1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.01.20. 08:56 HaFr

Hogyan szervez egy kis konzervatív párt vidéken?

Képtalálat a következőre: „field tree”

Ahhoz, hogy lássuk a feladat nagyságrendjét és egyúttal azt, ami reményt ad az elvégzésére, tudni kell, hogy a Fidesz döntően azért sikeres vidéken (falvak, kis és közepes városok), mert Magyarországnak ezt a területileg túlnyomó, lakosságszámban is domináns részét majdnem teljesen elkerülte a polgárosodás és a nemzeti (autentikus, organikus) modernizáció az utóbbi százötven évben. Ezért -- bár sokat lehetne erről még beszélni -- a premodern, defenzív családi és tekintélyelvű struktúrák a népi-nemzeti gondolkodás és a szocializmus anómikus közegében élnek tovább, ami mindösszesen a félelmet és a szolgáló mentalitást erősíti a helyi tekintélyekkel, az állammal és a modernséggel szemben, továbbá - ami a legfontosabb - nem teszik lehetővé a szabadságok és a kis közösségek szervezkedését, ellenállását és saját alternatív értékrendjének meggyökerezését. A Fidesz agresszív, hazug, káros etnicista propagandája úgy hatolt be ebbe a magatehetetlen közegbe, mint a kés a vajba. Produktív (mesterséges, posztnaturális) kis közösségek - közösségi terek, emberi hálózatok, lokális gazdaság, saját iskolák, önkormányzatiság - nélkül a közkeletűen vidékinek nevezett mentalitás egyrészt a túlélés táplálta, befelé forduló egoizmus és az egyre diszfunkcionálisabb családok, másrészt az állam és a hivatalos nacionalizmus harapófogójában sorvad, képtelen saját eszmélődésre és önmegtartó erejének visszaszerzésére. A vidék válságban van, amit egy konzervatív párt, mint a PKP végképp nem nézhet tétlenül.

A politikacsinálás tehát nem megy közösségépítés nélkül. Ezért egy politikai pártnak, ha a szabadságot (és a politikát) a nemzet érdekével összekapcsolva az emberek - és nem elvont célok, entitások, ideológiák - szolgálatába akarja állítani, először a helyi problémákat kell megérteni minden egyes településen, illetve segítenie kell ezek felszínre hozásában, megfogalmazásában és súlyozásában. Nem megoldani, főleg nem ígérgetnie kell (erre ott van az összes többi párt), hanem elindítania a reflexió folyamatát. Ennek érdekében a párt először egy provizórikus (később még alakítandó) kérdőívvel kezd minden településen alkalmas, intelligens, empatikus politikus-jelöltekkel, méghozzá először baráti, ismerősi közegben, a konyhákban vagy udvarokon tartott beszélgetésekben, bizalmi hangulatban. A közeg célja a bizalmon túl a titkosság fenntartása, ami a megfélemlített közegben elsőrendű szempontja a továbblépésnek.

A kis konyhai-udvari közösségek (nem több mint három-négy ember) aztán gráfszerűen - mint egy fa ágai - fejlődnek tovább a kérdőívet folyamatosan alakítva és a válaszokat pontosítva, de egyik kis közösség sem ismeri teljesen a leágazásait, mert azok a közösség tagjainak saját bizalmi kapcsolataiból származnak és a fejlődési stádiumban nem tartja őket számon senki. A hálózat egy tetszésszerű tagja csak a saját kis közösségét és azt az ismerősét és barátját -- azokat az ismerőseit és barátait -- ismeri, akiket maga nyer meg a nagyobb fa táplálásának, ezért a mozgalom nagyrészt rejtve marad bármelyik tagja (és ami még fontosabb: a külvilág) számára. A mozgalmon belüli ("a fa ágai" közötti) kommunikáció később a párton keresztül történik egy olyan algoritmus alapján, amit itt érthetően nem írok le. Mivel az egész elgondolás egyfelől a konkrét, valós problémákon építkezik, amelyek ráadásul a település szerint változnak, illetve kerülnek közéjük országos ügyek, amelyek a helyi ügyekkel vegyülve akcióképes országos motívumokká állnak össze, továbbá mert az egész rendszer baráti-ismerősi hálózatokból áll össze, az építkezés hatékonysága meglehetősen nagy lesz.

Az említett kérdések között ilyeneket tudok itt említeni, mint ezek:

> - Mi a legkedveltebb társasági hely a településen?
> - Vannak-e olyan régi kapcsolatok, amelyek politikai okokból mentek szét?
> - Van-e helyben ovi és orvos? Ha nincs, jó lenne, ha lenne?
> - Igazságosan osztják el a közmunkát?
> - Elég áru van boltban?
> - Tisztítják-e az utakat télen? Nyírják-e az árokpartot?
> - Mondjon két sérelmet, ami mostanában a polgármesteri hivatalban érte!
> - Van-e, aki külföldre szakadt? Ott dolgozik, de hazajár? Mit mesél?
> - Kire néz fel a faluban? Kitől fél?
> - Kire lehet számítani? Kire nem?

Egyelőre ennyit.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5814573902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laikus Mérgelődő 2019.01.20. 11:33:13

Személyes tapasztalataim szerint vidéken virágkorukat élik a kis közösségek. A legkisebb néhány ezer fős településeken is működnek kertbarát körök, civil kulturális szervezetek, ország- és természetjáró egyesületek, stb.
És ezek a közösségek nagyon is kiállnak az érdekeik mellett, akár a központi hatalom ellenében is.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.01.20. 11:42:09

@Laikus Mérgelődő: érdekes, ebből semmi sem látszik sehol

Laikus Mérgelődő 2019.01.20. 12:58:08

@HaFr: Politikai, ideológiai alapon szerveződő közösségek valóban nincsenek, még a Polgári Körök is megszűnőben vannak, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne civil közösségi élet vidéken.
Sőt talán éppen azért van civil közösségi élet vidéken, mert a hülye parasztok el tudják választani a politikát a méhészettől vagy a néptánctól.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2019.01.20. 13:52:50

@Laikus Mérgelődő: Dobj közéjük egy kis potya pénzt pályázatból, rossz nézni, ahogy szétmarják egymást. Aha, erős kisközösségek. Mit szívsz ember? Nem kérek belőle.

Laikus Mérgelődő 2019.01.20. 14:21:20

@Gamma Leonis: Az irigység és akapzsiság örök emberi tulajdonságok. Ettől még ezek a közösségek erősebbek, mint a politikai alapon szerveződők.

tibor84 2019.01.20. 15:00:31

"Magyarországnak ezt a területileg túlnyomó, lakosságszámban is domináns részét majdnem teljesen elkerülte a polgárosodás és a nemzeti (autentikus, organikus) modernizáció"
Nem kerülte el, hanem sajnos elvitték őket.

FrVili 2019.01.20. 15:39:14

@tibor84:
Igaz, de mindig meg kell próbálni, hátha Barabbást a “félelmet és a szolgáló mentalitást” mégis le lehet győzni:

“Pilátus pedig gondolkodott, aztán vállat vont, és kiállván a tornác szélére, csodálkozva nézett végig a sokaságon és szólt:
– Hát kit bocsássak el már most, Barabbást, vagy a názáretit?
És akkor ő intett nekik.
És ekkor zúgás támadt, és mint a mennydörgés, zengett fel a sokaság.
És a sokaság ezt kiáltotta: „Barabbást!”
És rémülten néztek egymásra, mert külön-külön mindegyik ezt kiáltotta: „A názáretit!”
A Mester pedig halovány lett és megfordulván végignézett rajtuk. És külön-külön megismeré mindegyiknek az ő arcát, de e sok arcból egyetlen arc lett az esti homályban, óriási fej, mely ostobán és gonoszul és szemtelenül vigyorgott az ő arcába, véres szemei hunyorogtak és szájából büdös lé szivárgott és torkából úgy bömbölt rekedten: „Barabbást!”; mintha azt hörögné: „Halál! Halál! Halál!”
Pilátus pedig zavartan lesütötte az ő szemeit és mondá neki: „Te látod…”
Ó pedig bólintott fejével és csendesen felmenvén a lépcsőn, kinyújtotta kezeit a hóhér felé, hogy kötözze meg. “
Karinthy 1917. január

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2019.01.20. 16:15:26

@tibor84: "A hivatalos adatok szerint Békés megyéből körülbelül ötezer zsidót hurcoltak el 1944-ben, mintegy háromezret meg is öltek Auschwitz-Birkenauban."
Nekem is az a véleményem, hogy a magyar zsidókkal együtt a polgárosodást is kivégezték. Maradt a szolgaságra trenírozott zsellér had. És amikor végre mégis történt valami jó, a földosztás után a tanyahálózat kialakulása, mindenkit bekényszerítettek a téeszekbe. Agyfaszt kapok a hazámtól. Egyszer csak megüt a guta. Túl sok a bűn.

tibor84 2019.01.20. 16:31:50

@Gamma Leonis: Plusz a németek kitelepítése, plusz 56-os menekültek.

DrGehaeuse 2019.01.20. 18:39:45

@HaFr: Pedig vannnak. Egy nagyon jó példa innen a szomszédból:
www.toban.hu/

2019.01.20. 19:20:57

@DrGehaeuse:
szerintem is vannak, én is látok rá példát.
igaz itt a "nagyfalu" közelében, ahonnan bejár dolgozni az emberek többsége.
de sztm az alapkérdés még mindig az, h mi hozza el, milyen (helyi)gazdasági élet, ill milyen kulturális példák tartós jelenléte szükséges a kilabaláshoz_a_posztfeudális_familiáris_társadalomból_
( hafr.blog.hu/2019/01/04/kilabalas_a_posztfeudalis_familiaris_tarsadalombol_politikai_javaslat_i_resz )

amig a politika(fidesz) eredményesen építi a hálózatait, ill. szolgálatait és verhetetlennek tűnő propagandagépezettel igyekszik minél jobban kiszorítani bármilyen a hatalmára veszélyesnek vélt megnyilvánulást, csoportosulást, addig az ilyen kis pártocskáknak a kényszerűen az alapoktól való építkezése elég reménytelennek tűnik.
pláne, ha a nagy tesó "delegáltjai" is megtalálhatók bennük.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.01.20. 20:28:37

@DrGehaeuse: nagyon vékonyan ... egy osztrák vagy német faluhoz képest

DrGehaeuse 2019.01.20. 22:35:23

@HaFr: ilyesmire gondolsz?:
www.facebook.com/VolkstheaterFlintsbach/
Ezt az Inn vidéki falut a XVI. század óta nem dúlta had. Bajorország a világ legfejlettebb országa lenne ha nem lenne a BRD része.
Ahhoz képest hogy Szihalomnak milyen múltja van és milyen az ország aminek egyik legelmaradottabb kistérségége veszi körül, szerintem valóságos csoda egy ilyen életerős kulturális egyesület megléte. Lakodalmas műsoruk az állami népi együttesével vetekszik.
Szihalom értékét nem német vagy osztrák falvakéhoz kell mérni hanem Tarnabodhoz vagy Egerfarmoshoz.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.01.21. 05:14:42

@DrGehaeuse: ajah, tegyük mindjárt hivatalossá a felzárkózásunkat a Kelethez :-(

zord íjász · zordidok.blog.hu 2019.01.21. 09:29:43

@HaFr: "érdekes, ebből semmi sem látszik sehol"

:-))))

Talán nem kellene ennyire abszurd és szélsőséges túlzásokba esni. Kapásból tudok egy települést, -képzeld, Nagykovácsi a neve- amelynek a civil közösségei a helyi élet/politikai közélet minden frontján harcosan képviseltetik magukat az általuk vitt területen (környezetvédelem, kultúra, sport, politika stb), és némelyikük tevékenysége egészen brutális és komoly mondom megjárta az országos sajtót is, nem beszélve a helyi, mindennapi életre gyakorolt hatásukról, amelynek negatív/pozitív következményeivel itt mindenkinek számolnia kell, amikor majd eljönnek az önkormányzati választások.
Nyilván nem fogom, a saját blogom összes ehhez kapcsolható posztját belinkelni bizonyítékként, és a linkekre eleve nem kattint rá senki, de talán próbáld meg elhinni nekem, hogy ez így van.

zordidok.blog.hu/2015/10/05/nagy_uzlet

zordidok.blog.hu/2018/03/14/erdemes-e_nagykovacsiba_koltozni

Egyébként a poszt megállapításai helytállóak, ezzel semmi gond sincs. Talán kimaradt egy rendkívül fontos feltétel a felsorolásból, hogy a hatékonysághoz elengedhetetlen a helyi nyilvánosság alternatív fórumait megteremteni/szélesíteni/tágítani, de odaírtad, hogy "Egyelőre ennyit." így részemről is egyelőre ennyit, majd biztos kifejted bővebben is.

@Laikus Mérgelődő: Igaz.
@Gamma Leonis: Ahogyan ez is igaz. Olykor. Néhol. Attól függ, mennyire erős a közösség.

DrGehaeuse 2019.01.21. 09:38:22

@HaFr: Nem erre gondoltam. Arra gondoltam, hogy a saját lehetőségeihez mérten lehet megítélni. Minden település "elitje" szeretné ha olyan fejlett lenne mint Flinsbach am Inn. A céljainkat nyilván ahhoz kell mérni.

De ha a lehetőségeink nem vagy alig többek mint Tarnabodé vagy Egerfarmosé, az eredményeinket nem fair Flintsbach am Inn-hez méricskélni és kritizálni hogy milyen "vékony" a mi kis kultúrális életünk.

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.01.21. 09:42:33

A vidéki ember ösztönösen, szagról felismeri a balliberálist. Akkor is ha éppen "igazi konzervatív" kölnit tett magára...

OkoskaTo:rp 2019.01.21. 09:49:00

Érdekes volt a kontraszt az írás mondanivalója és a nyelvezete között. Nem tudom eldönteni, azért használtok ilyen szavakat, hogy még intelligensebbnek, hozzáértőbbnek tűnjetek, vagy tényleg otthon is úgy beszéltek az asztal körül, hogy "anómikus".

A vidéki magyar alapvetően bezárkózó, és ott is igaz, hogy ha már ketten vannak, akkor legalább háromfelé fognak széthúzni.
Vidéken szintén nagyon erős az a hatás, hogy a falu értelmisége mit képvisel. Ez meg ugye áll az államtól függő tanítókból/tanárokból, az államtól függő háziorvostól, az államtól függő állatorvostól, és a jelenlegi kormány fenekébe bújt egyházi emberből. Ha a falu összes "tanult embere" azt mondja, hogy SorosmigráncsGyurcsány, ahelyett, hogy Mészáros ellopta a gyerekeid jövőjét, az elég meghatározó.

És a szimpla kiszolgáltatottságról se feledkezzetek meg, amikor a kisember ugyan látja, hogy szétrohad az iskola és a rendelő, de kivágják az egyetlen bevételt jelentő közmunkából, ha csak egyet mukkanni mer.

DrGehaeuse 2019.01.21. 09:52:32

@neoteny: Nagyon helyesen! De itt nem erről van szó.
Arról van szó, hogy fair kritika-e az ha a szihalmi kulturális egyesület eredményeit egy osztrák vagy német település kultúregyleteinek eredményeihez mérve kritizáljuk?

Megnézném én azt a szinvonalat akármelyik osztrák vagy német faluban, ha az adott hely egyetlen 100 évesnél régebbi kőépülete a katólikus temploma lenne, a teljes tőkeérték a faluban pénztáros lölő egy napi vagyongyarapodásánál kisebb lenne.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2019.01.21. 10:37:54

@OkoskaTo:rp: Arra tippelek -de talán tévedek, és ha ez így van, akkor bocsánatot kérek- hogy nem túl ismerős neked ez a közeg. Nos, e blog nyelvezete is meglehetősen anómikusnak számít a blog.hu nyelvi szférájának általános jellegéhez képest, de ez talán sok minden egyebet is megmagyarázhat a bloggertárs közéleti életútjából.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Polgári_Konzervat%C3%ADv_Párt_(Magyarország)

Mindent tudsz.
Abban azonban természetesen igazad van, hogy ha a vidéki bázis kiépítése során is a blog sajátos és nehéz nyelvezetére hagyatkoznak a kulcsemberek, akkor abból nem egy anómikus, hanem egy, bizonyos társadalmi normákban teljesen elfogadott péklapáttal történő arculverés jöhet létre.

Brix 2019.01.21. 11:40:34

A magyar vidék politikailag intact terület. A legtöbb ember nagyon távol érzi magát az országos politikától, és szinte nem vevő semmilyen új politikai irányzatokra. A nihilizmus, a politizálás hiábavalóságába vetett hit, a legelterjedtebb politikai nézet...Helyi- vagy országos politikai kérdésekben irányadó az, amit a helyi véleményformálók képviselnek...A helyi véleményformálók meg szinte mind az aktuális hatalom anyagilag lekötelezett emberei...
A baráti-ismerősi hálózatok ereje valóban a legerősebb, de ahhoz, hogy a hálózat növekedni tudjon, több feltételnek is teljesülni kell:
1. Kellene egy olyan ajánlat a helyi társadalomnak, a "megszólítottaknak", amelyet elég vonzónak találnak ahhoz, hogy csatlakozzanak egy új mozgalomhoz...Megérje kockáztatni az egzisztenciát...
2. A hálózatépítőknek hiteles, kiművelt, határozott embereknek kell lenni, olyanoknak, akikről elhiszik az emberek , hogy belátható időn belül magukhoz tudják ragadni a hatalmat, azaz: van esély a társadalmi- és a gazdasági pozíciók újraosztására- a helyi elit megdöntésére...
3. A hálózatépítésnek vannak személyi és tárgyi feltételei is:
Meg kell nyerni olyan fiatal embereket hálózatépítőnek, akik szeretnének politikai hatalmat birtokolni a későbbekben, és elég kitartóak ahhoz, hogy végigküzdjék az odáig vezető, gyakran rögös utat...
A hálózatépítéshez rengeteg pénz kell...Legalább 5 , fizetett hálózatépítő, regionális koordinátor, és ehhez éves szinten több tízmilliós költségvetés...Nem tudom, hogy a pénzügyi feltételek mennyire adottak a Polgári Konzervatív Párt esetében, mert enélkül nem fog menni...
Csak üzemanyag vásárlásra milliók szükségesek...
Az LMP-ben, pl a fizetett hálózatépítő koordinátorok voltak( vannak?), mégsem sikerült vidéken elérni a kritikus, helyi közvéleményformáló tömeget...
Ahol "ütős", alapszervetek jöttek létre, ott valójában minden a kialakult barátságokon, a jó emberi kapcsolatokon múlott...Az emberi-baráti kapcsolatok építése a hálózatépítés lényege, viszont, pénz, és a hatalomváltás reális ígérete nélkül erős korlátokba fog ütközni...
Orbántól kell tanulni mozgalomépítést, hiszen a 2002-ben életre hívott "polgári körök", egy nagyon sikeres társadalmi mozgalommá vált, amely, a későbbiekben megalapozta a Fidesz visszatérését a hatalomba... Voltak közéleti-kulturális rendezvényeik, több mint 11 ezer aktív tagjuk, a társadalom elit rétegéből, nem a lecsúszókból...Voltak milliárdos támogatóik, tv-jük, jól hangzó szlogenek, Professzorok Batthyány Köre...
A fő cél: a polgári Magyarország megteremtése volt...

ricardo 2019.01.21. 12:04:21

@közíró MAXVAL bircaman: (Roger Scruton szerint a liberálisok és szocialisták közös vonása, hogy az emberek problémáira „univerzális” megoldásokat kínálnak: a lokális problémák globális problémák helyi megjelenései, amiket központilag kell megoldani, mindenhol egységes minta szerint. Ezzel szemben a konzervatívok a lokális problémákat lokálisan kívánják megoldani, az adott körülménykre szabottan. Az, hogy minden bajok forrása pl. a „neoliberizmus”, azt kell fölszámolni, és akkor elönti az egész világot a boldogság, de az utolsó faluig,-- ez igazi baloldali gondolkodás. Szerintem az a mondat, hogy „az egész elgondolás egyfelől a konkrét, valós problémákon építkezik, amelyek ráadásul a település szerint változnak”, a leginkább konzervatív mondat, amit a blogger mostanában leírt.)

lecsós 2019.01.21. 14:22:53

@neoteny: @444:
tt van pl. egy másik elmélet, ami azt mondja, hogy van lyen, hogy megszentelt gazdaságtan. Íme:
Megszentelt gazdaságtan
sacredeconomics.wixsite.com/magyar/konyv

Na most nagyon sok fajta alternatív elmélet van forgalomban, a érdés az, hogy az uralodó paradgma hogyan fog átalaulni. - Make America Great Agan! - Uha, ja. Bocs, ezt más mondta nem oly rég. - :) -
Itt majd a polgármester fogja mondani: -A falú újra nagy, és híres lesz! Majd a megyei urak is meglássák! -

Sokféle elmélet van forgalomban, és ez is működk, hatása már most átszűrődik a mainstream közegbe. Főleg a kajaiparban van ez nagyon így.

ricardo 2019.01.21. 14:27:01

@444: A liberálisok és szocialisták nem szeretik azt, ami partikuláris. Azt, ami nem univerzális megfontolást követ, következésképp nem egységes. Ami nem „egyetemes”, az nem is lehet jó. Számukra nem létezik olyan, hogy második legjobb megoldás. Olyan, hogy valami nem tökéletes, de elég jó. Egyetlen megoldás van: az, ami a legjobb, és mindenhol azt kell érvényesíteni. Nincs olyan, hogy Baranyában mások a tankönyvek, mint Biharban, csak azért, mert Baranyában azok már beváltak. Szerintem azt, hogy valaki vérbeli konzervatív-e, azon lehet lemérni, hogy mennyire zavarják az esetlegességek, a partikuláris megoldások. Pl. az, hogy esetleg minden megyében más tankönyvből tanítanak. Akár az iskolarendszer is eltér megyénként! Miért is ne?! Egy „univerzalista” számára mindez logikátlan, sőt intellektuális tisztátalanság. Egy konzervatív számára viszont nem nyugtalanító az efajta „ésszerűtlenség”. Ami spontán jön létre, az többnyire nem olyan „logikus”, mintha csak egy iróasztalnál találták volna ki. Másfelől meg sokkal logikusabb annál. Tényleg logikus volna, hogy Baranyában ugyanaz a megoldás a munkanélküliségre, mint Biharban? (Nota bene számomra bizonyos értelemben „univerzális” a megoldás: a szabadság – megengedni, hogy az emberek helyben találjanak megoldást maguknak a problémáikra, amik aztán helyről-helyre nyilván eltérhetnek egymástól. Vagyis szerintem a mennél nagyobb helyi autonómia a konzervatív (és liberális) politika lényege.)

lecsós 2019.01.21. 16:11:32

@neoteny: A magyar faluban igen. Látom, nem hallottál a komatálról, vagy a kalákáról, vagy az éneklésről a fonóban. Egész szépen elvoltak "munahely", és lóvé nélül az öregek. Amúgy egy berber faluban is vagy egy sima indiai faluközösségben is kaszton belül.

Azt hiszem, a kapitalistáknak most egy kicsit át kell gondolni a business modellt, és az élére kellene állni a történetnek, mert ez a világ jön:

Pl: Goal 2: Zero Hunger
www.un.org/sustainabledevelopment/hunger/

2.1
By 2030, end hunger and ensure access by all people, in particular the poor and people in vulnerable situations, including infants, to safe, nutritious and sufficient food all year round.

Itt meg van a játékban lokál konkurencia, oszt tenni kellene valamit. Hogy azért a paraszt fizessen Indában pl. valami töszért.

Magyarul, ki kellene szállni a limóból, meg kimenni a zőldbe a terepre az üvegpalotából, és tolni az ipart. Jön a lokálisan - globáls világ. Lásd Padman c. film. Ilyen emberek írják eztet a business plant, amitől viszketnek egyesek.... Ez lesz a mainstream a kaja busiinessben is, tudja eztet Bill Gates, ezért konferenciázgat együtt a Padmannel pl.

Elmész pl. Manilába, Fülöp- szigetekre, bemész az üzleti kközpontba - pl. Makati - látod ámerikát, 2 km-re az üvegpalotáktól meg a totális nyomort, ahol 50 pezóért elvágnák a torkod, ha barom módon teszed az agyad. Igaz ma már óvatasbbak a gyilokkal, mert Duterte kalasnyikovval tesz rendet netán ha valaki megtenné. Ezért vrágzik a keresedelem. Export- import, befektetések a lokalitásba, ahogy kell.

screpes 2019.01.22. 08:11:20

@lecsós:
én találkoztam a komatál intézményével, sőt, még gyakoroltam is..
A segélyezésnek és az elosztásnak is módszere volt ez, gyakorlatilag mindmáig. (ahogy NEOTENY is céloz rá).
A vagyoni cenzus jut kifejezésre benne, mert mindenki annyit ajándékoz a szomszédságnak, amennyit Jónak lát, amennyire képes.
Az ajándékba vitt kóstoló persze szívélyes gesztus is, valamint alakalom az egymáshoz csiszolódásra. Akinek például vittél egy szál kolbászt, nem fogsz tőle kolbászt elvenni (lopni) ... ha meg mégis, akkor könnyen lehet, hogy a kamra sötéjében a sajátodat veszed vissza.
A kalákás építkezések ugyanígy.

ricardo 2019.01.22. 11:00:07

@444: Másra gondolok. A liberálisok és szocialisták számára a problémák „globálisak”. Egy szocialista számára nincs hajdúszoboszlói kizsákmányolás. A hajdúszoboszlói munkás, ha áttételesen is (centrum-periféria, imperializmus stb.), de magának a „globális kapitalizmusnak” a szorításában nyög, következésképp a felszabadulása is csak „globális” lehet. Egy zsigeri szocialista számára a hajdúszoboszlói munkást kizárólag a „világforradalom” szabadíthatja fel ténylegesen a kizsákmányolás alól. Minden mást csak partikuláris megoldás lehet, tehát nem valódi. Egy liberálisnak is csak egy „világköztársaság” jelentheti a maradéktalanul következetes megoldás. Ezt értem „univerzális” megoldás alatt, ami központi, radikális, bárhol-bármikor adaptálható. Ezzel szemben egy konzervatív számára a problémák partikulárisak (konkrétal, lokálisak stb.), amelyek a megoldása is partikáláris, következésképp szegről-végről eseteleges.

lecsós 2019.01.22. 11:02:42

@neoteny:
Az alternatív elméletek általában az uralkodó paradigma bevett fogalmi környezetét kezdik megkérdőjelezni. Ha már felteszik a kérdést, hogy az ami van nem jó, de hogyan lehet másképp, és kidolgozásra kerül egy alternatív rendszer - nevezzük alternatív gazdaságtani paradigmának, pedig sok esetben több, vagy más annál vagy nem is tisztán az -
Mire gondolok:

Pl. Vitatják a pénz szerepét a gazdaságban, és felteszik a kérdést, hogy mi is a pénz, és hogyan működhetne másképp.
Mások - pl. Gesell azt mondta, hogy létezhet olyan, hogy kamatmentes pénz, és bizonyította életképességét.
Van olyan elmélet amely azt mondja hogy az aggregált kereslet fogalmára épülő gazdaság rendszer egy sima átverés, mivel ilyen hogy aggregált kereslet nem is létezik, egy véges erőforrású bolygón.
Van olyan gyakorlat -és a középkorban elterjedt volt- hogy egy uralkodó által kibocsátott pénz addig volt forgalomban, ameddig az uralkodó élt. - Nagyon nem akarták tartalékolni - És egy területen több uralkodó által kibocsátott pénz is forgalomban volt.

Van olyan elmélet ami azt mondja, hogy nem is kell pénz csak egy írnok, aki a közraktárban elhelyezett gabonámról vés egy cserépdarabot, és ezt mindenki elfogadja csereeszközként. Pér ezer évig működött Egyiptomban.
Sok mindent kipróbált már az emberiség, mivel azt mondja, hogy az emberek boldogságát kell szolgálnia a gazdasági működés az adott korban.
Tehát a boldogságfogalmunk alakult át az idők folyamán. A kulcs itt van.
A józan paraszt úgy gondolta - az volt számára a boldogság - hogy annyit vet, amennyi a tágabb családjának elég egy évre egy kis ráhagyással. Ha több lesz, akkor jó, ha nem az is jó, mert ha kevesebb terem, lesz bab, és borsó, meg tök, és több hal, ami elég a család élelmezésére egy évre. A paraszt nem volt hülye, nem támasztott olyan keresletet önmaga, és családja száméra, amely nem levezethető a -természetes gazdaság rendből :) -
Tehát nem merült fel fogalmi szinten nála, hogy lenne ilyen, hogy aggregált kereslet.
Ha tudta, hogy van két zsák krumplija, de ő, és tágabb családja nem eszik meg csak egyet, akkor azt simán elajándékozta.
Mit mond a FAO? Azt hogy 2030-ra simán mindeninek jut elég kaja a világon, és ebben nem kételkedik. Ennek a képletnek két fajta megoldása van. Az egyik preferált - a regnáló gazdasági rendszeren belüli megoldás - , a másik nem -lokális éhséglázadások, klíma menekültek, stb -.
Ez a történet meg felveti azt, hogy létezik-e olyan, hogy nincs elég kaja mindenkinek? A FAO szerint ilyen nincs, kaja van elég, csak nem mindenki fér hozzá. Mivel a kaja nem ott van ahol lennie kellene, vagy ha ott is van, akkor pénz hiányában az adott szegény ember nem fér hozzá pedig támaszt keresletet.

A nyugati világban a kaja szerepe átalakult a hétköznapi ember számára, nélkülöz minden szakralitást. Pl. a 20 éves egyetemista lány keresletet támaszt a kemény, fóliázott kígyóuborkára. Ez már látens igényt, vagy "el nem várt igényt" elégít ki? Majd a filozófusok eldöntik. Uborka meg talán lesz a helyi boltban, ha nem, akkor majd a balkonon teremni fog egy darab.

Tehát azt akartam ezzel mondani, hogy a világunk ma sem fekete, meg fehér.
A fiatalok nem akarnak részt venni olyanban, hogy munka. Mi a tökömnek? Élvezni akarják az életet. Egy irodai melós Uk-ban a napi 8 órából amit bent tölt, hatékony 2 és fél órát. Úgy gondolják, nekik jár mindenben a bőség, és úgy, ahogy azt ők gondolják, majd 10-re talán beérnek az irodába..
A fiatalok paradigmát váltanak, és zokszó nélkül basszák ki a számukra nem megfelelő tudást - még egyszer mondom: a számukra nem megfelelő tudást - nem jön be? kit érdekel? kisírják magukat a safe placen, vagy dugnak egyet a pálmafák alatt.
Ez jön neo, el kellene érni azt, hogy részt vegyenek a játékban, mert lehet hogy az önmaguk által támasztott igényeket nem fogyasztással akarják majd kielégíteni, hanem másképp.

A Millennial Job Interview
www.youtube.com/watch?v=Uo0KjdDJr1c

lecsós 2019.01.22. 15:31:42

@neoteny: Nem azt kellene elérni, hogy ne lázadjon ellene? Lásd Franciaország, meg Görögország meg - Make America Great Again - meg a többi.
Van olyan ismerősöm, aki azt mondja, hogy ő egy kapitalista, mert ha többen vesznek részt a fogyasztói játékban, Ő annak nagyon örül mert egyre gazdagabb lesz. Neki nem fasza az, ha valaki úgy dönt, hogy nem akar részt venni ebben a játékban. :) :)

Lexa56 2019.01.23. 08:32:46

Attól tartok, hogy minden ilyen szervezkedést (egy idegen megjelenését is) a helyi besúgók azonnal jelentenének a nagy hálózatnak. Ki van ez találva.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.01.23. 10:21:24

@Lexa56: ezért fontos, hpgy barátok és jó ismerősökön keresztül terjedjen

pitcairn2 2019.01.23. 12:27:56

@HaFr:

a tudatformálás sokkal fontosabb a "választást nyerünk" izébizénél...

annál is inkább mivel így csak a tudatformálókra, azaz az elitre kell koncentrálni...

minden sikeres ideológiai mozgalom így terjedt...

persze ez sok évtizedes munkát feltételez, nem pedig vmi ad hoc választási kampányt...

Bogomil 2019.01.23. 18:40:51

@ricardo: Én úgy tudom, hogy nem a liberálisok és/vagy a szocialisták vezettek be merev és kötelező alaptanterveket, továbbá nem ők vezették be, hogy csak igen kevés (állami) tankönyvből lehet tanulni a közoktatásban. Ha valakire/valamire jellemző ez az "univerzalizmus", az éppen a NER...

ricardo 2019.01.23. 19:25:36

@Bogomil: Nem állítottam, hogy a NER konzervatív.

Bogomil 2019.01.23. 19:33:31

@ricardo: Azt viszont igen, hogy a liberálisok és/vagy szocialisták nem képesek differenciáltan gondolkodni és cselekedni, ami a legkevésbé sem igaz.

ricardo 2019.01.23. 20:00:40

@Bogomil: Én "lokálist" írtam, és nem "differenciálatlant".

Bogomil 2019.01.23. 20:15:35

@ricardo: Valójában partikulárist írtál...:-)

Bogomil 2019.01.24. 11:28:38

@444: Szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy a blogger filozófiai doktor, Te viszont láthatóan se a filozófiában, se a matematikában, se valamelyik természettudományban sem rendelkezel - és most finom leszek - az általános műveltséget meghaladó tudással. Ehhez képest a legkülönbözőbb szaktudományos kérdésekben tartasz itt hosszadalmas oktatást...

Bogomil 2019.01.24. 11:47:25

Nem szeretnék személyeskedni, de amiket írsz, azok kisebb részben vélemények, nagyobb részben butaságok. Fogalmad sincs a fizikáról, a tudománytörténetről és a tudományelméletről. Amúgy nekem három egyetemi diplomám (köztük ttk-s és bölcsész is) és - az egyik diszciplínából - doktorátusom is van, de Te bizonyára mindent jobban tudsz.

Kovácska 2019.01.24. 14:32:56

Nincs így értelme ennek a témának. Szét kell szálazni, szét kell darabolni a vidéket, városokat, Budapestet, stb. Igenis vannak kisebb, de gazdag és polgárosult települések, ahol nincsen félelem. Ott semmi értelme abból kiindulni, amit ír a bejegyzés. És vannak rozsdaövezeti, lecsúszott nagyvárosok, kerületek, etc., ahol meg van kiszolgáltatottság. Nem úgy kell nekimenni a témának, hogy vidék-város, hanem több kategóriát is fel kell állítani.

DrGehaeuse 2019.01.24. 17:43:55

@Kovácska: Egyetértek! Mindenképpen helyfüggő akcióterv kell és kreatív alkalmazkodás a helyi viszonyokhoz.

lecsós 2019.01.25. 21:24:06

@neoteny:
www.independent.co.uk/news/business/news/patisserie-valerie-secret-overdrafts-accounting-scandal-latest-a8584331.html

itten-e, ez a ceo elfelejtette észrevenni, hogy kivarázsolt valaki a cégtől 10 Ł millát fizikai lóvéban. Ez volt októberben, a befektetők is beszálltak lóvéval, meg a főnök is beletett akkor 20 Ł millát, hogy megmentsék a céget. Decemberben kiderült az is, hogy valami 3 Ł millió körüli adót sem fizettek be, és hogy a könyvelés hiba eléri a 40 Ł millát, érted, a Ł 40 millát. Múlt hét pénteken csődöt jelentett a cég, bezár 71 boltot a 200-ból és elküld 900 embert a 3000-ből. Na most ez egy tőzsdei cég. A nagy könyvvizsgáló annyit tudott mondani, hogy sok a fals bejegyzés a cég könyveibe bazzeg.
Neo, aki tud 1000-ig számolni, az észreveszi, hogy akad a balance sheet, azért a roppant egyszerű oknál fogva, mert a nap végén az asztalra borítja a kasszát, és kupacol mint az óvodában.
Ez a kupac a beszállítóé, ez meg az áfa, ez meg a rezsi, ez meg a Jucus fizetése, na de ez meg az enyém. Szevasz. Nem lehet megtekerni egy excel táblával meg a többi faszsággal.
Aki tud ezerig számolni, és erre a biztos tudásra építette rá az iskola a magasabb matekot, annak szimpla az áfa mérleg.
Nagyon más biztos tudás nem is nagyon kell egy sikeres vállalkozás alapjaihoz. A többi tanulható egyszerűen.
Sanyi aki tud számolni ezerig, az többet tud a vállalkozásról, mint ez a ceo, meg a cfo.
kikaptak 40 millát egy maxmimum 420 millára értékelt cégből. Erre varrjál gombot. Általános iskolás matek, ennyi ez. Nem tudnak a nagy emberek 1000-ig számolni.

lecsós 2019.01.25. 22:03:38

@neoteny: Emberünk a kaptárban várja, hogy mi a stájsz. A gond az, hogy ez így történt, és "folyószámla hitelt" ki lehetett pattintani a cégtől. - Még vizsgálják, hogy mi a pálya történetben. - A baj az, hogy ehhez sem kell több matek, mint szorzás, osztás, kivonás, és összeadás ezerig. Most arról megy a diskurzus, hogy mi is történt valójában, az alkalmazottak meg néznek ki a fejükből, mint a luki nyúl, hogy mii van.

lecsós 2019.01.26. 08:57:49

@neoteny: Neo, a Református Egyház szervezi a kulturális életet vidéken, és ez nagyon látszik. Egyszerűen visszatért az élet vidékre és ez ezzel a dologgal egyetért a vidéki lakosság. Emlékszem a 90-es évek közepén a nagy büdös semmi volt akkoriban, volt a "kultúrház" oszt nem történt benne semmii. Ma olyan van, hogy az eu-s lóvéból felhúzott kultúrházban van is valami, mert szervezi a lelkész, meg a felesége és van annyija a népnek, hogy meg is tud jelenni ünneplőben az eseményen mert van neki, és nem kellett eladni egy tál lencséért a gyereknek egy szerdai napon télidőn.
Ja, meg akad kaja is az asztalra.
Tehát helyi szinten néhány faluban sokkal jobb a helyzet, mint a fejlett nyugaton, pl. a nagy Angliához képest. Eztet meg az Angol középosztály kezdi észrevenni. Így-e:

index.hu/kultur/eletmod/2018/12/24/britek_zalaban/
Mert Zala az fasza hely, és ezt mindenki tudja, hogy igaz.
Gyors internet, tiszta levegő, nincs council tax, "ingyé van a forrásvíz", és a szomszéd Pista meg köszön. 3 óra alatt ott vagy Lutonba vagy Heathrown, Zalából, ennél több meg nem kell minek?
Ennyi ez. Nyugszi van, távol a GDP kergetésétől, meg a felesleges éjszaka 3-as felkeléstől.
Így lesz 100 év után újra a helyi polgárság körében a "kapatéé" a "téétájmban" 5 órakor az élet szerves része.

screpes 2019.01.26. 18:40:57

@444:

... " a legtöbb szavazatot a lehető legolcsóbban..."

elsikkad (mert elsikkasztod) azt a kis különbséget, hogy mennyiért vehet a fidesz, és mennyniért vehetnek mások..
Mekkora, (hányszoros) szerinted a különbség?
Persze, te úgy számolsz, hogy az szdsz-nek médiatulsúlya van.
Oly nehéz eldönteni, hogy te hazugnak vagy jobb, vagy hülyének.

De már az sem igaz, hogy a lehető legolcsóbban vásárolnak be fideszék.
Médiát vesznek- koncentrálnak, és nem hirdetési felületeket, a befolyásolásnak egyéb, nem médiális eszközeivel is élni tudnak.
Ha lenne összehasonlítás, akkor annak ez is tárgya.

Úgy veszik, hogy egyszercsak a tulajdonosok felajánlják...
süti beállítások módosítása