1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.05.18. 15:33 HaFr

Hogyan tudnak lejönni a jobboldaliak a Fidesz nevű drogról

Képtalálat a következőre: „la la land”

"Magyarország adja az EU első vagy második legnagyobb növekedését, nálunk csökken legjobban a munkanélküliség, ráadásul betartjuk az összes európai pénzügyi szabályt is, ezért ostoba dolog pellengérre állítani az országot" – mondta Orbán Viktor ma Budapesten. Nos, konkrétan ennek a nyilatkozatnak EGYETLEN SZAVA SEM IGAZ (nem referál tényekre).

A jobboldali választóknak el kell dönteniük legelőször, igényt tartanak-e az igazságnak legalább a morzsáira. (Ugyanez megkérdezhető lenne a baloldalon is, de engem a jobboldal érdekel, jobboldali pártot vezetek, a jobboldalon látom -- minden közelmúltbeli szégyenünk ellenére -- az ország felemelésének legjobb erőit. A baloldallal foglalkozzon az a fél tucat párt, amelyik ott okoz káoszt egymásnak.) Tehát az igazságról. Az igazság az, hogy Orbán Viktor szakadatlanul és sikeresen manipulálja a jobboldali választókat gyakorlatilag egyetlen eszközzel a kezében: ez a nacionalizmus.

A nacionalizmusnak komoly szerepe lehet egy nemzet felemelésében, ha termékeny. De ugyanilyen komoly szerepe egy nemzet megrontásában, ha terméketlen. Magyarországon inkább az utóbbiról szól. A magyar nacionalizmusnak vannak a PKP szemszögéből pozitív vonásai: ilyen a migrációval szembeni fellépése, az EU bírálata, a progresszivista baloldali dogmák, a pc, a homogenizáció elvetése, a hagyományaink és a vallás melletti kiállás. Nagyon helyes, ezeket nem is szabad feladni. De a nacionalizmus emellett hatalmas károkat okoz, mert olyan erős, hogy el tudja leplezni egy felelőtlen, korrupt politikai réteg országrontását. Arra ösztönzi a jobboldaliakat, hogy ne tulajdonítsanak elég jelentőséget a versenyképességünk romlásának, a nemzeti erőforrások, elsősorban a kiművelt emberfők elherdálásának (hiszen távolról sem mindenki részesül elég színvonala oktatásban, a tehetségek nem törhetnek utat maguknak, ha alacsony sorba születettek, és túl sokan hagyják itt ezt az országot a megélhetésüket féltve, hogy az ne okozzon kárt a nemzetépítésben). 

A kritikátlan, manipulatív nacionalizmus marcangolja a nemzetet, rombolja a családokat és károsítja az emberi teremtőerőt. A termékeny nacionalizmus ellenben építi ezeket.

A Fidesz nem tudta létrehozni a jobboldalon kívánatos termékeny egyensúlyt a nemzet védelme és a versenyképességének növelése között. A nacionalizmus teszi, hogy egy kormányfő bármit tódíthat, annak nincs következménye -- nem vált ki tiltakozást -- a jobboldalon, és amikor a baloldal viszont felemeli a szavát, akkor annál könnyebben lehet rásütni Soros és a nemzetellenesség bélyegét. Pedig sokszor olyat mondanak el, amit a jobboldalon kellett volna először, hiszen ez elvileg a mi kormányunk lenne, a mi érdekünk, hogy a jobboldal ne hiteltelenítse magát hosszú időre a nacionalizmust kihasználó kormányának hibái, adott esetben bűnei miatt. És nem utolsó sorban a mi érdekünk, hogy a hibákat a jobboldali környezetben lehessen orvosolni, és ne kerüljenek át egy másik -- a baloldali -- kontextusba, ahol nem kijavítják, hanem tovább súlyosbítják őket.

A jobboldalnak kötelességei vannak önmaga és az ország iránt. Ahhoz, hogy ennek meg tudjon felelni, le kell jönnie először is a Fidesz nevű drogról. Kellő távolságtartással kell kezelnie azt, ami kormányzás címén folyik, hogy ne váljon bűnrészessé benne. A jobboldalon átfogó átalakítást kell indítanunk, hogy megőrizhessük a kormányzás mellett a jó lelkiismeretünket is. Nem beszélve arról, hogy az utóbbi az előbbi javát is fogja szolgálni.

Aki egyetért céljainkkal -- a jobboldal megújításával, a nemzet versenyképességének javításával, a családok és az autonómiák támogatásával -- attól szívesen vesszük a segítséget bármilyen aktivitás formájában vagy adományként a Polgári Konzervatív Párt 10918001-00000074-87840006 Unicreditnél vezetett számlájára.

200 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1512518749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 10:37:49

@444:

"azt mondja: hugyos úr. ön nem hitelképes. de a főkefe alkalmazza önt"

Miért alkalmazná a Főkefe Hugyos urat?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.05.21. 10:54:20

@444:
Tévedés. Svájc nagyon nem védett gazdaság. Svájc 20 milliárd frank értékben exportál és 17 milliárd értékben importál. Ez nem egy védett gazdaság. (WTO és EFTA tagként nem is lehet)
Ne tévesszen meg, hogy van egy darab erősen védett szektora. Egyébként nem annyira csoda, mert a mezőgazdasági lobbi általában mindenütt erős.

Tévedés, hogy ettől gazdag.
Ha a védettségtől meg lehetne gazdagodni, akkor Észak-Koreába szöknének Dél-Koreából. Enver Hodzsa Albániáját pedig egyenesen gazdasági csodaként emlegetnénk.
A valóság viszont pont az ellenkezője. Kína azóta megy, mióta elkezdte kinyitni a gazdaságát. Meg lehet nézni, a kínai GDP 1950 és 78 között alig pár százalékot emelkedett...
De választhatod akár Bhutánt is, az is egy baromi zárt gazdaság volt. Nem is fejlődött... Aztán rájöttek, hogy ez így nem megy és lám, beindult. Jó, még mindig a béka segge alatt vannak, de több évszázad lemaradást nem lehet behozni 20 év alatt.

Tudod, hogy miért döntheti romba a totális nyitás Kínát? Az azt megelőző több évtizednyi zártság miatt. Amiatt gyengült le.

Nincs birodalmi, meg uradalmi logika. Közgazdaságtan van. Persze, a leírt gazdasági összefüggések, mindig leegyszerűsítések és tartozik hozzájuk egy csomó peremfeltétel, hogy mikor igazak, de ettől még univerzálisak. A baj inkább abból szokott lenni, hogy a politikus hajlamos átsiklani az említett peremfeltételek felett.

2017.05.21. 11:08:07

@Lord_Valdez:
azt még nem mondtam meg, hogy a térségi rendezés egyben mitől időbeli tradicionálisan. a csillagmítoszi hagyományok miatt.

tegyük fel, hogy a központi régióban és körülötte a régió központokban van egyetem. tehát van egy budapesti egyetem (egy. nem kell verseny. mert akkor az egyetemi rangsorban egy magya állami egyetem senki se lesz a legjobbak között. csak a privát módon pénzelt. és ugye a többség szerint nem ez a cél). szóval van egy budapesti állami egyetem. van egy miskolci, debreceni, szegedi, pécsi és győri. (székesfehérváron és veszprémben kiemelt "királyi" főiskolák vannak. gépipari/járműipari és vegyipari/építőipari.) mondjuk osszuk el így a főhatalmat. van ez a hat alom.

és tudományos konferenciát kellene szervezni. halajdunk úgy mint az óramutató. a kárpát-medencei ellipszisben. legyen tudományos konferencia miskolcon január-február tájékán. (1-2 óra irányába). mert télen talán havasak az észak-magyarországi hegyvidék. és a jól fűtött szállodákban elég menő konferenciázni. debrecenbe is kéne menni. legyen március-április (3-4 óra irányában van). aztán május-június környékén jó lesz szeged (5-6 óra irányába van). pécsett mondjuk július-augusztus környékén (7-8 óra irányában van). jön a szeptember-október. az ugye a hagyományos tanévkezdet. az induljon budapesti tudományos konferenciával. partnerségben a történelmi városokkal: ez székesfehérvár és veszprém. a királyok és a királynék városa (9-10 óra irányban van). és utána lehet konferenciázni győrben. november, december (11-12 óra irányában van egy ellipszisben.) és onnan ki lehet menni a bécsi vásárba. aztán haza lehet jönni budapestre a családhoz. és az akadémikusok 1-2 napot tölthetnek vidéken. tessék itt a kárpát-medencei tudományos konferencia körút. sajátosan magyar. és a "csillagmítoszi" hagyományokat követi. persze lehet mondani, hogy na jó. de erdély kimaradt. rendben. a páros hónapokban legyen erdélyi konferencia körút. és így a határon túliak is be vannak vonva.

és ez esetben nem csak a politikusok járják az országot, hanem az akadémikusok is. és a régióban el lehet menni kisebb-nagyobb helyekre is. és adott esetben lovász lászló is fogjon kezet azzal, aki meghallgatja és megvásárolja az új könyvét. és majd dedikálja. a magyarok sort állnak. és megveszik. hjaj, lovász úr láttuk a tévében. megvesszük a könyvet is. szép sárga. jó lesz a polcra. aztán néha gyerek belenéz. persze ugyanígy lehet népfőiskolai előadássorozat "csillagmítoszi" keretek között. csaba királyfi csillagösvényen. de az nem feltétlen a fasizmus. hanem a tradíció. aztán ha valakinek ez nem tetszik, akkor meneküljön.

2017.05.21. 11:09:03

@Lord_Valdez:
a védett gazdaság nem azt jelenti, hogy nincs kereskedelem. hanem azt, hogy az nem teljesen szabad. mert a gazdasága nincs teljesen kinyitva.

2017.05.21. 11:09:33

@Lord_Valdez:
amikor nincs kereskedelem az ugye az embargó.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.05.21. 11:12:34

@444:
Úgy látom, hogy még mindig bonyolult.

Nem arról beszélünk, hogy van-e alaptanterv, meg, hogy mekkora autonómiája van iskolának. Arról beszélünk, hogy adott mondjuk a Pitagorasz-tétel. Ezt ezerféleképp lehet elmagyarázni a diáknak. Lehet, hogy jól, jobban, rosszul, rosszabbul.
Eddig az volt, hogy voltak tankönyvkiadók, akik mindegyik megpróbálta elmagyarázni a gyereknek. Mivel az iskola választotta ki, hogy melyik tankönyvet használják, a rossz tankönyveket nem rendelték, ezért kihullottak. Volt egy folyamatos minőségi nyomás a tankönyvkiadókon.
Most központi tankönyvkiadás van. Nincs többé minőségi nyomás az egyetlen tankönyvkiadón. Akár jót csinál, akár szart, mostantól mindenki azt eszi, pont.

Ha ez még mindig bonyolult, akkor vonatkoztass el a tankönyvtől és gondold el, hogy mi történik a közétkeztetésben. Eddig az iskolák az ételbeszállítók közül is választhattak. Képzeld el, hogy ezt a rendszert megszüntetik (van rá törekvés és részben már meg is valósult) és ezután az iskolákat a Nemzeti Gyermekétkeztető Központ fogja ellátni. Mi fog ebből történni?
Az, hogy az eddigi viszonylag gyenge minőségi nyomás is megszűnik.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.05.21. 11:24:55

@444:
Eddig is aggodalommal olvastam a kurucinfóra és egyéb fogyatékosoknak fenntartott helyekre jellemző agylágyulásokat pl.
"magyar nemzeti többség"
"csak egyesek szerint a magyarok "nácik". akik ezt mondják azok a "libsik"."
, de a csillagmítoszi hagyományok új magasságot (vagy mélységet) nyitott.

"(egy. nem kell verseny. mert akkor az egyetemi rangsorban egy magya állami egyetem senki se lesz a legjobbak között. csak a privát módon pénzelt. és ugye a többség szerint nem ez a cél)."
Hahó, valóság hívja 444-t! 444, jelentkezz!
Attól, hogy egyedül indulsz a futóversenyen, nem leszel jobb futó. Attól, hogy kitiltod a jobb egyetemeket egy városból, az az egyetem nem lesz jobb.
A megmérettetés hiánya nem javítja a képességeket, legfeljebb megnyugtatóan nem szembesülsz velük.
Én is áltathatnám magam azzal, hogy mekkora teniszcsillag vagyok. Miért is ne? Hisz legalább 25 éve nem fogtam ütőt a kezembe, tehát 25 éve veretlen vagyok.
De, ha visszatérünk a valóság és józan ész talajára, akkor életszerű, hogy jobb játékos lettem attól, hogy nem gyakoroltam? Triviálisan nem.

2017.05.21. 11:42:35

@Lord_Valdez:
a közgazdaságtan az én felfogásom szerint legalábbis alkalmazott matek. tehát mondjuk egy szállítási probléma megoldásánál mindegy, hogy a kereskedő zsidó, vagy nem zsidó. mert a matematika ettől majdnem teljes egészében elvonatkoztat. azért csak majdnem, mert még a matematikában is az van, hogy elmélet nem teljesen mindegy hogyan van megalapozva. elvben persze mindegy, a gyakorlatban nem mindegy. mondjuk a gráfelmélet sokáig úgy volt megalapozva (egyébként két kiváló magyar zsidó által), hogy a gráf az véletlen. leszórunk csomópontokat. mondjuk n darabot. és azokat véletlen módon kapcsolgatjuk össze. úgy, hogy két csúcs között p valószínűséggel vezessen él. és legáltalánosabban ez a gráf. és a gráfelmélet ebből induljunk ki. de nem feltétlen kell ebből kiindulni (persze nem arról van szó, hogy két magyar zsidó összeesküdött a világ matematikusai ellen. hanem ők ezt mondták és kész. szabad mást is mondani. induljunk ki abból, hogy két csomópont vagy össze van kötve, vagy nincs összekötve. abból már egy kicsit másféle lesz matek. szóval még a matematikában sem mindegy, hogy mit tekintünk a "legáltalánosabbnak". vagy mondjuk a fizikusok azt szokták mondani, hogy nem pont ezek a fogalmaink lennének ha más sorrendben jönnek a felfedezések. de majdnem ezek lennének. a fizikában is van egy kevés "politika". a matematikában is. a logikában is.)

ha a közgazdaságtan alkalmazott matek, akkor nem azt mondja meg, hogy ez vagy az lesz a "jó" (abszoltú jó), hanem azt, hogy ez vagy az tűnik optimálisnak. persze mindez egy formális-axiomatikus modellben érvényes. a valóságban az előfeltevések nem feltétlen érvényesülnek. és a valóság rendszerint bonyolultabb, mint a modell. szóval a modell lehet, hogy nem pontosan közelít. mert rosszul mérnek. és az is lehet, hogy nem mérnek valamit, amit mérni kellene. csak azt se tudjuk, hogy mit mérjünk.

a politikai közgazdaságtan ezt a problémát úgy oldja meg, hogy például azt mondja: a szabad piac a "jó". az "abszolút jó". az még megmondja, hogy mi a "piac". de hogy mi a szabad azt már nem mondja meg. hanem abból indul ki, hogy mindent szabad. de olyan nincs. mert a fizikai valóságban a szabadesésen túl szinte csak kényszererők hatnak.

aztán meg ugye van a racionalitás. a föld gömb alakú. pontosabban persze ez is egy közelítés. mert a föld föld alakú. de jó közelítéssel gömb. globálisan szemlélve. lokálisan meg valamilyen descartes koorndináta rendszer van természetes osztópontokkal, vagy valamilyen euklidészi tér valós számokkal. ami ebben racionális az a gömbre vetíve majdnem biztosan irracionális. ezt mondja a matek. és a mindennapi tapasztalat. tehát amikor azt mondják, hogy ne égesd el a szenet mert a föld légköre globálisan túlmelegszik. erre az átlag ember azt mondja: ne füstöljön a másik. mert azért égeti el a szenet, hogy felmelegítse fel a föld légkörét. aztán jönnek a "zöldek" a megújuló energiával. rendben van. de az is sérti a természetet. meg úgy egyébként minden. a földműves éket ver a szent korona testébe azzal, hogy használ egy ekét. de nyilván szent korona tan nem tiltja az ekét és a földművelést. ha akarjuk, akkor éppenséggel tilthatná. mostanában az lett a "liberalizmus", hogy semmit se szabad. mondván, hogy az még a totális szabadság. és úgy tűnik, hogy "libsiket" elzavarják a "nácik". mert ehhez "nácik" kellenek. persze azok se hagyják magukat. ez egy vallásháború.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 12:28:47

@444:

"aztán meg ugye van a racionalitás. [...] majdnem biztosan irracionális. ezt mondja a matek. és a mindennapi tapasztalat."

"persze ha nem, akkor nem."

2017.05.21. 12:48:28

@Lord_Valdez:
próbálkozok foci nyelvezettel. azt talán könnyebb megérteni.

a magyar nb1-ben hagyományosan van öt pesti csapat. ftc, mtk, újpest, kispest és a vasas. ezek összesen 91 bajnoki címet szereztek. és 1901 óta van magyar bajnokság.

na most amikor puskás, kocsis, albert, bene, nyilasi, törőcsik játszottak akkor voltak nemzetközileg jegyzett magyar klubcsapatok. noha soha senki se volt elégedett. mert mindneki az elődökhöz és az aranycsapathoz mért. de most már nincs nemzetközileg jegyzett játékos ezekben. szóval a pesti csapatok között hiába van verseny ez nem hozza a várt eredményt. és hiába vannak az "akadémisták".

és akkor adódik az, hogy esetleg egy pesti csapat legyen. budapest fc. és abban lehetnek kerületi szurkolói csoportok. tehát megmaradhat a ferencváros az újpesti, kispesti szurkolói csoportok. csak ezek ne egymás mellett szurkoljanak hanem egymásért. és így talán magasabban jegyzettek lesznek az európai rangsorban. csak persze ez esetben egy klub igazgató, vagy igazgatóság kellene. kevesebb menedzser, kisebb adminisztráció, és kevesebb profi játékos. és ez egyik klubnak se érdeke.

(hasonló a helyzet az egyetemekkel.)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 12:57:11

@444:

"és akkor adódik az"

"persze ha nem, akkor nem."

2017.05.21. 13:02:10

@neoteny:
a lokális és a globális világképet racionálisan úgy lehet összekapcsolni, hogy a földet egy konvex poliéderekkel közelítik. és azok lapjaiból, csúcsaiból és éleiből adódik a lokalitás és a globális kapcsolatok. csak ez előfeltételez valamilyen rendezett közigazgatást. ami nyilván korlátoz. mert ugye ez rendezés. a gömbön az elemi részecskék rendezetlenül képesek mozogni. teljesen össze keverednek. ha a poliéderekkel közelítünk, akkor korlátok jönnek létre. és azt ugye a "liberálisok" nem fogadják el.

szabályos testből az ikozaéder közelíti leginkább a gömböt. annak 20 szabályos háromszög lapja van. abból lehet egy g20. csak például ebből egy az óceánokért vívott háborúk, kereskedelmi háború következnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 13:17:48

@444:

"racionálisan úgy lehet öszekapcsolni"

"persze ha nem, akkor nem."

"ami egy lokális koordinátarendszerben vagy racionális az egy globálisban nagy valószínűleg csak irracionális módon írható le."

2017.05.21. 13:26:22

@neoteny:
szóval ha mondjuk európa egy ilyen háromszög a húszból (mert így közelítjük a globalitást), akkor abba a makrorégióba nem vándorolhatnak be csak úgy a szegény kis bangladeshiek. mert ugye vannak önálló makrogazdasági egységek. és ebből az egyik európa. de ezt mondjuk soros nem fogadja el. az európai ep képviselők egy jelentős része se fogadja el. és az európai bíróság sem fogadja el. orbán azt mondja, hogy mert soros és társaik pénzeli őket. illetve ezek az emberek olyan baloldalinak, liberálisnak és civilnek mondott politikai közegből jönnek aminek az alapvetése az, hogy a világot egy földgömbbel kell közelíteni. de ha a lokalitást egy érintő képsíkkal (képességgel, képzelettel) vagy térrel (a teremtővel) közelítjük, akkor ami lokálisan koordinátarendszereb racionális az szférikus felületen majdnem biztosan irracionális.

lehet szélességi és hosszúsági fokok alapján racionálisan számolni. de a gömfelületet nem lehet kiteríteni síkba. bizonyos pontokon éleket kell húzni. és csak így lehet. és persze onnantól kezdve megszámlálhatóan sokféleképpen meg lehet tenni. szabályos testből van 5 darab. félig szabályosból még van 13 darab. orbán nyilván csonkolt ikozaéderrel közelítené a világot. mert az olyan mint egy focilabda. és erre alapozva megszervezhető mondjuk a fifa.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/ff/Truncatedicosahedron.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 13:30:51

@444:

"szóval ha mondjuk európa egy ilyen háromszög a húszból"

"persze ha nem, akkor nem."

"aminek az alapvetése az, hogy a világot egy földgömbbel kell közelíteni. de ha a lokalitást egy érintő képsíkkal (képességgel, képzelettel) vagy térrel (a teremtővel) közelítjük, akkor ami lokálisan koordinátarendszereb racionális az szférikus felületen majdnem biztosan irracionális."

en.wikipedia.org/wiki/Oblate_spheroidal_coordinates

"lehet szélességi és hosszúsági fokok alapján racionálisan számolni. de a gömfelületet nem lehet kiteríteni síkba. bizonyos pontokon éleket kell húzni. és csak így lehet."

"persze ha nem, akkor nem."

2017.05.21. 14:02:57

@neoteny:
pontosan. de azokban a képletekben ha μ, ν, φ racionálisak, akkor x, y, z majdnem biztosan irracionáls. persze nyilván (0,0,0) esetben nem. és mondjuk szinusz 30 fok az fél. szinusz 45 fok gyök kettő fele. szinusz 60 fok gyök három fele. a szinusz függvény közelíthető racionálisan. de csak közelíthető. valójában nem az. vagy a négyzetgyök függvény.

tehát mondhatod, hogy az egész világ számoljon gömbi koordinátákkal. észak koreában a haderő úgy számol. de az helyileg a civilek számára nem racionális. mert ott síkok és terek vannak. sanyi ha részeg, akkor mondják a vízműnél, hogy ne dűlöngéljen. de sanyi megmagyarázza. a téridő görbült. ki kell egyesíteni. ahhoz neki kicsit dülöngélni kell.

2017.05.21. 14:09:45

@neoteny:
a gömbefelület síkba csak nagyon erős torzítással lehet kiteríteni. például budapest és vancouver közötti "egyenes" (értsd a két pont között a legrövidebb út) nem párizs irányába van. tehát ésszerűen nem a 45. szélességi körön haladni. hanem valamerre oslo felé.

mert mondjuk a nato globálisan ilyen.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/North_Atlantic_Treaty_Organization_%28orthographic_projection%29.svg
lokálisan ilyen.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5e/Location_NATO.svg

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 14:33:14

@444:

"de azokban a képletekben ha μ, ν, φ racionálisak, akkor x, y, z majdnem biztosan irracionáls."

"persze ha nem, akkor nem." "ez egy vallásháború."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 14:33:42

@444:

"a gömbefelület síkba csak nagyon erős torzítással lehet kiteríteni."

"persze ha nem, akkor nem." "ez egy vallásháború."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 15:00:53

@444:

"a fizikában is van egy kevés "politika". a matematikában is. a logikában is." "ez egy vallásháború."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 15:11:02

@444:

"ha nem radiánban, hanem fokokban mérnek."

"ez egy vallásháború."

2017.05.21. 15:13:10

@neoteny:
mert mindig lehetnek definíciós viták. például lehet azt mondani, hogy a "racionalitás" ne ezt jelentse. az elemi matematikában a racionalitás egy egésznek valamely természetes (nem zéró) felosztása. erre mondják azt, hogy racionális.

de ha nem, akkor nem. mondani kellene egy másik definíciót. a "felvilágosult" filozófusok a racionalitást nem így értelmezik. hanem azt mondják, hogy a RÁCIÓ a JÓ. ezek szerint az irracionalitás nem jó. az a rossz. de szerintük az irracionális nem is létezik. tehát nincs is rossz. csak jó van. tehát vannak a felvilágosultak. a jók. és felvilágosulatlanok. a rosszk. a "nácik".

a másik oldalról nézve mindez fordítva van. a nacionalisták a jók. és a "nagy francia elsötétítés" (sanyitól hallottam ő pedig a népfőiskolán) közvetkeztében a "libsik" a rosszak.

ez egy modern kori vallásháború.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 15:30:17

@444:

"a "felvilágosult" filozófusok a racionalitást nem így értelmezik. hanem azt mondják, hogy a RÁCIÓ a JÓ. ezek szerint az irracionalitás nem jó. az a rossz. de szerintük az irracionális nem is létezik. tehát nincs is rossz. csak jó van. tehát vannak a felvilágosultak. a jók. és felvilágosulatlanok. a rosszk. a "nácik"."

Ez logikailag hibás, de mivel tudjuk, hogy "a fizikában is van egy kevés "politika". a matematikában is. a logikában is", így hát "ez egy vallásháború."

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.05.21. 16:29:08

@444:
A gráfelmélet Eulertől származik, aki se nem magyar, se nem zsidó és nincs benne véletlen sem.
A közgazdaságtan nem alkalmazott matematika. A közgazdaságtan empirikus tudomány, ami mellesleg alkalmaz matematikát. Hogy másként tudna modellt alkotni?
A közgazdaságtan világosan megmondja, hogy mi a piac, és tisztában van azzal is, hogy a tökéletes szabad piac csak tankönyvi szinten létezik.
Ezzel semmi gond nincs. Egyébként nem azt mondja, hogy a szabad piac az "abszolút jó". Sőt, még csak azt se, hogy mindig Pareto-optimális.
De nem ez a fontos, hanem a következő tévképzet:

"szóval a pesti csapatok között hiába van verseny ez nem hozza a várt eredményt."
"csak ezek ne egymás mellett szurkoljanak hanem egymásért. és így talán magasabban jegyzettek lesznek az európai rangsorban."
Ha a csapatok egymás közti versengéseivel se sikerült világklasszisokat kinevelni, akkor majd biztos fog úgy, hogy ha nem játszanak egymás ellen.
Mégis mitől lenne jobb egy olyan pesti csapat, amelyik nem játszik meccseket mások ellen? Ül az öltözőben és közben javul?
Ha világ így működne, akkor nem lenne szükség edzőkre. Csak odaadjuk az aranyérmeket és okleveleket és egymás után döntik majd a világcsúcsokat.
Nem tudom, hogy te miféle világban élsz, de itt ebben a világban a képességek úgy javulnak, ha gyakorolják őket. És, hogy ki hol áll benne, az úgy derül ki, hogy megmérettetik magukat.

Lehet mondani, hogy majd a VB-n megmérettetik magukat, de az nagyon kevés. Nem elég 4 évente rácsodálkozni, hogy hol tartasz. Minél gyakoribb visszajelzés kell és lehetőleg hasonló erejű, vagy erősebbektől. Másként nem fejlődsz.

Jut eszembe, nemrég terjedt egy videó, ahol egy tai chi mestert elkalapál egy MMA-s. Azért állt ki ellene, mert csórikám az egész életét a maga zárt világában töltötte, ahol ritkán küzdenek és akkor is nagyon megkoreografált módon. Persze, hogy elhitte, hogy mekkora király.
De említhetném a Fradit is (annak ellenére, hogy bevallottan nem értek a focihoz). Sokkal több pénzt ölnek bele, mint bármelyik másik fél tucat csapatba. Nem is nagyon van ellenfele Magyarországon. Aztán kimegy a nemzetközi színtérre és nevenincs csapatok földbe döngölik.
index.hu/velemeny/2016/07/22/ftc_kieses_rendszer_tao_mlsz/

2017.05.21. 16:34:13

@neoteny:
de a filozófusok ezt mondják. a ráció az a jó. és azt is mondják, hogy az irracionális (a rossz) nem létezik. kivéve a nácikat. akik nyilván a sátán küldöttei. és ugyanezt játssza az ellentábor a libsikkel. ők a gonoszak. mivel ők a nagy elsötétítés erői. egy leszámlálással (mondhatnám úgy is, hogy leszámolással) 10-ben, 14-ben eldöntik, hogy kinek van igaz. és vélhetően nagyrészt erről szól a 18-as választás is. mert ilyen a politika.

de a fizikában is van egy kis politika. a fizika is azt feltételezi, hogy amerikában is ugyanazok a (fizikai) törvények, mint mondjuk magyarországon. sanyi szerint ez nincs így. mert ott a konnektorben csak 110 volt feszültség, itt meg 220 volt. hogy lenne már ugyanaz a fizika. és magyarázom neki, hogy a konkrét értékek nem is, de fizikai törvények ugyanazok. és ilyenkor azt kérdi sanyi, hogy ezt honnan tudjuk? és az őszinte válasz az, hogy ezt valójában nem tudjuk hanem csak feltételezzük. és ebben azért a fizikusok döntő többsége egyetért. az észak-koreai fizikus is úgy képzeli, hogy a csendes óceán felett hirtelen nem változnak meg a fizikai törvények.

de a fizika ennél többet is mond. azt, hogy ha felismernek valamilyen törvényszerűséget amerikában és cáfolhatatlanul érvényesülni látszik a laborban, akkor az biztosan érvényesül az univerzum egészében. akár még egy távoli galaxisban is. de ez már azért egy meredekebb feltételezés. de így lehet százcsillió dollárt kérni az űrkutatásra. és néha kiderül, hogy nem érvényesül, vagy nem úgy érvényesül. és olyankor a fizikus és a csillagász azt mondja, hogy izé.

na most az adótörvényekkel mi legyen. azokra hogyan tekintsünk? ha azok érvényesek amerikában, akkor legyenek érvényesek európában? ha azok érvényesek európában, akkor legyenek érvényesek budapesten? ha azok érvényesek budapesten, akkor legyenek érvényesek debrecenben?

ez egy politikai kérdés. de a fizikában is.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 16:51:37

@444:

"de a filozófusok ezt mondják. a ráció az a jó. és azt is mondják, hogy az irracionális (a rossz) nem létezik. kivéve a nácikat."

Ezt a hangok mondják a fejedben.

"és magyarázom neki, hogy a konkrét értékek nem is, de fizikai törvények ugyanazok. és ilyenkor azt kérdi sanyi, hogy ezt honnan tudjuk? és az őszinte válasz az, hogy ezt valójában nem tudjuk hanem csak feltételezzük."

Valóban: feltételezzük mindaddig, amíg empirikusan megcáfolásra nem kerülnek. Az, hogy te ezt nem tudod, vagy nem vagy képes elmagyarázni Sanyinak, mindössze a te és/vagy az ő kognitív szegénységének bizonyítéka.

"de a fizika ennél többet is mond. azt, hogy ha felismernek valamilyen törvényszerűséget amerikában és cáfolhatatlanul érvényesülni látszik a laborban, akkor az biztosan érvényesül az univerzum egészében."

Ezt a hangok mondják a fejedben.

"ez egy politikai kérdés."

Az adótörvények valóban.

"de a fizikában is."

Ezt a hangok mondják a fejedben.

2017.05.21. 17:00:32

@Lord_Valdez:
eulertől a königsbergi hidak problémája származik. erdős és rényi után a véletlen gráfokat tekintették a legáltalánosabb modellnek. ők legalábbis. de magyarországon is ezt "kellett" követni. nem azt akarom ezzel mondani, hogy erdős és rényi a gonosz erői. semmi ilyesmit. hanem csak azt, hogy még a matematikában is van egy kevés politika a kutatások irányait illetően.

2017.05.21. 17:08:00

@Lord_Valdez:
az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy mind az öt pesti pesti klubban 2 viszonylag jó játékos. ez 10 viszonylag jó játékos. a 11 fős csapatből.

ez az egyesített csapat (amiben 10 viszonylag jó játékos van) miért lenne feltétlen rosszabb, azoknál a csapatoknál, amiben 2 viszonylag jó játékos van.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 17:11:25

@444:

"de magyarországon is ezt "kellett" követni."

"persze ha nem, akkor nem."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 17:31:13

@444:

"ez az egyesített csapat (amiben 10 viszonylag jó játékos van) miért lenne feltétlen rosszabb, azoknál a csapatoknál, amiben 2 viszonylag jó játékos van."

Azért, mert a 10 jó játékos az egyesített csapatban lepukkan; nem játszanak annyi meccset, mint amennyit az egyesítés előtti 5 csapatnál játszottak.

Egy ilyen egyesítés egyszer működik; mivel megszűnik a másik 4 csapat, nincs utánpótlás-forrás: a 10 jó játékos 55 játékos közül került kiválasztásra, de amikor már csak egy csapat van, abba az újonnan beállított játékosok nem úgy kerülnek kiválasztásra, hogy (a már nem létező) más csapatoknál szerezték volna meg a tudásukat ill. bizonyították volna a képességeiket.

Abból, hogy egy nő 9 hónap alatt hord ki egy gyereket, nem következik az, hogy 9 nő egy hónap alatt hord ki egy gyereket.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 19:29:00

@444:

"de így lehet százcsillió dollárt kérni az űrkutatásra."

Ezt te nem kifogásolhatod: ez a nemzeti tudományos ipar "védelme", ez egy közösségi kockázatvállalás.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 20:34:09

@444:

"10-ben, 14-ben eldöntik, hogy kinek van igaz. és vélhetően nagyrészt erről szól a 18-as választás is."

Akkor a túrricsei polgármesternek is igaza van: már van egy tucat éve megválasztják, ismét és ismét.

2017.05.21. 21:07:08

@neoteny:
engem egyátlalán nem zavar az űrkutatás. csak azt mondom, hogy még a természettudományban is van egy kis politika. mert lehet ész érveket mondani amellett, hogy a tudomány a földi fizikát majdnem biztosan képes egységes szerkezetben leírni. mert ha van egy különleges jelenség, ami a csendes óceán felett fordul elő. és az megváltoztatja az anyagok viselkedését, akkor ezt vélhetően képes lesz felismerni egy kutatócsoport. korei, japán, amerikai, kanadai vagy nemzetközi. szóval a földi fizikát vélhetően sikerül egységben tartani. de elég meredek azt állítani, hogy mindez érvényes lesz a világegyetem egészére. ez már nem annyira triviális. mégis minden fizikus ezt mondja. mert ez a elemi érdekük. és ebben van egy kis politika. csak ezt állítom.

2017.05.21. 21:19:31

@neoteny:
ez pontosan így van. persze ha nem, akkor nem. erdős és rényi a dolgozatát valamiért debrecenben közölték turán professzor 50. születésnapjára. és ugye követni "kell" (kellene) a nagy elődöket. persze ha nem, akkor nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 21:35:25

@444:

"de elég meredek azt állítani, hogy mindez érvényes lesz a világegyetem egészére. ez már nem annyira triviális."

Úgy érted, hogy szerinted meredek.

Ha tényleg meredeket akarsz látni, tekints erre:

tylervigen.com/view_correlation?id=1597

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 21:59:11

@444:

"erdős és rényi a dolgozatát valamiért debrecenben közölték turán professzor 50. születésnapjára."

Mert ez biosz, nem filosz. Mint ahogy a választások is. A nemzet (szaporodási közösség) vágyai érvényesülnek. Persze nem pontosan úgy, mert azok általánosak; hanem konkretizálva: rend-szerűen áll elő a rendszer. A népek eldöntik, hogy kiktől akarják a bepofozást (köznyelven sallerokat és kokikat). És mivel a népek túlnyomó többsége agrárszocializmust akar, a "nácik" az esélyesek az istentelen hazaáruló "libsikkel" szemben. A túrricsei polgármester is megmondta: "hajrá Fidesz!" Ott esélyük sincs a Soros-janicsároknak, hiába verik a seggüket a földhöz, hogy a polgármester hitellel segítette a szegény helyi közmunkásokat. Mert ugye az ő érdekük az lett volna, hogy a Providentnek legyenek kiszolgáltatva a szegények. Ez az egész "leleplezés" is csak politika. De majd a következő polgármester-választáson eldönti a nép, hogy kinek van igaza. Vélhetően ismét a polgármestert választják meg: megmutatják, hogy még ő is jobb, mint a nemzetközi finánctőke bérencei.

2017.05.21. 22:03:00

@neoteny:
de esetleg több nemzetközi meccset játszanak. mert bejutnak a bajnokok vagy az európa ligájába. a magyar klubcsapatok rendszerint az első vagy a második selejtezőkörben kiesnek. nem kerülnek fel a főtáblára. ahol már elég sok pénzt lehet keresni.

erre orbán válasza az, hogy építsünk egy rakás stadiont. legyen egy nagyon sok klub. legyen még nagyobb verseny. felcsúton, mezőkövesden, gyirmóton is legyen profi klub. és épül a stadion kozármislenyben. mert úgy lesz még nagyobb verseny. a balmazújváros az nb2. második (feljutó) helyén áll. a kisvárda a harmadik. most borítékolom, hogy a kisvárda kerül fel. (ti. seszták miniszter úr csapata). de a balmazújváros feljut és tegyük fel, hogy megnyeri a magyar kupát, vajon mennyi esélye lenne a barcelonával szemben? épült egy új stadion. fűthető a gyep. így télen is lehet rajta játszani. szuper. csak nem kapcsolják be, mert túl sokba kerülne. persze értem, hogy ez a stadion nem szabad piaci alapon épült. a debrecenben se épült volna szabad piaci alapon stadion sose. mert a szabad piacon nincs olyan nemzetközi bank (nyugati tőkés), ami megfinanszírozta volna az építkezést. és erre a válasz a kelet-közép európai nacionalizmus.

2017.05.21. 22:08:54

@neoteny:
megnyeri a magyar kupát, kijut a nemzetközi porondra. és összekerül a spanyol kupagyőztes barcelonával. (csakhogy világos legyen).

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 22:13:52

@444:

"egy kutatócsoport. korei, japán, amerikai, kanadai vagy nemzetközi."

A nemzetközi kutatócsoportok a nemzetközi háttérhatalom eszközei arra, hogy elszipkázzák a nemzetek legtehetségesebb gyermekeit a nemzeti problémák megoldásától. Persze lehet azt mondani, hogy a különleges jelenségek a Csendes-óceán felett fordulnak elő, de ennek a célja csak a Kárpát-medence felett előforduló különleges jelenségek figyelmen kívül hagyása. Hogy a magyar vízvagyont elértéktelenítsék; hogy azt -- és ezzel Sanyit -- olcsón kiszolgáltassák a Soros-egyetem által kiképzett janicsárok által menedzselt multiknak. Ez a kocsma népének megfejtése.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 22:15:27

@444:

"de esetleg több nemzetközi meccset játszanak."

"persze ha nem, akkor nem." "ez egy vallásháború."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 22:20:10

@444:

"legyen egy nagyon sok klub."

Legyen nemzeti keresztény államegyház. Amelyik azt hirdeti, hogy mindenkinek egy háza legyen. De mindenkinek legye egy háza. Azért egy-ház.

2017.05.21. 22:26:56

@neoteny:
international -- nemzetközi
supranational -- nemzetek feletti
a kettő nem teljesen ugyanaz. egy nem ortodox nacionalista azt gondolja, hogy a nemzetköziség jó, mert összekapcsolja a nemzeket és az milyen jó. lásd a futball vébét vagy ebét. amit ugye a nacionalista szurkolók is nagyon szeretnek.

és vannak a nemzetek feletti csoportosulások. azok azt mondják, hogy ők a kiválasztott, bírálhatalan és nélkülözhetetlen elit. és ők meghaladták a nemzeteket (a zsidó nemzetet is) a "demokraták". és erre mondják azt a nacionalisták, hogy öljük meg ezeket politikai értelemben (a zsidó nacionalisták is ezt mondják. így kerül putyin, netanyjahu és orbán egy politikai platformra).

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 22:29:32

@444:

"de a balmazújváros feljut és tegyük fel, hogy megnyeri a magyar kupát, vajon mennyi esélye lenne a barcelonával szemben?"

Annál nagyobb esélye, mint ha Orbán, Vona és Gyurcsány kézenfogva leugranak egy tízemeletes ház lapostetejéről, és egy széllökés visszarepíti őket, de annál kisebb esélye, hogy a népek leváltják az Orbán-kormányt a '18-as választáson. Ezt még Sanyi is érti.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 22:35:14

@444:

"a kettő nem teljesen ugyanaz."

De eléggé ugyanaz ahhoz, hogy Sanyit megtévessze. Ő ha meghallja azt, hogy nemzetközi, akkor a flexéhez nyúl. Mert a kocsmában megfejtette a nép, hogy a nemzetközi a zsidót jelenti. És ha őszinte akarsz lenni, akkor ezzel is tisztában vagy. Ez a hamis dichotómia a nemzetközi meg a nemzetek feletti között csak filosz. A nemzeti (szaporodási közösségi) biosz az elemi alap.

2017.05.21. 22:40:03

@neoteny:
ha a cél a versenyképesség a nemzetközi kupaküzdelmekben, akkor kell-e profi csapat "minden bokorba"? azért, hogy legyen minél nagyobb verseny.

ha pesten 5 profi foci klub helyett 1 klub lenne, akkor a játékosok között már a csapatba kerülésért folyna a verseny. persze lehet mondani, hogy kevesebb csapat lenne a bajnokságba. de itt jön be a magyar nacionalizmus egy másik célkitűzése. vonjuk be a be "félmagyar" csapatokat a határon túli területekről.

mondjuk kolozsváron van két klub. az egyik magyar, a másik román tulajdonú. a kolozsvár a magyar bajnokságban is szerepelhetne. mert az (részben) magyar város. vagy mondjuk a nagyvárad. és erre mondják a "liberálisok", hogy ez revízió. az. és? azt is mondják, hogy ez a fasizmus. és a zsidókat beleölik a dunába. de miért kellene ezért megölni horowitz uramat? ők is ezt mondják. törjük fel a román nacionalizmust. és a zsidók nyissák újra a zsinagógát nagyváradon. tehát amikor a nemzetköziség a magyar nacionalizmusnak kedvez, mert össze lehetne kapcsolódni a határmenti vagy a határon túli magyarokkal, akkor a pesti zsidóság liberálisnak mondott istentelen része veri a seggét. meg azt is mondja, hogy ez így nem az, amit a nyugat diktál. és? nyugaton az istenek laknak?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 22:59:48

@444:

"ha a cél a versenyképesség a nemzetközi kupaküzdelmekben"

Ez egy racionális kérdés: de csak a filozófusok mondják, hogy a racionalizmus _a_ jó. A racionalizmus rossz; de semmiképpen sem jobb, mint az irracionalizmus. Te ezzel csak megtéveszteni akarod a nemzeti (szaporodási közösségi) érzelmű népeket: így próbálod meg becsempészni az istentelen "libsi" filozófiát és a nemzetellenes zsidó nemzetköziséget a nép egyszerű gyermekei közé. Azt akarod, hogy a nyugati racionalista versenyszellem uralkodjon el a nemzeti fociban, amelyik irracionalista módon közösségi: érzi azt, hogy a magyar focisták a legjobbak. A nemzetközi kupaküzdelmek csak a nemzetközi háttérhatalom eszközei arra, hogy a magyar szurkolókat megalázzák a racionalizmus báránybőrébe bújt farkasként.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.22. 02:02:39

@444:

"törjük fel a román nacionalizmust."

Igen, igen!

www.youtube.com/watch?v=B8MFMyC0e58

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.22. 03:17:37

@444:

"de hogy mi a szabadság azt nem te mondod meg. hanem a népek."

A szabadság az, hogy Andika szabhat gyerekruhákat. Szab-hat -> szab-had -> szab-ad.

"számomra ez a rendszer tűnik szabadnak"

Hogy mi a szabadság azt nem te mondod meg, hanem a népek. Mert a szabadság mindig konkrét. Amire a paraszt vágyik az annál általánosabb. Tehát ami megvalósul az nem feltétlen az lesz, amire a paraszt vágyik. De valami olyasféle. Szab-ad. Amit kiszabnak neki és odaadják. Amibe belepofozzák. Mert ha a paraszt a maga feje szerint szab, abból nem feltétlenül a közjó kerekedik ki. Jobb az, ha a közember (a választott köznemes) megfogalmazza a közérdeket szolgáló közakaratot, és uradalmi rendszerben megmondja az embereknek, hogy mire szabadok. Mert ugye mindenre nem lehetnek szabadok: az anarchista szabadosság lenne, ami nem a közérdek, és így nem a közakarat. Aztán ha az _egyes_ embereknek nem tetszik a szabadságuk mértéke, akkor vágyhatnak más rendre. Feltéve, hogy az inkább egybeesik a közérdekkel, a közakarattal. Amit a közemberek (esetleg választott köznemesek) ismernek konkrétan.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.05.22. 08:15:39

@444:
Rossz hírem van: Ezt már feltalálták és úgy hívják, hogy válogatott.
Viszont ez egy ad hoc formáció, amit egy cél érdekében hívnak össze, aztán mindenki vissza a csapatához.
És nem véletlen, hogy ez így van. Ahhoz, hogy legyen 5x2 jó játékos, ahhoz kell az, hogy az az 5 csapat folyamatos versenyben legyen. Ha fogod és összezárod őket, majd ellenfél nélkül maradnak, akkor azzal annyit érsz el, hogy elpocsékolsz 10 jó játékost. Szép lassan belekényelmesednek a kihívások hiányába, elvesztik a képességeiket, bár közben végig meg lesznek győződve a saját nagyszerűségükről.

2017.05.23. 09:36:37

@Lord_Valdez:
ebben az esetben tartományi válogatottak versenyeznének szövetségi állami keretek között. és a ligaválogatottak indulnának el a nemzetközi kupákban.

tehát mondjuk a btc 1885 (ez a legrégebbi magyar focicsapat és az első magyar bajnok) a nyílt (nagy) magyar bajnokságban játszana az osztrák-magyar burgenland tartományi csapatával mondjuk bécsújhelyen (közigazgatásilag oda tartozna kismaron és nagymarton). és szombathelyen van osztrák-magyar focisuli. és van egy osztrák-magyar tartományi válogatott. a burgenland fc. és az játszik az osztrák és a magyar bajnokságban is. a nagyváradi ac a partium magyar-román tartományi csapata. és az játszik a magyar és a román bajnokságban. belső erdély tartományi csapata a kolozsvár. az ellenük vívott meccs beszámít a nagy-magyar és a nagy-román nemzeti bajnokságba. a magyar-román cluj részt vesz a nagy-román bajnokságban is. és az kolozsi magyarok játszanak a moldován chisinau (kisjenő) ellen a román bajnokságban. mert oda is tartoznak. és még játszanak a nyugati őrvidékiek bécsújhelyen. a területi elv érvényesül, de nem kizárólagos jelleggel. persze ehhez az kell, hogy a jelenleginál kevesebb csapat legyen. mert különben túl sok meccset kellene játszani ebben a duális bajnoki rendszerben.

a btc zöld-fehér szurkolói csaportja ferencváros, a lila-fehér az újpest. a csapat fekete-fehér. de ezek nem egymás ellen szurkolnak hanem egymásért. na most lehet mondani, hogy a btc így kevés meccset játszana. mert ugye csak a magyar bajnokságban venne részt. de szabad piaci alapon lehet szervezni tornákat. például az egykori monarchia jelenlegi fővárosai játszanak az otp-erste kupáért. ezzel nem szűnik meg a verseny. a versenyeztetés kereti válnak (félig) nemzetközivé.

2017.05.23. 09:50:13

@Lord_Valdez:
tehát ez egy olyan föderalizáció, amiben megmarad a tradicionális nemzeti jelleg.

az ortodox liberálisok/neoliberálisok azt mondják, hogy a nemzeteket a föld színéről végre el kellene törölni. de a nemzet alapja a biosz. engem magyar apa és magyar anya nemzett. mert van egy szaporodási közösség. a magyarok elsősosrban magyarokkal házasodnak. és ez a populáció rendelkezik egy politikai identitással. és pesten tíz, vagy legfeljebb néhánytíz utcában lakó "liberális" "demokraták" azt mondják, hogy ők ezt már meghaladták. és az összes nemzetet és az államot. beleértve a zsidó államot is. és izreal is ellenük fordul. és lesz orbán egyik legfőbb külpolitikai szövetségese. macron is liberális, de ha azt mondaná, hogy ő fel kívánja számolni a francia államiságot és a nagy-francia nemzetet (és a párizsi sajtó nagy része ezt mondaná), akkor egy brutális nacionalizmus törne előre. a nácik előretörésének legalább részben a libsik az okai.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 12:30:14

@444:

"engem magyar apa és magyar anya nemzett."

Ezt akárki mondhatja; de melyik Y-haplocsoportba tartozik apád és anyai nagyapád? Mert attól függ, hogy magyar vagy-e, vagy csak magyarul beszélő, de a magyar nyelv belső logikáját nem értő idegen. Egy kakukktojás.

"a nácik előretörésének legalább részben a libsik az okai."

Ez Newton harmadik törvényéből fakad. Newton nem csak egy alkémista volt, hanem a Királyi Pénzverde főnöke is. Nem is nősült meg soha: rá kisebb kényszererők hatottak, mint pl. William Rowan Hamiltonra. Mégis Hamilton jött rá arra, hogy ájnégyzet egyenlő dzséjnégyzet egyenlő kéjnégyzet egyenlő ájszordzséjszerkéj egyenlő mínusz egy.

2017.05.23. 13:15:42

@neoteny:
nem vagyok ősmagyar (őseurázsiai magyar). de vannak ősmagyarok. már ha elfogadjuk, hogy azok az őseurázsiai eredettel rendelkező magyarok. (például sanyi). apai ágon kelet-európai vagyok. anyai ágat nem tudom pontosan. az vélhetően az átlag európai. mert számomra a kelet-közép európai idenititás a természetes.

nagyjából ahogyan egy átlag nagy-lengyel vagy egy átlagos kelet-német számára. megértem az őseurázsiaiak primitív etnicizmusát. jelzem sanyi szerint nőágon tutira "zsidó" vagyok. mert úgy gondolkodom.

bárki lehet magyar. az utánpótlás foci csapatban torvund alexander magyarrá vált (norvégiában született, de beállt a magyar válogatottba. elfogadja a többségi magyarokat. és a többségi magyarok is elfogadják. sanyi szerint igaz magyar viking. az mlsz focistákat honosítot. egy marek střeštík nevű cseh játékost magyarosítottak. strestik márk lesz belőle. magyar cseh vitéz. mint cseh laci. és játszik a kleinheisler lászlóval. ez az unortodox nacionalizmus. a magyar tradicionalizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 13:30:03

@444:

"bárki lehet magyar."

Ha nem számítana a Y-haplocsoportba tartozás. Amiből következik a politikai identitás.

"jelzem sanyi szerint nőágon tutira "zsidó" vagyok. mert úgy gondolkodom."

Hát még ha a Y-haplocsoportod is ismert lenne. Akkor kiderülne, hogy egy kakukktojás vagy.

2017.05.23. 13:31:53

@neoteny:
a lord valdez nick azt mondja, hogy nincs többségi magyar nemzet. hogyne lenne. mindenki mondhatja feltéve, hogy a többségi magyarokat elfogadja és a többségi magyarok is elfogadják őt. de ez így van japánban és angliában is. csak a japánok és az angolok kirekesztőbbek.

a "liberálisok" azt mondják, hogy nincsenek többségi magyarok. egy elegendően nagy halmazban majdnem biztosan van relatív többség. a magyar nacionalizmus ahhoz kell, hogy ebből abszolút többséggé váljon. és most úgy tűnik, hogy ennek eszköze az "illiberális" demokrácia tartása lesz. de ez majd elválik 18-ban.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 13:39:00

@444:

Te azt mondod, hogy meg kell haladni a budapesti fociklubok megosztottságát. Egy budapesti fociklub kell, hogy jobb esélyekkel lépjen fel a magyar foci a nemzetközi kupaküzdelmekben. De ez abból indul ki, amit a filozófusok mondanak, hogy a racionalitás _a_ jó. De nem. A racionalitás rossz, legalább is nem jobb mint az irracionalitás. Te a racionalitásra hivatkozva el akarod vetni a különféle budapesti fociklubokat, ezzel szétverve azok szurkolói identitásait. Pontosan úgy viselkedsz, mint a brüsszelita zsidók, akik Sorosra hallgatva hitelt akarnak felvenni arra, hogy migráncsok bekeverésével szüntessék meg a nemzeti identitásokat.

2017.05.23. 13:43:37

@neoteny:
torvund alexander nem mondja azt, hogy a jövőben ne legyen magyar nemzet. mert azt már meghaladtuk. és ehhez hasonlók. ő jüttland környékéről jött. kicsit északabbról. egy normmann "gyüttment". sanyi szerint igaz magyar viking. torvund alexander elfogadja a többségi magyarokat, és a többségi magyarok is elfogadják őt. és ezzel be van fogadva a táborba. aki nem, az nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 13:48:44

@444:

Te azt mondod, hogy a jövőben ne legyen Fradi. Mert azt meg kell haladni a racionalitás nevében. Meg ehhez hasonlókat. Te debreceni vagy; szét akarod verni a budapesti fociklubok szurkolóinak identitását. El akarod korcsosítani a budapesti fociéletet. Pontosan úgy, mint az istentelen brüsszeliták tennék a nemzeti identitásokkal.

2017.05.23. 13:57:45

@neoteny:
nem azt állítom, hogy feltétlen ez lesz a "jó". mert az abszolút jót, az igazat és a szépet transzcendensnek tartom. szerintem még a fizika univerzalitását is megkérődjelezhető. mert honnan a francból tudnánk, hogy egy távoli galaxisban a fizika pont olyan, mint amit ismerünk. és tudjuk, hogy az űrben nem pont olyan. de erre a fizikusok azt mondják, hogy azért, mert van a sötét anyag. de ez nem sokkal jobb annál, mint amikor azt mondták, hogy valamelyik istenség szekere keringteti a bolgygókat. csak akkoriban az emberiség nem tudott ennél jobbat mondani. most meg ennél nem tud jobbat mondani. sanyi szerint az ufók biztos tudják. és sanyi szerint azok vannak. csak a "náza" eltitkolja. vagy vannak, vagy nincsenek. ezt nem tudjuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 14:07:28

@444:

Te azt mondod, hogy a jövőben ne legyenek budapesti fociklubok, csak egy. Mert racionálisan annak az egynek van a legnagyobb esélye a nemzetközi kupaküzdelmekben. De ez azon alapszik, amit a filozófusok mondanak: hogy a racionalitás _a_ jó. De nem. A racionalitás a rossz, de legalább is nem jobb, mint az irracionalitás. Ez az egy budapesti fociklub modell filosz, nem biosz. Ugyanolyan gondolkodás, mint a brüsszelita zsidóké, akik szét akarják verni a nemzeti identitásokat mindenféle racionális érvelésre alapozva. Meg kellene mérni a Y-haplocsoportodat, akkor kiderülne, hogy honnét származik ez az antifradista politikai identitásod.

2017.05.23. 14:33:57

@neoteny:
ez az, hogy nem akarom elvenni tőlük az identitást. ebben a konstrukcióban a btc 1885 egyik szurkolói csoportja a fradi. és felőlem ordíthatják, hogy über alles franzstadt, franzstadt über alles. akár zöld fehérben is. a másik szurkolói csoport azt, hogy hajrá újpest. mindezt lila fehérben. ha a csapat fekete-fehér, akkor a szurkolói csoportok lehetnek színesek. állapodjanak meg, hogyan üljenek a lelátóra. és ha egy közös csapatnak szurkolnak, akkor lehet nagy-magyar bajnokság. úgy, hogy a btc hungária (a magyar központi régió) bajnoki ellenfele az osztrák-magyar őrvidék tartományi csapata. és lehet nagy-magyar királyi kupa is. de azt a croatia zagreb is megnyerheti. diósgyörön játszik a miskolci (hegyaljai) mátra (észak-magyarországi régió) és bajnoki meccsen vendége a (felvidéki) fatra žilina (zsolna) (közép-szlovák régió) csapata. és erre a szlovák nacionalista azt mondja, hogy ez ellenfél a matra miškovec. és neki a hegyalja is nagy-szlovák-morávia része. de azt is egy kicsit magáénak érezheti. mert mátra az egyik hármashegy a címerükben. és neki az is lehet egy kicsit szlovákia úgy, hogy miskolcon nagyjából annyi a tót van, mint ahány magyar zsolnán. tehát nem azt mondom, hogy a mindkétkét nacionalizmust számoljuk fel. hanem azt, hogy kapcsoljuk össze ezeket. a žilina játszik a nagy cseh-morva-szlovák és a nagy-magyar bajnokságban. és lehet egy szlovák nemzeti bajnokság is. és egy meccs több helyre is beszámíthat. azt mondom, hogy esetleg játsszunk ilyen venn-diagramost.
pbs.twimg.com/media/Bu7RoxzCcAI2DWN.png

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 14:59:01

@444:

Te azt mondod, hogy egy budapesti focicsapatnak vannak a legjobb esélyei nemzetközi kupaküzdelmekben. Mert ez a racionális. De ez azon alapszik, amit a filozófusok mondanak: hogy a racionalitás _a_ jó. De nem: a racionalitás rossz, legalább is nem jobb, mint az irracionalitás. Te azt mondod, hogy meg kell haladni a több budapesti fociklub létéből fakadó irracionalitást: hogy a több budapesti fociklubnak kisebb esélye van nemzetközi kupaküzdelmekben, mint az egynek. Mert ha 5 budapesti fociklubban van 2-2 jó játékos, akkor az egy budapesti fociklubban lenne 10 jó játékos. És az utóbbi racionálisan jobb, mint az előbbi: nagyobb eséllyel vesz részt a nemzetközi kupaküzdelmekben. Vagyis feláldozod a racionalitás oltárán a különféle budapesti fociklubok, és így szurkolóik identitását. Azt mondod, hogy a Fradi meg Újpest szurkolók haladják meg az őket a klubjaikhoz kötődő identitást: szurkoljanak virtuálisan, az egy csapatnak csápoljanak úgy, mintha az a korábbi klubjuk lenne. Hogy kiröhöghessék őket Sanyiék a Fácánhoz címzett debreceni kocsmában, amint épp' bohócot csinálnak magukból. Amint zöld-fehér meg lila-fehér zászlókat lengetnek a fekete-fehér csapatnak. Ez olyan, mint a brüsszelita zsidók "kötelező javaslata", hogy tessék lengetni a nemzeti zászlókat miközben kényszerbetelepített migráncsok csinálnak korcs gyerekeket az echte magyar/cseh/szlovák/horvát lányoknak.

2017.05.23. 15:00:58

@neoteny:
de ez egy opció. egy politikai konstrukció. egy lehetőség. nem azt állítom, hogy nem lehet máshogy. lehet. miért ne lehetne. azt is lehet mondani, hogy oldják meg tisztán szabad piaci alapon. a diósgyőr és a miskolc iparkodjon. és legyen jobb, mint a manchester united vagy a manchester city. ha ott lehet két profi klubcsapat, akkor miért ne lehetne pesten öt profi klubcsapat. és ha a manchesteriek egy hetede ázsiai, akkor miért ne lehetne miskolc egy hetede is ázsia. lehetne.

de ha manchesterben a bevándorlók felvetik, hogy most már ideje lenne angliát végleg felszámolni, akkor az lényegében polgárháborút jelentene nyugat-európában. és soros és a liblingjei pontosan ezt mondja a magyaroknak. ők kiépítették az ngo-k hálózatát. nincs szükség választott kormányzókra. hiszen vannak az erre kiképzett "civilek". és majd mindenki egy multinál melózik. csak soros nem kérdi meg, hogy oké, vagy nem oké. hanem azt mondja, hogy ez a fejlődés. lehet. de az majdnem biztos, hogy nem ez a demokrácia. orbán rájött, hogy ez ellen kell kormányoznia. az iszlám állam robbant egyet machesterben. és megint jöhet az, hogy a kormány megvédi a magyar embereket.

2017.05.23. 15:16:33

@neoteny:
éppen ez az, hogy ez nem áldozza be a szurkolói identitást, se a nemzeti érzületet. mert ez egy nyílt nemzeti (nemzetközi) bajnokság és nem szupranacionális. tehát ez azt mondja, hogy a karpatia uzgorod is egy kicsit magyar. mert az eredetileg az úzok városa. és egy kicsit magyarok. például vélhetően ózd is úzok városa. és mindkettő egy kicsit magyar. ózd inkább magyar, mint ungvár. az ózdiak játszanak a hegyaljai tartományi csapatban. de ha valakinek ez nem tetszik, akkor igazolhat a kárpátaljára, vagy ahová akar.

a princeton egyetemen scheppele professzor asszony a "sociology and international affairs" intézetben azt mondja, hogy a nemzetek, nemzetiségek, nemzetségek meg vannak haladva. hanem az emberiség teljesen egységessé válik. és nem lesznek társadalmak és nemzetközi afférok. ez is egy lehetséges megoldás. csak a népek nem fogadják el. de lehet, hogy ezt se fogadnák el. vagy lehet, hogy elfogadnák, de mégse lenne jó. ki tudja? a puding próbája az evés.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 15:17:03

@444:

Te azt mondod, hogy a magyar nemzeti többség célja az, hogy magyar csapatok nyerjék a nemzetközi kupaküzdelmeket. És erre a racionális megoldás az, hogy legyen egy budapesti csapat, amelyikben 10 jó játékos van, nem pedig 5 budapesti csapat, amelyik mindegyikében van 2-2 jó játékos. De ez azon alapszik, amit a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok mondanak: hogy a racionalitás _a_ jó. De ez nem így van: a racionalitás a rossz, legalább is nem jobb, mint az irracionalitás. Te egy racionális (rossz) gondolatmenettel haladod meg a több budapesti fociklub létének irracionális (jó) indoklását. Bohócot akarsz csinálni a Fradi meg az Újpest meg a többi budapesti focicsapatok szurkolóiból, hogy ti debreceniek röhöghessetek a Fácánban a sok budapesti majmon (akik csak fogyasztják a vidékiek által megtermelt valós javakat) amint virtuálisan "szurkolnak" a fekete-fehér csapatnak a zöld-fehér meg a lila-fehér zászlóik lengetésével. Ugyanaz a trükk, mint amit a brüsszeli zsidók akarnak eljátszani a visegrádi négyekkel: lengessék csak a nemzeti zászlókat, miközben egy brüsszelita zsidó csapat által kényszerbetelepített migráncsok hígítják a magyar (meg más nemzeti) vért.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 15:24:51

@444:

Te azt mondod, hogy a zöld-fehér Fradisták meg a lila-fehér Újpestisek csápolhatnak virtuálisan a fekete-fehér BTK-nak. Mert a Fradi meg az Újpest szurkolói olyan szerencsétlen balfaszok, hogy nem veszik észre, hogy a BTK nem Fradi vagy Újpest, amelyik színei fekete-fehér, nem pedig zöld-fehér vagy lila-fehér. Hogy fogadják el a fociklubjaik meghaladását a nemzetközi kupamérkőzéseken történő jobb szereplés racionális érdekében. Hogy ti Sanyival meg a többiek röhöghessetek rajtuk a debreceni Fácán kocsmában.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 15:31:37

@444:

Azt, hogy mi a szurkolói identitás beáldozása, nem te döntöd el, hanem a népek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 15:36:53

@444:

Te azt modod, hogy az nem opció, hogy kisebb esélyük legyen a magyar csapatoknak a győzelemre a nemzetközi kupaküzdelmekben.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 15:59:37

@444:

Te azt mondod, hogy az abszolút jó, az igaz, a szép transzcendens. Ilyen pl. a pí meg az e. De pl. a 2 négyzetgyöke és az aranymetszés aránya nem transzcendens; a tömegek mégis jónak, igaznak, szépnek találják őket. Amiből egyértelműen kiderül, hogy te nem tudod, hogy mi az abszolút jó, az igaz, a szép.

2017.05.23. 17:13:03

@neoteny:
nem tudom, hogy mi az abszolút igaz, az abszolút szép és az abszolút jó. sanyi azt mondja, hogy amerikában és európában nem ugyanaz a fizika. mert a konnektorban eltér a feszültség. ettől még persze lehetnek ugyanazok a törvényszerűségek. de még ezt sem tudjuk biztosan. mert lehet, hogy van egy jelenség az atlanti óceánon, amit még nem fedezett fel senki. és ez megváltozatja a fizikai törvényeket. csak még ezzel kapcsolatos mérési eredményt (cáfolatot) nem mutatott senki. de lehet, hogy eltér a fizika. ki tudja? viszont a természettudományban a mérések többé-kevésbé objektívek. persze ez sem feltétlen van így. mert sanyi azt kérdi: hogyan mérik azt meg, hogy mekkora a föld tömege. mert mérni úgy kell, hogy feltesszük egy erőmérlegre. de a földet hogy teszik rá. de ezt a fizikusok megoldják. földi körülmények között kimérik a gravitációs állandót. arra azt mondják, hogy az egyetemes. nincs rejtett paramétere. miért lenne. elgondolkondak persze rajta, hogy lehet-e. és a feltevésekből arra jutnak, hogy nem lehet. ezek után távolságból, keringési időkből a nap tömegét is megmondják. többé kevésbé objektív módon.

hány éves a föld. ezt sokáig úgy állapították meg, hogy lord kelvin azt mondta: ennél a problémánál nincs egyszerűbb. a föld kezdetben nyilván valami izzó anyag volt. csak a kérge megszilárdult. kell venni egy izzó vasgolyót. megnézni, hogy mennyi idő után lesz akkora kérge mint a földnek. és utána elméleti megfontolások után felszorozni. így azt hiszem, hogy csak néhány millió év jött ki. de az akkoriban elég soknak tűnt. szóval ezt elfogadták. aztán nemrég még azt mondták, hogy a föld 2 milliárd éves. most azt, hogy 4,6 milliárd éves. a jó ég tudja mennyi. de olyan nincs, hogy a fizikusok ezt ne mondanák meg objektíven. és ez azért egy nagyon kicsit politika. mert ha azt mondanák, hogy a "franc se tudja", akkor nem kapnának pénzt az államtól, az egyházzal már megégették magukat, és a piacon se lehet túl sok pénzt kapni arra, hogy majd méricskélünk, és vagy jó lesz, vagy nem lesz jó. mert honnan a fenéből tudnánk azt, hogy hány éves a föld. hány éve van ember. nézik a maradványokat. de komám, honnan tudják hogy az hány éves. ha fekete, akkor régi. ha nagyon fekete, akkor nagyon régi. egy bizonyos szén izotópból mennyi van benne. mert a légkörben régen is biztos annyi volt, mint most. mert az kozmikus sugárzás hozza létre. ezt megeszi a növény. azt megeszi az állat és az ember. de amikor az meghal, akkor már csak bomlik lefelé. és tudjuk, hogy általában mennyi van valamiben, ami friss. tudjuk a felezési időt. ebből ki lehet számolni. ez mennyire objektív. izé. egy becslés. mert ki tudja, hogy régen is ennyi volt az izotópból. vagy ugyanúgy bomlott-e. tehát ez sem a tuti. csak nem tudunk jobbat. és ebből az lesz, hogy a homo sapiens nagyjából 200 ezer éves. nagyjából 1,000 nemzedék élt a földön. sacc per kábé ennyi. de ez azért objektív méréseken, természettudományos törvényszerűségeken, néhány előfeltevésen és ebből következően becsléseken alapul.

a filozófusok azt mondják, hogy nem kell itten méricskélni. a világot megfejtik logikailag vagy racionálisan. és abból az jön ki, hogy ha nincs nemzet, vagy legalábbis nacionalizmus, akkor nem lesznek háborúk. mert a háborút a nacionalizmus hozza létre. tehát ha nem lesz nacionalizmus, akkor háború se lesz. de mi az, hogy nacionalizmus? és mi az, hogy háború? kocsmai verekedés lesz?

persze ki lehet valamit így okoskodni valamit. ha a szlovák futball huligánok akarják maguknak a mátrát, és a magyarok a fátrát. azt se tudják, hogy hol van de akarják, mert az ő hármas halmuk az tátrával. sanyi szerint ez fater, muter, és a tata. és lehet. de sanyi azt mondja, hogy ez még nem biztos, mert a fátra lehet a fiú is. ezt tanulták a népfőiskolán. kié legyen a hármashalom. csak a magyaroké. de a szlovák népfőiskolások azt mondják, hogy az övék legyen. na ezeknek csináljunk újra közös bajnokságot. és az majd ez milyen jó lesz, vagy nem lesz jó? ezt nem lehet filozofikusan eldönteni. legyen egy inter košice/kassa ami a felvidéki szlovák-magyar csapat? ez egy politikai konstrukció. ez egy politikai kérdés.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 17:29:31

@444:

Te azt mondod, hogy az abszolút jó, az igaz, a szép transzcendens. De a 2 négyzetgyöke és az aranymetszés aránya nem transzcendens; a népek mégis jónak, igaznak, szépnek találják őket. Vagyis nem tudod, mi az abszolút jó, az igaz, a szép.

Te azt mondod, hogy vannak opciók, amik közül racionálisan kell választani. De azt a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok mondják, hogy a racionalizmus _a_ jó. De nem: a racionalizmus a rossz, legalább is nem jobb, mint az irracionalizmus. Az igaz magyar nemzeti érzelmű ember tudja, hogy nem kellenek opciók: a nemzet igazi érdekét csak egy módon lehet szolgálni, az opciók és a közöttük történő racionális választás csak a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok ármánykodása, hogy félrevezessék az igaz magyarokat az egyetlen helyes útról.

Az, hogy mi a nacionalizmus és mi a háború, nem te mondod meg, hanem a népek. Mint ahogy azt sem, hogy kiknek csináljunk közös bajnokságot. Mint ahogy azt sem, hogy mi egy politikai kérdés. Ezeket eldöntik a népek: nincs szükségük a te feltétlen zsidóbarát opcióidra.

2017.05.23. 17:57:20

@neoteny:
azt mondom, hogy ha a bölcselet csak úgy lehet egyetemes ha igazodik a természettudományos nyelvezethez. persze nem gondolom, hogy a matematikusok találják ki a legokosabb elnevezéseket. a matematikusok azt mondják, hogy egy szám vagy algebrai vagy nem. és ha nem, akkor transzcendes. algebrai akkor ha megoldása egy racionális együtthatós egyenletnek. például a pi nem megoldása egy ilyen egyetlenletnek se. iksz, négyzet, köb akármi racionális számokkal szorozgatva egyenlő nulla. abból nem lesz olyan megoldás, hogy pi. ha nincs benne az algebrában, akkor nyilván az istentől való. lehet mondani, hogy ne így definiáljuk. de ez esetben mondani kellene egy másik definíciót.

orbán azt mondja, hogy adjunk pénzt munkácsra a futball akadémiára. a ungvári kárpátia legyen egy kis-orosz-ukrán-magyar tartományi csapat. és az játszon az alpokalján bajnokit. de ennek az ára az, hogy pesten nem lehet akárhány focicsapat. mert a bajnokság szervezésébe belép a területi elv. mi van akkor ha a kárpátalján az ukrán edző azt mondja, hogy ukrán legyen a középcsatár. és van egy magyar, aki azt mondja, hogy jobb csatár lenne. a tartományi válogatottba nem teszi be az ukrán edző. eligazol. és mi van ha a magyar edző nem teszi be. az ukrán igazol el. de mi van ha kárpátalján összeverekednek a népek, hogy most a vlad legyen a középcsatár, vagy a laci. és megvadulnak. ezért mondom, hogy a szövetségi államisáhon túl az első és legfontosabb, hogy legyen közös államvallás. tehát a kárpátalján legyen egy felekezetek felett álló érsek.

erre tgm azt mondja. ugyan már kérem. érsek. ez már meg van haladva. ha a tőkés társaságok vagyonát egyenlő részben felosztjuk, akkor az emberiség viszonylagos egyenlőségben, egyenlő viszonyok között élne és közvetlen gyakorolhatja a hatalmat. tehát kell egy világállam. ami újraosztja a javakat. és utána nem kell közhatalom. ő erre jutott.

én meg azt mondom, hogy ha a kárpátalján hasonló életet akarunk, mint az alpokalján, akkor ahhoz szövetségi állami keretek kellenek. és ahogy a gyesev a máv, úgy a zakarpattia vagon zavod a mávag része. és majd salgó gyártja a lemezárut nógrád (novo hrad) megyében. és a projekt része a cseh-szlovák vagónka. a kelet-közép európai kisüzemek és a betelepülő német mittelstadt ezt kiadja. úgy, hogy a hiányzó főalkatrészeket legfeljebb egy multi szállítja. az, amelyik ezért a legtöbbet nyújta. mondjuk a legtöbb tanműhelyet adja. és így menne végbe a felzárkózás. ezzel a kényszerítéssel.

te azt mondod, hogy a multikat nem lehet így kényszeríteni. vagy lehet, vagy nem lehet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 18:11:51

@444:

Te azt mondod, hogy az abszolút jó, az igaz, a szép transzcendens. De a 2 négyzetgyöke meg az aranymetszés aránya nem transzcendens. De a népek mégis jónak, igaznak és szépnek találják. Vagyis te nem tudod azt, hogy mi a jó, az igaz és a szép: azt a népek tudják.

Te azt mondod, hogy a közös államvallás a racionális opció. De ezzel azt mondod, amit a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok: hogy a racionalizmus _a_ jó. De nem: a racionalizmus a rossz, de legalább is nem jobb, mint az irracionalizmus. A közös államvallás egy rossz (racionális) opció.

Te azt mondod, hogy a racionális opció a szövetségi állami keretek. De ezzel azt mondod, amit a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok: hogy a racionalizmus _a_ jó. De nem: a racionalizmus a rossz, de legalább is nem jobb, mint az irracionalizmus. A szövetségi keretek egy rossz (racionális) opció.

Te azt mondod, hogy a felzárkózás egy racionális opció. De ezzel azt mondod, amit a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok: hogy a racionalizmus _a_ jó. De nem: a racionalizmus a rossz, de legalább is nem jobb, mint az irracionalizmus. A felzárkózás egy rossz (racionális) opció.

Te azt mondod, hogy a kényszerítés egy racionális opció. De ezzel azt mondod, amit a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok: hogy a racionalizmus _a_ jó. De nem: a racionalizmus a rossz, de legalább is nem jobb, mint az irracionalizmus. A kényszerítés egy rossz (racionális) opció.

Te képtelen vagy meghaladni a racionalizmus zsidó filozófusok által hirdetett szupremáciáját. Ez vélhetően az Y-haplocsoportodból adódik; a biosz tesz téged alkalmatlanná arra, hogy a magyar nemzet érdekeit szolgáljad. Téged bele kell pofozni a rendbe: úgy még van lehetőséged arra, hogy nemzetért, a közérdekért dolgozz.

2017.05.23. 19:23:54

@neoteny:
ebben a konstrukcióban racionális, irracionális elemek keverednek. ami az egyik számára racionális, az a másik szereplő számára irracionális. ez nyilvánvaló. tehát azt mondani, hogy a politikában a ráció (nemeztköziség) győz az irracionalizmus (nemzeti érzület) felett hülyeség. egy magát liberálisnak mondó csapat gerjeszti a nacionalizmust. 18-ban dől el, hogy a "nácik" tönkre verik őket. vagy győznek a "libsik". de ez esetben könnyen lehet polgárháború. mert a jobboldali és a szélsőjobboldali szavazókkal szemben nehéz lesz kormányozni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 19:34:02

@444:

Te azt mondod, hogy az nyilvánvaló, hogy ami az egyik számára racionális, az a másik számára irracionális. De ez egy racionális érvelés: ezzel azt mondod, amit a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok: hogy a racionalizmus _a_ jó. De nem: a racionalizmus a rossz, de legalább is nem jobb, mint az irracionalizmus. Bármiről azt állítani, hogy nyilvánvaló egy rossz (racionális) érvelés.

Te azt mondod, hogy ha a "libsik" győznek '18-ban, abból könnyen lehet polgárháború, mert a jobboldali és a szélsőjobboldali szavazókkal szemben nehéz lesz kormányozni. De ez egy racionális érvelés: ezzel azt mondod, amit a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok: hogy a racionalizmus _a_ jó. De nem: a racionalizmus a rossz, de legalább is nem jobb, mint az irracionalizmus. Azt állítani, hogy a "libsik" '18-as győzelmét könnyen követheti egy polgárháború egy rossz (racionális) érvelés.

Te képtelen vagy meghaladni a racionalizmus zsidó filozófusok által hirdetett szupremáciáját. Ez vélhetően az Y-haplocsoportodból adódik; a biosz tesz téged alkalmatlanná arra, hogy a magyar nemzet érdekeit szolgáljad. Téged bele kell pofozni a rendbe: úgy még van lehetőséged arra, hogy nemzetért, a közérdekért dolgozz.

2017.05.23. 19:58:05

@neoteny:
a felvilágosult filozófusok azt mondják, hogy ráció felette áll az irracionalitásnak. és a racionalitásból következik a haladás. de nem, vagy legalábbis nem feltétlen.

a racionalitás valamely egésznek a természetes felosztásaa. tehát egy vagy több egész, amit részekre osztanak. de úgy, hogy megmaradnak az egészek. csak természetes módón fel vannak osztva részekre. ez a racionalitás.

tgm ortodox kommunistaként azt mondja, hogy ha a nemzeteket végleg eltörli a nemzetköziség, akkor azzal vége lesz a történelemnek. az ortodox liberálisok is ugyanezt akarják. csak tgm még a tőkés társaságokat is eltörölné. egyenlő módon felosztaná. ez az ő racionalitása. mert ő egyenlőségpárti. és ebből ez következik. de ez a tőkés társaságok tulajdonosainak szempontjából nem túl racionális. ők egyenlőtlenségpártiak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 20:11:27

@444:

Te azt mondod, hogy a "felvilágosult" filozófusok azt mondják, hogy a RÁCIÓ a JÓ. És hogy azt mondják, hogy ezek szerint az irracionalitás nem jó. És azt mondják, hogy az a rossz. És te azt mondod, hogy de nem. Vagyis hogy a ráció a rossz. Így hát minden racionális opciód, és az ezeket támogató racionális érveid rosszak.

Te azt mondod, hogy a racionalitás valamely egésznek a természetes felosztása. De ez is egy racionális gondolatmenet: vagyis rossz.

Te képtelen vagy meghaladni a racionalizmus zsidó filozófusok által hirdetett szupremáciáját. Ez vélhetően az Y-haplocsoportodból adódik; a biosz tesz téged alkalmatlanná arra, hogy a magyar nemzet érdekeit szolgáljad. Téged bele kell pofozni a rendbe: úgy még van lehetőséged arra, hogy nemzetért, a közérdekért dolgozz.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.05.23. 22:26:33

@444:
"az ortodox liberálisok/neoliberálisok azt mondják, hogy a nemzeteket a föld színéről végre el kellene törölni"
Olyan nincs, hogy "ortodox liberális".
Házifeladat: utánanézni a neoliberalizmus szónak.

"a nemzet alapja a biosz."
Házifeladat: utánanézni a nemzet szónak.

És, ha rám hallgatsz, leállsz a pszichotrop anyagokkal.

2017.05.23. 22:31:07

@Lord_Valdez:
te hülye vagy basszus.

2017.05.23. 23:11:43

@Lord_Valdez:
a nemzet alapja a nemzés. (jelzem a latinban is a natus születést jelent). szóval elsősorban nem a hagyománnyal, a nyelvvel, a kultúrával függ össze. hanem a nemzéssel. a baszással, dugással, kúrással. nem akarom sorolni. felteszem érthető.

ha jön egy elég befolyásos elit és azt mondja a népnek, hogy győzött a keleties nemzetköziség, akkor a nemzet nemet mond. és nyugatos lesz. ha jön elég befolyásos elit, amelyik azt mondja, hogy a nyugatos nemzetköziség győzött, akkor ugyanez a nemzet keletiessé válik. ha az elit azt mondja, hogy el kell törölni a hagyományokat, akkor a nemzet konzervatív lesz. de ha egy elit azt mondja, hogy el kell törölni a szabadságot, akkor a nemzet liberális lesz.

tehát ez nem magas filozófia. hanem elemi biológia. a politikában mindkettő jelen van. a politikafilozófusok kitalálnak mindenféle ideológiát. ezeket az elit meghirdeti. de ha azok nem passzolnak a köznép elképzeléseivel, akkor felerősödik a nacionalizmus. és valamilyen ellenkultúra. tehát az nem egy ideológia. hanem valamilyen kontra. és annak alapja biológia.

de ehhez nem kell semmilyen könyvet elolvasni. a magyar nyelvet kell érteni. és elegendő figyelni a populáció viselkedését.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.24. 00:31:22

@444:

Azt, hogy mi a nemzet alapja nem te mondod meg, hanem a népek.

Te azt mondod, hogy a nemzet alapja a nemzés. Hogy ha Sanyi megbassza a nagyseggű nigériai diáklányt, aki a debreceni egyetemen tanul, akkor Sanyi ezzel a tettével nemzetesíti (nacionalizálja) a nigériai diáklányt. De ez egy racionális érvelés: ezzel azt mondod, amit a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok: hogy a racionalizmus _a_ jó. De nem: a racionalizmus a rossz, de legalább is nem jobb, mint az irracionalizmus. Azt mondani, hogy a nemzet alapja a nemzés egy rossz (racionális) állítás.

Te képtelen vagy meghaladni a racionalizmus zsidó filozófusok által hirdetett szupremáciáját. Ez vélhetően az Y-haplocsoportodból adódik; a biosz tesz téged alkalmatlanná arra, hogy a magyar nemzet érdekeit szolgáljad. Téged bele kell pofozni a rendbe: úgy még van lehetőséged arra, hogy nemzetért, a közérdekért dolgozz.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.05.24. 08:16:08

@444:
A nemzet szó valóban a latin natio szóból származik, de nem a nemzésre utal, hanem a születésre. Születni valakinek. A nemzet egy elit (vagy legalábbis magát annak tartó) csapat volt a plebs tengerében, akik ugyebár senkinek születtek.
(Ez a gondolat a legtisztábban a spanyol hidalgo szóban él, ami nemest jelent. Hijo de algo, azaz valami (említésre méltó) fia.)
Ezért az nemzet szó egészen a nacionalizmus megjelenéséig a nemességet jelentette. Viszont a nemesség, hiába öröklődik biológiai módon, független volt az etnikai háttértől. Bárki tagja lehetett a magyar nemzetnek, ha a magyar királynak tett hűségesküt.
Tehát a nacionalizmus előtt a nemzet alapja nem a biológia volt.
A nacionalizmus viszont ezt az értelmezést kiszélesítette, kiterjesztette a nem nemesekre is és identitáskérdéssé tette. Így lehetett magyar költő egy bizonyos Petrovics Sándor, az aradi tizenhármakról nem is beszélve, akik közül több még csak a nyelvet se beszélte. Azaz a nemzet alapja később se a biológia lett, hanem egy közösségtudat.

2017.05.24. 09:05:24

@Lord_Valdez:
a nemesség eredendően a nemzetségekből válogatódott ki. és a nemzetiségekből. és a közösségtudat csak úgy jöhet létre, hogy van egy szaporodási közösség (populáció). ha az nincs, akkor nincs nép, és ebből következően nincs nemzet. a nemzet alapja nem a filosz, hanem a biosz. kell hozzá persze némi filozófia, amiből lesz vallás és a politika. és rendszerint közös nyelv is kell hozzá. de például az írek angolul beszélnek. az ír nemzet kevéssé él a nyelvében. vagy például egy német, egy osztrák és egy svájci német hasonló nyelvet beszél. de nem alkotnak egy szaporodási közösséget. persze ebbe belejátszik a földrajz. de a nemzet alapja biosz és nem filosz.

a nacionalizmus koronként változik. bécsben az udvar azt mondta, hogy a magyarok a császár döntéseitől függnek. mert a császár egyben a magyar király. és megindult a magyar függetlenségi nacionalizmus. amihez csatlakoztak mindenféle nemzetiségű emberek. és volt egy szaporodási közösség. petőfi összeállt szendey júliával. bem vezette a magyar seregeket és így tovább. és ezzel egy humán populáció (szaporodási közösség) kapott politikai identitást. és az a nemzet. pontosabban ebből a politikailag legerősebb.

a világ népessége is szaporodási közösséget alkot. és egyesek azt mondják, hogy legyen egy világnemzet. de nem ez kap stabil többséget. amerikában azt mondják, hogy a szövetségi államok együttesen alkossák az amerikai nemzetet. és ez kap stabil többséget. európában nem. mert európa hagyományosan nemzeti keresztény. a zsidókeresztény vallás a nemzetek felett állt. a pápaság. csak aztán a világi uralkodók jelentős része összetűzésbe keveredett a pápával. és vagy maradt a római katolikus vallás, de a császár egyenrangú lett a pápával, vagy teremtettek, vagy felvettek valamilyen protestáns vallást. de mindhez kellett a szaporodási közösség. a populáció. és ehhez jön politikai identitás, vagy ha úgy tetszik, akkor közösségtudat. de a közösség alapja a közös ősség ugyebár. legalábbis a magyarban.

2017.05.24. 09:28:12

@Lord_Valdez:
szóval az a probléma, hogy nem definiálod, hogy mi a nemzet. legáltalánosabban egy politikai identitással rendelkező szaporodási közösség. véleményem szerint. mondhatod, hogy szerinted nem. de akkor meg kellene mondani, hogy mit értesz alatta. azt mondod, hogy a egykor a nemesség volt a nemzet alapja. rendben van. de a nemesség a nemzetségeken alapul. most nem a nemesség a nemzet. akkor mi a nemzet? tehát nincs definíciód. hanem csak az van, hogy a nemzet a te világképedben a "rossz".

és ugyanígy nincs definíciód arra, hogy mi a kapitalizmus. hanem a kapitalizmus a "jó". a kapitalizmus nem a szabad piac, hanem a szabad tőkepiac. ez itten kérem szépen egy szabad piac.
www.dehir.hu/wp-content/uploads/gallery/a-debreceni-zsibogo/zsibi2.jpg
de ez nem kapitalista piac. mert ezen nem kapitalizálódik semmi. kevés köze van a tőkepiachoz. legfeljebb annyi, hogy az eladók és a vevők többsége el vannak adósodva és nincs tőkejövedelmük, ami ezt ellensúlyozza. így számukra a tőkepiac nem a szabadaságot, hanem a szolgaságot jelenti. és ha ők kerülnek többségbe, akkor a liberális kapitalizmus a demokrácia játékszabályai szerint meginog. a kapitalizmus nem a "jó". van akinek jó, van akinek nem jó. aztán lehet mondani, hogy akinek nem jó az hülye. ezt mondják a "liberálisok". de azzal aligha nyernek választást.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.24. 10:08:30

@444:

Azt, hogy mi a nemzet, nem te mondod meg, hanem a népek.

Te azt mondod, hogy a debreceni zsibogó szabadpiac, de nem kapitalista piac. Mert ott nem kapitalizálódik semmi. De ez egy racionális érvelés: ezzel azt mondod, amit a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok: hogy a racionalizmus _a_ jó. De nem: a racionalizmus a rossz, de legalább is nem jobb, mint az irracionalizmus. Azt állítani, hogy a debreceni zsibogón nem kapitalizálódik semm egy rossz (racionális) érvelés.

Te képtelen vagy meghaladni a racionalizmus zsidó filozófusok által hirdetett szupremáciáját. Ez vélhetően az Y-haplocsoportodból adódik; a biosz tesz téged alkalmatlanná arra, hogy a magyar nemzet érdekeit szolgáljad. Téged bele kell pofozni a rendbe: úgy még van lehetőséged arra, hogy nemzetért, a közérdekért dolgozz.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.24. 10:19:10

@444:

Azt, hogy mi a kapitalizmus definíciója nem te mondod meg, hanem a népek.

Te azt modod, hogy a filozófusok nem definiálják azt, hogy mi a kapitalizmus. De te nem definiálod azt, hogy mi a definíció. Csak azt mondod, hogy a definíció "jó". De ez egy racionális érvelés: ezzel azt mondod, amit a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok: hogy a racionalizmus _a_ jó. De nem: a racionalizmus a rossz, de legalább is nem jobb, mint az irracionalizmus. Azt állítani, hogy a debreceni zsibogón nem kapitalizálódik semm egy rossz (racionális) érvelés.

Te képtelen vagy meghaladni a racionalizmus zsidó filozófusok által hirdetett szupremáciáját. Ez vélhetően az Y-haplocsoportodból adódik; a biosz tesz téged alkalmatlanná arra, hogy a magyar nemzet érdekeit szolgáljad. Téged bele kell pofozni a rendbe: úgy még van lehetőséged arra, hogy nemzetért, a közérdekért dolgozz.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.05.24. 20:45:01

@444:
Az, hogy az embereknek szaporodniuk kell, hogy létezzenek elegen ahhoz, hogy közösséget tudjanak alkotni egy trivialitás, de nem ezt teszi a nemzeteket. Ez még egy indián törzsre is igaz, a törzsi társadalmaktól azonban mi sem áll távolabb, mint nemzetekben gondolkodás.

Nem kell nekem definiálnom a nemzet szót, mert van egy könyv: A magyar nyelv értelmező szótára és az már megtette.

Már, hogyne lenne tőkepiac? Amikor a paraszt eladja a földjét, akkor mit ad el, ha nem termelőeszközt?

Én téged ismerlek valahonnan. Ezeket a gondolatokat valaki már más néven leírta egyszer...

2017.05.24. 20:53:11

@Lord_Valdez:
az indián törzsek nemzetségek voltak. nem tudtak összeállni egy államalkotó nemzetté. szemben a gyarmatosítókkal. és ezért nagyrészt eltűntek.

2017.05.25. 09:20:01

@neoteny:
az észak-amerikai indián törzsek magyar terminológiával nemzetségek voltak, akik szabadon akartak élni. és nem álltak össze nemzetté. ahogyan mondjuk a kárpát-medencében a jászok vagy a kunok se álltak össze egy nemzetté.

például azért, mert a kis- és a nagykunság területében alig függ össze. a jászság elterült a duna-tisza közén. de annak nem volt kijelölve az északi határa. persze gazdasági és kulturális értelemben fejlettek voltak. elég jó ihászok és ijászok voltak. de nem mondták meg, hogy a jász településhálózatnak hol van a határa. a területi integritás a nemeztté válásnak előfeltétele. amíg a magyarok lovas-nomád népek módjára éltek addig nem voltak nemzet. hanem vánodorltak nyugatra, amíg csak tudtak. és aztán vissza keletre.

a kárpát-medence lesz a magyarok hazája. és annak a kárpátok az északi és a keleti határa. a nyugaton az alpok. délen végül is a duna és a száva vonala lett a határ úgy, hogy a dráva-száva közét uralták a horvátok. azt is a királysághoz kapcsolták. és így volt egy tengermelléke az adrián. aztán persze sose volt a kárpát-medence egésze a magyaroké. hanem nagyjából csak a fele. néha kicsit több. és néha kevesebb. de a nemzeti identitás része az, hogy a magyarok ezt szervezik. és amelyik zsidó ezt elfogadta az a a kiegyezés után a nemzet részévé válhatott. és ez addig működött, amíg a történelmi magyarország szét nem esett.

ha soros azt mondaná, hogy a pesten a szabadság téren legyen a kárpát-medence pénzügyi-kereskedelmi központja és ő támogatja a magyar nacionalizmust, akkor a jobbikosok nem lennének antiszemiták. hanem azt mondanák, hogy a magyar zsidók is nemzet trészei. mivel velünk vannak. soros azt mondja, hogy a magyar társadalom nem elég nyitott. és erre bizonyíték például az, hogy elfogtak a határon két bangladeshit. pontosabban két embert, aki bangladeshinek mondta magát. irataik nem voltak. és azt mondták, hogy amíg nem tiszázódik a helyzetük őrizetbe veszik őket. és ezt így nem szabad. hanem a bangladeshiek szabadon vándorolhassanak. és az összes többi népcsoport. és ebből létrejön egy világnemzet. amit a világon néhány ezer emberből álló pénzhatalom igazgat. úgy, hogy nincs nemzeti jogalkotás. csak nemzetközi jog van. ami a finánctőkések számára korlátlan szabadságot biztosít. a politikai kormányzás helyébe lép a szabad tőkepiac által uralt piaci szakértelem és az alkalmas civilek hálózata. a civileket is ez a néhány ezer emberből álló pénzhatalom alkalmazza. ez a globális kapitalizmus. a fejlődés következő lépcsőfoka. és ennek érdekében kiválogat egy elitet. ennek részévé akar válni lovász, vagy barabási. mert ők úgy érzik, hogy ez út lesz járható. illetve ez fizet nekik a legjobban. orbán azt mondja, hogy a francokat lesz ez. vissza kell térni a nemzetek európájához. és bilaterális szerződésekkel kell újraszabályozni az uniót. úgy, hogy előzetesen fellállítanak egy közös haderőt. azért, hogy legalábba a külső határok védve legyenek. schäuble azt mondja, hogy inkább hagyják hogy zsarolja őket ankara. mert különben falat kellene építeni bolgár-török határra. és azon nyitni egy vagy néhány átkelőt. és ez nem lehet civilizált. miért ne lehetne?
index.hu/kulfold/eurologus/2017/05/24/muszaj_volt_megallapodni_torokorszaggal/
schäuble azt mondja, hogy nem az európai szuperállam a megoldás. mi az, hogy szuperállam? a szupranacionális megoldások a problémásak. különösen abban az esetben ha a szuperállam vezetőit a köznép nem legitimálja. hanem csak merkel, hollande és cameron kiegyeznek. a britek kiléptek. hollande megbukott. és most merkel és macron egyezkednek. de ezek már bilaterális egyezmények. a németek azt mondják, hogy nekik ez jó. mert az unióban mindenkinél erősebbek. a britek kilépése után ez a pozíció még egyértelműbbé vált. közel másféleszer akkora gazdaságuk van, mint a franciáknak. közel kétszer akkora, mint az olaszoknak. közel háromszor akkora mint a spanyoloknak. és a többiekkel szemben még nagyobb a gazdasági erőfölényük. a franciákkal kiegyeznek valahogy. a többivel ha kell, akkor elbánnak. ez a német nemzetstratégia. de ezt egy szaporodási közösség választott vezetői mondják. és a cdu megmagyarázza, hogy mindez az egyetemes politikafilozófiából következik. és nem a német nép elemi érdekéből és politikai identitásából következik. ez nem nacionalizmus, hanem ez a keresztény demokrácia, liberális demokrácia, a szociáldemokrácia és effélék.

erre orbán azt mondja, hogy rendben van. legyenek bilaterális egyezmények. ő majd benyal putyinnak. majd beint merkelnek. aztán pedig fordítva. a kárpát-medencében levő gazdaságok közül a legnagyobb a román. de a román gazdaság egy része erdélyi magyar. ha azt a magyar gazdasághoz kapcsolják, akkor meg lehet állapodni arról, hogy erdély vegyes zóna. és ez jó a németeknek. a vegyes zónában kell valaki, aki rendet tart. a németek lesznek azok. és kell, akkor belepofozzák a parasztot a rendbe. abba, amit előzetesen maga választott.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.25. 09:35:26

@444:

"az észak-amerikai indián törzsek magyar terminológiával nemzetségek voltak"

És?

en.wikipedia.org/wiki/Pre-Columbian_era

2017.05.25. 10:07:01

@neoteny:
a maják mint tudjuk magyarok voltak. maják, magyák, magyarok. persze, ki tudja.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.25. 10:11:32

@444:

"a maják mint tudjuk magyarok voltak."

Ezért voltak a maják egy nemzet.

2017.05.25. 10:15:15

@neoteny:
amerika népességet nagyrészt natív amerikai törzsek adták. és ehhez jöttek bevándorlók. akik nagyrészt indoeurópaiak voltak. és az észak- és nyugat európai kultúrát vitték be. és kevesebb számban dél-kelet ázsiaiak is érkeztek. valamint ugye a fehérek behurcolták a feketéket. az indiánok a gyarmatosítókkal szemben nem tudtak összeállni egy nemzetté. és a gyarmatosító kultúrát hidető "liberálisok" azt mondják, hogy senki se álljon össze. mert csak így győzhet a nyugat. de ki akarja, hogy magyarországon győzzön a nyugat? az idegenek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.25. 10:23:04

@444:

"amerika népességet nagyrészt natív amerikai törzsek adták."

Nagyrészt? És kisrészt kik adták?

en.wikipedia.org/wiki/Pre-Columbian_era

2017.05.25. 10:31:21

@neoteny:
na jó, a majákat leszámítva. mert ők magyarok voltak. viccet félre téve. a maják valószínűleg natív amerikaiak voltak. persze keveredhettek közéjük őseurázsiai magyarokkal rokon népek, akik átmentek bering szoroson.

ők maják.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b7/Nebaj.JPG
nagyon kicsit olyan népviseletük van, mint a magyaroknak. persze csak nagyon kicsit. de ha valakinek ez a hóbortja, akkor miért ne kereshetne a maya-magyar kapcsolatot. elvben ez lenne a liberalizmus. de nem az. hanem az, hogy aki azt mondja, hogy a magyaroknak esetleg volt köze a mayákhoz az fasiszta.

a sioux indiánok többségében indoeurópaiak voltak. az apacsok nem. és ezek nem álltak össze egy nemzetté a gyarmatosítókkal szemben.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.25. 10:35:25

@444:

"a maják valószínűleg natív amerikaiak voltak."

De lehet, hogy a Szíriuszról származtak. Persze attól még egy nemzet voltak: már a Szíriuszon is szaporodási közösséget (populációt) alkottak. Mint a magyarok is: csak egy másikat.