1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.06.25. 09:35 HaFr

A török hódoltsághoz mérhető hanyatlás vár ránk?

Kapcsolódó kép

Magyarország a török hódoltság idején -- noha nem kizárólag e miatt -- kanyarodott el Európa fősodrától és vált osztályrészévé a sodródás és lemaradás. A török uralomhoz mérhető veszteséget látok kibontakozni a mai Nyugat-ellenes orbánista demagógiából. Egyetértve Urbán Lászlóval, miszerint Orbán [2010-ben, a hatalmas személyes támogatottsága okán] "közép-európai kormányfőként történelmi esélyt kapott arra, hogy a nyugati integráció felé vigye az országot, ezért indokolhatatlan és elfogadhatatlan, hogy most mégis ilyen piti és kicsinyes hatalmi játékokba kezd."

Orbán 2010-18-as kormányzása Magyarország történelmi mércével mérhető veresége -- önmagától --, és hasonló veszteség lehet belőle az európai fejlődéstől való további elkülönülés révén, mint az évszázados török uralomból. A politikai centrum létrehozása ezért -- a posztkommer (Fidesz-MSZP/DK) élősködő osztállyal szemben -- élet-halál kérdése. 2010-18-ban nem önmagában az ellopott pénzek és liberális demokrácia beszántása a tragikus, hanem hogy ez olyan -- régről eredő -- szemléletet erősített meg a politika fősodrában, amely alapvetően öngyilkos, és bináris alapon (bent vagy kint) kivethet minket az európai nemzetek közösségéből. Vagyis, ami korábban választásnak tűnt (a populizmus és az autokrácia), abból rövidesen kényszer és leválthatatlan valóság -- röviden cselekvőképtelenség -- lesz. Egy ilyen, egyre valószínűbb végkifejlet el fogja mélyíteni és hosszú időre visszafordíthatatlanná teszi a mai rezsim okozta kombinált anyagi és szellemi károkat.

Az EU-n kívüli országra drámai elszegényedés és tovább erősödő autokrácia vár, és egy-két évtized alatt ennek többszörösére rugó lemaradást szedhet össze. A magyar nemzet kompetencia szintje (ami alatt a közös kultúra megengedte társadalmi fejlődés lehetőségét értem) eddig is kritikusan alacsony volt. Amikor modernizációra voltunk képesek, az rendre idegen uralom alatt történt -- most ne firtassuk, milyen zsákutcákkal. A magyar nemzet alapvetően kompetenciahiányos, aminek az okait évek óta taglalom ezen a blogon. Egy ilyen helyzetben a 2010-es hatalmas törvényhozási többséget és a miniszterelnök szívek és agyak feletti befolyását nem a modernizáció valós nemzeti útjának szentelni -- szükségképpen az EU-val való együttműködésben --, hanem ellenkezőleg, az öröklött hiányok mélyítésére, az nem egyszerűen politikai, hanem történelmi bűn: szembefordulás a magyarok legjobbjainak korábbi küzdelmeivel; a több évszázados hanyatlási pályánkra való radikális visszatérés.

Az orbánizmusnak nincsen pozitív kimenete. A rezsimben nincs semmilyen mélyen rejlő építő tartalék. Az ország nyolc éve az EU támogatásaiból él, önmaga értékteremtési képessége nyolc éve stagnál, és nincs olyan komolyan vehető adat vagy fejlemény, amely ez ellen szólhatna. Ami folyik, az éppen a hanyatlás bebetonozása -- a lelkekben, a szellemben, az anyagi erőforrások ritkításában. A politika odáig jutott, hogy elérte: a választók többsége végső soron az ország öngyilkosságában legyen érdekelt. 

205 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9412618615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.06.26. 19:09:48

ott lett ez elhibázva, hogy jöttek a nem mondom meg milyen vallásfelekezetű "liberális" filozófusok. és azt mondták, hogy a természetben való adózás meg van haladva. nem állítom, hogy csak úgy lehet. és még azt sem, hogy mindent erre kellene alapozni. hanem azt, hogy ez a tradíció. és ez a helyi társadalmakban éppenséggel működhet.

screpes 2017.06.26. 19:25:13

@444:

Fogadd már el, hogy a terményben adózás nem keresztény tradíció, hanem a termelés és szolgágltatás alacsony szintjén meghaladott történelmi megoldás. A GDP-ken belül nő a szolgáltatási hányad errőrl nem a neokon-neolib ördögi kommandó tehet. Csak te hiszed azt, hogy itt nemzeti érveknek kell hatnia, mert a magyarság van veszéylben minden haladással...
A pénzben tüörténő adózással meg az van, hogy már e pillanatban is bármely (az összes (!) tranzakciónál lehetséges lenne az adózás -levonás egyetlen ezredmásodperc alatt , minden tovább veszteség kültség NÉLKÜL végrehajatható lenne. Ismétlem: e pillanatban is.
Te meg közraktározol itten, mert ha közraktár lenne, akkkor azt a hányadot nEKI milyen egyszerű lenne csak otthagynia...
Az ötletedért az adókedvezményt pedig terméynben visszaigényelhetnéd, kompatibilis hülyeségben,- nézzél be már a jövő héhten...
Vagy évvégén - az jobb.
-------

2017.06.26. 19:44:12

@screpes:
filozofikusan levezeted, hogy ez "meghaladott". mert nagyon hatékony. csak épp a közpénz költsése korrupt.

ha az összes ásványvíz termelő és forgalmazó fizet két tizedet és a fuvarozók is ugye adót fizetve telepakolják a közintézményeket ásványvízzel (a piaci szereplők a piaci részesedésük alapján) ezt jelenti a tradícionális adózás, akkor szerinted ez sokkal kevésbé hatékony mintha az állam ugyanezt az értéket elvenné tőlük készpénzben és kiírná a nagy ásványvíz közbeszerzést. aki azt elnyeri nyilván az jut előnyökhöz a piacon. mert az összes többi ásványvizes adóját ő söpri be.

tehát most a debreceni ave ásványvíz adójából fizetik mészáros koma bizniszét. de annak a tulajdonosa is nyilván azt szeretné, hogy őt fizesse a lajosmizsei, vagy akármelyik. sokkal egyszerűbb az, hogy természetben adóznak. és van a közintézményben ásványvíz. és a közraktárban. amiből vásárolhat a köztisztviselő. de ha a kereskedő behozza a külföldi ásványvizet, akkor abból is szállítanak a minisztériumba, vagy akárhová. maga a piac oldja meg. nem kell kiírni közbeszerzést. mert annak jelentős részét (mondjuk a felét) képes lenne maga a piac a piaci részesedés arányában lebonyolítani. csak ez szerinted ez meghaladott.

Tamáspatrik 2017.06.26. 19:56:20

@neoteny: Igen, és nem alaptalanul, mert az emberek általában nem hülyék, elég tűrhető értékítélettel rendelkeznek, hosszabb távon. Emiatt a piacközpontú felfogással nincsenek alapvető problémáim.

screpes 2017.06.26. 20:04:20

@444:

ha több vizat hagyok ott, mint kellene, akkor adóvisszatérítésben részasülhatnék,, és olyasvvalaki szállítaná vissza, akinek a szállítás (túélszállítási tevékenységéből származott visszafizetési josoultság, visszacibálhatna annyi vizzet.
A túlszállított, túltárolt fölösen szállítgatott és állott ásványvezet évvégén kellene meginni. De télen kevesebbet ér, mert nem szomjasak az emberek. ezért ezt a hányadot én visszaszállítanám egy futáral, és egy korrupt hivatalnok felvedelhetné. Matadjunk ennyiben.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.26. 20:22:09

@444:

"szállítanak a minisztériumba, vagy akárhová"

Ki mondja meg, hogy hol vannak az akárhovák és az egyes akárhovára mennyit kell szállítani -- és mi biztosítja azt, hogy az akárhovákról és a mennyiségekről döntő személy nem korrupt?

2017.06.26. 20:33:39

@screpes:
ez egy opció. ha több ásványvíz van a piacon, mint amennyire a közintézményekre szüksége van, akkor nyilván nem mondja azt egy kórházigazgató, hogy legyen jó sok ásványvíz, de ne legyen infúzió. hanem az ásványvíz gyártók és forgalmazók adójából megveszik az infúziót. azt a alapítványi jelleggel szolgáltatják. persze ez esetben már ott a korrupció lehetősége. mert az ásványvízgyártók szövetségének elnöke esetleg azt mondja a kórházszövetség elnökének, hogy csepegtessenek vissza valamit abból a közbeszerzésből. a korrupció az állam készpénz használatából következik.

2017.06.26. 21:02:52

@neoteny:
az intézmények fenntartói.

egy gyerek jár az iskolába. az iskolaszék vagy az iskolaigazgató olyan ásványvizet rendel, amit a gyerek nem szeret, vagy olyantól rendeli, akit a gyerek szülei nem szeretnek. ez esetben a gyerek a büfében a másik fajta ásványvizet választja. azt, amit az iskolai büfés kvázi piaci alapon rendelt. mert a büfének legfeljebb a fele közraktár. de kiszolgálja ásványvízzel a csóró napközist. úgy fizeti meg az adót. az ő kedvéért benyúl a hűtőpultba. és azt mondja: nesze. az iskolai büfé egy corporation/foundation kombó. na most mi van ha a büfé nem elégíti ki a gyerekek illetve tanárok, szülők többségének igényeit. ez esetben az iskolaszék váltsa le a büfést, vagy az igazgatatót. mi van ha a büfés összebeszél az iskolaigazgatóval, hogy a "liberális" családok gyerekeinek nem tetsző ásványvizet rendel. vásárolják meg a gyerekek egy másik közértben, vagy abc üzletben. egy nagy-magyar hálózatból vásárolhatnak diákigazolvánnyal. és ezekben elérhető mindenféle a piacon is kapható ásványvíz. és egyébként a jövedelmek felét továbbra is akármire el lehet költeni. tehát ha valakinek speciális igényei vannak, akkor azt egyedi módon kiszolgálhatja a büfés. akármelyik közért. vagy külkereskedő füszért. vagy a koncessziót elnyerő metro és metro mini üzletek. és a piaci szereplők garmadája.

mindössze arról van szó, hogy természetbeli adóztatással a közbeszerzések egy részét piacosítani lehet. a keresztény államiság és a tradíció nem áll szemben a nemzeti liberalizmussal. a szociálliberálisokkal szemben áll. mert ők azt mondják, hogy ez így nem jó. tgm azt mondaná, hogy ez nem totális egység. tehát a gazdagok a jó ásványvizet innák. a szegényeknek meg adnának valami löttyöt. összefogna a náci iskolaigazgató a fasiszta büféssel. és erre az ortodox liberálisok azt mondják, hogy igen, ez a vegyes gazdaság a kommunizmus-fasizmus. venezuellában is éppen ez van.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.26. 21:22:51

@444:

"az iskolaszék vagy az iskolaigazgató olyan ásványvizet rendel"

Kitől rendeli meg, és mennyit? Honnét tudja, hogy melyik ásványvíz-importőrtől vagy -gyártótól "rendeljen"?

"mindössze arról van szó, hogy természetbeli adóztatással a közbeszerzések egy részét piacosítani lehet."

A tőled megszokott semmitmondás.

"igen, ez a vegyes gazdaság a kommunizmus-fasizmus"

Szocializmus.

"venezuellában is éppen ez van."

www.ticotimes.net/wp-content/uploads/2014/02/140201Venezuela.jpg

2017.06.26. 21:50:01

@neoteny:
alaphelyzetben a közintézmény a szabad piaci részesedés arányának megfelelően rendel. lehet mondjuk egy kórháznak különleges igénye. vagy a külügyminisztériumnak. az államfő vendégeinek vélhetően nem a tesco value ásványvizet rendelik albertirsáról. de lehet, hogy az ceglédi 2. számú általános iskolában jó. az intézmény fenntartója dönti el. ebben az esetben egyszerűsödik közbeszerzés. az albertirsai aqua kft. természetben fizeti meg az adót. persze lehet mondani, hogy nyilván lefizeti az iskolaigazgatót. azért, hogy megnyerje a közbeszerzést. de ha az albertirsai ásványvíz a ceglédi 2. számú általános iskola a tanárok, a diákok a szülők ellenében kerül be, akkor annak az aqua kft. látja kárát. az iskolaszék azt mondja, hogy inkább rendeljenek lajosmizseit. mindkettőt megrendelhetik. akár az összes gyereket megszavaztathatják, hogy albertirsait, vagy lajosmizseit, vagy egy harmadikat szeretne. és az adott gyerek azt kapja a közbeszerzési keretből gazdálkodva. de ez nem kizárólag pénzügyi keret, hanem pénzügyi keret és árualap. ha valaki teljesen szabadon akarja a beszerzést bonyolítani, akkor nyisson magániskolát. de ha az állam teljes egészében a magánintézmények módján működik, akkor nyilván egy valaki megnyeri a nagy ásványvíz közbeszerzést. és ez esetben mészáros lőrincnek komoly esélye van.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.26. 21:52:30

@444:

"alaphelyzetben a közintézmény a szabad piaci részesedés arányának megfelelően rendel."

A tőled megszokott semmitmondás és mellébeszélés.

2017.06.26. 22:14:34

@neoteny:
nem fogod fel, hogy ez be nem avatkozásra való törekvés. valójában piacosítás. mert a ceglédi állomásfőnöknek előírják, hogy a hőségriadóra való tekintettel neki ásványvizet kell osztogatni, akkor egyszerűen rendel a környezetéből mondjuk albertirsai illetve lajosmizsei ásványvizet. a szabad piaci forgalomak megfelelően tudja a tiszti orvos előírásait kielégíteni. amelyik azt mondja, hogy az állomásnak vizet kell osztania. de ettől még bárki bármilyen ásványvizet vásárolhat. a természetbeli adófizetés nyilvánvaló előnye, hogy nem torzítja el a szabad piaci arányokat. ha az állam kizárólag készpénzben szedi be az adót, akkor a ceglédi állomásfőnök nyilván mindig abból ásványvizéből rendel, amire "fentről" utasítják. és ez nagyjából független a szabad piaci viszonyoktól akkor is ha "balliberális" kormányok vannak. mert azok is korruptak, ahogyan persze a "népnemzeti" "keresztény" "konzervatívok" is.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.26. 22:21:38

@444:

"ez be nem avatkozásra való törekvés"

Aha: az adószedés be nem avatkozásra törekvés.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.26. 22:28:53

@444:

"a ceglédi állomásfőnöknek előírják, hogy a hőségriadóra való tekintettel neki ásványvizet kell osztogatni, akkor egyszerűen rendel a környezetéből mondjuk albertirsai illetve lajosmizsei ásványvizet."

Kivéve ha az albertirsai illetve lajosmizsei ásványvíz-termelők már megfizették a természetbeni adójukat azzal, hogy kiszállították a termelésük felét a kisiskolásoknak meg a szociális boltnak meg az önkormányzati hivatalnak meg a minisztériumoknak.

2017.06.26. 22:29:20

@neoteny:
a természetbeli forgalmi adófizetés nem torzítja el a szabad piaci arányokat. az albertirsaiak eladnak évi 1 millió litert és a konkurens lajosmizseiek 1,5 milliót, akkor közbeszerezési piacból 1:1,5 arányban osztoznak. a ceglédi állomásfőnök a 10 hőségnapból 6 napon át mizsei és 4 nap irsai vizet oszt. így szolgálja ki a tiszti orvos előírásait. és nem avatkozik be a piaci részesedésbe. ha az állam készpénzt szed be és utána megkérdik, hogy ki tudna szállítani, akkor valami pontszámításból kijön az, hogy lőrinc koma nyert. kipereli egy ngo. a habony művek beveti a nehéztüzérséget. és németh szilárd leleplezi, hogy az egész ásványvíz üzletet a háttérből soros györgy irányítja. bogár laci bácsi elmondja, hogy a magyarok vizeit meg akarják szerezni a franciák. azt a földet, amiért árpád vezér seregei hullajtották vérüket. mire jön a másik nick, hogy ő szvatopluk egyenes ági leszármazottja és ezért fáj neki a magyar honfoglalás. és ebből lesz egy őrült vita. amiben az egyik álláspont az, hogy fel kell számolni az államot, az egyházat és a nemzetet. a másik álláspont az, hogy az istentelen liberális soros györgy és a bevándorlók elveszik a magyarok munkáját.

a természetbeli forgalmi adófizetés az, ami nem torzítja el a szabad piaci arányokat. ez lett filozofikusan "meghaladva". jó napot kívánok.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.26. 22:43:34

@444:

"a ceglédi állomásfőnök a 10 hőségnapból 6 napon át mizsei és 4 nap irsai vizet oszt."

Kivéve ha az albertirsai illetve lajosmizsei ásványvíz-termelők már megfizették a természetbeni adójukat azzal, hogy kiszállították a termelésük felét a kisiskolásoknak meg a szociális boltnak meg az önkormányzati hivatalnak meg a minisztériumoknak.

2017.06.26. 22:49:30

@neoteny:
ez esetben rendel ave ásványvizet, vagy amihez az egyszerűsített közbeszerzés keretében viszonylag gyorsan és olcsón hozzáfér. ha nincs lehetősége, akkor a közbeszerzési rendszer kiírja, hogy a tiszti orvos igényeinek megfelelően nem jut elég víz a hőségnapokon az állomáshelyre. mert azt elisszák a monorierdei napközis táborban. ez esetben engedélyt kérnek, hogy beavatkozzanak a piaci működésbe. vagy csapvizet palackoznak. lehetőség szerint nem változtatnak a szabad piaci arányokon. de ha mondjuk egy kórház intenzív osztályára nem jut elegendő ivóvíz mert piaci alapon az ország másik végéből kellene szállítani, akkor ezt jelzik a közbeszerzési értesítőben. tehát a cél, hogy alapvetően az állam igazodjon a piaci működéshez. és ne fordítva. de ez egy hittétel. ez vallási kérdés.

magyarországon éppen a "liberálisok" mondják azt, hogy az állam írja ki a nagy ásványvíz közbeszerzést. csak ne csaljon. ami azt jelenti, hogy azt egy külföldi oligopólium nyerje el. és erre a válasz az, hogy most egy belföldi oligarcha nyeri el. ennek ez az ára. a "liberálisokat" így lehet elküldeni a picsába.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.26. 23:02:46

@444:

"viszonylag gyorsan és olcsón hozzáfér. [...] mert piaci alapon az ország másik végéből kellene szállítani, akkor ezt jelzik a közbeszerzési értesítőben"

Úgy tűnik hogy a "viszonylag gyorsan és olcsón" neked nem azt jelenti, mint amit mindenki másnak.

2017.06.26. 23:48:26

@neoteny:
megint a szokásos. van egy nagyon egyszerű dolog. félre akarod érteni. ha feltételezzük, hogy van állam és az a cél, hogy az lehetőség szerint ne avatkozzon be a szabad piaci viszonyokba, akkor a természetben való adózást kellene újra általánossá tenni.

ha az is cél, hogy az állam a közellátásban ne kerüljön monopol helyzetbe, hanem legyen kvázi versenyre késztetve, akkor az államhoz hasonló feltétleleket kellene biztosítani mondjuk az egyházaknak. a tradicionális adózás a két tizeddel is valami efféle: Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené!

de például ilyesmi a város-vidék duopólium. ami debrecenben hagyományosan megmaradt. a "nagyállomás" hagyományosan a városé. a "kisállomás" (amit úgy hívnak, hogy a "parasztelosztó") a vidék (a megye) tulajdonában áll. az egy dilemma, hogy ezt a kettősséget érdemes-e fenntartani a közszolgáltatásokban. ez már nehezebben dönthető el. az én válaszom az, hogy a városi intézmény a közszolgáltatásokba vonja be a piacot. de van egy kontroll intézmény. a vidék. és lehet választani. ha a piac jól működik, akkor ez urbanizációt eredményez. de ez nem zárja ki, hogy a vidék közszolgáltatásokat ugyanilyen jól csináljon. és ez kvázi verseny. duopol piac a közszolgáltatásokban.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.27. 00:42:25

@444:

"ha feltételezzük, hogy van állam és az a cél, hogy az lehetőség szerint ne avatkozzon be a szabad piaci viszonyokba, akkor a természetben való adózást kellene újra általánossá tenni."

Az adóztatás maga beleavatkozás a szabadpiacba. A szabadpiacon az adásvételek résztvevői döntik el, hogy mi kerül adásvételre milyen árakon, míg az adószedés _bármilyen formája_ erőszakon alapul: az adószedő államhatalom ellenszolgáltatás nélkül kisajátítja az adózók magántulajdonában lévő javakat.

Vagyis a természetben történő adószedés ugyanúgy beavatkozás a szabadpiaci viszonyokba, mint a pénzbeli adószedés; ráadásul magában hordozza a cserekereskedelem (barter) összes hátrányát az indirekt, pénz használatán alapuló kereskedelemhez képest.

2017.06.27. 08:26:29

@neoteny:
ha van állam, akkor a központi közbeszerzés szükségképpen megváltoztatja a szabad piaci viszonyokat. mert akármelyik ásványvízgyártó, vagy forgalmazó nyeri meg a közbeszerzést, a többi kényszerű módon fizeti meg annak az egynek a hasznát. természetbeli adóztatás esetén az állam a szabad piaci arányokon nem változtat. ez egy nem ortodox, de liberális politika. csak ez persze megerősíti az államiságot. az ebből következő közraktári hálózat természetes módon korlátozza a szabad kereskedelmet és a piacot. tehát anarcho kapitalista nézőpontból inkább legyen központi közbeszerzés és a kollektivizmus szörnyűségei ellen való tiltakozás.

hasonló probléma a barter esetén. abból ugye hagyományosan az arany alapú klíring következik. ami korlátozza a szabad tőkepiacot. anarcho kommunista nézőpontból inkább érdemes totális versenyt hirdetni és a kapitalizmus szörnyűségei ellen tiltakozni.

vagy ott van mondjuk az államfő választásának kérdése. a kormányfő parlamentáris hatalmát nyilván a parlementtől független közvetlen választott államfő képes ellensúlyozni feltéve, hogy nincs uralkodó. no de a közvetlen választott államő erősíti az államiságot és kvázi uralkodó szerepét tölti be. ez ugye anarchista nézőpontból nem kívánatos. ebből a nézőpontból inkább érdemes kormányfőnek alkotmányos többség birtokában teljhatalmat biztosítani és rettegni fasizmustól.

és így tovább.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.27. 08:53:53

@444:

"ha van állam, akkor a központi közbeszerzés"

Az állam léte nem bináris: ugyanis ha létezik, akkor a következő kérdés az, hogy mekkora a mérete.

"liberális politika"

Az adószedés, ami a magántulajdon erőszakkal történő kisajátítása nem lehet liberális politika.

"természetes módon korlátozza a szabad kereskedelmet és a piacot"

Ezzel az erővel azt is lehet mondani, hogy a rablás és lopás természetes módon korlátozza a magántulajdont.

"hasonló probléma a barter esetén. abból ugye hagyományosan az arany alapú klíring következik."

A barterből semmiféle klíring nem következik: a barter definíció szerint általános csereeszköz -- pénz -- nélküli kereskedelem.

"a kormányfő parlamentáris hatalmát nyilván a parlementtől független közvetlen választott államfő képes ellensúlyozni feltéve, hogy nincs uralkodó. no de a közvetlen választott államő erősíti az államiságot és kvázi uralkodó szerepét tölti be."

A kígyó meg a saját farkába harap.

2017.06.27. 09:24:35

@neoteny:
itt van az index mai képes beszámolója kárpátaljáról.
index.hu/galeria/index/kult/2017/06/26/magyar_mindennapok_karpataljan/
azért van ilyen, mert a fotóriport megjelenését a külügyminisztérium valamilyen módon támogatta. szabad piaci alapon azzal is el lehetne érni ugyanezt a látogatószámot, hogy egy celeb intim testrészével "villantott". a külügy simicska fizetési listájáról próbál megvenni egyes embereket.

beregszász a magyar-ukrán határon van. a szlovák és román peremvidéktől 20-31 mérföld távolságban. ezekre a térségekbe bukarestből, pozsonyból, kijevből alig jut pénz. és persze budapestről is leginkább csak azért, hogy szavazatokat vásároljanak. globális méretekben egyik kistérség se versenyképes. a szabad piaci fejlődés alapja az lenne, hogy induljon el a kishatármenti, kistérségi barter. a hagyományos zsidó kultúrából is ez következne. csak azt a balliberálisok "meghaladták".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.27. 09:47:19

@444:

"azért van ilyen, mert a fotóriport megjelenését a külügyminisztérium valamilyen módon támogatta."

Ez egy feltételezés; _erre_ igaz az, hogy lehet, hogy támogatta és lehet, hogy nem támogatta.

"globális méretekben egyik kistérség se versenyképes."

Tévedés:

David Ricardo developed the classical theory of comparative advantage in 1817 to explain why countries engage in international trade even when one country's workers are more efficient at producing every single good than workers in other countries. He demonstrated that if two countries capable of producing two commodities engage in the free market, then each country will increase its overall consumption by exporting the good for which it has a comparative advantage while importing the other good, provided that there exist differences in labor productivity between both countries. Widely regarded as one of the most powerful yet counter-intuitive insights in economics, Ricardo's theory implies that comparative advantage rather than absolute advantage is responsible for much of international trade.

en.wikipedia.org/wiki/Comparative_advantage

(Van magyar nyelvű szócikk is erről, példával.)

Vagy ld. a pirospaprika esetét. Habár a magyar az olcsóbb marokkói pirospaprikát veszi meg, de a jobb minőségű magyar pirospaprikát megveszik a németek: a magyar piacon a marokkói pirospaprikának van versenyelőnye, de a német piacon a magyar pirospaprikának van versenyelőnye (a marokkói pirospaprikával szemben). Persze ez azért lehetséges, mert a marokkói pirospaprika és a magyar pirospaprika nem homogén termékek: a német fogyasztó (szubjektíven!) jobb üzletnek találja, hogy a drágább de jobb minőségű magyar pirospaprikát fogyassza, míg a magyar fogyasztó (szubjektíven!) jobb üzletnek találja, hogy a rosszabb minőségű, de olcsóbb marokkói pirospaprikát fogyassza. Így a marokkói pirospaprika _is_ és a magyar pirospaprika _is_ versenyképes _valahol_.

2017.06.27. 09:49:03

@neoteny:
a nemesfém ugyanolyan áru, mint a rönkfa vagy a gabona. a barter ügyleteknek hagyományosan része az alanyalapú klíring.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.27. 09:51:33

@444:

"a nemesfém ugyanolyan áru, mint a rönkfa vagy a gabona."

Valóban: a pénz viszont nem ugyanolyan áru, mint a rönkfa vagy a gabona.

"a barter ügyleteknek hagyományosan része az alanyalapú klíring."

A barter ügyleteknek nem része semmiféle klíring: a barter definíció szerint általános csereeszköz -- pénz -- nélküli kereskedelem.

2017.06.27. 10:10:41

@neoteny:
hja mert szerinted ez úgy volt, hogy az index főszerkesztője azt mondta: csináljunk egy ilyen fotóriportot. ezért valaki utazzon el beregszászra. legalább ugyanekkor nézettséget produkálna az is, hogy mellett villantott bejonszé. na de tegyük fel, hogy az index szerkesztősége úgy dönt, hogy csinálnak egy ilyen fotóriportot. majd jelentkeznek a külügyminisztériumnál, hogy ezt szijjártó péter nem-e állítaná ki, és a kormányt támogató magyar református egyház nem-e rendezne gyűjtést. mert ez az index politikai célja.

a francokat. a külügy kiküldött egy fotóriportert. aztán a képeket átkülték az index szerkesztőségébe. csináljanak belőle egy hírt és egy képgalériát. de ezzel próbálják rávenni az ellenzéki balliberális sajtó munkatársainak egy részét, hogy váljon kormánypártivá és nemzetivé. lehet, hogy szijjártó keze belelóg a bilibe, a stábja részben a dunakeszi focicsapatból áll össze, de ezek az emberek "profi" hatalomtechnikusok.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.27. 10:11:51

@444:

Ez mind feltételezés; _erre_ igaz az, hogy lehet, hogy támogatta és lehet, hogy nem támogatta.

2017.06.27. 10:57:31

@neoteny:
a szegedi paprikatermelő ha adózik, akkor számára általában az a jobb ha ezt természetben teszi. mert így a közraktárakba kerülő paprika szokásos szabad piaci nyeresége a zsebében marad. úgy, hogy az áfa fizetést marketing célokra is felhasználhatja. akár egy helyi kistermelő is. a nagy állami paprika közbeszerzés majdnem biztosan torzítja a termelői piacot. persze lehet érvelni, hogy úgy az állam olcsóbban jut paprikához. de a gyakorlatban ilyenkor valahogy mindig valamelyik kormányzati, vagy önkormányzati főtisztviselő ismerőseiből, rokonságából nyerik meg a szigorúan szakértői alapon összeállított pontszámítást. mert a közbeszerzést nyilván úgy írják ki, hogy az egy familiáris cégre legyen szabva. a központi közbeszerzés a szabad piacon létrejövő arányokat majdnem biztosan megváltoztatja és egyes gazdasági szereplőket indokolatlan versenyelőnyhöz juttatja.

és erre a problémára két liberális válasz létezik. az egyik a tradicionalista. azt mondja, hogy lehetőség szerint vissza kellene térni a természetbeli adózáshoz. nem dogmatikusan persze. mert a gyerekek ne paprikás krumplit egyenek a napköziben azért, mert a szüleik azt termelnek. de a szegedi paprika termelők számára természetes védelmet nyújtana, hogy a termékeik bekerülnek 30 milliós nagy-magyar piacon közraktári hálózatba. és részlegesen abban folyik az árucsere. a délvidéki vagy a felvidéki munkanélküli szabad piaci alapon nem veheti meg az olcsó marokkói importot. mivel azzal szemben semmit se exportált. hanem a közraktári hálózat működésébe besegít. szegeljen léceket, vagy varrjon a cipőt. persze értem, hogy ehhez kell szeg, kalapács és varrótű. az honnan lesz? a közraktárból. tehát ebből egy alapcsony technológiai szintű közhasznú háziipar szerveződik. ami nem kötelez senkit se. a rendszer ettől liberális. de nem ortodox liberális. mert ebben az állam illetve a tradicionálisan az egyház szerepet vállal.

a neolib-neokon nézőpontból viszont ezeket inkább fel kellene számolni. ha felszámolják az államot, akkor a hipermarketeket az aktív helyi gazdasági szereplők nem kiszorítják, hanem az inaktívak a túlélés érdekében kifosztják. mi történne ha budaörsön az lenne, amit az szdsz és soros hirdet. nincs állam. ezek után megindul a hipermarketeket fosztogatása. persze értem, hogy azok fegyveres őröket fogadnak. és kitör a polgárháború. orbánnek ez nem érdeke. ő majd rendet teremt. és budaörsi gazdasági iskolával szembefordítja a magyar közéletet. nyerhetnek pereket a bíróságon, de a neolib-neokon koalíció aligha nyerhet a parlamenti választásokon.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.27. 11:00:26

@444:

"a szegedi paprikatermelő ha adózik, akkor számára általában az a jobb ha ezt természetben teszi. mert így a közraktárakba kerülő paprika szokásos szabad piaci nyeresége a zsebében marad."

Értelmetlen szósaláta.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.27. 11:05:25

@444:

"nyerhetnek pereket a bíróságon, de a neolib-neokon koalíció aligha nyerhet a parlamenti választásokon."

Mindaddig, amíg megengedik, hogy a törvényt eltérítsék az igazi céljától — hogy az tulajdont sértsen ahelyett, hogy megvédené azt — mindenki részt akar majd venni a törvényhozásban, vagy azért, hogy megvédjék magukat a rablástól, vagy azért, hogy felhasználják azt a rabláshoz. A politikai kérdések mindig hátrányosan megkülönböztetőek, dominánsak és mindent felemésztőek lesznek. Harcok fognak folyni a Törvényhozás Palotája előtt, és a benti küzdelem sem lesz kevésbé elszánt.

-- Frédéric Bastiat "A Jog"

2017.06.27. 11:24:44

@neoteny:
a gyakorlatban ez történik. kapcsolódik egy biztos értékesítési ponthoz. kevesebbet kell költenie marketingre. a természetben való adózás a vidék számára számtalan előnnyel jár. én liberális vagyok. és ezért mondom azt, hogy ez egy opció. és lássuk, hogy melyik termelő melyiket választja. és ezek után lehet bevonni magántőkét a városias közszolgáltatásokba. a belvárosi étteremnek lehetősége van természetben megfizetni az adót. és a belvárosi középiskolások ottan ebédelhetnek. a szegény és a gazdag egy asztalnál. és inkább ez tűnik jónak szociálisan.

szemben azzal, amit a balliberálisok mondanak. ha valakinek a szülei vállalják, hogy nem dolgoznak, akkor kapnak havi 50-50 ezer forintot. és azt szabadon elkölthetik tesco value termékekre. ezzel egy lumpen világot támogató politika azt eredményezi, hogy a csórók a középosztályt kifosztják. aztán ugye ugyenazek a "balliberális" pártok azt mondják, hogy ezek után jön a magánegészségügy. mert havi 50 ezer forintból annyi marad, hogy szuper magánbiztosítása is lesz.

a francokat. vissza kellene vezetni a régi uradalmi világot azoknak, akiknek a piac nem kínál jobbat. és a nemzeti keresztény tradicióból kiindulva megreformálni az államiságot.

de persze értem, hogy ennek előfeltétele az ellenoldal közéleti összeomlása, politikai bukása. mert ez lényegében két vallási irányzat. amiből amerika a neolib-neokon világot választotta. minden ellenkező híreszteléssel szemben trump is azt képviseli. ez meg a európai nemzeti liberalizmus és a keresztény tradicionalizmus kombinációja. orbánék se ezt képviselik. hanem kizárólagos módon az illiberális demokráciát. azt, hogy korporatív-nacionalista eszközökkel kinyírják a neolib-neokon-neoszoci elitet.

400 ezer horgásznak küldenek nemzeti konzultációs füzeteket. a személyes adatok megadásával fel lehet iratkozni a miniszterelnöki kabinetiroda további tájékoztató anyagaira. familiárisokat gyűjtenek. ha 18 tavaszán és kormányt alakítanak, majd 19 őszén önkormányzati választást is megnyerik, akkor brutális túlhatalmuk lesz. ha az európai támogatások csökkennek, akkor jönnek keresletélénkítő politika hátulütői. az egész rendszer nehezen lesz tartható hacsak nem lesz külső konjunktúra a nagyvilágban. ha éppen akkor jön a globális recesszió vagy valami krach, akkor érdekes lesz. no, ez majd kiderül.

2017.06.27. 11:26:16

@neoteny:
a tulajdon védelmének ára micsoda?

2017.06.27. 11:48:25

@neoteny:
ez egy rövid kivonat debrecen 16-17. századi történetéből.

1562 A húsvéti vásárok idején a törökök felprédálják Debrecent.
1564 Balassa Menyhárt emberei feldúlták a város egy részét.
Schwendi Lázár csapatai felégették és kirabolták Debrecent.
1565
Székely Antal fegyveresei feldúlták, felégették és kirabolták Debrecent. Elpusztult az ún. régi kastély is .
1567
A tatárok első ízben pusztították és dúlták fel városunkat.
1594
Debrecen népe futásban keresett menedéket a pusztító tatár hordák elől.
1595
A tatárok megölték Kabay Ferenc szenátort.
Nádasdy Tamás Debrecen alatt szétverte a szolnoki bég seregét.
1601
Gáspár Benedek és Szabó Péter szenátorok estek áldozatul a tatároknak.
Ignát András másodbírót a nagyvezér meggyilkoltatta.
Szappanos Tólcés Tamást a tatárok meggyilkolták.
1617
Abudai pasa martalócai meggyilkolták Turi Szabó János és Tóth Lőrinc tanácsnokokat.
1656
Gyújtogatók több alkalommal súlyos tüzeket okoztak. Az akkori város egyharmada leégett.
1660
Szejdi Ahmed budai pasa serege súlyosan megsarcolta Debrecent.
A török csapatok rajtaütöttek városunkon. Nagyon sok polgárt megöltek, sokakat rabságba hajtottak.
1661
Vígkedvű Mihály debreceni főbírót Szinán váradi pasa kivégeztette.
1675
Strassoldo kassai főkapitány elfoglalja Debrecent.
1676
Strassoldo csapatai 80 000 tallért sarcoltak a polgároktól.
1686
Caraffa generális, felső-magyarországi főkapitány, megsarcolja Debrecent. 480 000 forintot követelt, de ennél jóval többet hajtott be. Katonái erőszakoskodásai elól a város mintegy 15 ezer lakosából 10 ezer elszéledt, három ezer házból több mint kétezer lakatlanná vált.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.27. 12:00:03

@444:

"a gyakorlatban ez történik."

Tekintettel arra, hogy most nincs természetben adózás: a gyakorlatban nem ez történik.

"én liberális vagyok."

Te népnemzetiszocialista vagy. De még inkább egy posztmodern bohóc vagy.

"vissza kellene vezetni a régi uradalmi világot azoknak, akiknek a piac nem kínál jobbat."

Azt hittem, hogy az MGTSz/Áfész/Ápisz/Takarékszövetkezet/KGST 2.0 kombót kellene visszavezetni.

Ami pedig a régi uradalmi világ visszavezetését illeti: azzal a régi uradalmi világ életszínvonala kerülne visszavezetésre. Akkor törne ki csak igazán a parasztlázadás ...

"orbánék se ezt képviselik. hanem kizárólagos módon az illiberális demokráciát. azt, hogy korporatív-nacionalista eszközökkel kinyírják a neolib-neokon-neoszoci elitet."

Hja, az államalkotó népek ilyen államot alkottak.

"ha éppen akkor jön a globális recesszió vagy valami krach"

Aminek nagy a valószínűsége: az alacsony (jegybanki) kamatlábak azt segítik elő, hogy az emberek egyre több hiteleket vegyenek fel (ld. pl. a mo-i ingatlanbuborékot, vagy a kanadait, és általában a különféle tőzsdék szárnyalásait, amik eszközállomány-buborékok); aztán amikor a jegybankok szükségszerűen kamatlábat emelnek, hogy "lehűtsék" a "túlforrósodott" gazdaságokat, akkor hirtelen kiderül, hogy ismét tovább nyújtózkodtak az emberek, mint ameddig a takarójuk ért (nem képesek a magasabb kamatlábak miatt megnövekedett adósságszolgálatra). Nem az a kérdés, hogy lesz-e ismét (globális) recesszió/krach, hanem az, hogy mikor és mekkora.

2017.06.27. 12:09:14

@neoteny:
ezzel párhuzamosan.

1529
Boncz László debreceni polgár megalapította a Szt. Erzsébetnek ajánlott kápolnával együtt a későbbi belső Ispotálynak nevezett menházat.
1542
A törökök elől menekülő szegediek egy része Debrecenbe költözik.
1544
A Szapolyai János uralmi területének és híveinek első debreceni rész-országgyűlése megkezdte munkáját.
1545
Második rész-országgy űlés Debrecenben.
1550
Egyre több nemes költözik be Debrecenbe.
1552
Török János megerősíti Debrecen város 1552. április 24-én alkotott igazgatási és önkormányzati szabályrendeletét .
Török János földesúr szabályrendeletben körvonalazta a város önkormányzatát.
Protestánsok Szegedről Debrecenbe menekülnek.
1561
Huszár Gál megalapítja könyvnyomdáját.
1562
Török János halála. Ez évtől megszűnt a közvetlen földesúri beleszólás Debrecen életébe.
Megjelenik Debrecenben Méliusz Juhász Péter fogalmazásában az első református magyar hitvallás: Confessio catholica.
1566-1570
A református egyház imatermet épít a leégett Szent-András templom északi kápolnájából. Felépítik az új parochia házát és a városházát.
1567
A kálvinista irányzat híveinek debreceni zsinata.
1576
Vásári rendtartást bocsát ki a város.
1577
Megjelenik Debrecenben az első magyar nyelvű számtankönyv: Arithmetica.
1583
Báthori Zsigmond erdélyi fejedelem Debrecen részére a Nagyerdő, Apafája nevű erdőségeket és a Máta nevű földet a város határain belül az ősi joggyakorlatnak megfelelően a debreceni polgároknak adja új adomány levéllel (nova
donatio).
1588
Báthori István felhatalmazza Debrecen város hatóságát, hogy bármiféle bűnösöket saját hatáskörben üldözhessen és büntethessen, közöttük a hajdúknak nevezett ökörhajcsárokat is.
Felállítják a kollégium akadémiai tagozatát.
1628
Bethlen Gábor fejedelem támogatásával két év alatt újjáépült András templom átadása a híveknek.
1636
I. Rákóczi György harangot ajándékozott a városnak.
1640-1642
Megépült az ún. Rákóczi-harang számára a Verestoronynak nevezett harangtorony a Nagytemplom délnyugati sarkánál.
1657
Elkészült a debreceni kollégium második iskolatörvénye.
1664
Nagy Kállói Fényes István nótárius elkészítette Debrecen város 1664-ik esztendejéről verses krónikáját.
1666
Megjelent Barta Boldizsár Rövid Chronikája.
1681
Megalakult a debreceni diákok önkéntes tűzoltó testülete.
1688
Megnyílt Debrecen első fogadója a, Fejérló" a Piacz utca 58. szám alatti Dobozi-féle házban.

2017.06.27. 12:25:06

@neoteny:
akinek a régi uradalmi világ a "jó" az válaszhassa azt. nyilván megválaszthatja a modern kori nemeseket az uradalomban. és állítson elő földrajzi árujelzőkkel ellátott árut. akinek a régi agrárszocialista világ a "jó" az válaszhassa azt. és állítson elő közösségi árujelzőkkel ellátott árut. és ehhez is kapcsolódhatnak családi vállalkozások. és akinek akinek az individualizált világ a "jó" az válaszhassa azt. számoljuk meg, hogy hányan akarnak ezt, vagy azt. az a demokrácia alapja.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.27. 16:15:02

@444:

"akinek a régi uradalmi világ a "jó" az válaszhassa azt. nyilván megválaszthatja a modern kori nemeseket az uradalomban. és állítson elő földrajzi árujelzőkkel ellátott árut. akinek a régi agrárszocialista világ a "jó" az válaszhassa azt. és állítson elő közösségi árujelzőkkel ellátott árut. és ehhez is kapcsolódhatnak családi vállalkozások. és akinek akinek az individualizált világ a "jó" az válaszhassa azt."

OK.

"számoljuk meg, hogy hányan akarnak ezt, vagy azt."

Erre miért van szükség?

2017.06.27. 17:48:44

@neoteny:
mert úgy kell elrendeződni.

ha egy ágazatban a közösség 1/N részben tulajdonossá válik, akkor kérdés, hogy az egyén vagy a háztartás hajlandó-e megfizetni legfeljebb ilyen mértékű piacvédelem árát.

erre valaki azt mondja, hogy ő semmiféle protekcionizmust nem akar. hjó, hogy majd tulajdonos lesz a termelő vállalatban és annak nyereségéből részesül. és ez kompenzálja a többlet költségeket. csak azt felejtik hozzátenni, hogy az esetleges veszteségből is kijár. és sohasincs garancia a sikerre. szóval ne kollektvizáljunk ha egy mód van rá, mert ilyen hülyeség.

a másik azt, hogy végre megvédjük a helyi árut. a vállalatok részben közösségi tulajdonba kerülnek. azok nyereségéből szuper jó közösségi programokat szervezünk. azok még több nyereséget termelnek a szolgáltató szektorban.

nem mindegy, hogy eegy adott településen, vagy településrészen az ortodox liberálisok és az unortodox protekcionisták milyen mértékben vannak jelen. az egyik csoport az akaratát a másikra kényszeríti. az egyik privatizációt akar és több külföldit, a másik nacionalizálást és kevesebb idegent. nyilván oda menjenek a multik ahol a lakosság elég nagy számban várja őket.

2017.06.27. 18:12:58

@neoteny:
itt van egy balmazújvárosi focista parasztháza
www.origo.hu/sport/futball/20170623-virag-aladar-balmazujvaros-futball-nb-i-bajusz-gazdalkodo-futballista.html
abban van egy lcd tévé. nyilván azon nézi a meccseket. és van a konyhában egy indukciós főzőlap. az asszony azon főz. és gazdálkodnak.

ha elég sok ember akar ilyesmit, akkor érdemes háziipari termékeket gyártani. és a hajdúsági iparművek szerződik az samsung/lg csebollal valamilyen háztartási gép alkatrész gyártásra, összeszerelésére, szervizelésére. és a hajdúsági iparművek hozza be a samsung/lg főalkatrészeket. amiből készülnek a hajdú házartási gépek. úgy, hogy abban van közösségi tulajdon.

na most erre valaki azt mondja, hogy nagyon szép ez a magyar-koreai kgst. de ő mégis inkább a szabad piacban bízik. los angeles consumer electric show legújabb termékeiből rendelne. rendben van. hány ember mondja azt, hogy mégis ilyesféle módon kellene szerződni. a konyhabútor gyártó ismerősöm azt mondja, hogy a legnagyobb problémája, hogy szinte mindenhol egyedi beépítést kell alkalmazni. mert régen elég egyszerű volt. három féle hűtőszekrény volt. és most is lehetne szabványos. persze különféle beltartalommal. műanyagos ismerősöm azt mondja, hogy ők majd gyártanának ebbe tárolókat. csak ezt össze kellene piacosokkal. miért nincs ehhez valami din szabvány. ha már a németek kidobták a szabványaikat kellene valami debrecener industrienorm. annak megfelelően hajlítsák meg a lemezt létavértesen. és úgy gyártják a tojástartót hajdúbagoson. de nagyon nem mindegy, hogy az ilyen típusú kollektivizálást hány háztartás, vállalkozás támogatja.

mert erre lehet mondani, hogy nehogy már ne vehessek olyan tojástartót, amilyet csak akarok. a termelők összebeszélnek csak azért, hogy kitoljanak a demokratákkal. ez egy orosz vagy legalábbis oroszbarát összeesküvés, amit kreml szőtt az amerikaiak ellen. az az egyén jogainak sárba tiprását, a civilek megbélyegzését minden módon meg kell akadályozni. és azt is lehet mondani, hogy fogjon össze a civisváros. na most melyik legyen.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.27. 18:15:18

@444:

Ja, hogy akkor csak kamuztál arról, hogy választhatnak az emberek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.27. 18:21:52

@444:

"három féle hűtőszekrény volt. és most is lehetne szabványos."

www.appliancesizes.com

2017.06.27. 18:27:24

@neoteny:
választhatnak. de ha az egyik jelentős többségbe kerül, akkor a másikat kell korlátozni. ezzel persze jogok sérülnek. no de nyilván van olyan pontja, vagy pontjai az országnak, ahol mondjuk az adott szavazókörben élők többsége individualizált közéletre, atomizált társadalomra szavaz. és ott legyen az.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.27. 18:32:32

@444:

"de ha az egyik jelentős többségbe kerül, akkor a másikat kell korlátozni."

Ja, hogy akkor csak kamuztál arról, hogy választhatnak az emberek.

2017.06.27. 19:17:25

@neoteny:
ez van amerikában. de európában nem ez a helyzet. az árukeresőn 5 féle magassági, szélességi, mélységi kategória van. de azon belül is elég nagy a szórás.
www.arukereso.hu/hutoszekreny-fagyaszto-c3168/

a helyi kisipari bútorasztalos azt mondja, hogy elegendő lenne összesen ötféle háztartási nagygép (hűtőszekrény/fagyasztóláda/mosógép/mosogatógép/tűzhely) méret. neki nem mindegy az, hogy a háztartási gépgyártók hogyan hajlítják meg a lemezet. hajlítsanak létavértesen ötféle vértet. ahhoz kellene nagy tömegben viszonyag olcsón bútorelemeket gyártani apafán. a műanyagos azt, hogy belsőt megépítené hajdúbagoson. csak ezt egyeztetni kellene a helyi csomagolóiparral és az őstermelői piaccal.
általában a motor az, amit nem feltétlen tudnak helyben legyártani. persze nyilván az a legdrágább főalkatrész. de esetleg szervizelni azt is tudnák. képesek lennének vezérlőpaneleket gyártani. a mosógépet kis túlzással egy közönséges lyukkártyával is lehet vezérelni. és ezek után képesek a háztartási gépeket szervizelni és forgalmazni. csak persze ilyesmi nem jó a media markt számára. kérdés, hogy a multikat védő neolibek és neokonok az adott településen, vagy településrészen mekkora arányt képviselnek.

erre lehet mondani, hogy az ilyen kollektivizálásnak komoly veszélyei vannak. miből gondolja valaki, hogy a samsung/lg tárgyalna 1 milliós vagy 10 milliós piacról. a föld közel 10 milliárd lakosú. őket nem érdekli 1 a globális piac egy ezreléke, vagy még kisebb része. és különben is a profitjuk csökkenne ha csak a főalkatrészt szállítanák. de ha még bele is mennének ebbe az őrültségbe, akkor a hajdúságiak drágábban jutnának a háztartási gépekhez. igaz, hogy tulajdonossá válnának. de ezek után egy ilyen konglomerátum hatalmas veszteséget halmozna fel. a közösségi kockázatvállalás egyet jelent a soha meg nem térülő beruházással. közgazdasági értelemben mindenféle gazdasági kollektivizálásnak még felvetése is kártékony. rendben. de ezek hittételek. mert ez éppenséggel működhet egy centrális erőtérben.
slideplayer.hu/slide/2154278/8/images/7/Debreceni+szuburbaniz%C3%A1ci%C3%B3s+tendenci%C3%A1k.jpg
értem, hogy ez ellentmond az individualizmus közéletben aratott feltétlen győzelmének. de momentán hányan hisznek ebben?

2017.06.27. 19:34:48

@neoteny:
na de ellenkező esetben a másik társaság lenne korlátozva. az egyik azt mondja, hogy az ipari szabványok adnak nagyobb szabadságot. mert a gyártók így képesek a gyártmányaikat egymáshoz kapcsolni. az áru így válik könnyebben összehasonlíthatóvá, stb. na de a szabvány egy szabályozás. és az valójában korlátozza a mérnököt. mert mi van ha az jön ki, hogy egy kicsit több hely kellene, vagy egy kicsit kevesebb. de nem olyan sokkal. módosítani kell a szabványon. és ezt helyben viszonylag könnyen meg lehet csinálni. de ez nem jó a multiknak. ők is kényszerítik szegény kis bútorost. és a műanyagost. ők a kis piacon ellehetetlenülnek. és erre lehet mondani: így jártak. az ikea többféle bútorlapot képes vágni. olcsóbban, hatékonyabban működik, mint az apafai kisiparos. a kínai fröccsöntő gépek olcsóbban, hatékonyabban működnek, mint a hajdúbagosiak. ez a liberalizmus. nem lehet korlátokat állítani közösségi jelleggel. az egyén jogai mindenek felett állnak. rendben van. de valójában is korlátozás. nem engedi a kollektivizálást.

egy vallási kérdés. mert ha egy csoport kibucot akar, akkor szélsőséges korlátozás. és fel sem merül, hogy azokat erőszakkal fel kellene számolni. mert miért kellene. legyen ott ahol a népek azt akarják. de a másik opció nem a teljes individualizálás. illetve a kérdés, hogy magyarországon hányan gondolják mégis csak. és az miféle istentelen népcsoport?

2017.06.27. 20:18:20

@neoteny:
vagy egy nagyon egyszerű dolog. az, hogy vannak pártlisták már önmagában korlátozást jelent azok számára, akiknek nincs pártja. és a közvéleménykutatási adatok egybehangzó eredménye alapján ennek csoportnak van relatív többsége. de a pártot választani tudók/akarók többen vannak. ebből a csoportból egy kisebbség azt mondja, hogy kizárólag pártlistákon szerveződő közélet legyen. de ez is korlátozás. ahogyan az is az lenne, hogy csak egyéni körzetek legyenek. de ilyen a brit parlament, vagy a francia nemzetgyűlés. de itt egy elég széles tábor csintalan sándortól pörzse sándorig azt szeretné, hogy a rendszer legyen "arányos".
www.youtube.com/watch?v=PHWec9h58b0
kornis mici kijelenti, hogy a jelenlegi rendszerben nem adottak a feltételek a demokratikus szabad választásokhoz. az ő szempontjából. mivel igazán egyik pártot se támogatom, ezért számomra a brit, vagy a francia modell a tűnik a legszabadabbnak. kornis mici azt mondja, hogy ezzel a geci orbán nyerne. engem nem az érdekel, hogy ki nyer. hanem az, mit akar. és szerintem az egyéni képviseleti rendszerben lehet a leginkább leképezni. abból lesz általában kormányzóképes erő. és a kisebbségben maradtak kivívhatják az igazukat az önkormányzatokban. kornis mici ezt nem fogadja el. mert a belvárosból a liberális média támogatásával a legegyszerűbb ilyen 1%-os akció pártokat gründolni. amiből van közel egy tucat. és ezek az emberek mind azt mondják, hogy ha nem kerülhetnek be a parlamentbe, akkor az szörnyűséges fasizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.27. 23:45:16

@444:

"az árukeresőn 5 féle magassági, szélességi, mélységi kategória van. [...]

a helyi kisipari bútorasztalos azt mondja, hogy elegendő lenne összesen ötféle háztartási nagygép (hűtőszekrény/fagyasztóláda/mosógép/mosogatógép/tűzhely) méret."

És a kígyó a farkába harap.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.27. 23:47:30

@444:

"na de ellenkező esetben a másik társaság lenne korlátozva."

Miért is?

"mert ha egy csoport kibucot akar, akkor szélsőséges korlátozás. és fel sem merül, hogy azokat erőszakkal fel kellene számolni. mert miért kellene. legyen ott ahol a népek azt akarják. de a másik opció nem a teljes individualizálás."

Értelmetlen szósaláta.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.28. 06:44:34

@444:

"mivel igazán egyik pártot se támogatom, ezért számomra a brit, vagy a francia modell a tűnik a legszabadabbnak."

en.wikipedia.org/wiki/Duverger%27s_law

2017.06.28. 09:18:03

@neoteny:
tegyük fel, hogy berettyóújfaluban 1 ezer ember azt mondja, hogy ők összeállnának egy kibucba. és kollektíve megvásárolnak egy területet. de ott él 1 ember, amelyik azt mondja, hogy ő ott nem akar kibucot. hanem individualizált közéletet akar. ami a másik véglet. de jogában áll ezt akarni. viszont a többi 1 ezernek is jogában áll kibucot szervezni. és ennek érdekében az 1 individualistát kigolyózzák. ez esetben az ő jogai sérülnek, vagy nem sérülnek?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.28. 09:44:37

@444:

"tegyük fel, hogy berettyóújfaluban 1 ezer ember azt mondja, hogy ők összeállnának egy kibucba. és kollektíve megvásárolnak egy területet. de ott él 1 ember, amelyik azt mondja, hogy ő ott nem akar kibucot."

Azt senki sem mondhatja, hogy _mások_ ne éljenek kibucban. Ugyanúgy, ahogy senki sem mondhatja, hogy _mások_ éljenek kibucban.

2017.06.28. 10:19:42

@neoteny:
elvben az egypártrendszer is lehet demokratikus feltéve, hogy a választáson a párton kívüliek is elindulhatnak.

a kádár rendszerben 1957 ás 1985 között 2083 parlamenti mandátumból 1478 képviselői hely jutott a pártnak és 605 a párton kívülieknek. a parlamentben közel 30% nem volt párttag. 1967 után már országos lista sem volt. a hazafias népfront által szervezett jelölő gyűlésén (tkp. előválasztáson) ha valaki megszerezte a nyílt ajánlások többségét, akkor lényegében bejutott a parlamentbe. mert utána a nép általános, egyenlő és titkos módon már csak abból az egy jelöltből "választhatott". ez így nyilván nem volt frankó. kisz tag se voltam. ezek a kévpiselők is kvázi függetlenek voltak. ők is párthatározatot hajtottak végre és elfogadták a hazafias népfront programját. csak nem voltak párttagok. de ennyi független bekerült általában pártbizottság erős emberével szemben.

1990 óta a jelenlegi rendszerben 2515 helyből 2007 jutott a pártoknak és összesen 8 független jutott be a parlamentbe. ez esetben az arány 0,3%. (aztán még persze volt néhány, aki valamelyik pártból kilépett vagy kizártak, de nem mondott le a mandátumáról).

ha listás rendszer van, akkor a függetlenek lényegében esélytelenek. miközben a lakosság 30%-a igazán egyik listát se akarja. ők nincsenek képviselve. nem is lehetnek.

ha elektori körzetekből lehet bejutni, akkor is lehet valakinek párttámogatottsága. de ez esetben a függetlenek is egyenlő eséllyel indulnak. persze az annak hátrány, hogy nincs mögötte szervezett pártoló tagság. de előny, hogy nem köti semmilyen ideológia, se hűségeskü a pártelnök, kedves nemzetvezető irányába.

az első forduló az előválasztás. maga a kampány, ahol ajánlásokat lehet gyűjteni. mindenkinek van egy szelvénye. a választási bizottság tudja, hogy ajánlott valakit, de azt nem, hogy kicsodát. mert a kampánygyűlésen több jelölt is vetélkedik. a két legtöbb ajánlást gyűjtő jelöl vetélkedik a második fordulóban. az lehet két pártos, egy pártos, egy pártatlan, vagy akár két pártatlan is. és az nyer, aki.

pártlistán orbán, vona, botka és gyurcsány "bandájából" lehet választani. egy elektori körzetben simán megverhetnék rogánt úgy, hogy rogán kiütéséhez nem kell pártlistát állítani. miért kellene. vagy tállai vagy tasó elvtársat is könnyen megverhetné valaki ha csak egyéni körzetek vannak. persze indulásként a fidesz tarolna. de aztán már könnyebben kiütik a hülyéket vagy a tolvajokat.

2017.06.28. 10:20:45

@neoteny:
na jó, de a téridő egy adott pontján (mondjuk egy településen, vagy településrészen) 1000 ember kibucot akar. és 1, 10 vagy 100 ember nem akar. ilyen esetben mi legyen.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.28. 10:34:59

@444:

"elvben"

Úgy érted filozofikusan.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.28. 10:36:46

@444:

Akkor az 1000 ember kibucot szervez _magának_, az 1, 100 vagy 100 ember meg kimarad a kibucból.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.28. 10:37:21

@neoteny:

"100 vagy 100"

Helyesen: 10 vagy 100.

2017.06.28. 10:43:48

@neoteny:
azt mondják, hogy aki nem kibucpárti azt nem mehet be a kibuc boltjába vagy a kocsmájába. kibucpárti a polgármester, a jegyző, a pap, az orvos, a tanító. szinte mindenki. és néhányan kisebbségben vannak. egy többség által megszervezett zárt kibucban aligha lehet szabad piac. tehát azok politikai üldözötté válnak és menekülniük kell. de ha nem, akkor a kibucpárti többség joga sérül. ők úgy képzelik, hogy a kibucban békében és boldogságban élnének csak a faluban van néhány ellenlábas. aki a jogaiban korlátozza. kinek van igaza?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.28. 10:53:07

@444:

"azt mondják, hogy aki nem kibucpárti azt nem mehet be a kibuc boltjába vagy a kocsmájába."

Akkor a nem-kibuclakók nem mennek be a kibuc boltjába és kocsmájába: csinálnak maguknak boltot és kocsmát.

"ők úgy képzelik, hogy a kibucban békében és boldogságban élnének csak a faluban van néhány ellenlábas."

És ezek az "ellenlábasok" hogyan akadályozzák meg a kibuclakókat abban, hogy azok békében és boldogságban éljenek a kibucukban?

2017.06.28. 11:14:23

@neoteny:
megjelenik a helsinki bizottság, társaság a szabadságjogokért, a transparency international, az amnesty international. a kibucban balhéznak "a" civilek. a kollektivizálás minden formája ellen "liberális" ngo-kat telepítenek be. megindul egy felforgató tevékenység. aminek végén a kibuc libsi ellenzőit a kibucnácik megölik. kérdés az, hogy civilizált vagy civilizálatlan módon.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.28. 11:28:49

@444:

"megjelenik a helsinki bizottság, társaság a szabadságjogokért, a transparency international, az amnesty international. a kibucban balhéznak "a" civilek."

Nem:

- a kibuclakók békében és boldogságban élnek; nincsenek olyan "civilek" a kibucban, akik úgy gondolnák, hogy a jogaik bármilyen mértékben sérülnének, hiszen _önkéntesen_ kibuctagok

- azok a kibuctagok pedig, akik boldogtalanok a kibucélettel, kiválnak a kibucból, hiszen _önkéntesen_ tagok: így önkéntesen meg is szüntethetik a kibuctagságukat

"megindul egy felforgató tevékenység."

És? Mivel a kibuctagság _önkéntességen_ alapul, a "felforgató" tevékenység csak akkor lehet hatásos, ha a kibuctagok valóban úgy érzik, hogy olyasmi(k)re vannak kényszerítve, amire nem vágynak.

"aminek végén a kibuc libsi ellenzőit a kibucnácik megölik."

Miért tennének ilyet a "kibucnácik"? Hiszen a kibuctagság _önkéntességen_ alapul; a "kibucnácik" nem akarnak senkit arra kényszeríteni, hogy _akaratuk ellenére_ kibuctagok legyenek/maradjanak.

2017.06.28. 11:38:52

@neoteny:
egy településen, vagy településrészen egyszerre nem lehet egyszerre kibuc és nem-kibuc. ha a kibucpártiak többségbe kerülnek, akkor nem engedik a kibuc közintézményeibe a kibuc helyi ellenzőit. és ez esetben nekik civilizált módon le kellene válniuk a településről. különben a többség nagy valószínűséggel megöli őket. civilizált vagy civilizálatlan módon.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.28. 11:44:41

@444:

"egy településen, vagy településrészen egyszerre nem lehet egyszerre kibuc és nem-kibuc."

Ezt csak a hozzád hasonlóan akaratgyenge szocialisták gondolják.

2017.06.28. 11:58:09

@neoteny:
van egy utca. így áll össze.
K - kibucpárti
E - kibucellenes.
K, K, K, K, K, K, K, K, E, K
hogyan fog E végig menni az utcán. a kibucpártiak nem kötelesek a kibuc tulajdonába engedni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.28. 12:03:19

@444:

"egy településen, vagy településrészen egyszerre nem lehet egyszerre kibuc és nem-kibuc."

Ezt csak a hozzád hasonlóan akaratgyenge szocialisták gondolják.

2017.06.28. 12:13:48

@neoteny:
E hogyan megy végig az utcán? nyilván sehogy. közlekedhet mondjuk úgy, hogy egy rakétával kilövi magát az űrbe. és egy modern ejtőernyővel esetleg leszállhat úgy, hogy nem sérti meg a kibucpártiak légterét. de ez a gyakorlatban azért nagyon nehézkes. egy ilyen felállásban E ellenlábas. és ennek megfelően kényszerűn módon választania kell egy másik települést, vagy településrészt.

egy olyan utcát ahol ilyesmi a felállás.
E, E, E, E, E, E, E, E, K, E
és ebben K helyére kell költöznie.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.28. 12:16:19

@444:

"egy ilyen felállásban E ellenlábas."

Csak a hozzád hasonlóan akaratgyenge szocialisták számára.

2017.06.28. 12:19:06

@neoteny:
hogyan megy végig az utcán úgy, hogy nem sérti a kibucpártiak tulajdonjogát.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.28. 12:31:40

@444:

Onnét indultunk, hogy te ezt mondtad:

"tegyük fel, hogy berettyóújfaluban 1 ezer ember azt mondja, hogy ők összeállnának egy kibucba. és kollektíve megvásárolnak egy területet."

Oda jutottunk, hogy te ezt modod:

"egy ilyen felállásban E ellenlábas."

Kiváló demonstrációja a te és hozzád hasonló szocialisták akaratgyengeségének: titeket nem az érdekel, hogy hogyan tudjátok megszervezni _magatok számára_ a titeket boldogító körülményeket, hanem az, hogy hogyan legyetek képesek _rákényszeríteni másokra_ az általatok preferált életvitelt. Ha biztosak lennétek a boldogsághoz vezető viselkedésbeli meggyőződésetekben, akkor tennétek arra, hogy mások mit csinálnak: de mivel akaratgyengék vagytok, a másféle viselkedést megsemmisítendő kihívásnak tekintitek. Nektek a szabadságot a más szabadságának elvétele jelenti. Ami egy mélységesen civilizálatlan viselkedés.

2017.06.28. 12:49:52

@neoteny:
ha egy településen vagy településrészen 1000 kibucpárti és 100, 10 vagy 1 kibucellenes, akkor lesz olyan utca, ahol ebben a felállásban élnek az emberek.
K, K, K, K, K, K, K, K, K, K
és ebben békében élnek az emberek. és lesz olyan utca, ahol ez a felállás. és abban E ellenlábas.
K, K, K, K, K, K, K, K, E, K
neki egyszerűen helyet kellene cserélnie egy kibucpártival mondjuk egy ilyen utcából.
E, E, E, E, E, E, E, E, K, E
ahol meg ugye K az ellenlábas. és ezek után lehetnek viszonylag szabadok.

a polgári fejlődés véleményem szerint a vegyes önkormányzatiság keretében indulhat el, de úgy hogy többségi módon létrejött hitközségekre van alapozva. tehát majd lesz valamekkora kibuc. amit többségi alapon létrehoznak. és lesz valamekkora nem-kibuc. amit szintén többségi alapon hoznak létre. és ezek után ezek korlátozott módon árut cserélhetnek. de a kibuc korlátozhatja a behozatalt. ahogyan a nem kibuc is. a kibuc szabálya az, hogy a saját tehenük tejét isszák, akkor igyák azt. na most ha a szomszéd import vaníliát kever a tejitalba és az finomabb, akkor a kibuclakók kezdeményezhetik, hogy ők is importáljanak vaníliát. vagy esetleg vegyék meg a vaníliás tejet. de ha a többség tartósan úgy dönt, hogy nem kell vanília, akkor a kisebbség lépjen ki a kibucból és alapítsák meg a new order-t. de ha ott úgy döntenek, hogy a vanília a szentség, úrvacsora idején vaníliás süteményt rágnak, de egy másik azt mondja, hogy inkább a pászka legyen a szentség, akkor osztódjanak vanília és pászka rendre. esetleg a pászkarendiek újra csatlakozhatnak a régi rendhez. és így tovább.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.28. 12:56:57

@444:

Onnét indultunk, hogy te ezt mondtad:

"tegyük fel, hogy berettyóújfaluban 1 ezer ember azt mondja, hogy ők összeállnának egy kibucba. és kollektíve megvásárolnak egy területet."

Oda jutottunk, hogy te ezt modod:

"egy ilyen felállásban E ellenlábas."

Kiváló demonstrációja a te és hozzád hasonló szocialisták akaratgyengeségének: titeket nem az érdekel, hogy hogyan tudjátok megszervezni _magatok számára_ a titeket boldogító körülményeket, hanem az, hogy hogyan legyetek képesek _rákényszeríteni másokra_ az általatok preferált életvitelt. Ha biztosak lennétek a boldogsághoz vezető viselkedésbeli meggyőződésetekben, akkor tennétek arra, hogy mások mit csinálnak: de mivel akaratgyengék vagytok, a másféle viselkedést megsemmisítendő kihívásnak tekintitek. Nektek a szabadságot a más szabadságának elvétele jelenti. Ami egy mélységesen civilizálatlan viselkedés.

2017.06.28. 12:59:42

@neoteny:
a kibucpártiak szempontjából E az ellenlábas. a másik utcában kibucellenesek szempontjából pedig K. egyszerűen cseréljenek helyet. és ezek után helyre áll a rend.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.28. 13:03:26

@444:

"a kibucpártiak szempontjából E az ellenlábas."

Csak a hozzád hasonlóan akaratgyenge szocialisták számára.

2017.06.28. 13:12:16

@neoteny:
basszus, te hülye vagy. ha komolyan gondolod, akkor tényleg.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.28. 13:31:57

@444:

Te azt hiszed, hogy roppant okos vagy: de az akaratgyengeségedből következően rendszeresen elárulod magadat. Abból indulsz ki, hogy mindenki választhat; aztán gyorsan kiderül, hogy szó sincs ilyesmiről, mindenkinek a (feltételezett) többség akaratához (választásához) kell igazodnia.

Ez a játék előfordult már vagy egy fél tucatszor; és mindig ugyanúgy játszódik le. Aztán elszólod magad máskor is: ilyen volt a belepofozós dumád, amit aztán próbáltál kimagyarázni. És állandóan játszod a vár-és-város játékot: teszel egy védhetetlen állítást (elfoglalod a várost), aztán amikor megmutatásra kerül az állításod védhetetlensége, akkor (visszavonulva a várba) egy gyengébb állítást védesz: úgy csinálsz, mint ha a gyengébb állítás (a vár) sikeres védelmével az erősebb állítást (a várost) védted volna meg, pedig nem.

Ezek mind posztmodern eszközök: tagadod a logikus gondolkodás ("filozofálgatás") érvényességét, de azért alkalmazod azt. Azt állítod, hogy minden csak vallásvita -- kivéve a te álláspontod melleti érvelést.

Akkor lennék hülye, ha bedőlnék a hülyítéseidnek.

2017.06.28. 15:38:30

@neoteny:
választhat, hogy kibucot akar, vagy nem akar. tegyük fel, hogy valaki kibucban szeretne élni. oda kellene költöznie ahol a többség azt szeretné. első körben össze kell költöznie a többi kibucistával. úgy lehet kibuc. aztán ha az sikeres, akkor majd a többiek is akarnak kibucot, vagy nem akarnak. a rovarok módján nem élhetnek. mert lecsapják őket a nagy melegben.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.28. 15:41:45

@444:

"választhat, hogy kibucot akar, vagy nem akar."

"a kibucpártiak szempontjából E az ellenlábas."

Csak a hozzád hasonlóan akaratgyenge szocialisták számára.

2017.06.28. 16:00:59

@neoteny:
metafizikusan fel lehet építeni egymásnak majdnem tökéletesen ellentmondó világot. de ezeket a valóságban fizikailag nem lehet egy ponton egy időben megvalósítani. nem lehet egyszerre kibuc és nem-kibuc. tehát az adott településnek, vagy településrésznek döntenie kell, hogy akarnak kibucot, vagy nem akarnak.

nyilván kell legalább egy ember, aki azt akar. és ezek úgy lehet kibuc, hogy a kibucpártiak tartósan többségbe kerülnek. társadalmi béke úgy lehet, hogy a kisebbségben maradtak belátják, hogy nekik egy vagy két utcával odébb kellene költözniük. és lesz egy kibuc. azon túl meg nem lesz kibuc. de egy ponton a kettő nem lehet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.28. 16:04:05

@444:

"nem lehet egyszerre kibuc és nem-kibuc."

Ezt csak a hozzád hasonlóan akaratgyenge szocialisták gondolják.

2017.06.28. 16:10:00

@neoteny:
hogyan lehet egy helyen egy időben kibuc és nem-kibuc magyarázd már el.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.28. 16:14:25

@444:

Ezzel kezdted:

"tegyük fel, hogy berettyóújfaluban 1 ezer ember azt mondja, hogy ők összeállnának egy kibucba. és kollektíve megvásárolnak egy területet."

A megvásárolt területen van a kibuc. De a meg nem vásárolt területen nincs kibuc. Egyszerre.

2017.06.28. 16:33:35

@neoteny:
egy utca a kibuccá válás egy pillanatában így néz ki.
K, K, K, K, K, K, K, K, X, K
ez esetben X nehéz helyzetben van. X vagy elköltözik, vagy szóba jöhet még ez a felállás.
K, K, K, K, K, K, K, K, K | X
és ez esetben X birtokától már egy másik település vagy településrész kezdődik, ami nem kibuc. tehát a fizikai elrendeződés lényeges elem.

Matthew 22:37-39
37 Love the Lord your God with all your heart and with all your soul and with all your mind.
38 This is the first and greatest commandment.
39 And the second is like it: ‘Love your neighbor as yourself.

a biblia szerint a békés egymás mellett élés a népek között úgy lehetséges, hogy van egy közös istenük, akiket teljes szívükből, teljes lelkükből és teljes elméjükkel szeretnek. ezek után jön az, amit sanyi is kitalált a kocsmában. miután felfüggesztett börtönbüntetést kapott. úgy üljünk le az asztalokhoz, hogy mindenki jóban legyen a szomszédjával. nem kell felétlen mindenkivel, csak a szomszéddal. mert úgy nagy balhé nem lehet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.28. 16:38:51

@444:

"egy utca a kibuccá válás egy pillanatában így néz ki."

Utcák nem válnak kibuccá.

2017.06.28. 16:45:48

@neoteny:
egy ismerősöm társas házban lakik. és a szomszédja megvette az ő szomszédjának lakását. befektetési céllal és azt kiadta. a tulajdonviszonyok így néztek ki.
A, B, A
erre az ismerősöm azt mondta a szomszédjának, hogy ha ad 1 millió forintot, akkor átköltözik a másik hasonló állapotú lakásba. és így a két szomszédos lakást egybe nyithatja. mire azt mondta, hogy ő nem fog ezért fizetni. végül 2,5 millió forintért cseréltek. mert A rájött, hogy jobb ha a birtoka összefüggő. és így élnek.
A, A, B

2017.06.28. 16:46:45

@neoteny:
mi válhat kibuccá? fizikailag. nem metafizikai értelemben, hanem a valóságban.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.28. 18:56:48

@444:

Vagyis A megvásárolta B-től annak a lakását egy másik lakásért + 2.5 milláért. Nem azt mondta A, hogy B az ellenlábasa, és megölte.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.28. 19:02:21

@444:

"mi válhat kibuccá?"

"tegyük fel, hogy berettyóújfaluban 1 ezer ember azt mondja, hogy ők összeállnának egy kibucba. és kollektíve megvásárolnak egy területet."

2017.06.28. 19:47:05

@neoteny:
no de ez esetben B nem volt A-ellenes. a kontrára válasz a rekonktra. arra a szubkontra. arra a mordkontra. arra a hirschkontra. utána nincs csak a fedáksári és a kerekes bicikli. ha nincs közös vallás, akkor a közélet "rablóulti" jelleget vesz fel.

hanem B azt mondta, hogy cseréljenek. csak fizessen még egy milliót. erre A első felindulásában azt felelte, hogy nem enged a "zsarolásnak". aztán rájött, hogy hú ez nagyon jó lenne neki. és már kérlelte B-t, hogy cseréljenek. és 2,5 milliót fizetett. az ismerősöm szerint még többet is kérhetett volna. de ehhez adott egy tervet. elmagyarázta a másiknak, hogy ha összekapcsolja a két lakást, akkor utána annyit választ le belőle, amennyit akar. kiadhat egy nagyobb, vagy akár két kisebb lakrészt. aztán ha a gyerek kinövi a gyerekszobát, akkor odaadhatja neki és az udvarlójának. erre A könyörgött, hogy cseréljenek.

tehát ha X nem kibbuc-ellenes. hanem kibucpárti, csak épp nem akar kibuctaggá válni, akkor a szomszédos K ugyanúgy fizet azért, hogy helyet cserélnek.

a zsidóknak se éri meg magyarellenesnek lenni. véleményem szerint. hanem érdmes lenne azt mondani, hogy milyen jó lenne magyarországot újra összekapcsolódni újra erdéllyel. ha egy zsidó ezzel a tervvel állna elő a nagy nyilvánosságban, akkor a magyarok szeretnék. helyette kényszerbetelepítési terveket vázolnak.

na ez a különbség.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.28. 20:01:42

@444:

"no de ez esetben B nem volt A-ellenes."

Akkor sem lett volna az, ha nem hajlandó a cserére.

"tehát ha X nem kibbuc-ellenes. hanem kibucpárti, csak épp nem akar kibuctaggá válni, akkor a szomszédos K ugyanúgy fizet azért, hogy helyet cserélnek."

Az, hogy X (akit ugye ravaszul átneveztél E[llenlábas]-ről: már nem vállalod az eredeti címkézésedet) _bármilyen oknál fogva_ nem hajlandó a helycserére, nem teszi X-et (akit ugye ravaszul átneveztél E[llenlábas]-ről: már nem vállalod az eredeti címkézésedet) kibucellenessé.

"a zsidóknak se éri meg magyarellenesnek lenni. véleményem szerint."

Bezony: az, hogy mi a magyarellenesség a te véleményed.

2017.06.28. 20:33:28

@neoteny:
ha E kibucellenes (ellenlábas), akkor úgy nehéz. a megoldás, hogy a kisebbségben levő is kibucpártivá válik (igazodik a többséghez), csak épp nem lép be a kibucba. és ebből lehet kölcsönösen előnyös társulás. mert mondjuk X gépeket gyárt a kibuc, amit a kibuc tagok közösen használnak. de a gépekért cserébe így is megfizethetik X jólétét.

hogy mi a magyarellenesség azt a magyarok mondják meg. mert az egy érzület. azt, hogy mi a zsidóellenesség a zsidók mondják meg. mert az is egy érzület. a liberális zsidók ott hibázták el, hogy zéró toleranciát hirdettek. véleményem szerint azt kellett volna mondani csurkának, hogy valóban van valami igazság abban, hogy a liberális zsidó írók összetartanak. de az milyen jó volt, amikor a kis kabos játszott hét tonna dollárban. (ti. annak a filmnek a forgatókönyvét csurka írta). azt mondták, hogy csurka egy fasiszta. és azzá vált. belehergelte magát a zsidóellenessébe. és a maga körül levőket is. aztán a miép után jött a jobbik. és ők már orosz támogatással titkosszolgálati háttérrel jöttek létre. és orbán még ennél is ügyesebb. kihasználta a nemzetközi helyzetet és létrehozta a zsidó jobboldalt. és szerencséje is volt. mert ha nincs brexit és nincs trump, akkor nem ez a helyzet. de valahogy ráérzett, vagy mázlija volt. orbán ügyes hatalomtechnikus. amikor schulz felfelé jött, akkor merkelt szorongatta. most hogy merkel győzelme borítékolható udvarol neki. és imádkozik azért, hogy ő győzzön.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.28. 20:42:48

@444:

"ha E kibucellenes (ellenlábas), akkor úgy nehéz."

Valóban nehéz E számára: ugyanis E nem ölheti meg azokat, akik kibucba kívánnak szerveződni.

"hogy mi a magyarellenesség azt a magyarok mondják meg."

Melyik magyarok?

2017.06.28. 21:11:23

@neoteny:
nyilván minden magyarok. engem személy szerint nem szokott zavarni a "hungarofóbia". itt egy nick azt mondta: ő szvatopluk egyenesági leszármazottja, és ezért fáj neki a magyar honfoglalás. ezt lehet, hogy komolyan mondta. nem tudom. mindenesetre ezt a poént elsütöttem egy társaságban. de úgy is volt aki nekem akart jönni. mondtam neki, hogy csak vicceltem. azóta "leszvatoplukoznak". ezek a vallási-etnikai konfliktusok láthatóan kiéleződtek.

megkérdeztem sanyit, hogy ők kik?
www.youtube.com/watch?v=cb5v1cZITmM
azt felelte. komám, ez egy család. ezek másod, harmadunokatestvérek. nem veszed észre az szemükön, az orrukon, a szájukon és a fogukon? tehát ő nem filozofikusan kategorizál, hanem biologikusan. jobb híján a külső ismertetőjegyek alapján. de sanyi elmélete nem feltétlen hülyeség. az, hogy a pártlistán szerveződő politikában klánok és kládok (leszármazási sorok) viaskodnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.28. 22:07:05

@444:

"mindenesetre ezt a poént elsütöttem egy társaságban. de úgy is volt aki nekem akart jönni."

Rosszul választod meg a társaságodat.

"de sanyi elmélete nem feltétlen hülyeség."

Ismét a tőled megszokott semmitmondás.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.28. 22:52:26

@444:

A videó linkelését jól tetted: utánanéztem az Érpataki Modellnek. Így már világos, hogy honnét szedted a rend szükségességét meg a belepofozás koncepcióját:

erpatakimodell.hu/mi_az_az_erpataki_modell/

padisah · http://www.kozvetlen-allasok.hu 2017.06.30. 16:55:04

a török hódoltság nem a magyar politika európától való elfordulásával pusztított, hanem a konkrét frontvonali, háborús pusztítással

Ráadásul annak a zöme nem is a 150 év alatt jött össze, hanem a végén amikor a Habsburgok fél Európa erejét felhasználva végül kiverték innen a törököt, meg elég nagy részben a magyarokat is. Ugye akkor sem a magyarok katonai segítsége kellett, hanem az élelmiszer a külföldi katonáknak.

Annak a korszaknak a sajátossága pont az volt, hogy a magyar nemesség iszonyatosan megosztott volt, sokan bíztak a német-osztrák (=európai) segítségben, amire aztán várhattak 150 évet, mások meg (és szerintem a reálpolitikusok) átálltak volna a török oldalára, hogy legalább ne az ország közepén húzódjon a konstans háborús zóna.

Mindezek ellenére a magyar és a lengyel fejlettség között alig van különbség, pedig ott csak a német-orosz huzavona pusztított, a törökök nem.

Sokkal racionálisabb magyarázat a lemaradásra a centrum-periféria viszony, és az hogy a centrum csellel vagy erővel de elszívja a periféria erőforrásait. Pl. a magasabb fizetéssel a jól dolgozó és okos embereket. Vagy a nyersanyagokat, vagy a tőkét...

Ennek ismeretében meg valószínűtlen, hogy a centrummal való szorosabb összebútorozás, és a szuverenitás feladása a felemelkedés, és nem a tartós kizsákmányoltság felé fog vezetni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.30. 19:51:40

@padisah:

"a centrum csellel vagy erővel de elszívja a periféria erőforrásait. Pl. a magasabb fizetéssel a jól dolgozó és okos embereket. Vagy a nyersanyagokat, vagy a tőkét..."

Egy jó erős falat kell építeni a periféria és a centrum közé, akkor nem lesznek ilyesmik.

2017.06.30. 22:43:47

@neoteny:
vagy egy erős pénzjegynyomdát. a fuggerek fukarkodjanak. mindjárt lesz belőle evangelikus egyház a római katolikus medici bankház ellenében. akiknek szintén jó erős pénzjegynyomdájuk volt a búcsúcédulákkal.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.30. 22:58:16

@444:

"vagy egy erős pénzjegynyomdát."

Azt már létrehozta a nemzet (egyik) esze, a Matolcsy-klán feje. De a végső győzelemhez (Endsieg) kell az erős fal is.