1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Friss topikok

Béndek Péter blogja

2018.05.24. 11:23 HaFr

A globalizáció és a migráció erősödni fog, a nyugati nemzetállamok elsorvadása elkerülhetetlen

Képtalálat a következőre: „vesztfáliai rendszer”

Orbánnak kb. annyira van igaza, mint Horthynak az 1920-as években: a globalizáció (a tőke, a munkaerő és a szolgáltatások akadályozott, de kényszerítő áramlása) éppen úgy igazságtalan, mint Trianon volt. És, megfordítva, éppen úgy nincsen értelme vele kapcsolatban igazságtalanságról beszélni a politikai moralizáláson túl, ahogy Trianonnal kapcsolatban sincs. Ami nekünk (a magyar etnicista tudat számára) igazságtalanság, az mások (az afrikai, közel-keleti népek, illetve korábban a kárpát-medencei etnikumok) számára tökéletesen igazságos (volt). Furcsa, hogy Orbán, aki egyébként világosan látja a demokrácia alapvetően illiberális jellegét és vele szoros összefüggésben a politika hatalmi jellegét (a liberális komponens gleichschaltolása gátlástalan hatalmi harccá avatta a politikai életünket), azt sugallja a választóinak, hogy éppen az alapvető globális folyamatoknak nincs "joguk" ennyire kíméletlennek lenni. Ez utóbbi igazságtalanság! Csak neki szabad kíméletlennek lenni a belpolitikai ellenfeleivel, a globalizáció kíméletlenségét azonban hedge-elni szeretné. Ez nem fog menni.

Orbán persze pontosan tudja, hogy csak a trolloknak, a mandineres kommentelőknek és a választóinak ad tápot a magyar etnicizmussal. (Aki továbbra sem érti, mi az etnicizmus -- és miért nem szinonimája az akár termékeny nacionalizmusnak --, annak vegytisztán foglalta össze a kormányfő néhány napja, amikor arról beszélt, hogy kormánya tagjait úgy válogatta össze, hogy egységes legyen a vélemény közöttük: mindegyikük életében a legnagyobb esemény, hogy magyarnak születtek. Tehát nem embernek, illetve semmilyen egyéb erényük és eredményük nem érhet fel a születésük esetlegességéhez. Ebben persze munkál a protestáns "Sola fide" és ennek egészen hajmeresztő összekapcsolása a nacionalizmussal, de ez már messzire vezet, ám pontosan ez a fajta gondolkodás az, ami miatt a rugalmatlan, zárt nemzetek romlásra vannak ítélve. És ha valakinek bizonyíték kell a romlásra, itt van legalább az utóbbi száz évünk.) Orbán valójában tisztában van a világ várható fejlődésével: hogy a globalizáció bármelyik összetevője sokkal erősebb, mint a "nemzetállamok" (az amerikai, nemhogy a magyar!). Mutatja ezt jól, hogy évi százmilliárdokért csábítja ide a globális tőkét, nem bánja különösen a magyar munkaerő elvándorlását, nem kíván versenyképes nemzeti polgárságot "fejleszteni" és igyekszik kiszolgálni a globális gazdasági trendeket (mostanában a digitalizációt belengetve). Gulyás Gergelynek a globális társaságok elleni tegnapi kirohanása a "politikailag inkorrekt" konferencián -- valójában süketelésen --  vagy azt jelzi, hogy nem ért semmit, vagy azt, hogy hazudik. (A szabadságról alkotott véleménye viszont, mely szerint az Magyarországon öltene testet, kétségtelenül az utóbbi része.)

Mármost Orbán és Horthy egymásra találása a terméketlen és hazug etnicizmusban egy másik oldalról is jól megfogható. A migráció is fenyegeti az etnicista tudatot (tényleg nem maradhatna ugyanaz a magyar lényeg, ha nagy számban kellene tudnia integrálnia Európán kívüli -- de akár ezen belüli -- embercsoportokat!), ugyanakkor éppen az etnicista tudat hervasztó hatása a potenciális magyar képességekre (nagy fa, sűrű lomb, tömött árnyék, alatta semmi) teszi lehetetlenné az etnicista tudattal való megbirkózást is: nincs honnan jönnie a kihívásnak. (Hacsak nem a Mérceszerű orgánumok, konkrétan Jámbor András buta, de legalább őszinte antikapitalizmusából, amely -- jó nagyot visszalépve Marxtól -- a populizmusból az irigységet képes a legcizelláltabban tolmácsolni.)

Ma ott tartunk, hogy miközben a túlnyomórészt a globalizáció szellemi és anyagi termékeit fogyasztjuk, ettől a ténytől -- tehát a valóságtól és ezzel önmagunktól -- akar elidegeníteni a magyar kormányzat azzal, hogy nem tisztázza a magyarság kapcsolatát a való világgal. (Nincs az az élő fideszes, aki két kerek mondatban el tudná mondani, hogy akkor hogyan kell vélekedni a Nyugatról, mik azok a nyugati értékek, mit kell közülük védeni és mit nem, és miért, illetve ennek tükrében mi lesz velünk.) Az orbánizmus terméketlen lázadása párhuzamos világokat hoz létre, de a "magyar világ" leginkább a szegényeknek van felkínálva, akiket a nemzeti propaganda elégtétellel tölthet el a másik világból való kirekesztettségük miatt. A többiek meg nyomják a sódert, de közben élvezik a globalizált világ javait. Régi, ócska trükk a prekariátus leszerelésére.

A "végtelenül eszes" és "nagyon nemzeti" lázadás máris érezteti a hatását. A multik nem tudnak -- pl. a hátrányos helyzetű Baranyában -- gyárakat nyitni és munkahelyeket létrehozni, mert Orbán megvédte a magyarokat. A Fehrer nevű német vállalat megkívánta alacsony szinten sincs képzett munkaerő: aki volt, elment. Orbánék inkább finanszírozzák a közmunkát, minthogy a piaci munkahelyekhez szükséges társadalmi készségeket erősítsék, talán mert a tőlük független autonómiákat veszélyesnek találják. Eközben a "bezzeg" Audi, Bosch, Daimler stb. a saját oktatási rendszereikben és korábban szárba szökkent ipari klaszterek (Győr, Kecskemét stb.) kebelén képzik a még mindig olcsó betanított és szakmunkásokat, gyakorlatilag enklávékat hozva létre a magyar munkaerőpiacon. Ahogy az egészségügyet, úgy az oktatást is privatlzálja a fideszes gyakorlat -- legalábbis a versenyképes szegmenseiben. Ezt itt csak azért mondom, hogy a nemrég még a háromszáz forintos vizitdíj ellen harcba vezetett olvasót egy pillanatra megérintse a helyzet -- az etnicista "lázadás" -- fonáksága, hazugsága és egyúttal kilátástalansága. A magyar állam több nagyságrenddel gyengébb annál, hogy képes legyen felvenni a harcot a globális logikával, ahol tudja, kiszolgálja, de azt mégis eléri, hogy közben szétforgácsolja az alapvető közösségi képességeket és elszegényítse a nemzetet. Ez persze nem egyszerűen etnicista, hanem etatista (államelvű), cinikus és sarlatán tempó.

Amikor a Trump körüli (megfakult) holdudvar nálunk konferenciázik és -- mint sehol máshol -- jól van tartva, éppen csak az Egyesült Államok és Magyarország "nemzeti" érdekeinek különbségeit nem vitatják meg (legalábbis nem értesülni erről). Amerikát "elsőnek" nyilvánítani és a globalizációból rájutó károkból sérelmi politikát csinálni csak (veszélyes) ökörség; Magyarországon gazdasági autarkiáról álmodozni -- aztán ezt az ethoszt terjeszteni is! -- számító aljasság. Schmidt Mária és a hasonszőrűek interjúi olvashatatlan baromságok, az látszik belőlük, hogy sosem művelték ki magukat kellően és világ életükben mások pénzéből éltek: a nemzeti szocializmus -- azaz, hogy etnicista-xenofób propaganda mellett közpénzek privatizációját végzik szakmányban a kevesek -- sosem tett és nem tehet egy népet gazdaggá. Ha egy csöppet is belegondolnának ebbe a választók, hanyatt homlok rohannának leszavazni Gyurcsányra, mert kiderülne számukra, hogy abszolút végponton túl is létezik kormányzati felelőtlenség. Érdemes lenne esetleg meglépniük ezt a tisztelt választóknak, mielőtt Orbán egy újabb fordulattal elkezdené behívni a "kulturált algériai vendégmunkásokat" (csak mondtam egy jelzőt, amellyel az ilyen fordulatoknak meg lehet ágyazni), mert addigra kiderül rólunk, hogy "elég erősek" vagyunk már az integrálásukhoz -- holott a valóság az, hogy nincs más, aki dolgozzon az eltervezett összeszerelői bérszinten és a robotokba se éri meg mindenhol befektetni. Azaz vagy (képletesen) most Gyurcsány, vagy a választónak tessen szembeköpni magát a majdani újabb orbánista fordulat után. (Persze nem kell, eddig se tette.)

A magyar nemzet hosszú távú fennmaradását és fejlődését a világ népeinek körében egyedül a képességei és a megkülönböztető, de adaptív és termékeny kultúrája biztosíthatják. Az állama csak rombolja ezeket és már csak emiatt sem lesz kár, amikor fel fogja adni a (leginkább ma is csak látszat-) harcot a globalizáció valamelyik újabb hullámával szemben. Ez nem fog holnap bekövetkezni, de minimálisan elfogulatlan szemlélettel pontosan érzékelhető, hogy előbb-utóbb be fog, és akkor elválik majd a nép, a nemzet és az állam ma éppen egységesnek tűnő útja. A nemzetállamok történeti képződmények -- btw, hogyan fér meg velük a liberális, multikulturális-dinasztikus birodalmat sirató Trianon-ellenesség?! -- és ekként is fognak az erőforrás-rendszerek változó dinamikája miatt elmúlni. Fel kéne fogni végre, hogy nem élünk üvegházban azonos ideális hőmérsékleten, és az értékrendünk -- ahogy az elmúlt évezred során -- úgy ezután is folyamatosan változni fog, ha szeretnénk, ha nem. Én nem annyira szeretem, talán egy picit (tekintve az etnicizmusunk terméketlenségét), de ez van. A magyar történelem ritkán alakult a pórnép érzelmi élete alapján, és eztán sem fog. Sorry, pórnép.

274 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr913998240

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nagy Ausztria matrica 2018.05.25. 09:18:52

Nagy Ausztria matrica. Mert nemzeti érzelmű emberek mindenhol vannak. Még a törököknél és a tatároknál is. Az a helyzet, hogy a kiegyezéssel mi is egy elnyomó hatalommá váltunk az akkori Magyarország területén élt más népek számár...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tibor84 2018.05.24. 12:19:00

Igen, ahogy a kapitalizmus is történeti képződmény, tehát nem örök életű.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 12:25:23

@tibor84: ez messzire vezet, de a kapitalizmus morfológiája örök, a közvetítési rendszerénél 800 éve nincs jobb, és még a szemhatáron (gondolatban) sincs pisszbilis alternatívája -.- szemben mindezt a nemzetállammal

b.feher 2018.05.24. 13:18:19

Most voltam a kelenföldi jegypénztárban, ahol alá van dúcolva a födém, hogy ne omoljon a sorban állókra. Lokált ingyen kapni, az épületet viszont kb. 1977-ben újították fel utoljára . Csak egy ablaknál vehető nemzetközi jegy, fél óra sorbanállás, angolul nem tudó ügyintéző, félmeztelenül kiabáló suhancok, részeges kinézetű biztonsági őr, aki maga sem tudja, mit csinál arra. Ez valójában Magyarország, ahol tegnap a milliárdos felcsúti pályán háromszáz akadémista volt a miniszterelnök csapatának a szurkolója és nem úgy néz ki, hogy ez elég embert zavarna. Mindenkinek joga van megválasztani a maga igazságát és Magyarországnak most ez az igazság kell. Persze holnap, amikor a felújított bécsi főpályaudvaron leszállok, elmormoghatom, hogy no-go zóna, de sajnos lesz összehasonlítási alapom.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 13:21:38

@b.feher: nem baj, most írt valaki Párisból (Mandiner), hogy "fél" ott -- ehhez képest a Kf. pályaudvaron igazán otthon érezheti magát

DrGehaeuse 2018.05.24. 13:22:45

"Magyarország népe nem kerülheti el, hogy évtizedek alibizése után belépjen a saját sorsának alakításába, és végre kiszenvedje magából, amit valójában akar. 1956 levert forradalma és 1989 elmaradt forradalma szembejön velünk az úton, és válaszolni kell a megválaszolatlanul maradt a kérdéseikre. Milyen országot akarunk?"

A pórnép nem nép?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 13:24:20

@DrGehaeuse: de már mennyire az! a pórnépezés csak egy kis fricska a naivitásnak, egyébként roppant empatikus vagyok. Miért kéne bírálni a honfitársainkat ilyen ötszáz év után

GyMasa 2018.05.24. 14:16:26

Kedves HaFr!
...Orbánék inkább finanszírozzák a közmunkát, minthogy a piaci munkahelyekhez szükséges társadalmi készségeket erősítsék, talán mert a tőlük független autonómiákat veszélyesnek találják....
Eloszor is a mondat masodik reszevel egyetertek, mert a mindenkori magyar allamhatalomnak sokfele allampolgarra van szuksege, de az olyanra, akik kepesek magukrol, a jovojukrol, es a gyerekeik jovojerol, onalloan gondoskodni, es emiatt akiknek a szavazata nem megvasarolhato egy 12000HUF-os (ide tetszoleges demagog okot beirhatunk) egyszeri juttatassal, nos az olyanokra arra eppen nincsen!
Ugyanis az olyanok hajlamosak a sajat ertekrendjuk szerint szavazni, ami valoszinuleg nem igazan esik egybe a politikusok (sajnos, ma az orszagban majdnem egytol egyig mindegyik) rovidlato erdekeivel.
En ugy tudom, hogy az olyan, alapveto szocialis kepessegek, mint az evoeszkozokkel valo eves, a napszaknak/nemnek/eletkornak/rangnak megfelelo koszones, es az, hogy velemenykulonbseg eseten nem verekedunk ossze egy munkahelyen, az ember eletenek az elso szakaszaban kialakul, es eleg erosen ugy is marad, amin utana mar szinte lehetetlen valtoztatni.
A kerdesem hozzad az, hogy te milyen alternativakat latsz a kozmunka finanszirozasa helyett, ami azt eredmenyezi, hogy egy 18+ eletkoru, erosen felreszocializalt allampolgart felnott koraban kepes lesz az altalad idealisnak tartott iranyba "nevelni" (iranyitani)?
Mert, ahogy en latom, erre nem tul sok realis esely van.
Leginkabb meg lehet varni, amig kioregszik a munkaeropiacrol.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 14:21:44

@GyMasa: köszi -- igyekeztem pontosan fogalmazni: a közmunkára szükség van azok körében, akik nem képesek a változó környezetben nagyobb értékteremtésre -- de van, akit a közmunka megszervezése és a pótlólagos oktatásból/képzésből való szellemi, adminisztratív, motivációs kirekesztettség akadályoz a nagyobb értékteremtésben, holott létre lehetne hozni neki a megfelelő környezetet, amelyben eljutna idáig

GyMasa 2018.05.24. 14:37:58

@HaFr:
Koszi a valaszt!
Es, hogyan saccolod, mekkora befektetessel, mennyi ido alatt, milyen eredmenyt lehetne elerni?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 14:43:38

@GyMasa: elsősorban a kormányzati szemléleti kérdése ez, ami ingyen van, utána adózási és oktatási kérdés, ezek értelemszerűen sok-sok év, mindent összevetve a polgárosodás mai körülmények között -- ha lehetséges még és nem leszünk már örökké rabjai az államias szemléletnek -- hosszú évtizedek, de megéri

tibor84 2018.05.24. 15:00:51

@HaFr: De az adózás és az oktatás is állami kérdés, nem? Akkor hol marad a helye a polgärosodásnak?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 15:28:39

@tibor84: többféle "polgárosítási" algoritmus van, a modernizációs nacionalizmus az egyik, komoly állami szerepvállalással

2018.05.24. 15:44:31

@HaFr:
kérdés, hogy ezek a nagyváradiak milyen polgárosodást képzelnek el?
denagy.hu/wp-content/uploads/2018/05/levagva-768x588.jpg
mennyiben kompatibilis ezzel?
denagy.hu/wp-content/uploads/2018/05/180516-German-Business-Club-DWC-PL-KA_103-768x512.jpg
ezzel.
denagy.hu/wp-content/uploads/2018/05/31961748_1192058214262921_1589444427040948224_o-768x489.jpg
vagy ezzel.
denagy.hu/wp-content/uploads/2018/05/20180515-396.png
orbánék egy kulturális mixet hirdetnek. amit két dolog kapcsol össze. csak a fidesz. stop soros.

tibor84 2018.05.24. 16:19:59

@HaFr: Akkor esetünkben erről van szó? Tehát államias szemlélet szükséges?

2018.05.24. 16:48:05

@b.feher:
a budapest a kelenföldi pályaudvarból mit szeretne előállítani. milyen alapon mondja azt a főváros, hogy hozzák ide a sok árut. építsenek nekünk egy szép pályaudvart. mi a valós áru, amit budapest ezért kínál.

ez nyugatabbra úgy működik, hogy a fővárosnak van egy gyarmatbirodalma. és azt kívülről elegendő igazgatni. de magyarországnak milyen gyarmatbirodalma van? a másik az ír modell. az egy brutális eladósodáson alapul. írország külső adóssága $496,000 per capita. a magyar $15,000 per capita. csakhogy az amerikai ír emigráció nagyrészt hazafi. elérték, hogy betolják a rengeteg pénzt a globális szolgáltató központokba. az amerikai magyar emigráció nagyrészt nem hazafi. ide nagyon kevés pénzt toltak be. az amerikai magyarok hatalmi céllal fektettek be elsősorban. soros és a prezi. a prezi irodájában legfeljebb százas nagyságrendben dolgoznak. egy valódi globális szereplőhöz nagyságrendben tízezer ember összehangolt munkája szükséges. ezt nem teremti meg a tőkepiac. budapesten legalábbis. kaliforniában a san francisco öbölben szinte minden megyében megteremti, ír fővárosban is, de ugyanez nem működik, magyarországon a duna parton. nem lehet kizárólag szoftvert vasútállomásra cserélni.

b.feher 2018.05.24. 16:57:28

@444: Budapesten több millió turista van évente, ez nem csak áruforgalom kérdése; valamint van egy új aluljáró benne BKK-irodával, ahol belföldi MÁV-jegy vehető, külföldi nem; nos, oda lehet tenni azt a három mávost és meg van oldva minden; ez mind nem pénzkérdés, nem is csodálom, hogy az amerikás magyarok ide inkább nem hozzák a pénzüket, én se önteném a kútba

DrGehaeuse 2018.05.24. 17:16:54

@tibor84: Államias szemlélet nem szükséges, főleg nem az állampolgárok részéről (értsd: amikor az állampolgár a megélhetését vagy meggazdagodását részben vagy egészben az államtól vagy az államot működtető emberekkel való kapcsolati tőkéből kívánja megoldani - szociális élősködés és korrupció).
Állami szerepvállalásra van szükség, de merőben új szemléletűre. Az állam kötelessége segíteni (ha kell terelni is) az állampolgárokat, hogy fejlődjenek azon kompetenciáik amelyek az államtól való függés csökkenését és piacon való helytállást teszik lehetővé.

2018.05.24. 17:36:23

@b.feher:
ezzel csak egy probléma van. a máv ilyen hatalmas forgalom mellett hatalmas veszteséget termel. erre oszkó péter azt mondta. na jó, számoljuk meg a napi utasforgalmat. és ahol az jön ki, hogy egy járaton átlagosan kevesebb, mint 25 fő utazik oda nem kell vonat. elég a volánbusz. ebből az lett, hogy kisszekeresbe és nagyszekeresbe nem kell vonat. az állomáshelyek. ez kisszekeres (2011).
www.vasutallomasok.hu/kepek/p0042/p0042985.jpg
ez nagyszekeres (2011).
www.vasutallomasok.hu/kepek/p0020/p0020258.jpg
ezeket a vonalat megszüntették 2009-ben. mennyi csökkent a máv vesztesége. alig valamivel. ráadásul a fidesz ráérzett arra, hogy lehet egy a "népnyúzó liberálisok" ellen kampányt lehet folytatni. és újraindították ezeket a vonalakat. és a pkp elnökeként meghirdetheted, hogy zárják be ezeket. és legalább a kelenföldi pályaudvart építsék újra. de mindegyik veszteséges. az úgy nem megy, hogy a magyar ipar nem állít a vasúthoz elő szinte semmit, vagy alig valamit. hanem legfeljebb csak multik alkalmazottaiként. nem érted, hogy ezzel magyarország a kapitalizmus szopóágára kerül. és ennek az első számú oka budapest. a fővárosi "értelmiség" nem érti, hogy nem jár ingyen vasúti pályaudvar a terepasztalra. apa megveszi a játékboltóból. mert az majd megtérül az idegenforgalomból. annyi pénzt hoznak ide az idegenek. nem hoznak. külső gyarmatok, pénztőke és ipar nélkül nem tartható fent egy ekkora főváros kizárólag a kereskedelmi szolgáltatásokra alapozva. legyenek ingyenes múzeumok, városliget, legyenek tele a hipermarketeket. nincs se tőke, se árukivitel, amit ezt ellentételezi. és a behozatalra akarsz alapozni. majd a növekvő szolgáltatások. ez a gazdaságfilozófia bukott be 2008-ban. és még be fog bukni. és megint budapest lesz a gyenge pont. ahol a gazdaság lényegében csak a fogyasztáson alapulna.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 17:55:17

@444:

"külső gyarmatok, pénztőke és ipar nélkül nem tartható fent egy ekkora főváros kizárólag a kereskedelmi szolgáltatásokra alapozva."

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

GyMasa 2018.05.24. 17:58:55

@444:
...de mindegyik veszteséges...
Igen, de a vasutnak nem elsősorban a nyereségtermelés a feladata.
Az árúfuvarozásnak igen, de a személyszállítási üzletágnak nem.
Azért kell fenntartani - akár veszteségek árán is - a vasutat, hogy az emberek ne autóval járjanak mindenhová.
A busz pedig valóban csak az ilyen <50 fős napi forgalmú vonalakon lehet alternatíva.
(de csak abban az esetben, ha az adott vonalat teljesen felszámolod: felszeded a síneket, és rekultiválod a területet. Különben valóban az lesz, amit írtál, hogy "alig csökken a MÁV vesztesége", ugyanis ha csak szünetelteted a vonalon a forgalmat, akkor kel költeni az állagmegóvásra, meg az őrzésre is, ami fajlagosan csak alig kevesebb, mint a teljes forgalom)
Naponta 10 000 embert nem tudsz 100-150 fős befogadóképességű buszokkal szállítani.

2018.05.24. 18:03:18

@b.feher:
a vasút modernizációja nagyjából az, hogy összeáll a magyar mávag és cseh-morva vagónka. és ezek építenek vasutat. na jó, de ez a kgst. jönnek a cseh-szlovák motorvonatok. kényelmetlenek és sokba kerülnek. mert nincs verseny. na jó, legyen verseny. de hogy legyen. ezek 1. és 2. számú gyáregysége versenyezhet leginkább. na de ez így egy új munkaverseny ugyebár.
www.youtube.com/watch?v=Bs3ZfMvnNZA
tessenek előállni egy a reformszocializmustól lényegesen eltérő elképzeléssel. még ezt se lehet megcsinálni csak vegyesvállalattal. tehát lényegében egy nyugatra kapcsolódó reform kgst. ez a magyar gazdasági közgondolkodás.

aztán ha ez nem tetszik, akkor tessenek jobbat mondani.

b.feher 2018.05.24. 18:16:32

@444: addig még én is eljutok azért, hogy egy pályaudvart rendbe hozni és logikusan üzemeltetni nem igényel komolyabb világösszeesküvés-elméleteket, csak némi igényességet; meg nagyjából az is megvan, hogy pont nem én hirdetem, hogy jöjjön ide minél több turista, ami egyébként a világ összes komolyabb fővárosában előfordul azért; a többi részedről ködszurkálás

Lexa56 2018.05.24. 18:23:26

A Fidesz fanok ugyanazt fogják kapni jutalomként mint mások büntetésként, de ez nem is olyan nagy baj. Egyék, amit megfőztek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 18:25:32

@444:

"tessenek előállni egy a reformszocializmustól lényegesen eltérő elképzeléssel."

"nem hiszek abban, hogy filozofikusan meg lehet fejteni a világot."

fgzb 2018.05.24. 18:49:24

Kedves HaFr!
Nem régóta olvasom a blogodat, és egyre szívesebben teszem ezt. Bár nem teljesen egy oldalon állunk, én inkább a a szabadelvű dolgokat kedvelem,írásaidban nagyon sok értékes és érdekes dolgot fedezek fel.
Magyarországnak sok problémája van, sok benne a "hozott" anyag, bajaink nagy része krónikusnak tekinthető. Meglátásom szerint, ezek nagyrésze vissza vezethető az "emberminőség" megoldatlan gondjára.
Magyarországnak ennek a megoldására legalább huszonöt éven át,politikai ciklusokon át és attól függetlenül erőn felül kellene az oktatásba, iskolákba és a tanárképzésbe beruházni!Hogy konkrét példát is hozzak, egy ovónői, általános iskolai tanár kezdő fizetése legalább 300 ezer nettó lenne, és ez emelkedne a tudással és a gyakorlattal együtt. A legjobb tanári módszerek és eljárások létrehozására kutatóintézet , nemzetközi munkaközösség létrehozása Budapesten. Sok példát lehetne felhozni még, de az a megérzésem ,hogy a politika nem vevő erre. Maradunk a megszokott magyar pocsolyában. Ettől függetlenül továbbra is várjuk az írásaidat!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 18:51:34

@GyMasa:

"Azért kell fenntartani - akár veszteségek árán is - a vasutat, hogy az emberek ne autóval járjanak mindenhová."

Hamis dichotómia: nem csak a veszteséges vasúti személyszállítás és a mindenhová autóval járás két alternatívája létezik.

"A busz pedig valóban csak az ilyen <50 fős napi forgalmú vonalakon lehet alternatíva."

A <50 fős napi forgalom peremfeltétel légbőlkapott.

"Naponta 10 000 embert nem tudsz 100-150 fős befogadóképességű buszokkal szállítani."

100 buszjárattal tudsz. De ha napi 10,000 fő utaztatására van kereslet, akkor már az is lehet, hogy hasznot hajtóan tudod őket vasúton szállítani.

Pontosan ez az, amit a szabadpiaci vállalkozások megoldanak: hogy milyen összetételű _és_ árú szállítási kapacitás képes a legjobban kielégíteni a személyszállítási keresletet egy partikuláris útvonalon.

Moin Moin 2018.05.24. 18:52:38

@HaFr: "többféle "polgárosítási" algoritmus van, a modernizációs nacionalizmus az egyik, komoly állami szerepvállalással" - De hát ezt csinálja Orbán is Mészáros Lőrinccel!:-)

...Ha kórmányra kerülsz, ki lesz a strómanod?:-)

(Ja: a fiad ért a közvilágításhoz???)

2018.05.24. 18:59:54

@neoteny:
ha egy konkrét természeti környezetben adott az élővilág, akkor arra lehet valami optimumot számolni. na de erre a liberálisok, vagy balázs a pkp elnöke azt mondja, hogy miért a kárpát-medence optimumát keresed. mert abban él a magyarok többsége és abban van a magyaroknak (relatív) többsége. és a szabályozás többségi alapú. tehát egy magyarnak ebben a természeti környezetben van valamennyi versenyelőnye. persze elég sok népcsoporttal együtt kell működni. szlovákokkal, szlovénekkel, horvát szlavónokkal, szerbekkel, ruszinokkal és németekkel. románokkal, romákkal/cigányokkal, zsidókkal. multikulturalitás adott. tehát ehhez nem szükséges még befogadni a szegény kis szomáliakat is. hanem a környező népekkel kellene együttműködni.

de ez egy megfejtés. mert magyarországon az úgynevezett nem-keresztény "baloldali", nem-nemzeti "liberális" pártok azt mondják, hogy ezt így nem lehet. környezeti alkalmazkodásra azt mondják, hogy ez a "fasizmus". de nekik ez a vallásuk. ez nyilván nem egy univerzális megfejtés.

fehér balázs a pkp elnöke azt mondja, hogy ő világ komolyabb fővárosai megoldják, hogy ipar nélkül, a kereskedelmi szolgáltatásokra és az idegenforgalomra modern vasútállomásokat építenek. (szerinte nincs itt semmiféle gyarmatbirodalom, külső eladósodás, ez bárhol meg lehet csinálni, budapesten is. tessenek megnyerni az önkormányzati választást. és kiszámolni, hogy a máv nyereségéből mennyi pénz jut a kelenföldi pályaudvar építésére. nyilván semmi, mert a máv veszteséges. majd pótolja az állam. de ilyenkor nem mondják, hogy az állam ne avatkozzon be. hanem ez "közérdek". kisszekeresen azt mondják, hogy fejlesszék itt is a vasutat. és erre összezerveződnek mészáros lőrinc alvállalkozói. lőrinc aláír akármilyen szerződést, amit csak elé raknak. övé a felelősség.

tehát lehet mondani, hogy térjünk át egy "nyugatos" kapitalista világképre, de ahhoz nettó tőkeexportőrnek kellene lenni. tehát a magyar stratégia inkább az, hogy minimális szövetségi német tőkeimporttal összekapcsolódunk a szláv szomszédokkal és kijjebb szorítjuk a románokat erdélyből. ha a németeknek ez nem tetszik, akkor első számú szövetségesnek maradnak az oroszok, vagy esetleg a törökök. a többi jelenleg szóba se jöhet. magyarország híre az, hogy fehérorosz típusú diktatúra van. de azért, mert az ellenzék hülyékből áll. most már csak azért kerülnek be a parlamentbe a "liberális" pártok, mert őket az amerikai "demokraták" pénzelik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 19:04:38

@444:

"ha egy konkrét természeti környezetben adott az élővilág, akkor arra lehet valami optimumot számolni."

Azt még nem mutattad meg, hogy ezt az optimumszámítást egy központi tervező csoportosulás -- értsd az élővilág egyedeinek valamilyen alhalmaza -- képes elvégezni.

tibor84 2018.05.24. 19:19:15

@DrGehaeuse: Ok, de ez egy konz. blog alapjában véve, és furcsa azt olvasni, hogy az államnak milyen szerepet is kellene játszania Mo. modernizációjában. Ami persze érthető, mert gyorsan mi mással lehetne megoldani? De akkor várunk addig, míg Orbän valahogy elveszíti a hatalmát? Meg például a magyar középosztályt ki fogja meggyőzni, hogy áldozzon a szegényebb rétegre? Itt rá is térhetünk akár a szoc. èlősködésre: ma Mo. ez egyáltalán lehetsèges? Mi soha nem voltunk ny. e. -i szintű jóléti állam, főleg a NER után már alig van "ingyenebéd". A szoc. juttatások nagy részét nem is a legrászorultabbak kapják, nem is beszélve a többiről(CSOK,cs.-i adókedvezmény).

2018.05.24. 19:24:57

@neoteny:
egy szövetséges elég. ha izrael azt mondja, hogy sohasem volt ilyen jó a viszony magyarországgal és felújítjuk az összes zsinagógát és jön néhány izraeli cég, akkor nem kellenek németek. ha a kínaiak azt mondják, hogy kis elemszámú sorozatgyártáshoz adunk technológiát feltéve, hogy az európai unióban a hunok képviselik a han dinasztia érdekeit, akkor nem kellenek németek. orbán ha úgy alakul, akkor macron érdekeit is kiszolgálja merkellel szemben. a brit kizárás után az angolokét is.

na most erre azt mondják, hogy a magyar politika kiszámíthatatlan. magyarország szempontjából az összes többi szövetséges kiszámíthatatlan. németország úgy léphet be iránba, hogy figyelembe veszi irán nemzeti érdekeit. persze, hogy ez nem tetszik amerikának és izreaelnek. azt mondja trump, hogy amelyik cég szállít teheránba technológiát az nem szállíthat amerikába. németország irán kapcsán megérti, hogy érdekkonfliktusok vannak. nekik figyelembe kellene venni az irániak érdekeit is. magyarország esetén nem értik. de a magyarországi németek egy része se érti. a német nyelvű andrássy egyetem rektora nem érti. azt mondja, hogy szegény kis soros györggyel mi lesz. arról döntött a nép, hogy errefelé ne sorosisztán épüljön, hanem magyarisztán. de a geci orbán elnyomja a tudományos kutatást. a francokat. orbán egy politikus. ha a tudósok hoznak neki szavazatokat, akkor őket támogatja. ha a focisták, akkor őket. de ebből a szempontból a tudósok nincsenek előnyben.

2018.05.24. 19:27:16

@neoteny:
például. remélem ez elég "liberális" és elég "zsidó".

2018.05.24. 19:40:03

@neoteny:
kornai azzal lett "világhírű" közgazdász, hogy először ő publikálta azt az egyébként majdnem nyilvánvaló dolgot, hogy egy adott természeti környezetben az erőforrásokból termékféleségek világpiaci árából az optimális termékösszetétel nagy vonalakban kiszámítható. tehát ezt nem a kgst állampárti vezetőinek kellene eldönteni hanem a gazdaság szerkezetét egy gazdaságkutató intézet makroszinten kiokoskodhatja. na most erre is lehet mondani, hogy ne tegye. de kornai eredendően azzal lett "világhírű". hogy de.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 19:51:05

@444:

"egy szövetséges elég."

"nem hiszek abban, hogy filozofikusan meg lehet fejteni a világot."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 19:53:59

@444:

"egy adott természeti környezetben az erőforrásokból termékféleségek világpiaci árából"

Amely világpiaci árakat nem egy központi tervező csoportosulás állapítja meg, hanem elosztott (decentralizált) fogyasztói döntések összességének eredményeként állnak elő.

2018.05.24. 20:18:24

@neoteny:
de elemi matematikával is össze lehet adni. feltéve, hogy a háztartás tervezett. tehát a bagaméri paraszt venne háztartási gépet feltéve, hogy valaki megveszi tőle a tormát. erre lehet mondani, hogy ez az árucsere egy totális baromság. hiszen befelé zárja a gazdaságot. és csak az működhet, ami kifelé nyitja. de nem. mert egyrészt kifelé is nyithatja, másrészt ezt elemi közelítéssel vagy működik, vagy nem működik. ez egy primitív gazdálkodás. el kezdesz a környezeteddel árut cserélni. de ebből kellene kiindulni. hogyan tudja magát fenntartani egy várostérség. de valós árutermelésből.

balázs azt mondja, hogy neki kellene egy új pályaudvar a kelenföldre. és mit adsz a pályaudvarért cserébe. és ő azt mondja, hogy a vonatokért cserébe a vonatozást adja. a vonatért cserébe adjál búzát, gázolajat, vagy autóbuszt, vagy űrállomás alkatrészét. a szolgáltatáson legyen a nyereség. ne a vasúti szerelvények termelésén legyen a profit, hanem azon, hogy majd tönkremennek. de annyi pénz lesz a jegyárakból, hogy építhetünk egy még szebb és jobb pályaudvart. de a máv veszteséges. adjuk el a vasútépítés koncessziós jogát nulláért. mert majd a "szabad" "verseny" megteremti a jólétet. kiszekeres és nagyszekeres népe azt mondja, hogy inkább orbán indítsa újra a vonatot. kifestik a templomot. így néz ki kisszekeresi templom.
temple-tour.eu/media/temples/19/9.jpg
temple-tour.eu/media/temples/19/4.jpg
na most erre a paraszt azt mondja, hogy neki ilyen típusú ház kellene csak nem ilyen magas, nem harangláb, hanem góré. és ilyen típusú bútor is jó lenne a tornácra.
temple-tour.eu/media/temples/19/5.jpg
csak a padlásra kell a létra, nem kell szószékhez. ehhez háziiparosok kellenek. fafaragók. de a fát el kell hozni kárpátaljáról. azért valamit nekik adni kell. de ezt neki az uraság, az uradalmi birtok tervezte. utána a szövetkezetben az agronómus. válassza meg azt az uradalom vezetőjének, aki ezeket neki megtervezi. a liberálisok azt mondják, hogy ezt így biztosan nem lehet. miért ne lehetne. állami mintagazdaságokat is lehet építeni. aztán valaki azt mondja, hogy ő abban nem hisz. ne építsen. de ne zárja ki, hogy egy tangazdaságot fel lehet építeni. hétvégén őket választották a legjobb bojtárnak.
balashazy.unideb.hu/wp-content/uploads/2018/05/tanitvanyaink-sikere-a-xxii-orszagos-gulyasverseny-es-pasztortalalkozon/20180518_104426.jpg
na most erre lehet mondani, hogy köszike. ide nekünk ide budaörsre nem kellenek bojtárok. hanem a kelenföldön a máv építsen egy olyan pályaudvart, mint egy komolyan vehető nyugati fővárosba.

2018.05.24. 20:26:25

@neoteny:
ez nem filozofikus megfejtés, hanem részben teologikus. a politika egy része azt gondolom, hogy hittételekre van alapozva.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 20:31:42

@444:

"de elemi matematikával is össze lehet adni."

Azt még nem mutattad meg, hogy ezt az optimumszámítást egy központi tervező csoportosulás -- értsd az élővilág egyedeinek valamilyen alhalmaza -- képes elvégezni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 20:32:31

@444:

"ez nem filozofikus megfejtés"

"egy szövetséges elég."

"nem hiszek abban, hogy filozofikusan meg lehet fejteni a világot."

Janossz 2018.05.24. 20:36:55

@444: " kelenföldön a máv építsen egy olyan pályaudvart, mint egy komolyan vehető nyugati fővárosba. "

Utaznod kéne, nem itt agitálni. Akkor tudnád, hogy néz ki, mikor az ember fia megérkezik egy VÁROSBA. Nem Gyügyére.

A pályaudvarok, repülőterek egy-egy ország előszobái, ott kapja az első benyomásokat az érkező. Ha azok rosszak, később nehezen helyrehozható.
Mivel a Déli halálra ítéltetett némi ingatlanspekulációk által, így Kelenföld lépett a helyére. Így?

Nálatok otthon az előszobában szemétdomb van, kifesteni se szoktátok, elég a tiszta szobát?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 20:47:35

@444:

"egy szövetséges elég."

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

2018.05.24. 21:18:43

@Janossz:
nyugat nettó tőkeexportőr. rendelkezik tőkejövedelemmel úgymond a gyarmatokról. magyarországnak ilyen többletbevétele nincs.

a máv veszteséget termel. ebből következően a kelenföldi pályaudvart úgy lehet újjáépíteni, hogy ahhoz a magyar adófizetők hozzájárulnak. vagy az államvasutakat át kellene alakítani. béndek péter és fehér balázs ha jól értem, akkor azt mondják, hogy ezt úgy építsék meg, hogy állami beavatkozás ne legyen. nyereségessé kellene tenni a magyar államvasutakat vagy eladni egy részét. úgy kicsit többe kerül majd minden és a második esetben kelenföld egy része többet nem lesz a budapestieké, de mit számít az. vagy mondani kellene egy jobb elképzelést.

most az megy, hogy te kommunista vagy, fasiszta vagy. azért hoztam kornait példának, hogy elég liberális és elég zsidó. a korai kornai gazdaság szerkezetének tervezéséről értekezett. és annak matematikai alapjairól. a többi politikai gazdaságtan. állam rossz, piac jó.

EU zászlót mindenhova 2018.05.24. 21:25:52

Hülyeség.. Éhes disznó makkal álmodik. Épp hogy a nemzetállamok reneszánsza fog bekövetkezi. Ennek előjelei az osztrák , olasz választások eredménye, és Németországban is egy pár éve még mérhetetlen bevándorlásellenes párt lett a legerősebb ellenzéki erő, a két nagy politikai erő pedig ismét egy kormányba kényszerült..2019 tavaszán eljön az igazság pillanata a balliberális álmodozók számár

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 21:27:42

@EU zászlót mindenhova: élvezd csak még néhány évig a röneszánszot :D

EU zászlót mindenhova 2018.05.24. 21:30:39

@b.feher: Nézz körül a new-york-i metro bizonyos állomásain..(Azért a lányodat ne engedd egyedül annak a csilivili bécsi pályaudvarnak a közelébe szürkület után.)

2018.05.24. 21:32:17

@neoteny:
ezt a választó tudja eldönteni. szerintem nem lehet a tutit megígérni. ha a pkp nyeri a választást, akkor balázs megígéri, hogy a kelenföldi pályaudvart felújítják. de ez miben különbözik attól, hogy egy másik pártelnök ígéri meg. abban, hogy az tolvaj. ez meg nem tolvaj. minden pártelnök azt mondja, hogy ő nem tolvaj. csak az összes többi. de felőlem válasszák meg balázst főpolgármesternek. aki azt mondja, hogy állami beavatkozás nélkül megoldja. de ő valójában abban hisz, hogy minden gazdasági problémára szabad piaci válasz adható. ez egy hittétel. és az is, hogy az a hatékony ha mindenki a saját pénzét saját magára költi. mert sanyi úgy választ magának italt, ami neki a legjobb. ha ajándékba visz az apósának, akkor már nem annyira körültekintő. saját pénzét másra költi. ha mások pénzét költjük másokra, akkor az már egyáltalán nem lesz hatékony. rendben van. de ezek valójában hittételek.

mert edit magának nem a legjobb sampont veszi, hanem azt, amit a fodrásznál mondanak. ezt közösségileg döntik el a fodrásznál. és egyébként edit öcsikének olyan sampont veszi, amit éppen a tévében reklámoznak. a marketing szakemberek döntenek. ezek szerint a reklám nem hatékony. ne akarjanak mások helyett dönteni. és ebből következik egy hitvita, hogy a reklám csak tájékoztat, stb.

de valójában arról van szó, hogy a marketingesek hittételei torzítják a klasszikus szabad piacot. és a tőkepiac hittételei is a reálgazdaságot. és kinek a kezében legyen a tőkepiac. ki generálhasson többlet pénzt. senki, erős korlátokkal mindenki. valójában hittételek.

EU zászlót mindenhova 2018.05.24. 21:33:18

@HaFr: Te se gondoltad volna 2015-ben, hogy idáig jutunk: Brexit, Trump,a bevádorlásellenes erők látványos megerősödése. Nem nektek áll a zászló, leszálló ágban vagytok..:( 2019 tavaszán a valóság ismét rátok vigyorog majd..:))

Ad Dio 2018.05.24. 21:33:52

Azt hiszem HaFr magint le vagy maradva egy körrel - nem baj, majd korrigálsz és úgy fog tűnni, mintha mindig is AZT gondoltad volna :-D.

A nemzetállamok a közeljövőben nem elhervadni, hanem megerősödni fognak, ugyanis ez a globális logika. A nemzetközi érdekvédelem egyetlen fórumai ezek. Lehet ezt szeretni avagy nem szeretni, de így van. A globalizáció a nyugati világban egyre szűkebb elitnek igazán nyereséges, a demokráciák aktív szavazói tömegét adó középosztálynak nem igazán. És a helyzeten a robotizáció meg az MI előretörése nem fog segíteni. A jövőben sokkal inkább protekcionizmus és nemzetállami érdekvédelem lesz a tömegek (tudom: populista :-) ) érdeke, mint sem a nemzetállamok leépítése és a határok nélküli világrend építgetése. A "húzd meg ereszt meg"-ben most a húzd meg rész jön.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 21:38:38

@Ad Dio: mielőtt a szokásos inszinuációval élsz, amit természetesen nem indokolsz -- hogy ide-oda kóvályognék -- és teszed ezt Orbán védelmében, aki olimpiai bajnok a kóválygásban, nem kell mondanom, milyen szép ívet írt le ifjúkommerségből az idős náciig, írj már le egyetlen érvet, merthogy a vágyaid nem azok. Különösen a magyar gazdaságszerkezet ismeretében, aggyó :D

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 21:40:36

@444:

"ezt a választó tudja eldönteni."

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 21:40:58

@EU zászlót mindenhova: (én se, ez ilyen) -- de miért is áll a zászló a nacioanalizmusnak? Mert a kitartott Magyarországon az M1 azt állítja? Jaj, Istenem.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 21:41:14

@444:

"nyugat nettó tőkeexportőr. rendelkezik tőkejövedelemmel úgymond a gyarmatokról. magyarországnak ilyen többletbevétele nincs."

"nem hiszek abban, hogy filozofikusan meg lehet fejteni a világot."

Ad Dio 2018.05.24. 21:42:40

@HaFr:

úúúú de megkaptam :-)... rossz is nekem :-D

Olvasd el még 1x amit írtam. Akad ott érv éppen elég ;-).

2018.05.24. 21:44:45

@neoteny:
mondok egy példát. a szomszéd irmuska azt mondja, hogy van ez az urbán nápolyi. az nagyon finom. és megkérdi, hogy rendeljek magának. ő szereti. és azt gondolja, hogy más is szereti.

megnéztem a cég honlapját. vissza nem térítendő állami támogatások.
2015: 432M
2013: 996M
2013: 40M
2013: 98M
2009: 100M
2009: 88M
2008: 12M
2008: 48M
2007: 50M
2005: 23M
irmuska szerint nagyon fincsi nápolyikat csinálnak és elég olcsó.

Janossz 2018.05.24. 21:46:05

@444: " a kelenföldi pályaudvart úgy lehet újjáépíteni, hogy ahhoz a magyar adófizetők hozzájárulnak. "
Mi mindennek az újjá, vagy újonnan építéséhez járultak hozzá az elmúlt években?
Kérte valaki is a hozzájárulásukat, totál értelmetlen presztízs beruházásokhoz, amikhez már lasszóval sem lehet üzemeltetőket fogni, annyira fenntarthatatlanok?
Mégis megvalósultak.

Az ÖBB meg időgépet épített közben: RailJet, München Hbf-Budapest Keleti 7 óra, az órákat kérjük 100 évvel visszaállítani.

Janossz 2018.05.24. 21:48:53

@Ad Dio: "A nemzetállamok a közeljövőben nem elhervadni, hanem megerősödni fognak, ugyanis ez a globális logika. A nemzetközi érdekvédelem egyetlen fórumai ezek. "
Ez így hogy? A nemzetállamok, mint internacionalista érdekvédők?
Te biztos valami tudósféle lehetsz.

2018.05.24. 21:49:52

@neoteny:
tehát magyarországon a helyi gazdasági növekedést a jelentős részben pályázati pénzek állami elosztása dönti el. ehhez mérten kellene meghirdetni a liberalizációt. azt mondod, hogy az állam ne avatkozzon be. de úgy nincs forint. túl azon, hogy nincs hitel. miben számoljunk, mert ha nincs állam, akkor nincs forint. ha nincs állam, akkor az otp számlán ott van a semmi. az annyit is ér. és a másik bankban is. hogy legyen?

zia77 2018.05.24. 21:50:08

Nagyon érdekes írás. Nem is könnyen elemezhető. Valójában igazolására legalább 2 emberöltő szükséges még ebben a rohanó világban is. A társadalmi folyamatok még annyira sem prognosztizálhatók, mint a gazdaságiak. Bár ez kétségtelenül a globalizáció hatása.

Ad Dio 2018.05.24. 21:50:44

@Janossz:

???

nem hiszem, hogy olyan bonyolult lenne... ha nem tiltakozol ellene, talán meg is érhetnéd...

Janossz 2018.05.24. 21:53:15

@444: "irmuska szerint nagyon fincsi nápolyikat csinálnak és elég olcsó."
Elég olcsó, annak aki szereti. Én speciel nem ettem még. De fizetem.
Ez így gömbölyű?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 21:54:10

@Ad Dio: nem találtam, bocs -- de ha állandóan a konzisztenciámat vizslatod, hát elég kivételes a tágabb magyar mezőnyben, pl. méltatlanul Orbánhoz hasonlítva magam, csakis ideológiai fronton, amikor 1989-ben ő egy szélsőliberális pártban vezényelte térdre a csuhásokat, én épp a Magyar Evangélikus Ifjúsági szövetségben voltam elnökségi tag, amikor 1998-99-ben lelkes EU-támogató volt, én inkább szkeptikus, pertraktálva au EU legitimációs problmáit és a nemzetállamok és Brüsszel konfliktusát.. vö epa.oszk.hu/02500/02565/00031/pdf/EPA02565_poltud_szemle_2000_1-2_015-028.pdf

szóval, hagyjuk, mindegy

Janossz 2018.05.24. 21:54:29

@Ad Dio: Én nem tiltakozom ellene.
Az értelmem teszi.

fgzb 2018.05.24. 21:54:29

@Janossz:
Az ÖBB meg időgépet épített közben: RailJet, München Hbf-Budapest Keleti 7 óra, az órákat kérjük 100 évvel visszaállítani.
:-))
A Keleti Pályaudvar még látta Lenint, és az óta semmi nem változott!

csakférfi 2018.05.24. 21:56:11

@zia77:
:)
Emberöltő szükséges?

". Európában ma valóban ez az állapot uralkodik: én a parancsolók erkölcsi kétszínűséget látom benne. Rossz lelkiismeretüktől csak úgy tudnak szabadulni, hogy ősi vagy felsőbb parancsok végrehajtóinak hirdetik magok (őseikre, az alkot-mányra, a jogra, törvényre, sőt istenre is hivatkozván), vagy pláne a tömeggondolkozásmódtól tömegelveket kérnek kölcsön: például »a nép első szolgái«, vagy »a közjó eszközei«. Másfelől az európai nyájember úgy viselkedik, mintha ő volna az egyedül jogos emberfaj, s mint az ember tulajdonképeni erényeit dicsőiti saját tulajdonságait, melyeknél fogva szelid, simulékony, s a nyájnak hasznos, vagyis a társasérzéket, jóakaratot, másra való tekintetet, szorgalmat, mértékletességet, szerénységet, elnézést, részvétet"

Fridrich Nietzsche

Mi a változás a 19. századhoz.....vagy ezen íráshoz képest?
Segítek.......semmi.
Csak "globalizációs multikulti" a neve.

Ad Dio 2018.05.24. 21:57:02

@HaFr:

Mégis kit érdekel itt és most Orbán? Nem is értem... a nemzetállamról írtál egy szösszenetet, amire reagáltam. Olyan vagy mint az egyszeri szexmániás: az üres papírról is AZ jut eszedbe...

csakférfi 2018.05.24. 21:57:38

@HaFr:
Bedőlsz ősi.....új ításoknak.
Okosabbnak gondollak.
:)

Amok 2018.05.24. 21:59:18

@HaFr: "a nemzetállamok történeti képződmények" - ez valóban így van, csakhogy ebben a történetben nem a nemzetállam vs. globalizmus az alapkérdés, hanem a jelző nélküli (de: lehatárolt területtel, lakossággal, állampolgárok és ne állampolgárok közt különbséget tevő, saját kormánnyal rendelkező) állam vs. globalizmus.

És az állam, mint olyan, nem 800 éves, mint a kapitalizmus, hanem többezer, és "még a szemhatáron (gondolatban) sincs posszibilis alternatívája". Az hogy az állam "nemzetállam"-e vagy multietnikus ebből a szempontból másodlagos kérdés. Területhez és saját lakossághoz kötöttsége miatt mindig gátja lesz a glabalizációnak. Ugyanakkor az egyes etnikumok hossztávú fennmaradása szempontjából a saját állammal rendelkezők nagyon nagy előnyben vannak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 21:59:37

@Ad Dio:

"A jövőben sokkal inkább protekcionizmus és nemzetállami érdekvédelem lesz a tömegek (tudom: populista :-) ) érdeke"

Helyesen: ez a politikusok hatalmi pozíciójának protekcionizmusa és érdekvédelme.

A tömegeknek nem származik semmi hasznuk abból, ha többet fizetnek a hazai termékekért, mint az importért: ha hasznuk lenne belőle, akkor minden megyének érdemes lenne protekcionista gazdaságpolitikát folytatnia, ti. csak a megyén belül megtermelt javakat cserélnie és fogyasztania, sőt minden településnek érdemes lenne protekcionista gazdaságpolitikát folytatnia, ti. csak a településen belül termelt javakat cserélnie és fogyasztania, sőt minden családnak érdemes lenne protekcionista gazdaságpolitikát folytatnia, ti. csak a családon belül termelt javakat fogyasztania.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 22:01:18

@Amok: sajnos ez nem igaz akkor se, ha csak am agyar államot nézzük, amelynek határai ezer éve mozgásban vannak, az ország szuverenitása szintúgy, a nemzet etnikai összetétele szintúgy --- miről is van szó?

Ad Dio 2018.05.24. 22:02:57

@Janossz:

Javallom a logikai sort az értemled számára:

- a demokráciáinkat - egyelőre még - a tömegek véleménye alakítja
- a tömegek véleményének legerősebb komponense az un. "középosztály"
- A középosztály a mai nyugaton NEM igazán profitál a globalizációból (ld még: "szomorkás elefánt")
- az említett középosztály az érdekvédelmét a nagy játékosoktól vajon leli meg?
- nos igen: a demokratikusan megválasztott kormányainál
- kit fog választani? Aki védi az érdekeit... és ez jelen esetben protekcionizmust jelent
- katalizáld még az ügyet a robotizációval és az MI-al...

Szerinted mi jön ki mindebből? Az, hogy a középosztály majd örömmel elveti az egyetlen eszközt, ami a lecsúszását ellensúlyozhatja? Persze tök logikus...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 22:04:37

@444:

"ő szereti. és azt gondolja, hogy más is szereti."

Pedig a gyakorlat azt mutatja, hogy mások _egy része_ is szereti, mások _másik része_ meg mást szeret (jobban).

"irmuska szerint nagyon fincsi nápolyikat csinálnak és elég olcsó."

No de nem olcsó: Irmuska néni megfizeti a vissza nem térítendő állami támogatásokat is. Sőt megfizeti azoknak a vállalatoknak adott vissza nem térítendő állami támogatásokat is, akiknek a termékeit nem preferálja, és ezért nem fogyasztja. _Azok_ az általa is megfizetett vissza nem térítendő állami támogatások teljes veszteségek számára.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 22:05:07

@Ad Dio: lehet, mert nem találom a szexet abban, amit írsz, ezért ráfanyalodom a bevált ajtószerre -- az, hogy van hazudozás, miközben a reálfolyamatok idehaza kiváltképp egy nyitott országot mutatnak, az egy dolog, ezt megírtam a posztban. Az, hogy van orosz éca, amivel el lehet játszani a migrációellenes Dugovics Tituszt, azt meg korábban írtam meg. Azt meg, hogy közben kilopjuk a nép szemét és a TV2 Tények c. adásával helyettesítjük, azt meg még te is tudod, ha egy pillanatra megfeledkezel magadról

EU zászlót mindenhova 2018.05.24. 22:06:49

@HaFr: Ez most a trend, csak egyeseknek nem akaródzik ezt észrevenni. Mindenesetre nem ez egyre szorosabb európai egység felé haladnak a dolgok, márcsak azért sem, mert a Merkel-Macron tengely sántán született. A német választások nagyon nem úgy sikerültek,ahogy azt a fanatikus unionisták elképzelték.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 22:07:54

@Ad Dio: "tömegek véleménye alakítja", Riesman megvolt? Orwell megvolt? Mellettük a negyven, aki még a tömegmanipulációval foglalkozott? Ezen kívül megvolt-e a magyar történelem? NA látod

Ad Dio 2018.05.24. 22:08:00

@HaFr:

Mond, olvasol is, vagy csak írsz?

:-o

EU zászlót mindenhova 2018.05.24. 22:08:42

@Ad Dio: Úgy van vele viccbéli Móricka a pinával... Csak neki mindenről a Zorbány..:)

Ad Dio 2018.05.24. 22:09:18

@HaFr:

Trumpot megválasztották... csak szólok. Pedig ha létezik tömegmanipuláció, akkor az bizony 1000%-ban Clinton szekerét tolta...

Ad Dio 2018.05.24. 22:09:59

@HaFr:

Ja, elmarad:NA LÁTOD :-D

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 22:10:08

@444:

"mondod, hogy az állam ne avatkozzon be. de úgy nincs forint. túl azon, hogy nincs hitel. miben számoljunk, mert ha nincs állam, akkor nincs forint."

Ez egy brutális idiótaság: léteztek pénzek az előtt is, hogy központi (jegy)bankok létrejöttek volna.

Részletekért ld. ellenpropaganda.com/murray-n-rothbard/ különös tekintettel a II. fejezetre, amelynek a címe "Pénz egy szabad társadalomban".

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 22:12:15

@EU zászlót mindenhova: ugyan már -- te látsz most valamit, amit húsz év múlva csak a lábjegyzetekben látsz majd viszont. És ha csak ötven év múlva, az se módosít semmit az alaplogika struktúráján -- a nemzetállamok (demokratikus legitimációjú, zárt határokkal elválasztott etnikai tömbök) el fognak tűnni, már most kevésbé vannak, mint 20 éve, és nincs tartós visszafordulás az úton, mert az erőforrások eloszlása és felhasználása a világban globális logika mentén zajlik

Ad Dio 2018.05.24. 22:14:23

@HaFr:

Már megkezdted a rugalmas lefordulást... már 50 éves távlatról beszélsz... nem véletlen utálod az Orbánt: irigyled a sikereit :-).

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 22:18:03

@Ad Dio: azt kell mondanom, megint hazudsz.. legutóbb fél éve írtam erről, akkor is 2040-re tettem az európai nemzetállamok eltűnését, de itt ráadásul nem is erről írok, hanem a lábjegyzetek megírásának idejéről... ki olvas és ki nem?

Janossz 2018.05.24. 22:18:04

@Janossz: "A nemzetállamok a közeljövőben nem elhervadni, hanem megerősödni fognak, ugyanis ez a globális logika. A nemzetközi érdekvédelem egyetlen fórumai ezek. "

Ezzel szemben a történelmi tapasztalat meg az, hogy az Unió szétverésével (no nem az egész, csak egy fertálya) esetleg létrejövő KK-európai kis hepciás nemzetállamok záros időn belül ugranának egymás torkának.
Már csak megszokásból is.

Janossz 2018.05.24. 22:18:48

@Ad Dio: Az előző neked szólt, tudós!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 22:20:56

@Janossz: mennyi pénze is megy el a nyugati adófizetőknek a V4-re? mindegy, sok

2018.05.24. 22:21:34

@neoteny:
de irmsuka egy kisnyugdíjas. neki ár/érték arányban az urbán nápolyi a legjobb. az, hogy ez a vállalkozó az összes kormánnyal jóban volt azt mutatja, hogy urbán úr egy ügyes üzletember. élt a lehetőségekkel. varga mihály pénzügyminiszter is szereti a nápolyit.
www.osn.hu/urbanbann/bann2/slideshow/images/HTML-7E32A959-DF01-425F-9F73.jpg
lehet, hogy elrágcsálta a szolgálati audiban. de az is lehet, hogy kidobta a kukába. de előtte jól megtámogatta. mások pénzéből. ez így nem hatékony ugyebár. de irmuska szempontjából mégis csak az. mert ő kapott egy viszonylag olcsó és jó nápolyit. urbán urat megtámogatták az európai és a magyar adófizetők. de 1981 óta süt nápolyit. maszek nápolyis. mégis csak kapitalista, vagy mégse az? mert az a pénzügyminiszterrel szabad összebeszélni?

Ad Dio 2018.05.24. 22:22:10

@HaFr:

Kedves HaFr... ma 2018 van... 50 év múlva 2068 lesz... 2040... engedelmeddel... 22 év múlva lesz.

Össze-vissza beszélsz. A lényeg persze az, hogy az jöjjön ki, amit gondolsz... pedig nem az jön ki.

Az, hogy 50 év múlva mi lesz, maradjunk annyiban, hogy sem Te sem én nem tudjuk. A közeljövőben azonban nemhogy gyengébb, de épp ellenkezőleg: erősebb szerepet kap a nemzetállami keret. Hogy "aztán" mi következik azt csak a Jóisten tudja.

csakférfi 2018.05.24. 22:23:27

@HaFr:
Mintha valami "uj " lenne a társadalmi és globalizációs folyamatokban.
A poszt meg bekajálja a nemzetállamok halálát.
Meg úgy látom Te is.
:)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 22:24:21

@Ad Dio: legalább hazudj úgy. hogy ne lehessen visszanézni a forrásokat... akit érdekel (nincs olyan épelméjű ember szerintem), az visszanézheti a streamet, láthatja, mit írtam a lábjegyzetek születési idejéről és a nemzetállamok megszűnését mikorra tettem..

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 22:25:17

@csakférfi: van új a folyamatokban és a nemzetállamok meg fognak szűnni --

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 22:26:30

@Ad Dio:

"Trumpot megválasztották... csak szólok. Pedig ha létezik tömegmanipuláció, akkor az bizony 1000%-ban Clinton szekerét tolta..."

Kivéve azt, hogy az amerikai tömegmédia hatalmas mennyiségű ingyenes felületet nyújtott a Trump-kampánynak -- mert azt hitték, hogy ezzel hozzásegítik Trumpot ahhoz, hogy elássa magát a választók elég nagy része előtt. De Trump ügyesebben manipulálta a tömegek elég nagy részét, így megnyerte az elnökválasztást. Vagyis mindakkor, amikor az amerikai tömegmédia ingyenesen tudósított a Trump-kampányról -- szándékaik ellenére -- Trump szekerét tolták.

Ad Dio 2018.05.24. 22:27:44

@Janossz:

Mert a nagy Eu keretben nem ugrottak egymásnak igaz? :-)

Nézzük a dolgokat reálisan: az Unió azért életképtelen mint egységes politikai régió, mert gazdaságilag ÓRIÁSI különbségek vannak benne, ami GYÖKERESEN eltérő érdekeket és indíttatásokat eredményez.

Nem lesz itt semmiféle Európai Egyesült Államok ameddig Bulgária és Németország mediánja közt 6-8x-os szorzó van. Márpedig a bedőlt görög kísérlet igazolja, hogy nem lehet ezeket a különbségeket mesterségesen eltörölni.

Ad Dio 2018.05.24. 22:30:33

@neoteny:

Ha sokat mondod ezt, akkor el is hiszed? Csak kérdezem...

Mert a valóság az, hogy Trump ÓRIÁSI ellenszélbe nyert... a tömegkommunikáció manipuláló ereje elbukott. Szembe kell nézni a ténnyel: a középosztály nem vezethető a saját elemi érdeke ellenében, még oly erős propagandával sem.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 22:30:57

@444:

"de irmsuka egy kisnyugdíjas. neki ár/érték arányban az urbán nápolyi a legjobb."

És az összes más termékek, ami vissza nem térítendő állami támogatást kapnak és amelyek támogatásai Irmuska adóiból is származnak de Irmuska nem vásárolja őket végtelenül rossz ár/érték arányt jelentenek Irmuska számára: fizet értük, de nem fogyasztja őket.

abdul hackeem 2018.05.24. 22:31:02

@Janossz: Hogy aztán a megfelelő mackók (grizli, barna, panda) megfelelően játszadozzanak velük. ;-)
Vagy már most is ezt teszik.

Ad Dio 2018.05.24. 22:34:04

@HaFr:

"Hazudok"... ez szép... én maximum annyit jeleztem finoman, hogy a véleményed illékony... "hazugozni" az kemény dolog... de persze akinek Szent Ágoston csak "Ágó" az vindikálja a jogot arra, hogy bárkit lehazugozzon...

Belőled akkkkkkkora orbánviktorba oltott gyurcsányferenc lenne - ha lenne politikusi tehetséged - mint ide Lacháza. Szerencsére persze nincs, így be kell érned egy kis netes szájkaratéval :-).

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 22:36:19

@Ad Dio: neked meg az Ágó a fixációd, ugye? :) FInoman nem lehet jelezni a civilizációban, hogy egy író ember össze-vissza beszél... azt csak durván lehet jelezni, és így is tettél. Közben pedig nem rettensz vissza a hazudozástól sem. Ez van. Egyébként Clairvaux-i Szt Bernát pedig Berni, Az Aquinói pedig Tom annak, aki jó cimboraságban van velük

abdul hackeem 2018.05.24. 22:36:53

@444: Urbán úr '81-ben maszekként is tudta, hogyan kell bánni a csinovnyikokkal, hogy jóban legyen az ilyen pénzügyminiszter úr félékkel.

Ad Dio 2018.05.24. 22:39:17

@HaFr:

Nem fixáció, csupán azért térek ide vissza, mert ez a jellemednek egy jó karcolata. A kedélyeskedő, joviális "okosember", aki felette áll mindennek és mindenkinek. Most éppen a józan észnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 22:39:35

@Ad Dio:

"Ha sokat mondod ezt, akkor el is hiszed?"

Ilyet én is tudok: ha sokat mondod a mondókádat, akkor el is hiszed?

"a tömegkommunikáció manipuláló ereje elbukott"

Helyesen: Trump jobban fordította a tömegkommunikáció manipuláló hatását a saját javára mint arra Clinton képes volt.

"a középosztály nem vezethető a saját elemi érdeke ellenében"

No ha ez így van, akkor a 2008-as és 2012-es elnökválasztásokon is a középosztály saját elemi érdekei emelték Obamát az elnöki székbe.

Amok 2018.05.24. 22:42:48

@HaFr: az államról, mint szervezési formáról beszéltem. Az hogy a magyar állam határai, szuveranitása és etnikai összetétele változott nem cáfolja azt, hogy az állam mint szervezési forma nem fog eltűnni. És ez az időbeli változékonyság amit az államról ír, ugyangy érvényes a kapitalizmusra is.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 22:43:01

@neoteny: a mainstream sajtó Clinton párti volt, de a keleti parti sajtót csak a keleti parti liberálisok olvassák -- valójában Trump (még mindig tisztázatlan orosz besegítéssel, a Breitbarttal és a rá jellemző unortodox verbális világgal) messze nagyobb nyilvánosságot mozgósított. Persze a Clintonok egy ritka kellemetlen jelenség közben

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 22:43:40

@Amok: persze, hogy nem, csak nem lesz a továbbiakban nemzeti

GyMasa 2018.05.24. 22:44:48

@neoteny:
...Hamis dichotómia: nem csak a veszteséges vasúti személyszállítás és a mindenhová autóval járás két alternatívája létezik...
Igen, igazad van, valóban nem csak ez a két választás létezzik, de tekinthetjük a "mindenki autóval jár" esett egy káros szélsőértékenk, ami nemzetgazdasági szinten több kárt okozne a negativ externáliák révén, mint amit a MÁV veszteségeinek finanszírozása.
Ezen felül pedig a tömegközlekedés még biztosít egyfajta szociális alapú mobilitást azoknak is, akik nem engedhetik meg maguknak (illetve pl. környezettudatosság miatt nem tartanak autót.
...A <50 fős napi forgalom peremfeltétel légbőlkapott...
Valóban az. csak egy nagyságrendet akartam érzékeltetni.
Ha piaci alapon szeretnél vasutat üzementetni, akkor egy olyan vonal, ahol 50 fő a napi utasmennyiség, ott én nehezen tudok elképzelni egy rentábilis vasúti szolgáltatást, ha az illetőhelyre út vezet, de vasút (még- vagy, már-) nem.
Nyilván nem is lesz egy ilyen egyetemes és minden helyre igaz létszám, mivel az esetről-esetre, teljesen különböző lesz.
Azonban lesznek olyan számok, pl a napi 50 fő, amikor szinte egészen biztosan nem lesz rentábilis egy (csak) piaci alapon műkötetett vasútvonal.
...100 buszjárattal tudsz. De ha napi 10,000 fő utaztatására van kereslet, akkor már az is lehet, hogy hasznot hajtóan tudod őket vasúton szállítani...
Igen, ez volt a mondandóm lényege, csak a másik irányból közelítve.
...Pontosan ez az, amit a szabadpiaci vállalkozások megoldanak: hogy milyen összetételű _és_ árú szállítási kapacitás képes a legjobban kielégíteni a személyszállítási keresletet egy partikuláris útvonalon...
És, itt van az államilag finanszírozott tömegközlekedés egyik adottsága (problémája?), amikor az állam, bármilyen prioritások alapján is, de veszteséggel finanszírozza egyes vonalak fenntartását, egyes, remélt össz-társadalmi előnyök fejében.
Hogy a rendszer jó-e abszolút mércével, arra a válasz jó eséllyel az, hogy nem.
De a vasútra is iagz az, ami az általunk már megbeszélt egészségügyre, és oktatásra.
(most nem szeretnék ennek utánakeresni, de ha jól emlékszem, "lehetelen probléma" vagy mi volt a neve. Ha rosszul emlékszem, akkor bocs!)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 22:45:07

@Ad Dio: nem vagy te egy kicsit túl bátor a jellememről beszélni, miközben még életemben nem találkoztunk? De ha csak fokozni akarod a mocskos retorikádat, azt megtetted

trabant 2018.05.24. 22:45:20

"a globalizáció bármelyik összetevője sokkal erősebb, mint a "nemzetállamok" (az amerikai, nemhogy a magyar!) erejével."

Nyugaton nincsenek valós és hangoztatott nemzetállamok. Az amerikai pláne nem az a vegyes lakossságával.

A nemzetállamosdi a kevésbé pallérozott elméjû demagóg politikusok fogása, kelet-európai népkábító csapda.
Pl. a román nemzetállam mintájára szajkózzák újabban a magyar nemzetállamot, ami a magyar lakosságot kimondottan sérti a szomszédos (nemzet)államokban.

Mégse esik le a tansusz a hazai politikusoknál hogy abba kellene hagyni a nemzetállamozást. A világ nem nemzetállamokról szól, mert a békés együttélés záloga nem a mások felett állónak hitt nemzetállamok kivagyisága.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 22:46:27

@trabant: igem ezért tettem a szót idézőjelbe

Ad Dio 2018.05.24. 22:50:09

@HaFr:

Annnnnnyira nem vágyok a személyes találkozóra, miután lehazugoztál többedszer is :-/.

A jellemedről meg: én egy választó vagyok, te pedig egy politikus, aka "közszereplő". Illik elviselni a kritikát.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 22:51:20

@Ad Dio:

Ennek semmi köze sincs ahhoz, hogy Trump hatékonyabban használta a tömegmédia manipuláló erejét, mint amennyire Clinton képes volt. Ugyanis nem azt állítottam, hogy a tömegmédia _szándékosan_ Trump szekerét tolta, hanem azt, hogy az amerikai tömegmédia hatalmas mennyiségű ingyenes felületet nyújtott a Trump-kampánynak -- mert azt hitték, hogy ezzel hozzásegítik Trumpot ahhoz, hogy elássa magát a választók elég nagy része előtt. És _ezzel_ tolták Trump szekerét _szándékuk ellenére_.

csakférfi 2018.05.24. 22:53:47

@HaFr:
"Nemzetállamok meg fognak szűnni"
Nem logikus.
Ugyanis a "multikultit"jelenleg a pénz mozgatja.
Ennek ellensúlya a "nemzetállam".
Egyik sem létezhet a másik nélkül.
Mintahogy a rossz és a jó.
Hazugság és igazság.
Jobb és bal.
Stb.
Ezért marhaság amit írsz.
Meg a poszt is.

Amok 2018.05.24. 22:54:08

@trabant: "A világ nem nemzetállamokról szól" - tény, hogy a világ államainak (és Európa államainak is) nagyrésze nemzetállam.

Ad Dio 2018.05.24. 22:54:36

@HaFr:

Jaja... a mainstream sajtó Clintont tolta, de a "háttérben" meg "alternatív módon" meg "oroszok által tolva" azért Trump mégis jobban volt támogatva...

francokat...

A trampli azért nyert, mert a egy nagyobb csoport hitte el - az intenzív agymosás ellenére is - hogy őket képviseli. Az egyetlen szerencséje a globalizációt kiszolgáló politikai erőknek, hogy ilyen félkegyelmű figura állt a tömegek élére... csak jelezném, hogy ez nem feltétlen marad így mindig... a vákuum talán bevonz majd oda tehetséges embert is és akkor majd rendesen is megmutatkozik, hogy m merre, meddig.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 22:55:50

@csakférfi: szívesen venném, ah valaki -- akár te -- kimutatná a marhaságot, de nem ezzel a jin jang subidubival lesz

Ad Dio 2018.05.24. 22:58:04

@neoteny: Ja, tehát mindenki Clinton szekerét tolta, de sajnos az jött ki, hogy a Trumpnak tettek jót...

:-)

Ez így csak arra jó, hogy olyan érvelés hozz létre, ami falszifikálhatatlan...

Francokat... a dolog sokkkkkal egyszerűbb: a középosztály nem annnnyira befolyásolható, mint azt hiszed...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 22:59:23

@HaFr:

"Trump (még mindig tisztázatlan orosz besegítéssel, a Breitbarttal és a rá jellemző unortodox verbális világgal) messze nagyobb nyilvánosságot mozgósított."

A nyilvánosságot a tömegmédia ingyenes kampánytudósításai szállították -- az Trump feladata volt, hogy ezt a nyilvánosságot a saját hasznára fordítsa, amit meg is tett. Nem szabad elfelejteni, hogy Trump egy médiaszemélyiség is volt már 2004-től kezdve: egy valóságshow ("The Apprentice" és változatai) főszereplője volt 14 éven át. Ami jóval több médiaszereplési gyakorlattal és tapasztalattal ruházta fel őt, mint amennyit Clinton képes volt összeszedni.

GyMasa 2018.05.24. 22:59:58

@neoteny:
...mert azt hitték, hogy ezzel hozzásegítik Trumpot ahhoz, hogy elássa magát a választók elég nagy része előtt...
Mert, önteltségükben azt hitték, hogy az embereknek a "demokráciaködös eszméjére" nagyobb szükségük van, mint az állásaikra, vagy kevesebb mexikói illegális bevándorlóra.
Azaz, csúnyán eltaktikázták magukat.
Tisztára, mint a magyar ellenzék.
Mostmár csak az a kérdés, hogy vajon melyik sorrendet fogadjuk el:
- Orbán 2010-es győzelmével kezdődött el a baloldal mélyrepülése, és Trump csak egy elem volt a sorban, 6 éves késéssel, (és elaludt a világ az események mellett, és csak utólag látszik ez egy lehetséges forgatókönyvnek)
VAGY
- Trump győzelme volt az első elem, és ezt követik a többi nyugati demokráciák, és Orbán mostani győzelme is sorban.
(ez a hozzászólás csak a saját benyomásom, nem támasztja alá semmilyen kutatás, vagy adat. Egy személyes megérzés/dilemma, amlyik simán lehet hamis, ezért kéretik így is kezelni. Ha bármilyen pontatlanság van benne, akkor azért előre is elnézést kérek)

Peter Götz 2018.05.24. 23:00:43

Orbán így + úgy,ez szép kis fényezése egy szimpla bűnözőnek,aki politikust játszik

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 23:06:51

@neoteny: a FB-ot kihagytam, de itt érvényesült legjobban az orosz befolyás...

csakférfi 2018.05.24. 23:07:22

@HaFr:
Te hiszel benne én meg nem.
Ez az egyensúly.
Bevétel.....kiadás.
:)
A dolgok mindig kétoldaluak.
Ha csak egyik oldalt mantrázod.......szélsőségbe csapsz át.
Mint tudjuk a "szélsőség" nem egészséges.
Semmi jin jan humbug nincs ebben.
Csak emberi logika.
:)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 23:11:07

@csakférfi: ezért marhaság, amit írsz -- idéztelek

Ad Dio 2018.05.24. 23:11:30

@HaFr:

Tehát akkor az USA-ban a jóságos éa bölcs mainstrem sajtó ezerrel tolt embere ellen a gonosz facebook orosz - ürgebőrbe varrt - békaemberei nyertek... értem.

Idehaza pedig a gonosz és ostoba mainstream sajtó ezerrel tolt embere nyert az okos, átlátó és igaz web2 ellenzék ellenében... értem.

Hiszen mindig az az eszköz az erősebb, amelyik... öööö... öööö... well...

GyMasa 2018.05.24. 23:13:51

@HaFr:
...a FB-ot kihagytam, de itt érvényesült legjobban az orosz befolyás...
Ööö, fóliacsákót felvenni, mert Konteo következik:
Mi van akkor, ha a FB-ot most csak azért csesztetik ekkora vehemenciával, mert anno a Zuckerberg gyerek belengette, hogy szívesen lenne ő is elnök?
Mi van, ezt a törekvését kívánják - óvatosan, szigorúan a háttérből - megakadályozni?
(illetve, az is lehet, hogy most megy a farokméregetés, meg most alakul ki, hogy fognak-e (még) kérni őle valamit...)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 23:15:31

@Ad Dio:

"tehát mindenki Clinton szekerét tolta, de sajnos az jött ki, hogy a Trumpnak tettek jót"

Igen, azáltal, hogy tömegmédia-nyilvánosságot biztosítottak neki.

"olyan érvelés hozz létre, ami falszifikálhatatlan"

Történelmi események nem (társadalom)tudományos kísérletek: nem lehet újra végrehajtani őket a körülmények valamilyen megváltoztatásával (és az összes többi körülmény azonosan tartásával). Így a falszifikálhatóság lehetetlen a történelmi eseményeket illetően. Jelen esetben csak úgy lehetne falszifikálni az értelmezésemet, ha egy időgépben visszamenne az egész világ abba az időpontba, amikor Trump bejelentette az elnökjelöltségét (2015 június 16.) és újra megtörténne az elnökválasztási kampány, de úgy, hogy a tömegmédia jelentősen kevesebbet tudósítana a Trump kampányról. Ha ezen körülmények között is megnyerné Trump az elnökválasztást, akkor az falszifikálná az értelmezésemet -- de ezt nem lehet megtenni.

"a középosztály nem annnnyira befolyásolható"

Nem mennyire befolyásolható? Minden elnökválasztást nyert jelölt sikeresen befolyásolta a középosztályt (általánosságban: az őt választókat) annyira, hogy megválasszák.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 23:16:01

@Ad Dio: nem tudom, én semmi ilyet nem írtam -- valamint a nemzetállam eltűnésének se örülök, amit viszont írtam Viszont nincs kedvem hazudozni csak azért, mert a folyamatok nem tetszenek

csakférfi 2018.05.24. 23:16:34

@csakférfi:
:)
Előbb fog összeomlani a pénzügyi rendszer.......a multikulti....mint egy nemzetállam.
Láttál már olyant mostanság hogy egy nemzet feloszlatta önmagát?
Emberek összessége akiket egy közös terület határokkal összetart.
Közös emlékekkel.
Mint egy család.
Butaság amiről ábrándozol.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 23:18:20

@GyMasa: Zuckerberg nincs a szívem közepében, de azt még ő is elismerte az EP-ben és a Szenátusban is, hogy sárosak a fake news és a troll lapok terjesztésében, amelyeket nem a Quai d'Orsay-ről nyomják

Ad Dio 2018.05.24. 23:18:27

@neoteny:

"Igen, azáltal, hogy tömegmédia-nyilvánosságot biztosítottak neki."

A Clintonnak 4x többet.

"Nem mennyire befolyásolható? Minden elnökválasztást nyert jelölt sikeresen befolyásolta a középosztályt (általánosságban: az őt választókat) annyira, hogy megválasszák."

Francokat. A józan ész is részt vesz a játékban, bármennyire is kellemetlen ez a feltételezés...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 23:19:56

@csakférfi: várjál, mikor is volt utoljára, hogy egy pü rendszer összeomlott és megdöglött? Soha. És hogy államok múltak ki -- Trianon rémlik?

Ad Dio 2018.05.24. 23:20:48

@HaFr:

"Viszont nincs kedvem hazudozni csak azért, mert a folyamatok nem tetszenek"

Akkor ne is tedd! A közeljövő a nemzetállam erősödését hozza magával. Az meg, hogy mi lesz 50 év múlva, senki nem tudja... még TE sem, akinek pedig Augustinus csak Ágó...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.24. 23:21:41

@Ad Dio: nem lehetsz ENNYIRE korlátolt...

Ad Dio 2018.05.24. 23:24:35

@csakférfi:

Francokat.
Semmi nem omlik össze. A nemzetállam nem tűnik el, hanem épp ellenkezőleg, a közeljövőben erősödni fog, a pénzügyi rendszerek meg - remélhetőleg - szintén nem omlanak össze. A globalizáció fontos része az életünknek, hovatovább a jövőnk záloga. Azonban ma a folyamatok lassításra és nem katalizálásra szorulnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 23:27:01

@GyMasa:

"Orbán 2010-es győzelmével kezdődött el a baloldal mélyrepülése"

Vagy Stephen Harper 2006-os győzelmével Kanadában. :)

Ad Dio 2018.05.24. 23:27:40

@HaFr:

Hazug és korlátolt. Értem. Ez a te véleményed. Így egyenesen. Kemény :-)))...

Apróbetűvel jelzem: egyik sem. Csupán egy un. másképp gondolkodó vagyok kedves politikus úr. Másik irányból: egy választópolgár... "ügyfél" ha úgy tetszik. Sértegetéssel nem nagyon megy uram semmire. Egyfelől lepereg, másfelől... nos... másfelől van :-D.

csakférfi 2018.05.24. 23:30:08

@HaFr:
Basszus Te írtad posztot most látom.

"Ennek kapcsán manapság elsősorban Kelet- és Délkelet-Ázsiára szokás mutogatni, mert ez a világ egyetlen helye, ahol a második világháború óta sikerült több országnak is véghez vinnie a hazai iparosításon alapuló fejlődést. Az ottani országok nem nyitották meg a piacaikat a nyugati cégek előtt, ehelyett saját cégeiket támogatták, hogy aztán a hazai vállalatok az erős állami hátszéllel megjelenhessenek a világpiacon, és először egyszerűbb, majd egyre bonyolultabb termékek relatíve olcsó gyártásával fokozatosan feljebb lépjenek a technológiai ranglétrán. Mígnem az 1990-es évekre Japán, Tajvan, Szingapúr, Hongkong és Korea technológiai hatalommá is vált.
Ha mi is ezt tettük volna, azaz a külföldi cégeknek való behódolás helyett a hazait nyomtuk volna, most sokkal jobban élnénk – nagyjából ezt mondják a rendszerváltás és a nyugati tőke kritikusai."

index.hu/gazdasag/2018/02/02/piketty_magyarorszag_multik_tokekivonas_eu-tagsag_megeri_rendszervaltas_privatizacio_neoliberalizmus/

Amúgy a bitcoin ezért veszélyes a mostani pénzügyi rendszerre.
Ja .....millpengő.....billpengő....
Azért van némi megingás néha néha.
100 év mulva talán.....delehet 50.
Bizonyos hogy a nemzetállam túléli a multikultit.
:)

csakférfi 2018.05.24. 23:32:33

@Ad Dio:
A globalizáció csak egy második...sokadik a sorban a "végállomás felé".
:)

Ad Dio 2018.05.24. 23:35:34

@csakférfi:

Nem mernék messze jövőbe prognosztizálni. Eljöhetnek olyan kondíciók, hogy a világ mégis az egységesülés felé fog elmozdulni... fene tudja. Azonban ahogy az az EUban látszik "kicsiben", az eltérő gazdasági helyzetek, eltérő érdekeket eredményeznek. Ez pedig egyre keményebben megy szembe a nemzetek feletti globális elit érdekeivel. Ráadásul: ez így van rendjén.

csakférfi 2018.05.24. 23:39:10

@Ad Dio:
"Úgyhogy ez év elején már talán rózsaszín szemüveg sem kellett hozzá, hogy az ember elhiggye, az EU most már visszatérhet a normális kerékvágásba, ami nagyjából úgy szokott kinézni, hogy mérsékelten erős gazdasági teljesítmény mellett a németek és a franciák vitatkoznak azon, hogy hogyan mélyítsék tovább az európai integrációt.
AZTÁN JÖTTEK AZ OLASZOK, ÉS ODASZARTAK AZ ASZTAL KÖZEPÉRE.
Persze vannak, akik máshogy fogalmaznak, "

index.hu/kulfold/2018/05/22/olaszorszag_5_csillag_mozgalom_eszaki_liga_kormanyalakitas_koalicio_europa_remalma/

Na ja.....!
:)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 23:53:04

@Ad Dio:

"A Clintonnak 4x többet."

Ezt honnét vetted?

[...] By the end of the campaign, Donald Trump had been the beneficiary of the equivalent of some $5 billion in free advertising, according to the media tracking firm mediaQuant. Some of that was a function of the live coverage of Trump’s rallies, which often ran without interruption on cable news, particularly in the early days of the campaign.

But much of that free coverage was also a function of online coverage, often driven by his tweets. In May 2016, as the Street notes, Trump generated nearly $200 million in free media attention — largely thanks to his weird tweet about taco bowls.

It’s also worth noting that Clinton, too, was the beneficiary of free coverage. MediaQuant estimates that she was the beneficiary of $3.24 billion in free media coverage — or, as it’s known in political campaigns, earned media. Politicians work to get this free coverage. It’s part of the process. And Trump earned more than Clinton.

www.washingtonpost.com/news/politics/wp/2017/09/12/assessing-a-clinton-argument-that-the-media-helped-to-elect-trump/?noredirect=on&utm_term=.6db56c0ef236

"A józan ész is részt vesz a játékban, bármennyire is kellemetlen ez a feltételezés..."

Milyen mértékben vesz részt a "józan ész" a választási játékban? Nem létezik olyan választó, aki egy jelölt _összes_ ígéretének _összes_ következményét figyelembe veszi ... és beleszámolja azt is, hogy választást nyerni -- hatalomba kerülni -- kívánó politikusok ígéreteiről van szó, amelyek közel sem szentírás.

Trump azt ígérte, hogy megépíti a mexikói határon a falat a határ teljes hosszában _és_ kifizetteti azt Mexikóval. Ennek az ígéretnek a "józan ésszel" történő megítélése legjobb esetben is az, hogy "hiszem ha látom". Eddig még nem sikerült rávennie a Kongresszust, hogy törvényt hozzon a fal építésének finanszírozására -- és az, hogy Mexikó fizessen érte meg szóba sem került, már ami a mexikói kormányzatot illeti.

EU zászlót mindenhova 2018.05.25. 00:26:37

@HaFr: Jó része a német és osztrák cégeknél csapoódik le bevételként. Ne légy naív, nem a két szép szemükért, meg emberbaráti szeretetből vették be a keleti blokkot az EU-ba. Dekára kiszámolták. Ehhez jön még az elszipkázható kvalifikált munkaerő..

EU zászlót mindenhova 2018.05.25. 00:31:45

@HaFr: De van visszafordulás. Az utóbbi években elindult Európa ezen az úton. Egyre több embernek esik le ugyanis, hogy a globalokapitalizmusnak kártékony mellékhatásai vannak. Vissza kell szépen szabályozni a dolgokat, és véletlenül sem szabad a brüsszeli idióták kezébe adni az államok sorsát.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 00:39:42

@GyMasa:

"De a vasútra is iagz az, ami az általunk már megbeszélt egészségügyre, és oktatásra."

Igen, ugyanaz a probléma: a szocialista megoldások _összességükben_ szükségszerűen rosszabbak mint a szabadpiacon alapulóak, ugyanis a szolgáltató államhatalom monopolhelyzetén alapulnak -- a monopolhelyzetek pedig monopolárakhoz vezetnek, amelyek mindig magasabbak mint a szabadpiaci szabadverseny esetén kialakuló árak.

GyMasa 2018.05.25. 01:42:44

@neoteny:
...Vagy Stephen Harper 2006-os győzelmével Kanadában. :) ...
ELképzelhető, mert a kanadai politikai életet nem követtem szorosan.
VIszont, ha így is volt, akkor az nem volt tartós, mert Justin-unk ma éppen a fullblown progresszív gendertdatos, wage-gap mentes nirvanat építi fel Kanadában :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 01:59:55

@GyMasa:

"akkor az nem volt tartós"

9 évig (2015-ig) tartott; három kormányt alakított Harper.

vuvuzela importőr 2018.05.25. 03:16:53

A címből azt gondoltam valami érdekes lesz erre valamiért arról szól az egész hogy mennyire nem kéne magyarnak lenni mert az nem jó.

megunom 2018.05.25. 04:14:35

@HaFr: "valójában Trump (még mindig tisztázatlan orosz besegítéssel, a Breitbarttal és a rá jellemző unortodox verbális világgal) messze nagyobb nyilvánosságot mozgósított." Ez speciel tulzas. Hillary Clinton megiscsak harommillioval tobb szavazott kapott, csak rossz helyen. Tehat o mozgositott tobb szavazot.

maxval balcán bircaman · http://bircahang.org 2018.05.25. 06:39:57

A nyugati nemzetállamok elsorvadása lassan emg fog állni, mert a nyugati kisemberek is lassan lázadnak, követve a kelet-európai népeket. Lásd most Olaszországot, ahol lassan együttműködnek a balos és a jobbos populisták.

HARP3R 2018.05.25. 06:46:19

Valójában a "nemzeti-populista oligarchizmus" sokkal egyszerűbben működik ennél: hatalom és pénz mindenáron való biztosítása a kiválasztottak számára, a tömegek félrevezetésével. Ennyi.

midnightcoder2 2018.05.25. 06:51:34

"A globalizáció és a migráció erősödni fog, a nyugati nemzetállamok elsorvadása elkerülhetetlen"

Igazából az európai civilizáció elsorvadása és pusztulása az ami elkerülhetetlen. Ha az öregedő Európába bejön 30 évben belül úgy félmilliárd afrikai - ami nagyon optimista scenario mert addigra úgy 1.3 milliárddal lesz több a demográfusok szerint - azokat a büdös életben nem fogja integrálni senki. Ergo, ugyanúgy a szociális hálón fognak lógni mint nálunk a legnagyobb kisebbség jelentős része. Másrészt addigra az EU általános helyzete sem lesz fényességes, a képzett polgárok rohamosan öregszenek, a helyükre beáramlott afrikaiak pedig ugyan remekül tudnak napszemüveget eladni a tengerparton, sőt esetleg egy hamburgert is megsüt az okosabbja, de épületet tervezni, építeni, erőművet üzemeltetni, esetleg építeni, vagy bármi olyat csinálni amihez képesítés kellene nem fognak tudni.

Ehhez még tegyük hozzá, hogy a gazdaság fókusza amúgy is elkerül Ázsiába, a végeredmény egy elég nagy katasztrófa lesz.

Közben a világ többi részének is meglesz a maga problémája, a globális felmelegedéstől az MI és a robotok okozta társadalmi feszültségekig. De gyanítom, hogy Európában más jellegű problémákkal kell majd szembenézni, és a következő pár generáció legjobb barátja a Kalasnyikov elvtárs lesz majd.

anteus1000 2018.05.25. 07:50:08

Nagyon jó írás. Leírásához ész és bátorság, olvasásához csak ész kell.
Bár ahogy a kommenteket olvasom, jó részükhöz a kellene szó kellene.

Mindenesetre nagyon jókat lehetne vitázni azokkal nem értik s beszélgetni azokkal akik értik.

De a dolgok mennek előre a maguk útján - és Orbán megszünteti annak egyetlen lehetőségét is, hogy nyelvünk, kultúránk révén felismerhetők maradjunk az emberiségben. Mert ha a nemzetállamot (ami alatt persze az ő személyes hatalmát kell érteni) nem is lehet fenntartani, a nemzetet lehetne. Amit Orbán tesz, ezért nemzetellenes. Neki a nemzetállam kizárólag a törvényhozás kereteként szükséges. Az összes többi szövege ostoba hazugság a még nála is (jóval) ostobább pórnépe számára.

Leadfoil 2018.05.25. 07:59:33

Orbán sikeres? Új fejezetet nyitott a gerinctelen, elvtelen és főleg korrupt politika területén, ez kétségtelen. Miközben látszólag megutálta a liberalizmust, valójában áttért a nemzeti szocializmus tárgykörébe és a folyamatos apanázsát biztosító Csányi, vagy a magyar jobboldali mafiát felügyelő Pintér révén bebiztosította hatalmát. Egyik felügyeli a "rendet" körülötte, a másik pedig a családjának a megélhetését adja. Orbán magáénak vallja Kádár hitvallását, nevezetesen aki nincs vele, az ellene és aki ellen van, azt kifosztja és "megöli". Ha Orbán agyának kesze-kusza tévútjait vizsgálkjuk, hamar rájövünk arra, hogy ennek az ambernek nem csak tévútjai vannak, hanem nem anomáliái, azaz ez az ember pszichopata. Beteg, ferde hajlamú és főleg bosszúálló. A magyar nemzet pusztul, Orbán nem vezető típus, hanem mesemondó gyülekezeti előadó, akinek a meséit ő maga rendezte, hajtotta végre véres valósággá, majd írta meg. Orbánból több is van Magyarországon, az ő hitvallását egykori fideszes alapítók ( mára kevesen támogatják Orbánt közülük ) is továbbadták. Orbánt egyáltalán nem érdekli a magyar nemzet sorsa, legkevésbé az emberek. Őt egyetlen egy dolog érdekli - a hatalom. Beteg elme, pusztulásra ítéltetett, mert génjei hibás programot tartalmaznak.

midnightcoder2 2018.05.25. 08:01:19

@maxval balcán bircaman: Teljesen mindegy, hogy az európai polgárok mit csinálnak. A hajó így is úgy is süllyed.

Európai téridő 2018.05.25. 08:05:26

A tisztelt szerző ignorálja azt az 1526-tól, de főleg 1686 utántól tartó, etnikai tisztogatással felérő, a Habsburgok, és 150 évig a török által "elvégzett" "demográfiai" folyamatot, amelynek végén a cirka 3,5-4 millió magyar helyett csak 1 millió maradt életben. És jöttek az ilyen-olyan betelepítések és - főleg Erdélyben - betelepülések, "befogadások". Persze, ez nem volt elég rendesen "lepapírozva", ezért gondolják azok a népek, hogy Trianon "igazságos" volt, de az csak korabeli firkászi agitprop és ha bécsi udvar 1848-as, "nemzetiségi kérdés" néven futtatott "kormánypropagandája" volt. A horthyzást és a Horthy-OV-egybemosásat hanyagolni kéne, mert abban viszont 1945-1990 közötti elvtársi dumák köszönnek vissza.
@Janossz: Az osztrák Railjet egy kamu. Ha rajtam múlna, csatolt Flirt szerelvényeket járatnék a bécsi Főpályaudvarra, mert még azok is jobbak annál.
@zia77: Azért kell a cikk megértéséhez egy emberöltő, mert annyira zavarosan "komplex" ez az írás.
@maxval balcán bircaman: Most, a 30 éves háború kitörésének 400. évfordulóján Nyugat-Mucsán ráébredtek, hogy a hebehurgya Európa már akkor önharakirit követett el, és bűnbaknak teszik meg a nemzetállamokat, holott annak idején elő-nemzetállamok, vagy nemzetek feletti birodalmak csaptak össze. Az 1945-1990 közötti Nyugat-Európai kvázi-föderalizmus pedig nem kis részben amerikai "termék".

Leadfoil 2018.05.25. 08:08:52

Ami pedig a nyugati nemzeteket érinti - nem pusztul egyik nyugati nemzet sem, mert magába szívja a keleti népek erős tagjait. Az embereket többféle indok vezérli keletről nyugatra indulásukor. A fő motiváció a boldogulás. Ha egy nép megmaradását a születések száma és a fajtájának a minősége adná, akkor Magyarország Orbán alatt kifejezetten a pusztulás szélére sodródott. Persze az Orbán-család tagjainak a száma növekedett, de ez nem minőségi, csak mennyiségi adat. Aki azt hiszi, hogy a keleti nemzetállomok erősödtek és virulni fognak, azt le kell hogy hűtsem. Az orbáni politika középkori, elavult "kardozós" hülyeséget jelent, miközben a gépek és a robotok felzabálják népét.

2018.05.25. 08:21:37

@Leadfoil:
tényeg nyugaton már egy gép fog eltemetni.

MikeBoy 2018.05.25. 08:32:57

Definiálni kellene, mit jelent itt az, hogy "igazságtalan".

2018.05.25. 08:48:01

@HARP3R:
soros célja is a pénz és hatalom pénz biztosítása a kiválasztottaknak. csak soros ügynökei politikai értelemben ügyetlenek. közéleti értelemben a legbutább társaságra mondják azt, hogy "liberális". akik alex tenyeréből kívánnak enni. nyilvánvaló, hogy ezt a csoportosulást a többi hatalmi szereplőnek érdekében áll szétverni. és csak az a kérdés, hogy ki szedi el a pénzét. orbánt a szavazatok érdeklik elsősorban.

jatagán9 2018.05.25. 10:21:23

Ha esténként el akarom űzni a fejemből a zavaró napi gondokat, sokat segítenek az online médiát egyre jobban elöntő nemzetállam-ellenes véleménycikkek. Ilyen volt pl. múlt héten a 444, az integrált oktatást hiányoló, minden valós problémát elkerülő cikke vagy Révész börtönmesés írása a hvg-n, Tóta pár nappal ezelőtti kirohanása és persze ez is. Jó ezekre elálmosodni. Kétdimenziós problémák és megoldások a háromdimenziós világban. A C64 nosztalgiaprogramjaira emlékeztetnék nagyapámat, ha élne.

Igen, a liberális média szoporifikus hatású véleménycikkei összefoglalóan alapvetően nemzetellenesek. Ez a céljuk és ez a fő motivációjuk. Miközben jelenleg a világon a legfontosabb és legsikeresebb közösségmozgató erő pont a nemzet. Nem a vallás, az évszázadokkal régebbi, így a muszlim vallás európai térnyerése merő anakronizmus, ennek elfogadása szintén, hanem a nemzet. Ehhez képest a liberális Európa és helyőrsége, a liberális média nem a vallás, és pláne nem annak agresszív formája ellen vonul fel, hanem a nemzet ellen. Megmagyarázhatatlan. Miközben a jelen világ minden szempontból legsikeresebb közösségi történetei a nemzetfogalomhoz kötődnek, és éppen idén fognak milliárdok a focivébén is szurkolni: na, kinek?

A delfineknek? Nem. Az EU-nak? Nem. A keresztényeknek? Nem. A homoszexuálisoknak? Nem. Az elnyomott nőknek? Nem. Hanem annál inkább a velük egy nemzethez tartozóknak.

Mellesleg ennek az érzésnek jelentős evolúciós háttere van.A nemzeti érzés tehát sikeres, általános, közös és evolúciósan támogatott. A nemzet tehát még nagyon sokáig létezni fog.

sas70 2018.05.25. 10:44:01

"a képzett polgárok rohamosan öregszenek, a helyükre beáramlott afrikaiak pedig ugyan remekül tudnak napszemüveget eladni a tengerparton, sőt esetleg egy hamburgert is megsüt az okosabbja, de épületet tervezni, építeni, erőművet üzemeltetni, esetleg építeni, vagy bármi olyat csinálni amihez képesítés kellene nem fognak tudni."

Ez most komoly? Faji alapon, már nem is lehet mérnök, orvos, matematikus stb? Csak a fekete nem alkalmas rá, vagy a sárga sem? Mucsajröcsögei fehér magyar paraszt, rögtön képes atomerőművet tervezni és üzemeltetni, az iráni atomtudós meg nem? Végig gondoltad te ezt, vagy csak indulatból beböfögtél valamit?

GyMasa 2018.05.25. 10:49:43

@neoteny:
...9 évig (2015-ig) tartott...
Latod, mondtam, hogy nem kovettem szorosan az esemenyeket...
Viszont akkor neked lesz igazad az evszamban.
Mar csak a folyamat sorrendisegen kell elgondolkodni...

sas70 2018.05.25. 10:55:22

@jatagán9: Erre azért a globális nagyvállalatok sikere erősen rácáfol, mint ahogyan a focicsapatok is. Persze klubokról beszélek nem válogatottról. De megnézhetnénk akár egy autót is. Mondj egy olyan általad etalonnak tartott autót, ami egy nemzet terméke és nincs benne, máshol gyártott vagy fejlesztett alkatrész!

csakférfi 2018.05.25. 11:01:49

@anteus1000:
". Az összes többi szövege ostoba hazugság a még nála is (jóval) ostobább pórnépe számára."

Ezt írtad.

Macerás a vidék magyarságát....."ostoba pórnéphez" hasonlítani.

Ebből a megfontolásból ,te csak egy dzsentri lehetsz.....amolyan 7 szilvafás nemes.

Tév út egymás ellen hergelni azonos nyelvet beszélő embereket.
Ez orbáni retorika.
Ezért nem vagy nála különb habitusú ember.

2018.05.25. 11:19:01

@sas70:
na de vajon lesz-e igénye a franciáknak vagy az olaszoknak saját autóra. vagy akár a cseheknek, a lengyeleknek. szerintem igen. és képesek lesznek autót gyártani úgy, hogy az döntően francia, vagy olasz, cseh vagy legyen. egy tartomány is képes lesz rá. na most ezt a népek miért ne tegyék meg. mert nem hatékony? a hatékony az, hogy a piacon egyféle autó van. egy ideig ebbe az irányba halad a világ. 193 ensz tagállam van. és nincs 193 féle lényegesen eltérő autó. csakhogy a többség azt mondja, hogy legyen már francia, román, stb. autó. csak ezeket persze olcsón szeretné megvenni. a helyi piacot kellene szabaddá (adómentessé, vagy alacsonyan adózóvá) tenni és a globalitást korlátozni. nyilván ez következik. de ettől még verheted a segget, hogy a multik. nézd már meg a multik igazgatótanácsait. ügyes üzletemberekből áll. bármelyikbe beülhetne gulyás gergely, rogán antal, szijjártó péter vagy lázár jános. csak ők vállalják, hogy leválthatók. azt vállalják, hogy leváltják a másik brancsot. ebből kvázi egypártrendszer lesz. csak ez nyugat-európában úgy hívják: "nagykoalíció".

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2018.05.25. 11:28:23

@jatagán9:
Uhhh... végre egy értelmes kritika a cikkre.....

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.25. 11:39:44

@jatagán9: @Hunyadi zokogna... ha látná......ezt: azt hiszem, összetéveszted a nemzetellenességet egyrészt a nacionalizmus valamelyik válfajával szembeni kritikával és/vagy a nemzetállam-ellenességgel, vö poszt. Persze lehetnek még "nemzetellenes" magyarok is, de azok vagy nincsenek már itthon, vagy szenvednek, de semmi esetre sem domináns csoport. Az más kérdés, hogy persze nem mindenki képzeli ugyanúgy, milyennek kellene lenni a nemzetnek, de attól még egyikük sem nemzetellenes.

csakférfi 2018.05.25. 11:41:58

@sas70:
Csak nem gondolod hogy tárgyi érték az ami összetart egy népet?
Ez komoly?
Nem a "szellemi" erkölcsi...morális...ami összetart embereket?
Lehet hogy a multikulti tárgyiasított embere tárgyakat termelve összetartozónak érzi magát......ez komoly ellentmondás.
Ugyanis először a családi összetartozást éled meg gyerekként. Aztán a tárgyakkal való ismerkedést.
Épeszű ember nem borítja fel a sorrendet.
:)

HARP3R 2018.05.25. 11:42:37

@444: Orbánt a hatalom érdekli és másodsorban a pénz. Talán még az, hogy nagy történelmi alaknak tekintsék. Valójaban az utókor annak fogja látni ami valójában.

csakférfi 2018.05.25. 11:45:58

@HaFr:
Jatagán szépen összefoglalta.
Melléfogtál a posztoddal.
Sajnálom.......veszett fejsze nyele.
:)
Minden jót a továbbiakban.....bárhogyan is alakul.
Az élet általában rácáfol mi emberek agymenéseire.
:)

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.05.25. 11:48:53

@HaFr: Ezt a kínaiak is tudják? És tudják azt is, hogy vége a cucialista időknek?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.25. 11:50:36

@csakférfi: nem tudom, miről beszélsz, de te se, amiről én, úgyhogy maradjunk ennyiben

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.05.25. 11:53:17

@sas70: Nyilván arra próbált rávilágítani, hogy a migráncsok 99%-a képzetlen, alkalmatlan a mérnöki munkára, de te szándékosan félremagyarázod, hogy mantrázhassad a migráncsvédelmet, és ráhúzhassad a rasszista lepedőt a fószerre...

2018.05.25. 12:06:40

@HARP3R:
az alapkérdésekben (nem "magas" "filozófiában", hanem az elemi biológiai kérdésekben) nyilvánvaló, hogy orbánnak van igaza.

sas70 2018.05.25. 12:10:43

@csakférfi: Nem tárgyakról beszélek, bár ha egy olaszt kérdezel a Ferrariról...
Én arról az innovációról beszélek, ami tárgyiasul is. Az innováció pedig nem nemzeti, hanem nemzetek közötti. Csak nézd meg a tudományos kutatásokat és az azokban résztvevő embereket.
Már a kultúra sem csak nemzeti és részben nem is volt az szinte soha. A színházban is tökéletesen megfér egy szezonban Shakespeare, Csehov és Székely és lehet, hogy a rendező sem magyar, az előadás mégis a magyar kultúra része lesz. Magyar írók műveit is olvashatják a világon mindenhol, nem kéne megfosztani egy németet, spanyolt stb. ettől.
Attól, hogy átjárhatók a határok Európában és lehetőséged van bárhol élni, dolgozni még nyilván nem fogod elfelejteni, hogy magyar vagy.

Amúgy meg Orbánnak ez a nemzetállami hőbörgése, csak egy politikai termék, semmi más. Egy hivatkozási alap, egy kártya, amit szükség esetén előhúz és olyan mint az adu. Pont ez a szar populista őrület volt a Brexitnél és mindenhol ez van, ahol a hatalomnak nincsennek normális érvei.

Korunk egyik legnagyobb gondolkodója · http://magiavali.blog.hu 2018.05.25. 12:14:31

A fidesz már régóta az iszlám világrendre helyezkedik. Felteszem a mában a kérdést. Ha Orbán 10 év múlva kijelenti, hogy az iszlám a menő, ki merne vele szembeszállni?

sas70 2018.05.25. 12:18:07

@444: Volt olyan, amikor a nemzetek bezártak gazdaságilag és kurvára nem volt sikeres időszak.
Tudomásul kell venni, hogy egy globális gazdaságban élünk, akár tetszik, akár nem. Mi pont olyan haszonélvezői vagyunk az exporton keresztül, mint amennyire bármely exportáló ország és kárvallottjai is vagyunk, amikor egy hazai vállalkozás, vagy szektor ellehetetlenül. A piacot persze szabályozni kell bizonyos mértékben, de nem lehet irányítani, mert azt már a szocializmus is megpróbálta és az sem volt sikeres.
Szóval az egyensúlyt kellene jól megtalálni, hogy inkább a globál hasznát élvezzük, mint a kárát.

2018.05.25. 12:24:32

@HARP3R:
a keveredéssel nem jönnek létre alacsonyabb rendű fajok (amit a nácik hirdettek), de magasabb rendűek sem (amit a libsik hirdetnek). mindkét tábor fasisztoid.

MEDVE1978 2018.05.25. 12:37:28

Nem hinném, hogy megszűnnének a nemzetállamok rövid- vagy akár középtávon. Itt már alapvetően kérdéses, hogy mekkora integrációt tekintünk nemzetállamnak. Az USA vagy Kína egy "nemzet"? Mert ha igen, akkor nagyon messze vagyunk a megszűnésüktől.

Még akkor sem egyértelmű a kép, ha az önmagukat az euróval nagyon nehéz helyzetbe hozó nyugat-európai országokról beszélünk. Ezekben is jönnek fel a nacionalista trendek. A további integrációt az EU-ban egyre inkább a nemzeti sajátosságok teszik nehézkessé. A németek még mindig nemzeti alapon gondolkoznak a rendelkezésre álló forrásokat illetően, a német választások is ezt mutatják.

A Trump által indított kereskedelmi háborúk, illetve a Kína elleni közös EU nyilatkozat (amit pont Orbán torpedózott meg), mind azt mutatják, hogy a halott nemzetállamok választói buta módon azt gondolják, hogy a nemzetállamok nem halottak és azt várják el a vezetőiktől, hogy a "nemzetállam" érdekei felé menjenek és ne a "globalizáció által diktált" irányba.

Én inkább úgy látom, hogy a "pórnép" továbbra is erős közösségként és alapként értelmezi a nemzetet, míg vannak olyan emberek és szervezetek, akik ezt nem így gondolják és csökkenteni akarják a szerepét. Ide tartoznak nyilván a kozmopoliták, de szervezetként akár a multik is.

A globalizáció egy sokkal régebbi folyamat, nyilvánvalóan már van tapasztalat az arra adott reakciókkal. A pórnép ebből egyébként azt szűri le, hogy a hetvenes-nyolcvanas évekig tartó folyamatos növekedés és jólétbővülés a fejlett országokban nemzetállami keretek között valósult meg, míg az elmúlt húsz év stagnálása már úgy, hogy az inga elbillent a globalizáció irányába. Nem véletlen, hogy a politikai eredmények is egyértelműen azt mutatják, hogy a választók károsnak tartják az ellensúly nélküli globalizációt. Az EU szkepticizmus egy része is ebből táplálkozik, úgy gondolják a nemzetállamok polgárai, hogy az EU lefeküdt a globális aktoroknak (multik).

A legfontosabb problémát leghamarabb mégis több mint 150 éve mondta ki Marx: Világ proletárjai egyesüljetek. Bár azóta nagyon sok minden megváltozott, a tőke globalizáltsága, nemzetközisége sokszorosa lett az akkorinak, a mondat még mindig lefordítható úgy, hogy ma értelmezhető legyen.

A mai világban kijelenthető, hogy a tőke érdekérvényesítő-képessége (akár közvetlenül globális vállalatok által, akár közvetetten tőke-érdekvédelmi szervezetek - IMF, WTO, WB által) nagyobb, mint valaha volt. Ehhez viszont nem párosodik ellensúly, sem mint Marx álma, a dolgozó emberek határon átnyúló összefogása, sem pedig egyéb (állami, felügyeleti) jellegű. Ezt érzékelik a szavazópolgárok és a nemzetállamtól remélnek védelmet. Mivel a törvényhozó hatalom továbbra is a nemzetállamok kezében van, ezért ezek még elérhetnek valamit.

Több dolog is ebbe az irányba mutat: ott van például a TTIP, amely esetében annyira nagy volt az ellenállás, hogy nem volt elég, hogy a tőkeérdekvédelmi szervezetek megvették az EU bürokratáit és az USA döntéshozóit. A nép tapasztalata tehát az, hogy a regionális integráció (EU) képviselői megvásárolhatók, nem közvetlenül képviselik az ő érdekeit és, hogy a globalizáció "fokozódik", ami egy negatív folyamat.

Azt, hogy a jövő mit hoz, nehéz kitalálni, de mivel a nemzetállamra, mint érdekvédelmi szereplőre nagy igény van a népességben, ezért biztosan nem fog elsorvadni.

2018.05.25. 12:44:15

@sas70:
a nemzeti korprorációk nem zárják ki se a versenyt, se az együttműködést. erre egy-egy (teoretikus, de a valóságtól nem távoli, nem irreális) példa. a nagy-cseh-szlovák tátra teherautó mögé kössük a magyar mátra pótkocsit. nacionalizmus és kooperáció. egy kompetetív példa. a kisalföldi rába traktor és a cseh zetor versenyeznek egymással.

MEDVE1978 2018.05.25. 12:44:50

@444: Evolúciós tekintetben a keveredés hasznos, mivel ha olyan életképes hibrid jön létre, amelyben az előnyös tulajdonságok csoportosulnak, akkor az életképesebb lesz a két alapvető fajnál, ez pedig pozitív. Viszont lehet a keveredés negatív is (ló+szamár= öszvér, medve és jegesmedve hibrid stb.), ami nem szaporodóképes utódot hoz létre. Az viszont ki fog pusztulni.

Emberi környezetre vetítve viszont ez szociáldarwinizmus, akár a náci, akár a liberális, importáljunk négereket módon is.

csakférfi 2018.05.25. 12:47:08

@HaFr:
Nem tudod???

"A magyar történelem ritkán alakult a pórnép érzelmi élete alapján, és eztán sem fog. Sorry, pórnép."

Ezzel zártad a soraidat.
Lekezelő...nagyképü...cinikus...pökhendi....stb.
Tudod miért?
Azért öregem mert a hatalmi elit a "pórnépet" mindig a saját vágyálmai szerint mozgatja.

Íme az áldozathozatal a "pórnép" részéről .
Ezeket az embereket köpöd szembe a "nem az van amit ők akarnak" kijelentéssel.

"A második világháború halálos áldozatainak pontos számát sosem lehet megtudni, a pontatlan nyilvántartások miatt. A számítások szerint kb. 75 millió halálos áldozata volt, köztük 20 millió katona és 40 millió civil.[437][438][439] A civilek közül sokan az éhezések, bombázások, betegségek és népirtás következtében haltak meg."
Wiki idézet.

Ezt eredményezte a nagy kapzsiság.
A melós ....vagy a paraszt ott fagyott halálra.
Hogy hogy jön ide ez?
Gondolkodj öregem......te itten a nagy jóléted és kényelmed közepette azon agyalsz....még jobbá kell tenni ezt a sárgolyót.....a multikultival.
Vak vagy és érzéketlen.

MEDVE1978 2018.05.25. 12:50:15

@sas70: Van egy fejlődésgazdaságtan nevű tárgy közgáz egyetemistáknak. A lényege az, hogy sikeres fejlődésmodelleket vizsgálnak a történelem során. Az igazság az, hogy neoliberális környezetben még egy ország sem kapott erőre és lett domináns. A délkelet-ázsiai kistigrisek, Kína, Japán, de akár több európai ország is úgy teremtette meg a fejlődés alapját, hogy védővámokkal, adminisztratív intézkedésekkel védte magát a külföldi áruktól.

csakférfi 2018.05.25. 12:52:11

@sas70:
:)
Jó...jó.. Értem.
Csak kiveséztem az autós sztoridat.
Amúgy kelleni fog egy egységes -a bolygón lakó embereknek-gondolkodás.
Erre törekedtek a vallások anno.
Most meg a tudomány.
Kétlem hogy a marxi értelemben vett kizsákmányolás,mint multikulti,valaha is ellentmondásmentes társadalmat eredményezne.
Ezért tartom logikátlannak a posztot....és annak "szellemét".
:)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.25. 13:02:50

@csakférfi: ja, ne izgasd fel magad annyira -- ha értelmezni tudod, akkor rögtön kiderül, hogy magamat is a pórnéphez sorolom amellett, hogy (nekünk) tényleg nem osztottak lapot sose, ne kapd fel a vizet

2018.05.25. 13:04:29

@MEDVE1978:
az öszvércsődör terméketlen. távoli keresztezéssel beáll a hímsterilitás. ezért vannak lovak és szamarak. az öszvérek nemzedékről nemzedékre természetes módon kihalnak.

sas70 2018.05.25. 13:15:22

@MEDVE1978: Azért Kína gazdasági értelemben eléggé liberális, sőt sok tekintetben vadkapitalista. Mellesleg ennek egy részét, a '80-as végén, magyar szakértői segítséggel teremtették meg, amikor létrehozták a kétszintű bankrendszert és talán '90-ben a tőzsdét. Egyébként délkelet-ázsiai országok, pont a globalizmus nyertesei, mert nem vietnami papucsból van a pénz, hanem abból, hogy textilipar odatelepül. Európa pedig szintén a közös piaccal kezdett nagyot szakítani, nem azzal, hogy bezárkóztak az országok. A magyar kertészet pedig, jórészt a bolgároknak köszönhető. De ha már gazdaságtörténet, akkor Velence miből is lett gazdag és földközi tengeri hatalmi tényező, aki komoly szerepet játszott a török birodalom visszaszorításában?

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2018.05.25. 13:23:35

A multikulti által létrehozott arctalan, gyökértelen, múlt nélküli embertömeg az amit a legjobban lehet mozgatni, terelni, szavaztatni.
Egy erős nemzet gondolkozik, vitázik és küzd a saját boldogulásáért.
Itt nem V. Iktor éleselmélyű őcsászári fenségére gondolok, hanem egy valóban normális vezetőre aki nem téveszti össze a családi kasszát a sajátjával.
Itt ebben a cikkben, mint valami megtörténő sötét látomás, mint egy nostradamusi álom úgy íródik le a sötét jövő.
Szerintem mindig eljön az a pont amikor az ember választ magának társat, olyat akivel együtt akar élni a többitől függetlenül. Nem csak egyet többet is. Azt hívják közösségnek. Olyan közösségnek amely egyet akar. Egy nyelven, hasonlóan gondolkodva, ünnepelve és szomorkodva. Akiknek vannak híres, méltán híres őseik akiknek a tetteit továbbíthatják. Ha pedig olyanok vesznek körül akikkel semmi közös nincs benned akkor szellemi agyhalott, sivár, depressziós zombi leszel.
A nemzet örök és élni fog, mert az a normális. A
A keverék identitása zavaros és veszélyes, mert mindig fúrni fogja a többséget.

sas70 2018.05.25. 13:24:06

@MEDVE1978: Marxnak csak részben volt igaza, mert nem a világ proletárjai egyesültek, hanem a világ tőkései, létrehozva globális gazdasági hatalmakat.
Egyébként szerintem, az ezek elleni fellépésre, pont nem a nemzet államok erőltetése a megoldás, hanem éppen az országok közötti gazdasági integráció és a közös politikai fellépés. Mert az Eu. együtt egy értékelhető méretű piac, az országok egyenként viszont jóval kevésbé. Magyarország pedig önállóan nevetséges méretű és erejű.

2018.05.25. 13:37:23

@MEDVE1978:
túl távoli keresztezések nagy valószínűséggel nem működnek ezért a szórvány populációk hosszú távon halálra vannak ítélve. a zárványok nem. csak elfajul a szexualitás. lásd dél-kelet ázsiaiak. és ilyenkor nyilván érdemes nyitni nemzetközösségi keretek között. de ez nem a nyílt társadalom alapítvány által meghirdetett kényszerbetelepítés. az egy nyílt fajelméleti támadás a természetes módon keveredő (európában hagyományosan kereszténynek mondott) nemzetek ellen.

2018.05.25. 13:41:24

@sas70:
a világ burzsoáziája se egyesült. egyébként az is a kulturális marxizmuson alapul. nem véletlenül vannak az ortodox kommunisták és az ortodox kapitalisták egy balliberálisnak nevezett politikai platformon.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.25. 13:48:33

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt: arctalan tömeget csinál a nacionalizmus, csak az irányítás közvetlenebb és véresebb

Alick 2018.05.25. 14:33:31

@sas70: Kérdés, hogy az országok közötti gazdasági integráció irányításába mennyire folynak bele a globális nagyvállalatok lobbistái. A TTIP tágyalások felállása azt mutatta, hogy jelentős mértékben. Ha a gazdasági integráció (állítólag demokratikusan megválasztott) levezénylői ennyire befolyásolhatók, miért is bízzon meg bennük az állampolgár?

Alick 2018.05.25. 14:35:38

@444: "nem véletlenül vannak az ortodox kommunisták és az ortodox kapitalisták egy balliberálisnak nevezett politikai platformon."

Azért erre nem vennék mérget. :)
munkaspart.hu/hirek/2659-a-munkaspart-a-valasztasokrol.html

2018.05.25. 14:44:01

@Alick:
az új ellenzékben benne van mindenki, aki nem fidesz. thürmer, a miép és a kamupártok is. amúgy a munkáspárt inkább államszocialista, tgm és társai az ortodox kommunsták és egy politikai platformon állnak a kapitalistákkal. a történészek majd eldöntik azt, ami a közönség számára nyilvánvaló: mindezt faji alapon szerveződve teszik.

Alick 2018.05.25. 14:57:31

@444: Ha elolvasod Thürmer nyilatkozatát, benne szinte barátságosan megveregette Orbán vállát, miközben lecsszte a szoclib ellenzéket.
Éppen csak azt nem mondta, hogy Orbán legalább olyan jó a társadalmi integrációs politikai játszmákban ("aki nincs ellenünk, az velünk van"), mint amilyen anno Kádár volt. :)

anteus1000 2018.05.25. 15:27:11

@csakférfi:

Nem vagyok.
A pórnépet HaFr írásából vettem. A pórok ostobasága meg egyszerűen vitathatatlan tény. Ijesztően tanulatlan, olvasatlan, érdekeit nem ismerő, tunya népség. Önállóságra képtelen és végletesen kiszolgáltatja magát a gonoszságnak és saját torz személyiségének.
Ömlik arra, amerre a rocska dől.
Csak elvenni akar, hozzátenni nem tud.

2018.05.25. 16:21:22

@Alick:
a nem keresztény szocialisták és a nem-nemzeti liberálisok mégis csak egy politikai platform.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.05.25. 17:07:41

@HaFr: A szovegtenyleg tul bonyolult, konnyen levonhato belole a kovetkeztetes hogy a szerzoje a szovegelesen kivul mashoz nem konyit...viszont nem szorakoztato

morph on deer 2018.05.25. 17:48:28

@MEDVE1978:
“ Viszont lehet a keveredés negatív is (ló+szamár= öszvér,”

Hát egyrészt az sem egyértelműen negatív, másrészt az elsőre pozitívnak itélt hibridek további generációiban már szép rendesen visszaüthet ez-az, ahogy Mendel kikalkulálta.

Az alapvető tévedés egyébként szerintem annak a feltételezése, hogy orbánt valóban érdekli az ország hossú távú sorsa, azért forszírozza a nemzetállami lózungokat.
Holott egy frászt.
Ez az a tematika, amely a legtöbb szavazónál rezonál ezért vagy azért, de mindenképpen érzelmi alapokon, és lényegében ez elég is a teljhatalom fenntartásához. Az pedig a cél, - és még csak az eszköz sem egy “greater good” ügy érdekében, szó sincs ilyesmiről.

A gyülekezési törvény tervezett átalakítása még mindig nem eléggé árulkodó jel?

Remélem, hogy főállású kőfaragó beszerzése nem okoz gondot - a kitűnő japcsolatoknak köszönhetően - tekintve, hogy annyi buherálni való akad már megint a “gránitszilárdságún”, hogy nyúgdíjig elég lesz

Alick 2018.05.25. 17:50:18

@444: Pl. a Syriza-t és a bankár-liberálisokat nehezen tudom egy platformon elképzelni.

VT Man 2018.05.25. 17:53:35

@trabant:
"Nyugaton nincsenek valós és hangoztatott nemzetállamok. Az amerikai pláne nem az a vegyes lakossságával."

Aha.
"A Pledge of Allegiance (’Hűségeskü’) az Amerikai Egyesült Államokban elterjedt hűségnyilatkozat, amelyet a polgárok ünnepélyes alkalmakkor valamint az iskolások a tanítási nap kezdetekor mondanak el.

Igy kezdodik:

„Hűséget fogadok az Amerikai Egyesült Államok Zászlajának és a köztársaságnak, amelyet jelképez: egy és oszthatatlan Nemzet az Isten színe előtt, amely szabadságot és igazságosságot nyújt mindenkinek.”
(Wikipedia)

De te azert magyarazd el nekunk, hogy miert NINCS nemzet amerikaban.

BéLóg 2018.05.25. 18:11:14

A Porta Fényességének egyértelmű mivoltából mondhatnók, leáldozott a nemzetállamok sorsa. Be kell tagozódni Hatalmas Szultánunk által A Próféta által rendelt, Allah dicsőségére fölépített birodalomba.
Az ellenállás hasztalan! A sors megíratott. Nincs más lehetőség.
A Török Birodalom legyőzhetetlen!

European citizen 2018.05.25. 18:26:28

Bocs, de a becsicskított és gazdaságilag teljesen kiszolgáltatott 100% EU friendly nemzetállamokhoz képest Oroszország nem is olyan rossz alternatíva.

Az éppen széthulló EU-ban az Európai Egyesült Államok víziója tényleg egyre inkább pórnép lázálma lesz. Bocsi pórnép.

kolompar lole 1113 2018.05.25. 18:39:37

"gleichschaltolása"

Mifasz?

Te beszélni kicsi mádzsár?

Visceroid 2018.05.25. 18:41:30

"A globalizáció és a migráció erősödni fog"

Hát ja, a globális háttérhatalom ezt akarja. Orbán pedig repül az ellenszéllel, és mindezt a népek szívják meg. Ki kevésbé, ki jobban. Nekünk nagy szopás lesz, már látszik az euró árfolyamán.

kolompar lole 1113 2018.05.25. 18:59:11

@Visceroid:

"globális háttérhatalom"

Jó hülye vagy bazmeg...

midnightcoder2 2018.05.25. 19:02:41

@sas70: Szövegértés barátom, szövegértés. Nem faji alapon nem lehet mérnök, hanem ha most behozol valamelyik afrikai országból 10 millió embert véletlenszerűen, akkor azok között elég alacsony lesz a mérnökök száma, és viszonylag sok a kecskepásztoroké, mivel ez a terület nem annyira a magas színvonalú oktatásáról nevezetes. Ha százmillió számra özönlenek majd a népek - márpedig egy népesség duplázódás ezzel fog járni - akkor sok-sok-sok képzetlen polgárra fog jutni egy képzett.

Van egy rakás képzett néger még kis hazánkban is, de ők kb. úgy kerültek ki, hogy az adott ország nagyon-nagyon vékony gazdasági-kulturális elitje küldte ki tanulni a gyerekét Európába, az itt elvégzett egy egyetemet, és utána már hasznos tagja tudott lenni a társadalomnak. De szerinted, ha elindul mondjuk Nigériából úgy vagy 50 millió átlagpolgár, akkor közülük hány ilyen lesz ? Annál is inkább, mert aki ilyen, az többnyire már itt van. Egyebek között amúgy ezért is tartanak ott azok az országok ahol...

EU zászlót mindenhova 2018.05.25. 19:04:12

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt: Sztem multi istenéknek is kezd leesni, hogy az európai nagyvárosokba beerőltetett, zömmel muzulmán embertömeg nem úgy működik ahogy elképzelték. Többségük nem akarja és nem is tudja felvenni a nyugati munkakultúrát, ellenben erős vallási és/vagy kulturális kötődés fűzi az iszlám tradícióhoz, ráadásul az európai muszlim fiatalság körében futótűzként terjed a szalafizmus.
Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy nem integrálhatók megfelelőképpen, és nem fogják megoldani a ny-európai gazdaságok munkaerőhiányát: nem lehet velük leváltani az engedelmes ökörként igát húzó, majd megbízhatóan fogyasztó európai fehér embert, pedig ez volt a terv...

kunzoo 2018.05.25. 19:11:12

Mikor beütött a válság az usa lett a legnagyobb protekcionista és az állam mentette meg az üzemeket. Most is protekcionisták. Mi meg elhisszük a meséjüket a szabad versenyről meg a globalizációról. Ezek addig értékek amíg ők nyernek rajta. A franciák detto.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 19:22:06

@VT Man:

"A Pledge of Allegiance (’Hűségeskü’) [...] amelyet [...] az iskolások a tanítási nap kezdetekor mondanak el"

Idén van a 75. évfordulója az amerikai Legfelsőbb Bíróság azon döntésének, amelyikben kimondták, hogy a(z állami) iskolás diákok _nem_ kényszeríthetőek sem arra, hogy tisztelegjenek az amerikai zászló előtt, sem arra, hogy elmondják a Pledge of Allegiance-t:

en.wikipedia.org/wiki/West_Virginia_State_Board_of_Education_v._Barnette

Ebből a legfelsőbb bírósági döntésből származik a híressé vált mondat:

If there is any fixed star in our constitutional constellation, it is that no official, high or petty, can prescribe what shall be orthodox in politics, nationalism, religion, or other matters of opinion or force citizens to confess by word or act their faith therein.

midnightcoder2 2018.05.25. 19:47:06

@kunzoo: Nagyjából ma is erről szól Pl. a ZTE elleni hajcihő. Amúgy az amcsik eleve nagyon jók abban, hogy a nemzetközi konfliktusokat a saját hasznukra fordítsák illetve alakítsák. Lásd Pl. az oroszok elleni szankciók mert hogy ugye a csúnya orosz nacionalisták fellázadtak a derék ukrán puccsista neonácik ellen, és ebben az oroszok segítettek nekik, ergo úgymond megszállták a derék ukránokat. És ezért nyilván puccsot érdemelnek. Közben Pl. az, hogy Izrael már jó pár évtizede megszállva tartja Palesztinát kb. a lőtéri kutyát nem érdekli, és a demokrácia derék exportőreinek a fejében meg sem fordul, hogy esetleg ellenük sem ártana egy embargó.

midnightcoder2 2018.05.25. 19:48:22

@neoteny: "Idén van a 75. évfordulója az amerikai Legfelsőbb Bíróság azon döntésének, amelyikben kimondták, hogy a(z állami) iskolás diákok _nem_ kényszeríthetőek sem arra, hogy tisztelegjenek az amerikai zászló előtt"

Na ja. Semmi sem tart örökké, az amcsi birodalom sem. Ez volt az egyik első pici lépés a lerombolása felé.

Janossz 2018.05.25. 19:56:33

@444: " az új ellenzékben benne van mindenki, aki nem fidesz. thürmer, a miép és a kamupártok is. "
A mondat helyesen, púder nélkül:
Ellenzékben van mindenki, aki nem fidesz.
Így van.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.05.25. 20:00:47

Nem baj ha nő a globalizáció.

Nem baj ha nő a migráció.

A baj az, ha olyanok migrálnak ide akik genetikailag és/vagy kultúrálisan alsóbbrendüek.

Miért lenne érdeke az itt élőknek egy lehülyített, óccsított hígított tarka lakosság? Hol lendített fel az ilyesmi bármilyen államot?

Hagyjuk már meg a németeknek a sok agysebészt, így gyorsabb ütemben zárkózhatunk fel az európaiértékekhez.

Janossz 2018.05.25. 20:20:44

@Európai téridő: " Az osztrák Railjet egy kamu. Ha rajtam múlna, csatolt Flirt szerelvényeket járatnék a bécsi Főpályaudvarra, mert még azok is jobbak annál. "

Sok nagy gondolkodót bevonz a címlap. Úgy látom, te a vasút avatott szakértője vagy.

Elmondanám, hogy a kamuvonat úgy kétszáznegyvennel hasít, ahol olyan a pálya, a hét órás München-Bp menet simán lehetne öt is, ha ezt hazánkban is engedélyezné a pálya állapota, de hát itt ugyebár a Kelebia-Fülöpszállás vonal a prioritás.
Na meg a minden nagy fánál megállás kényszere, mentesítendő a hazai vasutat. Münchentől az első állomás Salzburg. Itt némileg sűrűbb.

Járathatnál 424-eseket, ekkora tudással.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2018.05.25. 20:23:46

@EU zászlót mindenhova: " Ehhez jön még az elszipkázható kvalifikált munkaerő.." Ami a legnagyobb veszteség az országnak.

Janossz 2018.05.25. 20:24:22

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát:
Választás: megvolt.
Kétharmad: megvan.
Új brossúra: Az nincs.
Meddig akartok ebből énekelni?

Voznyák Pista 2018.05.25. 20:27:10

Trianon éppen azért következhetett be, mert a környező nemzetek etnicisták lettek. És ebben sikeresek voltak.@EU zászlót mindenhova:
Kézenfekvő hát, hogy mi is ebből tanuljunk.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2018.05.25. 20:28:41

@Visceroid: Orbán aszonta 300-as euró felett a kormánynak le kell mondania.

Voznyák Pista 2018.05.25. 20:29:51

@EU zászlót mindenhova:

"ökörként igát húzó, majd megbízhatóan fogyasztó európai fehér embert, pedig ez volt a terv..."

A terv egy része így is ok, ha levgjuk a megjegyzésedből az "ökörként igát húzó," részt.

A spórolós német piacra jól jön egy két millió fogyasztó, meg libsi szavazó.

Visceroid 2018.05.25. 20:30:17

@kolompar lole 1113: "Jó hülye vagy bazmeg... "

Mért, szerinted ki hozza ide ezt a rengeteg arabot? Néhány éve még komolyan ment ellenük a harc, most meg öleljük őket keblünkre. Egy totálisan meghasonlott állapot ez a mostani, amikor már a zöldhatáron átszökdöső terroristákat tekintjük "menekülteknek". Te tényleg elhiszed, hogy ezek nem ugyanazok, akik ellen a Közel-Keleten harcolnak, hogy ne jussanak el idáig? :D

Voznyák Pista 2018.05.25. 20:32:42

@anteus1000:

"A pórok ostobasága meg egyszerűen vitathatatlan tény. Ijesztően tanulatlan, olvasatlan, érdekeit nem ismerő, tunya népség. Önállóságra képtelen és végletesen kiszolgáltatja magát a gonoszságnak és saját torz személyiségének.
Ömlik arra, amerre a rocska dől.
Csak elvenni akar, hozzátenni nem tud."

Most miért kell lefikázni a szoci majálisok közönségét ?

Visceroid 2018.05.25. 20:32:57

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Orbán aszonta 300-as euró felett a kormánynak le kell mondania. "

És számon kéri ezt rajta valaki? Sehol nem lehet olvasni az EUR árfolyamról, pedig emlékszem, a 2008-as válság idején minden nap volt róla szó, szépen kontextusba téve. Mostanában ha már megemlítik, akkor már nagy szó. Kedves baloldaliak is beszartak, de nagyon, vagy csak teljesen szétestek. Mindegy is...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 20:33:47

@midnightcoder2:

Na ja. Bezzeg a Harmadik Birodalom meg a Szovjetunió, amelyikben nem voltak mindenféle liberális bírók akik a nemzeti zászló iránti tiszteletlenséget szították volna ...

Etniez 2018.05.25. 21:06:39

@EU zászlót mindenhova: Aztán helikopterről lehet-e már vadászni? :D

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.25. 21:21:56

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: pedig lehetnének közmunkások valamelyik Mészáros-birtokon... Tetszettek volna jobb kormányokat választani és jobban számon kérni őket ---

EU zászlót mindenhova 2018.05.25. 21:48:08

@Etniez: Örülök, hogy reklámozod a saját hülyeségedet. Ha minimális fogalmad lenne a dologról, tudnád, hogy mozgó járműről nehezebb eltalálni egy célpontot.
Attól hogy belinkelgetsz olyan felvételeket, ahol valakik ezt a sportot űzik, erre vállalkozó pilótával, még közel se jelenti azt hogy a vadászok többsége képes lenne erre. Egy sűrű erdő fölött pedig eleve kivitelezhetetlen. Próbálj néha offline létezni! Hidd el izgalmasabb..

EU zászlót mindenhova 2018.05.25. 21:51:24

@Voznyák Pista: Talán, mindenesetre az már valszeg leesett nekik, hogy gátat kell szabni ennek az elmebajnak..

Janossz 2018.05.25. 21:53:36

@EU zászlót mindenhova:
" tudnád, hogy mozgó járműről nehezebb eltalálni egy célpontot. "
Tehát, ha jól értem, ha valaki más háziállatát akarja valaki épp kilőni, jobb előtte megkötni, hogy legalább az ne mozogjon, ha már a sportember járműve igen.

Etniez 2018.05.25. 22:37:57

@EU zászlót mindenhova:
"
b1.blog.hu/2018/03/09/semjen_helikopteres_luxusvadaszatai_messze_tulszarnyaljak_rogan_helikopterezeset

EU zászlót mindenhova! 2018.03.10. 10:28:25
@rallus: A hülye barmok még életükben nem lőttek puskával. Nem fogják fel, hogy milyen kurva nehéz lenne eltalálni mozgó járműről egy mozgó célpontot. Különösen egy helikopterről.

EU zászlót mindenhova! 2018.03.10. 10:35:40
@Etniez: Egy háborús szitu egész más, mint egy vadászat. A szarvas nem lő vissza..Valamint egész más gépágyúval lőni sorozatokat kvázi fix célpontra, mint egy lövést leadni egy vágtázó szarvasra..

EU zászlót mindenhova! 2018.03.10. 10:54:01
@Etniez: Hülyeség, a Vietnami háborúban használt amerikai Huey csapatszállító helikopterek is fel voltak szerelve gépágyúval, amit ember működtetett.
Ami a helikopterről leadott egyes lövéseket illeti, ahogy már írtam a rohanó szarvassal ellentétben a háborús szituban fix vagy kevéssé mozgó a célpont. Gyakran speciálisan képzett mesterlövészek képesek ilyen helyzetben pontos találatot bevinni.
Egy átlagos lövésznek még saját fix helyzetében is nehéz mozgó célpontot eltalálni, nemhogy egy 200 km/h-val száguldó helikopterről..

EU zászlót mindenhova! 2018.03.10. 11:07:42
@Etniez: Nekem volt , viszont te sztem max a Medal of honorban tartottál a kezedben puskát, valódi éles fegyverrel még életedben nem lőttél céltárgyra. Valamint száguldó helikopteren sem ültél még soha..

Etniez 2018.03.10. 11:18:59
www.youtube.com/watch?v=berCDMz2aAg

BiG74 Bodri 2018.03.10. 11:36:02
m.youtube.com/watch?v=aE-Sem4QCCg"

:D

Európai téridő 2018.05.26. 00:06:10

@Janossz: Fütyike, alaposan melléfogtál ezzel a kis megjegyzéseddel. Azon a kocsin, amelyen én utaztam Bécsbe, műszaki hiba miatt be volt zárva a retyó, a másik vagonba való eljutás sem volt megoldott (a magyaroknak így is jó?), és a méregdrága mozgóbüfis is elég snassz volt. Ehhez képest a Velencére tartó zónázó Flirt szerelvényen okés volt a klotyó és egy, az osztrák színekben pompázó büfikocsis hölgynél mutatósabb kiállítása nem lenne olyan fene nagy probléma. És ugyebár ezek a szerelvények alacsony padlósak.

EU zászlót mindenhova 2018.05.26. 00:23:40

@Etniez: Mit állítottam? Hogy nehéz eltalálni, nem azt hogy lehetetlen.Egy Semjén szintű kocavadásznak mindenképp.Egy sűrű erdő fölött egyébként hogy vadászol helikopterről?
Ha azt állítom, hogy álló helyzetből nehéz eltalálni egy mozgó korongot, akkor belinkeled válaszul Igaly Diána egy edzését, te nagyon okos??

midnightcoder2 2018.05.26. 07:34:28

@EU zászlót mindenhova: Annyira szerintem nem nehéz, bár én még soha nem lőttem mozgó járműből, de először is, ez egy viszonylag lassan mozgó jármű, másrészt a szarvas után megy, ergo a jármű és a célpont relatív sebesség különbsége nem túl nagy. A háborús helyzet más, ott a helikopternek az álló célponthoz képest viszonylag gyorsan kell mozognia, mert hogy ő maga is célpont. A szarvas viszont nemigen lő vissza, így elég közel lehet menni hozzá, és fel lehet venni a sebességét.

MEDVE1978 2018.05.26. 08:33:13

@sas70: Lehet így gondolni és akár ez ésszerű is lehetne, csakhogy leginkább azt látni, hogy ez nem megfelelő mértékben kezeli a problémákat. Az EU ugyanis "lefekszik" a nemzetközi tőkének, egyszerűen azzal, hogy az azt vezető politikusokat valamilyen módon megveszi a tőke. Lehet ezt lobbizásnak is hívni, de gyakorlatilag ez történik. A szabadkereskedelem ugyanis fokozottan összekapcsolódik a szabad tőkeáramlással és emellett a vállalati érdekek egyre nagyobb mértékű érvényesítésével.

Máig emlékszem, hogy kb. 20 éve olvastam David C. Korten A tőkés társaságok világuralma című könyvét, amelyből egy fejezet nagyon fokozottan megmaradt. Ez a tőke nemzetközi érdekeinek védelméről szóló fejezet, amely azt mutatta be, hogy már a nyolcvanas évektől kezdődően hogyan törekedtek arra nemzetközi tőkeérdekvédelmi szervezetek, hogy a kormányokra kötelező multilaterális szerződésekbe csempésszék bele a jogi jellegű érdekérvényesítést. Magyarul, hogy ha egy kormány valamely külföldi vagy multinacionális vállalat ellen hoz rendelkezést, akkor ezért perelhető legyen és a vállalat kártérítést kérhessen. Ez több szempontból is baj, az egyik, hogy mélyen antidemokratikus, vélhetően az országok lakosságának 95%-a egy ilyen intézkedés ellen szavazna, ha tehetné. A másik, hogy masszív visszaélésekre ad lehetőséget és tönkretehet egész országokat, csak azért, hogy valahol máshol egy pár vállalkozó vehessen egy újabb autóflottát.

A látható jelenség ugye az, hogy az ultra versenyképes nyugat-európaiak (Német, benelux, skandináv) által "vezetett" EU egyre jobban belemegy az ilyen deal-ekbe. Ez nem véletlen, hiszen a német kormány mögött ott áll az exportorientált és sikeresen autóipar, gépipar és vegyipar, a hollandok mögött a szállítás, biztosítás stb. Ezek tehát arra nyomják a kormányaikat, hogy írják alá a szabadkereskedelmi megállapodásokat, melyek háttérvize a jogi érvényesíthetőség.

A választók viszont látják - ha nem is ilyen összetetten - ezeket az összefüggéseket, részben ezért nőtt meg az EU szkepticizmus és ezért van trendben a nemzetállam.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 08:58:17

@MEDVE1978:

"a kormányokra kötelező multilaterális szerződések"

Ezeket a multilaterális szerződéseket a kormányok kötik: olyan mértékben kötelezőek a kormányokra, amennyiben a kormányok alávetik magukat ezen szerződéseknek azáltal, hogy részt vesznek a megkötésükben.

"mélyen antidemokratikus"

A választók választják (választották) meg azokat a kormányokat, amelyek ezeket a szerződéseket megkötik (megkötötték): ha ezek a szerződések mélyen antidemokratikusak, akkor az azt jelenti, hogy a képviseleti demokrácia maga mélyen antidemokratikus.

"írják alá a szabadkereskedelmi megállapodásokat"

Ezek nem szabadkereskedelmi megállapodások, hanem az államhatalmak/kormányok által menedzselt kereskedelmi megállapodások. Egy szabadkereskedelmi megállapodás egy mondatos lenne: "a szerződő felek nem támasztanak semmilyen törvényes akadályt az állampolgáraik által önkéntesen folytatott bármiféle kereskedelemmel szemben".

MEDVE1978 2018.05.26. 11:44:10

@neoteny: Fogalmazzunk úgy, hogy ez a képviseleti demokrácia egy "vadhajtása". Nyilván a megállapodásokat megkötő kormányok többféleképpen is mérlegelnek, ott vannak az előnyök is (tőkeimport, kereskedelmi lehetőségek, választókerületében / országában létrejövő munkahelyek stb.), de ott van masszívan a lobbi is.

CETA vagy TTIP példával élve az EU-t és mögöttesen a kormányokat nyilvánvalóan nyomta a nyugat-európai vegyipar, autóipar, élelmiszeripar (NEstlé) a megállapodás felé. Itt egy makroérdek (Nyugat-Európa vagy az EU érdeke) ütközik kisebb érdekekkel (akár egy ország, régió vagy polgár érdeke). Emellett egy rövidtávú érdek ütközik hosszútávúval (az EU tárgyalóra a nemzeti választónak egyáltalán semmi hatása, a közvetett képviseletet ellátó politikus pedig rövidtávon, 4 éves ciklusokban gondolkozik). Így bőven előfordulhat, hogy a politikus mondjuk a jó hírt látja és akarja látni (jön a beruházás), szemben azzal, hogy mondjuk 5 év múlva egy multi beperelheti a kormányát, mert olyan intézkedést hozott, ami azt a profitjában korlátozza.

Az ellentmondás ott van, hogy ha szimplán azt kérdeznék meg a lakosságtól, hogy akarjátok-e, hogy amennyiben a kormányotok kedvezőtlen intézkedést hoz, kockázata legyen, hogy valamelyik tengernyi pénzzel rendelkező multi beperelje, aztán valami tengerentúli "független" bíróság döntsen erről az egészről, a választók döntő része azt mondaná, hogy semmiképpen.

Ez csak a multik túlhatalma a közösség ellen, viszont máshol már realitás a multik túlhatalma az egyén ellen is. Ezt is az ilyen nemzetközi szerződések mellékletei hozzák magukkal.

A legjobb példa a most a Bayer által felvásárolt Monsanto, ami a következő szisztéma alapján dolgozik és ver szét évszázados társadalmi struktúrákat, milliárdos hasznot szerezve. Az ő módszerük:
1. Genetikailag módosított vetőmag feltalálása, ami jobb hozamot biztosít, mint a korábbi vetőmagok
2. Hamar kiderül, hogy csak akkor működik a vetőmag, ha a Monsanto által használt gyomirtóval és kártervővédővel kombinálják.
3. Levédetik a vetőmagot szerződésben úgy, hogy a farmer a Monsanto vetőmagot csak egy vetéshez használhatja. Utána nem vetheti el az aratás után betakarított magokat, azokat kénytelen újra megvenni a Monsantotól minden évben.
4. Ha a farmer vissza akar állni a régi termelésre, az nem fog menni, mert az alacsonyabb hozam miatt alulmarad a mennyiségi és árversenyben.
5. A Monsanto magándetektíveket alkalmaz, akik ellenőrzik, hogy nem vet-e el olyan magot az illető farmer, ami korábbi aratásból származik. Ha elvet, akkor óriási összegekkel perelik be, mivel a vetőmag genetikai kódja a Monsanto szellemi tulajdona.

A fentiek miatt Indiában a tönkremenéstől rettegve több tízezer ember lett öngyilkos. A Monsantonak nem lennének ilyen jogai, ha azokat nem garantálnák nemzetközi szerződések. Ez egy tipikus példája annak, amikor makro szinten egy cég már káros, brutális extraprofitra tesz szert, mialatt felmérhetetlen társadalmi károkat okoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 12:03:46

@MEDVE1978:

"a közvetett képviseletet ellátó politikus pedig rövidtávon, 4 éves ciklusokban gondolkozik"

Így van; épp' ezért mélyen antidemokratikus a képviseleti demokrácia: a politikusok érdekei nem esnek egybe a választók érdekeivel -- és a politikusok birtokolják az államhatalmat, vagyis ők képesek jobban érvényesíteni az érdekeiket, mint a választópolgárok.

"1. Genetikailag módosított vetőmag feltalálása, ami jobb hozamot biztosít, mint a korábbi vetőmagok

[...]

4. Ha a farmer vissza akar állni a régi termelésre, az nem fog menni, mert az alacsonyabb hozam miatt alulmarad a mennyiségi és árversenyben."

Vagyis előnyös a Monsanto genetikailag módosított vetőmagjával vetni, mert jobb hozamot biztosít.

"egy cég már káros, brutális extraprofitra tesz szert"

Jelen példában a Monsanto azért tesz szert nagy profitra, mert olyan terméket nyújt a farmereknek, amely használatával több terményre és így több jövedelemre tudnak szert tenni. Vagyis a farmerek saját megítélése szerint _nem_ káros a Monsanto gazdasági tevékenysége, hanem hasznot hajt a farmerek számára is és a Monsanto (értsd a tulajdonosai és alkalmazottai) számára is.

Janossz 2018.05.26. 17:54:23

@MEDVE1978: A termék nem a vetőmag.
A termék egy csomag. Aminek része egy brutál gyomirtó szer, ami mindennek, aminek fotoszintetizálni lenne kedve, elveszi azt.
És a vetőmag, ami ellen tud állni (egyedül) ennek a totális támadásnak.
Ilyenformán minimális termelési költséggel tisztes hasznot hajtva.

" Ha a farmer vissza akar állni a régi termelésre, az nem fog menni, mert az alacsonyabb hozam miatt alulmarad a mennyiségi és árversenyben."

Ha a farmer vissza akar állni, egyrészt GMO mentesként magasabb áron értékesítheti a kevesebb termékét, másrészt számolnia kell a magasabb termelési költségekkel. (többszöri gyomirtás)

Senki nem kényszerítette a népeket fegyverrel a Monsanto termékei használatára, csak valahogy mindenki kevesebb munkával akar több pénzt keresni.
Ennyi.

hhh. 2018.05.26. 20:11:14

Trianon igazságtalansága könnyen belátható, hiszen a döntést meghozók a (saját maguk által lefektetett) alapelveket vették semmibe, amikor etnikai alapon területeket osztogattak. Egyébként nem került volna többmillió magyar a határ másik oldalára.
Ott kö keményen vasutakról, kereskedelmi központokról, gyárakról és városokról volt szó, "népek önrendelkezési jogával" leöntve, hiszen nehezen lehetett volna háborús területi veszteségnek aposztrofálni a dolgot olyan államokal szemben, akik nagyjából akkor alakulgattak éppen.
Hívták volna simán "elfoglalt területnek", semmi "igazságtalanság" nem lett volna benne. Így viszont, sok van.
Trianon a "békeszerződés", a globalizációról azonban tudtommal semmilyen szerződés nem született (már ami konkrétan erről szólna), ezért talán felesleges is párhuzamba állítani a kettőt.

hhh. 2018.05.26. 20:44:33

@Janossz: igazán mókás elképzelés. Egy ilyen méretű és jellegű reformterv minimum plgárháborút jelentett volna. Nem valószínű, hogy ebben a formában keresztül lehetett volna vinni.

Janossz 2018.05.26. 21:08:30

@hhh.: " nehezen lehetett volna háborús területi veszteségnek aposztrofálni a dolgot olyan államokal szemben, akik nagyjából akkor alakulgattak éppen. "
" Egy ilyen méretű és jellegű reformterv minimum plgárháborút jelentett volna. "
Tehát akkor mégis csak lett volna háború, és polgárháborús területi veszteségekkel járt volna.
A térkép 1906-os.

hhh. 2018.05.26. 21:46:16

@Janossz: nem fogok mi lett volna ha forgatókönyvekről vitatkozni.
Egyébként, egy háború nem feltétlenül jár területi veszteséggel.
Trianon kapcsán pedig, a magyar területek elcsatolását nehezen lehetett volna háborús tevékenységgel magyarázni, tekintve, hogy sem Csehszlovákia, sem Jugoszlávia nem létezett előtte. Románia igen, egy ideig szöveségesünkként, aztán ellenségként, amit a Monarchia legyőzött. Ezért volt szükség az "etnikai alapú", "népek önredelkezési jogára" hivatkozó "békeszerződésre", ami, mint fentebb vázoltam, önmagában hamis volt. Tehát igazságtalan. Ha a magyar példa nem elég, nézd meg, hol van most Csehszlovákia vagy Jugoszlávia.
Az 1906-os térképpel az a baj, hogy még papíron sem működik...de mindegy is.

2018.05.26. 22:14:48

@Janossz:
nem kényszeríti a piac basszus. dehogy nem. szar szemét emberek vagytok. csak erről van szó.

2018.05.26. 22:37:40

@Janossz:
teljesen mindegy, hogy miről van szó. van egy többségi magyarellenesség. ez a választóvonal. és ezek után megindul az ideológiai címkézés, ki a kommunista, fasiszta. trianon igazságtalansága. ugyan már. szimplán magyarellenes fasz vagy. ilyen egyszerű ez.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.27. 01:25:12

@444:

"csak erről van szó."

"teljesen mindegy, hogy miről van szó."

Nehezedre esik dönteni?

"szimplán magyarellenes fasz vagy."

A kocsma borgőzös népfőiskolás népe nem a magyarok; Toroczkai (lánykori nevén: Tóth) parancsnok sem a magyarok; az Érpatakon a rendetlenkedésével elbukott, még a nevében is Orosz sem a magyarok.

Magyarország Alaptörvénye

ALAPVETÉS

G) cikk

(1) Születésével a magyar állampolgár gyermeke magyar állampolgár. Sarkalatos törvény a magyar állampolgárság keletkezésének vagy megszerzésének más eseteit is meghatározhatja.

(2) Magyarország védelmezi állampolgárait.

(3) Senkit nem lehet születéssel keletkezett vagy jogszerűen szerzett magyar állampolgárságától megfosztani.

[...]

VII. cikk

(1) Mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a vallás vagy más meggyőződés szabad megválasztását vagy megváltoztatását és azt a szabadságot, hogy vallását vagy más meggyőződését mindenki vallásos cselekmények, szertartások végzése útján vagy egyéb módon, akár egyénileg, akár másokkal együttesen, nyilvánosan vagy a magánéletben kinyilvánítsa vagy kinyilvánítását mellőzze, gyakorolja vagy tanítsa.

[...]

IX. cikk

(1) Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához.

----

Ha neked nem tetszik ez, akkor lobbizd az alkotmányozó többséggel rendelkező kormányzatot, hogy változtassa meg az alaptörvényt (alkotmányt). De addig amíg ezt el nem éred, nem te vagy az ivócimbijeid mondják meg azt, hogy ki a magyar, akármennyit is vergődtök.

Janossz 2018.05.27. 07:59:20

@444: Esetleg megválogathatnád a szavaid, trollkoma!
Egyébként kire is fröcsögsz?
Ferenc Ferdinándra, vagy a történelemre?
Ha elolvasnád a belinkelt cikket, tudnád, hogy a Monarchia háburú nélkül is oszlásnak indult, már 1906-ban rajzolgatták a térképeket.
Bécsben, nem Párizsban.

2018.05.27. 10:16:21

@Janossz:
ez egy a monarchián belül a bécsi udvarhoz közeli román elképzelés. az ún. popovici terv.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2a/Greater_austria_ethnic.svg
jelzem ez magyarországnak ítélte volna a csallóközt, dunaszerdahelyet, komárom egészét. azon túl losoncot, szatmárnémetit, aradot, szabadkát. a székelyföld autónóm területté vált volna. ez messze nem trianon. az brutális igazságtalanság volt. a mai napig kérdés, hogy magyarországról miféle politikai körök támogatták. így lehet megérteni a történelmet.

azon megy a vita, hogy lukács györgyöt b-listára teszik. és ő nem b-listázott. itt egy a bécs által támogatott kényszerbetelepítéssel létrejött két brancs, amiből az egyik brutális magyarellenessé vált. nem csak zsidók, nem az összes zsidó. de nagyrészt zsidók vagy feltétlen zsidóbarátok. és ezzel szemben létrejött egy brutális zsidóellenes csoportosulás. nem csak németek, nem az összes német. de nagyrészt németek, vagy feltétlen németbarátok. és ebből következett egy berlin által szervezett kitelepítés.

a magyar főúri elitet és a magyar parasztságot szidják. elvették a villákat. nézd már meg, hogy hány ávós lakik a villákba. ezek egymást is bebörtönözték, egymást is ölték. és egyébként hogy kerültek be a belvárosba a szegény kis cigányok. és ezek az emberek a magyar népi kultúrát, a magyar parasztságot szidják. még a magyar főúri elit is angolszász kapcsolatokkal kiegyezést ajánlott. van egy brutális magyarellenes társaság, keresztényellenes, nemzetellenes, államellenes. és azok liblingjei. és ha nem választják meg őket, akkor az is fasizmus. brutális kampányt folytatnak magyarország ellen. de ezek egymást is és izraelt is utálják.

teljesen mindegy, hogy nyelvrokonság, monsanto gyomirtós növényei, növekedési hormonos állatai, trianon vagy akármi. van egy brutális magyarellenes társaság. és azért lett orbán megválasztva, azért jött létre a jobbik és ezek a pártok azért kaptak összesen 70%-ot, hogy őket politikai értelemben szétverjék. és ha ez kevés, akkor könnyen kaphat akár 80% felett is a jobboldal. miközben budapesten
a többség még mindig foggal körömmel ragaszkodik a soros alapítványhoz, a kommunista lukács györgy szellemiségéhez, a kulturális marxizmushoz és a totális kapitalizmushoz. persze, hogy ezek az ellenzékiek se tudnak megállapodni egymással.

az a kérdés, hogy ki adja a főpolgármestert. ha a fidesz, akkor ez a kultúrharc eldőlt. ha a "demokraták", akkor tovább folytatódik. de ebből a két társaságnak az egyiknek el kell tűnnie magyarországról, kelet-közép európából és a duna medencéből.

Janossz 2018.05.27. 10:38:33

@444: "teljesen mindegy, hogy nyelvrokonság, monsanto gyomirtós növényei, növekedési hormonos állatai, trianon vagy akármi." Van egy brutális magyarellenes társaság, amely minden kérdésben retrográd, hol fasiszta, hol kommunista, de mindenképp önkényuralmi berendezkedést akar.

Ez az ország majd harminc éve a piacgazdaságot választotta, tizennégy éve az EU-hoz csatlakozott.

Te meg itt napszámban (jól fizet?) tolod egyszer a sámánéneket az államvallásról, máskor, hogy te megtervezed Debrecen éves lábbeli-igényét, óvodától egyetemig. Mert az úgy jó.
Aki meg nem ért veled egyet, az egytől egyig magyargyűlölő hazaáruló.

A hülye meg én vagyok, hogy még mindig reagálok egy csúszómászóra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.27. 10:38:56

@444:

"van egy brutális magyarellenes társaság"

"van egy brutális magyarellenes társaság."

A kocsma borgőzös népfőiskolás népe nem a magyarok; Toroczkai (lánykori nevén: Tóth) parancsnok sem a magyarok; az Érpatakon a rendetlenkedésével elbukott, még a nevében is Orosz sem a magyarok.

"de ebből a két társaságnak az egyiknek el kell tűnnie magyarországról, kelet-közép európából és a duna medencéből."

Ez nem fog megtörténni: még '38 és '45 között sem történt meg teljesen, sem '48 és '89 között, pedig azok eléggé erős totalitariánus kísérletek voltak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.27. 11:35:47

@444:

"a kocsma nem csak iskolázatlanokból áll."

Teljesen mindegy, hogy milyen a kocsma népének iskolázottsága mindaddig amíg azt várják (és annak az ígéretére szavaznak), hogy az okosok majd megszervezik nekik azt, hogy kevés munkával dőljön a lé.

"nem tudok olyan megoldást, ami mindenkinek jó."

Ez triviális: nem is tudhatsz, hiszen mindenkinek más jó.

"szerintem olyan nincsen."

Szerinted olyan sincs, hogy a javak önkéntes cseréje/adásvétele.

"és szerintem ezek államiság, vallás nélkül kizárólag szabad piaci alapon nem jöhetnek létre"

Pedig létrejönnek naponta milliárdszámra világszerte.

"a személyes kapcsolatokat építő politikusok a sikeresek. ez azért némi optimizmusra is ad alkalmat. ugyanis azt jelenti, hogy az önkormányzati hatalom erősödhet. mert hogy önkormányzati képviselő szinte minden választóhoz személyesen oda tud menni."

És? Mindaddig, amíg Bp-ről mondják meg azt, hogy mit kell mondania a választónak, semmit sem számít az, hogy odamegy-e személyesen hozzájuk. És mindaddig amíg Bp-n van a pénzcsap, Bp-ről mondják meg azt, hogy mit kell mondania.

Kanada egy szövetségi állam: Brit Kolumbiában a tartományi ÁFA 7%, a szövetségi ÁFA pedig 5%. Vagyis a tartomány több ÁFÁt szed be a tartományi polgároktól, mint amennyit a szövetségi kormány szed be ugyanezektől a polgároktól. Ez ugye olyan arány, mint ha Hajdú-Bihar megye (vagy egy kelet-mo-i szövetségi tartomány) 15.75%-ot szedne be a 27%-os ÁFÁból, míg Bp (a központi kormányzat) 11.25%-ot. Egyből más lenne a politikai leányzó fekvése, ha így történne az ÁFA szedése Mo-n. Persze akkor még mindig azon vergődnének a megyék (vagy a szövetségi tartományok), hogy mennyit tudnak kipréselni a központi kormányzatból saját maguknak, de azért mások lennének az érőviszonyok a megyék (vagy szövetségi tartományok) és a központi kormányzat között. Orbánnak (vagy Gyurcsánynak vagy Karácsonynak vagy valahány név a naptárban) kisebb fogantyúja lenne a vidéken. (Most nem akarok belemenni abba, hogy az SzJA hogyan oszlik meg a kanadai szövetségi kormány és pl. Brit Kolumbia között mert az igen bonyolult, lévén különböző adósávok vannak mindkét oldalon.)

Az arról történő fantáziálgatások, hogy Orbánt mi érdekli meg hogy az önkormányzati képviselők kikhez tudnak odamenni nem érik meg az elektronokat, amikkel kinyomtatják őket. A pénzcsap birtoklása a politikai hatalom forrása: a többi csak romantika.

Ahogy Jesse "Big Daddy" Unruh (egy már halott kaliforniai politikus) magvasan megfogalmazta: "a politika anyateje a pénz".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.27. 11:46:20

@444:

"te nem lehetsz nemzeti keresztény. az valódi liberalizmus az, hogy lehetsz."

Helyesen: a valódi liberalizmus az, hogy ha akarsz, akkor lehetsz nemzeti keresztény, ha meg úgy akarod, akkor nem kell nemzeti kereszténynek lenned. Mindenesetre az államhatalom nem diszkriminál téged azért, hogy melyiket választod. A szomszédod diszkriminálhat téged, ha a másikat választod, mint ő; te is diszkriminálhatod a szomszédodat -- de egyikőtök sem használhatja az államhatalmi erőszakmonopóliumot (értsd törvényeket és azoknak érvényt szerzést) arra, hogy a másikat diszkriminálja. Ez viszont számodra és a kocsma borgőzös népfőiskolás népe számára nem elfogadható, így ti nem hivatkozhattok a valódi liberalizmusra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.27. 13:20:09

@444:

"mindkét tábor diszkriminál."

Csak épp' egy adott időpontban (vagy még inkább egy adott időszakaszban) csak az egyik tábor képes az államhatalom erőszakmonopóliumát arra használni, hogy diszkiriminálja a polgárokat (ti. hogy nyertesekké és vesztesekké tegye őket).

"az a fajta "liberalizmus" is diszkrimináció, hogy te nem lehetsz államalkotó."

Igen, mint ahogy a rablást büntető törvények is diszkriminálják a rablókat.

Amikor az "államalkotók" olyan államot alkotnak maguknak amely intézményesített módon végzi el a rablást az "államalkotók" egy alhamaza ügynökeként, akkor az ilyen "államalkotást" nem lehet igazolni azzal, hogy ez a valódi liberalizmus terméke lenne.

"nem hiszek abban, hogy van objektíven legjobb adórendszer, ami a nulla adó. mert szubjektíven ilyet senki sem akar."

(Majdnem) mindenki nulla adót akar _magának_. Az ellen (szinte) senkinek sincs kifogása, hogy _mások_ adót fizessenek.

"ha egy városlakó azt mondja, hogy nem kíván tulajdonos lenni, akkor ne legyen. és nem kell fizetnie a kis kapucnis majmok etetésének költségeit."

Mindaddig, amíg "közpénzekből", ti. adókból finanszírozzák a kis kapucnis majmok etetését, addig egyik városlakó sem képes kivonni magát az etetés költségeinek megfizetése alól.

Míg ha magánkézben van az állatkert, akkor a belépti díjakból finanszírozzák a kis kapucnis majmok etetését -- és arra is van bármelyik városlakónak lehetősége, hogy adakozzon az állatkertnek, ti. hogy akkor is etetésre kerüljenek a kis kapucnis majmok ha a belépti díjak esetleg nem fedeznék az etetésük költségeit.

"de aki tulajdonos az rendelkezhet az adója részéről."

A te féktelen fantáziálgatásaidban.

"az csak az ő liberalizmusuk."

A te kettős beszéded meg a tiéd.

EU zászlót mindenhova 2018.05.28. 18:22:31

@midnightcoder2: Így max csak nagy nyílt térségek fölött lehet vadászni. Egy valamirevaló szarvas a helikopter közeledtére ösztönösen bemenekül az erdőbe. Sztem egyébként ez a vadászati mód Európában nem is engedélyezett. Arról nem is beszélve, hogy a fotókon látható szállítóhelikopter nem nagyon alkalmas erre..

ellenben ezzel:

www.detailcompany.com/images/Heli%20Hogs/Copy%20of%20Copy%20of%20Copy%20of%20_MG_4265.jpg

---

trabant 2018.06.01. 09:21:45

@morph on deer:
A nemzet és a nemzetállam két külön fogalom. Az amerikai "nemzet" nem alkot, és nem hirdeti magát nemzetállamnak. Nem is teheti, mert az USA bevándorolt népek és önállósággal bíró államok szövetsége.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.01. 09:43:56

@trabant:

"Nem is teheti, mert az USA bevándorolt népek"

Ez csak az etnikai nacionalizmusnak akadálya; de nem az ún. polgári (civic) nacionalizmusnak.

Amikor az amerikai szövetségi politikusok beszédeket mondanak, előszeretettel fűzik a mondókájukba "the American people" fordulatot, ami erre a polgári (civic) nacionalizmusra apellálás.