1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.07.02. 10:33 HaFr

Ellen-forradalmi katolicizmus vagy multikulti. Van harmadik út?

Kapcsolódó kép

A 19. század eleje a francia forradalomra történő konzervatív reakcióval indult, és a legpregnánsabb vonulata az ellen-forradalom volt, amely az ún. konzervatív forradalmiság első megnyilvánulási formája lett az utóbbi kétszáz évben. Az ellen-forradalom maga is forradalminak gondolta magát, nem egyszerűen egy forradalom felszámolásának és a konszolidációnak a kísérlete volt. Hasonlót fedezhetünk fel a katolicizmus mai Ferenc-ellenes (pro-benedekiánus) szárnyában, amely itthon -- többnyire az orbánizmussal találkozva, a Fidesz-állami lojalitással egyesülve -- megosztja a katolikusokat (de áttételesen a többi bevett egyházat is).

Az orbánizmus ellen-forradalmi ambíciója persze nem katolikus az evangélium és az egyetemesség értelmében, viszont katolikus a kétszáz évvel ezelőtti ellen-forradalmiság értelmében: katolikus, mielőtt keresztény lenne. A vallásban az autoritást, a liturgiát és a hagyományt, nem az evangéliumot, a szeretetet és az inkluzivitást részesíti előnyben. Intézményi és nem evangéliumi. A katolicizmusnak ez a kétféle értelmezése (és harca) végighúzódik az egyház egész történetén, és nem mellesleg érvényes a civilizációnk egész gyakorlatára nézve is.

Ezzel a tekintélyelvű katolicizmussal szemben áll egyfelől Ferenc pápa szeretetkereszténysége, másfelől a nem-hívő kulturális és civilizáció-kritika, amely utóbbiak most a migráció kezelésében pl. egy platformra kerültek a tekintélyelvű katolicizmussal szemben. 

Mármost a katolicizmus művészete (és izgalma) a két komponensének egyensúlyában van. Válsághelyzetekben a formális, tekintélyelvű, liturgikus hagyománynak nagyobb lehet a szerepe a katolicizmus fenntartásában, márpedig a katolikus egyház feladata legalább annyira a saját hagyományának gondozása, mint a szeretet elvű, biblikus expanzió. Ha az utóbbi ellentétbe kerül az előzővel, pláne ha erre ráerősít az egyébként ateista véleményformálók nem egészen érdekmentes felsorakozása jelen esetben Ferenc pápa szeretetkereszténysége és a formátlan (gyakran protestáns) Krisztus-rajongás mögött, az könnyen rombolóvá válhat a katolikus hagyományra. Krisztus egyházat alapított ezen a Földön, amely a szeretet művelésének kerete. Sem az evangélium, sem az egyház nem lehet meg a másik nélkül a krisztusi szeretet művelésében. A hagyomány és a formák felszámolása végső soron a szeretetmisszió szétporladását és a világban való feloldódását is jelentené.

A katolicizmus példátlan tudás- és civilizációs bázis Európa történetében. Európaiságunk formájának őrzésében a katolicizmusnak kiemelkedő küldetése van, ami bizonyos szempontból túlmutat a missziós parancson, akár a két szeretetparancsolat radikális értelmezésén is. Még egyszer: a kettő -- "forma és tartalom", hagyomány és evangélium -- nem lehetséges egymás nélkül. Európa abban az értelemben keresztény, hogy ez a hagyománya, ez a formája, és ez a fajta önreflexiója nem takarítható meg a jövőjének súlyos kára nélkül. Kereszténynek lenni -- vagy keresztény Európáról beszélni -- ezért nem vonja maga után magától értetődően a migránsok befogadását (főleg ha az integrálásuknak nincsen olyan alapja, elve, eszméje, amely garantálja az európai formáink fenntartását).

Nem tudom, érdemes, pláne lehetséges-e modus vivendiről beszélni a két aspiráció között. De bajosan lehetne bármelyikről azt mondani, hogy önmagában megállhat, netán a másik felszámolása vagy zárójelbe tétele Európa érdekét szolgálná.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9412634845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2017.07.02. 11:40:51

Hát, nem tudom... Lutheránus létedre, nem tudom, emlékszel-e még arra, amit Luther mondott, hogy lehet üdvözülni az egyházon kívül, de Krisztuson kívül nem... Szerinte az igazi egyház nem az, ami evilági intézményekben ölt formát: az igazi egyház a hívek közössége Jézus Krisztusban - maga a földi egyház pedig lehet és működhet akár Krisztus és a szeretet ellen is (mint annyiszor a töriben).

Azért bevallom, nekünk, hitetlen pogányoknak sokkal egyszerűbb: egész életünkben öldöklünk - aztán megdöglünk valami csetepatéban és máris ott vagyunk a Walhallában. Így lehetünk akár még politikusok is, a lényeg, hogy ártsunk vele!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.07.02. 11:48:54

@Moin Moin: hát igen, én max anglikánnak vagyok jó protestánsként

ricardo 2017.07.02. 12:27:37

E kettősség valóban régi, és legnyilvánvalóbban a kontinentális Európa és az Egyesült Államok vallásosságának eltérésében érhető tetten. Amíg ui. az Egyesült Államokban a vallásosság döntően személyes megtérésen alapul, főként neoprotestáns kisegyházakhoz, karizmatikus mozgalmakhoz kapcsolódik, és Biblia olvasó, addig Európában a vallásosság főként vallásos neveléssel öröklődik (család tradíció), történelmi egyházakhoz kapcsolódik, és liturgikus. (Általában igaz: a vallásos nevelés a történelmi egyházakhoz kapcsolódik, a személyes megtérés a kisegyházakhoz (idehaza pl. Római katolikus egyház vs. Hit Gyülekezete)).

2017.07.02. 14:50:14

@ricardo:
magyarország a kereszténység hagyományosan a nemzethez kötődik. ami ugye a keleties (patriarchális) hagyomány. a nyugatos (matriarchális) felfogásban a kereszténységből nemzetköziség, nemzetközösségi jelleg következik. a magyarok ezt a két hagyományt ötvöznék. nem egyszerű két lovat állani
static.panoramio.com/photos/large/70040026.jpg

2017.07.02. 15:12:29

@ricardo:
személye megtérés a hit gyülekezetében.

debrecenben ez a hitgyülekezet iskolája.
huszargaliskola.hu/
nem mellesleg egy reformátorról van elnevezve. mert azt happolták el.

nemrég avatták az iskola műfüves focipályát.
www.debrecen.hu/assets/media/gallery/hu/5729/1200x800/mufuves-palya-huszar-gal-iskola-mj_94.jpg
kezdőkörben papp polgármester. ez volt éppen a tizedik focipálya átadása a városban és a foci egyházban.

2017.07.02. 15:55:36

@ricardo:
nem mellékesen amerikai iskolabusszal toborozzák a környékbeli gyerekeket.
huszargaliskola.hu/assets/images/gallery/big/sulibusz3-183538_.jpg
egyetlen egyház se kizárólag a személyes megtérésre van alapozva. hanem a hitgyülekezete mint minden rendes egyház adót szed (a jövedelemből egy tizedet "illik" beszolgáltatni), abból vesznek iskolabuszt. csinálnak robotika szakkört.
huszargaliskola.hu/assets/images/gallery/big/tamop314nagyricsi-14-222118_.jpg
és ha a képen nagyricsi is beszolgáltatja a tizedet németh sándor nagyúrnak, akkor lesz zsidó-keresztyén hitgyülekezete. a nagyúr kisfia a kádárista kisnyugdíjasok szavazataival harcolnak a horthyfasiszta magyarokkal szembe. miközben persze a költségvetésből lenyúlnak mindent, amit csak lehet. ezt nagyricsi vagy támogatja, vagy nem támogatja. mondhatja azt is, hogy milyen jó és bólogathatnak a hit csarnokában. és azt is, hogy a huszár gál a biznisz egyházi létből térjen vissza a reformációhoz. németh sándor nyilván ezért harcol a nemzeti kereszténység ellen. szembe áll a kossutista nemzeti liberálisokkal, a bocskai sapkás nemzeti radikálisokkal, a görög katolikus krisztus katonáival.
sokszinuvidek.24.hu/app/uploads/sites/11/2016/09/krisztus3.jpg
nem csak arról van szó, hogy melyik jelmezes csoport nyeri meg a farsangi mulatságot. az egyház a hatalomról is szól.

Lexa56 2017.07.02. 16:06:47

@HaFr: high church :)De volt ott Wesley is:)

2017.07.02. 16:10:19

a forró ősz, meg a lázadás víziója, amit OV delirál (és ez sajnos nem biztos, h csak delirium), azt sejteti, h ellen- forradalom.
ehhez még csak nem is kell vallásosnak sem lenni.
ebben szerintem legfeljebb csak fölnagyítódik a migránsok szerepe azáltal, h a jelenlegi európai intézményrendszer nem nagyon tud mit kezdeni velük.
a fő szempont szerintem az , h a "hagyományos" (neo)liberális establishment bukdácsol és nincs széles, tradíciókon alapuló háttérbázisa.
reakciósék (élükön Orbánmester) természetesen azonnal elitváltásban (és elit kizárólagos uralomban)váltak érdekeltté és ez könnyen véghezvihetőnek is látszik, hiszen ennek az elitnek vannak is tradíciói a hatalomépítésben, támogatottsága a mindennapi kenyerünkön alapul és ezért nagyon erős. pláne, h gondoskodik is róla, hogy ez hangsúlyosan jelenjen meg az alávetettek viszonyulásának a homlokterében.
katolikus, mielőtt keresztény lenne: kit érdekel, ha busásan támogatja az egyházat.(l.: keresztapa I.-II.-III.)
azért még nincs lefutva, mert az elégedetlenség nagy erőt jelent a másik oldalon és az ilyen etatista, autoriter rendszerek gyorsan kiváltják ezt az elégedetlenséget.
ha nincs vita, ha konfrontáció van "bármi jöhet".

2017.07.02. 17:04:40

@HaFr:
már csak egy uralkodó hiányzik, akinek hat felesége van és kettőt lefejez.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.02. 17:30:04

@Moin Moin:

"aztán megdöglünk valami csetepatéban és máris ott vagyunk a Walhallában"

Az iszlám hit győzelméért meghalt mártírokat 72 szűzlány várja a túlvilágon. Azért azt nem könnyű űberelni.

Khonsu 2017.07.02. 19:59:18

Egy kis frissítés nem árt a katolikus (és a többi történelmi) egyháznak sem, mert egyenes úton haladnak a múzeummá válás felé. Fontos az intézmény és az evangélium is, de a legfontosabb, hogy legyenek hívők, mert nélkülük semmit sem ér az egész, csak egy halom kő és papír.

Persze ésszel kell csinálni, de ismét eladhatóvá tegyék önmagukat a fiatalok között is. Sokat tanulhatnának a "kisegyházaktól" ezen a téren.

Khonsu 2017.07.02. 20:01:07

@Khonsu: *ismét eladhatóvá kell tegyék

nevetőharmadik 2017.07.02. 23:15:20

@neoteny: Azért annak is megvan a bája, ha egy nő szereti a szexet, nem csak kíváncsi rá :)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.02. 23:39:31

@nevetőharmadik:

Lehet, hogy statisztikai alapon működik az ígéret: annyi közül akad négy, amelyik született tehetség. Annál több pedig a földön sem tartatik kívánatosnak az iszlám szerint.

Khonsu 2017.07.03. 01:31:01

@nevetőharmadik: @neoteny:

Azok huri-k, gyakorlatilag túlvilági szexrobotok. Kifejezetten arra lettek teremtve és ezért jobban értenek hozzá, mint bárki más. :)

Kár, hogy az egész csak háborús propaganda, és a Korán-ban csak annyit említenek róluk, hogy szépek, szó sincs róla, hogy a delikvens kapna akár egyet is...

2017.07.03. 10:10:44

Kedves Hafr! Rendhagyó módon hadd reagáljak egy Kincs ami nincsből vett idézettel:
"- Egyre keményebb vagy, Frisco!
- Egyre."

:))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.07.03. 11:33:02

@Petimester: jó egy lapon gyerekkorom sztárjaival :)

Sergő Z. András 2017.07.03. 12:35:43

A szerző ebben a kontextusba hová helyezi II. János Pál pápát?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.07.03. 12:50:22

@ryzsyblog: sztem ő egyértelműen a konzervatív, intézményes oldalra kerül, miközben jól terjesztette az evangéliumot, 55%-45% (?), jó középút

2017.07.03. 14:20:28

@HaFr:
hja, és mik voltak szent jános pál konzervatív intézményes válaszai az egyház problémáira? a nagy semmi! viszont sajtója jó volt. az egyszerű halandó azt gondolta, hogy ennél jobb nem is lehetne. aztán jött a bohóc francseszkó, aki a hülyeségben túltesz mindenkin.

2017.07.03. 14:22:02

a legjobb talán az volt, amikor mentőkutyával kezett fogott. mint krisztus földi helytartója. persze nem követem a twitteren.

Moin Moin 2017.07.03. 19:40:09

@neoteny: Jaj, ne már!
Azt a 72 szűzlányt elhasználjuk egypár nap alatt (na, jó, neked kitartanának vagy 10 évig...) és utána jön a dögunalom, időtlen időkig...

Bezzeg a Walhallában: ott minden nap újra harcolunk, így a buli örök!:-)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.03. 20:41:18

@Moin Moin:

"na, jó, neked kitartanának vagy 10 évig..."

Eszerint átlagosan kb. hét hetenként unnék rá egyre. Azt egy kicsit rövid időtartamnak gondolom, de hát lehetnek a huriknak is személyiségzavarjaik ...

"a buli örök!"

Előbb-utóbb eljön Ragnarök.

Khonsu 2017.07.03. 22:20:59

@neoteny:

wikiislam.net/wiki/72_Virgins

Ezt a 72 szűz dolgot csak hozzáköltötték.

Tamáspatrik 2017.07.03. 22:41:59

Megközelíthető ez az emberek (állampolgárok) szempontjából is: milyen lelki, közösségi igényeik vannak? Ők is formálják a mai egyházak képét, stílusát.
Katolicizmuson belül is természetesen van reform szárny, ott van például Pál Ferenc atya pszichologizáló, dzsembori jellegű mozgalma és főként fiatal papok hoznak be időnként üde színeket a liturgiába és a hívőkkel való kapcsolatba. (Nem beszélve a sok egyéb egyházról, amelyek szintén afféle "szabad piacon" versengenek a hívőkért.)
A katolicizmus hagyományos szárnya viszont talán erősebb, súlyosabb, és mereven szertartáspárti. Ez nem értékítélet, még ezt is lehet színvonalasan és hitelesen művelni. Sokan egyébként ezt igénylik, mert inkább hagyományközpontú felfogásúak, a merev keretekhez jobban ragaszkodnak.
A politika hiába próbálja meg irányítani nálunk ezt a folyamatot, kevés hozzá, hogy terelni tudja az eseményeket. Az egyetlen esélye, ha kvázi feudális viszonyokat képes létrehozni ("ellen-forradalmi"), mert abba a képbe nagyon jól beleillik egy mereven hagyományközpontú katolikus egyház, ahol tényleg a lélekölő formalizmus tarolhat.
Nem véletlen, hogy a nagy egyházakat nyomja pénzzel a kormány.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.03. 22:55:32

@Khonsu:

_Ez_ a link épp' nem tagadja a Paradicsombeli szüzek (szexrobotok) létét -- és tartalmaz egy linket wikiislam.net/wiki/Authenticity_of_72_Virgins_Hadith ami specifikusan a 72-es számról értekezik.

"Ezt a 72 szűz dolgot csak hozzáköltötték."

Valóban: és mivel az iszlámban nincs központi autoritás (mint a katolicizmusban a pápa), aki eldöntené azt, hogy mi _érvényes_ hozzáköltés és mi nem az, semmiképpen sem mi gyaurok fogjuk eldönteni azt, hogy mi a helyes iszlámista tanítás.

2017.07.05. 20:10:01

"Az orbánizmus ellen-forradalmi ambíciója persze nem katolikus az evangélium és az egyetemesség értelmében, viszont katolikus a kétszáz évvel ezelőtti ellen-forradalmiság értelmében: katolikus, mielőtt keresztény lenne."

Nem értek egyet. A felcsúti boszorkányúr előre kifigyeli, hogy különböző értelmiségiek mit projektálnak rá, majd felveszi ezeket a szerepeket addig, ameddig ez számára hasznos. Hétköznapi kifejezéssel talán ezt nevezném elvtelenségnek.

Tegnapelőtt Tölgyessy Péter elemzéseiből polgári, liberális társadalmat épít, tegnap Pogátsa Zoltán "illiberális fejlesztőállam" nevű elemzéseiből "Szingapúrt és Dél-Koreát" utánozza, ma 444 kommentjeit ölti magára, holnap talán HaFr és Nuntiulus Noster gondolatmeneteit fogjuk hallani tőle.

2017.07.05. 20:10:07

"Az orbánizmus ellen-forradalmi ambíciója persze nem katolikus az evangélium és az egyetemesség értelmében, viszont katolikus a kétszáz évvel ezelőtti ellen-forradalmiság értelmében: katolikus, mielőtt keresztény lenne."

Nem értek egyet. A felcsúti boszorkányúr előre kifigyeli, hogy különböző értelmiségiek mit projektálnak rá, majd felveszi ezeket a szerepeket addig, ameddig ez számára hasznos. Hétköznapi kifejezéssel talán ezt nevezném elvtelenségnek.

Tegnapelőtt Tölgyessy Péter elemzéseiből polgári, liberális társadalmat épít, tegnap Pogátsa Zoltán "illiberális fejlesztőállam" nevű elemzéseiből "Szingapúrt és Dél-Koreát" utánozza, ma 444 kommentjeit ölti magára, holnap talán HaFr és Nuntiulus Noster gondolatmeneteit fogjuk hallani tőle.
süti beállítások módosítása