1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.10.20. 08:22 HaFr

A kádárizmusban Marx, az orbánizmusban Russell Kirk jelenti az ellenállást

Képtalálat a következőre: „russell kirk”

Azt gondolom, ez egy kellemesen pontatlan analógia, kellemesen az, mert nem elég pontatlan ahhoz, hogy ne legyen érdemes körbejárni. A kádáristák sose értették Marx és a kapitalizmus viszonyát, amennyiben az előbbi az utóbbitól az osztályharc végletes kiéleződését várta, nem kékcédulás választásokat és megszálló hadsereget, nyomukban a termelőeszközök -- így a kizsákmányolás -- állami koncentrációjával. Marx egyik pillanatában sem akarta, hogy a tervezés és az egyenlőség(re való törekvés) váljanak a szocialista gazdasági modell kulcsszavaivá a bőség és a szükségletek helyett (függetlenül ez utóbbiak realitásától), és hogy a racionalitást a megvalósult szocializmus majd az ideológiával és a bürokráciával helyettesíti. Ez az egész -- a megvalósult szocializmus -- gyakorlatilag semmilyen ponton nem találkozik Marx társadalomelméletével, mégis Marx volt a rendszer végső hivatkozási alapja. Nem csoda ezek után, hogy a rendszerkritikus baloldali értelmiség - Lukács György körül - Marx hiteles értelmezésében találta meg a maga ellenállásának kifejezését. (Pontosabban azért lettek rendszerkritikusak, mert a rezsimet nem találták marxistának és aminek találták, az nem tetszett nekik.)

Nos, az orbánizmus jóval antiintellektuálisabb a kádárizmusnál (köszönhetően általában az antiaufklérista pozíciójának), de valahol a bugyraiban a többé-kevésbé rendszerhű értelmiség azon fondorkodik, hogy létrehozza a saját konzervatív(?) intellektuális univerzumát, ha már a rezsim nem jelölte ki ezt. Ilyen próbálkozásnak tekintem az amerikai konzervatív gondolkodó, Russell Kirk születésének 100. évfordulójára meghirdetett tegnapi konferenciát a Pázmányon, ahol randevút adtak egymásnak a rendszer óvatosabb (a Mandineren publikáló) propagandistáitól kezdve társutas professzorokon át tisztes tudósokig néhányan (nem túl sokan). Kirk kijelölése a szememben az amerikai paleokonzervatív, keresztény humanista, lokalista, demokrácia-, liberalizmus- és kapitalizmus-ellenes világkép felmutatását jelenti az otromba, prosztó rezsimmel, Kövér Lászlóval és a 888.hu legénységével szemben; a szellem iránti igény felmutatását a zsigerek és a bélsár közegében. A Conservative Mind, a The Roots of American Order, az Eliot and His Age vagy az olyan kis gyöngyszemek, mint a "The Conservative Purpose of a Liberal Education", további példák gyanánt pedig Irving Babbitt, Paul Elmer More, Michael Oakeshott vagy Robert Nisbet világa sehol sem találkozik a NER barbár etnicizmusával és proto-fasizmusával.

Ami a fenti analógiát megalapozza, az a közéleti (protagonista vagy ellenzéki) értelmiségnél kevésbé aktív, de a puszta tudományon vélhetően túltekintő mezsgye-értelmiség létállapota a diktatúrákban: a kvázi-politizálás. (Ennek az egzisztenciális és jellembeli okait most nem, csak az intézményes oldalát firtatom, hogy ti. minden diktatúrában kialakul a fanyalgó, húzódozó, "korrektív" szándékú, mindazonáltal az intézményrendszerbe betagozódott értelmiséginek ez az attitűdje.) Nem akarom ezt a rövid írást szentenciával befejezni, inkább egy-két kérdéssel. Lehet anélkül a mezsgyén élniük, hogy kimondanák: diktatúra - abuzív illiberalizmus* - van? És ha nem mondják ki, nem sodródnak-e be a protagonisták közé? És ha nem hiszik, hogy diktatúra van, vajon mi közük lehet - itt - Kirkhöz? Mert egyet nehéz lenne tagadni: hogy diktatúra - abuzív illiberalizmus - van: az illiberalizmust a rezsim állítja magáról, az abuzivitásáról pedig lehet vitatkozni, csak éppen minek. A diktatúra tényét igazolja az is, hogy a közéleti értelmiség élesen kettévált és a mezsgye-értelmiség, amint gondolom, a tudománnyal politizál ("üzen"). A probléma ezen túl az, hogy a másik oldalról a rezsim is így, az ersatz politizálás helyeként fogja fel a (társadalom)tudományt, és ennek jegyében (is) nyírja a tudományos intézményeket. (Na, mégse tudtam szentencia nélkül befejezni.)

*Abuzívnak tekintem az illiberalizmust (hibrid rezsimet), ha a saját tömegbázisa hosszabb távú érdekei ellen cselekszik, megtévesztve és kihasználva őt, amíg csak tudja. Az abuzív illiberalizmussal nem az az elsődleges baj, hogy nem liberális, hanem az, hogy nem demokratikus (a választói megtévesztésén alapul) és terméketlen (hosszabb távon rosszat tesz a választóinak). Ez az ikerprobléma persze összefügg a másodlagos hibájával, hogy nem liberális. Az abuzív illiberalizmus jellemzően két dolgot nem ért (és nem tud velük mit kezdeni): a gazdasági folyamatokkal és az (állami, tervező) konstruktivizmus határaival.

133 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1014311763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miért 2018.10.20. 19:30:28

@fgzb: Nekem erről a hülyeségről Marat halála jut eszembe.

Janossz 2018.10.20. 19:33:31

@Krisztizsófi:
" Egyébként iszonyatosan kártékony is, hiszen ha most azt állítja, hogy a Kirk-követők a jelenlegi kormány belső ellenzéke, ötletet ad a kormányon belül megbúvó gazembereknek valamiféle leszámolásra."

Kormány belső ellenzéke, kormányon belül megbúvó gazemberek, miket nem beszélsz?!
Kik ezek a bitangok?
Trockij Et. köztük van?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.10.20. 19:47:52

@Krisztizsófi: pontosan mi is az "értelmezésem", amit bírálni próbálsz és mi a bírálatod? A többire borítsunk fátylat, kicsit elszaladt alattad az öszvér.

2018.10.20. 20:14:22

@Janossz:
idézem: "ötletet ad a kormányon belül megbúvó gazembereknek valamiféle leszámolásra."
biztos kukoricza jancsi tévedt be közibük

(Rablás, fosztogatás, ölés nekünk tréfa,
E derék tréfának díja gazdag préda.
Ez a hordó ezüst, ez meg arany, látod?...
Nos hát elfogadod a cimboraságot?)

és most azon gondolkodik, h rájuk gyújtja a zsiványtanyát
:D :D

Janossz 2018.10.20. 20:34:08

@Bánegressy: Már belső ellenségük is van.
A nagyság átka.

DrGehaeuse 2018.10.20. 21:34:37

Érdekes! Jótündér a Vincenten szintén a Kirk dzsemboriról írt posztot. Volt benne egy már-már bizakodó vitakészséget felvillantó mondat. De aztán az egész ment a levésbe miutan elolvasott egy cikket ugyanarról a beszélgetésről a mandineren.
Sajnos nem az angol tudásom kb. arra elég hogy egy műszaki szövegét értelmezni tudjak ami egy gépalkatrész tervezéséhez szükséges. Máskülönben legszívesebben nekiesnék a "The conservative mind" olvasásának.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.10.20. 21:52:21

@DrGehaeuse: igen, jótündér ott volt, én egy más kontextusba helyzetem a történetet

FrVili 2018.10.20. 23:41:13

@Krisztizsófi: a nyelvhasználata alapján önre nagy karrier vár még ebben az országban. Csak így tovább. Elvtársnő, remélem számíthatunk magára az új termelési regény megírásában, kizárólag tudományos alapon. Béndek úrtól elvárjuk az alábbi nyilatkozatot: Krisztizsófi fontos és nélkülözhetetlen hozzászólása után hozzászólásom sajnos teljesen hibás bizonytalan homályos áltudományos levitézlett az ő zseniális perdöntő korszakalkotó és bölcs meglátása mely hatalmas fényszóróként világítja meg az utakat kétségtelenül új és energikus munkára serkenti ezreinket az ő vezérlő útmutatásainak állhatatos követése az egyetlen mód mely kivezet a jámbor pangásból (fortwursteln, miként Taaffe mondja).

Sir Bates dö Hól 2018.10.21. 02:44:56

@maxval balcán bircaman: nemzeti tőke? mi, hogy összeloptak max. 10Mrd$? a globalizáció korában? az egy dolog, hogy nem tudják működtetni, de ez az összeg semmi összehasonlítva egy transzatlanti, a piacon megszerzett vagyonnal... pillanatok alatt megeszik, megmajmolják, kifosztják őket... marad nekik két luis vuitton táska, meg három rolex és egy bentley... az őket támogató és nem támogató moi népességnek meg a nagy semmi... igazad van, ez nem lopás, ez sima rablás, einstand, zabraty... a lopáshoz, csaláshoz ész kell, a többihez csupán a nyers erő... a nepotizmus mi maradandót alkotott?...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.10.21. 04:29:28

@Krisztizsófi: Aha, hát most mit mondjak erre, hogy ne legyen bántó, nick? Jól megindokoltad :D Amit te űzöl a még csikorgó nickkel, ezen a blogon tizenhatodik formádban, lepó, az pőre orosz propaganda: egyszerű kérdésekre sem tudsz válaszolni az állításoddal kapcsolatban, alá akarod ásni a blogger tekintélyét és szét akarod trollkodni a beszélgetést. Aminek a vége értelemszerűen a kitiltás: csak azért írtam meg ezt ilyen türelemmel, hogy a többiek tudjanak róla.

Célkereszt 2018.10.21. 06:36:12

@maxval balcán bircaman: A modernitás leszámolása mögött nyers egyéni érdekek és a diktatúra vigyorog. A NER mögött kiéhezett szegénylegények sorakoznak, akik nem a régi elit műveltségére, hanem csak a pénzére irigyek. Kicsit hasonlít ez a zsidók kifosztására, csak most a közt lopják meg. A liberális elitet szellemileg szeretnék megsemmisíteni, de ez nem fog menni. Ahogy elbántak az elhajló értelmiségieikkel, már látszik a vég. A művészet, tudomány nem tűr korlátokat. A Fideszre kiégett mezők várnak .

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.21. 08:21:23

@miért:

Így igaz, a kádárista kisemberek ma zömükben Fidesz-szavazók.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.21. 08:29:49

@Célkereszt:

Szerintem meg nem fognak senkinek hiányozni se az ofsórszámlák, se a nagytőke, se a milliérdos vagyonok. Mindenerre semmi szükség az emberiség jóléte szempontjából. Leverjük a liberalizmus diktatúráját, s párezer parazita egyéni érdekeit.

Célkereszt 2018.10.21. 08:33:18

@maxval balcán bircaman: Nekem ez anarchista programnak tűnik.

Perceval 2018.10.21. 08:38:08

@maxval balcán bircaman: a lopás/korrupció/lenyúlás tényszerűen megállapítható - eddig a pontig még tán mindenki egyetért. A tény persze önmagában még nem jelent ítéletet, hiszen mint látható a magyar társadalom megosztottságában, lehet azt is mondani, hogy nemzeti érdek, nemzeti tőkések létrehozása, szabadságharc, meg lehet azt mondani, hogy maffia, tolvajok, senkiháziak.

A hozzád hasonló gondolkodók nem fogják fel, hogy az a vélekedés, miszerint Orbánék lázadnak a modernitás ellen, és a lenyúlás magasabb érdekek jegyében történik, olyan értelmezés, amelyet csupán hinni lehet - a dolog természetéből fakadóan ez nem lehet objektív tudás. Mivel ezt nem látjátok be, ezért arrogánsan, a biztos tudás enerváltságával söpritek le a “sivalkodást”, és bélyegzitek “baromságnak”.

Tehát: az, hogy itt nemzeti tőkésosztály kiépítése zajlik, hogy a nemzetért és a nemzet érdekében zajlik a kormányzás, az nem objektív és kétségbevonhatatlan tény, hanem interpretáció. Vitatható. Lehet igaz is. De ha igaznak is fogadjuk el, lehet egy másik vitát nyitni (amit mintha ti nem nyitnátok meg): értelmes, helyes, megfelelő küzdelem zajlik? A választott eszközökkel célt lehet érni? A választott eszközök nem rombolnak-e a másik oldalon?

Megértő vagyok: a modernitás elleni lázadás megérintett. Régebben mélyebben, most már kevésbé, de tudom, hogy amikor az ember ebben a tudatállapotban mozog, hajlamos minden kitérőben a lázadás romantikáját látni, így lesz Hitlertől Putyinig mindenki valamiféle igazságos küzdelem hordozója (ízlés és határ kérdése), mert aki a “rendszer” ellen tör, arra könnyen húzható rá, hogy nem gazember, hanem hős. Bele lehet látni - könnyedén. Csupán irányultság kérdése.

Érdemes lenne amúgy egy olyan kutatást végezni, hogy mikor jelent meg a történelem során tömeges méretben az a tendencia, hogy a tolvaj fedőideológiával igazolja magát. A rómaiak még pőrén a hatalomért, a dicsőségért, a vagyonért harcoltak, még tudtommal nem kellett elhitetniük senkivel, hogy a gazdagosásuk Róma érdekében történik. Megkockáztatom, a kereszténység hozta el a mindennapi képmutatást, amikor a látszat fenntartásának igénye, és a valóságos élet ennyire élesen különvált.

Perceval 2018.10.21. 08:51:31

@HaFr: Bennem egy másfajta kérdés és gyanú motoszkál évek óta. Egely György “fizikus és feltaláló” adta elő a műsorában, hogy valami találmánnyal felkereste az államtitkárt, aki azt mondta neki, hogy mindez már nem érdekes, mivel az ország egy szakadék felé tartó vonat, amin csupán fenn kell tartani a rendet.

Hiányzik az a tudásom, hogy az elvándorlást, az elöregedő társadalmat, a ketyegő nyugdíjbombát, a leszakadó régiókat, a gazdaság szerkezetét is magába foglaló folyamatokat átlássam, és értelmezni tudjam. De mennyire irreális egy olyan értelmezés, hogy a lenyúlás a kiválasztottak jövőjének bebiztosítása, miközben az ország már le van írva, mint jövőtlen és megválthatatlan valami.

Perceval 2018.10.21. 09:15:43

@maxval balcán bircaman: elképzeltem két országot, és most azon tanakodok, hogy melyikben lehet jobb a (köz)élet.

Az elsőben a polgárok nem törődnek a hatalomban lévők gyarapodásával, lopásával, korrupciójával, mert azt mondják legyintve, hogy hát mindenhol lopnak, és ők mégis a mieink, még mindig jobb, mint ha idegenek dézsmálnak, és csak a finnyás hülyék akadnak fenn a lopáson, hiszen a lopás természetes, mindenki lop. Ennek megfelelően a hatalom birtokosai is nyílt cinizmussal vonogatják a vállukat, ha valaki mégis kérdőre vonja őket (a barmok, akik baromságot vallanak), maximum azt mondják, hogy mindez a nemzet érdeke. Erre mindenki megnyugszik, mert a nemzet érdeke fontos.

A másodikban a polgárok idealisták, ezért folytonos küzdelmet folytatnak a hatalom, a politika tisztaságáért. Talán a lelkük mélyén tudják, hogy lenyúlás mindig volt, mindig lesz, de nem mindegy, hogy ez csak rejtve, nehézségekkel és akadályokkal terhelten lehetséges, a btk terhe mellett, vagy nyílt gátlástalansággal és büntetlenül.

Nem tudom, zavarban vagyok, hogy melyiket válasszam. Szerinted?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.21. 09:20:50

@Perceval:

A másodikat.

Az alapvető minden társadalomban:
- a közösség védelme,
- a közösség erkölcsi és anyagi jóléte.

Na most, a jelenlegi kelet-európai modell, melyet ránk klnyszretíttek 1989-ben arról szól: termeljük önzetlenül a profitot idegen megszállóinknak, s még pofázni se merjünk, sőt kérdés nélkül vegyük át romlott értékeiket.

Perceval 2018.10.21. 09:25:04

@maxval balcán bircaman: mégis folyton az elsőt propagálod

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.21. 09:34:18

@Perceval:

Dehogy.

Csak te így látod.

Én egyszerűen nem fogadom el, hogy a lopás nem lopás, ha azt idegenek követik el, míg a liberális értékrend szerint ez "tisztes haszonkivitel".

Perceval 2018.10.21. 09:44:31

@maxval balcán bircaman: Mindig elgondolkoztat, hogy komolyan válaszolgatnak neked emberek (olykor én is), pedig ideológikus deklarációkon kívül nem igazán mutatsz fel semmit. Az a benyomásom, hogy senki nem hiszi el, hogy a faék egyszerűségű, primitivíen kétosztatú, a fekete-fehér világkép bináris dimenziójából kilépni képtelen hozzászólásaid nem egy értelmes ember provokatív beszólásai, hanem tényleg ennyi vagy. Mivel pedig ez annyira hihetetlen mindenkinek, aki kicsit is összetettebb lélek, beléd látnak valamit, amivel próbálnak beszélni. Azt hiszik, hogy van ember a bántóan harsogó tételmondatok mögött. Szerintem tévedés, szerintem te nem egy értelmes provokatőr vagy, hanem tényleg csak ennyi........ Sajnálom. Őszintén.

DrGehaeuse 2018.10.21. 10:53:12

@Perceval: Én már jó ideje betartom a blogok fő szabályát: Ne etesd a trollt! Sajnos birca időnként eleg provokatív tud lenni. Nehéz megállni hogy visszaszóljon neki az ember.

bóvli ország jobban teljesít 2018.10.21. 11:08:29

Ez a különbség orbán es egy blog között: bár mind a kettőjük tudja, hogy orbán rendszere a társadalom LEGOSTOBÁBB, AGYILAG LEGEKÉBB és a GYÜLÖKÖDÉSÉBEN ÖRÖMÉT LELÖ aljanépre épül (és ebben az aljanépben a segédmelóstól kezdve az atomtudósig mindenki benne foglaltatik), orbán elintézi a maga dolgát egy-két hiszterizáló jelző végtelen ismételgetésével, míg a blogok állandóan belefulladnak a hetenként változó tengernyi mélyelemzéseikbe.

Orbán módszere hat, mert az emberek legnagyobb része totálisan alkalmatlan arra hogy még arról is elgondolkozzon ami az ő saját egzisztenciájába vág. A blogokat meg megérti max 5-10%, de ők is elvesznek abban, hogy Fegyverbe! helyett, inkább Kávéra a további vitához!-ra szólítanak fel.

Ezért lesz itt örökre lófasz, nem pedig rezsim megdöntés.

DrGehaeuse 2018.10.21. 11:26:30

@HaFr: Jótündér tézise, miszerin " Szükség lenne arra, hogy a tekintetek találkozzanak. Ezeket a partikat le kell játszani. Nekünk, nem a politikusoknak és a majmaiknak" szerintem üdvözlendő.
De jó lenne, ha komoly emberek (mint pl. Te is Péter) megtalálnák a módját annak, hogy létrejöjjön az a fórum ahol Jótündér ötlete alapján megindulhatna ez a szellemi meccssorozat!
Dacara annak, hogy a Vincentről kitiltott, Jótündér minden posztját olvasom és kedvelem a következetességét. Nem igazán tudom hova tenni az álláspontját és sokban nem is ertek vele egyet, de tiszteletreméltó tajekozottsága és műveltsége okán sokat lehet tanulni posztjai nyomán.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.10.21. 11:28:49

@bóvli ország jobban teljesít: nem lesz itt örökösen lófasz és az értelem ("mélyelemzések") és az, amit feltárnak, túl fogják élni Orbánt. Nem mellesleg nem a blogok feladata megdönteni Orbánt, hanem a tied, kedves választó; mi csak az elméleti, eszmei hátteret adhatjuk, ami könnyebbé teheti a dolgodat.

screpes 2018.10.21. 11:29:25

@Perceval: @DrGehaeuse:
Van egy másik lehetőség, másik szempont is.
A blogok közönsége jellegzetesen kétféle: vannak a hívek/hívők, és van a blognak saját ellenzéke is.
Ezek álláspontja aligha változik egy-egy bejegyzástől, de ezertől sem.
Viszont létezik egy harmadik réteg,- nevezzük idetévedőknek - akik nyitottak, vagyis megtéveszsthetők: nincsenek képben sem a blog múltja és igazi orientációja, sem a politika igazi erővonalainak tekintetében.
Nekem mindig a gyerekek jutnak eszembe.
Megtéveszthetők, tehát tévedni fognak, ha nem jelenik meg előttük a mindenkori ellenvélemény, vagy legalűbb a kétely.
Valójában nem a trollnak szólunk vissza, hanem mantuoltást adunk a kételkedéshez..

.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.10.21. 11:31:37

@DrGehaeuse: a poszt nem áll annyira távol jt gondolatmenetétől és következtetésitől, csak persze - mivel a saját házam táján söprögetek - kritikusabb a szereplőkkel. Nem titok, h engem is meghívtak, de nem mentem el. Túl sok még ott a sár. De Lánczi sem ment el, érezve, hogy nem biztos, hogy odatartozik már, és ez jó

vajdasagi 2018.10.21. 11:39:47

@Perceval: "Hiányzik az a tudásom, hogy az elvándorlást, az elöregedő társadalmat, a ketyegő nyugdíjbombát, a leszakadó régiókat, a gazdaság szerkezetét is magába foglaló folyamatokat átlássam, és értelmezni tudjam. De mennyire irreális egy olyan értelmezés, hogy a lenyúlás a kiválasztottak jövőjének bebiztosítása, miközben az ország már le van írva, mint jövőtlen és megválthatatlan valami. "
Jó gondolat, és akkor még nem említetted a klímaváltozást, a régiónkat, amely lassan az aszályok egyik nagy vesztese lesz. A többi stimmel.
Annyit tennék még hozzá, hogy a jövő biztosítása szerintem sokkal inkább tudáson, mint pénzen keresztül érhető el.

szepipiktor 2018.10.21. 11:47:48

Szerintem egy kis embercsoport beteges anygai haszonszerzés célzatú dolgai és torz hatalmi vágya nem indokolja, hogy izmusok területén vitatkozzunk róluk!
Orbánék nem tartoznak semmiféle izmushoz, egy beteg, kisebbségi komplexusos figura felépítette "mesebirodalmá" a gengszterváltás előtti pár évben az akkori BM-es hálózat segítségével, felügyeletével, hiszen ez a hatalomátmentés tervének az alapja volt.
Ma ezért látjuk, hogy a csútinak minden lépése irreális, ezért vette körbe magát ostoba gyáva kollaboránsokkal, illetve régi kommunistákkal (ez az ára a hatalmának) és sok korrupt gazdasági bűnözővel.
Ez nem izmus, ez nem Marx meg Lukács.
Ilyen betegek számos helyen voltak korábban, Kambodzsa, Afrika pár országa, Dél-Amerika, mindenhol más-más torzulat volt, nálunk ez a kaorrupció alapú kommunista módszer lett.
Időpocsékolás az egész, ha csak nem a sokadik felesleges hergelési poszt volt a cél.

torró 2018.10.21. 12:06:05

Kedves "Hafr"! Egy valamit nehezen vesztek észre. Ti sem vagytok tévedhetetlenek, úgy mint a politikusok sem. A népességet az érdekli, hogy munkája ellentételezésében biztosítva legyenek bizonyos dolgok. Élelem, pihenésre lehetőség. Pl: Ezen a hétvégén az összes szállodánk telt házzal dicsekedhet. Ergó nem lényeges nekik melyik politikai formáció uralkodik, lényeg ki tudja nekik ezt biztosítani. Tanulás! Azt híreszteli az ellenzék, hogy szar az oktatási rendszerünk. Másik oldalról nézve , nemzetközi viszonylatban minden szakmai versenyen tarolnak a Magyar fiatalok. Angol egyetemeken Magyar diákot vesznek fel magasan a legtöbbet a többi országhoz képest. Valaki nem mond igazat? Nézd meg az autó parkunkat, szinte nem lehet a Balaton térségében 10 milla értékű nyaralót venni, mert ami volt elkelt. Nézzétek meg a hétvégi bevásárló központokat, de hétközben is járok ilyen helyeken, tele kocsi barátom. Szóval ehhez kell még, a jelen helyzetben a nyugalmi helyzet, ne legyen olyan amit különböző nyugati városokban látsz randalírozás. Ide járnak a nyugatiak, mert azt mondják itt biztonságosan járkálhat éjszaka is. Szóval, az átlag embert nem érdekli a hatalom izmus függősége, elnézi, hogy gyarapodik a holdudvar pénztárcája.Az a helyzet, hogy az ellenzéknél kiderülnek, hogy ők is stikliznek, hazudoznak, így inkább maradjon a biztosabb jelenlegi, mint a bizonytalan akárki. Eddig senki nem bizonyított jobbat4 Csak halkan jegyzem meg nyugatnak az a szerencséje, igaz most meg ők is kezdenek megbolondulni, hogy kétszáz évvel előbb kezdték a demokráciát. Itt meg 25 éve még semmit nem változtatott senki. És nem jár ide blogot olvasni, kommentelni. meg 10 éve csak mi vagyunk jelen. Nézd vissza a nickeket.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.10.21. 12:19:54

@szepipiktor: nem is Orbánról volt szó, tiszta sor, hogy ez bűnügyi és nem ideológiai történet, hanem az értelmiségi viszonyulásról és lehetőségekről, amelyek végső soron két véglet között vannak valahol: egy, a gondolkozásnak nincs köze rezsimhez, érintkezhet vele, ha független tud maradni, kettő, lehet-e Beethovent hallgatni két zsidótörvény között (két gulág között félúton)?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.10.21. 12:21:31

@torró: nem vagyok tévedhetetlen, persze... de azért azokat a statisztikákat kicsit kevésbé szelektíven kellene nézned, mert ez így nem tévedés, hanem propaganda

Sir Bates dö Hól 2018.10.21. 12:25:51

@maxval balcán bircaman: tehát inkább nem válaszolsz... ezt akként értékelem, hogy maradéktalanul egyetértesz az általam leírtakkal... akkor meg miért cinkes magad előtte?... (nem érdekel, a kérdés költői)

Perceval 2018.10.21. 12:31:46

@screpes: szerintem az emberek között a valódi különbség nem a meggyőződésben keresendő, hanem abban, ahogy gondolkoznak, beszélgetnek. Talán az önreflexióban, vagy annak hiányában. Számomra nem az a probléma, hogy más mást hisz, hanem hogy mennyire megszólítható, hogy lehetséges-e közvetlenül az emberrel beszélni, vagy ennyi erővel felüthetek egy propagandakiáltványt is. A meggyőződés ott válik embertelenné, ahol elveszíti a megengedő, nyitott jellegét, és még magával is elhiteti, hogy a lezártsága a rendíthetetlenség erénye. Ezen a ponton egyesülhet az SS tiszt, a keresztény hívő, a pártkatona, a muszlim terrorista, a kommunista....... És ezen a ponton nem látom többé a különbséget közöttük.

A meggyőződés egy pontig fontos, mégis egy ponton túl valahol megerőszakolja a létezést, mivel többé már nem megismer, hanem ítélkezik, elutasít, megbélyegez.

Sir Bates dö Hól 2018.10.21. 12:32:26

@Perceval: az elsőben a polgárok helyett inkább a franciák "sujet" kifejezését használnám...

Sir Bates dö Hól 2018.10.21. 12:53:18

@vajdasagi: "Annyit tennék még hozzá, hogy a jövő biztosítása szerintem sokkal inkább tudáson, mint pénzen keresztül érhető el."

ez attitűd kérdése: a rabszolga sem szabad akar lenni, ő akar lenni a mester...

Sir Bates dö Hól 2018.10.21. 13:04:12

@torró: mo szállóhelyeinek kapacitása 60.000 szoba, négy fő/szoba az 240.000 fő... számoljunk 30.000 Ft/szoba= 100€... ez azért nem egy nagy életszínvonal, tekintve, hogy mennyien élnek a szegénységi szint közelében...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.21. 14:06:25

@Sir Bates dö Hól:

Mire kellenne válasozlnom? Egész másak a narratíváink. Te szerinted pl. létezik "piacon szerzett vagyon".

Az alapfeltevéseiddel se értek egyet.

Ahogy már mondtam, a kapitalizmus lopáson alapszik. A rendszer kis elitnek segít. Mo. most ez ellen próbál bátortalanul fellépni, mire te azzal jössz, hogy a nyugat általi kifosztásunk nem lopás, de a mi ellenállásunk meg az.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.10.21. 14:10:40

@maxval balcán bircaman: te egy szentéletű ember vagy, ha azt gondolod, hogy Magyarországon csökkent az elitek befolyása, netán a hatalma, amióta a mai bűnöző rezsim van; szentéletű, ez értelemszerűen a legelnézőbb magyarázat

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.10.21. 14:19:18

@maxval balcán bircaman: jó, hát nem folytatom, mert nyilván hülyének tetteted magad; a helyi elit ellopja a közjavakat, a befolyása a hatalmi visszaélésből áll; a reálgazdaságban - ami számít - azonban nem csökkent, hanem nőtt a nyugati cégek befolyás, ill. értelemszerűen egy tőkeszegény ország sosem lesz képes komoly változást generálni a tőkeexportőrök hazai hatalmi viszonyai között, Orbán nyugati hadjárata pont az a szemfényvesztés, amire a hazai nyugalma érdekében van szükség. Hanem ez már annyira unalmas, kb. mint a 2 x 2

2018.10.21. 14:20:48

@bóvli ország jobban teljesít:
már csak azért is ez a valószínű forgatókönyv, mert a zemberek is csak rezsimeket látnak.
nem látták mire ment ki a játék, amikor még gyurszánék voltak hatalmon és bár a maihoz képest egységesnek mondható táboruk volt egyszerűen képtelenek voltak elhinni a valóság rájuk vonatkozó ítéletét(mert valódi kritika már akkor is alig volt).
ma szerintem ugyan ez a helyzet, de már nem orbánék, nem egy politikai oldal sorsa dől el egy politikai küzdelemben, a másikkal szemben, pláne, hogy az lényegében már fizikailag kimúlt.
gyurszánék vaksága likvidálta a politikai baloldalt, orbán megdönti a nemzet_haza_országot.

Sir Bates dö Hól 2018.10.21. 14:21:25

@maxval balcán bircaman: a feudalizmus is lopáson alapszik, a logikád szerint a magántulajdon is lopáson alapszik (különböztessük meg a személyes tulajdont), így te is tolvaj vagy...

Sir Bates dö Hól 2018.10.21. 14:25:06

@maxval balcán bircaman: "mire te azzal jössz, hogy a nyugat általi kifosztásunk nem lopás, de a mi ellenállásunk meg az."

ilyet én nem írtam, ezt te írod, ez a te percepciód, mely alapja valószínűleg a kisebbrendűségi komplexusod... én viszont nem vagyok pszichiáter...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.21. 14:25:54

@HaFr:

A közjavak a köz szolgálatára vannak, nem?

Ha Orbán hadjárata csak szemfényvesztés lenne, nem lenne ellene ekkora nyugati kampány.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.21. 14:26:34

@Sir Bates dö Hól:

A magántulajdonnal semmi gond, ez alapvető. Abszolutizálása azonban súlyos hiba.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.21. 14:27:20

@Sir Bates dö Hól:

A feduális rend organikus rend, mindenkinek helye volt benne, szemben a kapitalizmussal.

Sir Bates dö Hól 2018.10.21. 14:32:45

@maxval balcán bircaman: kijelölsz egy logikai keretrendszert, majd átmenekülsz egy másikba, ez nem elegáns, sőt nem is korrekt, ilyenkor szoktam olyat írni, mondani aminek kizárás a vége... vagy cselekedni, annak meg sírás...

feudalizmus és a mindenkinek kijelölt helye: most néztem a "the padre" című filmet, tim rothhal, van benne egy jelenet: a latino lány mondja: ez a hely szent a számunkra, ti gringók csak völgyet láttok, de egykor az őseink itt szíveket áldoztak az isteneknek, mire roth: ja, csak az a gond, hogy soha senki sem képzeli el magát abban a helyzetben, hogy kivágják a szívét, mindenki úgy látja magát, hogy ő emeli fel a szívet...

FrVili 2018.10.21. 18:16:13

@torró: "Nézd meg az autóparkunkat:"
www.google.hu/amp/s/www.portfolio.hu/vallalatok/omlik-az-orszagba-az-oreg-hasznalt-auto-mar-14-ev-felett-az-atlageletkor.277627.html%3famp

4-5 gimi specmatosainak (komoly hagyománnyal rendelkező iskola és oktatógárda) teljesítményével igazolni az oktatási rendszert (ráadásul úgy hogy a felsőoktatással el is hagyják azt) olyan, mint az olimpiai bajnok gyorskorcsolyázók kapcsán azt állítani, hogy a magyarok jól korcsolyáznak.

A megkezdett mondatokat többszörösen bővített alakban kell befejezni, akkor derenghet fel a valóság sziluettje, úgy mint:
piacesprofit.hu/gazdasag/a-magyarok-harmadanak-legfeljebb-egy-honapra-eleg-a-megtakaritasa/
,akkor a balatoni nyaralókat kik veszik vagy milyen jövedelemből, vajon? Kérdezz már meg egy autószalonos ismerősöd, hogy miből élnek, ha egész nap üresen konganak? Drágáim, mikor hagytok fel az önámítással úgy 0. lépésként az 1000-ből (ha már 1000 a mi...:)) , ami a közös dolgaink rendbetételéhez minimum szükséges lenne?

mgdé 2018.10.21. 19:18:16

@maxval balcán bircaman:
II. Baszileiosz császár, a Bolgárölő, a kultúra hős védelmezője nem ért veled egyet, a tolvaj, rabló barbároknak semmiféle rendben nincs helyük.

A félszeműek már tudják ezt.

DrGehaeuse 2018.10.21. 20:40:45

@HaFr: Szóval szerinted még nincs itt az ideje? Még nem eléggé elviselhetetlen a mezsgye-értelmiségiek jelyzete, hogy kivessek maguk közül a sárosakat és szalonképessé váljanak fórumaik az olyan igényesek számára is mint te vagy?
Nem biztos, hogy ezt az elvárást valaha is teljesíteni fogják, kivalt ha nem is tudnak róla.
Ez a posztod nekik is üzent. De könnyen félre is érthetik.
A műveltség - ha nem parosul alazattal - növeli az ember önérzetességét és vakká tesz a jogos kritika iránt.
A potenciális vitapartnereket joindulatról tanuskodó gesztusbonbonokkal kellene puhítani.

DrGehaeuse 2018.10.21. 22:42:51

@HaFr: tehát fölöslegesen türelmetlenkedtem. Több lépéssel előbbre látsz nálam.
Ez megnyugtató!

mgdé 2018.10.22. 14:44:19

@maxval balcán bircaman:
Nem keverem. A kultúráról és a barbárokról beszélek.
Bár veled felesleges. Természetesen csak "szvsz".

Janossz 2018.10.22. 17:12:24

@maxval balcán bircaman:
"A helyi elit befolyása nőtt, ez már egy jó kezdőpont. "
Elég szép méretes fantáziád lehet, ha ezekbe a helyi brancsokba bármiféle "elitet" képes vagy belelátni.
Persze, onnan a Rodope ormairól kicsit másképp mutat minden...

Janossz 2018.10.22. 19:12:49

@maxval balcán bircaman:
"A helyi elit befolyása nőtt, ez már egy jó kezdőpont."
S ez hogy jön ide?

Nem jó szembesülni a helyi "eliteddel"? Elhiszem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.23. 06:56:15

@Janossz:

A modern tömegdemokráciákban az elit ritkán áll művelt, példaszerű emberekből.

DrGehaeuse 2018.10.23. 08:09:12

@maxval balcán bircaman: Az nem az elit, csak a politikai garnitúra és gazdasági klientúrája.
Az elit nálunk a dolgozószobájába van beszorítva mert az ügyes fél- és negyed-műveltségű ál-elitek sikeresen megosztották és elvették a kedvét a politikái közélettől.

Perceval 2018.10.23. 10:21:00

@DrGehaeuse: valójában egy populista számára mindegy is, hiszen az elit az valamiféle mesterséges és életidegen uralmi csoportosulás, amely a tiszta és homogén nép ellenében van, ezért jó elit nem lehetséges. A populista saját felfogásában a népet képviseli. Ellenség mindenki, aki az idealizált, elképzelt, absztrakt nép ellenében fogalmaz meg véleményt: nem szabad túl okosnak, túl műveltnek lenni, nem szabad népjobbításban gondolkozni (ez már magában is botrány).. A populista persze általában nem érintkezik a néppel, csak elképzeli azt, és a saját érzületét és vágyképét vetíti ki a világra. Ha szerencséje van, akkor ez a kivetítés sokakban rezonál, és akkor elég ember csatlakozhat hozzá, hogy hatalomhoz jusson.
A populizmus azért nem nélkülözheti az ellenségképet, mivel ami valóban közös a legtöbb emberben, az a félelem, az irigység, az állandóság igénye, a rosszindulat, a bűnbakkeresés - ez a populizmus közösségképző ereje.. A populizmus ezért nem pozitív világkép, hanem dac, ellenérzés, mozgósítás.......

Sok populista identitászavaros, a nép egyszerű gyermekének akar tűnni, miközben az elit tagja, csak tagadja. Öngyűlölet? Hazugság? Hatalmi manipuláció? A válaszért keresse orvosát, pszichológusát!

Sir Bates dö Hól 2018.10.23. 13:43:42

@Perceval: ez nem a populizmus (pl. a gracchusok képviselte) eredeti, hanem modernizált/vulgarizált változata már (természetesen nem vitatkozhatom a kommentek, hisz azzal mindenben egyetértek)...

DrGehaeuse 2018.10.24. 11:39:55

@Perceval: Ez így igaz!
Kérdés azonban, hogy a rezsim amit orv-bán nevéhez és az eufémisztikusan NER-nek nevezett (jogosan kner a megjelölése; csupa kisbetűvel jobban adja vissza az iránta megnyílvánítandó ellenszenvemet a.m. korrupt nemzetnyomorítók együttmutyitzási rendszere) hálózat csomóponti oligarchiáihoz (kner pókok) köthető, illetve ennek működtetői és kirakatemberei valóban populisták-e?
Ha azok lennének, akkor valamivel könnyebb lenne harcolni ellenük. Sajnos ezek nagyon jól kiképzett feketeöves megtévesztő csalók és tolvajok. A polpulizmus az aktuális "politikai termékük" csupán. Ők maguk sokkal szofisztikáltabb hatalomtechnikusok mint a hajdanvolt XX. századi populisták (régebben Peron, nemrégen Chavez és követőik).
Bár a populizmus amit előadnak "politikai termék"-nek gagyi, de a reklámja az XXI.-ik századi technikákat használ, ezért jól el tudja adni a tömegeknek.

Nem véletlen, hogy a "beszélő fejek" olyan pszichopaták (hol-lik és 2joaen knertársak valamint a beszélő disznósajt rizsaszilárd) akik bármikor átvernék a legfejlettebb hazugságvizsgáló gépet (poligráf) is k.b. úgy mint Steven Segal az egyik akciófilmjében amikor a legkeményebb orosz maffiába kellet beépülnie.

Ezek a véglények úgy programozzák a saját mentális rendszerüket az aktuális propagandához legalkalmasabb működési módra mint más az okostelefonját szabja személyre.

Sokmindent el lehet rájuk mondani de hogy "identitászavaros" "öngyűlölő" azt semmiképp. Ezek a fogalmak ismeretlenek egy kner huszár számára.
Ők katonák. A valóság az ellenségük.
Nem hazudnak, mert amit mondanak, annak az ellenkezője sem igaz. Egyszerűen egy álvalóság áltényeire vonatkozó érvekkel és demagógiával operálnak.

pitcairn2 2018.10.24. 20:37:33

@DrGehaeuse:

a "rezsim" jogi kereteit Brüsszelben és Baselben alakítják ki, a fejlesztéspolitikát de facto Brüsszelben hagyják jóvá, onnan ellenőrzik és persze a pénz is onnan jön, a hadsereg lényegében NATO irányítás alatt áll, a gazdaság pedig jobbára nyrt-ként működő transznacionális mamutcégekre épül...

amelyek igen kemény alkupozícióban vannak akár még a kormánnyal szemben is...

kb. ez lenne a lényeg...

persze vannak egyéb szegmensek is, de a nagy "rezsimezésben" nem kéne elfeledkezni a lényegről + arról sem, hogy a "rezsim" elkötelezett az euroatlanti integráció elmélyítése mellett, elvégre rendszeresen síkra száll a közös európai hadsereg, a közös határvédelem, a rendészeti politika uniós koordinálása és az uniónk kívüli közös EU-s programok mellett...

nem érdemes a retorikában elvetni a sulykot, mert egy bizonyos szint fölött az "üzenet" bohózatba megy át...

DrGehaeuse 2018.10.25. 08:00:11

@pitcairn2: Amit írsz az csak a rendszer külpolitikai kerete. A NATO jól együttműködik időnként katonai juntákkal is (lásd Görögörszág az 50-es években). A multicégek meg kifejezetten szeretik a mutyizós kormányzatokat.

Én arról beszélek, hogy mivel etetik a magyar népet. Miféle álvalóság és álpopulizmus az amit az állampárt és a kner nyomat a médiában a nép vakítása céljából, csak azért hogy senkit se érdekeljenek a valós problémák. Hogy az oligarchák cégei által duplaáron épített vagy felújított csili-vili kórházakban nincs se WC papír, se kézmosó a WC-ben, alig van nővér és orvos, ha nem tudod mi a bajod és mi a legjobb terápia és azt nem követeled, nem is kezelnek és meghalhatsz.

Hogy az iskolákban nics kréta, nincs szoftver a digitális táblákra, nincs használható szemléltető eszköz.

És van 1 milliónál is több cigányunk akikből alsó hangon 500000 gyerekorú vagy munkaképtelen a többi 2/3-ának sincs munkája vagy nem is akar dolgozni. A lányok 14 lvesen szülnek és 30asok a nagymamák.

screpes 2018.10.25. 10:46:20

@pitcairn2:

azt írod, hogy
"a nagy "rezsimezésben" nem kéne elfeledkezni a lényegről + arról sem, hogy a "rezsim" elkötelezett az euroatlanti integráció elmélyítése mellett, elvégre rendszeresen síkra száll a közös európai hadsereg, a közös határvédelem, a rendészeti politika uniós koordinálása és az uniónk kívüli közös EU-s programok mellett... "

De hát Orbán ünnepi beszédében homlokegyenest ellenkezőt is mondott...
Ezek után egyet is érthetek másik mondatoddal:

"...nem érdemes a retorikában elvetni a sulykot, mert egy bizonyos szint fölött az "üzenet" bohózatba megy át..."

A te üzeneted is bohózatba megy át.

screpes 2018.10.25. 10:57:06

@DrGehaeuse:
A kedvét?

---
@Célkereszt:
nem vitatom a jövőképedet, amely összeér a jelennel, csak az kérdéses, hogy ez a garnitúra megretten e majd a kiégett mezők láttán?
Számukra az erőszak is indokollt lesz, már most is az, amenyiben "szükség" van rá..

------
Hafr megfogalmazása szerint
.... a mezsgyén ténfergő értelmiség a tudománnyal politizál...
(értendő ezalatt, hogy elmegy a vendégtudós előadására a Pázmány egyetemre....)

kacérkodik a tudóssal, de nem a tudománnyal, szóval, ahogy Hafr írja: ők
"kvázi-értelmiség". Sem cselekvés, sem felismerés nem jellemzi, hanem csak becsekkolt egy konferenciára.
Ezen a blogon saját használatra kijelöltem magamnak egy korszakhatárt, ("mit tett a konzervatívság?") - amikor Horkay Hörcher, tavaly (!) megírta, mi nem tetszik neki a NER ben... Sorolta hosszan, 2017 elején.
Csakhogy aki Mészáros Lőrincet homlokráncolva nézi, az vajon mit tett a homlokával Simicska ideje alatt, és mit tett utóbbi oligarcha pálfordulása "kapcsán" !? Tarkónvágta őket a homlokzatelmélet.

(Ezt a szót, hogy k a p c s á n, egyébként fel kell fedezni, rangjába iktatni, mert ez maszatolja a tényleges meglévő összefüggéseket, noha azok ismerhetőek.. Simicska kapcsán maszatolni azt jelenti, hogy valami maszat keletkezett az összképen, amikor az épp kitisztult volna.
Ahelyett, hogy megválaszolnánk a nyitva maradt kérdést, hogy
a hazai "nagypolgárság", (ha nemzeti), miért a szomszéd-kerítésénél vagy a vip -páholyban kezdőődik, és miért a falubeli konyhaasztaloknál ér véget?

pitcairn2 2018.10.25. 12:42:16

@DrGehaeuse:

katonai juntáknak azonban nem Brüsszelből és Baselből írnak jogszabályokat:)

tetszik nem tetszik ez az ország az EU jog keretei között működik, még akkor is ha gyakran próbálgatja annak a határait...

ami pedig az "oligarchákat" illeti, azért azt is nézd meg hová mennek adót managelni:)

www.youtube.com/watch?v=np_ylvc8Zj8&vl=it

pitcairn2 2018.10.25. 12:46:10

@screpes:

a lényeget érdemes nézni:

1. közös uniós hadsereget akar
2. közös uniós határvédelmet akar
3. szorosabb uniós rendészeti együttműködést akar
4. nem zárkózik el az unión kívüli közös EU-programoktól és ez
5. az uniós költségvetés felrobbanása és
6. a közös külpolitika irányába mutat

a fentiekhez még tedd hozzá azt, hogy aktívan készül az euró bevezetésére...

elvégre csatlakozási menetrend nélkül is fő prioritás lett a kapcsolódó kritériumok teljesítése

pitcairn2 2018.10.25. 12:47:40

@screpes:

különben idézhetnéd, hogy mikor mondott "homlokegyenest ellenkezőt" a fentiek kapcsán

pitcairn2 2018.10.25. 12:49:19

@screpes:

ja és a lényegi folyamatok beazonosításához érdemes elvonatkoztatni az aktuálpolitikai szóvirágoktól...

a tényeket és a megvalósult eseményeket érdemes nézni...

screpes 2018.10.25. 15:00:59

@pitcairn2:

jól értem, hogy részedről ez volt a hazugságok védőbeszéde?

pitcairn2 2018.10.25. 15:17:15

@screpes:

várom a konkrét idézeteket forrással...

DrGehaeuse 2018.10.25. 15:32:11

@pitcairn2: "tetszik nem tetszik ez az ország az EU jog keretei között működik, még akkor is ha gyakran próbálgatja annak a határait... "

Hát nem tetszik.
A Magyarországnak nevezett állam hivatalosan a "gránitszilárdságú" 7-szer módosított "Magyarország Alaptörvénye" nevű alkotmánypótló vezérjogszabály szerint működik. Ezt pedig 2011 áprilisában (a 48-asok forognak a sírjukban) a magyar Országgyűlés fogadta el 2012 Jan. 1.-i hatállyal. Ami brüsszelt illeti van benne néhány pont amiben a szuverenitás egy részének átruházásáról rendelkeznek.

Az első EUS csoport az Alaptörvény E) cikke:

(1) Magyarország az európai népek szabadságának, jólétének és biztonságának kiteljesedése érdekében közreműködik az európai egység megteremtésében.

(2) * Magyarország az Európai Unióban tagállamként való részvétele érdekében nemzetközi szerződés alapján - az alapító szerződésekből fakadó jogok gyakorlásához és kötelezettségek teljesítéséhez szükséges mértékig - az Alaptörvényből eredő egyes hatásköreit a többi tagállammal közösen, az Európai Unió intézményei útján gyakorolhatja. Az e bekezdés szerinti hatáskörgyakorlásnak összhangban kell állnia az Alaptörvényben foglalt alapvető jogokkal és szabadságokkal, továbbá nem korlátozhatja Magyarország területi egységére, népességére, államformájára és állami berendezkedésére vonatkozó elidegeníthetetlen rendelkezési jogát.

(3) Az Európai Unió joga - a (2) bekezdés keretei között - megállapíthat általánosan kötelező magatartási szabályt.

(4) A (2) bekezdés szerinti nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére adott felhatalmazáshoz az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges. *

A második a XXIII. cikk 2) és 6) bekezdése:

(2) Az Európai Unió más tagállamának magyarországi lakóhellyel rendelkező minden nagykorú állampolgárának joga van ahhoz, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai parlamenti képviselők választásán választó és választható legyen.
(6) .... Nem választható az Európai Unió más tagállamának magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgára, ha az állampolgársága szerinti állam jogszabálya, bírósági vagy hatósági döntése alapján hazájában kizárták e jog gyakorlásából.

Sőt az Államról szóló fejezet 19. cikkében lefektetet módon az országgyűlés a kormány brüsszeli tevékenységét ellenőrzi:
19. cikk
Az Országgyűlés tájékoztatást kérhet a Kormánytól az Európai Unió kormányzati részvétellel működő intézményeinek döntéshozatali eljárásában képviselendő kormányálláspontról, és állást foglalhat az eljárásban napirenden szereplő tervezetről. A Kormány az európai uniós döntéshozatal során az Országgyűlés állásfoglalásának alapulvételével jár el.

Katonai kérdésekben ennyi: 47. cikk (3)
A Kormány dönt a Magyar Honvédség és a külföldi fegyveres erők (2) bekezdés szerinti, az Európai Unió vagy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete döntésén alapuló alkalmazásáról, valamint más csapatmozgásáról.

Szóval az élet minden területén a magyar jogszabály a döntő. Ahol meg nem ott meg nincs is közvetlen hatással a polgárok mindennapjaira.

pitcairn2 2018.10.25. 15:56:22

@DrGehaeuse:

köszönöm a pontos idézetet!

az alaptörvény explicite deklarálja azt, hogy az uniós jog a magyar jog fölött helyezkedik el a joghierarchiában...

de facto szinte minden területen...

europa.eu/european-union/topics_hu

a mozgástér kb. az uniós jog keretein belül van...

vitás kérdések esetén pedig megy az ügy tovább az Európai Unió Bíróságára...

birosag.hu/nemzetkozi-ugyek/eub-magyar-von-dontesei

de nem is lehetne ez másként, hiszen már a belépésünk feltétele is a jogharmonizáció volt...

ebbe a klubba nem lehetett volna jogharmonizáció és a lényegi jogalkotási kompetenciák átengedése nélkül belépni...

hogy mit is jelentenek ezek a lényegi kompetenciák?

újra megismétlem:

szinte mindent...

europa.eu/european-union/topics_hu

persze a monetáris politika tekintetében belefolyik a képbe a BIS is...

www.mnb.hu/a-jegybank/informaciok-a-jegybankrol/nemzetkozi-kapcsolatok/a-nemzetkozi-fizetesek-bankja-bis

jegybankelnökünk két havonta részt vesz az ottani informális összejöveteleken...

a honvédelmi kérdésekben pedig a NATO szerepét is elég nehéz lenne megkerülni...

pitcairn2 2018.10.25. 16:02:30

@DrGehaeuse:

de facto már ez a mi alkotmányunk:

en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Lisbon

amennyire emlékszem mi szavaztuk meg először, tán még hivatalos fordítás sem volt róla...

és úgy rémlik, hogy ellenszavazat sem volt...

megjegyzem az USÁ-ban is van minden tagállamnak alkotmánya, oszt ha vmi nem stimmel akkor a szövetségi szinthez igazodnak...

pitcairn2 2018.10.25. 16:07:21

@DrGehaeuse:

bingo!

a ratifikálás nálunk ment a legsimábban és a leggyorsabban...

hu.wikipedia.org/wiki/Lisszaboni_szerz%C5%91d%C3%A9s#Ratifik%C3%A1ci%C3%B3s_t%C3%A1bl%C3%A1zat

jóformán semmi érdemi vita nem volt róla...

"Az Országgyűlés 325 igen és 5 nem szavazattal, 14 tartózkodással fogadta el a szerződés kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot. "

Elsőként ratifikáltuk az EU-szerződést

24.hu/kulfold/2007/12/17/elsokent_ratifikaltuk_eu_szerzodest/

és most kapsz egy újabb tényt:

a fidesz első olvasatban, rekordgyorsasággal sorakozott fel a Lisszaboni Szerződés mellett...

ez tény nem pedig huszadrangú szóvirág...

pitcairn2 2018.10.25. 16:24:38

@DrGehaeuse:

" Sőt az Államról szóló fejezet 19. cikkében lefektetet módon az országgyűlés a kormány brüsszeli tevékenységét ellenőrzi:"

vagyis aláveti magát a közös döntéseknek...

és külön kihangsúlyozom:

a több mint 100 ezer oldalas Acquis communautaire nálunk bizony hatályban van...

mi több a teljes joganyag elfogadása volt a belépés feltétele...

"Az acquis-t az EU-hoz csatlakozó új tagállamoknak is ___teljes egészében el kell fogadniuk___ (!!!!), elismerése és alkalmazása a belépés feltétele. "

Acquis communautaire
hu.wikipedia.org/wiki/Acquis_communautaire

ergo

ebből nem lehetett "mazsolázni" kb. azt kellett mondani, hogy:

vállalom a bevezetését...

DrGehaeuse 2018.10.25. 16:25:27

@pitcairn2: Az első linked pont téged cáfol. Szó sincs benne arról, hogy az EU-s jog felülírná a magyar jogot, viszont szó van szakpolitikáról amely csak kiegészíti és nem helyettesíti a nemzeti hatáskört. Pl. az Egészségügy link ezzel indít:

"Az egészségügyi ellátás megszervezése és biztosítása a nemzeti kormányok feladatkörébe tartozik. Az EU csupán kiegészíti a tagállamok szakpolitikáit,..."

Tehát az hogy a magyar kórházakban nincs a WC-ben antiszeptikus kézmosószer és kéztörlő az a Magyar állam sara és a magyar jogrend hibája hogy az állam hagyhatja ennyire legatyásodni a kórházakat (a pazarlás engedése és az alulfinanszírozás kettőse révén).

Ez egy működő kórházi szárny kívülről (S.a.újhely): olkt.hu/wp-content/uploads/2018/02/IMG_20171021_103544.jpg

Itt "ápolták" a Nagynénémet, ne tudd meg milyen volt belűlről.

pitcairn2 2018.10.25. 16:28:35

@DrGehaeuse:

a közösségi joganyag elfogadása volt a belépés feltéttele...

több mint 100 ezer oldal joganyagot kellett egy az egyben átvennünk...

a magyar jog pedig csak az uniós jog keretei között működhet...

az uniós joggal nem mehet szembe...

amit te magyar jognak tekintesz az, kb. olyan mint a tagállami jogalkotás az USÁ-ban

elismerem ez egy kissé sarkított megközelítés, de egyáltalán nem rossz analógia

pitcairn2 2018.10.25. 16:29:49

@DrGehaeuse:

megjegyzem ott is megy a "red neck-ek" rusztikus ügyei kapcsán a fújjolás a "felvilágosult" tengerpart városokban...

oszt vhogy mégis elvannak

pitcairn2 2018.10.25. 16:31:48

@DrGehaeuse:

az egészségügy jogi kereteit azonban uniós jogszabályok jelölik ki...

ec.europa.eu/health/policies/overview_en

pitcairn2 2018.10.25. 16:33:00

@DrGehaeuse:

megjegyzem az USÁ-ban is így van ez, az érdemi jogalkotási kompetenciák szövetségi szinten vannak a megvalósítás meg a tagállamokban, megyékben és a településeken...

DrGehaeuse 2018.10.25. 16:53:43

@pitcairn2: Amit itt linkeltél az sem a Magyar állampolgárok eü ellátásának jogszabályi háttere hanem az EU "cross border" betegjogi ügyekre, Gyógyszerekre és egyebekre vonatkozó jogszabályi és szakpolitikai háttere.

Tehát az EU kötelezheti a Magyar államot olyan szabályok betartására amelyek más EU-s országok magyrországi gyógykezelésére vonatkoznak. Kötelezheti magyarországot az EU-ban engedélyezett gyógyszerek magyarországi engedélyezésére. Kötelezheti magyarországot az EU-ban elfogadott dohányzás ellenes intézkedések magyarországi bevezetésére.
De ezeknek a dolgoknak a hazai végrehajtási szabályait a magyar Országszűlés alkotja meg.

Az EU viszont nem szól bele abba, hogy magyarországon hol, mikor, milyen kórház épül és mennyiért (kivéve ha finanszírozza). Nem kötelezi a magyar államot az EU arra, hogy X kórház méregdrága PET CT-t 2x-es áron Rogántóni haverjának egyik cégétől vegyen meg.

pitcairn2 2018.10.25. 17:17:35

@DrGehaeuse:

"Gyógyszerekre és egyebekre vonatkozó jogszabályi és szakpolitikai háttere."

én is csak erről beszéltem:)

a gyógyszerpiac hót ziher, hogy közösségi szabályozás alatt áll

és szinte 100% hogy ez az egészségügyben használt ketyerékre is igaz...

szóval pillanatok alatt ott vagyunk, hogy közösségi jogszabályok mondják azt meg, hogy mivel (és hogyan...) gyógyíthatsz...

de gondolom még kismillió pontot is fel lehet hozni...

pl. betegjogok...

Deklarált betegjogok‭ - Az Uniós normarendszer

www.jogiforum.hu/hirek/30158

pitcairn2 2018.10.25. 17:19:20

@DrGehaeuse:

mondjuk ha már itt vagyunk a magyar fejlesztéspolitika jóformán teljes egészében EU-s programokról szól:)

DrGehaeuse 2018.10.26. 13:54:10

@pitcairn2: Semmi gondom nincs azzal, ha az EU olyan dolgokat deklarál és tesz kötelező normává maik jók az állampolgároknak. De ez semmilyen összefüggésben sincs azzal, hogy szerintem az EU által korlátozott mozgástérben a fityisz jól vagy rosszul kormányoz-e. Az EU-s kényszerekkel egyáltalán nem takarózhat a kormányzat olyankor amikor egyes feladatait nem látja el rendesen, elhanyagol dolgokat vagy a klientúrája egyszerűen lenyúl mindent ami lenyúlható, ahelyett hogy azokat a forrásokat pénztároslölő offshore számláinak dagasztása helyett a közszolgáltatások jobb minősége érdekében értelmesen használnák fel.

Ha jól emlékszem emiatt bonyolódtam vitába veled.

Szerintem arra az állításomra, hogy a profi tolvaj knerhuszárok az összes migráns-brüsszel-soros propagandával azért vakítják, agymossák, és tarják ideges állapotban a magyar nép erre fogékony részét, hogy eltereljék a figyelmet a szar kormányzászól és a nagyarányú közpénzlenyúlásról és hogy ne foglalkozzanak a valós problémákkal, semmilyen vonatkozásban sem ellenérv az hogy de a kereteket az EU (brüsszel) szabja meg.

Az EU kb ugyanazokat a kereteket szabja Szlovákiának és Észtországnak is mégis valahogy jobban haladnak a felzárkózásban mint Magyaroszág büszke független nagypofájú orv-bán rezsimje.

pitcairn2 2018.10.30. 20:48:48

@DrGehaeuse:

mondjuk szerintem a politikai hatalom progresszív - már kontinentális szintű - centralizációja felettébb necces, én speciel a nemzeti szint által felvetett problémákat a szupranacionális szintre való kompetencia delegálás helyett inkább a politikai devolúció eszközével kezelném, de a mi polémiánk nem erről szólt, hanem arról, hogy mennyire lehet "rezsimnek" tekinteni a jelenlegi magyar rendszert

örömmel látom, hogy végül te is eljutottál arra felismerésre, hogy a jelenlegi magyar kormány csak az EU jog keretei között tud működni

a tevékenységükről persze hosszasan lehet vitatkozni, de mivel ez kb. az aktuálpolitikai iszapbirkózás kategória én inkább nem mennék ebbe bele

pitcairn2 2018.10.30. 20:53:15

@DrGehaeuse:

mellesleg mint ahogy korábban megjegyeztem

hafr.blog.hu/2018/10/23/tulelo_uzemmodban_a_ner_gazdasagpolitikai_ellentmondasai/full_commentlist/1#c36006257

szerintem az extra laza monetáris politika lenne a valódi rizikófaktor, nem pedig a jobbára periferiális, szimbolikus viták

pitcairn2 2018.10.30. 20:56:56

@DrGehaeuse:

a mi vitánk innen indul...

hafr.blog.hu/2018/10/20/a_kadarizmusban_marx_az_orbanizmusban_russell_kirk_jelenti_az_ellenallast/full_commentlist/1#c36012387

mindössze a "rezsim" narratívát vitattam, semmilyen pro vagy kontra véleményt sem fogalmaztam meg az elmúlt évek kormányzati munkájáról

DrGehaeuse 2018.10.31. 08:18:15

@pitcairn2: Az igazi rizikó a társadalom új típusú "latinamerikanizálódása" a nepotizmus és a "megoldjuk okosba" mutyikultúra miatt.
Ez a folyamat elindult már a szocik idején amikor Lampert Moncsika volt a pénzosztó. index.hu/belfold/lmbesz1008/ utolsó mondat.

Az a baj, hogy van egy magát "elit"-nek gondoló "felső X-ezer" akik úgy vannak szocializálódva, hogy mindent megkapnak ami kell a (a magyar átlaghoz képest) magas életszinvonalhoz. Ehhez nekik nem kell értéket teremteniük, nem kell elit szinvonalon érteniük semmihez, csak jókor kell lenni jó helyen és benn kell maradni a "körben" és jól kell helyezkedni most éppen a NER-nek hazudott kner-en belül, továbbá a haveri körrel együtt gondosan kell ügyelni a körön belüli létszám növekedésének korlátozására.

Szerencsésebb történelmű országokban az eliten belül elenyésző kisebbségben van ez a fajta "élősködő" életstratégia. Jobb társadalmakban ez a piócaság közmegevetés tárgya. Kedvenc példám erre a "Hazárd megye lordjai" című vígjátéksorozat bunkó "Főnök" figurája. A film az amerikai közfelfogás 70-es évek végi, 80-as évek eleji állapota szerint gúny tárgyává teszi a vezető beosztásával visszaélő, smmihez sem értő nyerészkedő despotát.
Nálunk a kner-ben ez a minta. Pénztároslölők és voldemort nagyurak mentalitása dominál. És a kösszmédia (
youtu.be/4-2W-MGqunI) ódákat zeng a minden világok legjobbika kner-ről.

Ezért nevezem ezt a rendszert rezsimnek. Egy olyan élősködő hatalom amely a mutyira épül és nem a teljesítményre és a valós érdemekre, nem lehet más csak "REZSIM".

DrGehaeuse 2018.10.31. 11:44:14

@pitcairn2: Amikor azt állítod hogy a jelenlegi kormányzat csak az EU jog keretei között tud működni, akkor azt sugallod, hogy jelenlegi működésének minden visszásságáért az EU a felelős. Ez mintegy felmenti orv-bánt és a kner-t bűnei alól.
Ez látszólag nem pro érvelés, csak elfedi azt a felelősséget amit a kner és uraik maguk is hárítani szeretnének, tudniilik hogy a magyar társadalom, tehát Magyaroszág mélyen a lehetősége, képességei alapján elvárható szint alatt teljesít, gazdasági, tudományos és népességmegtartási területen egyaránt. Bulgária és Horvátország és részben Románia kivételével az összes volt keleti blokk ország lehagyott minket minden területen. A románok már most több vonatkozásban fejlettebbek a gazdaságszerkezet terén, életszinvonal beli felzárkózásuk tempósabb mint a miénk. Csak idő kérdése és ők is lehagynak.
süti beállítások módosítása