1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Friss topikok

Béndek Péter blogja

2018.09.14. 09:48 HaFr

Magyarország tragikus kimenetelű hadjáratra készül

Képtalálat a következőre: „magyar kalandozások”

A nemzetek Európája már a múlté, mivel elsősorban a nemzetállamok nem működnek már. Az EU problémáinak nagyobb része (a közös értékrend kiüresedése, a bürokratikus és a gazdasági érdekek tenyészete, a hatékony demokratikus mechanizmus - ráadásul büszkén vállalt - hiánya) is abból fakad, hogy maguk a nemzetállamok nem voltak képesek elvégezni, illetve mára feladták a homogenizációnak azt a feladatát, amiért létrejöttek, legyen ez prioritásaiban - bár egymással összekapcsolódva - etnikai, kulturális (és erkölcsi és vallási) vagy politikai integráció/homogenizáció. (De ide lehetne venni a gazdasági integráció kérdéskörét is, amely -- amikor egyes etnikai vagy vallási csoportok a kárvallottjai -- hatással van a liberális demokrácia iránti lojalitásra is.) Se az etnikai nemzet, se a kulturális, se a politikai nemzet nem realitás már és bizony a legnagyobb baj az utóbbit érő folyamatos fenyegetettség.

Sorolhatjuk a példákat. Egyre inkább a zsidók sorsává válik a muszlimok, a neonácik és - amennyiben Izrael állam a már-már vak kritika tárgya - a progresszívok célkeresztjében élni. Így egyszerre. Alig csökken a távolság az EU keleti és nyugati fele között gazdasági termelékenységben. Az identitáspolitika mindenhol kikezdi a liberális demokrácia értékrendjét, amelyről kiderült nem hozott létre elég erős kulturális kódot a politikai és jogi intézményrendszer támogatására. A tolerancia - helyesen, mivel önfelszámoló maga az elgondolás is - elfeledett szóvá vált. És így tovább. Ezek mind gyökereikben "nemzetállami" reziduumok, amiket az EU nem oldhatott fel, mert nem nála (szupraállami szinten) képződött a probléma.

Amikor tehát Orbán a nemzetek Európájához akar visszatérni, persze az eredeti törekvésekre nyomaiban sem emlékeztető alapon (a nemzetállami koncepció mindenhol liberális és demokratikus volt, megkülönböztetendő az etnicista programtól), akkor egy olyan projektet akar feltámasztani a halottaiból, amelynek már azelőtt vége volt, hogy az EU szorosabb integrációjának felmerült volna a komolyabb szándéka a maastrichti szerződéssel (1992-1993). Az EU valójában a nemzetállami kudarc belátásából született, nem annak ellenében! De az is tény, hogy habár megszületett, egyelőre csak a saját problémáival tetézi az azelőtt is bukdácsoló politikai társadalmakat, az utóbbiakéból nem oldott meg semmit. Sőt, ahogy a nemzetállami romantika a mai helyzetben, úgy az EU maga is strukturálisan hazugságokra épül, mert ugyanezeknek a halódó nemzetállamoknak a kormányai mégiscsak a saját gazdasági és politikai érdekeiket tartották szem előtt, amikor egy ezt elfedtetni igyekvő szöveget aláírtak és gyakorlatot meghonosítottak (lásd az eltérő érdekek megjelenését a közös pénz mögött, ami miatt viszont máig bizonytalan kimenetelű ez a részprojekt). A formálisan szupraállami EU-t nemzetállami hatalmi törekvések irányítják, de miközben a fenti értelemben vett egységes nemzetek és azok által kijelölt értékrendek nincsenek, jobbára állami tényezők döntik el, milyen érdekek mentén történjen az EU evolúciója. Az európai jelenünk -- ha őszinték akarunk lenni -- imigyen egyetlen kuplerájjá állt össze.

Ellenben a kereszténységre építeni Európa politikai stb. jövőjét mégis csaknem olyan, mintha a zoroasztrizmusra építenénk. Ugyanezt ráadásul nemzetállami alapon tenni -- mintha a kereszténység a hajdani definitív közegében nem éppen nemzetállamok feletti, vagy inkább inneni törekvés lett volna akár pápai, akár birodalmi formájában -- csak újabb hazugságot hoz be a történetbe. A keresztény nemzetállamok Európájához éppen csak két dolog múlt el visszavonhatatlanul: a keresztény Európa és a nemzetállamok.

Tehát míg az ember (pontosabban e sorok szerzője) szimpatizál a muszlimok kívül tartásával -- addig biztosan, amíg Európa nem bizonyítja magának, hogy képes a liberális demokrácia kultúráját újradefiniálni és ennek a gyakorlatába integrálni az identitás-kisebbségeket -- és szimpatizál a keresztény artefaktumokon túlmutató élő európai és magyar hagyományaink reintegrálásával, ezt a feladatot nem egy bűnözőkből, tahókból és nímandokból, illetve megtévesztett szavazóikból összerakott rezsim fogja elvégezni, mert ez annál lényegesebb bonyolultabb és -- az elgondolása, de a működtetése is -- lényegesen színvonalasabb, erkölcsösebb embereket kíván.

Ám momentán úgy állunk, hogy amit az európai projektből tudunk, abból egyetlen dolog megkérdőjelezhetetlen: a nemzetállamokhoz már nincs visszatérés. Egyébként Európa most a nemzetállami csőd hordaléka alatt fuldoklik, és ha akárcsak  egy-két évtizedre elsüllyed -- hiszen szükségszerűen vissza kell térnie --, azok a káosz, a virtualitást a hatalmi manipulációval keverő, a semmi fölött táncoló politika évtizedei lesznek. Egyszerűen mert nemzetállamok Európa nagyobb részében már nincsenek, és amennyiben az EU keleti felében még vannak, ez a történeti megkésettség jele és -- talán belátják a megveszekedett hívei is -- mit sem tud változtatni a nyugati társadalmak realitásán. Olyan nincs, hogy Orbán toporzékolással el tudná fújni a nyugati társadalomfejlődés utóbbi kétszáz évét. Egy ilyen próbálkozás Magyarország tragédiája lesz. Tragédia az objektív kimenete szerint és tragédia amiatt is, hogy népünk nagyobb részének közben fogalma sincs, mire "vállalkozik". 

277 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1014239613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

444 2018.09.16. 09:58:46

@Emmett Brown:
erre mondom, hogy nem vagy magyar. nem a magyar nyelv többség által elfogadott belső logikáját mondod fel, hanem félre beszélsz.

444 2018.09.16. 10:02:03

@Emmett Brown:
ez egy politikai kérdés. ez az, amire a magyarok egy része azt mondja, hogy van benne valami. és egy másik része azt, hogy ez egy baromság. csak ezt ne. és kérdés, hogy eredetben milyen különbségek vannak, illetve akit te követsz azok kicsodák. a filoszemiták a "tudjuk kik". és megérkeztünk oda, hogy ez vallási kérdés.

Emmett Brown 2018.09.16. 10:04:05

@444: közép-Ázsia hatása egyértelmű, az Urgenchi eredetű vándorok nevét németesen Jürgennek hívták, és mivel ők nem voltak nyugodt arcok, és folyton siettek ezért az az angol urgent szó eredete tagadhatatlan.

444 2018.09.16. 10:22:52

@Emmett Brown:
tehát kérdés, hogy mi az eredetelmélet, amit legalább a többség elfogad és nem cáfol semmi, vagy legfeljebb alig valami. de az mítoszteremtés művészet. és magyarországon van egy ellenkultúra. ami nagyobb részt zsidó, kisebb részt német eredetű és magyar ellenes. a pesti "zsidók" egy része kifejezetten magyargyűlölő. ettől örvendenek közutálatnak. és nem attól, hogy héberül beszélnek és flódnit esznek. ezek a "zsidók" nem ismerik a saját nyelvüket, a saját kultúrájukat se. szimplán utálják a befogadó népet. attól "zsidók". és velük szemben választotta meg a nép orbánt. majdnem mindegy, hogy mészáros lőrinc mennyit lop el. amíg ezt a csoportosulást szorítják ki a főhatalomból. és ők támadják izrealt, és az izrealitákat is. akikkel orbán kiegyezett. és a németek egy része megy vele szembe. kérdés, hogy az új népszövetség (a liga) az európa parlamenti választásokon hogyan szerepel. a keresztényszocialista irányba tolja el az uniót, mert ez esetben van mód kiegyezésre. vagy a keresztényellenes, nemzetellenes, államellenes csoportosulások maradnak tartósan többségben. ez egy modern kori hitvita, kori kultúrharc, vallásháború. ez folyik a rendszerváltás óta és ez van illetve lesz még csúcsra járatva.

Emmett Brown 2018.09.16. 10:30:12

@444: vissza a hajózási kifejezésekhez. Portside levezetve, nézzük a starboard-ot:

Nagyon hülyének kell lenni, hogy valaki ne lássa meg az Istár bordája hasonlóságot. Istár bordája Óbabilóniában az Orion-övet jelentette, ami a nyári napéjegyenlőségkor pont párhuzamosan látszódott a Babilon-Ninive közötti Eufrátesz szakasszal, de csak akkor, ha Babilonból hajóztak Ninivébe, így került át az északi tengeri népekhez, eredeti jelentését elfeledve.

Ez is bizonyíték az ókori globálizációra, a mezopotámiai és közép-ázsiai befolyásra.

Emmett Brown 2018.09.16. 10:35:17

@444: mi a jelentősége ma Magyarországon, hogy 2-5 ezer évvel ezelőtt mit csináltak és milyen nyelven beszéltek azoknak az embereknek az ősei, akik 1000-1500 éve meghódították a Kárpát-medencét?

444 2018.09.16. 10:36:39

@Emmett Brown:
na de te próbálsz félre beszélni. kérdés, hogy mi az, amit a nyelvhasználóknak legalább többsége szubjektív módon elfogad, és amit objektív módon nem cáfol semmi, vagy legfeljebb alig valami. és ez nem a jelenleg lovász lászló vezette akadémia nyelvelmélete. ők azt mondják, hogy ezt eldöntik "szakmai" alapon.

a hajó finnugor örökség. azért, mert finnül a koivu nyírfa. de a fát hajlítják és úgy hajtják a hajót. a gyerekek papírból hajtogatják. és erre alapozni lehet alapozni óvodát, részben az általános iskola alsó tagozatát. mozgásformák hangutánzó jellegét kiscsoportban. fúúúj. fúrrr. aki nem érzi, hogy az a pörgő r valamilyen forgást jelent az nem magyar. és van, aki nem érzi. vagy nem akarja érezni. az nem magyar.

444 2018.09.16. 10:43:30

@Emmett Brown:
mi a jelentősége az ókornak? dobjuk ki. és ugye a középkort is. a "felvilágosodástól" kezdjük a történelmet. ez ugye filoszemita világkép. a múltat végképp eltörölni. a komcsik és a libsik ugyanazok a pesti családok. ugyanazok éltetik a tanácsköztársaságot, trianont, aki örülnek a román megszállásnak. akik azt mondják, hogy erdély örökre elveszett. ugyanezek mondják azt, hogy európát iszlamizálni kellene. ahhoz, hogy malmö "élhető" város legyen kellnek moszlim negyedek. eddig nem volt élhető. de most majd az lesz. nem odavalósi népeket tömegével benyomnak. szegény kis feketéket megmentsék. de ugye ők hiányoznak az élőhelyükről. akik nem riadnak vissza attól, hogy országokat kiürítsenek. soros alapítványhoz köthető szekta miféle népcsoport, miféle vallásfelekezet?

444 2018.09.16. 10:45:41

@Emmett Brown:
mezopotámiában a kétfolyó köz éppenséggel lehet mező (magyarban ezt jelenti) ur és uruk városával. és hosszasan lehet sorolni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.16. 10:50:08

@444:

"aki nem érzi, hogy az a pörgő r valamilyen forgást jelent"

Vagy fúrást.
Vagy faragást.
Vagy furmányosságot.
Vagy faramuciságot.
Vagy (csirke)far(háta)t.
Vagy farkincát.
Vagy farostlemezt.
Vagy fertőt.
Vagy forgácsot.
Vagy furkót.
Vagy fröcskölést.
Vagy frenetikusságot.
Vagy frontot.
Vagy francokat.

444 2018.09.16. 10:51:39

@Emmett Brown:
a honfoglaló vezérek, az árpád ház, a turul dinasztia legjobb tudásunk szerint R1a-Z93 jelű férfiág Z2123 jelű szubkládjából ered. erre az eredetre mondja azt az archeogenetika azt, hogy pre-szkíta. nagy valószínűséggel ebből ered az árpád ház. a krónikákban az szerepel, hogy a magyaroknak szittya ősei voltak. a jelenkori európában és annak környezetében az uralkodó egyenes férfiági eredetek eloszlása. az R1-Z93 merre is fordul elő. jobb alsó sarokban keresd.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Haplogroups_europe.png
és jön az akadémiáról, hogy nehogy rokonítsd a magyarokat a sumerekkel sirám.

444 2018.09.16. 10:57:51

@neoteny:
ezt mondom. aki nem érzi, hogy a fúúúr, vagy a forrr az hangutánzó. általában a magyar alapszókincsben megtalálható mozgásformák az nem magyar. iiinog, llleng. akinek nem érti, hogy ezek szóképek, vagy nem akarja megérteni, azok nem magyarok. nekik kell pléh professzor, aki neurolingvisztilailag megfejti, hogy a magyar valójában egy finn nyelvjárás volt. mert a felhő nem a felfelé szálló hő. a köd a nem abból lett, hogy az a föld fölött megköt. és ha lecsapódik, akkor lesz dér. amitől a hideg idő derül. a hó hullik, az eső esik. pléh professzor az akadémián azt mondja, hogy ez hülyeség. és ezért kellene neki a neurolingvisztikát vezetni. ezért választják ki. a hite, a meggyőződése alapján. és ebből lesz vallásháború.

Emmett Brown 2018.09.16. 11:00:02

@444: mintha lett volna olyan időszak a történelemben, amikor hadban álltunk egy birodalommal, amelynek Mezopotámia is a fennhatósága alá tartozott, ergo sumer származású katonák erőszakolták asszonyainkat.

steery 2018.09.16. 11:00:56

@Emmett Brown: Ha nem adtak volna nekik állampolgárságot és útlevelet, akkor is bejöttek volna, csak titokban, illegálisan és most a hatóságoknak nem lenne róluk nyilvántartásuk és sokkal nehezebben tudnák nyomon követni a tevékenységüket, elkapni őket, ha tilosba merészkednek, megzsarolni őket, hogy legyenek kettős ügynökök, illetve beszedni tőlük a védelmi pénzt, amiért voltak olyan hülyék, hogy ide merészkedtek.
:-D

444 2018.09.16. 11:07:24

és ezért van a politika egy irracionalitásra, az érzületre alapozva. lássuk, hogy ki a magyar érzelmű. prrr. az nem pörgés, nem pergés. nem függ össze azzal, hogy por, ami pereg. vagy azzal, hogy abból lesz a pír. a piros, pirkad, a parázs, perzsel, a pernye, párol, a pörköl. a tüzes táltos a paripa. így lesz a piros a paprika. és aki azt mondja, hogy paradicsom. az a barát. aki azt mondja, hogy barombság, barbárség az ellenség. hogy mondták az óangolok azt, hogy idegen? ellende. na ugye.

444 2018.09.16. 11:09:58

@Emmett Brown:
tehát az oszmántörökök hozták be a sumér szavakat. de hogy kerültek a magyar szavak sumér területre. nyilván véletlenül. de úgy látszik, hogy nem érted. sumér területről érkeztek a hongfolaló vezérek. keleti árják.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.16. 11:11:09

@444:

"ezt mondom."

Ez is csak egy vallási narratíva -- ráadásul kevésbé meggyőző vallási narratíva, mint Pléh professzoré. Vagy akár a zsidó Steven Pinkeré, aki szintén neurolingvisztikával foglalkozott mielőtt tudományos-ismeretterjesztő íróvá nőtte ki magát. Vagy Antonio R. Damasio-é, aki nem nyelvész, de az agykutatói tevékenysége során szükségszerűen szembesült az emberi agy és a nyelv kapcsolatával.

444 2018.09.16. 11:15:16

@Emmett Brown:
és onanntól kezdve a görögökkel való rokonítás. a magyar beilleszthető az indoeurópai nyelvcsaládba őseurázsiai nyelvtannal. aminek részévé válik a finnugor. csak ehhez előzetesen átrendezik az akadémiát.

a német gyáripart képviselte palkovics. a néppárt német vezetéssel magyarország ellen szavazott. ezért palkovics kevesebb pénzt kap. az mta örülhet. de aztán záporoznak a nyilak.

444 2018.09.16. 11:21:48

@neoteny:
erről van szó. számodra kevésbé meggyőző.
amikor a gyügyei paraszt azt írja a templom tető felújításre, hogy a "magok költsigekkel, a tsináltatta", abban ott van az, hogy a maguk költsége, a magoké az agrárterményből adták össze. a költés az ige. tsináltatban ott a tető, a t alakú sinekekkel. és ebből lesz a kazettás mennyezet. a magyar egy játékos nyelvezet. a zsidók közül wittgeinsten jött rá, hogy nyelvben el vannak ezek rejtve. az angolban is. a magyarban nagyon sok megmaradt. az ősi szóképzésből, szóképekből.

444 2018.09.16. 11:27:47

@neoteny:
pléh professzor nyelvész akadémikus azt mondja, hogy lehetetlen, hogy ezek a szóbokrok nem egy tőről eredjenek. és ezeknek legyen bármiféle képi kapcsolata. ezeknek semmi közük a szóképzéshez. ez úgy volt, hogy a magyarok a finnugor őshazában azt mondták: pilvi. és a magyarok mentek mendegéltek. és azt mondták: felhő. csak az őshazában az évezredes együttélésben az ősmagyarok valamint ősfinnek és velük rokon népek nem keveredtek. mert a néperedet és nyelveredet különbözhet. ebből ugye egy nyelvcsere következik. és ezek után lehetséges nyelvcseréről elmélkednek. de ez esetben a finnugor hogy lehet eredet elmélet.

pléh professzor és társaik évtizedeken át valami nyilvánvalót próbáltak eltagadni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.16. 11:28:48

@444:

"a zsidó vallás hirdeti azt, hogy van egy nép, amelyik különb az összes többinél. ezt nem a nacionalizmus hirdeti, hanem a zsidó vallás. érthető ez?"

Elhajlóvá váltál: a hivatalos álláspont a Kerényi-temetés óta az, hogy

"Olyan nyelven beszélsz, olyan rugóra jár az agyad, olyan észjárás igazságai és törvényei szerint rendezed be az életed immár ezer éve ugyanazon a helyen, amely csak ránk jellemző."

Igazodj, vagy rólad is kiderül, hogy nem-magyar vagy.

Emmett Brown 2018.09.16. 11:30:29

@444: van ez a filoszemita világelit ugyebár, és mindenki más a történelem szopóágán. Az elit elleni globális lázadást az akadályozza meg, hogy a magyarokkal elhitetik, hogy ők nem egy dicső beszaratós lovasnép, hanem egy halász-vadász törzs leszármazottjai?

Vagy ha csakugyan szittyák volnánk, akkor minket is be kellene venni a filoszemita nagytanácsba, és így csökkenne a torta a már bent lévő tagoknak?

Tehát akkor még egyszer: mi a jelentősége az egésznek?

Janossz 2018.09.16. 11:34:16

@444: " csak ehhez előzetesen átrendezik az akadémiát. "
Milyen szépen fogalmazol. Neked nem szóltak, hogy 2014-ben felszámolták a liberális állammal együtt a PC beszédet is?

Átrendezés helyett írd nyugodtan a szétkúrják ősmagyar kifejezést. Értjük mi.

444 2018.09.16. 11:40:39

@neoteny:
de ez egy mítoszteremtés. az, hogy a fiúk azért visznek az anyáknak barkát, hogy megköszönjék, hogy noé megmentette a bárkát. mert noé nő volt. mi tudjuk. és egyébként ha egy szó is igaz a történetből, akkor tényleg nőnek kellett lennie. egy férfi nem nemzhet három nagyon különböző y-kromoszómával rendelkező népcsoportot. sém, hám és jáfet egy nőtől és három férfitól születhettek. kevés volt a nő. de ezek a megfejtések mitikusak. noé ugyanúgy lehetett férfi is. csak ez esetben három nő kellett, hogy különféle rasszba essenek a gyermekek és olyan véletlennek, hogy három nagyon különböző y-dns jöjjön létre. és ez esetben lehetett férfi.

és ezek az értelmetlen viták különítik a népcsoportokat. ezeket játssza a politika. megtámadták a magyarokat. nem is a magyarokat támadták meg. csak orbánt. de kik választották meg orbánt. a többségi magyarok. és kik támadják az országot, a uruszágot, a választott uraságot. a "tudjuk kik". soros györgy. de sargentini-t tényleg soros alapítványi hálózatához kötődik, vagy legalábbis köthető. és ez uralja a politikát.

Emmett Brown 2018.09.16. 11:43:56

@steery: micsoda balfaszok a baltiak/lengyelek/románok/szlovákok/stb hogy ez nekik nem jutott eszükbe.

444 2018.09.16. 11:48:46

@Janossz:
az a cél, hogy a soros alapítványi hálózatát és az ahhoz kapcsolódó akadémikus bölcseletet szétverjék.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.16. 12:07:22

@444:

"de ez egy mítoszteremtés."

Ezzel a mítosszal meg 800 forinttal hozzájuthatsz egy lattéhoz a debreceni Fórum bevásárlóközpont első emeletén lévő Starbucks-ban.

444 2018.09.16. 12:09:36

@Emmett Brown:
az írek kelta (keletiekkel rokon) írástudók. de ez mitől rosszabb magyarázat annál, hogy kövérkés, haragos emberek. watkins professzor szerint ez ófrancia. nyilván az íreknek kellene eldönteni, hogy miféle legendákat, mítoszokat találnak ki.

a nekünk nemzeti keresztségben a szűzanya és isten fia magyar. nekünk magyar. a cseheknek lehet cseh. a zsidókeresztényeknek lehet zsidó. és már ezt se értik. de csak a sémiták nem értik. vagy nem akarják megérteni. nem idevaló népcsoport. kényszerrel toloncolták be bécs. toloncolta ki berlin. kit szeretnek. bécset. a több pénzt. mindig csak azt. az a piac. a pénz pénzzel. most ezen a dedós szinten zajlik a politika.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.16. 12:17:04

@444:

"a pénz pénzzel. most ezen a dedós szinten zajlik a politika."

Valóban, a nemzeti kormány teremti a dedós mítoszt a növekvő reálbérekről. Holott a 18,000 magyarországi református presbiternek kifizetett 85 milliárd (fejenként ~4.7 milla) júdáspénz nem bérjellegű jövedelem volt.

Emmett Brown 2018.09.16. 12:21:15

@444: a balti migráció folyamata röviden: az észtek litvánok lettek.

444 2018.09.16. 12:23:43

@neoteny:
a nyolc a nyújtás jele. a fektetett nyolcas azért végtelen. a nyúl attól nyúl, mert futás közben megnyúlik. az mta szerint hülyeség. szamojéd nyelven noma. az ősmagyarok azt mondták: te figyelj már. van az az állat, ami futás közben megnyúlik. tudod hogy mondják a szamojédek? akikkel együtt élünk, de nem keveredünk. az a szomojédek. nem a zsidók. a szamojédek. ők azt mondják: noma. mi mondjuk azt, hogy nyúl. de nem azért, mert futás közben megnyúlik. hanem mert a nácinémetek elvitték a zsidókat és nem a holokauszt sérülteknek nem akartunk ellentmondani. de most már a balfasz gyerekeik osztják az észt arról, hogy csak az osztjákokkal és az észtekkel vagyunk rokonok. velük is. mindenki tesó. ez a testvériség.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.16. 12:30:32

@444:

"a nyolc a nyújtás jele. a fektetett nyolcas azért végtelen. a nyúl attól nyúl, mert futás közben megnyúlik."

De a fektetett nyúl nem fut végtelenül gyorsan: legfeljebb fénysebességgel tud futni. Viszont ahogy közelít a fénysebességhez, úgy megy át _negatív nyúláson_: Lorentz–FitzGerald összehúzódást szenved el.

444 2018.09.16. 12:32:24

@neoteny:
olyankor a nyuszi nyüszít.

444 2018.09.16. 12:33:36

@neoteny:
mert ugye a magyarok becéznek. maci-laci. betesznek egy cé-t. így lesz a borjú boci. na ugye.

444 2018.09.16. 12:41:07

@neoteny:
nem értitek, nem érzitek ezeket nyelvjátékokat. illetve azt mondjátok, hogy ezek nincsenek. vagy ez nem lehet. van van egy hosszú lista, a vallási ellentéteknek se szeri se száma. és erre mondja azt a köznép, hogy na jó. az akadémikus bölcsészeket esetleg zavarják el a francba. ezért választják meg a geci orbánt. csak a keresztségben keresztbe tettek neki a németek. de megbocsátunk. csak előbb létrehozzák az új népszövetséget, a nemzetek ligát. az unió jobbos változatát. és az majd a szocialistákat a kereszténydemokrácia irányába tereli. és úgy lehet európai viszonylag egységes. vagy nem. ez majd kiderül.

Janossz 2018.09.16. 12:45:38

@444: Hülye vagy? Na ugye!

Janossz 2018.09.16. 12:49:37

@444: "csak előbb létrehozzák az új népszövetséget, a nemzetek ligát."

A megbízhatatlan labanc már nem lesz a ligában.
Pár saját hazájában másodhegedűs majd összeáll, de nem olyan biztos, hogy mind a magyar királyt akarja a csoport vezérének tudni...
Evvan.

screpes 2018.09.16. 12:52:25

@444:
Ideje eldönteni, mi a különbség vallási kérdés, és vallási v o n a t k o z á s között. Mindennek lehet vallási vonatkozása, és ha bigott emberről van szó, akkor a vallássosság, vagyis a hitélete felülírhatja az összes többit (a többi vonatkozást). Akár a tapasztalatszerzést is.
Nálad is előfordul, de inkább válogatsz a dimenziók közt, és végül az érdek-különbsésgeket úgy summázod, mintha egészében és együtt vallásiak lennének. (valami azért lett így vagy úgy, mert emberek "gondolták", vagy pedig azért mert belátásuk helytálló volt: kényszerként élik meg az okságot.
Aki mást AKAR, az mást is hisz - való igaz, mert az érdekek struktúrűlják a hiteket.

Lehet priorotássá emelni az élethelyzetekben azt az érdeket, amit hitek öveznek, azaz "támasztanak alá", de ez nem szükségszerű: a tapasztalat a tudással összefügg, de nem azonos azzal. Megtagadhatő a tudás, és a saját ismeret is, te például, nagytudású (extra memóriájú) lévén, válogathatsz a tapasztalásban... Mi a koherens tudás, azt magad döntöd el, vagyis rögtönzöl.
Az lesz releváns tudás, amit érdek támaszt alá, és elnevezed HITNEK. Mert úgy közös érték lesz belőle.
Az egyik szellemi kielégülést keres, a másik egy félkiló krumplit, hinni mindkettő alapján lehet...

screpes 2018.09.16. 12:55:38

@444:
az ' i ' a kicsinyítő, anélkül nem menne

screpes 2018.09.16. 12:56:53

@screpes:
nem érzed ezeket a nyelvjátékokat, nem vagy magyar

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.16. 13:05:57

@444:

"nem értitek, nem érzitek ezeket nyelvjátékokat."

Dehogynem: csak azt is tudjuk, hogy ezeknek a "nyelvjátékoknak" egy része csalás. Mint pl. az ekvivokáció: amikor több értelmű szavakat más-más értelemben használnak a kettősbeszédet folytatók. Vagy azok a nyögetek, amiket Daniel Dennett _deepity-knek hív: amelyek amilyen mértékben igazak, olyan mértékben triviálisak is; és amilyen mértékben nem triviálisak, olyan mértékben nem is igazak. Mint pl. a te állandó hivatkozásaid a vallásra. A vallási hittételeknek -- nem meglepő módon -- alapvető eleme a beléjük vetett hit; de mivel a hit része a _tudásnak_ is (tudás: helyes, igazolt hit), te a tudást is a vallási hittételekel azonos kategóriába sorolod -- azzal a csalással, hogy csak a hit aspektusra koncentrálsz, és ignorálod a helyes, igazolt részt, ami megkülönbözteti a tudást a vallásos hit(tétel)től, amelyiknek definíció szerint nem része az igazoltság.

Khonsu 2018.09.16. 13:22:05

@Ches Desmond:

LMP-re. Bár velük sem értek egyet, de a többihez képest kisebb rossznak tűnt. Mellesleg Szél Bernadett nő létére úgy vélem a legtökösebb az egész ellenzékben.

Khonsu 2018.09.16. 13:35:50

@Ches Desmond:

Még azt is elárulom, hogy ha ellenzéki térfélen nem lesz érdemi változás 2022-ig, és még az országban leszek (ami valószínűtlen), akkor jelen felállásból kiindulva a Kutyapárt bizton számíthat a szavazatomra… :)

CIKLONBE importor 2018.09.16. 15:47:23

A CENZURAZO KURVAANYAT A BLOGOLONAK !!!!!!!!!!!!!!
A CENZURAZO KURVAANYAT A BLOGOLONAK !!!!!!!!!!!!!!
A CENZURAZO KURVAANYAT A BLOGOLONAK !!!!!!!!!!!!!!
A CENZURAZO KURVAANYAT A BLOGOLONAK !!!!!!!!!!!!!!
A CENZURAZO KURVAANYAT A BLOGOLONAK !!!!!!!!!!!!!!
A CENZURAZO KURVAANYAT A BLOGOLONAK !!!!!!!!!!!!!!

444 2018.09.16. 15:51:43

@neoteny:
mondhatod, hogy ezekben lehetnek utólagos belemagyarázások. csalás. ez azért van mert a magyar a mágusok nyelve. a mágusok ismerték a magok titkát. a vasmagot, a mágnest. abban is ott a mag szó. erre mondják azt, hogy ilyen nem lehet. mert túllépett rajta a modernitás. csakhogy a fejlődés erre is módot ad. a magyar iskola a háziasságra, a háziiparosságra neveljen. de ez politika.

444 2018.09.16. 16:01:46

@Janossz:
az ifjú kurz azt mondja, hogy merkel mami szoknyája, vagy nadrágja mögé bújik és szembe megy orbánnal. strache azt, hogy ő orbánnal tart. nekem úgy tűnik, hogy formálódik egy (szél)balos és (szél)jobbos formáció. kettős fejedelemség. a magyar ősiség.

444 2018.09.16. 16:15:02

@neoteny:
az az angol szó, hogy hit a magyar üt rokona? egy kicsit úgy hangzik. és ugye a nyelvészeknek már elég szokott lenni. az mta szerint rokona a vogul jeht-, osztják évete (‘vág’), zürjén öktinö (‘kivág’).

a kocsma népe azt mondja. te hatökör. az üt az öt, ököl szavakkal rokon. az mta megfejti, hogy a zürjén nyelven a kivág öktinö. és a magyarok azt mondták, hogy figyelj már. amikor a zürjének kivágnak valamit, akkor tudod mit mondanak? öktinö. na mi meg amikor az öt ujjunkkal, ököllel izélünk, akkor mondjuk azt, hogy üt. és amikor a kalapáccsal ütünk, akkor is.

a kalapácsolás miből ered. ez lehet szláv kopácsolás. kovácsok kopácsoltak. de görögül a kopis ütni, vágni. PIE root *kop- "to beat, strike". erre az mta azt mondja: szláv átvétel. lehet. de a kop-kop megint csak ősi hangutánzónak hangzik. tehát ez nem szláv, vagy finnugor, hanem világörökség. és mindjárt világnyelv a magyar.

Janossz 2018.09.16. 16:48:42

@444: Az ifjú Kurznak úgy látszik tetszik a politikus-mesterség, gyakorolná még egy darabig...

" kettős fejedelemség. a magyar ősiség. "
Gondolod, hogy ez a nyomorunk érdekel valakit is Európában?

Annál nagyobb érdeklődésre számíthat a populista-nacionalista internacionálé. Olyan még nem volt.
És hogy ki lesz ott az alfahím? (Hacsak nem a Marine.)
Csak kárt ne tegyenek egymásban!

444 2018.09.16. 17:08:00

@Janossz:
sanyi a kútfúró válasza a problémára. ő a feleségének editnek azt mondta: süssön-főzzön, takarítson. mert jönnek a "migránsok". és van köztük "tesók". őket be kell fogadni. a fiának öcsikének azt: nyomja a fekvőtámaszt. mert jönnek a "rosszarcúak". ő issza a sört. mert komám, "dolgozni mindenki tud, irányítani nehéz".

444 2018.09.16. 17:24:35

@Janossz:
és valami ilyesmi van, amire sanyi apellál. nőiség, matriarchátus a baloldalon. az ifjú kurz úgy gondolja, hogy ő vezetné a "lányokat". az ellenoldalon marine gondol valami hasonlót a hímeket. mert ott dúl a férfiaskodás, a patriarchátus. és ebből lehet league of nations. ilyen dehogy nem volt. fociban most indították el. nemzetek ligája. a népszövetség. keresztényszocialisták az egyik oldalon, nemzeti keresztények a másikon. keresztény légiók és missziók indulnak ki a mediterrán szabadkikötőkből. római szerződés 2.0. a magyar békefenntartók kihajóznak az adrián.

Janossz 2018.09.16. 17:27:26

@444: Tohuvabohu.
Te hasbeszélő szófosóbajnok, miért kell neked írnod mindig, ha nem mondasz semmit?
Hogy az utolsó szó a tiéd legyen?
De hát az csak fing volt. (Óangolul thing)

444 2018.09.16. 17:30:58

@Janossz:
na, de ez csak köpködés.

Janossz 2018.09.16. 17:37:40

@444: Amit te adsz elő, az a köpködés, több annál: okádás.

"Annál nagyobb érdeklődésre számíthat a populista-nacionalista internacionálé. Olyan még nem volt.
És hogy ki lesz ott az alfahím? (Hacsak nem a Marine.)
Csak kárt ne tegyenek egymásban! "

Állítólag erre válaszoltál, merthogy az volt jelezve.
Olyasmit, aminek az ég világon semmi köze a témához.
Érted ezt, Sanyi?

444 2018.09.16. 17:51:38

@Janossz:
kislányos megoldás nem lesz. amit merkel akar. az legfeljebb arra való, hogy a soros alapítványi hálózatát szétverik. de ehhez nem kell utálni a zsidókat. egymást végzik ki. egy 150 éves hegemónia kísérlet szakad meg a merkeli teszetoszáskodás közepette. ugye egy évtizede a válság előtt a média 80%-a volt balliberális. lakat t karcsi bácsi elcsukló hangon kérdezte lendvai ildikót a napkeltében. drága bolgár úrnak még a magyar rádióba telefonáltak be. errefelé nincs klubrádió. nem fizették ki a jogdíjat. és andy vajna van helyette. a médiában az erőviszonyok legalábbis kiegyenlítődtek. de az is látszik, hogy a túlzott férfiaskodás se vezet eredményre. mármint a külpolitikában. a keménykedés mellett lágyabb megoldásokra is szükség van. és ezt képezi le az új bal és jobboldal. a matriarchátust és a patriarchátust. a keresztény légiókat és a missziókat. az ókori római tradíciót. vagy a görögöket. spárta és athén. ebbe a illik a magyar kettős fejedelemség. a sas nem kétfejű, hanem csak kétfelé néz. ide figyeljél komám, ezt sem értik. a saját művészetüket. annak az őse a miénk. szittya magyar. ezt mondják sanyinak a népfőiskolán.

444 2018.09.16. 18:11:47

@Janossz:
az ellenzék ugyanezt csinálja, mint eddig. megint gyurcsány lépett a leghamarabb. utcára szólította a híveit. felléphet a többi szoci. a baloldalon ő viszi el a show-t. és amíg ő kint lesz az utcán addig túl sok fideszes aligha fog a mozgalomhoz csatlakozni. márpedig a kormányváltáshoz ez kellene. túl azon, hogy az ellenzéknek egységet kellene felmutatni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.16. 18:34:55

@444:

"ez azért van mert a magyar a mágusok nyelve."

Hogyne: a magyarok az ősműveltség mesterrassza.

Janossz 2018.09.16. 18:36:10

@444: No jó, de hogy fog kinézni a populista-nacionalista internacionálé? És ki vezeti majd?
Szájer levágatja szakállát, elég furcsán mutatna egy jólnyírt frakcióban.

444 2018.09.16. 19:50:42

@Janossz:
az európai néppárttól jobbra eső frakciók (az ecr, efdd, enf és ni) ha egyesülnek, akkor könnyen a néppárt fölé nőhetnek éppen azzal, hogy onnan a fideszt kizárják. azért nem zárják ki azonnal. pedig logikus lenne. ha a néppárti frakció 2/3-a szerint a fidesz nem civilizált párt, akkor miért nem mondják nekik, hogy aus. azért, mert a néppártnak fontos, hogy övék legyen a legnagyobb frakció. de az en marché belépésével vélhetően erősödik az alde. a szocik ugyan gyengülnek. de ők ha összefognak a zöldekkel (s&d, greens, gue/ngl), akkor az epp felállhat úgy, hogy van négy közel azonos nagyságú erőcsoport.

Janossz 2018.09.16. 20:02:12

@444: " az európai néppárttól jobbra eső frakciók (az ecr, efdd, enf és ni) ha egyesülnek,..."
És miért nem egyesülnek?
Túl sok lenne a dudás egy csárdában? A Fidesz melyikbe tart ezek közül?

444 2018.09.16. 20:20:47

@Janossz:
és ugye a másik, hogy ha a fideszt a néppártból kizárják (annak most automatikusan meg kellett volna történnie, a néppártiak 2/3-a azt mondta, hogy a fidesz politikája a vészkorszakot idézi, eddig nem jöttek rá, hogy a "nácikkal" ülnek egy frakcióban, de ugye mi mást tehetnek), akkor a fidesz az európa parlamentben a jobbikkal kerülhet egy frakcióba vagy frakciószövetségbe. ami azt jelentené, hogy külpolitikában egyeztetnek.

444 2018.09.16. 20:28:33

@Janossz:
ha jobboldali, szélsőjobboldali pártok egyesülnének, akkor azzal semmit nem nyernének. úgy is kisebbek lennének, mint az s&d vagy az epp. az ecr önmagában is nagyobb, mint az alde. miért fogjon össze a többivel. ezek politikusok hatalomtechnikusok. jelen állás szerint nincs értelme összefogniuk. de ha belép az en marché, akkor megerősödik az alde. ha kizárják a fideszt és közben gyengülnek a szocik és a néppártiak, akkor a széljobbnak érdemes összeállnia. többségük nagy valószínűséggel nem lesz, de a legnagyobb frakció éppenséggel lehetnek. és ezt éppen a fidesz kizárásával érhetik el. de ez majd kiderül.

Janossz 2018.09.16. 20:45:07

@444: Na, mondd már, hogy a magyar király lesz a széljobb vezére!
Ezek itt körülötte, alkancellár, miniszterelnökhelyettes...Csak ő lehet.

DrGehaeuse 2018.09.17. 16:31:24

@Janossz: Senki! Csak egy példa arra hogy a miért "önfelszámoló" a "tolerancia" elgondolás amit az európai modernista-plogresszivista liberál-baloldal identitáspolitika örve alatt eröltet (és szerintem HaFr erre utal a második bekezdésben: "Az identitáspolitika mindenhol kikezdi a liberális demokrácia értékrendjét, amelyről kiderült nem hozott létre elég erős kulturális kódot a politikai és jogi intézményrendszer támogatására. A tolerancia - helyesen, mivel önfelszámoló maga az elgondolás is - elfeledett szóvá vált. És így tovább.")

DrGehaeuse 2018.09.17. 17:09:34

@neoteny: Az automataváltós példa azért sántít mert ott az autókölcsönző vállalkozók üzleti érdeke a döntő és az, hogy a jogosítvány megszerzésének nem feltétel hogy kézi kapcsolású váltóval szerelt autót is tudjon vezetni a vizsgázó. Aki nem tud vezetni kéziváltós kocsit az nem intoleráns velük szemben csak nincs igénye olyan autóra ami nem automata váltós. Az intolerancia az eltűrés hiánya nem az igény hiánya.

Tehát ha tegyük fel én Egerben tiltakoznék egy mecset építése ellen az jelenthetné azt, hogy intoleráns vagyok a mecsetépítőkkel szemben, és nem csupán azt hogy nincs igényem egy egri mecsetre.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.17. 19:12:37

@DrGehaeuse:

"az autókölcsönző vállalkozók üzleti érdeke a döntő"

Így van: ezért lesz a bérautók többsége automata váltós, ami a kéziváltós autók iránt intoleránsok preferenciája.

"Aki nem tud vezetni kéziváltós kocsit az nem intoleráns velük szemben"

Hogyne lenne az: nem fog kibérelni kéziváltós autót.

DrGehaeuse 2018.09.17. 23:25:36

@neoteny: Én pl. soha nem vennék Lamborginit. Akkor most én intoleráns vagyok a Lambók iránt?
Pedig csak arról van szó, hogy amíg élek már biztos nem lesz annyi pénzem ami elég lenne rá.

DrGehaeuse 2018.09.17. 23:31:55

@neoteny: 444-es stílusban: aki nem tud vezetni kéziváltóa kocsit az nem intoleráns, Kútfúró Józsi azt egyszerően balf@sznak mondaná. :)

DrGehaeuse 2018.09.17. 23:37:48

@neoteny: Egyébként a váltós példa csak USA, Japán és talán még Ausztrália esetében releváns. Magyarországon és Európa keleti felében még mindíg többségben vannak a kéziváltós kocsik a kölcsönzőknél is. Én pl. tudnék vezetni autómatást is de nem szeretem. Jobb ha én dönthetek, mikor milyen fokozatban menjek, én látom az előttem lévő emelkedőt vagy lejtőt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 01:54:46

@DrGehaeuse:

"Én pl. soha nem vennék Lamborginit. [...] nem lesz annyi pénzem"

Calgary-ban van egy autókölcsönző amelyik bérbead Lamborghini Huracan LP610-4-t egy hétköznapra (24 órára) $1600-ért (amiben benne van 100 km díja is, minden további km $5-ba kerül).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 01:56:22

@DrGehaeuse:

A kettő nincs kölcsönösen kizáró viszonyban: attól, hogy valaki Kútfúró Sanyi szerint balfasz, nem zárja ki azt, hogy intoleráns legyen a kéziváltós autók iránt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 01:59:18

@DrGehaeuse:

"a váltós példa csak USA, Japán és talán még Ausztrália esetében releváns"

Még ha így is lenne, ezen esetekben releváns a jelenség, ti. hogy az autókölcsönzőknél az intoleránsok által preferált autókból van több.

DrGehaeuse 2018.09.18. 07:48:48

@neoteny: Nem lehet hogy csak (mindenkori jolly-jokered) értékprefrenciáról van szó és nem intoleranciáról?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 08:02:52

@DrGehaeuse:

Nem lehet: aki nem tud vezetni kéziváltós autót, az akkor sem tudja vezetni azokat ha preferálná azok vezetését. Aki nem tud kéziváltós autót vezetni az intoleráns a kéziváltós autók iránt: nem képes tolerálni a kéziváltós autókat mint általa vezetendő autókat.

DrGehaeuse 2018.09.18. 10:05:38

@neoteny: OK! Ezek szerint hasonló a helyzet mint a szükséglet vs. értékpreferencia vagy az objektív vs. szubjektív fogalom vitánk esetén. Kissé mást értünk intolerancia alatt.

Nálam intolerancia az a türelem hiánya.
Nálad egy képesség esetleg igény hiánya vagy egy negatív preferencia is lehet intolerancia.

Ha legközelebb megkérdezi valaki, miért nem zongorázok? Majd azt mondom, hogy intoleráns vagyok a zongora iránt és meg sem említem hogy a kottát sem tudom olvasni és sohasem tanultam zongorázni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 10:26:45

@DrGehaeuse:

"Nálam intolerancia az a türelem hiánya."

A türelem hiánya a türelmetlenség -- ami más, mint az intolerancia.

"Nálad egy képesség esetleg igény hiánya vagy egy negatív preferencia is lehet intolerancia."

Nem jó ötlet az, hogy te mondod meg nekem, hogy én mit gondolok.

Az intolerancia jelentése a képesség vagy hajlandóság hiánya valami elviselésére. A kéziváltós autók esetében képesség hiányáról van szó (ti. azok képességének hiányáról, akik nem tudnak -- nem képesek -- kéziváltós autót vezetni). De például azok esetén akik nem esznek (valamiféle) húst (mert pl. vegetáriánusok, vagy a vallásuk tiltja a sertéshús vagy a marhahús fogyasztását), a hajlandóság hiányáról van szó.

"Ha legközelebb megkérdezi valaki, miért nem zongorázok? Majd azt mondom, hogy intoleráns vagyok a zongora iránt"

Helyesen: ha valaki megkérdezi, hogy miért nincs zongorád ill. miért nem vásárolsz zongorát, akkor mondhatod azt, hogy intoleráns vagy a zongora _birtoklása_ iránt -- mert nem származna semmi hasznod egy zongora birtoklásából, ugyanis nem vagy képes használni azt.

DrGehaeuse 2018.09.18. 12:25:03

@neoteny: "Nem jó ötlet az, hogy te mondod meg nekem, hogy én mit gondolok."

Nem is tudhatom mit gondolsz.
Amit írtam az az én "olvasatom" a te definíciódra az állításaid alapján.
Amikor azt állítod, hogy egy olyan ember viszonyulása a kéziváltós autókhoz akiből hiányzik a képesség azok vezetésére intoleranciának nevezendő, akkor (szerintem) én joggal felzételezem, hogy nálad az intolerancia egyfajta definíciója egy képesség hiánya is lehet.

DrGehaeuse 2018.09.18. 12:42:23

@neoteny: "Az intolerancia jelentése a képesség vagy hajlandóság hiánya valami elviselésére."

Amit eredetileg írtál ("De aki csak automata váltós autót képes vezetni, az nem képes tolerálni a kéziváltós autókat (intoleráns irántuk)") aszerint egy olyan személy aki nem rendelkezik azzal a képességgel ami egy kéziváltós kocsi vezetéséhez (továbbiakban: A -mint autómata- személy) kell, ab ovo intoleráns a kéziváltós kocsik iránt, és ezt nem is lehet máshogy nevezni?

Holott csak arról van szó (legújabb tolerancia definíciód szerint) hogy nem képes vagy nem hajlandó elviselni azt hogy kéziváltós autót kelljen vezetnie. Tehát nem az az autók iránt intoleráns, csak (egy tőle egyébként senki ált meg nem követelt, rá nem kényszerített) tevékenység (kéziváltós autó vezetése) szükségességét nem tudja elviselni.

Én viszont azt állítom, hogy az intolerancia kifejezés használata erre az esetre inokolatlan és önkényes.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 12:45:50

@DrGehaeuse:

"joggal felzételezem, hogy nálad az intolerancia egyfajta definíciója egy képesség hiánya is lehet"

Te nem csak ezt a definíciót tulajdonítottad nekem.

DrGehaeuse 2018.09.18. 12:54:20

@neoteny: "A türelem hiánya a türelmetlenség -- ami más, mint az intolerancia."

Az intoleranciának csak egy olyan jelentcsoportja van ami nem értelmezhető türelmetlenségnek, az pedig az orvosi területen használatos és valamilyen allergiaszerű dologra utal - valamire való érzékenység (pl. laktóz-intolerancia a.m. tejcukor-érzékenység)

idegen-szavak.hu/intolerancia
wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Intolerancia

hu.wikipedia.org/wiki/Lakt%C3%B3z%C3%A9rz%C3%A9kenys%C3%A9g

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 12:57:27

@DrGehaeuse:

"Tehát nem az az autók iránt intoleráns, csak (egy tőle egyébként senki ált meg nem követelt, rá nem kényszerített) tevékenység (kéziváltós autó vezetése) szükségességét nem tudja elviselni."

Elfelejted azt, hogy partikulárisan az autóbérlésről van szó: ha egy kéziváltós autót vezetni képtelen személy autót kíván bérelni, akkor intoleráns a kéziváltós bérautók iránt, mert képtelen olyat vezetni. _Ezért_ tartanak az autókölcsönzők több automata váltós autót: hogy a kéziváltós autókat vezetni képteleneket is képesek legyenek kiszolgálni. Amely automata váltós autókat mindenki tud vezetni, azok is, akik a kéziváltós autókat is képesek, és így toleránsak a kéziváltós bérautók iránt is. Így szorítja ki az intolerancia a toleranciát az autókölcsönzők esetében.

"Én viszont azt állítom, hogy az intolerancia kifejezés használata erre az esetre inokolatlan és önkényes."

Ez lehet a te véleményed, de a tolerancia-intolerancia fogalmak használatával lehetséges magyarázattal szolgálni arra a jelenségre, hogy az autókölcsönzők több automata váltós bérautót kínálnak, mint kéziváltósat.

DrGehaeuse 2018.09.18. 12:57:46

@neoteny: igaz. De nagyon nem állnak távol egymástól a feltételezett definíciók.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 13:03:07

@DrGehaeuse:

"Az intoleranciának csak egy olyan jelentcsoportja van ami nem értelmezhető türelmetlenségnek"

Te magad használtad az intolerancia szót a türelmetlenségtől eltérő értelemben:

"Nekem herótom van az effajta toleranciától és inkább leszek intoleráns barom még akkor is ha nem kéne."

"Tehát ha tegyük fel én Egerben tiltakoznék egy mecset építése ellen az jelenthetné azt, hogy intoleráns vagyok a mecsetépítőkkel szemben [...]"

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 13:06:48

@DrGehaeuse:

"De nagyon nem állnak távol egymástól a feltételezett definíciók."

De nagyon távol állnak: az állításod, miszerint "Nálad [...] esetleg igény hiánya vagy egy negatív preferencia is lehet intolerancia" teljesen megalapozatlan volt.

DrGehaeuse 2018.09.18. 13:15:07

@neoteny: "de a tolerancia-intolerancia fogalmak használatával lehetséges magyarázattal szolgálni arra a jelenségre, hogy az autókölcsönzők több automata váltós bérautót kínálnak, mint kéziváltósat."

Lehetséges, de zavaró és kissé hatásvadász dolog és én intoleráns vagyok az ilyen szóhasználat iránt, mert ellentmond a magyar nyelv és a természetes emberi szóhasználat logikájának.
Az az érzésem, hogy te valamilyen közgazdász-gazdaságfiloszos, a hétköznapi valóságtól és kultúrától kissé eltévelyedett szubkultúrális közegben szocializálódtál és ezért a "józan paraszti" logika és nyelvasználat állandó cikizésében és a "magamfajta" kétkezi paraszti sorból mérnökké avanzsált kommentelő cukkolásában leled örömed.
Ettől a mentalitástól egyet viselek el nehezebben: a "körúton belüli" jogvégzett de jogászkén soha nem dolgozott politológus megmondóemberekét. Akik mindent mindenkinél jobban tudnak és jobban meg tudják mondani és mindenkinél alkalmasabbak a megmondásra. A vita a másik ember műveletlenségének (kevésbé olvasottságának) a bebizonyításával kezdődik és ér véget. Valójában szó sincs vélemények ütköztetéséről mert a megmondóember azzal kezdi, hogy rámutat az abszolút vitathatatlan axiómának tekintett "mainstreem" "PC" álláspontra amivel egyszersmind bizonyítottnak tekinti a vitapartner véleményének irrelevanciáját, még mielőtt bármit is tudna annak tartalmáról.

DrGehaeuse 2018.09.18. 13:25:33

@neoteny: mindegyik esetben türelmetlenségről van szó.

Nem tűrném el hogy mecset épüljön Egerben, inkább tüntetnék ellene. Nem tűrném el, hogy a muszlimok korlátlanul betelepedhessenek és a muszlim kultúra terjeszkedjen magyarországon. Ez türelmetlenség ami idegen szóval intolerancia. Nem használtam más értelemben.

DrGehaeuse 2018.09.18. 13:28:47

@neoteny: Az autós példában az A tipusú személynek nincs igénye kéziváltós autóra mert képtelen azt vezetni. Továbbá nem is preferálja a kéziváltós autókat (az értékpreferencia-listáján a halál előtt az utolsó előtti :)))

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 13:41:49

@DrGehaeuse:

"Lehetséges"

Vagyis _hasznos_ az ilyen fogalomhasználat, mert lehetővé teszi a jelenség magyarázatát.

"de zavaró és kissé hatásvadász dolog"

Helyesen: _szerinted_ zavaró és kissé hatásvadász dolog.

"valamilyen közgazdász-gazdaságfiloszos, a hétköznapi valóságtól és kultúrától kissé eltévelyedett"

Az (nem csak magyar) emberek gazdaságtani ismeretei roppant módon hiányosak: ezért lehetséges az, hogy felvesznek devizahiteleket, amelyek végső soron forex spekulációk; meg nincsenek azzal tisztában, hogy a minimálbérnek munkanélküliség-gerjesztő hatása van; meg azt hiszik, hogy lehetséges olyan piacvédelem, ami _mindenki_ javát szolgálja; meg azt hiszik, hogy a külföldi tőkebefektetések szegényebbé teszik őket; meg azt hiszik, hogy az államhatalom képes a gazdaságot élénkíteni; meg még egy csomó gazdaságtani tévhitben szenvednek. És ezek a tévhitek közvetlenül befolyásolják a hétköznapi valóságukat: szó sincs arról, hogy a gazdaságtani törvényszerűségek a hétköznapi valóságtól eltévelyedettek lennének.

""józan paraszti" logika"

Ahogy már írtam: René Descartes valami olyasmit mondott, hogy a józan észből van a legtöbb a világon, mert minden egyes ember -- még azok is, akik egyébként kielégíthetetlenek javakkal -- meg van győződve arról, hogy neki annyi józan esze van, hogy nincs szüksége többre.

"kommentelő cukkolásában leled örömed"

Én a kritikai vitákban lelem örömöm. Az, hogy ezt egyesek kötekedésként meg cukkolásként élik meg, érthető: a kognitív disszonancia pszichikailag fájdalmas -- de aki nem akar elszenvedni ilyen fájdalmat, az ne vitázzon.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 13:44:42

@DrGehaeuse:

"Ez türelmetlenség ami idegen szóval intolerancia."

Akkor miért az intolerancia szót használtad, miért nem a türelmetlenséget?

Miért nem azt írtad, hogy

"Nekem herótom van az effajta toleranciától és inkább leszek türelmetlen barom még akkor is ha nem kéne."

illetve

"Tehát ha tegyük fel én Egerben tiltakoznék egy mecset építése ellen az jelenthetné azt, hogy türelmetlen vagyok a mecsetépítőkkel szemben [...]"

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 13:48:15

@DrGehaeuse:

"az A tipusú személynek nincs igénye kéziváltós autóra mert képtelen azt vezetni"

De igénye van bérautóra: viszont nem képes tolerálni a kéziváltós bérautót (intoleráns a kéziváltós bérautó iránt).

"Továbbá nem is preferálja a kéziváltós autókat"

De preferálja a bérautót: viszont nem képes tolerálni a kéziváltós bérautót (intoleráns a kéziváltós bérautó iránt).

DrGehaeuse 2018.09.18. 13:53:51

@neoteny: Mert a két szó (türelmetlenség = intolerancia) szerintem értelemzavar okozása nélkül felcserélhető, nem kell állandóan azon rettegnem hogy most melyiket fogják félreérteni. A szövegkörnyezetben tök egyértelmű mindkettő.

DrGehaeuse 2018.09.18. 14:09:24

@neoteny: "ezért lehetséges az, hogy felvesznek devizahiteleket, amelyek végső soron forex spekulációk"

A bankok és a hitelközvetítők rendkívül kreatívak voltak abban a kommunikációs stratégiában amelynek célja az általad közölt tény eltitkolása volt azért, hogy a laikus "fogyasztó" felvegye azt a hitelt. Mindent megtettek azért, hogy a "laikus fogyasztó" még csak ne is sejtse, mibe mászik bele.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 14:15:47

@DrGehaeuse:

Ha "(türelmetlenség = intolerancia)", akkor hogyan lehetne bármelyik is félreérthető?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 14:23:43

@DrGehaeuse:

"A bankok és a hitelközvetítők rendkívül kreatívak voltak abban a kommunikációs stratégiában amelynek célja az általad közölt tény eltitkolása volt azért, hogy a laikus "fogyasztó" felvegye azt a hitelt."

Mivel a bankok és a hitelközvetítők nem a laikus fogyasztó (szükségtelen idézőjelek közé tenni: ők a banki hitelszolgáltatások fogyasztói voltak) ügynökei voltak, nem volt a feladatuk a laikus fogyasztó oktatása a devizahitelek forex spekulációs aspektusáról. Ha a laikus fogyasztó tisztában volt a saját laikus helyzetével, akkor az ő feladata lett volna az, hogy megvásároljon pénzügyi szaktanácsadást: hogy növelje a pénzügyi kompetenciáját (csökkentse a laikusságának mértékét).

DrGehaeuse 2018.09.19. 15:11:46

@neoteny: Asszem ezt a leckét meg is tanulták jó sokan. Szomorú a dologban az a sok tönkrement élet és az a rengeteg hazánkfia aki már soha nem tér vissza, inkább mosogat Londonban vagy téglát lakol Münchenben.

ijontichy 2018.09.19. 15:47:53

@DrGehaeuse: Egy leckét kellet volna megtanulni (megtanítani), jóval korábban. Generális, és ráadásul nem is új: Caveat emptor!
Én két devizahitelt vettem fel és mindkettőt jelentős nyereséggel zártam (a párhuzamos forinthitelhez viszonyítva).

DrGehaeuse 2018.09.20. 14:24:16

@ijontichy: Hogy te mekkora király vagy?!

Én nem vettem fel devizahitelt. Forinthitelem az volt de 5 évvel a futamidő lejárta előtt végtörlesztettem (többszöri előtőrlesztések után).

Én egy másik (népi) bölcsességet tartok szem előtt: Addig nyújtózkodj amíg a takaród ér.

ijontichy 2018.09.20. 16:18:47

@DrGehaeuse: Természetesen a Te bölcsességed is játszott (és persze nem Vitya belebarmolása hatására jártam jól).
Mindössze annyit nyertem, hogy két öregedő autót is hamarabb tudtam lecserélni (illetve jóval olcsóbban). Nagyon más ám pár millával öt évre (átfedéssel) eladósodni devizában, mint tízmillákkal évtizedekre. Ésszerű mértékű rizikót vállaltam, és bejött. Ha nem jön be se kerültem volna padlóra, csak kevésbé mosolyognék.
Ezt nagyon elcseszték, részben az első Orbán kormány, részben a Megyóék. A _magyarok_egyáltalán_nem_voltak_felnőve_ ehhez! Arról már nem is beszélve, hogy mennyire álszentek a drága honfitársak. Emlékszem, hogy aki a meglehetősen laza feltételek mellett sem kapott, az fel volt háborodva, de a bukót követően kánonban szidták a kárvallottakkal együtt a bankokat.
Egyébként az a véleményem, hogy a piac (bankszektor) magától is lépett volna valamit. A tömeges bedőlés és annak hatása nagyon nem volt érdekük. Lehet hogy az arányok és mértékek (megúszta, jól járt, bedőlt) némileg eltértek volna, de tanulópénznek jó lett volna. Most mi van? A magyarok megint adósodnak el, mert vityáék üzenete (a politikai nyereségük mellett) az volt, hogy ha hülye vagy, majd az állam kihúz a szarból. :-/