites költségvetések mellett tör lándzsát: mert tisztában vannak azzal, hogy költeni ők fogják a pénzt (ezzel learatva mindazok háláját, akik nettó adófogyasztók), de a visszafizetés már nem az ő problémájuk lesz.

kgaba82 2019.02.17. 02:54:17

@neoteny: utat biztos nem vettek volna. Az alap infrastruktúránál ott az állam, mint fenntartó. Csakúgy az otatásnál és alap egészségügynél. A jogrendszer sem lett egyszerűbb, vagy olcsóbb, hiszen az élet bonyolultabb lett az eltelt 120 évben. Se a rendészet, bűnüldözés, hadsereg, mégha ezutóbbi szerepe vitatott. De egykor ők alapozták meg az amerikai vállalatoknak a terepet.

Egyszerűen nem működhetne fejlett állam olyan színtű adózáson mint a 19. századi USA.

kgaba82 2019.02.17. 03:02:37

@kgaba82: még kevésbé mint a 18. századi gyarmati kolóniák mai mércével nevetségesen alacsony és kevés illetékekkel. Ahogy szövetkeztek az angolok ellen és elkezdtek államként funkcionálni, a közös projektek száma folyamatosan növekedett. Mind valami új, nélkülözhetetlen, vagy fontosnak vélt cél érdekében. A 19. századi USÁ-hoz nem egy másik állam más gazdaságpolitikával áll a legközelebb, hanem a mai USA. Sokkal több közös projekttel, de még mindig elég olcsó, viszonylag alacsony újraelosztással operáló struktúrával.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.17. 03:07:30

@kgaba82:

"nekem a költségvetés elsődleges, vagy adósságfizetés előtti többlete az történelem. Evidencia."

Számomra ebből az az evidencia, hogy szereted becsapni magadat.

"Tök jó, hozzák a cash, csak az elszámolás borul"

Ez mit jelent? ti. hogy az elszámolás borul?

Hát ha már adózni kell, akkor inkább a GE adózzon le kedvezményesen Mo-n mint hogy a magyarokról nyúzzanak le még több bőrt. Viszont valószínűleg az történt, hogy a nemzeti kormányzat jól elköltötte a GE-től származó pénzt _is_ meg a magyarokról lehúzott változatlan mértékű adópénzeket is. Vagyis a GE (és részvényesei) is jól jártak meg a magyar politikusok is jók jártak csak ebbők semmi (vagy legalább is semmi érdemleges) nem szivárgott le a mosdatlan tömegekhez. Lehet, hogy egy-két Erzsébet-utalványküldési akciót ebből finanszírozott meg a Fidesz (kormány), de nem büszkélkedtek olyasvalamivel, amivel büszkélkedhettek volna: hogy enyhítették a magyar polgárok adóterheit.

Vagy pontosan azért nem büszkélkedtek ezzel, mert nem csökkentették a magyar polgárok adóterheit annak ellenére, hogy rájuk ejtettek egy 500 milliárdos pénzcsomagot.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.17. 03:44:25

@kgaba82:

"utat biztos nem vettek volna."

Miért ne vettek volna? minden mást megvettek amiről úgy gondolták, hogy a segítségükkel meg tudják oldani valamilyen problémájukat. Ha nem vettek meg valamilyen utat, akkor az annak a demonstrálása volt, hogy nekik nem kellett az a partikuláris út azon a partikuláris áron.

"Egyszerűen nem működhetne fejlett állam olyan színtű adózáson mint a 19. századi USA."

Az ilyen sommás kijelentések mihasznák: konklúziót vonnak le anélkül, hogy érvvel vagy adattal támogatnák azt.

"Az alap infrastruktúránál ott az állam, mint fenntartó."

Csak azért tud fenntartóként működni az állam, mert adókból finanszírozza ezt a fenntartói tevékenységét: neki nem kell kielégítenie semmilyen fogyasztói vágyakat, óhajokat vagy sóhajokat, a polgár nem tud elmenni egy másik csapathoz, hogy azoktól vásároljon infrastruktúrát. Az pedig, hogy az ilyen monopolhelyzetüket képesek fenntartani, nem nagy durranás; hiszen erőszakmonopóliumuk is van: téged megverhet a rendőr de te nem verheted meg a rendőrt (büntetlenül).

FrVili 2019.02.17. 07:57:17

@444: Jól mondod, alantas, alpári, ugyanis ez a te szöveged, csak az alanyt cseréltem ki pár mondatban. Te "szaporodási közösség" szakértő.

kgaba82 2019.02.17. 09:19:26

@Hafr:
" A baloldal képtelen lemondani a tömegember neveléséről, és ahelyett, hogy kiszolgálná, meggyőzni akarja."
Tegyük fel, hogy van baloldali szellemi fölény (egyértelmű hiszen mára a mérsékelt jobboldali értelmiség elvonult a politikától). Akkor sem kellene ilyeneket leírni. Komolyan? Milyen értelmiségi szintet vélsz meglátni a fizessenek a gazdagok hirdetésében? Ugyanaz az osztályharcos gépszíj, amely az amerikai demokratákat készül bekapni. Közben az egyes demokrata államok meg adókedvezmények limitálása ellen küzdenek, nehogy máshova menjenek a gazdagok.
A szupergazdag egyszázalék javarésze ott adózik, ahol akar. A könyvelés és a kiskapuk fejlődésének, az adóparadicsomok számának köszönhetően.
Magyar viszonylatban ez általában a középosztály megsarcolásához vezet.

Janossz 2019.02.17. 10:06:58

@444: A Nemzeti Díszpintyek meg náci fajelméletet terjesztenek a világhálón.
Így megy ez.

Janossz 2019.02.17. 10:44:29

@444: Ezeket beszéld meg a szaporodási közösségeddel!
Érezzétek jól egymást!

Janossz 2019.02.17. 11:25:10

@444: Szórakozz anyáddal, az genetikailag vélhetően elég közel áll hozzád, engem meg felejts el, mocsadék!

ijontichy 2019.02.17. 12:16:39

@444: Vili. Aki nem akar vityaszluga lenni, az nem magyar. Hát egy lófaszt! :-) 10-20 év (de lehet annyi se), oszt a mirror házában majd nyitnak egy újabb kiállítást. Elvégre a lelki terror is terror :-)

Amúgy egy valódi magyarnak (mint mi, oly sokan) nincs szüksége trikolórt akasztani az ágyával szemközt, hogy reggel emlékeztesse, ő magyar. Nem is kell állandóan bugyognia, hogy "magyar vagyok, fasza csávó, de a világ állandóan ki akar pusztítani..." stb. Ez az örökös akolmelegre vágyakozás (még ha görcsösen "nemzetközösség"-nek próbálod is nevezni) kialakulatlan személyiségből fakad.
Nem tudom elmagyarázni, milyen igazi magyarnak lenni, mert sajnos egy hozzád hasonló elmeállapot képtelen teljes valóságában felfogni. Színvaknak a naplementét... áhhh :-(

Janossz 2019.02.17. 13:00:37

@444: Na még egyszer, te majomparádé!
Tegnap troll-kollégád előadta itt, hogy az ő mércéje szerint nem gondolja trollnak magát. (ettől persze az marad)

Na most a helyzet az, hogy szarok bele, hogy egy troll saját mércéje szerint ki a troll, miképp abba is vastagon, hogy egy szarházi debreceni náci mit gondol az identitásomról.

Foglalkozz az árnyékommal, az hosszabb, és türelmesebb!

kgaba82 2019.02.17. 15:29:21

@444:
A magyar nép nem egy politikai identitással rendelkező szaporodási közösség. Ma talán inkább az, de régen semmiképpen nem az volt. Csak nézd meg a családneveket, és rá kell hogy ébredj kevés a magyar köztük. És azok is csak a családnevüket őrízték meg, miközben 3 -5-10 generációval korábbi őseik között a nemmagyar nevűek (Tóth,Oláh, Horváth, Németh, Orosz, Rác, Lengyel, Balogh, Lakatos, Orsós :),
és egy rakás furcsa nem egyből eldönthető nép, pl Jeremcsuk ami ukrán)/ származásuak voltak többségben.
Magyarnak mindig is, de főleg 2-300 éve (amióta tudatosan ezt vallottuk)a kultúrához tartozást jelenti, nem vérmagyarságot. Ezt vallotta a szlovák felmenőkkel rendelkező Kossuth és Petőfi is, megannyi tudós, értelmiségi, művész, politikus. Melyikőjüket akarod kitagadni a magyarok közül.
Mindig is keverék, de szabadságszerető nép voltunk. Ebben áll az etoszunk. És azok befogadásban, akik dolgozni jönnek. Ezt a szép hagyományt adja fel a fidesz. Inkább elüldözi másként gondolkodókat, nemtörődve azzal mit veszít az állam és a nép hosszú távon. Csak a vezetés iránti feltétlen hűség számít.
Ez az általad nyomott populációgenetika emberekre való kiterjesztése inkább a kasztrendszeres Indiára igaz, meg pár izoláltabb helyre, közösségre.
Ha valamilyen populációba be akarsz bennünket sorolni, akkor az közép-európai.
Én magam részéről elsősorban közép-európainak, másodsorban magyarnak tartom magam. Még a kultúránk is hasonló. Az identitásunk bővül és nem csökken. Te hány ősöd tagadnád meg román, szerb, szlovák, stb. ellenességet hirdetve.
Attól, hogy keveredünk se felsőbb, se alacsonyabb rendűvé nem válunk. A kultúránk viszont bővül. Avagy nem tartod a miénket a számarányunkhoz képest gazdagabbnak a környező népekhez képest.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.17. 15:38:59

@444:

"magyar gazdaságnak szüksége van arra, hogy betelepüljön egy general motors és egy general electric jellegű konszern. mert nincs elég induló tőkéje a high tech iparhoz és nincs elég nyersanyaga, energiahordozója a fejlett járműiparhoz. ezekben az ágazatokban tőkét kell bevonnia. ennek gazdaságtörténeti, gazdaságföldrajzi okai vannak."

Ha pedig megtörténik, akkor gyarmatosítanak, meg pumpálják ki a pénzt az országból.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.17. 15:42:12

@444:

"aki nem fogadja el a többségi magyar társadalmat, aki nem fogadja el a magyar kulturális örökséget, ezt a magyar nemzetközösséget az nem magyar."

Ezt nem olyasvalaki fogja elmagyarázni akinek a hitsorsosai 7.2 tonna színarany áráért árulták el nemzettestvéreiket.

FrVili 2019.02.17. 16:44:37

@444: “ami egy politikai identitással rendelkező szaporodási közösség”
Várjál már, most politikai identitással is kell rendelkeznie szerencsétlen pintynek azon felül, hogy szükségszerűen biológiai közösség tagja? Ha a szaporodási közösséghez tartozás már biológiai alapon eldőlt, akkor a pinty egyednek minek még egy pinty identitást megerősítő pintyhit tanúságtétel a biológia fölötti pintylelkület konfirmációjaként? Minek ezzel az identitás fogalommal megteremteni a kétségbevonhatóságát a biológia mindenhatóságának? Akkor ez nem csupán magábanvaló biológia, hanem teológia is. A pintyek nagy filoszok. Ismered a pinty paradoxonokat?
1.pintyparadoxon:
A meghatározó nyelv - vér - föld hármassághoz nem tartoznak a pintyek, hanem rájuk kényszerített adottságként (repülési határok) vagy velük született tulajdonságként (pintyvér, pintykultúra) rendelkeznek vele. A pintyizmushoz azonban hozzátartozik a negyedik elem: a pintynemzethez való tartozás tudata. Ha ez a pintytudat szabad reflexióként (hogyan másként) jön létre, akkor ehhez a 4. elemhez már nem lehet hozzátartozni. Ez ki kell alakuljon. Ki a szentségit. Szegény szabad modern pintytudat gúzsba van kötve. Pedig a pinty reflexiója felszabadítja a pintyet, választhatja a közösséghez tartozás lehetőségét, vagyis az első három elemet, amelyek természeti adottságok, vagy választhatja a kitaszítottságot. Szabad kitaszítottság.
2. pintyparadoxon: a pintylét önigenlése tagadó (ellentétben az önmegtagadó ponty erkölccsel, lásd miért nem szeretik a nacionalisták a katolicizmust posztot), nem affirmatív. Elhatárolódik a nem pintyektől, a külsőtől. Ez az elhatárolódó tagadás az önazonosuló, önigenlő pinty feltétele. Tagadó önigenlés.
3. pintyparadoxon: a pinty önigenlése mindig különbséget állít, ezért van szüksége a pinty határokra, ezzel felnagyítva a különbségtételt. Azonban ez a különbségtevés előre elrendezett (mint az elvárt önreflexió lásd első pintyparadoxon). Ezt az elrendezettséget a természet (származás) írja elő, mert a pintyizmus számára csak a természet van. A faji-nemzeti különbségek, előíró jelleggel működő természeti különbségek, ahol a p(in)ty-group a előírja a pinty életutakat, pinty magatartásformát. Ez a pinty előírás nem lehet természetes, mert a p(in)tygroup pinty természete módosítani akarja az p(out)tygroup másik természetét, és ezt csak erőszakkal tudja megtenni. Ha ez a preskripció valóban természeti lenne, akkor kiegyenlítő természetként működne, de a pintyeknél a természet működik preskripcióként. A pinty nem hagyja működni a természetet, mert folyamatosan előírja.
4. pintyparadoxon: a 3. paradoxonból következik, hogy a nem pinty, nem rossz tulajdonságokkal rendelkezik (mert akkor a rossz tulajdonsága hátrányos helyzetbe hozná a pintyekkel szemben, és ez a rossz tulajdonság természetes módon átalakulna), hanem az idegen nem pinty maga a rossz. Igy lesz az idegen pinty mítosz. Az idegen rejtözködő sötét, láthatatlan, így nem is lehet jelen. Jelenléte a pinty ész botránya és paranoiája. Hogyan lehet valaki jelen, ha nem rendelkezik a pinty jelenlét kritériumaival? Az idegen egyetlen valódi pintyes tulajdonsága, hogy ő is képes pintyizmusra. Ez a pintyizmus igazi csereértéke, mint a pintynemzetek közötti megértés egyetlen lehetősége. Csört ki csört. Az idegen megteremtésével létrehozza saját maga ellenértékét, így későbbi megsemmisülésénék lehetőséget, ahogy a biológiai közösséghez tartozás (test) mellé létrehozta a (lelki) pinty identitás sine qua non -ját is az első pintyparadoxonban.
Mintha a pintyek természetellenesen maguk ellenségei lennének. Ha ennek csak természeti okai lehetnének, akkor azt mondanám a pintyek természetüknél fogva ostobák és kihalnak.

FrVili 2019.02.17. 17:27:38

@444: szerintem te tagadod a középiskolát és az egyetemi oktatást, mert ha rajtad múlna a nemzetedet általános iskolai szinten tartanád, hogy engedelmes háremeddé tegyed. De ezt persze nem neked írom, hanem a intertextuális troll szerepednek, amihez neked böcsületes magyar ember lévén semmi közöd nem lehet.

ijontichy 2019.02.17. 19:05:00

@444: Én nem fogadom el, hogy a többségi magyar társadalom olyan hülye, hogy a pénzemet ingyenélő bolsikra költse. Ennek semmi köze nincs a magyarságomhoz, ez szimpla üzleti kérdés. Nincs vis maior, nem állnak tankok a határon, és ha valaki kiejti a száján, azt hogy Soros, akkor szimplán hülyének nézem. Hülye magyarnak.
Továbbá olyanokat sem akarok eltartani, akik abból akarnak megélni, amiért semmit sem kellett tenniük, mert azt a szülők hozták össze nekik (ti. a magyarságukat).
Az sok híg lé, amit te ideöntesz az pontosan egy nagy lófaszjóskáskodás, semmi köze a magyarsághoz. Viszont minden jogotok megvan ahhoz, hogy eltartsatok olyanokat, akik az összes számos gyereküket a köz pénzén nevelték fel és tartották/tartják el. Viszont mégegyszer: az összes magyarkodásotok ettől még fügefalevél, amivel a hülyeségeteket takargatjátok. Sorry, de én nagyon nagy magyar vagyok. A kulturális ismereteim alapján is az vagyok, nameg az ország számára 2014-ig befizetett hozzájárulásaim alapján többet tettem hozzá Mo-hoz, mint a szentvityátok és a magyarkodó fidesznyik pofatépők, akik csak elvesznek. Ez van.

stim 2019.02.17. 19:16:34

nem tudom ki honna vette ezt a szaporodási közösség szöveget de mesterkéltnek és degradálónak tartom emberekre használni. Van nekünk egy szép magyar kifejezésünk arra mikor egyesek beházasodnak mások családjába és gyerekeik lesznek. Úgy hívják, hogy rokonság. Embereknél ez így működik. Rokonságba és egy családba kerülnek egymással. Embereknél nem szaporodási közösségről beszélünk. Csak ha szándékos dehumanizáló retorikáról van szó. Az pedig minősíti a használóját.

Például amikor Mikszáth ír a tót és magyar együttélésről akkor Jó palócokról és tót atyafiakról beszél. Az atyafi az az atyám fia tehát testvér. Tehát emberek esetében illendőbb volna ezeket a kifejezéseket használni véleményem szerint. Rokon, család, szülő, apa, anya, testvér, házasság, gyerekek.

Milyen érdekes! Pont ezeket a kifejezéseket akarják megkerülni és végképp eltörölni egyes politikai erők. Ez dehumanizálás. Az ember természetes állapota a család. A kaláka. A barátságok, a közösség. A nemzés útján létrejövő nemzettség, nemzet. Ezek a szeretet körei.

Aki ezeket rombolni akarja az az emberek szeretetigényét teszi tönkre. Az ember nem fogyasztó- és munkaerőállat akitől el lehet venni a szeretere, családra szánt időt. A szeretet az életcél és minőség is egyben. Ez az élet egyik célja. Szeretve lenni. Erre időt kell szánni. Az a közgazdasági modell emberhez méltó amelyik emberi igényekkel számol. Hagy időt a családra, a szeretetre. A családdal, a szeretteimmel, a barátaimmal való kapcsolattartásra.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.17. 19:30:12

@444:

"Ez utóbbi esetben tehát azért beszélünk két, vagy több populációról, mert gyakoribb a szaporodás egy csoporton (mendeli populáción) belül, a csoportot alkotó egyedek között"

Ez a populáció-definíció körkörös: mely egyedek tartoznak egy populációba? amelyek gyakrabban szaporodnak egy csoporton belül. Mi dönti el azt, hogy melyik csoportba tartozik egy egyed? Hogy melyik más egyedekkel szaporodik gyakrabban.

"régebben ez általános iskolai tananyag volt."

Régebben mezítláb jártunk az általános iskolába, télvíz idején, hegynek fölfelé -- mindkét irányba.

FrVili 2019.02.17. 19:32:05

@stim: Igy mennyivel jobban hangzik. Minőségi különbség. Emberhez méltóbb nyelvhasználat és mondandó, amivel egyet tudok érteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.17. 19:38:25

@444:

"tegnap mutattam, hogy abból a pénzből építenek léván egy kollégiumot."

Mi köze van a generikus magyar (nettó) adófizetőnek a lévai kollégiumhoz? Mi a bajuk a lévaiaknak, hogy nem képesek kollégiumot építeni maguknak a saját javaik felhasználásával?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.17. 19:53:05

@stim:

"Az a közgazdasági modell emberhez méltó amelyik emberi igényekkel számol. Hagy időt a családra, a szeretetre."

A jó gazdaságtani modellek leíróak, nem előíróak; nem hagynak időt semmire, mert időt hagyni bármire is csak emberek képesek, nem modellek. A jó gazdaságtani modell arra (is) keresi a választ, hogy milyen törvényszerűségek érvényesülnek olyan emberek között, akik az idejük egy részét a családra, szeretetre hagyják, míg az idejük más részében termelő tevékenységet folytatnak és az így előállított javakat egymással elcserélik.

Ami előír, az már gazdaság_politika_, ami egy partikuláris gazdasági modellt próbál a polgárokra kényszeríteni.

ijontichy 2019.02.17. 20:25:10

@neoteny: Ne vedd el tőlem azt, amit nem adhatsz. Ne vedd el tőlem az időt.
( "Dió" után szabadon: alkotmány 0.§ ;-) )

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.17. 21:41:11

@ijontichy:

A gyógyszertár, ahová járok, úgy működik, hogy odaadod a receptet, beleütögetik a számítógépbe, és azt mondják, hogy egy fél óra (vagy háromnegyed óra vagy egy óra) múlva lesz kész. (Soha nincs azonnal kész: ha nyitás után az elsők között vagy, akkor is legalább egy fél óra. Ehhez tudni kell, hogy itt a vényes gyógyszerek nem gyári csomagolásban kerülnek kiadásra, hanem mindig ömlesztetten beszerzett gyógyszerek kerülnek kiporciózásra gyerekbiztos műanyag "üvegekbe" amin rajta van a neved: mivel viszonylag sok gyógyszer birtoklása esik törvényi szabályozás alá, előfordulhat az, hogy bizonyítanod kell tudnod hogy a kérdéses gyógyszert neked írták fel). Amikor visszamész, a kiadói pultnál bemondod a nevedet és a születési dátumodat, és annak alapján kapod meg a gyógyszert fizetés után (a gyógyszertár $10-t számol fel minden kiadott "üvegért" a gyógyszerek árán felül).

Az elmúlt néhány hónapban vagy ötször mentem oda vényes gyógyszerekért. Mindig legalább annyi idő után, amennyit mondtak a recepción, egyszer még később is vagy egy negyedórával. Egyetlen egy alkalommal sem kaptam meg a gyógyszert, amikor elsőre odamentem a kiadói pulthoz: minden egyes alkalommal azt mondták, hogy még nincs kész, üljek le és várjam meg, amíg szólítanak. Ami általában 10-15 perc múlva történik.

Akárhogyan is törtem a fejemet azon, hogy ez miért van így, nem tudtam más magyarázatot találni, mint azt: mert megtehetik. Nekem ebbe a gyógyszertárba menni a legkényelmesebb (az orvosi rendelő mellett van); máshol is ez a rendszer működik (ti. hogy leadod a receptet és később kapod meg a gyógyszert, és amennyire tudom, az adagonkénti $10 és a vényes gyógyszerek ára is egységes a tartományon belül); ahhoz pedig, hogy megnézzem, másutt is lepattintanának-e az első próbálkozásra a kiadó pultnál, nincs kedvem. Ezt sejtheti a gyógyszertár menedzsmentje is, mert láthatóan nem kívánnak változtatni ezen a szokásukon: nem esnek el üzlettől azért, mert bármiféle nyilvánvaló ok nélkül -- vagy legalább is olyan ok nélkül amit hajlandóak lennének közölni velem -- megvárakoztatják a náluk vényes gyógyszert vásárlókat (habár azt nem tudom, hogy mindegyik vényes gyógyszert vásárlót megvárakoztatják-e hasonló módon). Mindenesetre nincs elég nagy verseny a gyógyszertárak között ahhoz, hogy egy ilyen -- engem nagyon idegesítő, mert -- időrabló gyakorlat megszűnjön.

ijontichy 2019.02.17. 23:19:29

@neoteny: Érdekes gyakorlat. :-/

@444: Úgy tűnik, ez neked nem világos: Pénzt tud (vissza)adni az állam, időt nem. (Diogenész eredetije ugye a napsütésre vonatkozott a királynál).
Btw. arról nem szólt a fáma, mennyit takaríthat meg a gyógyszerkassza a módszerrel? Mert ugye olyat csak a fideszről tételez fel az ember, már persze utólagosan, a tapasztalat birtokában, hogy a közpénz megtakarítás egy_az_egyben nem koppan.
Dobozdíj volt korábban is. Kedves ismerősöm (elég magas polcról, elég konzervatív úriember), gondosan megtanulmányozta a slejfnit, majd rákérdezett az inkriminált összegre, hogy az mi. "Hát a doboz díja" - volt a válasz. Kiszedte az üvegcsét a dobozból, azt visszadta, hogy köszöni, de azt nem kéri, viszont kéri a pénzt. És a küllem + fellépés alapján (nomeg gondolom elkerülendő a botrányt) a gyógyszerész visszadta.
Egyébként magidíj címszóval mehet a dolog. Magidíj eddig is volt, gondolom most is van. Engem a pénz kérés valamilyen ténylegesen elvégzett munkáért nem háborít fel. Ja hogy a magyar piac eléggé árérzékeny? Azon sajnos a bolsik nem fognak tudni segíteni. Nekik csak rezsócsökkentésre futja - éljen és virágozzék az etatizmus.
Amúgy most gondolom a falvak nagyon elégedettek. Minden tök jó, színvonal az egeket veri (legalábbis Afganisztán csúcsait), két hónap egy hasi ultrahang (vagy 10-15 rugó privátban, három napra)... esetleg buszjeggyel a legközelebbi városig... éljen viktor! Egykori kollégám épp tavaly szívott jóízűt, némi műtéttel és következményeivel. Hiába autós, a lába volt a munka tárgya, szóval taxi a kezelésekkor is (Karácsonykor mesélte, még a behajtási díjat is kicsengettették vele). Tudod itt hogy müxik? Biztosító szerződött a taxisokkal, szükség esetén taxi időre érkezik, visz kezelésre, majd időre megint érkezik egy (persze lehet, hogy másik), és visz haza (a drága mentőt csak akkor, ha indokolt). Nem telefonálgatsz, nem fizetsz, az óra nem ketyeg, a dolog ezen része nem rád tartozik, te gyógyulj. Ja én nem felejtenek ott, mint 2012-ben egy kissé demens nénit a Honvédban a folyosón. Szegényke már egészen kiszáradt este hatra (reggel hozta a mentő kezelésre az otthonból), és mi kerítettünk elő végül egy "fehérköpenyest" nagy nehezen... de nénit biztosan kárpótolta a magyarosch tudat :-/.

Az élet szép, de magyarsággal nem lehet jóllakni. Hogy stílszerűen a "nagyokat" idézzem: magyar vagyok, nem balek. :-)
Talán egyszer a honfitársak is megértik, hogy mit is jelent ez. Nem az amerikai cseppfolyós gázt ;-)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.18. 00:02:55

@444:

"adja a pénzt az egyház. annak adja a pénzt az állam. és ezt legitimálja a nép. mondván, hogy a többségi és a kisebbségi magyar területek hálózatba kapcsolódnak. és ez majd jól megéri."

Bullshit: nem volt népszavazás arról, hogy a reformátusok kapjanak-e 7.2 tonnányi színarany árát kitevő 'támogatást'.

De még mindig nem árultad el azt, hogy mi a bajuk a lévaiaknak, hogy nem képesek kollégiumot építeni maguknak a saját javaik felhasználásával?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.18. 00:15:39

@444:

"és azt mondja o1g, hogy na jó. van ott egy magyar református iskola. azt majd jól megtámogatja a magyar református egyház. ha ő direktben adja a pénzt, akkor a visegrádi kollégájával összevész. és ezért trükköznek."

Így már érthető, hogy miért akarta azt Orbán, hogy ő oszthassa el a Norvég Alap Mo-ra küldött pénzeit: mert ha az államhatalom kihagyásával kerül pénz külföldről a polgárokhoz, az csak valamilyen államellenes trükközés céljából történhet.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.18. 10:10:46

@444:

"te is ezt mondod, hogy a magyar cégek nem tartják be a szerződéseket."

Explicite odaírtam, hogy anekdotát mondok: _én_ nem állítom azt, hogy a magyar nép nevében beszélek. Az olvasóimra bízom, hogy személyes tapasztalataikra támaszkodva eldöntsék, mennyire életszerű ez a sztori.

"ilyenek sajnálatos módon mindennaposak."

Igen, ebben egyetértünk: abban is, hogy mindennaposak, meg abban is, hogy ez nagyon sajnálatos.

ijontichy is ezt írta:

"Hogy stílszerűen a "nagyokat" idézzem: magyar vagyok, nem balek. :-)
Talán egyszer a honfitársak is megértik, hogy mit is jelent ez."

Ezzel nagyon magvasan megfogalmazta azt, amire én sok szót vesztegettem.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.18. 12:30:49

@444:

"ezt az ütközést oldják fel az egyházak"

Oldják fel a hívek adományaiból: adják ők össze a 7.2 tonna színarany árát. Ne a más kontójára gavalléroskodjanak.

"fogalmatok sincs, hogy mi történik magyarországon."

Bázmeg, pont' most tolsz itt egy nigériai herceg levelet a lévai reformátusokról meg a templomukról, és azt mondod, hogy fogalmunk sincs arról, hogy mi történik Mo-n? Ha véletlenül elfelejtettük volna, te az itteni performanszoddal emlékeztetsz minket rá.

ijontichy 2019.02.18. 13:46:54

@neoteny: Azért ez a patika tényleg érdekes. Ugyanakkor azt veszem ki a szövegedből (javíts ki, ha tévedek), hogy ez nem állami ukáz alapján működik így. Elvileg tehát - valós kereslet mellett - egy másik vállalkozó felléphetne konkurenciaként. Persze ehhez kezdetben nyilván sok lé, nomeg sok idő is kéne - és ki tudja megtérül-e, vagy nincs-e nagyobb hozammal/kevesebb macerával kecsegtető befektetési lehetőség. De mindegy is, én azt utálom nagyon, amikor az állami bürokrácia lopja az időmet úgy, hogy képtelenség kikerülni. Ezért írtam, hogy alkotmány 0. §, azaz az állam feladata, hogy úgy "szervezze meg magát", hogy minél kevesebb időt vegyen el - kötelező jelleggel - a polgára életéből. Azt ugyanis nem tud adni neki.

@444: "fogalmatok sincs, hogy mi történik magyarországon." Pontosan tudjuk. Te ideologizálod/politizálod túl az egészet. Vonyítasz itt, mint a fába szorult méreg (sic!) hogy a "szegín magyarokat mindenki csak báncsa", de a helyzet az, hogy - mondjuk indiaiakkal, meg egyéb harmadik világbeliekkel ellentében - Mo. leginkább a saját hülyeségének köszönhet mindent. '98 óta pedig végképp. Majd ha megtanultad a saját szemedben felfedezni a gerendát, többre jutsz.
A 2k években elég sok bulira elkísértem az Omegát a környező országokba. Elég sok barátom van ebből a korszakból szlovák, erdélyi területekről. Az általad vázolt nyelvi/etnikai problémák ott fordultak elő, ahol egy hozzád hasonló turbómagyar összefut egy turbószlovákkal (vagy románnal). A szlovákiai magyaroknak Schengen megadta, ami leginkább hiányzott. Ennyi. Szóval ezt hagyjuk, és felejts el a történeteiddel, amiben egyházi, vagy politikai szervezetek, illetve "living in the past" meszesagyúak szerepelnek, mert két szem mogyorót érnek. Ami a "Lajtán túl"-t illeti, a "fideszmagyarra" igen jellemző, hogy idejöttök és két mondat után kurvára hangosan elkezditek a "MI! MAGYAROK! (sic!) ezt úgy szoktuk..." c. műsort. Drága barátom, azért mert a népeken errefelé egy kicsit régebb óta nő a civilizációs máz, még mind azt gondolják: "Ki a f@szt érdekel, hogy ti magyarok ezt hogy szoktátok csinálni? Te jöttél ide, majd ha érdekel, kérdezünk." Még egy HVG-s (tehát elvileg nemfideszes) firkász is cikket ír a Marx emlékév ellen (bár Trier Fekete kapuját valszeg nem látta élőben soha), de ő cikket ír. OK írjon. Nem érted mi? De Te mondod, hogy mi nem értjük Magyarországot. :-(((
Egyébként is, mit is tud Mo. felmutatni? Az életszínvonal alacsony, állandóan egymással is civakodó nép, a "sajátos magyar gondolkodás" a másik kihasználása (mert ugye a "megoldjuk okosba" sokszor ezt takarja), és amikor '90-ben végre eltűnnek a fizikai kényszer tankjai, nyolc év után visszaültetjük a fejünkre a narancsra fakult bolsikat. És persze "Kuss! Mi így szállunk le a bicikliről". És persze a köcsög tőkés, meg a multi. B+ legalább a Lenint olvastátok volna végig (van benne bár megfontolandó), de azt se, mert "mi fújjuk a passzászelet, szíriuszgenetikailag" :-(
Negyven év létező cucilizmus után még negyven évre (minimum) szopóágra tettétek magatokat (ezúttal tényleg önként és dalolva), de ha egy magyar ennek nem ujjong, akkor az nem érti, vagy hazaáruló, sőt nem is magyar! Hát öreg, csak a hülyéknek nincsenek kétségeik.

Az olyan emberek, mint én, akik tudnak viselkedni, majd mindenütt welcome, ha az elején némi óvatosság tán érezhető is. És a megfelelő (elvárható) tiszteletet is megkapjuk. Te anyád-apád "erőfeszítése" ;-) nyomán várod el ugyanezt. Erről ennyit. Én magyar vagyok és patrióta, ti meg nacionalisták. Nagy különbség.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.18. 14:07:34

@444:

"hogyan lehet ezt az egészet viszonylag tisztességessé tenni?"

Meg kell szüntetni az állam pénznyomtatási képességét: be kell szántani az összes központi (jegy)bankot. Szabad pénzkibocsátás: lehet bocskai koronát vagy mit is kiadni. Aztán a piacon eldől, hogy melyek jók és melyek férgesek.

Ha jól tudom, a magyarok még mindig világbajnokok a hiperinflációban; a pengő 1946-os lepukkanását senkinek sem sikerült beelőznie, sem Mugabe-nek, és még Maduro pajtásnak sem.

Minden gyötrelem a központi bankoktól származik. Ők nyomtatják a valóban semmiből keletkező pénzt az államnak; és manipulálják a részleges tartalékolású bankrendszeren, a kereskedelmi bankokon keresztül azt a semmiből keletkező pénzt amit viszont vissza kell fizetni (nem úgy, mint az állam: annak nem kell visszafizetnie azoknak az államkötvényeknek a tőkeösszegét amelyek a futamidejük végén a központi bank tulajdonában vannak). Az alap-kamatlábak rángatásával meg a magánbefektetések szintjét ill. struktúráját masszázsolják. Ez megy kb. egy évtizedig, aztán ledobja a rendszer az ékszíjat és beüt a krach. És akkor azok, akik elbaszták az egészet (mert csak elbaszni lehet a belepiszkálással) 'megmentetik' magukat az akkori kormányzattal azok valós javaiból (hogy egy neked kedves szófordulattal éljek), akik kimaradtak az egészből -- de nekik ki kellett maradniuk: rájuk volt kiosztva a birka(nyáj) szerepe, azoknak a sorsa meg az, hogy rendszeresen megnyírják őket. Gondolom a frissen nyírt birkák is berzengenek egy kicsit a hidegtől, de ahogy nő vissza a gyapjuk, úgy felejtenek és mennek előre bele a következő kanyarba.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.18. 14:55:37

@ijontichy:

"hogy ez nem állami ukáz alapján működik így"

Nem tudom. Az az igazság, hogy nem elég nagy a mintám: csak ezen az egy helyen jártam többször is mostanában. (Nem is emlékszem arra, hogy elmentem volna orvoshoz 2010 és tavaly ősz között.) De az is igaz, hogy most az NDP (tartományi szárnya) van hatalmon itt; ők pedig szocialisták (gondolom ők szociáldemokratának hívják magukat). A vicc az, hogy eggyel arrébb, Albertában is egy NDP kormány van hatalmon; és a két szocialista testvérkormány halálos ölelésbe került az olaj miatt. Az albertaiak akartak építeni egy olajvezetéket -- egy már meglévő mellett -- BC-n keresztül. Az engedélyezési folyamat viszont odáig fajult, hogy végül az (amerikai) magánbefektetők feladták: azt mondták, hogy akkor ők inkább nem építenek oda vezetéket. Mire a szövetségi kormány jól megvásárolta az ennek a projektnek a lebonyolítására a magánbefektetők által létrehozott céget. Ez nekem -- anélkül, hogy ismerném a számokat vagy gondosan követtem volna a híreket -- olybá tűnik, hogy egy kármentéses kivásárlás történt: a kanadai adófizetők vettek maguknak egy vállalatot amelyik lehet hogy soha nem fog működni, ti. hogy nem építi meg az olajvezetéket (és akkor definíció szerint nem hajthat hasznot). Viszont az amerikai magánbefektetők nem kékre-zöldre törve magukat kerültek ki a menetből; fognak még ők is, más amerikaiak is befektetni kanadai vállalatokba (az USA népessége majdnem 10-szerese a kanadainak; már egy kis jóindulat vásárlása is megtérülhet bőségesen).

"De mindegy is, én azt utálom nagyon, amikor az állami bürokrácia lopja az időmet úgy, hogy képtelenség kikerülni."

Ezt meg is értem és egyet is értek vele: az államnak mindig "tisztességtelen előnye" lesz a polgárai szivatásában a magánkézben lévő vállalatokhoz képest (habár az utóbbiak nagy tempóban zárkóznak fel a politikusokhoz, ld. pl. FaceBook).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.18. 15:02:38

@444:

"most csak annyi korlát, hogy forintban is ki kell írni az árakat és kötelesek a forintot beváltani"

... és az általuk fizetett, de főként _beszedett_ adót is csak forintban fizethetik be.

Ez így együtt már nem a "most csak annyi" kategória.

Persze, szabad bankolás esetén az Auchan csinálhatna bankot is, pénzt is magának -- de nem lenne monopolhelyzetben, nem úgy mint ahogy az állam abban van.

ijontichy 2019.02.18. 16:49:29

@444: " és azt mondják, hogy ha ők is kimennek külföldre, akkor magyarországnak vége van" Előszeretettel adsz te dolgokat emberek szájába, amiben az az igazán szép, hogy emellett az egek meghasadnak a sikoltozásodtól, ahogy a lényegi, igaz magyarság (amit mi ugye nem érthetünk meg :-) ) végét vizionálod, ha jön a "soros" :-). Tiszta Bartus László vagy, csak pepitában :-D.
Miért lenne Mo-nak vége? Fekete luk lesz ezen emberek helyén, oszt magába szippantja? Fenéket! A legvalószínűbb forgatókönyvem szerint, Mo. most még egy-két évtizedig egy középszar hely lesz (persze nem mindenkinek), zongorázható különbséggel az átlagpolgár számára elérhető életminőségben, a "Lajtán túliak"-hoz viszonyítva. Lehet, hogy neked ideális, hiszen ha elég sok lóvét tudsz összehozni ebből a "politikai markecingből", akkor Mo. nem egy harmadik világ.
Összességében azonban lassú fejlődés, esetleg - csökkenő külső pénzek esetén - stagnálás, agyilag pedig továbbra is egészségtelen gondolkodású társadalom. De ez nem baj, így is lehet élni. A bolsiszavazók zöme valószínűleg nem is fogja tudni, hogy másképp is lehet, nomeg én nem vagyok ők. A psziho-lógósok szerint egyeseket az alávetettség tesz boldoggá ;-). Nomeg a hülyemagyarkodás.

@neoteny: Szerencsére egyszer sem jártam orvosnál, sem patikában (Mississauga, Ont.), és lekopogom, itt némethonban sem kellett Aszpirinnél, meg Rowacholnál (a nejemnek) többet vennem, de! ezzel együtt, úgy gondolom, hogy egy nyugodt, összességében jól működő társadalomban ezek a "macerák" is kevésbé bosszantók.

ijontichy 2019.02.18. 16:57:28

@444: Btw. "alávetettség". Azt írja az újság, hogy az "iszlamizálódó" (by @444 :-) ) svédeknél legjobb nőnek lenni. Biztos az alávetettség miatt...
ééés Kanada, Finn, Dán, Holland... csupa-csupa migránsbarát. Kíváncsian várom Novák Kata & al. felháborodott megnyalatkozását a nyilvánvaló tényhamisítás tárgyában :-D

divany.hu/vilagom/2019/02/18/hol-a-legjobb-nokent-elni/

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.18. 17:02:56

@ijontichy:

"úgy gondolom, hogy egy nyugodt, összességében jól működő társadalomban ezek a "macerák" is kevésbé bosszantók"

A helyzet itt jobb (legalább is az én szubjektív megítélésem szerint). Itt sem fenékig tejföl az élet, de ez nem meglepő: ha az lenne, mindenki itt akarna élni.

A kanadaiak átlagosan valami 4.3 évvel tovább élnek a magyaroknál.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.18. 17:04:34

@neoteny:

"A kanadaiak átlagosan valami 4.3 évvel tovább élnek a magyaroknál."

Helyesen: A kanadaiak átlagosan valami 6.3 évvel tovább élnek a magyaroknál.

ijontichy 2019.02.18. 18:23:15

@neoteny: Én valamivel kevesebb, mint 2 évet voltam kint (mai fejjel nem jönnék haza), és csak egyvalamiért nem voltam túlságosan oda: az őszt leszámítva, az időjárásért :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.18. 18:39:29

@ijontichy:

Én Ottawában éltem csaknem 7 évig; én ismerem azt, hogy milyen brutális ott a kontinentális klíma. Személyesen megéltem -38 fokot (vagy 3 percet kellett benne sétálni a buszmegállótól a bérházig, ahol akkor laktunk, de a combjaim "eleje" már kezdett elfagyni), és a nyári 34 fokok a magas páratartalommal a másik oldalról mészárolták az embert. Tavasszal és ősszel volt 2-2 hét amikor kellemes volt az időjárás és slussz.

De aztán kikerültem a nyugati partra és már csak itt vagyok hajlandó élni Kanadán belül.

Janossz 2019.02.18. 18:45:06

@ijontichy: " Azért ez a patika tényleg érdekes. "
Valószínűleg az áll a háttérben, mint itthon is.
A háziorvosi rendelő, ahová járok, a szomszédjában működő patika beruházásából jött létre.
Amit "ingyen" adott át a városnak üzemeltetésre, talán még a rezsit is állja, ebben nem vagyok biztos.

Cserében a receptek a szomszéd patikában landolnak, ha tartósan szedett gyógyszerről van szó, így megspórolva a várótermezést, telefonon odaszólás után.
Persze ott fogod kiváltani, ugyan miért vinnéd másik patikába, árelőny nélkül?

Ilyesmi lehet Kanadában is.

ijontichy 2019.02.18. 21:51:00

@444: Má'meg mit zagyválsz itt holmi "csontjai is elporladtak svéd királyról"? Mi ez, Csubakka védelem, vagy Macskaösszezavaró kft? Hé, kapj már a fejedhez, nem a Népfőiskola katedráján ácsorogsz, és adsz elő szabad-asszociációs történelmi leckét. Abból akarsz élni, hogy másokat erre a stupid "living in the past"-ra rávegyél?
Ez itt a 21. század, mikor is a svédek, de különösen a svéd nők jól élnek, a magyarok meg vakkomondor! Előbb-utóbb rá fogtok erre baltázni, aztán futhattok a vakkomondorok elől, ha a nők (is) rázizzennek, hogy a fidesz-hit mögött nem egy Jézus, csak egy stöpszli áll :-)
Egyébként meg "Magyarország szabad ország, ahol szólás- és véleményszabadság van, tehát mindenki azt mond..." AMIT SZABAD. Ez volt a komcsik alatt, a bolsik meg nem tudtak újítani :-/

ijontichy 2019.02.19. 00:50:54

@444: Dehogynem voltak. Lényegében kábé olyanok, mint most. Most ugyan kicsit nagyobb a por, de hát valami látszatot kell nyújtani a pénzért. Nem elég most is csak egy Hazafias Népfront. Kell legalább még egy Hazaffyas is.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 00:55:04

@444:

"a komcsik alatt nem voltak választások."

Biztos, hogy voltak választások a komcsik alatt, mert én pl. szavaztam valamilyen választáson amikor először törvényes lehetőségem volt rá, ti. a 18. szülinapom után valamikor.

Sőt régebben te magad is említetted, hogy a végefelé eljött a kettős jelölés, ti. hogy az országgyűlési választási körzetekben két jelöltet kellett állítani (azt hiszem a Hazafias Népfrontnak volt jelöltállítási joga, de ez közel sem biztos, csak rémlik).

ijontichy 2019.02.19. 02:39:01

@neoteny: Így igaz. Elsőválasztóként épp a "dolgozgató népet szolgálgattam" (by Hofi), és szakirányom okán hiába volt körbeérő állandóm, azon a hétvégén mindenki a laktanyában rohadt, merthogy kötelezően szavazni kellett (mondjuk arról fogalmunk se volt kikre).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 14:17:50

@444:

"nem voltak valódi, szabad választások."

Nem, te konkrétan ezt írtad:

"a komcsik alatt nem voltak választások."

A jó árja édesanyáddal szórakozz, faszfej.

ijontichy 2019.02.19. 16:07:33

@444: Én nem viccelek. Hogy a píárközpont ukáza alapján te mit terjesztesz, az egy másik dolog.
Bolseviktor és haverjai '98 óta erre játszanak. Az, hogy ez sikerült is nekik, nem válik a magyarok dicsőségére. A magyar társadalom '89-ben épp csak elkezdődött fejlődése (úgy egyénként, mint összességében), gyakorlatilag '98 ősze óta lelassult, stagnál, helyenként visszafejlődött. A nemzeti hablatyotok arra jó, hogy ezt a sehova se vezető status quo-t fent lehessen tartani.
Mivel vitya olyan, mint az olajpálma (nem tud nőni körülötte semmi), miután megdöglött, a ner össze fog dőlni. A jónép (az új nemzedék tuti) meg előbb-utóbb rázizzen, hogy sokkal többet ér egy tartalmas élet, amit a nyugati típusú kapitalista libdem tud nyújtani, holmi talmi "magyarkodásnál", főképp, hogy valójában a magyar kulturális önazonosságot a kutya se akarja elvenni senkitől. A károkozás más mostanra is óriási, és nincs még vége.
Mindenesetre, úgy száz év múlva, ha a magyar töriórákon épp vitya kora a téma, fertőtlenítővel fogják utána a szájukat kiöblögetni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 17:19:13

@ijontichy:

"valójában a magyar kulturális önazonosságot a kutya se akarja elvenni senkitől"

Így van.

Az, hogy én személy szerint nem akarok bő gatyában ostort pattogtatni a délibábos pusztaságban, csak az én személyes preferenciám; semmivel sem érvényesebb vagy igazabb vagy bármi, mint azé, aki meg akar bő gatyában ostort pattogtatni a délibábos pusztaságban. _De gustibus non est disputandum_: egyikünk preferenciája sem igazolható objektív módon.

Így hát a délibábos pusztaságban bő gatyában ostort pattintgatókat fikázni ostobaság: ugyanis az ilyet tevő ezzel jogalapot szolgáltat arra, hogy az ő választását/preferenciáját (a nem-ostorpattintgatásról) támadják; ha ő érvényesen kritizálhatja mások személyes preferenciáit, akkor ők szintúgy érvényesen kritizálhatják az ő személyes preferenciáit. De az ilyen 'vitának' semmi értelme sincs: személyes preferenciákban nincs helyes vagy helytelen, igaz vagy hamis.

Viszont amikor a délibábos pusztaságban bő gatyában ostort pattintgatók azt mondják, hogy csak ők a magyarok, az őket kigúnyolók pedig nem, akkor ezzel megpróbálják a személyes preferenciájukat politikai elvvé emelni, és az államhatalmi erőszak (amire az államnak monopóliuma van) alkalmazásával 'bizonyítani' azt, hogy az ő személyes preferenciájuk az egyedül helyes; és mindenki, aki nem osztja ezt a (és más) személyes preferenciájukat nemzetellenes. _Ez_ viszont már csalás, ámítás és gonoszság: senkinek sincs joga arra, hogy a személyes preferenciáit államhatalmi erőszakkal kényszerítse másokra, vagy arra, hogy a személyes preferenciáit nem osztókat jogfosztásnak vesse alá.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 17:50:32

@444:

"ki [...] a magyar? már ebben sincs közmegegyezés."

Nincs is szükség közmegegyezésre: az, hogy ki a magyar _állampolgár_ (viszonylag) jól definiálva van. És az államot (a mindenkori kormányzatot) csak az érdekelheti, hogy kik a polgárai: semmilyen más magyarságértelmezéshez semmi köze sincs az államhatalomnak (a mindenkori kormányzatnak).

Érthető ez a nagyon egyszerű dolog?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 18:14:36

@444:

"az akadémikus bölcselet azt mondja, az a magyar, aki magyarnak VALLJA magát. tehát ez VALLÁSI kérdés alapvetően."

Ez pedig a magyar nyelv (tőled már megszokott) helytelen használata: pl. egy büntetőeljárás során sokan (nem csak a gyanusítottak) (be)VALLANAK valamit anélkül, hogy bármilyen VALLÁSI kérdés felmerülne. Aki VALL, az nem szükségszerűen a transzcencens dolgokra vonatkozó hitéről tesz tanúbizonyságot: nem minden VALLOMÁS szól a VALLÁSRÓL.

Így hát még ez az érvelésed is hibás; de ahogy írtam volt, ennek nincs jelentősége abból a szempontból, hogy az államhatalom számára ki a magyar (kit kell magyarnak tekintenie).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 18:24:50

@444:

"induljunk ki abból, hogy az a magyar, aki magyar állampolgár."

Ne induljunk ki ebből: ebből kiindulva az következik, hogy pl. nincs senki, aki kurd lenne, hiszen (nemzetközileg elismert, szuverén) kurd állam nem létezik, így kurd állampolgárok sem léteznek.

BiG74 Bodri 2019.02.19. 18:30:04

@neoteny:
Kurd állampolgár tényleg nincs. Kurd nemzetiségű ilyen-olyan állampolgár az igen.

ijontichy 2019.02.19. 18:35:33

@444: @neoteny: Amúgy is kedvenc szóhasználata lett ez a mai bulvársajtónak: a CELEB vallott valamiről. Egyébként én tök hülye gyakorlatnak tartom az ilyen címeket, mert egy CELEB legfeljebb elmesélt valamit az életéből.

Más: Timmermans mondta, hogy "a magyar kormány úgy beszél az Európai Unióról, mint valamilyen külső hatalomról, mintha ők maguk nem lennének a tagja."
Igaza van. Mi több, ha tényleg prioritása lenne az ún. "európai alapértékeknek", akkor a mai Mo-nak semmi keresnivalója nincs az EU-ban (!!! függetlenül attól, hogy másoknak van-e !!!).
Ez utóbbit zárójelben csak azért jegyzem meg, mert szvsz. a kedves és kib...ottul büszke honfitársaknak kellett volna már szájon verni a saját kis stöpszlijüket. Ha én anno azzal álltam (volna) apám elé, hogy "dehát a szomszéd Peti is...", akkora neveló célzatú atyait kaptam volna, hogy csak úgy csattan. Szóval a kedves fidesznyik honfitársakat csak lenézni lehet. Van miért. Engem egy se oktasson se magyarságtudatból, se - magyar - becsületből, mert hozzám képest oly kevesek, mint árvaházban a szülői értekezlet. Tisztességes magyar ember, 40 év kényszer után, nem szavaz meg önként és dalolva egy "de facto" bolsi kompániát. Többször meg biztos nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 19:25:37

@ijontichy:

"Amúgy is kedvenc szóhasználata lett ez a mai bulvársajtónak: a CELEB vallott valamiről. Egyébként én tök hülye gyakorlatnak tartom az ilyen címeket, mert egy CELEB legfeljebb elmesélt valamit az életéből."

Az amerikai progresszív sajtó (mint pl. a Yahoo News) egyik kedves szóhasználata hasonló esetekben a 'reveal', a 'felfed' ill. 'kinyilatkoztat'. De a 'reveal'-nak csak a 3. jelentése az, hogy "láthatóvá tesz": az első két jelentésében benne van az is, ami a magyar 'felfed'-ben ill. 'kinyilatkoztat'-ban, hogy valami titkos vagy nem bárki számára elérhető tudást közöl:

Definition of reveal (Entry 1 of 3)
transitive verb

1 : to make known through divine inspiration

2 : to make (something secret or hidden) publicly or generally known
(reveal a secret)

3 : to open up to view : DISPLAY
(the uncurtained window revealed a cluttered room)

www.merriam-webster.com/dictionary/reveal

Így hát amikor azt írják, hogy egy CELEB "revealed her body in a swimsuit" egy hónappal azután, hogy gyereket szült, akkor technikailag korrekt a szóhasználat (megmutatta a testét a világnak fürdőruhában a szülés után röviddel), de ehhez szükségtelen a 'revealed' szót használni ('shown' vagy 'displayed' vagy más, semleges szó is megtenné): nem történt semmiféle titok vagy ihletett isteni tanítás felfedése, amely konnotációkat a 'revealed' szükségszerűen magában hordozza (az első két jelentése okán).

"egy se oktasson se magyarságtudatból, se - magyar - becsületből"

Hát ha nagyon el akarják mondani a véleményeiket, éppen elmondhatják -- mások pedig leszarhatják ezeket a véleményeiket. De amikor az efölött érzett sértettségük enyhítésére azt találják ki, hogy államhatalmi erőszakkal vesznek elégtételt, akkor már csak gennyládákként viselkednek és az ilyenfajta támadás visszaverése mindenkinek (természeti) joga.

BiG74 Bodri 2019.02.19. 19:31:11

@444:
Ha állambá bizonyos írott legitim szabály szerint megfoszt téged a magyar állampolgárságodtól, akkor te vallhatod magad magyarnak, tény, de magyar állampolgár nem leszel.
Az pedig egy konkrét rögzített tény, hogy állampolgár vagy. Míg a magyarságodat tíz másodperc alatt százszor képesek megkérdőjelezni, elutasítani polgártársaid. Most akkor honnantól hit, és honnantól konkrétum?
Szerintem te a hit szó jelentésével egy kicsit félrecsúsztál, mint a vallással is. A vall jelentése, hogy a vallása tartalmát elfogadja. Az állampolgársági konszenzusos feltételeket az egyén elfogadva vallhatja magát a közösség tagjának, amit a közösség a címmel legalizál.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 20:14:16

@444:

"a magyar bíróságon a vád és a védelem tárgyi bizonyítékokon túl vallomásokra van alapozva. ezért a bíráskodás részben a hiten alapul."

Ahol is a kulcsszó a "részben": ugyanis a 'tudás' jelentése "helyes, igazolt hit".

Én tanúskodtam magyar bíróságon polgári peres ügyben: egy autóbaleset egyik részese voltam, amely baleset okozásáért a felelősséget elismertem a helyszínen, de a biztosítóm nem akarta kifizetni a másik (totál)kárát, így ő perre vitte a dolgot. A bírónő (aki egy a harmincas évei második felében járó igencsak kellemes jelenség volt) felszólított, hogy mondjam el, hogyan történt a baleset. Én meg szépen elmondtam, hogy _én hogyan láttam_ a baleset lezajlását. Senki sem szakított félbe; amikor befejeztem, a bírónő megkérdezte a másik fél ügyvédjét, hogy van-e kérdése: az egy öreg róka volt, feltett egy kérdést amire az 'igen' válasz (amit végül is adtam) azt jelentette, hogy gondatlanul vezettem. A biztosítóm ügyvéd(nő)je azt kérdezte tőlem, hogy az elhangzottak után is fenntartom-e azt, hogy én voltam felelős a balesetért. Mire mondtam, hogy fenntartom olyan mértékben, hogy én hajtottam bele a buszsávba (amivel nyilvánvaló közlekedési vétséget követtem el): ha ezt nem teszem, akkor a baleset nem következik be (attól függetlenül, hogy a másik autós balra kanyarodott, tehát neki elsőbbséget kellett volna adnia mindenkinek, még nekem is, aki "jogtalanul" haladtam a buszsávban).

A bírónő visszaolvasta a tanúvallomásomat, és megkérdezte, hogy ez-e a tanúvallomásom egésze. Mondtam, hogy igen. Mire a bírónő megköszönte nekem a minden lényeges részletre kiterjedő őszinte vallomásomat, amely lehetővé teszi a bíróság számára azt, hogy a helyes ítéletet hozza meg. Ezt így a szemembe mondta.

A bírónőt nem az érdekelte, hogy én mit _hiszek_, hanem azt, hogy én mit _tudok_ a baleset bekövetkeztéről. De mivel a tudás helyes, igazolt hit, (filozófia)technikailag mondható az, hogy a hitemről számoltam be -- de ennek a technikailag igaz állításnak _nincs semmi jelentősége_, ugyanis a hitem _helyes, igazolt hit_: tudás volt.

Így hát ez:

"és mondhatod, hogy ez a "vall" és az a "vall" nem ugyanaz. dehogy nem."

bullshit; a tudásban implikált hit nem ugyanaz, mint a vallásos (és ezért objektíven nem igazolható) hit.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 20:54:57

@444:

"a világias igazságszolgáltatás részben a hiten alapul."

Ahol is a kulcsszó a "részben": ugyanis a 'tudás' jelentése "helyes, igazolt hit".

"az igazságszolgáltatás legalábbis részben a hiten alapul."

Ahol is a kulcsszó a "részben": ugyanis a 'tudás' jelentése "helyes, igazolt hit".

"és amíg nincs meg az oka annak, hogy az kinek a hibájából tűnt el, akkor addig valakinek ülnie kell."

Kell? Szó sincs olyanról, hogy ilyesmi kellene. Ez csak Sanyi agymenése: ő lenne a legjobban felháborodva, ha őt ülve tartanák addig, amíg el nem árulja, hogy ki lopta ki a benzint a spanyol közterület-fenntartó cég fűnyírójából.

Janossz 2019.02.19. 20:56:03

@neoteny: Falra hányt borsó.
Még tízszer elmagyarázhatod neki, majd jön valami tovuhabohu, meg a Sanyi.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 21:06:44

@444:

"valaki azt mondja, hogy hazafi, de ő nem szolgálja a hazáját. akkor nem szolgálja a hazáját."

És ki szolgálja a hazáját? Csak azt ne mondd, hogy Orbán Viktor a haza szolgálatában hirdette meg az elégtételvételt. Vagy hogy a haza szolgálatában fizetett 7.2 tonnányi színarany árát a magyar reformátusoknak. Vagy hogy a magyar reformátusok a haza szolgálatában fogadták el a nettó adófizetőktől származó 85 milliárd forintot, miközben tagadják ezen nettó adófizetők egy részének magyarságát.

ijontichy 2019.02.19. 21:10:18

@444: Ja, ja ,ja... szaporíthatod még pár megabájttal az életművedet, az mit sem változtat azon, hogy Mo-ot ma álszent bolsik vezetik. Halljuk, mit tudsz vallani ;-) azon kábé húszezer "magyar állampolgár" magyarságtudatáról, akiket a főnökeid jó kis zsetonokért (tudod ugye? "kemény: jöhet, puha: nem jöhet" (by Hofi)"magyarnak" nyilvánítottak? Húszezer az szép nagy szám, nem kéne magas cé-n sikoltozva féltened tőlük a szent magyar nemzett-et? Namost ugyi, ha ez mind rendben van, akkor én továbbra is akkora magyar vagyok, mint a Gellérthegy, te, meg a kollégáid viszont továbbra is csak ócska kis politikai markecingesek. Ez van. Félreértés ne essék, a munka nem szégyen, és Jézus koporsóját se őrizték ingyé, de azért rögzíteni kell a tényt a kibertérben, hogy ti politikai markecingesek vagytok, én meg magyar :-D.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 21:11:20

@444:

"szerinted ha a pénz eltűnik, akkor nem kell szigorú büntetést alkalmazni. ez a te hitvilágod."

Helyesen: a te hitvilágod az, hogy szerintem ha a pénz eltűnik, akkor nem kell szigorú büntetést alkalmazni.

BiG74 Bodri 2019.02.19. 21:27:31

@444:
Nincs magyar vallás ( már kezdem azt hinni, hogy szerinted van). A vallom magam valaminek az egy kifejezés, jelen esetben nincs köze a kimondottan a valláshoz. Én magam bárminek vallhatom, de ennek a megítélése már egy csoport tagjai között kialakult konszenzus alapján történik. Ezért adott helyzet megítélése is más a világ más-más részein.
Gondolatiságod sok helyen bicsaklik. Ha tudok angolul angol vagyok? Nyilván nem!
Pedig lehet, csak a nyelvtudás alapján nem lehet kimondani, mert nem szükséges és elégséges feltétel.
Aztán nem érted az ellenzékiséget sem, mint ahogy nem teszel különbséget ellenkezés és kritika között. Mindent ellenezni, vagy mindent kritizálni, nem mindegy.
A múltat sötéten beállítani? Talán az ad jövőképet, hogy kiszínezzük múltunkat, vagy hogy hagyjuk a rendelkezésünkre álló információk alapján a legkülönfélébb szemszögekből értékelni, értelmezni azt? Bizony sokszor negatív dolgokra lelve?
Ha valaki hazafi, de nem szolgálja a hazáját, megint ködös egy állítás. Mi a szolgálat, mivel lehet szolgálni, mi a haza?
Görgey hazaáruló, vagy jó hazafi? Dózsa, hazafi vagy felforgató hazaáruló? Zrínyi magyar? hazafi, hol volt a hazája?
Előbbről, a horvátokkal annyira jóba voltunk, hogy az önállóságukat a magyar királyság vette el, utolsó királyukat a magyar csapatok ölték meg, Jelasics pedig segíteni jött 48-ban. Erőszakkal ültünk a nyakukra, amit megpróbálunk rózsaszín tüllbe burkolni.
Pont nem kellene ezt a vallás dolgot feszegetni, mert a templomban hihetsz érdekes dolgokban, de a bíróságon hihetsz dolgokat, legfeljebb ha a rendelkezésre állnak, akkor szembesítenek az általad vallott dolgok hiteltelenségéről, és ráfaragsz.

abdul hackeem 2019.02.19. 21:28:35

@444: "ők a héten debrecenbe érkezett migránsok.
...
akiket vacsorával fogadtak.
...
Hagyományos keretek között, Welcome Week nevű programsorozatával üdvözölte a külföldi hallgatókat a Nemzetközi Iroda, az ESN Debrecen, valamint a Hallgatói Önkormányzat Külügyi Bizottsága."

Ez is a Sanyi agymenése, ugye, mert te a mások véleményét mondod?
Vagy mocsok féreg módon inkább pont te migránsozod az ide érkező diákokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 21:32:44

@444:

"vannak, akik szinte mindenben ellentmondanak. a magyar nyelv alapvető szóképeit, szókincsét se fogadják el."

Te vagy az, aki rendszeresen megerőszakolod a magyar nyelvet: ld. pl. az 'ősiség' szót, amit folyamatosan olyan értelemben használsz, amit nem jelent (mert van egy pontos jelentése, de te nem abban az értelemben használod).

Meg az egyéb kis nyelvi trükkjeid, például a homonímákkal.

Te nem követelheted senkitől semmi elfogadását: nem is értem azt, hogy honnét veszed ezt az ötletet.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 21:39:32

@444:

"ha sanyi hitvilága érvényesülne, akkor meg lehetne kérdezni, hogy az odaítélt 85 milliárd forint hol van, vagy hová lett."

Meg lehetne kérdezni? Azt hittem, hogy Sanyi börtönbe küldené a Magyarországi Református Egyház vezetőit (de legalább is egyet) mindaddig, amíg ki nem köhögik a 85 milliárdot vagy meg nem mondják azt, hogy kinek fizették ki.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 22:34:43

@444:

"a magyar bíróságon a vád és a védelem tárgyi bizonyítékokon túl vallomásokra van alapozva. ezért a bíráskodás részben a hiten alapul."

A Tizenkét Tábla volt az első, amikor az ókori rómaiak írásba foglalták a törvényeiket. Az egész nem maradt fenn, csak részletei meg hivatkozások rá. De van benne egy nagyon elgondolkodtató szabály:

23. ... Whoever is convicted of speaking false witness shall be flung from the Tarpeian Rock.

Vagyis a hamisan tanúskodót perbe fogták, és ha bűnösnek találták akkor kivégezték (halálbüntetéssel sújtották). Ők ezt a megoldást alkalmazták arra, hogy minimalizálják a _téves_ hiten alapuló bíráskodást. (És igen, azokat a bírákat is kivégezték, akiket bűnösnek találtak abban, hogy pénzt fogadtak el azért, hogy egy partikuláris ítélet hozzanak.)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 22:39:36

@444:

"ha nincs meg a pénz, ha nem tudják, hogy hol van, vagy hová veszett."

Igen, és Sanyi azért küldené börtönbe őket (vagy egyet), hogy javuljon a memóriája.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 22:49:40

@444:

Az majdnem mindegy, hogy mi az esküszöveg ha az eskü megszegésre kerül.

Az ókori rómaiak nem cicáztak: hazavágták azokat, akiket bűnösnek találtak a hamis tanúzásban. Te mondhatod azt, hogy ők csak hitték azt, hogy a tanú hamisan tanúskodott, mert hát minden hit kérdése, és ha a tanú hite szerint úgy történtek a dolgok ahogy ő azt előadta akkor az igazat mondta, de láthatólag az ókori rómaiak nem voltak vevők az ilyen nihilista-posztmodern megfejtésre.

ijontichy 2019.02.19. 23:02:44

@neoteny: Azóta vastagodott rajtunk a civilizációs máz, már nem kötjük fel (lökjük le Tarpeia sziklájáról) őket.
A rómaiak valószínűleg úgy gondolták, hogy a delikvens beszélje meg az isten(ekkel) a problémáját ;-)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 23:03:25

@444:

"nem gondolom, hogy minden hit kérdése. csak azt, hogy részben."

Amely állítás teljesen mihaszna mindaddig, amíg nem vagy hajlandó elárulni azt, hogy milyen módszerrel lehet eldönteni azt, hogy mi hit kérdése és mi nem. Mert az, hogy az hit kérdése amiről te úgy gondolod: nem módszer.

ijontichy 2019.02.19. 23:07:20

@444: "nem gondolom, hogy minden hit kérdése" mégis mindenről Móricka jut az eszedbe... vagy izé, hogy is ;-) ... valahogy sosem a nagyerdei piknikek :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 23:11:10

@444:

"nagyjából a harmadrészük kormány stipendium hungaricum programjának ösztöndíjasa."

Idegenek -- kétségkívül nem-magyarok -- oktatására költi a nemzeti kormány a nemzet által befizetett adókat? Magyar gyerekek helyét idegenek foglalják el, és ráadásul még ezeknek az egyetemi hely nélkül maradt magyar gyerekeknek a szülei finanszírozzák az egészet? Ez a haza szolgálata?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 23:28:53

@444:

Breivik norvégokat gyilkolt: az a norvégok problémája, hogy hogyan bánnak vele. Az igaz, hogy kétszobás lakrésze van, videójátékkal; de ott egyedül kell élnie, csak a börtönőreivel találkozik. Vagyis solitary confinement-ben tartják, ami a legsúlyosabb büntetés bebörtönzöttek számára: Breivik esetében annyi az "enyhítés", hogy nem a megszokott embertelen körülmények (puszta cella, semmi személyes tárgy) között tartják egyedül, hanem olyanban mint a többi norvég elítéltet.

És habár a max. börtönbüntetés 21 év Norvégiában, valószínűtlen, hogy Breivik bárhová is menne amikor leülte a 21 évét: a norvégok majd kitalálnak valamilyen szabályt ami alapján benn tartják.

Ami pedig a jogsérülést illeti, Breivik perelt valamiért (már nem emlékszem, hogy miért: internet elérésért vagy azért hogy a többi elítélt közé rakják vagy ilyesmi), de az illetékes norvég bíróság lepattintotta: megállapította, hogy nem történt jogsértés.

Az pedig, hogy egy a börtönbüntetését töltő rab is perelhet ha úgy gondolja, hogy megsértették valamilyen jogát: jó.

ijontichy 2019.02.19. 23:33:41

@444: "azt állítom, hogy a jelenkori magyar közéletet hitviták uralják." Pontosabb te (avagy a fidesz píárközpont) mindent meg is tesz azért, hogy a közéletet - lehetőleg eléggé hangsúlyosan - hit és lényegtelen, ám annál indulatosabb egyéb viták uralják.

Én magyar vagyok (továbbá egy az Isten és az is én vagyok ;-) ), elég ezt nekem tudnom. Dehogynem akarok "dicső magyar történelmet". Viszont a múltat sajnos nem lehet a tények átírásával dicsőbbé tenni, a jövőt viszont lehet dicstelenebbé az ilyen történelemhamisítási kísérletekkel. Dicsőbbé viszont lehet tenni a jövőt, ha a magyarok észhez térvén, mielőbb kipenderítik - ezúttal végleg - a bolsikat és különféle tolvajnépeket a Parlament épületéből.

Én nem utálom a "fidesz-magyarokat", csak lenézem. Mert "akit le lehet nézni, azt le is kell" ;-), valamint mert zömük a tőle elvárható gondosság mellett tudhatja, hogy a fidesz súlyos károkat okoz az országnak, a magyarságnak, úgy pénzben, mint a fejekben, mégis lelkesen nyal... izé szavaz.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 23:35:44

@444:

"azt állítom, hogy a jelenkori magyar közéletet hitviták uralják."

És?

De most teljesen komolyan: és? Még ha így is van, akkor sem következik semmi ebből a megállapításodból.

Te azt próbálod eladni, hogy ebből az következik, hogy az ellenzéknek el kell tűnnie, meg kell szűnnie, "mert csak akkor lesz értelmes párbeszéd". De te _ezt_ a propozíciódat nem (sem) vagy hajlandó vitára bocsátani: azt akarod, hogy mások tegyék ezt hittételükké, legyen a (nemzeti) vallásuk része. Vagyis hittéríteni próbálsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 23:49:57

@444:

"külkapcsolatokat építenek."

A nemzet által befizetett adók idegeneknek adásával "építik a külkapcsolatokat"? Magyar gyerekek nem jutnak be magyar egyetemekre mert a szüleik magyar adójából idegenek gyerekei pöffeszkednek a magyar padokban? Ez a haza szolgálata?

"az egyik gimnázium LabelFrancÉducation díjat kap"

Azért, hogy kiszolgálják az idegen érdekeket.

"francia nagykövet a híradások szerint megbeszélést folytat majd a tankerület és az intézmény vezetőivel, a francia munkaközösség tagjaival"

Ahol közli velük az idegen elvárásokat; hogy hogyan kell kiszolgáltatniuk a rájuk bízott magyar gyereklelkeket a franciáknak. Akik már megvették a konzervgyárat is.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.20. 01:17:28

@444:

"ott lesz a megbeszélésen a tankerület illetékese.
ő óvja a magyar gyermeklelkeket."

Az álnok franciák megveszik kilóra. Majd adnak Papp úrnak egy fal konzultációs szerződést és úgy ki lesz fizetve Kati néni.

Így folyik a Fideszes hazaárulás.

abdul hackeem 2019.02.21. 19:03:18

@444: Szerintem te a Sanyi haveroddal a fekete macskámra is rágerjednétek.

abdul hackeem 2019.02.22. 18:36:21

@444: Az a demokratikus, hogy dr. DK unja már a férjét és egy kis változatosságra vágyik.

abdul hackeem 2019.02.22. 18:39:02

@444: Hakuna matata!
Semmi migráns?
Semmi ne a Soros döntse el?
Le vagy ülve, mint az iszap!

Janossz 2019.02.22. 19:35:05

@444: Ja. Imígyen:

A MAGYAR UGARON

Elvadult tájon gázolok:
Ős, buja földön dudva, muhar.
Ezt a vad mezőt ismerem,
Ez a magyar Ugar.

Lehajlok a szent humuszig:
E szűzi földön valami rág.
Hej, égig-nyúló giz-gazok,
Hát nincsen itt virág?

Vad indák gyűrűznek körül,
Míg a föld alvó lelkét lesem,
Régmult virágok illata
Bódít szerelmesen.

Csönd van. A dudva, a muhar,
A gaz lehúz, altat, befed
S egy kacagó szél suhan el
A nagy Ugar felett.

(Ady)

Janossz 2019.02.22. 19:57:33

@444: Tetszik-nem tetszik, érvényes.
Ma is.

Janossz 2019.02.23. 07:28:04

@444: A Nemzetiszocialista Akadémia kipenderíti majd Adyt a magyar kultúrából?
Szabolcska Mihályt teszik a helyére?

Janossz 2019.02.23. 10:53:57

@444: " miért penderítené ki? "
Ezért: " ez egy szimpla magyar gyűlölet. amihez társul keresztényellenesség, államellenesség, nemzetellenesség. "
Ura vagy te a szavaknak, soroknak, amit idefosol?
Vagy csak úgy épp ami eszedbe jut, nyomod?
Te írtad ezt, nincs egy napja Ady verséről.

Egyébként jobb ha tőlem tudod, egy ember/rendszer sem lett még szebb a történelemben attól, ha összetörte a tükröt.

Janossz 2019.02.23. 11:29:59

@444: Ne viccelj, te vagy az Ady-gyűlölő, hiszen szerinted " ez egy szimpla magyar gyűlölet. amihez társul keresztényellenesség, államellenesség, nemzetellenesség. "

Most már terelheted itt a szót migránsokra, meg finnugorokra.

Janossz 2019.02.23. 12:39:50

@444: Már miért vonatkozna rám?
Ezt írtad a versről:
" ez egy szimpla magyar gyűlölet. amihez társul keresztényellenesség, államellenesség, nemzetellenesség. "

A költő nem én vagyok.

Janossz 2019.02.23. 13:28:49

@444: " ez egy köpködős ady vers. ami számodra lehet különösen kedves. "
Így is meg lehet fogalmazni. Szerintem meg társadalomkritika.
Szabolcska Mihály nyilván neked tetszőbb módon írta le a vidék állapotát.

Egyébként meg te egy köpködős alávaló senkiházy magyarellenes troll vagy, aki számomra egyáltalán nem kedves, így most véget vetünk a társalgásnak.

abdul hackeem 2019.02.23. 20:22:43

@444: Mivel veri szét, mangalica fesztivállal?
Te teljesen megkészültél.

FrVili 2019.02.23. 21:00:52

Egyszerűség

Nem hivalgó, cifra páva
Nem modern az én szivem.
Egyszerűség lakik benne
Mosolyogva szeliden.

Egyszerű, de tiszta nóták
Amiket én dalolok -
Mert a szívem súgja őket,
Nem is olyan nagy dolog.

Úgy csicsereg az én szívem
Egyszerűen, szabadon,
Mint a pintyőke madárka
Fönt a lombos ágakon.

Ami a szívemen fekszik
Azt dalolom, semmi mást:
Legelő, kicsiny birkáktól
Tanultam a versirást.

Egyszerű és tiszta nóta,
Gólyafészek, háztető -
Nincsen benne semmi, ámde
Az legalább érthető.

A jó Isten egyszerűnek
Alkotta az eszemet,
Nincsen abban nagy modernség
Csak szelídség, szeretet.

Kicsi kunyhó, szerető szív,
Messze égbolt, tiszta, kék -
Fulladjon meg Ady Endre
Lehetőleg máma még.

FrVili 2019.02.23. 21:04:29

Azonosítottam magam, ha csak a lélek egy kis reflexmozdulatának erejéig is, a pusztaiakkal? Még messze voltam attól. Aki a cselédházak közül indul embernek, az kezdetben oly törvényszerűen lelöki magáról és elfeledi pusztai mivoltát, akár ebihal alakját a béka. Ez a fejlődés útja és nincs más út. Szívet és tüdőt kell cserélnie annak, aki puszták levegőjét elhagyja, különben elpusztul az új környezetben. S szinte a világot kell megkerülnie, ha újravissza akar jutni.Magam is átmentem e kínos metamorfózis szakaszain s csak a hatodik-hetedik forduló utánváltam annyira emberré, hogy vállalni mertem a pusztát, újra lélekzeni próbáltam benne,eldobtam a nemesi pecsétgyűrűt, amelyet a család felső rétege a metamorfózis egyik állomásánegy kicsit ünnepélyesen és homályos magyarázatok keretében ujjamra húzott. A természetben csak ugrások vannak s így természetesen a visszahasonulás sem ment túlzások nélkül. Abordeauxi néger kikötőmunkások gyülekezőhelyéig kellett vetődnöm, pontosan az Atlanti-óceán partjára, lángoló szónoknak, amíg végre eszembe jutott: mi is indított útra. Amíg a kénytelen-kelletlen hazatérések után, amelyek alatt nemcsak az istállók, cselédviskókkörnyékét, hanem a pusztán még a naplementét is sivárnak éreztem, üresebbnek, mint másutt,végre lelkemet is visszavihettem. Amíg, mentesen a parasztrajongástól, sőt a nagy megtérők otthonrajongásától is, széttekintettem a tájon. Tárgyilagosan vettem szemügyre. Hasonlóan az idegenként megszólított öreg béresekhez, akik bizalmasan hunyorgatva hallgatják a beszédet s egyszerre gyerekkori Pali bácsikká és Mihály bácsikká lepleződnek le, a völgyek és dombokjobban ismertek engem, mint én azokat. Gyanakvóvá tesz, ha valaki túlsokat beszél a„gyökereiről”, főleg mielőtt gyümölcseit mutatná. A tavasszal megtérő gólyák, amelyek világrészeket nyílegyenesen repülnek át, órákig keringenek régi fészkük fölött, amíg végreleszállnak. Mitől tartanak? Minden ágat megvizsgálnak benne. Így közeledtem én is, így vizsgáltam gyermekkorom ágyát, - magától kell kiderülnie, hogy mivégre. - Puszták népe

FrVili 2019.02.23. 21:06:15

GYANAKVÓVÁ TESZ, HA VALAKI TÚL SOKAT BESZÉL A GYÖKEREIRŐL, FŐLEG MIELŐTT GYÜMÖLCSEIT MUTATNÁ!!!

FrVili 2019.02.23. 21:45:59

@444: és ez a 6 perc
www.youtube.com/watch?v=1DrpfWGcvyQ
megtanította egy generációnak azt, amit a magyar oktatásnak 12 év alatt nem sikerült:)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.23. 21:54:00

@FrVili:

Köszi a linket, ez szórakoztató volt.

screpes 2019.02.24. 11:23:56

@FrVili: nem ártana ideírnod, hogy ez PARÓDIA.

-----

Janossz 2019.02.24. 17:55:17

@444: Én nem tudom mit fantáziálsz ebbe bele.

A mondat teljesen kerek, olyan magyarsággal, amilyet te még a nagy szófosásodban soha meg sem közelítettél.

FrVili 2019.02.24. 22:08:21

@screpes: Ja ja, Karinthy F. paródiája az
Igy írtok ti-ben Költőcske Mihályról.