1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.12.15. 08:41 HaFr

Tüntetés a Jobbikkal és a nacionalizmus funkciója a sikeres Magyarországon

Képtalálat a következőre: „jobbik tuntetes”

Rosszul teszik, akik a politikában örök igazságokat akarnak megvalósítani -- az ilyesmi a személyes életekben sem nagyon sikerül, de ott legalább a magunk felelősségére -- előnyére vagy kárára -- cselekszünk. A politikai igazságok hajkurászása ellenben tömegsírokhoz vezet. Bőven el tudom képzelni ez alapján (is), hogy valaki személyes ízlés- és erkölcsi döntéssel nem vesz részt a Jobbik mai tüntetésén, de óvnék attól, hogy ezt "az" igazsággá tupírozza -- annál is inkább, mert a közösségi (politikai) életünkben az erkölcs már régen átadta a helyét az ízlésnek és a kisebb-nagyobb megalkuvásoknak, ehhez elég csak a balos politikai pártokkal szembeni baloldali türelemre gondolni. Ezeket a pártokat egy magára valamit adó baloldali politikai közösségnek már rég el kellett volna kergetnie csupán azon oknál fogva, hogy hagyták megrendülni a saját kormányzásuk alatt a liberális demokráciát, a Fidesszel szemben pedig semmilyen ellenállást nem akartak és nem voltak képesek kifejteni.Tehát jobban teszi a baloldali közösség, ha a Jobbik ellen érvelve nem a közjóra és az erkölcsökre hivatkozik. Elégedjen meg mindenki a személyes ízlése (félelmei, meggyőződései) hangoztatásával, és tekintsen el az általános szentenciáktól. A politikai erkölcs utáni korban élünk, amelyben az egyetlen feladatunk, hogy a személyes erkölcsök megélhetőségének megfelelő hatalmi helyzetet hozzunk létre.

A jelzett ízlés ráadásul elég reflektálatlan is, mert minimum nem tudja elválasztani egymástól a Jobbik ürügyén a demokrácia elleni támadás újabb minőségi ugrását (hogy ti. a hatalmon lévő párt az állam szelektív törvénykezését használja fel a legesélyesebb politikai ellenfele kinyírására, ideértve azt a tényt is, hogy a Jobbik ellehetetlenítése esetén már látszatdemokráciáról sem lesz érdemes beszélni) attól, hogy a Jobbik az személyes ízlések egy részével (ideértve az enyémet is) nem összeilleszthető politikai kultúrát, gyakorlatot és célokat képviselt a múltban, és képviselnek meghatározó tisztségviselői ma is. A két dolog azonban nem mosható össze, amit magukat cizelláltnak gondoló véleményformálók mégis megtesznek. Az előbbi a demokrácia ügye, az utóbbi a demokrácián belüli probléma.

Ugyanezek azt sem értik, miért van szükség nacionalizmusra -- tehát miért nem elhibázott a Jobbik politikai alapállása, ismétlem a rasszizmuson innen -- az alapvető politikai értékek dolgában. A nacionalizmusnak fontos szerepe lehetne (ahogy a nacionalizmusokat részben ez is hozta létre kétszáz éve) a modernizációban: hogy ti. olyan szolidaritási keretet jelent, amelyben az óhatatlanul fájdalmas társadalmi átalakulásokkal járó modernizációs folyamatok negatív hatásai tompíthatók, a legalább átmenetileg hátrányosan érintett embertömegek "benntarthatók a rendszerben", a nyertesek pedig nagyobb lemondásra vehetők rá a közösség érdekében. A nacionalizmus ellenben pl. egy Fidesz-rezsimben valóban pusztító, mert a modernizáció, a környezetünkhöz való mentalitás- és képességbeli felzárkózás, a társadalmi együttműködés és verseny intézményes hatékonyságának kialakítása helyett a nacionalizmust bezárkózásra, a tudatlan és cselekvésképtelen (avagy a végén már csak terméketlen rombolásra képes) tömegek félelmeinek felkorbácsolására, a nemzeti versenyképesség alapjainak rombolására használja. A nacionalizmus modernizáció nélkül -- ami az utóbbi kétszáz év magyar történelmének egyetlen legfőbb baja -- terméketlen, szomorú, hanyatló közösséget termel ki újra és újra, egyre kilátástalanabb módon. A magyar nacionalizmus ugyanakkor nem is ugorható át (hagyható figyelmen kívül) a modernizációban: az ereje okán vagy felhasználjuk erre, vagy ellene fordul.

A Jobbik mellett kiállás tehát egyszerre a demokrácia és a nemzeti modernizáció (a modernizációs nacionalizmus) lehetősége melletti kiállás is. Nem a Jobbikot kell szeretni, elég a demokráciát, habár -- ismétlem, a rasszizmusával szembeni kétség előnyeivel --  a Jobbik az egyetlen párt (tehát praktikus választási lehetőség) most, amely megközelítőleg jól lövi be a modernizáció feltételeit Magyarországon. A Momentum és az LMP kiállása mellette nem véletlen. Ezek a pártok érteni látszanak azt is, hogy a válságunkból való kiutat nemcsak a valaha szintén a nemzeti modernizációt képviselő, mára rogue, diktatórikus erővé züllött Fidesz és a posztkommer utódpártok közös visszaszorítása jelentheti csak. Amennyire tudom, a saját pártom, a (szimbolikusan létező) Polgári Konzervatív Párt, amelynek vezetésében már nem veszek részt, hasonló álláspontot foglal el ebben az ügyben. A politika az egzigenciák (kb. kényszerek) művészete (vagy inkább horror show-ja), és sajnos minél rosszabb állapotban van egy ország (és a mienk mára nagyon rossz állapotba került), annál nagyobb lelki erőre és tisztánlátásra van szüksége a show-ban a táncosoknak. A Fidesz nem ad nekünk más lehetőséget, minthogy kívülről szörnyetegeknek látszódjunk, akik belül, kizárólag maguk számára érzékelhetően, felváltva sírnak és keményítik meg a lelküket. (Erre sem voltam én alkalmas.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2713501523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lexa56 2017.12.15. 08:55:58

Az országot sajnos nem tarthatjuk tisztán, magunkat legalább megpróbálhatjuk. Döntéseinkért az örök és igazságos ítélőszék előtt fogunk felelni - egyénileg. Ki-ki elmondhatja szempontjait, csak nem próbáljuk meg azokat másokra erőszakolni. (Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Te ezt teszed).

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.15. 08:59:05

@Lexa56: nem, tényleg nem teszem ezt :) és persze igazad van, azonban ez lemondást is jelent a tágabb közösség iránti felelősségről, kvietizmusra sarkall, nem épp a republikánus erények. De te tudod ezt, és megértem miért vállalod mágis

Lexa56 2017.12.15. 09:06:07

Inkább egyedül, mint bemocskolódott lelkiismerettel. A rossz lelkiismeret számomra nem önfeláldozás,hanem a lejtőn való elindulás. Hiszek abban, hogy nekem nem az a dolgom. Aki nem így hiszi, tegyen másként. "Mert miképen egy testben sok tagunk van, minden tagnak pedig nem ugyanazon cselekedete van" (Róm 12,4). Nem a tagoknak van igazuk, hanem a Testnek. Ahhoz hogy a kar megmozduljon, antagonisztikusan működő izmok kellenek.

nevetőharmadik 2017.12.15. 09:15:13

"A nacionalizmusnak fontos szerepe lehetne (...), a legalább átmenetileg hátrányosan érintett embertömegek "benntarthatók a rendszerben", a nyertesek pedig nagyobb lemondásra vehetők rá a közösség érdekében."

nacionalizmus = szocializmus?

Tudtam! Nem véletlen fáztam a nacionalizmustól (is) mindig is. Úgy látszik, nem lehet nem kollektivistán politikát csinálni - megyek sírni és megkeményíteni a lelkemet.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.15. 09:34:31

@nevetőharmadik: sajna nem nagyon lehet, az individualizmus és az állam visszaszorítása olyan együttműködési készséget kíván egy embercsoportban, amely nélkül az előbbiek társadalmi méretben megengedhetetlen káoszt hoznak -- ellenben a nacionalizmus nem szocializmus, csak annak egy szimbolikus értékekvivalense. Amit támogat, annak nem kell okvetlenül szocializmusnak lenni, éppenséggel lehet a szocializmus leépítése is, ami mellett én érvelek

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.12.15. 10:58:41

Orbán ezzel a húzásával, nagy öngólt lőtt magának. Világosan megmutatta, hogy tart a Jobbiktól és ezzel fontossá tette őket. Az ellenzéknek ha volna esze, a választásokon legyőzhetné a Fideszt. Közös front (Jobbik, LMP, Együtt, ÚK, PKP, Momentum) a zsarnok ellen. A lista, amelyre minden kormányváltást akaró választó szavazhatna.

DrGehaeuse 2017.12.15. 12:38:43

"amit magukat cizellált gondoló véleményformálók"

inkább:

amit magukat cizelláltnak gondoló véleményformálók

feher.b (törölt) · http://pkpkozosseg.blog.hu 2017.12.15. 12:48:36

@Fuxos (ex bömis): az MSZP és a DK lelkes hívei nélkül akár kevés is lehetne ez a lista. Ember fel nem foghatja, hogy az elmúlt hónapok kabaréja után hogy nem ment még le a szocialisták támogatottsága kb. három százalékra. Valószínűleg úgy, hogy vannak emberek, akik minden tényezőtől függetlenül álmukból felkeltve is az MSZP mellé húzzák be az ikszet. Ez a szokásuk, kész. A DK hívei más tészta, ők hallgatnak a vezérre, ha azt mondja, hogy taktikai szavazatot kell leadni.

Az egyedüli esély a NER megbuktatására az, ha a NER által előre kigondolt szabályszerűségeken KÍVÜLI megoldásokat választunk. Ennek a rendszernek kb. úgy lettünk a részei, mint az egyszeri parasztember, aki négy ország állampolgára volt ötven év alatt úgy, hogy egyszer sem hagyta el a szülőfaluját. Ha ennek a rendszernek a logikája szerint gondolkozunk és cselekszünk, akkor a rendszer alapigazságai örökre igazolva lesznek. Vagyis az igazi feladat most az, hogy a rendszer ellen épp a saját fegyverét fordítsuk, a 106 körzetből a lehető legtöbbet nyerjük és kis különbséggel is el tudjuk hozni a kormányváltó körzeteket a Fidesz elől. Utána új választási törvény, új szavazás, új rendszer. Szerencsére egyre több szószólója van már ennek, de ezt a kampányt még folytatni is lehet. Szerintem.

ijontichy 2017.12.15. 13:06:38

@nevetőharmadik: "nacionalizmus = szocializmus?" Ugyan már. A nyugati világ tele van példával az "egészséges" nacionalizmusra (vagy legalábbis sokkal egészségesebb). Tetejébe ezeknek a "nacionalizmusoknak" jobbára van is mire büszkének lenniük. Mo. mire legyen büszke? Hogy "de facto" húsz éve egy Vitya & Co. pengeti a lantot? Az ízekre fragmentált, mentálisan igen rossz állapotú társadalomra? Az EU-pénzek nélkül leginkább csak stagnáló gazdaságra? A romokban (nem ROM-okban ;-)) heverő eü-re, oktatásra? Az egzisztenciális bizonytalanságban, megtakarítások nélkül vegetáló, jövőkép nélküli tömegekre?

@Fuxos (ex bömis): Van mitől tartania. Ha az ellenzéknek sikerül kormányra kerülnie (felrázva-felállítva a fotelból 3-4 milla szavazót), és ha ott is akar maradni, akkor tennie kell, amit ez a 3-4 milla elvár: lebontani az orbánizmust, szétszaggatni az országot átszövő fidesz-hálót, és visszaszerezni az ebül szerzett vagyonokból, amennyit lehet. A ballib oldal - leszámítva a tök alkalmatlan Gyurcsányt - tele van olyanokkal, akik nem_akarnak még egyszer Vitya ellenében kormányozni. Vona még új, még szeretne "harapni". Ironikus, de Vitya a saját lehetetlen kormányzásával zárta ki, hogy egy normális politikai váltógazdálkodás jöhessen létre. A "focialista" Vityának meg kellett volna tanulnia Lázár "tanár úr" bölcseletét (eddig mi támadtunk, most ők támadnak ;-) ). Egy sima váltás, orbánizmussal való el- és leszámolás nélkül, azt hiszem már nem megy. Ami baj, mert nem úszható meg újabb, a jövőt terhelő sérelmek nélkül.

2017.12.15. 13:18:07

szerintem a jobbik eddig keveseket tudott igazán hitelesen meggyőzni a radikális nacionalista széljobber pártból a centrum néppárti politizálás irányába való elmozdulás szándékának hitelességéről és távlatosságáról.
különösen a saját szavazóbázis és egyes pártvezetők makacs ragaszkodása az eredeti célkitűzésekhez és a Vona vonal bizonytalan próbálkozásai a létező politikai centrum szavazóbázisában való térnyeréshez nem elég erőteljesek.
kétségtelenül a casus belli-t kiváltó plakátkampány erőteljes jelzés volt az ellenzék széles spektrumában addig is állandó témaként létező antikorrupciós megnyilvánulásokhoz való csatlakozáshoz, viszont ez nem biztos, h lefedi a teljes centrumot.
de ha a néppártiság cél, itt még nem kellett volna megállni.
különösen, a kiábrándult balos és a bizonytalan szavazók lehet a becserkészendő tábor, de Vonáék sem nem olyan jó stratégák, sem nem olyan ügyes kommunikátorok, mint a zOrbán-habony tengely.(az igaz, h az ő ügyességükben a szabadjára engedett aljasságnak és cinizmusnak komoly szerepe van. ebben tht nem versenyezhetnek)
amúgy a demokrácia ügyének, meg a demokrácián belüli problémáknak itt van valamilyen titokzatos beépített automata fázisváltója, amint olyan párt(mint pl. a fidesz) hatalomra kerül, akinek mondjuk a demokrácián belüli problémákkal valami gondja volt ellenzékben, rögtön bajba kerül a demokrácia ügye.
ez a jobbikra fokozottan veszélyes lehet.

screpes 2017.12.15. 13:18:15

@Fuxos (ex bömis):

ebből a listából 1-1,5 millió kormányváltást akaró szavazó hiányzik...
Ők miért ne szavazhatnának a zsarnok ellen?

@feher.b:
Látom, neked is feltűnt hogya Fuxos listájából hiányzik a "zöme"...
Igazad van, nem szabad a NER-szabályrendszeren kívüli megoldásokkal élni esélyes és esélytelen pártokról matematikázva beszélni olyan esetekben amikpr éppenséggel arról van szó, hogy szavazóik hogyan szakadhatnának el tőlük. (a pártjaiktól).

(Karácsony, és jelölése azért "jó", mert lefeszítené ezeket a régibalos szavazókat a szerethetetlen pártjaikról de besorozhatóak, kompatibilisek lennének mint szavazók, a korszerűbb aktuális közakarathoz, kompatibilisekké válnak az új egységekkel.
A DK és mszp bázisa alapvetően a régi embereké, tömegében nyugdíjasok, , akik elmúlnak az idővel és az lesz velük, ami egyébként is öregeinkkel: ma göcsörtösek rugalamatlanok, stb, de etttől még -ha elmúlnak - nagyon hiányozni tudnak, hiányozni is fognak.

2017.12.15. 13:55:31

ja, bocs
szavazóbázis és egyes pártvezetők makacs ragaszkodása az eredeti célkitűzésekhez és √ezzel szemben a Vona vonal bizonytalan próbálkozásai a létező politikai centrum szavazóbázisában való térnyeréshez

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.15. 13:57:23

Egyszerűbb ez: Soros a Jobbikra fogad már, így kiadta az ukázt.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.15. 14:25:17

@Bánegressy:

"√ezzel"

Feltéve, hogy

1) a változók egybetűsek,
2) a műveleti jel nélkül egymás mellé írt változók szorozva vannak (ez pl. a konvenció a _Mathematica_ szoftverben),

√ezzel = ez√l

2017.12.15. 14:38:40

@Fuxos (ex bömis):
a listához már csak a listavezető hiányzik. és a követők sorrendje. egy 100-as lista. és mellette a nagyjából 100 egyéni kerületi jelölt. 100 tagú csapat, ami a minisztériumi szakapparátus főosztályvezetőig. ez a 300 ember egységben kiálló ellenzék hiányzik. erről nem tudnak megegyezni 7 és 3/4 éve. na és arról, hogy ez a 300 ember mégis mit képviselne túl azon, hogy van a geci orbán. a fidesznek ezzel szemben mindenütt ott vannak a képviselői. nemcsak a kerületek élén, hanem a járási, megyei kormányhivatalok élén. vezetői, helyettes vezetői pozícióiban. jelen állás szerint a fideszt a fidesz másodvonala válthatja le. és a papságról nem beszélve. ez itt áderrel nem gyurcsány.
www.debrecen.hu/assets/media/gallery/hu/10390/1200x800/171125-reformatus-kollegium-kozgyules-aj-pl-mj_56.jpg
hanem a püspök.

2017.12.15. 14:52:17

@Fuxos (ex bömis):
szóval te mondhatod, hogy válasszd el a trónt és az oltárt. az egyházi vezetőket nem érdekli. jelzem nemcsak a keresztény, hanem a zsidó egyházi vezetőket se. a klasszikus angolszász liberalizmusban a parlament kétkamarás. az alsótáblán a köznemesség, a felsőtáblán a főpapság. a választók a korona alattvalóli. ráadásul a briteknél nem is a korona, hanem konkrétan egy uralkodó-ház alattvalói. tehát a nemzeti keresztény államrend, rendi állam egy fokkal liberálisabb, mint a brit. cigányok csak azért kellenek, hogy szétverjék a fővárosi filoszemita értelmiség magyar-ellenes részét. és ennek a jelképe soros.

screpes 2017.12.15. 15:03:15

@feher.b:
bocs, az előbbi hsz- emben természetsen úgy értem, nem szabad a NER szabályrendszeren BELÜLI módszerrel élni, (ahogyan te is fogalmaztál,) véletlenül írtam KÍVÜLI-t.

screpes 2017.12.15. 15:05:47

@ijontichy:

Igazad van.
Ha lesz sikeres kormányváltás, akkor rögtön ez válik a legfontosabb nehezen válaszolható kérdéssé.
(az orbánismus leváltása nem oldható meg a jövőt megterhelő újabb sérelmek nélkül).

EZÉRT is jó Karácsony, és a formálódó, nevével fémjelzett politikai nagyvállalkozás, mert talán leginkább lenne alkalmaas a voltfideszes erők integrálására. Csak erőből ezt nem lehet megoldani, mert örökítené a problémákat. (ezt pedzegeti 444 is, iménti hozzászólásában, csakhogy ő, a szokott módon eretnekes irányba indul: a fideszét a fidesz válthatja csak le... NÁLA, valamint, a papság lesz a mérleg nyelve, a perdöntő...).

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.15. 15:08:57

@444:

A tőled megszokott féligazságok:

"a klasszikus angolszász liberalizmusban a parlament kétkamarás. az alsótáblán a köznemesség,"

en.wikipedia.org/wiki/House_of_Commons

"a felsőtáblán a főpapság"

the Right Honourable the Lords Spiritual and Temporal of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland in Parliament assembled

en.wikipedia.org/wiki/House_of_Lords

"ráadásul a briteknél nem is a korona, hanem konkrétan egy uralkodó-ház alattvalói."

The Crown is the state in all its aspects within the jurisprudence of the Commonwealth realms and their sub-divisions (such as Crown dependencies, provinces, or states). The term is a metonym for both the state and the reigning monarch.

en.wikipedia.org/wiki/The_Crown

2017.12.15. 17:19:30

@neoteny:
na de a "nácikok" azt mondják, hogy a szent korona uralkodjon. tehát azt mondják, hogy a nemzeti keresztségben mindenki a korona alattvalója. és a nép nem egy uralkodóháznak van alávetve, mégcsak nem is a parlamentnek és a kormánynak, hanem a koronának. és egyébként éppen ebből következe, hogy viszonylag szabadon hozhatják létre a települési önkormányzatokat és választhatnak országgyűlést. tehát éppen ebből következik, hogy nincs egyszemélyi uralom. hanem sok egymásba fonódó uradalom van. vegyes önkormányzatiságban szerveződő településhálózat. csak ez nem tetszik a nyugatnak se. mert úgy képzelik, hogy ha azt mondják brüsszelben, vagy strasbourgban, akkor nincs apelláta. ebből az következe, hogy a szövetségi legfelső bíróság adhat k.u.k. iránymutatásokat, de az nem kötelező érvényű, mert a császáriak nem állnak a királyiak felett. a magyar köztársaság (azaz a király nélküli királyság, nem kell király, mert a korona uralkodik) szuverén jogállam. és erre azt mondják a nyugatosok, hogy erről le kell mondani. uniós törvényhozás csak a főszabályt mondja ki, akkor attól az országos, vagy akár a megyei gyűlések kivételes eljárásban eltérhetnek. tehát ez a koronásdi túl azon, hogy tradicionális, elég libeális is egyben. csak ez nem a "tudjukkik" liberalizmusa. akik azt mondja, hogy a magyar iskola ne a korona alattvalóját nevelje ki. magyar iskola nem lehet. legyen finn. csak az lehet.

2017.12.15. 17:34:16

@neoteny:
a house of commons tagja mégis csak a communitásokat képviselik. ők modern kori köznemesek. közvetlen választott közemberek. a house of lords (and ladies) tagjai pedig a főpapok, vagy a főpapokkal egyenrangú világias főurak (és hölgyek). és ezeket közvetve választják.

2017.12.15. 17:54:58

@screpes:
felőlem az ellenzék hozza létre az orbán elleni gárdát. tegyük fel, hogya karácsony "a fasznak vállaltam el" gergő miniszterelnök lesz. ezek után a járási kormányhivatalban ki lesz a munkaügyi főelőadő. de ott van foglalkoztatási osztály. munkaügyi ellenőrzési osztály. munkavédelmi ellenőrzési osztály. ez most egy konkrét (véletlen) példa.

A Berettyóújfalui Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály ügyfélfogadási rendje
hatályos: 2015. 04. 01.
Munkaerőpiaci pont: Komádi
Vezető: Szabó Erika
Illetékességi területe:
Komádi, Körösszakál, Körösszegapáti,
Magyarhomorog, Újiráz
Komádi (4138 Komádi, Hősök tere 14.)
(4138 Komádi, Pf.: 14.)
Tel.: (+36 54) 545-000, (+36 54) 545-001,
(+36 54) 545-002, (+36 54) 545-004, (+36 54) 545-005
Fax: (+36 54) 545-003

tehát mi lesz komádiban szabó erikával. és gondolom azok a telefonok szabó erika munkatársainál csörögnek ki. ők felelősek komádiban a foglalkoztatásért. tehát ha valaki komádiban munkahelyet akar teremteni, akkor előbb meg kell fizetni szabó erikát és munkatársait. nekik is legyen munkájuk. foglalkoztatásért feleljen valaki. erre lehet mondani, hogy hjó. majd szabó erikának azt mondják, hogy menjen krumplit kapálni.

ez komádi városfejlesztési stratégiája. 227 oldal.
www.komadi.hu/images/pdf/101124_komadi_varosfejlesztes.pdf
a kérdésem az, hogy mi lesz az a termék, amit egy ilyen település eladna a nagyvilágnak, vagy egy kistérség egy országos áfész hálózatba mit adna bele. a messze földön híres komádi micsoda? idézem a wikipédiát: "Az 1990-es években az ipari létesítmények megszűntek. 2001 július 1-jétől Komádi városi rangot kapott."

2017.12.15. 18:20:04

@screpes:
tehát karácsony gergely, vagy akárki miniszterelnök lesz. és mi történik komádiban. vagy körösszakál, körösszegapáti, magyarhomorog, újiráz térségében.

erre mondom azt már nagyon régóta, hogy ha egy csoportosulás polgári konzervatív fejlődést képzel el, akkor annak az önkormányzati hatalom megszerzését kellene célozni. csak meg kell mondani, hogy mi legyen komádiában. mert ami most folyik az egy kutyakomédia orbánnal, gyurcsánnyal, vonával, karácsonnyal, sorossal. tehát most azt játsszuk, hogy kódolt formában, vagy nyiltan mindenki szidja a másikat. zsidókat, cigányok, buzikat. mert ez ugye szokás. a többségi magyarokat, mert az is szokás. szidjuk még a németeket. a románokat. szlovákok elhúztak. finn modell. oké. mi a finn modell komádiban vagy magyarhomorogon. az iskolában a tanító néni megokosodik? itt van a kisdiákok dicsőségtáblája.
homorogisuli.hu/?cat=4
tóth kis panna a nagykerekiben megrendezett mesemondó versenyen ii. helyezést ért. hogy lesz esélye tóth kis pannának magyarhomorogon úgy, hogy ő szerelmes nagykerekiben nagy petibe. hogy lesznek ők versenyképesek a nagyvilágban? majd elmennek londonba mosogatni. vagy mondjuk ők az idősebbek magyarhomorogon.
www.youtube.com/watch?v=4Km8aERKbNM
kocsis janikával. ha karácsony geri megnyeri a választást, akkor mi lesz velük. tehát eszébe jut az összefogásnak valaha, hogy van az úgynevezett nép. kocsis janika közönsége. minden második idős asszony egy másik nővel táncol. és nem azért, mert komádiban az idős nők leszbikusok, hanem mert a férjeik meghaltak. és ezen kívül vannak még a cigányok. akiknek nem egy n+1. emberség alapítvány kell. akik azt mondják, hogy ők a világpiacon mindenféle védettség nélkül megállják a helyüket árulja már el, hogy mégis hogyan. mert soros elképzelése az, hogy szociális pénzköltéssel az államokat tovább adósítani és utána még amit csak lehet az államból eladni. de kocsis janikával táncikáló nénikkel és tóth kis pannával mi lészen. erről nem hallani.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.15. 19:22:24

@444:

"na de a "nácikok" azt mondják, hogy a szent korona uralkodjon."

Először fizessenek be 331 millió forintot, szenvedjék el a másik 331 millió forint elvesztését, és ha még ezek után is léteznek, akkor majd agitálhatnak a Szent Korona uralmáért.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.15. 19:33:12

@444:

"tehát mi lesz komádiban szabó erikával."

Feleségül megy egy nyomdászfiúhoz, és akkor a nyomdász vesz nekik egy házat. Amiben Szabó Erika kisipari körülmények között háziáldásokat hímez.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.15. 19:49:12

@444:

"a kérdésem az, hogy mi lesz az a termék, amit egy ilyen település eladna a nagyvilágnak, vagy egy kistérség egy országos áfész hálózatba mit adna bele."

Háziipari termékeket: tulipánnal pingált cseréptál, tulipánnal pingált láda, ládafia, háziáldás többféle színben és felirattal, bolyhos papucs, kismellény tacskókra téli kutyasétáltatáshoz, légyfogó, légycsapó, légypiszok.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.15. 20:30:33

@444:

"erre lehet mondani, hogy hjó. majd szabó erikának azt mondják, hogy menjen krumplit kapálni."

Mi a problémád a krumplikapálással? Az egy teljesen legitim munka egy olyan kistérségben, ahol néhány köztisztviselőtől eltekintve mindenki őstermelő vagy kisiparos. Szabó Erika termelheti meg a krumplit ami a stadtkreis által gyártott villanytűzhelyen fő majd.

2017.12.15. 22:54:40

@neoteny:
ezek komádi közintézményei:
www.komadi.hu/intezmenyek
elég kiterjedt. és ezek a komádi vállalkozások:
www.komadi.hu/gazdasag
a honlapon nincs semmi. ezeknek kellene ugye fenntartani a közintézményeket. az interneten állásajánlatok közül az egyetlen munkaadó a börtön.
www.profession.hu/allasok/komadi/1,0,32,0,0,4138
ez egy több, mint 5 ezer fős város.

a derecskei uradalom nyilvántartása szerint 1723-ban komádi állatállománya: 417 ökör, 877 ló, 87 juh, 302 sertés. esterházy miklós hercerg birtoka. 1784-87 között tartott az első magyarországi népszámlálás adatai szerint komádinak 203 háza és 1405 lakosa volt. és tehát nagyjából mindenkire jut egy nagyobb állat. a lakosság jelenleg több, mint 3x ennyi.

esetleg célozzák meg azt, hogy a komádi uradalomban van 1,000 tehén, 1,000 juh, 1,000 sertés és aprómarha: 1,000 liba, 1,000 kacsa, 1,000 pulyka, 1,000 tyúk. vannak ökreik és lovaik. és halastó pontyokkal. és erdészet, ahol vadásznak gombásznak. és van falusi növénytermesztés. és polgári (bolgár) kertészet. méhészet. és indulásként ezekre épülő kézműves háziipar.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.16. 00:58:38

@444:

"esetleg célozzák meg azt"

Ha Komádiba mész, nem veheted el a komádiak munkáját, különösen nem Szabó Erikáét.

2017.12.16. 01:26:52

aprómarhából persze 10,000.

tehát léterejön egy kistérség. és meg van, hogy ezek itten a falusi növénytermesztők. ezek polgári kertészek. ezek községi állattenyésztők. ezek körzetben a halászok, vadászok. és vannak kézműves háziiparosok, ezek a kereskedők. a falusi idegenforgalomból élő szolgáltatók. közalkalmazottak. és tanulhat, dolgozhat nagyváradon, békéscsabán vagy debrecenben. és ezekben meg nyilván kell high teh ipar. mert az meg statdkreis. tehát ha ez meg lenne szervezve és ezek között sikerül egyensúlyt találni, akkor ez elég jó. csak ugye általában az van, hogy vidékiességből nagyobb lenne a kínálat, mint a kereslet. mert a szomszédos berettyóújfaluban is hasonlót csinálnak. sárrétutdvariban is. tehát kell azért egy korszerű konzervgyár. ami nem kézihajtányos. ahová be tudják vinni az alapanyagot. és mezőgépgyártó vállalat, ahonnan tudnak korszerűbb termelő eszközöket vásárolni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.16. 01:39:57

@444:

"csak ugye általában az van, hogy vidékiességből nagyobb lenne a kínálat, mint a kereslet. mert a szomszédos berettyóújfaluban is hasonlót csinálnak. sárrétutdvariban is."

Ez megoldható úgy, hogy a helyiek specializálódnak. A komádiak háziáldások készítésére; a berettyóújfaluiak tulipánnal pingált cseréptányérok készítésére és a sárrétudvariak krumplikapálásra. Akkor lenne kereslet egymás vidékies kínálatára. Kistérségi KGST.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.16. 01:43:30

@444:

"tehát kell azért egy korszerű konzervgyár."

Igen, igen, de hány háziáldást kell kihímezni, hány cseréptányért kell tulipánnal kipingálni és mennyi krumplit kell bekapálni a korszerű konzervgyár felépítéséhez és berendezéséhez? _Erre_ kell választ adnia a természettudományoknak és a mateknak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.16. 01:49:30

@444:

"mezőgépgyártó vállalat"

Ha egy mezőgépgyártó vállalat létrehozása 9,450,000 ezüstbe kerül, és egy komádi háziáldás 1 ezüstért adható el és egy berettyóújfalui tulipánnal pingált cserépedény 1 ezüstért adható el és egy sor krumpli bekapálásával 1 ezüstnyi krumpli termelhető akkor hány CEU-n végzett HR-t kell felvenni a mezőgépgyártó vállalathoz ahhoz, hogy a kistérség minden kocsmája összes népességének meg legyen mondva, hogy milyen könnyű és egyszerű munkát tudnak végezni amiből jól meg tudnak élni? _Ezt_ kell megmondaniuk az "okosoknak".

2017.12.16. 01:58:33

@neoteny:
mintagazdaságokat kellene építeni. hogyan működik egy vidékies kistérség háziparral, vagy járás, amiben kis könnyűipari kombinát. hogyan jutnak el idáig. a liberális elmélet az, hogy komádiban lakik 5 ezer ember. és majd kiválasztódik az 5 aki magas szinten, vagy 50 aki középszinten és 500 aki alacsony szinten tudja, hogy mit is kell csinálni. és 5,000 nem tudja. ők majd alájuk rendelődnek. de majd iparkodnak és felemelkednek. na most egy tangazdaságban, vagy agrárcentrumban ezeket ki kellene képezni. és egy takarékszövetkezetben vagy agrobanknak finanszírozni. még pedig úgy, hogy szinte minden nagycsaládban legyen gazdálkodó. ne a börtönbe menjen. komádiban ez az egyetlen az állásajánlat a profession.hu szerint.
www.profession.hu/allasok/komadi/1,0,32,0,0,4138
a rendszerváltás óta eltelt 27 év. felnőtt egy generáció, amelyik már nem a kádár korban szocializálódott. kiderült, hogy a nyugati típusú globális kapitalista rendszer komádiban nem működik. tervezetebb, irányítottabb módszereket kellene választani. csak persze ez azért nem kolhoz. hanem mintagazdaság az agrárcentrumban. építsd meg a mezőgazdasági gépek prototípusát a szakképzési centrumban.

2017.12.16. 02:07:28

@neoteny:
100 évvel ezelőtti ausztrál konzervgyár.
www.youtube.com/watch?v=a9nkadJ6n_I
state canning factory.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.16. 02:11:04

@444:

"mintagazdaságokat kellene építeni."

A komádiak foglalkoztatásával Szabó Erika foglalkozik. Neked, szarfaszú debreceninek, ki osztott lapot?

"ne a börtönbe menjen."

Ha Szabó Erika úgy látja jónak, hogy a börtönbe menjen dolgozni a komádi nagycsalád feje, akkor ez a helyiek akarata.

Te gondolkodj azon, hogy a Fácánhoz címzett kocsma népe hogyan tud kevés és könnyű munkával jól élni. Majd ha sikeresen megoldottad a helyiek problémáját, akkor esetleg adhatsz tanácsot Szabó Erikának Komádiban.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.16. 02:13:01

@444:

"100 évvel ezelőtti ausztrál konzervgyár."

És hány ausztrál birka szőrét kellett lenyírni és az anyaországba exportálni ahhoz, hogy az ausztrál konzervgyár megépüljön és berendezésre kerüljön? _Ezt_ kell megmondania a természettudományoknak és a mateknak.

unionyista 2017.12.16. 06:12:23

@444: Rendben, de van valami frissebb? Ez 2010-es, amikor a Megakomnál dolgoztál. Sok minden volt azóta, NER, Forensys. Most mi a helyzet?

unionyista 2017.12.16. 06:15:34

@neoteny: "Majd ha sikeresen megoldottad a helyiek problémáját, akkor esetleg adhatsz tanácsot Szabó Erikának Komádiban."

Már adott. ő a tanulmány egyik szerzője.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.16. 07:28:48

@unionyista:

"ő a tanulmány egyik szerzője"

Érdekes. Azt mondod, hogy olyan nyeretlen kétéves lenne, hogy hivatkozik (és linkel is) egy olyan dokumentumot, aminek az első oldalán szerepel a saját neve? Hogy ennyire megkönnyíti azt, hogy doxing áldozatává váljon?

Ugyanakkor az is igaz, hogy egy generikus debreceni miért épp' egy specifikus (komádi) városfejlesztési tervet kapna elő a virtuális felhőből, ha nincsen semmilyen kapcsolata azzal?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.16. 08:00:00

@444:

"aprómarhából persze 10,000."

Vagy pedig limited edition aprómarhákat kell tenyészteni. Mert ugye 1000 aprómarha érhet többet, mint 10,000 aprómarha.

És 1000 háziáldás is érhet többet, mint 10,000 háziáldás. És 100 háziáldás is érhet többet, mint 1000 háziáldás. És 10 háziáldás is érhet többet, mint 100 háziáldás. És 1 háziáldás is érhet többet, mint 10 háziáldás. Így hát 1 háziáldás érhet többet, mint 10,000 háziáldás. Minél kevesebb háziáldás kerül megtermelésre, annál többet ér. Ostobaság bármiből is többet termelni: azzal a termelő csak a saját helyzetét rontja. A legcélszerűbb minden termékből csak egyet előállítani: úgy lehet a legnagyobb értéket előállítani. Legfeljebb termelőnként 1 termék kerüljön előállításra: az maximalizálja a termelők bevételét. De ha bárki lehet termelő, akkor az is rontja a termelők piaci helyzetét: ezért van szükség céhekre, amelyek szabályozzák, hány termelő lehet. Ez ugyan rossz a fogyasztóknak meg az idegen multiknak, de ők nem is magyar nemesek, szóval nem számít az ajvékolásuk. Ha nem tetszik nekik a rendszer, menjenek Bosztonba és oda telepítsék be a migráncsokat, ezzel beteljesítve a Soros-tervet. És vihetik magukkal a Mo-n élő de nem magyar akadémikusokat is, akik úgy is a Microsoft-tól kapják a fizetésüket, rontsák a levegőt és fogyasszanak az amerikai metropoliszokban. Közben az igazi magyarok meggazdagodnak a kistérségekben úgy, hogy egyre kevesebbet termelnek, amely termékeknek így egyre magasabb az értékük.

2017.12.16. 08:50:28

@neoteny:
a törzsállományt elemi közelítéssel így alakítják. ha komádi kistérségben van 1,000 ló, akkor abból folyamatosan kiválasztják a legjobbat 100-at (akár többféle szempontból csődört és kancát), abból a legjobb 10-et, és abból a legjobbat. és ezeket tenyésztik tovább. azért, hogy egy komádi "kincsem" amelyik messze földön híres és megnyeri a nemzeti vágtát vagy az epsom-i derbit. harry harceg a félvér feleségével csak néznek.

screpes 2017.12.16. 09:00:49

@neoteny: @444:

Hű de izgalamas, életszagszerű lett minden, hogy itt csörtet a valóság!
Szóval, mi is lett VALÓSÁGOSAN is Komádiban, és milyen tanácsok ellenében?!

Innentől ez napi politika.
Szabó Erika hivatala valóban helyzetbe hozta magát, vagy a térségi potenciális vállalkozókat?
A tanulmány szellemében, vagy ellenében?
Mert tőlem azt kérdezted, mi lenne, mi lenne másképp, ha pl Karácsony lenne a miniszterelnök...
Ment e a könyvek által a világ előbbre (Vörösmaty),
Hát attól függ ki írta azt a könyvet..

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.16. 09:05:34

@444:

"és ezeket tenyésztik tovább."

De azzal, hogy sokat tenyésztenek belőlük tovább, csökken az egyes példányok értéke. A legjobb csődörökből és kancákból a legkevesebb utódot (limited edition) kell kitenyészteni, hogy az egyes példányok a legértékesebbek legyenek. Egy komádi "Kincsem" többet ér, mint 10 komádi "Kincsem". Egyet kell kitenyészteni, nem 10-et. És főleg nem 100-at. Az a termelők érdekei ellen van. Legfeljebb 1 Kincsem kell minden termelőnek, úgy van maximalizálva az érték. És az sem mindegy, hogy hány termelő van: ezért kellenek céhek, amelyek limitálják a termelők számát, hogy maximalizálva legyen az egy termelő által előállítható érték.

screpes 2017.12.16. 09:12:26

@neoteny:
Ha a tenyésztés (kiválasztás) különös szaktudásként beépül a z egyedekbe (kivételesen jó lovak születnek), akkor a piaci keresletük hasonlóan alakul, mint az mint az információé: nem csökken az értéka azáltal, hogy több van belőle, (pl megosztással), hanem attól függ az értéke, hogy mennyiben, milyen körben értékesül ténylegesen, azaz, hasznosítják (e) valakik.

2017.12.16. 09:22:49

@neoteny:
a konzervgyár építését a félállami national instruments támogatja. a kérdés, hogy hány tankot kell felvonultatni a katonai parádén.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/16/Pz_87_Leopard_-_Seite_-_Schweizer_Armee_-_Steel_Parade_2006.jpg
és hogy milyen tankot. oroszt vagy német/svájcit. jelzem ez utóbbi ugyanolyan jó lenne a ruszkiknak feltéve, hogy előbbi közép-európai semlegességet jelent.

nagy-oroszország budapestért cserébe visszakapja a kijevi ruszt. de ugye ebben a kvázi városállami modellben kijev és környezete ugyanúgy viszonylag önálló várostérség, mint a donbass, vagy a krím. és federacija egy orosz, vagy oroszbarát városhálózat, aminek központja a kreml. és létrejöhet a modern kori kozák nemzetség a nemzeti keresztségben. és a testvérnépek háborújának véget vetnek, ami soros ördögi terve.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.16. 09:27:07

@444:

"a konzervgyár építését a félállami national instruments támogatja."

Nem az ausztrál konzervgyárét 100 évvel ezelőtt.

És hány ausztrál birka szőrét kellett lenyírni és az anyaországba exportálni ahhoz, hogy az ausztrál konzervgyár megépüljön és berendezésre kerüljön? _Ezt_ kell megmondania a természettudományoknak és a mateknak.

2017.12.16. 09:50:56

@screpes:
relativisztikusan általában mindennek csökken az értéke azáltal, hogy több van belőle. abszolút értékben van növekedés.

a festőművész ugye abban különbözik a festőtől, hogy egyediségre törekszik. egy vagy néhány festményt akar előállítani és nem százezret vagy százmilliót. azt majd adott esetben reprodukálják az albumokban. vagy nem. mert sokan festegetnek de michelangelo kevés van. a festőművész arra törekszik, hogy legyen egy vagy legfeljebb néhány mesterműve. orbán és soros álma is egy-egy mesterterv. amit a familiárisaik megvalósítanak. és politikailag ezek ütköznek össze. orbán sátán vs. soros ördögi terve.

2017.12.16. 10:15:58

@neoteny:
jelenleg ez a kérdés.
www.youtube.com/watch?v=oens2gFAt0A
puzsér róbert azt mondja, hogy fogjon össze a zsidó szdsz és a skinhead magyar gárda. konrád györgy és vona gábor simicska lajossal. megteremtik a polgári magyarországot úgy, hogy összefognak a szocikkal. tombolán kisorsolják, hogy ki lesz a listavezető és azt is, hogy kinek hányadik hely jut. tegyük fel, hogy karácsony gergőt kisorsolják, aki azt mondja, hogy a fasznak kellett ezt elvállani és ezért lemond szél bernadett javára és ezt mindenki elfogadja. szigetvári vitkor számítása válik be. és koordinált jelölt állítással a kampányban a billegő körzetekre fókuszálva megnyerik a választást. oké. és mi történik komádiban?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.16. 10:28:30

@444:

"abszolút értékben van növekedés."

Te nem ezt mondtad: azt állítottad, hogy 10,000 üveggolyó _összesen_ érhet kevesebbet, mint 1000 üveggolyó összesen.

2017.12.16. 10:29:22

@neoteny:
state canning factory-t ausztráliában is a gépészek építették. és szerintem a komádiak álma is ilyesmi. könnyűipari konglomerátum. ami megtámogatja a kézműves háziipart.

ezt írják:

Komádi nevezetességei [FAIR MARKET = vásár és valami HIGH TECH = tévétorony]

A Komádi vásár:
1891-ben rendezték meg az első vásárt a faluban. A vásárnak hamar nagy híre lett, mivel nem csak a mindennapi eszközöket árultak, hanem állatokat is vehettek a vásárlók. Szinte minden vásárnál tele volt a vásártér, Erdélyből is rendszeresen érkeztek vevők és kereskedők. A vásár hamar kinőtte magát a vásártérről. (Így annak helyébe 1938-ban megépítették a Horthy Miklós népiskolát és népiskolai nevelőintézetet. Ebben tanítói lakásokat, ebédlőt és hálótermeket is létrehoztak. Ez az országban az első ilyen intézmény volt.) Tehát a vásárt áthelyezték a Malom és a védgát között lévő hatalmas legelőre. Végül 1939-től ez lett a Komádi vásár végleges helye, melyet filmekben és könyvekben is gyakran emlegetnek.

A TV-torony:
A komádi Tv torony 1968-ban épült, hivatalos magassága 185,5 méter. Magyarország egyik legmagasabb vasbeton szerkezetű épülete. A torony alapja 5 méteres mélységű, 21,5 méter sugarú betonlap, ami az egész szerkezet stabilitását biztosítja. A Komádi TV-torony révén valósul meg Kelet-Magyarország digitális és analóg rádió-televízió műsorszórási lefedése.

Ipara [ KÖNNYŰIPARI KONGLOMERÁTUM ]
A kendergyár:
Az 1800-as években alakult gyár, többször gazdát cserélt, bezárt és újra kinyitott. Az idők folyamán több gyárat is hozzácsatoltak. A „Kenderfonógyárban” később bútorlapokat is gyártottak. A gyár jól működött, biztos munkahely volt a falunak. A ’80-as években nagyjából 600 munkást foglalkoztatott. Azonban az eladósodása miatt 1992-ben bezárta kapuit. A gyárat felszámolták, kevesebb, mint az értékének 10%-áért.

Varroda:
1991-ben a gyárak és munkahelyek megszűnése miatt egy varroda épült a faluban, amely a modern gépeken dolgoztat több mint 700 fiatalt.

Malom:
A városban több malom is üzemelt, mint például szélmalom, gőzmalom, hengermalom. Ezek termény őrlésére szolgáltak, voltak áramfejlesztők, sőt téglaégetők is. Mára ezekből már egy sem üzemel.

Látnivalók: [NEMZETI KERESZTÉNY ÁLLEMEGYHÁZ = a szabadságharcos hősök és a reformáció]
Református templom: 1839-ben épült a korábbi leégett templom helyén. A berendezés is a 19. századból való. Cím: Hősök tere
1848–49-es emlékmű: Győrfi Lajos szobrászművész alkotása

[ KÖRNYEZETTUDATOSSÁG ]
A Sebes-Körös.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.16. 10:30:50

@444:

"jelenleg ez a kérdés."

Jelenleg az a kérdés, hogy a természettudomány és a matek hogyan tudja összekapcsolni a landkreis őstermelőit és kisiparosait a stradtkreis villanytűzhelyeket gyártó üzemeinek munkásaival.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.16. 10:31:43

@444:

"state canning factory-t ausztráliában is a gépészek építették."

Fizetségért. Hány ausztrál birka szőrét kellett lenyírni és az anyaországba exportálni ahhoz, hogy az ausztrál konzervgyár megépüljön és berendezésre kerüljön? _Ezt_ kell megmondania a természettudományoknak és a mateknak.

ijontichy 2017.12.16. 10:42:15

@444: "state canning factory" ez nem azt jelenti, hogy konzerválja magát az állam élén??? :-DDDDDD

2017.12.16. 10:42:53

@neoteny:
adott esetben előfordulhat, hogy az abszolút felértékelődés a kisebb és a relatív leértékelődés nagyobb. nyomják a pénzt. amivel a forgalomban levő pénz mennyiségének értéke névlegesen növekszik. de előfordulhat, hogy gyorsabban inflálódik, reálisan mégis kevesebbet ér, mert nem váltható be valós árura.

2017.12.16. 10:46:21

@ijontichy:
sanyi a kútfúró haverom szerint a polgári konzervativizmus a politikában azt jelenti: ööö. konzervet osztanak polgáron.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.16. 11:11:00

@444:

"adott esetben előfordulhat, hogy az abszolút felértékelődés a kisebb és a relatív leértékelődés nagyobb."

Helyesen: a te posztmodern fantáziálgatásodban előfordulhat.

"nyomják a pénzt. amivel a forgalomban levő pénz mennyiségének értéke névlegesen növekszik. de előfordulhat, hogy gyorsabban inflálódik, reálisan mégis kevesebbet ér, mert nem váltható be valós árura."

Nem fordulhat elő: ha egy évben 100,000 (papír)korona van forgalomban és azzal megvásárolják az egész éves "valós" árutermelést, a következő évben pedig 1,000,000 (papír)korona van forgalomban és azzal megvásárolják az egész éves "valós" árutermelést (amely ebben a hipotetikus példában ugyanakkora, mint az előző évben volt), akkor az _összes_ forgalomban lévő korona mindkét évben ugyanannyit ér: az összes "valós" áruk mennyiségét (amely ebben a hipotetikus példában ugyanakkora mindkét évben).

"nem váltható be valós árura"

Semmilyen pénz nem _váltható be_ "valós" árura: a pénzzel _vásárolni_ lehet "valós" árukat valamilyen _partikuláris áron_ ("árfolyamon").

Ha bármiféle pénz _beváltható_ egy partikuláris "valós" árura, vagyis egy egységnyi pénzért egy _fix mennyiségű_ "valós" árut lehet kapni, akkor a kérdéses "valós" áru _maga a pénz_.

Ha 100 Ft _beváltható_ 1 kg finom búzalisztre, vagyis léteznek olyan (magán- vagy állami) intézmények amelyek feltétel nélkül adnak 1 kg finom búzalisztet 100 Ft-ért cserébe, akkor a _finom búzaliszt a pénz_ (és a 100 Ft-os, akár papír akár érme, egy pénzhelyettesítő). Ha viszont a forintért csak _vásárolni_ lehet finom búzalisztet valamilyen áron amin az eladó és a vásárló megegyezik, akkor a forint a pénz: beválthatatlan (fiat) pénz.

2017.12.16. 11:32:07

@neoteny:
a vásárlás matematikai értelemben összeadás és kivonás. az átváltás osztás és szorzás. és a hatványozás a kapitalizáció. amikor trükköznek, hogy egy céget felosztanak ezer részre. és azt mondjából, hogy egy üzletrész hatot ér. a cég 6,000 pénzt ér. na de várjunk. valaki azt mondja (a szolgám), hogy ez a részvény hetet ér. mert annyiért megvenné. és ezek után tegyünk úgy, mintha az összes többi értékpapír hetet érne. a cég 7,000 pénzt ér. és erre nem lehet azt mondani, hogy na jó, de errefelé mi nem így akarjuk. mert az antiszemitizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.16. 12:12:48

@444:

"a vásárlás matematikai értelemben összeadás és kivonás. az átváltás osztás és szorzás. és a hatványozás a kapitalizáció."

Helyesen: ezek a te posztmoden bullshit axiómáid.

"amikor trükköznek, hogy egy céget felosztanak ezer részre. és azt mondjából, hogy egy üzletrész hatot ér. a cég 6,000 pénzt ér. na de várjunk. valaki azt mondja (a szolgám), hogy ez a részvény hetet ér. mert annyiért megvenné. és ezek után tegyünk úgy, mintha az összes többi értékpapír hetet érne. a cég 7,000 pénzt ér."

Először is: ha csak _megvenné_, az nem jelent semmit. Amikor megveszi az egy részvényt 7 pénzért, az jelent valamit: ti. hogy számára a cég 1/1000-ének tulajdonlása többet ér, mint 7 pénz.

Továbbá: amikor valaki megvesz egy részvényt 7 pénzért akkor _nem_ azt mondják, hogy "a cég 7,000 pénzt ér", hanem azt mondják, hogy "a cég piaci kapitalizációja 7,000 pénz". A piaci kapitalizáció a kibocsátott részvények számának (jelen példában 1000) és a részvényárnak (jelen példában _egy adott pillanatban_ 7 pénz) szorzata. Vagyis azt mondják, hogy "a cég kibocsátott részvényei 7,000 pénzt érnek" (abban az adott pillanatban). Ez nem jelenti azt, hogy a cég nettó eszközkészlete 7,000 pénzt ér: az érhet többet is vagy kevesebbet is (mindamellett, hogy az eszközkészlet értéke csak akkor nyilvánulna meg, ha ténylegesen eladásra kerülne). Még csak azt sem jelenti, hogy a cég fog valaha is fizetni 7,000 pénznyi osztalékot a részvényeseinek. A cég (egy adott pillanatbeli) piaci kapitalizációja egy _szintetikus szám_: használható különféle cégek méreteinek piaci kapitalizáció alapján történő összehasonlítására vagy különféle részvényértékelési számításokban bemenő adatként -- de amit biztosan nem jelent az, hogy "a cég 7,000 pénzt ér".

"és erre nem lehet azt mondani, hogy na jó, de errefelé mi nem így akarjuk."

Mit nem így akartok? Nem így akarjátok számolni a részvénytársaságok piaci kapitalizációját? Akkor ne számoljátok a részvénytársaságok piaci kapitalizációját: senki sem tart pisztolyt a fejetekhez, hogy így tegyetek. Számolhattok amit akartok; nem mint ha szűkösség lenne a különféle számolási lehetőségekben:

en.wikipedia.org/wiki/Stock_valuation

2017.12.16. 12:24:01

@neoteny:
de egyesek vagyona így értékelődik fel hirtelen. és így lehet hitelekhez jutni. felvásárolni a fél világot, vagy a fél balatont. és részben ezért volt a holokauszt. csak ilyet ugye megint nem szabad mondani. félre értés ne essék, nem gondolom, hogy ezért bárkit is meg kellene ölni. de jogilag korlátozni lehet. illetve adott esetben ki lehet egyezni. és ezt most az amerikai demokraták lehetetlenítik el. soros veri be az utolsó szöget a magyar zsidóság világias részének koporsójába.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.16. 12:44:03

@444:

"de egyesek vagyona így értékelődik fel hirtelen."

És?

"és így lehet hitelekhez jutni."

És?

"de jogilag korlátozni lehet."

Mit lehet jogilag korlátozni? A részvénytársaságok létezését? A részvénytőzsdék létezését? A piaci kapitalizáció számításának lehetőségét? Persze, hogy lehet ezeket korlátozni: korlátozva is vannak olyan helyeken, mint pl. Észak-Korea meg Kuba. Mi hasznuk származik az észak-koreaiaknak meg a kubaiaknak ezekből a jogi korlátozásokból?

Vagy pl. korlátozva voltak a KGST országokban. Mi hasznuk volt ezeknek az országoknak a lakóinak ezekből a korlátozásokból?

Miért vettek Irmuska néni meg Böszörményiné az életük megtakarításait jelentő egy-egy millákból Quaestor kötvényeket? El is költhették volna az unokáikra vagy magukra; és ha helyi termékeket vásároltak volna, akkor támogatták volna a helyi termelőket is.

Miért vesz Sanyi 100-ért használtcikkeket? El is költhetné azokat a pénzeket Öcsikére, Editre vagy magára; esetleg mindhármukra egyszerre. És ha helyi termékek vásárlására költené, akkor támogatná a helyi termelőket is.

Miért vesz Sanyi haverja Iveco-t? Annak az árát elkölthetné magára is; és ha helyi termékeket vásárolna, akkor támogatná a helyi termelőket is.

2017.12.16. 12:48:23

@neoteny:
nem. esetleg úgy számolunk tőzsei kapitalizációt, hogy ha valaki egy cégbe betett egy ezüstöt (mert egy részvényt, amelyik korábban hatot ért, megvette hétért), akkor a cég ténylegesen értéke elemi közelítéssel annyit növekevedett. és csak potenciálian annyiszorosával, ahány részvény van. de most utóbbira alapozva hiteleznek.

tehát ha a példában a szolgám megvesz 1 részvényt 7 pénzért 6 helyett, akkor cég felértékelődik 1000 pénzzel és ezek után a bank megalapozottan folyósít 1000 pénz hitelt. amivel vásárolni lehet. és a szolgámtól visszakérem 7 pénzt, amit kölcsön adtam neki. illetve kap 1 pénzt fizetségért. de így is maradt 999 pénz, ami szabadon elkölthető. amivel gazdasági növekedés produkálható. ezek után azt mondja a szolgám. nézzétek hogy növekszik a vállalat. vegyetek még részvényt. aztán ha túl sok részesedést eladtam, akkor azt mondom a szolgámnak, hogy most vásároljon kevesebbért. tegyünk úgy, mintha. visszavesszük olcsón.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.16. 12:53:42

@444:

"de most utóbbira alapozva hiteleznek."

És? Te hitelezz az előbbire alapozva. Vagy bármire alapozva ami neked tetszik. Ki akadályoz meg ebben?

2017.12.16. 13:00:40

@neoteny:
budapestnek azt kell eldönteni. a demokraták világát építik. amerikanizált metropoliszt. amit most vona gábortól kunhalmi ágnesig képviselnek a bábuk és a babák. vagy orbán világát építik. aki kiegyezett az izraelitákkal úgy, hogy beléptek az oroszokkal. erre mondja azt puzsér, hogy ez két szürreális világ. de ebből mégis csak a demokratákat kell választani, ha nem a bencsik félét, hanem a simicskát. orbán pontozásos győzelmet arat brüsszelben és kiosztja a nyugdíjprémiumot. a demokrata hetilap hirdetése.
demokrata.hu/files/201712e.mp4
a facebook oldalán most az első hír.
Fizetnek a bűnöző migránsoknak
A brit Daily Mail döbbenetes beszámolója szerint egy 28 éves guineai migráns, akit kétrendbeli nemi erőszak miatt ítéltek el, egy emberi jogi csavar folytán 110 ezer font (közel 40 millió forint) kártérítést kapott az államtól. És az ő esete egyáltalán nem egyedi.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.16. 13:03:05

@444:

"budapestnek azt kell eldönteni."

"de egyesek vagyona így értékelődik fel hirtelen."

És?

"és így lehet hitelekhez jutni."

És?

"de jogilag korlátozni lehet."

Mit lehet jogilag korlátozni? A részvénytársaságok létezését? A részvénytőzsdék létezését? A piaci kapitalizáció számításának lehetőségét? Persze, hogy lehet ezeket korlátozni: korlátozva is vannak olyan helyeken, mint pl. Észak-Korea meg Kuba. Mi hasznuk származik az észak-koreaiaknak meg a kubaiaknak ezekből a jogi korlátozásokból?

Vagy pl. korlátozva voltak a KGST országokban. Mi hasznuk volt ezeknek az országoknak a lakóinak ezekből a korlátozásokból?

Miért vettek Irmuska néni meg Böszörményiné az életük megtakarításait jelentő egy-egy millákból Quaestor kötvényeket? El is költhették volna az unokáikra vagy magukra; és ha helyi termékeket vásároltak volna, akkor támogatták volna a helyi termelőket is.

Miért vesz Sanyi 100-ért használtcikkeket? El is költhetné azokat a pénzeket Öcsikére, Editre vagy magára; esetleg mindhármukra egyszerre. És ha helyi termékek vásárlására költené, akkor támogatná a helyi termelőket is.

Miért vesz Sanyi haverja Iveco-t? Annak az árát elkölthetné magára is; és ha helyi termékeket vásárolna, akkor támogatná a helyi termelőket is.

2017.12.16. 13:29:09

@neoteny:
van egy település és egy idegen azt mondja a falubelieknek. itt ez az sok markos legény. akik ásnak. igen ám, de sokkal jobb lenne egy markológép. adok nektek egy ilyen csodát. de cserébe vásárolnék a település piacáról mondjuk 1,000 pénzért. mert úgy saccolom, hogy annyit ér a gép. de a falunak összesen nincsen csak 500 pénze erre a célra legalábbis. markos legényeket etetni és itatni kell a szép lányoknak. erre a falu vezetője azt mondja. na jó. adunk neked 1,000 pénzt. de ugye nincsen csak 500 pénz. semmi probléma. a gyereke úgy is szépen rajzol. rajzoljon a kis szobában. amivel az idegen vásárolhat. a falu vezetője garantálja, hogy az a pénz a faluban beváltható. amit most rajzol a gyereke a kis szobában. és ugyanannyit ér, amiért a markos legények megdolgoznak és etetik itatják őket szép lányok. de az idegen gépével hatékonyabban lehet termelni. és a falu vezetője a modernizáció híve. arról papolnak a templomban, vagy a tömegmédiában. na jó. de a 500 pénz hitelt, amit a gyerek rajzolt a kis szobába ki kapja. és erre többféle válasz van. az egyik azt, hogy senki. ez így nem ér. mert ez így kártékony. vegyenek egy kisebb markoló gépet. vagy próbálják meg lealkudni a nagyobb árát. igen ám, de így az idegen megy a szomszéd faluba. akik azt mondják, hogy 1,100 pénzt is adnának érte. mert az ottani vezető azt mondja a gyerekének, hogy 600 pénzt rajzoljon a kis szobában. azért, hogy övék legyen a markoló. kapja a markolót. az, aki többet ígér. és ebből következően többet "csal"? mert a harmadik faluban azt mondják, hogy egy 1,500 pénzt adnának érte. ki kapja, aki a legtöbb kockázatot vállal. vagy aki már bizonyított. vagy a legügyesebb, aki a faluban hatalomra jutott. vagy ne kapjon senki. vagy kapja mindenki. vagy aki kupán veri az idegen.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.16. 13:34:30

@444:

"de most utóbbira alapozva hiteleznek."

És? Te hitelezz az előbbire alapozva. Vagy bármire alapozva ami neked tetszik. Ki akadályoz meg ebben?

2017.12.16. 13:46:37

@neoteny:
utóbbira alapozva hiteleznek dollárban és euróban. és ezeket mindenki köteles elfogadni. alexa king jön a táskájában a frissen nyomott dollárral. megveszi kincs karcsi cégét. aki vásárolhat a nagyvilágban. kincs karcsi önként adta el a cégét alexa king megbízóinak. erre rogán antal azt mondja, hogy na jó. az első feleségétől van egy fia. az ő nevelőapja tamás. és összebeszélnek. te figyelj már. csináljunk egy kockázati tőkealapot. tóni nemzette a fiút, de közben cili, tomi neveli. gyerekek érdekeit szem előtt tartva kifundálják, hogy ők is csinálnak egy ilyet. erre a hvg azt mondja, hogy ez LOPÁS. és a többi? így működik a kapitalizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.16. 13:49:42

@444:

"utóbbira alapozva hiteleznek dollárban és euróban."

És? Te hitelezz az előbbire alapozva. Vagy bármire alapozva ami neked tetszik. Vagy hitelezz forintban vagy debreceni koronában. Ki akadályoz meg ebben?

"és ezeket mindenki köteles elfogadni."

Csak a te féktelen fantáziálgatásaidban köteles ezt mindenki elfogadni.

2017.12.16. 14:16:38

@neoteny:
ne viccelj már. most az van, hogy mindenki nyomhatja a pénzt. és nem számít, hogy luxemburgban az egy főre jutó külső adósság $6,733,000 (~1.8 milliárd fornt). de még gdp arányosan 67 évnyi külső adósság, ami minden egyes luxemburgira esik. átlagosan nem élnek 134 évig. na de mit számít az. az ott bejegyzett rtl klub a demokratikus erőket képviseli a szörnyűséges diktatúrával szemben. ami azt jelenti, hogy most nem kolosi fiú kedvenc pártja győzött, hanem a papája kedvencei, aki "világhírű" társadalomkutató.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.16. 14:20:16

@444:

"ne viccelj már. most az van, hogy mindenki nyomhatja a pénzt."

"utóbbira alapozva hiteleznek dollárban és euróban."

És? Te hitelezz az előbbire alapozva. Vagy bármire alapozva ami neked tetszik. Vagy hitelezz forintban vagy debreceni koronában. Ki akadályoz meg ebben?

"és ezeket mindenki köteles elfogadni."

Csak a te féktelen fantáziálgatásaidban köteles ezt mindenki elfogadni.

2017.12.16. 14:44:31

@neoteny:
ezt csinálják orbánék. matolcsi nyomja a pénzt az uncsijának és récsölnek. rogán nyomtat kötvényeket. lázárék brüsszeli pénzekkel ügyeskednek. marika néni fizessen, vagy ne fizessen. szijjártó péter munkahelyeket teremt. erzsébet utalványt is nyomtassunk, mert a nyugdíjasok is megérdelmik. és ebből lesz egy nagyjából évi 1,000 milliárd forintos lenyúlás. nagyjából annyi, mint a kamatkiadás. nemzeti korprorációk és a nemzetközi pénzkartell háborúznak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.16. 14:58:42

@444:

"ezt csinálják orbánék."

Hja, ilyen államot alkottak maguknak az államalkotó népek. És jövő tavasszal majd ismét legitimálja ezt a többség. A népfőiskolások hiába kutatják az angolszász nyelvi kapcsolatokat: a nemzeti kormány az akadémiai finnugrisztákat finanszírozza. Az amerikai zsoldos Lovász Lászlót pénzeli a kocsma népének adófilléreiből. De ha ez az ár a Soros-terv meghiúsításáért, hát ez az ár. Annak a nótáját húzza a rajkózenekar aki fizeti a prímást.

2017.12.16. 21:13:25

@neoteny:
elvben működhetne úgy is a világ. a jegybankok szabadon nyomják a pénzt. ez mind adósság. minden egyes forgalomban levő bankjegy adósságot testesít meg. a kereskedelmi bankok jutalék (költség, kamat) ellenében hozzák forgalomba. megjelennek a modern bankkártyák. ezekkel szabadon lehet vásárolni a hipermarketekben. a szabad kereskedelem olcsó tömegterméket eredményez. létrejön egy fogyasztói társadalom. a piacok szabadon váltják a pénzt. meghatározzák a valuták kereszt árfolyamát. így a gazdaság nyitottá válik. a kereskedelmi média biztosítja a nyilvánosságot. a befektetések szabaddá válnak. nagyberuházásokkal óriás vállalatbirodalmak jönnek létre. a piacok az államok helyébe lépnek. multinacionális vállalatok felszámolják a nemzeteket. és győz globális kapitalizmus és a nyugatos nemzetköziség.

észak-amerika és nyugat-európa ilyen világot akart magának. vagy legalábbis a többség. dél-kelet ázsiában és a távol keleten ilyesmit a nép sose akart, de ők sikeresen sikeresen alkalmazkodtak ehhez a világhoz. de ugyanez már nem mondható el egyértelműen a közel-keletről. ahol a szuper gazdagok világát polgárháborús konfliktusok sora árnyalja. aminek eredménye a menekült hullám. kelet-európában a kép vegyes.

a magyarok döntő többsége sose akarta ezt a világot. budapestet és a bécs-budapest útvonalat leszámítva a globális kapitalista kísérlet magyarországon nem volt sikeres.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.16. 22:03:07

@444:

"a szabad kereskedelem olcsó tömegterméke[ke]t eredményez."

"a magyarok döntő többsége sose akarta ezt a világot."

mult-kor.hu/image/article/main/.630x1260/38138.jpg

kep.index.hu/1/0/1887/18877/188770/18877053_1168611_12bee72c71176919736da863b106fa93_wm.jpg

A magyar vidéken volt egy csomó Skála-Coop és Centrum áruház már a 80-as években is.

Neked fogalmad sincs arról, hogy mit akart a magyarok döntő többsége.

2017.12.16. 22:44:30

@neoteny:
na de most éppen nem a kései szocializmus, vagy a korai kapitalizmus uralkodik. aminek a kombinációjára a vágynak magyarok.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.16. 23:35:34

@444:

Már megint arról fantáziálgatsz, hogy te tudod azt, hogy mire vágynak a magyarok.

2017.12.16. 23:48:05

@neoteny:
ezt tapasztalom. kései kádár kor és a korai horthy korszak világképére vágynak. kései szocializmus és a korai kapitalizmus kombója. aztán te mondhatod, hogy szerinted nem. hanem? és erre már nincs válaszod.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.17. 00:59:46

@444:

"ezt tapasztalom."

Helyesen: ezt fantáziálgatod -- mint ahogy azt is fantáziálgatod, hogy "a magyarok döntő többsége sose akarta ezt a világot."

"aztán te mondhatod, hogy szerinted nem. hanem?"

A globális kapitalizmus gyümölcseire, az olcsó tömegtermékek fogyasztására vágynak -- mint ahogy ezt demonstrálják is azzal, hogy mire költik a pénzüket. Szükségtelen fantáziálgatni arról, hogy mire vágynak amikor megfigyelhetőek a kinyilvánított preferenciáik.

2017.12.17. 01:35:55

@neoteny:
a kádár korban nem volt globális kapitalizmus. mégis voltak olcsó tömegtermékek. csak egy részéért ki kellett menni bécsbe. a rendszerváltás idején az volt az elképzelés, hogy a két rendszer összekapcsolódik és különbségek kiegyenlítődnek valahogy. de nem ez történt. és a globális kapitalista kísérlet (amit a politikában most úgy aposztrofálnak, hogy "soros györgy ördögi terve") elbukott.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.17. 01:54:03

@444:

"a kádár korban nem volt globális kapitalizmus. mégis voltak olcsó tömegtermékek. csak egy részéért ki kellett menni bécsbe."

És Bécsben azért voltak az olcsó tömegtermékek amelyek nem voltak Mo-n mert Bécs inkább része volt a globális kapitalizmusnak. Ki is mentek a magyarok Bécsbe a globális kapitalizmus gyümölcseit, az olcsó tömegtermékeket megszerezni az első adandó alkalommal.

"és a globális kapitalista kísérlet [...] elbukott."

A te féktelen fantáziálgatásaidban: egyelőre a TESCO meg a Lidl meg az Aldi virágzik, a Palóc Nagyker bukott orra, meg a CBA boltok kerülnek eladásra az idegen kiskereskedelmi láncoknak. A magyarok folyamatosan szavaznak azzal, hogy hol és mire költik a pénzüket -- te meg próbálod eladni "tapasztalataidként" a fékeveszett fantáziálgatásaidat.

ijontichy 2017.12.17. 02:34:08

@444: "különbségek kiegyenlítődnek valahogy. de nem ez történt." ["TÖRTÉNT" így múltidőben]
Fantasztikus, hogy a saját élethosszkilátásod mennyire bekorlátozza a gondolkodásod horizontját. Szegény kapitalizmus fejlődik már párszáz éve, "de hát az istennek se egyenlítődött ki huszonpár év alatt" - mondja a kocsma népe. Azt hitték, ez valami közlekedőedény. Ja meg az se tett túl jót neki, hogy a jómagyarok közben '98-ban visszaültették a saját nyakukra a komcsykat. Szegény kapitalizmusnak még nyócév se adatott, hogy lábra vergődjön :-/

"nem volt globális kapitalizmus". Ja. Mert az úgy egyből lett. Máról holnapra. "Tegnap" még csak Közös Piac meg hasonlók voltak, és a vidjú meg a komondor (amiért a Bécsi út túlvégéig kellett menni) az mind valami lokális kapitalizmus terméke. Az összes tranyót, IC-t, csavargyártó gépsort, kémiai, metallurgiai, gépészeti megoldást az összes lokális kapitalista mind kifejlesztette magának, hogy aztán legyártsa a tömegterméket, amit a magyar a Bécsi út túlvégén megvehetett.

'92-ben - igen ifjúként - még én is eléggé el voltam telve magunktól. Aztán azok a fránya pragmatikus jenkik elég gyorsan rázizzentettek, merre hány méter (hetekig meg voltam sértődve). Nos a kocsma népének több mint negyedszázad kevés volt. De ha nekik jobb Vitya bülbülszavú dalolása, akkor csak tessék. Éljen és uralkodjék a középszer sokáig :-(.

Lavinia Pinkerton 2017.12.17. 07:42:45

@ijontichy: Én azon voltam besértődve, hogy az osztrákok kiírták a boltokra, hogy - Magyar ne lopj ! -
De már látom, hogy a magyarok legjellemzőbb tulajdonsága, hogy lopnak.
A legnagyobb magyar a főtolvaj, és lopási sorrendben van a többi alatta egészen a bizsutolvaj kislányokig.

Laptop7712 2017.12.17. 09:30:58

@Lavinia Pinkerton: Ez így ebben a formában, ahogy mondod, ordas nagy hazugság. Látom, nagyon tiszteled ezt a népet, és általánosítasz. Ezért tartunk itt, semmi másért. Ezért, - ahogy mondod, és amit mondasz - ezért nincs semmi, de semmi respektje a mostani elitnek.
Az átlagember arcon röhögi az elit tagjait ezért. Elindult a varázstalanítás, és csak történelmi tapasztalatok vannak arra, hogy ennek mi is lesz a vége.
Nyugaton nem akarják kitaposni a belét az összes bankárnak pl. pedig loptak rendesen. Hagyjuk ezt a fajta általánosítást, mert ebből már kialakult egy-két forradalom kis hazánkban. ( ennek lett a vége a Duna-part, a málenykij robot, a "rohadt tetves kulák", a nemesek kinyírása, elüldözése, és még sorolhatnám).
Ebből a baromságból van elege mindenkinek.

2017.12.17. 11:10:51

@ijontichy:
ausztria vezető vállalatai: erste bank, raiffaisen bank, vienna insurance group, uniqa insurance, ömv, strabag. ezek mind kormányzati támogatást élveznek. az egyetlen nagyobb iparvállalat a strabag, amelyik kormányzati, önkormányzati megrendelésekre van alapozva. és van egy mese a szabad piacról. a kapitalizmusban nagyobbrészt a tőkepiac teremti meg a gazdagságot. globális kapitalizmusban a globális tőkepiac. az, hogy a világ százezer milliárd dollárral tartozik egyeseknek. akik ekkora összeg után szednek hitelkamatot. úgy, hogy ezek mögött nincs betét. hanem ezt a pénzt a semmiből teremtik. azért, hogy lehessen vele szabadon kereskedni és felvásárolni a fél világot. ezt fordítja le a politika, hogy ez soros ördögi terve. miközben orbán ugyanezzel a rendszerrel él vissza. azért választják újra, mert szétveri a pesti liberális zsidóságot, akik most a jobbiknál előszobáznak. és szétveri a zsidókeresztény köztársaságot. azzal, hogy cigánykodik. várszegi asztrik, aki egy kikeresztelkedett zsidó (igen zsidó, a római katolikus egyházat nagyrészt kikeresztelkedett zsidók vezetik, ahogyan szent péter is kikeresztelkedett zsidó volt. mi ebben a különös?). ez a várszegi odaadja az apátság egy részt marriott üzletláncnak. várszegi asztrik soros bevándorláspolitikájának lelkes híve. az orbán kormány még kiutalnak 2.95 milliárd forintot rosenbergéknek. 2.95 milliárd forint az ára annak, hogy szétverjék ezt a kultúrát. mert ugye ilyenkor miért nem beszélnek arról, hogy ez lopás. vagy miért nem beszélnek az államkincstár és az egyház szétválasztásáról. az állam újítja fel a pannonhalmi apátságot. és az állam fizet a mariott üzletláncnak azért, hogy annak egy részét privát szállodává alakítsák. ne ez cigányút. a zsidókeresztények pénzért feladják az elveiket. meg vannak vezetve. a pesti zsidóság ilyenkor miért nem mondja, hogy lopás. a kommunista klein-ék (apróék) miért nem mondják, hogy összefonódik az állam, az egyház és a piac. a pesti zsidó liberálisok miért nem hőzöngenek? ha mészáros koma építene így szállodát, akkor megírná a hvg vagy bloomberg, hogy ez lopás. orbán megvezeti ezt a társaságot. cigányútra viszi őket. cigánykodik. szétveri ezt a társaságot, felszámolja a pesti liberális zsidó kultúrát, amelyik a jobbiknál előszobázik.

ijontichy 2017.12.17. 11:14:35

@Lavinia Pinkerton: @Laptop7712: Van egy mondás: Akinek nem inge, ne vegye magára. A sógor nyilván azért írta, amit írt, mert rosszak voltak a tapasztalatai (amúgy - csak hogy a fiatalabbak is tudják - urban legend szerint, az első ilyen feliratot jóval korábban, holmi focistafeleségek viselkedése nyomán írták ki a Mariahilferen). Jah kérem, ilyen amikor bot másik végén találja magát a magyar (vö: cigány, bűnözés).
Namármost: IGEN! ismerem az angol fociszurkolót, az országa határán túl nyaraló németet... és még folytathatnám. Ezzel együtt, ha valahol általánosítanak, annak legtöbbször oka van. Én elég sokszor tapasztaltam a saját bőrömön (is), mégsem "hörr hörr". Elég baj az nekem-nekünk, hogy a jómodort a brüsszeli szála közepére szaró félázsiai oktatja a magyaroknak: mi vagyunk a nagyok, földig ér a farkunk, fújjuk a passzátszelet, és MI! megvédtük Európát a töröktől (igen MI! mert van időgépünk és visszamentünk megvédeni ;-) )...

Egyébként a tangerentúli, korábban ('56 stb) kiszakadt magyarok próbálták a "felszabadult" óhazát támogatni. Piackereséssel, kapcsolatok közvetítésével. Nem voltak jó tapasztalataik, és egy szint után már a saját jóhírüket nem kockáztatják. Akinél melóztam, idehaza akart nyugatra szoftverfejlesztő leányt csinálni (Microsoft partner volt akkor és ott). Végül nem talált megbízható honi menedzsereket. A minapi Microsoft-balhé fényében ez tán nem is meglepő (apró adalék, hogy az említett "munkáltatóm" benne volt alapítóként az egyik cégben, aki most épp részese volt a balhénak, mint kormányközeli beszállító - szóval tengerentúli vállalkozóm talán mégis jól ismerte fel a helyzetet, és hagyta a francba az óhazát). Tehát nem kell megsértődni, ha a multik pár jól fizetett expat-ot (is) telepítenek ide. Talán oka van.

ijontichy 2017.12.17. 11:20:15

@444: Ennyi szószt lökni arról, amit magyarul ennyivel is ki lehet fejezni: "Van az a pénz". A többi időt inkább fordítsd valami saját üzlet kitalálására. Mindjárt kerekebb lesz a világ.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.17. 11:52:18

@444:

"a világ százezer milliárd dollárral tartozik egyeseknek. akik ekkora összeg után szednek hitelkamatot. úgy, hogy ezek mögött nincs betét. hanem ezt a pénzt a semmiből teremtik."

Ha ez _csak_ így lenne, akkor miért van egyáltalán szükség arra, hogy az államok adóztassanak? Vagy miért bocsátanak ki az államok kötvényeket (vesznek fel hiteleket)? Miért nem teremtenek az államok a semmiből pénzt a költségvetésük finanszírozására?

"miközben orbán ugyanezzel a rendszerrel él vissza."

No de hát szerinted a rendszer önmaga egy (globális) visszaélés: hogyan lehet egy visszaéléssel visszaélni?

Laptop7712 2017.12.17. 12:02:00

@ijontichy:
Nézd, erre most mint mondjak? A magyar azt mondja, hogy az összes olyan barmot,, aki tolja a hazaárulók szekerét, és szarrá lopták magukat a módszerváltáson, el kell zavarni a francba. Egyelőre nem akar mást, csak elzavarni az egész budapesti elitet a francba. Vigyék a lopott lóvét, de húzzanak el. Én csak a háromnegyed életemet éltem le nyugaton, beszélek pár nyelven a magyar anyanyelvem mellett, de ilyen szintű vad lenézést, amit egyes magyarok nyomnak nyugaton, - vagy otthon, de ez már mellékes - egyik másik nép esetében sem láttam.
Pedig aztán láttam eleget. Ezért akarják sóval behinteni az "értelmiségnek nevezett elit" hűlt helyét a mostani fiatal magyar és el kell mondjam, nagyon is igaza van.

Nem az a baj, hogy itt vannak a multik. hanem az, hogy az elit, aki kinyalta a seggüket, az árnyékukban feladta azt, amiért megvehette a villát a Gellért-hegy lábánál. Közben meg azon csodálkozunk, hogy felállt 30 éve a "gazdaság duális szerkezete".
A multik védik a piacaikat, komplexen zárt ellátási láncot alkotnak. Ennyi. Csak a népnek nem magyarázták el, hogy ez mit jelent.- Azok sem, akik "magyarként tértek vissza a 90-es évek elején, és megkapták a családi ezüstöt, szépen feltőkésítve ingyen hitelből, ahogy kell. Azért volt ingyen hitel, mert a bank hogy hogy nem, tönkrement, és az adott hitelt szépen leírták, a cégnek nem kellett visszafizetnie. Ezer és egy ilyen ügy volt.

Erre mondják azt, hogy most már tényleg itt lenne az ideje annak, hogy pesten egy egyszerű melós is labdába rúghasson. Vagy pl. a kocsordi srác, aki kiváló matekból, a pesti elit gimibe tanulhasson tovább.

Az elit elhülyült, azt hiszi, hogy sebezhetetlen, és megy valamire a lopott lóvéval. de nem. Értesz ugye? Más.

Engem szeretnek külföldön, és nem kell elnézést kérnem, és behúzni fülem-farkam hogy magyar vagyok. (Hogy a tökömbe van ez a barom hozzáállás még mindig?
- A 19. századig a magyart minden nép úgy ismerte, hogy a legbüszkébb nép. Trianon után, a komicsikkal megkezdődött az elhülyülés vagy mi van? Érdemes lenne megtanulni a saját történelmünket, hátha adna valami tartást, vele együtt magyarul kellene megtanulni a magyar nyelvet is -

Egy két arcot pofán röhögtem, miután egy egy állófogadáson félrehívtam, hogy abba lehetne fejezni ezt a meghunyászkodást, nem a kádár korszakban vagyunk, meg van emberi méltóság is a világon.

Úgy viselkednek egyesek, mint virág elvtárs a tanúban, amikor bástya elvtárs lebassza - Engem már meg sem akarnak gyilkolni? hangzott el a filmben az ominózus mondat. -
Ez az elit. Röhögnöm kell, már ne haragudj.
A szabad piacon ez az elit olyan 7 perc alatt veszne el.

Nem veszed észre, hogy az egyéni teljesítményt a nyugat elismeri? Azért, mert egyéni teljesítmény, ugyanígy a csoport teljesítményét is. Azért, mert az meg egy csoport teljesítménye.

Semmi más nem kellene ide, csak az, hogy aki egy kicsit is beszéli a magyart anyanyelvi szinten, az egy kicsit viselkedjen már magyarként is. Ennyi.

Lavinia Pinkerton 2017.12.17. 13:28:57

@Laptop7712: Szóval külföldiként mondod a nagy véleményt a "budapesti elitről ".
Szerintem te valami álomvilágban élsz.
Budapesten egy falusi elit él, amelyik éppen furkálja a járatait a Budai várba is.
A Budai várban, a Gellért hegyen, a Pasaréten és a Rózsadombon is felcsútbasznádiak veszik a házakat. Mit házakat és a kastélyokat.
Nem a kapálás után kapott pénzükön, mert életükben egy napot sem dolgoztak, mióta kimásztak a "nehéz sorból ".
A bankokat is ők adják veszik, miután közvagyonból feltőkésítették magukat. Időnként meg becsődöltetnek néhányat, ha lopott pénzre van szükségük.
Ha ennyire nem tudod, mi folyik itt, miért képzelegsz erről az országról ? Inkább olvassál napi híreket egypár évig, aztán biztos lesz valami kis tudásod róla.

Laptop7712 2017.12.17. 13:48:01

@Lavinia Pinkerton: Nézd, nekem volt gyerekszobám, ezért erre a megjegyzésedre most nem írnék semmi olyant, amit félre tudna érteni a művelt lelked. De pont az van, amit mondasz, magatok miatt, a miatt. - Magadat azonosítod az elittel, nincs ezzel semmi gond - A fidesz szisztematikusan fejti fel a betokosodott elit hadállásait, legyen az gazdasági, szimbolikus, vagy egyéb valós, vagy vélt politikai pozíció. Szerinted mit fog csinálni a jobbik, vagy mi lesz egy olyan helyzetben, ahol a jobbik és partnerei csak 1 %-al kevesebbet kap a választásokon 18-ban, mint a fidesz? Szél Berni legyen a talpán, aki megállítja őket.
Azt ajánlom neked, hogy olvasd magyarul, amit írok, értsed is meg, és ha sikerült, ebben a szellemben válaszolj, ha megkérhetlek. Ezzel a stílussal saját magad égeted le, és erősíted az egybites középszert. Ebből nem lesz értelmes vita. Azt mondtam, nyugaton éltem le a háromnegyed életem, ennyi. Amúgy tisztán érthetően szoktam fogalmazni magyarul, betűvel. :)
A fidesz semmi mást nem csinál, csak megtanulta azt, hogyan kell pozíciót fogni a szadesz- maszop koalíciótól. nem veszed észre, hogy ugyanaz megy, csak csak most az a különbség, hogy a törvénytervezeteket Felútra kell leküldeni, és nem bevinni egy-két nagykövetségre mint annak idején.
Ennyi. Érdemes lenne visszakapcsolnod minimum két sebességet, vitatkozzunk már normálisan, ha kérhetném. Ez baj a zelit vitakultúrájával, mi vagyunk, és vannak ők. Őket meg leszarjuk. ennyi. most meg megy a virnyák, hogy mindenhonnan basznak ki mindenkit.
Történelmi tény, hogy azok, akik saját teljesítmény által kerültek oda, ahova, nagyon nem baszogatják. Meg bármi van, ezek megállják a helyüket politikától függetlenül. Érted ugye?

Laptop7712 2017.12.17. 13:53:49

@Lavinia Pinkerton: Annak meg külön örülni lehet, hogy 300 év után végre egy kis paraszti kultúra is jelen van a nagy pösten. Tudod, a paraszt az olyan, hogy mivel van józan paraszti esze, ezért nagyon nem szívesen szarik bele az ivóvízébe. Géczy Gábor szerint erre csak a kifinomult elit képes. Kőkemény kultúrák harca lesz itt a választások előtt, nem nagyon akartam elhinni azt, hogy ilyen szintre lemegyünk 2017-re, de úgy néz ki, hogy ez van, ez a kultúrharc fogja meghatározni elkövetkezendő 3-6 évet.

Lavinia Pinkerton 2017.12.17. 14:06:25

@Laptop7712: Miért azonosítasz engem elitként, aztán meg középszerként ?
Mindössze budapesti vagyok, és minden feltűnő vezetőnek megnézem a kikicsodáját.
Nincs budapesti elit. Csak falusi maffia van, aki idehurcolkodott a kompániájával.
Most épp egy debreceni, egy felcsúti meg egy hódmezővásárhelyi marakodik azon, hogy legyen-e Budapesten felhőkarcoló engedélyezve.
A szocik is mind falusi népség. A budapest politikusuk falusilány, ahogy a Kádár korban is mindig ez volt.
Budapesti elit, az a falu apraja nagyja, aki idecuccol, mert ebben az országban négyszer annyi a vidéki, mint a budapesti, és mindnek számtalan rokona és földije van, hogy minden vezető állást körbesáncoljon velük.
Ha éltél már külföldön, akkor tudhatnád, hogy a fejlett országokban a vidék-nagyváros arány 10 a 90 százalékhoz, vagy 20 a 80 százalékhoz.
Amíg falusi maffiák uralnak egy országot, addig nem tud fejlődni.
Nagyon félrehordasz, ha pont a fővárost próbálod kiirtani, amikor a vidékiek fújják itt a passzátszelet öröktől fogva.
A fővárosiak csak elszenvedik a politikai tatárjárásokat, de sosem voltak tényező ebben az országban.
Ez baj, de nem lesz változás benne.

2017.12.17. 16:15:43

@Lavinia Pinkerton:
a két "birka" karcagi minisztert és a kisvárdait ki ne hagyd a keserűségedből. budapesti elit azért vált vidékiessé, mert (kis) magyarország nem igényel ekkora fővárost. és főleg nem ilyen hazafiatlan társaságot. a népítélet az, hogy nincs szükség a liberálisnak mondott helytartó elitre, amelyik az ország egésze felett hazaáruló módjára próbál uralkodni. aztán mondhatod, hogy de ez a falusi maffia is pont ilyen. lehet, de őket közvetlen le lehet váltani. orbánt le lehet váltani. egyetlen választással. soros alapítványi hálózatát nem lehet. azt csak korlátozni, betiltani, elűzni, szétverni lehet. az szdsz-t nem lehet civilizált módon leváltani, hanem csak kizavarni lehet őket országból. ettől még persze (nagy) magyarország multikulturális marad. a köznép jelen állás szerint úgy dönt, hogy inkább ez az általad falusi mafiának mondott társaság maradjon, mint a területen kívüliséget követelő senkiháziakból álló alvilág. ez egy hatalmi játszma. de egyezzenek ki a jobbikkal. indítsák közös jelöltnek karácsony gergőt, vagy akit akarnak. szabad választások lesznek.

Lavinia Pinkerton 2017.12.17. 17:18:38

@444:
Karácsony Gergelyt Fehérgyarmatról ?
Vagy Vonát Gyöngyösről ?
Tök mindegy, melyik falusi, mert mind egyformák vagytok.

2017.12.17. 18:17:48

@Lavinia Pinkerton:
azt gondolom felméred ésszel, hogy ha egy országban és a fővárosában az etnikai összetétel köszönő viszonyban sincs egymással, akkor ez azt jelenti, hogy egy szűk kisebbség helyzeti előnyét kihasználva próbál hegemóniára törni. velük szemben hirdet a többség szupremáciát. a közakarat az, hogy ezt a fővárosi elitet verjék szét. ehhez olyanok kellenek, akikkel még éppen nem omlik össze az ország. ilyenek karácsony és vona. ezek közül emelkedett ki orbán. aki a rendszerváltás után nem sokkal felismerte, hogy nem érdemes soros oldalára állni. miután megkapták a fénymásolókat és az ösztöndíjat. orbán rájött, hogy sorosék nem nagy társadalomtudósok, semmiféle különleges elképzelésük nincs, közönséges szélhámosok, ezt ők is tudják. és a közakarat az lesz, hogy ezt társaságot verjék szét. ez lett a ztörténelmi küldetésük. és most úgy tűnik, hogy orbán számítása vált be. de ez majd 18 tavaszán kiderül. de ha nyer, akkor nyilvánvaló, hogy korszakos politikussá lesz. aztán az egy másik kérdés, hogy ez nem egy működő rendszer. kérdés a hogyan tovább.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.17. 18:23:11

@444:

"aztán az egy másik kérdés, hogy ez nem egy működő rendszer."

Hehe.

Lavinia Pinkerton 2017.12.17. 18:31:42

@444:
Ezzel az etnikumozással arra akartál utalni, hogy ebben az elcigányosodott országban már csak Budapesten akadnak magyarok jelentős számban ?
Mert szerintem is ezért lett ilyen Orbán féleség a vidéki többségben.
süti beállítások módosítása