1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.03.14. 16:13 HaFr

A balos szavazók húsvéti mészárlást kapnak Karácsonytól

Képtalálat a következőre: „Easter massacre”

A "zuglói modell" az a hatalmi állapot, amelyben két -- a felszínen -- kiegyensúlyozottnak tűnő erő egy önmagában jelentéktelen erejű vezetőt emel a (formális) csúcspozícióba, hogy legitim módon folytathassák a háttérben egyebek mellett a fosztogatást. A helyzetet az is bonyolítja, hogy a két egyezkedő fél közül az egyik valójában fogja a másikat, de a választók megtévesztésére ezt jobb mindkettőnek titokban tartania.

Ez a "zuglói modell" ismétlődik ugyanannak a vezetőnek -- Karácsony Gergelynek -- a pajzsra emelésével az országgyűlési választásokon, nagyobb tétekkel. A lényeg -- a pártok (a Fidesz és a nagyobb balos pártok: MSZP, DK és LMP) viszonya, a miniszterelnök-jelölt alkalmassága a neki kiszemelt szerepre, illetve a választók megtévesztése -- ugyanúgy működik. Ha eltekintünk egy pillanatra a Fidesz-MSZP + DK + LMP szimbiózis egyre többször, más-más aspektusból feldolgozott történetétől, tényleg komolyan gondolhatja bárki, hogy az MSZP megengedte volna, Karácsony maga állítsa össze -- civilekből! -- az árnyékkormányát (ami mellesleg műfaji tévedés, árnyékkormányokat nem a választások idején szoktak felállítani), ha egy percig is komolyan vennék a párt tényleges irányítói (párton belül és a Fideszben), hogy az MSZP nyerni akar?! Engedtessék meg nekem, hogy az évek óta tartó balos (választói) önfélrevezetés feletti aggályomnak n+1-edszer is hangot adjak! Az MSZP egyszerűen túl akar élni és Orbán azt akarja, hogy túléljen, ez a közös misszió. (Momentán az a fő problémájuk, hogy a kettős lista megemelt küszöbe miatt nem biztos, hogy sikerül neki.) Karácsony jelenléte ebben pedig egyszerűen a "zuglói modellben" elfoglalt helye nagyobban.

A Fidesznek az az érdeke, hogy a Jobbik mellett az említett három nagyobb pártnak lehetőleg mindegyike, de legalább kettő bejusson a parlamentbe, hogy folytatódjék a pártrendszer egyszerre befagyott és töredezett állapota. Ez történt idáig, ez a cél most is, és valószínűleg ez fog történni április 8-a után. A koordináció állapota, a pártvezetők retorikája, egyes naivabb pártvezetők kihullása és/vagy a helyzetre való időnkénti rácsodálkozása mind ezt igazolják. Karácsony háromnaponta megismétlődő radikális irgum-burgumai (ma pl. hogy a "kormány menjen át ügyvezetőbe" -- de ki várt többet Karácsony szuverén tehetségétől?!) nem oszt nem szoroz. Hódmezővásárhely után a pártpreferenciák semmit nem változtak -- miért változtak volna, hiszen a pártok részt sem vettek a választásban, Márki-Zay szerencséjére Gyurcsány stb. gyakorlatilag csöndben maradt, a választás nem pártpolitikai jellegű volt. Az ellenzék helyét egy ideje látványosan a sajtó tölti be. Magyarországon nincsenek ellenzéki pártok. Centrális erőtér és a választók kétoldali manipulációja van. Ideje végre ezt tudomásul venni és április 9-től elkezdeni gondolkodni az akkori parlamenten kívül. Amit már 2012 után meg kellett volna tennünk.

228 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr713738898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevetőharmadik 2018.03.14. 16:19:24

És még mindig: nincsenek ellenzéki pártok, csak az ellenzéki szavazók reményeinek hullarablói.

Moin Moin 2018.03.14. 16:27:29

Na, végre, Péter, hogy vállalod itt magad a blogon arccal is!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.14. 16:39:02

"Amit már 2012 után meg kellett volna tennünk."

Mi történt 2012-ben? (Tényleg nem tudom, hogy miért ezt az évet említetted.)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.14. 16:47:57

@HaFr:

Ah OK.

Mit értesz az alatt, hogy "gondolkodni a parlamenten kívül"? Nem-politikai civil szerveződéseket?

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2018.03.14. 16:51:15

Olyan ez, mint a foci. Amíg a mostani ellenzék (egytől egyig) nem megy le megye III-ba, nem lesz színvonal emelkedés. Az ellenzék a saját tizenhatosán belül adogat, már amikor nála a labda. A Fidesz, ha nagyon nyerésre áll rúg annyi öngólt, hogy az "ellenfelek" bennmaradhatnak, ami mégiscsak jobb neki is, mintha lenne egy csapat, amelyik nyeri akarna.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.14. 16:54:20

@neoteny: gondolkodni először, nem szervezetben, csak úgy, végre, száz év után

zenonküp 2018.03.14. 17:15:58

A hatalom ellenzéke az ellenzék hatalma.
Más.
Karácsony urat dícsérni is lehetne kicsinysége okán.
Egy alacsonyabb paravánon könnyebb átlátni))

GyMasa 2018.03.14. 17:39:20

@digipenna:
... Amíg a mostani ellenzék (egytől egyig) nem megy le megye III-ba, nem lesz színvonal emelkedés...
Es, pontosan ezert tartottam en jonak, hogy az LMP meg a momentum is tavol tartotta magat az ellenzeki osszefosastol!
Ugyanis ez az egyetlen modja annak, hogy hitelesek maradhassanak _KESOBBRE_ . (mert, nyilvan nem egy 5%-os part lesz a kormany kihivoja. Aki ezt hiszi, annak eleg nagy problema van az itelokepessegevel.)
AZ lehet, hogy iden sem kerulnek kormanyra, de egy ilyen osszefogosdinal mar vilagosan megmutatta a szdsz meg a fkgp, hogy mire lehet menni vele.
Tehat, mindenki, aki az osszefogast erolteti, elvesziti a hitelesseget.
Ami viszont alapveto szukseglete a kesobbi kormanyra kerulesnek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.14. 17:41:21

@GyMasa: digipenna barátommal -- ha jól ismerem -- az elempét is a probléma részének tartjuk :)

GyMasa 2018.03.14. 17:44:25

@zenonküp:
..Karácsony urat dícsérni is lehetne kicsinysége okán...
Csak azzal nem fogja levaltani Orbant...
Ahhoz egy hasonloan karizmatikus egyenre lenne szukseg.
Es, megcsak nem is orbantol kell a legjobban felnie, mert egy esetleges gyozelem eseten, amikor valodi hatalomert meg valodi penzert megy majd a kuzdelem, akkor fogja megmutatni az igazi enjet az ellenzeki oldal...
Es, akkor pont addig lesz Karacsony kepben, amig nem fogja akadalyoznia a hatterben allo eros emberek erdekeit.
Es, ha nem eleg tokos, akkor semmi perc alatt be fogjak daralni.

GyMasa 2018.03.14. 17:54:57

@HaFr:
Nos, igen. EZ elkepzelheto. EN most nem latom oket eselyesnek a kormanyzasra, de az, hoyg kimaradnak az egyezkedesbol, az jo jel.
Mert, szerintem a nem kozoskodes sem a fidesszel sem az ugynevezett ellenzekkel a legfontosabb feltele annak, hogy egy part kesobb hiteles kormanyt tudjon alakitani.
Eleg nagy igeny lenne egy konzervativ partra a politikai palettan, de az a hely most eppen kiado... (Es, ahogy saccolom, a most passziv szavazok egy igen jelentos resze rajuk szavazna.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.14. 18:02:20

@GyMasa: a közösködésből azért maradnak ki, mert akkor túl erős lenne az a pólus és fenyegetné a jobbik egyéni mandátumait

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2018.03.14. 18:25:01

@HaFr: Jól ismered! Nagyon jól!

- A választókerület ahová tartozom 29 települést foglal magában.
- A 21 jelölt közül egy független, a többit jelölő szervezete állította csatasorba
- Itt lassan hagyomány, hogy jó kis országos botránnyal indul a kampány (most épp az egyik baloldali párt jelöltjével)

Senkit nem ismerek személyesen közülük. A helyi médiában 2-3 név hallható. Hogy őszinte legyek, nincs köztük egyetlen egy sem, akire szavaznék(pedig biztos jószándékú a legtöbbje)

Ma hallottam, nagyon tetszik: "Húsvét után Karácsony jön, de csak a naptárban."

GyMasa 2018.03.14. 18:41:07

@HaFr:
Nekem az a konteo-m hogy Werber ur strategiaja volt ez a "kimaradas".
Aztan HmvH utan valaki az LMP-ben onallositotta magat, es ugy gondolta, hogy jo buli azt nyilatkozni, hogy akkor megis lehet szo az osszefogasrol, es hipp-hopp, Ron azonnal felmondott....
Gyanus ez, de nagyon ;-)
Nade, gyorsan hajtogatok egy uj alusisakot, mert az eddigi megolvadt a gyikemberek gondolatmodosito sugaratol...

GyMasa 2018.03.14. 18:47:36

@digipenna:
Azta' ti aztan tudjatok, hoyg kell belecsapni a lecsoba!

nevetőharmadik 2018.03.14. 19:27:05

@GyMasa: "Hitelesek későbbre..." most éppen ezzel takargatják a politikai tehetség sívó hiányát? Az őszintébbek meg elmennek a kocsmába bebaszni, addig sem kell szembesülni a valósággal.

Bánegressy 2018.03.14. 19:29:10

Az ellenzék helyét egy ideje látványosan a sajtó tölti be

már az se sokáig. minek ide a gonosz sorosista-simicskista fék nyúsz, amikor van kiváló, világszínvonalú közszolgálati sajtónk. a bbc is itt nyomozza, hogyan kell ezt csinálni

GyMasa 2018.03.14. 20:24:17

@nevetőharmadik:
Én nem feltétlenül hiszem azt, hogy ma már létezik az a párt, amelyik elég hiteles, de ha létezik ha nem, első számú szabály hogy nem beszélünk a harcosok klubjáról...
Akarom mondani, nem váltjuk apróra a párt legnagyobb értékét holmi kétes alakokkal való összefogás révén.
AZ soha nem vezetett jóra, ha valaki nem volt hajlandó végigmenni az előírt úton, hanem valamiféle rövidítésre számított. Annak általában mindig megvan a böjtje...
SZóval, ha tetszik, ha nem, aki kormányt akar váltani, annak:
- Kell egy program
- ki kell építenie az országos jelenlétét
- keresnie kell egy karizmatikus vezért, aki be tudja maga mögé állítani azt a jó' 2 millió embert, akivel megnyerheti a választást, és titánból vannak a tökei, hogy keresztülverje a párt érdekeit a magyar valóságon...

Laptop7712 2018.03.14. 20:26:36

Értem én ezt a posztot, de akkor most mi is lesz? Hiába nyernek, mivel a narancs zsebében vannak, az egész történet egy baromi nagy fugázi?
Ennek semmi értelme, de tényleg, ebből az lesz, hogy nyer a narancs, kicsivel de nyer. De ha nyer, akkor a következő ciklust már nem tudja kitölteni, mert önmaga súlya alatt fog eltűnni ugyanoda, ahol most a nagy elődje van.

Mindezek után jöhet a tiszta lap. Ez azt jelenti, hogy mostantól minimum 3- 4 év. Ez 2022. Ez sokak szerint 33 év, a módszerváltás után, ez egy emberöltő, a történészek szerint.

Roppant komoly pár hét vár ránk, és nagyon komoly, és érdekes 4 év.
Én csak azt sajnálom, hogy erre az egész baromságra ráment 33 év, és elérjük 2022-re az 1954-es szintet. Derék munka, gyönyörű dolog, így kellett eztet.

Bánegressy 2018.03.14. 20:34:12

@GyMasa:
háde wazz, ezek most olyan közhelyek. mindenki tudja, hogy mi kéne egy kormány/váltó párthoz, ráadásul volt is akinek megvolt a hozzávalókból 1-2 legfontosabb mégis elkurcsányozta.
újat kitalálni???most a fidesz adja a programot, ami az ország romlása és ebből fog kikelni valami uj mag, vagy gomba, ha már tovább nem romolhat.

GyMasa 2018.03.14. 20:44:23

@Laptop7712:
...De ha nyer, akkor a következő ciklust már nem tudja kitölteni, mert önmaga súlya alatt fog eltűnni ugyanoda, ahol most a nagy elődje van...
Hát, nagyon úgy néz ki, hogy az ellenzéknek, legalábbis a jelenlegi felállás szerint ki kell várnia, amíg összedől a tákolmány magától, mert nekik nem sikerül kért tenni benne.

GyMasa 2018.03.14. 20:48:41

@Bánegressy:
OK, de abban azért megegyezhetünk, hogy az nem a fidesz hibája, hogy nem sikerül senkinek a fenti dolgokat teljesíteni?
(Most elvonatkoztatva attól, ami valószínűleg az ellenérv lesz, hogy "dehétafideszmegölmindenkitakiváltoztatniakar", ami egyrészt igaz, másrészt viszont ez azt is jelenti, hogy az illető nem igazán alkalmas a politikai vezető szerepre, ha ennyire könnyű kivégezni. (gyakorlatilag a startmezőn...) mondjuk ez azért újabb aggodalmakra is okot adhat, mert orbán leváltásához egy furfangosabb, erősebb egyén kellene, de az Isten ments meg az országot, ha ez az ember történetesen szintén hasonló értékrenddel rendelkezik. Mert akkor jön csak igazán "rosszabb".

Bánegressy 2018.03.14. 21:08:47

@GyMasa:
nem, nem én is azt gondolom, hogy itt olyan változásokra volna szükség, ami nem egy olyan politikai vezetőszerepet testesít meg, mint az eddigi kormányok, hanem erős rendpártiság mellett(ideológia mentes, nyugodt erő :D) a zembereket kényszeríti egy kicsit jobban a valódi(!) érdekeik átgondolására és arra, hogy ezeket artikulálni képes - még csak nem is feltétlen karizmatikus emberkéket keressenek.
de úgy látszik, hogyha nem jelenik meg egy olyan hatalom, amelyiknek ez kifejezett ambíciója lesz és képes is lesz tenni az ügyért, akkor itt nem lesz demokrácia, mindig csak ugyanezeket a köröket futjuk futni.

Janossz 2018.03.14. 21:09:53

@GyMasa: Csak kibújt a propagandista kendből.

Laptop7712 2018.03.14. 21:14:53

@GyMasa: Azért ez nem így van. Mostanra eléggé sok körzet billeg. Ha a magyarnak kell meg 3-4 év arra, hogy megértse azt, hogy mit veszített az elmúlt több, mint 30 évben, akkor így jártunk. Nézd meg mi van.
A miniszterelnök kinyilatkoztat, és lőn úgy történik minden, ahogy kell. Nincs ezzel semmi gond, de ez mára nem politikai úgy, hanem inkább egyfajta vallásgyakorlásra hajaz.

Nézem a narancs gyűlésen a nyugdíjas mamát, aki hallgatja a kedvencét, mert ott áll a mikrofon előtt, és beszél a szájával. Mindenez közben csörög a telefonja, mivel Londonból hívja a lánya, hogy bevette-e a gyógyszerét. És nem esik le neki, hogy mi a helyzet. Mama hívő, és szereti, ennyi.

Egyetemi tanulmányaim, és a Rábeszélőgép c. könyvben leírtak jutnak az eszembe ilyenkor, meg az, hogy nagyon kevés ember - szavazó - nagyon nagy galibát tud csinálni egy demokráciában.
A legutóbbi ilyen eset, amikor kb. 200 000 "benefit street-i", és egyéb kárvallott simán elintézte a brexitet, egy olyan országban, ahol ellégé komoly hagyományai vannak a demokráciának.

Félek itt is ez lesz, itt is van minimum 200 000 hívő. Ennek a folyománya az lesz, hogy májusban, még aki tud, és akar, offolni fog, megy a család is a családfő után.

Egyre több ilyent hallani, hogy sokan bekészítik a koffert, lesz ami lesz alapon.

Haver egyet kérdezett: Egyet mondj meg nekem. 22 éves vagyok. Van e értelme ennek a gazdasági felállásnak számomra?
Roppantul össze kellett szednem magam, hogy meg tudjam győzni. Nem sikerült.
Nem baj, mama elintézi az ő jövőjét is. Várja London, Párizs, vagy Berlin. Ennyi.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.14. 21:30:09

@Laptop7712:

"kb. 200 000 "benefit street-i", és egyéb kárvallott simán elintézte a brexitet"

A 'leave' szavazatok 1,269,501-el többen voltak, mint a 'remain'-ek.

nevetőharmadik 2018.03.14. 21:38:44

@GyMasa: Ha egy párt legnagyobb értéke az, hogy nem áll össze régebbiekkel, akkor régen rossz. Amit tulajdonképpen te is látsz, amikor azt mondod, hogy "kell egy program; ki kell építenie az országos jelenlétét; keresnie kell egy karizmatikus vezért, stb."

Igazából mind az LMP-t, mind a Momentumot fölösleges szidni, mert a helyzet az, hogy ezen pártok léte önmagában inadekvát a NER politikai terében. Ha összefognak, nincs értelme az önálló létüknek, ha meg nem fognak össze, akkor csak a Fidesznek segítenek, tehát megint csak minek vannak.

Egy biztos: számukra nincs később, mert nem fogják tudni akkor sem azt, amit most sem tudnak.

Laptop7712 2018.03.14. 21:42:41

@neoteny:
Elnéztem, elnézést. Az arányok fontosak! 3,8 % döntötte el a brexitet, ez ebben a történetben a lényeg.
www.bloomberg.com/graphics/2016-brexit-referendum/

Remain
16,141,242
48.1%
Leave
17,410,742
51.9%

Összes szavazó: 33 551 984

Magyarországon alacsony részvétel mellett 200 000 szavazaton dőlhet el narancs kétharmada. ne felejtsük el, van minimum 350 000 új magyar állampolgár, aki levélben szavazhat. Érdekes kis szituáció lesz itt. :)

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2018.03.14. 22:05:35

@Laptop7712: Persze. Ezzel a jó fél- egymillió tartósan külföldön élővel, dolgozóval számolni kell. És azzal is, hogy a baloldal a gazdaságilabb erősebb országokban sorra kikerül kormányzásból, meg legfőképpen azzal, hogy ma itthon nincs más út, mint amit a Fidesz mutat. A demokratikus ellenzéknek a régi zsákutcái vannak. Meg ott a megoldatlan (gazdasági) helyzete a migránsoknak a németeknél. Már megjelentek olyan intézkedések, amelyek a keleti munkavállalókat (magyarokat) kedvezőtlenül érintik. Kindergeld. Közvetett hatás, az elszabadult lakásbérleti díjak. Várható, hogy a migránsok munkába állása esetén az alacsony képzettségű keleti munkavállalók nehezebben tudnak munkát találni, hiszen a munkaadók már most is jobban járnak, ha átképzett munkaerőt alkalmaznak, mert a bér egy részét a munkaügyi hivatalok állják (egy ideig) aztán jön egy másik átképzett. Arra ma senkinek sincs terve, ha egyik napról a másikra hazajönnek azok, akiknek odakint megszűnik a fölsoroltak miatt a munkája. Úgy néz ki, hogy a franciák és a németek magukra maradnak, hiszen ha formálisan még nem, de megalakultak az északi nyolcak. Az osztrákok megosztva a Visegrádi négyeket egy másik csoportot fabrikálhatnak az olaszokkal. Akkor nekünk nem marad más, mint "Polak, Wegier, dwa bratanki..." Nem akarom sötétebbre festeni.

GyMasa 2018.03.14. 22:30:23

@Bánegressy:
Jah, sajnos, valaki nagyon jól megfogalmazta, hogy Magyarországon elsősorban a népet kellene leváltani.
Amíg ugyanis nincs igény a nép részéről normális politikusokra, addig nem is fognak azok megjelenni :-(

GyMasa 2018.03.14. 22:39:40

@nevetőharmadik:
...Igazából mind az LMP-t, mind a Momentumot fölösleges szidni, mert a helyzet az, hogy ezen pártok léte önmagában inadekvát a NER politikai terében...
Ehh, akkor nem fogalmaztam ezek szerint elég egyértelműen :-)
Én nem szidtam őket, illetve a programjuk az olyan, amilyen, de az, hogy nem kívánnak összefogni a levitézlett kommer gárdával, azt én személy szerint az egyedüli helyes útnak látom.
...Ha összefognak, nincs értelme az önálló létüknek, ha meg nem fognak össze, akkor csak a Fidesznek segítenek, tehát megint csak minek vannak...
Összefogni semmiképpen nincs értelme.
Minden normális ember, aki elsajátította az általános iskolai matekot, ki tudja számolni, hogy matematikai esély is csak arra van, hogy az egyserű többség közelébe szorítsák a fideszt. (de a realitás az, hogy már a 2/3 megakadályozása is szép teljesítmény lenne)
...Egy biztos: számukra nincs később, mert nem fogják tudni akkor sem azt, amit most sem tudnak...
Hát, egy összefogás után, ha nyernének, akkor a mszp-dk páros igen gyorsan az szdsz sorsára juttatná őket.
Az meg, hogy mit tudnak, vagy mit nem, az az lmp-nél már kiderült, és gyanúsan könnyűnek fog találtatni, a momentum még fiatal, de velük kapcsolatban sem lennék túlságosan meglepődve, ha megszünnénak csendben.
És, akkor elértünk ahhoz, hogy '22-ben, ha a fidesz továbbra is tolja ezt a retardált propagandát, akkor marad a jobbik, mint esélyes párt.
(Ha, ugye túléli az utóbbi 1 éveben véghezvitt szelídülést, meg az ellenzéknek csontig benyalást.)
Ja, és, ha a győztes fidesz nem tapossa őket bele a földbe addig. Amire én igen nagy esélyt látok.

GyMasa 2018.03.14. 22:41:18

@Laptop7712:
... van minimum 350 000 új magyar állampolgár, aki levélben szavazhat. Érdekes kis szituáció lesz itt. :)...
Ők CSAK listára szavazhatnak, nekik, mivel nincs magyarországi lakcímük, így, értelemszerűen egyéni jelöltre sem szavazhatnak.
Tehát az ellenzéki összefosás szempontjábőól teljes mértékben irrerlevánsak.

GyMasa 2018.03.14. 22:44:46

@digipenna:
... Már megjelentek olyan intézkedések, amelyek a keleti munkavállalókat (magyarokat) kedvezőtlenül érintik. Kindergeld...
Ez nem igaz!
Aki kint él, és a gyerekek is vele élnek, az ugyanazt a pénzt kapja, mint a helyi németek.
Én pl. teljes összeget kapok a gyerekek után.
Ezek a szabályozások CSAK azokra vonatkoznak, akik kint dolgoznak, de a gyerekek továbbra is Magyarországon élnek.
Ami azért egy szinten érthető is.

GyMasa 2018.03.14. 22:59:48

@digipenna:
...Közvetett hatás, az elszabadult lakásbérleti díjak...
Hát, ez valóban csak közvetett hatás. Ugyanis pl. Münchenben az az oka, hogy óriási ütemben bővül pl. a BMW gyár, és egyszerűen nem tudnak oda sem elég embert felvenni.
(idén nyílik az új fejlesztőközpont, ahová csak mérnökbő 15000 új embert fognak felvenni. AZ ugye az 1,37 milliós München lakosságának az 1%-a, rokonok és kisegítő személyzet nélkül)
Itt, Bajorországban pl. a 2008-as válságot észre sem lehet venni a helyi gazdasági mutatókon.
...Várható, hogy a migránsok munkába állása...
Ahhoz először meg kell tanulniuk írni-olvasni,
majd németül írni-olvasni, majd pedig szerezni valamilyen szakmát.
Ez alsó hangon is jó 3-5 év.
Nagy részük nem igazán motívált a letelepedésre, főleg nem olyan áron, hogy németül kell tanulni, meg dolgozni kell érte.
... Arra ma senkinek sincs terve, ha egyik napról a másikra hazajönnek azok, akiknek odakint megszűnik a fölsoroltak miatt a munkája...
600 000 ember él külföldön.
Egészen biztos, hogy nem fog mindenki hazamenni.
Sőt, ugye azzal riogatnak az ellenzékiek, hogy minden második fiatal le akar lépni a "diktatúra" miatt...
Szóval, akkor először el kéne dönteni, hogy elmenni akar a nép, vagy hazajönni.
Épp ma néztem, hogy a legújabb adatok szerint 73 000 a nyitott állások száma a versenyszférában.
...Úgy néz ki, hogy a franciák és a németek magukra maradnak, hiszen ha formálisan még nem, de megalakultak az északi nyolcak...
Hát, ez van, ha valaki túlságosan arrogáns lesz...
Az úgy nem működik ám, hogy én "kétsebességes" EU-t akarok, amiből nekem jut a csupa jó, és a második sebességbe baszott, "low Cost" országok meg csak sz*pjanak, mert azok úgyis csak csicskák.
Ez a fajta hozzáállás elég hamar kinyitja a bicskát az emberek zsebében.
...Az osztrákok megosztva a Visegrádi négyeket egy másik csoportot fabrikálhatnak az olaszokkal. Akkor nekünk nem marad más, mint "Polak, Wegier, dwa bratanki..." Nem akarom sötétebbre festeni...
Ha a Németeken múlik, az EU nem fog feloszlani.
Nekik egy aranybánya a keleti olcsó országok!
És simán meg fogja érni kifizetni azt a pár millárd EUR éves védelmi pénzt a keleti országoknak, amíg a munkaerejüket olcsón megkapják.
És, a keleti országok kormányai pedig örömmel csapolják meg ezeket a pénzeket.
SZóval "oszoljunk kérem, nincs itt semmi látnivaló!".

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2018.03.14. 23:00:17

@GyMasa: "Ez nem igaz!" - - kicsit keménynek hangzik, hiszen eddig 4 évre visszamenőleg lehetett igényelni, ami lecsökkent 6 hónapra, tehát ez kedvezőtlen változás a külföldi munkavállalókra nézve.

"Ab dem Stichtag können Eltern Kindergeld lediglich noch sechs Monate rückwirkend erhalten"

www.focus.de/finanzen/recht/kindergeld-neue-fristen-fuer-rueckwirkende-kindergeldantraege-ab-2018_id_7709585.html

DrGehaeuse 2018.03.14. 23:03:19

@HaFr: 2013-ban az LMP-ből kiváltak a szoclibák és karácsony (vagy ahogy a régi jobbikosok és újabban a fityisznácik hívják: hanukageri), majd az alapító Schiffer is visszaöltözött ügyvédnek. Azóta az LMP egy népiesen urbánus de urbánusan népies zöldes színezetű jampecpárt lett. Konzervatív ízlés szerint kissé keserédes, de még mindíg jobb mint a vonábbik. Milyen probléma része?

DrGehaeuse 2018.03.14. 23:03:27

@HaFr: 2013-ban az LMP-ből kiváltak a szoclibák és karácsony (vagy ahogy a régi jobbikosok és újabban a fityisznácik hívják: hanukageri), majd az alapító Schiffer is visszaöltözött ügyvédnek. Azóta az LMP egy népiesen urbánus de urbánusan népies zöldes színezetű jampecpárt lett. Konzervatív ízlés szerint kissé keserédes, de még mindíg jobb mint a vonábbik. Milyen probléma része?

DrGehaeuse 2018.03.14. 23:25:35

@GyMasa: Leszámítva azt hogy szerintem a sok kivándorolt magyarnak nemnagyon akaródzik hazatelepedni - egyetértek!
Annyit tennék még hozzá: Lengyel magyar két jómadár! Polak węgier dwie łajdak!

2018.03.15. 08:12:12

@GyMasa:
az lmp-ben még schiffer elképzelése volt az, hogy tartani kell a különutasságot és várni amíg a szélsőbaloldal, a szélsőjobboldal. mert hogy valójában az lmp a centrum. ezt sokan hitték. szabó iván (rip) és az mdnp. a centrum párt és kupa mihály. de korábban zwack péter (rip) is ebben hitt. még palotás jános és a vállalkozók pártja is. és a nagy tamás vezette agrárszövetség. ezek az emberek nem akartak, de a pártjaik rendre elbuktak az országgyűlési választásokon.

2018.03.15. 08:12:42

ezek az emberek nem akartak *rosszat magyarországnak*

2018.03.15. 08:40:03

@GyMasa:
a lengyel-magyar két jó barátosdi azt jelentené, hogy magyarország egy pánszláv tömbbe kerül. amit ha akarnak, akkor birodalmi jelleggel leuralnak az oroszok. (és amíg ukrajna kérdése moszkva számára megoldatlan addig nyomulni is fognak). ezzel lényegében visszaállna egy új hidegháborús törésvonal. a régihez képest azzal a különbséggel, hogy az egykori ndk elszakadt és németország újraegyesült. berlinben merkelék ezt az álláspontot képviselik és a szocdemek észak-rajna vesztfáliában. német-francia kiegyezés. az európai unió nyugati föderációra és keleti konföderációra osztása oszt jó napot. aki a nyugati ájerre vágyik az majd átvonul a lajta és az odera másik oldalára. a lengyel, a cseh elit ezt régóta elfogadja. azt mondják, hogy ők németország nélkül is ipart teremtenek. egy visegrádi vámunió felszámolna németország közvetlen keleti export piacát. amire azonnal lépnének a francia nemzeti front. és megalakulna az olasz. a skandináv államok is összefognának szélbalos jelleggel. németország pedig kitermelné ez "hitlert", aki meghirdetné 100 milliós magna germániát.

ez igazán senkinek se jó. de jelenleg nincs másik elképzelés.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.15. 08:48:51

@DrGehaeuse: hát, bátorkodtam ezt (is) leírni fentebb

Janossz 2018.03.15. 09:36:03

@444: " ez igazán senkinek se jó. de jelenleg nincs másik elképzelés. "
Legalábbis a népfőiskolás kocsmanépek zavaros tudatában.

DrGehaeuse 2018.03.15. 10:03:45

@HaFr: De mi a bizonyíték arra hogy az LMP is benne vam a mutyiban? Pont egy LMP-s ekézte nekem legjobban a zuglói mutyit ne olyan régen.

2018.03.15. 10:07:47

@Janossz:
mondjál másikat. nyitva van a pálya.

screpes 2018.03.15. 10:52:27

@HaFr:
Nincs mese kell egy PKP-s jelölt Zuglóba!
Az majd gyárilag feddhetetlen lesz, és megeszi reggelire a szocigyanús, Jobbikosszerű és Fideszmaradvány képviselőtársait.

Janossz 2018.03.15. 11:30:53

@444: Van másik!
Szabolcs-Szatmár megyét különleges gazdasági övezetté nyilvánítani Csenger központtal. (induló suska már megvan)
Oda szépen a népfőiskola tanítása szerint, meg a te hatékony iránymutatásoddal megvalósítani meseországot, ahol se tőke, se idegen, sesemmi nélkül hirtelen csak a fenenagy jólét köszöntene a fehérnemzetikeresztényekre.

Nem unod meg sosem a hülyeségeid terjesztését?
Hány hívet szereztél már az eszméidnek?

GyMasa 2018.03.15. 12:04:09

@digipenna:
Ha kell valakinek a csaladi potlek, akkor intezze el 6 honap alatt!
Miert annyira nehez az?

GyMasa 2018.03.15. 12:12:10

@444:
...de a pártjaik rendre elbuktak az országgyűlési választásokon...
Igen, mert Magyarorszagon elsosorban a nepet kellene levaltnia, es nem a kormanyt.
TUdod, van az a mondas, hogy "mindsen orszagnak olyan kormanya van, amilyet erdemel"
Nos, ahogy latom ma a fidesz pontosan olyan kormany.
Es az egesz ellenzek is pontosan olyan, mint a kormany.
AMig nem valtozik meg az emberek hozzaalasa a vilaghoz nagyon alaposan, addig teljesen felesleges varni, hogy a politikai garnitura is megvaltozzon.

GyMasa 2018.03.15. 12:14:21

@DrGehaeuse:
...De mi a bizonyíték arra hogy az LMP is benne vam a mutyiban? ...
Ron Werber szemelye?

screpes 2018.03.15. 15:08:26

@DrGehaeuse: @GyMasa:
Szél bernadett kormáyváltás-döntő

screpes 2018.03.15. 15:15:48

@GyMasa: @screpes:@DrGehaeuse:

vagy inkább kormányváltás-buktató...Fekete Győrrel együtt

abdul hackeem 2018.03.15. 19:39:14

@screpes: Most mi bajod? Csinos, kedves, van programja.
Abban az országban, ahol a zemberek arra szavaznak, hogy
- nehogy gyuribácsi megnyerje a szavazást
- ne jönnek a migránsok
- ne legyen rezsi
- védjék meg a nyugdíjakat, az elmeháborodott képviselőket, nemtomkit,
akkor ez a kedves hölgy nyugodtan lehetne Magyarország első miniszterelnöknője. Még több tiszteletet a hölgyeknek.

screpes 2018.03.16. 08:26:10

@abdul hackeem:
Előző bejegyzésem napközben született, most látom, hogy a nap (márc 15) folyamán, és a beszédek kapcsán Szél Berni ÚJ álláspontot öltött fel: elfogadta GYF (!) invitációját vasárnap estére, ahová MINDEN jelentős ellenzéki erő lenne hivatalos.
Egyszersmind nehezményezi a jobbik távolmaradását is, (jóllehet abban látja ennek fő okát, hogy GYF nem a legalkalmasabb a kerekasztal összehívására, - és ez igaz is).
Viszont emlékeztetnék arra, hogy ő is az ellenekezőjét mondogatta eddig, én nem rovom fel neki EZT a változását.

De igazat adok neked: csinos kedves, kiskosztümbe és programba öltözötten miért ne lehetne Mo első miniiszterelnöknője?
Azért nem , mert nem állhat mögé az a fajta többség, amit Karácsony mögé képzelek, de lehet hogy a párbeszédes fiúnk mögött SEM jönnek össze, vagy még szét is szélednek.
Széllel kapcsolatban úgy látszik cserbenhagynak a férfiúi ösztöneim,
Ha egy szál programpontba öltözötten jönne el a találkozásra tőle akkor sem maradna tátva a hímsovinizmusom...
Egyébként pedig: úgyis széttépeti hónapokon belül a "történelem" a változás miniszterelnökét, később nem nála nyílik majd ki a történelemkönyv, és akkor jöhet a "másik", a következő, áldozat. Minden bizonnyal egy fideszálló-fidesztűrő kollaboráns, de nem Orbán.

Zárójelben:
azt jó látni, miként marginalizálódik épp erendezősés soárn a Momentum.. Ha ebből sem tanul Fekete Győr, akkor miből? Ő lesz a karácsonykormány ellenzéke?
Lábjegyzet: GYf jó heélyen kapisgál, amikor nyilatkozatokat garanciákat vár, hogy mindenki megígéri majd: nem paktálnak skésőbbi parlamenti munkában a maradványfidesszel..

GyMasa 2018.03.16. 09:13:47

@screpes:
...De igazat adok neked: csinos kedves, kiskosztümbe és programba öltözötten miért ne lehetne Mo első miniiszterelnöknője?...
Hat, szerintem meg ne legyen _CSAK_ azert az "elso noi miniszterelnok", mert no. Legyen azert miniszterelnok, mert o a legalkalmasabb a feladatra!
AZtan onnantol pont nem erdekel, hogy no, vagy ferfi a Miniszterelnok.
Vilagszerte peldak mutatjak, hogy vannak alkalmas noi allamfok. (UK, DE, stb.).

DrGehaeuse 2018.03.16. 21:39:51

@GyMasa: Rony egy szakember. Pénzért ad kormánytanácsokat. És már le is lécelt az LMP-től.

DrGehaeuse 2018.03.16. 21:40:42

Kampánytanácsokat...

DrGehaeuse 2018.03.16. 21:44:24

@screpes: szerintem inkabb a fityisztégla MSzP-s muftik és pláne Gyúrcsány a legnagyobb akadálya az orv-bán váltásnak.

2018.03.16. 22:44:51

@Janossz:
na de ez megint csak köpködés. de ezen túl van valami?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.16. 23:54:34

@444:

"ezen túl van valami?"

Ezen túl a te féktelen fantáziálgatásaid vannak: a hetedikes számítástechnikai szakkörösök megírják a Prezit egy hét alatt.

2018.03.17. 00:19:23

@neoteny:
a prezi egy síkbeli 2d engine. egy síkbeli vektorgrafikus alakzatot középpontosan kicsinyít-nagyít, egyenes mentén eltol, pont körül elforgat. és egy ilyen műveletsornak az adatait eltárolja egy szekvenciális állományban. ez a prezi. ez általános iskolai tananyag. a megírják bárhol akár számítástechnikai szakkörön. csak nem kapnak hozzá százcsillió dollár kockázati tőkét.

lényegében a németeknek kellene eldönteni, hogy közép európában egy olyan világot akarnak, amiben egyetlen népcsoport előtt hajbókol mindenki beleértve őket is. vagy legyen szövetségi iskolarendszer és abból vélhetően az összes nép profitál. de most vannak az ellenzéki idióták, akik azt mondják: növeljék a kötelező közoktatás korhatárát. na de kémiát ne kelljen tanulni, mert az már a diktatúra. ezt követeli a tüntetésen.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 00:26:27

@444:

" egy síkbeli vektorgrafikus alakzatot középpontosan kicsinyít-nagyít, egyenes mentén eltol, pont körül elforgat. és egy ilyen műveletsornak az adatait eltárolja egy szekvenciális állományban. ez a prezi. ez általános iskolai tananyag. a megírják bárhol akár számítástechnikai szakkörön."

Igen, ez a te féktelen fantáziálgatásod.

Janossz 2018.03.17. 07:43:54

@444: " na de ez megint csak köpködés. de ezen túl van valami? "
Nézőpont kérdése. Én például a te tevékenységed tekintem köpködésnek.
Saját bevallásod szerint is nyilvánvaló hülyeségekkel árasztod el a blogot, már rég nem is akarom megérteni, mi az, amit úgy is gondolsz, és mi, ami csak úgy kibuggyan belőled.
Egy bekezdésen belül tudsz kommunista és náci lenni, mindezt szigorúan nemzeti keresztény alapon.

Apropó, kereszténység. Most már tudjuk tőled, hogy a nemzeti kereszténység csakis a Kálvinista Rómából jöhet. Mi hát a véleményed a református papról, aki miniszteri rangban úgy tudja, hogy a Tízparancsolatot Jézus hozta el nekünk?
Debrecenben már másik Bibliát használtok? Zsidótlanítottat?

2018.03.17. 08:25:55

@Janossz:
a köpködésen túl van bármilyen országépítő elképzelésed?

2018.03.17. 08:42:54

sokadjára írom le. a következőt tesztelem. kezdjük el értelmesen beszélni. és keverjünk bele egy kis vallásháborúsdit. mi történik? és azt tapasztalom, hogy legtöbb ember virtualizált környezetben legalább is a vallásháborúsdira vevő. és azt demonstrálom, hogy a közélet így majdnem teljesen irracionálissá válik. mi az országépítő terv, javaslat, elképzelés, aminek a megvalósításához hatalmat, pénzt követelsz magadnak vagy kedvenc pártodnak?

2018.03.17. 09:00:45

@neoteny:
matematikai értelemben mi a prezi, ha nem ez? hasonlósági transzformációk sorozta az euklidészi síkon. a prezi egy 2d engine. ennek a megírása egy tipikus számítástechnikai szakköri feladat lehet hétvégenként a művelődési házban. és utána azzal lehet 2d vektorgrafikus játékokat fejleszteni. ami általános iskolásoknak jó móka feltéve, hogy szeretik a matematikát és a számítástechnikát.

és ha ezt csináljuk, akkor abból lehet polgárosodás. ha arra építünk, hogy az orákulumban van százcsillió dollár és ki kapja meg, akkor abból aligha lesz. mivel az egy unfair piac.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 09:10:35

@444:

"ennek a megírása egy tipikus számítástechnikai szakköri feladat lehet hétvégenként a művelődési házban."

Igen, ez a te féktelen fantáziálgatásod.

Janossz 2018.03.17. 09:10:45

@444: Mi hát a véleményed a református papról, aki miniszteri rangban úgy tudja, hogy a Tízparancsolatot Jézus hozta el nekünk?
Debrecenben már másik Bibliát használtok? Zsidótlanítottat?

Janossz 2018.03.17. 09:32:45

@444: Tudod, pajtás, 1990-ben indult egy mezőny innen a szomszédságból, azon az úton amit Magyarország népe is választott magának.
A sárga trikó rajtunk volt akkor, már tapasztalatokkal a piacgazdaságról, ilyen-olyan vállalkozási, piaci ismeretekkel rendelkező magáncéggel, óriási helyzeti előnyben.
Nézd meg most a verseny állását: volt szovjet birtokok, ahol egy lángossütő maszek sem volt harminc éve, leiskoláztak minket. Meg Ceausescu országa.

Miért? Mert nem csináljuk. Csak úgy teszünk.
Ahogy Kádár bojkottálta a szocializmust, eladva a ruszkiknak, hogy itt "nemzeti sajátosságok" vannak, és csak így lehet nálunk működtetni, és így egy kvázi-szocializmus működött nálunk (szerencsénkre).

Na, ezt a piacon nem lehet eljátszani.
A piacot piszkosul nem érdekli a nemzeti sajátosság, az eszement kuruckodás, a 64 vármegyés múltba révedés (tényleg, hányat is laknak magyarok, mondjuk 5 % feletti arányban?), fájdalom, még a nemzeti kereszténység sem.
A piacgazdaságnak szabályai vannak. Aki nem képes a szabályokat magáévá tenni, kiesik a játékból, de legalábbis sereghajtó lesz.
Ilyen, mint te.

2018.03.17. 09:51:33

@neoteny:
a prezi ez.
www.bethlen.hu/matek/mathist/forras/kepek/matek/hasonlosag.jpg
ez általános iskolai matek. a koordináták kiszámolása egyenes eltolás és a középpontos hasonlóság esetén általános elvárás.

adott egy sokszög a csúcspontok koordinátáival. és egy vektorral adott irányba eltoljuk. hová kerül a sokszög. ez egy elemi összeadás. a középpontos hasonlóság pedig elemi szorzás. a pont körüli forgatásnál a koordináták kiszámolása általában ennél bonyolultabb. az emelt szintű matematika osztályban, szakköri foglalkozásokon tanítható. és ezek után jön, hogy itt vannak a szuperzsenik, akiknek százcsillió dollárt adott a pénzpiac. ők a prezi. amire jön ezek a gőgös zsidók és a büszke buzik. és onnantól kezdve értelmetlenné válik a vita. arról van szó, hogy világban egyes családok és liblingjeik így képzelik el a versenyt. mi legyen ezzel?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 10:02:10

@444:

" és ezek után jön, hogy"

"ennek a megírása egy tipikus számítástechnikai szakköri feladat lehet hétvégenként a művelődési házban."

Igen, ez a te féktelen fantáziálgatásod.

2018.03.17. 10:05:00

@Janossz:
na de éppen arról van szó, hogy a többség nem ezen a piacon kíván versenyezni. akkor sem ha a rendszerváltás idején a többség elhitte, hogy szociális piacgazdaság építhető a nyugattal. a magyar társadalom azért kreálta meg mészáros lőrincet, hogy megmutassa a világnak azt, hogy egy nem túl okos, kültelki gázszerelő is képes elvezetni egy cégbirodalmat úgy, hogy az értékpapírjai szárnyalnak a tőzsdén egészen addig, amíg kormányzati támogatás áll mögötte. hja, hogy ebben a sztoriban csak annyi az új, hogy ezt nyíltan teszik. össznépileg így lett lórinc koma megalkotva. a miniszterelnök urastúl, mindenestestül. többek azért kellenek ezek, hogy esetleg a környéken a németek is gondolkolkodjanak el, hogy ez a rendszer mennyiben lesz jó nekik. mert hogy jelenleg ez a világrend orbán nélkül is.

2018.03.17. 10:06:12

@neoteny:
mert hogy a fenti ábrából mit nem tudna implementálni egy általános iskolás számtech szakkörös?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 10:13:53

@444:

A te féktelen fantáziálgatásodban a fenti ábrából mindent tudna implementálni egy általános iskolás számtech szakkörös és el is tudná adni azt mint egy Prezi klónt. Feltéve ha fair a piac. Ha nem tudná eladni a fenti ábra implementálását mint egy Prezi klónt az azért van mert unfair a piac.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 10:14:59

@444:

"amíg kormányzati támogatás áll mögötte"

Helyesen: amíg a nettó adófizetőkből az államhatalom által kisajtolt "támogatás" áll mögötte.

Janossz 2018.03.17. 10:18:49

@444: No, mielőtt belebonyolódnál a mészáros-istenítésbe (tényleg hiszed, hogy ő bármit is irányít?), nézd csak, mit találtam neked:
index.hu/tudomany/tortenelem/2018/03/17/hunok_vagyunk_vagy_avarok_ez_a_kerdes_valasszatok/

Tetszeni fog. Amíg olvasod, legalább nem irkálsz hülyeségeket.

2018.03.17. 10:28:21

@Janossz:
az ellenzék egy évi 10 milliárd eurós közbeszerzési piacon beszél a nyilvánvaló csalásokról. nem arról van szó, hogy nem tudják az emberek, hogy az elios ügyeskedéssel jutott állami megrendeléshez. nem a legjobb mérnökök vezetik ezeket a műszaki projekteket a legszorgalmasabb villanyszerelőkkel. nem így nyerik el a közbeszerzéseket. hanem ügyes üzletemberek. de a strabag is így működik. és egy bizonyos összeghatár felett így működik a piac. mert hogy ott már nem a reálgazdasági szakértelem, hanem a tőkepiac uralja. százcsilliókkal való tilitolizás. ez a létező kapitalizmus. aminek kevés köze van a klasszikus piacgazdasághoz. és ez az, amit a német társadalom nem ért, nem érez. ha egy átlagos német nő úgy gondolja, hogy attól lesz boldog, hogy egy irodaházban dirigálhat a bevándorlóknak, akkor tegyék azt. ha ehhez szeretnének csatlakozni a franciák, a skandinávok és az olaszok, akkor tegyék azt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 10:48:33

@444:

"nem a legjobb mérnökök vezetik ezeket a műszaki projekteket a legszorgalmasabb villanyszerelőkkel."

Ha a legjobb mérnökök vezetnék ezeket a műszaki projekteket a legszorgalmasabb villanyszerelőkkel, akkor a rosszabb mérnökök és a lustább villanyszerelők végeznék a tervezés és a szerelés munkáját. Mint ahogy valószínűleg történt Miami-ban: jól összecsuklott a gyalogoshíd.

A legjobb mérnököknek tervezniük kell; a legszorgalmasabb villanyszerelőknek villanyt kell szerelniük. A műszaki projektek menedzseléséhez kompetens _projektmenedzserekre_ van szükség. Mint ahogy egy mozifilmhez sem elég egy zseniális rendező és egy kiváló színészgárda: ha nincs egy minimum jó iparosember producer, akkor a filmprojekt soha nem jön össze. És habár van valamilyen mértékű átjárás/átfedés színészek, rendezők és producerek között, de számos jó producer volt és van akik soha nem színészkedtek és soha nem rendeztek.

"egy bizonyos összeghatár felett így működik a piac. mert hogy ott már nem a reálgazdasági szakértelem, hanem a tőkepiac uralja. százcsilliókkal való tilitolizás."

Steinhoff úrnak is addig tilitolizták a 10 milliárd eurót, amíg le nem sántultak a cégei. A Toys 'R' Us évi egymilliárd dollár forgalom mellett is sikeresen orra bukott a hitelein.

Az csak a kocsma balfasz népének megfejtése, hogy a semmiből generált hitelekkel determinisztikusan érvényesül a "versenyelőny".

2018.03.17. 11:01:50

@Janossz:
az R1 a finnugor népeknél azért viszonylag gyakori, mert ebbe a körbe vannak besorolva a magyarok is. tehát az, hogy az árpád-háziak lehetnek "finnugorok" azzal van "bizonyítva", hogy előfeltételezik, hogy az R1a is finnugor népcsoport. de az valójában az N1 eredet.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Haplogrupo_N_%28ADN-Y%29.PNG
ezeknek a törzsi csoportnak a nyelve hasonlít egymásra.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/Uralic_languages_hu.svg/1280px-Uralic_languages_hu.svg.png

Janossz 2018.03.17. 11:26:06

@444: ".. nem így nyerik el a közbeszerzéseket. hanem ügyes üzletemberek."
Elég udvarias megfogalmazás. Közönséges csalók.
Azokat a cégeket is ügyes üzletemberek vezetik, amelyek simán, helyben elvégezhették volna a munkákat, olcsóbban, jobb minőségben, netán a szabványokat is betartva, csak hát őket nem engedték a tender közelébe sem. Nem te szoktál itt zokogni a helyi vállalkozások piacra jutásáért?
Mondjuk lehetett harminc évre visszamenő tisztes szakmai múltjuk, nem érdekes. Egy semmiből támadt jó családból való vállalkozás egy kis vásárhelyi trükkel mindent vitt.

Ócska kis bűnpártoló vagy, tudod?

Janossz 2018.03.17. 11:28:51

@Janossz: Mi hát a véleményed a református papról, aki miniszteri rangban úgy tudja, hogy a Tízparancsolatot Jézus hozta el nekünk?
Debrecenben már másik Bibliát használtok? Zsidótlanítottat?

2018.03.17. 12:14:01

@Janossz:
ezen az ábrán láthatod az R1a szubkládjait.
pottsdna.com/wp-content/uploads/2017/02/R1a-Clades-July-2016-Lubicz-Lapinski.jpg
a magyar férfiakra leginkább jellemző relatív többséggben levő R1a-Z280 eredet a kárpát-medencében jött létre és onnan vándorolt a keleti steppékre vagy megfordítva. ehhez ásni kell. kérdés, hogy hol találnak régebbi csontokat. a szublklád vizsgálat eredménye jelenleg nem nyilvános. mivel a publikáció ezen része megjelenés előtt áll. de azt lehet hallani, hogy R1a-Z93. ami őseurázsiai-kelet-indoiráni eredet. mint nagy-szulejmán. ez azt jelentené, hogy nagyjából 5000 évvel ezelőtt az ottomán és a turul dinasztiának egyenes férfiágon volt közös őse.

nincs jó és rossz eredet. felsőbb és alsóbbrendű eredet. de vannak olyan népcsoportok, amelyek ebben hisznek. és kereszténység érintőlegesen ezt hirdeti.

Ezékiel próféta könyve, 38.
1. És lőn az Úr beszéde hozzám, mondván:
2. Embernek fia! vesd tekintetedet Góg ellen, és Mágóg földjén, Rós, Mések és Tubál fejedelme ellen, és prófétálj felőle.
3. És mondjad: Ezt mondja az Úr Isten: Ímé, én ellened megyek Góg, Rós, Mések és Tubál fejedelme.
4. És elcsalogatlak, és horgokat vetek szádba, és kivezetlek téged és egész seregedet, lovakat és lovagokat, kik mindnyájan teljes fegyverzetbe öltözvék, nagy sokaságot, nagy és kis paizszsal, fegyvert viselők mindnyájan;
5. Perzsák, szerecsenek, libiaiak vannak velök, mindnyájan paizszsal és sisakkal;
6. Továbbá Gómer és minden serege, Tógarma háza messze északról minden seregével, sok nép van veled. Vesd tekintetedet Góg ellen, és Mágóg földjén, Rós, Mések és Tubál fejedelme ellen.

na most mi köze ennek a magyarokhoz? az, hogy a hagyományban magóg magyar. ezek alapján magóg földje a magyarok földje. ady endre többek között ebbe hülyült bele a millennium idején. ez a biblikus sztori ugyanis konkrétan az armageddon. ezékiel szerint góg izreal földje ellen támad és eljön a világvége. úgy, hogy magóg földjén rós, mések és tubál fejedelmével.

ez egy zsidók és a kelet-indoirániak közötti konfliktus. és ugye a turániak, turuluk az irániak testvérei. a közel-keleti babonaság, eszelősség ilyenformán elérheti magyarországot. mert te aztán mondhatod, hogy a hit gyülekezetében senki se hisz ilyesmiben. vagy hogy a sémiták egy részére nem jellemző az, hogy ők a kiválasztott nép, akik megteremtik az anarchiát és azzal lerombolják a környezetüket. ilyen sémiták nincsenek. góg és magóg fiai a katolikus lexikon szerint szírek. azok űzetnek el. szíriában egy millió embert öltek meg és tízmilliókat váltak földönfutóvá. kis részben az R1a-Z93. árpád népe. aleppo ősi neve arpad. árasztással és apasztással termelték a gabonát. az árpát.

netanjahu is R1a-Z93. támadják is emiatt. mert ez az ősellenség iránra és azon túl az afganokra, türkménekre, a tarim medence ujgurjaira, a bajkál tó nyugati részére jellemző.
cache.eupedia.com/images/content/Haplogroup-R1a-Z93-Eurasia.png

magyarország és közép-európa elemi érdeke az, hogy ezt a közel-keleti konfliktust semmilyen formában ne vonzza be. hanem a közel-keleti térség békés módon rendeződjön. aztán te mondhatod, hogy ilyenek nincsenek a hitgyülekezetében. hiszen ők csak sanyi bácsiban hisznek. és nem kavarnak be a magyar közéletbe. stb.

2018.03.17. 12:29:43

@neoteny:
milyen kompetenciára gondolsz. kiknek kellene vezetni a lámpaszerelőket? akik elvégezték az általános vezetőképzőt? az a mindenkori pártiskola. azok a mindenkori politikusok. csak most az általános vezetőképző szerint van egy egy államok felett álló világcsoport, akik nem a proletárok, hanem a burzsoá diktatúrát valósítja meg. ez már nem a régi rossz, keleties nemzetek felett állás, hanem a "felvilágosult" nyugatos.

2018.03.17. 12:46:20

@neoteny:
egy klasszikus szabad piaci modell az, hogy ipari szolgáltatók vannak. tehát ha egy településen vagy egy településrészen, vagy településhálózatban korszerűsítenék a közvilágítást, akkor közvetlen a gyártókat keresik meg. akik az alkalmazotti szakmunkát részben kiadhatják a helyi kisiparosoknak. akik átalánydíjért elvégzik az összeszerelést és vállalják a szervizt. így a közberuházás munkahelyet teremt.

szükség van műszaki ellenőrökre és pénzügyi felügyeletre. erre a leginkább alkalmasak a köztiszteletben álló inaktív szakemberek, akik azért nincsenek teljesen elhülyülve. persze mondjuk az átlag ember is ellenőrizni tudja, hogy az a lámpatest megfelelően világít. és az átlag ember is képes elvégezni a számítást, hogy a beruházás megtérült-e. de mondjuk egy köztiszteletben álló éppen nyugdíjba mérnökök és könyvelők segítségével ez talán jobban megy. így idősebbek is részt vehetnek a társadalom szervezésében úgy, hogy a piacon versengjenek elsősorban az ifjak. ez is egy társadalom koncepció. ami ugye nem anarchia. mert a település műszaki ellenőrei, az állami számvevők közalkalmazottak. és minőségellenőri feladatokat látnak el. és ugye van termelői érdekvédelem is. a globális nagyipari szolgáltató mellé lépjenek be a helyi kisiparosok.

de lehet mondani egy másik koncepciót.

Janossz 2018.03.17. 12:52:56

@444: Én nem erről kérdeztelek. Hanem erről:
Mi hát a véleményed a református papról, aki miniszteri rangban úgy tudja, hogy a Tízparancsolatot Jézus hozta el nekünk?
Debrecenben már másik Bibliát használtok? Zsidótlanítottat?

Te, mint a nemzeti kereszténység prédikátora, miért nem válaszolsz erre harmadszor sem?
Tart még a reformáció Debrecenben, még nem döntöttek, lehet, hogy mégis Attila hozta a Tízparancsolatot a tarsolyában?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 12:53:25

@444:

"milyen kompetenciára gondolsz."

A vállalkozói kompetenciára: arra, ami megvan Sanyiban. Ami fűtötte őt már akkor, amikor meztelen nős kártyanaptárakkal seftelt az általános iskolában. A képesség annak felismerésére, hogy mi kell az embereknek és hogyan lehet előállítani azokat a javakat úgy, hogy többért lehessen eladni őket mint az előállításuk költsége.

"kiknek kellene vezetni a lámpaszerelőket?"

Vállalkozóknak.

"akik elvégezték az általános vezetőképzőt?"

press.princeton.edu/titles/11225.html

"azok a mindenkori politikusok."

A politikusok államhatalmi erőszakkal (értsd törvényekkel) operálnak; a vállalkozók önkéntes beleegyezésen alapuló cserékkel (amelyek összessége a szabadpiac).

"a burzsoá diktatúr[a]"

A te féktelen fantáziálgatásaidban.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 12:54:48

@444:

"egy klasszikus szabad piaci modell az, hogy"

A te féktelen fantáziálgatásaidban.

2018.03.17. 13:05:49

@neoteny:
na de akkor micsoda a klasszikus piaci modell.

2018.03.17. 13:06:19

@neoteny:
nem a totalitárius állam nélküli, hanem a klasszikus liberális.

2018.03.17. 13:06:46

@neoteny:
tiborcz nem vállalkozó?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 13:16:26

@444:

"tiborcz nem vállalkozó?"

Egy olyan vállalkozó aki a tökét tőkésítette.

2018.03.17. 13:59:42

@neoteny:
az első bekezdésben található körülírás egy (klasszikus) filozofikus dekonstrukció. ti. a leírásban nincsenek közjogi konstrukciók, vagy ha úgy tetszik, akkor politikai intézmények.

a mises intézet megfogalmazása alapján tiborcz akár klasszikus liberális vállalkozó. védi ő a magántulajdont. na ná, hogy védi. akadályt gördít a piaci verseny elé. csak akkor, ha az érdekei úgy kívánják. de az nyilván nem tilos. a többi vállalkozó is így csinálja. a közbeszerzések formailag és tartalmilag is jogszerűek voltak. nyilván lehetnek apróbb hibák. de melyik közbeszerzésben nincsenek. a sajtó és a vallásszabadságot nem sérti. a szabad kereskedelmet sem.

tiborcz egy ügyes üzletember, aki rögtön első tárgyaláson nagy értékű kedvezményt szerzett a vállalkozásokra éppen olyan lámpákra, amelyet lázár parancsnok szeretett volna hódmezővásárhelyre. és ezért van olcsó és takarékos közvilágítás. ami a "pisiteszten" is átment. és a miniszterelnökségen nem kötelesek utána járni annak, hogy ki kinek udvarol. és különben is, akkor még nagyobb részt simicska tulajdonában állt az elios, csak később került a miniszterelnök úr vejének közvetlen érdekeltségébe. aki egy ügyes üzletember. tárgyalásokkal elérte azt az engedményt, amit a többi üzletember nem ért el. ezek szerint ők az ügyetlenebbek. és a vesztesek politikai támadást indítottak magyarország ellen. durván beavatkozva a kampányba. megsértve magyarország külpolitikai szuverenitását. mi jön ezután brüsszelből. lövetnek?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 14:07:59

@444:

"az első bekezdésben található körülírás egy (klasszikus) filozofikus dekonstrukció. ti. a leírásban nincsenek közjogi konstrukciók, vagy ha úgy tetszik, akkor politikai intézmények."

Valóban, a klasszikus liberalizmus az államhatalmi erőszak (értsd törvények) minimalizálása mellett áll ki: csak az élet, személyes szabadság és magántulajdon védelmét tekinti az államhatalom legitim feladatának. Ezért (klasszikus) liberalizmus, nem pedig szocializmus.

"a mises intézet megfogalmazása alapján tiborcz akár klasszikus liberális vállalkozó."

A te nihilista-posztmodern féktelen fantáziálgatásaidban.

screpes 2018.03.17. 14:14:35

@DrGehaeuse:
Az orvbán váltás legnagyobb akadálya természetesen Orbán, és kiépült rendszere. De igaz, hogy Gyurcsány is az, akadálya a váltásnak, (miközben harcol is érte,

Janossz 2018.03.17. 14:51:06

@444: " és ezért van olcsó és takarékos közvilágítás. ami a "pisiteszten" is átment."
És ezért tudhatta meg a magyar nép, hogy választott kormánya második embere az utcai vizelés ősi nemzeti keresztény hagyományának ápolója.
"..durván beavatkozva a kampányba. megsértve magyarország külpolitikai szuverenitását. mi jön ezután brüsszelből. lövetnek? "
Nem fognak lövetni. Szépen visszakérik a pénzük, mely csalással lett elköltve (lopva).

Mi lesz az én kis kérdésemmel? Ki hozta a Tízparancsolatot? Csaba Királyfi?

2018.03.17. 16:55:54

@neoteny:
tiborcz nem vállalkozó? miért nem? volt egy terve keszthelyen a helikon szállodával. bement a bankba. azt bemutatta. és ott a bankárok azt mondták. istván, ejha, rég nem láttunk ilyen jó kis üzleti tervet. alig várjuk, hogy utaljuk a pénzt. nem akarna-e venni még néhány műemléket a környéken. mert hogy azok felújításra szorulnának. ahhoz is adnánk olcsó hitelt. az is öné lehetne. mire istván azt mondta. hmm. de. és a magyar állam nem gördített akadályt ez elé. mert hozott egy rendeletet, hogy privát műemléki felújítások adómentességet élvezzenek. az állam elhárított minden akadályt a tiborcz család gazdagodása elől. ilyen ügyes üzletemberek kellenek a balatonnak. csak simicskát ádit bassza szét az ideg. de ilyen a valódi verseny. a szabad piacon. ügyes üzletemberek.

2018.03.17. 17:12:23

@Janossz:
a jó isten adta a tízparancsolatot. és az a nemzeti keresztségben egy magyar reformált paraszthoz szólhat magyarul. egy luteránus svéd gyereknek lehet svéd. a zsidók számára természetes módon lehet zsidó.

Janossz 2018.03.17. 17:17:53

@444: "..a jó isten adta a tízparancsolatot."
Hibás válasz a :" Ki hozta? " kérdésre.

abdul hackeem 2018.03.17. 17:18:39

@444: a szabad piacon az állam elhárított minden akadályt a tiborcz család gazdagodása elől mert hozott egy rendeletet, hogy privát műemléki felújítások adómentességet élvezzenek.

Csak visszafelé sorrendben olvastam a mondataidat.
Vicces fiú vagy te.

Janossz 2018.03.17. 17:19:09

@444: " tiborcz nem vállalkozó? miért nem? "
Mert csaló. Papírja van róla.

Janossz 2018.03.17. 17:22:21

@444: " ilyen ügyes üzletemberek kellenek a balatonnak "
Meg az országnak. Csak ők hiányoztak, mint üveges tótnak a hanyattesés.

2018.03.17. 17:51:59

@Janossz:
egyesek cirill és csaba királyi legendáját rokonítják. tehát a cirill betűket is kulturálisan közelítik a hunokhoz és a magyarokhoz. a székely rovásírást természetesen. közel állnak a rúnákhoz. és ugye az elnevezés is hasonlót. a ró, rovás szavak hasonlóak. az óangol writan rokonítható. és ennek az eredeti jelentése az, hogy róni, rovátkolni.

nem látom be, hogy miért ne lehetne azt mondani, hogy errefelé is van rúna írás, csak úgy hívjuk, hogy rovás. az ír népet jelölő óangol "Iras" szót az angolok úgy fejtik meg, hogy a franciában "ire-ous" jelentése "bad-tempered". de a magyarban valami írástudó. és ebből lett az óír "Eriu" vagy "Erin". az írás és az erény. az angolok szerint ez azt jelentette, hogy "fat". tehát szerintük az írek rosszkedvű kövérek. magyarul írástudó erényes, arányos, aranyos emberek. a táncokban is hasonlóak.

keressük azokat a magyarázatokat, amelyek a kulturális erősítik. persze ezek lehetnek véletlen hasonlóságok is. van egy magyaros megfejtés, ami azt mondja, hogy az észtek eszesek, a finnek fineszes emberek. van egy finnegán kapcsolat. de az nem kizárólagos eredet.

csak ugye az akadémia bizonyos értelemben joggal azt mondja, hogy na jó, de így mindent mindenbe esetleg ne magyarázzunk már bele, mert ez így tudománytalan. a finnegán elmélet is tudománytalan. tehát nincs egy általánosan elfogadott formális-axiomatikus rendszer, egy modell, ami amiben leszámlálható, hogy a magyar és a többi nyelv milyen mértékben rokon. és ami alapján a magyar-finn kapcsolat sokkal erősebb, mint a többi. ami alapján azt lehet állítani, hogy a magyar és a finn egy ős nyelvcsalád. és az összes többi nem. ez a finnegán elmélet lényege.

a nyelvészet az lenne, hogy legyen ez a tízparancsolat. és ez alapján magyar és akármilyen nyelvi relációban az hasonlóság: ennyi.

de még ezek után is lesz a bölcseletben politika. van a cél szavunk. az ugye német ziel szóval összecseng. rendben mondja ezt németes. de a népfőiskola azt mondja, hogy ez a székely rovás írás cé betűjével függ össze. egy felfelé mutató nyíl. ez a cé: "↑". és népnyelvben a nyíl a "celő", "celőke", amivel céloztak. tehát a német cél eredete lehet akár az ősi "cé" rovás betű.

erre a németek mondhatják azt, hogy nehogy már a székely-magyar kultúrával keressük a kapcsolatot. a szászoknak sokáig ez nem volt büdös. most büdös, illetve néhány németnek. akik elutasítják a nemzeti kereszténységet. innentől kezdve ez egy irracionális vallásháború.

2018.03.17. 17:54:59

@abdul hackeem:
a neoteny nick ezt mondja klasszikus liberálisnak. lehetőség szerint kerüljön minden magántulajdonba és az tőkepiac ezt minden lehetséges eszközzel támogassa és az állam pedig minden akadályt gördítsen el ez elől. tiborcz család gazdagodása esetén pontosan ez történt. na de ilyenformán nem ők az elsők. és tartok tőle, hogy nem is az utolsók.

Janossz 2018.03.17. 18:03:24

@444: Én nem erről kérdeztelek. Hanem erről:
Mi hát a véleményed a református papról, aki miniszteri rangban úgy tudja, hogy a Tízparancsolatot Jézus hozta el nekünk?
Debrecenben már másik Bibliát használtok? Zsidótlanítottat?

Te, mint a nemzeti kereszténység prédikátora, miért nem válaszolsz erre harmadszor sem?
Tart még a reformáció Debrecenben, még nem döntöttek, lehet, hogy mégis Attila hozta a Tízparancsolatot a tarsolyában?

abdul hackeem 2018.03.17. 18:16:25

@444: Az NEM klasszikus liberális, hogy a TIBORCZ CSALÁD (és a többi haver) meggazdagodása elől hárítja el az akadályokat az állam. A Kovács, meg a Szabó család meggazdagodását pedig különadókkal és protekcionista törvényekkel szankcionálja.
Az NEM klasszikus liberális, ha a tőkepiac egy jelentős része a banki finanszírozási oldalról CSAK a tiborcz család (és a többi haver) számára kedvező.
Az NEM klasszikus liberális, ha a megrendelői oldalról is a tiborcz család (és a többi haver) kerül kedvezményezett pozícióba.

Tudod, az még elkeserítő, hogy kb. két és fél alatti kommentváltásotok (sic!) után Neotény-nyel, neked még ez jön le.
Sajnállak.

2018.03.17. 18:29:28

@abdul hackeem:
na de nem csak a tiborcz család volt az első, amelyik a tőkepiacon nagy összegű hitelekhez jutott. és az államok (egyesült államok és a többi állam) nem kizárólag a tiborcz család féktelen gazdagodása elől gördítette el az akadályokat.

a rendszerváltás óta mely családok kaptak nagy összegű hiteleket magyarországi bankokból? orbán csókosairól tudunk. és a többi?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 18:51:31

@444:

"orbán csókosairól tudunk."

Hát ez az: Tiborcz szó szerint Orbán csókosa. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 19:01:47

@444:

"tiborcz nem vállalkozó? miért nem?"

"a mises intézet megfogalmazása alapján tiborcz akár klasszikus liberális vállalkozó."

A te nihilista-posztmodern féktelen fantáziálgatásaidban.

Janossz 2018.03.17. 19:45:04

@444: " na de nem csak a tiborcz család volt az első, amelyik a tőkepiacon nagy összegű hitelekhez jutott. "
Viszont az első volt, melyről az OLAF jól dokumentáltan kimutatta, hogy közönséges csalók. Bűnszövetkezetben, állami segédlettel.

2018.03.17. 19:51:10

@neoteny:
mitől nem vállalkozó? mert segít neki az állam. a te nihilista-posztmodern féktelen fantáziálásaidban. lázár parancsnok nem is követi, hogy ki kinek udvarol. ő csak kiprivatizálta a közvilágítást. és tiborcz szállította a legjobb ajánlatot. mert ő alkudta ki a legnagyobb engedményt. egy ügyes üzletember. azon túl még a miniszterelnök úr lányának is a kedvese. a magánélet attól magánélet, hogy magánélet. mondta kósa lajos. és ugye ez is igaz. ahogyan minden tautológia. szóval a mises intézet körülírását követve mi a probléma? hja, hogy az állam és azzal összefonódó tőkepiac egyeseket hoz privilegizált helyzetbe. rendben. na de mikor volt a történelemben a tőkepiac mindenki előtt egyformán megnyitva? mi gátolja meg azt, hogy egyes családok unfair módon versenyelőnyhöz jussanak?

2018.03.17. 19:54:43

@Janossz:
meg előtte az olaf jól dokumentáltan kimutatta, hogy a siemens közönséges csalók. bűnszövetkezetben, állami segédlettel. meg úgy egyébként a strabag esetén is ki lehetne mutatni. és megannyi más esetben. de azért van a független főügyészség, hogy döntsön. polt péter fidesz tag volt ugyan. de most nem az. ez garancia a függetlenségre. a kormány alá rendelt ügyészség eleve garancia arra, hogy kormányközeli korrupciós ügyeket függetlenül elbíráljanak. vagy mégse? de ez is ugye így van a rendszerváltás óta. szóval a kérdés, hogy ez miért csak egyes esetben problémás?

Janossz 2018.03.17. 19:55:23

@444: "mi gátolja meg azt, hogy egyes családok unfair módon versenyelőnyhöz jussanak? "
Például a törvény. És még az erkölcs.
De azt már felszámolta nemzeti kereszténység. Szerinted.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 19:57:50

@444:

"mitől nem vállalkozó?"

"tiborcz nem vállalkozó? miért nem?"

"a mises intézet megfogalmazása alapján tiborcz akár klasszikus liberális vállalkozó."

A te nihilista-posztmodern féktelen fantáziálgatásaidban.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 20:03:19

@444:

"mert segít neki az állam."

"hja, hogy az állam és azzal összefonódó tőkepiac egyeseket hoz privilegizált helyzetbe. rendben."

Tudsz te ha akarsz.

2018.03.17. 20:09:05

@Janossz:
milyen törvény? és miféle erkölcs? az etikát ugyebár az egyház diktálja. és a filoszemiták éppen azt mondják, hogy az egyházat és ebből következően bármiféle erkölcsöt ki kell zárni a közéletből. ez következik a trón és az oltár szétválasztásából. szóval miféle törvény az, ami tiltja, hogy a miniszterelnök lányának udvarlója árengedményt szervezzen egy gyártónál. és éppen ezzel egy időben kiírják a közbeszerzést. ilyen egy ügyes üzletember.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 20:12:02

@444:

"na de mikor volt a történelemben a tőkepiac mindenki előtt egyformán megnyitva? mi gátolja meg azt, hogy egyes családok unfair módon versenyelőnyhöz jussanak?"

Mikor volt a történelemben az, hogy minden gyerek egyformán meztelen nős kártyanaptárakat kapott? Mi gátolja meg azt, hogy a Sanyi-félék unfair módon versenyelőnyhöz jussanak már az általános iskolában?

2018.03.17. 20:15:45

@neoteny:
ha lámpák beszerzését steinhoff úr lányának udvarlója nyerte volna el, akkor mi lenne a helyzet?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 20:21:41

@444:

Steinhoff úr lenne a magyar miniszterelnök?

2018.03.17. 20:26:34

@neoteny:
na jó, de ugyanez a rendszer volt 2010 előtt is. csak akkor nem pont ezek a családok élhettek vissza a hatalommal. miért csak ebben az egy esetben problémás? és kiknek problémás? azok az ügyes üzletemberek, akiket ezzel háttérbe szorítottak?

miért volt 2010 előtt előtt fényességes liberális demokrácia és miért van sötét diktatúra? ami ugye a new york times értékelése. a magyar idők éppen fordítva látja. ki, vagy mi értékeli ezt objektíven. a transparency international a nemzetközi (?) pénzügyletek transzparenciájának élharcosa?

Janossz 2018.03.17. 20:50:13

@444: " szóval miféle törvény az, ami tiltja, hogy a miniszterelnök lányának udvarlója árengedményt szervezzen egy gyártónál. "

Miféle logika az, ha egy vidéki város polgármestere világítást akar korszerűsíteni, akkor nem a saját városa szakcégeit, vagy a szomszédos még nagyobb város szakcégeit keresi meg, hanem a főnöke vejét, akinek történetesen a világon soha semmi köze nem volt efféle beruházásokhoz?
Miféle erkölcs szerint ad neki megbízást kizárólagos módon úgy, hogy senki mástól nem kér ajánlatot, csak a vejkó hamisít rém trehány módon két kamu ellenajánlatot.

Sanyi most nem büszke rád. Azt hitte idáig, hogy te a helyi ipar, gazdaság szószólója vagy. Nagyot csalódott benned, hogy eladtad a lelked ilyen budapesti-felcsúti széltolóknak.

Kigondoltad már, hogy ki hozta el nekünk a Tízparancsolatot?

2018.03.17. 20:52:05

@neoteny:
tehát a probléma, hogy a miniszterelnök lányának udvarlója nyert (akkoriban talán még nem voltak házastársak). de ha annak a kertszomszédja, vagy az anyósának az ügyvédje, akkor mi a helyzet? nagy összegű hitelek és közbeszerzések mellett a nagy összegű vissza nem térítendő támogatásokkal mi a helyzet?

2018.03.17. 20:53:51

@Janossz:
a rendszerváltás utáni közbeszerzésekben mikor nyertek a helyi kisvállalatok?

Janossz 2018.03.17. 20:59:30

@444: Troll Uram! Ne kérdezz folyton vissza, ha nem tudsz válaszolni!
Ötödször kérdem tőled:
"Mi hát a véleményed a református papról, aki miniszteri rangban úgy tudja, hogy a Tízparancsolatot Jézus hozta el nekünk?
Debrecenben már másik Bibliát használtok? Zsidótlanítottat?"

Erre ilyeneket irkálsz itt:" az etikát ugyebár az egyház diktálja "

Csak kérdezel, válaszod soha nincs, semmire. Senkiházi troll vagy.
Jó éjt!

2018.03.17. 21:20:22

@Janossz:
a törvényt az állam diktálja. az etikát az egyház. a reformáltak azok, akik az egyházi vezetőket évszázadok óta választják. éppen a filoszemiták mondják, hogy utóbbi ne legyen része a közéletnek. ne legyenek választott egyházi vezetők és ha vannak, akkor azok ne szóljanak bele a közéletbe. ezt hirdetik a volt kommunisták és a nem-nemzeti liberálisok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 21:56:40

@444:

"ugyanez a rendszer volt 2010 előtt is. csak akkor nem pont ezek a családok élhettek vissza a hatalommal."

Így van: mások voltak az államhatalom birtokosai és nekik más csókosaik voltak.

"a new york times értékelése"

A New York Times nem egy klasszikus liberális álláspontú újság, hanem meglehetősen etatista-kollektivista. Mint ahogy a Washington Post is.

"ki, vagy mi értékeli ezt objektíven."

Az attól függ, hogy az "értékelés" melyik értelméről van szó. Azt, hogy Ádám vagy Béla magasabb, lehet objektíven (ki)értékelni: egymás mellé állítjuk őket, a fejük tetejére fektetünk egy egyenes lécet/rudat, és a léc/rúd lejtéséből megkapjuk az objektív választ a kérdésünkre. Viszont Cecília értékelése, hogy a magasabb fiú társaságát preferálja, már nem objektív hanem szubjektív értékelés.

Például azt, hogy egy ország politikusai-bürokratái mennyi kenőpénzt fogadnak el, (legalább is elméletben) értékelhető objektíven úgy, hogy megszámoljuk a kifizetett (elfogadott) kenőpénzek mennyiségét. És két ország ország objektíven összehasonlítható pl. az egy főre eső egy év alatt kifizetett kenőpénzek mennyisége (mértéke) szempontjából. Viszont az az iránti preferencia, hogy minél alacsonyabb legyen ez az objektív érték már szubjektív érték(elés).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 22:06:23

@444:

"nagy összegű hitelek és közbeszerzések mellett a nagy összegű vissza nem térítendő támogatások"

A nagy összegű _magán_hitelekkel csak neked van problémád, mert te azt hiszed, hogy azokból "unfair versenyelőny" származik.

Az összes többi probléma abból származik, hogy a "köz" nem a közt jelenti, hanem az államhatalmat (ill. annak birtokosait). A "közbeszerzés" nem a köz általi beszerzés, hanem a politikusok és a bürokraták általi beszerzés. A "köztámogatás" nem a köz általi támogatás, hanem a politikusok és bürokraták általi, a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal (értsd [adó]törvényekkel) eltulajdonított javakkal történő támogatás.

2018.03.17. 22:10:36

@neoteny:
az elios ügyben nem merült fel az, hogy bárki is kenőpénzt fogadott volna el. hanem csak az, hogy egy kormányközeli gazdasági érdekkör összejátszott. de ha ez nem ennyire nyílt, akkor mi a helyzet? és ugye abban is lehet valami, hogy az olaf a jelentését választási kampányra készítette el. nem csak állítsuk meg brüsszelt, hanem állítsuk meg orbánt kampány is van. az irracionális hiszterizálás egyik szereplőtől se áll nagyon távol. (szándékoltan írok ilyeneket, mert próbálom megérteni a természetét.)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 22:38:41

@444:

"az elios ügyben nem merült fel az, hogy bárki is kenőpénzt fogadott volna el."

És?

"egy kormányközeli gazdasági érdekkör összejátszott"

24.hu/belfold/2018/02/07/igy-csalt-orban-vejenek-cege-megszereztuk-az-olaf-jelenteset/

"abban is lehet valami, hogy az olaf a jelentését választási kampányra készítette el"

Hogyne; és trükkösen csinálták: a kormányzatnak küldték meg a jelentést, így a Szkülla és Kharübdisz közé pozicionálva a rezsimet. Ha az nem hozza nyilvánosságra a jelentést, akkor takargatnivalójuk van; ha nyilvánosságra hozzák a jelentést, akkor meg rontják a saját választási esélyeiket.

2018.03.17. 23:28:27

@neoteny:
a sajtó is naponta jutott újabb információhoz. hjó, persze ezt így csinálják.

2018.03.17. 23:31:54

@neoteny:
na de a sport. abban objektíven mérhető eredmények vannak.

rúddal szegely bubka nevű kiváló ukrán volt az, aki versenyben először átugrotta 6 métert. edzésen néha sikerült 6 méter 15 centi is.

az atlétikai szövetség a világcsúcs javításért pénzt fizetett. ugorjon egy nagyot? a francokat. a mindig csak 1 centiméterrel feljebb rakatta a lécet. (az elején "hülye" volt, mert két centit is emeltetett.) így csak 6 méter 14 centiig jutott szabadtéren, fedett pályán 6 méter 15 centiig.

ez erkölcsös? olyan nagyon nem. na de azt se lehet mondani, hogy erkölcstelen.

2018.03.17. 23:40:41

bubka a "citius altius fortius" elvet sértette. na 10 darab 1 centis világcsúcs javítás többet ért a piacon, mint 1 darab 10 centis világcsúcs javítás. mert kimentek a nézők a versenyre. kíváncsiak voltak, hogy szergely bubka ugrik-e a világcsúcsot. több volt médiaesemény. a reklám eladás. na de az olimpiai eszménye az, hogy gyorsabban, magasabbra, erősebben. és nem egy kicsit. hanem amennyire csak bírod. és ez sport objektív mércével. a "liberté, egalité, fraternité" elvébe ki mit lát bele.

2018.03.18. 09:28:39

@neoteny:
objektív mérések esetén sincs feltétlen igazságosság. mert kérdés, hogy mi legyen a mérce. bubka azzal, hogy a versenyeken nem ugrott akkorát, amekkorát csak tudott sértette az olimpiai eszményt. miközben ezzel még több médiafelhajtást, reklám eladást generált a szabad piacon.

bubka világcsúcsát azóta megdöntötték. egy francia fedett pályán 6 méter 16 centimétert ugrott. na de ez 1 centis emelés se igazságos. mert mi van ha valaki 616,5 centimétert is tudna ugrani. de fél centinként nem lehet emelni. így ha valaki ekkorát tud ugrani, akkor nem lehet világcsúcstartó. csak csúcsbeállító. és nincs joga fél centit emelni. vagy egy mikront.

persze távolugrás már "igazságosabb". mert ott ugye sehová se kell tenni a lécet. és a mérce folytonos. lehetne persze virtualizált rúd is. amit az ugrók sose vernek le. hanem digitalizáltak mérik az ugrás magasságát. de úgy elvész a rúdugrás sava borsa. az, hogy rezeg a léc.

és itt ugye fizikai mértékegységekről van szó. te abban hiszel, hogy mindenféle logikai szabályrendszer nélkül és fizikai mértékegységek nélkül kizárólag a pénzre alapozva mindennek az értéke kifejezhető. egyház nélkül. csak a piac segítségével. de mi lenne a pénznem.

az erste bank saját tőkéjé 16 milliárd euró. az otp saját tőkéje 1400 milliárd forint. de ez ugye valójában "semmi". csányi elfogadja azt, hogy erste bankban annyi pénz van. és a bécsi bankárok azt, hogy az otp kasszájában ott a rengeteg érték. ami ugyebár "semmi". de mit számít az. egy sajátos szabályrendszer alapján beírták a könyvbe a számokat. összeadták, felszorozták. és ennyi jött ki. bázelből leellenőrizték. de az fizikailag "semmi". ki, vagy mi garantálja, hogy mégis lehet otp vagy ertse bank kártyával vásárolni. az államok. államok se legyenek. szabályrendszer se legyen. anarchiában ki szabja a mértékegységeket. ki írja elő, hogy a csukát fonttal mérjék? vagy hogy a halászok a súllyal ne csaljanak. anarchiában a piac nem lehet közösségi jellegű. nincs vásárbíró. csak önbíráskodás és peren kívüli egyezségek. ez a nem-keresztény törzsi kultúra. ami virtualizált környezetben nem okoz különösebb problémát. a valóságban legfeljebb csak homogén társadalmakban működik. ahol mindenki lajos.

2018.03.18. 10:17:06

@neoteny:
a féktelen pénzkibocsátás inflációt eredményez ugyebár.

a filoszemita kormányok idején (németh, antall, medgyessy, gyurcsány, bajnai) az árak csaknem a tizenkétszeresére növekedtek. ezek a kormányok összesen 1077% inflációt teremtettek összesen 18 év alatt. az orbán kormányok 62% volt az infláció. ez 12 év pénznyomtatása. kevesebb pénzt nyomnak. családi, baráti, ismerősi körben osztják el. a többiek hogy csinálták? nagy összegű hitelekhez jutottak a magyar kisválallalkozások? a francokat. devizában adósították el a lakosságot. és a céljuk az volt, hogy termelő beruházásokat szinte csak a külföld eszközöljön. kiszolgáltassák az országot. orbánék ezt csak mérsékelten támogatják.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.18. 12:57:11

@444:

"te abban hiszel, hogy mindenféle logikai szabályrendszer nélkül és fizikai mértékegységek nélkül kizárólag a pénzre alapozva mindennek az értéke kifejezhető."

Helyesen: te azt fantáziálgatod, hogy én ebben hiszek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.18. 13:10:04

@444:

"a féktelen pénzkibocsátás inflációt eredményez ugyebár."

Helyesen: bármilyen pénznyomtatás inflációt eredményez.

"kevesebb pénzt nyomnak."

2010 és 2015 között kevesebb pénzt nyomtattak; de 2015 óta ismét beindították a pénznyomtatást.

d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/hungary-money-supply-m2.png?s=hungarymonsupm2&v=201803151736v&d1=19180101&d2=20181231

"devizában adósították el a lakosságot."

Helyesen: devizában adósította el magát a lakosság.

2018.03.18. 16:45:43

@neoteny:
hogyan nézne ki az anarchia brit kolumbiában? a köznép kivonulna az utcára. elégetnék a kanadai zászlót. elzavarnák a városi tanácsot és tartományi kormányt. és utána élne mindenki, mint marci hevesen?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.18. 21:51:46

@444:

"és utána élne mindenki, mint marci hevesen?"

Az attól függ, hogy hogyan él Marci Hevesen: hu.wikipedia.org/wiki/Heves#Gazdas%C3%A1ga

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.18. 22:03:13

@444:

"és utána élne mindenki, mint marci hevesen?"

Aki -- úgy tűnik -- jobban él, mint a hajdú-bihariak egy része:

"Hajdú-Bihar megye 25 településén van még áramkimaradás – közölte a rendőrség vasárnap este."

Hajdú-Bihar megye Magyarország Puerto Rico-ja?

"Az érintett településeken továbbra is folyamatos a rendőri jelenlét."

A központi kormányzat rendőröket tud biztosítani, de áramot nem. Igaz, arra az áramra ami nem kerül elfogyasztásra nincs is rezsi: ez is a rezsicsökkentés egy -- meglehetősen radikális -- formája.

2018.03.18. 23:49:12

@neoteny:
az eon a szolgáltató.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.18. 23:59:16

@444:

Amely szolgáltatót a központi kormányzat szabályozza -- ezek szerint nem eléggé jól.

2018.03.19. 08:24:26

@neoteny:
sanyi szerint választani kellene egy főgépészt. azon kell ezeket számon kérni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.19. 08:47:14

@444:

Sanyinak több esze van annál mint hogy elvállalná a főgépész pozícióját még ha meg is választanák őt.

2018.03.19. 19:48:09

@neoteny:
nem ők akar lenni a főmérnök. hanem szerinte választani kellene egyet a városban, városrészekben azért, hogy számon lehessen kérni a közüzemi a fennakadásokat. nagyjából úgy, mint egy lakásszövetkezetben.

2018.03.19. 19:48:54

vagy lakóközösségben. csak ez ugye megint népi szocialista közelítés. lakásszövetkezet, lakóközösség.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.19. 20:32:39

@444:

"nem ők akar lenni a főmérnök. hanem szerinte választani kellene egyet"

Mondom: több esze van mint hogy elvállalná, még ha meg is választanák; szerinte az a jó ötlet ha más faszát verik a csalán közé.

Janossz 2018.03.19. 20:36:15

@444: " nem ők akar lenni a főmérnök. hanem szerinte választani kellene egyet a városban, "

Szerinted. Meg választani kéne főorvost a kórházba, a pályaudvarra állomásfőnököt, meg rendőrfőkapitányt is.

Janossz 2018.03.19. 20:38:26

@444: Ezt a lakóközösséges-házmesteres sztorit már előadtad itt, valami álnéven. Kár újrakezdeni.

2018.03.19. 21:45:04

@Janossz:
egy kórházban általában van főorvos. azt egy közkórházban ki válassza?
A) maguk az orvosok
B) az orvosok és a betegek (biztosítottak)
C) a politikai pártok
D) ne legyenek főorvosok

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.19. 22:17:30

@444:

E) a magyar keresztény államvallás presbitériuma

2018.03.20. 00:12:10

@neoteny:
ez esetben az államrend teljes egészében hierarchikussá válna. elvben lehet úgy is. nagyon sokféleképpen lehet.

van egy mezőváros. az fenntartja a saját háziorvosi szolgálatát, gyógyszertárait, járásban a járóbeteg ellátó szakrendelést laborvizsgálatokkal. ezt fenntartja egy hajdúváros. mondjuk (hajdú) böszörmény. és az megválasztja a főorvosát. na most valaki azt mondja, hogy az adott főorvos nem szimpatikus. átköltözhet (hajdú) hadházra. vagy (balmaz) újvárosba. vagy (hajdú) szoboszlóra. vagy költözhet debrecenbe, vagy nyíregyházára. azzal a közösséggel jár az orvoshoz, akikben általában megbízik. azokkal járnak a gyerekek iskolába, stb. na de valaki azt mondja, hogy egyik se jó. költözzön kisváradra, vagy nagyváradra. de a egész tiszántúl nem tetszik. költözzön a fővárosba, dunáltúlra, vagy erdélybe, vagy a felvidékre, vagy kárpátaljára, a délvidékre, vagy az alpokaljára. de egyik se szimpatikus, akkor költözzön csehországba, vagy ausztriába, vagy bajoroszágba. ha olyat akar, ami amerikában van, akkor költözzön bosztonba.

2018.03.20. 01:03:07

@neoteny:
a magyar református egyháznak van egy gyerekkórháza pesten. annak vezetőjét a zsinat választja. a városi egészségügyi szolgálat vezetőjét, vagy vezetőit megválaszthatja az önkormányzat. de kiválaszthatja maga a nép is az alkalmas jelöltek közül. legyen jóska bácsi a főorvos egy évre. mert előáll egy népegészségügyi elképzeléssel. kitalál valami szűrőprogramot. vagy lehet azt mondani, hogy na jó. a népet ennyire ne engedjük beleszólni. majd az önkormányzati képviselők tudják. vagy a parlamenti pártok tudják. vagy bízzuk a piacra. és nem kell társadalombiztosítás. vagy valamilyen vegyes rendszer.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.20. 01:45:20

@444:

"ez esetben az államrend teljes egészében hierarchikussá válna."

Melyik államrend nem teljesen hierarchikus?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.20. 01:47:55

@444:

"annak vezetőjét a zsinat választja."

A zsinat meg önmagát választja, mint ahogy a zsidók önmaguknak osztják a Nobel-díjakat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.20. 02:17:14

@444:

"van egy mezőváros. az fenntartja a saját háziorvosi szolgálatát, gyógyszertárait, járásban a járóbeteg ellátó szakrendelést laborvizsgálatokkal."

A tőled megszokott nihilista-posztmodern semmitmondás: "a város fenntartja" jelentheti azt is, hogy a város lakói szabadpiacon egyénileg fizetnek ezekért a magánkézben lévő szolgáltatásokért (piaci anarchia, kapitalizmus), meg azt is, hogy a városi kormányzat államhatalmi erőszakkal (értsd törvényekkel) fejadót, jövedelemadót, forgalmi adót vagy ezek tetszőleges kombinációját veti ki a város lakosságára és abból finanszírozza (fenntartja) ezeket a szolgáltatásokat (szocializmus).

2018.03.20. 08:35:41

@neoteny:
vagy lehet vegyes rendszer.

2018.03.20. 08:40:53

@neoteny:
a nobel díjat a svéd akadémia osztja. de a svéd akadémia nem olvas el minden kisregényt. hanem az egyes országok jelölhetnek arra érdemeseket. magyarországról konrád györgy van ezzel megbízva. aki ugye "nem-nemzeti". a magyar művészeti akadémia terjesszen fel irodalmi nobel díjra. azért, hogy népi írók se szoruljanak háttérbe. ezt mondják a kocsmában.

2018.03.20. 08:41:42

a népfőiskolások.

2018.03.20. 09:06:52

@neoteny:
a magyar református zsinat 100 főből áll. ebből 80 főt a presbiterek jelölnek. 20 fő pedig tisztségénél fogva tag. mert az előző zsinat püspöknek választotta. lehet mondani, hogy az arány a nemzeti keresztségben legyen 50-50. de azt is, hogy legyen 0-100. a római katolikusoknál 100-0. a magyar katolikus püspöki konferencia önmagát újítja meg. a hívek ne szóljanak bele. vegyes rendszerben a főpapokat megválasztja a népképviselők és maga a papság. de ez mind vita tárgya.

mert ugye elvben lehet úgy is, hogy szabad egyházak vannak. karizmatikus németh sanyi bácsik szabad piaci alapon versenyeznek. mert hogy az egyház is egy szabad piaci magánszolgáltatás. ez a liberális egyházi modell. németh sanyi bácsi szerint állítsák meg brüsszelt. mert hogy iszlám bevándorlást és melegházasságot akar. ezeket meg ugye csak orbán viktor akadályozhatja meg ebben a mezőnyben. úgy, hogy békemeneten. elvben lehetne úgy is, hogy nincsenek hitközségek. a hitgyülekezete tagsága sincs nyilvántartva. a hitgyülekezetében közösségnek semmire sincs joga. viszont nem is köteles fizetni semmit se. bárki énekelhet friderikával a hit csarnokában. de mondjuk a jövedelme tizedét illik átutalni. lehet így is.

de az egy vallási kérdés, hogy ezek a magánegyházak állam által elismertek legyenek, vagy sem. a neolibek azt mondják, hogy csak ilyenek legyenek. ők a történelmi egyházakat nem ismerik el közéletben véleményformálónak. mert hogy teljesen válasszák el egymástól a trónt és az oltárt. ennek is elég sok híve van. és annak is, hogy legyen államegyház. vagy lehet egy vegyes rendszer.

2018.03.20. 09:07:49

mert például* az előző zsinat püspöknek választotta.

2018.03.20. 09:34:37

@neoteny:
mai hír a helyi hírlapban, hogy a fürdő felújítás költsége 4 milliárd forintról 6 milliárd forintra emelkedett. de semmi probléma. mert az állam kipótolja a különbözetet. és így lesz például spay park nevű vízi játszótér a gyerekeknek.

a helyi hírlap hétköznapi hősök játékában lakatos istván lett a legnépszerűbb tanár, az egészségügyi dolgozók közül szilágyiné lakatos tünde kapta a legtöbb szavazatot.

szintén mai hír, hogy a három éve (rómától) önállóvá vált magyar görög katolikus egyházat megajándékozta kósa lajos egy relikviával. egy árverésen megvásárolta azt a rákóczi fejedelem által kibocsátott dokumentumot, ami megengedte, hogy letelepdhessen debrecenben az első görög katolikus. és ezt vette át a metropolita és pap polgármester, aki maga is görög katolikus. aki kihangsúlyozta, hogy debrecen a reformáció védőbástyája ma olyan példát mutat vallási együttműködésről, ami megsüvegelendő.

szél bernadatt debrecenben kampányolt. a "rezsiblöff" helyett valódi szociális alapú támogatást kell nyújtani. szerinte magyarország ne legyen "összeszerelő ország".

most ezekből lehet választani. és nyilván azt választják, hogy legyen több pénz a fürdőre, vagy legyen több a szociális támogatás. a görög katolikus egyház nem köpködi a többit. jelzem a helyi zsidó egyház sem. pesten megy a balhé.

április 8-án lehet választani.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.20. 12:09:19

@444:

"ebből 80 főt a presbiterek jelölnek."

És a presbiterek az espereseket meg azok sameszait (egyházmegyei gondnokokat, lelkészi főjegyzőket, világi főjegyzőket), meg a lelkészeket/lelkipásztorokat/tisztelendőket választják meg. Esetleg néhány presbitert. Nem az történik, hogy a szegény kis gyülekezeti tagok demokratikusan beválasztódnak a zsinatba.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.20. 12:15:32

@444:

"a fürdő felújítás költsége 4 milliárd forintról 6 milliárd forintra emelkedett. de semmi probléma. mert az állam kipótolja a különbözetet."

Futja rá a 27%-os ÁFÁból meg a 15%-os SzJA-ból.

"valódi szociális alapú támogatás"

Legyen az ÁFA 25%-os, az SzJA meg sávosan többkulcsos, mert az a szociálisan érzékeny.

"most ezekből lehet választani."

Igen, az internacionalista színezetű szocializmusból meg a nemzeti színezetű szocializmusból.

2018.03.20. 14:44:03

@neoteny:
a presbitereket a hívek választják ki. tehát elvben sanyi is választhatna presbitert.

két hír a tegnapi hírlapból.

Énekes imaóra
Reformáció kori énekes imaóra volt vasárnap délután a Kistemplomban.

Rockzenekarok segélykoncertje
Nyolc banda fogott össze egy cél érdekében és adott koncertet a debreceni Ifjúsági Házban. A bevételt a boldogkőváraljai fogyatékkal élők otthonának nyári táborozására ajánlották fel.

a zsinatot az énekes imaórára járók választják ki közvetve. a rockzenekarra járóknak nincs se közvetlen, se közvetett beleszólásuk az egyházi életbe. na de miért ne lehetne. csak előzetesen kanonizálni kellene, hogy mi az ami az énekes imaórába még éppen belefér. libertáriusság a nemzeti keresztségben. lukács lacitól mit és hogyan lehet énekelni az énekes imaórán. erre lehet mondani, hogy de hiszen ez a régi szocialista "sanzonbizottság". jönnek cenzorok. lukács laci a koncerten féktelen módon megmondja a tutit. aztán jönnek a választott teológusok. és azt mondják: lászló testvér ez így írja át és akkor énekelhetik a hívek a nagytemplomban. erre lukács mondhatja, hogy hogy is ne, a művészi szabadság. vagy azt, hogy na jól van. így hofi után "cenzné és az ura, a cenzura" létezik és az választott.

csak az ilyen félelnyomó rendszerek filozofikusan nehezen értelmezhetők. és az énekes imaórás papok is védik az érdekeiket. pedig ha a templomban több lukács lacit énekelnének, akkor többen járnának templomba. és lukács laci több lemezt adhatna el. a lengyelországban a nemzeti keresztény hittestvéreinek. vagy a nagy-cseh-morva szlovákok: anarchia nie je chaos, ale poriadok autority.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.20. 14:50:34

@444:

"a presbitereket a hívek választják ki."

A presbiterek meg a már korábban kiválasztott espereseket meg azok sameszait (egyházmegyei gondnokokat, lelkészi főjegyzőket, világi főjegyzőket), meg a lelkészeket/lelkipásztorokat/tisztelendőket választják be a zsinatba. Nem az történik, hogy a szegény kis gyülekezeti tagok demokratikusan beválasztódnak a zsinatba.

2018.03.20. 15:46:41

@neoteny:
a reformált zsinat egyik fele teológus, a másik fele világias. az egyházközség tanácsa választhatja meg lelkészt. nemzeti kereszténység. magyar vallás.

a zsidókeresztények azt mondják, hogy a "mezei" hívek senkit és semmit se válasszanak. erre vannak a hozzárértők a vatikánban. a szentlélek segítségével kiválasztják a pápát. a szent atya krisztus földi helytartója hit és erkölcs dolgaiban isten kegyelménél fogva tévedhetetlen. tehát ő majd megmondja, hogy ki a megyéspüspök. a nemzeti keresztségben a hívek választanának meg egy képzett teológust. megyejogú városban akár közvetlen. két egymást követő évben nem lehet ugyanaz a főpap. a zsinat felét évente lecserélik. ez következik a debrecen városi alkotmányosságából és a hajdú hagyományokból.

jelenleg hat évente választják a zsinati tagokat. de legalább választják. a zsidókeresztény egyházban a pápa közvetlen vagy közvetve nevezi ki az összes papot, világias vezetők egyáltalán nincsenek, a szent atyát így választja ki a "szent lélek". és az esztergomi érsek valahogy mindig zsidó. ezen problémáznak a népfőiskolán. a zsidókeresztyén egyházakat a kiválasztott nép tagjai, zsidók alapítják. ezek magánegyházak, amiben tótumfaktumok vannak. sanyi bácsit nem lehet leváltani. nyilvántartott tagság sincs, ami leválthatná. mert az egyház annyira "szabad". friderika bólogat. friderikusz fellázad. orbán egy ügyes hatalomtechnikus. németh sanyi bácsi megállítaná brüsszelt. köves slomó is. alföldi róbert csak zalaszentgróton tud beszélgetni alindiával. zalaegerszegen nem engedik be a művelődési házba. alinda simicska lajostól rettegett. aztán most tőle kapja a fizetést. és már nem retteg annyira.

de a helyi médiában a főszerkesztő is lehet választott. debrecenben a helyi napilap vezetőjét korábban a russ család nevezte ki. most pecina úr. aki most éppen a "jobboldal" kegyeltje. korábban a "baloldalé" volt. de ez a "szabad piac".

nagyhegyesen a település egy részén elment az áram. bajusz istvánné polgármester a helyi hírlapban azt nyilatkozta, hogy a problémát két önkormányzati aggregátorral oldották meg. kölcsönadták a gazdáknak tehenet fejni. a zöldségesnél lehetett telefont feltölteni. tehát az, hogy a szolgáltató NÉMET nem oldja meg a problémát. persze lehet mondani, hogy ha MAGYAR lenne, akkor még most se lenne áram. meg azt is, hogy ha SZABAD PIACI lenne, akkor nem menne el az áram. de miért nem vitt a szabad piac jó pénzért aggregátort a tehenészetnek, vagy a zöldségesnek. és miért nem estek az eon részvények árfolyamai. nagyhegyesi áramkimaradás nem érte el a tőzsdei spekulánsok ingerküszöbét.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.20. 18:52:53

@444:

"a reformált zsinat egyik fele teológus, a másik fele világias."

És szinte teljes mértékben olyanokból áll, akiket korábban már megválasztottak valamilyen pozícióra. Nem az történik, hogy a szegény kis gyülekezeti tagok demokratikusan beválasztódnak a zsinatba.

"de miért nem vitt a szabad piac jó pénzért aggregátort a tehenészetnek, vagy a zöldségesnek."

Mert az államhatalom már elszedte azt a jó pénzt a tehenészettől meg a zöldségestől amiért aggregátort (és ahhoz adóval drágított üzemanyagot) vásárolhattak vagy bérelhettek volna.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.20. 19:28:35

@444:

Ennyit érnek a választások:

[...]

Búza Zsolt polgármester éveken át azt mondta a fórumokon, hogy a lakosok nagy része egy fillért sem fizetett be, ezért nincs annyi pénz a víziközmű-társulás kasszájában, hogy annak, akinek jogszerűen visszajárna, kifizessék a pénzt. Ezt az évekig tartó marakodást unták meg a baksiak. Tavaly áprilisban összehívták a társulás tagságát, ezen az ülésen leváltották az addig az elnöki posztot betöltő polgármestert és teljesen új elnökséget választottak meg.

[...]

A kasszában mindösszesen 17 millió forint maradt, ebből kellene a visszafizetéseket megkezdeni. De ez az összeg legfeljebb tizede annak, amit – optimálisan számolva – vissza kellene adni a lakosoknak. Pontosabban szólva azoknak, akik fizettek. De Vadász Csaba ügyvéd szerint még arról sincs pontos információjuk, hogy a társulás előző vezetése, köztük a polgármester kiket szólított fel a nem fizetők közül, kiktől tiltottak le fizetést, kiknek küldtek fizetési meghagyást.

[...]

hvg.hu/gazdasag/20180320_Nem_tudnak_zoldagra_vergodni_a_polgarmesterukkel_feljelentest_tettek

Janossz 2018.03.20. 19:54:34

@444: Látod, itt fenn elolvashatod, mi lesz a te ötletelésedből:
"nem ők akar lenni a főmérnök. hanem szerinte választani kellene egyet a városban, városrészekben azért, hogy számon lehessen kérni a közüzemi a fennakadásokat. nagyjából úgy, mint egy lakásszövetkezetben."

2018.03.20. 23:20:05

@Janossz:
na de azt jelenti, hogy egy kis közösség magánúton megbíz valakit. az a szabad piachoz legközelebb eső állapot. érthető ez?

Janossz 2018.03.21. 18:19:28

@444: Úgy nézem számodra nehezen érthető.
Búza Zsoltnak nyilvánvalóan fogalma sincs a víziközmű-társulás mibenlétéről, sem műszaki, sem gazdasági felkészültsége nincs hozzá.
Viszont ő a falu polgármestere, így bírja a többség bizalmát. Illetve bírta, idáig.
"Merhát a Zsolt hozta ide a falunak azt a sok pénzt a beruházáshoz..."
Aztán annyi esze sincs, hogy a hátralékosoktól behajtsa a társulás követeléseit, így a potyautasok részét is a rendesen fizetők állják.
Mert Zsoltnak eszében sincs megsérteni a nem fizetőket, mert lehet, hogy jövőre megint lesz valami jó kis fejlesztés, és annak a társulásnak is szeretné, ha levezetőjének őt választanák. Hogy népszerű legyen.
És -Láss csodát!- a potyásék vannak többségben.
Zsolt semmihez sem ért, csak a populizmushoz, de ahhoz nagyon.

2018.03.21. 23:29:59

@Janossz:
ha valamit felépítenek, akkor fent kell tartani. csongrád megyében 3. számú kerületben is választások lesznek április 8-án. folyik a kampány pro és kontra. mérlegeljenek a választók.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.22. 00:32:53

@444:

"ha valamit felépítenek, akkor fent kell tartani."

Hibás hittétel: ha ez így lenne, akkor nem bontották volna le pl. a Népstadiont/Puskás Ferenc stadiont.

2018.03.22. 01:55:42

@neoteny:
mindig lehet valamit ellentmondani.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.22. 02:37:03

@444:

Brutális idiótaságokra könnyű is.

screpes 2018.03.22. 09:06:49

@444:

Így van ez, mindig születnek kiváltságok, kiváltságosak. Medgyessy P lánya csinálhatott szar tv-interjúkat, GYF fia (talán) eggyel jobb jegyeket kapott az egyetemen, Bajnai lánya pedig előbbre ülhetett az egyetemi padsorokban, mert rosszul lát... Ezzel ők is befertőzték a tisztán piaci viszyonokat...A mostani miniszterelnök szűk családja pedig felvásárolhatta a Balatont plusz felvidékét, szállodákat, újságokat lapokat,
amiket hatalma megtartsához és erősítéséhez használ fel. nem a tömegtájékoztatásért gyorsan pontsan hitelesen.

mi ebben a miniszterelnöki "ugyanúgy?!" Szerinted az, ogy a banki enter leütéével hitelt generálhattak hozzá?
Nem ez a lényehes eleme ennek a vagyonszerzésnek, mert senki más nem generálhatott ERRE a nemzeti vagyonra hitelt, hanem erre jogot generáltak. Hozzáférést, hatalmi eszközökkel. soros nem vehetné meg mészárost és nem azért, mert annak szomszédja hazafi.

arra válaszolj, mi az, ami tiborcz vagyonszerzését jellemzi, a többiekével szemben? Az valóban a tőkepiac jellgzetessége, s nem az orbánéké?
És még valamit, magánjellegű közleményként árulj el , csak nekem, csak tőled:
te tűröd, tiltod vagy támasztod az ilyesmit? Úgymond, egyformán !?
Hotte' milyen igazságos vagy!
Nem fekszel kettős mérce mellé, akkor sem, ha nekünk kijelölt helyünk van már ott, mert nekünk nincs másutt helyünk.
Szóval meddig pártolgatod itt a monitorokon azt, hogy valaki, aki az ország első emberének közeli rokona, aránytalan, gátlástalan, szakmaiatlan vagyonszerzéssekkel tegye tönkre a többiek "piacát"? és tegye esélytelenné a felhasználók tömegét: lényegében nem mehetsz a balatonhoz, egyre kevébé férsz hozzá. Mondván hogy ott ilyen "piaci" viszonyok uralkodnak...
mer'hogy a piac se tiszta, -- Ámerikába minden olyan ámerikás

--
------
gehause

ilyen értelemben közben hozzá is járulhat...)
Bernike is oda állhatott volna ennek, ugyanennek a változtató világnak és mozglomnak az élére, és akkor a meghívottak között most nem lenne már ott gyurcsány..
Csakhogy ő (Szél B) megálmodta az új hatalmi centrum közepibe sajátmagát, (plakátjain egyetlen szó: miniszterelnök-jelölt) és "értelemszerűen" ellenségképet gyúr a rivális erőkből. Mi a baja például Karácsonnyal??
Az, hogy az MSZP azonnal mögé tudott állni?
De mindenekelőtt az a válaszom számodra (azügyben, hogy ki a legnagyobb akadálya a változásnak), hogy több akadálya van, és nehéz is lenne sorbaarakni..
De az első - és ez nem feledhető - természetesen maga orbán, és a rendszere.

2018.03.22. 11:07:24

@screpes:
a rendszer szintű problémát a globális pénzügyi kereskedelmi kultúra magánosítása okozza. azt, hogy egyes családok (a történelem majd választ ad arra, hogy mifélék) a tőkepiacon tulajdonosként szinte korlátlan versenyelőnyhöz juthatnak. és ehhez társulnak kormányközeli politikusok rokonai, barátai köreinek visszaélései.

ennek a pénzhatalmi csoportnak célja az államok felett állás. az államok eladósítása és közvagyon eladása, a nemzetközösségi államforma, a közösségi jogok felszámolása. és ehhez társul a "demokrácia" export/import. a nekik nem tetsző kormányok folyamatos fasisztázása, brutális nemzetellenesség, keresztényellenesség. ezeket még eltűrte a nép. azzal, hogy a nem-nemzeti "liberálisok" közutálatnak örvendtek. de a fővárosi értelmiség, és kisnyugdíjasok szavazataival, kereskedelmi médiafölénnyel és az atlanti, transzatlanti világ befolyásával elérték a politikai váltógazdaságot. erre jött a pénzügyi válság. és a kényszer betelepítések. és ugye eközben lejárt a purgatóriumi időszak. mert még az is rendben lett volna, hogy a rendszerváltás után a nagy nyilvánosságba ne bíráljuk a lelki sérült idős embereket. akkor se ha ezek a családok trianon után megrendezték a gulágot. és a rendszerváltást szabad rablássá változtatták. és az országot kiszolgáltatott helyzetbe hozták inflációval és a spontán privatizációval. ezekben a körökben még mindig az meg, hogy a liberalizált devizapiac és az azon alapuló ingatlanpiac mennyire kiválóan működött. és hogy a magyarok mennyire hülyék voltak. valóban, mert egyezkedni akartak azokkal, akik mindezek okozói. na de erre ki lehetett játszani a holokauszt kártyát. viszont az áldozatok leszármazottainak ehhez már nincs joguk. mondjuk vitray tamásnak már szinte csak előnye származott a származásából. persze hozott valami jót is ez a társaság. a válasz nyilvánvalóan az, hogy igen. a tudományban elsősorban, de a kultúrában is. azonban a károkozás is jelentős. az, hogy az igen kiváló és egyébként kiegyezést kereső lovász lászló sem érti, hogy a magyar tudományos akadémia nemzeti közintézmény. és hogy annak elnökétől az elvárás nem az, hogy a természettudományos elitet kiszolgáltassa az egyesült államoknak. mert hát ő amerikai karriert is épít. ezért a posztgraduális képzést lényegében kiszolgáltatná amerikai tőkepiaci magánérdekenek. majd egy olyan akadémikust kell választani, aki pregraduális tehetséggondozást elindítja. városi matematikai szakkörökkel és vidéken természettudományos ismeretterjesztéssel. menő lenne ha ebben a zsidó matek is teret kapna. a magyar iskola részévé válna. de ez sajnos egyre inkább csak a múlt. meg kell nézni, hogy "a" diákok miért tüntetnek. lényegében azért, hogy az elemi alkalmazott matematika ne legyen része az általános műveltségnek. és mindezt modernitásként állítják be szabad bölcsészek. szóval persze a rendszerváltás után a népi íróknak volt igazuk, akik azt mondták, hogy ez így nem megy. és persze ezzel együtt még mindig azt gondolom, hogy kiegyezésre kellene törekedni. de nincs miről egyezkedni.

a bibliában is az van, hogy ezek a pénzügyi csalásokat a választott nép hétszer hét esztendeig űzhetik. a tőkepiac 1971 óta nixon óta van féktelenítve. ez a rendszer innen közelítve is nagyjából ezen évtized végéig tartható.

és ugye amerikában a szociálliberális válasz az, hogy osszanak a népnek üveggyöngyöket. magyarországon az alapjövedelmet ugyanez a csoport ferge zsuzsától surányi györgyig úgy akarja bevezetni, hogy az a felnőtt munkaképes kapjon alapjövedelmet, aki vállalja, hogy semmit sem dolgozik. kapja meg az egy főre jutó gdp ötödét. és ennek ára az, hogy az alsó középosztályban a szakmunkás 30%, a felső középosztálybeli szakmérnök 50%-os kulccsal adózik a jövedelméből. a családi pótlékot emeljék a duplájára. a családi adókedvezményt töröljék el. ez lényegében a vidék elcigányosítását jelenti. amit maguk a cigányok se nagyon akarnak továbbiakban. és ehhez jönne még a fekete-afrikai és arab népesség betelepítése és az iszlamizáció. ha a németek ezt választják, akkor tegyék. a visszaléptetésekkel budapestet még így is vissza foglalhatja az ellenzék. és a jobbikkal szövetkezve felszámolhatják a jelenlegi többséget. de ez nem egy kormányképes koalíció. ha így szavaznak a fővárosban, akkor lényegében az mszp-szdsz állna vissza. és a kultúrharc egy újabb fejezete kezdődik, illetve a vallásháború folytatódik. persze valamilyen módon féken tartani a fidesz túlzásait. a kormányt és az ellenzéket nem lehet egy lépésben leváltani. április 8-án kiderül, hogy győz a fidesz vagy létrejön-e egy patthelyzet. és azzal a politikai szereplők majd kezdenek valamit.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.22. 12:01:46

@444:

"azt, hogy egyes családok [...] a tőkepiacon tulajdonosként szinte korlátlan versenyelőnyhöz juthatnak."

Steinhoff úr 10 milliárd € hitelhez jutott főként bécsi bankoktól; mégis vért köpnek fel a vállalatai. Vagyis hibás a tézis miszerint a "szinte korlátlan" hitelek "szinte korlátlan" versenyelőnyt jelentenek.

2018.03.22. 16:10:21

@neoteny:
időlegesen mégis szinte korlátlan versenyelőnyhöz jutott. a pepco magyarországon két év leforgása alatt 100+ üzletet nyitott. csak ez mint utóbb kiderült fékevesztett hitelezésből történt. és amikor steinhoff úr cégeinek törlesztenie kellett, akkor kiderült, hogy túl nagy engedményt adott andikának. akinek a kedvenc üzlete lett az olcsó, színes pöttyös dolgokkal. a pwc szakemberei dolgoznak, hogy szétterítsék az árut, átütemezzék a hiteleket, minimalizálják a veszteséget.

na de ha piroska elvégzi a kereskedelmi szakközépiskolát és úgy gondolja, hogy színes, pöttyös dolgokat árul, mint steinhoff úr. és nincs kormányzati, önkormányzati kapcsolata, jelentős tőkepiaci támogatottsága, akkor anélkül nagy valószínűséggel nem nyit 100+ üzletet. akkor se ha csupa ötös lett marketingből és marika néni még meg is megdícsérte. piroskának kevés esélye van a wall street farkasai között.

ezeket a fiatalembereket beállítják a satupad mellé.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2015/szakkepzes.jpg
és csak kapnak elméleti alapozást. szakgimnáziumba járatják őket. megtanulnak egy idegen nyelvet alapfokon. és az angol prolikhoz képest műveltebbek is. kézihajtányosan is képesek szerelni. hiába lesznek ügyesek. csak ugye a nagyvilágban nem ezekkel termelő eszközökkel indulnak versenybe. ők a jövedelmükből satupadot vehetnének. kormányzati, helyi önkormányzati és globális tőkepiaci támogatottság nélkül patrik hiába lesz jó tanuló, jó sportoló. meg kellene védeni a piacát. csak ugye patrik milyen hatékonyságot produkálna a multinacionális vállalatok nélkül. évszázados visszaesést eredményezne termelésben és abból következően a fogyasztásban. és erre a problémára nincs válasz egyelőre. várjuk meg, hogy a nép hogyan szavaz. milyen lesz az új felállás a parlamentben, lesz-e lényegi változás. ezt most nem lehet tudni. két és fél hét múlva kiderül.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.22. 16:30:51

@444:

"időlegesen mégis szinte korlátlan versenyelőnyhöz jutott."

Vagy pedig időlegesen szinte korlátlan versenyhátrányhoz jutott, mert eladósította a vállalkozásait.

"akkor anélkül nagy valószínűséggel nem nyit 100+ üzletet"

És nem is adósította el a vállalkozását.

"kormányzati, helyi önkormányzati és globális tőkepiaci támogatottság nélkül patrik hiába lesz jó tanuló, jó sportoló. meg kellene védeni a piacát. [...] és erre a problémára nincs válasz egyelőre."

Renner úr Jánoshalmán mégis képes volt létrehozni és felfuttatni a Renner műveket kormányzati, helyi önkormányzati és globális tőkepiaci támogatottság nélkül vagy anélkül, hogy bárki megvédte volna a piacát. És ez csak egy a sikeres magyar vállalkozások közül.

2018.03.22. 16:46:04

@neoteny:
ne viccelj már. német autóipari beszállítónak választották ki. és így kapott hitelt valamelyik ejrópai bank magyar lányvállalatától. majd renner úr vissza nem térítendő állami támogatásokra pályázott sikeresen több ízben. ezekkel nyert 83, 40, 72, 93, 52, 43 millió forintokat. azért ez összesen hatos lottón a főnyeremény. na jó rogán antal gyerekének nevelőapja jackpot-ot is elvitte az ügyes üzletemberek között övé lett a főnyeremény. egészen addig amíg nem jött lőrinc koma. ő az üzletben egyszerűen verhetetlen. és ezt a szegény tiborcz gyereket is támadják. pedig milyen sikeresen tárgyalt a gyártóknál. és milyen előrelátóan tudta, hogy önkormányzatoknak milyen lámpák kellenek. lázár parancsok is csodálkozott egyet, amikor kiderült, hogy a miniszterelnök úr lányának udvarlója. villanyszerelő. és szállodaigazgató. miért ne nyithatna mondjuk egy yacht klubot. nem ő lesz az első, és valószínűleg nem is az utolsó, aki így csinálja.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.22. 16:56:42

@444:

"német autóipari beszállítónak választották ki."

Helyesen: német autóipari vállalatok megvásárolták a termékeit.

"és így kapott hitelt valamelyik ejrópai bank magyar lányvállalatától."

Mennyi hitelt kapott a Renner Bt. mikor melyik hitelintézetektől?

"majd renner úr vissza nem térítendő állami támogatásokra pályázott sikeresen több ízben."

Ahol is a kulcsszó a 'majd'; ezek a sikeres pályázatok vagy negyedszázaddal azután történtek, hogy Renner úr elkezdett vállalkozni.

Renner úr Jánoshalmán mégis képes volt létrehozni és felfuttatni a Renner műveket kormányzati, helyi önkormányzati és globális tőkepiaci támogatottság nélkül vagy anélkül, hogy bárki megvédte volna a piacát. És ez csak egy a sikeres magyar vállalkozások közül.

2018.03.22. 18:44:55

@neoteny:
egy korszerű gumibiszbasz gyártó üzeme annak lehet, aki aki erre kap 200 uszkve 300 millió forint hitelt. valószínűleg elég sok ember kaphatnak. ezek a német autóipari óriások éppen egy svábot néztek ki erre a célra. ilyen van. aztán renner úr a pályázatokkal megnyerte a hatos lottó főnyereményt. sorra kapta a vissza nem térítendő állami támogatást. és gyártja a gumibisznbaszt. de ezt kormányzati, önkormányzati, tőkepiaci támogatással hozta létre privilégizált helyzetből.

a magyarországi németeknek van egy kisebb szemét része (félre értés ne essék, renner nem tartozik ebbe bele, semleges módon viszonyul) és a filoszemitáknak egy nagyobb része (ebbe tartozol bele), akik azt mondják, hogy az átlag magyar miért nem követi ezt a szabad piaci (!) példát. nem szabad piac.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.22. 21:49:06

@444:

Már megint féktelenül fanzáziálgatsz.

Renner úr Jánoshalmán mégis képes volt létrehozni és felfuttatni a Renner műveket kormányzati, helyi önkormányzati és globális tőkepiaci támogatottság nélkül vagy anélkül, hogy bárki megvédte volna a piacát. És ez csak egy a sikeres magyar vállalkozások közül.

2018.03.23. 09:32:56

@neoteny:
renner úr miből építette a gumibiszbasz gyárát. hogyan érte el a hatékony üzemméretet gumibiszbaszt gyártásban? ha nem hitelekkel, akkor mégis hogyan. utána pedig renner úr folyamatosan pályázott. és mit ad isten mindig nyert. elvitte a hatos lottó főnyereményét az államtól vissza nem térítendő támogatások formájában.

félre értés ne essék. nem azt állítom, hogy renner úr egy gazember. hanem csak azt, hogy ezt így lehet csinálni. kormányzati, önkormányzati és globális tőkepiaci támogatással (a betétállományt sokszorosan meghaladó, állami szerepvállalással, államok eladósításával a semmiből generált nagy összegű hitelekkel) lehet privát módon meggazdagodni. ez a létező kapitalizmus. a szabad piac: utópia.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.23. 09:40:07

@444:

"renner úr miből építette a gumibiszbasz gyárát."

A hasznából.

"hogyan érte el a hatékony üzemméretet gumibiszbaszt gyártásban?"

Mindig hatékony volt az üzemmérete.

"kormányzati, önkormányzati és globális tőkepiaci támogatással (a betétállományt sokszorosan meghaladó, állami szerepvállalással, államok eladósításával a semmiből generált nagy összegű hitelekkel) lehet privát módon meggazdagodni."

Renner úr Jánoshalmán mégis képes volt létrehozni és felfuttatni a Renner műveket kormányzati, helyi önkormányzati és globális tőkepiaci támogatottság nélkül vagy anélkül, hogy bárki megvédte volna a piacát. És ez csak egy a sikeres magyar vállalkozások közül.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.23. 10:10:07

@444:

"a szabad piac: utópia."

Sanyi garázsában szabadpiac van: Sanyi önként, szabadon dönti el azt, hogy kitől és mit vásárol meg 100-ért, és Sanyi kuncsaftjai önként, szabadon döntik el azt, hogy Sanyitól mit vásárolnak meg 200-ért.

2018.03.23. 10:23:54

@neoteny:
mondok egy példát

zolika vett egy háromajtós, két fiókos ruhás szekrényt lapra szerelten a möbelix nyitási akciójában 29,990 forintért. a möbelix a szállítást 8,000 forintért vállalta. de a szállítók ezt nem viszik fel a tizedik emeletre, akkor sem ha van lift. hanem azt mondják, hogy emeletenként ötszáz forint, vagy egy ezres. és ha mondjuk zolika azt is megfizetné, hogy a szekrényt összeszerelje valaki, akkor ez összesen újabb 30,000 forintba kerülne.

tehát kezdve onnan, hogy fent kellett tartani egy erdőgazdaságot, abból az iparnak bútorlapot kellett facsavarokat, csapszegeket mellékelni. ezeket hullámpapírba csomagolni. és elhozni ki tudja honnan . ez mind ugyanannyiba került, mint az, hogy ezt lapra szerelt elemeket helyben kiszállítják és készre szerelik.

erre nyugaton azt mondják, hogy ez így van. ez a szabad piac. kiszervezik a gyarmatokra a termelést. dolgozzanak a szolganépek. és a gyarmattartók a helyzeti előnyt kihasználva gazdagodnak. rendben van. de kelet-közép európában a többség (a választások tapasztalata alapján) azt mondja, hogy nem ilyen világot akar. nem akar se gyarmattartó lenni, se gyarmati sorba nem kerülni. ahogyan ezt az atlanti és a transzatlanti világ nem-nemzeti, nem-keresztény erkölcsei szerint elképzelik. nem akar nyugati oligopóliumoknak alárendelődni. és ezt használják ki a keleties oligarchák. a kérdés, hogy létezik harmadik utasság? ezt filozofikusan nem lehet megfejteni.

mert sanyi azt mondja, hogy összefognak a népek a kárpát-medencében. alpokalja. felvidék. kárpátalja. erdély: erdért. megteremtjük a közösségi erdért vállalatot a székely és az keleti szász testvéreinkkel. sanyi költöztetős haverja szerint közösségi tefu. kelet szász autóipar. új ifa. és az majd szállítja a fát. és abból lesznek a bútorok. ezeket mind fent tudjuk tartani akár az erdőspusztában is. árut cserélve a szomszédokkal.

csakhogy steinhoff úr, vagy akárki óriás hitelekkel olcsóbb ruhásszekrényeket importál. mert hogy ezt hatékonyabban oldják meg a nagyvilágban, mint ahogyan azt sanyi megoldaná, vagy akár a faipari egyetem. és ennek az alapja az, hogy bécsi bankárok generálnak százcsillió ejrót. és ennek ellenértékét majd kitermelik a szolganépek. versenyezzenek a nagyvilágban. teremtsék meg a gazdagságot a bécsi polgárok számára. akik a feneküket se törlik ki maguk. hanem erre a célra is migránsokat telepítenének be. ebből nem kér a magyar. hanem a lengyel nemzettestvéreinkkel megteremtjük a balti országoktól a balkánig tartó kelet-közép európai összefogást. létrejön egy közép európai semleges tömb. és az integrálódni nem tudó migránsokat visszatelepítjük oda, ahová jönnek. úgy, hogy az elitjüket előzetesen kiképzik az egyetemeken. csak a debreceni egyetem több ezer izmaelita végez évente. orvosok, tanárok, mérnökök. a békefenntartó haderő létrehozásában segédkezik a kelet-közép európai új varsói szerződés. visegrádi valuta és vámunió bevezeti az új koronát. és az új egy természetes gazdasági rendben végbemegy a felzárkózás. egy új kgst gyakorlatilag. és ha ez a közép európai államrend nem tetszik a németeknek, akkor marad eurázsiai békepartnerség kelet-európának. nagyjából ez a népfőiskolás megoldás.

filozofikusan megfejted, hogy ez biztosan nem működhet. mert miért is? de nem azt állítom, hogy ez feltétlen működne. ki tudja? a gyakorlatban lehet eldönteni. ez biztosan nem tetszene az amerikai "demokratáknak". a német és a németalföldi "szociáldemokratáknak" sem. franciaországnak sem. az angoloknak sem. a skandinávok lennének semlegesek. úgy tűnik, hogy ők a kelet-közép európai érdekeltségeiket eladnák. egyre kevésbé működik az, hogy ezeket az államokat segélyezett gyarmatként kezelik. az oroszok valószínűleg elfogadnák. mert ebből egy felosztott ukrajna következne. moszkva előtere orosz érdekeltségben maradna. a közép európai semlegességből következően nem vonulhatna be a eu/nato. megállítanák brüsszelt (ami ugye nem az eu, hanem nato központ által felügyelt eu).

tehát ez részben gazdaságpolitika, részben katonapolitika. kultúrpolitika is. kérdés, hogy nagyobb jólétet teremtene-e az átlagnak, mint jelenlegi államrend. és erre az válasz az, hogy nem tudjuk. filozofikusan aligha lehet megfejteni, hogy nem. de azt sem, hogy igen. erre mondja azt sanyi, hogy "számítsák ki az okosok".

2018.03.23. 10:35:52

@neoteny:
valóban sanyi garázsa klasszikus szabad piaci alapon működik. mert hogy a jövedelme után adót sem fizet. ő a kocsmában haveri alapon értékesít. hét közben a vízműnél lébecol. hétvégén maszekol. tehát sanyi sem teljesen szabad piaci alapon működik. hanem csak félig. szerinte edit ha akar valami egyszerű gépet háztartásba, akkor korongozzon érte sárándon. mert azt szeretne. és cserélje el az áfész boltban. ő dolgozik a vízműnél. hétvégén a közösségi erdért vállalatban apafán. öcsike autószerelőnek tanul. vidékies népautókat szerel. ez egy félfeudális, népi agrárszocialista, lokális félkapitalista világkép. vegyes stratégia.

és ez az, amit a filoszemiták kizárnak. mert ez filozofikusan nehezen értelmezhető. miközben sanyi szerint ez a természetes gazdasági rend. ezt tanítják a népfőiskolán.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.23. 10:43:58

@444:

" de kelet-közép európában a többség (a választások tapasztalata alapján) azt mondja, hogy nem ilyen világot akar."

Szavazhat Sanyi bárkire, mannaesőt meg szájba repülő sültgalambot egyik kormányzat sem fog megszervezni neki -- hanem saját maguknak szervezik: Lázár János magának szervezi a hivatali Audit, abba Sanyi nem ülhet bele, habár az "osztatlan közös vagyon".

"a magyar. hanem a lengyel nemzettestvéreinkkel megteremtjük a balti országoktól a balkánig tartó kelet-közép európai összefogást."

Olyan már volt: úgy hívták, hogy KGST. Az első adandó alkalommal feladták a népek: rohantak ki Bécsbe a Mariahilfer Starsse-ra, hogy Gorenjét, Grundigot meg GE Electric-et vásároljanak. És a mai napig özönlenek a hipermarketekbe, hogy megvásárolják a globális kapitalizmus gyümölcseit. Ha _tényleg_ nem ezt akarnák, akkor nem _ezt_ csinálnák, hanem az ÁFÉSzben vásárolnának tulipánnal pingált cserépedényeket meg háziszőtteseket. De nem azt teszik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.23. 10:45:20

@444:

"valóban sanyi garázsa klasszikus szabad piaci alapon működik. mert hogy a jövedelme után adót sem fizet. ő a kocsmában haveri alapon értékesít."

Erről van szó: tehát a szabadpiac nem utópia.

2018.03.23. 10:46:47

@neoteny:
tehát szerinted renner úr sohasem vett igénye globális tőkepiaci támogatást (semmiből generált nagy összegű hitelt), hanem csak legfeljebb csak kis összegű kölcsönöket. ezt nem tudjuk.

de azt igen, hogy renner úr több ízben pályázott. és több száz millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutott. ami ugye mégis csak az állami önkényen alapuló versenyelőny.

és ugye van szabad piaci önkény is. a tőkepiac működése. nem feltétlen steinhoff úr a legjobb kereskedő. de a bécsi bankárok úgy ítélik meg, akkor ő kapja a "nagy" pénzt. de ugyanígy a tőkepiaci szereplők úgy ítélik meg, hogy mészáros üzleti terve a legkiválóbb. és több milliárd forintért ő veszi meg sorban a luxus irodaházakat az andrássy úton. ha úgy alakul, akkor a villamos erőművek után távközlési szolgáltatót is vesz. balaton vagy alpesi szállodákat. mert most a tőkepiac önkényesen neki ítél.

2018.03.23. 10:50:04

@neoteny:
a gorenje az eredetileg is jugoszláv. jelenleg szlovén. a grundig nem német, hanem török tulajdon. general electric helyébe lép a tungrsam. és ebből lesz lámpa, hűtő, tévé. csak úgy zárkózhat fel a nyugathoz, hogy ezeket a termékeket kelet-közép európa maga állítja elő.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.23. 10:59:37

@444:

"renner úr több ízben pályázott"

Egy negyedszázaddal (vagy többel) azután, hogy elkezdett vállalkozni.

"és ugye van szabad piaci önkény is. [...] mert most a tőkepiac önkényesen neki ítél."

Ami nem erőszak: Sanyi is önkényesen dönti el azt, hogy kitől vesz meg mit 100-ért, de ez nem jelenti azt, hogy Sanyi bármiféle erőszakot tenne bárkin is. Nem erőszakkal kényszeríti őket, hogy eladják neki a használtcikkeiket valamilyen partikuláris áron. És a Sanyitól vásárlók is önkényesen döntik el azt, hogy vásárolnak-e Sanyitól 200-ért és mit: sem ők nem kényszerítik erőszakkal Sanyit arra, hogy bármit is eladjon nekik, sem Sanyi nem kényszeríti erőszakkal őket arra, hogy bármit is megvásároljanak tőle.

Az az 'önkény' aminek nem erőszakkal szereznek érvényt egyszerű önkéntesség.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.23. 11:02:48

@444:

"csak úgy zárkózhat fel a nyugathoz, hogy ezeket a termékeket kelet-közép európa maga állítja elő."

Helyesen: csak úgy zárkózhat fel a nyugathoz, hogy ezeket a termékeket kelet-közép európa maga állítja elő a nyugati árakon. Mert ha ezek a termékek drágábbak kelet-közép Európában mint a nyugaton, akkor szegényebbek lesznek az ezeket a kelet-közép Európában előállító és vásárló népek: mert kevesebb jószágot (terméket/szolgáltatást) tudnak megvásárolni.

2018.03.23. 11:06:14

@neoteny:
a tőkepiac a betétek sokszorozást kitevő nagy összegű hiteleket állami segédlettel generálja. és azt a pénzt önkényesen ítéli oda mészáros lőrincnek, stenhoff úrnak, renner úrnak, vagy akárkinek.

ha a tőkepiac most úgy ítél, hogy mészáros lőrinc üzleti tervei a legjobbak, akkor így ítélt. felvásárolja az andrássy úton a luxus irodákat. és majd kiderül, hogy azt igénybe veszik-e. ha nem, akkor a hozzá kötődő 200+ kft. közül egy majd csődbe megy. na und. ez a "szabad" piac. egy kültelki gázszerelő is lehet nagybefektető.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.23. 11:08:22

@444:

"a gyakorlatban lehet eldönteni."

Ez maga egy filozofikus állítás, ami szerinted vagy igaz, vagy nem. Vagyis lehet, hogy nem a gyakorlatban lehet eldönteni, hanem el lehet dönteni filozofikusan is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.23. 11:11:10

@444:

"ha a tőkepiac most úgy ítél, hogy mészáros lőrinc üzleti tervei a legjobbak"

Csak épp' nem a tőkepiac ítéli úgy, hanem az állami bankok ítélik úgy -- ami pedig a politikusok önkényétől függ. De a politikusok _mindig_ erőszakkal (értsd törvényekkel) szereznek érvényt az önkényüknek: az állami bankok feltőkésítését nem önként végzik a polgárok, hanem államhatalmi erőszak hatására.

2018.03.23. 11:24:54

@neoteny:
a nyugat számára a gyarmatbirodalom nagyobb gazdagságot teremt. de ez egy nagyobb kockázatvállalás.

mert hogy ezeket az üzemeket bármikor államosíthatják. a klasszikus liberális elvek szerint a helyiektől nem vehetik el a jogot. a gyarmatosított üzem környezetét a helyiek birtokolják. (az anarcho-kapitalisták szerint ilyen jog nincs. a város mindenkié. az egész világé. rendben. de esetben new york közterei, közútjai is legyenek az egész világé. tgm ezt hirdeti. az anarcho-kommunisták szerint semmi se kerülhetne magántulajdonba. úgy szüntetendő meg az állam, hogy minden köztulajdon. vagy úgy, hogy minden magántulajdon. nincs átmenet. na de a klasszikus liberalizmus a legalábbis magyarországon a közösségi tulajdont is védi. angliában lehet, hogy nem, de magyarországon igen.

a népfőiskolás megoldás az, hogy a visszatelepülő németek hozzanak létre vegyesvállalatokat. tehát majd úgy lenne fűrészgép, hogy a kelet-szászok adják a technológiát. és így erdély romániától félig elszakad. mert erdély szabad, és az is marad.

Hűs vizű Réka-patak
A kövek közt messze szalad.
Medrében száz nemzedék
Itta magába az ősök hitét.
Hol ég tengerében együtt halad
Balról a hold és jobbról a nap.
A büszke Turul kitárt szárnya alatt
Állnak az erdélyi bástyafalak.
Erdély szabad és szabad marad!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.23. 11:31:32

@444:

"a nyugat számára a gyarmatbirodalom nagyobb gazdagságot teremt."

A kelet számára akkor sem volt nagyobb a gazdagság amikor nem a nyugat gyarmatbirodalma volt.

"az anarcho-kapitalisták szerint ilyen jog nincs. a város mindenkié. az egész világé. rendben."

Már megint fékeveszetten fantáziálgatsz.

"magyarországon a közösségi tulajdont is védi"

Lázát János közösségi tulajdonban lévő Audiját is védi: abban csak Lázár János utazhat, Sanyi nem -- se Edit, se Öcsike, se Zolika, se Andika, se Irmuska néni, se Böszörményiné. Pedig az ő pénzükből lett közösségi tulajdon az az Audi.

2018.03.23. 11:33:48

@neoteny:
a nagy összegű hitelek állami szerepvállalás nélkül a magánbankokban sem jöhetnének létre.

tehát a nagy összegű hitel valójában közösségi pénz. amit visszafizet a magánvállalkozó, de erről egyrészt tudni kellene, hogy ki és miért kapja, másrészt ezek után a kamatot magánszemélyek gyűjtik be. és az egész az államok eladósításán alapul. tehát annak a sokszorosából lesz a magántőke, aminek a kamatos kamatait szedik a bankok. a nyugat így tudott gyarmatosítani. a technológiai fölényüket megsokszorozták azzal, hogy pénzt nyomtattak.

a kelet-közép európában ennek a megítélése az, hogy ez egy unfair piaci magatartás. az atlanti és a transzatlanti világban azt mondják, hogy ez kölcsönösen előnyös. mert hogy odaviszik a fejlett technológiát. igaz, hogy ezzel a gyarmati sorban levők alkalmazottá válnak. de mit számít az. felzárkózás a gyarmati sorból való elszakadással ment végbe egy illiberális átmenettel. kibaszták a gyarmatosítókat és vagy bejött, vagy nem jött be. harmadik utas megoldás a vegyes vállalattá alakítás.

2018.03.23. 11:44:35

@neoteny:
tehát az elképzelés az, hogy állami összefonódással létrejön a tőkepiac annyi jövedelemre tesznek szert, hogy ezek után a tőkepiac birtokosai azt mondják, hogy most már nincs szükség államra és nemzetekre. létrejött egy nemzetek felett álló pénzhatalom. ez egy élcsapat, egy világelit. és a magyar társadalom válasza, hogy hjó. ez tökfej filoszemita elképzelése. ennek mészáros koma is tagja lehet. erre az a válasz, hogy de ő állami beavatkozással szerezte a vagyonát. de a tőkepiac is állami beavatkozással működik. a pénztőke az állam segédlettel jön létre az egész világon. nemcsak kínában, vagy oroszországban, hanem az egyesült államokban is. anglia is így hozta létre a gyarmati kereskedő társaságait. cserébe az uralkodónak is megmaradtak a kastélyai és tarthattak rókavadászatot. és így mindenki "jól" "járt".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.23. 11:52:45

@444:

"a nagy összegű hitelek állami szerepvállalás nélkül a magánbankokban sem jöhetnének létre."

Bármiféle alapot nélkülöző állítás: az USA-ban voltak "nagy összegű hitelek" 1913 előtt is.

"tehát a nagy összegű hitel valójában közösségi pénz."

Mint ahogy osztatlan közösségi vagyon Lázár János hivatali Audija is.

"felzárkózás a gyarmati sorból való elszakadással ment végbe egy illiberális átmenettel. kibaszták a gyarmatosítókat és vagy bejött, vagy nem jött be."

Ha vagy bejött, vagy nem jött be, akkor nincs semmilyen ok-okozati összefüggés a felzárkózás és a gyarmati sorból elszakadás egy illiberális átmenettel között.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.23. 12:02:23

@444:

"tehát az elképzelés az, hogy állami összefonódással létrejön a tőkepiac annyi jövedelemre tesznek szert, hogy ezek után a tőkepiac birtokosai azt mondják, hogy most már nincs szükség államra és nemzetekre. létrejött egy nemzetek felett álló pénzhatalom. ez egy élcsapat, egy világelit."

Már megint fékeveszetten fantáziálgatsz.

"de a tőkepiac is állami beavatkozással működik. a pénztőke az állam segédlettel jön létre az egész világon."

Csak épp' ez nem mindig volt így -- és amikor nem volt így, akkor sokkal nagyobb volt a növekedés.

"anglia is így hozta létre a gyarmati kereskedő társaságait."

Bullshit: a fiat (beválthatatlan) pénz mint törvényes fizetőeszköz gyakorlatilag 20. századi találmány.

2018.03.23. 12:53:21

@neoteny:
az új elképzelések már arról szólnak, hogy nincsenek államok. többek között te is azt hirdeted. a fiat pénzből származó felhalmozás legitim. és ezek után az állam hatalmi kontrollt számolják fel. beáll a "szabad piaci" anarchia. az egyensúlyi állapot. mert az teljes egészében önkéntesen jött létre. nincs szükség semmiféle korrekcióra. na de ha ez jelenlegi állapot teljesen szabadon jött létre (leszámítva a geci orbánt, akinél nagyobb többséget a rendszerváltás óta senki se szerzett), akkor mindenki anarchistákra szavazna. csak még sincs így.

2018.03.23. 13:03:52

@neoteny:
mert hogy a gyarmatosító anglia nem nyomott fedezet nélküli pénzt. a bankok állítottak ki csak úgy bankjegyeket. meggyőzték a briteket, hogy ez nekik is jó. ezzel a pénzzel tudnak gyarmatosítani.

a pénzhatalmi konteó szerint az usa 1971 is nyomott fedezetlenül dollárt. a világon sem volt annyi arany, mint amennyi dollárt nyomtattak. és úgy döntöttek, hogy ez most már legyen mindenkinek szabad. ezzel a nyugati világ bedöntötte a szovjetuniót. de putyin rájött, hogy hoppácska. ezzel a rendszerrel a kreml tagjai is visszaélhetnek. orbán is erre jött rá. nem feltétlen kell kiszolgálni a nyugatot. legfeljebb egy részét. csak persze erre amerikából azt mondták, hogy a fényességes "liberális" "demokrácia" helyett egy sötét autoriter rezsim jött létre. amiből annyi igaz, hogy most az (párt) állami önkény dominál és nem szabad (tőke) piaci önkény.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.23. 13:08:12

@444:

"az új elképzelések már arról szólnak, hogy nincsenek államok."

A te féktelen fantáziálgatásaidban: a klasszikus liberalizmus a 19. század első harmadában jelent meg a színen.

"többek között te is azt hirdeted."

Helyesen: én az anarcho-kapitalizmust hirdetem, miszerint nincs olyan állami szolgáltatás amit a szabadpiacon ne tudnának nyújtani magánvállalkozások.

"a fiat pénzből származó felhalmozás legitim."

Ennek semmi értelme sincs; ahogy már linkeltem:

Rothbard pontosan rámutat arra, hogyan hoznak létre a bankok pénzt a semmiből, és miként hagyja az államhatalom által támogatott központi bank annyiban ezt.

ellenpropaganda.com/murray-n-rothbard/

"és ezek után az állam hatalmi kontrollt számolják fel."

Az államhatalmi kontroll felszámolása nélkül az államok (túlnyomó többsége) eladósítják az adófizetőket, ill. megadóztatják őket az infláció (a fiat [beválthatatlan] pénz nyomtatása általi pénzrontás) gerjesztésével.

"az egyensúlyi állapot."

Ami csak a te féktelen fantáziálgatásaidban létezik.

"mert az teljes egészében önkéntesen jött létre."

Ami nem létezik az nem is jöhet létre.

"nincs szükség semmiféle korrekcióra."

Bármiféle államhatalmi "korrekció" csak a politikusok, bürokraták és csókosaik érdekeit szolgálja.

"na de ha ez jelenlegi állapot teljesen szabadon jött létre"

A te féktelen fantáziálgatásaidban.

"mindenki anarchistákra szavazna"

Az anarchistákra nem lehet szavazni: az, aki törvényhozónak jelölteti magát, definíció szerint nem anarchista, hiszen arkhosszá akar válni.

Viszont az emberek folyamatosan a piaci anarchiára szavaznak amikor önkéntesen elcserélik -- vagy nem -- a javaik valamilyen részét mások javainak valamilyen részére. Mint ahogy az történik pl. Sanyi garázsában.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.23. 13:37:04

@444:

"mert hogy a gyarmatosító anglia nem nyomott fedezet nélküli pénzt."

Az angol font 1931-ig aranyalapú -- tehát beváltható -- pénz volt.

"a bankok állítottak ki csak úgy bankjegyeket."

Nem: a bankok vagy a saját maguknál tárolt nemesfémekre bocsátottak ki bankjegyeket, vagy a Bank of Englandnál tárolt tartalékaikra bocsátottak ki bankjegyeket. Ha pedig több bankjegyet bocsátottak ki mint amennyi nemesfém-fedezetük volt (részleges tartalékolást folytattak), akkor kitették magukat a bank run veszélyének, névlegesen annak, hogy ha minden bankjegyük birtokosa be akarta váltani azokat nemesfémre, akkor tönkrementek. (Persze ez némileg bonyolultabb volt: egyrészt a Bank of England elkezdett lender of last resort-ként működni, másrészt voltak olyan időszakok, amikor a kormányzat törvénnyel tiltotta a bankjegyek nemesfémekre beváltását, de mindenesetre 1931-ig nem lehetett _tetszőleges_ mennyiségű fedezetlen bankjegyet kibocsátani Angliában.)

"ezzel a nyugati világ bedöntötte a szovjetuniót."

Ezt már megbeszéltük: nem ezzel döntötte be a nyugati világ a Szovjetuniót.

"nem feltétlen kell kiszolgálni a nyugatot."

Persze, hogy nem: Észak-Korea sem szolgálja ki a nyugatot; 1979 előtt Kína sem szolgálta ki a nyugatot; és még egy csomó ország akadt amelyek különböző időkben különböző mértékben nem szolgálták ki a nyugatot. Csak ez meg is látszódott a népek életszínvonalán.

"amiből annyi igaz, hogy most az (párt) állami önkény dominál és nem szabad (tőke) piaci önkény."

Ezt már megbeszéltük: az államhatalmi önkénynek mindig erőszakkal (értsd törvényekkel) szerez érvényt az államhatalom; a piaci "önkénynek" nem erőszakkal szereznek érvényt a piaci szereplők, így az önkéntesség.

2018.03.23. 13:47:08

@neoteny:
vagyis 1971 előtt is előfordult, hogy ha a bankok vállalták a csődkockázatot, akkor kibocsáthattak egy kicsit több bankjegyet. és 1971 után ezt teljes egészében legitimálták azzal, hogy amerikában azt mondták. hagyjuk már ezt a hülyeséget. nem tudunk annyi aranyat bányászni, mint amennyi értéket a gyarmatokról el tudunk hozni. nyomjunk kis színes papírokat magunknak, ami adósság. annak a használt beszedjük. és annak ellenértékét majd előállítják a szolganépek. így válik a tőkepiac szabaddá. és győz a globális kapitalizmus.

amire putyin azt mondta, hogy igen, de errefelé a kreml körei szerzik meg a gázmezőket. ahelyett, hogy bevezették volna a kétpártrendszert. pártyija gyemokrácija és a pártyija reszpublika színés fények közepette a nézőgyerekeknek tartanak egy bábjátékot. azok szavaznak. úgy, hogy a kreml emberei a hátsó szobában kiegyeznek. a vörös téren ugyanolyan demokrácia lenne, mint a fehér házban. még dönthetnek így moszkvában. lehet ez a következő rendszer.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.23. 14:02:36

@444:

"vagyis 1971 előtt is előfordult, hogy ha a bankok vállalták a csődkockázatot, akkor kibocsáthattak egy kicsit több bankjegyet."

Így van; a részleges tartalékolási rendszer már működött akkor is, amikor a pénz(ek) még beváltható pénz(ek) voltak.

"nyomjunk kis színes papírokat magunknak, ami adósság."

Igen, ahol a "magunk" az államhatalmat és annak csókosait jelenti. Ezért (is) kritizálják az anarcho-kapitalisták (és általánosságban a klasszikus liberálisok) az államhatalm(ka)at.

"így válik a tőkepiac szabaddá."

Nem: így válnak az államhatalmak (és csókosaik) képessé arra, hogy megfosszák a polgáraikat a javaiktól _az adóztatáson túl_.

"lehet ez a következő rendszer."

Nem lehet; már ez van. Az államhatalom természete mindenütt ugyanaz: csak mértékekben vannak különbségek. Persze ezek a mértékbeli különbségek igencsak fontosak a polgárok számára: ezért érdemes tekinteni az Észak-Korea/Dél-Korea, Venezuela/Chile vagy Zimbabwe/Botswana országpárokra.

2018.03.23. 14:10:04

@neoteny:
na de teljes szabadság sincs. mivel az emberek nem ideális gázok. ami ezt a rendszert (mármint az anarchiát) fizikailag leírja.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.23. 14:15:26

@444:

"na de teljes szabadság sincs."

Amiből nem következik az, hogy ne lehetne törekedni az államhatalomtól való minél nagyobb szabadságra.

2018.03.23. 14:18:54

@neoteny:
szintén mai hír a helyi hírlapból.

Száztíz éve a gyerekekért
a helyi gyógypedagóiai intézet 110 éves.
www.naplo.hu/2018/03/file6zdrl6rei5j27p4b847-500x336.jpg
miért nincs hasonló 110 éves szabad piaci szolgáltatás?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.23. 14:29:35

@444:

Mert az államhatalom kisajátította (monopolizálta) a gyerekek gyógypedagógiai fejlesztését?

2018.03.23. 14:31:54

@neoteny:
mi gátolja meg a thyssenkrupp tulajdonosait, hogy alapítsanak egy gyógypedagógiai intézetet. és 110 évre előre letétbe helyezzék a várható költségeket, hogy az biztosan álljon.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.23. 14:37:59

@444:

Mi akadályozza meg a MEGAKOM Tanácsadó Iroda tulajdonosait abban, hogy alapítsanak egy gyógypedagógiai intézetet?

2018.03.23. 14:59:01

@neoteny:
felteszem egyiknek se az a célja, hogy a gyerek jól érezzék magukat.

a thyessenkrupp tulajdonosait az érdekli, hogy legyenek viszonylag olcsó, viszonylag jól képzett szakmunkások, akiket viszonylag gyorsan betaníthatnak arra, hogy nyomogassák a gombokat egy több millió eurós gépsoron. beszéljenek egy kicsit németül vagy legalább angolul. azért, hogy a felső vezetők esetleg tudjanak az alsóbb beosztású dolgozókkal kommunikálni.

a megakom tanácsadó irodát az érdekli, hogy ugyanazt a fejlesztési terv sablont a lehető legtöbb kistérségnek eladják. mivel brüsszeli előírás, hogy azzal rendelkezniük kell. ezért komádiban azt mondja polgármester, hogy figyeljetek már. kellene ilyen. mert csak így kaphatunk pénzt a játszótér építéséhez. és ezért a megakom tanácsadói azt mondják, hogy komádi kistérségben lehet bármi, ami egy kistérségben úgy általában. de a szomszédos polgármester is azt mondja. hogy figyeljetek már. kellene egy ilyen. mert csak így kaphatunk pénzt a főtér felújításához. és ezért a megakom tanácsadói azt mondják, hogy ők is kapnak egy hasonló tervet. a pricewaterhousecoopers hasonlóan járna el. csak valószínűleg többe kerülne. meg különben is azok soros tervet hajtják végre és migránsokat akarnak betelepíteni.

2018.03.23. 15:39:06

@neoteny:
tessék itt a bokréta.
www.naplo.hu/2018/03/a-gyar-es-a-varos-vezetoi-kozosen-bocsat.jpg
szóval most a vissza nem térítendő állami támogatásokra és a makrogazdaság kézi vezérlésre alapoznak. mikroszinten automatizálnak. nő a termelékenység. csak ugye orbánék se erre alapozzák a kampányt. hanem hogy az ngo-k vezetői arról beszélnek, hogy a német, osztrák kormánykörök is benne vannak a bevándorló buliban. aztán április 8-án kiderül, hogy ez mennyiben vált be.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.23. 17:57:29

@444:

"szóval most a vissza nem térítendő állami támogatásokra és a makrogazdaság kézi vezérlésre alapoznak."

Kik?

2018.03.24. 12:20:39

@neoteny:
az orbán kormány és familiáriasiak. közte a velük szövetkező multik. az orbán kormány egy illegitim diktatúra, akkor a multiknak nyújtott nagy összegű kifizetések is illegitimek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.24. 12:54:45

@444:

"az orbán kormány egy illegitim diktatúra, akkor a multiknak nyújtott nagy összegű [állami] kifizetések is illegitimek."

Így van.