1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.07.14. 15:42 HaFr

Vajna-fánk, Matolcsy-sör, lábvizes Magyarország

Kapcsolódó kép

A "vizes vébére" szerény számítások szerint is a tízszeresét verik el az adófizetők annak, amit egy civilizált országban megtennének. Miért? Mert nem érdekli őket (eléggé), hogy mi történik körülöttük. Ha érdekelné, nem a tévét bámulnák és "szurkolnának", hanem az utcán lennének a gagyi kormány gagyi uszodája előtt, és tüntetnének éjjel-nappal. Az ő hibájuk? Naná.

Százötven milliárdért (ami a különbözete annak, amiért vébét lehetett/kellett volna rendezni és amennyiért rendezzük) iskolákat, kórházakat lehetett volna javítani, szegénységet lehetett volna csökkenteni -- persze megfelelő kormányzati szemlélet és programok mentén, hogy a befektetéseknek hosszú távú értelmük legyen. Mostanában szeretik azt mondani erre az érvre (ön)kritikusan azok is, akik élnek vele, hogy demagógia. Közlöm, nem az. Ellenkezőleg. Maga a felháborító igazság. A százötven milliárd nem iskolákra és nem kórházakra megy, hanem hazaárulók zsebeibe.

"Vajna Timi" fánkot árul, Matolcsyék sört, és sok százan vébén és vébén kívül -- hazát. A frissen (átmenetileg) leszedett Soros-plakátok helyére felkerülnek (átmenetileg) a hűvös hétköznapiság reklámjai. Túl sok lesz a tévé stáb ahhoz, hogy hatékonyan magyarázni lehetne a forró parlagiságot. A nemzeti magyarnak eközben ellenjavalt lesz politikával megrontani a sport nevű nemzeti ünnepet -- holott ez a nemzeti ünnep sem jött volna létre politikai (konkrétan hazaárulási) célok nélkül. A vébé hézagmentesen illeszkedik a vébén kívüli időszak aljasságába.

Magyarország a mai állapotában nem érdemel jobbat. Magyarország éppen azt érdemli, amit kap. Ünnepeljen hát!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5612663699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.07.14. 16:46:31

ha a kormány azt akarja, akkor holnaptól van újabb 150 milliárd forint. pénz kis túlzással annyi van, amennyit akarunk.

a kérdés, hogy megérte annyi betont önteni a margitszigetre? van valami ellenzéki elképzelés arról, hogy azt hány darab iskolákba vagy kórházakba öntsék. vagy hogyan öntsék? tudtommal semmi ilyesminek még csak a körvonalai sem léteznek. ebből következően a kormánypárt annyit lop, amennyit nem szégyell. mert az ideológiai viták eldőlni látszananak. a nacionalisták győztek. és ebből kvázi egypártrendszer jön létre. ezt a rezsimet a független reálértelmiség képes kontrollálni önkormányzati keretek között.

tehát ha a vizes vb rendezésére bejelentkezik a testnevelési egyetem és a budapesti műszaki egyetem, akkor ők kiszoríthatják ezt a bandát. de az ellenzéki tolvajok aligha. a magyar parlamentben a nem-nacionalista pártoknak esélyük sincs a parlamentben valós hatalmat szerezni. értem, hogy van úgy félmillió ember, aki ezzel a helyzettel képtelen megbékélni. nem értik, hogy 25 év pozitív diszkrimináció eredményeként magyarország jelentős részben elcigányosodott. a zsidókeresztény köztársaságnak vége van. a jelenkori közélet a cigánykodáson, a cigány kultúra elsőbbségén alapul. sanyi a kútfúró haverom jár népfőiskolai előadásokra. meséli, hogy ott most azt tanítják, hogy "szerbes" fejlődésre van szükség. nagyot nevettem, mert nyilván "szervest" mondanak. de az tényleg "szerbes". az orbán kormány familiárásaival simicska ellenzéki szerviensek állnak majd szemben. miután sorost és társait kivégzi benji.

hajrá magyarország. hajrá magyarok.

ez van.

2017.07.14. 18:03:51

ez alapprobléma. fővárosi bölcsészképzés.

van egy tucat politikai főiskola.
-- Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem -- politikai főiskola
-- Budapesti Corvinus Egyetem -- politikai főiskola
-- Budapesti Gazdasági Egyetem -- politikai főiskola
-- Budapesti Metropolitan Egyetem -- politikai főiskola
-- Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar -- politikai főiskola
-- Eötvös Loránd Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Kar (ELTE-BTK) -- politikai főiskola
Társadalomtudományi Kar (ELTE-TáTK) -- politikai főiskola
-- Nemzeti Közszolgálati Egyetem -- politikai főiskola
-- Szent István Egyetem
Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar -- politikai főiskola
-- Zsigmond Király Egyetem -- politikai főiskola
ezen kívül az egyházi intézmények
-- Evangélikus Hittudományi Egyetem
-- Károli Gáspár Református Egyetem
-- Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem
-- Pázmány Péter Katolikus Egyetem
na de ha ez nem elég. főiskolák
-- A Tan Kapuja Buddhista Főiskola
-- Baptista Teológiai Akadémia
-- Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola
-- Pünkösdi Teológiai Főiskola
-- Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola
-- Szent Pál Akadémia
-- Wesley János Lelkészképző Főiskola
valamelyik szentről valami főiskolát kellene még alapítani.
-- IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola -- politikai főiskola
-- Wekerle Sándor Üzleti Főiskola -- politikai főiskola
és ehhez jön még a CEU, ami egy brutális módon átpolitizált intézmény.

miért van vallásháború? vajon miért?

egy budapesti állami egyetem kellene. annak van egy bölcsészkara. és abban egy szociológiai intézet. és az felméri, hogy budapesten és környékén a helyi társadalom miféle. a borsodi cigányokat majd kielemzi a miskolci egyetem szociológiai intézete. mert ők láttak már közelről borsodi cigányt.

van egy értelmiségi réteg a fővárosban, ami kurvára nem kell. és azokat képzik. és azok kitalálják, hogy most már nem kell villanyszerelő.

ez az alapprobléma.

2017.07.14. 18:19:43

van egy budapest state university, akkor képes megrendezni a sportrendezvényeket. mert van a testnevelési kar, a műszaki, a gazdasági kar. orvosi, jogi karnak jut szerep. művészeti karnak. megtervezi az arculatot. a bölcsészek lehetnek önkéntesek. és ez esetben egyetemi uszoda. amit használnak a főiskolások, a központi sportiskolások és a fővárosi polgárok.

huszonnyolc bölcsészkart fel kell számolni. és csinálni egyet. aztán, hogy ki vezesse az intézeteket. harcoljanak meg érte. mert az már politika.

Moin Moin 2017.07.14. 20:10:40

Te, Péter: mikor tiltod már ki 444-et, összes leendő klónjaival együtt?

...Vagy diliházat nyitottál?

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.07.14. 20:38:27

A ballibák átkozzák a VB-t, szóval biztos jó dolog.

2017.07.14. 20:44:44

@Moin Moin:
mi a francnak kell egy régió több, mint egy tucat bölcsészkar. úgy, hogy az ezekre járó emberek az "a" betűben nem tudnak megegyezni. miért képzik őket az adófizetők pénzén?

a központi régióban miért nem elég egy bölcsészkar. és abban miért nem elég egy szociológiai intézet? egy társadalom van. ugyanazon az egyen lehet eltűnődni. és valami közös eredményre jutni. mert másképp az ilyen és amolyan oldal sose fognak egyezni.

a központi régióban egy filozófia intézet miért nem elég? azon belül lehet több tanszék. mert van ilyen és amolyan filozófiai iskola. de azok intézeten belül jussanak valamiféle egyezségre. mert ha nem, akkor azt a politikában fogják lejátszani. és nacionalizmus nyer. annak az alapja nem magas filosz, hanem elemi biosz. és a társadalom majd ezekre rezonál. orbitális faszságokra. de ez abból fakad, hogy a politikafilozófusok nem tudnak semmiféle egyezségre jutni. amíg nem fogadják el, hogy kell egy magyar iskola, addig a nacionalizmus lesz helyette.

a központi régóban elég egy teológiai intézet. nem kell minden szenthez rendelni valami akadémiát. az ábrahámi vallások téziseit valamilyen módon össze kell egyeztetni. mert ha ezt nem oldják meg a teológusok, akkor jönnek a politikusok.

a központi régióba egy politológiai intézet elég. mert ha semmiféle egyezségre nem törekednek, akkor a politikai törésvonalak erősödnek.

erre megy a duma, hogy ez egy idióta barom állat. mert a progresszió. menjetek a picsába. ez a közakarat. azért választják meg orbánt, mert az ellenzék semmiféle egységet nem tud felmutatni. a kocsma megszabja az irányt. "szerbes" fejlődés.

2017.07.14. 21:02:46

az okos hülyék fals érvrendszerével azért nem árt legalább néha szembesülni, mert igen hamar helyre teszik az embert, ha számukra elérkezettnek tűnik az idő.
most pedig gyün, egyre csak gyün

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.14. 21:45:34

@444:

"miért képzik őket az adófizetők pénzén?"

Mert az államalkotó népek ilyen államot alkottak.

"ez a közakarat. [...] a kocsma megszabja az irányt."

Ha ez így van, akkor nem világos, hogy miért vergődsz itt a több, mint egy tucat bölcsészkarról "egy régióban". Ezt az irányt szabja a kocsma közakarata.

Mr. Cobb 2017.07.14. 22:09:00

Elloptak 150 milliárdot. Csak egy dolgot elfelejt a baloldal. Hogy közben megrendeznek belőle egy világszínvonalú rendezvényt. Ők hol tudtak összehozni hasonlót? Pedig volt pár évük. Amúgy személy szerint szar érzés volt látni a megnyitóban az olimpiai öt karikát. Kösz, hogy azt is tönkretettétek. :)

2017.07.14. 22:52:51

@neoteny:
a kocsma népe nem akar 22 fővárosi egyetemet. ha kiteszik sorost, akkor marad 21. utána úgy lesz valamiféle látszat egység úgy, hogy aki elutasítja a nacionalizmust azt kibasszák. "szerbes" fejlődés. jelen állás szerint most ez következik. ha a fővárosi értelmiség nem teremtett semmiféle egységet és az ellenzék szanaszét húz, akkor a kormány rendet teremt.

feher.b (törölt) · http://pkpkozosseg.blog.hu 2017.07.14. 22:57:34

@Mr. Cobb: ilyen ez a baloldal, ilyen ez a nép. Pedig már a fociban is látszik, hogy minden pénz jó helyre került. Megérte, na!

morph on deer 2017.07.14. 22:59:21

@Mr. Cobb:
Meg.
Egy egész Magyarországon világhírű rendezvényt!
Amire egyébként égető szükség volt...
A tervezetthez képest ötszörös áron!
Ez 500%!

Tudod, normális ember a saját pénzéből sem rendez luxuslakodalmat, miközben a család java részének kilóg a segge, a lakodalom után meg lehet lakni továbbra is a viskóban..!

Normális ország akkor rendez ilyen "világhírű" rendezvényt - még alapáron is, - ha amúgy az ország népének alapvetően szükséges infrastruktura, egészségügy, oktatás, meg hasonló dekadens léhaságok legalább az átlagos európai színvonalon rendelkezésére állnak!

Persze normális országban nem is egy nagyzási hóborttal megáldott, megalomán diktátor-palánta a mindenható vezető, az is igaz...

Aggodalomra semmi ok: vezéred csakazértis megépíti az "olimpiai létesítményeket", ha törik, ha szakad!
Igaz ugyan, hogy még pályázni is csak a 2032-es olimpiára lehet legközelebb, de a haverok már vígan költik/lopják az "olimpiai" pénzt, tehát még időben tudsz csatlakozni valamelyik "előkészítő" bizottsághoz, nyugdíjazásig már nem is kell más állás után nézned...

ember100 2017.07.14. 23:03:11

@444:
Helló !

Ugye te tényleg ekkora gyökér vagy ?

Miért csak a bölcsészeket tiltsuk le ?
Tehát NEM kellenek irodalmárok , filozófusok , történészek....
Mert hát ugye NEM termelnek és a vezírnek sem kellenek !

Mr. Cobb 2017.07.14. 23:16:24

@ember100: Nem értelmetlenek ezek a szakok, de amennyi embert jelenleg képeznek ezeken, az teljesen felesleges. Haverom régésznek tanult. Egy évvel diploma előtt rájött, hogy esélye sincs munkát találni. Otthagyta, most krumplit süt a mekiben. Egyszerűen nincs ekkora felvevőképessége a piacnak ezekben a szakmákban.

Khonsu 2017.07.14. 23:19:27

@maxval a mélyelemző birca:

Ne mond, hogy nem látod a problémát... Elvileg te a "nép embere" vagy. Ezzel bárki járt is jól, az nem a nép volt...

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.14. 23:27:07

@444:

"a kocsma népe nem akar 22 fővárosi egyetemet."

Hát pedig a NER 7. (8.?) évében még mindig annyi van; a kocsma népe még mindig Csipkerózsika-álmát alussza.

"aki elutasítja a nacionalizmust azt kibasszák"

Helyesen: aki elutasítja Orbán nemzeti mázzal leöntött kleptokráciáját, azt kigolyózzák. Ld. Simicska, Spéder és mások. A Jobbik támogatottsága sem változott túlságosan nagy mértékben az "árulással"/"néppártosodással": vagyis a hardcore nemzeti radikálisok száma elenyésző lehet a népesség körében. A vecsési dzsembori sem durrant különösebben nagyot. Torockai egy 4,200 fős településen bohóckodik, hogy a hírekben tartsa magát. Érpatak lakossága még 2,000 fő sincs: Orosz Mihály Zoltán egy igencsak kisméretű szemétdombon kakaska. Sokat kell(ene) még fújni a nemzeti radikalizmus guminőjén, hogy kigömbölyödjön.

2017.07.14. 23:29:46

@ember100:
nem kell ennyi veszekedő bölcsész. azért választották meg orbánt és bandáját, hogy ezeket szétzavarják.

és utána lehet rendet tenni. például úgy, hogy a központi régióban és a régió központokban vannak az egyetemek. ez azt jelenti, hogy van egy budapesti állami egyetem. annak van egy bölcsészettudományi kara. és abban van egy irodalmi intézet. és azon belül lehet több tanszék. de ha ezek az egyetemes tudást akarják közvetíteni, akkor abban valamiféle egységet kell teremteni.

miért 2017.07.14. 23:50:37

@maxval a mélyelemző birca: Biztos jó üzlet, nagy siker a fidesz tolvajainak!

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.15. 00:04:51

@444:

"nem kell ennyi veszekedő bölcsész. azért választották meg orbánt és bandáját, hogy ezeket szétzavarják."

Ami a NER 7. (8.?) évében még nem történt meg.

"de ha ezek az egyetemes tudást akarják közvetíteni, akkor abban valamiféle egységet kell teremteni."

Mint ahogy Liszenkó elvtárs egységet teremtett a szovjet növénygenetikában. Vagy ahogy Philipp Lenard és Johannes Stark megteremtette a _Deutsche Physik_ egységét a Harmadik Birodalomban.

2017.07.15. 00:50:11

@neoteny:
ebből a szempontból nyilván a ceu a kulcs elem. orbán nekiment sorosnak. majd elválik, hogy mi lesz az eredménye.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.15. 00:56:20

@444:

"nem kell ennyi veszekedő bölcsész. azért választották meg orbánt és bandáját, hogy ezeket szétzavarják."

Ami a NER 7. (8.?) évében még nem történt meg.

"de ha ezek az egyetemes tudást akarják közvetíteni, akkor abban valamiféle egységet kell teremteni."

Mint ahogy Liszenkó elvtárs egységet teremtett a szovjet növénygenetikában. Vagy ahogy Philipp Lenard és Johannes Stark megteremtette a _Deutsche Physik_ egységét a Harmadik Birodalomban.

2017.07.15. 01:44:10

@neoteny:
az akadémia dolga, hogy az egyetemi hálózatot összefogja. de mint minden közintézmény tradicionálisan hiarchikus. természettudományi kar. a matematikai intézet. vannak tanszékek. és tantárgyak. az nem úgy van, hogy ami az éppen eszébe jut azt tanítja. orvost úgy képeznének, mint bölcsészt. vagy egy mérnököt.

a történetírás az élet tanítómestere. ezt írják fel a táblára. de valójában a hatalom szolgálólánya. ha valakinek ez nem tetszik, akkor ne menjen történésznek. hanem tanuljon a laplace transzformáltról, vagy a laurent sorról. abba nem szól bele a geci orbán.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.15. 05:48:52

@444:

"az akadémia dolga, hogy az egyetemi hálózatot összefogja."

1994. évi XL. törvény
a Magyar Tudományos Akadémiáról

Az Akadémia feladatairól
3. § (1) Az Akadémia közfeladatai a következők:
a) támogatja a tudományok művelését és a tudományos kutatások végzését, támogatja a tudományos könyv- és folyóirat-kiadást;
b) tudományos kutatások folytatása céljából, a központi költségvetésből támogatott főhivatású kutatóhálózatot tart fenn, megalkotja működési szabályait, és hatékonyan működteti azt;
c) tudományos minősítési rendszert működtet, melynek keretében a Magyar Tudományos Akadémia doktora (a továbbiakban: az MTA doktora) továbbá a Magyar Tudományos Akadémia levelező és rendes tagja címet adományoz. Az adományozás szabályait az Akadémia szabályzatba foglalja;
d) a világban folyó és a hazai tudományos kutatások eredményeit és irányait rendszeresen értékeli, és ezzel kapcsolatosan javaslatokat fogalmaz meg;
e) az Országgyűlés vagy a Kormány kérésére a kompetenciájába tartozó kérdésekben - főleg a tudomány, az oktatás, a társadalom, a környezet és a gazdaság kérdéseiben - kinyilvánítja szakmai véleményét;
f) segíti a magyar nyelv fejlődését és a tudomány magyar nyelven történő művelését;
g) őrködik a tudományos közélet tisztaságán, a tudományos kutatás és a tudományos véleménynyilvánítás szabadságán;
h) megállapodásokat köt és kapcsolatokat tart fenn hazai, külföldi és nemzetközi tudományos intézményekkel és szervezetekkel, különösen akadémiákkal, felsőoktatási intézményekkel és az Európai Unió tudományos szervezeteivel;
i) kapcsolatot tart a külföldön élő magyar nyelvű és tárgyú tudományos kutatások művelőivel, támogatja a határon túli magyar tudományosságot;
j) tudományos programokat és konferenciákat szervez, pályázatokat ír ki;
k) szorgalmazza és segíti a tudományos kutatások eredményeinek társadalmi és gazdasági hasznosítását;
l) felsőoktatási intézményekkel és közgyűjteményekkel kötött megállapodás alapján ezen intézményekben tudományos kutatócsoportokat tarthat fenn, valamint közreműködhet az oktatásban és a felsőoktatási intézményekben folyó doktori (PhD) képzésben;
m) a tudományos utánpótlást ösztöndíjrendszer fenntartásával segíti, amelynek fedezete az Akadémia költségvetésében elkülönítetten szerepel; kiemelkedő tudományos eredményeket elérő kutatók részére - saját forrásaiból vagy egyetemleges közérdekű kötelezettségvállalás alapján - határozott időre tudományos ösztöndíjat, díjakat alapíthat, díjkitűzést tehet, amelynek feltételeit és részletes rendjét az Akadémia szabályzatban állapítja meg;
n) tudományos osztályokat alakít, amelyek a tudományos szakmai autonómia alapegységei, és az Alapszabályban meghatározott módon egyéb testületeket (tudományos bizottságokat, területi bizottságokat stb.) hoz létre;
o)5 az e tevékenységet alapfeladatként ellátó, az MTA Könyvtár és Információs Központ mint akadémiai költségvetési szerv (a továbbiakban: Könyvtár és Információs Központ) közreműködésével tudományos művek (tudományos alkotás, tudományos publikáció, doktori értekezés és annak tézisei, MTA doktora értekezés és annak tézisei) adatait tartalmazó nemzeti tudományos bibliográfiai adatbázist (a továbbiakban e törvény alkalmazásában: Adatbázis) működtet, amely bibliográfiai hitelesség szempontjából ellenőrzött módon tartalmazza a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak által a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 30. § (7) bekezdésében meghatározott jogviszonyuk keretei között megalkotott és nyilvánosságra hozott tudományos művekkel, valamint a költségvetési forrásból tudományos mű megírására, létrehozására irányuló szerződés alapján támogatásban részesülő személyek által megjelentetett tudományos művekkel kapcsolatos, e törvény 19/A. §-ában meghatározott adatokat; valamint alkalmas a más személyek által megalkotott és nyilvánosságra hozott tudományos művek önkéntesen közzétenni kívánt adatainak befogadására.
(2) Az Akadémia elnöke kétévenként beszámol az Országgyűlésnek az Akadémia munkájáról, valamint a magyar tudomány általános helyzetéről.
(3) Az Akadémia elnöke évente tájékoztatja a Kormányt az Akadémia munkájáról, valamint a magyar társadalom és gazdaság fellendítése érdekében elért eredményeiről.
(4)6 Az Akadémia a törvényben rögzített tájékoztatók elkészítéséhez - a közzétett adatok felhasználásán túl - az adatokat önkéntes adatszolgáltatáson alapuló saját adatgyűjtés és más szervektől való átvétel útján szerzi be. Személyes adat átvételére csak az érintett személy előzetes hozzájárulásával kerülhet sor, kivéve a 19/A. § szerinti adatátvétel esetét.
(5) A költségvetési szervek és a többségi állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek a kezelésükben lévő közérdekű adatokat - a döntések előkészítéshez szükséges adatok hozzáférhetőségének biztosításáról szóló 2007. évi CI. törvényben megállapított szabályok szerint - 15 napon belül küldik meg az Akadémiának.

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99400040.TV

2017.07.15. 09:01:44

milyen vb ?
amíg a gráci beteg van hatalmon nem nézek magyar sporteseményt
ez legyen a náci oldal belügye

2017.07.15. 12:43:57

@neoteny:
nem kell akadémia sem. kell egy miniszterelnöki tudományos kancellária, miniszterelnöki biztossal az élén - nemzeti főtudós maga a miniszterelnök. a hagyományos akadémiai rencer csak a tudóskák címkórságos rivalizálásának a színtere. be kell zárni, mint az opni-t

2017.07.15. 14:06:56

@Bánegressy:
orbán azért többet tud magyar társadalomról, mint egynémely "világhírű" szociológus.

screpes 2017.07.15. 15:10:22

@444:

Különbséget kéne tenni aközt, hogy valaki menniyyt tud egy társadalomról, és aközött, hogy miként tudja alkalmazni, hasznosítani ezt a tudást. Utóbbiban a személyes tehetség mellett ( szociális érzék helyett beszéljünk inkább antiszociális érzékről?) sokkal inkább játszik szerepet a választási reendszer által szerzett befolyásolási képesség, azaz a hatalom.
(Nem feledhető, hogy (apja verte, de máig nem tudjduk, miért s hol hagyta abba).
Nem egy kivételes szociológussala állunk tehát szemben, hanem olyannal, aki e tudással szemben, annak híján is képes volt helyzetbe hozni magát, és azt a csoportot, akiket a RÉGI alkotmányos rendszer pozíciókba engedett.
Nem a tudásuk játszott ebben közre, nem is a tisztességük, vagy kiemelkedő tettek, hanem egy múló történelmi pillanat, amit rendszerváltásnak, és egyúttal paradigma- és generációváltásnak is nevezhetünk - egyszerre.

2017.07.15. 15:48:27

@screpes:
a régi és új alkotmányos rendszer közjogi értelemben lényegében egy és ugyanaz.

screpes 2017.07.15. 16:28:32

@444:
Akkor torz a közjog...
Egyébként pedig: a jog, az csak egy aspektus.
Érvényt szerezni neki, - az is csak egy próbálkozás.

2017.07.15. 18:55:07

@screpes:
lehet csinálni másik a közjogot.

a baloldal és a jobbik azt mondja, hogy tisztán az arányos listás képviseletre kellene áttérni. aminek hátránya, hogy a közvetlen kiválasztás erősen korlátozott. egyénre ugyanis nem lehet szavazni. ebből következően nincs független képviselet. csak politikai pártok, illetve listán szerveződő civil mozgalomak vannak. abból viszont elég sok lehet. mert mondjuk 1%-kal be lehet kerülni az országgyűlésbe, vagy a fővárosi közgyűlésbe. ez persze hozza magával a szélsőségeket. ideológiai vitákat. a "betyársereg" frakciója vitázna az lmbtq közösség listás képviselőivel. a média befolyása ez esetben a legerősebb. ugyanazt a libsi-náci polarizációt eredményezné, ami 25 éve vagy 125 éve uralja a magyar közéletet.

a másik irány az, hogy 1 ezer, 10 ezer fős elektori körzetek képviselői választják az önkormányzati intézmények vezetőit, 100 ezres és 1 milliós elektori körzetek parlamenti képviselői választják a kormányt egy 10 milliós államban. az államfőt is közvetlen választják. ez a reálértelmiségnek kedvez. mert az a kérdés ki hogyan építene fel egy kis, közép vagy nagytérséget. az lmbtq közösség jogairól szóló viták vélhetően háttérbe szorulnak.

mindkettő mellett szólnak érvek és ellenérvek.

2017.07.15. 19:42:48

@screpes:
tehát ugye a különbség az, hogy az első irány azt mondja, hogy tradicionális többpárti világból mozduljunk el a még több pártiságba.

a másik pedig azt, hogy ha a társadalom a többpártitól egypártiság felé mozdul el (mert az ellenzék képtelen bármiféle egységet felmutatni), akkor a nulla pártiság irányába érdemes elmozdulni. a képviselő jelöltnek tagja lehet politikai pártnak, civil mozgalomnak, gazdasági kamarának, kulturális egyesületnek. ezek logóját a jelölt mellett a szavazólapon éppenséggel fel lehet tüntetni. de ez esetben az egyének versenyeznek és nem listák.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.15. 20:12:31

@444:

"ez a reálértelmiségnek kedvez."

Az olyan reálértelmiségnek mint pl. te is vagy, aki szerint ha A és B is előállít valami terméket, ami egyformán $8 költséggel jár mindkettőjük számára, és A megveszi B termékét $10-ért, B pedig megveszi A termékét $10-ért, akkor mindketten $2 haszonra tettek szert?

Jobb a népeknek az ha nem olyan rendszer van ami az ilyen "reálértelmiségieknek" kedvez.

2017.07.15. 22:09:19

@444:
egynémely világhírű szociológusnál nem kunszt többet tudni a társadalomról.
legalábbis úgy nem, mint orbán
ő jól ismeri azokat az alapszintű mechanizmusokat és sztereotípiákat, amikkel egymásnak lehet ugrasztani zembereket.
Vito Genovese, csak hogy mondjak egy nevet, pl egy kész társadalom tudós lehetett

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.16. 06:38:09

@Bánegressy:

Ez a különbség a tudás és az intelligencia, ti. a tudás alkalmazásának képessége között. Egy egyetemi tanár tudhat rengeteget a billiárdjáték fizikájáról

billiards.colostate.edu/physics/Alciatore_SCIAM_article_posted_version.pdf

de ettől még található egy csomó középiskolai (vagy még alacsonyabb) végzettségű játékos aki képes lenyomni őt billiárdban.

Hidvégi Mihály 2017.07.16. 07:28:19

@444: Szegény ember, te.

Először elkívántalak én is ahová minden jóérzésű ember el szokott téged. Aztán megbékél az ember és képes emberi hangra váltani s inkább sajnálattal közelíteni feléd. Hiszen te is ember vagy, még ha ennyire átbaszták is a búrádat.

Te tényleg úgy érzed itt a helyzetet, hogy Orbánnak áll a zászló? Hát úgy gondolod, hogy ilyen nemzeti izével meg lehet tartósan etetni az embereket? Nem gondolod, hogy az emberek sörrel, naranccsal és kolbásszal laknak jól, nem ilyen nemzeti lófasszal? Gondolod, hogy tartósan lehet 9,8 millió ember ellen kormányozni? Ugyan kevesebb az már, ennyi van itthon regisztrálva, de ezek jelentős része már külföldön, az általatok agyon szidott liberális demokráciákban keresi a narancsra valót.

Szegény ember, te! Nem lennék a helyedben, amikor megvilágosodsz, de azt hiszem Orbán helyében sem akkor. Mert ti lesztek rá veszélyesek akkor, átvert, kisemmizett kisemberek.

Te nem vagy kisemmizve, te közéjük tartozol, azon kevesek közé, akik megszedik magukat? Szerencsétlen kevesek közé tartozol te akkor, gerinc nélküli, így is csak sajnálatot érdemelsz.

Ember, ember!

Lexa56 2017.07.16. 08:16:14

Ajánlom olvasgatni a Hegymenet c. könyvet. Én nagyon élvezem, mivel a könnyeim már korábban elfogytak. Különben sírnék is közben :)

2017.07.16. 09:27:54

@Bánegressy:
orbán képes maga mellé állítani embereket. és ezek után neki ugranak. orbán azt mondja, amit kádár. lépjen be mindenki "a" pártba. ő leszámol a politikai ellenfeleivel. nem felfelé buktatja, mint az ndk-n szocialálózott merkel. hanem leszámol a kommunistákkal úgy, mint horthy. orbán egypártrendszert épít. és a maga szempontjából legalábbis sikeresen építeni. úgy, hogy az "értelmiség" semmiféle alternatívát nem tud mondani. az nem szociológia, hogy néhány zsidó öregember és vénasszony belemagyarázza a magyar társadalomba a gonoszt. és a gyermekeik verik a seggüket, hogy kitört a fasizmus. azért, mert nem választották meg őket képviselőnek, államtitkrának, kormányzati, önkormányzati tanácsadónak, a külföldiek kezéből kicsavarták a kereskedelmi bankok felét, a jogvédő irodáikat nem pénzelhetik szabadon külföldről. ez egy semmirekellő társaság, amivel izreal is le kíván számolni. mert ők nem ilyen kelet-közép európai zsidóságot akarnak. ez persze veszélyes játék. mert nem tudjuk, hogy mifélét akarnak. de az szinte biztos, hogy ez a társadalom többségében keleties és délies. ami nem azt jelenti, hogy ne követhetné a nyugat, észak-nyugat mintáit. de leginkább csak a múltból. és a balliberálisok a jelenkori atlanti, transzatlanti világhoz akarnak kötődni. sőt őket akarják a társadalmi modernitásban úgy megelőzni, hogy szinte minden tradicionális normarendszert eltörölnének. és ez így nem megy. de hogy mi megy azt egyelőre senki sem tudja.

screpes 2017.07.16. 09:56:43

@444:

"képes maga mellé állítani embereket"

nyilvánvalóan így van, képes volt...
a következő gondolat az kell legyen, hogy kik ezek, mennyien vannak, és mi történik általauk.
Nem igaz, nem akarják hogy belépj a pártba, ("mindenki"), mert ott már magas szintű osztozkodás zajlik iszonyú tétekkel. Szűkül ezek köre. Akik mellé álltak, és ott is maradnak, ezt csak úgy akarhatják, ha részesei az előnyöknak, vagy plebszesen: kerülik a hátrányait.
Kvázi, kétféle magyar van, ideológiai alultápláltság mellett.
Ehhez szét kell (kellett) feszíteni a társadalmat, 2 olyan részre, amelyből az egyik, akik NEM juthatnak hozzá majd e javakhoz, és ennek indoka is van...
Nem nemzetiek, nem poolgáriak, komcsik - stb.
Mi lehetne lehettt volna, illetve volt is a mércéje a szelekcióknak? Nincs helye üres moralizálásnak de erkölcsi relativizálásnak sem!
Az egyik valós érv mindenképp, a létszám: ne fogyjon, henm gyarapodjon a magyar. Létszámban és javaiban. (emelkejék a nemzet).
A másik mérce összefühggésben az előbbiekkel, az EGYSÉG szüksége, ábrándja. (védelmi képesség, túlélési minimum).
Orbán felhatalmazsást kapott ill. szerezett, ezekre hivatkozva, és gyakorlatilag gátklástalnaul immár kontroll nélkül megvalósítja ez ellenkezőjét, a szűk körének arcátlan gazdagodása mellett.
Úgyhogy, csak óvatosan azzal a vulgáris történeti blöffel, hogy "maga mellé állít, embereket"

------------
Idézet a fenti Hafr blogposztból:
"A "vizes vébére" szerény számítások szerint is a tízszeresét verik el az adófizetők annak, amit egy civilizált országban megtennének. Miért? Mert nem érdekli őket (eléggé), hogy mi történik körülöttük. Ha érdekelné, nem a tévét bámulnák és "szurkolnának", hanem az utcán lennének a gagyi kormány gagyi uszodája előtt, és tüntetnének éjjel-nappal. Az ő hibájuk? Naná."

Hagyjuk már ezt a tüntetősdit, meg a népesség kollektív felelősségét..
Választottunk, vannak vezetők, van kvázielitjük, azok döntenek, nem az utvca népe. (ez mármár olyan, mintha azért kéne utcára menni, mert ott döntés úgysem születik..)
Abba kéne hyagyni ezt a szemléletet, hogy nekünk minimum kétszázezeren (hányan is?) utcán kéne időzni, és kockáztatni, meg dacolni az időjárással, hogy érvényt szerzzünk a ... MInek is? Uszoda elé menni minek?!
De hiszen sportszeretők vagyunk, és az uszoda megközelíthettlen : Duna övezi, meg a dagály, azaz egy másik uszoda...
Erdogan ellen félmillió ember ment utcára, és ettől az égvilágon semmi nem történik másként, kizárólag (újabb) letartóztatási hullámokat vet egy ilyen össznépi gesztus. (a média meg elhallgatja, eltorzítja).
Lehet örülni, hogy a közösségi élmény alapján jövőre már 800 ezer török "fog össze" , értsd: megy az utcára. De miért? hogy ne legyen náluk gyeplabda középeurópa-kupa?!

2017.07.16. 10:33:00

@neoteny:
na de a billiárd fizika. természettudomány. a magyar szociológiai iskola alapja valamilyen ideológia és nem az elemi biológia.

egy földrajzos ismerősöm részt vett egy elég nagy kérdőíves kutatásban. interdiszciplináris projektben szociológusokkal. azt mérték fel, hogy nagyjából meddig terjednek a nagyvárosi településhatárok. ipari parkok, lakóparkok, hipermarketek, belvárosi üzletek építése szempontjából ezek ugye fontosak.

mondtam neki, hogy az agglomerációk határát elsődleegsen abból lehet tudni, hogy az emberek mely településegyütteseken alkotnak szaporodási közösséget. többen kötnek házasságot azon belül, mint azon kívül. (ezt nem fogod érteni.)

kérdezzék meg, hogy hol lakik az a lány/fiú akivel szexelnek. leginkább ebből tudják bejósolni, hogy az elkövetkező években hányan költöznének a városba be, illetve onnan ki a városkörnyékre.

erre azt mondta, hogy na jó. de ez "szexizmus". jó, hogy szexizmus. a szociológia alapja a biológia. és a biológia elég erősen szexista. mondtam neki, hogy etnikai jelleget is mérthetnék. erre azt mondta, hogy az "fasizmus". ember, ember. ezek objektív mérések. nem azt mondja, hogy egyik vagy másik nemzet, nemzetség, nemzetiség a jó, vagy a rossz. hanem egyszerűen kiméri ezeknek a nemzedéki határait. erre a földrajzos ismerősöm azt mondta, hogy ezt természettudományosan persze így kellene. elemi biológia. de értsem meg, hogy ezt így ideológai értelemben nem lehet a liberális zsidók miatt. mert ha ezt felvetné szegeden, akkor azonnal kirúgnák. és mindenhonnan kiraknák, mert ez a "világhírű" szociológusokból álló "liberális" politikai csoportosulás egy kirekesztő szemét társaság. és a multiknak csinálnak egy huszonvalahány oldalas kérdőívet. amit egyébként senki sem tölt ki a neten se. így ők írnak majd valamit a tanulmányba. ezért a "kutatásért" elég jól fizetnek.

a nyelvészetben nem szabad olyasmit gondolni, hogy mondjuk a német cél és a magyar csel, csal szavak esetleg nem véletlen függnek csengenek össze. hiszen az indoeurópai nyelvészet azt mondja, hogy a szavak közötti kapcsolat véletlen. a kutya magyarul csak véletlenül kutya. lehetne dog vagy hund is. és az lehetlen, hogy mondjuk eredetében hangutánzó szó. (mert olyan csak nagyon kevés van.) az nem lehet, hogy a német és a magyar kutyák másképp ugattak. persze ez egy feltevés. lehet, hogy hülyeség. de a tudomány legalábbis kísérleti oldalról ilyen. a tudós gondol valami orbitális faszságot. aztán amennyire csak tudja obejktív megméri, hogy hátha nem igaz. egy kicsit annak is szurkol, hogy ne legyen igaz. mert akkor kitalálhat egy újabb orbitális faszágot. de néha beletrafál.

magyarországon a bölcseletet így nem szabad művelni. van egy ideológia, amit rendszerint egy ortodox kommunista vagy ortodox liberális zsidó kitalált. és azt kellene érvényre juttatni. a nyugatos ideológiával összekapcsolni. ha a francia jelelmélet azt mondja, hogy a jel és a jelentés néhány kivételtől eltekintve nem függ össze, akkor a cél, a csel és a csal szavak összecsengése is csak véletlen lehet. meg különben is ezek ősi finn szavak. csakhogy ugye a nyugat-indoeurópaiak is őseurázsiaiak. és akkor lehet, hogy a child-család, a field-föld, a hone-home egyezések nem teljesen véletlenek. lehetnek persze. de alapból ne vessük el ezeket. csakhogy erre a "liberális" zsidók és "konzervatív" elvbarátaik azt mondják, hogy ezeket az alternatív nyelvelméleteket csak idióta, fasiszta, kripli, kretének találják ki. a csel, a csal, a csór hogyan függnének már össze. a csűr és a csavar. a gyökelmélet téves. hiszen a magyar szókincs finn. igaz, hogy sokkal több a török, türk kapcsolat. de az nem számít. mert az ősmagyar finn volt. csak lecserélték a szavakat. a magyarok minden szót átvettek valahonnan. vándorkereskedők tanították meg őket beszélni. és ezt szinte kizárólag magyar zsidók és német bölcsészek mondják az akadémiában. liberális zsidó liberális zsidó hátán. hazaáruló német. a bölcseletet idegenek diktálják. minden nép úgy építi fel a kultúráját, hogy abból a saját dicsőségét emeli ki. a böcselet ha nem nacionalista, akkor alávaló. a tudományt objektív méréskre kellene alapozni. a szociológiát biológiára, földrajzra, nyelvészetre és nem valamilyen istenverte ideológiára. a csúnya gonosz nagy magyarok elnyomják a szegény kis cigányokat. ezt csak a magyar zsidó szociológiai iskola állítja. ezt a vidéki cigányok többsége se mondja. néhány belvárosi filoszemita szociológus a villájában.

2017.07.16. 11:03:21

@screpes:
tölgyessy mondja azt, hogy orbán és a fidesz 1% esélyt se akar adni arra, hogy elveszítse a hatalmat. azért, mert ők megtapasztalák egy állampárt összeomlását. ha a fidesz veszít, akkor az valamilyen nemzetközi változás és gazdasági összeomlás következménye. és abból egy újabb rendszerváltás következik és valami elszámoltatás. és ezt orbánék mindenképpen el akarják kerülni. szerintem ebben tölgyessy péternek igaza van. én mondjuk nem kedvelem őt, mert a világmagyarázataiból az következik, hogy nincs megoldás. a magyar társadalom nem elég nyugatos. a fejlődés csak úgy lehet ha a nyugatot még több nyugatossággal megelőzzük. és az nem megy.

ha orbán 18-ban is győz, akkor ezt a rendszert kell majd valamilyen módon korrigálni. akár orbán nélkül. de nem lehet leváltani 2-2,5 millió fideszest és 1-1,5 millió jobbikos választót. társadalmi béke úgy lehet, hogy a rendszer önkormányzati keretek között konszolidálódik. vagy persze felőlem váltsák le orbánt. de az hogyan működne. van a botka-vona-bokros kormány úgy, hogy azt kívülről támadva vagy támogatja gyurcsány. ez csak úgy lehetséges, hogy kívülről diktálnak. persze egy gazdasági összeomlás esetén ez következhet. de ha olyan nem lesz, vagy nem lesz túl jelentős, akkor marad a konszoldiáció önkormányzati keretek között.

persze lehet, hogy ez csak a fővárostól távol a pusztából tűnik így. a polgári konzervatív fejlődés az, hogy fel kell építeni egy várost. az ideológia az elemi matek. most meg azon kell vitázni, hogy ez kommunista, szocialista, liberális, nacionalista, fasiszta, stb. a filoszemitákat el kell zavarni azért, mert ezt kizárják. civil engineering társadalom mérnöködés. te csak ne akard megmondani, hogy a közösségi tefu hány furgot vegyen. egészen addig amíg egy pesti magyar liberális zsidó meg nem akarja mondani. ezeket nem kell kitalálni. ezeket mindenki tudja aki kicsit is értelmes. csak van egy vagy néhány ideológia, amelyik ezeket tiltja. a filoszemita felfogás és a zsidókeresztény vallás. a sémita törzsi tudat. nem azt állítom, hogy az feltétlen rossz. hanem azt, hogy a liberalizmus az, hogy többségnek attól valamelyest el kell térnie ettől a filozófikus mesterrassztól.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.16. 11:08:30

@444:

"az agglomerációk határát elsődleegsen abból lehet tudni, hogy az emberek mely településegyütteseken alkotnak szaporodási közösséget. többen kötnek házasságot azon belül, mint azon kívül. (ezt nem fogod érteni.)"

Hogyne érteném: ezért nem házasodott össze soha apád és anyád, mert más településeken nőttek fel. Ezért nem házasodott össze soha az én apám és anyám, ugyanis 180 km-re egymástól születtek. Ezért nem házasodott össze soha a bátyám a feleségével, mert egymástól 280 km-re nőttek fel. Ezért nem házasodtam én össze a feleségemmel, mert 9,800 km-re születtünk. Ezért nem házasodott össze soha az unokaöcsém a feleségével, mert egymástól 350 km-re születtek.

"etnikai jelleget is mérthetnék. erre azt mondta, hogy az "fasizmus". ember, ember. ezek objektív mérések."

Nincs egy eredeti gondolatod sem: en.wikipedia.org/wiki/Phrenology

"a child-család, a field-föld, a hone-home egyezések"

Milyen egyezések?

"a tudományt objektív méréskre kellene alapozni. a szociológiát biológiára, földrajzra, nyelvészetre"

Hát alapozd. De ne csak pofázz róla, hanem végezd is el a munkát.

"ezt a vidéki cigányok többsége se mondja."

Te honnét tudod azt, hogy mit mondanak a vidéki cigányok?

2017.07.16. 11:50:00

@444:
nem tudom, h van-e a tradicionalizmusnak olyan formája, ami sikeresen lenne alkalmazható a társadalomszervezésben, akkor, ha azt - a tradíciókat kizárólag hatalmi célokból, de a "progresszivistákkal" - legalábbis az azokhoz(egyelőre) tapadó, a konzumidiotizmus eszközrendszerét a "progresszió terjesztésére" használt módszereivel azonos módon ápolják, ill. nagyobbrészt kitalálják, miközben ezek csak egy marginális kisebbség, egy törpe minoritás hatalmi-anyagi érdekeit szolgálják.
persze megértem, hogy van a népességnek egy túlnyomó része, amelyikben rendszerektől független és hosszú időszakokat átívelően élnek a rá nehezedő nyomorúság minden fajtájának túléléséhez és a "méltóságának" megtartásához kötődő tradíciók és adódik, h a jónép ezek közül a számára ismerőseket tudja inkább "befogadni".
a "progresszivisták" kísérletei sztm 2 területen buktak meg; az egyik; nem sikerült automatikusan összekötni az erőforrás hiányos és rendkívül nyitott gazdaság igényeit az oktatás eredményeivel, sőt az ő oktatáspolitikájuknak nem is ez a prioritása.
a nyomorúság enyhítésére tett némileg sikeresnek mondható lépések, ill az ennek következtében bekövetkezett sikeres felzárkózás az oktatásban, az általános ismeretek szintjén, nem hozott magával semmiféle automatikus mobilitást a társadalomban.
"progresszivista" "tudásalapú" mobilitás helyett amúgy is a "tradícionalista" "mi kutyánk kölke" elv működött, csak ez az elitváltás identitásalapú igényének korlátjába ütközött a ki a mi kutyánk? kérdés élesedésével.
végül is konzerválódott a gazdaság és a társadalom torz szerkezete.

2017.07.16. 12:52:45

@Bánegressy:
nekem az véleményem, hogy a korai horthy és a késői kádár kor sikeres volt társasadalomszervezésben. előbbi gazdasági, utóbbi kulturális értelemben. én ezeket a magyar tradicionalizmus részének tekintem. tovább vihető elemeinek. amiért persze mindkét oldalról megköveznek.

a "németes" rendpártiság is ilyen hagyomány. csak a magyar nem császári, hanem királyi jellegű, ami kevéssé szigorú. (van benne francia nevelőnős elem, mint a ruszkiknál). a példánál maradva az, hogy van az akadémia. és az alá tartoznak az egyetemek. és az alá a karok. és azokban intézetek. és azokban tanszékek. és azok tanítják a tantárgyakat. ez ugye tradicionális hiearchia. úgy válik magyarrá, hogy területi elvvel kombinálódik. térségi felsőoktatási hálózat jön létre. erre azt szokták mondani, hogy egy merev félfeudális-félföderális világot eredményez. egy poroszos-oroszos iskolarendszert. na lehet, hogy ez ez közoktatási rendszer válna be. ez a hagyomány.

arról kell vitázni, hogy a közoktatásban kell-e egységes tanterv. az a közoktatás. és nem az, hogy mindenki azt tanít, amit akar. aztán azon lehet vitázni, hogy a közoktatás átlagosan meddig tartson élet években. és a tanítási napon belül meddig kövesse a szigorú rendet. a prezi alapító azt mondja, hogy nem kellenek tantárgyak. dehogy nem kellenek. hétvégi szakkörök kellenek, ahol a korábban megtanult tudományterületek, vagy a művészeti ágak összekapcsolódnak. a jobb képességűeknek kellenek szakosított tantervű osztályok, fakultációk és szakkörök. és ha valaki valamiből gyengébb, akkor korrepetálás. a hétvégi szakkör a tankerületi művelődési házban hagyomány. a kistérségi (járási) tehetséggondozás hagyomány. a falusi házitanító hagyomány. csak ezek nem zsidó hagyományok. nem is zsidókeresztények. de hagyományok. nem egyetlen törzsi csoport világképéből kellene levezetni a közéletet. azt sem szabad kizárni. azzal semmi probléma nincs ha kigészíthetik a többségi magyarokat. ha ezt nem akarják, akkor másik hazát kell maguknak keresniük. idegenek diktálnak.

nagyon kiváló matematikus vezeti az akadémiát. de az egy nemzeti közintézmény. és az akadémia elnökének nem az a dolga, hogy a fiatal tudósokat amerikának kiszolgáltassa. hanem utasítsa az egyetemeket, hogy azok egységesítsék a szakiskolai, szakközépiskolai és szakfőiskolai tanterveket. mert különben az egyetemen is középiskolás anyagot kell tanítani. mert van aki önhibájából, vagy anélkül, de nem tanulta. a rendszerváltás után egy liberálisnak modott szemét társaság szétverte a közoktatást. és azt helyre kell állítani. nem megy máshogy. és ha nem megy máshogy, akkor az oktatási minisztériumból kell utasítani az akadémia elnökét. és ha nem tetszik neki, akkor mint a macskát szarni úgy kell kitenni. ha nem méri fel ésszel, hogy nem egy szűk belvárosi elitért felelős mint egy zsidó magánintézményben (az is lehet szuper egyébként nem azt állítom, hogy az rossz vagy gonosz). de a tradicionális nemzeti keresztény államiság keretében az akadémia nem úgy működik ahogyan jelenleg. ha a szabad bölcselet nem nemzeti jellegű, akkor az alávaló. a természettudomány másik kérdés. abban a magyar iskola olyan, hogy olyan nagyon sokban nem különbözik a nemzetközitől. mert a fizika ugyanaz bécsben, mint pesten. persze ezt se tudjuk. ebben is csak hiszünk. a lajtánál nincs semmi természeti jelenség, amitől a fizika lényegesen megváltozna. de a társadalom ha nem is lényegesen, de valamelyest megváltozik. és az irodalomtanítás és a történetírás is. persze ettől még egy szombathelyi mehet bécsújhelyre tanulni. ettől még lehetnek k.u.k. társintézmények. ez is ugye tradíció. és hosszasan lehetne ezeket sorolni. a helyi hagyományokkal nem is akarlak untatni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.16. 13:15:46

@444:

"arról kell vitázni, hogy a közoktatásban kell-e egységes tanterv."

Bizony, hogy kell vitázni, akármennyire is nem tetszik ez neked. Ugyanis ha egységes a tanterv, akkor élessé válik az a kérdés, hogy milyen legyen az az egységes tanterv: hogy mi kerüljön bele. Míg ha nincs egységes tanterv, akkor a vita elkerülhető: minden iskola olyan tantervet dolgoz ki magának, amilyet jónak lát. A szülők (ideálisan figyelembe véve a csemeték preferenciáit is) pedig választanak a különböző iskolák között. Aki "tradicionális" iskolába akarja küldeni a gyerekét, az oda küldi; aki meg Prezi-féle "tantárgytalan" iskolába, az meg olyanba. Tudod, a választás szabadsága: a liberalizmus. Amiben a tradicionalizmust/konzervativizmust _is_ választhatja a szülő és/vagy a gyerek magának.

"a rendszerváltás után egy liberálisnak modott szemét társaság szétverte a közoktatást. és azt helyre kell állítani. nem megy máshogy. és ha nem megy máshogy, akkor az oktatási minisztériumból kell utasítani az akadémia elnökét. és ha nem tetszik neki, akkor mint a macskát szarni úgy kell kitenni. ha nem méri fel ésszel, hogy nem egy szűk belvárosi elitért felelős mint egy zsidó magánintézményben (az is lehet szuper egyébként nem azt állítom, hogy az rossz vagy gonosz). de a tradicionális nemzeti keresztény államiság keretében az akadémia nem úgy működik ahogyan jelenleg. ha a szabad bölcselet nem nemzeti jellegű, akkor az alávaló."

Túl sok Alexander Dugint olvasol.

2017.07.16. 15:42:16

@neoteny:
nekem nincs problémám azzal, hogy a prezi csinál egy tantárgy nélküli iskolát. csak azt mondom, hogy az nem közoktatás.

közoktatás olyan, hogy ha bemegy egy tanító az iskolába aradványpusztán és a pasaréten, akkor majdnem mondják. mert ugyanaz a tananyag, ugyanazok a taneszközök, stb. a közoktatás hagyományosan egy uniformizált hadikommunizmus gyerekeknek. ami nem hangzik túl jó. de ez a poroszos-oroszos iskola.

értem én, hogy így nem lehetnek iskolateremtők. az én legjobb tanárom azt csinálta, hogy a háború után kezdő tanárként összeszedte az összes matematikai versenyfeladatot és leközölte a kömal, vagy valamilyen elérhető nemzetközi matematikai lap. és fogta az addig megjelent szakosított tantervű tankönyveket, valamint az általános tantervű osztályok könyveiből hozzáadta az abban nehéznek ítélt "csillagos" feladatokat. ezeket tematikusan rendszerezte úgy, hogy spirál füzetekbe kimásolta az egészet. ezt megcsinálta kezdő matematika tanárként. és utána ezt feladatgyűjteményt bővítette egészen addig amíg nyugdíjba nem ment. a következető 1977-ben volt arany dániel versenyen a negyedik feladat. felírta a táblára. (arany dániel egy nagyon kiváló zsidó népoktató volt. akit eszement módon megöltek. pontosan értem, hogy ha másért nem, akkro ezért nem szabad zsidózni. és száz okok tudnék mondani, hogy miért nem. de arra is, hogy miért igen.) zoli bácsinak volt egy tanterve, amit ő állította össze. és lényegében csak ő tanított úgy ahogy. a megyei pedagógiai intézet is nyilván kiadott valami tanmenetet. zoli bácsit nem érdekelte. az iskolában minden nap ott volt nulladik órában. és ha valaki valamit nem értett és odament hozzá, akkor elmagyarázta. egy iskolateremtő matematika tanár volt. nemrég halt meg. de ez a rendszer így nem jó. a közoktatásban legalábbis. az sem jó ha rendszer túlságosan szabad.

ha én lennék az oktatási miniszter, akkor a királyi általános iskolában és középiskolában délelőtt közoktatatás folyna. egységes kerettantervet követve a tanári kézikönyv útmutatásai szerint. és délután van lehetőség fakultációra és korrepetálásra. vagy esetleg a nulladik órában. hétvégén pedig szakköri foglalkozások vannak. és az is fele részben szabad. mert a másik fele egy pregraduális tehetséggondozás, amit az akadémia, az egyetemek és a főiskolák állítottak össze a gyerekeknek. és ahhoz egy gyerek akkor is hozzáfér ha a polgármester a főtéren a hóhérral pózol. a közoktatás keretei között ugyanazt kapja, mintha a palotanegyedbe születik.

ez a rendszer megadja a tanároknak a lehetőséget, hogy alternatív tanterveket dolgozzanak ki. és az állami közoktatási intézményeken lehet magánintézményeket fenntartani. de amíg a prezi iskolában 10 gazdagra jut 1 szegény gyerek (akit gondosan kiválogatnak, mert szar szemét emberek, mert ez a másik 10 szegényt még inkább megnyomorítja, de a prezisek ebbe belszarnak, mert egy ők az a vallásfelekezet, csak nem népoktatók, mint arany dániel, nem az a minőség, hanem söpredék). de ettől még legyen. csak amíg ezek az iskolák a szegények töredékét sem képzik úgy, hogy még az állami normatívát is felmarkolják és adókedvezményeket kapnak, befektetési alapokból semmiből teremtett dollárt. mindezt belvárosi környezetben. úgy könnyű.

2017.07.16. 15:45:38

@neoteny:
túl gyorsan gépelek. és kötőszavakat kihagyok. de azért remélem érthető.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.16. 18:50:05

@444:

"az én legjobb tanárom azt csinálta, hogy [...] de ez a rendszer így nem jó. a közoktatásban legalábbis. az sem jó ha rendszer túlságosan szabad."

Vagyis az a "rendszer", amit magad számára a legjobbnak ítélsz meg, nem jó mások számára.

"amíg a prezi iskolában 10 gazdagra jut 1 szegény gyerek (akit gondosan kiválogatnak, mert szar szemét emberek, mert ez a másik 10 szegényt még inkább megnyomorítja"

Miért is?

2017.07.16. 21:22:09

@neoteny:
a magyar társadalomban a jövedelmek nyugati mércével úgy oszlanak el, hogy van 1 gazdag, 10 középosztálybeli és 100 szegény. és amíg mélyszegénységben élők a lehető legtöbb gyereket szülik (az egyikből majd csak lesz valaki), addig a középrétegek az 1 gyereknek akarják a legtöbbet megadni. erre segít rá a pozitív diszrimináció. az, hogy a középrétegtől progresszív adóztassal irányítják át a készpénzt a szegény családoknak a gyerekvállalásért cserébe. ebből lesz az, hogy eszünk, iszunk, baszunk, cigányok vagyunk. mi kell még? legyen cipő a gyereknek a szociális boltban. és így felnőtt egy generáció. az iskolában nem volt semmit sem kötelező tanítani, se tanulni. mert a tanárra bízták.

ennek a prezis társaság tapsol. mondván, hogy ez a jó, mert így az iskolák között verseny van. rendben van. de a ricsei cigányok így brutális versenyhátrányból indulnak. és a sok szegényból kiválasztanak maguknak egyet. a többit magára hagyják. tehát ők az állami rendszer összeomlására játszanak. arra, hogy az állami normatívát felmarkolva versenyelőnyt generálnak maguknak, és a többit ott hagyják a francba. és ők ezt szociálisnak mondják. és liberálisnak.

ebből lesz aztán tömegével azok a települések, ahol az értelmiségiek aránya a kritikus szint alá csökken. és a polgármester kiállhat a főtérre a hóhérral. és a köznép úgy is megválasztja, sőt újraválasztja. persze részben ez megyeszékhely nyíregyháza és a régióközpont debrecen felelőssége. de ezek a városok örülnek, hogy a saját külterületeik problémáját megoldják. a főváros elképzelése az, hogy oda "felköltözik" az értelmiség. és így lesz budapest világváros. mert van mondjuk 200 színház. és azok versenyeznek. de az állam finanszíroz 200 színházat és úgy versenyeznek. vidéken összesen annyi színház van mint pesten néhány utcában. ők versenyeznek állami pénzen. minden sarokra jusson egy. amerikanizált metropoliszt akarnak építeni. ami leszakítja a vidéket azzal, hogy az erőforrásokat egy városias (urbánus) központba koncetrálja. ez a modernizáció. a progresszió. a kapitalizmus. fővárosiasodás. csakhogy túricse népe megszavazza a fideszes, érpatak népe a jobbikos polgármestert. és egyébként ez általánossá válik az országban. a többség a "liberálisnak" mondott istentelenek ellen fordul. jelzem az egyház ugyanígy elitista iskolákat akart a 6 és a 8 osztályos gimnáziumokkal. elviszi a jobbakat. és utána a rosszabbak maradnak a francba. és utána leszakadnak. azok a liberális és a konzervatív értelmiséget is kiszorították a hatalomból. települések százain, vagy ezrein az értelmiség a kritikus szint alá csökkent úgy, hogy azért gyerekek születnek. megindult az elcigányosodás. az érpataki polgármester azt mondja, hogy öljétek meg a buzi prezit. lázadás a liberalizmus ellen. de ez egyenes következménye annak a rendszernek, ami kiépült. és most orbánék rombolnak. felszámolják a régi tankönyvkiadókat, alternatív oktatási műhelyeket. lényegében egy olcsó szakmunkásképzést preferálnak futball akadémiákkal. és ezt ugye megszavazza a nép.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.17. 00:47:26

@444:

"így felnőtt egy generáció. az iskolában nem volt semmit sem kötelező tanítani, se tanulni. mert a tanárra bízták."

No de hát 1948 és 1989 között felnőtt két generáció, amelyik az iskolában megtanult mindent, mert kötelező volt tanítani is meg tanulni is, mert a közoktatásban volt egységes tanrend. És eltűntek a társadalmi különbségek, és nem voltak mélyszegénységben élők.

miért 2017.07.27. 23:21:19

@444: Legalább is a hozzá hasonló alja népekről!

2017.07.28. 09:02:05

@miért:
nem szavazok se orbánra, se orbán ellen.
süti beállítások módosítása