1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.05.18. 05:32 HaFr

Illiberalizmus és antidemokrácia: két Magyarország harca

Képtalálat a következőre: „ethnic division”

Az illiberalizmus valójában elég pontosan leírja azt a többséget, amely Magyarország kormánya mögött kétharmados parlamenti fölényt biztosít. Ez az a szó, amely a legjobban kifejezi ma azt a trendet, amely a honfoglalás óta velünk van: Magyarország kulturális megosztottságát. Legelőször a keresztény-pogánynak a magyar őstörténetbe visszavezető megkülönböztetése, majd a labanc-kuruc és a liberális-függetlenségi, aztán az urbánus-népi, a nyugatos-keletes, a zsidó-magyar, a keresztény(polgári)-kommunista, a nemzeti-(internacionalista)globalista, a vidéki-(fő)városi, a konzervatív-progresszív ellentétpárokkal jelzett szakadék két kultúra között csak a kanyargó törésvonalban tért el (hiszen az említett ellentétpárok két oldala nem fedte/fedi teljesen ugyanazokat a mentalitásokat, és főleg nem ugyanazokat a néprétegeket). De a (változó) mélységű szakadék két kulturális tömb között végig jellemző volt az országra, és ma az illiberalizmust támogatók és az azzal szemben állók (antidemokraták) közötti harcban fejeződik ki.

Az illiberalizmus jórészt, de nem teljesen Nyugat-ellenes, jórészt, de nem teljesen xenofób, jórészt, de nem teljesen antimodernista, jórészt, de nem kizárólagosan etnicista, tehát a medre nem vág teljesen egybe a korábbi trendekkel, de ezek felismerhetők benne és ami lényeges: a pontatlan reflexek továbbéléséből és közös metszetéből alkalmas politikai narratíva kovácsolható. Ami meg is történt már az illiberális oldalon. Meglepő lehet -- különösen progresszív olvasóimnak -- az illiberalizmusnak az antidemokratikus gondolkodással való szembeállítása, pedig ez a meglepetés meglehetősen pontosan tükrözi a magukat a "demokratikus baloldalhoz" vagy a liberális demokrácia támogatóihoz sorolók rövidlátását a saját demokráciafogalmukkal kapcsolatban. Ez a demokráciafogalom ugyanis a "követő", a "felvllágosulatlan", az "elmaradott" címkéjét aggatja a progresszív, egyenlősítő, modernizáló, globalista értékeket nem (egyértelműen) valló többségre, ez a fogalom (ti. az értelmezése) tehát valójában hamis: nem a demokrácia határozza meg az értéktartományát, hanem az amerikai keleti parti és a nyugat-európai nagyvárosi mentalitás -- amely valójában antidemokratikus. Persze nem lenne annak nevezhető, ha a liberális demokrácia hézagmentesen egyesítő kulturális jellemzője volna a nyugati világnak, de mára ez a program megrendült (noha -- szemben a magyar helyzettel -- azért őrzi még a dominanciáját), még fontosabba azonban, hogy amikor még ereje teljében volt, akkor is a demokrácia speciális értékirányultságát (értékprogramját) fejezte ki: a demokráciát, a sajtóját, az oktatási rendszerét, a kulturális normáit stb. eszköznek tekintette a progresszív emberkép kialakításában.* Azaz az antidemokrácia elnevezés meglehetősen jogos.

A legnagyobb problémánk mégis az, hogyha be is látjuk, hogy a liberális demokrácia nyilvánvalóan nem tudta stabilizálni a saját kultúráját Magyarországon és nem tudta felülírni ezer év kulturális törésvonalait, a mai szétforgácsolódás, a párbeszéd teljes ellehetetlenítése, a közös értékek megtagadása politikai programmá vált illiberális oldalon és ez Magyarország teljes kulturális szétesésével fenyeget. Olvasatom szerint, miközben a "visszarendeződést" megakadályozandó nem hagy fel a liberális-progresszív "maradványok" felszámolásával, ezt a szétesést próbálja orvosolni -- azon túl, hogy persze újabb manipulációs csavart hoz a történetbe -- Orbán "kereszténydemokrácia" dolga, ahogy ennek a szétesésnek akarnak gátat szabni pl. Kövér László ismételt felszólításai is arra, hogy az ellenzék álljon be a Fidesz mögé (és tegye magáévá az illiberalizmus alapját, ahonnan a kulturális kiengesztelődés megtörténhet). Kérdéses, hogy ez sikerülhet-e úgy, hogy közben az illiberális állam  -- és az ennek nyomán elhangzó várakozás: az illiberalizmusban konszenzusra jutó társadalom -- versenyképessége, modernizációs ereje és a Nyugat általi elfogadása egyelőre nem bizonyított. És akkor tapintatosan fogalmaztam. Azaz, ha létre is jönne is nemzeti konszenzus illiberális alapon (ebben sem hiszek), ez nem nagyon szolgálná a nemzet érdekét.

Ennek ellenkezőjét próbálja meg majd bizonyítani a 2022-ig tartó kormányzás, amikor egyszerre fogja a gazdasági csoda látszatát kelteni és a Nyugaton -- orosz segítséggel -- erősíteni a pozícióit a nyugati társadalmak liberális többségének aláásása érdekében. De mivel a gazdaság fejlődés államias eszközökkel a magyar fejlettség szintjén már nem biztosítható (sokkal inkább a valódi piaci mechanizmusok hoznák el ezt, de bizonytalan jogi környezetben, extraktív, korrupt állam és sarlatán politikai osztály mellett a piac nem működhet optimálisan), a nagy szaltóból a várakozásaim szerint nem lesz semmi, csak nagy nyekkenés. Miközben a kulturális háború tovább fog folyni, ez így együtt pedig az ország boldogulását hosszabb távon is aláássa. Egy felelős kormányzatnak meg kellene találni az autentikus modernizáció receptjét, amelyet magam ezen a blogon visszatérően a modernizációs nacionalizmus címkéjével illetek és okos keveréke a polgári és a nemzeti ethosznak.

* E sorok szerzője az elsők között bírálta -- konkrétan Kis János liberális filozófus példáján -- a liberális demokrácia és az állam ún. világnézeti semlegességének antidemokratikus, programmatikus voltát. Lásd itt, majd a blogon itt, egy további recenzió pedig itt.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2713967718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Janossz 2018.05.18. 20:55:38

@444: Jövőnk záloga a fiatalember, aki futócipővel hordja az öltönyt, csakúgy, mint apja.
Minden eshetőségre készen.

screpes 2018.05.18. 22:01:51

@444:
Ha ugyanezzel a mércével a sorba beállítod a fideszt is, akkor ő sem mutatna alternatívát, nem fogalmazott meg, és nem is tudna egységes koherens politikai és világképet: ízlésvilágukból (ami persze hiányos) meg intézkedésekből kiolvasható egy avitt, korszerútlen tudománytalan társadalmi rend, egyben államvezetési trend, amiről ráadásul tudjuk, látszik is, hogy OV egyszemélyben dominálhatja. Most pl bedobta, hogy kereszténydemokraták leszünk-vagyunk..
A praxis önmozgása, helyzeti s mozgási energiái teszik számukra lehetővé, hpgy ők ne szálljank fel arra a mérlegre, amit kínálgatsz másoknak.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2018.05.19. 00:41:01

Ez az írás szerintem durván félreérti (tévesen értelmezi) a mai magyar politikai helyzetet,

azon belül is a mi szeretett vezírünk - illiberális/stb - világát.

Miért mondom ezt ?

Azért, mert alapvetően teljesen lényegtelen, hogy Viktorunk aktuálisan HOGYAN CÍMKÉZI

MAGÁT, rendszerét, a lényeg ezzel szemben az, hogy MIT CSINÁLT eddig, mivé alakította az

országot:

Autokrácia van ma magyarországon, egy ember dönt szinte minden lényeges dologban.

Az illiberalizmus csupán valami, amit magáról állít a rendszerünk, Viktorunk.
Az illiberalizmus is csak egy a sok kamu közt.
Az illiberalizmusnak nincs kultúr-története, se 1000 éves hagyománya, őstörténete, nem e

fogalom mentén oszlott ketté a magyar társadalom.

Valójában az "illiberális demokrácia" semmi mást nem jelent, csupán annyit, hogy

"demokráciának látszó önkényuralom, PATYOMKIN-DEMOKRÁCIA (valójában AUTOKRÁCIA), ennyi.
Nincs mögötte semmi mélyebb, a lényeg a tömegmanipuláció, a permanens hazugság, amit a nép

tekintélyes része megkajál.

[ Ilyen volt a "kommunista" és a "szocialista" jelző az előző rendszerben, (vö. a valódi

helyzettel:
1, elsődlegesen:DIKTATÚRA (önkényuralom) és pártállam (állampárttal), a hozzá tartozó

totális elnyomó apparátussal
2, másodlagosan: ÁLLAMKAPITALIZMUS (se nem szoci, se nem komcsi)

tehát, valójában egy diktatúrában éltünk, államkapitalista termelési viszonyok mellett és
emellett A RENDSZER AZT ÁLLÍTOTTA MAGÁRÓL, HOGY
- szocialista, kommunista és persze azt is, hogy DEMOKRATA...]
---------------

Összefoglalva elmondható tehát, hogy
ma magyarországon
1, elsődlegesen: önkényuralom (autokrácia) van
2, másodlagosan: kapitalizmus, annak is valamilyen - Latin

Amerikai/Afrikai/Balkáni/Bizánci(Oroszos) - maffia- és oligarcha-állambeli alesete.)
---

u.i.:
A kereszténydemokrácia is egy újabb, ugyanilyen típusú, hazug állítás, ÖNCÍMKÉZÉS, ráadásul

100%-ban hazug, mert a kedves vezetőnk és rendszere SE NEM KERESZTÉNY, SE NEM DEMOKRATA.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2018.05.19. 00:42:10

nem tudom miért de szét tördelte a szöveget a blog-motor..

maxval birca szürke balkáni proletár · http://bircahang.org 2018.05.19. 07:38:54

Ez a nép és az idegen érdekekhez dörgölőző elit harca alapvetően.

2018.05.19. 07:57:23

@screpes:
a fidesznek nem kell alternatívát mondania. mivel ők vannak hatalmi pozícióban vannak. az ellenzék stratégiája, hogy ők mindent elleneznek. és majd kívülről a hatalomba emeli őket a nyugat.

Exploiter 2018.05.19. 08:01:47

Legalább lassan nevén nevezzük a dolgokat.
Félig.
Az illiberalis demokrácia valóban egy populista halmaz, ami nyomokban tartalmaz jobboldali elemeket.
Az ellenkező oldalon viszont egy regresszív "baloldal" áll, ami szintén csak nyomokban tartalmaz baloldali elemeket.
És valóban nem demokrata.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 08:08:41

@444:

"a fidesznek nem kell alternatívát mondania. mivel ők vannak hatalmi pozícióban "

A Fidesz akkor sem mondott alternatívákat amikor ellenzéki pozícióban voltak.

febiha 2018.05.19. 08:40:46

@444: "atlantista-transzatlantista pénzuralom"? A mészároslőrincista-orbánista pénzgyűjtögetés az véletlenül szintén nem pénzuralom? Ha nem, akkor miért pénzt gyűjtögetnek, és nem - mondjuk - dunai kavicsot vagy döglött légytetemeket? Pontosabb, jobban átgondolt definícók kellenének, nem szólamok puffogtatása.

lobaszopiatej 2018.05.19. 09:33:29

A liberalizmus az az Orbán 1-2 éve kitalált Mein Kampf-ja, amit még Soros képvisel, Gyurcsány háttérbevonulása után kellett gyorsan bevezetni.

Valójában Budapesten összpontosuló felvilágosult és nyugatiasodott értelmiségi szavazók a képviselői, akik egyébként a gazdaság motorja.

Ők sajnos kevesen vannak, a többi szavazónak vagy Kádárista nosztalgiája van (adjon mindent az állam), vagy pedig az azelőtti feudális viszonyok (pl Horthy) személyi kultusszal, ezért nem tudják Orbánt elengedni, nekik ő az új (zsidóirtó-) Horthy akire felnézhetnek mint keresztény isteni követendőre.

2018.05.19. 09:34:52

@febiha:
orbán ugyanazzal az államkapitalista rendszerrel él vissza, amivel a atlanti-transzatlanti világban visszélnek. a különbség az, hogy nyugaton ezek a visszaélések kevésbé nyíltak és a tőkepiac választja ki a politikusokat és nem fordítva. és ebből jön létre egy oligopol piac. a keleties változatában a visszaélések közvetlenek, nyíltak és a politikusok választják a tőkepiacon uralkodókat. és ebből jön létre egy oligarchikus világ. és még egy lényeges különbség: az oligarchák közvetlen leválthatók. ahogyan hódmezővásárhely népe megmutatta az időközi önkormányzati választásokon. de hat hét múlva a parlamenti választásokon a választókerületben már lázár kapott abszolút többséget. nyilvánvalóvá tették, hogy úgy egyébként nem szavaznak a "demokratikus" pártokra. ebből a szembpontból budapest kakukktojás. ott egy drogos, buli, buzi társaság a prolikkal képtelen hazafivá válni. álljanak össze a jobbik elnökséggel. orbán azért lett harmadjára is kétharmaddal megválasztva, a vidéken a jobbik azért jött létre, hogy ezt a "baloldali", "liberális" társaságot politikai értelemben szétverje.

2018.05.19. 09:40:32

@lobaszopiatej:
mi az a valós áru, amit ez a "felvilágosult", nyugatos "értelmiség" ténylegesen előállít. az egy helytartó elit kíván lenni. a multinacionális nagyvállalatok igazgatótanácsaiban nagyobbrészt szélhámosok ülnek. ügyes üzletemberek, akik tengernyi hitelre alapozzák a fejlődést.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 09:41:07

@444:

"egy drogos, buli, buzi társaság"

Mint a Fácán törzsközönsége, akik között te a szociológiai mintavételezésed jelentős részét folytatod.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 09:44:01

@444:

"mi az a valós áru, amit ez a "felvilágosult", nyugatos "értelmiség" ténylegesen előállít."

Minden, amit önként megvásárolnak tőlük.

screpes 2018.05.19. 09:46:41

@444:

soha nincsen olyan helyzet, hogy két őszinte kiforott, korrekt módon kommunikálható elképzelés csapjon össze, állhasson világosan a népek előtt.
kétfelől van garancia arra, hogy ne mondjanak koherens vállalható társadalomkoncepciót. Előzetesen (se) ellenzéki pozícióból, és utólagosan se.
A baj az, hogy például a PKP (ezekhez képest harmadikként) szintén nem akarhat besétálni ebbe a zsákutcába. Ugyanezt az ellentmondást forralja ki a másik élő HAFR blogposzt, ahol ötletelést vár, államiságot ameddig lehet érintetlenül hagyva...
Ezen nem váltpztat az, hogy Béndeknek van "ilyesmije": szóval álma, megalapozott rendszerbe foglalható gondolata, de az biztosan nem reális közeli jövőkép

Janossz 2018.05.19. 10:25:58

@444: " nyugaton ezek a visszaélések kevésbé nyíltak és a tőkepiac választja ki a politikusokat és nem fordítva "
Soros támogatása nélkül ma kevesen emlékeznének a Fideszre. Többek között ezért gyűlölik annyira.

"hódmezővásárhely népe megmutatta az időközi önkormányzati választásokon. de hat hét múlva a parlamenti választásokon a választókerületben már lázár kapott abszolút többséget."
Mert vásárhely városi népe némileg tájékozottabb, iskolázottabb, mint Székkutasé, így talán jobban fel tudja mérni a választhatók értékét.
És ilyen formán már nem a te vesszőparipád száguld tovább, nem Budapest-vidék ellentét van, hanem igen erős tudásbéli-kulturális különbségek.
Persze tudjuk, a gyügyei paraszt pont olyan okos, mint a debreceni presbiter, de az nálatok van...

Arth_ur 2018.05.19. 10:28:02

Mindenkinek joga van a szabad véleménnyilvánításhoz: Hafr-nak is, nekem is.
Szerintem pl. ez a poszt hülyeség.
Logikai csűrcsavarral és össze nem tartozó dolgok összefércelésével bőven meghintve.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.19. 10:48:14

@Arth_ur: jó, azért én jobban körbejártam a saját hülyeségemet ...

lobaszopiatej 2018.05.19. 10:53:58

@444: " a multinacionális nagyvállalatok igazgatótanácsaiban nagyobbrészt szélhámosok ülnek"

Egyrészt nem csak középvezetőkről van szó, hanem BP-en a mérnökök is megkeresik uyganazt a a bért (vidéken nem okvetlen).
Ők azok akik sokat adóznak.
A gombamód létrejövő és megszűnő magyar cégek mind igyekeznek elkerülni az adót, szinte semmivel nem járulnak a költségvetéshez.
Persze, pont emiatt nagy zsarolási potenciálja van a multinak, pont ezen kieső adó miatt, ezért lett szitokszó. Igazából nem zsarolás, hanem verseny van oda-vissza, és ez a verseny nem tetszik a Kádáron nevelkedetteknek.
Hogy tanulni kell, tárgyalni, alkudozni és alkalmazkodni a versenyben maradáshoz, mindezt folyamatosan és életvitelszerűen.

El kellene végre temetni a szimbolikus politizálást, és megérteni egy-egy konkrét problémát libsizés, Sorosozás, láncoskutyázás meg zsidó karvalytőkézés helyett.

Persze, ezeket az állam csecsszopójaként nevelkedett emberek soha nem értenek meg. Ők továbbra is Kádár ingyenélési politikája, meg a Horthy-Hitler-Orbán személyi kultusza vonzza.

2018.05.19. 11:00:14

@444: "az unortodox illiberális demokrácia az ortodox liberális politikai csoportosulással szemben jött létre. az atlantista-transzatlantista pénzuralom, az amerikai típusú imperializmus, amerikanizmus magyarországi felszámolását célozza"

Thürmer elvtárshoz volna szerencsénk? Gyula, három szavazód volt összesen: nem kellene abbahagynod az agymenést? Vagy beléptél a fidesz kommunista pártba?

2018.05.19. 11:09:17

@lobaszopiatej:
orbán a pénzügyi-kereskedő-szolgáltató multikat adóztatta meg. ezzel szemben az ipari termelést jelentősen megtámogatta.

2018.05.19. 11:11:35

A cikkbe beleolvastam, de nem tartottam érdekesnek. Viszont olyan szempontból van haszna, hogy az állandó troll előfizetőjének van biztosított felülete a bődületes marhaságok megjelenítéséhez.

morph on deer 2018.05.19. 11:34:25

@444:
“ezzel szemben az ipari termelést jelentősen megtámogatta.”

Név szerint mit?
Mármint: minek a ‘termelését’ is támogatta meg, ami az ‘ipar’ kategóriához tartozik?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 12:54:57

@444:

"a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató ágazatokat különadóval sújtották és részben nacionalizálták."

Ami a kiskereskedelmi ágazatot illeti:

Elbukta Magyarország a különadópereket Brüsszellel szemben

Két és fél éven át tartó, Magyarországot érintő per zárult le az Európai Unió Bíróságán, miután a törvényszék döntést hozott a magyarországi dohányipari különadó és az élelmiszerlánc-felügyeleti díj ügyében. A mostani bírósági döntés értelmében az Európai Bizottság 2015-ben meghozott, két különadó felfüggesztésére tett javaslata jogszerű volt.

[...]

www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/elbukta-magyarorszag-a-kulonadopereket-brusszellel-szemben.283500.html

morph on deer 2018.05.19. 12:56:40

@szorokin:
“Azért, mert alapvetően teljesen lényegtelen, hogy Viktorunk aktuálisan HOGYAN CÍMKÉZI ”

Tökéletesen igaz!
Ráadásul rendszerint még a cimke is tévedése(ke)n alapul, hisz hányszor hallottuk már mamelukjainak kényszeredett magyarázkodását, amel rendre arról szólt, hogy “azt ő nem is úgy értette” meg “tulsjdonképpen azt akarta mondani, hogy...”.
Ez nyilvánvalóan a műveltségbeli deficit és az öntelt arrogancia eredménye, hiszen viktorunk soha nem korrigál, hanem knkább belemagyaráz, és/vagy rendszeresen arra hivatkozik, hogy bizonyos kifejezések “Magyarországon mást jelentenek”(!) mint a világ többi részén..! És a hívőknek ez onnantól a szentírás, tekintet nélkül a dolog valóságtartalmára.

Igen, teljesen lényegtelen a cimke, ami egyébként is csak a ‘közönségének’ szól, ugyanis az egész mindvégig ‘orbanizmus’, pure and simple, - azaz bármi, ami a hatalom megtartását és kiterjesztését pillanatnyilag a legjobban szolgálja, az aktuálisan célszerűnek látott csomagolásban.

Ezertaztán - véleményem szerint - nem arról van szó, hogy az ország népe eredendően valamilyen/bármilyen létező elv mentén szakadt volna szét, hiszen igazából nincs is konzistens és valós ideológia emögött, ez a szembenállás elsősorban orbán személyénrk el- vagy el nem fogadásáról szól, az ideológiai cimke csak másodlagos, és az orbánhitű oldalon láthatóan utólag “az igényekhez” igazított.

Az egyedüli konstans orbán személye, minden más csak hatalomtechnikai díszlet.
Ugyanis most sem arról van szó, hogy a ‘nép’ többsége “régimódi kereszténydemokráciát” akar, és ezért követne egy “régimódi, kereszténydemokrata” vezetőt, hanem most is az döti el, hogy épp milyen zászló leng és milyen lózungok szólnak annak a bizonyos szakadéknak a túloldalán, amilyet orbán per pillanat eredményesnek tart céljai érdekében.

Most, hogy már nem elsőrendű érdek a szélsőjobb szavazótábor megnyerése, mert lezajlottak a választások, eljött az ideje a kissé konszolidáltabb megközelítésnek, és ehhez pont illik a kereszténydemokrata jelmez, ráadásul ez még a lengyelekre is jobban hathat, ami nem mellékes szempont az európai hatalmi játszmában.

Szóval lehet pihentetni az ideológiai és/vagy filozófiai érveket, mivel az égegyadta világon semmi jelentősége!
Ez egy újabb ‘social engineering’ gyakorlat orbán részéről, amely pontosan addig fog tartani, ameddig hatalomtechnikai okokból indokoltnak tűnik, hogy azonnal átadhassa a helyét egy újabb orbanista elmeszüleménynek, az alkalomhoz illő csomagolásban.

DrGehaeuse 2018.05.19. 13:13:13

Az illiberalizmus legalább annyira antidemokratikus mint az álbaloldali szájliberalizmus.
Inkább két bolsevizmus harcol a hatalomért és főleg a hatalom által megszerezhető előnyökért.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2018.05.19. 14:39:51

@morph on deer:

röviden: +1 :)
bővebben: egyetértünk.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.19. 15:08:29

@DrGehaeuse: furcsamód az illib nem szükségszeűen antidemokratikus, csakhogy antidemokratikus poliitkusok gyakorolják

DrGehaeuse 2018.05.20. 05:20:58

@HaFr: lehetséges. En viszont mindkét tábor "bolsevik" viselkedését emeltem ki. Ami kb. annyit tesz: mindkettő jobbab szeretné ha a másik nem is létezhetne (olykor ezért tenni is szokott) illetve amikor hatalmon vannak, a másiknak nem engednek semmiféle beleszólást a döntésekbe, még törvényhozási szinten se.

Arth_ur 2018.05.20. 07:38:36

@HaFr: Ezzel maximálisan és fenntartások nélkül egyetértek!
(A kritikám kifejtésére viszont most sem időm, sem motivációm nincs most. :) )

DrGehaeuse 2018.05.21. 10:01:52

@morph on deer: @szorokin: +1
Totál egyetértek ami orv-bánt illeti. Őkelme nem csinál mást csak az "irányított demokrácia" kiépülését irányítja és mindent meg tesz azért, hogy irányító szerepét megtarthassa, például sokat dolgozik azon hogy a tarsadalom minél inkább függő legyen az ő irányításától.

De a poszt nem csak orv-bánról szól, de az áldemokratikus szájliberális álellenzékről is.

Szerintem a kettő mögött ugyanaz az álelit érdekhálózat húzódik meg, amit én KNER-nek nevezek: Korrupt Nemzetnyomorítók Együttmutyizási Rendszere.

GyMasa 2018.05.22. 14:05:45

@neoteny:
...A Fidesz akkor sem mondott alternatívákat amikor ellenzéki pozícióban voltak...
Hat, ez nem csak a fideszt minositi, hogy ezzel a "nem mondassal" mar a 3. 2/3-ukat szerzik meg egymas utan.
Es, ha az ellenzek tovabbra sem lesz hajlando valtoztatni, akkor '22-ben is ujabb fidesz gyozelem lesz.

GyMasa 2018.05.22. 14:18:16

@444:
...nyugaton ezek a visszaélések kevésbé nyíltak ...
Vagy csak szimplan ugyes mogottuk a kamu-marketing.
Nekik ugyanis kimaradt az 50 ev kommunizmus, es szepen, organikusan lehetett a nepet indoktrinalni es kondicionalni.
(nezd meg pl. a Nemet Energiewende-t. Tulajdonkeppen egy csodtomeg. Evente 2 db komplett Paks 2 arat ontik bele, de a CO2 kibocsatasi terveiket meg igy sem erik el vele.
De legalabb szepen kitomik vele az ottani "haverok" zsebeit, akadalyozzak azt, hogy az idojarasfuggo ipar kitermeljen magabol egy eletkepes uzleti modellt!)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 14:27:50

@GyMasa:

"ez nem csak a fideszt minositi"

Valóban: elsősorban a választókat minősíti.

"ha az ellenzek tovabbra sem lesz hajlando valtoztatni"

Így van: az ellenzéknek nem mindenféle programokat kell összeállítania, hiszen a választókat az nyilvánvalóan nem érdekli, hanem demagógabbnak (populistábbnak) kell lennie a Fidesznél. Ami nem könnyű ellenzékben (ott csak ígérgetni lehet, míg a hatalom birtokában lehet szavazatokat vásárolni), de hát már az ókori rómaiak megmondták: vae victis.

GyMasa 2018.05.22. 14:43:19

@neoteny:
...Valóban: elsősorban a választókat minősíti...
Azert az orszag valasztoinak a felet lehulyezni eleg sajatsagos velemeny, nem gondolod? :-)
...Így van: az ellenzéknek nem mindenféle programokat kell összeállítania, hiszen a választókat az nyilvánvalóan nem érdekli, hanem demagógabbnak (populistábbnak) kell lennie a Fidesznél...
AZ a legnagyobb baj, hogy az ellenzek valojaban NEM allitott ossze semmilyen relevans programot, de legfokeppen nem olyat, ami erdekelte volna a valasztokat.
Es meg ezt sem tudtak rendesen kommunikalni.
Az egesz valasztas az "orbantakaroggy!" kore volt felepitve, amire teljesen adekvat valasztasi strategia volt a migransozas.
Pontosan egyforma szellemi szinvonalon allt mind a ket strategia.
Csak az ellenzeknek nem mukodott.
...Ami nem könnyű ellenzékben (ott csak ígérgetni lehet, míg a hatalom birtokában lehet szavazatokat vásárolni), de hát már az ókori rómaiak megmondták: vae victis...
Akkor tessenek erosebben (gyk. egyaltalan) probalkozni!
Peldaul lehetett volna olyat is igerni, amire vevo lett volna a nep, de nem tettek.
Az pedig kifejezetten az ellenzek hibaja!
A rendszervaltas utan volt a hallgatolagos tikk-takk, amikor 4 evevte valtotak egymast a mszmp hasadvanyok, meg az ellenzekuk.
fleto ebbe belefosott 2006-ban, amikor felrugta ezt a "megallapodast", es trukkok szazaival elcsalta a 2006-os valasztast. Pedig akkor a fidesz "jott volna".
Es orban pedig felvette a kesztyut.
Es jobban csinalja, mint a mostani ellenzek.
Ebbol kell tanulni, es maskeppen csinalni.
De ennek a legelso lepese a szembenezes, es az onkritika.(lenne).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 14:59:29

@GyMasa:

"az orszag valasztoinak a felet lehulyezni"

Azt mondod, hogy a Fidesz választói hülyék voltak, hogy a hatalomba emelték a programot nem hirdető Fideszt?

"Pontosan egyforma szellemi szinvonalon allt mind a ket strategia."

Így van: és ebből a Fideszére voltak a vevők a szavazók nagyjából fele.

"Ebbol kell tanulni, es maskeppen csinalni."

Igen, elfelejteni a programok hirdetését és ráerősíteni a demagógiára (populizmusra): hiszen láthatóan az működik.

GyMasa 2018.05.22. 17:06:19

@neoteny:
...Azt mondod, hogy a Fidesz választói hülyék voltak, hogy a hatalomba emelték a programot nem hirdető Fideszt?...
En ugyan nem mondom!
2010-ben lehetett valasztani, hoyg a mszp befejezi az allamcsodot, vagy a fidesz csinal BARMI mast.
Nos, a nep nem az allamcsodre szavazott.
A valasztok lehulyezese pedig konkretan az ellenzeki picsogokorus fo mantraja, illetve a kijelentesed is ezt sugalmazza.
"Valóban: elsősorban a választókat minősíti."
...Így van: és ebből a Fideszére voltak a vevők a szavazók nagyjából fele...
Agreed!
...Igen, elfelejteni a programok hirdetését és ráerősíteni a demagógiára (populizmusra): hiszen láthatóan az működik...
Nem!
Lathatoan nem mukodik!
Az csak egy dologra lenne jo, hogy megjobban bebetonozza a fideszt a kormanyba.

DrGehaeuse 2018.05.22. 17:19:40

@neoteny: Az első riposztod egy faszság. Azzal vágsz vissza amit te magad sugalltál amikor írtad: "a választókat minősíti"

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 17:29:33

@GyMasa:

"2010-ben lehetett valasztani, hoyg a mszp befejezi az allamcsodot, vagy a fidesz csinal BARMI mast."

Úgy érted, hogy az MSzP meghirdette azt a programját, hogy államcsődöt mond, a Fidesz pedig meghirdette azt a programját, hogy hogyan kerüli el az államcsődöt?

"a kijelentesed is ezt sugalmazza"

2010-ben a választók (nagyjából fele) hatalomba emelte azt a Fideszt, amelyik nem hirdetett programot. Ez nem sugalmazás, ez tény.

"Lathatoan nem mukodik!"

A Fidesz idén sem hirdetett programot azon túl, hogy Stop Soros meg Állítsuk meg Brüsszelt -- ami láthatóan működött.

A Jobbik is hirdetett választási programot: www.jobbik.hu/hireink/a-jobbik-2018-as-valasztasi-programja

Az MSzP is hirdetett választási programot: mszp.hu/dokumentumok

A DK is hirdetett választási programot: www.dkp.hu/DK_valasztasi_programja.pdf

Az LMP is hirdetett választási programot: lehetmas.hu/valasztasi-programunk/

Az Együtt is hirdetett választási programot: program.egyuttpart.hu

Az összes választási program kb. annyit ért szavazatszerzés szempontjából, mint a Fidesz választás program nélküli propagandája. A Fidesz nem azért nyert, mert jobb volt a választási programja mint az ellenzék pártjaié, hanem a demagóg (populista) propagadája működött. Ebben kell legyőzni, nem a választási programok turbózásában: a gyakorlat megmutatta, hogy a választókat nem a választási programok érdeklik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 17:30:49

@DrGehaeuse:

"Azzal vágsz vissza amit te magad sugalltál amikor írtad: "a választókat minősíti""

2010-ben a választók (nagyjából fele) hatalomba emelte azt a Fideszt, amelyik nem hirdetett programot. Ez nem sugalmazás, ez tény.

GyMasa 2018.05.22. 17:51:01

@neoteny:
..Úgy érted, hogy az MSzP meghirdette azt a programját, hogy államcsődöt mond, a Fidesz pedig meghirdette azt a programját, hogy hogyan kerüli el az államcsődöt?...
Nem, nem ugy.
...2010-ben a választók (nagyjából fele) hatalomba emelte azt a Fideszt, amelyik nem hirdetett programot. Ez nem sugalmazás, ez tény...
Igen, EZ teny, de nem ezt irtad legeloszor.
Amit akkor irtal, az nemcsak szerintem volt sugalmazas, lasd Dottore kommentjet.
...A Fidesz idén sem hirdetett programot azon túl, hogy Stop Soros meg Állítsuk meg Brüsszelt -- ami láthatóan működött...
Es, ahogy irtam is, teljesen adekvat valasz volt az ellenzek fele "orbantakaroggy!" agyatlan mantrara.
...A Jobbik is...
Az MSzP is...
A DK is...
Az LMP is...
Az Együtt is ...
Igen, es megis mit kommunikaltak vegig?
Mert nem a programjukat, hanem hogy:
"osszefosas"
meg
"orbantakaroggy!"
Na, ez itt a problema.
(es nem az, hogy azok a programok, amiket ezek kozul volt turelmem reszben-vagy-egeszben vegigolvasni, azok milyen minoseguek voltak.)
Egyszeruen nem lett kommunikalva a program kello melysegben.
...Az összes választási program kb. annyit ért szavazatszerzés szempontjából, mint a Fidesz választás program nélküli propagandája...
Igy van. Ilyen az, amikor valaki hatalmon van, es kepes arra, hogy elhitesse az emberekkel, hogy jobban elnek, mint azelott.
...A Fidesz nem azért nyert, mert jobb volt a választási programja mint az ellenzék pártjaié, hanem a demagóg (populista) propagadája működött...
Meg, ne feledjuk el, hogy azert az o kormanyzasuk alatt azert javult az orszag helyzete is.
(es, most tekintsunk el azoktol a ketes valosagalapu kijelentesektol, hogy "mera Zeuspenzek, meg a vilaggazdasagi konjunktura", mert 2002-2008 kozott ugyanugy volt vilaggazdasagi konjunktura, es dolt a penz az orszagba, azt' megis majdnem allamcsod lett a vege a nagy penzbosegnek)
...Ebben kell legyőzni, nem a választási programok turbózásában: a gyakorlat megmutatta, hogy a választókat nem a választási programok érdeklik...
Ha a valasztasi kommunikacio ilyen ovodas jellegu, teljesen lenyegtelen dolgokon folyik, ovodas szinten, akkor az emberek arra fognak szavazni, akik annak ellenere, hogy ugy kampanyolnak, mint egy dedos, legalabb nem a szakadekba vezetik az orszagot.
Ugyanis van egy oriasi problema azzal, hogy az ellenzek orban elleneben hatarozza meg onmagat:
- Ha kiveszed a kepletbol orbant, akkor nem marad semmi!
Ne feledd, hogy a fidesznek sikerult legalabb a latszatat elernie annak, hogy az orszag nagyobbik resze _UGY ERZI_ hogy jobb lett neki az elmult evekben. Az ellenzek pedig nem tudod semmi olyat igerni, ami ujdonsag lett volna. Csak visszatertek a 2002-2010 kozott csufosan megbukott strategiajukhoz. ("fizessenek a gazdagok", meg "tobb segelyt alanyi jogon" illetve a sotetzold lozungok)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 18:36:58

@GyMasa:

"Nem, nem ugy."

Vagyis senki sem hirdetett semmiféle programot a 2010-es választások előtt.

"Igen, EZ teny, de nem ezt irtad legeloszor."

Azt írtam, hogy az a tény, hogy a választók (nagyjából fele) a programot nem hirdető Fideszt emelte hatalomba 2010-ben elsősorban a választókat minősíti. Ebben mi vitatható? A választók ezen döntése nyilvánvalóan minősíti a választókat: 2010-ben nem érdekelte őket a választási programok hiánya. (Úgy tűnik, hogy azóta sem.)

"Egyszeruen nem lett kommunikalva a program kello melysegben."

Ez feltételezi azt, hogy létezett volna a program(ok) "kellő mélységű" kommunikálása. De ha a választókat nem érdeklik a programok, akkor azok kommunikálása lehet bármilyen mélységű, az nem jelent semmi különbséget.

"Ilyen az, amikor valaki hatalmon van, es kepes arra, hogy elhitesse az emberekkel, hogy jobban elnek, mint azelott."

Erről van szó: a választók (közel felét) nem érdekelte az, hogy az ellenzék programjai milyen ígéreteket próbált elhitetni arról, hogy hatalomra kerülésük esetén hogyan élnének még jobban; nekik megfelelt az, amit a Fidesz szállított.

"Ha a valasztasi kommunikacio ilyen ovodas jellegu"

A választók (közel felének) teljesen megfelelt az ilyen óvodás jellegű választási kommunikáció: nem bújták az ellenzéki pártok meghirdetett választási programjait és folytattak élénk vitát arról, hogy azok mennyire reálisak vagy kívánatosak, hanem eldöntötték, hogy a Fidesz jobb életet teremtett nekik, és elégséges az, ha Stop Soros és Állítsuk meg Brüsszelt.

"a fidesznek sikerult legalabb a latszatat elernie annak, hogy az orszag nagyobbik resze _UGY ERZI_ hogy jobb lett neki az elmult evekben"

Pontosan: nem _tudja_, hogy mennyire lett jobb, hanem úgy _érzi_. _Ezért_ nem kíváncsi arra, hogy az ellenzéki választási programok mit ígérnek: nem arra vágyik, hogy racionális programokkal meggyőzzék, hanem arra, hogy megerősítésre kerüljön az az érzése, hogy jól döntött az előző választáson.

"Az ellenzek pedig nem tudo[tt] semmi olyat igerni, ami ujdonsag lett volna."

Az előbb még az ellenzéki kommunikáció mélységét kritizáltad, nem az ellenzéki programok minőségét. De mindegy is: az már kiderült, hogy a választók (közel fele) nem kíváncsi bármiféle program mély kommunikációjára; nekik elég az, ha megfelelően hatékony propagandával azt az _érzést_ keltik bennük, hogy jobban élnek és az ellenzék hatalomra kerülése esetén nem élnének még jobban. Ha az ellenzék képes elhitetni az utóbbit _jobb propagandával_ mint azt a Fidesz teszi, akkor majd nyernek választást: ezen jobb propaganda hiányában dolgozhatnak ki annyi programot, amennyit akarnak, arra nem kíváncsi a választók zöme.

DrGehaeuse 2018.05.22. 18:54:48

@neoteny: Tehát tagadod hogy közvetve lehülyézted a fideszt megválasztó szavazokat?

GyMasa 2018.05.22. 19:20:27

@neoteny:
...Vagyis senki sem hirdetett semmiféle programot a 2010-es választások előtt...
Ezt nem is állítottam.
...Azt írtam, hogy az a tény, hogy a választók (nagyjából fele) a programot nem hirdető Fideszt emelte hatalomba 2010-ben elsősorban a választókat minősíti...
Nem, te kihagytad az első állítást, és egyből a konklúzióra ugrottál, ami azt sugallta, hogy ostobák a választók.
...Ebben mi vitatható?...
Így már egyértelmű, de a legelső kijelentésed nem volt az.
...2010-ben nem érdekelte őket a választási programok hiánya...
2010-ben tipikus példáját láthattuk az úgynevezett protest szavazásnak.
Akkor a szoci kormányzás erre kiváló alapot biztosított a teljesítményével (és, ami talán mégfontosabb, a gyomorforgató ragaszkodásával a hatalomhoz. Ahogy már írtam, ha fleto 2006-ban igazi államférfiként viselkedik, akkor ma nem ez lenne a helyzet.)
...(Úgy tűnik, hogy azóta sem.)...
Így van a mostani kormány el tudta hitetni a választópolgárok majdnem felével, hogy gazdaságilag fényévekkel jobb teljesítményt nyújt a szocikénál.
A másik oldalról nézve, az ellenzék nem tudta felkelteni az igényt erre a protest szavazásra.
...Ez feltételezi azt, hogy létezett volna a program(ok) "kellő mélységű" kommunikálása...
Az a kijelentés, hogy van programunk, de kurvanehéz megtalálni azoknak, akit érdekel, az szerintem kimeríti a "nem kellő mértékű kommunikálás"-t.
Amúgy, igazad van, ha minden egyes "orbántakaroggy!" helyett a programjukról esett volna szó, akkor az szerintem kezdetnek pont megfelelt volna.
...De ha a választókat nem érdeklik a programok,...
Tudod, csajozáskor sem túl hatékony stratégia "dögnek tetteni magadat".
Oda kell menni, és tenni a szépet.
...A választók (közel felének) teljesen megfelelt az ilyen óvodás jellegű választási kommunikáció:...
Honnan tudod, hogy megfelelt nekik?
Mi van akkor ha a választók ISMÉT protest szavaztak az ellenzék ellen, mert elégtelennek tartották a teljesítményüket?
...nem bújták az ellenzéki pártok...folytattak élénk vitát...
Ez kurvára nem igaz. Mi is megbeszéltünk sokmindent itt, csak az olyan jellegű kérdéseim, miszerint:
"Hogyan kíván az ellenzék alkotmányozni, egyszerű többséggel, úgy, hogy megmarad az alkotmányos keretek között?"
vagy például, hogy
"Mit- és hogyan kíván tenni az ellenzék, hogy kormányképes legyen?"
Mind le lettek egyszerűen söpörve azzal, hogy csak egy fizetett fidesztroll vagyok. Semmiféle érdemi vitára nem került sor, pedig nekem voltak kérdéseim.
Ja, igen, és mindenki, akinek csak egy kicsit is ehhez hasonló véleménye volt, és mondjuk egyet mert velem érteni, az egyből az alter-egom lett.
..hanem eldöntötték, hogy a Fidesz jobb életet teremtett nekik,...
Nem eldöntötték, hanem ezt tapasztalták/elhitték a fidesznek (igaz, ugye itt van egy kicsi ellentmondás is, hiszen állítólag a fidesz csak migráncsozott, tehát nem a propagandának hitték el a népek, hogy jobb lett nekik. De, akkor vajon honnan juthattak erre a nyilvánvalóan hamis következtetésre?)
...és elégséges az, ha Stop Soros és Állítsuk meg Brüsszelt...
Én, személy szerint kurvára nem értettem egyet ezzel a stratégiával.
...Pontosan: nem _tudja_, hogy mennyire lett jobb, hanem úgy _érzi_...
Hát, ha a fenti érvelés mentén nem volt kampánytéma, hogy mennyivel jobb lett a népnek, akkor marad az a feltevés, hogy _VALÓBAN_ jobb lett nekik, és nem propaganda, hanem személyes tapasztalat áll emögött.
..._Ezért_ nem kíváncsi arra, hogy az ellenzéki választási programok mit ígérnek:...
Ezt már kifejtettem: az ellenzék sem törte össze magát, hogy megmutassa a népnek.
...nem arra vágyik, hogy racionális programokkal meggyőzzék,...
Figyelj csak! a
"2050-re CO2 mentes országot akarunk, megújulókkal, meg gázerőművekkel" (Momentum) szerintem kevéssé nevezhető "racionális" érvelésnek. De, nyilván csak én vagyok egy kötözködő idióta.
...hanem arra, hogy megerősítésre kerüljön az az érzése, hogy jól döntött az előző választáson...
Igen-igen.
Tudom, 2,8 millió, agymosott, ostoba fideszbirka...
...Az előbb még az ellenzéki kommunikáció mélységét kritizáltad, nem az ellenzéki programok minőségét...
Ezt a kettőt elég nehéz különválasztani, ha a kommunikáció praktikusan zéró (m)értékű.
... De mindegy is: az már kiderült, hogy a választók (közel fele) nem kíváncsi bármiféle program mély kommunikációjára...
Nem, az derült ki, hogy az ellenzék alkalmatlan a hatékony kampányolásra.
... nekik elég az, ha megfelelően hatékony propagandával...
Dehát az ellenzék szerint a "propaganda" az kizárólag a "Stop Soros és Állítsuk meg Brüsszelt" volt, és nem az, hogy mennyivel jobban élünk!
...ellenzék hatalomra kerülése esetén nem élnének még jobban...
Igen, mert a "fizessenek a gazdagok!" szlogent már ismertük, és elegen képesek kiszámolni, hogy mennyivel lesz kevesebb a fizetésük az egykulcsos adóhoz képest, egy progresszív adórendszerrel, illetve a családi adórendszer beszántásával.
És, egyik ellenzéki formáció sem tett egy fikacnyit sem azirányba, hogy elmagyarázza, hogy ez nem így lenne.

Janossz 2018.05.22. 19:37:18

@GyMasa: " Nem, az derült ki, hogy az ellenzék alkalmatlan a hatékony kampányolásra. "

Nem, az derült ki, hogy az ellenzéknek esélye sem volt a hatékony kampányolásra.
Négyévente nagy kegyesen adott öt perc, programismertetésre csak szerinted elfogadható arány egy közszolgálati intézménytől.

De hát tudjuk ki vagy, tőled ennyire számítunk, nagyjából.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 20:22:01

@GyMasa:

"Nem, te kihagytad az első állítást"

Ez volt a szál:

Én: A Fidesz akkor sem mondott alternatívákat amikor ellenzéki pozícióban voltak

Te: ez nem csak a fideszt minositi

Én: Valóban: elsősorban a választókat minősíti.

Ebből látható, hogy a Fidesz 2010-es választás előtti program-hiányáról volt szó.

"2010-ben tipikus példáját láthattuk az úgynevezett protest szavazásnak."

OK, 2010-ben a protest szavazás miatt nem érdekelte a választókat (közel felét) a választási programok, beleértve a Fidesz választási programjának hiánya.

"Mi van akkor ha a választók ISMÉT protest szavaztak az ellenzék ellen"

OK, 2018-ban a protest szavazás miatt nem érdekelte a választókat (közel felét) a Fidesz választási programjának hiánya.

"Mi is megbeszéltünk sokmindent itt"

Mi (talán) két tucatnyian vagyunk. Megkockáztatom azt, hogy a blog.hu-n összesen nincs pár száznál több játékos aki megpróbál érdemben tárgyalni magyar politikai kérdésekről.

Így hát rajtad a sor, hogy megmutasd azt, hogy a széles társadalom bújta az ellenzéki pártok programjait vagy élénk vitákat folytattak azokról.

"Nem, az derült ki, hogy az ellenzék alkalmatlan a hatékony kampányolásra."

Valóban: választási programokat állítottak össze, amikor a választók (közel fele) láthatóan nem volt kíváncsi semmiféle választási programokra: újraválasztotta a Fideszt, amelyik választási programja lényegileg kimerült a Stop Soros és az Állítsuk meg Brüsszelt propagandakampányban.

"Dehát az ellenzék szerint a "propaganda" az kizárólag a "Stop Soros és Állítsuk meg Brüsszelt" volt, és nem az, hogy mennyivel jobban élünk!"

Voltak Fidesz-plakátok arról, hogy mennyivel jobban él a magyar azóta, amióta a Fidesz kormányoz?

Egy gyors kereséssel ilyen Fidesz-plakátokat találtam:

"Védjük meg a munkahelyeket" (még csak nem is az, hogy megvédték a munkahelyeket)

"Itt az idő, Magyarország!"

"Együtt bontanák le a határzárat" (lényegileg Stop Soros)

"Nekünk Magyarország az első!"

"Üzenjük Brüsszelnek: Tiszteletet a magyaroknak!" (lehet, hogy ez nem direkt választási kampány-plakát volt)

Vagy azt mondod, hogy annyira nyilvánvaló volt a választók (nagyjából fele) számára, hogy a jobb életüket a Fidesz-kormánynak köszönhetik, hogy a Fidesz nem találta szükségesnek ezzel kampányolni?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 20:33:00

@GyMasa:

"Figyelj csak! a
"2050-re CO2 mentes országot akarunk, megújulókkal, meg gázerőművekkel" (Momentum) szerintem kevéssé nevezhető "racionális" érvelésnek."

Csak épp' a Momentum nem ezt írta a programjába:

----

2050-re zéró széndioxid kibocsátást megvalósító, rugalmas energiastratégiát dolgozunk ki

A megújuló energiaforrások technológiai fejlődése miatt időszerű Magyarország számára egy új energiastratégia felállítása, amelyet az energetikai szakmát bevonva dolgozunk ki. A stratégia legfontosabb célja az üvegházhatású, azaz a globális felmelegedésért felelős gázok - elsősorban a széndioxid - kibocsátásának nullára csökkentése 2050-re. A nemzeti energiatermelésben gazdaságos és fenntartható módon kell tenni ezt, melynek alapköve a megújuló energiák arányának megfontolt, de folyamatos növelése.

Ezt a stratégiai átmenetet modern, kis- és közepes méretű gáztüzelésű erőművekkel és fejlett informatikai (okos hálózatok, decentralizálás, virtuális erőművek) és energiatárolási megoldásokkal stabilizáljuk és tesszük rugalmassá.

----

Vagyis ők a (stratégiai) _átmenet_ idejére vizionálták a gáztüzelésű erőműveket, nem pedig a 2050-től tervük szerint felálló CO2-mentes időszak _utánra_.

Janossz 2018.05.22. 20:44:22

@neoteny: Emberünknek valahogy nem erőssége az idézés, a macskakörmöket meglehetősen lazán kezeli, immár sokadszor.
De, ha bukik vele, mindig neki áll feljebb. Őt minősíti.
Hitvány hamisító.

GyMasa 2018.05.22. 21:29:30

@neoteny:
...Te: ez nem csak a fideszt minositi...
Egészen pontosan ezt írtam:
"Hat, ez nem csak a fideszt minositi, hogy ezzel a "nem mondassal" mar a 3. 2/3-ukat szerzik meg egymas utan.
Es, ha az ellenzek tovabbra sem lesz hajlando valtoztatni, akkor '22-ben is ujabb fidesz gyozelem lesz."
Tehát, konkrétan az ellenzék teljesítményét minősítettem.
Ezzel szemben te a következőben visszakérdeztél:
"Azt mondod, hogy a Fidesz választói hülyék voltak, hogy a hatalomba emelték a programot nem hirdető Fideszt?"
És, ez nemcsak nekem tűnt fel...
...OK, 2018-ban a protest szavazás miatt nem érdekelte a választókat (közel felét) a Fidesz választási programjának hiánya...
Illetve azért is lehet, mert nem érezték szükségét, hogy leváltsák a kormányt.
- Úgy érzik a saját bőrükön, hogy jobban élnek. (hiszen azt tisztáztuk, hogy a kampányban nem volt téma a jobban élés)
- Az ellenzék olyan dolgokkal kampányolt, amik nem voltak szimpatikusak a választóknak, (Illetve nem vették a fáradtságot, hogy elmagyarázzák a népnek, hogy hogyan is gondolták. Akik így, visszacsatolás hijján kénytelenek voltak úgy gondolni, hogy helyes a következtetésük)
...Vagy azt mondod, hogy annyira nyilvánvaló volt a választók (nagyjából fele) számára, hogy a jobb életüket a Fidesz-kormánynak köszönhetik, ...
Öööö, szerinted, ha egy kormány 8 évig kormányoz, és a nép úgy érzi, hogy jobban él, akkor mégis milyen következtetést vonjon le belőle?
Ugye, nem azt sugallod, hogy ez is a Bokros csomag jótékony hatásának köszönhető?
...hogy a Fidesz nem találta szükségesnek ezzel kampányolni? ...
És, bevált nekik, nem?
...Mi (talán) két tucatnyian vagyunk...
Itt, igen, de nemcsak itt zajlottak le az ehhez hasonló viták.
Egytől egyig mindegyik azzal ért véget, hogy aki nem tapsikolt az "orbántakaroggy!"-hoz, és fel mert tenni konkrétumokra vonatkozó kérdéseket, az mind el lett hajtva a francba.
...Vagy azt mondod, hogy annyira nyilvánvaló volt a választók (nagyjából fele) számára, hogy a jobb életüket a Fidesz-kormánynak köszönhetik, hogy a Fidesz nem találta szükségesnek ezzel kampányolni? ..
Ez csak merő spekuláció.
Én azt mondom, hogy rengeteg ember van, aki nem tűri, hogy mindenféle jöttment "kultúrmarxista posztmodern autoriter baloldal"-i (THX: Nevetőharmadik ) megmondóember lefideszbirkázza folyamatosan ahelyett, hogy figyelne rá, és türelmesen elmagyrázná neki, hogy mit szeretne.
...Megkockáztatom azt, hogy a blog.hu-n összesen nincs pár száznál több játékos aki megpróbál érdemben tárgyalni magyar politikai kérdésekről...
Már, ne haragudj, de én a valódi életben sem tudtam ezekre a kérdésekre érdemi választ kapni, magukat ellenzékinek tartó emberektől.
...Így hát rajtad a sor, ...
Nincs mit megmutatni.
A vita csírájában el lett fojtva egy "fideszbirkával".
Ez nem volt sikeres stratégia.
Akármeddig is csűröd-csavarod itt a dolgokat.

GyMasa 2018.05.22. 21:57:18

@neoteny:
..Csak épp' a Momentum nem ezt írta a programjába:...
Valóban nem ezt írta.
Amit nem is állítottam.
De, ugye most nem akarod, hogy belemenjünk abba, hogy miért megvalósíthatatlan ez a vízió, legalábbis jelenleg?
Ezt csak akkor fogom itt kifejteni, ha kifejezetten kéred, mert elég hosszadalmas lenne.
...Vagyis ők a (stratégiai) _átmenet_ idejére vizionálták a gáztüzelésű erőműveket, nem pedig a 2050-től tervük szerint felálló CO2-mentes időszak _utánra_...
AZ teljesen mindegy.
Vegyél elő papírt, és ceruzát, és próbáld meg - akár óriási egyszerűsítésekkel is - megtervezni egy ilyen rendszert, ami CO2 mentes.
Ja, és a zéró CO2 azt is jelenti, hogy a primereneriga felhasználást is teljesen átállítják elektromosra.
Ehhez csak képzeld el, hogy mindenhol elektromos vagy hőszivattyús fűtésre lenne szükség.
Mégha feltételezed azt, hogy technológiailag lehetséges lesz, anyagilag akkor sem lesz rentábilis, tehát nem teljesítik a saját maguk által kitűzött célt.
"A nemzeti energiatermelésben ___gazdaságos___ és fenntartható módon kell tenni ezt, melynek alapköve a megújuló energiák arányának megfontolt, de folyamatos növelése."
Tehát, az a megállapításom, hogy az érvelésük nem koherens, teljességgel megállja a helyét.
(Az ugyanis nem nagy kunszt, hogy 250 milliárd EUR-ért kiépítesz egy olyan rendszert, ami 100HUF/kWh áron biztosít neked _valamennyi_ zöldenergiát, miközben Európa legnagyobb CO2 kibocsátója vagy)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 22:17:02

@GyMasa:

"Tehát, konkrétan az ellenzék teljesítményét minősítettem."

Azzal, hogy azt írtad: "ez nem csak a fideszt minositi", elsimerted, hogy a Fideszt _is_ minősíti. Az én állításom szerint pedig elsősorban a szavazókat minősíti, akik hatalomra juttatták azt a Fideszt, amelyik nem rendelkezett programmal a 2010-es választások előtt. Mert ugye az volt a téma, hogy a Fidesz sem kínált alternatívákat amikor ellenzékben volt.

"Illetve azért is lehet"

De te a 2018-as választási eredményt is protest szavazásnak tudtad be -- csak most az ellenzékkel szembeni protest szavazásnak.

"ha egy kormány 8 évig kormányoz, és a nép úgy érzi, hogy jobban él, akkor mégis milyen következtetést vonjon le belőle?"

Azt, hogy a saját növekvő termelékenységének eredményeként él jobban?

Pontosan erről van szó: a kormányzatok elhitetik a társadalmakkal, hogy bármiféle növekedés (életszínvonal-emelkedés) a kormányzatok áldásos tevékenységének következménye; hogy a kormányzati tevékenységek hiányában még a fű se nőne, hát még a gazdaság. Pedig a kormányzatok nem termelnek semmit, amit a társadalom ne lenne képes megtermelni _jobban_, mint ahogy azt a kormányzatok megtermelik.

"bevált nekik, nem?"

Be bizony: a szavazók (közel fele) nem volt kíváncsi semmiféle ellenzéki programra, elhitte azt a Fidesznek, hogy a jobb életüket a Fidesz-kormánynak köszönhetik.

"rengeteg ember van, aki nem tűri, hogy mindenféle jöttment "kultúrmarxista posztmodern autoriter baloldal"-i (THX: Nevetőharmadik ) megmondóember lefideszbirkázza folyamatosan ahelyett, hogy figyelne rá, és türelmesen elmagyrázná neki, hogy mit szeretne"

Bezzeg a 2006-os választások előtt: akkor türelmesen elmagyarázta Gyurcsány az embereknek, hogy mit szeretne, és a választók (elég nagy részük) ezt meg is értették és egyetértettek vele.

"Nincs mit megmutatni."

Így van: a választók zöme nem kíváncsi a választási programokra, érzésből szavaz. Az érzéseket pedig politikai propagandával lehet jól irányítani: kevés és egyszerű üzeneteket kell sulykolni, mint pl. azt, hogy Stop Soros meg Állítsuk meg Brüsszelt. Az ellenzék nem fog soha hatalomra kerülni amíg komplex programok türelmes magyarázásával próbálkozik: csak a saját eszközével lesz képes legyőzni a Fideszt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 22:24:48

@GyMasa:

"Amit nem is állítottam."

Akkor jó; akkor nem is állt szándékodban _kétszer_ is értekezni arról, hogy a gázerőművek összeegyeztethetetlenek a CO2 mentességgel:

GyMasa 2018.04.01. 18:33:22
@Kuviklacz:
...az ellenzéki pártok programja elolvasható...
Azt nem mondom, hogy mindet olvastam, de amit sikerült (egyáltalán végig olvasni) ott azért sok olyan dolgot olvastam, ami magában is komolytalanná teszi az egészet.
- Az a párt, ahol egy ilyen mondat, hogy "2050 CO2 MENTES országot akarunk megújulókkal, ÉS gázerőművekkel" bekerül a programjukba, ott még van bőven mozgástér a fejlődésre! (talán a momentumé volt?)

GyMasa 2018.05.23. 00:02:07

@neoteny:
...Az én állításom szerint pedig elsősorban a szavazókat minősíti,...
Akkor mégiscsak lehülyézted őket, ugye?
...Mert ugye az volt a téma, hogy a Fidesz sem kínált alternatívákat amikor ellenzékben volt...
Igen, kínált helyette a népnek fleto alternatívát.
...De te a 2018-as választási eredményt is protest szavazásnak tudtad be -- csak most az ellenzékkel szembeni protest szavazásnak...
Szerinted elképzelhető, hogy egyre tőbb embernek van tele a zsákja mondjuk a 4 évenkénti halva született összefogósdiból?
Ahogy Dr Grehause nagyon pontosan megállapította, amíg nem tűnik el az operett-ellenzék díszlet az országból, addig nyugodtan lehet a fidesz 2/3-okra számítani.
...Azt, hogy a saját növekvő termelékenységének eredményeként él jobban?...
Aminek ellenére van olyan kormány, amelyik levágja az arany tojást otjó tyúkot, meg van olyan, amelyik JOBBAN HAGYJA, hogy ez a növekedés az embereknél is maradjon.
Tudod, én nem vagyok egy empátia bajnok, de azt meg tudom érteni (mert mondjuk pontosan emlékszem is rá), hogy jobb érzés, hogy a 3 gyereked nevelését nem egy db 40%-os szja-val agyonadóztatott fizetésből kell megoldanod (10% körüli munkanélküliség mellett, amikor anyuka jobb esetben csak 10-15 évig esélytelen munkát vállalni, rosszabb esetben életben nem dolgozik többet), hanem igénybe vehetsz a 3 gyerek után még havonta 99000 HUF kedvezményt is, a 15%-os szjaból.
Sőt, ezt bizonyos szinten már-már családi adózásnak is lehet tekinteni, mert ha az egyik fél nem keres ehhez eleget, akkor a maradékot a házastárs is igénybe veheti.
Van ugyan hová fejlődni, de azért ez a rendszer sokkal jobb, mint ami előtte volt. (ha a gyereknevelés támogatását tekintjük)
...hogy a jobb életüket a Fidesz-kormánynak köszönhetik...
Miért, kinek köszönhetik?
Akárhogy is nézem, a szoci kormány semmiképpen a közelébe sem ért annak, hogy az embereknek jobb legyen. Ők kifejezetten ártottak az egész országnak. (lásd segéllyel vásárolt szavazatok)
...Bezzeg a 2006-os választások előtt: akkor türelmesen elmagyarázta Gyurcsány az embereknek, hogy mit szeretne, és a választók (elég nagy részük) ezt meg is értették és egyetértettek vele...
Most arra gondolsz, amelyik választás után kiderült, hogy szimplán csak hazudott az ország állapotásról, EU-s asszisztálással?
Ja, igen, és 2 évvel a válság előtt.
Ezen kívül pedig fletonak csak agyrohamai voltak, mert minden egyes ötlete ugyanazt az íves pályát járta be, és a nagy lelkkesedésnek végül semmi eredménye nem lett.
EGyébként nem tudom, miért rajongsz ennyire érte, szerintem ő az egyik fő felelőse a mostani helyzetnek, és inkébb csak megvetést érdemelne, amiért ilyen aljas módon elbánt (és azóta is folyamatosan azt csinálja) az országgal évtizedekre!
...Az ellenzék nem fog soha hatalomra kerülni amíg komplex programok türelmes magyarázásával próbálkozik: csak a saját eszközével lesz képes legyőzni a Fideszt...
Akkor ismétcsak ugyanoda lyukadunk ki, hogy inkompetens alakok, akiknek semmi keresnivalója nincs a politika közelében.
Arra ugyanis érdemesnek kell lenni, hogy valaki vezessen egy országot.
Ennek az első lépése, hogy megnyeri a választást.
Aki erre nem képes, az ne vezesse az országot.
...Akkor jó; akkor nem is állt szándékodban _kétszer_ is értekezni arról, hogy a gázerőművek összeegyeztethetetlenek a CO2 mentességgel:...
Mivan, IGAZMONDÓ Abdul megint kinyitotta a bűvös mappáját, amiben a "notórikus hazudozás"-aim vannak, azt' kisegített?
Nyugodtan gúyolódhatsz azon, hogy mit írtak le, attól még nem lesz megvalósítható a tervük.
Mert az ellátás lehet:
- Stabil
- környezetbarát
- olcsó.
De mindhárom nem.
Márpedig ők mindhármat a zászlójukra tűzték, tehát vagy hazudtak, vagy csak szimplán inkompetensek.
Ha pedig tényleg villamos energetikusokkal akarnak konzultálni, akkor javaslom, hogy keressenek fel egy gyakorló energetikust a szakmából, és ne ilyen sötétzöl-elvakult képzelgőket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.23. 01:44:20

@GyMasa:

"Akkor mégiscsak lehülyézted őket, ugye?"

Azt mondod, hogy a Fidesz választói hülyék voltak, hogy a hatalomba emelték a programot nem hirdető Fideszt?

"van olyan kormány, amelyik levágja az arany tojást otjó tyúkot, meg van olyan, amelyik JOBBAN HAGYJA, hogy ez a növekedés az embereknél is maradjon."

A 2008-as krach beütése előtt kifogásolta a magyar választók fele a kormányzat _gazdaságpolitikáját_?

"Miért, kinek köszönhetik?"

Maguknak.

"Most arra gondolsz, amelyik választás után kiderült, hogy szimplán csak hazudott az ország állapotásról"

Igen, arra; a választókat nem mélyen kommunikált választási programra szavaztak, hanem arra, hogy akkor úgy érezték, hogy jobban élnek mint négy évvel korábban.

"EGyébként nem tudom, miért rajongsz ennyire érte"

Mutass egyetlen példát arra, hogy én "rajongtam" Gyurcsányért. Ez az egész eszmecsere arról szól, hogy igénylik-e a választók a mélyen kommunikált ellenzéki programokat, vagy pedig a hatékony politikai propaganda által szított érzéseikre alapozva szavaznak; egy szót sem szóltam Gyurcsány politikai teljesítményéről.

"Akkor ismétcsak ugyanoda lyukadunk ki, hogy inkompetens alakok"

... amit demonstráltak azzal is, hogy választási programokat készítettek ahelyett, hogy egy, legfeljebb két témát sulykoltak volna orrba-szájba.

"Mivan, IGAZMONDÓ Abdul megint kinyitotta a bűvös mappáját, amiben a "notórikus hazudozás"-aim vannak, azt' kisegített?"

Nah, csak tudok jól keresni a hafr.blog.hu-n.

"Nyugodtan gúyolódhatsz azon, hogy mit írtak le"

A gúnyolódással te próbálkoztál be kétszer is ... csak épp' lyukra futottál vele, ugyanis

"ahol egy ilyen mondat, hogy "2050 CO2 MENTES országot akarunk megújulókkal, ÉS gázerőművekkel" bekerül a programjukba"

_nem_ került be a programjukba.

DrGehaeuse 2018.05.23. 09:17:21

@neoteny:
GyMasa viszont arra utalt, hogy a "semmit mondás" ellenére elért 2/3-ad az ellenzéket is minősíti.
Viszont a te módszered, félreérthető fogalmazás esetén a kommentelőre vonatkozólag leginkább hátrányos értelmezésre való megtorló jellegű reakció.

444 (ex Unionista) viszont úgy tesz mintha ezt nem értené. Egy idő után (és az már sok évvel ezelőtt letelt) ez már nem szórakoztató. HaFr türelme sajnos végtelen e tekintetben.

GyMasa 2018.05.23. 09:40:31

@neoteny:
...Azt mondod, hogy a Fidesz választói hülyék voltak, hogy a hatalomba emelték a programot nem hirdető Fideszt?...
OK, akkor itt en, most befejeztem!

abdul hackeem 2018.05.23. 09:48:55

@DrGehaeuse: Bocs, akkor lettél volna korrekt, ha figyelembe veszed az érintett kommentelő (GyMasa) módszereit is, vagy az ő kommentjeit is bírálod.
Én csak tisztelni tudom neoteny toleranciáját, GyMasa meg a személyeskedései és propaganda célú ferdítései miatt nyugodtan csinálhatna magának egy kistestvért.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.23. 09:49:52

@DrGehaeuse:

"GyMasa viszont arra utalt, hogy a "semmit mondás" ellenére elért 2/3-ad az ellenzéket is minősíti."

Mint ahogy GyMasa írta is, "ez nem csak a fideszt minositi", vagyis "ez" a Fideszt _is_ minősíti. Erre írtam azt, hogy elsősorban a választókat minősíti. Nem azt írtam, hogy (elsősorban) a Fidesz-választókat minősítené, hanem az összes választóról írtam. Az nem az én problémám, hogy GyMasa ebből azt a következtetést vonta le, hogy én lehülyéztem az ország választóinak felét, ti. azokat, akik a Fideszre szavaztak.

Az egész téma lényege az, hogy a választók zöme nem választási programokra szavaz, hanem kimazsolázza a politikai propagandából azt, ami megerősíti a zsigeri érzéseit. Meglehetősen súlyos veszteséget kell elszenvednie ahhoz, hogy a zsigeri érzései megváltozzanak: ilyen volt pl. a 2008-as válság. Nem azért szavazott a Fideszre 2010-ben a szavazók valamivel több, mint fele, mert a Fidesz-KDNP valamiféle mélyen kommunikált meggyőző választási programmal állt volna elő, hanem mert 2009-re elég durván beszakadt a mo-i gazdasági helyzet. Arról lehet értekezni, hogy ennek a beszakadásnak milyen mértékben volt okozója a Gyurcsány-rezsim (ill. hogyan kezelte azt a Bajnai-rezsim), de az én álláspontom az, hogy a Fidesz-KDNP 2010-es győzelméhez nem valamiféle mélyen kommunikált választási programjuk segítette őket -- mert olyan nem is létezett.

DrGehaeuse 2018.05.23. 09:56:56

@neoteny:@GyMasa: Belekerültek a gázerőművek a Momentum programjába csak átmeneti megoldásként, GyMasa ezt összeolvasta és félreértelmezte.

"2050-re zéró széndioxid kibocsátást megvalósító, rugalmas
energiastratégiát dolgozunk ki
A megújuló energiaforrások technológiai fejlődése miatt időszerű........ A nemzeti energiatermelésben gazdaságos és fenntartható
módon kell tenni ezt, melynek alapköve a megújuló energiák arányának megfontolt, de folyamatos növelése.
Ezt a stratégiai átmenetet modern, kis- és közepes méretű gáztüzelésű erőművekkel és fejlett informatikai
(okos hálózatok, decentralizálás, virtuális erőművek) és energiatárolási megoldásokkal stabilizáljuk és tesszük
rugalmassá."

Kár ezen rugózni. A Momentum szerint átmenetileg jobb sok kis rugalmas gázerőművet beállítani mint Paks II-t megépíteni. Pars II. CO2 mérlege az építés során felhasznált energia miatt eleinte sokkal rosszabb mint a gázerőműveké, pusztán azért mert iszonyú mennyiségű betont és acélt kell legyártani és odaszállítani (és beépíteni). Ez a három pedig ma a legnagyobb CO2 kibocsátó ágazat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.23. 10:07:11

@DrGehaeuse:

"Kár ezen rugózni."

Szerinted kár: szerintem nem kár, ugyanis GyMasa már másodszor jött elő ezzel az összeolvasott és félreértelmezett fúrójával -- amikor pedig felhívtam rá a figyelmét, akkor azt írta: "Amit nem is állítottam."

GyMasa 2018.05.23. 11:26:34

@DrGehaeuse:
Sajnos, a jelenlegi technikai szintet figyelembe veve ennek a scenarionak nincs sok realitasa.
(a mai idojarasfuggo rendszerek alkalmatlanok kiegeszito tarolas nelkul, hogy egy egesz orszagot olcso, stabil es zold energiaval lassak el. A kiegeszito tarolas pedig egyreszt technikailag elegge kiforratlan, rettenetesen draga, irto rovid az elettartama, es meg akkor sem elerheto, (gyartasi kapacitas hianyaban) ha teszem azt az amugy is rettenetesen magas arat teljesen figyelmen kivul hagyva megis ugy dontunk, hogy ennek ellenere belevagunk)
Tehat, az eredeti kijelentesemnek megfeleloen ez NEM racionalis erveles.
A maximum, amit igerhetnenek az az, hogy csokkentik a CO2 kibocsatast a rendelkezsere allo technologiakat figyelembe veve, es felhasznalva, esetleg, tarsadalmi aldozatot vallalva egy kisebb felarat is kifizetve a kozjo erdekeben.
Az racionalis erveles lett volna.
Eleve, 2050 32 ev mulva lesz.
Ha MA elohuzol egy komplett, kesz gazeromuvet a varazskalapbol, akkoris az az eromu meg jo 50 evig mukodokepes lesz majd.
Ha elobb zarod be, akkor meg penzbeli veszteseget fog elszenvedni, aki beruhazott a projektbe.
Es, ezzel egybol megsertik a "gazdsagosan" reszet az igeretuknek.

GyMasa 2018.05.23. 11:30:25

@neoteny:
... már másodszor jött elő ...
Igen, es mar sokadszor magyarazom el, hogy hiaba irja azt, hogy csak az atmeneti idoszakra tervez a gazeromuvekkel, irrealis terveik vannak, a jelenlegi technologiai szinvonalon.
Sem ma, sem 2050-ben nem lesz kepes megvalositani a zero CO2 kibocsatast. Meg akkor sem, ha csak a villamosenergia termelesre igerte (de az sem egyertelmu a fejezetbol). Ha beleveszed a teljes, primerenergiat is magaba foglalo felhasznalast, akkor pedig 100%-ig biztos vagyok benne, hogy 2050-ig ez az igeret enmmikeppen nem fog megvalosulni.
Ha ezt nem erted, akkor ahhoz jogod van, en reszemrol befejeztem a vitatkozast!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.23. 11:54:12

@GyMasa:

"hogy hiaba irja azt, hogy csak az atmeneti idoszakra tervez a gazeromuvekkel"

Amikor ezt írja, az elégséges ahhoz, hogy meghazudtoljon téged: "ahol egy ilyen mondat, hogy "2050 CO2 MENTES országot akarunk megújulókkal, ÉS gázerőművekkel" bekerül a programjukba".

GyMasa 2018.05.23. 11:58:15

@neoteny:
...meghazudtoljon téged...
Ja, ertem, egy hazugsagot megcafolni, az is hazugsag?

GyMasa 2018.05.23. 12:00:40

@neoteny:
Tudod, a 2050-re CO2 mentes orszag igerete pont ugyanolyan racionalis, mint a ketfarku kutyapart "orok elet, ingyen sor" igerete.

abdul hackeem 2018.05.23. 12:09:15

@GyMasa: Figyu, te paks2 fityisztrollja, attól, hogy én nem hazudok, még nem vagyok IGAZMONDÓ.
Viszont te már azt is mondtad, hogy van atomunk.
És mégis, a bejegyzés témájához behoztad a tutit, elterelésképpen.
Gratulálok az agitprop osztálynak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.23. 12:12:55

@GyMasa:

Nem érted: a te hazugságod ("ahol egy ilyen mondat, hogy "2050 CO2 MENTES országot akarunk megújulókkal, ÉS gázerőművekkel" bekerül a programjukba") került megcáfolásra.

GyMasa 2018.05.23. 12:23:52

@neoteny:
...Nem érted: a te hazugságod ("ahol egy ilyen mondat, hogy "2050 CO2 MENTES országot akarunk megújulókkal, ÉS gázerőművekkel" bekerül a programjukba") került megcáfolásra....
Te nem erted.
Olyan nem lesz, hogy 2050-ben be fogjak zarni az osszes gazeromuvet, mert addigra meg siman uzemelni fognak.
Foleg azok, amiket meg csak ezutan fognak megepiteni.
Tehat, momentum igert egy hulyeseget, es ennek a cafolata az hazugsag.
Ertem.
Nincs tobb kerdesem!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.23. 12:32:58

@GyMasa:

Már vergődhetsz: már kiderült, hogy az az állításod, miszerint "ahol egy ilyen mondat, hogy "2050 CO2 MENTES országot akarunk megújulókkal, ÉS gázerőművekkel" bekerül a programjukba" hazugság volt: _nem_ került be ilyen mondat a programjukba.

DrGehaeuse 2018.05.23. 12:35:41

@abdul hackeem: Nem olvasom el GyMasa kommentjeit se rendszeresen. Véletlenül botlottam bele Neoteny inkorrekt vágásába ami a fidesz 2/3 és a választók minősítését illeti.
Nem minősítettem Neoteny kommertársat se és GyMasa-t se. Viszont Neoteny egy konkrét megnyílvánulását és egyik (szerintem indokolatlanul provokatív) módszerét minősítettem inkorrektnek. Mintahogy GyMasa félreértelmezését sem hagytam szó nélkül.

BTW az utolsó fidesz 2/3 szimpla szavazatvásárlás (cigányok) és a választók megfélemlítése révén jött össze. Jól tudnak szavazatot számolni és nekik van a legjobb adatbázisuk. És van egy Gyurcsány nevű emberük aki a leghatékonyabban tartott vissza több százezer kiábrándult szavazót a fidesz elleni szavazástól, valamint majdnem annyit az ellenzékre való voksolástól.

DrGehaeuse 2018.05.23. 12:57:47

@GyMasa: A jelenlegi technikai szint már 5 év múlva sokkal többet fog lehetővé tenni sokkal olcsóbban. Elon Musk már ma gyárt olyan rendszert amit Ausztráliában fel is épített és szélerőmű+akkumulátortelep kombóval oldja mag a folyamatos áramellátást 30000 ember számára.
www.engadget.com/2017/11/23/tesla-australia-powerpack-100-day-bet/?guccounter=1

Ugyanezt meg lehet csinálni napelemes erőművel kombinálva vagy bármilyen ingadozó vagy szakaszos áramtermelésű vízkerekes vagy ár-apály generátoros rendszerrel.

Folyamatban van Kínában a nanocsöves aksi fejlesztése. Ha ezt sikerül megcsinálni, akkor olyan aksik lesznek amik gyorsan tölthetők, tartósabbak és olcsóbbak a maiaknál. Ez bekövetkezhet idén ősszel vagy 2 év múlva, de ha csak 10 év múlva, akkor is 2050-re mindent letarol.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.23. 14:01:19

@DrGehaeuse:

"az utolsó fidesz 2/3"

Ami a választók kevesebb, mint felének szavazataiból jött össze.

"szimpla szavazatvásárlás (cigányok)"

Meg a nyugdíjasok (egy része).
Meg az építőiparban és annak beszállítóinál dolgozók.
Meg a CSOK-osok.
Meg a választási rezsicsökkentést kapók (egy része).

Nem csak a cigányok szavazatai kerültek megvásárlásra.

GyMasa 2018.05.23. 14:01:27

@DrGehaeuse:
...A jelenlegi technikai szint már 5 év múlva sokkal többet fog lehetővé tenni sokkal olcsóbban...
Ez igy van. Annak utanaszamoltal mar, hogy egy komplett rendszer mennyibe kerul ma, es mennyivel kell olcsobbnak lennie tetszoleges idotavon belul, hogy a TCO leosztva a megtermelt arammal legalabb a kozeleben legyen a hagyomanyos rendszereknek?
...Elon Musk már ma gyárt olyan rendszert amit Ausztráliában fel is épített...
Igy van, es annak lattad a TCO szamitasat?
Abban benne van-e az idojarasfuggo eromuvek koltsege is?
Abban benne van-e a szelenergia eves kb 40-50%-os, rendelkezesreallasa miatt szukseges dupla szeleromuvi kapacitas ara is?
Benne van annak is az ara, hogy alkalom adtan tovabb van szelcsendes es borult ido, mint amit az akkuk at tudnak hidalni?
Mert, altalaban az szokott lenni ezekben a hirekben a plane, hogy _elemenkent_ mindegyik egyseg szep-meg jo, csak, amikor mindent osszeadsz, akkor az jon ki, hogy:
- Csak az akkumulatorok amortizacioja tobbe kerul, mint a jelenlegi, halozati aramar
- Az egesz koceraj tobbszorosebe kerul, mint egy hagyomanyos eromu.
- De legalabb eves szinten is a rendelkezesre allasa nem 100%. (ha kihagyod a hagyomanyos eromuvet a koltsegekbol.)
...Ugyanezt meg lehet csinálni napelemes erőművel kombinálva vagy bármilyen ingadozó vagy szakaszos áramtermelésű vízkerekes vagy ár-apály generátoros rendszerrel...
Mindent lehet, csak kizarolag elhatarozas, meg penz kerdese a dolog.
A kerdes mindig csak annyi, hogy olcsobb lesz-e az igy epitett rendszer, illetve, hogy a vegelszamolasnal elered-e az eredeti celodat.
A jelenlegi technologiaval mar Magyarorszagot sem CO2 mentesse tenni.
energyload.eu/smart-grid/smart-grid-soll-die-insel-pellworm-autark-machen/
Pellworm-ban megprobalkoztak vele.
1200 fos lakossagot 200 millio EUR-ert felszereltek smartgriddel, meg minden zoldbarat almaval, azt' megsem sikerult oket teljesen fuggetlenne tenni.
Ez ugye egyszeri 166000EUR befektetes fejenkent.
Ha erre szamolsz mondjuk 20 eves megterulest, amit jo esetben a szeleromuvek kibirnak, mielott ujja kell oket epiteni, akkor evente, es fejenkent 8333EUR jon ki.
Az egy 4 fos csaladra 33kEUR evente.
Szoval, ahogy irtam, meg lehet csinalni, csak kerdes, hogy megeri-e.
...Folyamatban van Kínában a nanocsöves aksi fejlesztése...
Sajnos, ilyen hirek maximum 6 havonta felreppennek valmaifele szuperakksirol, mar jo 10 eve, es valahogy semelyikrol nem hallani tobbet.
www.youtube.com/watch?v=8RbwOhM6PUk&t=453s
Ebben a videoban egy kutato kielemezi, hogy mi a problema ezekkel a "szuperakkukkal".
Abban egyetertunk, hogy gyorsabb toltes, koltseg iranyaba lehet meg akar szignifikans fejlodes is, de a kapacitassal kapcsolatos elvarasok lehet, hogy tulzoak.
Nem azt mondom, hogy elvileg is lehetetlen, csak azt, hogy a jelenlegi technikai szinvonalunkon ez egy "red brick wall"-nak tunik.

DrGehaeuse 2018.05.23. 15:02:38

@neoteny: OK! Amit írsz az mind közvetett szavazatvásárlás. Viszont most először volt olyan, hogy a cigányok 90% fölötti arányban szavaztak a fideszre a HHH falvakban.
Ez már döntően közvetlen szavazatvásárlás volt. Az olyan szervezetek mint a cigánykirályság több kamupártot is indított saját embereivel, hogy az így felvett összegek (kamupártonként is százmilliók) egy részéből direkt szavazatvásárlással vegyék rá a romákat hogy a fideszre szavazzanak. A pénz jó részét saját célra fordították, de még így is szállítottak a fidesznek 600-650 ezer szavazatot.

www.facebook.com/100011424256453/videos/891840821206718/

abdul hackeem 2018.05.23. 15:29:33

@DrGehaeuse: Szerintem sokaknak meg ez így jó ahogy alakul.
Az egyszeri szavazó hazament, megnézte a fizupapírt, azon magasabb összeg szerepel. Benézett a hűtőbe, ott meg öt sörrel több volt. Tavaly megint volt a Balatonnál. Ki másra szavazna, mint a regnáló hatalomra, hiszen jobb lett a helyzet, a többi meg elkúró.
Ez is egyszerű szavazatvásárlás, mert azt nem kell elmagyarázni, hogy a világgazdasági helyzet javult és mindez azért van.
Ha meg rosszabb lesz, akkor Brüsszel, Soros, etc.

screpes 2018.05.23. 15:29:57

@DrGehaeuse:
a link nem érhető el, nem nyitható. Miről volt benne szó?

GyMasa 2018.05.23. 16:02:00

@DrGehaeuse:
Ez csak a megfeleloen alacsony belso ellenallas es a megfeleloen pontos toltoaramkor kerdese.
Okostoltokkel (amik pl merik a cella homersekletet is) egy osregi NiCd akkut is fel lehet tolteni 70%-ig ha nem is 2 perc alatt, de egy fel-egy oran belul.
Sot, a Tesla-t superchargere is negyed ora-fel ora alatt tolti fel 80%-ig az akkukat.
A problema pont efelett az ertek felett kezdodik a homerseklet miatt.
Egy cellaval meg lehet jatszani, mert annak tudod eleg pontosan merni a homersekletet es a tolteskor beeso cellafeszultseget, de egy Teslaban a 8000 db elemi cellanal kizart, hogy biztonsaggal tudd tovabb tolteni.
Ezert biztonsagi okokbol csak 80%-ig toltenek a gyorstoltok.

DrGehaeuse 2018.05.23. 16:18:40

@abdul hackeem: Ennek ellenére még erre a szétforgácsolt és elqro ellenzékre is többen szavaztak mint a fideszre. Csak éppen ez szétoszlott 7(+2) pártra amiből 3 nem jutott be (Momentum, KKP, Együtt), egy meg még az 1%-ot se érte el (Együtt, mégis lett egy képviselője csak az beült az LMP frakcióba). A legtöbben viszont azok voltak akik nem szavaztak (vagy nem tudtak mert túl sokba került volna az út a nagykövetségre, levélben meg nem lehetett).
Így aztán a fidesz 49,6%-os eredménye a parlamentbe jutott pártokra leadott szavazatoknak már 53,2%-át éri el. Ebből lett 2/3-ad.

DrGehaeuse 2018.05.23. 16:19:39

@screpes: Melyik link? A romakirályos vagy a nanocsöves-aksis?

DrGehaeuse 2018.05.23. 16:20:38

@screpes: Ja a romakirályos. Kell hozzá Facebook reg.

abdul hackeem 2018.05.23. 16:48:25

@DrGehaeuse: Igen.
És melyik ellenzéki párt kezdte el verni a tamtamot, hogy azonnali népszavazást az arányos képviseletről,
vagy vissza a kétfordulós szavazást?
Na ebben van nagyon igaza a bloggazdának, hogy az ellenzék lósz@rt sem ér.

Ott lett volna a lehetőség a választások utáni tüntiken, csak ki kellett volna jelölni a célokat, tervet készíteni. beadni, aláírást gyűjteni, hálózatot építeni. De semmi.
Ez lett volna a minimum.

A Te feladatod pedig meggyőzni az ellenzéki és parlamenten kívüli pártokat az Alkotmányozó Nemzetgyűlés összehívásáról.
Ennyike.

Janossz 2018.05.23. 18:53:01

@GyMasa: Kis emlékeztető:
"Emberünknek valahogy nem erőssége az idézés, a macskakörmöket meglehetősen lazán kezeli, immár sokadszor.
De, ha bukik vele, mindig neki áll feljebb. Őt minősíti.
Hitvány hamisító. "

És pont azt tetted.

GyMasa 2018.05.23. 21:36:30

@Janossz:
Azt' erre emlékszel-e még?
" Janossz
2017.07.11. 08:41:50
@Paks2: ." A Hankook és Merci még a fasz gyurcsány érdeme volt. "
Ráadásul a svábok egy kumma kWó-t nem vesznek. Saját gázos erőművet üzemeltetnek.
Mivel hőre is szükségük van, így jönnek ki jobban. "

Janossz 2018.05.23. 22:06:26

@GyMasa: Szorgalmad nem nullázza le aljasságod.
Igazán figyelemre méltó, hogy szerénységem ilyen régi tévedését, (melyért később elnézést kértem, persze) képes voltál előásni egy régi blogból.
A Mercinek egyébiránt VAN gázos kiserőműve, csak nem elegendő az igényekhez. Ami nem jelenti azt, hogy a jövőben is így lesz.

Ha megérteni méltóztatnál a problémát, mármint azt, hogy sosemvolt kijelentéseket, programpontokat idézgetsz be immár sokadszor kettős macskakörömmel, ami SZÓ SZERINTI idézést jelent, továbbá kommenteket ily módon általad kiegészítve-"szerkesztve" idézel, könnyebb lenne a helyzet.
Na bújj vissza a netbe, keress tőlem ilyet!

Csak valahogy úgy áll a helyzet, hogy hogy az Istennek se akarod megérteni aljadék viselkedésed.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 03:56:59

@DrGehaeuse:

"Amit írsz az mind közvetett szavazatvásárlás."

Miért? Ha elfogadjuk azt, hogy pl. az Erzsébet-utalványok nyugdíjasoknak kipostázása szavazatvásárlás volt (legalább is bizonyos esetekben), akkor az nem lényegesen közvetettebb annál, hogy valaki átad párezer forintot cigány etnikumú szavazóknak mielőtt ők leadják a szavazatukat.

De még ha el is fogadjuk a közvetlen és közvetett szavazatvásárlás közötti különbséget, mi annak a jelentősége? A közvetlen szavazatvásárlás milyen szempontból rosszabb, mint a közvetett? Vagy a nyugdíjas valamilyen szempontból inkább rászolgált arra, hogy megvásárolják a szavazatát mint a cigány?

GyMasa 2018.05.24. 09:39:31

@GyMasa:
Nem hazudtam. Rosszul tudtam. Megbizonyosodtam róla.
Elnézést, ha megtévesztettem volna bárkit. A tévedés joga megillet engem is.

DrGehaeuse 2018.05.24. 10:18:39

@neoteny: Igazad van! A bözsiutalvány is eléggé direkt. Így még szebb az ellenzék vereséget érő csekély szavazattöbbsége.

GyMasa 2018.05.24. 10:18:56

@abdul hackeem:
Ezt nem itt fogom megbeszelni, mert nem ide tartozik a tema. De koszonom a linket.
(Meg akkor is, ha ezt az igeretet is elobb szeretnem reszletesen latni, es csak utana velemenyt mondani rola, mert elsore ugyanolyan irracionalisnak tunik, mint a momentumos igeret. De, nyilvan van valami reszlet, ami miatt megvalosithatonak gondoljak.)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 10:32:46

@DrGehaeuse:

"Így még szebb az ellenzék vereséget érő csekély szavazattöbbsége."

Valóban. Egy teljesen arányos választási rendszerben még mindig a Fidesz-KDNP alakítana kormányt: vagy kisebbségit, vagy bevenne még valaki(ke)t a kormánykoalícióba. De ebben az esetben az ellenzéknek lenne esélye arra, hogy effektívebb ellenőrző/módosító tevékenységet legyen képes kifejteni a parlamentben.

No de nem ez a helyzet, így az ellenzékek mást kell kitalálnia.

abdul hackeem 2018.05.24. 11:43:53

@GyMasa: A téma annyiban jön ide, hogy az illiberalizmusban SEM (mint a Kádárizmusban sem) kell feltétlenül megvédeni a központi utasítást, akaratot.
Gondolkodni sosem késő elkezdeni.

GyMasa 2018.05.24. 13:44:37

@abdul hackeem:
Az a bajom, hogy erre a kerdeskorre lehetetlen roviden valaszolni.
Ezen felul pedig legeloszor megerteni szeretnem a helyzetet.

Janossz 2018.05.24. 20:39:26

@GyMasa: Te már olyan szinten menthetetlen vagy, hogy akkor sem használod az idézőjelez, forrást, amikor ideje lenne.
Beteg vagy.

GyMasa 2018.05.24. 22:14:50

@Janossz:
Ez nem idézet volt, hanem bocsánatkérés.
Neo elfogadta.

Janossz 2018.05.24. 22:23:35

@GyMasa: Mert aljas módon megtévesztetted. Ezt szeretjük benned.

GyMasa 2018.05.24. 22:49:42

@Janossz:
Nos, ha részedről anno ugyanezek a szavak adekvát bocsánatkérésnek számítottak, akkor ha nem alkalmazol velem szemben önmagadhoz képest kettős mércét, akkor számomra is adekvát bocsánatkérésnek minősülnek.
Ez a megjegyzésed sokkal inkább csak téged minősít, mert anno te sokkal parasztabb módon viselkedtél ott mindenkivel.
Innentől kezdve, hogy te, személy szerint nem akarsz vagy tudsz megbocsátani, már a te magánügyed.
Ezzel én befejeztem!
süti beállítások módosítása