1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.07.19. 08:15 HaFr

Tragikus antikapitalizmus

Kapcsolódó kép

Magyarország tragikus állapotba verekszi magát az orrunk előtt, mert alapvető kompetenciahiányain a politika rendszerszerűen tovább ront. A világ működésének logikája ismert. Az erősek győznek, a gyengék elbuknak vagy megalkudnak. De hogy ki lesz erős, az távolról sem eleve eldöntött. Egy kis ország is lehet erős -- elsősorban olyan niche tudás/kompetenciák révén, amelyeket megtalálni tipikusan politikai (közéleti) feladat és alapvető politikai (közéleti) egyetértést kíván. Svájc erre a legjobb példa, amely se nem gyarmatosító, se nem katonai hatalom, mégis nagyjából intakt módon fejlődhetett évszázadok alatt a hegyeire, a bankrendszerére és -- egyre dominánsabban -- a mérnöki tudásra támaszkodva. E folyamat hátterében azonban ott van egy még fontosabb kompetencia: az a hosszú évszázadok alatt létrejött öntudatos polgári szemlélet, amely türelmes, meritokratikus, kooperatív, okos.

És ott van Szingapúr, Dél-Korea, Ausztria, Szlovénia, Finnország és Észtország eltérő, de az itteni meglátásokat erősítő példái. És ott van -- bármilyen furcsa -- az Egyesült Államok, amely a megalapítása után 150 évvel már a világ legerősebb országa volt döntően a vállalkozói szemléletnek köszönhetően, amelynek az algoritmusa is ismert: bukás, tanulás, újrapróbálkozás, tanulás, bukás, újrapróbálkozás (...) siker, tanulás, siker. Kicsiben és nagyban egyaránt. Ugyanakkor az is igaz, hogy mindent összevetve a nyugati kultúrkörben jött létre a személyes és közösségi tudásnak az az összefüggésrendszere, amelynek révén egy ország tartósan gazdasággá válhat, ami ugyancsak tanulságokat rejt.

Ha Magyarországot valóban olyan különleges nép lakná, mint azt a nacionalizmusunk sugallja, akkor az ország már rátalált volna az utóbbi harminc év alatt arra az útra, amely legalább hasonló perspektívákkal kecsegtetne. Az analógiák mindig hibásak, és nem is célom ezek erősítése. Azt az ezoterikus tudatot támadom mindössze, miszerint a sikernek lehetséges a jelzett algoritmussal szemben álló magyar útja. A szisztematikus közösségi tanuláson innen nincs siker. Aki ezt támadja, a nemzetet támadja.

Magyarországot az intézményrendszerének fejlesztése lendíthetné előre, ami abban az értelemben egyszerre szerencsés és szerencsétlen, hogy a politikának van rá a legnagyobb hatása, és ha a politika központosított és autokratikus, adott esetben korrupt, akkor nem tölti be a megfelelő tudás kiválasztásának funkcióját. Az ország modernizációja elsősorban politikai (értsd, közösségi) akarat kérdése, amely mögött megfelelő közösségi tudásnak kellene állnia. A fejlett oktatási rendszer nem csak vagy nem elsősorban szakmai karrierre készít fel, hanem közösségi képességeket alapoz meg. Algoritmusunk uralomra juttatása tehát az oktatás és a kormányzati intézményrendszer (forrásallokáció és hatékonyság) függvénye. Mármost az autokratikus magyar politika köztudottan ezekre éppen negatív hatással van, azaz az előrelépés lehetősége már az első lépénél tragikusan elvész.

Csak az első lépés megtétele után lehetne ugyanis ráfordítani az ország szellemiségét a kapitalizmus és a meritokrácia útjára, amelyben az emberek többségének lehetőségük van felfedezni a bennük rejlő képességeket és erénynek tartani a kibontakoztatásukat. Ez az autonómiának és az önmaguk feletti hatalomnak olyan érzésével járna, amely aztán fegyelmezné az államot is, és ha ez a visszacsatolás beindulna, akkor a fejlődés önfenntartóvá válhatna, amelyet válságok sem rengetnének meg, mert az alapvető szemlélet -- és végső soron a produktív kultúra -- nem változna.

Magyarország nem eleve elveszett ország, de európai mércével nagyon mélyről indul a jelenlegi állapotában -- elsősorban, ami az átlagember szemléletét, valamint az önmagába és másokba vetett bizalmát illeti. Mint mindig, a történelmünk azon fordulhat meg, hogy képes-e ez a nép ilyen szemlélettel egy olyan kormányt hatalomba juttatni, amely végre tudja, mi a dolga, és képes is azt elvégezni. Újat mondtam volna bármelyik sorban? Nem.

173 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5512673467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.19. 23:44:46

@Laptop7712:

"ezt már nem tűri sokáig a magyar."

Tűrte 27 évig (meg előtte vagy 42-ig), miért épp' most fogyna el a türelme?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.19. 23:51:44

@Laptop7712:

"Át kell írni a head officeokban az excel táblákat, mert ha nem átírják a zorbánék, mert eztet akarja a néplélek."

Igen, átírák az Orbánék a költségvetés Excel tábláiból a számokat a Mészáros és Mészáros Kft. head office-ének Excel tábláiba. De hogy ezt akarja-e a néplélek, az kérdéses.

Laptop7712 2017.07.19. 23:57:14

@neoteny: elfogyott, rohad minden, és 2 000 000 ember intett be az elmúlt 30 év politikai színházának, és "kapitalistának" hazudott gazdasági mdoellnek. Ebből ellátási lánc szintű - ágazaton belüli - rohadás lesz, sok helyen, ami össze fog adódni, és hólabda szerűen gyűrűzni fog, mint a nyári fing. Amire ez bekövetkezik, addigra már a nép lelke kökeményen követelni fogja a változást. A 30 éves szakasz előtti 42 éves szakaszban a családok életébe nem pofáztak bele - a konszolidáció után - és lehetett tudni ki a hatalom, és hogyan kell ellene védekezni. Most nem lehet tudni, viszonylagos nyugalom volt. Most nincs, minden munkaadó, és bank azt hiszi, isteni rangban vannak. Nyugaton azért ma is ki kell nyalni a kunde, vagy a customer seggét, ahogy az írott, és íratlan szabályok diktálják, ert a kunde, vagy a customer a király. Ez pl. nincs meg itthon. Most szépen elekezdi megtanítani ezt a szabályt a sok barommal. Át fog alakulni a gazdasági modell. Ez meg hozza magával pl. hogy a HR-esek kidobhatják a kukába a tudásukat, meg az "amerikai típusú CV- t kérünk" mert nem kap. Meg kellene doglzni a lóvéért, ahhoz meg se akarat, meg se tudás nincs.
Itt tartunk, de nyomjuk hülyeséget, hogy biza itt a bölcsek köve nálunk. Nem. Sanyinál van a bölcsek köve, és használja is.

Laptop7712 2017.07.20. 00:01:01

@neoteny: Mészáros meg Felcsúton lakik, oszt legalább egy név megtalálható. Volt olyan időszak az ország félmúltjában, amikor ez nem volt meg. Csak átírogatták az excel táblákat NY-ban, vagy máshol, a lóvé meg szépen ahogy kell, az excel tábla szerint pá-pá-t intett. Most a fagyi visszanyal. Reprivatizáció 345667675.00010 verzió.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 00:03:52

@Laptop7712:

"hólabda szerűen gyűrűzni fog, mint a nyári fing"

_Ehhez_ tényleg szükség van a magyar nyelv "mély eszenciájának" ismeretére. :)

"Amire ez bekövetkezik"

Épp' erről van szó: mikor fog ez bekövetkezni?

"Sanyinál van a bölcsek köve"

Valószínűleg: azért ítélték el garázdaság miatt. Meg azért fenyegette a kundéjét azzal, hogy szétkarcolja az autója oldalát, ha az ügyvédhez fordul Sanyi rossz teljesítése miatt.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 00:06:48

@Laptop7712:

"Mészáros meg Felcsúton lakik"

És? A a gyügyei paraszt meg a túrricsei cigány néplelke attól elégedett, hogy Felcsúton van a head office, aminek az Excel táblájába átírja Orbán a költségvetés Excel-táblájából a számokat?

Laptop7712 2017.07.20. 00:09:13

@neoteny: Nem, Sanyi döntött, és offolt nyugatra, vagy egyszerűen nem akar részt venni a gazasági folymatokban. Ennyi. Minek karcolgasson autót, ha röhöghet is egyet? Na most sokan röhögnek. Azt látom, hogy egy baromi nagy röhögés közben fog atomjaira hullani a gazdasági modell. A másik oldal sírni fog, meg félni. Ezt látom. :) :)

Khonsu 2017.07.20. 00:12:28

@Laptop7712:

Ha a kisember a NER-től várja a megváltást, akkor bizony nagyot fog csalódni... A NER nagyon nem az aminek hiszed, és aminek sok kisember és a Sanyi is hiszi.

A NER egy üzleti vállalkozás, egy elmés pénzszivattyú, melynek elsődleges funkciója, hogy a rajta kívüli világból az összes erőforrást kiszivattyúzza és újra ossza tagjai között.

Minden egyéb, amivel olyan ügyesen játszanak a néplélekkel csak festék. Ennek nincsenek elvei, nincs lelke, színe, szaga, csak egyetlen funkciója van, aratni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 00:13:14

@Laptop7712:

"Nem, Sanyi döntött, és offolt nyugatra"

Az egy másik Sanyi volt; az a Sanyi amelyik Debrecenben, a Fácánhoz címzett ivóban döntögeti az Unikumokat, a Vízműnék kútfúró és maszekban használtcikkekkel kereskedik megyfenyegette az egyik kundéjét, aki panaszkodott arra, hogy karcos volt a használt szekrénysor amit Sanyitól vett, hogy szétkarcolja az autója oldalát, ha a kunde ügyvédhez fordul. Tudod, a garázda szarjankó Sanyi.

Khonsu 2017.07.20. 00:26:27

@Khonsu:

Régi "hobbim", hogy keresem az optimális rendszert. Az idők során elég sok furcsaságra jutottam már ennek kapcsán. Ezek közül az egyik érdekes részeredmény, melyre úgy bő egy évtizede jutottam és "konzorcium" fantázianéven futott, eléggé emlékeztet a NER-re (Istennek hála, a NER gyengébb konstrukció).

Ezért szerintem a NER-től ne sok jót remélj, ha csak nem vagy benne.

Mellesleg nem akarom elvenni senkinek sem a kedvét, de ha nem tévedek a hasonlóság kapcsán, akkor bármit is tett a NER eddig, még semmit sem láttunk abból, amire valójában képes.

Hidvégi Mihály 2017.07.20. 06:29:00

@444: Szegény ember, te.

Először elkívántalak én is ahová minden jóérzésű ember el szokott téged. Aztán megbékél az ember és képes emberi hangra váltani s inkább sajnálattal közelíteni feléd. Hiszen te is ember vagy, még ha ennyire átbaszták is a búrádat.

Te tényleg úgy érzed itt a helyzetet, hogy Orbánnak áll a zászló? Hát úgy gondolod, hogy ilyen nemzeti izével meg lehet tartósan etetni az embereket? Nem gondolod, hogy az emberek sörrel, naranccsal és kolbásszal laknak jól, nem ilyen nemzeti lófasszal? Gondolod, hogy tartósan lehet 9,8 millió ember ellen kormányozni? Ugyan kevesebb az már, ennyi van itthon regisztrálva, de ezek jelentős része már külföldön, az általatok agyon szidott liberális demokráciákban keresi a narancsra valót.

Szegény ember, te! Nem lennék a helyedben, amikor megvilágosodsz, de azt hiszem Orbán helyében sem akkor. Mert ti lesztek rá veszélyesek akkor, átvert, kisemmizett kisemberek.

Te nem vagy kisemmizve, te közéjük tartozol, azon kevesek közé, akik megszedik magukat? Szerencsétlen kevesek közé tartozol te akkor, gerinc nélküli, így is csak sajnálatot érdemelsz.

Ember, ember!

2017.07.20. 07:18:43

@Hidvégi Mihály:
a következőt csinálom. leírok valamit, ami szerintem nem feltétlen ostobaság. mellé teszek valamit, ami szerintem is erősen vitható. és ezek után azt tapasztalom, hogy rendszerint a hülyeségre reagálnak. és megindul a gyalázkodás. próbáld már megérteni, hogy ez részemről csak bohóckodás. felőlem váltsátok le orbánt. hajrá misi.

2017.07.20. 07:20:15

@kjkj: Szerintem nem a pozitív propaganda a célja.

Az a célja, hogy a vitapartnereit belerángassa egy olyan ostobaság-spirálba, hogy a diskurzus elhülyüljön. És ebben - úgy tűnik - elég sikeres.

Mint amikor a szabadgondolkodó ateisták évekig vitatkoznak neoprotestánsokkal az USA-ban, egy idő után észrevehetőek a beállítódásaikon a "szeánsz" kóros "tünetei".

2017.07.20. 07:33:08

@neoteny:
na de az a másik akart az állami igazságszolgáltatáshoz fordulni a használtcikk kereskedésben, sanyi szerint ugyanis az a szabad (vagy legalábbis a szabadabb) piac. komám, ha valami új, akkor legyen rá garancia. a használt cikk kereskedésben ilyen nincsen. hazaviszi a konyhaszekrényt és hozza vissza, hogy karcos. komám, ha elvitted, akkor az a tied. visszavesszük, vagy kicseréljük akármire. fel van újítva. az ágyra ha ráfekszel, akkor nem esel le róla. a szekrény ajtót kinyirod, akkor borul rád, nem esik szét. de mindegyik karcos. mert használva volt.

sanyinak igaza van a maga módján.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 07:38:15

@444:

"sanyi szerint ugyanis az a szabad (vagy legalábbis a szabadabb) piac."

Igen, a garázda szarjankó Sanyi szerint az a szabad(abb) piac, hogy ő szétkarcolja a tőle vásárló autóját, ha az elégedetlenségének ad hangot.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 07:43:41

@444:

"ha valami új, akkor legyen rá garancia. a használt cikk kereskedésben ilyen nincsen."

No ha nincsen, akkor teljesen felesleges Sanyinak autókarcolással fenyegetőznie. Ha viszont autókarcolással fenyegetőzik, az annak a bizonyítéka, hogy nincs teljesen meggyőződve arról, hogy a használtcikk-kereskedelemben nincs semmilyen garancia.

2017.07.20. 08:14:31

@Nuntiulus Noster:
bennetek fel sem merül az, hogy a probléma nem orbán, nem a magyar társadalom. hanem az, hogy egy olyan rendszert próbáltok meg a népre erőszakolni, ami az orbáninál is nagyobb lopásokra, csalásokra, hazugságokra épül. nem értitek, hogy a liberalizmus jelenlegi formájában csak propaganda. és a nacionalizmus lett az ellenpropaganda. mert most úgy tűnik, hogy a kapitalizmusnak több a vesztese, mint a nyertese. ez ellen fellázad a nép. ahogyan a külföld ellen is.

annak voltam a híve, hogy külföldieket vegyesvállalatok formájában hívjunk be. errefelé van egy francia (egész pontosan breton) konzervgyár. felvetettem egy ottani franciának, hogy miért nem állnak össze a helyi parasztokkal úgy, hogy tulajdonrészt adnak nekik. és elmondta, hogy ők gyarmatosítók. és ilyenformán nem állnak össze a helyiekkel. mondtam neki, hogy de akkor ezt a gyárat egyszer újra nacionalizálni fogják. és azt válaszolta, hogy persze. csak azt nem érti, hogy eddig miért nem tették meg. és a fővárosban a hazaáruló elitet miért nem ölik meg. párizsban már régen rájuk gyújtották volna az egészet.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.07.20. 08:25:52

@444: istenem, ez népi fantáziába ojtott kommunizmus, nincs is szebb a nap alatt, mintha Benedek Elek találkozna Marx-szal

2017.07.20. 08:30:14

@neoteny:
ha hívja az ügyvédet (az állami igazságszolgáltatáshoz fordul), akkor ő összakarcolja a másik (használt) autóját. mutatván, hogy az is karcos. értse már meg, hogy ami használt az karcos. sanyi persze ez esetben önbíráskodni akarrt. de ú tulajdonképpen szabad piac párti. ha a felek nem tudnak megegyezni, akkor marad az önbíráskodás.

sanyi szerint, ha elvitte, akkor az övé. visszaveszi használtan. és vihet másikat. de ha az ügyfél a pénzét az állami erőszakszervezettel (a kereskedelmi törvényre hivatkozva ügyvéddel) el akarja venni, akkor ő megvédi magát. ha nekitámadnak, akkor visszatámad. sanyi szerint a világban "farkastörvények" uralkodnak. csak illusztrálom, hogy ilyen lenne az ortodoxo liberalizmus és a szabad piac.

2017.07.20. 08:31:44

@HaFr:
a vegyesvállalat miért lenne kommunizmus? amúgy persze abban igazad van, hogy a kínai kommunista párt csinálta ezt. és azzal zárkózott fel. kinyitotta a gazdaságát, de nem nyitotta ki teljesen.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 08:35:13

@444:

"ha hívja az ügyvédet (az állami igazságszolgáltatáshoz fordul), akkor ő összakarcolja a másik (használt) autóját."

Igen, pontosan ez teszi Sanyit garázda szarjankóvá.

"csak illusztrálom, hogy ilyen lenne az ortodoxo liberalizmus és a szabad piac."

Helyesen: illusztrálod az ostoba fantáziálgatásaidat az ortodox liberalizmusról és a szabadpiacról.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 08:38:06

@444:

"a vegyesvállalat miért lenne kommunizmus?"

A "félállami" vállalat szocializmus.

"a kínai kommunista párt [...] kinyitotta a gazdaságát"

Te vergődsz rendszeresen a kínai üzemek félkatonai jellegén.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 08:44:26

@444:

"ha az ügyfél a pénzét az állami erőszakszervezettel (a kereskedelmi törvényre hivatkozva ügyvéddel) el akarja venni, akkor ő megvédi magát."

Szükségtelen védenie magát Sanyinak, hiszen a használtcikk-kereskedelemben nincs semmilyen garancia.

De ha a használtcikk-kereskedelemben van valamiféle garancia, akkor az ügyfél védi magát Sanyi támadása ellen, amikor is karcos szekrénysort adott el az ügyfélnek.

2017.07.20. 08:53:36

@HaFr:
a rendszerváltás előtt grósz volt a vegyevállalatok híve. azt gondoltam, hogy abban a kérdésben grósznak van igaza. (kisz tag sem voltam, nemhogy párttag.) és aztán jött németh miklós és a "spontán privatizáció". és később németh miklós ebrd alelnök lett. ahogyan mondjuk barroso a goldman sachs alelnöke lett. ugyanolyan "vice president/non executive chairman" címet kapott, mint a legtöbb áruló.

azért ha valaki ezt nem látja, akkor nagyon csekély erkölcsiséggel rendelkezik. mert ha valaki fogyatékos, akkor is megérti, hogy az úgy nem megy, hogy csak fogyasztunk. egy dilis ismerősöm a rendszerváltás után azt mondta, hogy jaj de jó lesz a szabadság. tik legyártsátok a motrot, mink meg a butrot. és elcseréljük okés? (székeket szerelt szét nagyrészt hulladéknak. amit ő úgy fejtett meg székgyárban a dolgozik. és ezzel ő legyártja "butrot". de még gyártani kell "motrot". és elcserélni. ez volt a gazdaságról alkotott világképe. de ez is fejlettebb annál, hogy nem lesz szükség termelésre, mert most már csak a fogyasztásé és a szolgáltatásé a jövő. persze lehetnek olyan területek, ahol nincs termelés és nincs valódi értékteremtés se. de az nem piac. hanem egy hatalmi játszmában dől el, hogy ki legyen az akármilyen bizottságban. te azt szeretnéd, hogy erről a finánctőkések döntsenek. mert őket szolgálnád ki. meg úgy általában a neolib-neokon pártok. de ennél a szocik is erősebbek, és a "nácik" még erősebbek. amiből te azt a következtetést vonod le, hogy a nép hülye. ahogyan nuntiulus noster és a többi seggarc.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 08:58:02

@444:

"ha valaki ezt nem látja, akkor nagyon csekély erkölcsiséggel rendelkezik."

Helyesen: ha valaki ezt nem látja, akkor nagyon csekély szocialista erkölcsiséggel rendelkezik.

"nem lesz szükség termelésre, mert most már csak a fogyasztásé és a szolgáltatásé a jövő."

Az ilyen ostobaságokat a hangok mondják a fejedben.

2017.07.20. 09:13:25

@neoteny:
na de az ügyfél szerint van. (nem tudom, hogy van van vagy nincs. lehetséges, hogy van egy értékhatártól függő szabályozás). sanyi szabad piac párti. az ő kereskedésében, amit ő mond az a törvény. és ha valakinek nem tetszik, akkor ne menjen oda. ha odamegy és megtámadják, akkor pedig megvédi magát. ez a szabad piac.

lovas, bencsik, bayer trió azon élcelődött, hogy szerintük a vizes vébé megnyitójára nem kellett volna elhívni egy "dagadt négert". mert túl sokba került. erre a "liberálisok" nem azt mondták, hogy ez még éppen belefér a szólás szabadságba és például azzal is lehetett volna csökkenteni az állami költségeket. jelzem korábban ők is fikázták ezt a celoo green-t, vagy kit. ha libsik fikázzák fekete pákót, akkor az a népszórakoztatás része. de ha a nácik, akkor az rasszizmus.

de az egész arról szól, hogy van két alvilági csoport, amelyik ki akarja fosztani az országot. és ebből most a belföldi kötődésű nyer. és ez az keleties nacionalizmus. a külföldi kötődésű pedig a nyugatos internacionalizmus. kinek melyik az isteni vagy az ördögi.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 09:15:57

@444:

"te azt a következtetést vonod le, hogy a nép hülye"

Brutális tény: a nép fele átlagon aluli kognitív képességekkel rendelkezik.

2017.07.20. 09:20:32

@neoteny:
ezt nem én mondom. a liberálisok képzelik úgy, hogy negyedik ipari forradalomban nem lesz ipar. a negyedik köztársaságban már nem lesz köztársaság. érted ugye köz-társaság.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 09:28:00

@444:

"sanyi szabad piac párti."

Nem:

"az ő kereskedésében, amit ő mond az a törvény."

Ez csak egy garázda szarjankóvá teszi Sanyit, nem szabadpiac pártivá. Ugyanis ha a hozzá betérő ügyféltől elveszi a pénzt, de nem ad semmit cserébe, akkor csak egy tolvaj/rabló/csaló, nem szabadpiaci kereskedő.

"és ha valakinek nem tetszik, akkor ne menjen oda."

Ha kiírja jól látható helyen, hogy "az én kereskedésemben az a törvény, amit én mondok", akkor nem is fog senki oda menni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 09:28:58

@444:

"ezt nem én mondom."

Dehogynem: te mondod azt, hogy mások mondják ezt.

Laptop7712 2017.07.20. 09:43:06

@neoteny: :) Neo, nem tudom, de nyugaton minden cégnek van olyan, hogy "terms and conditions". Most csinálta egy ingyen wifis cég, hogy beleírta azt a kitételt a cuccba, hogyha ingyen használod, - tovább kattintasz - akkor elfogadod azt, hogy a cég 1000 óra olyan munkára kötelezzen a kattintás utáni 12 hónapi időintervallumban, amire Ő kötelez. Kikötötte hogy preferálja a WC pucolást, utcaseprést, szemétszedést, minden egyéb nehéz fizikai munkát. Egy hét alatt lett 20 000 rabszolgája. Kijelentette hogy nem kívánja érvényesíteni szerzett jogait, csak fel akarta hyívni a figyelmet arra, hogy az emberek totál agyatlanok.
Tudod, mert a "terms and conditions" nyugaton törvény, amit a bíróságook simán érvényesítenek.
:) :)
Latom, a kereskedelem nem áll közel hozzád :) :)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 09:45:25

@Laptop7712:

"nem tudom"

Látod, tudsz te igazat szólni is.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 09:53:37

@Laptop7712:

"a "terms and conditions" nyugaton törvény, amit a bíróságook simán érvényesítenek."

Held (McLachlin C.J., Moldaver and Côté JJ. dissenting): The appeal should be allowed. The forum selection clause is unenforceable. [...]

scc-csc.lexum.com/scc-csc/scc-csc/en/item/16700/index.do

Laptop7712 2017.07.20. 09:53:50

@neoteny: Nem megy ez neked neo, de tényleg:

22,000 people willingly agree to community service in return for free WiFi

purple.ai/purple-community-service/

2017.07.20. 09:54:43

@neoteny:
komolyan nem értem, hogy mi ezen ami nem érthető. a fickó megvette használt konyhaszekrényt. majd visszavitte, hogy nem jó, mert karcos. sanyi azt mondta, hogy ez egy használt cikk kereskedés. és ami használt az általában karcos. visszaveszi az árut. amennyiért ő is vette: féláron. vagy kicseréli. de a többi is karcos lesz. erre a fickó azt mondta, hogy hívja az ügyvédjét. mire sanyi azt, hogy ő addig összekarcolja a kocsiját. sanyi önbíráskodik. de ha nincs állam, nincs egyház hanem csak szabad piac van, akkor "farkastörvények" uralkodnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 09:57:45

@Laptop7712:

"a "terms and conditions" nyugaton törvény, amit a bíróságook simán érvényesítenek."

Held (McLachlin C.J., Moldaver and Côté JJ. dissenting): The appeal should be allowed. The forum selection clause is unenforceable. [...]

scc-csc.lexum.com/scc-csc/scc-csc/en/item/16700/index.do

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 10:02:39

@444:

"erre a fickó azt mondta, hogy hívja az ügyvédjét. mire sanyi azt, hogy ő addig összekarcolja a kocsiját."

Ettől egy garázda szarjankó Sanyi. Ugyanis ha a fickónak nincs igaza, akkor teljesen fölösleges az, hogy Sanyi autókarcolással fenyegetőzzön. Így hát a tény, hogy Sanyi autókarcolással fenyegetőzik egyértelművé teszi, hogy Sanyi is úgy gondolja, hogy a fickónak lehet igaza, és ezt megelőzőendően fenyegetőzik autókarcolással, ti. hogy rávegye a fickót arra, hogy ne keresse a lehetséges igazát.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 10:08:50

@444:

"komolyan nem értem, hogy mi ezen ami nem érthető."

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kényszerítés

2017.07.20. 10:46:11

@neoteny:
ez egy példa arra, hogy valójában milyen is lenne a szabad piac. az a fickó úgy érezte, hogy sanyi átverte. vagy a felesége leteremtette, hogy miért vette meg a karcos konyhabútort. sanyi elmagyarázta, hogy körbe lehetett nézni, bele is bújhattál volna, komám. de ha elvitted, akkor a tiéd. és visszaveszi féláron. vagy kicseréli egy másik darabra. de valószínűleg az is karcos lesz. mert ami használt az általában karcos. és ennek adott nyomatékot azzal, hogy a kocsiját is összekarcolja, mert a másik is fenyegetőzni kezdett.

nem azt állítom, hogy sanyi isteni. de nem is azt, hogy sátáni. ez arra példa, ahogyan az emberek esetenként a konfliktusokat kezelik. a szabad piac nem feltétlen rossz, de a szabad piac totalitása sem feltétlen jó. egy kistelepülés szintjén működhet egy választot bíró. amit lényegében az egyház (a hitközösség) legitimál. ebből aztán felfejlődhet a járásbíróság, a megyei törvényszék, a tartományi ítélőtábla és magyar "királyi" igazságszolgáltatás.

a neolibek és a neokonok nem fogadják el. mondván, hogy ebben a korona "uralkodik". és majd a sólyom laci bácsi levezeti a láthatatlan alkotmányból, mert ő azt látja. rendben van, de ez semmivel se jobb mint a király nélküli királyság, amiben a korona uralkodik, vagy akármi. tehát ez innentől kezdve megint egy szimbolikus játszma: vallásvita.

a pártok nyilván a nekik tetsző bírákat választják ki. orbán a saját embereit nevezi ki, ahogyan az elődei is ezt tették. most ez a rendszer. és ideig nyilván ez is marad. 18-ban a sok "kiváló" párt közül lehet megint választani.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 10:50:42

@444:

"ez egy példa arra, hogy valójában milyen is lenne a szabad piac."

Helyesen: ez a te ostoba fantáziálgatásod arról, hogy szerinted milyen lenne a szabadpiac.

"ennek adott nyomatékot azzal, hogy a kocsiját is összekarcolja"

Amivel kimerítette a kényszerítés bűntettét:

hu.wikipedia.org/wiki/Kényszerítés

2017.07.20. 10:56:25

@neoteny:
ezekben a hétköznapi történetekben senki sem a jó, vagy a rossz. és nekem úgy tűnik, hogy ezek nagyon zavaróak. azért, mert a lakosság egy jelentős része egy vallásháború részese akar lenni. van az orbán sátán. és azzal szemben felvonulnak a szekták és a szervienseik. most úgy tűnik, hogy ezen csoportosulások közül orbán familiárisai vannak legtöbben. aztán majd orbán is nyilván belefut egy válságba, de hogy utána mi lesz azt nekem úgy tűnik, hogy nem tudja senki. de még csak körvonalaiban sem. ötletszerűen sem. geci orbán, geci orbán, orbán geci. az ellenzék nem lát ennél tovább, jelenleg legalábbis.

2017.07.20. 11:00:01

@neoteny:
a szabad piacon nincs kényszerítés bűntette. vagy ha van, akkor az nem szankcionálható. mert magánhadseregek vannak. és a magánhadseregek magánérdeket szolgálnak. a szabad piacon ugyanis senki sem hivatkozhat állítólagos közérdekre. olyan ugyanis nincs. csak magánérdekek vannak legalábbis a szabad piacban feltétlen hívők szerint.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 11:02:30

@444:

"ezekben a hétköznapi történetekben senki sem a jó, vagy a rossz."

Helyesen: egy olyan ostoba posztmodernista számára, mint te is vagy, senki sem a jó vagy a rossz.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 11:07:28

@444:

"a szabad piacon nincs kényszerítés bűntette. vagy ha van, akkor az nem szankcionálható."

Helyesen: a te ostoba fantáziálgatásod szerint nincs a szabadpiacon kényszerítés bűntette.

"mert magánhadseregek vannak. és a magánhadseregek magánérdeket szolgálnak."

A mostani rendszerben meg adókból finanszírozott közhadseregek szolgálnak magánérdekeket. Ehhez képest a magánfinanszírozott magánhadseregek csak javulást jelenthetnek.

2017.07.20. 11:13:17

@Hidvégi Mihály:
ideig-óráig még akár Xx10.00+ millió emberrel szemben is lehet kormányozni, ráadásul ügyes propagandával úgy, h egy (jó)darabig a többség az ellenzőket érezze veszélyesnek a komfortzónájára, csak annak rettenetes ára szokott lenni.
egyébként, hogy mennyire "hülye a nép", arra itt egy (sajnos angol nyelvű) példa a tube-ról, de sztem rengeteg ilyen magyar is található, csak keresni kell.
www.youtube.com/watch?v=PxrP-pL3gRM
na még egy
www.youtube.com/watch?v=RxHp8Hughd0

az idézőjel azért jogos, mert az eddigi politikai establishment, ha úgy vesszük előkészítette ezeket a változásokat, ráadásul többnyire teljesen gyanútlanul hozva helyzetbe az "elitváltók"-kat. szal itt új paradigma nélkül valóban csak a pusztulásra lehet várni

2017.07.20. 11:20:31

@neoteny:
sanyi összekarcolja az ügyfél kocsiját, akkor neki jogába van kést rántani. és ezek után sanyi széjjelfűrészeli a flexszel. majd ezek után az ügyfél özvenye találkozhat sanyival. felajánlhatja, hogy válasszanak ki közösen egy bírót, aki eldönti, hogy mi legyen sanyi büntetése. vagy szervezhet egy magánhadsereget és felrobbantják sanyit a garázsával. ez után az özvegyek összeköltöznek és örökbefogadják öcsikét. szép új világ.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 11:23:36

@444:

"sanyi összekarcolja az ügyfél kocsiját"

És ettől válik Sanyi egy garázda szarjankóvá.

2017.07.20. 11:37:53

@Bánegressy: Mondjuk, azért kérdéses, mennyire tudta volna Sanders keresztülvinni a jelenlegi környezetben a teljes programját. Ne a pokol legvégső bugyrához viszonyítsuk a valóságot.

A diskurzus lehülyülése, binárissá válása sokkal végezetesebb helyzeteket teremthet.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2017.07.20. 13:19:01

@Laptop7712: A posztból egyvalami fölött mintha mindenki elsiklana, hogy lassan száz éve tök mindegy milyen a berendezkedésünk, soha nem voltunk, vagyunk a sorban az elsők. Semmiben. Az első békeéveket leszámítva, a magyar nép kedvét elvette, elveszi az éppen aktuális hatalom a "gyarapodástól". A kényszerrel mindenétől megfosztott nép, "önként" beállt a téeszbe, hosszú hónapok agitálása után. Az kisiparosokat hasonló módon szövetkezetesítették. Ezt a húzd meg korszakot, a háztájizás és a géemkázás ereszd meg korszaka épp elkezdte enyhíteni, mikorra lecsapott mindenre a privatizálás, amiből egyenesen következett a munkanélküliség és az általad is említett kényszerű kivándorlás.

A magyarok megélt sikervilága valahogy így néz ki: dolgozol, tanulsz, elérsz valamit, azután jön egy "sáskakorszak", ami elveszi, föléli, és az érdemteleneknek adja az addigi egyéni sikereket. Három ilyen generáció után, nincs nép a világon, amelyik törekedne az egyéni sikerre. Valahol itt van elcseszve ez az egész és nem ott, hogy a magyar ember lusta. Ott van elcseszve, hogy ebből a helyzetből nem kínál, garantál senki tartós "nem-kifosztást".

2017.07.20. 15:00:58

@digipenna:
azon egyszerű oknál fogva, hogy a kárpát-medence, mint természetes földrajzi egység szétesett. és a magyar népességet szanaszét szakították. hol a helyünka globalizációban?
i.imgur.com/apfVsTY.jpg
a rendszerváltás után 20 év háború a zsidó baloldallal (nem lett kiegyezés, ahogyan én azt naivan elképzeltem), az elmúlt 7 év ennek a folytatása a zsidó jobboldal támogatásával. maguk a zsidók is zsidóznak. ami borzalmas (tehát félre értés ne essék, ez az egész nem jó, nagyon nem). netanjahu látogatással talán ez a korszak lezáródik. és indul a kampány. mert 18 tavaszán parlamenti választás. a nacionalizmus erősödése borítékolható. és a közhangulatot fent kell tartani 19 őszéig. akkor lesznek az ökormányzati választások. és utána trianon 100.

az nyilvánvaló, hogy magyarország akkor lehet sikeres ha a többségi és a kisebbségi magyar településeket összekapcsolva a kárpát-medence gazdaságát szervezi elsősorban. és ezek után a duna-medencében nyit nyugati és keleti irányba. de ez nacionalizmus nélkül nem lehetséges. ehhez először meg kellett szervezni a zsidó jobboldalt azért, hogy az kiszorítsa a zsidó balt. és ezek után lehet nemzeti keresztény magyarországot építeni valamikor a következő évtizedben. addig polgárháború közeli állapotok lesznek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 15:15:36

@444:

"magyarország akkor lehet sikeres ha a többségi és a kisebbségi magyar településeket összekapcsolva a kárpát-medence gazdaságát szervezi elsősorban."

Szervezi? Az csak fogyasztás meg szolgáltatás, nem valódi termelés.

Vagy úgy érted, hogy a magyar "reálértelmiségi" lenne a kápó, aki a parasztokat pofozná a rendbe az uradalmakban a választott nemesek helytartójaként?

2017.07.20. 16:05:38

@neoteny:
a fölösleges agrárterményt bányaipari termékekre (nyersanyagokra, energiahordozókra) kell átváltani. az ipart félkész árucserére alapozni. és ezek után indulhat meg a szabad kereskedelem. adriai tengermellékről, illete a kárpát-medence magyar régióközponjaiból a szélrózsa minden irányába. és ugye a magyar fővárost a duna-medence központi régiójává kellene tenni. ez mind gazdaságszervezés. amihez pénzügyi-gazdasági számítások tömkelegét kellene elvégezni. na de ez nemzeti liberalizmust előfeltételez. és nem azt amit a pesti anarchisták hirdetnek. ebben a koncepcióban magyarország ugyanolyan közép-európai szabadállam, mint a szomszédos ausztria vagy a keresztényszocialista bajoroszág. bécsben, vagy bécsújhelyen van a pesti közép európai szövetségi állami egyetem privát társintézménye. a nyugati határszélen osztrák-magyar burgenland szerveződik. a keleti oldalon pedig partium és erdély ehhez hasonló vegyes zóna. tehát ezek ugyanúgy szövetségi tartományok, mint szlovákia, szlovénia, vagy szlavónia. persze ez a kossuthista dunai konföderáció koncepciója újratöltve. nemzeti liberalizmus. de ez nem az anarchista, és nem is az anarcho-kapitalista irány. mert vidéken szükség van agrárszocialista szövetkezeti rendszerre vidékies klaszterekben. és ebben a koncepcióban a városias holdingok is részben kollektivizáltak. természetesen senki se köteles csatlakozni. a cél az, hogy a többség a gazdaságban tulajdonossá váljon. tehát éppen nem az, mint az ortodox kommunista időkben. amikor a lakosságot a vállalkozó vagyontól próbálták megfosztani. a cél ennek majdnem az ellenkezője. csakhogy ez nem jó a multiknak. az őket védő csoportokat zúzzák szét a nacionalisták. nem ragozom ezt tovább.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 16:58:53

@444:

"magyarország akkor lehet sikeres ha a többségi és a kisebbségi magyar településeket összekapcsolva a kárpát-medence gazdaságát szervezi elsősorban."

Szervezi? Az csak fogyasztás meg szolgáltatás, nem valódi termelés.

Vagy úgy érted, hogy a magyar "reálértelmiségi" lenne a kápó, aki a parasztokat pofozná a rendbe az uradalmakban a választott nemesek helytartójaként?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 17:21:18

@444:

"a cél az, hogy a többség a gazdaságban tulajdonossá váljon. tehát éppen nem az, mint az ortodox kommunista időkben."

A létezett szocializmusban néptulajdonban voltak a gyárak, üzemek, az ÁFÉSz boltok, az MGTSz-ek. Mindenki tulajdonos volt az osztatlan közös tulajdonban. Ezért nem is kellett adót fizetni: hiszen maguknak fizették volna a népek. Illetve azoknak a maszekoknak kellett adót fizetniük, akik nem akartak csatlakozni az osztatlan közös tulajdon műveléséből osztalékot kapókhoz.

2017.07.20. 17:34:40

@neoteny:
az ortodox kommunisták azt mondták, hogy az osztatlan közös tulajdonon túl nem lesz magántulajdon. egy kis üzeme, kis üzlete, kisbirtoka se lehet senkinek sem. ez ez egyik véglet. a másik az, hogy minden csak magántulajdonban lehet. a kettő között vegyes gazdaság építhető. ez esetben az ideológia nagyrészt matek. a közösségi számítások elemiek. sztochasztikus készletgazdálkodás persze már lehet magánjellegű. nem kommunizmus. csak nem is ortodox kapitalizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 17:42:29

@444:

"az ortodox kommunisták azt mondták, hogy az osztatlan közös tulajdonon túl nem lesz magántulajdon. egy kis üzeme, kis üzlete, kisbirtoka se lehet senkinek sem."

A létezett szocializmusban a maszekoknak volt magántulajdonuk: azért is kellett adót fizetniük, mert ők nem csatlakoztak a közösségi kockázatvállaláshoz, ezért ők nem is kaptak osztalékot az osztatlan közös tulajdon műveléséből.

" a kettő között vegyes gazdaság építhető."

Volt olyan is a láncos kutya Tito Jugoszláviájában.

"nem kommunizmus."

Hanem szocializmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 18:36:04

@444:

"amiből te azt a következtetést vonod le, hogy a nép hülye."

Az internet nem felejt:

"arról van szó, hogy a magyar egy birka nép. nem akar térségi összefogást.

se kárpát-medenceit, se duna-mentit, se középeurópait, összeurópait különösen nem. a magyarok többsége a nemzetközösségnek minden formáját elutasítja. ilyen a többség.

és azért van cca. 1 millió ember, aki meg mégis csak. na ők fognak elhúzni a balkánról. és akkor a sok birka meg vitázzon azon, hogy orbán cárral fog össze, vagy bajnai bábbal. mind középen a sok birka.

ez a nép szélhámosokat, pojácákat képes megválasztani.

könyörgöm aki csak teheti húzzon el ebből az országból. kalandvágyból még éppen lehet itt maradni. de abszolút nem értem, hogy gyermeket miért akar valaki a balkánon felnevelni."

Laptop7712 2017.07.20. 20:39:52

@digipenna:
Mi is volt valójában? Háború után vagyunk, ruszkik ideiglenesen letelepednek Pesten, Bástya elvtárs fekete autón közlekedik Budán. Közben a megmaradt nemességet elüldözik az országból, a vidéki gazdag parasztságot kulák listára teszik, és kollektív a vagyonelkobzás. Nagypapa kulák, az unoka már talán mehetett egyetemre, de barmok igazgatnak a gazdaságban úgy a 60-as évek végéig. A rendszer a 70-es évekre valamilyen szinten konszolidálódik, és megjelenik a gazdaság termelési részén egy olyan dolog, hogy tudás. Jobb helyeken a vidéki termelési szektor bátran tesz a politikára, és önállóan exportál nyugatra, ez a 70-es .évek vége, 80-as évek közepe. 89, és privatizáció. Kollektív vagyon ellopás. A nagypapák fiai elveszítenek mindent. 20 év szívás. Fiaik lányaik a 2000-es évek közepén beszopják a deviza alapú ingatlan csalást, az ő gyermekeik most olyan 15- 22 évesek, és szín nácik politikailag. Nekik semmi nem maradt, csak a szívás, de tényleg, meg a szakgimnázium, vagy a nyugati meló az étteremben. A gazdaság visszavonult a nyugalom szigeteire, mint a török korban, és tűri a kettős adóztatást. Ezek a szigetek lesznek a megújulás forrásai, akkor, amikor majd a tömeg lámpavasért kiált a városokban. De lehet hogy a NER konszolidálja önmagát, mert Mészáros ténylegesen gróf lesz, és az évi jövedelmének 70 %- t nemzetének felemelésére szánja. A magyar egyet nem fog engedni, és ezt érzi a viktor is. A népességcserét, legyen az bármilyen. A történelem során ekkor mindig lángba borult az ország. Ja és még valami, a fiatalokat nem lehet hülyíteni, hogy majd holnap jobb lesz, csak ma még bírd ki. Egyetem után 400 000 nettó, mert 175 000 Ft az albi Pesten. Ja hogy sok? Pá. Itt tartunk, és nagyon úgy néz ki, hogy permanens verbális háború előtt állunk. Az unokák nem hisznek a nagypapáknak, mert lopták a vagyonukat, de legalább elindul egy tisztulási folyamat, a kérdés az, hogyan fut ki. Konszolidáció, vagy lámpavas? Igaz ez sarkos, mert van még a passzív ellenállás, ezt választja a normálisabbja. Ez van difipenna, szerinted?

Laptop7712 2017.07.20. 21:02:21

@neoteny: Érdekesen használod a magyar nyelvet "ez a nép", magyar füllel eléggé furcsa :) Nem baj, majd letisztul a közélet, és szépen elindul újra az ősi tizedes rendszer kis demokratikus mazzal leöntve, és vége lesz a barmok korszakának. :) :) Addig meg "ez a nép", és többi elmés szöveg megy.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 21:21:32

@Laptop7712:

"Érdekesen használod a magyar nyelvet "ez a nép""

Ha megfigyelted, a szövegrészt amiben az "ez a nép" szerepel, idézőjelek közé raktam: amivel jeleztem, hogy nem általam írt szöveg. Valaki más írta.

Laptop7712 2017.07.20. 21:25:48

@neoteny: Szíves elnézésedet kérem :)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 21:32:19

@Laptop7712:

No worries (ahogy a kanadai fiatalok mondják).

2017.07.20. 21:37:01

@neoteny:
én eredendően kiegyezéspárti vagyok. a rendszerváltás után azt gondoltam, hogy nem háborúzni kellene a "zsidó" szdsz-szel hanem a nemzeti oldalra állítani. (ezt gondoltam naivan.) és erre az összes fideszes ismerősöm azt mondta, hogy az szdsz-t szét kell verni. ezért kell megválasztani orbánt. szétverni ezt az szar szemét libsi társaságot. erre azt mondtam, hogy na jó, de ez egy fasisztoid, "náci" párt. és erre egy akadémikus ismerősöm például azt mondta, hogy a cél egy civilizált endlösung. erre azt mondtam, hogy adjunk nekik egy négyzetkilométert a százezer nagy magyarból. erre azt mondták szélbalról, hogy ez a fasizmus. jobbról azt, hogy nem, nem, soha. hazaárulók miatt nem adjuk fel az ország területi integritását. az mszp-t pedig ki kell szorítani a hatalomból. erre azt mondtam, hogy a szociknak kellene államfőt adni. az államfő hivatala mellett működő szociális államtanács, tanácsállam kellene. csak ez kapjon a kommunista helyett kapjon keresztény szimbólumrendszert. keresztényszocialista államiság egyesítheti a kádári kommunista kispolgári, és a horthyfasiszta nagypolgári családokat. erre az volt a válasz, hogy azt már nem. meg kell hirdetni az antifasiszta koalíciót. a másik oldalról pedig a balkanizálódás és bizáncosodás indult el. az ellentábor meghirdette a polgári ellenállást. tíz, vagy néhány tíz utca a belső kerületekben. tíz pártba szerveződve. egy vicc az egész. úgy tűnik, hogy mindkét oldal háborúzni akar. és nem kiegyezni. ez esetben játsszuk le.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 21:40:34

@444:

"én eredendően kiegyezéspárti vagyok."

Te egy önbevallott troll vagy. Ami látható ebből is:

"amiből te azt a következtetést vonod le, hogy a nép hülye."

Az internet nem felejt:

"arról van szó, hogy a magyar egy birka nép. nem akar térségi összefogást.

se kárpát-medenceit, se duna-mentit, se középeurópait, összeurópait különösen nem. a magyarok többsége a nemzetközösségnek minden formáját elutasítja. ilyen a többség.

és azért van cca. 1 millió ember, aki meg mégis csak. na ők fognak elhúzni a balkánról. és akkor a sok birka meg vitázzon azon, hogy orbán cárral fog össze, vagy bajnai bábbal. mind középen a sok birka.

ez a nép szélhámosokat, pojácákat képes megválasztani.

könyörgöm aki csak teheti húzzon el ebből az országból. kalandvágyból még éppen lehet itt maradni. de abszolút nem értem, hogy gyermeket miért akar valaki a balkánon felnevelni."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 21:44:13

@444:

"úgy tűnik, hogy mindkét oldal háborúzni akar."

Az internet nem felejt:

"a politikusokat kell korlátozni te szerencsétlen barom."

2017.07.20. 23:09:43

@neoteny:
megint értetlenkedsz ezen. orbán bandája szélhámosokból áll, gyurcsány egy pojáca. őket választották ki. a baloldal azt akarja, hogy kis-magyarországból legyen egy 10 milliós belső tömb. és jobboldal azt, hogy ehhez kapcsolódjanak a határmentiek és a határontúliak a kárpát-medencében. és így jön létre nagy-magyarország. ezt a két álláspontot elvben össze lehetne egyeztetni. de van egy csoportosulás, amelyik a kis-magyar államiságot ugyanúgy fel akarja számolni, mint ahogyan nagy-magyarországot. és ezt verik szét. ez nagyrészt az szdsz neoliberális irányvonala. de ide csatlakoznak az mdf mérsékelt neokonzervatívjai is. őket szorítják ki. naivan azt gondoltam, hogy ezek kiegyezést fognak ajánlani a jobboldanak. a francokat ajánlanak. harcolni akarnak. az orbán sátán ellen. ha a nemzeti radikális is inkább erre a térfélre állna, akkor álljon oda. ha nincs kiegyezés, akkor játsszák le.

2017.07.20. 23:13:37

@neoteny:
a két mondóka között nincs lényegi ellentmondás. (az egyik libsi, a másik náci mezben való trollkodás. de nagyjából ugyanazt gondolom.) a politikusokat kellene korlátozni. az ortodox liberálisok is lényegében teljhatalommal akarja felruházni a soha a nép által meg nem választott finánctőkéseket. orbán és netanjahu végezzék ki sorost. vagy soros orbánt és netanjahut. játsszák le.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 23:31:42

@444:

"az ortodox liberálisok is lényegében teljhatalommal akarja felruházni a soha a nép által meg nem választott finánctőkéseket."

Az internet nem felejt:

"a politikusokat kell korlátozni te szerencsétlen barom."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 23:37:02

@444:

"de van egy csoportosulás, amelyik a kis-magyar államiságot ugyanúgy fel akarja számolni, mint ahogyan nagy-magyarországot."

Az internet nem felejt:

"a kérdés legalább egy évtizede az, hogy 3 millió kispolgár, 3 millió kisparaszt, a 3 millió kisnyugdíjas országa hogyan kerülhető el. magyar államisággal nyilván sehogy."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 23:44:08

@444:

"ezt a két álláspontot elvben össze lehetne egyeztetni."

Az internet nem felejt:

"arról van szó, hogy a magyar egy birka nép. nem akar térségi összefogást."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 23:46:16

@444:

"mert vidéken szükség van agrárszocialista szövetkezeti rendszerre vidékies klaszterekben."

Az internet nem felejt:

"szövetkezeteket a magyar parasztok döntő többsége semmilyen formában nem akar. a cigányok ugyan dolgoznának kalákában. de ők a leginkább megosztott etnikum. te ebben a környezetben a multikat is kilőnéd, akkor nem maradna semmi, ami a gazdaságot mozgatja. semmi. ami teljes összeomlást jelentené."

2017.07.20. 23:50:39

@neoteny:
azt gondolom, hogy a globális tőkétől és a központi államhatalomtól is függetlenül kell a polgári társadalomnak megszerveződnie. ehhez pedig nagyfokú önkormányzatiságra van szükség. korlátozni kell a politikusokat és a finánctőkéseket is. ha orbán nekimegy sorosnak, akkor menjen neki. ha kiüti, akkor üsse ki. a polgári fejlődéshez szabad városok kellenek. ezek után a szabadságot orbán adhatja meg, ha akarja. a köznép leválthatja, ha akarja. ha soros üti ki orbánt, akkor az egy másik helyzet. ez majd elválik 18-ban.

2017.07.20. 23:56:43

@neoteny:
erre szokták azt mondani, hogy a magyar parasztot bele kell pofozni a rendbe. sírnak, rínak, hogy alacsony a felvásárlási ár. ha én lennék a király, akkor törvény írná elő, hogy minden település köteles létrehozni valamilyen szövetkezeti egységet. de természetesen úgy, hogy a rendszerben megmaradhatnak kis, közép és nagyháztáji birtokok, vagy kisegítő gazdaságok.

a multikat természetesen nem lehet kilőni teljes egészében. hanem vegyesvállalatokká kell őket alakítani. eleve úgy kellett volna őket létrehozni. és nem mindent privatizálni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.20. 23:59:06

@444:

"korlátozni kell a politikusokat és a finánctőkéseket is."

Az internet nem felejt:

"a piacon nem az a rossz, hogy van profit. hanem az a jó. ezt véssed bele az agyadba."

"a politikusokat kell korlátozni te szerencsétlen barom."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.21. 00:13:57

@444:

"erre szokták azt mondani, hogy a magyar parasztot bele kell pofozni a rendbe."

Helyesen: te azt mondod, hogy a magyar parasztot bele kell pofozni a rendbe.

"ha én lennék a király, akkor törvény írná elő, hogy minden település köteles létrehozni valamilyen szövetkezeti egységet."

És ki döntené el, hogy kiket kell belepofozni ebbe a köteles szövetkezetekbe?

"de természetesen úgy, hogy a rendszerben megmaradhatnak kis, közép és nagyháztáji birtokok, vagy kisegítő gazdaságok."

És ki döntené el, hogy kik maradhatnak ki a köteles szövetkezetekbe belepofozásból?

"a multikat természetesen nem lehet kilőni teljes egészében. hanem vegyesvállalatokká kell őket alakítani."

Az internet nem felejt:

"a[z EU-ból] kilépés nem jogosítana fel a magyarokat arra, hogy másoktól elvegyék a legálisan megvásárolt tulajdont."

2017.07.21. 00:30:38

@neoteny:
aki a szabad piacon nem tud, vagy esetleg nem akar profitot termelni az beléphet a szövetkezetbe. akkor léphet be ha olyan van. törvény írja elő, hogy olyasmi minden településen legyen. azért, mert a szabad piac nem tud, vagy esetleg nem akar mindenkinek munkát adni.

nem kell erőszakkal elvenni a vagyont. a nacionalizálásnak ezer és egy módja van.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.21. 00:55:54

@444:

"aki a szabad piacon nem tud, vagy esetleg nem akar profitot termelni az beléphet a szövetkezetbe."

Vagyis közmunkás lehet: a segélyért be kell járnia a köteles szövetkezetbe munkaidőben.

"mert a szabad piac nem tud, vagy esetleg nem akar mindenkinek munkát adni."

A szabadpiac nem egy akarattal rendelkező entitás, hanem egy folyamat.

Mindenkinek lehet munkája -- legfeljebb nem olyan fizetésért, ami neki megfelel. Akkor önszántából munkanélküli lesz.

"nem kell erőszakkal elvenni a vagyont. a nacionalizálásnak ezer és egy módja van."

És ebből ezer mód az erőszakon vagy annak hiteles fenyegetésén alapul.

2017.07.21. 01:02:10

@neoteny:
ha 18-ban a köznép továbbra is a nacionalista irányba szavaz, akkor abból vegyesvállalatokká alakítás vagy tervezett kivonulás következik.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.21. 01:09:14

@444:

"aki a szabad piacon nem tud, vagy esetleg nem akar profitot termelni az beléphet a szövetkezetbe."

Vagyis közmunkás lehet: a segélyért be kell járnia a köteles szövetkezetbe munkaidőben.

"mert a szabad piac nem tud, vagy esetleg nem akar mindenkinek munkát adni."

A szabadpiac nem egy akarattal rendelkező entitás, hanem egy folyamat.

Mindenkinek lehet munkája -- legfeljebb nem olyan fizetésért, ami neki megfelel. Akkor önszántából munkanélküli lesz.

"nem kell erőszakkal elvenni a vagyont. a nacionalizálásnak ezer és egy módja van."

És ebből ezer mód az erőszakon vagy annak hiteles fenyegetésén alapul.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.21. 01:15:02

@444:

"ha 18-ban a köznép továbbra is a nacionalista irányba szavaz"

Az internet nem felejt:

"a probléma az, hogy a nemzeti érzelműek egy része nincs arról felvilágosítva, hogy ők a társadalmon belül egy kisebbség. a kultúrájuk egy szubkultúra. semmi több. és ennek oka nem az, hogy a kommunizmus elfojtotta a nemzeti érzületet. hanem egész egyszerűen az, hogy ilyen a világ. az emberek döntő többsége nem döngeti a mellét, hogy magyar. az identitását nem ez határozza meg. de ezek az emberek ezt nem értik."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.21. 01:56:04

@444:

"amiből te azt a következtetést vonod le, hogy a nép hülye."

Az internet nem felejt:

"a köznép közéleti kérdésekben hülye."

Hidvégi Mihály 2017.07.21. 06:50:00

@444: Megleptél a tegnapi válaszoddal amit nekem írtál, embert éreztem mögötte, nem pedig egy gépet, amelyik fidesz aggyal gondolkodik.

Nem gondolkodtál még azon, hogy konstruktívabb hozzáállással jobban hasznára lennél a társadalomnak?

2017.07.21. 08:18:10

@neoteny:
na de annyira nem hülye, hogy politikai konstrukciók közül ne tudna választani.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.21. 08:26:56

@444:

Mert a politikai konstrukciók nem közéleti kérdések.

Az internet nem felejt:

"a köznép közéleti kérdésekben hülye."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.21. 08:27:50

@444:

Az internet nem felejt:

"magyarországon a jobboldali szavazó vagy egy provinciális zsidózó, cigányozó, buzizó hülye. vagy antiliberális. és úgy képzeli, hogy teljhatalommal kell felruházni egyetlen személyt. és mindenkinek a kedves nemzetvezetőt kell követni. aki nem az hazaáruló."

2017.07.21. 08:29:41

@neoteny:
a vicc az, hogy ez is igaz, vagy legalábbis van benne igazság. a nemzeti érzelműek a kis-magyar többségi társadalomban kisebbségben vannak. mivel a szocialisták, a konzervatívok és a liberálisok nem teremtettek egységet (nem jött létre a nagykoalíció, a baloldalon az anarchisták győztek) ezért megerősödött a nacionalizmus. a jobboldal és a szélsőjobboldal nyerte meg választást 10-ben, 14-ben. és jelen állás szerint 18-ban is. de ez egyrészt nemzeti látszategység. másrészt a nacionalizmus ortodox változatában gazdasági problémákhoz vezet. ezért kell helyi önkormányzatiságot megerősíteni. a várost, a vidéket. gazdasági értelemben erősíti a piacot, kulturális értelemben az egyházat. ezeknek kellene fellépni a központi állam túlhatalmával szemben. "a" civilek nem a kívülről pénzelt ngo-k.

2017.07.21. 08:35:28

@neoteny:
na, ez az. (ilyen a libsi trollkodás). a jobboldalt ez a provinciális, zsidózó, cigányozó, buzizás tartja össze. és úgy képzelik, hogy kell egy kegyelmes úr. és aki nem az ő parancsait követi az biztos hazaáruló. de én megértem ezt a társaságot is. mert ez az egész azt a célt szolgálja, hogy szétverjék az ortodox liberális ellentábort. én meg naivan azt gondoltam, hogy most ők fognak kiegyezést ajánlani. de nem. az anarchisták a végsőkig harcolnak. harcoljanak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.21. 08:35:33

@444:

Az internet nem felejt:

"magyarországon a jobboldali szavazó vagy egy provinciális zsidózó, cigányozó, buzizó hülye. vagy antiliberális. és úgy képzeli, hogy teljhatalommal kell felruházni egyetlen személyt. és mindenkinek a kedves nemzetvezetőt kell követni. aki nem az hazaáruló."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.21. 08:38:58

@444:

"de én megértem ezt a társaságot is."

Mert akaratgyenge vagy: irigykedsz Török Gábor "egyrészt, másrészt" trükkjére. Neked meg csak erre a gyengécske "megértem őket is" dumára futja.

2017.07.21. 08:51:48

@neoteny:
tehát ha jól figyelsz, akkor azt csináltam, hogy felvettem a libsi és a náci mezeket. és kíváncsi voltam arra, hogy a mérsékeltek hogyan reagálnak az ellenoldal radikalizmusára. de mindezt úgy csináltam, hogy a hozzászólásokban legyen valami konstruktivitás. ami az adott oldal nézőpontjából következik. és azt tapasztaltam, hogy rendszerint akkor is elutasítják az embert. sőt akkor utasítják el igazán. most úgy tűnik, hogy ezt a politikai szekértáborosdit nem a liberálisok és nem liberálisok egyezségével zárul, hanem a nacionalisták hármas győzelmével (10, 14 után jelen állás szerint behúzzák 18-at is). és ugye idén van az osztrák-magyar-zsidó kiegyezés 150. évforduló, a reformáció 500. évfordulója. ez az időszak alkalmas a szövetségi államreform meghirdetésére. na de nem ez történik. hanem majdnem az ellenkezője. ha továbbra sem tudnak az "a" betűben sem megyezni, akkor az egyiknek mennie kell a mainstream-ből. visszavonulhatnak az underground világába, vagy szabadon távozhatnak az országból.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.21. 08:57:17

@444:

"ha továbbra sem tudnak az "a" betűben sem megyezni, akkor az egyiknek mennie kell a mainstream-ből."

"a politikusokat kell korlátozni te szerencsétlen barom."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.21. 08:59:49

@444:

"ez az időszak alkalmas a szövetségi államreform meghirdetésére."

Az internet nem felejt:

"oké, hogy ez nem realitás. de azért nem, mert a politikusok közéleti értelemben nem érik el egy ötödikes gondolkodási szintjét. kollektíven a nép is buta."

2017.07.21. 09:05:27

@neoteny:
török gábor "egyrészt, másrészt" szövegei is vélhetően ezt a kiegyezést célozták. én próbáltam mindkét tábort megérteni. felvettem a mezüket. próbáld már megérteni, hogy ez egy szerepjáték.

a legdurvább az volt, amikor románként is kommenteltem a székelyek ellen. úgy, hogy közben hazafias román dalokat hallgattam. mert valamilyen szinten meg kell érteni a románokat is. illetve így lehetett meggyőzni egyes székelyeket. azt mondtam nekik, hogy az autonómia ahogyan követelik egy székely gettó. azt csinálják csak meg. és majd sepsibe betelepítjük a hazafias románokat. egyesével vadásszuk le a településeiket. a hidegben hótorlaszokkal zárjuk el az utakat. (hjó, nem tudtam ezt igazán profi módon csinálni. mert közben leírtam, hogy vigyázat, nem gondolom ám mindent komolyan. nem vagyok túl jó troll.)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.21. 09:12:01

@444:

"török gábor "egyrészt, másrészt" szövegei is vélhetően ezt a kiegyezést célozták."

Előkeressem, hogy hogyan fikáztad Török Gábort?

"én próbáltam mindkét tábort megérteni."

Vagy trollkodtál mindenkit.

"mert közben leírtam, hogy vigyázat, nem gondolom ám mindent komolyan."

Ezt már csak utólag képzeled bele; akkor nem írtál semmi ilyesmit.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.21. 09:18:52

@444:

"a nacionalisták hármas győzelm[e]"

Az internet nem felejt:

"ezek az emberek felvilágosulatlanok. az addig rendben van, hogy szerelmesek a saját nemzetükbe. és azonosulnak a nemzet sportolóival, vagy a magukat nemzeti érzelműnek hazudó politikusokkal. ez olyan, mint amikor valaki a saját nemébe szerelmes. nem nagyon tehet valaki arról, hogy homoszexuális, vagy nacionalista."

2017.07.21. 09:55:25

@neoteny:
dehogy nem. először török gábor még levelet is írt, hogy mi ez az őrültség. mert valami olyamit írtam neki, hogy a falat kapartam, amikor feltűntél a képernyőn te geci. és próbálta elmagyarázni. aztán rájött, hogy a komment kultúra ilyen. patkánykodás. aztán több nickkel vitáztam, és a legtöbb megértette, hogy szerepjáték. te nem érted. de van ilyen is.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.21. 09:57:49

@444:

török gábor "egyrészt, másrészt" szövegei is vélhetően ezt a kiegyezést célozták."

Előkeressem, hogy hogyan fikáztad Török Gábort?

"én próbáltam mindkét tábort megérteni."

Vagy trollkodtál mindenkit.

"mert közben leírtam, hogy vigyázat, nem gondolom ám mindent komolyan."

Ezt már csak utólag képzeled bele; akkor nem írtál semmi ilyesmit.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.21. 10:04:13

@444:

"török gábor "egyrészt, másrészt" szövegei is vélhetően ezt a kiegyezést célozták."

Az internet nem felejt:

"hja, ha valaki belehazudott a kamerába, akkor jött török gábor, hogy milyen zseniális kommunikáció. minden kormányt kiszolgált a látszat függetlenséggel. nem állítom, hogy nem csinálta jól. hanem csak azt, hogy ez nem szolgálja a közjót.

nem a politikusokat kellene itt jól pofán verni. hanem azt az elitet, amelyiknek mindig csak a saját szempontjai voltak fontosak. töröknek is érdekesebb, hogy a balatoni villájának kerítésen legyen valami ciráda annál, hogy egy ügyben az összes választó érdekéből elemezzen.

mert ugye látjuk. lófasz jóska politológus blog. ezt utánozza. generációs elhülyülés. abból indul ki, hogy orbán viktornak mi a jó.

ha egy politológus kifelé, a köz számára kommunikál, akkor a közérdeket kell figyelembe venni. személyes tanácsadóként nem. mert ha valaki azt mondja, hogy orbán viktor seggébe bújt, akkor nyilván legyen lojális. de akkor neki kifelé nem kell beszélni.

de ha valaki független mezt választ, akkor nem A oldal, vagy B oldal szempontjából kell elemeznie, hanem az összes választó érdekét kell figyelembe venni.

török meg nem ilyen. a nyilvánvaló hazugságokra is azt mondja, hogy egyfelől, másfelől. a legnagyobb szarra is. és ha véletlen valami jó, akkor ugyanúgy elemez.

erre mondom azt, hogy itt van egy elit, amelyik vigyorogva veri át az embereket. és a nép nem veszi észre. de ez nem zseniális, hanem alávaló."
süti beállítások módosítása