1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.04.28. 07:03 HaFr

Nem szociális, hanem versenyképességi fordulatra van szükség

A progresszív oldalnak szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy Orbán negyedik (sorrendben harmadik) választási győzelmének több köze van a társadalmi konszolidációhoz, mint a propagandához: magyarul a győzelemnek objektív alapjai/okai vannak. Itt el kell oszlatnunk bizonyos tévhiteket általában a kormány "szociális érzéketlenségével" kapcsolatban.

Elképesztő: tízszeres jövedelmi különbség van a magyarok között

Ha rögtön a jövedelmek változását és ezzel összefüggésben a szociális ellátórendszer működését nézzük, a legfrissebb részletes elemzések szerint (2016-ról) a legtöbb társadalmi tizedben (decilisben) 4-4,7 százalék közötti nettó növekedést láthattunk, ebből csak az első (0,6%) és a harmadik tized (2,7%) kivétel. A legnagyobb, 4,7%-os nettó növekedés a hatodik és a tizedik tizedben volt, vagyis a több pénzt keresők nem jártak rosszul, de közben csökkent az ún. Gini-együtthatóval és a Pareto-számmal (80/20) mért jövedelmi egyenlőtlenség is, amely mindösszesen Európában alacsonynak számít. 

Elképesztő: tízszeres jövedelmi különbség van a magyarok között

A táblázatból látszik, hogy a nyugatiakhoz képest még mindig alacsony vásárlóerő átlaga a hetedik decilis tetején, azaz kb. a társadalom 70%-ánál húzódik, miközben a medián (az az érték, amelynél éppen a társadalom fele él jobban és a fele rosszabbul) kb. az átlag 5/6-ánál, ami szintén viszonylag alacsony egyenlőtlenséget bizonyít. Ez a viszonylag alacsony jövedelmi egyenlőtlenség az, ami Magyarországon különösen fontos az általános szemlélet szerint: igaz, hogy az osztrákokkal szemben alig csökken a lemaradásunk és a régiós országokkal szemben nő, de az ajtószomszédhoz képest meg a saját városunkon belül ugyanúgy élünk.

Elképesztő: tízszeres jövedelmi különbség van a magyarok között

És ha ezen túl megnézzük azt, hogy az újraelosztás ezt hogyan erősíti, azt látjuk, hogy a társadalmi (tehát az újraelosztás / redisztribúció okán szerzett) jövedelmekben a magasabb fizetések nyomán járó magasabb nyugdíjak nyomnak messze a legtöbbet a latban, és a családtámogatások összegszerűen is csökkennek a magasabb jövedelmi kategóriákban. Vagyis a társadalom kvázi meritokrati- kusan (egyúttal hasonló szociális csoportok körében hasonló sikereket felmutatva) szerveződik, illetve az állam alapvetően az egyenlőséget erősítve lép be a jövedelemelosz- lásba. Én ebben semmi kivetnivalót nem találok a társadalmi fejlettségnek ezen a fokán.

Elképesztő: tízszeres jövedelmi különbség van a magyarok között

Ráadásul az múlt években lassú ütemben, de fokozatosan apadt a jövedelmi különbség az egyes régiók között: 2016-ban tovább csökkent Észak-Alföld lemaradása az országos átlaghoz képest, míg Közép-Magyarország előnye mérséklődött.

Ahol a kormány a legkevésbé teljesített jól az utóbbi nyolc évben (illetve az azt megelőző nyolcban), az a versenyképesség javítása és ennek nyomán az életszínvonal nemzetközi kitekintésben is érzékelhető javítása volt.

Hungary GDP per capita PPP

Míg a vásárlóerőn mért fejenkénti GDP folyamatosan javult (ami tükrözi a fentieket)....

Hungary GDP per capita... addig az abszolút (nemzetközi árakon számolt) GDP/fő továbbra is alacsony. Ennek oka a hozzáadott érték-képzés gyengesége, amely szoros össze- függésben áll a jogállami és az átfogó intézményi környezettel, az oktatási és az egészségügyi alrendszerek hatékonyságával, a korrupcióval, a vállalkozásbarát adó- és versenyviszonyokkal, és általában a lakosság bizalmi-kooperációs képességeivel. (Az eredendő tőkeszegénységen és elmaradottságon túl.) Ezeket a kormányzás világosan rombolta. Ahogy most érzékelem, a negyedik Orbán-kormány ráfordulna a gazdasági modernizációra a digitalizáció, a kutatás-fejlesztés és a felsőoktatás komolyabban vételével -- reméljük így lesz. Ahogy azonban a címben jeleztem, a társadalmi hatékonyság növekedésében a kibocsátási oldalon kell most eredményt elérni, amire a versenyképességi tényezők összefüggően hatnak, tehát nem elég egy K+F minisztérium ahhoz, hogy az előbb jelzett problémákat a gyökerükben orvosoljuk. Társadalmi modernizáció híján a jövedelmek nem fognak jelentősen, tartósan az unió átlagát meghaladó módon növekedni, illetve a megvalósuló növekedésben sokkal nagyobb marad a külső források és konjunktúra szerepe, mint optimális volna. De itt és most a belső elosztás igazságosságával -- a közhiedelemmel szemben -- nincsen probléma.

Ui. Egy kommentre válaszul kiegészíteném a képet azzal, hogy valóban, az ellátórendszerekből való forráskivonással az itt nem jelzetteken túli társadalmi költségek jelentkeztek, amennyiben folyamatosan nő a lakosság által kényszerűen vállalt kompenzációs teher (pl. a közgyógyellátáson kívüli magánpraxisok igénybe vétele, megnövekedett gyógyszerárak, alternatív oktatási csatornák), ami persze felemészti a jövedelemnövekedést, vagy egy részét. Bármilyen problematikus azonban ez a folyamat, hosszabb távon -- főleg, ha végül tényleg megszabadulunk a manipulatív nacionalizmustól és a piacromboló korrupciótól -- stabilizálhatja az öngondoskodás optimális szintjét.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8613875274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevetőharmadik 2018.04.28. 07:43:35

Kénytelen vagyok visszavenni a tegnapi lelkesedésemből, hacsak nem biggyeszted oda, hogy "Én ebben baloldali szempontból semmi kivetnivalót nem találok."

Amúgy ja, hiába osztjuk egyre egyenlőbben újra a keveset, amíg az csak kevés tud maradni. Nem mellesleg az autokrata és nem teljesítményelvű társadalmak egyenlőbbek, egy alacsonyabb színvonalon.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.28. 07:47:48

@nevetőharmadik: én értelek, szerintem nagyon közel állunk egymáshoz, de a piacot önmagában nem tartom alkalmasnak abban a modernizációban, amelynek eredményeként a piacnak nagyobb koordinációs szerepe lehet egy jól működő társadalomban -- itt "mindössze" az elkövetkező húsz évet látjuk másként, amiben én nálad a progresszívokra jellemző ideologikus hozzáállást és a realitások egységugrással való meghaladásának igényét vélem felfedezni :)

nevetőharmadik 2018.04.28. 08:50:31

@HaFr: Viccelődést félretéve, az eszem azért nem ment el. (Ha van is bennem ilyen igény, az azért van, mert úgy vélem, hogy a szabadságot végül minden rúgkapálás ellenére maga alá fogja temetni a realitás. A leges-legoptimistább szcenárió is az eternal vigilance átka.)

Persze amint egyszer az újraelosztást törvényes rablásnak tekintetted (mert ehhez elég Bastiatig elmenni, nem kell rothbardi távolságokba, és te más szavakkal pontosan ezt írtad le), elültettél magadban valamit, és sok kellemetlenséged lehet ebből. Nem is értem, miért vetemedtél ilyesmire :)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.28. 08:54:03

@HaFr:

"a piacot önmagában nem tartom alkalmasnak abban a modernizációban, amelynek eredményeként a piacnak nagyobb koordinációs szerepe lehet egy jól működő társadalomban"

Miért lenne szükség a piac bármiféle mértékű koordinációs szerepére egy jól működő társadalomban -- különösen akkor, ha ennek a jól működő társadalomnak a létrejöttében nem játszott szerepet a piaci koordináció?

Moin Moin 2018.04.28. 08:57:06

Ott a baj ezzel az "átlagosan 4-4,7%-os nettó jövedelememelkedéssel", hogy a két nagy ellátórendszerből (oktatás és egészségügy) kivont pénz egyénenkénti pótlása (magánóra, magániskola, magánovi-bölcsi, hálapénz, magánorvos, stb.) bővel felzabálja ezt. Ráadásul úgy valósult meg a jövedelem-átcsoportosítás, hogy a tárasadalom harmadának-negyven százalékának még elméleti esélye sem maradt akárcsak egy szolid TÁRSADASLMI emelkedésre sem.

Ez a most favorizálandó társadalmi hatékonyságnövekedés és modernizáció szempontjából ott jelent bajt, hogy egyszerűen kimaradnak az e társadalmi rétegekbe tartozók - és főképpen a gyerekeik - a társadalom összteljesítmény-emeléséből. Sem a képességeik nem bontakozhatnak ki, sem pedig fogyasztókként nem lendíthetnek a gazdaságon.

Nem tudom, hogy képzeli el Orbán a társadalom termelékenyebbé tételét, ha az ország minden harmadik gyerekének esetleges (és statisztikailag mindenképpen valószívűsíthető) tehetségét a maga politikájával távoltarja sokszor még a középiskolától is. Ez olyasmi, mintha a norvégek a megtermelt olajuk harmadát egyszerűen beleengednék a tengerbe... Ők is nagy szarban lennének.:-)

Ez a rezsim menthetetlen, mert nem meritokrata, hanem végtelenül kontraszelektáló, éspedig minden értelemben - ennek "címerállatai" az új kormánytagok! A történelem nem ismer olyan társadalmi modernizációt és termelékenységnövekedést, amely "kegyúri" rendszerben ment volna végbe, a társadalom alós harmadának kirekesztésével. Orbán - talán - abban hisz, hogy a maffiamódszerekkel hatalmas (de európai méretekben mégsem jelentős) tőkéhez juttatott házi vállalkozók majd fellendítik a gazdaságot és termelékeny vállalatotat csinálnak/működtetnek - azonban ezekben az emberekben egyszerúen a nyoma sincs meg sem az ehhez kellő tehetségnek, sem a tudásnak, de legfőképpen a mentalitásnak.

A rezsim majd - valahogy - megbukik: ki fog merülni és kimerül a túlhajszolt középosztálya is, mint ahogy kimerült a középosztály a Rákosi-rendszerben is. Rájönnek, hogy mindenek dacára nincs esélyük, hogy ez a rendszer mégsem az ő rendszerük. Keserű és zavaros ébredés lesz... Jó lesz 1000 km-ről nézni - remélem, vénségemre nem kell majd tankba ülnöm!:-)))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.28. 09:02:06

@neoteny: a koordinációt szuboptimálisnak tartom a mai állami túlsúly mellett, viszont a "sokkterápiát" (ami nyilván fel sem vetődik komolyan)cél tévesztettnek a mai globális piaci viszonyok között; társadalmi és nem gazdasági modernizációra van szükség ebben a pillanatban, amelyben az értelmesen működő állam megkerülhetetlen

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.28. 09:04:56

@nevetőharmadik: ültetgettem ezt már korábban, főleg a 2013-as posztokban, de sok csócsálás után felülkerekedett akkor az ún modernizációs nacionalizmus koncepciója, és az államot az általad üdvözlendő perspektívából inkább csak morálisan szemlélem, ezt persze talán a szükségesnél ritkábban fejezem ki, mert elsősorban a pozitív feladataira koncentrálok

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.28. 09:06:32

@Moin Moin: az orbánizmus társadalmi költsége tényleg nagyobb, mint ami a hivatalos statisztikákból látszik -- ez azonban konzervatív szempontból legalábbis semleges szaldót ad, főleg ha sikerül végül megszabadulni az etnicizmustól és a korrupciótól, amint írám

2018.04.28. 09:28:06

@Moin Moin:
te magyarországon élsz?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.28. 09:39:25

@HaFr:

"társadalmi és nem gazdasági modernizációra van szükség ebben a pillanatban"

Nem értem azt, hogy miféle nem-gazdasági jellegű társadalmi modernizációra gondolsz egy olyan posztod kapcsán, ahol jövedelmek változásáról és különbségeiről, szociális ellátórendszerekről, vásárlóerőről, GINI koefficiensről ... csupa _gazdasági_ koncepciókról értekezel.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.28. 09:39:26

@444: micsoda hülye kérdés ez?!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.28. 09:40:09

@neoteny: és az utolsó bekezdésben van a lényeg... amit Orbán nem csinál

Moin Moin 2018.04.28. 09:40:58

@HaFr: A korrupcióról: "Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája. Ezen azt értem, hogy olyan célokat tűzött ki a kormány, mint a hazai vállalkozói réteg kialakítása, az erős Magyarország pilléreinek a kiépítése vidéken vagy az iparban." - Erről talán ennyit: ezen a rendszeren belül ettől nem lehet megszabadulni, hiszen az egy egyébként ostoba, célszerűtlen és pazarló, de a hatalmat egy időre biztosító újraelosztás módszere.

Az etnicizmus pedig a tömegbázis megtartásának és manipulálásának szükséges kelléke, te is tudod, hogy az egy ilyen beállítottságú nép, írtál eleget róla...

screpes 2018.04.28. 09:52:52

@HaFr:
minden egyes haláleset stabilizálja az öngondoskodás szintjét.
Az EGÉSZSÉGES szintjét.

2018.04.28. 10:17:21

@HaFr:
a helyi napilap mai címlapja a tegnapi egyetemvárosi buliról.
www.naplo.hu/2018/04/file6zw8v4p2go414ogz8auz.jpg
még egyszer ez a vezető címlapfotó. vidéken. magyarországon. ehhez mit szólna kálmán olga és rónai egon.

2018.04.28. 10:26:33

@HaFr:
ez a sztori nem a modernizációról, vagy modernizáció ellenességről szól, hanem az államvallásról. nem a bevándorlópártiság és bevándorlóellenességről. hanem az államvallásról.

Janossz 2018.04.28. 11:20:38

@444: Ízetlen majomkodás, farsang után két hónappal.
A kommentjeidre emlékeztet.

2018.04.28. 11:24:43

@Janossz:
mármint mi az ízetlen majomkodás?

ricardo 2018.04.28. 11:28:31

(A FiDeSz 2010 óta a „tőke és munka egyensúlyáról” beszél, ami közelebbről jövedelemátcsoportosítást jelent a „tőkétől a munkához”. FiDeSz politikusok kifejezetten büszkék arra, amit az ellenzéki közgazdászok „Robin Hood gazdaságpolitikának” neveznek. Legutóbb pl. György László, a Századvég vezető közgazdásza Egyensúlyteremtés c. könyvében írta meg büszkén: az szja csökkentésből (beleértve a családi adókedvezményt is) származó adóbevétel-kiesést a szektorális különadókból befolyó bevételek és az államadósság kamatmegtakarításai fedezték. A 2011 utáni jövedelemátcsoportosítás hatására a nettó reálbérhányad 22 százalékról 28 fölé emelkedett 2017-re.)

2018.04.28. 11:28:35

@neoteny:
béndek péter feleszem úgy gondolja, hogy kulturálisan át kellene nevelni az országot. csak nem használ ilyen szavakat. de valami ilyesmit képzelnek el a filoszemiták, amikor azt mondják, hogy nagyon fontos az oktatás. de konkrétan nem árulják el, hogy valójában mire is gondolnak. van egy filoszemita toposz, hogy "a'zoktatás".

2018.04.28. 11:43:25

@neoteny:
tehát előbb kulturálisan kell átalakítani az országot. mert hogy ha magyarok többsége átvette a felettes nyugati kultúrát, akkor ezek után a gazdasági modernizáció többé-kevésbé automatikusan végbemegy. nagyjából ez a neokonzervatív elképzelés. a neoliberális azt mondja, hogy a kulturális átalakítás rendben van. de ebből nem következik semmiféle automatizmus. hanem szükség van egy nyugat típusú gyarmatosító politikára. és és ez ennek a helytartó elitje. ebben a neolib a kemény mag. a neokonok puhányabbak. ha jól értem, akkor valami ilyesmiről van sző.

screpes 2018.04.28. 12:16:59

@444:
ki alakítsa át előbb kultúrálisan az országot?
Te oroszlánrészt szánnál a népfőiskolának, és sanyiknak.
De abból utóbb balhé lesz, nem lesztek tartósan maintream, és a többi meg vicces lenne undergroundba...
Kontraszelekció intézményesítése, értem én.
Ti lesztek a kavalkádból a kavalka.

Janossz 2018.04.28. 12:25:18

@444: Ízetlen majomkodás farsang után két hónappal jelmezbe öltözni, pláne muzulmán (arab) viseleten viccelődni két év kemény gyűlöletkampány után.

Ízetlen majomkodás molyette náci elméletekkel telenyomni a komment-sávot, nem énmondomámcsakilyenmezmbenjátszomittahülyét jeligére.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.28. 12:59:06

@444:

"de konkrétan nem árulják el, hogy valójában mire is gondolnak."

Mint ahogy te sem az államvallással.

2018.04.28. 13:04:21

@Janossz:
na de fogd már fel, hogy azon képen a nem náci propagandagépezet viccelődik a muszlimokon. azok a fiatalok muszlimok. és ez a szokásos tavaszi kerti parti, ahol a városban tanuló külföldi diákok főznek. a kóstolójegyek árából befolyt bevételt jótékony célra felajánlják. ez a tavalyi rendezvény.
www.youtube.com/watch?v=LFYjm1jiT4A
ezek a fiatalok kétoldalú kormány megállapodások keretében támogatásával tanulnak magyarországon. csak debrecenben több, mit ötezren. ez egy múlt évi őszi nyitóbuli.
www.youtube.com/watch?v=2SaMnW5Dl24
a fidesz politikáját illetően kissé el vagytok tévedve.

2018.04.28. 13:46:55

@Janossz:
ez a helyi online lap címoldalának tudósítása.
cdn1.haon.hu/2018/04/ifd-2.jpg
ők a szírek:
image.ibb.co/m2C3PH/1L2A7924.jpg
ők irániak:
image.ibb.co/faWirx/1L2A7761.jpg
ők nigériaiak és zsidók.
image.ibb.co/nqTwBx/1L2A7934.jpg
a kérdés ez esetben is feltehető. biztos, hogy jó ötlet a népeket így összeereszteni. csak debrecenben jelenleg több, mint ötezer diák tanul ilyenformán. (ez 3x annyi, mint a ceu hallgatói összlétszáma) szó nincs arról, hogy nem lehet magyarországra bevándorolni. kívülről vezérelt illegális migráció tiltott. lényegében annyi történik ez ügyben is, hogy a mindenkori magyar kormány a soros alapítvány helyébe lépne. de ha soros györgy valóban filantróp, akkor nyilván támogatja ezeket a diákokat is. csak ugye ezek a diákok nem tüntetnek a nemzetállamok és az orbán kormány ellen.

Janossz 2018.04.28. 13:58:17

@444: Érdekes, a propaganda valahogy nem erről szólt...
Aztán el mernek menni ezek a fiatalok olyan egzotikus helyekre, mint Túrricse? :-))

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.28. 14:15:31

@444:

"ők a szírek"

Helyesen: ők azok a szírek akik élvezik az al-Assad rezsim bizalmát és támogatását.

Ők is szírek -- egy törökországi menekülttáborban:

www.aljazeera.com/mritems/images/2012/10/29/20121029112015133952_8.jpg

2018.04.28. 14:40:18

@Janossz:
ez is a propaganda része. ezt a kerti partival egybe kapcsolt főzőversenyt 16-ban palesztinok, 17-ben izraeliek nyerték. idén az irániak voltak a középpontban. ez nyilván politika.

debrecenben nemzetközi bentlakásos iskola épül 3-18 éves kor közötti gyerekeknek.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2017/nemzetkoziiskola900450.jpg
tehát a kérdés nem az, hogy legyenek-e bevándorlók, vagy ne legyenek. hanem az, hogy a bevándorlást ki kontrollálja. a mindenkori magyar kormány és az önkormányzatok. vagy a senki által meg nem választott ngo-k. és ez nyilván vallási kérdés. és politikai ellentét az államalkotó nemzeti keresztények és az államellenes, nem-nemzeti, nem-keresztény ellenkultúra között. leegyszerűsítve magyarok és nem-magyarok között. arról van szó, hogy utóbbiak minden módon ellenzik, hogy a többségi és a kisebbségi magyar települések újra hálózatot alkossanak. a határmenti és határon túli többségi magyar tömbökkel való kapcsolatot is ellenzik. ellenben ismeretlen tömegeket telepítenének be. budapesten ennek jelentős támogatottsága van. nagyjából a fővárosi választók fele az mszp-szdsz kormányt hozná vissza. 250 ezer szoci és 250 ezer libsi (lmp, momentum, kétfarkú kutya párti, együtt) választó van. és ezzel szemben 500 ezer jobboldali áll (amiből 100-150 ezer közötti jobbikos). tehát ha megvalósul egy ellenzéki koordináció, akkor a fidesz elvesztheti a főpolgármester választást. de ha a fővárosi jobbik beáll gyurcsány mellé, akkor elvesztik a vidéket. az a jobbiknak, mint pártnak a szétesését jelentené. és az lmp is hezitál. az mszp nélküli összefogás esetén gyurcsány venné át a baloldalt. a dk nélküli összefogással a baloldal válna megosztottá.

2018.04.28. 15:02:37

@neoteny:
ezek a diákok egy kétoldalú kormányközi megállapodás keretében érkeznek magyarországra. ők például a nigériai kormányküldöttség. a transparency international értékelése szerint nigéria a 180 vizsgált országból 148. helyezett a demokrácia rangsorban. erre lehet mondani, hogy de hiszen nigériában diktatúra van. az ottani elnök bérencei tárgyalnak az itteni az autokratikus rezsim bérenceivel. ez ugye a soros alapítvány és társainak beállítása. ezt használja ki orbán. leegyszerűsítve két választás van. vagy a fidesz, vagy az ngo-k.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.28. 15:02:50

@444:

"és politikai ellentét az államalkotó nemzeti keresztények és az államellenes, nem-nemzeti, nem-keresztény ellenkultúra között. leegyszerűsítve magyarok és nem-magyarok között."

Ez a leegyszerűsítés nem megengedett:

Magyarország Alaptörvénye

ALAPVETÉS

[...]

G) cikk
(1) Születésével a magyar állampolgár gyermeke magyar állampolgár. [...]

(2) Magyarország védelmezi állampolgárait.

(3) Senkit nem lehet születéssel keletkezett vagy jogszerűen szerzett magyar állampolgárságától megfosztani.

screpes 2018.04.28. 15:07:33

@444:

..."nem az a kérdés" legyenek e"...
rég értettem ennyire egyet veled, mint ezzel, a mondatod első részével ..

csak milért nem 2016 nyarán, vagy azt követően íródott ez?!
Egyrészt, attól hogy az állam kontrolláljon valamit, az miért is lenne vallási kérdés?

NEM a nemnemzeti keresztény ellenkultúra NEM tette, hanem a kormányzat,
Nem a ngo-k feladata és lehetsége kontrollálni a bevándorlást, a bevándorlókat
(Én magam is LEÍRTAM EZT, akkor).
A kormányzat kötöötte EZT a csomót a kákára, leghatározottabban azért, mert politkiai tőkét akart kovácsolni a helyzetből, amit szított is: miért kellett leszállítani 3000 - migrit a vonatról, amikor jegyük volt, és nyugatabbra még fenntartás nélkül fogadták (volna) őket , s aztán meg is tették...
Az ellentétet felszították
A magyarok és belföldi nemmmagyarok közt, (fogalomhasználat tőled!), miközben e kategóriáidat is, kétkedés helyett felháborodás övezi. Az általad szított ellentét okozza a bajt, a kultúrharcod, ahogyan itt is, most is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.28. 15:08:06

@444:

"ezek a diákok egy kétoldalú kormányközi megállapodás keretében érkeznek magyarországra"

Vagyis ők azok a szírek akik élvezik az al-Assad rezsim bizalmát és támogatását.

Ők is szírek -- egy libanoni menekülttáborban:

inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/syrianrefugees/bp32.jpg

2018.04.28. 15:33:37

@neoteny:
a magyarok egy része azt mondja, hogy ők a nemzeti keresztény államiság keretében szeretnének élni úgy, hogy a többségi és kisebbségi magyar települések összekapcsolódnak. például ezek a nyitra mellett élő alsóbodokiak.
www.youtube.com/watch?v=utLVmGva9lo
ezzel kulturálisan szemben áll a magyar narancs, a hvg, vagy az index. nem arról van szó, hogy a kulturális preferenciáik ezektől a vidékies emberektől eltérnek. hanem arról van szó, hogy ők nem támogatják azt, hogy a kárpát-medencei magyarok egy államban, egy nemzeti keresztény államegyházban összekapcsolódjanak.

hanem azt mondják, hogy fel kellene számolni az államokat és a nemzeteket. és akkor alsóbodokiak versenyezzenek az alsó manhattaniekkel. ami hasonló méretű területen terül el, mint alsóbodok. és így néz ki brooklyn felől.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fe/Brooklyn_Bridge%2C_Downtown_Manhattan%2C_and_One_World_Trade_Center%2C_blue_hour_%2820222411585%29.jpg
ez pedig itten alsóbodok nevezetessége. az i. világháborús emlékmű.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/Als%C3%B3bodok_vh_eml%C3%A9km%C5%B1_1.jpg
és erre az a válasz, hogy az alsóbodokiak lássák be, hogy alsó manhattan fejlettebb. rendben van. de ez a jogokban alsóbodokiak kormányozhatják a faluközösséget, alsó manhattan pedig azt a városrészt. és esetleg azt is fel lehet vetni, hogy ezeket egy ligában versenyeztetni unfair. a fejlődés nem feltétlen úgy lesz, hogy egyenlő jogokat kapnak a ragadozók és a baromfiak a tyúkudvarban.

2018.04.28. 15:36:57

@neoteny:
és az orbán "rezsim", illetve a "rezsimszolgáinak" bizalmát. a bevándorlás kétoldali kormányközi megállapodások keretében történik. ezek bevándorlók. azok menekültek. az első biztonságos országig menekülnek. onnan vándorolnak.

Hidvégi Mihály 2018.04.28. 15:55:05

Gyanús ez az egész nekem, főleg itt:

"főleg, ha végül tényleg megszabadulunk a manipulatív nacionalizmustól és a piacromboló korrupciótól"

Mi ez a naivitás, kérem? Utal rá valaki, valami? Csak nem Orbán montta?

Magyarul, addig, amíg a keresetek olyan kicsik, amilyenek (www.napi.hu/magyar_gazdasag/dobbenetes_adatok_a_magyar_fizetesekrol_megteveszto_a_statisztika.661499.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link )
addig ne dicsérje senki orbánt, főleg a magyar gazdasági teljesítényt. Mert az vacak, sőt sz.r.

Miből látszik még? Ott az Origó, amíg olyan szöveget nyom, amilyet, no, meg a Kossut rádió, addig senki ne dőljön hátra, hogy megérkeztünk a tejjel-mézzel folyó Kánaánba.
Ajjaj! Még ilyet...!

2018.04.28. 16:33:53

@neoteny:
az egyik menekült, a másik bevándorló.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.28. 16:54:43

@444:

"a magyarok egy része azt mondja"

Ez nem teszi őket magyarabbá, mint a magyarok más részét.

2018.04.28. 16:55:47

@screpes:
ez vallási kérdés. a nemzeti kereszténységben a szomszédos országokkal áll keresztségben a nemzet. tehát amikor román polgárháború volt, amikor délszláv háború volt (ugye kérdés, hogy kik képezték ki a kirobbantóit), amikor ukrajnában polgárháború van, akkor magyarországnak természetes kötelessége a humanitárius segítségnyújtás azoknak, akik magyarországra menekülnek. még egyszer azzal, hogy ezen háborúk kirobbantóit nemzetközi bíróságok előtt felelősségre kell vonni. szíria esetén ebben magyarország közvetlenül nem érintett. ebbe a konfliktusba magyarország egymaga nem szól bele. de nyilván szóba sem kerül, hogy magyarországra menekültek érkeznek. gazdasági céllal történő bevándorlás folyik. ebben a magyar kormány nagyon egyértelműen foglalt állást a kezdetektől. de ez a nemzeti keresztény államiságból következik. a vallásból. lényegében orbán és szijjártó voltak azok, aki ezt a politikát az első perctől kezdve következetesen vezetik. és ezt a politikát az amerikai demokrata párthoz kötődő szervezetek, vagy még egyszerűbben soroshoz kötődő szervezetek ellenzik. ebből lesz egy politikai konfliktus. de nem zsidók és a keresztények között. itt téved a kocsma. hanem a nemzeti keresztények és egyes nem-nemzeti vagy nem-keresztény csoportosulások között.

magyarország nem ellenez semmiféle nemzetközi humanitárius segítségnyújtást. épp ellenkezőleg. a magyar kormány azt mondja, hogy ezeket szervezze a nemzetközi vöröskereszt, a vörös félhold. ezek helyébe lépnének az ngo-k. és azok úgy képzelik, hogy nem a menekülttáborokba kell vinni a segítséget. hanem onnan való elvándorlást kell megtámogatni. egyszerűen szólva merkel célja szíria kiürítse lenne. miért akarja ezt angela merkel és németország. felveti ezt a kérdést.

2018.04.28. 17:13:46

@neoteny:
nem arról van szó, hogy ki magyar és a magyarabb. ez megint a "liberális" beállítás. egyesek nem kívánnak a magyar nemzeti keresztény államiság keretei között élni. vagy azért, mert nem nemzetiek, vagy mert nem keresztények. ehhez joguk van feltéve, hogy elfogadják a magyar államiságot. a magyarországon élő neohindik se akarnak nemzeti keresztények lenni. mivel ők krishna tudatúak. de nem utasítják el. vagy mondjuk az izraeliták többsége sem vitatja azt a jogot, hogy úgy egyébként az európai népek nemzeti keresztségben éljenek. és egyes izmaeliták sem.

de egyes politikai csoportosulások mégis csak. és leegyszerűsítve de erről a vallási szembenállásról szól a rendszerváltás utáni magyar történelem. vidék nagy része olyan megyében él, aminek a szomszédja fel lett darabolva. középtáj ketté lett szelve. mert hogy ez volt a nagyhatalmi elképzelés. ez a nyugat elképzelése a mai napig. az, hogy trianon semmiféle revízióra nem szorul.

de ezzel együtt a bihar és bihor megyében élő magyarok miért nem állhatnának nemzeti keresztségben. a zsidó hitközség élén horovitz uram azt támogatja, hogy izraelita hitközségek is egyetlen hálózatot alkossanak nagy-magyarországon. elvben soros érdeke is az lenne, hogy budapest a kárpát-medence kereskedelmi-pénzügyi központjává váljon. csak ezt egyes zsidók valamiért nem fogadják el. de jogukban áll nem elfogadni. ez a nemzeti keresztény államisággal politikai értelemben szembefordulni. ezt tette meg az mszp-szdsz. nem a zsidóság egésze. nem az izrealiták. még csak nem is az izmaeliták. hanem egy ellenkultúra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.28. 17:25:20

@444:

"és az orbán "rezsim", illetve a "rezsimszolgáinak" bizalmát. a bevándorlás kétoldali kormányközi megállapodások keretében történik."

Vagyis az al-Asszad rezsim diszkriminálja a saját polgárait: csak azoknak a szíreknek van lehetőségük a Magyarországon történő tanulásra (amely esetleg bevándorláshoz vezet), akik élvezik az al-Asszad rezsim bizalmát és támogatását. Az Orbán-rezsim pedig egyetért ezzel a diszkriminációval -- holott az Alaptörvény szerint

(2) Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetve kizárólagos birtoklására. [...]

Az al-Asszad rezsim kétségen kívül erőszakos módon gyakorolja a hatalmat _és_ már jóval korábbról kizárólagosan birtokolja azt Szíriában. Vagyis az Orbán-rezsim egy olyan rezsimmel áll kétoldali kormányközi megállapodásban, amelyik az Orbán-rezsim által írt magyar Alaptörvényben lefektetett elvekkel ellentétesen működik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.28. 17:26:26

@444:

"nem arról van szó, hogy ki magyar és a magyarabb."

"és politikai ellentét az államalkotó nemzeti keresztények és az államellenes, nem-nemzeti, nem-keresztény ellenkultúra között. leegyszerűsítve magyarok és nem-magyarok között."

profiügyfélszolgálat 2018.04.28. 18:44:44

@Moin Moin: A rezsim valóban rendkívül kontraszelektáló. Rezsimen az EU-t értem. Így valóban nincs remény a kelet-európai országok felzárkóztatásához. Miközben a nyugati multik 3 ezreléket adóznak, a kelet-európaiak 60-70%-ot. Így valóban semmi esély nincs ebben a rezsimben a hátrányos helyzetűeknek a felzárkózáshoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.28. 18:56:27

@profiügyfélszolgálat:

"Miközben a nyugati multik 3 ezreléket adóznak, a kelet-európaiak 60-70%-ot."

1) a kelet-európai vállalkozások nem adóznak 60-70%-ot

2) nincs semmi akadálya annak, hogy a kelet-európai vállalkozások is 3 ezreléket adózzanak: szabjanak ki a kelet-európai kormányzatok 3 ezrelékes társasági adót az országaikban működő összes vállalkozásra

2018.04.28. 19:03:58

@neoteny:
nádasdy ádámtól a neten hallgatok egy népszerűsítő előadást. az elte keretei között ad elő. és azt mondja, hogy a árpád katonái, a honfoglalók "törökül" beszéltek, de otthon "finnugorul". ez ugye egy hipotézis. honnan tudjuk ezt? onnan, hogy az összes többi eredetelmélet "délibábos badarság". de ez ugye hit kérdése. az nádásdy ádámban fel sem merül az, hogy a magyar nyelv magyar eredetű. mert hogy ezt a nyelvet magyarul beszélők alkották. a magyar magyar eredetű. és van vélt vagy valós kapcsolata az altaji-török, vagy akár a finn nyelvvel is. a szlávval, a göröggel, a latinnal, a némettel, az angollal is.

mondjuk a péntek szó milyen eredetű? a nacionalista közelítés az, hogy milyen eredetű lenne? magyar. persze a szlávban a pietek jelentése ötödik. de biztosan szláv? a görögben az öt penta. és ugye a péntek a hét ötödik napja. egy ideig a szittyák szomszédai görögök voltak. és ugye a szlávok ma is a szomszédaink. ezekkel nagy valószínűséggel összefügg.

erre nádasdy ádám azt mondja, hogy álljon már meg a menet. a honfoglaló magyaroknak nincsenek szittya ősei. az archeogenetika azt mondja, hogy de. az árpád ház, a turul nemzetség csontjaiban a y-dns minták azokkal a rokoníthatók, amit szkítának, vagy szittyának mondanak. tehát a szittya ősöket most úgy tűnik, hogy igazolta a genetika. tehát nádasdy ádám hite, az hogy árpád vezér és a katonái otthon finnugorul beszéltek nevetség tárgya. de ez egy bizonyos axiómarendszerben érvényes. mert nádasdy ádámnak az a szent meggyőződése, hogy nem lehet máshogy.

a népfőiskola nyitottabb, mert hogy az nem dönti el, hogy péntek az most szláv, vagy görög. az magyar. azt mondja, hogy nyelvi rokonain a szlávok is. mert hogy pietek. és a görögök is. mert hogy penta. és egyébként a magyar magyar eredetű. nádasdy ádám szerint a hétfő és a kedd az finnugor szó. mert hogy a hét első napja. feje. és kedd az ugye kettedik nap. és ez finnugor. a hét finnül seitsemän. észtül seitse. magyarul hét. de mondjuk görögül héptá. a fej nádasdy ádám szerint ez is finnugor. idézem az etimológiai szótárt.

Ősi finnugor eredetű szavunk lehet, de csak a mordvin pedjamsz (‘szűr’), illetve a finn piimä (‘sűrű aludttej’) szavak tövére lehet hivatkozni, ami jelentéstanilag sem erős bizonyíték.

a finnek azt, hogy sűrű aludtej úgy mondták piimä. mi meg mondjuk azt a felső testrészünkre amit ugye közvetlen ér a nap, hogy fő. lehet, hogy nem így van. de mondjuk a nemzeti keresztények általában így érzik. a nem-nemzeti nem-keresztények szerint ez vélhetően a finn piimä (sűrű aludtej) szóból ered. minden más magyarázat délibábos badarság. az akadémia szerint.

hogyan döntsük el, hogy kinek van igaza. a magyar kulturális kormányzat azt mondja, hogy most már el lehet térni attól, amit nádásdy ádám és még sokan mások állítanak. lényegében az összes akadémikus nyelvész. mert hogy a bach korszak óta nádasdy professzor elképzelése az uralkodó álláspont. csak jött "geci" orbán és a "nácik".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.28. 19:11:51

@444:

"nem arról van szó, hogy ki magyar és a magyarabb."

"és politikai ellentét az államalkotó nemzeti keresztények és az államellenes, nem-nemzeti, nem-keresztény ellenkultúra között. leegyszerűsítve magyarok és nem-magyarok között."

morph on deer 2018.04.28. 20:33:42

“...magyarul a győzelemnek objektív alapjai/okai vannak”

Amit Zsiga Borsodbánattudjahol felmért, és ennek alapján logikusan és objektíven döntött..!

Én meg az a negyven szűzlány vagyok, aki a hasonló intellektuális szinten levő és hasonlóan döntésképes agyhalottakra vár, amint megnyomták a gombot...

Már ne is haragudj, de micsoda faszság ez, de tényleg?

Nem vitatom a statisztikai eredményt/ eredményeket, ez nem az én müfajom, meg egyébként is lusta vagyok számolni (is), de: mi az, ami arra utal, hogy az átlag azavazó a fenti adatok alapján döntött, és nem a rogáni/habonyi rémhírek hatottak rá elsődlegesen?

Én ugyanis, mint egy cirka negyven éve - ilyen/olyan/amolyan - reklámmal és kommunikációval foglalkozó személy teljesen egyértelmű bizonyítékait láttam a propaganda hatásának.

Ertől még persze a hátterben lehetnek adatok és statisztika ami az eredményt (is) alátámasztja, de teljes biztonsággal ki merem jelenteni, hogy nem a valós helyzet döntött a választáskor, hanem a tudatosan felhergelt érzelmek.

Amelyek amúgy ma is uralják a terepet.
Meg még minmum négy évig!
Oh, well..’

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.28. 20:52:45

@morph on deer:

"Én meg az a negyven szűzlány vagyok"

Hetvenkettő. Negyven a rablókból volt, akikkel Ali baba összetűzésbe került.

2018.04.28. 21:04:08

@Janossz:
a kiindulási pont ez.
link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs12520-018-0609-7.pdf
ez az értekezés pedig azt mondja, hogy az árpád házi temetkezésben talált csontok férfiágon R1a haplocsoportba esnek. a szubklád vizsgálatok eredménye egyelőre nem publikus. nincs publikálva. valószínűleg a Z2123>Y934 szubklád. amire azt mondják, hogy szkíta, szittya kultúra. és úgy tűnik, hogy ezek is ebbe az eredetcsoportba tartoznak, vagy azzal közeli rokonok. és egyébként a krónikákban is ez található. nemcsak a magyarban, hanen görög, latin, török, mongolban is. ezt a szittya ősiséget a finnugor eredetelmélet szorította ki. ez korábban néperedet és nyelveredet elmélet is volt. ma már az akadémián azt mondják, hogy csak nyelveredet. mert hogy annak semmi köze a néperedethez. de hogyan lehet az, hogy a magyarok a finn-szamojed egy közös nyelvet beszéltek (és csak ezek a népek) és nem keveredtek. a finnugor elmélet azt állítja, hogy a magyarok és a finnek szóról szóra ugyanazt a nyelvet beszélték. az ősfinnugort. és egyébként nádasdy professzor szerint árpád vezér otthon még finnugorul beszélt. ebben hisz.

de az is egy hitvilág, hogy a magyar eredendően magyar eredetű. miért? mert ez egy hittétel. de a magyar kulturálisan kapcsolódik a törökhöz, iránihoz, szlávhoz, a germánhoz, a göröghöz, a latinhoz és egy kicsit a finnhez is. egy kicsit az óangolhoz is.

a bevándorlók kapcsán. mondjuk a vándorolni az ugye angolul wander. óangolul wandrian. ez a főnévi igenév. az, hogy vándorolni. erre azt mondják, hogy ez a német wandern. abból lett átvéve.

a népfőiskola axiómája az, hogy a magyar magyar eredetű. és magyar vándorolni szó az rokona az óangol wandrian és a német wandern. és hogy népvándorlás korabeli. vándál szóval is összefügg. vagy vendekkel. vendég szóval. rokoníthatók. varga csaba volt az, aki végig vette a finnugor elmélet állításait. és összehasonlította az angollal. és az jött ki, hogy ott is vannak hangmegfeléseken alapuló nyelvi és nyelvtani hasonlóságok. például w/m. mit - what. where - merre. we - mi. wash - mos. vagy ugye a megy múlt időben ment - went. de múlt időben: washed - mosott. d/t hangmegfelelés. és nyelvtanban: does ~ tesz. did ~ tett. kétszeresen ott a d/t. és lehetne ezt sorolni. szóval a magyar hasonló módon rokonítható akár az angolhoz is.

Etniez 2018.04.28. 21:37:04

A fent felsorolt táblázatok nem a szociális érzékenységről szólnak, nem értem a poszt címét.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.28. 21:38:12

@Etniez: hát, érzékenységről tényleg nincs szó a címben

Visceroid 2018.04.28. 21:46:38

Hehe, őszödi beszéd (még mindig) + propaganda + 2008-as válság (még mindig) + menekültválság. Ebből jön Orbán hatalma. És mint ahogy mindig, jó öreg libsi módjára megpróbálják "kielemezni" és szétbonyolítani az amúgy faék egyszerűségű helyzetet. Orbán kockáztatott az utcai politizálással, bejött. Ha majd a liberálisok is olyan "békemeneteket" szerveznek majd, mint Orbánék, akkor lehet nekiállni elemezgetni. Addig csak idő + tárhelypocséklás.

2018.04.28. 21:53:51

@neoteny:
nem arról van szó, hogy magyar és magyarabb. hanem magyar és nem magyar. nádasdy ádám beszél magyarul, a magyar társadalom tagja, de nem tagja a magyar nemzetnek. politikai értelemben ekként is definiálja magát. szemben áll a nacionalistákkal. és amazok azt mondják, hogy mert nem magyar. (én nemzeti liberálisként személy szerint ennél megengedőbb vagyok. de a filoszemiták azt mondják, hogy aki a finnugor eredetelméletet nem fogadja az csak fasiszta, kripli, kretén lehet. vagy egyszerűen tudatlan.

de miért beszélt volna árpád vezér otthon finnugorul, ha úgy egyébként a honfoglalás kori sírokban talált csontoknak kevés közük van a finnugorokhoz. az archeogenetika ezt a törzsközösséget konkrétan cáfolja. két nép az évezredek folyamán kialakít egy közös nyelvet. de szinte egyáltalán nem keveredik. az elég furcsa állítás. az akadémia álláspontjából ez következik. ez esetben lehet az, hogy a magyar átment egy nyelvcserén. tehát előbb csak makogtak. aztán átvették a finnek nyelvét. mentek mendegéltek átvették a törököt. árpád vezér törökül beszélt, de otthon finnugorul. erre az állításra túl azon, hogy aki ebben nem hisz az "fasiszta" mi az, ami "bizonyított". írásos nyelvemlékek rovás emlékek vannak. ugye ilyesmi van az indoeurópai környezetben. etruszki rovás, kelta rúnák. a népfőiskola azt mondja, hogy ez is egy kulturális kapocs. az akadémia a székely rovást teljes egészében mellőzi. a write, óangolban writan azt jelenti, hogy róni. és eredetileg az ez angolban is metszést, faragást rovást jelent.

tehát van egy nyitott módon gondolkodó népfőiskola. nyugatra is nyitott. ha a magyarok ősei részben hunok, hozzájuk csatlakozó kalandozó magyarok, akkor óangolokkal találkoztak. csak ugye ezek a népcsoportok verték szét a római birodalmat.

nagyon sok honfoglalás kori vagy korábbi mellkereszt került elő. ehhez képest az akadémia azt mondja, hogy ezek pogányok volt, akik otthon finnugorul beszéltek. de ezt nádasdy professzor mire alapozva állítja? mire alapozva basznak ki mindenkit, aki mást mer gondolni? mert erről van szó. nádasdy professzor a brutális kirekesztők egyike. nem egyedül. nagyrészt ugyanabból a népcsoportból. de ők nem héberek, vagy izraeliták. semmi közük a zsidó kultúrához. ők egy ellenkultúra, ami nem-nemzeti, nem-keresztény.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.28. 22:08:33

@444:

"nem arról van szó, hogy magyar és magyarabb. hanem magyar és nem magyar. nádasdy ádám beszél magyarul, a magyar társadalom tagja, de nem tagja a magyar nemzetnek."

Azt nem te vagy a kocsma népfőiskolás népe dönti el, hogy ki a tagja a magyar nemzetnek. Már csak azért sem, mert korábban azt állítottad, hogy a nemzet egy szaporodási közösség. Így hát mondhat bármit a magyarok egy része, az nem teszi őket a magyar nemzet tagjává; ugyanúgy, ahogy azok a magyarok akik nem ugyanzt mondják, ettől nem válnak nem-magyarrá.

ubermeister 2018.04.28. 22:41:23

Hát az egyenlősdi magyar formája éppen nem egészséges, mert a javuló adatok leplezik a lényeget. A minimálbér jelentős emelése összenyomja a bértáblát (egyenlősít), de egy nagyon alacsony szinten ami káros (az alsó rétegek növekvő fogyasztása jobban megnyomja az inflációt mint amivel a felettük lévők növelni tudják bevételeiket, így azok csúsznak lefelé.) Nem lenne gond ha egy magas szinten menne végbe az egyenlőség, de amíg ez a szint nem/alig haladja meg a létminimumot nem kellene őrülni (Nem kellene ünnepelni azt hogy már nem 10/3 hanem 10/5 fullad meg)

morph on deer 2018.04.28. 22:50:06

@neoteny:
“Hetvenkettő”
:)
Takarékos voltam..!
Á, nem.
Harminckettő belőlem évi rendes szabadságát tölti a negyven rabló szülőföldjén..!
Ja! Kisvasúttal utaznak, - még ugyan nem Vásárosnaményig, de ez már nem várat sokáig magára, - meg stadionlátogatáson vesznek részt, valamint a későbbiekben ünnepékyes keretek között leleplezik (nem, nem azt!) a “Jácint, a haza egyfarkú, ráadásul nem vak ebe” emléktáblát...
Addig be kell érni a maradék negyvennel.
Ahány rabló, annyi ártatlan hajadon. Vagy valami hasonló.

Benderik 2018.04.28. 22:50:20

Ez az éves jövedelemnövekedés érdekes jelenség. Mert ugye ilyen általában akkor történik, ha a termelékenység nő, vagy ha az állam kézzel beavatkozik. A termelékenységről a cikk is kimondja, hogy nem nőtt, és az állam is utoljára a minimálbérrel avatkozott bele kézzel jó pár évvel ezelőtt. Vagyis vmi más oka kell legyen.
Statisztikai rálátás nélkül nehéz okot elemezni, de mikor az ember óriásplakáton látja, hogy a Tesco kismamákat toboroz részmunkaidőben, vmi azt kezdi súgni, hogy talán tényleg kezd kemény lenni az a megénekelt munkaerőhiány.
A rendszerváltás óta először van az a meglepő helyzet, hogy a munkáltató nem mondja az alkalmazottnak, hogy ha nem tetszik, menjen, száz másikat talál helyette.
Valahol itt bújhat az ok.
Minden rosszban van vmi jó.

Más: A családtámogatás az alsó decilisekben személyenkénti összeg. Ez szülőnkéntit -- azaz családonkéntit -- jelent, vagy gyermekenkéntit? Mert ha családonkéntit, akkor az alsó decilisben a nagyobb családonkénti gyerekszám is okozhatja a nominálisan nagyobb támogatást.

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2018.04.28. 22:50:52

@444: "ezek a diákok egy kétoldalú kormányközi megállapodás keretében érkeznek magyarországra. ők például a nigériai kormányküldöttség. a transparency international értékelése szerint nigéria a 180 vizsgált országból 148. helyezett a demokrácia rangsorban. erre lehet mondani, hogy de hiszen nigériában diktatúra van. az ottani elnök bérencei tárgyalnak az itteni az autokratikus rezsim bérenceivel. ez ugye a soros alapítvány és társainak beállítása. ezt használja ki orbán. leegyszerűsítve két választás van. vagy a fidesz, vagy az ngo-k."

Hogy belöled hogy árad a mélysötétség!
Elöször is a Soros alapítvány(ok) és "társai" magasról szarnak rátok, az éppen a Soros pénzéböl kiképzett kádári szar maradványokra. Sorosék és "társai" ugyanis nem politizálnak, nem ebböl élnek. Ha Soros egy negyedórás bevételét beöntötte volna politikai háborúba az orbáni köztörvényes bünözö banda ellen, akkor a fideszböl 2 hét után hamu se maradt volna.

Másrészt a nigériai meg hasonló egytemisták pont ugyanolyan kormánybérencek, mint amikor a kommunizmusból jutottak ki a tehetségesebbjei külföldi programokra. Nyilván mindenki komcsi ügynök volt és nyilván a Nyugat minden magyar diákot így lajstromozott. Ugyebár?

És nagyot tévedsz, a választás nem az hogy Orbán diktátor vagy NGO-ok, mert ezt a nem letezö agyrémet csak a fidióta bolondjai találják ki maguknak. Amiröl aztán tengernyi zsvaros handanabdát írnak és egész nap rettegnek, mint te.

Hanem nincs választás, hanem következmény van. Mégpedig az, hogy minden európai dikttaúra, ami a tömeg átverésre és a hatalom önmaga hihetetlen megggzadagodásában utazik, egy nap a végállomáshoz ér, ahol a nép két kézzel rángatja majd le a korrupt, ország rohasztó diktátort és sleppjét a vonatról. Aztán majd meglátjuk hogy orbán hogy végzi, úgy mint Janukovics, vagy úgy mint Ceaucescu. A kádári fázisában orbán már rég benne van, az elszámoltatási félemében az elméjének a megbomlását már rejtegetni se tudja a pártja, így inkább beállank minden elmebaja mögé, hátha a magyar emberek nem veszik észre hogy a témák nem is valóság elemei, hanem egy elmebeteg kóros lázálmai.

De hamarosan kipukkan a lufi és az elmebeteg diktátornak menekülési útvonalat kell majd kitalálnia.

2018.04.28. 23:03:26

@neoteny:
a nemzet egy politikai identitással rendelkező populáció. humán szaporodási közösség.

az egyik ismerősöm sváb. és az apja is sváb. és a nagyapja is sváb volt. és lehet, hogy a dédapja is. de magyarnak vallja magát. a magyar nemzet tagja akar lenni. mert hogy ő patrióta, lokálpatrióta honpolgárok. ha ezt elfogadja a többség, akkor magyarok. vagy magyarországi németek. horovitz uram magyar zsidó. felőlem legyen magyar zsidó.

ők a debreceni svábok vereckei hágónál.
www.dbi-svabok.hu//assets/img/nno_csoportkep.jpg
a hölgy i love new york pólóban egy magyarországi sváb. lehet ilyen? miért ne lehetne. szeretheti new yorkot. az is lehet, hogy lánya szereti. és tőle kölcsönözte a pólót. tehát nem kötelező minden esetben díszmagyarba öltözni.

de az furcsa, hogy valaki azt mondja, hogy ő japán. és azt hirdeti meg tokióban, hogy úgy egyébként ez az egész japánság már egy idejét múlt dolog a császársággal együtt. és úgy egyébként a japánok az enyecektől és a nyenyecektől erednek. és aki ezt nem hisz az fasiszta. és olyan, hogy japán többé nem létezzen. és az illető azt mondja, hogy ő a japán nációnak nem tagja. és erre a japánok többsége azt mondja, hogy rendben. ne legyen a japán náció tagja. mire azt feleli: ugye megmondtam, hogy ezek fasiszta kirekesztők.

az egész balliberális tábor úgy definiálja magát, hogy ők szemben állnak a nemzettel.

morph on deer 2018.04.28. 23:05:27

@444:
“ha úgy egyébként a honfoglalás kori sírokban talált csontoknak kevés közük van a finnugorokhoz”

Neked az még nem tűnt fel, hogy a ‘finnugor’ rokonság a nyelvre, és csak a nyelvre vonatkozik? Ráadádul elsősorban a nyelv szerkezetére, és ez még csak nem is ’nyelvi’ rokonságot jelent, - hiszen még hasonló szavaink is alig vannak, - hanem csak a nyelvcsaládhoz való tartozást!

Attől még minket vidáman tojhatott a turul, hogy éppen milyen nyelvet beszélünk, capisce?

laci_52 2018.04.28. 23:16:57

Jó cikk! Mi jön át belőle? Az, hogy az emberek többsége úgy érzi, egyre jobban él. Ezek után nem kell csodálkozni Orbán elsöprő választási győzelmén! A többségnek a saját helyzete a legfontosabb, nem érdekes számukra, hogy odafent mennyit lopnak...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.28. 23:18:06

@444:

"a nemzet egy politikai identitással rendelkező populáció. humán szaporodási közösség."

Először is: ez két állítás. Másodszor: a politikai identitás nem jelent egyetértést minden politikai kérdésben.

Próbálkozz újra.

2018.04.28. 23:18:45

@Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy:
rendben van. te azt mondod, hogy ezek az egyetemisták nigériai kormánybérencek. eljönnek európába orvoslást tanulni, vagy ezek informatikát. és írnak valami dalt.
www.youtube.com/watch?v=x-6Qf6nWny0
érdekesnek találják, hogy mennyi féle búza van. mert ugye háromféle triticum van. a diploid. a törökbúza. ami darának való. a tetraploid. ami olasz durum tésztához és görög lepényhez pitához való. és van hexaploid. ami nekünk a közönséges búza. és amiből készül a magyar kenyér. és ha abból házi tészta készül, akkor abba tojást raknak. és még ezen kívül is van különféle őrlemények. például réteshez. ők ezen meglepődnek. viccből írnak egy ódát.

és egyébként sanyi a kútfúró haverom, aki jobbikos szavazó elmeséli, hogy találkozott dubem-mel. mert ő is szokott enni toroskáposztát kennyérrel a bem téren, amiről énekelnek. és te megfejted, hogy ezek kormánybérencek. mert hogy nem szidják a geci orbánt.

arabok balrol 2018.04.28. 23:32:49

Számomra, aki paraszt-polgári értelmiségi klerikális antikommunista kulák határon túli származék expat magyar számára Orbán kormányzása lenyügöző.

Kis szerencsével, ezek az évek aranykorrá válhatnak a nemzetnek, hasonlóvá mint amilyen a dualizmus békés fejlődési szakasza volt.

2018.04.29. 00:09:16

@neoteny:
a populáció a szaporodási közösség általában. és a nemzet férfiágon szerveződő maszkulin identitással rendelkező politikai csoportosulás. és nőies megfelelője a társadalom. az nőágon szerveződő társulás.

nádasdy ádám és társaik úgy definiálja magukat, hogy ő a magyar társadalom részeként szemben állnak a nemzettel. ezek szerint ők nem tagjai nemzetnek. ettől lesznek nem-nemzetiek.

mivel én nemzeti liberális vagyok ezért ettől még azt mondom, hogy ők lehetnek magyarok. de aki nacionalista azt mondja, hogy ők nem-magyarok. hiszen nem tagjai a nemzetnek. és aki magyar az tagja. és ezért ők magyarországiak. még egyszer én nemzeti liberálisként megengedőbb vagyok. de a liberalizmusnak az is része, hogy aki nem akar megengedőbb lenni, annak sem kötelező.

ebből lesz egy politikai szembenállás. de nemcsak a nyelv eredetben, hanem szinte mindenben. és ebből kerekedik egy nagyrészt irracionális politikai vita. ami olyasmi, mint egy vallásvita.

nádasdy ádám szeint árpád vezér otthon finnugorul beszélt. és egyébként az árpád egy török szó. az árpa (barley) törökül is "arpa". nádasdy ádám azt mondja, hogy ezt a magyarok átvették törökből. fordítva nem lehet? az árpát hagyományosan árasztással és apasztással termelik. attól árpa. óangolul a föld árasztása wætan. vetni. ebből lesz főnévi értelemben a wet nedves, nyirkos. a wash magyarul mos. vagy a water. óangol wæter, ószász watar, németalföldi ófríz wetir, a gótok azt mondják wato. ez egy földműves kultúrában alakul ki, amire ugye egy magyar azt mondja, hogy persze. ezeknek vetéshez van köze. és a víz, az ugye visz. és ez elvezet a germán Wasser szóhoz. vagy ugye az ír whiskey. kelta jelentése "water of life". a magyar víz szóval rokonítható. de ennek a földműveléshez is köze van. az ételhez és az italozáshoz. eat és drink. na most erre lehet mondani, hogy na jó az óangol etan, æt, eten, német essen. ennek köze van az étel, étek, eszik szavakhoz. ehhez kötődik az éhes, éhség vagy az emészt szavunk. nádasdy ádám azt mondja, hogy nyilván átvették a magyarok németből. általában nem azt mondja, hogy ezt a népek egymásra kölcsönösen hatva közösen kiművelték. de magyarban van egy szócsalád, ami ehhez tartozik. de az akadémia szerint ez persze a finnugor örökség. vojtják nyelven eszik: sziini. és finnül sydödä.

tehát a magyar nyilván beilleszthető egy angolszász kulturális közegbe. ez egy vékony nyelvréteg persze. földművelés, katonáskodás, kérdőszavak. tehát nem azt állítom, hogy a magyar nyelv óangol eredetű, vagy megfordítva. hanem, hogy rokonítható az óangolhoz. és hogy ez a kapcsolat van olyan erős, mint a finn.

erre nádasdy ádám azt mondja, hogy ez teljességgel tudománytalan. engem nem zavar. nem vagyok nyelvész. nem is lehetnék. nem mennék át nádasdy professzornál a vizsgán. de azért, mert vallási értelemben állok vele szemben. ez egy vallási ellentét.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.29. 00:35:34

@444:

"és a nemzet férfiágon szerveződő maszkulin identitással rendelkező politikai csoportosulás. és nőies megfelelője a társadalom. az nőágon szerveződő társulás."

Ezek brutális idiótaságok; még az is kétséges hogy trollkodásként megütik-e az elégséges szintet.

"de aki nacionalista azt mondja, hogy ők nem-magyarok. hiszen nem tagjai a nemzetnek."

Ami szép körkörös érvelés: miért nem-magyarok? mert nem tagjai a nemzetnek. Miért nem tagjai a nemzetnek? mert nem-magyarok.

"a liberalizmusnak az is része, hogy aki nem akar megengedőbb lenni, annak sem kötelező"

Tévedés: a liberalizmusnak nem része a polgárok államhatalmi eszközökkel történő diszkriminációjának elfogadása.

"vallási értelemben állok vele szemben"

Magyarország Alaptörvénye

SZABADSÁG ÉS FELELŐSSÉG

VII. cikk
(1) Mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a vallás vagy más meggyőződés szabad megválasztását vagy megváltoztatását és azt a szabadságot, hogy vallását vagy más meggyőződését mindenki vallásos cselekmények, szertartások végzése útján vagy egyéb módon, akár egyénileg, akár másokkal együttesen, nyilvánosan vagy a magánéletben kinyilvánítsa vagy kinyilvánítását mellőzze, gyakorolja vagy tanítsa.

2018.04.29. 01:27:26

@neoteny:
persze. nádasdy ádámnak jogában áll hinni abban, hogy árpád vezér otthon "finnugorul" beszélt.

az árpád-házi királyi temetkezési helyek csontjából kinyert y-dns alapján ez a nemzetség nem a finn-szamojéd törzsekkel rokon, hanem olyanokkal, akiket szkítának, vagy szittyának mondanak. és egyébként a honfoglaló magyarokról így írtak a krónikák. tehát innentől kezdve erősen kérdőjeles, hogy az ősi szkíta, szittya turul nemzetség tagjai miért beszélt volna otthon "finnugorul". de ebben nádasdy ádám hihet. és abban is, hogy a magyar tudományos akadémia nyelvtudományi intézetében még lesz olyan, aki védeni ezt az álláspontot.

tudtommal egyetlen honfoglalás kori sírt találtak, amiben egy férfi finnugor. tehát mondjuk egy vadász beházasodhatott nőágon. úgy került be egy finnugor férfi. na de semmi sem utal arra, hogy akár a honfoglaló vezérek, vagy hogy a kárpát-medencei földművesek ezek nyelvét beszélték. de van egy kapcsolat.

hogyan dönthető el, hogy az akadémia, vagy a népfőiskola elképzelése a helyes? eldönthetnék szkanderben. de nem így szokás eldönteni. a bölcseletben politika dönt. és az uralkodó államvalláshoz igazodik. és erről folyik vita.

de ettől még nádasdy ádám hihet abban, hogy árpád vezér otthon finnugorul beszélt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.29. 01:40:34

@444:

"persze. nádasdy ádámnak jogában áll hinni abban, hogy árpád vezér otthon "finnugorul" beszélt."

Mint ahogy a 'nacionalistáknak' joguk van abban hinni, hogy a magyar magyar eredetű.

"az árpád-házi királyi temetkezési helyek csontjából kinyert y-dns alapján ez a nemzetség nem a finn-szamojéd törzsekkel rokon, hanem olyanokkal, akiket szkítának, vagy szittyának mondanak."

Csak épp' az általad linkelt tanulmány semmi ilyesmit sem állít.

"a bölcseletben politika dönt. és az uralkodó államvalláshoz igazodik."

Mint ahogy azt pl. Trofim Lysenko pályafutása is demonstrálta.

2018.04.29. 07:43:08

@444: "mármint mi az ízetlen majomkodás?"

Az, hogy mindig itt osztod az észt, mint egy fideszes troll.

2018.04.29. 07:45:02

@444:
Látom már teljesen nyíltan nyomjátok ti narancskommunisták, hogy csak az magyar, aki veletek van. Magyarul nektek a magyarság mindössze egy politikai oldal. Na, én erre mondom, hogy a "jobboldal" sosem tudott nemzetben gondolkodni, ti kicseréltétek a nemzet szó jelentését, nálatok a nemzet pusztán egy szekta. Na, én meg erre mondom, hogy ez nyílt hazaárulás, amit műveltek, legalábbis a hagyományos értelemben, mert tudom, hogy nektek az a hazaárulás, ha valaki a Fidesz ellen fordul...

2018.04.29. 07:47:06

HaFr mester! Ha így tolod tovább, annyira lelkes leszek, hogy felvételemet fogom kérni a fideszes kommunista pártba.

screpes 2018.04.29. 07:56:47

@444:
A jog érdektelen aspektus ebben a kérdésben.
A finnugor kapcsolat tagadhatatlan, de ideje (vándorlások), a kapcsolat természete (leigázás?) és viszonylagossága (voltak ősmagyarok, akik NEM vegyültek halevőkkel, stb stb) korlátozott hatályú és csak erősen kétes következtetésekre adhat alapot.
Ahogy egyetlen sírban talált harcos csontjai is, vagy hogy arccal merre feküdt a sírban (lehet hogy csak egy trehány sírrabló műve... vagy egy régész -nyelvészé.)
Ebből általános, származásig generált érvényű bizonyítvány sosem lesz, az óangol szóalak fejtegetésekből sem.
Úgyhogy valóban a politika vezérli - kézi- vagy sem - a tudományszerű felfogásokat. Nádasdy éppenséggel biztosan nem került hatása alá hatalmi hátszelű mondásoknak. Van olyan kutató amelyik jobban hatása alá kerül a pénztárnak: hiszen például attól függött merre utazhatott kutatni.
Amihez megintcsak, a pénzen kívül prekoncepció kellett.

Lásd, Petőfi sírja!

Ahelyett hogy hagynád élni egymás mellett is a nézeteket, mert attól gazdagabbak leszünk, s nem abból ha látszatdöntések születhetnek "végre".
Te leleplezed ugyan a politikai attitűdöket, de aztán aláveted magad, te akarsz a legkarakteresebb következtetés lenni, persze a legmagyarabb, s aztán a csakmagyar. Igazi finnugrász vagy, csak máshol viszketsz.

Nem kétséges, hiszen ki is mondod: te azzal ébredsz, hogy úgy lehetsz igazi, ha felismered, amit mások nem, hogy minden alátámasztja a "mi" prioritásainkat - a tieid.

Én szerbiában a háború előtt hallottam ugyanígy szónokolni szerbet, egyetemet végzett nagyvállalati vezetőt..
A világ ősnyelve szerinte a szerb - kb ebben a vonalaban volt beállva.
Ő is feltárta a bizonyítékait. Díszebéd volt, illett végighallgatni, emlékszem teljesen kihűlt a leves..
Aztán jött a háború.

2018.04.29. 08:06:37

@diszkriminans:
a nacionalisták azt mondják, hogy magyar csak az lehet, aki magyar nemzet tagjának vallja magát. és ugye van, aki azt vallja, hogy ő nem tagja a magyar nemzetnek. vagy azért, mert általában véve szemben nemzetekkel, vagy mert nem szereti a többségi magyarokat. és nacionalizmust szörnyűséges fasizmussal azonosítja.

én nemzeti liberális vagyok. felőlem nádasdy ádám lehet magyar. attól, hogy a magyar társadalom tagjának vallja magát, de nem kíván a magyar nemzet tagja, vagy legalábbis ebben a nemzetieskedésben részt vállalni. mivel én nacionalista és egyben liberális is vagyok ezért megengedem, hogy ő magyarnak vallja magát. de azt is, hogy a nacionalisták azt mondják, hogy nádasdy nem magyar (hiszen nem tagja a nemzetnek), hanem magyarországi. ezt is megengedem, mert hogy az ellenirányban is liberális vagyok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.29. 08:20:19

@444:

"mivel én nacionalista és egyben liberális is vagyok"

Az internet nem felejt:

"a probléma az, hogy a nemzeti érzelműek egy része nincs arról felvilágosítva, hogy ők a társadalmon belül egy kisebbség. a kultúrájuk egy szubkultúra. semmi több. és ennek oka nem az, hogy a kommunizmus elfojtotta a nemzeti érzületet. hanem egész egyszerűen az, hogy ilyen a világ. az emberek döntő többsége nem döngeti a mellét, hogy magyar. az identitását nem ez határozza meg. de ezek az emberek ezt nem értik."

2018.04.29. 09:05:32

@screpes:
nádasdy professzor szerint árpád vezér törökül beszélt, de otthon "finnugorul". mert hogy az árpa egy török szó. a magyarok átvették a törököktől azt a szót, hogy árpa. és még számtalan török szót. mondjuk az, hogy seper törökül úgy van, hogy süpür. és csuvas nyelven sipir. de úgy egyébként árpád vezér még nagyrészt a finnugor örökséget beszélte. csak aztán a magyarok elszlávosodtak, elnémetesedtek. és ma már egy magyar anyanyelvi beszélő nem érti a finneket. pedig az őseik egy közös nyelvet beszélték. szóról szóra ugyanazt. lényegében egy ősfinn nyelvjárás alakult át magyarrá. ez nádasdy professzor elmélete. és az akadémikus nyelvelmélet.

ha valaki azt mondja, hogy professzor úr egy pillanat. az árpát az árasztással, apasztással termelik. abból lesz az árpa. áraszt-apaszt. így magyarázza egy paraszt. és ezzel függ össze az arat. és árpád. erre az akadémikusok azt mondják, hogy az nem lehet. de miért ne lehetne. mert a magyar nyelv eredetében finnugor török, szláv, német jövevényszavakkal. és aki mást mond az csak idióta, fasiszta, kripli, kretén lehet. ez nádasdy professzor elképzelése a mai napig. ezek az emberek a mai napig kibasznának mindenkit mindenhonnan. akit csak lehet. ez a kultúrharc a bach korszak óta zajlik.

nyelvész lennék, akkor írnék egy házi dolgozatot. az árasztás óangol wæt. főnévi igenév wætan. lehet, hogy ez összefügg a vetéssel? például a mag angolul seed. óangolban sed. a magokat kiszedi a termésből a vetéshez. és ha valaki szórva vet, akkor azt angolok úgy mondják: sow. a termésből kiszedte a magot és elszórja. úgy, hogy a földet nedvesíti, lágyítja. és ezt angolul úgy mondják: wet. és ahol ezt teszi az a field. az a föld. feltöri az ugart. ugar angolul fallow. így mondják: falu. az óangolok így írták: fealu. az ószászok úgy, hogy falu. németalföldön: valu. az ónorvégek: fölr.

erre nádasy professzor, hogy ez nonszensz. ilyen nincs. ez a házi dolgozat egyes. a magyar nem mag népe, nem egy kőkori földműves kultúra. ez egy délibábos baromság. ilyeneket mindenhonnan ki kell rúgni. nincs helyük a magyar közéletben. és ezt arra alapozza, hogy ő nem a magyar nemzet tagja. egy pillanat. magyarországon vagyunk. esetleg lehessen már ezt felvetni. a termőföld a fölső része. és a fő is a fölső testrész. ami adott esetben a napon fő. amikor a földeken dolgoznak. ezek nem finn, hanem magyar szavak.

ha ezt valaki angliában veti fel, akkor kibasszák. az oxfordi nyelvészet ezt nem fogadja el. az edward szóban az ead az eat szóval összefüggésben gazdagságot jelent. az a magyar étek, étel szóval rokon. a ward óangolban weard jelentése: to protect. véd. ha egy oxfordi azt mondja, hogy ő ezt a magyar kapcsolatot nem fogadja el, akkor ne fogadja el. jogában áll elutasítani. nehogy már valaki azt mondja, hogy a ward az verte a vértet és úgy védte a népet. ehhez kapcsolódik a ware. az áru. óangolban waru. az árut el lehet cserélni. ha valami megéri, akkor úgy mondják worth. óangolban weorþ. ez a vesz szóval függ őssze. ez egy lehetséges (vélt vagy valós) kapcsolat. persze lehet, hogy belemagyarázás. de finn kapcsolat az ősindoeurópainál sokkal gyengébb. munkahipotézisként azért talán csak szabad gondolni. a make, óangol macian, ószász makon és magyar munka szavak rokonok. erre az akadémia azt mondja, hogy nem. az szláv. muka jelentése kín, baj, gyötrelem, vesződség. igen, meg az, hogy csinálunk valamit. az angol make. vagy a német machen. amire azt mondja a német, hogy csináljunk masinát. a szlávoknál gyötrelem. a magyarok ezt a két kultúrkört összekapcsolják. így alakul ki a munka szavunk. ez munkahipotézisként esetleg fennáll? nem. mert a magyar az ősiségében finnugor. ez az egyik hitvilág. ez most az akadémikusan elfogadott. 2010 előtt csak ezt lehetett felvetni. semmi mást. mert jöttek a nádasdy ádámok és mindenkit kibasztak, aki ennek ellentmondott. ezek nagy részét nem én találom ki. hanem a magyar nép, a nyelvhasználók és azok mondják, akik nyíltan szembementek ezekkel szarfaszú hazaárulókkal. de félre értés ne essék nem a finnekkel van a probléma. még csak nem a zsidókkal. nem az összessel. hanem egyesekkel.

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2018.04.29. 09:54:20

@444: "rendben van. te azt mondod, hogy ezek az egyetemisták nigériai kormánybérencek. eljönnek európába orvoslást tanulni, vagy ezek informatikát. és írnak valami dalt. "

Nem öcsém, ezt te mondod. Összeraksz magadnak valami rettegésre alkalmas agyrémet, majd belekapaszkodsz saját magad agyrémébe és beleállasz vitatkozni saját magaddal hogy akkor ez így mekkora egy nemzethalál. Aztán jön a konkulúziód, hogy pont ezért kell Orbán, mert minket pont ezektöl véd meg.

Vagy a másik variációd, hogy egy átlag dologra rámondod, hogy a Sorosék erröl ezt meg azt hazudnák (ezzel az agyrém gyártásodat rátolod a Sorosékra) majd aztán felháborodsz azon, hogy ezek a Sorosék mi mindenbe belekavartak már megint!

Zárásképp jön egy díszjelentés a búzáról és ezzel a veretes agyrémed el is készült.

Öcsém, a te sémád, a tartalmad, az irreleváns fszságokról szóló tengernyi fröcsögésed elmeszakorvosi eset. Itt nem fogsz gyógyító terápiát kapni, bármennyire is erölteted hogy foglalkozzanak veled.

2018.04.29. 10:00:03

@neoteny:
a kettő együtt érvényes. az ortodox nacionalisták, akik azt mondják, hogy minden a magyaroktól ered. egy szélsőség. és egy kisebbség. lehet. és valaki hihet benne. az abból fakad, hogy szinte kizárólag a saját nemzetébe szerelmes. és ezáltal a kultúrát teljesen bezárná. nem fogadja el, hogy a szombat szónak zsidó-keresztény kapcsolata van. héber sabbath szó származéka. de az éppen a magyar szabad szóval is összefügghet. szabad szombat. a pihenő napon voltak szabadok.

az akadémia szerint a magyar szabad szó a szláv svobod szóból ered. ez az egyik szélsőség. a másik, hogy nem a magyar szabad szóból. és még a sabbath is abból. mert, hogy ez mind a magyaroktól ered. a mag népétől. és lehet? miért ne lehetne. induljunk ki abból, hogy ezek esetleg összefüggnek.

ugye világos:
ortodox nacionalisták: magyarok --> világ (a világban szinte minden a magyaroktól származik, a magyaroktól ered)
ortodox liberálisok: magyarok <-- világ (szinte semmi ered a magyaroktól, mert a magyarok szinte semmire se alkalmasak)
nemzeti liberális vagyok: magyarok -- világ.
a magyar nyelv ötvözet. és az is lehet, hogy valamiféle ősiséget őriz. a péntek az ószláv pietek, de a görög penta. a szerda a szláv sreda közép. a hét közepe. a latin centrum ezzel függ össze. az újlatin centre. ezekben nincs vita. abban van, hogy a szerda, népiesen szereda szó az magyar szóalkotás. magyarok alkották. szlávos, latinos. a péntek szlávos és görögös. a csütörtök is szlávos. a csitiri ugye a négy. na de sanyi a kútfúró nem ennyire művelt. és azt mondja editnek. szerelmem, szeredán szeretkezünk. hét közepén. de aztán csötörtökön a csődör tök. csütörtököt mond, mert szeredán már kiszeretkezte magát, a magját. sanyi ezeket a szavakat így fejti meg. nem a szlávból, a latinból és a görögből.

vajon a nép hogyan használta? részben úgy, ahogyan a papok diktálták. és részben úgy, ahogyan sanyi használja. ahogyan sanyi gondol a szerelmetes szeredára. vagy ugye ki tudja. lehet, hogy ezek a betűk csak véletlen kerültek így össze. nem vélelmezhetünk semmit se. ezt mondja saussure professzor.

nemzeti liberális vagyok. abból indulok ki, hogy lehet így is, lehet úgy is. ki tudja? az ortodox nacionalista azt mondja, hogy mindent a magyaroktól vettek át. tehát a magyarok szerdán szeretkeztek. és ebből lett a szláv sztreda. de még a latin centrum is. és a németek megfejtették, hogy ez a nap a hét közepén van. és úgy lett a szerda mittwoch. a másik véglet. a filoszemita, hogy a népi etimológia kizárt. sanyi ne fejtse meg. de sanyi a nyelvhasználó. nyilván ő is megfejti, vagy megfejtheti.

a két szélső esetet se zárom ki. csak mivel eddig nádasdy ádámék basztak ki mindenkit mindenhonnan, most majd az ő szűrüket teszik ki. ez egy kultúrharc.

de felőlem nádasdy ádám hihet abban, hogy a hétfő szó az finnugor. mordvin nyelven pedjamsz azt jelenti szűr. és ebből lett az a magyar szó, hogy fej. vagy abból, hogy finnul a piimä aludtej. mi a pina? miért? mert a magyar: finnugor. a főnek főztek? fát kerestek akkor, ha fáztak? az ősi fazék készülhetett fából? amíg nem volt fazekasság addig tűzben felforrósított köveket raktak a fa ékbe. és abban forrt a víz. fortyogott. frrr. hangutánzó. és így főztek a főknek. aztán a tűzben egyik kőből kifolyt valami érc és azt megszilárdult. és kitűzték. és ebből lett az első ékszerek. tehát a magyarok nyelvükben ezt az ősiséget, ősműveltséget őrzik. érezhetik ezt? miért ne érezhetnék. néhány axiómából és szabályból felépíthető ebből egy rendszer. miért ne lehetne felépíteni. a magyart elsődlegesen magából a magyarból magyarázzuk. és a szavak eredetét az ősiségből. elfeledett hagyományból. régmúltból. ebből lesz egy nyelvelmélet. de annak alapja részben teologikus. mert abban olyanok lesznek, hogy a napúton járt a nép. napkeleti bölcseletben. várták a napfelkeltét a vártán. és a nap az égen egy, ami éget. bejár egy ívet. és ha az ív nyitott, akkor íj. ha összekapcsolódik egy kapoccsal, akkor öv. nádasdy ádám és társai ezekre azt mondják: nonszensz. de miért nonszensz? mert ők azt mondják. ebből lesz egy kultúrharc, vallásháború.

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2018.04.29. 10:03:32

@444:

jelentkezz valamelyik ezoterikus TV-be, oda vesznek fel olyanokat akik órákon át képesek nyomni az áltudományos, önamguk által kitalált, önmaguk hülyítésére alkalmas faszságokat és ezt úgy adják elö, mint Sóbert Norbi a saját tudományos felfedezését, miszerint a rákot a citrommal lehet gyógyítani.

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2018.04.29. 10:13:01

@444: "ugye világos:
ortodox nacionalisták: ...
ortodox liberálisok:...

Hogy világos legyen rákerestem a googleban, hogy ezek a fogalmak mi a faszt jelentenek. Hát jelentem öcsém, kereken nulla találat jött ki a te "tudományos" fogalmaidra.

Azért az nem semmi, ahogy a sárgaházból ontod a világon nem létezö fogalmaidat, a világon nem létezö mondásokat ettöl meg attól, a világon nem létezö "tudományos" összefüggésidet és aztán ezeket tengernyi szófosásban terjeszted elö tengernyi agyrémmel cifrázva. És egy sorod nincs, amelyik igaz lenne.

2018.04.29. 10:15:01

@Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy:
te azt állítod, hogy azokat nigériak a kormány emberei. a nigériai kormány küldte őket magyarországra. és a tandíjukat részben a nigériai kormány fizeti abból az adóból, amit beszednek. részben a magyar kormány a stipendium hungaricum program keretében. és részben ők maguk. tehát gondolhatod azt, hogy ezen a képen a nigériaiak és az izrealiek is kormány emberei.
image.ibb.co/nqTwBx/1L2A7934.jpg
és a kóstolójegyek árából befolyt pénzből ezek a fiatalok támogatják a gyermekklinikát. mert hogy nagyrészt az orvosi egyetemen tanulnak. és egyébként a külföldi diákoknak részönkormányzatuk van magyar koordinátorral.

erre mondhatod azt, hogy ezt orbán azért csinálja, hogy szavazatokat szerezzen. és abból lesz pénze. lehetséges, mivel orbán viktor egy politikus. és nekik ez a mesterségük. soros egy pénzügyi spekuláns. ő elsődlegesen pénzt szerezne. és ezt próbálja átváltani hatalomra. és ezek összeütköznek. és a demokrácia az, hogy köznép is eldöntheti, hogy mit akar.

Janossz 2018.04.29. 10:21:36

@444: A kiindulási pont az, hogy el sem olvasod az ELTE álláspontját, nemhogy vitatnád, bolond vakhittel fújod a magad szittya nótáját.

2018.04.29. 10:38:39

@Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy:
képzeld el, hogy van olyan is, hogy valaki magától gondol valamit. persze sok mindent nem saját kútfőből merítek. azt sem, hogy ortodox nacionalista/liberális. az angol magyar szópárhuzamokat varga csaba kereste. de az sem előzmények nélküli. és ezekhez valamennyit azért hozzáteszek saját kútfőből. persze egy kérdőjellel. az áraszt-apaszt-arat. és hogy ebből lesz az árpa. árasztással és apasztással termelt gabonaféle. ez népfőiskola. az, hogy az árasztás és az óangol wetan esetleg összefüggnek saját kútfő. de ki tudja. de néhány feltevésből és szabályból felépíthető egy nyelvi rendszer. ami ha másra nem jó, akkor arra, hogy a hagyományos földműves-harci kultúrából merítkezve a nemzeti keresztségben segíti a nyelvtanulást.

nádasdy ádám és társaik annyira nem liberálisak, hogy ezt megengedjék. pontosabban azt mondják, hogy ez teljességgel tudománytalan. de nem, mert hogy ennek is van egy szisztematikus alapja. és egyébként hasonló munkamódszer. de ha nem fogadjuk el a finnugor eredetet, akkor az egy nyitottabb világlátást eredményez. és ráadásul ez egy angolszász, óangol-ószász kapcsolat. szóval abszolút nyugatos. de mégse jó, mert nem finnugrista. az elte bölcsészkarán talán még ők vannak többségben. ez összefügg a nagypolitikával. a filoszemitákkal nem kizárólag a nyelvészetben van ez ütközés hanem általában a vallásban. (hangsúlyozom, hogy ők nem "a" zsidók. zsidók vannak itt is, ott is.)

2018.04.29. 10:38:58

@444: ez a japán dolog Matolcsyra utal?
Neked van anyajegy a seggeden?

Janossz 2018.04.29. 11:03:22

@444: " az áraszt-apaszt-arat. és hogy ebből lesz az árpa. árasztással és apasztással termelt gabonaféle. ez népfőiskola. az, hogy az árasztás és az óangol wetan esetleg összefüggnek saját kútfő. "

Te Nagy KÚTFŐ, amit árasztással-apasztással termelnek, az a RIZS.
Amit te itt nyomatsz, az meg a RIZSA. Hülye rizsa.

Még tartozol az az angol thing és a magyar fing szavak közötti kétségtelen rokonság kimutatásával. :-)

2018.04.29. 11:14:17

@Janossz:
az árpád házi királyok vizsgált csontjai az R1a haplocsoportba esnek. a magyarországi mérések eredményét a göttingeni egyetem laborja is visszaigazolta. csak így közölhetnek tudományos publikációt. de volt koreai tudományos közlés. ők a hun és a han nemzetséget vizsgálták. és ugyanerre jutottak. ezek a mérések visszaigazolták azokat a krónikákat, amiket az akadémia korábban kétségbe vont. persze ettől még a krónikákban írtakat lehet kritikusan vizsgálni. az archeológia egy interdiszciplina. ide kapcsolódik néprajz, művészettörténet, nyelvészet, modern genetika. egy kicsit politika. mert hogy a honfoglalás egyszer és egyféleképpen történt. a történetírók különféle módon látják és láttatják. nem ismételhető meg a laborban. nézzük már meg még egyszer. ezt vagy azt egy kicsit pontosabban. ezt a bölcselet nem tudja megtenni. különféle felvetések vannak. most újra nagyon sokféle. 2010 előtt a magyar tudományos mindenkit kibaszott, aki kétségbe vonta a finnugor eredetet.

az elte btk azt mondja, hogy az R1a lehet finnugor. mert hogy az R1a a finnugorok között nagy számban fordul elő. a magyarok között. az különbözteti meg a magyarokat a finnektől, hogy magyar törzsbe eső férfiak között nagyok sok az R1a jelű y-dns szekvencia. a finnek között ugyanez ez az N1b. az egy másik eredet. és a magyarok között alig van N1. 1% alatti. a finnek között is kevés az R1a. 5% körüli, ami balti ág. illetve még esetleg lehetnek keleti normannok, ruszok. ők is R1a. ez az indoeurópai népcsoport keleti ága. és ezzel rokon őseruázsiai eredet az R1b. tehát nem csak a magyarok egy része, hanem a nyugati-árják többsége eredetében őseurázsiai. csak ezt politikailag háttérbe szorítják.

a vikingek, normannok vagy másik nevükon a ruszok nem mondják, hogy az egy istenünk odin. azt, hogy egy. hogyan mondják oroszul? ogyin. drága rusz testvéreink. mert úgy nem lehet eladni a vadászgépeket. ezek a népek az ősiségben együtt halásztak, vadásztak és harcoltak. ez a beállítás nem túl jó az amerikaiaknak. ezért kellenek a nádasdy ádámok. akik azt mondják, hogy ez a felvetés nonszensz. az ogyin és az egy az ősiségben nem lehetett egy és ugyanaz. ezt tiltsák be. a liberalizmus nevében. és értem, hogy felvonul az index, alinda és társaik. de az ellentábor is felvonul. és ezek összecsapnak. és ha csak kulturálisan, akkor már szerintem jó lesz. a legjobb lenne a balliberálisok maguk látnák be, hogy van jobboldali liberális nézőpont. és az erősebb. de ha harcolni akarnak, akkor harcoljanak. budapesten ez még hátra van.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.29. 11:18:44

@444:

"mivel én nacionalista és egyben liberális is vagyok"

Az internet nem felejt:

"ezek az emberek felvilágosulatlanok. az addig rendben van, hogy szerelmesek a saját nemzetükbe. és azonosulnak a nemzet sportolóival, vagy a magukat nemzeti érzelműnek hazudó politikusokkal. ez olyan, mint amikor valaki a saját nemébe szerelmes. nem nagyon tehet valaki arról, hogy homoszexuális, vagy nacionalista."

Janossz 2018.04.29. 11:22:07

@444: Tehát a pirospettyes seggű japán ősmagyarok átúszva a tengert, Koreában Han-hunná váltak a törzsfejlődésben, és onnan nem volt megállás a Kárpát- medencéig, Rizs fejedelem vezetése alatt.
Értjük.
Mit szól hozzá a népfőiskola úri népe, hogy így elurbánosodtál, hogy az árpát akarod elárasztani?
Te valami filoszemita lehetsz, ilyen távol az anyaföldtől.

2018.04.29. 11:28:29

@Janossz:
hja, mert az ősiségben ilyenformán csak rizset termelnek a kőkori földművesek. és nem általában gabonafélét. árpát már nem. és véletlen van a kis és a nagy zab folyó. ott ahol ezeknek a gabonaféléknek a géncentruma található.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9e/Zab_rivers.PNG
lehet, hogy ez egy véletlen egybeesés. és a magyar ebből a napkeleti világból, ebből az ősi földműves kultúrából nem őriz semmit. ezt állítja nádasdy ádám és társaik. urak, nincs itt semmiféle irak, uruk. turán és irán ősi vetélkedése, viaskodása. ezek mende mondák. amit a honfoglalók hoztak magukkal. na de otthon "finnugorul" beszéltek.

ez egy másik hitvilág. az, hogy a magyar egy ősfinn nyelvjárás, török, szláv és német jövevényszavakkal. 2010 óta a nagyobb nyilvánosságban már lehetőség van mást is mondani, mást is gondolni. ezt nádásdy ádám úgy éli meg, hogy fasizmus. és egyébként ennek van a fővárosban nagyjából 250 ezer támogatója. és budapesten van nagyjából 250 ezer kisnyugdíjas, akik azt mondják, hogy jönnek a nácikok. őket vezeti gyurcsány ferenc. és nekik tesz szociális ígéreteket karácsony gergely. és mondják azt, hogy ha összeállnak a jobbikkal, akkor legyőzhetik a geci orbánt. álljanak össze és emeljék be a jobbikot a hatalomba.

screpes 2018.04.29. 12:06:43

@444:
ha írnál egy nyelvészhallgatói dolgozatot....

nos, az a vicc, hogy Nádasdy ELFOGADNÁ...
érdekesnek tartaná, és nálad sokkal nagyobb, rendszerezettebb tudással látna neki, az elfogadásához - vagy cáfolatához.
Ami rád vonatkozik ebből, és nem a nyelvészetre, az annyi hogy tételesen nem igaz, amivel érvelsz, és az sem amire jutsz.
Nádasdy NEM ilyen, te pedig igen..

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2018.04.29. 12:22:47

@444: A földrajzi nevekkel az a „baj”, hogy beszélő nevek. Ausztriában van egy Erlauf (folyó) „ER” de.wikipedia.org/wiki/Erlauf_(Fluss)
- - -
Amikor a „kalandozó” magyarok arra jártak nagyon megtetszhetett nekik a folyó elnevezése, mert hazatértük után egy ők is elneveztek egy folyót Ér-nek, amelyik hasonlatos az osztrákhoz, ráadásul még egy egész tájegységet is, ahol csak úgy hemzsegnek az ÉR gyökű településnevek. Ady Endre Érmindszentet választotta szülőhelyéül.

Ér (folyó) Érmellék
https://hu.wikipedia.org/wiki/Érmellék

Janossz 2018.04.29. 12:26:29

@444: " 2010 óta a nagyobb nyilvánosságban már lehetőség van mást is mondani, mást is gondolni. "

2010 előtt nem volt tán?
Még kormányon is volt a népfőiskola, FKGP néven.
Akkor is ömlött a nagy tudás, emlékszem. Közben a koalíciós nagy testvér meg polgári Magyarországról papolt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.29. 12:38:25

@444:

"a legjobb lenne a balliberálisok maguk látnák be, hogy van jobboldali liberális nézőpont. és az erősebb."

Csak kibújt a szög a zsákból: ezt érted a kiegyezés alatt.

2018.04.29. 12:45:54

@screpes:
hja, mert a nem-nemzeti "liberálisok" arról voltak híresek, hogy ezeket az alternatív koncepciókat érdekesnek találták. ne viccelj. évtizedeken át ment a szöveg, hogy ilyesmit csak az idióta, fasiszta, kripli, kretének gondolnak. ezek azt gondolják, hogy jézus magyar. az isten fia és a szűzanya a nemzeti keresztségben a magyaroknak magyar. a lengyeleknek lehet lengyel. az olaszoknak lehet olasz. és a zsidókeresztényeknek lehet zsidó. ez azt jelenti, hogy ha valaki az istenhez akar szólni, akkor szólhat hozzá magyarul. aztán az egy másik kérdés, hogy valaki mennyire hísz ezekben. de az a liberalizmus, hogy hihet ezekben.

formális axiomatikus (ha úgy tetszik, akkor tudományos) alapokon felállítható egy hipotézis, hogy volt egy földműves, katona kultúra a termékeny félholdon részben magyarul, magyarhoz hasonlóan beszélt. és ezt érintette a finn-permi népeket és az altaji törököket. irániakat. és az is lehet, hogy a kárpát-medencében már a honfoglalás előtt beszéltek magyarul. van olyan tudományos publikáció (lengyel), amelyik azt mondja, hogy az R1a egyik ága a kárpát medencében jött létre nagyjából 5,000 éve. és ebből alakult ki egy pre-szláv, pre-balti kultúra. amiből lett a (nemzeti) kereszténységgel a nagy-lengyel és a litván. és ebből jött létre a nemzetközösségi létforma. időnként a magyarokkal. és a magyarok a csehekkel. de erre az mta 2010-ig azt mondta, hogy semmi ilyesmi nem képzelhető el. hiszen a magyarok finnugorok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.29. 12:54:35

@444:

"felállítható egy hipotézis, hogy volt egy földműves, katona kultúra a termékeny félholdon részben magyarul, magyarhoz hasonlóan beszélt."

"ezek azt gondolják, hogy jézus magyar."

2018.04.29. 13:02:28

@neoteny:
a nádasdy ádám előadása tavaly májusi. és állítja, hogy a hétfő és a kedd finnugor szavak. mert hogy vogul nyelven a hét "szet". ógörögül hepta. és a szkítáknak a görögök találkoztak. de az nem. görög kapcsolat az nem lehet. ez eredetileg ősi vogul szó. ezt vették át a magyarok. és a morvinok azt, hogy szűr úgy mondják: pedjamsz. két egymástól megkülönböztethető, de kétségkívül rokon nyelven szet pejdamsz azt jelenti, hogy hét szűr. tehát hétfő. de ezzel nem pandacsöki boborján lép fel, hanem ez az akadémiai álláspont. és nem lehet máshogy boborján. nem lehet. besenyő pista bácsi mondta.

de ebben az előadásba nádasdy ádám megemlíti, hogy a magyarok nem ismerték semmiféle hetes beosztást. nyilván valami barbár nép. erre a népfőiskola azt mondja, hogy a hét elég fontos szerepet játszik a népmesékben. és ez abból ered, hogy az ősiségben hét bolygót különböztettek. ezeket látták, miközben a földműves pásztorok figyelték a csillagos eget. vagy álltak a vártán és várták a napfelkeltét. nap, a hold, a merkúr, a vénusz, a mars, a jupiter és a szaturnusz látták az égen bolyongani. amiből a nap volt, ami nappal éget az égen. amiből egy van.

amire nádasdy ádám azt mondja, hogy ezek délibábos badarságok. a magyar finnegán. és ebből nem lehet engedni. mondja 2017 májusi előadásában. szerinted van mód kiegyezésre? miben kellene kiegyezni?

2018.04.29. 13:06:42

@neoteny:
filozusként közelítve a népfőiskola a szubjektív idealizmust a nem evilági létre vetíti ki. és ha ezt objektivizáljuk, akkor ebből lesz az, hogy "ezeknek jézus magyar". erre vártam azt a választ, hogy nekünk magyar. de a cseheknek lehet cseh, vagy a zsidóknak zsidó. de nincs ilyen. tapasztalatom szerint. és olyan se, hogy persze az isten fia az nem feltétlen zsidó. a cseheknek lehet cseh, a magyaroknak magyar. ilyen sincs. ilyet a népfőiskolai előadók mondanak. akik szemben állnak a magyar tudományos akadémia jelenleg is hivatalos álláspontjával.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.29. 13:07:36

@444:

"és a szkítáknak a görögök találkoztak."

Veled kellene kiegyezni, aki még a magyar nyelvet sem vagy képes helyesen használni?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.29. 13:12:45

@444:

"de a cseheknek lehet cseh"

Felállítható egy hipotézis, hogy volt egy földműves, katona kultúra a termékeny félholdon amelyik részben csehül, csehhez hasonlóan beszélt?

2018.04.29. 13:16:53

@neoteny:
úgy értve, hogy ilyen párbeszéd nincs a komment csatornában. a kiegyezés nagyjából a "népfőiskola" mérsékeltebb irányzata. de őket az akadémiai bölcselet ugyanúgy leköpi, mint mindenkit aki úgymond nem "liberális". tehát "liberalizmus" alatt nem valamiféle nemzeti minimumot kell érteni, amit többé kevésbé minden magyar elfogad, hanem amit a magyar nemzettel szemben álló csoportosulás hirdet.

és ebből lesz egy kultúrharc. egy vallásháború. és nyilván csak egy maradhat mainstream. a másik lesz az undergound. és most úgy tűnik, hogy ezek helyet cserélnek. illetve a népfőiskola egyszerűen azt mondja, hogy van egy finn kapcsolat. a finn fatemplom építészet csodálatos. testvéreink a nemzeti keresztségben. hagyományosan ebből jön létre az európai kultúra. erre alapozva hozható létre valamiféle politikai egység. és nem arra, hogy fogadjuk be tömegével szegény kis migránsokat. úgy, hogy a transzneműek mellékhasználati jogát is kiterjesztjük.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.29. 13:22:03

@444:

"a népfőiskola egyszerűen azt mondja, hogy van egy finn kapcsolat. a finn fatemplom építészet csodálatos."

Akkorról, amikor a magyarok és a finnek együtt földműveltek és katonáskodtak a termékeny félholdon. Jézus világi apja, Szent József ács volt: ő volt a proto-fatemplom építész.

2018.04.29. 16:26:24

@neoteny:
a nemzeti kereszténység egy hitvilág. isten fia a magyarok számára lehet magyar? nádasdy professzor szerint nem lehet. miért? mert ő azt mondja. szerinte olyan, hogy magyar nemzet sem létezik. miért? mert ő azt mondja. ők nem nemzetiek és nem is keresztények. így definiálják önmagukat. de ettől még a magyarok többsége esetleg gondolhat mást is. ez a vallási különbözőség.

a népfőiskola azt mondja, hogy van finn-ugor nyelvi kapcsolat. hanti-manysi halászok-vadászok érintkezhettek az ural környékén érintkezhettek a lovas nomád népekkel, akik magyarul vagy magyarhoz hasonló nyelvet beszéltek. és hasonlóságok adódhatnak közös ősi elemekből. kőkori, jégkori szavakból.

nádasdy ádám szerint árpád vezér otthon finnugorul beszélt. de valamit törökül is. mert hogy árpa törökül árpa. és ezt a szót a magyarok a törököktől átvették. de esetleg fordítva is lehet. a törökök vettek át valamit. vagy ezek hatottak egymásra.

a népfőiskola azt mondja, hogy a magyart elsődlegesen a magyarból magyarázzuk. tehát mondjuk a seper, söpör szavunk hangutánzó: sprrr. és törökben süpür, csuvasban sipir. óangolban swapan. ez mind lehetséges nyelvi kapcsolat. nyilván egyik erősebb, másik gyengébb. és ebből csak az egyik a finn-ugor.

ezekből a vitákból nyilvánvaló, hogy nincs mód kiegyezésre. mert miben kellene kiegyezni. a swingan, swang, swungen lehet az angolban hangutánzó? persze, hogy lehet. mint süvít, suhan. sürög. pörög. forog.

a finnegán elmélet szerint ez nem abból lett, hogy az egyik azt mondta: frrrr. és ebből lett a forog. csepeg, csurog. a magyarban se szeri se száma ezeknek a hangutánzó szavaknak. csörög. csrrr. húúúzd meg. ereszd. kiereszted, kifújod a levegőt. fúúúj. az is hangutánzó. fúrrrr. ful-ful-ful. fullad.

a finnegán elmélet azt mondja, hogy a frrr. nem ebből a forrás, vagy forgás. hanem kérlek szépen mordvin nyelven puvramsz azt jelenti forgat. szamojéd nyelven puroldam is forgat. és árpád vezér még otthon finnugorul beszélt. csak aztán a szó eleji p-k átmentek f-be. de a magyarban egy egész szóborok lesz az ebből. kedve onnan, hogy az egyenestől elforduló a ferde egészen odáig, hogy ha valami gyorsan forog, akkor az fürge.

nádasdy professzor szerint a szóalkotás nem magyar nyelvhasználók körében történt. hanem árpád vezér otthon még azt mondta, hogy puvramsz, puroldam. mert hogy ezt a mordvinoktól vették át. és ebből lett az, hogy forog. a mordvinból.

Janossz 2018.04.29. 16:48:11

@444: " hogy ha valami gyorsan forog, akkor az fürge. "
Tényleg elment az eszed. Kétlábú magyar ember nem használja a gyorsan forgó dologra a fürge jelzőt.

Izzadtságszagúak a népfőiskolás fejtegetéseid.
Én magyar vagyok (bár szerinted nem), tudom jól, ami gyorsan forog, az PÖRÖG.
Fürge a nyúl.

2018.04.29. 16:53:40

@neoteny:
mezopotámia jelentése folyók közötti ország. a folyóköz magyarban a mező. a köz latinul is mezo. arámi nyelven kétfolyó háza. tengerföldön volt ur és uruk városa. ehhez kapcsolódott kis városa. mellette marad. ékur templomában volt istar szentélye. nyilván felvethető a kapcsolat a sumerekkel. erre jön az mta, hogy nem. mert ez komolytalan. de miért lenne komolytalanabb, mint a finnugor kapcsolat?

ijontichy 2018.04.29. 17:12:33

@Janossz: Nem ment el neki, csak lemaradt. Ahogy a népfőiskola, meg a kocsma népe (nomeg a borravaló) is.
Ha emlékeim nem csalnak (és nem szoktak) hallottam én a "fürge" jelzőt forgó mozgásra (talán Náci bácsi (az nagyanyámék felé a Nándor becézése, nem a Hitleré) szájából).
Az más kérdés, hogy a mai magyar köznyelv ezt már nem használja.
Ám ebből (is) látszik mi a baj valójában az egész @444-népfősuli-korcsmahivatal gondolkodással: lassú (mint az éticsiga). Le van maradva két brosúrával és tkp. sikoltozik, hogy "állítsátok meg a világot!" ;-) Na ehhez fel kéne költözniük, mondjuk a Himalája csúcsai közé, bár... volt egy Terence Hill film, asszem "Vigyázat, vadnyugat" volt a címe. Ebben a főhős haverjai egyre nyugatabbra vonulnak a civilizáció elől, míg egy nap... elérik a Csendes óceánt, ééés... egyszerre csak meghallják ott is a vonatfüttyöt. Ennyit erről, az összes többi @444-féle ömlengés csak szófia beszéd :-)

2018.04.29. 17:19:01

@Janossz:
a szekér kereke gyorsan forog: fürge. jelzem a fürge az akadémia szerint is ebből ered. de értem persze, hogy az etimológia kicsit olyan, mint az álomfejtés. és ezért mondom azt, hogy ezekben lehet belemagyarázás. erős, és gyenge kapcsolatok.

ha azonos a jelölés a jelentés, akkor nincs vita. ha hasonló a jelölés (a jelek számának legalább fele egyezik) és azonos a jelentés, akkor azt is el szokás fogadni. de ugye nem lehet kizárni a hangmegfelelést és a hangátvetést, valamint a a jelentés átmeneteket. majdnem azonos a jelölés (egy jelben van eltérés) és hasonló a jelentés. meg lehet különböztetni erős és gyenge kapcsolatokat. és össze lehet kapcsolni nagyobb csoportokat.

mérjünk azonos mércével. a finnugor etimológia tele van képtelenebbnél képtelenebb magyarázatokkal. a jelölés és a jelentés sem hasonlít egymásra. és erre azt mondják, hogy mert nem értik a magyarok hangmegfeléseket, amire az egészet felépítik. dehogy nem értik. de elég sok olyan angol szó van, ami p-vel kezdődik és a magyar jelentése f-fel kezdődik. pay fizet. és paint fest. p/f hangmegfelelés. csak ez nyilván esetleges. ugyanilyen a finn-ugor. a nyelvtani fokozás p/bb. rendben. angolban a múlt idő -ed adja, a magyarban -t. d/t szabályos hangmegfelelés. ezek szerint a magyar nyelv angol eredetű?

tehát ugyanazt az axiómarendszert alkalmazzuk a magyar és az összes többi nyelv relációjában. ha a fej származhat abból, hogy mordvin nyelven a pedjamsz jelentése szűr, akkor szinte bármit lehet mondani.

de ez még egyszer egy politikai és vallási szembenállás a nem-nemzeti nem-keresztény társadalomtudósokkal.

2018.04.29. 17:20:40

@ijontichy:
csak szólok, hogy ez esetben az akadémikus etimológia ugyanez.

2018.04.29. 17:25:25

@ijontichy:
tehát amit zsigerből elutasítok az rendszerint a két iskolában a közös elem. éppen azt próbáljátok hitelteleníteni, megcáfolni.

Janossz 2018.04.29. 17:27:04

@ijontichy: Akkor mi a fenéért nem hagynak minket itt, jelen időben?

Ez a komádi kihelyezett tagozatuk pályázati pénz osztás utáni bulija:
www.youtube.com/watch?v=EsCyC1dZiN8

Janossz 2018.04.29. 17:33:50

@444: Mi nagyon szeretnénk olyan világban élni, ahol a nyelvészek a nyelvészeti kérdésekkel, a régészek a régészettel, a genetikusok a genetikával foglalkoznának. És elfogadjuk a tudomány eredményeit.

Nem igazán vagyunk kíváncsiak a tefajta félművelt "poliészterekre", akik mindenben okosak, szórják az ostoba áltudományt maguk körül, egyfajta mesevilág koncepciójától vezetve.

Emlékszel, mikor azt a XIX. századi viktoriánus villát linkelted, az ősi indoiráni palotaépítészetet illusztrálandó?
Ennyit ér a tudományod. Az összes többi is.

2018.04.29. 18:16:35

@Janossz:
ezek az úgynevezett interdiszciplináris kutatások. amikor a régész, a néprajzos, művészettörténész mellett újabban felvonul az archeogenetikus. a nyelvész mellett a földrajztudós. elemi földajzi ismeretekkel azt kérdik az akadémikusokat. ha a magyarok lovas nomád nép voltak, akkor vajon hogy élhettek a finn-szamojéd népekkel adott esetben a tundrán. hogy alkothattak egy közös nyelvet csak velük. arrafelé a ló nem él meg. azért húzza rénszarvas a szánt. a kísérleti régészek felkérnek munkásokat. egy kovács, vagy fazekas mestert. rekonstruálják a valóságot. vagy megkérdik, hogy ez az eszköz vajon micsoda.

amit te viktoriánus villának látsz egy iráni palota. persze, hogy arra hatottak az angolok. de hatott a kelet-indoiráni kultúra. és a nyugat. együttesen. és a magyar kultúra ezeket sajátos módon próbálja ötvözni.

2018.04.29. 18:21:18

@Janossz:
lehetne egy nemzeti konzultáció a finnegán elméletről. a magyar nép, a nyelvhasználók közössége mennyiben érzi magáénak az akadémia elképzeléseit.

Janossz 2018.04.29. 18:27:19

@444: Tehát, ha Áron bátyánkat megkérdi valaki, hogy lehet az, hogy mindenhez IS ért, a válasz:
"ezek az úgynevezett interdiszciplináris kutatások"

Amit én viktoriánus villának látok, az az is.
Te meg belelátsz mindenféle mást, mint Lechner házaiba, melyek kétség kívül mutatósak, de semmiféle ősiségük nincs.
Ennyit a műkedvelőkről.

Janossz 2018.04.29. 18:32:54

@444: "lehetne egy nemzeti konzultáció a finnegán elméletről. a magyar nép, a nyelvhasználók közössége mennyiben érzi magáénak az akadémia elképzeléseit. "

Lehetne. Tíz százalék talán visszaküldené a kérdőívet, azok 96 %-a neked adna igazat, tehát te nyernél, a rendszer logikája szerint.
Nekünk más problémáink is vannak.

2018.04.29. 18:59:23

@Janossz:
de hiszen lehet tudni, hogy lechner és zsolnay 1889-ben angliában jártak. és ott a keleti építművészettel ismerkedtek. az iráni perzsa és indiai, indoszkíta palotakultúrát tanulmányozták. ezek előszeretettel alkalmazták a színes, mázas cserepeket. ezek után 1891-ben írták ki egy tervpályázatot "keletre magyar" jeligével lényegében maguknak. és így épült fel az iparművészeti múzeum egyébként kiváló épülete. de hogy annak nincsenek ősi motívumai.

prince of persia játék c64.
www.c64-wiki.com/images/b/ba/Pop_zwischensequenz.png
tipikus perzsa palota motívumai.
hirado.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/7/2017/08/DBZOL20170803006.jpg
ez persze semmit se von le lechner érdemeivel, túl azon, hogy zsolnay bácsivál megérték a pénzüket. hasonlóan nyerték el a közbeszerzéseket, mint a jelenkori politikus társaik. csak volt ízlésük.

2018.04.29. 19:15:35

@Janossz:
a finnugor elmélet a magyar iskolarendszer alapjait érinti. az óvodát és általános iskola alsó tagozatát. de érinti az alapfokú idegen nyelv tanítást is.

ma egy magyar tankönyvben nem lehet azt leírni mondjuk azt, hogy az angol high (óangol megfelelője heh vagy heah) a magyar hegy szóval rokon. az óangolok a feltűnen magas dologra azt mondták: "hehj". hegy. mert erre az a válasz, hogy a magyar hogy függne már az óangollal. úgy, hogy a hunok és az anglik együtt harcoltak.

tehát ez ha másra nem, akkor arra jó, hogy játékosabban lehet idegen nyelvet tanítani. és a magyar köré az angolszász, a szláv, a latin és görög műveltség elemeit is fel lehet sorakoztatni. úgy, hogy ezek a magyar szavakkal összefüggnek. és esetenként társítható finn. az egy remek dolog, hogy még az is. tehát ha a magyar nyelvet elsődlegesen a magyarból magyarázzuk, akkor abból egy nemzeti öntudattal rendelkező, de mégis a világ felé nyitottan gondolkodó nemzedéket lehet felnevelni. mindezt a nemzeti keresztény hagyományokra alapozva.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.29. 19:39:22

@444:

"a népfőiskola azt mondja, hogy van finn-ugor nyelvi kapcsolat."

Akkorról, amikor a magyarok és a finnek együtt földműveltek és katonáskodtak a termékeny félholdon. Jézus magyar, részben magyarul, magyarhoz hasonlóan beszélt.

Janossz 2018.04.29. 19:43:59

@444: " prince of persia játék c64. "
Na, ezek a népfőiskola tudásának forrásai. Meg a kútfők.

Janossz 2018.04.29. 19:46:38

@444: " ma egy magyar tankönyvben nem lehet azt leírni mondjuk azt, hogy az angol high (óangol megfelelője heh vagy heah) a magyar hegy szóval rokon. "

Látod, ilyen kegyetlen a világ!
Azt se lehet egy nyelvtankönyvben leírni, hogy a thing szó a magyar fing megfelelője.

2018.04.29. 21:40:16

@neoteny:
az ez az uralkodó y-dns haplocsoportok földrajzi eloszlása a jelenkori népességben.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Haplogroups_europe.png
a magyarok relatív többsége keleti-steppei R-Z280 jelű és erdélyben uralkodó nemzetség őseurázsiai R-M269. ez a székely. ez utóbbi megtalálható törökország egyes vidékein is. a jelenleg még meg nem erősített szubklád vizsgálat eredménye az, hogy az árpád házi királyok R-Z93 markerrel rendelkeztek. ők a honfoglalók. velük rokon népcsoport a közel-keleti területen találhatók. és ezek R1a haplocsoportba esnek. a jelmagyarázat a bal felső sarokban (térképen sárga).

a székely őseruázsiai R1b (a térképen bordó). ezen haplocsoport eloszlását ázsiai részeken is beleértve ez a térkép mutatja. ezen szépen kirajzolódnak a feltételezett őshazák.
cache.eupedia.com/images/content/Haplogroup_R1b_World.png
és ez az R1ab egyesülése a nyugatot és a keletet sajátos módon ötvöző nagy-magyar műveltség a betelepülő németekkel. a környező szlávokkal, a cigányokkal, zsidókkal, zsidókeresztényekkel.

ebből a keletről nyugatra vándorló R1b úgy találkozhatott finn-szamojéd népekkel, hogy azok észak-eurázsából a nagy hidegek elől időnként délebbre húzódtak. ők azok:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Haplogrupo_N_%28ADN-Y%29.PNG
a honfoglaló R1a is értintőlegesen.

az mta azt állítja, hogy R1ab törzsszövetség az N1 nyelvét beszéli. igaz, hogy szinte egyáltalán nem hasonlít rá. de mit számít. archeogenetika ne szóljon bele.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.29. 21:47:44

@444:

"felállítható egy hipotézis, hogy volt egy földműves, katona kultúra a termékeny félholdon részben magyarul, magyarhoz hasonlóan beszélt."

"ezek azt gondolják, hogy jézus magyar."

"a népfőiskola azt mondja, hogy van finn-ugor nyelvi kapcsolat."

Akkorról, amikor a magyarok és a finnek együtt földműveltek és katonáskodtak a termékeny félholdon. Jézus magyar, részben magyarul, magyarhoz hasonlóan beszélt.

2018.04.29. 22:08:20

@neoteny:
ezen a térképen láthatod az R1a eloszlását és feltételezett ősi vándorlási útvonalait.
pottsdna.com/wp-content/uploads/2017/02/R1a-Clades-July-2016-Lubicz-Lapinski.jpg
ezen a térképen és a földműves (~magor?) nemzetség zöld színnel jelölt. ez a lengyel kutató azt mondja, hogy ez a törzsi csoport a kárpát-medencéből eredt. az R-Z280 családok egyes tagjai nagyjából 5,000 ezer éve kárpát-medencében élő újkőkori földművesek leszármazottai. a honfoglaló vezérekkel rokon törzs katonanemzetség (~hunor?) a lilás színű. ez a térkép nem zárja ki lászló gyula kettős honfoglalás elméletét. tehát a honfoglalók észak-keletről és délről is jöttek. ez az R1a mozgása. ehhez jön még a kelet-nyugati irányba mozgó/ingázó? R1b.

az archeogenetika segít ezeket dinamikájában látni.
jelenleg vannak kérdőjelek. de hogy ez a kultúra legfeljebb csak érintőlegesen finnegán az ebből is nyilvánvaló.

2018.04.29. 22:20:47

@neoteny:
tisztázzunk már valamit. azt, hogy a magyarok és finnek ősei tartósan együtt éltek az mta nyelvészei állítják. szerintük a magyar nyelv szókincsének 60 uszkve 80 százaléka finnugor örökség. mert hogy volt egy évezredes együttélés. csak ebből az urali törzsszövetségről leváltak a finn-ugorok. és arról leváltak az ugorok. és arról leváltak a magyarok.

a népfőiskola azt mondja, hogy finnekkel való tartós együttélésről nem tud se a történetírás, se néprajz. ez nem eredet, hanem kapcsolat persze lehetett a finnekkel és urali népekkel. a finnugor etimológiai magyarázatok jelentős része néhány ősi szótól eltekintve nevetséges. se a jelölés, se a jelentés nem hasonlít. a szabályosnak mondott hangmegfelelések esetlegesek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.29. 22:22:17

@444:

"felállítható egy hipotézis, hogy volt egy földműves, katona kultúra a termékeny félholdon részben magyarul, magyarhoz hasonlóan beszélt."

"ezek azt gondolják, hogy jézus magyar."

"a népfőiskola azt mondja, hogy van finn-ugor nyelvi kapcsolat."

"a népfőiskola egyszerűen azt mondja, hogy van egy finn kapcsolat. a finn fatemplom építészet csodálatos."

Akkorról, amikor a magyarok és a finnek együtt földműveltek és katonáskodtak a termékeny félholdon. Jézus magyar, részben magyarul, magyarhoz hasonlóan beszélt. Jézus világi apja, Szent József ács volt: ő lehetett az eredeti proto-fatemplom építész.

2018.04.29. 22:34:23

@neoteny:
és ugye még van egy ősi kapcsolat az R és az N ág között. de az jégkori.

2018.04.29. 22:41:55

@neoteny:
erre mondom, hogy azt, hogy ez egy értelmetlen vita. ha tényeket sorolok fel, akkor is ugyanaz a válasz.

erre a kocsma borgőzös népe azt mondja: nem így kell vitázni. nádasdy professzor egy szarfaszú zsidó. nádas gyur azka osztálytársad is véletlen ugyanilyen szarfaszú zsidó. eddig ezek diktálták a kultúrát. a szarfaszú zsidók. és most jött orbán. és szétveri ezeket. ebből fakad ez a brutális kulturálatlanság.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.29. 22:47:05

@444:

"van egy ősi kapcsolat"

Kapcsolat vagy eredet?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.29. 22:55:14

@444:

"ha tényeket sorolok fel"

Ezek csak a te féktelen fantáziálgatásaidban tények. Ld. pl.:

"szubklád vizsgálatok eredménye egyelőre nem publikus. nincs publikálva. valószínűleg a Z2123>Y934 szubklád."

Ami 'valószínűleg' az nem tény.

"a jelenleg még meg nem erősített szubklád vizsgálat eredménye az, hogy az árpád házi királyok R-Z93 markerrel rendelkeztek."

Ami "még meg nem erősített" az nem tény.

"felállítható egy hipotézis, hogy volt egy földműves, katona kultúra a termékeny félholdon részben magyarul, magyarhoz hasonlóan beszélt."

Egy "felállítható" hipotézis nem tény.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.29. 23:02:54

@444:

"erre a kocsma borgőzös népe azt mondja: [...] és most jött orbán."

Osztja is Orbán a milliárdokat a magyarok oldalára állt filoszemita globális multiknak. A kocsma borgőzös népe meg fizeti azt SzJA-ban meg ÁFÁban meg jövedéki adóban. Ennek a végén is Soros György nevet.

ijontichy 2018.04.29. 23:11:49

@444: "a finnugor elmélet a magyar iskolarendszer alapjait érinti" Na most én mondom, hogy nálad elmentek otthonról. Ennek se füle se farka, csak unimkumszaga van. Legalább annyira megrázó, mintha azt mondanám, hogy a finnugor elmélet a 220 Voltot érinti. Ekkora egetverő, értelmetlen ostobaság még a népfőiskolán is ritkaság. Szögezzétek ki a hirdetőtáblára.

2018.04.29. 23:13:29

@Janossz:
vegyük a hét napjait. ami nádasdy példája volt.

a népfőiskolai elveit követve. a magyart elsődlegesen a magyarból magyarázzuk. és ezen túl keressük a kulturális kapcsolatokat.

a hétfő hét kezdő, első napja. hepta görögül hét. fő, fej magyar szavak. kedd. ez a nap kettedik. úgy mondjuk második. ezt követi a szerda. népiesen szereda. ez a magyar szó szláv sreda szóval rokon. a hét középső napja. ezzel rokon a latin centrum szó is. annak a jelentése központ. németül tanulóknak szerda: mittwoch. csütörtötök. népiesen csötörtök szó szláv csetvert jelentése negyedik szóval rokon. a magyar péntek szláv rokona a petek. jelentése ötödik. görög rokona a penta. jelentése. öt. a szombat szavunk rokona a héber sabbat. és pihenőnap. ez esetleg rokon a magyar szabad szóval. vasárnap pedig a hagyományos vásárnap.

tehát az iskolában a hét napjait tanulva meg lehet tanulni szlávul, görögül számolni. magyar és zsidó hagyományokat összekapcsolni. és egyébként egy kicsit még latinul és németül is tanulni.

ezt azért nem lehet így, mert az akadémia azt mondja, hogy na de finnugor eredet hol van? a hét ősi örökség a finnugor korból. vogul nyelven set. de vallon nyelven is set. franciául sept. a népfőiskolai elv, hogy magyar nyelvet elsődlegesen a magyarból magyarázzuk. és ezek után nem eredetet, hanem kapcsolatot keresünk.

ilyenformán lehet kulturált módon oktatni úgy, hogy ez nemzeti identitást is ad. és ha nádasdy professzor és társai nem kívánnak a nemzet részeivé válni, akkor ne legyenek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.29. 23:23:28

@444:

"a népfőiskolai elv, hogy magyar nyelvet elsődlegesen a magyarból magyarázzuk. és ezek után nem eredetet, hanem kapcsolatot keresünk."

Mert sem a magyaroknak, sem a magyar nyelvnek nincs eredete: a turulmadár tojta őket, mint ahogy Pallasz Athéné is Zeusz fejéből pattant ki teljes fegyverzetben. Tény.

2018.04.29. 23:54:15

@ijontichy:
a magyar nyelvnek van egy belső szóképző rendszere. mondjuk az, hogy a kerék kerek. a korong forog. az inga leng vagy körbe kering. (ezek nem finnugor szavak).

a kör latin és görög rokonai: circus és kirkos. angolul circle. az óangol circe, cirice is kört jelentett. egyházi értelemben. ebből alakult ki a church szó. jelentése templom. ennek orosz megfelelője a cerkov, finnül kirkko, észtül kirrik. ez a magyar k-r gyök rokonai. kör és egy kereszt irányú ékekkel: kerék. kör alakú karika. a karika gyűrűt a karodat ékesíti. a király fejet a korona. a magyar király szó rokona a szláv král. az óangol cyning. a német könig. persze ezt mindet nem kell megtanulni. néhányat említs meg.

a finnugor elmélet erre azt mondja, hogy ugyan már. ez egy délibábos baromság.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.29. 23:57:35

@444:

"a magyar nyelvnek van egy belső szóképző rendszere."

Mutass meg egy nyelvet amelyiknek nincs egy belső szóképző rendszere.

2018.04.30. 00:05:32

@neoteny:
erről van szó. erre jön az, szarfaszúak. és a többi. ez a borzalmas kulturálatlanság. nyilván nincs értelme kiegyezni. nincs miről.

van egy nemzeti keresztény világkép és egy nem-nemzeti, nem-keresztény ami hangsúlyozottan nem a zsidók. és ez a csoportosulás valójában nem a baloldaliak, nem a liberálisok. különösen nem "a" civilek. a fővárosban van 250 ezer választó, akik a finnugor elméletet pártolják mondván, hogy a magyarban a modern kori nyelvújításon túl magyar eredet lényegében nincs is. hiszen azon kívül finnugor örökség, vagy török, vagy szláv, vagy német átvétel. és ami nem ilyen az ismeretlen eredetű.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 00:20:27

@444:

"erről van szó."

Bizony; arról, hogy a népfőiskolások felállítanak egy teljesen irracionális elvet: "nem eredetet, hanem kapcsolatot keresünk". Amiből az következik, hogy a magyaroknak és a magyar nyelvnek nincs eredete.

Még a baszkok sem állíthatják fel azt az elvet, hogy a baszk nyelvnek nincs eredete -- habár eddig nem sikerült találni még csak kapcsolatot sem a baszk nyelv és más nyelvek között (a baszk nyelv nem illeszthető egyetlen nyelvcsaládba sem).

Annak az elvnek a felállítása, hogy "nem eredetet, hanem kapcsolatot keresünk" csak egy ostoba szűklátókörűséget mutat: mintha az eredet megismerése valamiféle szégyenletes dolog lenne.

"van egy nemzeti keresztény világkép és egy nem-nemzeti, nem-keresztény"

Ha a "nemzeti keresztény világkép" manifesztációja az, hogy "nem eredetet, hanem kapcsolatot keresünk", akkor ez a "nemzeti keresztény világkép" mihaszna.

2018.04.30. 00:24:48

@neoteny:
nyilván nem állítom azt, hogy kizárólag a magyarban van szóképzés. a magyar nyelvnek van egy belső szóképző rendszere. a toldalékolással szóképeket alkot. folyamatosan alakítja.

az angollal is vannak nyelvi hasonlóságok. például "this" és "that" magas és mély hangrendű párok. magyar megfelője: "ez" és "az". mert a közeledő hangot magasabbnak halljuk, a távolódót mélyebbek. ezt a hangtani jelenséget érzékelteti a nyelv.

szerintem a "swing swang swung" is hangutánzó. talán ezért van három rendhagyó alakja. hogy megőrizze a nyelv hangutánzó, hangfestő jellegét. az oxfordiak szerint valószínűleg nem.

2018.04.30. 00:25:20

@neoteny:
a magyar nyelv magából a magyarból ered.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 00:27:23

@444:

"nyilván nem állítom azt, hogy kizárólag a magyarban van szóképzés."

Amit nagyon helyesen teszel.

"a magyar nyelvnek van egy belső szóképző rendszere."

Mutass meg egy nyelvet amelyiknek nincs egy belső szóképző rendszere.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 00:28:03

@444:

"a magyar nyelv magából a magyarból ered."

Mert sem a magyaroknak, sem a magyar nyelvnek nincs eredete: a turulmadár tojta őket, mint ahogy Pallasz Athéné is Zeusz fejéből pattant ki teljes fegyverzetben. Tény.

2018.04.30. 00:31:09

túl azon, hogy nyilván vannak jövevényszavak. de az mta szerint minden szó jövevény. internet nyilván az. de az a szó, hogy "internetezni", már magyar. és olyat ritkán mondunk, hogy "világhálózni". helyette azt, hogy "netezni".

ijontichy 2018.04.30. 00:33:29

@444: OK. Te rágódsz rajta, én meg élvezem ezt a csodás nyelvet :-). Közted, meg az akadémikus urak közt annyi a különbség, hogy azok legalább nyernek valami zsetont azon, hogy édes anyanyelvünkön nyammognak egy életen keresztül (bár hasznunk belőlük se nagyon van - nyelvünk kiválóan működne nélkülük is).
Az összes, semmire se jó, senki életét meg nem könnyítő, senkit boldogabbá nem tevő, és tetejébe senkinek hasznot nem hajtó agymenéseid kb. ebben összegezhetők.
Btw. DNS teszt megvót má'? Elér a láncod Verecke hágójáig, vagy esetleg Schleswig-Holstein környéke dominál? Ha utóbbi, attól rosszabbul érzed magad? Netán kevesebbnek?

2018.04.30. 00:39:42

@neoteny:
a magyar nyelvnek van egy sajátos belső szóképző rendszere. ezt nem szabad állítani, mert más nyelvnek is van? ne viccelj már.

ijontichy 2018.04.30. 00:40:51

@444: "a magyar nyelv magából a magyarból ered" És mi az a "magyar"? A tulipán a tulipánhagymából ered, a fű a fűmagból. A nyelv meg a nyelvmagból, amit eleink kereszteztek eme titokzatos magyarral? Ezek szerint eleink elvetették ezt a bizonyos magyart, hogy mi aztán arathassunk magyar nyelvet? :-)

2018.04.30. 00:42:29

@ijontichy:
megint ez egy köpködés. demonstrálom a kulturálatlanságot. nádasdy professzor az előadásába azt mondja. ezek a szegény kalandozó magyarok mentek volna nyugatabbra is. de tudjuk, hogy mi lett a vége. az elte bölcsészkarán természetesen nevetnek. vonjunk analógiát a zsidók is mentek nyugatabbra. tudjuk mi lett a vége. ezen is nevetni kellene?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 00:51:35

@444:

"de az mta szerint minden szó jövevény."

Helyesen: te azt mondod, hogy az MTA szerint minden szó jövevény.

Mivel a

site:mta.hu szóképzés

Google keresés valami 404 találatot ad, lehetetlen az, hogy az MTA szerint _minden_ szó jövevény lenne: ez azt jelentené, hogy az MTA szerint nem létezik szóképzés. De mivel az mta.hu oldalon megemlítésre kerül a szóképzés, így az állításod nyilvánvalóan hamis.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 00:54:53

@444:

"a magyar nyelvnek van egy sajátos belső szóképző rendszere. ezt nem szabad állítani, mert más nyelvnek is van?"

Ki mondta azt, hogy nem szabad állítani? Én azt állítom, hogy ennek az állításnak nincs információtartalma, mert más nyelvekre is igaz: szabad állítani, csak egy mihaszna állítás.

2018.04.30. 00:58:49

@neoteny:
azt állítom, hogy itt most fúj a szél. ennek a mondatnak nincs információtartalma, mert máshol is fúj. egy kicsit mindenhol fúj. mert, hogy a levegő részecskéi állandó mozgásban vannak.

ijontichy 2018.04.30. 01:06:42

@444: "de az mta szerint minden szó jövevény." Akkor menj át székelybe, mert nagyon szaporítod a migránsokat ;-)

2018.04.30. 01:12:26

@ijontichy:
a székely szavazók több, mint 96%-a fideszre szavazott. csak aztán nehogy a kis-magyar társadalom is a székelyek oldalára álljon és a balliberálisok ellen forduljon.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 01:16:34

@444:

"azt állítom, hogy itt most fúj a szél. ennek a mondatnak nincs információtartalma, mert máshol is fúj. egy kicsit mindenhol fúj. mert, hogy a levegő részecskéi állandó mozgásban vannak."

Hamis analógia, ugyanis az, hogy "a levegő részecskéi állandó mozgásban vannak" nem ugyanaz, mint az, hogy "(itt most) fúj a szél". Ha ugyanaz lenne, akkor valóban nem lenne információtartalma annak az állításnak, hogy "itt most fúj a szél".

Ha azt állítom, hogy "nekem van szívem" (szív mint biológiai szerv, nem valamiféle érzékenység vagy jóindulat), annak nincs információtartalma, mert minden más élő embernek is van szíve (a szívátültetési műtét során előfordulhat, hogy a páciensnek nincs szíve abban az időtartamban, amikor a "régi" szívét már kivették, és az "új" szívét még nem ültették be -- de szívátültetés alatt lévő páciensek nem is tesznek állításokat).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 01:28:02

@444:

Az internet nem felejt:

"a szeparatista székelyek ugyanolyan szarok, mint az ortodox nacionalista románok, és az unortodox nacionalista magyarok."

2018.04.30. 01:59:23

@neoteny:
na de a magyar szóképző rendszere sajátos. az angolban is van. az angolban vannak hangtani párok. ilyen a this (magas) és that (mély hangrendű). ennek megfelelője ez és az.

apad-eped
ár-ér
ballag-billeg (billeg-ballag)
bosszul-bőszül
csal-csel
csap-csepp
csápol-csépel
van ilyen csűrés-csavarás-csévélés.
van olyan, hogy dirib-darab.
dobban-döbben
általános ez a ding-dong? döngicsélés? dünnyögés-dunnyogás?
durran-dörren
dúskál-dőzsöl
fonák-fenék
ferdít-fordít
feslik-foszlik a gatya és a kötény.
van gomb és gömb
gombóc és gömböc
a magyar valamit gondol és gyönyörűen göngyöli görgeti gurítja a szókincset ilyenformán gyarapítja
a szavak csak cseperednek szaporodnak
gyúr-gyűr
az ember csak hebeg-habog
kalapál-kelepel
karom-köröm
karmol-körmöl
kéz-kés-kasza
kar-kard
káva-kéve
kavarog-kevereg
kolonc-különc
korlát-körlet
lobban-robban-loccsan
lityel-lötyög-fecseg-locsog-mekeg-makog
marad-mered
márt-merít
máz-méz
nyálas-nyúlós
ont-önt
omlik-ömlik
oroz-őriz
reménykedik-rimánkodik
renget-ringat
sete-suta
szorgos-sürgős-sürget-zargat
tántorog-ténfereg-téblábol
tipeg-topog
teper-tipor
vág-vég.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 02:00:50

@444:

"na de a magyar szóképző rendszere sajátos."

Mutass egy nyelvet amelyiknek a szóképző rendszere nem sajátos.

2018.04.30. 02:02:18

@neoteny:
nem szeparatista vagyok, hanem unionista. uniót partiummal és erdéllyel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 02:07:41

@444:

"nem szeparatista vagyok, hanem unionista."

De unortodox nacionalista magyar is vagy.

2018.04.30. 02:19:21

@neoteny:
a nyelveknek elvben lehetne egységes szóképző rendszere. a this és a that megfelelője az ez az. így-úgy-emígy-amúgy. ilyen-olyan-emilyen-amolyan. erre-arra-emerre-amarra. egy lugossy józsef nevű debreceni nyelvész egyszer régen írt egy tanulmányt, hogy a hangrendi párhuzamok általánosak a magyar nyelvben. és ez nem csak az egyszerű toldalékolás. magánhangzók esetén van így, hanem esetenként a mássalhangzókkal. cseperedik-szaporodik vagy a pazarol-fecsérel hangrendi párhuzamba állíthatók. hervad és a sorvad vagy tüdő és duda.

az angol így képzi a szavakat. éppen így? miért ne képezhetné így is. a kedvenced az ír így írt. az anyanyelvi beszélők is alig értik. bezzeg a magyarok. azok így beszélnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 02:21:29

@444:

"a nyelveknek elvben lehetne egységes szóképző rendszere."

De nincs, hanem mindegyiknek sajátos szóképző rendszere van, mint a magyarnak.

2018.04.30. 09:05:01

@neoteny:
az angolban a személyes névmásoknak egyes szám harmadik személyben három neme van. he-she-it.

azon folyik a vita, hogy legyen-e negyedik, sőt akárhanyadik. mert hogy van néhány hülye picsa, aki azt mondja, hogy ő nem she. de nem is he. it. azt kikéri magának. ez lényegében miben különbözik attól, hogy valaki azt mondja, hogy őt szólítsák úgy, hogy "mein führer". de mindezt a liberalizmus nevében próbálják bevezetni. azért, hogy az egyének jogai ne sérüljenek.

hasonló a helyzet a finnugor eredet elmélettel. mert a magyar nyelvhasználók jelentős része (szerintem a döntő többségük) nem gondolja azt, hogy az őseink az égre felmutattak: és azt mondták sanke. ugyanúgy, mint a finnek ősei. csak aztán a magyarok mentek mendegéltek. hosszú idő elteltével azt mondták: ég. a finnek pedig azt, hogy saa. jelentése időjárás. ez egy légből kapott állítás. ennek a feltevésnek semmiféle tényszerű alapja nincs. ezt budenz józsef kitalálta. és néhányan ebben hisznek.

a népfőiskola azt mondja, hogy az ég szavunk az honnan ered. könyörgöm értsük már, hogy van az ige. igen, az ige. és ezek a szavak összefüggnek. és ehhez kapcsolódik egy szavunk. mert egy az isten. de annak a jelképe az ősiségben a nap. és a nép az egy, ami az égen éget. és ugye vitán felül áll, hogy ez ősműveltség. a napkeleti bölcselet. és ezek után hosszasan sorolják, hogy miért is.

de ha szigorúan vesszük, akkor ezek is csak légből kapott állítások. mert hogy ezeket leginkább csak a hagyomány támasztja alá. ez eredendően egy érzés, egy érzület. ahogyan budenz jószef elképzelése is valami megérzés. amire nádasdy ádám azt mondja, hogy hát persze. ez nem lehetett másként. de az ellentábor is valami hasonlót mond.

a liberalizmus az, hogy akkor legyenek finnugristák és népfőiskolások. a matematikában nincs ilyen vita. legfeljebb csak olyasmi, hogy a cauchy–schwarz-bunyakovszkij egyenlőtlenség esetén a három kiváló matematikus közül melyiket kettőt említsük meg, vagy ha mindhármat, akkor milyen sorrendben. esetleg csak cauchy-t említsük meg. vagy éppen őt ne, mert a derék franciáról rakás dolog el van nevezve. van a nagyon rossz vicc. hogy halt meg cauchy? kapott egy sorozatot. (cauchy sorozatot).

azért a nyelvészek is elég sok mindenben megegyeznek. de a finnegán elmélet körül van egy őrül vita. a népfőiskola azt mondja, hogy a képtelen szófejtéseket felejtsük el. tehát amikor se a jelölés, se a jelentés nem hasonlítanak. mert hogy a hangmegfelelések finn relációban nem szabályosak. tehát szó nincs arról, hogy a p rendszerint lecserélődik f hangra. a magyar és finn nem egy p-zők és f-ezős nyelvjárás. ahogyan mondjuk a szegediek ő-znek. mégis megértik őket a nem-szegediek. a palócokat már egy kicsit nehezebb. de még azért az is értik a magyarok. de a finneket már szinte egyáltalán nem. és erre az mta azt mondja, hogy persze, mert ez az ősfinn nyelvjárás eltörökösödött, elszlávosodott, elnémetesedett. és ami nem ilyen szó az ismeretlen eredetű.

a népfőiskola azt mondja. a magyart elsősorban a magyarból magyarázzuk. de ezen túl a rokonítás megengedett. a finn-ugor is. de ilyen alapon az anglik ősei is felmutathattak az égre. és mondhatták azt, hogy sanke. és abból lett a sky. de hogy ebből lett az ég. és erre nádasdy professzor azt mondja, hogy mert nem érti az a hülye. de érti. csak nem úgy érzi. te meg nem érzed úgy, hogy az égen egy valami éget. inkább finn örökség és az, hogy a magyarok mentek mendegéltek. és a korábbi szavakat lecserélték. mert hogy a magyarok erről híresek. a francokat. épp az ellenkezőjéről. és ezek után nyilván értelmetlen a vita.

de a finnegánok többsége sorosista. elég nagy az átfedés. de ők nem a "liberálisok", vagy "a" civilek. még csak nem is "a" zsidók. hogy nevezzük ezt a csoportosulást. a magyar nemzethez nem tartozó nem keresztények. a "tudjuk kik".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 09:15:40

@444:

"a liberalizmus az, hogy akkor legyenek finnugristák és népfőiskolások."

Így van; és egyik csoportosulás se legyen az államhatalom által támogatva. Vitázzanak a saját támogatóik pénzéből; így valószínűleg kevesebb vita is lenne. De lehet akármennyi vita, ha az nem a nettó adófizetők javaiból kerül finanszírozásra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 09:20:50

@444:

"a magyar nemzethez nem tartozó nem keresztények."

Magyarország Alaptörvénye

SZABADSÁG ÉS FELELŐSSÉG

VII. cikk
(1) Mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a vallás vagy más meggyőződés szabad megválasztását vagy megváltoztatását és azt a szabadságot, hogy vallását vagy más meggyőződését mindenki vallásos cselekmények, szertartások végzése útján vagy egyéb módon, akár egyénileg, akár másokkal együttesen, nyilvánosan vagy a magánéletben kinyilvánítsa vagy kinyilvánítását mellőzze, gyakorolja vagy tanítsa.

2018.04.30. 09:22:46

@neoteny:
azt nem tudjuk, hogy van-e egységes szóképző rendszer. ez nincs egységbe foglalva. a többség úgy érzi, hogy a kert és kerít összefüggnek. a kert körbe van kerítve. és a karika, a korona és a karima is valami körkörösséggel függ össze. akárcsak a korong vagy a kering. vagy kerge, kerget, körít és a köret szavak összefüggnek. na de ezt kellene egyesíteni többek között az angollal ráadásul úgy, hogy ebből az angol tűnjön műveltebbnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 09:30:44

@444:

"azt nem tudjuk, hogy van-e egységes szóképző rendszer."

Ha lenne egységes szóképző rendszer, akkor a magyar nyelvnek nem lenne sajátos szóképző rendszere. Mivel a magyar nyelvnek van sajátos szóképző rendszere, nincs egységes szóképző rendszer: minden nyelvnek sajátos szóképző rendszere van.

"ebből az angol tűnjön műveltebbnek"

Olyan, hogy kevésbé művelt és műveltebb nyelv csak a kocsma borgőzös népfőiskolás népének féktelen fantáziálgatásaiban van.

2018.04.30. 10:25:54

@neoteny:
a nemzeti keresztényeknek is joguk van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. és a nem-nemzeti nem-keresztényeknek is. nádasdy professzor nem-nemzeti, nem-keresztény. és ő a finnegán elméletben hisz. de ez egy evilági hit. ami nyilván korlátoz másokat. hiszen ő azt mondja, hogy a hétfő az egy rendes finnugor szó. ahogyan a kedd is. vélhetően a "kettedik" nap rövidülése. na de a kettő az finnugor szó. erza nyelven kavto. és az egy kicsit tényleg úgy hangzik, mint a kettő. de a kedd már nem ebből képződik. és azt honnan tudjuk, hogy az átadó nyelv az erza volt. ez csak egy érzület. nádasdy professzor így érzi.

a népfőiskola azt mondja, hogy a magyart elsődlegesen a magyarból magyarázzuk. a kettő az kötő. és a finn-ugor egy lehetséges kapcsolat. nádasdy professzor a magyart elsődlegesen a finn rokon nyelveiből magyarázza. és nem abból, hogya harmadik ujj a legnagyobb. (h)órias, három régi nyelvemlékekben harom: halom. két dolgot össze lehet kötni. három dolgot egymásra lehet halmozni. a halom a halomsírral, az ősi, hősi halállal függ össze és a (h)oriasokkal. de ez ugye egy fantasy. kicsit olyan, mint trónok harca.

melyiket válasszuk? népfőiskola: egy egységet jelenti, kettőt kötni lehet, hármat halmozni. egy kézen mutatva a négy: az nem egy. a négy általában megosztó. hahogyan a két kézen mutatva a kilenc. különc. a tiszta tízből egy hiányzik. a magyar nyelvben rejlő ősiség. ősműveltség. az egyik közelítés.

magyar tudományos akadémia szerint mindez finnegán. de ez két vallás. mert hogy a kérdés, hogy melyiket higgyem el. erre lehet mondani, hogy nem mindegy? valamiben előbb vagy utóbb létrejön az ütközés. és rendszerint ugyanazok a csoportosulások állnak egymással szemben. tehát a finnegánok többé kevésbé ugyanazok, mint a sorosisták. schmidt mariska listája. az aláírók. nekik is vannak híveik. és az ellentábornak is. és ebből egy irracionális hitvita kerekedik. erre mondom azt, hogy ez olyan, mint egy vallásháború.

2018.04.30. 10:29:38

@neoteny:
és az oxfordi professzorok fantáziája. nádasdy professzor fantáziája. a kalandozó magyarok mentek volna még nyugatabbra. láttuk mi lett a vége. a zsidók is mentek volna nyugatabbra. láttuk mi lett a vége. hahaha? a filoszemita bölcselet egy hegemónia kísérlet. az, hogy a sémita filozófusok vezetésével egyesek a nemzeteket meghaladják.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 10:39:22

@444:

"a nemzeti keresztényeknek is joguk van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. és a nem-nemzeti nem-keresztényeknek is."

Így van; minden magyar állampolgárnak ugyanannyi joga van gondolat-, lelkiismereti és vallásszabadsághoz.

"de ez egy evilági hit. ami nyilván korlátoz másokat."

Ez egy nyilvánvalóan brutális idiótaság: csak a kocsma borgőzös népfőiskolás népe hiszi azt, hogy ők korlátozva vannak azáltal, hogy mások másban hisznek.

"melyiket válasszuk?"

Mindenki válassza azt, amit jónak lát. Arra senkinek sincs joga, hogy _másokra_ kényszerítse a _saját_ választását.

"ebből egy irracionális hitvita kerekedik"

És? Aki akar, hitvitázik; aki akar, az meg nem. Azt pedig, hogy mennyire racionális vagy irracionális egy partikuláris hitvita majd eldöntik a partikuláris hitvitát folytatók ill. szemlélők.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 10:46:33

@444:

"és az oxfordi professzorok fantáziája. nádasdy professzor fantáziája."

Helyesen: ez a te fantáziálgatásod.

"hahaha?"

A kocsma borgőzös népfőiskolás népe hasonlít a (bizonyos) feministákhoz: azok sem találnak viccesnek egy csomó viccet.

"a filoszemita bölcselet egy hegemónia kísérlet."

Éppúgy, mint ahogy a kocsma borgőzös népfőiskolás népe próbálkozik a bölcseleti hegemóniára töréssel.

2018.04.30. 10:47:25

@neoteny:
a sajátos, különös léte nem zárja ki az általánost. a különc az, hogy a tiszta tízesből egy hiányzik. és úgy lehet egyesíteni. az oxfordiak a magyart félredobták mondván, hogy az finnegán.

2018.04.30. 10:51:24

@neoteny:
a vallás politikai értelemben hegemóniára való törekvés. a kérdés az, hogy az uralkodó, a vezető réteg kiválasztása hogyan történjen. a görögöknél mindez a városban, illetve a poliszban.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 10:52:30

@444:

"a sajátos, különös léte nem zárja ki az általánost."

Ennek semmi értelme sincs: ha valami általános, akkor nem lehet ugyanakkor sajátos, különös is.

"a különc az, hogy a tiszta tízesből egy hiányzik. és úgy lehet egyesíteni. az oxfordiak a magyart félredobták mondván, hogy az finnegán."

"(hit the pipe, dannyboy! Time to won, barmon. I'll take
ten to win.)"

-- James Joyce "Finnegans Wake"

2018.04.30. 10:53:39

@neoteny:
azt, hogy általában vannak emberek. nem zárja ki az egyén sajátos létét.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 11:03:57

@444:

"a vallás politikai értelemben hegemóniára való törekvés."

Bullshit.

"a kérdés az, hogy az uralkodó, a vezető réteg kiválasztása hogyan történjen."

Ne történjen semmiféle uralkodó réteg kiválasztása. A vezető réteg kiválasztása pedig megtörténik a legdemokratikusabb úton: a piaci anarchiában, amikor mindenki a pénztárcájával szavaz a vezető rétegre -- azokra, akik a legtöbb a fogyasztók által kívánt jószágot állítják elő.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 11:07:40

@444:

"hogy általában vannak emberek. nem zárja ki az egyén sajátos létét"

Ennek semmi köze sincs ahhoz, hogy nincs egységes szóképző rendszer, hanem a nyelvek sajátos szóképző rendszerrel rendelkeznek.

2018.04.30. 11:34:02

@neoteny:
a nyelvészetben van egységes nyelvtani rendszer. chomsky noé féle. ezt a mondattanra alkalmazzák. és azt mondják, hogy a szavak nem ilyenformán képződnek. hanem úgy, hogy a betűk véletlen összeverődnek. saussure féle jelelmélet. a nyelvi jel önkényes.

2018.04.30. 11:36:52

@neoteny:
a nyelvnek van egy rendszeres, rendszertelen, de vélelmezhető, és ismeretlen, nem vélelmezett, véletlen elemei. nádasdy professzor a magyart elsődlegesen a finnel rokon nyelvekből próbálja magyarázni. mert ő nem része a magyar nemzetnek. ne legyen része.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 11:56:56

@444:

"és azt mondják, hogy a szavak nem ilyenformán képződnek. hanem úgy, hogy a betűk véletlen összeverődnek."

Ez egy brutális idiótaság: az emberek nem betűkből képeznek szavakat, hanem hangokból, ti. fonémekből.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 12:00:07

@444:

"a nyelvnek van egy rendszeres, rendszertelen, de vélelmezhető, és ismeretlen, nem vélelmezett, véletlen elemei."

Te meg bohóckodsz.

"nádasdy professzor a magyart elsődlegesen a finnel rokon nyelvekből próbálja magyarázni. mert ő nem része a magyar nemzetnek."

Úgy érted Nádasdy professzor nem tagja a magyarok szaporodási közösségének?

screpes 2018.04.30. 12:14:14

@444: huhh
irakatkozz be egy nyelvszakra (magyar), de ne csak féléves szemeszterek közt szemezgess, és főleg, ne lázadni menjél oda.

2018.04.30. 17:19:06

@neoteny:
nádasdy professzor azt állítja, hogy a honfoglaló magyarok és a finnekkel rokon törzsek évezredeken át kialakítottak egy közös nyelvet. szóról szóra ugyanazt beszélték.

belépett az archeogenetika és azt mondta. az ősfinnek és a velük rokon népek N1 a honfoglaló magyarok vezetői pedig az R1a jelű y-dns-t hordoztak magukban. és egyébként a magyarok között N1 jelű 1% alatt fordul elő. a finnek és a velük rokon népek között az R1a ezen szekvenciája nem található meg. ezek az emberek ősei legfeljebb a jégkorban éltek tartósan együtt. amikor az N1 és R1a jelű y-dns még nem is létezett. hanem csak annak a közös őse.

nádasdy professzor budenz józsef nyomán vett példája az, hogy az ősmagyarok felmutattak az égre. és azt mondták sanke. és az ősfinnek felmutattak. és ők azt mondták sanke. mi mást mondhattak volna. hiszen ezek a népek együtt éltek. ezt az elképzelést az archeogenetika megkérdőjelezte. és ezt az ős törzsközösséget úgy egyébként a történetírás sem említi, nincs régészeti, se néprajzi emléke. se tárgyi, se írott, se semmi. budenz józsef ezt mondta. bach korszakban ezt érvényesítették. a kiegyezéssel nem mentek neki. az első és a második háború után a kommunisták azt mondták, hogy ez így van. aztán ezek kapitalisták lettek. jött a geci orbán. és az archeogenetika.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 17:28:57

@444:

"nádasdy professzor azt állítja, hogy a honfoglaló magyarok és a finnekkel rokon törzsek évezredeken át kialakítottak egy közös nyelvet. szóról szóra ugyanazt beszélték."

Helyesen: azt te állítod, hogy Nádasdy professzor azt állítja, hogy "szóról szóra ugyanazt beszélték."

"nádasdy professzor a magyart elsődlegesen a finnel rokon nyelvekből próbálja magyarázni. mert ő nem része a magyar nemzetnek."

Úgy érted Nádasdy professzor nem tagja a magyarok szaporodási közösségének?

2018.04.30. 17:35:13

@neoteny:
a népfőiskola azt mondja, hogy a kert szó úgy keletkezett, hogy valaki körbe kerített valamit. és azt mondta: ide figyeljél komám. tudod mi ez itten? kert. mert, hogy körbe van kerítve, azért? azért. és a másik azt mondta, hogy csinál ő is egy ilyen kerítést. és jön egy harmadik, aki azt mondja, hogy ő lenne a kertész. egy másik magyar azt mondta. mi legyen a köret? amit az étel köré rakunk? az a köret? a körből lesz kerék. a kör kereszt irányban ki van ékelve. lesz belőle karika. mert karodat ékesíti. és ami a fejeden a kalapon van azt hívjuk úgy, hogy karima. a népfőiskola elmélete szerint a nyelvújítás folyamatos.

persze a szóalkotásra hatnak környező népcsoportok. a vándorlás következtében sokfélék lehetnek. a kert kelet-irániaknál is kert. és erre a népfőiskola azt mondja, hogy persze, mert ez napkeleti bölcselet. ősműveltség. és erre a zsidók egy része nem azt mondja, hogy végre már lehet valamit mondani, hogy mi köt bennünket össze a magyarokkal. a napkeleti bölcseletben rejlő ősműveltség. hanem azt mondják, hogy ez a szókincs 60-80%-ban finnugor. értsétek már meg. csak nem hasonlít a finnre. na és?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 17:38:22

@444:

"és azt mondják, hogy a szavak nem ilyenformán képződnek. hanem úgy, hogy a betűk véletlen összeverődnek."

Ez egy brutális idiótaság: az emberek nem betűkből képeznek szavakat, hanem hangokból, ti. fonémekből.

2018.04.30. 17:41:23

@neoteny:
a "balliberálisok" mondják azt, hogy ők nem-nemzetiek. értelemszerűen nem részei a magyar nemzetnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 17:44:50

@444:

"a "balliberálisok" mondják azt, hogy ők nem-nemzetiek. értelemszerűen nem részei a magyar nemzetnek."

Helyesen: te mondod azt, hogy "értelemszerűen nem részei a magyar nemzetnek." Holott ők is szaporodási közösséget alkotnak a többi magyarral.

2018.04.30. 18:05:43

@screpes:
nem abból indulok ki, hogy nádasdi tanár úr mit tanít a nyelvről? hanem abból, hogyan az a közösség, amiben élek hogyan használja. számomra nyilvánvaló az, hogy kerék egy kör, ami kereszt irányban van kiékelve. azért hívjuk úgy, hogy kerék. és egyébként kerek.

nádasdi tanár úr azt mondja, hogy az nem úgy van. mert saussere professzor a francia akadémián rájött arra, hogy a szavakat akárhogy mondhatjuk. például magyarok azt mondják kerék. a németek azt, hogy rad. az angolok azt, hogy wheel. kerék helyett mi magyarok mondhatnánk azt is, hogy cica. csak azt mondjuk kerék. de a jelölésnek és a jelentésnek semmi köze egymáshoz. dehogy nincs köze. a cica az valami ci-ci-ci dolog, amit cirógatnak, mint a cicit. és így tovább. a seprű az hangutánzó-hangfestő. sprr-sprr. a törökök is hasonlóan mondják. süprü. lehet, hogy azért, mert törökül és magyarul beszélők egy ideig együtt éltek. szerintem az óangolban is hangutánzó. lehet, hogy nem. így érzem. swapan. seper. swope. ó sepert. swept. felsepert. az oxfordiak szerint ez nyilván egy bornírt ostobaság. nem azért van a rendhagyó igének három alakja, hogy a nyelv ezt a hangutánzó, hangfestő jelleget őrizze. hanem van és kész.

2018.04.30. 18:07:08

@neoteny:
a közvélekedés az, hogy a "körúton belüli" balliberális értelmiség a magyar társadalomban egy beltenyészet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 18:13:53

@444:

"a közvélekedés az"

És ezt te honnét tudnád? Már többször kifejetetted, hogy te nem vagy a Medián. Sanyi, Edit, Irmuska néni, Böszörményiné, Zolika, Andika és az akadémikus ismerősöd vélekedései pedig nem a közvélekedés.

2018.04.30. 18:29:32

@neoteny:
irmuska azért nem szavaz semmiféle antiszemita megnyilvánulásra, mert amikor gyerek volt, akkor a zsebpénzét fischerék kis üzletében költötte el. fischerék fiával játszadoztak. szerintem nem a filosz az elsődleges, hanem a biosz. egy gyengéd érintés adott esetben többet jelent, mint a különféle értelmiségi okoskodás. mint ez a komment.

2018.04.30. 18:31:33

@neoteny:
és ezért van az, hogy a politikusok körbe buszozzák az országot. a sikeres politikusok ha férfiak, akkor kezet fognak a másik emberrel, megveregetik a bácsik vállást, megpuszilják a néniket. a populista politikusok nem filozofikusan, hanem biologikusan gondolkodnak.

2018.04.30. 18:43:32

@neoteny:
nádasdi professzort megkérdik a spinóza házban arról, hogy mi a polgár? és azt mondja, hogy ő egy polgári családban nőtt fel. az mit jelent? kérdezi a riporternő. otthon németül beszéltünk. a gyerekek franciára jártak. zongorázni tanultak. és volt bérletünk az operába. ilyesmi a polgár. mondja nádasdi professzor.

ezt politikailag korrektül a populisták úgy magyarázzák: "körúton belüliek". értsd a nagy magyar populációban egy kis beltenyészet.

a kocsma népe etnicista és úgy fejti meg. zsidók. ez a nádasdy egy szarfaszú zsidó. mondják egyesek. és megfejtik, hogy ezek elvbarátaik szintén szarfaszú zsidók. ezek járnak a prájdra. a buzi parádére. csinálják a négy fal között. ne parádézzank. imádkozzanak és legyenek prűdek. ezt mondja a keresztény értelmiség.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 18:44:04

@444:

És mindennek semmi köze sincs ahhoz, hogy

"a "balliberálisok" mondják azt, hogy ők nem-nemzetiek. értelemszerűen nem részei a magyar nemzetnek."

Helyesen: te mondod azt, hogy "értelemszerűen nem részei a magyar nemzetnek." Holott ők is szaporodási közösséget alkotnak a többi magyarral.

2018.04.30. 18:45:29

ezek magyarul beszélő populációk. szaporodási közösségek. amiből az egy kisebbség azzal próbál hegemóniára törni, hogy ők nem részei a nemzetnek. tudniillik a nemzet felett állnak. és velük szemben hirdet a többség szupremáciát.

2018.04.30. 18:57:46

@neoteny:
a nemzet nemzés útján jön létre. a nemzés nemi kapcsolatot jelent. legalább egy fizikai érintkezést. nem feltétlen közösülést. nádasdi ádám vélhetően nem volt vidéki lakodalomban. és nem táncoltatta meg a menyasszonyt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 18:59:23

@444:

"csinálják a négy fal között. ne parádézzank. imádkozzanak és legyenek prűdek. ezt mondja a keresztény értelmiség."

Ahogy ezt C. S. Lewis -- aki nem mellesleg egy keresztény apologéta is volt -- megfogalmazta:

“Of all tyrannies, a tyranny sincerely exercised for the good of its victims may be the most oppressive. It would be better to live under robber barons than under omnipotent moral busybodies. The robber baron's cruelty may sometimes sleep, his cupidity may at some point be satiated; but those who torment us for our own good will torment us without end for they do so with the approval of their own conscience.”

Saját fordításomban:

Az összes elnyomás közül a leginkább elnyomó az lehet amelyik őszintén az áldozatai érdekében tesz úgy. Jobb rablólovagok alatt élni mint mindenható erkölcscsőszök alatt. A rablólovag kegyetlensége néha szunnyadhat, a kapzsisága egyszer kielégülhet; de azok akik a saját érdekünkben gyötörnek minket vég nélkül teszik azt mivel a saját lelkiismeretük jóváhagyásával csinálják.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 19:06:52

@444:

"a nemzet nemzés útján jön létre. a nemzés nemi kapcsolatot jelent. legalább egy fizikai érintkezést. nem feltétlen közösülést."

Közösülés nélkül nincs szaporodás. Illetve van: mesterséges megtermékenyítés útján történő szaporodás. De ettől még azok a fizikai érintkezések amelyek nem közösülések nem vezetnek nemzéshez. Még akkor sem, ha lenyeli.

"nádasdi ádám"

Helyesen: Nádasdy.

"nem táncoltatta meg a menyasszonyt"

Se vége, se hossza azoknak az embertömegnek, akik nem táncoltattak meg egy partikuláris menyasszonyt, vidékit, városit vagy fővárosit.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 19:07:56

@444:

"ezek magyarul beszélő populációk. szaporodási közösségek."

Amikből szerinted a nemzet áll.

2018.04.30. 19:21:54

@neoteny:
ezen alapult a gyarmatosítás. jaj, szegény emberek. de rossz, most nektek. na de nem baj, kikötünk a hajóinkkal. az milyen jó lesz. vagy jó lesz, vagy nem lesz jó. ki tudja. de a gyarmatosítók bíztak abban, hogy ezen nyereségük lesz. és megmagyarázták, hogy ez a másik népcsoport számára is előnyös. hiszen nem lehet máshogy. aki nem úgy gondolta azt meg fejbe lőtték. ne legyen gátja a fejlődésnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 19:28:56

@444:

"a gyarmatosítók bíztak abban, hogy ezen nyereségük lesz. és megmagyarázták, hogy ez a másik népcsoport számára is előnyös. hiszen nem lehet máshogy."

Valóban nem lehet máshogy: az önkéntes -- nem fizikai erőszakkal kényszerített -- cserékből mindkét fél számára haszon (előny) származik, ugyanis mindkét fél többre értékeli azt, amit kap, mint azt, amit ad. Ha ez nem így lenne, akkor az emberek nem cserélnék el a javaikat.

Azt csak a kocsma borgőzös népfőiskolás népe hiszi, hogy csak a kocsmárosnak származik haszna abból (csak számára előnyös az), hogy elcseréli a piát a kocsma borgőzös népfőiskolás népével azok pénzéért. Pedig a kocsma borgőzös népfőiskolás népe ítéli meg úgy, hogy számukra többet ér a bor, sör, unimukk fogyasztása, mint azok árának birtoklása.

2018.04.30. 19:32:11

@neoteny:
szerintem a fidesz szavazók döntő többsége lakodalomban táncoltatott már meg menyasszont. és azt gondolja, hogy a magyar polgárosodást legalább részben a vidékies létformára kellene alapozni. de a hagyományos angol polgárosodás is ilyen. a tradicionális értetelemben vett polgári konzervativizmus. béndek péter neokonzervatív azt mondja, hogy ezt a zöldség gyümölcstermesztő, állattartó világot el kellene felejteni. óbégatást a mezővárosi templomokban. orbán rájött, hogy ha megfizeti a papot, felölti a gumicsizmás, szalonnázós, pálinkázós, kolbásztöltős videóit a facebook csatornára. meglátja bözsi nénit nagygécen, akkor azzal politikailag sikeresebb lesz, mint a belvárosi filozófuskör.

2018.04.30. 19:33:50

@neoteny:
tudnál sorolni példákat arra, ahol a gyarmatosítók nem alkalmaztak fizikai erőszakot? ha valakinek nem tetszett a gyarmatosítás, akkor félre lökték. ha az sem tetszett, akkor fejbe lőtték.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 19:53:59

@444:

"szerintem a fidesz szavazók döntő többsége lakodalomban táncoltatott már meg menyasszont."

Már megint fékeveszetten fantáziálgatsz.

"a magyar polgárosodást legalább részben a vidékies létformára kellene alapozni"

És mi akadálya van annak, hogy _ők_ arra alapozzák?

"béndek péter neokonzervatív azt mondja, hogy ezt a zöldség gyümölcstermesztő, állattartó világot el kellene felejteni."

Helyesen: azt te mondod, hogy HaFr ezt mondja.

Afghanisztánban zöldség- és gyümölcstermesztő (beleértve mákgubó), állattartó "világ" van: a magyar paraszt mégsem vándorol ki Afghanisztánba. A kérdés az, hogy _milyen termelékenységű_ zöldség- és gyümölcstermesztő, állattartó "világ" van: hogy mennyire jól képes megélni a magyar parasz a zöldség- és gyümölcstermesztő, állattartó "világban". Az ugyanis lehetetlen, hogy alacsony termelékenységű termelésből dőljön a lé. Illetve lehet: ha "piacvédelmet" kapnak az alacsony termelékenységű termelők. De minden termelő nem kaphat "piacvédelmet", ugyanis akkor nem csak hozzá dől a lé, hanem tőle is dől a lé a többi termelőhöz: a nominális termelői jövedelmek ugyan nőnek, de a nominális kiadások is nőnek, így a _reál_jövedelmek (legfeljebb) változatlanok maradnak. Sőt a helyzet még rosszabb: mivel a "piacvédelem" következtében kevesebb jószág kerül megtermelésre és elfogyasztásra, mindenki szegényebbé válik, mint ha több jószág kerülne megtermelésre és elfogyasztásra. Így hát ahol minden termelő "piacvédett", alacsonyabb a gazdagság mértéke -- az életszínvonal -- mint ott, ahol semelyik termelő sincs "piacvédve". Ha pedig csak egyes termelők vannak "piacvédve", akkor az csak egy vagyontranszfer a nem "piacvédett" termelőktől a "piacvédett" termelőkhöz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 19:58:45

@444:

"tudnál sorolni példákat arra, ahol a gyarmatosítók nem alkalmaztak fizikai erőszakot? "

Például a Hudson Bay Company által a kanadai benszülöttekkel folytatott prémkereskedelem. Senki sem tartott pisztolyt a benszülöttek fejéhez, hogy menjenek prémvadászni és azokat a prémeket szolgáltassák be a gyarmatosítóknak: önszántukból mentek prémvadászni, mert többre értékelték azokat a(z ipari) javakat amikre a prémeket elcserélték, mint a prémeket. A Hudson Bay Company faktorjai meg a pérmeket értékelték többre, mint azokat a(z ipari) javakat, amiket elcseréltek a prémekért.

2018.04.30. 20:17:25

@neoteny:
a hudson bay company kimutatásai alapján rájöttek, hogy a vadászok időnként nem ugyanazzal a hatékonysággal lövik le az állatokat. azok mondták, hogy egyes években egy kicsit valahogy eltérnek a fényviszonyos. nem nagyon érették, hogy miért. állítólag így jöttek rá 11 éves napciklusokra. ez egy szép példa. de a gyarmatosításból mégis csak adódtak kisebb nagyobb csetepaték. harbour háború.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 20:30:27

@444:

"de a gyarmatosításból mégis csak adódtak kisebb nagyobb csetepaték."

Hogyne; de nem csak csetepaték adódtak. Továbbá -- legalább is Kanadában -- a csetepaték zöme a gyarmatosító franciák és angolok között adódott; a benszülöttek valamelyik gyarmatosító csoporthoz csatlakozva vettek részt a gyarmatosításból származó csetepatékban.

Mindezzel nem áll szándékomban igazolni a csetepaték adódását, akár gyarmatosításból származtak azok, akár nem. A Hudson Bay Company által folytatott _békés_ (önkéntes) kereskedelem mindenkinek, akik abban részt vettek, hasznot hajtott; a csetepaték természetesen nem hajtottak mindenkinek hasznot: vér omlott és javak kerültek elpusztításra.

"harbour háború."

Ez hol/mikor zajlott?

2018.04.30. 20:46:57

@neoteny:
a harbour (óangol: here-beorg): háború. ez egy nyelvjáték. de nem minden alap nélküli.

Etymology
From Middle English herber, herberge, from Old English herebeorg (“shelter, lodgings, quarters”), from Proto-Germanic *harjabergō (“army shelter, refuge”) (compare West Frisian herberch (“inn”), Dutch herberg (“inn”), German Herberge), from *harjaz (“army”) + *bergō (“protection”), equivalent to Old English here (“army, host”) + beorg (“defense, protection, refuge”). Cognate with Old Norse herbergi (“a harbour; a room”) (whence the Icelandic herbergi), Dutch herberg, German Herberge (“inn, hostel, shelter”), Swedish härbärge. Compare also French auberge (“hostel”). More at here, harry, borrow and bury.

2018.04.30. 21:15:49

@neoteny:
ha az oxfordi professzorok összhasonlítanák az angolt a magyar nyelvvel, akkor a "harbour" mellé oda kellene írniuk. hun-magyar "háború".

ez nem azt jelenti, hogy nem lehetne viszonylag szabad kereskedelem. de a gyarmatosítók általában azért vittek magukkal fegyvert, ugye?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 21:25:34

@444:

"ha az oxfordi professzorok összhasonlítanák az angolt a magyar nyelvvel, akkor a "harbour" mellé oda kellene írniuk. hun-magyar "háború"."

Csak épp' a magyar "háború" szónak nincs olyan jelentése, hogy "szállás, menedék, búvóhely" stb.

"de a gyarmatosítók általában azért vittek magukkal fegyvert, ugye?"

Igen; és ahol benszülöttekre találtak, azoknak is voltak fegyvereik.

2018.04.30. 21:30:54

@neoteny:
na de a tulajdon szentségét tisztelő gyarmatosító nyugat felteszem előzetesen megállapodtak a natívok vezetőivel arról, hogy esetlegesen kikötnek. mert másképp ugye arra földterületre nem is léphettek. az ugyanis nem volt az övék. ha a gyarmatosítók mások tulajdonát szentként tisztelték és egyébként a kereskedelem csak és kizárólag komparatív előnyökkel járt, akkor miért vittek magukkal fegyvert. és egyébként miért lőtték a fél világot mondván, hogy ez a fejlődés? ugyanezt csinálják azzal, hogy exportálják a demokráciát. illetve ezek helytartó elitje importálja.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 22:03:43

@444:

"a tulajdon szentségét tisztelő gyarmatosító nyugat"

A tulajdon koncepciója jóval régebbi, mint a Felfedezések Kora, amikortól a nyugati gyarmatosítás fellendült. Például valószínűtlen az, hogy a magyarok ne ismerték volna a tulajdon koncepcióját a Kárpát-medencébe történő bevándorlásuk előtt -- vagy hogy csak a "köztulajdon" koncepcióját ismerték volna: hogy kommunizmusban éltek volna.

A tulajdon szentsége pedig soha nem volt totális: ha az lett volna, akkor soha senkit nem ért volna testi sértés (ami a személy önmaga testének tulajdonlásának megsértése) és soha senkitől nem szedtek volna adókat államhatalmi erőszak (értsd törvények) alkalmazásával.

"mert másképp ugye arra földterületre nem is léphettek. az ugyanis nem volt az övék."

Dehogynem: a "felfedezett" földeket az uralkodóik tulajdonába vették. Mint ahogy a magyar "honfoglalók" is a fejedelmeik tulajdonába vették a Kárpát-medence területét.

"a kereskedelem csak és kizárólag komparatív előnyökkel jár"

A javak önkéntes cseréje (a szabadkereskedelem) mindig előnyökkel jár mindkét (vagy akárhány) fél részére: mindenki többre értékeli azt, amit kap, mint azt, amit ad.

"miért vittek magukkal fegyvert"

Miért volt a benszülötteknek fegyvereik?

2018.04.30. 22:36:36

@neoteny:
hja, hogy így. azt mondták, hogy ez a földterület mostantól egy idegen uralkodóé. mert hogy ez a szabad kereskedelem. aztán akinek nem tetszik azt félre lökték. akinek az sem tetszett az fejbe lőtték. mondván, hogy ez a fejlődés. a szabad kereskedelem, ami a komparatív előnyök alapul. ez a javak önkényes, izé önkéntes cseréje.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 22:44:10

@444:

"azt mondták, hogy ez a földterület mostantól egy idegen uralkodóé."

Voltak, akik azt mondták; voltak, akik szerződéseket kötöttek a benszülöttekkel a különféle földterületek megvásárlására.

"mert hogy ez a szabad kereskedelem."

A szabadkereskedelem a javak önkéntes -- fizikai erőszak vagy annak hiteles fenyegetése nélküli -- cseréje. Mint pl. a prémkereskedelem volt a Hudson Bay Company és a benszülött prémvadászok között.

"aztán akinek nem tetszik azt félre lökték."

Zolika is félrelöki -- önkényesen! -- az idegen multik üzleteit és javait, mert neki nem teszenek azok.

2018.04.30. 22:58:34

@neoteny:
azokkal a kereskedőkkel van probléma, akik nem tisztelik a tulajdont. az anarcho-kommunisták nem tisztelik a magántulajdont. az anarcho-kapitalisták a köztulajdont. és a kocsma népe szerint ezek valahogy mindig zsidók és velük szövetkező hazaáruló. csak persze ez nem az összes zsidó.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 23:05:36

@444:

"az anarcho-kapitalisták [nem tisztelik] a köztulajdont."

Helyesen: az anarcho-kapitalisták rámutatnak arra, hogy a köztulajdon nem a köz effektív tulajdonában van: ld. Lázár János hivatali Audiját. Arra, hogy a köztulajdon nem tisztelhető, mert annak effektív birtokosainak érdekei nem esnek egybe a "köz" -- ti. az _összes_ polgár -- érdekeivel.

"a kocsma népe szerint ezek valahogy mindig zsidók"

A kocsma borgőzös népfőiskolás népe még nem hallott arról, hogy Indonéziában a kínaiak a zsidók.

Egyébként itt egy esszé csak neked, csak most:

www.aei.org/publication/jewish-genius/

2018.04.30. 23:29:19

@neoteny:
erre mondja a gyügyei paraszt, hogy a kereskedelemhez előzetesen a vallást kellene tisztázni. nem feltétlen az a probléma, hogy zsidó. zsidó kommunista a magántulajdont nem tiszteli. a zsidó kapitalista a köztulajdont. úgy veszi, hogy az az övé. és a magyar fejlődést egy évszázada ez a két társaság blokkolja. ugyanabból a népcsoportból. csak nem az összes zsidó. hanem pesten egy részük. és velük szövetkeznek a hazaárulók.

nádasdy ádámot nem azért kell leszarfaszúni, mert úgy egyébként annak bármi értelme is van. hanem mert nincs mód értelmes vitára. egy brutális baromságot állít be úgy, hogy tudományos tény. a népfőiskola azt mondja, hogy ez népi etimológa. a nyelvhasználók többsége így fejti meg. nádasdy ádám "tudományosan" fejti meg, hogy árpád vezér otthon "finnugorul" beszélt. és számára érdektelen, hogy tudományos tényeket sorolnak fel, hogy valószínűleg miért nem beszélhetett "finnugorul" (nincs olyan nyelv. finn és a magyar közötti átmenetet írásos, tárgyi emlék, néphagyomány nem támasztja alá). mert ha azt mondaná, hogy kérem szépen mi itt az elte bölcsészkarán ebben hiszünk. ez egy finnegán szekta. árpád vezér finnegán volt. de nem ezt mondja, hanem hogy neki van igaza, mert neki nincs vallása. nádasdy professzor számára nem számít, hogy a nyelvhasználók mit gondolnak. ezért kell leszarfaszúzni. utána lehet normális közoktatást csinálni. borzalmas, hogy így kell viselkedni.

DrGehaeuse 2018.04.30. 23:39:07

@ijontichy: Alakoskodó alakok alakítanak alaktalan álalakokká mégse alkotnak semmit.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 23:39:27

@444:

"erre mondja a gyügyei paraszt, hogy a kereskedelemhez előzetesen a vallást kellene tisztázni."

A "vallás" tisztázva van: a szabadkereskedelemből minden abban résztvevő félnek haszna származik.

"a zsidó kapitalista a köztulajdont [nem tiszteli]. úgy veszi, hogy az az övé."

Helyesen: az államhatalom mindenkori birtokosai, a politikusok és bürokraták veszik úgy, hogy a "köztulajdon" az övék -- hiszen effektíven ők gyakorolják a rendelkezés tulajdonosi jogát a "köztulajdon" felett. Ld. pl. Matolcsy alapítványokat teremtő rendelkezését a "közpénz" felett.

2018.04.30. 23:44:43

@neoteny:
ha a zsidók egy részének vallása, ahogyan a zsidókeresztényeké nem evilági. ha nem fordulnak szembe a befogadó állammal, akkor nem jelentenek különösebb problémát.

ha a zsidók természettudományosan műveltek, akkor a vallásuk részben evilági. hisznek valamiben, ami az ő tudományos előfeltevéseikből fakad. ebben az esetben általában semlegesek a befogadó állammal.

a probléma akkor kezdődik, amikor a zsidók nem a saját hagyományaikra építik fel a kultúrát. istentelenné válnak. a vallásuk teljes egészében evilági. valamilyen totalitárius ideológiát hirdetnek. vagy a köztulajdont, vagy a magántulajdont egyáltalán nem tisztelik. nádasdy professzor és társaik vigyorogva basztak ki mindenkit, aki nem hisznek a finnegán elmélet brutális baromságokban.

nem azt mondják, amit a népfőiskola. a franc se tudja, hogy miért mondj azt, hogy egy. de ha a magyar a napkeleti bölcselet nyelve, akkor megmondom miből lett az. de ez egy előfeltétel. hinni kell benne. nem evilági dolgokról is szó esik benne. isten fiáról, szűzanyáról és ehhez hasonlókról. de a humán kultúra az úgy egyébként részben ezeken alapul. ezzel szemben elte btk "felvilágosult". felmutattak az ősfinnek az égre. és azt mondták sanke. és a magyarok is ezt tették. és mit mondtak? azt, hogy sanke. mi mást mondhattak volna az ég szerelmére. ki az, aki kétségbe vonja, hogy ebből lett az ég szavunk. abból, hogy sanke. mert hangmegfelelések vannak. de azok mennyiben szabályosak. és ugyanazokkal a feltételekkel más nyelvekkel összehasonlítva. ugyan már.

mert ha azt mondják, hogy ez legalább részben vallás, akkor oké. de nem. ezzel akarják a hagyományt felülírni. ezért kell szarfaszúzni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.30. 23:55:24

@444:

"nádasdy professzor és társaik vigyorogva basztak ki mindenkit"

Honnét basztak ki mindenkit? Nem a népfőiskoláról: ott nyugodtan hirdetik a népi etimológiát.

"nem azt mondják, amit a népfőiskola."

A népfőiskola meg nem azt mondja, amit ők. Mindenki azt mondja, amit jónak lát: hol a gond?

2018.05.01. 01:52:22

@neoteny:
ha valaki magyarországon bölcsészkaron nyelvészettel foglalkozott, akkor hinnie kellett a finnugrisztikában. mert ha nem, akkor jött nádasdy professzor és társaik és kibaszták mindenhonnan.

nekem természettudományos egyetemi diplomám van. amikor végeztem, akkor előírták, hogy szabadon választott bölcseleti tárgyat is hallgass. a ttk diploma előfeltétele négy szeminiárium és két kollokvium btk-n. ami szerintem nem olyan nagy hülyeség. de a filoszemita előadókkal az egy horror.

nem azt gondolom, hogy a magyar ács és az angol axe szóból ered, vagy megfordítva. hanem ha elfeltételezzük, hogy az hunok és anglik együtt harcoltak, és a hunok magyarul, vagy ahhoz hasonló nyelven beszéltek, magyarok és ószászok földet együtt, vagy egymás szomszédságában földet műveltek, akkor abból lehet csinálni egy fiús, lányos tesz-vesz szótárt. ami ha másra nem jó, akkor arra, hogy segítse a nyelvtanulást. mert hogy a lányok háziasan gondolkodnak, a fiúk katonáskodnak. ezt össze lehet kapcsolni az angolszász műveltséggel. ács ~ acs ~ ax ~ axe ~ fejsze? mit mond? az együtt harcoló hunok és anglik közötti kommunikációt próbálja rekonstruálni. de ennek az a célja, hogy segítse a nyelvtanulást.

nádasdy professzor megfejti, hogy a paraszt a szláv szó. prostój mondjuk így egyszerű. népfőiskolás változatban, ami ezt a népet nem lenyomni akarja. óangol preost. priest. pap. lehet, hogy egyszerűek. de van egy választott elöljárójuk. ha az ószláv vallásban, akkor provost. pravoszláv kifejezés is ebből lett. de ennek alapja részben a vallás. érthető ugye? és kulturálisan mégis nyitottságra nevel úgy, hogy megőrzi nemzeti identitást.

nádasdy professzor és a többiek szerint ezt így nem lehet. ha valaki akármi mással rokonított, akkor jöttek, hogy azt nem lehet. vigyorogva rúgtak ki mindenkit, aki azt mondta, hogy nem hiszi azt, hogy a magyarok és a finnek tartósan együtt éltek. persze ha az igaz, akkor is lehetne jobb finnugort csinálni, mint budenz józsef. csak ne legyen kötelező.

ha valaki abból indul ki, hogy a magyar megőrizte az ősműveltséget. és az egy, egység. ezzel függ össze az ég az ige. a kettő az kötő. az arra való, hogy összekötünk két dolgot. három. azzal már már lehet halmozni. a négy nem egy. az ujjukkal mutatva így magyarázták. négy egymástól független irányból kétségesen teremthető egység. na most erre is lehet mondani: mese habbal. na de ha valakinek az a hite, hogy a magyar nyelv valamiféle ősműveltséget rejt magában, akkor kitalálják ezeket. van aki azt gondolja, hogy a harmadik ujj (h)óriás.

az mta szerint az ősfinnek és az ősmagyarok is azt mondták: kolme. ez egy ősfinnugor szó. csak a magyarok mentek mendegéltek. és azt mondták: három. a k/h "szabályos" hanmegfelelés. és a holme az majdnem ugyanaz, mint a három. de a magyar nem "hehezős" finn. ahol k rendszerint átmegy h-ba. erre a népfőiskola azt mondja, hogy van egy kapcsolat. mert a manysi nyelvben xūrum. hanti nyelven xəḷum. finnül kolme. tehát az lehetséges, hogy hunok és magyarok érintkeztek hatinkkal és manysikkal. az ősi nevük ugyanis nem ez. hanem osztják és vogul. de a manysi számolásban van a legtöbb magyarhoz hasonló elem. a magyart a magyarból magyarázza. de megenged kapcsolatokat. ilyet se lehet. erről végképp nem. mert akkor sumer is lehet. az már ne legyen. mi köze a magyaroknak a sumerekhez. az, hogy árpád házi királysírból vett dns-minták a tigris és az eufrátesz völgyében élő emberek dns mintáihoz nagyon hasonló. és egyébként a sumerológus miért ne kereshesse a kulturális kapcsolatot arrafelé.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.01. 03:49:39

@444:

"ha valaki magyarországon bölcsészkaron nyelvészettel foglalkozott, akkor hinnie kellett a finnugrisztikában. mert ha nem, akkor jött nádasdy professzor és társaik és kibaszták mindenhonnan."

Helyesen: kibaszták a mo-i _államhatalmilag finanszírozott és államhatalmi felügyelet alatt álló_ bölcsészkarok magyar nyelvészettel foglalkozó részeiből. Az nem mindenhonnan.

Neked az a problémád, hogy a magyar nyelvészetben egy partikuláris "államvallás" uralkodott (vagy még uralkodik is); és erre a "megoldásod" az, hogy uralkodjon más "államvallás", hogy a népi etimológia váljon uralkodó "államvallássá". Hogy a népfőiskolások üljenek be a mainstream (államhatalmilag finanszírozott és felügyelt) tudományos helyekre, és a finnugristák száműzettessenek az underground világba (ne kapjanak "közpénzt" és ne legyen hatalmuk kibaszni senkit sem az államhatalmilag felügyelt iskolákból). De ez csak a népfőiskolás népi etimológusok hatalmi problémájára megoldás: ez nem ad választ arra, hogy melyik álláspont a helyes, a finnugrisztikáé vagy a népi etimológiáé (vagy ezek valamilyen kombinációjáé).

2018.05.01. 10:12:46

@neoteny:
amikor nádasdy azt mondja, hogy a hétfő és a kedd ősi finn-ugor szavak, akkor nem tudom mire gondol. a hétfő finnül maanantai, a kedd tiistai.

ha egy finn valamiért szerelmes a magyarokba. egy magyar lány a felesége, vagy szereti a gulyás levest, valamiért érdekesnek találja a magyar nyelvet és azt feltételezi, hogy a finnek és a magyarok közeli nyelvrokonok, akkor sem mondja azt, hogy a hétfő és a kedd közös finn-ugor szavak. a hét vogul nyelven set. angolul seven, németül sieben, franciául sept, latinul septem. görögül hepta. perzsául hæft. a heftalita hunok, hét vezér? hogyan keletkezett a hét szavunk? a hat után mi jöjjön. legyen hét. na jó, legyen. nyilván nehéz megfejteni azt, hogy őseink miért így mondjuk. mondhatnánk azt is, hogy sapte, mint a románok. ezt mondja saussure professzor. de mégse úgy mondjuk. sanyi szerint öt meg két az hét. és jelzem czuczor gergely szerint is. ezt a kérdést hogy döntsük el.

most egy úgy történik, hogy a magyar tudományos akadémia nyelvészeti bizottsága ezt eldönti. és arra jutnak, hogy ez ősi finn-ugor. de ez úgy lett, hogy átvették az irániaktól.
Örökség az ugor korból. ⊗ Vog. (T.) sǟt, (Szo.) sāt; ; osztj. (V.) läwət, (DN.) tȧpət: ’hét számn és fn’ [ugor *ϑäptɜ (< säptɜ) ’hét 〈számn〉’].. Az ugor alapnyelvben feltehetőleg ősiráni jövevényszó; vö.: ; óind saptá ’ua.’.

a sarkkörön gyűjtögető életmódot folytató, nagy családban élő halász-vadászok a két kezükön nem tudtak hétig elszámolni. hanem találkoztak egy ősiráni, vagy óindiai jövevénnyel. és abból lett, hogy läwət vagy tȧpət? a hantik ezt magyarázzák elsősorban a hantiból. a manysik a manysiból. és mondhatják, hogy ezzel rokon ez vagy az. elemi közelítéssel nagyjából eddig juthat el a bölcselet. ameddig a népfőiskola. ez a common sense.

persze ha vesszük az összes szótárt, térben, időben hogyan alakult a szókincs a földkerekségen, hozzávesszük anatómiai különbséget, figyelembe véve az írásformákat. egy antropológus azt mondja, hogy ha ilyen volt az orrürege, akkor kényelmesebb volt úgy mondani a sarkkörön a nagy hidegben. de lehet, hogy arra járt egy óindiai, aki ismerte az ősiránit. a manysi vezető vendégül látta. mesét mondott a gyerekének. az a hétre azt mondta set. és amikor az apja helyébe lépett kihirdette, hogy aki nem így mondja, annak a fejét vétessék.

ha semmiféle ténybeli adatunk nincs, vagy csak nagyon kevés. lehet, hogy le van írva egy 15. századi kódexben, de az is lehet találgatás. a király megbíz valakit, hogy ezt fejtse meg. mert úgy megjutalmazza. különben a fejét veszi. valamit kitalál. az esetek egy jelentős részében nehéz ezt megmondani. a tudomány ilyenkor esetleg mondja azt, hogy a franc se tudja. és ahogyan a nép érzi. ilyenkor lép be a népi etimológia.

de az mta azt mondja, hogy ők megfejtették, hogy ez ősi finnugor szó, amit egy ősiráni vagy óindiai jövevénytől vették át a finn-szamojédek. és minden egyéb csak az idióta, fasiszta, kripli, kretének elképzelése. ez addig működött, amíg a médiában nem lehetett visszabeszélni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.01. 11:17:11

@444:

"de az mta azt mondja, hogy ők megfejtették, hogy ez ősi finnugor szó, amit egy ősiráni vagy óindiai jövevénytől vették át a finn-szamojédek. és minden egyéb csak az idióta, fasiszta, kripli, kretének elképzelése. ez addig működött, amíg a médiában nem lehetett visszabeszélni."

Ez addig működik, amíg Nádasdy és társai képesek vigyorogva kibaszni a mo-i államhatalmilag finanszírozott és államhatalmi felügyelet alatt álló bölcsészkarok magyar nyelvészettel foglalkozó részeiből a népfőiskola népi etimológia szupremáciáját hirdető rohamozó hordáit. Egy kis médiabeli visszabeszélés kevés, mint a Fácánban az antialkoholista.

screpes 2018.05.01. 11:18:14

nem basztak ki senkit, pusztán azért , mert más álláspontokat felidézett - akár egy vizsgán is.. ( (ehhez elég volt menlevélként egy félmondat: "bizonyos kutatók szerint.." vagy ilyesmi.)
De azokat a tételeket, hogy a nyelvi rendszer azonosságai, és a szókincs hasonlatossága (átvétele) meghatározó a nyelvfejlődésés .kutatás szempontjából, és a szókészlet a természeti lét mentén hatalmas hasonlóságokat mutatt a finnugorral- ezt komolyan lehet és kell venni.
Ezt te sem vonod kétéségbe. Azt hogy milyen súllyal esik latba, - az a vitatott kérdés, és a fentieknél nem ment tovább az én professzorom sem.
Emiatt nem basztak ki senkit soha, azért igen, ha nem ISMERTE volna az uralkodó álláspontot. (személyes viszonyod kifejezésére ehhez elég volt egy -két szó : " úgy tudjuk", vagy uralkodó álláspont szerint...
A prof nálunk élesen ellenzéki gondolkodású volt - hatvanas évekről beszélünk...
Amiért pl kibasztak, az az hiányos ismeret az összehasonlító nyelvészet ELMÉLETÉBEN, az abban mutatott tájékozstlanság.
Úgy látom, ez nálad nagyon be van akadva, mi történt veled ezügyben?
Tanítani lehetne rólad a sérelmi politkát.
Téged kicsaphattak valahonnan, de nem azért, mert volt egy álláspontod, hanem pélául azért, amit makacsul fantáziálsz az anglus szókincsről, szóalakokról..aztán jössz, hogy ez csak szerep.. Az oktatóidé is az: rugdalózó zsarnoki szerep.
Pl azt sem tudod, hogy a ez -az this-that nem lehet egymásnak hanggrendi párja, mert a THAT-ot det-nek ejtjük, azaz ugyanúgy magas hangrendű, mint a párja, a this.
elvéted azt is, hogy
a történetiségben nem a betűk, hanem csakis a hangok "verődhettek össze".
Ebből adódik a különbség jelentéstan és jelöléstan közt is: a hang is jel, de az írott jelek is azok. A kapcsolatok egy része nem szükségszerű hanem esetleges és az is marad, vagyis történeti!
A sponteneitás és a beavatkozás lehetősége a nyelvfejlődésben másként alakul a beszélt és az írott nyelv esetében. Innen a különbség morfológia alaktan és jelentés, jelentéstan közt, szemiotika és szemantika közt.
Az egyik jeltan, jelöléstan, a másik jelentéstan.
--------

Janossz 2018.05.01. 12:42:56

@screpes: Vicces, hogy vitáztok ezzel a műkedvelővel.
Pont annyit ért a nyelvészethez, mint hajdú a harangöntéshez, vagy náci troll az építészettörténethez.

Ez nem nyelvészeti kérdés.
Csak a bizonyítási vágy egy sosem volt mesebeli mítosz igazolására, hogy a gyügyei paraszt, meg a fácánbeli kocsmabútorok komfortérzetét növeljék vele.

Mert azok az életben nem fognak elmenni német, osztrák, vagy dán sorsosaik munkáját, körülményeit, életnívóját megtapasztalni, elég nekik innen utálni őket, mind.
És, ha már versenyezni nem nagyon sikerül velük, hát megvan a tudat, népfőiskolás fokon, hogy mi mindnél különbek vagyunk. Mint magyarok.
Ezért kell a hunokat kisajátítanunk, Jézust magyarul beszéltetni, meg japán seggek foltjait tudományosan hasonlítani a miénkhez.

Ízetlen majomkodás az egész, mint mondtam volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.01. 13:06:27

@Janossz:

"azok az életben nem fognak elmenni német, osztrák, vagy dán sorsosaik munkáját, körülményeit, életnívóját megtapasztalni"

Nincs is rá szükségük, hogy elmenjenek megtapasztalni, Lázár Jani kiment Bécsbe tudósítani nekik az ott uralkodó sajnálatos viszonyokról: der Untergang des Abendlandes.

2018.05.01. 13:14:10

@neoteny:
magyarországon a média kétirányúvá válása átrendezte a rendszerváltás után kialakult hatalmi erőviszonyokat. megszűnt a "baloldali" "liberális" és a jobboldali "nemzeti" keresztény tábor párbeszédének tömegmonopóliuma. és ebből következően az mdf mérsékeltjeinek és az szdsz radikálisainak politikai váltógazdálkodás. ezt előbb gyurcsány írta felül gyurcsány szociális demagógiával. utána orbán kombinálta nemzeti populizmussal.

és ebből lesz az, hogy a "szarfaszú" nádasdy már nem is számít különösebb szélsőségnek internetes környezetben. miközben brutális kulturálatlanságnak számít függetlenül attól, hogy ki mit gondol. a szólás szabadságába belefér. vagy ne férjen már bele basszus. ez utóbbi felfogással egyetlen probléma van. ez a primitív bunkóság tűnik a leghatékonyabb politikai fegyvernek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.01. 13:22:05

@444:

"magyarországon a média kétirányúvá válása átrendezte a rendszerváltás után kialakult hatalmi erőviszonyokat."

Ettől még Nádasdy és társai képesek vigyorogva kibaszni a mo-i államhatalmilag finanszírozott és államhatalmi felügyelet alatt álló bölcsészkarok magyar nyelvészettel foglalkozó részeiből a népfőiskola népi etimológia szupremáciáját zászlajára tűző rohamozó hordáit. Egy kis médiabeli kétirányúság kevés, mint Túrricsén a burzsoá.

screpes 2018.05.01. 14:02:32

@Janossz:
Persze, igazad van, én csakis azért válaszogatok, mert arra gondolok, hogy esetleg idetéved valami ártatlan "gyerek" és azt hiheti, hogy nincs is másik, másféle álláspont.
A másik álláspontokat 444 hamisan felületesen idézi fel, (ez a másik ok, amiért be kell szólni), az eljárása során hihetetlenmód megsért hamisan vádol konkrét, létező személyeket.
(emlékezetes példa volt (a sok között), amidőd két felkapott autós újságíróról büfizte, hogy ki volt az anyukájuk...
Mármost én meg közelről tanuja voltam, hogy ezek a fiúk miként emelkedtek ki az orrom előtt a munkájukkal a szürkeségből..
A magam választáást ítéletét láttam bennük.
Más kérdés, hogy aztán, és azóta még nekem sem tetszik, ahogyan működnek, egyikük vissza is vonult, hátrébblépett.
Ha valaki csak 444/Unionistát olvasta róluk, azt hihette volna, hogy ezek az autós újságírók pol. hátszéllel meg feszítővassal mentek a szakmának, és érdemtelenek. Ami nem volt igaz.
Fura ez a blogvilág, sokan visszaélnek azzal, hogy lehet hazudni is., és nem látni az érvényesség határait.

Janossz 2018.05.01. 14:18:28

@screpes: No, igen, ez a házigazdák problémája kell, legyen.
Nem gondolom, hogy egy-egy ilyen beköltöző túl nagy boldogsággal töltené el őket.
Azért az ilyen macskajancsik is jók valamire, Neoteny cáfolataiból elég sokat lehet tanulni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.01. 14:31:02

@Janossz:

Köszönöm a pozitív említést; próbálok hasznos lenni.

Janossz 2018.05.01. 16:00:51

@neoteny: Mi köszönjük. Azt hiszem többek nevében mondhatom.
Sziszifuszi munkád az idiotizmus ellen bámulatra méltó.
Vigasztaljon a tudat, hogy -vidékiesen szólva- ha már lányod nem, talán menyed ért belőle.

2018.05.01. 18:08:16

a primitív bunkóság tűnik a leghatékonyabb politikai fegyvernek.

főleg, ha semmilyen más fegyver, eszköz bevetése sem elegendő az igazunk bizonyítani(talán még saját magunknak sem).
ráadásul mi nem egy-két szarfaszút akarunk le/meggyőzni. neeem! az egész mocskos, istentelen, g..i, burzsuj világot szeretnénk rongyosra verni, hogy megtanulja végre mi a magyarok istene.

de minek ehhez ennyi karakter?!

fegyverbe bajtársak!

BUHU! (vagy bikru? már rég olvastam szegény jóöreg szarfaszúsított szathmári satya könyvét)

2018.05.01. 18:28:27

@Janossz:
esetleg lehetne nemzeti konzultáció tartani a nyelvről, a nyelvoktatásról. mennyiben lenne támogatott egy új magyar gyökszótár készítését. és ezzel szemben hányan támogatnák eredet finnegán elmélet kizárólagosságát. az mta megállapította, hogy petőfi és arany jános műveiben a szavak 80%-90%-a finnugor eredetű.

kétféle módszer van. az egyik a gépi módszer. magyar-idegen nyelv relációban van egy szabályrendszer arra vonatkozóan, hogy mikor tekintünk két szót rokonnak. a keresőalgoritmus a régi írásos emlékeken, szótárakon, végig fut minden relációban. és azt mondja, hogy ezek az erős vagy gyenge kapcsolatok. a másik módszer a népi etimológia. magyar-magyar relációban maguk a nyelvhasználók mit gondolnak a nyelvről.

az akadémia nyelvtudományi intézete egyiket sem fogadja el. kérdés, hogy őket mennyiben fogadja el az a nép, amelyik mint nemzeti közintézményt finanszírozza.

2018.05.01. 18:32:44

@Bánegressy:
arról van szó, hogy aki budenz józsef finnegán elméletét szeretné tovább vinni az vihesse tovább. csak tudjuk, hogy ők kicsodák. ők a bach korszak nyelvpolitikáját próbálják a magyarokra erőltetni. a magyarországi németek hány százalékban támogatják. a parlamentben ott lesz ritter imre. és meg lehet kérdezni, hogy a magyarországi németség mit gondol erről. budenz józsef szellemi örökösei?

Janossz 2018.05.01. 18:47:56

@444: " esetleg lehetne nemzeti konzultáció tartani a nyelvről, a nyelvoktatásról. "
Ez jó ötlet látod! Meg lehetne vitatni, miféle büdös bogár az, aki nem képes a mondatot nagybetűvel kezdeni, a személyneveket nagybetűvel írni, pl.
Közben meg nyelvészkedik itt a nyomorult.
Egy MAGYAR ezt már nyolc éves korára tudja.
Honnan szalajtottak?

2018.05.01. 18:51:16

tehát nem arról van szó, hogy ne legyen finn-ugor kulturális kapcsolat. hanem arról, hogy ez aligha "a" magyar nyelv őseredete hiszen a genetikai távolságok magyar-finn relációban a legtávolibbak. a szabadságharc leverése után a bach korszakban az volt a szándék, hogy a magyarokat egy olyan néphez kössék, amihez alig van közük.

2018.05.01. 18:56:40

@Janossz:
azért írom ezeket a szövegeket csupa kisbetűvel, hogy ne vedd túl komolyan. néha szándékosan írok baromságot, olyat, amivel nem értek. vagy felcserélem az álláspontokat. és aztán jön tőled, hogy micsoda baromság. azt éppen azt mta mondja. de ebből lehet megérteni a politikacsinálást, a közéleti őrületet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.01. 19:37:35

@444:

"arról van szó, hogy aki budenz józsef finnegán elméletét szeretné tovább vinni az vihesse tovább."

Ez nem a te vagy a kocsma borgőzös népfőiskolás népe általi engedélyezéshez van kötve.

"csak tudjuk, hogy ők kicsodák. ők a bach korszak nyelvpolitikáját próbálják a magyarokra erőltetni."

Ezt nem kell túl komolyan venni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.01. 19:39:07

@444:

"de ebből lehet megérteni a politikacsinálást, a közéleti őrületet."

Helyesen: ebből lehet megérteni azt, hogy a kommentcsatornában te egy provokátor, egy troll vagy. De ez nem is egy nagy titok: ezt már többször bevallottad magad is.

Janossz 2018.05.01. 20:10:06

@444: " a szabadságharc leverése után a bach korszakban az volt a szándék, hogy a magyarokat egy olyan néphez kössék, amihez alig van közük. "
Te most éppen a legrégibb, hitelesen dokumentált bizonyítékot vitatod.
Julianusról hallottál már?
Térképet ismered?
Hol talált magyarul beszélő népességet?
Szkítiában, Koreában, Japánban, Jeruzsálemben?
Nem! Az Ural túloldalán, láss csodát, finnugor nyelveket beszélő közegben...
Onnan meg közelebb van Finnország, mint a Szíriusz.

Janossz 2018.05.01. 20:16:06

@444: Felőlem úgy írsz, ahogy akarsz. A legjobb ötlet lenne, ha cirill, vagy héber betűkkel tennéd.
Esetedben a tartalom és a forma boldog ölelésben egyesül.
Egyformán szar.

2018.05.02. 08:47:14

@Janossz:
julianus barát volgai bolgárországban járt és nem finnországban. ezen térség és a feltételezett magna hungária szomszédai a zürjének (komik), a vogulok (manysik) és az osztjákok (hantik). azt senki sem vitatja, hogy finnugor kapcsolat lehetséges. ennek az erőssége vitatott. semmi sem indokolja azt, hogy ezt tartsuk a magyar nyelvi eredetének.

és egyébként az mta ezen álláspontja brutális módon korlátozza a magyar és az idegen nyelv tanítást. a hétfő ősi finnugor szó. mitől lenne ősi finnugor? vagy a kedd? mitől lenne ősi finnugor? mert ami nem szláv, nem német az ősi finnugor. ha nem találnak semmit, ami egy kicsit is hasonlítana a finnekkel rokon nép nyelvére, akkor az ismeretlen eredetű. az mta szerint.

a népfőiskola azt mondja, hogy a magyar szavakat a magyarok alkották. tehát még a szerdában is ott szerelmetes szereda. persze ennek van szláv kapcsolata. a magyar az elsődleges. és egyébként ezek mellett fel lehet vonultatni az angolszász, latin, görög, török és szláv kapcsolatokat. és így válhat a nyelvtanítás nemzetivé és kulturálisan nyitottá.

tehát mondjuk egy angolul tanuló kisdiák tudja azt, hogy monday az eredetében moon-day. a hold-napciklusból következő kis ciklus a hold-nap (holnap). és a nagy ciklus holdhónap (rövidülve hónap). az mta utóbbit vitatja. vogul nyelven a "kol" azt jelenti "reggel". az szerintük ebből keletkezett magyar "holnap". és nem a hold és a nap egymásra következéséből. ezért nem lehet összekapcsolni az égitestek járásának tanítását a nyelvtanítással. persze ez angolul to-morrow reggelre. németül reggel a holnap. de magyarul hold-nap (holnap, hónap). akárcsak a hold-hónap (hónap). de az mta szerint ezt elsődlegesen egy finnel rokon nyelvből kellene levezetni.

2018.05.02. 09:06:50

@Janossz:
ezt a véleményt különféle iskolázottsági szinteken meg lehet fogalmazni. a köznép ezt meg is teszi. nádasdy professzor "szarfaszú". de valóban ő és társai lehetetlenítik el a magyar népnyelv tanítását és az idegen nyelvi kapcsolatok közül közül is valamiért a finnugor az elsődleges. mert hogy szerintük ez a nyelveredet. és csak ezeknek. az mta azt sem fogadja el, hogy esetleg létezik egy eurázsiai nyelvcsalád. annak egy önálló részeként tekintekek az eszkimó nyelvra. mert hogy az elég egyedi. ilyen a magyar is. csak a magyar kulturálisan nyelv. latin, görög, török, szláv és angolszász hatások ellenére is megmaradt sajátosan magyarnak. és a filoszemita értelmiség ezt próbálja meg eltagadni. nemcsak nyelvében, kultúrájában, hanem gazdasági értelemben is felszámolni a félszuverenitását. minden áron kívülről vezéreltséget próbálnak elérni. erre egy primitív válasz az, hogy nádasdy professzor "szarfaszú". politikai értelemben a kulturálatlanság azért hatékony, mert a filoszemita értelmiség egy ellenkultúra. aminek már nincs racionális magva. annyi maradt, hogy a geci orbán.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.02. 09:15:04

@444:

"ezt a véleményt különféle iskolázottsági szinteken meg lehet fogalmazni. a köznép ezt meg is teszi. nádasdy professzor "szarfaszú"."

Helyesen: ezt te mondod. Amit pedig te írsz, azt nem kell túl komolyan venni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.02. 09:16:31

@444:

"és egyébként az mta ezen álláspontja brutális módon korlátozza a magyar és az idegen nyelv tanítást."

Helyesen: ezt te mondod. Amit pedig te írsz, azt nem kell túl komolyan venni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.02. 09:28:48

@444:

"politikai értelemben a kulturálatlanság azért hatékony, mert a filoszemita értelmiség egy ellenkultúra. aminek már nincs racionális magva. annyi maradt, hogy a geci orbán."

Az, hogy Orbán egy geci Simicska Lajostól származik; Simicska Lajos pedig nem "a" filoszemita értelmiség.

Amit te írsz, azt nem kell túl komolyan venni.

screpes 2018.05.02. 10:02:17

@444:
Politikai értelemben a kulturálatlanság azért hatékony, mert egyszerűek az üzenetei, és a befogadói hasonlítanak egymásra: alacsony tudásszint és magas kiszolgáltatottság jellemzi őket, tömegében

2018.05.02. 10:12:06

@neoteny:
a "g-nap" simcska lajos vált a balliberálisok az első számú politikai szövetségessé. aki most úgy tűnik, hogy médiabirodalmának veszteségeit legfeljebb csak korlátozottan finanszírozza tovább. vélhetően meghagyna valamennyi pénzt ádám fiának a szajréból. a jobbikkal vissza fizetteti a kölcsönt és kénytelen lesz kifizetni a számvevőszéki büntetést is. ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag nem kapnak állami támogatást. onnantól kezdve vagy a fővárost kell feladniuk, vagy ha azt megtartják, akkor nem lesz pénzük vidéki irodáikra. és ugye kérdés, hogy a mérsékelt vagy a radikális irányba fordulnak. és ott az lmp dilemmája. balra fordulni, vagy középre fordulni.

de most itt a momentum és elmegy "kommunikálni" a falvakba a kárpátiás pólósok összefognak a "szivárványosokkal". fekete győr andrás meghirdette a kiegyezés politikáját a lila lufikkal.
index.hu/video/2018/05/02/vona_gaborra_is_szukseg_van/
egy mi "mi még nem kormányoztunk" párt próbálja az ellenzéki térfélen kiszorítani gyurcsányt. de még ott az mszp-p és karácsony gergely.

2018.05.02. 10:14:20

@screpes:
az alacsony tudásszint és a magas kiszolgáltatottság a népiskola hiányából fakad forrókám.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.02. 10:32:42

@444:

"a "g-nap" simcska lajos vált a balliberálisok az első számú politikai szövetségessé."

Az előbb még "a" filoszemitákról irkáltál.

Amit te írsz, azt nem kell túl komolyan venni.

2018.05.02. 10:33:51

@neoteny:
a balliberálisok és a filoszemiták ugyanaz a társaság.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.02. 10:35:12

@444:

"az alacsony tudásszint és a magas kiszolgáltatottság a népiskola hiányából fakad"

Roppant érdekes: Mo-n nincs iskolakötelezettség 16 éves korig? Gyügyén a hatéves gyerekeket kihajtják a meggyesbe, nem járnak iskolába?

Amit te írsz, azt nem kell túl komolyan venni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.02. 10:36:10

@444:

"a balliberálisok és a filoszemiták ugyanaz a társaság"

Helyesen: ezt mondod te. De amit te írsz, azt nem kell túl komolyan venni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.02. 10:45:51

@444:

Ha nincs különbség, akkor miért van két különböző szó?

2018.05.02. 13:14:01

@neoteny:
olyan, mint a köszméte és az egres.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.02. 13:20:06

@444:

Helyesen: te mondod azt, hogy olyan. De a köszméte és az egres tájjellegű szavak; a balliberális és a filoszemita nem tájjellegű szavak.

Amit te írsz, azt nem kell túl komolyan venni.

Janossz 2018.05.02. 20:25:53

@444: " kutya és az eb. "
Te melyik vagy?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.02. 20:32:51

@444:

"kutya és az eb."

Mégsem mondjuk azt, hogy

- kutyacsont beforr
- késő bánat, kutyagondolat
- kutyadta
- kutyaugatta

Te mint népi etimológus kikutathatod, hogy melyik szó ősibb, és hogy a magyar nyelv sajátos belső szóképző rendszere miért képzett egy másik szót egy már létező szó jelentésének jelölésére.

Míg a balliberális és filoszemita szavakat nem ugyanazon jelentés jelölésére képezte a magyar nyelv sajátos belső szóképző rendszere.

2018.05.02. 21:26:43

@neoteny:
ha jól értem, akkor azt állítod, hogy balliberális politikai pártok a közéleti tevékenységüket NEM filoszemita ideológiára alapozzák. hanem?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.02. 21:32:00

@444:

"ha jól értem, akkor azt állítod, hogy balliberális politikai pártok a közéleti tevékenységüket NEM filoszemita ideológiára alapozzák."

Rosszul érted: azt állítom, hogy az állításod, miszerint "a balliberálisok és a filoszemiták ugyanaz a társaság" hamis.

2018.05.02. 21:37:27

@neoteny:
miben különböznek politikai értelemben?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.02. 21:46:17

@444:

Te állítottad azt, hogy "a balliberálisok és a filoszemiták ugyanaz a társaság"; neked kell megmutatnod azt, hogy a balliberálisok halmazainak összes eleme pontosan megegyezik a filoszemiták halmazának összes elemével (és viszont): hogy a balliberális halmaz teljesen egyenlő a filoszemita halmazzal.

A te állításaid helyességét neked kell bizonyítanod, de legalább is megkísérelned a bizonyítást.

screpes 2018.05.03. 09:55:47

@444:

írd már le, neked nem okozhat problémát, hogy felfogásod szerint mit jelentene KONKTÉTEN az államvallás nálunk?
Nem lesz vita, ígérem.
Miben állna napjainkban az, amit idealizálsz?
Kötelező hittant?
bevallott vallást a népszámlásákor? vagy mégis, mit?
Mi olyat, ami most nincsen?
És akkkor a "többiek " nem magyarok?
---------
@444:

2018.05.03. 15:07:05

@screpes:
felfogásod szerint mit jelentene KONKrÉTEN az államvallás nálunk?
innen válogathatsz (:D)
www.kincseslada.hu/egyazisten/content.php?article.cat.1

screpes 2018.05.03. 15:37:30

@Bánegressy:
köszi, de én pontosan 444-től várom.

Janossz 2018.05.03. 18:22:52

@screpes: Attól aztán várhatod.
Nem erőssége a válaszadás. Kérdezni jobban szeret a lelkem.

2018.05.03. 21:04:00

@Janossz:
de még az sem igaz amit kérdez
süti beállítások módosítása