1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.11.11. 09:33 HaFr

Az ellenzéki politika a nacionalizmus csapdájában

Képtalálat a következőre: „nemzeti pártok ”

Sok más egyéb mellett, amit a blogban visszatérően érintek, az ellenzék terméketlenségét betonozza be az is, hogy a gondolkodásuk (ami inkább csak fogáskeresés a rezsimen) a közkeletű véleményekkel szemben maga is a nacionalizmus csapdájában vergődik. Márki-Zay most alakult egyesületének elnevezése (Mindenki Magyarországa) csak egy példa arra, ahogy a "magyar" téma nem ereszt. Az újabb ellenzéki mozgalmak stratégiai kérdésnek tartják a magyar jellemzők explicit reformját a magyar lényeg fideszes értelmezésével (az etnicizmussal) szemben. Sőt, a XXI. századi pártot leginkább az teszi szerintük (lmp, Momentum, Jobbik), hogy az ideológiákon "túllépve" centrista magyar politikát folytatnak. A probléma az, hogy azon túl, hogy a fideszes értelmezést nem tartják jónak, semmit nem sikerült a "magyarság" új értelmezéséből felmutatni, nemhogy bevezetni a politikába.

A magyarsággal operálni (ebben az értelemben) ugyanis eleve hibás. A "magyar"  értelmezése a politikában elhanyagolható eséllyel tudja áttörni az etnicizmus falát, és amennyiben az ellenzék ki nem mondott módon rabja marad ennek a felfogásnak, máris nem tud mit kezdeni - "nemzeti alapon" - nemcsak a konkrét ügyekkel, mint a kerítés, a székely autonómia, az EU-integráció, a "családpolitika", vagy általában azok a kérdések, amiket a Fidesz a "nemzeti" jelzővel ruház fel, hanem elsősorban nem tud saját narratívát fejleszteni és saját definitív ügyekkel előállni, amelyekkel reménye lehetne kinőni az etnicizmus árnyékából. Ami egységesen összeköti ezért  mai ellenzéki pártokat és mozgalmakat, az a végtelen korlátoltságuk, szellemi igénytelenségük, amellyel - és a nyomukban járó abortív eszközökkel: tüntetgetés, választási "összefogás", TV-interjúk, esetenkénti népszavazási kezdeményezések -- szerintük át lehet verekedni magukat a túlsó partra. Nem lehet.

Akár helyes is lehetne, hogy nem akarnak XX. századi ideológiákkal foglalkozni, ha nem alkudnának meg helyette az összes XX. századi ideológia alapvetésével, a nacionalizmussal egy olyan társadalomban, amelynek a nacionalizmusa százötven éve kontraproduktív, deformált, zsákutcás, Trianon óta egyenesen antimodernizációs, xenofób és nemzetellenes, magyarul hiányzik belőle minden gondolat, ami produktívvá tehetné és -- nem utolsó sorban -- a XXI. századi pártiság előfeltétele lenne. Minimum furcsa tehát, hogy ezek a pártok abortív nacionalisták maradnak, miközben az igényeik a produktív (modernizációs) nacionalizmuson is túlmutatnak.

Az ellenzék narratíváját természetesen a történelmünkben elmaradt (pótlólagos) modernizáció köré kellene szervezni, és ebből vizsgálni és bírálni a (magyar) nacionalizmus megnyilvánulásait. Erre kellene megfelelő gondolati, majd politikai stratégiát alkotni. De ehhez se tudások, se bátorságuk nincsen, ehelyett maradnak a Fidesz és önmaguk ácsolta kalodában.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1614365079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2018.11.11. 09:52:13

MZP megalakította az 50. ballib pártot. Jövőre úgyis összefog a többi 49-cel, így teljesen mindegy ma mit halandzsázik össze,. Jövőre így is, úgy is Gyurcsány szövetségese lesz. Azaz az egyetlen üzenete a "fújj, csúnya, rossz Zorbán" lesz.

Moin Moin 2018.11.11. 11:22:06

@maxval bircaman balcán: Ebben kivételesen egyetértek veled... Persze, ettől még jó liberális, buzipárt, szlávgyűlölő, muszlim, tőkepárti, globalista elitistaként simán elvágom a torkodat a handzsárommal, ha összeakadunk!:-)))

2018.11.11. 13:02:12

itt makacsak a hűbéri viszonyok. a fidsze idejekorán eldöntötte(valszeg a választási eredményekből is ez jött le nekik), hogy budapestből nem lesz bécs(nemhogy brüsszel nem). ha már ez így van, nosza inkább mi legyünk itt a hűbérurak, mint bárki más.
meg tudjuk csinálniiiii!

amúgy szerintem ezekkel a tényekkel ők eleinte pontosan tisztában voltak.
most harcoljanak saját népük ellen? :D :D

vajdasagi 2018.11.11. 13:14:29

@Bánegressy: pedig Budapestben igenis megvan a képesség, hogy felemelkedjen Bécs színvonalára. A baj ott van, hogy a vidéki Magyarországban nincs meg sem a képesség, sem a hajlandóság, hogy felemelkedjen Ausztria szintjére.

MACISAJT1 2018.11.11. 13:16:13

"egy olyan társadalomban, amelynek a nacionalizmusa százötven éve kontraproduktív, deformált, zsákutcás,"

Aha. Én -eddig- úgy tudtam hogy az internacionalizmus, na az volt kontraproduktív, deformált, zsákutcás...
Az amit most át(de)formáltak "liberalizmussá", "európaisággá"...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.11.11. 13:22:41

@MACISAJT1: hát ja, ezért kell kicsit differenciáltabban gondolkodni -- nem kategoriálisan

Janossz 2018.11.11. 15:20:38

@vajdasagi: Úgy harminc éve volt egy kollégám, aki folyton hirdette: Egyszer menjenek ki a ruszkik innen, öt év alatt utolérjük Ausztriát!

A ruszkik kimentek. Már hatszor öt év elmúlt.
Csak nem az a baj, hogy a magyarok maradtak? :-)

Brix 2018.11.11. 16:29:08

A nacionalizmusnak új reneszánsza van Közèp- Európában, ezèrt a Fidesztől balra álló partok is ehhez az iránytűhöz igazítják magukat. A törtènelmi helyzet felerősíti a közèp- európai nacionalizmusokat, hiszen megroppant a nyugati liberális demokráciákba , az addig etalonnak vèlt társadalmi-gazdasági modellbe vetett hit...Sokan úgy gondolják, Európa ezen a felèn, hogy a közèp-európai modell sikeresebb lehet a jövőben, mint a multikulti társadalom mocsarában pangó nyugati rendszer. A gazdasági\èletszínvonalbeli konvergencia folytatódni, sőt gyorsulni fog a jövőben, így a lengyel vagy a magyar nacionalisták önigazolást nyernek, hogy a helyes úton járnak...Ha már elèg erősnek èrzik magukat, akkor előkerül a " törtènelmi igazságtètel" pl: Nèmetország kártèrítèsre kötelezèse a lengyelek rèszèről..Magyarország pedig a Trianon következmènyeit fogja rendbe tenni...

BiG74 Bodri 2018.11.11. 16:30:37

@HaFr:
A megközelítésed, értelmezésed több intelligenciát tartalmaz, mint amire jelenleg szükség van. Sajnos, amit írsz ebben a jelenlegi környezetben nem működik. Márki-Zay sem a magyar kifejezés miatt bukik, ha bukik, hanem mert nem jól játssza ki a kártyát.
Kíváncsi vagyok, mi az ellenzék elsődleges prioritási célja, már ha van ilyen?

Janossz 2018.11.11. 16:43:54

@Brix:
"Sokan úgy gondolják, Európa ezen a felèn, hogy a közèp-európai modell sikeresebb lehet a jövőben, mint a multikulti társadalom mocsarában pangó nyugati rendszer."

Ezt maga Rákosi Elvtárs se mondta volna szebben 52-ben.

Brix 2018.11.11. 16:47:32

Az, hogy mekkora "reneszánsza", közössègèpítő ereje van Közèp- Európában,a nacionalizmusnak, a mai napon is jól látható, hiszen ma van a polish independence day, ami kicsit nekünk magyaroknak is ünnep...Százezrek vonulnak fel együtt- köztük magyarok- hogy megünnepeljèk a lengyel függetlensèget , a szabadságot, Európát , a keresztènysèget...Igazi európai esemèny, amely összehozza embereket ès szövetsègbe kovácsolja őket...A mostani elidegenedő társadalmaknak, szèthulló közössègeknek kellenek az ilyen esemènyek...

Janossz 2018.11.11. 16:49:48

@Brix: Egyébként nagyon eltévedtél valahol...
A multikulti "mocsarában" sok minden van, pangás speciel nincs. Állandó mozgás, nyüzsi, formálódás, hatás-ellenhatás az van. Kicsit sok is.
Pangás lényegesen közelebb van hozzád.

BiG74 Bodri 2018.11.11. 16:56:07

@Brix:
Ember, ami neked ünnep az másnak a szégyen, a düh napja és fordítva. Annyira fordítva, ahogyan te ülsz azon a lovon.

Brix 2018.11.11. 17:00:10

@Janossz: Igen, már vagy 50 ève mondják, hogy a nyugat hanyatlani fog, de most szerintem van rá reális esèly, hogy a modernkori törtènelem során először felzárkózzunk hozzájuk...Sokat járom Európát ès latom a folyamatokat...Elèg ha átmèsz a Nèmetország keleti rèszèből mondjuk Wroclawba vagy Pozanba...Nèmetország szerintem lefelè megy, a kontroll nèlküli migráció soha vissza nem fordítható , kedvezőtlen folyamatokat indított el...A lengyel oldalon oldalon pörög a gazdaság, a jövedelmek a turizmus soha nem látott szinteken...Minden befektető ès turista a nyugalmat a , bèkès ," fehèr" old Europot keresi.. Ezt meg lehet találni Breslauban , de nem Chemnitzben...A nèmetek elszúrták: visszahozni a boldog bèkeidőket többet már nem lehet...

Janossz 2018.11.11. 17:07:43

@Brix: " a nyugat hanyatlani fog, de most szerintem van rá reális esèly, hogy a modernkori törtènelem során először felzárkózzunk hozzájuk..."

Aha. Te úgy képzeled a felzárkózást, hogy ők süllyedjenek a mi szintünkre, vagy inkább kicsit az alá?
Figyelemre méltó gondolat. Amúgy jól vagy?

Ferenc Kormos 2018.11.11. 17:13:34

Szegény szerző! Azt állítja: "egy olyan társadalomban, amelynek a nacionalizmusa százötven éve kontraproduktív, deformált, zsákutcás, Trianon óta egyenesen antimodernizációs, xenofób és nemzetellenes," ! Tehát a kiegyezés óta, amióta egyáltalán létezik részlegesen önálló magyar állam, azóta ilyen rettenetes a mi nacionalizmusunk! Kérdezem: az a kérdés ki részére rettenetes? Csak nem a "birodalmi lépegetők", leánykori nevükön labancok részére? Akik csak egy birodalom keretében tudják önmagukat kiteljesíteni (és zsebeiket tömni) - elnyomva és "antimodernizációssá" nyilvánítva mindent, ami hagyományos és magyar!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.11.11. 17:28:30

@Brix: igen, de nem mindegy, mi a nacionalizmusok tartalma, a magyaré sajnos olyan, amit leírtam

2018.11.11. 17:30:52

Ha ők Mindenki Magyarországa, azt elég nehéz lesz kivitelezni a kritikák és ellenvélemények tengerében. De amúgy az ötlet jó, csak el ne jusson ugyanoda, ahova Orbán, hogy ő a mindenki is.

Khonsu 2018.11.11. 17:36:48

@Brix:

Magasabb bázisról nehezebb tovább növekedni, mint alacsonyról. Ennek ellenére a nyugatibb országokat utolérni a jelenlegi paraméterek mellett valószínűleg sem Magyarország sem Lengyelország nem fogja. Nem a multikulti hiánya, hanem a gazdaság szerkezete miatt.

Ugyanis mi a nyugattól függünk. Ezen a helyzeten pedig a Lőrincek és társaik nem fognak érdemben változtatni, mert alkalmatlanok rá. Nagyjából azon a ponton fog az ország/térség beleállni a földbe, amikor szociális/ellátásbiztonsági/takarékossági, illetve a robotizáció miatt pusztán a gazdasági racionalitás szempontjai miatt a kiszervezett termelést/szolgáltatást a nyugatiak hazaviszik.

Ennek eljövetelét a nacionalizmus esetleges nyugati erősödése (melyet most mámoros örömmel szemlélnek sokan), jelentősen sietteti (lásd Trump kereskedelmi háborúja). Tehát, kedves nacionalisták, a gondolataitok nyugati exportjával mindössze az ország és a térség gazdasági hanyatlását hozzátok közelebb.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.11.11. 17:41:48

@Ferenc Kormos: tessen megnézni az utóbbi 150 év, különösen a az utóbbi 100 történetét, milyen vidám is az! És milyen jók vagyunk 1990 óta is, a nagy függetlenségben... Az utóbbi nyolcban meg egyenesen kicsattanóak! Aztán tessen elkezdeni olvasni Szekfűt, Bibót, Márait. Vagy ezt a blogot.

Billy Hill 2018.11.11. 19:21:12

Még a csapból is folyó "magyar családok" szóösszetételt is benyelte sok "ellenzéki" politikus, és ugyanúgy szajkózzák, mint a családfejlesztési államtikárnő meg a főnök...

Billy Hill 2018.11.11. 19:25:54

@Moin Moin: Macron: Legyen vége az önzésnek! De ha a fegyverkezés miatt megemeljük a költségvetéseinket, akkor nem szeretném azt látni, hogy amcsi fegyvereket vesz valaki...! :-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.11.11. 19:26:08

@Moin Moin: ippeg csak öt évet késett el... a saját maga szempontjából, hát még a mienkből..

==T== 2018.11.11. 19:27:49

@vajdasagi: Ez egy cigányozás lenne, vagy egy bőgatyázós magyarozás?

screpes 2018.11.11. 19:55:19

@==T==:

Tetten akarod őt érni?
Inkább arra válaszolj, hogy igaz e, amit ír,
a fővárosnak (városiaknak) vannak e "bécsi" esélyei, vagy sem, és ugyanígy a vidékieknek vajon vannak reményeik ausztriai léptékű sikerekre?

Moin Moin 2018.11.11. 20:02:15

@HaFr: Hivatalosan meg nem erősített információim szerint a kis Angela (akkor még) Kasner már az oviban is a Schneckengruppéba járt és állandóan menekülnie kellett az őt szekáló Blitzgruppés fiúk elől...

2018.11.11. 20:38:21

azért is nehéz(lehetetlen?) kitörni ebből a csapdából, mert 3anon óta ennek a politikának látszik egyedül legitimációs ereje.
minden más elszúrta a lehetőségeit.
hiába alkotmány(alaptörvény, ami ugye ennek ellentmond), jogállam, egyetemes emberi jogok bármi, ez az etnicista nacionalizmus egy nagggyon mély, meredek falú verem.
mindenre és minden_ellenkezője_mindenre ebben lakik itt a válasz. ez a legnagyobb hatású propagandaszólamok alfája és ómegája.
erre egyébként már a szegről-végről szintén etnicista, nacionalista és antiszemita szabó dezső is rájött. pontosan ő a legjobb hivatkozás, aki abszurd módon küzdött ellene. benne mélyen a veremben, amibe ő is úgy pottyant bele és aztán egy darabig maga is ásta tovább, mélyebbre(virradat levelek). és azzal, hogy rájött, mekkora baromság ez és milyen végzetesek a következményei már egyrészt elkésett a maga korában, ugyanakkor nem talált, nem is keresett ettől eltérő politikai platformot.
ma meg elhárítják az igazságait azzal, hogy 1.más idők voltak, náci befolyás stb 2.antiszemita(!) volt és hát kérem, kérem(akkor még talán érdemes elolvasni a tántorgó lelkek, vagy az egy könyv kapcsán c.-ket is, hogy milyen véleménye volt az(igaz, mások) antiszemitizmus(á)ról! ja és még svábozott is. szalonképtelen!
mindezt odáig, hogy a hungarista eke tv-ben műsorcím az egyik legjobb leleplező pamfletjének a címe, amiben azok tartanak előadásokat a bűnös globalista pénzügyi háttér hatalomról, a liberális cickányokról, a féknyúzról stb. stb, akikről ez a pamflet(az elsőtől az utolsó szóig) szól.

BiG74 Bodri 2018.11.11. 20:47:01

@Bánegressy:
Orbán azt hiszi ügyesen meglovagolja, irányítja a folyamatokat. Nem érdekli a történelem. Az ellenzék pedig nem látja, hogy csak orbáni módon lehet ezt megállítani. Le kell menni kutyába, nyerni, aztán szétverni az orbánizmus egyeduralmát lehetővé tevő alapokat.

Khonsu 2018.11.11. 21:17:34

@BiG74 Bodri:

Elkéstek vele, már nincs mit tenni. Ez már csak belülről omolhat össze egy válság és/vagy belharc következtében.

BiG74 Bodri 2018.11.11. 21:30:18

@Khonsu:
Lehet, de komoly próbálkozásuk sincs.

2018.11.11. 21:47:08

@BiG74 Bodri:
azt kell mondjam, a jelen(elmút 8-20-30 év) helyzetben nem ügyetlen. ő tényleg jetskizik a mások(eu) tehetetlensége és a belf. politikai és az itt létrejött gazdasági "elit" állóvizein.
ezzel együtt elfelejtettem említeni Sz.D. a jóhiszemű káoszhoz c. írását, amiben aranyos, rá igencsak illeszthető mondatot találtam, afféle epitheton ornansnak ajánlom ellenzéki firkászok(:D) számára: "Paralitice honmegváltásba progresszált vén futballkapitány, aki ravasz hunyorgásokkal próbálja pótolni a szürke agysejtek konok hiányát."
tenor.com/view/bov-orb%C3%A1n-viktor-orb%C3%A1n-viktor-sad-gif-11613963
(miket tudott ez az ember már 71 évvel ezelőtt? :D)
vagy a helyettese: "A vadászat baklövéseitől a rokon politikába átunatkozott Tasziló . . . "(lehet hogy az rokon-politika akart lenni)

BiG74 Bodri 2018.11.11. 21:58:13

@Bánegressy:
Ügyetlen? Jelenleg ez szerintem értelmezhetetlen jelző.
A környezete lehetővé tette neki, hogy idáig eljusson, ilyen módon. Más-más történelmi közegekről beszélünk.
Magáról hiheti, hogy ügyes, mert még hatalmon van, mert még mindent úgy alakít ahogy tetszik neki.
Kívülről nézve, viszont ez nem ügyességi játék, csak egy újra és újra elfelejtett történelmi szál felvétele, mely a könnyen a hatalomba repít és tart, de folyamat eredményei rég ismertek.
Ezért nem lehet orbánnal máshol megmérközni jelenleg, mint a saját mocsarában.

Khonsu 2018.11.11. 22:31:14

@BiG74 Bodri:

Sajnos ez így van, ha az elmúlt 8 évben lett volna ilyen, és elég kitartás a véghezviteléhez, még buktatható lett volna a NER, de mára túlságosan megszilárdult.

Egyetlen egy lehetőség maradt talán, de ha azt is elszalasztják, akkor a NER hosszú évtizedekig uralkodik majd.

Egy kis kitekintés a megértéshez...
Úgy néz ki, globálisan minden a "tervek szerint alakul". Erősödik a nacionalista populizmus, a bezárkózással, antiglobalizmussal karöltve a nyugati világban. Kibillentik/legyengítik/hiteltelenítik a progresszív liberalizmust. Ezzel a nekik szánt feladat első részét nagyrészt már teljesítették is.

A második részbe pedig épp kezdenek belelendülni. A globalizáció ellen intézett támadásokkal valószínűleg elősegítik/előre hozzák a következő világgazdasági válság kitörését (sok dominó van jelenleg, aminek már csak egy picike lökés kell). Vagyis csak azt kell tenniük, amihez értenek, rombolni.

A kirobbanó válsággal feladatukat teljesítik, és a válság következtében felerősödő elégedetlenségi hullámnak köszönhetően ők távoznak is a színpadról.

Progresszív liberalizmus, nacionalista populizmus likvidálva...

A válságot ekkor ezután nem csak, hogy jól meglovagolhatják a hatalmi űrbe betörő újbalos mozgalmak, de egyben felszínre dob majd egy halom innovációt, melyek az előző válság óta, annak "ihletésére" születtek, de gazdasági "békeidőben" nem tudtak kellő mértékben (és formában) betörni a mainstream-be.

Persze majd az újbalosokat is meglepetés éri, amikor rájönnek, hogy nagyratörő elképzeléseiket "hagyományos módon" nem tudják kivitelezni. Rá lesznek utalva a technológiai/innovációs szektor segítségére, megoldásaira. Aztán ők majd készségesen meg is oldják a dolgokat... :)

De miért is a hosszú kitérő?

Ha a válságig sikerülne Magyarországon összehozni egy kellően erős újbalos mozgalmat, akkor az bekapcsolódva a globális folyamatokba a megfelelő pillanatban talán kiüthetné a válság következtében megingó NER-t, és a helyébe léphetne, és onnantól az ország visszakapcsolódhatna a nyugati modernizációs útra.

A lényeg, hogy a mozgalomnak a hosszú távú célokra, és a megfelelő pillanat kivárására és megragadására kellene játszania, addig lehetőleg kerülve a közvetlenebb konfrontációt a NER-el. Nem kell párttá alakulniuk, választásokon elindulniuk, csak terjeszteni nézeteiket a szélsőséges egyenlőtlenségek problémájáról és megoldási elképzeléseiket.

Aztán amikor eljön az idő, lépni.

Ha ezt megcsinálják, akkor van esély a következő válságnál megszabadulni a NER-től, ha nem, akkor a belátható ideig velünk marad.

Szerintem...

Célkereszt 2018.11.12. 06:36:39

Legújabb fideszes bullshit szerint a szuverén nemzetek korporaciója a jövő a föderális Európával szemben. Én szerintem ez a doktrina inkább a civakodó nemzetek korát hozza el. Mi ez? Gonoszság, tudatlanság a fidesz részéről? Visszatérni, ahhoz, ami már többszörösen megbukott és milliók halálával járt.

Célkereszt 2018.11.12. 06:36:39

Legújabb fideszes bullshit szerint a szuverén nemzetek korporaciója a jövő a föderális Európával szemben. Én szerintem ez a doktrina inkább a civakodó nemzetek korát hozza el. Mi ez? Gonoszság, tudatlanság a fidesz részéről? Visszatérni, ahhoz, ami már többszörösen megbukott és milliók halálával járt.

2018.11.12. 08:58:04

@Khonsu:
sztem ez az erős újbalos mozgalom ez egy vágyálom- különösen itt minálunk.
u.akkor amit leírsz mint várható fejlemények, az egy kicsit túl konstruált történet, bár én nem mondom, hogy lehetetlen.
maga a főni mondta, hogy jöhet bármi és ő gondoskodni fog róla, hogy az a bármi hizlalja a pénztárcáját és növelje a hatalmát. ha már ez nem megy . . . meglátjuk.
én azért a hangsúlyok szempontjából jobban hajlok az ijontichi féle magyarázatra hafr.blog.hu/2018/11/09/a_foderalis_europa_fokozatosan_lekerul_a_napirendrol_orban_gyozni_latszik/full_commentlist/1#c36101763

Laikus Mérgelődő 2018.11.12. 09:21:08

A szerző nacionalizmus elleni küzdelme egyre inkább hasonlít Birca Úr liberalizmus elleni harcára.
A blognak is ideje lenne már "saját narratívát fejleszteni és saját definitív ügyekkel előállni, amelyekkel reménye lehetne kinőni az etnicizmus árnyékából."

DrGehaeuse 2018.11.12. 12:43:07

@Laikus Mérgelődő: HaFr nem a nacionalizmus elleni harcról ír, hanem a jelenlegi közéletet mérgező, terméketlen, nemzetnyomorító és amorális illiberális ál-függetlenségi nacionalizmussal egy szükséges patrióta modernizációs nacionalizmust állít szembe írásaiban. Jelen posztja pedig az ellenzék mindkettőhöz való helytelen viszonyulását írja le.

Laikus Mérgelődő 2018.11.12. 14:30:10

A nacionalizmus éppen olyan általános ellenségkép ezen a blogon, mint bircánál a liberalizmus.
Egy szalmabáb ami ellen lehet puffogtatni a negatív jelzőket (ahogy te is teszed), addig se kell semmi konkrétumot írni az un. modernizációs nacionalizmus (vagy bircánál az illiberalizmus) előnyeiről.

Khonsu 2018.11.12. 14:54:40

@Bánegressy:

Nem állítom, hogy nálunk lesz ilyen, csak azt, hogy így meg lehetne dönteni a NER-t alkalmas pillanatban, mintegy utolsó esélyként.

A nyugati mozgásokban már inkább biztosabb vagyok. Persze, ahogy írtam, szerintem lesz egy csavar a történetben. Bár lesz egy újbalos fellángolás a következő válságnál, de hamar rá fognak jönni, hogy "hagyományos", költségvetési eszközökkel nem tudják teljesíteni ígéreteiket. A mézesmadzag persze ekkorra már el lesz húzva a népek előtt, és itt jön a technológiai/innovációs szektor és szimpatizánsaik, kiknek nem kell majd egyebet csinálniuk, mint megfelelő formában élesíteni azokat az innovációkat, melyek nagyrészt már készen állnak a megcélzott problémák megoldására, mindössze kissé fel kell kavarni a dolgokat, hogy kellően nagyot robbanhassanak.

Vagyis az újbal csak az utolsó lépcsőfok lesz, melyen a techszektor eljut a győzelemig nyugaton.

Ebbe a mozgásba pedig Magyarország az "újbalos fellángolásnál" tudna bekapcsolódni, persze ha addigra meglennének az alapok. Ha nem, akkor a NER ismét fordít egyet a köpönyegen, és hasznot húz, ebből is.

DrGehaeuse 2018.11.12. 15:28:32

@Laikus Mérgelődő: Ha követnéd a blogot pár év óta, akkor tudhatnád hogy mi mindent írt már le a bloggazda az általa üdvösnek vélt "modernizációs nacionalizmus" előnyeiről.

Való igaz, sokkal könnyebb kimutatni a jelenlegi állampárti ál-függetlenségi etnicista nacionalizmus hibáit (más sincs nekije) és bírálni annak képviselőit. Továbbá jóval szórakoztatóbb az ál-ellenzéki szoclibek politikai impotenciáját fikázni mint újar és újara szajkózni azt ami (bár minden másnál jobb lenne a hazának) nem érdekel senkit.

Pl.: hafr.blog.hu/2017/03/01/modernizacios_nacionalizmus_a_versenykepesse_valas_utja

hafr.blog.hu/2018/05/03/eros_nemzetet_--_nacionalista_allam_helyett

hafr.blog.hu/2017/03/07/a_konzervativ_modernizacio_programjahoz

hvg.hu/itthon/20150305_Az_egeszet_felulirta_a_szemelyes_hatalmi

Laikus Mérgelődő 2018.11.12. 15:40:09

@DrGehaeuse: Ok, tévedtem. Elnézést a bloggazdától, valószínűleg nem olvastam elég figyelmesen a korábbi bejegyzéseket.

2018.11.12. 17:39:34

@Khonsu:
igen ami a végét illeti, hát a bármi jöhet is a 2014-es tokványosin nyilván erre utal.
ja és a mi próbáljunk meg a nyertesei lenni.
kérdés kik azok a mi. ő nyilván. a pénztárosa is valószínűleg. ami a többit illeti, senki sem lehet biztos, de azért csakis ők.
a nyugat eddig is elvolt nélkülünk. vsz nem a kis m.o. leszakadása lesz a legnagyobb érvágás.
amit a tech/innovációs szektorról és a megcélozott problémákról irsz, az nekem egy kicsit scifi. akkor mégiscsak kell lennie valamilyen globalista háttér hatalomnak, stratégiai központnak, ahol már döntöttek a világ sorsáról.
a vatikánt legalább beavatták?

Khonsu 2018.11.12. 20:13:19

@Bánegressy:

"akkor mégiscsak kell lennie valamilyen globalista háttér hatalomnak, stratégiai központnak, ahol már döntöttek a világ sorsáról. "

Nincs hozzá szükség központi koordinációra. Mivel a technológiai fejlődés a meghatározó erő, így logikusan következik, hogy idővel a többi tag kihullik az egyenletből és a problémák technológiai alapú megoldása lesz a befutó.

Innentől már csak az a kérdés, hogy pontosan hogyan is jutunk el ehhez a megjósolható végállapotig. Erre egy pillanatnyilag valószínűnek látszó forgatókönyv amit leírtam.

Erősíti meggyőződésemet, hogy ezek a megoldásokat biztosító technológiák már úgy látom, nagyrészt rendelkezésünkre állnak, csak még egy lökés kell nekik. Ilyen lökés lehet egy akár egy válság, melynek hatására tömeges igény támad az említett alternatívákra, és szépen átbillen a rendszer az új állapotába a pénzügyitől a társadalmin át a kormányzati infrastruktúráig/intézményrendszerig.

Ehhez nem kell "háttérhatalom". Az egész logikusan következik a természeti törvényekből, önmagától végbemegy, amint a gátak leomlanak előle. Azok pedig leomlanak, mert a fenntartásuk a természeti törvények ellenében történik, így idővel kifogynak az erőforrásokból és/vagy kellően nagy számú tömeg látja be, hogy nem éri meg azokat fenntartaniuk, és eleresztik az áradatot...

A folyamatnak kedvez a generációváltás is. Az újabb generációk már természetes környezetükként tekintenek az egyre sűrűbbre szövődő technoszférát nem fenyegetésnek. Ők nem fognak ellene harcolni, hanem inkább örömmel várják és fogadják áldásait.

Az óra ketyeg...

Khonsu 2018.11.12. 20:17:05

@Khonsu: *Az újabb generációk már természetes környezetükként tekintenek az egyre sűrűbbre szövődő technoszférára nem fenyegetésként.

DrGehaeuse 2018.11.13. 09:45:36

@HaFr: Van azért valami pici igazsága MACISAJT1 kommertársnak. Ugyanis annak okai között, hogy a mai állampárti ál-függetlenségi etnicista fake-nacionalizmus olyan amilyen, igenis ott van az a kontraproduktív, deformált és zsákutcás aczélos-kádárista (feudálmarxista) kriptonacionalizmus is amit internacionalizmus élnéven toltak a komcsik úgy 30 évig. A Kádári "nacionalizmusba" a vége felé már az is belefért, hogy eltűrték a lelátókon az "az a szép, az a szép, ha miénk a Felvidék" meg "egy régi mániám: tankkal végigmenni Románián" jellegű rigmusok éneklését és senkit se zártak érte börtönbe.

Mellesleg az sem teljesen helytálló amit következtetésként írsz: "Az ellenzék narratíváját természetesen a történelmünkben elmaradt (pótlólagos) modernizáció köré kellene szervezni, és ebből vizsgálni és bírálni a (magyar) nacionalizmus megnyilvánulásait."
Volt ugyanis "modernizáció" a 70-es 80-as években. Az volt a fridzsider-szocializmus modellje a "legvidámabb barakkban". Lettek is eredményei, csak nem olyanok amilyeneket a 88-as "demokratikus ellenzék" remélt. Az aczélos-kádári modernizáció egyetlen máig ható "eredménye" a magyar "lakosság" nyugatiakat meghaladó mértékű individualizálása és fogyasztó-munkaerőforrássá ternírozása. A szadeszes "éttermiség" legnagyobb bánatára ez nem járt együtt a bal-liberális manna befogadására való hajlammal, viszont az etatizmus mindennél jobban beleívódott az átlagmagyar mentalitásába.

Bogomil 2018.11.13. 15:25:09

@csentecsa: Mit értesz nemzeti minimumon? Mit értesz néppárton?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.11.14. 07:18:43

@DrGehaeuse: köszi - én eléggé világosan szóvá teszem az ellenzék mai szerepét és komcsi elődeinek manipulatív álnacionalizmusát, tehát ebben nincs vita közöttünk; modernizáció alatt pedig hagyományosan nemzeti érdekű, polgári modernizációt értek, nem kommmer erőszakot. Azt hittem, ez is világos volt eddig.

DrGehaeuse 2018.11.14. 11:39:12

@HaFr: A késő aczélos-kádári “modernizáció” persze nem volt éppen polgárias, de szerintem nem volt erőszakos. Senkit sem köteleztek erőszakkal fürdőszoba építésére lehúzós WC-vel. A TSZ melléküzemek néhol élvonalbeli technológiákat honosítottak meg. Ipart vittek vidéki porfészkekbe. Leaszfaltoztak olyan utakat amik eső esetén sártengerré váltak korábban. Mi volt ez, ha nem modernizáció?

screpes 2018.11.14. 12:21:50

@DrGehaeuse:

Attól tartok, te vagy az egyetlen, aki ezzel tisztában van, jóllehet az ötvenes évek végétől még óvodás se lehettél. én a blogszférában meg az utcán gyakran találkozom olyanl huszonévesekkel, akik símán lekomcsiznak, mert gyerekkoromban nem robbantgattam orosz tankokat.
Csak az értelmesebbje fogja fel, hogy ez nem így működött.
------------
@HaFr:

A vezetők nacionalizmusa lehet álságos és manipulativ, de az egyénekre ugyanezt nem mondanám: nincsenek eszközeik a manipulálásra.
Gondolhatok magamra is, iskoláskori énemre, nem csak szánkon dőlt a trikolór meg Petőfi, és gyilkolni tudtunk egy egy nemzeti sportsikerért, vagy azon felbuzdulva. Csak a jóisten mondhatja meg, hogy valaki tetteti a hülyét vagy igazán az.
Hogyan lenne álnacionalista egy kisiskolás március 15-én a hatvanas években? Persze ő nem politikai tényező, de egyszercsak - néhány éven belül - már az lett..
-------
@vajdasagi:
igen, ki lehet, ki kell tudni mondani, hogy ebből a szempontból kétféle magyarország van.
Amelyik tudja és érti (amit éppen kell), és amelyik nem tudja...Csakhogy igen nehéz lenne elválasztani, mert a nyelv, a kultúra a földrajziság meg a tényleges nemzeti érdek eggyé szerkeszti őket, (a politikumot már nem sorolhatom ide,) és a nacionalista propaganda pedig egynek hazudja - az egészet.
igy aztán a "java" hazahagyva az elméletet, kimegy külföldre, lasssacskán mindenki, aki nem tud illeszkedni a hatalmi koreográfiákhoz meg jövedelmi viszonyokhoz, mert a tudása, kultúrája alapján (idehaza) nem sorolódhat át, (be) meg a belföldi lakhelye alapján sem.
--------
@Hafr:

Más írásaidban már elemezted ezt a kalodát, de ott, ha jól emlékezem, az volt az output, hogy nem lehet kitérni a politizálás gyakorlatában az etnicizmus elől. Szóval mindegy, hogy önmaguk ácsolják ezt a kalodát, vagy a fidesz. Való igaz, hogy mindketten ácsolják.
-------------------------

@Bánegressy: @Khonsu:
távol áll tőlem a legujabbkori kremlinológia, a Pravdát se járatom már, de ezt a "valami akármi lesz" orbáni szlogent egyszer már meg kéne fejteni.
Gondol e valamire a magyar minisztrerelnök, és mi lehet az, amit nem lehet kimondani? (hogy még az is lehet a bármi....).
Mi számít legnagyobb szörnyűségnek? Amit ő tud, és más senki? Kitől tudhatja?
Nekem van konteom, de hallgatok róla.
De abban biztos lehetsz, Khonsu, hogy a magyar miiszterelnök NEM a technológiai robbanásról agyal, nem nyugati mozgásokról vízionál...

DrGehaeuse 2018.11.14. 14:19:33

@screpes: 64-es vagyok. 56-ban az apám volt 18 éves :D

2018.11.14. 19:34:51

@Khonsu:
@screpes:
az én konteom pl az, hogy a modernizáció legfőbb megrendelői a katonai, biztonságstratégiai szintek(és innen jutnak le a morzsák a civil-szférába) és az eltérő fejlesztési képességek miatt ez egy egyre szűkülő kör, tht igenis léteznie kell valamiféle globális h.h.-nak.
u akkor nem tudom mi tartja fent a versenyt, ami pedig szükséges, ha majd a technológiai alapú világ uralkodóvá válik.

lecsós 2018.11.14. 20:00:10

@Bánegressy:

Verseny?
Szerintem a hangsúly az innovatív iparágakban az együttműködésre fog áthelyeződni más iparágakban is. Az élmiszergazdaságban ez megy már vagy 40 éve.

Íme:
Global Food Supply Chain
www.omicsonline.org/conferences-list/global-food-supply-chain

Ebben a játékban a cél az, hogy olyan együttműködések alakuljanak ki a rendszerek között, hogy az érintkezési felületre profitmodell írható legyen. Ennyi ez, nem több.

Versenyt keresel? Van. Az a társasjáték, hogy ki találja meg az érintkezési felületeket elsőnek, mivel abból lehet kurvasok lóvét csinálni. Várom már, hogy a Musk gyerek mikor jön ki a saját kajás cuccával :) :)

Na most van egy kis gond a versennyel. Az emberek, a mai világban választhatnak, hogy milyen szinten vesznek részt a játékban. Egyre több ember (legyen az x, y, vagy z korosztály) veszi észre, hogy meg akarja élni az életét, és nem akar melózni napi 19 órát egy gyárban, vagy máshol. Nyugaton ez már nagyon komoly problémákat ölt, mivel a helyi termelő üzemek nem találnak embert a 19. századi, vagy a 20. század középi gondolkodással felépített gyártási helyekre. Ezt nevezzük az élelmiszergazdaságban belső rendszer rohadásnak.

Megy a tökvakarás a hadászatban is, hogy komplex innovációs platformok kiegyenlítettek. Ez még nem így volt a 60-as években.

ijontichy 2018.11.14. 22:49:04

@lecsós: Ezek egész jó meglátások!

"meg akarja élni az életét, és nem akar melózni napi 19 órát egy gyárban" Mikor pár éve (még a gimiben) a fiam a haverjaival játék "unboxing" videókkal kezdett zsebpénzt kiegészíteni, akkor kezdtem érezni, hogy öreg vagyok én ehhez a világhoz :-)

screpes 2018.11.15. 07:57:14

@lecsós:

" olyan együttműködések alakuljanak ki a rendszerek között, hogy az érintkezési felületre profitmodell írható legyen."

megtennéd, hogy ezt leírod más szavakkal?
Neked nem okozhat ez problémát, a hangsúly az együttműködésre fog áttevődni, az élelmiszergazdaságban ez megy negyven éve (idézet tőled).

2018.11.15. 10:24:41

@lecsós:
@screpes:
lehet, h mi értünk félre mindent és pártunk_ormányunk már ezt a metodikát gyakorolja?
a főni és(tettes?)társai kialakították az összes szektor, iparág, ágazat érintkezési felületeit amire pénzügyi gazdasági kurmányzás címmel írtak profitmodellt és számukra ez busásan jövedelmez is.
a végén kiderül,h nem a cocik, meg az ellenzék egésze, de az egész világ csak irigykedik. főleg a soros. na ez a baj!

lecsós 2018.11.15. 15:46:44

@screpes:

Alább pár link, hogy m is a global food system, vagy world food system. Más szavakkal az van, hogy a világ élelmiszergazdasága egy globális rendszert alkot, sajátos működésmóddal.

Amikor két alrendszer valamilyen szinten érintkezik egymással (információ ára, vagy anyagáram) Akkor arra az érintkezési pontra vagy profitmodell, vagy valamilyen minőségi protokoll írható fel, függetlenül attól, hogy ki a tulajdonosa, vagy ki tartja fenn.
Kb. ennyi. Ebben a rendszerben a verseny fogalma teljesen másképp néz ki, mint ahogy azt a fő sodrású közgazdaságtanban megszoktuk.
Ez a globális rendszer most kezdni nézegetni azt, hogy mi van akkor, ha virtualizálódik kicsit, vagy hogy elkezdni elemezgetni az erőforrásait globális szinten. Kii fogja alakítani a komplex innovációs platformokat. Engem most jobban minőségügyi aspektusai érdekelnek ennek a globálisan - lokális rendszernek.

Autót gyártani egyszerű, meg bármilyen ipari terméket, ehhez képest, mert nem tud megromlani a cucc. Józsi késve kapja meg a megrendelt telefonját, kit érdekel? megkapja, késve, és kap valamilyen ellentételezést a cégtől. Ennyi. De kaja kicsit más. :) :)

Még mindig arról beszélünk, hogy a KKV-nak be kell szállítania a nagy céghez, mert ez a tuti. Ezt a gondolkodásmódot felülírta a valóság 40 éve. Arról kellene beszélni, hogy milyen szerepe lehet egy adott kkv-nek a global food systemben, na most ilyen szakcikket magyar nyelven még nem találtam. :)
Amúgy ha ebbe az irányba kapargatnánk a valóságot, nagyon komolyan meg tudnánk dobni az innovációs potenciált ebben a vállalati szegmensben. De erre lehet hogy várni kell kicsit.

lecsos.blog.hu/2017/02/18/world_food_system_hogy_is_van_ez

blogs.ec.europa.eu/eupolicylab/files/2016/10/FoodSystems_1stworkshopreport.pdf

www.fao.org/climate-smart-agriculture-sourcebook/production-resources/module-b10-value-chains/chapter-b10-2/en/

www.nature.com/articles/d41586-018-07094-6

@Bánegressy:
30 éve roppant messze vagyunk attól, hogy valamit megértsünk ebből a játékból. A 1960 - 1989 között nagyon komoly, rendszerszintű játékok valósultak meg az élelmiszergazdaságban (és itt most tegyük félre a politikát) Voltak eléggé hatékony komplex rendszerek. most alapanyag termelés, meg területalapú támogatás van, oszt jóvan. Innováció a faszba el 30 éve :) :)

screpes 2018.11.15. 17:51:25

Tudniillik a Lecsós által belinkelt konferencia angol nyelvű tematikájában egyik kifejezés sem szerepel azok közül, amiket ő, lecsós használ.

Például így is fogalmazhatna:

... olyanok legyenek a kereskedelmi szokások, (szerződéses viszonyok), ahol az áru átadásának közelében (mezején) keletkezik a haszon
(vagy elérhető, hozzáférhető ott is ). de ez ne legyen csakis kereskedő.
A haszon ott és úgy keletkezzék, hogy a termelő és a kereskedő együtt élvezhesse - vagy e kettő ugyanaz legyen.
ennek kézenfekvő módja ma már, ha a termelő NET-en eléri a potenciális vevőit, azt megelőzően kiszűri, ki lesz alkalmas neki (és viszont), és ebben nem a hely (földrajzi alapok dominálnak.
(a szállítás nem gond, de vannak szempontok: Táv, költség, hűthetőség, eltarthatóság stb)
Lecsós nick a mezőgazdaság területén gondolkodik, egyrészt onnan veszi példáit mert nyilván azt ismeri, másrészt, a termények látható, sőt látvűányos útja a garancia arra, hogy a profitmodell is követhető legyen: kinél van épp a termény, kinek rohad a nyakán.
Lecsós csak igen ritkán és félve azonosítja a "régi" problémát a jelen hatalmi szisztema okozataként.

lecsós 2018.11.15. 18:56:57

@screpes: Az anyagok amit belinkeltem, azok ezzel a fogalomkészlettel operálnak, mivel fel akarom hívni a figyelmet arra, hogy egyáltalán létezik ilyen, hogy globális élelmiszer ellátás, és ez egy rendszert alkot. Valahol el kell kezdeni ezt a történetet megérteni, mivel záros időn belül ránk fog zárulni az innovációs üvegplafon, minden szinten igazi vesztesek leszünk.

A fogalomkészlet amit használok, az egy multidimenzionális gazdasági térként fogja fel a lokalitást, és abban keresi a lokálisan globális szerepeket.
Ez egy fejlettebb megközelítés már, mint amiről az előző posztban a tanulmányok szólnak. E tér felvázolása nélkül nem lehetne megérteni, és értelmezni pl. a globális élelmiszerbiztonsági kihívásokat. A kéréseket sem lehetne feltenni e nélkül. De nem lehetne termékeket sem tervezni e felfogás hiányában.
A mostani elelmiszergazdasági szakcikkek erről a történetről mesélnek szép dolgokat.

Amit a politika elkövet vagy 30 éve, az nem más, mit az, hogy nem készíti fel az istenadta népet arra, hogy mit is jelent a globalizáció ebben a felfogásban, és mi is lehet a szerepe a lokalitásnak ebben, továbbá hogyan hat ki ez az emberek mindennapi életére, és hogyan befolyásolja az itt élők pénzügyi helyzetét pl.
Ebben a történetben minden kormány a módszerváltás után megbukott.
19. századi, és a 02. század közepi izmusokkal foglalkozunk, pedig meglátásom szerint ezen is csak bukni fogunk. A lényeges dolog az lenne, hogyha egyáltalán elindulna egyfajta gondolkodás, hogy milyen is legyen a viszonyunk a globális trendekhez, a globális hálózatokhoz, és ebből hogyan lehetne kicsatornázni a maximumot.
Ettől nagyon messze vannak a politikusok, és roppant messze voltak pl. 25 éve is.
Nem látom ebben a témában a minimális gondolati innovációt sem a politika oldaláról, ami sajnálatos, de az elmúlt évben sem láttam ezt.
Ebből alakult ki az, hogy a ami "globális" az szar, meg háttérhatalom, meg a többi. Rendet kellene tenni az agyakban, mivel a globalizáció nem áll meg. :)

screpes 2018.11.16. 10:09:06

@lecsós:
A belinkeltek közül az első a saját blogod, aminek fejlécében a lead felér egy önvallomással:

"... élelmiszergazdaságtan, ahogy azt sehol nem tanítják."

erre vonatkoztak a kérdéseim, mert akkor aligha hivatkozhatunk fogalomkészletre, csakis a sajátodára. Ami persze nem érdektelen, csak a hivakozttságuk hamjis. és a kívánatos közösség nem fog tudni eszmét cserélni ezeken.
Nem baj, látod én is komolyan veszem, próbálom megérteni, elfogadni és magamévá tenni. csak nehogy egy TÉVEDÉS legyen oppozícióm forrása.
A lényeget illetően:
Attól tartok a global food world használata sem egyértelmű: nem globalizáltat jelent, hanem teljest, általánost, az egész világra kiterjedőt. Már ez is elég nagy különbséget jelenthet, több dolog terjed ki az egész világra. A "régi" mindenképp, az "újból" pedig annyi, amennyi..

lecsós 2018.11.16. 12:35:37

@screpes:

Márpedig a meglátásod téves. Kérdésedre válaszolva, integráltan nem tanítják azt, hogy pl. mit jelent az, hogy végtermék alapú üzemtervezés:

lecsos.blog.hu/2017/05/12/intermedier_avagy_vegtermek_alapu_uzemtervezes_alapfokon_i_resz_-

Valahogy ez nem akar átmenni a szakmai köztudatba az elmúlt 30 évben. - Igaz ehhez önálló vízió kellene az élelmiszergazdaságról - ami nincs.

Lehet vitatkozni azon, hogy akkor most a világ élelmiszergazdasági rendszere egy rendszert alkot-e vagy nem. Ezt mindenki eldöntheti maga. Sokan gondolkoznak ezen, és vezetnek le belőle okosságokat.

Pár link még ráadásként:

static1.squarespace.com/static/594babd2b8a79b2463782825/t/595f464b6b49982be4a2f33d/1499416142889/Global+Food+System.pdf

deepblue.lib.umich.edu/bitstream/handle/2027.42/108203/Thesis%20Final%20Draft%20for%20Rackham%20Submission_1.pdf?sequence=1

Ebben az anyagban, idézet:
"DEFINING AND MEASURING GLOBAL FOOD SYSTEMS
2.1
GLOBAL FOOD SECURITY AND FOOD PRODUCTION
Conceptually the purpose of global food systems is to fulfill needs and desires of human being’s food
consumption and nutrition intake. A well established measurement of these systems performance is
the concept of global food security."

Érdekes ez a világ nagyon :) :)

screpes 2018.11.17. 06:31:17

@lecsós:

Melyik meglátásom téves?

lecsós 2018.11.17. 12:16:43

@screpes:
"A lényeget illetően:
Attól tartok a global food world használata sem egyértelmű: nem globalizáltat jelent, hanem teljest, általánost, az egész világra kiterjedőt. Már ez is elég nagy különbséget jelenthet, több dolog terjed ki az egész világra. A "régi" mindenképp, az "újból" pedig annyi, amennyi.. "
Ez a véleményed, mivel nem fogadod el azt a nézőpontot, hogy bizonyos szempontból a világ élelmiszergazdasági rendszere egy összefüggő rendszert alkot, bizonyos nézőpontból.

Ezzel nincs semmi baj, elfogadom a nézőpontodat, de mivel a világ tényleg az integráció felé halad, ezért nagyon nehéz a régi látásmóddal megérteni már egy olyan egyszerű dolgot is, mint egy termék gyárthatóságának lokalizációja. Ez pl. az adott nézőpontból nézve egy lokális innovációnak nyithat teret.

Tehát a baj az, hogy képtelenek vagyunk elrugaszkodni a begyakorolt nézőpontoktól, ami az innováció gátja a 21. században, de ez nem csak az élelmiszergazdaságban van így, hanem ugyanez megy 30 éve, hogy nem látok egy innovatív gondolatot a politikában.

screpes 2018.11.18. 08:38:50

@lecsós: nem az én nézőpontomat kéne jól interpretálni, hanem a sajátodét.
téged sokkol, hogy valaki kíváncsi rá...

Nem vagyok tényező az élelmiszergazdaságban, úgyhogy nem lenne baj, ha valamit "nem értenék". Nem vagyok az innováció gátja.
téged szeretnélek jobban érteni, ami viszont egy határon túl nem ér több szót

Mi az innováció gátja a 21. században?
Nálunk (szerintem) a gazdaságirányítók személyes érdeke, szerepe
A földalapú eu-s támogatások esetében például. amiben nem az a baj, hogy adják, hanem, hogy aki teheti jövedelemszerzésnek tekinti, függetlenül attól, hogy mire fordítja..

de az utolsó bekezdéseddel egyetértek, azzal, hogy van aki el tud szakadni.
(a begyakorolt nézőponttól).
--------

lecsós 2018.11.18. 09:22:25

@screpes:

Miért sokkolna? Dehogy. Van egy irány, ami azt mondja, hogy a világ élemiszergazdasági rendszere egy rendszert alkot. Ebből vezetnek le innovációs platformokat. Kb. ez a lényeg.
Ez a nézőpont, és a belőle levezethető megoldási terek oktatása nincs jelen a hazai iskolarendszerben, még egyetemi szinten sem, ami valljuk be, elég problémás.

A földalapú támogatások megléte az EU-ban adottság, de ez nem jelenti azt, hogy nem kellene azon gondolkozni, hogy milyen végtermék alapú innovációk lehetségesek, és azt hogyan kellene jól működő üzleti rendszerekké szervezni, pl. terület alapon.

Hanzi, meg Joe a támogatásait arra fordítja, hogy pl. vesz minden második évben egy új sportkocsit, mivel ez determinált az üzleti tervében.

A gaz multi, ezzel foglalkozik a head officeban, meg a külföldi laborokban kísérletezik ki a jobbnál jobb ízeket. Ennyi ez.

Nem érti a nép az Európai Uniót, és annak szakpolitikáit, így pl. az mezőgazdasági szakpolitikát sem. Ezért tartunk itt, hogy a hazai földterületek 95 %-át a földtulajdonosok 2 !-a birtokolja.
A kulcs az lesz a történetben, hogy ez a rendszer hogyan fog integrálódni a nemzetközi értékláncba. Ami van - alapanyag oldali integráció - az nekik se gyere be hosszú távon, mivel eléggé tervezhetetlen a játéktér. Előbb-utóbb lesz egy komoly lokális innovációs nyomás a rendszeren, de inkább előbb, mint utóbb. :) :)

Ezt sikerült elérni, nem többet. na most ebből kellene kihozni valami olyat, ami előremutató lehet a 21. században.
Erre meg nem látok semmilyen gondolatfoszlányt sem sajnos.

A gondolkodásmód, ami fontos ebben a történetben, mennyire vagyunk képesek nézőpontot váltani. Ennyi ez.

Persze, én is írhatnám, hogy egy bizonyos határon túl nem érdemel több szót az, hogy megértsem mások gondolkodásmódját. Nem teszem, mivel ezzel csak azt érném el, hogy szűkülne a látóköröm. :) :)

screpes 2018.11.18. 10:33:57

@lecsós:
lehetne azt, hogy
"lesz egy komoly lokális innovációs nyomás a rendszeren"
úgy mondani, hogy "egyes gazdák máshogy akarnák?"

lecsós 2018.11.18. 11:00:53

@screpes:
Azért nem lehet ezt így mondani, mivel nem ezt takarja az, amit mondtam. Teljesen mást.
A nézőpont rendszer oldaláról közelít a témához, minden esetben.

Esetünkben a következőt takarhatja:

1. A hazai szántóföldi növénytermesztés egy rendszert alkot, mint termelési rendszer hazánkban, függetlenül a tulajdonosi szerkezettől.

2. Mivel ez így van, a rendszerben hasonló technológiai szintet képviselő lokális termelési rendszerek egzisztálnak.

3. A rendszerben megfigyelhető termelési oldalról a fragmentált termelési terek, azok üzemgadzaságtana. - Elvárt rendszerszinten, hogy Somogyban is annyiért állítsák elő a kukoricát, mint az alföld egyes részein.- Lássuk be, ez elég kemény rendszeroldali követelmény -

4. Kimeneti oldalon megfigyelhető a szűkös keresztmetszet - pl. szárítók -

5. 1-3 nap csúszás a betakarítási időszakban aratáskor, komoly bevételkiesést jelenthet, mivel csökken az aratott termény minősége.

Ezen általános meglátásokból levezethető pár dolog:

A. A rendszer - nevezzük hazai szántóföldi növénytermesztőknek őket- mint egységes termelési rendszer a világpiacon komoly hatékony konkurenciával kell, hogy versenyezzen, pl. Ukrajna.

B. A rendszer szintű egység kibocsátásra számított költség csökkentése a terület koncentráció irányba hat, aminek van egy elméleti maximuma - szabadon integrálható földterületek - de ez sem biztosíték arra, hogy a rendszer komplexen nemzetközileg versenyképes - pl. az Ukránokkal -

Mindez független attól, hogy mit akarnak egyes gazdák, mivel rendszerszinten pont mindegy, hogy akarnak-e valamit, vagy nem.
Ebben a globális játéktérben legalább olyan lokális válaszokat kellene találni, ami levezethető versenyképességi faktort képvisel, és előnyt jelent a hazai termelőknek. Ez egy ilyen játéktér.

Nem nagyon érdekel a szántóföldi növénytermesztés, de ez alapból látható.

Ezért mondom azt, hogy a globálisan - lokális, vagy sokak által lokálisan - globális üzleti rendszerek modellezésének nagyon nincs hagyománya a magyar gazdaságelméleti gondolkodásban, ami alapvető hiba a 21. század előestéjén.

Ahogy mondtam már, a politikában nem látok semmilyen gondolati innovációt 30 éve, ezért tartunk itt, ahol tartunk.
Egyik párt sem foglalkozik azzal, hogy akkor most mi is lenne a magyarság szerepe ebben a globálisan- lokális térben. Ha megvan a szerep, akkor mit is takar az, hogy prosperitás, vagy hogyan néz ki egy vidéki lokálisan- globális életmód. Baszott messze vagyunk ettől, ami kár.

screpes 2018.11.18. 14:04:11

@lecsós:
Biztos eltanácsoltak téged emiatt az egyetemről.
Azóta autodidakta vagy?

lecsós 2018.11.18. 14:42:13

@screpes:
Téged nem rúgtak ki a középiskolából? :) :)

Biztos ez történt akkoriban ja ja :) :) :)

Ilyenné is vált mostanára a vállalatgazdaságtan az utóbbi 30 évben, sajnos nem sikerült lekövetni a történetet, mi még a 60-as évek nyugati marhaságait oktatjuk az egyetemen, ennyi ez, nem több. Csodálatos könyveket írtak - fordítottak - erről az elavult tudásról, ezért is vagyunk itt, ahol vagyunk. A legnagyobb baj az, hogy vitázni sem lehet az egyetemeken, nem azért vannak,, hogy ott csak úgy szakmai vitákat rendezzenek, na.

Az egyetem arra való, hogy a hallgató kussban legyen, tanulja meg a könyvet, és tolja vissza a vizsgán, de főképpen fogja be a pofáját, ha diplomát akar. Kár, hogy kiölik a hallgatóból a tenni akarást, és a tudásvágyat.

Lehetne ez nagyon másképp is, majd meglátjuk mit hoz a jövő.

Ott tartanak a professzorok - tisztelet a kivételnek - hogy az ellátási lánc az semmi mást nem jelent,csak logisztikai kapcsolatot. Ez 40 éve is elavult tudás volt. De egy ilyen kapcsolatot sem tudnak normálisan elemezgetni vállalatgazdasági szinten, mivel ehhez kellene hogy legyen egy olyan önálló tudományág, amit úgy neveznek, hogy vállaltgazdaságtan. De ilyen kurvára nincs, de tényleg.

Mára az ellátási lánc fogalmi környezete képlékennyé vált a nemzetközi szakirodalomban. Cégek, vállalatok egyénileg értelmezik a fogalom környezetét a saját időszakos működésük során.Van aki ellátási lánc szintű profit kalkulációról mesél. Mások meg megkérdezik ó, hogy ezt így hogy bazzeg?
Úgy, oszt jóvan, ez a válsz. :) :)

Mondom, nincs rendszerszintű tudás, ezért nulla az innovációs potenciál. Nem tudott kifejlődni egy nemzetközileg versenyképes innovációs ökoszisztéma pl. a élelmiszergazdaságban kis hazánkban az elmúlt 30 évben, mivel képtelenek arra a hozzáértők, hogy definiálják ezt a gazdasági teret.
Ha megtették volna, már sok iparági szegmensben elértük volna a német "mittelstand" innovációs szerepét, de ettől is baromi messze vagyunk, fényévekre.

Ha lenne ilyen játék, azért már egy-két iparágban eléggé komoly szerepet kellett volna fogni.

Építs 40 éve elavult tudásra gazdaságpolitikát. Ez megy 30 éve. Ez a baj.

screpes 2018.11.19. 11:47:13

@lecsós:

A vizsgálódásainknak jó módszere, ha elképzeljük, milyen sors vár (várna) egy korszerű tudásúra. Akár oktatóként, akár kilincselő vállalkozóként, vagy olyanként, aki még csak nem is kilincsel.

lecsós 2018.11.19. 17:05:30

@screpes:
Érdekes felvetés, amit én tapasztalok, az az, hogy hazai élelmiszergazdaságban nincs jelen a rendszerszemléleti tudás.

/élelmiszergazdaság nálam mint fogalmi jelentés lefedi az input termelést, és minden olyan feldolgozási, és logisztikai lépcsőt, ami ahhoz kell, hogy a végtermék a fogyasztó asztalára kerüljön/

Sőt tovább megyek, eljutottunk oda, hogy nagyon nincs második vonal egyik szektorban sem. Ez meg nem jelent mást, csak egy innovációs sivatagot, álljon rendelkezésre bármennyi fejlesztésre szánt pénz.

Ez azt jelenti, hogy nincs ipari platform arra, hogy kicsiben le lehessen tesztelni egy ötletet, nem az, hogy lenne annak valamilyen esélye, hogy eljusson a termékké formálásig.
Ez veszett fejsze nyele.

Tehát a kérdésedre válaszolva, hogy milyen sors vár egy korszerű tudású emberre?

Offol, mosogat Londonban, vagy Berlinben, közben írogatja az e-maileket, és idővel fejlesztőmérnök lesz egy innovatív vállalatnál, oszt termeli a GDP-t ott.
Ezért találkozol az éjszakai műszakban nagy tudású, ambiciózus fiatalokkal, akik tudják, hogy hogyan kössék fel a bugyogót, vagy a gatyát. Ezek a fiatalok 5-10 évet tesznek bele ebbe a játékba. Köszönik szépen, jól vannak.
Van a másik csoport, aki 130 e-ért gályázik otthon, és befogja a pofáját, mivel lemondott minden álmáról. Van a negyedik csoport, aki totál defenzívába menekült, és baszik mindenre, éli az életét, és nem hiszi már, hogy az álmait meg tudja valósítani.
Vannak az elvakultak, akiket úgy neveznek hogy vállalkozók, és hisznek még a csodákban. Az általuk alapított vállalkozások 95%-a nem éli meg a 4. évet.
Biztos, mert olyan barmok hozzá sokak szerint. Na most ezekkel is találkozol Berlinben, vagy Londonban a mekiben az éjszakai műszakban, és többet tanulsz az élelmiszeripari gépészetről, mint az egyetemen. Ehhez a tudáshoz képest sok esetben az egyetemi oktató tudása az adott témában a fasorban sincs, mivel ez tapasztalat, az utcáról.
Ezek az emberek elmennek, és meghallgatják a 90-es években lett milliárdos meséjét a kitartásról, meg arról, hogy hogyan kell tolni a businesst....- Szerencsétlenek, jáj.. -

Tehát előbb dobok össze egy hatékony csapatot Londonban, Bécsben, vagy Berlinben szétnézve a gyorséttermekben, mint bárhol máshol.

Hogy mi erre a megoldás?
Kellene egy nagyon hatékony, és erős második, és harmadik vonal, a top cégek alatt, amely eléggé erős annyira, hogy képes legyen egy-egy innovációt befogadni, inkubálni, tesztelgetni, letolni a félüzemi gyakorlatot. Ettől roppant messze vagyunk, ami nagyon nagy probléma.

Legalább addig a szintig el kellene jutni, hogy egy-egy ilyen ember ne a londoni, vagy a berlini fekete mosogató sinkje mellett kössön ki.
Hogyan?

Első körben a lakhelyéhez közel lennie kellene olyan nyitott vállalkozási hálózatnak - Németországban tiupikusan ilyen a mittelstand- ahol le tudja tesztelni az innovációját, kicsiben.

Ennek a rendszernek meg profitálnia kellene a játékból.

Na most ha egy ilyen gyerek elkezd házalni, hogy milyen fasza cucca van, úgy basszák ki, hogy lába se éri a földet. Ennyi ez.

Ezek után offol, és húz a búsba Londonba, és Berlinbe, vagy Bécsbe. Egyéni sorsok, egyéni arcon nevetések, ezért offoltak ezek az emberek.
Azt kell mondjam , hogy nem látják át a vállalkozók azt, miről is mesél egy-egy ilyen gyerek, erre jön még rá az, ha meg is értené, hogy mi a stájsz, egy büdös vasat nem tenne bele, mert csak. - Zéró a kockázatvállalás a KKV-nál, főleg ha innovációról van szó.-
Na most ebből kellene kihozni valamit. A helyet eléggé karcsú. Tehát tudjuk milyen sorsa van egy ilyen embernek.

A kérdés az, hogy lehet-e ezen változtatni, és átírni a jövőjüket, ha igen, akkor meg ezt hogyan is lehetne.

Össze kellene tenni egy ilyen csapatot, ésszerűen hagyni azt, hogy melózhassanak. Olyan teret nyitni nekik, hogy bele tudják tenni a tudásunkat a játékba. Ezzel talán felül lehetne írni - a kezdj mosogatni Londonban, és legyél ott fejlesztőmérnök - című fejezetet.

Erre eléggé szép történeteket lehetne írni kis hazánkban, akár állami - önkormányzati erőforrásokra hangolva, akár terület alapon KKVk-ra szervezve, csak el kellene gondolkodni ezen. De ennek a gondolatfoszlánynak a csíráit se nagyon látni még, valami van, volt, de elhanyagolható a szerep.

Ha hívnának egy ilyen játékba, és tényleg komoly cucc lenne, mennék és tolnám, mert ebben lenne a jövő.

Az oktatást csak az angol, vagy a német módi szerint tudom elképzelni, másképp nincs értelme. Az utolsó szegig mindent a diákoknak kell összerakni, kezdve az üzem megépítésétől egészen a blockchain végtermék nyomonkövetési technológia bevezetésén keresztül, a költség, és profitmodell megalkotásáig. Ebben részt lehetne vállalni, másképp nem.

screpes 2018.11.20. 07:24:08

@lecsós:

Te sem vagy éppen optimista.
nem is várom, aki hurrázik, az a szememben hatalomfüggő, és nem éleslátó.
De ahogy múlik az idő, a saját sorsunkért egyre kevésbé tehetünk szemrehányást a múltnak.
Nevetséges azt mondani, hogy pl Antall József rosszul nyúlt valamihez.
Mindamellett igaz lehet.
-------------

lecsós 2018.11.20. 11:14:09

@screpes:
Meglátásom szerint a módszerváltás abban a formában, ahogy a módszerváltók levezényelték, ide vezetett. Mindezt a liberalizmus, és a szabad piac, a kapitalizmus jegyében. Szépen 3 év alatt szétverték az ország teljes gazdasági potenciálját. Ezt ebben a formában nem indokolta semmi, de erről gazdaságtörténeti munkák szólnak. El lett lopva, ennyi történt.
Antall meg egy történész volt, és roppantul nem tudta, mi az a gazdaság.
Nem baj, majd megkérdezik a nagypapit a mai fiatalok, hogy mi a tökömért voltak ennyire dilettánsok abban a korban, erre meg válaszolni kell majd.
Most van egy következmény, és mindenki néz ki a fejéből, mit a lukinyúl, mivel ebben a tetves valóságban nem működnek a régi szótárak, ez igaz a gazdaságra is.
A fél ország kiürül, dolgozói szegénység van, a fiatalok nyomják a herbalt vidéken, mert olcsóbb, mint egy feles. Ezt sikerült összehozni 30 év alatt?
Ez szánalmas teljesítmény. Antall kezdte, és most itt tartunk. Szép.

ijontichy 2018.11.20. 12:58:24

@lecsós: Orbán (& Co) meg jogász, annak is a legalja, abban az értelemben, hogy a "jog szelleme" semmit sem mond neki, csak a "jog betűje". Ezerszer inkább egy "bankárkormány", mert azzal lehet üzleti szellemben tárgyalni.
Ha ennek az országnak "esze lett volna", már 2002-ben kibassza a bolsigyereket meg a pártját a parlamentből is. A "kár" elsősorban ugyanis nem anyagi (azt relatíve egyszerű lenne helyrehozni). Vityáék bő húsz éve rongálják az agyakat (társadalmi tudat), és még nem is látszik a vége. Nem vagyok egy Momentum-rajongó, de szvsz. a Fekete-Győr a minap jó irányba kezdett ordítozni, amikor a profokat, rektorokat... stb. hiányolta a CEU-s tüntetésről.
Aztán amikor vége lesz, Mo-nak szembe kell néznie azzal amit művelt, nevezetesen, hogy egy senki kis szarjankó képes volt a legrosszabb futballszurkolói mentalitást kihozni a társadalomból. Mohács, Trianon meg a többi mellé lesz mág egy feldolgozni való trauma. Mo. meg a trauma-feldolgozó képességéről "híres", ugye???

screpes 2018.11.20. 13:23:06

@lecsós:

Épp ezt akartam elkerülni, korai, távoli példának hozva Antallt, hogy a folyamatokat aktualizálva, őt, eleinket marasztaljuk el...
Ennyi idő, és lehetőség után már ne Antallt vagy mást okoljunk elmaradt vagy félrehangolt intézkedések miatt.
Szándékom szerint a maiak felé kell fordulni, mert azoknál keresendő a maradék esély, ha van.
Tökéletesen idevág a másik blogposzt alatt (Magyarország meddig még....) Zipe Moha által beidézett tanulmány ismertetése a Kettősmércé-ről. ( Zipe Moha, 20-án, 10:40-kor).
Egy 2009-ben elhúnyt olasz-amerikai írt tanulmányt, lényegében arról,
hogy melyik politikai-gazdasági hálózat emelkedhet ( úgymond ZÁRKÓZHAT) fel), melyik másik rovására, és hogy nálunk minden erről szólt.
Egyetértek vele.

-----
@lecsós:

bocs, nem te írtál ilyen egyetemi, kirugással/távozással végződő afférodról, Laptop nicknéven?
(Dehogynem).

Nincsenek vezető gazdaságpolitikusok, akik jó értelemben kilógnak a sorból?
Vannak.
Őket kéne követni, ismerni, elemezni, az új szakszókincset - ha lesz - az ő tudásuk fogja jellemezni. Ők a fogalomkészlet köztesgazdái.
A kormányzat az más tészta, mert NEKI ugyanezt kéne tennie, (követni a vezető gazdaságpolitikusi gondolkodást,) de biztos, hogy nem teszi, nem fogja tenni.

A szakpolitikus hiányzó hatásával olyan kezd lenni mint az ellenzéki: a középkategóriás politikusi rétegnek kéne közvetíteni a korszerű tudás, meg a "nagypolitika, a vezetés között.
De esze ágában sincs, nem fog, mert az ellenkezőjét teszi: a nagypolitikai vezetés, - gyakorlatilag Orbán, és azok, akik kimondatlanul is odaállnak, ahol a szervilitásból fakadó előnyt vélelmezik - nem jelenít em szakmai véleményt. Nem közvetítik a korszerű tudást, hanen mindenki saját helyezkedését beágyazottságát "közvetíti".
Nem arról üzen, hogy mit tud, hanem, hogy hova áll, vagy állna...

lecsós 2018.11.20. 14:24:00

@screpes: Tehát álljunk meg egy polgári védelmi pillanatra. Nem tudom honnan veszed hogy kivágtak egy egyetemről. Ilyen nem történt :) Ezt lezárhatjuk.

Most 2018-ból visszanézve a módszerváltásra, azt kell hogy meglássuk, hogy az egész egy félreértelmezett koncepcióra - alapvetésre - épült, miszerint fel kell zárkóznunk a nyugathoz. Az átlagembernek köhinteni nem volt ideje, mire a sorsát elintézték 1993-ra. Ennyi volt ez. Az egész élemiszergazdsági struktúrát sikerült szétkapni, és földel egyenlővé tenni 1993-ra.
Ennek az országnak determináltan semmi esélye nem volt arra, hogy maximalizálja saját gazdasági potenciálját. Ez gazdaságtörténeti tény. Az történt, hogy papíron nullára írták az ország vagyonát, gombokért eladták, és amikor megkapta a nyugati az erőforrást, szépen visszaállította a balance sheetet, oszt szevasz. Ehhez nem kellett agy, ehhez nem kellett gazdaságpolitikai koncepció, ennyit tudtak, és így tudták, hogy ez vezet az üdvösséghez.
A baj azzal van - amit Zipe tol a cikkében - hogy evidenciának veszi, hogy kellett lennie egy ilyen, és olyan oldalnak, akik versenyeznek az erőforrásokért. Nem kellett volna kibaszni minkét oldalt a bús picsába akkor 89-ben? Ezt kérdezi sok fiatal. Mi az, hogy esély nem volt másra? Ki mondta meg? Legalább meg kellett volna izzadni, de nem történt semmi olyan, ami megadta volna az esélyt arra, hogy az ország tiszta lappal induljon újra, olyan konszenzus alapján, amit mindenki a sajátjának érez.

Gazdaságpolitikusok akik kilógnak a sorból? Mutass nekem ilyen embereket, akik hitelesen képviselnek valami új irányt, és képesek kinyitni a szájukat. Ilyent nem látok 30 éve.

Róna kezd megszólalgatni a témában, talán ő az egyetlen üdítő színfolt, más nagyon nincs. De egy a gond. Van egy kis sajtüzeme - tehát van valami fogalma arról, hogy hogyan működik a reálgazdaság kicsiben- de vakarja a fejét rendesen, mivel nem tud mit kezdeni azzal, hogy offolnak a melósai, mert nyugaton több a zsé. De legalább izzad ezzel a dologgal, és nem adja fel. Ez férfi munka tőle. El tudom képzelni nála azt, hogy mekkora diszkrepanciát okoz neki sajtüzem reálgazdasági pozíciójában való gondolkodás, és a szabad piacról való tanítás Londonban. Elmélet nem fedi a reálgazdasági gyakorlatot kicsiben, ez okozhat fejvakarást.

Egyik sem tud felmutatni koherens gazdaságpolitikai koncepciót, ami azonnal működhetne vidéken. 30 éve nem látok koherens reálgazdasági koncepciót, olyant meg főleg nem, amiben leírnák azt, hogy hogy a tökömbe is néznének ki az alapvető szinergiák az egyes gazdasági ágak között. Szánalmas, már megbocsáss.

Amúgy sok a rinya, ezt látom. Minden szinten megy a rinya.

Nem látom azt, hogy valaki kiállna, és helyi szintről elmesélné, hogy mit is lehetne csinálni pl. ellenzékből helyi vezetőként pl. egy kisvállalkozásnak, hogy életben tudjon maradni. Mivel nem teszi ma sem - és nem tette az elmúlt 30 évben soha sem. ezért a z ellenzék helyi, lokális szintű beágyazottsága nulla. Nagyon meg kellett volna izzadni egy koherens programért. Ebbe meg senki nem tett energiát. A többi duma. Ebből lett a többszöri kétharmad. A fidesz nem csinált mást, csak tette a dolgát, és helyzeti előnyt kovácsolt abból, amit az ellenzék nem is látott. Ebben áll a fidesz stratégiai előnye, erről meg nem fog lemondani.

Ránézel az országra, és azt látod, hogy szarabb a helyzet 2018-ban, mint amikor az ország három részre szakadt Mohács után. A kérdéseket nem tudják feltenni a gazdasági szakemberek, ezért marad a folyamatos lecsúszás, és 5 millió ember felzárkózásának elfelejtése, ötlet hiányában. (Van olyan autóipari szereplő, ahol a 96%-os a fluktuáció éven belül. Termeljél vazze.)
Figyeld meg, a kormányzet el fog indulni egy vélt, vagy valós konszolidáció felé, mivel ki kell egyensúlyozni a rendszert. A kérdés az, hogy ez milyen elvek mentén valósul meg.

screpes 2018.11.20. 15:00:03

@screpes:
Javítás:
nem jelenít MEG

screpes 2018.11.20. 15:15:24

@lecsós:
Nem Zipe tolja, (hogy kellett lenni ilyen meg olyan oldalnak, akik versenyeznek az erőforrásokért)
hanem a Kettősmérce cikkírója idézi be az olasz tudós gondolatmenetét ugyanerről.

lecsós 2018.11.20. 15:23:37

@screpes: Elnézést a hibáért. :)

screpes 2018.11.20. 15:37:06

@lecsós:

..." a kormányzat el fog indulni egy vélt vagy valós konszolidáció felé, mivel ki kell egyensúlyozni a rendszert..."

mi kell ehhez?
Szaktudás
munkaerő,
hitelviszonyok
közbizalom
üzleti (kül)kapcsolatok

lehet még írni továbbiakat, várom tisztelettel.
De szerintem ennyi untig elég, ha egyszer mind hibádzik.

lecsós 2018.11.20. 15:46:13

@screpes: Van ez nekik mind, nem látok ebben problémát, meg lóvé is van, ebben sem látok problémát. Megy is nekik a szekér, a kérdés az, hogy hogyan sikerül konszolidálni a játékteret.

screpes 2018.11.20. 15:56:06

@lecsós:
idáig az ellenkezőjét írtad.
Vagy mindaz csupán az elenzéki munnkavállalókra és vállalkozókra érvényes?

lecsós 2018.11.21. 20:01:24

@screpes:
Dehogy írtam az ellenkezőjét. Nem hiszem el, hogy itt tartunk. Vannak az ellenzéki vállalkozók, meg a párt, meg vannak a kormánypárti vállalkozók, és a kormánypárt. A két tábor között meg a nagy büdös semmi, ott a még a répa se nő. Számomra nem ilyen faék egyszerű ez történet. Azért van eléggé sok olyan vállalkozó, aki nyomja a napi rutint, és köszöni szépen jól van.

Az ország vállalkozóinak 99 %-a ide tartozik.
Mindaddig nem lesz értékteremtés ebben az országban, ameddig nem tudunk elvonatkoztatni a lokalitástól.
Egy multi baszik arra, ki van kormányon. Egy célja van, hogy minden időben az adott kormányzattal effektíve semleges viszonyt alakítson ki, mert ez biztosítja számára a prosperitást. Normális országokban így megy ez.
Lófasz nem lesz addig, ameddig ezen nem tudunk felülkerekedni, és nem csak a termék, vagy az innováció értéke számít.

screpes 2018.11.22. 08:04:40

Na most valóban összevissza halandzsázol. Egészében azonban keményen dezorientáló az (új) álláspontod.
Nincs már olyan a kommunikáció korában, hogy faék egyszerű álláspont, csak olyan, hogy faék egyszerűen képviseli valaki.
Az a kérdés, mikor, hol, hogyan veri be azt a faéket? Mit is feszítene szét?

Vannak vidéken sikeers vállalkozók, - tehát megy a szekér...??
"nem látsz problémát, megy nekik a szekér...."
nna akkor nem lehet gond.
"Konszolidálják a játékteret".

Idáig az ellenkezőjét írtad.

---------
@lecsós:
ez az olasz tudós (Arrighi) 19 éve elhúnyt, azaz több mint 20 éve terjedhetett volna az elmélete..
Én alapmunkának tekintem Orbán Krisztián (?) előadását a cseh vállalkozói kör jelentőségét bemutató vállalkozásfejlesztsési modellről (amit szembeállít a hazaival), Mert ott bővült ez a kör, és dominálhatja a gazdaságot..
és irodalomként ideírnám még az elitről (a rosszulműködőről) írt kritikai anyagokat.
Igaz, ezek nem szakmai anyagok, de igazán elegendőek lennének (lettek volna) hogy e l i n d u l j o n valami, és az oktatásba szivárogva kitermelje azokat a huszonéveseket akik most hatással lehetnének a vállalkozásfejlesztési modellre, a sikerek várományosai lennének.
De nézd pl a balatoni turizmusfejlesztést (láttam, hogy érdekelt annak idején (?) a téma, hogy miféle útra lépett? Az már jellemző, újkeletű fejlemény. Ott mi történik jelenleg?
(a mezőzgazdaság nem jó példa, mert különlegeses téma, mert a termelvények sorsa a földtulajdonnal és érdekekkel másként fonódik össze, mint pl az ipari termékeké, vagy akár a turizmusszolgáltatásoké).
süti beállítások módosítása