1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.12.28. 11:17 HaFr

Mazsihisz, Lukács, Nagy Imre: kihúny a hazai baloldal szelleme

Képtalálat a következőre: „nagy imre szobor”

A rendszerváltásunk hivatalos története fél év híján 30 éve Nagy Imre újratemetésével kezdődött, amely egyúttal -- már akkor is csalással -- megalapozta a mai kormányfő karrierjét. Most ő vetett végett ugyanennek a narratívának mint amely már kiszolgálta őt és fel lehet váltani valami mással. Az ország ez alatt az emberöltő alatt ujjongásból reménykedésbe, onnan csalódásba, majd mára mélyülő politikai belharcba és válságba váltott. A baloldali demokrácia szelleme mostanra kihunyt, a rendszerváltó elit, amelynek Nagy Imre az ikonikus figurája maradt úgy is, hogy ugyanő igazából nem vált a nemzet osztatlanul elismert hősévé, mára teljesen improduktívvá vált, a Facebookon kimerülő törzsi összekapaszkodásának semmilyen politikai jelentősége nincs.

A hazai baloldal - amely döntően a budapesti értelmiség egy részének hitbizománya, amennyiben pedig nem, az MSZMP tömegbázisának öröksége - a Mazsihisz pozícióvesztésével és a hazai zsidó narratíva átalakulásával, a Lukács-archívum és -szobor korábbi eltüntetésével és most Nagy Imre szobrának áthelyezésével az utóbbi másfél évben elvesztette szellemi örökségének reprezentációit. (De ebbe a sorba illeszkednek kisebb-nagyobb mértékig a Kossuth tér átrendezése és Népszabadságtól a CEU-ig terjedő intézménybezárások is.) Mivel a baloldali politikai osztály korábban nem volt képes kilépni a szűk burokból, amelyben a Kádár-rendszer fölnövesztette, nem tudott a vidék, a munkásság és a keresztény baloldal felé nyitni, önmaga narratívájának lett a foglya, majd mára -- hogy se szellemileg, se szimbolikusan nem volt képes megvédeni azt - az áldozata. A baloldal megújulásra és megújítókra vár. A Nagy Imre-szobor elhurcolása ezt a változást pecsételte meg.

A baloldali demokrácia rendszerváltáskori szellemének kiküszöbölhetetlen problémája maradt, hogy totalitarizmusokból épült fel: a magyar zsidóság jogfosztásából és Auschwitz rettenetéből, a Nagy Imréhez kapcsolódó "demokratikus kommunista" és szabadságharcos tapasztalatból, Lukács György és tanítványai sztálinizmus- majd marxizmus kritikájából és az ún. demokratikus ellenzék tevékenységéből. Minden, amiből a most véget ért demokratikus baloldal - ideértve az MSZP-t - a legitimációját vette, a totalitarizmusokhoz és azok pusztításaihoz és/vagy belharcaihoz kötődik. A baloldali demokrácia ethoszát az utóbbi harminc évben azok határozták meg, akik a baloldali totalitarizmus kudarcát ugyan belátták, de az ellenségképén eztán sem nagyon módosítottak. A baloldali demokrácia ellensége kevésbé poentírozott formájában a fasizmus (=rasszizmus = nacionalizmus), kevésbé poentírozott formájában a kapitalizmus (a tőke, a tulajdonos polgár), kevésbé poentírozott formájában máig a vallás maradt. A baloldali rendszerváltók etatizmusa és elitizmusa ugyanakkor mind a három (öröklött) ellenséghez való viszonyukat korrumpálta, miközben a polgári baloldalak hagyományos törekvéseinek sem tudtak vagy akartak érvényt szerezni. Valójában harminc éven át semmit nem tudtak állítani hitelesen, ami azért különösen rossz, mert így a baloldal morfológiájává az utóbbi hetven évet átívelően a hazudozás és a félrenézés vált, a megelőző baloldaliságra pedig a feledés borult.

Mivel a baloldali demokrácia megengedhetetlenül szűk szellemi, szociológiai és politikai horizonton határozta meg magát, amit hiteltelenített is, most nincs hova visszanyúlnia, hogy újjászülessen. A hazai baloldalnak nincs narratívája, amely ne kapcsolná össze a totalitarizmusokkal, jóllehet a hazai munkásmozgalom legalább másfél száz évre tekint vissza, a szociáldemokráciának komoly, hiteles tekintélyeit ismerjük a XX. század első feléből és a magyar szakszervezeti mozgalom az utóbbi harminc évben folyamatosan rászorult volna a baloldali pártok támogatására. Baloldali gondolkodók tucatjaiból lehetett volna panteont építeni, de nem tették. A baloldali hagyományt újra lehetett volna értelmezni a kapitalizmus viszonyai között, de nem tették. A mára a Fidesz tömegbázisává lett "népet" megnyerhették volna a rendszerváltás produktív bírálata alapján, de nem tették.

Nagy Imre szimbolikus elhurcolása szomorú esemény, de sehol sincsen ahhoz képest, hogy az élők hagyták szimbolikusan elhurcolni a magyar népet. De jellemzően az előbbin akadnak fenn.

55 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2314518542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2018.12.28. 12:12:04

Azért nincs és nem is lehet magyarok között semmiféle komolyabban vehető társadalmi narratíva sem a bal-, sem a jobboldalon, mert gyakorlatilag a magyar nép régóta nem funkcionál társadalomként. Atomizálódott, túlélésre szorított, semmiféle közösséget és közösségi működést nem ismerő csürhe. Ott csak csürhenarratíva lehet: államon élősködő, tolvajló-újraelosztó.

ricardo 2018.12.28. 12:39:29

Gyurcsány anno próbálkozott a "baloldal megújításával", ami a posztkommunizmussal, a pártállami múlttal való radikális szakítást jelentette volna, illetve becsatlakozást a nemzetközi baloldal kurrens politika fősodrába, ami konkrétan a Giddens-Blair-féle ún. "harmadik utas" politika importját jelentette, ami alapvetően az esélyegyenlőségre fókuszáló, de polgári modernizációs baloldali politika lett volna. Giddens magyar hangja Dessewffy Tibor és a DEMOS volt, illetve Gyurcsány "Útközben" c. kis kötete volt valamiféle hazai alapvetés. Ebből persze nem lett semmi. Egyfelől Gyurcsány egy szélkakas, másfelől a Gazsó Ferenc-Szanyi Tibor-féle antikapitalista vonalnak a "harmadik út" simán "neoliberalizmus" volt, megint másfelől meg Balatonőszöd.

FrVili 2018.12.28. 16:25:16

Két Petri verset idéznék, ha szabad:

“...Szóval még éltünk, amikor a hátára döntött lift vitte
Bibót a szuterénbe, honnan a halottak országába nyílik.
Egy nagy szürke vasajtón mennek át, nem is hallják
az élők kopogását. Azonnal elkezdődik
a minden érkezővel újból kezdődő játszma, amelynek címe:
Lehetséges Történelem. Erdei, Sztálin, Révai, Ravasz, Nagy Imre,
Lukács sietnek elébe, ezeket ismeri fel a tolongásban, és
kezdődik máris a Kiveszítma.”
(Bibó temetése)

„Rettenthetetlen hülyék kora jő
Pojácák vagy gazemberek? Is-is.
Egyszerre félem és röhögöm átallátni:
a szikla óhatatlanul visszafelé görög.”
(Sziszifosz visszalép)

Míg suttyomban Nagy Imre emlékművet bontanak, Démiurgosz (a mesterember) nem pihen, szakrális szoci szotyi foci szauna tereket alkot:

4cdn.hu/kraken/image/upload/s--DNrcykS4--/7FXHlhVZt8LHUyHQs.jpeg

ricardo 2018.12.28. 22:21:53

Nekem Nagy Imre és Orbán Viktor összefüggésében rögtön a "szerencsehozó talizmán" kifejezés jut az eszembe. Nagy Imre koporsója valóban szerencsehozó talizmánnak bizonyult.

2018.12.29. 09:15:02

@ricardo:
a politikusok jókor vannak jó helyen. mint az ügyes üzletemberek. csak mellette erőt demonstrálnak a nyilvánosságban.

1989 júniusában voltak ilyen "szerencsetalizmánok". alois mock osztrák külügyminiszter kitalálta, hogy a vasfüggöny egy részét építsék vissza (!). de úgy, hogy a szögesdrót köze húzzanak puha alumíniumot, hogy könnyű legyen átvágni. a magyar kollégája horn gyula volt.
internetfigyelo.files.wordpress.com/2014/07/horn-hatc3a1rnyitc3a1s.jpg

2018.12.29. 09:53:30

@ricardo:
magyarul ellenzéki alternatíva nincsen. de még csak körvonalaiban sem. az ellenzék pártok és értelmiségi holdudvaruk a problémát se értik. horn gyula értette. és a válasza az volt, hogy betelepítenek néhány nagy multit. a szakszervezetek megvédik a munkavállalók érdekeit. és nyugdíjasoknak küldenek pénzutalványt. és azt az egészet levezényli egy "szakértő" kormány. annak nincs alternatívája. és lényegében orbán viktor is ezt csinálja. csak ő azt mondja, hogy ehhez politikai kormányzás és médiapolitizálás szükséges. és a politikai ellenfelek intézményeit szét kell verni és hogy mi épül helyette azt majd meglátjuk.

pitcairn2 2018.12.29. 12:32:32

@444:

ismered az alábbi interjút?

Kinn, padon-Krassó György (1989.10.28.)
youtu.be/NkvomqNovZ8?t=38

pitcairn2 2018.12.29. 12:33:49

@ricardo:

eredetileg neked szántam a fentebb belinkelt Krassó interjút:)

ricardo 2018.12.29. 13:28:36

@pitcairn2: A YouTube igazi időgép. Jóllehet, csak visszafelé lehet vele utazni, de én ezt is felettébb értékelem.

2018.12.29. 15:18:40

na és az orion űrhajó neve honnan ered. az akkád uru-anna. az akadémikusok szerint ez azt jelenthette: mennyei fény. ezt magyarországon mindenki megfejti. urak anyja. hogy mondják akkádul egy: ištēn.

истъ ószlávul igazi, valódi, fényes, bizonyos. az vajon mit jelenthetett. ebből lett a latin mutató névmás. iste. és az angol és a német létezés: is, ist. a létezést mutató fényes, valóság, ami egy. az ősiségben vajon mit jelenthetett. ez az is, ist, iste. az indo-európai nyelvészek ezt még nem fejtették meg.

2018.12.29. 15:48:35

@pitcairn2:
krassó a "rózsadombi paktum" ellen szólalt fel. ahogyan később csurka. ez a városi lengenda röviden arról szólt, hogy a "kommunista" utódpárt (~mszp), velük összefogó "liberális" "zsidó" "baloldal" (~szdsz) és a "keresztény" "konzervatív" "jobboldal" (~mdf) megegyeztek egy hallgatólagos "antifasiszta" nagykoalíció létrehozásáról és a hatalom újraosztásáról. a megállapodásban részt vett az egyesült államok és izrael. ez a városi legenda, amit nagyjából mindenki ismer. nem tippelem meg, hogy 100 magyarból hány hiszi ezt el. de nem nehéz megtippelni. és orbánt kihagyták. a "rózsadombi" elit helyébe lépett a fidesz. még egyszer ez egy KONTEÓ. a jelenkori történéseket ha valaki akarja, akkor ebből is megmagyarázhatja. aztán, hogy az akadémikus történetírás hogyan magyarázza egy másik kérdés.

Bafana 2018.12.29. 17:49:37

A Nagy Imre szobrot a megfelelő helyre kellene vinni, a szoborparkba, a többi kommunista gazember mellé.
(Nem, nem vagyok fideszes!!!)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.12.29. 18:14:07

@Bafana: remélem, bármilyen pártállású vagy, fel tudnád adni a hűségedet, ha odajutsz, és a halálba menni önmagad mentése helyett -- mert NI élete utolsó két évében hőssé vált, ezt - az emberi maximumot - ünnepeljük benne, nem a kommunista voltát

2018.12.29. 19:07:11

@HaFr:
az egy kérdés, hogy önmagában ez a mártír szerepkör nagy imrét a magyar történelem legnagyobbjai közé emeli, vagy sem. megváltotta a bűneit. ez megint a keresztény hagyományokból következik. de hogy a "gyilkos" kádárt és az "áldozat" nagy imrét mekkora tisztelet övezi az kérdéses. a rendszerváltás előbbit letaszította, utóbbit felemelte. kádár megítélése a szociális válságokkal után valamelyest javulni fog. nem lehet nem észrevenni, hogy részleges állami szerepvállaláson alapuló vegyes gazdaság felé halad a kapitalista világ. nem azt állítom, hogy kádárnak szobrot fognak emelni. hanem azt, hogy a késő kádár kori és a korai horthy korszak társadalomszervezete, ezek konszolidációs igénye tovább fog erősödni. és ez esetben nagy imre megítélése szükségképpen romlik.

DrGehaeuse 2018.12.29. 19:52:56

@HaFr: +1!

Mellesleg a második bekezdésért még tavaly ilyenkor is azonnal lenáciztak volna talán még téged is HaFr!
Ma már csak egy jobbert náciznak le ilyesmiért.

Bafana 2018.12.29. 20:03:06

@HaFr: Kérdés, hogy mennyire lesz meggyőződősből valaki a legaljasabb kommunistából emberarcú demokrata, miközben érzi a kötelet a nyakán!!!
Ha Hitler a halála elött valami nagyon demokratikusat mondott volna és megbánt volna mindent, akkor a szobra ma ott állna Berlin főterén??? Ezen gondolkozz el!

2018.12.29. 20:13:10

Mivel a baloldali politikai osztály korábban nem volt képes kilépni a szűk burokból, amelyben a Kádár-rendszer fölnövesztette, nem tudott a vidék, a munkásság és a keresztény baloldal felé nyitni, „

akkor ezek vagy liberálisok, vagy valamilyen radikálbalos kisebbség, de vidéket, kereszténybal, munkásokat „le.aró” csoportosulás aligha „baloldal”

Minden, amiből a most véget ért demokratikus baloldal - ideértve az MSZP-t „
persze helyes, így szokás használni, de azért „demokratikusnak” nevezni az utódpártot...még akkor is ha bizonyos értelemben az. mondjuk erről nem a posztíró tehet

A baloldali rendszerváltók etatizmusa és elitizmusa „

ez így megint kb. egy bolsevik élcsapatot ír le, mert ugye a baloldali nem lehet igazán elitista.
a radikálbal etatista sem, lévén a radikális szocializmus államellenes, viszont a mérsékelt (demokratikus/liberális/polgári bal/szociáldemokraták stb akárhogy hívjuk) mindenképpen fontos szerepet juttatnak az államnak, ha nem , és nem is radikálisok, akkor már nem balosok
„Mivel a baloldali demokrácia megengedhetetlenül szűk szellemi, szociológiai és politikai horizonton határozta meg magát,”
elitista libsik meg pár balos értelmiségi fantaszta
„A mára a Fidesz tömegbázisává lett "népet" megnyerhették volna a rendszerváltás produktív bírálata alapján, de nem tették.”
részben igaz csak, de részben igen. és ha ezt hallják roppant idegesek lesznek

Nagy Imre szimbolikus elhurcolása szomorú esemény, de sehol sincsen ahhoz képest, hogy az élők hagyták szimbolikusan elhurcolni a magyar népet. De jellemzően az előbbin akadnak fenn.”

na ez egy nagyon jó meglátás, érdemes volt megírni a posztot:)

Brix 2018.12.29. 20:26:45

A klasszikus baloldali pártokra már nincs igény, hiszen azok a társadalmi rétegek lassan eltűnnek/átalakulnak , akiknek alapvetően igénye lenne a régi baloldali politikára, illetve, az osztályellentétek megjelenési formái is megváltoztak... A klasszikus baloldali pártok helyett a zöld baloldali, centrális pártok és a különböző modern liberális platformok jelennek meg, mint váltó alternatívák. Azt látjuk Németországban is , hogy a Zöldpárt és az FDP- centrális, liberális középpárt , átveszi a klasszikus baloldal az SPD szavazóbázisát és ez még inkább így lesz a jövőben is...Magyarországon az MSZP és a DK küszködik hasonló, generációs ( elöregedő szavazóbázis) és ideológiai problémákkal...A sorsuk szerintem előre prognosztizálható...
A jobboldali populista, jelenleg vezető világtrend- alternatívára: antimigráns, antiglobalista , szilárd társadalmi-gazdasági hierarchián alapuló, nemzetállami rendre- egyelőre- semmilyen új baloldali válaszalternatíva nincs. Pedig , a modern baloldali politikának már le lettek rakva az alapjai az 1972-es stockholmi ENSZ környezetvédelmi világkonferencián. A fenntartható fejlődés alapjaiból kiindulva kellene egy új balos, vezető trend-alternatíva , amelyik a fel tudná venni a versenyt azzal a jobboldali populizmussal, amelyik egyre nagyobb teret nyer világszerte...Pedig, a jobboldali populizmus csak illúziókat kínál az embereknek, a nemzetállami equilibriumok örök fennmaradásáról...DE, nincs mondanivalója, megoldási javaslata a társadalmi igazságtalanságokról, és természetesnek tekinti az emberek közötti egyenlőtlenségeket...Ha az új baloldal előre akar lépni , akkor be kell mutatni azokat az új lokális és globális megoldási javaslatokat , amelyek jobban elősegítenék a fejlődést, a társadalmi többség nagyobb jólétét. Magyarországon a kormánypolitika szinte minden döntésével a jómódú rétegek - elsősorban a kormányközeli nemzeti nagytőkés oligarchák érdekeit szolgálja - még sincs érzékelhető érdeklődés a nép részéről , az -elvileg- igazságosabb társadalompolitikát ígérő: pl többkulcsos adót bevezetni akaró, szociális háló megerősítésére törekvő pártok iránt...Pedig, a nagy lehetőség az lenne a változásra, ha lerúgnák a hatalmon lévő elitet a pozíciójából, amivel
- részben- újra lehetne osztani a gazdasági lehetőségeket Magyarországon ...A jelen rendszerben a társadalmi viszonyok erősen determináltak: a szegény örökre szegény marad, a gazdag meg gazdag... Ehhez persze nem kell új baloldal sem, csak egy teljesen új alternatíva , olyan kormányzat , amely hajlandó lenne "ököllel" belebombázni, ebbe a csökött , avitt , feudális érdek-összefonódásokon alapuló társadalmi rendszerbe...

baldoc 2018.12.29. 20:33:32

@Bafana: Akkor Orbánt mint egy Soros-kitartott radikális liberálist itéljük meg MOST????
Vagy!
Vagy mint konzervatív, nemzeti jobboldali anti-Sorost?!MOST!
Mi az itélete magának?

pitcairn2 2018.12.29. 20:41:35

@ricardo:

ahogy mondod! az alábbi linken is igazi történelmi "ínyencfalatot" találsz ha 16 perc 40 másodperchez ugrasz...

filmhiradokonline.hu/watch.php?id=11209

de a felettébb belinkelt 1989-es Krassó interjú is igen sokatmondó... érdemes végignézni és belegondolni abba amit mond...

pitcairn2 2018.12.29. 20:46:12

@HaFr:

tudtommal az utolsó szó jogán is a kommunista (sztálinista...) mozgalomra hivatkozott az 1956-os szerepéről meg sokféle verzió van...

annyi tűnik biztosnak, hogy Lavrentyij Pavlovics Berija magyarországi jelöltje volt és rengeteg olyan dologban vett részt, amelyek mást "egyenként" is vállalhatatlanná tennének

pl. ő terjesztette be a magyarországi németek kirablásával/kiűzésével kapcsolatos törvényjavaslatot, amely a kollektív bűnösség szellemében íródott...

pitcairn2 2018.12.29. 20:52:00

@444:

az is lehet, hogy tisztában volt a várható ítélettel (látott már rengeteg koncepciós pert...) és ennek szellemében cselekedett

Bafana 2018.12.29. 20:54:39

@baldoc: Azért nem értem a kérdést, mert Orbán a jelen, Nagy Imre pedig a sötét múlt. Orbán megítélése az utókor feladata. Amit Orbánról mondanék, az nem egy történelmi vélemény lenne. Ha érted.
De én nagyon tartok attól, hogy a mostani (és remélem a most IGAZÁN elkezdődő) Orbán ellenes megmozdulások és sztrájkok elmennek a szobor körüli vitába.
Ezek után érdemes lenne a kérdést feltenni: miért pont MOST helyezték át a gazember szobrát néhány méterrel távolabb?? Bár ne lenne igazam, de ha így van, akkor ebben egész "rendszerváltás" benne van, és így érthető meg az igazi megosztása az embereknek.

baldoc 2018.12.29. 21:04:04

@Bafana: Nem válaszol!
Egy politikus megitélése mi alapján történik?
Pl. Orbán, a 90-es Orbán, a 2000-es Orbán vagy a 2018-as Orbán?
Csak Orbán változhat( foroghat, köpönyeget cserélhet)a többi pl. Horn nem változhat?
Szóval Orbánról, akkor mit mondjunk a gyerekeinknek?

Guszty 2018.12.29. 21:05:02

@HaFr: NI nem tagadta meg kommunista vérét, még az utolsó szabadon elmondott beszédében is hazudott: "...A kormány a helyén van..." Ezután bemenekült a jugoszláv nagykövetségre. Ez is mutatja egyébként, hogy nem tagadta meg magát: Ha komolyan gondolta volna a múlttal való szembefordulást, akkor nem egy "baráti" ország követségére ment volna, hanem egy "nyugati" országéba.
A tárgyaláson meg nem lehettek illúziói, hiszen ő is végigasszisztálta a koncepciós pereket, tudhatta, hogy ahogy Rajkot sem mentette meg a kommunista múltja, őt sem fogja.
BTW: Bibó viszont tényleg a helyén maradt.

Bafana 2018.12.29. 21:13:37

@baldoc: Én azt mondom Orbánról, hogy ha lenne a köpönyegforgatásnak mértékegysége, az 1 Orbán lenne. Ennyi. Ítélni nem mi fogunk, hanem a történelem.
Nagy Imre is forgatott egyet a köpönyegen, mondjuk 1/2 Orbánnyit.
Viszont nem értem, hogy lehet egy olyan embert pozitívan megítélni, aki több millió ember szenvedésének volt az aktív részese. A padláslesöpréseknek és a kisebbségek kitelepítésének tényét nehéz elfelejteni, még ha a kötél árnyékában meg is változott.

baldoc 2018.12.29. 21:28:25

@Bafana: Hogyan lehet pozitivan megitélni egy radikális liberálist és antiklerikálist MOST 2018-ban?

Bkkzol 2018.12.30. 00:14:05

Felhívom a blog írójának figyelmét, hogy se a Népszabadságot se a CEU-t nem zárták be.
Az "ellenzéki" bénázásnak és egymás kinyírásának nincs köze a kormánynak.
Fel kellene fogni, hogy nem úgy lesz erős tömegbázisa az ellenzéknek, hogy saját országát dobja fel,járatja le minden nemzetközi fórumon. Ez nem vált ki szimpátiát az ingatag szavazók tömegéből.... ellenkezőleg.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.12.30. 07:09:03

@Bkkzol: és ezt pont egy hazug náci fogja megmondani...

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.12.30. 07:10:09

@baldoc: mondjuk radikális liberális csak a takonnyal töltött, fotelnyilas koponyátokban létezik.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.12.30. 07:12:51

@Bafana: amíg a söpredéketek köpködi, addig csak az látszik, hogy mégis rendesebb ember volt, mint ahogy én gondoltam a gengszterváltáskor őt éltető csőcselék láttán...

Bkkzol 2018.12.30. 08:04:20

@Le a spammerekkel: származásom folytán nem vagyok nácinak mondható.
Egyéb érvet nem láttam egyszerű válaszodban.

Bafana 2018.12.30. 09:11:56

@Le a spammerekkel: Mit jelent az, hogy a "söpredéketek köpködi"??? Szerinted amit tett életében a vidéki parasztemberekkel és a magyarországi németekkel, az egy derék, becsületes munka volt??
Őszintén!!!! Biztos, hogy a söpredék köpködi?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.12.30. 09:36:04

@Bkkzol: aha, attól tartok, egyoldalúan tájékozódsz

gigabursch 2018.12.30. 09:41:47

Egy cári család gyilkos, padrás lesöprető népnyúzó nem lehet hős.
Ő csak egy belső alternatíva volt, de S ruszkik másképp döntöttek.
Nem ok nélkül.
Még gerinc sem volt benne.

Takonyból még nem állítunk szobrot.

aztgondolom 2018.12.30. 10:06:55

az egész rendszerváltás ott futott vak vágányra amikor 56-tal próbálta magát legitimálni. Az akkori események, főleg a hozzá csatlakozó személyek lásd Nagy Imre, igazából nem tudta elfelejtetni jóvátenni azokat a bűnöket a mit Rákosi alatt elkövettek. Persze a baloldal megpróbált erre építkezni, ahelyett hogy valamilyen új kevéssé kompromitálódott eseményhez , személyhez kötötte volna politikáját. ebben is megmutatkozik az akkori politikai erők kisszerűsége. Orbán mint ügyes politikus (akkor talán még komolyan is gondolta ) elmondta az újra temetésen azt a beszédet amellyel a Nagy Imre szobor talapzatát megépítette. Most már természetesen kínosnak érzi, ugyan úgy mint Soroshoz való kötődését, ezért igyekszik mindent eltüntetni erővel, propagandával, megvásárlással, történelem hamisítással ami ezekre a kínos dolgokra emlékezteti őt és követőit. Aztán Orbán felépíti a Tanu című filmben szereplő citrom országát amit magyar narancsként nyomnak le a torkunkon.

szepipiktor 2018.12.30. 10:37:04

Köszönöm!
Sok éve az első tisztességes, egyenes írás itt az indexen.
Azonnal el is teszem az archivumomba!
.
Ez a poszt végre figyelembe veszi a hazai baloldal történelmi múltját és a magyar emberek döntő többségének ideológiai alapját, és a mai pártállami túlélők jellemző működési mechanizmusát.
.
Régóta ugatom, hogy végre a ma már meghatározó, csalódott, pártnélküli passzív milliókat is figyelembe kellene venni, mert amíg az itteni posztok (de a többi ellenzéki médiában is megjelentek, elhangzottak is) csak torz és hazúg állításokat pufogtatnak, addig egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a passzív halmaz és a fidesz "egymásra talál"... A passzív halmaz ma is orbán és bandája miatt passzív döntően és nem a polgári fidesz vonal elutasítása miatt, míg az ellenzék folyamatosan égeti fel a hidakat a társadalom középen álló hatalmas tömege között.
.
Szóval még egyszer köszönöm.
Valami ilyen stílust kellett volna az indexnek felvennie...

szepipiktor 2018.12.30. 10:43:00

@HaFr:
Elírtad...
Nem két évben, két hétben.
Abban egyetértünk, hogy NI mellett szól, hogy vállalta a kötelet. (De tudjuk, a bosevizmus korai szakaszában sokan vállalták az elvek érdekében a halált...)
Ez a döntése szól egyedül NI mellett...

ricardo 2018.12.30. 12:31:43

@pitcairn2: Nem is annyira a szolgalelkűség ijesztő ebben, hanem a mélységes infantilizmus. Komolyan: felnőtt ivarérett emberek ezek? A diktatúrák infantilissé teszik a népet.

pitcairn2 2018.12.30. 12:37:59

@ricardo:

szerintem nagyon féltek...

pl. Dr. Zöld Sándor tragédiája talán a legsokatmondóbb...

www.baon.hu/orszag-vilag/hirek-orszag-vilag/a-csaladirto-belugyminiszter-714812/

2018.12.30. 13:09:12

@ricardo:
amikor brezsnyev meghalt, akkor átjött a szomszéd néni azzal, hogy tőlünk ki visz virágot a szovjet főkonzulátusra. illetve a közelben megnyitott konzuli lakásra. apám mondta, hogy ő nem megy. anyám megkérdezte, hogy akarok vinni virágot brezsnyevnek. és bólintott, hogy akarjak. ne legyen ebből probléma.

azt gondoltam, hogy nagyon ciki lesz. mert csak a szomszéd néni és én leszünk ott. ki a franc visz virágot brezsnyevnek egy vidéki konzuli lakásra. ehhez képest sorba kellett állni. és próbáltam megérteni, hogy miért is van ez. egyesek szidták a szovjet rendszert, de hozzá tették, hogy brezsnyev mégis "nagy" ember volt. kádár halálakor a strandon voltam. és a nénik féltek, hogy most mi lesz. antall halálakor kosárlabda meccsen voltam. és az időkéréskor mondták be hírt. az első osztályú játékosok sem tudták, hogy most szabad-e tovább játszani. a bíró mutatta, hogy lejárt az időkérés. tessenek pályára lépni.

nem feltétlen infatilizmus ez, hanem királypártiság. szükség van közjogi méltóságokra. és az ebből fakadó állandóságra, folytonosságra. többek között ez adja a biztonságot. kegyelmes kormányzó biztosítja a szabadságot. jöjjön a gróf úr és szervezze meg nekünk a jól működő gazdaságot. és erre mondják a liberálisok, hogy ezt nem így kell. úgy kell, ahogyan a nép akarja. az a demokrácia. az került szembe az extrém liberális dogmákkal. egy sehol sincs világgal.

pitcairn2 2018.12.30. 13:15:10

@444:

igen, a létező szocializmus bizonyos tekintetben "neofeudális" rendszer volt a sztálinizmus meg egyenesen az ázsiai despotikus istenkirályság modern reinkarnációja

==T== 2018.12.30. 13:38:15

@HaFr: Már megbocsáss, de mivel vált hőssé?

November 4 reggel elmondja a beszédét, gyakorlatilag további ellenállásra biztatja a pár száz/ezer szerencsétlen felkelőt, miközben tudja, hogy a katonaság a laktanyáiban van, és nem fog neki segíteni, ő maga pedig a beszéd után azonnal elmenekül.

Hova?

A jugó követségre. Nem az amerikaiba, hanem a jugóba, mert onnan még esetleg van neki visszatérés a hatalomba.

Hát nem volt.

Egyik kommunista megölte a másik kommunistát.

2018.12.30. 14:27:02

@pitcairn2:
zöld sándor öngyilkossága/meggyilkolása után kádárt is bebörtönözték. ő úgy lett a minisztertanács elnöke, hogy belügyminiszteri elődje (rajk) és utódja (zöld) is meghalt. nem akarom felmenteni kádárt, de gondolhatta azt, hogy ha helyette münnich kerül hatalomba, akkor esetleg őt is kivégzik mondván, hogy ő is ellenforradalmár.

ebben az interjúban azt mondja:
"Engem még bizonyos bonyolultabb időben vissza is tartott valami keményebb lépéstől az, hogy itt szovjet csapatok voltak, mert nem szeretem azt a gyereket, aki a nagymama köténye mögül bátor."
www.youtube.com/watch?v=qSJJ5lyK1Uo
kádár a pártból a keményvonalasokat is kiszorította volna. azt aki "a nagymama köténye mögül bátor". amilyen münnich volt. valakinek el kell vinnie a balhét. az vesztett, aki "feladta a hatalmat". aztán kádárt az interjút követően a saját sameszai leváltották. a megyei és a járási párttitkárok tudták, hogy ha kivonják a szovjet csapatokat, akkor összeomlik a rendszer. kádár talán komolyan azt gondolta, hogy óvatos reformokkal lehet előre lépkedni.

2018.12.30. 15:16:29

@444:

mi az a kapitalizmus?

DrGehaeuse 2018.12.30. 22:30:06

@szepipiktor: nincs ott semmi elírás! Közel 2 év alatt lett félreállított sztálinista káderből kivégzett forradalmi miniszterelnök NI-ből.

pitcairn2 2018.12.30. 22:42:09

@DrGehaeuse:

aki még az utolsó szó jogán is a kommunista (sztálinista...) mozgalomra hivatkozott...

DrGehaeuse 2018.12.30. 22:43:54

@Guszty: Rá tapintottál a lényegre! Nagy Imre szerintem bennfentes alvó-ügynök szerepet játszott. Már október 23-án szervezett hangadók skandálták a tüntetésen ág hogy “Nagy Imrét a kormányba!”. Az ő miniszterelnöksége is része volt a Szuszlov-tervnek, ami a “forradalom” kiprovokálásával kezdődött. Csak az öreg arra nem számított, hogy az elvtársak dísz-bűnbakot csinálnak belőle és felakasztják.

DrGehaeuse 2018.12.30. 22:46:06

@pitcairn2: Úgy van! Lásd előző hsz-omat is!
süti beállítások módosítása