1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.06.10. 07:54 HaFr

Ha én Orbán lennék, kettészakítanám a Jobbikot

Képtalálat a következőre: „orbán viktor szelleme”

Akkor én olyan lennék, hogy ilyen. Ha én Orbán lennék, már régen csak a hátországomnak tekinteném  Magyarországot, ahol rendnek kell lenni, hogy zavartalanul világpolitizálhassak. Ebben a hátországban jobbára éhenkórász "politikusok" ülnek, akik kb. Fodor Gáborhoz hasonlóan rettegnek attól, hogy kieshetnek a politikából, mert semmilyen más egzisztenciájuk nincsen. Ha én Orbán lennék, nagyon kevés pénzzel -- a politikám összköltségének körömpiszoknyi részével -- meg tudnám győzni ezeket, hogy tekintsék a politikát valóban kenyérkeresetnek. Mivel semmilyen önálló világképük nincs, amivel esélyük lenne hatékony ellenzéki cselekvésre, az arcuk és a pártjuk brandje már régóta reménytelenül negatív képzettársításokra alkalmas csak, és mindent összevetve halálosan nem értenek semmihez, a legkevésbé pedig a politikához, és általában pedig igazi rongy emberek (akiktől egyformán távol áll a gonoszság és a jóság, egyszerűen gyengék), tulajdonképpen teljesen racionális, hogy kis rábeszéléssel -- ha eddig nem gondolták volna így -- a politikában csak a kenyérkeresetet lássák. Kenyeret keresni (az ilyen "politikusok" helyére) azonban pont hétszázharminckétszeres túljelentkezés van, tehát ha én Orbán Viktor volnék, nem adnék túl sok időt az ilyen "politikusnak", hogy döntsön: adnék, mondjuk, két percet. És ha egy percnél tovább ágál benne a kis angyal (mert hiába adtam két percet neki, elég lesz, ha végül egyet kap, lássa, ki az úr a háznál), hát azt mondom, ágáljon otthon, de ha netán autonóm akaratot is mutat a kis angyal, hát annál inkább otthon a helye -- szóval ha ágál, az ilyen politikusok ejtve lesz, mint Botka vagy Hadházy. Persze ha Orbán Viktor lennék és ekként a demokrácia híve, akkor ezek az emberek azt sem tudnák, hogy én ejtettem őket, legfeljebb sejtenék, de hát a sejtés a lúzerek tudása... (Vagy ha teszem azt, tudnák is, hát igazán nehéz lenne bizonyítaniuk, szóval így vagy úgy, a legjobb esetben is szánalmas lúzernek hatnának, a rossz esetet meg nem akarják látni.)

Ha én Orbán Viktor lennék, feltétlenül szükségem volna a házi kereszténydemokráciámban egy megbízható szélsőjobbos pártra -- tele olyan hülyékkel, akik valóban a szélsőjobboldal nyelvén, szellemében és tradíciójában gondolkodnak, miközben engem persze nagyon nem érdekel a szélsőjobb (ahogy a liberalizmus és a kommunizmus sem, és -- az igazat megvallva -- mind közül a legkevésbé a kereszténydemokrácia, a tömjénfüst meg a hiszekegy), engem, olvasó, a hatalom érdekel, a többi a gyávák és a hülyék asztala, de hát jók az ilyen hasznos hülyék, hogy a leghasznosabb hülyék -- a választók -- beszívják a port. Szóval, ha én Orbán Viktor lennék, kellene nekem a Toroczkai meg a Dúró meg a seregeik, hogy majd könnyebben ki tudjam nyírni a centrista Jobbikot, és nem sajnálnék erre némi baksist és ráhatást. Kell ugyanis a médiának az ellenzék, a happening, a hype, kell, aki kitölti a tért (amennyi maradt belőle), kell a hivatalos ellenzék, amelynek éppen olyan érdeke ütni a nem hivatalosat (tegyük fel, valaha kedve lenne egy ilyennek feltámadni), mint nekem. A Parlament (is) én vagyok.

De ez az egész olyan unalmas (ásítanék), annyira unom már Augiász istállójának folyamatos összeganézását, már legalább a kisgazdák kinyírása óta csinálom, unom, de ez van. Rendnek kell lennie in my style, az átkozott demokrácia még mindig a szavazattöbbségen múlik. Mert ha nem lesz többségem, hát demokrácia sem lesz, és ezt nem akarhatom.

107 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6814036120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.10. 09:18:23

A Jobbiknak nincs helye sehol.

Ha maradt volna radikális nacionalista, az egy űrt töltött be, lett volna stabil 10-15 % az idők végéig.

Vonáék elmentek ballibásodni, ez értelmetlen vállalkozás volt, hiszen Gyurcsány hitelesebb balliba nála.

Akkor valahol középen, olyan kései MDF módra, ami tulajdonképpen azonos a béndekizmussal, dehát ez Mo-on mindigis bukó eszme volt.

2018.06.10. 09:35:07

vona elárulta a nemzeti radikalizmust. csurkának lett igaza.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.06.10. 11:16:31

@maxval balcán bircaman: monnyuk azért a "béndekizmus" volt az egyetlen eszme -- 1867 és kb 1900 között --, amely ebben az országban valaha is produktív volt, a többi a fekália evése és a szeppuku közötti térben működött

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.10. 11:41:20

@HaFr:

Egész más körülmények voltak azok, pl. nem az volt, hogy a magyar gazdaság idegen kezekben szenved, s minden profit megy ki.

Janossz 2018.06.10. 11:51:06

@maxval balcán bircaman: Egészen azonos körülmények között szakadunk le a velünk induló KK Európai mezőnyben. Már Románia előz éppen.
A körülményekre a vesztesek szoktak hivatkozni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.10. 12:00:06

@Janossz:

Az egész régió együtt mozog, se leszakadás, se kitörés nincs. Miért? Mert mindenki ugyanazt a téves modlelt követi.

Eddig csak Oroszország tudott ebből kitörni, ill. egy ország - Belarusz - mindig távolt tudott maradni tőle.

Janossz 2018.06.10. 12:30:15

@maxval balcán bircaman: " Eddig csak Oroszország tudott ebből kitörni, ill. egy ország - Belarusz - mindig távolt tudott maradni tőle. "
Tehát te őket követnéd, Birka Elvtárs?
A ruszkik csak idén összehoztak már 40% inflációt.
Szépen kitörtek.

Laikus Mérgelődő 2018.06.10. 12:51:07

@HaFr: A "béndekizmus" 1867 és 1900 (miért éppen addig?) közötti virágzásához azért kellet a kossuthizmus és petőfiizmus kuruckodása is.
A háttérhatalom nem adja ingyen a szuverenitást.

városi fiú 2018.06.10. 13:02:40

... éhenkórász "politikusok" ülnek, akik kb. Fodor Gáborhoz hasonlóan rettegnek attól, hogy kieshetnek a politikából, mert semmilyen más egzisztenciájuk nincsen. Ha én Orbán lennék, nagyon kevés pénzzel -- a politikám összköltségének körömpiszoknyi részével -- meg tudnám győzni ezeket, hogy tekintsék a politikát valóban kenyérkeresetnek. Mivel semmilyen önálló világképük nincs, amivel esélyük lenne ...

Ezek - az éhenkórásztól a kenyérkereseten át a világkép hiányáig mind - Orbán Viktor tulajdonságai.

Rajta kívül, meg a gyerekkori haverjain kívül a többi politikusnak többnyire van civil foglalkozása, kenyérkeresete és világképe is.

Csak Orbán váltogatja haveri körével együtt a világképét és csak nekik nem volt soha munkájuk, ahol egy körömpiszoknyi pénzt is kerestek volna a politikán kívül.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.10. 13:16:48

@Janossz:

Én a belarusz modell tartom irányadónak régiónk számára, nem az oroszt. Miért? Mert az orosz modell nagyhatalmi, eleve egy egész önálló kultúrkör, mi pedig se nagyhatalom nem vagyunk, se az orosz kultúrkör része.

Nyilván az orosz baráti kinyújtott kezet megragadjuk, de ez csak szövetségesi viszony lehet, nem több annál.

A közép-európai-balkáni régió nem része az eurázsiainak.

városi fiú 2018.06.10. 13:21:52

" ha én Orbán Viktor lennék, kellene nekem a Toroczkai meg a Dúró meg a seregeik, hogy majd könnyebben ki tudjam nyírni a centrista Jobbikot, és nem sajnálnék erre némi baksist és ráhatást. Kell ugyanis a médiának az ellenzék, a happening, a hype, kell, aki kitölti a tért "

Hogy ezt egészen értsem, nem ártana kielemezni a most tavaszi választás stratégiai irányait.

Hol is volt akkor ezen a választáson a Jobbik ?
Hova vitte az álarcos Simicska ?

Jobbszélről behozta a Jobbikot középre, ha jól láttam.

És most elveszik a sajtóját és merre akarják tolni a Jobbikot ?

Ha ismerném őket, talán meg tudnám mondani.

Valamit buherálnak rajtuk a fidesztéglák és a fideszpénztárosok által.

Mondjuk szélre tolják őket ? De akkor a jövőben a fidesz, mint közép akar szélsőjobboldali kormány lenni ?

Akkor miért a Heti Választ szünteti meg Orbán, miért nem a Pesti Srácokat ?

Szerintem nem akar már semmi ellenzéki teret meghagyni.

városi fiú 2018.06.10. 13:35:00

@maxval balcán bircaman: A beloruszoknak még nyelvük sincsen. Az orosz az államnyelv és a beloruszt csak falun használják egyedüli nyelvként.
A történelmükben hol lengyel, hol német, hol orosz bábállamok követték egymást.
Ha belorusz modellt mondasz, akkor az egy bábállam, ami az orosznak a csatolt része.
Mondjuk, ezt csinálja Orbán az oroszok bábja, amikor egyik napról a másikra bejelenti, hogy Putyin épít az országunk közepére egy atomlétesítményt a saját pénzünkből.

Janossz 2018.06.10. 13:53:27

@városi fiú: " De akkor a jövőben a fidesz, mint közép akar szélsőjobboldali kormány lenni ? "
Hogy mit akar? Mindent.

városi fiú 2018.06.10. 13:54:00

Itt olvasom, hogy Tóta valami liberálisokról irkál, meghogy kikészítették a konzervatívokat,
hvg.hu/itthon/20180610_Te_igen_nagy_vetked_Borokai_Gabor
a fenti poszt meg a jobbik beszántásáról ír, az LMP is annyi, meg a többi.

Nem lehet, hogy ez most itt a Hosszú kések éjszakája - Kolibri hadművelet ?

városi fiú 2018.06.10. 13:58:46

Amúgy nem értem, miért gondolja Tóta, hogy ő nem kerül lapátra.
Talán rokon ?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.10. 14:01:51

@városi fiú:

Így igaz, a belaruszok fő nyelve az orosz. Ennek oka történelmi.

De hogy jön ez ide?

A magyar atomerőmű magyar érdek. Minden fejlődni akaró nemzetnek szükségszerűség az olcsó, tiszta energia. Persze te azt szeretnéd, ha inkább nyugati oligarcháktól vásárolnánk drága energiát, de a nép nem ért egyet ezzel.

Janossz 2018.06.10. 14:25:06

@maxval balcán bircaman: És azt, hogy a magyar nép mivel ért egyet, ki is tolmácsolhatná hitelesebben, mint egy bolgár call-centeres Szófiából, aki évek óta ruszki propagandával tömi ki a magyar blogszférát, ugye?
Egy népszavazás választ adna a kérdésre, valamiért nem vállalják be.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.06.10. 14:46:50

@Laikus Mérgelődő: utána már elindult az etnicista őrület

Célkereszt 2018.06.10. 15:07:33

A legtöbb miniszter valóban nem tűnik egyéniségnek, de Kasler mintha önjáró lenne. Valahogy nem illik a megélhetési politikusok közzé. Tévednék?

2018.06.10. 15:23:04

@HaFr:
csak kár, hogy valakik (vagy a tudjuk kik, vagy a nem tudjuk kik) a monarchiát összeomlasztották.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.10. 15:33:42

@444:

Nem szabad háborúkat indítani; de legalább is nem szabad azokat elveszíteni. Mikor mindkettő megtörténik, rendszerek omol(hat)nak össze. Sőt még megnyert háborúk után is előfordulnak rendszerváltozások: ld. pl. a Brit Birodalom végét.

2018.06.10. 15:44:27

@neoteny:
olyan is van, hogy egyesek a háborút elveszik, de a békét megnyerik.

Laikus Mérgelődő 2018.06.10. 15:53:34

Az etnicista őrület nem nálunk, hanem a balkánon indult be a törökök kiűzése után. Ami persze kapóra jött a Monarchia birodalmi terjeszedési vágyainak és bevonulhattak Boszniába, persze szigorúan rendteremtő/békefenntartó szándékkal ... mint manapság.

A Magyar Királyság történelme során mindvégig (1900 után is) a világ leginkább kisebbségbarát országai közé tartozott. (Nem úgy, mint a fejlettnyugati Franciaország, Nagy-Britannia vagy az USA.)
A XX. század eleji magyar nacionalizmus kisebbségbarátabb volt, mint a mai ukrán nacionalizmus, a korabeli szokásokhoz viszonyítva pedig kimondottan liberális volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.10. 15:54:15

@444:

Olyan is van; de akkor nagy valószínűséggel nem volt szükség a vesztes háború megvívására.

Janossz 2018.06.10. 16:16:36

@maxval balcán bircaman:
"A magyar atomerőmű magyar érdek. Minden fejlődni akaró nemzetnek szükségszerűség az olcsó, tiszta energia. "

Hogy tényleg ezt tarja-e a magyar nép "olcsó" és "tiszta" energiának.

2018.06.10. 16:18:02

@neoteny:
leszámítva a függetlenségi háborúkat.

Visceroid 2018.06.10. 17:36:59

Hehe, vicces helyzet, amikor a liberális siránkozik a jobboldali radikálisért. Érdekes a mostani helyzet, kicsit nehéz is szavakba önteni, mert annyi minden történt az elmúlt csaknem 30 évben, hogy az átlag ember nehezen dolgozza fel. Volt ugye a rendszerváltás, utána 10 év csönd, majd 2000-ben Orbán elkezdett tüntetni meg nyomni a nagy nemzeti dumát. Közel 10 évvel a rendszerváltás után rájöttek az emberek, hogy volt rendszerváltás, illetve, hogy ők MAGYAROK, így nagybetűvel, és természetesen előkerült Trianon is. Az igazi elkúrás viszont kétségkívül az őszödi beszéd volt, annak a hatása máig érződik és fog is érződni még egy darabig. Az a beszéd azért szólt akkorát, mert az orbáni propaganda akkor már 6 éve ment teljes gőzzel, népszavazásostól, hídfoglalóstól, meg ami belefér. Orbán egyszerűen nem tudott belenyugodni a hatalom elvesztésébe, ezért tért át a radikális irányba (és látogatta meg Grazot). Onnantól persze egyenes útja volt a hatalomba, az akkori hangulat viszont kitermelt egy Jobbikot is. Orbán viszont remek stratéga, ami most történik azzal előre lehetett számolni. Emlékszünk a 2000-es évek tüntetéseire? Most furcsa módon nincsenek. Azért nincsenek, mert ha nem a(z ex-) miniszterelnöki székből buzdítják a népet, akkor egyszerűen nincs hatása. A Jobbik azt gondolta, hogy a radikalizmus egy létező magyarországi irányzat, pedig csak Orbán agybaja öltött testet. Most, hogy ő a főnök, nincs szükség a radikalizmusra (najó, 1-2 békemenet belefér), így nincs szükség a Jobbikra sem. Újra majd akkor fog előjönni az utcai politizálás, ha Orbán veszélyben érzi a hatalmát. És mivel az ország már a csőd szélén tántorog, "ez a harc lesz a végső".

Janossz 2018.06.10. 17:56:18

@Visceroid: A centrális előtérhez kell valami jobbról is, még ha térkép szélén táncol is.
Erre jók lesznek Novákék.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.06.10. 18:04:14

@Laikus Mérgelődő: persze, mindenhol -- de a magyar uralkodó elit a XX. szd elejétől sajnos nem érte fel ésszel és erkölccsel a kihívásokat

Ekrü 2018.06.10. 18:26:08

"akik kb. Fodor Gáborhoz hasonlóan rettegnek attól, hogy kieshetnek a politikából, mert semmilyen más egzisztenciájuk nincsen."-Ha én meg baloldali MSZP-s szavazó lennék akkor már rég feltettem volna a kérdést az MSZP képviselőinek,hogy vajon mit tudhat Fodor Gábor ,amiért a MSZP most már másodszor viszi be a parlamentbe a semmiért cserébe.
Az meg ,hogy itt mindenről Orbán tehet kezdve Botkától egészen a Jobbik széthullásáig,enyhén szólva megmosolyogtató,és megint csak arra jó,hogy az igen tisztelt ellenzéknek ne kelljen felelősséget vállalnia a bukásért a választóik felé.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2018.06.10. 18:44:20

@HaFr: pfff....
leírod, hogy nyilván, egy olyan poszt szerzőjeként, ami arról szól, hogy mindenről orbán tehet...
:x
hiteles vagy...
kb. mint az állatvédő, aki húst eszik, vagy az ateista, aki karácsonyt ünnepel...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.06.10. 19:08:57

@wmiki: nem mintha érteném, miről beszélsz, de azt kivettem a szavaidból -- talán nem is volt bennük több --, hogy valamit nem jól gondolok. Mármost én is ilyen kommenteket -- amelyek jellemzően semmit nem állítanak ezen túl -- én százakat meg ezreket kapok, minden századikra válaszolok kb így, a tied most az egyik századik

Janossz 2018.06.10. 19:26:34

Azért az mindenképpen érdekes, hogy órák óta kinn van a poszt a címlapon, egyetlen jobbikos se harapott rá...
Két macskajancsi-trollon kívül semmi érdeklődés.
Ez lenne az ország legerősebb ellenzéki pártja? Ne már!

2018.06.10. 19:34:31

@Janossz:
a jobbikosok nem indexet olvasnak, hanem kuruc infót. ahol a most éppen a vezető hír: "Dzsihadista ihletésű tömeggázolással próbálkoztak Milánóban a romániai cigánybűnözők, de szegények fennakadtak egy virágágyáson. Kétszáz fajtársuk közé rongyoltak volna be az észlények, akik csak a kiérkező rendőröknek köszönhetik, hogy végül nem lincselték meg őket." az ő olvasóikkal szeretne egyezkedni konrád györgy és heller ágnes. valahogy visszakapaszkodni a hatalomba.

vergyula 2018.06.10. 19:41:00

@wmiki: "kb. mint az állatvédő, aki húst eszik, vagy az ateista, aki karácsonyt ünnepel..." - báz, te rólam beszélsz! Védem az állatokat, de eszem húst. Ateista vagyok - vagy...ööö...agnosztikus? - és ünneplem a karácsonyt.

Ekrü 2018.06.10. 19:50:27

@444: És tényleg. :))))

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.10. 19:52:45

@444:

"a jobbikosok nem indexet olvasnak, hanem kuruc infót."

Ezt mondta neked az összes nagyvállalkozó ismerősöd?

városi fiú 2018.06.10. 20:07:50

@Ekrü: Milyen felelősséget kéne vállalnia az ellenzéknek a bukásáért ?
A választók sara, ha nem akarnak megválni Orbán tolvajbandájától.
Combból amputálják őket, meghalnak rákban és 18 óra várakozásban a sürgősségin.

Ha nekik minden így jó, ahogy van, ezt akarják - tán egész életre, akkor nem csoda, ha Orbán inkább ellopja a pénzüket, minthogy rájuk költse...Aki hülye, haljon meg.

Ekrü 2018.06.10. 21:04:41

@városi fiú: Én nem a Fidesz hanem az ellenzék szavazóiról beszéltem.Előttük kéne felelősséget vállalniuk.De persze ha nektek elfogadható magyarázat az,hogy"Fidesz","azemberek","azorbán",esetleg az "ufók" a hibás hogy ilyen töketlen az ellenzék,hát a ti dolgotok.

2018.06.11. 07:59:35

@neoteny:
a jobbik szellemi holdudvarának egy része olyannyira ausztria pártján áll, hogy haynau-t dicsőítik. ők örülnek, hogy leverték a szabadságharcot. persze ez nem a népfőiskolás szittya-turul vonal, hanem szélsőséges svábok.

2018.06.11. 08:08:01

@neoteny:
és most a keresztényellenes neoszocik, a nemzetellenes neolibek, az államellenes neokonok mellé próbálják bevenni a pénzhatalom oldalára álló neonácikat. mert az antifasiszta koalícióba utóbbi is belefér. lásd a g20-as hamburgi tüntetést.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.11. 08:28:52

@444:

"a jobbik szellemi holdudvarának egy része olyannyira ausztria pártján áll, hogy haynau-t dicsőítik."

Ezt mondta neked az összes nagyvállalkozó ismerősöd?

2018.06.11. 08:38:05

@neoteny:
a magyar nagyvállalkozók többsége, vidéken a döntő többsége fideszes. te úgy képzeled, hogy a nemzeti kereskedőházakat a kormány a magyar külkereskedők ellenére hozta létre. a francokat. a magyar valóságtól elszakadt belvárosiak és egy kivándorló rétegnek van egy olyan elképzelése a szörnyűséges elnyomatásról. orbán számára az a veszélyes, hogy a fidesz már nélküle is választást nyerne. ez leginkább csak egy pénzügyi válsághelyzetben változhatna meg. orbán ezért akar szigorú fiskális politikát. akár nullás költségvetést. csak úgy nem maradna pénz focira.

2018.06.11. 08:43:26

@neoteny:
itt van gyurcsány. aki azt mondja, hogy robotika van, géntechnológia. erre az lmp azt mondja: wft?
index.hu/video/2018/06/04/parlament_ungar_peter_szel_bernadett_gyurcsany_ferenc/
gyurcsány a modenista. csak ezek az emberek túl azon, hogy orbánt gyűlölik egymást is gyűlölik. na most ők vajon hogyan kormányoznának az mszp-vel és a jobbikkal.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.11. 08:44:51

@444:

"a magyar nagyvállalkozók többsége, vidéken a döntő többsége fideszes."

Ezt mondta neked az összes nagyvállalkozó ismerősöd?

"a nemzeti kereskedőházakat a kormány a magyar külkereskedők ellenére hozta létre"

A Magyar Nemzeti Kereskedőházat azért hozták létre, hogy ott pöffeszkedhessenek az Orbán-familiárisok a zsíros állásaikban.

"orbán ezért akar szigorú fiskális politikát."

De a "független" MNB arról álmodozik, hogy a következő évtizedben nyolcszorosára növelik a hitelállományt (elsősorban az ingatlanhitel-állományt). Mert hogy attól élénkül majd a gazdaság.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.11. 08:48:00

@444:

"itt van gyurcsány."

Gyurcsányt már kiszavazták a magyar emberek háromszor a főhatalomból. A következő magyarországi válságot már nem lehet majd Gyurcsány nyakába varrni. Soroséba se, hiszen ő is le lett stoppolva. Brüsszelébe se, hiszen az is meg lett állítva.

2018.06.11. 08:52:03

@neoteny:
a fidesz álma az, hogy nullás költségvetéssel és nulla kamattal és állami felügyelet hitelekre alapozva szárnyal a magyar gazdaság. a fidesz gazdasági értelemben egy államkapitalista párt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.11. 08:56:26

@444:

A Fidesz álma az, hogy minden gazdasági ágazatot az ő familiárisaik uralnak. Egyeseket államhatalmilag alapított "vállalkozásokon" keresztül, mint pl. a Magyar Nemzeti Kereskedőház (amiben pöffeszkednek az Orbán-familiárisok a zsíros állásaikban), másokat "szabadpiaci" vállalkozásokon keresztül, mint pl. Mészáros Lőrinc vállalatbirodalma.

screpes 2018.06.11. 09:22:19

@neoteny:
igaz, hogy minden múltidézés gyurcsány nyakába varrva, soros megállítva, Brüsszel vituiális parkolópályán.
De mindez még folytatható: a jólkivitelezett hazugságok birodalmában a lehetetlen rutinszerűen folytatható, határ a csillagos ég, csak borult lesz az idő.

2018.06.11. 09:37:03

@neoteny:
ezek nem zárják ki egymást. a fidesz familiárisai kapnak hitelt nulla kamatra. de ez nem kizárólag mészáros lőrinc vállalatbirodalma hanem nagyon sok (magyar mércével) nagyvállalkozó, akiket a fidesz állami megrendelésekkel, eseti kedvezményekkel, vissza nem térítendő brüsszeli forrásokkal támogat. és kézi vezérelt módon létrejön a nemzeti "nagytőkések" tábora, beszállítói köre. kiegészülve a lojális vezető főtisztviselőkkel és engedelmes közalkalmazottakkal egy korporatív államrendet alkot. az ellenzék azt mondja, hogy lázadjatok már fel ez ellen. és egy válságban a köznép esetleg fel is lázadna, de akkor se a "demokratákat" választaná hanem vidéken a nemzeti, pesten a polgári radikálisokat. ezért fontos szétverni jobbikot, megosztani az lmp-t. és a fidesz politikai értelemben uralja a terepet. eddig legalábbis ezeket a hatalmi játszmákat megnyerte. ha 19 nyarán az ep választásokon is győznek és nem lesz közös ellenzéki főpolgármester jelölt és az önkormányzati választásokon is tarolnak, 19 telén választanak új ügyészt újabb 9 évre akkor kvázi egypártrendszer jön létre 20-ra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.11. 09:50:33

@444:

"a fidesz familiárisai kapnak hitelt nulla kamatra. de ez nem kizárólag mészáros lőrinc vállalatbirodalma hanem nagyon sok (magyar mércével) nagyvállalkozó, akiket a fidesz állami megrendelésekkel, eseti kedvezményekkel, vissza nem térítendő brüsszeli forrásokkal támogat."

Azokat támogatják, akik a Fidesz familiárisai így vagy úgy.

2018.06.11. 10:12:46

@neoteny:
igen. de a vállalkozók többsége inkább beáll a fideszbe. miért hadakozzon? azért, hogy visszajöjjön gyurcsány, vagy hatalomra kerüljön ungár péter vagy vona gábor? miért is lenne az neki jobb? orbán ügyesen megosztja a multikat. a németek kapják a legtöbb támogatást, de vannak az oroszok, kínaiak, koreaiak, indiaiak. török, arab üzletemberek. persze lehet mondani, hogy a keleti nyitásban vannak kétes alakok. de a "nyugat" is így működik. orbán valójában a létező államkapitalista rendszerrel él vissza csak mindezt nem egy plurális pártrendszerben teszi, hanem kvázi egypárti módon. a magyar társadalomnak azonban nagy gyakorlata van abban, hogy autoriter rezsimekben létezzen. hagyományosan egy ilyen félelnyomó rendszerben működik. és ugye azt ne feledjük, hogy szabad választások vannak. tehát bármikor leválthatja orbánt, vagy valamelyik emberét. odaszúrtak lázárnak. tulajdonképpen budapest az, amelyik ellenáll. a liberálisok által kínált egy nagyvárosi, nagyvilági életet azonban szintén a fidesz nyújtja a kiváltságosok számára. külső gyarmatbirodalmak hiányában a többség számára aligha lesz elérhető.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.11. 10:35:38

@444:

"a vállalkozók többsége inkább beáll a fideszbe. miért hadakozzon?"

Társadalmi méretű Stockholm-szindróma.

"a magyar társadalomnak azonban nagy gyakorlata van abban, hogy autoriter rezsimekben létezzen. hagyományosan egy ilyen félelnyomó rendszerben működik."

Ez egy olyan készség, aminek elsajátítása a saját büntetését hordozza magában: akik a jég hátán is meg tudnak élni, azokat a jégre fogják terelni, hiszen nincs szükségük jobb körülményekre.

"szabad választások vannak. tehát bármikor leválthatja orbánt"

Amit megtettek 2002-ben -- és jól rá is basztak _arra is_. Mindaddig, amíg a magyar társadalom elég nagy része a paternalizmusra vágyik, meg is kapja azt -- de a paternalizmus lényege az, hogy a _paterfamilias_ hozza meg a döntéseket, ami ellen nincs fellebbezés.

"külső gyarmatbirodalmak hiányában a többség számára aligha lesz elérhető."

Svájcnak milyen külső gyarmatbirodalma van?

2018.06.11. 10:48:21

@neoteny:
svájcnak vegyes önkormányzatiságon alapuló belső védett piacai vannak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.11. 11:04:41

@444:

Svájcnak milyen külső gyarmatbirodalma van?

screpes 2018.06.11. 11:32:32

@444: @neoteny:
egyszer már el kéne gondolkozni azon, hogy mi az oka annak, hogy budapest úgymond "ellenáll". Ezzel együtt, arról is hogy miért képes erre, és méginkább: miért is nem ér semmit az egésszel?
tenéked van egy privát magyarázatod: mert pesten koncentrálódnak mindazok, akik....egy csoport, aki dominálha, anélkül hogy hatalma lenne, és színt vallna...
Részedről itt egy kicsi igazolatlan csaapatra való utalások következnek: neked ez a városi szavazati többség, (ténxleges lakossági igényekről értékekről szó se essék), E fikciós csoport, összetettége ellenére (hiszen milliónyian fővárosiak viselik a billogodat közös döntéseik miatt), ezek azonos karakteres döntésében NÁLAD azonos egy informális csoporttal, mert hiszen az, hogy liberális (kulcsfogalomként ezt véve például) az ma már minősítő jelző, miközben nincs ilyen párt se, rosszul is definiált, és ráadásul per def engedékeny, lojális, szabadeélvűsége csoportképző hajlandósága még akkor sem tagadható el, ha rossszul csinálja tervezi - érvényesíti szabadságát. Szabadelvű, ahelyett ,hogy sikeres és hatalomképes lehetne..
Ezért is nem nevezném Stockholm szindrómának a vállalkkozók kierőszakolt kormányközeli érzését sem, mert az nem szindróma, hanem maga a stockholmi helyzet: nem imádataa az erőszakolós apának, hanem eHELYETT, egy fazon, aki még mindig erőszakol.

De visszatérve első gondolatomhoz, válaszolva kérdésemre:
a főváros azért mutathat élesen eltérő képet, mert tájékozottabb valamelyest még függetlenebb, és szervezetttebb.
De válaszunk , sikeres nagyvállalkozókként a stockholm szindróma helyett a maradék vállalkozói esélyt látjuk, ami nélkül "üzleti" esélyeink nullára szűkülnének.

2018.06.11. 11:41:04

@neoteny:
svájcban az importhányad gdp arányosan 55%. magyarországon 90%. budapesten ez az arány jóval 100% fölötti. budapest az import termékek magyarországi értékesítéséből próbál jövedelemre szert tenni az egyik oldalról, és exportképes külföldi nagyvállalatok központja kíván lenne a másikról úgy, hogy a fővárosban nincs valós árutermelés hanem csak kereskedelem és szolgáltatás. és a fidesz jelentős részben ezt nacionalizálta. amivel budapest fejlődése gyakorlatilag leállt. az országon belül sincs lokális tőkeexport, a globális tőkeimport vidékre korlátozódik. és a termelő multik adminisztrációit is a a kormányhoz közel álló jogász, közgazdász csapatok veszik át. ezzel a gazdasági minisztériumok emberi megszállják a belgazdaságot. külgazdaságot pedig a külügyi csapat irányítja.

svájcnak nincs külső gyarmatbirodalma. ott a gazdaság egy belső védett piacra van alapozva. svájc melyik kantonjában nem folyik valós árutermelés? zürich központjában a legnagyobb vállalata a gépipari, robotikai (korábban svéd) abb. a világban 193 ezer alkalmazottal. tehát még ott se mondják azt, hogy elegendő lesz a pénzügyi szolgáltatás. pedig ott az ubs (union bank of switzerland), a credit suisse, a svájci biztosítótársaságok. de ezeket nem adták el a külföldnek. budapesten a "liberálisok" azt mondták, hogy nem kell termelés. hanem átadják a terepet a külföldi bankoknak. és így magyarország olyan gazdag lesz, mint ausztria.

2018.06.11. 12:07:19

@neoteny:
bocs, rosszul emlékeztem, a zürichi központú abb "csak" 135 ezer alkalmazottat foglalkoztat a világban. svájc legnagyobb városa, a 400 ezres zürich se mondja azt, hogy elég lesz a kereskedelem és a pénzügy. pedig mondhatnák azt, hogy a világ szélhámosainak fele náluk mossa a pénzt tisztára. ebből csak elég hasznon származik. a lényeg, hogy a nagy összegű pénzmozgásokra maradjon fent a banktitok. mondhatnák, hogy mi a francnak még egy ipari gépgyártó.

irmuska befizet 990 forintot postai csekken gyüjtögetős, lefűzős receptes könyvet vásárol, amivel nyerhet egy utazást (zolikának és andikának), akkor aláíratnak vele egy nyilatkozatot, hogy ez nem terrorizmusra utalja. mert a kiadó nincs rajta valami államilag ellenőrzött listán. ezért ezeket külön felügyelik. irmuska megkérdi, hogy kisdrága, úgy nézek ki, mint egy terrorista. a postás kisasszony azt mondja, hogy ők se értik ezt az egészet, de ez az előírás. zürichi bankokban azt mondják, hogy hozzad csak ide pénzedet. azt majd biztosítjuk. de ott is azt mondják, hogy ezen túl legyen még valami árutermelés. értem, hogy vancouver lesz a video játék fejlesztés központja. de budapestnek nincsenek helyi video játék fejlesztő cégei. nem is cél, hogy legyen. hanem majd idejön a NYUGAT. orbánék azt mondták, hogy na jó. ők leuralják ezt a társaságot. akik azt mondják, hogy a jobbik szavazóival összefogva választást nyernek. még így is nyerhetnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.11. 12:12:44

@444:

"a fővárosban nincs valós árutermelés hanem csak kereskedelem és szolgáltatás."

A kereskedelem és a szolgáltatás is valós árutermelés. Amikor elmész a boltba és megveszed a gyügyei meggyet, akkor nem kell Gyügyére menned, hogy meggyet vásárolj: a kereskedelem által előállított valós áru a gyügyei-meggy-debreceni-boltban (ami egy más áru, mint a gyügyei-meggy-Gyügyén). Vagy amikor elmész a fodrászhoz és ő levágja a hajadat, akkor a szolgáltatása által megtermelt valós áru a 444-megnyírt-feje.

"[Svájcban] a gazdaság egy belső védett piacra van alapozva"

Ez egy brutális idiótaság: a svájci paraszt (általánosságban: agrártermelő) nem azért gazdag, mert _egymással_ adja-veszi a _nominálisan drága_ agrártermékeket, hanem mert a _többi_ termelő hajlandó megfizetni a nominálisan magas agrártermék-árakat mert _ők_ termelékenyek: ők előállítják azokat a javakat, amelyeket a svájci parasztok (általánosságban: agrártermelők) meg tudnak vásárolni a nominálisan magas jövedelmeikből. Vagyis a többi termelékeny termelő biztosítja azt, hogy a svájci paraszt (általánosságban: agrártermelő) _reál_jövedelme is magas. Így hát a svájci gazdaság közel sem egy belső védett piacra van alapozva, hanem a _magas termelékenységre_ van alapozva, amiből hasznot húz a védett piacú agrárium: de ez ott is csak jövedelem-átcsoportosítást jelent, nem pedig a gazda(g)ság alapját.

"budapesten a "liberálisok" azt mondták, hogy nem kell termelés."

Ez a fenti brutális idiótaság folytatása: a kereskedelem és a szolgáltatások is termelés.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.11. 12:15:08

@444:

"budapestnek nincsenek helyi video játék fejlesztő cégei. nem is cél, hogy legyen."

Ez ismét egy brutális idiótaság: en.wikipedia.org/wiki/Category:Video_game_companies_of_Hungary

2018.06.11. 12:34:29

@neoteny:
ez egy debreceni video játék fejlesztő cég.
www.invictus.com/menu/games/
ezeket a cégeket a "liberális" kormányok ugyanúgy nem hozták helyzetbe. persze miért is tegyék? az államnak nem dolga, hogy kiválasszon ágazatokat, amelyeket preferál. de az sem dolga, hogy az országot kiszolgáltassa a külföldnek.

2018.06.11. 12:39:16

@neoteny:
egyébként ezen a listán összesen 9 cég van, amiből 5 már nem működő.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.11. 12:44:18

@444:

"az államnak nem dolga, hogy kiválasszon ágazatokat, amelyeket preferál."

Tudsz te ha akarsz.

"de az sem dolga, hogy az országot kiszolgáltassa a külföldnek."

Bizony: ezért megbocsáthatatlan pl. Paks2 meg a kínaiaknak építendő vasútvonal.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.11. 12:45:43

@444:

Attól még brutális idiótaság volt az állításod.

2018.06.11. 16:48:12

@neoteny:
budapest egy 2.5 milliós agglomeráció, amelyik állítólag világvárossá kíván válni a szoftver fejlesztésre alapozva. és azt állítod, hogy ennek lakossága többségében törekszik erre. tehát ez mondjuk 1 millió aktív korú budapestinek ez legalább részcélja. és van 3 videó játékgyártó cég összesen 250 alkalmazottal.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.11. 18:36:04

@444:

"budapest egy 2.5 milliós agglomeráció, amelyik állítólag világvárossá kíván válni a szoftver fejlesztésre alapozva. és azt állítod"

Helyesen: ezt te állítod.

2018.06.11. 19:06:46

@neoteny:
ezzel szemben a valóság az, hogy. és most te jössz. a személyeskedésen túl nem szoktál egyenesen állítani.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.11. 19:14:26

@444:

"a valóság az, hogy."

Helyesen: ez a te nihilista-posztmodernista valóságod, troll.

2018.06.12. 14:43:21

@neoteny:
a szabad piac totalitása a posztmodern nihilizmus. filozófiai kategóriák tömkelege csak azt próbálja tisztázni, hogy ki kivel van, nagyrészt nem jelent semmit.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.12. 16:29:47

@444:

"a szabad piac totalitása a posztmodern nihilizmus."

Sanyi szabadpiaci viszonyok között adja-veszi a használtcikkeket: láthatóan semmi gondja sincs a szabadpiaccal.

2018.06.12. 17:31:50

@neoteny:
nyilván ezért szavaz bokros lajosra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.12. 17:40:37

@444:

Nem Bokros Lajosra szavaz? Az azért lehet, mert _saját maga számára_ teljesen megfelelőnek tartja a szabadpiacot, viszont _másokat_ szívesen kényszerít(ene) államhatalmi erőszakkal arra, hogy ők kevesebbért adják el neki az általuk megtermelt javakat és többért vásárolják meg tőle az általa megtermelt javakat.

2018.06.12. 18:44:33

@neoteny:
hogyan vált valaki polgárrá legalább is errefelé?
1556. ápr. 28. kedd
Feria tertia post diem Georgii

Dersi (Dersy) Ferenc Zelemérről (de Zelemer) felvétetett és besoroltatott ezen város polgárai közé, és így kijelentette előttünk a saját szavával és nyelvével, hogy bármi, ami ezen város hasznára és szükségére tartozik, akár bármely adófizetés, akár bármiféle szolgálat, ígérte, hogy kész lesz magára vállalni, ameddig a körünkben lesz, azokat minden kifogás nélkül megadja és a szolgálatokat teljesíti.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.12. 19:11:43

@444:

"bármi, ami ezen város hasznára és szükségére tartozik"

Kik döntötték el azt 1556-ban és után, hogy mi minden tartozik Debrecen város hasznára és szükségére?

"akár bármely adófizetés, akár bármiféle szolgálat, ígérte, hogy kész lesz magára vállalni"

Ahogy a szólás tartja: olyan szegény még senki sem volt, hogy ígérni ne tudott volna. És a _bármilyen mértékű_ adófizetés és/vagy szolgálat vállalása nyilvánvalóan betarthatatlan ígéret: a jövedelménél nagyobb összegű adót senki sem képes megfizetni, ugyanúgy senki sem képes minden idejét szolgálatra fordítani, hiszen akkor nem jut ideje az önfenntartásra.

"ameddig a körünkben lesz"

OK, így már érthető a vállalása: ha úgy találta, hogy a debreceni polgárság (mint státusz) több kötelezettséget rótt rá mint amennyi haszna származott belőle, egyoldalúan felmondhatta az egyezséget úgy, hogy eltávozott Debrecenből (és feltételezhetően vihette magával az ingó javait, az ingatlanait pedig eladhatta a szabadpiacon).

2018.06.12. 19:40:23

@neoteny:
erről a választott hites közönség, a város tanácsa dönt. a tanács tagjait a polgárok évről évre választják. a polgárjog előfeltétele az volt, hogy a városban lakó saját tulajdonú házzal rendelkezzen és adót fizessen. ha valakinek volt mondjuk öt gyereke, akkor a nagykorúvá válással ez nem jelentett öt szavazatot csak akkor, ha mindnyájan vásároltak maguknak polgári házat vagy megházasodtak. a polgárrá váláshoz egyszeri díjat, taksát kellett fizetni a polgárok házasodott fiainak is. a város úgy működött, mint egy klub.

városi fiú 2018.06.12. 19:50:56

@Ekrü: Én Orbán ellenzékére szavazok, és nem hibáztatom az ellenzéket semmiért.
Egyszerű belátnom, hogy vannak töketlen ellenzékiek és halott ellenzékiek. Mert ez egy diktatúra. És senkitől se várom el, hogy az én kedvemért, vagy egy ilyen ostoba ország kedvéért - haljon bele az ellenzékiségbe.

Ahogy én látom, a hibáztatást mindig Orbán rajongói és álellenzéki szemforgatók forszírozzák.

Ha valaki ebben az országban hibás valamiért, akkor az Orbán, mivel 30 éve ő a leginkább befolyásos ember ebben az országban.

Ha valakit hibáztatni akarsz valamiért, akkor miért olyanokat, akiknek semmi befolyásuk sincs semmire ?

Mert Orbán zsoldjában ez a dolgod ?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.12. 19:53:12

@444:

"a város tanácsa dönt"

És a város tanácsát úgy választották meg, hogy az bármilyen döntést hozhatott? Mi volt az általad oly sokat emlegetett városi alkotmányosság szerepe? Milyen alkotmányos korlátai voltak a városi tanács döntéshozásainak?

2018.06.12. 21:58:22

@neoteny:
évről évre vízkeresztkor (januárban) tanácsot választottak. ha valakinek nagyon nem tetszett, akkor megtehette, hogy nem várja meg (áprilisban) szent györgy napját, amikorra esküdteket és új bírót választottak. egy városlakó szabadon költözhetett.

ebből viták adódnak. szökött jobbágyok a városba költöznek. ez a nemességnek nem tetszik. kérik a jobbágy kiadatását. ha úgy ítélték meg, hogy nem követett el semmilyen bűncselekményt, akkor napszámosként alkalmazzák őket. és ezek után a nemessel valamilyen pénzösszegben kiegyeznek. a jobbágy a napszámos munka béréből sikeresen megváltja magát és polgárrá válhat.

2018.06.12. 22:48:35

@neoteny:
ami polgári fejlődésben viszonylag késői az a pénzintézet létrehozása. debrecenben az első bank 1846-ban jött létre 30,000 ezüst forinttal 600 részvénnyel és 156 részvényes alapítja. debrecenben 156 részvényes nemesfém fedezettel pénzintézetet alapít. 2018-ban ez elég meglepő hír lenne.

2018.06.13. 00:01:10

@neoteny:
vagy mondjuk egy példa 1787-ben a megyében három falu (szerep, bajom és a dancsháza) kiadta a szerep nemes communitas protocolumát. mert hogy túl messze volt a berettyójfalui járási főszolgabíró. vederlopás ügyében, elloptak egy meszely pálinkát, vagy három birkát. ezért választott esküdtekből létrejött a nemes hadnagyi szék. annak az ítélet ellen lehetett fellebbezni.

na most a túrricsei polgármestert gacsály, rozsály, csaholc és császló választott esküdtei elítélnék azzal, hogy lehet fellebbezni a fehérgyarmati járásbíróságra. "jogállamban" ilyet nem lehet. hanem a politikai pártokat 4 évente megválasztják. és azok kétharmados többséggel 9 évre kineveznek egy főbírót és egy főügyészt. és azok kinevezik az igazságszolgáltatás összes többi vezetőjét. ehhez képest a szerep nemes communitas protocoluma micsoda.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.13. 00:25:43

@444:

"a város tanácsa dönt"

És a város tanácsát úgy választották meg, hogy az bármilyen döntést hozhatott? Mi volt az általad oly sokat emlegetett városi alkotmányosság szerepe? Milyen alkotmányos korlátai voltak a városi tanács döntéshozásainak?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.13. 00:30:46

@444:

"na most a túrricsei polgármestert gacsály, rozsály, csaholc és császló választott esküdtei elítélnék azzal, hogy lehet fellebbezni a fehérgyarmati járásbíróságra. "jogállamban" ilyet nem lehet."

Mert központosítva van a jogszolgáltatás: az államhatalom biztosítja a nemzeti egységet. Amit te szétvernél ilyen anarchista jogszolgáltatási ötletekkel.

2018.06.13. 08:44:13

@neoteny:
az "demokratikus" ellenzék a jogszolgáltatást még tovább központosítaná. a magánjogi pereket kis közösségek maguk intézzék. a feljegyzések szerint a szerepi nemes hadnagyi szék a pénzbírságokkal a kisebb lopásokat visszaszorította. a bűnösök feladva magukat inkább vállalták a pénzbírságot mint azt, hogy esetlegesen járásbíró elé kerüljenek, mert úgy már elzárhatták őket. és ha a bűncselekmény nem volt erőszakos, akkor sértettek kára könnyebben megtérült. és ezt egyébként a városi joghatóság sem ellenezte, mert csipri-csupri ügyekkel nem fordultak a vármegyéhez. az egyik ellopta a vedret. megtalálták a másiknál. és a választott nemes hadnagyi szék azt mondta, hogy adja vissza a vedret. fizessen kártérítést. legközelebb kérje kölcsön. és volt olyan év, hogy a semmilyen ügyük nem volt. de persze egy ilyen községi, közösségi jogszolgáltatásnak is vannak hátrányai, veszélyei. nincs olyan bírói rendszer, ami maga ne lenne bírálható.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.13. 09:16:25

@444:

"az "demokratikus" ellenzék a jogszolgáltatást még tovább központosítaná."

Lehet annál még tovább központosítani a jogszolgáltatást, mint amit a Fidesz tervez (vagy legalább is egyes fideszesek szeretnének), miszerint alaptörvénybe (alkotmányba) kellene venni azt, hogy hajléktalanok nem tartózkodhatnak életvitelszerűen közterületeken?

"az egyik ellopta a vedret. megtalálták a másiknál. és a választott nemes hadnagyi szék azt mondta, hogy adja vissza a vedret. fizessen kártérítést. legközelebb kérje kölcsön. és volt olyan év, hogy a semmilyen ügyük nem volt."

Az anarcho-kapitalisták által preferált jogszolgáltatás hasonló: a cél elsősorban nem a büntetés, hanem a sértett "egésszé tétele" (making whole again), ti. az eredeti állapot visszaállítása amennyire csak lehet. Ha az eredeti állapot visszaállítása nem lehetséges, akkor szóbakerülhet a kártérítés mértékének növelése. (Például ha Anna ellopja Bélától annak egy családi ékszerét és elkótyavetyéli, akkor nem elég az, ha annyi kártérítést fizet amennyiért megvásárolható az ékszer [akár úgy, hogy egy ékszerész egyedileg elkészít egy másolatot], hanem valamennyi kártérítést fizet annak Béla számára nyújtott szentimentális értékéért is.)

"persze egy ilyen községi, közösségi jogszolgáltatásnak is vannak hátrányai, veszélyei"

Mire gondolsz?

2018.06.13. 09:50:13

@neoteny:
írott különálló alkotmány és alkotmánybíróság ekkoriban nem volt. de a választott tanács, a bíró és a esküdtek döntéseit megindokolták. a szokásjogot, annak esetleges változásait írásba foglalták. a 16. századi debrecenben vannak pro-curátorok, prókátorok, ügyvédek.

debrecen akkor a fejedelemség része, de a városi tanács számára az elsődleges korlátot az egyház, az egyháztanács jelentette. valamint a kollégium tanári kara és a világias diákönkormányzat. a deákok literátusok voltak, latinul is tudtak. esetenként külföldön tanultak. esetenként gúnyosan mondták: "mindent jobban tudtak". fenntartottak egy alapítványt. a diákok mehettek genfbe, zürichbe, utrechtbe. de a polgárság fenntartotta magának a jogot. attól még, hogy ott úgy van az még nem feltétlen jelenti azt, hogy itt így kell lennie. de ekkoriban humán területen tanítókat vagy papokat (teológust) képeztek. önálló jogászképzés debrecenben csak mária terézia idején indult el. mert hogy bécs diktálta a jogot. de az udvar tárgyalt a magyarokkal. elsőként a külügy diplomácia számára képezték jogászt.

a városnak rendszerint nem (írott) alkotmánya, hanem (íratlan) sajátos, a városra, vagy az adott vidékre jellemző alkotmányossága van és törvényes jogrendje. hajdúvárosok statútumát a hajdúk döntötték el. az államiságot nem kívülről diktálták, hanem maguk a hajdúk megalkották a sajátos szabályaikat. meghatározták, hogy ha valaki elég gazdag, akkor köteles felszerelést adni a hadseregnek, de maga nem köteles hadba vonulni. ha valaki ezt nem fogadta el, akkor ne költözzön hajdúvárosba. a szegény legények a gazdagot csak úgy nem fogják megvédeni. a piaci működéshez is kellett önvédelmi fegyver. az ökröket el kellett hajtani bécsbe, vagy münchenbe. a hajdúk kalandorságaival szemben a városoknak esetenként védekezni kell. egymásért is felelősek. mert ha az egyik fosztogat, akkor a másikat nem engedik be. ő is hajdú. a hajdúvá válás megkövetelte a tisztességet. ez volt a gazdasági érdek. de a jogrend legalábbis részben egy városhálózatban fejlődött. a városi alkotmányosság keretében. magyarországon a polgár fejlődés összekapcsolódott a függetlenségi nacionalizmussal. azzal, hogy a kárpát-medencei többségi és kisebbségi magyar településhálózatot valamilyen módon össze kell tartani. magyarországon a legalább a 11. század óta van országgyűlés. árpád házi szent erzsébet szétosztotta a hozományát a türingiai szegények között, akkor nem tudta, hogy ő keresztényszocialista. nem volt így megnevezve. heteroszexualitás se volt megnevezve. hanem emberség volt. persze nyilván volt homoszexualitás is. de nem volt pride. mert az emberek a nyilvánosságban ennél prűdebbek voltak. miközben a szénakazalban, vagy dunyhában duhajkodtak. de nem vagyok meggyőződve arról, hogy régen minden rosszabb volt. persze arról sem, hogy régen minden jobb volt. a fejlődés valószínűleg nem nyílegyenes. már csak azért sem, mert a nyíl dinamikájában nem egyenesen halad, hanem emelkedik és esik és esetenként forog.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.13. 10:16:32

@444:

"írott különálló alkotmány és alkotmánybíróság ekkoriban nem volt."

Tehát nem volt törvényes (alkotmányos) korlátja annak, hogy a városi tanács milyen törvényeket (szabályokat) hozhat.

"a városnak rendszerint nem (írott) alkotmánya, hanem (íratlan) sajátos, a városra, vagy az adott vidékre jellemző alkotmányossága van és törvényes jogrendje."

Az alkotmányosság egyik lényeges aspektusa az, hogy korlátokat szab a mindenkori törvényhozó, végrehajtó és bírói hatalmi ágaknak: hogy nem lehet bármiféle törvényt hozni, nem lehet bármiféle módon érvényt szerezni (vagy nem szerezni) a törvényeknek, és hogy nem lehet bármiféle módon értelmezni és alkalmazni törvényeket (vitás esetekben). Az, hogy metatörvény: annak alapján lehet megítélni, hogy a törvényes jogrend valóban törvényes-e.

2018.06.13. 10:18:24

@neoteny:
valószínűleg minden jogrend tökéletes
A szerepi nemes communitas hadnagyai lényegében két-három családból kerültek ki. de ők azért nem önmagukban bíráskodtak, hanem esküdtekkel. őket három falu választotta. csak pénzbüntetést szabtak ki, de időnként örökségi vitákat is eldöntöttek. de volt feljebb vitel.

mondjuk egy apa ígért egy szekeret a fiúnak feltéve, hogy az elveszi a lányát. de nem vette el. aztán ment a nemes kommunitáshoz, hogy a szereket azért adta. meghallgatták a tanúkat. az ilyen típusú nagyrészt családjogi vitákat, illetve nem kirívóan erőszakos bűncseleményeket helyben eldöntötték.

na de ha esetleg mile gyuri ellopott egy vedret, akkor esetleg nem büntették meg túl szigorúan. 1784: Mile György
1785: Mile Péter
1790: ör. Mile István
1791: id. Mile Sámuel
1792: Mile György
1793: Hizó Sándor
1794: Hizó Sándor
1796: Mile Benedek
1795: Mile Benedek
1797: Mile Benedek
1798: Oláh György
1799: Mile Benedek
1800: Mile Mátyás
1835: Mile Benjámin
1801: Mile Gergely
1802: ör. Mile János
1803: Mile Mátyás
1804: Hizó István
1805: ifj. Hizó István
1806: ifj. Hizó István
1807: G. Mile József
1808: Mile G. József
1809: Hizó István (főhadnagy)
1811: ifj. Mile Pál
1813: Mile Mátyás
1816: Mile Sándor (főhadnagy)
1819: ifj. Mile Pál (főhadnagy)
1822: Hizó Mihály (főhadnagy)
1825: Mile Sándor
1826: ifj. Mile Sándor
1828: (?)
1829: ifj. Mile Pál
1830: (?)
1831: (?)
1832: Hizó Imre (főhadnagy)
1833: (?)
1834: (?)
1835: Mile Benjámin (főhadnagy)
1836: (?)
1837: ör. Mile Pál
1838: (?)
1839: (?)
1840: (?)
1841: (?)
1842: (?)
1843: (?)
1844: (?)
1845: Hizó Mihály (főhadnagy)
1846: Hizó Mihály
1847: Hizó Mihály
1848: (?)
persze aligha van olyan rendszer, ami ne adna lehetőséget visszaélésekre.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.13. 10:20:47

@444:

"valószínűleg minden jogrend tökéletes"

???

"persze egy ilyen községi, közösségi jogszolgáltatásnak is vannak hátrányai, veszélyei"

Mire gondolsz?

2018.06.13. 10:46:41

@neoteny:
a törvényeket az országgyűlés alkotta. és bíróságon szokásrend és esetjog van. a városi tanács rendeleteket alkot. és ebből jön létre egy sajátos "alkotmányosság".

1332-ben meghalt dósa nádor. a fiai, illetve egy fiú unokája örökölte a várost. és péter, jakab és péter fia jakab elhatározták, hogy létrehozzák a tanácsot. a péter fia jakabnak volt egy utcányi birtoka. és a mai napig az péterfia utca. a dósa nádor fegyverkészítői voltak a mester utcaiak. a gubacsapók laktak a csapó utcában. azt mondták, hogy nagyobb utcáknak legyenek képviselői. azokat válasszák meg a házak. de ezt nem a király döntötte el, hanem a városi iparos, kereskedő családok.

jogállamban az önkormányzat összetételéről a sarkalatos önkormányzati törvény rendelkezik. a bíróválasztás módját az alaptörvény szabályozza. nincs olyan, hogy a debreceni polgárság "közfelkiáltással" azt mondja, hogy évről évre vízkeresztkor válasszunk tanácsot. legyen ez a szokásrend. mert nincs városi alkotmányosság. állami alkotmány van. és azt mondja, hogy négy évente kell választani. pontosan akkor, amikor az államfő azt kiírja. a városi alkotmányosság keretében a jogrendben jelentős eltérések adódtak. ennek előnyei és hátrányai is voltak. de a polgári fejlődés (véleményem szerint) ezen alapult.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.13. 10:55:02

@444:

"a városi tanács rendeleteket alkot."

Törvényerejű rendeleteket: a városi tanács zsoldjában álló hajdú fültövön csapdosta azt a polgárt, aki nem tartotta be a városi tanács rendeleteit.

"és ebből jön létre egy sajátos "alkotmányosság"."

Ja, már nem városi alkotmányosságról van szó, hanem sajátos "alkotmányosságról". Az annyit ér a városi tanáccsal vitába keveredő polgárnak mint halottnak a csók.

2018.06.13. 11:02:36

@neoteny:
ha 75 év alatt mindössze 2-3 családból kerül ki a választott főhadnagy, akkor ez nagyon nem tér el attól, hogy a kistérségben a kisnemesi családok bíráskodnak. de abban előrelépés, hogy mégis csak megválasztják őket. akik persze ettől függetlenül visszaélhetnek a hatalommal. szerepi nemes kommunitásban a mile, a hízó és az oláh család előnyöket élvezett. és lehet, hogy volt olyan család, akiket elnyomtak. persze mehetett a járási főszolgabíróhoz, vagy a vármegyeházához fordulhatott panasszal. de azok a nemes kommunitás döntéseit könnyen helyben hagyták. mit kínlódjanak azzal, hogy kié legyen a szekér. és a bíró megállapította tanúkkal, mivel a házasság nem köttetett meg ezért az ajándékozási szerződés is semmis. nincs hozomány. de egy ilyen rendszernek a hátránya, hogy nincs jogegységi törekvés. persze a túlzott jogegységnek sem előnyös. és kérdés, hogy mi az a modus vivendi, amit többé-kevésbé mindenki elfogad. de ez rendszerint csak többé-kevésbé.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.13. 11:08:38

@444:

"ha 75 év alatt mindössze 2-3 családból kerül ki a választott főhadnagy, akkor ez nagyon nem tér el attól, hogy a kistérségben a kisnemesi családok bíráskodnak. de abban előrelépés, hogy mégis csak megválasztják őket. akik persze ettől függetlenül visszaélhetnek a hatalommal."

Azért élhet vissza a hatalommal, mert jogszolgáltatási monopóliummal bír: csak elé lehet vinni a peres ügyeket. Ezért mondják azt az anarcho-kapitalisták hogy a jogszolgáltatást is piacosítani kell: ha nem csak az _egyetlen_ jogszolgáltató választható (aki adókból van finanszírozva), hanem lehet választani _több_ jogszolgáltató közül (akik jövedelme azon múlik, hogy mennyire jó jogszolgáltatást végeznek), akkor a jogszolgáltatás minősége jobb lesz.

2018.06.13. 11:17:49

@neoteny:
a hajdúknak saját statútumuk volt. a debreceni városi tanács nem rendelkezett a hajdúvárosok felett. a városnak saját főkapitánya sem volt, hanem csak utcakapitányai. lényegében abból szerveződött a "haditanács". várost védő árkokat mélyíteni kellett, a palánkot magasítani. tűzőrséget állítani. vagy elrendelik, hogy a tímárok, vargák, a szappanfőzők a szennyvizet nem önthetik az utcára hanem az adójukból szennyvíz csatornát építenek. de ezekről mind a város rendelkezik. a városi alkotmányosság keretében. és ebből alakul ki "magyaros" polgári fejlődés. nézzenek már oda, hogy ezek a szennyvizet az utcára öntik. és a másik település azt mondja, hogy na jó. építsünk mi is a szennyvíznek külön csatornát. de erre a vidék válasza azt, hogy valamilyen módon megtisztítva engedjék a földekre vagy a folyóba. a város a vidékies életmódon környezeti rombolással korlátozza. nincsenek "zöld" pártok. a polgári fejlődésről a városi alkotmányosság keretében döntenek. az országos gyűléseken elsődlegesen a nemzeti függetlenségről határoznak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.13. 11:27:35

@444:

"a hajdúknak saját statútumuk volt. a debreceni városi tanács nem rendelkezett a hajdúvárosok felett."

Nem erről volt szó, hanem azokról, akik érvényt szereztek a városi tanács törvényerejű rendeleteinek.

"az adójukból szennyvíz csatornát építenek. de ezekről mind a város rendelkezik."

Az adókat be kell szedni; és akik nem köhögik fel maguktól, azokat fizikailag kényszeríteni kell rá.

"a városi alkotmányosság keretében."

Miféle városi alkotmányosság? "írott különálló alkotmány és alkotmánybíróság ekkoriban nem volt."

2018.06.13. 11:36:21

@neoteny:
egy apa az egyik legénynek azt mondta, hogy vegye el a lányát és neki adja az egyik szekerét. a fiú elvitte a szekeret, de nem vette el a lányt. ez egy konkrét jogeset. a szerepi alperes családjogi perben a községi nemes kommunitáshoz, a választott hadnagyi székhez fordult. mile uram vezette esküdtszék a tanukat meghallgatva eldöntötte, hogy jár a szekér, vagy nem jár. az nem ajándék, hanem hozomány. és ha nem tetszett a legénynek, akkor mehetett a járási főszolgabíróhoz, vagy panasszal élni a vármegyén. de ott jó eséllyel elhajtották.
azok megverhették, vagy bebörtönözhették. ezért a falvak apraja nagyja úgy gondolta, hogy inkább a választott nemes kommunitás ítélkezzen. de ők ezt maguknak alakították ki. ez községi alkotmányozás. három falu "protocoluma".

te azt mondod, hogy a szekér ügyében az apa és a legény válasszon erre az egyetlen ügyre egy bírót. ne előre válasszák meg a faluban egy évre. hanem utólag. de kit válasszanak ki. a legény azt mondja, hogy övé a szekér. nyilván olyat választana, aki neki ítélne. az apa pedig olyat, aki azt mondja, hogy mégse az övé. ezt küszöbölik ki azzal, hogy évente választják a községi bírói tanácsot. ha valakinek az nem tetszik, akkor az 1785-ös törvény alapján elköltözhetett a sárrétről (berettyó) újfaluba, vagy kerekibe, vagy komádiba. a nemes kommunitást mile uramék éppen azért hozták létre, hogy a jobbágyok az ő uradalmukba költözzenek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.13. 12:05:34

@444:

"te azt mondod, hogy a szekér ügyében az apa és a legény válasszon erre az egyetlen ügyre egy bírót. ne előre válasszák meg a faluban egy évre. hanem utólag. de kit válasszanak ki."

Nem ezt mondom: azt mondom, hogy forduljanak az egyik (békítő)bírói szolgáltatást nyújtóhoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.13. 12:11:48

@444:

"az egyesült királyságban sincs (írott) alkotmány."

Tévedés: az UK-nak nincs _egyetlen_ alkotmányos dokumentuma -- de ez nem jelenti azt, hogy nincs alkotmánya:

What Britain has instead is an accumulation of various statutes, conventions, judicial decisions and treaties which collectively can be referred to as the British Constitution. It is thus more accurate to refer to Britain’s constitution as an ‘uncodified’ constitution, rather than an ‘unwritten’ one.

www.ucl.ac.uk/constitution-unit/whatis/uk-constitution

"a filoszemita szemlélet, hogy mindenkinek joga van ehhez, vagy ahhoz. ilyesmi nem volt."

Hogyne lett volna: pl. a városi tanácsnak joga volt adókat szedni.

"nem fogom leírni újra"

Le fogod írni újra.
süti beállítások módosítása