1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.12.05. 18:49 HaFr

Milyen is egy kapitalista élete?

Kapcsolódó kép

Van majd' ezer ismerősöm a facebookon jórészt közéleti vagy a közélet kapcsán megismert emberek, közülük fél tucatról tudom, hogy kapitalistaként jellemeznék magukat, ami a jelen esetben nem a foglalkozásukra, hanem a szemléletükre utal -- ez kb. meg is felelhet az országos aránynak. Öt-hat ezrelékünk "kapitalista". A nagy többség számára a kapitalizmus legjobb esetben is érdektelen, de többen lehetnek, akiknek idegen, sőt ellenséges hangzású szó.

Miközben ugyanezek (kezd persze messzire hatolni az adatolatlan spekulációm, de szerintem nem járok messze az igazságtól) elégedetlenek a jövedelmükkel és adott esetben nehéz a megélhetésük. Ha összekötnék a kapitalizmust és a saját megélhetésüket, akkor -- spekuláció a köbön -- az előbbit inkább okolnák az utóbbiért, mintsem hiányolnák belőle. Úgy vélik, spekulánsok, tőkések és adócsalók rabságában vergődnek. Huh. Mekkorát tévednek. Ha valamiben, akkor a saját maguk által eszkábált csapdában vergődnek.

Hacsak nem tételezzük fel, hogy az értékválasztásainkban és életvezetésünkben mások áldozatai vagyunk, méltányos azt feltételezni, hogy mindenkinek -- nem is egyszer -- lehetősége van arra, hogy az életmódját és a foglalkozását megválassza, módosítsa, ideértve, hogy tanulhat és képezheti magát, ha nem elégedett egy ponton az életkilátásaival. De a legtöbb ember mégis inkább panaszkodik. És közben olyan politikára adja a voksát, amelyik antikapitalista, etatista és valóban - állami - spekulánsokat és tolvajokat emel hatalomba. Teljes irracionalizmus.

Ami egy kapitalista (mentalitású ember) életét illeti - mivel jó néhányat közelről ismerek - el tudom mondani, hogy ha ehhez a mentalitáshoz megfelelő pénzkereseti (tehát az autonómiáját megalapozó) foglalkozást is választ, magyarul a versenyszférán belül is a magas keresettel kecsegtető pályára megy, akkor a felnőtt élete első két évtizedében biztosan és utána is jó eséllyel meg fog gebedni a munkától. A versenyszektorban, különösen ennek magas presztízsű és magas jövedelmet biztosító területein mozgó ambiciózus fiatalembernek gyakorlatilag nincs magánélete és nincs szabad ideje (olyan biztosan nem, amire biztosan számíthat előre). Akár önálló vállalkozást nyit, akár (egy jobb) tanácsadó cégnél vagy ügyvédi irodánál dolgozik stb. stb. -- az élete a munka lesz. Így döntött.

Ugyanez a fiatalember tehát feláldoz sok minden mást -- családot, kiegyensúlyozott életet, barátokat, szabad időt, a szakmájától elütő művelődés lehetőségét, miközben elképesztő tudásra, készségekre és civilizációra  tesz szert a maga szakmájában. A legszerencsésebbek tudják csak összeilleszteni a dolgokat -- ha ilyen igényük van. De mindenki értéket választ és dönt alternatívák között. Aki a kapitalizmust és az ezzel járó lemondást választja, az teheti ezt az autonómiájáért, az önkiteljesítés lehetőségéért, a versenyért, az adrenalin tombolásáért, a pénzért. De a kapitalizmus választása nem - automatikusan - a pénz választása (ezek sem kapják a pénzüket), hanem mindenekelőtt a munkáé. Ezt a szocialista erkölcsű emberek rendre elfelejtik. A kapitalizmus választása a munka (időszakonként rendszeresen napi tizenöt-húsz órai munka) választása, de nem egyszerűen a munkáé, hanem a teljesítményé, azaz a versenyé: versenyé a saját kortársaiddal a saját vállalatodban és mindenki mással, akire a vevők a pénzüket költik helyetted, vagy a céged helyett. A kapitalista élet a mindennapi mérhető teljesítményről szól. Ha nem így érzed, nem vagy kapitalista, hanem a legjobb esetben is fogaskerék, derékszíj, "foglalkoztatott", helyettesíthető elem. A kapitalista szent meggyőződése, hogy nem helyettesíthető és ez a büszkesége hajtja előre, nem pedig a helyettesíthetőség jelentette félelem, ami legfeljebb a túléléshez elég. De a kapitalista nem túlélni akar, hanem győzni: up or out. Aki nem így érez, az holnapután már nem lesz a helyén (és nem feljebb kerül). Viszont aki egyre feljebb és előrébb jut a képességeiben, drágán tudja eladni magát a piacon. Ezért lesz már a az élete derekán tehetős, adott esetben gazdag. Valaki megfizeti a tudása és a készségei árát.

Ennél jóval kényelmesebb panaszkodni. A világ ilyen fekete-fehér. Lehet választani. Mindenki választhat.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6413440939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lavinia Pinkerton 2017.12.06. 16:52:00

@444: Én azért kíváncsi lennék, ahogy egy életen át azt fogyasztod, amit a két kis pötyögős kezed erejéből összetermeltél.
Már az gyanús, hogy vendéglőbe mész csirkepörköltért.
A csirkepörkölt főzésével azért a budapestiek meg tudnak bírkózni egyedül is.
Mit tudsz magad alá termelni, ha már ez se megy ?

2017.12.06. 18:33:49

@neoteny:
na de egy budapesti kórház nem gyógyítja a vidékit. mert azt a vidéki kórház gyógyítja. a budapesti egyetem nem képez értelmiséget a vidéknek. mert azt a vidéki egyetem képzi. de számoljuk meg. hány beteg ember kerül vidékről a fővárosba. és hány jön ki gyógyultan. vagy hány érettségizett kerül a fővárosba vidékről. és hányat ad vissza kiképezve a vidéknek. ezt így lehetne eldönteni. számok nélkül nehéz.

a vidéki kocsmában a közvélekedés az, hogy budapest lényegében csak a hatalmi szempontokból kulcs ágazatokban vállal országos feladatokat. és ezen túl a multik helytartó elitje van. amelyik nem kiszolgálja, hanem sokkal inkább kiszolgáltni akarja az országot. azt meg lehetne mondani, hogy ez mennyiben van így. de akárhogy van. nem gondolom, hogy ezért szét kellene verni a fővárost. a liberálisnak mondott zsidóságot sem kellene feltétlen szétverni. véleményem szerint. mert ugye őket okolják ezért. a komment csatornából megértettem, hogy miért is mondják, hogy nem érdemes egyezkedni. mert tényleg értelmetlen viták vannak. ez esetben ezt a vallásháborúsdit kell játszani.

2017.12.06. 18:51:28

@neoteny:
ezek a kőbányai cégek. ebből hány cég, az amelyik termelő és hány az, amelyik csak kereskedik? amelyik felveszi a hitelt. arra alapozva behozza az árut. és azt felárral értékesíti. így vissazfizeti a hitelt. behozni az autót könnyebb, mint legyártani. egy ország egésze attól nem lesz gazdag, hogy van sok autókereskedő. hanam attól lesz gazdag ha van saját autóipara. a budapesti műszaki egyetem mennyiben támogatja azt, hogy legyen magyar autóipar.

a fővárosiak jelentős részéből ez a patrióta érzület tényleg hiányzik. lehet, hogy a főváros népességének etnikai összetétele lényegesen eltér a magyar átlagtól. ez megint olyan, hogy tényszerűen lehet mérni. és objektivításra törekedve le lehet írni. a valós számokból a kiindulva.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.06. 18:59:32

@444:

"na de egy budapesti kórház nem gyógyítja a vidékit."

Bullshit: pl. leukémiás gyerekeknek Bp-n csinálnak csontvelő-átültetést.

"a budapesti egyetem nem képez értelmiséget a vidéknek."

Bullshit: épp' elég vidéki jár bp-i felsőoktatási intézményekbe.

"de számoljuk meg."

Ahogy írtam volt: és ez csak két specifikus terület, ahol "valós áruforgalom" törénik a vidék felé; van még millió és egy olyan termék, ami Bp-en kerül előállításra vagy továbbfeldolgozásra, aztán vidéki fogyasztóknál köt ki.

"a vidéki kocsmában a közvélekedés az"

És? A vidéki kocsmában azt is várják az emberek, hogy az "okosak" megoldják nekik azt, hogy könnyű és kevés munkával jól tudjanak élni.

GyMasa 2017.12.06. 19:14:20

@444:
...a vidéki kocsmában a közvélekedés az...
Ez azért elég meredek...
Szóval a vidéki kocsmában esetleg el lehetne gondolkozni - 2 feles között - hogy:
- vajon miért is lehet Budapest az ország központja.
- Esetleg megtettek-e mindent annak érdekében, hogy valami csurranjon-cseppenjen nekik is a "segílykén" kívül.

2017.12.06. 19:22:31

@neoteny:
a budapesti kórházak hány vidéki leukémiás gyereket gyógyítanak? a vidékről a beteg gyerekek a vidéki kórházakba kerülnek. hacsak nem fizetnek valami főorvosnak. de úgy egyébként budapest vidékről a beteg gyerekeket nem fogadja.

vidékről az érettségizett fiatalok mehetnek a fővárosba tanulni. és ezek után hányan mennek vissza vidékre? a tanterv úgy van összeállítva, hogy a a magyar mérnök vidéken egy könnyűipari kombinátot építsen? erre képez tömegével a budapesti műegyetem? a francokat. arra képzik a mérnököt, hogy egy multinál alkalmazásba álljon. a szakközépiskola is arra képzi a szakmunkást, hogy alkalmazottá váljon. és ne egy kisipari vállalkózóvá. a fővárosi elit egy jelentős része nem kiszolgálni, hanem kiszolgáltatni akarja az országot.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.06. 19:23:35

@444:

"hány az, amelyik csak kereskedik?"

A kereskedelem is termelés: az áru nem ugyanaz a gyártó üzem raktárában mint az üzlet polcán.

"behozni az autót könnyebb, mint legyártani."

Nem is annyit számol rá az autókereskedő a behozatalra mint amennyibe az autó kerül.

"egy ország egésze attól nem lesz gazdag, hogy van sok autókereskedő. hanam attól lesz gazdag ha van saját autóipara."

Feltéve, hogy a saját autóipar alacsonyabb (de legalább is azonos) áron állítja elő az autókat, mint az importautók ára. Ha a saját autóipar drágábban állít elő autókat mint az importautók ára, akkor az ország egésze szegényebb lesz a saját autógyártással, mint ha importálná az autókat.

"a fővárosiak jelentős részéből ez a patrióta érzület tényleg hiányzik."

Ez a "patrióta érzület" gazdasági ostobaság. Bármit lehet belföldön termelni, ha a költség nem szempont; de a költség mindig szempont. Semmi értelme sincs annak, hogy a gyügyei paraszt eladja magas nominális árakon a meggyét a magyar tormatermelőnek, aztán megvegye magas nominális árakon a magyar tormatermelő tormáját. A reálárak számítanak, nem a nominális árak. A "piacvédelemmel" csak a nominális árakat lehet felvinni, de nem a reálárakat. A gyügyei paraszt nem gazdagszik meg akkor, ha drágán adja el a meggyét a magyar autógyártó munkásnak, akitől szintén drágán vásárolja meg a magyar gyártású autót. A gyügyei paraszt akkor gazdagodik meg, ha eladja a meggyét orrba-szájba mindenkinek, aki azt hajlandó megvenni olyan árakon, amiket a vásárló hajlandó megfizetni önkéntesen. A gyügyei parasztnak oda kellene adnia a meggyét a meggyexportőrnek hitelbe, hogy az tudja kifelé tolni a meggyet ezerrel Németo-ba a szezon kezdetén, amikor a magyar meggynek versenyelőnye van. Vagy ha a gyügyei paraszt nem akarja hitelbe odaadni a tőkeszegény magyar exportőrnek mert fél, hogy az nem fizeti ki később, akkor álljanak össze a gyügyei meggytermelők, és csináljanak egy szövetkezetet, amelyik (hűtött) meggyet exportál a szezon kezdetén, amikor a német fogyasztóknál versenyelőnye van a magyar meggynek. Így lehet gazdagodni, nem a piacvédelemmel: mert _mindenki más_ is piacvédelmet akar a saját termékére, vagyis egymást nyúlják le a termelők, mert egymás piacvédett -- mesterségesen megemelt árú -- terményeit/termékeit kell megvásárolniuk. A gazdagodás csak a több termelésből származik: a mesterségesen szűkített termelési mennyiség ugyan magas(abb) nominálárakhoz vezet, de ezeket a magas(abb) nominálárakat minden termelő ki is fizeti a saját fogyasztásáért.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.06. 19:32:44

@444:

"a budapesti kórházak hány vidéki leukémiás gyereket gyógyítanak?"

Hol végeznek Magyarországon csontvelő-átültetést?

Jelenleg hazánkban öt egészségügyi intézményben végeznek őssejt-transzplantációt (Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórháza, BAZ Megyei Önkormányzat Gyermekegészségügyi Központ, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Debreceni Egyetem Egészségügyi Centrum, Szegedi Tudományegyetem II. Belklinika). Az utóbbi három helyszínen csak autológ őssejtátültetés folyik, vagyis a saját sejtek visszaadása.

Vagyis csontvelő-átültetést más donortól csak Bp-n és Miskolcon (?) végeznek -- legalább is eszerint az infó szerint.

2017.12.06. 20:08:12

@GyMasa:
elég meredek. de lehet, hogy igaz. ezt tényszerűen lehet dönteni. mi az a valós áru, amit budapest nyújt az országnak? túl a hatalmi szempontból kulcs ágazatokon. van a kereskedelmi média, a kereskedelmi bankok. budapest úgy "versenyképes", hogy valós árut alig állít elő. hanem csak nagykereskedelmi lerakatok vannak. a fővárosi kórház tömegével meggyógyítja a vidéki gyerekeket? ha esetleg valakinek az ismerőse, akkor esetleg. de úgy egyébként nem. a beteg gyerek vidékről nem kell. a fiatal értettségizett költözzön "fel". és abból hányat képeznek ki arra, hogy visszaköltözzön. budapest mennyiben szolgálja a magyar vidék érdekeit.

félre értés ne essék. nem azt állítom, hogy a budapest a megátalkodott magyargyűlő élnek. de van ilyen látszat. van két magát a magyarok felett álló mesterrassznak képzelő társaság. az egyik "liberális". de az nem szabadelvű. a "konzervatív". de az nem hagyományőrző. fasisztoid zsidóság, amelyik magát liberálisnak mondja. és nemzeti kereszténységet feladó magukat szintén a magyarok felett állónak képzelő de közéleti elképzelésekkel nem rendelkező primitív nácinémetek. akik nem magyar polgárosodást akarnak. hanem amerikanizált metropoliszt, vagy finn iskolát. ha valaki finn iskolát akar, akkor menjen finnországba. ott lesz finn iskola. magyarországon a cél a magyar iskola legyen. győr majd akkor lesz polgárosodott ha a rába az audi helyébe lép. az a cél. és egyesek mondhatják, hogy az sose lesz. lehet. de itt van a konflikus. az ő céljuk nem az, hogy legyen rába hungarocamion. nekik nem céljuk, hogy a kisalföldön legyen olyan jó rába traktor, mint a cseh-morva zetor. a cseheknél is volt egy ilyen nemzetellenes németség. azokat kibaszták csehországból. magyarország hagyományosan egyezkedik. de lehet, hogy nem kell egyezkedni. hanem a megoldás az, hogy egy illiberális átmenetet kitartva vissza lehet foglalni a fővárost. úgy, hogy 18 tavasza után lesz egy újabb kivándorlási hullám. persze ha így dönt a politika, akkor ebből egy válság lesz. de ez esetben a válasz a nacionalizmus. ki áll a többségi magyarok oldalán és ki nem ott áll.

az etnikai konfliktusok kiélezésének személy szerint nem vagyok túl nagy híve. de nem én csinálom a nagypolitikát. és amit érzékelek a komment csatornában abból úgy tűnik, hogy a kocsmában levők érzik pontosabban. tényleg van egy nem-magyar hazaáruló, helytartó csoportosulás amelyiknek az a célja, hogy a többséget alávesse a "nyugatnak".

2017.12.06. 20:20:35

@neoteny:
lehet mondani, hogy budapest igen is országos méretekben szolgáltat. az elmúlt évben X vidéki gyermeket gyógyítottak meg. hányat? nem állítom, hogy nullát. és nem azt, hogy azért keveset, mert budapesten az orvosok megátalkodottak. hanem azt, hogy az országos szolgáltató jelleg elsősorban a hatalmi szempontból kulcs ágazatokban működik. kereskedlemi bankok központja budapest. kereskedelmi média központja budapest. kereskedelmi lerakatok központja. amelyek kifejezetten ellenérdekeltek a hazai tulajdonú termelő ágazatok (ipar és mezőgazdaság) fejlődésében. és a felsőoktatás és szakképzés sem ezt célozza. nem a vállalkozóvá válásra, hanem az alkalmazotti létre nevel. és ez a probléma.

marko11 2017.12.06. 20:23:24

A "kapitalistának" gyakorlatilag nincs magánélete és nincs szabad ideje. Akár önálló vállalkozást nyit, akár (egy jobb) tanácsadó cégnél vagy ügyvédi irodánál dolgozik stb. stb. -- az élete a pénz lesz.
Akiknek élete a munka, azok pl. a japánok. De ez ott nem döntés, hanem kultúra.
Nálunk meg minden a pénzről szól, de - valóban - csak néhány ezrelék lehet, akinek illik a kapitalista élet, a folyamatos versengés. Közel 30 évvel a rendszerváltás után mi is rájöhettünk, hogy nagy ára van a fogyasztói társadalom (előnyeinek).

nevetőharmadik 2017.12.06. 20:33:20

@marko11: Valóban nagy az ára: annyit fogyaszthatsz, amennyit megtermeltél. Bakker...!

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.06. 20:34:32

@444:

"amelyek kifejezetten ellenérdekeltek a hazai tulajdonú termelő ágazatok (ipar és mezőgazdaság) fejlődésében."

Hogyan lehetnének ellenérdekeltek, amikor állításod szerint "a valós áru befelé áramlik. azt fogyasztja el budapest"?

2017.12.06. 21:08:04

@neoteny:
egy külföldi kereskedelmi lerakat abban érdekelt, hogy az import terméket eladja. neki nem érdeke, hogy egy magyar cipőgyár a hazai vagy a szomszédos országok piacára termeljen. hiszen az neki számára konkurenciát jelentene. mivel az importban érdekelt. és ugyanez érvényes az exportra termelő multikkal. nekik se érdekük, hogy a hazai ipar fejlődjön. mert az megint csak konkurenciát jelentene.

nem azt állítom, hogy mert összeesküdtek a magyarok ellen. konrád györgy lehet, hogy így gondolkodik. de azt se ítélem el. tegyen így. csak nyilván erre a válasz az lesz, hogy az ő írói munkásságát mellőzik a magyarok. de szerencsére ő világhírű. és majd olvassák a csehek, vagy az olaszok, a mexikóiak vagy az új zélandiak.

csak azt állítom, hogy mivel nem jöttek létre szövetségi államrend, és nincsenek vegyesvállalatok ezért van egy nyilvánvaló ellenérdekeltség. tehát ha mondjuk a simenes hungária a szövetségi iskolai központok számára taneszközöket gyárt, akkor az jó a magyar gyerekeknek kiskőrön és mezőtúron. és ez kiszolgálja az iskolát regensburgban. de nem ez a cél. hanem, hogy leváltsák a geci orbánt. ezt mondja a munkavállalói érdekeket képviselő spd. és orbán kiszolgálja a munkaadó német gyáriparost. nagy összegű állami támogatásokkal. ami az unióban elvben tiltott. kivéve a gyevi bírót. a németek az atyaúristent játsszák. nekik szabad. mert hozzák a munkakultúrát. de ez nem az a német. hanem az ügyes üzletemberek. mint trump. ő is német.

a szabad piacon alaphelyzetben ellenérdekeltség van. és mivel nincsenek vegyesvállalatok ezért nincs szövetségi rendszer. na grósz károly annak idején ilyeneket akart. mcdonalds magyarország magyar-amerikai vegyesvállalat volt. vagy a hungaroring magyarország magyar-brit vegyesvállalat. erre azt mondták, hogy ne avatkozzon bele az állam. majd a privatizációval ledúrják a piacot. rendben. de erre válasz a nacionalizálás.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.06. 21:38:22

@444:

"egy külföldi kereskedelmi lerakat abban érdekelt, hogy az import terméket eladja."

Hogy az abból származó bevételéből magyar termékeket tudjon vásárolni. Vagy ha nem ő, akkor az, aki megveszi tőle a forintot, amit az importtermékeiért kapott.

"nem érdeke, hogy egy magyar cipőgyár a hazai vagy a szomszédos országok piacára termeljen."

Ha cipőket importál, akkor az az érdeke, hogy az általa importált cipőket vegyék meg. De ha pl. okostelefonokat importál, akkor neki teljesen megfelel az, hogy magyar gyártmányú cipőket vegyen a bevételéből, és azt eladja más országokban -- mindaddig, amíg képes azokat a cipőket haszonnal eladni.

"mivel az importban érdekelt."

De csak azért érdekelt az importban, hogy az azért kapott forintból magyar termékeket tudjon vásárolni. Vagy ha nem ő, akkor az, aki megveszi tőle a forintot, amit az importtermékeiért kapott.

"a szabad piacon alaphelyzetben ellenérdekeltség van."

A hasonló terméket gyártók között verseny van. De csak azért termelnek az emberek, hogy fogyaszthassanak: nincs ellenérdekeltség a különféle terméket előállítók között, hiszen egymás termékeit fogyasztják. Senki sem termel csak azért, hogy dolgozzon (a legtöbb munka fárasztó és uncsi): azért termelnek az emberek, hogy a megtermelt javaikat -- praktikusan pénz közbeiktatásával -- elcseréljék a mások által megtermelt javakra. A gyügyei paraszt nem meggyfőzeléket akar enni meggybefőttel és utána meggyes rétest, majd azt meggylével leöblítve: hanem el akarja adni a meggyét hogy vehessen húst, tésztát, péksüteményt, déligyümölcsöt, autót, benzint, okostelefont, Xboxot és még millió más terméket. Semmiféle ellenérdekeltség sem létezik: pontosan az érdekek találkozásáról van szó, ti. hogy Anna termel valamit ami Bélának (is) kell, Béla is termel valamit ami Annának (is) kell, és ezeket elcserélik egymással (praktikusan pénz közbeiktatásával). Csak akkor van ellenérdekeltség, ha Anna is és Béla is (nagyon) hasonló terméket állítanak elő: akkor mind a ketten azt akarják, hogy Cecília meg Dénes meg Endre meg valahány név a naptárban tőlük vegye meg a terméket, ne a másiktól. De még almából is több fajta van: ha Anna jonatánalmát termeszt, Béla meg zöldalmát, akkor már csak részlegesen vannak versenyben -- amennyiben a vásárló csak generikus almát akar venni, nem érdekli az, hogy milyen fajta almáról van szó. De olyan vásárlóból viszonylag kevés van.

Így hát ez "a szabad piacon alaphelyzetben ellenérdekeltség van" egy tőled megszokott faszság.

2017.12.06. 21:48:31

@neoteny:
van az importban érdekelt kereskedő multi. mondjuk drogerie markt, rossmann, vagy a müller. ez eladja a mosószódát. nem érdekelt abban, hogy legyen tiszai vegyi kombinát. és a magyar kereskedő adja el a mosóport. ebben ellenérdekelt.

viszont kell, hogy valamiből megvegye a magyar háziasszony a müller mosószódát. ezért kellenek az exportban érdekelt termelő multik. az államilag támogatott csavarrugó gyár. és az ott dolgozó az alkalmazotti bérből megveszi a mosószódát. de ők megint csak nem érdekeltek a magyar iparfejlesztésben. hiszen az nekik megint csak konkurencia.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.06. 21:53:25

@444:

"van az importban érdekelt kereskedő multi. mondjuk drogerie markt, rossmann, vagy a müller. ez eladja a mosószódát. nem érdekelt abban, hogy legyen tiszai vegyi kombinát. és a magyar kereskedő adja el a mosóport. ebben ellenérdekelt."

Bullshit: ha a Müller olcsóbban tudja beszerezni a magyar gyártmányú mosószódát mint az importáltat és képes ugyanannyiért eladni, akkor a magyar mosószódát fogja árulni, mert nagyobb haszna lesz rajta.

"viszont kell, hogy valamiből megvegye a magyar háziasszony a müller mosószódát. ezért kellenek az exportban érdekelt termelő multik. az államilag támogatott csavarrugó gyár. és az ott dolgozó az alkalmazotti bérből megveszi a mosószódát. de ők megint csak nem érdekeltek a magyar iparfejlesztésben. hiszen az nekik megint csak konkurencia."

Ennek megint semmi értelme sincs, különösen amiatt, hogy az utolsó előtti mondatban szereplő "ők"-ről nem lehet tudni, hogy kikre vonatkozik.

Így hát ez "a szabad piacon alaphelyzetben ellenérdekeltség van" egy tőled megszokott faszság.

2017.12.06. 22:16:11

@neoteny:
a hipermarket mindenfélét importál. cipőt is és okostelefont is. nem érdekelt abban, hogy legyen videoton tv computer. amit értékesítenek a centrum áruházak. és erre mondja azt egy csoportosulás, hogy olyat ne is akarjál, az szar, stb. rendben van. de abból lesz a polgárosodás. videoton tv computer. és azon fut egy ilyen.
3.bp.blogspot.com/-NJPc2fJKCsY/V2vnU_I3fVI/AAAAAAAACAU/lVIutDqwuxECD-wNmoYp2XzUNa30nGQ_ACLcB/s1600/2.jpg
ez a fifa soccer 2002 playstation első generációs változatán. ez a jelenlegi fifa soccer 2017.
unrealitymag.com/wp-content/uploads/2017/01/FIFA-2017-PC-Free-Download3.jpg
ez utóbbi nyilván jobb. de előbbit fejlesztjük az iskolában, számítástechnika szakkörön, művelődési házban, szakfőiskolán, a műszaki egyetemen is elfogadják, hogy a magyar ipar ezt tudja. most ezeken a játékgépeken kellene demonstrálni a fizikát. gyártsunk egyébként jobb gépeket. és van egy csoportosulás amelyik azt mondja, hogy ti magyarok semmire se vagytok alkalmasak, ne akarjatok már semmit se. alávaló szaremberek vagytok. velük szemben van megválasztva orbán. senki se gondolja komolyan, hogy mészáros komával lesz polgárosodás. hanem azt döntjük el, hogy kikkel nem lesz. kik azok, akik nem magyarok oldalán állnak. és mivel nincsenek vegyesvállalatok és szövetségi államrend ezért a piacon ellenérdekeltség van.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.06. 22:25:05

@444:

"a hipermarket mindenfélét importál."

Meg mindenféle belföldi terményt meg terméket is árul. Mindent, amint haszna van.

"nem érdekelt abban, hogy legyen videoton tv computer."

Nem érdekelt ha nem tudja haszonnal eladni a Videoton TV computert.

Sanyi sem vesz meg olyan használtcikket 100-ért amit nem tud eladni 200-ért.

"de abból lesz a polgárosodás. videoton tv computer."

Csak akkor lesz, ha versenyképes más TV computerekkel. Ha nem, meg sem veszik a polgárok (vagy parasztok); ha pedig "piacvédelemmel" rákényszerítik őket arra, hogy megvegyék, az csak szegényebbé teszi őket.

"kik azok, akik nem magyarok oldalán állnak."

Akik "piacvédelemmel" rá akarják lőcsölni a magyarokra a drágább és/vagy rosszabb termékeket, így elszegényítve a magyar fogyasztókat.

Így hát ez "a szabad piacon alaphelyzetben ellenérdekeltség van" egy tőled megszokott faszság.

2017.12.06. 22:30:30

@neoteny:
a müller nem érdekelt abban, hogy a környéken legyen konkurens mosószóda gyártó és forgalmazó. nem érdekelt abban, hogy legyen tiszai vegyi kombinát. mert ha az olcsóbban állítja elő a mosószódát, akkor az majd a magyar reál értékesíti. és nem a müller.

egy magyar cég elsősorban egy másik magyarral szerződik. ahogyan egy német elsősorban egy másik némettel. ugyanez érvényes a franciára és az összes európai nációra. földrajzi, biológiai, nyelvi, vallási különbségek lényegesek. aztán lehet, hogy amerika kevertebb. mert a bevándorlók eleve úgy hozták létre. de európa nem olyan, mint amerika. amerikanizmust próbálnak eladni liberalizmus és globalizáció címszóval. versenyképesség. csak debrecenben 15 milliárd forintot szórtak ki arra, hogy gyártsunk csavarrugót. az arra jó, hogy 3.9% a gdp növekedés. az már majdnem jó. de ez fel van turbózva. aztán ha lesz egy dekonjunktúra, akkor visszaesik. de most majd jön az, hogy a németek ledúrják a piacainakat. gazdasági erőfölényükkel visszaélve. a zsidókon szerencsére túlléptünk. most majd jönnek a német elnyomók. nyilván vegyesvállalatok kellenének. és kiegyezés. de ilyet egy német se akar. mert magasabb rendűnek képzeli magát. hanem adjál pénzt azért, hogy alkalmazottam lehessél. mert ez a meritokrácia. az. szabad piac. persze.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.06. 22:39:07

@444:

"a müller nem érdekelt abban, hogy a környéken legyen konkurens mosószóda gyártó és forgalmazó. nem érdekelt abban, hogy legyen tiszai vegyi kombinát. mert ha az olcsóbban állítja elő a mosószódát, akkor az majd a magyar reál értékesíti. és nem a müller."

Bullshit: a Müller mindent értékesít, amin haszna van. És minél több haszna van rajta, annál inkább azt értékesíti.

"egy magyar cég elsősorban egy másik magyarral szerződik. ahogyan egy német elsősorban egy másik némettel."

Bullshit: ha ez így lenne, akkor az Intersnack nem vásárolná fel az éves magyar pirospaprika-termés kb. 10%-át.

"adjál pénzt azért, hogy alkalmazottam lehessél. mert ez a meritokrácia. az. szabad piac. persze."

Szíjjártó meg ad is pénzt, mert a kocsma népe tapsikál neki ahhoz, hogy "munkahelyeket teremtett".

2017.12.06. 23:19:25

@neoteny:
a müller érdekelt abban, hogy legyen magyar konkurenciája? legyen tiszai vegyi kombinát, amelyik esetleg olcsóbb mosószódát gyárt és annak a termékeit forgalmazza a reál? érdekelt ebben müller úr?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.07. 01:14:35

@444:

"a müller érdekelt abban, hogy legyen [...] tiszai vegyi kombinát, amelyik esetleg olcsóbb mosószódát gyárt"

Igen.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.07. 05:13:08

@444:

"és van egy csoportosulás amelyik azt mondja, hogy ti magyarok semmire se vagytok alkalmasak"

"de ezek az asszonyok hogyan fognak versengeni minőségben a némettel (ár/érték arányban) és mennyiségben (árban) a kínaival? sehogy."

"de így hogy lesz az állami népi együttessel a nemzet fővárosa? a magyar állami magyar népi együttessel a magyar nemzet magyar fővárosa? sehogy."

GyMasa 2017.12.07. 08:48:00

@444:
Szerintem tul sokat foglalkozol azzal, hogy masok (legyen az varoson-, orszaogn, vagy EU-n belul) mit csinalnak, meg mint gondolnak.
Barmennyire is szar a helyzet, a javitasnak az egyetlen modja a szorgalom, turelem, es a kitartas.
Ha mindig masokak akarsz hibaztatni a sajat rossz helyzetedert, akkor mindig meg fogod majd talalni a bunbakokat.
Ha viszont valtoztatni akarsz a helyzeten, akkor neked kell azt sajat magadnak megtenni, mert senki nem fogja helyetted megcsinalni.
Sem a Budapestiek, sem a fasisztoid zsidok, sem a nemetek.
Az fog tortenni, amiert TE teszel.

ijontichy 2017.12.07. 10:26:59

@GyMasa: "masok [...] mit csinalnak, meg mint gondolnak." Ha még csak azt tenné. De meg akarja mondani, hogy mások mit gondoljanak/csináljanak! Ez egyébként igazi Hungarikum :-)

2017.12.07. 10:42:50

@neoteny:
ez nem azt jelenti, hogy semmire sem alkalmasak. hanem azt, hogy ezek a ricsei asszonyok valószínűleg semmiben sem nyernék meg a világversenyt. első körben alacsony technológia szinten vidékies kistájon egyszerű kisárutermelésre, közvetlen árucserére és önfenntartásra törekedhetnek.

GyMasa 2017.12.07. 10:46:52

@ijontichy:
...Ez egyébként igazi Hungarikum :-)...
Es, szerintem itt van egy igen eros toresvonal a kapitalista, meg a szocialista nezopont kozott!
A kapitalista tudja, es elfogadja, hogy oda jut el az eletben, ahova a kitartasa juttatja, a szocialista pedig jobb esetben tudja ezt, csak lusta, rosszabb esetben annyira buta, hogy csak azt latja, hogy a segilyke jon, es siman meg tud elni a farkabol...
Nekem volt egy par ilyen baratom, akik jellemzoen rendszergazdak voltak valami hivatalban/egyetemen, es valami olyasmi volt a mottojuk, hogy "nekem nem kell magas fizetes, de ne is baszogassanak, hogy dolgozni kell, mert nem vagyok hajlando".
Mondjuk egy ilyenfajta mondat egy kft-nel, allasinterjun elegge csücskös...
Na, ok a kozepso csoport.

2017.12.07. 11:12:05

@GyMasa:
a közélet arról szól, hogy egy közösség mit csináljon. ez a közélet. ti a közéletet akarjátok felszámolni. az a fasizmus. van egy nyomorult németség, amelyik a magyaroknál magasabbrendűnek képzeli magát. igen. van ilyen német. nem az összes. de van ilyen német. van egy nyomorult zsidóság, amelyik filozofikus mesterrassznak képzeli magát. nem az összes zsidó. de van egy ilyen zsidó csoportosulás pesten. és ezek mondják azt, hogy pozitívan kell diszkriminálni a cigányokat és ebből következően negatívan a többségi a magyarokat. ők a "liberálisok" és "konzervatívok". de ezek úgynevezett "liberális" "zsidók" valójában éppen nem szabadelvűek, a zsidó kultúrához, nyelvhez, valláshoz végképp semmi közük nincs. nem a zsidó néppel van a probléma. hanem egyes zsidókkal akik, akik a pénzhatalomra alapozva próbálnak uralkodni a világ felett. és vannak a "konzervatív" németek, akik úgy "konzervatívok", hogy a kultúrájában semmiféle hagyományőrzésről nincsen szó. ők is mindent meghaladtak. és úgy képzelik, hogy a magyarok felett állnak. nem az összes német. de van egy szemét társaság, amelyik a mai napig alsóbbrendűnek képzeli a nem-németeket. igen. van ilyen német. és igen, vannak pesten zsidók, akik összebeszéltek. elfoglalták a kereskedelmi médiát. és a magyarok azt mondják, hogy zsidók verjék szét ezeket. nem magyarok fogják szétverni ezt a kultúrát. hanem zsidók. és azok a cigányok, akikbe szerelmesek. és ezek az emberek generációk életét nyomorították meg a kommunista és a kapitalista kísérlettel azért, mert majdnem meghaltak a háborúban. ezt a baromságot játsszuk. és ez lett a soros ellen folyó kampánnyal csúcsra járatva. erről szól a közélet.

2017.12.07. 11:17:54

@GyMasa:
a kapitalista a saját erejéből akar meggazdagodni. na ne viccelj már. miért alkalmaz másokat ha a saját erejéből akar meggazdagodni. miért akar nagy összegű hitelekhez jutni ha a saját erejéből akar meggazdagodni. és nem olyan munkagépek erejéből, amit a semmiből teremtett hitelekkel vásárol. erre felelj.

2017.12.07. 11:20:31

@ijontichy:
te valójában a közéletet akarod betiltani. ezt hívod liberalizmusnak. és ehhez társulva a pénzrendszer teljes magánosítását kapitalizmusnak.

GyMasa 2017.12.07. 11:21:51

@444:
...a közélet arról szól, hogy egy közösség mit csináljon. ez a közélet...
Ha te mondod!
...ti a közéletet akarjátok felszámolni...
Hat, en egeszen biztosan nem akarok semmit felszamolni.
Raadasul az az orszag, ahol a "kozeletet" (jelentsen is ez nalad konkretan barmit) ilyen egyszeruen fel lehetne szamolni, ott eleg nagy baj van.
...az a fasizmus...
Ugye a naci-kartya nem fog elojonni?
...van egy nyomorult németség, amelyik a magyaroknál magasabbrendűnek képzeli magát. igen. van ilyen német. nem az összes. de van ilyen német. van egy nyomorult zsidóság, amelyik filozofikus mesterrassznak képzeli magát. nem az összes zsidó...
vs.
...nem magyarok fogják szétverni ezt a kultúrát. hanem zsidók...
Akkor most mi lesz?
Nem mindegyik "zsido" rossz, de megis a "zsidok" fogjak elpusztitani a vilagot?
Nincs neked kicsit tulegyszerusitve a kettos merced?

GyMasa 2017.12.07. 11:28:48

@444:
...a kapitalista a saját erejéből akar meggazdagodni...
Ennyire nem lehetsz funkcionalis analfabeta, hallod!
Mondjuk, ha nem beleszuletett a vagyonba, akkor az _ELSÖ LEPESE_-t, azt bizony sajat erobol fogja megtenni.
...na ne viccelj már. miért alkalmaz másokat ha a saját erejéből akar meggazdagodni...
Javaslom, hogy eloszor ertelmezd UJRA a cikket, es utana azt, amit en leirtam.Ha az megvolt, es MAS eredmeny jott, ki, mint amit itt most szamonkersz rajtam, akkor - es CSAK akkor - van ertelme tovabblepni!
... erre felelj...
AZ elkepzelheto, hogy vannak olyan emberek - egyenek - akiknek van ugynevezett "AMBICIOJUK", azaz sajat elkepzelesuk arrol, hogyan, es milyen korulmenyek kozozz szeretnekl leelni az eletuket, meg esetleg, hogy minel jobban gondoskodni magukrol, a felesegukrol es a gyerekeikrol. Es ezert hajlandoak tobbet is megtenni, mint havonta varni a postast a segellyel.
Ennyi a kulonbseg a kapitalista es a szocialista _SZEMLELETMOD_ kozott.
Az egyen szintjen.
Te a kapitalistakrol, mint OSZTALYROL beszelsz, igy nem csoda, hogy nem erted, mit irunk itt neked tobben.

2017.12.07. 12:00:14

@GyMasa:
pesten közéletben van egy liberálisnak mondott zsidók vezette társaság. nem azt állítom, hogy ők a rossz emberek. hanem azt, hogy van egy ilyen közéleti csoportosulás. a "libsik". ez ugye a magyar-cigány elnevezésük mert ez a "liberális" és a "biboldó" vagy "bibsi" (cigányul ez a zsidó) összevonásából jött létre. de nekik valójában már semmi közük nincs zsidó hagyományokhoz, a zsidó kultúrához, a zsidó nyelvhez. hanem kizárólag az amerikanizált pénzvilághoz van közük. és ennek célja az, hogy létrehozzon egy egyközpontú globális kapitalista világrendet végérvényesen felszámolva a nemzeteket. a kereskedelmi bankok, a multinacionális vállalatok és hipermarketek a nemzetek felett állva uralják a gazdaságot és a kereskedelmi média pedig uralja a kultúrát. ezt a világrendet hívják úgy, hogy globális kapitalizmus. de ezt a világot magyarországon republikánusok és izreal veri szét. elvtelenek. andy vajna, a soros elleni kampány kitervelője flinkenstein volt. a "kapitalizmus kritikus" lmp-t nem szél berni vezeti. aki buta, mint az ágyú. mint mészáros lőrinc. azt is vezetik. szél bernadettet is. az lmp-t ron werber irányítja. és erre jön az, hogy ilyen nincs. dehogy nincs. ez egy vallásháború, amelyik arról szól, hogy a zsidó világ központja amerikában vagy izraelben legyen. orbán az izraelitákkal és izraellel egyezett ki. és ők verik szét soros alapítványt. és azért erősödik az orosz befolyás, mert sorosék bementek kijeve. demszky lett volna az egyik főtanácsadó. csak nem tudnak úgy választást nyerni, ahogyan akarnak. generáltak egy testvérháborút. azért, hogy ukrajna nato tag legyen. és azóta a ruszkik nem jobbikot támogatják, hanem a orbánt támadják, zsarolják. moszkva az orosz befolyást azért akarja erősíteni, hogy budapestért cserébe a kijevi ruszt visszaszerezze. és ebben a játszmában vastagon benne vannak a németek. kezdve onnan, hogy a német kapitalista gyáriparosok, akik a saját erejükből akarnak megélni olcsó munkerőre vágytak. és úgy képzelték, hogy néhány millió szegény kis iszlamistával megoldják.
www.total-munich.com/media/k2/items/cache/18bdd04e288fc232234be2fb5ea8bf38_XL.jpg
többek között ezért kellett szétverni szíriát. aztán te mondhatod, hogy a világ nem így működik. hanem van a szabad piac. na persze. magyarországnak egy nagyhatalmi játszma kellős közepén kell valahogy helyt állnia.

a lényegi mondanivalóm az volt, hogy a magyar (és a magyarországi németség érdeke is) a multik vegyesvállalattá alakítása lenne. ha ez nem megy, akkor a következő válságban magyarroszágon közakarat nem további privatizáció, hanem a nacionalizálás lesz. a vegyesvállalatokkal a németség versenyelőnyét megtarthatja, ha ezt a német gyáriparosok nem vállalják, akkor a franciák, az olaszok, a svédek, a lengyelek, csehek, magyarok ellenük fognak fordulni. törökökről nem beszélve. merkel teszetoszáskoda ide vezet.

lehet mondani, hogy ez egy baromság. mert a világ nem így működik, hanem van a szabad piac.

2017.12.07. 12:02:10

@GyMasa:
na de a kapitalisták AMBICIÓJA éppen az, hogy megmondják, hogy MÁSOK MIT TEGYENEK. ez az ambíciójuk. a kapitalistáknak.

ijontichy 2017.12.07. 12:03:47

@444: Lóf@szt! Én csak egyszerűen nem tűröm el, hogy beleszólj az ÉN üzletembe. Az ÉN pénzem, az ÉN tudásom, az ÉN kockázatom és - ha minden jól megy - az ÉN profitom (ha nem jól megy, nem fogom a soros "Soros"-t szidni érte). PLSZ hogy a kocsma népe mit talált ki - két sör-unikum között - közéletet élve, hogy miként költené el az ÉN pénzemet.

"miért alkalmaz másokat ha a saját erejéből akar meggazdagodni" OK. Visszaviszed Mo-ot a középkorba (se), jöjjenek hát a kézműves manufaktúrák (hogy a f@szba fognak suliszámítógépet csinálni azt nem tudom, végül is a könyvelést Pacioli is papíron kezdte), aztán a céhek (garantált pijjac), bölcs kisbírók, meg mégbölcsebb nagy bírók útmutatnak (míg a teherbírók bírják) ... és így tovább, és egyszer csak megint ott találod magad a mában... izé találnád, mert addigra feldobod a talpad. Neked tényleg agyadra ment a bukolikus líra.

ijontichy 2017.12.07. 12:06:10

@444: "a kapitalisták [...] megmondják, hogy MÁSOK MIT TEGYENEK". Amíg nekem dolgozik. Joga van nem vállalni. Ezt úgy hívják: üzlet. Ismerkedj meg mélyebben a fogalommal.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.07. 12:11:36

@444:

"és van egy csoportosulás amelyik azt mondja, hogy ti magyarok semmire se vagytok alkalmasak"

"de ezek az asszonyok hogyan fognak versengeni minőségben a némettel (ár/érték arányban) és mennyiségben (árban) a kínaival? sehogy."

"de így hogy lesz az állami népi együttessel a nemzet fővárosa? a magyar állami magyar népi együttessel a magyar nemzet magyar fővárosa? sehogy."

"a betelepedő multik helyzeti előnyéből hányan profitálnak. egy átlagos méretű településen a fővárostól nem is olyan távol mondjuk mezőtúron vagy kiskőrösön? ők hogyan éljenek meg?"

2017.12.07. 12:41:27

@ijontichy:
szerinted a kapitalista nem abban gondolkodik, hogy mások mit tegyenek. de abban gondolkodik. többek között attól kapitalista. mert van ilyen típusú képessége.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.07. 13:06:49

@444:

"a kapitalista nem abban gondolkodik, hogy mások mit tegyenek. de abban gondolkodik."

És? Gondolkodhat annyit, amennyit akar: ha képtelen találni olyanokat, akik hajlandóak követni a gondolkodását azért a bérért amennyit hajlandó nekik fizetni, az összes arra vonatkozó gondolkodása, hogy mások mit tegyenek, mihaszna.

GyMasa 2017.12.07. 13:09:45

@444:
...pesten közéletben...
Ez pusztan rasszistaskodas, semmi jelentosege nincsen a temaval kapcsolatban.
...a zsidó világ központja amerikában vagy izraelben legyen...
Ez pusztan kenyelmi kerdes.
Vallasi szempontbol Jeruzsalem a fovaros, de tekintetbe veve az eghajlatot, a lakossagot, meg az altalanos kornyezetet, pl. New York sokkal KELLEMESEBB es sokkal kevesbe KOCKAZATOS hely elni.
Szoval, ha elveszed a vallasi reteget, akkor barhol lehet a kozpont. Akar a Holdon is.
A hely teljesen irrelevans lesz.
...magyarországnak egy nagyhatalmi játszma kellős közepén...
Ez van, ha erosek vagyunk mi diktalunk, ha gyengek, akkor nekunk diktalnak.
Az igazi kerdes az, hoyg az orszag hajlando-e legalabb megprobalni a kitorest a mai helyzetbol, vagy boven eleg lesz varni az EU-s FNA-t es otthon dogleni egesz nap, es valosagshowt nezni.
A multat nem lehet megvaltoztatni, a jelent csak korlatozott mertekben, de a jovo ugy alakul, ahogy teszel erte.
...a lényegi mondanivalóm az volt...a multik vegyesvállalattá alakítása lenne....
Ezt egyedul egyfelekeppen teheted meg: ha legalabb reszben tulajdonosa leszel az illeto vallalatnak.
Ez a nemet vallatok eseten elegge problemas, mert ott az alap cegforma a csaladi vallakozas, igy a legtobb ceg eseten semmilyen modon nem tudsz tulajdonreszt szerezni.
...ha ez nem megy, akkor a következő válságban magyarroszágon közakarat nem további privatizáció, hanem a nacionalizálás lesz...
Ha ez a kommunista fordulat eljon, akkor ezek a nemet cegek, szepen elhuznak az orszagbol. (Persze, csak akkor, ha olyan mertekben csokken a jovedelmezoseguk, amit mar nem vallal a kozpont. Nem a kommunista rendszer lesz majd az oka, ha tavoznak, hanem az, hogy nem lehet keresni az itteni uzleten, hiszen a kommunista (-nak nevezett) Kinaban is siman kihasznaljak az olcso munkaero adta anyagi elonyoket)
...a vegyesvállalatokkal a németség versenyelőnyét megtarthatja, ha ezt a német gyáriparosok nem vállalják, akkor a franciák, az olaszok, a svédek, a lengyelek, csehek, magyarok ellenük fognak fordulni...
Te komolyan elhiszed, hogy Magyarorszagnak van barmilyen targyalasi pozicioja a nemetekkel szemben?
Egyetlen modja van annak, hogy ezt lejatsszuk pocsmeregetes nelkul, az pedig az, ha Magyarorszagon is kifejlodik (ismet) a sajat ipar- es bankrendszer.
Ehhez viszont 2 dologra lenne szukseg:
- Hazai tokere, es bankokra, amelyikek a hazai vallakozasok erdekeit helyezik eloterbe.
- Egy olyan jogi- es vegrehajto kornyezetre, amelyik a sikeres vallakozokat messzemenoleg tamogatja, es mindazokat, akik lopni/csalni akarnak, azonnal, es 100%-os biztonsaggal elkap.
(fel kell szamolni a "kovetkezmenyek nelkuli orszag" allapotot)
Es, amikor majd az orszag megerosodik olyan mertekben, hogy a GDP novekedeshez nincs szukseg semelyik multira (mondjuk az Összes ceg altal megtermelt GDP-je 0,1% ala csokkent) akkor mar nem tudja azt mondani egyikuk sem, hogy "ha kivonulunk az orszagbol, akkor ehen fogtok dogleni".
...merkel teszetoszáskoda ide vezet...
Nem az orszag ambiciomentessege veeztett ide.
Az, hogy mertunk "kicsik" lenni.
...lehet mondani, hogy ez egy baromság...
Nem hiszem. Ha ez a velemenyed, akkor szabad vagy, hogy ezt erezd.
Egyet erteni nem fogok, de tiszteletben tartom, hogy te ezt gondolod.
...mert a világ nem így működik, hanem van a szabad piac...
Jelenleg az emberi alaptulajdonsagokkal a kapitalizmus es a szabadpiac a leginkabb kompatibilis.
Amigy nem talal ki valaki ennel jobbat, kenytelenek leszunk ebben a rendszerben elni, ideertve annak a hibait is.
A szocializmus/kommunizmus NEM ilyen.
Hiaba tolakszik idonkent a sor elejere, hogy megmutassa magat. Az eddigi probalkozasai sulyos kudarcnak mutatkoztak.
Es, a jobbik eset az, amikor "csak" anyagilag lesz kudarc.
Rosszabbik esetben emberek tizmillioi halnak bele a probalkozasba.

2017.12.07. 13:16:10

@neoteny:
a túrricsén a cigányasszonyokat nem a több, mint száz éve kapitalizálódó német gyáriparosokal és a több mint egy milliárdos belső piacon működő félkatonai kínai üzemekkel kellene versenyeztetni. mondván, hogy ez a globális kapitalizmus. és nem lehet máshogy. de lehet. aztán te mondhatod, hogy a szövetkezeti rendszer agrárszocializmus. és attól nem lesznek olyan gazdagok, mint a kapitalisták bosztonban. saját magukhoz kellene mérni. ők hogyan gazdagodhatnának úgy, hogy a közösből ne kelljen fizetni a segélyeket. és legyen cipő a szociális boltban. ehhez háziipari ktsz kell. és mgtsz, ami megtermeli az alapanyagot. és áfész, ami értékesíti a készterméket. és gyártsák a ricsei papucsot. de ehhez állattartók kellenek. a képen a kapucnis leöli a teheneket és lenyúzná az irháját. az asszonyok segítenek a kikészítésben. és lehetnek mészárosok, vargák vagy tímárok.

na most erre balázs a pkp elnöke azt mondja, hogy ember. a 21. században élünk. szegény kis állatokkal mi lesz. rendben van. de műbőrt készíteni és műanyag fröccsöntő gépet vásárolni egy fokkal drágább. erre lehet mondani, hogy ember 3d szkenner tapogatja le a lábadat és 3d printer készíti majd az okos cipőt, amihez letöltheted az applikációt az apple app sztorból. rendben van. 3d szkennerrel is lehet nyúzni. és 3d printerrel is el lehet készíteni a különféle műanyag formákat. rendben van. felőlem ezek a ricsei közmunkások teleportálják az űrcipőt a marslakóknak.
i.ytimg.com/vi/aTnLbTlliq8/maxresdefault.jpg
most ugye a baloldali "liberális" "demokratikus" pártok azon fáradoznak, hogyan adjanak havi 50 ezer forint "feltétlen" alapjövedelmeket azoknak, akik vállalják, hogy semmit sem dolgoznak. ezzel szemben a kormány azzal nyer választást, hogy kampányszerűen áltagosan 10 millió forintot osztogattak az új munkahelyekért. A oldal ki akarja szorítani B oldalt. és megfordítva. rendben van. ez döntsük el. és utána lehet értelmesen beszélni arról, hogy mit is csináljanak ricsén azok, akik a globális kapitalizmusban nem találták meg a számításukat. akik agrárszocializmust és lokális kapitalizációt szeretnének. hogyan épülhetne környéken egy kisebb könnyűipari kombinát, vagy hogyan lehetnek tulajdonosok egy részvénytársaságban. ilyen gyakorlati, az adott természeti környezethez alkalmazott feladatokat kapjanak a térségi szakképző centrumban, a vidékies közgazdasági következtetéseket levonják az agráregyetemen.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.07. 13:23:59

@444:

"és van egy csoportosulás amelyik azt mondja, hogy ti magyarok semmire se vagytok alkalmasak"

"de ezek az asszonyok hogyan fognak versengeni minőségben a némettel (ár/érték arányban) és mennyiségben (árban) a kínaival? sehogy."

"de így hogy lesz az állami népi együttessel a nemzet fővárosa? a magyar állami magyar népi együttessel a magyar nemzet magyar fővárosa? sehogy."

"a betelepedő multik helyzeti előnyéből hányan profitálnak. egy átlagos méretű településen a fővárostól nem is olyan távol mondjuk mezőtúron vagy kiskőrösön? ők hogyan éljenek meg?"

"azok, akik a globális kapitalizmusban nem találták meg a számításukat"

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.07. 13:29:37

@444:

"ők hogyan gazdagodhatnának úgy, hogy a közösből ne kelljen fizetni a segélyeket. [...] hogyan épülhetne környéken egy kisebb könnyűipari kombinát"

Mivel a kisebb könnyűipari kombinát megépítésének és berendezésének is ára van, ha azt a közösből fizetik, az is csak segélyfizetés.

2017.12.07. 13:48:53

@GyMasa:
2017 februárjában, májusában és októberében 1400 új munkahely létesítésre összesen 14.8 milliárd forintot szórtak ki német vállalatoknak csak debrecenben. ezek mind a választási kampány részei lesznek. az októberben megtámogatott krones már most viszi ki folyamatosan a fiatalokat németországi gyakorlatra. és a debreceni állásajánlatok februári kezdéssel indulnak. tavasz elejére be kell indítani az üzemet. teljes kapacitással év végére működhet. a kormány ezért utalt át 5.5 milliárd forintot a kronseder családnak, hogy ezt megtegyék. és ezért 500 új munkahelyet létesít a krones. oké.

csakhogy elég sok vállalkozó mondja, hogy ilyen alapon minden munkahely után lehetne fizetni 10 millió forintot. és ezt az oroszok is tudják. hirtelen 1400 ipari munkahelyet be kell tölteni. be lehet. nem arról van szó. de ez emelni fogja a munkabéreket. a korrekt az lett volna, hogy jöjjenek létre vegyesvállalatok. ha erre a németek nem lesznek hajlandóak, akkor az első válságban az lesz a cél, hogy kirakják őket. olyan a civilizált világban nincs, hogy valaki azért fizet, hogy a másik alkalmazottja lehessen. ezt meg lehet csinálni azért, hogy segítse a választási kampányt. és ezzel meg lehet nyerni a választást. de ebből egy újabb etnikai konfliktus következik.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.07. 14:10:48

@444:

"olyan a civilizált világban nincs, hogy valaki azért fizet, hogy a másik alkalmazottja lehessen. ezt meg lehet csinálni azért, hogy segítse a választási kampányt. és ezzel meg lehet nyerni a választást."

És ez miben különbözik attól, hogy a kormányzat épít és berendez egy kisebb könnyűipari kombinátot? Akkor is azért fizetnek a magyar adófizetők, hogy a túrricsei cigányasszonyok alkalmazottak lehessenek.

Sőt ha a kormányzat építi és rendezi be a kisebb könnyűipari kombinátot, akkor az adófizetők viselik annak _teljes_ költségét. Amikor a Krones épít üzemet, akkor legalább a befektetés nagyobb része a Krones zsebéből származik.

2017.12.07. 14:23:12

@neoteny:
a kisebb könnyűipari kombinát rendesen úgy jön létre, hogy az alacsony technológiai fejlettségű háziiparból létrejön egy kisipari kartell. és ha az sikeres, akkor építhetnek a környéken építhetnek könnyűipari kombinátot. és nem kizárólag a leölt állatok lenyúzott irhájából készítik a cipőt, hanem műanyagból gumicsizmát. értem, hogy eközben már mindent robotok készítenek majd és ellon musk teleportálja az űrcipőt a marslakóknak. na de ha ezek az asszonyok azt akarják, hogy legyen cipő a gyereknek a szociális boltban, akkor ktsz-ben kellene a bőrt kikészíteni. és az áfész bolthálózatban értékesítik. és ebből egy ilyen világ következik.
static.origos.hu/s/img/i/1706/20170623virag-aladar-nb1-foci-balmazujvaros24.jpg
www.youtube.com/watch?v=w0MJUlQBIk4
csak ez nem feltétlen jó a németeknek. ricsei gyógypapucs a scholl versenytársa lehet. és ha azok kiszorulnak kínából, akkor nem lesz olcsóbb. és erre azt mondják, hogy ne kuruckodjanak már ezek a hülye magyarok. persze ez nem elég. nyilván kell 3d szkenner és printer. és szoftver az appsztorba. de ehhez az kell, hogy a híradástechnikai szövetkezet legyártja a 8 bites kézi konzolt és fejlesztik a 16 bites változatot. a videoton tv computer eléri az első generációs playstation szintjét. miközben bosztonban építik a kvantumszámítógépeket. építsük budapesten. akár a magyarországi németekkel, zsidókkal. nekem nincs ellene semmi kifogásom. ha politikus lennék, akkor kiegyezést ajánlanék. de engem aligha fognak megválasztani. hanem merkel, schulz, macron, orbán lesznek a döntéshozók. és putyin. addig jó, amíg a kreml élére nem kerül egy keményvonalasabb.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.07. 14:30:35

@444:

"a kisebb könnyűipari kombinát rendesen úgy jön létre, hogy az alacsony technológiai fejlettségű háziiparból létrejön egy kisipari kartell. és ha az sikeres, akkor építhetnek a környéken építhetnek könnyűipari kombinátot."

Ha meg nem sikeres, akkor épül az adófizetők pénzéből a kisebb könnyűipari kombinát. Ami szintén csak segélyfizetés, és a magyar adófizetők fizetnek azért, hogy a túrricsei cigányasszonyok alkalmazottak legyenek.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.12.07. 14:36:40

A munkahely az üzlet egyik következménye, nem pedig célja.
Minden olyan program, amelynek a munkahely teremtés a célja, bukásra van ítélve. Mellesleg....csak Isten tud teremteni.

GyMasa 2017.12.07. 14:52:09

@444:
...1400 új munkahely létesítésre összesen 14.8 milliárd forintot szórtak ki német vállalatoknak csak debrecenben...
Igen, a mostani kormany ezt a strategiat valasztotta.
Szerintem, - ami szigoruan az en szubjektiv velemenyem, es semmilyen kotelezo ervenyu hatasa nincs senkire - ez kicsit jobban mukodik, mint hitelt felvenni, es azt elszorni nyugdijfizetesre, meg csaladi potlekra.
Ez az osszeg kb az eves koltsegvetes 0.1%-a.
Tehat apropenz.
...a korrekt az lett volna, hogy jöjjenek létre vegyesvállalatok...
Figyi!
A vilag nem igy mukodik!
Egy Bosch, ami gyakorlatilag egy csaladi kft, semmilyen vegyesvallaltot nem hoz letre senkivel.
Ok ragaszkodnak hozza, hogy a teljes kontroll (es, persze a profit is) az o kezukben legyen.
Megtehetik, hogy valogatnak, es, ha a magyar kormany olyat ker toluk, ami nem vag egybe a kozepes/hosszutavu terveikkel, akkor szepen keresnek egy olyan allamot, amelyik jobbat ajanl.
Ezert kell a magyar gazdasagnak megerosodnie, hogy megszunjon az orszag kiszolgaltatott helyzete.
Amirol te beszelsz, az csak konzervalja a jelenlegi rossz helyzetet.
...ha erre a németek nem lesznek hajlandóak, akkor az első válságban az lesz a cél, hogy kirakják őket...
Hogyne!
Pont akkor kell oket "kirakni", amikor problema van.
Ez am a bolcs, elorelato taktika.
Ezen felul a multiknak nem az eszkozeik a legnagyobb ertekuk, hanem a know-how-juk, es az ugyfelkoruk.
A gyarepuletek, sot meg maguk a gyartosorok sem ernek tul sokat csak magukban.
Attol lesznek ertekesek, hogy a multi azokokn 85%-os kihasznaltsaggal olyan termekeket gyart, amit jo penzert MIND megvesznek nyugat europaban.
Ha kigolyozod - barmilyen diktatorikus modszerrel - ebbol a helyzetbol, akkor szepen elviszik a know-how-t is, meg az ugyfelkort is, es neked ottmarad az apropenzt ero, egyszeri bevetelt jelento eszkoz/epulet.
OK meg leirjak a veszteseget, felepitik az uj gyarat valahol mashol, es folytatjak a termelest.
Ja, es jol be is perelik Magyarorszagot az oket ert kar miatt, es ezt pert szepen el is fogja vesziteni Magyrorszag, es akkor lehet kamatostul elmaradt hasznostul visszafizetni az utolso fillerig mindent, (es valoszinuleg a tobbszoroset) annak, amit az egeszen nyert akkor, egyszer az orszag...
...olyan a civilizált világban nincs, hogy valaki azért fizet, hogy a másik alkalmazottja lehessen...
Megint kevered a szezont!
Osszessegeben az uzlet, a magyar allam szempontjabol vastagon pluszos lesz!
Hiszen egyreszrol kifizetett ~15Mrd HUF-t, masreszt beszedi azt a temerdek adot, amit a multi fizet az alkalmazottak, a beszerzesek es a nyereseg utan.
Hidd el nekem, egyik multinak sen ez a 15 Mrd HUF a vonzo, amimiatt itt fog gyarat epiteni.
De, tudod mit, gondolj ugy arra a penzre, mint a drogdilerek beeteto adagjara.
...ezt meg lehet csinálni azért, hogy segítse a választási kampányt...
Eppen igen, de nem vagyok benne biztos, hogy ez a legjobb modja elkolteni ennyi penzt egy valasztas segitesere.
..és ezzel meg lehet nyerni a választást...
Ha azt hiszed, hogy CSAK emiatt fog nyerni jovore a fidesz, akkor tenyleg tul van egyszerusitve a vilagkeped!
...de ebből egy újabb etnikai konfliktus következik...
Kik kozott???
Mi a fenerol beszelsz?
Orbannak eppen az az egyik oriasi jo tulajdonsaga, hoyg egeszen pontosan tisztaban ezeknek a dolgoknak a mukodesevel, es ki is tudja ezt hasznalni.
Pl. fletonak, na neki nem volt cseppnyi fogalma sem rola, hogy mit kellene csinalni az orszaggal.

2017.12.07. 14:55:15

@neoteny:
két iskola van. egyik ellen sem vagyok. az egyiket nevezzük úgy, hogy budapesti. erre lehet azt is mondani, hogy magyarországi németes zsidó. ez azt mondja, hogy a cél a high tech. ha ellon musk tervezi a marsutazást, akkor azzal lépést kell tartani. próbáljunk eljutni a jupiterre. mert találjunk egy olyan trükkös gravitációs pályát, ami pontosan odarepíti az orion űrhajót. ugyanez ment 50 éve.
www.youtube.com/watch?v=nEHNl2pVcC8
ami ma még mesének hangzik az holnapra valósággá válhat. ez a történet a holnapután legendája. a nemzeti állam fogalma ismeretlen. csak az emberiség és a világűrbe kihelyezett kolóniák léteznek. az emberek meghódították a távoli csillagokat. a tengerfenék állandó lakhelyükké vált. az orion egy a sok űrhajó közül. parányi része a mindent átfogó biztonsági rendszernek, ami a világűrből érkező támadásoktól védelmezi a földet. kísérjük el az oriont és legénységét a végtelenség szélére vezető őrjáratukon. űrjárórök. az orion űrhajó kalandjai.

emlékszem arra, amikor ez ment. megválasztottak őrsveztőnek. nem nagyon akartam az lenni. az első őrsi órán nevet kellett választani. és ufó őrs lettünk. felszállt az orion, megtámadták a varangyok. mclane és tamara csókolóznak a kabinban. ez volt az őrsi nóta. mert a gyerekek ezt választották. mire a csapattitkár pajtás azt mondta, hogy ufó őrs nem jó. ez nem lehet, mert az ufó nem magyar szó. és ezek után azt mondtam a többieknek, hogy az ufó őrs nem jó. kolumbusz kristóf őrs leszünk. ég s víz között a vezérhajó útra kész. vigyél el minket arra, hol még senki se járt. ez volt az őrsi nóta. a csapattitkár pajtás erre azt mondta, hogy ez se jó. mert kolumbusz fedezte fel amerikát. ezért találtam ezt ki. mondtam neki, hogy igen. de ez a "világ és az ember" című gyermekenciklopédiában is benne van. tehát azt lehet mondani.

a másik iskola az, hogy akkor különféle technológiai szinteken folyik fejlesztés. tehát nem muszáj mindenkinek ellon musk marsjáróját építeni. mert az mindig a leggazdagabbak privilégiuma. és az egy hatalmi játszma része. a "liberálisok" elbukják magyarországon a kereskedelmi banki, a kereskedelmi média pozícióikat, akkor lőttek a gazdasági előnyüknak és kulturális piaci fölényüknek. ezért picsognak. és a német családi vállalkozásoknak se jönnének túl jól lengyel, cseh-szlovák, vagy akár magyar konkurens cégek. és ezért hápognak. hogy az igazságszolgáltatás. magyarország ha független, akkor a jogot ők fogják diktálják. nem angela merkel seggéből fogjuk kibányászni a közös normákat. mert az úgy nem megy. erről vagy kiegyezés lesz, vagy nem lesz. erről majd döntenek, akiknek dolguk. egyelőre utalják a pénzt a németek orbánnak. szijjártó visszautal a németeknek. ez működik. és amíg ez nem eredményez újabb válságot addig nyilván így is marad.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.07. 15:10:32

@444:

"a másik iskola az, hogy"

népnemzetiszocializmus.

"ők hogyan gazdagodhatnának úgy, hogy a közösből ne kelljen fizetni a segélyeket. [...] hogyan épülhetne környéken egy kisebb könnyűipari kombinát"

Mivel a kisebb könnyűipari kombinát megépítésének és berendezésének is ára van, ha azt a közösből fizetik, az is csak segélyfizetés.

2017.12.07. 15:14:51

@GyMasa:
most még fogják őket támogatni. de ez újabb válságot generál. errefelé átfordult a közvélemény. a vállalkozók szar szemétnek tartják ezt a társaságot. te németként megmagyarázod, hogy ez milyen jó. 10 millió forintod adni munkahelyenként. persze ilyenkor a tiltott állami támogatás fel sem merül. kivéve a gyevi bírót. európában van egy felsőbbrendű nép. akiknek a vissza nem térítendő állami támogatások nélkül már nem beruháznak és nem akarnak vegyesvállalatot. a német felsőbbrendűségi tudattal ellentétes, a "családi" válallkozásokkal. rendben van. de így egy elég erős ellenérdekeltség alakul ki nem csak a magyarokkal, de a csehhel, lengyelekkel szemben is. a törökök már dörzsölik a tenyerüket. és az oroszok röhögnek a markukba. a kínaiak ezt a vegyesvállalati rendszert engedték meg. nekik az következik, hogy ezt felszámolják. de te magyarázd meg, hogy ez a meritokrata társadalom és szabad piac. nagyon helyes.

GyMasa 2017.12.07. 15:47:16

@444:
...most még fogják őket támogatni...
Ez kormanystrategia, en nem latok bele a szamokba, igy nyilatkozni sem tudok.
...de ez újabb válságot generál...
Ebben viszont 99.99%-ig biztos vagyok, hogy nem fog.
...errefelé átfordult a közvélemény...
Tudom, mennyivel jobban orultek volna mondjuk ha ezt a penzt csak ugy odaadjak nekik, hiszen "Megerdemlik"...
...a vállalkozók szar szemétnek tartják ezt a társaságot...
Csak azok, akik kimaradnak a korrupciobol ES akiknek a vallalkozasa az allami penzek lenyulasara alapul. Ha nem fideszesek, akkor most nekik tenyleg szar vilag van.
De tudom javasolni, hogy tessenek a vilagpiacra termelni, es akkor majd nem kell kuncsorogni allami penzekert, nem kell visszaosztani sem.
Persze, nyilvan ehhez alapveto tulajdonsag, hogy egy olyan termeket/szolgaltatast kell piacra dobni, ami vilagszerte versenykepes.
...te németként megmagyarázod, hogy ez milyen jó 10 millió forintod adni munkahelyenként...
Nem vagyok nemet, csak rendelkezem egy minimalis merteku empatiaval, es kritikus gondolkodassal.
...persze ilyenkor a tiltott állami támogatás fel sem merül...
Hat, ez a kovetkezmenye annak, ha valaki eros, meg ha valaki nem eros. az erosebb diktal.
Ugye nem kell meg egyszer elmondanom, hogy ilyen az elet?
...akiknek a vissza nem térítendő állami támogatások nélkül már nem beruháznak és nem akarnak vegyesvállalatot...
Miert vagy ennyire rakattanva erre a vegyesvallaltra?
Mar kurvara nem a szocializmusban vagyunk, hogy ilyen kifejezeseket hasznalj!
...a német felsőbbrendűségi tudattal ellentétes, a "családi" válallkozásokkal...
1., A jozan esszel ellentetes. Miert adna valaki oda a nyeresege felet egy allami csendestarsnak, ha az egesz az ove lehet?
2., Nem tudom, te hogy vagy vele, de pl. szerintem egy nemet multi - magyar allam "vegyesvallalt" inkabb tunik valamifelel maffia konstrukcionak, es vedelmi penz szedesnek (mondjuk tulajdonkeppen az adoszedes is az, de most ezzel nem sulyosbitom tovabb a helyzetet), mint egyuttmukodesnek.
Majd, ha a magyar allam tud nyujtani barmi olyat egy Siemensnek, amire akkora szukseguk van, hogy "vegyesvallaltot" alapitsanak, akkor a Siemens azt fogja tenni.
Ertsd mar meg, hogy a vallaltoknak nem feladata idegen orszagok joletenek a biztositasa!
Az az idegen allam es kormany feladata.
....de így egy elég erős ellenérdekeltség alakul ki nem csak a magyarokkal, de a csehhel, lengyelekkel szemben is...
Es, ez fenn is marad addig, amig az eroviszonyok ki nem egyenlitodnek.
Ha teszem azt Magyarorszag GDP-je, es hadereje is osszemerheto lenne a nemettel, akkor itt is hasonlo fizetesek volnanak, es fel sem merulni, hoyg "Joska 230 netto visz csak haza"
...a törökök már dörzsölik a tenyerüket. és az oroszok röhögnek a markukba. a kínaiak ezt a vegyesvállalati rendszert engedték meg...
Tenyleg?
Es tudod miert?
Mert Kina tudott valamit adni a multiknak, mai miatt megerte nekik ebben a formaban IS vallakozni ott.
- Oriasi piacot
- Olcso munkaerot
- Nyersanyagokat
- Tokos vezetokett
Ezekbol Magyarorszag az olcso munkaerot tudja felmutatni.
...de te magyarázd meg, hogy ez a meritokrata társadalom és szabad piac. nagyon helyes...
Kina NEM hagyomanyos kapitalista orszag.
Es MAR nem is szocialista/kommunista.
Mondd csak, olyat esetleg lehetne, hogy rendesen tagolod a mondanivalodat?
Tudod, vesszok-pontok, ahol tenyleg szukseg van rajuk?

ijontichy 2017.12.07. 15:58:40

@GyMasa: "Majd, ha a magyar allam tud nyujtani barmi olyat egy Siemensnek, amire akkora szukseguk van, hogy "vegyesvallaltot" alapitsanak, akkor a Siemens azt fogja tenni."
Volt már rá példa a rencerváltás hajnalán. Volt adókedvezmény is, de asszem annak örültek a legjobban, hogy mi jártunk Moszkvába, mert a sajátjaik már bónuszpluszért sem voltak hajlandóak ;-).

GyMasa 2017.12.07. 16:05:32

@ijontichy:
Jelenleg nincs szuksege a multiknak arra, hogy kozoskodjenek barmelyik allammal egy "vegyesvallalat" formajaban (jelentsen is ez barmit 444 szerint).
Sokkal gazdasagosabb megvenni <5 megfelelo pozicioban levo donteshozot, vagy kilobbizni egy francia becsuletrendet.
Ezek mind egyszeri tetelek, siman leirjak oket a "nem letezo" korru... akarom mondani biztonsagi alapbol, es utana lehet szepen szamolni a bevetelt.
Barmilyen kozoskodes csak lehetseges, (es politikusok eseten ugye szinte biztosan elobb-utobb valos) problemakat okoz, plusz sokkal tobbe kerul mar akar rovid tavon is pl. az osztalekfizetes...

2017.12.07. 16:13:18

@ijontichy:
a rendszerváltás előtt ez volt az mszmp elképzelése. és ezt vették át a kínaiak. akik éppen ezeket a vegyesvállalatokat akarják felszámolni. kelet-európával kapcsolatban a teljes körű privatizációról döntöttek. azért tolták be németh miklóst miniszterelnek, mert ezt kiszolgálta. lehet ennek tudni minden részletét. azt, hogy minnesota államban, saint paulban tanult a kisfia. csak jelenleg senkinek nem érdeke kiborítani a rendszerváltás nevű bilit.

2017.12.07. 16:50:07

@GyMasa:
a jogot nem a multik diktálják. pláne nem ezek a másod, harmadvonalbeli német cégek. mert lehet azt mondani, hogy a német szocdemekkel megbuktatják a fideszt. rendben. de ez esetben szijjártó péter mellett kronseder család ugyanúgy része a sztorinak. nem a mikulásnak, hanem nekik utaltak át 5.5 milliárd forintot. aztán lehet mondani, hogy az nem csalás. és az állammal való ügylet nem lehet bűncselekmény. dehogy nem lehet. és ha a nyugat azt mondja, hogy a fidesz egy maffiaállam, akkor ennek az egésznek részei lennének azok is, akik nagy összegű kedvezményekhez jutottak. és ugye ebből lehet egy válság. pláne úgy, hogy egyesek meg akarják kreálni. egy ilyen helyzetben lenne, aki elvenné ezeket az üzemeket. akár magyar állampolgárok is. nem azt gondolom, hogy ez így lesz. azt ember nem tudja kiszámítani hogy lesz. hanem azt, hogyan lenne az ügylet korrekt. aztán nyilván nem fogjuk eldönteni, hogy mit csináljanak azok, akik erről döntenek. de ha a fidesz mafiaállam, akkor mondjuk a kronseder család is része ennek. és a többiek. és a jogot nem ők diktálják. hanem azok, akik adott esetben elvennék a csomagológyártó üzemüket.

2017.12.07. 16:51:57

@GyMasa:
úgy értem, hogy jelenkori magyarországon a jogot nem a multik diktálják. vagy legalábbis nekem nem úgy tűnik. éppen ez az új. és ezért mondják azt, hogy nincs jogállam.

2017.12.07. 17:03:34

@GyMasa:
szóval ki van ez találva. és minden szereplő benne van. egyiket se kell félteni. ha 18 tavaszán a magyar nép úgy szavaz, ahogyan most vasárnap szavazna, akkor ez a rendszer marad. ezt kellene legalább részben a tisztesség irányába vinni. a köznép érdekeit figyelembe venni.

GyMasa 2017.12.07. 17:16:39

@444:
...hogy a fidesz egy maffiaállam, akkor ennek az egésznek részei lennének azok is, akik nagy összegű kedvezményekhez jutottak...
Ez megint csak naivitas a reszedrol!
Nemetorszagban evente 2 Paks2 teljes arat hasznalja a kormanyzat arra, hogy kitomje a haveri "befektetok" zsebet.
Azt' megse rinyal senki torvenytelenseg miatt, hanem mindenhol kovetendo peldakent allitjak be a vilagon.
Na, itt jon a kepbe a marketing.
Merkelek okosabbak a lopasban, mint orbanek.
Ja, es a komplett fidesz igazabol amator a nemetekhez kepest.
De, ugyanigy meg lehetne emliteni az EU-s penzeket is, ahol a befizeto nemetek azert arra kinosan ugyelnek, hoyg a penzek igen nagy resze valamilyen nemet termek arava transzformalodjon...

GyMasa 2017.12.07. 17:20:39

@444:
...akkor ez a rendszer marad. ezt kellene legalább részben a tisztesség irányába vinni. a köznép érdekeit figyelembe venni...
Hat, ehhez legeslegeloszor kellen egy politikai formacio, akik ezt kepviselik, legalabb nyomokban.
Aztan, ha majd lesz kire szavazni, akkor lehet(ne) is.
Addig vannak a rossz, meg a sokkal rosszabb valasztasok.
Meg otthon lehet maradni.
Vagy kulfoldre koltozni.

2017.12.07. 22:19:57

@GyMasa:
a fideszt egy "mi még nem kormányoztunk, tehát nem loptunk" párt szoríthatná meg. jobbik-lmp-momentum-ifjú szocialisták koalíciója vona gábortól kunhalmi ágnesig bezárólag. de ki lenne a kormányfőjelöltjük, kik lennének a szakminiszterek. ezek az emberek 7-8 év alatt nem szervezték meg az igazságügyi, egészségügyi, oktatásügyi, a munkaügyi, pénzügyi, hadügyi, külügyi kabinetet. és ezeket ugye rendezett közigazgatásra kellene felépíteni. egy párt sem írja mégis hogyan nézne ki a magyar vegyes gazdaság és vegyes önkormányzatiság párosa. mert ugye ezt építjük. nem globális kapitalizmust. azt a globális pénzhatalom és a multinacionális vállalatok építi. a gyarmatosított területeken azért van liberális demokrácia, hogy ezt a kormány és az önkormányzatok féken tartsa. nekem sajnos az a véleményem, amelyik államilag támogatott külföldi cég nem fogadja el a vegyesvállalati formát azt különadóval kellene sújtani és magyarországról kirakni. és ugyanez vonatkozik az nagy összegű uniós támogatásból épült belföldi cégekre. abban az önkormányzat szerezzen résztulajdont. ne az állam, a kormány. hanem helyi iparos, kereskedő polgárság és parasztok. az adott város vagy a vidék. a cél nem a kommunizmus. hanem sportnyelven szólva a fair play. a miniszterelnök lányának lehessen szállodája a balatonnál. de ebből következően azért ne legyen övé a fél balaton. a politika tele van túlzásokkal. én is ezt csinálom ezekbe a kommentekben. úgy látom, hogy magyarországon mélyen gyökerező etnikai konfliktusok vannak. ezek hosszú sorából áll a történelem. ezeket szándékosan kisarkítom. mert szerintem így lehet igazán megérteni ezeket. de lehet, hogy ebben is tévedek.

GyMasa 2017.12.08. 09:52:24

@444:
...a fideszt egy "mi még nem kormányoztunk, tehát nem loptunk" párt szoríthatná meg. ..
Nem, hanem egy ""mi még nem kormányoztunk, tehát nem loptunk" párt, amelyik képes a kormányzáshoz elég helyet nyerni a parlamentben".
Ez a párt me MÉG nem létezik.
(legalábbis a második része még nem)
..amelyik államilag támogatott külföldi cég nem fogadja el a vegyesvállalati formát..
Azt ugye tudod, hogy teljesen értelmetlen, amit szeretnél?
Előszöris, definiáld már, hog ymit értesz a "vegyesvállalat" alatt?
GOndolom, a Kinai mintára célzol?
Mert, ha igen, akkor az itt, Europában nem fog működni!
Egy olyan modell, ahol bármelyik, Magyarországra telepüő külföldi céget arra akarsz kényszeríteni, hogy a cégét felesben a magyar kormánnyal alapítsa meg, az súlyosan sérti pl. a vállakozás szabadságát, és semmiképpen nem lesz jó az országnak sem.
Arról nem is beszélve, hogy Európában a volt szocialista államok egymással versengenek ezekért e befektetőkért, így egy ilyen törvény esetén SEMELYIK cég nem jönne Magyarországra. Csak akkor, ha tényleg fillérekért adnánk
oda a magya munkaerőt.
...abban az önkormányzat szerezzen résztulajdont. ..
És, miből finanszíroznád ezt a struktúrát?
(ha most nagyvonalúan eltekintünk attól, hogy gyakorlatilag azt írod, hogy az önkorményzatoknak tözsdézniük KELLENE)
...a cél nem a kommunizmus...
Pedig, ha mindezt még úgy is gondolod megvalósítani, hogy a fele cégrészesedéshez INGYEN jutna hozzá az önkormányzat, akkor egészen pontosan a kommunizmusról beszélünk...

ijontichy 2017.12.08. 10:06:17

@GyMasa: "a cégét felesben a magyar kormánnyal" Mármint 50%+1 arányban a magyar kormány. Ez a fidesz módi. Azonban ez még olyan, 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozások esetében sem jött be, akik a tudás mellett legalább két lábon álltak, és legalább az egyik láb nem állami megrendelés talaján ácsorgott :-).

GyMasa 2017.12.08. 11:00:42

@ijontichy:
...Mármint 50%+1 arányban a magyar kormány...
Ennek semmi értelme!
Miért kockáztasson egy akármilyen kormány RENGETEG pénzt azért, hogy minden egyes, az országában működő cégben többségi tulajdont szerezzen???
Honnan lenne az a sok pénz?
Mi értelme ennek az egésznek?
Nem jobb üzlet hagyni a cégeket, hogy csinálják a profitot, és zsebretenni az adókat - tulajdonképpen - a semmiért?
...Ez a fidesz módi...
Egyrészt, a fidesz nagyon nem a hagyományos kapitalista értékek mentén vezeti az országot, másrészt a fidesz nem vásárolja be magát MINDEN vállakozásba.
...Azonban ez még olyan, 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozások esetében sem jött be, akik a tudás mellett legalább két lábon álltak, és legalább az egyik láb nem állami megrendelés talaján ácsorgott :-)...
Felejtsük már el az állami megrendeléseket!
Amelyik cég bármilyen mértékben állami megrendelésre alapozza az üzleti modelljét, annak előbb-utóbb súlyos problémái lesznek!
És, az meg különösen bájos, amikor ezek a cégek panaszkodnak, hogy "nem megy jól az üzlet" de leginkább az a durva, amikor ezek a cégek kijelentik, hogy "Magyarországon lehetetlen vállakozni".
Hiszen keverik a korrupciót a vállalkozással.

2017.12.08. 11:55:35

@GyMasa:
jelenleg a kormány átlagosan 10 millió forint vissza nem térítenő támogatást ad minden új munkahely mellé
nagyrészt német közép- és nagyvállalatoknak. ez ugye tiltott állami támogatás és súlyosan sérti a vállalkozás szabadságát. a brüsszeli bürokráciát ez nem érdekli. a német gyáripari lobbi tesz arról, hogy ne érdekelje őket. azt mondják, hogy amíg ők adják a pénzt addig az ő nótájukat húzzák a csárdában. rendben. de nem ők adják a pénzt. azt részben a magyar államtól kapják. magyarországon az egy főre jutó éves gdp 3 millió forint. ebből aligha lehet minden új munkahely mellé 10 millió forintot odarakni. ebből így nyilván egy újabb válság lesz. ez lehet kisebb, nagyobb, mert ez függ a külső környezettől. ezt nehéz kiszámítani. azt azonban nem, hogy egy ilyen helyzetben a köznép nem a további privatizációra és globális kapitalizmusra, hanem a nacionalizálásra szavaz. még azon az áron is, hogy azzal esetleg munkahelyeket veszít. mert a fiatal kimehet külföldre. a közhiedelemmel ellentétben vidéken meg lehet élni mezőgazdaságból. ezért kellene a kis, közép, nagyháztáji birtokokat, szövetkezeti parasztságot és háziipart fejleszteni. mert azzal megszűnik vidéken a függés, a kiszolgáltatottság. és ezek után a német kereskedőket is ki lehet rakni. és ezt fogják megcsinálni a csehek.

ezek után a németeknek aligha éri meg lengyelország és a magyarország ellen fordulni. úgy, hogy ukrajna ügyében szemben állnak az oroszokkal és szíria ügyében a törökökkel. és még ugye kína is ütni fog rajtuk. ezekre a problémákra a megoldás egy közép-európai szövetségi államrend. ha az nem jön létre, akkor kemény lesz. mert ez esetben mindenki érdeke az lesz, hogy a német egységet szétverje. ausztria és svájc is kalapjára tűzheti a semlegességét. aztán persze lehet mondani, hogy kelet-közép európa nem lesz olyan erős, ellenben németország elég erős lesz ahhoz, hogy közel- és a közép-keleti menekülteket befogadja. a törököket is azzal lehet leszerelni, hogy létrehoznak német-török vegyesvállalatokat. német-szíriai, német-iraki, német-iráni, német-pakisztáni vegyesvállalat. de ehhez mintavárosokat kellene építeniük mondjuk magyarországon.

2017.12.08. 12:07:02

@GyMasa:
persze ennek realitása 0 és 1% közötti. de nyilván ezt kellene csinálni. ez a német generáció erre alkalmatlan. a magyarországi németség közéleti szerepre alkalmatlan. elképzelés nélküli ostoba emberekből áll. amilyen te is vagy. ne fáraszd magad azzal, hogy válaszolsz.

GyMasa 2017.12.08. 13:15:00

@444:
...ebből aligha lehet minden új munkahely mellé 10 millió forintot odarakni...
Ezek egyszeri támogatások, és nem évente ismétlődnek.
Így a példád nem érvényes.
Ezen kívül nem kap minden egyes munkahely 10 millió HUF támogatást, így ismét nem igaz a következtetésed, hogy csőd lesz.
...a köznép nem a további privatizációra és globális kapitalizmusra, hanem a nacionalizálásra szavaz...
Akkor a nép a kommuinizmusra fog szavazni.
Megtehetik, de a következmények tekintetében előbb érdemes kitekinteni a világba, hogy hová vezet a kommunizmus:
- Észak Korea
- Kuba
- Venezuela.
Aztán, ha ezek után még mindig jó ötlet a kommunizmus, akkor bele lehet vágni.
Tudod ma az emberek többre tartják a napi valóságshow adagjukat, meg az iPhone X-et, meg az új Audi-t az általad felvázolt "gazdasági csodánál".
Igazából az egyéneket nagyrészt pont rohadtul nem érdekli, hogy honnan van meg a pénz az új mobiljukra.
Ellenben a genderszakos ideológiai töprengések a nép nagy részét teljesen hidegen hagyják.
...még azon az áron is, hogy azzal esetleg munkahelyeket veszít. mert a fiatal kimehet külföldre...
Ja, csak ne az _Ő_ munkahelyük legyen az.
Másét simán beáldoznának.
Az öregek is kimehetnek külföldre.
Tudod, külföldön egy 55 éves ember még nem számít öregnek.
Ez csak egy magyar téveszme, hogy egy munkavállalónak 25 éves korára master diplomával (PhD plusz előny) meg legalább 10 év releváns szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie.
Nyugaton pl ismerik a matematikai alapműveleteket, és megértik, hogy ez nem lehetséges.
...a közhiedelemmel ellentétben vidéken meg lehet élni mezőgazdaságból...
Ja, egy lakatlan déltengeri szigeten is meg lehet élni, kókuszevésból, meg parti halszigonyozásból.
Kérdés, hogy milyen élet a "vidéki mezőgazdaságból megélni"
Mert abból nem lesz sem AUDI sem iPhone X.
...ellenben németország elég erős lesz ahhoz, hogy közel- és a közép-keleti menekülteket befogadja...
Nem, nem elég erős hozzá!
És, már az igény is elmúlt rá.
Tudod, éppen most megy a karácsonyi akció itt, Németországban:
Amelyik szír menekült visszaköltözik Szíriába, most dupla lelépési pénzt kap.
Nyilván azért fizetnek, mert annyira vágynak rájuk...
Meg nyilván azért jött fel az AfD, mert a nlémetek kifejezetten örülnek a sok kultúraidegen, viselkedni nem tudo arabnak...
...német-iráni, német-pakisztáni vegyesvállalat...
Megint ez a kurva "vegyesvállalat" bazmeg, mit nem értesz az alatt, hogy ezek a vállaltok csak a kommunista tervgazdálkodás termékei voltak, amiről már évtizedek óta bebzonyosodott, hogy képtelenek kielégíteni az emberek igényeit!
...de ehhez mintavárosokat kellene építeniük mondjuk magyarországon...
Nem, a városokat nem építeniük kell (gondolom, megint az államra gondolsz), hanem a városok azok maguktól épülnek.
Ha valahol van munka, meg gazdagság, akkor azok a városok majd épülnek, ahol meg nincs munka, meg szegénység van, azok a városok meg hanyatlanak.
Persze, lehet építeni Patyomkin városokat, csak annak meg nincsen értelme.

GyMasa 2017.12.08. 13:20:26

@444:
..persze ennek realitása 0 és 1% közötti...
Minek, hogy visszajön a kommunizmus?
Akkor az nagyon is helyén van, hogy 0%
Már az 1% is óval több, mint, ami elviselhető!
..de nyilván ezt kellene csinálni...
Mit?
...ez a német generáció erre alkalmatlan...
Mire, kommunizmust építeni?
...a magyarországi németség közéleti szerepre alkalmatlan. elképzelés nélküli ostoba emberekből áll...
Hát, ez így elég kemény nyilatkozat, ezzel kurvára nem értek egyet!
...amilyen te is vagy...
Engem sem ismersz, szóval csodálatra méltó az intuíciód!
...ne fáraszd magad azzal, hogy válaszolsz...
Hát, igen, ilyen az, amikor elfogynak az érvei valakinek.
ELőjön az a fránya kognitív disszonancia...

2017.12.08. 17:43:47

@GyMasa:
kommunisták berlinben vannak. hányadik helyre futottak be legutóbb a választásokon? a kommunisták a német kapitalban? második. kommunistázd a kurva anyád.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.08. 18:48:05

@444:

"kommunisták berlinben vannak. hányadik helyre futottak be legutóbb a választásokon? a kommunisták a német kapitalban? második."

Már megint fékeveszetten fantáziálgatsz -- de most olyasmiről, ami már megtörtént:

en.wikipedia.org/wiki/Berlin_state_election,_2016

GyMasa 2017.12.08. 18:58:14

@444:
...kommunistázd a kurva anyád...
Akinek nem inge...

2017.12.09. 13:38:51

@neoteny:
2017. német szövetségi választás, berlin.
pártlistákra leadott szavazatok aránya:
cdu/csu 22.7%
linke 18.8%
spd 17.9%
grüne 12.6%
afd 12.0%
fdp 8.9%

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.09. 13:56:11

@444:

Ez szövetségi választás volt, nem a berlini tagállami választás.

Az, hogy die Linke mennyiben/mennyire kommunista, kérdéses: van egy a nevében is kommunista frakciója (Kommunistische Plattform, KPF), de az nem (közel sem) az egész párt.

2017.12.09. 14:22:15

@neoteny:
ez volt a legutóbbi választás berlinben. a német főváros nem úgy tűnik, hogy globális kapitalista lenne. miközben a német nagyvállalatok érdeke a globális kapitalizmus fenntartása lenne. versenyelőnyüket, technológiai fölényüket maximálisan azzal tudják kamatoztatni.

a nyugat- és a keletindoeurópai eredet aránya észak és kelet-németországban az egykori porosz területeken 3:2. az ugye elérte a mai lengyelország egy részét is. ezért a porosz birodalomban a nyugat-kelet aránya inkább 1:1 körüli lehetett. dél-németországban ugyanez 5:1 a nyugat javára. oroszországban ugyanez 1:5 a kelet javára. magyarországon 2:3 a kelet javára. de erdély népessége eredetében nyugatosabb. a magyar iskola a "poroszos" nyugat-kelet kombó.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.09. 14:38:49

@444:

"ez volt a legutóbbi választás berlinben."

Ez a legutóbbi szövetségi választás volt. A legutóbbi választás Berlinben ez volt:

en.wikipedia.org/wiki/Berlin_state_election,_2016

"a német főváros nem úgy tűnik, hogy globális kapitalista lenne."

Nem is kommunista: nagyjából minden hatodik szavazó választotta a die Linke-t (akármelyik választást nézed), és még az is kérdéses, hogy die Linke mennyire kommunista.

2017.12.09. 14:48:33

@neoteny:
2016 óta volt berlinben választás? szerinted nem, mert csak szövetségi választás volt. na, de az választás volt. és berlinben (is) volt. a legutolsó berlini választási eredmény 2017-es.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.09. 15:06:14

@444:

Csak te ezt írtad eredetileg:

"hányadik helyre futottak be legutóbb a választásokon? a kommunisták a német kapitalban?"

A "kommunisták" a "német kapitalban" a 3. helyre futottak be:

en.wikipedia.org/wiki/Berlin_state_election,_2016

a nemzet fogatlan provokátora 2017.12.16. 21:00:15

Nyugi srácok.. 20-25 év, és jön majd egy laza szívinfarkus, és akkor kezeltethetitek magatokat valami kurva drága helyen-már ha túlélitek..:)

a nemzet fogatlan provokátora 2017.12.16. 21:11:54

Egyébként már a kiindulásnál megbukik a poszter. capitaly=tőke. A kapitalista szüségszerűen kockáztatja a korábban felhalmozott tőkéjét, viszont több szabadideje van (persze ezt tilos beismerni a ,mert protestáns etika szerint ez bűn.:). Namost ezek az egyetemről kijövő nyikhaj közgizdászok mit kockáztatnak?
Ugrálgatnak fel -le a céges szamárlétrán, munkalyet váltanak etc. Viszont le vannak kötve napi 10-12 órában. Nem látom be, hogy ettől miért lennének kapitalisták.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.16. 22:21:25

@a nemzet fogatlan provokátora: capital a tőke, a Capitaly egy társasjáték

a nemzet fogatlan provokátora 2017.12.17. 14:31:09

@HaFr: Ettől még nem lesz tőkés (vagyis kapitalista) a pwc-s tax manager..

Laptop7712 2017.12.17. 16:26:40

@a nemzet fogatlan provokátora: Magyarországon csak kapitalistát játszanak a senkik, vagy 30 éve, ez a kijelentésed röhejes. Nincs kis hazánkban kapitalista, ezek a szörnyű tények. A haver szerint dilettáns faszok vannak itt, nem kapitalisták. Szerinte ki fogják rángatni őket a szép budai villákból, mert baromi sok a szegény ember. Ki tudja mi jön, majd meglátjuk.

a nemzet fogatlan provokátora 2017.12.18. 10:30:30

@Laptop7712: Nyilván. Kb. úgy viszonyulnak a valódi kapitalistákhoz a mi tesco gazdaságos vállalkozóink, mint gyík a krokodilhoz.:)
De azért mégiscsak kapitalisták, ahogy a gyík is hüllő..:)

Laptop7712 2017.12.19. 11:11:10

@a nemzet fogatlan provokátora:
A gyíkot arról ismered meg, hogyha jóllakott, akkor kifekszik a napra, és sütkérezik egy kicsikét, hogy a vérét melegítse. Azért, mert ezt tudja, mert csak egy gyík, és nem krokodilus a szentem. Arról ismered fel, hogyha egy árnyékot lát felette, akkor azonnal elmenekül, mert attól fél, hogy jön a gonosz madár, és megeszi. Ekkor csak a fejét nyújtogatja a kő alól, és akkor megy újra a napra, ha nem lát árnyékot az égen.

Most röhögtem az egyik ilyen gyíkon, aki a sportkocsijáról posztolgatott erre-arra a nagy interneten, hogy akkor most hogyan lépte át a sebességkorlátozást erre-arra.
Erre mondom azt, hogy szánalmas az összes, nincs kivétel.

Nyugaton, talán még a nép hisz abban, hogyha keményen, és kitartóan dolgozik, akkor lehet ő is kapitalista.

Nálunk az összes lopott, és hiteltelenné vált. A baj ezzel az, hogy ezzel az egész gazdasági elit lejáratta magát. Nem példaképek. A baj az, hogy ezek nem kockáztatnak, főleg nem a saját vagyonukat. Én ilyen kapitalistát nem láttam még itthon.
De sok olyant látok, hogy összeszarják magukat akkor, amikor a szépen kis kialakított világukat valaki veszélyezteti, vagy veszítenie kell az ingyen megszerzett vagyonkából.

Középszerű barmoknak néznek ki, akik nem értik azt, hogy kurvára nem ámerikában vagyunk. Erre rá lehet baszni, főleg itt,m amikor a második generációnak be kellene lépni a játékba. Nem fogják tudni az örökösök egyben tartani a fater által összeharácsolt vagyont, madár mindegy, hogy milyen kis egyetemeket végzett külföldön, terepi gyakorlat nélkül.
Az átkosban a diplomácia, és a vele együtt járó csencselés volt a gazdaság útja, a módszerváltásnál az "ingyé vagyon oszt jóvan", később az "írjunk pályázatot, és osszuk el" kora köszöntött be.
Egy biztos, hogy maradt a sötétség az agyakban arrafelé, és vehetnek bármilyen nagy kastélyt, nem lesznek urak, mivel nem lehetnek.
Ezt ők is tudják, minden egyes nap, amikor álomra hajtják a fejüket a kastélyban.

Az nem teljesítmény, és tudás, hogy felhívja a havert itt-ott, és hipp-hopp, 4 héten belül lőn egy milliárdos cég, szépen felépítve ahogy kell, és termeli a suskát, mert kő a lóvé kenyérre.
Amúgy egy szaros kávázót nem tud az elitnek nevezett massza összerakni, sem külföldön, sem belföldön. Záró a tudásunk. A hülye magyar meg beszopja, hogy ez a természetes.
A gazdaságnak nevezett átbaszás 90%-a erre az alapélményre épül, és az összes tanácsadó, bank, bárki kinyalja a seggét ennek a rendszernek.
Ez így ebben a formában lófasz, lehet védeni, de nagyon nincs értelme. A rendszerben résztvevők azt hiszik, olyan baromira okosak, pedig nem, főleg a fiaik nem, ez egy kulcskérdés lesz az örökösödés során.

Ez a rendszer 27 éve így megy.

Ha nem sikerül feltörni ezt a szisztémát, nagyon komoly bajban leszünk.

Amúgy a feltörés meg fog történni spontán is, akkor ha a nyugatról visszaköltözők elkezdik használni az agyukat itthon is, úgy mint nyugaton, és kikövetelik maguknak azt, hogy úgy legyen mint nyugaton. És telibe szarják a 27 éves status quót. Ettől azért fosik mindenki.

Zsiga bácsi - a nagy vadász, a Magyarok kozott - azért beszélt pár európai élő, és holt nyelvet, továbbá tudta azt, hogy mi a dolga, mi a felelőssége, mivel úgy nevelték, hogy Ó egy úr, és minimum 1000 éves tradíció örököse. - Ez a Zsiga bácsi mondta azt, amikor az átkosban megkérdezték tőle, hogy miért is nem ment el, mivel megtehette volna, a következőt mondta:

"A Zsiga ment volna, de a Széchenyi nem mehetett"

Hol van ettől a szellemi nagyságtól bármelyik is? - Ez költői kérdés volt :) :) -

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.19. 11:23:55

@Laptop7712:

"A hülye magyar meg beszopja, hogy ez a természetes."

Nem szép tőled az, hogy így lenézed a nemzettársaidat.

Laptop7712 2017.12.19. 11:47:58

@neoteny: Drága Neo, ne ragadjunk ki egy mondatot a szövegkörnyezetből kérem, ez a vitakultúra ért 75 %-ot 8 éve. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.19. 12:38:31

@Laptop7712:

Drága Laptop, ha én írtam volna olyat, hogy "a hülye magyar", te sztrókot kaptál volna. ;-)

Laptop7712 2017.12.19. 14:24:19

@neoteny: Dehogy, csak a "zelit" az most a barom arcát mutatja a népnek, és ez eléggé bajos :)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.19. 14:26:18

@Laptop7712:

"a "zelit" az most a barom arcát mutatja a népnek"

"A hülye magyar meg beszopja, hogy ez a természetes."

Laptop7712 2017.12.19. 18:24:33

@neoteny: Tudsz te ennél jobbat is na :)

Inkább eztet skubizzad: :)
Figyujjál, fontos: Aztat írja: "sztárvilág, meg sztársztorik", ez fontos!

www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/vajna-timea-lamborghinivel-ment-mukormoshoz/qdw3gl6

Nekem is nagyon meg kellett néznem, főleg a kép hátterében a szép házak, azok, ami megfogott, olyan szinten, hogy erre aztat kellett mondanom, hogy: "Hínye, ez a csaj! Olyan példát mutat hogy ihaj! :) :)"

Amúgy ma láttam egy csávó kiszállt a benzinkútnál egy Q7-ból, susogós meliben, és sportcipőben. Hát, van akinél nem ért véget ma sem a 1993-as esztendő, na.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.19. 18:38:59

@Laptop7712:

"Tudsz te ennél jobbat is"

Annál jobbat, hogy

"a hülye magyar meg beszopja, hogy ez a természetes"

nehezen lehet tudni: ebben az állításban benne van a magyar nyelv minden szépsége, belső logikájának ereje, a szkíta-hun-avar-magyar kontinuitás igazsága, az, hogy a magyarok a 19. századig a legbüszkébb nép voltak.

Laptop7712 2017.12.19. 18:57:52

@neoteny: Azért hogy te is megértsed, ide másolom az egész bejegyzést. Kiragadott mondatokkal dobálózni dedós dolog, de ezt a háromévesek már megértik. :) Ime, ügyeskedjél tovább, azt hittem lesz erről a témáról érdemi vita, de sajnos megint tévednem kell. Kár.

"Laptop7712 2017.12.19. 11:11:10
@a nemzet fogatlan provokátora:
A gyíkot arról ismered meg, hogyha jóllakott, akkor kifekszik a napra, és sütkérezik egy kicsikét, hogy a vérét melegítse. Azért, mert ezt tudja, mert csak egy gyík, és nem krokodilus a szentem. Arról ismered fel, hogyha egy árnyékot lát felette, akkor azonnal elmenekül, mert attól fél, hogy jön a gonosz madár, és megeszi. Ekkor csak a fejét nyújtogatja a kő alól, és akkor megy újra a napra, ha nem lát árnyékot az égen.

Most röhögtem az egyik ilyen gyíkon, aki a sportkocsijáról posztolgatott erre-arra a nagy interneten, hogy akkor most hogyan lépte át a sebességkorlátozást erre-arra.
Erre mondom azt, hogy szánalmas az összes, nincs kivétel.

Nyugaton, talán még a nép hisz abban, hogyha keményen, és kitartóan dolgozik, akkor lehet ő is kapitalista.

Nálunk az összes lopott, és hiteltelenné vált. A baj ezzel az, hogy ezzel az egész gazdasági elit lejáratta magát. Nem példaképek. A baj az, hogy ezek nem kockáztatnak, főleg nem a saját vagyonukat. Én ilyen kapitalistát nem láttam még itthon.
De sok olyant látok, hogy összeszarják magukat akkor, amikor a szépen kis kialakított világukat valaki veszélyezteti, vagy veszítenie kell az ingyen megszerzett vagyonkából.

Középszerű barmoknak néznek ki, akik nem értik azt, hogy kurvára nem ámerikában vagyunk. Erre rá lehet baszni, főleg itt,m amikor a második generációnak be kellene lépni a játékba. Nem fogják tudni az örökösök egyben tartani a fater által összeharácsolt vagyont, madár mindegy, hogy milyen kis egyetemeket végzett külföldön, terepi gyakorlat nélkül.
Az átkosban a diplomácia, és a vele együtt járó csencselés volt a gazdaság útja, a módszerváltásnál az "ingyé vagyon oszt jóvan", később az "írjunk pályázatot, és osszuk el" kora köszöntött be.
Egy biztos, hogy maradt a sötétség az agyakban arrafelé, és vehetnek bármilyen nagy kastélyt, nem lesznek urak, mivel nem lehetnek.
Ezt ők is tudják, minden egyes nap, amikor álomra hajtják a fejüket a kastélyban.

Az nem teljesítmény, és tudás, hogy felhívja a havert itt-ott, és hipp-hopp, 4 héten belül lőn egy milliárdos cég, szépen felépítve ahogy kell, és termeli a suskát, mert kő a lóvé kenyérre.
Amúgy egy szaros kávázót nem tud az elitnek nevezett massza összerakni, sem külföldön, sem belföldön. Záró a tudásunk. A hülye magyar meg beszopja, hogy ez a természetes.
A gazdaságnak nevezett átbaszás 90%-a erre az alapélményre épül, és az összes tanácsadó, bank, bárki kinyalja a seggét ennek a rendszernek.
Ez így ebben a formában lófasz, lehet védeni, de nagyon nincs értelme. A rendszerben résztvevők azt hiszik, olyan baromira okosak, pedig nem, főleg a fiaik nem, ez egy kulcskérdés lesz az örökösödés során.

Ez a rendszer 27 éve így megy.

Ha nem sikerül feltörni ezt a szisztémát, nagyon komoly bajban leszünk.

Amúgy a feltörés meg fog történni spontán is, akkor ha a nyugatról visszaköltözők elkezdik használni az agyukat itthon is, úgy mint nyugaton, és kikövetelik maguknak azt, hogy úgy legyen mint nyugaton. És telibe szarják a 27 éves status quót. Ettől azért fosik mindenki.

Zsiga bácsi - a nagy vadász, a Magyarok kozott - azért beszélt pár európai élő, és holt nyelvet, továbbá tudta azt, hogy mi a dolga, mi a felelőssége, mivel úgy nevelték, hogy Ó egy úr, és minimum 1000 éves tradíció örököse. - Ez a Zsiga bácsi mondta azt, amikor az átkosban megkérdezték tőle, hogy miért is nem ment el, mivel megtehette volna, a következőt mondta:

"A Zsiga ment volna, de a Széchenyi nem mehetett"

Hol van ettől a szellemi nagyságtól bármelyik is? - Ez költői kérdés volt :) :) -"

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.19. 19:25:18

@Laptop7712:

Ezért szeretnek téged külföldön is: mert nem titkolod el valamiféle hamis büszkeségből a véleményedet, miszerint

"A hülye magyar meg beszopja, hogy ez a természetes."

Őszintén szókimondó vagy, nem kíméled nemzettársaidat sem ha úgy érzed, hogy helye van a kritikának.

ijontichy 2017.12.19. 21:45:42

@Laptop7712: "A Zsiga ment volna, de a Széchenyi nem mehetett"
Ahogy elkezdődött / Ünnepnapok.
Mo-nak pedig maradtak a Semjének :-/

Laptop7712 2017.12.19. 22:00:28

@ijontichy: Igazàn örülök, hogy mas is olvas meghatàrozò alapműveket. Ez nagyon szèp dolog.

2018.01.07. 12:10:07

tessék, itt egy vérbeli magyar kapitalista! ilyenre lett volna sokkal többre szükség(a 17-18-19.sz-ok folyamán)
mno.hu/belfold/embert-csempeszett-a-csiki-sor-tulajdonosa-2437498
süti beállítások módosítása