1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.09.22. 13:25 HaFr

Bevezetés a kapitalista demokráciába

Kapcsolódó kép

Ahhoz, hogy emberek stabil közösséget alkothassanak, kell olyan erkölcsi rendnek léteznie, amely a "jó élet" közösen elfogadott elképzelésén és gyakorlati értelmén alapul. Elismerem, ez -- amennyiben megegyezéssel számol az jó élet és az erkölcsi rend értelmét illetően -- meglehetősen modern felfogás, hiszen feltételezi mindenki személyes illetékességét nemcsak a saját életével, hanem a közösséggel kapcsolatban, de nem ismerem ennek komolyan vehető alternatíváját, tehát maradjunk ennél. Mármost én azt gondolom, hogy ez az értelem kifejezhető abban, hogy mindenki a saját felfogása alapján akar élni (illetve, ha nem így akar, azt is maga dönti el), és egyszersmind mindenki tudomásul veszi, hogy a többi ember szemében azzal arányban nő a személyes értéke, hogy alkalmazkodik-e valamiféle közös értékrendhez és/vagy hasznot hajt-e a közösség számára. Lehet valaki a maga szemében kirívóan értékes (pl. nagyon okos), de ha nincs ennek kifejezhető jele (pl. nem nyilatkozik elismerten nagyon okosan bonyolult kérdésekben, nem szerez Nobel-díjat stb.), akkor úgy tekinthetjük, hogy az esze megmaradt magánhasználatban (a közösségnek nincs alkalma elismerni) vagy maga nem ismeri pontosan az eszesség kritériumait (ne adja Isten, valójában buta, mint a tök). Valaki értékessége (egyszerű vagy bonyolult, pl. utólag megszerzett vagy nagyon speciális értékrenddel/funkcióban lemért) közösségi elismerés tárgya, vagy nincs.

Mármost az értékesség elismerésének egyetlen legelterjedtebb, globális intézményrendszere van, a piac. Az itt alkalmazott értékmérő a pénz. Eszerint valaki annál értékesebb (a közösség, ennek egy szelete vagy egy ember szemében), minél drágábban tudja eladni magát (az eszét, a munkáját, az ígéreteit stb.). Egy ember lehet nagyon értékes úgy is, hogy felkopik az álla (mert, mint feljebb láttuk, nem tudja elismertetni a maga értékét a közösséggel, nincs ehhez a közvetítéshez tehetsége vagy kedve), illetve lehet értékes úgy is, hogy nem (közvetlenül) a piaci ismeri el az értékét, hanem a közösségi értékmérés más fórumai (ún. nem piaci intézmények: az állam, az egyházak, az NGO-k, a család, barátok stb.). Ez utóbbi eset annyiban bonyolultabb a piaci elismerésnél, hogy költsége lesz vele az elismerő közegnek, miközben ugyanez a közeg a bevételeit mégis a saját máshol mért piaci hasznossága alapján szerzi - tehát ennek a költségnek a fedezetét valaki másnak elő kell állítania és lemondani az alternatív felhasználásának lehetőségéről. Amit kénytelenek vagyunk így belátni tehát, hogy végső soron, akár több áttételen keresztül minden haszon és költség a piacon realizálódik; közkeletűen: semmi sincs ingyen (se a barátság, se az ima, se az "ingyenes" jogsegély, se a kormányzás, mindössze abban van különbség, hogy ezeknek a költsége milyen határhelyzetben jelentkezik).

Mi következik ebből? Egy: a jól elrendezett társadalom, melynek igényével kezdtük, piaci alapú erőforrásallokációban működik. Valakinek ki kell fizetni mindent, ami - hozzunk ide még egy fogalmat - idő. (A pénz mellett a jól elrendezett társadalmak másik erőforrása az idő. Az, hogy én mire fordítom az időmet, meghatározza, hogy milyen haszon/költség kalkulációval élek. Az elvesztegetett idő első ránézésre mindig elvesztegetett pénz, más kérdés, hogy az ember határt szab az egészsége, a közössége stb. érdekében az idő pénzre váltásának, sőt rengeteg olyan órát tölt el, amelyben nemhogy nem keres, de csak költ.) A jól elrendezett társadalom célja, hogy minél több embernek biztosítsa azt a lehetőséget, hogy az értékességét elismerje a társadalom -- azaz piachoz jusson, ha akar. (Ha nem akar, azaz a saját döntésével elzárkózik az értékessége elismertetésétől, akkor végső soron parazitává válik, aminek a költségét valaki vagy állja, vagy nem.) Mivel a javakat a személyes értékek ellentételezéseként kapott (itt) közvetítő eszközzel, azaz pénzből lehet megvásárolni, minél értékesebb valaki a közössége szemében -- illetve minél nagyobb közösség ismeri el kirívóan --, annál jobban él anyagi, de általában szellemi és erkölcsi tekintetben is. (Az utóbbi oka a közösségtől szerzett folyamatos elismerés és az erkölcsi rend közötti összefüggés.)

A kapitalista demokrácia mint az így jellemzett jól elrendezett társadalom berendezkedési formája a lehető legnagyobb összhaszon létrehozására képes, ezért a lehető legnagyobb fenntarthatóságot biztosítja a közvetlenül nem piaci értékek megmaradásának. Azt a mítoszt, hogy a szegényebb vagy archaikusabb társadalmak "emberibbek", mint a "végtelenül anyagias" kapitalista demokrácia jellemzően azok táplálják, akik ebből az üzenetből akarnak megélni (idáig rendben is van), ám ha véletlenül hatalomra jutnak, az elsők között kezdik el kifosztani a közösségtől állami erőszakkal behajtott forrásokat és az államot optimalizált forrásallokátorként (amelyre a hosszú távú beruházások, pl. oktatás, egészségügy stabilitása érdekében van szükség) való felfogását pillanatok alatt leváltják a közpénzek legalizált magánosításának ágensére. Amint látjuk.

Egy jól elrendezett társadalom tagjai tehát annyiban tekintik legitimnek ezt a tágabb közösséget, amennyiben nem akadályozza, esetleg hozzásegíti őket az értékeik piacra viteléhez és biztonságos kifejtéséhez. Egy ilyen társadalom pontosan látja az államnak ezt a funkcióját és minden egyéb funkciót igazolandónak tarja, és ha igazolt is, fenntartja vele szemben a folyamatos átláthatóság és ellenőrzés igényét. Ezzel éppen azt állítom, hogy vannak az alapberendezkedésén túl igazolható funkciói a modern államnak (szimbolikus, jogszolgáltatási, rendvédelmi, nemzetvédelmi és külpolitikai, jóléti stb.), de minden esetben az igazolás kényszerének kell öveznie minden állami és közösségi funkciót annak érdekében, hogy ne jelentkezzenek felesleges költségek a társadalom együttélésében, amit a tagoknak ki kell fizetniük. (Márpedig a nem igazolható költségek - korrupció, alacsony hatékonyság, infláció - erőszakos kifizettetése a társadalom tagjaival az ehhez szükséges időre rabszolgaságot, kényszermunkát hoz létre.) Ilyen igazolási alap lehet jellemzően az állampolgárság, a humánum, az igazságosság vagy a szerzett jogok, amelyekről egy jól elrendezett társadalomban osztott normatív felfogás él. Ezért a nézőpontom nem libertárius vagy piacelvű, hanem hatékonysági nézőpont, amelyen túl mindent indokolni kell -- de adott esetben lehet is. Ugyanezzel szemben -- végignézve ötezer év államfejlődését a világban, de különösen az utóbbi háromszáz évet -- csak mítoszokat, tolvajtempót és közérdeknek álcázott magánérdekeket látok, valódi érveket nem.

A kapitalista demokrácia hatékonysági szemlélete azt is jelenti, hogy értékké válik benne a szülői gondoskodás, a nevelés, az oktatás, az átláthatóság, a becsület, az igazságosság, a jogszerűség, a hagyományok, a piaci értelmüket is meghaladóan a kulturális javak stb., amelyeknek -- vagy legalább a helyettesítési értéküknek -- pontos áruk és költségük van, aminek tudomásul nem vételével a társadalmak átláthatósága és hatékonysága jelentősen csökken. Más intézmények ennél is bonyolultabbak. Például a  családok és az anyaság érzelmi aspektusainak helyettesítő értékük sincs, de elég jól lehet tudni, hogy milyen költséget jelent a társadalomnak a zilált családokból érkező érzelmileg sérült, alkoholista, igénytelen emberek hada, tehát megfelelő szemlélettel az anyaság és más nehezen piacosítható értékteremtő tevékenységek is jóval komolyabb elismerésben részesülhetnek, mint a mostani ideologikus közegben. A hatékonysági szemlélet tehát elsősorban a közösségi értékteremtést erősíti és a pazarlást (pl. az államot, a ködös vagy semmilyen módon meg nem indokolt elvonást, a magánérdekek közösséginek álcázását) korlátozza --  a hangsúly nem mindenáron a rövidtávú, azonnali cserearányon és pénzzel kifejezhető piaci értékmérésen van. A hatékonysági szemlélet első, ám nem kizáró megközelítése a közösségi gazdálkodásnak, de szemléletként fundamentálisnak kellene lennie.

Ez a demokrácia tehát azért kapitalista, mert elismeri az értékteremtés alapintézményeként és adekvát mércéjének a piacot, és azért demokrácia, mert az állampolgárság alapján konfigurált jogokkal és elismerésekkel felülírja a forrásallokáció piaci logikáját (pl. közoktatásba és családokba fektet, általánosan elérhető magas színvonalú egészségügyet tart fenn, nyugdíjat fizet, támogatja a közösségi közlekedést, miközben gondoskodik az államszervezet és alrendszereinek hatékonyságáról stb.). De mindig tudja, mi mennyibe kerül, ideértve, hogy mit miért nem lehet kifejezni pénzben. A piaci hatékonyság a közösségi jogokkal kiegészítve a legigazságosabb (ti. méltányos) elrendezését adja a társadalomnak, amit fentebb az "erkölcsi rend" kifejezéssel jellemeztem. Ezzel szemben, ami ma van -- erkölcsi, igazolási, hatékonysági tekintetben -- az maga a teljes igénytelenség.

295 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2014255395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrGehaeuse 2018.09.22. 14:39:30

Nagyon jó ez a poszt!
A közösség érdekében végzett önkéntes és ellentételezés nélkül végzett munka mint erőforrás figyelmen kívül hagyása az egyetlen amit kifogásolni tudok.
Peldaul amikor egy céges kollektíva játszótéri eszkozoket újít fel és parkosít egy óvodában holott mindenkinek van óvodás korú gyermeke vagy unokája.

DrGehaeuse 2018.09.22. 14:42:55

holott nem mindenkinek van...

fgzb 2018.09.22. 15:11:41

Az utóbbi idők legjobb bejegyzése. Gratula!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.09.22. 15:21:16

@DrGehaeuse: @fgzb: köszönöm! Ezt még beleírtam, mert kimaradt:

Márpedig a nem igazolható költségek erőszakos kifizettetése a társadalom tagjaival az ehhez szükséges időre rabszolgaságot hoz létre

Janossz 2018.09.22. 21:00:35

@maxval balcán bircaman:
Pláne, ha valaki a szocialista demokrácia emlőin nevelkedett, nehéz ezt megérteni.
Neked miféle demokrácia felelne meg, bolgár?

Célkereszt 2018.09.22. 22:00:21

Az Orbán-rendszerrel tulajdonképpen nem az a probléma, hogy kvázi erkölcstelen módon szereznek vagyont. Hagy vigyék! A legfőbb probléma az (üzleti)erkölcsök rombolása, amely sokszorosa . Annak a bizalomnak a rombolása, amit a kapitalizmus a pénz által teremtett meg. A pénz nemcsak értékmérő, egyben az emberek közti bizalom megtestesülése is. Enélkül a bizalom nélkül nincs kereskedelem, nincs fejlődés.

FrVili 2018.09.22. 22:09:22

“Mármost az értékesség elismerésének egyetlen legelterjedtebb, globális intézményrendszere van, a piac. Az itt alkalmazott értékmérő a pénz.”
Ugyanakkor:
”De mindig tudja, mi mennyibe kerül, ideértve, hogy mit miért nem lehet kifejezni pénzben.”
Itt nincs ellentmondás?
Az “értékesség “egyetlen “értékmérő”-je a pénz. Értékesség = pénz? Ugyanakkor a piac tudja, hogy minek mi az értéke és mi az ára, tehát ezeket képes megkülönböztetni annak ellenére, hogy előbb-utóbb mindent pénzben mérhető értékké konvertál, vagy érintetlenül hagyja annak “értékességét”, vagyis már meg kellett mérnie valamiben aminek a mértékegysége nem pénz, mielőtt beárazza. Nem látom be hogyan. Ez nem olyan logikai ellentmondás mint megadni a térben egy olyan pont koordinátáját ami nem létezik? -Wittgenstein után szabadon:) Az értékesíthetőség = pénz = érték triád lenne a kapitalista 1 dimenziós tér?
A zenész aki tegnap a Carnegie Hallban játszott, ma pedig előtte ad ingyen koncertet, már nem teremt a közösség számára (mérhető) értéket?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.09.22. 22:20:36

@FrVili: köszi - nem látom, hol lenne az ellentmondás. Igyekeztem levezetni a posztban, hogy az idő és pénz hogyan függ össze az értékkel nem piaci körülmények között is

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.09.23. 00:03:51

@neoteny: még mindig nem értem, ez elég triviális, de attól még értékmérő, csak mivel maga is áru, ezért az értéke az árunak tulajdonított értékkel relatív... Nem érdemes egyébként arrogánskodni, nem tolerálom... általában nem vagyok nagyon toleráns, mint tudott

screpes 2018.09.23. 07:04:28

@neoteny:
az összes beíró (bircát kivéve), együtt egy számomra új, fontos körülményre hivja fel a figyelmet, azt járja körül.

A (magas) árban kifejeződő presztízsérték által (maradhatunk a pihentetettt ezerforintos kenyér példájánál is) a fogyasztásban megjelenő különbségek jelenlétére, csoportképző erejére mutat rá: ez deklasszálhat és felemelhet anélkül, hogy az osztályok elméletét felhoznánk.
E besorolás nem azért és aszerint, "ítél", hogy valaki miként vesz részt a termelés folyamatában, hanem hogy miként vesz részt a fogyasztásban.
Ilyen értelemben mindenki igazat ír.

Ha elővesszük a Maslow piramist, akkor a legfelsőkig felér e réteg fogyasztási igénye: (függetlenül attól hogy öt, vagy több rétegűnek tekintjük a piramist).
ía szegényekre és a prekariátusra nem jellemző a presztízsfogyasztás (jobb híján nevezem így),
a létszüksésgletek, meg a biztonság igénye után, illetve fölött a csoporthoz tartozást sem tekinthetjük t é n y l e g e s n e k , a csoprothoz, közösséghez tartozás, a különlegesekhez tartozás kritériumának, mert csak látszatra az. A különleges kenyér nem azért kell mert másoknak is az kell, ez itt inkább kifejeztten individualista. (a sznoboktól itt tekintsünk el).

De máshol is megjelenik tételként a jelenet: az ár önmagában is képes pozícionálni az árut.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.09.23. 07:26:08

@neoteny: nem vagy te véletlenül 444 alteregója? Pont úgy írsz

DrGehaeuse 2018.09.23. 08:41:40

@HaFr: Ez tetszik! :)
Oly sokat ütötték-verték egymast, hogy kezdenek összecsiszolódni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.09.23. 08:50:42

@DrGehaeuse: vagy egy mesteri trollal van dolgunk, Dr Jekyll éss Mr Hyde-ról, csak ugyanabban a napszakban

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.23. 08:58:43

@Janossz:

Én a demokrácia híve vagyok, a "liberális" fosztóképző nélkülivé.

2018.09.23. 09:23:40

@444:
milyen piacon veszi meg a lőrinc a budai várat? talán a fény utcai piacon árusítják? odaadja neki ov szavára a kincstár. oszt majd eladogatja apránként a jappán-kínai-arab befektetőknek(lehet, hogy netanjahu is kap egy darabot a te nagy örömödre). na így lesz piaci(mit piaci?! BAZÁRI) a vár.
mindegy.
csak ne a törökök vegyék meg, mint 1526-ban.

screpes 2018.09.23. 10:04:11

@neoteny:
Heinrich Böll Csoportkép hölggyel c. regényáben a főhősnő a háborús, (haláloktól kihalt) utcákon illatos friss zsemle után koslat.
Mindegy, hogy mi az ára: inflált a pénz, és nincs is zsemle...de bármit megérne neki.
...
@444:
a kacsasült árkülönbözetek magyarázatából súlyosan hiányzik
(egyébként gyakori hiba) a szolgáltatás és a fizikai termék megkülönböztetése, ami az éttremi eladási árban együtt jelenik meg.

Khonsu 2018.09.23. 10:51:30

Nagyon jó poszt, így látom én is a dolgokat.

A rendszerek kulcseleme ez a konverziós mechanizmus, mely a közvetlenül pénzre válthatóan piacosítható erőforrások és a csak közvetetten (a mechanizmuson keresztül) pénzre válthatók között az átalakítást elvégzi. Vagy inkább úgy mondanám a pénzen túllépve, kissé bővítve gondolatmenetet, hogy az értékek/erőforrások szubjektív és objektív valóságok közötti átváltását elvégzi.

A rendszereknek ezen funkció hatékonysága a legfontosabb értékmérője. Előre lépésnek tehát csak az olyan átmenet tekinthető, ahol az új állapotban ez a funkció hatékonyabban valósul meg, mint a korábbiban.

Jelenleg ebben a kapitalista demokrácia a legjobb. Előre lépést ehhez képest szerintem egyedül a technoszféra kiépülése hozhat, jelenleg létező vagy korábbi alternatívák nem.

Khonsu 2018.09.23. 11:08:44

@maxval balcán bircaman:

Én bevallom, össztársadalmi szinten nem vagyok híve a demokráciának, legfeljebb kis létszámú csoportok esetében. Mégpedig abból az okból kifolyólag amit HaFr a felvilágosodás tévedéséről írt posztjában kifejtett.

Nem hiszek az emberek "nagykorúságának" elérhetőségében, hogy egyszer csak mindenki (vagy bárki) elkezd racionálisan, az objektív valósággal teljes összhangban gondolkodni. "Kiskorúakra" bízni az egész társadalom életét meghatározó döntéseket pedig kockázatos.

Ennek ellenére jelenleg a kapitalista demokráciánál jobb, létező alternatíva nincs, így addig amíg az megszületik ezzel kell beérnünk.

2018.09.23. 11:50:13

@444:
sanyi, edit, öcsike, irmuska és böszörményiné is rokona orbánnak?
nehogy már ennek a szélhámosnak minden szavazója diszponálhasson a köztulajdon felett, mert röhög a vakbelem.
csak néhány kiválasztott.
a többiek meg összekötik gézuka hagymázas vízióit az emberfeletti indoárja eredtről és összekötik orbán hasonló dumáival, meg hogy milyen jól betámadta brüsszelt; - hogy prüszkölnek! és sanyi, edit, öcsike, irmuska és böszörményiné ebben sütkérezik.
amíg van pénz tócsnira

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.23. 13:39:47

@444:

"sanyi szerint az iskolában azt tanítsák, ami közvetlen hasznosítható."

Sanyi örüljön, hogy nem köpdösi le egy nagy seggű nigériai diáklány amikor kimegy elzárni a közkutakat a Campus Fesztivál idejére.

Laikus Mérgelődő 2018.09.23. 13:40:46

Ha jól értelmezem a fentieket, akkor a kapitalista demokrácia valójában az egyensúlyi állapot keresése a kapitalizmus és a demokrácia között, a lehető legnagyobb összhaszon létrehozása és a lehető legnagyobb fenntarthatóság biztosítása érdekében.
A szabad piac (mint az értékteremtés alapintézménye és adekvát mércéje) képviseli a kapitalizmust és a állam (mint az állampolgárság alapján konfigurált jogok és elismerések letéteményese) képviseli a "jó élet" közösen elfogadott elképzelésén és gyakorlati értelmén alapuló demokráciát.
Ezek szerint a kapitalista demokrácia és a szociáldemokrácia között mindössze annyi a különbség, hogy az előbbi a piacot tekinti elsődleges mércének, az utóbbi pedig a "jó élet" közösen elfogadott elképzelését.

Laikus Mérgelődő 2018.09.23. 14:01:20

@444: Nem arról volt szó, hogy neked és a még nálad is nagyobb troll ikertestvérednek posztonként csak 5-5 hozzászólás engedélyezett?
Szegény Laikus Érdeklődő nevű kedvesen együgyű, de legalább ritkán hozzászólót meg végleg kitiltották.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.09.23. 14:10:41

@Laikus Mérgelődő: a jó élet közösen elfogadott mércéje lehet konzervatív, nacionalista, fasiszta is... nem akarnám megerőszakolni a népet; az viszont nem megy, hogy a népet megerőszakolja a saját kormánya és a fejébe tölti, hogy mit gondoljon , ezért a kiegyensúlyozott nyilvánosság és szubszidiaritás nem vitakérdés

Laikus Mérgelődő 2018.09.23. 14:20:55

@HaFr: A nagy techcégek meg piaci alapon töltik a nép fejébe, hogy mit gondoljon, ezért a kiegyensúlyozott nyilvánosság és szubszidiaritás nem vitakérdés.

Janossz 2018.09.23. 14:55:32

@444: És ha minden a te szép terveid szerint alakul majd, akkor Kisvárda vagy Balmazújváros lesz a Kárpát-medence pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató centruma?
Esetleg Biharbaznád?

Budapestet meg kineveznéd Nemzeti Szlömnek, vagy csak simán felégetnéd, idióta?

Janossz 2018.09.23. 16:09:22

@444: Szerinted van ember, aki ezeket a kiböfögött tagolatlan szóömlenyeket végigolvassa?
Se írásjel, se nagybetű, se semmi. Egy rakás fosott szó.
Trollmunka.
Szóval Debrecen lesz a világ közepe. Holnaptól. Szerinted. Ércsük.

2018.09.23. 16:13:50

@neoteny:
a köztulajdon a szememben valami olyan dolog, mint a köztudat. abszolút megfoghatatlan valami.
de sanyi, edit, öcsike, irmuska és böszörményiné + @444 kinyilvánította a demokratikus választásokon, hogy mindennel ami a közé gazdálkodjon orbán viktor(az ő tudatukkal is, ha neki az a jó).
ezért bassza az ő hősük csőrét, h van még más, mint közmédia, ami megzavarhatja a köztudatot(ami azért már erősen alakul).

screpes 2018.09.23. 16:30:16

@Laikus Mérgelődő:

Úgy írsz, mintha ez a játszma háromtényezős lenne:
közp. állami hatalom, nagy tech-cégek ("multik"), (gonoszak), és a népesség, mint látható, e g y s é g e s közítélet. (mert 'leszavazott').
És ezek közt azért legitim az állami "köz"-ítélet, mert a másik kettő nem lesz frankó, rosszul döntenek, szubszidiaritás a multiknál kétes

hazugság (vagy tévedés...) mert nem úgy történik, ahogy beállítod.
A működő hatalom állam másként dönt intézkedik, mint ahogy elvárnánk elvártuk tőle, a népességnek pedig lehetne módja szubszidiáris döntések formálsára, csak nen ellenzéki szervzetei által. és nem négyévenként.

Látod imént BÁNEGRESSY is ezt írta, pedig én őt még nem láttam.

Janossz 2018.09.23. 16:50:52

@444: " béndek péter eldöntheti, hogy milyen véleményt enged meg. joga van hozzá. de orbán jogosítványai erősebbek. "
Ezt kifejtenéd?

Janossz 2018.09.23. 17:00:55

@444: Nem mondtam, hogy döntsd el. Csak fejtsd ki, miért is lennének olyan nagyon erős jogosítványok egy demokráciában!
Ha egyszer állítod ezt...
Te is a Sargentini álláspontját tetted magadévá, troll?

2018.09.23. 17:09:20

@444:
lehet, h odacsapnak, lehet, h nem, ezt orban már elbaszta.
nem úgy mint kurcsány; kurcsány után még lehetőség lett volna korrekcióra.
a 2010 választások után volt is róla szó.
orbán azonban biztosabbnak látta hatalma szempontjából(és egyebek közt sanyi, edit, öcsike, irmuska és böszörményiné + @444 kedvéért) úgy elkúrni, ahogy csak ő tud elkúrni, mert ő egy egyéniség.
ezért és nem a nekik tulajdonított véleményterror miatt kell most szopnia a kőrúton belüli zsúrpubiknak a zakadémikusoknak, de főleg a többi futottakmég nem hatalmi embereknek(kórházi várólistás, banki adós, hospice ellátásra várók, stb, stb)is és még nem tudják mi vár rájuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.23. 17:41:34

@Bánegressy:

"a köztudat [...] (ami azért már erősen alakul)"

A(z egyik) probléma az, hogy már meglehetősen régen alakul.

Kölcsey már két évszázaddal ezelőtt alakítgatta a magyar köztudatot:

"Megbünhödte már e nép
A multat s jövendőt!"

Ráadásul ezt kétszer is beleírta a Himnuszba.

Szigorúan értelmezve ezt a két sort, Kölcsey _az idők végezetéig felmentette_ a magyar népet bármiféle tévedés, hiba, bűn elkövetése alól: hiszen már megbűnhődtek érte.

Orbán Viktor erre a köztudati elemre játszik rá; a magyar nép olyannnyira különleges, hogy bármit is tesz, _nem hibázhat_: a magyar nemzetet érő bármilyen kritika csak nemtelen támadás lehet, ami ellen a magyaroknak gondolkodás nélkül védekezniük kell -- és ő a legalkalmasabb ennek a tisztán védekező harcnak a vezetésére. Meg kell állítani Sorost, Brüsszelt, az ENSz-et, a migráncshordákat ... és mivel ez a harc soha nem fog végetérni, mivel mindig lesznek akik a magyarok leigázására vagy megsemmisítésére törnek, a harcra készség nem lankadhat egy percre sem, és az ő vezetése nélkül a nemzethalál a spájzban van.

A szavazópolgárok egyharmada meg vevő erre a narratívára: nekik nagyon is megfelel a permanens áldozat szerepe, aki nem illethető semmilyen érvényes kritikával, hiszen bármit is tesznek, az csak önvédelem, és ha esetleg nem csak önvédelem, akkor is ők már megbűnhődték a jövendőt is.

Bármi történjen is, bármit is tegyenek a magyarok, _mindig a másik a hibás_. Aki pedig nem hisz ebben a narratívában, az nem magyar, legfeljebb magyarországi.

Laikus Mérgelődő 2018.09.23. 18:21:19

@screpes:
"Ahhoz, hogy emberek stabil közösséget alkothassanak, kell olyan erkölcsi rendnek léteznie, amely a "jó élet" közösen elfogadott elképzelésén és gyakorlati értelmén alapul."
Én ezzel egyetérek és ezt szerintem nevezhetjük e g y s é g e s közítéletnek.

Az, hogy a működő államhatalom vagy a működő nagyvállalatok szembe mehetnek a közösség érdekével és értékrendjével valóban súlyos hibája a rendszernek.

2018.09.23. 18:55:26

@neoteny:
node orvbán rafkós hűbér úr. érzést ad cserébe az ő hatalmon tartásáért és a rengeteg sok pénzért, ami - azt hiszi, elég lesz v4 nagyúrként brüsszel térdre kényszerítésére. van esze, nem kevés. @444: de ez mán nem lesz elég neki semmire se. ha bukik az ellenzék(mér, még nem bukott?:D) se.

2018.09.23. 19:04:51

@444:
hogytemennyirehülyevagy! :D :D :D
amiről te írsz már rég túlhaladott.
zemberek zombiként, nemzeti tudattal zsidóznak nemzettudatot a selejtes szürkeállományukba. az ad nekik "tartást".
a nemzeti tudat is egy merchandising tutibiznisz.
ha üzletileg az láccik kifizetőnek, még az rtl-klub is adhat nemzettudatot.

2018.09.23. 20:12:05

@444:
OK. akkor te, a sanyi, edit, öcsike, irmuska és böszörményiné és még sokan mások nyertetek.
lehet, h nyertek az eu-parlamenti választásokon is.
ja! és fontos. erősíti a nyerés biztos tudatát, gyursány vesztett.
hosszabb távon mindenkinek szopás lesz, mint torkosborznak.
lefutnak az eu választások. diadal, nyertek a nemzetállamok! óriási lendület és tettvágy fogja majd el a zembereket. mindenütt egy a tábor, egy a zászló.
mit tesznek?
nagyon kibasznak magukkal.
különösen a v4-ek.

Janossz 2018.09.23. 20:16:40

@Bánegressy: " mit tesznek? "
Terveznek szép címeres útleveleket a polgáraiknak. Mert Schengen lassan felejtőssé válik.
Ahhoz még ilyen cikkelyek, meg két év tatabatálás sem kell majd...

2018.09.23. 20:31:49

@444:
jó!
akkor sétálj majd el egy ilyen eseményre és az előcsarnokban bandukoljál egy darabig az árusítópultok közt.
merchandise.
a plakát is az.
a mezek is azok.
a trombiták, a baseball sapkák . . .
a sporttámogatás(lényegében) és főniék sajtó, média, propagandabefektetései(a mi pénzünkből) szempontjából, a te nemzeti buzgalmad
merchandise.
van nemzeti érzés, de ez ma már egy nemzet-pláza gangja és a benne sétálgató, vásárolgató manuszok.
és persze a szidózás.
nna az mondjuk tényleg az, mert egy fontos tartópillér. mert az ugye te is gyűlölöd a rohadékokat bizonyossága egyben az egy vérből vagyunk te meg én bizonyossága, bizonyos értelemben felülírja, homogenizálja a másban esetleg eltérő nézeteket.

2018.09.23. 21:08:35

@444:
anno, ellenzékben a főni is ilyen kiadóknál jelentette meg, ilyen könyvesboltokban dedikálta a saját könyvét.
nem tudom mi lesz.
az azért látszik, h főni nehezen kezelhető helyzetbe hozta magát és ezzel bukás közeli helyzetbe kerülhet idehaza is.
és azt meg tudjuk - nem akarom reklámozni, de én olvasni is járok ide - a t.szerzőtől, hogy hafr.blog.hu/2016/10/09/mindannyiunk_problemaja_orbannal_nincs_exit_strategiaja#c31449959
jó mondjuk itt is @neotény mondta meg a frankót: "A német _Volk_-nak sem volt exit stratégiája a Harmadik Birodalomból. A szovjet-orosz népnek sem volt exit stratégiája Sztálin uralma alól".
tovább sem akarom reklámozni a blogot visszamenőleg, de mégis azért . . .
a nemzeti érzelmekről nem turbómagyar szemmel : "A nemzeti érzelemben minimum keveredik a lokalitás és a múlt iránti vonzalom, az otthonosság és az identitástudat, nemcsak a nemzet, hanem kisebb-nagyobb közösségei iránti büszkeség, és még néhány egyedi -- adott esetben kritikai -- tudásforma. A nagy része valójában nem is a nemzetre -- a kollektívumra -- vonatkozik, az csak gyarmatosítja őket a nyelvi és politikai erejénél fogva. A nemzeti érzelem a személyes élmények miatt mégis eléggé személyes mindenkiben, alapvetően "konzervatív", de lehet ambivalens is, ha erős benne a kritikai elem."
hafr.blog.hu/2015/08/11/egy_hazaarulo_a_nemzeti_erzelemrol

a te dolgod az volna, ha jól értem jelenléted küldetését, hogy megpróbálj meggyőzni ezzel szemben(!) a te nézőpontod igazáról. de valamiért ez nem megy. sőt!
miért?
nehogy azt merd mondani . . . !

2018.09.23. 21:10:51

@Bánegressy:
különben (ma már) ne fáradj. :D

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.23. 21:49:09

@444:

"és erre az a válasz, hogy ezek a hülyék. meg hogy nem ez uralja a politikát. mert ez már túlhaladott. tényleg nem ez uralja a politikát?"

"ezek az emberek felvilágosulatlanok. az addig rendben van, hogy szerelmesek a saját nemzetükbe. és azonosulnak a nemzet sportolóival, vagy a magukat nemzeti érzelműnek hazudó politikusokkal. ez olyan, mint amikor valaki a saját nemébe szerelmes. nem nagyon tehet valaki arról, hogy homoszexuális, vagy nacionalista."

Indriq 2018.09.24. 00:15:28

Alapjában véve okés is lenne a leírás a xix-xx. századra ahol a piac/pénz volt a legfontosabb tényező. Ám szerintem durván idejétmúlt. Igenis, kell egy legalább állami szintű szabályozó rendszer. Ne lehessen monopol helyzetet kialakítani, mert sérül a piac önszabályozó müködése. Aztán vannak termékek amit szintén nem szabályozhat a szabad piac. Lásd közüzemek. Ugyebár mindenkinek kell ivóvíz, ha piaci szinten határoznánk meg, durva a kereslet rá, sokkal magasabb szintre lenne belőve, új szereplő bejövetelének esélytelenségével, hiszen az infrastuktúra egy komplett vagyon lenne. Stb...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.24. 03:28:03

@Indriq:

"Ne lehessen monopol helyzetet kialakítani [...] Lásd közüzemek."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.24. 09:22:34

@444:

"a köznép az állami monopóliumot jobbnak találja, mint a piacit."

"a köznép közéleti kérdésekben hülye."

Muhammad Balfas 2018.09.24. 13:07:30

Kissé borzolva a szerző kedélyét: a kapitalizmus európai kialakulásában komoly szerepe volt a protestáns vallásnak, azon belül is a kálvini reformációnak. ( Max Weber: A protestáns etika és a kapitalizmus szelleme))
Vagyis poszterünk kénytelen lesz megbarátkozni sz európai gyökerű kapitalizmus keresztény gyökereinek kínzó gondolatával..:)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.09.24. 16:31:01

@Ches Desmond: :D jaj, ez nagyon gyenge, stílus, tájékozottság dettó

2018.09.24. 16:38:17

@HaFr:
a nacionalista pártok hogy a francba erősödnek nyugat-európában? miért volt brexit? és ugye győzött trump? persze az orbán vs. sargentini meccs nem lefutott. hja, de.

2018.09.24. 16:51:46

@neoteny:
mindeközben mészáros lőrinc megvenné a budapest bankot, a telenor magyarországi hálózatát, informatika és ingatlan szektor is fókuszban van. most ők a kapitalisták.
444.hu/2018/09/24/a-telenorra-es-a-budapest-bankra-is-ratenne-a-kezet-a-konzum
és erre lehet mondani, hogy de ez "csalás". mert hogy itten a bankok haveri alapon osztják a "nagy pénzt". eddig hogy volt?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.24. 17:05:41

@444:

"és erre lehet mondani, hogy de ez "csalás"."

Nem ez a "csalás", hanem a) a (nem tiszta) állami közbeszerzési szerződések, és b) ha a bank(ok) hitelt nyújtanak Lőrinc koma valamelyik vállalatának, az tönkremegy, és az adófizetők pénzéből kerül(nek) feltőkésítésre a veszteségett szenvedett bank(ok). Általánosságban: amikor az adófizetők pénzéhez jut közvetlenül vagy közvetve egy vállalkozás.

2018.09.24. 17:47:38

@neoteny:
próbálj fideszes választó fejével gondolkodni. ők azt látják, hogy a közbeszerzéseken elnyert pénzből felvásárolják az ellenzék kereskedelmi banki és média érdekeltségeit. ez a jobbikos választóknak is tetszik.

és létrejön egy piaci alapon működő portfolió. ha ezt egy válságban részben vagy egészben bebukják, akkor a vállalatbirodalom az állam ölébe hullik. és hunguest lesz az új a "szot" üdülő. telenor magyarországból pedig az új "matáv", stb. ez még a balos választóknak is tetszik.

2018.09.24. 18:05:44

@neoteny:
bod péter ákos azt mondja, hogy felszámolják a versenyt. csak azt nem érti, hogy a monopoly nem orbán rendszer, hanem a kapitalizmus sajátossága. a kapitalizmus nem a piacgazdaság, hanem a szabad tőkepiac. észak-amerikában több egymástól független tőkepiaci központ jött létre. és ezek versengnek egy jogegységben. európában azonban nem jött létre az egységes belső piac, amelyben hasonló megvalósulhatna. most úgy tűnik, hogy az államnemzetek megvédték a szuverenitásukat, félszuverenitásukat. kis-magyarországon az államkapitalizmus nem tőkepiaci versenyt, hanem egy csoportosulás majdnem teljes egyeduralmát eredményezi. aztán kérdés, hogy ez egy esetleges pénzügyi válsághelyzetben hogyan teljesít. de addigra az ellenzék pártjait alighanem szétverik. új rendszerváltás vagy konszolidáció.

2018.09.24. 18:31:46

@neoteny:
a tőkepiaci kockázat úgy csökkenthető, hogy nagy összegű hitelekkel igyekeznek felszámolni versenyt. de a tőkepiaci központokból azért több marad. és ebből egy oligopol gazdaság következik. és budapest is egy tőkepiaci központ. csak most a kormánykörök nem játszák át az ország egészét a külföldnek. hanem csak egy kisebb részét. annyit, amennyi a hatalom megtartásához szükséges. ebből az államkapitalista rendszerből reálisan ez a politika következik. ugyanez van a cseheknél és a lengyeleknél. és ugyanezt lesz a németeknél is csak szövetségi állami szinten.

Muhammad Balfas 2018.09.24. 18:33:19

@HaFr: Szerintem, ha nem olvastad a fent említett művet, és így írsz a kapitalizmusról, akkor inkább ne firtassuk a tájékozottság kérdését..
Vitatod a protestáns vallás és kapitalizmus kialakulása közötti kapcsolatot?

Janossz 2018.09.24. 19:58:27

@Ches Desmond: És te azt is tudod, mi volt előbb: A tyúk, vagy a tojás?

Tamáspatrik 2018.09.24. 20:30:09

Nagyon jó gondolatébresztő cikk, köszi. Először a saját fejünkben kell egy kicsit rendet tennünk, vagy legalábbis törekednünk az ideológiai zűrzavar megszüntetésében. Ebben jó ez a cikk.

Muhammad Balfas 2018.09.25. 08:46:18

@Janossz: Olvasd el Weber művét. ( Ezt a bloggernek is javaslom..)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.09.25. 08:55:05

@Ches Desmond: te semennyire nem értesz a szóból, erre próbáltalak meg figyelmeztetni; a blogger már kb huszonöt éve olvasta, amit ajánlgatsz, valamit azt a harminc könyet is a témában pro és kontra, amit nem ismersze

Muhammad Balfas 2018.09.25. 12:37:30

@HaFr: Mivel is vitatkozol most éppen? Emlékeztettelek a kapitalizmus protestáns gyökereire. Erre meglehetősen ideges lettél, és mindenféle terelő manőverbe kezdtél. Jó volna eltagadni ezt is, akárcsak Európa keresztény gyökereit, de hát nem lehet..:)

screpes 2018.09.25. 13:35:57

@Ches Desmond:
mit ír ez a muki?
(a Weber)
Én nem olvastam, és most nem is fogom..

Janossz 2018.09.25. 18:06:49

@screpes: Ez a problémája:
" a kapitalizmus európai kialakulásában komoly szerepe volt a protestáns vallásnak, azon belül is a kálvini reformációnak. "
Tehát szerinte a protestantizmus szülte a polgárosodást.

Más vélemények szerint meg nemhogy Kálvin, de Luther előtt is jócskán megvolt többfelé az már.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.25. 18:13:10

@screpes:

Ez épp' egyike annak, amiről van tűrhető magyar nyelvű Wikipédia cikk:

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_protestáns_etika_és_a_kapitalizmus_szelleme

2018.09.25. 18:51:53

@neoteny:
a létező kapitalizmusnak kevés köze van a protestantizmushoz. a protestantizmus a magánföldesúri rendszerrel szemben jött létre legalábbis errefelé. és az volt a célja, hogy a várost és a városkörnyéki földeket (a vidéket) együttvéve törvényhatósági jogkörrel ruházza fel. azaz a polgárság egy összefüggő terület felett rendelkezve maga alkothatta a jogot.

a 16. századi debrecenben protestantizmus volt, de kapitalizmus nem volt. nem voltak tőkepiaci ügyletek: pénz- és pénzpiaci termékek kibocsátása. annak ellenére, hogy minden naposak voltak a jelzálog alapú kölcsönök. de ezeket a zálogleveleket nem adták-vették. éppen azért, mert a protestáns etikát követték. ha az értékpapírokat adják-veszik, akkor a föld egy része könnyen idegenek kezébe kerül és a polgárság elveszi a jogát arra nézve, hogy egy összefüggő terület felett közösségi jelleggel uralkodjon. ez a protestantizmus eredménye.
slideplayer.hu/slide/2918313/10/images/11/Debrecenhez+tartoz%C3%B3+birtokok+%C3%A9s+puszt%C3%A1k+1680+k%C3%B6r%C3%BCl.jpg
a polgárság létrehoz uraság nélkül egy uradalmat. csak londonban még mindezek mellett bankot alapítottak. pénzt és pénzpiaci termékek kibocsátásával gyarmatosítottak. az a létező kapitalizmus. de annak alapja már nem a protestáns etika.

2018.09.25. 19:05:58

@neoteny:
A Mészáros Lőrinc-közeli Takarékbank 5,7 milliárddal beszállt a BIF Zrt.-be, amiben Schmidt Mária kormánybiztos és a fia, Ungár Péter LMP-s parlamenti képviselő is benne van.
444.hu/2018/09/25/megis-mi-az-amitol-ungar-peter-ellenzeki-kepviselonek-szamit
ez egy tipikus tőkepiaci ügylet. kibocsátanak valamennyi pénzt. az 5,7 milliárd forint egy része hitel. és abból ungár péter és mészáros lőrinc vásárolnak ingatlanokat. de ehhez előzetesen nem kellett valós árut termelniük. a hitelek ellenértékét majd kitermelik az ingatlanok bérlői, illetve az ő bérlőik, végső soron majd valaki. ez nem a protestáns etikán alapul. ahogyan a gyarmatosítás sem. odavisznek színes papírokat. és azt mondják az uralkodónak, hogy ezért vásárolhat london piacán. csak adja el a jogokat. ha valaki azt mondja, hogy ne adja el, akkor félre lökik, vagy fejbe lövik. ez nem protestáns etika. mert hogy ezzel a helyiek elvesztik a jogaikat az önigazgatásra. kívülről kezdik el őket irányítani egy helytartó elittel.

screpes 2018.09.25. 19:12:24

@Janossz: @neoteny:
Köszi, igazán kedves tőletek de én pont a leveledző partnerünktől szerettem volna hallani - és nem a Wikipédiásoktól.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.25. 19:15:42

@444:

"ez nem protestáns etika."

A Magyarországi Református Egyház 18,000 presbitere már megmutatta azt, hogy mi a protestáns etika amikor 85 milliárdnyi júdáspénzért eladta a reformátusok szavazatait az Orbán-rezsimnek.

Janossz 2018.09.25. 19:30:43

@screpes: Ahhoz öregnek tűnsz, hogy egy hitvány trolltól választ várj...
Ezek csak odapottyantanak valamit, utánuk a vízözön, ez a technika.

2018.09.25. 19:51:36

@neoteny:
judáspénz akkor lenne ha istent árulták volna el. soros bár egyesek annak képzelik nem a megváltó.

Janossz 2018.09.25. 19:58:23

@444: Csupán a becsületük adták el, Istenük ezek szerint nem.
Ezt nevezhetjük protestáns etikának is, akár.

2018.09.25. 20:09:38

@neoteny:
a protestáns ügyletek:

1548. jún. 12.
Feria tertia ante Antonii
Török (Therek) Márton vallotta, hogy tartozik Valkai (Walkay) Jakabnak 15 egész bőrrel, aminek ára 7 forintra rug, azon felül egy 85 dénárt érő ágylepellel, amelyet tartozik tizenötöd napra megfizetni.

ez azon alapul, hogy a debreceni polgárok az 1548. évben érdemes szűcs (zwch) ferenc uramat választották meg bírónak. és a nótárius bejegyezte, hogy török márton tartozik a walkay jakabnak 7 forinttal és 85 dénárral, amit tizenötödnapra megfizet. a kapitalizmus azon alapul, hogy el kezdnek bankjegyeket kibocsátani. pénzt és pénzpiaci termékeket hoznak létre. írjuk rá egy papírra, hogy az ér 10 forintot. és ha valaki elhiszi, hogy az tényleg ér annyit, akkor ad érte árut. és a konteó az, hogy ehhez össze kellett beszélni faji-vallási alapon. a nyugati árják rájöttek, hogy ilyenformán gyarmatosítani lehet. így ők se járnak rosszul. csak a németek nem gyarmatosítottak olyan mértékben, hogy ők is jól járjanak. és ebből lett a probléma.

2018.09.25. 20:12:38

@Janossz:
nem tudom mit adtak el. megnyerték a választást.

Janossz 2018.09.25. 20:21:11

@444: Cinkelt lapokkal. + 1800 titkos ügynökkel.

2018.09.25. 20:36:12

@Janossz:
választott képviselők. nem 1,8 hanem 18 ezer.

nem titkosügynökök. ők nagytemplom gyülekezetének választott presbiterei.

Barcza János
Borsiné Dr.Barla Erzsébet
Dr. Csabina Sándor
Dr. Csűry Kálmán
Dr. Debeczeni Lajos
Ember Sándor
Fazekas Erzsébet
Győri József
Juhász László
Dr. Kocsis Márta
Dr. Kósa Karolina Éva
Dr. Mester Károly Ferenc
Dr Nagy Aliz
Nagy Endréné
Nagyné Berta Rózsa
Oláh Zoltán
Dr. Szabó Attila
Széll László
Tárczyné Dr. Mányi Sarolta
Vass Sándor
Dr. Virágh Pál
Dr. Varga Zsigmondné Somogyi Éva
Balogh Pálma
Belá Vince
Csóka Pálma
Dr. Bácsné Asbóth Vanda
Dr. Gaál Botondné Dr. Czeglédy Mária
Dr. Dandé Gábor
Dr. Farkas Ilona
Gonda Lászlóné
Gönczy Péter
Iván Tibor
Kemecsei Géza
Kocsánné Hunyadi Magdolna
Kovács Józsefné (szül: Szilágyi Erzsébet)
Kovácsné Sipos Jolán Mária
Dr. Magyari Levente
Rácz Zoltán
Dr. Sipka Sándor Mihály
Szentesiné Kiss Piroska
Dr. Szőke Viktor
Szűcs Márta
Tóth Tamás
Virányiné Trapp Krisztina Katalin
Dr. Halasi Péter
Dr Pécsi Tamás
Tatár Tiborné

2018.09.25. 20:45:08

@Janossz:
azt nem tudom, hogy hány százalékban fideszes pártiak. valószínűleg nem szavaznak balliberális pártokra, mert azok alapvetése, hogy a vallás magánügy és az egyház ne vegyen részt a közéletben, a komcsik és a libsik betiltanák a hitközségeket mondván, hogy azok korlátozzák az egyént. ilyen pártokra aligha szavaz egy református presbiter. a városi reformátusság kifejezetten jó viszonyt ápol a zsidókkal. valószínűleg a jobbikra is kevesen szavaznak. valószínűleg fidesz szavazók vagy függetlenek. jelzem debrecennek jelenleg görög katolikus polgármestere van. tehát még csak az sem igaz, hogy a reformáltak mindent eluralnak.

Janossz 2018.09.25. 20:46:34

@444: És a Fidesz mellett kampányolva ők mind beszámoltak a célközönségnek (választópolgároknak), hogy az általuk ajánlott párt milyen apanázst biztosít nekik?
És a többi 16200 is?

Janossz 2018.09.25. 20:48:41

@444: + ilyen pártokra aligha szavaz egy református presbiter. "
Naná. Ingyért?

Janossz 2018.09.25. 20:49:21

@444: Jó éjt, Presbiter Uram!

2018.09.25. 20:56:52

@Janossz:
nagyjából ez a reformáció.
vimeo.com/198311738
ennek kevés köze van a létező kapitalizmus szellemiségéhez.

2018.09.25. 20:57:52

@Janossz:
nem vagyok presbiter.

2018.09.25. 20:58:37

@Janossz:
milyen származású, vallású vagy?

Janossz 2018.09.25. 21:02:50

@444: Vannak még önkéntes rendőrök Magyarországon?
Vagy már elegánsabb ügynöknek nevezni őket? (Titkos)
Származásoddal, vallásoddal otthon foglalkozz, náci troll!
Másokéval soha!

2018.09.25. 21:05:35

@neoteny:
ebből a videóból is talán érthető.
vimeo.com/198311738
a protestantizmus a nőket keresztényszocialista, a férfiakat nemzeti kereszténység irányába tereli. a református kollégium hívta össze az ideiglenes nemzetgyűlést akkor, amikor szálasi nemzetvezető volt.

2018.09.25. 21:14:07

@Janossz:
a presbitérium a protestáns gyülekezetek tagjainak választott testülete.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.26. 01:14:23

@444:

"ebből a videóból is talán érthető."

Futotta ennek a propagandavideónak az elkészítésére is a 85 milliárdnyi júdáspénzből.

A júdáspénz nem az istenárulás díja, hanem általánosságban az árulásé. A 18,000 református presbiter a nemzettestvéreit árulta el: áruba bocsátotta a szavazatait egy olyan rezsimnek, amelyik veszteséget generáló stadionokat épít, ebből (is) következik az, hogy "áru nincs", emiatt (is) "nincs elég áru magyar tulajdonban".

2018.09.26. 08:36:33

@neoteny:
a stadion fogyasztói veszteség minimumával szemben áll a termelői nyereség. és ha azok adója fedezi a ráfordításokat, akkor közösségi jelleggel fenntartható. feltéve, hogy a termelők az adók mértékét elfogadják.

az adófizetésről:

A Máté írása szerint való szent evangyéliom
22. fejezet
15 Ekkor a farizeusok elmenvén, tanácsot tartának, hogy szóval ejtsék őt tőrbe. 16 És elküldék hozzá tanítványaikat a Heródes pártiakkal, a kik ezt mondják vala: Mester, tudjuk, hogy igaz vagy és az Isten útját igazán tanítod, és nem törődöl senkivel, mert embereknek személyére nem nézel. 17 Mondd meg azért nékünk, mit gondolsz: Szabad-é a császárnak adót fizetnünk, vagy nem? 18J ézus pedig ismervén az ő álnokságukat, monda: Mit kisértgettek engem, képmutatók? 19 Mutassátok nékem az adópénzt. Azok pedig oda vivének néki egy dénárt. 20 És monda nékik: Kié ez a kép, és a felírás? 21 Mondának néki: A császáré. Akkor monda nékik: Adjátok meg azért a mi a császáré a császárnak; és a mi az Istené, az Istennek. 22 És ezt hallván, elcsodálkozának; és ott hagyván őt, elmenének.

2018.09.26. 08:46:30

@neoteny:
a farizeusok mennek strasbourg-ba, hogy ők nem hajlandóak adózni. nekik ez a kiváltság jár, mert ellenőrző hatalom az övék. ők az ellenzék. a közakarat azonban többségben legalább is az, hogy ne ők legyenek ellenzékben. ne az ngo-k ellenőrizzék a hatalmat, hanem az államtól és az ngo-któl független civilek. ehhez persze az kell, hogy ne soros alex legyen a császár. ne az ő pénzét használják. mert ha alex a császár és az alex pénzét használják, akkor meg kell neki adni azt, ami az övé. orbán választják császárnak. aki elűzi a farizeus alexet, aki elutasítja a keresztséget. nem az istent árulják el. hanem abból a pénzből templomokat kimeszelik. megadják az istennek, ami az istené.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.26. 08:56:33

@444:

"a stadion fogyasztói veszteség[el] szemben áll a termelői nyereség."

Így van: a nettó adófizetők dotálják az építőipari cégeket; ez egy zéró összegű játszma, egy vagyontranszfer a nettó adófizetőktől az építőipari cégeknek (és azok beszállítóinak). Ahelyett, hogy egy pozitív összegű játszma lenne, mint amikor pl. az építőipari cégek a fogyasztók által kívánt -- a fogyasztók számára hasznos -- jószágokat építenek, mint pl. lakóingatlanokat vagy gyógyszergyárat vagy más üzemek épületeit ahol árutermelés folyik, hogy legyen elég áru magyar tulajdonban.

2018.09.26. 09:19:57

@neoteny:
a stadiont állami (regionális) építőipari vállalatnak kellene építenie. háév (hajdúsági építőipari vállalat) zrt. a stadion üzemeltetője a nagyerdei stadion kht. és ehhez kapcsolódik egy programiroda. yoUday kkt. ez már majdnem "judaista". de még részben szociális. mert mondjuk a szegény kis "gólyák" ingyen mehetnek be az első évadnyitó egyetemi buliba. és ehhez kapcsolódik jakab és jákob sörfőzdéje. az kft. ők szponzorálják a rendezvényt.
ez a monarchia sörgyárak nyrt. tagja. és a mecenatúra megtámogatja lukács lacit. aki azt énekli, hogy az anarchia nem a káosz hanem a hatalom nélküli rend. ez a klasszikus vegyes gazdaság. ténylegesen nem anarchia, de majdnem.

2018.09.26. 09:33:13

@neoteny:
és ehhez kapcsolódnak a kreatív iparosok. és a vidékről a parasztok. megadják a császárnak, ami a császáré. az istennek, ami az istené. monarchia van, de isten az archos. király nélküli királyság. nemzeti keresztségben választott modern kori nemességgel. és egy viszonylag szabad piaccal. félfeudális-félkapitalista világ agrárszocialista elemekkel és virtualizált globalizmus. így kerül a youday a youtube-ra.

screpes 2018.09.26. 09:40:30

@Janossz:
Valóban, öregnek tűnök, de én még hiszek abbban, hogy valami hülyeséget kapok válaszul.
Arra akartam rámutatni, utólag.
Weber fontosat ír, de más a helyzet Ches Desmonddal.

2018.09.26. 11:23:22

@neoteny:
persze a közvetlen megtérülés még így is kétséges. de nem lehetetlen. tehát nem igaz az, hogy ezt egy zrt. ne tudná működtetni. de ez esetben a szolgáltatások non profittá válnak. mert a cél legfeljebb az, hogy közberuházás az árát visszatermelje. veszteségminimalizáláson alapul. nagyjából úgy, ahogyan államszocializmus. amiben voltak szabad piachoz kötődő elemek. ezek a közkereseti társaságok. csak moszkvából azt mondták, hogy az nem lehet. mert az "kapitalista" vállalkozási forma. ezért sárközy-ék elnevezték úgy, hogy "gazdasági munkaközösség". és a szovjetek rájöttek, hogy ez nem akkora hülyeség. és a general partnership azóta is a legnagyobb elvtársiasság (polnoye tovarishchestvo). és a melósok ezt a gmk rendszert sírják. a parasztok egy része pedig a szövetkezeti rendszert. amit sárközy-ék egy tollvonással felszámoltak. az átalakulási törvénnyel a parasztokat kötelezték. a takarékszövetkezeti rendszer lenyúlása azóta is napirenden van. ungár péter örökölt ingatlanalapjába éppen a spédertől megszerzett megszerzett hálózatból generálnak pénzt mészáros körei. és spéder kiszállt az index-ből.

de az nyilvánvaló, hogy a mezőgazdaságot, a mezővárosi létet reformált szövetkezeti rendszerre kellene alapozni. ami megengedi a gazdaköröket és a maszekokat. de ez ettől még egy félfeudális-félszocialista világ marad. és a magyar iparvárosokok legjobb esetben is felfeudális-félkapitalista jellegűek. és kérdés a főváros félig privatizált közszolgálatásokkal hogyan fejlődhet. és erre válasz a vegyesvállalati rendszer. ami a kínai modell. az meg grósz károly féle csoport elképzelése volt. amivel akkoriban nem elégedett meg a nyugat. így került helyébe németh miklós.

2018.09.26. 11:50:36

@neoteny:
orbán egy ügyes hatalomtechnikus. a tv2 is felvonultat egy celeb gárdát.
www.origo.hu/teve/galeria/20180924-majka-es-curtis-osszefutott-a-tv2-rendezvenyen-kepek-tv.html
az index megírja, hogy 10 milliárd forint hitelt kaptak.
index.hu/gazdasag/2018/09/26/10_milliarddal_hitelezi_tiborcz_projektjeit_a_granitbank_es_a_takarekbank/
eddig a bankok mégis mit csináltak? spéder az index tulajdonosa nem hitelezett senkinek se? az azt megelőző tulajdonos a bajnai vezette wallis mennyi hitelhez jutott. na, de ők nem voltak összefonódva az állammal. dehogy nem. most beveszik ungár pétert is üzletbe. és borókai fannit a divatüzletből kidobják, mert a papája nem úgy írja az újságot. ungár péter mamája viszont úgy írja. na most lehet mondani, hogy ezek össze vannak fonódva. mert bécsben nem így van. és az rtl is "demokrata". mert luxemburgban se így van. mert ott a protestáns erkölcs érvényesül. amit képvisel a gattyán gyuri.

1552. júl. 23. szombat
Sabbato post Magdalene
Barát (Barath) Tamás felesége Anna, házasságtörésben tetten kapva, tömlöcbe vettetett, mégis aztán neki megbocsátottak és mivel így kegyelmet kapott olyan módon, hogyha a jövőben ilyen vétekben találnák, semmi más büntetés fejevesztésén kívül nem lehet. Viszont a férje kötelezte magát, hogy a jövőben ezt a vétkét nem veti a szemére és hogy az asszonnyal tisztességesen és békességesen bánik.

2018.09.26. 12:33:11

@neoteny:
vagy ugye egy példa. informatikai rendszer 4.89 milliárd forintért.
index.hu/gazdasag/2018/09/26/ennek_most_lesznek_kovetkezmenyei_-_belso_vizsgalat_zajlik_az_mvm-nel/
protestáns erkölcsiség. az állam, vagy állami vállalat gyártsa le a saját alkalmazottaival, vagy ugye lehetne természetben is adózni. a vállalati rendszereket a piacra szállító cégek szállítanak az államnak. elvben valami efféle lenne a protestáns erkölcsiség. de ez nem kapitalizmus. a kapitalizmus az, hogy nincs mvm. hanem egy global company van helyette. de az a magyar településszerkezetben egy magánföldesúri rendszert eredményezne. ahhoz amerikanizált metropoliszok kellenek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.26. 14:44:39

@444:

"de az nyilvánvaló, hogy a mezőgazdaságot, a mezővárosi létet reformált szövetkezeti rendszerre kellene alapozni."

"szövetkezeteket a magyar parasztok döntő többsége semmilyen formában nem akar."

2018.09.26. 16:13:16

@neoteny:
ez a libsi troll szöveg. de ez nincs így.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.26. 16:16:00

@444:

"amit te szeretnél ahhoz tudod mi kellene. egy kárpát-medencei zöld (agrár) mozgalom. és ilyen tudod miért nincs? mert a parasztok döntő ilyet nem szeretne. nem akar egy modern fkgp-t."

2018.09.26. 16:24:55

@neoteny:
ez provokatív libsi szöveg. de ez nem igaz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.26. 16:32:37

@444:

Ezek a te 2012-ből származó dumáid; ugyanúgy igazak vagy hamisak lehetnek, mint a mostani provokatív troll szövegeid.

2018.09.26. 16:37:01

@neoteny:
nincs modern kori fkgp 2.0. agrárszocialista, részben keresztényszocialista jelleggel, ami mellőzi az értelmetlen zsidózást. nincs ilyen párt. hanem van a jobbik. ami "néppártosodott". de elvesztette a vidékpárt jellegét. és van az lmp szintén. ami látványosan abban mutatkozott meg, hogy sallai mezőtúrról adott egy sallert a hadházy képviselőnek. ezek a formációk politikai pártként szétestek. csak a fidesz maradt. és ezek mellett azért marad esélye a független képviseletnek. annak nem feltétlen kellene mindenben szembe menni a kormánnyal.

2018.09.26. 16:37:38

@neoteny:
a jelenkori szövegek is provokatívak, és részben hamisak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.26. 16:54:14

@444:

"részben hamisak"

Mint ahogy a 2012-ből származó dumáid is részben hamisak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.26. 17:11:34

@444:

Amiből az következik, hogy a 2012-ből származó dumáid részben igazak: így hát nincs semmi jelentősége annak, hogy most azt állítod róluk, hogy "de ez nincs így" meg "de ez nem igaz".

2018.09.26. 17:48:54

@neoteny:
sokszor leírtam már. ezeket a kommenteket nem kell túl komolyan venni.

2018.09.26. 17:52:02

@neoteny:
a kontrapozíció elvét primitív tagadással helyettesíted.
a kontrapozíció elve arra való, hogy egy következtetés helyességét fordított tagadással ellenőrizzük:
p →  q ~  !q →  !p

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.26. 17:52:48

@444:

Mégis túl komolyan veszed a saját 2012-es kommentjeidet: azt állítod róluk, hogy "de ez nincs így" meg "de ez nem igaz".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.26. 17:54:42

@444:

"primitív tagadás"

Annál primitívebb tagadás mint hogy "de ez nincs így" meg "de ez nem igaz" nem létezik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.26. 18:16:58

@444:

Mégis túl komolyan veszed a saját 2012-es kommentjeidet: a legprimitívebben tagadod őket.

2018.09.26. 19:25:20

@neoteny:
sokszor leírtam már, hogy nem a saját véleményemet írom. és eszembe nem jut bárkit meggyőzni. részemről ez csak szélső vélemények felsorakoztatása. trollkodás. kérdés, hogy ezek között van-e mód a kiegyezésre.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.26. 19:31:25

@444:

"trollkodás [...] van-e mód a kiegyezésre"

A trollkodók nem kiegyezést keresnek, hanem Erisz (Diszkordia) istennő oltárán áldoznak.

2018.09.26. 20:40:41

@neoteny:
ne viccelj már. nem velem kell kiegyezni, hanem a többségi társadalommal.

Janossz 2018.09.26. 21:15:20

@444: Ugyan, Sanyi, hiszen te a többségi társadalom egyféle szóvivőjének teszed itt magad, gondolom valami rajtad elhatalmasodott betegség következtében.

Kéretlen. De neked tetszik a szerep.
Kocsmanépből még sehol se lett többségi társadalom, kocsmafilózófiákra nem épülnek rendszerek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.26. 23:56:48

@444:

"a többségi társadalom"

Azok a nők: ők vannak többségben.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.27. 03:47:53

@444:

"a stadiont állami (regionális) építőipari vállalatnak kellene építenie."

A Magyarországi Református Egyházat kellene államosítani: akkor lenne államegyház is, meg nem kellene 85 milliárdnyi júdáspénzért megvenni a 18,000 presbiter szavazatát, hanem az állami fizetésükért kellene a kvázi egypártrendszerre szavazniuk. Amelyik meg nem tenne úgy, azon elégtételt lehetne venni.

2018.09.27. 08:21:22

@neoteny:
a feministák arra törekednek, hogy meggyőzzék a nőket világméretekben. és nem győzik meg őket, csak egy kisebbséget. megosztják a nőket azzal, hogy felszámolnák a nőiséget. és erre mondják azt, hogy "liberalizmus". meg arra, hogy a "konzervatívok" felszámolják a hagyományokat. meg arra, hogy a "baloldaliak" meghirdetik a kapitalizmust. vagy az ngo-k felszámolják a valódi civil mozgalmakat. mondván, hogy ők "a" civilek, stb. ez sajátos politikai nézetrendszer szorul ki a közéletből.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.27. 08:38:38

@444:

Nem olvastál elég figyelmesen. Nem azt írtam, hogy a feministák alkotják a többségi társadalmat, hanem az, hogy a nők: vitathatatlan tény, hogy ők vannak többségben.

2018.09.27. 08:52:19

@neoteny:
a "liberálisok" győzzék meg a nőket. de csak egy feminista mozgalomra futja. amelyik éppen a nőiséget akarja felszámolni a társadalomban. és ennek hasznosságáról, vagy helyességéről nők egy kis részét győzik meg. és a gender tudósok azt mondják, hogy valójában nem két nem van, hanem huszonhét, vagy nem tudom pontosan mennyinél tartanak. és ugyanennyi személyes névmás kellene.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.27. 08:57:41

@444:

Azt írtad, hogy a többségi társadalommal kell kiegyezni: a többségi társadalmat a nők alkotják, akkor hát szerinted a nőkkel kell kiegyezni. Hajrá.

2018.09.27. 09:12:30

@neoteny:
a magyar társadalomban a fizikai munkások is többségben vannak. a "baloldal" nem tudta őket meggyőzni. legfeljebb csak egy kis részüket. 2011-es népszámlálás szerint keresztények is többségben vannak. és orbán viktor vezette csoportosulás a keresztények döntő többségét meggyőzte. ezzel a pártjának támogatottsága a relatív/abszolút többség határára került. aztán te mondhatod, hogy szavazatot vásárolt. de az orbán kormányok produkálták a legkevesebb hiányt. aztán persze lehet mondani, hogy ezt lehetne még jobban csinálni. és azt is, hogy a központi államot korlátozni, azzal a visszaélések számát csökkenteni miután a jelenlegi ellenzék kikerült az ellenőrző hatalomból, kiszorul a parlamentből. jelenleg ez a többségi álláspont a tapasztalatom szerint. a magyar társadalom egy sajátos helyzetben vállalja be átmenetileg kvázi egypártrendszert. aztán persze erre az a válasz, hogy orbán katonai diktatúrát vezet be. meg hogy már épülnek a haláltáborok. jelzem drábikék is ezt mondják. a privatizált hulladékégetők haláltáborok. a konteó azt volt, hogy megindul európa iszlamizálása. és ha egy kisebb társadalmi ellenállás lesz, akkor megsemmisítő táborokba küldik az ellenzéket. mert hogy abban hisznek, hogy a globális keveredéssel létrejön az új emberi faj. és ennek útjába nem állhat senki, vagy ha mégis, akkor ők alacsonyabb rendűek, tehát a fejlődés megköveteli a megsemmisítésüket. és ugye ez a náci propaganda, csak internacionalista köntösbe bújtatva. erre volt alapozva a gulág. és ebből újra egy őrült vallásvita kerekedett.

2018.09.27. 09:15:43

@neoteny:
az ellenzéknek kell a többséggel kiegyezni feltéve, hogy hatalomba kívánnak kerülni. ha nem tudnak vagy nem akarnak, akkor átmenetileg megszűnik a politikai váltógazdaság. mert a kormánypárt az ellenőrző szerepből kiszorítja. kvázi egypártrendszer jön létre. úgy, hogy ezt legitimálja a többség. és ez is demokrácia, csak unortodox, illiberális.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.27. 09:22:20

@444:

"a magyar társadalomban a fizikai munkások is többségben vannak."

A magyar társadalomban (is) a nők vannak többségben: ők alkotják a többségi társadalmat, velük kell kiegyezni. Ezzel szemben Orbán Viktor azt mondja, hogy ő nőügyekkel nem foglalkozik: képtelen a többségi társadalommal kiegyezni.

2018.09.27. 09:32:55

@neoteny:
bod péter ákos szerint diktatúra van, mert egy közalapítvány az ő írását nem közölte. pontosabban közölték, de aztán valaki valamilyen minisztériumból azt mondta, hogy ne írjanak ilyen cikkeket. és leváltották a szerkesztőséget. de ugye jog szerint leválthatták. bod péter ákos és barátai akkor írhat a századvégbe ha az ő írásait a többség elfogadja. lehet, hogy ez így van. de ez esetben bod péter ákos és barátainak lehetőségük van egy pártot, vagy civil mozgalmat, vagy akármit létrehozni és szabad választásokon leválthatják az orbán kormányt. létrehozhatják az európai demokrata pártot, akár választási pártként és jövő májusban az "európai értelemben vett" konzervatívok, a "felvilágosult" liberálisok, a szocialisták és a "néppárti" jobbik közös listán a lehet más a politikával és a momentummal akár többségbe is kerülhetnek. csak ilyen koalíció nem jött létre, eddig legalábbis, mert a szavazatok ilyen egyszerűen nem adhatók össze. és ha a jobbik valamint a dk ebből a választási pártból kiesik, akkor a maradék ellenzéken belül sem alkot többséget. bod péter ákos és barátainak politikai támogatottsága marginális. de akkor mi a francot akarnak. oké, nem verik meg az ellenfeleiket, mint tomcat és társai. nem alkalmaznak verbális agressziót sem, ami tiszteletre méltó. és valószínűleg nem loptak el milliárdokat, hanem csak milliókat markoltak. és hatalomba kerülve egy kétségtelenül kiszolgáltatott helyzetben az országot csőd közeli állapotba vitték. persze lehet mondani, hogy jöjjenek az új arcok. és azok a momentumban a főhivatalnokok gyerekei.

2018.09.27. 09:34:07

@neoteny:
úgy tűnik, hogy a közéletben a nőket sem elsősorban a nőügyek érdeklik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.27. 09:37:27

@444:

Te nem vagy a többségi társadalom tagja, te nem tudod azt, hogy a többségi társadalmat mi érdekli. Ezért nem tudsz te (sem) kiegyezni a többségi társadalommal.

2018.09.27. 10:09:30

@neoteny:
ezért fogalmaztam így: úgy tűnik. a politikában sikertelenek a nőmozgalmak. a szociáldemokrata párt élén kéthly anna és rendszerváltás idején petrasovics anna is népszerűek voltak. de kiszorította őket a kommunista, posztkommunista baloldal. jelzem az is férfiaskodással volt népszerű.
www.youtube.com/watch?v=KhjUZr5fLhw
és ezt kádár családiassággal, intézményes gyermekjóléttel próbálta ellensúlyozni. még valami diákparlament is volt. oda megválasztott a raj. és az volt a gyerekek kérdése, napközis krémtúróban miért nincs mazsola. és én megkérdezthettem valami pártembert a megyéből, hogy a napközis krémtúróban miért nincs mazsola. és azt mondta. ide figyelj öcsi. rendelünk a veszprémtejtől. fele vaníliás, fele vaníliás-mazsolás. ugyanannyiba kerül. na most mit vesz meg anyád a boltban. a vaníliás-mazsolást. mi jut a napközibe. amit nem vesznek meg a boltban: a sima vaníliás. mire azt mondtam, hogy esetleg nem lehetne több mazsolást rendelni. mert úgy tűnik, hogy arra van igény. és erre a pártember azt mondta. na öcsi, mi kell a mazsolához? szőlő. és mi kell a szőlőhöz? hegy. hol van a megyében hegy? sehol. na akkor jegyezd meg öcsi, hogy előbb el kell adni az almát, a körtét, a szilvát és a fekete ribizkét úgy lehet szőlő, mazsola, füge, datolya. csak nektek nem jó a róna üdítő, hanem traubisoda kell. mert azt reklámozzák a gyerekeknek a tévében. idehozzuk nektek a traubit, de csak a sűrítményt. mert palackozó üzem és víz van. és a hajdútejet fejlesztjük. és megyei összefogással olyan krémtúrót gyártunk, amilyet mi akarunk. és ezek után a gyerekek azt kérdezték, hogy na elintézted? mit? azt, hogy legyen több mazsola a krémtúróban. és próbáltam elmagyarázni, hogy miért nem lehet. de a gyerekeket ez nem érdekelte. és a vicc az, hogy ezek után a napköziben többször volt mazsola. viszont az ábécében azt mondták: nincs. mi is kevesebbet kapunk. és lett is mazsola, meg nem is. és megértettem, hogy az állam az elosztási viszonyokon képes változtatni. és az állampártiak elég érdekesen gondolkodnak. mert ennek a párttitkárnak a megyéből azt mondtam, hogy nincs hegy. de éppenséggel lehetne domb. ahogy szánkódombot is építettek. úgy lehetne teraszosan szőlőt termelni. így lehet parlagból pallag. és azt mondta, hogy na ilyen emberek kellenek nekünk a mozgalomba. és mondtam, hogy ez lehet, hogy egy nagy hülyeség. ezt ki kell számolni. és a párttitkár azt mondta, hogy jelszavak kellenek. ilyenek mint ez. parlagból pallagot építünk. és ezek után majd megépítik a munkáskezek. na de mondom, az mennyi munkabér, és mit nyerünk a szőlővel. és a párttitkár elmagyarázta, hogy annyi lesz a munkabér, amennyi jut. és ha nem jut, akkor majd átcsoportosítunk. ahogyan a mazsolát. ezt tudja az állam. de úgy tűnik, hogy ez érzelmi szükséglet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.27. 10:20:26

@444:

"ezért fogalmaztam így: úgy tűnik. "

Az viszont kétségtelen, hogy te trollkodsz.

2018.09.27. 10:29:46

@neoteny:
én próbálom megérteni a különféle választói akaratot. és az érdekel, hogy ezek mennyiben egyeztethetők össze. tehát a többségi társadalom képes-e kiegyezni. de nem velem. hanem a választók egymással. és a szocialisták és a népi nacionalisták elképzelése olyan nagyon nem állnak távol egymástól. és azok többé-kevésbé összeegyeztethetők a reformációval és a tradicionalizmussal. csakhogy ez a kombó nem igazán jó a fővárosnak. illetve jó lenne, csak a budapestiek többsége nem ebben hisz. és hogy miben hisz azt nem tudom. úgy tűnik, hogy leginkább semmiben sem. már a nyugatban se igazán. abban, hogy nyugaton az istenek laknak.

tehát mondjuk az átlátszó megírja, hogy a máv vezérigazgatója, egy privát luxus hajón együtt utazott azzal, aki az állami megrendeléseket kapja. és 21 milliárd forint osztalékot vett ki a cégéből. és erre azt válaszolta a vasúttársaságot felügyelő miniszter, hogy szabad idejében mindenki azzal hajózik, akivel akar. és ugye egy ilyenbe "nyugaton" belebukik a miniszter, az állami vállalat vezetője, az építőipari vállalat. magyarországon azt mondják: na és. ezt tudjuk. nem mindegy, hogy ki lopja el? illetve nem mindegy, mert inkább azok lopják el, akik az ellenőrző hatalomból kiszorítják az átlátszót. mert hogy ezek nem írtak a szocikról hasonlóakat.
facebook kommentek:

Bakker, detektívek, én is repültem sokmilliárdos Boeinggel meg sokmilliárdos komppal is utaztam már. Lesz tényfeltáró "keresztezte az útját, de lehet, hogy nem is"- riport rólam is- meg a Világon utazgató többtízmillió turistáról is :DDD

Idiòtàk!Ki irta ezt a cikket?Mièrt a komcsik nem ezt csinalnàk ha kormanyoznànak?

Értelmesebb dolgokkal kellene foglalkozni, nem mások után kukkolni !

Hülyegyerekek. Várjuk az összes balos-liberális,jobbikos politikus nyaralási és közlekedési-eszköz listáját, valamint az európai elitét is mint Juncker, Macron és a többiek ....

Hát bizony, ma már igen modern közlekedési eszközök vannak, amelyeket bárki beszerezhet, vagy bérelhet magának.

Sunyi kis irigy banda! Az orszag soha nem latott fejlodesen megy at! Minden ellenszurkolas ellenere; javorbenedek, sargentini, ujheji, vadai, gyurcsant, heller meg a tobbi teljesen haszontalan tehetsegtelen hoborgo belpesti tahovari. Kulonben milyen penzbol ment ez a nyomozas?????

Érdekelne, hogy az Átláztszónak mennyibe került ez a magánnyomozás ?

Sok hulye ember keszpenznek veszi amit ez a hazug libsi atlatszo szennylap beadagol nekik!!!!

Egy dolog nem derül ki a cikkből, ami pedig lényeges infó lenne: Saját pénzből utaztak ezek az emberek? Mert ha igen, akkor ez a cikk egy sima demagóg hangulatkeltés. Igen, az ország vezetői gazdagok, és a szerint is nyaralnak. De pl ha OV kiment a moszkvai meccsre saját pénzből, és mellesleg, ha már ott volt találkozott az orosz elnökkel is, mi abban a meglepő?Ebből a szempontból tökmindegy, hogy a repülőt, és a hajót ki kitől bérli.

Horn Gyula óta tudjuk...NA ÉS...

2018.09.27. 10:52:00

@neoteny:
mondjuk ez egy mai hír.
index.hu/techtud/2018/09/26/a_semmelweis_a_legrangosabb_magyar_egyetem_egy_uj_vilagranglista_szerint/
hogyan lehetne az egyetemek helyezésén javítani? úgy, hogy a kutatóintézeteket az egyetemekhez kapcsolják.

a világranglista első három helyezettje a brit oxfordi egyetem és cambridge-i egyetem, illetve az amerikai stanford. na de azért, mert ott nincs lovász lászló megválasztva, aki azt mondja, hogy az akadémia kutatóintézetei nem tartozhatnak az egyetemekhez. és ugye kérdés az, hogy lovász lászló és az mta istandwithceu tagozata vajon miért akarja azt, hogy a magyar egyetemek lefelé csússzanak a rangsorban. túl azon, hogy kimennek külföldön, belföldön az mta az, amelyik megosztja a tudományos közéletet és nemzetközi összevetésben minden eszközzel próbálja leértékelni az egyetemi hálózatot. miért? hacsak azért nem, hogy a soros tulajdonában levő ceu legyen legmagasabbra rangsorolva. erre a politikai válasz az, hogy ez esetben nem kell ceu, vagy legalábbis nem a soros tulajdonában. ha bécsben azt mondják, hogy nekik kell, akkor menjen oda. lehet, hogy ezzel az akadémikusok egy része lelép. van jobb megoldás? nyerjen választást vagy lépjen le.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.27. 10:59:49

@444:

"én próbálom megérteni a különféle választói akaratot."

Nah, te csak trollkodsz. De ezzel nem vagy egyedül: tegnap Trump sajtótájékoztatót tartott. Egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a kínaiak fizetik az általa kivetett 25%-os vámot. Ez tiszta trollkodás: nyilvánvalóan a kínai importot vásárló amerikaiak fizetik a vámot. De az ilyen faszságot el lehet adni elég amerikainak ahhoz, hogy Trump érdemesnek tartsa elővezetni ország-világ előtt -- mert hogy ő megvédi az amerikai munkásokat azzal, hogy a cúna kici kínaiakat vámfizetésre kényszeríti. Pedig dehogy: a kínaiak azokat az ellen-vámokat fizetik meg, amit a kínai vezetés kivet az USA-ból Kínába irányuló exportokra (vagyis a kínaiak által importált amerikai javakra). Mindkét ország vezetői a saját népüket szopatják.

2018.09.27. 11:25:32

@neoteny:
milyen lenne a oxford, cambridge vagy standord kutatóintézetek nélkül? a lovász lászló féle akadémiai modellben ezek az egyetemek mégis hogyan működnének? hogyan lehet lovász lászlóval racionálisan vitázni? az egy vallási kérdés, hogy magyarországon egyetemeknek lehetnek-e saját kutató intézetei, vagy nem lehetnek. lovász lászló szerint nem. ez az ő kiskátájának része. erre nincs racionális válasz. mert ez a válasz az, hogy dehogy nem. ez irracionális válasz. ahogyan lovász lászló is megoldása is érzelmi alapú. ő nem akarja, hogy egy tradicionális nagy-magyar közszolgálati egyetemi hálózat helyre álljon. miskolc összekapcsolódjon kassával. és erre azt mondják, hogy ezt a szlovákok nem akarják. kérdezzük már meg a kassaiakat. érdekes módon a nagyváradiaknak nincs kifogásuk debrecen ellen. ez ellen azok vannak, akik azt mondják, hogy ez nem lesz jó a baloldali és liberális pártoknak. mert hogy a nagyváradi magyar választók 95%-ban orbán viktorra szavaznak. fenyő miklós elénekli a casino twist című örökbecsű ódáját a szent lászló napokon. a lovas íjászok mellett a jóga gyakorlatokat végeznek. ezt a posztmodern világot a fidesz valósította meg. amire csányi azt mondja, hogy neki mindegy, csak otp kártyával fizessenek.
www.youtube.com/watch?v=Z8pgEGxqm9U
és a fideszből szerveződött meg a néppárt. és szerintem nem igaz az a török gábori elemzés, hogy minden orbán viktortól függ. a fidesz nem mészáros lőrincből áll. illetve az ő köreiben is nagyon sok alvállalkozó van, akik így jutnak állami megrendeléshez. és ennek ez a körnek ez jobb, mintha a multik beszállítói lennének. hiszen a fővállalkozót a munkavállalók és családtagjainak szavazataival közvetlen le tudják váltani. és ezzel egyszersmind a multikat korlátozzák. csak ez nem jó egy külföldet kiszolgáló helytartó elitnek. és erre a fidesz velük is egyezkedik.

angliában miért nem mondják, hogy ők nácik?
www.youtube.com/watch?v=FPAWJvrhIQE
ez ugye nagyon hasonló a szent lászló napokon. csak nem fenyő miki játssza a beat zenét.

2018.09.27. 11:41:54

@neoteny:
a szabad kereskedelem előfeltétele a kereskedelmi mérleg egyensúlya. ha egy nemzetközösségben van N állam és az export-import különbsége rendre zéró, akkor ezeknek nem érdemes egymást különösebben megvámolniuk. hiszen az árut viszonylag szabadon elcserélhetik egymás között. persze lehet mondani, hogy a szállítás környezet károsításával jár, és ehhez hasonlók. illetve azt is, hogy árukínálat bővülése veszélyezteti a munkahelyeket. mert hogy ugyan újak létrejönnek, de közben folyamatosan megszűnnek. és ennek szükségképpen vannak vesztesei, ami szociális kiadások növekedését kényszeríti ki. tehát még ez esetben is lehet érvelni a szabad kereskedelmet terhelő különadók mellett. de ha a kereskedelmi mérleg szinte sehol nincs egyensúlyban, akkor nem lehet.

amikor a megyéből a párttitkárt megkérdeztem, hogy a miért napközis krémtúróban nincs mazsola (ez volt kérdés), akkor a piacgazdaság működését magyarázták el. aztán a piac elsőbbségét szüntették meg. mert a napközibe úgy került a krémtúró, hogy ami megmaradt a nagyáruház polcain. és ott mazsolás nem, vagy alig maradt. és erre azt mondták, hogy a napközibe is jusson. mert ez volt a gyerekek kérése. és erre otthon azt mondták nekik. nincs. mert nem volt a boltban. csináld meg a házi feladatot. és kapsz mazsolást. és a gyerekek megcsinálták a házifeladatot. és örültek, hogy van mazsola. de összességében nem volt több. csak elosztás arányai változtak meg. megértettem, hogy ezt tudja az állam. de úgy tűnt, hogy erre szükség van.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.27. 11:48:33

@444:

"standord kutatóintézetek nélkül"

A Stanford Egyetem egy magánegyetem _és_ egy kutatóegyetem (research university).

"a lovász lászló féle akadémiai modell"

Nem Lovász László írta az akadémiai törvényt:

A Magyar Tudományos Akadémia jogállásáról
1. § (1) A Magyar Tudományos Akadémia (a továbbiakban: Akadémia) önkormányzati elven alapuló, jogi személyként működő köztestület, amely a tudomány művelésével, támogatásával és képviseletével kapcsolatos országos közfeladatokat lát el.

[...]

2. § * (1) Az Akadémia az e törvényben meghatározott feladatainak ellátása céljából közfinanszírozású kutatóhálózatot, kiszolgáló és egyéb intézményeket létesít és működtet, amelyek felett irányítási jogot gyakorol [...]

net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99400040.TV

Ha valaki(k)nek ez nem tetszik, tessék másik törvényt írni. Meg van hozzá az alkotmányos többség a törvényhozásban.

2018.09.27. 11:56:22

@neoteny:
az usában folyó fizetési mérleg 80-as évek óta hiányt mutat.
tradingeconomics.com/united-states/current-account-to-gdp
erre lehet mondani, hogy nem háborúkat kellene vívni a harmadik világban azért, hogy növeljük a tőkeexportot. hanem védővámokra lesz szükség. mert másképp a fizetési mérleg hiány nem tartható. ebből majd infláció lesz. ezek után a fed kénytelen lesz kamatot emelni. és a fizetési mérleg hiánya így állhat helyre. vagy azt kell csinálniuk, mint eddig. felfegyvereznek egy csoportot mondván, hogy szabadságharcos demokraták. és utána lefegyverezik őket mondván, hogy terroristák. és ártatlanok millióit ölik meg, és tízmilliókat tesznek földönfutóvá. veszteségnek valahol tényegesen le kell csapódnia. a washington post és a new york times kijelöli a világban, hogy hol van a sötét diktatúra. és most magyarország az egyik célpont. és ugye ezt támogatja a soros alapítvány. a nép nem azt mondja, hogy igen, mi sorossal vagyunk. hanem azt, hogy ez a brancs takarodjon innen. és erről meg kell győzni a közép- és nyugat-európaiakat is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.27. 11:59:58

@444:

"a szabad kereskedelem előfeltétele a kereskedelmi mérleg egyensúlya."

Sanyi (családjának) a kereskedelmi mérlege a TESCO-val nincs egyensúlyban: Sanyi (családja) vesz mindenféle dolgokat a TESCO-tól, de a TESCO nem vesz annyi vizet a Vízműtől ami arányosan fedezné a Sanyi (családja) által a TESCO-ban elköltött összeget.

Irmuska néni és kebelbarátnője, Böszörményiné kereskedelmi mérlege a TESCO-val nincs egyensúlyban: Irmuska néni és kebelbarátnője, Böszörményiné vesz csirkefarhátat a TESCO-tól, de a TESCO nem vesz semmit Irmuska nénitől és kebelbarátnőjétől, Böszörményinétől.

A MEGAKOM Tanácsadó Iroda kereskedelmi mérlege Komádi önkormányzatával nincs egyensúlyban: a MEGAKOM Tanácsadó Iroda eladott gazdaságélénkítési tervet Komádi önkormányzatának de nem vásárolt semmit Komádi önkormányzatától.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.27. 12:05:25

@444:

"védővámokra lesz szükség"

A védővámokat a védett piacú ország fogyasztói fizetik meg: a védővámok vagyontranszfer a fogyasztóktól a védett piacra termelőkhöz, És mivel minden termelő piaca nem védhető, ezért a védett piachoz a politikai befolyással rendelkező termelők jutnak: az államhatalommal való összefonódással fosztják ki nemzettestvéreiket.

2018.09.27. 12:14:19

@neoteny:
az mta jelenleg 39 kutatóintézettel rendelkezik. és büszkén hirdetik, hogy ezekből származik az összes magyarországi tudományos közlemény 30%-a. és általában ezekben jönnek létre a nemzetközileg is elismert tudományos eredmények. mert ezek az intézmények erre a célra szakosodtak. csak azt felejtik el hozzátenni, hogy ebben a rendszerben az egyetemek folyamatosan leértékelődnek.

értem, hogy most ez a rendszer. ezt az mszp-szdsz az mdf mérsékeltjeinek támogatásával hozta létre. ebben a rendszerben működött glatz, folytatta vizi elek, pálinkás és lovász. de filozofikusan sehogy se következik, hogy a következő akadémiai elnöknek is ebben a rendszerben kell működnie. lovász lászló nem állt a reformok élére. és egyébként lehet, hogy ezt palkovics nem viszi keresztül. de a rendszeren lehet változtatni. és csak a fidesz akar rajta változtatni és szavazói bázisból még a jobbik nemzeti radikálisai. aztán lehet mondani, hogy rosszabb lesz. lovász lászló kivándorol. csak azt állítom, hogy ez egy vallásvita.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.27. 12:20:06

@444:

"értem, hogy most ez a rendszer."

Ha értenéd, akkor nem trollkodnál, hanem az akadémiai törvény (és az alaptörvény vonatkozó részeinek) megváltoztatásáért lobbiznál.

"de a rendszeren lehet változtatni."

Hogyne, az akadémiai törvény (és az alaptörvény vonatkozó részeinek) megváltoztatásával. De te csak trollkodsz, nem a törvény(ek) megváltoztatásáért lobbizol.

2018.09.27. 12:21:26

@neoteny:
a védővámokat a védett termékek fogyasztói fizetik meg. ami költség. de ez a védett árut termelőknek többlet jövedelemhez jutnak. és a védővámok bevezetésével az általános adókulcs csökkenthető. és ez indokolt akkor, amikor a fizetési mérleg tartósan hiányt mutat. és ez a helyzet amerikában. és ez a helyzet magyar nemzetgazdaság esetén is ha ebbe nem számítjuk csak a multik alkalmazotti teljesítményét. a munkabér a magyarokat illeti, de a tőkejövedelem külföldiek számlájára kerül. önmagában azzal, hogy van egy rakás offshore számla következnek a fizetési mérleg hiányok és a védővámok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.27. 12:28:16

@444:

"a védővámokat a védett termékek fogyasztói fizetik meg. ami költség. de ez a védett árut termelőknek többlet jövedelemhez jutnak."

Mivel minden termelő piaca nem védhető, ezért a védett piachoz a politikai befolyással rendelkező termelők jutnak: az államhatalommal való összefonódással fosztják ki nemzettestvéreiket.

2018.09.27. 12:29:25

@neoteny:
értelmes párbeszéd csak úgy lehet, hogy a jelenlegi akadémiai vezetés politikája megváltozik. lovász lászló azt mondja, hogy szerinte nincs szükség az akadémia reformjára. mert ha lenne, akkor nyilván meghirdette volna. de ő azt mondja, hogy ez a rendszer így van jól. ez a törvény. annak bármiféle módosítása a tudományosság elleni szörnyűséges támadás. és az akadémikusi körökben ennek többsége van. de hogy melyik tudós lesz az akadémikus azt szubjektív módon az akadémikusok döntik el. például debrecenben a matematika intézet vezetője az akadémia levelező tagja. ha azt szeretné, hogy rendes tag lehessen, akkor ki kell állnia a ceu mellett. de ezzel szembe kerül a matematika intézetben többséggel, akik nem állnak ki a ceu mellett. csak nem váltják le az intézetvezetőt, mert megértik, hogy neki ki kell állnia. és nem irigylik tőle, hogy akadémikussá váljon. ebből egy ilyen helyzet adódik.

és hamis az index szerkesztőségi beállítása. szörnyűséges támadás indult a magyar tudományosság ellen. de az sem igaz, hogy ha politikai nyomásra leváltják lovászt, akkor azzal bármi meg van oldva. dehogy van. sőt ezzel átmenetileg rosszabb lesz. hiszen vannak, akik ezek után kivándorolnának. úgy tűnik, hogy ez az akadémiai reform szükséges feltétele.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.27. 12:31:57

@444:

"értelmes párbeszéd csak úgy lehet, hogy a jelenlegi akadémiai vezetés politikája megváltozik."

Ez csak trollkodás: az akadémiai törvény (és az alaptörvény vonatkozó részeinek) megváltoztatása nélkül nem változhat meg az akadémiai vezetés politikája.

2018.09.27. 12:56:30

@neoteny:
így van. a törvényt a jelen állás szerint csak a fidesz változtathatja meg. és ezek után indulhat meg az akadémiai reformja. szükséges egy illiberális átmenet. ehhez nem adta a nevét pálinkás korábbi mta elnök. és ezért lépett a helyébe dr birkner, aki ezt megelőzően a pannon egyetem nagykanizsai kampuszát igazgatta.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.27. 13:12:40

@444:

Így van, te csak trollkodsz, amikor Lovász Lászlóra próbálod tolni a felelősséget az "értelmes párbeszéd" hiányáért. Az "értelmes párbeszédnek" a törvényhozásban (parlamentben) kell lezajlania a törvényhozók (képviselők) között: övék a felelősség az akadémiai reformért.

2018.09.27. 13:39:50

@neoteny:
ez részben a törvényhozás, részben akadémia felelőssége. ezek között nincs érdemi, értelmes párbeszéd. ehhez vagy a törvényhozás, vagy az akadémia összetételét meg kell változtatni. jelenleg nem úgy tűnik, hogy a közakarat lényegesen változna.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2101/21019/210190/21019064_f6239a212db5290faa60be544923a040_q.jpg

screpes 2018.09.27. 13:54:21

@444:
felfoghatjuk úgy is, mintha az egész , országot érintő szavazás tárgya lenne a kérdés most is.
Ebben az esetben a főváros arányaiban hozná a (kormányzati) változás igényét, míg a vidék nem..
kérdés, miben különbözik a lényeget illetően a kettő: védik és főváros.
Erre én most nem adnék választ, csak annyit fogalamazzunk meg, a te szokásoso frazeológiáddal: a vidék kezébe venné bezzeg az akadémia ügyét, a bűnös városiasságnak meg coki!

2018.09.27. 13:56:27

@neoteny:
erre mondom azt, hogy lovásznak olyan koncepcióval kellene előállnia, amit a magyar társadalom többsége támogat. és ez esetben a kormányt meghátrálásra késztetné. most ugye azt mondja, hogy az adófizetők úgy adják a pénzt, hogy ezekhez a forrásokhoz ne rendelődjenek politikai célok. mert hogy ez sérti az akadémia függetlenségét. de ez nyilván sérti a népszuverenitást. amiről tamás gáspár miklós a mta filozófiai Intézetének főmunkatársa, a ceu vendégprofesszora szónokol. és ezek ő a filoszemiták szuverenitását értik. a kocsmafilozófia az, hogy ők nem-magyarok. amire tgm azt mondja, hogy ezek neonáci törekvések, ez a posztfasizmus. és innentől kezdve értelmetlen a vita.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.27. 14:01:39

@444:

"ez részben a törvényhozás, részben akadémia felelőssége."

Ez csak a te trollkodásod: bármiféle akadémiai reform teljes mértékben a törvényhozók (képviselők) felelőssége.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.27. 14:04:58

@444:

"erre mondom azt, hogy lovásznak olyan koncepcióval kellene előállnia, amit a magyar társadalom többsége támogat."

Ezt azért mondod, mert egy troll vagy: az akadémiai reform bármiféle koncepciójával a törvényhozásnak (parlamenti képviselőknek) kell előállniuk -- azért kapják a fizetésüket. Az Akadémia elnökének a hatályos akadémiai törvény betartásával kell vezetnie az akadémiát, semmiféle kötelezettsége sincs reformok kezdeményezésére.

2018.09.27. 14:29:31

@screpes:
jövőre két választás is lesz. szerintem mindkettő rendkívül fontos. a májusi ep választás a magyar külpolitika, az októberi önkormányzati választások a magyar belpolitika irányvonalát határozzák meg az elkövetkező öt évre a következő választásokig, vagy a következő válságig.

a parlamenti választásokon a főváros és a vidék szétszavazott. ha csak budapestből állna az ország, akkor az ellenzéknek lenne kétharmada még úgy is, hogy a visszaléptetések esetlegesek voltak. ha a pártvezetők képesek lettek volna együttműködni, akkor 18 kerületből 17-et nyertek volna. a vidéki 88 kerületből azonban 87-et nyert a fidesz. és a határ mentiek, határon túliak szavazatát majdnem teljes egészében elnyerték. kérdés, hogy ki lesz a főpolgármester? ha ellenzéki, akkor ez az ellentét alighanem tovább erősödik.

2018.09.27. 14:47:33

@neoteny:
az akadémia nevében lovász elnök úr, és kormány nevében palkovics miniszter úr jelenleg is tárgyalnak. az országgyűlési képviselők döntenek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.27. 15:00:10

@444:

Ezt a tárgyalássorozatot nem Lovász elnök úr kezdeményezte, hanem az államhatalmi erőszak birtokosának képviselője, Palkovics miniszter úr kényszerítette ki.

screpes 2018.09.27. 15:12:18

@444:
az imént az 5. sorban helyesen: v i d é k és főváros

screpes 2018.09.27. 15:28:35

@444:
Nem szerencsés azt a szót használni, hogy "fontosak"..
Mennyire fontosak?
Mi lesz a kimenet?
A magyar külpolitikát Orbán Viktor határozza meg, az EP választások után is ő fogja.
Nem jellemezhetjük ezt a kellemetlenségek (növekvő) számával, mert az fordulatot nem hoz.
Kb ugyanez a helyzet a belpolitikával is: az ellentét nőhet, de az ellenzék nem erősödik.
szél berni, meg az a schmidtmáriás fiú.. ha majd hazajönnek az USA-ból..
és fekete győr andris.
ne röhögtess.

2018.09.27. 15:40:56

@screpes:
annyiban, hogy az elkövetkező években ez többek között ez a két választás határozza magyarország kül- és belpolitikáját.

2018.09.27. 15:53:35

@neoteny:
úgy tudom, hogy a hatályos törvények szerint a kormánynak az akadémia véleményét előzetesen ki kell kérnie a törvény módosításáról. ez ügyben lovász lászlónak jogában áll tárgyalni, és nem tárgyalni. semmi esetre sem köteles. és ez után a kormányülésen döntenek a parlamenti javaslatról. de az országgyűlési képviselők is kezdeményezhetnek. akár az ellenzék is. és az államfő is. palkovics miniszterrel való tárgyaláson lovász elnök is tehet javaslatot. amit a kormány megfontol. az alapkonfliktus szerintem az, hogy a filoszemita tudománypolitikai koncepció és általában a független intézményekről szóló elképzelések nincsenek összhangban a magyar közgondolkodással. a politika ne szóljon bele. ha lovász lászlónak igaza lenne, akkor oroszországnak nem lennének tudományos eredményeik. mert ott ugye beleszól a politika. amerikában az alapkutatás nagyrészt magánegyetemek kezében van. németországban vegyes rendszer van.

2018.09.27. 15:54:15

mármint a parlament elé kerülő javaslatról

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.27. 15:59:32

@444:

"semmi esetre sem köteles."

Így van; ezért volt trollkodás a részedről az, hogy "erre mondom azt, hogy lovásznak olyan koncepcióval kellene előállnia, amit a magyar társadalom többsége támogat."

2018.09.27. 16:10:11

tehát van példa arra is, hogy a tudomány politikai beavatkozás mellett sikeres, arra is, hogy anélkül, és vegyes rendszerre is van példa. semmi esetre sem igaz az, amit lovász lászló állít, miszerint az alapkutatásokba a politika ne szólhatna bele. szent györgyi albert állását is részben a politika teremtette.

2018.09.27. 16:19:26

@neoteny:
a kormánypárt azzal érvel, hogy őket a változásra felhatalmazta a nép. és erre lovász két dolgot tehet. mondhatja azt, hogy a köznép csak ne szóljon bele. és ebből adódik a politikai konfliktus. de a kormánnyal való tárgyalás során előállhat egy olyan javaslattal, amit a fidesz és a jobbik választóinak is elfogadható.

ha az mta összes intézetét vesszük, akkor természettudományos területen 23 található budapesten, 2 budapest közvetlen környezetében és 6 vidéken. bölcseletben 17-0 az arány. az akadémikus bölcseletet látványosan budapest diktálja. és ugye a közvélekedés az, hogy ezt néhány család faji-vallási alapon uralja. ebből a körből szinte mindenkit ezekbe az intézetekbe választanak és ebből látványosan ki van rekesztve a vidék. és intézményesen valóban ez a helyzet. az akadémiai reform célozhatja, hogy egy elosztott kutatói hálózat jöjjön létre.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.27. 16:23:12

@444:

"van példa arra is, hogy a tudomány politikai beavatkozás mellett sikeres"

Mik ezek a példák?

"szent györgyi albert állását is részben a politika teremtette."

De nem a politika jelölte ki Szent-Györgyi Albert kutatási témáit.

2018.09.27. 16:24:39

@neoteny:
és a 6 vidékiből 4 szegedi. az mta kutatóintézeteiből cca. 10% található fideszes parlamenti képviselettel rendelkező területen. és 90% balliberális képviselettel rendelkezik. eleve úgy vannak a kutatóintézetek elosztva, hogy egy bizonyos politikai irányultságnak kedvezzenek. látványosan ez a helyzet. a bölcseletben végképp. abban szinte teljes a politikai elfogultság, ami ellentétben áll a kormány elképzeléseivel. és ebből adódik a konfliktus.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.27. 16:27:17

@444:

"előállhat egy olyan javaslattal"

Ami más állítás, mint az, hogy "olyan koncepcióval kellene előállnia". Persze te csak trollkodsz: te írhatsz mindenfélét össze-vissza.

2018.09.27. 16:34:12

@neoteny:
szent györgyi albert kutatási témáját a politika támogatta. jelzem nemcsak magyar, hanem amerikai kormánykörök is. a kutatásait egyes politikusok is preferálták.

2018.09.27. 16:35:36

@neoteny:
ha demokratikusan meg akarja nyerni ezt a hatalmi játszmát, akkor olyan tudománypolitikai koncepcióval kellene előállnia, amit a magyar társadalom döntő többsége támogat beleértve a fidesz és a jobbik választóit is.

2018.09.27. 16:43:34

@neoteny:
az mta kutatóintézeteinek 90%-a balliberális politikai környezetben. miközben az aktív korú választók, akik ezeket az intézeteket finanszírozzák 10%-ban vallanak balliberális politikai nézeteket. ez egy brutális ellentét. de ezt az mta tudatosan hozta létre. erről nem a magyar országgyűlés döntött. mert ezt a jogot átadta az akadémiának. de az mta nyilvánvalóan politikai szempontok alapján szelektált még a természettudományban is. a bölcseletben egy nyilvánvaló központosítás történt. és ugye a vicc az, hogy az akadémia tiltakozik a tudomány központosítása ellen.

2018.09.27. 17:15:38

@neoteny:
a vidékfejlesztés szempontjából kiemelt jelentőségű ökológiai/agrár jellegű kutatások lehetnek decentralizáltak. semmi sem indokolja azt, hogy 8-2 arányban budapesten és környékén legyenek kutatóintézetek. ezt a struktúrát nem a magyar országgyűlés hozta létre, hanem a magyar tudományos akadémia. legalább ezt talán 20-80 arányban kellene elosztani. ez politikai beavatkozás nélkül nem lehetséges.

a magyar gazdaság kulcs ágazata a járműipar és a járműalktatrész gyártás. ehhez képest se győr, se miskolc nem rendelkezik anyagkutató intézetekkel. semmiféle akadémiai intézettel úgy, hogy ezek erre az ágazatra építik a térségi felzárkóztatását. de ezt a magyar tudományos akadémia semmilyen módon nem támogatja.

a matematika és az alkalmazott matematika megint csak lehet elosztott. semmi sem indokolja azt, hogy ezt budapesten két intézetben összpontosuljon.

kiemelt terület az orvoslás. az orvosi egyetemekhez kapcsolódó összes klinikai központ bekapcsolódhat egy népegészségügyi programba. ezt megint az mta kizárja. mert akkor az intézményhálózat "integritása" sérül.

az akadémikus bölcseletről nem beszélve. ott nincs vidéki intézet. egy se. brutális centralizáció.

MTA:
Filozófiai Intézet, Budapest
Irodalomtudományi Intézet, Budapest
Művészettörténeti Intézet, Budapest
Néprajztudományi Intézet, Budapest
Régészeti Intézet, Budapest
Történettudományi Intézet, Budapest
Zenetudományi Intézet, Budapest
Nyelvtudományi Intézet, Budapest
Jogtudományi Intézet, Budapest
Kisebbségkutató Intézet, Budapest
Politikatudományi Intézet, Budapest
Szociológiai Intézet, Budapest

2018.09.27. 17:23:08

@neoteny:
minden egyetemen van filozófia intézet. ha jóska kiad egy filozófiai értekezést pécsett, akkor az vajon miért kerülhetne a magyar filozófia élvonalába. de ha pécs mellett villányban filozálna, akkor filozofáljon ott. és pécsi egyetemen tanít. persze kihelyezhetnek órákat villányba. mert ott jó a bor. csak sanyi szerint kevés. mert csak egy "villányi". de ez csak egy vicc.

a magyar filozófia úgy szerveződik, hogy van néhány komcsi és poszkomcsi és verik a seggüket, hogy kitört a fasizmus. ami azt jelenti, hogy nem a kedvenc pártjaik kormányoznak.

2018.09.27. 17:31:09

@neoteny:
ezzel szemben orbán labdarúgó akadémiát avatott a vajdasági topolyán.
www.atv.hu/thumbnail/772x514/c/f9/13000.jpg

A kormányfő szerint természetes, hogy a sport összeköti a közép-európai népeket, például a szerbeket és a magyarokat. Bár "nehéz történelem van mögöttünk", ma már olyan szelek fújnak, amelyek az együttműködők vitorláját dagasztják - fogalmazott.

Hangsúlyozta: akik ma Európában összefognak, azok megerősödnek, akik viszont széthúznak, azok legyengülnek és széthullanak. A szerbek és a magyarok az összefogást választották politikában, gazdaságban, kultúrában és sportban egyaránt - tette hozzá a miniszterelnök, köszönetet mondva ezért Aleksandar Vucic szerb elnöknek.

Orbán Viktor jelezte egyúttal, hogy a topolyai labdarúgó-akadémia még csak a kezdet, "még sok szép feladat, megépítendő sportközpontok és sok ezer gyermek sportolásának megszervezése (...) vár ránk".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.27. 17:48:28

@444:

"szent györgyi albert kutatási témáját a politika támogatta."

Ami nem jelenti azt, hogy a politika jelölte volna ki Szent-Györgyi Albert kutatási témáit, vagy hogy be kellett volna terjesztenie a választott kutatási témáit bármiféle politikai bíráló bizottság elé jóváhagyásra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.27. 17:52:39

@444:

"ha demokratikusan meg akarja nyerni ezt a hatalmi játszmát, akkor olyan tudománypolitikai koncepcióval kellene előállnia, amit a magyar társadalom döntő többsége támogat"

A hatályos akadémiai törvény (és a vonatkozó alaptörvényi részek) nem teszi az MTA elnökének feladatává azt, hogy tudománypolitikai marketinget folytasson széles társadalmi körben.

2018.09.27. 18:16:39

@neoteny:
lovász egy tudománypolitikai tisztséget tölt be. az mta elnökét a kormány nem válhatja le. de a költségvetését csökkentheti, szélső esetben az akadémiát akár fel is oszlathatja.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.27. 18:33:07

@444:

"lovász egy tudománypolitikai tisztséget tölt be."

A MTA elnökének a MTA-ról szóló mindenkori hatályos törvény (és a vonatkozó alaptörvényi részek) szerint kell vezetnie a MTA-t: a MTA elnökének nincs törvényhozói jogosultsága. A MTA elnöke még ha akarna sem folytathatna olyan tudománypolitikai tevékenységet, amely eltér a MTA-ról szóló mindenkori hatályos törvény (és a vonatkozó alaptörvényi részek) által lefektetett tudománypolitikai elvektől.

Ha a mindenkori kormánynak és/vagy parlamenti képviselőknek nem tetszenek a MTA-ról szóló hatályos törvényben (és a vonatkozó alaptörvényi részekben) lefektetett tudománypolitikai elvek, akkor változtassák meg a törvény(eke)t.

2018.09.27. 19:14:55

@neoteny:
megváltoztatják. csak nem túl gyorsan. mert orbán ezekkel a modern kori vallásvitákkal, törzsi csatorozással, hideg polgárháborúval kultúrharccal legitimálja a kvázi egypártrendszert, autoriter rezsimet, hibrid rendszert, vagy nem tudom mit.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.28. 06:32:45

@444:

"orbán ezekkel a modern kori vallásvitákkal, törzsi csatorozással, hideg polgárháborúval kultúrharccal legitimálja a kvázi egypártrendszert, autoriter rezsimet, hibrid rendszert"

Tudsz te ha akarsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.28. 11:05:01

@444:

"ugyanabból a pénzből dehogy nem vehet. amikor irmuska és böszröményiné megveszi az akciós zsák krumplit a tesco-ban. inkább maguknak sütnek tócsnit tizedáron. elköltik a pénzüket. és abban annak a többszörösét kigenerálhatja a bank."

Ami kigenerált pénz _nem ugyanaz_ a pénz mint amit Irmuska néni és kebelbarátnője elköltött a TESCO-ban a zsák krumplira: _azt_ a pénzt nem tudják elkölteni mégegyszer más jószágokra.

Ez nagyon gyenge trollkodás volt a részedről: do try to up your game.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.28. 12:35:09

@444:

"hogy golyó végén éppen hová fog billenni azt elég nehéz bejósolni. de elvben nem lehetetlen. legalábbis a klasszikus fizika szerint."

De, elvben is lehetetlen az általam írtak miatt, amit te nyilvánvalóan nem olvastál el -- csak trollkodsz.

Mindenesetre igaz az, hogy a rulett (helyes) valószínűségi modelljének semmiféle interpretációja nem teszi lehetővé a megfelelően hosszú távú játékkal járó biztos veszteséget. Még egy trollkodásod amiről megmutattam azt, hogy hibás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.28. 12:46:19

@444:

"és erre 60% mondja azt, hogy ez így nagyjából jól van."

Majd az lesz a kérdés, hogy hány százalék mondja azt, hogy ez így jól van amikor beüt a következő válság. Hogy Orbán képes lesz-e meghúzni egy Lukasenka-trükköt és hatalmon maradni akkor is, amikor nem képes megvédeni a magyarokat a saját gazdaságpolitikájának következményeitől.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.28. 13:12:55

@444:

"orbán viktor rájött, hogy az még kevesebbe is kerül. kimeszelni a templomot olcsóbb, mint a kutatók éjszakáját pénzelni."

Orbán Viktor 85 milliárdnyi júdáspénzt fizetett a 18,000 református presbiternek a szavazataikért -- ami több, mint a kétszerese a MTA volt éves költségvetésének.

Már megint a balfasz trollkodást csinálod.

2018.09.28. 13:25:35

@neoteny:
na de hány szavazatot hozott az egyik és a másik.

2018.09.28. 13:31:34

@neoteny:
a kutatók éjszakája szavazatot hoz. ebben 50 magyar város részt vesz. az mta kutatóközpontjainak 90%-a budapesten van. és a vidéki központok fele szegeden. nemhogy 50 városban nincsenek jelen. 5 városban se.

2018.09.28. 13:37:06

@neoteny:
nem egy kutatóhálózat van és abban mérik a tudományos eredményt. hanem még annak idején létrehoztak egy klikket abba szubjektív értékítélet alapján baráti alapon lehet bekerülni. és érdekes módon többségében éppen ők soros alapítvány kiszolgálói. és amikor azt mondják, hogy az ne legyen, akkor az akadémia fele tiltakozik. de a kutatók éjszakáján az mta 10%-ban sincs jelen. miközben azt állítják, hogy ők képviselik a tudományosságot. szubjektív válogatás alapján még a természettudományban is. a bölcseletben végképp.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.28. 13:46:45

@444:

"a kutatók éjszakája szavazatot hoz."

Hány szavazatot hoz és mennyibe kerül a Kutatók Éjszakájának megrendezése az 50 városban?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.28. 13:48:34

@444:

Balfasz trollkodó szósaláta.

2018.09.28. 14:20:18

@neoteny:
felteszem a gyerekek jelentős számban érdeklődnek a tudomány valamilyen ága iránt. és bajától zircig 50 városban már el tudják érni a gyerekek egy jelentős részét. 260 helyszínen 2600 előadással már meg lehet szólítani a gyerekeket. és ugye az családjuk nem azt látja, amit lovász lászló, hogy szörnyűséges támadás érte a "tudományosságot". és ugye az előadások 1/10-ét tartja az akadémia, akkor sokat mondtam.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.28. 15:11:13

@444:

Ami nem válasz a kérdésekre: hány szavazatot hoz és mennyibe kerül a Kutatók Éjszakájának megrendezése az 50 városban?

2018.09.28. 15:13:54

@neoteny:
jövő héten színházak éjszakája lesz. a művészeti akadémia a történelmi magyarországban gondolkodik a határmentén és határon túl is kapcsolódnak a rendezvényhez. a magyar tudományos akadémiával annyira "nemzetközi", hogy a szomszédos országokba kényszerült magyarokhoz nem ér el.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.28. 15:20:45

@444:

Ami nem válasz a kérdésekre: hány szavazatot hoz és mennyibe kerül a Kutatók Éjszakájának megrendezése az 50 városban (260 helyszínen 2600 előadással)?

2018.09.28. 15:36:53

@neoteny:
nyilván azért hozza a szavazatot, mert folyik egy ellenzéki propaganda miszerint magyarországon szörnyűséges támadás érte a tudományosságot. és csak a foci akadémia van. van olyan is. orbán viktornak az a hóbortja. a kutatók éjszakájára nem toppant be. topolyán foci sulit avatott. de ez nem azt jelenti, hogy semmi egyéb nincs.

errefelé jövő héten induló foglalkozások.

Kezdő robotika klub
Robotika klub kicsiknek
Jelentkezés 8 éves kortól.
minden szerdán 16:30-18:00
Első foglalkozás: 2018. október 3.

Középhaladó-haladó robotika klub
Jelentkezés 10 éves kortól.
minden csütörtökön 16:30-18:00
Első foglalkozás: 2018. október 4.

Bázis a Holdon
Természettudományos projektklub
Jelentkezés 6-10 éves korig.
Tervezett időpont: minden péntek 16:30-18:00
Első foglalkozás: 2018. október 5.

orbán viktor valószínűleg nem lesz a megnyitón. de ha ugye ott lenne, akkor azt mondanák, hogy orbán viktor csak ne kampányoljon. de csütörtökon valószínűleg a chelsea-videoton meccsen lesz. és az index majd megírja, hogy magánrepülővel ment. a videoton tulajdonosa garancsi ügyes üzletemberkedéssel szerezte a vagyonát. szerencsére a chelsea tulajdonosa abramovich nem. hja, de ő is. csukcsföldi állami duma elnökeként ásványkincsek az ő kezébe kerültek. de nem kellett fognia a csákányt. mert nagy összegű hitelekhez jutott. de nem a származása miatt, hanem mert benne bízott a tőkepiac. ügyes üzletember. mint garancsi, vagy a mészáros lőrinc. és a többiek. a nagyvilágban még csak véletlen sincsenek kormányközeliek. csak magyarországon. csak a fidesz kormány esetén.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.28. 15:46:27

@444:

"nyilván azért hozza a szavazatot, mert folyik egy ellenzéki propaganda miszerint magyarországon szörnyűséges támadás érte a tudományosságot."

Ami nem válasz a kérdésekre: _hány szavazatot hoz_ és _mennyibe kerül_ a Kutatók Éjszakájának megrendezése az 50 városban?

2018.09.28. 16:15:40

@neoteny:
azt nem tudom pontosan. nem túl hatékony szavazatvásárlás. csak azt állítom, hogy az ellenzék alapállása hamis. és egy konstruktív ellenzék lenne sikeresebb, és nem mellékesen ez lenne jó az országnak. egy válsághelyzetben lehet, hogy a fidesz támogatottsága jelentősen esne. a zri szerint ha most vasárnap lennének a választások, akkor 57%-ot kapna. ezt követi a jobbik 14%-kal. és ha scheider képviselő lenne a miniszterelnök, akkor mi lenne. erről nem tudunk semmit se. és ugyanez a helyzet a többi párttal. ha jelenleg 11%-on álló mszp nyerné a választást és tóth bertalan lenne a kormányfő, akkor mi történne. ezek a pártok arra van alapozva, hogy ők a nemzeti érzelmű radikálisok és a szegényekért aggódó baloldaliak. és vannak a filoszemita értelmiségért hegemón pozícióikért aggódó konzervatív-liberálisok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.28. 16:35:50

@444:

"azt nem tudom pontosan. nem túl hatékony szavazatvásárlás."

Akkor viszont lehetetlen összehasonlítani azzal, amikor Orbán Viktor 85 milliárdnyi júdáspénzzel vásárolt szavazatokat a 18,000 református presbitertől. Igaz, ott is csak a költség ismert: nem lehet tudni, hogy hány szavazatot szállított a 18,000 református presbiter.

Így hát teljesen fölösleges olyan balfaszságokkal trollkodni, mint hogy "orbán viktor rájött, hogy az még kevesebbe is kerül. kimeszelni a templomot olcsóbb, mint a kutatók éjszakáját pénzelni."

2018.09.28. 18:19:50

@neoteny:
úgy érzem, hogy orbán viktornak könnyebb megnyerni a templomot. már csak azért is, mert a politikai ellenfelei azt mondják, hogy a papságnak semmi keresnivalója a közéletben mivel a vallás magánügy. és aki mást gondol az felvilágosulatlan. tehát az állítás mögött azért van valami érv.

2018.09.28. 18:28:09

@neoteny:
ez egy egyházi iskola.
denagy.hu/wp-content/uploads/2018/09/170718_138003269595740_5075707_o-768x511.jpg
ide járt szabó magda írónő. és ebben az iskolában szerzett élményeit írta le az abigél című regényében, amiből népszerű tévéfilm készült. és ebben az iskolában a jövő héten kezdődnek a "matula napok" irodalmi-történelmi kiselőadásokkal és versenyekkel. na de ez egy közéleti tevékenység. egy pillanat. ebből ki kellene hagyni az egyházat. mert az a jobboldalnak kedvez. válasszák el a trónt és az oltárt. ezzel mostanában nem érvelhet a "liberális" értelmiség. mert a többség azt mondja, hogy nem ezeket a hittételeket vallja magáénak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.28. 18:47:48

@444:

"úgy érzem, hogy orbán viktornak könnyebb megnyerni a templomot."

Ha annyira könnyű lenne, akkor Orbán nem költött volna _egyszeri_ 85 milliárdot a reformátusokra -- amely összeg több, mint a kétszerese a MTA volt éves költségvetésének.

Tegyük fel, hogy a református presbiterek leszállítottak összesen 200,000 szavatatot (ami ugye kicsivel több, mint 10 szavazat/református presbiter): akkor 425 rugóba fájt egy szavazat megvásárlása. Erősen kétlem, hogy a Kutatók Éjszakája program által szállított szavazatok ennyibe kerülnének -- de még abban is kételkedem, hogy ennek a tizedét költenék a Kutatók Éjszakája egy-egy látogatójára.

"mert a többség azt mondja"

A többség lejmolja le a jó árja édesanyját ha "Matula napok" szervezését akarja finanszírozni.

"ez egy közéleti tevékenység"

Szerinted mi _nem_ közéleti tevékenység?

2018.09.28. 18:53:29

@neoteny:
ezt a pénzt nem a református egyház nem személyes használatra kapta, hanem felteszem ebből épült valami. vagy nem épült. nem tudom. nekem nincs kifogásom az ellen, hogy ezeknek utána járjon a média. csak ugyanúgy kérdezzék meg, hogy iványi lelkész miből osztja a halat. vagy az átlátszó számoljon be, hogy mennyibe került az adriai oknyomozása. az ellenőrző hatalom birtokosait is lehessen számon kérni. mert hogy ők is valakiket hatalomba akarnak juttatni.

2018.09.28. 18:56:47

@neoteny:
ebben a regényben éppen az van, hogy két zsidó lányt is el akarnak vinni. de jól megvédik őt is. maga a háború volt a rossz. mert hogy a világi és az egyházi iskola is kibékül. szabó magda minden oldal számára szerethetően írta meg.

2018.09.28. 19:02:42

@neoteny:
ezt követeli sanyi haverjai. ha az önkormányzat tulajdonában van egy klub, akkor a tulajdonjog egy részét kapják meg közvetlen. és így a polgárság közvetlen kapna ellenőrzési jogot, mint tulajdonos úgy, hogy mindenki választhat, hogy milyen intézményt ellenőrizne.
index.hu/sport/futball/2018/09/28/dvtk_tulajdoni_jog_szurkolok_ket_szazalek/
ez is elég régen mondja kocsma népe.

2018.09.28. 19:26:40

@neoteny:
a "loki" úgy jött létre, hogy a városban volt egy vagongyár. és annak volt egy vasutas sport klubja 1911-ben jött létre. na most a máv ezt a műhelytelepet 2009-ben eladta románoknak. oszkó péter a mávot felügyelő szuperász. jelzem ő bezáratta a debrecen-nagyvárad vasútvonalat. oszkó péter nem akarta megérteni, hogy azon azért nincs utas, mert a románok felszedték a sínt. de ha eddig megtartották, akkor esetleg nem kellene bezárni. hanem rávenni őket, hogy indítsák újra. legyen ez a schengeni belépés feltétele. mert ugye románia 2007-es eu-s tagságát meg lehetett volna vétózni amíg az unió erdéllyel meg nem valósul. gyurcsány kormány nem tette meg. ezt se érti a kocsma népe.

Janossz 2018.09.28. 19:43:03

@444: "ezt a pénzt nem a református egyház nem személyes használatra kapta, hanem felteszem ebből épült valami. "

Tehát úgy zajlik egy beruházás, hogy előtte kiosztunk 18 000 havernak pár milliárdot, aztán azok majd azok tizesével-huszasával nemzeti keresztény kalákában építenek a ráeső részből VALAMIT.

Például házat a presbiterfik következő nemzedékének.
Így gondoltad ezt?

2018.09.28. 20:01:47

@Janossz:
ezt a pénzt a refomátus egyháznak utalták. nem a presbiterek számlájára. de felőlem járjon utána akárki, hogy ezt mire költötték. azt is elfogadom, hogy minden állami kiutalás szavazatvásárlás.

tegnap döntöttek arról, hogy építenek egy nagy játszóházat. ezzel a gyermekes családokat célozzák. arról is döntöttek, hogy a repülőtéri kifutópályát szélesítik. és egy új terminál épül. ezzel a repülővel ingázók szavazatait próbálják megnyerni. bővítenek egy belvárosi galériát. ezzel a művészet pártolóinak szavazatait próbálják megszerezni. ez mind felfogható úgy, hogy szavazatvásárlás.

de ez nem a sötét diktatúra, hanem ilyen a politika. számomra az a hihetetlen hogyan lehet valaki annyira elvakult, hogy azt mondja: ezt orbán viktor kezdte. az összes politikus ezt csinálja és nemcsak magyarországon.

lehet mondani, hogy csökkenjen az újraosztás. és a nép majd épít magának galériát, játszóházat, repülőteret. ezek legyenek magántulajdonban. lehet ilyen pártot alapítani. a pkp is valami ilyesmit szeretne. tessenek érvelni mellette. elindulni a választásokon. a nép eldönti, hogy így szeretné, vagy sem.

Janossz 2018.09.28. 20:09:01

@444: Nem túl sikeresen kevered a szezont a fa@ommal...
Tán a presbiterek szélesítik a kifutópályát, meg építenek játszóházat?

Ócska terelés egy hitvány trolltól.

2018.09.28. 22:25:15

@Janossz:
nem a presbitereknek utalták a pénzt, hanem az egyháznak. az fenntart közintézményeket. iskolákat, kórházat. számon lehet tőlük kérni. és a protestáns egyházak még úgy, ahogy demokratikusak. mivel presbitériumot választják. ebben megint mi a bonyolult. lehet bégetni gyurcsánnyal, hogy válasszák el teljesen a trónt és az oltárt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.28. 22:25:28

@444:

"ha az önkormányzat tulajdonában van egy klub, akkor a tulajdonjog egy részét kapják meg közvetlen."

A tulajdonjog egy részét (mekkora részét?) kapják meg közvetlen _kik_?

Ha az önkormányzat tulajdonában van valami, akkor nem a közösség tulajdonában van az a valami? Nem arról bugyogsz állandóan, hogy az önkormányzatot leválthatja a közösség? Amikor az önkormányzat tulajdonában lévő Vízművek kiküldi Sanyit, hogy zárja el a közkutakat a Campus Fesztivál idejére, akkor nem a közösség akarata érvényesül? Ha nem, akkor miért nem váltja le a közösség az önkormányzatot olyanokra, akik a közösség akaratát érvényesítik?

Ez a te bajod: hogy a környezeted véleményei összefüggéstelenek, egymásnak ellentmondóak. Ők nem tudnak kiegyezni egymással: ők képtelenek egységes küzösségi akaratra jutni és megválasztani olyanokat, akik ezt az egységes közösségi akaratot képviselik. Ezért nincs jelentősége annak, hogy leválthatják az önkormányzatot: nem tudnak olyan önkormányzatot választani, amelyik képviselné a nemlétező egységes közösségi akaratot. Ha meg azt mondod, hogy a többség akarata legyen képviselve, akkor Sanyi és haverjai rábasztak, mert nincsenek többségben: az ő akaratuk nem a többségi akarat. Mert ha az lenne, akkor ők olyan önkormányzati képviselőket választanának, akik nem záratják el a közkutakat a Campus Fesztivál idejére. És nem lehet így is meg úgy is: nem lehet el is zárni a közkutakat meg nem is elzárni a közkutakat a Campus Fesztivál idejére. Mert ha csak részben zárják el a közkutakat a Campus Fesztivál idejére, akkor az italkereskedők nem fizetnek annyit az önkormányzatnak, amennyit abban az esetben fizetnek ha az összes közkút el van zárva a Campus Fesztivál idejére (és a biztonsági őrök ellenőrzik a táskákat, hogy a közösség tagjai ne csempésszenek be saját italokat). Mi a közösség akarata: hogy az italkereskedők fizessenek jó sokat az önkormányzatnak, vagy hogy a közösség tagjai ivóvízhez juthassanak a közkutakból a Campus Fesztiválon, hogy ne kelljen megfizetniük az italárusok által árult italokat? Hogyan tud a közösség kiegyezni saját magával?Mi legyen maximalizálva: az önkormányzatnak az italkereskedőktől származó bevétele, vagy a közösség tagjainak a közkutakhoz hozzáférése? Ha valamiféle egyensúlyi állapot a kívánatos, akkor ki dönti el azt, hogy hol van ez az egyensúly, és hogyan kerül biztosításra az, hogy ez az egyensúly fennmarad a Campus Fesztivál időtartamára?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.28. 22:28:58

@444:

"nem a presbitereknek utalták a pénzt, hanem az egyháznak."

Helyesen: a Magyarországi Református Egyháznak utalták a 85 milliárdos _egyszeri_ júdáspénzt. Mert a Magyarországi Református Egyház megkapja a "közintézmények" fenntartásához az állami normatívákat ettől az egyszeri júdáspénz-utalástól _függetlenül_.

2018.09.28. 23:34:11

@neoteny:
a klubban résztulajdonos az önkormányzat. de ez esetben a szurkolói csoportok nem láthatnak közvetlenül bele a klub működésébe. legfeljebb a képviselőjükhöz fordulhatnak, aki őket vagy tájékoztatja, vagy nem tájékoztatja. erre most ez a fideszes kriza azt mondta, hogy rendben van. kaptok közvetlen tulajdonrészt. jelzem ezt követelik debrecenben is. közvetlen beleszólást a klub működésébe.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.28. 23:55:03

@444:

"legfeljebb a képviselőjükhöz fordulhatnak, aki őket vagy tájékoztatja, vagy nem tájékoztatja."

No ha nem tájékoztatja őket, akkor leváltják és megválasztanak olyasvalakit, aki tájékoztatja őket.

"ezt követelik debrecenben is. közvetlen beleszólást a klub működésébe."

Miért kellene közvetlen beleszólás a klub működésébe? A közösség akaratát képviseli az önkormányzati képviselő: ha nem azt teszi, akkor leváltják és választanak helyette olyat, aki a közösség akaratát képviseli.

A klub működésébe történő közvetlen beleszólásnak csak akkor lenne értelme, ha a közösség nem lenne egységes állásponton az akaratát illetően. De akkor meg a közvetlen beleszólás is csak szavazásos alapon történhet: valahogyan el kell dönteni, hogy mi a közösség akarata. De ha szavazás van, az akkor szólhat a képviselő személyéről is. A közvetlen beleszólásnak nincs látható előnye a megválasztott képviselőn keresztüli közvetett beleszóláshoz képest.

2018.09.29. 08:59:33

@neoteny:
a szurkolói csoportok kisebbségi tulajdonrésszel a klubban ellenőrzési jogokat kapnak. ezt mondják az ultrák errefelé. az önkormányzati tulajdonrészből adjanak nekik 1%-ot. persze ez esetben az önkormányzati társaságban tulajdonjogot kaphat a polgárság. mindenki választhat, hogy miben is venne részt. sanyi a vízművet, irmuska és böszörményiné a kispiacot és a nagyerdőt, ahová naponta kijárogatnak.

a klub többségi tulajdonosa hozza a döntéseket, de szurkolói csoportok kisebbségi részesedéssel ellenőrzési jogokat kapnak. megveszik a bérletet és azzal tulajdonrészt szereznek.

2018.09.29. 09:00:20

minimális tulajdonrészt. és ugye ez az ortodox dogmatikával megint csak ellentétes.

2018.09.29. 09:15:16

@neoteny:
de ez is politika (szavazatvásárlás). miskolcon a fideszes kriza úgy gondolja, hogy ezzel maga mellé állíthatja a diósgyőri szurkolókat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.29. 10:22:22

@444:

"a szurkolói csoportok kisebbségi tulajdonrésszel a klubban ellenőrzési jogokat kapnak."

Vagy nem kapnak. Lehet így is és lehet úgy is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.29. 10:22:59

@444:

Miskolcon a Fideszes Krizát leválthatja a közösség.

2018.09.29. 12:30:39

@neoteny:
eddig nem kaptak. és most kapnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.29. 12:41:31

@444:

Vagy kapnak, vagy nem kapnak. Lehet így is és lehet úgy is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.30. 07:51:20

Egy igen érdekes tanulmány:

[...] find that, contrary to much contemporary commentary, hostility to democracy is strongest not at the political extremes, but in the center. Respondents at the center of the political spectrum are the least supportive of democracy, least committed to its institutions, and most supportive of authoritarianism. [...]

drive.google.com/file/d/1fOGwtRUF-y-98IcDs-3YYrtREl8GbaoH/view

2018.09.30. 09:21:14

@neoteny:
orbán vitkor mitől autoriter és elődei miért nem azok? bajnai gordon miért nem autoriter? varga mihály miért autoriter és oszkó péter miért nem az?

2018.09.30. 09:30:07

@neoteny:
bajnai gordon a wallis élén nem fizette ki a libatenyésztőket, mert a hatályos törvények szerint nem feltétlen kellett fizetnie. aki piaci szereplőkkel szerződik annak ezt tudnia kell. ezek után a politikai ellenfelei kampányt indítottak azzal, hogy bajnai egy "geci". nem pont ezzel a kifejezéssel, de maradjunk ennél a közbeszédben használt simicska féle fordulatnál.

lehet mondani, hogy orbán egy "geci". mert leváltja a nem tetsző intézményvezetőket. de ugye ehhez hatályos törvények szerint joga van. aki állami intézménybe szerződött annak ezzel számolnia kell.

van akinek nézőpontjából bajnai, van akinek orbán a geci. van akinek mindkettő és van akinek egyik sem tűnik annak. mitől autoriter az egyik, és mitől nem autoriter a másik. állami vs. piaci önkény.

2018.09.30. 09:37:53

@neoteny:
lovász lászló nem szeretne kutatóegyetemet magyarországon. hanem a világot úgy képzeli el, hogy az egyetemeken folyjon a közoktatás. és legyen egy centralizált kutatóhálózat a magyar tudományos akadémia felügyelete alatt. és akinek ez nem tetszik az csináljon magánegyetemet. persze, aki magánegyetemet csinál annak valójában ez tetszik. mert hogy az állami egyetemeket így lehet visszaszorítani akármilyen tudományos rangsorban. és ehhez az állami egyetemi hálózatot a fővárosban fragmentálni. azért, hogy a magántőke föléjük kerekedhessen. lovász lászló ezt pontosan tudja, érti. szolgai módon kiszolgálja ezt a törekvést.

egy vidéki egyetem nézőpontjából lovász lászló egy "geci". az amerikanizmust támogatók nézőpontjából orbán a "geci", aki ezt a törekvést megakasztja. állami vs. piaci önkény.

2018.09.30. 10:01:29

@neoteny:
pléh professzor szerint az iskola ne nyújtson közvetlen hasznosítható tudást. mert ez erősíti a tudományos gondolkodást, ez az, ami az alapkutatások irányába terel és nem az alkalmazott fejlesztések irányába. és a kormányok ennek érdekében szedjék el a pénzt a háztartásoktól és a vállalatoktól. pléh professzor piaci nézőpontból egy "geci". pléh professzor miért nem autoriter?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.30. 10:04:49

@444:

"mitől autoriter az egyik, és mitől nem autoriter a másik."

A kérdés helyesen úgy hangzik, hogy mitől autoriterEBB az egyik mint a másik politikus?

Például a kiegyezési hajlandóság mértékétől. Orbán Viktor még Simicska Lajossal sem volt képes kiegyezni 2015 februárjában. És az elégtételvételek is a kiegyezési hajlandóság hiányát demonstrálják: Orbán álláspontjától senki sem térhet el, aki megteszi, annak útilaput köt a talpára.

"állami vs. piaci önkény."

Nincs (szabad)piaci önkény: a (szabad)piaci cseréket/adásvételeket más általi fizikai erőszaktól (beleértve a csalást) mentesen kötik meg a felek (ha nem, akkor a szerződés bírósági úton érvényteleníthető). Az pedig, hogy valakinek nagyon-nagyon szüksége van valamilyen jószágra és ezért magas(abb) árat is hajlandó megfizetni sem nem más általi fizikai erőszak, sem nem csalás.

Ha te a sarki boltban veszed meg a kólát magasabb áron, mint a 10 utcával arréb lévő szuperarketben, akkor a sarki boltos nem alkalmazott semmiféle fizikai erőszakot veled szemben, és nem is követett el csalást rajtad: te azért vagy hajlandó megfizetni a magasabb árat mert te szubjektíven úgy ítéled meg, hogy az árkülönbözetnél többet ér számodra az, hogy csak a sarki boltba kell elmenned mint a távolabbi szupermarketbe. Te 'kényszerítetted' saját magadat a magasabb ár megfizetésére, nem a sarki boltos. Ha a sarki boltos fizikai erőszakkal megakadályozna téged abban, hogy eljuthass a szupermarketbe (és így nála vásárold meg a kólát magasabb áron), akkor a fogvatartásod (szabadságodban korlátozásod) _nem_ (szabad)piaci tevékenység lenne.

2018.09.30. 10:18:17

@neoteny:
közvetlen orbán viktor se kényszerített senkit, hogy ő rá szavazzanak. hanem a magyar választók nagyjából harmada, a pártot választani tudók nagyjából harmada úgy gondolta, hogy orbán vitkor legyen a miniszterelnök. és nagyjából ugyanennyien azt gondolták, hogy ne ő legyen. de a lakosság ezen harmada nem tudott megállapodni egy közös jelöltben. és egyharmad implicit módon azt mondta, hogy neki mindegy. az összefogásra képtelen pártok politikusai, akik semmiben sem engedtek egymásnak nem autoriterek, vagy autoriterebbek orbán viktornál?

2018.09.30. 10:27:35

@neoteny:
az egyik kereskedő kap hitelt, hogy megvegye a kólát. a másik nem kap. önkényesen választják ki, hogy melyik kapjon. a pénzhatalmi konteó az, hogy a tőkepiacon a rokonszelekció érvényesül.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.30. 10:42:18

@444:

" és egyharmad implicit módon azt mondta, hogy neki mindegy."

No erről az egyharmadról (vagy talán még nagyobb részről is) szól a linkelt tanulmány.

Janossz 2018.09.30. 10:44:13

@444: " közvetlen orbán viktor se kényszerített senkit, hogy ő rá szavazzanak "
Ezt nem is tehetné, mivel nem szokása vállalni a személyes megmérettetést.

" az összefogásra képtelen pártok politikusai, akik semmiben sem engedtek egymásnak nem autoriterek, vagy autoriterebbek orbán viktornál? "
Egyszerűen többpárti demokraták. Elég pancser módon.

Nincs köztük egy géniusz, aki beolvasztaná pártjába az összes környezőt, egy zászló, egy a tábor felkiáltással.

Így nem jön létre a FIDESZ-KDNP-MDF-FKGP-MIÉP : MSZP-PM-MOMENTUM-JOBBIK-LMP rangadó az istennek sem.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.30. 10:54:06

@444:

"az egyik kereskedő kap hitelt, hogy megvegye a kólát. a másik nem kap. önkényesen választják ki, hogy melyik kapjon."

A hitelhez jutás nem jog: ha az lenne, értelmetlen lenne a hitelbírálat koncepciója. Az pedig, hogy a hitelbírálat önkényesnek _tűnik_ a visszautasított hiteligénylő szemszögéből pszichológiailag érthető, de nem teszi a hitelbírálatot inkább önkényessé mint az, amikor a vásárló úgy dönt, hogy nem vásárol meg valamilyen áron eladásra ajánlott terméket: ő is önkényesen hozza meg ezt a -- az eladó számára negatív hatású -- döntését.

2018.09.30. 11:03:16

@neoteny:
orbán divatos szóval "kimaxolja" a demokráciát. a megszerzett jogait a személyzeti politikában a lehető legteljesebb módon érvényesíti. és mondjuk azt az utasítást adja, hogy egy "kockásinges" se legyen iskolaigazgató. és ezt végrehajtja prof. dr. bódis. ez ellen tiltakozik az ellenzéki egyharmad. de az a harmad, amelyik úgy gondolja, hogy mindegy az nem fog kiállni a leváltott igazgató mellett. és ez rövid távon orbán viktort és a centralizációt erősíti. ezzel az ellenzéki pártok visszaszorulnak, de ez létrehoz egy fidesz vs. nem-fidesz szembenállást. és ez már azért annyira nem jó a kormánynak. mert ebben a felállásban már kénytelen egyezkedni. az ellenzéki pártok azt mondják, hogy orbán ez esetben nem fog engedményeket tenni, hanem katonai diktatúrát vezet be és úgy az ország jól megnézheti magát. illetve majd az ellenzéki értelmiség tesz arról, hogy észak-amerikát és nyugat-európát szembefordítsák a magyarországgal vagy a magyar kormánnyal. az ellenzék ebben érdekelt. de az egyharmad pártatlan/független nem. orbán csak centralizáljon mert hogy utána úgy is decentralizációra kényszerül hacsak nem vezet be katonai diktatúrát.

2018.09.30. 11:08:10

@neoteny:
önmagában az a jog, hogy magánszemélyek viszonylag szabadon létrehozhatnak pénzt, vagy pénzügyi terméket. és az is, hogy ezt korlátolt felelősségvállalás mellett felhasználhatják. ez rokonszelekciót erősíti. faji vallási ellentétekhez vezet. mert hogy egy zsidó nyilván egy másik zsidónak hitelez. egy nem-zsidó nem-zsidónak. kereszténnyel is el lehet mondani. vagy az iszlámmal.

Janossz 2018.09.30. 11:09:27

@444: " orbán csak centralizáljon mert hogy utána úgy is decentralizációra kényszerül "
Valami csodás ez a troll-logikád!
Tehát romboljon nyugodtan ma, ha minden ledőlt, úgyis építenie kell majd...
Gratulálok.

2018.09.30. 11:20:22

@Janossz:
alföldi róbert interjút a centrál színház lapjának, hogy arról, hogy a kultúrában centralizáció folyik. egy vicc az egész.

2018.09.30. 11:24:08

@Janossz:
jelenleg a magyarországi színházak 30:70 arányban mutatnak be magyar és nem-magyar darabokat. kétszer annyi a külföldi szerző (author). a külföld authoritása érvényesül.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.30. 11:28:41

@444:

"a megszerzett jogait a személyzeti politikában a lehető legteljesebb módon érvényesíti. és mondjuk azt az utasítást adja, hogy egy "kockásinges" se legyen iskolaigazgató. és ezt végrehajtja prof. dr. bódis."

Igen, ez az autoritarianizmus (egyik aspektusa).

"de az a harmad, amelyik úgy gondolja, hogy mindegy az nem fog kiállni a leváltott igazgató mellett."

Igen, erről az egyharmadról (vagy talán még nagyobb részről is) szól a linkelt tanulmány.

"és ez rövid távon orbán viktort és a centralizációt erősíti."

Igen, erről szól a linkelt tanulmány: a politikai centrumban lévők támogatják az autoritarianizmust.

"ez létrehoz egy fidesz vs. nem-fidesz szembenállást. és ez már azért annyira nem jó a kormánynak. mert ebben a felállásban már kénytelen egyezkedni."

Erre a következtetésre hogyan jutottál?

Az elmúltnyócév tapasztalata az, hogy Orbán ill. a Fidesz-kormány három alkalommal volt hajlandó "egyezkedésre":

1) a netadó kivetésétől elállás
2) a boltzár eltörlése
3) az olimpia-rendezéstől elállás

Elismerve azt, hogy ezek az "egyezkedések" ténylegesen megtörténtek, azért ez nem egy nagyon nagy egyezkedésre való hajlam jelei nyolc év kormányzás távlatában.

Janossz 2018.09.30. 11:29:32

@444: És?
Miért beszélsz mindig másról? Így tanították a troll-akadémián?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.30. 11:30:31

@444:

"önmagában az a jog, hogy magánszemélyek viszonylag szabadon létrehozhatnak pénzt, vagy pénzügyi terméket."

No ha ilyen jog létezik, akkor miért lenne bárkinek is szüksége hitelre?

Janossz 2018.09.30. 11:32:59

@neoteny: Az említett három példa sokkal inkább meghátrálás, megfutamodás, mint egyezkedés.
Innen nézve legalább is.

2018.09.30. 11:34:02

@neoteny:
vagy ugye azt mondják, hogy 70%-ban külföldi szerzők darabjait mutatják be a magyar állami színházak. nem támogassák a magyar írókat és a magyar irodalmat azzal, hogy eredetileg magyarul megírt műveiket mutatnak be. mert különben a külföld autoritása érvényesül. ez természetes amerikában, vagy franciaországban. magyarországon ugyanez sötét diktatúra. és ez ellen jól fellép soros alapítvány és macron. külföldi autoritást szeretnének. sargentini az európai parlamentben pontosan azt mondja, amit orbán. kétharmaddal megvédi a magyar embereket. és ő tájékozott. megkédezte az amnesty és a transparancy international-t. a helsinki bizottságot és a transzneműeket védő transvanilla egyesületet. és mind azt mondták, amit ő is gondolt. orbán viktor felkéri a cöf vezetőit, a nézőpont intézetet. akik az ő nézőpontját igazolják. sargentini miért nem autoriter? vagy soros?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.30. 11:38:28

@Janossz:

"sokkal inkább meghátrálás, megfutamodás, mint egyezkedés"

Ezért tettem az "egyezkedés" szót idézőjelek közé. Nyilánvalóan meghúzták volna ezt a hármat is ha a politikai kalkulációjuk végeredményeként nettó nyereség jött volna ki.

2018.09.30. 11:40:36

@neoteny:
bank alapításához 2 milliárd forintra van szükség.

a túrricsei polgármester esete. neki volt egy boltja. ha ő egy ügyfélkártyát bocsát ki és arra utalják a közmunkások a jövedelmüket, akkor ő diktálja az általános szerződési feltételeket. és minden jogszerű. anélkül is úgy ítélte meg az ügyészség, hogy szerződtek. kiszolgáltatott helyzetben. ahogyan a provident ügyfelei.

2018.09.30. 11:41:54

@Janossz:
az a kérdés, hogy mi a demokratikus és mi az autokratikus. kinek micsoda.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.30. 11:45:55

@444:

"70%-ban külföldi szerzők darabjait mutatják be a magyar állami színházak"

Talán azért, mert a magyar állami színházak menedzsmentjei szerint ilyenekre van kereslet a magyar színházlátogató közönség körében?

"sargentini miért nem autoriter?"

Ki mondta, hogy nem az?

"vagy soros?"

Sorosnak nincs semmilyen politikai pozíciója: nem tud törvényeket hozni vagy törvényerejű rendeleteket alkotni. Még csak más által hozott törvényeket sem tud végrehajtani (nem is bürokrata). A politikai folyamatokat megpróbálja befolyásolni a pénze költésével, de azzal sincs túl nagy sikere: GW Bush 2004-es újraválasztását képtelen volt meszervezni (pedig több tízmillió dollárt költött rá); szintúgy nem jött össze neki a 2016-os elnökválasztás. Soros politikai befolyása erősen túlértékelt -- nem kis részben Orbánék propagandája miatt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.30. 11:52:16

@444:

"bank alapításához 2 milliárd forintra van szükség."

2,000 sarki boltos betol 1 millát fejenként, alapítanak egy bankot aztán hiteleznek maguknak orrba-szájba kólavásárlásra.

"kiszolgáltatott helyzetben. ahogyan a provident ügyfelei."

A kiszolgáltatott helyzetbe nem a túrricsei polgármester vagy a Provident hozta az ügyfeleket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.30. 11:59:18

@444:

"mi a demokratikus és mi az autokratikus. kinek micsoda."

Így van: ezért demokratikus az italárusítók számára az, amikor az önkormányzati képviselő rábólint arra az ötletükre, hogy az önkormányzathoz irányuló fizetség fejében zárják el a közkutakat a Campus Fesztivák idejére, és ezért autokratikus ugyanez a rábólintás a közösség azon tagjai számára akik a közkutakból akarnak inni a Campus Fesztivál meglátogatásakor.

2018.09.30. 12:34:02

@neoteny:
nézzünk egy konkrét példát. abból talán érthetőbb.

2007-ben a debreceni csokonai színház élére kinevezték a beregszászról érkező vidnyánszky attilát, aki elkötelezett nemzeti keresztény konzervatív értékel iránt. 2008-ban a nemzeti színház élére kinevezték alföldi róbertet, aki nem nemzeti keresztény konzervatív. 2013-ban a színház igazgatóságára újra pályázott. csakhogy 2010-ben kormányváltás volt. és 2013 január 1-jétől nem ő került a nemzeti színház élére, hanem vidnyánszky.

ezt alföldi nehezményezi. ez érthető. szerinte az ő pályázata a jobb. és vidnyánszky politikai alapon nevezték ki a helyébe. aki ugyanezt nehezményezi. szerinte az ő pályázata is elég jó és alföldit nevezték ki politikai alapon. egy független azt mondja, hogy valószínűleg mindkettőnél számítottak politikai szempontok.

és amiről az országos sajtóban nem beszélnek az, hogy vidnyánszky helyére ráckevei anna került. aki nem volt jobbosnak elkönyvelve. a fideszes többségű önkormányzat mégis megválasztotta. ő elsősorban színházat akar csinálni és azt mondta, hogy neki tényleg mindegy, hogy mi milyen párti. és mit mondott a fidesz? azt, hogy legyen ráckevei anna. és még kérlelték is, hogy maradjon. "Igazán büszke és hálás vagyok, amiért a Csokonai Színház élén részese lehettem ennek az öt évnek, de szeretnék újra a színészi munkámra koncentrálni, és több időt tölteni a családommal” – nyilatkozta Ráckevei Anna.

ő szeretett volna színigazgató lenni, de nem akart mindenáron vezető maradni. szerintem ez elsődlegesen azzal függ össze, hogy nő. és a helyére került gemza péter, aki korábban a helyettese volt. és nagy egyetértésben zajlott az átadás-átvétel. ez egy konszolidált fidesz hatalmat eredményez debrecenben. gemza péternek nem kell felhívnia a polgármestert, hogy lacikám, hogy színpadra állítanánk a bonny és clyde musical-t. legutóbb ennek volt a bemutatója. akár ez is lehet politikailag áthallásos: "gengszterkormány". extrém liberális irányba nem mehetnek el. ráckevei anna és gemza péter nem álltak ki a leváltott iskolaigazgató mellett. ők nem "kockásinges" pártiak, se nem kockásinges ellenesek. nem akarták meghátrálásra kényszerítetsék a fideszt. ezen a képen láthatók komolay alpolgármesterrel.
m.blog.hu/7o/7ora7/image/2014-03-05/7996205/images_23265.jpg
ráckevei és gemza legfeljebb az ellenzéki autoriterek számára "rezsimszolga".

alföldi (budapest) -- vidnyánszky (debrecen)
felállás helyett
vidnyánszky (budapest) -- ráckevei/gemza (debrecen)
felállás jött létre: fidesz és függetlenek.

2018.09.30. 12:54:28

@neoteny:
és az ellenzékiek azt mondják, hogy a függetlenek ne legyenek "megalkuvók". kényszerítsék meghátrálásra a kormányt. de ez egy ellenzéki autoritás. miért álljon oda a sehol se álló. persze ez egy veszélyes helyzet. mert ugye papp polgármester mondhatja azt, hogy legyen gemza péter helyett színigazgató türk lászló, akit most a művészeti iskola élére neveztek ki és ugye az színházigazgató gemza nem állt ki a leváltott iskolaigazgató mellett. és papp polgármester azt tanulja meg, hogy egy tollvonással le lehet cserélni az igazgatókat. úgyse állnak ki egymásért. így érvel az ellenzék, közte alföldi. a függetlenek azonban nem állnak mellé, nem állnak sehová.

Janossz 2018.09.30. 12:54:42

@444: " az ellenzéki autoriterek "
Nagyot futsz ma...Óráról órára leszel egyre hülyébb.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.30. 12:56:36

@444:

Mindezek a politikai szarkavarások elkerülhetőek lennének ha a színházak -- akár szövetkezeti formában -- magánkezekben lennének.

Persze akkor a színházaknak az úri közönség fizetségeiből (és esetleg magánadományokból) kellene megélniük, és az úri közönség nem járhatna a nettó adófizetők pénzéből dotált jegyárú színházakba.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.30. 12:58:43

@444:

A kérdésemre ismét nem válaszoltál:

"ez létrehoz egy fidesz vs. nem-fidesz szembenállást. és ez már azért annyira nem jó a kormánynak. mert ebben a felállásban már kénytelen egyezkedni."

Erre a következtetésre hogyan jutottál?

2018.09.30. 14:03:27

@neoteny:
nem akarod megérteni, hogy mi a különbség debrecen és budapest között. debrecenben a fidesznek stabil többsége van. papp polgármester nem érdekelt a kultúrharcban. mert azzal a pozícióját csak elvesztheti. rózsavölgyi iskolaigazgatót nem azért váltják le, mert a helyi önkormányzat feltétlen ezt akarja. hanem ez a központi kormányzat és az ahhoz tartozó kormányhivatal döntése. fidesz1 vs. fidesz2.

a fidesz1 ugyanis abban érdekelt, hogy a fővárosban stabilizálja a pozícióit. és ennek érdekében centralizálják az államhatalmat. és a "kockásingesekkel" szemben példát statuálnak. de ebben a fidesz2 ellenérdekelt. vidéken különösen. nekik az érdekük az, hogy a helyi hatalom legyen centralizált. ami valójában egy konszolidált elosztott rendszert eredményez. ami a végső soron fidesz1 számára sem rossz feltéve, hogy majdnem teljes győzelmet arattak. és ez kvázi egypártrendszert eredményez. egy domináns párttal.

de bajorországban is ez a helyzet. a csu történelmi mélyponton van. és 35% a népszerűségük. és a zöldek vannak a második helyen 16%-kal. fele akkora támogatottságuk sincs. a világban a közvélekedés mégis csak az, hogy bajorországban demokrácia van.

egy ilyen helyzetben egy "free voters" típusú mozgalomra van szükség, amelyik azt mondja, hogy ha a fidesz viszonylag "jól" kormányoz, akkor nem kell leváltani. miért kellene? a politikai váltógazdaság sem feltétlen kényszer. és adott esetben az ellenzéki pártok is lecserélhetők. rendszert konszolidálni kellene, ehhez a főhatalmat kontrollálni kell és szükség van korrekciókra. garancsinak bőkezűen adományoznia kellene. de nem kizárólag a miniszterelnök úrnak magánrepülő utat. hozzon létre alapítványt. támogasson valamit, amit ő vagy a családja fontosnak tart. hasonlóan tiborcz család oligarchákból nagypolgárrá kellene válniuk. mészáros lőrinc kedves felesége szeret festeni. támogassanak művészeti galériát.

nekik is ez az érdekük. és ez annyira nem jó az ellenzéknek. mert hogy ők ezzel kiszorulnának a hatalomból. de mondanak alternatívát. és a free voters mozgalom tagjai ez esetben őket választják.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.30. 14:37:50

@444:

"rendszert konszolidálni kellene, ehhez a főhatalmat kontrollálni kell és szükség van korrekciókra. garancsinak bőkezűen adományoznia kellene. de nem kizárólag a miniszterelnök úrnak magánrepülő utat. hozzon létre alapítványt. támogasson valamit, amit ő vagy a családja fontosnak tart. hasonlóan tiborcz család oligarchákból nagypolgárrá kellene válniuk. mészáros lőrinc kedves felesége szeret festeni. támogassanak művészeti galériát.

nekik is ez az érdekük."

Ők ezt nem így látják: nekik megfelel az, hogy a főhatalmat ők birtokolják és mindent elkövetnek azért, hogy ne legyen effektív kontroll a hatalomgyakorlásuk felett.

Én nem emlékszem arra, hogy mutattál volna egyetlen olyan esetet is amikor a központi kormányzat egyezkedésre kényszerült a debreceni polgárok közösségével, vagy akár a debreceni önkormányzattal mint a debreceni polgárok közösségének képviselőivel.

2018.09.30. 14:51:46

@neoteny:
az ellenzék azt mondja, hogy a demokrácia egy politikai váltógazdálkodás. és mivel a fidesz háromszor nyert, most már nekik kellene következniük. mert az a "demokratikus". de nem, vagy nem feltétlen. lehet, hogy három egymást követő választási vereség azt jelenti, hogy az ellenzéki pártoknak kellene menniük. persze amíg a parlamentbe kerüléshez elegendő szavazójuk van, addig az ő ellenzéki pozíciójuk is legitim, ahogyan a kormánytöbbség is legitim.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.30. 15:04:53

@444:

Mindennek semmi köze sincs ahhoz, hogy miért lenne OV vagy a kormány kénytelen egyezkedni bárkivel is, vagy hogy miért állna érdekükben az, hogy bármit is változtassanak a politikájukon.

2018.09.30. 15:29:58

@neoteny:
debrecenben önkormányzati szinten 24 elektori körzet van. és mind a 24 fideszes. 10 képviselő kerül be kompenzációval. ebből most 3 jobbikos, 2 dk-s, 1 mszp-s, 1 lmp-s, 1 együtt és 2 független képviselő (ebből egyik jobbikból kizárt).

egy ilyen helyzetben a debreceni fidesz2 közvetlen nem érdekelt a fidesz1 kultúrharcában. mert azzal csak veszthet. nyilván abban sem, hogy az ellenzék nyerjen. de nekik az se túl jó, hogy a központból leváltják a vidéki iskolaigazgatót. ez a pártközpontnak jó, mert hogy ez a fidesz1 eszköze arra, hogy a budapesti fidesz2 megnyerje a választást. de ahol ténylegesen egy párt ural szinte mindent ott nem érdekük tovább feszíteni a húrt. mert szabad választások vannak. és azzal akár mindent elveszthetnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.30. 15:32:49

@444:

Bla-bla-bla.

Én nem emlékszem arra, hogy mutattál volna egyetlen olyan esetet is amikor a központi kormányzat egyezkedésre kényszerült a debreceni polgárok közösségével, vagy akár a debreceni önkormányzattal mint a debreceni polgárok közösségének képviselőivel.

2018.09.30. 15:37:03

@neoteny:
nem orbán viktor és kormány (fidesz1) kénytelen egyezkedni. hanem az önkormányzat (fidesz2) érdeke az, hogy függetlenekkel egyeztessenek. a politikai ellenfelei olyanok legyenek, akik a pártot országos méretekben nem fogják letarolni. és ez egyébként orbán viktornak és a kormánynak is jó. neki is az lenne a legjobb van egy függetlenekből álló "udvari" ellenzéke. de bármikor leválthatják, feltéve, hogy rosszul kormányoz.

ez az ellenzéknek nem jó. mert hogy ezzel a polgári radikalizmus és ellenállás helyébe konszolidált megalkuvás lép. és erre azt mondják, hogy ez hasonlót eredményezné, mint ami a kádár rendszerben volt. és az vajon nem lehet, hogy erre van tömegigény? a közéletben a kollektivizálásból kellene kihozni a maximumot. ezt mondja az egyik tábor. a másik pedig azt, hogy a kollektivizálás mértékét minimalizálni kellene. tehát ne az legyen már, hogy az is lehet viszonylag jó. hanem az állam rossz gazda, bla, bla, bla.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.30. 15:41:53

@444:

"nem orbán viktor és kormány (fidesz1) kénytelen egyezkedni."

"ez létrehoz egy fidesz vs. nem-fidesz szembenállást. és ez már azért annyira nem jó a kormánynak. mert ebben a felállásban már kénytelen egyezkedni."

Anyáddal szórakozzál, balfasz troll.

2018.09.30. 15:54:27

@neoteny:
a polgármester jelölt ügyében. orbán favoritja a fidesz helyi irodavezetője volt. mert hogy neki adja a pártközpontból az utasításokat. és erre azt mondták neki, hogy nem kellenek pártkatonák, mert szinte mindenki fideszes. errefelé nincs kultúrharc. ráckevei anna egyáltalán nem jobbos nemzeti kereszténynek volt elkönyvelve. és mégis kinevezték színház igazgatónak. alföldi ezen a nyáron fellépett a szabadtéri játékokon, és a főnix csarnokban játszanak musical-t.
content.eventim.com/static/uploaded/at/k/y/9/e/ky9e_source.jpg
és erre is lehetne mondani, hogy a keresztény lánynevelő intézeteket sérti.

2018.09.30. 15:57:14

@neoteny:
ha fidesz2-nek érdekében áll egyezkedni, akkor ez egyezkedésre készteti a fidesz1-et. ott látsz ellentmondást ahol nincs.

Janossz 2018.09.30. 16:15:07

@444: A Fidesz2-nek nyálcsorgatva, farok csóválva csak az áll érdekében, hogy jó legyen a Fidesz1 szemében, akik majd őt a helyi hatalomban tartják. Szükségtelen és értelmetlen velük egyezkedni, a kutyáimmal sem szoktam.

Mondták már, kivel szórakozz!

Janossz 2018.09.30. 16:21:05

@Janossz: Te tényleg azt gondolod, hogy az általad Fidesz2-nek nevezett vidéki brancs bármiféle erőt, hatalmat képvisel? Szolgák csupán.
Azt hiszed, hogy akár egy nagyközségi polgármester személyét nem Pesten hagyják jóvá?
Nem hiszed, csak hirdeted. Mert egy romlott, hazug troll vagy.

2018.09.30. 16:35:08

@Janossz:
az erdélyi magyarok 95%-ban a fideszre szavaznak. és szerinted erdélyben mi az, amit a fidesz pártközpontból mondanak meg? szinte semmit. mert a fidesz azt látja, hogy egy jókora többség rájuk szavaz. ez esetben a fidesz1 mégis miért szóljon bele a helyi ügyekbe. és ebből szerveződik a fidesz2.

2018.09.30. 16:54:39

@Janossz:
tehát ez lényegében egy nagyon egyszerű jelenség megint csak. a valódi függetlenek rövid távon inkább a kormánynak kedveznek. mert hogy bár kritikusak, de konstruktívak és nem akarnak feltétlen kormányváltást. ám ha ezek után a kormányzó párt túlnyeri magát, akkor a valódi függetlenek az önkormányzatokon keresztül egyezkedésre késztetik feltéve, hogy nem vezet be katonai diktatúrát. az autokratikus rendszerek klasszikusan így konszolidálódnak. a korábbi ellenzéket leváltják. és a történelemben ilyen illiberális átmenetre esetenként erre szükség van. ez is demokrácia csak unortodox.

Janossz 2018.09.30. 17:11:31

@444: " és a történelemben ilyen illiberális átmenetre esetenként erre szükség van. "
Na, ha erre időnként szerinted szükség van, akkor biztos tudsz rá példát mondani, ahol ez az illberált modell évtizedekig sikeresen működött, felemelkedést hozott.

2018.09.30. 17:14:28

@neoteny:
vagy mondjuk egy példa. ez a fickó öreg jános.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2018/oregjanos.jpg
az egyetem elvégzése után 5 évet élt és dolgozott az Egyesült Királyságban (Milton Keynes, Oxfordshire), majd 4 évet Katarban (Doha), valamint 4 évet Norvégiában (Bergen, Sandefjord). 2015-2016-ban a Norvég IB Iskolák Szövetségének (NIBS) igazgatósági tagja.

és azt mondta a helyi fidesz2 képviselőinek, hogy építsünk egy nemzetközi iskolát. ez nem illeszkedik a fidesz1 profiljába. és a fidesz2 azt mondta, hogy rendben. és ezt a fidesz1 is támogatja. mert nekik sokkal jobb ha öreg jános típusú fickók kvázi az ellenzékük, mint egy olyan valaki azt mondja, hogy az egész magyar oktatás úgy rossz, ahogy van. ez a fickó nem azt mondja, hogy ősi magyar magyarságunk. de azt se, hogy le vele. ez esetben sem orbán viktor és köreinek akarata érvényesült. de ezt mégis támogatta a kormány. mert azt mondták, hogy itt van ez az öreg jános. tárgyalni akar velünk. végül is, amit akar az nem rossz dolog.

na most elemi közelítéssel két eset van. az egyik, hogy az iskola viszonylag jól teljesít. ez esetben azt mondja a fidesz, hogy mi támogattuk. és ez milyen jó. a másik eset, hogy nem működik túl jól. ez esetben mondhatják, hogy magyar magyarságunk kell ide. na ugye.

2018.09.30. 17:25:42

@Janossz:
ez egy illiberális átement. ezek után két lehetőség van. az egyik, amit az ellenzék mond. orbán viktor miután eltörli a szabad választásokat és bevezeti a katonai diktatúrát. a másik eset, hogy váltsa le az országos széchényi könyvtár, a nemzeti múzeum, a zeneakadémia, és a petőfi irodalmi múzeum vezetőit, vagy ne váltsa le. ezekről a politikai tisztségekről döntsenek el. ültessék be a bizalmasaikat. és utána esetleg építsünk normális országot. és ehhez meg kell venni az indexet és azokat a "liberális" újságírókat szétzavarni, akik azt gondolják, hogy a "szabad" sajtó feladata a totális ellenzékiség egy olyan helyzetben, amikor úgy egyébként szabad választások vannak.

Janossz 2018.09.30. 17:32:24

@444: biztos tudsz rá példát mondani, ahol ez az illberált modell évtizedekig sikeresen működött, felemelkedést hozott.

2018.09.30. 17:53:01

@Janossz:
ez az illiberális átmenet 8 éve tart. és azt mondom, hogy nagyjából az évtized végére be kellene fejeződnie. jelen állás szerint 19 májusában a fidesz nagy arányban megnyeri meg az ep választásokat. arányos listás választás lesz. bármelyik ellenzéki párt, vagy akár az ellenzék egésze is előállhat egy európa tervvel. mondhatnak akármit amihez hatalmat követelnek maguknak. 19 októberében pedig elvben jó esélyük új főpolgármestert adni. a 18-as parlamenti választásokon a fidesz szinte az összes budapesti választókerületet elvesztette. ehhez új támogatókat se kell szerezniük. egyszerűen találniuk egy közös jelöltet és a fővárosban leválhatják a kormánypártot. ha egyikre sem képesek, akkor menjenek a francba.

ha a főváros ellenzéki többségű lesz, akkor a kultúrharc tovább folytatódik. és ez esetben rendesen 22 tavaszán dönt az ország. illetve ez esetben egy erősödő ellenzék előrehozott választást követelne. és ez esetben megbukna a fidesz.

ezt valamilyen irányba el kell dönteni.

Janossz 2018.09.30. 18:13:54

@444: biztos tudsz rá példát mondani, ahol ez az illberált modell évtizedekig sikeresen működött, felemelkedést hozott.

Mert " és a történelemben ilyen illiberális átmenetre esetenként erre szükség van. "

Csak a levegőbe beszélsz folyton?

Muhammad Balfas 2018.10.05. 17:15:00

@Janossz: Nálatok soroscsicskáknál lehet hogy ez a technika mint ahogy a az ellenvéleményt megfogalmazók letrollozása. Én "pottyantok oda" valamit te kis wiki mágus..?? Hány másodpercedbe került a link beküldése kis két mondatos barátom? Általában a hozzád hasonlóknak azt szoktam tanácsolni, hogy "olvass többet írj kevesebbet". Neked viszont ezt: olvass többet és írj is többet..:)

Muhammad Balfas 2018.10.05. 17:25:19

@screpes: Weber nem azt állítja, hogy a kapitalizmus teljesen a protestantizmusnak köszönhető, hanem azt, hogy a hagyományos kapitalizmus modern, racionális kapitalizmussá történő átalakulását a protestantizmus idézte elő. Weber elég jól ismerte a különböző protestáns felekezeteket:
A korabeli protestáns felekezetek közös jellemzője egy olyan aszkézis, amely a racionálisan megszervezett, szorgalmas munkát tekinti az ember Isten által kijelölt feladatának. Weber azt gondolta, hogy a protestantizmus felelős azért, hogy a középkor elmélkedő, kolostorba zárkózó, keresztény aszkézise átalakult aktív és gazdaságilag termékeny aszkézissé. Így a hatékony, kemény munka vált Isten dicsőítésének elsődleges eszközévé, és ebből fakadt az a szigorú munkamorál, amely a modern kapitalizmushoz szükséges tőkefelhalmozást elősegítette.
Vagyis protestáns etika azokat az erényeket művelte ki az emberekben, amelyek a modern kapitalizmus kialakulásához, szárba szökkenéséhet szükségesek voltak.
A leghatékonyabban működő kapitalista gazdaságok épp protestáns területeken fejlődtek ki. Már csak ezért is érdemes megfontolni Weber gondolatait.

Janossz 2018.10.05. 20:01:05

@Ches Desmond: Szép. Ezt mire is válaszoltad?

Muhammad Balfas 2018.10.05. 20:53:53

@Janossz: " Ahhoz öregnek tűnsz, hogy egy hitvány trolltól választ várj...
Ezek csak odapottyantanak valamit, utánuk a vízözön, ez a technika."

Janossz 2018.10.06. 13:22:17

@Ches Desmond: Aha.
Te valami érdekvédő vagy a Trollkommandóban?
Akiről szólt a dolog, nem tiltakozott.
Egyébként az illető soha nem válaszol érdemi kérdésre, mindig valami más jut hirtelen eszébe...
Hát, tedd a dolgod, ha szükségét érzed!

Muhammad Balfas 2018.10.12. 17:00:46

@Janossz: Ezt rólam írtad, ezért reagáltam rá..

Janossz 2018.10.12. 19:32:31

@Ches Desmond: Sajnos igazad van.
Elnézést kérek.

pitcairn2 2018.10.12. 19:38:58

@Ches Desmond:

és ezt sokan vitatják elvégre a protokapitalista rendszerek Itáliában jelentek először meg és "liberális" gondolatok előfutárai is inkább a katolikus kultúrkörhöz köthetők mint a protestánshoz

Adam Smith is leginkább francia, spanyol és itáliai szerzők gondolatait csomagolta újra...

The Adam Smith Myth
mises.org/library/adam-smith-myth

pitcairn2 2018.10.12. 19:39:41

@Janossz:

személyeskedés, fölényeskedés és szalmabáb-játékok helyett inkább próbálj meg érvelni...

pitcairn2 2018.10.12. 19:44:34

@Janossz:

ez az "illiberált" modell némi sarkítással az EU-s modell lenne...

PS. az uniós jogrend hatálya alatt élsz egy olyan országban ahol a fejlesztéspolitika leginkább uniós pénzből folyik, EU-s szinten jóváhagyott tervek alapján, a jegybankelnök kéthavonta zárt ajtók mögött informálisan egyeztet a BIS aktuális meetingjén, a hadsereg meg de facto NATO irányítás alatt áll és az összes parlamenti párt - egy két jobbára szimbolikus ügytől eltekintve - az euroatlanti integráció elmélyítésének, fenntartásának a híve...

Janossz 2018.10.12. 20:27:10

@pitcairn2: biztos tudsz rá példát mondani, ahol ez az illberált modell évtizedekig sikeresen működött, felemelkedést hozott.

pitcairn2 2018.10.12. 22:23:04

@Janossz:

ez nem változtat azon, hogy de facto az EU modellről beszélünk:)

az lenne az "illiberált" modell:)

megjegyzem az a szocialista, kriptomarxista zanza amit ma "liberálisnak" titulálnak sehol sem hozott valós fellendülést...

Janossz 2018.10.13. 11:18:29

@pitcairn2: " megjegyzem az a szocialista, kriptomarxista zanza amit ma "liberálisnak" titulálnak sehol sem hozott valós fellendülést..."
Ezzel nem lehet vitatkozni.
Nem is szabad.
Javaslom a modellt átkeresztelni az:

Ilszocialistakriptomarxistazanzaamitmaliberálisnaktitulálnakizmusmusra.

Kicsit hosszú lesz a vezércikk címe.

pitcairn2 2018.10.13. 12:38:40

@Janossz:

ok, mivel te vagy az "igazság forrása", idézzünk tőled!:)

Janossz 2018.09.29. 15:46:46
hafr.blog.hu/2018/09/29/csak_egy_masik_nacionalizmussal_lehet_legyozni_orbant/full_commentlist/1#c35899817

a fenti linken kb. azt fejted ki, hogy a fidesz neoliberális (!!!!) gazdaságpolitikát folytat, a multik feltétlen kiszolgálása mellett...

nem én írtam, hanem te...

ergo

ennek fényében a jelenlegi "rezsimmel" neked csak "retorikai", illetve "arculati" problémáid vannak...

pitcairn2 2018.10.13. 12:40:11

@Janossz:

és az "illiberális" is csak jelentéktelen szóvirág a részedről, hiszen magad minősíted de facto neoliberálisnak a fideszt...

hafr.blog.hu/2018/09/29/csak_egy_masik_nacionalizmussal_lehet_legyozni_orbant/full_commentlist/1#c35899817

Janossz 2018.10.13. 13:15:51

@pitcairn2:
Igazán megtisztelő érdeklődésed szerény személyem iránt, de a kibogarászott komment egyértelműen mint a Fidesz eklektikus eszmerendszere egyik elemeként említette a neolib. gazdaságpolitikát.

"és az "illiberális" is csak jelentéktelen szóvirág a részedről, ..."
Nem az enyém az érdem, ezt a szószörnyet valami magas hivatalban találták ki, dobták be.

Ne fárassz tovább ezekkel, jó?!

pitcairn2 2018.10.13. 13:22:45

@Janossz:

kb. az lenne a lényeg...

a többi csak huszadrangú körítés...

megjegyzem ezen a ponton a mi kis vitánk is véget ér, mivel te magad minősíted neoliberálisnak és a transznacionális cégek érdekei által meghatározottnak a fidesz gazdaságpolitikáját

ergo

a nyitó kérdésedet "az illiberált modell életképességéről" saját magad negligálod amikor néhány kommenttel odébb neoliberálisnak és multi-pártinak minősíted őket...

ehhez én csak az alábbiakat tettem hozzá:
1. az uniós jogrend hatálya alatt állnak
2. EU programokra alapozott, EU által jóváhagyott és felügyelt fejlesztéspolitikát folytatnak
3. az MNB a BIS részeként működik...
4. a hadsereg meg a NATO részeként...

pitcairn2 2018.10.13. 13:25:13

@Janossz:

ha meg a retorika nem tetszik akkor mélyedjél el mondjuk az amerikai történelemben, voltak ott sokkal cifrább dolgok is

pl. nemzeti dohánybolt helyett komplett alkohol tilalom...

pitcairn2 2018.10.13. 13:29:19

@Janossz:

a illiberális "szószörnyet" különben az USÁ-ban találták ki...

en.wikipedia.org/wiki/Illiberal_democracy#Origin_and_description

Janossz 2018.10.13. 13:36:52

@pitcairn2: "pl. nemzeti dohánybolt helyett komplett alkohol tilalom.."

És az kire vonatkozott?
Az épp regnáló kormányzat barátaira és üzletfeleire?
Vagy akik nem tartoztak abba körbe?
Netán ( csak nem? ) mindenkire, egyformán, egyenlőn?
Nem tudsz leállni, Masa?
Befejeztük a diskurzust. Most. Ne válaszolgass.

pitcairn2 2018.10.13. 13:50:34

@Janossz:

az komplett ágazatokat nullázott le egy tollvonással...

és fantasztikus melegágyat biztosított a szervezett bűnözésnek

ergo

nagyságrendekkel durvább piaci intervenció volt mint a nemzeti dohánybolt koncepció, amit egyébként leginkább a skandináv állami italboltokkal lehet rokonítani...

eloben.hu/gazdasag/2016-01-27/nemzeti-italboltok-svedorszagban

de van erre mai példa Kanadában és az USÁ-ban is...

en.wikipedia.org/wiki/Alcohol_monopoly

PS. leköteleznél, ha személyeskedés helyett inkább érvelni próbálnál...
süti beállítások módosítása