1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.04.14. 09:47 HaFr

A magyar politika régóta legtermékenyebb fordulata jöhet

Képtalálat a következőre: „modern nacionalizmus”

Mindent összevetve jelentősen eltérően ítélem meg Orbán újabb győzelmét, mint a legtöbb ellenzéki: szerintem a kiegyezés óta legtermékenyebb politikai időszakunk elé nézünk a 2022-ig tartó ciklusban. Utoljára az 1825-1868-as időszakban formálódott át a magyar politikai kultúra úgy, hogy az a következő fél évszázadra meghatározta az ország irányvonalát (ez volt a korabeli liberalizmus kora), ami annak volt köszönhető, hogy az akkor jóval szűkebb politikai társadalom csaknem egészén belüli hosszadalmas vajúdásban előbb kikristályosodott, majd egy politikai modus vivendiben intézményesült az 1820-as években kezdődött reformfolyamat minden tanulsága. A folyamatoknak ugyanez a léptéke és szélessége nem állt már rendelkezésre az I. és a II. világháború után, mert eltérő ütemben mindkettő megszállásba, szuverenitásvesztésbe, majd rendszerváltásba torkollott.

Márpedig -- noha nálunk, a polgári átalakulását és a modernizációját késve kezdő országban, az idő bizonyos értelemben összetorlódott -- a paradigmatikus, tartós érvényű átalakulásoknak időre van szükségük. Időre van szükség ahhoz, hogy megtaláljuk egy folyamat egyensúlyi pontját.

Ma a 150-190 évvel ezelőttihez hasonlóan széles és mély átalakulásnak vagyunk a vélhetően egyik legtermékenyebb pontján. Az 1988-ban kezdődött rendszerváltás óta először nyílik alkalom arra, hogy a politikai társadalom (leegyszerűsítve, a a szavazati jogukkal élő állampolgárok összessége), amely az akkori -- a nemességre és a polgárok egy részére korlátozódó -- néhány százalék helyett ma a népesség 70%-ára rúg, elkezdjen a jövőt is meghatározó módon megszerveződni.

A politikai társadalmunk zömét jelenleg a Fidesz szervezi az etnicista nacionalizmus és az állami újraelosztás/apanázs révén (nemzeti szocializmus), de a másik része éppen most szabadul ki a posztkommunista reformista politika gyámkodása alól (kerülném a "demokratikus baloldal" mindkét jelzőjének használatát, hiszen a posztkommunista elit e részének a bukása éppen azért következik be, mert se baloldali, se demokratikus nem volt). A posztkommunista reformizmusnak nem sikerült harminc éve alatt megszerveznie a saját politikai bázisát, ezért az utóbbi most kicsúszik alóla és várhatóan új politikai paradigmát hoz létre új szereplőkkel. A posztkommunista reformizmus elfoglalja helyét a nemzeti szocialista oldallal kollaboráns aktorok senkiföldjén, és csak idő kérdése a kimosódása a politikai rendszerből. Ez lehet az előttünk álló ciklus legfontosabb hozadéka.

A másik oldal nemzeti szocializmusának a sorsa egyelőre bizonytalan. Mivel az etnicizmus még sokáig a legerősebb politikai kulturális érték lesz a jobboldalinak nevezett szavazók között, ennek feltöredezése csak egy másfajta -- modernizációs -- nacionalizmustól várható, de hogy ez mikor kezdi el elhódítani a szavazók többségét, azt még nem lehet megmondani. De ez is meg fog történni már csak azért is, mert a Fidesz politikája tarthatatlan és improduktív hazugságokon alapul -- ám könnyen lehet, hogy a reformizmus bukásához hasonlóan ennek leáldozásához is kell vagy huszonöt év.

Ennek ellenére, ami biztató: a folyamat mélysége és szélessége adott, és ennek megfelelően előbb-utóbb létrehozza a maga egyensúlyi állapotát, amely akár egy újabb -- a dualizmus sikeréhez mérhető -- modernizáció nyitánya lehet. A posztkommunista reformizmus bedőlésével a politikai társadalom egyik szelete visszavette a kezdeményezést a pártokráciától, és kialakulhat vele egy valóban autentikus baloldal. Ha ez így lesz, akkor a jobboldalnak -- a modernizációs kényszert is ideszámítva -- reagálnia kell majd, ami elindíthatja a saját átalakulását is. Minden jel szerint az újabb kiegyezés a 2020-as évek második felében jöhet létre. Ennek a merőben spekulatív modellnek az érvényességét persze semmi nem garantálja, de nem is teljesen légből kapott. Mivel a jövőt minden szakma megpróbálja modellezni, én egyelőre ezt teszem az asztalra. Mindent összevetve tehát a magyar politikai rendszer egy teljesen érthető -- látens modernizációs -- logika mentén változik, amit se túlságosan siettetni, se megakadályozni nem lehet.

PS.. Az előbbiek miatt ezért félreértés ne essék: a mai tüntetés -- főleg, ha valóban sorozattá terebélyesedik -- a hivatalos ellenzékre van a legnagyobb, reméljük, halálos veszéllyel, és amikor a Fidesz hangadói uszítanak a tüntetés ellen, a hivatalos ellenzéket is védik. Ahogy a hivatalos ellenzék is védi magát, amikor ráakaszkodik a tüntetésre és részt vesz benne.

103 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr7913833766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kibic a toronyban 2018.04.14. 15:59:44

Gratulálok a fideszes elcsalt választásnak örvendező poszthoz.
Minden ellenzéki tevékenység fölszámolódott, rendeleti kormányzás van. És elértük a csaláson alapuló egypártrendszer és személyi kultusz állapotát.
Ilyenkor csak örülni lehet, ahogy a posztban.
Minden fidesztolvaj ezt teszi.

2018.04.14. 16:57:45

@Janossz:
rigó urat a zsidó keresztény államegyház (a vatikán) jelölte ki. a nemzeti keresztségben az egyházi vezetők választottak.

Janossz 2018.04.14. 17:06:18

@444: És a nemzetibibliahamisítókereszténységbe ki fogja beterelni az összes vallásos magyart?
A székelyek katolikusok, a békésiek evangélikusok jobbára. Az izraelitákról nem is beszélve.
Lesznek Csepel teherautókon falujáró fényesszelekbrigádok, téríteni, vagy hogy?

2018.04.14. 17:26:25

@Janossz:
a nemzeti keresztségben a vallásfelekezetek megválaszthatják a lelkészi vezetőiket. a szeged csanádiak azt mondják, hogy rigó úr legyen a püspök, akkor legyen ő. de rigó urat kívülről jelölték ki. ahogy régen az ejtőernyősöket a pártban. odaültették. rigó úr lesz a püspök. na most rigó úr "demokrata". ugyanúgy, mint gyurcsány ferenc. elvesztették a választást. de mit számít az. ők a "demokraták".

2018.04.14. 17:35:17

lehet, hogy a rigó úr éppen a fideszes püspök. a lényeg az, hogy az állami, egyházi vezetők legyenek választottak. mert most az államvallást kívülről diktálják.

Janossz 2018.04.14. 17:54:31

@444: " mert most az államvallást kívülről diktálják. "
Bizony. Elég nagy bajban is lesz a püspök Úr, ha így megy, hiszen egy külföldi irányítású szervezet ügynöke a rendszer logikája szerint.
Átkeresztelkedik Debrecenben?

2018.04.14. 17:57:00

@Khonsu:
ilyen alapon a számítógépek demokratikusak. az andorid 8.0 demokratikusabb, mint az 7.0? régi facebook nem volt demokratikus, de mióta volt a php verziófrissítés demokratikusabb lett, mert a hatékonyság növekedett. na persze.

Khonsu 2018.04.14. 18:03:58

@444:

Meglepett volna, ha olyat írsz aminek értelme is van. Mellesleg polgárosodásról volt szó, nem demokráciáról.

2018.04.14. 18:08:36

@Janossz:
a rendszerváltás óta lényegében azon folyik a vita, hogy ki vagy mi diktálja az államvallást. a filoszemiták azt mondják, hogy ők diktálják. és velük szemben szerveződött a fidesz és a jobbik nemzeti radikális vonulata. ami tapasztalatom szerint a jobbik szavazóinak ma is többségét adja. de nem vagyok intézet, ami ezt pontosan méri. és az lmp kisebb része is szemben áll a filoszemitákkal. sallai azt képviseli, hogy ne álljanak össze velük. ezért a vágja a másikat a radiátornak.

van a magyar kultúra, amelyik hagyományosan nemzeti keresztény. néphagyományok és a keresztény kulturális elemek az évszázadok folyamán összecsiszolódtak. ezzel szemben jött létre egy filoszemita ellenkultúra. egy kontra. és a fidesz és a jobbik egy rekontra. tehát ők a nemzeti kereszténység ellenzőinak az ellenzői. és erre jön a fővárosban egy szubkontra. ők már nem a filoszemiták. hanem a filoszemiták ellenzőinek az ellenzői. azaz a nemzeti kereszténység ellenzőinek ellenzőinek ellenzői. ezek az emberek hagyományok nélküli istentelenek.
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--P6yActS2--/793lGBuldGM6UyKes.jpeg
ők a nagyon versenyképesek, akikkel világvárost építünk. aha.

2018.04.14. 18:12:23

@Khonsu:
tehát amikor a windows 7.0-ról frissítettek 10.0-ra, akkor polgárosodottabbak lettek, mert hogy a gépek hatékonysága növekedett. nem demokratikusabbak lettek, hanem polgárosodottabbak. aha.

Janossz 2018.04.14. 18:17:25

@444: Kevered a szezont a f@szommal.
Amiről hadoválsz, annak nincs köze a valláshoz.
Ennek a két úriembernek annál több, ők képviselik a vallás-vonalat a rezsimben: Semjén és Balog.
Róluk mesélj! Hitelesek ezek valahol?

Khonsu 2018.04.14. 18:27:33

@444:

Valamekkora mértékben bizonyára igen, mivel ez is egy lépés a technológiai fejlődésben. Az pedig az idők során láthatóan megteremtette azt a hátteret a termelés, a gazdasági teljesítmény növekedésétől a legkülönfélébb infrastruktúrákon át a felszabaduló időig, mely elvezetett a polgárosodáshoz.

2018.04.14. 18:47:11

@Janossz:
dehogy nincs köze a valláshoz. a balliberális értelmiség úgy definiálja magát, hogy nem-nemzeti és nem-keresztény. és ebből lesz egy kultúrharc, ami folyik a rendszerváltás óta, de persze ez már korábban is folyt. ez egy vallásháború.

nemzeti keresztény hagyományok <--> filoszemiták (mdf-szdsz paktum, majd mszp-szdsz koalíció, majd mszp-p, dk, lmp?) <--> centrális erőtér (fidesz-kdnp, fkgp felszámolása) <--> jobbik?/lmp?

a kérdés, hogy hová áll az lmp. sallai a radiátornak löki hadházy ákost. szél kipenderíti. és beállnak balra. és jobbik jobbra. ez majd elválik. illetve, hogy a fidesz mihez kezd a budapesttel illetve budapest a fidesszel.

2018.04.14. 18:48:05

@Khonsu:
ezek szerint a polgárosodásban a nemzetközi űrállomás a minta.

2018.04.14. 18:48:46

lajka volt az első polgári kutya. gagarin volt az első világpolgár.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 18:59:48

@444:

"a balliberális értelmiség úgy definiálja magát, hogy nem-nemzeti és nem-keresztény."

Helyesen: a kocsma népfőiskolás népe úgy definiál mindenki mást mint nem-nemzeti és nem-keresztény.

Khonsu 2018.04.14. 19:04:38

@444:

Nem, ebben nincsenek minták. Egy technológiai fejlődési folyamat van, melynek a nemzetközi űrállomás és a windows verziók éppúgy a részei, mint a fémeszközök és a mezőgazdasági művelési technikák. Ez a fejlődési folyamat az, ami megteremtette a polgárosodáshoz szükséges hátteret. Ez találkozva az emberi tényezővel (genetika, pszichológia, szubjektív valóságok) polgárosodást eredményezett/eredményez, ami pedig tovább gyorsítja a fejlődést. Ez a kölcsönhatás a kulcselem.

Janossz 2018.04.14. 19:25:59

@444: A kérdés, hogy normális dolog-e 2018-ban így gondolkodni, mint te, meg a nagyszerű népfőiskolád teszi azt.
Nem normális. Beleragadtatok a XX. századba, annak is valahol az elején jártok.

2018.04.14. 19:27:33

@Khonsu:
ez esetben a fejlődés nyílegyenes. németországban a hitler jóval fejlettebb technológiát alkalmazott, mint bismarck. az nsdap mennyiben volt polgárosodottabb?

2018.04.14. 19:32:01

@Janossz:
a konzervativizmus elvben az, hogy régebben sem voltak az emberek feltétlen hülyék. errefelé a közkórházat 1529-ben alapították. és azt mondták, hogy a város nevezzen ki annak élére egy ispotálymestert, annak működéséhez járuljon hozzá az egyház. és adjon egy világi presbitert. és a szegényeknek, illetve a betegeknek is legyen választott képviselőjük. választott betegjogi képviselő is legyen. a mohácsi csata után 3 évvel kiokoskodták. ezt javasolta boncz lászlóné ursula asszony. nem kellett hozzá se internet, se eötvös károly intézet.

Khonsu 2018.04.14. 19:40:57

@444:

Kölcsönhatás az emberi tényezővel. Nem "javít meg", felerősítve tükrözi vissza ránk lényünket. Ha az adott közösség belső valósága maga a pokol, akkor azt. A technológia sem nem jó, sem nem gonosz, az ember ellenben mindkettő lehet.

A technológia így a remény hordozója és az ítélet eszköze egyben. Tükör, mely megmutatja valónkat, és bizony nem mindig tetszik a látvány.

2018.04.14. 19:41:53

@Khonsu:
a szerelmünk is a tükör, ami megmutatja a valónkat és megannyi minden.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 19:57:43

@444:

"a konzervativizmus elvben az, hogy régebben sem voltak az emberek feltétlen hülyék."

Ez egy ugyanolyan deepity, mint amikor (egyes) feministák azt bugyogják, hogy

"A feminizmus az a radikális elképzelés, hogy a nők is emberek."

Mindkét állítás amennyiben igaz, annyiban triviális; amennyiben pedig nem triviális, annyiban nem igaz.

Janossz 2018.04.14. 20:06:19

@444: " a konzervativizmus elvben az, hogy régebben sem voltak az emberek feltétlen hülyék. "

Csak éppen ahogy hülyék nem, úgy retrográdok sem voltak.
A konzervatívok ma nem a feudalizmusba, vagy az ősközösségbe vágynak vissza. Meghagyják azt a magadfajta népfőiskolásoknak. Ami működik, kipróbált, bevált, azt megtartják azért.

padisah 2018.04.14. 21:07:23

"de a másik része éppen most szabadul ki a posztkommunista reformista politika gyámkodása alól"

a posztkommunisták kikerülése a politikából igen előremutató esemény lenne, de attól tartok erre még mostanhoz képest is még 2-3 választási ciklus alatt kerülhet sor, és akkor is inkább csak azért mert egyszerűen kiöregszenek (majd jön az utódgenerációjuk)

azt gondolom, hogy a cikkben fejtegetett termékeny politikai időszakra pont a másik irányból, a fidesz kerülhet csak sor

Ahogy az evolúcióban is történni szokott, fajok sokasága hal ki, miközben közülük 1 dominánsá válik. Majd ez a domináns faj válik szét egy divergens fejlődés mentén új fajok sokaságára.

Ez megtörtént az MSZMP-vel 1988-tól kb 2010-ig, lényegében az MSZMP utódpártjai küzdöttek a hatalomért. A baloldali térfélen megjelenő új pártok marginális támogatottságot képesek felmutatni ma is.

Tehát a politikai tér új divergens fejlődése vagy a fidesz felbomlásával, vagy egy új párt által, a fidesz szavazók elcsábításával jön létre.

Mindez egy jelentékeny (, legalábbis nemzeti értelemben) jobbra tolódó politikát is jelent. Ami sajnos nem zárja ki, az újraelosztás tengelyen a további balra sodródást.

padisah 2018.04.14. 21:19:24

Pont ennek a blognak egy régi kommentjében került elő a modern baloldal átalakulása.

Tök jó posztot lehetne írni erről, két kép egymás mellett. Az egyiken a munkások vonulnak május elsején. A másikon a melegfelvonulás képei mondjuk 2008-ból.

A régi baloldal a munkásosztályra, és az állami újraelosztásra alapozta a hatalmát. Nyugaton, demokráciában az ipari munkásság képezte a baloldali pártok bázisát.

A mai 'modern' korban viszont az ipar által - nyugaton - foglalkoztatott munkásság száma a nullához konvergál. Mind a robotizáció, mind a munkahelyek keleti, alacsony bérű országokba költöztetése azzal jár, hogy a baloldal hagyományos bázisa, tehát most ideértve a posztkommunistákat is, eltűnőben van.

Helyette új célközönséget kellett keresniük, ezért rááltak arra a vonalra, hogy a főellenség az a heteroszexuális fehér férfi. Főleg ha még keresztény, és családos akkor aztán főleg. Erre a politikára remekül fel lehet fűzni mindenki mást, a nőket, a más bőrszínűeket, a szexuális kisebbségeket etc, és ezeknek a fehér férfiakra való uszításával politikai tőkét kovácsolni.

A csavar a dologban az, hogy mi nem a nyugaton vagyunk, hanem a köztes térben. A nyugat politikai, és főleg kultúrális, értékrendi befolyása alatt állunk, onnan jön hozzánk ez az új baloldaliság, úgy eladva mint progresszió, a tudományos, bizonyított igazságok tárháza stb.

Ugyanakkor a nyugatról elköltöztetett ipari munkahelyek egy jelentős része pont nálunk landolt, kelet-európában. Ebből pedig az következik, hogy a régi, poros baloldali eszmék, amelyek középpontjában az újraelosztás, és a verseny korlátozása áll, kelet-európában továbbra is kelendő politikai termékek.

Csak el kell határolódni az újbalolodaltól.

Meggyőződésem, hogy pl az Együtt látványos listás elutasítottsága a fenti újbaloldalnak szól.

2018.04.14. 21:26:22

bocs, de én a folyamat mélységében és szélességében csak a ner diktatúra mind kifejezettebb intézményesülését és annak az ország minden szögletébe, de még a horgászegyesületekbe és a kézimunkakörökbe való beévődését látom. gondolom gőzerővel folyik a virtuális terekbe való térnyerés is.

a mai tüntetésen azt az elárvult tömeget láttam, amelyiket az intézményes ellenzék magára hagyott, a fidesz átbaszott és maga alá gyűrt és amelynek nincs képessége a még gondolatainak a megfelelő artikulációjára sem. egyszerűen kétségbeejtően mutatja azt a kompetenciahiányt, ami puszta elégedetlenségén túl a demokráciához való általános viszonyulását képes lenne kifejezni, demonstrálni. így én arra számítok, hogy ez a mozgalom(is) el fog halni és a ner-nek csak az általános züllés, vagy a kivénhedt, foga hullott orbán és vazallusai kimúlása vet majd valahogy véget(kb. úgy mint salazar és frankó)
de lehet még egy közelebbi megoldás is. amivel a tanárbátyuskák szokták viccesen fenyegetni a renitens gyerekeket, de ami szerintem a múltat végiggondolva egy bújtatott magyar történelmi önreflexióból eredhet, és most ennek a folyamatában vagyunk: - kell egy nagy pofon, vagy akarsz érte előbb verekedni?

2018.04.14. 21:50:38

@Janossz:
a felvilágosodás előtti debrecenben volt választott városi tanács (szenátus), egyháztanács (presbiterek), vásárbírák, esküdtbírák (jurátus), ügyvédek (pro-kurátokok, prókátorok), a bíró, választott ispotálymerek, a kollégium, abban tanár és diákönkormányzat, ahogyan hívták diákköztársaság (coetus), diákparlament (convent) élén egy végzős diák), választott céhmesterek, jegyző (nótárius), választott belügyi (országgyűlési) küldöttek és külügyi követek és a közrendet felügyelő utcaszer, azok élén utcakapitányok és úgynevezett tízháznagyok (civilek). ugyanaz a személy két egymást követő évben nem tölthetett be főhivatalt. ez 16-17. századi városi alkotmányosság debrecenben. ezeket írta felül a felvilágosodás. mondván, hogy ez mind nem kell, mert majd lesznek pártok. és majd a pártoskodáson alapul a polgári fejlődés.

a fidesz közel 2,8 millió szavazatot szerzett. és az összes többi párt (ha a nemzetiségeket nem számoljuk), akkor lényegében ugyanennyit. de elég nehéz elképzelni azt, hogy jobbikban toroczkai és gyurcsány tudnának együtt kormányozni, de az egyenlő álláshoz a munkáspárti szavazókat is be kellene venni. de ha az ellenzék egy ilyen "szivárvány" koalíciót akar miért nem hoztak létre egy választási pártot. de lehetőségük lesz ezt jövőre az ep parlamenti választásokra létrehozni és az önkormányzati választásokra. de most ezt a kört a fidesz nyerte. ha emiatt egyeseket szétvet az ideg, akkor hozzanak létre egy "nem-fidesz" pártot. sallai a radiátornak löki hadházy-t. egyik üsse ki a másikat. döntsék el valahogy. morvai krisztina hová áll. mert ha kétfarkú kutyapárt összefog thürmer gyulával és karácsony gergellyel, akkor létrejön a "demokatikus összefogás". fogjanak össze.

azért veszem fel a radikális mezt és azért írok esetenként baromságokat is, mert érdekel, hogy mi a reakció. és rendre ugyanolyan baromság. és a köpködők oldaláról csak ez folyik. semmi egyéb. mindenki kommunista, fasiszta, akik nem mi vagyunk. ki akar összeállni schneider fiúval, aki a cigányokat lőtte a betyárseregben. a papája is skinhead volt, vagy nem volt. próbálom őket is megérteni. beültem oda, ahol kitervelték a cigány gyilkosságokat. ugyanabban az épületben van az mszp székház. nem ment le senki a pinceklubba, hogy megértse őket. hanem a szoci képviselő jelöltnek a fia veri a seggét, hogy a mamája indulhasson újra mert elcsalták, úgy egyébként a mama ep képviselő, a papa kormánytanácsadó. nincs demokrácia. ami azt jelenti nem ők nyertek..

van konszenzusra lehetőség? bármiféle közeledésre. engem ez érdekelt elsősorban. mindenféle mezt felvettem. liberálist is. úgy köptek le a leginkább. maguk a "liberálisok". úgy jöttem rá, hogy ezek mindent leköpnek. a leghülyébb fasisztáknál is fasisztábbak. miben kellene kiegyezni? megértem a demokraták dühét is. azt is, hogy nem a kedvenc pártjuk nyert. javasoljon jobbat a "baloldal". vagy új párt?

2018.04.14. 22:33:25

@padisah:
a fővárosban a balliberálisoknak esélyük lesz győzni. vidéken, főleg kistelepüléseken pedig a radikalizálódó jobbiknak lenne esélye, mert hogy egy település mennél kisebb annál kevesebb lehetőséget nyújt, tehát kisvárosi, nagyközségi, falusi környezetben lehet leginkább kormánypárti elnyomatás. és a fidesz világképe nem kompatibilis budapestiek jelentős részének kozmopolita elképzeléssel. de egyelőre a fidesznek van kétharmada.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 22:46:58

@444:

"[...] ez 16-17. századi városi alkotmányosság debrecenben."

És a kedvenc kérdésedre, ti. hogy ez a sok hivatalnok milyen valós árukat adott a debrecenieknek vagy a nagyvilágnak, mi a válaszod?

"ezeket írta felül a felvilágosodás. mondván, hogy ez mind nem kell, mert majd lesznek pártok."

Ez egy brutális idiótaság: már a Római Köztársaság idején léteztek politikai csoportosulások
www.britannica.com/topic/Optimates-and-Populares
Az lehet, hogy ezek nem voltak modern értelemben vett pártok, de a céljuk ugyanaz volt: a tagjaik politikai érdekérvényesítése.

"azért veszem fel a radikális mezt és azért írok esetenként baromságokat is, mert érdekel, hogy mi a reakció. és rendre ugyanolyan baromság."

Helyesen: _agent provocateur_-ként viselkedsz, aztán vered a nyáladat, hogy a trollkodásaidról megmutatják, hogy azok trollkodások.

"próbálom őket is megérteni."

Csak épp' megérteni és egyetérteni nem ugyanaz. Én is megértem azokat, akik "piacvédelemmel" (értsd államhatalmi erőszak -- törvények -- alkalmazásával) kívánják biztosítani a maguk számára a nagyobb jövedelmet, de ettől még nem értek egyet velük.

"van konszenzusra lehetőség?"

Minden alkalommal, amikor Sanyi 100-ért vesz meg egy használtcikket, konszenzusra jut a használtcikk eladójával: Sanyinak jobban kell a használtcikk mint a 100 pénz, a használtcikk eladójának meg jobban kell a 100 pénz mint a használtcikk. És minden alkalommal, amikor Sanyi 200-ért eladja a használtcikket, konszenzusra jut a vásárlóval: a vásárlónak jobban kell a használtcikk, mint a 200 pénz, és Sanyinak jobban kell a 200 pénz, mint a használtcikk. A naponta lejátszódó több milliárd -- mindkét fél részéről önkéntes --
adásvételek mindegyike esetében konszenzusra jutnak a felek.

2018.04.15. 08:15:22

@neoteny:
ez egy vásárvárosi magisztrátus. reformált "keresztyén" respublika. amit jobbágyparasztokból lett iparosok, kereskedők hoznak létre.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.15. 08:26:24

@444:

"ez egy vásárvárosi magisztrátus."

És a kedvenc kérdésedre, ti. hogy ez a sok hivatalnok milyen valós árukat adott a debrecenieknek vagy a nagyvilágnak, mi a válaszod?

Petrus Rosidus Maximus 2018.04.15. 10:14:06

Karizmatikus, hiteles arcok kellenének és egy másik jobbos párt (nem szélsőjobbos). Fel lehet építeni 2022-ig.

2018.04.15. 10:26:49

@neoteny:
de úgy gondolták, hogy kellenek ilyen "provizorok", akik a város piacára bejövő és onnan kimenő árut megmérik és feljegyzik. de abból senki se lett gazdag, hogy a köböl és a véka felügyelője lett. még abból sem, hogy székbíróként mázsált. mert hogy nem az volt a földesúr. hanem a mészárosok céhe és a polgárok kijelöltek valakit, hogy mázsáljon. aztán persze maguk is mértek. a mázsát lemásolták. "másának" hívták. a csukát fonttal mérjék. na jó, de mennyi egy font. és volt városi font. ennyi. a szenátus eldöntötte, hogy a város piacán a csukát fonttal mérjék. de valaki a halkereskedőknek rakosgatta a városi fontot abból nem lett gazdag.

abból probléma volt, hogy a választott szenátorok a bíró választásra se gyűltek össze. mert hogy dolguk volt. ezért vezették be, hogy kapnak valami fizetséget, de cserébe ha céhektől értesítést ("sedulát") kapnak, akkor kötelesek megjelenni (ebből lett a cédula). persze értem, hogy a közszolgálattal vissza is lehet élni. és erre két válasz van. még több közszolgálat. vagy az, hogy nem kell ennyiféle tisztség. mert hogy túl sokba kerül fenntartani. ebből kialakul egyensúly. a polgári és a büntető bíráskodást elválasztják. amikor vannak választott vásárbírák, akkor a választott főbíró és az esküdtek büntetőügyekben ítélkeznek. és 18-19. században kitalálják, hogy szüksége van orvosszakértőkre. de azt nem az áldozat hozzátartozói fizetik. hanem város fizeti, de a polgárság egy része azt mondja, hogy ne legyen ennyi közhivatal. a polgári fejlődés mégis csak az, hogy ezek a városi alkotmányosság keretében létrejönnek. debrecen folyamatosan versenyben áll a környező megyékkel. és a hajdúvárosoknak is saját statútumuk van. azt nem minden város köteles elfogadni. azok debrecenben se voltak érvényesek. debrecen támogatta azt, hogy a hajdúvárosokból létrejött hajdúkerület váljon el bihar megyétől. mert hogy azzal a váradi püspök pozíciója gyengült. és a reformáció az, hogy majd a hitközségek választott elöljárói megmondják, hogy ki legyen a püspök.

bécsnek ez nem tetszik. az ellenreformáció és a felvilágosult abszolutizmussal visszatér az, hogy ezeket majd a császári udvar ezeket elrendeli. mert hogy legyen valami jogegység. de ennek alapja nemzeti függetlenség. ezért jönnek létre a magyar országgyűlésben a nemzeti liberális pártok. és ezzel állnak a jelenkorban áll szembe egy nem-nemzeti liberálisok. akik szociálisak. de a szegényházat errefelé nem a szocialista párt hozta létre, hanem a mohácsi csata után boncz lászló és felesége ursula asszony felajánlásából a kápolna melletti házból létrehozzák az ispotályt. annak élére 1529-től a városi tanács ispotálymestert választ. azzal, hogy a felügyeletre az egyháztanács is adjon egy presbitert és a betegeknek is legyen képviselőjük. de ezt nem a szocialista párt teremteni, hanem ursula asszony és a keresztényszocialista érzület. és ezzel a nemzeti keresztény és nemzeti liberális kultúrával szemben szerveződik a nem-nemzeti és nem-keresztény csoportosulás. egy kontra kultúra. és azzal szemben áll a fidesz. az a rekontra. és a fidesszel szemben megszerveződni látszik a főváros jelentős része. ez egy szubkontra ebben a rablóulti játékban.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.15. 10:38:13

@444:

"de abból senki se lett gazdag, hogy a köböl és a véka felügyelője lett."

Ezt nem lehet filozofikusan eldönteni: vagy gazdag lett, vagy nem lett gazdag.

"a polgári fejlődés mégis csak az, hogy ezek a városi alkotmányosság keretében létrejönnek."

A legjobb polgárok korán keltek és későn feküdtek, mert termelték és vitték a piacra a valós árukat: nekik nem volt idejük hivatalnokoskodni. Tehát a hivatalnokok csak a kevésbé jó polgárokból lehettek. A kevésbé jók szabályozták a legjobbakat. Ez nem polgári fejlődés, hanem az etatizmus-kollektivizmus érvényesülése városi keretek között.

screpes 2018.04.15. 10:43:57

@444:
de a fidesz rég szembekerült az ispotályos filozófiákkal, érzülettel.
A főváros szerepe annyi, hogy rajta látszik a keletkezett (kritkai) erő..
csak kevés, a hatalommegtartáshoz kiépített rendszerben.
az amit te nemnemzeti nemkerszténynek nevezel, az nemzeti, mi más lehetne, és nem tartotta meg első prioritásnak keresztényi mívoltát. (elég az érzület)

Janossz 2018.04.15. 11:19:02

@444: Ha ez a Musk nevezetű amerikás ember feltalálja az időgépet, én foglak befizetni téged egy 16. századi debreceni útra, ígérem. Nem menettérti lesz.
Legalább itt hagynál minket jelenidőben a létező világban, a létező problémáinkkal.

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2018.04.15. 11:47:49

Lehet, hogy örülnöm kéne, amiért olyan sokan kényelmesen érzik magukat ebben a fertőben, és van további 6-8 évük kivárni, amíg egyszer talán valami változik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.15. 11:52:00

@rockseiaXLL: örülni nem kell, nem örömökről szól a poszt se

2018.04.15. 11:59:30

@screpes:
nemzeti keresztény hagyomány kontra: filoszemiták
rekontra: fidesz. szubkontra: tegnapi tüntetők. nevezzük úgy, hogy "a civilek".

de ez valójában csak egy újabb ellekultúra. összegyűlt egy tömeg, amiben thürmer gyula és bokros lajos hívei, vagy gyurcsány ferenc és vona gábor hívei jelen vannak. az lmp képviselői maguk se értenek egyet a pártban. megnéztem az index videóját. amiben az egyetlen konkrétum az volt, hogy bíró ica megmentené a devizahiteleseket. mert hogy azokat a kormány nem hallgatta meg. de a devizahitelesek megmentéséhez újabb bankadót kell kivetni. amit valószínűleg támogatna thürmer gyula és vona gábor, de valószínűleg nem támogatna bokros lajos vagy róna péter sem. a többi mind ellenérzés. persze ezt jogukban áll kinyilvánítani.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.15. 12:09:27

@444:

"nemzeti keresztény hagyomány kontra: filoszemiták"

Helyesen: ez a kocsma népfőiskolás népének brutálisan idióta megfejtése.

2018.04.15. 12:24:41

@Janossz:
az időkép olyan, mint a szabad piac. már sokan feltalálták, csak még nem valósították meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.15. 12:35:33

@444:

A szabapiac megvalósul minden alkalommal, amikor Sanyi (100-ért) vesz használtcikket és (200-ért) eladja azt -- feltételezve azt, hogy nem fenyegeti sem az eladót, sem a vevőt erőszak alkalmazásával (és őt sem fenyegeti sem az eladó, sem a vevő).

Janossz 2018.04.15. 12:39:39

@444: " de ez valójában csak egy újabb ellekultúra. összegyűlt egy tömeg, amiben thürmer gyula és bokros lajos hívei, vagy gyurcsány ferenc és vona gábor hívei jelen vannak. "
Feleslegesen koptatod a klaviatúrád. Nem kell névsorolvasás.
Van egyfelől a Fidesz, másfelől mindenki más. Ilyen egyszerű a képlet.

2018.04.15. 12:41:39

Leadtak a szavazók ~10,8 millió szavazatot.
Ebből 6,3 milliót a fidesz-kdnp kapott.

Ami ~61% ....
Ezt erősítette a mandátum kiosztó matek 67%-ra.
Azaz cirka 6% ám csak az a sokszor emlegetett lejt a pálya.

Az viszont gyakorlatilag mindegy, hogy 61:39-re vagy 67-33-ra verték tönkre a gagyi ellenzéket.
Mindenképpen ronda nagy bukásról van szó!

---

Egyéniben 91 helyet kapott a fidesz-kdnp a 109-ből.
Ami ~83% !!!!

Mégpedig helyben-emberközelben.
Azaz a jelöltek ismeretében...

Nos ez az igazán gáz az ellenzéknek!

A választók tipikusan nem akarták
a libero-balos izéket újra a nyakukba kapni.

Mondhatni: a nép nem kérte az ellenzéki kínálatot.
Főleg helyben, direktben, azaz magának nem!!!

*****

Miért is állítják egyesek, hogy a választás illegitim volt...

Hisz MÉG este 6-7 órakor IS!
az ellenzéki hangadók bizony
a saját jókora SIKERÜKBEN bíztak!!!!
A nagy részvételt látva...

Avagy: este 7-kor MÉG minden legitim volt és tisztességes.
Mert úgy hitték az ellenzéké a siker.

Ugye, hogy így volt?!
(vissza lehet nézni a neten, igen így volt)

Aztán amikor kiderült, hogy az a sok plusz szavazó
bizony nem a kormányt váltotta le
hanem
inkább az ellenzéket zavarta el a francba.

Akkortól meg hirtelen illegitim lett a választás?
Ugyanmár!

Ezt a dumát csak az elvakult nem gondolkodók veszik be.

Olyan nincs ugyanis, hogy

- amíg az ellenzéknek tűnik jónak, addig legitim

- de amint az ellenzék bukásra áll, már illegitim

hahaha...

Janossz 2018.04.15. 12:47:52

@nonolet: " Leadtak a szavazók ~10,8 millió szavazatot. "
Hűha, akkor mégis csak csalás volt?
Az összes magyarosítottal együtt sincs annyi szavazójogú polgár.
Magyarország jobban teljesít: 120%-os részvétel?

Hahaha.

Khonsu 2018.04.15. 13:10:22

@Rozsdabarna.:

Jobbos pártból már van elég, sok is. Ami szerintem sikerrel indulhatna a Fidesz és a mai ellenzékkel szemben is az éppenséggel egy balos párt lenne, mégpedig egy, az európai újbal példáját követő párt (pl. Sziriza).

Ezek a pártok jellemzően erős szociáldemokrata programmal, populista retorikával és nacionalista elemekkel is rendelkeznek. Ezért is nevezik őket sokan "nemzeti baloldalnak".

Egy ilyen, másik "nemzeti szocialista" párt képes lenne úgy megragadni a magyar "néplelket", hogy közben nacionalista irányból a Fidesz nehezen találna rajtuk fogást, szociális vonalon pedig konkrétan esélyük sem lenne ellenük (abban azért a Fidesz nem túl erős). Utóbbi miatt simán vinnék a mai, balosnak nevezett pártok szavazóit is, és mivel a nacionalista vonalon is kisebb lenne a kontraszt, az alacsonyabb jövedelmű fideszeseket is átcsábíthatnák.

Egy ilyen párt nem riasztaná el a nacionalistákat, vinné a kádári kisembert és eléggé modern lenne (a hasonló európai példákat követve), hogy a létbizonytalanságtól igencsak és okkal tartó fiatalokat is megszólítsa (ugyancsak az európai példákból kiindulva, legnagyobb arányban és leggyorsabban pont őket).

Hogy hosszú távon mennyire járnánk jól egy ilyen erővel az kérdéses, de ami biztos, hogy jobb lenne a annál a jövőnél, amit a jelenlegi út tartogat számunkra.

A társadalmi feltételek pedig tökéletesen megfelelnek egy ilyen típusú erő létrejöttéhez (csodálkozom is, hogy még nincs), az utóbbi évek fideszes és ellenzéki retorikája (a nacionalista szólamoktól a szociális demagógiáig) pedig alaposan elő is készítette a terepet hozzá.

Szerintem egy ilyet lenne legkönnyebb létrehozni és (ha ügyesen csinálják) könnyedén legyőzhetné a Fideszt, mellesleg felszámolná a teljes mai ellenzéket.

2018.04.15. 13:13:36

@Janossz:

Jajjj, nem tűnt fel, hogy mindenkinek KÉT szavazata volt... Még neked is!

2018.04.15. 13:14:58

@neoteny:
mi a filoszemita alapvetés?

schmitt mariska örökölt egy rakás pénzt a férjétől. abból vett egy üzleti hetilapot, ami a figyelő. ennek egy újságírója írt egy cikket, hogy szerint kik a "soros bérencek". ehhez joga van, mert schmitt mariska a privát vagyonából olyan lapot ad ki, amilyet csak akar. vagy ez a legsötétebb időket, a vészkorszakot idézi?

ha valaki liberálisabb, akkor elvben azt mondja, hogy schmitt mariska közölhet ilyen listát. ha konzervatívabb, akkor azt hogy ez azért mégis csak problémás. a nagy nyilvánosságban senkit se kellene megbélyegezni. mert hogy esetleg valaki túl komolyan veszi. és azt mondja a villamoson. te vagy az a csikánattila, aki betelepítenéd a migránsokat és odavágja. ilyen képviselőkkel is megesik. na de ilyen mintákat ne mutassunk a nézőgyerekeknek, vagy ha mégis, akkor ítéljük el. schmitt mária legalább a listán levő halottak örököseitől kérjen elnézést. és azok mondják azt, hogy el van nézve. ez lenne a konzervativizmus. ami a közéleti hiszterizálást próbálja elsimítani. de a liberális az, hogy schmitt mária olyan listát közöl, amilyet csak akar egészen addig nyílt erőszakra nem szólít fel. mert az már tényleg a vészkorszakot, a legsötétebb időket idézné.

na de a filoszemita bölcselet a közéleti normalitást megfordítja. a libsik mondják azt, hogy "tilcsákbe". és a konzik azt, hogy "ezazmariska, adjadnekik". és ugyanígy a jobboldaliak lesznek nemzeti szocialisták. és a baloldaliak "semmilyenek". ez filoszemita kontra után a stop soros a fidesz rekontra és a tegnapi tüntetés erre adott válasz: szubkontra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.15. 13:25:18

@444:

"mi a filoszemita alapvetés?"

Mi a nemzeti keresztény alapvetés?

"a libsik mondják azt, hogy "tilcsákbe".

Örülök, hogy a nyitott társadalom szószólója vagy.

HaCS 2018.04.15. 13:38:39

"Utoljára az 1825-1868-as időszakban formálódott át a magyar politikai kultúra úgy, hogy az a következő fél évszázadra meghatározta az ország irányvonalát."

1919-24 ?
1946-49 ?

Janossz 2018.04.15. 14:09:38

@nonolet: Ja, vagy úgy...
Akkor viszont alacsony a számod, nekem ugyanis 2,5 szavazatom volt.
A nagyszerű -méltán világhírű- választási rendszer ugyanis a vesztesre adott szavazatokból kis virtuális fideszmanó-szavazatokat generál, ne feledd!
Újmagyarul ez a kompenzáció. A győztesnek.

2018.04.15. 14:13:43

@neoteny:
a nemzeti keresztény (protestáns) alapvetés közéleti alapvetés az, hogy a lelkészi vezetők választottak egyháztanács fele részben világias. a főpapok mellett világi főgondnokok állnak. a hitközségek elöljáróit, a zsinat tagjait jelölik a gyülekezetek sokasága delegálja.

öcsikének tanították a hiszekegyet. hiszek egy istenben, mindenható atyában, mennynek és földnek teremtőjében. és jézus krisztusban, az ő egyszülött fiában, a mi urunkban, aki fogantatott szentlélektől, született szűz máriától.

na most öcsike azt mondta, hogy valami hiba van a mátrixban. mert ő tudja hogy megy ez. fogantatott szent pétertől, vagy valami ilyesmi. úgy van érteme. szent lélektől nem lehet. a hitoktató elmagyarázza, hogy az isten fia mégis csak lehet. mert hogy ez nem evilági hit. és legyen ez. mert hogy így nekünk az isten fia és szűzanya egy kicsit magyar. a szomszédunknak lehet cseh, szlovák vagy ruszin. na de öcsike kedvence a vikingek. és abban az isten odin. a hitoktató elmagyarázza, hogy egy isten van. egy oroszul ogyin. az orosz odin. a ruszinok egyin. és az ugyanaz az egy isten, amiben a magyarok hisznek. hagyományosan így jön létre az európai közösség nemzeti keresztségben. és ezt öcsike megérti.

2018.04.15. 14:18:19

Valóban a kompenzáció ~6% előnyt ad az EGYÉBKÉNT győztesnek.

Mégpedig a MINDENKORI győztesnek.
A majdani könnyebb kormányzását elősegítendő.

Ami este 7-kor még
az ellenzéki vezetők szerint
NEKIK lett volna jó...

Nyerésre állunk.
Mondták bele a TV-be :-)
Akkor még semmi bajuk nem volt a kompenzációval!

Bezzeg este 10 körültől már lett és azóta is újra van.
Mert kiderült az általuk istenített magas részvétel
- mégsem őket vitte menynbe
hanem
- éppenhogy a pokolba küldte

A nép leváltotta az ellenzéket, mint alkalmatlant.
Ennyi történt, semmi több.

2018.04.15. 14:19:22

@Janossz:

Az előző neked a válasz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.15. 14:21:02

@444:

"a nemzeti keresztény (protestáns) alapvetés közéleti alapvetés az, hogy a lelkészi vezetők választottak egyháztanács fele részben világias."

És ez hogyan érvényesül Sanyi filoszemita üzletpolitikájában?

2018.04.15. 14:37:44

@neoteny:
az egyháztanács elsődlegesen a templomok rendjét jelöli ki. az a piactér szabályait legfeljebb közvetve befolyásolja. akkor ha egyház ünnepeket használják marketing jelleggel. pl. adventi vásár.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.15. 14:40:02

@444:

Az jó; akkor mégis csak van kiegyezés.

2018.04.15. 15:19:51

@neoteny:
de azt már aligha fogadod el, hogy a piacterek működését vásárbírák korlátozzák. pedig az is a tulajdon szentségéből származik. a polgárság egymással versengő piacterek birtokosa.

2018.04.15. 15:44:42

@neoteny:
ugye ezáltal ellenérdekeltté válnak a hipermarketek fenntartásában. mert hogy azokban nem tulajdonosok. abból hasznot csak közvetve olcsó áruk beszerzésén keresztül remélhetnek. sanyi szerint a "zsibit" kellene felfejleszteni. ez a zsibogó/használt cikk piac.
www.haon.hu/2018/03/zsibi1.jpg
na most erre lehet mondani, hogy esetleg be kellene zárni, nem? a 21. században járunk. és nem közösségi erdért vállalat kellene, meg áfész üzletek, edit korongozik azért, hogy vegyen seprűt. robotporszívót kellene fejleszteni. de edit korongozni tud. sanyi fűrészelni. öcsike autószerelőnek tanul. na de összeszerelő üzemeket akarjunk már, hanem kutatás-fejlesztő központokat magas hozzáadott értékkel. de azok hol vannak? és azokat kik birtokolják?

2018.04.15. 16:03:35

@neoteny:
itt van ez a tömeg.
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--Rkesm1Ht--/7953NyDOnafCsCa8s.jpeg
ebből hányan fejlesztik a kormánymű szoftverét. és hányan akarnak beülni egy kormányhivatalba. pontosan ugyanúgy ahogyan a fideszesek tették. csak azzal, hogy "csaltak" és ők a "demokraták".

igenember 2018.04.15. 16:30:23

annyiban vitatkoznék a poszttal, hogy a magyar államigazgatás különlegességei miatt, a 2/3 ellenében nagyon, nagyon, nagyon, nagyon-nagyon nehéz lesz megszületnie egy új politikai pólusnak. Orbánnak ellenzék kijelelő szerepe is van ilyen felhatalmazással. Így olyan szalmabábut enged felnőni, aki ellen sikeresen tud harcolni. A politikához ugyanúgy három dolog kell, mint a háborúhoz.
Az Együtt most kezdte ezt megtapasztalni és Simicska-Jobbik koalíció is.

rasztaszív 2018.04.15. 17:55:10

nem körvonalazódik itt semmiféle termékeny fordulat,vak bolyongás van.az ellenállás az ellenség felismerésével kezdődik.itt és most annak a felismerésével,hogy a liberális világ küzd a klerikálissal.mennyien ismerték ezt itt fel?pár százalék...?képviseli ezt itt valaki?majd ha igen,ott kezdődhet valami.

Janossz 2018.04.15. 18:02:37

@rasztaszív: @444:
Na, most egymásra találtatok...

rasztaszív 2018.04.15. 18:06:15

@Janossz: gondolkodj el rajta.talán kezdve azzal,hogy a fasiszta fidesz második vonalát egy az egyben az egyházi oktatásban képezték ki.szerinted ez csak egy véletlen...?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.15. 18:25:08

@444:

"a piacterek működését vásárbírák korlátozzák"

Miért korlátoznák a piacterek működését vásárbírák? Milyen valós árut adnak ezek a vásárbírák a debrecenieknek vagy akár a világnak?

2018.04.15. 19:12:25

@neoteny:
a jog a piactér tulajdonlásából fakad. nem az értékesítésből. az egyik államalkotó. a másik idegen kereskedő.

2018.04.15. 19:14:49

(utóbbi nem tulajdonos. a haza nem eladó. és ezzel szemben állnak a hazaárulók. hadd vegyen meg mindent. nulláért. ez volt a privatizáció. és ezzel szemben a nacionalizálás. ha a fidesz államosítaná a távközlést, akkor ebben egy újabb komoly lépést tenne.)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.15. 19:16:15

@444:

"a piacterek működését vásárbírák korlátozzák"

Miért korlátoznák a piacterek működését vásárbírák? Milyen valós árut adnak ezek a vásárbírák a debrecenieknek vagy akár a világnak?

2018.04.15. 19:19:18

@igenember:
a fidesz volt az, amelyik a fővárosi értelmiséget, a átlagos nagycsaládokat és a gyügyei parasztot egy platformra terelte. ezzel szemben nehéz megteremteni egy új politikai pólust. mert hogy az ellenzék kistelepüléseken leginkább a jobbik radikálisaiból állhatna. de azoktól budapesten megrémülnek a filoszemiták. vagy persze lehet, hogy nem rémülnek meg, csak váltsák le orbánt. de ezeket elég nehéz lenne egy közös kormányzati platformra terelni.

2018.04.15. 19:27:26

@neoteny:
ezzel bízzák meg a piactér tulajdonsai. sanyi használt cikk kereskedelemben érdekelt. szerinte a bellegelőn fejleszteni kellene a zsibogót. lehet azt mondani, hogy east road váljon nemzetközivé. épül egy asia center, ami a kis selyemút része. de sanyi érdeke az, hogy ez részben legyen a kínaiaké. ezek működését a választott vásárbírák korlátozzák.

az mszp-p-dk-lmp-momentum-együtt azt mondja, hogy ezeket a piactereket adjuk oda ingyen a nyugatnak. és úgy lesz szabad piac. vagy adjuk oda sanyi bácsinak. összefonódott az állampártokkal, rendszerváltás előtt, közben és után, mit számít az. a west end legyen sanyi bácsijé. de ő egy rendes ember. és szétosztotta a vagyonát állítólag. de hé, ne így legyen.

a jog maradjon a miénk. de erre lehet mondani, hogy és a kínai miért hozza ide az olcsó tornacipőt. mert másképp nem tudja eladni. mert jön a konkurens vietnámi.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.15. 19:30:10

@444:

"ezzel bízzák meg a piactér tulajdonsai. sanyi használt cikk kereskedelemben érdekelt. [...] de sanyi érdeke az [...]"

Sanyi nem tulajdonosa a használtcikk-kereskedelem piacterének.

Janossz 2018.04.15. 19:53:45

@rasztaszív: Nincs szerencsém ismerni a Fidesz második vonalát, őszintén szólva az elsőről sincs nagy véleményem (mondjuk azokról nem állítanám, hogy papok nevelték őket).
Nagyon sok értékes ember tanult, tanít egyházi intézményben.
Ha ma egy egyházi fenntartású iskola elkötelezve magát egy kurzusnak janicsárképzővé válik, hát súlyos árat fog érte fizetni a jövőben. Magát marginalizálja.
De hát van a papoknak is józan eszük tán.

rasztaszív 2018.04.15. 20:11:50

@Janossz: "Ha ma egy egyházi fenntartású iskola elkötelezve magát egy kurzusnak janicsárképzővé válik"

ha...?!
ez történik.épp csak a szemünket nem veri ki a dolog.

2018.04.15. 20:55:59

@neoteny:
ez a használt cikk piac.
www.haon.hu/2018/03/zsibi1.jpg
irmuska szerint az ilyeneket korlátozni kell. mert az ő ura a feri mindig azt mondta, hogy ha túl sok a kacat, akkor az nem vezet eredményre. igaz, hogy a rossz biciklijét is meddig javítgatta. andika szerint a városba kell egy "east road". ahol van az asia center. és mindenféle olcsó színes dolgokat árulnak. és az pont elférne zsibi mellett. böszörményiné szerint vigyázni kell a kínaiakkal. mert behoznak mindenféle fertőzést. sanyi szerint fejleszteni kellene.

ezekről döntést a tulajdonosok hoznak ugyebár. ami jelenleg az önkormányzat. mert így határoztak a rendszerváltók azzal, hogy ha fejleszteni akarják, akkor annak egy módja van. adják el lehetőség szerint a nyugatnak.

egy hagyományos vásárvárosi modellben a piactér többségi tulajdona a polgároké. debreceni zsibogó használt cikk kereskedelmi zrt. ennek tulajdonosa sanyi, és mindenki, aki a zsibogót fejlesztené. választanak egy igazgatótanácsot. és annak tagjai üzletelhetnek a kínaiakkal. és andika kaphat tőlük olcsó szövetet a babaruhákhoz. és a felügyelőbizottságot adja az önkormányzat. és arról már irmuska és böszörményiné is szavaz. ne hozzák be a fertőzést.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.15. 21:06:56

@444:

"ez a használt cikk piac."

Ez nem a használtcikk-kereskedelem piactere.

"irmuska szerint az ilyeneket korlátozni kell."

Irmuska néni nem tulajdonosa a használtcikk-kereskedelem piacterének.

"ezekről döntést a tulajdonosok hoznak ugyebár. ami jelenleg az önkormányzat."

Az önkormányzat nem tulajdonosa sem a használtcikk-kereskedelem piacterének, sem más kereskedelmek piacterének.

2018.04.15. 21:33:50

@rasztaszív:
ez azért megint túl leegyszerűsítő.
de akkor már egyszerűsítsük tovább, racionális küzd az irracionálissal.

mondjuk viszont bonyolítja, hogy sok racionálisan gondolkodó ember gondolkodása embertársairól, a társadalomról nem reális . vágy_vezérelt. a saját racionális világképét és az az alapján való döntéseit beleképzeli mindenki másba.

ezzel szemben rengeteg irracionális mentalitású embert; sámánokat, távgyógyítókat, béljósokat, mindenféle bevett és szinkretista, obskurus felekezetek papjait, tanítóit és egy csomó szédelgő(szélhámos), jellemtelen politikust ismerünk, akik cselekedeteinek és döntéseinek mozgatórugói nagyon is racionálisak. különösen pénzzel és politikával, hatalommal összefüggésben.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.15. 21:34:19

@444:

A piaci folyamatoknak -- és az abban résztvevőknek -- nincsenek tulajdonosai.

2018.04.15. 21:42:37

@neoteny:
és hol bonyolódik az üzlet? a sivatagban, vagy az űrben?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.15. 21:56:01

@444:

Sanyi hol bonyolítja a használtcikk-kereskedelmét?

2018.04.15. 22:02:26

@neoteny:
a kocsmában (ami ugyan az övé, de mivel sanyi előszeretettel italozik ezért a kocsmáros ezt nem tiltja), a zsibogóban (ami közösségi piactér) és a garázsában (ami a saját üzlete).

2018.04.15. 22:02:45

@neoteny:
ami ugyan nem* az övé

rasztaszív 2018.04.15. 22:11:50

@Bánegressy: szerintem pedig nem leegyszerűsítő,és nincs mit tovább egyszerűsíteni ezen.csak végre meg kellene látni azt,ami itt van az orrunk előtt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.15. 22:13:49

@444:

1) "a kocsmában": ami nem az övé, tehát nem korlátozhatja az ott folyó használtcikk-kereskedelmet (ha a kocsmáros meg akarja engedni másnak is azt, hogy használtcikk-kereskedelmet folytasson, akkor azt Sanyi nem korlátozhatja)

2) "a zsibogóban (ami közösségi piactér)": a zsibogó úgy közösségi piactér, mint ahogy Lázár János hivatali Audija közösségi vagyon: abba csak Lázár János ülhet bele, ha Sanyi megpróbálna beleülni, egy kormányőr egyből fültövön csapdosná Sanyit. A zsibogón Sanyi nem állíthat fel korlátokat: nem mondhatja bárkinek azt, hogy az nem kereskedhet használtcikkekel a zsibogón)

3) "a garázsában (ami a saját üzlete)": erről van szó: a saját tulajdonában korlátozhatja a használtcikk-kereskedelmet. De ha a szomszéd is használtcikk-kereskedelmet folytat az ő saját garázsában, azt már nem korlátozhatja Sanyi.

Így hát Sanyi nem korlátozhatja a használtcikk-kereskedelmet a saját tulajdonán kívül; és a saját tulajdona csak a garázsa, míg a használtcikk-kereskedelem piactere jóval nagyobb, mint Sanyi garázsa.

2018.04.15. 22:34:53

@neoteny:
a kocsmában a kocsmáros megengedi, hogy sanyi és haverjai a köztisztasági vállalattól lopott üzemanyaggal kereskedjenek és kannákban adják vegyék a lopott gázolaját. de a kocsmáros felesége (mint társtulajdonos) nem engedi meg. mert hogy ez nem legális. de ebben benne van a közterületfelügyelők is. persze az se legális. a tulajdonos dönt. a kocsmáros úgy dönt, hogy ez növeli a forgalmat. és ő is olcsó gázolajhoz jut. a kocsmáros felesége úgy, hogy ezt mégse kellene.

a zsibogó közösségi piactér. sanyi szerint a legyen használt cikk kereskedőké. a "kommunitásé". amiből létrejön egy használt cikk kereskedelmi hálózat. annak a központja a "zsibi".

és van sanyi garázsa. ami a raktár. ahol a ténylegesen az adás-vétel zajlik. általában csak hétvégén.

a vásárvárosi modellben a piacterek közösségi kézbe kerülnek. azok közjogi értelemben részvénytársaságok. választott igazgatótanáccsal. és a felügyelőbizottságot adja az önkormányzat. sanyi ebben a modellben egy használt cikk kereskedelmi zrt tagja.

Josagos 2018.04.15. 22:35:06

Szerintem nehéz, szinte lehetetlen egy nyitott határú országot modernizálni, így nem reménykednék egy nagy modernizációs nekibudulás eredményességében.
Alapvetően az országok ereje a polgáraik felett egyre csökken, könnyen lehet országot váltani. Lehet példálózni a túró rudival, de nagyon más nincs, ami egy multikulturális közegben létező, jól kereső embert magyarországhoz kötne.
Nyilván vannak, akikben a hazaszeretet meg a jobbítani akarás munkál, de ezek nem racionális indítékok, így sokaknál nem játszanak fontos szerepet.
Pont azok mennek és keresnek életet máshol, akik a változások motorjai lehetnének, értelmes, rugalmas, menő arcok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.15. 22:58:57

@444:

1) "a kocsmában": ami nem az övé, tehát nem korlátozhatja az ott folyó használtcikk-kereskedelmet (ha a kocsmáros meg akarja engedni másnak is azt, hogy használtcikk-kereskedelmet folytasson, akkor azt Sanyi nem korlátozhatja)

2) "a zsibogóban (ami közösségi piactér)": a zsibogó úgy közösségi piactér, mint ahogy Lázár János hivatali Audija közösségi vagyon: abba csak Lázár János ülhet bele, ha Sanyi megpróbálna beleülni, egy kormányőr egyből fültövön csapdosná Sanyit. A zsibogón Sanyi nem állíthat fel korlátokat: nem mondhatja bárkinek azt, hogy az nem kereskedhet használtcikkekel a zsibogón)

3) "a garázsában (ami a saját üzlete)": erről van szó: a saját tulajdonában korlátozhatja a használtcikk-kereskedelmet. De ha a szomszéd is használtcikk-kereskedelmet folytat az ő saját garázsában, azt már nem korlátozhatja Sanyi.

Így hát Sanyi nem korlátozhatja a használtcikk-kereskedelmet a saját tulajdonán kívül; és a saját tulajdona csak a garázsa, míg a használtcikk-kereskedelem piactere jóval nagyobb, mint Sanyi garázsa.

2018.04.15. 23:43:22

@neoteny:
azaz te betiltanád egy olyan település létrehozását, aminek vannak közösségi piacterei. ahogyan a legtöbb filoszemita. a kommunisták azért, mert piac. a kapitalisták azért, mert a piactér közösségi.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2018.04.16. 01:18:26

Egyetértek az írással. Saját magam messianisztikus stílusában így fogalmaztam meg. Szoktam - már ha időm engedi - jóval racionálisabb nyelven is írni, de ez kissé látomásosra sikeredett: liberator.blog.hu/2018/04/13/masnap_mdma_magyarorszag_ahol_az_isteneink_szuletnek

Szerintem mindkét írásban közös, hogy nyilván nagyon eltérő stílusuk ellenére profetikus írások is egyben, bennük politikai jövendöléseket, és víziókat fogalmazunk meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.16. 01:36:53

@444:

A piaci folyamatoknak -- és az abban résztvevőknek -- nincsenek tulajdonosai.

2018.04.16. 08:27:54

@neoteny:
ezek szerint a (központi) használt cikk piac nem lehet csak a senki földje? nincs common market?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.16. 09:01:28

@444:

Miféle "központi"?

Épp' fordítva: mindenki "földje" aki rész akar venni a használtcikk-piacban akár eladóként, akár vevőként, akár kereskedőként. Mindenkinek joga az, hogy "szabályozza" _a saját maga_ piaci viselkedését: senki sem kényszeríthető arra, hogy bármit is eladjon (vagy ne adjon el) bármiféle _mások által_ szabályozott áron, és senki sem kényszeríthető arra, hogy bármit is megvegyen (vagy ne vegyen meg) bármiféle _mások által_ szabályozott áron.

A piaci folyamatoknak -- és az abban résztvevőknek -- nincsenek tulajdonosai: egészen pontosan mindenki a saját tulajdonosa.

Sanyi nem venné jó néven ha bárki más szabályozná azt, hogy Sanyi kitől vehet meg mit mennyiért és kinek adhat el mit mennyiért; ugyanígy senki más sem venné jó néven azt, ha Sanyi szabályozná, hogy más kitől vehet mit mennyiért és kinek adhat el mit mennyiért. Ebben a kérdésben a kiegyezés egyetlen lehetséges formája az, hogy senki sem szabályozza senki más piaci viselkedését; ugyanis ha egyesek szabályozhatják mások piaci viselkedését, az szükségszerűen politikai küzdelemhez vezet: ki legyen az, aki szabályozza a mások piaci viselkedését illetve kik legyenek azok, akiknek a piaci viselkedése szabályozásra kerül?

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2018.04.16. 16:43:11

@HaFr: Az biztos, hogy prófétákra is szükség van.
Az persze nem biztos, hogy pont ránk. De még az sem lehetetlen, hogy ránk. Hiszen relatív kicsi ország vagyunk, korlátos számú potenciális és alkalmas érdeklődővel.

Szintén szükség lenne tehetséges pártvezetőkre és politikusra is. Az megint biztos, hogy kifejezetten szerencsés, ha politikusoknak is vannak vízióik. Aki képes ezen felül még eszméket is megjeleníteni, az potenciálisan sokkal nagyobb társadalmi hatás elérésére is képes, másrészt ez már kifejezetten kivételes képesség.
süti beállítások módosítása