1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.03.15. 20:48 HaFr

Tényleg egymásnak feszülnek a nemzetiek és a globalisták?

Képtalálat a következőre: „globalisták és nemzetiek”

Orbán szerint az a választások tétje, hogy ki nyer ebben a harcban. De valójában erről a harcról van-e szó? Ismert, hogy Magyarországon a nagy többség elutasítja a migrációt (általában elég xenofóbak vagyunk) és megközelítőleg hasonló többség EU-párti. Nos, ebből igazán nehéz lenne Orbán tézisét igazolni. Nincs is olyasmi, amivel lehetne. Nemzeti és globalista kéz és kézben jár, legfeljebb kis lépésváltással, eltolódással, a két szélen függetlenedve egymástól.

Egy másik metszetben: a fiatalokat (15-34 éveseket) vizsgáló kutatásokban az ábrán látható értékpreferenciák tükröződnek itthon és néhány környező országban. Két dolog minimum kiolvasható belőle. Egy, a fiatalok nyugodt, ún. polgári életre vágynak és nagyon kevéssé érdekli őket a politika. A másik, hogy Magyarország nem tér el jelentősen az értékrendjében a térség országaitól, leszámítva talán állampolgárainak sajátos egoizmusát.

Mi a hatalmi gondolkodásmód "feladata" ilyen körülmények között, ha aljas? Szítani a politikai ellenségeskedést, hogy egyrészt növelje a politika szerepét az értékrendeken belül, másrészt világos választóvonalak és konfliktusok mentén próbálja meg felülírni az egyébként a legtöbb embert összekötő értékeket.

Ami a nemzetiek és a globalisták konfliktusát illeti, ez ennek a törekvésnek a része. Az emberek túlnyomó része sikeres nemzet tagjaként akar a világban élni. Továbbmegyek: a személyes teljesítményén és értékrendjén túl a legtöbbünk abban a közösségi érzésben is szívesen osztozik, ami nemzetté tesz minket, és hajlandó a saját és mások sikereit valamilyen módon a nemzethez is kötni (ennek híján pl. nem lennének szurkolói a magyar sportnak).

Ugyanakkor nagyon kevés magát (a "globalistákkal szemben") kifejezetten a nemzeti oldalra soroló ember hiheti komolyan, hogy egy nemzet lehet sikeres anélkül, hogy a világgal is el tudná ismertetni a teljesítményét. Magyarul, a világban kell élni ahhoz, hogy nemzetben is élni tudjunk. (Ennek ellenére a nemzeti oldalon elvétve esik csak szó a teljesítményről, ami egy nemzetet valóban naggyá tesz.) A világgal összeférhetetlen értékek kizárólagos, vagy akár csak súlyos felmagasztalása biztosan egy nemzet elszegényedéséhez és boldogtalanságához vezet.

Nem nehéz ebből levonni a megfelelő következtetést: két marginális szélsőség között a magyarok túlnyomó része "nemzeti" és "globalista" egyszerre, és ha politikai értékkülönbségek vannak közöttük, azok máshol keresendők. (De megint, az értékek pontosabb szétszálazásában az aljas hatalmi gondolkodásmód nem érdekelt, mert akkor nem tudna olyan egyszerűen manipulálni. Ezért egy széles árok két oldalára rendeli az összes lehetséges értéket, esetünkben a "nemzetiek" és a "globalisták" köré. Ez volt Orbán mai beszédének egyik legfontosabb célja.)

Röviden, ha hagynák, a "világban boldogulni képes nemzet büszke tagjának" pozíciójával azonosulna a polgáraink túlnyomó része. Amit egyébként a 75% körüli EU-pártiság és azonos mértékű nacionalizmus (xenofóbia) is tükröz. Az a tény, hogy e két adat nem összeegyeztethetetlen egymással, pontosan mutatja, amiről beszélek -- és pontosan mutatja, hogy milyen bonyolultak az emberi értékrendek, és milyen káros, ha a politika durván beavatkozik ezekbe.

És ha valakinek van még egy perce ez után, gondolkodjon el rajta: mennyiben is tartható Orbán és társasága nemzetinek?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2213742208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.16. 07:48:41

Nem a "nemzeti" a lényeg, hanme az az antiliberalizmus.

Lexa56 2018.03.16. 07:50:55

A politika általában aljas, de Orbáné különösen az

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.16. 07:59:02

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: elárulnád, mégis hogyan akarod lenyomni az antiliberalizmust a fenti értékrend mellett? :D

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.16. 08:12:33

@HaFr:

Orbán nemzeti kurzusa jelenleg hasznos eszköz, de célként pocsék.

Azt hiszem, nem kétséges, hogy az Orbán-ballib ellentétben mi, populisták Orbán mellett állunk, de ha Orbán ellen egy másik, nem liberális erő lenne, már Orbán ellen fordulnánk.

Az igazi megoldás Európa megtisztítása a liberális mocsoktól, mert önmagában semmi gond a nemzeti szuverenitás megszűnésével, ha azt egy nem-liberális nagyobb egység ellenében adjuk fel.

AMíg nyugaton a liberalizmus az úr, fontos, hogy keleten ezzel szemben kiálljuk, akár nacionalista szólamokkal is.

Meg kell várni a nyugati kisember ébredését, ott az emberek sokkal jobban el vannak nyomva, kisebb a szólásszabadság, kisebb a médiapluralizmus.

Tzp 2018.03.16. 08:28:29

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Maga a nemzeti szuverenitás feladása is erősen liberális folyamat. De a liberalizmusból önmagában még nem is következne az. A nemzeti szuverenitás inkább a globalizációból következik.

komwj 2018.03.16. 12:37:45

Ez meg mi??

www.aljazeera.com/news/2018/03/israeli-parliament-endorses-nation-state-bill-reading-180315192911365.html

Nekik szabad??

Mi lesz ha Izrael elveszíti a hihetetlenül fejlett, kreatív és színes kultúrájú arab nép jelenléte által ajánlott "cultural enrichmentet" ? Belegondolni is szörnyű... Hogy fognak visszaesni a tech startupok, nem lesz elég orvos és IT szakember, nem is sorolom tovább...

Carmichael 2018.03.16. 16:52:30

Ezzel teljesen egyetértek Péter, még esetleg azt teszem hozzá, hogy a gazdasági kontroll, amit az állampolgárok éreznek (és a kormányzati politika minden olyan esetben hangsúlyoz és demosntrál is, amikor fél, hogy ellene fordulhatnak), és ami kiszolgáltatottá és zsarolhatóvá teszi őket (lásd még félelem), még inkább arra indítja az embereket, hogy oldalt válasszanak és biztonságot keressenek, oldalhoz köthető sikereket, ne pedig személyes sikert és különösen ne függetlenséget a vélt vagy valós hatalomtól.
Ez persze nem csak a jelen kormányzatra igaz, és nem csak kis hazánkban.

2018.03.16. 17:51:31

@Carmichael:
nem lehet, hogy csak annyiról van szó esetünkben, hogy ez a zember az elitváltás érdekében, ami a sértettségéből, meg a megalomániájából is eredő mániája, annyira belebonyolódott a bűnözői stratégiák és taktikák és maguk a vele szövetséges bűnözők integrálásába(és számtalan bűncselekmény elkövetésébe) a hatalom megtartása érdekében, hogy ebből békességben már lehetetlen kigabalyodnia?(kigabalyodnunk?)

Carmichael 2018.03.16. 18:07:28

@Bánegressy:
Ha így is van, a nagy kérdés, hogy mi miért tartunk vele (néhányan dalolva, mások kényszerérzet hatása alatt)?
Miért nem választjuk az értékeinket, amelyekről ezek szerint tudunk és amelyekre vágyunk is, pl. az összetartozás fontosságát, és helyette miért hagyjuk magunkat kisemmizett, áldozati szerepbe kényszeríteni érzelmileg?
Mo.-n nincs annyi aljas ember, mint amennyi ezt a szellemi és érzelmi nihilt magyarázná, és mégis, pár tucat ember a hatalomban és médiában el tudja érni egy nemzet teljes lezüllését, kiöli a siker és a függetlenség érzését, mert a félelem erősebb. Nagyon igaz a mondás, hogy hatalomra csak annak van szüksége, aki gonoszságra készül, minden egyébhez elég a szeretet. Az igazán lelombozó az az, hogy a félelemre épülő társadalom (benne az oktatás, munka, vallás, média,...) folyamatosan újrateremti önmagát, és nálunk erre még rá is játszanak a politikusok. Orbánék is ennek a "termékei", ezt tanulták, ezt szenvedik belül, éppen úgy félnek, ebből táplálkoznak, ezért a háborús, félelmi retorika, hogy senki ne kapjon egy perc nyugtot se: féljetek, féljetek, mindegy mitől, mindegy igaz-e, csak rá ne gyertek, hogy lehetne másképp, el ne jusson a tudatotokig, hogy ez csak illúzió. És működik, egy békés szó már el sem jut a legtöbb emberhez, de, ahogy mondod, ők sem tudnak ebből már kikeveredni, ezért pörgetik a malmot tovább, egyre gyorsabban, egyre kontrollálatlanabbul, egyre elkeseredettebben, tart amíg tart.

Moin Moin 2018.03.17. 07:39:40

"...semmi gond a nemzeti szuverenitás megszűnésével, ha azt egy nem-liberális nagyobb egység ellenében adjuk fel." - Na, ennél oroszbarátabb dumát nem hallottam még idén!:-)

Lefordítom: magyarosztég - és akár az egész EU - lépjen be a Szovjetunióba, Vologya cár uralma alatt!

... Te, amikor efféléket olvasok, valahogy mindig felvetődik benne, hogy megint el kéne menni Moskauig - csak ezúttal Manstein és nem az őrült Hitler vezetésével!

DrGehaeuse 2018.03.17. 11:44:51

@Carmichael:
"Mo.-n nincs annyi aljas ember, mint amennyi ezt a szellemi és érzelmi nihilt magyarázná, és mégis, pár tucat ember a hatalomban és médiában el tudja érni egy nemzet teljes lezüllését, kiöli a siker és a függetlenség érzését, mert a félelem erősebb. "
Ha van valami amire a magyar nepet trenirozta az elmúlt 170 év sok egymást erőszakosan váltó autokratikus vagy diktatórikus rezsimje, az az egzisztenciális félelemtől vezérelt alkalmazkodás.

screpes 2018.03.17. 12:14:41

@DrGehaeuse: @Carmichael:

Van valami más is, ami értéknek is tekinthető, és ez az igazodás, alkazmazkodás kényszere.. Ami egybeér a félelemmel is egyben, hiszen félelmeidben is ugyanezt teszed, nem csupán a maradék együttműködési reflexeidből merítve.

A momentum például erre játszik hihetetlen alattomosan a kampányában. Facebookomon folyamatosan megnyílik egy videojuk, a "Kelj fel munkás reggeleidre, építs közösséget, stb buzdítgató filmjük...
Persze.
Addig se, és főleg, aktivitásodat megelőzően, ne gondolj, ne számolj minadazal, ami ellenében kell majd közdened a fenenagy aktivitásodban, a közösségépítéseidben. Tüsténkedj, és "ŐK" majd megmondják mi lesz, illetve MI VAN...
Ocsmány munka ez a részükről, miközben semmi rosszat nem találhatnál első látásra abban, hogy gyűjtögess szavazatot (nekik..), és legyél tégla, épíőíts közössséget. Olyat, ami ellen a kormányzatod rég bemozdult és szervez, BÜNTET, (ld Móra Veronikáékat), kampányol 2010 óta...A civilség előrevetíti árnyékát...abba fogsz besétálni.

Carmichael 2018.03.17. 12:24:08

@DrGehaeuse:
És még így sem sikerül soha teljesen kiölni az emberi alapértékeket, pedig tényleg mindent megpróbálnak.
A félelemmel mindig nő a gátlástalanság, a politika lenne kivétel?
Csakhogy a félelem egy pont felett nem kontrollálható már a szítói által (merthogy a megélése az ez alóli felszabadulás vágyát is igénnyé teszi), és olyankor sajna robbanással szűnik meg (pl. forradalom), ahol felszabadulnak és együtt örülnek a népek az elnyomás érzésének a végének. Majd ahelyett, hogy tisztáznák, hogy mostantól milyen értékek mentén akarnak élni, és ezt emelnék "alaptörvénnyé". mindennapokban is, inkább választanak/elfogadnak egy új hatalmat (aki bezzeg és istenbizony..) , és kezdődik az egész lassú megfővős folyamat előről.
Meg kellene tanítani az embereket -nálunk először igényszinten, oktatás és nevelés segítégével - önállóan gondolkodni, felismerni azt, ha a félelmeival manipulálják, ha függő helyzetbe akarják erőszakosan hozni. Ma ez kétésgbeejtően alacsony színvonalon van, a legtöbben magát a jelenséget sem értik, csak megszokták, hogy félnek, talán nem is ismertek mást. Ezért nem bíznak egymásban és magukban sem, ezért vevők az önfelmentésre, és ezért nehéz hatni rájuk értelmes politikai programmal. Amíg Mo.-n a személyes szabadság, önállóság, piaci teljesímény, stb. nem értékek, addig mindegy ki kormányoz, marad ez a "klíma".
És ezt nem a politikusok fogják megoldani, ennyi már régen látszik. Ők csak haszonélvezői ennek, és fenntartói, együtt és külön-külön. A változás a mi érdekünk lenne, tőlük csak akkor várhatunk bármit, ha egyszer észrevesszük, hogy egy idióta, hamis illúzióban élünk, amit folyamtosan eladnak nekünk, velünk finanszíroztatnak, és még tapsolunk is hozzá. Ez mi felelősségünk, ami nem megkerülhető. A politika akkor lesz tisztességes és valóban szolgálat, ha a társadalom ENNEK az igényét fejezi majd ki, nem a bal-jobbos bohóckodásét...

Carmichael 2018.03.17. 12:40:47

@screpes:
A modern marketing stratégiák alapja, hogy először adj (akár ingyen) valódi értéket, demonstráld, hogy fontos neked a potenciális ügyfél, és te törődsz vele, és csak ha már elérted, hogy úgy gondolja, te vagy a megfelelő az ő számára a problémája megoldásában, akkor kérj tőle bármit (pénzt, szavazatot?).

Na ezt nem tartja be egyik párt sem. Adj szavazatot biankó váltóra. Nem mondom meg mit fogok csinálni, de hatalmazz fel rá, ha majd nem azt csinálom leváltasz négy év múlva. Nincs közöd semmihez, nem adok infot, nem adok magyarázatot, nem kérdezhetsz, nem szólhatsz se hozzá, se bele, felelősségem semmi, a jogaidat redukáljuk, stb.

Ez az "előbb (most) én, aztán (talán) te", egyszerűen szánalmas, és nincs más az étlapon. Ugyanazon a logika mentén működnek persze ők is, mint az ország. Azon filóznak, hogy hol lehetne csökkenteni a saját kockázatukat.

Laptop7712 2018.03.17. 19:17:29

@Carmichael:
Én azt hittem, hogy ez a folyamat elindul - önálló gondolkodásra képes emberek nevelése a "cuculizmus" után. - Na most mivel nem történt semmilyen szinten Magyarországon sem politikai, sem gazdasági, sem tudati szinten totális hátat fordítás a "cuclizmzsnak", ezért maradtak a kádári reflexek az élet minden területén. A fiatalok ezt a baromságot unták meg olyan 20 évvel ezelőtt, és elkezdtek tömegesen nyugatra menni.
Nem változott semmi a gazdaságban, ugyanazok a családok vannak pozícióban, mint 60 évvel ezelőtt, komplexen zárt gazdasági tér, és ezek a családok fölözték le a multik jelenlétéből származó hasznot is.
Na most baj van, senkinek nem jó a mostani gazdasági rendszer, mivel nem eléggé adaptív, az egész történet innovációs foka a zéróhoz közelít, a struktúrákban a menedzsment tudás az 50-es éveket idézi.
(Nem a 70-es, 80-as éveket, mivel akkorra már az ágazati gazdasági rendszerek technológiai- menedzsment tudása az akkori kor élvonalába tartozott. A baj az, hogy ez a struktúra konzerválódott, és addig, míg ez a rendszer, a szereplőivel együtt nem fragmentálódik, vagy tűnik el a francba, addig egy fiatal, akinek vannak ötletei, inkább elmegy a picsába.

Az ilyen cégeket nem érdemes lóvéval tömni, mivel semmi értelme, mivel nem töltik be azt a szerepet, amit kellene. Ilyenek általában a regionális középvállaltoknak hazudott egységek.

Az iskolarendszer 27 éve irtja az innovációt, és megöli a diák tudásvágyát, a rendszer minden szintjén. Vért izzadva összehozott a fiatal egy diplomát. Mehet melózni gombokért, ha vállalkozást akart indítani, akkor be fogja szívni, mivel a rendszer semmilyen szinten nem védi, és támogatja az ötletét.
Kurva messze van a Ruhr folyó, és német "mittelstand", vagy angolszász megközelítés. 27 éve volt rá a mindenkori hatalomnak, és nem élt vele.
Úgy kellett volna lopni, hogy közben épít is valamit, de ehhez mindegyik akkora hülye volt, hogy ritkán látni ilyent a nemzetközi gyakorlatban.
Az EU-s lóvét sikerült úgy ellopni, hogy nem épült fel semmi 2004 óta. Semmi. Ehhez azért tehetség kell, de nem kicsi.

Nálunk ketyeg a gazdasági atombomba. Az üzemeket szétlopják, a KKV-ket át kellene adni, de nincs kinek, romokban a közszolgáltatások, lehetne sorolni.

Erre mondja azt egy fiatal, hogy hogy a tökömbe lehet az, hogy itt semminek kurvára semmi értelme nincs?
Ezt unják meg, ezért oda mennek, ahol van értelme dolgoknak, pl. Szlovákiában, Németországban, USA-ban, vagy máshol. Szevasz.
A kretén, barom zárt agyú, behatárolt gondolkodás, ez maradt, még a fiatalok bírják egy darabig, és amikor megunják, pá pá-t intenek.
"Nagypapi meg mehet megtanulni kezelni az ingyen telefont a számítógépen".

Mit vársz?

Carmichael 2018.03.17. 20:58:22

@Laptop7712:
"Én azt hittem, hogy ez a folyamat elindul - önálló gondolkodásra képes emberek nevelése a "cuculizmus" után."

Ki nevelte volna őket önálló gondolkodásra? Hiszen az országban alig volt ilyen ember, és azok biztosan nem a tanári gárdában.

"komplexen zárt gazdasági tér"

Sikerült elérni, hogy senki ne bízzon senkiben, körbetartozások miatt (is) álljon a piac, az EUs támogatások ne juthasson ki a zárt térből, ami annál is könnyebb volt, mert valódi vállalkozók elvétve vannak hazánkban, max. "üzletemberek"-ről beszélhetünk, akiket a pénz mozgat, nem az értékteremtés. A magyar közép és nagyvállakozások alig exportálnak, mi több - a kutatások alapján - nem is tervezik a nemzetközi (akár EUs) piacra lépést mert "nem bíznak a termékeik versenyképességében". Ezzel összhangban a korrupció lassan mindenhová elért, lassan mindenki túlélési stratégiaként fogadja el (ami azt jelenti, feladta és elfogadta, hogy ezzel kell élni, vagy rosszabb esetben, ezzel élni kell), és ezzel szemben nem lehet tisztességes üzleti stratégiával sikert elérni. Persze, hogy aki nem így gondolkodik, menekül innen.

"senkinek nem jó a mostani gazdasági rendszer"

A zelitnek még jó egy darabig, amíg van még mit lopni, amihez asszisztál ez a rendszer.

"Erre mondja azt egy fiatal, hogy hogy a tökömbe lehet az, hogy itt semminek kurvára semmi értelme nincs? "

A fiatalok ezt már érzik, és ezt az utcán is megmutatják. Kérdés, hol vannak a többiek, a szülők, és a nagypapa a számítógépes telefon mellől, akik a felelősei ennek (esetleg e mellett haszonélvezői)? Mert ez valóban a gyerekeik országa lesz, aki ittmarad, és egyelőre csak romok várhatóak az átadás-átvételnél.

Mit vársz?

Semmit. Azt próbálom megfejteni, hogyan lehetne egy szellemileg-lelkileg nyomorgó, alacsony önértékelésű, önbizalomhiányos, kiszolgáltatottá tett, igénytelenségre nevelt, törpévé zsugorított és óriásnak hazudott nemzetnél elérni, hogy kollektíve (na jó, többségében) belenézzen a tükörbe, és felismerje, hogy a hazugság és önámítás, amiben él, kizárólag az ő életét teszi tönkre, de egy kis tisztességgel és igényességgel önmaga és az élet iránt ezt a folyamatot meg lehetne fordítani, és a végén még jogosan lehetne büszke önmagára.

Egyelőre nincs válaszom, talán tényleg meg kell várni egy új generációt ehhez, akik nem irányíthatóak a régi reflexek szerint, és nem a hazai példákon nőnek fel, nem a túlélés az ambíciójuk, és többet akarnak az életükkel kezdeni, mint amit ez a rendszer enged.

Laptop7712 2018.03.17. 22:01:35

@Carmichael:

Nekem az a bajom, hogy az egész gazdasági -politikai elit, úgy ahogy van, nagyon ne nézzen tükörbe, azért, mert képtelenek voltak elmagyarázni, és tanítani azt, hogy mit is jelent egy olyan gazdasági térben életben maradni, mint az EU.
Megbukott az összes.

Gyerekkoromban divat volt az, hogy attól tanultunk, akik a legjobbak voltak egy témában. Erre a család is figyelt. Hogyha a Pista tetőfedő, akkor a gyerek töltsön már vele egy pár napot, hogy tanuljon tőle, amikor a faház tetejét rakják fel. Ugyanez volt annak idején a fránya demokráciával is.

Én sok időt töltöttem német nyelvterületen, tanulgatva a demokráciát olyan emberektől akik tudták azt, hogy mi fán terem, és volt is idejük arra, hogy tanítsanak.

Na most amikor az iskolában rá akartam borítani az asztalt a tanáromra, mert kurvára nem volt igaza, akkor ki akartak rúgni.

Ugyanezzel a kádári reflexszel találtam magam szembe, és az a nagy gond, hogy ezek az emberek pozícióban vannak mind a mai napon.
Nem volt ez olyan rég, és nem tudtam felfogni azt, hogy ez így van.
Ezek túlélnek minden kort, minden korban. Ez ezzel a társadalmi berendezkedéssel a gond.
Seggnyalás, szervilizmus, meghunyászkodás korokon át, döbbenetes.
Ha tényleges teljesítményhez lenne kötve az, hogy ki lehet egyetemi oktató, hát én nem is tudom. Tanszékek ürülnének ki.

Milliárdosok fossák össze magukat, amikor önállóan kellene kezdeni valamit a komfortzónán kívül, pl. egy exportnál, mivel képtelenek arra, hogy érdemben nyilvánuljanak meg.

Na most az olyan emberek, akik így gondolkoznak, szerintem már nincsenek az országban, vagy törekednek arra, hogy helyzetüket kiegyensúlyozzák.

Ők azok, akik simán finoman, de határozottan kiállnak érdekeikért, minden esetben, mivel ez a normális. Nagyon finoman, vagy nagyon határozottan elküldik a bús picsába a delikvenst, ha azzal jön srác, hogy segget kellene nyalni, épp most, épp itt.

Nem nyaltak segget, és tudják azt, hogy kiállni az igazukért csak az első pár évben nagyon rossz, utána már teljesen természetes, és az egész életük átalakul.

Mostanában nézegetem egy-két cégnek a honlapját, akik nagy ívben leszarták azt, hogy mi a szokás, vagy hogy mit tanítottak az egyetemen, a gazdasági kurzusokon.

Ezek a cégvezetők kimentek az utcára, és véres verítékkel tanulják a leckét. Ha túlélik, ők lehetnek az új papság.
Lehet meghívni őket,hogy hirdessék az igét, mivel az tapasztalati igazság, amivel élnek.

Félő, hogyha egy-egy ilyen ember beszabadul pl. egy középiskolába egy osztályban, akkor nagyjából 40 perc után lenne forradalmi hangulat.
Ezért nem engednek ilyen embereket az oktatási helyek közelébe, mert félő, ha megtörténne netán egy tized idő alatt adnának át tízszer hasznosabb gyakorlati tudást.
Néha előfordul egy-egy helyen ilyen eset, hogy bekeveredett ilyen ember az intézménybe.
Ezt a hozzáállást nem tudja kezelni az iskolarendszer. A fiatalok ezt akarják, hogy kihozzák belőlük azt a tudást, ami bennük van. Úgy, hogy kimaxolják azt, amivé válhatnak.
Közelében sincsenek ennek a történetnek a tanárok.

A szenvedélyből, az igaz alkotási vágyból az következik, hogy a régi keretek ledőlnek, lesz helyette más, de az a más képes lesz arra, hogy integratív keretet adjon nagyon különböző innovációknak, elgondolásoknak.

Visszatérve az ilyen vállalkozókhoz.
Ők hitelesek az EU piacán, aki hiteles az EU piacán, az hiteles lesz a világpiacon is a választott régióban, ez tapasztalati tény.

Pillanatok alatt megváltoztatható a seggnyaló életmód.

Egyszerűen az kell, hogy kiálljon valaki, és azt mondja, hogy te is érsz valamit, értékes vagy, mi a tökömért nyalod a segget?

Nézz tükörbe, emeld fel a fejed, mert értékes vagy, ezt most el kell hinned, mi tudjuk.
Mivel tudjuk azt, hogy értékes vagy, azt akarjuk, hogy te is tudd meg, ne csak hidd.

Megtudni meg csak úgy fogod, hogyha emelt fővel jársz, - mivel már nem nyalsz segget- és jól cselekszel jót saját, és mások érdekében.
Ez így ebben a formában ez a hozzáállás nemesít. Ezt az állapotot meg érdemes megtapasztalni, és a szó nemes értelmében élvezni. Ezt nevezik hat-alom-nak.

Carmichael 2018.03.17. 22:37:45

@Laptop7712:
Egyetértek minden szavaddal és sajnos a tapasztalataidat is osztom.
A valóban sikeres (és stabil lábon álló) vállalkozók, ha maradnak, és vállalják, hogy lehetnek mentorok, segíthetnek a felemelkedésben, az klassz lenne, de egyelőre ezt nem látom, vagy nem merik megtenni, mert a hatalomtól ők is tartanak (vagy nincsenek az országban).

Én a politikát nem a megoldás, hanem a probléma részének tartom, ezért is gondolkodom másfelé, inkább az oktatás területén, mert, bár a tanárok többsége tényleg nem alkalmas arra, hogy seikeres felnőtteket neveljen, az internet és az EU azért ad lehetőséget (még), ha lesz, aki mer lépni.

Ez az ország nem tehetségtelen emberek gyülekezete, és éppen ez a szomorú abban, hogy csak eddig jutunk egyénenként és együtt. Amint az individualizmus felváltja az önzést, lesz mentor azoknak, akik igénylik és talán egy más perspektíva is meghonosítható, ahol egymás sikerében is érdekeltek leszünk.

Laptop7712 2018.03.18. 11:03:26

@Carmichael:

Attól hogy valaki sikeresnek látszik, (vagy stabilnak látszik a vállalkozása) attól még az illető kedves vállalkozó lehet olyan valaki, aki kártyán nyerte azt, amije van, vagy lopta, vagy folyamatosan átbaszott mindenkit, hogy elérje azokat a magasságokat, ahol most éppen tartózkodik. Nagyon sok ilyen család, vagy vállalkozónak nevezett ember van itthon, ezeket arról ismered meg, hogy menekülnek a nyilvánosság elől.

Ezért mondom azt, hogy a mostani hazai vállalkozói krém nem rendelkezik azzal a kompetenciával, ami egy nagyon komolyan sikeres mentorprogramhoz kellene. - Ha már feltesszük, hogy erre mentorprogramot kell szervezni - van ilyen, de ez haldoklik, mivel azt feltételezi, hogy aki "sikeres" az képes is arra, hogy sikerét megismételje, továbbá nem számol a Peter- szabállyal.

Egy gyereket kellene - legyen 15 éves - arra, hogy bármilyen élethelyzetben képes legyen arra, hogy 10 éven belül a nulláról összehozzon egy komoly innovatív vállalkozást.

Ha ezek az emberek értenének ehhez - nem kártyán nyerték volna a pozíciójukat - akkor a mentorlás természetes dolog lenne 27 éve, és tele lennénk már a srácok által létrehozott ilyen cégekkel, akik akarnák a sikert, mivel ez a történet alapja. De mivel hazánkban sajátosan értelmezik azt, hogy ki a tehetséges, és miért, ezek az embereknek fingjuk nincs arra, hogy értelmezzék egy 15 éves fiatal hozzáállását az élethez.

Erre mondom azt, hogy szánalmas barmok, akik képtelenek megújulni, de közben arról mesélnek, hogy milyen fontos az innovatív személet.

Sem a bankrendszer, sem a bevett gazdasági szokásjog, sem semmilyen olyan körülmény nincs, és nem volt az országban az elmúlt 27 évben, ami ezt a történet rendszerszinten támogatta volna.
Komplexen zárt ellátási láncok vannak, melyekbe extrém nehéz a bekapcsolódás egy kezdő vállalkozónak. Hogy a bús picsába hoztunk össze ilyen rendszert?
Ezért mondom azt, hogy pl. egy volt TSZ elnökből lett milliárdos, melynek családja utazik mindenben mára, az ilyen ember cégei nem alkalmasak arra, hogy átlépjenek a 21. századba.

Örökösödésnél el fognak bukni. Az örökösök a Peter- szabály miatt semmilyen kompetenciával nem rendelkeznek, így nem is képesek az öröklésre váró struktúra irányítására.

A gazdasági elit leszerepelt az elmúlt 27 évben. Komcsi tempó valósult meg, maximális erőforrás kivonással, és erőforrás konverzióval, nulla innovációval.

Egy mostani 14 éves szarral dobálná meg az összeset, mivel látja azt, hogy számára semmilyen szinten nem lesz segítségére sem a politikai, sem a gazdasági rendszer.

A fiatalok a mostani gazdasági- politikai elitet leírták olyan értelemben, hogy nem példaképek többé. - Tudod, a példakép mentor olyan, aki képes arra, hogy tudásban maga felé emeli a mentoraltját.

Ilyent még nem láttam a mostani gazdagok között, az általuk tehetségesnek vélt fiatalok lefölözésével azért találkozni néha-néha, talán ez is több mint a semmi -.

Ezt a csatát elvesztették, vannak helyettük új példaképek a saját korosztályukból. Lassan gazdagok által teremtett, és uralt komplex ellátási láncok által kibocsátott termékeket is le fogják cserélni saját cuccra, ez a folyamat elindult már. Egy fiatal telibeszarja azt, mit akar egy brand marketingese. Jobban tudja ő azt. Ennyi, és ez jól van így.

60 év begyöpösödött gondolkozásmódját kellene nagyon gyorsan - maximum 1-2 éven belül - lecserélnie a gazdasági - politikai elitnek, ha nem teszi, a cégeivel és politikai meggyőződéseivel egyszerűen kifogja írni a valóságból a mostani 20-40-es generáció.
Ők írják az új gazdasági szabálykönyvet, ahol keveredik a tradíció, és jövő, és pillantok alatt alakítanak át nagyon régi, bevett fogyasztói szokásokat, profit modelleket. Nem akarnak megbukni egyenként sem, - ha netán elbuktak segítik egymást - és mivel ez így van, csapatként is sikeresebbek lesznek.

Ezért van az egyszemélyes vállalkozásoknak reneszánsza, pl. a globális ellátási láncok képtelenek biztosítani az utánpótlást. - Nem akarnak szalag mellé állni , sem virtuálisan, sem ténylegesen- -
Pl. az az élelmiszergazdaságban nagyon komoly rendszerszintű problémák vannak már most is e miatt a történt miatt.

Ehhez meg kevés a gazdasági eliti, hogy átlássa. Lehet még milliárdokat keresni, na de meddig? Elkúrtak 27 évet, és nincs válaszuk arra, ami jönni fog.

Ezt döbbenet érezni ám, hidd el nekem. Lóvé? Mi a fasznak? Kérdezi egy most 20 éves, neki több kell, és meg is kapja.

Carmichael 2018.03.18. 14:00:55

@Laptop7712:
Arról beszélnék én is, hogy egy fiatalnak kellenek példképek és/vagy mentorok, hogy a jó irányba mozduljon, ne csak a szülei példáján nőjjőn fel.

Nagyon kevés ilyet találhat itthon, akik valós piaci alapú értékteremtésből lettek sikeresek. Hagyjuk most a gazdag szót, mert ez ugye nem csak pénzt jelent, hanem individualizmust, függetlenséget, teljesítményt, magas önértékelést és önbizalmat. Ugyanakkor van azért ilyen hazai példa is, de ha nem, akkor legyen nemzetközi, csak onnan válasszanak végre, ahol van, ne a NER tengely reprezentánsaiból.

Mo. egyszerűen nem elég nagy és színes piac (vásárlóerő közel zéró), hogy valaki csak ebben gondolkodjon, ami szintén nem baj. Gondolkodhatnak és gondolkodjanak is EU vag globális szinten, merjenek nagyot álmodni maguknak.

Csak kezdődjön el a fejekben végre az a gondolkodási és hozzáállási változás, amitől - idővel - már a külső viszonyok is idomulni fognak. Erre ma a fiatalokban van már csak potenciál, és nekik is a legfontosabb. Nincs illúzióm, ez idő lesz, nem kevés, és ellenszélben elvégzett változás, külön-külön és együtt. Én erre nem látok alternatívát, és ma max. annyit tudok tenni, hogy a saját példámmal igyekszem hozzájárulni ehhez, erősíteni a körülöttem élőket ebben.
süti beállítások módosítása