1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.01.26. 07:41 HaFr

Az ellenzéki közvélemény nem tud szembenézni a rezsimmel és máig rabja illúzióinak

Képtalálat a következőre: „illusions”

Az Orbán-rezsim dinamikus diktatúra, amelyben a hatalmi eszközök megválogatását az alkotmányozó többség megtartásának érdeke vezérli. Végső soron minden áron. A sajtó, ahogy az ellenzéki pártok, a bíróságok vagy egyáltalán az emberi jogok, tehát a formális demokrácia intézményrendszere, de az adó- és családpolitika, az oktatás- és külpolitika stb. is mind mind ennek a szempontnak vannak alávetve. Viszont ha ebből a szempontból értelmezzük őket, világos, hogy a rezsimet választáson nem lehet legyőzni a nagyhatalmi kontextus most elképzelhetetlen megváltozása nélkül.

Az ellenzéki bábozás és a jól kalibrált, orbánilag gondozott pártrendszerbe vetett illúzió -- amelyet láthatóan nem tud elereszteni a közvélemény, az ellenzéki pártok pedig táplálják az "előválasztásokkal", a TV-kben tett magas röptű fecsegéssel és "utolsó csepp" demonstrációkkal -- a rezsim életének szerves része. Tart ez addig, amíg hozzájárul a kétharmadhoz, de legalább nem veszélyezteti a robusztus (a hatékony ellenzékiséget gátló) többséget. Ha ez a veszély felmerül, a mai kormányzás még sokkal kíméletlenebb lesz. A "hibrid rezsim" vagy a "kompetitív autoritarianizmus" rendszertani kifejezéseket megtévesztőnek tartom, nemcsak mert azt sejtetik, a politikai versenynek bármi értelme van (holott nincs: ami versenynek látszik, az az ellenállás erejének folyamatos szondázása és elterelése), hanem mert állandósult formákat sugallnak, pedig az orbánizmus lényege a dinamikus változás, a formák applikációja a végső cél, az ellenőrizhetetlen hatalom érdekében. Ez azonban azt jelenti, még messze nem tartunk a végén, és ha majd egyszer tartósan erősödik a nyomás a rezsimen - ami be fog következni a versenyképtelensége, élősködése és az extraktív természetéből következő forrásfelélése miatt --, akkor eddig nem alkalmazott eszközökhöz fog nyúlni.

Konszolidálódni nem tud, ennek megfelelően folyamatosan radikalizálódik az eszközök alkalmazásában. Szerintem véres vége lesz.

123 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr514589350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2019.01.26. 08:13:09

"... az orbánizmus lényege a dinamikus változás, a formák applikációja a végső cél, az ellenőrizhetetlen hatalom érdekében."

"a politikai képlet-helyzet olyan gyorsan van változtatva a Fidesz által, hogy mire egy új, a Fidesz kreálta helyzetre kidolgozna egy adaptív-defenzív stratégiára alapozó reakciót egy ellenzéki közösség, addigra az újabb változtatások következtében ez a reakció már régen inadekváttá vált.

Akik a „követő”, „adaptív” politikai stratégiákban bíznak és ezekre akarják alapozni a polgári demokratikus ellenzéki erők megerősödését, bizony nem számolnak azzal, hogy a jelenlegi társadalmi és politikai folyamatok sokkal gyorsabbak annál, mintsem hogy azokat egy spontán mentalitás-fejlődéssel lehetne befolyásolni."
(2014. 11. 15.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.01.26. 08:20:50

@Moin Moin: hát igen, ezért se lehet másképp, mint végső soron offenzívvé válni, ha az ember sikeres stratégiát akar

Moin Moin 2019.01.26. 08:53:53

@HaFr: Offenzívát ott lehet indítani, ahol megvannak ehhez a mobilizálható és kellően motiválható csapatok és kedvező a terep.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.01.26. 08:57:37

@Moin Moin: na de Moltke ott is tudott, ahol vert helyzetben volt

Célkereszt 2019.01.26. 09:19:32

Ezt a rendszert nem Orbán Viktor találta ki. Volt már ilyen a történelemben. Persze hogy nem tud konszolidálódni, mert a harc, ami lendületbe tartja. A kérdés, hogy megelégszik-e a propagandával, vagy új szintet lép, és az ellenfél fizikai megsemmisítése is megengedett lesz, bár ezt az Unió keretei között nehéz elképzelni. Én sem látom, hogy a Fidesz békésen átadná a hatalmát. Ha mégis, azt sem hosszú időre. Azt gondolom, hogy meg kell várni, amíg magától felörlődik, annyira diszkreditálódik, hogy soha senki ne gondoljon rájuk nosztalgiával.

Célkereszt 2019.01.26. 10:44:24

@444: én a végkifejletről, és nem a közbenső állomásokról beszéltem. Egyébként miért kell állandóan hazugságokat terjeszteni az állami médiában? Az átlátszó primitívség az értelmiséget irritálja.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.01.26. 12:08:15

@444: nincs szabad választás -- kalibrált választások vannak

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.01.26. 13:26:39

@444: nem mondok ilyet, ezt te mondod

tibor84 2019.01.26. 14:46:33

"Szerintem véres vége lesz."

Igen, úgy, hogy a lerohasztott közszolgáltatások látványosan fognak összeomlani, egyszerűen teljesen érzéketlenek a szociális és oktatási szférát illetően.

A választási rendszert és az alkotmányt a Fidesz
pedig teljesen magára és a magyar politikai valóságra szabta, ezért olyan hatékony (plusz még a "járulékos" tényezők: propaganda, az állami szervek megszállása, stb.)
Elméletileg egy egységes és erős, nem lejáratódott 1! ellenzéki párt meg tudná szorongatni a Fideszt. Persze nagyon nehéz lenne, de ezért szerintem még nem mondható, hogy nincs demokrácia, mert ez még nem Orbántól függ. Az a baj, hogy hiányzik ennek a helyzetnek a felismerése és az ehhez tartozó stratégia (pl. a parlamenti munka bojkottálása).
A nagy hibát ott követte le az ellenzék, hogy elfogadta az új választási trv. adta játékszabályokat, önként sétáltak bele a csapdába és azóta abban vergődnek.
Az önkormányzatokat még egy utolsó mentsvárnak tekintem, de ha jelentősebb ellenzéki előretörés történne ott is lenne szigorítás, trv.módosítások.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2019.01.26. 14:55:46

@tibor84: Tőke igényes fidesz verő pártot csinálni és nem biztos, hogy megvan a tömegbázisa. Illetve megéri-e befektetni ebbe a kicsi, maradi országba. A Soros-ügynökök sem jók másra mint mumusnak, igazi erejük már rég nincs. Különben is örök hálám (nem) Sorosnak, amiért ösztöndíjat adott Orbánnak is. Micsoda reménység volt! Végül is pont az Orbán kell az országnak. Mindez, ami a blogon megy kellemes elmetréning, semmi több. Megadja az illúzióját a felelős polgárnak, hogy lám-lám törődik a közügyekkel. Áh. A fene az egészbe. Nem éri meg.

tibor84 2019.01.26. 15:56:39

Ezért írtam, hogy elméletileg, Orbánék tudták, hogy egységes ellenzék nehezen tud összeállni a sokszínűség miatt, meg ha össze is jön, az nagyon hosszú idő. Most, 8 év után kezdik kapiskálni az ellenzéki pártok, hogy itt rendszerellenzék kell, de ehhez még várjuk ki a még esetleg 8 évet?
A Momentum példája is mutatja, hogy nem feltétlenül kell sok pénz egy párthoz, bár az állami forrásmegvonás őket is nehéz helyzetbe hozná. Ezért nem szabad állami pénzekre támaszkodni. Egy igazi tömegpárt vagy több kellene, ami(k) tagdíjakból élnek, mint ahogy rendes demokráciákban.
Márki-Zay körül már alakul valami centrista mozgalom, már "csak" a baloldalon kellene egy új balközép párt. Ez lehetett volna az LMP, csak ezt már az indulásnál tisztázni kellett volna, ebből lett szakadás stb. ezt ismerjük. A Párbeszédben meg nem volt meg az ambíció, hogy egy új baloldalt csináljanak, könnyebb volt csatlakozni a régihez, csak ez hosszabb távon visszaüt(het).
Csak egy új ellenzék megalakulásával lehet valamit kezdeni a NER-rel. És még akkor sem biztos, hogy parlamenti választásokban kell gondolkodni.

FrVili 2019.01.26. 17:16:33

@444:
“amikor gazdaságról van szó, akkor azt mondod, hogy az rendben van, hogy átlagos magyar településen átlagos magyar családokba született gyerekek versenyezzenek … ez a verseny”
Máshol meg azt bizonygattad, hogy a debereceni önkormányzat kevesebb pénzből jobb munkát végez mint a külföldi piaci szereplők. Akko’ most hogy van ez? Tudom, hogy szerinted az ellentmondás cion bölcseinek a trükkje és semmit sem cáfol, ezt viktor is alkalmazza a legtöbb mondaton belül. Amúgy világszínvonalú az oktatásunk (számonkérésben különösen erősek vagyunk, erre szavunk is van: szívatás, mert jobb ha a gyerek időben megtanulja mit nyújthat számára egy magyar intézmény: ugyanazt az anómiát, ami a tanítás és a számonkérés között van, akárcsak a társadalom viselkedése és vélt értékei között), úgyhogy nem kell aggódni, és ha nem akarunk versenyezni a sok szteroidos kapitalistával (miért is kéne számunkra az nem érték, mi annál különbek vagyunk), akkor a magyar beéri a magyar fejlesztésű autóval (nincs), a Hajdú mosógéppel és a magyar gyártámányú MRI és CT készülékekkel (nincs) is stb. , a többire meg ott van a büszkesége, meg a gazdag kultúrájú közösségei (kevés van) , amelyeket ápol és fenntart, mert ugye ez a jellemző. Rohadt imperialisták tartsák meg a szarjaikat és hagyják az eccerű magyar embert békiben, ő se akar tőlük semmit. Mutasson bárki egyetlen állami hivatalt vagy intézményt, amelynek nem vidéki születésű vezetője van (nincs). A vidék éppenhogy felülreprezentált az államhatalomban (tény). Tehát az ország pont olyanná válik, amilyennek a nem budapestiek képzelik, miközben mindenben utánozzák a fővárost a hencegés háryjánosai, akiknek a filozófiai korruptságuk lezülleszt mindent, amihez fel nem érnek, elutasítanak mindent a közömbösség cinikus attitűdjével, amit nem tartanak valósnak (ami a természethez, birtokolható tárgyhoz vagy az evéshez közvetlenül nem kapcsolódik az smafu). A félművelt urbanizálódó “én is érek annyit”-típusú állandó megfelelési késztetésben a világra haragudó harmadosztály hatalomra jutva végre skrupulus nélkül felbüfögheti lényegét: “de ilyen a világ, nem igazságos”- ahogy ezt Palkovics is mondta, náluk otthon ” az erősebb kutya basziknak” mondják, kivéve, ha az a Soros vagy az a kutya Mo.-ot bánccsa. Össze fog omlani ez a hazugsággyár. Akik működtetik azok se tudják mikor, mert annyi közük van hozzá, mint a sok pénznek a jó focihoz vagy Paks2-höz (mérnökök röhögve mesélik nekem, hogy ebből nem lesz semmi, addig is szétlopják a pénzt). De tudjuk, hogy 30 millió embert könnyebb meggyőzni, mint egyet, úgyhogy választásokat még sokat nyer ez a modern autokrácia vagy inkább parasztopera.

lecsós 2019.01.26. 17:45:19

@FrVili: A bajom az az érveléseddel, hogy ezt a módszerváltáskor el lett tolva. Az lett mondva hogy pöst majd szolgáltat, meg onnan irányítják a multik a cuccert szerte az országban. Oszt majd mi irányítunk. A pösti elit pont beleszart abba hogy valamilyen lokális egységet alkosson a tágabb környezetével. Minek is tette volna? Ebben lófasz pénz, meg pozíció nincs kezdetben. Most meg megy a csodálkozás, hogy a vidéki srácok szépen elveszik azt, amit szerintük úgy gondolnak, hogy az övék?
Erre mondom azt, hogy szarfaszú kapitalistáink vannak pöstön, akik eljátsszák azt, hogy bizony azok, de nemzetközi szinten lófaszt nem tudnak alkotni. Egy londoni kapitalista tudja, hogy miért fektet be Surreyben pl. Egy pösti nem ment el befektetni borsodba inkább húzott ki a nyugati egyetemre. Erre mondja azt a vidéki most 40-es, hogy el lett árulva, mert 30 éve nem megy más csak az hogy a pöstiek leosszák a pozíciókat, és jóvan. Belterjes társaság mondják ők. Oszt most jött az orbán oszt csinálgat ezt, meg azt.
90-96 között is autokrácia volt - a németek röhögtek rajtunk, hogy benyalunk nekik a meleg szarig - akkor nem volt gond ugyanez? Lófasz, hidd el nekem. Most van egy párezer milliárdos átrendeződés, és ez nem fasza. Ennyi ez. A kérdés az hogyan konszolidálódik a történet.
Egy kapitalistát mutass az országban, légy szíves, aki a vidék gazdaságba befektetett, és nemzetközi melóhelyet hozott létre. Csak a pofázás megy, lófasz teljesítmény mellett.

lecsós 2019.01.26. 18:32:39

@neoteny: Renner műveknek van legalàbb 5-200 gyàrtòegysège az orszàgban? 10-100 gyàrtòegysèg külföldön, vagy az eu-n kìvül? Renner profi abban amit csinàl, Ezzel semmi gond. De a Renner csalàdi business konglomeràtum nem kapitalista a szò nyugati èrtelmèben, kapitalista magyar èrtelemben. Ebben nincs semmi rossz. Nàlunk màs volt a fejlődès az elmùlt 30 èvben. Ennyi ez. Nincs ezzel gond. Ha igazàn, nemzetközi szinten mèrve tènyleges kapitalizmus lenne 30 ève kis hazànkban, tele lennènk minden faluban viràgzò kkv-kel, akik nemzetközi szinten tolnàk az ipart. Ez a kanyarba sincs. Ha igy lett volna, akkor most nem dőlne a szar, hanem lenne olyan, hogy valamifèle minimum, amiben a többsèg egyetèrt, ès lehetett volna valami demokràciàt èpìteni ràja. Ez el lett baszva 30 ève. Mindegyik politikai erő, aki kormànyon volt, nagyìvbe szart erre. Nèp meg erre baszik rà, 4 èvente igèrgetnek, ezt untàk meg a fiatalok, ès offoltak.

FrVili 2019.01.26. 18:59:42

@lecsós: A fejlesztés központok továbbra is a fővárosban vannak. Bosch, Thyssen, AVL, Knorr, Ericsson, IBM, Philips, Samsung, GE Power a fővárosban tart fennt több ezres fejlesztési központokat leginkább a pesti mérnökképzést megcsapolva. Irodákban és laborokban ülnek és értéket hoznak létre monitorokon tervezve alkatrészeket, rendszereket, áramköröket. Sajnos nem a versenyképesebb és innovatívabb vállakozóként dolgoznak, mert erre legális bérek mellett nincs lehetőségük. Az is tény, hogy ezekben a multicégekben 80-90%-ban pesten tanult vidéki gyerekek dolgoznak, mindeközben a fővárosiak nagyrésze az anyacégeknél külföldön vagy kis-középvállalatoknál dolgozik külföldön háromszoros bérekért. Ez a shiftelés a vidéki alsóközéposztályt (aki most ébred saját tudatára) betolta a kiüresedett pesti középosztály helyére. A pesti kocsmák felfedezése után a jé itt volt társadalmi élet,közösségek, társulatok, klubok, történelem felfedezése zajlik most, de inkább a leszarom a fővárost megy, amit inkább terminálnak tekintenek, mint kultúrális kincsnek (nincs ott semi csak húgy -és szarszag ) kiköltözöm az agglomerátumba, onnan járok be dolgozni a zöldből, nem baj, ha szarabb a gyereknek a suli legalább van egy kis természet, jobb levegő.
“ csinálgat ezt, meg azt.”-jól mondod kedves 444 lecsós néven. “A kérdés az hogyan konszolidálódik a történet. “ Ez nem kérdés: sehogy.
“Egy kapitalistát mutass az országban, légy szíves, aki a vidék gazdaságba befektetett, és nemzetközi melóhelyet hozott létre.” Miért a pesti polgárságnak kéne mezőgazdasági vállalkozásokat létrehoznia? A tejiparhoz, disznóvágáshoz miért a körúton kéne érteni? Cserpes úr termékei pest és buda frekventált helyein saját tejivójában kaphatóak és fogynak húzos áruk ellenére, ezzel biztosítva Cserpes úr javadalmát, amit a fővároson kívűl hoz létre, de a fővárosban realizál. Ez az elitellenes (ti nem csináltok ott semmit csak belőlünk éltek), lefejezem és letarolom a központot,az egyetemeiteket, akadémiátokat, a kiadóitokat, a médiátokat, a társulataitokat, mert cserbenhagytatok a 90-es években (mintha a pesti polgárság jó állapotban lett vlona és nem épp az infúzióról jött volna le), most ti szívjátok meg mentalitásra mondom, hogy a most mi vagyunk az urak a fagyi visszanyal édesanna mentalitás csak a további rombolásnak ad teret nem konszolidációnak.

Bogomil 2019.01.26. 19:07:54

@poszt: nem mintha nem értenék egyet, de egyre radikálisabb leszel; lassan mintha Bartust olvasnám.:-)

FrVili 2019.01.26. 19:19:12

@444:Nem, itt a hiba: a helyes válasz mindkettőnek abban kell fejlődnie, amiben gazdagabb történetileg és adottságait tekinteve segíteni és kiegészíteni egymást, nem irigykedni és a másik kárára haszonra szert tenni, mindkét világnak megvannak az értékei, de ezekkel tisztában kell lenni és mindkét irányból tisztelni és ápolni kell ezeket. Bármilyen naivnak tetszik.

DrGehaeuse 2019.01.26. 19:45:57

“Szerintem véres vége lesz.”
Szerintem csak szégyenteljes és piszkos alku lesz és a főszereplők elhitetik majd a néppel, hogy vége a kner-nek és új korszak kezdődik.
Egy újabb rendszerváltásnak hazudott szemfényvesztés jön majd és orv-bán megússza majd és kap egy kamu-alelnöki posztot a Roszatomnál.

DrGehaeuse 2019.01.26. 20:07:25

@HaFr: Ez kissé eufemisztikus így!
Először is: a választások egyre nagyobb arányban el vannak csalva. Részben a választás napján direkt módon jól szervezett, honorált lánc-szavaztatással. Részben a választások előtt a költségvetés egyre nagyobb hányadának szavazat vásárló célirányos szociálpolitikai és gazdaságpolitikai, valamint fejlesztési intézkedésekkel.
Másodszor: Az orv-bán kormány 2010 óta kormányzati kommunikáció ürügyén állandó választási kampányt folytat a fityisz és orv-bán újraválasztása érdekében, szinte korlátlan kampányköltség felhasználásával. O

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.01.26. 21:23:57

@Bogomil: ez véletlenül hathat így most, három éve írom legalább, hogy nincs politikai exit stratégiájuk, ezért drámai lesz a vége :)

DrGehaeuse 2019.01.27. 00:57:23

@HaFr: A “kalibrált” szó használata.

DrGehaeuse 2019.01.27. 08:45:23

Neoteny ki lett tiltva? Lemaradtam valamiről?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.01.27. 08:47:57

@DrGehaeuse: neoteny, alias 444, nem lett kitiltva, csak folyamatosan ritkítom a jelenlétüket, amint többször jeleztem már az ő és 444 nickje mögött álló egy azon személynek

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.01.27. 09:33:22

@DrGehaeuse: a kalibrál azt jelenti, amit 444 kolléga itt leírt: éppenséggel elég radikális az értelme

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.01.27. 09:44:38

@444: miért kell hülyeségeket beszélni No. 361

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.27. 10:32:12

@HaFr:

"az ő és 444 nickje mögött álló egy azon személy"

... aki képes megszervezni azt, hogy kanadai meg (feltételezem) debreceni IP címről is be tudjon logolni a blog.hu-ra.

Habár igaz a szólás, miszerint a paranoidoknak is vannak ellenségeik, ennek az összeesküvés-elméletnek a kivitelezése meghaladja az én technikai képességeimet: soha nem csináltam Ethernet alapú hálózati programozást, még csak halvány elképzelésem sincs arról, hogy hogyan lehetne egy fizikai helyről két nagyon különböző IP címmel küldeni (és fogadni) csomagokat.

lecsós 2019.01.27. 11:10:44

@FrVili: Tehát ez az érvelésed. Eléggé karcsú. Budapest gazdasági teljesítménye nem versenyképes nemzetközi viszonyok szerint. Elmondom miért. Egy indiai mérnök szarrá veri ár-érték arányban a magyar mérnököt. Egy manilai scc szarrá veri ár-érték arányban a pösti ssc-t. innen nézve ez van. Pöst az utóbbi időben felkötötte a gatyeszt, de globálisan csak néhány szegmensben versenyképes világszinten. Regionális szinten egy kicsit más a helyzet, ott meg lehet versenyezni Prágával, Béccsel , és a többivel. Helyzet nem annyira fekete, meg fehér, frvilii, a nagy arc meg a fasz modor nem célravezető ebben a globális játékban. A 90-es években arrogáns pöcsök voltak, akik tolták az ipart nemzetközi szinten, ennyi ez. Most meg az van, hogy a teljes iparági rendszereket alakítanak át törvényi eszközökkel, ami tulajdon váltást generál. Tehát az van, hogy egy jól képzett ember számára pöst ugyanolyan közel van mint Delhi, vagy Fokváros, NYC, vagy Oszló,, vagy London. Ehhez meg nem kell az anyavállalat, szabadon dönthet az illető hogy mi a tökömet akar.
Ha a pösti kapitaliisták komolyan vették volna magukat az elmúlt 30 évben, akkor valami high tech ipart már toltak volna, aminek hatása jól fizető munkahelyek 10 000 -it hozta volna létre vidéken. Ez nincs így. Tudod, ott az amiknál a völgyben nem csak a pofázás megy hanem az innováció is lecsorog a szegény kis csóró amik felé.
Egyelőre a "billiárd asztalt az irodába" tudta átvenni a haza ceo réteg onnan, mást nagyon nem.

FrVili 2019.01.27. 11:52:10

@lecsó: Budapest teljesítménye is elég karcsú, ezzel nem vitatkozom. Azzal vitatkozom, hogy semmilyen valós értéket nem állít elő. Játékszoftver fejlesztés, navigáció, önvezető rendszerek MI, génkutatás területén akad egy-két versenyképes biztató magyar cég, de 1000x ennyi kéne. A műszaki humántőke a multiknál van lekötve fékezett habzású korlátolt kompetenciával. DE itt is akad önvezető, tolatórendszerek, kormánymű, fékrendszer, szenzorok, motorfejlesztés, turbinák stb. területen mérhető értékteremtés. DE kevés, mint sünben a dauer, aláírom. Erre nem az valász, akkor a főváros szart se csinál nyírjuk ki bezzeg vidék, ahol azt se látják be, hogy a világban verseny van,sőt, hogy van világ.

FrVili 2019.01.27. 13:17:27

@444: ilyen oktatással nem is fog. Most kapcsoltak le az egyetemeket a sciencedirect-ről. Ez szimbolikus lámpaoltás.

FrVili 2019.01.27. 13:21:17

@444: egy ekkora orszagnak hány elitje van? Paks2 - től elküldtek Aszódit, nem az a kérdés, hogy találnak e fideszes szakembert, hanem hogy szakembert egyáltalán hol talalnak.

2019.01.27. 13:25:07

ez így tényleg egy rettegő elitista kényszerképzete, vajon tényleg így gondolja, vagy csak riogat, korábban eu-ból való kilépés volt, most már vér, a kormány meg röhög.
nem látom értelmét

FrVili 2019.01.27. 13:25:55

@444: tenyleg ez van megy illegalban, milyen orszag ez?

2019.01.27. 13:33:11

@444:
ha budapest nem jó magyarország fővárosának, minek magyarországnak főváros egyáltalán?(márpedig, ha budapestet "átrendeznék", aligha szolgálna megfelelően fővárosként)
minek magyarországnak magyarország egyáltalán?
hogy legyen ahol ilyen taocesu uralkodhassék mint ez az o1g, 444 és hasonlók nagy örömére?
annál is valószínűbb, hogy véres vége lesz, mert az ilyeneknek az elégtétel, amit o1g uralma jelent csak azzal lenne teljes.

2019.01.27. 13:52:38

@FrVili:
de ez nem csak magyarországon van így. a kérdés, hogy tudomány alapvetően közszolgálat, vagy sem. és ez vallási kérdés. magyarország a posztgraduális képzést szolgáltassa-e ki amerikai magánérdeknek? az mta istandwithceu tagozata azt mondja, hogy igen. ez vallási kérdés.

FrVili 2019.01.27. 14:48:08

@444: ugye nem Amerika miatt bonyolult a világ. Nem, nem kell reszt venni semmilyen versenyben, nem kell aldozni es beszallni a vilag tudomanyos keringesebe. Nem kell Bach ,Beethoven, eleg a bociboci tarka a boldogsaghoz, semmi sem kell, csupan elviselni a kovetkezmenyeit annak, ami ebből a választasból következik.

2019.01.27. 15:46:19

@FrVili:
a nyitott társadalom alapítvány saját tőkéje a legutolsó nyilvános jelentés szerint nagyjából 20 milliárd dollár. az nagyságrendben 5 ezer milliárd forint. soros ebbe az alapba a pénzt csak berakja, kifelé nem vesz. hanem ennek a hozamát költik el. ez néhány száz milliárd forintot jelent évente.

na most a kérdés, hogy ebből a pénzből kell-e egy cent is. és erre a többségi válasz az, hogy ha soros nem szól bele a magyar belpolitikába, akkor igen. ha beleszól, akkor nem. és most az van, hogy beleszól. a soros alapítvány társadalomképéről folyik a vita nemcsak magyarországon, hanem egész európában. és erre az a politikai válasz magyarországon az, hogy ezt a pénzt nem kérjük. és aki mégis csak kér belőle az mehet bécsbe. a csehek 92-ben elutasították sorost. előtte a szlovákok is. és most a magyarok is.

FrVili 2019.01.27. 16:09:01

@444: azt tudod, hogy te is beleszólsz a belpolitikába, erről a nép mit döntött? Mert a választások arról szólnak, hogy csakis kizarólag ki szólhat bele a belpolitikába. Azért most, hogy a vilag és Mo. felszabadult vegre a soros elnyomas alól sokkal jobb vilag elé nezünk, remélem ezt mindenki erzekeli. Ennek az elnyomás alóli felszabadulasnak a koltsegei azert vetekednek az alapitvany vagyonaval, de kétségtelenül minden penzt megér, mert hát a nép így döntött.

2019.01.27. 17:16:22

@FrVili:
a 18-as választás orbán vs. soros vita volt. a fidesz, a jobbik és részben az lmp szavazói is azt mondták, hogy nem kérik soros pénzét. aztán az egy másik kérdés, hogy utóbbi pártok vezetői azt mondták, hogy beállnának az mszp és dk mellé. álljanak be és hozzák létre az összefogást a parlamenten kívüli momentummal. és ha tudják, akkor buktassák meg a fideszt a fővárosban. válasszák ki karácsony gergelyt, horváth csabát, vagy akit akarnak.

2019.01.27. 17:26:44

@FrVili:
a fidesz a választásokat vidéken megnyerte, de a budapesten elvesztette. éppen az a korrekt ajánlat, hogy a fővárosi ellenzék álljon elő valamivel és ha tudja, akkor nyerje meg az önkormányzati választást. de ha azt is elveszti, akkor meddig kellene ezen vitázni?

2019.01.27. 18:26:50

"Figyelj ide, apafej. Vegyük át még egyszer ezt a rendszert, amiben élünk. Megkeresed a gazdit, beikszeled, és húzol haza. Demokráciában nincs forradalom. Választás van. Ha valami nem tetszik, akkor nem az a módi, hogy felborítjuk a villamost, hanem elmegyünk szavazni. Aki itt felborítja a villamost, lezárja a hidat meg felborogatja a kukát, az nem forradalmár, hanem bűnöző, huligán, söpredék. Működő demokráciában az ilyennek baja eshet. Ha mégis sikerrel jár, akkor meg puccsista, akit illik lebombázni.

Fogsz kapni egy szép nagy szavazólapot. Megkeresed rajta a gazdit - Isten ajándékát -, beikszeled, és húzol haza. Szépen kivárod a végeredményt, aztán vagy csóválod a farkad boldogan, hogy mégis tiéd a gondnoki állás a székházban, vagy tudomásul veszed, hogy bukta."

Tóta W. Árpád
2005. 12. 21.

Igen, itt demokrácia van. Jó lenne végre tudomásul venni a választás eredményét, a többség akaratát. Még ha fáj is.

A választás végeredményét akkor is tudomásul kell venni, el kell fogadni, ha az nem tetszik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.01.27. 18:35:15

@valaki nagyon más: jaj, apafej, ezért hiányzik az iskolákból az állampolári ismeretek tantárgy, mert kikerülhetnek olyanok, mint te, akik azt hiszik a demokrácia a négyévenkénti ikszelés, és mit se számít közben az agyalágyult hazug propagandaár, a megtévesztés és a megfélemlítés, a lopás és a jogállam tönkretétele, a szavazók lefizetése és az ellenzék megvásárlása. Menjél máshova kommentelni, kösz

szepipiktor 2019.01.27. 19:05:34

"Az ellenzékiek nem tudnak szembe­nézni a rezsimmel és rabjaik illúzióiknak"
majd
"Az ellenzéki közvélemény nem tud szembenézni a rezsimmel és máig rabja illúzióinak"
.
Ügyes és sértő csúsztatás, valójában széndékos hazugság!
A "nép" nem ellenzék és nem kormánypárti, hanem ők a "NÉP"!
Sértő, ha bármely oldal az átlagembereket berántja a saját debil ideológiai környzeteébe, majd még rá is dobja a szart!
.
Az ellenzékiek == az ellenzéki PÁRTOK, MOZGALMAK.
A társadalom pedig önálló, szuverén és az adott időpontokban a szavazatával támogatja a neki megfelelő pártpkat.
Ennyi.
Most az ellenzéki média eljutott oda, gyakotlatilag lesüllyed a mélybe és a sajtá tehetelensége, képzetlensége, ostobasága miatt a társadalomat teszi felelőssé?
Most oda jutottunk, hogy ha 6-7 millió ember nem az ellenzéknek tapsol, akkor azok mind buta, selejtes halmaz?

Void Bunkoid 2019.01.27. 19:08:16

@FrVili: már megírtam, a vidék elmaradottsága elsősorban annak a következő két ténynek köszönhető:

- infrastruktúra hiánya (még mindig rengeteg régió egyszerűen baromi nehezen közelíthető meg még a hozzá legközelebbi határ felől is, nézd csak meg akár Szabolcsot, akár Baranyát, és hellyel-közzel szinte el is van vágódva a fővárostól - eleve hiába üzemeltet kutatást-fejlesztést valaki a "vízfejben", mi a pék f*szának építsen telephelyet oda, ahova egy kisebb kaland eleve eljutni, nemhogy még normális logisztikát szervezni)

- ez már 1920 után is trend volt, a komcsi hatalomátvétellel meg pláne az lett, a jelenlegi vidéki régiós központoknak, elvileg "kisfővárosoknak" számító városokból egyszerűen nem csináltak "kisfővárost", csak ilyen mesterségesen duzzasztott gyárvárosokat (Miskolc a legeklatánsabb példa erre).

Aztán eljött 1990, és a csodás Antall-kormány tudatosan építette le az addigi magyar szinte teljes értéktermelő gazdaságot a béka segge alá - lásd mindenféle üzemek olcsón privatizálása, aztán a rablólovag/politikus az egész hóbelevancot eladta többnyire külföldieknek, akik az eszközöket-használható dolgokat elvitték külföldre, a gyárépületeket meg hagyták elrohadni, dettó ugyanez a dél-dunántúli illetve borsodi bányászattal, satöbbi.

Ez rettenet űrt hagyott, és azóta sem lett oda sem akár gyár, vagy valami "buta", de tisztességes melót kínáló lehetőség pakolva - eleve az a) pont, az infrastruktúra hiánya is rátesz erre, így ne csodálkozz, hogy igen, vidéken nincs kultúra, nincs munkalehetőség, és ha valami vidéki kezdeni akar magával valamit, akkor az Budapestre költözik (vagy újabban külföldre).

Ezzel kellene kezdenie valamit bármilyen kormánynak, irányítsa bármely párt, mert addig akárhogyan emlegeti bárki magát 15 millió magyar miniszterelnökének, ha igazából, effektíven csak szűk 3 millióé (kb ennyi Bp meg a bővebb agglomerációja).

Persze mint látjuk, a mindenkori hatalom nagyon is ráérzett arra, hogy a vidéket nagyon is jó dolog tudatlanságban-tanulatlanságban tartani, mert egyetlen húzósabb ipari-gazdasági befektetés akár százmilliárd forintos beruházás is lehet - száz milliárd forintból viszont ki lehet osztani tízmillió(!) 10 ezer forintos bözsiutalványt. Amit a tanulatlan-tudatlan vidéki olyan szinten meghálál, hogy peeersze hogy oda fogja tenni az ikszet, akitől kapta. Így egyetlen, 800-1000 főt foglalkoztató üzem (és ugye kellene belőle nemkevés így vidékre) költségéből meg lehet nyerni akár két választást is...

szepipiktor 2019.01.27. 19:13:11

@HaFr:
A demokrácia nem négyévenkénti állásfoglalás (igaz a normális társadalmakban a többség nem is politizál a két választás között, ez a mi beteges szokásunk), de
NEM AZ MOSTANI STÍLUS!
A demokrácia nem az, hogyha nem tetszik a tbbség döntése, akkor arrogásn, sahug stílusban, erőszakkal akarjuk azt megváltoztatni.
A többség azért dönt így vagy úgy, mert a "kínálatból" az felel meg neki. Az ellenzék azért nem kap elegendő szavazatot, mert
NEM FELEL MEG A TÖBBSÉG ELVÁRÁSÁNAK!!!
Érthed???
Amit te akarsz, amit az ellenzéki szószólók propagálnak, az az ifjúkommunista erőszak mai megfelelője.
Én soha nem szavaznék a fideszre, de elfogadom, hogy magyarok többségének ez kell.
Ha meg szerinted az nem a többség, akkor ott van az 1/3 passzív halmaz, ők sem az ellenzéket akarják.
Ez már 2/3, azaz többség.
Az országot azért ne áldozzuk már fel egy neobolsevik szektaalapú izmusnak és főleg ne juttassunkmár hatalomra leszerepelt, megélhetési senkiket, akik bizonyították, nem alkalmasak egy ország vezetésére.
És mégegyszer:
NE SÉRTEGESD az embereket.
Csináljatok olyat, amivel meggyőzitek a többséget.
Ha mondjátok csak, az nulla, hiszen semmi értéket nem képviseltek, ez az írás is a te magánvéleményed csupán.
Az ország többsége nem kommunista.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.01.27. 19:13:25

@szepipiktor: khm, szerintem gondold újra ezt, első blikkre két-három logikai hiba van benne

Void Bunkoid 2019.01.27. 19:14:02

Ezenkívül a Budapestre költözés sem mehet a végtelenségig, mert az agglomeráció lakosságszáma lassan kezdi felülmúlna az aktuális fővárosét, és ők bizony jórészt mind bejárnak Bpre dolgozni, s lassan Budapest kezd élhetetlenül zsúfolt eldugult valamivé válni - mondjuk délután négykor egyidőben indulva a Nyugati pályaudvarról könnyen megeshet, hogy - még a nem túl hasító MÁV ellenére is - hamarabb eljutsz vonattal Nyíregyházára, mint kocsival Érdre...

vajdasagi 2019.01.27. 19:18:27

@lecsós: @FrVili: Tudom, nem Budapest gazdasági teljesítménye itt a főfonal, de Ti arról (is) vitáztatok, és erről én elég sokat tudni vélek. Nyilván jobbára FrVili véleményével szimpatizálok, csak én még azt is feljavítanám. Budapest igenis versenyképes. Most még, amikor indiai és manilai srácokkal kell versenyeznünk, ezt a versenyt elég jól elviseljük. Majd ha kínaival szemben kell helytállni, az lesz nehéz. De most semmiképpen nem a vidék tartja el a vízfejű Budapestet, hanem Budapest messze többet tesz be a közösbe, mint amennyit kap. És ha több lenne a vidékről ide tóduló egyetemista, akkor később még többet tudnánk beletenni. Mi (egy kis túlzással) szinte az egész országot el tudnánk tartani.

Egyébként a FrVili által megfogalmazott gondolatot nagyon helyesnek látom: "a shiftelés a vidéki alsóközéposztályt (aki most ébred saját tudatára) betolta a kiüresedett pesti középosztály helyére." Ez azonban a szememben nem gond, hanem adottság, sőt vérfrissítés. Nagyon is képes ez a fiatal, vidékről jött új-középosztály beilleszkedni. Nemcsak a romkocsmákba, hanem a színházakba, vagy akár a kormány-ellenes tüntetésekre. Egy munkatársam pedig épp ma jelentette meg első heavy-metál albumát a YouTube-on (amellett, hogy sok év szívós munkájával/tanulással nemzetközi mércével mérve is igen jó informatikussá vált). Én ezerszám látom az ilyen fiatalokat, kb. százat egészen közelről. Erre a rétegre lehetne építeni, ha több lenne belőlük. De hát a NER stratégiája épp a magasan képzett emberek számának a lecsökkentése! Mellesleg a szememben pont ez a fő bűne is, és ez nem kevesebb, mint nemzetárulás.

Bocsánat az offért, de nagyon kikívánkozott ez belőlem, miközben vasárnap este is termelem itt Budapesten a GDP-t.

Barkalot 2019.01.27. 19:27:32

@Gamma Leonis:

Biztos, hogy meglenne a tömegbázisa. Csak a lakosság 1/3-a van O1G mellett.

Barkalot 2019.01.27. 19:32:06

@szepipiktor:

Olvasgass Adyt. Pont aktuális.
A mucsai Magyarország akkor is sötét volt, most is az.
Írom ezt "mucsáról"

Barkalot 2019.01.27. 19:33:37

@Void Bunkoid:

Az a baj, hogy még az olyan nagyvárosok is a fideszre szavaztak, ahol elég komoly infrastruktúra van - Debrecen, Győr, Kecskemét, Szfvár..

Körömpörkölttörkölyt hörpölő Ödön 2019.01.27. 19:36:49

@444: Soros nem szól be a magyar politikába. Ha beleszólna, orbánc már rég megbukott volna.

Barkalot 2019.01.27. 19:37:04

Magyarország lakosságának kevesebb mint ötöde(!!!) volt legalább 1 napot külföldön az elmúlt évben. Így könnyű megvezetni tömegeket propagandával.

FrVili 2019.01.27. 19:46:31

@Void Bunkoid:
mindeközben a komáromi Szijjártó New Yorkban büszkélkedik Budapest multikulturalitásával és sportosságával:
index.hu/kulfold/2019/01/26/szijjarto_peter_new_york_turizmus/

2019.01.27. 19:46:40

@FrVili:
gyurgyák azt mondja, hogy a magyar választók fele szavazott valamiféle népi nacionalizmusra. dehogy is. egy átlagos jobbik szavazó mondjuk a bevándorlásról nagyjából ugyanazt gondolja, amit a kormánypárt hirdet. csak a nemzeti radikálisok túl azon, hogy elzavarnák a soros alapítványt még elszámoltatnák orbánt. és még ide tartozik az lmp kapitalizmus kritikus polgári radikális része is, amelyik nem akart párbeszédet a balliberálisokkal. tehát ez 70-75%. az aktív korúak körében az ez arány még sokkal nagyobb.

az mszp és a dk nyugdíjasai ellensúlyozzák ezt az egészet. akik meg aztán végképp nem akarnak totális kapitalizmust és globális pénzuralmat. hanem őket tudja megtéveszteni az atv, illetve az ő szavazataikat tudja ígéretekkel megvásárolni a "baloldal".

tehát szó nincs arról, hogy az ország 50:50 százalékban lenne megosztott. hanem csak a főváros. ez a kérdés vidéki városokban nagyrészt már eldőlt. nem mindenhol, mert szegeden nem és pécsett sem. de úgy egyébként ez nem kérdés. határon túl nem is volt kérdés.

ez a gyurgyák úgy beszél, mintha 2009 elején lennénk. hogy válság van, de majd valami pénzügyi-technokrata megegyeznek, hogy a veszteségeken milyen arányban osztozzanak. az egészet úgy is áttolják a népre. de ezt elfogadják, mert az olcsó tömegtermékek és a kamatmentes fogyasztói hitelek biztosítják a jólétet. hány ilyen válság volt a 1920-as évektől. és és a kapitalizmus mindet túlélte. majd ezt is túléli. a két háborút betudták a nacionalistáknak. és majd működik ez az antifasiszta koalíciós szöveg. és hogy a magyarok nem elég nyitottak. egy évtizede ezt lehetett gondolni. de ez ma már nevetséges.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.01.27. 19:50:27

@DFK: a poszter nem ezt az igazságot mondta ki

2019.01.27. 19:55:02

@Körömpörkölttörkölyt hörpölő Ödön:
a soroson az alapítványi hálózatot értem. az dehogy nem szól bele a magyar közéletbe. csak soros az alapítvány pénzét nem úgy költi, mint egy keresztény. aki a hite szerinti jó ügyekre szinte bármennyit beáldozna. soros egy pénzalapból csak annak a hozamát veszi ki. mert neki a hite, hogy nagyon nagyon gazdagon kell meghalnia. és nem érdekli, hogy mit gondolnak a követői, pláne az ellenségei. ezért van az, hogy a talpasai esetenként egy árva fityinget se kapnak. mert az árfolyamok úgy alakulnak. ha nincs állami apanázs, akkor az ngo-k jóléte nem tartható fent.

2019.01.27. 20:20:01

@HaFr:

?
régen a 444 mintha a saját nevén is kommentelt volna
ugyanazok a személyek lennének?
ez nagyon meglepne

lecsós 2019.01.27. 20:27:30

@vajdasagi:
A legnagyobb gáz pösttel az hogy nincs önálló terméke.Kimész Manilába, oszt elvetődsz pl. Makatiba, azt látod, hogy bejön a kajapiac az üzleti negyed közepébe. Persze, a busness negyeben a kávé minimum ötszörös áron van, de baszni rája, kifizeted. A piacnapon meg simán szedik a lóvét a kajaárusok, és behozzák a feelinget a business negyedbe féláron. Ihatod a varázskoktélt, meg a cukornádat negyed, vagy féláron. DE eltartod a vidéket, ennyi ez. Budapöst azért nem versenyképes, mert zéró saját érték -GNI - előállítására képes. Nincsenek országos szinten, és így nemzetközi szinten versenyképes olyan üzleti szektora, amely képes lenne felszívni, és értelmes, jól fizető munkával ellátni egy középosztályt. - A hazai pösti középosztály diszkrecionális jövedelme a kanyarba sincsen pl. a lengyel vagy a cseh társaiéhoz képest sem. Persze, informatika, meg ssc, fasza nagyon. De ez megint csak komplexen tervezett beszállítói státusz a multiknak, magyarul tervezett seggnyaló pozíció.
Kőne export termék a városhatáron kívülre, ami kijön pöstből, de olyan meg nincs. Ez itt a gond. Persze csórikám "felmegy pöstre" oszt szívós melóval eléri, amit akar. A baj ott van, hogy akik helyébe lépnek, azok kevesebbet melóztak azért, hogy "bedolgozhassanak" egy tutter multinak pl. a belvárosban. Ilyen ez a boniem. Tehát ezzel azt akarom mondani, hogy ami működik az agglomerációig -business modell - annak a business modellnek az adoptációs foka a zéróval egyenlő a városhatáron kívül.
Abban az időben, a Weiss a Manfréd tudta ezt, és tudott miit kezdeni a helyzettel. Nem szarfaszú kapitalista volt, mert tudta azt, hogyha befektet vidéken, - pl. kisvárosba - akkor azok is meg tudják venni a termékeit, és ezzel még jobban gazdag lesz.
Erre mondom azt, hogy a 90-ben kapitalistává előlépett komcsik, és társak azonnal azt gondolták magukról, hogy a nemzetközi elit tagja, pedig nem, csak nyerte a lottón egy vállalatot. -ezt éreztették is velük nyugaton,, szépen, ahogy kell - és nem vetté észre a barmok, hogy a "befektetünk vidékre" játék az kimaradt, helyette ment a lóvé svájcba, meg a fasztudja hova. Szóval,, most meg megy a virnyák, hogy hú bazzeg, mii a fasz lesz itt. Itt tartunk. Ennyi ez.
Sztrájkolnak a győri gyerekek a motorgyárban. Azt mondják, hogy kapják be a közgazdászok a tudományukat. Nekik német bérek kellenek, vagy legalább a szlovák. Mert Poszony és Győr csak maximum két óra kocsival. Hogy a bús picsában van ez? Borsodban keres a tanár net. 120-at, pöstön 182-őt. Ebből lesz még nagyobb baj. Az emberek elkezdtek regionalitásban gondolkozni, ez meg szét fogja feszíteni "kicsi lóvéért jól képzett rabszolgát" c. fejezetet.
Egy - lecsó -kajaiparban dolgozó technikus kezdő pénze 2000 nettó eur körül van alaphangon, meg ingyen suli, kaja, kocsi, meg asszonynak meló. A lecsós mérnökökről ne beszéljünk, mert nekik határ a csillagos a lóvéban. Tehát a gond az hogy az emberek elkezdik felfogni azt, hogy hogyan néz ki egy globális ellátási lánc, és kezdik követelni azt, hogy meg kellene fizetni a melóst a végeken. Azt mondják hogy egy globális ellátási lánc lokális termelékenysége nem függ a lokalitástól. Ami igaz is, csak nem mondják a melósnak.

Mint a fejvadász, aki soha nem mondja a melósnak a következőt: tudod Jucika, egy fejvadász megkapja a te nettó fizetésedet minimum 2 évig, ha jó szerződést tud kötni, meg kap a szerződéskötéskor is lóvét, de tudod ilyen ez a globális business modell ebben a szakmában 40 éve, valamiből ki kell fizetni az irodát pösten, meg tolni kell a lóvéból az anyavállalatnak is.

Populista Pista 2019.01.27. 20:34:26

K@444:
Soros alig költ segélyezésre, az OSF egyáltalán nem karitatív szervezet. A költségvetésükből az jön le, hogy struktúraépítésre és fenntartásra megy ugyanúgy mint egy párt esetében csak ezek soft power hatalomgyakorló szervezetek.

Magyarországon pélául a Helsinki kapja a legnagyobb pénzt, ebből 40 ügyvédet tartanak, akik enélkül se éheznének. Persze ha sikerül legombolni az államról valami menekült képviseletében, akkor jut pénz, de az se Soros zsebéből.

2019.01.27. 21:54:42

@Populista Pista:
soros nem költ nagyon sokat. lényegében cserben hagyja a híveit.

morph on deer 2019.01.27. 21:56:26

@444:
“mintha 2009 elején lennénk. hogy válság van”

Még nincs, de alakul.
Szeretett vezérünk most kezdi fefogni - szerintem, - hogy qrvára elszaladt az idő, és el kell kzdeni kifizetni a kötvényekért járó zsozsót.

Láss csodát, a “mi a piacról is tudjuk finanszírozni az államháztartást” című esti mese most jutott el arra pontra, amikor kezd derengeni, hogy bizony nem a mosolygós nagymutternek van akkora szája, csak éppen a farkas öltözo

morph on deer 2019.01.27. 21:57:25

@444:
Elnézést, rossz helyre nyúltam!

2019.01.27. 22:05:17

@Barkalot:
soros elképzelése az, hogy a nyílt társadalom alapítvány kidolgoz egy menetrendet. és ehhez kapcsolódnak pénzügyi termékek. ehhez fel kell venni nagy összegű hiteleket a kormányoknak. mert szociális juttatásokat kell adni a bevándorlókat. a vállalatoknak, akik integrálják a munkavállalókat, mert őket képezni kell és az a munkaadók költsége általában. és betelepülők maguk is eladósodnak, mert a családegyesítéssel lakást vásárolnak. és ez megint hitelek kellenek. és soros azt mondja, hogy ehhez kell egy baromi nagy eladósodás, de ez összességében megéri a társadalmaknak is és tőkepiaci szereplőknek is. a globális keveredéssel lényegében mindenki jól járna. ez a koncepció, ami egy orbitális faszság. ezt a népesség döntő többsége elutasítja. szó nincs arról, hogy soros ellen egy hazug propagandahadjárat folyik. ez az elképzelése.

szükség van nem-kormányzati szerveződésekre. egyrészt azért, mert a betelepítés nem lehet teljesen konfliktusmentes. a pozitív diszkriminációt kell alkalmazni. a nacionalizmust fel kell számolni. és a globális keveredés elvezet odáig, hogy megszűnnek az államnemzetek. és az ngo-k a jelenlegi politikai erőszakszervezetek helyébe lépnek. és ebből lesz egy nyitottabb, szabadabb társadalom. ők ebben hisznek.

ha egy német összeházasodik egy nem-némettel, akkor hitler szerint az utódja alsóbbrendű lesz. soros szerint felsőbbrendű. nyilván mindkét elképzelés fasisztoid. a németek ha egymással házasodnak, akkor alsóbbrendűvé válnak? nem. felsőbbrendűvé? nem. egyik sem. a mulattok nem felsőbbrendűek, mint a fehérek és a feketék. de nem is alsóbbrendűek.

2019.01.27. 22:14:04

@morph on deer:
azt nem tudom, hogy egy válsághelyzetben mi történne. amikor 2010-ben a fidesz kétharmaddal nyert választást, akkor egy fideszes ismerősöm azt mondta, hogy a fidesz a forint. és addig lesz a fidesz kormányon, amíg lesz forint. és ők azzal számolnak, hogy egy válsághelyzetben a forintot majd be akarják dönteni. és kérdezte tőlem, hogy szerintem ilyen helyzetben milyen kire szavazna a nép. és mondtam, hogy nem tudom. de ha tippelni kell, akkor a széljobbra. és az ismerősöm azt mondta, hogy ők is ezzel kalkulálnak. ezért folyamatosan jobbra kell tolódni.

és erre azt mondtam neki, hogy na jó, de így fel kell számolni a baloldali, liberális ellenzéket és még a jobboldalon is ki kell szorítani a mérsékelteket. és hogy ez nem diktatúra, de majdnem. és azt mondta, hogy igen, de tudok-e jobbat. persze, hogy tudok. ki kell egyezni. látom, hogy például te milyen szintű idióta vagy. úgy, hogy értem az ismerősömet.

morph on deer 2019.01.27. 22:25:18

@444:
Szóval nem az aranyos nagyanyó finanszírozta viktorunkat, hanem a lompos farkú farkas.

Hogy miről beszélek?
Arról az 1 millió erurós devizakötvényről, amit a koki és saller jegyében 2011-ben bocsátott áruba a (kormány) orbán, 6%-os hozam igéretével, - ami nagyjából a duplája volt az IMF hitelünk kamatának.
Na az járt le most, ki is kellett fizetni, so far so good, minden renben.

Csak éppen a kibocsátás idején, azaz 2011. május 11-én az MNB által jegyzett árfolyam 263,36 forint/euró volt, a lejáratkor meg, január 11-én 321,4 forint!

Vagyis ez olyan jól sikerült megoldás volt, hogy a (sirató)fal adja a másikat!
A gyengébbek kedvéért: felveszel kb 263 milliárd forintot, és visszaadsz 321 milliárdnyit!
Ez ránézésre 20%-os különbség, - legalább is ha “orthodox” módon számolom.
Gondolom, unorthodox módon ez az “olcsóbb”, mert Matolcsy nyilván ismer egy rövidebb utat az erdőn keresztül, és úgy az jött ki.

Ja, és hogy ki is fizeti azt a röpke kis eltérést?
Hát te, ki más!
Na jó: meg én is... szóval mi!

Még van pár hasonló a spájzban, szóval lehet figyelni, óra indul..!
Addig meg “átütemezzük” a másik szédületesen jó üzletet, a paksi kis kalandot. Vagy meg nem, ha az oroszok nem úgy gondolják.
De sebaj, majd jön az évezred (átverése) nagy üzlete, a Budapest-Belgrád gyorsvasút, majd azzal megint kihú

morph on deer 2019.01.27. 22:26:48

@morph on deer:
Kihúzzuk valahogy.
A piramisjátékok (unorthodox) módszertana szerint...

2019.01.27. 22:31:11

@HaFr:
ha két tábor között nincs kiegyezés, akkor az nem feltétlen jelent polgárháborút. az is lehet, hogy győz az egyik. de a klasszikus, még kínaiaktól átvett felfogató technika. soros alapítvány a régi kgb módszert használja. amivel a ruszkik a nyugati világot akarták felforgatni.

demoralization / destabilization --> crisis --> civil war / foreign invasion

morph on deer 2019.01.27. 22:44:08

@444:
“látom, hogy például te milyen szintű idióta vagy. úgy, hogy értem az ismerősömet.”
;)
Olvasd el a második részt is, majd akkor lesz az igazi az érzés!

Egyébként igazat mondott, azzal a frissítéssel, hogy a szavazóknak már nem is kell széljobbra mennie, helybe jött.

Mindenesetre az álmoskönyvek szerint nemigazán jelent jót, amikor egy hitelt egy másik, még drágább hitelből kezdesz visszafizetni, mert minden alkalommal mélyebbre sikerül ásni a gödröt magadnak. A bukás ugyanis már az elsőnél is nyilvánvaló, onnantól már csak a méretén lehet dolgozni.
Minél tovább húzod, annál nagyobb lesz végül az “élmény”

Apró szépséghiba, hogy most a gödröt nekünk mindnyájunknak ássa hőn szeretett pártunk és kormányunk, mégpedig elég szorgosan.

2019.01.27. 22:48:54

@morph on deer:
nem 1 millió, hanem 1 milliárd euro. valamennyit előtörlesztettek. ez 50 milliárd forint árfolyamveszteség. így tudták finanszírozni az országot. ahhoz képest, hogy a forintot politikai okokból bóvli kategóriába vágták nem annyira rossz. nem is annyira jó, hogy ebben a helyzetben volt/van az ország. lehet, hogy egy válsághelyzetben a forintgazdaságot bedöntik. de ez esetben németország is megindul a lejtőn. és egy új hidegháború következik. ausztria kalapjára tűzheti a semlegességét. ez esetben a felforgatókat megölnék, mint moszkvában. ki akar ilyet? mégis ki? ez esetben a ceu ne bécsbe költözzön, mert ott nincsenek biztonságban. ki akar ilyesmit? mégis ki?

morph on deer 2019.01.27. 22:50:41

@444:
“az nem feltétlen jelent polgárháborút. az is lehet, hogy győz az egyik”

Ha egy ország két fele közül “győz” az egyik, akkor veszít egy EGÉSZ ország!
Valahogy ezt kéne már felfogni!

morph on deer 2019.01.27. 23:06:54

@444:
“ ki akar ilyesmit? mégis ki?”

Gondolom ez az eszmefuttatás elkerülte unorthodox vezetőinket akkor, amikor csak az számított, hogy csakazért is sikerüljön megmutatni, hogy “koki és saller” - gondolom értelmiségi körökben ez alapismeret manapság. Vagy valami ilyesmi.

Valamikor fizetni kell, az nem kétséges.
Aztán lehet reménykedni, hogy épp akkor legalább Türkmenisztánban hiány lesz mosogatókból...

2019.01.27. 23:17:53

@morph on deer:
ti abban gondolkodtok, hogy magyarországot venezuela sorsára juttatjátok. ellenzékben abban, hogy minél rosszabb annál jobb. a fidesz fan ismerősömnek is azt mondtam még őszödi beszédnél, hogy ez így nem lesz jó. az rendben van, hogy brutális balliberális média fölény van (akkor az volt). de nem balhéval kellene hatalomba kerülni. és azt mondta, hogy másképp nem lehet. értsem meg. és megértem, mert az ellentábor ugyanígy gondolja.

erre mondom azt, hogy ez esetben amelyik vallás stabilitást teremt az nyer. és globális kapitalizmus/liberális demokrácia kombó mint vallás jelenleg bukásra áll. persze ez az illiberális nacionalizmus vagy micsoda se túl stabil. lehet, hogy a az oroszok beintenek paks ügyében, a kínaiak belgrádi vasúttal kapcsolatban, jön egy globális válság, bedől a forint és orbán kormány megbukik.

és mi lesz utána? jön a gyurcsány-sneider kormány? vagy micsoda? fekete győr andrás és szél bernadett. vagy bajnai a szuperszakértő? ki választja meg őket. errefelé ők csak pajzsfallal jöhetnek. ha kormányra kerülnének, akkor errefelé megölnék őket. ha a rendőrkapitány lojális, akkor azt kellene mondania. gordon a megyébe nem jöhetsz be, mert nincs garancia, hogy kimész ki élve. és nem a nép a hülye, hanem te vagy hazaáruló. ezt kellene mondani.

persze orbánra is lehet mondani, hogy kockázatos politikai manővereket vállal és esetenként személyes hatalmi szempontjainak van alárendelve az ország érdeke. mert túlságosan ambiciózus terveket dédelget. ezt lehet mondani. de az ellentábor nyíltan hazaáruló.

de persze kisarkítom ezeket a véleményeket. valamelyik elitnek buknia kell. vagy a jelenleginek, vagy a réginek, a 2010 előttinek. az egyiknek. és ez az önkormányzati választásokon eldőlhet. ha a fidesz tarol, akkor eldőlt. ha nem, akkor játsszuk ezt az őrületet.

BiG74 Bodri 2019.01.27. 23:25:00

@444:
Talán ne csak a fideszes ismerősöddel beszélgess!
Másrészről ha 2006 -os helyzetet hasonlítod a mostanihoz, máris komolytalan partner vagy, szóra sem érdemes!

2019.01.27. 23:25:25

@morph on deer:
ne viccelj már. az is lehet, hogy fidesz az ep választást megnyeri. tehát a legnagyobb legitimitása lesz egész európában. de álljon össze az ellenzék és lássuk, hogy mennyi szavazatot kapnának. vagy állítson közös jelölteket az önkormányzati választásokon. és ha elég sok helyen nyer az ellenzék, akkor kiegyezést ajánlhatnak. ha nem, akkor nem. az ellenállás mögött nem áll ott a köznép. meg lett hirdetve az ÁLTALÁNOS SZTRÁJK. ez nem gyerekjáték. azt mondani, hogy átmenetileg lebénítom az országot azért, hogy megbukjon a kormány. ezzel nem lehet szórakozni. de jogában áll. esküt mondta az öt ponttal. álljanak össze akik felesküdtek, de mire is?

2019.01.27. 23:47:48

@BiG74 Bodri:
2006-ban a fidesz hasonló helyzetben volt, mint most az ellenzék. egy brutális balliberális médiafölényben azt látták, hogy megszűnt a politikai váltógazdálkodás. és a gyurcsány kormánynak nemzetközi támogatással esélye van arra, hogy befejezi a rendszerváltást abban az értelemben, hogy a fideszt lepöckölik. miközben nekik is volt 2-2.5 millió szavazójuk. de az mszp-nek is nagyjából ugyanennyi. és még ehhez jött az szdsz. és ugye látták, hogy a dávid ibolya vezette mdf hajlik arra, hogy az ellenoldalra álljon. azt látták, hogy ha összeáll az antifasiszta nagykoalíció és az szakértői kormányzást hirdet nemzetközi támogatással, akkor a fidesz soha többet nem nyer választást. ez volt a helyzet 2006. áprilisának végén. ha akkor simicska lajos akkor azt mondja, hogy neki fontosabb a pénz, mint azt hogy a koleszos haverjait hatalomba jutassa, akkor a fidesz összeomlott volna. úgy, hogy orbánnak ekkor is volt 2-2.5 millió szavazója. de nem volt hatalma.

és jött az őszödi beszéd. amiben gyurcsány előadta, hogy ő tényleg meg akarja reformálni ezt a "kurva" országot. de erre a fidesz nem azt lépte, hogy na jó, akkor ellenzékből konstruktívan bírálják a kormányt. és majd úgy próbálnak visszalendülni. hanem azt mondták, hogy el kell söpörni ezt a hazaáruló libsi-komcsi társaságot. és álljanak be a konzik melléjük. őket is elsöprik. csak tessék. és az mdf be is állt. és ebből lett a ner.

a fidesz egy nagyon hasonló helyzetben volt 2006-ban, mint az ellenzék 2018-ban a választási vereség után. és ugyanezt mondják. csak fidesz megteremtette az ellenállást. és egy válság a magasba emelte. ugyanezzel számol az ellenzék. aztán, hogy lesz-e ilyen válság, és ha lesz, akkor mekkora lesz, az majd kiderül. illetve milyen összetételű lesz az európai parlament és az önkormányzati választások. ezeknek komoly tétjük van. az elkövetkező 5 év kül- és belpolitikának mutat irányt feltéve, hogy nem lesz semmiféle új háború. remélhetően nem lesz.

Hauptrichter2 2019.01.27. 23:56:05

Ej-ej...
Mint HAFr írja: "...a rezsimet választáson nem lehet legyőzni ..."
Dehogynem lehetne... csak nyilván félre kellene tenni a "nehogy más jobban tudja" hozzáállásukat "nagyjainknak" és neves bloggereinknek :-)
Példa: igen, időt kell szánni a megoldás megértésére, akár egy-két hetet is... és mennyi időt is pocsékoltak el:
- a Momentum szervezői?
- az Új kezdet szervezői?
- a PKP szervezői? (ugye-ugye)
- most a Hadházy-MZP duó a tüntetéseikkel? ...
ÉVEKET.
Ja igen, "ők jobban tudták"... de legalább számolni tudnának...
Na itt buknak meg Nagyjaink sorban... így jártál, Magyarország ... :-)

2019.01.28. 00:02:35

@BiG74 Bodri:
tehát ne gondolja már bárki, hogy 2006 olyan nagy hőstett volt. történelmi léptékkel az lófasz esti fényben. az arra jó volt, hogy a fideszt egy felheccelt tömeg hatalomba emelje 2010-ben. és hatalomba tartotta 2014-ben és 2018-ban. és idén az ep választásokon és az önkormányzati választásokon politikai értelemben kivégezhetik az ellenzéket, amelyik politikai szerepvállalásra alkalmatlan. és létrejöhet kvázi egypártrendszer udvari ellenzékkel. ha a fidesz tarol, akkor ez lesz a helyzet. és ez nem lehetetlen. de utána hogyan tovább? és elég sokan utálják a fideszt. és nagyon utálják. mivégre volt a balhé 2006-ban? azért, hogy mészáros lőrinc luxus yahtja legyen. ha csak ennyi, akkor ne gondolja már valaki, hogy történelmi léptékkel az valami volt. mert gyurcsány ferenc csúnyán beszélt. és jaj.

szóval a ner kifutása ugyanúgy nem érthető. ebben igaza van a kritikusainak. túl azon, hogy a komcsi-libsi bagázs takarodjon. és álljanak be a konzik ha akarnak. ezen túl még mi van?

BiG74 Bodri 2019.01.28. 00:11:34

@444:
Oké, így kifejtve, más a leányzó fekvése.

BiG74 Bodri 2019.01.28. 00:13:57

@Hauptrichter2:
A PKP mire pazarolt időt (minden tiszteletem HaFr!)?

BiG74 Bodri 2019.01.28. 00:22:32

@444:
A jelenlegi ellenzékbe beleértendő sok olyan ellenzéki szavazó is, aki még mindig nem fogta fel, hogy az ellenzéki pártocskákra szavazás legjobb esetben a kétharmadot akadályozza meg. Viszont az átgondoltabb szavazó sem fog a 2018 -as fiaskó után olyan kormányváltó konglomerátumra szavazni, amelyik nem deklarálja pontosan céljait, időben részletezve.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.01.28. 01:44:27

Ha az ellenzék el tudná végre felejteni a migrisimogatást, ki tudná hagyni a politikájából, akkor már tavaly megakadályozta volna a kétharmadot, most pedig megakadályozhatná a Fidesz nagy területeken várható győzelmét. Persze ha az ellenzéknek ki van adva utasításba, az más, és a libbantakat is le kellene oltani valahogy, de az ellenzék észrevehtné végre, hogy a migránspártolás ma itt nem menő. Nem állandóan a kormánypropagandában kellene keresni ennek a magyarázatát, hanem az önvédelem természetes törekvésében. Ha az ellenzék "minden áron" győzni akar, kormányváltást, békét, jólétet, igazságot stb., akkor hagyja ki a játékból a számunkra teljesen fölösleges idegeneket, és máris kifogták a szelet a jobb oldal vitorlájából.

Vagy ne, és akkor vesztesek maradnak. Ami, visszaemlékezve a 2017-es kampányidőszakra, nem feltétlenül van annyira ellenükre, mint amennyire most, a biztonságos ellenzékiségből, hajtogatják.

Ellenzéki BOHOC kommandó 2019.01.28. 06:02:01

" Ha ez a veszély felmerül, a mai kormányzás még sokkal kíméletlenebb lesz."

Es mikozben 9 eve panikolnak a libsik, ekozben a Francia libsik EMBEREKET VAKITANAK MEG AZ UTCAKON, PONT UGY AHOGY A MAGYAR LIBSIK 2006-ban.
A libsik mindenut ugyan olyanok, semmit sem valtoznak.

eloi 2019.01.28. 08:31:41

Most komolyan HaFr, miért kell "hangulatot kelteni" ilyen badarságokkal?
Naponta sulykoljátok magatoknak és a követőitelnek, hogy a "rezsim demokratikusan nem leváltható", meg, hogy "véres vége lesz+...
Ez uszítás és hangulatkeltés!!!

A Fidesz azért nem "váltható le", mert SZAR AZ ELLENZÉK!!! B+
Szarra meg nem váltunk!
Próbáljanak olyan programokat letenni az asztalra, ami JOBB, MINT A FIDESZÉ! JOBBAT kínálni, mint a Fidesz!
NEMZETI PROGRAMOT, internacionalista, globalista, "Soros" (ha már) programok HELYETT! Stb.
Ez persze melós, meg kreativitást és észt kívánna, ami nincs.

Ne tessék itt vérfolyással fenyegetőzni, mert ha folyni fog, a tiétek is fog! Ezt akarjátok? Erre megy ki a játék? Kvázi egy puccsra, ha már választáson a SAJÁT impotenciátok miatt nem megy???
Ne feszegessétek Pandora szelencéjét, mert addig jó mindenkinek, amíg zárva van!
Tessék tisztességes MAGYAR politizálást folytatni, magyaroknak tetsző programokat meghirdetni, magyar érdekeket felvállalni és vinni, olyan célokat kitűzni, amit a magyar nép is akar...!!! És akkor majd lesz szavazat is!
Az uszítást meg tessék abbahagyni.

Pilotax 2019.01.28. 08:40:28

Legjobb tudomásom szerint eddig még soha nem lehetett egy diktatúrát demokratikus eszközökkel megdönteni.
Az

konrada 2019.01.28. 09:08:21

"Szerintem véres vége lesz."
Megjön a havi...;)

DrGehaeuse 2019.01.28. 09:35:39

@konrada: LOL! Szerintem HaFr inkább olyasmire gondolt mint egy abortusz (ha már női analógiát keresünk).

A kner konszolidálciós kísérletének vethet véget egy kemény válság és az emberek megcsömörlése a soros-migráncs-kereszténynemzethy agit-prop áradattól esetleg némi vérrel.

Bár szerintem nincs elég spiritusz a népben ehhez. Az 1 millió kamurokkant és 1 millió köz-szolga országa vagyunk. Züllött erkölcstelen nép bajosan lázad züllött erkölcstelen uraságai ellen.

Hauptrichter2 2019.01.28. 09:59:53

@BiG74 Bodri:
Mire pazarolt időt a PKP?
A célok tiszteletreméltóak, a jó szándék nem megkérdőjelezhető, a tagság felteszem, tisztességes, az eredmény (választáson): 0.
A kérdés mindig az, választhattak-e volna a vezetők egy X+1-edik pártalapítás HELYETT más, szintén teljesen tisztességes utat is az ország jobbítására, ahol - levezethetően - nagyobb az esélye a sikernek. A válasz: IGEN. Sőt: HaFr elvileg ismerheti is a koncepciót (de kb. 5 perc után ő is letudhatta azzal, hogy "nehogy más jobban tudja" :-)).

Hauptrichter2 2019.01.28. 10:06:40

Ne már, 444-et kitiltották?!?
Írt nekem, de nem találom a kommentjét itt (sőt, egyetlen kommentjét sem, csak reakciókat...).
Pedig jót írt, ezt:
"...@Hauptrichter2:
a jelenlegi ellenzék nem alkalmas politikára. ez nyilvánvaló. ők azt várják, hogy majd megmondja nekik valaki, hogy ezt és ezt csináld. ebből következően nincs valódi választás. az ország és a kormánypárt sorsa össze van kötve. a kérdés az, hogy az ellenzéki összefogás újabb bukása után hogyan lehet normális országot teremteni.

persze várjuk meg, mert lehet, hogy az előválasztásokok nagy sikert aratnak. és ha ez működik budapesten, akkor akár a többi vidéki városban is működhet. és az ellenzék akár vissza is kapaszkodhat. de ha nem, akkor nem lehet játszani tovább ezt az "összefogás" kutyakomédiát. úgy marad az egypártrendszer. és a kérdés úgy hogyan tovább?..."

zsindekksz ISIS Al Qaida mind CIA projekt 2019.01.28. 10:11:44

Egy biztos:
SZRTÁJK- oló ügynökökkel,
CEU- hallgatóként fedett hivatásos felforgatókkal,
Otpor!- aktivistákkal,
német antifákkal
CIA- fedett álcivil NGOkkal,
Washingtonban felkészített ellenzéki politikusokkal

és egyéb importált külföldi ügynökökkel nem fog menni.
Pláne, ha ezek egyben, mind migráncs- simogató amerikai ügynökök.

GyMasa 2019.01.28. 10:43:44

@neoteny:
"...hogyan lehetne egy fizikai helyről két nagyon különböző IP címmel küldeni (és fogadni) csomagokat."
Azert, annyira nem nagy ordongosseg am az...
- Elofizetsz egy VPN szolgaltatasra, havi <10EUR.
- Kivalasztod a VPN szolgaltatonal, hogy melyik orszagot szeretned lattatni, mint forras-orszagot
Megnyitsz 2 db bongeszot egyszerre.
- Az egyik bongeszoben hasznalod a VPN-t, es az a fentebb valasztott orszagnak fog latszani. (be tudod allitanio a VPN szerver cimat a "proxy" ful alatt)
- A masik bongeszoben meg NEM hasznalod a VPN-t es az pedig a valos lakcimednek fog latszani.
Annyira ez nem tunik bonyolultnak.
:-)

GyMasa 2019.01.28. 10:55:39

@lecsós:
"...Egy indiai mérnök szarrá veri ár-érték arányban a magyar mérnököt."
Ez, az allitas sajnos egyaltalan nem igaz!
Kizarolag az indiai mernokok LEGJOBBJAI vernek szarra akarkit is.
AZ altalanos szinvonala az indiai mernoki teljesitmenynek sajnos nem igazan versenykepes ar/ertek aranyban.
Es, ezt most szemelyes tapasztalatbol mondom.
Anno, a Bosch-nal volt indiai telephely, ahol teszszekrenyeket kellet volna gyartani, de annyira nem ment s dolog, hoyg az egesz gyartas at lett telepitve Magyarorszagra, mert meg igy is olcsobb volt.
"Pöst az utóbbi időben felkötötte a gatyeszt, de globálisan csak néhány szegmensben versenyképes világszinten."
MOndjuk kezdetnek az is eleg.
Aztan, ha majd megerosodik abban a par szegmens, akkor majd lesz lehetoseg a bovitesre.
"Ha a pösti kapitaliisták komolyan vették volna magukat az elmúlt 30 évben, akkor valami high tech ipart már toltak volna, aminek hatása jól fizető munkahelyek 10 000 -it hozta volna létre vidéken."
Azert, ehhez a "pösti" elhatarozason tul szukseg van am tobb mas tenyezore is.
Legelsosorban pl. kellenek az ehhez a munkavegzeshez alkalmas irodak (egy akarmekkora csaladi hazban nem lehet 100 fös irodat uzemeltetni, es videken egyszeruen nincsenek olyan irodahazak, mint Budapesten.), aztan megfelelo infrastruktura (pl. legyen elerheto aron mondjuk 1GB/s-ig berelheto adatkapcsolat. Ugyanis a 50/1Mbites ADSL-en keresztul nem lehet egy 50 fös irodat sem uzemeltetni.)
"Ez nincs így."
AMi nem _csak_ a vallakozok hibaja.
" Tudod, ott az amiknál a völgyben nem csak a pofázás megy hanem az innováció is lecsorog a szegény kis csóró amik felé."
Es, a sziliciumvolgyben jol ki is maradt a 70 ev kommunizmus, ami oriasi karokat okozott az egesz orszagnak. (Es, itt elsosorban nem az anyagi karokkal van a legnagyobb problema, hanem a mentalitasbeli karokkal)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.28. 10:59:40

@GyMasa:

Na most kiderült, hogy te vagy a neoteny _és_ a 444 nick mögött is.

okleveles naiv 2019.01.28. 11:40:17

Ha véres vége lesz, ahhoz az ún. "ellenzéknek" semmi köze sem lesz. A jelenlegi, állítólagos ellenzék egy dologra jó: szotyi basa malmára hajtja a vizet azzal, hogy szétforgácsolja a fityiszotyi ellenes tömeget kis pártok kis létszámú - és ami fontosabb: összefogásra képtelen híveivé.
Ha véres vége lesz, az azért lesz, mert a birkuci népek megunják, hogy amikor a kirakatstadionok mellett a rossz utakon elesve megsérülnek, nem jutnak orvosi ellátáshoz, mert az már nem lesz, hogy oktatás és munka hiányában csak a gyapot- és narancsföldeken dolgozhatnak évente 14,5 hónapot, és hogy a kamupártjaik politikusai csak dumálnak, aztán valódi tevékenység helyett csak felveszik a nagy lóvéjukat a semmiért.
De ehhez még nagyon sok idő kell, úgy tűnik.

GyMasa 2019.01.28. 12:08:09

@Barkalot:
"Csak a lakosság 1/3-a van O1G mellett."
Ez igy igaz, viszont az ellenzeki oldalrol folyton hallhato "fideszbirkazas", amivel barkit illetnek, aki nem pontosan ugyanazt mondja, mint ok, egyutt azzal a tennyel, hogy a fo kampanytemajuk rendre az "orbantakaroggy!", azzal pontosan magukat zarjak bele az 1/3-ba, es tulajdonkeppen emaitt orbaneknak valodi 2/3-os tamogatottsaguk van.
SZoval, mint azt mar tavaly, a valasztas elott is elmondtam, elsore vissza kellene venni abbol, hogy mindenkit ellensegnek tekintunk, aki nincs velunk egy velemenyen 100%-ig.
Akkor pont lenne esely arra, hogy a jelenleg passziv 1/3 mondjuk nagyreszt rajuk szavazzon.
Sot, en arra is nagy eselyt latok, hogy sok , jelenleg a fideszre csak befogott orral, kenyszerbol szavazo is mashova teszi azt az X-et. Persze, ha lenne hova...

Brix 2019.01.28. 12:23:23

Véres vég helyett, inkább az orbáni rendszer hosszadalmas rohadása, elhúzódó agóniája valószínű...Most nincsenek meg azok a mobil, és vesztenivaló nélküli társadalmi csoportok, akik erőszakkal elkergethetnék Orbánt a hatalomból. A 100-200 ezres kormánybuktató tüntetéseknek jele sincsen... A fiatalok egyszerűen kevesen vannak, a fiatal-középkorú dolgozó rétegek meg nem elég elégedetlenek vagy külföldön dolgoznak...A gazdaság, egyúttal az általános életszínvonal , mégis csak javul lassan , ha nem is Orbánnak , hanem az általános közép-európai konjunktúrának és az EU pénzeknek köszönhetően, így nincs kormányváltó hangulat (még)
A jövőben talán - ahogy egyre öregszik a fideszes elit és maga Orbán is- egyre komolyabb politikai hibákat fognak elkövetni, és a politikai hibák láncolata elvezethet oda, hogy elindul egy végleges diszkreditálódási folyamat, ami végső soros a választások elvesztését fogja eredményezni...A jelenlegi választási rendszerben tényleg csak extrém körülmények fennállása esetén verhető Orbán, de a lehetőség adott: minden egyéni körzetben csak egy ellenzéki jelöltnek kell állni az állampárti jelöltjével szemben. Ha az összefogás létrejön , akkor már a következő választáson verhető Orbán... Ha nem, akkor lehet hogy 10-20 évet kell várni, amíg elemeire esik szét a kiöregedő hatalmi elit hatalmi rendszere...Jönnek az új generációk ,akik megszerzik a hatalmat demokratikus úton, vagy erőszakkal...

GyMasa 2019.01.28. 13:28:51

@neoteny:
"Na most kiderült, hogy te vagy a neoteny _és_ a 444 nick mögött is."
Ohh, francba, most jol lebuktattam magamat...
:_)

Void Bunkoid 2019.01.28. 14:22:50

@FrVili: ez természetes, általában aki valahogy feltör vagy pozícióba kerül, jórészt a Budapestre költözésnek köszönhetően, onnantól kezdve akárhonnét is jött eredetileg, értelemszerűen a közvetlen környezetével fog leginkább foglalkozni - Budapesttel.

Ez mindig is így volt, szinte az összes nagy vidéki melldöngető mihelyst odakerült a jó kis szolgálati lakásba, ilyn illetmény, olyan akármibe, kb a ciklusa feléig még szorgalmasan lejárogat a körzetébe, meg "képvisel", de már az első ciklus végével már inkább jobban preferálja a telefonálgatást, sőt, az egész körzetet ledelegálja valami jelentéktelen tökéletes helyettesnek, ő meg onnantól kezdve a fővárosi arisztokrata, és azzal büszkélkedik.

lecsós 2019.01.28. 14:54:40

@GyMasa:
Azért az átlag magyar infrastruktúra - internet, meg a többi - nagyon szép állapotban van, ha az usa, vagy az angol átlagot nézem. Azért kis hazánkban már csak elvétve, inkább múzeumban van adsl, a kedves angoloknál ez a technológia még átlagos, és tolják nem is olyan olcsóért. A mai világban minek iroda? Most naponta járok el egy nagyon nagy élelmiszeripari vállalat "head office" mellett, de az épület eléggé üres. A melóhelyek a szerverekre, meg a "home office" ba költöztek. Nem kell irodaközpont, mert minek? Státusz szimbólumnak jó, hogyha van, de teljes mértékben felesleges. Ezen eléggé nagy a vita, hogy mi a picsa legyen. Mivel ha nem akar jönni ide a mérnök, meg a többi, meg nem olcsó a lakhatás, akkor nem fasza a helyszínen fenntartani a központot. Ezzel a történettel baszakszik mostanában pár nagyra nőtt lokálpatrióta német középvállalat, aki csiri-viri közpottá fejlesztette klein stadt külsőn a fejlesztőközpontot, a cég head officeként, és nem akar oda menni senki sem lakni, nem hogy melózni. Eladja a céget Jürgen a nagy multinak, és 40 év után kiszáll a család. Ez megy. Angoloknál ugyanez. Tehát nem kell 100 fős iroda. Van cloud, meg fasza szolgáltató cég, aki tolja a virtual officet, nem kell több, minek? Ja hogy ehhez meg érteni kellene? Oppácska, hát nosza rajta, szépen szakértőkkel integrálni kell a céget a globális skynetbe, mert ha nem, akkor gáz lesz, a kis kínai, meg a ki tudja hol levő cég 10 percen belül tud reagálni egy ajánlatra, egy magyar kkv meg 10 napon belül. Ez nemfasza globálisan.
Itt, ahol most vagyok éppen, tele vagyunk irodaházzal, de általában 5 éve üresek, mert mert nincs béről errefelé.
Amibe fasza lenne pöst, aztat meg nem tolja, ez meg nem lenne más meglátásom szerint mint a tradicionális élelmiszer automatizálás, élelmiszer gyártásra épülő mindenféle it technológia, meg integrált hálózati rendszerek, és rendszer megoldások mindenféle nagyságú cég számára.
Ehhez meg legalább valamilyen gyakorlati kutatóbázis kellene, ahol lehetne tesztelgetni félüzemi gyakorlatokat, olyan kb. mint az átkosban volt a Paprika Kutató Intézet Pöstön.

- Jó, van egy hazai mezőgazdasági IT cég, de ez baszott kevés az üdvösséghez-
Közben meg megy a virnyák, hogy nincs lóvé, meg miegymás.
Meg csak a kis német cégeken keresztül lehet kilépni a nagy nemzetközi piacra. Mi történt velünk? Leszáradtak a tökeink, vagy mi van?
Nincs annyi bennünk, hogy saját cuccal lépjünk ki a világpiacra?
Gondolkozni kellene, és kicsiből szépen két- négy év alatt letenni az asztalra egy nemzetközi multit. Ennyi lenne a feladat.
A kkv-hez kurva kevesen értenek kis hazánkban. Talán 20- 100 ember ha tudja, hogyan kell a konyhaasztal mellől, a nulláról heti 500 Ft rendelkezésre álló pénzből, és heti 2 nap szabadidőből 5 év alatt regionális középvállalatot építeni. Hagyjuk az inkubátor, és "kócsing" programokat, akik oktatják, soha nem érték el a nulláról ezt a szintet. Ha így lenne, tele lenne az ország exportáló fasza innovatív kkv-val. De lófasz nincs, és ez megy 30 éve, és ez hidd el, nem lóvé kérdése, se régen nem volt az, se most. Ezért mondom, hogy szarfaszú kapitalistáink vannak, akik nem tudják oktatni az ipart, mert maguk se a nulláról lettek hiper gazdagok. Ezért nem példaképek a mai fiatal számra. Alap business tudás nincs meg, és mivel hiányzik minden szinten, ezért pl. hiába lehetne digitális forradalom, de nincs szakember, meg csapat, aki elemezné a céget, hogy mi a stájsz, és átrakná az egész rendszert a digitális forradalom sztrádájára. Marad a fasza iroda az ssc-ben, és meló "imitálása" - szolgáltatunk, és körmöt rágunk -, stb.

2019.01.28. 14:59:46

@DrGehaeuse:
nana! gondolj a tótékra. annál tömörebben nehéz összefoglalni, hogy milyen a ner ill. milyenek a nersevikek illetve a ner sújtottak, ha jól egybe vannak.
ki fog ez még gömbölyödni.

GyMasa 2019.01.28. 16:30:21

@lecsós:
"Azért az átlag magyar infrastruktúra - internet, meg a többi - nagyon szép állapotban van, ha az usa, vagy az angol átlagot nézem."
En ezt megertem, de itt most nem a nemzeti alapsavszelesseg 30Mbitjerol van szo, hanem kizarolagos berelt vonalakrol, amik legalabb tudnak 10Mbitet, de azt legalabbis 24/7-ben es minimalis kesleltetessel, es ertelmes savszelesseggel az EU fele, hogy lehessen mondjuk kapcsolasi rajzot szerkeszteni Szegeden a Holland szerveren anelkul, hogy percenkent kidobjon Time-out-tal a program.
Tehat,itt most nem Pistike prononezesi szokasaihoz igazodo, valtakozo savszelessegrol beszelunk, hanem jo draga, berelt vonalakrol.
" Azért kis hazánkban már csak elvétve, inkább múzeumban van adsl, a kedves angoloknál ez a technológia még átlagos, és tolják nem is olyan olcsóért."
Ez meg itt, Nemetorszagban is mindennapos. En Munchen mellett elek egy faluban, ahol van ADSL, 25/6 csomag, havi 30 EUR-ert, ami VALOJABAN 6/1Mbites (mar amikor nem szakadozik, vagy esik ki teljesen.) Viszont erre elofizethetek barmelyik szolgaltatonal.
Ha nagyobb sebessegre van szuksegem, akkor valaszthatok a T-kom vDSL-je kozul. (itt pontosan ugyanazt csinalja a T-csoport, mint otthon...) Esetleg valamelyik "vegtelen" (altalaban 10-20GB-os limittel) mobilcxsomag, havi 100 EUR-ert...
" A mai világban minek iroda?"
Mondjuk, mert nem minden feladata vegezheto otthonrol, illetve vannak emberek, akik erre nem alkalmasak/nem szeretik?
"...Nem kell irodaközpont, mert minek?"
Hat, masoknak nem tudom miert, de az en szakmamban pl nehez lenne hazavinni a mazsas teszberendezeseket, hogy otthon "homeoffice-ban" csinaljunk validacios teszteket.
Persze, elkepzelheto, hogy csak en dolgozom valami elmaradott helyen, de ebben nem vagyok teljesen biztos, hiszen a cegnek van "Biodiverzitas-felelose", illetve a munkahelyek kiirasakor mar nalunk is (m/w/d) a lehetseges palyazok neme.
" Státusz szimbólumnak jó, hogyha van, de teljes mértékben felesleges."
Ugy gondolom, itt most kisse tulegyszerusitetted a vilagot, de tevedhetek is!
"Ezen eléggé nagy a vita, hogy mi a picsa legyen."
En nem ertem, minek vitatkozni a kivulalloknak, hogy teszem azt egy MAGANVALLALAT hogyan szervezi a munkajat?
Ha nekik eleg profitjuk van ugy, hogy fenntartanak "felesleges irodahazakat", akkor az az o, sajat problemajuk. Egezsen biztos vagyok benne, hogy pl az en cegemnel alapos szamitasok utan jutottak arra az elhatarozasra, hogy a home office csak amolyan vegso megoldas a melosoknak.
" Ezzel a történettel baszakszik mostanában pár nagyra nőtt lokálpatrióta német középvállalat, aki csiri-viri közpottá fejlesztette klein stadt külsőn a fejlesztőközpontot, a cég head officeként, és nem akar oda menni senki sem lakni, nem hogy melózni."
Ezert kellene fejleszteni a videket, hogy olyan elheto legyen, mint a Budapest kornyeki agglomeracio.
- Kiepiteni gyorsvasutat az orszag 10 legnagyobb varos es Bp. kozott, ahol a menetidö 40perc- max 1 ora, max. 1 megallassal
(Budapesten belul siman el lehet tomegkozlekedni 1,5 orat egy iranyba...)
- Összekötni az orszag keleti es nyugati felet Vasuttal, hogy ne kelljem Budapesten atszallni.
- Adojovairast adni a cegeknek az alkalmazottaiknak juttatott lakhatasi tamogatas utan (osztonozni a cegeket, hogy epittessenek maguknak jobb minosegu munkasszallokat, ez ugye az alberleti piacot is fejlesztene)
- Radikalisan atalakitani a munkabajarast tomegkozlekedessel tamogato szabalyozast, hogy piszok olcso legyen vonattal munkaba jarni. ( a melosnak, a munkaado pedig leirhassa az is az adobol.)
- A videki kisvarosokat/falukat felfejleszteni, hogy az adott kornyeken pl. ne csak a villany legyen az osszes elerheto kozmu
- Utakat epiteni/felujitani
- Iskolabuszokat inditani, amivel viszik-hozzak INGYEN a gyerekeket.
- Osszessegeben lehetove tenni, hogy kb. mindegy legyen, hogy a melos Egerbol ingazik Budapestre, vagy a 16. keruletbol jar be dolgozni.
Egy ilyen rendszer lehetove tenne, hogy ne haljon el a magyar videk, es a kisebb falukba bekoltozo, ertelmisegiek novelhetik a magasabb fizeteseikkel a kornyek eletszinvonalat is.

Janossz 2019.01.28. 17:42:54

@GyMasa: Az elég rég tudott, hogy tíz néven nyomod, mostmár azt is tudjuk, hogy csinálod...
Aszódi Elvtársat hová tettétek?
Mi lesz így a Nagy Projekttel, zseni nélkül?

GyMasa 2019.01.28. 19:01:30

@Janossz:
Semmi baj, ha téged ez nyugtat meg, akkor hitegesd magad ezzel.
Esetleg majd valamikor lesz olyan is, hogy érdemben hozzá fogsz szólni egy-egy témához, vagy kizárólag a személyeskedésben nyilvánul meg az aktivitásod?

Janossz 2019.01.28. 19:20:46

@GyMasa: Érdemben kérdeztelek az imént.
Mi lesz a Nagy Projekttel, istenített zsenid nélkül, Te atomlobbista?

GyMasa 2019.01.28. 19:22:21

@Janossz:
Nem, nem kérdeztél "érdemben", ugyanis ha jól olvastam a posztot, itt NEM ez volt a téma.
Keresd fel a nagyszerű atomcsapda blogot, és kérdezz ott!

Janossz 2019.01.28. 19:50:10

@GyMasa:
Aha. Szóval poszt témája, amihez hozzászólni szíveskedtél a " Tanácsok kezdő soknevű fikanickeknek a rejtőzés technikájához " volt.

"Azert, annyira nem nagy ordongosseg am az...
- Elofizetsz egy VPN szolgaltatasra, havi <10EUR.
- Kivalasztod a VPN szolgaltatonal, hogy melyik orszagot szeretned lattatni, mint forras-orszagot
Megnyitsz 2 db bongeszot egyszerre.
- Az egyik bongeszoben hasznalod a VPN-t, es az a fentebb valasztott orszagnak fog latszani. (be tudod allitanio a VPN szerver cimat a "proxy" ful alatt)
- A masik bongeszoben meg NEM hasznalod a VPN-t es az pedig a valos lakcimednek fog latszani."

Így már értem.

GyMasa 2019.01.28. 20:06:17

@Janossz:
Igazad van!
Nem a témához szóltam hozzá, csak reagáltam ugye a saját magam másik nickje által feltett kérdésre, amivel a harmadik énemmel való összemosást próbáltam -mintegy önlebuktatásként - kimagyarázni!
De, igazad van, elnézést kérek tőled, amiért neked nem válaszoltam az ide nem illő kérdésedre.
Tehát, akkor itt a válaszom:
Az egész atomerőművel kapcsolatban meg szépen ki kell várni, hogy mi lesz.
Én most nem tartom időszerűnek ezt a hírt kommentálni, mert mindnyájan l*faszt sem tudunk a részletekről!

Khonsu 2019.01.28. 20:50:00

Ha forradalommal lesz vége, az még a jobbik lehetőség lenne, bár szerintem nem ilyen típusú "véres vég" várható. Amíg el lehet menni, addig semmiképpen sem. Sokkal valószínűbb és veszélyesebb lehetőség, hogy nem fog a rendszer "időben" megdőlni, és kihúzhatja a 30-as évekig, ahogy tervezik. Attól félek, ha ez megtörténik, a NER eddigi tevékenységét ismerve (és ki tudja még mivé torzul addig), valószínű, hogy nekitámad majd valaminek (hatalomféltésből), aminek nem kellene.

A válasz nyomában pedig kő kövön, por és hamu ami marad.

2019.01.28. 21:37:55

@Khonsu:
most 2 forgatókönyv látszik lehetségesnek; tóték(valaki fölnégyeli az őrnagyurat=> fölkelés, lázadás, forradalom)
übü király: übü papa megvédi határon túl rekedt véreinket a hadsereg építési, fejlesztési program tesztjeként.

"A válasz nyomában pedig kő kövön, por és hamu ami marad".

Khonsu 2019.01.28. 22:18:26

@Bánegressy:

Az első stimmel, a második nem. Ennél sokkal nagyobb baklövést követhetnek majd el, "biblikus" méretűt.

DrGehaeuse 2019.01.30. 07:49:16

@Bánegressy: Az analógia sántít! A kner egyelőre meg nem költözött be a lakásunkba és nem osztogat direkt parancsokat. Ha az átlag passzívista közönybugris (törőggyamagaddógával) országlakos nem néz/hallgat orv-banista médiát és csak bulvár lapokat olvas, gyakorlatilag nem zavarja ez az egész. A rendszer az iránta való igénytelenség miatt stabil egyelőre.

abdul hackeem 2019.01.31. 23:30:31

@GyMasa: Miért nem időszerű kommentálni?
Neked nincs arról véleményed, hogy a koncepció felállítása során, egy biztonsági problémát felvető (ráadásul hozzáértő szakember) szakállamtitkárt kirúgnak?
Az a veszélyes, ha a (bármilyen)biztonsági kockázatokat hatalmi szóval, erővel és propagandával akarják csökkenteni.
Amikor a hülyeség akaraterővel (és hatalommal) párosul.

mindbender2 2019.02.01. 16:55:30

@morph on deer: Cserében független gazdaságpolitikát folytathatsz és nem vagy belekényszerítve egy eleve vesztes helyzetbe.
Ahová ugye mondanom sem kell melyik csodakurzus vezetett.

Érdekes, hogy ezekről az apróságokról milyen lendülettel feledkeztek meg, miközben elvileg értelmes srácok lennétek és talán képesek vagytok nem adott pillanatokban gondolkodni, amikor folyamatokat értékeltek.

UGYE????

mindbender2 2019.02.01. 17:02:36

A fidesz már hogyne lenne leváltható békés eszközökkel, édes *****.
Azért nem lehet leváltani, mert minden alternatívája klasszisokkal szarabb.

Köszi, inkább maradjanak ők. Nem kell még egy balfaszkodás-hegyekkel terhelt, de igendemokratikus kurzus.

Ha ennél nincs jobb, akkor legyen ez.

Janossz 2019.02.01. 20:32:12

@abdul hackeem: " Neked nincs arról véleményed, ..."
Biztos van véleménye, csak ilyenkor megzavarodik kicsit a rendszer-troll, mint vasorrú bába a mágneses viharban.
Istenített szakértőjét lapátra tette istenített kormánya. Nem egyszerű eset ez.
Így hát:"Én most nem tartom időszerűnek ezt a hírt kommentálni..."

screpes 2019.02.02. 06:57:42

@Janossz:

Én a csúcsmondatot, Gy Masa legemlékezetesebb teljesítményét ebben látom:

"Az egész atomerőművel kapcsolatban meg szépen ki kell várni, hogy mi lesz."
süti beállítások módosítása