1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.01.01. 13:28 HaFr

A politikai gondolkodástörténet-írás módszertanához

Képtalálat a következőre: „avar, hun. magyar”

A gondolkodástörténet nem filozófiatörténet, a tárgya nem elsősorban egyes alkotók és ezeknek a századokon átívelő diskurzusában megnyilvánuló gondolkodási minták, iskolák, áramlatok értelmezése, előadása és rendszerezése, hanem egy közösség produktumának elemzése. A politikai gondolkodástörténet értelemszerűen egy adott közösség politikai (tkp. az önigazgatásra való) képességének alakulásáról való történeti beszámoló. Ez a látószög egyformán a politikai közösség gyakorlatáé és a saját magára való reflexiójáé. A szerencsés politikai közösségekben gyakorlat és reflexió termékeny egyensúlyban vannak, a legkevésbé szerencsésekében mind a kettő improduktív. A magyar nemzet mint politikai közösség története ez utóbbi véglethez áll közelebb.

A gondolkodástörténet abban a végletben, ahol mi mozgunk, inkább mentalitás- és kultúratörténet, hiszen a politikum nagyfokú reflektálatlansága és a csökevényes reflexiónak a gyakorlattal való meg nem felelése miatt aligha lehet a szisztematikus reflexiót sejtető "gondolkodástörténetről" beszélni. A politikai gondolkodásunkból csaknem teljesen hiányzik a filozófiai szint és meglehetősen terméketlen a gyakorlati reflexió -- tkp. a termékeny politikai kritika -- szintje. Ami van, az leginkább bizonyos ideologémák és érzelmek politikai tárgyiasítása, reciklikálása és (populista) propagandisztikus felhasználása. Oka van annak, hogy ez így van. A kérdés -- hogy miként értelmezzük a feladatunkat -- ugyan első ránézésre módszertaninak tűnik, de a módszertan itt se más, mint a tényanyaghoz szabott adekvát elbeszélési forma. Nem arról van szó, hogy ne lettek volna "gondolkodóink" (bár messze többen voltak a "kommentálóink" a valamennyire is reflexív habituson belül), de ha a belőlük összeállított gondolkodástörténetből akarnánk megérteni a magyar politikatörténet eszmei vagy elméleti vonulatait, akkor csak igen töredékes, néhol félrevezető tudást nyernénk.   

Amikor gondolkodástörténetet írunk, azzal a felismeréssel kezdjük, hogy a közösség változó önigazgatási készségei, a politika változó intézményes rendje (rendszere) és végül a (tárgyiasult) politikai mentalitástörténet csak együtt vizsgálhatók. Egy példával szólva a magyar őstörténetből (ameddig a jelenünket vissza kell vezetni): míg a családi és nemzetiségi viszonyok kulcsszavai már a bőven a Krisztus előttig visszanyúló finnugor korban beépültek a nyelvünkbe, kifejezetten a politikai és (az ezzel összevethető közösségi készségeket követelő) katonai szervezettséget török eredetű szavak jelzik (bátor, gyáva, kantár, gyűlés, sereg, tömény = tízezer lovasnyi katonai egység, béke, törvény). Egy-két évszázaddal a honfoglalás előtt az ősmagyarok a magasabb altáji-török kultúra hatása alatt jelentős közösségi készségjavuláson mentek át, amelynek emlékei leülepedtek a nyelvben is. Hasonló készségjavulás történik a Magyar Királyság megalapításával és az Európába való beilleszkedéssel, majd legközelebb a XVIII-XIX. században Habsburg hatás alatt, amelyek mind tükröződnek a szókincsünkben is.

A szokványos politikai gondolkodástörténetnél tehát jóval szélesebb és mélyebb merítésre van szükségünk ahhoz, hogy megértsük, ami a célunk: a magyar nemzet politikai konstitúciójának folyamatát. Ezt pedig azért, hogy pontosan felmérhessük, miért ennyire improduktív a közösségi cselekvésünk és milyen modernizációs utak állnak előttünk a jövőben, amelyek egyúttal nem is idegenek a több ezer éves készségfejlődésünktől, hanem ennek organikus korrekciójának eredményei.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr4213537957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.01. 15:07:45

A magyar nép egyik érdeme, hogy erős az igazságérzete, akkor is ha a gyakorlatban sokszor vét ellene.

Pont ezen alapszik a kapitalizmus spontán elutasítása is.

S ez a lélekből árad. Az átlagmagyar nem képes filozófiai indoklást adni hozzá.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.01. 15:40:37

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"A magyar nép egyik érdeme, hogy erős az igazságérzete, akkor is ha a gyakorlatban sokszor vét ellene."

Nem minden, a ki ezt mondja nékem: Uram! Uram! megyen be a mennyek országába; hanem a ki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát.

Máté 7:21

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.01. 17:08:32

@neoteny:

Irreleváns, az idézeted az egyénre vonatkozik, itt meg a közösségről van szó.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.01. 17:11:21

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

A közösség egyénekből áll; csak egyének tudnak véteni, a közösség nem.

Moin Moin 2018.01.01. 23:43:46

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Te, minek szól bele egy bolgár - szláv? török? - a magyarok dolgaiba? ...Hisz ti még a keresztet is fordítva vetitek!:-)

Moin Moin 2018.01.02. 00:00:49

"...jóval szélesebb és mélyebb merítésre van szükségünk ahhoz, hogy megértsük, ami a célunk: a magyar nemzet politikai konstitúciójának folyamatát. Ezt pedig azért, hogy pontosan felmérhessük, miért ennyire improduktív a közösségi cselekvésünk és milyen modernizációs utak állnak előttünk a jövőben, amelyek egyúttal nem is idegenek a több ezer éves készségfejlődésünktől, hanem ennek organikus korrekciójának eredményei." - Ami azt illeti, hogy olyan modernizációs utak feltárása lenne a cél, amelyek nem idegenek a magyar készségfejlődéstől..., nos, a posztban felsorolt mocdernizációk mind-mint tökéletesen idegenek voltak az addigi/korábbi magyar készségfejlődésektől. A finnugortól a török, a töröktől a germán-keresztény-feudális-nyugati... Minden egyes, a magyar népnél (jelentsen ez a kifejezés bármiféle etnikai-kulturális képtetet is) társadalmi stratégiaváltást eredményezett/kényszerített ki, tökéletesen idegen volt és semmiképp sem volt az addigi fejlődésből szervesen következő.

Ez két dolgot jelez/jelent:
1.) Azért nem képes "a modernizálódás" működni, mert "a néplélek" azt mindig valamiféle megerőszakolásként, tökéletes tájékozatlanságban éli meg, ezért fél tőle és ellenzi.
2.) A magyarság évezredek óta nem képes saját erőforrásokból, a saját szerves belős fejlődésée által kitermelni a szükséges megújulásokat az önigazgatás-(önszervezés-)képesség területén.

...Innen/ebből érdemes el- és kiindulni!:-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.02. 04:19:02

@Moin Moin: igen, vettem, a szempontok bedolgozása nem is kerülhető meg

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 04:44:33

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

És ennek mi köze van ahhoz, hogy tud-e a tömeg véteni vagy pedig csak az egyének képesek véteni?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.02. 05:01:06

@neoteny:

Az, hogy vannak dolgok, melyeket nem egyének követnek el, hanem tömegek.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.02. 05:02:22

@Moin Moin:

Maga a kérdés hibás: miért kellene modernizálódni? Ez csak egy szűk elit érdeke valójában.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.02. 06:38:00

@HaFr:

Kösz.

Egyszerűen a nép nem akar modern lenni, mert a modernitás csak szenvedést hozott a világra:
- szétverték a vallást,
- elkezdték szétverni a családokat,
- büdös zsírkulákok csicskáztatják a kisembereket.

Kinek kell ez?

A nép bölcs azonban, s forrong, egyre hevesebben.

A kulákoligarchák meg majd meg lesznek lepődve, amikor kivesszük kezükből a bankóprést, s elárasztjuk a népet pénzzel...

screpes 2018.01.02. 06:59:02

@HaFr:
lám, ledominálja a blogot az idegenkezű vezérszónokod, per ön-definitem: Birka....
Ez is trollkodás, mindegy hogy kap e pémzt, mennyit
Eszébe jut, kotkodácsol, még a ládára is felszáll... (Petőfi)

Azt írja Birca:
"... maga a kérdés is hibás: miért kellene modernizálódni, ... ez csak egy szűk elit érdeke ---"
Ezt írja, ül a jólétben az internetjénél az arcűtlan..
Azért írhatja, mert a szűk elit részese, erőszakkal, vagy (most épppen) a hülyeség hiteles fenyegetésével élve.....

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 07:07:54

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

A tömeg ereje olyasvalami, amit a tömeg követ el? Azt hiszem, te tévedésben vagy az elkövetés fogalmát illetően.

Lavinia Pinkerton 2018.01.02. 07:32:34

@HaFr: Ahogy a szavak felől nézed a posztban a gondolkodástörténetet, arról az jut eszembe, hogy a fidesz 2002 táján elkezdett valami háborús retorikát, amit azóta is művel.
Spionok, árulók, harc, szövetségesek, mozgalom, háború, nincs hova hátrálnunk, sötétben bújkáló ellenforradalmárok, forradalom, körök, összeesküvés meg más szavak.
Nekem, aki a rendszerváltáskor még fiatal voltam, annak a korosztálynak a tagja, amelyik már nem volt kiszes, mert röhejesnek tartott minden mozgalmárkodást,
ez a retorika az orosz filmekből volt csak ismerős,
áporodottan feketefehér, komcsi , visszamaradott ,
és nagyon dedósnak tűnt.
Az ország többi részének, akik úgy látszik tövig megélték a kommunista békeharcot,
ezek a szavak egy visszaút voltak a horthysta-rákosista gondolkodásba, és örömmel tértek oda vissza.
Nem csak az öregek, hanem a horthysta-rákosista nagyszülők fiai, unokái, dédunokái is.
Volt az a 800 ezer párttag állítólag, na azok ötösével szaporodtak azóta, mert nem volt szűkös az ellátmányuk.
Ezek adják a magyar politikai képzetek összességét.
Nem szégyenlik orvosnál, patikában, iskolában, boltban terjeszteni az áporodott szavaikat, sőt.
Amióta meg Orbán ezen a lovon lovagol, azóta mögötte a csontbrigád.
Ezt a múlt századi horthy-komcsi örökséget nevezik magyar gondolkodásnak, pedig azok a magyarok, akik elhagyják az országot, ezt vetik le legelőször.

Mindössze szovjet örökség.
A magyaroknak nincs semmilyen gondolkodásuk.

Lavinia Pinkerton 2018.01.02. 07:46:56

@screpes: Nem kell, hogy értelme legyen annak, amit mond. Értelmes beszédre a magyar ember elalszik.

Csak zagyválnia kell a kulcsszavakkal valamit, amit sose hagy abba,
mert az állandóság meg a hülyeség elegye az, ami örömet okoz az állandóan hülyéknek.
Az otthonos akolmeleg a népszerű ebben az országban. Ezt hozza birca.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.02. 08:11:19

@neoteny:

Úgy értem, van amit az egyén nem követ el, ha nincs tömegben.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 08:19:42

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"van amit az egyén nem követ el, ha nincs tömegben"

Hogyne: a bűnszövetkezetben elkövetést nem követheti el _egyetlen_ egyén. De a bűnszövetkezetben elkövetett bűncselekményeket a bűnszövetkezetre lépett _egyének_ követik el, nem a bűnszövetkezet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 08:20:22

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"Jól tette."

Helyesen: jól tönkretette a venezuelai gazdaságot.

Kage kyōi 2018.01.02. 11:14:28

@neoteny: Az egy tragédia hogy ő maradhat. Szerintem az van hogy a sereg fél hatalma elvesztésétől ezért beállnak Maduro mögé!

Moin Moin 2018.01.02. 11:31:32

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Bár tudom, hogy csak egy hülye, frusztrált troll vagy, de mégis: az egyik legfontosabb, legalapvetőbb kérdést tetted most fel az emberiséggel kapcsolatban!

Igyekszem tömör választ adni neked és mindenkinek:

Modernizáció azért „kell”, mert erre egy sajátos evolúciós fejlemény készet minket, embereket. Nem az a modernizáció (azaz: a technológiai haladás és az amiatt elkerülhetetlenül bekövetkező társadalmi, gazdasági és életmódbeli átalakulások) hajtóereje, hogy az emberi életet akarjuk kényelmesebbé és biztonságosabbá tenni – ez legfeljebb, jobb esetben csak hozadék. Az igazi ok az, hogy az emberi faj kialakulása azzal indult, hogy végbement egy kicsiny emberszabású főemlős-populációban egy véletlen mutáció: az addig (a többi emberszabásúban) csupán a születést követő néhány hónapra korlátozódó és aztán markánsan lecsökkenő késztetés a kíváncsiságra és az újdonságokra megmaradt egész életen át.

Ez az eredetileg a meglehetősen bonyolult közösségen belüli élettel és (többek között) az élelemszerzés diverzifikált módszereivel, ezek gyors és rugalmas elsajátításával összefüggő kíváncsiság-képesség az emberszabásúaknál azért fejlődött ki az élet első szakaszára, mert a csoport túlélését, sikerét az említett bonyolult és diverzifikált, a környezetre nagyon rugalmasan reagáló módszerek nem genetikusan, hanem szocializációsan adódtak át. (A génekbe való „kódolás” egyfelől a viselkedésminták sokszínűsége miatt, másfelől pedig a fejlődés sebessége miatt nem volt az evolúció számára „járható út”, így egy genetikusan kicsi módosulással a kíváncsiságképesség növekedett meg.) Mivel az evolúció „takarékosan” dolgozik, ezért ez a kíváncsiság csak addig maradt bekapcsolva (és csak addig használtak többletenergiákat a fiatal egyedek ennek következtében), amíg megtanulták és begyakorolták a rugalmas viselkedést, mint csoportmintát. Ezt követően ez a fajta „izgágaság” már zavarokat okozott volna az adott élőhelyen-környezetben (esőerdő), többlet erőforrásokkal nem szolgált volna. (Ez egy összetett, oda-vissza folyamat volt, ezért írok most erről csak nagyon felszínesen és nyilván sok-sok kérdést megválaszolatlanul, kifejtetlenül hagyva…)

…Aztán létrejött a mutáció az említett kis populációnál és ezzel az időközben megváltozott élőhelyen (szavannán) sokkal jobbakká váltak az életben maradás esélyei és az erőforrás-szerző képességek megnövekedtek; azaz új energiamérleg-helyzet jött létre: immár megérte „halálig kíváncsinak, rugalmasnak és újítónak” maradni! Az e mutációt hordozó egyedek szaporodási (génátadási) képessége jelentősen meghaladta a nem mutáns egyedekét, így az előbbiek elszaporodva elindították az emberi fajhoz vezető átalakulást…

Természetesen, mint minden „képességgénnél”, a kíváncsiságnál is nagy a szórás: vannak, akikben erősebb ez a késztetés és vannak, akik inkább „konzervatívak” (mindennek jól feltárt genetikai/multigénes alapjai vannak – és nyilvánvaló az is, hogy a „hasonló hasonlót keres és hasonlóan adja át” viselkedésmintája alapján a „kíváncsi-liberális” párok ezt a szocializációs mintát közvetítik a gyerekeik felé is, míg a „konzi” családok a sajátjukat, ezzel erősítve a továbbadott gének hatásait. Ezt sem fejtem most ki a maga teljességében…)

A lényeg: az az „örökös kíváncsiság” ösztökél minket arra, hogy „folyton újakat találjunk ki” és hogy élvezzük az újdonságokat, izgassanak azok minket. (természetesen, ahogy az előbb írtam, nagy egyéni szórást mutatva e téren!) Ez hajtja a modernizációt: jobban érzik magukat az emberek egy (azért nem befogadhatatlanul gyorsan) megújuló, újdonságokkal teli közegben.

E folyamat az ipari forradalom óta (de valójában már a XIII-XIV. századi „protoreneszánsz” kor óta) a korábbi tempóhoz képest felgyorsult, és napjainkra elérte azt a szintet, hogy be- és elfogadási ingerküszöbhöz érkezett. Ennek társadalmi aspektusait meg írja meg nektek a Péter!:-)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.02. 12:06:15

@Moin Moin:

Kevered a modernizációt a haladással.

Az utóbbi nem más, mint a tudományos fejlődés, az emberek egyre többet tudnak, s képesek a tudást egyre jobban felhasználni.

A modernizáció viszont a társadalmi mérnökösködés produktuma, s eredménye negatív: az ember elfajzása, az erkölcsek áthúzása, az ember elállatiasítása a cél.

2018.01.02. 12:07:13

@Moin Moin:
az evolúció alapvetően próba hiba módszerrel működik. a németek feladták a nemzeti kereszténység államegységet, mert többségükben úgy képzelik, hogy képesek lesznek integrálni a tömegével betelepülő muszlimokat. tegyék ezt. de ez egy próbálkozás. egyáltalán nem biztos, hogy sikerrel jár. hanem az is lehet, hogy megint csak arról van szó, hogy az önhitt német társadalom a történelemben sokadjára próbálja lerombolni az európai kultúrát.

zipe moha 2018.01.02. 12:08:14

...a magyar modernizációról minden korban( képes beszéd): a " Család" lecserél (né)az ósdi, agyonhajtott autóját (társdalom szervezését)
Ideális esetben egy jó terepjárót! vesznek, erős motorral modern asszisztensekkel..ha kell gyors, ha kell erős..autópályán és terepen is képes hatékonyan közlekedni..
A legjobb ül a kormányhoz, mellé pedig a legjobb navigátor...a modell pedig 9(millió) utast ,a "kölyköket" is könnyedén elszállítja...

Ám "Apuka" sportkocsit akar..amelyben ő fér el..és aktuális( keleti-nyugati) szeretője..
"Anyuka" luxus autót akar...néha jönne csak haza külföldről meglátogatni (ellenőrizni) a "kölyköket"

A "Kölykök" mindkettőjük szerint közlekedjenek gyalog,üljenek a keréknyomra vagy fapadra...esetleg stoppoljanak...kit érdekel?..Viszont töltsék fel idejében Apuka/ Anyuka bankkártyáit bőséggel (gyorsabban mint ahogy az ürül), hogy ne legyen akadály a tankolás/ bankolás...

" Nos Kölykök, modernizáljuk? Sport autó legyen vagy luxusautó?...mindegy mit mondtok...rátok hivatkozunk...aztán egyszer majd szaladunk, ha majd elég nagyok/okosak lesztek..de addig még rengeteg idő eltelik..nem igaz?"

Moin Moin 2018.01.02. 12:27:31

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: A modernizáció csak annyit jelent, hogy valami (jellemzően egy társadalom, vagy egy gazdaság/gazdasági ágazat, esetleg döntéshozatali struktúra)) továbblép egy korábbi állapotából egy másikba. Ez lehet spontán folyamat is, mindenféle erőszak nélkül.

Moin Moin 2018.01.02. 12:29:39

@444: "az evolúció alapvetően próba hiba módszerrel működik." - Pont, eddig kellett volna ide kommentezned!

A továbbiakkal, a nettó, fajtiszta, elmebaj-szintű németellenességeddel a területileg illetékes pszichiátriát légy szíves felkeresni!:-)

Moin Moin 2018.01.02. 12:36:17

@zipe moha: Porsche Macan, esetleg Cayenne?:-)

2018.01.02. 13:02:13

@Moin Moin:
te azt honnan tudod, hogy a te próbálkozásod feltétlenül sikerre vezet össztársadalmi mértekben? a németek próbálkoznak az iszlám tömeges integrációjával. mert erre szavazott a németek döntő többsége. de a németek többsége végre feladta szörnyűséges nacionalizmust. a németeket végre nem bassza szét az ideg. hanem válogatás nélkül keblükre ölelik a szegény kis bevándorlókat. majd utána egy részüket kiutasítják. mert a német nép ennyire humánus. erről híresek. a németek hajtsák végre soros ördögi tervét. rendben van. de miért kellene mindenkinek követnie.

2018.01.02. 13:05:44

szóval honnan a francból tudod, hogy amit te gondolsz az biztosan jó lesz?

Moin Moin 2018.01.02. 13:30:09

@444: Neked csak az orvosaid utasításait kell(ene) követned - a többit hagyd ránk, épelméjűekre!:-)

2018.01.02. 13:41:44

@Moin Moin:
részemről ez csak komolytalan trollkodás. ha te komolyan gondolod, hogy te majd tudod, hogy mi lesz az evolúció vége. a globális kapitalista embertípus. mert te ezt átlátod az ősrobbanástól a világvégéig. mert ennyire okos vagy.

abdul hackeem 2018.01.02. 14:16:59

@444: Okosnak nem tartom magam, de megmondom mi lenne jó. Az, ha komolytalan trollkodást az udvari vécében történő alámerülgetésben gyakorolnád a többi troll haveroddal együtt.
Akkor nem kellene nekem, itt, és más értelmes blogon, az értelmes hozzászólásokat kibogarásznom a sok trollkodás közül.

Janossz 2018.01.02. 14:18:07

@444: " válogatás nélkül keblükre ölelik a szegény kis bevándorlókat. majd utána egy részüket kiutasítják "
Ha nektek engedélyezve lenne a MENEKÜLT szó használata esetleg értelmet is nyerhetne a mondatod.
MENEKÜLT maradhat, a többi vissza. Érted ezt?

2018.01.02. 14:45:19

@Janossz:
na de miféle humanizmus az, hogy előbb mindenkit beengednek. tudván, hogy ezek a szerencsétlenek a legtöbb esetben a családjuk összes vagyonát embercsempészeknek fizették ki. a szövetségi kormány a balkáni embercsempészekkel és a velük szövetkező úgynevezett jogvédőkkel összejátszik azért, hogy minél több szerencsétlent importáljon. ez a céljuk. majd ezek utána aki nem tetszik azt kelet-közép európában szétosztanák vagy kibasznák. miféle humanizmus ez? miféle vallásfelekezet?

Janossz 2018.01.02. 14:50:06

@444: Az miféle humanizmus, miféle felekezet, ha egy ország ab ovo elzárkózik a szerencsétlen menekültek befogadásától?
A magyarságnak tán biztosítása van arra, hogy innen természeti-ipari katasztrófa, háború okán soha nem akar majd senki menekülni?
Ha egyszer mégis így lenne, mire számíthatunk majd?

2018.01.02. 15:05:13

@Janossz:
a magyar diplomácia álláspontja ez ügyben elég egyértelmű. az első biztonságos országig menekült. magyarul a szomszédokkal állunk humanista kockázatközösségben. a délszláv háború idején és a romániai forradalom idején magyarország segítséget nyújtott. ez a nép eleget harcolt mindenféle katonai diktatúrával szemben.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2018.01.02. 15:10:26

Le se merem írni. Finnek szerint finnek a mai Finnország területén már 5.000 évvel ezelőtt is éltek. Ennek ellenére nagyon kevés szó van a mai finn nyelvben a közös múltból. Több magyarázat lehet erre. Az egyik, talán mégse olyan szoros szálak fűzik a két nyelvet egymáshoz. Állítólag eléggé megszenvedtek a finn-ugor elmélet kiagyalói, amíg sikerült nekik találni egy európai nyelvet, ami legalább egy valamiben mutat hasonlóságot a magyarral. A nyelvtani nemek (der/die/das, hi/shi/it) hiánya.

Nehezen képzelhető el, hogy az együtt élő, egymásra ható, a másikat leigázó népek ne hatnának a nyelvre, jobban mondva szókincsére, kivéve persze a magyart. Mi állítólag szinte mindent átvettünk, vagy ránk erőltettek (katonai vezényszavak). Viszont a nyelv belső szerkezete annyira szilárd, hogy arra az évszázadok óta nyomást gyakorlók (habsburgok) sem tudtak hatni. A több évtizedes kötelező orosz nyelvoktatás a rossz iskolai osztályzatokon kívül semmi nyomott nem hagyott bennünk. A „magyartalanságok” a hivatali nyelvben - -három évek óta- - azonnal kikopnak, ahogy a tűzzel-vassal fenyegetettség megszűnik. Aztán vannak szavak, melyek bekerülnek: tapéta, bicikli, ahogy a német nyelvbe a Gulasch.

Ennek fényében a - -soha ne add föl- - különös jelentőséggel bír, hiszen napjainkban a 15 millió magyar anyanyelvű ember között előbb utóbb csak megjelenik majd egy megújulási „divatirányzatot” követő/követelő csoport. Jó lenne megélni még!
- - -
(szándékosan nem magyar hivatkozások:)

„Die ungarische Sprache hat eine mehrtausendjährige Geschichte. Zahl der Muttersprachler rund 15 Millionen”
lingvo.info/de/lingvopedia/hungarian

Heute geht man davon aus, dass seit mindestens 3000 v. Chr. Menschen finnisch-ugrischer Sprache in der Region des heutigen Finnland gelebt haben,
finland.fi/de/leben-amp-gesellschaft/woher-stammt-finnisch/

„erstaunlich wenige Wörter aus dem Ur-Finno-Ugrischen bis in die finnische Sprache unserer Tage geschafft haben.”
finland.fi/de/leben-amp-gesellschaft/huter-der-finnischen-sprache/

2018.01.02. 15:11:09

@Janossz:
a humanizmus az lenne, hogy a gyerekeknek segít valamilyen nemzetközi szervezet. nemzetközi vöröskereszt, vagy unesco. az a szerencsétlen közel vagy közép-keleti fiatal, amelyiknek a családja minden vagyonát kifizeti embercsempészeknek, kifizethetné tandíjként is. és tanulhatna egyetemen, főiskolán vagy szakképzési centrumban. a tanulmányok mellett dolgozhatna vendégmunkásként. és ezek után lenne szakértelme, hogy újjáépítse az országát. csak ez a német gyáriparosoknak nem érdekük. az igazgatótanácsokban pöffeszkedő német pénzügyi elitnek

Janossz 2018.01.02. 15:11:56

@444: 56-ban az egyetlen szóba jöhető "első biztonságos" ország Ausztria volt. Nekik kellett volna befogadni a 200+ ezer menekültet? Gondolod?

2018.01.02. 15:25:55

@Janossz:
jobb lett volna ha nem szóródik szét a magyarság, akkor többe esélyük lett volna prágának 68-ban. mert ha győz a népfelkelés, akkor 200 ezer magyar magyar a szomszédos ausztriából hazatérhet.

persze ez nem azt jelenti, hogy nem lehet magyarországról akár ausztráliába menni és ott letelepedni. hanem csak azt, hogy az első biztonságos országig tart a menekülés. és onnantól kezdve gazdasági célú bevándorlás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 15:48:40

@444:

"jobb lett volna ha nem szóródik szét a magyarság"

Szerinted. Az '56 után szétszóródott magyarok szerint meg a szétszóródás volt jobb _számukra_.

Janossz 2018.01.02. 15:57:35

@444: "jobb lett volna ha nem szóródik szét a magyarság, akkor többe esélyük lett volna prágának 68-ban. mert ha győz a népfelkelés, akkor 200 ezer magyar magyar a szomszédos ausztriából hazatérhet.
Ezmiez?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 16:00:12

@444:

"részemről ez csak komolytalan trollkodás."

De az már nem komolytalan trollkodás amikor Komádi önkormányzatának árulod a gazdaságélénkítő okosságaidat: azért már megfizet téged Komádi önkormányzata a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javakkal.

2018.01.02. 16:06:14

@neoteny:
az ország egésze szempontjából lett volna jobb. egyénileg lehet, hogy jobban jártak azok, akik tovább álltak. nem feltétlen, de lehet. ez lényegében vallási kérdés. a magyar kivándorlók többsége feladta nemzeti keresztséget, vagy fel sem vette és a judaizmust választotta. természetesen nem gondolom, hogy utóbbi feltétlen rossz, vagy gonosz lenne. semmi ilyesmit nem képzelek. nyilván mindenki élhessen ott, ahol akar élni, és éljen ott és úgy, ahogyan meg tud élni. (jelzem azt sem gondolom komolyan, hogy "a" németek ilyenek vagy olyanok.)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 16:17:02

@444:

"az ország egésze szempontjából lett volna jobb."

Helyesen: a te vallási meggyőződésed az, hogy az ország egésze szempontjából lett volna jobb. Mint ahogy Rákosi elvtárs és klikkjének meggyőződése is az volt, hogy az általuk kijelölt út a szocializmus építésére az ország egésze szempontjából jó volt. Csak aztán meghalt Sztálin és jött '56.

"nyilván mindenki élhessen ott, ahol akar élni, és éljen ott és úgy, ahogyan meg tud élni."

Tudsz te ha akarsz.

"jelzem azt sem gondolom komolyan, hogy "a" németek ilyenek vagy olyanok."

De azt már komolyan gondolod amikor Komádi önkormányzatának árulod a gazdaságélénkítő okosságaidat: azért már megfizet téged Komádi önkormányzata a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javakkal.

2018.01.02. 16:26:48

@Janossz:
felteszem ha 1968-ban ausztriában van 200 ezer magyar, aki egy esetleges rendszerváltással kész hazatérni, akkor kádárnak nehezebb lett volna a magyar néphadsereget csehszlovákiába vezényelnie. könnyebben kitört volna a lázadás pozsonyban. és így akár monarchia felbomlása után 150. évvel lehetett volna rendszert váltani.

persze ez a felvetés történelmietlen. de az ország számára nyilván jobb lett volna ha az 56-osok csak az első biztonságos országig menekülnek és nem szóródnak szanaszét. az egyéni érdek felülírta a közösségi érdeket. a judaizmus győzött. de az sem feltétlen rossz, vagy gonosz. hanem csak arról van szó, hogy az 56-osok feladták a nemzeti kereszténységet. és úgy egyéni érdekek mentén szerveződnek. és nem képesek valódi közösségként működni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 16:38:15

@444:

"csak arról van szó, hogy az 56-osok feladták a nemzeti kereszténységet. és úgy egyéni érdekek mentén szerveződnek. és nem képesek valódi közösségként működni."

Ez a te törzsi tudatod: hogy te tudod azt, hogy hogyan működik egy "valódi közösség".

2018.01.02. 16:40:01

@neoteny:
semmit se árulok komádi önkormányzatának. pláne nem itt. szerinted olvassák ezt a blogot? véletlen böktem egy járási kormányhivatalra. és kérdeztem, hogy ha a pkp hatalomra kerülne, akkor mi történne szabó erika munkaügyi főelőadóval.

Janossz 2018.01.02. 16:49:58

@444: "könnyebben kitört volna a lázadás pozsonyban. és így akár monarchia felbomlása után 150. évvel lehetett volna rendszert váltani."

Ez még mindig ezmiez...
Mi történt 2168-ban? Vagy 1818-ban? Mi van?

Felteszem, hogy zavaros, érthetetlen dolgokat írsz.
Prágai népfelkelés, pozsonyi lázadás, iszol te eleget?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 16:54:10

@444:

"semmit se árulok komádi önkormányzatának."

Azt mondod, hogy Komádi önkormányzata semmit sem fizetett a 227 oldal bő lére eresztett gazdaságélénkítési okosságaitokért? Te fényevő vagy?

"véletlen böktem egy járási kormányhivatalra."

Világos: véletlenül tudtad azt, hogy Komádi önkormányzata megfizetett külsős "reálértelmiségieket" azért, hogy készítsenek egy 227 oldalas bő lére eresztett gazdaságélénkítési tanulmányt, amiért Komádi önkormányzata a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javakkal fizetett.

2018.01.02. 17:04:09

@neoteny:
az 56-os magyarok számára az egyéni érdekek fontosabbak volt, mint a közösségi összetartás. ezért szóródtak szanaszét. kádárnak nem kellett különösebben félnie attól, hogy egy negyedmilliós közösség ott lakik a szomszédban, amelyik bármikor visszatérhet a hazájába.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 17:06:33

@444:

"az 56-os magyarok számára az egyéni érdekek fontosabbak volt, mint a közösségi összetartás."

Ez a te törzsi tudatod: hogy te tudod azt, hogy mi "a közösségi összetartás".

2018.01.02. 17:27:15

@neoteny:
ne viccelj már. a legtöbb kistérségi központ rendelkezik valamilyen területfejlesztési programmal. amit újabban integrált városfejlesztési stratégiának hívnak. ez a brüsszeli pénzek lehívásának előfeltétele. de éppen az a probléma, hogy azt nagyrészt nem a helyiek írják. hanem megbíznak egy tanácsadó céget. és az egy kaptafára felhúzza ezeket. a szocik idején az volt, hogy építsünk autópályát és fürdőket. ebből lesz az, hogy turizmus fejlesztés egyenlő térkövezés. építsünk kerékpárutat. a falusi út töredezett. amit igazán használnak. de építsünk kerékpárutat. de azon kerékpáros nem jár. nem a helyiek jelölték ki. a polgármestert elsősorban az érdekli, hogy a pénzt a lehető legegyszerűbben lehívják. a brüsszeli bürokráciát pedig azt, hogy a lehető legbonyolultabb módon szétosszák.

2018.01.02. 17:35:35

@neoteny:
az nem valódi összetartás, hogy szanaszét szóródnak. az egyéni érdekeken túl létrejönnek ugyan helyi csoportosulások. de ezek már nem kapcsolódnak egy közös hálózatba. az egyénieskedésen túl hiányzik a közös vallás, ami összetartja őket. azért, mert a kivándorlók feladták a nemzeti keresztséget vagy fel se vették. és úgy válnak önimádóvá és magyargyűlölővé. akikkel viccelődni se lehet. lásd moin moin.

2018.01.02. 17:40:05

@Janossz:
prágában 68-ban volt egy népfelkelés. és ha kelet-ausztriában van 200 ezer magyar, aki vissza akar térni a hazájába és a bécsi kormány presszionálja, akkor a szomszédos pozsonyban is könnyebben kitör a lázadás. és akár 68-ban is lehetett volna rendszert váltani. mert moszkvából azt mondják, hogy hagyjuk a kelet-közép európai térséget a picsába. mi ezen olyan bonyolult, hogy nem érthető.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 17:43:32

@444:

"de éppen az a probléma, hogy azt nagyrészt nem a helyiek írják. hanem megbíznak egy tanácsadó céget. és az egy kaptafára felhúzza ezeket."

De te azért nagy büszkén betoltad ide az általad "véletlenül" megtalált 227 oldalas bő lére eresztett gazdaságélénkítési tervet, amit Komádi önkormányzata a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javakkal fizetett meg. Te, aki a "félállami" szocializmus szószólója vagy, amiben te és a hozzád hasonló "reálértelmiségiek" megtervezik azt, hogy hány tornacipőre van szüksége a magyar iskolásoknak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 17:47:27

@444:

"az nem valódi összetartás, hogy szanaszét szóródnak."

Helyesen: az a te törzsi tudatod, hogy te tudod azt, hogy mi "a valódi összetartás".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 17:48:03

@444:

"mi ezen olyan bonyolult, hogy nem érthető."

Érthető ez: te szeretsz fékeveszetten fantáziálgatni.

2018.01.02. 18:01:09

@neoteny:
az 56-os menekültek hálózata vagy összefüggő vagy nem-összefüggő. ha szanaszét szóródnak, akkor legfeljebb csak kis közösségekben tartanak össze. de azok nem állnak össze egy hálózatba. hanem egyénileg törekednek a hatalomba. így működik a "demokratikus" ellenzék.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 18:09:03

@444:

"az nem valódi összetartás, hogy szanaszét szóródnak."

Helyesen: az a te törzsi tudatod, hogy te tudod azt, hogy mi "a valódi összetartás".

2018.01.02. 18:09:10

tudtad, hogy django magyar is volt? fekete csángó.

2018.01.02. 18:09:33

@neoteny:
erdős-rényi tétel.

2018.01.02. 18:11:03

egy véletlen gráf mikor majdnem biztosan összetartó. és mikor majdnem biztosan nem összetartó.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 18:21:48

@444:

Sanyi törzsi tudata sem összetartó: 100-ért vesz nemzettestvéreitől, és 200-ért ad el nemzettestvéreinek. Biztosan nem ezt tanítják a népfőiskolán, hiszen ez nem nemzeti kereszténység, hanem nemzeti judaizmus.

2018.01.02. 19:06:53

@neoteny:
egy gráf akkor összefüggő ha bármelyik két pontja között vezet út. a teljesen összefüggő az, hogy minden pontja az összes többivel össze van kötve. egy összefüggő gráf véletlen módon széttarthat, csak nem szanaszét.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 19:08:14

@444:

"az nem valódi összetartás, hogy szanaszét szóródnak."

Helyesen: az a te törzsi tudatod, hogy te tudod azt, hogy mi "a valódi összetartás".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 19:15:12

@444:

Sanyi törzsi tudata sem összetartó: 100-ért vesz nemzettestvéreitől, és 200-ért ad el nemzettestvéreinek. Biztosan nem ezt tanítják a népfőiskolán, hiszen ez nem nemzeti kereszténység, hanem nemzeti judaizmus.

2018.01.02. 19:15:57

na, a rendszerváltáskor 2017-ig fogadtam meg, hogy a kiegyezésre kellene törekedni. 2017-ben már az érdekelt elsősorban, hogy ez miért nem sikerül. ezt legalább részben sikerült megértenem. úgy, hogy köszönöm a vitában való részvételt. meg vagyok győzve arról, hogy értelmetlen viták ezek. és 2018-at írunk.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 19:54:23

@444:

A nemzeti kereszténység is a Soros-terv része. Soros György minden egyes alkalommal felnevet, amikor a kultúrmarxista identitáspolitikát átvéve a nemzeti keresztény összetartó identitásról fantáziálgatsz.

DrGehaeuse 2018.01.03. 10:00:31

Boldog újévet kívánok bloggazdánknak és minden komment elő társnak!

Recensor 2018.01.03. 10:07:22

A magyar nép történelmi gondolkodásmódját a köznemesi mentalitás "írta" egészen a XIX. századig, majd megjelent az "urbánus", európaibb megközelítés és végül a XX. században az összes nagy ideológia is "befutott" hozzánk.

.. DE ..

Az uralkodó, jellemző és máig meghatározó értékrend az önző, kicsinyes, saját érdekeket szem előtt tartó, másságot megbélyegző, pannon önfejűség maradt. Ezt nyögjük azóta is.

DrGehaeuse 2018.01.03. 10:19:09

@HaFr: Sajnos birca egy fontos szempontra világított rá. A "nép" tömegeinek elég rossz tapasztalatai vannak a modernizáló "elit" eddigi kísérleteiről. Ezért indokolt a kérdésfelvetés: hogyan tehető a nép érdekeltté egy sikeres modernizációban?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.03. 10:33:40

@DrGehaeuse: teljesen jogos a kérdés -- mindenekelőtt nem kéne hazudni nekik

2018.01.03. 14:50:30

@HaFr:
ahhoz nem kéne előbb egy koherens elképzelés a modernizáció céljáról és mikéntjéről?
(isten őrizz)
sajnos, ahogy én látom ez a pókerhoz egy nagyon hasonlatos műfaj.
blöffölni muszáj.
az, hogy mikor ki, mit nyer, az elég vitatható, mert pl. nem lehet azt mondani, hogy a nép tömegeinek ne lenne sokkal jobb a helyzete, mint 80-100 évvel ezelőtt a modernizációból kifolyólag?
legalábbis az euroatlanti térségben biztosan.
ugyanakkor elég sok új problémát hozott föl számu(n)kra ez a modernizáció, ami a következő 100 éven belül akár elemi túlélési gondokat vethet fel.
és akkor a "nép" gondjai közt ebben a térségben a túlszaporodás még nem is szerepel.

az isten őrizz az annyi, hogyha lesz tovább, akkor az a föld népességéhez képest csak egy "laboratóriumi" kisebbségnek lesz. az is ki tudja meddig.
de hová lesz a többi?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.03. 17:34:55

@Bánegressy: szerintem elég világosak az alapcélok: közösségi kompetencianövelés, liberális demokrácia, minőségi kultúra, ilyesmi

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.03. 17:35:32

@DrGehaeuse: köszönöm, neked is boldog új évet

DrGehaeuse 2018.01.04. 13:02:07

@HaFr: Az se ártana, ha a műveltség okán elitbe sorolható emberek össze szednék végre magukat és az ál-elitnek átengedett hatalom kiszolgálása helyett legalább a hatalom kontrollját jelentő intézményék újraépítéséért való küzdelemre szereződnének.
süti beállítások módosítása