1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.07.23. 07:54 HaFr

Európa ún. kereszténysége sosem volt úgy igaz

Képtalálat a következőre: „carl schmitt”

Természetesen Európa sosem volt csak keresztény kontinens, sőt maga az állítás és az egész kontextusa hajmeresztően primitív, habár szimptomatikus. Az utóbbi ezer évében sem volt keresztény, dominánsan talán, de fundamentálisan nem, kivált kizárólag nem. Annál sokkal több rétege van annak, ami a felszínen látszik. Krisztusból és az evangéliumból nem vezethető le se Szent Tamás, se a Pápai Állam története, se a reneszánsz művészete, se Maritain.

Európát nem egy tételes vallás, hanem egyszerre lényegibb és átfogóbb törekvések tették naggyá: az individualizmus, az (Isten előtti, szellemi, végül politikai) szabadság és az erényesség (vagy ennek kompendiuma mint normarendszer, mindenesetre), magyarul a szabadság és az antik-germán-keresztény erkölcs, amelyet még tovább tömöríthetünk ezzé: a személyes kiválóságra való törekvés és a könyörület, azaz egy sajátos, termékeny bonyolultság, amellyel mindig le akartak számolni a monologikus ideológiák. A kiválóságnak és a könyörületnek a már jelzett karói voltak, nem lehetett az ellenkezőjét elhitetni róluk. Nem ismerek senkit, aki a NER-milíciából megfelelne nekik.

A nemzet meg a tárgyiasított, politikai ideológiává rontott kereszténység -- a "keresztény" államrezon és pozitivista kód -- önmagukban (az így értett Európa nélkül, de legtöbbször ellenében) inkább a romlás hordozói voltak. Ennek megfelelően gondolkodásra adhat okot, hogy Európa XX. századi leáldozásában a tömegpolitikának van a legnagyobb szerepe: a nacionalizmusnak, a demokráciának és a (hatalmi célú) álkereszténységnek. Nehéz is egyszerre a fent jelzett minőség és a tömeg/a nép mint kollektívum barátjának lenni. Sőt, a választóvonal az emlékeim szerint mintha mindig itt, a kettő között húzódott volna.

Szerencsére konzervatívként nekem könnyű a választás, de vannak, akik -- noha talán osztják az Európáról alkotott képemet -- a választóvonal létét nem hiszik, vagy legalábbis mindkét oldalát akarják. Na, nekik kéne most valami nagyot dobni.

448 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr3014129441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

75latnok 2018.07.23. 08:30:39

Azért az egy érdekes állítás, hogy Európa még dominánsan sem volt keresztény. Mert - megítélésem szerint - a meghatározó vallás ezen a kontinensen az élmúlt pár száz évben a kereszténység volt. Az, hogy ez mennyire befolyásolta fejlődésünk nehezen tudom megítélni, az azonban bizonyos, hogy az Ibériai-félszigeten lévő mórok valóban gyönyörű kultúrát hoztak létre... míg a segítségül hívott afrikai muzulmánok nos inkább voltak túlbuzgók, és a valláshoz nem kapcsolódó művészeteket elutasítók. Azt, hogy ez a kontinensen való élet okozta-e nem tudom, de tény, hogy itt Európában, illetve ott ahol a fehér (ebből kifolyólag keresztény gyökerekkel rendelkező) emberek alapítottak országokat sokkal elfogadóbbak, liberálisabbak az emberek mint máshol. Ennek pedig bizonyára van egy közös kulturális oka, ami akár a vallás, illetve annak meggyengülése is lehet.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.07.23. 08:44:07

@75latnok: a meghatározó vallás valóban a kereszténység volt

75latnok 2018.07.23. 09:27:38

@HaFr: Látom már javítottad.

Hogy fundamentális volt-e ez megítélés kérdése, hiszen a középkorban elég meghatározó volt, mint ahogy az is jellemző volt sok esetben, hogy a keresztény egyházak próbáltak minden mást "kiirtani". Hasonlóan ahhoz, ahogy ezt az iszlám is próbálja, csupán számukra ez még a mai napig egyfajta megoldandó "problémaként" jelentkezik.

Az azonban szerintem bizonyos, hogy többek között a kereszténység, illetve annak hanyatlása tette, teszi lehetővé, hogy olyan különutas gondolatok is megszülethessenek, sőt akár a nyilvánosság elé kerüljenek, nem pedig csak szamizdatként legyenek terjeszthetők, amik másik vallás domináns környezetében nem feltétlen.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.07.23. 09:31:09

@75latnok: pontosítottam, de amit most írsz, az alaővetően téves és elfogult az egyázzal szemben

2018.07.23. 09:44:14

a zsidókeresztény hagyományok sohasem érvényesültek tisztán. mert hogy abba belekeveredtek a nem-keresztény népszokások, a folklór. de ugye az ókeresztények is egy sémita törzsi csoport eredendően. de ők az európai közösségbe integrálódtak. a nemzeti kereszténység vált államvallássá. olyannyira, hogy még ott is ez a vallás ahol egyáltalán nincsenek őskeresztények. például izlandon. vagy a filoszemiták kedvenc államában finnországban. ahol lényegében egyáltalán nincsenek sémiták. a svédországban is élő lappok (számik) nem sémita népcsoport. a filoszemiták eredendően tőlük próbálták eredeztetni a magyar nyelvet.

2018.07.23. 09:58:53

@75latnok:
három vagy négy sémiták vezette faji-vallási csoportosulás van. a zsidók elsődlegesen. a zsidó ősiégről elváló kereszténység és az iszlám. mindhárom egyeduralomra törekszik. és ezen túl vannak a filoszemiták, akik ezeket próbálják meghaladni azzal, hogy a bölcselet istentelen.

a kereszténység azért vált sikeressé, mert abban a hit nem evilági. ebből következően a kereszténység az, ami legkevésbé korlátozza a társadalmat feltéve, hogy a lelkészi vezetők választottak. ez ugye a reformáció következménye.

magyarország nagy része azonban ellenreformált. a nemzeti kereszténység könnyen átcsap egy vélt vagy valós törzsi nacionalizmusba. a reformáció elveinek és a protestáns etikának kellene érvényesülnie. ez azonban az egyházban gyenge. ezért a vallás leginkább a pártpolitikába vetül bele. a rendszerváltás óta eltelt időszak lényegében egy dologról szól. a jobboldal és a szélsőjobboldal filoszemita értelmiség kiszorította a főhatalomból. ők pedig az ellentábort számolnák fel. csak ellenük azért nem lehet kijátszani az antiszemita kártyát, mert hogy orbán egy ügyes hatalomtechnikus és kiegyezett az izrealitákkal, vagy legalábbis egy részükkel. nemrég a siratófalná járt a háttérben köves slomó rabbival.
www.szombat.org/files/2018/07/Orban-a-Siratofalnal-1-1024x576.jpg

2018.07.23. 10:11:10

@75latnok:
ezt a reformáció teszi lehetővé. például debrecenben 1552-ben megszűnik az úriszék. debrecenben választott tanács 1332 óta van. választott bíró 1361 óta. 1552-ben választott esküdtszék. és megszűnik a földesúri befolyás és a római katolikus egyház. az ellenreformációval tér vissza a szatmári pacifikáció után. 1552-ben debrecenben nem volt senki, akit hitében korlátoztak volna. persze a létrejött világi és egyháztanács mégis csak szabályozta a város működését. de az már választott volt. ez a reformáció.

csak eközben buda el volt foglalva. jelzem ez tette lehetővé a reformációt. mert hogy török bálintot internálták isztambulba. a török bálint birtokai földesúr nélkül maradtak. és a két fia harcolt az oszmántörökökkel. egri csillagokból ismert török jancsi. ő írja alá debrecen városának önkormányzati szabályrendeletét.

tehát lényegében az iszlám megjelenése szorítja háttérbe a zsidókereszténységet. a népakarat az, hogy legyen magyar vallás. a katolikusok és a protestánsok kiegyezése az ökumené. nemzeti kereszténység nemzetközösségi keretek között a földkerekségen.

ezt próbálják felülírni a filoszemiták azzal, hogy nincs isten, tehát nekik van igazuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.23. 10:26:56

@444:

"orbán egy ügyes hatalomtechnikus és kiegyezett az izrealitákkal"

Orbán Viktor Putyin elvtárs legjobb tanítványa, és Putyin széttépte az antiszemita kártyát: rájött, hogy az orosz nacionalizmust lehet szítani anélkül, hogy az identitáspolitikát faji alapon folytatná. Ami egy igen _felvilágosult_ gondolat Putyin részéről: így elkerüli a rasszizmus/antiszemitizmus ódiumát, a politikai ellenségeit felcímkézheti a generikus orosz(néplélek)ellenességgel és így diszkriminálhat a zsidók között (is) pusztán azon az alapon, hogy őt támogatják vagy sem. Amikor pedig emberek lehetnek Putyinisták attól függetlenül, hogy ortodox keresztények, zsidók vagy épp' muzulmánok (ld. Razman Kadirov), akkor a potenciális támogatók száma növekszik, nem pedig csökken, mint ahogy faji-vallási diszkrimináció esetén lenne.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.23. 10:32:19

@444:

"ezt próbálják felülírni a filoszemiták azzal, hogy nincs isten, tehát nekik van igazuk."

Amiben kezükre játszik pl. a 18,000 magyar református presbiter amikor azok elfogadják a nemzeti kormányzat által a nemzettestvéreiktől államhatalmi erőszakkal eltulajdonított 85 milliárdnyi júdáspénzt.

DrGehaeuse 2018.07.23. 11:35:22

"amellyel mindig le akartak számolni a monologikus ideológiák"

Gondolom ide tartozik a "modernista" "progresszivista" stb monologikus ideológia is. Ezek ugyanis már akkor le akartak számolni a kiválóság és könyörület alapján álló európával amikor az etnicista nacionalizmus és az orv-bánizmus ideológiai hátterét adó egyéb (álkonzervatív szájkeresztény) lózungok még nem is léteztek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.23. 13:03:07

Jelenleg Nyugat-Európa valóban nem keresztény. S pont ez a bajok oka.

Vagy elfogadják a Kelet-Európából jövő újraevanghelizációt a nyugati népek, vagy iszlamista kalifátus lesznek.

Mi, keleti kisemberek kinyújtjuk segítő kezünket a nyugat felé, de nem erőszakoskodunk: ha a nyugat az iszlámot szeretné, nekünk az is jó. A kisebbik rossz szémunkra az iszlám nyugat, mint az ateista nyugat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.07.23. 13:41:19

@DrGehaeuse: bizony, ha ravaszabbul is, mint naci hullám

DrGehaeuse 2018.07.23. 14:47:08

@HaFr: BTW - Monologigus az kétféleképpen is bontható:

1 - monológ-ikus ~ egyirányú kommunikáció: vulg.: Valaki megmondja mindenki másnak a tutit (kioktató, ex-catedra kinyilatkoztató - SZDSZ-es)

2 - monó-logikus ~ ellentmondást nem tűrő, axiomatikus egysíkú gondolatmenet : együgyű (rizsaszilárd tipus)

tommybravo 2018.07.23. 15:20:41

@maxval balcán bircaman: Csak magamat büntetem, ha neked a dísztrollnak írok, de azért kikívánkozik belőlem, hogy az iszlám dzsihád legyőzését nem a keresztény dzsihád fogja elhozni. A Nyugat-Európában elő muzulmánok elsöprő többsége azt akarja, hogy hagyják őket békében élni, nevelni a családjukat, jó állampolgárként dolgozni - és közben ne basztassák őket lépten-nyomon az eltérő öltözködésük, vallásuk, bőrszínük miatt.

dunántúli gyerek 2018.07.23. 15:42:05

@tommybravo: "A Nyugat-Európában elő muzulmánok elsöprő többsége azt akarja, hogy hagyják őket békében élni, nevelni a családjukat, jó állampolgárként dolgozni - és közben ne basztassák őket lépten-nyomon az eltérő öltözködésük, vallásuk, bőrszínük miatt. "

S ki basztatja oket, ha otthon csinaljak?

Moin Moin 2018.07.23. 15:46:11

@dunántúli gyerek: Pl. a madafajta: akiből árad a náciszag+parasztszag-kombó!:-)

Karipapa01 2018.07.23. 15:48:07

@maxval balcán bircaman: Buta vagy! A hit nem választás kérdése! Az nem úgy megy, hogy választok magamnak egy vallási irányzatot és holnaptól abban hiszek! Ebből kifolyólag az ateizmus nem vallás. Az ateista azt mondja: Isten bizonyítsa a létét! Ha ezt nem tudja, vagy nem akarja, akkor az ateista számára nem létezik.
Meg lehet tenni azt is, hogy egy ateista úgy tesz, mintha elfogadná Isten létezését. De ez mire jó? Csak átveri azokat, akik valóban hisznek. Róka van a tyúkólban! Ezt szeretnék a hívők? Az egész mese erről szól? Hogy Isten nevében hazudozzunk? Érdekes a meglátásod!

dunántúli gyerek 2018.07.23. 15:52:32

Azert nehogy mar bocsanatot kerjek mert picsan rugok egy szarabot a keresztesek foldjen

Naluk hogy elnek a mas vallasuak/szinuek/nemuek a szarlyuk orszagaikban?

Moin Moin 2018.07.23. 15:52:55

@maxval balcán bircaman: "Vagy elfogadják a Kelet-Európából jövő újraevanghelizációt a nyugati népek, vagy iszlamista kalifátus lesznek." - Vagy, ami a legvalószínűbb, maradnak szekuláris liberális demokráciák...:-)

...Aj-jaj, tovarisgoszpogyin Pútyin!:-)

tommybravo 2018.07.23. 16:03:57

@dunántúli gyerek: Hány generáció után számítanak angolnak/franciának/svédnek? Vigyázz a válasszal, 100% fajmagyarból is igen kevés van.

dunántúli gyerek 2018.07.23. 16:07:25

@tommybravo: a sido hany generacio utan lesz magyar/nemet/amerikai? soha.meg a fejukon is latszik igy 2000 ev utan

celszeru lenne akkor ezt alkalmazni a tobbi szemitara is a diszkriminacio elkerulese vegett

Emmett Brown 2018.07.23. 16:13:13

@dunántúli gyerek: Európában sohasem volt olyan, hogy valaki békében szeretett volna élni, de a nemzettestvérei túl agresszívek voltak és nem hagyták hogy ezt tegye?

dunántúli gyerek 2018.07.23. 16:18:19

@Emmett Brown: hogy jon ez az invazios kannibalokhoz?

tommybravo 2018.07.23. 16:19:58

@dunántúli gyerek: Szeretem a tiszta vizet a pohárban. Ha rasszista vagy, legyél otthon rasszista a négy fal között.

dunántúli gyerek 2018.07.23. 16:21:27

@tommybravo: a szaraboknak meseld ezt szarabiaban

mert meg a sajat szarukat se veszik vissza europabol, nem meg idegeneket

DrGehaeuse 2018.07.23. 16:31:00

@dunántúli gyerek: szerintem @Emmett Brown: valami olyasmire gondolt mint a Hugenották vagy Vendee-iek esete Franciaországban. Őket oszt' rendesen "basztatták" "nemzettestvéreik".

dunántúli gyerek 2018.07.23. 16:33:06

@DrGehaeuse: hogy jon ez az invazios kannibalokhoz?

szarabokkal kell gyogyitani a sajat hulyeseget?

Emmett Brown 2018.07.23. 16:33:21

@dunántúli gyerek: mert a te böfögésed az hogy jön ide?

Karipapa01 2018.07.23. 16:35:43

@dunántúli gyerek: A történelemben a "keresztesek földjén" a "keresztesek" egymást is írtották (sőt mindenkit) vallási alapon ugyanúgy, mint a "szarabok" teszik. Most azért érzed erősnek magad, mert szerinted jelenleg a hímtag tövénél tartózkodsz, nem a hegyénél. Azonban ez bármikor változhat és bármikor lehet a harciasságból nyüszítés. Élvezd ki a perceket!

dunántúli gyerek 2018.07.23. 16:37:31

@Karipapa01: "A történelemben a "keresztesek földjén" a "keresztesek" egymást is írtották"

S ettol kivannomk kene a szarabot?

DrGehaeuse 2018.07.23. 17:13:46

@dunántúli gyerek: Dehogy.

Az arabok maradjanak arábiában, a szírek szíriában stb. Mindenkinek jobb lenne úgy.
Csak a szelaví nyet eto.

Fekete Mamba 2018.07.23. 17:19:23

@maxval balcán bircaman: Lengyelországon és Szlovákián kívül Kelet-Európa legalább annyira vallástalan mint a Nyugat

tommybravo 2018.07.23. 17:45:03

@tanBá: Vagy úgy is lehet, hogy "Parasztok, most játékelméleti, kombinatórikai és egyéb Nobel-díjas matematikai modellek alapján elmagyarázom, hogy miért jobb, ha nem ölitek meg egymást, vesztek el mástól, ami csak megtetszik, és egyébként sem viselkedtek állatként. Mihelyt ezt belátjátok, magatoktól is etikusan fogtok viselkedni, mégha nincs is senki, aki betartassa veletek a józan észen kívül, hogy nem mindig az erősebbnek van igaza."

Vagy: "Isten azt mondta, ne ölj, ne lopj, mert a világ végéig a pokolban fogsz szenvedni halálod után."

2018.07.23. 17:48:52

@neoteny:
putyin is ezt csinálta. az ukrán konfliktus miatt kiegyezett a galiciai/halicsi zsidókkal. az askenázi zsidók egy része indoárja. a biblikus hagyomány szerint askenáz nem sém, hanem jáfet (!) leszármazottja.

a legnagyobb mérés hammer és társai szerint (2009) az askenázi zsidó férfiak 37%-a sém (J jelű származás), 20% hám (E), 23% jáfet (R) fia. a többi egyéb. behár és társai szerint (2004) ez az arány 38% sém, 18% hám és 17% jáfet fia. a zsidók fele fekete vagy fehér (árja). jelzem egyébként netanjahu sem sémi, hanem keleti-indoárja.

2018.07.23. 17:52:18

@Fekete Mamba:
kelet-közép európában a vallás a népi nacionalizmus és a kereszténység sajátos keveréke.

2018.07.23. 17:58:48

@Moin Moin:
ha egy egy szekularizális világállam nyitott, akkor ahhoz ahhoz egy szinkretikus világvallás társul. ez esetben nem lehet zárni a határokat, hanem teret kellene adni a globális keveredésnek. angela merkel lényegében ezt hirdette meg. ha egy ország legalább részben zárni akarja a határokat akár csak kulturálisan, akkor államvallást kell választania. church of germany-t legfeljebb a lutheránusok hirdetnek. a protestánsok az államvallás hívei eredendően.

Göntér László 2018.07.23. 18:05:41

Az eddigi világháborúk mutatják a keresztény kultúra erejét. A hidegháború ellenfelei keresztények voltak, a fegyvergyártásban a keresztények jeleskednek. Más vallásúak is háborúznak, meg embereket ölnek, de az áldozataik száma meg sem közelíti a keresztények áldozatainak a számát. A tudományos és a technológiai eredményeket vagy a hadiipar használta fel, vagy hozta létre. Ezt most is így látom.

Karipapa01 2018.07.23. 18:35:29

@dunántúli gyerek: Nem kell kívánni! Nem is kell szeretni, feleségül venni, örökbe fogadni... Egyszerűen csak el kell tűrni magad mellett, mint a szomszéd szentfazék vénasszonyt. Ő is eltűr téged.

Arcade Macho 2018.07.23. 18:50:18

a morokat pl. egy keresztes lovagi tarsasag zavarta ki Hispaniabol

Leylandi 2018.07.23. 19:15:51

"Európát nem egy tételes vallás, hanem egyszerre lényegibb és átfogóbb törekvések tették naggyá: az individualizmus, az (Isten előtti, szellemi, végül politikai) szabadság és az erényesség"

Ez ugyan szép polkorrekt blabla, csak az a baj, hogy hazugság. A szabadságot, a politikai eszméket ugyanis nem lehet megenni, se lakni benne, se gyógyítani, se ruházkodni vele...
Európát inkább a fejlettség, a tudás tette naggyá, ami a bőséges és könnyen kiaknázható természeti erőforrásokból eredő evolúciós következmény. Itt nem csak, sőt főleg nem úgy lehetett a génanyagot sikeresen örökíteni, hogy vadállatmódra agyonverjük a másikat, kiraboljuk, aszt fsztlógatva fekszünk az árnyékban egész nap (egy sivatagban ugyanis ezen kívül semmi mást nem lehet tenni, bármennyire okosnak születik is valaki, ergo az nem volt evolúciós előny), hanem úgy, hogy hatékonyabban termel az illető, így sikeresebben, nagyobb arányban eteti-gyógyítja-neveli fel az utódokat. A naggyá válás és annak politikai hozadéka csak a gazdagság járulékos haszna, könnyű ugyanis itt demokráciát játszani, de próbáld meg a sivatagban, ahol tíz másik ember hal éhen, hacsak téged nem ver agyon, és egyszerűen NINCS is más választása. Itt objektíve lett több a magán- és társadalmi vagyon, ha valaki többet termelt, míg a sivatagban nem lett több a "munkájuk" eredménye, csak gazdát cserélt...
Ezért kevesebb Afrikában a Nobel-díjasok száma, nem azért, mert ők is feltalálták ugyan a röntgent meg a radioaktivitást, csak azok a csúnya svédek rasszista gcik voltak és nem nekik ítélték oda.
Egy dolog van a világon, ami tuti biztos: hogy mindennek megvan az oka! És nem az a légbőlkapott blabla, amit a bölcsész kődöknézegetés közben és két szippantás közt hobbiból (vagy fizetségért) vizionál, hanem a valódi, a tudományos.

Európai téridő 2018.07.23. 19:20:18

Én "pillanatnyi" "politikai érdekekből" azért nem fikáznám ennyire ezt a szintén politikai érdekekből megfogalmazott eszmét, mert az elvtársak (is) ezt már egyszer megtették és nagyon túltolták.

Leylandi 2018.07.23. 19:20:46

@Karipapa01: "Ő is eltűr téged."

Hazudsz, te is tudod jól.
Vagy ha nem tudod, menj ki közéjük az országukba, nyakadban egy kereszttel, és hangosan olvass fel nekik a bibliából. Ha visszajössz, visszavonom.
De csak ha élve.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.23. 19:54:07

@tommybravo:

A jelenlegi nyugati ateista-liberális modell nem fenntartható.

Ésszelteli 2018.07.23. 19:55:07

Szerintem csak örülni lehet a kereszténységnek, mert olyan folyamatokat tud elindítani, amelyet semmilyen más izmus vagy egyéb vallás nem képes rá.
Ha valaki elolvassa az evangéliumokat, akkor már is világos, hogy Isten terve az örök élet. Azt hiszem ennél nagyon ajándékot az ember nem is kaphat a teremtőtől, de persze ehhez tenni kell, mert el kell fogadni az Úr tökéletes tervét. Aki nem teszi, az nem teszi, szabad akarat van és nem kötelező örökké élni.Pl annyira elfoglalt valaki, hogy nincs ideje örökké élni. Ezt is hallottam már!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.23. 19:56:44

@Karipapa01:

Az ateista azt mondja, hogy képes bizonyítani Isten nemlétét.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.23. 19:57:58

@Fekete Mamba:

A szó szoros értelmében igen, d emégis, hat az erő. Lásd homofób a társadalom, nem tartja rendes embereknek a tőkéseket, stb.

pucros 2018.07.23. 19:58:06

a kiválóság már csak ilyen; kellenek hozzá azok, akik közül ki lehet válni

sakkosfx 2018.07.23. 20:13:57

A nyugati társadalmak sem élvezik, hogy megkéselik a lakosokat és nőiket megerőszakolják! Ezért tiltakoznak a buzulmán betelepítés ellen! És nem lesz újra megválasztva Az a kormánytag aki ezt a bevándorlást erőlteti! Már sok jel erre utal!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.23. 20:42:11

@444:

"putyin is ezt csinálta."

Igen, és tőle tanulta el legjobb tanítványa, Orbán Viktor.

Janossz 2018.07.23. 21:00:58

Azért érdekes, hogy a lakosság úgy 70-80 %-át kitevő ateista/vallását nem gyakorló többsége nem izélgeti folyton a vallásosokat. Pedig hát volna okuk rá, az adójukból osztott gavalléros állami támogatások okán...
Viszont az ilyen jöttment militáns államvalláshívők mindenáron fölébük akarnak kerekedni, uralkodni rajtuk.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2018.07.23. 21:27:04

@maxval balcán bircaman:

Mindenki ateista, aki nem az egy igaz Istenben hisz, azaz Zeuszban. Tehát minden keresztény gyakorlatilag egy zombiJézus rajongó. ... csak ,

Bővebben:
istenteszt.blog.hu/

Karipapa01 2018.07.23. 22:23:05

@maxval balcán bircaman: Hülyeség! a tényeket, a létezést, a valóságot lehet bizonyítani, a semmit nem.

Khonsu 2018.07.23. 23:11:49

@Leylandi:

Igen, mindennek megvan az oka. Európa gyors technológiai fejlődésének például az individualizmus...

Afrika és gyakorlatilag az összes többi kontinens is sokkal gazdagabb erőforrásokban, mint Európa. Mégis itt volt ipari forradalom.

Khonsu 2018.07.23. 23:34:02

@maxval balcán bircaman:

Az ateista nem akarja bizonyítani Isten nemlétét, egyszerűen csak nem hisz benne.

Ezzel egyébként semennyire sem befolyásolja a tanítás működőképességét, az ugyanis egy olyan, megfigyelhető természeti törvényeken és pszichológián nyugvó logikai rendszer, mely állandó érvényű, teljesen mindegy, hogy az azt becsomagoló vallási köntösben valaki hisz, másként hisz vagy hisz-e egyáltalán, esetleg "korszerűsítés" céljából átcsomagolja más köntösbe.

Épp ez benne az elgondolkodtató, hogy annyira jól össze van rakva, hogy máig tökéletesem működik és egyre közelebb viszi a civilizációt a célhoz, még úgy is, hogy az eredeti csomagolásban a többség már nem is hisz.

Meglátásom szerint kétféle ember van: jó és gonosz. A kettőt pedig nem az különbözeti meg, hogy miben hisznek, hanem hogy örömüket lelik-e más kárában/szenvedésében vagy sem.

Khonsu 2018.07.23. 23:55:44

@Ésszelteli:

Véleményem szerint kereszténység=transzhumanizmus. Ugyanaz, csak 2000 évvel későbbi kontextusban.

Vagyis az "újra-evangelizáció" gyakorlatilag a transzhumanizmus elterjedését és felvirágzását fogja jelenteni, aminek óriási előnye, hogy teljes egészében a korábbi kommentemben említett univerzális logika alapján működik, így aztán mindenki könnyedén beleláthatja a saját hitét, világképét az ateistától a keresztényen és a "másként hívőkön" át a keleti filozófiák követőiig.

Az isteni terv zavartalanul működik, és egyre kézzelfoghatóbban... Kétezer éve még elképzelhetetlennek tűnt az örök élet vagy a ember "megistenülése". Ma már tudatfeltöltésről és technológiai szingularitásról beszélünk...

xclusiv 2018.07.24. 00:18:36

@dunántúli gyerek: ne terelj.

Lássuk hogy egy hozzád hasonló - nem akarlak megsérteni, ezért kisatírozom - szóval egy hozzád hasonló XXXXX, konkrétan mondjuk te, te hány generációra visszamenően vagy "magyar"?

xclusiv 2018.07.24. 00:21:30

@Fekete Mamba: így van.
Hiába hazudja be a magyar r.kat. egyház hogy neki 6 millió híve van, hát lófaszt van annyi, csak ennyi emberre látnak rá. A nyilvántartásuk szerint az is katolikus, akit egyszer megkereszteltek és azóta se járt templomban - vagy max. esküvő, temetés, keresztelő és hasonló dolgok miatt.

xclusiv 2018.07.24. 00:26:14

@Leylandi: "Európát inkább a fejlettség, a tudás tette naggyá, ami"

nagyrészt a hivatalos kereszténység ellenére alakult ki...

"Itt nem csak, sőt főleg nem úgy lehetett a génanyagot sikeresen örökíteni, hogy vadállatmódra agyonverjük a másikat, kiraboljuk, aszt fsztlógatva fekszünk az árnyékban egész nap"

Nem a fszt nem. Európa szépen végigháborúzta - nagyrészt egymás ellen - a középkort, az újkort, és a 20. században is sikerült két nagysikerű világháborút is összehozni itt...

doppeladler 2018.07.24. 00:26:19

@Khonsu: "Az ateista nem akarja bizonyítani Isten nemlétét, egyszerűen csak nem hisz benne."

Nem inkább úgy van, hogy az ateista abban hisz, hogy nincs isten?

xclusiv 2018.07.24. 00:27:10

@maxval balcán bircaman: bezzeg az általad előadott putyin- és orbánszpó az igen...

xclusiv 2018.07.24. 00:28:27

@maxval balcán bircaman: hazudsz, ismét.
Az ateista azt mondja, hogy az ég világon semmi se utal semmilyen isten létezésére, tehát ha valaki szerint van akkor legyen olyan kedves és bizonyítsa, addig ő nem hisz.

félszemű a király 2018.07.24. 00:29:01

Ez a szokásos liberális mantra.Vagyis magyar balliberális, aminek köze nincsen a liberalizmushoz. Európa igenis keresztény gyökerű. Az európai politikai, állami fejlődést (eszmetörténet) nagyjából ezen a vonalon határozhatjuk meg: Platón, Arisztotelész, (itt kihagytam SZókratészt, meg néhány más előzményt) aztán Szent Ágoston, Szent Tamás, a felvilágosulás. Nagyjából. A felvilágosodás nagyjai tanai, a szerződéselméletek szintén a keresztény államelméletből nöttek ki akkor is, ha később bizonyos értelemben tagadták, vagy inkább tovább építették azt. Vagyis annak nyomán építkeztek. Amikor a XIX. sz.-ban kialakultak a mai alapvető hagyományos, tehát történelminek tekinthető politikai irányzatok, a konzervativizmus, liberalizmus, szocializmus, valamint ezek kevert irányzatai, a modern kereszténydemokrácia és a keresztény szocializmus, akkor ezek közül a konzervatívnak nevezhető irányzatok a katolikus egyház társadalmi tanítására, vagyis leegyszerűsítve a kereszténységre épültek, ha tetszik ez a bloggernek, ha nem. Tehát Európa, vagyis az európai eszme keresztény gyökerét csak a tájékozatlan és buta ember tagadja. Ja, hogy ezt leírtam, nem jelenti azt, hogy orbánista volnék.

xclusiv 2018.07.24. 00:30:46

@sakkosfx: ostoba vagy és hazudsz. Mintha itthon, az ezeréves keresztény apámfasza országban nem lenne késelés és nemi erőszak, 0 migráns jelenléte mellett.

Vagy arra utalnál, hogy a "keleti" társadalmak ezt élvezik?

xclusiv 2018.07.24. 00:33:34

@félszemű a király: az ún. "magyar balliberális" mint olyan leginkább nem létezik, csak az ún. "magyar" "jobboldal" szereti így nevezni mindazokat, akik nem értenek vele egyet. Vagy csak nem eléggé.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 06:59:18

@TanBá:

Téves.

Az ateista szó nem azt jelenti, nme hisz egy adott istenképben, hanem azt, semmilyen istenképben nem hisz.

Aki pl. keresztény és emiatt nem hisz pl. a zsidó istenképben, az nem ateista, csak szimplán nem zsidó.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 07:02:54

@Karipapa01:

S lám, az ateista mégis azt próbálja bizonyítani, ami szerinte semmi...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 07:04:18

@Khonsu:

"Az ateista nem akarja bizonyítani Isten nemlétét, egyszerűen csak nem hisz benne."

Az nem ateista, hanem agnosztikus. Az agnosztikus azt mondja, a kérdés nem bizonyítható, így felesleges foglalkozni vele. Az ateista viszont határozottan állítja: Isten nincs.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 07:05:42

@xclusiv:

Nem, nem ezt mondja. Azt mondja: bioznyítható Isten nemlétezése, majd nem ad elő érvényes bizonyítást.

Míg a hívő azt mondja: nem bizonyítható Isten léte.

Khonsu 2018.07.24. 07:14:57

@doppeladler: @maxval balcán bircaman:

Mindkettő ateista, az is aki csak nem hisz Isten vagy istenek létében és az is aki kimondottan tagadja ezek létét, mert az ateizmus ("istentelenség") az istenhit hiánya, ami mindkét esetben teljesül.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 07:23:38

@Khonsu:

Mégis, van szűk és tág ateizmus. S utóbbi az agnosztikus.

Az agnosztikus pl. nem folytat kampányt. Az mondja uganis, lehet, hogy van Isten, s lehet, hogy nincs, a kérdés értelmetlen.

2018.07.24. 07:47:54

@Khonsu:
az egyik az ateista. istentagadó. a másik az agnosztikus. nem dönti el.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.07.24. 07:56:00

@sakkosfx: így jár, ha valaki csak kormánymédiát eszik

2018.07.24. 08:03:05

@maxval balcán bircaman:
a protestantizmus észak és nyugat-európában valamint a reformáció kelet-magyarországon lényegében a gnosztikus-agnosztikus hitet intézményesítette azzal, hogy az egyháztanács félig világias.

mert katolikus nézőpontból a teológia nem evilági. a filoszemiták azt mondják, hogy a vallás egy evilági önhittség. leginkább csak saját magadban hihetsz. ezen túl egyszer úgy is csalódni fogsz családodban, a barátaidban. egyedül vagy a világban. nincs isten. felejtsd el. ez a "felvilágosult" álláspont.

a protestantizmus nemzeti kereszténységet hirdetett. a keresztény nemzetköziséget az ökumené adja. és ebben kiegyeztek katolikusokkal. úgy, hogy a városi reformáltak hagyományosan jó viszonyt ápolnak az izraelitákkal és az izmaeliták egy részével is.

keleti kereszténységben van valami, ami megfeleltethető a reformációnak, vagy bármiféle világias nyitásnak?

2018.07.24. 08:07:07

egy ellenpélda arra, hogy a vallásnak nincs ereje.

az elmúlt hétvégén tömeges kereszteléssel egy sportcsarnokot megtöltöttek a jehovák.
cdn1.haon.hu/2018/07/j3.jpg
naplanya.mon.hu/lanya/8821946/8821948.jpg

2018.07.24. 08:08:25

jelzem ez a cigányság körében népszerű.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 09:25:02

@444:

Az ortodoxia elutasítja mind a katolikus, mind a protestáns modelt.

A katolikus model: a vallás az állam felett van, azt irányítja.

A protestáns modell: a vallás az államon kívüli dolog.

Az ortodox modellben az állam és a vallás egymást segítik, szimbiózisban élnek.

Ami közös az ortodoxiában és a katolicizmusban: a vallás nem magánügy, hanem közösségi ügy.

Ami közös az ortodoxiában és a protestantizmusban: a vallás univerzális és nemzetközi, de lehet kulturálisan heterogén. Azaz pl. a nemzeti nyelv kivánatos az egyházban.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 09:27:14

@444:

"az egyháztanács félig világias"

A Magyarországi Református Egyház 18,000 presbitere pedig 85 milliárd -- a nemzettestvéreiktől államhatalmi erőszakkal eltulajdonított -- forint júdáspénzért árulták a még világibb szavazataikat.

Ezt ne hagyjuk ki a narratívából, ha már a világiasságról szól a rege.

2018.07.24. 09:36:56

@maxval balcán bircaman:
a protestantizmus államvallást hirdet. church of england vagy a skandináv evangelikus egyházak államegyházak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 09:42:23

@444:

Ez önmagéban csak forma, nincs jelentősége. A tartalomban ezek mégis magánegyházak, melyeknek eszmeisége tagadja a közösséget.

2018.07.24. 09:48:10

@maxval balcán bircaman:
a katolikusok azt mondják, hogy a vallás az államiság felett áll. a protestánsok azt, hogy vallás maga az államiság. és ezt a világképet az ökumené kapcsolja össze. a nyugati-keresztény és a "keresztyén" egyházak egyesülnek a földkerekségben. és elvben ehhez kapcsolódhatnak görög katolikusok (akik bizánci rítusúak, de pápisták) és az ortodox keresztény egyházak.

a protestantizmus és az ordoxia között a különbség az, hogy a protestánsoknál a zsinat félig világias. a képviselők fele nem képzett teológus, hanem közember. a szent szinódusnak nem lehet tagja jóska nyugdíjas az autószerelő felteszem semmiféle keleti keresztény egyháztanácsnak. egy reformált zsinaton presbiter lehet egy nyugdíjas autószerelő. akárki.

2018.07.24. 09:56:42

@maxval balcán bircaman:
a kereszténységnek minden ága közösségi jellegű. azon alapul, hogy a vallás nem magánügy, hanem részben közügy.

ezt a filoszemiták ortodox liberális irányzata tagadja. ők azt mondják, hogy a magánélet mindenek felett áll. ők keresztényellenesek. magyarországon ez a csoportosulás a zsidóság istentelen részéhez kötődik csak ilyet a nagy nyilvánosságban nem szabad mondani, mert azonnal antiszemitának bélyegezik az illetőt és másnap megírja a new york times, hogy ő az új hitler. orbán azt csinálta, hogy kiegyezett az izraelitákkal és úgy fordult a filoszemiták politikai intézményei ellen. ami nagyrészt a soros alapítványhoz kötődik. és ez a kultúrharc így lett csúcsra járatva.

2018.07.24. 10:16:29

@maxval balcán bircaman:
ez egy protestáns (nemzeti keresztény) esemény.
www.youtube.com/watch?v=bvouc8Qs_MI
hazafias nemzeti egyházi éneket szentesíti az egyház. de ott a királynő, a főpapság, a miniszterelnök. a vallás maga az államiság.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 10:16:52

@444:

"church of england [...] államegyház"

Melyik állam egyháza?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 10:16:59

@444:

Az ortodox zsinat is félig világi. S minden egyházközség vezetősége is jellemzően a pap + több világi tag.

Én magam is voltam egyházközségi tag, sőt elnök. 2002-2005 között.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 10:21:19

@444:

Alapvető különbség azonban, hogy míg egy protestáns zsinat bármit dönthet, addig a katolikus zsinat felett ott áll a római pápa, aki szintén bármit dönthet.

Ezzel szemben az ortodox zsinat NEM dönthet domatikus kérdés, soha, semmilyen esetben sem. Adhat esetleg pontosító megfogalmazást egy dogmának, de dogmát se nem alkothat, se nem törölhet el. Erre nincs semmilyen szervnek se jogosultsága.

Az ortodox zsinat csak kánonjogot alkothat, változtathat, adminisztratív kérdésekben szólalhat meg.

Én magam részt vettem a nyugat-európai bolgár ortodox zsinaton 2004-ben (München).

2018.07.24. 10:24:55

@neoteny:
angliáé és az egyesült királyságé.

2018.07.24. 10:27:55

@maxval balcán bircaman:
ez esetben a különbség leginkább csak a rítusban van a népi katolikusok, a patrióta-lokálpatrióta protestánsok és a keleti keresztények között.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 10:32:20

@444:

Bzzzt, hibás válasz. Az Egyesült Királyságban létezik a Wales-i (anglikán) Egyház és a Skót Episzkopális Egyház is, amelyek _nem_ államegyházak; így hát ezek tagjai nem tagjai a Church of England-nak, az államegyháznak -- pedig állampolgárai az Egyesült Királyságnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 10:34:27

@444:

A rítus csak forma. Nincs is sok jelentősége.

Lásd, a görögkatolisok rítusa azonos az ortodoxok 80 %-ának rítusával, ez a bizánci rítus.

Mégis egész más a két világkép.

2018.07.24. 10:38:33

@neoteny:
de az uralkodó a church of england tagja. ebből következően az anglikánok uralják az egyesült királyságot. és ezt elfogadják a skótok többsége. cserébe mindenféle engedményeket kapnak. illetve azon vitáznak, hogy jó ez így nekik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 10:39:17

@neoteny:

A Skóciai Egyház amolyan nem-hivatalos államegyház Skóciában. Jogilag nem államegyház, de a lakosság 70 %-a oda tartozik.

2018.07.24. 10:42:09

@maxval balcán bircaman:
debrecen a magyar református és a görög katolikus egyház központja is egyben. debrecen jelenlegi polgármestere görög katolikus a "kálvinista rómában".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 10:44:20

@444:

A Skóciai Egyház nem tagja az Angliai Egyháznak.

Kevered a Skót Episzkopális Egyházzal - www.scotland.anglican.org/ - mely szintén nem tagja az Angliai Egyháznak, de része az anglikanizmusnak.

Az anglikanizmusnak NEM vezetője az Angliai Egyház.

Ezzel szemben a Skóciai Egyház nem anglikán, hanem református.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 10:45:22

@444:

"de az uralkodó a church of england tagja."

És? Az említett két egyház tagjai nem a Church of England tagjai.

2018.07.24. 10:58:10

@maxval balcán bircaman:
a skót egyház tagjai az egyesült királyság állampolgárai. és annak uralkodója a church of england tagja. ebből következően a skótok valamiként elfogadják, hogy az angol egyház tagja uralkodik felettük. mert hogy lényegében önállóságot kapnak a belpolitikában. de nincs önálló skót külpolitika.

2018.07.24. 11:00:56

@neoteny:
nincs church of britain. úgy az angolok és a skótok teljesen egyenrangúak lennének. de nem ez a helyzet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 11:02:26

@444:

Az angol államfő hatalma nulla, hozzá képest Áder egy diktátor.

Az Angliai Egyház politikai hatalma nulla.

Azaz egy nulla hatalmú szervezet nulla hatalmú, formális vezetője "uralja" Skóciát... :-)

A brit kormánynak van hatalma Skóciábam, mely hatalom ehgy részét átadta a skót kormányzatnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 11:02:55

@444:

"nincs church of britain."

Sőt még Church of United Kingdom sincs -- ezért volt hibás a válaszod.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 11:04:20

@444:

Az egyik egyház - a fő skóciai egyház, a de-facto skót államegyház - NEM anglikán, így eleve nem lehet együtt az anglikán Angliai Egyházzal.

2018.07.24. 11:04:30

@neoteny:
na de az uralkodó church of england tagja. és ő világias módon uralkodik a church of scotland tagjai felett is az egyesült királyságban.

2018.07.24. 11:05:25

@maxval balcán bircaman:
egy szóval nem állítottam, hogy a skótok anglikánok. a skótok uralkodója anglikán.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 11:11:34

@444:

"na de az uralkodó church of england tagja."

És? Az említett két egyház tagjai nem a Church of England tagjai, holott az Egyesült Királyság állampolgárai. A Church of England _nem_ az Egyesült Királyság államegyháza.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 11:11:49

@444:

Aminek a jelentőságe kb. annyi, mint az, hogy Orbán református, miközben a magyar lakosság 80 %-a nem az.

2018.07.24. 11:26:35

@neoteny:
rendben van. anglia államegyháza.

2018.07.24. 11:36:53

@maxval balcán bircaman:
a reformátusság a nemzeti kereszténységet hirdeti. a magyar vallást. mondhatod, hogy ennek semmi jelentősége nincs. de magyarországon lényegében erről szól az elmúlt 25 év szinte összes közéleti vitája.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 11:50:45

@444:

A kereszténység univerzális, nincs nemzeti keerszténység, a keresztémy semlegesen áll a nacionalizmushoz.

DrGehaeuse 2018.07.24. 11:51:44

@tanBá: Gratulálok! Ülj le egyes!

1. Örök életet nem ad, pláne nem biológiai értelemben. Az örök élet (a lélek továbbélése a fizikai test halála után a másvilágon) eleve adott mert bele születik minden ember. Ez a teremtés egyik sajátossága szinte minden vallás szerint és ezt több ezer évvel Krisztus előtt is hitték az emberek nagyon sokan.
2. Az eucharisztiát Krisztus még kínszenvedése előtt az "utolsó vacsora" alkalmával jelentette ki (Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre), tehát még az előtt hogy "zombi" lett volna (kereszthalál>feltámadás).
3. Az eredendő bűn valóban fura dogma. Ettől azért vannak furább vallási dogmák is.

BTW sokan vitatják még a keresztények között is, hogy Jézus Krisztus zsidó lett volna.
A napkeleti "Bölcsek" látogatása tápot ad olyan felétételezéseknek, hogy Jézus egy Bráhmana főpap reinkarnációja volt, a "bölcsek" pedig azért jöttek, hogy megkeresség a bodhisattvát (= kisjézus). Egy kiugrott jezsuita hitoktató - Holger Kersten - írt erről egy könyvet amit olvastam, címe: Jézus Indiában élt - A keresztre feszítés előtt és után. Nagyon érdekes, érdemes elolvasni.

2018.07.24. 11:54:13

@maxval balcán bircaman:
a magyar nemzeti keresztény államiság áll szemben a nem-keresztény (keresztényellenes) (neo)szocialistákkal, a nem-nemzeti (nemzetellenes) (neo)libárisokkal és a nem-állami (államellenes) (neo)konzervatívokkal amire a (neo)nacionalista válasz az, hogy mert ők magyarellenesek (nem-magyarok).

két vallási csoportosulás verseng a főhatalomért. a filoszemiták az egyik oldalon. előbbiek európába betelepítenék a politikai iszlámot. egy szekuláris világállamot, szinkretikus világegyházat hirdetnek, amelyik az államnemzetek felett áll. és ehhez kapcsolódik egy globális pénzhatalom és a multinacionális vállalatok hegemón világuralma és a kapitalizmus (szabad kereskedelem és a szabad tőkepiac) végső győzelme.

és a nemzeti keresztény államiságot hirdetők állnak a másikon. akik azt mondják, hogy ezt már azért mégse kellene. és ezt használja a "geci" orbán. elfogadják, hogy szomszédja egy falusi gázszerelő megnyerje a közbeszerzéseket feltéve, hogy felvásárolja a filoszemiták sajtótermékeit. akik erre azt mondják, hogy korlátozzák a sajtószabadságot. korlátozzák és bezárják a filoszemiták tudományos intézményeit. lásd az mta költségvetésének visszavágása, a ceu bezárása. de ide tartozik a korábban a filoszemiták uralta külügy átalakítása. vagy az igazságügyi rendszer. filoszemiták adták a vezető bírák döntő többségét. csak ők lehettek sztárügyvédek, médiasztárok a kereskedelmi médiában, csak ők vezethettek kereskedelmi bankot, csak közülük kerülhetett ki a jegybankelnök. csak ők lehetettek jogvédő, ők "a" baloldaliak, "a" liberálisok, "a" civilek. ők az egyetlen civilizált politikai csoportosulás. és aki nem ért velük egyet az náci, fasiszta.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 11:59:59

@444:

Nem értek ezzel a kategórizálással.

Nem látok se szemita alapon semmilyen kérdést (mármint a zsidókat érintő kérdéseken kívül).

A nemzeti politika, a ncaionalizmus pedig káros. Ez alapvetően a liberalizmus káros mellékterméke.

Az ellentét itt az emberiség fő útja és a zsákutca között van, mely utóbbi a reformáció, a liberalizmus, s a felvilágosodás gonosz elveinek eredménye.

A modernitás a bajok oka, ezt kell meghaladni.

2018.07.24. 12:07:28

@maxval balcán bircaman:
lemondásra szólítod fel neofit atyát, aki minden bolgárok pátriárkája és szófia metropolitája. ergo patrióta és lokálpatrióta. ebből következően nacionalista.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 12:09:52

@444:

Nem nacionalista cseppet se. Nyilván hazafi, de szerencsére nem nacionalista.

2018.07.24. 12:10:50

@maxval balcán bircaman:
ha patrióta vagy lokálpatrióta, akkor nacionalista is egyben.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 12:13:11

@444:

Nem, a 2 nem ugyanaz.

A nacionalizmus azt vallja, a nemzetiség az ember identitásának fő eleme, míg egy hazafi nem feltétlenól hisz ebben.

2018.07.24. 12:25:47

@maxval balcán bircaman:
ez a zsidókat érintő kérdés.

a zsidók egy része izraelita és egy részük filoszemita. ők azt mondják, hogy számukra a zsidó hagyományoknak, a zsidó kultúrának, a zsidó vallásnak semmiféle relevanciája nincs. mert ők államok felett álló világpolgárok. a fővárosi zsidóság többsége ezt vallja. és ők hozták létre az mszp-t. az megfordítva dzsuu. ez nem-keresztény szocialisták. ők a zsidó baloldal. és ehhez kapcsolódott az szdsz. ami egy nem-nemzeti liberális párt. és ezek alkották a zsidó baloldalt. az amerikai demokrata párthoz kötődő csoportosulás. és ehhez kapcsolódó európai értelemben vett konzervatívok vezetői zsidó-keresztények. kikeresztelkedett zsidók. ez egy faji alapon szerveződő sémita csoportosulás. és ezt támogatták a zsidó-keresztyén kisegyházak. a hitgyülekezete. az egy cionista gyülekezet. nem azt állítom, hogy ők rosszak, mert zsidók. hanem azt, hogy ez egy zsidók vezette csoportosulás.

és velük szemben orbán megnyerte magának az izraeliták egy részét. az európai unióban képviseli izraelt. létrehozta a zsidó jobboldalt. kiszorította a "demokratákat" a kereskedelmi bankokból, részben a kereskedelmi médiából, stb. a magyar közélet alapvetően erről szól. csak erről a nagy nyilvánosságban egy szót sem szabad ejteni.

2018.07.24. 12:32:53

@maxval balcán bircaman:
a magyar nacionalista azt vallja, hogy az emberi lét a nemzésből fakad. abból, hogy a papád és a mamád összeálltak. de nem kizárólag egyedeket hoznak létre, hanem humán populációkat. ezek politikai identitással rendelkező szaporodási közösségek. többségi nemzetek, köztes nemzetségek, kisebbségi nemzetségek nemzetközi kapcsolattokkal alkotnak nemzetközösséget. nemzetek felett álló szuperelit nincs. senki embefia nem áll a nemzés és a nemzetek felett. a filoszemiták azt mondják, hogy de. ők.

2018.07.24. 12:40:58

@maxval balcán bircaman:
felteszem bolgárul léteznek-e ezek a kifejezések:
-- (kisebbségi) nemzetiség (nemzeti kisebbség)
-- (köztes) nemzetség
-- (többségi) nemzet
-- népnemzet
-- nemzetköziség
-- nemzetközösség
-- világnemzet
a nacionalista politikusok ezeket a fogalmakat használják. a filoszemiták azt mondják, hogy ők a nemzetek felett álló szupranacionalista szuperelit. fölötte állnak a nemzeteknek. azokat meghaladták. de ehhez szabadon lehet csatlakozni. tehát bárki lehet tagja ennek a társaságnak, lényeg hogy ne legyen nacionalista.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 12:45:28

@444:

A kereszténység nemzetek feletti. A nemzet szükséges keret, de nem képes megadni a teljességet, s nem lehet az identitás kizárólagos alapja.

A nacionalista pap nem jó pap.

2018.07.24. 12:50:10

@maxval balcán bircaman:
ez ez esetben egy nemzetek felett álló keresztény magasabb rendű lenne, mint egy pogány. lehet ezt gondolni persze.

2018.07.24. 13:00:25

@maxval balcán bircaman:
jelzem ugyanezt hirdeti az iszlám. ők nemzetek felett állnak. az iszlámot ilyenformán nem lehet korlátozni. és ugyanezt hirdették a zsidókeresztények. ők nemzetek felett állnak. erre alapozva vezettek szent háborúkat. és erre alapozva háborúznak a filoszemiták. nekik jogukban áll megbombázni a szörnyűséges nacionalista elnyomókat. mert ők a nemzetek felett állnak.

a protestánsok ezt elutasítják. és azt mondják, hogy egyetlen vallás sem áll a nemzetek felett. ezzel szemben nemzetköziséget, nemzetközösséget hirdet. (a közte, vagy felette állás nem ugyanaz. az egyik közvetít, a másik uralkodik a többi felett). a filoszemiták azt mondják, hogy ha ők nem állhatnak a nemzetek felett, akkor nem tudnak létezni. mert hogy a nemzetek felett állás tudata a lételemükké vált. és ha a nép nem őket választják meg a főhatalomba, akkor a többi filoszemitával elítélik az adott államot, megbélyegzik az adott országot. ez történt, történik a magyarokkal.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 13:27:13

@444:

"a protestánsok ezt elutasítják. és azt mondják, hogy egyetlen vallás sem áll a nemzetek felett."

"ez ugye hittétel."

2018.07.24. 13:41:06

@neoteny:
igen, ez hittétel. mint ahogyan az is, hogy az egyik vallás a nemzetek felett áll. melyik?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 13:47:22

@444:

Mit melyik? A hittételek pontosan ugyanolyanok: egyiknek sincs szupremaciája a másik felett.

Egyébként pedig hiába vered a nyáladat, még a hitsorsosaid sem értenek egyet veled: a Magyarországi Református Egyháznak hívják magukat, nem a Magyar Református Egyháznak.

Ésszelteli 2018.07.24. 14:02:47

@Khonsu: Igen minden korban vannak agyamentek és ma sem csökken ennek a száma, különösen érdekes amikor kommenteket írnak, mintha 20as IQ-ra pályáznának.
A tudomány fejlődése rajtuk egyáltalán nem segített!

2018.07.24. 14:04:14

@neoteny:
a magyarországi református egyház a trianoni magyarország területén működő részegyház.

ez a magyar református egyház közös alkotmánya.
www.reformatus.hu/data/documents/2014/03/13/KOZOS_ALKOTMANY_2014.pdf
aláírói:
Magyarországi Református Egyház
Romániai Református Egyház
Amerikai Magyar Református Egyház
Szlovákiai Református Keresztyén Egyház
Kárpátaljai Református Egyház
Szerbiai Református Keresztyén Egyház
Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház
Szlovéniai Református Keresztyén Egyház

2018.07.24. 14:07:35

@neoteny:
A Magyarországi Református Egyház,
a Romániai Református Egyház,
a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház,
a Kárpátaljai Református Egyház,
a Szerbiai Református Keresztyén Egyház,
a Horvátországi Református Egyház,
a Szlovéniai Református Keresztyén Egyház
mint a történelmi Magyarország területén a reformáció idején megszületett és a további évszázadok során megerősödött Magyar Református Egyház mai egyik utóda, emlékezve a mai és jövőbeni magyar reformátusok nemzetük iránti kötelességére, törekedve arra, hogy ezt a feladatot a legeredményesebben tehessük, meggyőződve a közös cselekvés idejének eljöttéről, elhatározzuk, hogy országos egyházunk alkotmányát (alaptörvényét) a közös testület - a Magyar Református Egyház Zsinata - által elfogadott alaptörvénnyel szerves egységbe vonjuk. Minderre tekintettel elfogadjuk a közös alkotmányt, és azt országos egyházi jogrendünkbe illesztjük.
Kelt Debrecenben, 2009. május 22-én.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 14:29:26

@444:

A kiegyezést (1867) követően, 14 év előkészítő munkával, 1881-ben Debrecenben létrejött az Evangélium Szerint Reformált Magyarországi Keresztyén Egyház és ezzel a teljes szervezeti egység.

A XXI. század elejének további történelmi változásai következtében a Kárpát-medence magyar reformátussága – Ukrajna és Szerbia kivételével – már egy államszövetség, az Európai Unió területén él. Az Evangélium Szerint Reformált Magyarországi Keresztyén Egyház külső, államjogi keretei megszűntek.

----

Vagyis még Trianon előtt is (Evangélium Szerint Reformált) Magyarországi Keresztyén Egyháznak hívták magukat -- pedig akkor nem voltak részegyház.

"emlékezve a mai és jövőbeni magyar reformátusok nemzetük iránti kötelességére"

Ezek közé a kötelességek közé tartozik az is, hogy a 18,000 református presbiter 85 milliárdnyi júdáspénzt fogad el a világi hatalomtól, amelyet az a nemzettestvéreiktől államhatalmi erőszakkal vett el?

2018.07.24. 14:40:01

@neoteny:
a kiegyezést követően. most nincs kiegyezés. pontosabban van. de nem úgy.

Khonsu 2018.07.24. 14:40:21

@maxval balcán bircaman: @444:

Ez így van, de az agnosztikus is ateista. Ez olyan, hogy nem lehet valaki kicsit terhes vagy nagyon terhes.

Ha a "Hiszel Istenben/istenekben?" egyszerű eldöntendő kérdésre a válasz igen, akkor teista vagy, ha nem, akkor ateista.

Persze mindkettőnek vannak fokozatai, de azok csak részhalmazai ennek a kettőnek.

Amit nehezebb besorolni, az a "másként hívők" csoportja, mely szerintem nagyságrendileg az előző kettőbe egyértelműen besorolható népesség számával vetekszik a nyugati és keleti társadalmakban is, de nem sorolhatók be egyértelműen.

Ezeknél ugyanis vagy az van, hogy van ugyan egy istenképük, amiben hisznek, de vitatható, hogy az mennyire tekinthető "istennek". Egyes definíciók szerint igen, mások szerint nem. (ebbe a csoportba tartozom én is)

Vagy másik részük nem tartja ugyan magát istenhívőnek, de a hite/világképe tartalmaz olyan elemeket, melyek bizonyos szempontból isteni jegyeknek tekinthetők.

Míg nem lép fel agresszívan a többi ellen, addig egyik csoport sem ártalmas.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 14:46:30

@444:

"a kiegyezést követően."

Amikor nem voltak részegyház, mégis (Evangélium Szerint Reformált) Magyarországi Keresztyén Egyháznak hívták magukat.

2018.07.24. 15:05:29

@Khonsu:
az agnosztikus sem teista, sem nem ateista.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 15:11:08

@444:

Miért hívták magukat (Evangélium Szerint Reformált) _Magyarországi_ Keresztyén Egyháznak akkor, amikor nem voltak részegyház?

Khonsu 2018.07.24. 15:14:51

@444:

Az agnosztikus hisz egy vagy több isten létezésében?

2018.07.24. 15:18:27

@Khonsu:
az agnosztikus azt mondja, hogy ez a kérdés nem dönthető el.

Khonsu 2018.07.24. 15:29:58

@444:

Vagyis nem hisz. A hit nem azonos a tudással, nem feltétele a kérdés eldönthetősége, de feltétele a kérdés eldöntetlensége. Ha ugyanis a kérdés eldöntött, akkor az már nem hit, hanem tudás.

A hit egy állásfoglalást jelent, ha valaki egy kérdésben nem foglal állást az kizárja a hitet az adott esetben.

2018.07.24. 15:50:55

@neoteny:
akkoriban a kárpát-medence egy ország volt. és hivatalosan mindenkit magyar nemzethez tartozónak tekintettek. úgy, hogy lehetett a magyartól eltérő valamilyen nemzetisége.

trianon óta nem ez a helyzet. egyes szlovákok, sőt a többsége azt mondja, hogy ők egyáltalán nem akarnak magyarok lenni. hanem ők szlovákok és kész. semmi közük a magyarokhoz. a magyar nacionalizmus unortodox. és azt mondja, hogy ha nem akartok magyarok lenni, akkor ne akarjatok. ez esetben magyarországiak vagytok.

2018.07.24. 15:51:54

@Khonsu:
te hülye vagy basszus.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 15:58:53

@444:

"akkoriban a kárpát-medence egy ország volt. és hivatalosan mindenkit magyar nemzethez tartozónak tekintettek. úgy, hogy lehetett a magyartól eltérő valamilyen nemzetisége."

És mindez nem magyarázat arra, hogy miért hívták magukat (Evangélium Szerint Reformált) _Magyarországi_ Keresztyén Egyháznak akkor, amikor nem voltak részegyház.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 16:01:57

@444:

"te hülye vagy basszus."

Ez csak köpködés.

2018.07.24. 16:06:45

@Khonsu:
sokáig úgy tűnt, hogy négy őselem van. a nap azért nem esik le, mert tűzből van. és a tűz könnyebb, mint a levegő. felfelé száll a füst. és a levegő könnyebb, mint víz. a kő viszont nehezebb, mint a víz vagy a levegő. és ez elég jó elképzelés volt.

egy probléma volt. a hold. az úgy tűnt, hogy kőből van, de mégse esik le. nincs olyan tudás, ami mindenre alkalmazható. nem döntheted el azt se, hogy van isten, vagy nincs. az agnosztikusok szerint.

abszolút igazságot kerestek és azt akarjátok folyamatosan számon kérni.

2018.07.24. 16:09:13

@neoteny:
akkoriban a magyarországi egyet jelentett a magyarral. hívhatták volna úgy is, hogy magyar.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2018.07.24. 16:11:29

@444:
"a skót egyház tagjai az egyesült királyság állampolgárai. és annak uralkodója a church of england tagja. ebből következően a skótok valamiként elfogadják, hogy az angol egyház tagja uralkodik felettük. mert hogy lényegében önállóságot kapnak a belpolitikában. de nincs önálló skót külpolitika."

A skótok nem csak azért fogadják el az anglikán uralkodó fennhatóságát, mert cserébe önállóságot kaptak, hanem azért mert a vallás magánüggyé vált és ezért az állam elismerte a vallásszabadság jogát.

No de miért kellett elismerni ezt a jogot a 17-18. századi államoknak?
Azért mert a zsidó pénzügyi hatalom erre kényszerítette az uralkodókat?

A megoldás ennél jóval egyszerübb, igaz nem illeszthető be a zsidó világösszeesküvés sémájába.

Anglia uralkodói rájöttek, hogy nem irthatják ki és nem űzhetik el az összes nem anglikán alatvalójukat. Ezért ki kellett találni egy olyan államszervezési elvet, amely az állampolgári lojalitást elválaszja a hitbéli meggyőződéstől.

A kereskedő-iparos mentalitás se azért válhatott államilag preferált életformaává, mert a zsidó pénzügyi világhatalom így akarta.
Sokkal inkább annak a politikai elvnek az elterjedéséről volt szó, amely szerint az anyagi gyarapodás - államilag elismert és ösztönzött - vágyától vezérelve az alattvalók kevesebb energiát fordítanak arra, hogy vallási okokból egymást gyilkolásszák, vagy épp lázadozzanak a hatalom ellen.

Ha a király inkább egy részvénytársaság vezérigazgatójához hasonlóan viselkedik és nem úgy, mint egy szektavezért, akkor feltételezhető, hogy az alattvalók is inkább az előbbi mint az utóbbi formáció tagjaiként tekintenek magukra a közügyek tárgyalásakor.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 16:20:17

@444:

"nincs olyan tudás, ami mindenre alkalmazható."

Ez csak a te nihilista-posztmodernista hittételed.

"abszolút igazságot kerestek"

Mert az a leghasznosabb igazság. Részigazságok definíció szerint csak részlegesen jó/helyes válaszokat képesek adni, amelyek kevésbé hasznosak, mint a teljesen jó/helyes válaszok.

Mindez nem azt jelenti, hogy csak az abszolút igazságok lennének hasznosak, vagy hogy minden kérdésre létezik abszolút igazságú válasz -- de ez nem jelenti azt, hogy mihaszna lenne abszolút igazságokat keresni vagy megpróbálni azokat aszimptotikusan közelíteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 16:21:27

@444:

"hívhatták volna úgy is, hogy magyar."

De nem úgy hívták; miért?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 16:21:29

@444:

A protestantizmus eretnekség, gyakorlatilag a liberalizmus vallási alapja.

2018.07.24. 16:21:58

@Khonsu:
aztán mondhatod, hogy te okosabb, vagy mint a görögök. mert tudod, hogy van gravitáció. de az se egy univerzálisan alkalmazható elmélet. ha gravitáció és a relativitás elmélete igaz és a mért világkonstansok helyesek, akkor az univerzum 13.6 milliárd éve egy sűrű, forró csepp volt, ami szétrobbant. de ez egy nyilvánvaló hülyeség. nincs olyan tudás, amit univerzálisan alkalmazni lehet. és ez alapján nem dönthető el az se, hogy van isten, de az se, hogy nincs.

2018.07.24. 16:26:24

@maxval balcán bircaman:
a nemzeti liberalizmus vallási alapja.

2018.07.24. 16:35:02

@maxval balcán bircaman:
ez egy görög katolikus motoros.
hd.gorogkatolikus.hu/kepek/hir/1843/IMG_7477.jpg
nacionalista, mert oda van írva az, hogy "hun". és ha elég sokan vannak, akkor úgy néznek ki, mint a "nácik".
www.nyirgorkat.hu/kepek/hirek/index/979.jpg
de ők keresztények. nemrég volt a máriapócsi motoros búcsú.
www.nyirgorkat.hu/kepek/hirek/index/2109.jpg
van ilyesmi a bolgár ortodox egyházban? vagy lehetne ilyen?

2018.07.24. 16:41:10

@maxval balcán bircaman:
a máriapócsi motoros búcsút támogatja a máriapócsi nemzeti kegyhely, a hungaroring motoros akadémia, a yamaha karsai és a honda szász. az állam, az egyház és a piac összefonódik. erre egy római katolikus is azt mondja, hogy ezt már azért mégse kellene. ez a reformáció hatása. bulgáriában van ilyesmi?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 16:44:55

@444:

Minden van a bolgár egyházban is, de alapvetően a nacionalista hőbörgés leginkább a névleges hívők sajátossága.

2018.07.24. 16:50:23

@maxval balcán bircaman:
na de máriapócsi motoros búcsú nacionalista hőbörgés, vagy sem.

2018.07.24. 16:58:25

@maxval balcán bircaman:
nem-nemzeti liberálisok szerint ez nacionalista hőbörgés. ettől csak egy lépés auscwitz-birkenau. mert hogy ezzel a görög katolikus egyház a gój motorosokhoz hasonló "náci" egyesületeket legitimál.

a nemzeti liberálisok azt mondják, hogy szabad összekapcsolni a hitet, a nemzetet, az egyházat. és ezt még részben piacosítják. mert támogatja a yamaha karsai és a honda szász motorkereskedés. azzal menjenek lelki gyakorlatra. így néz ki.
www.facebook.com/gorogkatolikus.motorosok/videos/1572968639467886/
ez nacionalista hőbörgés, eretnekség, vagy micsoda?

Janossz 2018.07.24. 18:07:01

@maxval balcán bircaman: Minden van a magyar egyházban is, de alapvetően a nacionalista hőbörgés leginkább a névleges hívők sajátossága.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2018.07.24. 18:34:54

@maxval balcán bircaman:
Nekem a román ortodox egyház a kedvencem.
No nem azért mert nacionalisták, hanem azért, mert pénzért nem csak leveszik a rontást, de el is átkozhatnatnak bárkit.

Kíváncsi volnék, hogy ez miképpen egyeztethető össze az igazhitűek által vallott dogmákkal.

Leylandi 2018.07.24. 18:40:57

@Khonsu: "Afrika és gyakorlatilag az összes többi kontinens is sokkal gazdagabb erőforrásokban"

Direkt írtam kiaknázható-t. Mint a termőföld, amit faekével meg bottal is ki lehet aknázni. Hiába van Afrikában sok bauxit, króm, urán és olaj, fszt se tudtak az ipari forradalom korában kezdeni velük. Azt se tudták még, eszik-e vagy isszák.

Leylandi 2018.07.24. 18:53:17

@xclusiv: "Európa szépen végigháborúzta - nagyrészt egymás ellen - a középkort, az újkort, és a 20. században is sikerült két nagysikerű világháborút is összehozni itt..."

Igen, itt tellett/jutott világháborúkra is, és még mindig jutott annyi, hogy pár év alatt újjáépítsenek egy kontinenst! Afrikában meg ha megdobálja egymást két falu batátával, amiatt éhenhal egy ország.
Az afrikainál sose volt evolúciós előny az ész. Az agresszió annál inkább. Nem kellett 180-as IQ, hogy pl. felfedezze a karusszel meg a poligon fejőállást, egyáltalán a fejési rendszereket. Elég volt tudni, hogy a csimpánz a bot vastagabbik végével üt, és lemásolni. Többet azon a félsivatagos földön úgyse tudott az ember magával kezdeni. 200-as IQ-val se talált a botnak, amivel a szomszédot kell agyoncsapni, kettőnél több véget. Szeretik emlegetni, hogy az az emberiség bölcsője, az ősi tudásé. Na igen... de akkor azt is meg kell nézni, hogy még 600 ezer év után is kvázi ugyanott tartanak...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 19:50:21

@Leylandi:

"Többet azon a félsivatagos földön úgyse tudott az ember magával kezdeni."

en.wikipedia.org/wiki/Great_Zimbabwe

2018.07.24. 20:25:47

@raczsandor:
a patriarachátus ab ovo nacionalista. ahogyan a matriarchátus szocialista. bár ugye boldogasszony anyánk régi nagy (egyesek változatakoban regina) pátrónánk. de ez a népi katolikus az keresztényszocialista. magyarországról, édes hazánkról, ne felejtkezzél el, szegény magyarokról. ezt kádár jános se mondhatta volna szebben.

2018.07.24. 20:39:20

@neoteny:
az egyiptomiak építettek. na de hogyan?
ozirisz = azúr (kék) + réz = kékréz = rézgálic = cuso4
kékes bőre van olyasmi, mint a réz szulfátnak.
ízisz = íz (só) + víz = naoh
és ha ezek "összeszűrik a levet", akkor lesz
hórusz = hó + réz = rézhidroxid = cuoh
ammón az ammónia istene.
azokhoz vegyi anyagokat társítanak.
erre varrjál gombot.

2018.07.24. 20:40:23

@neoteny:
egyiptomi mitológia + magyar (ősműveltség) = vegytan

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 20:45:23

@Leylandi:

Aminek semmi köze sincs ahhoz, hogy amikor a portugálok rátaláltak Nagy Zimbabwe városára, akkor annak a népessége az akkori London népességének kb. harmada volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 20:46:16

@444:

"egyiptomi mitológia + magyar (ősműveltség) = vegytan"

"na most jön a mese."

2018.07.24. 20:46:16

@neoteny:
mert hogy a piramisok öntött kövek. összetörték a követ és kristályosították. és az istenek nevei a vegyszerek. magyarul olvashatók.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 20:48:16

@444:

"mert hogy a piramisok öntött kövek. összetörték a követ és kristályosították."

Nemere István?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 20:53:56

@444:

"és az istenek nevei a vegyszerek. magyarul olvashatók."

Igen, az 'ammónia' ősmagyar szó, már Noé is használta.

Mint ahogy a 'magyarországi' szó is ugyanazt jelenti, mint a 'magyar'.

Janossz 2018.07.24. 21:07:47

@444: " összetörték a követ és kristályosították."
Benned meg a népfőiskola összes tudása kristályosodott ki.

Tamáspatrik 2018.07.24. 21:09:38

Igaza van a cikk írójának: kontinensünkön leginkább ELTORZÍTOTT és kiforgatott kereszténység volt jellemző.

2018.07.24. 21:11:17

@Janossz:
a helyzet az, hogy nem tudjuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 21:15:36

@444:

"Betonból öntötték az egyiptomi piramisokat?"

Betteridge's law of headlines is an adage that states: "Any headline that ends in a question mark can be answered by the word no."

en.wikipedia.org/wiki/Betteridge%27s_law_of_headlines

2018.07.24. 21:17:18

@Janossz:
itt látszik meg, hogy ki az, aki "liberális". az egyiptomi istenek nevei rejthetnek ősi kémiát, vegyi anyagok összetételét? miért ne rejthetnének? lehet ezt vizsgálni? miért ne lehetne. ha valaki "liberális", akkor azt mondja: nem lehet. a valódi liberalizmus éppen az, hogy fel lehet vetni mindenfélét.

2018.07.24. 21:18:59

@neoteny:
azt, hogy egy részét öntötték elvben nem lehetetlen.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 21:22:27

@444:

"azt, hogy egy részét öntötték elvben nem lehetetlen."

Ami egy semmitmondó állítás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 21:26:43

@444:

"a valódi liberalizmus éppen az, hogy fel lehet vetni mindenfélét."

Psuztán attól, hogy valamit fel lehet vetni, az nem válik igazzá.

2018.07.24. 21:49:32

@neoteny:
nem azt állítom, hogy ez feltétlen igaz. nem vetek el mindent csak azért, mert esetleg egyszerűen közelítenek. a kövek egy részét öntötték, mint a betont. és az istenségek nevei vegyi anyagok feltételezett összetételét rejtik. erre azt mondom, hogy éppenséggel lehet.

aki magyarországon "liberális" azt mondja, hogy ez nem lehet. mert ezt csak a tudományos akadémiai főokosai vizsgálhatják. egy nemzetek felett álló szuperelit. lehet, hogy általános iskolai szintű megfejtése is van. nem zárom ki.

2018.07.24. 21:59:38

@neoteny:
a népfőiskolán azt mondják: veszprém: víz pereme. lehet igazuk? az akadémia szerint ez szláv eredetű. szlávul vagy azt jelenti, hogy dimbes-dombos, vagy azt, hogy egyetlenegy. vagy addig ért a víz. az mta szerint az nem lehet. miért ne lehetne?

Khonsu 2018.07.24. 22:30:02

@444:

"te hülye vagy basszus. "

Te ebben hiszel, vagyis állást foglalsz elmém egy lehetséges állapota mellett, miközben elmeállapotomról nem áll rendelkezésedre megalapozott vizsgálati eredmény, mely egyértelműen megmutatná a valós helyzetet, és azt sem tudod, hogy egyáltalán megismerhető-e az igazság elmém valódi állapotával kapcsolatban.

Na így működik ez teizmus/ateizmus kérdésében is. Nem az számít, hogy eldönthetőnek tartod-e a kérdést, hanem hogy szubjektíve hiszel a kérdezett állapot fennállásában, vagy sem. Ha nem foglalsz állást, akkor nem állhat fenn a hit egy adott állapot valódiságában, hiszen már a kérdést is passzoltad.

Khonsu 2018.07.24. 22:35:25

@444:

Az igazság keresése a legtöbb emberi kultúrában/vallásban, így a kereszténységben is a legfőbb erények és így követendő célok között szerepel.

Az igazság kereséséből természetesen nem következik annak megismerhetősége, csak a törekvés a megismerésre.

Khonsu 2018.07.24. 22:47:02

@444:

Isten léte vagy nemléte egy adott kérdés megválaszolását jelenti, nem igényel univerzálisan használható tudást. A tudás univerzalitására általánosságban sincs szükség, a tudás ugyanis mindig egy adott probléma/problémakör kapcsán értelmezhető. Ott kell működnie, ahol használjuk. Így van ez a fizikában is.

Mellesleg az ősrobbanás-elméletet így kategórikusan nyilvánvaló hülyeségnek nevezni kissé meredek, ha csak nem tudsz valamit, ami tudományos megalapozottsággal (és nem szómágiával) cáfolja.

2018.07.24. 22:53:06

@neoteny:
a honda szász akciós visszapillantó tükröt kínál a görög katolikus motoros zarándoklathoz a máriapócsi nemzeti kegyhelyre. elvben ez a multikulturalizmus. de ugye ennek van minimális nemzeti jellege. erre jönnek a filoszemiták, hogy ez már a fasizmus. ne legyél magyar. erről szól a politikai szembenállás. magyarok vs. nem-magyarok.

Khonsu 2018.07.24. 22:56:59

@Leylandi:

Afrika és a többi kontinens termőföldben is jobban áll/állt. Az Európán kívüli civilizációk ebben is épp azért maradtak le, mert továbbra is faekével és bottal aknázták ki, miközben Európában fejlődött a földművelési technológia, mind eszközeiben mind módszereiben. Ami ugyancsak az individualizmusnak volt köszönhető. Addig kísérleteztek az újításokkal, míg rájöttek, hogyan lehet sokkal jobban kihasználni a termőföldet. Így adott esetben kisebb vagy rosszabb minőségű termőföldön is jobb termésátlagokat értek el, mint másutt, ahol továbbra is az elavult technológiát alkalmazták.

Khonsu 2018.07.24. 23:01:49

@444:

Halkan jegyzem meg, az egyiptomi istenek köztudatban elterjedt nevei nem az eredeti egyiptomi neveik, hanem azok görög/római átiratai/átnevezései.

Erre varrjál gombot... :)

2018.07.24. 23:12:38

@Khonsu:
ez hit kérdése. aki hiszi az ősrobbanás elméletet az a "liberális". a lakosság döntő többsége azt gondolja, hogy egy orbitális hülyeség. persze a gravitáció elmélete szerint a világegyetemnek össze kellene tömörülnie. és nem ezt tapasztaljuk. kellett valami robbanásnak lennie, ami ezt ellensúlyozza. és a világ jelenlegi állapotának kezdetén. ez eddig rendben van. de az ősrobbanás elmélete ennél sokkal többet állít. 13.8 milliárd évvel a mindenség összesűrűsödött. és 13.8 milliárd évvel és egy másodperccel ezelőtt nem volt semmi. ez elég nagy hülyeségnek hangzik. az agnosztikusok azt mondják, hogy a fizikusok valamiről azt gondolják, hogy mindentudás. de nem az.

2018.07.24. 23:24:54

@Khonsu:
a hieroglif írást próbálják olvasni egy feltételezett ősindoeurópai nyelven. és egyesek azt állítják, hogy ennek egy része közel áll a magyarhoz.

például görögül a tölgy phegus, latinul a bükk phagus. az indoeurópai nyelvészek megfejtik, hogy lehetett egy egy ősi *pha- szógyök. és az azt jelentette, hogy fa. amire a magyar tudományos akadémián a nem-magyarok azt mondják, hogy ne jó, de ennek semmi köze ahhoz, hogy ez magyarul is fa hiszen a magyarok finnugorok. tehát a magyarnak nincs közük az proto-indoeurópai kultúrához.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 23:32:22

@444:

"erre azt mondom, hogy éppenséggel lehet."

Ami egy semmitmondó állítás: az, hogy valami éppenséggel lehet semmilyen módon vagy mértékben nem támogatja azt, hogy éppenséggel van.

2018.07.24. 23:36:53

@Khonsu:
és ehhez jön mondjuk az, hogy óangolul az oak (tölgy) āc vagy ǣċ. ez szabályos hangmegfeleléssel (g/k zöngés-zöngétlen pár) ugye úgy hangzik ág és az ács. és az óangol æcs a fejsze. főnévi-igenévi jelentésátmenetekkel az óangol és a magyar között kapcsolat. foot-fut. sail-szél. follow-folyó (követi a folyót és ehhez hasonlók).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 23:40:27

@444:

"erre jönnek a filoszemiták, hogy ez már a fasizmus. ne legyél magyar."

Éppenséggel lehet, hogy ez a te hamis nihilista-posztmodernista narratívád, egy kretén, kripli, fasisztoid mese? Miért ne lehetne? Te és a "nemzeti liberálisok" azt mondják: nem lehet. A valódi liberalizmus éppen az, hogy fel lehet vetni mindenfélét.

2018.07.24. 23:43:38

@neoteny:
szerinted semmitmondó. az egyiptomiak önthették a kövek egy részét úgy, mint a betont. miért ne önthették volna? nézzük meg, hogy öntötték vagy sem. és erre azt mondják, hogy ne nézzük meg. mert ha ennek a problémának általános iskolai szintű megfejtése van, akkor az a tudomány számára eléggé kényelmetlen. tehát azt, hogy az egyiptomiak a piramis köveit, vagy vannak egy részét öntötték jelenleg tudományosan semmi sem igazolja, de nem is cáfolja. tehát nem azt mondják, hogy kérem szépen aki ezt állítja az jöjjön ide és mutassa meg, hogy melyik kő van faragva és melyik van öntve. hanem azt mondják, hogy ilyen nincs. vagy van, vagy nincs. nem tudjuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 23:44:53

@444:

"foot-fut. sail-szél. follow-folyó"

Erre lehet azt mondani, hogy a foot az láb; a run az fut. A sail az vitorla; a wind az szél. A follow az követ; a river az folyó.

Lehet, hogy az ilyen népi etimológiai megfejtések brutális idiótaságok? Miért ne lehetne? Te és a kocsma népfőiskolás "nemzeti liberális" népe azt mondja: nem lehet. A valódi liberalizmus éppen az, hogy fel lehet vetni mindenfélét.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 23:47:25

@444:

"az egyiptomiak önthették a kövek egy részét úgy, mint a betont. miért ne önthették volna?"

Lehet, hogy ez a felvetés egy brutális idiótaság? Miért ne lehetne? Te a "nemzeti liberális" azt mondod: nem lehet. A valódi liberalizmus éppen az, hogy fel lehet vetni mindenfélét.

2018.07.24. 23:58:18

@neoteny:
a máriapócsi görög katolikus motoros búcsút támogatja a honda szász. www.nyirgorkat.hu/kepek/hirek/index/2109.jpg
ennek láttán a liberálisoknak örömtáncot kellene lejteni mondván, hogy ez a multikulturalizmus győzelme. ezzel egy probléma van. a máriapócsi nemzeti kegyhely. és így viszont a nemzeti kereszténység győzelme. és erre azt mondják, hogy népnemzeti szocialista azaz egyben kommunista és fasiszta. geci orbán.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.24. 23:59:52

@444:

"és így viszont a nemzeti kereszténység győzelme."

Éppenséggel lehet, hogy ez a te hamis nihilista-posztmodernista narratívád, egy kretén, kripli, fasisztoid mese? Miért ne lehetne? Te és a "nemzeti liberálisok" azt mondják: nem lehet. A valódi liberalizmus éppen az, hogy fel lehet vetni mindenfélét.

2018.07.25. 00:03:01

@neoteny:
így van. lehet, hogy hülyeség. és ezt úgy lehet eldönteni, hogy azt mondják: tessék idejönni. és megmutatni, hogy melyik kő van faragva és melyik öntve. mert ugye a követ lehet fizikai módon faragni és kémiai módon önteni. és az elég kellemetlen, hogy az akadémikusok utóbbira nem gondoltak. a szegény kis rabszolgák hogyan vitték oda azt a nagy követ. úgy, hogy helyben öntötték.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.25. 00:07:19

@444:

"és az elég kellemetlen, hogy az akadémikusok utóbbira nem gondoltak."

Éppenséggel lehet, hogy ez a te hamis nihilista-posztmodernista narratívád, egy kretén, kripli, fasisztoid mese? Miért ne lehetne? Te és a "nemzeti liberálisok" azt mondják: nem lehet. A valódi liberalizmus éppen az, hogy fel lehet vetni mindenfélét.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.25. 00:25:06

@444:

"mert ugye a követ lehet fizikai módon faragni és kémiai módon önteni."

Még egy általános iskolás is képes diszkriminálni egy fizikai módon faragott és egy kémiai módon öntött "kő" között: az előbbin ott vannak a faragás nyomai (a vésőnyomok); az utóbbin nincsenek vésőnyomok, de látható a zsaluzás (a forma, amibe öntötték) nyomai.

Hacsak nem voltak a szegény kis rabszolgák arra kényszerítve, hogy az öntött "köveket" is körbefarikcsálják vésőkkel, hogy a fáraó dicsekedhessen a külföldi diplomatáknak, hogy nem az olcsó öntött módszert alkalmazták a "köveken" hanem a munkaigényes faragásos módszert.

Egyébként pedig a késői Kádár-kor egyik kiváló magyar (vagyis nemzeti) kulturális teljesítménye volt Szomjas György alkotása "A falfúró", ahol a főhős öntött kövekbe véste (ütvefúrta) a lyukakat.

2018.07.25. 00:33:06

@neoteny:
nem azt állítom, hogy a kövek egy részét öntötték. hanem azt, hogy éppenséggel önthették. a kocsmában bármelyik kőműves bemondja: műkő.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.25. 00:38:00

@444:

"nem azt állítom, hogy a kövek egy részét öntötték."

De azt állítod, hogy "és az elég kellemetlen, hogy az akadémikusok utóbbira nem gondoltak."

Éppenséggel lehet, hogy ez a te hamis nihilista-posztmodernista narratívád, egy kretén, kripli, fasisztoid mese? Miért ne lehetne? Te és a "nemzeti liberálisok" azt mondják: nem lehet. A valódi liberalizmus éppen az, hogy fel lehet vetni mindenfélét.

2018.07.25. 00:47:10

@neoteny:
ez a szfinx.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1892/18923/189238/18923885_942874c644473527146c63a353dbbcdb_wm.jpg
lehet ilyet önteni. lehet műkő? miért ne lehetne? az akadémikusok azon gondolkodnak hogy vittek oda egy olyan nagy kőtömböt. sehogy. öntötték. utána egy kicsit megfaragták. ennyi. de lehet, hogy nem. alaposabban meg kellene nézni. esetleg rekonstruálni kísérleti régészeknek.

szombathelyen van ízisz szentély. ez a rekonstrukció.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/86/%C3%8Dzisz_Szent%C3%A9ly_rekonstrukci%C3%B3_Szombathely.JPG
felteszem ez is műkő. és lehet, hogy részben az eredeti is az volt.

2018.07.25. 00:53:24

@neoteny:
ez luxori templom bejárata.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0f/Pylons_and_obelisk_Luxor_temple.JPG
lehet itt valami műkő? eléggé annak tűnik. miért ne lehetne. de az akadémikusok szerint nem lehet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.25. 00:53:30

@444:

"az akadémikusok azon gondolkodnak hogy vittek oda egy olyan nagy kőtömböt. sehogy. öntötték."

Éppenséggel lehet, hogy ez a te hamis nihilista-posztmodernista narratívád, egy kretén, kripli, fasisztoid mese? Miért ne lehetne? Te és a "nemzeti liberálisok" azt mondják: nem lehet. A valódi liberalizmus éppen az, hogy fel lehet vetni mindenfélét.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.25. 00:54:04

@444:

"de az akadémikusok szerint nem lehet."

Éppenséggel lehet, hogy ez a te hamis nihilista-posztmodernista narratívád, egy kretén, kripli, fasisztoid mese? Miért ne lehetne? Te és a "nemzeti liberálisok" azt mondják: nem lehet. A valódi liberalizmus éppen az, hogy fel lehet vetni mindenfélét.

2018.07.25. 01:16:01

@neoteny:
az előbb írtad azt, hogy nem lehet műkő. mert hogy az azonnal látszana. a szfinx vagy luxor azonnal annak látszik. de ezt az egyiptológusok azonnal elvetik. senki se lehet egyiptológus, aki azt mondja: műkő. vagy alig valaki. ahogyan magyarországon senki sem lehet akadémikus, aki azt mondja, hogy a magyar nem finnugor eredetű. vagy alig valaki.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.25. 01:19:39

@444:

"a szfinx vagy luxor azonnal annak látszik. de ezt az egyiptológusok azonnal elvetik."

Éppenséggel lehet, hogy ez a te hamis nihilista-posztmodernista narratívád, egy kretén, kripli, fasisztoid mese? Miért ne lehetne? Te és a "nemzeti liberálisok" azt mondják: nem lehet. A valódi liberalizmus éppen az, hogy fel lehet vetni mindenfélét.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.25. 03:04:39

@444:

"magyarok vs. nem-magyarok."

Éppenséggel lehet, hogy ez a te hamis nihilista-posztmodernista identitárius narratívád, egy kretén, kripli, fasisztoid mese? Miért ne lehetne? Te és a "nemzeti liberálisok" azt mondják: nem lehet. A valódi liberalizmus éppen az, hogy fel lehet vetni mindenfélét.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.25. 06:07:37

@Janossz:

Nem igazán. Mo-on nem játszik komoly politikai szerepet egyik egyház se. Ráadásul a magyar nacionalista kemény vonulata mindigis keresztényellenes volt.

Talán csak a reformátusoknál van egy keményebb nacionalista rész.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2018.07.25. 08:13:21

@maxval balcán bircaman:
Szerintem is! (Sátáni hatalmakkal szövetkeznek?)
Mindenesetre ez a hivatalos eljárás Romániában, és mivel a román ortodox egyház autokefál senki se szólhat rájuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.25. 08:28:18

@raczsandor:

"autokefál"

Ma is tanultam valamit.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.25. 09:34:18

@raczsandor:

Szerintem ez csak buta helyi papok gyakorlata, nem hiszem, hogy ezt püspöki szinten támogatnák.

A keresztény hívők sokszor hajlamosak nem.keresztény rituálakat alkalmazni, s ebbe ostobább papok is részt vesznek. S ez nem újdonság. Van 1500 évvel ezelőtti zsinati határozat "egyes nyugtalanító jelenségek" ellen, Konstantinápolyból. Hajmeresztő példákkal, pl. hívek leszerelnek titokban az ikonokról pár grammot, azt elégetik, kevergetik vizelettel, majd leöntik az ellenségük küszöbére, meg hasonlók.

2018.07.25. 10:30:38

@neoteny:
follow: folgian, fylgian, fylgan
fill: fyllan
erre azt mondják az "oxfordiak".
Probably originally a compound, *full-gan, with a sense of "full-going," the sense then shifting to "serve, go with as an attendant" (compare fulfill).
fulfill: fullfyllan

full, fill, follow. ezeket mi kapcsolja össze? erre a magyar népfőiskola azt mondja: a víz. a folyóvíz, amit lehet követni és ki lehet tölteni, de ha azzal valaki megtelik, akkor megfullad. ez ugye magyar népi etimológia.

erre az magyar tudományos akadémia azt mondja, hogy ez egy baromság. ezt a plebs, a folk csak ne akarja megfejteni. különösen a polákok és a magyarok. polje szlávul az "flat land, field", latinul planus, p/f hangváltással óangol rokona a feld. ez akadémikus indoeurópai nyelvészet. de ezek után az mta azt mondja, hogy ennek nem lehet rokona a magyar föld. óangolban folde: earth, land, territory. ószászul folda: earth. németalföldön veld, velt. és ebből lesz Feld (jelentése field) és a Welt (world). de ennek nem lehet rokona a magyar föld az mta szerint.

de felteszem volt olyan bölcsész, aki a horthy korszakban olvasta mondjuk az enciklopédia britannica 1911-es kiadását.
en.wikisource.org/wiki/1911_Encyclop%C3%A6dia_Britannica/Field
és ha magyar érzelmű volt, akkor nyilván azt mondta, hogy az óangol folde a szent magyar anyafölddel rokon. és voltak nem-magyar érzelmű "kommunisták", akik azt mondták, hogy ez nem lehet.

a rendszerváltás után ezt például egy varga csaba nevű matematika-rajz tanárszakos végzettségű amúgy balázs-béla díjas filmrendező felvetette. 0 állami támogatással szabad piaci alapon adtak ki erről könyveket.
www.frigkiado.hu/
valakik ezekre mégis csak áldoztak néhány ezer forintot főleg vidéken. én ehhez csak annyit tettem hozzá, hogy megnéztem az óangol szótárt. és az derült ki, hogy még sokkal több a zavarba ejtő hasonlóság.

az elmúlt 20-30 év (vagy akár a komment csatornában az elmúlt 2-3 év) közéleti vitái alapján úgy tűnik, hogy nincs mód bármiféle értelmes egyezségre. egy lehetséges politikai megoldás az, hogy mivel a magyar lakosság 70% jobboldali vagy széljobbos (fidesz+jobbik) ezért az mta költségvetésének 70%-át elvonják. és amúgy arra a pénzre lehet pályázni. jelzem a magyarországi vállalatok is erősen jobbra húznak. ők se adnák az adójukat az mta jelenlegi vezetésének. de az istandwithceu tagozat azt mondja, hogy őket tárt karokkal fogadják a világ akármelyik kutatóintézeteiben. ez esetben az a megoldás, hogy menjenek külföldre. és ha nem tudják, vagy nem akarják megérteni a magyar néplelket, akkor ne legyenek magyarok. a szabadság abban áll, hogy nem kötelező.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.25. 10:36:39

@444:

"és ha nem tudják, vagy nem akarják megérteni a magyar néplelket, akkor ne legyenek magyarok."

Éppenséggel lehet, hogy ez a te hamis nihilista-posztmodernista identitárius narratívád, egy kretén, kripli, fasisztoid mese? Miért ne lehetne? Te és a "nemzeti liberálisok" azt mondják: nem lehet. A valódi liberalizmus éppen az, hogy fel lehet vetni mindenfélét.

2018.07.25. 10:40:40

@raczsandor:
mi az, hogy baloldali és jobboldali? ha ez nem a közéleti maszkulinitás és a feminizmus, akkor micsoda. matriarchátus (az állam, a társulás, társadalom, a kulturális társulat, a gazdasági társaság) baloldali, és ezzel szemben a patriarchátus (a nemzet, a nemzetség, a nemzetiség, a nemzedék) jobboldali. nézd meg a zsidókat. a nőágon szerveződő filoszemiták a baloldal. a férfiágon szerveződő az izraeliták a jobboldal. de ugyanez érvényes a többségi magyarokra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.25. 10:58:39

@444:

Mi az, hogy nacionalista és szocialista? Definiálatlan fogalmakkal dobálózol.

"matriarchátus (az állam [...] baloldali, és ezzel szemben a patriarchátus (a nemzet [...] jobboldali."

Akkor az államnemzet baloldali vagy jobboldali? Hát a nemzetállam?

2018.07.25. 11:13:22

@neoteny:
szerinted az field és a magyar föld szó lehet rokon, vagy sem? ez a kérdés úgy dönthető el, hogy előzetesen meg kellene mondani, hogy mit értünk azon, hogy rokon. különben a vita arról szól, hogy ki kivel van. jóska ezt mondta, pista azt mondta. egyetértek jóskával abban hogy, nem értek egyet pistával abban hogy. a filozófusok így vitáznak. és előzetesen nem definiálják a fogalmakat hanem csak körbeírják.

mi az, hogy két szó rokon? mondok egy definíciót elemi közelítéssel. vagy a jelölés egyezik meg majdnem (legfeljebb egy jelben van eltérés) és a jelentés hasonló. nevezzük ezt gyenge kapcsolatnak hiszen ez esetben a jelentésátmenetek (gyenge rokon értelműség) megengedett, ami elég sok lehetőséget ad a belemagyarázásra. és a másik eset, hogy a jelentés (majdnem) azonos és a jelölés hasonló (a jelek legalább fele részben egyeznek). szabályos hangmegfelelések (például hantgani törvények alapján zöngés-zöngétlen párok) és hangátvetések megengedettek. persze ezeket alapján lehet rangsort felállítani nemcsak szövegekre, hanem szavakra, szócsaládokra, nyelvekre, nyelvcsaládokra vonatkozóan.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fb/PageRanks-Example.svg
és ebben már van valami matek. ez akadémikus bölcseletnek elmegy.

és ebből amúgy borítékolhatóan az jön ki, hogy a magyar egy nagy egyesített nyelvcsaládba fér bele. mert hogy egy csak magyarul tudó számára se a finn kalevala, se az óangol beowulf egyáltalán nem érthető. viszont vannak vékony nyelvrétegek, amiben a hasonlóságok zavarba ejtőek. a finn esetén ez talán néhány tíz vagy száz szó. az óangol esetén ez több száz, vagy ezer. persze ezeket számláljuk le.

2018.07.25. 11:14:16

@neoteny:
úgy definiálom, hogy az egyik a matriarchátus, a másik patriarchátus. és azt kérdem, hogy ha nem ez, akkor micsoda?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.25. 11:16:38

@444:

Mi az, hogy matriarchátus és patriarchátus? Definiálatlan fogalmakkal dobálózol.

"matriarchátus (az állam [...] baloldali, és ezzel szemben a patriarchátus (a nemzet [...] jobboldali."

Akkor az államnemzet baloldali vagy jobboldali? Hát a nemzetállam?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.25. 11:18:15

@444:

"az field és a magyar föld szó lehet rokon"

Erre lehet azt mondani, hogy a field az mező; a föld meg earth.

Lehet, hogy az ilyen népi etimológiai megfejtések brutális idiótaságok? Miért ne lehetne? Te és a kocsma népfőiskolás "nemzeti liberális" népe azt mondja: nem lehet. A valódi liberalizmus éppen az, hogy fel lehet vetni mindenfélét.

2018.07.25. 11:30:37

@neoteny:
raczsandor nick mit ért azon, hogy baloldali és jobboldali? mondhatja azt, hogy az értelem a baloldali és az érzelem a jobboldali. ez is rendben van. de esetben ugye a nem csak a szocializmus lehet értelmes, hanem a nemzeti érzület mögött is lehetnek értelmes gondolatok. és a szociális érzékenység nem azonos a racionalitással. mert ha megszámoljuk, hogy hányan akarnak átjönni észak-afrikából vagy közel és közép keletről európába, akkor nem tűnik ésszerűnek őket mind áthívni. a soros alapítvány szerint viszont de. ők ehhez adnának hitelt. beírnák a nagy könyvbe, hogy európa tartozik (az európai központi bank kigenerálná a pénzt) és ezek után szednék a kamatot. az amerikai demokrata párti zsidók még mindig ezt játszanák el. ezért volt ugye népirtás, mert a németek többségét szétbaszta az ideg, hogy lehet a zsidó bankároknak annyi pénzük. úgy, hogy csalnak. persze, hogy csalnak. csak a holokauszt után ezt a csoportosulást megint nem volt szabad bírálni. és amikor matolcsy megszerezte a pénzjegynyomdát, akkor a "liberálisok" hirtelen azt mondták, hogy ez csalás kérem szépen. ez is olyan, hogy leghülyébb is érezte a kocsmában az első perctől kezdve, hogy sokkal több a hitel, mint a betét. aztán lehet mondani, hogy ezt ne a zsidók nyakába varrják. nézzük, hogy magyarországon ki voltak a bankárok, jegybankárok. és hogy hány család részesült az olcsó pénzből, és mennyi inflációt varrtak a köznép nyakába fekete, bokros, surányi, simor és társaik.

de azon az állásponton vagyok, hogy a mainstream médiában ne hergeljék a népet, mert hogy ez azért nem az összes zsidó.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.25. 11:39:12

@444:

"raczsandor nick mit ért azon, hogy baloldali és jobboldali?"

Mit értesz azon, hogy matriarchátus és patriarchátus? Definiálatlan fogalmakkal dobálózol.

"matriarchátus (az állam [...] baloldali, és ezzel szemben a patriarchátus (a nemzet [...] jobboldali."

Akkor az államnemzet baloldali vagy jobboldali? Hát a nemzetállam?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.25. 11:42:52

@444:

"ezért volt ugye népirtás, mert a németek többségét szétbaszta az ideg, hogy lehet a zsidó bankároknak annyi pénzük."

Ezért irtották ki az _összes_ zsidót, akikre rá tudták tenni a kezüket, beleértve azokat az I. vh-s német zsidó veteránokat, akiket a német hadvezetés kitüntetett a harctéri tetteikért?

"úgy, hogy csalnak. persze, hogy csalnak."

"csak egyesek úgy gondolták, hogy a háború a legnagyobb üzlet. a monarchia elvesztette."

Ha nem szállítottak volna hadiipari termékeket a monarchiának, akkor meg az lett volna a baj.

"és utána egyesek azt gondolták, hogy úgy veszik át a hatalmat, hogy kihasználják azokat a hadiözvegy, hadirokkant családokat, a csonka magyarországot."

Ha nem vették volna meg a földeket, akkor meg az lett volna a baj.

Ilyenek vagytok ti: ha üzletelnek veletek, akkor az a bajotok, hogy "kihasználnak" benneteket; ha meg nem üzletelnek veletek, akkor meg az a bajotok, hogy titeket alsóbbrendűnek néznek. Pedig csak arról van szó, hogy az egyezség mindkét oldalát ti szeretnétek diktálni: azt is, hogy ti mennyit fizessetek és azt is, hogy ezért az általatok diktált árért mit kapjatok, ti. hogy azt is ti diktálhassátok. Aztán csodálkoztok, hogy ilyen felállás mellett nem történik "kiegyezés".

2018.07.25. 12:03:14

@neoteny:
ezért linkeltem az encyclopaedia britannica 1911-es kiadásának vonatkozó szócikkét, amit olvashatott egy széles körűen művelt "zsidó" kommunista és horthy "fasiszta" is. abban az van, hogy field szónak esetleg rokona az óangol folde = earth.
en.wikisource.org/wiki/1911_Encyclop%C3%A6dia_Britannica/Field
és egyébként a field óangolul feld. feld (≈field)/folde (~earth) éppenséggel lehet föld. a feld németalföldön veld, illetve velt. ezért a német das Feld (≈field) és die Welt (~world) is valószínűleg egy tőről fakadnak.

az óangol eorþe (≈earth) magyarul ország szóval rokon. ami óangolban nem feltétlen jelentette a földkerekséget, hanem csak földet, ahol élnek. ahol az earl (óangolban eorl) volt elöljáró uraság (uruszág, ebből lesz magyarul az ország, uradalmi jellegből).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.25. 12:14:38

@444:

"ezért linkeltem az encyclopaedia britannica 1911-es kiadásának vonatkozó szócikkét"

A másik hatszáztizennyolc népi etimológiai "megfejtésre" meg nem linkelsz semmit.

Lehet, hogy az ilyen népi etimológiai megfejtések brutális idiótaságok? Miért ne lehetne? Te és a kocsma népfőiskolás "nemzeti liberális" népe azt mondja: nem lehet. A valódi liberalizmus éppen az, hogy fel lehet vetni mindenfélét.

2018.07.25. 12:20:40

@neoteny:
a zsidó baloldal nőágon szerveződik. esterházy péter nem attól volt zsidó, hogy az egyenes férfiági felmenője zsidó volt. hanem az anyja volt zsidó, vagy a felesége vagy valaki. engem nem érdekel, de ő magáról úgy gondolta, hogy nem része a nemzetnek, ő zsidó baloldalt kultiválta. az izraeliták többsége egyenes férfiágon zsidó. és ők izraelben államnemzetté akarnak válni ortodox nacionalista módon. míg a filoszemiták ortodox liberálisok. a két véglet. nincs köztes normalitás.

a magyarban a nemzeti keresztény államegyház mellett ott van a matriarchális keresztényszocialista államegyház (népi katolikus boldogasszony anyánk, mária országa, hungária istennő, európa is istennő úgy egyébként, varga miklós szerint "a vén európa a gyönyörű nő", de azt elénekli, hogy "magyarok istenére esküszünk", ez egy neutális néppártiság, amire a filoszemiták azt mondják, hogy ez népnemzeti szocializmus, fasizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.25. 12:24:01

@444:

"ő magáról úgy gondolta, hogy nem része a nemzetnek"

Éppenséggel lehet, hogy ez a te hamis nihilista-posztmodernista identitárius narratívád, egy kretén, kripli, fasisztoid mese? Miért ne lehetne? Te és a "nemzeti liberálisok" azt mondják: nem lehet. A valódi liberalizmus éppen az, hogy fel lehet vetni mindenfélét.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.25. 12:24:53

@444:

"a zsidó baloldal nőágon szerveződik."

Mit értesz azon, hogy matriarchátus és patriarchátus? Definiálatlan fogalmakkal dobálózol.

"matriarchátus (az állam [...] baloldali, és ezzel szemben a patriarchátus (a nemzet [...] jobboldali."

Akkor az államnemzet baloldali vagy jobboldali? Hát a nemzetállam?

2018.07.25. 13:10:01

@neoteny:
az, hogy egy populációban a férfiak, férfiaskodás, vagy nők, nőiesség uralkodó.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.25. 13:14:46

@444:

"vagy nők, nőiesség uralkodó"

Szerinted az államban, a társulásokban, társadalmakban, a kulturális társulatokban, a gazdasági társaságokban a nők, nőiesség uralkodó? Vagy pedig ismét egy brutális idiótaságot tolsz?

"matriarchátus (az állam [...] baloldali, és ezzel szemben a patriarchátus (a nemzet [...] jobboldali."

Akkor az államnemzet baloldali vagy jobboldali? Hát a nemzetállam?

2018.07.25. 13:23:58

@neoteny:
az állam baloldali (mondjuk így latinosan femininum), a nemzet jobboldali (masculinum). az államnemzet vagy a nemzetállam semleges (neutrum). a filoszemiták szerint nem, mert ez a népnemzeti szocializmus, avagy a szörnyűséges fasizmus. a szélsőjobboldal. mert szerintük egyetlen politikai identitás létezik: az ember. és mindenki, aki ettől eltér az náci. leszámítva azt a kisebbséget, akiket éppen meg akarnak védeni. lgbtq közösség, vagy transznemű bevándorlók.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.25. 13:33:12

@444:

"az állam baloldali (mondjuk így latinosan femininum)"

Csak épp' korábban nem ezt a narratívát toltad, hanem hogy

"matriarchátus (az állam, a társulás, társadalom, a kulturális társulat, a gazdasági társaság) baloldali"

Ezt összevetve a matriarchátus-definícióddal ("nők, nőiesség uralkodó"), az jön ki, hogy

az államban, a társulásokban, társadalmakban, a kulturális társulatokban, a gazdasági társaságokban a nők, nőiesség uralkodó

ami empirikusan nem igaz, vagyis ismét egy brutális idiótaságot próbálsz eladni.

"a filoszemiták szerint [...] egyetlen politikai identitás létezik: az ember."

Éppenséggel lehet, hogy ez a te hamis nihilista-posztmodernista identitárius narratívád, egy kretén, kripli, fasisztoid mese? Miért ne lehetne? Te és a "nemzeti liberálisok" azt mondják: nem lehet. A valódi liberalizmus éppen az, hogy fel lehet vetni mindenfélét.

2018.07.25. 13:56:48

@neoteny:
az államiságban, az etatizmusban a nőiesség, a nőiség uralkodik. ha valaki szegény, akkor inkább nők sajnálják meg. persze lehet, hogy férfiak, de ez egy nőies tulajdonság. irmuska és böszörményiné kimennek a nagyerdőre és nézik, ahogyan a madarakat tanítja repülni az anyjuk. és sajnálkoznak, hogy az egyik lemarad. és örülnek annak, hogy a szikiné ikrei közül a kisebbik súlyban már kezdi utolérni a nagyobbat. az egalitáriusság, ez a szociális, szociábilis aggódás a férfiaktól sem teljesen idegen, de ez nem férfias. ez idősebb nőkre jellemző. egy szegény kis afgánt ki akartak toloncolni göteborgból. de egy svéd lány megakadályozta. mert ő is repülőjegyet vásárolt a törökországba. felszállt a gépre. de nem ült le a helyére addig amíg a szegény kis afgánt le nem szállítják. és az előírás az, hogy a repülőgép csak akkor szállhat fel ha minden utas be van kötve. egy medián korú svéd férfi 40 éves miért aggódjon egy 20 éves afgán férfiért? de egy fiatal egyetemista lány éppenséggel aggódhat. mert hogy ezzel felhívja a figyelmet a szegény kis afgánok szörnyűséges elnyomatására. és ezt közvetíti a social media network. és ezzel szemben létrejött egy hardcore nemzeti populizmus, ami kétségtelen, hogy soft fasiszta elemekkel tarkított.

és kérdés, hogy erre mi a politikai válasz. az egyik, hogy lássa be a szegény a svéd egyetemista lány és a baloldali pártok, hogy nem menthetik meg a világot. vagy jön a svéd szélsőjobb és azt mondja, hogy megvédik a svéd embereket, azt, ami az ősi svéd svédségünk. és ebben a közegben már férfiak sörpocakkal és kék sárga nemzeti színű trikóban. take our country back. erre játszik rá a jobboldal. egy törzsi maszkulinitásra. aztán mondhatod, hogy szerinted ez egy hülyeség. értetlenkedsz valamin, ami a nyilvánvaló.

2018.07.25. 14:20:11

@neoteny:
egy társaságban általában véve persze, hogy a nőiség az uralkodó. keresztény kultúrkörben legalábbis. úgy válik férfiassá, hogy az egy nemzeti korporáció. a 2rule egy magyar sportmárka. andika aki varrónő létrehozná az andica bébiruha márkát. mert ő azzal álmodik, hogy babát szül. és a babáknak babaruhát tervez. ő ezeket rajzolja egy vázlatfüzetbe. de ő ezt eladná a nagyvilágba. erre zolika azt mondja, hogy ez úgy működhetne, hogy a helyi textiles tárgyaljon a törökökkel és a kínaiakkal. arról, hogy mennyi egy sing posztó. és azt szerezzék be nagykereskedésben. és lehessen varrógépet bérelni. vagy fogjunk össze a székely nemzettestvéreinkkel és a félkész terméket gyártsa a székelyfonó. de ő elképzelése az, hogy erről a magyarok és a székely véreink törzsi vezetői kiegyeznek. és erre az érzületre játszik rá a jobboldal. de ez ugye a filoszemiták szerint ez kívül esik a civilizált társasági jogon. a székelyfonó nem egy magánjogi gazdasági társaság, hanem egy nemzeti korporáció, a székelység fonója. nem cég, hanem céh. ahogyan a textiles. az legyen egy országos sportegyesületi hálózat. és szabadidősportokat űzni. például lehessen teniszezni. a textiles is egy nagy-magyar nemzeti korporáció. erre a nem-nemzeti liberálisok azt mondják, hogy ilyet zolika és sanyi nem képzelhet. mert ők nácik. és ez esetleg kiszorítaná a szegény kis multikat.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2018.07.25. 14:26:09

@maxval balcán bircaman:
Nem támogatják de nem is tiltják, hiszen nincs rá jogalajuk, lévén, hogy a püspökök pénzéhsége még román viszonylatban is feltűnő.

A román ortodox egyházvezetés kurruptsága persze nem újkeletű.

Elég elolvasni azt a köszöntését, amivel Teoctist pátriáka kifejezte háláját a megválaszásában közreműködő kommunista pártvezérnek:
"Igen Tisztelt Nicolae Ceausescu elnök úr, A Román Szocialista köztársaság elnöke,
Mélyen meg vagyok hatva és nagyon hálás vagyok ezért az életemben oly fontos pillanatért, amikor megjelenhetek ön előtt, hogy a legnagyobb tisztelettel, mind a Zsinat, mind a Román Ortodox Egyház klérusa nevében személyesen fejezhessem ki önnek köszönetemet, amiért elnöki rendelettel igazolta a Román Ortodox Egyház Pátriákájává való megválasztásomat. Mindannyian, minden lélegzetünkkel Uraságod csodálói vagyunk.
A legmagassabb fokon értékeljük az ön kreatív zsenialitását, amely hazánk új életének valódi megteremtője, az ün gondolkodását, amely mindenre, amit szeretett hazánkban épít és megteremt, ráteszi a béke és a hazaszeretet pecsétjét. Minden új építmény, minden fény és életforrás az ön zseniális gondolkodásának pecsétjét hordozza, a haza szeretetét és az ország iránti szeretetet, a béke pecsétjét, amelyet teljes odaadással és szorgalommal terjeszt ebben a korban, amelyben élünk, és amelyet joggal nevezünk "Nicolae Ceausescu-korszaknak"......"

2018.07.25. 14:47:56

@raczsandor:
a hatalomnak való behódolás a papságtól általában véve nem idegen. amikor a 1919-ben román hadsereg megszállta debrecent, akkor a derék baltazár dezső református püspök köszöntötte dumitrescu tábornokot, a román hadsereg főparancsnokát. és nagykárolyba utazván megáldotta a román királyi párt.

2018.07.25. 14:48:34

valamilyen hatalomnak való behódolás.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2018.07.25. 14:49:37

@444:
Milyen témával kapcsolatban írtam neked?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2018.07.25. 14:54:18

@444:
Csak épp van némi különbség a gerinc meghajlása és megtörtése között.

2018.07.25. 14:56:08

@raczsandor:
az ortodox román püspök behódolt ceusescu elnöknek. a magyar püspök is behódolt a megszálló dumitrescu tábornoknak, moison parancsnoknak, megáldotta a román királyi párt mondván, hogy ez diplomácia.

2018.07.25. 15:12:55

@raczsandor:
azt gondolod, hogy a baloldaliság nem a közéleti nőiség, a jobboldaliság nem férfiaskodás. mert hogy ez szerinted mellébeszélés. egy patriarchális intézmény sohasem fog balra húzni. erre való népi katolikus boldogasszony anyánk, aki regina (régi nagy) patrónák. vagy mondjuk hungária istennő, aki a soproni tűztorony kapuján a maszkulin elemek fölé magasodik. és behódol a nagyrészt férfinép.
tiszatajonline.hu/wp-content/uploads/2014/10/kisfaludy-4.jpg
ezek műalkotások meg vannak konstruálva. a filoszemita világkép dekonstrukció. mi vagyunk a jó oldal. és az ellentábor a náci. ők a rossz. persze az ellentábor is csak kontráz. két társaság tagadja egymást. és ebből most úgy tűnik, hogy orbán kerül ki győztesen. mert az mta azt mondja, hogy ne az állam mondja meg, hogy mit kutassanak a tudósok. mert a tudománynak van egy belső logikája. és ebbe a nem-tudomány ne szóljon bele.

na most én úgy tanultam, hogy a tudománynak nincs különálló logikája. hanem egy logika van. vagy ha többféle, akkor mind lehet a nem-tudósoké is. lovász lászló szerint van egy belső logika, ami egy belső köré. törzsi tudat. törzsi csoportosulás próbál uralkodni. és attól a palkovics idegen. szimpla államellenességről, nemzetellenességről van szó mondván, hogy van egy államok, nemzetek felett álló szuperelit.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2018.07.25. 15:15:37

@444:
Olvasd már el az első hozzászólásomat, amit itt hozzád intéztem!

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2018.07.25. 15:17:00

@444: Ezek szerint akkor te nem érzed az általam jelzett különbséget.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.25. 15:22:31

@444:

"az államiságban, az etatizmusban a nőiesség, a nőiség uralkodik. ha valaki szegény, akkor inkább nők sajnálják meg. [...] az egalitáriusság, ez a szociális, szociábilis aggódás"

Ez azon a feltételezésen alapul, hogy az államiság, az etatizmus alapja a szegények sajnálata (a szegények iránt érzett empátia), az egalitáriusság, a szociális, szociábilis aggódás. De azt még nem mutattad meg, hogy ez így lenne: pl. az Orbán-rezsim nem azért juttatott 85 milliárdnyi júdáspénzt a 18,000 református presbiternek, mert azok szegényebbek lennének mint az átlagos nemzettestvérük.

Továbbá az állításod a matriarchátusról nem csak az államiságról szólt, hanem

"matriarchátus (az állam, a társulás, társadalom, a kulturális társulat, a gazdasági társaság) baloldali"

Ezt összevetve a matriarchátus-definícióddal ("nők, nőiesség uralkodó"), az jön ki, hogy

az államban, a társulásokban, társadalmakban, a kulturális társulatokban, a gazdasági társaságokban a nők, nőiesség uralkodó

ami empirikusan nem igaz, vagyis ismét egy brutális idiótaságot próbálsz eladni.

"ez a szociális, szociábilis aggódás [...] idősebb nőkre jellemző. [...] egy fiatal egyetemista lány éppenséggel aggódhat."

No de miért épp' egy fiatal egyetemista lány aggódik, amikor ez a szociális, szociábilis aggódás idősebb nőkre jellemző? Miért nem az idősebb (svéd) nők akadályozzák meg a repülő felszállását?

Hogy ezek a dolgok mennyire nem egyértelműek, ld. pl. ezt a partikuláris performanszot:

www.youtube.com/watch?v=rngj6EaLeBA

Az előadó, Saga ( en.wikipedia.org/wiki/Saga_(singer) ), egy svéd fehér (pán)nacionalista énekesnő, egy white power stílusú zenész (a feliratozás pedig portugálul van). A szám a "Cabaret" c. zenés filmből származik, amiben egy Hitlerjugend fiú énekli el. Viszont a szám szerzői két zsidó voltak; és a szám célja _nem_ a fehér nacionalizmus éltetése volt, hanem a történet idején növekvő náci társadalmi befolyás/jelenlét érzékeltetést szolgálta.

Viszont amikor a tömeggyilkos Anders Behring Breivik elismerően szólt Saga művészi teljesítményéről, akkor Saga -- nem túl meglepő módon -- teljes mértékben elhatárolódott Breivik tettétől.

"mi a politikai válasz [...] erre játszik rá a jobboldal. egy törzsi maszkulinitásra. aztán mondhatod, hogy szerinted ez egy hülyeség."

Miért mondanám azt, hogy ez egy hülyeség? A xenofóbia egy politikai termék: van rá bizonyos mértékű kereslet. Az viszont biztos, hogy ez a kereslet _nem csak_ a férfiak részéről jelentkezik: nők is vevők erre. Az a hülyeség, hogy a "törzsi tudat" _csak_ a férfiak között működne.

2018.07.25. 15:27:54

@raczsandor:
van az mta vs. kormány vita. orbán lényegében egy magyar katonai akadémiát szeretne. jobbos intézményt. és erre azt kellene mondani (véleményem szerint), hogy ezt a kormányzó hozza létre hazafias jelleggel. és ez esetben az mta intézeteinek megmarad a tudományos ismeretterjesztés és a társadalomkutatás. ami egy balos intézmény. és ez az államfő hivatala mellé rendelődhet. mert minden ami balos az államfő. egy nyugalmazott természettudományos tanácsadó testület és ifjú társadalomkutatók. na de ugye áder jános "bajszos szar". ő is "náci". csak az mta függetlensége fogadható el. filoszemita dogmatika.

2018.07.25. 15:28:55

@raczsandor:
egy szóból áll. Mellébeszélés!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.25. 15:40:16

@444:

"egy társaságban általában véve persze, hogy a nőiség az uralkodó."

Mivel ez egy puszta állítás (assertion) bármiféle támogató érv vagy adat nélkül, biztonságosan figyelmen kívül hagyható.

"a textiles is egy nagy-magyar nemzeti korporáció. erre a nem-nemzeti liberálisok azt mondják, hogy ilyet zolika és sanyi nem képzelhet."

Képzelni bármit képzelhet Zolika és Sanyi. Ráadásul a képzelgésre nincs is túlságosan nagy költségük: lényegileg csak az idő, amit képzelgéssel töltenek (és amely időben végezhetnének más tevékenységet is). Viszont a képzelgéseik _megvalósításának_ már ára van: az iparági szintű céhek (korporációk) szükségszerűen kevesebb termék előállításához vezetnek, mint amennyi a szabadpiaci (piaci anarchia) viszonyai között történik, és így alacsonyabb életszínvonalt jelent. Ez az életszínvonalbeli különbség az iparági szintű céhek (korporációk) ára: és Zolika meg Sanyi nem döntheti el a nemzettestvéreik számára, hogy _ők_ megfizessék-e ezt az árat.

"mert ők nácik."

Igen, amikor a saját képzelgéseiket akarják államhatalmi erőszakkal a nemzettestvéreikre kényszeríteni, akkor (nép)nemzetiszocialisták.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2018.07.25. 15:45:35

@444:
Kicsit több volt egy szónál:
"a skót egyház tagjai az egyesült királyság állampolgárai. és annak uralkodója a church of england tagja. ebből következően a skótok valamiként elfogadják, hogy az angol egyház tagja uralkodik felettük. mert hogy lényegében önállóságot kapnak a belpolitikában. de nincs önálló skót külpolitika."

A skótok nem csak azért fogadják el az anglikán uralkodó fennhatóságát, mert cserébe önállóságot kaptak, hanem azért, mert a vallás magánüggyé vált és ezért az állam elismerte a vallásszabadság jogát.

No de miért kellett elismerni ezt a jogot a 17-18. századi államoknak?
Azért, mert a zsidó pénzügyi hatalom erre kényszerítette az uralkodókat?

A megoldás ennél jóval egyszerűbb, igaz nem illeszthető be a zsidó világösszeesküvés sémájába.

Anglia uralkodói rájöttek, hogy nem irthatják ki és nem űzhetik el az összes nem anglikán alattvalójukat. Ezért ki kellett találni egy olyan államszervezési elvet, amely az állampolgári lojalitást elválasztja a hitbéli meggyőződéstől.

A kereskedő-iparos mentalitás se azért válhatott államilag preferált életformává, mert a zsidó pénzügyi világhatalom így akarta.
Sokkal inkább annak a politikai elvnek az elterjedéséről volt szó, amely szerint az anyagi gyarapodás - államilag elismert és ösztönzött - vágyától vezérelve az alattvalók kevesebb energiát fordítanak arra, hogy vallási okokból egymást gyilkolásszák, vagy épp lázadozzanak a hatalom ellen.

Ha a király inkább egy részvénytársaság vezérigazgatójához hasonlóan viselkedik és nem úgy, mint egy szektavezért, akkor feltételezhető, hogy az alattvalók is inkább az előbbi, mint az utóbbi formáció tagjaiként tekintenek magukra a közügyek tárgyalásakor."

2018.07.25. 16:01:33

@raczsandor:
ez zsidó és zsidókeresztény összeesküvés elmélet. amelyik azt mondja, hogy a sémiták akarnak valamilyen világot. és az árják akarnak egy másikat. de persze ez túlzottan leegyszerűsíti a történelmet.

2018.07.25. 16:02:54

@neoteny:
de az, hogy "kevesebb" hogyan következik "logikailag"?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.25. 16:05:01

@raczsandor:

Az ortodoxia alapvetően minden kormányzást támogat. Amit idézel, az meg túllihegett talpnyalás.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2018.07.25. 16:05:28

@444:
Ezt az összeesküvés elméletet közvetíted te is.

2018.07.25. 16:15:40

@raczsandor:
a filoszemitáknál és a kereskedelem miért preferált? a földművelés miért diszpreferált? hacsak azért nem, mert ők nem földművelők, hanem inkább kereskedők. és ha ők ilyenek, akkor a világ vegyen róluk példát, de legalább is a magyarok. tehát még csak véletlen sem hozol magyar példát.

2018.07.25. 16:16:20

@raczsandor:
az érdekel, hogy erre mi a válasz. túl azon, hogy náci.

2018.07.25. 16:28:23

@raczsandor:
vegyük példának a vallást. szerinted az magánügy. és ebből következik az állam és az egyház teljes szétválasztása. és ebből egy ideologikus pártpolitika következik. és ez uralta a közéletet. mert akik ezt kitalálták azoknak nem volt szabad ellent mondani. és volt egy purgatóriumi időszak a nácik miatt. ami lassan véget ér. miért ne lehetne a vallás részben közügy. miért ne lehetnének közösségek képviselve egy zsinaton.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.25. 16:30:48

@444:

Onnét, hogy szabadpiaci árak nélkül lehetetlen eldönteni azt, hogy melyek a fogyasztók által legkeresettebb javak (termékek és szolgáltatások), és így lehetetlen eldönteni azt, hogy mi a _szűkösen rendelkezésre álló_ inputok legjobb -- legtöbb értéket előállító -- felhasználása.

Részletekért ld. mises-media.s3.amazonaws.com/essons_for_the_young_economist_murphy_0.pdf?file=1&type=document

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2018.07.25. 16:31:34

@maxval balcán bircaman:
Ez a talpnyaló irányította a Román Ortodox Egyházat 2007-ig!
Ezek után incs mit csodálni azon, hogy már a saját híveik is cask pénzéhes varázslóbandaként tekintenek az ortodox papságra.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2018.07.25. 16:37:14

@444: Mivel ti beszélgettetek az anglikán egyházról más példát nem hozhattam.

Megismétlem a mondanivalómat:

Lehet azt mondani, hogy a kapitalizmus térnyerése (amihez szükség volt a kereskedő mentalitás politikai támogatására) a filoszemiták mesterkedéseinek végeredménye.

Ezzel szemben van erre egy egyszerűbb magyarázat is: Az, hogy a kapitalizmus felfuttatásával lehetett pacifikálni a felekezeti megosztottságtól szenvedő, vallásháborús nemzeteket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.25. 16:42:10

@444:

"a filoszemitáknál a kereskedelem miért preferált? a földművelés miért diszpreferált?"

Zolika miért a TEVAbeli kenőcskikeverő gép működtetését preferálja inkább, mint a földművelést?

Sanyi miért a Vízműveknél alkalmazottként dolgozást _és_ a használtcikk-kereskedést preferálja inkább, mint a földművelést?

Andika miért a gyerekruha-tervezést, -szabászatot és -varrást preferálja (preferálná) inkább, mint a földművelést?

Edit miért a korongozást preferálja (preferálná) inkább, mint a földművelést?

Az akadémikus haverod miért a tudományos munkát preferálja inkább, mint a földművelést?

A Fácán kocsmárosa miért az alkoholtartalmú nedűkkel kereskedést preferálja inkább, mint a földművelést?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.25. 16:45:05

@raczsandor:

Minden volt kommunista országban sajnos megvan ez a probléma, kisebb vagy nagyobb mértékben.

A kommunista vezetés a legrosszabb képességű papokat engedte csak vezető pozícióba.

Bulgáriában pl. ez olyan szinten ment, hogy teológia szakra fel se vették a jobb képességűeket. A felvételi bizottságban ott ült vétójoggal egy állami "szakember", s a túl intelligensnek tűnő jelölteket eleve kiszórta.

Ennek következményenye kiheverésére még kell 15-20 év.

Én személyesen ismertem olyan papot, aki annyit tudott hogyan kell misézni, keresztelni, stb., de az alapvető teológiai kérdésekről se tudott semmit. S van rosszabb eset is: aki hülyeségeket terjeszt.

Drasztikus ma a különbség a fiatal, maximum 40 éves papok és az idősek között. A fiatalok beszélnek több nyelven, ma már mindenki jár més országba is képzésre, pl. a fiatal bolgár papok tudnak oroszul, görögül mindenképpen (e 2 országban vannnak a legjobb ortodox teológiai intézetek), sokszor angolul is (az USA.ban is van komoly ortodox képzés), s ismerik jól az egyháztörténetet, a teológiát, nem csak azt, hogy milyen irámyban kell keresztet vetni misén.

2018.07.25. 17:12:30

@raczsandor:
a kapitalizmus a szabad tőkepiac. az, hogy pénzt, pénzügyi termékeket szabadon lehet kibocsátani. amire most azt mondják, hogy korrupció. mészáros lőrinc környezetében valaki megálmodja a 2rule sportmárkát és a semmiből teremtenek egy sportszermárkát. és egy 3 millió forinttal bejegyzett társaság kaphat 300 millió forint hitelt. megveszik belőle reklámarcnak a dárdai palit, stb. és az ehhez szükséges pénzt a semmiből teremtik. ez a kapitalizmus. majd azt mondják, hogy van egy rakás 2rule részvény. itt van egy. azt mondom hatot ér. de itt van az én szolgám, na jó egy ismeretlen, aki azt mondja, hogy hetet ér. tehát az összes többi részvény hetet ér. na ki veszi meg hétért. a szolgám, na, az ismeretlen nyolcat is adna érte. a független elemző szerint megért kilencet is. a szolgám megvette kilencért. másfélszeresét éri a cég. és erre nem lehet azt mondani, hogy oké. de mi nem mi nem ilyen világot szeretnénk. az ellentmond a globalizációnak. annak, hogy ennek így kell lennie. és egyébként ezzel jól járt a nyugat. mert a fél világot felvásárolta és kirabolta. jöttek a gyarmatosítók. és ha valaki azt mondta, hogy ne jöjjenek, akkor félre lökték. ha utána is azt mondta, akkor fejbe lőtték. a kapitalizmus nem a szabad kereskedelem. hanem az, hogy itt van egy rakás font. most nyomtatta bank of england. adjátok el az országotokat, mi birtokoljuk a a termelő eszközöket és cserébe kaptok olcsó tömegtermékeket, fogyasztási javakat. de aki gyarmatosított az bármennyi pénzt nyomtathatott magának, igaz államhatalmi segédlettel. a létező kapitalizmus államkapitalizmus valójában.

ennek az alternatívája állítólag a kommunizmus. ami azt mondja, hogy egy kis birtokod, kisüzemed, kis üzleted se lehet. semmi. mert ha mégis, akkor kizsákmányolod az emberiséget. és ezt nem engedhetjük meg. tehát kell egy élcsapat, amelyik átveszi a hatalmat.

a magyar társadalom megteremtette mészáros lőrincet. egy falusi gázszerelőből is lehet ruhagyáros. ő az új goldberger.

2018.07.25. 17:35:46

@neoteny:
andika babát szeretne szülni és babiruhákat rajzol a vázlatfüzetbe. zolika azt mondja, hogy andika álmodozó. ahhoz, hogy babaruha bolt legyen ahhoz kell alapanyagot beszerezni, vagy félkész terméket, szükség van egy munkagépre és egy ipari varrógép nem olcsó és azt értékesíteni kellene valahol. az éppenséggel lehet egy webáruház. de ennek is adminisztrációs és reklám költsége van.

ez úgy lehetne, hogy a kis és középvállalkozásokat összefogja egy nagykereskedő. aki tárgyal a török vagy a kínai kereskedőkkel. azért, hogy andika olcsó alapanyaghoz vagy félkész termékhez jusson. ahogyan a 2rule esetén is egy termékmenedzser hölgy nyilatkozott arról, hogy mennyit vitáztak azon, hogy a turul szárnya hogy legyen a mez vállára applikálva.

és erre sanyi azt mondja, hogy legyen egy ilyen textiles. és abba mindenki beléphet. közösségi jelleggel szerzik be az alapanyagot. ágazati nagykereskedő. és ezt a centrum áruházak értékesítik. általános kiskereskedő. amiben mindenkinek lehet valami részesedése. és legyen olyan reklám, hogy rumba, rumba a centrumba.

erre a közgazdászok többsége azt mondja, hogy ez biztosan rosszabb lenne sanyi, zolika és andika számára. de miért lenne feltétlen rosszabb? ahhoz az előnyhöz, amihez mészáros lőrinc spanjának nője hozzájutott andika is hozzájuhatna aki sanyi spanjának a nője. ebben valójában az elit ellenérdekelt. csakhogy most két elit van. egy magát nemzetinek és egy magát nemzetek felett állónak defináló. és ebből egy maradhat vallási értelemben szemben állnak. ebből lesz egy válság. és utána esetleg lehetnek ezek a nemzet/közösségi megoldások.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.25. 19:06:46

@444:

"ez úgy lehetne"

"na most jön a mese."

"és erre sanyi azt mondja"

Nem, ezt te fantáziálgatod. Sanyi egy gyakorló vállalkozó (a használtcikk-kereskedelmével): ő _tudja_ azt, hogy mi szükséges egy hasznot termelő vállalkozás működtetéséhez. Tudja azt, hogy melyek azok a használtcikkek, amiket el tud adni 200-ért miután megveszi őket 100-ért: nem random módon vásárolgat be használtcikkekből. Neki eszébe sem jutna olyan faszság, hogy ha A eladja a $8 költségű jószágát $10-ért B-nek, és B eladja a $8 költségű jószágát $10-ért A-nak, akkor mindketten $2 haszonra tesznek szert. Ilyen fantáziálgatásokat te és a hozzád hasonló "reálértelmiségiek" követnek el; téged viszont kiröhög Sanyi, aki már akkor meztelen nős naptárakkal seftelt, amikor te még azon agyaltál, hogy mit hazudj anyádnak, hová lett az új Matchbox-od (amit elcseréltél Sanyival annak egyik naptárára).

2018.07.25. 20:09:47

@neoteny:
sanyit a népfőiskola szeánszai térítették meg. egyszer volt valami jobbikos táborban. és azóta ő közösségi megoldások híve. csak ugye nem balról térítették meg, hanem jobbról.

2018.07.25. 22:20:22

@neoteny:
a földművelés és a háziipar kiegészítő gazdasági tevékenység. jelzem a háziipar az, ami leginkább egyedi tervezésű termékeket létrehozna. andika háziipari módszerekkel előállított babaruháira vagy van kereslet, vagy nincs. lehet, hogy katalin cambridge hercegnéje abba öltöztetné a brit királyi család gyermekeit, de persze az is lehet, hogy nem.

ám ha van egy textiles céh, akkor ez segítheti andikát feltéve, hogy ebbe be szeretne lépni. de ez ugye kollektivizálás és ortodox liberális nézőpontból ehhez nem kapcsolódhatnak közintézmények, mert hogy az államhatalmi eszközökkel arra presszionálja a szegény kis varrónőket, hogy egy ilyen korporációba lépjenek be és ez népnemzeti szocializmus, ami a kommunizmus és egyben a fasizmus. mert hogy így nem versenyezhetnek a babaruhák. dehogy nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.25. 22:49:14

@444:

"andika háziipari módszerekkel előállított babaruháira vagy van kereslet, vagy nincs."

Helyesen: Andika háziipari módszerekkel előállított babaruháira változó mértékű kereslet van attól függően, hogy _milyen árakon_ kerülnek árusításra azok a babaruhák.

"ám ha van egy textiles céh, akkor ez segítheti andikát"

_Hogyan_ segítheti Andikát?

"mert hogy így nem versenyezhetnek a babaruhák. dehogy nem."

Mivel ez egy puszta állítás (assertion) bármiféle támogató érv vagy adat nélkül, biztonságosan figyelmen kívül hagyható.

2018.07.26. 09:21:02

@neoteny:
magyarországon a piac hagyományosan úgy szerveződik, hogy vannak baráti/családi vállalkozások. ezek a céhek és azok valamilyen városi/vidéki/országos szervezetbe tömörülnek. ezek a céhek. illetve vannak egyéni vállalkozók. szellemi szabad foglalkozásúak. ez utóbbi a klasszikus magánszektor. ez utóbbi leginkább a virtualizált világban működik. de a valóságban a társaságok többsége legalábbis magyarországon közvetlen vagy közvetve, de kötődik az államhatalomhoz: a kormányhoz, önkormányzatokhoz.

ez utóbbit az ortodox liberálisok (filoszemiták) nem fogadják el mondván, hogy azt nem lehet. és velük szemben hirdet a fidesz unortodox illiberális demokráciát, amire a válasz az, hogy egy rasszizmus, antiszemitizmus, hímsovinizmus, revizionizmus, xenofóbia, fasizmus. mert hogy itten kérem szépen a fehér árják a sémita világképet korlátozzák. igen, lényegében erről van szó. és egyébként ezt támogatják a feketék. a szegény kis cigányok. csak nem akarnak tömegével bevándorló feketét. és egyébként ezt többségében támogatják a zsidókeresztények. ők is sémiták. és az izraliták is. ők is sémiták. ezzel csak a filoszemiták állnak dogmatikusan szemben. itt tartunk.

ha van egy debreceni ruhagyár, akkor oda andika bemehet azzal, hogy ő képzett varrónő. bérelhet ipari varrógépet a tanműhelyben. mert meg van hozzá a képesítése. és létrehozhat egy kreációt és abban a nyári kollekciót. megfizetheti az adót úgy, hogy varr a bihari állami gondozottaknak. vagy az erdőpusztai napközis táborban a kiscserkészeknek. a textiles egy közös vállalat beszerzi az alapanyagot kínából, törökországból vagy a székelyfonóból. és ezt beszerzi a helyi posztócsarnokból. és egyébként ha andica egyedi formavilága megtetszik a brit királyi udvarban katalin hercegnének, akkor a kis lajos herceget is abba öltöztethetik. andika is elhelyezhet egy babaruhát a textiles katalógusába. a brit királyi udvar lapozgatja. és a katalin cselédei azt mondják, hogy ó egy ilyen andica bébiruha nem lenne jó a kis louis arthur charles hercegnek? és azt mondja a katalin, hogy yes. ez esetben andica a brit királyi család beszállítója lehet. ez nem teljesen lehetetlen. mert hogy a brit királyi család megrendel évi több száz babaruhát. és adott esetben rendelnek a magyar textilestől is. mert báró rhédey clodina a windsor ház egyik ősanyja. vagy azt mondják, hogy a szegény kis magyaroktól is rendeljünk már egy rugdalózót.

itt kővári ágnes tart sajtótájékoztatót.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2058/20586/205867/20586735_c0080ff83690be778cc54d0d681d3306_x.jpg
és elmondja, hogy nagyon sokat gondolkodtak azon, hogy turul szárnyának mintázatát hogyan applikálják az "akadémisták" mezére. megtárgyalták a focistákkal. és az ilyen lett. nagyon szép.
www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/64/83/19/cikk_2648319/2rule_fb.jpg
ez esetben andika is tarthatna sajtótájékoztat a divatcsarnokban, hogy a kismama klubban megtárgyalták, hogy milyen legyen a bébiruci. de a kismamák egy része is varrónő, vagy szakácsnő, óvónő, tanító vagy főgyógyszerész. csak éppen szülési szabadságon vannak. andika varr nekik ruhát. cserébe kapnak bébiételt, tápszert és bölcsődei ellátást.

ez a vegyes gazdaságon és vegyes önkormányzatiságon alapuló neoklasszikus modell nem zárja ki a versenyt. csak ebben az egyénen túl elég erős a közösségi jelleg. és ez az, ami a filoszemiták világképével ellentétes. mondván, hogy ha közösségi jelleg, akkor az legyen totális. és andika csak ne akarja kizsákmányolni a szegényeket. ne lehessen egy kisüzeme se. a másik véglet a kapitalisták. a tőkepiac majd eldönti, hogy kinek lesz kisüzeme. mert hogy andika vállalkozása hitelre szorul. és mondjuk meg lehet nézni, hogy fekete jános, surányi, simor milyen kamatfeltételeket biztosítottak bokros lajossal és a szocialistákkal. 10-20-30% volt az infláció. de ha zolika és andika eladósodik azért, hogy a szegény afrikaiak még többet szülhessenek és egy gyorsan szaporodó népességnek ingyen és bérmentve átadják az intézményeiket, akkor gyuri bácsi ezen pénzt kereshet. és ez az open society milyen jó a világnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.26. 09:41:02

@444:

"magyarországon a piac hagyományosan úgy szerveződik"

"na most jön a mese."

"de a valóságban a társaságok többsége legalábbis magyarországon közvetlen vagy közvetve, de kötődik az államhatalomhoz [...] ez a vegyes gazdaságon és vegyes önkormányzatiságon alapuló neoklasszikus modell nem zárja ki a versenyt."

Az "államhatalomhoz kötődésnek", a "vegyes gazdaságnak", a "vegyes önkormányzatiságnak" az egyetlen célja a verseny kizárása/korlátozása.

"Az állam az a hatalmas fikció, amely által mindenki megpróbál mindenki más költségén élni."

-- Frederic Bastiat

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.26. 09:56:46

@444:

"ha van egy debreceni ruhagyár, akkor oda andika bemehet azzal, hogy ő képzett varrónő. bérelhet ipari varrógépet a tanműhelyben. mert meg van hozzá a képesítése."

1) a képesítés/formális képzettség követelése az ipari varrógép bérléséhez a verseny kizárása/korlátozása: a képesítéssel/formális képzettséggel nem rendelkezők kizárásra kerülnek az ipari varrógépek bérléséért folyó versenyből

2) ha az ipari varrógépek bérbeadása nem úgy történik, hogy azok bérelhetik ki a véges számú (szűkösen rendelkezésre álló) ipari varrógépeket, akik a legmagasabb bérleti díjat ajánlják, akkor ez a verseny kizárása/korlátozása: azok lesznek az ipari varrógépek bérlői, akiknek _politikai_ tőkéjük (államhatalmi/önkormányzati összeköttetéseik) van, nem azok, akiknek _gazdasági_ tőkéjük van (amiből többet tudnak bérleti díjként felajánlani, mint a versenytársak)

2018.07.26. 10:06:43

@neoteny:
és ennek alternatívája most az, hogy jönnek a robotok. megtermelik a nyersanyagot és előállítják a végtelen energiát. azzal azt feldolgozzák. és a mesterséges intelligencia megtervezi a bébiruhát. big data centerek kiokoskodják, hogy 10 milliárd ember mire gondol. mindezt a holdon, hogy ne legyen környezetszennyezés. és aztán teleportálják a bébiruhát a műméhekben kihordott gyerekekre. lehet, hogy ilyen lesz a világ.

de most úgy néz ki, hogy a nyugati oligol vállalkozásokat a helyi piacokról részben kiszorítják a keleties oligarchák. a 12 csapatos otp ligában 3 csapat is dobta az adidas és a nike mezt. mert szerintük a 2rule sokkal jobb. ezek magánklubbok és a piac nem tévedhet. és most mészáros az új goldberger. ráchel barátnője tevez új belvárosi divatszalont. szegény kis borókai fannit kirakták. na de ezek összefonódtak az állammal? és a többi? a soros alapítvány nincs összefonódva az egyesült államokkal és a dollárdiplomáciával? az állami és a tőkepiac összefonódásából kibocsátott fedezet nélküli pénzt szabadon lehessen csereberélni úgy, hogy a spekuláció alapja a másodperc töredéke. és ebből szerveződő fizetési listák szociológusok, pszichológusok, filozófusok, jogvédők megfejtik, hogy a technológia fejlődése úgy felgyorsult, hogy a globális keveredéssel most létrejöhet az új emberi faj. és azzal beáll a szingularitás.

rendben van. de ez egy hit. ahogyan zolika, andika, sanyi, edit elképzelése is egy hitvilág. ők nem akarnak tömegével bevándorlókat. irmuskáé is, aki kiment volna a nagyállomásra, hogy vigyen egy kis süteményt a szíriai gyereknek, mert hosszú az út németországig. milyen jó dolog egy kicsit majszolni a vonaton. sanyi azt mondta öcsikének, hogy nyomja a fekvőtámaszt. a soros alapítvány elképzelése egy hiszterizált közéletet eredményez. ezt használja ki orbán. lovász lászló az mondja, hogy magyarország is beléphet az új űrkorszakba, csak minden család évente adjon oda nekik egy nagy doboz legó árát. az akadémikusok majd csak kiokoskodnak valamit feltéve, hogy teljes szabadságot kapnak. mert ők az akadémikusok. és nem-akadémikusok ne akadékoskodjanak. mert azzal korlátozzák a tudományosságot.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.26. 10:16:36

@444:

Mindennek semmi köze sincs ahhoz, hogy a szabadpiacon (piaci anarchiában) több jószág kerül megtermelésre, mint bármiféle "vegyesgazdaságban", és így a szabadpiaci/szabadversenyes gazdaságból származik a magasabb életszínvonal _mindenki_ számára.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.26. 10:19:45

@444:

"zolika, andika, sanyi, edit elképzelése is egy hitvilág. ők nem akarnak tömegével bevándorlókat."

De akarják birtokolni/fogyasztani a globális kapitalizmus (szabadpiaci/szabadversenyes gazdaság által előállításra kerülő) gyümölcseit. Vagyis a _javak_ "bevándorlását" igencsak akarják.

2018.07.26. 10:30:57

@neoteny:
na de már maga a társaság is korlátozza a versenyt. hiszen az alkalmazottak nem szabadon varrogatnak. hanem andrás a tulajdonos azt mondja andikának, hogy ebből a pettyesből varrjon. andika szerint esetleg nem abból kellene. de ő alkalmazottként korlátozva van és andrásban bízik a tőkepiac. andika ez esetben is korlátozva van. ő a szegény kizsákmányolt, aki vérrel-verítékkel termel jövedelmét andrásnak, aki csak a koktélokat kortyolgatja. így állítják be a világot a kommunisták. akik azt mondják, hogy csak és kizárólag kht-k működhetnek. a kapitalisták azt, hogy csak és kizárólag kft-k.

a vegyes gazdaságban van egy tanműhely. az kht. a termelő eszközök egy részét tanszünetben ki lehet bérelni. úgy, hogy andika közmunkaprogramban dolgozhat. az kkt. tehát andika varrjon közhasznú módon ruhát az állami gondozottaknak, vagy a napközi otthonban a kiscserkészeknek. és a munkabér egy részéből bérelje ki a varrógépet. és készítsen el egy kreációit egy mintázat, és abból tavaszi, nyári, őszi, téli szezonális kollekciót különféle színekkel. mert hogy ezt így tanították a könnyűipari szakközép iskolában. andika ezeket megtervezte a vázlatfüzetbe. ő tudja, hogy milyen bébiruhákat árulnak világ luxus áruházaiban. de ehhez alapanyagot venni, ipari varrógépet, bemutató termet bérelni mert ezt ugye el kell adni a kismama klubban úgy, hogy a környezet viszonylag szegény és a pakisztániak még nagyobb tételben olcsóbban dolgoznak. zolika szerint túl nagy reckér andika világába beletenni néhány millió forintot. inkább végezze a házimunkát. ő meg sanyi haverjával költöztet. de ha lenne egy ruhaipari kht (tanműhely). és ahhoz kapcsolódan létrejöhetne kkt-k. elkészíthetik a mintadarabokat. bemutatják a kismama klubban. és ha van kereslet, akkor ez esetben andika indítson kft-t. de legyen egy közösségi segítség.

a filoszemiták azt mondják, hogy ilyen ne legyen. pláne ne állami, országos jelleggel. városi jelleggel se. mert az lenne ugye az urbánus. a filoszemiták nem akarnak városi holdingokat. vidékies klasztereket pláne nem akarnak. és leginkább a nép-nemzetet. ha ezeket mind elutasítják, akkor nem-magyarok. csak a szabad piac totalitása létezhet. de olyan nincs. vagy ha van, akkor valósítsák meg ott ahol a közösség ezt elfogadja és ehhez a környezeti vagyon egy részét átengedi. például bosztonban ez állítólag így van. menjenek bosztonba. ha bécs sokkal szabadabb, akkor menjenek bécsbe.

2018.07.26. 10:46:20

@neoteny:
andika kedvenc üzlete a pepco.
pepco.hu/
mert hogy ezekben mindig van valami olcsó és színes dolog. ami az ő kis világa. ő is tervezne virágmintát a pamutfelsőre. de ő nézi a harrods áruházat is.
www.harrods.com/
mert a könnyűipari szakközépiskolában az angol órán a szituációs játékban azt képzelték, hogy ők lady-k, akik bevásárolnak a londoni luxus áruházban. így tanultak angolul. csak ugye ők vidéki parasztlány, és zolika sem egy lord, hanem városi gyári munkás. és nekik kell megfelelni. nem valamilyen elméletnek. ha szerinted a minél nagyobb verseny, akkor a társaságokat be kell tiltani, mert az mind korlátozza az egyént. de ha azokhoz szabadon csatlakoztak. az államhoz is szabadon csatlakoztak. tgm létrehozhatja liberlandot. vásároljanak egy összefüggő területet, ami a többi állam integritását nem sérti és tartsák fent liberlandot. tgm diktálna az egész világnak valamilyen totális kommunizmust. soros, aki támogatja tgm-et pedig totális kapitalizmust. ezt a két szélsőséges esetet a többség nem kéri.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.26. 10:50:30

@444:

"na de már maga a társaság is korlátozza a versenyt. hiszen az alkalmazottak nem szabadon varrogatnak."

Az alkalmazottak nem vállalkozók. Próbálkozz újra.

"de legyen egy közösségi segítség."

A "közösségi segítés" mindig egy _politikai_ folyamat: egyesektől államhatalmi erőszakkal eltulajdonításra kerülnek javak (praktikusan pénz) amikkel a politikai kapcsolatokkal rendelkezők "megsegítésre" kerülnek.

"ha ezeket mind elutasítják, akkor nem-magyarok."

Azt hittem, hogy az a magyar, akinek Trianon fáj. Most meg kiderül, hogy az nem elég ahhoz, hogy valaki szerinted magyar legyen: a népnemzetiszocializmusnak is híve kell legyen. Egyre kirekesztőbb vagy ...

"csak a szabad piac totalitása létezhet."

A szabadpiac (piaci anarchia) "totalitása" biztosítja a javak legnagyobb mértékben történő termelését, és így a legmagasabb életszínvonalt _mindenki_ számára.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.26. 10:57:40

@444:

"ha szerinted a minél nagyobb verseny, akkor a társaságokat be kell tiltani, mert az mind korlátozza az egyént."

Szó sincs ilyesmiről: a szabad társulás (kooperáció) joga nem korlátozza az egyént, hanem lehetővé teszi azt, hogy az egyén együttműködjön azokkal, akikkel történő együttműködés _számára_ a leghasznosabb.

"totális kapitalizmust [...] a többség nem kéri."

Helyesen: azok nem kérik, akik a "közösségi segítségből" szeretn(én)ek megélni. Mint pl. a 18,000 református presbiter, akik a 85 milliárdos "közösségi segítség" júdáspénzéért adták el szavazataikat az Orbán-rezsimnek.

2018.07.26. 11:10:50

@neoteny:
mindeközben mészáros lőrinc megveszi a club aligát. ez ugye "korrupció". az egykori pártüdülőkomplexum, a hozzá tartozó parkerdő és balatoni kikötő eddig izraeli kézben volt. de amikor eladták nem tudjuk mennyiért, mert üzleti titok, akkor az volt a fényességes demokrácia. most, hogy eladják ez a sötét diktatúra. mert a vétel során összefonódik az állammal. de az eladás során is összefonódtak. csak most izraeli befektetők úgy gondolják, hogy ők a zsidó államot építenék elsősorban. mészáros megveszi a "fél balatont". garancsi "fél budapestet". azokat az ingatlanokat, amiket korábban a liberálisok eladtak. azt most orbán és köreik veszik meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.26. 11:19:52

@444:

"mindeközben mészáros lőrinc megveszi a club aligát. ez ugye "korrupció"."

Vagy pedig "közösségi segítség".

2018.07.26. 11:37:50

@neoteny:
elvben ilyen lenne a debreceni ruhagyár, amelyik szerződik debrecen polgáraival, vagy legalábbis egy részükkel. mert egy debreceni kismama nem köteles a debreceni ruhagyár rugdalózóját megvásárolni. de ez munkát andikának. nagyjából ezt mondja boross, bogár, varga vagy drábik. ezt mondja a népfőiskola.

ezzel a probléma, hogy a leggings bomba áron 590 forint a pepco üzleteiben. és ennél kicsit jobb minőség 59,000 forint a harrods áruházban. andika számára valami köztes 5,900 forintos leggings lenne az optimum. de azt a globális tőkepiac nem hozza létre. és erre a népfőiskola válasz az, hogy a globális tőkepiaci vállalkozásokat (a multikat) korlátozzák. és nagyobb szabadságot kapjanak a helyi piacok.

na de debreceni ruhagyárnak kell alapanyag, félkész termék és termelőeszközök. mert hogy a városkörnyéki földek nem alkalmasak a gyapottermelésre. mert hogy ahhoz trópusi-szubtrópusi éghajlatra van szükség. persze ettől még esetleg valaki próbálkozhat. de a pamutot nagy valószínűséggel be kell szerezni. mit ad érte cserébe a ruhagyár? például bérmunkát vállal. de a munkaidő egy részében az alkalmazott maszekolhat. ez ugye közkereseti társaság. lánykori nevén a gmk. ez reformszocializmus. a rendszerváltók ezt dobták ki. mondván, hogy ez nem teremthet gazdagságot. de ezt miért zárjuk ki? persze ha valaki azt mondja, hogy ő nem lenne a debreceni ruhagyár közösségi tulajdonosa, akkor kapjon kárpótlási jegyet. a rendszerváltáshoz képest az antitézis. ez egy backtrack.

2018.07.26. 11:39:06

@neoteny:
na de a textiles is vásárolhatna "szot" üdülőt. csak erre azt mondod, hogy az új típusú hitlerizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.26. 11:54:39

@444:

"elvben ilyen lenne a debreceni ruhagyár"

Úgy érted a népnemzetiszocialista elvben.

"a népfőiskola válasz az, hogy a globális tőkepiaci vállalkozásokat (a multikat) korlátozzák. és nagyobb szabadságot kapjanak a helyi piacok."

Helyesen: _egyes_ termelők -- a politikai befolyással rendelkezők -- nagyobb szabadságot kapjanak arra, hogy nemzettársaikról több pénzt akasszanak le.

"de a pamutot nagy valószínűséggel be kell szerezni."

Igen, a termelési inputoknak van egy ilyen rusnya tulajdonságuk: be kell szerezni őket.

"mit ad érte cserébe a ruhagyár? például bérmunkát vállal."

Ahhoz találni kell olyan pamuttermelőt/kereskedőt akinek épp' ruhákra van szüksége. De az ármányos pamuttermelők/kereskedők inkább _általános csereeszközt_ (pénzt) akarnak cserébe a pamutért, mert azzal tetszőleges javakat vásárolhatnak meg.

"de a munkaidő egy részében az alkalmazott maszekolhat. ez ugye közkereseti társaság. lánykori nevén a gmk. ez reformszocializmus. a rendszerváltók ezt dobták ki. mondván, hogy ez nem teremthet gazdagságot. de ezt miért zárjuk ki?"

Azért, mert a GMK-ban a melósok a "köztulajdont" képező tőkeeszközöket használták, vagyis a jövedelmük egy része abból származott, hogy nem fizették meg a termelőeszközök amortizációját: felélték a "köztulajdonban" lévő tőkét.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.26. 11:56:12

@444:

"na de a textiles is vásárolhatna "szot" üdülőt."

Feltéve, hogy van elég jó politikai kapcsolata arra, hogy "közösségi segítséghez" jusson. Jobb, mint Mészáros Lőrincnek van.

2018.07.26. 12:06:13

@neoteny:
pontosan így van. ehhez az üzleti modellhez a olyan pamut termelőket kell találni, akiknek kereskedelmi érdekeltségeik is vannak. eladnák a pamut felsőt. andika részmunkaidőben megvarrna. és mellette saját kreációjával vállalkozna. és azért fizetnék meg papp polgármestert, hogy találjanak ilyen partnereket. úgy hoznak létre munkahelyeket, hogy az adófizetők pénzéből legfeljebb csak minimális összeget kelljen elvenni. vagy semmit sem. mert hogy a választott külkereskedő kalmár részesedést kap az üzletből.

2018.07.26. 12:13:59

@neoteny:
de miért lenne a kkt (gmk) hatékonysága feltétlen rosszabb, mint egy kft alkalmazottaié?

az első esetben a termelő eszközök vannak közösségi tulajdonban. a másik esetben pedig a termelési célok közösségiek. andika alkalmazottként elfogadja andrás utasítását. aki tulajdonosként esetleg elfogadja andika javaslatát. ebből lehet egy hatékony vállalkozás. andrás elszeretheti andikát zolikától. de andika lehet, hogy hatékonyabban termel úgy, hogy maszekol aranka nénivel a szakoktatóval.

filozofikusan nem lehet eldönteni, hogy melyik a jobb. ami nem korlátozza az egyént, hogy andikának van egy kisüzeme és kisüzlete és andikavarrniszeret.com üzletel a nagyvilággal. csak erre mondja azt zolika, hogy ez túl nagy kockázat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.26. 12:15:22

@444:

"pontosan így van. ehhez az üzleti modellhez a olyan pamut termelőket kell találni, akiknek kereskedelmi érdekeltségeik is vannak."

Helyesen: olyan pamuttermelőket kell találni, akiknek ruhakereskedelmi érdekeltségeik is vannak. Az ilyen pamuttermelőkből (vagy pamutkereskedőkből) pedig jóval kevesebb van, mint az olyanokból, akik általános csereeszközért, ti. pénzért hajlandóak elcserélni pamutot. Az a ruhagyár amelyik csak bérmunkát tud ajánlani cserébe a pamutért versenyhátrányt szenved ahhoz a ruhagyárhoz képest, amelyik pénzt képes ajánlani a pamutért.

"az adófizetők pénzéből legfeljebb csak minimális összeget kelljen elvenni. vagy semmit sem."

Akkor senkinek sincs szüksége "közösségi segítségre": a szabadpiac/szabadverseny totalitása érvényesül.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.26. 12:24:23

@444:

"de miért lenne a kkt (gmk) hatékonysága feltétlen rosszabb, mint egy kft alkalmazottaié?"

Azért, mert a GMK-ban a melósok a "köztulajdont" képező tőkeeszközöket használták, vagyis a jövedelmük egy része abból származott, hogy nem fizették meg a termelőeszközök amortizációját: felélték a "köztulajdonban" lévő tőkét.

"filozofikusan nem lehet eldönteni, hogy melyik a jobb."

Hogyne lehetne eldönteni: a GMK-sok jövedelmének egy része a tőkeeszközök/termelőeszközök meg nem fizetett amortizációjából származott, vagyis felélték a "közösségi tulajdonban" lévő tőkét.

2018.07.26. 12:44:01

@neoteny:
az egyik esetben van egy varrógép, amit aranka néni a szakoktató felügyel, akit a közösség ezzel megbízott. egy időre az kapja meg a varrógépet, aki elvégzi szabó-varró szakot a ruhaipari szakközépiskolában. erre lehet mondani, hogy aranka nénit olyan nagyon nem fogja érdekelni, hogy mennyire hatékony a termelés. mert ez lényegében a vörös október ruhagyár újratöltve.

és ezzel szemben áll a kapitalista változat. a termelő eszközök (esetben a varrógépek) magántulajdonba kerülnek. és andrás abban érdekelt, hogy alkalmazottaival a legjobb ruhákat termelje. de az alkalmazottak közvetlen nem érdekeltek abban, hogy az üzlet jól működjön. mert ha andrás így kötné a munkaszerződést, akkor azzal munkavállalói üzletrészt adna. de nem így szokás szerződni az alkalmazottakkal. a leggazdagabb ruhagyárosok varrónői a legszegényebbek. a bangladeshi gyerekeknek a veszélyes vegyszerekkel való foglalkoztatása még az éhbérért is megéri. lássa már be a világ, hogy nincs ennél jobb rendszer.

van egy köztes megoldás is. ez az, hogy közösségi tulajdonban levő eszközöket egyénileg bérlik. tehát ha az egyéni szabadságából következik a nagyobb változatosság és a magasabb minőség, akkor ugye az ez esetben növekszik. mert a kkt. nagyobb szabadságot ad andika kreatív elképzeléseinek, mint andrás kft-je.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.26. 12:59:18

@444:

"az egyik esetben van egy varrógép"

Tévedés: a varrógépet valakik megtermelték, és azt fizetségért adták el. Aki megvásárolta a varrógépet, az befektette (tőkésítette) a pénzét. A varrógép a használata során elfogy, ti. amortizálódik: a beléje fektetett tőke elfogyogyasztásra kerül. Ha a varrógép tulajdonosa nem teszi félre (takarítja meg) a varrógép árát, akkor a varrógép teljes amortizációjakor nincs pénze, amit ismét tőkésíthetne, amiből másik varrógépet (termelőeszközt) vásárolhatna: felélte a tőkéjét.

"köztes megoldás is. ez az, hogy közösségi tulajdonban levő eszközöket egyénileg bérlik."

Két eset lehetséges:

1) a bérlők fizetnek annyi bérleti díjat, mint amennyiből pótolni lehet az eszközt amikor teljesen leamortizálódik. Ebben az esetben viszont teljesen mindegy, hogy "közösségi" tulajdonban vagy magántulajdonban van az eszköz: a "közösségi" tulajdont bérlők nem jutnak "közösségi segítséghez", hiszen ugyanannyi bérleti díjat fizetnek a "közösségi" tulajdonban lévő eszközért, mint amennyit a magántulajdonban lévő eszközért fizetnek annal bérlői.

2) a "közösségi" tulajdonban lévő eszközt bérlők kevesebb bérleti díjat fizetnek, mint amennyiből pótolni lehet az eszközt amikor teljesen leamortizálódik. Ebben az esetben "közösségi segítséghez" jutnak ezek a bérők: kevesebbet fizetnek a bérletért, mint a magántulajdonban lévő (ugyanolyan) eszközt bérlők. De mivel a "közösségi" tulajdonban lévő eszközöket bérlők nem fizetik meg azt az összeget, amiből pótolni lehetne a teljesen leamortizálódott eszközt, a "közösségi" tulajdonban lévő eszközt bérlők jövedelmének egy része (az általuk fizetett bérleti díj és a teljes pótlást lehetővé tevő bérleti díj különbsége) abból származik, hogy felélik a "közösségi" tulajdonban lévő termelőeszközt, a "közösségi" tulajdonú tőkét.

screpes 2018.07.26. 15:35:50

@444:
Úgy teszel, mintha a Club Aligát megvenni nem lenne kiváltság. Egy ingatlan tulajdonost cserél.?

2018.07.26. 16:08:44

@neoteny:
vagy a térségi integrált/ipari szakképzési központ varrógépeit félautomata tanuló gépsorokat szervizelik a gépészek. szintén egy közkereseti társaságban. az induló vállalkozók egymást támogatják.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.26. 16:31:14

@444:

"vagy a térségi integrált/ipari szakképzési központ varrógépeit félautomata tanuló gépsorokat szervizelik a gépészek."

Aminek szintúgy költségei vannak: és ezeket a költségeket vagy fedezik a bérleti díjak, amely esetben a bérlők nem jutnak "közösségi segítséghez", vagy pedig nem fedezik a bérleti díjak, amely esetben ismét a "közösségi" tőke felélése történik.

2018.07.26. 16:46:46

@neoteny:
így van. és ezeknek nyilván valamennyi van közössége valamennyi finanszírozása igénye. mert ha nem lenne, akkor szabás-varrás, varrógép szerelés szabad piaci alapon is működne. ezt a veszteséget kell minimalizálni. mert hogy így lehet adót csökkenteni.

2018.07.26. 16:47:18

@neoteny:
közössége --> közös(ségi) költsége

2018.07.26. 16:59:26

@neoteny:
érdekesség. azt, hogy zusamannen óangolok úgy mondták, hogy tōsamne, tōsomme. ebből lett később a together. Old High German together? samit (!). az igen. ófelnémetben az összegez számít? finnegán?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.26. 17:05:18

@444:

"és ezeknek nyilván valamennyi van közös(ségi) költsége valamennyi finanszírozása igénye. mert ha nem lenne, akkor szabás-varrás, varrógép szerelés szabad piaci alapon is működne. ezt a veszteséget kell minimalizálni. mert hogy így lehet adót csökkenteni."

Ez egy értelmetlen szósaláta.

A szabás-varrás, varrógép szerelés _jobban_ működik szabadpiaci alapon, mint "közösségi segítség" mellett, mert az utóbbi _szükségszerűen_ a "közösségi" tőke felélését (elfogyasztását) jelenti.

2018.07.26. 17:28:26

@neoteny:
a városban van jobban működő vállalkozások, akkor a polgárok azt mondják, hogy ne minimalizáljuk veszteséget. mert, hogy vannak a világban versenyképes termékeink. de ha nincsenek, akkor kénytelen fenntartani kht-ket és kkt-kat (gmk-kat). és aztán utóbbiak egy részéből lehet kft. ha azok majdnem mindenkinek adnak munkát, akkor nem kell kht. de ha nem, akkor mégis csak.

screpes 2018.07.26. 17:34:54

@444:
Meghökkentő, hogy ebből a textilipari piacfelosztásból, a képzeletbeli versenyből teljesen kimarad a tényleges helyzet: a kinaiak térfoglalása. nem a majdani, hanem a jelenlegi.

Ha egy egy közepes várost megnézel, (nemcsak azt) ott már hihetetlen gadagságban jelen van az aprócikkek, textiláruk garmadája méretekben, választékban. Igaz, ennek java nyugodtan minősíthatő gagyinak, de abban a fogyasztói körben megfelelő, és szerintem minősége is lassan javul. Harminc éves folyamat ez, lehetetlen nem észrevenni a beteljesülését, ahogyan beterítették ebben az árucsioportban az országot, miközbben ti is és én is, még mindig esélyeket latolgatunk. Miközben tele vannak a polcok.... igaz nem a premium árucsoportokban, de oda is "áthallatszik", átfed egy szegmenst, mert ár- és ízléskérdés csupán, hogy egy r észét ott is megjeleníthetik e avyag sem.
Ebből még nagy "balhé" lesz...Azok, akik a háziipar felé menekülnének majd munkát keresve, tömegárukkal találják szemben magukat.

2018.07.26. 17:36:34

@neoteny:
a kht veszteséget minimalizál, a kkt. null szaldóra törekszik, a kft profitot maximalizál. és így lehet az adóteher minimális. de erre a filoszemiták azt mondják, hogy nekik van egy jobb ötletük. nulla adó. és úgy minden kft. és azok majd önként adakoznak. rendben csináljanak egy ilyen államot. a jelenkori magyarországon aligha lehet fenntartani a társadalmat kht-k nélkül.

2018.07.26. 17:48:10

@screpes:
az egy kérdés, hogy a még több olcsó tömegtermék korszaka következik, mert jönnek a robotok és végtelen alapanyag és végtelen energia áll majd rendelkezésre. vagy ennek vége lesz. mert hogy ez brutális környezetkárosítással jár.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.26. 18:10:35

@444:

"vannak a világban versenyképes termékeink. de ha nincsenek, akkor kénytelen fenntartani kht-ket és kkt-kat (gmk-kat)."

Pontosan fordítva: a kht-k és kkt-k "közösségi segítséggel" történő fenntartásából következik az, hogy az általuk előállított javak nem versenyképesek.

2018.07.26. 19:22:09

@neoteny:
a filoszemiták csináljanak olyan államot, amiben nincsenek közintézmények. seholsincsországot akarjátok felépíteni. olyan családok, akik tartósan sose voltatok államalkotók. képtelenek voltak valaha is közösségben élni másokkal. ez a népcsoport dirigál, mert a megszállónáci német hadsereg majdnem megölte a felmenőit. menjenek németországba, vagy hitler ausztriájába. állítólag ott a legjobb. menjenek. vagy amerikába.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.26. 19:49:34

@444:

Akkor hát nem igaz az, hogy "ez a vegyes gazdaságon és vegyes önkormányzatiságon alapuló neoklasszikus modell nem zárja ki a versenyt"?

2018.07.26. 19:54:37

@neoteny:
a totális versenyt zárja ki.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.26. 20:12:11

@444:

Helyesen: a _gazdasági_ versenyt zárja ki; a _politikai_ versenyt fokozza. Csak épp' a politikai versenyt (most épp') a Mészárosok meg a Tiborczok meg a fejenként kb. 10 millióval "támogatott" "munkahelyteremtő" multik nyerik, nem Zolika, Andika, Sanyi vagy Edit. Na meg a 18,000 református presbiter, akik 85 milliárdnyi júdáspénzért adták el a szavazataikat az Orbán-rezsimnek. Ehhez képest a nyugdíjasokat potom pénzért vásárolták meg: egy 10 rugós Erzsébet-utalványt meg egy 12 rugós télirezsi-csökkentést kaptak.

2018.07.26. 20:15:44

@neoteny:
mert a verseny csak egy rész (race). na jó.

2018.07.26. 20:21:40

@neoteny:
a (politikai) intézmények azért jönnek létre, hogy a kulturális (politikai) versenyt erősítsék. a liberális cél, hogy ennek a költségei minimálisak legyenek. az ortodox liberálisok azt mondják: nullázzuk le. de erre a társadalom válasza: rendben, az ortodox liberális intézményeket nullázzuk le. ebből lesz az a kultúrharc, ami magyarországon folyik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.26. 20:33:28

@444:

"a (politikai) intézmények azért jönnek létre, hogy a kulturális (politikai) versenyt erősítsék."

Tévedés: a politikai, vagyis államhatalmi intézményeket azért hozzák létre a politikusok, hogy ők és támogatóik meg tudjanak élni anélkül, hogy bármi olyan javakat termelnének amiket önkéntesen el akarnának cserélni velük mások.

"Az állam az a hatalmas fikció, amely által mindenki megpróbál mindenki más költségén élni."

-- Frederic Bastiat

Janossz 2018.07.26. 20:52:30

@444: " ehhez az üzleti modellhez a olyan pamut termelőket kell találni, akiknek kereskedelmi érdekeltségeik is vannak. "

Pamutot nem termelnek sehol a világon.
Gyapotot termelnek, abból készül (jobbára) a pamut.

Szerinted meg árasztják az árpát a pamuttal együtt...
Tényleg ilyen hülye vagy?

Janossz 2018.07.26. 20:59:19

@screpes: " Azok, akik a háziipar felé menekülnének majd munkát keresve, tömegárukkal találják szemben magukat. "
A hímzett háziáldásos falvédőlre meg viszonylag korlátozott a kereslet.
Mást kell kitalálni Négyeske népének, akik kevéske ráfordítással óhajtanak folyton nagy lóvét keresni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.26. 21:06:43

@444:

"jelzem a háziipar az, ami leginkább egyedi tervezésű termékeket létrehozna."

It vann, ni:

"Jellemző volt, hogy a weboldal "házi cukrászai" nem rendelkeztek képesítéssel és engedéllyel. A weboldal üzemeltetője többek között háziasszonyokkal állapodott meg, akik ellenőrizetlen körülmények között, a szakmai és élelmiszerbiztonsági szabályok ismerete, illetve betartása nélkül készítették a termékeket."

hvg.hu/kkv/20180726_nebih_sutemeny_webshop_birsag

A magyar háziasszonyok kreativitásukat alkalmazva egyedi tervezésű tortákat hoztak létre -- és a NÉBIH le is csapott rájuk mint ragadozó a zsákmányállatokra.

Kinek az oldalán áll az államhatalom által létrehozott politikai intézmény, a NÉBIH? Láthatóan nem a kreatív magyar háziasszonyok oldalán ... hanem azoknak a multiknak és nagyvállalatoknak az oldalán, akik gyártósorai képesek fantáziátlan egységtortákat kifosni magukból.

Ki a nyertes ebben a politikai versenyben?

screpes 2018.07.26. 21:28:32

@Janossz:

épp azon vagyok megütközve, hogy azt a kínaiak már kitalálták..
besétáltak a piaci résbe
és most ott vannak.

Janossz 2018.07.26. 21:38:07

@screpes: Az a baj, hogy ezek a pamutkertészek nem képesek felfedezni összefüggést a mi minimálbérünk (államilag megállapított), élőmunkát terhelő adó- és járulékterheink (szintén államilag diktált) hatásai és a világpiaci árszint között.
Fantáziálni Meseországról, meg Centrum Áruházról viszont elég jól megy nekik.

2018.07.27. 08:36:44

@neoteny:
a háziipar elvben ugye minőségi termékkel versenyképes. de ezeknek magas az áruk. amit ugye a belső piacon a lakosság nem tud megfizetni. és ezért hiába alkalmas a környezet földművelésre. olcsó tömegtermékekkel kiszorul a háziiparosság. az ipari forradalommal, vagy forradalmakkal indul el a városiasodás és leszakad a vidék.

a nem-nemzeti liberálisok azt mondják, hogy ez egy természetes folyamat. ezt hívják fejlődés. csakhogy vagy létezik nemzeti liberalizmus is. amelyik azt mondja, hogy a haza és haladás dolgait kapcsoljuk össze. és azt mondja, hogy egy populáció a közösségi tulajdonra alapozva természetes módon védheti a piacait. ha ebből következően minőségi háziipari termékeket állít elő, amit képes exportálni, vagy az idegenforgalomban értékesíteni, akkor jól járt. ha nem, akkor nem.

tehát én nem pontosan azt mondom, amit a népfőiskola. ha megvédjük a piacainkat, akkor biztos jobb lesz. úgy lehet jobb és rosszabb is. de a valódi liberalizmus az, hogy ki lehet próbálni. ehhez nagyfokú önkormányzatiságot javaslok. mert hogy azoknak az áruféleségek a piacát érdemes átmenetileg védeni, aminek a termelésében a népesség döntő többsége érdekelt.

tehát ha a túr mentén azt mondják, hogy mi majd legeltetünk állatot, termelünk tejet, abból gyártunk tejfölt és túrót. és felszolgáljuk a túrós rétest, túrós bélest, a túrós csuszát. és mellette lesz tour de tour. újrateremtjük a trianoni határon átnyúló thúry uradalmat. a túr mentén élőknek ehhez joguk van? nemzeti liberális nézőpontból a válasz az: miért ne lenne. a neoliberálisok azt mondják, hogy ne akarjál már nemzethyt. de a piacvédelem alapja részben a hit. részben persze matek. mert hogy számolni kell hozzá. mi éri meg közösségileg és mi nem éri meg.

na most erre valaki mondhatja, hogy na jó, de ő nem a közösségi optimumot akarja keresni, hanem kizárólag egyénileg gazdálkodjanak. és ne legyen szövetkezet. a túri kistérség dönthet úgy is, hogy ne legyen szövetkezet. és úgy is, hogy legyen. kis, közép és nagyháztáji birtokokkal. összeállhatnak gazdakörökbe a nagycsaládok. lehetnek kisegítő vállalkozások. mondjuk egy garabonciás diák programozó garbolcon. applikációt fejleszt a tornácon. van hét szilvafája és azt majd leszedi valaki a faluból, mert dolgoznak neki napszámban. mondern kori hétszilvafás nemes. időlegesen akár még vezetheti is az uradalmat feltéve, hogy megválasztják.

és a neoliberálisok azt mondják, hogy ez egy baromság. ilyen határokon átnyúló kistérségi, tájegységi összefogás nem működhet pláne úgy, hogy megvédik a piacaikat. de miért ne működhetne? csak előbb a neoliberálisokat ki kell szorítani a mainstream közéletből. mert ehhez kell takarékszövetkezet, mezőbank, agrobank. ezeket a balról vagy felvásárolták és felszámolták, vagy csődbe vitték. és jobbról ezeket le akarják nyúlni. azért, mert a nyugati oligopóliumoknak és a keleti oligarcháknak ez állt érdekükben. de a kettőt egyszerre nem lehet leváltani. és a politikai megoldás most az, hogy az oligarchák az oligopóliumok egy részét kiszorítják. és ezek után egyezkedik a nép. amire azt mondják a nyugatosok, hogy az úgy nem lesz jó. mert így kvázi egypártrendszer jön létre. a népnemzetieket legfeljebb a szélsőséges nacionalisták korlátozzák. és ezért orbán majd bevezeti a katonai diktatúrát. volt már ilyen. a császár is bevezette. a fellázadtak parasztok. orbán viktorral ha kell, akkor a nép elbánik feltéve, hogy nem akar egyezkedni a köznéppel. ha akar, akkor lehet egyezség. lehet, hogy a parasztok számítása középtávon beválik és az is lehet, hogy nem. mert a neoliberális tendencia érvényesül. és a olcsó tömegtermékek piaca növekszik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.27. 09:06:10

@444:

"egy populáció a közösségi tulajdonra alapozva természetes módon védheti a piacait"

Kinek a piacait védi a NÉBIH akkor, amikor lecsap a háziipari módon egyedi süteményeket/tortákat termelő háziasszonyokra?

"ilyen határokon átnyúló kistérségi, tájegységi összefogás nem működhet pláne úgy, hogy megvédik a piacaikat. de miért ne működhetne?"

Mert ha a piacvédelem működne, akkor nem csak minden kistérségnek lenne célszerű a piacát védenie, hanem minden helységnek; és nem csak minden helységnek, hanem minden utcának; és nem csak minden utcának, hanem minden egyes termelőnek. Amiből a teljes önellátás (autarkia) következik; az pedig a nyomor legjobb biztosítéka.

Ami pedig a határokon átnyúlást illeti: az államhatalom definíció szerint az az entitás, amelyik egy adott földrajzi terület felett _kizárólagos_ hatalommal (jurisdikcióval) bír. Amely hatalom legpraktikusabb manifesztációja az adószedés tevékenysége. Ezért kérdem tőled mindig azt, hogy ki szedi az adókat egy ilyen "vegyes" területen -- és ezt te soha nem vagy képes kielégítően megválaszolni.

"a politikai megoldás most az, hogy az oligarchák az oligopóliumok egy részét kiszorítják. és ezek után egyezkedik a nép [...] orbán viktorral ha kell, akkor a nép elbánik feltéve, hogy nem akar egyezkedni a köznéppel."

Orbán Viktor úgy egyezkedik a "köznéppel", hogy a választások előtt megfizet 85 milliárdnyi júdáspénzt a 18,000 református presbiternek. Meg kiküld egy 10 rugós Erzsébet-utalványt a nyugdíjasoknak, meg egy 12 rugós télirezsi-csökkentést a háztartásoknak. Az építőipari munkásokat már lekenyerezte az állami megrendelésekkel. Meg ugye kiszórt pár ezer milliárdot a Modern Városok program keretében. A "köznépnek" nincsen semmilyen fogantyúja Orbán Viktoron, amit tekergethetnének bármiféle egyezkedés során. Persze elvileg kiszavazhatják a hatalomból -- csak akkor be is kellene szavazni valaki más(oka)t a hatalomba, de az a más másoknak osztogatna, így mindazok akik most részesülnek Orbán Viktor látható és láthatatlan osztogatásaiból nem fogják kiszavazni Orbán Viktort a hatalomból.

2018.07.27. 09:32:03

@neoteny:
és erre mondhatod, hogy de hiszen 8 éve nemzeti ügyek kormánya van hatalmon. na de még a nem-nemzeti (széljobbos retorikában nemzetellenes) liberálisok vannak ellenzékben. az is hatalmi pozíció. az ő intézményeiket kívánja a vidék lerombolni. ahol fidesz és a jobbik összesen 75% körüli eredményt ér el. budapesten azonban nem ez a helyzet. ott a jobboldal és a széljobb összesen 50%-ot kapott. (országos átlag 70% körüli). a baloldalnak komoly esélyese van a fővárosban visszaszerezni a többséget. én nemzeti liberális vagyok, polgári konzervatív, de nem vetem meg a parasztokat, valójában a filoszemitákat se. álljon elő egy koncepcióval és ha azt tetszik a fővárosnak, akkor valósítsák meg karácsony gergellyel, vagy nem tudom kicsodával. ezt a vallásháborút döntsük el. ha budapest azt mondja, hogy ők nem vállalnak közösséget ezzel a népnemzeti retyerutyával. tegnapi hír, hogy konyári aratóverseny eredménye:
1. Antal család (Gyimesközéplok)
2. Oromparti Aranycsapat (Zenta)
3. Búzavirág Aratócsapat (Balmazújváros)
gyimesközéploki antal család aratott a legjobban. kézzel arattak. erre a belga zenekar azt mondja: ipari forradalom, feltalálták az aratógépet, tanulj paraszt megszűnt az állásod. na jó. de konyárra érkeztek zentáról és gyimesekből. a ghymes együttes nyitráról játssza a talp alá valót.

a valódi liberalizmus az lenne, hogy konyáriak tartsanak aratónapot. csak ugye ez nem ilyen egyszerű. mert a tőkepiaci központok államhatalmi segédlettel a nagy összegű hiteleket nem konyárnak generálta ki, hanem maguknak. mondván, hogy ez a fejlődés. és most a szuburbanizáció erősödött fel. szublineáris társadalomszervezés. a vonal alattiak képviselete került többsége. és erre politikai válasz az, hogy az oligarchák vásárolják ki a gazdasági külföldiek érdekeltségét. és ha garancsi majd nem tudja üzemeltetni a dührer kertet, mert a tőkealap nem termel ki annyi pénzt, amennyi hitelhez jutott, akkor az ingatlan állam ölébe hullik. ha megtérül, akkor pareto hatékonyság javítottak végre. garancsit közvetlen le lehet váltani. emir urat nem lehet, akinek még így is marad a gozsdu udvar. mészárost le lehet váltani. orbán családdal a nép egyezkedhet. az izraeli sbi-csoporttal nem. azért választják meg orbánt, hogy egyezzen meg velük. fizesse ki őket és menjenek isten hírével. csak a filoszemiták nem akarnak egyezkedni mondván, hogy ilyen nincs. kifizetnek és eredj. velük a vallásháborút meg kell vívni. a következő eu-s ciklusban lesz esély értelmes közéletre úgy, hogy a viták a párton belül folynak. ugye tusványoson már valódi viták vannak. ami az ellenoldalon értékes azt ne dobjuk ki. már ilyeneket is mondanak. csak arról van szó, hogy ami neoliberális az nem lehet mainstream. az a fővárosi underground valójában. vagy az sem. ezt döntsék budapesten. illetve amerikában, ahol ugye 21 végén a demokrata pártiak visszatérhetnek. és visszavághatnak feltéve, hogy megéri nekik orbán viktorral hadakozni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.27. 10:13:24

@444:

"és erre mondhatod, hogy de hiszen 8 éve nemzeti ügyek kormánya van hatalmon."

De hiszen 8 éve nemzeti ügyek kormánya van hatalmon.

"liberálisok vannak ellenzékben. az is hatalmi pozíció."

Csak a te nihilista-posztmodernista narratívádban. Az ellenzék semmilyen törvény meghozatalát sem képes elérni, és semmilyen törvény meghozatalát sem képes megakadályozni. Az ellenzék hatalma nulla. Illetve nem: arra hatalmuk van, hogy megszavazzák a képviselők fizetésemelését és hogy felvegyék ezeket a fizetéseket.

"álljon elő egy koncepcióval"

Szükségtelen; a "köznép" nem koncepció(k)ra vevő, hanem szocialista propagandára. Az ellenzék csak ígérni tud; Orbán Viktornak minden eszköze meg van arra, hogy (stratégiailag) osztogatni is tudjon.

"ezt a vallásháborút döntsük el."

Nem fog megtörténni: még a létezett szocializmusban uralkodó állampártban is voltak frakciók, akik folyamatosan küzdöttek egymással. Ld. pl. a hatvanas évek végén az Új Gazdasági Mechnanizmus (korlátozott piacosítás) tervét, amely eljutott arra a pontra, hogy még animált tanmeséket is sugárzott róla a(z egyetlen) tévé, aztán lefújásra került.

"a valódi liberalizmus az lenne, hogy konyáriak tartsanak aratónapot."

Mivel a konyáriak épp' most tartottak aratónapot (aratóversenyt?), ebben valódi liberalizmus van. Az, hogy a Bëlga kifigurázza a konyári parasztokat, nem illiberális: a konyári parasztok ugyanúgy kifigurázhatóak, mint ahogy a Bëlga köpködhető.

"politikai válasz az, hogy az oligarchák vásárolják ki a gazdasági külföldiek érdekeltségét"

Először is, egy TEVA még csak-csak kivásárolható (habár az sem egy egyszerű mutatvány), de például egy győri Audi-gyár vagy egy kecskeméti Mercedes-üzem nem kivásárolható: a magyar oligarchák nem gyárthatnak Audikat vagy Mercedeseket ezekben az üzemekben a kivásárlás után. Még csak Audi- ill. Mercedes-márkázott alkatrészeket/részegységeket sem.

A másik probléma az, hogy még ha ki is vásárolják a magyar oligarchák a gazdasági külföldiek érdekeltségeit, azzal legfeljebb a technológiai know-how-t vehetik meg, de nem a menedzsmentbeli know-how-t. És ha a magyar oligarcha nem képes úgy menedzselni pl. egy TEVA összes aspektusát, beleértve az eladásokat ahogy az előző tulajdonosok menedzselték, akkor veszteséges lesz, ami a tőke feléléséhez (fogyasztásához) vezet; és előbb-utóbb "közösségi segítségre", ti. állami dotációra lesz szüksége: önthetik bele az adófizetők pénzét. Mert ugye elbocsátásokat nem csinál egy nemzeti oligarcha.

"garancsit közvetlen le lehet váltani. [...] mészárost le lehet váltani. orbán családdal a nép egyezkedhet."

Csak a te féktelen fantáziálgatásaidban.

"velük a vallásháborút meg kell vívni."

Ez egy soha véget nem érő háború: még Kim Dzsong-un is kénytelen rendszeresen hazavágni a belső ellenzékéből egyeseket, pedig ő keményebben tartja a gyeplőt mint Orbán Viktor.

"amerikában, ahol ugye 21 végén a demokrata pártiak visszatérhetnek"

21 végén? Most novemberben lesznek időközi választások (teljes Képviselőház és a Szenátus 1/3-a), 22-ben pedig elnökválasztás és ugyanaz a kongresszusi választások mint az időközin (csak a Szenátus másik 1/3-a kerül választásra). 21 végén nem lesz semmilyen választás.

De jó, hogy említed az amerikaiakat: ugye Trump elnök rávágott a kínaiak vagy $34 milliárdnyi áruira védővámokat. Erre a kínaiak szintén kiszabtak $34 milliárdnyi büntetővámokat amerikai termékekre -- de trükkösen csinálták, mert olyan termékeket válogattak össze, amelyeket azokban a tagállamokban gyártanak ahonnét sokan szavaztak Trumpra, pl. középnyugati államok, ahol viszonylag sok farmer van. Erre mit csinál Trump? Hát kiutal $12 milliárd "közösségi segítséget" ezeknek a farmereknek. Vagyis az USA-ban is a nettó adófizetők fizetik meg a "piacvédelmet".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.27. 10:14:18

@444:

Ja, és mielőtt elfeledkeznénk erről:

"egy populáció a közösségi tulajdonra alapozva természetes módon védheti a piacait"

Kinek a piacait védi a NÉBIH akkor, amikor lecsap a háziipari módon egyedi süteményeket/tortákat termelő háziasszonyokra?

2018.07.27. 10:20:30

@neoteny:
itt van noár és fatima. come together.
www.youtube.com/watch?v=TvAO1WqcEug
egy szabad országban lehessen elmondani, hogy a together/zusammen ófelnémet nyelven samit. és ez számít. sum, some, same a számolással kapcsolatos. miért ne lehet ilyenformán nyelvet tanítani. azért, mert az mta szerint ezt így nem lehet. ez esetben az mta-t is meg lehet változtatni. ez bölcselet, ami nagyrészt hiten alapul. és részben a matekon. úgy sincs igazuk. a török alapszókincsben small = küçük (kicsi) short = kısa (kis). a magyar egy kicsit arra is hasonlít.

de álljon össze noár és fatima, hogy még több bevándorlót. ne kelljen szarul éreznie magát, mert van egy szír barátja. de annak se, akinek nincs. és nem a szírekkel van a probléma. hanem éppen az, hogy ősi kapcsolatokat arpad (aleppo) és emesa (homs) városát lövi szét az iszlám állam nevű terrorszervezet. megtámadták szíriát azért, hogy a nép megválassza a szír "demokratákat". csak nem választották meg őket. ellenben a soros alapítvány időlegesen legitimálta az alvilágot, hogy a menekülteket tömegével hozzák át a balkánon.

a fidesz koncepciója a korlátozott multikulturalitás. most ért véget a nyári egyetem. 1927 óta minden évben megtartják. idén se tiltották be.
www.nyariegyetem.hu/images/car2.jpg
elég multikulti? ők valamiért magyarul akarnak tanulni. ez nemzeti, nemzetközi kapcsolatokkal. nemzetközösségi jellege van. nemrég ért véget a bartók béla nemzetközi kórusverseny. junior kézilabda világbajnokság után jön az utcai kosárlabda.
DEBRECEN (FIBA 3x3 U18 Europe Cup) - The FIBA 3x3 U18 Europe Cup returns to Debrecen, Hungary on August 31 - September 2, 2018.
debrecen európa ifjúságát hívja utcai kosárlabdázni. előtte a világ legjobbjait.
The FIBA 3x3 World Tour events are true urban culture festivals. It consists of nine Masters tournaments, before culminating with the FIBA 3x3 World Tour Final. The schedule of the 2018 edition is the following:
August 30-31 - Debrecen, Hungary
a fidesz is "true urban culture festival"-t szervez. jöjjön fatima és noár énekelni. ha azt mondják, hogy ők ezt az elnyomó fasiszta rezsimet nem támogatják, hanem a soros alapítvány kottájából játszanak, akkor ezt a kérdést el kell dönteni.

ők is összefogást hirdetnek.
www.youtube.com/watch?v=hSPLTQU3rt4
és erre lehet mondani, hogy a fidesz lefizette szikora robit. király viktort new yorkból. fatima nem áll be. ne álljon be.
ők is szabad országot hirdetnek.
www.youtube.com/watch?v=4ZROJ0qb8YA
erre lehet mondani, hogy ne legyen ilyen "halszagú" ária sasvári sziszivel. és ne énekeljen a cigány lánnyal. lehet, hogy őket orbán vette meg. fatimát soros alapítvány. ahhoz, hogy értelmes közélet legyen ezt döntsük el. legyen köztársaság.
www.youtube.com/watch?v=kBH3CbvaY-8
de olyan legyen, amilyet a lakosság döntő többsége szeretne. és az nem feltétlen egyezik bródy jános elképzeléseivel. ez esetben kisebbségbe kerül. ezt vagy elfogadja. vagy ha nem, akkor mondhat alternatívát. de ha a köznép nem az mszp-szdsz kormányt választja, akkor az még nem diktatúra. most a fidesz diktál. felvásárolja a médiát. korábban kik uralták a médiát. ha van 5% neoliberális választó, akkor ahhoz nem jár 50% "szabad" sajtó. értem, hogy az amnesty international listáján ezzel magyarország nigéria mögé szorul. de ez a közakarat. ne az ngo-k diktáljanak. nem ők a civilek. hanem a politikai pártoktól és a pénzhatalomtól is függetlenek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.27. 10:29:52

@444:

"egy szabad országban lehessen elmondani, hogy a together/zusammen ófelnémet nyelven samit. és ez számít."

El lehet mondani: épp' most tetted meg.

"miért ne lehet ilyenformán nyelvet tanítani."

Ja, hogy nem csak elmondani akarod, hanem az államhatalmilag szabályozott iskolákban tanítani is akarod? Ahhoz lobbiznod kell az államhatalmat, ill. annak manifesztációját, a nemzeti ügyek kormányát. Sok sikert.

"de olyan legyen, amilyet a lakosság döntő többsége szeretne."

Még ha azt is mondod, hogy a lakosság 70%-a szavazott a Fideszre és a Jobbikra, 70%-os választási részvétel mellett az még mindig nincs a lakosság fele sem.

"de ez a közakarat."

Helyesen: a te nihilista-posztmodernista narratívád szerint ez a közakarat.

"ne az ngo-k diktáljanak. nem ők a civilek. hanem a politikai pártoktól és a pénzhatalomtól is függetlenek."

Akkor biztosan nem a 18,000 református presbiterre gondolsz, akik elfogadtak 85 milliárdnyi júdáspénzt az épp' országló rezsimtől. Vagy ez is a te kedvelt "nem függés, hanem kapcsolat" kategóriádba esik?

Ja, és mielőtt elfeledkeznénk erről:

"egy populáció a közösségi tulajdonra alapozva természetes módon védheti a piacait"

Kinek a piacait védi a NÉBIH akkor, amikor lecsap a háziipari módon egyedi süteményeket/tortákat termelő háziasszonyokra?

2018.07.27. 10:41:20

@neoteny:
a fogyasztókat védi. ezt mondja a népfőiskola és sanyi. termelői érdekvédelem mellett legyen fogyasztóvédelem választott vásárbírákkal. jelzem 16-17. századi hagyomány. a polgárság természetes módon védhette a termelői piacait közösségi tulajdonra alapozva. de a fogyasztók érdekei is legyenek képviselve. mert a piacvédelem időlegesen magasabb árakat jelent. de ha rosszabb minőségen ilyenformán sikerül javítani, akkor ez a termelők számára előnyös. ha egy városban a népesség többsége érdekelt a termelői piacon, akkor ezt miért ne lehetne megvalósítani.

svájc is védi a piacait. és a svájci termékek elég jó minőségűek. vannak közösségi bankjaik és a svájci bankokban ennek ellenére elég sok nemesfém van.

a piacvédelemhez az kellene, amit drábikék mondanak. visszaállni a nemesfém fedezettel rendelkező pénzre. nagykereskedésben a bartellre és az arany alapú klíringre. kiskereskedésben a városi ezüst pénzre és vidékies réz váltópénzre. csak ha egy kormányzó ilyet mond, akkor fejbe lövik. ezt legfeljebb önkormányzati keretek között lehet megcsinálni "kulturális" célok közé lehet felvenni. a hírek szerint soros elég aranyat vásárolt. szóval ezt akár még támogathatná is. csak ez esetben őt lövik fejbe. mert hogy a folyószámla pénz töredékének lehetne nemesfém fedezete. de erre vissza lehetne térni a háziiparosságban. ez a klasszikus liberalizmus, csak vidékies vásárvárosi változatban.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.27. 11:04:11

@444:

"a fogyasztókat védi."

A fogyasztókat meg kell védeni a háziipari módon termelő magyar háziasszonyok egyedi süteményeitől/tortáitól? Mert azokkal a háziipari módon termelő magyar háziasszonyok a magyar fogyasztóik életére és egészségére törnek? Csak a multik meg a nagyvállalatok képesek egészséges süteményeket/tortákat gyártani a minőségbiztosított gyártósoraikon? Csak az övék lehet a sütemények/torták piaca, arról a háziipari módon termelő magyar háziasszonyokat államhatalmi erőszakkal ki kell űzni?

Akkor hogyan lehet a magyar háziipar versenyképes a multikkal és a nagyvállalatokkal szemben? Ez azt jelenti, hogy a piacvédelem + fogyasztóvédelem kombó eredményeként a magyar háziiparnak ugyanazokat a fogyasztóvédelmi szabályozást kielégítő termékeket kell gyártaniuk, mint amiket a multik és a nagyvállalatok gyártanak? Vagyis a magyar fogyasztók ugyanazokhoz a jószágokhoz jutnak hozzá, csak drágábban?

"amit drábikék mondanak. visszaállni a nemesfém fedezettel rendelkező pénzre. [...] ez a klasszikus liberalizmus"

Bezony; és ezt a klasszikus liberálisok (libertariánusok) már akkor hirdették, amikor Drábik még nem is élt. Így hát Drábik csak egy későn érkezett filoszemita.

2018.07.27. 11:08:44

@neoteny:
így van. amit a fidesz és a jobbik képvisel arra még országos méretekben nem lehet azt mondani, hogy az közakarat. orbán viktor ezt mondja, hogy ő képviseli a népet. a nép nevében kormányoz. de orbán viktor egy politikus. csak azt állítom, hogy amit orbán mond vagy tesz az nagyrészt nem független a közakarattól. nincs diktatúra ebben az értelemben. de azt lehet mondani, hogy a kormányzásnak van autokratikus vagy autoriter jellege. ez azonban a helyzetből fakad. akárki kormányozna kénytelen lenne jelentős csoportosulással szemben kormányozni. és úgy tűnik, hogy nem lehet kiegyezés. ez esetben azonban dönteni kell.

nagyfokú önkormányzatiság híve vagyok. tehát ha budapest balliberális vezetést akar, akkor azt mondom legyen az. megértem lovász lászlót, megértem pálinkást is. csak nem értek vele egyet. pálinkás azt mondja, hogy olyan nincs, hogy azt mondja a brit kormány, hogy az elektromosság és a mágnesség törvényeit foglalja egy egyenletrendszerben. és erre jön james clerk maxwell skót és a problémát megoldja. a tudomány nem így szerveződik. na de von neumann és társai így építettek számítógépet, teller ede és társai így gyártottak hidrogénbombát. szent györgyi albert így izolálta a c vitamint. semmelweis ignác a hatalommal szemben lett az anyák megmentője. arra is van példa. és arra is, hogy a politikától függetlenül fedeznek fel valamit. de ez leginkább csak a matematika. a matematikának mindegy, hogy nyereséget maximalizál, vagy veszteséget minimalizál. ha a célfüggvény lineáris, akkor egy extremális pont keresése egy konvex poliérderen, ami előállítható egy konvex kúp és egy konvex politop összegeként. erre jött rá két zsidó. motzkin és goldman. ez segítette a probléma megoldásában. és az ez goldman abból a családból, amelyiké a goldman sachs. szóval ez nem csak annyi, hogy összebeszéltek a hátsó szobában. nem csak arról szól a sztori, amiről a szélsőjobb beszél. de egy kicsit arról is. lovásznak és pálinkásnak is van egy kis igazuk. de nincs olyan politikus, aki ezt képviselné.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.27. 11:11:37

@444:

"svájc is védi a piacait."

Hogyne: más országok me a svájci termékektől védik a saját piacaikat. Így mindenki szegényebb: jaj de jó.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.27. 11:26:57

@444:

"csak azt állítom, hogy amit orbán mond vagy tesz az nagyrészt nem független a közakarattól."

Ez igaz olyan értelemben, hogy a magyarok kb. 2/3-a szocializmust akar, és ennek egy változatát le is szállítja nekik Orbán.

"nincs diktatúra ebben az értelemben. de azt lehet mondani, hogy a kormányzásnak van autokratikus vagy autoriter jellege."

Valóban nincs olyan mértékű diktatúra, mint pl. Törökországban. De az idő haladtával Orbán sem válik liberálisabbá; és a Jobbik "ti dolgoztok, ők lopnak" plakátkampányának kezelése megmutatta, hogy nem okoz Orbán számára gondot az, hogy államhatalmi erőszakot alkalmazzon a politikai ellenfeleivel szemben.

2018.07.27. 11:40:12

@neoteny:
na de ez a világ keleti végek szegénységéből jön. a románok is ezt akarják nagyváradon. csak ebben tatáros, törökös elemek, keleti kereszténység is megjelenik.
www.youtube.com/watch?v=x1bu4fI0ebw
ehhez képest a nemezti keresztény magyarok a nyugat. és az orbán kormány újítja fel a zsinagógát. az amerikai demokrata párttal szemben képviseli izraelt az unióban. garancsi jó áron kivásárolja dührer kertet pesten, mészáros megszerzi a club aligát a balatonnál. a rendezvény főtámogatja a nagyváradi nagyvállalkozó teszári úr és a digi mobile. mert hogy neki is jó ha az idegen multikat egy kicsit kijjebb szorítják. fellép bukaresti subcarpati, amelyik a román népzenei hagyományokra épülő hip hop együttes. jelzem bródy jános is. ez a posztmodern egyveleg a fidesz támogatásával valósul meg legalábbis a nagy-magyar vidéken belértve a határmenti és a határon túli területeket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.27. 11:55:10

@444:

Whatevs. Ennek semmi köze sincs ahhoz, hogy a NÉBIH a multiknak és a nagyvállalatoknak védi meg a sütemény- és tortapiacot a háziipari módon termelő magyar háziasszonyok egyedi süteményeitől/tortáitól.

2018.07.27. 12:22:23

@neoteny:
a magyar vidék és még a vidéki városok egy része is reformszocializmust akarja visszaállítani. a késő kádár kort. az állami gazdaságot, az mgtsz-ek, az áfész-ek világot, a nemzeti parkokkal. csak szabadabban szerveződő gazdakörökkel, háztáji birtokokkal, kisegítő gazdaságokkal. a városlakó kapcsolódik a vidékhez nyári lakkal. az oroszoknál ez a dácsa. ehhez háziipari ktsz-ek és természetes módon védett piacok kellenek. a kkv-k helyébe minimális állami támogatással működők kkt-k (közkereseti társaságok), de ez lényegében a régi gmk rendszer visszavezetése. ez lényegében a reformszocializmus. ez a járások és megyék világa. amit a formálódó térségi, tartományi központok talán képesek lesznek integrálni. kérdés, hogy ebbe hogyan illeszkedjen a főváros azon része, amelyik amerikanizált metropoliszt képzel el.

ha noár és fatima fekete-afrikaiakkal és arabokkal kosárlabdázna az utcán, akkor menjen kairóba. egy hónap múlva jön a debrecenbe a fiba world tour masters. utcai kosárlabda világkupa verseny. a tavalyi.
www.fiba.basketball/api/img/graphic/f38694d7-efc7-4692-8e17-96cb7f8484d8/1000/1000
pekingben lesz a nagydöntő. a vita a rasszokról zajlik. noár kicsi be van kattanva a fehér többséggel szemben. és veri a seggét fatimával, aki vicsorít. hogy fogjuk össze. nincsenek kirekesztve addig amíg nem fordulnak a többséggel szembe. de ha mégis, akkor távozniuk kell az országból. mert ha ők a soros alapítvány tervéhez ragaszkodnak, akkor az országból kell menniük. szegény kis mohácsi viktóriát is befogadta kanada. mert üldözött. ami azt jelenti, hogy nem lehet államtitkár. máshoz meg nem ért. de nem arról van szó, hogy az szdsz rendelkezett bármiféle roma integrációs elképzeléssel. ők egyszerűen el akarták cigányosítani a magyar vidéket. csakhogy a cigányok a zsidókat és a zsidókeresztényeket "szaporodták le". az atlantista, transzatlantista világkép ezzel szorult háttérbe. és a nyílt társadalom alapítvány iszlamizációs kísérleteivel szemben nyugaton is erősödik a nemzeti kereszténység. és ez azért jár együtt az antiszemitizmussal, mert a "liberális" "demokraták" ezzel szemben fellépnek. és erre a többségi társadalom válasza, hogy a libsik menjenek a francba. és kérdés, hogy 19 őszén fővárost megtartják-e. ha nem, akkor alighanem egy korszaknak vége szakad. persze ezzel a problémák nincsenek megoldva. nem elég ezt a háziiparosságot gazdaságilag megteremti. bécsben is ezt akarják, párizs is. ezt európának katonailag meg kell védenie. tehát nem elég a kecskemétre czifra palota. eurofighter is kell hozzá. közép európai szövetségi államrend. de a ceu nem közép európai semlegességet képviseli. azt, hogy ahhoz kapcsolódik a bundeswehr. nato, az eurázsiai békepartnerség. és a sco. tehát kérdés, hogy a kis falvak és a megarégiók világa hogyan kapcsolódhat össze össze a földkerekségen. azt gondolom, hogy vegyes gazdaság és vegyes önkormányzatiság kombója elengedhetetlen. persze lehet, hogy tévedek.

2018.07.27. 12:23:48

@neoteny:
na de a nébih megbünteti a tesco-t is akkor ha romlott süteményt tesznek ki a polcokra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.27. 12:32:11

@444:

Amit a TESCO röhögve kifizet -- és ráadásul az államnak fizeti be a büntit, nem a fogyasztók kára kerül megtérítésre.

Viszont a webáruház, amelyik árulta a háziipari módon termelő magyar háziasszonyok egyedi süteményeit/tortáit kapott egy 1 millás büntit; ők pedig még ha nem is buknak be, de bizonyosan nem fogják alkalmazni a háziipari módon termelő magyar háziasszonyokat. Vagyis a multik és a nagyvállalatok piaca sikeresen megvédésre került a háziipari módon termelő magyar háziasszonyoktól.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.27. 12:41:16

@444:

"a magyar vidék és még a vidéki városok egy része is reformszocializmust akarja visszaállítani. a késő kádár kort. az állami gazdaságot, az mgtsz-ek, az áfész-ek világot, a nemzeti parkokkal. csak szabadabban szerveződő gazdakörökkel, háztáji birtokokkal, kisegítő gazdaságokkal."

Vagyis az emberek "közösségi segítséget" akarnak ha nem mennek jól a dolgaik, és meg akarják tartani a profitjukat ha jól mennek a dolgaik.

Csakúgy, mint a piacvédelem: az emberek azt akarják, hogy védett legyen az a piac amelyikre ők termelnek, és szabadpiaci viszonyok uralkodjanak a többi piaci szegmensben ahol ők vásárolnak.

"Az állam az a hatalmas fikció, amely által mindenki megpróbál mindenki más költségén élni."

-- Frederic Bastiat

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.27. 13:05:18

@444:

"minimális állami támogatás"

Ezt honnét vetted? Hány református presbitert hallottál panaszkodni amiatt, hogy túl soknak találták a rájuk eső több, mint 4.7 millió forintos júdáspénzt?

2018.07.27. 13:34:17

@neoteny:
a háziipari termékeket a helyi piacon lehet értékesíteni. annak az a lényege, hogy igazán finom puderes macskát nem ehetsz itten akárhol csak a jolikánál. a lenke néni lekváros derélyéjél nincs finomabb. kérdés, hogy a falusi idegenforgalmat a nagymamákkal a nagycsaládos körülmények között a köznép újra akarja-e teremteni. ehhez kapcsolódhat a felvidék, kárpátalja és erdély. ez működik a délvidéken és az alpokalján és adrián. a háziiparosságnak helyi (járási, vagy megyei, tartományi) jellege van. a házi biobarackot nem lehet eladni a webáruházban. mert azt a barackot olyan éretten szedik le, amikor már majdnem leesik a fáról. és amelyik leesik az megy pálinkának. de az a barackos sütemény mellé finom. és ebből a baracktermelő kistérség részben megél. csak részben. mert kell egy kistérségi kombinát. ahol a baracklébe berakják azt a barackot is, ami éppen leesett a fáról. de még nem rohadt meg. vagy ha mégis, akkor azt a részt kikanyarítják és megy a gyümölcslébe. vagy nem kanyarítják ki. nagy tételben az még nem érződik. ha elég jó a zárás, akkor egy hónapig nem romlik meg. és erre is azt mondják, hogy 100% gyümölcstartalommal tartósítószertől és adalékanyagoktól mentes természetes. de ez nem háziipar. ez élelmiszeripar. konzervipar. konzerv zöldség, konzerv gyümölcs, konzerv hús, konzerv tej, konzerv kenyér, konzerv levespor. ebben a legbonyolultabb technológia ez.
konzervipar.files.wordpress.com/2016/05/maggi-atado.jpg
maggi levesport már marika néni nem készít. a háziparos kézzel dagasztja, nyújtja a tésztát a kötött leveshez. úgy, hogy macska nyávog, hogy ő is kér belőle. utána nem eszi meg. mert nem éhes. már fogott egy egeret az ólban. de azt a macska fogja meg. a kérdés, hogy ez a világ újrateremthető-e. vagy ezen végérvényesen túllépett az emberiség. mert ugye new yorkban nincs ilyen. és hong kongban sincs. és ezek a fejlettek. ilyesmi a londoni királyi udvarban van. ilyenkor kirúgnak egy cselédet, vagy nem. mosogatólány nem jelenti fel a molnárlegényt, hanem kufircolnak az ólban.

erre mondom azt, hogy ehhez a magyar iskolában a szavakat óangol/ószász etimológiával tanítani. és lehet. legalábbis részben. de erre lehet azt mondani, hogy ilyet már ne akarjál. ez egy népnemzeti romantikus mesevilág. és tessenek tudomásul venni, hogy ezen már túllépett az emberiség. mert ez a fejlődés. ezt mondják a neoliberálisok.

debrecenben van egy impresszionista kiállítás. monet, van gogh, picasso képek is vannak összesen 10 milliárd forint biztosítási összeggel. egy hónap alatt a húszezredik fizető látogató. ők nyertek ajándékot.
denagy.hu/wp-content/uploads/2018/07/DSC_2885-768x389.jpg
egy felajánló tiszakécskei szálloda. a tiszazugban tölhetnek el egy hétvégét.

egy felnőtt jegy 2,000 Ft. a diák/nyugdíjas 1,000 Ft. a gyerekjegy 200 Ft. na most lehet mondani, hogy ha nem lenne diák/nyugdíjas kedvezmény és napi ezer fizető látogatóval 10 eurós belépővel már nem kellene támogatni a kiállítást. de ahhoz magasabb bérek kellenek. azt is lehet mondani, hogy amíg nincsenek magasabb bérek addig nem kellene monet, van gogh, picasso kiállítást szervezni. mert így annak költségét azok is fizetik, akiket nem érdekelnek az impresszionisták. ezzel lényegében a magyarok egy nyugat-európai múzeumokat támogatnak, egy ügynökséget, amelyik a képek szállítását vállalja, valamint egy biztosítótársaságot. ez rendben van. de a gyerekeknek azt kell mondani, hogy öcsi. 1 euró a belépő. és a felnőttnek 10 euró. az intézményes gyermekjóléten valamennyi veszteséget el kell szenvedni egészen addig amíg a népességszám csökken.

erre mondja azt a soros alapítvány, hogy semmi probléma. ők adnak hitelt a semmiből. és fizesse európa a kamatokat. a nagy semmiért. mert ugye az európai központi bank is bármennyi hitelt kibocsáthat. csak ugye a holokauszt túlélő családoknak nem lehetett beszólni. most izrael szólt be nekik.

nem az a probléma, hogy a kormány nem támogatja a kultúrát. amit a liberálisok mondanak. nem őket támogatják. túltámogatja. csak ugye a diákok és nyugdíjasok szavazataira szükség van. illetve az is ugye kádári koncepció, hogy ennek a rétegnek járjon féláron. mert a fiatalok támogatására szükség van, és az idősek megszenvedték a háborút és a hidegháborút. és is most is ugye ez a helyzet. a nyugdíjasokat is be kellene vonni az értékteremtésbe. van aki virágokat szeretni locsolgatni. a kommunális adóért cserébe locsolgassa. de nem lenne jobb egy modern öntözőberendezés. a lámpagyújtogatókat állítsuk vissza a belvárosba? és van aki azt mondja, hogy igen. ez kellene. a kulturális optimum középkori. a gazdasági optimum modelljében ókori. és a szociális optimum újkori. a nacionalizmus ősi. európában legalábbis.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.27. 13:42:15

@444:

"a háziipari termékeket a helyi piacon lehet értékesíteni."

Aminek -- még ha igaz is lenne -- semmi köze ahhoz, hogy a webáruház, amelyik árulta a háziipari módon termelő magyar háziasszonyok egyedi süteményeit/tortáit kapott egy 1 millás büntit; ők pedig még ha nem is buknak be, de bizonyosan nem fogják alkalmazni a háziipari módon termelő magyar háziasszonyokat. Vagyis a multik és a nagyvállalatok sütemény/torta piaca sikeresen megvédésre került a háziipari módon termelő magyar háziasszonyoktól.

2018.07.27. 13:50:23

@neoteny:
próbáld megérteni, hogy háziipari terméket nem lehet webáruházban árulni. élelmiszeripari terméket lehet. az lehet globális. konzervipar. a globus. a háziiparosság helyi.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.27. 13:53:28

@444:

"háziipari terméket nem lehet webáruházban árulni."

Hogyne lehetne: árulták addig, amíg valaki fel nem nyomta őket a NÉBIH-nél.

2018.07.27. 14:23:58

@neoteny:
eltér a technológia. tehát mondjuk egy házi tyúkhús levest a húst hagyományos módon felfőzik. egy leveskockába úgy kerül, hogy nagy nyomáson gőzzel kavart tartályban sűrítik össze. és aztán azt a háziasszony beledobja egy fazékba. és visszakapja a leves állagot. az egyik szállítható, a másik nem nagyon. a házias kifőzde áruja helyben, frissen finom. nagyobb távolságra egyébként konzervált, tartósított árut lehet eladni. szállítás közben érlelik.

magyarországon nincs fejlett háziiparosság. pedig azt megteremteni nem volna túl bonyolult. azért nincs, mert az így elkészült termékek többe kerülnek, mint az olcsó tömegtermékek. és a magyar vásárlók különösen vidéken szegények. ott, ahol a háziiparosság megteremthető, mert a kiskertben húzzák ki a répát, helyben vágják le a tyúkot. de az ilyen kapirgálós állatnak hosszú lába van, nagy szárnya és fara van. amit ugye kevéssé kelendő. most az a cél, hogy a csirke lábra se álljon. annál jobb, mert csak melle nő.

a luxus étterem azt csinálja, hogy a tanyasi csirke lefejtett húsát beteszi az autoklávba. összesűríti. töményebb ízvilágot kapjon. és azonnal felhígítja. nem kell tartósítás. az lényegében egy nagyon jó minőségű leveskocka. amit régen a konzervgyár üzemi étkezdéjében az igazgatónak és esetenként a dolgozóknak is felszolgáltak.

magyarországon az adottságok kiválóak ahhoz, hogy városokban adottak egy fejlett élelmiszeripari termékeket árusítsanak. és vidéken pedig hagyományos háziipari termékeket. az akkor működhet országos méretekben ha a főváros is félig vidékiessé válik. ha 19 őszén nyer a fidesz, akkor ez megvalósul. úgy, hogy az amerikanizált metropoliszok világát képviselő neoliberális elitet egész egyszerűen elűzik. ha visszatér a "demokatikus" "ellenzék", akkor a kultúrharc folytatódik. mert a vidék az mszp-szdsz-t aligha szavazza vissza. persze a politikában sok minden elképzelhető.

2018.07.27. 14:28:28

@neoteny:
értetlenkedsz megint. úgy értve, hogy az így készült étel nagyobb távolságra nem szállítható. könnyen törik, romlik. ahhoz élelmiszeripari üzemben készült süteményt kell sütni. de az nem házi piskóta. az egyik házi tojásból, a másik tojásporból készül.

2018.07.27. 15:32:44

@neoteny:
például. nagyváradi kézműves vásár a múlt hétvégén.
www.youtube.com/watch?v=zyWsNJ0nxmk
ezt a román állam támogatja. nagy-románia idén 100 éves.

2018.07.27. 17:30:47

@neoteny:
és ugye a magyar állam se maradna le. simai catalina néni most piros-sárga-kék gyöngyöket fűz. de lehet, hogy simai katalinként fűzne a magyarokak. és a cigányokról nem beszélve.

tegnapi hír, hogy a magyar és a román rendőrség megállapodtak, hogy közös járőrszolgálatot indítanak hajdú-bihar és bihor megye területén.
denagy.hu/wp-content/uploads/2018/07/lead_738.jpg
mert hogy a román turisták megjelentek hajdúszoboszlón. és azt szeretnék, hogy legyen román rendőr. nehogy ellopják valamijüket a fürdőben vagy a szállodában. cserébe a magyar járőjök bevonulnak a erdélyi szigethegységbe.

1,700 zarándok indul rómába.
www.magyarkurir.hu/img.php?id=88900&v=0&img=o_o_ministrans2.jpg
erre a célra fejlesztettek okostelefon alkalmazással. el ne tévedjenek a szegény kis zarándokok.
www.magyarkurir.hu/img.php?id=88900&v=0&p=1&img=c_mini3.png
nyilatkozta Csiszár Klára pasztorálteológus, a Nemzetközi Ministránsszövetség (CIM) alelnöke, a rendezvény egyik főszervezője.

megkezdte felkészülését a debreceni egyetem jégkorong csapata a magyar bajnokságra. amiben csíki és a gyimesi hokisuli, a corona brassó a magyar és a román bajnokságban is indulnak.

Nagyváradon mutatják be először Jacobi Victor Sybill című nagyoperettjének új változatát. A Sybillt Magyarországon a Budapesti Operettszínház Jászai Mari-díjas primadonnája, Németh Marika vitte sikerre egykor. Az új szereplőgárdás, Teremi Trixi által rendezett élőzenekaros, három felvonásos megújult változat most számos különlegességet tartogat a váradi nézőknek, július 26-án, csütörtökön.

Az új szereplőgárda premierként kínál egy új változatot, melyet ebben a felállásban első alkalommal mutat be a társulat, éppen Nagyváradon” – árulta el Szamos Mariannak a Nagyváradi Nyári Színházi Fesztiválra visszatérő Bársony Rózsi-díjas Teremi Trixi, a darab rendezője és szereplője.

értem, hogy neoliberális nézőpontból elég viccesen hangzik, hogy a németh marika után a bársony rózsi díjas teremi trixi a sztár.
denagy.hu/wp-content/uploads/2018/07/TRIXI-Portr%C3%A9.jpg
a művészek rátkai erzsébet "ruhakölteményeiben" lépnek fel. németh marika korábbi jelmezét is kiállítják. a fesztiválon fellép a nyíregyháza mandala dalszínház.

a 20 forintosról ismert magyar nőszirom kiemelt védettséget kap.
www.forintportal.hu/hirek/magyarorszag_koriratos_forint-ermek_2012-tol/20-forint_magyarorszag_koriratos_forint-ermek_2012-tol.jpg
tasó főképviselő kiáll a természeti értékek védelme érdekében. határon átnyúló nőszirom mentő tanösvényt építenek nagyjából 200 millió forintból. egész pontosan ennyiből.
"A projekt összköltségvetése 665 714 euró, amiből az Európai Unió hozzájárulása 565 856 euró és 90 cent." nincs itt semmiféle pénzlenyúlás. összeadták a költségeket. és 14 euró a vége. az európai politbüró a 90 centet is átutalja.

2018.07.27. 17:52:54

ez egy hét magyar-román projektje. tasó főképviselő alkalmazza a főtételét. idedobják a pénzes zsákot, mi meg nem ugrunk előle. teremi trixi ápolja németh marika és bársony rózsi (szül. sonnenschein róza) kulturális örökségét. és a nőszirom (iris aphylla hungarica) is meg lesz mentve a nyíradonyi gencsy kúriától a nagykárolyi kastélyparkig tartó tanösvényen. 90 centet ne feledjék a brüsszeli bürokraták. orbán azt mondja, hogy a bizottság indíthat a magyar kormány ellen eljárást. le lesznek váltva.

az index és a portfolió cikke szerint újabb kivándorlási hullám fenyeget.
www.portfolio.hu/gazdasag/ebbe-belerokkanhat-magyarorszag-tobb-szazezres-kivandorlasi-hullam-fenyeget.3.293014.html
de ugye magyarországon szűkebb elitet, és még inkább irányítottabb, tervezettebb gazdálkodást eredményez.

az ellenzék azon vitázik, hogy a németh sziszit legyőző dr. szabó melyik frakcióba üljön.
lampagyarblog.blog.hu/2018/07/26/a_sajat_szavazoi_konyorognek_szabo_szabolcsnak_hogy_hagyja_ott_az_lmp-t

Janossz 2018.07.27. 21:01:57

Ez a műsor most szóló-troll, vagy troll-szóló?

Janossz 2018.07.27. 21:03:08

@444: Nem veszed észre, hogy nem vesznek észre?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.27. 21:25:31

@444:

"úgy értve, hogy az így készült étel nagyobb távolságra nem szállítható. könnyen törik, romlik."

Ki mondta azt, hogy "nagyobb távolságra" szállították?

A webáruház, amelyik árulta a háziipari módon termelő magyar háziasszonyok egyedi süteményeit/tortáit kapott egy 1 millás büntit; ők pedig még ha nem is buknak be, de bizonyosan nem fogják alkalmazni a háziipari módon termelő magyar háziasszonyokat. Vagyis a multik és a nagyvállalatok sütemény/torta piaca sikeresen megvédésre került a háziipari módon termelő magyar háziasszonyoktól.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.27. 22:36:27

@444:

"határon átnyúló nőszirom mentő tanösvényt építenek nagyjából 200 millió forintból."

Ami nagyjából 42 magyarországi református presbiter júdáspénze.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.27. 22:42:45

@444:

"a 20 forintosról ismert magyar nőszirom kiemelt védettséget kap. tasó főképviselő kiáll a természeti értékek védelme érdekében."

Az jó, mert ilyenekben Orbán Viktorra nem lehet számítani: ő megmondta, hogy nőügyekkel nem foglalkozik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.27. 22:58:49

@444:

"ezt a veszteséget kell minimalizálni."

A veszteséget úgy lehet minimalizálni, hogy nem kerül folytatásra a veszteséget generáló tevékenység. Ekkor ugyanis zéró -- a legminimálisabb -- a veszteség.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 00:11:47

@444:

"ahhoz élelmiszeripari üzemben készült süteményt kell sütni."

Ezt nem lehet filozofikusan eldönteni.

Abszolút igazságokat akarsz számonkérni a háziipari módon termelő háziasszonyokon.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 00:53:21

@444:

"a totális versenyt zárja ki."

A részleges versenynek meg nincs értelme: kényelmesebb "közösségi segítségből" megélni, mint versenyezni. A "vegyes gazdaságban" mindenki ki akar kerülni a versenyből és a kényelmesebb nem-verseny oldalon akar lenni. Ld. pl. a Magyar Nemzeti Kereskedőházat (amelyet most jól átneveznek): kényelmesebb ott pöffeszkedni a "közösségi segítségből" élve, mint olyan jószágokat előállítani amelyeket önként el kívánják cserélni mások az általuk előállított javakra.

"Az állam az a hatalmas fikció, amely által mindenki megpróbál mindenki más költségén élni."

-- Frederic Bastiat

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 01:45:35

@444:

"közintézmények"

Azokra a közintézményekre gondolsz, amelyek kiutalnak 85 milliárdnyi júdáspénzt a magyarországi református presbitereknek?

Vagy a Magyar Nemzeti Kereskedőházra, amelyik "segítsége" többe került egyes országok esetén, mint az oda irányuló magyar vállalatok exportjának teljes volumene?

Vagy a NÉBIH-re ami a fogyasztóvédelem zászlaja alatt megvédi a multik és nagyvállalatok sütemény- és tortapiacát a háziipari módon termelő magyar háziasszonyok egyedi süteményeitől/tortáitól?

Az ilyen közintézményeket be kellene szántani és sóval behinteni a helyüket: _ez_ lenne a magyarok oldalára állás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 05:11:16

@444:

"ezt mondja a népfőiskola és sanyi. termelői érdekvédelem mellett legyen fogyasztóvédelem választott vásárbírákkal. jelzem 16-17. századi hagyomány. a polgárság természetes módon védhette a termelői piacait közösségi tulajdonra alapozva. de a fogyasztók érdekei is legyenek képviselve. mert a piacvédelem időlegesen magasabb árakat jelent."

És máris kész a vallásháború: a termelői érdekvédelmet vagy a fogyasztóvédelmet hirdetőknek legyen szupremáciájuk. Mert "ebből egy maradhat vallási értelemben szemben állnak".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 05:20:58

@444:

"mert a piacvédelem időlegesen magasabb árakat jelent."

A piacvédelem mindig magasabb árakat jelent: a piacvédelem pontosan az alacsonyabb árú áruktól védi a termelőket.

screpes 2018.07.28. 08:27:47

@444:

olvasom a fellépők listáját...

Vajon kinek jelentett a ballib kormány diktatúrát?

2018.07.28. 08:35:32

@neoteny:
a piacvédelem magasabb árat jelent, de ha a védett piacon a minőség is javul, akkor ugyanaz a termék alacsonyabb áron elérhető. például azért, mert kevesebb a szállítási költség. a piacvédelem egy lehetőség a helyi termelőknek.

tegyük fel, hogy egy kistérségben virágot akarnak termeszteni. azonban az élő virág túl drága. és van helyette olcsó selyemvirág. de az adott közösségben nagy a munkanélküliség, a tulajdonukban álló földterület kertészkedésre alkalmas. adminisztratív eszközökkel korlátozzák a művirág kereskedését. és elkezdenek kertészkedni. van egy induló védett belső piacuk. (ahogyan a zárvatermők levelei megvédik a magkezdeményeket). és ha ezek után olyan virágokat termelnek, amit megvesznek a környezetükben is, akkor a közösség tagjai jól jártak. egész pontosan a kertészek, a virágkötők. de ez a családok döntő többsége érdekelt lehet egy szakszövetkezetben. mert vásárolnak szövetkezeti üzletrészt, vagy valami kis munkát vállalnak. nagypapa kertészkedik, a nagymama a virágkötő. és ezért kapnak minimális üzletrészt. létrejön egy községi kertészet. és ez adott esetben lehet előnyös. persze a selyemvirág termelők számára mindez hátrányos. és azok számára is, akik a selyemvirágot preferálják. mert az nem kell metszegetni, locsolgatni. és ez esetben a kertészek államhatalmi eszközöket alkalmazva korlátozzák a piacaikat. valaki selyemvirág párti, akkor költözzon oda, ahol nincs ilyen korlátozás. mert, hogy átmenetileg mindenhol lesz valamiféle korlát. ez ugye egy unortodox liberális hittétel. az ortodox liberális az, hogy nem lesz. a piacon eljön a teljes szabadság. csak ezt korlátozzák a selyemvirág fasiszták. és ez egy hitvilág. csak nyilván ez a népcsoport tartósan nem élhet együtt az élővirág nácikkal. és ebből egy olyan vallásháború alakul ki, amiben nincs mód kiegyezésre. az ortodox liberálisok teljes szabadságot hirdetnek.

ezzel szemben áll az unortodox illiberális államszervezet. amilyen izrael a kibbutzokkal és a moshavákkal. utóbbiban minden föld magántulajdonban van. ilyen petah tikva, ahol teva központja van. vagy rishon le zion, debrecen testvérvárosa. a moshavában a lakosság nem feltétlen húz szanaszét. hanem mondjuk érdekelt a gyógyszeriparban. ők igyekeznek védeni a teva piacát. ami izrael legnagyobb termelő üzeme. és azt mondják, hogy az amerikai zsidók is vigyék oda a pénzüket és erec izraelt tegyék naggyá. soros alex azt mondja, hogy neki jó az amerikai luxus környezet a fekete barátjával. mert hogy a jövő mégis csak az individualizmusé, aminek alapja a globális keveredés. abból nem lesz moshava és kibbutz. ez a vallásháború a zsidóságon belül is zajlik. és ezt használja ki orbán.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 08:43:05

@444:

"de ha a védett piacon a minőség is javul, akkor ugyanaz a termék alacsonyabb áron elérhető"

Ennek semmi értelme sincs.

A piacvédelem mindig magasabb árakat jelent: a piacvédelem pontosan az alacsonyabb árú áruktól védi a termelőket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 08:47:44

@444:

"adminisztratív eszközökkel korlátozzák a művirág kereskedését."

Amivel szegényebbé teszik azokat a fogyasztókat, akik művirágot kívánnak vásárolni a lehető legalacsonyabb áron.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 08:51:16

@444:

"valaki selyemvirág párti, akkor költözzon oda, ahol nincs ilyen korlátozás."

Ha valaki vegyes gazdaságot akar félállami rendszerben, költözzön Fehéroroszországba.

2018.07.28. 09:11:39

@screpes:
a ballib kormányok azt mondták, hogy a határmentén élő és a határon túli magyarok ne kapjanak állampolgárságot. a jobboldal azt, hogy de. (kezdetben azt gondoltam, hogy először kis-magyarországon érdemes egységet teremteni, kiegyezni a balliberálisokkal valahogy. mivel magyarország előbb csatlakozott, mint románia. brüsszelnek benyalni. és úgy lehet meghirdetni az uniót erdéllyel. ezért azt gondoltam, hogy 2004 decemberi népszavazás elhamarkodott. (ugye magyarország 2004 májusában írta alá a csatlakozási szerződést. románia pedig 2007 januárjában csatlakozott. azt gondoltam, hogy a magyar diplomácia szolgálja a nyugatot feltéve, hogy támogatják a magyar nemzeti érdekeket. a partium, erdély és kárpátalja szövetségi államrendben váljon vegyes zónává.) csakhogy a balliberálisok azt mondták, hogy a francokat. ők a nyugat helytartó elitje. és a székelyek ne akarjanak ide csatlakozni (nekem a székelyekkel az volt a problémám, hogy a politikusaik egy része hajlott az ortodox nacionalizmusra. arra, hogy ők bekerítik magukat. és az erdélyi, partiumi szórvány magyarság nem érdekes. azt gondoltam és ma is azt gondolom, hogy az uniót kellene meghirdetni erdéllyel és szövetségi államrendben egy vegyes zónát létrehozni. és amikor ez magyar-román államközi megállapodás létrejön, akkor lehet állampolgárságot adni. ennek érdekében kőkemény nemzeti érdekérvényesítésre van szükség a háttérben. és ezt majd a szélsőjobboldali választó megérti.)

de nem ez történt. hanem a jobboldal bedobta a népszavazást. a baloldal azt mondta, hogy arra egyáltalán nem lesz szükség. nem azt mondta, hogy majd 2007-ben megkapjátok. és az lesz a román csatlakozás feltétele. mert ugye magyarországnak minden joga meg volt arra, hogy a román csatlakozást megvétózza. de a ballib nem ezt hirdette meg, hanem azt, hogy trianon lezárt kérdés. és erdély örökre elveszett. ezt a magyarok vegyék tudomásul. ennél a késő kádár kor is hazafiasabb volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 09:22:03

@444:

"a közösség tagjai jól jártak. egész pontosan a kertészek, a virágkötők."

Erről van szó: a piacvédelem következtében kisebb termelékenységű gazdaság _egyes_ szereplői jobban járnak _egy ideig_. De minél több piaci szegmens kerül megvédésre, annál többet kell fizetniük nekik is az általuk megvásárolt javakért: az a gazdaságpolitika (a védett piac), amiből _először_ jól járnak, _később_ veszteséget okoz számukra is.

Ha a kertészeknek, virágkötőknek drágábban kell megvenni a meggyet is, a tormát is és az összes Mo-n előállított terméket -- mert azok termelőinek piacai is megvédésre kerülnek --, akkor ők is (mint _mindenki más_) szegényebbek lesznek, mint ha nem lenne piacvédelem semelyik termelő számára.

Ha pedig a propozíció az, hogy csak egyes termelők piacai kerüljenek megvédésére -- és így ők permanensen jól járjanak --, akkor abból nyilvánvalóvá válik, hogy _nem_ a teljes "közösség" érdekeit szolgálja a piacvédelem, hanem csak azokét, akik a politikai versengést megnyerik, ti. ők sikeresen lobbizzák az államhatalmat a piacvédelemért, és sikeresen akadályozzák meg azt, hogy _mások_ sikeresen lobbizzák az államhatalmat a saját termékeik piacvédelméért.

És ezek filozófiailag eldönthető kérdések: ezekben semmilyen szerepe sincs semmiféle hitnek. Ezek nem lehetnek így is meg úgy is: ezek csak egyféleképpen lehetnek, ti. a döntésekből kauzálisan következnek bizonyos következmények.

2018.07.28. 09:30:20

@neoteny:
vagy hozzon létre kvázi egypártrendszert. és ugye a magyar társadalom egy jelentős része erre hajlik. a biztos választók 55%-a.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2061/20613/206132/20613281_ffc0561654099735a412a13cb11e7ca4_wm.jpg
ezt most a teljes népesség 33%-a támogatja. 37% mondja azt, hogy nekik mindegy. és 30% bízik egyéb pártokban. az ellenzékben 10% nemzeti radikális (jobbik), 10% kisnyugdíjas szocialista (mszp+dk) és van 10% konzervatív-liberális értelmiségi. ők azonban semmiféle alternatívát nem tudnak mondani. a momentum támogatottsága 1%-ra esett.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2061/20613/206132/20613275_0a2cef970d8975fe25d0489d22006273_wm.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 09:31:09

@444:

"szövetségi államrendben váljon vegyes zónává [...] szövetségi államrendben egy vegyes zónát létrehozni"

Attól, hogy egy földrajzi egység egy szövetségi államrend része, nem válik "vegyes zónává". A svájci kantonok nem "vegyes zónák"; a német _Länder_ nem "vegyes zónák"; a kanadai tarományok nem "vegyes zónák", az USA tagállamai nem "vegyes zónák". Ezek mind szuverén államok, amelyek delegálják a szuverenitásuk egy részét a szövetségi kormányzataiknak. Ahhoz, hogy Erdély (vagy a Partium vagy Kárpátalja) egy szövetségi államrend részévé válhassanak, először saját szuverenitással kellene rendelkezniük -- olyannal, amivel most nem rendelkeznek, hiszen sem Románia, sem Ukrajna nem szövetségi állam.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 09:34:23

@444:

"vagy hozzon létre kvázi egypártrendszert."

Költözzön el oda, ahol már létezik az általa preferált kvázi egypártrendszer, pl. Fehéroroszországba.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 09:42:54

@444:

"és ugye a magyar társadalom egy jelentős része erre hajlik."

Olaszliszkán a helyi (utcabeli) társadalom egy jelentős része arra hajlott, hogy lincseljék meg Szögi Lajost, az idegent, aki az ő életterükbe behatolva fenyegette a közösségük egy különösen védtelen tagjának életét, testi épségét. A lincseléssel a demokráciaminimum érvényesült.

2018.07.28. 10:18:13

@neoteny:
igen, ehhez erdélyt, partiumot és a bánságot vagy kárpátalját félszuverenitással kellene felruházni a tiszántúllal szövetségi államrendbe illeszteni. a románok azt nyerik, hogy terjeszkedhetnek bichis megyében. az ukránok azt nyerik, hogy érdekeltséget szereznek kisváradon.

a kisváradi focicsapat (kisvárda fc) kerete:

kapusok:
Mihai Minca
Luiz Felipe Ventura dos Santo
Andriy Cherepko

védők
Ryashko Mykhaylo
Theodoros Berios
Pavlov Lukyanchuck
*Vári Barnabás
Izing Martin
Andarson Pico
Temur Partsvaniia
*Jánvári Gábor

Középpályások
Rados Protic
Matija Misic
*Szőr Levente
Vuk Mitosevic
Bohdan Melnyik
*Hei Viktor
Roman Karasiuk
Lucas

támadók
Anton Shynder
Brana Ilic
*Gosztonyi András
*Kovácsréti Márk
Sassá
*Horváth Zoltán

tele van másodvonalbeli ukrán, harmadvonalbeli szerb-horvátokkal és negyedvonalbeli brazilokkal. de ez befér a magyar első osztályba.

edző Kondás Elemér.

na most andriy cherepko esetleg lenne cserép andrás. vagy a gyereke beiratkozik a magyar iskolába. a brazil pico anderson lehet pikó andrás. vagy elvesz egy magyar lányt. és a gyereke. de ez egy irányított bevándorlás.

screpes 2018.07.28. 10:19:08

@444:
szimpatikusabb a 2004 előtti hozzáállásod, akkor is, ha nem értek vele minden részletében egyet.
másutt közzétett vallomásaid szerint azért változtattál, mert itt van ez az orbáni rendszer, tessék, a többségi elv, sőt szvazás önmagában legitimálta, sőt szemedben jóvá teszi, kiegyezés pedig nem várható, illetve nem lehetséges...

A kulcsmondat Talán az lehet, hogy a " jobboldal bedobta a népszavazást",
nos ezt nem fogadnám el legitimáló érvként, mert az orbánvilág önmagában nem lett jobboldali, nem adhatunk felmentéeseket mindenre, mert tényleg nem olyan, mintha balos lenne...Abban hogy "bedobta", részedről is ott a kétely. Jogos.
Feltételezzünk egy új pardigmát, megírtam vagy három éve.
Itt, ahol jobbosként határozza meg magát a többség, nem ünneplik orbán intézkedéseit, rendszerét.

2018.07.28. 10:20:59

@neoteny:
és erre a magyar társadalom válasza az volt, hogy szakítan a pozitív diszkriniációval. amit a filoszemiták hirdettek meg, hirdetnek a mai napig. és erre a válasz az, hogy szakítani kell a filoszemitákkal. és még a zsidóság körében is a jobboldal került helyzetbe. a cigányosítást, iszlamizálást hirdető demokratákkal szemben. az miért is lenne jó az izraelitáknak? ők is szembe fordultak a "demokratákkal".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 10:23:41

@444:

"ehhez erdélyt, partiumot és a bánságot vagy kárpátalját félszuverenitással kellene felruházni"

... Romániának, Szerbiának ill. Ukrajnának. De nem úgy tűnik, hogy ezen államok közül bármelyiknek is sürgős lenne ezt megtenni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 10:24:35

@screpes:

"szimpatikusabb a 2004 előtti hozzáállásod"

2004? Még 2012-ben is más húrokat pengetett unionistaként.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 10:28:03

@444:

"és erre a magyar társadalom válasza az volt"

Mire? Hogy Olaszliszkán érvényesült a demokráciaminimum? Te állandóan azon vered a nyáladat, hogy a demokráciaminimum érvényesülése elengedhetetlen; miért akarna a "magyar társadalom" bármi mást is látni, mint a demokráciaminimum érvényesülését?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 10:34:44

@444:

"és erre a magyar társadalom válasza az volt"

... hogy hatalomba helyezte a nemzeti kormányzatot, amelyik nyújtott vagy 1.6 milliárdnyi "közösségi segítséget" Farkas Flórinak.

2018.07.28. 10:36:23

@screpes:
én nemzeti liberálisnak tartom magamat. tőlem nem áll távol a klasszikus liberalizmus, nem tagadom a nacionalizmust legfeljebb annak szélsőségeit, amelyek erőszakba hajlanak. de ugyanígy a liberális szélsőségekkel szemben is zárni kellene. a cél megtalálni a nemzeti érzület és a szabadságvágy egyensúlyát. offlineában a cél modus vivendi. az onlinea majdnem mindent elbír. ezért van az, hogy komment csatornában szélsőges libsi és náci nézeteket is megfogalmazom. azt gondolom, hogy ezek lehet lehet kiegyezés. de azt beláttam, hogy filoszemita dogmákkal értelmetlen egyezkedni.

ha 19 őszén budapesten a többség mégis erre az irányzatra szavaz, akkor azt is elfogadom. ez a csoportosulás kap egy esélyt. és 5 éven át vezethetik a magyar fővárost. de ha nem, akkor a rendszerváltást követő "harmincéves háború" korszaka lezárult. ez esetben kvázi egypártrendszer jön létre és azzal kell kezdeni valamit.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 11:08:01

@444:

"tőlem nem áll távol a klasszikus liberalizmus"

Ezzel tévedésben vagy: a szocializmus bármilyen formája -- a népnemzeti is -- szöges ellentétben áll a klasszikus liberalizmussal (mai szóhasználattal a libertarianizmussal).

Frederic Bastiat klasszikus liberális volt -- és te nem értesz egyet az ő általa (is) képviselt állásponttal, miszerint csak a magántulajdon (beleértve az élet és a testi integritás) védelme egy kormányzat legitim feladata. A te vegyes gazdaságot félállami vállalatokon keresztül "menedzselő" államod anatéma a klasszikus liberális számára.

2018.07.28. 11:59:23

@neoteny:
olaszliszkán az utca népe nem szabhat ki halálbüntetést.

a magyar közjogban két típusú bírói hagyomány van véleményem szerint. a járás, megye és tartomány jelenti az alsó, közép és felsőfokú bírói szinteket. az országos jogkörrel rendelkező legfelső bíróság iránymutatásokat fogalmaz meg, különleges esetekben eseti döntéseket hoz. ez megfelel a katolikus egyház hierarchikus rendszerének.

a másik rendszer városbíróságok rendszere. debrecen törvényhatóság jogkörrel felruházott város. választott városbíróval és esküdtekkel. és feljebb vitel budán van. 1361 óta van bíróválasztás. 1405-ben került a feljebb vitel a királyi udvarba. a földesúri befolyás 1552-ben szűnik meg úriszéket eskütszék váltja. török jancsi a város földesuraként aláírja város önkormányzati szabályrendeletét. debrecenben ezzel megszűnnek a katolikus egyház intézményei. választott utcakapitányok vigyázzák a rendet. választott városi tanács, választott bírói tanács (esküdtek) és választott bíró van, pro-kurátorok (prókátorok, ügyvédek). 1567-ben a debreceni zsinaton létrejön az egyháztanács és a magyar református egyház.

kétféle hagyomány van. egy vidékies hierachikus államrend és egy városias hálózatos állam. a filoszemiták mindkettőt elutasítják. ők nem urbánusok. magyarországon a debreceniség, a civisvárosiasság az urbánusság. a zsidók hagyományosan a városi reformátusság védi. a "demokraták" ezzel a csoportosulással fordulnak szembe. és lényegében mindenkivel. saját magukkal is. ezzel egy korszak zárul le. remélhetően békésen. és az amerikai demokrata párt nem robbant ki polgárháborút pesten, ahogy kijevben. az sajnálatos, hogy velük nem jött létre kiegyezés. de nincs miben kiegyezni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 12:06:45

@444:

"olaszliszkán az utca népe nem szabhat ki halálbüntetést."

Akkor nem érvényesül a demokráciaminimum.

2018.07.28. 12:16:28

@neoteny:
a klasszikus liberalizmus magyar változatából indulok ki. és nem francia libertáriusságból. a magyar klasszikus nemzeti liberalizmus a közösségi és a magántulajdont egyaránt védi. ezek között egyensúlyt próbál teremteni.

ortodox liberalizmus csak a magántulajdont ismeri el. és a közösségi tulajdont elvetik. az ortodox kommunisták pedig ennek a fordítottját hirdetik. de ez két világias zsidó irányzat. filoszemiták hirdetnek. és ezek egyesülése a baloldali-liberális demokrata platform. amit soros alapítvány támogat. a szocik eladósítják az államot. a libsik pedig eladják. ez a társaság brutális károkat okoz. és amíg szuverén oroszország létezik addig nekik nincs helyük a kelet-közép európai térségben. menekülniük kell. magyarország sem kínál kiegyezési lehetőséget. a magyar keresztény államisággal szembe fordultak. nem így az izraeliták. ők azt mondják, hogy izraelben van a kibbutz, abban legyen a föld közös. és van a moshava, abban a föld magántulajdonban van. és ezekből szerveződik a zsidó állam. ők elfogadják azt, hogy az államiság vegyes gazdaságot és vegyes önkormányzatiságot jelent. a filoszemiták azt mondják, hogy van az egyén és a világ. és közte nincs semmi. nem lehet. mert az korlátozza az egyént. ez esetben ugye izrael sem létezhetne. velük is szembefordulnak.

screpes 2018.07.28. 12:19:33

@444:

megspórolhatjuk a bevezetődet, onnan folytathatjuk 2019 őszén, hogy budapesten a többség "erre" az irányzatra szavaz", de az nem filoszemita dogma. Amit a fővárosiak akarnak azt nem intézthetnéd el ennyivel.
Az "egypártrendszerrel kell kezdeni valamit" , már most is, vagy így, vagy úgy: szerinted így, szerintem úgy.

Az on-line üzemmód megmarad, mert a new mediában pofázni lehet majd parttalanul, jelentéktelensége miatt különös hangsúlyt kap. Azt, hogy mi lesz a személyes következmánye, azt már nem látja (azonosíthatja) a nagyközönség. A visszacsatoláshoz hozzátartozna, hogy látjuk, ki is valójában a beszélő. Ki a közlő, kik a vevők, és kik a válaszolók.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 12:27:46

@444:

"a klasszikus liberalizmus magyar változatából indulok ki."

Amely csak a te nihilista-posztmodernista narratívádban létezik: te a népnemzetiszocializmust hirdeted, aminek semmi köze sincs a klasszikus liberalizmushoz (mai szóhasználattal libertarianizmushoz).

"ortodox liberalizmus csak a magántulajdont ismeri el."

Így van; és ez a klasszikus liberalizmus (mai szóhasználattal libertarianizmus).

"a szocik eladósítják az államot."

Az Orbán-rezsim is eladósítja az államot: már be is vallják, hogy ők szociáldemokraták, ti. szocialisták.

"a filoszemiták azt mondják, hogy van az egyén és a világ."

Valóban; mivel minden döntést egyének hoznak és minden döntést követő cselekedetet egyének tesznek, a "filoszemiták" elemzése helyes.

2018.07.28. 12:44:11

@neoteny:
a szent korona hagyományai szerint egy település törvényhatósági jogkört választott nemességtől vagy a királytól kaphat. a 37-es főút mellett élő olaszliszkaiak ezt tudtommal nem szereztek.

ehhez országgyűlés, vagy országos gyűlés kell. országgyűlést hagyományosan csak a király (rex) hívhatott össze. az erdélyi fejedelem (dux) vezeti be az országos gyűlés intézményét. ennek legitimitását a bécsi udvarból vitatják. akik nem fogadják el a nemesség ellenállási jogát. azt, hogy az uralkodó döntéseit a választott nemesség megvétózhatja. mert a korona uralkodik. a jog uralmához nincs szükség királyra. ez ugye az aranybullából következik.

a filoszemiták azt mondják, hogy a magyar királyság intézményeit a köztársaság "meghaladta". a szent korona tag hívei azt, hogy dehogy. a jog ősi. az a jog, ami apám, nagyapám, dédapám, ükapám idején is érvényesült. az ismeret ősi tudás. az egyiptomiak is önthettek követ. miért ne önthettek volna. sanyi egy haverja szerint luxor műkő. nézem, hogy miért nem indulunk. az asszony olyan kövér, hogy nem állt fel vele egy kisebb teve, amelyikre felült. hívni kellett egy nagyobb tevét, amelyik hajlandó volt vinni. egyiptomban úgy tűnik a tevéknek is vannak jogaik. túl kis tevék túl nagy asszonyt nem kötelesek elvinni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 12:54:37

@444:

"a szent korona hagyományai szerint egy település törvényhatósági jogkört választott nemességtől vagy a királytól kaphat."

A Szent Korona hagyományaiban nem érvényesül a demokráciaminimum.

"a jog ősi."

De a törvények folyamatosan változnak.

2018.07.28. 13:03:31

@screpes:
az interneten lehet pofázni. de az egyik oldalról a libsiket szidják, a másik oldalról a nácikat. ebben a közegben aligha lesz kiegyezés. ha a fidesz adja a budapesti főpolgármestert, akkor tovább folynak kivásárlások, legfeljebb tarlós nem asszisztál tovább, mert úgy érzi, hogy ez lényegében a főváros kifosztását jelenti. de ez esetben is lennének, akik a helyébe lépnek.

ha a fidesz behúzza budapestet, akkor onnantól kezdve a népnemzeti világkép a mainstream és kultúrharc az underground pozíciókért zajlik a polgári- (lmp, momentum) és a nemzeti-radikálisok (jobbik, a mi hazánk) között. az mszp-szdsz egykori korifeusaival és az ifjú fideszek elbánnak. legalábbis ebben hatalmi felállásban. például békés márton vs. györgy péter. ha a kormány egyesíti létrehozza a magyar közszolgálati egyetemet (egyetemi hálózatot), annak részeként az egyesített budapesti állami egyetemet, akkor az mta társadalomtudományi intézete után az elte bölcsészkarát is elzavarhatja. de erre a filoszemitáknak az a válasza, hogy ez diktatúra. a francokat. eddig volt diktatúra, amíg a filoszemiták diktálnak. és azt elnevezték liberális demokrácia ortodox változatának. ezzel szemben áll az unortodox illiberális demokrácia. újabban kereszténydemokrácia. a ceu helyébe amerikai keresztény egyetem lépne.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 13:10:19

@444:

"egyiptomiak is önthettek követ. miért ne önthettek volna."

Háziipari módon termelő háziasszonyok süteményeit/tortáit is árulhatja webáruház. Miért ne árulhatná?

2018.07.28. 13:18:45

@neoteny:
a szent korona tan alapján a jelenlegi pozsonyi parlament illegitim. azért, mert a történelmi magyarország választott országgyűlése erre a szlovákoknak nem adott jogot. zágráb és a horvátok kaptak ilyen jogot, mert ők ezzel a feltétellel lettek társnemzet. de a szlovákok ilyen jogot a koronától (illetve országos gyűléstől) nem kaptak. persze kaphatnak. jöjjenek a választott szlovák nemesek. pellegrini péter uram, kiska andrás uram és a többiek. és úgy lehetnek a korona társult nemzete. ahogyan a horvát testvéreink. és úgy orbán elmondhatja, hogy a szlovák foci is a mi kutyánk kölyke.

de ugye a pozsonyi slovan, a croatia zagreb és a székesfehérvár miért ne is játszhatna a nyílt nagy-magyar bajnokságban az otp ligában. így ők is megnyerhetik a nagy-magyar kupát. miért is ne lehetne nagy-magyar bajnoki az inter kassa és kárpátia ungvár között. de ugye van ilyen. például jégkorongban az erste liga. szövetségi bajnokság. bundesliga. és ebben indul a korona brassó. valamint a román bajnokságban.
www.wolves.ro/en/competitions/
a játékosok nagy része magyar.
www.wolves.ro/en/2018-2019-team/
a sportban tombol a nacionalizmus. a szövetségi államrendet a brassói "farkasok" elfogadják. mert hogy így két bajnokságból kapnak pontpénzt. annál jobb.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 13:24:34

@444:

"a szent korona tan alapján a jelenlegi pozsonyi parlament illegitim."

A demokráciaminimum legitimizálja a jelenlegi pozsonyi parlament létezését.

"a szövetségi államrendet a brassói "farkasok" elfogadják."

Melyik szövetségi államrendet?

2018.07.28. 13:26:47

@neoteny:
ha nagyfokú önkormányzatiság uralkodna, akkor egy város vagy egy vidék fogyasztóvédelme mondhatatná azt, hogy ide azt a süteményt nem hozhatják. de ha az a süti jó, akkor ugye a közönség abban érdekelt, hogy mégis lehessen behozni. és majd olyan képviselőket választanak, akik biztosítják a háziipari sütemények szabad kereskedelmi jogát. ebben a modellben a piacterek és a kereskedelmi útvonalak legalábbis részben közösségi tulajdonban vannak. ezt az ortodox liberálisok nem fogadják el.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 13:37:04

@444:

"ha nagyfokú önkormányzatiság uralkodna"

De nem nagyfokú önkormányzatiság uralkodik, hanem nagyfokú centralizált államhatalom uralkodik.

"a közönség abban érdekelt, hogy mégis lehessen behozni. és majd olyan képviselőket választanak"

Ha a választók nagyfokú önkormányzatiságban lennének érdekeltek, akkor olyan országgyűlési képviselőket választanának, akik biztosítják számukra a nagyfokú önkormányzatiságot. Mivel a megválasztott országgyűlési képviselőknek eszük ágában sincs nagyfokú önkormányzatot biztosítani, a választók nem érdekeltek a nagyfokú önkormányzatiságban.

2018.07.28. 13:50:12

@neoteny:
a magyar jégkorongbajnokság a bécsi bankárok (erste) szponzorálta szövetségi liga (bundesliga). magyarország és erdély jégkorong csapatai közös bajnokságban szerepeknek. a román szövetség elvben kizárhatná a korona brassót a román bajnokságból azért, mert a magyarban is elindul. de nem teszi. elfogadják magyarország és erdély unióját. feltéve, hogy a magyarok is elfogadják románia és erdély unióját. és ebből következik a szövetségi államrend. az hogy erdély jégkorongban legalább is vegyes zóna. debrecen azzal pályázik 2023-as európai kulturális fővárosi címre (ami egy magyar várost illet), hogy kiegyezést ajánl nagyvárad és a partium számára. és ezt a románok elfogadni látszanak. a debreceni és a nagyváradi zsidók is támogatják. a pesti zsidók egy része ellenzi. a filoszemiták.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 13:53:46

@444:

"a román szövetség elvben kizárhatná a korona brassót a román bajnokságból azért, mert a magyarban is elindul. de nem teszi. elfogadják magyarország és erdély unióját. feltéve, hogy a magyarok is elfogadják románia és erdély unióját. és ebből következik a szövetségi államrend."

Ja, hogy ez mind csak a te fantáziálgatásod.

"debrecen azzal pályázik 2023-as európai kulturális fővárosi címre (ami egy magyar várost illet), hogy kiegyezést ajánl nagyvárad és a partium számára. és ezt a románok elfogadni látszanak."

_Milyen_ kiegyezést ajánl Debrecen Nagyvárad és a Partium számára? Mert ennek a kiegyezésnek a részletei fontosak ahhoz, hogy megérthesse az ember, hogy a románok _mit_ látszanak elfogadni.

2018.07.28. 13:56:14

@neoteny:
például nagyváradról indul "karavanact". és a kolozsvári magyar napokon ér véget.
HU
Rózsaszínű lények lepik el a város köztereit, akiknek minden új, és mindenre friss szemmel tekintenek. Egy igazi "intergalaktikus" párbeszéd! Mi kíváncsian várjuk őket.
EN
Pink aliens are invading the public spaces of the town. Everything is new for them, so they look freshly at the environment, a true “inter-galactic” dialogue! We are very curious about them.
RO
Extraterești roz invadează spații publice a localității. Totul este noi pentru ei și reacționează în felul lor aparte la mediul înconjurător. Un adevărat dialog “intergalactic”! Noi de abia așteptăm să îi cunoaștem.

ez egy olasz fellépő.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/37821114_2068809323372143_2780926998434807808_n.jpg?_nc_cat=0&oh=d9c6441138d17b3a48d3d412ae4d1aaa&oe=5C06AF87

2018.07.28. 13:59:45

@neoteny:
amikor tasó főképviselő meghirdeti a nőszirom védelmét és ezért 200 millió forintból építenek egy tanösvényt a nagykárolyi kúriáig, akkor adott esetben a románt is bevesznek. mert ő is meg akarja védeni a természetet a 200 millió forintból, vagy annak megfelelő euróból.

2018.07.28. 14:09:59

@neoteny:
létrehozzák az interreg rohu programot ahhoz kapcsolódó igazgatási egységet, pénzalapot és egy tanösvénnyel megóvják a természetet. és erre a román oldaláról azt mondják, hogy ők is megvédenék ezt lila virágot az interreg rohu programban lászlóval.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 14:11:34

@444:

Ez mind nagyon szép, csak azt nem tudod megválaszolni, hogy egy "szövetségi államrendben" kik szedik az adókat Erdély területén: Bukarest, Budapest vagy Székelyudvarhely?

2018.07.28. 14:12:15

@neoteny:
2018.07.20.
Megkezdődött a VII. Nagyváradi Nyári Színházi Fesztivál
A Szakszervezetek Művelődési Házában a Gergely Róbert által rendezett Pasik a pácban című zenés vígjátékkal megkezdődött a VII. Nagyváradi Nyári Színházi Fesztivál. Az előadásra minden jegy elkelt, és az esemény közösségi oldalának bejegyzései szerint a közönség nem csalódott. Csomor Csilla, R. Kárpáti Péter, Rátonyi Hajni, Heller Tamás, Házi Anita, Némedi-Varga Tímea játékán nagyszerűen szórakozott mindenki.

2018.07.28. 14:17:40

@neoteny:
ezt egyelőre külső forrásokból (eu pénzekből) finanszírozzák. és ezen kiegyeznek valahogy. ugyanígy kiegyezhetnek az adókról is.

2018.07.28. 14:25:53

@neoteny:
a román turisták azt mondják, hogy ők jönnének a tiszántúlra, de legyen néhány román rendőr, aki őket megvédi. és erre azt mondják, hogy na jó. de ez esetben a határ román oldalán is legyen közös igazgatásrendészet. és azt mondják, hogy rendben. és erről megállapodnak a helyi rendőrök.
denagy.hu/wp-content/uploads/2018/07/lead_738.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 14:27:52

@444:

"kiegyeznek valahogy. ugyanígy kiegyezhetnek az adókról is."

Vagyis nincs érdemi válaszod arra a kérdésre, hogy egy "szövetségi államrendben" kik szedik az adókat Erdély területén: Bukarest, Budapest vagy Székelyudvarhely?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 14:34:26

@444:

"a román turisták azt mondják, hogy ők jönnének a tiszántúlra, de legyen néhány román rendőr, aki őket megvédi."

Annak a videónak a megtekintésére befizetnék, amikor román rendőrök megvédik a román turistákat magyaroktól Magyarország területén. Különösen ha a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai is a környéken vannak.

2018.07.28. 14:34:32

@neoteny:
nyilván kiadás a román rendőrségnek átjönni hajdúszoboszlóra a román turistát védeni. ez költségcsökkenés a magyar rendőrségnek. de cserébe ők átmennek román állam területére. és egy megállapodás alapján a járőrök párba állva közösen eljárhatnak. erre felhatalmazza őket mindkét oldalról a helyi rendőrkapitány. a haza és haladás blogján is vitáztam azon, hogy miért nem ezt támogatják. a filoszemiták ezeket nem támogatják. mert ez a multiknak azért annyira nem annyira jó. ezeket rendezvényeket mondjuk a magyar-román digi mobile támogatja. vagy cseh sörgyár belga tulajdonossal. egyezzenek ki a magyarok és a románok brüsszeli pénzből cseh sörrel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 14:36:10

@444:

"nyilván kiadás a román rendőrségnek átjönni hajdúszoboszlóra a román turistát védeni."

Annak a videónak a megtekintésére befizetnék, amikor román rendőrök megvédik a román turistákat magyaroktól Magyarország területén. Különösen ha a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai is a környéken vannak.

2018.07.28. 14:40:51

@neoteny:
ez így néz ki hajdúszoboszlói strandon. a képen balra a román rendőr.
denagy.hu/wp-content/uploads/2018/07/kep_865_0.jpg
de magyar rendőrök mennek a bihari hegyekbe. és védik a 64 vármegye ifjúsági mozgalmat.

„Román turistaként egy szomszédos országban sokkal könnyebb megbeszélned egy ügyet egy román rendőrrel. Léteznek olyan törvényi, eljárási különbségek a másik országban, melyeket egyszerűbb megérteni, ha azt az anyanyelveden magyarázzák el. Ugyanez érvényes a magyarországi turistákra is, akik nagyobb biztonságban érzik magukat, ha egy honfitársukkal tárgyalhatják meg felmerülő problémáikat.” – nyilatkozta Alin Haniş.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 14:44:40

@444:

"Nem jelentették a falvak az új tanyagondnoki buszok rendszámát, ezért átlagosan hárommillió forintot követel a Magyar Államkincstár közel kétszáz településen."

hvg.hu/gazdasag/20180728_Allami_inkasszo_sodorhat_a_csod_fele_falvakat

Így segíti a nemzeti kormányzat a magyar vidéket.

"Uszkán nem törődtek bele, fellebbeztek, majd miután a hivatal elutasította ezt, bírósághoz fordultak, amely 2017 elején igazat adott a településnek."

Nem baj, lesznek majd közigazgatási bíróságok amelyek tudják majd azt, hogy mi a helyes ítélet az önkormányzatok és a nemzeti kormány közötti vitás kérdésekben.

2018.07.28. 14:45:28

@neoteny:
ezeket nyomtam libsi mezben is. kapcsolják össze a határ menti területeket. a filoszemiták ezt ellenzik. nem is értik. mert ők ortodox liberálisok. és abban nincsenek kettősségek. ami természetes a nemzeti keresztségben.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 14:47:16

@444:

Ja, hogy akkor a román rendőr nem védi a román turistát Hajdúszoboszlón a magyar polgároktól, hanem (egy drága) tolmácsként működik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 14:48:06

@444:

"ezeket nyomtam libsi mezben is."

Annak a videónak a megtekintésére befizetnék, amikor román rendőrök megvédik a román turistákat magyaroktól Magyarország területén. Különösen ha a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai is a környéken vannak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 14:50:37

@444:

"a filoszemiták ezt ellenzik. nem is értik. mert ők ortodox liberálisok."

A te féktelen fantáziálgatásaidban. Igaz, azokban te is liberális vagy.

2018.07.28. 14:52:13

@neoteny:
sértő radics istván szdsz képviselője volt. ő most kiegyezési kényszerben van.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 14:53:28

@444:

"ők ortodox liberálisok. és abban nincsenek kettősségek."

Viszont felismerik a kettős beszédet -- a te nagy fájdalmadra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 14:54:19

@444:

"Nem jelentették a falvak az új tanyagondnoki buszok rendszámát, ezért átlagosan hárommillió forintot követel a Magyar Államkincstár közel kétszáz településen."

Így segíti a nemzeti kormányzat a magyar vidéket.

"Uszkán nem törődtek bele, fellebbeztek, majd miután a hivatal elutasította ezt, bírósághoz fordultak, amely 2017 elején igazat adott a településnek."

Nem baj, lesznek majd közigazgatási bíróságok amelyek tudják majd azt, hogy mi a helyes ítélet az önkormányzatok és a nemzeti kormány közötti vitás kérdésekben.

2018.07.28. 15:00:18

@neoteny:
mondja sértő radics istván, aki szdsz képviselője volt. ő most nem diktálhat. kiegyezési kényszerben van. egyezzenek ki uszkaiak tilki főképviselővel. a református presbiter közvetíthet közöttük. ha sértő radics istván veri a seggét, hogy neki van igaza, szalad az atv stúdiójába, akkor uszkaiaktól elveszik a kisbuszt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 15:05:02

@444:

"mondja sértő radics istván"

Tévedés: ezeket Komlóska meg Uszka polgármesterei mondják.

Próbálkozz újra.

screpes 2018.07.28. 15:05:10

@444:
vajon mi lehet a háttérben?
miért fontos a rendszám? (a jelentése)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 15:09:16

@444:

"akkor uszkaiaktól elveszik a kisbuszt"

Mert hogy a nemzeti kormányzat a vidéki magyarok oldalán áll, ahogy ez ebből is látható.

2018.07.28. 15:09:57

@neoteny:
két eset van. az egyik, hogy elfogadják, hogy kvázi egypártrendszer van. és ehhez alkalmazkodik sértő radics istván. és azt mondja, hogy nézd attila, ezek a szerencsétlen embereknek legyen meg a kisbusz. az egyik az országgyűlési képviselő, a másik a független polgármester. és megegyeznek. de ezzel ugye legitimálják a kormányt. erre játszik orbán.

a másik eset, hogy sértő radics istván szalad rónai egonhoz, hogy ez egyenes beszédben elmondja, hogy szörnyűséges diktatúra van. és elnyomják a szegény uszkai kisromákat. ez esetben buktassák meg a kormányt. mondjanak alternatívát.

Janossz 2018.07.28. 15:11:16

@444: " egyezzenek ki a magyarok és a románok brüsszeli pénzből cseh sörrel. "

Vagy a jó nevű kolozsvári Ursussal...
Hová lett az Igazmagyarnépnemzetitiltottcsikidammsör?
Már Posványoson se rúg labdába?

2018.07.28. 15:21:43

@screpes:
sértő radics az szdsz képviselője. uszka amennyire tudom jelentős részben cigányok lakta. és ők általában egy irányba szavaznak. tehát vagy mind sértő radics mellett, vagy ellene. tilki attila amennyire tudom nem a kompromisszumra hajló képviselő. felteszem azt mondja, hogy lesz kisbusz feltéve, hogy leváltják sértő radicsot.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 15:27:28

@444:

"két eset van. az egyik, hogy elfogadják, hogy kvázi egypártrendszer van."

Ja, hogy a közel kétszáz falu nem fogadja el azt, hogy kvázi egypártrendszer van és ezért ők megszűnnek magyar falvak lenni, akik mellé nem kell kiállnia a nemzeti kormánynak, sőt büntibe kell rakni őket?

Janossz 2018.07.28. 15:35:28

@neoteny: Valahogy úgy, mint a pályázati lehetőségekkel.
Hülye adatszolgáltatási kötelezettséget előírni, aránytalanul súlyos szankciók terhe mellett, aztán a nem elég lelkesen parírozókat elfelejteni tájékoztatni róla.
Már írható is ki az időközi. így megy ez.

2018.07.28. 15:44:01

@Janossz:
ez megint csak köpködés.

Janossz 2018.07.28. 15:51:11

@444: Nem lehet az, részemről semmiképp.
Sose kóstoltam a csoda jó terméket. De úgy látom, már otthon se lesz vezető márka, a jelekből ítélve.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 15:52:29

@444:

Nah, ez megint csak a te szembesítésed a te egyik nihilista-posztmodernista narratíváddal.

2018.07.28. 16:07:49

@neoteny:
a hvg írja azt, hogy sértő radics közel kétszáz falut képvisel. lehet. de ez esetben nyerjék meg az önkormányzati a választást. lehetőségük lesz rá.

2018. április 8.
Uszka község választási eredményei.
Dr. Tilki Attila (Fidesz) 158 (74.88%)
Bihari Miklós (MSZP-P) 22 (10.43%)
Adorján Béla (Jobbik) 16 (7.58%)
Tempfli József (LMP) 12 (5.69%)

na most lehet, hogy az uszkaiakat megtévesztette a migráns propaganda. és közben a "geci" orbán elveszi a kisbuszt. ez ugye az ellenzék narratívája. és ezt képviseli kétszáz falu a szamosháton. de ez esetben a következő választásokon váltsák le a kormánypárt illetékes képviselőjét, aki elveszi a kisbuszt a rászorultaktól. én annak a pártján vagyok, hogy lehetőség szerint ne vegye el. ha már meg van vásárolva, akkor használják ki. de ezt most kvázi egypártrendszerben tehetik meg. de ha ez sértő radics istvánnak nem tetszik, akkor hozzák létre az összegást, vagy nem tudom micsodát. és 19 nyarán megnyerhetik az ep választást. ez is egy lehetőség. és az is, hogy kiegyeznek a fidesszel. még egyszer uszkán ~75%-ot kaptak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 16:24:02

@444:

"a hvg írja azt, hogy sértő radics közel kétszáz falut képvisel."

Nem abban a cikkben, amelyiket belinkeltem.

"két eset van. az egyik, hogy elfogadják, hogy kvázi egypártrendszer van."

Ja, hogy a közel kétszáz falu nem fogadja el azt, hogy kvázi egypártrendszer van és ezért ők megszűnnek magyar falvak lenni, akik mellé nem kell kiállnia a nemzeti kormánynak, sőt büntibe kell rakni őket?

2018.07.28. 16:47:58

@neoteny:
de uszka 75%-ban választotta meg azt a fidesz képviselőt, aki állítólag most elveszi tőlük a kisbuszt. és ez összesen 200 falut érint. ha ez így van, akkor a fidesz ebben a körzetben elveszti az ep parlamenti választást jövő nyáron és ősszel az önkormányzati választást. és orbán ezért a képviselőket nem szokta megdicsérni. tehát ha sértő radics istvánnak igaza van, akkor tilki képviselő is kiegyezési kényszerben van. egyezzenek meg. ha sértő radics csak balhézna, akkor balhézzon. ehhez is joga van ő uszka polgármestere. nyilván őt is leválthatják, mert felteszem a fideszes tilki attilának is van ott egy spanja. és ezek meccselnek egymással.

erre azt mondom. két lehetőség van. vagy kiegyeznek. ez esetben azonban legitimálják a jelenlegi rendszert. vagy azt mondják, hogy a francot fognak egyezkedni. ez esetben azonban nyerjenek választást.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 17:04:31

@444:

"de uszka 75%-ban választotta meg azt a fidesz képviselőt, aki állítólag most elveszi tőlük a kisbuszt."

Semmi ilyesmiről szó sem volt a cikkben: sem arról, hogy a Fideszes képviselők, sem arról, hogy elvennék a kisbuszokat a közel 200 faluból. Már megint féktelenül fantáziálgatsz.

"Nem jelentették a falvak az új tanyagondnoki buszok rendszámát, ezért átlagosan hárommillió forintot követel a Magyar Államkincstár közel kétszáz településen."

Így segíti a nemzeti kormányzat a magyar vidéket.

"Uszkán nem törődtek bele, fellebbeztek, majd miután a hivatal elutasította ezt, bírósághoz fordultak, amely 2017 elején igazat adott a településnek."

Nem baj, lesznek majd közigazgatási bíróságok amelyek tudják majd azt, hogy mi a helyes ítélet az önkormányzatok és a nemzeti kormány közötti vitás kérdésekben.

2018.07.28. 17:33:07

@neoteny:
uszka a szomszédos tiszabecsi körjegyzőséghez tartozik ahol fidesz polgármester van. a tiszebecsi jegyző, aki a törvényesség felügyeletét látja el észleli, hogy egy űrlapon adminisztratív hibát vétettek és nem írták be a rendszámot. ilyenkor normális a viszony, akkor jegyző megtehetné, hogy felhívja az uszkai polgármesteri hivatalt vagy annak a titkárságát és azt mondja, hogy jolika, a kisbuszok rendszámát küldjétek már át, mert ez nincs beírva. de nem normális a viszony. mert tiszabecs polgármestere fideszes, uszka polgármestere szdsz-es. ezért a jegyző tovább küldi a dokumentum a magyar államkincstárnak azzal a megjegyzéssel, hogy nincs kitöltve a rendszám. nehogy fizessetek. mert ez így nem törvényes. magyar államkincstár azt mondja, hogy nincs odaírva a rendszám ezért nem tudunk fizetni. ezek után uszka szdsz-es polgármestere nem azt mondja, hogy na jó. írjuk oda a rendszámot és a lényeg, hogy menjen a kisbusz. ha kell, akkor fut egy kört a képviselőjénél, akire egyébként a község választóinak közel 75%-a szavazott, hogy egy a lényeg, szegény a vidék, tartson össze az a szűk elit, amelyik ott él. és a lehető legjobbat hozzuk azért, hogy a szerencsétleneknek kicsit jobb legyen. és ha ehhez most kvázi egypártrendszer a legalkalmasabb, akkor ez van. nem ezt mondja, hanem felhívja a hvg-t, bemegy az atv-be, hogy diktatúra van. ehhez is joga van. de a fidesz erre nyilván azt mondja, hogy váltsák le sértő radicsot. és lehet, hogy leváltják. ezt majd eldöntik az uszkaiak. de ha 200 falut maga mögé állít, akkor a fideszt váltják le. ez majd valamilyen irányba eldől.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 17:56:46

@444:

"uszka a szomszédos tiszabecsi körjegyzőséghez tartozik ahol fidesz polgármester van."

És a másik közel 199 falura ez nem igaz.

"Nem jelentették a falvak az új tanyagondnoki buszok rendszámát, ezért átlagosan hárommillió forintot követel a Magyar Államkincstár közel kétszáz településen."

Így segíti a nemzeti kormányzat a magyar vidéket.

"Uszkán nem törődtek bele, fellebbeztek, majd miután a hivatal elutasította ezt, bírósághoz fordultak, amely 2017 elején igazat adott a településnek."

Nem baj, lesznek majd közigazgatási bíróságok amelyek tudják majd azt, hogy mi a helyes ítélet az önkormányzatok és a nemzeti kormány közötti vitás kérdésekben.

screpes 2018.07.28. 18:49:51

@444:
Nem angyalom, nem...

A rendőrségi kocsik jelentős hányada már el van látva rendszámfelismerő rendszerrel.
Tudni lehet, hogy hova ment a falubusz, amint valami zűrös ügy akad...
A többit rádbízom.
Nyilván feltárod, hogy mit tehet az SZDSZ.

2018.07.28. 19:39:14

@screpes:
lehet, hogy sötét bűnügy rejlik a kisbuszok mögött. de ez esetben álljon elő sértő radics, az rtl klub, az atv, a hvg.

screpes 2018.07.28. 20:31:02

@444:
A bűnügyek, az a médiára tartozik?
Akkor a tv 1.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 21:44:06

@444:

És ennek semmi köze sincs ahhoz, hogy

"Nem jelentették a falvak az új tanyagondnoki buszok rendszámát, ezért átlagosan hárommillió forintot követel a Magyar Államkincstár közel kétszáz településen."

Így segíti a nemzeti kormányzat a magyar vidéket.

"Uszkán nem törődtek bele, fellebbeztek, majd miután a hivatal elutasította ezt, bírósághoz fordultak, amely 2017 elején igazat adott a településnek."

Nem baj, lesznek majd közigazgatási bíróságok amelyek tudják majd azt, hogy mi a helyes ítélet az önkormányzatok és a nemzeti kormány közötti vitás kérdésekben.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 08:19:15

@444:

"így szorítják ki a volt szdsz-es polgármestert."

Nem a többi közel 199 faluból.

"Nem jelentették a falvak az új tanyagondnoki buszok rendszámát, ezért átlagosan hárommillió forintot követel a Magyar Államkincstár közel kétszáz településen."

Így segíti a nemzeti kormányzat a magyar vidéket.

"Uszkán nem törődtek bele, fellebbeztek, majd miután a hivatal elutasította ezt, bírósághoz fordultak, amely 2017 elején igazat adott a településnek."

Nem baj, lesznek majd közigazgatási bíróságok amelyek tudják majd azt, hogy mi a helyes ítélet az önkormányzatok és a nemzeti kormány közötti vitás kérdésekben.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 08:57:13

@444:

"na hol van a többi 199 falu tiltakozó polgármestere és sértő radics istván mögött kiálló több tízezres (paraszt) polgársága?"

Ennek semmi értelme sincs: ha a többi (közel) 199 falu polgármesterei nem tiltakoznak ugyanúgy, ahogy Sértő Radics István teszi, vagy ezeknek a falvaknak a lakossága nem áll ki Sértő Radics István mellett, attól még nem válik meg nem történtté ezeknek a falvaknak a nemzeti kormányzat által történő szopatása.

"Nem jelentették a falvak az új tanyagondnoki buszok rendszámát, ezért átlagosan hárommillió forintot követel a Magyar Államkincstár közel kétszáz településen."

Így segíti a nemzeti kormányzat a magyar vidéket.

"Uszkán nem törődtek bele, fellebbeztek, majd miután a hivatal elutasította ezt, bírósághoz fordultak, amely 2017 elején igazat adott a településnek."

Nem baj, lesznek majd közigazgatási bíróságok amelyek tudják majd azt, hogy mi a helyes ítélet az önkormányzatok és a nemzeti kormány közötti vitás kérdésekben.

screpes 2018.07.29. 18:14:48

@444:

úgy gondolom, hogy elindult a piszkoskodás: vádolni lehet a sofőrt, a polgármestert, akárkit, hogy a a busz nem a falu érdekében gurul(t) valahová, ki mondja meg, mi a faluérdek?
Ezek egy része nyilván jogos vád.. a helyi hatóság, (vagy följebb?) eldönti, hogy kiből lehet büntetett - kicsiben nagyban.
Olyat is el lehet képzelni, hogy meg sem jelenik a falucska főutcáján az autó, csak papírjain...
A szellemjáratok egy része még ellenzéki érdekeket is szolgálhat.. Akkro azért jelentik fel.. Ha fideszesek családtagjait hurcolja, (állítólag), akkor pedig azért.
Mindez a számból (199) nem derül ki. De a TÖBBI lehet olyan, ahol a falu rászorulóit hozza viszi a falubusz.
Még az is lehet.
süti beállítások módosítása