1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Friss topikok

Béndek Péter blogja

2018.04.16. 08:09 HaFr

Mit buktatott itt meg valaha a vidék?

Képtalálat a következőre: „vidék budapest”

A bűnös internacionalista (fő)város, ideértve potenciálisan 6-7 nagyobb városunkat -- azaz összesen két és félmillió ember viszonylag polgárias környezetét -- és a tiszta magyar vidék konfliktusa kezd egyre kevésbé észrevehetetlenül a politika tengelyébe kerülni (macskakörmök kiteendők meggyőződéstől függően, én gondolatban kitettem, csak utálok macskakörmözni). A konfliktusnak megvannak az objektív -- szellemi, kulturális, generációs-szociológiai, településméreti, politikai stb. -- okai, de a jelenség nem elhanyagolható jelentőségű a rendszerellenes mozgalmak várható fejlődése szempontjából. (Jelzem, ez a rezsim a vidék leszakadását és elszegényedését csak növeli, nem a felemelésén és polgárosodásán dolgozik, ami ellen a vidék viszont nem tiltakozik.)

Budapest nélkül nincs NER-váltás (a NER-hez április 8-a után hozzáértem már a kollaboráns parlamenti ellenzéket is), és Pest-Buda kezd egyre jobban összeállni. Nem véletlen (hanem éppenséggel a fővárosi és a vidéki értékrend közötti nem csökkenő szakadék jele), hogy Orbán nem tudja egy ernyő alá terelni a vidékiséget a saját hagyományos budai választóival, vagy itt, vagy ott lóg ki a tömeg az ernyője alól.

Gondoljunk bele, mikor volt itt rendszerváltás, amely nem Budapestről indult (vagy egyenesen Budapesten zajlott) és 30 évnél idősebbek voltak a kezdeményezői (vagy egyenesen a vezetői)? Soha. Ez napnál is világosabban kiderül, ha az ember megállapodott értelmiségiekkel fészbukozik -- teljesen terméketlen, legfeljebb vegyesen szórakoztató és öntömjénező időtöltés a tényleges változások szempontjából. A napnál is világosabb, hogy ha rajtu(n)k múlna, a NER még száz év múlva is itt lenne. Megint csak nem részletezem ennek az okait, kellő intuícióval beláthatóak. A legnagyobb tüntetések eddig Budapesten zajlottak (nem, mondjuk, öt vidéki város koordinációjában) és a populációjuk átlagos életkora rendre bőven 30 év alatt volt.

A (fő)városi 30 év alattiak lázadását szintén nem egy Momentum-szerű párt fogja katalizálni, irányítani meg főleg nem: erre nemcsak a konkrét Momentum nem alkalmas, hanem általában párt nem (a Momentum maga is beült volna a NER parlamentjébe, ha elérte volna a küszöböt, legitimálva a választásokat és a diktatúrát). A lázadás ennél sokkal amorfabb dologként éri el a második fázisát, miközben az első fázis vagy nagy traumák és tömegek találkozásában ('18), vagy informális ismeretségi körök szervezkedésében ('48, '56), vagy háttérben lévő sugalmazás és szervezés eredményeként valósul meg ('19, Alinsky). ('89 kripto-forradalmisága nem alkalmas példa itt.) A pártok egy része, amelyik nem tűnik el a változásokkal, legfeljebb learatja ezek babérjait.

Teljesen természetes, hogy a vidék az egész folyamatban legföljebb követő lehet. A Budapest-vidék elkülönbözés üdvözlendő dolog a konkrét cselekvést tekintve, ha már világossá vált, hogy a rendszer demokratikusan (ide macskaköröm), azaz a saját maga által teremtett és folyamatosan módosított szabályok között nem leváltható -- akkor hát a szó legszorosabb értelmében demokratikusan (macskaköröm nélkül) kényszerül a nép szembenézni vele. (Ez az autokratikus rendszerek működésének logikus következménye.) Ez a szembenézés nem Karcagon és Barcson fog kezdődni, és aki ezt fővárosi gőgnek tekinti, nem reális belátásnak, annak nem én fogom elmagyarázni, hogy téved.

Az alkotmányos rend megdöntésére tett kísérletet a legitim forradalomtól csak az utóbbi kimenetele választja el -- ha nem sikerül, az előbbinek minősül, ha sikerül, az utóbbinak --, ezért nyilvánvalóan jobb mindjárt sikerre vinni az ilyen dolgokat. A legjobb lenne pedig, ha működhetne a polgári demokrácia. Ösztönözném a NER parlamentjét, lépjen vissza erre az útra, minden jogi lehetősége megvan rá. Ha a parlament belátja a változás kényszerét, megőrizhető 'a rendszerváltozás békéje és megtalálható az optimális egyensúlyi állapot a hazafiatlanság és a kiszámíthatatlanság között. Hamis egyensúly lesz, de 150 éve csak ilyeneket ismerünk. Amíg a társadalomban nem lesznek többségben az autonóm képességek és egzisztenciák, ez így is marad, ezért ha a hamis egyensúlyban legalább felszabadul a társadalom, azzal jót teszünk magunknak és hozzájárulunk a (sokkal) későbbi valódi egyensúlyi állapot kialakulásához.

262 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2213837654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.04.16. 08:48:48

a rendszerváltás idején budapest elárulta az országot. a fővárosi értelmiség néhány tollvonással szétverte a vidéket. a késő kádár korban konszolidált szövetkezeti rendszert és vidéki ipartestületeket. a (neo) szocialisták az államot eladósítják, a (neo) liberálisok eladják. a (neo) konzervatívok bólogatnak hozzá. és ebből létrejött egy helytartó elit. a multinacionális vállalatok kiszolgálói.

mire először csak a (neo) náci szélsőjobb azt mondta, hogy ez hazaárulás. aztán orbán rájött, hogy ebből lehet a mainstream. és ebből szerveződött egy populista párt. ez a fidesz. amelyik szembefordult az atlanti, transzatlanti kultúrával (politikailag inkorrekt módon a "zsidó" amerikával), megnyerte magának a német gyáriparosokat és megosztotta az európai néppártot, megnyerte magának az erdélyi magyarokat, a vidéken élők többségét, de egyelőre nem tudta bevenni a fővárost. és az elkövetkező évek arról szólnak, hogy ez is megtörténik és lesz egy nagy néppárt, amit a párton kívüliek, vagy megindul a "demokratikus" visszarendeződés.

2018.04.16. 08:51:42

amit a párton kívüliek kontrollálnak*

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2018.04.16. 08:55:16

Egy éve még arról írtál, hogy támogathatónak tartanál egy PKP-Fidesz koalíciót (ebben a sorrendben :)), aztán a PKP sajnos nem érte el az ehhez szükséges választási eredményt (mivel igazából semmilyen eredményt sem ért el), most meg ott tartasz, hogy forradalom. És ha forradalom, akkor ugye egyértelmű, hogy kiknek az oldalán. (Jó, persze nem te, dehogy te, mindig így megy ez, megszoktuk már: "ja, én csak reszelgetem a körmömet, amúgy én szelíd ember vagyok, de majd jön a forradalom, a népharag, majd mások".)

Hol a magyar konzervativizmus? Elég nehéz követni. Hogy vegye így az ember komolyan? Talán ezért is döntünk sokan úgy, hogy hagyjuk is akkor a konzervativizmust, maradjunk a nemzeti populizmusnál.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.16. 09:06:08

@Holger Hartland: abszolút könnyű követni, mert a konzervativizmus értékstruktúra (ha hagyományok nem léteznek ebben az irányban)... Mai is pont ugyanazt mondom, mint öt éve, ami csak a politikai kontextushoz képest módosul. Ma is csak a kisebbségbe szorult Fidesszel lépnék koalícióra, ha az elfogadja a polgárosodás programját. Erre jó okom van,. amit több fordulóban elmagyaráztam. Ez itt az utolós bekezdésben nagyon világosan rögzíti a preferenciáimat: 1. polgári demokrácia, 2. hamis egyensúly és a társadalom részleges felszabadítása, 3. NER

2018.04.16. 09:06:39

kiment 100 ezer ember az utcára. és kérdés, hogy jövő héten hányan mennek ki. tartok tőle, hogy a május elsejei fidesz majálison fásy ádám és ll junior több embert fog megszólítani azzal, hogy győztünk, magasra a kezeket. és gyurcsány ferenc, aki nyilván beleáll majd az "elcsalták" narratívába. puzsér róbert tart egy szórakoztató előadást 100 embernek az lmp logója alatt. és ezek után jön a nyár. haverok. buli. fanta. és mészáros lőrinc újabb szállodákat vásárol a balaton partján. mert hogy immáron benne bízik a tőkepiac. és ez így megy a következő válságig. aztán, hogy utána mi lesz azt nem tudja senki.

gono 2018.04.16. 09:16:53

Csak egy plusz narratíva mindehhez:

A vidéki, jelenleg is feudalizmusban élő emberek, nyilván nem fogják tolerálni a városias körzetek polgári létre irányuló igényeit. Márcsak azért sem.

DrGehaeuse 2018.04.16. 09:29:47

@444: Ekkora baromságot. A pártonkívüliek kb. még annyira sem fogják tudni kontrollálni a korlátlan narancsuralmat mint a campaniai szegény parasztok a Camorrát.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.16. 09:49:48

@444:

"és ez így megy a következő válságig. aztán, hogy utána mi lesz azt nem tudja senki."

Belebukni egy gazdasági válságba nem nagy kunszt: arra bármelyik kormány képes. Az érdekes trükk épp' az lenne, ha a kormány képes lenne megszervezni azt, hogy ne legyen következő válság Mo-n.

DrGehaeuse 2018.04.16. 09:55:56

Poszthoz:

Sajnos én eléggé borulátó vagyok a változásokat illetően és hajlok arra, hogy elfogadjam Unionista (444) álláspontját, miszerint a KNER ".. egyelőre nem tudta bevenni a fővárost. és az elkövetkező évek arról szólnak, hogy ez is megtörténik...". Csak persze szerintem kicsit máshogy fog ez lezajlani mit ahogy Unionista(444) barátunk azt gondolja.

A KNER azért ilyen sikeres (egyelőre vidéken) mert több érdekhálózat összeszövéséből jött létre. Az olajbűnözés által 98-ra behálózott fidesz (a csendes don a kapocs és a garancia) és kapcsolt részei valamint a volt későkádári nómenklatúra tagjaiból kialakult oligarchák (vörös és zöldbárók) kapcsolati hálója fonódott össze a ragasztó-kötőanyag a (jórészt erkölcs és értékrend mentes anyagias érdekelvű és jogtechnikus bürokrata beállítottságú) mindenek fölött öntelt jogász kaszt kapcsolati hálója amely mindkét féllel szorosan fonódik össze. A permvidékeken (ahol a fidesz 80% fölött is szerpelt egyes településeken) zömmel 3H-s településekan szövetségesük a despotikus cigánymaffia (királyi rajság).

Budapest bekebelezéséhez adott a jogász kaszt eléggé erőteljes penetrációja, hamar érdekeltté tehető az ingatlanvállalkozói érdekhálózat (a CSOK nekik szóló gesztus volt szerintem) és a túlárazásos közbeszerzéseken keresztül behálózható építőipari szektor. Dea az igazán nagy falat az idegenforgalomból élő szállodai és vendégláétóipar. Ha a KNER őket megnyeri, budapest is a KNER szerves része lesz nagyon hamar.

2018.04.16. 10:22:20

@DrGehaeuse:
az, hogy ki legyen az iskolaigazgató. politikai kérdés. aztán az egy kérdés, hogy ezt az oktatási minisztérium nevezze ki, vagy ugye régen volt a megyei pedagógia intézet. vagy legyen autonóm a tankerület. de az iskola igazgató személyének kinevezése politikai kérdés. az iskolaigazgatónak egy hatalmi játszmát kell megnyernie ahhoz, hogy főtisztviselővé váljon. ezt megnyerheti úgy is, hogy szinte sohasem konfrontálódik és ebből következően köztiszteletben áll. és úgy is, hogy van egy elképzelése, amit szinte majdnem mindenkivel szemben keresztül visz. de ez egy hatalmi játszma.

van egy tanító ismerősöm. és azt mondja, hogy az egyik kollégája lajos bácsi. lajos bácsi technika tanár. de amikor bejött a számítástechnika, akkor lajos bácsi azzal már nem fejlődött. és akkor úgy volt, hogy lajos bácsit kirúgják. na de már 50 éves. ne rúgják már ki. valaki azt mondta, hogy van itt egy pályázat. a sajátos nevelési igényű gyerekekre lehet pályázni. csak kell hozzá egy gyógypedagógus. és hogy van az á-ban a gyurka. az egy kicsit félnótás. pályázzunk. na jó, de ehhez fel kellene venni egy gyógypedagógust. és ki kellene rúgni lajos bácsit. mire a másik azt mondta, hogy a francokat kell. a cigányokról megállapítjuk, hogy gyogyós. mert azt alá kell írni a szülőnek vagy a gondviselőnek. felvesszük a pénzt. nem kell képzett gyógypedagógus. hiszen nincs gyogyós. legfeljebb a gyurka. de vele amúgy is külön foglalkozunk. lajos bácsit beíratjuk továbbképzésre. ő lesz a gyógypedagógus. papíron. aztán jött a következő rendelet. több pénzt kapnak a művészeti iskolák. csak kell hozzá egy művészeti vezető. na de az ki legyen. senki sincs, aki képzett művésztanár. valakit el kell küldeni továbbképzésre. ki legyen az? az énektanárt? a rajztanárt? a tánctanárt? küldjük a lajos bácsit. na, jön a következő miniszteri rendelet. a sportot támogatják. lehet műfüves pályára pályázni. csak kell hozzá egy fociedző. és a tanári kar kórusban mondta: lajos bácsi. és most iskolaigazgatót választanak, mert a régi azt mondta, hogy nem csinálja tovább. annyi az adminisztráció. mindenki egyetértett abban, hogy legyen lajos bácsi. aki volt technikatanár, gyógypedagógus, művészetanár, fociedző és most iskolaigazgató. nem azzal lett főtisztviselő, hogy bármelyik területen kiemelkedő teljesítményt nyújtott. épp ellenkezőleg. lajos bácsi végrehajtotta mindazt, amit neki előírtak. és a tantestület őt választotta meg igazgatónak. mondván, hogy abból nagy baj nem lehet. lajos bácsi nemsokára nyugdíjba megy. és a fiatalabb tanárok egy része ambicionálja az iskolaigazgatóságot. ezzel egy újabb hatalmi játszma kezdődik. és azt jelen állás szerint a párthoz való kötődés dönti el. és ezért most mindenki pozícionálja magát a fideszben. ez így megy. de hogy kellene mennie? és erre nincs válasz.

2018.04.16. 10:45:22

egy ilyen rendszerben van a fideszes tanárok és a nem-fideszesek. és utóbbiak akkor tudják az előbbieket kontrollálni ha nem mszp, dk, lmp, jobbik tagok, hanem pártonkívüliek, valóban pártatlanok. és ebből a körből is kikerülhet az iskolaigazgató. az bárki lehet. lajos bácsi is. úgy, hogy nem konfrontálódik hanem mindent, amit mondanak neki végrehajt. vagy valaki valóban függetlenként szinte mindenkivel konfrontálódva az elképzelését keresztülviszi. és úgy, hogy valaki középszerű. de a sok középszerű között a pártban valamiért mégis őt választják. párthűség alapján. úgy is lehet. de nem igaz az, hogy kvázi egypártrendszerben ne érvényesülhetne a tisztesség és a szakértelem.

2018.04.16. 10:58:05

@DrGehaeuse:
ez azon múlik, hogy az állam, vagy államhoz közeli vállalkozók (mészáros, széles) képesek lesznek-e megvenni a telenor hálózatát. lesz-e telener. ha lesz, akkor azzal a fidesz úgy lép be a digitális társadalom világába, hogy azt már ő uralja. persze tovább hiszterizálódna a közélet. az ellenzék tüntetne az esetleges lehallgatások miatt. de ezzel a fidesz maga alá gyűrheti a fővárosi köztisztviselői kart és a következő nagy válságig majdnem egyeduralkodóvá válhat.

2018.04.16. 11:01:21

az ellenzék esélye az, hogy létrehoz egy budapest pártot. azért, hogy megnyerje a fővárosi önkormányzati választást. kiegyezést kell (nemzeti minimumot) ajánlani vidéknek és a határon túliaknak is azért, hogy helyreálljon a társadalmi béke és a politikai egyensúly.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.16. 11:21:19

@444:

"pártonkívüliek, valóban pártatlanok. és ebből a körből is kikerülhet az iskolaigazgató. az bárki lehet."

"azt jelen állás szerint a párthoz való kötődés dönti el."

2018.04.16. 11:30:23

@neoteny:
a következő válság elemi közelítéssel egy újabb pénzügyi-kereskedelmi válság. vagy valós kereskedelmi háború esetleges katonai konfliktussal (nem összeütközéssel, de fenyegetéssel). ezeket az amerikai, az orosz és a kínai elnök "szervezheti" meg. úgy, hogy ezek közül valamelyik kettő egymás ellen fordul. kérdés, hogy egy ilyen helyzetben magyarország hová állna. nyilván németország mellé igyekezne. ha azok azt mondják, hogy kösz, a magyarokat inkább nem kérjük, akkor maradna a jelenlegi hintapolitika.

egy ilyen helyzetben ki, vagy mi vezetné a külügyet. tehát a konfliktus az amerikától való elszakadás. azért, mert amerikából konkrétan leköpnek bennünket. ki kell nyitni egy amerikai napilapot, vagy be kell kapcsolni az amerikai tévécsatornákat. és abból világos, hogy mit is gondolnak magyarországról. nyilván nem azt, hogy egy kelet-közép európai szövetséges. hanem azt, hogy valami porfing, sötét diktatúra. de nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.16. 11:33:23

@444:

"a következő válság elemi közelítéssel egy újabb pénzügyi-kereskedelmi válság."

Belebukni egy gazdasági válságba nem nagy kunszt: arra bármelyik kormány képes. Az érdekes trükk épp' az lenne, ha a kormány képes lenne megszervezni azt, hogy ne legyen következő válság Mo-n.

screpes 2018.04.16. 11:42:23

@444:
nem szörnyűség ez?
Így, kimondva, hogy hogy kiegyezést ajánlani ... "az ellenzék ( egyetlen) esélye?
Miközben ellenoldalon, teljes munícióban az ellenkezőjén gyúrnak "felhatalmozva", hivatalból!?

2018.04.16. 11:43:50

@neoteny:
na jó, a párthoz kötődés vagy a nem-kötődés dönti el. márki zay pétert megválasztották polgármesternek. de nem azért, mert az mszp-re, vagy az lmp-re, vagy a jobbikra szavaztak. hanem mert egyik párt se ment oda. mondván, hogy a választások előtt nem szaladnak bele egy pofonba. lázár embere ellen úgy se nyerhetnek. de többen voltak a párton kívüliek. és azok azt mondták, hogy legyen a márki zay. ez volt február 25-én. és hat hét múlva április 8-án ugyanitt simán megválasztották lázárt. a függetlennek volt esélye. mellárt is megválasztották. de nem azért, mert odament pécsre kampányolni gyurcsány ferenc. szavazzatok mellárra, mert egy igazi "demokrata". vagy odament vona gábor azzal, hogy szavazzatok rá, mert igaz magyar ember. vagy szél bernadett azzal, hogy szavazzatok rá, mert mellár egy globális környezetvédő. hanem a fidesszel szemben a párton kívüliek voltak többségbe. és azt mondták, hogy legyen a mellár.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.16. 11:56:12

@444:

"na jó, a párthoz kötődés vagy a nem-kötődés dönti el."

Akkor hát a jelen állás szerint nem kell pozicionálniuk magukat a Fideszben a reménybeli iskolaigazgatóknak?

"márki zay pétert megválasztották polgármesternek."

Az nem nagy durranás: próbálta volna meg iskolaigazgatónak megválasztatni magát.

2018.04.16. 12:03:24

@screpes:
a másik eset, hogy tessenek harcolni. a múlt héten kimentek százezren. és a következő héten legalább ennyien. és ha május elsején többen lesznek "a" civilek, mint a fidesz majálison fásy ádám és ll junior partiján, akkor el lehet gondolkodni azon, hogy összefogni gyurcsány ferenccel vagy sem. és hogy ha kunhalmi ágnest megválasztanák és kiegyezne szél bernadettel, vona gáboros pólóban, akkor ezek után újra felépítenék karácsony gergelyt. és hogy így ezzel választást lehetne nyerni úgy, hogy az amerikai nagykövetség tiltakozik a soros lista ellen. lehet így is.

screpes 2018.04.16. 12:13:41

@444:

@DrGehaeuse:
ha egyetlen szóban lehetne kimondani bp és vidék közt a releváns különbséget, akkor az nekem a "befolyásolhatóság".
(rossz előjel ez így, utólag).
----------

screpes 2018.04.16. 12:17:15

@444:
igazad van, megegyezhetünk hogy elveszejtjük a magyarságot és onnatól azt kell csinálni, amit te mondasz, amikor szerepet játszol.

2018.04.16. 12:17:21

@neoteny:
budapesten lehet kétpártrendszer. mert van a fidesz és van egy legalább ugyanekkora nem-fidesz. ami egy sokszínű pártszövetség. de ez a "szivárvány" koalíció nem létezik vidéken.

debrecenben azzal aligha nyer valaki választást, hogy le a fidesszel. legfeljebb azt lehet megtenni, hogy a kamarában a helyi vállalkozók azt mondják, hogy az építőipar kevesebb közpénzt nyúljon le. mert hogy azt mégis csak az ő adójukból lopják el. ez kvázi egypártrendszer és a független reálértelmiség kontrollja.

és kistelepüléseken a radikalizálódó jobbikosok jelentenek a kormánypártra veszélyt. őket próbálják megvenni. tehát ott az lehet az össztársadalmi cél, hogy az állami/uniós támogatásokból mindenkinek csurranjon cseppenjen valami. és ebből lehet szövetkezetesdi.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.16. 12:25:41

@444:

"a kamarában a helyi vállalkozók azt mondják, hogy az építőipar kevesebb közpénzt nyúljon le. mert hogy azt mégis csak az ő adójukból lopják el."

De a kamarában a helyi vállalkozók nem mondják ezt, mert a tanácselnök ... akarom mondani a polgármester nem ír ki rájuk semmilyen közbeszerzést ha arcoskodnak a főhatalmat birtoklókkal, akiktől a támogatások jönnek Debrecenbe.

2018.04.16. 13:07:20

@neoteny:
kvázi egypártrendszerben a tanácselnök/polgármester érdeke az, hogy lehetőség szerint mindenkivel jóban legyen. persze a hatalmi játszmának vannak nyertesei és vesztesei. mindenki egyformán jól aligha járhat. a polgármester pozíciója úgy biztos, hogy túl nagy vagyoni átrendezést eszközöl. mert ha mégis, akkor a vesztesek fellázadnak és nem feltétlen kell több pártnak lennie. megválasztanak egy pártatlant. lásd hódmezővásárhelyen márki zay péter esetét. miközben ugyanezek az emberek lázár jános simán megválasztották a megyében főképviselőnek, miniszterelnöki kijárónak. csak előtte azt mondták, hogy olyan nagy vadászkastélyt ne építsen már magának vagy az ismerőseinek. azt már azért mégse kellene. mire lázár azt mondja a helyi potentátnak, hogy ha már ennyit dolgozik, akkor fiának boldizsárnak is hadd jusson már valami. mire a másik felveti, hogy esetleg elvehetné boglárkát. olyan szépen eljátszanak a kertben. erre jön benedek. azt majd lebuzizzuk. de annak barátja béci. tehát amíg szabad választások vannak addig a legkülönfélébb érdekcsoportok szerveződhetnek. és érpataki polgármester kiverheti a raplit, hogy a ratyik akarnak a világ felett uralkodni, na meg a zsidók akarják elfoglalni elsőként érpatakot. egy ilyen kistelepülésen azonban már egyáltalán nem érdemes pártoskodni, mert hogy egy valakié lehet a gyógyszertár. egy hatalmi játszmában eldől, hogy az rizsák robié legyen vagy a bodnár sanyié. de a kistelepülésen az osztozkodásban már igazán nincs pártpolitika.

tehát a nagyvárosban kétpárt, a középvárosban egypárt és pártatlanok, a kisvárosban nulla párt. utóbbit a pártközpontból nem tudja ellenőrizni. és ha csalás van, akkor azt a nyilvánosság megállítja. aztán egy másik kérdés, hogy a problémát nem oldja meg. lásd túrricsei közmunkások. eszünk, iszunk, baszunk, mi kell még. legyen a gyereknek cipő a szociális boltban. egyébként túrricsén simán megválasztották a fideszes képviselőt. 374 érvényes szavazatból 244-et szerzett tilki képviselő. 65%-os eredménnyel orbán viktor elégedett lehet.
www.valasztas.hu/dyn/pv18/szavossz/hu/M16/T212/szkjkv_001.html

Khonsu 2018.04.16. 13:28:08

Szerintem forradalomra semmi esély. Azok akik a forradalmat csinálhatnák a következő években valószínűleg elhagyják az országot, követve a korábban távozott százezreket. A magyar ember kockázatkerülő (történelmi okokból), amíg el lehet futni (nyitva a határ), addig a menekülést fogja választja a harc helyett, ami teljesen ésszerű viselkedés. Amíg tehát nyitva a határ, addig itt nem lesz forradalom.

Magyjából a következő jövőképeket tudom elképzelni az ország és a rezsim számára:

1. Marad a NER, igyekszik kihúzni még 1-2 ciklust, aztán lepaktál a Nyugaton közben a maiak helyébe lépő új erővel, így beláthatatlan időre bebiztosítja itthoni hatalmát.

2. Előkerül egy ütőképes politikai erő, mely jól egymásra talál a magyar néplélekkel (szerintem a modern európai újbal mintájára lehetne ilyet csinálni), a következő választáson helyébe lép a NER-nek, és kiépíti a NER 2.0-t. Innentől a folytatás ugyanaz, mint az 1. pontban.

3. A NER megőrzi a hatalmat a Nyugati "rekonfigurációig", de nem jön létre a kiegyezés/nem tartják be. Ekkor azok erővel leteszik a NER-t a hatalomból és új helytartót neveznek ki a zárvány/határőrvidékük élére.

Az 1. és 3. esetben párhuzamosan brutális méretű további kivándorlás várható, a 2. esetben mérsékeltebb, de továbbra sem visszafordítható.

Akárhogyan is, az országra mind népességét, mind egyéb erőforrásait tekintve lassú kivérzés vár. Az ország sorsa tényleg évtizedekre eldőlt.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2018.04.16. 13:53:29

@HaFr: Elvileg világos, de közben a választás környéki posztjaidban az ment, hogy bukjon a Fidesz, bizalmat kell szavazni az ellenzéknek. Unom már, hogy a konzervatívok valahogy mindig a ballibek oldalán kötnek ki! Ha lett volna egy olyan jobboldali párt, amelyik nem a Fidesz, és következetesen azt mondja, hogy az a célja, hogy a Fideszt kisebbségbe szorítva koalícióra kényszerítse, hogy korrigáljon az irányon, akkor egy ilyen pártra szavazhattam volna. Hol volt? Ha lett volna egy PKP ilyen programmal, megkaptátok volna a szavazatom. De nem volt ilyen PKP, se más, így ment is a szavazat a Fidesznek, mert ebből az ellenzékből köszönöm, nem kérek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.16. 14:27:24

@Holger Hartland: akkor nem olvastad figyelmesen, előbb is leírtam, hogy a polgári (liberális) demokrácia lábra állítása a nyugatias konzervatívoknak szívügyük, ez a szabadság, az erkölcs és az autonómiák biztosítéka; az ellenzékre való szavazás csak a hordozója ennek, mivel ők képviselik ennek az esélyét. Csak ebben és soha semmi másban nem támogattam az ellenzéket, ez viszont élesen elválaszt az etnicista jobboldaltól. Nem volt ilyen PKP, mert nem. Nem jött össze, nem volt erőforrás, tehetség, idő, támogatás, nyilvánosság -- te se voltál sehol. Ennyi.

screpes 2018.04.16. 14:55:50

@Khonsu:
ha ebből kell választani (tegyünk úgy), akkor tuti a 3.. csakhoy KELETI rekonfigurációval. Azt meg, úgymond, be szoktuk tartani.

Khonsu 2018.04.16. 15:23:24

@screpes:

Gazdaságilag, hatonailag és földrajzilag is annyira be vagyunk ágyazódva a nyugati tömbbe, hogy nem eresztenének el a mostaniak utódai sem. A Kelet pedig nem kockáztatna egy háborút Orbán kedvéért. A Keletnek ő hasznos eszköz, de nem akarják örökbe fogadni. Ha az "új Nyugat" befelé fordulóbb lesz a mainál, és nem kíván a Kelet közvetlen érdekszférájában terjeszkedni (inkább a sajátjában erősít), akkor a keleti vezetők örömtáncot járnak és röhögve lemondanak Viktorról.

Nekik csak annyi kell, hogy hagyják őket békén, ha ez teljesül, semmi hasznuk a további kavarásból.

high up! 2018.04.16. 15:26:25

Ha lemész vidékre, főleg az 1000 fő alatti településkre, akkor az az érzésed, hogy a 16. századba csöppentél vissza. Ha meg aztán el kezded beszéltetni az embereket, akkor meg sokszor azt hiszed, hogy a Neandervölgyi korszakban vagy.

Nincs mit szépíteni, 70%-nyi funkcionális analfabéta országában, amihez hozzájön 20%, a rendszerbe betört Átlaghülyemagyar, pont ennyit lehet elérni az EU-hoz való felzárkózás terén: SEMMIT!

Pont annyi a lemaradás mint 28 éve, pont ugyanaz a puha diktatúra rendszer van mint akkor, pont annyi Átlaghülyemagyar van ma is vidéken, aki gyűjtene Isaura felszabadítására.

De ne legyünk igazságtalanok, a városokban sem a polgári réteg áll túlnépsedésre, hanem az Átlaghülyemagyar. A féleszű okoskodója, aki abban hisz amit nem lát (Chemtrail, fényevés, Soros Terv, 100 millió ugrásra kész migráns), ami meg a szeme előtt pereg le (az ország szétlopása, és lezüllesztése az EU 5-ik legszegényebb tagállamává) - azt meg se nem látja, se nem érti.

Mindig mondtam: Birkanisztánban nem lehet Pógári pártra alapozva hatalomra jutni. Hanem a 90%-nyi Átlaghülyemagyarra kell program és módszer. Oszt Orbaneszku ezt csinálja, oszt lehet tüntetni szombatonként, hogy hogy merte Orbaneszku behüylíteni a féleszű magyarjait?

Na hogy bammeg? Akinek hatalom kell, annak ezt kell csinálni, ennyike.

FOLYTASSUK!

Khonsu 2018.04.16. 15:28:38

@high up!:

Ha meg akarod nyerni a vidékieket, akkor az első lépés, hogy ne nézd őket hülyének.

screpes 2018.04.16. 15:29:51

@Holger Hartland:

Te még mindig tenyészted a feltételes módot?

..." ha lett volna egy olyan jobboldali párt amelyik nem a fidesz, és azt mondja, az a célja, hogy kisebbségbe szorítva koalícióra kényszerítse hogy korrigáljon az irányon...."

high up! 2018.04.16. 15:41:59

@Khonsu:

ja, majd Einsteinnek fogom őket nézni. Oszt azzal már rám is fognak szavazni, nemde?

Na látod, ez a helyzet: az egyik hülyére nyeri magát azzal, mert tudja a magyar ember diagnózisát és nem szégyelli alkalmazni az állapot romlásának az eszközeit.
A másik meg már 3 ciklus óta szopóágon van, mert saját magát hülyíti azzal, hogy amit lát az nem is a szar, hanem a hatalom által átmenetileg elvarázsolt Sacher torta. Oszt a szar majd a legközelebbi választáson visszaalakul Sacherrá.

Lószart mama, ez a 3. ciklus, hogy a magyar bizonyítja hogy teljesen funkcionális analfabéta a világhoz. Ezt is megmondtam 1000-szer: a magyarját lehet hülyíteni, kell neki vagy 20-30 év, mire felfogja, hogy a vágóhhídnak vezették. Akkor meg majd akasztani akar. Egyelöre megy a magyar a vágóhídra, mert Orbaneszku szakértelemmel vezeti őket az orruknál fogva.

Hogy majd min fog megbukni a felcsúti Putyin bérenc, ma még nem tudni. Há biztos hogy nem az ellenzéki erőn. Meg a gondolkodásban felvilágosult választói tömegeken.

FOLYTASSUK!

high up! 2018.04.16. 15:44:03

@Khonsu:

ja meg még egy: aki meg akarja nyerni a vidéket, annak le kell menni rendszeresen találkozni az emberekkel a kocsmába. Oszt itt kezdödik a kezdet.

Erre is csak most jönnek rá a városi nagyokosok. Terepmunka kell. Na megnézem, hol lesz itt terepmunka.

FOLYTASSUK!

zenitó 2018.04.16. 16:03:15

Megint félrebeszéltek és próbáljátok szembeállítani a vidéket a fővárossal.
A helyzet pedig az,hogy Budapesten is fölényesen győzött a Fidesz 40% feletti eredménnyel. Köszönjük az aggódást,de elférünk az ernyő alatt. Nekünk innen a budai (győztes) oldalról semmi gondunk nincs az esővel és a gyermekeim is lázongás helyett tanulnak és magasról tesznek mindenféle buzulásos momentumos pártra. Pedig 30 év alattiak.

ijontichy 2018.04.16. 16:09:13

@poszt: speciel most a kormányváltást buktatta meg ;-)
Ahogy egy szomszédos blogon egy blogger már régóta kihozta a legZIP-eltebb lényeget: "out-of-the-box" gondolkodás kell. Avagy ahogy én szoktam volt mondani: a faluvégi kocsma szabályai szerint kell tudni játszani, mert Vitya is úgy játszik. Az "iszapbirkózás a pöcegödörben" műsorszám nem hagyható ki :-( Ami pech, hogy az ellenzékben nagyjából egy ember képes és hajlandó erre, a Gyurcsány (aki meg hülye és alkalmatlan politikusnak).

Khonsu 2018.04.16. 16:24:05

@ijontichy:

Az legfeljebb a sodródáshoz elég. A győzelemhez át kell venni a kezdeményezést, ahhoz pedig nemcsak hogy a folyamatok hátterét és logikáját kell átlátni és megérteni, azokat hasznosítani, azokon keresztül manipulálni is tudni kell.

Nem átvenni kell a kocsma szabályait (Gyurcsány se sokat ér vele), hanem azt a mélyebb hátteret kell feltárni és megtanulni használni, ami többek között a kocsma szabályainak kialakulását is eredményezi abban a konkrét élethelyzetben.

Khonsu 2018.04.16. 16:28:47

@high up!:

Lehet ezen bosszankodni, csak nem érdemes. Meg kell győzni a szavazókat, ahhoz pedig meg kell érteni őket. Ez nem spórolható meg.

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2018.04.16. 16:30:28

Elcsalták a választást. Innentől fogva, aki bármilyen következtetést levon az elcsalt arányokból, az egy fideszes gyökér. Annyira lesokkol mindenkit ez a narancssárga Magyarország, hogy elfelejtitek, hogyan működik a választási rendszer. A körzetekben nem kell kétharmad!!! Néhány helyen kell csak belenyúlni. Tudom, mindenhol ezt olvasni, de nézd már meg, ki tulajdonolja azt a médiát, amiből meghallgatod-elolvasod, mit kell gondolnod. Simicska, némethsándor, mészáros. Milyen média túlsúlyról beszél itt mindenki könyörgöm? Ez nem túlsúly, ez totális elnyomás. A választás érvénytelen.

Namir 2018.04.16. 16:31:27

Latabár Kálmán, mikor megjelent az első troli Budapesten:
- Itt az első troli, örül minden proli.

2018.04.16. 16:47:18

@zenitó:
18-ból 6 körzetet nyert Budapesten a Fidesz. Úgy, hogy töketlen bolt az ellenzéki koordináció.

Persze az ország állapotáról könnyű megfeledkezni, ha budai elit iskolába járatod a gyerekeidet, és a kapcsolati hálód bármikor fenntartja az egzisztenciádat.

blah 2018.04.16. 16:49:06

a saját jólétük lehetőségét? a feudalizmus végét?

2018.04.16. 16:51:19

Amúgy 48-an lehet, hogy Pesten zajlott a forradalom, de nagyrészt vidéki fiatalok szervezték. A Budapeste régóta egzisztenciát épített, belterjessé vált budai felső-közép rétegnek kényelmes a NER, nem ők fognak változtatni. A vidéki helyzet csalóka, mert a legtöbb helyen olyan kontraszelekció van, hogy az értelmesebbek, tehetségesebbek elmennek, a többi marad.

Trackers 2018.04.16. 16:52:41

Persze hogy nem a Momentum irányítja a polgárháborús hangulatot.

Soros Gyuri és szervezetei a katalizátorok.

Persze kérdés, hogy miben reménykednek.

Hogy miután a ballibeket a nyakunkra ültették, a jobboldaliak majd békésen meghunyászkodnak Gyurcsány elött ?
Miután bebizonyították, hogy még demokratikusan megválasztott kormányt is el lehet zavarni ?

CleanYourRoom 2018.04.16. 17:01:50

@HaFr: A liberális demokráciád haldoklik, mikor veszed már észre? A liberális katedrális omladozik, mert megtagadta a Nyugati civilizáció alapértékeit, a szólásszabadságot és az egyéni felelősséget, a jelenlegi totalitárius PC-progresszív ideológia megmerevedett és képtelen alkalmazkodni a változó világhoz. Az új forradalom a liberális katedrális által tagadott értékek, a jogok helyett a felelősség, az inkluzív-toleráns-befogadó hozzáállás helyett az etnikai-közösségi összetartozás és a nemek, rasszok és kultúrák közötti természetes különbségek elismertetését fogja visszahozni a politikai diskurzusba.
www.youtube.com/watch?v=trhTbEs2GGE&list=PLCA7IL3lkxbKMxBfRI9VD9tbRNGJna2MX&index=1
www.youtube.com/watch?v=4NEvuQWR3oo&index=2&list=PLCA7IL3lkxbKMxBfRI9VD9tbRNGJna2MX

nevetőharmadik 2018.04.16. 17:19:20

@Khonsu: francokat. Az első lépés az, hogy hülyének nézed őket, a második meg az, hogy erről mást mondasz nekik. Bármit elhitethetsz azzal az emberrel, akit meggyőztél arról, hogy okosnak tartod.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2018.04.16. 17:31:18

@HaFr: De, értem a miértet - az nem tetszik, aminek a miértje. Hogy a "konzervatív" (a gyakorlatban) lassan azt jelenti, hogy "öltönyös liberális". Értem, hogy vannak "ideológiai" megfontolások, csak hát az is számít, hogy kikkel kerül az ember egy csapatba. Amire lehet felhorgadni, hogy a konzervatívok árulók, meg lehet azt is mondani, hogy oké, akkor ez a szó mostantól nem azt jelenti, hanem ezt, legfeljebb nem vagyok konzervatív.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.16. 18:09:55

@CleanYourRoom:

"az egyéni felelősség[...] az etnikai-közösségi összetartozás"

Hogyan egyeztethető össze az egyéni felelősség az etnikai-közösségi összetartozással? Ha az egyén tetteit az etnikai-közösségi összetartozás érvényesüléséhez szükséges szabályok betartása határozzák meg, akkor nem lehet egyénileg felelős a tetteiért: azért cselekedte azokat, mert az etnikai-közösségi összetartozás követelményének kívánt megfelelni.

Tegyük fel azt, hogy Anna meg kíván vásárolni egy háztartási gépet amelyik kapható kínai termelőtől X áron és magyar termelőtől 1.3*X áron. Annának van X forintja, de az etnikai-közösségi összetartozástól hajtva a magyar terméket veszi meg: a 0.3*X-re fogyasztói hitelt vesz fel. Van Annának egyéni felelőssége azért, hogy hitelbe verte magát? Vagy pedig az etnikai-közösségi összetartozás jegyében a magyaroknak kellene összedobniuk Anna számára a 0.3*X összeget, hogy ne származzon egyéni felelősségben megvalósuló hátránya az etnikai-közösségi összetartozásból?

2018.04.16. 18:13:45

@neoteny:
anna barátja antal tervezi/gyártja/szervizeli a háztartási gépet. és azzal a bére növekszik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.16. 18:14:13

@Holger Hartland: a konzervatív mindig is fontolva haladó volt -- fontolva, haladó

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.16. 18:15:10

@CleanYourRoom: már nagyin régen észrevettem -- a különbség, hogy én nem akarom, hogy meg is haljon

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.16. 18:19:52

@444:

"anna barátja antal"

Ez nem etnikai-közösségi összetartozás, hanem személyes kapcsolat.

2018.04.16. 18:23:32

@neoteny:
a háztartás nem nagyrészt egyénileg, hanem családügyileg tervezett. a fidesz a familiaritáson alapul. a hagyományos nagycsaládban gondolkodnak (mint a cigányok. a cigány kultúra ebben a legerősebb). jóska elnyeri a közbeszerzést. de a jóska feleségét a párttitkár mellé megválasztják igazgató helyettesnek, az unokatestvére beül a kormányhivatalba. jóska kinevezi pistát művezetőnek. pista lányát pannit elveszi sanyi, aki pályázik az állami földbérletre. és több támogatáshoz jut, mint a bérleti díj, stb. és ebből kiépül egy hálózat. de ez nem egyének halmaza. hanem familiáris hálózat. családi, szomszédsági, baráti kapcsolatokon alapul.

2018.04.16. 18:24:24

@neoteny:
ne viccelj már. az etnikai közösségi összetartozás a nemzésen alapul. azon, hogy antal kufircol annával.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.16. 18:30:41

@444:

Akkor Annának csak azon esetekben kell a drágább magyar terméket választania, amiket a szexuális partnerei termelnek; azokhoz a magyarokhoz, akik nem szexuális partnerei, nem fűzi etnikai-közösségi összetartozás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.16. 18:33:13

@444:

"jóska elnyeri a közbeszerzést. de a jóska feleségét a párttitkár mellé megválasztják igazgató helyettesnek, az unokatestvére beül a kormányhivatalba. jóska kinevezi pistát művezetőnek. pista lányát pannit elveszi sanyi, aki pályázik az állami földbérletre. és több támogatáshoz jut, mint a bérleti díj, stb. és ebből kiépül egy hálózat."

en.wikipedia.org/wiki/Political_machine

2018.04.16. 18:50:04

@neoteny:
ebből szerveződik a populáció. szaporodási közösség. és ennek van földrajzi, nyelvi, vallási eloszlása. és ezek felett próbálnak uralkodni a politikai pártok. a magyar emberek. matyóföldiek megválasztják tállai elvtársat, aki csökkenti a benzin árát és megvédi a magyar embereket. és ezzel tállai elvtárs szolgálja a népet. erre mondhatod azt, hogy na jó, de a többi mol fogyasztónak ezért fizetni kell budapesten. de ha mezőkövesdi a testvére vagy unokabátyja, vagy a barátnőjének az anyukája, akkor nem fogja azt mondani, hogy a vidék ilyenformán kifosztja a fővárost és ezért nem lehet budapest világváros. de ha a családja mondjuk részben budapesti, részben bosztoni, akkor azt mondja, hogy amerikával kapcsolódjunk lazán össze. mert hogy a szaporodási közösség arrafelé terjed ki.

dare 2018.04.16. 18:52:34

Nagyon elszúrta az ellenzék.
A Fővárosban az Mszp, Dk, Együtt, és a többi pártnak kellett volna megütközni a Fidesszel (és még 1-2 balos körzetben), a vidéken viszont a Jobbik, Lmp, Momentum szövetségnek lett volna esélye megszorongatni pár helyen a Fideszt.
Sokan mondják most azt, hogy megmondtuk előre, itt csak a bojkottal lehet célt elérni a Fidesz ellen.
Véleményem szerint pedig lett volna keresnivalójuk a mostani választáson is, csak sikerült valami olyan rossz kommunikációba belevinniük magukat, amiből nem tudtak a végére se kikecmeregni.
Simán meg lehetett volna a feles többség.
Simán.
A számok is ezt igazolják.
Nem győztek volna minden körzetben, de nem is kellett volna nekik.
Hozhattak volna több vidéki körzetet, ha nem ezt az öngyilkos politikát szorgalmazzák rendületlenül.
Legyőzhető a Fidesz vidéken is, csak több erőt kell mutatni az ellenzéknek.
Na nem úgy ahogy a Jobbik tette (ő mutatott erőt ugyan, de nem volt szavazó aki elhitte volna, hogy egyedül le fogja győzni a Fideszt), hanem konstruktívan, kompromisszumkészen, így lehet erőt mutatni, nem úgy, hogy 10-en 20 fele mennek.
Amíg ezek a marhák egymással vannak elfoglalva, addig a Fidesz vidéken mindig be fogja húzni a választást.
Kezd kialakulni a szervilizmus, 4 év múlva ez még nehezebb lesz nekik, most lett volna esély a NER bomlasztásra, de nem igazán tettek meg ezért mindent.

Visceroid 2018.04.16. 18:54:25

Jó, igen, megint a kulák-paraszt vidéki a hibás, mert a nem a pesti úrifiúcskák kénye-kedve szerint alakul az ország iránya! Tessék hozzászokni!

Khonsu 2018.04.16. 18:58:54

@nevetőharmadik:

Van benne valami. Mondjuk úgy, hogy a saját szubjektív valóságában minden ember nagyon okosnak gondolja magát és meg van győződve az igazáról. Aki el akar érni náluk valamit, annak meg kell tanulnia ügyesen játszani ezekkel a valóságokkal.

abdul hackeem 2018.04.16. 19:18:01

A terv az, hogy nemzethy (haveri)tulajdonlásban legyenek:
- bankok
- erőművek
- turisztika
- közműszolgáltatók
- kiskereskedelem
- dohány- és alkoholforgalmazás
egyszóval minden hazai befizetési ágazat.
Ezzel nem a vidék-főváros ellentét bontakozik ki, hanem az, hogy mikor érlelődik meg a (klasszikus) forradalmi helyzet. Mikor lesznek erősebbek vagy többen azok, akiket kihagytak vagy kizártak ezekből a lehetőségekből.

Európai téridő 2018.04.16. 19:21:32

@444: Hát, csűrni-csavarni azt nagyon tud ez a HaFr, ez kétségtelen. De Pest-Budát a "vidéki nemesség", később az országos közakarat tette naggyá, hogy ne kelljen minden miatt Bécsbe menni. Bécset preferáló magyar "abszentistákkal" pedig, sajnos, most is tele van a padlás, pedig már nem vagyunk közös birodalomban, közös monarchiában. Budapest viszont sokszor bizonyul(t) háládatlan kutyának. És "élhetőség" tekintetében a vidék sok mindenben kezd felzárkózni, minden ezt megakadályozni kívánó mesterkedés ellenére.

2018.04.16. 19:29:01

@neoteny:
egyszerű példa. macron úgy gondolja, hogy merkel helyett ő lesz orbán ellenes. fekete győr andrás a francia elnök feleségével találkozik. orbán nem hosszabbítja az apja kinevezését az országos betétbiztosítási alap élén. de a brüsszeli politbüró kinevezi a párizsi központú efdi főtitkárának. ez összefügg azzal, hogy fekete győr andrásnak francia barátnője van. biologikusan választják ki. és nem úgy, hogy ki a legjobb főkönyvelő. amikor valaki az európai betéteseket védi, akkor az európai pénzügyi rendszer feletti információs hírszerzés részeként teszi.

a "nyugatosok" az intellektuális "bűnözésnek" kifinomultabb formáit vonultatják fel. csak erre a magyarok többsége kevésbé "vevő". különösen vidéken. a parasztok megfejtik, hogy ezek a francia ágyban együtt franciáznak. kiválasztják egymás családtagjait. és ugye ezeknek a hazaárulóknak "köszönhetjük" trianont. és tényleg.

Voznyák Pista 2018.04.16. 19:39:20

"demokratikusan (ide macskaköröm)"

Shift 2.

Remélem segítettem.

Figyu, a vidék más miatt más. Pesten rengeteg ember éli úgy az életét, hogy odaköszön a szomszédnak, (vagy még azt sem), aztán bevágja maga mögött az ajtót, és leül az RTL-t nézni. Aztán ott meg az Indexen amit tolnak, az a tuti. Ha meg körülnéz a városban, a hagyományosan ballib kerületekbe csöppen, szóval egyfajta ballib gettó a város.
Nyilván meg van az oka, már a Kádári korban is a magasabb jövedelmekkel szedálták a pesti tömeget, aztán azok azóta is visszasírják a Kádári aranykort.
Ezzel együtt a budai hegyekben még mindig tartja magát a fidesz.
Hogy ezzel a képi hasonlattal éljek ott nagyobb a rálátás a dolgokra. :)

Azonkívül ott vannak a hagyományosan ballibes kerületek, ott akkor is a szocikra meg a dk-ra szavaznának, ha maga a patás ördög tolná a kampányát.

A vidéken, a két lábon a földön állás, és a munka központú életvitel a döntő. A vidéki ember már gyerekkorától tudja, hogy ha nem öntözi a paradicsomot, szar se lesz. Ok okozat, és ezek megfigyelése. Gyakorlatias. A kis falujában meg a környéken több haverja van, mint a pestinek a 2 milliós városban.
Emlékszik még az elqrt balliba kormányzásra, és most látja, hogy van munkája. Nyugalmat, kiszámíthatóságot akar. Ennyi. Valóban van gondolkodásbeli különbség, de messze nem vagyok róla meggyőződve, hogy nem a vidéki ember javára billen a mérleg nyelve.

arabok balrol 2018.04.16. 19:39:29

"hanem az, hogy mikor érlelődik meg a (klasszikus) forradalmi helyzet. Mikor lesznek erősebbek vagy többen azok, akiket kihagytak vagy kizártak ezekből a lehetőségekből."

2 hete is forradalmi helyzet volt itt vizionálva aztán magas részvétellel szopott ki az ellenzék nem kicsit

a libbantaknak meg innen már csak lefelé van

Happy Hepar 2018.04.16. 19:42:32

A vidék hatalomban tartotta a tolvajbandát a zsebdiktátorral az élen. Ezt a gyermekeink fogják "megköszönni", igen a vidékiek gyermekei is.

Persze nem felelősek igazán érte, mivel oda csak a fidesz segglyuk média ért el, hülyére vette őket kedvenc Viktoruk a migráncsozással. Méghogy tisztességes választás...

arabok balrol 2018.04.16. 19:45:57

@Mr Elios: Ja baromi nagy meglepetés volt a Fidesz győzelem...

annak aki lipsi FAKE NEWS-zal tömte magát az elmúlt úgy 12 évben

Happy Hepar 2018.04.16. 19:46:45

@444: Szerintem ne kerteljél. Mondjad ki: SOROOOOOS! :-)

Happy Hepar 2018.04.16. 19:47:54

@arabok balrol: Nem, nem volt meglepetés. A 2/3 volt meglepetés. Hatalom alatt azt értem, hogy a fidesz továbbra is teljesen szabadon züllesztheti és rabolhatja az országot.

arabok balrol 2018.04.16. 19:50:08

@Mr Elios: A 2/3-ot teljes egészében a lipsi gyülöletkampánynak köszönhetitek.

S mivel máshoz nem értetek, 2022ben is Fidesz 2/3 lesz.

Happy Hepar 2018.04.16. 19:51:58

@arabok balrol: Nem. Te is köszönheted. Ha szorulsz orvosi ellátásra, ha vannak gyermekeid, akikből szeretnéd hogy sikeres ember legyen, akkor te is köszönheted.

És nem, a 2/3 a fidesz választási csalásának köszönhető, miszerint az ország jó részéhez csak a fidesz felépített hazugságkampánya juthatott el. Ez nem választás.

arabok balrol 2018.04.16. 19:55:54

@Mr Elios: Engem nem érdekelnek a kifogásaid.

S Orbánt se.

dare 2018.04.16. 20:00:40

@Voznyák Pista: A fővárost a Fidesz elvesztette.
Azt az 5 db körzetet az ellenzék hozta nekik össze, nem a hagyományos, jobboldali,konzervatív ottani lakosok, hanem az ellenzék.
Nagyon erős az ellenzékiség a fővárosban, és akik itt visszasírják a Kádári aranykort, azok inkább a Fidesz táborát gyarapítsák.
Vidéken viszont a Jobbik kevés a Fidesz ellen.
Mindenki a fővárost akarja, csak erről ment a vita hónapokon keresztül ( meg a független jelöltekén), mintha nem 106 választókörzet lenne, hanem csak 30, vagy 35.

Majd azt a maradék 70-et megoldja majd a Jobbik.
Hát nem tudja megoldani, kell nekik a segítség.
Nem úgy, hogy beállnak mellé, hanem már az is nagy segítség lenne nekik, ha nem indítanának az ő jelöltjeikre senkit.
A Jobbik, Lmp, Momentum közösen kapott 1 millió 660 ezer szavazatot.
Le tudnák győzni vidéken a Fideszt.
Csak még nagyobb erőt kell mutatniuk.

A vidéket azért vesztette el az ellenzék, mert borzasztóan széttagolt volt.
Nem szeretik ha nem látnak tisztán.
Az ellenzék pedig mindent elkövetett, hogy a zavar a fejükben meg is maradjon a választásig.

Janossz 2018.04.16. 20:07:16

@Európai téridő: ." És "élhetőség" tekintetében a vidék sok mindenben kezd felzárkózni, minden ezt megakadályozni kívánó mesterkedés ellenére. "
Ja Felcsút eléggé jól áll.
Békés megye meg elesett. C'est la vie.

Voznyák Pista 2018.04.16. 20:14:58

"Az ellenzék pedig mindent elkövetett, hogy a zavar a fejükben meg is maradjon a választásig."

Hát éppen ezt magyarázom ember. A vidéki fejében nincs semmiféle zavar. Pontosan tudja, mikor mit kell tennie. Maga javítja a traktorját, tudja hogyan vigyázzon a jószágra, két lábon a földön jár. Gyakorlatias. Nem úgy mint a Pesti ember, aki abban a ballibsi gettóban nő fel, az aszfalt gondnoksága alatt.
Nem a vidéki ember nem ismeri a pesti életet, hanem a pesti ember nem ismeri a vidéki életet.
Egy angyalföldi melós, aki legmesszebb a balatonnál volt, a gyárban meg évtizedekig egy munkadarabot pakolt fel folyamatosan a gépre, messze nem rendelkezik azzal a gyakorlatias gondolkodásmóddal, amivel egy vidéki parasztgyerek, akinek a traktorszereléstől a villanyszerelésig meg kellett tanulnia mindent.
Ennélfogva kisebb zavar van egy vidéki ember fejében, mint mondjuk egy könnyen megvezethető csepeli, vagy angyalföldi melóséban.
De ahogy elnézem, a te fejedben sincs rendben minden, mert akkor nem rontanád a helyzetedet tovább ezzel a "vidéki ember fejében a zavar" dumával.

Happy Hepar 2018.04.16. 20:23:02

@arabok balrol: Akkor meg mi a faszt jössz ide, ha nem érdekel mások véleménye? Elég beteg dolog ez...

Happy Hepar 2018.04.16. 20:25:20

@arabok balrol: És igen, a vajdát sem érdekli, csak a saját 2,5 millió szavazójának a véleménye. Ez nyilvánvaló, a többi le van szarva. Jó, hogy szóba hoztad. Már olyanokat sem pofázik, hogy 10-15 millió magyar miniszterelnöke akar lenni. A lopáshoz elég a 2,5 millió is. Persze titeket is hülyére vesz.

2018.04.16. 20:29:01

@Európai téridő:
a következő héten egy kicsit többet lehet majd tudni. ha csak tízezer ember lesz az utcákon, akkor az ellenzéknek kevés esélye van.

2018.04.16. 20:41:15

@Mr Elios:
SOROOOOOS! :-)

fekete győrék is klánszerűen szerveződnek. gurmai zita szoci ep képviselőnő fia kiáll a térre, hogy megmozgatja a civileket. de ezeket a családokat az mszp pártkassza segíti. ungár péter az örökölt milliárdjait beforgatja ellenzéki sajtótermékekbe. mamája kormánypártiba. csak bejön valamelyik. a familiaritás különféle módozatai.

dare 2018.04.16. 20:42:39

@Voznyák Pista: Valamit nagyon félreértettél.
Az ellenzék okozott zavart, nem látták az alternatívát a Fidesz leváltására.
Csak az én körzetemben pédául én se hittem abban, hogy a Jobbik győzni fog a Fidesz ellen, mert volt még egy Mszp-s jelölt is, és nem látszódott az ellenzéki oldalon az erő.

A vidékiek azt szeretik, erre utaltam, hogy legyen nekik tiszta a kép.
Le lehet váltani a Fideszt, vagy nem lehet leváltani.
Ha nem lehet, akkor onnantól kezdve nem érdekli őket az egész.
Az ellenzék úgy kommunikált, hogy vannak körzetek, amiket ők nem nyerhetnek meg.
Ezzel hogy visznek el szavazókat az urnához?
Sehogy.
A Fidesz viszont elviszi, sőt, még azért be is buszoztat pár külhonit, biztos ami biztos alapon.
Én se láttam a győzelem esélyét, ezért bennem is voltak olyan gondolatok, hogy menjen a franc szavazni, tényleg nincs így semmi értelme.
Akkor mit érezhetett az, aki szeretné látni a változás lehetőségét, de a pártok nem teremtik meg neki ezt.
Az egyik részük elmegy szavazni piros pontért valamelyik nagygazdának, a másik részük pedig nagy ívből az egészre.
A Fideszes szavazók meg köszönik szépen, 50% körüli eredmények.
Nem gyakorlatias, inkább megalkuvó (lehetőség hiányában) és apatikus.

VáradiJános 2018.04.16. 20:43:05

@Mr Elios: gágágá brühühü vauvau

paráznabillegető 2018.04.16. 20:43:53

@Mr Elios: azért nem pofázik, mert rájött, hogy nincs annyi, nem is lesz soha. csak olyan két-, kétésfél milla.
a többi... hát afasse tudja, kik vagyunk neki...
de mit számít mindez?
semmit.

Khonsu 2018.04.16. 20:51:19

@arabok balrol:

Nem mintha őket jobban kedvelném, de azt azért el kell ismerni, hogy fideszesként vádolni a "lipsiket" gyűlöletkampánnyal, az azért kemény...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.16. 20:53:08

@Voznyák Pista: én is csak különbségről írtam, nem igazán értékeltem őket -- ellenben paradicsomtermesztésből nem lehet eltartani egy modern társadalmat

screpes 2018.04.16. 21:01:23

@444:
Dehogy! Csak skáláznak május 1-re, tesztelik a sörcsapot.

Janossz 2018.04.16. 21:08:37

@VáradiJános: Mi lesz?
Kétharmad. Illatos út a semmibe.

2018.04.16. 21:08:52

@screpes:
na de ezzel szemben a fidesz majális országos méretekben képes megszerveződni beleértve a határmentieket és a határon túliakat. és egy gyereknapon még nagyobb lenne fidesz fiesta fölénye.

screpes 2018.04.16. 21:20:40

@444:
A gyereknap más.. Nálunk is volt csokinap, meleg szívvel vettem észre amint gyülekezett a maroknyi családias " tömeg" akicsikkel.
Hát jobban megnézve fidesz-gyűlésnek látszott, azért mert az is volt: csak ők voltak ott.. Május elseje viszont alkalmas hogy elvetélt balosokként hitelesen kisajátítsuk a dolgozói nyomorúságot, végre igazi mély beágyazottságú siker..
Budapesten most sokkal nagyobb lesz az ellenzékies majális, (tüntetés színezettel) mint bármikor, végre a mozgalmi múltat is beemelhetik, és NEM Gyurcsány lesz a főszónok, MSZP-nek nincs pénze már szekfüves zászlóra, - szóval, mmnden összejön.
Ezel szemben a fidesznél csak a húsipari hulladékból készült húspépalapú virsliből lesz több.
Az oligarchák befektettek a húsiparba.

zokogjatok 2018.04.16. 21:21:37

@Khonsu: "hogy fideszesként vádolni a "lipsiket" gyűlöletkampánnyal, az azért kemény."

Alcsúti rámszesz! Csüngőhasú focista! Cigány geci Orbáááán! Ez megy 8 éve, nem tűnt fel?

arabok balrol 2018.04.16. 21:25:03

@Khonsu: "Nem mintha őket jobban kedvelném, de azt azért el kell ismerni, hogy fideszesként vádolni a "lipsiket" gyűlöletkampánnyal, az azért kemény..."

Ez magyar ország, bár a lipsiknek nem esett le. A lipsi gyülöletkampány azért kontraproduktív mert magyarellenes.

Amúgy sima meggyőző Fidesz győzelem lett volna csak, nem 2/3.

S a fenti ellen, 2022ben sem tehetnek semmit a lipsik, az jól látszik a szavazók átlagéletkorából.

arabok balrol 2018.04.16. 21:32:09

Az is egy full ATOMbomba várás volt, hogy a lippsi blogok kitalálták, hogy a Jobbik majd összeáll velük.

Csakhogy a Jobbik hülye lenne döglődő pártokkal összeállni, ha Orbánék kisebbségbe kerülnek, még válogathatnak is hogy az LMPt vagy a Jobbikot vásárolják meg.

Khonsu 2018.04.16. 22:02:39

@zokogjatok:

A kommentszekcióban és a közbeszédben ez megy, nekem is kívánták már a halálomat mindkét oldalról, amikor olyat írtam, ami épp nem tetszett nekik, de a hivatalos propagandába akkor is csak az egyik oldal emelte be a gyűlöletet.

Ezt csak úgy megjegyeztem, részemről amúgy annak örülök, hogy egy kis időre talán vége van(?) ennek az őrületnek.

Ducasse 2018.04.16. 22:05:43

Mondjuk Budapest 3-at bármennyire a hegyen van és a pógárok nagy a rálátásuk, nem a FIDESZ nyerte, hanem a baloldal szúrta el, azzal, hogy az 50-éve vér MSZP-s Bauert (68-ban még egyetemistaként lépett be a PÁRTBA) erőltette.

Khonsu 2018.04.16. 22:07:19

@arabok balrol:

Remélem, hogy addigra csak tán létrejön valami értelmesebb ellenzék a lipsik helyett. Bár már 8 éve ebben reménykedem...

Ez az állapot azért nem jó, hogy az egyik oldalon van egy ütőképes tömb, a másikon meg semmi, csak a töketlenkedés.

Kéne egy kis verseny.

2018.04.16. 22:39:08

@HaFr: nem tudom, hogy társadalmat el lehet-e tartani termesztésből, de a legjobb barátom szőlőt termeszt, és jobban megél belőle, mint én, pedig nekem is van mit a tejbe aprítani. Aztan fél Kelet-Ausztria is kurva jól él a burgenlandi bor mítoszából, amit egyesek Kaliforniában értékesítenek, pedig semmivel sem jobb a bor, mint a 8 km-rel arrébb termő soproni kékfrankos... Csak jó marketing kell hozzá, hogy az amik kifizessenek 80 euró 7 dl-ért....

ijontichy 2018.04.16. 22:47:53

@Khonsu: Hát... most olyan jó "körúton belüli értelmiség" szintjén (értsd elméleti és nem empirikus :-)) megszakértetted a "faluvégi kocsmát". Nincsenek itt megértendő "mélységek", ez egyszerű, mint a faék. Ezért is működik megbízhatóan. Mézesmadzag és korbács - egyik sem működik a "Kossuth térről". Ha a térképre nézel, láthatod, hogy a potenciális "személyi állományt" már lenyúlta a ravasz paraszt - aki empirikusan keni-vágja a "faluvégi kocsma" törvényét. Arrafelé a vityaszerű lény az igazi sahár, bármikor kimegy a hóra egy szóra a krimó mögé (legalábbis már mindenki elhiszi ezt arrafelé, mert olyan jól megmarkecingelte magát, mint Öngerjesztő Erg), tud kalbászt tőteni, nem fog ki rajta a pángalaktikus gége... izé jóféle háziszilva, és még vitézül odaszarik a brüsszeli nagyszála közepire is, úgy hogy a brüsszelita csökevények csak annyit mernek kérdezni, milyen WC-papír márkát kedvel. Hogy stílszerű maradjak: Kedves magyar ellenzék! Jó nagy szarban vagytok.

sztd 2018.04.16. 22:59:24

Érzékelek egyfajta félreértést a folyamatokat illetően.
Egyrészt a 30 év alatti egészen mást jelentett 1848-ban (érett felnőtteket), mint 2018-ban (késő kamaszokat).
Másrészt 1848 vagy éppen a Horthy féle 1919-es ellenforradalom, de valamilyen szinten 1989 is vidékről indult Budapest később csatlakozott, és a vidék tette sikeressé is.
Harmadrészt van egy keveredés a vidék-Budapest kapcsolatot illetően. Régebben a vidékieknek az élet menetét tekintve közvetlenebb volt a tapasztalatuk (pl. termelték az étel jelentős részét a kertben). Ma már szerintem mentalitást tekintve mindenki városi, csak van aki a nyugodt körmyezetben él, van aki a nyüzsgőben.
A Fideszt tekintve is van egy félreértés. A Fidesz ugyanis mindenhol győzött. Faluban, városban, alacspny és magas végzettségűek között egyaránt. A Budapest-vidék különbséget az ellenzékben találjuk. A vidéki ellenzék jobbikos, a budapesti pedig baloldali.
Utolsó félreértés a leszakadás. Az elmúlt években Budapest leszakadt, a vidék feljött nagy átlagban. Ettől még Budapest messze a leggazdagabb, a vidéki felemelkedés sem egyenletes, de a tendencia ez volt.

József Kovács1 2018.04.16. 23:02:10

EZ egy marhaság. Miért kell lenézni a vidékieket? Ennek nincsen semmi értelme. A tüntetésen is rengeteg vidéki volt.

József Kovács1 2018.04.16. 23:12:05

@arabok balrol: Lol, nekem az összes CEU-s ismerősöm vidéki. Ne csináljuk már!

táltos 2018.04.16. 23:20:32

Lehet itt beszélni diktatúráról meg narancsuralomról, meg fékekről, ellensúlyokról, sajtószabadságról. "Lázadás" meg forradalom szinte mindig csak akkor történik, ha az emberek éheznek, és nincs veszteni valójuk. Most ez nem áll fenn.

Khonsu 2018.04.16. 23:30:18

@ijontichy:

Sajnálom, ha nem ment át.

Simán le lehet menni a kocsma szintjére, az elsőnél aki megteszi még talán működik is, de miután valaki jól befészkelte magát, onnantól az újabb próbálkozókkal szemben győz a rutin.

Ezért a későbbi belépőknek a kocsmaszint megközelítését is ésszel kell csinálniuk, mert már benn ül a törzsvendég, nem egy üres helyet kell elfoglalniuk. Azt pedig minden kocsmában nehéz elérni, hogy kivágják a törzsvendéget.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.16. 23:56:25

@444:

"ebből szerveződik a populáció."

Akkor az etnikai-közösségi összetartás gerincét a rosszlanyok.hu-n hirdetők alkotják.

dare 2018.04.17. 00:02:24

@sztd: "Utolsó félreértés a leszakadás. Az elmúlt években Budapest leszakadt, a vidék feljött nagy átlagban."

Pont fordítva van.
Budapest elhúzott, a vidék leszakadt.
Budapest az ellenzékre szavazott, a vidék meg a Fideszre.
???

Egyébként jól látszik a Fidesz vidékpolitikája milyen irányt fog majd venni.
A feudeális viszonyok megerősödése az elsődleges céljuk, ki kell hogy alakuljon egy alá-fölé rendeltségi viszony a gazdák és a pórnép között.
Rengeteg termőföld amit művelni kell, rengeteg gyümölcsfa amit metszeni kell, vagy elmész gyári munkásnak, ahol kevesebbet keresel mint a földeken.
Nem érdekük a jól fizető munkahelyek kialakítása ezekben a térségekben, mert az elszipkázná a munkaerőt a földekről, amit a gazdák nem tudnának pótolni.
Viszont nem keresnek sok pénzt azok sem, akik a gazdáknál dolgoznak, mert épp elég annyival többet fizetni csak nekik, hogy ne menjen el 3 vagy 4 műszakozni valamelyik gyárba, vagy közmunkázni, vagy bármilyen más munkahelyre.
Nagyon szűkülnek a lehetőségek vidéken, nem tudom milyen folyamatokat érzékelsz a lakóhelyed környékén, de ahol én felnevelkedtem, ott a vagy megszoksz vagy megszöksz között lehet csak választani.

Igazából azt se értem, miért akarná a Fidesz megszűntetni az önkormányzatiságot.
Szinte mindennek ők az urai.
A polgármester a közmunkásoknak, a gazdák a munkásoknak, a multik is megkapják az olcsó munkaerőt, tanárok, ápolók szintén a Fidesztől függenek, a kkv-k pláne...nagyon kevés azok száma, akik nem.
Ebből a rengeteg emberből könnyen lehet csinálni egy erős tábort, hűbéresek és kiszolgáltatottak.
A kiszolgáltatottak közül sokan a jobb élet reményében próbálnak alkalmazkodni, van akinek ez a vérében van, van aki csak gyakorolja, és nagyon nehézkesen megy neki.

De ne legyen igazam ezzel az egésszel kapcsolatban, lássuk a Fidesz 2/3-os felhatalmazással miképpen fogja majd a vidéket felhozni a leszakadó Budapest szintjére.

dare 2018.04.17. 00:31:46

@dare: jav.: "megszüntetni"

Az elmúlt 8 évben a tanári szakma szinte a legaljává silányult le nagyon sokak szemében.
2 vagy 3 éve kaptam egy szórólapot, amelyen a tanárokat keményen ócsárolták.
Itt nem cél a tudás alapú társadalom.
Amíg az okatatás nem kapja vissza azt a nívót, amit elvettek szép fokozatosan tőle, addig itt nem beszélhetünk felzárkózásról csak leszakadásról.
Jó oktatáspolitikával fejlődhet a vidék, kíváncsian várom a Fidesz mit fog majd tenni az ügy érdekében.

Kibic a toronyban 2018.04.17. 04:43:32

@Holger Hartland: A fidesz azért hízott ekkorára, mert minden más jobboldali pártot fölszámolt, hogy ne szóljon - kényszerítsen semmit - bele Orbán dolgaiba senki, a fideszen kívül állókat meg következetesen lekommunistázták, aztán fölépítették a maguk kis Rákosi rendszerét, amiben bárkire lecsaphat az állampárt-pártállam ökle.

Kibic a toronyban 2018.04.17. 04:46:43

@táltos: Demokráciában nem kell lázadás egy kormány leváltásához. Se éhezés.
Ahol ilyen kell, az a harmadik világ.
Szép eredmény, hogy sikerült visszamászni a fára ezzel a mocsári bandával.

Kibic a toronyban 2018.04.17. 04:55:07

@Khonsu: Az ütőképes tömb már 20 éve ütőképes és üti a másik tömböt, ami sosem kerülhet a tévébe-rádióba, tehát a legtöbb választó még egy nevet sem tudna említeni közülük.

Azt hiszik a talajmagyarok, hogy Soros krampusz az ellenzék, vagy a migráncs bácsik.
Milyen versenyről beszélsz ?
Még pálya sincsen, se indulók, se sportág. Nincs itt semmilyen verseny, csak orbánimádat minden szinten.
Csaucseszku 2.0 a kárpátmedence átka.

Laci A Lakli 2018.04.17. 05:38:50

Mondjuk a blogger is bővíthetné kicsit a történelem tudását mielőtt ostobaságokat írni:
"Gondoljunk bele, mikor volt itt rendszerváltás, amely nem Budapestről indult (vagy egyenesen Budapesten zajlott) és 30 évnél idősebbek voltak a kezdeményezői (vagy egyenesen a vezetői)? Soha."

Ez annyira baromira nem igaz nézzük csak a XX-ik századot. Tudtommal Horthy is Szegedről indult, az 56-os forradalom is Szegedről indult stb...
Akár mondhatnám, hogy a 48-as szabadságharcban a március iifjak közül is meg lehet nézni, hogy mennyien születtek Pesten...Nagyjából azt is a vidéki értelmiség hozta össze Pesten...

Szóval az ilyen a "vidékiek suttyók" szintű blogok mutatják meg, hogy mennyire nem ért a belpesti "értelmiség"a vidékieket...

apro_marosan_petergabor 2018.04.17. 07:39:33

Igen, a fővárosban sok a lumpenproletár, és az internacionalista lődörgő. Ez már sok kártokozott 1919-ben is, ez volt Trianon csírája (más okok mellett is) - Kúnnal, s az impotens Károlyival, a Zuglóban lelőtt Tisza miniszterelnökkel... Volt pozitív is, 1956-ban - amikor a pesti egyetemisták, dolgozók s a pesti srácok forradalmat csináltak, és vérüket áldozták a szovjet tankok, az ávó ellen. De nagyon - túl sokan - emigráltak ebből a nemes vérből. 1989-ben itt volt a rendszerváltással felérő újratemetés... Tehát pro és kontra. Ne feledjük, komcsi holdudvar, ávós leszármazottak élnek itt bőven (az ellopott villákban), tele van velük a XII. (Bauer Tamást indítoták...), XIII. (lumpen és nyugger proletáriátos némi szadesszel (Pető Iván és társai - Hiszékeny Dezső...) és a II kerület (Niedermüller, DK). Az Apró klán még mindig a rózsadombi ávó által rekvirált villában lakik, mások is...
Gyurcsány elérte, hogy az öreg ávósok jelöltje lehetett, javára visszalépett a maszop(nagy marhán, önfeláldozóan), különben valószínüleg be sem jutott volna a parlamentbe(5,5%)...
Emellett sok a megtévesztett, ideológiailag sehová sem tartozó fiatal, kiket fészbukon tetszés szerint lehet rángatni - mint az ábra mutatja. Budapest óriási fejlődésen ment keresztül a FIDESZ-KDNP irányítás alatt, ez kissé tompítja az élét a komcsi-ávós iránynak, meg talán az idő - Csepel és környéke ingadozik (hősiesen ellenálltak a munkás tanácsok a kommunizmus ellen 56-ban, de volt elég munkásőr is), ezek az elég szűk látókörű nyuggerek azért fogynak...
Még jobban kell velük törődni, tájékoztatni, kompenzálni a Fészbuk-RTL/Index agymosását.
A főváros fejlődik, a komcsi-ávós holdudvar csökken, a sorosista fiatalokat nemzeti rányba kell nevelni.

2018.04.17. 08:01:19

@neoteny:
a populizmus alapja a szexizmus, az etnicizmus és a familiaritás. ez akkor erősödik fel a közéletben ha a követlen kiválasztás erősen korlátozott. túl kevés embernek van túl sok hatalma akár pénzügyi, akár jogi értelemben.

orbán azt mondja, vagy soros györgy. aki megvette magának európai unió vezetőit és a magyarországi ellenzéket. ezzel szemben ő megvédi a magyar embereket az amerikanizált magánérdekekkel szemben. és ebben azért van valami. soros alapítványi hálózatának valóban túlhatalmuk van. azt mondják, hogy az állam ne avatkozzon be a társadalom, a kultúra, a gazdaság működésébe. azaz arra próbálják rávenni a választókat, hogy szavazatuk semmit se érjen. mert hogy azzal úgy is csak kifosztanák egymást. azt mondják, hogy a gonoszság maga az állam. és privilegizálják az ellenőrző jogkört. orbán azt mondja, hogy a gonoszság inkább az egyesült államok és azzal összefonódó pénzhatalom, amelyik maga alá rendelné európai uniót. és ebben megint van igazság. csakhogy orbán ugyanezzel a rendszerrel él vissza. nyilván neki is túlhatalma van. amire azt feleli, hogy azt fent is kell tartani, mert a hont soros zsoldosai veszélyeztetik. az alkotmányos rendet fel kívánják számolni. és anarchiához közeli állapotot akarnak előidézni. és ebben megint van valami. de erre megint lehet mondani, hogy arányos, méltányos, igazságos választási rendszert akarnak. és így tovább. vég nélkül lehet róla vitatkozni. az egyik maradhat. el kell dönteni, hogy melyik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.17. 08:27:29

@444:

De csak az a felebarátod, akivel baszol.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.17. 08:53:59

@444:

"az egyik maradhat."

Ezt a _Highlander_-ből loptad.

2018.04.17. 09:00:11

@neoteny:
a populáció definíciója az, hogy egy egyedhalmaz, amelyik szaporodási közösségben áll egymással. több a szexuális kapcsolat a közösségen belül, mint azon kívül. (a szexualitás nem azonos a közösüléssel.)

az emberiség egésze szaporodási közösséget alkot. mert hogy az emberek általában emberekkel szexelnek. van néhány "kivétel". például pataki attilát elviszik az ufólányok. és így ő megismerhette a fénylényeket, akik a hold túl oldaláról irányítják az emberiséget. erre a sztorira vevők a blikk és a sztori magazin újságírói és kedves olvasói. megvásárolják azt, hogy pataki attila elmeséli az ufólányokkal kapcsolatos élményeit. na de pozsonyban már nem veszik meg ugyanezt. hiába írják meg, hogy attila pataki stretáva ufo dievčatá vagy valami ilyesmi. mert hogy a szlovák szaporodási közösségnek is meg vannak maguk ufólányokkal szexelő celebritásai. de a szlovákok többet szexelnek szlovákokkal, mint nem szlovákokkal. és ők is szaporodási közösséget alkotnak. ahogyan a magyarok is. persze ez a két közösség egymással is érintkezik. és valószínűleg az egyesített komárom-komarno is szaporodási közösséget alkot. annak ellenére, hogy két államban élnek. mert hogy komáromiak (beleértve a komárnoiakat is) többet szexelnek komáromiakkal, mint nem komáromiakkal. a populációknak van egy bonyolult rétegzettsége. és kérdés, hogy ezek közül melyik kap politikai identitást illetve prioritást. tehát a "komáromiság" erősebb-e annál, vagy "magyar" vagy "szlovák". a patriotizmus vagy a lokálpatiotizmus az erősebb. persze a komáromi szlovákok megmagyarázhatják, hogy az egyesüléssel szlovákia a duna innenső oldalán is ural néhány házat. és hogy ezzel újra létrejön az ősi nagy morávia. ezt éppenséggel a szlovák nacionalisták is elfogadhatják. de lehet az is a céljuk, hogy a duna bal partját leválasszák és teljesen elszlovákosítsák. elérjék, hogy abban nem alkotnak szaporodási közösséget a magyarok. és inkább szlovákokkal szexeljenek. ez a beolvasztás. és onnan lehet tudni, hogy valaki nem magyar, hogy ennek örülne. az okoz szexuális örömöt, hogy a magyar populációt kiszorítják. alföldi róbert tapsol, hogy jaj de jó, hogy a románok elfoglalják erdélyt. és abban a magyarok alig alkotnak szaporodási közösséget. ő nem magyar. de nem is zsidó. mert az izraelitákhoz sincs túl sok köze családügyileg. hanem kialakítanak egy világpolgárinak mondott közösséget. ezek próbálnak szaporodási közösséget alkotni. de ez nem egy nemzetközösségi létformát jelent (mondjuk az európaiakra, vagy a közép-európaiakra is igaz, hogy szaporodási közösséget alkotnak), hanem azt mondják, hogy van egy nemzetek felett álló szuperelit. és hogy alföldi színházába járók egy olyan szaporodási közösség, amelyik felette áll a nemzetnek. ilyen még pintér béla és még néhányan. és ők felette állnak a magyaroknak, meg úgy általában véve a népeknek.

2018.04.17. 09:01:10

@neoteny:
egyik maradhat mainstream. így valamivel pontosabb. és így már nem highlander.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.17. 09:02:16

@444:

"a populáció definíciója az, hogy egy egyedhalmaz, amelyik szaporodási közösségben áll egymással."

Vagyis csak az a felebarátod akivel baszol.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.17. 09:12:01

@444:

"egyik maradhat mainstream."

Ez triviális: definíció szerint nem lehet két mainstream.

2018.04.17. 10:09:06

@neoteny:
dehogy nem lehet. a magyar kultúra azért sajátos, mert két mainstream van. két főáram földrajzi értelemben a duna és a tisza. és ez hordozza magában például a városiasságot és a vidékiességet. ezt a két világot egyesíti magyarország és a magyar nemzet. ehhez igazodtak a nemzetiségek. dunai németek és tiszai cigányok. egységállamba szervezett dualitás magyaroszág és erdély.

a kettősségeket a közéletben szembe állítani akaró filoszemita politikai osztály nem lehet mainstream. se úgy, hogy kommunista. ez bukott meg a rendszerváltással. a fiatal orbán viktorral. se úgy, hogy kapitalista. és ez bukott meg a rendszerváltást követően a jelenkori orbán viktorral. ráadásul orbán azt is mondja, hogy ez a filoszemita világkép nyugat-európában is bukásra van ítélve. amire macron azt mondja, hogy a francokat. és kérdés, hogy melyiket küldik el a francba.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.17. 10:22:31

@444:

"a magyar kultúra azért sajátos, mert két mainstream van."

Állításod szerint csak az egyik maradhat.

"a kettősségeket a közéletben szembe állítani akaró filoszemita politikai osztály nem lehet mainstream."

Az volt 1994-1998 és 2002-2010 között.

"orbán azt is mondja, hogy ez a filoszemita világkép nyugat-európában is bukásra van ítélve"

Orbán Viktor azt is mondta, hogy "ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok".

screpes 2018.04.17. 10:25:26

@444:
...
megvédi a magyarokat az amerikanizált magánérdekkel szemben ...

Ha van ilyen veszély, - tételezzük fel hogy valamilyen fokon biztosan - akkor azt nem tudja megtestesíteni egyetlen ember, a negyvenedik leggazdagabb amerikai.
Jelképezi, megtestesítheti, szervezheti, de a totalitás, a globális jelenségek , az amerikanizálás lényege, h nem tartozhat egyetlen emberhez, aki nota bene magyar is és filantrop is.
Ha így lenne, sorossal, vagyis halálával összeomolhatna az egész, de (amennyi valóban van), az nem fog össszeomlani.
tehát látható, hogy illuzórikus, sőt hazug e trend ellen épp ezen személy ellenében "harcolhatni", csak azért, hogy "olvasható" történetté álljon össze, főként vidéki óriásplakát-helyeken, azok alatt ámulva...
Az is lehetetlen, hogy amerikát is ő vezérelje, "kézileg" vagy máshogy.
Mainstream pedig, csak egy lehet. Amerika és Soros viszont már kettő.
Ezzel szemben számondra kérdéses, hogy Mo -n mi most a mainstream?

screpes 2018.04.17. 10:25:31

@444:
...
megvédi a magyarokat az amerikanizált magánérdekkel szemben ...

Ha van ilyen veszély, - tételezzük fel hogy valamilyen fokon biztosan - akkor azt nem tudja megtestesíteni egyetlen ember, a negyvenedik leggazdagabb amerikai.
Jelképezi, megtestesítheti, szervezheti, de a totalitás, a globális jelenségek , az amerikanizálás lényege, h nem tartozhat egyetlen emberhez, aki nota bene magyar is és filantrop is.
Ha így lenne, sorossal, vagyis halálával összeomolhatna az egész, de (amennyi valóban van), az nem fog össszeomlani.
tehát látható, hogy illuzórikus, sőt hazug e trend ellen épp ezen személy ellenében "harcolhatni", csak azért, hogy "olvasható" történetté álljon össze, főként vidéki óriásplakát-helyeken, azok alatt ámulva...
Az is lehetetlen, hogy amerikát is ő vezérelje, "kézileg" vagy máshogy.
Mainstream pedig, csak egy lehet. Amerika és Soros viszont már kettő.
Ezzel szemben számondra kérdéses, hogy Mo -n mi most a mainstream?

screpes 2018.04.17. 10:26:46

@444:
...
megvédi a magyarokat az amerikanizált magánérdekkel szemben ...

Ha van ilyen veszély, - tételezzük fel hogy valamilyen fokon biztosan - akkor azt nem tudja megtestesíteni egyetlen ember, a negyvenedik leggazdagabb amerikai.
Jelképezi, megtestesítheti, szervezheti, de a totalitás, a globális jelenségek , az amerikanizálás lényege, h nem tartozhat egyetlen emberhez, aki nota bene magyar is és filantrop is.
Ha így lenne, sorossal, vagyis halálával összeomolhatna az egész, de (amennyi valóban van), az nem fog össszeomlani.
tehát látható, hogy illuzórikus, sőt hazug e trend ellen épp ezen személy ellenében "harcolhatni", csak azért, hogy "olvasható" történetté álljon össze, főként vidéki óriásplakát-helyeken, azok alatt ámulva...
Az is lehetetlen, hogy amerikát is ő vezérelje, "kézileg" vagy máshogy.
Mainstream pedig, csak egy lehet. Amerika és Soros viszont már kettő.
Ezzel szemben számondra kérdéses, hogy Mo -n mi most a mainstream?

screpes 2018.04.17. 10:28:46

elküldtem többször mert azt hittem, nem ment még át.. Bocs

2018.04.17. 10:59:45

melyik lesz a következő mainstream és az underground.
www.youtube.com/watch?v=EslWCdDMOu8
vagy ez:
www.youtube.com/watch?v=qThFuQdUdhw
melyiket választják inkább a nézőgyerekek. és budapesten kérdéses. egyesek szerint a belga a kultúrának a legalja. mások szerint a legteteje.

szerintem a belga egy underground társadalomkritika. ezt "éneklik": "ipari forradalom, feltalálták a villanypásztort, tanulj szakmát juhász, megszűnt az állásod". de ugye ezek a énekelni nem tudnak. énekelni se. semmihez se értenek. ha nincs az szdsz, akkor ezek emberek semmirekellők. ezért kell az szdsz. az ország az erőforrásait összpontosítsa azért, hogy abból világvárost teremtsünk. és az majd hozza magával a felzárkózást. úgy, hogy a szegény rokonoknak leosztunk valamennyit. de egyre kevesebbet. és ebből lesz egy amerikanizált metropolisz. és kisebb-nagyobb skanzenek. ez az egyik koncepció. a másik, hogy budapest a nemzet fővárosa. és van egy harmadik budapest szövetségi város (magyar-német vegyesvállalatokkal). és egyébként egy negyedik. budapest világváros egy nemzetközi városrésszel. ebben a sorrendben építhető fel. de ebben ugye már nincs nemzetek felett álló világelit. alföldi róbert ebben a világban már nem lehet mainstream, legfeljebb az underground.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/p403x403/30706840_2147975538768925_1555142010023670718_n.jpg?_nc_cat=0&oh=7b72696b506d5d677f8462375d29766a&oe=5B562085

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.17. 11:14:56

@Laci A Lakli: és Horthy is megmaradt Szegeden meg Orgoványban, a márciusi ifjak is Kiskörösön, mi? Budapest nélkül nincs NER_váltás, ezt írtam,. Nem azt, hogy az aktorok honnan meg honnan nem jönnek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.17. 11:16:18

@táltos: éppenséggel nem csak akkor történik -- a forradalmaink közül egy sem szólt az éhezésről

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.17. 11:17:19

@sztd: hát, nem tudom, ki ért félre, mit, maradjunk ebben -- a "vidék feljött" cuccokkal nem tudok mit kezdeni

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.17. 11:18:22

@abcdefghijklmm: hah--- na, hagyjuk , bizonyos evidenciákat nem vagyok hajlandó érvelni

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.17. 11:28:07

@444:

"és egyébként egy negyedik."

Four things therefore, saith our herodotary Mammon Lujius in his grand old historiorum, wrote near Boriorum, bluest book in baile’s annals, f t. in Dyffinarsky ne’er sall fail til heathersmoke and cloudweed Eire’s ile sall pall. And here now they are, the fear of um. T. Totities! Unum. (Adar.) A bulbenboss surmounted upon an alderman. Ay, ay! Duum. (Nizam.) A shoe on a puir old wobban. Ah, ho! Triom. (Tamuz.) An auburn mayde, o’brine a’bride, to be desarted. Adear, adear! Quodlibus. (Marchessvan.) A penn no weightier nor a polepost. And so. And all. (Succoth.)

-- James Joyce "Finnegans Wake"

2018.04.17. 11:45:28

@screpes:
budapesten kérdéses. a fidesz 18 választókerületből 12-et elvesztett. de ha az ellenzéki pártok (a jobbik nélkül) koordinálnak, akkor a fidesz 17-et vesztett volna el.

2018.04.17. 12:18:05

@HaFr:
budapest nélkül is van ner.

screpes 2018.04.17. 13:11:35

@444:

Csak te gondolod, hogy ez a kettő össze kell hogy csapjon. A belga bevallottan szándékoltan "underground" pontosabban alternatív.
Azzal születik, hogy ilyen is van, ilyen is kell..megmondja amit más nem, vagy nem úgy.
Azért állítod zeneértő kínpadra, hogy stílusrétegekbe cibáld le az lényeget ahol az extrém, a kritikai álláspont első ránézésre vesztes nem pedig lényeglátó, kritikai, élharcos, Szóval erényeinél fogva, azzal együtt kell félreállítani

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.17. 14:03:21

@neoteny: életem egyik legnehezebb szövege

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.17. 14:04:14

@444: ebben van valamennyi igazság

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.17. 14:29:24

@HaFr:

Én is nehéznek találom a tudatfolyam (stream of consciousness) stílusú értekezéseket. Lehet, hogy nincs is bennük annyi intellektuális borsószem, hogy érdemes lenne a kihüvelyezésük.

screpes 2018.04.17. 15:06:31

@444:
Így van, csakhogy ebből nem lehet az a következtetés, hogy Bp egy szar hely, vagy bűnös, vagy prolis, és így tovább. A másodvonalbéli orbáni propaganda már mondogatja, és hajlamos vagy te is. valami rossz lehet, ami nem rezsimszolga..
Mindamellett helyes Következtetéseket ebből is lehet levonni.
Mert ilyeneket hallani, szóval, hpgy Soros hatása alá kerültek, és a százezernyi utcázó, az nem más, mint bérenc...
Holott a fővárosi csak tájékozottabb és szervezettebb, meg jobban él - noha sokféle a népesség..
Igazi kérdés, hogy szembeállítható e emiatt a vidékkel, és ha igen, akkor kinek, minek a rovására.
Te harcolsz azért, hogy esélyeik legyenek a provinciákon élőknak, és ez szimpatikus, de ugyanakkor tény és megfordíthatatlan, hogy csökkenjen a mezőgazdasági népesség, (ahogy tőkésedik és/vagy korszerűsödik a "vidék").
Számodra jó válasz, jó (?) történelmi minta épp Debrecen. De igazából nincs is több olyan. Tartok tőle, hogy jelen sorsában is az a legfőbb áldás, hogy ott csörtet Kósa, az egyik familiáris, és demonstrálni kell, hogy OV meg külügyi Petyája is jóságos..
--

screpes 2018.04.17. 15:18:57

--------
@Laci A Lakli:

ezzel a szögedi mércéddel már azt is történelemkönyvbe kéne foglalni, kik szálltak át a szegedi pályaudvaron... ( a mi fizika tanárunk is verekedett a méterrúddal...mert az az etalon).
56 sem szegedről indult.. OTT VOLTAM, személyesen, Pesten illetve Budán, a vonulókkal a műegyetemtől, a Vérmező alján.. (aztán haza kellett mennnem, diák voltam, csavargásból egy forradalom előszele éppen elég).
amúgy, nem baj, hogy Szegedezel, csak emiatt sarokbavágod a történelmet is, azt hogy Pest miért lehet az, ami.

Hafr mondata azzal kezdődik, "mikor volt itt (olyan) rendszerváltás.... "
Horthy tehát neked rendszerváltó, mert szegedről indult?
A márciusi ifjak esetében sem a különféle születési helyeiket venném előre, hanem épp azt, hogy Pestre kellett jönniök tanulni, és cselekedni a hazáért. Szóval, több a főváros, mint gyanus találkahyley..
Félre ne értsd: nem kell örvendezni ennek, én amúgyis rossz vitapartner lennék, mert kiköltöztem Bp-ről, vidékre...

Belpesti értelmiség NEM ÉRTI a vidékieket?
Ugyan! Személyedben itt megint a vidéki értelmiség nem akarja érteni, miért történik mindaz, ami most is: a vidékiek provinciálisak, és hevesen provincializálnak, hogy a főáramú események közelebb látszódjanak hozzájuk. Bár úgy lenne!
(eleve különbséget kéne tenni a vidék, mint nagyvárosok, és a vidék, mint kisfalvak közt is.)

2018.04.17. 17:15:34

@screpes:
abból, hogy kósa orbán viktor szobatársa volt a kollégiumban az következik, hogy lassan több műkövet és házgyári betont öntenek debrecenben, mint a szocializmusban. ami egyébként egy statikus városkörnyéki infrastruktúrának rendben is lenne.

ez az új városháza (a volt állami építőipari vállalat székháza felújítva).
s4.images.www.tvn.hu/2008/04/15/23/22/www.tvn.hu_6a3a5e5eeed513d65ebed76167a8df93.jpg
ez az úgynevezett párizsi udvar.
www.vagy.hu/tartalom/kep/55042
az ott egy klasszikus civisház homlokzata, amit meghagytak. és fölötte valami "radiátor" és valami bauhaus. vannak kevésbé rosszul sikerült beton építmények. na de amíg az ellenzék a "demokraták" addig nem lehet mit csinálni. ezeket kiszavazni időbe telik. a jobbikból a szélsőséges elemeket kizárták. de azzal maradt robi a vegyipariból, aki politológusnak tanult. és gergő. a pártpolitikát minden visszássága ellenére a fidesz nyerte. és most úgy tűnik, hogy nem is kell másik párt. hanem legyen egy nagy néppárt. vannak a párton kívüliek, függetlenek. a reformkor előtt nem volt egy párt se. azt is kitermelte csokonait és fazekast.

értem vagy érteni vélem, hogy ugyanez budapesten már nem feltétlen működik. mert hogy az ellenzék nem adja fel. már csak azért sem, mert ha összefogna, akkor végső soron többségbe kerülne. fogjon össze karácsony gergely, kunhalmi ágnes, szél bernadett. ezek még talán összes is fognának. a "lányok". na de a jobbik társelnökei sneider és gyöngyösi urak betölthetnék belügy és a külügyminiszteri tisztséget úgy, hogy molnár csaba vezeti a kancelláriát? és ki lenne a "demokratikus" koalíció miniszterelnöke? gyurcsány ferenc? vagy na a déká az ne. és a jobbik se. de úgy már nincs többség. erre lehet mondani, hogy egy új párt. lehet más a lehet más a politika.

Janossz 2018.04.17. 18:02:06

@444: " és most úgy tűnik, hogy nem is kell másik párt. hanem legyen egy nagy néppárt. "
Nevezhetnék Magyar Nemzeti Szocialista Munkáspártnak.
Jól éreznéd magad benne. Mint a régiben tetted volt.

GyMasa 2018.04.17. 18:31:27

@nevetőharmadik:
...Bármit elhitethetsz azzal az emberrel, akit meggyőztél arról, hogy okosnak tartod...
De, ez a lehetőség bárki előtt nyitva állt, nem?

nevetőharmadik 2018.04.17. 18:42:53

@GyMasa: Persze, bárki dönthet úgy, hogy gátlástalan és szégyentelen hazudozó lesz... ugyanakkor ez sem olyasmi, amit kellő tehetség nélkül eredményesen lehetne művelni :)

GyMasa 2018.04.17. 18:58:56

@nevetőharmadik:
Hát igen, csak eléggé uncsi már, hogy mindenki azzal jön, hogy "meravidékibunkók!".
Aztán meg megy már 2 hete a csodálkozás, hogy miért nem szavazott rájuk elég ember.
Persze, most mondhatnám, hogy én előre megmondtam, de nyilván megkapnám a magamét miatta.

2018.04.17. 19:26:10

@Janossz:
se ennek, se annak nem voltam része. a fővároson kívül a kétpártrendszernek nem látom értelmét. a kistérségekben, kistelepüléseken az egy pártot is soknak találom. ha a fidesz nem alakítja át az önkormányzati struktúrát, akkor nem tudja átvenni a falusi igazgatást. mindegy, hogy hány szavazatot szerzett. függetlenek magukra írják: fidesz = lesz-pénz. ebből következően: nem-fidesz = nem-lesz-pénz. és ezzel nyernek. békéscsabára is a fidesz épít gyorsforgalmi utat. a szocik csak ígérték. de úgy döntöttek, hogy inkább nyíregyháza felé az m3 épüljön. elintézte nyíregyháza szoci polgármestere: csabainé.

nevetőharmadik 2018.04.17. 19:33:28

@GyMasa: Akkor én felüdülés leszek neked, mert én a városiakat is bunkóknak tartom :)

Persze nem is én vagyok az imperátor :(

2018.04.17. 19:36:31

@screpes:
az utcára vonuló "civilek" szellemisége legjobb esetben is a belga.

Janossz 2018.04.17. 19:38:04

@444: Te ezt állítod:
" és most úgy tűnik, hogy nem is kell másik párt. hanem legyen egy nagy néppárt. "

Tehát tagadod a többpárti berendezkedést.
Part = rész. A kálvinisták is tudnak latinul?

A nép nem lehet egy rész. Az egy massza volna. De neked tetszene.

2018.04.17. 19:40:47

@Janossz:
de ha már underground. álljon itt a rendszerkritikus kozmosz együttes slágerének refrénje: "ide nem több párt kell, hanem több külön ország. az okosak földje magyarország".

Janossz 2018.04.17. 19:41:33

@444: " a szocik csak ígérték. de úgy döntöttek, hogy inkább nyíregyháza felé az m3 épüljön. elintézte nyíregyháza szoci polgármestere: csabainé. "
Hol élsz te? A 33-asról hallottál már?
Előbb volt gyorsforgalmi kapcsolata Debrecennek, mint Nyíregyházának. Jó hazudozni?

Janossz 2018.04.17. 19:45:20

@444: ." az okosak földje magyarország"
Ez kétségtelen az utolsó 28 évben befutott pályafutásunk tükrében. És még nincs vége a lejtmenetnek, biztonsági öveket lehet bekapcsolni! Már akinek jutott.

Janossz 2018.04.17. 19:47:18

@nevetőharmadik: Ajjaj, akkor én halmozottan hátrányos helyzetű vagyok...
Vidéki városiként...Ajjaj:-)))

2018.04.17. 20:00:37

@Janossz:
szabad választások úgy is lehetnek, hogy több párt van, egy párt van (a kihívóik a pártatlanok), és úgy is, hogy nincsenek pártok. közvetlen kiválasztás van. egyéni képviselőkre szavazunk.

2018.04.17. 20:01:43

@Janossz:
egyéneket válasszanak ki a közösségek. vagy megfordítva. az egyének válasszanak vezetőnek közösséget. ezt az utóbbi feje tetejére állított világot képviselik a finnegánok.

2018.04.17. 20:16:24

@Janossz:
debrecent és nyíregyházát nagyjából egyszerre érte el az autópálya. nyíregyházát 2006 nyarán, debrecent 2006 késő őszén feltéve, hogy jól emlékszem. ami nem biztos, de így rémlik. akkoriban 70:30 arányban voltak leosztva a fejlesztések. tehát kósának is jogában volt a 30%-ról dönteni.

és mivel a befektetők számára az egyik lényeges szempont az volt, hogy az adott településre hány perc alatt lehet a fővárosból autópályán jutni, ámde az m3 eredeti nyomvonalán nyíregyháza hamarabb elérhető lett volna, mint debrecen ezért azt módosították. és polgár után görbeházánál egy nagy kanyar, hogy ezt a különbséget kiegyenlítse.

Janossz 2018.04.17. 20:18:10

@444: Neked, úgy látom, minden megoldás megfelel, a többpárti demokrácia kivételével.
Sajnos a civilizált világ értetlen: nem osztja nézeteid.

Janossz 2018.04.17. 20:21:00

@444: " a szocik csak ígérték. de úgy döntöttek, hogy inkább nyíregyháza felé az m3 épüljön. elintézte nyíregyháza szoci polgármestere: csabainé. "
"debrecent és nyíregyházát nagyjából egyszerre érte el az autópálya. nyíregyházát 2006 nyarán, debrecent 2006 késő őszén"

Akkor nem is hazudtál, troll koma, ugye?

2018.04.17. 20:27:41

@Janossz:
felőlem lehet többpárti demokrácia is. csak ez esetben a az vesztes pártok fogadják el, hogy adott esetben vesztettek. és hogy nincs diktatúra csak azért, mert hogy most nem ők kormányoznak. meg ez esetben fogadják el, hogy nincsenek képviselve "a" "civilek". a többpárti demokráciában éppen az a lényeg, hogy a hatalmat a politikai pártok gyakorolják és az ellenőrző feladatokat az ellenzéki pártok látják el és nem a civilek.

Janossz 2018.04.17. 20:34:21

@444: "felőlem lehet többpárti demokrácia is."
Köszönjük, igazán nagyvonalú vagy, troll!
" és hogy nincs diktatúra csak azért, mert hogy most nem ők kormányoznak."
Azért nem, a diktatórikus hatalomgyakorlásból lesz a diktatúra.
" a hatalmat a politikai pártok gyakorolják és az ellenőrző feladatokat az ellenzéki pártok látják el "
Amennyiben módjuk van rá. Itt már elég rég nincs.
Boldog Karácsonyt kívánok!

2018.04.17. 20:34:52

@Janossz:
a szocik békéscsabának ígérgették, hogy lesz majd autópálya. csakhogy a nyíregyháziak az m3 keleti határig való építését forszírozták. így az m4-esre és az m44-esre már nem jutott pénz. így nem épült gyorsforgalmi út békéscsaba irányába. az csak egy érdekesség, hogy a nyíregyházi polgármestert és képviselőt úgy hívták: csabainé. a szociknak fontosabb volt szabolcs-szatmár-bereg megye, mint békés.

2018.04.17. 20:52:09

@Janossz:
debrecen szempontjából amúgy mindegy volt. eredendően inkább a 4-es volt preferált. mert hogy debrecent hagyományosan arról lehet elérni pestről. és nem a 3-as főúton. az intercity is püspökladány-szolnok irányába megy. a 4-es mellett halad. és nem miskolc-füzesabony felé. ami a 3-as út. ezt nem a fidesz döntötte el, már csak azért se mert akkor nem kormányoztak. hanem a szocik. egyszerűen több szavazót jelentett szabolcs-szatmár-bereg, mint békés. attól nem kell tartanod, hogy debrecen és békéscsaba kapcsolata a közeli jövőben túl szorossá válna. közvetlen vasút összeköttetés nincs. tervben sincs. a 47-es út van, ami berettyóújfalu után a régi kacskaringós szekérút van leaszfaltozva gyakorlatilag.

Janossz 2018.04.17. 20:55:29

@444: Tényleg, Békéscsabát írtál. Csak, mivel a te világod közepe Debrecen, azt hittem, hogy azon lázadozol...
Bingo! Ez évben először igazad van!
Egyébként a 3-as is legalább ugyanolyan fontos, hogy a ruszkik az általuk bevezetett embargó miatt (ezt nem így szoktátok kommunikálni) a Magnit kamionjaikkal a Balkánon összeszedett áruikkal hasíthassanak hazafelé. Ha már a magyar mezőgazdasági termékek nem kellenek nekik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.17. 20:59:17

@444:

"a többpárti demokráciában éppen az a lényeg, hogy a hatalmat a politikai pártok gyakorolják és az ellenőrző feladatokat az ellenzéki pártok látják el és nem a civilek."

Helyesen: ez a te féktelen fantáziálgatásaidból származó "lényeg".

Janossz 2018.04.17. 21:09:41

@444: " attól nem kell tartanod, hogy debrecen és békéscsaba kapcsolata a közeli jövőben túl szorossá válna. "
Nem tartok tőle. Békés elesett. Felvásárolják a románok, fillérekért.
www.ingatlantajolo.hu/ingatlan/elado+csaladi-haz+mezokovacshaza/5696835#.WtZGMjRx3Mo

2018.04.17. 21:29:18

@Janossz:
mivel békéscsaba valamilyen különös oknál fogva nem elsődlesen nem a szoci, de legalább magyarországi szegedet, hanem a román többségű aradot preferálta. azzal, hogy onnan a magyar nemzetiség költözzön ide. a románok jönnek. debrecen sose preferálta, hogy költözzenek be a nagyváradi magyarok. a partiumot, a körösök vidékét és erdélyt vissza felé kellene vásárolni. ezt leginkább német támogatással lehet megtenni. ezért kellene tőkét bevonni nyugatról. ha ezt a pesti zsidók támogatnák, akkor még jobb lenne. hazafias zsidók vannak, de nem túl sokan. főleg pesten. pedig ha valakiknek, akkor nekik érdekük lenne, hogy hogy azzal a multikulturális nagy-magyarország informálisan helyre álljon. mert hogy azzal budapest a kárpát-medence tőkepiaci központja. 10, 14 és 18 is arról szólt, hogy ez a társaság a többségi magyarok ellen fordult. így a magyar polgárosodás nélkülük mehet csak végbe. ezzel a "liberális" társasággal a viták értelmetlenek. nem a valóságról kell vitázni, hanem valami utópiáról. románok megvesznek egy házat mezőkovácsházán az egy dolog. a román hadsereg 100 éve győrig vonult.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.17. 23:18:57

@444:

"10, 14 és 18 is arról szólt, hogy ez a társaság a többségi magyarok ellen fordult."

"csakhogy orbán ugyanezzel a rendszerrel él vissza."

"nem a valóságról kell vitázni, hanem valami utópiáról."

"ezeket kiszavazni időbe telik."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.17. 23:35:48

@444:

"felőlem lehet többpárti demokrácia is."

"az egyik maradhat."

abdul hackeem 2018.04.18. 08:18:22

@GyMasa: Te a minielnök márc. 15-i beszéde után is megmondtad, hogy mit kellene tenni az eü.-vel.
Aztán, most kiszivárogtatták, hogy mik a kormány tervei, többek között a paraszolvencia becsatornázása.
Szerintem látnoki képességeid vannak. Vagy más.

2018.04.18. 08:21:19

@neoteny:
az ellenzék fogjon össze, vagy hozzon létre újabb és újabb pártokat. de ahhoz, hogy a hatalomba kerüljenek egy formációba összeállva több szavazatot kell gyűjteniük, mint a fidesznek. mert most azt mondják, hogy a nem-fidesz többet kapott. na jó, de ebben benne vannak a "kamupártok" és a nemzetiségi önkormányzatok szavazatai. benne van a munkáspárt és a miép, akikkel felteszem nem akarnak koalíciót a "demokraták". és ugye kérdés, hogy a jobbik szavazói vajon tényleg néppártiak, vagy a francokat. radikális nemzeti fordulatot akarnak legfeljebb kevésbé kirekesztő módon. nem úgy, hogy szidják az összes zsidót, a cigányt és a melegeket. mert hogy azzal nem tudtak lényegesen 20% fölé kerülni. igaz, hogy a néppártosodással se. na de egy molnár csaba (dk) vezette kancellárián lehetne az állítólagos skinhead múltú mezőgazdasági szakközépiskolát végeztt sneider belügy és a parlamentben zsidózó, de amúgy képzett gyöngyösi külügyminiszter? úgy, hogy gyurcsány ferenc "csak" tárca nélküli miniszter. vagy "csak" politikai tanácsadó. ez így működne? aligha.

tehát nem lehet összeadogatani a szavazatokat, vagy ha mégis, akkor álljon össze az ellenzék egy pártba. vagy hozzák létre "a lehet más a lehet más a politika" pártot. de tartok tőle, hogy nem lehet. és szerintem ez egy vallási ellentét. a fővárosi értelmiség egy része nem tudja elfogadni magyarország nemzeti liberális és nemzeti keresztény hagyományait. és ezzel szemben szerveződött egy nemzetellenes, keresztényellenes filoszemita kontra. és erre válasz a fidesz. a rekontra. és erre adott válasz "a" "civilek". szubkontra. felőlem hozzanak létre egy új pártot. de ezekből egy maradhat mainstream. hiszen az összes politikai aktor az ellentábor politikai értelemben vett megsemmisítését tűzte ki célul. nem csak a fidesz, hanem a "demokratikus" "ellenzék" is. olyan ez, mint ez egy vallásháború.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.18. 08:37:56

@444:

"magyarország nemzeti liberális és nemzeti keresztény hagyományai"

... ahogyan ezek kifejeződtek a korai Horthy-korban és a késői Kádár-korban?

2018.04.18. 09:38:14

@neoteny:
a korai horthy és a késő kádár népnemzeti és agrárszocialista voltak sikeresek. ezekben az időszakokban a kistérségek képesek voltak fenntartani az alapfokú közintézményeiket. jelenleg ezek a települések mind állami támogatásra szorulnak. és ezért szavaznak az állampártra, a pártállamiságra. de lényegében ugyanezt kínálja az mszp-p, a dk és az lmp is.

screpes 2018.04.18. 10:11:30

@neoteny: @444:

ez a többpárti demokrácia kezd olyan lenni nálunk, mint a "létező szocializmus" volt.
Arra volt alkalmas kifejezés, hogy lefedje: a szocializmus nem létezik..
Kénytelenek leszünk úgy beszélni egy sajátunknak vallott formációról, hogy
1. azt MÉG nem értük el, (aki még hisz jövőjében),
2. Különbséget kell tennünk folyamatosan normatíváink, és a valóság közt.
Hiába van több párt, azt a fajta működést, amit neki szántunk és tulajdonítunk, nem valósítíhatjuk meg, mert a "másik" pártot (pártokat) lehetetlenné, érdektelenné silányítja a működés..
és ennek láttán folyamatosan lehet ostorozni vezetőiket, alkalmatlanságukat, stb, miközben a másik, a többpártiságot lovagló egyetelen párt rég agyonnyomta őket...

Csak közben a szóhasználatot és a kommunikáció önmozgását látva-hallva a témát rágni kell, mint a gittet. Már csak sejtes rángatódzás ez, amin lehet csócsálni. Rángatódzik a hulla, lehet örülni, hogy nna ugye, nem is hullamerev.

Beidézi NEOTENY a 444 vonatkozó félmondatát, nem véletlenül:

"ezeket kiszavazni időbe telik"

Baszki, 444, te a tényleges szavazói többségről beszélsz! Százezer az utcán, az nem filoszemita csoportosulás, erről a szerről gyere le!
A civileket, sőt civilséget az agyonfizetett publicisták soros közkatonáiként határozzák meg, és kezelik... Csináltatok egy ocsmány világot, és most a közpénzekhez hozzáférve "üzemeltetitek". A szar szisztéma, és a szar alakok felsokszorozzák önmagukat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.18. 10:27:52

@444:

"a korai horthy és a késő kádár népnemzeti és agrárszocialista voltak sikeresek."

Ennek ebben a formájában nincs értelme; vagy kimaradtak szavak, vagy a ragozásnak kell másfajtának lennie.

Te magad panaszkodtál, hogy az első világháború után (a korai Horthy-korban) a zsidók felvásárolták a Debrecen-környéki földek felét. Ez nehezen tekinthető akár népnemzeti, akár agrárszocialista gazdasági jelenségnek/folyamatnak.

A késői Kádár-korban kétségkívül volt agrárszocializmus, de annak népnemzeti jellegét még meg kellene mutatnod. Továbbá az agrárszocializmus a KGST-n belül valósult meg: az ipari/fogyasztói javak (eltekintve az élelmiszerektől) igencsak szűkösen álltak rendelkezésre, pl. a szomszédos Ausztriához viszonyítva. Vagyis a magyar kövér volt (különösen pl. a lengyelhez viszonyítva), de a vidéki parasztnak felárat kellett fizetnie az új 1500-ös Ladára ha akart venni egyet a fiának érettségi ajándékként (hacsak be nem fizetett legalább öt évvel korábban a Merkurnál).

"jelenleg ezek a települések mind állami támogatásra szorulnak."

Jelenleg az állami támogatás látható. Akkor is létezett állami támogatás: egy MGTSz gépparkjának beszerzését nem a téeszelnök gazdálkodta ki a téesz temékeinek piacon történő értékesítésével és a gépek piacon történő beszerzésével, hanem a tervgazdálkodás folyamatában kerültek azok kiosztásra a központi államhatalmi szervek által (mint ahogy a téesz terményei is a központi államhatalmi szervek által kerültek elosztásra belföldön, a KGST-külföldön, a "baráti" nem-KGST külföldön vagy pedig a nyugati külföldön). Ugyan történt kisérlet a gazdaság részleges piacosítására (Új Gazdasági Mechanizmus a késő 60-as években), de az dugába dőlt néhány év után.

GyMasa 2018.04.18. 11:47:50

@abdul hackeem:
...Te a minielnök márc. 15-i beszéde után is megmondtad, hogy mit kellene tenni az eü.-vel...
Nem, en mar sokkal elobb is megmondtam, _SZERINTEM_ mit _LEHETNE_ tenni az egeszseguggyel, hogy megoldjuk a problemakat, mert a tobb penz beledontese az nem megoldas.
...Aztán, most kiszivárogtatták, hogy mik a kormány tervei, többek között a paraszolvencia becsatornázása...
Erre van linked, mert en errol nem tudok semmit?
...Szerintem látnoki képességeid vannak...
Nincsenek.
...Vagy más...
Oh, szerinted tagja vagyok a fidesz legfelsobb, strategiai vezetesenek, es elokeszitettem a terepet?
Ez igazan kedves toled, de teljesen teves elkepzeles!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.18. 12:25:06

@GyMasa:

"mit _LEHETNE_ tenni az egeszseguggyel, hogy megoldjuk a problemakat, mert a tobb penz beledontese az nem megoldas"

Volt amikor még (legalább is részleges) megoldásnak gondoltad a több pénz beledöntését:

"a hálapénz adómentessé tenni [...] Ezzel egyidejűleg a kezdő orvosok bérét nettó 800k-ra emelni, ami a posztokkal előrehaladva felkúszhat akár havi netto 3-5 millióig is."

GyMasa 2018.04.18. 13:03:32

@neoteny:
Kar, hogy akkor sem azt irtam!
En, mindig is azt irtam, hoyg az egeszsegugynek, es az oktatasnak nem a penzhiany az egyetlen problemaja.
Mit nem ertesz azon, hogy az nem megoldas, hogy szamolatlanul dontjuk bele a penzt az egeszsegugybe, nem kerdezve, hogy mire megy el, vagy pedig, celzottan bizonyos reszeire tobb penzt adunk, bizonyos reszeire pedig nem, valamint ugyanekkor elkezdjuk azokat a reszeit felszamolni, amelyikek nem mukodnek megfeleloen.
Ezzel az optimalizalassal akar azt is el lehet erni, hogy ugyanannyi penzbol (vagy ad absurdum meg akar kevesebbol is) legalabb ugyanolyan szinvonalu ellatast biztosithassunk, mint tobb penzert.
Az en javaslatom sokkal kidolgozottabb volt, mint a LMP fele (meg ugy en-bloc az ellenzek altal szajkozott) "Tobb penzt az egeszsegugybe/oktatasba"

2018.04.18. 16:08:54

@HaFr: Ja, mert amit te úgy gondolsz, az evidencia. Értem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.18. 16:22:43

@abcdefghijklmm: hát ha te azt hiszed, hogy Ausztriát a burgenlandi lőre tartja el, minket meg a szegedi paprika és a még rosszabb kékfrankos fog, akkor kár érvelnem... (Ettől függetlenül, ittál már jobb dél-afrikai, chilei, vagy legalább román bort? Akkor tudni fogod, hova sorolható a soproni)

2018.04.18. 16:31:35

@HaFr: Nincs olyan iparág vagy mezőgazdasági termelési ág, ami önmagában eltarthatna egy komplett országot, de komoly részt azt bizony kivehet belőle. Te viszont ex katedra kijelentetted, hogy nem lehet erre alapozni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.18. 16:39:42

@abcdefghijklmm: bizony, ex cathedra megismétlem: nem lehet erre ALAPOZNI

2018.04.18. 16:50:47

@HaFr: Akkor ex cathedra:

Magyarország GDP-jéből az autóipar 4,5%-os részt vesz ki, a mezőgazdaság meg 3,3%-ot.

- Ha jól értem akkor szerinted nem hiányozna az autóipar 60%-ának termelése az országnak
- Ha jól értem, akkor nem hiányozna egy ezermilliárdos tétel. Csak összehasonlításként: ez 5 db Puskás stadion, vagy egyharmad nyugdíjkassza évente!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.18. 16:57:50

@GyMasa:

"[...] vagy pedig, celzottan bizonyos reszeire tobb penzt adunk, bizonyos reszeire pedig nem, valamint ugyanekkor elkezdjuk azokat a reszeit felszamolni, amelyikek nem mukodnek megfeleloen.
Ezzel az optimalizalassal akar azt is el lehet erni, hogy ugyanannyi penzbol (vagy ad absurdum meg akar kevesebbol is) legalabb ugyanolyan szinvonalu ellatast biztosithassunk, mint tobb penzert.

Az en javaslatom sokkal kidolgozottabb volt [...]"

Ez volt a teljes hozzászólásod:

----

GyMasa 2018.03.15. 22:33:40

És, ez akkor most azt jelenti, hogy orbán _TÉNYLEG_ meg fog bukni?
És, mégcsak keddnek sem kell lennie?
De simán lehet, hogy valamit félreértettem...
Mondjuk, ez a "választások után elégtételt fogunk venni" rész őszintén aggasztó.
Mi lenne, ah mondjuk elkezdenének egy kicsit kevesebbet lopni, és egy kicsit jobban az ország javításával foglalkozni.
(lehetne elsőnek a magyar egészségügyet gyökeresen átalakítani. Megtörni a kórházak kiskirályait, (osztályvazatő főorvosok, főigazgatók) a hálapénz adómentessé tenni, de egyúttal a kórház adminisztrációján keresztül intézni (a beteg odamegy akasszához, és befizeti az általa gondolt hálapénzt az általa gondolt embereknek, kap róla számlát, a kórház pedig számfejti az illetőknek, - mint mondtam - adómentesen) Ezzel egyidejűleg a kezdő orvosok bérét nettó 800k-ra emelni, ami a posztokkal előrehaladva felkúszhat akár havi netto 3-5 millióig is. ÉS megintcsak ugyanekkor felállítani hálapénz kommandókat, akiknek célirányosan az lenne a feladatuk, hogy megpróbálják zsebbe adnia hálapénzt az orvosoknak.
Aki elbukik 1x annak figyelmeztetés, aki másodszor is elbukik, annak a hálapénz összegének 10x-ese büntetésként, és, akit3x is elkapnak, annak visszavonni az orvosi engedélyét. (ezt, természetesen sokkal szigorúbban kell véghezvinni azokkal a - jellemzően főorvosokkal - akik a kórház infrastruktúráját magáncélra használják, és azután magánrendelésen külön pénzt kérnek. Ott már az első alkalommal büntetnék, és a másodikra tiltanám el örökre a praktizálástól.

----

Ebben explicit módon benne van az orvosok fizetésének nagymértékű emelése, viszont nincs kidolgozva az, hogy mely részek felszámolásából származnának azok a megtakarítások amelyekből finanszírozni lehetne ezeket a béremeléseket.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.18. 17:29:37

@abcdefghijklmm: nem érted jól: harmadszor is mondom, nem lehet erre alapozni -- alapozás azt jelenti, hogy minden más ezen áll vagy bukik. Mindjárt jól látható, hogy a GDP 4,5%a nem, meg a további 90% sem

2018.04.18. 17:38:37

@HaFr: Szerintem te nem érted jól, de így szép a világ.
Ha a legnagyobb húzóágazat, 4,5%-ot jelent, akkor a 3,3% is elég fontos ALAP. Nincs olyan ágazat, ami egymagában elviszi az országot, de ha 30 db 3%-os ágazat viszi az ország 90%-át, akkor azok egyesével is nagyon fontosak, mondhatni ALAP-ok.

Kicsit sántít, de hogy egy példát mondjak: építek egy 10 méter hosszú betonfalat, hogy a kutyáim ne tudjanak kiszökni, de 33 cm-en kihagyom az alapot. A fal ezen a 33 cm-en le fog dőlni, és akkor már az egész 10 méter sem ér semmit, mert a kutyák kiszöknek a 33 centin.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.18. 17:52:32

@abcdefghijklmm: :) oké, akkor innentől szemantikai vita arról, hogy mit jelent az alap szó, de inkább nem, köszi

abdul hackeem 2018.04.18. 18:23:32

@GyMasa: Azt tudjuk, hogy nem a legfelső, stratégiai vezetés készíti azt elő.
Szereted csuklóztatni a kommereket, de íme: www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/a-7-legradikalisabb-intezkedes-amit-a-negyedik-orban-kormany-vegrehajthat.281836.html

2018.04.18. 18:23:34

@HaFr: Az alap szó azt jelenti, hogy azon áll valami. Ha az alap pedig darabokból van, akkor minden egyes darabja alap. Részemről ennyi.

GyMasa 2018.04.18. 18:25:52

@neoteny:
...Ebben explicit módon benne van az orvosok fizetésének nagymértékű emelése, viszont nincs kidolgozva az, hogy mely részek felszámolásából származnának azok a megtakarítások amelyekből finanszírozni lehetne ezeket a béremeléseket...
Akkor, csak a teljesség génye nélkül, azok az intézkedések, amiket "nem találtál meg":
- Megtörni a kórházak kiskirályait
- hálapénz adómentessé tenni, de egyúttal a kórház adminisztrációján keresztül intézni
- ÉS megintcsak ugyanekkor felállítani hálapénz kommandókat
- akik a kórház infrastruktúráját magáncélra használják, és azután magánrendelésen külön pénzt kérnek.
Bevallom, valóban nem az utolsó csavarig kidolgozott megoldások, hanem csak erősen elnagyoltak, de továbbra is fenntartom, hogy az ellenzéki pártok "több pénzt az egészségügybe" lózungjánál azért még így is részletesebb.
Ezen kívül, mivel nem az én feladatom megoldani ezeket a problémákat, így nem is igazán van kedvem tovább erről ebben a szellemben vitatkozni veled.
Köszönöm a megértésedet!

GyMasa 2018.04.18. 18:34:06

@abdul hackeem:
...Azt tudjuk, hogy nem a legfelső, stratégiai vezetés készíti azt elő...
Hanem kicsodák?
...Szereted csuklóztatni a kommereket, de íme:...
Kommereket???
Mikor neveztelek kommernek?
Amúgy meg, ezt a cikket valóban láttam, és elsőre valószínűleg azért nem tűnt fel, hogy erről beszélsz, mert minimális átfedés van az én ötletem, és az ebben a cikkben megfogalmazott tervek között.
Szóval, erről azt hinni, hogy "megjósoltam" bármit is, azért eléggé messzemenő következtetés.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.18. 18:41:36

@GyMasa:

"- Megtörni a kórházak kiskirályait
- hálapénz adómentessé tenni, de egyúttal a kórház adminisztrációján keresztül intézni
- ÉS megintcsak ugyanekkor felállítani hálapénz kommandókat
- akik a kórház infrastruktúráját magáncélra használják, és azután magánrendelésen külön pénzt kérnek."

Hogyan származnának ezekből olyan megtakarítások, amelyekből lehet "[e]zzel egyidejűleg a kezdő orvosok bérét nettó 800k-ra emelni, ami a posztokkal előrehaladva felkúszhat akár havi netto 3-5 millióig is"?

"nem az utolsó csavarig kidolgozott megoldások"

Hát ez az: a kiadási oldalon eléggé konkrét "megoldásról" értekeztél, míg a megtakarítási oldalon gondosan nem írtál számokat.

"nem is igazán van kedvem tovább erről ebben a szellemben vitatkozni veled"

Ez rendben van; én azért minden egyes alkalommal be fogom idézni a "megoldásodat" az orvosok béreinek emeléséről amikor előjössz a "mert a tobb penz beledontese az nem megoldas" fúróval.

GyMasa 2018.04.18. 19:03:55

@neoteny:
...Hát ez az: a kiadási oldalon eléggé konkrét "megoldásról" értekeztél, míg a megtakarítási oldalon gondosan nem írtál számokat...
Ennek több oka is van:
- Azzal nagyjából tisztában vagyok, hogy mekkora fizetésre számíthat egy orvos, mondjuk nyugat Európában. Ha meg akarod akadályozni, hogy elvándoroljanak az orvosok, akkor az a fizetésük vonzóvá tételével tudod megoldani.
Szerintem a 800k-s kezdőfizetés, (~2500 EUR) nagyjából elegendő az elvándorlás megállításához.
Az 5M HUF (~16000EUR) pedig a kórházak felsővezetőinek járó fizetés lehetne, azaz nem az összes osztályos orvosnak járna.
- Ezzel szemben a magyar egészésgügy költségszerkezetésről nem nagyon van fogalmam, azon kívül, hogy ~2000Mrd HUF az éves értéke. És, megmondom őszintén nem is érzem a saját feladatomnak azt, hogy ennek ilyen részletesen utána menjek. Ott vannak az ország ellenzéki politikusai, akiknek az eszközeik, és a lehetőségeik is megvoltak/vannak arra, hogy ezeknek pontosan utánanézzenek. Az meg hadd ne az én problémám legyen már, hogy rohadtul szarnak a saját feladatukra, és az egész kiszabott kampány az "orbántakaroggy!", meg a "fideszbirkák" köré épült.
Persze, értem én, hoyg nekik is, mint ahogy itt neked is, sokkal kényelmesebb rajtam számonkérni, hogy miért nincs "jobban" kidolgozva a tervem, de ha még fillérre ki is dolgozom, akkor sem fogja megoldani az ország problémáját.
- A blog terjedelmi korlátai (illetve az én szabadidő végessége) és a pontos szakértelem hiánya sem teszik lehetővé itt részletes, forintra kidolgozott programok megvitatását.
Itt ötletelés folyik, és véleménycsere.
...Ez rendben van; én azért minden egyes alkalommal be fogom idézni a "megoldásodat" az orvosok béreinek emeléséről amikor előjössz a "mert a tobb penz beledontese az nem megoldas" fúróval...
Mondjuk, kezdetnek megoszthatnád velünk, hogy TE hogyan képzeled el, hogy megoldja akárki az egészségügy, meg az oktatás problémáit.
Mert értem én, hogy erősen autista módon bemásolgatni itt mások régebbi hozzászólásait, az kényelmes az előre bekészített .txt filejaidból, amivel alapvetően nincs bajom, mert azt csinálsz, ami jól esik.
Az viszont azért eléggé vicces, hogy részedről a "megvitatás" kimerül abban, hogy rajtam számonkérsz dolgokat, neked meg elég csak leírni egy sorrendet, hogy szerinted mi lenne a legjobb megoldás (teljesen fizetős egészségügy),Nekem viszont egy komplett megvalósíthatósági tanulmányt kell letennem az asztalra, lehetőleg 5000 karakterben.
Tudod, van erre egy kifejezés:
A "kettős mérce".
Arról már nem is beszélve, hogy nem az orvosok bérének emelése volt CSAK a megoldásom. Az előbb is leírtam, hogy mit lehet(ne) még tenni.
Ha ezek után is úgy gondolod, hogy ezt akarod tenni, akkor csak nyugodtan!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.18. 19:15:55

@GyMasa:

"nem az orvosok bérének emelése volt CSAK a megoldásom"

Mindenesetre azt nem árultad el, hogy az orvosok bérének emelését miből finanszíroznád -- ami egy eléggé komoly hiányosság amikor azt állítod (ismételten), hogy "mert a tobb penz beledontese az nem megoldas".

GyMasa 2018.04.18. 19:55:55

@neoteny:
...Mindenesetre azt nem árultad el, hogy az orvosok bérének emelését miből finanszíroznád -- ami egy eléggé komoly hiányosság amikor azt állítod (ismételten), hogy "mert a tobb penz beledontese az nem megoldas"...
Akkor együtt kell élned ezzel a belső feszültséggel!
Őszintén remélem, nem fog maradandó károsodást okozni benned!
És, megismétlem, az eredeti kijelentésem az volt, hogy a pénzhiány nem az egyetlen problémája az egészségügynek, ezért _CSAK_ több pénzt beleöntve - amivel az összes ellenzéki formáció végig kampányolt - nem fognak megoldódni a problémái.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.18. 20:07:54

@GyMasa:

"Őszintén remélem, nem fog maradandó károsodást okozni benned!"

Bennem semmiféle károsodást nem okoz; ellenben a te eü-s "megoldásaidat" végzetesen károsítja.

abdul hackeem 2018.04.18. 22:05:34

@GyMasa: idézet a linkelt cikkből: "azt tartják célszerűnek, hogy a háztartások által már jelenleg is kifizetett közvetlen egészségügyi hozzájárulások (ilyen a gyógyszerek, vagy járóbeteg vizsgálatok térítési díja, illetve ide tartozik a paraszolvencia is) intézményesített formában - egészségpénztárakon és egészségbiztosításokon keresztül - kerüljenek becsatornázásra a rendszerbe"
Konkrétan a hálapénz (itt paraszolvencia néven említve, nehogy probléma legyen) becsatornázása az, amit te már akkor említettél, itt a cikkben pedig mások emlegettek.

abdul hackeem 2018.04.18. 22:10:23

@GyMasa: "ezért _CSAK_ több pénzt beleöntve - amivel az összes ellenzéki formáció végig kampányolt - nem fognak megoldódni a problémái"
Tehát először is, a kormánypárt mivel is kampányolt konkrétan az eü.t illetően? Ha lehetne hivatkozással.
Másodszor, a narancsszínű köd miatt menjen egy ápolónő éjszakai műszakba a betegek közé? Egyáltalán ápolónőnek? Legalább megfizetnék, ha már egyszer semmibe se veszik őket ezek az aljadék tolvajok.

Laci A Lakli 2018.04.18. 22:29:11

@HaFr:
Alapvetően rossz már a kiindulási gondolat is.
Nem a budapesti értelmiség hozta létre sokszor a rendszerváltó gondolatokat épp sok esetben azt történt, hogy a vidéki értelmiség hozta a rendszerváltó gondolatokat a budapestiek meg követték őket.
Teljesen tisztán látszik, hogy a NERt az MSZP és a DK leváltani képtelen. Teljesen tisztán látszik, hogy vidéken már megkezdődött az ellenzék leváltása is, a DK meg a parlamenti küszöbet sem ugrotta meg, ha csak a vidéken múlik. Nem véletlen, hogy a legtöbb vidéki körzetben a Jobbik lett a legnagyobb ellenzéki párt, az LMP meg növekedni tudott 4 évvel ezelőtti eredményeihez képest. A vidéki értelmiség már felismerte, hogy a DK-val és az MSZP-vel fölösleges leváltani a NER-t, mert attól nem lesz jobb és a vidéki emberek többsége írtózik ezen pártok emberei közül.
Budapesti értelmiség van fáziskésésben a vidékhez képest, nem fordítva...

Laci A Lakli 2018.04.18. 23:12:23

@screpes:
Nyílván nem lehet figyelmen kívül hagyni a MEFESZ 16 pontját, amit október 20-án fogalmaztak meg és gyakorlatilag azt vették át a műegyetemisták gyakorlatilag október 22-én. Ha te ott voltál, akkor biztos hallottál már erről... Nem tudom nekem időrendben október 20 az 23-a előtt van. Nem akarom az egódat sérteni, de ez van.
Hát, ha Horthy nem váltott rendszert a XX-ik századi Magyarországon akkor senki sem. Nem azt mondom, hogy jó rendszert csinált, hanem azt, hogy rendszert váltott és bizony Szegedről indult neki... Szóval téves a blogger gondolatmenete:"Gondoljunk bele, mikor volt itt rendszerváltás, amely nem Budapestről indult"

Márciusi ifjak nem Pesten tanultak, hanem vidéki gimnáziumokban... Szóval ez van.
Szerintem a vidéki értelmiség már rég látja, hogy mi történik, ők már az ellenzéket is lecserélték gyakorlatilag. Emlékezz, hogy Márky is ezt mondta amikor bejöttek az első vidéki eredmények, hogy lecserélik az ellenzéket. Ugyanis a vidéki értelmiség tisztán látja, hogy amíg tényező Gyurcsány és az MSZP, addig marad a NER. A vidéki értelmiség képes volt már a változásra, "hála" a pestieknek maradt minden a régiben. 4x-szerre is széttagolt ellenzékkel futunk neki... 2022 megint Orbán lesz a győztes...

GyMasa 2018.04.18. 23:12:58

@abdul hackeem:
...Tehát először is, a kormánypárt mivel is kampányolt konkrétan az eü.t illetően?...
Semmivel.
Mert, kellett volna nekik?
Ők voltak/vannak hatalmon, tehát igazából nekik nem KELLETT ígérni semmit.
Ők tették a dolgukat, és vezették az országot.
De ebbe nem egyek bele, mert felesleges koptatnom emiatt abillentyűzetemet.
És, amint látod, ígérgetés nélkül is nyertek.
Akiknek kellett volna _VALAMIT_ tenniük/igérniük, az az ellenzék volt, de nekik csak az orbántakaroggy volt a mondanivalójuk.
És, amint láthatjuk, ez csak erre volt elég.
Ellenben, ahogy idézted a cikkben, a kormánynak vannak terveik az egészségügy rendberakására.
És, nem a "több pénzt az egészségügyre" demagógia.
És, most felhatalmazásuk is van rá.
Majd meglátjuk, mit fognak tenni, és hogy mi lesz az eredménye.
Ha viszont tényleg tesznek valamit, akkor ők lesznek az első kormány, aki érdemben megpróbál tenni is valamit.
...Ha lehetne hivatkozással...
Mivel nem igértek semmit, így nem fogok hivatkozni sem.
...Másodszor, a narancsszínű köd miatt menjen egy ápolónő éjszakai műszakba a betegek közé?...
Nem hiszem. Azért menjen oda, mert akkorra osztották be.
...Egyáltalán ápolónőnek?..
Senkinek nem fognak fegyvert a fejéhez, hogy ápolónő legyen!
Lehet más szakmát is választani.
...Legalább megfizetnék, ha már egyszer semmibe se veszik őket ezek az aljadék tolvajok...
Akkor döntsétek el, hogy mi legyen. Neo azon problémázik, hogy több fizetést adnék az orvosoknak, hogy Magyarországon maradjanak, és ne kelljen hálapénzt elfogadni, szerinted meg meg kellene fizetni őket.
Mondjuk a semmibe vételes részt nem értem. Hogy vannak "semmibe véve"?

GyMasa 2018.04.18. 23:14:42

@abdul hackeem:
...Konkrétan a hálapénz (itt paraszolvencia néven említve, nehogy probléma legyen) becsatornázása az, amit te már akkor említettél, itt a cikkben pedig mások emlegettek...
És, szerinted emiatt én benne vagyok a fideszes stratégai döntőbizottságban?
Komolyan???
A hálapénz vagy 50 éve alapproblémája a magyar egészségügynek, ne mondd már, hogy számodra újdonság volt ez az egész?

GyMasa 2018.04.18. 23:18:31

@neoteny:
..Bennem semmiféle károsodást nem okoz; ellenben a te eü-s "megoldásaidat" végzetesen károsítja. ..
Ez csak agyalás, hogyan lehetne jobb a magyar egészségügy.
Senkire nézve nem kötelező megcsinálni, amit mondtam.
Ha károsítja, akkor hadd tegye.
Nekem nem szakmám ezen változtatni, arra ott vannak a politikusok!
És, mivel 30 év alatt még nem sikerült semelyiknek ebben érdemi lépéseket tennie (és ebbe beletartozik MINDEGYIK politikus, jobb- és baloldalról egyaránt) így én elmondtam a vélaeményemet.
Ellenben tőled továbbra sem láttam érdemi hozzáadott értéket ebben a vitában, azon kívül, hogy beidézed, hogy mit írtam, és megjegyzed róla, hogy az rossz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.18. 23:39:44

@GyMasa:

"Nekem nem szakmám ezen változtatni, arra ott vannak a politikusok!
És, mivel 30 év alatt még nem sikerült semelyiknek ebben érdemi lépéseket tennie (és ebbe beletartozik MINDEGYIK politikus, jobb- és baloldalról egyaránt)"

Amiből az a következtetés vonható le, hogy a politikusoknak sem szakmája: hiszen ezen állításod szerint semelyik nem tett ebben érdemi lépést. És ez így is van: a politikusok szakmája a hatalom megragadása és megtartása.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.18. 23:43:52

@GyMasa:

"Neo azon problémázik, hogy több fizetést adnék az orvosoknak, hogy Magyarországon maradjanak"

Én azon problémázom, hogy több fizetést adnál az orvosoknak (hogy Magyarországon maradjanak) _és_ párhuzamosan arról értekezel, hogy "mert a tobb penz beledontese az nem megoldas".

GyMasa 2018.04.19. 01:14:39

@neoteny:
..Amiből az a következtetés vonható le, hogy a politikusoknak sem szakmája: hiszen ezen állításod szerint semelyik nem tett ebben érdemi lépést. És ez így is van: a politikusok szakmája a hatalom megragadása és megtartása...
Hát, ja.
TE ezt a következtetést vontad le belőle.
De nekik lett volna a feladatuk és nekik volt rá lehetőségük megtenni,azt' mégsem éltek vele.
Ezt ne rajtam kérd számon, OK?

GyMasa 2018.04.19. 01:16:14

@neoteny:
..Én azon problémázom, hogy több fizetést adnál az orvosoknak (hogy Magyarországon maradjanak) _és_ párhuzamosan arról értekezel, hogy "mert a tobb penz beledontese az nem megoldas"...
Nem, te egyszerűen vagy csak nem érted, mit írtam le itt többször, vagy csaksimán szórakozol.
Pontosan ezt a fajta szellemiséget említettem!
A te javaslatodat még mindig nem ismerjük.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.19. 01:17:58

@GyMasa:

"TE ezt a következtetést vontad le belőle."

Te is: "30 év alatt még nem sikerült semelyiknek ebben érdemi lépéseket tennie (és ebbe beletartozik MINDEGYIK politikus, jobb- és baloldalról egyaránt)".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.19. 01:20:20

@GyMasa:

"Nem"

Dehogynem:

1) "a hálapénz adómentessé tenni [...] Ezzel egyidejűleg a kezdő orvosok bérét nettó 800k-ra emelni, ami a posztokkal előrehaladva felkúszhat akár havi netto 3-5 millióig is."

2) "a tobb penz beledontese [az egészségügybe] az nem megoldas"

abdul hackeem 2018.04.19. 07:20:45

@GyMasa: "És, most felhatalmazásuk is van rá."
Miért, 4 év 2/3, + 4 év többségi kormányzás után MOST végre van?
"Mivel nem igértek semmit, így nem fogok hivatkozni sem." A jónépek meg erre szavaztak valamiért.
"És, szerinted emiatt én benne vagyok a fideszes stratégai döntőbizottságban?"
Már írtam, hogy szerintem NEM a döntőbizottságban vagy benne.

abdul hackeem 2018.04.19. 07:53:16

@GyMasa: "Mondjuk a semmibe vételes részt nem értem. Hogy vannak "semmibe véve"?"
Tudod és érted nagyon jól, hogy a szakmai vitáknál lesöprik a javaslataikat, mintahogyan a tanárokét is ugyanúgy.
Nyilatkozni, saját véleményt elmondani gyakorlatilag is TILOS.
Welcome to Hungary.

GyMasa 2018.04.19. 09:16:30

@neoteny:
Viszont te az allitod, hogy nem is a dolguk.
...Dehogynem:...
Ez mostmar csak netto kotozkodes.
Tisztara, mint az ovoda.
Nekem nincs tobb mondani valom.

GyMasa 2018.04.19. 09:27:41

@abdul hackeem:
..."És, most felhatalmazásuk is van rá."
Miért, 4 év 2/3, + 4 év többségi kormányzás után MOST végre van?...
ad1., Ne rajtam kerjel ilyenekt szamon, mert nekem ehhez nincs (nem volt) kozom.
Javasolm irjal levelet orbanna, es ot vond felelossegre. (Ha mar ugye a valasztasokon bebizonyosodott, hogy az orszag tobbsege nem veled ert egyet.)
ad2., 2010-ben eppen az volt a projekt, hogy visszahozzak az orszagot abbol a pocegodorbol, amibe a szocik navigaltak.
Ugye, abban egyet ertunk, hogy egy allamcsod elkerulese volt akkor a LEGFONTOSABB cel?
...A jónépek meg erre szavaztak valamiért...
VAAAAGY:
A jonepek latjak nagyon jol, hogy a masik oldalon nincs semmi igeret, ami nem tetszik nekik.
...Már írtam, hogy szerintem NEM a döntőbizottságban vagy benne...
AKkor mire celozgasz?
Vagy nem mered kimondani, mert felsz, hogy megjelenik ejjel a fekete auto, hogy elvigyenek?
...Tudod és érted nagyon jól,...
Nem, nem tudom, ha tudnam, akkor valaszoltam volna mar.
...hogy a szakmai vitáknál lesöprik a javaslataikat, mintahogyan a tanárokét is ugyanúgy...
OK, ertem, akkor azert vannak semmibe veve, mert nem fogadjak el a javaslataikat.
Es, akkor mar ez is az en felelossegem lett?
...Nyilatkozni, saját véleményt elmondani gyakorlatilag is TILOS...
Welcome to Hungary.
Ebben sem vagyok jaratos, nem kovetem a temat, es nem is akarok ezzel plusz idot tolteni igy nem is tudok erdemi velemenyt kialakitani a temaban.
Sajnalom.

2018.04.19. 09:30:41

@abdul hackeem:
nincs olyan, hogy "a" tanárok. "a" civilek. olyan sincs. ilyet legfeljebb "a" zsidók mondanak. de nem. mert az is túláltalánosítás. olyan sincs.

mondj egy konkrét szakmai javaslatot, amit nem fogadtak el. túl azon, hogy ne legyen közoktatás. ne legyen közös tanterv.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.19. 09:49:39

@GyMasa:

"Viszont te az allitod, hogy nem is a dolguk."

Nem a dolguk, mert -- egyetértve az általad írottakkal -- nincs rá képességük.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.19. 09:52:15

@444:

"nincs olyan, hogy "a" tanárok."

Akkor olyan sincs, hogy "a" populáció. Meg olyan sincs, hogy "a" nemzeti radikálisok. Meg olyan sincs, hogy "a" közösség (országban vagy településen).

GyMasa 2018.04.19. 10:04:13

@neoteny:
..Nem a dolguk, mert -- egyetértve az általad írottakkal -- nincs rá képességük...
Mar, elnezest, de igenis az o dolguk lenne valtoztatni/javitani a helyzeten.
Az egy masik dolog, hogy eddig nem sikerult ezt megoldaniuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.19. 10:20:47

@GyMasa:

"Az egy masik dolog, hogy eddig nem sikerult ezt megoldaniuk."

Hogyan lehetne "az egy másik dolog", amikor épp' arról van szó, hogy egyik rezsim sem volt képes javítani az eü helyzetén? Ha bármelyik rezsim képes lett volna (kellő mértékben) javítani a helyzeten, akkor nem lenne vitatott téma az egészségügy állapota.

Ha egyik rezsim sem volt képes javítani az eü helyzetén, akkor két lehetőség van:

1) az eü helyzetén nem lehet politikai módon javítani

2) az eü helyzetén lehetne politikai módon javítani, de ezt egyik rezsim sem hajlandó megtenni

A 2-es eset valószínűtlen: az eü helyzetének (kellő mértékű) javítása az azt megvalósító rezsim számára politikai tőkét jelentene: ujjal mutogathatnának választások előtt arra, hogy "mi bezzeg csináltunk egy jobb eü-t!" Egyáltalán nem világos az, hogy ha valamelyik/bármelyik rezsimnek meg lenne a _képessége_ arra, hogy (kellő mértékben) javítson az eü helyzetén, akkor ezt miért ne tenné meg.

A 2-es eset elvetésével marad az 1-es eset.

GyMasa 2018.04.19. 11:26:30

@neoteny:
A 2. eset nem lehetetlen.
Tehat az, hogy kizarod a lehetosegek kozul, nem megalapozott!
Az egeszsegugy pontosan ugyanolyan dinoszaurusz (tulajdonkeppen egy maffia), mint az oktatas, illetve pl. a MAV.
Oriasi zsarolasi potencial van a kezukben.
Ezeknek a rendszereknek ha szembol nekimesz, akkor azt fogod kapni, ami, meg gyurcsany alatt tortent a MAV-val:
- ki lett osztva nekik az ukaz, hogy "csokkentsek a koltsegeket!"
- Erre a MAV letett az asztalra 2 tervet:
* az elsoben minden marad a regiben, kb 200mrd HUF/ev aron
* a masodik, "koltseghatekony" tervezetben gyakorlatilag felszamoltak volna az orszag vasuti kozlekedeset (azaz maradt volna a fobb vonalakon napi 5 vonatpar, eves 180 MRD HUF-aron. Termeszetesen zero elbocsatassal.
- Tehat gyakorlatilag hulyet csinaltak fletobol a MAV-osok.
O meg hagyta.
SZoval, az ilyen rendszereket csak eroszakkal, vagy nagyon-nagyon hosszu ido alatt aknamunkaval lehet erdemben megvaltoztatni.
AZ eroszak tul kockazatos, a lassu modszer pedig a 4 eves ciklusok miatt nem "eri meg" egy politkiusnak, mert ha levaltjak, es csak 6- ev mulva lesz jobb, akkor a veszteseg az ovek, a diadal meg akovetkezo kormanye.
Na, akkor most ezek utan mondd meg, te hogy csinalnad?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.19. 11:48:54

@GyMasa:

"A 2. eset nem lehetetlen."

Létezik annyira kicsiny valószínűség, hogy az gyakorlatilag a lehetetlent jelenti. Az sem lehetetlen, hogy egy feldobott érme a fej vagy írás helyett épp' az élére állva esik az asztalra és nem dől el -- csak annyira valószínűtlen, hogy lehetetlenként tekintünk az eseményre.

"Az egeszsegugy pontosan ugyanolyan dinoszaurusz (tulajdonkeppen egy maffia), mint az oktatas, illetve pl. a MAV.

[...]

SZoval, az ilyen rendszereket csak eroszakkal, vagy nagyon-nagyon hosszu ido alatt aknamunkaval lehet erdemben megvaltoztatni.
AZ eroszak tul kockazatos, a lassu modszer pedig a 4 eves ciklusok miatt nem "eri meg" egy politkiusnak, mert ha levaltjak, es csak 6- ev mulva lesz jobb, akkor a veszteseg az ovek, a diadal meg akovetkezo kormanye."

Épp' azt fejtetted ki, hogy az eü helyzetén nem lehet politikai módon javítani.

GyMasa 2018.04.19. 12:06:39

@neoteny:
Mar, bocs, de ez az erveles elegge gyenge labakon all.
Nem ertek egyet a kovetkezteteseddel!
Tovabbmenve pedig, ezek alapjan szamonkerni BARMIT is a fideszen, vagy akarmelyik politikuson az egeszsegugygel kapcsolatban indokolatlan kotozkodes csak, hiszen ezzel felmented oket a felelosseg alol, es kihuzod a talajt az ellenzeki rinyalas alol.
Ugyanigy hiteltelenne teszel mindenfele, az egeszseguggyel kapcsolatos jovobeli igeretet is, hiszen, nyilvanvaloan valami olyat igernek, amit lehetetlen betartani!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.19. 12:30:24

@GyMasa:

"ez az erveles elegge gyenge labakon all"

Ez egy semmitmondó állítás anélkül, hogy kifejtenéd azt, hogy _miért_ áll gyenge lábakon.

"Nem ertek egyet a kovetkezteteseddel!"

Ez egy semmitmondó állítás anélkül, hogy kifejtenéd azt, hogy _miért_ nem értesz egyet a következtetésemmel. Milyen más következtetést lehet levonni abból, amit te magad állítottál többször is, ill. az idézett részben kifejtettél: hogy "eddig nem sikerult ezt megoldaniuk"?

"ezzel felmented oket a felelosseg alol"

Dehogy mentem fel őket: azt rovom fel nekik, hogy erőforrásokat fordítanak a problémára anélkül, hogy azok a helyzet megfelelő mértékű jobbulásához vezetnének. Magyarul pazarolnak.

"Ugyanigy hiteltelenne teszel mindenfele, az egeszseguggyel kapcsolatos jovobeli igeretet is, hiszen, nyilvanvaloan valami olyat igernek, amit lehetetlen betartani!"

Így van: az én álláspontom az, hogy a magyaroknak az állami eü-szolgáltatásokkal szembeni elvárásait

- magas minőségű eü-ellátás
- mindenkinek
- várakozás nélkül
- az általuk preferált orvostól
- olcsón (a legjobb, ha ingyen)

lehetetlen kielégíteni, és bárki, aki megígéri azt, hogy ezeket az elvárásokat hiánytalanul kielégíti, "nyilvanvaloan valami olyat igernek, amit lehetetlen betartani".

GyMasa 2018.04.19. 13:03:35

@neoteny:
...Ez egy semmitmondó állítás anélkül, hogy kifejtenéd azt, hogy _miért_ áll gyenge lábakon...
A nem valoszinu == lehetetlen, volt az allitasod, amivel nem ertek egyet.
...Ez egy semmitmondó állítás anélkül, hogy kifejtenéd azt, hogy _miért_ nem értesz egyet a következtetésemmel. Milyen más következtetést lehet levonni abból, amit te magad állítottál többször is, ill. az idézett részben kifejtettél: hogy "eddig nem sikerult ezt megoldaniuk"?..
Egeszen biztosan nem azt, hogy lehetetlen politikai eszkozokkel javitani az egeszsegugyon.
Nem egyszeru, de nem lehetetlen.
...Dehogy mentem fel őket: ...
Hogyne tenned! Ha lehetetlen megoldani szerinted az egeszsegugy problemait poltikai modszerekkel, akkor milyen alapon kesz szamon egy politkiust, vagy akar engem arrol, hogy milyen allapotban van a magyar egeszsegugy?
...Magyarul pazarolnak...
AKkor, igy, hogy nem tettek semmit, nem pazarolnak, vagy, hogy erted ezt?
Vagy, ismet oda lyukadunk majd ki, hogy az egesz egeszsegugy allami kezelese rossz?
...Így van: az én álláspontom az, hogy a magyaroknak az állami eü-szolgáltatásokkal szembeni elvárásait

- magas minőségű eü-ellátás
- mindenkinek
- várakozás nélkül
- az általuk preferált orvostól
- olcsón (a legjobb, ha ingyen)

lehetetlen kielégíteni,...
Igy van, nekem csak a "3-bol kettot" jutott errol eszembe, de ez is jo megkozelites.
...és bárki, aki megígéri azt, hogy ezeket az elvárásokat hiánytalanul kielégíti, "nyilvanvaloan valami olyat igernek, amit lehetetlen betartani"...
De, ezt nem igerte meg senki, es eppen az a helyzet, hogy jelenleg az ellenzek keri szt szamon a kormanyon, hogy nem csinalja meg!
Tehat olyat kernek szamon a kormanyon, amit szerinted lehetetlen megvalositani.
Tehat, akkor azt kernem, hogy ugyanekkora vehemenciaval tamadd azokat is, akik megemlitik, hogy "a fidesz nem teszi rendbe az egeszsegugyet/oktatast".
Ugyanis, a te ervrendszered szerint ez teljes mertekben egyenerteku demagogia.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.19. 13:44:29

@GyMasa:

"A nem valoszinu == lehetetlen, volt az allitasod, amivel nem ertek egyet."

Helyesen: az _elég nagyon_ nem valószínű == gyakorlatilag lehetetlen volt az állításom. És ez így van: az, hogy valami lehetséges nem értelmezhető anélkül, hogy annak a valószínűsége is megadásra kerülne. Tekints pl. a lottóra: nem lehetetlen megnyerni a főnyereményt, mégis előfordulnak húzások, amikor senki sem nyeri meg a főnyereményt.

"Egeszen biztosan nem azt, hogy lehetetlen politikai eszkozokkel javitani az egeszsegugyon."

Miért lenne ez egészen biztos? Eddig még egyetlen rezsim sem tette meg; te magad kifejtetted azt, hogy miért nem került megtételre; de amellett nem érveltél, hogy miért lehetne megtenni.

"Ha lehetetlen megoldani szerinted az egeszsegugy problemait poltikai modszerekkel, akkor milyen alapon kesz szamon egy politkiust"

Olyan alapon, hogy erőforrásokat költöttek el anélkül, hogy javítottak volna az eü helyzetén: pazaroltak.

"az egesz egeszsegugy allami kezelese rossz?"

Rosszabb, mint ha nem az állam kezelné az eü-t.

"ezt nem igerte meg senki"

De ezeket várja el a magyar eü-szolgáltatásokat fogyasztó: és azt egyik rezsim sem mondta meg nekik, hogy ezek az elvárásaik nem fognak hiánytalanul kielégítésre kerülni.

A helyzet olyannyira rossz, hogy az Orbán-rezsim az alaptörvénybe (alkotmányba) írta:

XX. cikk
(1) Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez.

No ha a polgárnak alkotmányos joga van az egészséghez, akkor létezik az államnak bármilyen joga is arra, hogy ezt az egészséget kiadagolva, kompromisszumok érvényesítésével biztosítsa a polgárnak?

"akik megemlitik, hogy "a fidesz nem teszi rendbe az egeszsegugyet/oktatast".
Ugyanis, a te ervrendszered szerint ez teljes mertekben egyenerteku demagogia."

Így van: amikor az MSzP és/vagy a DK politikusai voltak hatalmon, ők sem tették rendbe az egészségügyet _és_ ők sem mondták el a választóknak, hogy az elvárásaik nem fognak hiánytalanul kielégítésre kerülni.

GyMasa 2018.04.19. 16:15:53

@neoteny:
...A helyzet olyannyira rossz, hogy az Orbán-rezsim az alaptörvénybe (alkotmányba) írta:

XX. cikk
(1) Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez...
Csakhogy ez a "jog", mostmar nem ro semmilyen alkotmanyos KOTELEZETTSEGET a mindenkori kormanyra, tehat eszerint ennek a biztositasa mast mar nem a magyar allam feladata.

...No ha a polgárnak alkotmányos joga van az egészséghez, akkor létezik az államnak bármilyen joga is arra, hogy ezt az egészséget kiadagolva, kompromisszumok érvényesítésével biztosítsa a polgárnak?..
Semmi nem irja elo, hogy ezt a jogot _EGYEDUL_ a Magyar allam kotelessege beteljesiteni.
A lehetosegek biztositasanak pedig a rendelkezesre allo anyagi lehetosegek szabnak egy felso korlatot.
Es, mivel mar nem KOTELESSEGE a magyar kormanynak az emberek egeszseget garantalni, igy minden joga megvan hozza, hogy ennek a jognak a beteljesiteset reszben- vagy egeszben atengedje (ugye milyen szep megfogalmazas?) az allampolgaroknak.

...Így van: amikor az MSzP és/vagy a DK politikusai voltak hatalmon, ők sem tették rendbe az egészségügyet _és_ ők sem mondták el a választóknak, hogy az elvárásaik nem fognak hiánytalanul kielégítésre kerülni...
Eszerint viszont az egesz ellenzeki -sardobalas- "kampanyolas" az egeszseguggyel es az oktatassal kapcsolatban egy hazug, aljas demagogia volt.
Beleertve ebbe barmifele szamonkerest, ami a kormany egeszseguggyel kapcsolatos tetteit minositi.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.19. 17:11:29

@GyMasa:

"Csakhogy ez a "jog", mostmar nem ro semmilyen alkotmanyos KOTELEZETTSEGET a mindenkori kormanyra, tehat eszerint ennek a biztositasa mast mar nem a magyar allam feladata."

Miért nem? Van az alaptörvényben (alkotmányban) más cikkely, amely felmenti a magyar államot ennek az állampolgári jognak a biztosítása alól?

"mivel mar nem KOTELESSEGE a magyar kormanynak az emberek egeszseget garantalni"

Miért nem? Van az alaptörvényben (alkotmányban) más cikkely, amely felmenti a magyar államot ennek az állampolgári jognak a biztosítása alól?

"minden joga megvan hozza, hogy ennek a jognak a beteljesiteset reszben- vagy egeszben atengedje (ugye milyen szep megfogalmazas?) az allampolgaroknak"

Ennek semmi értelme sincs: miért kellene azt belevenni az alaptörvénybe (alkotmányba) hogy az állampolgárnak joga van az egészségét _saját magának_ biztosítania?

"Eszerint viszont az egesz ellenzeki -sardobalas- "kampanyolas" az egeszseguggyel es az oktatassal kapcsolatban egy hazug, aljas demagogia volt.
Beleertve ebbe barmifele szamonkerest, ami a kormany egeszseguggyel kapcsolatos tetteit minositi."

Tévedés: attól, hogy valakit elítéltek tolvajlásért, még tehet feljelentést ha őt meglopják. Attól, hogy azt MSzP és/vagy a DK ugyanúgy pazarolta az eü-re költött erőforrásokat amikor hatalomban voltak, még rámutathatnak a mostani rezsim általi pazarlásra.

GyMasa 2018.04.19. 18:13:31

@neoteny:
...Miért nem? Van az alaptörvényben (alkotmányban) más cikkely, amely felmenti a magyar államot ennek az állampolgári jognak a biztosítása alól?
"XX. cikk

(1) Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez.

(2) Az (1) bekezdés szerinti jog érvényesülését Magyarország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal, az egészséges élelmiszerekhez és az ivóvízhez való hozzáférés biztosításával, a munkavédelem és az egészségügyi ellátás megszervezésével, a sportolás és a rendszeres testedzés támogatásával, valamint a környezet védelmének biztosításával segíti elő."

Itt az utolsó mondatrészen van a hangsúly:
"segíti elő".
Tehát, nem kötelessége, csak elő kell segítenie.
...Miért nem? Van az alaptörvényben (alkotmányban) más cikkely, amely felmenti a magyar államot ennek az állampolgári jognak a biztosítása alól?..
Lásd fentebb!
...Ennek semmi értelme sincs: miért kellene azt belevenni az alaptörvénybe (alkotmányba) hogy az állampolgárnak joga van az egészségét _saját magának_ biztosítania?...
AZt nem is állítottam, hogy benne van az alkotmányban. EZ csak a következménye annak, ahogy meg van fogalmazva a cikkely.
...Tévedés: attól, hogy valakit elítéltek tolvajlásért, még tehet feljelentést ha őt meglopják...
Most konkrétan arról beszélek, amit ígértek, azaz, hogy "több pénzt az egészségügybe!"
Ebben már megegyeztünk, hogy ez nyilvánvaló hazugság, tehát, mindegyik pért, amelyik akármilyen hasonló "programmal" állt elő, az egy hazug demagóg kampányt folytatott, a te értelmezésed szerint.
...Attól, hogy azt MSzP és/vagy a DK ugyanúgy pazarolta az eü-re költött erőforrásokat amikor hatalomban voltak, még rámutathatnak a mostani rezsim általi pazarlásra...
Csakhogy nem mutattak rá semmiféle pazarlásra, mert éppen azt hajtogatták, hogy nem költ a kormány eleget az egészségügyre, tehát a további pazarlást tartják megoldásnak!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.19. 20:13:55

@GyMasa:

"Itt az utolsó mondatrészen van a hangsúly:
"segíti elő".
Tehát, nem kötelessége, csak elő kell segítenie."

Így van: vagyis az 1-es bekezdésben lefektetett jog nem létezik.

"EZ csak a következménye annak, ahogy meg van fogalmazva a cikkely."

Így van: a 2-es bekezdés utolsó három szava ("biztosításával segíti elő") az 1-es bekezdésben lefektetett jogot semmissé teszi.

""több pénzt az egészségügybe!"
Ebben már megegyeztünk, hogy ez nyilvánvaló hazugság"

No de hát te is azt proponáltad, hogy több pénzt kellene tolni az orvosok fizetésébe a kormányzat részéről, mert az megoldás lenne az elvándorlásuk megszüntetésére (vagy legalább is az elvándorlás jelentőséggel bíró mértékű csökkentésére).

Rákerestem az MSzP választási programjára, és ezt a vállalást találtam a "Szociáldemokrácia tíz pontban" címszó alatt Karácsony Gergely részéről:

4. Mindenki számára elérhető, színvonalas egészségügyet biztosítunk

Vállalom, hogy 50%-os béremelést adunk az egészségügyi dolgozóknak, hogy felszámolhassuk a betegek életét veszélyeztető szakemberhiányt és megszüntethessük a hálapénzt. Az egészségügyi kiadásokat az európai átlagra emeljük. Megerősítjük a háziorvosi ellátást, visszaszorítjuk a kórházi fertőzéseket, javítjuk a kórházak eszközellátottságát, korlátozzuk a várólisták hosszát.

Amely vállalás első mondata meglehetősen hasonlít arra, mint a te propozíciód (habár ő az összes eü dolgozónak ígért alacsonyabb mértékű béremelést mint te, aki csak az orvosoknak proponáltál magasabb mértékű béremelést). Ő a második mondatában (valamelyest) megjelölte ennek forrását is: az eü-költségvetés GDP-arányos növelését az európai átlagra. Te nem fejtetted ki, hogy honnét tennél szert az általad proponált béremelésekre.

GyMasa 2018.04.20. 10:36:16

@neoteny:
...No de hát te is azt proponáltad, hogy több pénzt kellene tolni az orvosok fizetésébe...
Egeszen pontosan azt javasoltam, hogy ezzel az emelessel egyszerre meg kell szuntetni az egeszsegugyben fennallo sulyos strukturalis problemakat is.
Ennek egyik eszkoze lehetne a halapenzkommando.
Ugyanis, ha csak emelunk az orvosok fizetesen, es kozben hagyjuk oket nyugodtan tovabbra is ellopni az adofizetok penzet a halapenzen es a korhazi eszkozok sajat celu felhasznalasan keresztul, akkor tulajdonkeppen az LMP-s "meg tobb penzt az egeszsegugybe" demamgogiat valositottuk meg.
Azt pl. nem tudhatod, hogy MIERT van hosszu varakozas pl. az MRI-re?
- Tenyleg minden perce ki van-e hasznalva az MRI-knek, es TENYLEG keves van beloluk?
- Esetleg a radiologia osztalyvezetoje kiadta fu alatt, hogy minel lassabban kell elvegezni a vizsgalatokat, hogy alatamassza, hoyg "keves az MRI az orszagban"
- es/vagy a kapacitas n%-at lefoglalja a sajat , zsebbe fizetos betegeinek, hogy azok azonnal idopontot kaphassanak?
- Vagy, esetleg a szakorvosok funek-fanak MRI vizsgalatot irnak fel, holott azokra semmi szukseg?
EZ 3 kulonbozo indok arra, hogy miert van hosszu varolista MRI vizsgalatra, azonban csak az elso eset az, amikor a hosszu lista OKA az, hogy keves a kapacitas!
A masik ket esetben nem az MRI-k szamanak a novelese az optimalis megoldas a problemara. (a 2. eset szimpla szabotazs, a 3. hutlen kezeles/sikkasztas, a 4. pedig a kepzetlen orvosok miatt lehet)
...Amely vállalás első mondata meglehetősen hasonlít arra, mint a te propozíciód...
Igen, mert az EGYIK problemaja az egeszsegugynek a szegyenletesen alacsony fizetesek.
De az egeszsegugy koltsege NEM CSAK az orvosok/szemelyzet fizetesebol all.
...(habár ő az összes eü dolgozónak ígért alacsonyabb mértékű béremelést mint te, aki csak az orvosoknak proponáltál magasabb mértékű béremelést)...
Az orvosok fizetese csak egy pelda volt. Nyilvanvaloan a teljes szemelyzet fizeteset emelni kell, ha meg akarjuk akadalyozni az elvandorlasukat/palyaelhagyast.
...Ő a második mondatában (valamelyest) megjelölte ennek forrását is: az eü-költségvetés GDP-arányos növelését az európai átlagra...
Ezt nem tudom, de nekem nem egeszsegugyi koltsegvetes megalkotasa volt a celom, hanem MEGOLDAST keresni arra a problemara, hogy szimplan csak tobb penzt kolteni az egeszsegugyre, nem fogja annak aranyosan novelni a szinvonalat.
Igy nezve pedig en is megjeloltem "valamelyest" a forrast, ugyanis, ha megszuntetjuk az ipari meretu lopasokat pl. a korhazakban, akkor egybol nem lesz szukseg tovabb ontani a vizet a lyukas vodorbe.
...Te nem fejtetted ki, hogy honnét tennél szert az általad proponált béremelésekre...
K. Gergely pedig nem fejtette ki, hogy hogyan oldana meg azt, hogy az altala igert penz meg is oldja a problemat.
Mert az 50%-os beremeles nem fog WC papirt, meg szappant varazsolni a rendelokbe, nem ujitja fel a rohado epuleteket, nem csokkenti a varolistakat, es, onmagaban, a halapenzt sem fogja csokkenteni.
(az eddig havi 1-2 milliot tisztan a halapenzbol megkereso osztalyvezeto foorvos ur, ha felemeled a fizeteset 2 milliora, akkor amennyiben nem teszel a merleg masik serpenyojebe valami olyan retorziot, ami elrettenti az addigi gyakorlatatol, akkor siman csak orulni fog neki, hogy matol 4 milliot keres havonta, es nem 2-t. Ezzel egyutt elerted, hogy tobbe kerul az egeszsegugy az allamnak, de gyakorlatilag nem oldottad meg a problemat)
Mert, alapvetoen ezeket az erveket lehet latni mindenhol, mint az "egeszsegugy problemai".
Tehat, semmivel nem igert tobbet, mint, amit a fidesz eddig is ugy-ahogy megcsinalt. Mert ok is emeltek az orvosok/apolok beren eddig is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.20. 11:57:43

@GyMasa:

"Azt pl. nem tudhatod, hogy MIERT van hosszu varakozas pl. az MRI-re?
- Tenyleg minden perce ki van-e hasznalva az MRI-knek, es TENYLEG keves van beloluk?
- Esetleg a radiologia osztalyvezetoje kiadta fu alatt, hogy minel lassabban kell elvegezni a vizsgalatokat, hogy alatamassza, hoyg "keves az MRI az orszagban"
- es/vagy a kapacitas n%-at lefoglalja a sajat , zsebbe fizetos betegeinek, hogy azok azonnal idopontot kaphassanak?
- Vagy, esetleg a szakorvosok funek-fanak MRI vizsgalatot irnak fel, holott azokra semmi szukseg?"

Ha nem lehet tudni, akkor hogyan lehet bármiféle megoldást is találni a problémára?

Vagyis elengedhetetlenül szükséges megtudni azt, hogy mely helyzetek (esetleg milyen arányban) állnak fenn. Milyen metodológiával lehet megszerezni ezt a tudást?

Hayek tézise az, hogy ezt a tudást nem lehet megszerezni egy központi tervező entitás (egyén vagy szervezet) által:

The Use of Knowledge in Society

[...]

The peculiar character of the problem of a rational economic order is determined precisely by the fact that the knowledge of the circumstances of which we must make use never exists in concentrated or integrated form but solely as the dispersed bits of incomplete and frequently contradictory knowledge which all the separate individuals possess. The economic problem of society is thus not merely a problem of how to allocate "given" resources—if "given" is taken to mean given to a single mind which deliberately solves the problem set by these "data." It is rather a problem of how to secure the best use of resources known to any of the members of society, for ends whose relative importance only these individuals know. Or, to put it briefly, it is a problem of the utilization of knowledge which is not given to anyone in its totality.

[...]

www.econlib.org/library/Essays/hykKnw1.html

"(a 2. eset szimpla szabotazs, a 3. hutlen kezeles/sikkasztas, a 4. pedig a kepzetlen orvosok miatt lehet)"

Ha magántulajdonban vannak az MRI gépek, akkor ezek a helyzetek megoldódnak:

- a 2-es esetben az önmaga tevékenységét szabotáló radiológus tönkremegy, így nem szabotálhat tovább

- a 3-as eset fel sem merül, mert az önmaga tulajdonában álló MRI gépeket nem képes hűtlenül kezelni vagy önmagától sikkasztani a radiológus

- a 4-es esetben a képzetlen orvosokról elterjed az, hogy drágábbak a szolgáltatásaik (mert drágábban dolgoznak a nagyobb MRI diagnosztikai költségek miatt), így kevesebb páciensük lesz: a páciensek átmennek azokhoz az orvosokhoz, akik olcsóbban szolgáltatnak (mert helyesebben ítélik meg az MRI diagnosztika szükségességét)

GyMasa 2018.04.20. 12:36:21

@neoteny:
...Ha nem lehet tudni, akkor hogyan lehet bármiféle megoldást is találni a problémára?...
Eloszor ki kell elemezni, hogy mi a VALODI problema, es utana lehet keresni megoldast ra!
Kivalo eszkozok leteznek a strukturalt problemamegoldasra, amiket az uzleti szferaban napi rendszeresseggel hasznalunk.
...Vagyis elengedhetetlenül szükséges megtudni azt, hogy mely helyzetek (esetleg milyen arányban) állnak fenn...
Ehhez viszont legeloszor reszekre kell bontani a problemat.
Az "egeszegugy", mint olyan gondjait nem tudod egy intezkedessel megoldani.
ELlenben, ha szetszeded reszekre, ugymint, Korhazak, rendelointezetek, haziorvosok, diagnosztika, adminisztracio, segeduzem, akkor van eselyed apro lepesekkel, celzott intezkedesekkel lassan javitani a rednszeren.
...Milyen metodológiával lehet megszerezni ezt a tudást?..
Ahogy irtam, szamtalan jol bevalt strukturalt problemamegoldasi modszer letezik.
...Ha magántulajdonban vannak az MRI gépek, akkor ezek a helyzetek megoldódnak:...
Igen, ebben igazad van, de jelenleg nem ez a helyzet!
Tehat, jelenleg a jelenlegi helyzet keretein belul kell megoldani a problemat.
Kevesse hiszem, hogy ma, Magyarorszagon lenne eleg tokeeros maganbefekteto, aki kepes lenne az orszag osszes MRI-jet uzemeltetni.
De, meg abban sem vagyok biztos, hogy ez megyei/varosi/korhazi szinten mukodne..
A magyar viszonyok kozott eros eselyt latok arra, hogy a jelenlegi korhazak vezetzesevel barmilyen kapcsolatot fenntarto "vallakozasok" csak megismetelnek az igen "sikeres", anno lezajlott spontan privatizaciot.
Arrol mar nem is beszelve, hogy a kormany tervei kozott szerepel a magantulajdon lassu beeresztese az egeszsegugybe.
Nekem tetszik a nemet rendszer.
Itt a jarobeteg diagnosztika az ilyen kisebb meretu maganvallakozasok kezeben van. A haziorvos beutal, es nem korhazba kell menni, hanem ezekhez. Igaz, itt sem azonnal van idopont, a 3-6 hetes varakozas teljesen normalis.
Ha meg valakinek surgosebb problemaja van, az menjen korhazba, ahol azonnal ellatjak, ha tenyleg surgos beavatkozasra van szuksege.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.20. 13:03:08

@GyMasa:

"Kivalo eszkozok leteznek a strukturalt problemamegoldasra, amiket az uzleti szferaban napi rendszeresseggel hasznalunk."

1) Ezeket az eszközöket egy vállalaton belül használják, nem egy ország valamilyen partikuláris piaci szegmensének egészében.

2) Hogy ezek az eszközök mennyire kiválóak, azt a használatuk eredményei döntik el. Ha kivétel nélkül minden esetben eredményesek lennének, akkor az azokat alkalmazó vállalkozások soha nem szenvednének el veszteségeket, és ezért minden vállalkozás alkalmazná őket. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy vállalkozások -- még olyanok is, amelyek alkalmazzák ezeket a strukturált problémamegoldó eszközöket -- szenvednek el veszteségeket; így ezen eszközök használata nem tekinthető minden körülmények között működő megoldásnak.

3) en.wikipedia.org/wiki/Wicked_problem : A wicked problem is a problem that is difficult or impossible to solve because of incomplete, contradictory, and changing requirements that are often difficult to recognize. The use of the term "wicked" here has come to denote resistance to resolution, rather than evil. Another definition is "a problem whose social complexity means that it has no determinable stopping point". Moreover, because of complex interdependencies, the effort to solve one aspect of a wicked problem may reveal or create other problems. [...]

4) Úgy tűnik, hogy nem fordítottál semmi figyelmet a linkelt Hayek-esszére.

GyMasa 2018.04.20. 13:27:04

@neoteny:
...1) Ezeket az eszközöket egy vállalaton belül használják, nem egy ország valamilyen partikuláris piaci szegmensének egészében...
Ezert is irtam, hogy nem az "egeszsegugy" problemait kell megoldani, hanem szet kell bontani a problemat elemi problemakra, amkiet mar lehet kezelni.
Pl. mondjuk a korhazak uzemelteteset megpalyaztatni maganvallakozasok kozott, IGAZI piaci korulmenyek kozott, ahol a korhaz a megrendelo, es valamelyik maganceg szallitokent uzemelteti a korhazat, mint epuletet.
(kijavitja a lepotyogott csempet, takarit, biztosit WC papirt meg szappant a WC-be. stb.)
Lehet, hogy az uj rendszer nem fog kevesebbe kerulni, de mar az is eredmeny, ha ugyanannyi penz elkoltese utan lesz a WC-ben papir meg szappan, meg tisztasag)
Ha ez megovlt, akkor lehet tovabblepni.
Pl, ahogy irtad, kiszervezni a diagnosztikat.

...2) Hogy ezek az eszközök mennyire kiválóak, azt a használatuk eredményei döntik el....
Igy van!
...Ha kivétel nélkül minden esetben eredményesek lennének,...
De, pont ez a lenyege a vilagnak, hogy nem "kivétel nélkül minden esetben eredményesek"!
...akkor az azokat alkalmazó vállalkozások soha nem szenvednének el veszteségeket, és ezért minden vállalkozás alkalmazná őket...
Ez pedig szimplan nem igaz, hiszen az altalam emlitett strukturalt problemamegoldo modszerek mind a problema megoldasara valok, es nem az elkerulesukre.
A vallaltok fo feladata a profit termelese a tulajdonos szamara.
ENnek folyomanya, hogy a folyamatok eredmenyessege, es biztonsaguk soha nem lesz 100%-ig tokeletes, hiszen, a 100% elerese vegtelen eroforrasokat igenyelne, ami pedig a profit nullara csokkeneset jelenti.
Tehat nem realis elvaras semmilyen rendszerrel szemben a 100%-os hibamentesseg.
A realisan elerheto cel, megtalalni a profit es a riziko kozotti idealis egyensulyt.
...A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy vállalkozások -- még olyanok is, amelyek alkalmazzák ezeket a strukturált problémamegoldó eszközöket -- szenvednek el veszteségeket; így ezen eszközök használata nem tekinthető minden körülmények között működő megoldásnak...
Ezert irtam, hogy reszekre kell szedni a problemat, es az atomi reszeket kell javitani.
Persze, lehet ulni a sarokban pityeregve, hogy "jajj de rossz nekunk!", de az nem fog segiteni.

...3) en.wikipedia.org/wiki/Wicked_problem : A wicked problem is a problem that is difficult or impossible to solve because of incomplete, contradictory, and changing requirements that are often difficult to recognize...
Ezt is ertem, de ez nem azt jelenti, hogy meg sem kell probalni!
Raadasul, ha szerinted az egeszsegugy egy ilyen "wicked problem" es, mint olyanra nincs ra megoldas, akkor mibol gondolod, hogy pl a teljes magankezbe adas megoldana?
Ha pedig a teljes magankezbe adas megoldana, akkor nem is "wicked problem".
Arrol nem is beszelve, hogy ugyan nem vagyok jaratos a vilagban fellelheto egeszsegugyi rendszerekben, de tudtommal az USA-beli rendszer az, ami a leginkabb magantulajdon-kozpontu.
Es, azert azzal a rendszerrel is sulyos problemak vannak.
Az USA rendszer is draga,
Az USA rendszer sem elerheto mindenkinek
Igaz, ugyan, hogy magas szinvonalu, de ugye itt is jatszik a 3-bol 2 elve.
...The use of the term "wicked" here has come to denote resistance to resolution, rather than evil. Another definition is "a problem whose social complexity means that it has no determinable stopping point"...
Erre pedig lehet megoldas az, hogy nem a teljes nirvanat tuzzuk ki celnak, hanem elerheto lepeseket.
Egy vallahato kompromisszumot.
...Moreover, because of complex interdependencies, the effort to solve one aspect of a wicked problem may reveal or create other problems. [...]
Es, mi meg pont azert vagyunk emberek, hogy a felmerulo problemakat megoldjuk.
....4) Úgy tűnik, hogy nem fordítottál semmi figyelmet a linkelt Hayek-esszére...
Valoban nem olvastam vegig az egeszet, mert ennyi idom azert nincs.
De igyekszem elolvasni az egeszet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.20. 15:03:00

@GyMasa:

"szet kell bontani a problemat elemi problemakra, amkiet mar lehet kezelni.
Pl. mondjuk a korhazak uzemelteteset megpalyaztatni maganvallakozasok kozott"

"reszekre kell szedni a problemat, es az atomi reszeket kell javitani"

"mibol gondolod, hogy pl a teljes magankezbe adas megoldana?"

Mert a teljes magánkézbe adás a gyakorlati megvalósítása a problémák elemi/atomi részekre bontásának.

"tudtommal az USA-beli rendszer az, ami a leginkabb magantulajdon-kozpontu [...] Az USA rendszer is draga"

Itt egy hosszú cikk arról, hogy miért drága az USA-beli rendszer. Röviden: az állami szabályozás miatt, ami abban is megnyilvánul, hogy rengeteg állami pénz kerül elköltésre az amerikai eü-ben a Medicare (nyugdíjasok) és a Medicaid (alacsony jövedelműek) kezelésére. Vagyis a nominális magántulajdon nem jelent effektív magántulajdont ha az államhatalom beavatkozik rengeteg szabályozással és sok pénzzel a piaci folyamatokba.

mises.org/wire/how-government-regulations-made-healthcare-so-expensive

"Egy vallahato kompromisszumot."

Te mit szólnál ahhoz, ha én dönteném el azt, hogy te milyen kompromisszumokat vállalj?

GyMasa 2018.04.20. 15:37:17

@neoteny:
...Mert a teljes magánkézbe adás a gyakorlati megvalósítása a problémák elemi/atomi részekre bontásának...
Akkor jo uton haladunk, mert a kormany tervei kozott szerepel a magantoke beeresztese az egeszsegugybe.
Jol ertelmezem?
...Itt egy hosszú cikk arról, ..
OK, ezt is elolvasom, ahogy idom engedi1
...Te mit szólnál ahhoz, ha én dönteném el azt, hogy te milyen kompromisszumokat vállalj?...
Igazabol tulegyszerusitve a demokraciaban pontosan ez tortenik, nem?
(Nem te, hanem a tobbseg altal megvalasztott kormany donti el, vagy valami nepszavazas)
Raadasul, mar ma is vannak maganegeszsegugyi intezmenyek, ahol aki elegedetlen az allami egeszseguggyel, kezeltetheti magat.
(pl. az en fiaim is Telkiben szulettek, mert nem voltunk elegedettek az allami korhazak "szolgaltatasaval")

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.20. 16:07:51

@GyMasa:

"az en fiaim is Telkiben szulettek"

... amely bezárt:

[...]

A Telki Kórházat 1998-ban alapította [Kovács Gábor] azzal a céllal, hogy hálapénzmentesen, piaci alapon működő intézményt hozzon létre. A kórház szolgáltatásait több mint 50 ezer páciens vette igénybe. Az állami ellátórendszerre jellemző várakozási idők növekedése és az ellátási színvonal romlása miatt sokáig töretlen igény mutatkozott a kórházra, de az állami és a magánbiztosítók társfinanszírozásának hiányában az elmúlt 15 évben – rövid időszakoktól eltekintve – veszteségesen működött.

[...]

www.origo.hu/gazdasag/20130626-bezarja-a-telki-magankorhazat-kovacs-gabor-befekteto-tulajdonos-nem-remeli-hogy-nyereseget-tudna.html

Persze az sehol sincs megírva, hogy minden eü-magánszolgáltatónak képesnek kell hasznot hajtóan működnie és így fennmaradnia, de sokatmondó az, hogy az állam nem volt hajlandó társfinanszírozni: ezek szerint a fiaid születéséért nem fizette ki az állam a Telkinek azt az összeget, amennyit az OEP (vagy megfelelője) fizetett volna egy állami rendszerbeli kórháznak ha ott születtek volna a csemetéid. Így hát te/ti kétszer fizettél/fizettetek a szül(et)ésekért: egyszer a Telkiben, egyszer pedig a társadalombiztosításnak az állami rendszerben igénybe nem vett szül(et)ésekért.

GyMasa 2018.04.20. 16:24:27

@neoteny:
... de sokatmondó az, hogy az állam nem volt hajlandó társfinanszírozni:...
De, ez nem a mostani kormany bune ugye?
Ezt a tarsfinanszirozast az osszes kormany szabotalta a rendszervaltas ota.
...ezek szerint a fiaid születéséért nem fizette ki az állam a Telkinek azt az összeget, amennyit az OEP (vagy megfelelője) fizetett volna egy állami rendszerbeli kórháznak ha ott születtek volna a csemetéid...
Igen, az volt a szabaly, hogy vagy 100%-ban az allami egszsegugy dijait fizeti az OEP egy beavatkozasert, vagy 100%-ban a beteg fizet.
Olyat nem lehetett csinalni, hogy az OEP kifizeti az allami korhaznak is fizetendo dijat, ami mondjuk a teljes osszeg 50%-a es a beteg csak a maradek 50%-ot fizeti ki.
Mindent egybeveve, ugy erzem, hogy nem volt arcatlanul draga a szules.

Így hát te/ti kétszer fizettél/fizettetek a szül(et)ésekért: egyszer a Telkiben, egyszer pedig a társadalombiztosításnak az állami rendszerben igénybe nem vett szül(et)ésekért.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.20. 16:49:54

@GyMasa:

"De, ez nem a mostani kormany bune ugye?
Ezt a tarsfinanszirozast az osszes kormany szabotalta a rendszervaltas ota."

Vagyis a mostani kormány bűne _is_.

"Mindent egybeveve, ugy erzem, hogy nem volt arcatlanul draga a szules."

Ez nem változtat azon a tényen, hogy többet fizettél/fizettetek mint amennyiért megkaphattad/megkaphattátok volna a szolgáltatás(oka)t tisztán magánfinanszírozású rendszerben.

Vagy azt akarod mondani, hogy ti személyesen nem bánjátok azt, hogy az állami rendszert dotáltátok az igénybe nem vett szül(et)ések árával?

GyMasa 2018.04.20. 17:00:32

@neoteny:
...Vagyis a mostani kormány bűne _is_...
Igen, meg az osszes eddigie.
...Ez nem változtat azon a tényen, hogy többet fizettél/fizettetek mint amennyiért megkaphattad/megkaphattátok volna a szolgáltatás(oka)t tisztán magánfinanszírozású rendszerben...
Nem tudom. Az a teny, hogy Telki bezart azert azt is jelenti, hogy lehet, hogy megsem fizettem ki a teljes koltseget a kezelesnek?
...Vagy azt akarod mondani, hogy ti személyesen nem bánjátok azt, hogy az állami rendszert dotáltátok az igénybe nem vett szül(et)ések árával?...
Nyavajoghatnek ezen, de nem erzem, hogy az elorebb vinne engem.
Masok elmennek Thaifoldre nyaralani, mi azt valasztottuk, hogy egyutt toltjuk a szulest, ami egy eletreszolo elmeny volt nekem.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.20. 19:37:58

@GyMasa:

"Az a teny, hogy Telki bezart azert azt is jelenti, hogy lehet, hogy megsem fizettem ki a teljes koltseget a kezelesnek?"

Valóban lehetséges, hogy nem fizetted ki a _Telkinek_ a kezelés teljes költségét. De az is lehetséges, hogy ha a Telki megkapta volna az állami normatívát a szül(et)ések után, akkor az fedezte volna a teljes költséget -- esetleg még úgy is, hogy ti kevesebbet fizettetek volna a Telkinek.

"Nyavajoghatnek ezen, de nem erzem, hogy az elorebb vinne engem."

Rendben van: akkor a válaszod a kérdésemre az, hogy nem bánjátok azt, hogy az állami rendszert dotáltátok az igénybe nem vett szül(et)ések árával. Nektek lehetőségetek volt annak választására, hogy a Telkiben szüljetek (kétszer is); az pedig, hogy a Telki bezárt, és így másoknak már nem adataik meg ez a választás, már nem a ti problémátok.

GyMasa 2018.04.22. 23:20:06

@neoteny:
...Valóban lehetséges, hogy nem fizetted ki a _Telkinek_ a kezelés teljes költségét. De az is lehetséges, hogy ha a Telki megkapta volna az állami normatívát a szül(et)ések után, akkor az fedezte volna a teljes költséget -- esetleg még úgy is, hogy ti kevesebbet fizettetek volna a Telkinek...
Nézd, nekem megérte ez az élmény ennyiért is.
Tudod, a szabad piac.
...Rendben van: akkor a válaszod a kérdésemre az, hogy nem bánjátok azt, hogy az állami rendszert dotáltátok az igénybe nem vett szül(et)ések árával...
Nem, a válaszom az, hogy felesleges ezen rugózni!
Tekints úgy rá, hogy ez egy olyan magánrendelés volt, ahol volt mégegy költség, amit a TB-nek fizettem.
...Nektek lehetőségetek volt annak választására, hogy a Telkiben szüljetek (kétszer is); az pedig, hogy a Telki bezárt, és így másoknak már nem adataik meg ez a választás, már nem a ti problémátok...
Ez azért eléggé csücskös vélemény, nem gondolod?
Remélem, nem teszel Telki bezárásáért IS engem felelőssé!
Mondd el, kérlek, hogyan tudtam volna tenni azért, hogy ne zárjon be, azon kívül, hogy kifizettem az általuk kért árat, alkudozás nélkül?
Vagy, mostmár én leszek mindennek a feleőse, és a gyűjtőnick az összes unszimpatikus hozzászólónak?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.22. 23:33:22

@GyMasa:

"Tudod, a szabad piac."

Az általatok a TB-nek fizetett, az igénybe nem vett szülésekre eső összegek _nem_ szabadpiaci tranzakciók voltak.

"a válaszom az, hogy felesleges ezen rugózni!"

Vagyis nem bánjátok azt, hogy az állami rendszert dotáltátok az igénybe nem vett szül(et)ések árával.

"Ez azért eléggé csücskös vélemény, nem gondolod?"

Nem csücskösebb, mint "az, hogy felesleges ezen rugózni!"

GyMasa 2018.04.23. 00:41:48

@neoteny:
...Az általatok a TB-nek fizetett, az igénybe nem vett szülésekre eső összegek _nem_ szabadpiaci tranzakciók voltak...
Értem.
Ellenben úgy gondoltam, hogy nekem megérte még így is.
És ezt ma sem bánom.
Remélem, ez nem baj?
...Vagyis nem bánjátok azt, hogy az állami rendszert dotáltátok az igénybe nem vett szül(et)ések árával...
Ezt, speciel nem bánom.
Az a szülés egy olyan élmény volt, amit állami kórházban nem kaphattam volna meg. Még drágán sem.
...Nem csücskösebb, mint "az, hogy felesleges ezen rugózni!"...
Azért, azt hiszem, hogy engem felelőssé tenni Telki bezáráa miatt eléggé, khm... "érdekes" vélemény...
Magyarázd el nekem, hogy mennyiben fogja az én életminőségemet növelni az a tény, hogy mondjuk aggodalmaskodok azon, hogy mennyi a havi TB-m, azon felül, amit kifizettem a szülésért?
Ja, és az is érdekel, hogy mennyiben fog változtatni a helyzeten, ha mégis aggodalmaskodok!
Én, úgy ítélem meg, hogy nekem az a szolgáltatás megérte annyiért.
TÖbbet is fizettem volna érte.
Nem vagyunk egyformák!
Van, aki Ferrari-t vesz, meg van, aki világ körüli utat, meg van olyan, akinek megér sok pénzt, hogy ott lehet a gyerekei születésénél.

GyMasa 2018.04.23. 00:44:06

@neoteny:
...Az általatok a TB-nek fizetett, az igénybe nem vett szülésekre eső összegek _nem_ szabadpiaci tranzakciók voltak...
Ja, és nem is állítottam, hogy azok lettek volna.
Én csak annyit mondtam, hogy "tekints úgy rá...", de igazad van, helyesen: "én úgy tekintek rá".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.23. 01:43:34

@GyMasa:

"mennyiben fogja az én életminőségemet növelni az a tény, hogy mondjuk aggodalmaskodok azon, hogy mennyi a havi TB-m, azon felül, amit kifizettem a szülésért?"

Mennyiben növeli a te életminőségedet az, hogy aggodalmaskodsz a magyar eü-ben uralkodó állapotok felett?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.23. 03:08:08

@GyMasa:

"Én, úgy ítélem meg, hogy nekem az a szolgáltatás megérte annyiért."

Csak épp' a kérdés nem az, hogy a Telkinek általad fizetett összeg megérte-e neked a Telki által nyújtott szolgáltatásért (ez nyilvánvaló abból, hogy _önszántadból_ kifizetted azt az összeget a szolgáltatásokért) hanem az, hogy a TB-nek a két igénybe nem vett szülésre _kényszerből_ kifizetett összeg megérte-e neked?

GyMasa 2018.04.23. 14:13:28

@neoteny:
...Mennyiben növeli a te életminőségedet az, hogy aggodalmaskodsz a magyar eü-ben uralkodó állapotok felett?..
Semennyiben.
Akkor mar nem is szabad gondolkodni rola?
Vagy, akkor elveszitettem a jogomat, hogy hozzaszoljak, vagy micsoda?
...Csak épp' a kérdés nem az, hogy a Telkinek általad fizetett összeg megérte-e neked a Telki által nyújtott szolgáltatásért (ez nyilvánvaló abból, hogy _önszántadból_ kifizetted azt az összeget a szolgáltatásokért) hanem az, hogy a TB-nek a két igénybe nem vett szülésre _kényszerből_ kifizetett összeg megérte-e neked?...
De, pontosan az a kerdes, mert kifizettem az arat, tehat megerte.
Meg ugy is, hogy mellette levontak a rendszeres TB-met.
Komolyan nem ertem, mit nem lehet ezen felfogni?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.23. 15:05:25

@GyMasa:

"Semennyiben.
Akkor mar nem is szabad gondolkodni rola?"

Hogyne lenne szabad: mint ahogy nekem is szabad gondolkodni arról, hogy milyen következményei vannak annak, hogy a magánkórházak (általánosságban: magánkezelők) nem kapják meg az állami normatívát a kezelések után.

"Meg ugy is, hogy mellette levontak a rendszeres TB-met."

De ha kifizették volna az állami normatívát a Telkinek és neked annyival kevesebbet kellett volna fizetned a Telkinek, akkor jobban megérte volna neked: a megtakarított pénzt pl. a csemetéidre költhetted volna.

És ott vannak azok, akik azért nem választják a magánkórházat (vagy más magánkezelést), mert nekik már _nem_ éri meg a magánkezelés azon az áron, amit az állami normatíva megfizetése hiányában fizetniük kellene. Vagyis ők az állami kezelés fogyasztására vannak kényszerítve az állami normatíva megfizetésének hiánya miatt.

GyMasa 2018.04.23. 16:24:15

@neoteny:
...Hogyne lenne szabad: mint ahogy nekem is szabad gondolkodni arról, hogy milyen következményei vannak annak, hogy a magánkórházak (általánosságban: magánkezelők) nem kapják meg az állami normatívát a kezelések után...
Es, mire jutottal, milyen kovetkezmenyei vannak?
...De ha kifizették volna az állami normatívát a Telkinek és neked annyival kevesebbet kellett volna fizetned a Telkinek, akkor jobban megérte volna neked: a megtakarított pénzt pl. a csemetéidre költhetted volna...
De nem ez tortent, es nem ez tortenik.
Es, ahogy elnezem meg igen sokaig nem fog ez tortenni, tehat, ha most ezen idegesitem magam, annak zero kihatasa lenne erre a kerdesre.
Akkor pedig teljesen felesleges ezen haborogni.
Fuggetlenul attol, hogy mi lett volna.
...És ott vannak azok, akik azért nem választják a magánkórházat (vagy más magánkezelést), mert nekik már _nem_ éri meg a magánkezelés azon az áron, amit az állami normatíva megfizetése hiányában fizetniük kellene...
Amihez szivuk joga van!
Nem tudom, ezzel mi a problema?
Aki el tud menni egy 2 hetes egzotikusabb nyaralasra, az megengedhetett volna maganak egy Telki szulest is.
Aki meg nem, annak meg a csokkentett aron sem engedhette volna meg maganak.
...Vagyis ők az állami kezelés fogyasztására vannak kényszerítve az állami normatíva megfizetésének hiánya miatt...
Szegenyek!
Ilyen az elet.
Csinaljatok forradalmat, vagy koltozzetek el Nirvanaba, ahol minden tokeletes, es mindenki szep meg egeszseges is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.23. 17:13:33

@GyMasa:

"Es, mire jutottal, milyen kovetkezmenyei vannak?"

De ha kifizették volna az állami normatívát a Telkinek és neked annyival kevesebbet kellett volna fizetned a Telkinek, akkor jobban megérte volna neked: a megtakarított pénzt pl. a csemetéidre költhetted volna.

És ott vannak azok, akik azért nem választják a magánkórházat (vagy más magánkezelést), mert nekik már _nem_ éri meg a magánkezelés azon az áron, amit az állami normatíva megfizetése hiányában fizetniük kellene. Vagyis ők az állami kezelés fogyasztására vannak kényszerítve az állami normatíva megfizetésének hiánya miatt.

"De nem ez tortent, es nem ez tortenik."

Ahogy írtad volt: Itt ötletelés folyik, és véleménycsere.

"Szegenyek!
Ilyen az elet."

Igen; és olyan is az élet, hogy magyar orvosok (és egyéb eü-dolgozók) elvándorolnak Mo-ról nyugatra. Amin szintén teljesen felesleges háborogni.

GyMasa 2018.04.23. 19:15:13

@neoteny:
...De ha kifizették volna az állami normatívát a Telkinek és neked annyival kevesebbet kellett volna fizetned a Telkinek, akkor jobban megérte volna neked: a megtakarított pénzt pl. a csemetéidre költhetted volna...
Ismered azt a viccet, hogy:
"
- tudsz úszni?
- nem
- És, ha megfizetem?
"
Értsd már meg, hogy nincs olyan választás, hogy a TB fizeti egy részét, és én a többit.
Ma sincs.
...És ott vannak azok, akik azért nem választják a magánkórházat (vagy más magánkezelést), mert nekik már _nem_ éri meg a magánkezelés azon az áron, amit az állami normatíva megfizetése hiányában fizetniük kellene. Vagyis ők az állami kezelés fogyasztására vannak kényszerítve az állami normatíva megfizetésének hiánya miatt...
Ez az egész vita kissé felesleges, mert Telki már nem elérhető SENKINEK.
Ezen felül mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy a gyereke születése miatt abban az évben nem megy el nyaralni, hanem a kórházra fizeti ki a pénzt!
...Ahogy írtad volt: Itt ötletelés folyik, és véleménycsere...
Csakhogy te folyamatosan a Nirvana-érvelési hibába esel, mert mindent azzal söpörsz le az asztalról, hogy "de lenne jobb/olcsóbb".
Ebben tökéletesen igazad van, csakhogy nem egy tökéletes világban élünk, így a LÉTEZŐ világban kell boldogulnia mindenkinek!
Ami meg sajnos tökéletlen.
...Igen; és olyan is az élet, hogy magyar orvosok (és egyéb eü-dolgozók) elvándorolnak Mo-ról nyugatra. Amin szintén teljesen felesleges háborogni...
Én nem is háborogtam rajta.
Az eredeti javaslatom - háborgás nélküli - megoldási javaslat volt erre a problémára.
Aki itt elégedetlen, az kizárólag te vagy!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.23. 19:32:36

@GyMasa:

"Értsd már meg, hogy nincs olyan választás, hogy a TB fizeti egy részét, és én a többit.
Ma sincs."

Értsd már meg, hogy nincs olyan, hogy a kezdő orvosoknak 800K-t fizetnek ami a posztokkal előrehaladva felkúszik akár havi nettó 3-5 millióig is.
Ma nincs.

"az egész vita kissé felesleges, mert Telki már nem elérhető SENKINEK"

Viszont vannak más magánkórházak és magánkezelők akiknek ma nem kerül kifizetésre az állami normatíva.

"Ebben tökéletesen igazad van, csakhogy nem egy tökéletes világban élünk, így a LÉTEZŐ világban kell boldogulnia mindenkinek!"

Akkor boldoguljanak az orvosok is a LÉTEZŐ világban.

"Én nem is háborogtam rajta."

Én sem háborogtam azon, hogy az állami normatívák nem kerülnek kifizetésre a magánkórházakban és magánkezeléseken: arról értekeztem, hogy ennek mik a következményei.

"Az eredeti javaslatom - háborgás nélküli - megoldási javaslat volt erre a problémára."

Amivel a Nirvana-érvelési hibába estél, mert azt állítottad, hogy de lenne jobb megoldásod az orvosok elvándorlására.

"Aki itt elégedetlen, az kizárólag te vagy!"

Ha nem lennél elégedetlen az orvosok elvándorlásával, akkor nem álltál volna elő megoldási javaslattal.

GyMasa 2018.04.23. 19:55:45

@neoteny:
...Értsd már meg, hogy nincs olyan, hogy a kezdő orvosoknak 800K-t fizetnek ami a posztokkal előrehaladva felkúszik akár havi nettó 3-5 millióig is.
Ma nincs...
Amit nem is állítottam.
Ez csak egy megoldási javaslat EGY RÉSZE volt, amit szisztematikusan hanyagolsz ...
...Viszont vannak más magánkórházak és magánkezelők akiknek ma nem kerül kifizetésre az állami normatíva...
Akkor pártot kell alapítani, programot készíteni, keresni egy hiteles, karizmatikus arcot, támogatókat, és kiépíteni a vidéki jelenlétet.
Ezzel utána választást nyerni, és azt csinálni, ami neked jól esik.
Ennek hiányában lehet szavazni egy számodra szimpatikus pártra, aki a te ötleteidet a leginkább képviseli (ami jelenleg, szerintem nem létezik az országban)
Végül, el lehet költözni egy olyan országba, ahol mindez úgy van, ahogy szeretnéd.
...Akkor boldoguljanak az orvosok is a LÉTEZŐ világban...
Így van, soha nem mondtam, hogy kötelező nekik magasabb fizetést adni!
Viszont, akkor ne tessék panaszkodni a szar egészségügyi ellátás miatt.
Tudod, van az a mondás, "hogyha mindig csak ugyanazt csinálofd, az eredmény is mindig ugyanaz lesz!
Ha más eredményt akarsz, valamit másképpen kellc sinálnod!"
..Én sem háborogtam azon, hogy az állami normatívák nem kerülnek kifizetésre a magánkórházakban és magánkezeléseken: arról értekeztem, hogy ennek mik a következményei...
Ahhoz képest kissé túl sokat hallottam tőled ezt.
SZóval, nekem kifjezetten panaszkodásnak tűnt.
de, ez nyilvána asaját, percepciós hiányosságom miatt van, úgyhogy nézd el nekem!
..Amivel a Nirvana-érvelési hibába estél, mert azt állítottad, hogy de lenne jobb megoldásod az orvosok elvándorlására...
Nem, a Nirvana érvelés az, amit te csinálsz, amikor SEMMI MÁS megoldás nem elfogadható, csak a tökéletes.
(pl. SENKINEK nem szabadna meghalnia az utakon!)
(Ellenben a "ha minden autóban lenne 150 légzsák, akkor kevesebben halnának meg az utakon", ami nem Nirvána érvelés)
Az én esetemben csak egy ötletet írtam le, hogy hogyan lehetne javítani a helyzeten.
Egy szóval nem írtam, hogy más megoldás számomra nem elfogadható.
Csak, éppen senki semmilyen másik megoldást nem írt le.
...Ha nem lennél elégedetlen az orvosok elvándorlásával, akkor nem álltál volna elő megoldási javaslattal...
És, hányszor hallottad tőlem nbármelyik érvedre válaszként ezt?
Mert én elég sokszor hallottam, hogy "nekem olcsóbb lett volna".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.23. 20:13:08

@GyMasa:

"Amit nem is állítottam."

Én sem állítottam azt, hogy ma van olyan választás, hogy az állam kifizeti a normatívát a magánkórházaknak/magánkezelőknek.

"Ez csak egy megoldási javaslat EGY RÉSZE volt, amit szisztematikusan hanyagolsz"

Értsd már meg, hogy nincs olyan, hogy hogy a kórházak kiskirályainak megtörése.
Ma nincs.

Értsd már meg, hogy nincs olyan, hogy adómentes hálapénz de egyúttal a kórház adminisztrációján keresztül intézve.
Ma nincs.

Értsd már meg, hogy nincs olyan, hogy hálapénz kommandók felállítva.
Ma nincs.

Értsd már meg, hogy nincs kommandók azokra, akik a kórház infrastruktúráját magáncélra használják, és azután magánrendelésen külön pénzt kérnek.
Ma nincs.

"Akkor pártot kell alapítani, programot készíteni, keresni egy hiteles, karizmatikus arcot, támogatókat, és kiépíteni a vidéki jelenlétet.
Ezzel utána választást nyerni, és azt csinálni, ami neked jól esik.
Ennek hiányában lehet szavazni egy számodra szimpatikus pártra, aki a te ötleteidet a leginkább képviseli (ami jelenleg, szerintem nem létezik az országban)"

Mindezeket te is megteheted ha azt akarod, hogy ne vándoroljanak el az orvosok.

"Így van, soha nem mondtam, hogy kötelező nekik magasabb fizetést adni!"

De azt mondtad, hogy az megoldás lenne az elvándorlásukra. Amiben tökéletesen igazad van, csakhogy nem egy tökéletes világban élünk, így a LÉTEZŐ világban kell boldogulnia mindenkinek!

"Ahhoz képest kissé túl sokat hallottam tőled ezt.
SZóval, nekem kifjezetten panaszkodásnak tűnt."

Mert "kettős mércét" alkalmazol.

"a Nirvana érvelés az, amit te csinálsz, amikor SEMMI MÁS megoldás nem elfogadható, csak a tökéletes."

A Nirvana érvelés az, amit te csinálsz, amikor SEMMI MÁS megoldás nem elfogadható az orvosok elvándorlásának megállítására csak a fizetésemelés meg a hálapénz-kommandó meg a kommandók azokra, akik a kórház infrastruktúráját magáncélra használják, és azután magánrendelésen külön pénzt kérnek.

"Az én esetemben csak egy ötletet írtam le, hogy hogyan lehetne javítani a helyzeten."

Az én esetemben csak egy ötletet írtam le, hogy hogyan lehetne javítani a helyzeten.

"És, hányszor hallottad tőlem nbármelyik érvedre válaszként ezt?"

Legalább egyszer: "Aki itt elégedetlen, az kizárólag te vagy!"

GyMasa 2018.04.23. 20:52:56

@neoteny:
...Én sem állítottam azt, hogy ma van olyan választás, hogy az állam kifizeti a normatívát a magánkórházaknak/magánkezelőknek...
Akkor miről is vitatkoztunk?
Csak úgy?
Most komolyan kihátrálsz miden mögül, amit leírtál?
Tényleg nem a te napod a mai.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.23. 20:54:17

@GyMasa:

"Akkor miről is vitatkoztunk?"

Arról, hogy mik a következményei annak, hogy nincs ma olyan választás, hogy az állam kifizeti a normatívát a magánkórházaknak/magánkezelőknek.

GyMasa 2018.04.24. 09:45:49

@neoteny:
...Arról, hogy mik a következményei annak, hogy nincs ma olyan választás, hogy az állam kifizeti a normatívát a magánkórházaknak/magánkezelőknek...
Nem, arrol nem vitatkozunk.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.24. 15:28:58

@GyMasa:

"Nem, arrol nem vitatkozunk."

Én:

----

És ott vannak azok, akik azért nem választják a magánkórházat (vagy más magánkezelést), mert nekik már _nem_ éri meg a magánkezelés azon az áron, amit az állami normatíva megfizetése hiányában fizetniük kellene. Vagyis ők az állami kezelés fogyasztására vannak kényszerítve az állami normatíva megfizetésének hiánya miatt.

----

Mire te:

----

Ezen felül mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy a gyereke születése miatt abban az évben nem megy el nyaralni, hanem a kórházra fizeti ki a pénzt!

----

Ez a vita arról szól, hogy mik a következményei annak, hogy nincs ma olyan választás, hogy az állam kifizeti a normatívát a magánkórházaknak/magánkezelőknek.

sztd 2018.04.25. 13:13:36

@dare: @HaFr:
Sajnálom, hogy ilyen sokára válaszolok.

Forrás:
index.hu/gazdasag/2018/03/19/gpd_fidesz_gazdasagpolitika_elmult_nyolc_ev_eletszinvonal_munkahely_jovedelem/

Harmadik ábra.
Egy főre eső GDP, PPS. 2010 és 2015 közötti változás az adott év átlagaihoz képest.

Budapest: -4,56%
Baranya: -0,43%
Somogy: -0,19%
Pest: +0,13%
Nógrád: +0,29%
...
BAZ: +9,06%
Bács-Kiskun: +10,50%
Vas: +10,96%
Győr-Moson Sopron: +12,84%
Fejér: +13,92%

A lényeg, hogy a számok alapján összességében véve az EU átlaghoz képest csak Budapesten volt érdemi visszaesés, míg a többi hely stagnált, vagy érdemben felzárkózott.

2018.04.25. 19:11:30

@sztd:
megindult a főváros kifosztása. vagy másik olvasatban budapest nem érzi többé a rendszerváltás előnyeit, hanem annak hátrányait. munkahelyek megszűnése, elvándorlás. de ez semmi ahhoz képest, ami a rendszerváltás után történt borsodban, vagy kelet-magyarországon.