1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.12.05. 08:44 HaFr

Mit oly őrülten nehéz felfogni egy versenyképes társadalom politikájából?!

Képtalálat a következőre: „competitive society”

Nem kéne talán az egekig cifrázni egy jól működő ország politikai gyakorlatát -- hogy már tényleg csak a Jóisten segíthessen majd rajtunk. Az a sz*rkeverés, ami másfél évtizede, de különösen nyolcadik éve folyik a magyar politikai rendszerben politika (vö. közösségi koordináció) címén annak érdekében, hogy közben a politika unortodox értelmezése (vö. hatalomgyakorlás) váljon az elfogadott normává, viszont közben tönkremenjen ember és társadalom, azt hittük volna, kiüti a honfitársaink nagyobb részének szemét is, de nem. A kisebb részéét is alig. Sőt, már-már mitikus képességeket tulajdonítanak a Vezérnek, akinek sikerült meghekkelnie a politika józan ésszel elfogadható rendeltetését.

A politika -- amennyiben az előbbi értelmében a társadalom, és nem a kormányzat (és vezetőinek) erejét szolgálja -- mióta világ a világ verseny-, együttműködési és identitás-kérdéseket vet fel, és ezeket akár sikerrel tudná kezelni is, ha ennek szánnák. De még egyszer, ezen a bús magyar földön nem ennek szánják, kisebb részt tehetségtelenségből, nagyobb részt gazemberségből. A versenyképes társadalom politikája -- amely nem takarítható meg anélkül, hogy a társadalom elszegényedne, ami viszont koncentráltan hívná elő a mélyéből a legrosszabb szellemeit -- az ilyen igényű közösségek mintáit nézve a XXI. század elején -- de tudnék amellett érvelni, hogy öröktől fogva -- nagyjából ezen a három elven nyugszik: minél szabadabb kereskedelem/piac, minél erősebb bemeneti esélyegyenlőség (az egyéni önkiteljesítés lehetősége és az összképességek maximuma érdekében) és biztonságos (személyes) identitásőrzés. 

Lehet ezt a hármat cifrázni és tradeoffolni ideológia, ízlés, ellenségkép stb. szerint, de végső soron mindig ide lyukadunk ki. Amikor a konzervativizmusról szántom a sorokat, végül is mindig ezek konfigurációjáról beszélek, ahogy mindenki más is hol racionálisabban, hol kevésbé úgy. Vannak, akik a piacot korrigálnák, vannak, akik az esélyegyenlőséget zavarnák el a föld alá vagy -- ellenkezőleg -- egészítenék ki kimeneti kompenzációval, esetleg még cifrábbakkal, vannak, akik az identitást tartják huszadlagos, vagy legalább nem közösségi érdekű dolognak, és így aztán mindent összevetve az etatista-individualista tengelyen vagyunk sokféle pötty, sokféle önfelkent igazság -- legyen, nem érdekes. De akik nem tudnak ezzel a hárommal elszámolni a politikájukban a közösség előtt -- vagyis eleve nem olyan politikai rendszert üzemeltetnek, amelyben ezeket a dolgokat szabadon és a közjó érdekében meg lehet beszélni, azok nem a közösség érdekében űzik a politikát. Qed. Számomra ezért először is a mai politika a Momentumtól a Fideszen át a Szabad Magyar Tengercsinálók Pártjáig egyetlen tohuvabohu, reflektálatlan káosz, közösségellenes irracionalizmus, másodszor is természetesen a Fidesz praktikusan a legkártékonyabb, a szellemi és anyagi erőforrásainkat a legjobban emésztő erő.

76 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2713436639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.05. 09:22:23

Nem akarunk versenyezni a globálkulákság, elnyomók, rablóbefektetők és spekulánsok kegyeiért!

A "szabad" piacot el fogjuk foglalni, "láthatatlan" kezét pedig bilincsbe verjük. Bemeneti "esélyegyenlőség" helyett a kulákok menjenek be az átnevelő táborokba!

A liberalizmus jelenlegi kései, hanyatló szakaszában őrültség liberális-konzervatív álomvilágbeli édes hallucinációkban élni. Ami működésképtelen, azt nem javítgatni kell, hanem kidobni.

1990-2010 között az ország a te receptedet követte, nem vezetett sehová.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.05. 10:01:47

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"Bemeneti "esélyegyenlőség" helyett a kulákok menjenek be az átnevelő táborokba!"

Az átnevelő táborok jók, de szükség van a harcos önkritikára is: álljanak fel munkahelyeiken a burzsoák, kulákok és egyéb népnyúzók és vallják meg nyilvánosan a bűntetteiket miközben a dolgozók méltó megvetése sújtja őket.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Panchen_Lama_during_the_struggle_%28thamzing%29_session_1964.jpg

cdn.nybooks.com/wp-content/uploads/2016/01/li-zhensheng.jpg

static01.nyt.com/images/2016/05/14/world/asia/20160515CREXPLAINER-slide-CYB7/20160515CREXPLAINER-slide-CYB7-master768.jpg

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.05. 10:08:33

@neoteny:

Ez helyes hozzáállás. A nép demokratikus ökle sokféleképpen képes lesújtani.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.05. 10:12:14

@neoteny:

A nagyobbik fiam ajándékozott nekem a születésnapomra egy "Chinese Communist Propaganda Posters" című albumot, vannak benne nagyon jó képek. Jobbak, mint a tieid.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.05. 10:32:19

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: a ffffenét követte a "receptemet", a tied viszont -- vox populi -- a sírba -- az ország kiürüléséhez, polgárháborúba -- visz. gratula. Persze tudom,h szerinted egy egészséges kis polgárháború is jobb, mint a liberalizmus (vagy amit te annak értesz)

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.05. 10:46:29

@HaFr:

Polgárháború nem lesz, a népnek nincs oka saját magával háborúznia.

Eleve az egész egy lassú folyamat. Apránként fogjuk felszámolni a liberalizmust.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.05. 10:57:15

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: könyörgöm, a nép nem egységes egész, csak a birca egységes egész, de még az is változik az évek alatt

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.05. 11:17:36

@HaFr:

Nem kell egységesnek lennie. Elegendő a közös érdekek mentén fellépni.

2017.12.05. 11:52:11

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: egészen pontosan melyik ország modellje áll a legközelebb a te víziódhoz? Francia? Német? Erős állami tulajdon, sok szakszervezet, szoc.piacgazdaság, stb? Netán Kína? Mert ők épp vadkapitalistaként gyarmatosítják Afrikát és légszennyezésben ölik meg a saját népüket egy kis GDP-növekedésért, nem beszélve a korábbi modelljükről, ami gondolom még most is él, olcsó munkaerő a multiknak embertelen körülmények közt. Vagy netán az orosz modell?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.05. 12:26:34

@feher.b:

A belarusz modell az ideális, a hasonló méret és előzmények miatt. Felesleges az orosz és kínai modell nézni, ott mások a feltételek, mint Mo-on.

2017.12.05. 12:55:34

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: de ezzel az a gond, hogy a magyarok nem akarnak a belarusz életszínvonalon élni. Sőt, nem mennek oda dolgozni sem. Hogyan tudod ezt feloldani?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.05. 13:02:33

@feher.b:

Persze, mert az emberek a magas bér felé mennek. Dehát mi a magas bér oka?

Amit mondasz, az kb. olyan, hogy azt mondod a hajléktalannak, miért nem él úgy, mint egy ötcsillagos szálló vendége. Majd amikor az egyik hjalkéktalan hirtelen örökséghez jut, s tényleg ő is szállóvendég lett, azt mondod a többi hajléktakannak: lám, neki sikerült.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.05. 13:06:53

@HaFr:

Moldova nem jó példa, ők a liberális úton haladtak sokáig.

2017.12.05. 13:09:01

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: tehát te most azt akarod mondani a magyaroknak, hogy kövessék a belarusz modellt a nyugati helyett, mert a nyugati...mi is? Bűnös? Erkölcstelen?

2017.12.05. 13:15:14

@HaFr:
a belarusz gdp per capita ppp a magyar 2/3-a. ez nagyjából a dél-dunántúl, dél-alföld, észak-alföld, észak-magyarország szintje. ami nem budapest-bécs útvonal, a velencei tó és a balaton. az ország nagy rész a multikkal azt produkálja, amit belarusz a multik nélkül.

2017.12.05. 13:35:58

@444: sajnos ez nem igaz. A belarusz gazdaságban a multi Oroszországot jelenti kb. Ez egy késő szocialista orosz gyarmat, semmi több. Az olcsó gáz és kőolaj és az erős állami tulajdon ellenére (okán) volt ott IMF- és orosz hitel is, szóval nagyon úgy néz ki, hogy még a félperiféria szintjét sem érik el és pénzügyileg sem védettebbek bárki másnál.

kitekinto.hu/europa/2015/10/10/reformokra_varva_belarusz_gazdasag_multja_es_jelene

2017.12.05. 13:38:29

@444: egyébként neked meg bircának is csak egyetlen dolgot kéne felfogni: a magyarok jól akarnak élni és a világ összes többi népe is jól akar élni. Az tény, hogy az eddigi elitek az eltérő társadalmi-gazdasági stratégiájukkal és jó néhány privatizációs döntésükkel nem épp ezt a célt szolgálták, de nagyon erős a gyanúm, hogy a magyarok már soha semmilyen fél- vagy egész komenista modell felépítésére nem tennének kísérletet, inkább kihúznak nyugatra, és elvannak ott. Tehát ha modellt keresünk, akkor még mindig inkább az észt, finn, ír példa környékén kéne nézelődni, hogy a szlovákot már ne is említsem.

2017.12.05. 13:43:08

@HaFr:
na de ez esetben ne csodálkozz, hogy karcagon vagy kisvárdán a nép megszavazza a belarusz modellt. és ezek adják a három belgazdasági (mezőgazdaság, ipari fejlesztés, pénzügy) minisztert. most az van, hogy jóska kitalálja vásárosnaményban, hogy gyártsunk műanyag ablakot. mert mondjuk ért hozzá valamelyest. és majd ki kell cserélni az iskolában. na de ha multik is pénzt kapnak a munkahelyteremtésért, akkor jóska is bejelentkezik. és kap valamennyi pénzt, valamennyi hitelt. utána meg hajt az állami megrendelésekért. az iskolába az ő ablakait építsék be. a miniszter elmondja, hogy megteremtettük a világszínvonalú műanyaggyártást itt vásárosnaményben. az állami népi együttes eljárja a szatmári csárdást és ugróst. persze ezek után jóska műanyaggyára minőségben (ár/érték arányban) aligha tud versenyezni észak és nyugat-európával, és mennyiségben/árban nem tud versenyezni délkelet-ázsiával. kormányzati/önkormányzati megrendelésekre fog pályázni. államilag támogatott ablak, ajtócserére. beindítjuk a nemzeti ablakcsere programot. belértve a multik termelő tevékenységét is szinte minden ezen alapul.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.05. 13:51:02

@444: nem veszed észre, kérlek szépen, micsoda abszurd dolgokat írsz?

2017.12.05. 13:54:43

@feher.b:
finn gazdaság fele olyan nyitott nincs, mint a magyar. ír csoda a külső eladósodásra van építve. írország külső adóssága $2,236 milliárd dollár. a magyar ennek a tizede sincs. csak 148 milliárd dollár. és írország fele olyan népes, mint magyarország. az írországba települt cégek brutális módon el vannak adósítva. aztán majd kitermelik valahogy. magyarországnak a magyar modellt kell kitalálnia. magyarország földrajzi viszonyaihoz és a magyar közgondolkodáshoz alkalmazkodva.

2017.12.05. 13:55:15

@HaFr:
mi ebben az abszurd? ez a valóság.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.05. 14:03:38

@444:

"államilag támogatott ablak, ajtócserére."

Honnét származik az állami támogatás?

2017.12.05. 14:16:40

@neoteny:
2017-ben a magyar költésgvetés kiadási főösszege 18,541 milliárd forint.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.05. 14:20:27

@feher.b:

A nyugtai rendszer nem csak erkölcstelen, de használhatatlan is.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.05. 14:22:03

@444:

"államilag támogatott ablak, ajtócserére."

Honnét származik az állami támogatás?

Laptop7712 2017.12.05. 14:26:38

@HaFr: "... de tudnék amellett érvelni, hogy öröktől fogva -- nagyjából ezen a három elven nyugszik: minél szabadabb kereskedelem/piac, minél erősebb bemeneti esélyegyenlőség (az egyéni önkiteljesítés lehetősége és az összképességek maximuma érdekében) és biztonságos (személyes) identitásőrzés."

Ez így ebben a formában nem igaz, azért nem, mert a történelemtudomány népekről és azok vezetőiről beszél, nagyon nincs jelen az individum egyéni szinten.

Ez így tényleg mit jelent:
"minél szabadabb kereskedelem/piac, minél erősebb bemeneti esélyegyenlőség (az egyéni önkiteljesítés lehetősége"
Ez egy utópia, ugyanolyan, mint a sokat idézett, és rosszul értelmezett darwinizmus.
A természet csak komplex rendszereket ismer, nincs olyan, hogy egyed szintű érdek. A földi élet rendszerében általában az olyan organizmus, ami nem az életet szolgálja, kipusztul. Egyensúlyi folyamatok vannak, amiben rendszerszinten bizonyítható, hogy a pillanatnyilag nem a legéletképesebb egyedek túlélése érdekében az adott populáció összefog, és akár az életét áldozza csoport szinten.

Ennek bizonyítása rém egyszerű. Ha egy rudli növényevőt támadás ér, a fiatal egyedek a rudli közepén vannak. Midíg, nincs kivétel! Az idősebb egyedekkel küzdjön meg a ragadozó, oda meg tudás kell, meg csapatmunka, hogy megbontsa a rudli egységét.
Darwin másik művét is olvasgatni kellene.
Amit írsz, soha nem volt így a történelemben, mindig a csoportérdek határozta meg pl. egy birodalom jellegét.
Szabad piac? Döbbenet. Az utóbbi kétszáz év utópiája, az emberiség megvolt jó pár százezer évig szabad piac nélkül. És ott is volt egyfajta gazdaságtan, meg nemzetgazdaságtan, meg közösségi gazdaságtan, meg sorolhatnám. A csoport szabadsága határozta meg az egyén szabadságát nyugaton.
A Magyar Királyság ebből a szempontból is kivétel volt, mivel pár olyan szerzett joggal rendelkezett, amit a nyugat is elismert, ilyen pl. a Magyar Királyság apostoli királyság státusza a középkorban, amiből sok minden levezethető, pl. ilyen a királyságban adott korban regnáló gazdaságtan is.

Kicsit bővebben kifejtenéd, mit értesz e pár mondat alatt, nagyon jó lenne.

2017.12.05. 14:41:21

@neoteny:
a többi adófizetőtől. de a műanyagos rágja a kormányzati, önkormányzati képviselő fülét, hogy indítsunk már be a nemzeti műanyag nyílászáró csere programot. mert neki így éri meg. munkahelyet teremt. a fogyasztónak is jó. olcsóbb lesz a nemzeti ajtó, ablak. a többi adófizetőnek nem jó, de ők majd kapnak valami mást. nemzeti nem tudom micsodát. amit kitalálnak. és a végén valamelyik ellenséges külföldin csattan az ostor. az kivonul. és ha ez valakinek nem tetszik, akkor mehet bosztonba. jelenleg ez a politika.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.05. 14:44:46

@Laptop7712: 1. a szabad piac ÉS a kereskedelem (magyarán a piacok/gazdaságok összekapcsolása) az ókori államok körében is paradigma volt, a kereskedés nem a kapitalizmus szülötte, de szerintem ez nyilvánvaló, ahogy nyilvánvaló az is, hogy a minél kiterjedtebb kereskedelmi jogok rendszere és az áruk értéke közötti különbség államokat helyezett mások fölé. 2. Az egyéni szempontok egyértelmű kizárása súlyos, történelmietlen kollektivista nézőpontot feltételez, amely -- úgy látom -- némi szociáldarwinizmussal is meg van spékelve. Ez egyszerűen nem állja meg a helyét. A római jogtól, a kereszténységtől, a germán jogról és az angol szokás- és precedensjogtól, illetve ezek összeállásától kezdve a nyugati civilizációban nem beszélhetünk homogén kollektivizmusról, sőt. A nyugati civilizáció alapvetően individualista volt és maradt máig.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.05. 15:15:54

@Laptop7712:

"rosszul értelmezett darwinizmus. A természet csak komplex rendszereket ismer, nincs olyan, hogy egyed szintű érdek. A földi élet rendszerében általában az olyan organizmus, ami nem az életet szolgálja, kipusztul. Egyensúlyi folyamatok vannak, amiben rendszerszinten bizonyítható, hogy a pillanatnyilag nem a legéletképesebb egyedek túlélése érdekében az adott populáció összefog, és akár az életét áldozza csoport szinten."

Az ilyesmire mondta azt Wolfgang Pauli, hogy "Das ist nicht nur nicht richtig; es ist nicht einmal falsch!"

Kezdve ott, hogy a természet nem ismer semmit: az a természet reifikációja, hogy ismerhet bármit is. A természet_ben_ vannak "komplex rendszerek" -- fajok --: Darwin elmélete magyarázat arra, hogy _hogyan jöttek létre_ ezek a "komplex rendszerek" -- fajok. Természetes kiválasztódással (is; a szexuálisan szaporodó fajok esetén szexuális kiválasztódással is): az _egyedek_ differenciális szaporodási rátájának eredményeként, ti. hogy egyes _egyedek_ több utódot hagytak maguk után, mint más _egyedek_. Ha ez nem így lenne, nem lennének különféle fajok; sőt még az is kétséges, hogy az élet kialakult volna-e (mert a lehetséges biokémiai reakciók között is különbségek vannak: egyesek könnyebben lezajlanak, mint mások).

"Szabad piac? Döbbenet. Az utóbbi kétszáz év utópiája, az emberiség megvolt jó pár százezer évig szabad piac nélkül."

Amióta az emberek _önkéntesen_ javakat cserélnek el egymással -- kereskednek --, létezik a szabadpiac. Habár vannak jelei annak, hogy már több, mint 20,000 évvel ezelőtt létezett (csere)kereskedelem, azt senki sem vonja kétségbe, hogy pl. a főniciaiak kereskedtek (pl. a görögökkel) már 3,500 évvel ezelőtt is.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.05. 15:23:37

@444:

"a többi adófizetőtől."

Erről van szó.

"a fogyasztónak is jó. olcsóbb lesz a nemzeti ajtó, ablak. a többi adófizetőnek nem jó, de ők majd kapnak valami mást."

Ki(k)től kapnak valami mást?

"a végén valamelyik ellenséges külföldin csattan az ostor. az kivonul."

Ellenséges, mert nem kívánja finanszírozni a népnemzetiszocializmust. Kivonul, így a népnemzetiszocialisták támogathatják egymást orrba-szájba.

2017.12.05. 15:36:31

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: de ezt a magyarok nem így gondolják. Élnek ebben a használhatatlan rendszerben, és gazdagodnak benne. Akik pedig itthon vannak, ők is a nyugati jólétre áhítoznak, nem a beloruszra. Az a kérdés, hogy ezt hogyan magyarázod el nekik, hogy mégis a belorusz a jó.

@444: Írország adóssága a világválság során ugrott meg nagyon, de azóta rendezte a sorait és még mindig nagyon magas ott az életszínvonal. Az a kéréds, tudsz-e ennél nagyságrendileg jobbat, ami a magyaroknak elfogadható. Nem a nyitottság a kérdés, hanem az, hogy a zártabb rendszeren belül állami-monopolisztikus (fideszes hatékonytalan), vagy magántulajdon alapú hatékony rendszert építesz-e. Mai hír, hogy még Baldauf is a LIDL-nek adja tovább a részesedését.

2017.12.05. 16:34:32

@feher.b:
az írország külső adóssága a gdp arányosan is 780%. ez csak kis részben ír állam adóssága, hanem a írországi vállalatoké. és ezzel szemben az íreknek nincs túl sok külföldi befektetésük. az ír gazdaság egésze gdp arányosan is jobban el van adósodva, mint a ciprusi, vagy görög.
en.wikipedia.org/wiki/Net_international_investment_position
ettől persze az írországi cégek fejlődhetnek olyan gyorsan, hogy ezt a hatalmas adósságot visszatermeljék. és az usában minden hatodik-hetedik ember írnek mondja magát. van egy 50 milliós emigráció. egy szárazföldi szomszédjuk van. nagy-britannia. az egy vicc, hogy a lakosság többsége nem tud írül. csak angolul. de az már elég. magyarország az ír modellre aligha tud áttérni.

mit jelentene az ír modell bevezetése mezőtúron a bozdáskertben? a pkp hatalomra kerül és ott mi történik?

2017.12.05. 16:42:54

@neoteny:
na de látod, hogy a kedvenceid a thyssenkrupp csak leakasztott 3.8 milliárd forintot 250 új munkahelyért cserébe. "ügyes" üzletemberek.
www.debrecensun.hu/media/2017/02/03-135012-thyssenkrupp-builds-factory-in-debrecen/thyssenkrupp.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.05. 19:33:25

@444:

"a thyssenkrupp csak leakasztott 3.8 milliárd forintot 250 új munkahelyért cserébe. "ügyes" üzletemberek."

Szíjjártó meg "ügyes" politikus: elmagyarázza a magyar adófizetőknek, hogy milyen jól járnak azzal, hogy 250 új munkahelyet "teremtett" a pénzükből.

ijontichy 2017.12.05. 21:01:45

@444: Amikor a ragadozó elkapja a zsákmányát, csak azt teszi, ami a lényege.
Vajon a Thyssen, vagy a vécékefe adja inkább a maga lényegét. A bukolikus líra szép, csak szart sem ér. Ha a ragadozókat kiirtják (játsszunk el a gondolattal egy pillanatig), a birkák előbb-utóbb kipusztulnak :-/

feher.b (törölt) · http://pkpkozosseg.blog.hu 2017.12.05. 21:32:20

@444: "mit jelentene az ír modell bevezetése mezőtúron a bozdáskertben?" - miért, szerinted '89-ben mit jelentett O'Malley gazdának Co. Mayo vidékén? Ő most az Apple gyárában dolgozik?

Tisztességes Természettudomány 2017.12.06. 00:02:38

A versenyképesség felmagasztalásának ideológiája arra a hamis axiómára épül, miszerint a verseny jó. A kompetitív hozzáállásnál sokkal gyümölcsözőbb a kooperatív attitűd.

A NER elutasítja a magyar nemzet nemzetközi "versenyeztetését", cserébe nemzeten belüli együttműködést kínál. Egyelőre kétharmad körüli támogatással uralja a politikai piacot a versengő attitűddel rendelkező (ellenzéki) pártokkal szemben.

2017.12.06. 00:44:21

@feher.b:
na de miért települjön ide az apple. és hová ide. wittinghoff tamás írjon egy levelet tim cook-nak, hogy az apple építsen egy big data centert. mert az milyen jó. települjön ide. azért cserébe vállalni kell valamit. az írek nyakukba vállalatak fejenként 125 millió forint külső adósságot. és adtak is nekik annyit. magyarország esetén ugyenaz az érték 4 millió forint. luxembergban ugyanez az érték több, mint 1.5 milliárd forint. egy átlagos luxemburgira ennyira ennyi adósság jut. luxemburg nettó befektető. ennél valamivel több a külső vagyonuk. luxemburg úgy működik, mint az eximbank. az átlagos luxemburgi attól gazdag, amitől matolcsy és a fidesz belső körei. csak ott valaki nem rogán antal szomszédjának az ügyvédje, hanem jean-claude juncker ismerőse. és abból a luxemburgiak jól megélnek. van még valami kis acéliparuk. de annak is annyi pénz jut, mint mészáros lőrincnek. és van minimális iparuk. bizniszelnek. de ugyanezt aligha lehet megcsinálni mezőtúron.

feher.b (törölt) · http://pkpkozosseg.blog.hu 2017.12.06. 00:59:10

@444: úgy jön ide, ahogy az Audi pl, vagy a Bosch, amik mérnököket is foglalkoztatnak. De teljesen igazad van: nem lehet megúszni, hogy világszínvonalú oktatásunk legyen és azért akarjanak idejönni. Mindenesetre a mezőtúri gazda így is úgy is ugyanazt fogja kb. csinálni, mint O'Malley gazda Co. Mayoban.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.06. 01:58:28

@Tisztességes Természettudomány:

"A versenyképesség felmagasztalásának ideológiája arra a hamis axiómára épül, miszerint a verseny jó."

A verseny nem _önmagáért_ jó, hanem a verseny a _gyümölcsei miatt_ jó: a tömegek által kívánt javak (viszonylagosan) bőséges elérhetőségei a jó.

"A kompetitív hozzáállásnál sokkal gyümölcsözőbb a kooperatív attitűd."

Csak épp' a kompetitív hozzáállás nem zárja ki a kooperatív attitűdöt: a kompetitív hozzáállás biztosítja a kooperatív attitűd leghatékonyabb érvényesülését.

"A NER elutasítja a magyar nemzet nemzetközi "versenyeztetését", cserébe nemzeten belüli együttműködést kínál."

Mivel a magyarok a GDP-vel nagyjából egyező mértékű javakat importálnak (és ezekért egy kicsit nagyobb mértékű exporttal fizetnek), lehetetlen elutasítani a magyar nemzet nemzetközi "versenyeztetését". A nemzeten belüli együttműködés még a nemzet tagjai által elfogyasztott ceruzákhoz szükséges grafit előállítására sem képes, hát még a számtalan egyéb importból származó jószág előállítására. A nemzeten belüli (a kompetitív hozzálláson keresztül optimizált) együttműködés állítja elő azokat a javakat, amik exportra kerülnek és ezáltal fizetségként szolgálnak az importált javakért. De az export szükségszerűen versenykörnyezetben kerül eladásra: a magyar pirospaprikát csak akkor lehet eladni a német csipszgyártónak, ha az a magyar pirospaprikát jobbnak ítéli meg, mint a marokkóit. A magyar nemzet nem képes kényszeríteni a német nemzetet arra, hogy az a magyar pirospaprikát részesítse előnyben az azzal versenyző marokkóival szemben: a pirospaprikával ízesített csipszeket fogyasztó német nemzettagoknak kell preferálniuk a magyar pirospaprikát a marokkóival szemben. És ha nem kerül magyar pirospaprika eladásra a német csipgyártónak, akkor nincs mivel fizetni a német autókért (akár csak a használtakért is). Márpedig a magyarok fogyasztani akarnak német autókat: ennek folyamatos tanúbizonyságát adják amikor megvásárolják azokat (újonnan is meg használtan is).

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.06. 06:19:30

@feher.b:

A kérdés értelmetlen, ugyanis nincs semmilyen lehetőség a nyugati modellre átállni, ezt éppen a nyugat nem engedi. Lásd a 20 évnyi nyugati recept alapján történő országirányítást.

Szóval ez kb. olyan, mintha állnál kint a VIP-klub előtt, s onnan időnként kijönni valaki megverni téged. De te mégis ott állnál, mondogatva: legközelebb biztosan behívnak, megkínálnak tagsággal, s nem vernek meg. Közben a VIP-klub fő szórakozása éppen az, hogy téged és a hozzád hasonlókat veri.

Erre jön egy populista és mondja, gyertek csináljunk egy saját klubot. Mire te azt mondod: nem jó, mert ott nem lesz kaviáros szarvasgomba. Így maradsz inkább a VIP-klub előtt, ahol továbbra is rendszeresen elvernek, de legalább láthatod az ablakon keresztül a kaviáros szarvasgombát.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.06. 07:05:15

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"Erre jön egy populista és mondja, gyertek csináljunk egy saját klubot."

Ilyen már volt: úgy hívták, hogy KGST.

ijontichy 2017.12.06. 07:39:32

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "Lásd a 20 évnyi nyugati recept alapján történő országirányítást."
A mit??? Amióta vitya először betette a valagát a minelnöki székbe, Mo-on de facto megállt a nyugati típusú átalakulás épp csak megkezdődött folyamata. 2002-re egy ízekre fragmentálódott társadalom képét mutatta az ország, a balfék ballib pedig képtelen volt felfogni, hogy vityával a faluvégi kocsma szabályai telepedtek be a parlamentbe (az majdnem olyan, mint a Helgylakó: csak egy dudás maradhat). A napi egzisztánciájában nem érintett értelmisegg pedig azóta vitázik részletkérdéseken, miközben világos: a vitya & co. vezette fityesz teljesen alkalmatlan az ország vezetésére. Középszer rulez.

@Tisztességes Természettudomány: "nemzeten belüli együttműködést kínál" Aha. Szovjet mintájút? "Klassz" volt, én még bőven láttam. Ez a propagandaszöveg. A valóság pedig az, hogy Mo. elvesztett alsóhangon félmilla, zömében versenyképes polgárt, van másfél-kétmilla NER-lojális (azt most hagyjuk, hogy ez hogy oszlik meg "motivációját" tekintve), a többi meg burnoutos, alámerült, kibekkelő. Az általános hangulat tré. A fiatalok fele határon túl tervezi a boldogulást. Ilyen közegben versenyképes együttműködés? Arról nem is szólva, hogy a NER-nek nem célja ez (csak szavakban), mert hatalmának alapja pont az összeugrasztott, egymásra vicsorgó, vagy a már említett burnoutos egyedekből álló társadalom. Ráadásul Mo. nem egy Lengyelország (jelentős belső piaccal), hanem egy kicsi, nyílt gazdaság. A nyugat pedig PLSZ a magyarok önsorsrontását, amíg vitya a - egyébként igen magas - ingerküszöböt vállalhatatlanul túl nem lépi.

Han Solo. 2017.12.06. 07:59:58

Az aktív szavazók egyik fele a politikai meggyőződést vallássá emelte. Ők hívők és végrehajtók nem önálló individuumok. Így hiába is kezeljük őket annak, mert nem meggyőzhetőek, nem hajlandóak gondolkodni és nem kritikusak. Hívők! Nagyjából EZ a mai Magyarország legnagyobb problémája.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.06. 08:29:09

@ijontichy:

1990-2010 között miden kormány a nyugati recepteket másolta szolgai módon.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.06. 08:34:37

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"Az más alapon ment"

Mivel nem árultad el azt, hogy az általad megálmododott populista klub milyen alapon menne, az ilyen állításaid figyelmen kívül hagyhatóak.

ijontichy 2017.12.06. 08:39:13

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Nem. Nagyon nem. Volt kb. 7 évnyi kényszerpálya (valójában egymástól erősen eltérő 4+3, sok zűrrel), azóta pedig de facto a félművelt félázsiai és bandája pengeti a lantot. Ha még ezt sem látod, akkor mit látsz? Persze ez költői kérdés volt, mert naná, hogy semmit. A zsigeri félelem egy teljesítmény-orientált társadalomtól, az süt belőled. Liberális demokrácia vége? Globalizáció vége? Ugyan már. Az élethosszod rövidsége behatárolja látómeződ horizontját.

screpes 2017.12.06. 08:48:06

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Ha elfogadjuk (finnyogva, használatra) a hasonlatodat, akkor kiderül, hogy miért alkalmatlan:
azok, akik a VIP klub előtt állnak alig hasonlíthatók (nem azonosak) azokkal akikkel a "verés" történik.
Épp ez a popul lényege: olyanban lép fel érdekedben, aminek ő ő közben nem is áldozata, hanem kedvezmémyezttje: ő azért közben eszi a kaviárost. Téged verhetnek, addig ő fogyaszt, csúcsrajáratja a hatalomból fakadó privatizált "sikert".
Tehát a törésvonal, az igazi határ nem a külföldi elitllub és köztünk (def náció) van, hanem a sajátelit, és a megtévesztettek közt. Lehet aztán számolgatni, hogy az aljasságból , mennyi jön a multis- nyugatias hatalomcsinálásból (esetleg EGYETLEN EGY figurájától), de a sorsunkat nem a magországok nagyvállalatainál vagy egy-egy milliárdosánál kell megragadni, hanem idehaza, saját környeztben. Ennek első drasztikus lépése, hogy azt a vezetői réteget, sőt vezetőt, aki ezt a frászt ránkhozza és nacionalista populsta szósszal leplezi is, el kell zaavarni.
Igaz, nem vele kezdődött, de az nem változtst szon, hogy most épp nála érhetne véget. (sajnos, valszeg csak átmenetileg).
Lényegében ugyanezt irja imént Ijontichy is.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.06. 08:52:25

@neoteny:

Felül kell múlni mind a 3 modren eszme - a marxizmus, a liberalizmus, s a nacionalizmus - hibáit, de mind a 3-ból lehet tanulni.

A nagy cégeket és a stratégiai ágazatokat állami tulajdonba kell venni, a bankrendszert is. Meg kell szüntetni a független jegybankot. Érdemes az iszlám hitelezési gyakorlatból is tanulni.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.06. 08:53:44

@ijontichy:

A kényszerpálya 1990-ban kezdődött és MÁIG tart: ez a nyugati modell másolásának kényszere.

Most ennek levetését kell megalapozni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.06. 08:55:37

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"A nagy cégeket és a stratégiai ágazatokat állami tulajdonba kell venni, a bankrendszert is. Meg kell szüntetni a független jegybankot."

És ez miben különbözik a létező szocializmusban volt gazdaságpolitikától?

2017.12.06. 09:11:43

@Han Solo.:
a liberálisnak mondott tábor is szektaként viselkedik. az államot és az egyházat lehet elválasztani és nem elválasztani. nincs kőbe vésve, hogy melyiket válasszuk.

2017.12.06. 09:14:41

@ijontichy:
kádár jános meghirdeti a meritokráciát.
www.youtube.com/watch?v=WfIf3lVIIFo

Lavinia Pinkerton 2017.12.06. 09:22:36

@ijontichy: A nyugatnak nincsen ingerküszöbe.
A délszláv háborút és karosszékből nézte végig meg a Krím annektálását is.
Nagyobb népirtások sem zavarják egyáltalán, hiszen itt volt az Iszlám Állam a sokmilliós menekültáradatával, egyenesben közvettett emberégetéseivel és mit tettek ?
Szerintem semmit.
Lássuk be, az európai politika nem viselkedik világ csendőreként még európában sem, viszont aki a világ csendőre, az európába nem jön szivesen bombázni, mert nem az ő érdekeltsége.
Itt vagyunk, - " Valahol európában "-, az emberiség peremvidékén, ahol bármi megtörténhet.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.06. 09:30:42

@screpes:

A lényeg, amit talán nem bontottam ki: a kaviárzábálók haszna onnan van, hogy minket vernek. Azaz nincs olyan opció, hogy mindenki klubtag legyen, mert akkor nem lesz kit verni.

Lehet könyöögni, ajdanak klubtagságot, de nem adnak. Ez az 1990 utáni időszak fő tapasztalata.

Erről itt bircahang.blog.hu/2017/12/05/az_alapkerdes_363 írtam röviden.

Nemzetközi értelemben pedig: amíg gazdaságunk a nyugatnak termeli a profitot, addig az egész ország kollektíva a megvertek között van. Igen, ki lehet törni ebből:
- kimegyünk mosogatni nyugatra,
- pozíciót szerzünk valamilyen nyugatcsicskás cégnél,
de mind a kettő csak egy kis réteg opciója.

Én most egy Mo-nál szegényebb országban élek, ahonnan annyian mentek ki nyugatra, hogy ehhez képest a mostani felfokozott magyar kitántorgás is röhejesnek tűnik. Itt még jobban látható, hogy a nyugati modell nem vezet sehová.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.06. 09:32:02

@444:

"kádár jános meghirdeti a meritokráciát."

Ami már a vég kezdete volt.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.06. 09:32:08

@neoteny:

A kommunizmusban minden államosítottak, emlékszel? Na, ez teljesen felesleges és abszurd. Nem kell, hogy aközért és a pékség állami legyen, meg a vízvezetékszerelés is jobb magánkézben.

A produktív vállalkozással nincs gond.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.06. 09:39:17

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

A létezett szocializmusban a szocialista országok gazdaságai nem a nyugatnak termelték a profitot _és_ erős államok voltak mindegyik szocialista országban, amelyek kezében volt az összes nagy cég és az összes stratégiai ágazat. Akkor mi volt az oka a nyugattól történt gazdasági elmaradásnak?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.06. 09:41:28

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"Nem kell, hogy aközért és a pékség állami legyen, meg a vízvezetékszerelés is jobb magánkézben."

Az élelmiszerellátás meg a lakhatás biztosítása nem stratégiai ágazatok?

ijontichy 2017.12.06. 10:03:11

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "A kényszerpálya 1990-ban kezdődött" :-DDD
Valójában már jóval korábban. A "létező szocializmus" újabb bizonyíték, hogy a verseny kizárása tkp. lehetetlen egy olyan létezésben, ami az első egysejtűtől kezdve ezen alapszik. Az már más kérdés, hogy ez a verseny hogyan alakul, miképp lesz "egészségesnek" nevezhető (jelentsen ez bármit is). A létező szocializmus futott kényszerpályán egészen a nyilvánvaló csődjéig.
A Vitya nevével fémjelzett klérus uralkodása Mo. történelmének legkártékonyabb kurzusa. Mindig van némi "kényszerpálya", ám nemigen akad "ezerév" történelmében, amikor a cselekvési szabadságunk ennyire tág lehetőséget adott (amit sikerült is jól elkúrni, mert a meglévő versenyhátrány csak nőtt). Persze helyre fog ez állni egy-kétszáz év távlatában, de addig nemzedékek fognak az optimálisan elérhetőnél alacsonyabb színvonalon létezni :-(.

Én ugyan alkatilag képtelen vagyok egy NER-mintájú, 90%-ban lojalitásra és seggnyalásra épülő táplálékláncban az általam kívánatosnak tartott színvonalon élni, de ha még képes is lennék, az nem változtat azon, hogy ez a "tohuvabohu" max. pár évtizedig képes vegetálni. Nincs annál szánalmasabb, ha a saját jólétem igazolásán túl anonim igyekszem megkoronázni egy büdös szarkupacot és állítani róla, hogy elsőosztályú nutella :-/.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.06. 10:08:53

@neoteny:

Megoldható ez máshogy is azonban.

Természetesen aközüzemeknek állami kézben kell lenniük viszont.

Miféle hülyeség az, hogy pl. az áramfogysztás hasznát Monte-Carlóban unatkozó naplopók szedik be?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.06. 10:10:14

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Valóban; ugyanúgy, ahogy nem működnek a te nominálisan populista, de a valóságban a létezett marxista gazdaságpolitikát majmoló rendszered.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.06. 10:13:42

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"Megoldható ez máshogy is azonban."

Ez egy minden alapot nélkülöző puszta állítás, amely nyugodtan figyelmen kívül hagyható.

"Természetesen aközüzemeknek állami kézben kell lenniük viszont."

A létezett szocializmusban a közüzemek állami kézben voltak; mégis elmaradtak a szocialista gazdaságok a nyugatiaktól. Így hát semmi sem természetes abban, hogy a közüzemeknek állami kézben kell lenniük.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.06. 10:48:35

@ijontichy:

Én se vagyok híve az Orbán által épített NER-nek (más néven: szingapúri-koreai-japán modellnek), szerintem hiányzanak hozzá a feltételek, de messze ez a kisebb rossz a ballib nyugatmásoló modellhez képest, mely totális zsákutca.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.06. 10:54:38

@neoteny:

Lassan működésbe lendülnek. Másrészt jelenleg a liberális környezet gátló tényező.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.06. 10:57:34

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"Lassan működésbe lendülnek."

Mint ahogy működésbe lendült a szocialista gazdaságpolitika. Aztán lendületet veszített.

GyMasa 2017.12.06. 11:53:57

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
...Polgárháború nem lesz, a népnek nincs oka saját magával háborúznia...
Ja, nincs neki.
Akkor majd csinalnak, ha eppen az lesz az erdeke az akkori uralkodoknak.
En pl. meg emlelkszem a Fleto kormany alatt, hogy ment a "barna eso"-zes, meg hogy sikerult felhergelni a cigany-magyar ellentetet.
(Tudod, amikor siman agyonvertek (meglincseltek) a szerencsetlen tanart, mert elsodorta a szabalytalan ciganygyereket, akinek amugy gyakorlatilag semmi baja nem is lett)
...Eleve az egész egy lassú folyamat...
Fleotnak sikerult 1-2 ev alatt elernie.
...Apránként fogjuk felszámolni a liberalizmust...
Szerintem te nem azt erted liberalizmus alatt, amit az jelent.

feher.b (törölt) · http://pkpkozosseg.blog.hu 2017.12.06. 14:35:28

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: attól egy országban nem lesz tartós jólét, hogy nincs nyugati kézben számos ágazat. Az még kevés.

"Azaz nincs olyan opció, hogy mindenki klubtag legyen, mert akkor nem lesz kit verni." - az EGK összes országa nagyot fejlődött és irigyeltté vált a világháború után. Kéne mutatnod egy másik példát is, de csak a beloruszra futotta, ami olcsó orosz olajjal és jóindulattal (politikai érdekkel) van a magyar nívó alatt.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.06. 14:46:06

@feher.b:

Ez így igaz.

Önmagában a saját tulajdon nem eredményez általános jólétet, de annak feltétele.

Én is tudok mondani olyan országot, ahol a gazdaság nemzeti kézben van, a profit belül marad, de az elosztás annyira torz, hogy a lakosság 90 %-a nyomorban él.

2017.12.07. 17:00:55

van itt azé' verseny(szellem)
az elsőről ugyan nem tudom biztosan, hogy most ezen nem-e a lengyel szaktársnő próbálja pofán kúrni a magyar szaktársát
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--rIIt-8s0--/w_1160/6s7pGPs9QbPKNNCds.jpeg

ez viszont egy igazi áhítatos versenyprodukció. nyerőesélyes.
www.napi.hu/fototar//fototar/201711/orig/image1510689548.jpg/640/
süti beállítások módosítása