1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.01.27. 08:40 HaFr

Miért nem szeretik a nacionalisták a katolicizmust?

Képtalálat a következőre: „great inquisitor”

Krisztus első politikai tette volt -- amivel meghatározta a nyugati civilizáció történetét --, hogy kiemelte a vallást a (zsidó) nemzet közegéből és egyetemes misszióval ruházta fel. A "politikai" persze nagyon is idézőjelben értendő, hiszen éppen nem politikai célú volt ez a tett, ami egyúttal "forradalmat" is hozott a vallástörténetben: hogy ti. a vallás gyakorlása . először az emberi történelemben -- valóban túlvilági célra (az üdvözülésre) irányult. Ehhez képest a kereszténység -- immár intézményesült formában -- kétezer éve azzal küzd, hogy érvényt szerezzen az egyetemességének és túlvilági irányultságának. Mióta a nacionalizmus megjelent a színen mint az első tömegideológia és a tömegpolitikai gyakorlat, ebben a küzdelemben evidensen vesztésre áll.

De előtte sem volt egyszerű. Az egyetemesség igényét azelőtt legalábbis könnyebb volt fenntartani, de a túlvilági irányultság azóta gondot okoz, hogy a Római Birodalom államvallása lettünk (sic!) a IV. század elején, elkezdtünk földben és fémben gondolkozni, illetve bejelentettük igényünket a császári trón feletti rendelkezésre (a XI. század vége felé). A sokrétű - dogmatikai, intézményi, lelki - meghasonlások végkifejletére mutat de Maistre Considérations sur la France-ának érintésével (vagy kitérőjével) Dosztojevszkij híres Második Eljövetel-parafrázisa a Karamazov testvérekben, Bulgakov Mester és Margaritája stb: az Egyház megöli Krisztust, mert (egyebek mellett) fontosabb neki a hívek evilági ellenőrzése, mint túlvilági üdvözülése.

Az ellenőrzés kényszere persze biblikus alapú (a Bűnbeesés), de az eszközévé váló Egyház túlságosan emberivé vált. Ez csak fokozódott azzal, hogy az Egyház saját politikai hatalma a XIX. századra jelentőset zuhant, mert amit eddig valamelyest ötvözni tudott a saját apostoli küldetésével, ti. a politikai igényeit, azt ezután más eszmék társutasaként gyakorolhatta csak. A legfontosabb ilyen modern (politikai) eszme, amelynek a szolgálatába szegődött, a nacionalizmus volt, aminek eklatáns példája Horthy Magyarországa, ahol a nacionalizmus visszavetette a kereszténységet -- ha lehet ilyet mondani -- a judaisztikus állapotába: nemzetivé és politikaivá degradálta. Ez nem nagyon zavarta a híveket, akiknek fejében az állami propaganda nagy elánnal csinált és csinál máig "rendet" és hozza egy lapra az összehozhatatlant. A nacionalisták tehát régóta a korrekció igényével tekintenek az Egyházra és/vagy felül akarják írni a híveikben Egyház és vallás hagyományosan kettős -- egyetemes és túlvilági -- irányultságát. És nagyon nem szeretik a magukat megmakacsoló katolikusokat (lásd a pápa és egy maroknyi főpap sorsát a mai magyar kontextusban).

Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy alkalmas feloldása ennek a konfliktusnak, ha a nacionalizmusra is fogékony hívő katolikus e két tartományt - amennyire lehet - elválasztja egymástól, illetve bizonyos helyzetekben konfliktusosként éli meg őket és a lelkiismerete szerint dönt. De az nem járható jelentős lelki veszteség nélkül, ha a katolicizmusát alárendeli a nacionalista állami propagandának.

A katolicizmus mindenesetre a népi formájában tömegideológia is lett politikai célok szolgálatában (míg eközben a katolicizmus legnagyobb gondolkodói - kvázi a hívő elit - Szent Ágoston és Szent Tamás nyomán mindig egyetemes és üdvtörténeti kontextusban éltek és alkottak). A kereszténységet persze sújtja a deszakralizáció, amelynek nyomán önmaga nem tud már saját erkölcsi világegyetemet létrehozni, amely sikerrel vehetné fel a versenyt a progresszióval az egyik oldalon, a nacionalizmusokkal a másikon. Ezért a gyengébb minőségű főpapjai vezetésével enged az utóbbiak szirénhangjának és belemegy abba a zsákutcába, amelyben krisztusi életet persze nem remélhet, de hatalmat még egy darabig igen. A hatalma azonban származékos és esetleges (a világi uraitól függ), az önálló ellenőrző szerepe is csekély az emberi erkölcsök fölött (ami a nacionalizmus előtt még indokolhatta a világi hatalmát), illetve itt és most csak a ködös "keresztény európai kultúra" védelme maradt neki legitimációként, de ebben evidensen nem Krisztushoz fordul inspirációért, hanem az anyagi támogatások osztogatóihoz.

(Ahol jelentősége volt, elválasztottam ebben az írásban a kereszténységet a katolicizmustól, az Egyházat egyetemes egyházként értettem, de nem foglalkoztam a nem-katolikus -- reformátor - egyházakkal és szektákkal ezek eredendően nemzeti vagy lokális jellege és skizmatikus -- nem-apostoli -- alapítása miatt.)

250 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6714591080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2019.01.27. 08:59:26

"-Hát igen: az én időmben még a király volt az első és csak utána jött az isten!
- Sajnos a háború keserűen bizonyította, hogy ez az elv mennyit ér..."

(Lord Cadogan és Sutherland hercegének párbeszéde a Tűzszekerek c. filmből)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.01.27. 09:09:17

@Moin Moin: rossz nyelvek szerint az a jelenet a Muppet Showból lett ellesve és újraértelmezve

2019.01.27. 11:10:25

a nemzet és az egyetemes misszió nem zárják ki egymást. UN = united nations. egyesülnek a nácik?

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.01.27. 11:25:07

A kereszténység univerzális vallásilag, de nem tagadja a nemzeteket. Amíg a nacionalizmus nem agresszív, nincs vele gond.

2019.01.27. 11:30:44

@közíró MAXVAL bircaman:
a római katolikusok egy része utálja a nacionalistákat. a keleti kereszténységet róma azért utasította el, mert hogy annak etnikai jellege volt. összeállnak minden bolgárok egy nagy bolgár egyházba. ha annak van egy egyházi vezetője, akkor a pápaság nem vezetheti a világegyházat, mert ő is csak egy pátriárka a sok közül. de a római katolikus hitben nem.

2019.01.27. 11:37:24

@közíró MAXVAL bircaman:
a görög katolikusok elismerik a pápaság primátusát, de bizánci rítusúak. és nacionalisták.

ez a görög katolikus templombelső. keresztény és nemzeti motívumokkal. nem mellékesen az attila téren van. és ökumenikus imahéten éppen egy reformált püspök prédikál benne (aki úgy néz ki mint gyurcsány).
mediatar.ttre.hu/egyeb/0117_okumenikus_nyito/okumenikusimahet_nyito_5.jpg

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.01.27. 11:43:03

@444:

A keleti kereszténység nem etnikai jellegű, egyszerűen csak a nép nyelve van használatban. Attól ez még egy univerzális egyház.

2019.01.27. 12:05:21

@közíró MAXVAL bircaman:
ha az egyház a nép nyelvét használja, akkor a népnek kialakul egy sajátos történeti tudata és többek között ebből következik az etnikai jellege. létrejön egy politikai identitással rendelkező szaporodási közösség, amelyik a szülőföldjén egy nyelven beszél. ez a nemzet.

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.01.27. 12:06:44

@444:

S miért lenne jó érthetetlen nyelven misézni?

2019.01.27. 12:45:54

@közíró MAXVAL bircaman:
van egy nyelvpolitikai küzdelem. a nemzetek felett álló világelit milyen nyelven beszéljen?

a római katolikusok a latinból próbáltak világnyelvet csinálni. a franciák az újlatin franciából. ők a mai napig mondják, hogy a diplomácia nyelve legyen a francia. ők franciául beszélnek belföldön. beszéljen hozzájuk mindenki franciául külföldön. ők úgy gondolják, hogy ez a minimum. és ezt az angolok elérték. az egyesült királyságból szerveződő brit birodalom és az amerikai egyesült államok vezető szerepéből következik az, hogy ma az angol világnyelv. de ez elvben lehetne a latin is.

Célkereszt 2019.01.27. 13:49:04

A papok minden hadviselő fél oldalán megáldották a fegyvereket. A katonák ugyanahhoz az Istenhez imádkoztak, azután mentek egymást gyilkolni.

2019.01.27. 14:06:53

@Célkereszt:
vedd fel az iszlámot. abban nincs papság.

2019.01.27. 14:07:15

és milyen békés.

2019.01.27. 14:20:13

@Célkereszt:
arra utaltál, hogy a háborút a papság okozza. az iszlámban nincs papság. az iszlámban imámok vannak. ím, íme, ah, allah így hívnak imára, hála adásra. így finnül.

Célkereszt 2019.01.27. 14:24:48

@444: Nem! Arra utaltam, hogy a nacionalizmus és a kereszténység közötti ellentét ellenére az egyház engedett a nacionalizmusnak. Mintha a cikk erről szólna.

2019.01.27. 15:29:34

@Célkereszt:
a nacionalizmus és a kereszténység között nincs ellentét a nemzeti keresztségben legalábbis.

egy magyar nemzeti keresztény számára az isten fia magyar. egy zsidó-keresztény számára zsidó. a csehek számára cseh. és így tovább. a nemzeti keresztségben nincs istennek egy választott népe. hanem a népek, mind egyek az úrban. és így válik a nemzeti kereszténység egyetemessé. abban egyesülnek a nemzetek.

a római katolikusok eredendően nem ebben hisznek. hanem azt mondják, hogy ők isten választott népe. őket az isten küldte azért, hogy megtérítsék a nem-keresztényeket, a nemzeteket. a protestánsok azt mondják, hogy térítsék. de ők inkább maguk közül választanának papokat. és nem feltétlen a választott nép fiaira szavaznak. hanem esetenként nem-választottakra, vagy lányokra, asszonyokra. és erre a római katolikusok azt mondják, hogy na jó legyen ilyen is. és így van ökumenikus imahét, valami anglikán kitalálta.

Célkereszt 2019.01.27. 16:07:58

@444: A katolikusok nem mondják, hogy ők az isten kiválasztott népe, nyilván kevered a zsidókkal. Nem az a legfőbb céljuk, hogy megtérítsék a nem-keresztényeket, hanem az, hogy megmentsék mindenki halhatalan lelkét.

"Az egy, katolikus és keresztény Anyaszentegyház csak egyetlen országot ismer, az pedig Krisztus királysága. Oszd föl ezt a királyságot nemzetekre, és letaszítod Krisztust a trónjáról" G.B. Shaw Szent Johanna

A francia forradalom nacionalista volt és élesen egyházellenes is. A kezdeti harc után egymásra találtak és egymás lényegét eliminálták : a kereszténység a nacionalizmus libertiánus jellegét vette el, a nacionalizmus Krisztus országának eszméjét csúfolta meg. Ma már Orbán is tovább haladt ezen az úton, amikor beemelte az alkotmányba Magyarország keresztény jellegét.

2019.01.27. 16:31:23

@Célkereszt:
a római katolikusok kikeresztelkedett zsidók. és eredendően abban hisznek, amiben a zsidók. a bibliafordításokban a latin natio a héber goy megfelője. görögül ez az ethné. akik nem zsidók. és nem zsidókeresztények születésüktől fogva. nem a választott nép tagjai. az iszlámban ez a gyaur.

a jelenlegi magyar katolikus egyház felépítését szent jános pál hungarorum gens című apostoli konstitúciója rendezi. az így kezdődik.

A magyar nemzet történelmének hajnalától kezdve a katolikus Egyház - amelyet Isten küldött a népekhez - dicséretes módon töltötte be e nép között üdvösséget munkáló küldetését.

tehát van a katolikus egyház, a zsidókeresztények, amelyet isten küldött a népekhez, és ők dicséretes módon munkálkodnak a magyarok üdvösségén. ők úgy képzelik, hogy isten választott népe, akik megtérítik a nemzeteket. csak ők elfogadják azt, hogy van magyar nemzet. és cserébe a a magyarok többsége azt mondják, hogy na jól van, papoljanak ők is a nemzeti keresztségben. megférnek a zsidó-keresztények is. végtére a népek a mind egyek az úrban. így van vallásbéke. ökumené.

Célkereszt 2019.01.27. 16:35:42

@444: Ezért kell az államnak vallásilag közömbösnek lenni: mindnki higgyen, amit akar otthon, a templomban, csak ne nyomuljon politikailag.

Janossz 2019.01.27. 17:25:29

@Célkereszt: "a magyarok többsége azt mondják, hogy na jól van, papoljanak ők is a nemzeti keresztségben. megférnek a zsidó-keresztények is."

A jóember szerint az ő felekezete 16%-a mellett (ami természetesen a magyarok többsége)"megfér" a katolikus népesség 51%-a.
Ha kedved tartja beszélgess vele, de ez egy idióta.

hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_n%C3%A9pess%C3%A9ge

Moin Moin 2019.01.27. 20:53:22

@HaFr: Miért, szintén a Muppet Show azonos jelenetéből (vén faszok mormognak mindenen és mindenkin) ered a PKP is!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.01.27. 21:35:55

@Moin Moin: nem, mi az Ovizsaruból származunk

DrGehaeuse 2019.01.28. 11:20:27

@HaFr:

"(Ahol jelentősége volt, elválasztottam ebben az írásban a kereszténységet a katolicizmustól, az Egyházat egyetemes egyházként értettem, de nem foglalkoztam a nem-katolikus -- reformátor - egyházakkal és szektákkal ezek eredendően nemzeti vagy lokális jellege és skizmatikus -- nem-apostoli -- alapítása miatt.)"

De mi a helyzet az Orthodox keleti egyház(ak)/z/al? Besorolható(k) a "katolicizmus kategóriába". Az Orthodoxok mai napiglan skizmatikusnak tartják a római katolikus egyházat.

Khonsu 2019.01.28. 19:16:36

Ráadásul nem csak hogy nem evilági irányultságú, hanem egyenesen arról szól a történet (általánosan a kereszténység, "Krisztus egyháza"), hogy ez a másik világ el fog jönni itt a földön. Tehát az egyház feladata ennek előkészítése, segítése lenne. Isten terve pedig egyértelműen nem rendelhető alá/téríthető el/írható felül semmiféle, például nacionalista elgondolások által (nem szerencsés megpróbálni). Ez a terv pedig nem kalkulál nemzetekkel. A szabad akaratba persze beleférnek, de csak addig amíg nincsenek az útjában "Isten országának", vagyis a két világ ütközésénél a nacionalistáknak kell meghátrálni.

Ez rövidesen nagyon is kézzelfogható problémává fog válni, mert az a másik világ rövidesen elkezd "átjönni" és ahogy amúgy írva is van, bizony nem sok esélye lesz azoknak, akik szembe fordulnak vele.

Tehát ebben a kérdésben mindenkinek el kell döntenie, melyik oldalon áll, gyorsan.

Lexa56 2019.01.28. 19:19:09

@DrGehaeuse: Biblikus értelemben (ahogy én értem) Krisztus testének része mindenki, aki újjászületett a Krisztus megváltó halálába vetett hitben. Ennek az ég adta világon semmi köze a felekezeti hovatartozáshoz. A különbség fentről nézve szó szerint ég és föld, csak mi (egyelőre) nem látunk ilyen világosan. Örülnék, ha az egyházak tagságának 1%-a valódi hívő lenne.

eloi 2019.01.28. 20:31:06

Elolvastam a cikket, de nem értem, miről is szól voltaképpen?
(Azon túl, hogy milyen rossz az, hogy az államtól kap támogatásokat. Amikor éppen a keresztények politikai képviseletét ellátó kereszténydemokraták vannak kormányon.)

eloi 2019.01.28. 20:41:37

@Lexa56: Úgy érted, a feltámadásában (tehát az Istenségében) való hitben.
"Ha Krisztus nem támadt fel, hiábavaló a hitetek." (Pál)

Lexa56 2019.01.28. 20:44:48

@eloi: természetesen ez is része az üdvözítő hitnek. de a lényeg annak belátása, hogy magamtól képtelen vagyok eleget tenni Isten követelményeinek, és csak kegyelemből nyerhetek üdvösséget.

eloi 2019.01.28. 20:49:54

@: A választott nép a Messiás eljöveteléig a zsidóság volt, utána mindazok, akik elfogadják és követik a Messiást, vagyis a Krisztust, aki maga az Isten.
Vagyis azóta és így ma is, a választott nép a Messiást/Krisztust követők. Krisztus-követők - krisztusiak - keresztények.
Ebbe a választott népbe már nem etnikai és származási alapon beleszületünk, hanem megtérünk belé, tudatosan csatlakozunk hozzá. "Fajra", nemre, életkorra, anyagiakra és minden másra való tekintet nélkül.
Az egyetlen kritérium Krisztus elfogadása megváltóként, Messiásként, és Istenként. És az Ő követése, tanításainak megtartása, és a többi követőjével való közösség.

2019.01.28. 23:15:46

@eloi:
a megkeresztelkedett zsidók vagy legalábbis egy részük magukra továbbra is választott népként tekintettek, akiknek az a dolguk, hogy megtérítsék a közösségeket, végső soron a nemzeteket. így szerveződik a római katolikus világegyház, ilyenformán egyetemes. és ennek központja a vatikán.

a keleti keresztények a pápaság primátusát nem fogadták el. de a nyugati keresztény államnemzetek többsége is nemzeti keresztséget, nemzetközösséget hirdetett. így jött létre a natio hungarica. erre a nemzeti irányvonalra erősített rá a protestantizmus. na de a földkerekségnek egy közös istene van. ezt hirdette meg az ökumené. a keresztényszocialista államiság lenne képes véleményem szerint az egyetemes egyházat politikai értelemben középre vinni úgy, hogy nem utasítják el a nemzeti keresztséget és a népi nacionalizmusnak azon irányzatait, amelyek a krisztusi tanítással nem ellentétesek.

2019.01.28. 23:51:42

@eloi:
egy mai hír, hogy egy fővárosi pop zenekar, a helyi öregfiúk és a futball szurkolók jótékonysági tornát rendeztek.
www.haon.hu/2019/01/P1271740.jpg
nem akarják megtéríteni a fél világot. na most lehet mondani, hogy ők nem az egyetemes megváltást keresik. dehogy nem, csak kis közösségekben a maguk módján. lokálisan gondolkodnak, lokálisan cselekednek.

na most ők egy helyi rockzenekar. szintén mai hír, hogy ők idén világ körüli turnéra készülnek.
cdn1.haon.hu/2019/01/tankcsapda-1.jpg
lukács laci az általa írt "evangéliumok" hirdeti meg a nagyvilágban. ez esetben lokálisan gondolkodnak, globálisan cselekednek. bejárják a földkerekséget.

szintén egy mai hír, hogy elindult az ady centenáriumi év. helyi fiatal írók meghirdették "lángra gyújtott szent hitükkel" megtérítik e büszke várost.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/ady2.jpg
ez is valamiféle hittérítés. globálisan gondolkodnak. ady endre égi fárosz. lokálisan cselekednek.

a mai hírekből vegyünk egy negyediket. nemzeti kiválóság programban részt vevő fiatal tudósok számoltak be a munkájuk eredményéről.
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2273848
ők globálisan gondolkodnak és globálisan cselekednek. ehhez nemzetköziségre, nemzetközösségi létre kell törekedni. de ez feltétlen ellent mond a nacionalizmusnak, a nemzeti érzületnek? miért mondana ellent. legfeljebb csak a "baloldali" "liberális" értelmiség körében.

2019.01.29. 00:38:14

@eloi:
a magyar ősvallás kozmikus eredetű. nem a földkerekségben hanem a mindenségben gondolkodtak. és azt ehhez hasonló világkép hozta létre.
www.youtube.com/watch?v=RRbAuBMWCrA
a nap az egy, ami éget az égen. egy év alatt bejár egy ívet. a látszólagos útja az állat öv. ami a néphagyományban a világ állapot szerűségét írja le. a növekedést a növények jelképezik. de ezek a magyar népműveltségben egyetemesek: virágok világa. a népműveltséget, népművészetet, népvallást próbálják visszaszorítani.

aztán persze ebből újabb viták adódnak. hogyan lett a csillagjegyekből állatöv? az ikrek, a mérleg, a szűz, a nyilas és a vízöntő nem állatok. hanem állapotok. vannak, akik azt feltételezik, hogy a zodiákus magyarból lett állatövnek fordítva. ógörögül ζῷον (zôion) az állat. ez úgy hangzik, mint a sólyom. az a magyar totemállat. de ez olyasmi, mint a sion. szír eredetű. classical syriac ܨܸܗܝܘܿܢ‎ (ṣehyōn). nem tudják pontosan micsoda talán szomjúsággal kapcsolatos. köze van a sólyomhoz és a sion hegyhez?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.29. 01:43:05

@444:

"a magyar ősvallás kozmikus eredetű. nem a földkerekségben hanem a mindenségben gondolkodtak."

Ez innét kezdve vallás.

2019.01.29. 09:41:11

@neoteny:
a magyar a népvallás alapja az, hogy a mindenséggel mérd magad. erről papolnak a parasztnak a népfőiskolán. és arról, hogy nekünk a priest: a paraszt. a vidékiességet a napkeleti bölcselet mellett összekapcsolják a nyugatossággal. és ebből lesz a népvallás. és erre azt mondják, hogy ez kulturálisan nem elég nyitott. dehogy nem. a görög állat zôion. a zsidó államiság jelképe zion. a magyar államiság állati jelképe a sólyom. ezek ugyanannak az ősvallásnak az alakváltozatai. mert egy az isten.

2019.01.29. 09:44:59

@neoteny:
kozmikus ősvallásnak.

screpes 2019.01.29. 09:49:45

@444:
de hát az írásbelisésg (a sokféle) csak egy kései lokális konvenció...Arról, hogy ki mit dumált, és hogyan, nincsnek adatok... És tudnod kell hogy egy SZERB (többek közt) ugyanezt mondja. A szerb a világ nyelve, mert a mindenséggel mérik magukat, kvázi, a mindensésg is mérje magát velük.
kezdheted, ha 150 kilométerrel délebbre költözöl.

2019.01.29. 10:09:11

és ezek alakváltozatait írja le az etnográfia. magyarul a néprajz. de ilyenformán a népművészet, népmesék népdalok, néptánc részeivé válnak a vallásnak. és azt filozofikusan a mindenség elmélete teszi egyetemessé. nem a globalizáció, hanem ami még azon is túl van.

2019.01.29. 11:05:17

@screpes:
egyrészt írásbeliség nem annyira kései. mert van ékírás, képírás. az elég ősi. és ezeket is szokás rokonítani a magyarral. amire az mta azt mondja, hogy magyar sumerológia áltudomány. rendben van. de ugyanilyen alapon a finnugrisztika is áltudomány. a hanti és a manysi ábécé 1930-as években készült el. ah a hanti és a manysi népnyelvről írásos nyelvemlék nincs. illetve van talán egy valamivel korább bibliafordítás, amit ezeknek a népeknek készült. és egyébként a hantik négy nyelvjárást beszélnek és ezek egymást se nagyon értik, a manysit se nagyon. mégis honnan tudnánk, hogy a honfoglaló magyarok az ő nyelvükhöz hasonlóan beszéltek az ókorban. a finnugor őshaza egy mocsaras terület. amiben lovas nomádok tartósan aligha élhettek. persze találkozhattak ezekkel a népekkel. mondjuk így az obi ugorokkal.

a népfőiskola elmélete nem ebből indul ki. nem azt mondja, hogy a magyar nyelv nem finnugor, hanem török vagy sumér eredetű. hanem azt mondja, hogy ezek nyelvi kapcsolatok. és a rendelkezésre álló írásos nyelvemlékekből próbálnak rekonstruálni egy alapnyelvet úgy, hogy a nyelvet hangutánzó, hangfestő szavakra vagy szóképekre vezetik vissza. és ezeknek keresik a többi nyelvben a rokon megfelelőit.

tehát mondjuk az a szó, hogy szomjas a népfőiskola szerint hangutánzó szógyökből keletkezett. szom-szom-szomjjj. szomjas. i-i-i. iszik. az mta szerint ez teljességgel tudománytalan. ugyanis udmurt nyelven azt, hogy "éhséget érez" úgy mondják "sumani". és ebből lett a magyar szomjas. egy jelentésváltozással. őszerintük. és nem lehet máshogy. aki mást gondol az egy idióta, kripli, kretén, fasiszta. a népfőiskola azt mondja, hogy ez az udmurt kifejezés éppenséggel lehet a magyar szomjas rokona egy formális-axiomatikus elméletben úgy, hogy az rokonság fogalmába a szabályos hangmegfelelések, hangátvetéseket, magánhangzók váltakozását és a jelentés átmeneteket is elég lazán megengedi. sumáni. éhes. és ebből lett a szomjas. aha. de ha így vesszük, akkor a magyar vélhetően az összes nyelvvel rokon. a szomjúság angolul thrist, németül Durst. ezek rokonok. d/t zöngés-zöngétlen párok. hangváltás. de a szírül ܨܸܗܝܘܿܢ‎ (ṣehyōn) szomj. és ezzel rokonítják azt, hogy zion. a hegy, ahol a szomjukat oltották. és a vérszomjas állat a zôion. görögül az. így függ össze és a szomj és a sólyom? ez attól függ, hogy milyen eszközök az elfogadottak.

görögül a zôion az állat. a zsidó állam jelképe zion. a magyar államiság állati jelképe a sólyom. ez is bizonyság arra, hogy a magyar a napkeleti bölcselet nyelve. ősműveltséget őriz. aztán te mondhatod, hogy a szerb is. igen, nyilván az is.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.29. 11:16:40

@444:

"a magyar a népvallás alapja az, hogy a mindenséggel mérd magad."

A mindenséggel igen, de a globális szabadpiaccal ne.

2019.01.29. 11:23:30

@screpes:
ugyanez az elmélet alkalmazható a többi nyelvre is. a szomjúság angolul thisrt. óangolban þurst. akik szomjasak volt azok valahogy így szücsöltek. magyaros párja az iszomhhh. de ezt nem én találtam ki. az reformkori nyelvelmélet. széchenyi gróf ezért alapította az akadémiát és ezért kérte fel czuczor gergely bencés papköltőt, hogy ilyenformán alkossa meg a magyar nyelv szótárát. csak aztán bécsből bebörtönözték. mert a császáriak azt mondták, hogy a magyarok csak ne akarjanak saját kultúrát. és erre jött válaszul a finnugor nyelvelmélet. a nyelvet nem ősi hangutánzó, hangfestő szógyökökre kellene visszavezetni, valamiféle ősműveltségre, hanem a finnre. a finnek akkor nem voltak önálló államalkotók.

de a népfőiskola nyelvélete alkalmazható az angolra. csak az oxfordiak nem fogadják el, hogy thirst az valamiféle hangutánzás. az angolok nem így érzik. de a þurst szó rokona a német Durst. a németek a th-ból általában nem sz-szerű, hanem d hangot képeznek. a világ angolul earth, németül Erde. ennek őse az óangolszász: eorþe, eorðe. erdély-ország, ország-világ. de a héberben is éretz. az egyszerre az ország és a világ. a népi nacionalizmus és az univerzalizmus.

2019.01.29. 11:51:35

@neoteny:
igen, ez azt mondja, hogy a belső piacainkat megvédjük. és ezt lehet a szövetkezeti tulajdonra alapozni feltéve, hogy többségbe kerülnek a kisárutermelők. csak erősen kérdéses, hogy ez milyen mértékű jólétet eredményez. és hogy ez vidékies "lájfsztájl" milyen mértékben kell a magyaroknak.
cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1706/20170623virag-aladar-nb1-foci-balmazujvaros11.jpg
ez látszik erősödni. de ez ugye gazdasági értelemben a közszolgálatra és a háziiparra van alapozva. ófaluban a modernitás a petróleum, a hipermodernitás a wolfram égő.
www.hungarikum.hu/sites/default/files/f%C5%91k%C3%A9p%20holl%C3%B3k%C5%91%20%283%29.jpg
tulipános ládikával, menyecskékkel, legényekkel. ez a népmesékkel, népdalokkal, néptánccal. és elmesélik az angol szászoknak, hogy dal és tánc = dance. a diszkóban díszek vannak. ez a tányér vagy tál dísz a falon: dish vagy disk. a fal az wall. mi is azt valljuk. a vallás, a vállalás, és lehet így vállalkozni? lehet. de azt mondják, hogy ehhez védjük meg a piacainkat az olcsó tömegtermékektől. ez a kisárutermelők érdeke. kérdés, hogy ez mennyiben írja felül a fogyasztói érdekeket. és hogy ez miféle jólétet teremt. és erre mondja azt sanyi: számítsák ki az okosok.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.29. 13:34:43

@444:

"igen, ez azt mondja, hogy a belső piacainkat megvédjük."

Irmuska néni nem akarja azt, hogy az általa is alkotott belső piac megvédésre kerüljön az idegen jószágoktól. Vehetett volna Hajdu mosógépet is, de ő szándékosan Made in Russia LG mosógépet vett.

"ezt lehet a szövetkezeti tulajdonra alapozni"

A magyar gazdák többsége elutasítja a szövetkezetesedést. Hacsak nincs adatod arra vonatkozóan, hogy az ipari területeken működő vállalkozóknak más a hozzáállásuk, ez a nagy volumenű szövetkezetesedés csak a te egyik unionista vetítgetésed.

"ez miféle jólétet teremt. és erre mondja azt sanyi: számítsák ki az okosok."

Az okosok ki is számítják azt, hogy _nekik_ mi teremt jólétet.

2019.01.29. 14:29:02

@neoteny:
szövetkezeti rendszerhez az kell, hogy a kisárutermelők kerüljenek többsége. a tiszántúli takarék racionalizálja hálózatát. és bezárja a falusi, nagyközségi fiókjait. de ezek után egyre többen árutermelővé válnak. a közmunka programok is ebbe az irányba hatnak. megtámogatják a hajdúsági iparműveket. azért, hogy teremtsenek munkahelyeket. vásárolnak félautomata gépsorokat. az ilyen volt régen.
www.naplo.hu/2014/05/forgotarcsas-mosogepek-sokasaga-anno-197-500x500.jpg
és ilyen most. cdn1.haon.hu/2015/07/teglas.jpg
ez volt régen.
cdn1.haon.hu/2014/05/4.12-650x435.jpg
és ilyen most.
dev.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2017/teglas_1.jpg
a félautomata gépsorokkal a munkahelyeket állami támogatással hozzák létre. erre mondom azt, hogy ez egy félállami rendszer. de ezek nem lesznek versenyképesek a nagyvilágban. tehát ezek a hajdúsági munkások leginkább azt fogyaszthatják el, amit a hajdúsági mezőgazdászok előállítanak. hajdú lisztből süthetik a kenyeret a hajdúsági kötszövőben gyártott ruhákat mossák a hajdú mosógépen. ehhez is még annyi árut kell exportálni, amennyi ennek az egésznek az import igénye. de ez legjobb esetben is egy zrt. működése. ami leginkább az egyszerű kisárucserére alapozva versenyképes a nagyvilágban. egy gmk-ban ellátják a samsung/lg márkaszerviz feladatait. és kicserélnek egy alkatrészt a samsung/lg mosógépben. és úgy lehet samung/lg tévé a szövetkezeti hajdúság áruházban. mert azt szállítanak a márkaszervizért cserébe. de ez lényegében egy új kgst. nem észak-korea, hanem egy korlátozott barter a dél-koreai elvtársakkal.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.29. 14:32:27

@444:

"szövetkezeti rendszerhez az kell, hogy a kisárutermelők kerüljenek többsége."

Innét kezdve ez vallás.

2019.01.29. 15:41:06

@neoteny:
ez a varga mihály a novotni család tagjaival, akik a hajdúsági iparművek tulajdonosa.
www.hajduautort.hu/_data/VFS_1c435e20dd57c51e7ce73f6df3c69123.png
varga ihály ortodox liberálisként ezt volna azt, kedves novotniék, pistám, lajos. ha nem kaptak elég hitelt a bankban, akkor így jártak. majd gyártanak villanybojlert és autóalkatrészt koreában. bezár az üzem. a gyári munkások éheznek egy kicsit. de utána valaki esetleg jobbra fordítja az ő sorsukat és az önökét is. csak varga mihály nem ezt mondta, mert tudta, hogy így közben megbukna a kormány. hanem beindították a "nagyvállalati" beruházási támogatási programot. itt marczinkó zoltán államtitkár köszönti a hajdúsági iparművek dolgozóit.
www.haon.hu/2017/10/mi6.jpg
idézem a néplapot: "Megérdemlik a támogatást".

erre orbán ellenzői azt mondják, hogy ez az egész így összeomlik. mert hogy ez így nem megy. nem legyen államilag támogatott villanybojler, autóalkatrész gyártó sor, összeszerelő üzem. hanem ezt bízzák a szabad piacra. de hajdúhadház téglás szabad piaci alapon hogyan lesz fenntartható.

ezek a gyerekek a városi könyvtár előtt a bakancsos táborban.
teglas.hu/file/hirek/59942f682be2b/59942f682be2b/bakancsos_tabor.jpg
szüreti mulatság.
static.civishir.hu/ci/2017/08/tn4-szureti.jpg
hogyan lesz ez versenyképes a globalizált piacon piacon.

2019.01.29. 16:10:27

@neoteny:
az kapott többséget, hogy a politika egy partikuláris megoldást találjon ezekre a (munkaadó, munkavállaló) családokra szabva. ők azok. ez innentől kezdve legalább is makro szinten tervezett gazdaságot jelent. és ha nincs nagy válság, akkor éppenséggel fent lehet tartani úgy, hogy nincs jegyrendszer. kiképzik az összeszerelő gyári munkást, gyártástechnológust a szakgimnáziumban, mert ezekből most éppen elég nagy szükség van. de utána nem kell olyan túl sok.

Igazi közösségi ünnep volt Tégláson
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2017/teglas4.jpg
A rendezvény a helyi értékek felvonultatásának gazdag tárházát adta. Helyi értéktár kiállítás, népi fotósarok és kézműves kirakodóvásár várta az érdeklődőket, akik kipróbálhatták a híres téglási csigapörgetést is.

a híres téglási csigapörgetés mennyire lesz versenyképes a földkerekségen. nyilván korlátozottan. a csigapörgetők piacát korlátozottan lehet fenntartani.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.29. 16:27:56

@444:

"de hajdúhadház téglás szabad piaci alapon hogyan lesz fenntartható."

Az állami támogatások hogyan lesznek fenntarthatóak ha Mo-n semelyik település sem fenntartható piaci alapon?

2019.01.29. 16:29:41

@neoteny:
téglás település önkormányzati választási eredményei:
www.valasztas.hu/dyn/onk14/szavossz/hu/M09/T070/tjk.html
csak fideszes, jobbikos és nem kevés független jelölt van. azért, mert az "összefogás" jelöltjei kiléptek a pártjaikból. és a fidesz azt látja, hogy az ország nagy részén a jobbik maradt. azt kell szétverni. az ellenzéki pártvezetők azt látják, hogy örülnek ha egy közös polgármester jelöltet tudnak állítani. de hogy működik az ellenállás gyurcsánytól sneiderig. persze ettől még a főváros polgársága megválaszthatja az ellenzéket. megválaszják őket.
elovalasztas2019.hu/uploads/vita.jpg
és mi lesz utána? túl azon, hogy leváltják a rezsimet, a rezsimszolgákat. és?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.29. 16:43:44

@444:

"és mi lesz utána?"

Mi lenne? Folytatják.

2019.01.29. 17:38:33

@neoteny:
korlátozni kell a kínálatot. és ezt a politika eladja úgy, hogy ez a lokalitás kultusza. mi mást tehetnek? azt mondják, hogy hajdúsági kötszövő előállítjuk a gatyát és a bugyit. és kimossa a hajdú mosógép. az milyen jó lesz a hajdúsági legényeknek és a leányoknak. a hímeznek hozzá keszkenőt és házi áldást az ökumenikus imahétre.

most döntötték el, hogy a neumann jános egyetem (ez a matolcsy által gründolt kecskeméti intézmény) szolnoki karát hozzácsatolják debrecenhez. az intézményeket központosítják. szolnokon van egy katonai helikopter bázis. talán oda menne az airbus. de ez is ugye az állam vezérelte hadiipar. ilyen típusú beruházások várhatók.

ezek a gyerekek gazdatisztnek tanulnak.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/balashazy.jpg
a miniszter elmondta, hogy a legfontosabb feladat, hogy közösen megteremtsük a jövő agrárközéposztályát. ezekből a gyerekekből kell kiválasztani a modern kori köznemesek. ebből ez következik. erre szavaznak hajdú megyében. de a nyugati határszélen se nagyon vagy másképp. erdélyországban is így gondolják, akkor ilyesmi lesz a fejlődés. és budapest a "liberális" elit azt mondja, hogy na jó, de ők ehhez nem szeretnének kapcsolódni. űrkutatást szeretnének. atomhajtású hajdú rakéta hajtóművet. de kik döntsenek a debreceni atommagkutató intézet 200 tudományos munkatárásának kutatómunkájáról. lovász lászló azt mondja, hogy ők maguk. de a pénzről ők és a barátai vagy palkovics azt mondja, hogy inkább az ő haverjai. értem, hogy lovász lászló tűnik kisebb gazembernek, azt is, hogy ő esetleg nem akar beleszólni, hogy mire fordítsák a pénzt. de pénzt úgy nem szokás adni, hogy nem számít, hogy mit csináltok vele. csak értem persze, hogy esetleg kevesebb pénz, rövidebb pórázzal a kutatók körében nem feltétlen lesz népszerű. és lesz, aki azt mondja, hogy sokkal jobb körülmények várják nyugaton. az majd elmegy. de az most nem megy, ahogyan budapest akarja, hogy gyártsunk csak űrrakétát. és abból annyit előállítunk, hogy nem kell gyártani mosógépet. vagy a mosógép applikációból gyártsunk annyit. az apple parkot 5 milliárd dollárból építették. 260 ezer négyzetméteres irodaház.

a fidesz épített egy 20 ezer négyzetméterest. ezt.
media.irodacsoport.hu//imagethumb/resources/IRR_azevirodaja_nevezok/1040_forest-offices-debrecen_2018/087d6cbd5c9e39c435c62220d6f3e4bb.jpg?image=resources/IRR_azevirodaja_nevezok/1040_forest-offices-debrecen_2018/087d6cbd5c9e39c435c62220d6f3e4bb.jpg&width=1200&needwm=1&wmfile=iroda.png&wmalpha=100a a forest office dolgozói le fogja ez versenyezni az apple park fejlesztőit? aligha. majd gyártanak szoftvert az ios appstore-ba dollárért. vagy hajdú háztartási gépekhez. és cserébe kapnak bocskai koronát. abból vásárolhatnak a hajdúsági sütödék termékeiből.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.29. 17:48:40

@444:

"korlátozni kell a kínálatot."

Őrnagy őrnagy apja józan, istenfélő férfiú volt, aki azt tartotta a világ legjobb viccének, hogy időnként hamisan mondta be az életkorát. Hosszú kezű, hosszú lábú, istenfélő, szabadságszerető, törvénytisztelő farmer volt, zord individualista, aki úgy vélte, hogy minden támogatás, amit a központi kormány nem farmereknek juttat, a szocializmus beszivárgását jelenti. Hirdette a takarékos életet és a kemény munka szükségességét, nem szerette a laza erkölcsű nőket, akik mindig visszautasították. Lucernatermelő volt, és nagyon jól jött ki azzal, hogy nem termelt lucernát. A kormány jól megfizetett minden tonna lucernáért, amit nem termelt. Minél több lucernát nem termelt, annál több pénzt adott neki a kormány, és ő minden pennyt, amiért nem dolgozott meg, földvásárlásba fektetett, hogy növelje azt a lucernamennyiséget, amit nem termel. A hosszú téli estéket a házban töltötte, és nem javította szerszámait, és mindennap már délben kiugrott az ágyból, hogy bizonyosságot szerezzen: nem végeztetett el semmiféle szántóvető munka. Bölcsen nem munkálta földjét, és hamarosan több lucernát nem termelt, mint bárki a megyében. Szomszédok keresték fel őt tanácsért mindenféle ügyben, mert nagy pénzeket keresett, következésképp nagy bölcsnek kellett lennie. „Ki mint vet, úgy arat”, tanácsolta mindnek egyöntetűen, és mindenki így felelt rá: „Ámen.”

-- Joseph Heller "A 22-es csapdája"

2019.01.29. 17:52:43

@neoteny:
de mit folytatnak? amit a fidesz csinál? ahhoz a fidesz emberi kellenek. most bent ül a hollik istván unokatestvérének barátnője a hivatalban és annak a régi gyermekkori iskolatársa, annak a testvére és a kertszomszédja. ez a "social" network nagyjából 1 millió családot foglal magába. ők aligha szavaznak a fidesz ellen azért, mert orbán viktor létrehozza a közigazgatási bíróságokat. hanem a gyerekeik között vannak, akik azért tanulják a jogot, hogy a főtisztviselői karba bekerüljenek. magyar bálint megfejti, hogy foglyul ejtik az államot. igen, és megtehetik mert az mszp-szdsz szabad piaci alapon lényegében csődbe vitte az országot. az imf hitel felvétel azt jelentette. utána bajnai-oszkó páros ugyan konszolidálta a költségvetést, de orbán viktor kétharmados többséget szerzett. ez ennek a következménye.

2019.01.29. 18:09:47

@neoteny:
ha a hajdúk a hajdúság piacán versenyképesek, akkor elcserélik a hajdúsági mosógépet a hajdúsági kötszövő termékeire. és az applikáció fejlesztője ha csak a hajdúságban adja el, akkor hajdúsági sütödék termékeiből válogathat. ehhez a korlátozott árucseréhez nem állami támogatás szükséges. hanem valamilyen helyi pénz. mondjuk bocskai korona. csak matolcsy se akarja kiadni a kezéből a pénznyomtatás jogát. mert úgy a forintnak rövid úton vége lenne. ezért pénzhelyettesítőt enged nyomtatni. de miért váltsak forintot egy az egyben egy olyan pénznemre, aminek beváltása térben és időben is korlátozott és negatív kamata (kezelési költsége) van.

ilyen pénzt szövetkezeti jelleggel lehet kibocsátani.
www.bocskaikorona.hu/i/cimletek/10000elol.jpg
és ennek segítségével el lehet cserélni az árut a hajdúságban. vagy egy vidékies klaszterben. ez a belkereskedelmet teszi szabadabbá. csak matolcsy se szeretné ha ilyen jogosítványt szerezzenek a hajdúk. nekik is legyen egy kis központi bankjuk. illetve lehet, hogy azt mondja, hogy ezt próbáljuk ki. hiszen ezt mondja az összes alternatív közgazdász. decentralizált pénzkibocsátásnak akkor van értelme ha ahhoz kapcsolódik helyi árupiac.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.29. 18:23:47

@444:

"korlátozott árucser[e]"

Ha az árucsere korlátozott, az szükségszerűen azt jelenti, hogy lettek volna olyan árucserék amiket mindkét fél szeretett volna végrehajtani, de nem tehették meg az árucsere korlátozottsága miatt: minden ilyen esetben mindkét fél veszteséget szenved el ahhoz képest mint ha meg tudták volna ejteni az áruik cseréjét.

2019.01.29. 18:23:53

@neoteny:
a válságra a neoliberális válasz az, hogy még több centralizáció. nem kellenek ezek a kelet-közép európai jegybankok, hanem majd az európai unió központi bankja az egységes belső piacon uralja a terepet. igen ám, de ehhez az kellene, hogy ezt a népek elfogadják. marine le pen barátai azt mondják, hogy ők visszavezetnék a frankot az euro mellét. és a francia pékség majd elcseréli az árut francia konyakra, francia parfümre és francia autókra. és a németeknek azt mondják, hogy menjenek a francba. legyenek ők is nácik. csak ne foglalják el párizst. ők majd a frankkal építenek egy új gyarmatbirodalmat a frankofón területeken. és a gyarmati kormányok vásárolnak nagyon jó kis francia autókat. és így frankón cserélnék a frankot. ezt mondja marine le pen. és vele szemben tolták be macron elnököt. mert ez a világ újraosztását jelenti. és az ilyenből szokott lenni a háború. de ha ezt nem teszik meg, akkor az is háborúval fenyeget. a világban felhalmozott fedezetlen pénz egy jelentős része vagy megsemmisül egy ponton és úgy összeomolhat a világgazdaság, vagy újra kell osztani a piacot és a pénz beváltását korlátozni kell.

2019.01.29. 18:28:54

@neoteny:
most mucika megvarrná a hajdúságban a mackónadrágot miskának. miska termelne a mackónadrágban mézet mucikának. de ezeket olcsóbban behozza a tesco a nagyvilágból. ha van helyi pénznem, akkor természetes módon megvédhetik a piacaikat úgy, hogy beárazzák a mackónadrág és a méz árát mondjuk monétában.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.29. 18:37:00

@444:

"a válságra a neoliberális válasz az, hogy még több centralizáció."

Ez nem csak a neoliberális válasz, hanem minden etatista egyetlen válasza: szerinted is centralizálni kellene a tornacipők gyártását.

"a világban felhalmozott fedezetlen pénz egy jelentős része vagy megsemmisül egy ponton és úgy összeomolhat a világgazdaság"

A világgazdaság nem attól omlik össze, hogy a "felhalmozott fedezetlen pénz egy jelentős része [...] megsemmisül", hanem attól, hogy "korlátozni kell a kínálatot."

2019.01.29. 18:39:51

@neoteny:
ennek a vesztese a tesco. mert ha mucika és miska monétában kereskedik egymással, akkor nem vesznek tesco árut. hanem létrehozzák a monétát elfogadó áfész hálózatot. ezt mondja drábik, bogár, varga és társaik kopátsi sándor is ezt mondta. reformszocializmus is ezt lett volna. ne a párttitkárok kereskedjenek, hanem a lakosság és a szocialista vállalatok, de a hasonló fejlettségű országok egy korlátozott kgst piacon. ehhez kellene visegrádi fed. és visegrádi korona.

2019.01.29. 18:55:36

@neoteny:
ha túrricsei cigányasszony azt mondja. megmondom magának mi a lényeg. eszünk, iszunk, jól érezzük magunkat [baszunk], legyenek a gyereknek cipő a szociális boltban. ezt mondja a közmunkás, akkor állítsa elő a cipőipari ktsz. ő cserébe gyárt ricsei papucsot. és ha a ricsei papucs bekerül a centrum áruházakba, akkor esetleg valaki adna érte a világban konvertibilis pénzt. de lehet, hogy egyetlen papucsot se adnak el a világpiacon. hanem kapnak érte árut az áfész boltban. csak így csődbe megy a penny market fehérgyarmaton. a túrricsei cigányasszony vásárolhat szövetkezeti üzletrészt a ricsei papucsgyárból. és ez fokkal jobb annál, mintha szociális munkás lenne. persze még jobb lenne ha a ricsei papucs kft. eladná a termékeit a nagyvilágyba. vagy még jobb ha ricsei papucs nyrt. előállítaná a csodapapucsot és tőkét vonna be. de a jelenlegi helyzetben előre lépés a ricsei papucs ktsz. és az áfész. csak ennek vesztese a penny market. a német gyáriparosokat kérdik, akkor azt mondják, hogy szarunk bele. mert az is az övék lesz. csak az ő iparvállalataiknak utaljon pénzt szijjártó péter. ők a kereskedelem összeomlására játszanak. övék lesz az aldi, a lidli, a penny market és a többiek. és azok tulajdonosai azt mondják, hogy váltsák le o1g-1. és ő azt mondja, hogy ha kell, akkor bertelsmann-t is megdönti. ha kell, akkor az rtl klubot is megveszi mészáros lőrinc. illetve az a holding, amit létrehoztak. amibe a jogászok majd bevonják andy vajna vagyonának egy részét is.

2019.01.29. 19:03:40

@neoteny:
szerinted majd azt mondják, hogy eddig volt százcsillió dollárunk pluszban és holnap lesz ugyanennyi adósságunk mínuszban. az milyen jó lesz. ezt így elfogadják a tőketulajdonosok. ha jön egy újabb csődhullám és nem nyomnak elég pénzt, akkor a saját tőkéjüket elvesztik. de ha még több pénzt nyomnak, akkor azzal újabb válságot generálnak. a szabad kereskedelmet fogják feladni. értem, hogy ha a vancouver óceáni kikötő forgalma csökken, akkor brit columbia gazdasága lejtőre kerül. de a helyi termelő ágazatok erősödhetnek, amivel persze a kereskedők lehet, hogy még nagyobb bajba kerülnek, mert egy pontig még befelé záródik a gazdaság. és megszerzik az vagyontárgyaikat a kanadai favágók. valakinek vesztenie kell. a kérdés, hogy ki lesz az.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.29. 19:12:33

@444:

"ennek a vesztese a tesco."

Meg azok a fogyasztók, akik a TESCO-ban vásárlást preferálnák de nem érvényesíthetik a preferenciájukat.

A kínálat korlátozása soha nem lehet gazdagság forrása: az csak (relatív) elszegényedéshez vezethet. Hiába tudja Mucika több pénzért elcserélni az általa termelt jószágokat, ha Miska piaca is megvédésre kerül: Mucika kifizeti a több bevételét Miska magasabb áraira. Nagyobb nominális összegek forogtak, de kevesebb jószág került megtermelésre -- márpedig nem a pénz a gazdagság forrása, hanem az elfogyasztott jószágok. A gyügyei paraszt hiába kap kétszer annyit a védett piacon a meggyéért ha kétszer annyit kell fizetnie a védett piacon működő hentesnek és mészárosnak a húsért. Mert ha mindkét termelő a kínálatának (termelésének) korlátozásával érte el a (neki fizetett) magasabb árakat, akkor az azt jelenti, hogy kevesebb meggy, sertés- és marhahús került megtermelésre és így elfogyasztásra: mindenki életszínvonala alacsonyabb lett ahhoz képest mint ha nem lett volna korlátozva a kínálat.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.29. 19:14:35

@444:

"valakinek vesztenie kell."

A piacvédelemmel mindenki veszít; az összes szabadpiaci cserében mindkét fél nyer.

2019.01.29. 19:23:23

@neoteny:
miska megtermeli a mézet. mucika megvarrja a mackónadrágot. de egyikük termékét se veszi meg a tesco. mert azt mondja, hogy van náluk jobb termelő a világpiacon.

ezek után beárazzák a terméküket monétában. elcserélik vacak mackónadrágot a vacak mézre. és nem mennek be a tesco global üzleteibe. ezzel a tesco forgalma és a piaci kínálata csökken. de az áfész bolté növekszik. lesz benne vacak méz és vacak mackónadrág. aztán ezt fejlesztik. és létrejön vackor mackónadrág kft. és a vackor méz kft. de ez egy természetes módon védett piacon jött létre ahol mucika és miska megállapodtak, hogy kibocsátják a vacak monétájukat.

Janossz 2019.01.29. 19:23:47

@neoteny: A jóember úgy gondolja a kínálat csökkentését, hogy az kizárólag a MÁSOK által termelt javakra vonatkoznék.
Tehát a nemzeti keresztény hajdúsági termelők árui szabadon jelenjenek meg egy idegen (Fújj!) áruktól megtisztított piacon.

2019.01.29. 19:38:17

@neoteny:
tehát a válságra a válasz az, hogy kisebb agrárpiacok. a hajdúsági sütödék a hajdúsági iparművek tűzhelyein süti a hajdúsági malomipar lisztjéből a kenyeret a hajdúsági kötszövő munkaruháiban. és ezeket előállítják a hajdúvárosok. kibocsátják a bocskai koronát. és az árut elcserélik a hajdúság áruházban. a hajdúböszörményi óvónéni elfogadja, hogy a bére egy részét hajdúsági koronában kapja és abból vásárolhat hajdú háztartási gépet. mert a háztartási gépszerelő gyerekére vigyáz, amíg a gyárban összeszereli a mosógépet. kulturálisan ezt a középkori világot állítanák vissza.
www.archiv.hajdunanas.hu/galeria/harom_a_hajdu_igazsag_/6.jpg
gazdasági értelemben ezt:
cdn1.haon.hu/2014/05/4.12-650x435.jpg
de ennek a fővárosban az eredménye ez:
www.hajdurt.hu/_data/VFS_e019a320c11cedb1fcd3d910dd5fd37f.JPG
ők ebből nem kérnek. ők nem a hajdúsági mackónadrágot akarják kimosni a "szuperautomtata" hajdú mosógépben. állítsanak elő jobb árut.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.29. 19:54:26

@444:

"miska megtermeli a mézet. mucika megvarrja a mackónadrágot. de egyikük termékét se veszi meg a tesco."

Akkor egyiküknek sincs bevétele: nem tudnak vásárolni semmit a TESCOban.

"ezek után beárazzák a terméküket monétában. elcserélik vacak mackónadrágot a vacak mézre. és nem mennek be a tesco global üzleteibe. ezzel a tesco forgalma és a piaci kínálata csökken."

És ezzel Miska és Mucika fogyasztása (életszínvonala) is csökken: elesnek mindazon jószágok fogyasztásától amiket azért nem tudnak megvásárolni, mert magasabb árat fizetnek egymás vacak termékéért mint amennyit a TESCOban fizetnének.

Ha Mucika X forintot fizet Miska egy csupor mézéért, és azért az X forintért a TESCOban egy csupor mézet és egy túrórudit tudott volna vásárolni, akkor Mucika egy túrórudival szegényebb lesz ha Miskától vásárol mézet a TESCOban vásárlás helyett.

Nomármost lehetséges az, hogy Mucika kebelét olyan erős honleányi érzület fűti, hogy hajlandó beáldozni a csupronkénti egy túrórudit azért, hogy nemzettestvérével, Miskával szolidáris legyen: ez a szíve joga. De Miskának nincs joga arra, hogy az ilyen szolidaritást rákényszerítse Mucikára (és minden más magyar mézfogyasztóra): mivel az ilyen szolidaritás veszteséggel jár a szolidárisan vásárló fogyasztó számára, nincs lényegi különbség a(z államhatalmi erőszakkal) kikényszerített szolidaritás és a rablás között.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.29. 19:58:03

@444:

"tehát a válságra a válasz az, hogy kisebb agrárpiacok."

A kínálat korlátozása; vagyis kevesebb termény/termék/szolgáltatás megtermelése és így fogyasztása: relatív elszegényedés.

2019.01.29. 20:06:22

@neoteny:
ahhoz, hogy gépeket gyártsanak bérmunkát kell végezniük. ezért kell bmw gyár a hajdúságba. continental, thyssen, fag, és társaik. kérdés, hogy ki kapja a hadiipart. a német-francia megállapodás alapján német tankokat vesznek és betelepül az airbus. szolnokra talán, mert ott van helikopter bázis. altiszti akadémia. amit debrecenhez kapcsolnak.

fikázzák orbánt, hogy kisvasutat épít. de például errefelé egy vállalkozó gőzmozdonyokat vásárol. és azokat újítja fel. mert ezeket megveszik az önkormányzatok. ezt a román gyártmányt gyöngyösről hozták és felújítva viszik vissza a mátrába.
cdn1.haon.hu/2019/01/190125-gyongyi-KA_21-e1548764833316.jpg
és erre azt mondják budapestről, hogy ne akarjon már kisvasutat a mátrába. ha gyöngyösön gyöngyi gőzmozdonyt akarnak, akkor lesz olyan vállalkozó, amelyik ezt felújítja nekik. és ezzel ott még valaki választást is nyer, akkor övé lesz a gyöngyösi polgármesterség. így döntöttek a gyöngyösi polgárok. komplex módon közelítve az állam is része a piacnak. az is számít, hogy a gyöngyösi gyöngyi gőzmozdony felújítása szavazatot kap. a politika piaca belevetül a reálgazdaságba. és ezt kihasználja egy vállalkozó.

2019.01.29. 20:14:34

@neoteny:
az a kérdés, hogy a helyi agrártermény többlet fedezi-e a globális kínálat korlátozásával járó relatív elszegényedést. tehát ha penny market nem viszi be az olcsó túrót, akkor középtávon túrricsén képesek lesznek-e gyártani több, vagy jobb túrót. egy átmeneti visszaesést követően a gazdaság vagy fellendül vagy összeomlik. a helyi termelő tevékenység növekszik. a globális áruimport csökken.

lecsós 2019.01.29. 20:15:30

@neoteny: Ez volt a lényege az elbaszott módszerváltásnak , hogy Mancikának esélye ne legyen arra, hogy olyan rendszer részese legyen hogy a mézét a tesco pl. belistázza. Uk-ban pl. ez nincs így. ott van regionális vagy helyi áruházba való beszállítás. Na most belországban kurva nagy gáz van a tesconál. Most tolja le a porondról a lidi, meg az aldi, a két tetves betolakodó. bejöttek, és 5 év alatt vitték a kisker forgalom 17 %-át. Neo,, a tököm tele van azzal a dumával, hogy a kistermelő esélytelen. A kurvanagy multikhoz nyugaton a helyi cég be tud kerülni, amelyhez nem, az most szopja be a harcfaszt.
A tudatom tele van azzal hogy "piaci ár" hogy a faszomba alakul ki szerinted a termék piaci ára?? A csomagolt sonkatekercsnek az adott multiban a sonkatekercs világpiaci árát használja? A nagybüdös lófaszt. A multinak árképzési modellje van a termékcsoportra, ennyi. Ez meg nem tükrözi a termék valós értékét. Erre vannak az állam részéről a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat elleni törvény.
Ezért mondom azt, hogy szarfaszúak a közgazdászok, mert nem mesélnek erről a dologról. Uk-ban szarrá veri a lidi a többit, mert 7 napra fizet vazzeg, ennyi. A termelők, meg többi beszállító szóba nem akar állni mással.
Tehát, ha megjelenik egy lokális alternatíva, az lehet sikeres akkor meg főleg, ha van saját termékrendszere.
El kellene fogadni azt, hogy a termelő a király, a kereskedő elmehet a búsba ha nincs árú lásd brexit.
Tehát nem egyfajta igazság létezik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.29. 20:26:05

@444:

"és erre azt mondják budapestről, hogy ne akarjon már kisvasutat a mátrába."

Helyesen: ezt te mondod. "Budapestről" azt mondják a "filoszemiták", hogy a gond azzal van, hogy "ezeket megveszik az önkormányzatok": az önkormányzatok nem olyan pénzt költenek, amiket az általuk termelt a szabadpiacon forgalmazott jószágokért kaptak, hanem a nettó adófizetőktől az államhatalmi erőszakmonopólium alkalmazásával eltulajdonított pénzeket.

"a politika piaca belevetül a reálgazdaságba. és ezt kihasználja egy vállalkozó."

Így igaz: ez a vállalkozó nem úgy tesz szert haszonra, hogy jobban kielégíti a termékeinek fogyasztóit mint bárki más a környéken, hanem politikai készségeinek alkalmazásával.

2019.01.29. 20:38:30

@neoteny:
ez a vállalkozó úgy képzeli, hogy a kistérségek erdei kisvasutakat akarnak építeni. és épített egy műhelyt debrecenben a kishatár úton. te azt mondod, hogy ez a vállalkozás unfair módon tesz szert jövedelemre hiszen a gyöngyösiek egy része, az is lehet, hogy a többsége akar gyöngyi gőzmozdonyt a mátrába, de egy részük majdnem biztos, hogy nem akar. vagy ha akar, akkor se úgy, hogy ez a vállalkozó újítsa fel nekik. többségi szavazat alapján döntenek igazgatótanácsok. de a piacon is többségi alapon döntenek, csak ott nincs egyenlősdi. nem érvényesül az ember isten előtt egyenlőségének elve. de például sanyi szerint azt is érvényesíteni kell: az emberséget.

Mondd mért baj az
Ha ember maradsz
Ha mindenből ami kell elveszel,
De ha kell mindenből adsz.

ezt lukács laci hirdeti az ő "evangéliumában". sanyi szerint ezt kellene kántálni a nagytemplomban. ez a "legyél rocksztár igyál ingyen" kezdetű tankcsapda dal refrénje.

Ez itt az Alföld itt nincsen semmilyen hegy
Itt az indulj el úgy van, hogy öcsém eredj,
Oszt ha bármi kell, hát menj és szerezz magadnak
Ha adnak…

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.29. 21:37:00

@lecsós:

"Mancikának esélye ne legyen arra, hogy olyan rendszer részese legyen hogy a mézét a tesco pl. belistázza."

Mivel a TESCO (feltételezhetően) haszonra tesz szert az általa "belistázott" méz árusításával, a TESCOnak nem érdeke az, hogy bármelyik méztermelőnek "esélye ne legyen arra", hogy a mézét a TESCO árusítsa.

"A tudatom tele van azzal hogy "piaci ár" hogy a faszomba alakul ki szerinted a termék piaci ára??"

Ezt a kört már lefutottuk; ld. a 4. fejezetet itt: mises.org/sites/default/files/Man,%20Economy,%20and%20State,%20with%20Power%20and%20Market_2.pdf

Vagy itt a 84. oldaltól: How Prices Are Formed in Barter

mises.org/sites/default/files/lessons_for_the_young_economist_murphy_0.pdf

Habár itt nem pénzbeli árak kialakulását tárgyalja a szerző (egy hipotetikus példán keresztül) hanem cserekereskedelmi árakét (vagyis a cserék tárgyát képző javak egymásban kifejezett árainak kialakulását), a tárgyalt elvek érvényesek a pénzzel történő (indirekt) cserékre is.

"Ez meg nem tükrözi a termék valós értékét."

A termékeknek nem létezik valós értékük: minden értékelés szubjektív. Ha a termékeknek lenne valós értékük, akkor ez azt jelentené, hogy ha egyetlen ember megvásárol egy terméket mert annak az ára a valós értéke alatt van, akkor mindenki másnak is meg kellene vásárolnia azt a terméket, hiszen kevesebbe kerül mint a valós értéke. Ami nyilvánvalóan abszurd: az emberek nem azért vásárolnak jószágokat, mert azok ára a (feltételezett) valós értéküknél alacsonyabb, hanem azért, mert úgy ítélik meg, hogy a kérdéses jószág (birtoklása/fogyasztása) értékesebb _számukra_, mint az a pénzösszeg amit fizettek érte. Az elárusító számára meg a pénzösszeg az értékesebb.

"Uk-ban szarrá veri a lidi a többit, mert 7 napra fizet vazzeg, ennyi. A termelők, meg többi beszállító szóba nem akar állni mással."

Váljék kedves egészségükre: ez az üzleti verseny lényege, ti. a hasznot hajtó tevékenység volumenének növelése.

"El kellene fogadni azt, hogy a termelő a király, a kereskedő elmehet a búsba ha nincs árú"

A termelők túlnyomó többsége nem saját maga árulja a termékeit a végfelhasználónak/fogyasztónak; a kereskedők _termelő_ tevékenysége nélkül a(z ős)termelők a termelési volumenüknek csak egy töredékét lennének képesek értékesíteni. A kereskedők termelő tevékenysége pedig abban áll, hogy a(z ős)termelő kapuján kilépő termék nem ugyanaz a termék mint amit a vásárló leemel a bolti polcról: a bolti polcról leemelt termékért nem menne el a termelő kapujához a vásárló. Akik azt hiszik, hogy a kereskedők nem termelnek semmit azok járjanak Gyügyére gyügyei meggyért, Dél-Koreába Samsung termékekért és Ecuadorba banánért.

"nem egyfajta igazság létezik"

Valóban: a termékek valós értéke pedig épp' egyfajta igazság lenne.

2019.01.29. 21:41:49

@neoteny:
az problémás, hogy valaki több állami megrendeléshez jut, mint nem-államihoz. de ezek a limitációk megint csak vallási kérdések. mert van aki szerint ha a gyöngyösiek többségi alapon megszavazzák a gyöngyi gőzmozdonyuk felújítását, akkor megszavazták. kvázi egy zrt. szavazta meg, 1-1 szavazattal, úgy, hogy a tagoknak üzletrészük van a gyöngyösi vagy gyöngyös környéki üzemekben. átadták a környezeti vagyon egy részét cserébe ez alapján szednek adót helyi vállalkozóktól. és ezzel kalkulálnia kell mindenkinek, aki betelepül a mátrába.

és ez a vállalkozó a kishatár úti műhelyében kockáztat. hozzák ábelt a zalai rengetegből. ha elég sok kistérség akar gőzöst népnemzeti romantikázást, arra szavaznak, hogy legyen megy a gőzös megy a gőzös kanizsára, akkor jó üzletet csinál. de ez nem garantált. ő beszerezte a közlekedési múzeumból a terveket, előszedte a régi gépkönyvet. amit még a régi jármű javítóban használtak. ez nem klasszikus vállalkozás, de vállalkozás. lehet így érvelni.

2019.01.29. 21:47:27

@neoteny:
a tesco azt mondja, hogy mucika a mackónadrágot, és miska a mézét árazza be egy konvertibilis pénznemben, mondjuk forintban és ezt a tesco átváltja dollárra. mert őt a dollárdiplomácia védi. és azt mondja, hogy ez alapján mucika és miska nem versenyképes, mert vannak olyan kínai gyártók, akik jobb ajánlatot adnak nekik. nem kell a vacak mackónadrágjuk és a vacak mézük. jogában áll így gondolni a tesco global üzletláncnak? nyilván igen.

mucikától és miskától a pénzpiaci szuverenitásukat elvették. ők esetleg nem dollárban, vagy azzal konvertibilis pénznemben áraznának, hanem másmilyen monétában. elvben ehhez is joguk lenne, nem?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.29. 21:53:21

@444:

"mucikától és miskától a pénzpiaci szuverenitásukat elvették. ők esetleg nem dollárban, vagy azzal konvertibilis pénznemben áraznának, hanem másmilyen monétában. elvben ehhez is joguk lenne, nem?"

Természetesen: Mucika és Miska olyan pénznemben áraz amilyenben jónak látja. Csak másokat nem kényszeríthet (államhatalmi erőszakkal) arra, hogy ők a Mucika és Miska által preferált pénznemben árazzanak.

2019.01.29. 22:06:40

@neoteny:
csak erre azt mondja a dollárdiplomácia, hogy ehhez nincs joguk. illetve ha kivonulnak kelet-közép európából, akkor majd nem mondják. de ezek politikai döntések. nemcsak a magyar állam, hanem az egyesült államok is próbálja érvényesíteni az érdekeit. nyilván az oroszok is. a hajdúvárosok is.

a németek azt mondják, hogy a magyar közigazgatásban legyen olyan kategória, hogy "modern város". és azt mondják, hogy ezek nagyjából a megyei jogú városok. a megyszékhelyek és a nagyobb városok. ők ezekkel tudnak valamit kezdeni. és ebbe sorolják be jászberényt a kistérséggel. felteszem egy válságban valakik meg akarja szerezni a samsung gyárat. és azok nem a szegény kis jászberényiek jólétéért aggódnak. és erre hajdúböszörmény azt mondja, hogy de ők nagyobbak, mint jászberény. el kezdtek lobbizni, hogy megyei városi jogot terjesszék ki és azt ők is kapják mag a magyar országgyűléstől. amira pápa, gyula, szentes azt mondja, hogy egy pillanat, ők is hasonló városok. ezekben elférne valamilyen könnyűipari kombinát. és még ott van ajka ajka, gyöngyös, kazincbarcika és esetleg komló is beiatkozna a "modern városok" körébe. fejlesszék a nehézipart. és ezt a német gyáriparosok is véleményezik. kollektivizáltan hozzák a döntéseket.

de ha egyénileg kérnek az sem feltétlen jó nekik. a túlóratörvényt a bmw kérésére vezették be, a sajtóhírek szerint ez egy informális háttéralku része volt, aminek a politikai kockázatát a kormány vállalta és az audi baszott rá.

2019.01.29. 22:23:57

@neoteny:
miska és mucika számára indifferens, hogy a tesco elfogadja-e a bocskai koronát. ők azt akarják, hogy a hasonló fejlettségű termelők árut cserélhessenek a helyi piacon. mondjuk a hajdúság áruház láncban, amit a hajdúvárosok hoznak létre. és ha elég árut termelnek, akkor a bocskai korona forgalom képes helyi pénzzé válik. aztán lehet, hogy kezdetben vacak mézet lehet mackónadrágra cserélni. fejleszthetik a termékeiket. és ez is eredményezhet polgárosodást. kétségtelen, hogy nem ezen alapult a nyugati fejlődés. hanem a globalizált kereskedelmi útvonalakon. de ezeket mintha a nyugat is elvágni igyekezne. lásd brexit.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.29. 22:44:19

@444:

"aztán lehet, hogy kezdetben vacak mézet lehet mackónadrágra cserélni. fejleszthetik a termékeiket."

A védett piacon termelők miért fejlesztenék a termékeiket? Épp' a már (ki)fejle(szte)ttebb termékek kiszorításáról szól a piacvédelem.

2019.01.29. 22:58:43

@neoteny:
a világpiac egésze is zárt leszámítva a napenergiát, azt hogy pataki attilát időnként elrabolják az ufólányok, efféléket. de ez viszonylag zárt piac. miért fejlesztenének rajta terméket a termelők. miért ne fejlesztenének?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.29. 23:23:56

@444:

"a világpiac egésze is zárt"

De nem védett.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.29. 23:32:33

@444:

"miért ne fejlesztenének?"

Mert a termékfejlesztés költséges?

2019.01.29. 23:36:54

@neoteny:
vannak ezek a fazakas termékek.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/2746/180518-10-jubileumi-fazekas-fesztival-megnyito-pl-ka_4.jpg
ennél fejlettebb technológiával készülő edényeket árusítanak a kika üzleteiben. ezeket a kézműves termékeket magasan kellene árazni, csak a kikában világverseny van. és amit széles néptömegek keresnek az mindig az akciós.

a hajdúság áruházban bocskai koronában áraznak, akkor ezért az áruért a termelő kaphat agrárterményt. és ezért cserébe vásárolhat faragott székeket. de akár közvetlen is megegyeznek. 10 ilyen tányér csereértéke 1 szék. ha 1 tányér 1 korona, akkor 1 szék 10 korona. a helyi áruk versenyeznek.

sőt a napközis nyári tábor is eladhatja termékeit és cserébe kaphatnak ételt italt a hajdúság áruházból, amit emike nénivel készítettek a napsugár táborban.
debrecenimuvkozpont.hu/debkepek/galeria/1506/15496_orig.jpg
ezek a nyugdíjas nénik a hímeznek. eladhatják a terítőt a hajdúság áruházban.
www.naplo.hu/2019/01/ahimezzunk-kozosen-cimu-programsorozat-j.jpg
a hajdúság étteremben azt mondják hogy ha terítőt tetszenének hímeznének, akkor akkor kapnának érte levest. vagy ha gyártanának ilyen párnácskákat, akkor egy cooptourist utazást.
www.naplo.hu/2019/01/ahimezzunk-kozosen-cimu-programsorozat-j-2.jpg
de ha kocsis andrásné ezt a párnácskát el tudja a világpiacon, akkor adja el. ezt a hajdúság áruházban tudja eladni, amit megvehet a helyi szállodás és esetleg megvehet egy koreai, mert nekik is van egy madaras motívumuk. virág világosságába sűrűsödik bele a mindenség elmélete.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.29. 23:46:07

@444:

"a hajdúság áruházban bocskai koronában áraznak, akkor ezért az áruért a termelő kaphat agrárterményt"

Milyen agrárterményből mennyit? És ennek miért lenne feltétele az, hogy a Hajdúság áruházban Bocskai koronában árazzanak?

2019.01.29. 23:56:58

@neoteny:
a helyi árupiacon verseny van. ők mind fazekas árut állítanak elő.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2018/fazekascsoport.jpg
ők egy kézműves céh. papp polgármestertől kaptak egy dícsérő oklevelet.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/2746/180518-10-jubileumi-fazekas-fesztival-megnyito-pl-ka_64.jpg
ők a hajdúság áruházban kézműves termékeket vásárolhatnak a többi népi iparművésztől. ha venne mondjuk samsung tévét, akkor olyat bocskai koronáért nem adnak. de az a népi iparművész eladhatja az árut a kikának. és cserébe kaphat forintot, eurót, vagy dollárt és azt napi árfolyamon átváltva vehet samsung tévét.

2019.01.29. 23:58:14

@neoteny:
egymás között cseréljenek árut. kibasszák a piacról a tesco-t. elzavarják őket a francba.

2019.01.30. 00:07:34

@neoteny:
persze úgy lehet, hogy nem lesz olcsó samsung tévé. de majd lesz helyette videoton vagy orion, vagy amit előállít a debrecen electric company. és amit megjavítanak. most ha elromlik a tévé, akkor nagyrészt javítani se tudják. mert már annyira modern. arról van szó, hogy nem tudják megjavítani, mert a technológia nincs a kezükbe. az olcsó tömegtermékek kora időlegese lejár és helyébe lép a lokalitás kultusza. és erre azt mondják, hogy ilyen trend nincs. hiszen a globalizációval nem lehet szembemenni. ehhez képest szinte minden szembe fele megy vele, az erősödik legalábbis európában, különösen magyarországon.

2019.01.30. 00:08:49

@neoteny:
a hajdúság áruházban üzletrészük van, tulajdonosok lehetnek. a tesco üzletláncban fogyasztók.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.30. 00:22:26

@444:

"egymás között cseréljenek árut."

Aki képes másokkal ("idegenekkel") is árut cserélni, annak van jövedelme más pénznemben is, mint a Bocskai korona; és ha ő nem a vacak de legalább drága mézet vagy a hasonló mackónadrágot preferálja, hanem a TESCOban kapható jószágokat, akkor ő nem fogja támogatni a TESCO kibaszásának ötletét.

Ha mindkét fél számára előnyös a csere a saját megítélésük szerint, akkor az úgyis meg fog történni; szükségtelen bármiféle metódussal támogatni az egymás közötti cseréket. Ha meg az egyik fél úgy ítéli meg, hogy számára nem előnyös a felajánlott csere, akkor az egymással történő cserékre kényszerítés egyértelműen kárt okoz ezeknek az embereknek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.30. 00:28:13

@444:

"a hajdúság áruházban üzletrészük van, tulajdonosok lehetnek"

Ez a tulajdonosi státuszuk miben nyilvánul meg? Kapnak osztalékot a vállalkozás eredményeiből? Képesek eladni az üzletrészüket? Mert az, aki nem képes teljes mértékben diszponálni a tulajdona felett, csak névlegesen tulajdonos: tényszerűen nem az.

2019.01.30. 01:01:55

@neoteny:
de ez esetben szükségtelen az "illiberális" demokráciától rettegni. hiszen úgysem működne. de ha mégis, akkor "liberális" "demokraták" elmehetnek a francba. ennek ez a tétje.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.30. 01:08:25

@444:

"szükségtelen az "illiberális" demokráciától rettegni. hiszen úgysem működne."

És épp' a nem-működése által nyomorít meg embereket (neked: magyarokat).

2019.01.30. 06:49:59

@neoteny:
miért hoznak létre a tagok egy zrt-t? hiszen ezek után nem adhatják el szabadon üzletrészüket. nyilván azért, mert elsődlegesen nem az üzletrészek adásvételével akarnak jövedelemre szert tenni, hanem viszonylag zárt körben kívánnak gazdálkodni. azt akarják, hogy a részvényesek köre többé-kevésbé állandó legyen. abból származó előnyöket igyekeznek kihasználni.

2019.01.30. 08:31:20

@neoteny:
a liberalizmus is lehet antidemokratikus. és ezzel szemben illiberális átmentet is lehet adott esetben legitim. ennek előfeltétele nyilván az, hogy nem alkalmaznak erőszakot. de az ilyen játszma rendszerint kultúrharcba torkollik. stop soros és o1g. önmagából ebből is kisebb gazdasági válságok következnek. mert hogy oligarchikus működés áll az egyik oldalon, oligopol a másikon. és ezek összecsapnak. ezt látjuk.

mondjuk a médiában a fidesz is létrehozta a maga média konglomerátumát. erre az atv riportetei szörnyülködnek, hogy ilyesmire nincs példa a nagyvilágban. csak orbán kisszerű haverjai hoztak létre ilyet és senki más. döntse el az atv, hogy hova áll. a bertelsmann sötét diktatúrát kiált. nyilván az sem mindegy, hogy a tv2 csoport kinek a tulajdonába kerül.

elvben a tv2 zrt és a rtl group nyrt működhetnének egymás mellett. egy duopol piaci működésben mindkettő érdekeltté tehető. csakhogy o1g azt mondja, hogy még mindig balliberális túlsúly van. ütni kell őket. mert hogy a szavazók nem 50:50 arányban oszlanak el. a jobbik nem balliberális párt. vagy ha mégis, akkor annál jobb. mert a jobbikot is szétverhetik. ennek érdekében fent kell tartani az állami propaganda gépezetet. és a média konglomerátumként működtetni a tv2 csoportot.

az amerikai kétpárti demokráciában a republikánus és a demokrata párthoz húzó csoportok versengenek. két vagy annál több nyrt. a magyar médiapiacon nehéz fenntartani ágazatonként egynél több tőkés csoportot. ezeknek a működése elég költséges. az amerikai rendszer egy egységes európai piacon működhetne. csakhogy arról szinte minden elmondható, csak az nem hogy valamiféle jogegység irányába tart.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.30. 09:09:27

@444:

"miért hoznak létre a tagok egy zrt-t? hiszen ezek után nem adhatják el szabadon üzletrészüket."

Zártkörű az alapítás illetve a működés, ha a részvények nyilvános forgalomba hozatalára nem kerül sor.

Nyilvános akkor, ha a részvények részben vagy egészben nyilvánosan kerülnek forgalomba hozatalra. Az összes részvény névértékének összege a részvénytársaság alaptőkéje (jegyzett tőkéje).

A részvény tagsági jogokat megtestesítő, névre szóló, névértékkel rendelkező, forgalomképes értékpapír.

- részvény szabadon átruházható,
- a zártkörűen működő részvénytársaság alapító okirata azonban a részvény átruházását korlátozhatja, illetve a részvénytársaság beleegyezéséhez kötheti.

Vagyis a Zrt. részvényei is képezhetik adásvétel tárgyát ha a Zrt. alapító okirata ezt lehetővé teszi.

Mi történik pl. akkor, ha egy Zrt. egyik (jogos) részvényese meghal, és a részvényeit megörökli valaki, aki az alapító okirat kikötései szerint nem birtokolhatja a kérdéses Zrt. részvényeit? 60 napon belül át kell ruháznia a részvényeket olyasvalakire, aki birtokolhatja a Zrt. részvényeit. Ha ezt nem teszi meg a rendelkezésére álló két hónap alatt, akkor a Zrt. bevonhatja a kérdéses részvényeket úgy, hogy kifizeti azok névértékét a "jogtalan" tulajdonosnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.30. 09:14:16

@444:

"a liberalizmus is lehet antidemokratikus."

A klasszikus liberalizmus antidemokratikus: a klasszikus liberálisok szerint az egyéni szabadságjogok létezése nem függ attól, hogy a többség egyet ért-e a létezésük jogosságával.

2019.01.30. 09:40:40

@neoteny:
az üzletrészek értékesítését a társasági szerződésben korlátozzák. azt nyilvános kereskedésben nem lehet adni-venni. miért választják egyesek a zrt.-t a nyrt. helyett?

2019.01.30. 09:56:41

@neoteny:
az ortodox liberálisok szerint. akik azt mondják, hogy az egyéni érdek a közérdek felett áll. és úgy magyarázzák, hogy nincs is közérdek valójában. de egy ilyen világban társaságok sem lehetnek. mert a társasági jog bármit is írna elő az csak korlátozhatja az egyént ebből a nézőpontból, ebben a liberális kapitalistának mondott világképben legalább is. és ennek ellentéte az ortodox kommunista, amelyik azt mondja, hogy egyén jogait súlyosan korlátozni annak érdekében, hogy a közösség joga érvényesüljön. a fasiszták mindkettőt művelték. és a náci párt mellé még tömeges erőszakot is alkalmazott. lásd holokauszt. és a kommunista kísérlet is átcsapott népirtásba. lásd gulág. az antiszemitizmus alapja az, hogy ezek a szélsőséges eszmék a filoszemiták körében rendkívül népszerűek. és ezzel szemben szerveződik meg az illiberális demokrácia. amelyik alkotmányos többséget szerezve jogállami módszerekkel kiszoríthatja a szélsőbaloldali, szélsőliberális elitet és mindenkit, akik melléjük állnak. pontosabban ez a kérdés. mert például béndek péter azt mondja, hogy ezt erőszakmentesen nem lehet.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.30. 09:58:45

@444:

"miért választják egyesek a zrt.-t a nyrt. helyett?"

Minden Rt. Zrt-ként jön létre; Nyrt-k úgy keletkeznek, hogy Zrt-k bevezetik a részvényeiket a tőzsdére.

2019.01.30. 10:09:44

@neoteny:
miért nem alakul át mindegyik azonnal tőzsdei vállalattá.

2019.01.30. 10:30:56

@neoteny:
miért nem akarja schmidt mária azt, hogy az ő kesma (közép európai sajtó és média alapítványi) üzletrészeit bárki szabadon megvehesse. nyilván azért, mert a céljuk az, hogy ne vásárolhassa be magát a konkurencia, mondjuk a bertelsmann. és létrehoznak egy zrt-t, amiben az újságírók egy kht tagjai, kvázi közalkalmazottak. de ők versengenek egy médiakonglomerátummal és a bloggerekkel.

a filipov gábor képzett politológusként azt mondja, hogy a szakirodalomban ezt úgy hívják, hogy versengő autoriter rezsim, vagy hibrid rendszer. vegyes gazdaság. csakhogy a nézőgyerekek egy jelentős része ezt akarja. egy részük nem ezt akarja, de hogy micsodát azt nem tudja. vagy ha mégis, akkor széttartanak.

2019.01.30. 10:57:41

@neoteny:
az amerikai modell az, hogy van a tv2 csoport. ez egy zrt. és van az rtl group. az egy nyrt. és a tv2 is menjen a tőzsdére és a befektetők majd eldönti, hogy milyen arányban osszák fel a tömegtájékoztatást. legyen szabad piaci verseny. de így legnagyobb valószínűséggel az nyer, akinek több pénze volt eredendően. vagy aki a technológia váltással a legtöbb pénzt mozgósítja. és erre a magyar választók többsége azt mondja, hogy ez így nem jó, mert így a többségi magyar vállalatok sohase nyernek semmiben se. és erre mondja fél millió ortodox liberális és soros alapítványi hálózata, hogy mert mostantól van az államnemzeteknek. erre jön o1g.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.30. 11:20:33

@444:

"az ortodox liberálisok szerint."

A klasszikus liberálisok szerint.

"azt mondják, hogy az egyéni érdek a közérdek felett áll. és úgy magyarázzák, hogy nincs is közérdek valójában."

A közérdek csak a köz összes tagja érdekeinek összessége lehet: az a "közérdek" amelyik a köz bármelyik tagjának az egyéni érdekei felett áll szükségszerűen nem a köz érdeke, hanem a köz egy alhalmazának érdeke(i).

"de egy ilyen világban társaságok sem lehetnek. mert a társasági jog bármit is írna elő az csak korlátozhatja az egyént ebből a nézőpontból"

A szerződő felek minden szerződés megkötésekor korlátozzák a saját szabadságukat valamilyen mértékben (ti. hogy vállalják a szerződéses kötelezettségeik teljesítését). A probléma nem abból származik, hogy az emberek korlátozzák _saját magukat_: ezt azért teszik, mert úgy ítélik meg, hogy így hozzájutnak valamihez, ami értékesebb számukra mint amit feladtak a saját maguk korlátozásával. A gond ott van, amikor _másokat_ akarnak korlátozni (általában a "közérdekre" hivatkozással) anélkül, hogy bármit is ajánlanának cserébe az (ön)korlátozásért.

"amelyik alkotmányos többséget szerezve jogállami módszerekkel kiszoríthat"

Az elégtételvétel biztosan nem jogállami módszer(ek). A Nemzeti Dohányboltok létrehozása sem jogállami módszerekkel történt; hiába hoztak törvényeket rá, ezek megsértették a Fidesz által írt alkotmányt (alaptörvényt):

XII. cikk

(1) Mindenkinek joga van a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához, valamint a vállalkozáshoz. [...]

És úgy tűnik, hogy az MTA szivatásánál is ezt csinálják: valamilyen törvényt megváltoztattak, de az alaptörvénybe ők írták bele, hogy

X. cikk

(1) Magyarország biztosítja a tudományos kutatás és művészeti alkotás szabadságát [...]

(3) * Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tudományos és művészeti szabadságát. [...]

A jogállamiság legalább annyira bonyolult téma mint a demokratikusság -- de pusztán az, hogy törvényeket hozva valósítják meg a gazdasági trükkjeiket nem teszi a módszereiket jogállamivá. A törvényekkel történő kormányzás szükséges, de nem elégséges feltétele a jogállamiságnak (már ha egyáltalán lehetséges a jogállamiság).

"ezt erőszakmentesen nem lehet"

Mivel a törvényeknek az állami erőszakmonopólium alkalmazásával szereznek érvényt, a törvényhozatal maga erőszakos cselekmény(sorozat). A _malum in se_ bűncselekmények (gyilkosság, nemi erőszak, fegyveres rablás, súlyos testi sértés és hasonlók) esetén az átlagpolgár elfogadja az államhatalom erőszakos fellépését az elkövetőkkel szemben: az ilyennek van egy erős önvédelmi aspektusa, az önvédelemből alkalmazott (arányos) erőszak pedig jogos. De már a _malum prohibitum_ bűncselekmények és szabálysértések esetén jóval nehezebb elhitetni azt Bélával, hogy az ilyen törvények az ő érdekeit védik: magyarázhatod neki pl. azt, hogy a fékút a sebesség négyzetével arányosan nő, ő erősen azt fogja gondolni, hogy a trafipaxos rendőrök adószedők.

Már a germánok is azon agyalnak, hogy megszüntetik a sebességkorlátozás nélküli szakaszokat az Autobahn-okon.

2019.01.30. 11:22:57

@neoteny:
társasági érdek csak a társaság összes tagjának érdeke lehet vagy elegendő a többségi akarat?

2019.01.30. 11:33:27

@neoteny:
az állam létrehozásával is az állampolgárok korlátozták a saját szabadságukat.

és nem mindenféle állampolgári akarat fér bele a jogállamiságba. például amikor összeházasodott edittel, akkor úgy egyeztek, hogy edit sanyit pofon vághatja, de kést nem ránthat. de ezt nem lehet egy ügyvéd által ellenjegyzett szerződésben rögzíteni, mert nem "jogállami". mert edit nem ütheti meg sanyit, és sanyi szerződés nélkül is megilleti a jogos önvédelem, persze ha edit kést rántana, akkor sanyi vélhetően túllépné a jogos önvédelem határát. két nem túl iskolázott, de mégis csak felnőtt és szabad ember akaratát felírja a jogrend. mert ők vállalták, hogy a magyar állam polgárai lesznek. illetve a szüleik vállalták és ők a magyar társadalmat építik és azt mondják, hogy a polgárjogi társaságokat is korlátozni kell. például soros. a soros alapítvány azt mondja, hogy o1g.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.30. 12:15:15

@444:

"miért nem alakul át mindegyik azonnal tőzsdei vállalattá."

Például azért, mert az alapítók nem tudnák eladni a vállalati részvényeket jó áron: kevés az olyan vállalkozás, amelyik már a megalakuláskor nyilvánvalóan sikerre predesztinált.

Továbbá a tőzsdére kerüléshez bizonyos pénzügyi technikai feltételeknek is meg kell felelniük az Rt-knek: pl. egy Zrt-t lehet alapítani már 5 milla tőkével is, míg egy Nyrt gründolásához minimum 20 millás tőke kell.

Ezen túl még számos oka lehet annak, hogy egy Zrt nem kíván Nyrt-vé válni.

Én az ATI-nál (grafikus chip és videókártya-gyártó) dolgoztam akkor, amikor az kiment a torontói tőzsdére (IPO-t csinált). Az elsődleges ok nem az volt, hogy az alapító-tulajdonosok tőkét akartak bevonni, hogy növekedhessenek: nagyon jól ment az ATI-nak akkortájt (a Mach32 videó chippel szerelt kártyákat vették a népek, mint a cukrot). Hanem az ATI, amelyik addig abból élt, hogy a saját tervezésű videóchipjeivel szerelt videókártyákat adott el, tárgyalásba kezdett valami nagy laptopgyártóval (már nem emlékszem, melyik cégről volt szó) arról, hogy alaplapra integrálandó videóchipeket (vagyis nem videókártyákat) szállítana nekik. Viszont a tervezett üzlet akkora volumenű volt, hogy a laptopgyártó nem volt hajlandó ilyen beszállítói szerződést kötni egy Zrt-vel, ami az ATI akkor volt. Ugyanis a Zrt-knek nem kell éves pénzügyi beszámolót készíteniük, mint ahogy a Nyrt-knek kell; és a laptopgyártó ismerni akarta az ATI pénzügyi helyzetét: nem akarták kockáztatni azt, hogy egy jelentős funkcionalitású és ezért fontos részegység szállítója orra bukik, nekik pedig hatalmas költségen gyorsba kell találniük más megoldást a videóchip-igényükre. Így a szerződés megkötésének feltételéül szabták azt, hogy az ATI kimegy a tőzsdére (és ezért be kell számolnia a pénzügyi helyzetéről az IPO prospektusban, majd évente). Az ATI pedig meg is tette ezt a lépést, de csak azért, hogy megszerezze a beszállítói szerződést: viszonylag kevés részvényt bocsátottak áruba (a vállalat viszonylag kis részét adták el), és csak a TSX-en (torontói tőzsde) voltak hajlandóak lebegtetni a részvényeiket: nem akarták azt, hogy a NASDAQ-on vagy a New York Stock Exchange-n is kereskedjenek a részvényeikkel (mert akkor az U.S. Securities and Exchange Commission hatókörébe kerültek volna. A SEC pedig egy elég durva brigád; ha valakit kiszemelnek maguknak, akkor meg vannak az eszközeik arra, hogy nagyon megkeserítsék az áldozat életét).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.30. 12:20:34

@444:

Csak.

A többségi akarat érvényesülése olyan, mint amikor két farkas és egy bárány tárgyalja, hogy mi legyen vacsorára.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.30. 12:40:58

@444:

"az állam létrehozásával is az állampolgárok korlátozták a saját szabadságukat."

Az állampolgárok úgy hozzák létre az államot mint ahogy a cigánygyerek létrehozza a lapostetűt. A paraziták rátelepednek a gazdaállatokra, hogy azok vérének szívásából éljenek meg: nem a gazdaállatok hozzák létre a rajtuk élősködőket.

screpes 2019.01.30. 13:28:26

@444:
eredtiben nem a soros alapítvány mondja, hogy O1G, hanem simicska.
De nyilván őt is megvette Soros.

2019.01.30. 14:43:38

@neoteny:
a példában mucika varrja a vacak mackónadrágot, miska előállítja a vacak mézet. de ezek a családok megegyeznek, hogy ők létrehoznak zrt. és az árufölösleges elcserélik. mucika azt mondja, hogy miskám nem lenne jó rád ez fölös mackónadrág? ó de szép. mucuskám, nem lenne cserébe egy üveg fölös mézed? ó de. ezt elcserélhetik annak ellenére, hogy a vacak mackónadrágjuk és a vacak mézük nem versenyképes a nagyvilágban. a külkereskedők úgy ítélnek, hogy azt nem érdemes a hajdú városokból kivinni. a nagykereskedelmi ár nem fedezné az önköltséget. de ebben az esetben még minimális profittal a hajdúságban eladhatják. és matolcsy engedélyt adhat arra, hogy valaki rajzoljon monétát azért, hogy a helyi kisárucserét megkönnyítse.

egy ilyen világnak egy félfeudális-félkapitalista városállam jellege van. mert a helyi kisárutermelőknek versengeniük kell a fogyasztók kegyeiért. szükségük van exportra ahhoz, hogy termelők áruimportját fedezni tudják. idegenforgalomra ahhoz, hogy távoli országokba utazhassanak. ehhez valaminek kapitalizálódnia kell.

és mondjuk a domus lakberendezési áruházlánc, vagy a centrum áruházak már működhet úgy, mint egy nyrt. és a metro azt mondja, hogy na ilyen dísztányérokat tessenek gyártani, mert ezeket megvennék a német háziasszonyok. egy részüknek esetleg azt szeretné, hogy a konyhában magyarosch dísztányérok lógjanak a falon és legyenek az asztalon. ők is kivennék a tulipános ládafiókból a szép kis terítőt. és még kellene nekik egy házi áldás a falra. mert anélkül nem eszik meg a krumplilevest. és azt mondják, hogy ez milyen jó. de ha nem mondják, akkor is egy ilyen világot megteremthet magának a nép a hajdúságban. úgy, hogy egy részük dolgozik a bmw gyárban.

miért nem teremtik meg. azért, mert ez a többség úgy képzeli el, hogy a hajdúvárosok statútumában a saját cégüknek és és a céheiknek versenyelőnyt adnak. induló állapotban legalább is. és ezt a nyugat nem fogadja el. mert annak vesztesei lennének. induló állapotban legalább is. és ebből lesz egy adok kapok. mert ez esetben ez a játszma úgy indul, hogy valaki veszít.

2019.01.30. 14:49:36

@neoteny:
erre mondja azt bogár laci bácsi, hogy az egyenlő jogokat úgy adják, hogy a rókákat betelepítik a tyúkudvarba. a kelet-közép európaiak persze, hogy nem tudnak versenyezni évszázadok óta kapitalizálódó óriás vállalatokkal. mert összefogtak a tudjuk kik. és ezt fordította át habony árpád úgy, hogy soros györgy. és brüsszelből azt mondják, hogy ezek a lengyelek maguk akarják kiválasztani a főbírókat. inkább majd ők hágában megmondanák, hogy mi a jogállam. a lengyelek megsértik az európai értékeket.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.30. 15:40:33

@444:

"a külkereskedők úgy ítélnek, hogy azt nem érdemes a hajdú városokból kivinni. a nagykereskedelmi ár nem fedezné az önköltséget. de ebben az esetben még minimális profittal a hajdúságban eladhatják."

Ez utóbbit hogy' számoltad ki?

2019.01.30. 16:35:10

@neoteny:
a külkereskedelemnek van többlet költsége. csomagolás, szállítás, raktározás. de a logisztika mellett költeni kell valamennyit marketingre. misi vacak mézét be kell vezetni a piacra. a tesco kitalál valami saját márkát és összeöntik a mézet. ha elég nagy tételben kereskednek, akkor fajlagosan nem túl nagy összeg. de van egy külkereskedelmet bonyolító management, adminisztráció. és esetleg vannak vámok. meg kell vásárolni politikusokat. és költeni kell a szabad kereskedelem totalitását támogató kereskedelmi médiumokra, kisebbségi jogvédőkre, többségi szavazatvásárlásra (társadalmi felelősségvállalásra). persze ez fejlett nagyüzemi gazdálkodás mellett még így is megéri. de általában igaz az, hogy a helyi kistermelő nem tud olyan önköltségi árat produkálni, amivel a terméke bekerülhetne a hipermarketek polcaira. és erre a "liberális" válasz, hogy így jártak.

csakhogy a fidesz felvásárolta a falusi, községi, mezővárosi szavazatok jelentős részét. maga mellé állította. és sanyi azt mondja, hogy ennek a néninek a piacát megteremtené úgy, hogy ő ilyen faházakat fűrészelne. a közösségi erdért vállalatnál. és ez egy költséghatékony áfész bolt.
cdn1.haon.hu/2018/05/pl-1.jpg
igaz, hogy a néninek ott egy kicsit fagyoskodnia kell, de majd jönnek a gubacsapók vagy a szűrszabók és készítenek neki kabátot. és cserébe kapnak ezekből a cserepekből. és így lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér.

2019.01.30. 19:18:18

@neoteny:
vagy ugye minőségbiztosítás. mert a példában elég ha egy üveg mézben van valami toxikus anyag és azt belekerül a termékbe, akkor egy nagyobb szállítmányt vissza kell hívni. ha az saját márkás, akkor az egész áruházláncot gyalázzák a fogyasztók és a fogyasztóvédők. megmérgezik a gyerekeinket. a kisüzemek árukészletét nem vehetik meg olcsón és nem önthetik össze.

2019.01.30. 21:06:54

@neoteny:
mai hír, hogy egy német cég mérnökközpontjot nyitott errefelé. 150 főt foglalkoztatnak. ebből 120 fő felsőfokú végzettségű mérnök. tehát az sem igaz, hogy ezek csak gyári munkásokat akarnak. ezek a fiatalemberek airbus alkatrészeket terveznek.
static.civishir.hu/ci/2019/01/diehl_debrecen_2019_01_3037.jpg
egy ilyen munkahely 20 millió forintból jött létre. ennek ebből 8 millió forintot fizetett a magyar kormány. ezt játssza most az ország. ebből van gazdasági növekedés. beruházásösztönzésből.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.31. 06:24:28

@444:

"igaz, hogy a néninek ott egy kicsit fagyoskodnia kell, de majd jönnek a gubacsapók vagy a szűrszabók és készítenek neki kabátot. és cserébe kapnak ezekből a cserepekből."

Az nagyszerű, hogy te egyoldalúan eldöntöd azt, hogy mi lesz a néni kabátját elkészítő (gubacsapó vagy szűrszabó) mester fizetsége, de mit csinálsz akkor, ha a mester nem hajlandó adni a kabátot ilyen cserepekért?

2019.01.31. 07:15:37

@neoteny:
ez esetben ezek a belkereskedelmi zrt-k (áfész, erdért, kisosz, stb) és a céhek csődbe mennek. a kézművesek legfeljebb egyedi megrendelésre gyártanak "nemzethy" fazekat, "magyarosch" kabátot az újgazdag oligarcháknak, akik sötét elnyomatásban tartják a társadalmat, különös tekintettel a szegény kis cigányokra és a transzneműekre.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.31. 07:54:14

@444:

"ez esetben ezek a belkereskedelmi zrt-k (áfész, erdért, kisosz, stb) és a céhek csődbe mennek. "

Ennyire azért nem kilátástalan a helyzet: fizethet pl. pénzzel (forinttal) is a néni a kabátért. Persze akkor meg kell szerveznie azt, hogy eladjon annyi cserepet, hogy a kabát ára meglegyen neki bevételként.

2019.01.31. 08:02:26

@neoteny:
persze értem, hogy ez részben a feudalizmus visszaállítása. mert ez lényegében azt jelentené, mert ez azt jelentené, hogy háztáji gazdaságokon alapuló gazdakörök adnák. és a birtokot az állami földalaptól igényelnék, kvázi az uralkodótól. csak nincs az uralkodó, hanem maguk választanak vezetőket az uradalomban, ők választják ki a nemeseket. és ha ezen túl egyesek a termelésben és a feldolgozó iparban is szövetkezetbe szerveződnének, akkor tehessék meg. erre amúgy is szükség van céhes jellegű közösségi értékesítés miatt. és ha ezen túl szükség van még kapitalizmusra, magáncégekre, akkor azt is lehessen csinálni. lehessen egyénileg gazdálkodni, tőkét bevonni, stb. ez egy vegyes gazdaság. szerintem ultraliberális. csak most erre azt kell mondani, hogy ez illiberális. mert így a gyügyei jobbágy el lesz nyomva a háztáji birtokon. a francokat. eladhatja a meggyet a belső piacon. nem kell versenyeznie olyan államokkal amelynek piaca sokkal fejlettebb és technológiai magasabb szinten áll, vagy éppen sokkal fejletlenebb. és olcsóbb a munkaerő. de ez nem azt jelenti, hogy nem kell fejlesztenie. csak kétségkívül kisebb a gazdasági kényszer.

szerintem nem az a kérdés, hogy ez gazdasági értelemben fent lehet-e tartani, mert erre a válasz az, hogy igen.
www.youtube.com/watch?v=3xxGVH_Su_M
hanem ez, hogy katonai értelemben tartható-e. tehát ez úgy tartható, hogy a hajdúságban műholdat építenek, repülőket terveznek, rakéta hajtóművet is építenek.

és errefelé konszenzus van abban, hogy ők majd repülőgép alkatrészt terveznek.
static.civishir.hu/ci/2019/01/diehl_debrecen_2019_01_3037.jpg
de ezt a néninek az áruját ne keverjék bele a kika piacával.
cdn1.haon.hu/2018/05/pl-1.jpg
azért, mert az a néni az anyukájuk, vagy valamilyen rokonuk. és a fidesz egy ilyen familiáris hálózat. orbán nélkül is működik. csak persze a high tech iparban még mindig alkalmazotti létre van alapozva és nem vállalkozói létre.

2019.01.31. 08:15:23

@neoteny:
na de ha a néni belekeveri a cserepét a tesco kínálatába, akkor nem nagyon nem veszi meg magának zolika a falra. nem ad el annyit forintgazdaságban, amiből képes megvenni a tesco termékeit.

tehát ők a hipermarketektől függetlenül létrejövő viszonylag zárt gazdaságot akarnak. ami nem termel annyi jövedelmet, de ez azt a nénit nem érdekli. nem akar százcsillió dollárt keresni azzal, hogy egy majdnem teljesen automatizált óriás cserépedény gyártósora.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.31. 08:52:06

@444:

"na de ha a néni belekeveri a cserepét a tesco kínálatába"

Ha.

"akkor nem nagyon nem veszi meg magának zolika a falra"

Zolika (vagy az általa a TESCOba vásárolni küldött Andika) nem veszi meg magának a TESCOban árult jószágok túlnyomó többségét. Ha a néni bele tudná keverni a cserepeit (cserépedényeit) a TESCO kínálatába, az sem lenne biztosíték arra, hogy azok a cserepek fogynak is (habár nem hiszem, hogy a TESCO sokáig bérbead polcterületet olyanoknak, akiknek a terméke nem fogy). Vagyis eladásra ajánlani a terméket szükséges, de nem elégséges feltétele a bevétel realizálásának: meg is kell kötni az adásvételi szerződéseket a vásárlókkal.

2019.01.31. 09:38:15

@neoteny:
Az 1566. év Szent György napján, a főbiróságra választott érdemes Szabó Dávid bíróságában

A teljes szenátus végezte és határozta, hogy ettől kezdve a jövendőben az összes és mindenfajta vásárokat (omnes et quaelibet liberae nundinae), amelyeket a város szabadsága idején régi szokás szerint az utcák kiváltságai alapján az egyes utcákban (in plateis) szoktak tartani minden évben, az utcákra visszaengedjék, és azokat az utcákban tartsák meg. A heti piacokat pedig, amelyeket minden második és hatodik napon (hétfő és szombat) szoktak tartani, sohase bocsássák szét, hanem itt a piacon, a városháza előtt (in facie theatri ante domum oppidi) tartassanak meg hetente.

tehát 1566-ban azon vitáztak, hogyan osszák a város piacát. mert az utcákban voltak a céhmester portái. ott voltak a céhes piacok. és a főtér volt akkoriban a hipermarket. ahol különféle árut lehetett kapni. nem helyi árut is. és azt mondták, hogy régi szokás szerint az utcák piacát is állítsák helyre. de persze a főtér piaca is maradjon meg.

a polgári hagyomány errefelé az, hogy van egy mikro- és makrogazdaság, bel- és külkereskedelem. de persze értem, hogy a fővárosban azt mondják, hogy ezt ne válasszák szét. legyen egy világpénz. mert úgy lehet budapest világváros. nem valamilyen helyi monétában kereskednek, hanem világpénzben, euróban. elég liberális vagyok. és erre mondom azt, hogy ez felőlem lehetne kétféle iskola. csak nem látom be, hogy miért lenne ördögtől való az, hogy próbálkoznak alternatív gazdasági iskolát kialakítani, ami lényegében a vegyes gazdaság irányába való eltolódást jelenti.

a néni gyártja az cserép edényeket. és gyárt annyi fazekat, hogy cserébe tudjon tyúkhús levest főzni. mert a monétáért kap házi tyúkot a piacon. az a másik pedig cserepet. és abból lesz a szobadísz, rakják tele a falat dísztányérral. hímezzenek házi áldást. miért ne lehetne ennek belső piaca. és azon túl már működhet egy külpiac. azokkal, akik inkább a globális gazdasággal fonódnának össze. tehát nem a cipőipari ktsz dolgozói, hanem egy kft gyári munkásai. ott esetleg magasabb bérhez juthatnak, de ha a kft tönkre megy, akkor nélkülözniük kell.

erre azt mondod, hogy na de hogy működhet piaci alapon egy alacsonyabb technológiai szinten működő ktsz. úgy, hogy valamilyen helyi pénznemben csereberélik az árut. és a bagaméri tormáért kapnak ricsei papucsot. és persze az árut értékesíthetik a világpiacon. és éppenséggel megvehetik a harrods áruházban, hogy itt a ricsei luxus papucs. ó ez milyen szépen összevarrta az a szegény kis magyar cigány a mocsárban. hungarian handmade. és fizetnek érte 99 fontot. és aztán a készlet egy részét még úgy is megéri eladni, hogy leárazzák. és a ricsei ktsz így juthat angol fonthoz, vagy euróhoz. de ugye nagyon sok kis ktsz működik. de ők kizárólag ebből a globális piacon kis eséllyel maradnak fent.
static.civishir.hu/sza/2017/09/tn4-turricse.jpg
és azt mondta az lmp, hogy majd akkor jól megbuktatják a fideszes polgármestert, aki kihasználta. de nem buktatták meg basszus. 2017 májusában volt ez a botrány. és 2018 áprilisában voltak általános választások. túrricsei végeredmény.

1. Dr. Tilki Attila FIDESZ-KDNP 244 (65.24%)
2. Adorján Béla JOBBIK 77 (20.59%)
3. Bihari Miklós MSZP-PÁRBESZÉD 45 (12.03%)
4. Tempfli József LMP 4 (1.07%)
5. Nagy István Béla MUNKÁSPÁRT 1 (0.27%)

és lehet mondani, hogy a meg vannak félemlítve. még az is lehet részben igaz. de fordítva is elképzelhető. az, hogy többségiek félnek néhány erőszakos családtól. ezért szavaztak a jobbikra. és faluban a kisnyugdíjasok az mszp-re. és ennyi.

2019.01.31. 09:48:24

@neoteny:
nem a külkereskedelmi nyrt. kínálatába kellene betenni, hanem attól függetlenül egy belkereskedelmi zrt. értékesíti valamilyen helyi pénznemben. elcseréli a fazekat tanyasi csirkére. és a tanyasi csirketermelőnek szüksége van mázas cserépedényre. és ebből esetleg csinálhat falusi idegenforgalmat. persze abban a vendégházban már fizethetnek euróval is. és megtetszik ha a vendégházban a cserépkályha, akkor azt mondja, hogy ezt az és ez a fazekas mester gyártja. ennek euróban ennyi az ára. és kaphat valamennyi részesedést. de ugye ilyen üzletet nem kötnek nap mint nap. mert a tanyasi vendégházban kisebb a forgalom, mint a belvárosi szállodaláncban. időnként betér valaki. abból lesz euró. de helyi gazdaság szerveződhet a tanyákból, falvakból, nagyközségekből. és ez érinti a városokat. minél nagyobb valószínűleg annál kevésbé. gyügye lokalizált és new york globalizált. de a gyügyeiek is azt tanulják a népfőiskolán, hogy a mindenséggel mérd magad. nem a globalizációval, hanem ami azon is túl van. az univerzummal.

2019.01.31. 10:27:20

@neoteny:
tehát itt az a probléma, hogy budapest úgy nyilván nem lehet metropolisz, hogy a polgársága munkaegységekben számol és nem valamilyen világpénzben. london, new york, hong kong, szingapúr, shanghaj, peking vegyes gazdasági formában működik duális pénzrendszerrel? nem. chichago, boston, los angeles, san francisco ilyenek? nem. na ugye. és a világ fejlett országaiban is vannak kisebb tanyák, falvak, községek. de ezek idővel elnéptelenednek és létrejönnek az államnemzetek felé nőtt óriás megapoliszok kevert népességgel. ez a megatrend. az urbanizáció olyan, mint a gravitáció. ez ellen nem lehet tenni semmit. de nem, vagy nem feltétlen. a liberalizmus valójában az lenne, hogy tegyük lehetővé azt, hogy a piac akár többféle úton módon egy globalizált, urbánus és egy lokalizált, rurális változatban működjön. de ez esetben nem a filozófia lesz univerzális, hanem csak a matek. az, hogy valamilyen számhalmazon számolnak. és az univerzumot is azzal mérjük.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.31. 10:43:51

@444:

"belkereskedelmi zrt. értékesíti valamilyen helyi pénznemben. elcseréli a fazekat tanyasi csirkére. és a tanyasi csirketermelőnek szüksége van mázas cserépedényre."

Az, hogy a tanyasi csirketermelőnek szüksége van-e mázas cserépedényre (és ha igen, akkor mennyire milyen árakon) akkor derül ki, amikor megvásárolja a mázas cserépedény(eke)t. A megvásárlás (adásvétel) aktusának végrehajtásával nyilvánítja ki azt a megszilárdult meggyőződését, hogy számára a megvásárolt jószág többet ér (nagyobb szüksége van rá) mint amennyit számára a jószágért cserébe adott jószág (a megfizetett ár) ért.

Azt, hogy a tanyasi csirketermelőnek szüksége van mázas cserépedényre, te csak hiheted: ugyanis azt tudni csak ő képes.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.31. 10:50:24

@444:

"tegyük lehetővé azt, hogy a piac akár többféle úton módon egy globalizált, urbánus és egy lokalizált, rurális változatban működjön"

Ez értelmetlen szósaláta.

2019.01.31. 10:55:38

@neoteny:
ez ellen az egész ellen pénzhatalmi érvek szólnak. mert tegyük fel, hogy a nemzeti tömörülés megnyeri a francia elnökválasztást. és az euro mellé visszavezetik a frankot. ennek elemi közelítéssel három féle hatása lehet.

az első, és talán ez a legvalószínűbb, hogy nem lenne különösebb hatása. lehet, hogy a francia nemzeti pékség büszkén váltaná a frankot, de több jövedelemre nem tenne szert, mint euróban. persze igazán kevesebbet se keresne. tehát lényegében nem történne semmi. de ez esetben a pénzrendszert miért bonyolítsuk. az egy monetáris káoszhoz vezetne.

a második lehetőség, hogy ez az egész nem működne. és ez esetben franciaország, különösen a francia vidék gazdasága leszakadna, még nagyobb vagyoni különbségek alakulnának ki. és ezek után a széljobb után hatalomra jutna valamilyen szélsőbaloldal. és lángokba állna párizs.

a harmadik lehetőség, hogy lángokban állna párizs. de azért, mert a helyi frank gazdaság igen csak jól működne. és a francia parasztok szednék meg magukat. magasra áraznák a termékeiket a párizsiaknak. és kiderülne, hogy a francia elit a globális piacon nem versenyképes.

és akármelyik következik be, a franciák könnyen kilépnének az unióból, ez az euro hanyatlását, vagy akár a végét is jelenthetné. ezt mégis miért kellene megkockáztatni. és a másik eset, hogy nem történik semmi lényeges. ha ez így van, akkor mégis mi a francnak kellene frank? majd kapnak a gazdák föld alapú támogatást, hogy ne menjenek ki a traktorral. a szegény kis feketék alapjövedelmet. vagy azt mondjuk a tévében, hogy látjátok ezt a csúnya nénit. ő náci. és kik a nácik? a gonosz, rossz emberek. és ez a plakátfiú a mi emberünk. ők nagyon szép és nagyon jó. tehát őt kell megválasztani. és ezt mondja a közszolgálat. a kereskedelmi média. a kocsmában nem ezt mondják, de majd megengedjük, hogy lengessék a francia zászlót. és megválasztanak egy bankárt.
static.timesofisrael.com/www/uploads/2017/04/000_NS6SD-e1492970282439.jpg
magyarországon a "liberálisok" azt mondják, hogy a zászlót se lengessed. a libsikkel néhány százan masíroznak a budapeten. de úgy, hogy azok egy része kommunista. és ezt a kislányt kiskunfélegyházáról szalajtják.
24.p3k.hu/app/uploads/2019/01/49895512_292231618146638_8795278876797304832_o-e1547576880528-1024x578-1-1024x578-2-1024x578.jpg
na jó, majd akkor hadházy ákos felmászik a lépcsőre. szél bernadett kiabál, hogy ákos, le ne essél.

persze értem, hogy helyi pénzt hivatalosan (nem a forinthoz kötődő pénzhelyettesítőként) bevezetni pénzhatalmi szempontból problémákkal jár. mert esetleg olyasmiben kezdenek el hinni az emberek, amit a globális tőkepiacról nem tudnak kellőképpen kontrollálni.

2019.01.31. 11:26:20

@neoteny:
miért lenne értelmetlen. a libsik azt mondják, hogy tessenek tudomásul venni, hogy a globalizáció és az urbanizáció győzött. és ennek megfelelően metropoliszokba szerveződik a világgazdaság, vagy annak a jelentős része. tehát nem lesz olyan, hogy a tanyasi csirkét elcserélnek egy mázas fazékra. mert ezt egész egyszerűen meghaladta a fejlődés. tehát nem olyan gazdasági rendszert kitalálni, amiben lesz ilyen és olyan is. hanem lesz ilyen és kész. és végtére ez az a vita, hogy bölcselet lehet-e teljes egészében racionalizált és egységes. és szerintem nem lehet. a filozófia örök kétségek birodalma. és kérdés, hogy melyik két felekezet egységet. ebben a tömegmédiának is szerepe van, a népiességnek. de vigyázni kell, mert az emberek jól hangzó elméleteket nagyon könnyen elfogadnak.

egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez a rendszer jól működne. mert ehhez is azért egy magasan képzett agrárelit kellene. de erre törekednek.

itt a mezőgazdasági szakiskola lett az egyetem egyik gyakorló iskolája. és azt mondják a gyerekeknek, hogy ha valaki nem fogyatékos és idejár, akkor tovább kell tanulnia. tehát az, hogy mezőgazdasági szakiskolából csak 90% megy egyetem: kevés. 95% kellene. mindenki, aki nem fogyatékos. ha nem, akkor kibasszák. tehát ehhez szükség van egy elitista agrárképzésre. amelyik jó tanulókat, jó sportolókat nevel. és abból szerveződő egy jól működő helyi állami gazdaságra, amelyik nem szorul rá a kincstárra. ez a lány lovagol.
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2064967
és évről évre kiképzik a ménes gazdákat. és majd találnak olyanokat, akik elég gyorsan galoppoznak. valahogy így.
www.thejockeyclub.co.uk/globalassets/racecourses/epsom-downs/events/derby/main_derby_day_web_banner_2019.jpg?IMAGEMAX
és ebből lesz debreceni derby. valami ilyesmi.
www.thejockeyclub.co.uk/globalassets/racecourses/epsom-downs/events/derby/idf-epsom_derby_map.jpg
de ehhez induló állapotában lehet, hogy az kell, hogy sanyi a közösségi erdért vállalatban fűrészeljen. akkor is ha epsom esetleg nem így hozta létre.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.31. 11:27:53

@444:

"az euro mellé visszavezetik a frankot"

Ez így végzetesen elnagyolt. Mit jelent az, hogy az € mellé visszavezetik a frankot? A Banque de France visszatér azokhoz a jegybanki tevékenységeihez, amiket folytatott az € franciaországi bevezetése előtt? Nem hiszem, hogy erre lenne lehetőség: habár nem ismerem a szerződés szövegét aminek megkötésével Fro csatlakozott az euróhoz, valószínűtlennek gondolom azt, hogy a (volt) jegybank visszatérhetne korábbi tevékenységi köréhez, amit a csatlakozási szerződéssel az ECB-ra ruházott.

"helyi pénzt hivatalosan (nem a forinthoz kötődő pénzhelyettesítőként) bevezetni pénzhatalmi szempontból problémákkal jár. mert esetleg olyasmiben kezdenek el hinni az emberek, amit a globális tőkepiacról nem tudnak kellőképpen kontrollálni."

Az utolsó mondat helyesen: mert esetleg olyasmiben kezdenek el hinni az emberek, amit az államhatalmak nem tudnak kellőképpen kontrollálni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.31. 12:02:05

@444:

"miért lenne értelmetlen"

Többek között azért, mert a piac egy folyamat: az önkéntes beleegyezésen alapuló (jószág)cserék összessége. Így hát a piac mindig működik, hiszen a működő (megvalósult) cserék alkotják.

"tehát nem olyan gazdasági rendszert kitalálni, amiben lesz ilyen és olyan is."

A gazdasági rendszerek kitalálása a politikusok biznisze: a gazdaságtani ismeretekkel rendelkezőké pedig az, hogy megmutassák, miért nem működhetnek a politikusok által kitalált gazdasági rendszerek.

A klasszikus liberálisok ki tudnak egyezni a kollektivistákkal: mindaddig, amíg a kollektivisták saját magukra alkalmazzák az elveiket, nincs gond azzal, hogy milyen elveik vannak. Ha ők kibucokat akarnak csinálni amiken _belül_ dúl a szocializmus, sok sikert nekik. A helyzet akkor válik súlyossá, amikor a kollektivisták etatisták is, ti. az egész országból akarnak kibucot csinálni (vagy a sarló-kalapács, vagy a turulmadár alatt).

2019.01.31. 12:43:14

@neoteny:
ha a britek után a franciák kilépnének, vagy kizárással fenyegetőznének, akkor az unió ebben a formában megszűnne.

a brüsszeli politbürót legalább részben meg kellene szüntetni túl azon, hogy európai jogharmonizációra szükség van. de most ez egy vita kérdés. mert az ep egy része európai egyesült államokat akar. ez azt jelentené, hogy a francia nemzetgyűlésnek szimbolikus jelentősége van. felhúzhatják a francia nemzeti lobogót párizsban. elénekelhetik a marseille-i önkéntesek indulóját. de lényegében minden jogról lemondtak, amiért azok az önkéntesek elindultak.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/transcoded/6/61/La_Marseillaise_%281907%29.webm/La_Marseillaise_%281907%29.webm.360p.vp9.webm
persze mondhatják, hogy ez már anakronisztikus. és mondhatják azt, hogy összeülnek a németekkel, az olaszokkal, a lengyelekkel, a magyarokkal, a görögökkel. és majd közösen döntenek a koszóviakkal és a szegény kis ukránokkal.

2019.01.31. 12:48:49

@neoteny:
na de a kapitalisták is ilyenek. ők is azt mondják, hogy volt az őslégkör. abban mindenféle gázok kavarogtak. és akkor addig addig kavargott, amíg végül kifejlődött a kapitalista embertípus. és azzal vége is lett a történelemnek. mert hogy ez a csúcs. továbblépni istenkísértés lenne. visszalépni nem lehet. tehát ezt el kellene fogadni. lehet, hogy az nem tetszik mindenkinek, de ez a liberális demokrácia. és a jogállam. és egyáltalán. ugyanaz az érvelés, mint a kommunisták esetén.

2019.01.31. 13:28:27

@neoteny:
ez az mnb legutóbb kibocsátott emlékérméje 24g ezüst. 3 ezer forint körüli összeg az alapanyag. 10 ezer forintosként bocsátják ki. elvben hivatalos forgalomban is lehet használni. de a gyakorlatban ezzel senki sem fizet.

a legnagyobb magyarországi magán érmekibocsátó 15g ezüst érmét értékesít 13 ezer forintért. ennek nincs forintban kifejezett névértéke. nem is lehet. olyat csak az mnb bocsáthat ki.

érdekes lenne megnézni azt, hogy ha egy városban egy közösségi bank nagy tömegben bocsátana ki ezüstpénzt, akkor mi történne? ez vagy az ennek megfelelő papírpénz forgalomképes lenne? 10 ezüst dénár (10g ezüst). mert mindenki azt mondaná, hogy miért adjam oda ezt az étteremben, ez a pénz valójában ér valamit. miért ne adjam oda. ezért adnak egy tányér levest. és ugye mit szólna ehhez matolcsy györgy? mert ezzel lemond a jogainak egy részéről, de történelmi személyiséggé válik. és mit szólna ehhez a világ? mert aki ezt bevezeti azt lehet, hogy lelövik. kadhafi is ezt mondta a nemzetközi pámzvilágnak. lányokban, aranyban számolunk. az ér valamit. a többi nem. és erre azt mondták, hogy na jó és ez a százcsillió izé, amit kipörgettünk. kadhafi parancsnok nagyon liberális volt és azt mondta. az érhet bármennyit a világban, de líbiában amíg ő parancsol az nem ér semmit. és lelőtték.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.31. 13:29:45

@444:

"na de a kapitalisták is ilyenek. ők is azt mondják, hogy volt az őslégkör. abban mindenféle gázok kavarogtak. és akkor addig addig kavargott, amíg végül kifejlődött a kapitalista embertípus."

Ezt te mondod, nem a kapitalisták.

2019.01.31. 13:43:58

@neoteny:
a globális kapitalisták egészen pontosan. ők azt mondják, hogy a világgazdaság a jövőben egymással versengő tőkepiaci központokból áll és nem mondják, hogy ezek a külpiacok. ezek mellett működhet egy vidékies belgazdaság. és hogy a városok továbbra is államokhoz kötődnek. legfeljebb lehetnek határvárosok. szabadka magyar címert vesz. de élhetnek arrafelé szerbek. és fizethetnek adót belgrádnak. cserébe járhatnak a szerb állami egyetemre, vagy gyógyítják az újvidéki állami kórházban. ezt én mondom, nem a kapitalisták.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.31. 13:51:06

@444:

"a globális kapitalisták [...] azt mondják, hogy a világgazdaság a jövőben egymással versengő tőkepiaci központokból áll"

Ezt is te mondod, nem a globális kapitalisták.

2019.01.31. 14:05:11

@neoteny:
mit mondanak a globális kapitalisták? ha nem ezt, akkor mégis mit?

2019.01.31. 14:09:42

@neoteny:
sanyi azt mondja, hogy komám, a hajdúk "satujában" rögzíteni kell, hogy a földet nem adjuk el. ezt mondják a népfőiskolások. statútumában? abban. de ezt aligha fogadja el globális kapitalista. mi az, hogy nem adjátok el a földet? nekik a földkerekség egészére van szükségük ahhoz, hogy fenntartsák a rendszerüket. a kapitalizmus jelenleg a világ egészére van kalibrálva. és az nem fér bele, hogy a hajdúk a statútumban rögzítik, hogy ők a földet nem adják el. mert így állapodtak meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.31. 14:30:20

@444:

"mit mondanak a globális kapitalisták?"

Az attól függ, hogy melyik globális kapitalistát miről kérdezel.

"ha nem ezt, akkor mégis mit?"

Mást, beleértve azt, hogy semmit?

Mivel nem hoztál hivatkozást arra, ahol akár egyetlen globális kapitalista is azt mondta volna, hogy a világgazdaság a jövőben egymással versengő tőkepiaci központokból áll, racionális arra az álláspontra helyezkedni, hogy ezt te mondod, nem a globális kapitalisták. De ha hozol egy ellenőrizhető hivatkozást arra, hogy egy globális kapitalista azt mondta, hogy a világgazdaság a jövőben egymással versengő tőkepiaci központokból áll (majd), akkor örömmel visszavonom majd azt az állításomat, hogy ezt te mondod, nem a globális kapitalisták. De először hoznod kell egy ellenőrizhető hivatkozást.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.31. 14:40:02

@444:

"a hajdúk a statútumban rögzítik, hogy ők a földet nem adják el"

Egymásnak sem? A statútumi rögzítés pillanatában fennálló hajdúsági földbirtokviszonyok változatlanok maradnak az idők végezetéig?

2019.01.31. 15:02:36

@neoteny:
a hajdúság a szent korona tulajdona. és a hajdúk a föld egy részét szent koronától kapják használatba. azt bérlik és cserébe adót fizetnek vagy katonáskodnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.31. 15:08:15

@444:

"a hajdúság a szent korona tulajdona."

Ezt mondtad már az állami földek árusítását végző Orbán-kormányzatnak is?

2019.01.31. 15:38:24

@neoteny:
a földet az összes kormány részben kiárusította. a kapitalisták mondják azt, hogy polgári földtulajdonlás mellett már nem lehet szent koronásat játszani. mert az régen volt. az volt feudalizmus. és most kapitalizmus van. ami nem tiszteli a köztulajdont. a kommunisták a magántulajdont nem tisztelték. azt, hogy adóért cserébe járjon föld magánhasználatra.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.31. 15:51:27

@444:

"a földet az összes kormány részben kiárusította."

Vagyis az összes kormány nem osztotta azt a nézetedet miszerint a Hajdúság a Szent Korona tulajdona lenne.

"most kapitalizmus van. ami nem tiszteli a köztulajdont."

Senki sem tiszteli a köztulajdont: az ősi napkeleti bölcsességet hordozó magyar szólás is azt mondja, hogy "közös lónak túros a háta".

2019.01.31. 15:51:29

@neoteny:
ahogy olvasom nekem úgy tűnik, hogy nem volt egyértelmű szokásrend. errefelé volt egy olyan alapelv, hogy minden háznak járjon a belső telekkel arányos méretű külső birtok. ezt az önellátást célozta. és ezen túl lehetett bérelni a várostól. még 1800-as évek végén is is jelentős ellenállás volt a polgári földtulajdonlással szemben.

2019.01.31. 16:07:27

@neoteny:
volt egy agrár rendtartás. mondjuk a kaszáló füvet az állatnak adták. ez esetben ugye az állatot adták el, de a füvet nem. tehát a kaszálót ebből következően nem piacosították. nehogy azt valaki felvásárolja és úgy a többi nem tudjon állatot tartani. abban igyekeztek konszenzusra jutni, hogy mi legyen piacosítva, és mi ne legyen. a kapitalisták mondják azt, hogy minden piacosítva legyen. az utolsó fűszálig. a kommunisták azt, hogy semmi se.

2019.01.31. 16:12:39

@neoteny:
ezzel az összes párt szavazatot vesztett. az összes kormányt kényszerítették. a pártok közül az szdsz-t küldték el a halál faszára. és mindenkit, akik velük összeállt. mszp-t és az mdf-et is. az szdsz van úgy lefordítva, hogy "liberálisok", "libsik" vagy úgy, hogy soros.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.31. 16:20:25

@444:

"a kaszálót ebből következően nem piacosították. nehogy azt valaki felvásárolja és úgy a többi nem tudjon állatot tartani."

Miért ne tudna a többi állatot tartani ha egyvalaki megvásárol egy partikuláris kaszálót? vagy akár az összes kaszálót a környéken?

"a kapitalisták mondják azt, hogy minden piacosítva legyen. az utolsó fűszálig."

Ezt a klasszikus liberálisok (libertariánusok) mondják. Akad épp' elég járadékvadász kapitalista akinek semmi kifogása sincs az állami tulajdon ellen -- mindaddig amíg az ő csókosai vannak a hatalomban és így ők gyakorolják a tulajdonosi jogokat a "köztulajdon" felett.

pitcairn2 2019.01.31. 16:22:44

@444:

köztulajdon még a kapitalista utópiában is létezik, pl. a társasház lakóközössége közösen birtokolja a kertet és a lépcsőházat

a lakóparkban pedig még ennél is több terület, létesítmény és egyéb elem van a lakópark tulajdonosainak a közös birtokában

2019.01.31. 16:23:56

@neoteny:
például
A szentmargitai földrűl.
Az szentmargitai föld penig az Folyáson túl, mikor az idő eljön, az kaszatul nem leszen tilalmas, hanem, aki magát merészelje, szabadon kaszálhatja, az marhajáró földnek pedig határt csinálnak, hogy meddig legyen szabad járni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.31. 16:24:55

@444:

"ezzel az összes párt szavazatot vesztett."

Meg nyert is: azoknak és familiárisaiknak a szavazatát, akik igen barátságos feltételek mellett jutottak állami földhöz.

pitcairn2 2019.01.31. 16:29:18

@444:

a kisközösség esetében is igen szépen le van redukálva a "köztulajdont" gyakorlók köre...

pl. a szomszéd faluban lakók számára a "Szentmargitai köztulajdon" már magántulajdon volt, mert úgy rúgták ki őket a "szabad kaszálóról" hogy a lábuk nem érte a földet

a "kapitalistáid" igen jól kijönnek a szentmargitai példáddal...

The Future of the Commons – Beyond Market Failure and Government Regulation
Elinor Ostrom et al.

iea.org.uk/publications/research/the-future-of-the-commons-beyond-market-failure-and-government-regulation

2019.01.31. 16:37:17

@pitcairn2:
erről a hajdúvárosok megegyeztek.
A polgári hajdúk statútumai: Anno 1643. die 13. Januárii

Ezen articulusoknak beírásában voltának jelen ez megnevezendő tisztességes személyek úgy mint ugyanaz városnak elei.
Nagy András, polgári vitézeknek főkapitánya.
Fekete János, ugyan azon vitézeknek hadnagya.
András Deák, esküdt személy,
Mihály János, esküdt személy,
Tott György, esküdt személy,
Kis István, esküdt személy,
Tatár István, esküdt személy,
Vida András, esküdt személy,
Pap Pál, esküdt személy,
Pócsi Pál, esküdt személy,
Feir János, Fegyvernek János, Nagy Benedek, Bába Bálint, Hódos Gergely, Nagy Márton, esküdt személy, Derekas Mátyás, Matusa Gergely város gazdája,
Kis Boldizsár, esküdt személy, Nagy Mátyás, Szövetes Mihály esküdt személy, Ákos István, Pallai István Deák (lehúzva: Fodor János), Tar Tamás, Péter Diák, P.S.S. civitatis.

2019.01.31. 16:41:14

@pitcairn2:

Hét hajdúváros statútuma a városok büntető eljárásáról.
Anno domini 1698. die 22. mensis Novembris.
A nemes hét hajdúvárosok sedes restaurátoriájának megejtése lett az ide alább specificáltatott nemes városoktól deputáltatott személyekből:
Szoboszlórúl
Váczi Mátyás uram
Kis Gáspár uram Beszerményből
Fogarasi Tamás uram
Tót Mihály uram Nánásról
Horvát Demeter uram
Kola György uram Polgárról
Mihály János uram
Hódos György uram
Dorogról
Périk Ferenc uram
Nagy János uram
Pap István uram
Hatházról
Hatházi János uram
Baj dó János uram Vámospércs
Balási István uram
Iratosi Pál uram

2019.01.31. 16:49:23

@pitcairn2:
a hajdúságban jobbágyfalvakból lettek katonai táborok választott kapitányokkal. és ezek polgárosodtak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.31. 17:12:22

@pitcairn2:

A közösen birtokolt tulajdon és a köztulajdon nem ugyanaz. A közösen birtokolt tulajdon esetében 1) pontosan ismert az összes tulajdonos személye és 2) (általában) tisztázott a közösen birtokolt tulajdon felett ténylegesen diszponáló (tulajdonosi jogokat gakorló) (jogi) személyekhez fűződő viszonyuk. Továbbá a közösen birtokolt tulajdonbeli résztulajdonát 3) eladhatja a társasházi lakástulajdonos (a lakásával együtt), vagyis megmarad a végső tulajdonosi jogának érvényesítésére való képessége. Mindezek nem igazak a köztulajdonra.

2019.01.31. 18:21:12

@neoteny:
errefelé a házhoz tartozott a belső telek méretével arányos külső birtok. ezek voltak a "ház után járó földek". ezt a hajdúk el is adhatták.

Az szántó nyíl földekrűl.
Az ház után való nyíl földekrűl az kik volnának, amely uraimnak vagyon, pénzen eladhatja, ha reászorul, az két félszomszédját megkínálván vele, ha veszi jó, ha pedig nem, szabadon eladhatja, akinek akarja. A fogott földet pedig nem adhatja, hanem míg maradékja leszen, szabadon bírhatja, ha pediglen magva szakad, aki hamarébb éri, azé leszen.

voltak "fogott" földek. ezeket kötelesek voltak művelni.

A Tisza parton való káposzta kertekrűl.
Az kik penig a Tisza parton káposzta föld örökségét foglaltak és kiki az ő fogását meg nem csinálja és károkat vallanak miatta, azokat nem egyébbel, hanem 12 forinttal büntetik meg érette.

és voltak közbirtokok. például a szabad, tilalmas, "harmados" vizek. utóbbi azt jelentette, hogy szabad volt halászni, de a fogott hal harmada volt az adó. de ezt nem a földesúr szedte, hanem a város. az adófizetéssel alapvetően a katonáskodást lehetett megváltani. fent kellett tartani a hadsereget. illetve fizetni kellett az állami és egyházi hivatásrendeket. de ezek vezetőit választották.

debrecenben voltak "béres földek". a városkörnyéki földek egy részét ki lehetett bérelni. maga a város is vásárolt földterületet. és maguk a polgárok is vásároltak. de a magántulajdonú földek összesen csak 1900-ban haladták meg a közbirtokok összterületét.

2019.01.31. 18:31:08

@neoteny:
megegyeztek, hogy a különféle választott egyházi és állami és piacvezetőnek (papoknak, országgyűlési küldötteknek, mestereknek) mi járjon.

Az prédikátor uram, az hol szereti, az városnak határán tartoznak 12 kasza alja fűvel, azt megkaszáltatván és begyűjtetvén kertében tartozunk és azon kívül 16 szekér fával, 200 kéve náddal, ha nád nem leszen, kóróval elégítjük ki. Azon kívül 100 magyar forint készpénz, egy verő disznó, 50 köböl búza, fele tiszta és fele abajdóc, 25 köböl tavasz árpa és köles. Az prédikátorsághoz való föld, ki volna, avval tartozunk betakarítani és bevetni, de nyomtatásával nem tartozunk. Ha országyülésre megyén űkegyelme, 1 forinttal tartozunk, ha penig részgyűlésre, 50 pénzzel, szekérrel, lóval mi tartozunk. Vízimalomban való őrléssel három vitellel tartozunk. Az mester uramnak penig 40 forinttal készpénzzel, 25 köböl búzával, 5 szekér fával tartozunk. Az gyűlésre penig, mikor az országgyűlésre megyén, 50 pénz, ha penig részgyűlésre 25 pénz.

2019.01.31. 18:44:41

@neoteny:
tehát az olyan, mintha azt mondanák lázár parancsnoknak hódmezővásárhelyen, hogy miután megválasztották kap fát, nádat ha leszen. ha nem, akkor kórót. disznót, füvet, búzát, árpát, kölest és 100 magyar forint készpénzt. és ha az országgyűlésre megyén, akkor szekérrel, lóval is tartoznak vinni. és még 1 forintot is kap űkegyelme. ez járjon annak, akit megválasztanak.

ez sokkal demokratikusabb annál, hogy eldöntik a pártok, hogy eldöntik maguknak. az ellenzéki képviselők is kapnak havi 2 millió forintot és sírnak, hogy sötét diktatúrában kell élniük. ami azt jelenti, hogy nem nyerték meg a választást.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.31. 18:56:10

@444:

"szükség van egy [...] jól működő helyi állami gazdaságra, amelyik nem szorul rá a kincstárra."

A "veszteségminimalizáló" állami gazdaságok értelemszerűen rászorulnak a kincstárra (hiszen veszteségesen működnek). Ahhoz, hogy egy állami gazdaság ne szoruljon rá a kincstárra (ti. a kincstár pénzbeli támogatására), nyereségesen kell működnie: de a nyereségorientáltan (nyereséget maximalizálóan) működő vállalkozás menedzsmentje nem képes kielégíteni a fölötte tulajdonosi jogokat gyakorlók politikai elvárásait.

Pl. előállhat az a helyzet, hogy a nyereségesnek maradáshoz az állami gazdaságnak el kell(ene) bocsátania mindazokat az alkalmazottakat, akik veszteségesen termelnek (akár önhibájukon kívül is: egy szorgalmas, megbízható, lojális alkalmazott is termelhet veszteséget ha a menedzsment más vállalati területen követ el hibákat mint amelyiken a partikuláris alkalmazott dolgozik). De a politikusok gyűlölik még azt is, amikor magántulajdonban lévő vállalkozások csinálnak csoportos elbocsátásokat: az ki van csukva, hogy egy politikus áldását adja arra, hogy egy állami gazdaság menedzsmentje csoportos elbocsátásokat eszközöljön a cég nyereségességének fenntartásáért. Vagyis a politikusok által ellenőrzött állami gazdasági menedzserek nem hozhatják meg a veszteségek elkerülését legközvetlenebbül szolgáló döntéseket, mert azon döntések közvetlen -- és így legkönnyebben látható -- szociális következményeinek árát (elsősorban a rövid távon megnövekvő munkanélküliségi rátát) a politikusok nem hajlandóak megfizetni.

Így hát az állami gazdaságok mindig rá fognak szorulni a kincstárra: ahhoz, hogy egy állami gazdaság ne legyen rászorulva a kincstárra ("jól működő" legyen) olyan gazdasági elvek alkalmazásával kellene a menedzsmentjének vállalatgazdasági döntéseket hozniuk amely elvek alkalmazását a tulajdonosi jogokat gyakorló politikusok tiltják az állami gazdaságok menedzserei számára.

2019.01.31. 18:59:17

@neoteny:
az urak nyilván nem éltek rosszul, de akkoriban legalább megegyeztek, hogy ez és ez jár a választott tisztségviselőknek készpénzben és természetben. az fel se merült, hogy ezek mellett a közbirtokok adásvételével üzleteljenek.

tele.phone 2019.01.31. 19:09:20

@HaFr:
Sajnos a kiváló posztok ellenére a blog színvonala nagyon leromlik a komment-szekcio miatt. Az értelmes kommentelés erősen ellenösztönzött, mivel a beszélgetést szinte mindig kisajátítja kettő (vagy inkább csak egy) kommentelő az állandó, zavaros, olvashatatlan és borzasztó mennyiségű hozzászólás-áradatával.

tele.phone 2019.01.31. 19:15:35

@HaFr: @poszt:

Szerintem az írásból kiérezhető, az Egyház múltjára vonatkozó, erősen idealizált kép inkább félrevezető, mint magyarázó. A nyugati társadalmakban legkésőbb a felvilágosodással kezdődően a katolikus vallás intézménye, más vallásokkal egyetemben, fokozatosan elveszítette a főszerepét az "interszubjektív valóság" (á la Habermas) értelmezésében és alakításában. Ezt megelőzően főképp a katolicizmus, illetve a kereszténység adta meg a társadalomnak a valóság értelmezési keretét. És éppen ezért világi, politikai és gazdasági hatalma óriási volt.

A humanizmusból eredő, illetve az arra jelentősen támaszkodó ideológiák - valójában vallások -, úgymint a liberalizmus/kapitalizmus, nacionalizmus és később a fasizmus és kommunizmus, saját maguknak követelték ezt az értelmezési jogot. Pontosan ezért csökkent radikálisan a kereszténység világi hatalma a fejlett centrumban. Mára például a katolicizmus jóval erősebb a Latin Amerika jelentette periférián, és az argentin pápa konfrontációja is tulajdonképpen ebben az észak-dél keretben értelmezhető.

Ha mai, posztmodern Európában mégis szerephez jut a kereszténység, az már tényleg inkább csak szimbolikus, és alárendelt a politikai és társadalmi narratívát valójában alakító világi hatalomnak. De erre én mégse mondanám, hogy zsákutcát jelent a kereszténységnek, mivel ez a megfogalmazás azt sugallná, hogy létezik nem-zsákutcás lehetőség, ami inkább a fent említett, múltbeli és a poszt által idealizált szerephez hasonlítana. Csakhogy a tradicionális vallások számára ilyen erős, társadalmi narratíva-befolyásoló lehetőség - és a vele együtt járó világi hatalom - már nem létezik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.31. 19:26:59

@444:

Amíg léteznek közbirtokok addig lesznek olyanok is akik kaphatóak lesznek az azok adásvételeivel történő üzletelésekre.

2019.01.31. 19:49:04

@neoteny:
az állami gazdaság veszteséget minimalizál. de beszedheti az adót a környékbeli háztáji birtokosoktól, gazdaköröktől. de ezeknek szolgáltat. kaphat tőle vetőmagot, szaktanácsot és megválaszthatják a vezetőit. és így tartja fent magát.

ez a debreceni lovarda, ami köztulajdon, közbirtok.
www.debrecenilovarda.hu/images/1-37.jpg.png
ménesgazdákat képeznek főiskolai keretek között. tanszünetben vannak önköltséges napközis táborok kis- és középiskolásoknak. vannak saját bevételeik. mert vállalnak lóképzést, lótartást. valaki azt mondja, hogy ő venne magának egy lovat, de nincs pénze saját lovardára. bérelhet egy boxot és ott lesz egy lova. azt gondozzák. nyilván ez privát módon. tehát ezért fizetnie kell. és ilyenformán a lovardát lehetne építeni kötvénykibocsátással. most ugye azért adnak ki államkötvényt, hogy a központi költségvetésből finanszírozzák a hiányt. ez esetben azért, hogy épüljön a közbirtok. de mindez nem zárja ki azt, hogy bárki építsen egy magán lóversenypályát. és azt mondja, hogy ne az állami gazdaságnak adjál pénzt kölcsön, hanem a megtakarítások terhére generáljunk hitelt a debreceni lóversenyszervező kft. abban lehet valaki tulajdonos, hitelező. és egyébként nyilván több ilyen lovaspályából létrejöhet a kincsem nyrt. és úgy lehet fektetni a magyar lótenyésztésbe. ez ugyebár a kapitalizmus.

de ez nem zárja ki, hogy létezzen állami gazdaságban ménes. vagy nemzeti parkban vadlovak. ami verseny az legyen piac. a lóverseny piac. ha valaki napközis táborban lovagolgatna az legyen önköltséges. az nem verseny. ha valaki lovász szeretne lenne, mert az élete álma, akkor egy szakma megszerzése legyen ingyenes azzal, hogy kötelmei is vannak. azt mondják neki, hogy lovász szeretnél lenni, akkor gyere ganézd ki az istállót. és ha azt mondja, hogy jaj, de ezek a lovak büdöset szarnak, akkor ne akarjon lovász lenni. de ha ez élete álma, akkor érhesse el anélkül, hogy már a tanulmányaiban eladósodna. de ezért tanulás mellett a tanulmányaival kapcsolatban felügyelettel dolgoznia kell az állami gazdaságban. és van mondjuk valamennyi veszteség. azt mondják a környékbeli gazdáknak, hogy ennyi és ennyi az adó. de ha az sok és az állami gazdaság szolgáltatása kevés, akkor választhatnak egy másik vezetőt.

és a város, vagy a városrész maga dönthet, hogy kell neki állami lovarda, vagy privát lóversenypálya, vagy nem kell. mert valaki azt mondja, hogy nehogy már itt ügető legyen a szomszédban. úgy kell kialakítani a telkeket, hogy mindenkinek olyan létesítmények legyenek a környezetében, amit elfogad. és adott esetben közösségi jelleggel finanszíroz, vagy ha az magánjelleggel működik, akkor adót fizet.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.31. 20:01:51

@444:

"de beszedheti az adót a környékbeli háztáji birtokosoktól, gazdaköröktől."

Az az állami gazdaság amelyik az általa beszedett adókból minimalizálja a veszteségeit _de facto_ rászorul a kincstárra.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.31. 20:23:55

@444:

"és van mondjuk valamennyi veszteség. azt mondják a környékbeli gazdáknak, hogy ennyi és ennyi az adó. de ha az sok és az állami gazdaság szolgáltatása kevés, akkor választhatnak egy másik vezetőt."

Amely másik vezető ugyanúgy be fogja szedni a törvényhozók által helyesnek ítélt mértékű adókat, és ugyanúgy egyoldalűan fogja megállapítani az állami gazdaság által az adófizetőknek nyújtott szolgáltatások módjait és mértékeit.

Ennél sokkal jobb a szabadpiaci, szabadversenyes kapitalizmus, amelyben a fogyasztó minden termény, termék és szolgáltatás (vagy ezek kombója) esetében eldöntheti azt, hogy a jószág birtoklása/fogyasztása többet ér-e számára mint a kért ár.

2019.01.31. 20:40:38

@neoteny:
ez rendben van. a közbirtokok adásvételét nem is lehet kizárni. az elvárás az lenne, hogy választott országgyűlési képviselők és a kormányhivatalok őrködjenek az autonóm intézmények és az önkormányzatok vagyongazdálkodása felett.

2019.01.31. 20:42:52

@neoteny:
de amely törvényhozókat szintén ezek az emberek választanak meg. te azt mondod, hogy mindent piacosítani kellene. tehát nem csak a versenyt, hanem mindent.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.31. 20:53:13

@444:

"de amely törvényhozókat szintén ezek az emberek választanak meg"

Mert nem létezik olyan opció, hogy senki ne kerüljön megválasztásra.

"te azt mondod, hogy mindent piacosítani kellene."

Mindent amit az államhatalom "szolgáltat".

2019.01.31. 21:02:13

@neoteny:
nekem nincs az ellen kifogásom, hogy legyen ilyen világ is. ahol szinte mindent magánosítanak. amilyen amerika. az állami tulajdon részaránya 5% körüli. és mellette magánalapítványok és szabad piaci magántulajdonra alapozva működtetnek egy metropoliszt. de ha magyar társadalom azt mondja, hogy ez 50% legyen, akkor az is működhet viszonylag jól. és ha kínai azt, hogy 95%, akkor akár az is.

2019.01.31. 21:10:06

@neoteny:
annak vagyok a híve, hogy legyen a szavazólapon legyen olyan rubrika, hogy az "összes ellen". nem ellenzékre szavazna valaki, még csak nem is függetlenekre, hanem egyikre se. és ezt szavazókörökre lebontva lehet látni. tehát nem azt látja a túrricsei polgármester, hogy egyesek beszavaztak az ellenzékire. nem is kell elindulnia senkinek csak őneki. de ez esetben lehessen azt mondani, hogy nem. ebben az esetben áll be az anarchia. nincs választott képviselőjük. nincs egyezség abban, hogy kik legyenek választott vezetők. és ugye ez esetben megfélemlít valakit. nem feltétlen kell ellenjelölt se.

ezeknek a technikáknak vagyok a híve, de te azt mondod, hogy legyen 0 adó, mert az a legjobb. mert a piacon csak szentek vannak és nincsenek visszaélések.

2019.01.31. 21:14:16

@neoteny:
vegyük ezt a túrricsei esetet. a polgármester vélhetően piaci alapon is kihasználná közmunkásokat. és azt kellene mondani, hogy kis drága aláírta, így járt. tehát nem lehet azt mondani, hogy a polgármester visszaélt a hatalmával. nincs hatalma, hanem szimplán átbaszta a másikat. és nem kontrollálja senki és semmi. egy ilyen világban nem hiszek. de ettől még felőlem észak-amerikában törekedhetnek erre.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.31. 22:05:55

@444:

"de ha magyar társadalom azt mondja, hogy ez 50% legyen, akkor az is működhet viszonylag jól."

Magyarország nem akar Fehéroroszország lenni.

"annak vagyok a híve, hogy legyen a szavazólapon legyen olyan rubrika, hogy az "összes ellen"."

Ez már a második eset amikor egyetértünk.

"te azt mondod, hogy legyen 0 adó, mert az a legjobb."

Igen, az a legjobb ha az emberek maguk hozhatják meg döntéseiket arra vonatkozóan, hogy milyen cserékben kívánnak rész venni és milyenekben nem. Az állami "szolgáltatások" nem ilyenek: adókat attól függetlenül fizetniük kell a polgároknak, hogy ők fogyasztani akarnak-e állami "szolgáltatásokat". Továbbá az állami "szolgáltatások" milyenségét és mennyiségét az államhatalom egyoldalúan dönti el: az államhatalom mindig visszautasíthatatlan ajánlatokat tesz.

"[a túrricsei polgármesternek] nincs hatalma, hanem szimplán átbaszta a másikat."

Bullshit: a túrricsei polgármester határozta meg azt, hogy melyik túrricsei kaphat közmunkát, ami egy eléggé éles fegyver (bizonyos) kritikus hangok elhallgattatására.

Továbbá a polgi nem általánosan elfogadott fizetőeszközben nyújtotta a hitelt, hanem a csak az ő boltjában elkölthető "pénz" formájában. Vagyis nem kamatot számolt fel a hitelre (egy 1000 forintos, az ő boltjában elkölthető "bankjegyért" csak 1000 Ft-ot vont le az adós következő közmunkás-fizetéséből), hanem a boltjában árult termékek combos felárazásával tett szert (nagy) haszonra -- amely felárakat az adósainak meg kellett fizetniük, hiszen az általa kölcsönzött "pénz" csak az ő boltjában volt elfogadott fizetőeszköz. Mint ha a Provident nem számolna fel semmi kamatot és más költséget az általa nyújtott hitelekre, de az általa nyújtott hiteleket csak az általa üzemeltetett áruház(ak)ban lehetne elkölteni, ahol az árszint a piaci árszintnek kb. a kétszerese.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.31. 23:06:02

@444:

"egy ilyen világban nem hiszek"

Philip K. Dick úgy definiálta a valóságot hogy az a valami ami akkor sem szűnik meg létezni amikor már nem hiszel benne.

2019.02.01. 00:07:49

@neoteny:
ha a kapitalizmuson azt értjük, hogy mindenki szabadon bocsáthat ki pénzt, vagy pénzpiaci terméket (és szerintem ez a kapitalizmus), akkor túrricsei polgármester létrehozott egy pénzügyi terméket: "túrricsei szociális hiteljegy" néven. azt bevezette a piacra. és ezek után a falubeliek azt igénybe vették. és nyomtatta a hiteljegyet egy pc-n. csak ezek után túrricse népe nyakig el volt adósodva szociális hiteljegyben. és lehet mondani, mert milyen ostobák. ugyanez megy nagyban. csak persze be lehet váltani a szociális hiteljegyet a hipermarketekben. de kis túlzással azt ugyanúgy a semmiből teremtik.

2019.02.01. 00:12:32

@neoteny:
abban nem hiszek, hogy a nép ezt választaná. költözzenek össze az anarchisták. miért nem hoznak létre egy ilyen települést. illetve egy ilyen államot, ahol nincs kiválasztás. semmilyen.

2019.02.01. 00:17:43

@neoteny:
van soros new york 57. utcájában és azok nem azt mondják, hogy legyen anarchia new york-ban, mert akkor ők lennének az elsők, akiket felhúznak a lámpavasra és kibeleznek. new york városában is ahol a nép állítólag kapitalista. de vezessék be az anarchiát.

2019.02.01. 00:27:02

@neoteny:
tehát amikor megszűnt a központi állam, mert a hajdúvárosok felett nem volt hatalma budának, erdélynek, debrecennek, kassának se, akkor nem azt mondták, hogy nem kellenek vezetők. hanem azt, hogy prédikátor uramnak járjon 200 kéve nád. ha nád nem leszen, kóróval elégítjük ki. és a prédikátor azt mondta, hogy na jó. és szabadon megválaszthatták, hogy ki prédikáljon. de ez nem anarchia. mert választottak vezetőt. és még azt is mondták, hogy űkegyelme megy az országyűlésre, akkor a lovat és a szekeret adják a hajdúk. és 1 magyar forintot útipénznek. részországgyűlésre 50 pénzt. a tisztviselőket megválasztották, azok díjazásában kiegyeztek. de ez nem anarchia. hanem államalkotás. statútumnak is nevezték. létrehozták a maguk államiságát.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.01. 00:27:58

@444:

"milyen ostobák. ugyanez megy nagyban."

Valóban: pl. a muzulmán bankárok nem hitelezhetnek kamatra, ezért mindenféle könyvelési trükkökkel tőkésítik (a tőketartozás összegéhez csapják) azt az összeget amit a nem-muzulmán hitelezők nyíltan kamatként számolnak fel.

A túrricsei polgi is hasonlót húzott: nem kamatot számolt fel, aminek különféle nyomai maradtak volna, hanem az általa kibocsátott és csak általa elfogadott "pénz" vásárlóértékét csökkentette kibocsátói és elfogadói monopolpozíciójából származó eszközökkel.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.01. 00:45:16

@444:

"abban nem hiszek, hogy a nép ezt választaná."

Az előbb még mást mondtál: "egy ilyen világban nem hiszek".

"amikor megszűnt a központi állam [...] akkor nem azt mondták, hogy nem kellenek vezetők. [...] de ez nem anarchia. mert választottak vezetőt."

A vezető nem azonos az uralkodóval: az anarchia pedig az uralkodó hiányát jelenti. Anarchiában is vannak vezetők, de nekik meg kell győzniük (vagy el kell csábítaniuk) a követőiket. Az uralkodó elveti ezt a fáradságos és bizonytalan módszert, és államhatalmi erőszakkal -- törvényekkel -- kényszeríti az alattvalóit az ő követésére.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.01. 00:48:59

@444:

"van soros new york 57. utcájában és azok nem azt mondják, hogy legyen anarchia new york-ban, mert akkor ők lennének az elsők, akiket felhúznak a lámpavasra és kibeleznek."

Kivéve ha ők tudnák megvenni a piacvezető őrző-védő szolgáltatást.

nagyonunalmas 2019.02.01. 03:27:14

@tele.phone: Ezen en is gondolkoztam. Nem egeszen nyilvanvalo, hogy kinek a blogja ez.

2019.02.01. 08:06:35

@neoteny:
a hajdúvárosokban választott kapitányok voltak, választott tanáccsal. és ezek törvényes rendet igyekeztek fenntartani. például.

Beszermény szabad városnak elébbeni rendtartásának, végezéseknek és szokott törvényeknek igazgató váras könyve, nyitatott 1667 esztendőben.

Primo. De magistratu supremo.
Az magistratus rendi, hivatalja és kötelessége ez: Az alatta valókat illetlen ne mocskolja, se szidalmazza, azokat fegyverrel ne bántassa, hanem az engedetleneket és szófogadatlanokat törvényre citálja, kit - kit érdeme szerint törvénnyel büntesse.

tehát a választott kapitánynak és a tanácsnak sem volt joga az alatta valókat fegyverrel bántalmazni, illetlen módon nem mocskolhatta és szidalmazhatta a polgárokat, de a törvény szerint eljárhatott velük szemben.

ez véleményed szerint anarchia, vagy sem?

vannak választott vezetők:

kapitány és helyettese
Stephano et Mathia Nagy
Johanne Soldos

tanácsosok:
Francisco Kiss
Stepano Lovas
Francisco Füstös
Johanne Harangi
Gregorio Oláh
Mathia Kantor
Emerico Molnár
Demetrio Tóth
Mathia Szekeres
Michaele Kovács
Gregorio Király
Johanne Dosa
Gregorio Sári
Gregorio Fekethe
Andrea Thót
Stephano Eötvös
Paulo Lugasi
Mathia Pap
Johanne Szabó
Georgio Kassai
Stephano Mátyus
Marthino Bakai
Benedicto Biri

jegyző:
Jacobum Harangi

ez anarchia? lényegében az összes nagycsalád választott egy képviselőt. és azok jártak el.

2019.02.01. 08:24:59

@neoteny:
Anno 1699. die 22. Április
Juratorum nomina Mátyus István, Varga János, Kis János, Tordai János, Fogarasi Tamás, Kovács György, Nádudvari János, Hajdú István, Tóth Mihály, Vetési István, Mészáros Márton, Mészáros Demeter, Kovács Mihály, Dóka András, Barta János, Farkas János, Gerényi Péter, Dobozi István, Kelemen János, Tar András, Csulya András, Szilágyi István, Kocsis István, Kovács András, Siteri György, György Gáspár, Juhász György, Murvai János, Mészáros Mihály, Sanyi György. Summarum 30.
Mátyus István város gazdája.

ez anarchia?

2019.02.01. 08:42:47

@neoteny:
böszörményiek a zeleméri pusztát (közbirtokot) zálogba adják debrecen péterfia utcai polgárainak öt évre. a társaságok területi alapon szerveződnek meg a pusztában. ha valaki nem akart a péterfia utcaiakkal közösködni és zálogba venni a zeleméri pusztát és fizetni böszörményieknek, akkor költözhetett egy másik utcába. mai fogalmakkal a debreceni péterfia zrt. és beszermény zrt. üzleteltek.

Deliberatum est. Anno 1700. die 13. Április.
Mi Fogarasi Tamás főhadnagy, városgazda Nádudvari János, mellettem lévő hiteseimmel együtt adjuk tudtára, miszerint, hogy mi az zeleméri puszta territóriumunkon levő portiónkat adtuk és engedtük nemes Debreczön városának, Péterfia utca lakosainak öt esztendőkig tizedébűi dézsma alá, melynek állandóbb elhitetésére adtuk pecsétes levelünket ő kegyelmeknek praehabita cautela et testimonio, hogy élhessék ekéjükkel esztendőkig akármi életet vessenek belé.
Sigillum nostri civitatis (pecsét)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.01. 09:50:26

@444:

"tehát a választott kapitánynak és a tanácsnak sem volt joga az alatta valókat fegyverrel bántalmazni, illetlen módon nem mocskolhatta és szidalmazhatta a polgárokat, de a törvény szerint eljárhatott velük szemben.

ez véleményed szerint anarchia, vagy sem?"

Ez attól függ, hogy kik és milyen módon hozták a törvényeket amelyek szerint a (választott) kapitány és a tanács eljár(hatot)t a törvényszegőkkel szemben.

A professzionális törvényhozók (parlamenti, önkormányzati képviselők) mindig pozitív törvényeket (statute law) hoznak (a common law szokásjogával szemben, amelynek törvényeit/szabályait nem törvényhozók kreálták szándékosan, hanem azok a bírói tárgyalási gyakorlat során kristályosodtak ki). De mivel a professzionális törvényhozók által meghozott törvények (általánosságban) nem vétózhatóak meg a _demos_ által (a svájci típusú közvetlen demokrácia csak Svájcra jellemző), ezért a professzionális törvényhozóknak mindig van lehetőségük arra, hogy elégtételt vegyenek vélt és valós politikai ellenfeleiken megfelelő módon összekalapált törvényekkel. Vagyis a professzionális törvényhozások az abszolutista ill. totalitariánus uralkodási ambíciók melegágyai.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.01. 09:54:37

@444:

"böszörményiek a zeleméri pusztát (közbirtokot) zálogba adják debrecen péterfia utcai polgárainak öt évre."

Már akkor is voltal politikusok akik elzálogosították a közbirtokot, így eladósítva a közt.

2019.02.01. 09:59:55

@neoteny:
na de nem adósították el a közt, hanem a beszerményeiek haszonbért szedtek a nemes debreczön várasának péterfia utcai polgáraitól, akik ekéikkel a zeleméri pusztában életet vetettek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.01. 10:13:30

@444:

A zálogot _adók_ szedtek haszonbért? Ha haszonbért szedtek, akkor miért kellett zálogot adniuk?

2019.02.01. 10:21:36

@neoteny:
a hajdúvárosokban volt egy választott tanács, városgazda és főkapitány. a főkapitány volt tkp. a bíró, aki mellett a tanács tagjai esküdtként szolgáltak. a városgazda volt tkp. a polgármester kezében és a tanács tagjai őt is kontrollálták. választottak küldötteket az országgyűlésbe, rész országgyűlésekbe, illetve voltak hajdúknak időszakos gyűléseik.

Hét hajdúváros statútuma a városok büntető eljárásáról.
Anno domini 1698. die 22. mensis Novembris. A nemes hét hajdúvárosok sedes restaurátoriájának megejtése az ide alább specificáltatott nemes városoktól deputáltatott személyekből.

2019.02.01. 10:30:46

@neoteny:
a zeleméri puszta beszermény birtoka volt. és az ottani tanács úgy döntött, hogy öt évre bérbe adják debrecen péterfia utcai polgárainak, cserébe adót szedtek, mert a föld az ő birtokuk. nekik volt fölös földjük, a debrecenben a péterfia utcai polgároknak volt fölös pénzük és kiadták haszonbérbe.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.01. 10:31:26

@444:

Amivel sikerült _nem_ megválaszolnod a kérdést: (ez attól függ, hogy) kik és milyen módon hozták a törvényeket amelyek szerint a (választott) kapitány és a tanács eljár(hatot)t a törvényszegőkkel szemben.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.01. 10:37:01

@444:

"a zeleméri puszta beszermény birtoka volt. és az ottani tanács úgy döntött, hogy öt évre bérbe adják debrecen péterfia utcai polgárainak"

Először ezt írtad:

"böszörményiek a zeleméri pusztát (közbirtokot) zálogba adják debrecen péterfia utcai polgárainak öt évre."

Akkor most bérbe adták a böszörményiek a zeleméri pusztát vagy zálogba? Mert az nagyon nem mindegy ...

2019.02.01. 10:40:19

@neoteny:
a hét nemes hajdú városoktól deputáltatott személyek. választottak városi küldöttek fogadták el a büntető törvénykönyvet.

Szoboszlórúl: Váczi Mátyás uram, Kis Gáspár uram
Beszerményből: Fogarasi Tamás uram, Tót Mihály uram
Nánásról: Horvát Demeter uram, Kola György uram
Polgárról: Mihály János uram, Hódos György uram Dorogról: Périk Ferenc uram, Nagy János uram
Hatházról: Hatházi János uram, Bajdó János uram Vámospércs(ről): Balási István uram, Iratosi Pál uram

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.01. 11:21:35

@444:

"fogadták el"

A friss, ropogós törvénynek a képviselők által szavazással történő elfogadása csak egy lépés (habár kétségen kívül egy fontos lépés) egy törvényjavaslat törvényhozási történetében.m Fontossá válhat azt is tudni, hogy kik voltak ezen törvényjavaslatok beterjesztői; hogyan nézett ki az elsőként beterjesztett változatuk; milyen indokokat (ha egyáltalán) vezettek elő a törvényjavaslat proponensei a parlamenti vita során stb.

Mindkettőnk szerencséjére most nem szükséges elvégezni ezt a munkát, mert a kérdésedet -- ez véleményed szerint anarchia, vagy sem? -- már ennyi infó alapján is meg lehet válaszolni: ez nem anarchia, mert az anarchiában nincsenek professzionális politikusok akik szakmányban törvényt gyártanak a polgárok életének megkeserítésére (és a saját életük megédesítésére).

2019.02.01. 12:15:09

@neoteny:
ez még klasszikus monarchikus utasítás

Kassa, 1613. június 4. Forgách Zsigmond felsőmagyarországi főkapitány utasítása a vámospércsi hajdúk kapitányaihoz
A vámospércsi kapitán instructiója, mihez tárcsa magát az alatta levő hajdú vitézekkel edgiütt. Anno 1613. die Junii, Cassoviae per illustrissimum domínium generalem comitem Sigismundum Forgach etc. extradata.

az 1643-as hajdúvárosi statútumban már maguk a hajdúk döntik el, hogy az egyes választott tisztségekhez milyen jogkör járuljon.

2019.02.01. 12:36:49

@neoteny:
de ezeket nem professzionális politikusok fogadják el. az majd a 19. században jelenik meg.

2019.02.01. 12:42:15

@neoteny:
ekkoriban az volt választó és választható, akinek volt saját háza (háztartása) és adót fizetett (volt vállalkozása vagy valamilyen közszolgálatot ellátott).

tehát nem az egyénnek volt szavazati joga, hanem a házaknak. vidéken voltak a nemesi házak. és ezt szolgálták a jobbágyok. a városban minden belső telken álló ház ha adót fizetett (vállalkozása volt, vagy valamilyen közfeladatot tartósan ellátott), akkor az abban élő család polgárjogot nyert. a polgári (patricius) családban szolgáltak a (plebejus) cselédek. a városnak is lehettek külső jobbágyfalvaik. mondjuk (hajdú) szovát egy faluközösség volt. és ha a vitás ügyeiket nem tudták maguk között elrendezni, peren kívül nem tudtak megegyezni, akkor szokásjog szerint a debreceni bíróság (főbíró és az esküdtek) elé vonulnak. a sárréten egyes falvak saját kapitányságokat (bíróságokat) hoztak létre és feljebb vitelként a bihari főispán elé járultak. tehát nem a debreceni városi tábla elé. a hajdúvárosok azt mondták, hogy ők majd a maguk eldöntik. így lett önálló hajdúkerület, amelyik elszakadt bihar megyétől. mivl a bihari ispánnak ezek felett nem volt hatalma és a bihari róm. kat. püspöknek se. mert hogy a hajdúság nagyrészt reformált volt. és így alakult ki hajdú megye és debrecen megyei jogú város. így jött létre az a duális önkormányzatiság, ami érvényben van a mai napig. illetve ez bonyolódott azzal, hogy trianon bihar megyét kettévágta. és így jött létre hajdú-bihar megye.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.01. 14:13:24

@444:

"de ezeket nem professzionális politikusok fogadják el."

Dehogynem professzionálisak: te magad hoztad a történelmi emlékeket arról, hogy hogyan fizette meg az eklézsia pénzzel is meg természetben is a lelkészét meg az országgyűlési képviseletükre választottakat.

2019.02.01. 15:22:06

@neoteny:
igazad van, mondjuk ha egy prédikátort megválasztottak országgyűlési küldöttnek, akkor "űkegyelme" profi politikusnak számított, hiszen a hajdúk túl azon, hogy eltartották vitték az országgyűlésre, adták a lovat, a szekeret és 1 forint útipénzt is. ez a profi politikusság kezdete. ez rendre egyházi vonalon alakul ki a választók hitére alapozva. és a felvilágosodás után valamilyen állampárti ideológia lép a teológia helyébe. és már nem a keresztény felekezetek az elsődlegesek, hanem a politikai pártok.

ebből alakul ki a modern többpárti demokrácia, a kétpárti politikai váltógazdaság az atlantista, transzatlantista világban. kelet-európában, kis-ázsiában rendre valamilyen egyszemélyi uralom. magyarországon valamilyen köztes rendszer.

2019.02.01. 16:15:18

@neoteny:
ma van a civilek napja. errefelé a városban 1,600 civil szervezet van. 100 választóra jut nagyjából 1. na most értem persze, hogy ez nem feltétlen azt mutatja, hogy ennyi féle szabad kezdeményezés van, mert ezek az alapítványok jelentős része szociális céllal jön létre. lehet mondani, hogy ezek többsége legalább részlegesen függ a kormánytól, vagy az önkormányzatoktól. de ez valódi egypárti diktatúrában nem engednének ennyi polgárjogi társaságot működni. és ezek valamennyi adóhoz, vagy adományhoz jutnak. mégis csak van egy városban 1,600 egymástól független döntéshozó testület.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.02. 08:28:54

@444:

"lehet mondani, hogy ezek többsége legalább részlegesen függ a kormánytól, vagy az önkormányzatoktól."

Ezek többsége legalább részlegesen függ a kormánytól, vagy az önkormányzatoktól.

"de ez valódi egypárti diktatúrában nem engednének ennyi polgárjogi társaságot működni."

A debreceni 1,600 civil szervezet nem 1,600 polgárjogi társaság: az, hogy a civil szervezetek a polgári jog (a Ptk.) által szabályozott kereteken belül kerülnek megalapításra és működnek önmagában _nem_ teszi őket polgárjogi társasággá.

2019.02.02. 15:45:49

@neoteny:
a magyar közjogban civil szervezetek vannak. és ezen törvény hatálya alatt működnek.
net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1100175.TV
a központi állam részéről minden településnek van civil referense. na most ha valaki egy "o1g" feliratú pólóban megkeresi a civil referenst, akkor aligha kaphat támogatást (készpénzt, bérleti jogot).

de ha valaki nem fordul a kormány ellen és azt mondja, hogy ők a bölcsikében csinálnák egy fansangocskát, akkor viszonylag könnyen juthatnak kis összegű támogatásokhoz. és ha azt látják, hogy erre van igény, akkor ez beemelik a családok éve programba. és esetleg meglátogatja a bölcsődét novák katalin családügyi államtitkár. és erre te azt mondod, hogy ez a kis-magyar társdalom nem a nyugati típusú mintákat követi. mert ahhoz egy önszerveződő polgárság kellene. rendben, de ez nem is a keleties despotizmus. mert abban kizárólag a központi kormányzat rendeli el a bölcsikében a farsangocskát. ez egy vegyes rendszer. a fidesz becsatornázza a társadalmat. és ha azt látják a minisztériumban, hogy elég sok bölcsikében akarnak farsangocskát, akkor meghirdetnek valamilyen programot. mert ezt akarja a nép. a fidesz vezetői valójában ügyes hatalomtechnikusok. és klasszikus néppártként működnek. és azt is mondják, hogy ami a néppárton kívül esik az már nem lehet mainstream. mert hiszen ők a nép. és ahogyan a nemzet, úgy a nép sem lehet ellenzékben. az "ellenállás" az underground világába esik. és az nem kaphat állami támogatást, legfeljebb közintézményi tiltást. és erre lehet mondani, hogy ez bolsevik típusú hatalomgyakorlás, amihez kapcsolódik egy fasisztoid pártsajtó. amelyik azt mondja, hogy váltsd már le a múzeumigazgatót, baszod, libsi írókkal tárgyalt. mire az amúgy kormánypárti intézményigazgató azt mondja, hogy na jó, de ez egy irodalmi múzeum, ami a kortárs írókhoz is kötődik. és a libsi íróknak is meg van a közönségük. ők sem feltétlen akarnak rosszak. velük is kellene tárgyalni. és nem azt mondják, hogy na jó, hanem leváltják. de egy egy pillanat. a libsi írók is azt mondják, hogy politikai ellentábor a lakájmédia, rezsimszolgákból áll. általános alapelvekben képtelenek megegyezni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.02. 18:04:16

@444:

"de ez valódi egypárti diktatúrában nem engednének ennyi polgárjogi társaságot működni."

A debreceni 1,600 civil szervezet nem 1,600 polgárjogi társaság: az, hogy a civil szervezetek a polgári jog (a Ptk.) által szabályozott kereteken belül kerülnek megalapításra és működnek önmagában _nem_ teszi őket polgárjogi társasággá.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.02. 18:17:04

@444:

"ha valaki egy "o1g" feliratú pólóban megkeresi a civil referenst, akkor aligha kaphat támogatást (készpénzt, bérleti jogot)."

Amivel igazolásra kerül a póló állítása.

2019.02.03. 09:31:23

@neoteny:
kérdés, hogy ezek a nem-ellenzéki (kormánypárti vagy független) civil szervezetek (nyilván azok tudnak megmaradni, azok jutnak forráshoz) mennyiben fedik le a társadalom igényeit. és az ellenzéki civilek (az ngo-k) mennyi támogatóval rendelkeznek. akiket úgy aposztrofálnak, hogy a "soros-aktivisták". a "demokraták" úgy mondják, hogy ők "a" civilek.

a tegnapi néplapban hír, hogy elindul a magyar falu 2019 program. 150 milliárd forintra lehet pályázni. lesz falusi útalap 50 milliárd forintból. az önerő mértéke 0%. ez elbírálásnál előnyt élveznek majd az "alacsony adóerő-képességű" települések.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.03. 12:04:14

@444:

"a nem-ellenzéki (kormánypárti vagy független) civil szervezetek (nyilván azok tudnak megmaradni, azok jutnak forráshoz)"

Az, hogy ez nyilvánvaló bárki számára is rávilágít arra a csődtömegre ami a (mai) magyar politikai gyakorlat.

2019.02.03. 13:20:49

@neoteny:
ez egy másfél perces tudósítás, amelyben bepillantást nyerhetsz a fiatal "civilek" mindennapjaiba.
video2.dehir.hu/0201_civilek_napja_mix.mp4
és kérdezheted, hogy ez véletlen nem a kisz újjászületése? nem, ez magyar ifjúságért polgári egyesület szervezésében működő civil információs centrum.

2019.02.03. 13:37:02

@neoteny:
a fenti videóban látható lányok fiúk igyekeznek gulyás gergely és szijjártó péter munkatársaivá válni. nem állítom, hogy jobbak, de azt sem gondolom feltétlen rosszabbak, mint a "soros aktivisták". ők megállítják orbánt.
static.civishir.hu/ci/2019/01/52.jpg
ők nem lesznek rabszolgák.
static.civishir.hu/ci/2018/12/182.jpg
ők gyarmat nem lesznek.
cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1212/20121207-civil-osszefogas-bekemenet-bayer-zsolt3.jpg
adjál tanácsot, melyiket kellene választani?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.03. 13:53:22

@444:

"adjál tanácsot, melyiket kellene választani?"

Egyiket sem -- de azt nem lehet: a választás napján _valaki_ mindenféleképpen megválasztásra kerül.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 11:52:33

A Quilette'n van egy érdekes cikk egy kitért balos aktivista tollából: quillette.com/2019/02/01/the-bolivarian-god-that-failed

A cikk témája szorosan kapcsolódik a szocializmus legújabb, venezuelai csődjéhez. A kommentek között vannak mindenfélék (beleértve egy önbevallottan Kelet-Európából származó tudósét aki azzal trollkodik, hogy a Szovjetunió és partikulárisan Sztálin igenis sikeresek voltak); szerencsére van néhány olyan is, amiket venezuelaiak vagy legalább is latin-amerikaiak írtak akiknek van közvetlen rálátásuk Venezuelára. Ezek közül az egyikben van egy nagyon érdekes gondolat, ami szerintem igen fontos a magyaroknak.

Először a teljes hozzászólás:

Excellent article and perhaps an even more interesting discussion! After reading all the comments, this is the humble contribution of somebody who was born in Venezuela and lived and studied its particular situation. First of all, neither Hugo Chávez nor Nicolás Maduro landed in Venezuela on parachutes. They are the end result of decades of a socialist mentality, typical of Latin America and particularly solid in Venezuela. Back in the 1930s, when a lot of people thought the future was in the hands of the great Soviet Union, my father and other leaders of Venezuelan political parties chose to follow the path of socialism and communism. Rómulo Betancourt, the most famous of them, wrote in his book “Venezuela, Política y Petróleo,” that Venezuela could provide an exception to the working class enduring the burden of a “primitive capital accumulation,” if the state took responsibility for an accelerated economic development based on the country’s oil wealth. This God-given wealth, in the form of a state-managed, rationally distributed rent, would allow the creation of an Utopian society without grave social conflicts, one in which increasing and well-spread benefits would keep the population (that he had conveniently defined as being unable to take care of itself) politically dormant but happy. The weak capitalist class that eventually prospered in such a system lived, like all the other classes in Venezuelan society, a parasitic existence thanks to government contracts and the ownership of inefficient industries protected from outside competition, a behavior quite unlike any other Western entrepreneur class. This new Venezuelan democracy, like most others in Latin America at the time, was based on the “dependency theory” formulated by the ex-President of Brazil, Fernando Enrique Cardoso, itself a retread of the crude Hobson-Lenin “center-dominates-periphery” theory of imperialism. The implementation of the theory was assigned to the disastrous ideas of the Argentinean economist Raúl Prebisch, who believed that severe tariffs on imports had to be put in place and the state had to take full responsibility for economic development. The icing on the cake was the seal of approval and the active support given to the system by the United Nations Economic Commission for Latin America and the Caribbean (ECLAC/CEPAL), which at the time was populated by well-known left-wing economists and headed by none other than Raúl Prebisch himself. In other words, during the entire second half of the 20th century, while previously poorer countries like Singapore, South Korea, Taiwan and Hong Kong were busily and successfully developing under capitalist systems, often starting from zero, Venezuela suffered the worst-possible combination of 17th-century Mercantilism and 20th-century Marxism, as if Adam Smith had never been born. The Venezuelan political parties of the 20th century were all Marxist, either Communist or extreme left-wing socialist, with the exception of the Christian Democratic party (COPEI), of Catholic extraction, vaguely reformist, and whose previous versions (Movimiento de Acción Nacional, Acción Nacional) were modeled on the Spanish Corporativist and Catholic Falange Party rather than on the pro-capitalist German Christian Democratic party.

A magyarok számára megfontolandó tanulság a hozzászólás utolsó két mondatában van:

I cannot overemphasize the importance of the historical fact that there existed no pro-capitalist political parties or influential pro-market economists in Venezuela during the entire 20th century. This is the womb that created Chávez and Maduro, and that informs practically all new Venezuelan leaders like Juan Guaidó.

Vagyis a hozzászólás szerzője annak tudja be Venezuela mai szomorú állapotát, hogy az országban már hosszú évtizedek óta nem volt egyetlen kapitalizmuspárti politikai párt vagy befolyásos piacpárti közgazdász sem. És szerinte ez a miliő az, amelyik létrehozta Chávez-t és Maduro-t, és amelyik a többi új venezuelai vezetőt is befolyásolja, beleértve Juan Guaidó-t, akit a venezuelai parlament elnökké választott és akinek van némi esélye arra, hogy tényleg bele tudjon majd ülni Maduro székébe.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 12:02:17

@neoteny:

Ha ez a tézis helyes, akkor a magyarok jövője igencsak borús: az ország gazdasága egyre rosszabbul fog teljesíteni, miközben a politikai vezetés eltolódik a fehérorosz irányba, és ráadásul egy esetleges rendszerváltás sem fog hozni majd alapvető gazdaságpolitikai változást, mert a rendszerváltó elit csak a leváltott rendszerhez képest lesz radikális, de szükségszerűen meg fog maradni az etatista-kollektivista gazdaságpolitikai irány mellett -- mert csak azt ismerik ők is, meg a társadalom (nagy része) is.

2019.02.05. 17:26:33

@neoteny:
egy magyar mezőváros nagyjából olyan gazdag lehet, mint minszk. egy magyar iparváros, mint kijev. és ebből az következik, hogy a magyar főváros olyasmi, mint moszkva. ez látszik körvonalazódni.

a föld korlátozottan áll rendelkezésre. ha a gazdagság elsődlegesen a földre van alapozva, akkor azt védeni kell. de kevesebbet földterületet, mint oroszországban. ezért a magyar társadalom liberálisabb, mint az orosz. de nem olyan liberális, mint a szintén óriás földterület felett rendelkező kanadai társadalom. de a gazdagság elsődlegesen a fogyasztásra (szolgáltatásokra) alapoz. na de ehhez nettó tőkeexportőrré kellene válni vagy katonai erővel gyarmatosítani.

agyarország tőkeimportőr. nem a bmw veszi meg a magyar licenszet, még csak nem is a lada, a polski, a dacia, vagy a zastava. tehát nem az a kérdés, hogy a magyar vállalatok kinek adják el a járműipari fejlesztéseket, hanem az, hogy kitől vegyék meg. vagy kivel kapcsolódjanak össze. a tátra teherautó mögé kössék a mátra pótkocsit. innentől kezdve a fentiek a reális célkitűzés.

a kanadaiak azt mondták, hogy csinálnak egy telefongyárat. ez volt a blackberry. és azt nem tudták megvédeni, mert a kanadai gazdaságpolitika ahhoz túlon túl liberális. a finn gazdaságpolitika is túl liberális ahhoz, hogy megvédje a nokia piacát. a magyar álom brg rádió, a bhg telefon. lehet kicsit rosszabb, mint ami a világban a csúcs, de legalább a miénk. budapest liberális népe azt mondja, hogy ők nem akarnak ilyesmit. azt, hogy a matáv egy ilyen készüléket kínáljon a mammut második emeletén.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Blackberry-Q10-transparent.png
a "libsik" azt mondják, hogy ez nem lenne menő. hanem azt mondják, hogy elég lesz leváltani o1g-t és őket megválasztani. hanem budapest szoftveres applikációkkal kenterbe veri a világot. adjuk fel a hardvert és ahhoz kapcsolódó fejlesztéseket. és az alapkutatásban tartjuk a világban a lépést. erre a független mta léte a garancia.

a magyar közgondolkodásban a fejlődés valami olyasmi lenne, hogy kollektivizált kötvénykibocsátással az előző generációs távközlési technológiát megvásárolja a "félállami" bhg zrt. és ebben egy "gmk" majd valami alkatrészt kifejleszt, amit adott esetben megvásárol a siemens. vagy a szövetségi piacon elcseréli. a bundeswehr azt mondja, hogy ezt a magyar telefon alkatrészt használja a hadtáp. nagyjából ez a realitás. illetve ez a legliberálisabb forgatókönyv.

2019.02.05. 17:41:57

@neoteny:
tehát mondjuk a műszaki karon az egy projektfeladat, hogy a hallgatók építsenek virágkarneváli kocsi számára alvázat. ezt a fejlesztést finanszírozza a város. jelenleg az ilyen.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/elektromosviragkocsi.jpg
a cél, hogy egy feltöltéssel elektromos hajtással 10-20-30 km/óra sebességgel tudjon haladni 10-20-30 órán keresztül. és az a cél, hogy ehhez ne kelljenek a legjobb mérnökök. hanem ezt a technikusok a szakképzési centrumban. és kirakjuk a csehszlovák kis vakondot hungarocellből és száraz virágból.
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--r-tc6muS--/736IsL8gCbrd1Iqrts.jpeg
budapesten azt mondják, hogy a 21. században vagyunk hahó. ne akarjál már ilyesmit. de ott semmilyen alvázat nem szerelnek. hanem azt mondják, hogy azért nem építették meg az űrrakétát az akadémián, mert o1g.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 18:48:06

@444:

"de a gazdagság elsődlegesen a fogyasztásra (szolgáltatásokra) alapoz. na de ehhez nettó tőkeexportőrré kellene válni vagy katonai erővel gyarmatosítani."

Már megint vetítgetsz.

"agyarország tőkeimportőr."

Szerinted, aki nem szennyezi az agyát gazdaságtani huncutságokkal: de a valóságban Magyarország exportja nagyobb, mint az importja és a különbözet pontosan Mo _tőkeexportja_.

"innentől kezdve a fentiek a reális célkitűzés."

A népfőiskolások biztosan vevők az ilyen kinyilatkoztatásaidra.

2019.02.07. 09:14:19

@neoteny:
de a betelepült multik nem a magyar gazdaság, mert abban nincs magyar tulajdon. a magyar mezővárosok akkor polgárosodnak ha a tesco üzletek nagy részét közraktárrá alakítják és a belkereskedelembe tömegével belépnek a "népboltok". és erre már rögtön azt mondod, hogy ez a kommunizmus. de nem. csak nem totális kapitalizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 09:24:38

@444:

"de a betelepült multik nem a magyar gazdaság, mert abban nincs magyar tulajdon."

De ők (is) juttatják a magyarokat tulajdonokhoz: a kereskedők (pl. TESCO) a vásárlóikat fogyasztói javak tulajdonlásához, az egyéb termelők (pl. ThyssenKrupp) az alkalmazottaikat a bérük tulajdonlásához.

2019.02.07. 09:25:41

@neoteny:
egész egyszerűen arról van szó, hogy a falura, községekre, mezővárosokra nem húzható rá az amerikanizált nagyvárosok világa. és magyarországon kistelepülésekből van nagyon sok. a medián településméret 17.5 ezer. a magyar lakosság fele ennél kisebb településen él. a főváros népességben 100x ekkora. és azt mondják, hogy igazodj a fővároshoz. mert az egy globalizált metropolisz. és a globális kapitalizmusnak nincs alternatívája. de nem tud ahhoz igazodni. legfeljebb úgy, hogy egy részük elvándorol "felköltözik". de ezzel vidéken még kevesebb értelmiségi marad. és onnantól kezdve populista politika számára megnyílik a terep. és szétveri a régi elitet. illetve ez még nem dőlt el. mert hogy budapest ebben az ügyben elég erősen megosztott. vannak az ávós-proli "komcsik", a drogos-buli-buzi "libsik", a geciző "konzik" a jobbikkal. ők az "ellenállás". és vannak a nácik. ez a felállás.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 09:33:17

@444:

"egész egyszerűen arról van szó, hogy a falura, községekre, mezővárosokra nem húzható rá az amerikanizált nagyvárosok világa."

Ezt a népnemzetiszocialista patkányok cincogják azért, hogy megbélyegezzék a vidéki magyarok szemében az inkább világlátott, inkább kozmopolita magyarokat, mint pl. Lovász László.

2019.02.07. 09:47:02

@neoteny:
ha a választók többségének nincs semmilyen gazdasági tulajdona, üzletrésze, akkor nem képződik tőkejövedelme. hanem az aktív népesség munkabért kap és az inaktív szavazatával szociális juttatást próbál szerezni. és ennyi. a szociálliberálisok azt mondják, hogy semmi probléma. mert ők szociális demagógiával megvásárolják a széles néptömegek szavazatait. a szocik eladósítják az államot. a libsik pedig eladják a közvagyont. és ezzel pareto hatékonyság javítást hajtanak végre, mert így szinte minden magánkézbe kerülhet. ezzel megszűnnek az államnemzetek. és majd a tőkepiac vezető szereplői menedzselik a globalizált hálózatokat. az ngo-k pedig jogsegély szolgálatot nyújtanak. nincs szükség területi elven működő parlamentarizmusra. a magyar országgyűlésnek jelképes szerepe marad. de az európa parlamentnek is. mert átveszi az irányítást az európai bizottság. és az alkoholista juncker tárgyal sorossal. és a sargentini megírja a jelentését. a freedom house azt mondja, hogy magyarország már csak félig szabad. és erre a magyar nép fellázad, általános sztrájk elsöpri o1g-t. ők.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2643/26430/264303/26430310_6271ca5e96eedeba800f9b84c0929439_wm.jpg
és erre lehet mondani, hogy de a gödi iskolában leszakad a vakolat. rendben van. lépjen helyébe egy magániskola. meg kapják az oktatási normatívát. és mellé a közhasznú alapítvány adómentességet. hol vannak tömegével létrejött magániskolák, amik nem elméletben, hanem gyakorlatban jobbak, mint az államiak. ott ahol a tőkejövedelmek képződnek. költözzenek a gödiek is bosztonba. mert ott működik a globális kapitalizmus. ez az egyik opció. a másik, hogy aki amerikanizmust akar az költözzön amerikába. aki feltétlen nyugatosságot az költözzön nyugatra. és ezek után lehet megteremteni a kis-magyar iskolát. vállalva azt a kockázatot, hogy a gyerek nyakába hull a vakolat. induló állapotként jobb megoldás aligha lesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 09:53:46

@444:

"ez az egyik opció. a másik, hogy aki amerikanizmust akar az költözzön amerikába. aki feltétlen nyugatosságot az költözzön nyugatra."

Nah, költözzenek az ilyen ordas hazugságot hirdető népnemzetiszocialista tetvek Minszkbe vagy Murmanszkba.

2019.02.07. 12:03:10

@neoteny:
ez a másik opció. leváltják a rezsimszolgákat, akik menekülni lesznek kénytelenek. de majd minszkben is győznek az ngo-k. és befogadják a szegény kis muszlimokat. orbán azt mondja, hogy a szociáldemokraták svédországban elveszthetik a következő választást. malmö majd az ő malmára hajtja a vizet. és erre szavaz falun és kalmar. az északi guti beregi erdőben, gót erődben a götenborgiak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 12:43:24

@444:

"ez a másik opció. leváltják a rezsimszolgákat, akik menekülni lesznek kénytelenek."

Ne a rezsimszolgák meneküljenek: Orbántól politikai államtitkárokig bezárólag az összes.

2019.02.08. 11:23:33

@neoteny:
a republikon intézet elemzi a nagyobb városokban az ellenzék esélyeit.
hvg.hu/itthon/20190207_A_nagyvarosok_jelentos_reszeben_legyozheto_a_Fidesz?fbclid=IwAR0_HbWSty-gfjfogtxB5JwaTP2w8HFa7DrAWWYMTze9DxEos4E8CpX7Q50
álljanak össze és nyerjenek feltéve, hogy tudnak. és ugyanígy budapesten és a kistelepüléseken. de ha nem és a fidesz az önkormányzati választásokon is tarol (nem tudjuk, de ha mégis), akkor a fideszt egy függetlenekből szerveződő mozgalom kontrollálhatja feltéve, hogy a kormánypárt másodvonala is megerősödik. és jelenlegi helyzetben inkább ez mutat polgárosodás irányába véleményem szerint.

persze sok tekintetben most az ellenzékieknek áll a zászló, az ep választást használhatják erőfelmérésre. ha az önkormányzati jelöltjeiket bevonják az ep kampányba, akkor szavazókörökre lebontott adataik lesznek. megnyerhetik a fővárost, a nagyobb városok felét, és kitelepüléseken is arathatnak sikereket. ez esetben ez a polgárháború tovább folytatódik. amit a fidesz elveszthet. de nem világos, hogy az ellenzék mi végre akarja megnyerni. ők.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2354/23542/235426/23542642_408ad55e3fdbc129c9b9e3a3516cb1df_wm.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.08. 11:52:39

@444:

Te azt mondod, hogy Medgyessy francia Becsületrendet kapott, és ennek oka csak az lehetett, hogy a népe ellen fordulva kiszolgáltatta azt a francia gyarmatosítóknak. Ez egy izgi gondolat ... de hoppácska! Orbán Viktor 2001-ben megkapta a Francia Nemzeti Érdemrend Nagykeresztjét, ami a Becsületrend után következik a francia kitüntetések sorában. Akkor most alkalmazzuk a te Medgyessynél használt elemzési keretedet Orbán Viktorra is? Ha nem, miért nem?

2019.02.08. 12:15:55

@neoteny:
nem azt állítom, hogy az kap becsületrendet, aki kiszolgáltatja az országot, hanem a politikusok közül az kap, aki adott esetben kiszolgáltathatja. hoffmann rózsa is francia becsületrendjének lovagja.
hu.wikipedia.org/wiki/Hoffmann_R%C3%B3zsa
orbán ennél alacsonyabb rendű kitüntetést kapott a francia köztársaságtól. párizs úgy mérte fel, hogy valamire kevésbé alkalmas, mint rózsika néni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.08. 12:47:00

@444:

"nem azt állítom, hogy az kap becsületrendet, aki kiszolgáltatja az országot"

Pedig ennek lenne értelme ...

"hanem a politikusok közül az kap, aki adott esetben kiszolgáltathatja."

... aminek pedig nincs: miért a kiszolgáltatási potenciált tüntetnék ki az aktuális kiszolgáltatás helyett?

De aztán rájöttem, hogy rólad van szó. Te pedig nem megoldásokat keresel problémákra, hanem eltetszelegsz a "politikai elemző" pózában miközben ontod magadból a nyers és irreleváns adatokat összekeverve a triviálistól az őrületesig terjedő 'megfejtésekkel'.

Milyen az időjárás Alsójózsán?

2019.02.08. 13:35:41

@neoteny:
ha valaki már kiszolgáltatta az országot, akkor miért tüntetnék ki?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.08. 13:54:03

@444:

Jutalomként a kiszolgáltatásért?

A kiszolgáltatási potenciálért történő kitüntetés teljesen értelmetlen: vagy igényelve lesz a kiszolgáltatás, és akkor bőven elég kitüntetni a kiszolgáltatás megtörténte _után_, vagy pedig nem lesz igényelve és akkor teljesen fölösleges volt kitüntetni -- ami csökkenti a kitüntetés értékét, hiszen egy csomó olyan idegen (kabinetszintű vagy afölött álló) politikust ki kell tüntetni akik soha nem fogják ténylegesen kiszolgáltatni az országukat, de egy Becsületrendet beszereztek. Sőt a kiszolgáltatási potenciálért történő kitüntetés alkalmazása esetén az országukat kiszolgáltatók ugyanolyan mértékű jutalomban részesülnek mint azok, akik _nem_ szolgáltatják ki az országukat.

Erre mit döfsz? Hogyan magyarázod el azt, hogy ez a ló nem döglött, csak alukál?

A Kiserdő utcában milyen az úttest felülete? A Google Maps autója valamilyen oknál fogva nem ment be az utcába; az útfelület miatt?

2019.02.08. 14:07:56

@neoteny:
a francia diplomáciának 2000-ben jutott eszébe, hogy medgyessy péter mennyire becsületes. amikor a szocik miniszterelnök jelölt casting-jában először felmerült a neve. adnak egy kitünetést. lényegében semmibe nem kerül. aztán amikor az alstom elakadt a metró tervezésben, akkor megkeresték medgyessy péter feleségét. és ő adott nekik tanácsot. mi ebben a különös?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.08. 14:11:38

@444:

A Vezér utca Nyulason van, ami jópár kilométerre van az alsójózsai Kiserdő utcától. Van racionális magyarázatod arra, hogy miért ezt a videót linkelted nekem (sőt arra, hogy egyáltalán videót linkeltél)?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.08. 14:29:09

@444:

"mi ebben a különös?"

Tudva azt, hogy az 'érvelés' tőled származik, nincs benne semmi különös: azonnal feltűnik a figyelmes olvasónak az, hogy egy hamis premisszára alapozod (ezért szükségszerűen hibás eredményre vezető) gondolatmenetedet:

"[adnak egy kitünetést.] lényegében semmibe nem kerül [egy kitüntetés adása]."

Ez a premissza hamis, ugyanis figyelmen kívül hagyja azt a reputációs költséget, amit maga a kitüntetés adása (kiosztása) ró ki a rendre: minél több Becsületrend kerül kiosztásra, az annál kevesebbet ér, bárhogyan is kerül megállapításra a (kapott) Becsületrend értéke. Így hát a Becsületrend odaítéléséről döntő politikus számára _nem igaz_ az, hogy "lényegében semmibe nem kerül" neki odaítélni azt egy partikuláris kitüntetettnek (esetünkben valamelyik hazáját kiszolgáltatni képes idegen politikusnak).

Erre mit döfsz? Hogyan magyarázod el azt, hogy ez a ló nem döglött, csak alukál?

2019.02.08. 14:39:24

@neoteny:
medgyessy péter 2000-es francia kitüntetésének mi volt az aktualitása?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.08. 14:58:46

@444:

"medgyessy péter 2000-es francia kitüntetésének mi volt az aktualitása?"

Hogy te majd elgondolkodhass rajta 19 év múlva?

Tekintettel arra, hogy semmilyen támogató érvet nem hozták annak a premisszádnak a helyessége mellett, hogy

"[adnak egy kitünetést.] lényegében semmibe nem kerül [egy kitüntetés adása]."

míg én egy általad nem cáfolt gondolatmenettel mutattam meg ennek a premisszának a hamisságát, és az eredeti állításod

"nem azt állítom, hogy az kap becsületrendet, aki kiszolgáltatja az országot, hanem a politikusok közül az kap, aki adott esetben kiszolgáltathatja."

helyessége sem került megmutatásra, míg az én kritikámra nem adtál értékelhető választ, felteszem a kérdést:

Te azt mondod, hogy Medgyessy francia Becsületrendet kapott, és ennek oka csak az lehetett, hogy a népe ellen fordulva kiszolgáltatta azt a francia gyarmatosítóknak. Ez egy izgi gondolat ... de hoppácska! Orbán Viktor 2001-ben megkapta a Francia Nemzeti Érdemrend Nagykeresztjét, ami a Becsületrend után következik a francia kitüntetések sorában. Akkor most alkalmazzuk a te Medgyessynél használt elemzési keretedet Orbán Viktorra is? Ha nem, miért nem?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.08. 15:00:24

@444:

"délelőtt errefelé járt palkovics."

Az alsójózsai Kiserdő utcában? És milyen volt az útfelület?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.08. 15:16:47

@444:

"és jön palkovics, hogy ezt piacosítanák."

Te szeretsz pofázni az amerikanizálódásról; elárulom neked -- és csak neked, csak most -- azt, hogy Észak-Amerikában egy negyedszázaddal ezelőtt történt meg ez a "piacosítsuk az erősen államiasított egyetemi kutatásoknak eredményeit: tegyük hatékonnyá a tudományos eredmények technológiai változásokká történő konvertálását" metaprojekt. Vagyis ha akarjuk, akkor tekinthetjük úgy hogy Palkovics az amerikaiakat majmolja egy generációval később.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.08. 15:19:57

@444:

Tudtam én, hogy nem gondoltad te azt komolyan, hogy Medgyessy szembefordult a magyar néppel és kiszolgáltatta őket a francia gyarmatosítóknak egy Becsületrendért.
süti beállítások módosítása