1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.08.27. 20:09 HaFr

Tegyük fel, hogy Orbánnak igaza van

Képtalálat a következőre: „future cities”

Tegyük fel, hogy a Nyugat a vesztébe rohan (hívószavak: migráció, kereszténység visszszorulása, genderizmus, materializmus, relativizmus, endogén népszaporulat csökkenése, ilyenek), és Orbán illiberális állama és nacionalizmusa mindössze bölcs forráskoncentráció a Kárpát-medencei magyar uralom megalapozására és a magyarság átmentésére a Nyugatra váró tűzesőn. Hosszú játék, de tegyük fel, van. Ez az a narratíva, amelyet a Fidesz-hívek gondolkodása mögött találunk -- a legjobb esetben.

A probléma az, hogy egy nép sorsa csak egy (akár hosszú távú, pl. az itt rekonstruált) vízióval és -- ettől nem elválaszthatóan -- a történelmet napi szinten irányító erővonalak befolyásolási képességével változtatható meg, a kettővel együtt. Esetünkben azonban a napi szintű változások (=globális trendek) irányítására Orbánnak semmiféle befolyása nincs. Az a fénytörés, amit az utóbbi évek antiglobalista lázadása, a migráció és Putyin Nyugat-ellenes fordulata jelentett a hívek szemében, csupán apró erőgyűjtés volt a globalizáció újabb nekilódulása előtt -- olyan korrekciós lehetőség, amelynek tapasztalatait a rendszer logikája máris magába építette és hasznosít a jövőben. Jelesül azt, hogy nem szabad hagyni dezintegrálódni a (nemzeti) társadalmakat a globalizáció nyomása alatt mielőtt a globalizáció maga nem képes megfelelően szinkronizálni a tőke, a munka és az áruk mozgását. Ezt a tanulságot hasznosítja most a francia-német tengely és ez fog bekövetkezni Amerikában is Trump rövidlátó (konszolidáció helyett a szövetségi állam bénultságát eredményező) politikája után.

A globalizációt hajtó verseny, nyereség- és hatékonyságnövelési logika és az ezt érvényre juttató technológiai változások (mindösszesen anyagi kultúra) olyan domináns ereje a történelem formálásának, amely alapvetően befolyásolja a szellemi kultúrát is, egy pro-materiális és egy ellenáramlatra bontva azt, de az utóbbi leginkább folyamatosan beépül a pro-materiális szellemi trendbe, korrigálhatja, de meg nem fordítja annak az irányát és logikáját. Magyarország egyetlen esélye az orbánista Nyugat-kritika érvényesítésére az volna, ha a kiküszöbölhetetlen technológiai stb. változásokat egy új ("magyaros") szellemi kultúrába tudná becsatornázni, vagy -- pontosabban -- minél többet tudna egy innovatív (ami nem azt jelenti: progresszív) szellemi kultúrából az anyagi kultúra változásába beépíteni.

Erre azonban az Orbán-rezsim nyilvánvalóan nem képes, már a feltevés is megmosolyogtató. Ezért lehet akár helyes a víziója, mint fent - ennek vitatása most nem feladatom -, ám a napi változásokat irányító hatékonyságnövelési és technológiai logika befolyásolásától olyan távol van, mint eddig bármikor. Az orbáni ellenforradalom egy lábjegyzet lesz a tágabb globális világrend történetében. Ha ez kielégíti őt (leszámítva persze a meggazdagodása okozta örömöket), ám legyen. De minket miért kell, hogy kielégítsen?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2512783874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.27. 20:14:37

Mo. nem nagyhatalom, így óvatosnak kell lennie.

Így bár a nyugat a szakadékba rohan, Mo-nak nem szabad a nyugatellenes oldalon nyíltan megjelennie, mert megbosszúlja a nyugat.

A helyes megoldás a hintapolitika, azaz az óvatos kapcsolat minden oldallal.

Orbán szerepe most az, mint 80 éve volt Horthyé. De Horthy csúnyán elszúrta, lekötelezte magát a véhén az egyik oldalon, s nem maradt mozgástere. Orbánnak ebből a rossz példából kell tanulnia. Úgy tűnik, egyelőre sikeresen csinálja.

Persze a megfelelő időpontban majd ki kell ugrani. Erre fel kell készülni.

Ha pl. megindul nyugatról a nyílt agresszió Oroszország ellen, én már most ígérem, szabotálni fogjuk a nyugati szövetséget, minden meg fogunk tenni veszteséért. S nem vagyok az egyetlen...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.08.27. 20:20:44

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: hú, ez utóbbi nagyon jó perspektívát nyit, igazi stratégiák vagytok ti ott..

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.27. 20:54:15

@HaFr:

Különbséget kell tenni az elmáleti és a gyakorlati szint között.

Ez alapvetően fontos.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.27. 20:55:09

@Khonsu:

Helyes, a birca gyengéd, békés lény, de határozott is: ha kell megnyomja habozás nélkül az atomgombot.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2017.08.27. 21:00:27

„Ezt a tanulságot hasznosítja most a francia-német tengely”

A franciák újra „beavatkoznak” és szokásukhoz híven nem a mi javunkra. Valahogy a mi háttérdiplomáciánk nem működik. Lengyeleken kívül senki se tenné tűzbe a kezét értünk, teljesen mindegy mindegy milyen a fölállás ott és itt. Belerúgunk egy olyan hollandba, akiről a világ nem is tudott, hogy él. Próbálunk összehozni valamit azokkal a szomszédainkkal, akik az első alakommal szó nélkül magunkra fognak bennünket hagyni.

Lassan végig próbálunk mindent, de úgy tűnik a többiek jobban trükköznek és sokkal, de sokkal halkabban, anyagilag is hatékonyabban.

A felvidek.ma elemző írásaa cseh, szlovák és a V4-ekről:

„… aki kicsit is ismeri a szlovák vagy/és a cseh mentalitást, annak egy pillanatig sem volt kétsége afelől, hogy ezek az államocskák az első adódó alkalommal otthagyják a V4-nek keresztelt álközösséget. Nekik a magyarokkal és/vagy a lengyelekkel, vagy bárki mással csak addig fontos együttműködni, míg az ilyen együttműködés „bevétele” magasabb a „ráfordításoknál”.”

felvidek.ma/2017/08/v4-v2-v0/

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.08.27. 21:02:04

@digipenna: szerintem a mi érdekünkben avatkoznak be, persze nem Orbán érdekében

Khonsu 2017.08.27. 21:06:54

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Az elhallatszana a legelőig is... Előtte azért szólj, hogy rendezzünk egy világvége bulit. :)

www.burnabrain.com/wp-content/uploads/battlesheep.jpg

2017.08.27. 21:30:26

orbán rendszere nem egy kiforrott illiberális állam (mint az orosz), hanem egy szükségszerű illiberális átmenet. a kérdés, hogy mi lesz utána. konszolidált késő orbán-korszak vagy posztorbánizmus.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.27. 21:59:50

@444:

Az orosz állam is még részben liberális.

Az átmenet még a jövő feladata.

Hidvégi Mihály 2017.08.27. 22:14:56

@digipenna: Arra nem gondoltál még, hogy a csehek, szlovákok nem trükköznek, hanem csupán dolgoznak. S azt teszik, ami az országuknak jó.

Arról ők nem tehetnek, hogy mi magyarok elviseljük ezt a debilt a fejünk felett s akivel Magyarország mindent megtesz önmaga megsemmisítésére.

Moin Moin 2017.08.27. 22:36:02

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

1.) "Oroszország elkergeti a nyugatot" - Aha, biztos...:

- orosz éves GDP: 1.3000 milliárd dollár
- spanyol éves GDP: 1.2000 milliárd dollár

...Már látom, ahogy Alba herceg seregei megint legázolják Brüsszelt!!!

2.) "Különbséget kell tenni az elméleti és a gyakorlati szint között." - Bizony: ha a ruszkik oldalán netán fegyvert fogsz a nyugat ellen, én sem csupán elméletileg öllek meg, hanem nagyon is gyakorlatilag fogsz megdögleni!:-)))

ijontichy 2017.08.27. 22:51:03

Ha felteszem, akkor pár dologban biztosan nincs igazam. De! Azért tisztáznunk kéne mit értünk a nyugat hanyatlásán? Mert gyanítom, leginkább az életmód-életszínvonal tárgykörét. Egy ilyen folyamat nem írja felül a "tudás hatalom" és a "verseny" fogalmainak érvényességét, sőt! Lehet az még durvább is, az erőszak(osság) eszkalálódása mellett. Ez sem jelent sok jót egy Mo. méretű országnak. Nem leszünk gyarmat? Hajaj, akkor lesz csak igazán, mivel akkor a nyugati (kulturális) sztenderdek már nem köteleznek.

DrGehaeuse 2017.08.28. 02:21:06

@ijontichy: Ne adj tippeket a leendő Berlini Kalifának!

DrGehaeuse 2017.08.28. 02:21:11

@ijontichy: Ne adj tippeket a leendő Berlini Kalifának!

DrGehaeuse 2017.08.28. 02:28:15

@Hidvégi Mihály: Így valahogy.
Én már azzal is elégedett lennék, ha lenne egy kb. annyira magyar hazafias baloldali vezető aki legalább Fico szintjét menütné. Németh Miklós lehetett volna ilyen, de "ezeknek" Medgyessy kellett.

DrGehaeuse 2017.08.28. 02:31:04

@DrGehaeuse: December 1-én koccintott minden idők leg magyarellenesebb Román miniszterelnökével.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.28. 06:10:29

@Moin Moin:

Nem minden a pénz.

Pedig ha megindul a háború, meglátod: egy sor országban a nép nem fog asszisztélni a nyugati agresszióhoz, s elárulja a nyugati szövetséget.

Ez az eredménye a nürnbergi pereknek: ma már mindenki tudja, hogy a "parancsra tettem" nem mentség, így tömeges parancsmegtagadás lesz, a legalsóbbtól a legfelsőbb szintekig.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.28. 08:21:26

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"Nem minden a pénz.

Pedig ha megindul a háború"

A háborúhoz sok pénz kell.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.28. 08:50:22

@neoteny:

Van hozzá elég.

Ki fog kiállni Kína és Oroszország ellen?

2017.08.28. 08:51:49

@DrGehaeuse:
hja, németh miklós aki megindította privatizáció. cserébe a kisfia minnesota államban tanulhatott. és aztán az ebrd alelnöke lett. ezeket a non-executive vice president posztokat osztják ki a hazaárulóknak. döntést nem hozhatnak. de kapnak egy rakás pénzt. amilyen most barroso. a goldman sachs csoportnál.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.28. 08:57:01

@444:

Amiből azt a konklúziót lehet levonni, hogy rossz politikával/stratégiával még a jelentős technológiai/taktikai előnyöket is el lehet vesztegetni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.28. 08:57:39

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"Van hozzá elég."

Akkor mégsem igaz az, hogy nem minden a pénz?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.28. 09:24:28

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Ha nincs elég pénz a háborúzáshoz, akkor az fő szemponttá válik: nem lehet háborút vívni, vagy elvesztésre kerül a háború.

DrGehaeuse 2017.08.28. 09:42:32

@HaFr: Tévedés! Macron csakis francia érdeket képvisel, másodlagosan a Párizs-Berlin tengelyt. Nem hinném, hogy a magyarok érdekeiről bármit is gondolna, orv-bánra is csak azért veszteget szót mert bosszantó kerékkötőnek tartja aki még be is szólt neki. Ha "áldásos" tevékenysége nyomán a magyar népnek esetleg károkat okozna az főleg orv-bán miatt lesz, de egy percig se fog minket sajnálni emiatt.

Egy francia elnöknek legyen az szélsöbalos vagy szélsőjobbos a prioritási sorrendje kb ez:

1. La France & Gloire
2. La France
3. La France
4. EU
5. NATO
6. Gyarmatok
.
.
.
10.-15. Románia
50.-60. Hongrie

Moin Moin 2017.08.28. 10:39:28

@DrGehaeuse: Ó, nem, dehogyis - a valós sorrendiség ez nála:
1.) Az a nő, akié vagyok.
2.) A külsőm. (Hogy imponáljak a nőnek, akié vagyok.)
3.) A sikerességem. (Ld. a 2. pont alatt.)
4.) Egy másik domináns nő. (Merkel - mert dominadependens vagyok.)
5.) A 4-ből következően: EU + NATO
6.) Az hogy a többi pasi előtt alfa-hímnek tűnhessek. (Hogy imponáljak a nőnek, akihez tartozom.)

...Más nincs a listán.:-)

Moin Moin 2017.08.28. 10:52:43

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Az utóbbi évezredek háborúit végső soron mindig az erőforrások döntötték el hosszabb távon - kivétel egyetlenegy sem volt, kb. mióta felfedeztük a tüzet.:-)

"Ki fog kiállni Kína és Oroszország ellen?" - Az saját belső társadalmi stratégiáik, és szépen le is győzik őket.:-) Ui. egyik ország esetében sincs valós politikai és/vagy közakarat arra, hogy ezeken a társadalmi stratégiákon változtassanak - ennek híján pedig a történelmük ismétli csak önmagát. (Nota bene: valós politikai - értsd: hatalomgyakorlói - akarat erre csak abban az esetben lehet egy adott országnál-népnél, ha ez amúgy is "benne van" a közgondolkodásukban és az értékpreferenciáikban. Ez sem Oroszország, sem Kína esetében nincs így. A másik elképzelhető lehetőség az lenne, ha valaki/valakik megszereznék valahogyan az ország irányítását és ők akarnának új, a modern technológiához illő társadalmi stratégiát meghonosítani - egy efféle szerencsés és sikeres hatalomváltásnak a valószínűsége azonban a modern társadalmakban gyakorlatilag nulla.)

Tudod, Birca, ahhoz, hogy jól lásd előre a jövőt, előbb ki kell dobni minden szubjektivitást (szocializációs determináltságot, vágyakat, hiteket, egyéni ízlést, szimpátiákat, érzelmeket, stb.) - mert különben nem a valóságot látod, hanem annak a magad által eltorzított képét. Megjegyzem: ez így van egész népek esetében is (oroszok, kínaiak, britek, magyarok, arabok, stb.)... Te erre persze nyilván azt fogod válaszolni, hogy "én vagyok szubjektív a nyugattal szemben" - de ha egyszer mindketten vennénk az időt és a fáradságot ahhoz, hogy pontról pontra haladva összevessük mindkettőnk állításait a vasággal, akkor abból te nagyon rosszul jönnél ki. Én már elértem a saját területemen azt, hogy akik a véleményemet kérik, ne követeljék meg azt tőlem, hogy "...de támasszam alá adatokkal és elemzésekkel a legkisebb állításomat is!" - mert tudják, hogy ezek már előzetesen megvoltak, most is, és a korábbi eseteknél is, így ez számunkra csak időpazarlás lenne. ...Így "bemondásra" hidd el nekem te is azt, hogy az orosz (és a kínai, stb.) társadalmi stratégia képtelen annyi erőforrást hosszabb távon és bővülve megújuló módon előállítani, amennyivel "le lehet győzni a nyugatot".

Moin Moin 2017.08.28. 10:58:19

@444: "Aprócska" különbség az 1940-es évekbeli és a mai helyzet között, hogy akkor a Reich egyedül szállt szembe a nyugattal és a kelettel is - ma viszont Németország a nyugat integráns része és egyik vezető hatalma...

(Magyarország viszont még csak egy "freelancer" Németországnak a szövetségét se tudhatja maga mögött...)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.08.28. 11:00:14

@DrGehaeuse: ja, ha nyilván nem arra gondoltam, hogy közvetlenül a magyar érdekeket képviselné :) inkább csak úgy, ahogy a holland nagykövet

DrGehaeuse 2017.08.28. 11:34:10

@HaFr: Közvetve se nagyon.
Orv-bán olyan csúnyán beszólt ennek a nagymellényű újfiúnak (Macron) hogy abból lehet még egy nagy zakó is +Románia beelőz minden téren és lőttek a "kárpát medence uralása" tipusú álmodozásoknak.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.28. 11:37:45

@Moin Moin:

A nyugat elfáradt, a lakossága passzív. A folyanatos liberális agymosás - történelemátírás, pedofil-homokos erőszakpropaganda, szakularizmus-ateizmus - hatására kialakult a liberalizmus végső, ultrahedonisztikus szakasza, melyben az emberek TÉNYLEG megélik a liberális ideálokat: azaz atomizált egységekként viselkednek.

A liberális rendszerurak odáig vitték a folyamatot, hogy az ellenük fordult. Ezt a szakaszt nem lett volna szabad elindítaniuk, míg nincs meg a stabil hatalmuk az egész világon. Ők elsiették azonban, így olyan társadalmakat hoztak létre, melyben az egyének semmilyen önvédelemre nem hajlandóak: a liberális értékeket sem akarják megvédeni, hiszen ez is erőszak az agyonhájpolt egyéni szabadságon.

Ezzel szemben ott a muszlim civilizáció, mely azonnal meglátta a lehetőséget az önmagát feladó liberális pokol meghódítására. Továbbá ott van Kína és Oroszország, ahol más eszmék vannak hatályban, s az átlagember ott kész a harcra.

Jelenleg csak az összesíbolt pénzhalom és a fegyverek őrzik a nyugatot. Dehát ez se segít hosszú távon, mert ezekhez is emberek kellenek. Az emberség pedig fogyóeszköz nyugaton, vagy atomizált liberális egységek vannak, akik teljesen védtelenek mindennel szemben, vagy életerős egyének, akik azonban nem akarják megvédeni elnyomóik érdekeit.

Emiatt csata se igen lesz: a nyugat egyszerűen csak szétesik, szétrohad.

2017.08.28. 11:55:04

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Mind Kínát, mind Oroszországot, mind az iszlámot egy az egyben le fogja nyelni a tudatipar, szórakoztatóipar, és a reklámok világa.

Az ember ugyanabból a bűnös anyagból van gyúrva mindenütt.

"A folyanatos liberális agymosás - történelemátírás, pedofil-homokos erőszakpropaganda, szakularizmus-ateizmus - hatására kialakult a liberalizmus végső, ultrahedonisztikus szakasza, melyben az emberek TÉNYLEG megélik a liberális ideálokat: azaz atomizált egységekként viselkednek."

A közösségek szétesése természetes folyamat volt (az ember lényege szempontjából). Az emberi közösségek nagyon sokáig vérségen/természetfölöttin alapultak. Az ember elkezdte magát a "mindenséggel mérni", és ma már teljesen puszta elmeként, puszta - anyagi körülmények által nem determinálnt - szellemi lényként kezd tekinteni magára: ennek a szélsőséges következményei az LMBTQ, a dekonstrukcionizmus, a transzhumanizmus stb.

Probléma? Igen. De a megoldás kulcsát nem az aktuális önjelölt Talleyrand-püspök vagy Metternich fogja elhozni, az is biztos.

A szekularizmusnak viszont ehhez semmi köze nincsen, az egy régebbi történet.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.28. 12:06:51

@Nuntiulus Noster:

Mítosz.

Ezek a civizációk simán átveszik a nyugati formákat azok tartalma nélkül.

A liberálisok egyik hatalmas tévhite: aki átveszi a nyugati techológiát, az a nyugati eszmének is híve lesz.

A tények mást mutatnak. Mára pl. éppen az internet lett az antiliberális eszmék legjobb médiája. Furcsa, nem? Csak annak az, aki nem érti.

Moin Moin 2017.08.28. 12:17:29

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Van egy ajánlatom: gyere ide egy hónapra, éld az átlagos itteni életet... Azt hiszem alapvető hiányosságaid vannak az itt folyó élettel és az itteni emberek szellemiségével motivációival kapcsolatban - de ezek természetesen pótolhatók, megszerezhetők. Bejárhatsz a munkahelyeinkre, elbeszélgethetsz az itteni emberekkel...

...Csupán egy kérésem van: ha megtapasztaltad maga is a valós viszonyokat, akkor azon túl otthon is ezeket terjeszd majd "a nyugatról" és az itt élőkről! Vagy, ha ezt nem teszed, légy szíves, utólag fizesd ki nekem az egyhavi itteni eltartásod költségeit!:-)

Azt hiszem, korrekt ajánlat!

PhysisPhylos · http://torvenyszeret.blog.hu/ 2017.08.28. 12:39:45

Nem hiszem el, hogy mennyire értelmes ez a poszt. Igen, igaza van Orbánnak, és igen, nem érti pontosan, hogy a globalizáció milyen mechanizmusokat tartogat a lokális világok felszámolására. De egyelőre talán elég, ha az emberek megértik a lokalitásban rejlő értékeket (otthonosság, emberközpontuság, stb) mint alternatíva a nyugati civilizáció elszemélytelenedésére. A gazdaság egy idő után idomul, ha egy erős akarattal találkozik. Érdekes felvetések olvashatók itten pl. "The first globalization was an industrial model of globalization, where everything has to be made with the same standards before people can work together.

In Globalization 2.0 computers take the strain of handling local differences in standards, regulation and consumer preference, and advanced manufacturing meets these requirements because it can run small batches tailored to local needs efficiently" medium.com/humanizing-the-singularity/how-blockchain-could-help-emerging-markets-leap-ahead-846c887e4c69

PhysisPhylos · http://torvenyszeret.blog.hu/ 2017.08.28. 12:43:41

@PhysisPhylos: Most látom, hogy mégis van egy hiba. Nem csak "szellemi kultúráról" beszélünk, hanem a teljes kultúráról. Nemcsak arról amit gondolunk, hanem arról is ahogyan élünk együtt a technológiával és a globalizációval.

2017.08.28. 13:11:21

@Moin Moin:
nem tudom feltűnt-e, hogy ezt az integrációt éppen most veri szét a orosz ármány. a briteket kiléptették az unióból. az amerikaiak eltávolódtak európától. a németeket hűségesen szolgáló magyarokat leválasztották. egyre élesebbek a konfliktusok törökországgal. mindez azért, mert merkel szerelmes volt tyimosenkóba.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.28. 13:27:57

@Moin Moin:

Nem élek jobb körülmények között, mint a magyar kisember.

Khonsu 2017.08.28. 13:28:21

@Moin Moin:

Arról nem is beszélve, hogy semmi érdekük nem fűződik a nyugat (és következményként saját maguk) elpusztításához. Csak határaikon kívül szeretnék tudni a nyugatot, amúgy nekik teljesen megfelel a mai helyzet.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.28. 13:28:51

@Khonsu:

S mégse így lett, látod. Obama sikeresen oroszpártivá tette a törököket a puccs megszervezésével.

Khonsu 2017.08.28. 13:41:34

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Erdogan is van akkora szélkakas mint a mi vezérünk, az ő orosz pártiságára én nem alapoznám a jövőmet...

Az alapfelálláson viszont mindez nem változtat. Ha NATO országról van szó, akkor az oroszok megállnak a beszólogatásnál és a propagandánál. Tudják, hogy egy háborúból ők sem jönnének ki jól.

Ezért is elméleti ez az egész nyugat-orosz háborúsdi, mert a hidegháború óta világos, hogy egyik oldal sem meri nyíltan megtámadni a másikat (és most még érdeke sem fűződik hozzá).

El lehet vele viccelődni, de háború nem lesz.

PhysisPhylos · http://torvenyszeret.blog.hu/ 2017.08.28. 13:49:27

@HaFr: Szívesen. :) Cserében, amennyiben nem saját gondolat, kellene szakmai anyag azzal kapcsolatosan amit az utolsóelőtti bekezdésben írsz. Egy dolgozatot irok, nekem is hasonló a következtetésem. Heidegger és Simondon a fő referenciák.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.28. 13:53:46

@Khonsu:

Oroszország eleve nem akar háborút.

Ukrajnába se mnetek be, pedig azt 72 óra alatt le lehetne győzni, s senki se segítene az ukrán rezsimnek.

PhysisPhylos · http://torvenyszeret.blog.hu/ 2017.08.28. 14:13:16

@HaFr: Valaki a mandin észrevett egy másik hibát (az előbbi, végül is nem az, hiszen külön választottad a szellemi és anyagi kultúrát).
Mandi:
"nem szabad hagyni dezintegrálódni a (nemzeti) társadalmakat a globalizáció nyomása alatt mielőtt a globalizáció maga nem képes megfelelően szinkronizálni a tőke, a munka és az áruk mozgását" Ez még egy értelmes állítás is lehetne, ha a "mielőtt" kötés helyett a "mert" kötést alkalmazná; továbbá pontosítaná, hogy milyen célú szinkronizációra gondol. Mert egyfajta szinkronozálást ma is eredményez a globalizáció, a tőke által kitüntetett nyertesek érdekei szerinti szinkronizálást.
Ez a HSZ valójában felhívja a figyelmet az u.n "globalizáció-trilemmára":
"a globalizációt, a nemzetállami függetlenséget és a nemzeti keretek között működő politikai demokráciát – nem lehet egyszerre akarni; a háromból legfeljebb kettő valósítható meg."
magyarnarancs.hu/felcsuti/az-europai-unio-politikai-trilemmaja-85072

HACSAK nem valósul meg az anyagi kultúra szuverenitása és a globalizáció automatizációja.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.08.28. 14:58:54

@PhysisPhylos: köszi, a "mielőtt" a helyes; a szinkronizáláson nyilván a fenntartható fejlődést kell érteni; a "trilemma" nem állja meg a helyét, mivel maguk a felsorolt szempontok részint inkoherensek (nem csak inkonzisztensek), részint tartalmazzák egymást -- ezért nincs is szó trilemmáról

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.08.28. 15:00:38

@HaFr: igen, ami az utolsó megállapításodat érinti, ez a szungularitás részeként megvalósul -- köszi

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.08.28. 15:19:59

@PhysisPhylos: ja, bocs, ezt nem vettem észre -- hát nem is tudom, attól függ, melyik diszciplínában, talán Friedman, Brian Robertson, Ray Kurzweil, Santayana hirtelen

PhysisPhylos · http://torvenyszeret.blog.hu/ 2017.08.28. 15:33:31

@HaFr: Köszi, a filozófiai megalapozás érdekel. Kurzweil elég vékonyka, a többit annyira nem tanulmányoztam.
Roderik levezetése nekem nem tűnik inkonzisztensnek és egybecseng azzal amit Lányi irt itt :www.poltudszemle.hu/szamok/2012_1szam/lanyi.pdf
Valamint Simondonnal:
" In a closed social system technics is fully integrated through its service of a local culture’s particular ends, while in an open social system technics in the form of mass industry and distributed control and communications relays its psycho-social effects in a highly mediated manner and at a planetary scale. While the former tends to conserve the order of the social system, in the latter large-scale technical interventions produce delayed feedback effects that are never strictly calculable and that can disrupt the overall stability of the social system." www.radicalphilosophy.com/article/introduction-to-simondon

Khonsu 2017.08.28. 18:50:35

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Szerintem se. Oda valószínűleg a nyugat is úgy keveredett, hogy kaptak az alkalmon, amikor már látszott, hogy lesz valami, aztán később az oroszok is. Háborút egyik oldal sem akar, a nyugat se.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.28. 19:13:00

@Khonsu:

Obama azt akarta:
- az EU vegye meg neki Ukrajnát,
- s ha nem jön össze, legalább Putyin kezdjen háborúba.

Aztán pofára estek Obama tanácsadói: Mertkell beintett az első pontra, Putyin meg észrevette a csapdát. Azaz semmi se jött be.

Már rendes kremlinológusok sincsenek az USA-ban. A Zbrezinski és Kissinger féle szakértők helyére jöttek a tudatlan majmok. Ők is utálták az oroszokat, de eszük is volt mellé. Plusz a maiag nem vették észre, hogy nem a 70-es években vagyunk, amikor félig halott emberek irányítottak Moszkvában.

Most lett egy ukrán káosz, amivel sikerült megsegíteni Putyint.

Khonsu 2017.08.28. 19:26:32

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Teljes kudarcnak éppen nem mondható, mert Közép-Európát és a Balkán felé vezető utat sikerült elzárni az oroszoktól. Ettől függetlenül az ukrajnai ügyet valószínűleg egyik oldal sem így tervezte, legkevésbé az ukránok.

Tanulságnak jó lesz, majd mindenki levonja belőle a rá vonatkozót.

Khonsu 2017.08.28. 19:58:03

@HaFr:

Az okos lány: gyalog is megy meg nem is, visz is ajándékot, meg nem is... :)

Khonsu 2017.08.28. 20:05:54

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Mire megnyílik, addigra nyugaton lezajlik aminek kell, és az oroszoknak is nagyobb gondjaik lesznek a nyugat cseszegetésénél, úgyhogy nem aggódom.

Tamáspatrik 2017.08.28. 22:16:17

A globalizációt sokan nem értik, miben nyilvánul meg, egyáltalán nem valami elvont dolog. Legkevésbé a termékek vásárlására jellemző.
Leginkább olyasmiben nyilvánul meg, mint pl: A forma 1-t nézni, vagy a nagy foci csapatok rangadóját. Ahelyett, hogy kimenni a városi kispályás kupára.
Vagy meghallgatni százszor a legfrissebb egynyári slágert a rádióban, ami történetesen spanyol nyelvű hablaty, ez tipikus globalizáció.
Az, hogy német vagy francia vagy japán kocsit veszek, nem globalizáció, mert csak nagy országok tudnak elég tudást és tőkét invesztálni gépkocsi gyártásába. Ott tehát nincs választási lehetőségem csak annyi, hogy vagy veszek autót vagy nem.
A szolgáltatások igénybevételére viszont sokkal jellemzőbb a globalizáció, pl. Google-t használnak a legtöbben.
A globalizáció nem valami külső kényszer, sokkal inkább a SAJÁT DÖNTÉSÜNK eredménye. Egy adott minőséget keresünk, amely a piacon nagyon jól teljesít. A másodlagos vagy a barkácsminőség már kevésbé jó.
A szolgáltatásokban már sokkal nagyobb pénz van egyébként is mint a termékek értékesítésében.

Laptop7712 2017.08.28. 22:56:13

@Tamáspatrik:
Te sem érted igazán a globalizációt. Nagyon nem láttál még félbarom marhákat, egy-egy head officeban, ahol a titkárnő cuppantása után döntik el, hogy most akkor a spanyol hablaty lesz a nyár slágere. Mivel az van, hogy egy-egy excel táblával hatnak az egész kimenetre, és annak módjára. Na most ha naponta, óránként 3 x-or megy le negyven ország minden adóján a spanyol hablaty, akkor a helyi nép ez ellen nagyon nem tud tenni, mert szerinted csak és kizárólag az ember döntései határozzák meg azt, hogy akkor globális terméket választ-e vagy nem. Ez roppantul nincs így, a mai világ az elosztási kapitalizmusról szól, és 40 éve kukába tették samuesont, és a társait, csak nálunk vannak a barmok, akik még elhiszik és tanítják ezt a marhaságot. Ebből lett a seggnyaló demokrácia, nulla innovációval, a kisemberek lehetőségeinek tönkreverésével az elmúlt 27 évben, ezért nincs egy hiteles tudós, és gazdaságtani szakember hazánkban. Jött a zorbán, és telibaszerja a szabályokat, és működik a játék, a verkli megy tovább. Amerikából, meg az USA-bol a félmúlt gazdasági potentátjai tolják a rizsát, hogy ezt márpedig hogy, mert nem demokratikus, meg minden. Azt már elfelejtik, hogy nullára vitték a hazai gazdaságot, és szarért hugyért kiárusították. Az elmúlt 27 év alatt sikerült kimenteni az országból olyan 7 év GDP-jének megfelelő összeget valutában. Erre azt mondod, hogy nem értik a globalizációt. Már hogy a pélóba ne értették volna, csak saját zsebre értettek hozzá, kaptak is „vice president” állást nyugfaton érte, vagy hasonlókat. Erre mondja a jobbikos, hogy ha már elmentek, maradjanak is ott, nem kell errefelé ennyi hazaáruló. A nép megválasztotta orbánt, és most lesz egyfajta lokális alternatíva. Nyugaton is roppant komoly alternatívája van lokális szinten a globalizációnak, csak erről a seggnyaló gazdasági tananyag miatt egy céda szó nincs a gazdasági egyetemi kurzusokon. Orbán vagy konszolidálja a rendszerét, és elindul felfele, vagy lesz egyfajta stagnálás. Vlagyimir itt volt ma Pesten, a zorbán okkásan csinálja, erre az ellenzéknek egy büdös szava nincs, kellene már valami hazai íz ebbe a barom nagy ellenzékiségbe, egy program, de az nagyon nincs.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.28. 23:29:46

@Laptop7712:

"mert szerinted csak és kizárólag az ember döntései határozzák meg azt, hogy akkor globális terméket választ-e vagy nem. Ez roppantul nincs így"

Miért ne lenne így? Azt, hogy Béla magyar (szegedi) pirospaprikát vesz-e, vagy marokkóit, Béla dönti el; sőt még azt is Béla dönti el, hogy az akármilyen származású pirospaprikát a CBA-ban vagy a TESCOban veszi-e meg.

2017.08.29. 08:00:41

@Tamáspatrik:
ezt te mint fogyasztó mondod. vegyük példának a gooogle-t. a .hu domain az informatikai vállalkozók szövetségének tulajdona. ami egy sóhivatal. ha az valóban a bejegyzett domain nevekkel rendelkező fejlesztőké magyar vállalkozásoké lenne, akkor nekik elemi érdekük, hogy a magyar piacról kiszorítsák a google-t. és miért ne vethetnének ki különadót a magyar nyelvű, de nem a .hu domain keretein belül futó, vagy külföldön hosztolt szolgáltatásokra. hiszen ezen a cégek úgy szolgáltatnak magyarországon, hogy nem magyar államkincstárnak nem fizetnek adót. a .hu domain fejlesztőinek ebben ellenérdekeltek. miért ne foghatnának össze a google, vagy a facebook ellenében. csak ez nacionalizmus. és a köcsög informatikusok nem hazafiak. de ezt már sanyi mondja.

tehát a fejlődésben most valami olyasmi a trend, hogy a népek globális vállalatok alternatíváit tisztességes versenyben megteremtsék. a google vagy a facebook is jöjjön magyarországra. építsen helyi szerverparkot és ezek után meglátjuk egyenlő feltételek mellett versenyképesek-e valójában.

Laptop7712 2017.08.29. 08:02:33

@neoteny:
Neo, ez a baromság rág lefutott, amiről beszélsz. Olyan, hogy hazai paprika nem létezik, 1992-től. Elmondom miért. A liberális gazdaságpolitika, és a „zárkózzunk fel a nyugathoz” címszó alatt a 1985-os ca. 45 000 ha fűszerpaprika termőterület, és a hozzá kapcsolódó komplex feldolgozó rendszer 1989- 1994 között megsemmisítésre került. Tehát olyan, hogy hazai magyar paprika nagyon nem létezik, ha 100 %-nak veszem az 1995-ös szintet. Az összes lánc hozta a szemetét külföldről, miután kicsinálták a hazai – lokális – termelésre épülő rendszereket. A hozzáférési kapitalizmus miatt csak egyfajta őrlemény van a boltokban, semmi más, az meg nem magyar. Innentől kezdve az érvelésed semmit nem ér, de már az USA-ban sem lehet ezzel érvelni. hazánkban még sokkal jobb a helyzet, mivel elég sokan tudják megtermelni maguknak a zabálnivalót – ez előny lesz 2050-re a FAO szerint – nem úgy, mint nyugaton, és amerikában, ahol a népnek sem tudása, sem eszközrendszere nincs arra, hogy bármit megtermeljen. Marad a food stamps, és az imádkozás a nemzetközi szakembereknek, hogy rakjanak már le valami olyan rendszernek az alapjait, hogy ne dögöljön éhen a nagyon szegény arrafelé, meg nem akarjon már forradalmat csinálni, mert a hasa televan legalább. Az oroszok lassan családi gazdaságok szintjén önellátásra vitték a történet. Egy minimális szemléletváltással nálunk olyan 1-2 év alatt nagyon komoly fordulat állhat be a lokális gazdaságokban. ez a folyamat már elindult., és egyre terjed. Ez amit írsz, ma sem, de olyan 1971-tól az USA-ban sem érv. Úgy néz ki, elfelejtették a hazai gazdasági potentátok ki…ni a kukába a tűzrevaló könyveket, és ezt a barom mantrát nyomják. Egy komoly változás van. Nem hisz benne senki. Ebből lett a zorbán, és egyéb problémák.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.29. 08:12:09

@Laptop7712:

"olyan, hogy hazai paprika nem létezik"

Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezetése a termékek minőség iránti elkötelezettségét a vevőkapcsolatok alakulásán keresztül vizsgálja Jelentős piacunk Németország, a MONIMPEX Bremen GmbH egyik legnagyobb fűszerpaprika őrleményforgalmazó cégünk, mintegy 1200 tonnás forgalommal. Laue (részesedése az árbevételből (8-9 %), Johann Kotányi GmbH Ausztria (6-7 %), EUROMA Netherlands (5-6%), Intersnack Németország ( 4-5%). Exportálunk Dániába, Szlovákiába, Horvátországba, kisebb volumenben a világ számos országába ( USA stb.).

Termékeinket hazai és nemzetközi áruház láncok forgalmazzák. Főbb belföldi vevők: a Rewe csoporton kívül (Penny) valamennyi multinacionális cég. TESCO (8.9 %), COOP Hungary (8.9 %), HONIKER (7-8%), CBA Élelmiszer KFT , REÁL (4-5 %), PLUS, Interfruct, METRO, Podravka Magyarország, húsfeldolgozók stb.

www.paprikart.hu/node/95

"Innentől kezdve az érvelésed semmit nem ér"

Még nem mutattad meg, hogy miért ne lenne igaz az, hogy Béla magyar (szegedi) pirospaprikát vesz-e, vagy marokkóit, Béla dönti el; sőt még azt is Béla dönti el, hogy az akármilyen származású pirospaprikát a CBA-ban vagy a TESCOban veszi-e meg.

2017.08.29. 08:12:43

@Tamáspatrik:
vagy vegyük az autóipart. egy közösségi tulajdonú városi elektromos autó (iránytaxi) azért nem annyira bonyolult, hogy a prototítpusát ne tudná előállítani a bme. csak most nem cél.

Laptop7712 2017.08.29. 08:19:03

@neoteny: Bázis: Az 1984-es totális önellátási termelési szint, + a hazai értékesítés minimum duplájának exportja, ennek a szintnek a 10%-a a mai hazai teljes termelési potenciál.
Neo, hagyjuk már ezt, mivel az érvelésed semmit nem ér hazai nézőpontból. A zobánék basszák ki a nyugatot, meg verbálisan hadakoznak, hogy valamilyen hazai árualapot létrehozzanak, meg ennek az integrált komplex hátterét. Ha ez meglesz, szépen ajtót fognak mutatni egy-két piaci szereplőnek.
Ez lesz a lokális alternatíva.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.29. 08:26:25

@Laptop7712:

"Neo, hagyjuk már ezt"

Hagyjad, no: senki sem akadályoz abban, hogy eldugulj. De ha te jónak látod tolni a propagandádat, akkor én is meg fogom mutatni a legjobb képességem szerint, hogy az hogyan hamis.

"olyan, hogy hazai paprika nem létezik"

Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezetése a termékek minőség iránti elkötelezettségét a vevőkapcsolatok alakulásán keresztül vizsgálja Jelentős piacunk Németország, a MONIMPEX Bremen GmbH egyik legnagyobb fűszerpaprika őrleményforgalmazó cégünk, mintegy 1200 tonnás forgalommal. Laue (részesedése az árbevételből (8-9 %), Johann Kotányi GmbH Ausztria (6-7 %), EUROMA Netherlands (5-6%), Intersnack Németország ( 4-5%). Exportálunk Dániába, Szlovákiába, Horvátországba, kisebb volumenben a világ számos országába ( USA stb.).

Termékeinket hazai és nemzetközi áruház láncok forgalmazzák. Főbb belföldi vevők: a Rewe csoporton kívül (Penny) valamennyi multinacionális cég. TESCO (8.9 %), COOP Hungary (8.9 %), HONIKER (7-8%), CBA Élelmiszer KFT , REÁL (4-5 %), PLUS, Interfruct, METRO, Podravka Magyarország, húsfeldolgozók stb.

www.paprikart.hu/node/95

"Innentől kezdve az érvelésed semmit nem ér"

Még nem mutattad meg, hogy miért ne lenne igaz az, hogy Béla magyar (szegedi) pirospaprikát vesz-e, vagy marokkóit, Béla dönti el; sőt még azt is Béla dönti el, hogy az akármilyen származású pirospaprikát a CBA-ban vagy a TESCOban veszi-e meg.

Laptop7712 2017.08.29. 08:27:43

@neoteny: Most nevetek, ok? Érveid is vannak? : ) : ) : )

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.29. 08:31:22

@444:

"ha az valóban a bejegyzett domain nevekkel rendelkező fejlesztőké magyar vállalkozásoké lenne, akkor nekik elemi érdekük, hogy a magyar piacról kiszorítsák a google-t."

Ugyanúgy, mint ahogy minden (magyar) termelőnek elemi érdeke az, hogy rablóbandává alakuljon, és kirabolja a fogyasztókat: akkor nincs költségük a termékeik előállítására, az összes jövedelmük tiszta haszon (eltekintve a rablással járó költségeiktől).

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.29. 08:31:47

@Laptop7712:

Még nem mutattad meg, hogy miért ne lenne igaz az, hogy Béla magyar (szegedi) pirospaprikát vesz-e, vagy marokkóit, Béla dönti el; sőt még azt is Béla dönti el, hogy az akármilyen származású pirospaprikát a CBA-ban vagy a TESCOban veszi-e meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.29. 08:35:31

@444:

A ThyssenKrupp Presta Budapest, ami elektromos kormányrásegítő prototípusát fejlesztette ki, a BME Irányítástechnika tanszékéről indult.

2017.08.29. 09:17:52

a magyar adófizetők fenntartják a bme irányítástechnika tanszékét. ezt kihasználta a thyssenkrupp presta. rendben van. ők is adófizetők. és mindenki kihasználhatja. csak nyilván túl sok magyar vállalat tudja megfizetni a tömegével mérnököket. mert nem generálnak nekik hitelt.

thyssenkrupp presta felmarkol 10,6 milliád forint vissza nem térítenő állami támogatást jászfényszarun 500 új munkahely létesítéséért. és még debrecenben 3,8 milliárdot 250 új munkahelyért (csavarrugók gyártanak). ami nagyon szép. de az állam ezeket a munkahelyeket a már meglévőek kárára támogatja. azért, hogy a választási évre megteremtsék a kiugró 4%-os gazdasági növekedést. de ez majd generál egy kisebb válságot. az államilag teremtett hullámhegyből lesz egy hullámvölgy. persze ha a kormányok ügyesek, akkor a gazdaságpolitikájuk a nemzetközi trendekhez képest anticiklikus. de ehhez kis szerencse is kell, mert a jövőt nehéz kiszámítani.

fel kellene szerelni a közintézményeket. a szakképzési centrumokat (politechnikumokat) és a műszaki főiskolákat legalább az előző generációs technológiával. az ugye alkalmas tanulásra. és ezt bérelve azt mondani, hogy tanszünetben bárki prototípust fejleszthet egy közkereseti társaságban. ezek után megalakulhatnak az alkatrészgyártó kft-k. és helyi összeszerelő üzem egy: zrt. mondjuk a budapesti motor és gépgyár. ha a bmg el tudja adni az autókat a nagyvilágba, akkor vonjon be tőkét. nyilván úgy tudja eladni japánba, hogy érdekeltté teszi a japánokat.

és el kellene gondolkodni azon, hogy a nagy összeggel államilag támogatott külföldi cégeket az önkormányzatok vegyesvállalattá alakítsák (kiszabnak rájuk ugyanannyi helyi adót, mint amennyi a támogatás, visszaszedik) és miután visszafizették a támogatást kitegyék az országból.

most az van, hogy ha egy multi kapja a pénzt, akkor az nem is állami beavatkozás. az nem nyílt korrupció, hanem gazdasági érdekérvényesítés. rendben van. ha nem is teljes mértékben, de legalább nagyobb részt a köznép érdekeit kellene érvényesíteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.29. 09:39:17

@444:

"a magyar adófizetők fenntartják a bme irányítástechnika tanszékét. ezt kihasználta a thyssenkrupp presta."

Vagyis a híres vegyes gazdaság nem jó. Erre fel dupla-vagy-semmit játszanál:

"fel kellene szerelni a közintézményeket. a szakképzési centrumokat (politechnikumokat) és a műszaki főiskolákat legalább az előző generációs technológiával. az ugye alkalmas tanulásra. és ezt bérelve azt mondani, hogy tanszünetben bárki prototípust fejleszthet egy közkereseti társaságban. ezek után megalakulhatnak az alkatrészgyártó kft-k. és helyi összeszerelő üzem egy: zrt. mondjuk a budapesti motor és gépgyár."

Ha nem műxik a vegyes gazdaság, akkor a helyes "reform" a full szocializmus felé történő elmozdulás.

Pontosan ez a folyamat az, amit Hayek olyan jól leírt az "Út a szolgasághoz" c. klasszikussá vált művében. És milyen igaza volt: te is a vegyes gazdaság nem megfelelő működésével indoklod a még nagyobb mértékű szocializmus bevezetésének szükségességét.

2017.08.29. 10:27:47

@neoteny:
ebben a modellben a felzárkózás alapja az, hogy az állam nemzeti keretek között kormányzati, önkormányzati előjogait (hatalmát) kihasználva az előző generációs technológiát "megszerzi" és közhasznúvá teszi. (sanyi szerint a "ezt a németektől kell cigánykodni") tehát a tanműhely közösségi tulajdonban van. és abban nemzeti keretek között nincs ott a legmodernebb gépsor. mert az túl sokba kerülne. de ez már alkalmas a tanulásra és arra, hogy valaki (akár individuum, akár kollektíva) prototítpust fejlesszen. vagy akár modern gyártósort építsen.

az ortodox liberális koncepció azt mondja, hogy jóska elvégezte a gépipari szakközépiskolát. az errefelé mechwart andrásról van elnevezve. aki tökéltesítette a hengerszéket és a tengelykapcsolót. valamint feltalálta a fanyűvő gépet, ami sanyinak nagyon tetszene. villamos energiával kidönti a fát. és utána szét lehet vágni. le lehet rombolni. tegyük fel, hogy kincs karcsi szupertehetséges. bemegy debrecenben a cib bankba, hogy ő még jobb tengelykapcsolót gyártana. csak ehhez kellene neki 100 millió forint. nyilván nem kap hitelt. legfeljebb 10 millió forintot úgy, hogy a szülei házát elzálogosítja. de abból nem gyárthat tengelykapcsolót. tehát vagy beáll egy multihoz, vagy beáll a nacionalista néppártba. ami ugye a fidesz. ha bemegy a thyssenkrupp presta képviselője a cib bank központjába azzal, hogy kellne nekik 350 ezer euró, akkor ők szinte azonnal kapnak pénzt. mert kisebb a kockázat. és a cib bank ez esetben örömmel ad (generál) pénzt. de akkor legalább ismerjük már azt el, hogy kincs karcsi így hátrányból indul. és ugye olyan világot kellene építeni, amiben átlag misi is boldogul mezőtúron.

minden kistérség (járás) kapjon valamilyen kisebb tanműhelyet. és minden megye egy szakképzési centrumot. de ezek már részt vesznek a piaci működésben úgy, hogy tanszünetben közkereseti társasággá (lánykori néven géemkává) alakulnak. csak ehhez budapestről ki kell szorítani a neolib-nekon ellenzéket. az mdf-szdsz bukása ez az értelmiségi kör létrehozott nagyjából húsz új pártot, civil összefogást. amivel ledarálják önmagukat és a szocikat. és ezek után a "náci" (nacionalista) pártoknak lesz esélyük. a többi elbukja ezt a hatalmi játszmát. hacsak össze nem állnak egy választási pártba, amit róna péter mond. és a bokros lajos féle 500 napos megszorító/privatizációs reform programmal át nem alakítják a magyar államot úgy, hogy továbbra is kiszolgálja a nyugatot. csak ez ellen fellázad a nép. arról nem beszélve, hogy a keleti titkosszolgálatoknak sem tetszene. a nyugat érdekeivel részlegesen szembe kell menni.

de ez egy vegyes gazdaság. a debrecen auto fabrik induló állapotában egy kht, ami lehetővé teszi, hogy szakmunkás és a szakmérnök autót fabrikáljon. a reformszocializmus lehetővé tette, hogy legyen belőle kkt (gmk). de azt már nem, hogy legyen kft. vagy részvénytársaság. a nyugati típusú "gyarmatosító" kapitalizmus a gyarmatok gazdaságán kilövi a kht-t és a kkt-t. nekik nem érdekük, hogy a helyi gazdaság fejlődjön.

azért adózzon a magyar nép, hogy a szegény kis thyssenkrupp presta még több kormányművet vagy csavarrugót gyárton? debreceniek többek között azért adózzanak, hogy létrejöjjön a helyi auto fabrik. de mivel ez ebben a modellben részben az adókból jön létre ezért a helyiek közösségi résztulajdont kapnak. persze ha azt mondják, hogy köszönjük, de nem kell auto fabrik, mert mi a francnak, akkor ne legyen. ez egy közösség döntés. na most mi van ha a többség azt mondja, hogy legyen autó (alkatrész) gyár (gyártás). de valaki azt mondja, hogy szerinte ne legyen, vagy ne úgy legyen. én liberális vagyok., és megengedem, hogy rendelkezzen másképp az adóról.

ez nagyjából a 64 vármegye versenye és adott esetben együttműködése az iparban. a nagy-cseh-morva-szlovák tatra teherautó mögé lehet szerelni a mátra pótkocsit. és a mezőgazdaságban több száz járás és község versenyez. a gyügyeiek akkor lesznek gazdagok ha a meggyüket a nemesítik. vagy amit megtermelnek. ferhérgyarmaton fehéroroszországból lincenszelt traktorokat szerelnek a tanműhelyben. mert most úgy tűnik, hogy inkább velük lehet együttműködni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.29. 10:37:55

@444:

Két szóban is leírhattad volna mindezt: több népnemzetiszocializmust.

Tamáspatrik 2017.08.30. 22:02:10

@Laptop7712: Ezt látom dühből írtad. Pedig hidd el, te és én, mindenki minden pillanatban dönt, választ.

Ja, a zelmnúlthuszonhétév. Meg a zelmúlthatvan, meg a zelmúltötszáz... A határt nem nagyon lehet meghúzni.

Legjobb Kubában, Észak-Koreában és Haitiben, ott nincs mit kitolni a globáltőkének, kábé mindenki egyformán szegény... Hogyha senkinek sincs semmilye, akkor nincs mit kiárulni, ergó "hazaárulók" se lesznek. Kérdés meg lesz oldva.

A kisemberek lehetőségei az amcsiknál, olaszoknál és még sok helyen ugyanígy tönkrementek mint nálunk.
Az se túl szerencsés, ha a "kisember" az etalon. Aki egy fejjel magasabb a többieknél, az vagy elmenekül vagy levágják a fejét... A kispolgárság osztályuralma - az valami olyasmi, ami nálunk kezd kialakulni. (Annyiban uralkodó osztály csak mint a munkásosztály volt a szoci rendszerben, tehát a káderréteg után következett.)
A kisember (aki keményen dolgozik, de nem hatékonyan), akár kádári, akár orbáni rendszerről van szó, kib...tul kicsinyes.

A másik felével viszont egyetértek. Vannak alternatívák, mért ne lennének?

screpes 2017.08.30. 22:25:05

@Tamáspatrik:
Látom elégedett vagy a lehetősésgeiddel,
ettől aztán másokéval is...
ird le, mibül fakadnak.

Piszokul tehetséges vagy, jó a szakmád, kapcsolataod??

Laptop7712 2017.08.30. 23:23:17

@Tamáspatrik:
Persze, volt benne egy kis düh. Nyugaton, ha a kisember fellázad, akkor általában az elit klubokban ki szokott törni a pánik két „szték” között.
Hogy akkor tisztelt uraim, és hölgyeim, valamit nagyon el…tunk. Nagyon nem szórakoznak a demokrácia és a szabad piac jegyében a kisember megélhetésével, mivel az a dolga neki, hogy fizesse a számláit, szinten tartsa magát, jó helyre húzza az x.-et, és nagyon ne tudjon olvasni, ha megtanult, akkor a bulvárt részesítse előnyben, mivel ez a legideálisabb mindenki számára.

Ott még elhiszi a kisember, hogyha kikapcsolja a tv-t és beleáll, akár gazdag is lehet. És így is van. Ezért nekem a kisember az etalon. Meg az olyan egyetemista, aki nem tudja megmondani milyen szakra jár, pedig oda jár már egy éve.
Ez természetes manapság nyugaton. Ebből hozzák ki a maximumot, és működik a történet. nagyon komoly helyi innovációkat látni, melyek működnek, nem kis hatékonysággal. A baj az, hogy minimum 1 M kisember, és nem is olyan kisember azt gondolta, hogy el lett ba …. va az elmúlt 27 év, és köszöni szépen, ebből nem kér.

Nyugaton meg kenterbe vernek mindenkit, negyed annyi energia befektetéssel. Itt tolta el a politikai, és gazdasági elitnek mondott embertömeg egy nagyon fontos lépést. Elárulta a saját népét, mivel akkor annak idején, amikor kellet volna, nem figyelmeztette a népet, hogy rá fog ba..ni. A saját zsebét tömte, és tömi ma is.

A kisember meg kőkeményen tartja magát, és ha nagyon nem lesz mit enni, akkor balhé szokott lenni. A fejlett nyugaton, ezért nagyon figyelnek arra, hogy kisember kezébe ne legyen fegyver, és mindig legyen annyi lehetősége, hogy az utat, amin jár, fejlődésnek érezze, anyagilag meg megéljen valahogy. A fagyi most kezd visszanyalni. A majdnem 1 M ember, aki elment egy kicsit kalandozni, tökéletesen tisztában van azzal, hogy hogyan is néz ki egy olyan elit, aki teszi a dolgát, és nem adja el az országát gombokért.
Náluk van a "csodafegyver", ilyen egyszerű ez. Őket – akik arra vetemednek hogy hazajönnek . nagyon nem lehet baszogtatni, mivel ráborítják ténylegesen, és virtuálisan az egész cuccra az asztalt. Itt tartunk, és ez csak a kezdet. Itt vót az „elmúlthétév” egy programot nem látni az ellenzéktől.

Tényleg hatalomba tartja a saját ellenzéke a kormányt, és ezzel a nép felemelkedésének elárulója, mivel nem akar ténylegesen kormányváltást, csak megvezeti a választókat. Ebből jobbik kormány is lehet. Az ellenzéknek zéró gazdasági programja van, itt kezdődnek a gondok.

A kisember hatékony minden korban, és minden időben, ezt elfelejtik elmondani a head officeban. Tököm tele van ezzel a hazug „hatékonyság” dumával. Lokális, regionális optimumok kellenének, hogy legyenek, és nem pillanatnyi rendszer optimum.

Erre szoktam azt mondani, hogy kapcsold ki a vállalatirányítási rendszert, mert olyan világot élünk, hogy kisember lokális szinten el tudja dönteni, hogy szívni fogsz vállalkozóként, leányvállaltként, vagy nem. Mivel szabad piacról szoktunk pofázni, (ez a kisembernek azt jelenti, hogy globális munkaerőpiac van, nincs lokális) vagy mi.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.31. 00:33:48

@Laptop7712:

"Itt vót az „elmúlthétév” egy programot nem látni az ellenzéktől.

[...] Az ellenzéknek zéró gazdasági programja van, itt kezdődnek a gondok."

És ez miért gond? Van a kormánynak gazdasági programja, és üzemelteti is azt: minden a legjobb úton halad.

Tamáspatrik 2017.09.04. 20:19:10

@Laptop7712: Nem látok abszolút érvényes pontokat, nekem az egész rettentő relatív. A státuszról szól leginkább a dolog, az életszínvonaltól eléggé független módon: hogy azt érzem, hogy vagyok-e "valaki" vagy pedig kudarcosnak tartom magam.
Ez nyugaton és éppúgy érvényes mint keleten, és a "kisember" vagy a "kispolgár" emiatt áll be szélsőjobbos pártok mögé. Mert nem azt érzi, hogy abszolút értelemben jobban él, hanem hogy relatíve rosszabbul, másokhoz képest.
Az ÉRTÉKREND borzasztó fontos: HA a társadalom azt sugározza, hogy aki nem gazdag, az annyit is ér, csak 1 győztes lehet (vetélkedők), stb... akkor olyan mércét állít fel, amin a legtöbben elbuknak. HA a társadalom egoizmusra nevel, olyan értékrendet propagál, akkor a bukás szükségszerű.
Ha nem mész ki nyugatra, akkor szörnyülködhetsz Románián és az oroszokon - ez volt a rendszerváltás előtt. Ki akar ma Szerbiába menni? Nagyon kevesen járnak arra. Mondjuk érdekes módon a szegediek között többen támogatják a szocikat, arrafelé nem nyerő a nacionalizmus, nyugati határszélen pedig nagyon magyarok és fideszesek - mert nekik erős kisebbrendűségi érzésük van.
A rendszerváltáskor örültek, hogy van meleg víz a lakásban, az apádnak még nem volt bevezetve a víz.
A fejlődési tendenciák megálltak, Kína mindent visz, meg India és mások.
A kispolgár nem összefüggésekben gondolkodik, nem lát ilyeneket. A mai politika meg udvarol neki, mert nagy választórétegekről van szó.

Nincs ilyen, hogy elk*rták a rendszerváltást. A költségvetést azt el lehet - ala Medgyessy és Gyurcsány. Egy korszakra ilyet mondani nonszensz. Van egy potenciál, valamit ki lehet hozni és annak x százalékát sikerül. Az elitre fogni nem szerencsés, mert akkor a "kisember" mért hagyta, mért volt annyira passzív? Ha kiment tüntetni, akkor a rendőrök már nem verték meg - ezzel szemben Kádár rendőrei igen.

Az pedig már demográfia és migráció eredménye, hogy a fizikai területek kezdenek feljönni. A skandinávoknál egyébként már rég nincs olyan nagy bérkülönbség a fizikai és a szellemi foglalkozásúak között, talán még az osztrákoknál sem. Mondjuk egy szellemi a 1,5-2 szeresét keresi meg a fizikainak náluk, ebben kb. a tanulmányainak költségei és az arra az időre kieső bére kerül elismerésre. (Nettó így sem éri meg az egyetemet végezni a finneknél, egy kimutatás szerint.)

Továbbra is azt javaslom, hogy próbáld sokkal higgadtabban kezelni a témát, mert az indulatok elhúzzák a gondolatokat, a jó gondolataid rovására mennek.

Tamáspatrik 2017.09.04. 20:22:42

@Laptop7712: Még a negatív gondolkodás veszélyeire is felhívom a figyelmed: a rendszerváltás, az fúj, az biztos hogy nem. Na de akkor mire mondasz igent? Ez mindig zsákbamacska marad - emiatt minden negatív gondolkodás hibás. A forradalmak bizonyítják ezt, micsoda nyomort voltak képesek előidézni.

Igen, az orbánfóbia is éppilyen negatív gondolkodás, ha nincs mögötte politikai program. A mai ellenzék jó részének pedig nincsenek határozott elképzelései.

Tamáspatrik 2017.09.04. 20:25:13

@screpes: Szerencséből. :) Az élet mindig nehéz volt, főleg Magyarországon. TV sorozatok ugyan nem ezt mutatják, de azoknak a világa csalóka és giccses. Van néhány igen szerencsés ország, pl. Svájc.
Nem tartom magam különbnek egy átlagos egyszerű melósnál, ő egy csomó dolgot sokkal jobban tud mint én.
A nagyképűség, az elszállás az komoly veszély. :)

Laptop7712 2017.09.08. 20:33:57

@Tamáspatrik:
Eléggé pozitívan gondolkozom, ezzel nincs semmi gond. Lassan olyanok a körülmények, mint a 70-es évek végén, kb. annyi a különbség, hogy a kisember a kocsmában még szidhatja nyíltan a rendszert, és még nem jelent meg a színen egy Hofi szerű figura, majd lesz olyan is, A kőkemény liberalizmusra mondanék igent, mély hazaszeretettel átitatva.
Ez nagyjából a 80-as évek végi, olyan 95-ig az „NSZK” berendezkedése, ott is inkább NRW szövetségi államra tenném oda példaként. Most 2017-ben, van egy duplán vesztes helyzet. Az elitünk a béka segge alatt nincs tudásban, és hozzáértésben. A kommunista időszak alatt legalább a szakmai elit megtarthatta pártsemlegességét, ha volt esze hozzá, és legalább a szakmában alkothatott.

Ma seggnyaló szakmai elitünk van, zéró nemzetközi kitekintéssel, nulla innovációs potenciállal. Sem felülről vezérelt innovációs nyomás nincs, sem a piac oldaláról nincs innovációs nyomás. Ez azért van, mivel 50 éve

Magyarországon nincs olyan, hogy szabad piac, Ha lenne tele lennénk középvállalatokkal, de olyanunk nincs. Most, a középvállalati szektor még mindig árbevétel fétisben él, nyakán az örökösödési kérdés, ez azt jelenti, hogy az ilyen cégek 80 %-a fog eltűnni olyan 5 éven belül.

Semmit nem értettünk meg a világpiacból, fingunk nincs arról, hogyan lehetne részt venni benne. A világpiac nem gonosz, csak van egyfajta szabályrendszere, amit ismerni kellene minden óvodásnak már, mert ez lenne a felemelkedés záloga. Elbaszatták velünk, mert nem tudtak mást kitalálni, csak hogy privatizáció, ami alatt 100 000 milliárdokat vittek ki külföldre.
Az infrastrukturális rendszereink valahol a háború utáni szinten, a privát kézben lévő (nem csányi, a szerelő meg az ilyenekhez hasonlók) mezőgazdasági alapanyag termelési rendszer romokban, minden rohad ki, nem lesz lassan már alma se, de a szőlészetnek is olyan 20 éve van hátra, ha nem történik nagyon komoly, érdemi gondolatváltás az agyakban.
Ritka a privát egzisztencia, az olyan családok, akik nem lopták a cuccot, hanem melóztak érte. Azért mondom, hogy ritka, mert ha van ilyen, akkor az ki tudná nyitni a pofáját, példa lenne helyi szinten, és talán picibe nyomulna nemzetközi szinten is.
Ilyen család lehet olyan 300 000, nem hiszem, hogy több, azaz 1 millió ember. Ebből a gazdasági megközelítésből akkora zakó lesz, hogy beesünk az ólba, a disznó meg képen fog minket röhögni. Nem az a baj, hogy hogy ki mennyit, és hogyan „fektet be”, jobban mint a „Cukkerberg”, hanem az, hogy olyan dolgokba teszi, ami ló—szt innovatív így 2017 környékén.

Egy mezőgazdasági országban, az autógyártás a legnagyobb „GDP contributor”. nem kellene kihúzni az ujjunkat abból a bizonyos lukból? ha nem sikerül talpra állítani a egyéni gazdaságokra épülő élelmiszergazdasági rendszert, és a rá épülő háttérrendszereket, akkor marad ez a langyos víz a medencébe, néha belefingik valaki, kicsi barna is úszik a tetején, sárgás is a víz, de langyos, jó ez így.

Régen a paraszt elküldte a bús picsába azt, akit úgy gondolt, hogy el kell küldenie, mert volt tartása, és független egzisztenciája. Ki kellene növeszteni az emberek gerincét, hitet adni nekik, hogy van önálló tudás, és akarat, amit az egész világ támogat, mivel erre épül a kapitalizmus.

Valaki, aki sikeres, független, és támadhatatlan, álljon már ki, és mondja el, hogy a tetves kapitalizmusban, hogy a tökömbe lehet egyenes gerinccel nyomulni a világpiacon!

Azt írja a blog szerző, hogy Csányi hiteles, meg le tudná váltani a zorbánt. Nem hiszem, hogy azok, akik beszopták az általa vezetett bank devizahitelnek nevezett konstrukcióját, szavaznának rája. Ők meg sokan vannak. El lett tolva az elmúlt 27 év. Nincs hitelesség. Valami kellene, mert ami ment az elmúlt 27 évben, az minden, csak nem az aminek nevezik. Lassan nincs egy független vállalkozó az országban, nyugaton ez, hát, hogy is mondjam: nem erény. Itt tartunk. Egyenes gerinc kellene, az.

Tamáspatrik 2017.09.08. 22:32:25

@Laptop7712: Ezt kb. 90%-ban elfogadom. Viszont van egy háttere a dolognak: Meg kell nézni a mezőgazdasági termékek áralakulását. A 90-es évek elejétől folyamatosan csökkent kb. 2007-ig, azóta hektikusan ingadozik, kb. stagnál.
Alacsony mezőgazdasági árszinttel nem lehet mit kezdeni, NEM VOLT PÉNZ, és jelenleg sincs nagy pénz a mezőgazdaságban. Úgy lehet pénz, mint Új-Zélandon vagy Ausztráliában, ha egy farmerre jut 5000 hektár, amit nem kell feltétlenül intenzíven művelnie, birkákat legeltethet rajta.
Másrészt pedig az élelmiszertermelés politikailag érzékeny terület volt mindig tőlünk nyugatra, emiatt agyontámogatták. Nem lehetett velük versenyezni. A lengyelek lenyomnak minket almában, az olaszok szőlőben és borban... a konkurencia nagyon erős egy egyébként sem tiszta piacon.
Ezzel együtt van benne potenciál, pl. termálvizes fűtésű üvegházakban. (Sokkal inkább mint a gabonatermesztésben, amely a legprimitívebb a mezőgazdaságon belül és a legkevesebb hozzáadott értéket állítja elő.)

2017.09.09. 09:19:31

@Laptop7712: @Tamáspatrik:
a háztáji birtokban akkor van potenciál ha a megtermelt árut a gazdakörök értékesítik. a termelés és a fogyasztás szövetkezeti jelleggel összekapcsolódik. ami lényegében az mgtsz/áfész kombó. úgy, hogy agráregyetem, gazdatiszti iskola tangazdaságai állnak mögötte. csak egy ilyen rendszer nagyon nem érdeke az oligarcháknak. és nem érdeke a fővárosi luxus éttermeknek, sztár séfeknek sem. nem érdeke a hipermarketeknek sem és a cba fiúknak se. leszámítva a vidéket senkinek sem, mert egy ilyan háziipari hálózat nagyon erős konkurenciát jelenthetne.

hanem akkor az van, hogy a fidesz megtalál néhány embert, akik felforgatják a tesco-t. sztrájkokkal (a maguk szempontjából ügyesen használják a jobbik bérkiegyenlítő béruniós követeléseit) és ha ez nem elég, akkor nyilván lesznek újabb különadós kísérletek, beszállítói bojkott. ez az évtized alighanem a visszavásárlás, a rombolás időszaka. a privatizációt korrigálja a nacionalizáció. a külföldi oligopóliumok szerepét részben belföldi oligarchák veszik át. ha létrejön egy új egyensúlyi állapot, akkor ez a rendszer konszolidálódik a helyi társadalmak érdekeinek megfelelően. ha nem, akkor államcsőd közeli állapot következik. az viszont polgárháborúval fenyeget. mert megindulnak a mély szegénységben élő cigányok.

Tamáspatrik 2017.09.11. 20:48:08

@444: Éttermek is és jómódú magánszemélyek is vásárolnak kistermelőktől vagy kistermelői csoportoktól, ha minőségi árut szeretnének. Ehhez kell egy bizonyos szintű fizetőképes kereslet, hogy elterjedjen a gyakorlat.
Tudja, hogy honnan, kitől veszi az árut, megnézi a gazdaságot az étterem vezetője, a személyes kapcsolat miatt is bízik benne és így mindkét fél jól jár. Kiiktatnak egy közvetítői láncot és magasabb minőségű élelmiszert is meg lehet venni. Amelyik étterem ad magára, az így jár el. Nem kockáztatja meg, hogy íztelen legyen mondjuk a zöldség vagy mellékíze legyen a salátának.
Magánszemélyek esetében is van ahol gyakorlat, hogy útközben megállnak a gazdaság szélén és megveszik a termelőtől az élelmiszert. Pár perc kitérővel megoldható. A városi ember tömegigényeinek kielégítésére valók igazából a szupermarketek, ebben ők nagyon profik. Mindig lesz ilyenre is igény, - mondhatni sajnos. Nem mindenki tudja megoldani még egy autó fenntartását sem. Ha fontos neki a személyes kapcsolat, akkor a piaci árustól a hét végén így is megveheti... Ha viszont elfoglalt, akkor nem nagyon lesz rá ideje.
süti beállítások módosítása