1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.05.18. 15:33 HaFr

Hogyan tudnak lejönni a jobboldaliak a Fidesz nevű drogról

Képtalálat a következőre: „la la land”

"Magyarország adja az EU első vagy második legnagyobb növekedését, nálunk csökken legjobban a munkanélküliség, ráadásul betartjuk az összes európai pénzügyi szabályt is, ezért ostoba dolog pellengérre állítani az országot" – mondta Orbán Viktor ma Budapesten. Nos, konkrétan ennek a nyilatkozatnak EGYETLEN SZAVA SEM IGAZ (nem referál tényekre).

A jobboldali választóknak el kell dönteniük legelőször, igényt tartanak-e az igazságnak legalább a morzsáira. (Ugyanez megkérdezhető lenne a baloldalon is, de engem a jobboldal érdekel, jobboldali pártot vezetek, a jobboldalon látom -- minden közelmúltbeli szégyenünk ellenére -- az ország felemelésének legjobb erőit. A baloldallal foglalkozzon az a fél tucat párt, amelyik ott okoz káoszt egymásnak.) Tehát az igazságról. Az igazság az, hogy Orbán Viktor szakadatlanul és sikeresen manipulálja a jobboldali választókat gyakorlatilag egyetlen eszközzel a kezében: ez a nacionalizmus.

A nacionalizmusnak komoly szerepe lehet egy nemzet felemelésében, ha termékeny. De ugyanilyen komoly szerepe egy nemzet megrontásában, ha terméketlen. Magyarországon inkább az utóbbiról szól. A magyar nacionalizmusnak vannak a PKP szemszögéből pozitív vonásai: ilyen a migrációval szembeni fellépése, az EU bírálata, a progresszivista baloldali dogmák, a pc, a homogenizáció elvetése, a hagyományaink és a vallás melletti kiállás. Nagyon helyes, ezeket nem is szabad feladni. De a nacionalizmus emellett hatalmas károkat okoz, mert olyan erős, hogy el tudja leplezni egy felelőtlen, korrupt politikai réteg országrontását. Arra ösztönzi a jobboldaliakat, hogy ne tulajdonítsanak elég jelentőséget a versenyképességünk romlásának, a nemzeti erőforrások, elsősorban a kiművelt emberfők elherdálásának (hiszen távolról sem mindenki részesül elég színvonala oktatásban, a tehetségek nem törhetnek utat maguknak, ha alacsony sorba születettek, és túl sokan hagyják itt ezt az országot a megélhetésüket féltve, hogy az ne okozzon kárt a nemzetépítésben). 

A kritikátlan, manipulatív nacionalizmus marcangolja a nemzetet, rombolja a családokat és károsítja az emberi teremtőerőt. A termékeny nacionalizmus ellenben építi ezeket.

A Fidesz nem tudta létrehozni a jobboldalon kívánatos termékeny egyensúlyt a nemzet védelme és a versenyképességének növelése között. A nacionalizmus teszi, hogy egy kormányfő bármit tódíthat, annak nincs következménye -- nem vált ki tiltakozást -- a jobboldalon, és amikor a baloldal viszont felemeli a szavát, akkor annál könnyebben lehet rásütni Soros és a nemzetellenesség bélyegét. Pedig sokszor olyat mondanak el, amit a jobboldalon kellett volna először, hiszen ez elvileg a mi kormányunk lenne, a mi érdekünk, hogy a jobboldal ne hiteltelenítse magát hosszú időre a nacionalizmust kihasználó kormányának hibái, adott esetben bűnei miatt. És nem utolsó sorban a mi érdekünk, hogy a hibákat a jobboldali környezetben lehessen orvosolni, és ne kerüljenek át egy másik -- a baloldali -- kontextusba, ahol nem kijavítják, hanem tovább súlyosbítják őket.

A jobboldalnak kötelességei vannak önmaga és az ország iránt. Ahhoz, hogy ennek meg tudjon felelni, le kell jönnie először is a Fidesz nevű drogról. Kellő távolságtartással kell kezelnie azt, ami kormányzás címén folyik, hogy ne váljon bűnrészessé benne. A jobboldalon átfogó átalakítást kell indítanunk, hogy megőrizhessük a kormányzás mellett a jó lelkiismeretünket is. Nem beszélve arról, hogy az utóbbi az előbbi javát is fogja szolgálni.

Aki egyetért céljainkkal -- a jobboldal megújításával, a nemzet versenyképességének javításával, a családok és az autonómiák támogatásával -- attól szívesen vesszük a segítséget bármilyen aktivitás formájában vagy adományként a Polgári Konzervatív Párt 10918001-00000074-87840006 Unicreditnél vezetett számlájára.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr212518749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Carmichael 2017.05.18. 18:11:25

A magyar nacionalizmus - sokak számára legvonzóbb, és éppen ezért - legkártékonyabb vonása, véleményem szerint, az állandó önfelmentés.
Az egész ellenségkeresősdi mögött az áll, hogy lehessen másra mutogatni, mint felelősre, hibásra és alapot szolgáltasson a kesergésre a nemzet nehéz sorsa felett.
Amíg ezt az önfelmentős-másra mutogatós mákonyt nem tagadja meg a - jelenleg elsősorban a jobboldali - szavazóréteg, és nem vállalja fel a felelősséget a saját és a nemzet sorsa iránt, addig nincs kommunikációs tér a populizmus mellett politikai sikereket elérnie egy pártnak. És addig nem lesz következménye a legnyilvánvalóbb hazugságnak sem kis hazánkban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.05.18. 21:07:04

Akkor fog tudni lejönni, ha először is felismeri, hogy a Fidesz nem jobboldali párt...
De ezzel te nem leszel sokkal előrébb, mert a jobboldaliak alig 5-10%-t teszik ki a szavazóknak. Ők csak párt nélkülivé válnak.
Teljesen hiába ácsingózol a Fidesz szavazókra, mert azok többnyire baloldaliak. Nacionalistának nacionalisták, de számukra te ijesztő vagy a jobboldaliságoddal. A jobboldaliság szükséges velejárója a hierarchia és ők ennek a hierarchiának vesztesei lennének.
Ha ezen emberek bármelyike csalódik a Fideszben, akkor van ugrásra készen egy másik nacionalista, baloldali párt: a Jobbik. Ők fogják felszívni, nem a PKP.

Khonsu 2017.05.18. 21:35:55

A függők többsége örökké függő marad, mindössze függőségük tárgya változhat. Kijózanodni a fideszesek sem fognak, legfeljebb új anyagot keresnek, ha már megunták a régit.

Az emberek többsége pedig függő (nem csak a fideszesek). Politikai szempontból ahhoz fognak közeledni, aki a számukra legkedvesebb alternatív valóságot kínálja, nem ahhoz, aki a tényeket.

Legyen bármilyen jó is a szándék, ebbe a sorba be kell állni. Egy kis "kegyes hazugságra" szükség lesz a legnemesebb cél eléréséhez is. Persze a fekete öves hazudozók és manipulátorok között nem lesz könnyű. A rutin az ők oldalukon áll.

nevetőharmadik 2017.05.18. 21:40:23

@Carmichael: Na igen, csak e szembenézős folyamatnak központi eleme az addigi hit, énkép, tulajdonképpen az addigi élet szemétre dobása. Erre rendkívül kevesen hajlandóak. Ez a nacionalizmus csak kihalásos alapon változhat - már amennyiben sikerül megakadályozni annak bővített újratermelését.

prof_bp 2017.05.18. 23:24:12

@Lord_Valdez: hát azért a járulék-, társasági adó és SZJA csökkentés, és egy kulcs bevezetése egyik sem épp baloldali program elem.

2017.05.18. 23:27:09

" Orbán Viktor szakadatlanul és sikeresen manipulálja a jobboldali választókat gyakorlatilag egyetlen eszközzel a kezében: ez a nacionalizmus", de e mögött egyszerűen az a szerintem puszta kriminális számításnak is nevezhető felfogás áll, hogy ő, egyedül Ő hivatott az általa kudarcosnak ítélt baloldali és neoliberális próbálkozások után létrehozni a nemzet gazdaságát és kijelölni az ehhez szükséges nemzeti nagyvállalkozó réteget. Megteremteni a nemzet elitjét hosszú távon. A nacionalizmus ehhez csak azért szükséges eszköz hogy a bekábultak szavazatai által minél tovább legitimálva tehesse ezt. De a mód, ahogy teszi az bizonyíthatóan kriminális elemeket tartalmaz, amit előbb le kell leplezni, bizonyítani, mert addig a többieknek sincs drogmegvonás.
És minthogy azért korántsem csak egyedül dolgozik ő ezen a projekten és akik segítik, talán nem is kevesen, nem holmi bekábított rajongók, hanem nagyon is tudatos, kreatív tervezői, kivitelezői, haszonélvezői is ennek a folyamatnak ezért kétlem én, hogy csak jobboldaliak, csak fidesz-kiábrándultak tisztán politikai eszközökkel képesek lennének ennek véget vetni.
Mert ebben a helyzetben gyökeres változás kell.

Carmichael 2017.05.18. 23:50:36

@nevetőharmadik:
Nem egyszerű, nincs kvikfix, mondjuk elsőként igényt kellene erre valahogy teremteni. Ez is csak egy "értékesítési" folyamat voltaképpen, csak a piac elég speciális - önértékelés-zavaros és önbizalomhiányos nemzet vagyunk, a kognitív disszonancia az egekben, realitásérzék a gödör mélyén...komoly türelem és kitartás kell ehhez, meg egy nagy rakás pszichológia.
A kulcs viszont egészen biztos, hogy az oktatásban van hosszabb távon (1-2 generáció), mielőtt teljesen eltorzítájk a tizenéves generációt.
Amíg az olyan állapotban van, mint most, addig itt 100 évig még biztosan marad a régi világ. Illetve nem marad, mert egyre romlik...

nevetőharmadik 2017.05.19. 01:07:32

@prof_bp: És az áfanövelés, ágazati különadók, rezsicsökkentés, államosítás?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.05.19. 07:37:41

@prof_bp:
Ne keverjük összes az ideológiát az opportunizmussal és kényszerrel. Horn is vezetett be piacpárti reformokat, de nem azért, mert piacpárti volt, hanem mert muszáj volt.
Az SZJA-csökkentésre azért került sor, mert a Bajnai-kormány az adótörvénybe azt írta, hogy 2011. jan. 1.-től az alsó kulcs 17% és tart 10 millióig, a felső meg 2x.
Ha a Fidesz visszavonja, akkor ő rossz, az MSZP a jó.
Ha úgy hagyja, akkor azt az MSZP-nek kell köszönni.
Ezért úgy döntött, hogy inkább rálicitál...
A TAO-t azért csökkenti, mert érzi, hogy gondok vannak a versenyképességgel.
Járulékcsökkentés alatt meg nem tudom, hogy mire gondolsz.

Visceroid 2017.05.19. 13:31:33

@Carmichael: "A magyar nacionalizmus - sokak számára legvonzóbb, és éppen ezért - legkártékonyabb vonása, véleményem szerint, az állandó önfelmentés."

A liberálisok kicsit túltolák a magyarság bűnösségének állandó hangsúlyozását, ez lett belőle. Ha egy nép rabszolga a saját hazájában, azt nem sokáig fogja tűrni. Nézzünk szét a világban, egyre-másra jönnek létre az autoriter rendszerek. Ha az a stratégia, hogy nép között elvegyülve elhitetjük a néppel, hogy bűnös, egy darabig menni fog, de ha rájönnek a turpisságra, akkor nagy baj lesz!

Kivlov 2017.05.19. 13:34:20

Úgy hogy érdemi alternatívát mutat fel az ellenzék. No, ez az ami kb. 7-9 éve nem sikerül nekik, mert csak orbánozni meg fütyülni tudnak...

na__most__akkor 2017.05.19. 13:35:04

Mi van?

Nem a bulgár s egg fej az első?

Komolytalan blog...

Stenonis 2017.05.19. 13:39:15

@prof_bp:
Ezek kőkeményen neoliberális gazdaságpolitikai eszközök.

ricardo 2017.05.19. 13:46:01

@Lord_Valdez: (Záró mondathoz: idén a szociális hozzájárulási adó a korábbi 27%-ról 22%-re csökkent, 2018-tól pedig 20% lesz.)

Carmichael 2017.05.19. 14:19:43

@Visceroid:
Lehet, de a nacionalizmus sajnos önmagában is gerjeszti ezt a folyamatot azzal, hogy olyan összehasonlításokat keres és tesz, amelyben az adott nemzet jobbnak, többnek, stb. tűnik egy másiknál, és erre hivatkozva akar valami torz közös önbecsülést és összetartást felépíteni.
A személyes önbecsülésnek és önbizalomnak nem tud egy ilyen rendszer alternatívája lenni (viszont akadályozza annak igényét és elépítését). Ha felmész a PKP FB oldalára ragyogóan illusztrálja a hozzászólások minősége ezt. Foggal körömmel védik a hamis, talmi, jelszavak szintjén mozgó kollektív önbecsülést és önbizalmat, mert e nélkül - egyénenként - ez igen alacsony szinten van egyébként (és ezzel ennyit is a versenyképességünknek, sikeres vállalkozásoknak, stb.).
Ezt nem káröröm mondatja velem, mert ez sajnálatos és ijesztő inkább, viszont ha nem tudjuk megváltoztatni ezt a sémát, akkor a fantom zónában ragadunk továbbra is, tartósan.
A Fidesznek pedig ettől kell ma tartania leginkább, mert ha ez a kétmilliós tömeg egyszer ráébred mi folyt itt, akkor nem bölcs tömeg lesz belőle, hanem dühös...

high up! 2017.05.19. 14:22:25

A "jobboldali" professzor és a "ballibsi" lumpenproletárnak mindig megvan a közös pontjuk: mindkettő pontosan ugyanúgy behiszterizálható, bekábítható bármi ellen.

Elég ehhez egy darab jelszó egy gátlástalan, magát népvezérnek kikiáltó idióta diktátortól. És a magyarja már szop is be mindent, mert a világról annmyira tájékozatlan, ráadásul anniyra lusta hogy utánajárjon a dolgoknak, hogy neki az kell, hogy valaki megmondja neki, hogy mit gondoljon a világról.

Ezt hívja a tudomány a 9 millió Átlaghülyemagyar országának, itt csak hergeléssel, bekábítással vagy az alapos elszámoltatás meghirdetésével (mert a magyarja imádja a bosszút!) lehet szavazót szerezni, máshogy nem.

FOLYTASSUK!

haXXor 2017.05.19. 14:26:05

Tehát Orbán és a rá szavazók a hibásak, hogy a baloldal 2002-2008 között elkúrta majd képtelen azóta megújulni. Értem én... Kicsit unalmas ez a mentális deficitre való utalás miközben pont ez az oldal, pont ez a médiafelület az ami ugyanolyan függőkből áll mint a Fidesz magja. Ugyanolyanok vagytok mint bármelyik Fidesz szavazó, csak nektek nincs se Orbánotok, se Fideszetek.

prof_bp 2017.05.19. 14:47:53

@Stenonis: De nem baloldaliak. Liberalizmus =/= baloldal.

Pelso.. 2017.05.19. 14:49:55

Tekintve, hogy a fidesz soha egy percig nem volt klasszikus jobboldali, konzerv, polgári, - hogyan, hát könnyedén.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.05.19. 14:54:44

@haXXor: Miféle fixáció az, ha valaki a fideszt csak a baloldal tükrében tudja megítélni?

Egyébként a post felvetése téves. Nem kell a jobb-konzervatív szavazóknak lejönni a fideszről,mert azok már rég elhagyták a fideszt. A fidesz nem jobbodali párt, és a fidesz piacellenessége, és lopása sem jobboldali érték.

prof_bp 2017.05.19. 14:56:49

@nevetőharmadik: ÁFA fogyasztást terhel, mindenkit érint jövedelemtől, vagyontól függetlenül, tehát nem baloldali eszköz. Rezsicsökkentés ugyanígy. Ágazati különadók a nagy, extraprofitot szedő, "adóoptimalizáló", addig érinthetetlen szereplőkre voltak szabva, és válságkezelésre szolgált, nincs mögötte balos ideológia. Államosítás is csak stratégiai ágazatokról szólt, nem mindenre kiterjedő balos kollektivizmus állt mögötte. Mindnek van populista vetülete, de a populizmus megintcsak nem a baloldal önálló jellemzője.

Pelso.. 2017.05.19. 14:56:50

@haXXor: Hm. Az gond, ha valakinek nincs se Orbánja, se Fidesze, sőt, se Vonája, Gyurcsányja, de próbál a hazai mesterséges káoszban és a gerjesztett mocsok ellenére racionálisan, valamelyest előre látva, saját személyiségét megőrizve gondolkozni?
A mai hatalom számára az ilyesmi kifejezetten káros, tesznek is a népbutításért rendesen.

screpes 2017.05.19. 15:13:18

Nem Béndeknek, és a PKP-nak kell rendet tennie az oldalak közti fogalaomzavarban, és az sem róható fel neki(k), ha nem sikerül. De akkor miért használják e fogalompárt nyakra-főre "zavvartalanul"? Látható, miféfle katyvaszhoz vezet.
Mindenki elmodhatja a véleményét, hogy nincs is az, amiről beszélünk.
Nem a jobboldaliaknak kéne lejönni a fidesz nevű drogról, hanem a fidesznek és szövetségeseinek kéne lejönni a jobboldalizmus nevű drogról. De nem fognak, mert az lényegét tekintve a történelmi kiváltságosság.
Gumifogalom.

Andy73 2017.05.19. 15:19:07

Ha a jobboldaliak nem a Fideszre szavaznak, akkor előbb szavaznak a Jobbikra, mint egy mérhetetlen támogatottságú másik jobboldali pártra, vagy bármelyik baloldalira. Ezt tudja a Fidesz is, ezért (is) tolódik jobbra évek óta, többek között a nacionalizmus irányába, mert évek óta csak a Jobbik számít érdemi ellenfelének. De nem ez a sikerének a titka, ez önmagában kevés lenne a győzelemhez. A magyar emberek többsége nem nacionalista, és még csak nem is jobboldali. Ha a Fidesz neem folytatna sokkal jobb gazdaságpolitikát, mint a baloldal, nem maradhatna hosszú távon hatalmon, sőt hatalomra sem jutott volna.
Egyébként meg lehet, hogy valakinek a politika drogként funkcionál, de a legtöbb embernek nem. A többségnek van jobb dolga is, mint hogy ezzel foglalkozzon a kevés szabadidejében. Négyévenkét elmegy szavazni az adott választékból, de sokan még szavazni sem mennek el.

ricardo 2017.05.19. 15:21:24

@prof_bp: (Ja igen, és az egészségügyi hozzájárulás is csökkent, ami az alkalmazottak béren kívüli juttatásainak bérjárulékát csökkenti.)

Baldrick68 2017.05.19. 15:26:29

Tudod az a baj, hogy a HIT ellen nem lehet racionalitással küzdeni.
A fidesz nem egy politikai párt hanem egy szekta akinek a karizmatikus vezetője Orbán Viktor.
Mit gondolsz viccből ment az emútnyócévben a "fényvitéz" meg a sok hasonló dolog?

Hogy mennyire elgurult a pöttyöslaszti náluk azt a saját környezetemben tapasztaltam meg már évekkel ezelőtt.

Apósom nagy narancstálib, annak ellenére hogy mérnök ember és amúgy nincs is direkt előnye a rendszerből.
Tehát nem Mészáros vagy valakinek a rokona, nem kapott trafikot, stb. Ő annak a "büszke" 1 millió embernek a része aki a fideszre szavaz...

A történet pedig a következő:
2010 -ben a feleségem nyugodt szívvel ment el gyesre mivel az akkor hatályos MT a gyerek 3 éves koráig védte a kismamát.
Az volt a nagy terv, hogy amikor a kisfiunk 2 éves lesz, akkor visszamegy dolgozni és egy év alatt simán "visszadolgozza" magát és folytatódik az életünk.
Csakhogy abban az évben amikor vissza akart menni dolgozni a fidesz megváltoztatta a MT-t és ezt a védelmet is kivette belőle.
És bizony azt a kolléganőjét aki 4 hónappal előtte ment vissza dolgozni, még a szabadsága alatt kirúgták mivel simán megtehették.
Na innét indult egy laza év, hogy akkor mi is legyen?
Visszamenjen vagy sem? Van hely vagy sem?
A főnökei sem tudták, hogy mi is van. Mindenképpen oda szeretett volna visszamenni, mert szeretett ott dolgozni és a fizu is jó volt , legálisan bejelentve meg minden.
Eltelt egy laza év ezzel az őrlődéssel mire megoldódott a dolog.
Az apósomék szeme láttára történt ez a dolog, látták a saját szemükkel, hogy a lányuk hogyan örlődik és jól tudták, hogy ez a fidesz új "családbarát" törvénye miatt van.
Annak ellenére, hogy ez a saját lányukkal történt az egyszem imádott unokájuk anyjával, fel sem merült bennük, hogy itt valami el van baszva kéremalássan.

Ezek után már semmiféle illúzióm nem volt azzal kapcsolatban, hogy ezeket a narancstálibokat bármi is kizökkentné a hitükből.

Célkereszt 2017.05.19. 15:27:18

Igazi kérdes az, hogy lehet lejönni a jobboldal nevű drogról.

A KÉT MILLIÓ MENTI MEG EUROPÁT 2017.05.19. 15:35:15

"A jobboldalnak kötelességei vannak önmaga és az ország iránt.
Ahhoz, hogy ennek meg tudjon felelni, le kell jönnie először is a Fidesz nevű drogról.

Marhasag. Mar nem csak az orszag es a nemzet megmaradasa mullik a fidesz kormanyon, hanem egesz Europae. Ezert kell minden aron a fideszre szavazni. Ha Orban hatalmat kap, akkor megvedi az orszagot es orszag segitsegevel, egesz Europat.
MOST MINDEN EZEN A KET MILLION MULLIK !!!!!!!!!!

A KÉT MILLIÓ MENTI MEG EUROPÁT 2017.05.19. 15:37:52

MOST MI VEDJUK EUROPAT. Meg ha ezt most, nem is latja at a csocselek, de egyszer meg halas lesz.

Andy73 2017.05.19. 15:38:10

@Baldrick68: Szerintem kérdezd meg az apósodat, ő nyilván nem csak ez alapján döntött, és valószínúleg nem lát jobb alternatívát. Egyébként más negatívum is érte a dolgozókat 2010 után: pl. lecsökentették a munkanélküli segély időtartamát. A fizetéseket évekig nem emelték a közszférában, azóta is elég esetlegesen, stb. Másrészről viszont a munkanélküliségi ráta alaposan javult 2010 óta, sok területen már munkaerőhiány van. A makrogazdasági mutatók pedig sokkal jobbak, mint korábban.

2017.05.19. 15:44:05

@Baldrick68:
a "libsik" ugyanúgy a hitre alapozzák az álláspontjukat, mint a "nácik". ez egy vallásháború.

screpes 2017.05.19. 16:16:53

@Baldrick68:
Tanulságos történet, de vigyázz: nem mindenki így van programozva. Apósod tulképp kivétel, vagy nem titpikus. A makacs fidesz-szavazókat motívumaik alapján célszerű besorolni. Abban meg úgyanúgy ott van a "félelelm" (mi lesz ha másként szavazok?), mint az előnyös helyzet megtartására való törekvés, de a megtéveszthetőség is: akaiken átfúj a propaganda szele.

screpes 2017.05.19. 16:20:09

@Célkereszt:
Erről bátorkodtam pampogni imént.

Célkereszt 2017.05.19. 16:31:30

@screpes: Igen, látom. A jobboldaliság, konzervativizmus lejáratódott. Legalább is a szememeben.

screpes 2017.05.19. 16:34:15

@Andy73:
A munkanélküliségi ráta javulásában döntő szerepe van a közmunkásság alakiulásának, és a külföldi munkavállalaásoknak, amik viszont igazi átkok - másfelől. A munkanélküliség nem állítható szembe a foglalkoztatási trendekkel.
Jó lenne ha kiírnád, mit tekintesz makrogazdasági mutatóknak (adat most nem kell:
GDP növekedési üteme? Államadósság csökkenése? Vagy a fenti foglalkoztatási helyzetkép?

screpes 2017.05.19. 16:44:07

@Célkereszt:
Hafr erről nem vesz tudomást.
Oda kell csapódni, mer' a konzi és a jobbság egymás differentia specificai.
Csak zavaró, ahogy Orbánék is próbálnak ott domborítani

screpes 2017.05.19. 16:51:03

@444:
Nem hitek ezek, hanem hatalomfüggések ami felerősödik egy kétfelé választódó rendszerben. Ilyen szemszögből Orbánék nem "nácik" a szó hagyományos értelmében, és a másikak sem feltétlenül "libsik" Tán Fodor Gábor csap össze Habony Árpádékkal? Ez a képtelenség lenne a fő frontvonal?

2017.05.19. 18:40:00

@screpes:
a hit az valamilyen hatalomtól való függést jelent. ha istenben hiszel, akkor az istentől függsz. ha az egyházban hiszel, akkor az egyháztól függsz. ha orbánban hiszel, akkor orbántól függsz. ha sorosban, akkor sorostól. ha a kapitalizmusban hiszel, akkor a kapitalistáktól. de ez mind hatalmi függés. ezek alapja a hit.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.05.19. 19:50:04

@prof_bp:
Valóban nem muszáj, csak akkor viselni kell a következményeit. Hornnak se lett volna muszáj megszorításokat eszközölnie, csak akkor belegyalogol az államcsődbe. Orbánnak se lett volna muszáj SZJA-t csökkentenie, csak akkor az ellenzék malmára hajtotta volna a vizet.

Azóta ez a link kicsit elavult. Több tervezett változásról kiderült, hogy nem fog menni. Járulékcsökkentésről nem tudok. A szociális adó viszont igen. Azt valaha járuléknak hívták.

Ha már említed az áfát, akkor az is muszájból történt. Mert az SZJA csökkentést nem tudta kigazdálkodni, sőt az MNYP rendszer is ennek esett áldozatául.

A rezsicsökkentésnek semmi köze semmiféle válságkezeléshez. Az egy egyszerű szavazatvásárlás más pénzén. Ennél balosabb dolog nem is nagyon van a földön. És, ha már itt tartunk, akkor az extraprofit kifejezésnek sincs értelme a marxista közgazdaságtanon kívül.

A stratégiai ágazat szöveg bullshit. Mindent államosítanak, amit sikerült. Ugye nem akarod azt bemesélni, hogy a szerencsejáték, a kéményseprés, tankönyvkiadás vagy a hulladékfeldolgozás stratégiai ágazat. Mert, hogy ezeket is államosították. Sőt, még az időjárás előrejelzést is akarták, csak valamiért arról lemondtak a végén, pedig már megmagyarázták.

2017.05.19. 20:26:34

@Lord_Valdez:
ha valaki akar könyvet nyomni, akkor nyomjon. de az állami tankönyveket miért ne nyomtathatná ki akár az állam? miért kell versenyt hirdetni ott, ahol nincs helye a versenynek. a közoktatás nem arról szól, hogy ki tud jobb tankönyvet írni. hanem arról, hogy van egy kötelező tananyag, amit mindenkinek tanítanak. aztán lehet mondani, hogy ez így nem jó. de ez a közoktatás.

ricardo 2017.05.19. 20:33:40

@Lord_Valdez: A szociális hozzájárulási adó bérjárulék, ami a vállalkozások számára költség (ún. személyi jellegű ráfordítás). Ha a szocho mértéke 27 százalékról 22-re csökken, akkor az nehezen értelmezhető másként, mint a bérek után fizetendő munkaadói járulék csökkenése, vagyis mint költségcsökkenés. Az eho ugyanez.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.05.19. 21:21:58

@444:
Kezdjük az alapoknál:
"ha valaki akar könyvet nyomni, akkor nyomjon."
Azt most is lehet, csak tilos tankönyvként használni. Akkor is, ha sokkal jobb, mint amit az állami (értsd haveri) cég kiad.

"de az állami tankönyveket miért ne nyomtathatná ki akár az állam?"
Nem állami tankönyvek.

"miért kell versenyt hirdetni ott, ahol nincs helye a versenynek. a közoktatás nem arról szól, hogy ki tud jobb tankönyvet írni. hanem arról, hogy van egy kötelező tananyag, amit mindenkinek tanítanak."
Miért ne lenne? Ha azt feltételezzük, hogy az oktatás célja, hogy a diák megtanuljon valamit, akkor egyáltalán nem irracionális a legjobb könyveket használni. Ha pedig a legjobb könyvet keressük, akkor a közoktatás is arról szól, hogy "ki tud jobb tankönyvet írni."
Tehát a versenynek nem csak helye van, de nagyon is kívánatos.

Valószínűleg nem állt szándékodban, de azzal, amit mondtál azt mondtad, hogy "a közoktatásban a minőség nem szempont".

@ricardo:
Nem vitatom, hogy csökkent, de már nem járulék. Azért nevezték át adóvá, mert a járulék után jár valamilyen állami szolgáltatás.

Egyébként emögött is politikai "muszáj" van, ugyanis észlelték, hogy az ország versenyképessége romlik. Megnézték, hogy milyen tényezőkből áll a versenyképességi metrika és próbálják javítani.

Tamáspatrik 2017.05.19. 21:57:53

@Carmichael: Van egy olyan megoldása ennek a dolognak, hogy olyan helyzetbe kerülni, amikor már nem lehet semmilyen külső tényezőt hibáztatni a katasztrófáért csak a saját hülyeségünket. Japán és Németország, 1945-ben, Spanyolország Franco halála után, Kína MAO halála után stb.

Tamáspatrik 2017.05.19. 22:04:30

@HaFr: A mérsékelt jobboldaliak már rég lejöttek a Fideszről, nem fanatikus támogatói, csakhogy. Csakhogy hezitálva, de mégis rájuk szavaznak, mer semlegesítette őket a Fidesz
1.Egyházak támogatásával
2.Nyugdíjemelésekkel
3.Családtámogatásokkal
Elég jól megvásárolták őket, ezzel legalábbis semlegesíthetőek.

Akik meg mégsem szavaznak rájuk, ők nem találják meg a számukra vonzó alternatívát, annyira ledominálja a médiát a Fidesz.
A radikális kiszorítja a mérsékelteket, mert utóbbinak nem kenyere a médiaharc.
A megoldás a kiábrándulás a radikalizmusból, az erőszakos mozgalmakból... de ez még odébb van, legalábbis úgy tűnik.

Carmichael 2017.05.19. 22:05:31

@Tamáspatrik:
Persze, meg Trianon...lehetett volna, de egy évszázad is kevés volt itt ehhez. Nálunk az a legnagyobb baj, hogy a következő generációk is korán megkapják a csomagot, és ezzel el is úszik az esélyük valami jobbra.
Az a kevés meg vagy már kint van, vagy most vesz bőröndöt...
Nem könnyű a visszatérés az erő sötét oldaláról...csábítóbb, kényelmesebb és könnyebben járható és a legtöbben észre sem veszik mivé válnak közben.

2017.05.19. 23:12:12

@Lord_Valdez:
a közoktatás nem arról szól, hogy ki írja a legjobb könyvet mondjuk a római birodalomról. hanem arról, hogy egy politikai testület az akadémia ajánlással eldönti, hogy a római birodalom történetéből mi azaz általános műveltség része. és ebből lesz az általános iskolai kötelező tananyag. persze lehet szakosított tantervű történelem tananyag. ami ennél bővebb. és történelem tanítói kézikönyvbe ennél még több kerül. azt kell megtanulni a tanítóképző főiskolán, stb.

tudom azt, hogy a drákón a törvényeit kr.e. 621-ben vezette be. szolón reformjai kr.e. 594-ben volt. de lehet mondani, hogy mégis mi a francnak kellene ezt megtanulni. enyhítsünk a szigoron. de végül mégis csak lesz valamilyen kötelező historizálás. és ezt azt anyagot kellene államilag nyomtatni. papír alapon vagy elektronikusan. és elsődlegesen ez a tankönyv a közoktatásban.

az egy másik kérdés, hogy ki írja meg a legjobb könyvet a római birodalom történetéről. erről ezen a piactéren folyik a verseny.
www.amazon.com/s/ref=nb_sb_ss_c_1_12?url=search-alias%3Daps&field-keywords=roman+empire&sprefix=roman+empire%2Caps%2C276&crid=1293NR878UMLH
persze lehet azt mondani, hogy minden gyerek kapjon valamennyi eurót, és egy korlátozott piaci kínálatból vásárolhasson az akadémia által ajánlott és a politikusok által elfogadott könyveket a piactérről. és azt közpénzből le lehet tölteni az államilag támogatott könyvolvasóra. és erről lehet beszélni történelem fakultáción, vagy hétvégén a szakköri foglalkozáson. vagy napközis táborban. vagy népfőiskolán, vagy akárhol. de ez mind politika.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.19. 23:40:57

@444:

"tudom azt, hogy a drákón a törvényeit kr.e. 621-ben vezette be. szolón reformjai kr.e. 594-ben volt. de lehet mondani, hogy mégis mi a francnak kellene ezt megtanulni."

Valóban: te is megtanultad, mégsem segített rajtad.

www.city-journal.org/html/republic-atlantic-14956.html

2017.05.20. 08:16:41

@neoteny:
a drákói szigoron egyhített szolón. és azt hangsúlyozták, hogy ez milyen jó volt. és a hét görög bölcs egyike egy kicsit úgy volt beállítva, mint kádár. a tényeket úgy csoportosították, hogy az éppen aktuális politikai kurzusnak kedvezzen. ezt minden rezsim így csinálja. orbán is, kádár is, horthy is, és még előtte ferenc jóska és mária terézia.

ha a "demokratikus" pártok leváltják a geci orbánt, az orbán gecit, akkor is úgy lesz. mert ez politika. ahogyan azt móra ferenc hannibál tanár úrjának történetét fábry zoltán rendezésében eljátssza szabó ernő, greguss zoltán, kis manyi és még sokan mások. hannibál a nagy pun hadvezér "forradalma" nemzeti volt, vagy sem. a politikai kérdéseknek ilyesmi a természete.

legyen-e közoktatás, vagy ne legyen közoktatás. legyen-e egy egységes tankönyv, munkafüzet, feladatlapok, szöveggyűjtemény, segédletek (album, atlasz) és egy tanári kézikönyv. az állami és a nemzeti keresztény egyházi iskolák általános és szakosított tantervű osztályai számára a történelmi magyarországon. a "liberálisok" azt mondják, hogy ez a "fasizmus". de nem. ez tradicionalizmus. ez a magyar "királyi" közoktatás.

2017.05.20. 08:44:42

@neoteny:
egy olyan középiskolába jártam ahol az "a" volt az idegen nyelvi, a "b" a művészeti, a "c" a matematika (én ebbe jártam) a "d" pedig testnevelés tagozatos osztály. és még volt egy "e". az volt általános tanrendű. és azt gondoltam (ma is azt gondolom), hogy ezt kellene csinálni már általános iskolában. de nem úgy, hogy a 4 osztályos mellett létrejön 6 és 8 osztályos középiskola. ez elviszi a jobb tanulókat. és a rosszabbak maradnak a 6 és 8 osztályos általános iskolában. persze, hogy a tanárok dolga nehezebb. és nekik vezetnének még be egy 9. osztályt. van egy kaotikus oktatási rendszer.

az oecd felmérések szerint nemzetközi összehasonlításban az ország nem a libsi kurzusok idején teljesített jól, hanem kissé zavarba ejtően a kádári diktatúrában egy félelnyomó rendszerben. és szerintem azért, mert volt egy viszonylag egységes közoktatási platform. és amikor jött a rendszerváltás és azt mondták, hogy 56 forradalom volt és nem ellenforradalom, akkor az akadémikus ismerősöm azt mondta, hogy itt van vége a közoktatásnak. mert most majd megindul a vita, hogy ez egy nemzeti forradalom volt, sem. mint a hannibál tanár úrban. és ezek a pártok egy emberöltő alatt se fognak megegyezni. egészen addig amíg a főhatalomból ki nem szorítják az istentelen "zsidókat". amíg a csőcselék az utcára nem vonul és azt nem ordítják, hogy "meneküljetek". és amíg a világias zsidó érdekeltségekre fel nem festik a "jude" feliratot. és ezt úgy kell csinálni, hogy mindvégig kiegyezést kell ajánlani és egyiknek a haja szála se görbüljön. és ha valakinek nem tetszik a kárpát-medencében a nemzeti keresztény magyar államiság, akkor kotródjon innen. én ennél egy kicsit megengedőbb vagyok. és azt mondom, hogy adjunk nekik egy négyzetkilométert a százezer nagy-magyarból.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.20. 08:45:19

@444:

"a "liberálisok" azt mondják, hogy ez a "fasizmus". de nem. ez tradicionalizmus. ez a magyar "királyi" közoktatás."

"és azt hangsúlyozták, hogy ez milyen jó volt. [...] a tényeket úgy csoportosították, hogy az éppen aktuális politikai kurzusnak kedvezzen."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.20. 09:01:09

@444:

"az oecd felmérések szerint nemzetközi összehasonlításban az ország nem a libsi kurzusok idején teljesített jól, hanem kissé zavarba ejtően a kádári diktatúrában egy félelnyomó rendszerben."

Ezt csak a hangok mondják a fejedben.

"egészen addig amíg a főhatalomból ki nem szorítják az istentelen "zsidókat". amíg a csőcselék az utcára nem vonul és azt nem ordítják, hogy "meneküljetek". és amíg a világias zsidó érdekeltségekre fel nem festik a "jude" feliratot."

Volt, ahol megtörtént. Csak ez lett a vége:

tonyseed.files.wordpress.com/2016/02/1945-germanydresdenbombing.jpg

2017.05.20. 09:15:52

@Carmichael:
az egy tévedés, hogy a fiatalok azért vándorolnak el, mert "baloldaliak". és a sötét diktatúra elől menekülnek. a francokat. a szegénység, a kilátástalanság elől menekülnek. és inkább "jobboldaliak".

2017.05.20. 09:48:31

@neoteny:
de ha esetleg tovább olvastad, akkor ezt úgy kell megcsinálni, hogy hajuk szála se görbüljön. tehát amit akadémikus ismerősöm mond az nem hitleri németországra hasonlít, hanem olyasmi mint, amit gandhi hirdetett. azt mondta a briteknek, hogy nagyon szereti őket. de vonuljanak ki. mert ez nem az ő hazájuk. ennél egy kicsit megengedőbb vagyok. mivel debreceni reformált vagyok. és azok is megengedőbbek a budapesti római katolikusoknál. a vidéki reformátusok persze elutasítóbbak.

a "liberálisok" a többségi magyarokat utasítják el. mert ők a pesti zsidóság amerikai demokrata párti részéhez akarnak tartozni. tartozzanak. de ez az országban ez tíz, vagy néhánytíz utca. ők ha nem akarnak csatlakozni a magyar államisághoz, akkor ne csatlakozzanak. de az elég érdekes, hogy valaki azt mondja, hogy ő nem akar az egyesült államokhoz tartozni miközben ott él. ezt legfeljebb akkor teheti meg ha a diplomáciai negyedben lakik és ezt is csak nagyon korlátozottan. de ha az usa azt mondja, hogy ők csinálnának egy óvodát terri bleknek, mert aggódnak a magyar transzneműek jogaiért, akkor csináljanak. és abban legyen három vécé. de persze valójában nem erről van szó. a "demokraták" azért aggódnak a magyar transzneműek jogaiért, hogy felforgassák a magyar közéletet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.20. 10:00:15

@444:

"de ha esetleg tovább olvastad, akkor ezt úgy kell megcsinálni, hogy hajuk szála se görbüljön."

Miért nem csinálták meg úgy a Harmadik Birodalomban?

"tehát amit akadémikus ismerősöm mond"

Azt nem tudom, hogy az akadémikus ismerősöd mit mond; te ezt írtad:

"egészen addig amíg a főhatalomból ki nem szorítják az istentelen "zsidókat". amíg a csőcselék az utcára nem vonul és azt nem ordítják, hogy "meneküljetek". és amíg a világias zsidó érdekeltségekre fel nem festik a "jude" feliratot."

2017.05.20. 10:30:34

@neoteny:
szóval az a kérdés hogyan lesz fejlett oktatás és nyugati típusú munkamorál mondjuk túrricsén. a "libsik" azt mondják, hogy ez kérem szépen végtelen egyszerű. megoldja a szabad piac. a túrricseiek jól felfogott érdekükból megfinanszírozzák a legjobb tanárokat és akkor majd ezzel felzárkóznak a fejlett nyugathoz. és ha nem, akkor úgy jártak. szabad piaci alapon elpusztulnak. mert tessenek már végre tudomásul venni, hogy ilyen a világ. de addig is a "szocik" azt mondják, hogy minden túrricsei kap havi 50 ezer forintot feltéve, hogy vállalja azt, hogy nem dolgozik. ezt azért támogatják a "libek", mert így eladósodik az állam. és eladhatják a közvagyont. ezzel pareto hatékonyság javítást hajtanak végre. és így lesz fejlett oktatás és nyugati típusú munkamorál túrricsén.

a "jobboldal" azt mondja, hogy felújítják a templomot. építenek egy paplakot. és bevezetik a közmunkát. ami azt jelenti, hogy elgereblyéznek valamit. a polgármester megoldja "okosban". szociális hiteljegyeket nyomtat, amit az ő boltjában lehet levásárolni. csak ott a kiskereskedelmi ár duplájáért ad mindent hitelbe (szociális hiteljegyre). és ezt levonja a közmunkabérből. ami azt jelenti, hogy a fél falu neki tartozik. persze mindez nem egy legális pénzintézeti tevékenység, hanem hivatali visszaélés.

a politika ezt két világot kínálja túrricse lakossága számára.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.20. 10:49:58

@444:

"a politika ezt két világot kínálja túrricse lakossága számára."

Tévedés: a szabadpiac nem politikai megoldást kínál. Amikor Andika eldönti, hogy hol költi el Zolika pénzét, ti. hogy melyik javakat veszi meg a TESCO-ban és melyeket a CBA-ban vagy a Penny Marketben (mert más-más helyeken más-más javak kaphatóak vagy olcsóbbak), az nem egy politikai megoldás. A politikai megoldás az egy MGTSz, az egy ÁFÉSZ, az egy Takarékszövetkezet.

----

De ne legyél szégyenlős: fejtsd csak ki, hogy

"de ha esetleg tovább olvastad, akkor ezt úgy kell megcsinálni, hogy hajuk szála se görbüljön."

Miért nem csinálták meg úgy a Harmadik Birodalomban?

"tehát amit akadémikus ismerősöm mond"

Azt nem tudom, hogy az akadémikus ismerősöd mit mond; te ezt írtad:

"egészen addig amíg a főhatalomból ki nem szorítják az istentelen "zsidókat". amíg a csőcselék az utcára nem vonul és azt nem ordítják, hogy "meneküljetek". és amíg a világias zsidó érdekeltségekre fel nem festik a "jude" feliratot."

2017.05.20. 10:58:43

@neoteny:
az akadémikus ismerősöm szerint ez lesz. de ezt a rendszerváltás környékén mondta. azt is gondolja, hogy ez nem lehet másként. egész egyszeűen azért, mert a közélet állatias. és mivel a nemzeti keresztény magyarok és az istentelen zsidók két szaporodási közösséget alkotnak ezért addig háborúzni fognak amíg az egyik populáció szét nem veri a másik élőhelyét. és ennek megfelelően a "liberálisok" a nemzeti keresztény magyarországot akarják felszámolni. a "konzervatívok" pedig az istentelen zsidók világát. és ez egy modern kori vallásháború.

ez nem azt jelenti, hogy bármelyik két népcsoport szükségképpen háborúzik egymással. mert a magyarok szomszédai mind nemzeti keresztények. ortodoxok és nem ortodoxok. legalább részben közös a vallás. és ebből következően nincs háború. lehetnek zsidó-keresztény hitközségek. de azok nagyrészt rendi intézmények. részlegesen közös a vallás. ők is keresztények. és a magyarok is. tehát megint van kapcsolat. a tóraóolvasó izrealiták a zsidó nemzet részei. de ők is nemzetiek és a magyarok is. tehát itt is lehet kapcsolódási pontot találni. persze ez már kissé veszélyes. az iszmaelitákkal is lehet. mivel gábriel arkangyal diktálta a koránt. aki ugye a magyarok főangyala és a magyar keresztény államiság megtestesítője. ott magasodik a hősök terén. tehát az irracionális közéleti gondolkodást be kell vinni valamilyen szakrális térbe. és abban kell keresni valamilyen kapcsolatot. és így nyugodhatnak le a kedélyek a közéletben. csak ezt a felvilágosultak nem fogadják el. mondván, hogy ők a rációra alapozva összekapcsolják a világot. de azt fizikailag és mértanilag sem lehet. azért, mert föld gömbölyű. és ami egy lokális koordinátarendszerben vagy racionális az egy globálisban nagy valószínűleg csak irracionális módon írható le. és ebből következően a világerkölcs is relativizáláson alapul. ez elemi matek. aztán lehet mondani, hogy a matematika fogalomrendszere rosszul van kitalálva. lehetséges. de a mindennapi tapasztalat is valami efféle.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.20. 11:10:14

@444:

"az akadémikus ismerősöm szerint ez lesz."

Nincs egy eredeti gondolatod sem; kénytelen vagy más lázálmait tolni itt:

"ezek a pártok egy emberöltő alatt se fognak megegyezni. egészen addig amíg a főhatalomból ki nem szorítják az istentelen "zsidókat". amíg a csőcselék az utcára nem vonul és azt nem ordítják, hogy "meneküljetek". és amíg a világias zsidó érdekeltségekre fel nem festik a "jude" feliratot."

Carmichael 2017.05.20. 11:11:58

@444:
Bocs, hol beszéltem én jobb és baloldali fiatalokról?
Hamis nemzeti önképekről meg önfelmentésekről volt szó, ami össznemzeti drog.

2017.05.20. 11:24:34

@neoteny:
a tesco forgalmának egy jelentős része állami újraosztásból adódik.

tehát mondjuk egy család megkapja augusztusban a családi pótlékot. és a tesco marketingesei tudják, hogy utána kell kitenni az akciós kínai kacatokat. mert azt megveszik a magyar családok. és ezzel jól jár kína. a tesco. és egy kicsit a magyarok is.

nemrég vettem egy csomag radírt. nem használok nagyon sokat. az íróasztalomon volt egy. de az már elég kopott volt. gondoltam veszek egy másikat. és a radír 249 forintról le volt értékelve 189 forintra. egy hat darabos csomag. és most abból van egy az asztalon. és öt a fiókban. előveszem. származási helye malájzia. forgalmazó stabilo international gmbh magyarországi fióktelepe. budapest, szőlőskert köz 7. tehát ezen kerestek a malájok, az angolok, a németek és még a szőlőskert közben még egy magyar is. mindezt a nagy radír versenyben. azt a swan malaysia sdn bhd nyerte. legalábbis így ítéltem meg egy pillanatban, amikor ezt a csomagot megvásároltam. és a világ globalizált pénzügyi rendszere elosztja a hasznot. és a magyar állam elvon 27% áfát. és ebből üzennek brüsszelnek. és még valamennyi pénzt kapnak a családok. de ez így nem jó, mert így túlságosan visszaszorul a helyi kisipar és a kiskereskedelem. a politika azt mondja, hogy a "gonosz" multik. és a többség erre vevő volt a 10-es, 14-es és vélhetően a 18-as választásokon is. miközben megveszik az olcsó radírt (én is). és a végén az lesz, mint a hannibál tanár úrban. azt ordítja a tömeg: leradírozni-leradírozni.

2017.05.20. 11:31:18

@Carmichael:
az összes nemzeti önkép is hamis. az amerikai is. vagy a francia is. képzeld ha párizsban lenne egy párt és azt mondaná, hogy le a francia gall kakassal. és felejtsék már el a francia forradalmat. és úgy egyébként a franciaságot. és mindenféle hagyományt. mert itt az új és győzedelmes nemzetköziség. és a francia kommunisták a francia zsidó finánctőkésekből álló csoport támogatásával ezt hirdetné. brutális szélsőjobb kerekedne ki belőle. és aztán azok mondanák, hogy a francia náci kollaboránsok.

ha a nemzetköziség nemzetek felettiség, vagy pláne nemzetelleensség, akkor az átcsap fasizmusba.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.20. 11:38:25

@444:

"a politika ezt két világot kínálja túrricse lakossága számára."

Tévedés: a szabadpiac nem politikai megoldást kínál. Amikor Andika eldönti, hogy hol költi el Zolika pénzét, ti. hogy melyik javakat veszi meg a TESCO-ban és melyeket a CBA-ban vagy a Penny Marketben (mert más-más helyeken más-más javak kaphatóak vagy olcsóbbak), az nem egy politikai megoldás. A politikai megoldás az egy MGTSz, az egy ÁFÉSZ, az egy Takarékszövetkezet.

2017.05.20. 11:52:49

@neoteny:
a szabad piac egy állam-nélküli társadalmat feltétlez, vagy legalábbis minimális államiságot. (én elég liberális vagyok és utóbbival bizonyos értelemben egyet is értek). de az állam felszámolása vagy a marginalizálása politikai cél. és az így előálló megoldás egy lehetséges politikai megoldás. de lehet máshogy. elvben emirség is lehetnénk. és lám, a katariak milyen gazdagok.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.20. 12:01:47

@444:

"a szabad piac egy állam-nélküli társadalmat feltétlez, vagy legalábbis minimális államiságot. (én elég liberális vagyok és utóbbival bizonyos értelemben egyet is értek)."

Ennek az egyetértésednek a mértéke igen kicsi kell legyen: állandóan az MGTSz-ekről meg az ÁFÉSZ-ekről meg a Takarékszövetkezetekről bugyogsz.

"de lehet máshogy. elvben emirség is lehetnénk. és lám, a katariak milyen gazdagok."

A katariak a (viszonylagos) szabadpiacon eladott olajukból gazdagok. Ugyanezen a (viszonylagos) szabadpiacon a venezuelaiak képtelenek gazdagok lenni (ill. képtelenek voltak gazdagok maradni: a 60-as évek végéig elég jól ment a szekerük). A különbség forrása a politika.

2017.05.20. 12:03:29

@neoteny:
szóval ha a köznép azt mondja, hogy legyenek ápisz boltok. és ápisz utalvánnyal lehessen vásárolni iskolai tanszereket, akkor lehet malájziából importált stabilo radír a szövetségi ápisz (állami papír írószer) boltokban. behozza a metro. és árulhatja a radírt a túrricsei "metro mini".

ez azt jelenti, hogy lényegében egy kereskedői csoport jöhet be. az, aki a legjobb feltételeket kínálja. ez lehet éppenséggel a tesco is.

na most persze ezzel csökken a verseny. mert a metro/stabilo azt mondja, hogy ők drágábban adják a radírt. hozzák be a magyar kereskedők olcsóbban. keressék meg a maláj swan malaysia sdh bhd-t. és keressenek. de szijjártó péter segítségével is behozhat valaki néhány raklappal a magyar iskoláknak. a külkereskedelem lehet félállami. úgy fizeti meg az adót, hogy az import radír felét megkapják az iskolák. ezek mind politikai konstrukciók. csak nem teljesen szabad piaciak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.20. 12:06:24

@444:

"a politika ezt két világot kínálja túrricse lakossága számára."

Tévedés: a szabadpiac nem politikai megoldást kínál. Amikor Andika eldönti, hogy hol költi el Zolika pénzét, ti. hogy melyik javakat veszi meg a TESCO-ban és melyeket a CBA-ban vagy a Penny Marketben (mert más-más helyeken más-más javak kaphatóak vagy olcsóbbak), az nem egy politikai megoldás. A politikai megoldás az egy MGTSz, az egy ÁFÉSZ, az egy Takarékszövetkezet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.20. 12:17:21

@444:

"ez azt jelenti, hogy lényegében egy kereskedői csoport jöhet be."

Ezt csak a hangok mondják a fejedben:

radir.arukereso.hu/#ref

2017.05.20. 12:35:09

@neoteny:
persze a fentiek nem az olcsó radíron térülnének meg. az vélhetően drágább lenne egy kicsit. hanem úgy, hogy a fűzfői piért és az szövetségi ápisz mellett lenne siemens hungária és azzal patnerségben álló tanért. és az már felzárkózási pálya.

persze lehet mondani, hogy nem kellenek a németek. és ezt megoldjuk visegrádi keretek között. és majd lesz cseh-szlovák írószer. amikor én csehszlovákiában jártam, akkor jött a magyar határon a vámos. és azt mondta, hogy ezt a készletet tegyék el a táska aljára. mire anyám azt mondta, hogy az nem jó, mert azért van felülre rakva nehogy összetörjön. erre a vámos elmagyarázta, hogy asszonyom ezeket a termékeket nem lehet behozni a baráti csehszlovákiából sem, mert így védjük a magyar ipart. el kellene kobozni. de haladjunk kérem.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.20. 12:37:08

@444:

"a szabad piac egy állam-nélküli társadalmat feltétlez, vagy legalábbis minimális államiságot. (én elég liberális vagyok és utóbbival bizonyos értelemben egyet is értek)."

Ennek az egyetértésednek a mértéke igen kicsi kell legyen: állandóan az MGTSz-ekről meg az ÁFÉSZ-ekről meg a Takarékszövetkezetekről bugyogsz.

"de lehet máshogy. elvben emirség is lehetnénk. és lám, a katariak milyen gazdagok."

A katariak a (viszonylagos) szabadpiacon eladott olajukból gazdagok. Ugyanezen a (viszonylagos) szabadpiacon a venezuelaiak képtelenek gazdagok lenni (ill. képtelenek voltak gazdagok maradni: a 60-as évek végéig elég jól ment a szekerük). A különbség forrása a politika.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.20. 12:48:10

@444:

"erre a vámos elmagyarázta, hogy asszonyom ezeket a termékeket nem lehet behozni a baráti csehszlovákiából sem, mert így védjük a magyar ipart."

Amely iparvédelem rá eső költségét akarta anyád megtakarítani -- nagyon helyesen.

2017.05.20. 12:51:55

@neoteny:
ilyet vettem.
radir.arukereso.hu/stabilo/radir-stabilo-conqueror-tst1193-p330497377/
csak 1×6-os, hanem 2×3-as kiszerelésben kissé megsárgult csomagolásban 249 helyett 189 forintért. és még biztos kaphattam volna valami pontot. csak azokat már köszönöm nem kérem. de van aki gyűjti. miért ne gyűjtse.

egy ismerősöm minden héten lottót vesz. de sose nézi meg azt, hogy nyert-e. mert egyszer elmagyaráztam neki, hogy elég kevés esély van rá. ha négy számot már kihúznak, akkor is csak 1/86. és ezt ő megértette. mondom neki, hogy attól még megnézheti. hátha nyer. de nem. kérdem tőle, hogy mégis miért veszi? mert ha hét közben felbosszantja valaki, akkor jó érzés az, hogy hétvégén tutira övé lesz az ötös. és ez megér neki 250 forintot. de mondom neki, hogy ha nem nézed meg? nem érted? az érzés a fontos. de annak is kötődni kell valamihez. és ez heti 250 forintjába kerül.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.20. 12:55:23

@444:

"ez azt jelenti, hogy lényegében egy kereskedői csoport jöhet be."

Ezt csak a hangok mondják a fejedben:

radir.arukereso.hu/#ref

2017.05.20. 13:02:18

@neoteny:
anyám valami tuskészletet vett, amiből volt nyugatnémet és magyar. a nyugatnémet a szocialista állami fizetéséhez képest túl drága volt. a magyar olcsó volt, de nem elég jó. a csehszlovák viszonylag olcsó is volt és viszonylag jó. ezért vette meg.

de én nem azt mondom, hogy ne legyen csehszlovák tuskihúzó, vagy maláj. hanem azt, hogy a magyar kiskereskedelem és a nagyipar (véleményem szerint) úgy lenne képes fejlődni, hogy egy független multinacionális kereskedőlánc van az országban (egy kereskedelmi csoport). tehát nem nulla (mint a kommunista kísérletben) és nem sok (mint a jelenlegi kapitalista kísérletben) hanem egy. és az aki a legtöbbet fizet azért, hogy időlegesen a magyar piacon van. mert az ab start védett.

2017.05.20. 13:03:18

@neoteny:
ebben a modellben van az. jelenleg bárki bejöhet. de az nem túl jó. magyar termelői és kiserskedelmi oldalról nézve legalább is.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.20. 13:06:42

@444:

"a csehszlovák viszonylag olcsó is volt és viszonylag jó. ezért vette meg."

"erre a vámos elmagyarázta, hogy asszonyom ezeket a termékeket nem lehet behozni a baráti csehszlovákiából sem, mert így védjük a magyar ipart."

Amely iparvédelem rá eső költségét akarta anyád megtakarítani -- nagyon helyesen.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.20. 13:07:32

@444:

"ez azt jelenti, hogy lényegében egy kereskedői csoport jöhet be."

Ezt csak a hangok mondják a fejedben.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.05.20. 13:18:01

@444:
Úgy látom, hogy még mindig nem érted a dolgot.
Attól, hogy van egy alaptanterv, azt többféleképpen és többféle színvonalon is meg lehet írni. Azzal, hogy egyetlen szereplőre szűkítjük az iskola választási lehetőségét, annyit érünk el, hogy kizárunk mindenkit, aki jobb minőségben tudta volna a tankönyveket produkálni.
Azaz rontjuk az oktatás minőségét. Lehet, hogy egyenletes lesz a minőség, de egyenletesen rossz.

Ha valamiről szól a közoktatás, akkor az tudod, hogy mi? Hogy hogy költsük el a pénzt a legjobban.
Az a gondolkodásmód, hogy a közszolgáltatásoknál a hatékonyság nem szempont, egy igen sajnálatos öröksége a kommunizmusnak.

2017.05.20. 13:54:08

@Lord_Valdez:
ha van egy kötelező alaptanterv, akkor annak az a lényege, hogy azt nem lehet így meg úgy interpretálni. attól kötelező és attól alaptanterv. legalább az alapokban egyet kellene érteni.

56 forradalom volt vagy ellenforradalom? erre a kérdésre 89 előtt a lakosság döntő többsége azt mondta volna, hogy természetesen ellenforradalom volt. azok is ezt mondták, akik az időszakot megélték. mert ezt hallották a tévében, rádióban. persze voltak, akik ezt nem teljesen így látták, és voltak akiknek családtagjait bebörtönözték és ugye több száz embert megöltek (jelzem a "forradalmárok" is de ők ma már egytől egyig "hősök". mert ilyen történetírás. a rendszerváltás után ugyanis ezt a politika "átértékelte". és a társadalom is megvilágosodott. jelzem az, hogy 56 forradalom volt sérti egyesek jogait. de ők nagy ívben le vannak szarva. mert ez a jogállam, vagy akármi. van valami hivatkozási alap.

na most 56-os forradalom nemzeti volt, vagy nem volt nemzeti? erre már nem olyan nagy többség, de még mindig jelentős azt mondja, hogy az a szabadságharcot a nemzeti függetlenségért vívta az ország. tehát volt egy népfelkelés és egy nemzeti szabadságharc. és 56 mindezek mellett polgárháború is volt. ez a népi-nemzeti-polgári felfogás. nem igazán nyugatos és ebben az értelemben nem liberális. mert nem akart a nép nato csatlakozást, se teljesen szabad piacot. ezek mind kényszerítve lettek. de minden kényszerítve lett. az is, hogy forradalom volt, és az is, hogy ellenforradalom.

de van egy interpretációnk. 56 népfelkelés, nemzeti szabadságharc és polgárháború. tegyük fel, hogy ebben egyetértés alakul ki a politikában. és ezt írják bele a nemzeti alaptantervbe. ez esetben ettől egy állami iskolában nem lehet eltérni. ezt döntsük el. és az adott kurzusban tetszik, nem tetszik ezt tanítják legalábbis állami iskolarendszerben a kötelező közoktatás keretei között.

egységesek a tankönyvek, a munkafüzetek, a feladatlapok, ezt támasztja alá a szöveggyűjtemény és a segédanyagok. és ez van a tanári kézikönyben. ez lehet, hogy nem tetszik a balliberálisoknak. de mondjuk 68 lehet reformkommunista, szabad piaci fordulatért vívott küzdelem. és mondjuk ebben ki lehet egyezni. utóbbi annyira a jobboldaliaknak nem tetszik. de így lehet rendet tenni a fejekben elvtársak. ezt ironizálva mondom. szóval a közoktatás nem arról szól, hogy hirderünk egy ideológiai versenyt és ebbe bevonjuk gyerekeket. hanem a választott politikusok az akadémiai ajánlásokat figyelembe véve eldöntik. és az van. legalább is adott kurzusban. aztán lehet ezt folyamatosan alakítani. de a közoktatásnak egységesnek kell lennie. és ahhoz egyféle szemléletű tankönyv kell.

aztán ezt lehet árnyalni tagozatos osztályokban vagy fakultáson. ha részletesebben elmesélik az eseményeket, akkor a gyerekek árnyaltabb képet kapjanak. illetve a téma iránt érdeklődők kutathatnak. vagy valaki felállhat. és mondhatja azt, hogy az ő dédpapája ávós volt. és nem ezt mesélte. vagy akármi. ezt a tanárnak kell tudnia kezelnie. de ehhez kap valamilyen iránymutatót. és az van kiszuglóban és nagygécen is. ettől közoktatás.

csak értem, hogy te ezzel nem értesz egyet. mert ez így nem a magániskola. te abban hiszel, hogy csak az lehet minőségi. rendben van. szervezzetek egy állam nélküli társadalmat. de ennek tíz vagy néhány tíz utcában van többsége. és ha ezt a két csoportot nem sikerül szétválasztani, akkor a tömegek fogják egymást ütlegelni. vagy legalábbis ordítani, hogy meneküljetek. felőlem így is le lehet játszani. ha nincs más mód, akkor ám legyen.

Carmichael 2017.05.20. 14:08:09

@444:
Perze, ezért kellene az egyének önképét egészséges irányba terelni, amihez egészséges oktatási rendszer, és kevesebb populista duma kellene...többek között...

2017.05.20. 14:47:44

@Carmichael:
rendben van. de ehhez előbb az ellenzéket kell leváltani. és legfeljebb csak utána lehet a kormányt.

2017.05.20. 14:56:35

illetve persze nem kell. csak kellene. felőlem jöhet az ellenzék is. de ez esetben az utcai harcokban kell védeniük a hatalmat.

felcsúton tüntet hadházy ákos az lmp társelnöke, horváth andrás a nav botrány kirobbantója, vágó gábor a kellesz (korrupcióellenes szövetség) titkára, juhász péter az együtt elnöke, karácsony gábor a párbeszéd társelnöke, valamint a momentum. itt lehet követni.
www.facebook.com/444.hu/videos/1463317060396714/
a tüntetők harmada questor károsult. a másik harmada újságíró. na most ez micsoda? populizmus, demagógia, vagy kormányképes társaság?

2017.05.20. 15:11:18

@neoteny:
rendben. de a nemzeti iparvédelem nem feltétlen rossz. hanem kétesélyes.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.20. 15:39:47

@444:

"de a nemzeti iparvédelem nem feltétlen rossz."

Anyád számára rossz(abb) volt: ha nem lett volna rossz(abb), akkor a magyar ipar termékét vásárolta volna meg, nem a csehszlovákét. Vagy megfizette volna a magyar ipart védő vámot a határon. Azzal, hogy egyiket sem tette, kinyilvánította a magyar ipar védelme iránti diszpreferenciáját -- a szabadpiacra szavazott.

2017.05.20. 17:11:31

@neoteny:
fogyasztóként nyilván a szabad piac a legjobb. de termelőként általában szuboptimális. a termelői-fogyasztói optimum a legritkább esetben a teljes nyíltság.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.05.20. 17:13:23

@444:
Őszintén mondd meg, bonyolultan beszélek?

Ez nem ideológiai verseny, nem interpretációs verseny, nem kulturkampf, egyszerűen a tankönyv is egy termék. Ugyanazt a tananyagot nagyon sokféleképp le lehet adni. És nem csak történelmet, vagy irodalmat, de biológiát és matematikát is lehet rosszul tanítani, meg jól tanítani.
Az egységesítés azt jelenti más szóval: senki merjen jobban tanítani, mint az központilag ki van adva. Van egy központi színvonal, amitől eltérni csak lefelé lehet, ha rossz tanár kezébe kerül.

Én, értem, hogy baloldaliként nagyon vonzó gondolat, hogy senki se emelkedjen ki a tömegből és ezáltal eljöjjön a Nagy Egyenlőség, de egyáltalán nem tesz jót az átlagos színvonalnak.
És nem mellesleg pont az ilyenek teszik a Fideszt balra. És pont ezért mondom a PKP-nak, hogy felejtse el a fideszeseket, mint potenciális PKP szavazókat.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.20. 18:16:24

@444:

"de termelőként általában szuboptimális."

Minden termelő fogyasztó is egyben: ha minden termelő "védett", akkor a "védettségből" származó _nominál_jövedelmek lehetnek magasabbak, de a _reál_jövedelmek alacsonyabbak, mint a szabadpiac esetén.

A "védelem" csak úgy tud működni, ha _nem minden_ termelő "védett". Abban az esetben a "védett" termelők, akik _kisebbségben_ vannak, valóban szert tudnak tenni magasabb reáljövedelmekre, mint ha nem lennének "védettek"; de ezt a magasabb reáljövedelmet a többi fogyasztó-termelő fizeti meg. A "védelemért" kiáltó termelők _csak maguknak_ akarnak "védelmet"; a többi termelőnek _nem_. Ha pedig "igazságosan" minden termelő "megvédésre" kerül, akkor az előző bekezdésben leírt helyzet (alacsony _reál_jövedelmek) áll elő.

Szó sincs semmiféle "termelői-fogyasztói optimumról": az egyformán, minden termelőre érvényes "védelem" nem hoz semmi _reál_hasznot egyik termelőnek sem (mert a nominális haszonnövekedést kifizetik a többi termelő magasabb árú termékeiért); ha pedig csak egyes termelők vannak "megvédve", akkor az csak számukra "optimális", a "védetlen" termelőknek veszteség.

2017.05.20. 18:57:16

@neoteny:
vegyünk egy konkrét példát. egy kistérségben vámokkal korlátozzák az élő virág és adminisztratív eszközökkel tiltják a művirágok behozatalát. ez nyilván jó a helyi kertészeknek, akik ugye a piacvédelem kedvezményezettjei. és azok nyilván nagyobb haszonnal próbálják értékesíteni az árujukat. és ennek a többlet költségét a fogyasztók fizetik meg.

csakhogy a térségben egyre több kertészet nyílik és nagyobb lesz a verseny. mert egyre többen kertészkednek. mert azt mondja mari néni, hogy ültettünk mink is ilyen tulipántot a ház elébe. mert megveszi és értékesíti a szövetkezet. és a termelők ezek után képesek virágot exportálni, akkor ebből előnye származik a közösségnek. több lesz az adóbevétel. persze ha nem, akkor nem. ez egy közösségi kockázatvállalás.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.05.20. 20:22:28

@444:
"ennek a többlet költségét a fogyasztók fizetik meg."
Akik kevesebbet tudnak elkölteni majd húsra, ezért visszaesik a húsipari vállalatok haszna, akik ezt továbbnyomják a sertés-, marha- és baromfi-termelőkre...
Akik maguk is fogyasztók, ezért az ő bevételeik is visszaesnek és emiatt virágból is kevesebbet vesznek.

Sőt, mivel a kertészeteknek már nem kell versenyezni a jóval termelékenyebb holland termesztőkkel, ezért abbahagyják a hatékonyságnövelő programokat és az erőforrásaikat arra fordítják inkább, hogy minél nagyobb védelmet harcoljanak ki a hatékonyabb termelőkkel szemben. Ugyanis a lobbizásra fordított pénz magasabb megtérülést hoz, mint a gazdaságfejlesztésre...

Nem véletlen, hogy a védett gazdaságok életszínvonala jelentősen alacsonyabb, mint a magas gazdasági szabadsággal rendelkező országoké.
És, tudod, hogy mi a legjobb az egészben, hogy ebben nem kell hinni. Rendelkezésre állnak tények, ellenőrizhető...

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.20. 20:22:49

@444:

"persze ha nem, akkor nem."

:))

2017.05.21. 08:13:46

@Lord_Valdez:
például svájc védett gazdaság. svájcba csak olyan agrártermény mehet be, ami bio suisse minősítéssel rendelkezik. tehát nem a kereskedő dönti el, hogy mit visz visz be svájcba hanem a svájc. a minőséget is ők szabják meg. és az import mennyiségét is. sőt még azt is előírják, hogy az árut milyen módon lehet szállítani. és svájc ettől elég gazdag.

a svájci gazdaság nem teljesen nyitott (nem is teljesen zárt persze). szingapúri gazdaság sem nyitott. a katari sem. az emir mondja meg, hogy mit lehet behozni és mit nem lehet. vagy a kínai gazdaság is csak félig nyitott. a totális zártsághoz képest a nyitás jó. de a teljes nyitás kínát is romokba döntheti.

te a brit birodalmi logikában hiszel. csakhogy magyarország uradalmi jellegű.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 09:06:06

@444:

"például svájc védett gazdaság. svájcba csak olyan agrártermény mehet be"

És a svájci gazdaság mekkora részét alkotja az agrárium?

"és svájc ettől elég gazdag."

Ezt csak a hangok mondják a fejedben.

2017.05.21. 09:25:13

@Lord_Valdez:
azt, hogy van egy egységes tanrend alapszinten és szakosított tantervű osztályokban (az egy kicsit szabadabb persze) miért jelentené felétlen azt, hogy az oktatás minőségi rosszabb lesz. persze jelentheti.

pécézzük ki gerőcs tanár urat "balliberálisnak". nem azért, mert bármi problémám van vele. meg nem is kell túl komolyan venni a következőket (ti. a saját véleményemet vegyítem össze a közvéleketéssel). gerőcs tanár úr azt mondja, hogy azt tanít a trefortban, amit csak akar. mert az intézmény autonóm. és az egyéni autonóm. és ezért azt tanít, amit akar. csakhogy gerőcs tanár úr egy közszolga. aki veri a seggét, hogy azt csinál, amit akar. de nem. mert ahhoz magániskolát kellene nyitnia. tehát ő a trefortot sajátjaként kezeli. várja a magyar államtól a fizetését és az elismerést úgy, hogy egy magániskolának a logikája alapján működik. és ebből következően a körúton belül a trefort jól működik. de azt, hogy mondjuk túrricsén ricsi elég jó matekből gerőcs tanár úr nagy ívben leszarja. mert szerinte azzal foglalkozni neki nem dolga. oldja meg a túrricsei polgármester, vagy a túrricsei "polgárság". de ez így nincs rendben.

ugyanis a magyar nemzeti többség azt mondja, hogy valamiféle államegységre kellene törekedni. ezt például úgy lehet megvalósítani, hogy van egy magyar "királyi" akadémia. az országrészekben doktori iskolák, tartományi egyetemek, megyei főiskolák, tankerületek beosztott járási közintézményekkel. és ez a tradicionális "rend". valami effélét óhajt a a magyar nép. lehet mondani, hogy másmilyen rendet, de rendet akar. ebben a politológusok, szociológusok egyetértenek. csak egyesek szerint a magyarok "nácik". akik ezt mondják azok a "libsik". miért jó egy ilyen térbeli és időbeli rendezés. (ez időbeli rendezés is. mindjárt leírom miért.) például azért, mert minden általános iskolai körzetben élő a lakóhelyéhez viszonylag közel találhat egy neki megfelelő iskolát. tehát ha ricsi túrricsén elég jó matekból, akkor a szamosközi tankerületben is közel akkora támogatást kap, mint a trefortban. kevesebbet, mint stanfordban, de vélhetően többet, mint jelenleg. és ez úgye jó. na most mi ezzel a szemlélettel a baj. például az, hogy ez egy szigorú hierarchia (szigorú alá- fölé rendeléseken alapul). tehát ha a szamosközi tankerület élén van egy hülye, akkor a szamosközben mindenki kénytelen lesz egy kicsit hülye lenni. mert az a hülye dirigál. és az van, amit ő mond. csakhogy ez még diktatúra. ha a tankerületi vezetőt le lehet váltani. egyrészt felülről is le lehet váltani. és alulról is le lehet (egy másik képviselőt kell választani. vagy meggyőzni a jelenlegit arról, hogy változásra van szükség. és az álljon ennek az élére.). szabad a nyilvánossághoz fordulni.

mivel ez a rendszer központosított ebből következően viszonylag kevés számú intézmény jön létre. tehát mondjuk egy ilyen rendszerben a magyarországi iskolák száma nagyjából ezer. mert az alsó szinten a kistérség (járás) igazgat. persze lehetnek a jelenleginél kisebb járások. azért, hogy ne kelljen túl messzire utazni az iskolabusszal. de az intézmények száma nem sokkal mehetne ezer felé. mert úgy lehetetlen az ellenőrzés.

na de ha a központosítással viszonylag kevés intézmény jön létre, akkor lehet valamilyen alternatívát is találni. és azt mondani, hogy ez a vidékies tradíció. tegyük mellé a városi modernitást. legyenek városi matematika szakkörök hétvégenként. diákolimpiai táborok. és ez már lehet kicsit szabadabb. azért, mert ebben leginkább már ugye csak az elit vesz részt. de itt is törekedni kellene az államegységre. azért, mert a magyar egy államalkotó nép nagyjából ezerszáz éve. és ebbe a rendszerbe a határmenti és határáon túli magyarokat is be kellene kapcsolni (viszonylagos önállóságot biztosítva erdélynek). tehát a magyar tradíció meglehetősen bonyolult. mert budapest bécs irányába is kíván kötődni. és szükség van egy közép európai egyetemi együttműködésra. például úgy, hogy pesten van egy közép európai állami egyetem (részleges magánfinanszírozással), bécsben közép európai magánegyetem (részleges állami finanszírozással). szóval ez egy duális városias-vidékies oktatási rendszer, amiben értintőlegesen jelenik meg a nyugat. és sajátosan magyar.

nem zárja ki a szabad piacot. azt, hogy gerőcs azt mondja: kevés az állami apanázs. ír egy könyvet a matematikáról. és azt magánúton kiadja elég sok nyelven. vagy fenttart egy magániskolát gerőcs reáltanoda néven. ez a felfogás nem mondja azt, hogy ne legyen piac. hanem azt, hogy legyen. csak mellette közoktatás is legyen.

te azt mondod, hogy ez biztosan rosszabb lenne a jelenlegi rendszernél. a még nagyobb szabadság irányába kell lépni. de hogy mi a szabadság azt nem te mondod meg. hanem a népek. számomra ez a rendszer tűnik szabadnak úgy, hogy abban van rend és sajátosan magyar (ezek a ugye a köznép követelményei). te meg azt mondod, hogy mit kell ezt így túlbonyolítani. a szabad piac megoldja. vagy megoldja, vagy nem oldja meg. filozofikusan legfeljebb csak ezt lehet mondani.

2017.05.21. 10:08:33

@neoteny:
svájcba ipari termékeket se lehet "csak úgy" bevinni. amit szabadon úgy be lehet hordani az a pénz és a nemesfém. de azt is leginkább csak svájci tulajdonú bankokba lehet tenni. a 20 nagyobb bank közül 2 nem svájci központú. a londoni hbsc a 16, a bnp paribas). és ezt a rendszert úgy építették fel, hogy minden kantonnak saját bankja van.

erre mondom azt, hogy a budapest bank is lehetne a főváros bankja. aztán vélhetően ez nem szorítaná ki az összes külföldit. de mondjuk ha hugyos józsi bemegy egy fiókba, hogy a hónap felénél elfogy a segély, mert elissza. erre a budapest bank köztisztviselője (!) azt mondja: hugyos úr. ön nem hitelképes. de a főkefe alkalmazza önt vagy kedves feleségét. a főváros a saját vállalatainak egyikre. erre azt mondja, hogy akkor már inkább az asszony. rendben van. beszéljék meg. ha jön az asszony és meg van verve, akkor hugyos urat bezárják a börtönbe. és a nő kap munkát. ha nincs megverve, akkor a férjet beutalják az elvonóra és egy dologházba terápiára. és így esetleg polgárosodnak valamelyest. vagy esetleg a gyermekük. vagy esetleg a szerencsétleneket kis összegű alacsony kamatozású hitelekkel megmentik a lecsúszástól. és így kiszorulna mondjuk a provident az "otthon" szolgáltatás csomaggal. de nem feltétlen szorulna ki mondjuk az unicredit. csak ilyesmit a "liberálisok" nem akarnak. mert ezt nem teljesen szabad piac. csak majdnem. mert ha valaki azt mondja, hogy ő nem akar egy ilyen típusú budapest bank tulajdonosa lenni, akkor ne tegyen be pénzt. és nem lesz tulajdonos. ilyen egyszerű. csak ugye a "libsi" elit azt mondja, hogy csak az szabadság, hogy az ország teljesen ki van szolgáltatva a külföldnek. illetve a "nyugatnak".

mert ha habony ukrán exének apósa vesz egy budapesten szállodákat 5 milliárdért, akkor a szabad piac híve számára nem a kapitalizmus. pedig de. csak uszikov úr az ukrán és a magyar kormánnyal van összefonódva. ha medgyessy péter lenne a kormányfő, akkor egy a francia és a magyar kormánnyal összefonódó "üzletember" vásárolna szállodákat. de az mégis csak más. mert akkor a magyarok majd úgy élnek, mint a franciák. de nem. mert az a francia is nacionalista, és az ukrán is nacionalista. túl azon, hogy persze azt mondják, hogy mások ne legyenek azok. hanem mindenhol költhessék az államilag garantált bankhitelekeiket szabadon. és svájcban azt mondják az orosz-ukrán alvilágnak, hogy hjó. itt nem vesztek szállodát. hanem hordjátok ide a pénzt és az aranyat, amit összeszedtetek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 10:12:49

@444:

"svájcba ipari termékeket se lehet "csak úgy" bevinni. amit szabadon úgy be lehet hordani az a pénz és a nemesfém."

"persze ha nem, akkor nem."

2017.05.21. 10:24:44

@neoteny:
meg ugye svájc úgy fogad be, hogy előzetesen válogat. és a 22 fős svájci nemzeti futball válogatott keretben van bürki, moubandje, elvedi, djourou, xhaka, dzemali, a két fernandes testvér, és még shaqiri, seferovic, mehmedi és drimic is. de ők nem "menekültek". hanem őket válogatták ki a svájciak maguknak.

ezt újabban ezt csinálja az mlsz is. csányi azt mondja: mr střeštík, akar ön magyar lenni? was? magyar. how much? hm. ano.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 10:28:25

@444:

"meg ugye svájc úgy fogad be, hogy előzetesen válogat."

Ipari termékeket?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 10:37:49

@444:

"azt mondja: hugyos úr. ön nem hitelképes. de a főkefe alkalmazza önt"

Miért alkalmazná a Főkefe Hugyos urat?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.05.21. 10:54:20

@444:
Tévedés. Svájc nagyon nem védett gazdaság. Svájc 20 milliárd frank értékben exportál és 17 milliárd értékben importál. Ez nem egy védett gazdaság. (WTO és EFTA tagként nem is lehet)
Ne tévesszen meg, hogy van egy darab erősen védett szektora. Egyébként nem annyira csoda, mert a mezőgazdasági lobbi általában mindenütt erős.

Tévedés, hogy ettől gazdag.
Ha a védettségtől meg lehetne gazdagodni, akkor Észak-Koreába szöknének Dél-Koreából. Enver Hodzsa Albániáját pedig egyenesen gazdasági csodaként emlegetnénk.
A valóság viszont pont az ellenkezője. Kína azóta megy, mióta elkezdte kinyitni a gazdaságát. Meg lehet nézni, a kínai GDP 1950 és 78 között alig pár százalékot emelkedett...
De választhatod akár Bhutánt is, az is egy baromi zárt gazdaság volt. Nem is fejlődött... Aztán rájöttek, hogy ez így nem megy és lám, beindult. Jó, még mindig a béka segge alatt vannak, de több évszázad lemaradást nem lehet behozni 20 év alatt.

Tudod, hogy miért döntheti romba a totális nyitás Kínát? Az azt megelőző több évtizednyi zártság miatt. Amiatt gyengült le.

Nincs birodalmi, meg uradalmi logika. Közgazdaságtan van. Persze, a leírt gazdasági összefüggések, mindig leegyszerűsítések és tartozik hozzájuk egy csomó peremfeltétel, hogy mikor igazak, de ettől még univerzálisak. A baj inkább abból szokott lenni, hogy a politikus hajlamos átsiklani az említett peremfeltételek felett.

2017.05.21. 11:08:07

@Lord_Valdez:
azt még nem mondtam meg, hogy a térségi rendezés egyben mitől időbeli tradicionálisan. a csillagmítoszi hagyományok miatt.

tegyük fel, hogy a központi régióban és körülötte a régió központokban van egyetem. tehát van egy budapesti egyetem (egy. nem kell verseny. mert akkor az egyetemi rangsorban egy magya állami egyetem senki se lesz a legjobbak között. csak a privát módon pénzelt. és ugye a többség szerint nem ez a cél). szóval van egy budapesti állami egyetem. van egy miskolci, debreceni, szegedi, pécsi és győri. (székesfehérváron és veszprémben kiemelt "királyi" főiskolák vannak. gépipari/járműipari és vegyipari/építőipari.) mondjuk osszuk el így a főhatalmat. van ez a hat alom.

és tudományos konferenciát kellene szervezni. halajdunk úgy mint az óramutató. a kárpát-medencei ellipszisben. legyen tudományos konferencia miskolcon január-február tájékán. (1-2 óra irányába). mert télen talán havasak az észak-magyarországi hegyvidék. és a jól fűtött szállodákban elég menő konferenciázni. debrecenbe is kéne menni. legyen március-április (3-4 óra irányában van). aztán május-június környékén jó lesz szeged (5-6 óra irányába van). pécsett mondjuk július-augusztus környékén (7-8 óra irányában van). jön a szeptember-október. az ugye a hagyományos tanévkezdet. az induljon budapesti tudományos konferenciával. partnerségben a történelmi városokkal: ez székesfehérvár és veszprém. a királyok és a királynék városa (9-10 óra irányban van). és utána lehet konferenciázni győrben. november, december (11-12 óra irányában van egy ellipszisben.) és onnan ki lehet menni a bécsi vásárba. aztán haza lehet jönni budapestre a családhoz. és az akadémikusok 1-2 napot tölthetnek vidéken. tessék itt a kárpát-medencei tudományos konferencia körút. sajátosan magyar. és a "csillagmítoszi" hagyományokat követi. persze lehet mondani, hogy na jó. de erdély kimaradt. rendben. a páros hónapokban legyen erdélyi konferencia körút. és így a határon túliak is be vannak vonva.

és ez esetben nem csak a politikusok járják az országot, hanem az akadémikusok is. és a régióban el lehet menni kisebb-nagyobb helyekre is. és adott esetben lovász lászló is fogjon kezet azzal, aki meghallgatja és megvásárolja az új könyvét. és majd dedikálja. a magyarok sort állnak. és megveszik. hjaj, lovász úr láttuk a tévében. megvesszük a könyvet is. szép sárga. jó lesz a polcra. aztán néha gyerek belenéz. persze ugyanígy lehet népfőiskolai előadássorozat "csillagmítoszi" keretek között. csaba királyfi csillagösvényen. de az nem feltétlen a fasizmus. hanem a tradíció. aztán ha valakinek ez nem tetszik, akkor meneküljön.

2017.05.21. 11:09:03

@Lord_Valdez:
a védett gazdaság nem azt jelenti, hogy nincs kereskedelem. hanem azt, hogy az nem teljesen szabad. mert a gazdasága nincs teljesen kinyitva.

2017.05.21. 11:09:33

@Lord_Valdez:
amikor nincs kereskedelem az ugye az embargó.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.05.21. 11:12:34

@444:
Úgy látom, hogy még mindig bonyolult.

Nem arról beszélünk, hogy van-e alaptanterv, meg, hogy mekkora autonómiája van iskolának. Arról beszélünk, hogy adott mondjuk a Pitagorasz-tétel. Ezt ezerféleképp lehet elmagyarázni a diáknak. Lehet, hogy jól, jobban, rosszul, rosszabbul.
Eddig az volt, hogy voltak tankönyvkiadók, akik mindegyik megpróbálta elmagyarázni a gyereknek. Mivel az iskola választotta ki, hogy melyik tankönyvet használják, a rossz tankönyveket nem rendelték, ezért kihullottak. Volt egy folyamatos minőségi nyomás a tankönyvkiadókon.
Most központi tankönyvkiadás van. Nincs többé minőségi nyomás az egyetlen tankönyvkiadón. Akár jót csinál, akár szart, mostantól mindenki azt eszi, pont.

Ha ez még mindig bonyolult, akkor vonatkoztass el a tankönyvtől és gondold el, hogy mi történik a közétkeztetésben. Eddig az iskolák az ételbeszállítók közül is választhattak. Képzeld el, hogy ezt a rendszert megszüntetik (van rá törekvés és részben már meg is valósult) és ezután az iskolákat a Nemzeti Gyermekétkeztető Központ fogja ellátni. Mi fog ebből történni?
Az, hogy az eddigi viszonylag gyenge minőségi nyomás is megszűnik.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.05.21. 11:24:55

@444:
Eddig is aggodalommal olvastam a kurucinfóra és egyéb fogyatékosoknak fenntartott helyekre jellemző agylágyulásokat pl.
"magyar nemzeti többség"
"csak egyesek szerint a magyarok "nácik". akik ezt mondják azok a "libsik"."
, de a csillagmítoszi hagyományok új magasságot (vagy mélységet) nyitott.

"(egy. nem kell verseny. mert akkor az egyetemi rangsorban egy magya állami egyetem senki se lesz a legjobbak között. csak a privát módon pénzelt. és ugye a többség szerint nem ez a cél)."
Hahó, valóság hívja 444-t! 444, jelentkezz!
Attól, hogy egyedül indulsz a futóversenyen, nem leszel jobb futó. Attól, hogy kitiltod a jobb egyetemeket egy városból, az az egyetem nem lesz jobb.
A megmérettetés hiánya nem javítja a képességeket, legfeljebb megnyugtatóan nem szembesülsz velük.
Én is áltathatnám magam azzal, hogy mekkora teniszcsillag vagyok. Miért is ne? Hisz legalább 25 éve nem fogtam ütőt a kezembe, tehát 25 éve veretlen vagyok.
De, ha visszatérünk a valóság és józan ész talajára, akkor életszerű, hogy jobb játékos lettem attól, hogy nem gyakoroltam? Triviálisan nem.

2017.05.21. 11:42:35

@Lord_Valdez:
a közgazdaságtan az én felfogásom szerint legalábbis alkalmazott matek. tehát mondjuk egy szállítási probléma megoldásánál mindegy, hogy a kereskedő zsidó, vagy nem zsidó. mert a matematika ettől majdnem teljes egészében elvonatkoztat. azért csak majdnem, mert még a matematikában is az van, hogy elmélet nem teljesen mindegy hogyan van megalapozva. elvben persze mindegy, a gyakorlatban nem mindegy. mondjuk a gráfelmélet sokáig úgy volt megalapozva (egyébként két kiváló magyar zsidó által), hogy a gráf az véletlen. leszórunk csomópontokat. mondjuk n darabot. és azokat véletlen módon kapcsolgatjuk össze. úgy, hogy két csúcs között p valószínűséggel vezessen él. és legáltalánosabban ez a gráf. és a gráfelmélet ebből induljunk ki. de nem feltétlen kell ebből kiindulni (persze nem arról van szó, hogy két magyar zsidó összeesküdött a világ matematikusai ellen. hanem ők ezt mondták és kész. szabad mást is mondani. induljunk ki abból, hogy két csomópont vagy össze van kötve, vagy nincs összekötve. abból már egy kicsit másféle lesz matek. szóval még a matematikában sem mindegy, hogy mit tekintünk a "legáltalánosabbnak". vagy mondjuk a fizikusok azt szokták mondani, hogy nem pont ezek a fogalmaink lennének ha más sorrendben jönnek a felfedezések. de majdnem ezek lennének. a fizikában is van egy kevés "politika". a matematikában is. a logikában is.)

ha a közgazdaságtan alkalmazott matek, akkor nem azt mondja meg, hogy ez vagy az lesz a "jó" (abszoltú jó), hanem azt, hogy ez vagy az tűnik optimálisnak. persze mindez egy formális-axiomatikus modellben érvényes. a valóságban az előfeltevések nem feltétlen érvényesülnek. és a valóság rendszerint bonyolultabb, mint a modell. szóval a modell lehet, hogy nem pontosan közelít. mert rosszul mérnek. és az is lehet, hogy nem mérnek valamit, amit mérni kellene. csak azt se tudjuk, hogy mit mérjünk.

a politikai közgazdaságtan ezt a problémát úgy oldja meg, hogy például azt mondja: a szabad piac a "jó". az "abszolút jó". az még megmondja, hogy mi a "piac". de hogy mi a szabad azt már nem mondja meg. hanem abból indul ki, hogy mindent szabad. de olyan nincs. mert a fizikai valóságban a szabadesésen túl szinte csak kényszererők hatnak.

aztán meg ugye van a racionalitás. a föld gömb alakú. pontosabban persze ez is egy közelítés. mert a föld föld alakú. de jó közelítéssel gömb. globálisan szemlélve. lokálisan meg valamilyen descartes koorndináta rendszer van természetes osztópontokkal, vagy valamilyen euklidészi tér valós számokkal. ami ebben racionális az a gömbre vetíve majdnem biztosan irracionális. ezt mondja a matek. és a mindennapi tapasztalat. tehát amikor azt mondják, hogy ne égesd el a szenet mert a föld légköre globálisan túlmelegszik. erre az átlag ember azt mondja: ne füstöljön a másik. mert azért égeti el a szenet, hogy felmelegítse fel a föld légkörét. aztán jönnek a "zöldek" a megújuló energiával. rendben van. de az is sérti a természetet. meg úgy egyébként minden. a földműves éket ver a szent korona testébe azzal, hogy használ egy ekét. de nyilván szent korona tan nem tiltja az ekét és a földművelést. ha akarjuk, akkor éppenséggel tilthatná. mostanában az lett a "liberalizmus", hogy semmit se szabad. mondván, hogy az még a totális szabadság. és úgy tűnik, hogy "libsiket" elzavarják a "nácik". mert ehhez "nácik" kellenek. persze azok se hagyják magukat. ez egy vallásháború.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 12:28:47

@444:

"aztán meg ugye van a racionalitás. [...] majdnem biztosan irracionális. ezt mondja a matek. és a mindennapi tapasztalat."

"persze ha nem, akkor nem."

2017.05.21. 12:48:28

@Lord_Valdez:
próbálkozok foci nyelvezettel. azt talán könnyebb megérteni.

a magyar nb1-ben hagyományosan van öt pesti csapat. ftc, mtk, újpest, kispest és a vasas. ezek összesen 91 bajnoki címet szereztek. és 1901 óta van magyar bajnokság.

na most amikor puskás, kocsis, albert, bene, nyilasi, törőcsik játszottak akkor voltak nemzetközileg jegyzett magyar klubcsapatok. noha soha senki se volt elégedett. mert mindneki az elődökhöz és az aranycsapathoz mért. de most már nincs nemzetközileg jegyzett játékos ezekben. szóval a pesti csapatok között hiába van verseny ez nem hozza a várt eredményt. és hiába vannak az "akadémisták".

és akkor adódik az, hogy esetleg egy pesti csapat legyen. budapest fc. és abban lehetnek kerületi szurkolói csoportok. tehát megmaradhat a ferencváros az újpesti, kispesti szurkolói csoportok. csak ezek ne egymás mellett szurkoljanak hanem egymásért. és így talán magasabban jegyzettek lesznek az európai rangsorban. csak persze ez esetben egy klub igazgató, vagy igazgatóság kellene. kevesebb menedzser, kisebb adminisztráció, és kevesebb profi játékos. és ez egyik klubnak se érdeke.

(hasonló a helyzet az egyetemekkel.)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 12:57:11

@444:

"és akkor adódik az"

"persze ha nem, akkor nem."

2017.05.21. 13:02:10

@neoteny:
a lokális és a globális világképet racionálisan úgy lehet összekapcsolni, hogy a földet egy konvex poliéderekkel közelítik. és azok lapjaiból, csúcsaiból és éleiből adódik a lokalitás és a globális kapcsolatok. csak ez előfeltételez valamilyen rendezett közigazgatást. ami nyilván korlátoz. mert ugye ez rendezés. a gömbön az elemi részecskék rendezetlenül képesek mozogni. teljesen össze keverednek. ha a poliéderekkel közelítünk, akkor korlátok jönnek létre. és azt ugye a "liberálisok" nem fogadják el.

szabályos testből az ikozaéder közelíti leginkább a gömböt. annak 20 szabályos háromszög lapja van. abból lehet egy g20. csak például ebből egy az óceánokért vívott háborúk, kereskedelmi háború következnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 13:17:48

@444:

"racionálisan úgy lehet öszekapcsolni"

"persze ha nem, akkor nem."

"ami egy lokális koordinátarendszerben vagy racionális az egy globálisban nagy valószínűleg csak irracionális módon írható le."

2017.05.21. 13:26:22

@neoteny:
szóval ha mondjuk európa egy ilyen háromszög a húszból (mert így közelítjük a globalitást), akkor abba a makrorégióba nem vándorolhatnak be csak úgy a szegény kis bangladeshiek. mert ugye vannak önálló makrogazdasági egységek. és ebből az egyik európa. de ezt mondjuk soros nem fogadja el. az európai ep képviselők egy jelentős része se fogadja el. és az európai bíróság sem fogadja el. orbán azt mondja, hogy mert soros és társaik pénzeli őket. illetve ezek az emberek olyan baloldalinak, liberálisnak és civilnek mondott politikai közegből jönnek aminek az alapvetése az, hogy a világot egy földgömbbel kell közelíteni. de ha a lokalitást egy érintő képsíkkal (képességgel, képzelettel) vagy térrel (a teremtővel) közelítjük, akkor ami lokálisan koordinátarendszereb racionális az szférikus felületen majdnem biztosan irracionális.

lehet szélességi és hosszúsági fokok alapján racionálisan számolni. de a gömfelületet nem lehet kiteríteni síkba. bizonyos pontokon éleket kell húzni. és csak így lehet. és persze onnantól kezdve megszámlálhatóan sokféleképpen meg lehet tenni. szabályos testből van 5 darab. félig szabályosból még van 13 darab. orbán nyilván csonkolt ikozaéderrel közelítené a világot. mert az olyan mint egy focilabda. és erre alapozva megszervezhető mondjuk a fifa.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/ff/Truncatedicosahedron.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 13:30:51

@444:

"szóval ha mondjuk európa egy ilyen háromszög a húszból"

"persze ha nem, akkor nem."

"aminek az alapvetése az, hogy a világot egy földgömbbel kell közelíteni. de ha a lokalitást egy érintő képsíkkal (képességgel, képzelettel) vagy térrel (a teremtővel) közelítjük, akkor ami lokálisan koordinátarendszereb racionális az szférikus felületen majdnem biztosan irracionális."

en.wikipedia.org/wiki/Oblate_spheroidal_coordinates

"lehet szélességi és hosszúsági fokok alapján racionálisan számolni. de a gömfelületet nem lehet kiteríteni síkba. bizonyos pontokon éleket kell húzni. és csak így lehet."

"persze ha nem, akkor nem."

2017.05.21. 14:02:57

@neoteny:
pontosan. de azokban a képletekben ha μ, ν, φ racionálisak, akkor x, y, z majdnem biztosan irracionáls. persze nyilván (0,0,0) esetben nem. és mondjuk szinusz 30 fok az fél. szinusz 45 fok gyök kettő fele. szinusz 60 fok gyök három fele. a szinusz függvény közelíthető racionálisan. de csak közelíthető. valójában nem az. vagy a négyzetgyök függvény.

tehát mondhatod, hogy az egész világ számoljon gömbi koordinátákkal. észak koreában a haderő úgy számol. de az helyileg a civilek számára nem racionális. mert ott síkok és terek vannak. sanyi ha részeg, akkor mondják a vízműnél, hogy ne dűlöngéljen. de sanyi megmagyarázza. a téridő görbült. ki kell egyesíteni. ahhoz neki kicsit dülöngélni kell.

2017.05.21. 14:09:45

@neoteny:
a gömbefelület síkba csak nagyon erős torzítással lehet kiteríteni. például budapest és vancouver közötti "egyenes" (értsd a két pont között a legrövidebb út) nem párizs irányába van. tehát ésszerűen nem a 45. szélességi körön haladni. hanem valamerre oslo felé.

mert mondjuk a nato globálisan ilyen.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/North_Atlantic_Treaty_Organization_%28orthographic_projection%29.svg
lokálisan ilyen.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5e/Location_NATO.svg

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 14:33:14

@444:

"de azokban a képletekben ha μ, ν, φ racionálisak, akkor x, y, z majdnem biztosan irracionáls."

"persze ha nem, akkor nem." "ez egy vallásháború."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 14:33:42

@444:

"a gömbefelület síkba csak nagyon erős torzítással lehet kiteríteni."

"persze ha nem, akkor nem." "ez egy vallásháború."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 15:00:53

@444:

"a fizikában is van egy kevés "politika". a matematikában is. a logikában is." "ez egy vallásháború."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 15:11:02

@444:

"ha nem radiánban, hanem fokokban mérnek."

"ez egy vallásháború."

2017.05.21. 15:13:10

@neoteny:
mert mindig lehetnek definíciós viták. például lehet azt mondani, hogy a "racionalitás" ne ezt jelentse. az elemi matematikában a racionalitás egy egésznek valamely természetes (nem zéró) felosztása. erre mondják azt, hogy racionális.

de ha nem, akkor nem. mondani kellene egy másik definíciót. a "felvilágosult" filozófusok a racionalitást nem így értelmezik. hanem azt mondják, hogy a RÁCIÓ a JÓ. ezek szerint az irracionalitás nem jó. az a rossz. de szerintük az irracionális nem is létezik. tehát nincs is rossz. csak jó van. tehát vannak a felvilágosultak. a jók. és felvilágosulatlanok. a rosszk. a "nácik".

a másik oldalról nézve mindez fordítva van. a nacionalisták a jók. és a "nagy francia elsötétítés" (sanyitól hallottam ő pedig a népfőiskolán) közvetkeztében a "libsik" a rosszak.

ez egy modern kori vallásháború.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 15:30:17

@444:

"a "felvilágosult" filozófusok a racionalitást nem így értelmezik. hanem azt mondják, hogy a RÁCIÓ a JÓ. ezek szerint az irracionalitás nem jó. az a rossz. de szerintük az irracionális nem is létezik. tehát nincs is rossz. csak jó van. tehát vannak a felvilágosultak. a jók. és felvilágosulatlanok. a rosszk. a "nácik"."

Ez logikailag hibás, de mivel tudjuk, hogy "a fizikában is van egy kevés "politika". a matematikában is. a logikában is", így hát "ez egy vallásháború."

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.05.21. 16:29:08

@444:
A gráfelmélet Eulertől származik, aki se nem magyar, se nem zsidó és nincs benne véletlen sem.
A közgazdaságtan nem alkalmazott matematika. A közgazdaságtan empirikus tudomány, ami mellesleg alkalmaz matematikát. Hogy másként tudna modellt alkotni?
A közgazdaságtan világosan megmondja, hogy mi a piac, és tisztában van azzal is, hogy a tökéletes szabad piac csak tankönyvi szinten létezik.
Ezzel semmi gond nincs. Egyébként nem azt mondja, hogy a szabad piac az "abszolút jó". Sőt, még csak azt se, hogy mindig Pareto-optimális.
De nem ez a fontos, hanem a következő tévképzet:

"szóval a pesti csapatok között hiába van verseny ez nem hozza a várt eredményt."
"csak ezek ne egymás mellett szurkoljanak hanem egymásért. és így talán magasabban jegyzettek lesznek az európai rangsorban."
Ha a csapatok egymás közti versengéseivel se sikerült világklasszisokat kinevelni, akkor majd biztos fog úgy, hogy ha nem játszanak egymás ellen.
Mégis mitől lenne jobb egy olyan pesti csapat, amelyik nem játszik meccseket mások ellen? Ül az öltözőben és közben javul?
Ha világ így működne, akkor nem lenne szükség edzőkre. Csak odaadjuk az aranyérmeket és okleveleket és egymás után döntik majd a világcsúcsokat.
Nem tudom, hogy te miféle világban élsz, de itt ebben a világban a képességek úgy javulnak, ha gyakorolják őket. És, hogy ki hol áll benne, az úgy derül ki, hogy megmérettetik magukat.

Lehet mondani, hogy majd a VB-n megmérettetik magukat, de az nagyon kevés. Nem elég 4 évente rácsodálkozni, hogy hol tartasz. Minél gyakoribb visszajelzés kell és lehetőleg hasonló erejű, vagy erősebbektől. Másként nem fejlődsz.

Jut eszembe, nemrég terjedt egy videó, ahol egy tai chi mestert elkalapál egy MMA-s. Azért állt ki ellene, mert csórikám az egész életét a maga zárt világában töltötte, ahol ritkán küzdenek és akkor is nagyon megkoreografált módon. Persze, hogy elhitte, hogy mekkora király.
De említhetném a Fradit is (annak ellenére, hogy bevallottan nem értek a focihoz). Sokkal több pénzt ölnek bele, mint bármelyik másik fél tucat csapatba. Nem is nagyon van ellenfele Magyarországon. Aztán kimegy a nemzetközi színtérre és nevenincs csapatok földbe döngölik.
index.hu/velemeny/2016/07/22/ftc_kieses_rendszer_tao_mlsz/

2017.05.21. 16:34:13

@neoteny:
de a filozófusok ezt mondják. a ráció az a jó. és azt is mondják, hogy az irracionális (a rossz) nem létezik. kivéve a nácikat. akik nyilván a sátán küldöttei. és ugyanezt játssza az ellentábor a libsikkel. ők a gonoszak. mivel ők a nagy elsötétítés erői. egy leszámlálással (mondhatnám úgy is, hogy leszámolással) 10-ben, 14-ben eldöntik, hogy kinek van igaz. és vélhetően nagyrészt erről szól a 18-as választás is. mert ilyen a politika.

de a fizikában is van egy kis politika. a fizika is azt feltételezi, hogy amerikában is ugyanazok a (fizikai) törvények, mint mondjuk magyarországon. sanyi szerint ez nincs így. mert ott a konnektorben csak 110 volt feszültség, itt meg 220 volt. hogy lenne már ugyanaz a fizika. és magyarázom neki, hogy a konkrét értékek nem is, de fizikai törvények ugyanazok. és ilyenkor azt kérdi sanyi, hogy ezt honnan tudjuk? és az őszinte válasz az, hogy ezt valójában nem tudjuk hanem csak feltételezzük. és ebben azért a fizikusok döntő többsége egyetért. az észak-koreai fizikus is úgy képzeli, hogy a csendes óceán felett hirtelen nem változnak meg a fizikai törvények.

de a fizika ennél többet is mond. azt, hogy ha felismernek valamilyen törvényszerűséget amerikában és cáfolhatatlanul érvényesülni látszik a laborban, akkor az biztosan érvényesül az univerzum egészében. akár még egy távoli galaxisban is. de ez már azért egy meredekebb feltételezés. de így lehet százcsillió dollárt kérni az űrkutatásra. és néha kiderül, hogy nem érvényesül, vagy nem úgy érvényesül. és olyankor a fizikus és a csillagász azt mondja, hogy izé.

na most az adótörvényekkel mi legyen. azokra hogyan tekintsünk? ha azok érvényesek amerikában, akkor legyenek érvényesek európában? ha azok érvényesek európában, akkor legyenek érvényesek budapesten? ha azok érvényesek budapesten, akkor legyenek érvényesek debrecenben?

ez egy politikai kérdés. de a fizikában is.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 16:51:37

@444:

"de a filozófusok ezt mondják. a ráció az a jó. és azt is mondják, hogy az irracionális (a rossz) nem létezik. kivéve a nácikat."

Ezt a hangok mondják a fejedben.

"és magyarázom neki, hogy a konkrét értékek nem is, de fizikai törvények ugyanazok. és ilyenkor azt kérdi sanyi, hogy ezt honnan tudjuk? és az őszinte válasz az, hogy ezt valójában nem tudjuk hanem csak feltételezzük."

Valóban: feltételezzük mindaddig, amíg empirikusan megcáfolásra nem kerülnek. Az, hogy te ezt nem tudod, vagy nem vagy képes elmagyarázni Sanyinak, mindössze a te és/vagy az ő kognitív szegénységének bizonyítéka.

"de a fizika ennél többet is mond. azt, hogy ha felismernek valamilyen törvényszerűséget amerikában és cáfolhatatlanul érvényesülni látszik a laborban, akkor az biztosan érvényesül az univerzum egészében."

Ezt a hangok mondják a fejedben.

"ez egy politikai kérdés."

Az adótörvények valóban.

"de a fizikában is."

Ezt a hangok mondják a fejedben.

2017.05.21. 17:00:32

@Lord_Valdez:
eulertől a königsbergi hidak problémája származik. erdős és rényi után a véletlen gráfokat tekintették a legáltalánosabb modellnek. ők legalábbis. de magyarországon is ezt "kellett" követni. nem azt akarom ezzel mondani, hogy erdős és rényi a gonosz erői. semmi ilyesmit. hanem csak azt, hogy még a matematikában is van egy kevés politika a kutatások irányait illetően.

2017.05.21. 17:08:00

@Lord_Valdez:
az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy mind az öt pesti pesti klubban 2 viszonylag jó játékos. ez 10 viszonylag jó játékos. a 11 fős csapatből.

ez az egyesített csapat (amiben 10 viszonylag jó játékos van) miért lenne feltétlen rosszabb, azoknál a csapatoknál, amiben 2 viszonylag jó játékos van.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 17:11:25

@444:

"de magyarországon is ezt "kellett" követni."

"persze ha nem, akkor nem."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 17:31:13

@444:

"ez az egyesített csapat (amiben 10 viszonylag jó játékos van) miért lenne feltétlen rosszabb, azoknál a csapatoknál, amiben 2 viszonylag jó játékos van."

Azért, mert a 10 jó játékos az egyesített csapatban lepukkan; nem játszanak annyi meccset, mint amennyit az egyesítés előtti 5 csapatnál játszottak.

Egy ilyen egyesítés egyszer működik; mivel megszűnik a másik 4 csapat, nincs utánpótlás-forrás: a 10 jó játékos 55 játékos közül került kiválasztásra, de amikor már csak egy csapat van, abba az újonnan beállított játékosok nem úgy kerülnek kiválasztásra, hogy (a már nem létező) más csapatoknál szerezték volna meg a tudásukat ill. bizonyították volna a képességeiket.

Abból, hogy egy nő 9 hónap alatt hord ki egy gyereket, nem következik az, hogy 9 nő egy hónap alatt hord ki egy gyereket.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 19:29:00

@444:

"de így lehet százcsillió dollárt kérni az űrkutatásra."

Ezt te nem kifogásolhatod: ez a nemzeti tudományos ipar "védelme", ez egy közösségi kockázatvállalás.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 20:34:09

@444:

"10-ben, 14-ben eldöntik, hogy kinek van igaz. és vélhetően nagyrészt erről szól a 18-as választás is."

Akkor a túrricsei polgármesternek is igaza van: már van egy tucat éve megválasztják, ismét és ismét.

2017.05.21. 21:07:08

@neoteny:
engem egyátlalán nem zavar az űrkutatás. csak azt mondom, hogy még a természettudományban is van egy kis politika. mert lehet ész érveket mondani amellett, hogy a tudomány a földi fizikát majdnem biztosan képes egységes szerkezetben leírni. mert ha van egy különleges jelenség, ami a csendes óceán felett fordul elő. és az megváltoztatja az anyagok viselkedését, akkor ezt vélhetően képes lesz felismerni egy kutatócsoport. korei, japán, amerikai, kanadai vagy nemzetközi. szóval a földi fizikát vélhetően sikerül egységben tartani. de elég meredek azt állítani, hogy mindez érvényes lesz a világegyetem egészére. ez már nem annyira triviális. mégis minden fizikus ezt mondja. mert ez a elemi érdekük. és ebben van egy kis politika. csak ezt állítom.

2017.05.21. 21:19:31

@neoteny:
ez pontosan így van. persze ha nem, akkor nem. erdős és rényi a dolgozatát valamiért debrecenben közölték turán professzor 50. születésnapjára. és ugye követni "kell" (kellene) a nagy elődöket. persze ha nem, akkor nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 21:35:25

@444:

"de elég meredek azt állítani, hogy mindez érvényes lesz a világegyetem egészére. ez már nem annyira triviális."

Úgy érted, hogy szerinted meredek.

Ha tényleg meredeket akarsz látni, tekints erre:

tylervigen.com/view_correlation?id=1597

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 21:59:11

@444:

"erdős és rényi a dolgozatát valamiért debrecenben közölték turán professzor 50. születésnapjára."

Mert ez biosz, nem filosz. Mint ahogy a választások is. A nemzet (szaporodási közösség) vágyai érvényesülnek. Persze nem pontosan úgy, mert azok általánosak; hanem konkretizálva: rend-szerűen áll elő a rendszer. A népek eldöntik, hogy kiktől akarják a bepofozást (köznyelven sallerokat és kokikat). És mivel a népek túlnyomó többsége agrárszocializmust akar, a "nácik" az esélyesek az istentelen hazaáruló "libsikkel" szemben. A túrricsei polgármester is megmondta: "hajrá Fidesz!" Ott esélyük sincs a Soros-janicsároknak, hiába verik a seggüket a földhöz, hogy a polgármester hitellel segítette a szegény helyi közmunkásokat. Mert ugye az ő érdekük az lett volna, hogy a Providentnek legyenek kiszolgáltatva a szegények. Ez az egész "leleplezés" is csak politika. De majd a következő polgármester-választáson eldönti a nép, hogy kinek van igaza. Vélhetően ismét a polgármestert választják meg: megmutatják, hogy még ő is jobb, mint a nemzetközi finánctőke bérencei.

2017.05.21. 22:03:00

@neoteny:
de esetleg több nemzetközi meccset játszanak. mert bejutnak a bajnokok vagy az európa ligájába. a magyar klubcsapatok rendszerint az első vagy a második selejtezőkörben kiesnek. nem kerülnek fel a főtáblára. ahol már elég sok pénzt lehet keresni.

erre orbán válasza az, hogy építsünk egy rakás stadiont. legyen egy nagyon sok klub. legyen még nagyobb verseny. felcsúton, mezőkövesden, gyirmóton is legyen profi klub. és épül a stadion kozármislenyben. mert úgy lesz még nagyobb verseny. a balmazújváros az nb2. második (feljutó) helyén áll. a kisvárda a harmadik. most borítékolom, hogy a kisvárda kerül fel. (ti. seszták miniszter úr csapata). de a balmazújváros feljut és tegyük fel, hogy megnyeri a magyar kupát, vajon mennyi esélye lenne a barcelonával szemben? épült egy új stadion. fűthető a gyep. így télen is lehet rajta játszani. szuper. csak nem kapcsolják be, mert túl sokba kerülne. persze értem, hogy ez a stadion nem szabad piaci alapon épült. a debrecenben se épült volna szabad piaci alapon stadion sose. mert a szabad piacon nincs olyan nemzetközi bank (nyugati tőkés), ami megfinanszírozta volna az építkezést. és erre a válasz a kelet-közép európai nacionalizmus.

2017.05.21. 22:08:54

@neoteny:
megnyeri a magyar kupát, kijut a nemzetközi porondra. és összekerül a spanyol kupagyőztes barcelonával. (csakhogy világos legyen).

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 22:13:52

@444:

"egy kutatócsoport. korei, japán, amerikai, kanadai vagy nemzetközi."

A nemzetközi kutatócsoportok a nemzetközi háttérhatalom eszközei arra, hogy elszipkázzák a nemzetek legtehetségesebb gyermekeit a nemzeti problémák megoldásától. Persze lehet azt mondani, hogy a különleges jelenségek a Csendes-óceán felett fordulnak elő, de ennek a célja csak a Kárpát-medence felett előforduló különleges jelenségek figyelmen kívül hagyása. Hogy a magyar vízvagyont elértéktelenítsék; hogy azt -- és ezzel Sanyit -- olcsón kiszolgáltassák a Soros-egyetem által kiképzett janicsárok által menedzselt multiknak. Ez a kocsma népének megfejtése.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 22:15:27

@444:

"de esetleg több nemzetközi meccset játszanak."

"persze ha nem, akkor nem." "ez egy vallásháború."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 22:20:10

@444:

"legyen egy nagyon sok klub."

Legyen nemzeti keresztény államegyház. Amelyik azt hirdeti, hogy mindenkinek egy háza legyen. De mindenkinek legye egy háza. Azért egy-ház.

2017.05.21. 22:26:56

@neoteny:
international -- nemzetközi
supranational -- nemzetek feletti
a kettő nem teljesen ugyanaz. egy nem ortodox nacionalista azt gondolja, hogy a nemzetköziség jó, mert összekapcsolja a nemzeket és az milyen jó. lásd a futball vébét vagy ebét. amit ugye a nacionalista szurkolók is nagyon szeretnek.

és vannak a nemzetek feletti csoportosulások. azok azt mondják, hogy ők a kiválasztott, bírálhatalan és nélkülözhetetlen elit. és ők meghaladták a nemzeteket (a zsidó nemzetet is) a "demokraták". és erre mondják azt a nacionalisták, hogy öljük meg ezeket politikai értelemben (a zsidó nacionalisták is ezt mondják. így kerül putyin, netanyjahu és orbán egy politikai platformra).

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 22:29:32

@444:

"de a balmazújváros feljut és tegyük fel, hogy megnyeri a magyar kupát, vajon mennyi esélye lenne a barcelonával szemben?"

Annál nagyobb esélye, mint ha Orbán, Vona és Gyurcsány kézenfogva leugranak egy tízemeletes ház lapostetejéről, és egy széllökés visszarepíti őket, de annál kisebb esélye, hogy a népek leváltják az Orbán-kormányt a '18-as választáson. Ezt még Sanyi is érti.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 22:35:14

@444:

"a kettő nem teljesen ugyanaz."

De eléggé ugyanaz ahhoz, hogy Sanyit megtévessze. Ő ha meghallja azt, hogy nemzetközi, akkor a flexéhez nyúl. Mert a kocsmában megfejtette a nép, hogy a nemzetközi a zsidót jelenti. És ha őszinte akarsz lenni, akkor ezzel is tisztában vagy. Ez a hamis dichotómia a nemzetközi meg a nemzetek feletti között csak filosz. A nemzeti (szaporodási közösségi) biosz az elemi alap.

2017.05.21. 22:40:03

@neoteny:
ha a cél a versenyképesség a nemzetközi kupaküzdelmekben, akkor kell-e profi csapat "minden bokorba"? azért, hogy legyen minél nagyobb verseny.

ha pesten 5 profi foci klub helyett 1 klub lenne, akkor a játékosok között már a csapatba kerülésért folyna a verseny. persze lehet mondani, hogy kevesebb csapat lenne a bajnokságba. de itt jön be a magyar nacionalizmus egy másik célkitűzése. vonjuk be a be "félmagyar" csapatokat a határon túli területekről.

mondjuk kolozsváron van két klub. az egyik magyar, a másik román tulajdonú. a kolozsvár a magyar bajnokságban is szerepelhetne. mert az (részben) magyar város. vagy mondjuk a nagyvárad. és erre mondják a "liberálisok", hogy ez revízió. az. és? azt is mondják, hogy ez a fasizmus. és a zsidókat beleölik a dunába. de miért kellene ezért megölni horowitz uramat? ők is ezt mondják. törjük fel a román nacionalizmust. és a zsidók nyissák újra a zsinagógát nagyváradon. tehát amikor a nemzetköziség a magyar nacionalizmusnak kedvez, mert össze lehetne kapcsolódni a határmenti vagy a határon túli magyarokkal, akkor a pesti zsidóság liberálisnak mondott istentelen része veri a seggét. meg azt is mondja, hogy ez így nem az, amit a nyugat diktál. és? nyugaton az istenek laknak?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.21. 22:59:48

@444:

"ha a cél a versenyképesség a nemzetközi kupaküzdelmekben"

Ez egy racionális kérdés: de csak a filozófusok mondják, hogy a racionalizmus _a_ jó. A racionalizmus rossz; de semmiképpen sem jobb, mint az irracionalizmus. Te ezzel csak megtéveszteni akarod a nemzeti (szaporodási közösségi) érzelmű népeket: így próbálod meg becsempészni az istentelen "libsi" filozófiát és a nemzetellenes zsidó nemzetköziséget a nép egyszerű gyermekei közé. Azt akarod, hogy a nyugati racionalista versenyszellem uralkodjon el a nemzeti fociban, amelyik irracionalista módon közösségi: érzi azt, hogy a magyar focisták a legjobbak. A nemzetközi kupaküzdelmek csak a nemzetközi háttérhatalom eszközei arra, hogy a magyar szurkolókat megalázzák a racionalizmus báránybőrébe bújt farkasként.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.22. 02:02:39

@444:

"törjük fel a román nacionalizmust."

Igen, igen!

www.youtube.com/watch?v=B8MFMyC0e58

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.22. 03:17:37

@444:

"de hogy mi a szabadság azt nem te mondod meg. hanem a népek."

A szabadság az, hogy Andika szabhat gyerekruhákat. Szab-hat -> szab-had -> szab-ad.

"számomra ez a rendszer tűnik szabadnak"

Hogy mi a szabadság azt nem te mondod meg, hanem a népek. Mert a szabadság mindig konkrét. Amire a paraszt vágyik az annál általánosabb. Tehát ami megvalósul az nem feltétlen az lesz, amire a paraszt vágyik. De valami olyasféle. Szab-ad. Amit kiszabnak neki és odaadják. Amibe belepofozzák. Mert ha a paraszt a maga feje szerint szab, abból nem feltétlenül a közjó kerekedik ki. Jobb az, ha a közember (a választott köznemes) megfogalmazza a közérdeket szolgáló közakaratot, és uradalmi rendszerben megmondja az embereknek, hogy mire szabadok. Mert ugye mindenre nem lehetnek szabadok: az anarchista szabadosság lenne, ami nem a közérdek, és így nem a közakarat. Aztán ha az _egyes_ embereknek nem tetszik a szabadságuk mértéke, akkor vágyhatnak más rendre. Feltéve, hogy az inkább egybeesik a közérdekkel, a közakarattal. Amit a közemberek (esetleg választott köznemesek) ismernek konkrétan.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.05.22. 08:15:39

@444:
Rossz hírem van: Ezt már feltalálták és úgy hívják, hogy válogatott.
Viszont ez egy ad hoc formáció, amit egy cél érdekében hívnak össze, aztán mindenki vissza a csapatához.
És nem véletlen, hogy ez így van. Ahhoz, hogy legyen 5x2 jó játékos, ahhoz kell az, hogy az az 5 csapat folyamatos versenyben legyen. Ha fogod és összezárod őket, majd ellenfél nélkül maradnak, akkor azzal annyit érsz el, hogy elpocsékolsz 10 jó játékost. Szép lassan belekényelmesednek a kihívások hiányába, elvesztik a képességeiket, bár közben végig meg lesznek győződve a saját nagyszerűségükről.

2017.05.23. 09:36:37

@Lord_Valdez:
ebben az esetben tartományi válogatottak versenyeznének szövetségi állami keretek között. és a ligaválogatottak indulnának el a nemzetközi kupákban.

tehát mondjuk a btc 1885 (ez a legrégebbi magyar focicsapat és az első magyar bajnok) a nyílt (nagy) magyar bajnokságban játszana az osztrák-magyar burgenland tartományi csapatával mondjuk bécsújhelyen (közigazgatásilag oda tartozna kismaron és nagymarton). és szombathelyen van osztrák-magyar focisuli. és van egy osztrák-magyar tartományi válogatott. a burgenland fc. és az játszik az osztrák és a magyar bajnokságban is. a nagyváradi ac a partium magyar-román tartományi csapata. és az játszik a magyar és a román bajnokságban. belső erdély tartományi csapata a kolozsvár. az ellenük vívott meccs beszámít a nagy-magyar és a nagy-román nemzeti bajnokságba. a magyar-román cluj részt vesz a nagy-román bajnokságban is. és az kolozsi magyarok játszanak a moldován chisinau (kisjenő) ellen a román bajnokságban. mert oda is tartoznak. és még játszanak a nyugati őrvidékiek bécsújhelyen. a területi elv érvényesül, de nem kizárólagos jelleggel. persze ehhez az kell, hogy a jelenleginál kevesebb csapat legyen. mert különben túl sok meccset kellene játszani ebben a duális bajnoki rendszerben.

a btc zöld-fehér szurkolói csaportja ferencváros, a lila-fehér az újpest. a csapat fekete-fehér. de ezek nem egymás ellen szurkolnak hanem egymásért. na most lehet mondani, hogy a btc így kevés meccset játszana. mert ugye csak a magyar bajnokságban venne részt. de szabad piaci alapon lehet szervezni tornákat. például az egykori monarchia jelenlegi fővárosai játszanak az otp-erste kupáért. ezzel nem szűnik meg a verseny. a versenyeztetés kereti válnak (félig) nemzetközivé.

2017.05.23. 09:50:13

@Lord_Valdez:
tehát ez egy olyan föderalizáció, amiben megmarad a tradicionális nemzeti jelleg.

az ortodox liberálisok/neoliberálisok azt mondják, hogy a nemzeteket a föld színéről végre el kellene törölni. de a nemzet alapja a biosz. engem magyar apa és magyar anya nemzett. mert van egy szaporodási közösség. a magyarok elsősosrban magyarokkal házasodnak. és ez a populáció rendelkezik egy politikai identitással. és pesten tíz, vagy legfeljebb néhánytíz utcában lakó "liberális" "demokraták" azt mondják, hogy ők ezt már meghaladták. és az összes nemzetet és az államot. beleértve a zsidó államot is. és izreal is ellenük fordul. és lesz orbán egyik legfőbb külpolitikai szövetségese. macron is liberális, de ha azt mondaná, hogy ő fel kívánja számolni a francia államiságot és a nagy-francia nemzetet (és a párizsi sajtó nagy része ezt mondaná), akkor egy brutális nacionalizmus törne előre. a nácik előretörésének legalább részben a libsik az okai.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 12:30:14

@444:

"engem magyar apa és magyar anya nemzett."

Ezt akárki mondhatja; de melyik Y-haplocsoportba tartozik apád és anyai nagyapád? Mert attól függ, hogy magyar vagy-e, vagy csak magyarul beszélő, de a magyar nyelv belső logikáját nem értő idegen. Egy kakukktojás.

"a nácik előretörésének legalább részben a libsik az okai."

Ez Newton harmadik törvényéből fakad. Newton nem csak egy alkémista volt, hanem a Királyi Pénzverde főnöke is. Nem is nősült meg soha: rá kisebb kényszererők hatottak, mint pl. William Rowan Hamiltonra. Mégis Hamilton jött rá arra, hogy ájnégyzet egyenlő dzséjnégyzet egyenlő kéjnégyzet egyenlő ájszordzséjszerkéj egyenlő mínusz egy.

2017.05.23. 13:15:42

@neoteny:
nem vagyok ősmagyar (őseurázsiai magyar). de vannak ősmagyarok. már ha elfogadjuk, hogy azok az őseurázsiai eredettel rendelkező magyarok. (például sanyi). apai ágon kelet-európai vagyok. anyai ágat nem tudom pontosan. az vélhetően az átlag európai. mert számomra a kelet-közép európai idenititás a természetes.

nagyjából ahogyan egy átlag nagy-lengyel vagy egy átlagos kelet-német számára. megértem az őseurázsiaiak primitív etnicizmusát. jelzem sanyi szerint nőágon tutira "zsidó" vagyok. mert úgy gondolkodom.

bárki lehet magyar. az utánpótlás foci csapatban torvund alexander magyarrá vált (norvégiában született, de beállt a magyar válogatottba. elfogadja a többségi magyarokat. és a többségi magyarok is elfogadják. sanyi szerint igaz magyar viking. az mlsz focistákat honosítot. egy marek střeštík nevű cseh játékost magyarosítottak. strestik márk lesz belőle. magyar cseh vitéz. mint cseh laci. és játszik a kleinheisler lászlóval. ez az unortodox nacionalizmus. a magyar tradicionalizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 13:30:03

@444:

"bárki lehet magyar."

Ha nem számítana a Y-haplocsoportba tartozás. Amiből következik a politikai identitás.

"jelzem sanyi szerint nőágon tutira "zsidó" vagyok. mert úgy gondolkodom."

Hát még ha a Y-haplocsoportod is ismert lenne. Akkor kiderülne, hogy egy kakukktojás vagy.

2017.05.23. 13:31:53

@neoteny:
a lord valdez nick azt mondja, hogy nincs többségi magyar nemzet. hogyne lenne. mindenki mondhatja feltéve, hogy a többségi magyarokat elfogadja és a többségi magyarok is elfogadják őt. de ez így van japánban és angliában is. csak a japánok és az angolok kirekesztőbbek.

a "liberálisok" azt mondják, hogy nincsenek többségi magyarok. egy elegendően nagy halmazban majdnem biztosan van relatív többség. a magyar nacionalizmus ahhoz kell, hogy ebből abszolút többséggé váljon. és most úgy tűnik, hogy ennek eszköze az "illiberális" demokrácia tartása lesz. de ez majd elválik 18-ban.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 13:39:00

@444:

Te azt mondod, hogy meg kell haladni a budapesti fociklubok megosztottságát. Egy budapesti fociklub kell, hogy jobb esélyekkel lépjen fel a magyar foci a nemzetközi kupaküzdelmekben. De ez abból indul ki, amit a filozófusok mondanak, hogy a racionalitás _a_ jó. De nem. A racionalitás rossz, legalább is nem jobb mint az irracionalitás. Te a racionalitásra hivatkozva el akarod vetni a különféle budapesti fociklubokat, ezzel szétverve azok szurkolói identitásait. Pontosan úgy viselkedsz, mint a brüsszelita zsidók, akik Sorosra hallgatva hitelt akarnak felvenni arra, hogy migráncsok bekeverésével szüntessék meg a nemzeti identitásokat.

2017.05.23. 13:43:37

@neoteny:
torvund alexander nem mondja azt, hogy a jövőben ne legyen magyar nemzet. mert azt már meghaladtuk. és ehhez hasonlók. ő jüttland környékéről jött. kicsit északabbról. egy normmann "gyüttment". sanyi szerint igaz magyar viking. torvund alexander elfogadja a többségi magyarokat, és a többségi magyarok is elfogadják őt. és ezzel be van fogadva a táborba. aki nem, az nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 13:48:44

@444:

Te azt mondod, hogy a jövőben ne legyen Fradi. Mert azt meg kell haladni a racionalitás nevében. Meg ehhez hasonlókat. Te debreceni vagy; szét akarod verni a budapesti fociklubok szurkolóinak identitását. El akarod korcsosítani a budapesti fociéletet. Pontosan úgy, mint az istentelen brüsszeliták tennék a nemzeti identitásokkal.

2017.05.23. 13:57:45

@neoteny:
nem azt állítom, hogy feltétlen ez lesz a "jó". mert az abszolút jót, az igazat és a szépet transzcendensnek tartom. szerintem még a fizika univerzalitását is megkérődjelezhető. mert honnan a francból tudnánk, hogy egy távoli galaxisban a fizika pont olyan, mint amit ismerünk. és tudjuk, hogy az űrben nem pont olyan. de erre a fizikusok azt mondják, hogy azért, mert van a sötét anyag. de ez nem sokkal jobb annál, mint amikor azt mondták, hogy valamelyik istenség szekere keringteti a bolgygókat. csak akkoriban az emberiség nem tudott ennél jobbat mondani. most meg ennél nem tud jobbat mondani. sanyi szerint az ufók biztos tudják. és sanyi szerint azok vannak. csak a "náza" eltitkolja. vagy vannak, vagy nincsenek. ezt nem tudjuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 14:07:28

@444:

Te azt mondod, hogy a jövőben ne legyenek budapesti fociklubok, csak egy. Mert racionálisan annak az egynek van a legnagyobb esélye a nemzetközi kupaküzdelmekben. De ez azon alapszik, amit a filozófusok mondanak: hogy a racionalitás _a_ jó. De nem. A racionalitás a rossz, de legalább is nem jobb, mint az irracionalitás. Ez az egy budapesti fociklub modell filosz, nem biosz. Ugyanolyan gondolkodás, mint a brüsszelita zsidóké, akik szét akarják verni a nemzeti identitásokat mindenféle racionális érvelésre alapozva. Meg kellene mérni a Y-haplocsoportodat, akkor kiderülne, hogy honnét származik ez az antifradista politikai identitásod.

2017.05.23. 14:33:57

@neoteny:
ez az, hogy nem akarom elvenni tőlük az identitást. ebben a konstrukcióban a btc 1885 egyik szurkolói csoportja a fradi. és felőlem ordíthatják, hogy über alles franzstadt, franzstadt über alles. akár zöld fehérben is. a másik szurkolói csoport azt, hogy hajrá újpest. mindezt lila fehérben. ha a csapat fekete-fehér, akkor a szurkolói csoportok lehetnek színesek. állapodjanak meg, hogyan üljenek a lelátóra. és ha egy közös csapatnak szurkolnak, akkor lehet nagy-magyar bajnokság. úgy, hogy a btc hungária (a magyar központi régió) bajnoki ellenfele az osztrák-magyar őrvidék tartományi csapata. és lehet nagy-magyar királyi kupa is. de azt a croatia zagreb is megnyerheti. diósgyörön játszik a miskolci (hegyaljai) mátra (észak-magyarországi régió) és bajnoki meccsen vendége a (felvidéki) fatra žilina (zsolna) (közép-szlovák régió) csapata. és erre a szlovák nacionalista azt mondja, hogy ez ellenfél a matra miškovec. és neki a hegyalja is nagy-szlovák-morávia része. de azt is egy kicsit magáénak érezheti. mert mátra az egyik hármashegy a címerükben. és neki az is lehet egy kicsit szlovákia úgy, hogy miskolcon nagyjából annyi a tót van, mint ahány magyar zsolnán. tehát nem azt mondom, hogy a mindkétkét nacionalizmust számoljuk fel. hanem azt, hogy kapcsoljuk össze ezeket. a žilina játszik a nagy cseh-morva-szlovák és a nagy-magyar bajnokságban. és lehet egy szlovák nemzeti bajnokság is. és egy meccs több helyre is beszámíthat. azt mondom, hogy esetleg játsszunk ilyen venn-diagramost.
pbs.twimg.com/media/Bu7RoxzCcAI2DWN.png

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 14:59:01

@444:

Te azt mondod, hogy egy budapesti focicsapatnak vannak a legjobb esélyei nemzetközi kupaküzdelmekben. Mert ez a racionális. De ez azon alapszik, amit a filozófusok mondanak: hogy a racionalitás _a_ jó. De nem: a racionalitás rossz, legalább is nem jobb, mint az irracionalitás. Te azt mondod, hogy meg kell haladni a több budapesti fociklub létéből fakadó irracionalitást: hogy a több budapesti fociklubnak kisebb esélye van nemzetközi kupaküzdelmekben, mint az egynek. Mert ha 5 budapesti fociklubban van 2-2 jó játékos, akkor az egy budapesti fociklubban lenne 10 jó játékos. És az utóbbi racionálisan jobb, mint az előbbi: nagyobb eséllyel vesz részt a nemzetközi kupaküzdelmekben. Vagyis feláldozod a racionalitás oltárán a különféle budapesti fociklubok, és így szurkolóik identitását. Azt mondod, hogy a Fradi meg Újpest szurkolók haladják meg az őket a klubjaikhoz kötődő identitást: szurkoljanak virtuálisan, az egy csapatnak csápoljanak úgy, mintha az a korábbi klubjuk lenne. Hogy kiröhöghessék őket Sanyiék a Fácánhoz címzett debreceni kocsmában, amint épp' bohócot csinálnak magukból. Amint zöld-fehér meg lila-fehér zászlókat lengetnek a fekete-fehér csapatnak. Ez olyan, mint a brüsszelita zsidók "kötelező javaslata", hogy tessék lengetni a nemzeti zászlókat miközben kényszerbetelepített migráncsok csinálnak korcs gyerekeket az echte magyar/cseh/szlovák/horvát lányoknak.

2017.05.23. 15:00:58

@neoteny:
de ez egy opció. egy politikai konstrukció. egy lehetőség. nem azt állítom, hogy nem lehet máshogy. lehet. miért ne lehetne. azt is lehet mondani, hogy oldják meg tisztán szabad piaci alapon. a diósgyőr és a miskolc iparkodjon. és legyen jobb, mint a manchester united vagy a manchester city. ha ott lehet két profi klubcsapat, akkor miért ne lehetne pesten öt profi klubcsapat. és ha a manchesteriek egy hetede ázsiai, akkor miért ne lehetne miskolc egy hetede is ázsia. lehetne.

de ha manchesterben a bevándorlók felvetik, hogy most már ideje lenne angliát végleg felszámolni, akkor az lényegében polgárháborút jelentene nyugat-európában. és soros és a liblingjei pontosan ezt mondja a magyaroknak. ők kiépítették az ngo-k hálózatát. nincs szükség választott kormányzókra. hiszen vannak az erre kiképzett "civilek". és majd mindenki egy multinál melózik. csak soros nem kérdi meg, hogy oké, vagy nem oké. hanem azt mondja, hogy ez a fejlődés. lehet. de az majdnem biztos, hogy nem ez a demokrácia. orbán rájött, hogy ez ellen kell kormányoznia. az iszlám állam robbant egyet machesterben. és megint jöhet az, hogy a kormány megvédi a magyar embereket.

2017.05.23. 15:16:33

@neoteny:
éppen ez az, hogy ez nem áldozza be a szurkolói identitást, se a nemzeti érzületet. mert ez egy nyílt nemzeti (nemzetközi) bajnokság és nem szupranacionális. tehát ez azt mondja, hogy a karpatia uzgorod is egy kicsit magyar. mert az eredetileg az úzok városa. és egy kicsit magyarok. például vélhetően ózd is úzok városa. és mindkettő egy kicsit magyar. ózd inkább magyar, mint ungvár. az ózdiak játszanak a hegyaljai tartományi csapatban. de ha valakinek ez nem tetszik, akkor igazolhat a kárpátaljára, vagy ahová akar.

a princeton egyetemen scheppele professzor asszony a "sociology and international affairs" intézetben azt mondja, hogy a nemzetek, nemzetiségek, nemzetségek meg vannak haladva. hanem az emberiség teljesen egységessé válik. és nem lesznek társadalmak és nemzetközi afférok. ez is egy lehetséges megoldás. csak a népek nem fogadják el. de lehet, hogy ezt se fogadnák el. vagy lehet, hogy elfogadnák, de mégse lenne jó. ki tudja? a puding próbája az evés.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 15:17:03

@444:

Te azt mondod, hogy a magyar nemzeti többség célja az, hogy magyar csapatok nyerjék a nemzetközi kupaküzdelmeket. És erre a racionális megoldás az, hogy legyen egy budapesti csapat, amelyikben 10 jó játékos van, nem pedig 5 budapesti csapat, amelyik mindegyikében van 2-2 jó játékos. De ez azon alapszik, amit a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok mondanak: hogy a racionalitás _a_ jó. De ez nem így van: a racionalitás a rossz, legalább is nem jobb, mint az irracionalitás. Te egy racionális (rossz) gondolatmenettel haladod meg a több budapesti fociklub létének irracionális (jó) indoklását. Bohócot akarsz csinálni a Fradi meg az Újpest meg a többi budapesti focicsapatok szurkolóiból, hogy ti debreceniek röhöghessetek a Fácánban a sok budapesti majmon (akik csak fogyasztják a vidékiek által megtermelt valós javakat) amint virtuálisan "szurkolnak" a fekete-fehér csapatnak a zöld-fehér meg a lila-fehér zászlóik lengetésével. Ugyanaz a trükk, mint amit a brüsszeli zsidók akarnak eljátszani a visegrádi négyekkel: lengessék csak a nemzeti zászlókat, miközben egy brüsszelita zsidó csapat által kényszerbetelepített migráncsok hígítják a magyar (meg más nemzeti) vért.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 15:24:51

@444:

Te azt mondod, hogy a zöld-fehér Fradisták meg a lila-fehér Újpestisek csápolhatnak virtuálisan a fekete-fehér BTK-nak. Mert a Fradi meg az Újpest szurkolói olyan szerencsétlen balfaszok, hogy nem veszik észre, hogy a BTK nem Fradi vagy Újpest, amelyik színei fekete-fehér, nem pedig zöld-fehér vagy lila-fehér. Hogy fogadják el a fociklubjaik meghaladását a nemzetközi kupamérkőzéseken történő jobb szereplés racionális érdekében. Hogy ti Sanyival meg a többiek röhöghessetek rajtuk a debreceni Fácán kocsmában.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 15:31:37

@444:

Azt, hogy mi a szurkolói identitás beáldozása, nem te döntöd el, hanem a népek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 15:36:53

@444:

Te azt modod, hogy az nem opció, hogy kisebb esélyük legyen a magyar csapatoknak a győzelemre a nemzetközi kupaküzdelmekben.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 15:59:37

@444:

Te azt mondod, hogy az abszolút jó, az igaz, a szép transzcendens. Ilyen pl. a pí meg az e. De pl. a 2 négyzetgyöke és az aranymetszés aránya nem transzcendens; a tömegek mégis jónak, igaznak, szépnek találják őket. Amiből egyértelműen kiderül, hogy te nem tudod, hogy mi az abszolút jó, az igaz, a szép.

2017.05.23. 17:13:03

@neoteny:
nem tudom, hogy mi az abszolút igaz, az abszolút szép és az abszolút jó. sanyi azt mondja, hogy amerikában és európában nem ugyanaz a fizika. mert a konnektorban eltér a feszültség. ettől még persze lehetnek ugyanazok a törvényszerűségek. de még ezt sem tudjuk biztosan. mert lehet, hogy van egy jelenség az atlanti óceánon, amit még nem fedezett fel senki. és ez megváltozatja a fizikai törvényeket. csak még ezzel kapcsolatos mérési eredményt (cáfolatot) nem mutatott senki. de lehet, hogy eltér a fizika. ki tudja? viszont a természettudományban a mérések többé-kevésbé objektívek. persze ez sem feltétlen van így. mert sanyi azt kérdi: hogyan mérik azt meg, hogy mekkora a föld tömege. mert mérni úgy kell, hogy feltesszük egy erőmérlegre. de a földet hogy teszik rá. de ezt a fizikusok megoldják. földi körülmények között kimérik a gravitációs állandót. arra azt mondják, hogy az egyetemes. nincs rejtett paramétere. miért lenne. elgondolkondak persze rajta, hogy lehet-e. és a feltevésekből arra jutnak, hogy nem lehet. ezek után távolságból, keringési időkből a nap tömegét is megmondják. többé kevésbé objektív módon.

hány éves a föld. ezt sokáig úgy állapították meg, hogy lord kelvin azt mondta: ennél a problémánál nincs egyszerűbb. a föld kezdetben nyilván valami izzó anyag volt. csak a kérge megszilárdult. kell venni egy izzó vasgolyót. megnézni, hogy mennyi idő után lesz akkora kérge mint a földnek. és utána elméleti megfontolások után felszorozni. így azt hiszem, hogy csak néhány millió év jött ki. de az akkoriban elég soknak tűnt. szóval ezt elfogadták. aztán nemrég még azt mondták, hogy a föld 2 milliárd éves. most azt, hogy 4,6 milliárd éves. a jó ég tudja mennyi. de olyan nincs, hogy a fizikusok ezt ne mondanák meg objektíven. és ez azért egy nagyon kicsit politika. mert ha azt mondanák, hogy a "franc se tudja", akkor nem kapnának pénzt az államtól, az egyházzal már megégették magukat, és a piacon se lehet túl sok pénzt kapni arra, hogy majd méricskélünk, és vagy jó lesz, vagy nem lesz jó. mert honnan a fenéből tudnánk azt, hogy hány éves a föld. hány éve van ember. nézik a maradványokat. de komám, honnan tudják hogy az hány éves. ha fekete, akkor régi. ha nagyon fekete, akkor nagyon régi. egy bizonyos szén izotópból mennyi van benne. mert a légkörben régen is biztos annyi volt, mint most. mert az kozmikus sugárzás hozza létre. ezt megeszi a növény. azt megeszi az állat és az ember. de amikor az meghal, akkor már csak bomlik lefelé. és tudjuk, hogy általában mennyi van valamiben, ami friss. tudjuk a felezési időt. ebből ki lehet számolni. ez mennyire objektív. izé. egy becslés. mert ki tudja, hogy régen is ennyi volt az izotópból. vagy ugyanúgy bomlott-e. tehát ez sem a tuti. csak nem tudunk jobbat. és ebből az lesz, hogy a homo sapiens nagyjából 200 ezer éves. nagyjából 1,000 nemzedék élt a földön. sacc per kábé ennyi. de ez azért objektív méréseken, természettudományos törvényszerűségeken, néhány előfeltevésen és ebből következően becsléseken alapul.

a filozófusok azt mondják, hogy nem kell itten méricskélni. a világot megfejtik logikailag vagy racionálisan. és abból az jön ki, hogy ha nincs nemzet, vagy legalábbis nacionalizmus, akkor nem lesznek háborúk. mert a háborút a nacionalizmus hozza létre. tehát ha nem lesz nacionalizmus, akkor háború se lesz. de mi az, hogy nacionalizmus? és mi az, hogy háború? kocsmai verekedés lesz?

persze ki lehet valamit így okoskodni valamit. ha a szlovák futball huligánok akarják maguknak a mátrát, és a magyarok a fátrát. azt se tudják, hogy hol van de akarják, mert az ő hármas halmuk az tátrával. sanyi szerint ez fater, muter, és a tata. és lehet. de sanyi azt mondja, hogy ez még nem biztos, mert a fátra lehet a fiú is. ezt tanulták a népfőiskolán. kié legyen a hármashalom. csak a magyaroké. de a szlovák népfőiskolások azt mondják, hogy az övék legyen. na ezeknek csináljunk újra közös bajnokságot. és az majd ez milyen jó lesz, vagy nem lesz jó? ezt nem lehet filozofikusan eldönteni. legyen egy inter košice/kassa ami a felvidéki szlovák-magyar csapat? ez egy politikai konstrukció. ez egy politikai kérdés.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 17:29:31

@444:

Te azt mondod, hogy az abszolút jó, az igaz, a szép transzcendens. De a 2 négyzetgyöke és az aranymetszés aránya nem transzcendens; a népek mégis jónak, igaznak, szépnek találják őket. Vagyis nem tudod, mi az abszolút jó, az igaz, a szép.

Te azt mondod, hogy vannak opciók, amik közül racionálisan kell választani. De azt a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok mondják, hogy a racionalizmus _a_ jó. De nem: a racionalizmus a rossz, legalább is nem jobb, mint az irracionalizmus. Az igaz magyar nemzeti érzelmű ember tudja, hogy nem kellenek opciók: a nemzet igazi érdekét csak egy módon lehet szolgálni, az opciók és a közöttük történő racionális választás csak a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok ármánykodása, hogy félrevezessék az igaz magyarokat az egyetlen helyes útról.

Az, hogy mi a nacionalizmus és mi a háború, nem te mondod meg, hanem a népek. Mint ahogy azt sem, hogy kiknek csináljunk közös bajnokságot. Mint ahogy azt sem, hogy mi egy politikai kérdés. Ezeket eldöntik a népek: nincs szükségük a te feltétlen zsidóbarát opcióidra.

2017.05.23. 17:57:20

@neoteny:
azt mondom, hogy ha a bölcselet csak úgy lehet egyetemes ha igazodik a természettudományos nyelvezethez. persze nem gondolom, hogy a matematikusok találják ki a legokosabb elnevezéseket. a matematikusok azt mondják, hogy egy szám vagy algebrai vagy nem. és ha nem, akkor transzcendes. algebrai akkor ha megoldása egy racionális együtthatós egyenletnek. például a pi nem megoldása egy ilyen egyetlenletnek se. iksz, négyzet, köb akármi racionális számokkal szorozgatva egyenlő nulla. abból nem lesz olyan megoldás, hogy pi. ha nincs benne az algebrában, akkor nyilván az istentől való. lehet mondani, hogy ne így definiáljuk. de ez esetben mondani kellene egy másik definíciót.

orbán azt mondja, hogy adjunk pénzt munkácsra a futball akadémiára. a ungvári kárpátia legyen egy kis-orosz-ukrán-magyar tartományi csapat. és az játszon az alpokalján bajnokit. de ennek az ára az, hogy pesten nem lehet akárhány focicsapat. mert a bajnokság szervezésébe belép a területi elv. mi van akkor ha a kárpátalján az ukrán edző azt mondja, hogy ukrán legyen a középcsatár. és van egy magyar, aki azt mondja, hogy jobb csatár lenne. a tartományi válogatottba nem teszi be az ukrán edző. eligazol. és mi van ha a magyar edző nem teszi be. az ukrán igazol el. de mi van ha kárpátalján összeverekednek a népek, hogy most a vlad legyen a középcsatár, vagy a laci. és megvadulnak. ezért mondom, hogy a szövetségi államisáhon túl az első és legfontosabb, hogy legyen közös államvallás. tehát a kárpátalján legyen egy felekezetek felett álló érsek.

erre tgm azt mondja. ugyan már kérem. érsek. ez már meg van haladva. ha a tőkés társaságok vagyonát egyenlő részben felosztjuk, akkor az emberiség viszonylagos egyenlőségben, egyenlő viszonyok között élne és közvetlen gyakorolhatja a hatalmat. tehát kell egy világállam. ami újraosztja a javakat. és utána nem kell közhatalom. ő erre jutott.

én meg azt mondom, hogy ha a kárpátalján hasonló életet akarunk, mint az alpokalján, akkor ahhoz szövetségi állami keretek kellenek. és ahogy a gyesev a máv, úgy a zakarpattia vagon zavod a mávag része. és majd salgó gyártja a lemezárut nógrád (novo hrad) megyében. és a projekt része a cseh-szlovák vagónka. a kelet-közép európai kisüzemek és a betelepülő német mittelstadt ezt kiadja. úgy, hogy a hiányzó főalkatrészeket legfeljebb egy multi szállítja. az, amelyik ezért a legtöbbet nyújta. mondjuk a legtöbb tanműhelyet adja. és így menne végbe a felzárkózás. ezzel a kényszerítéssel.

te azt mondod, hogy a multikat nem lehet így kényszeríteni. vagy lehet, vagy nem lehet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 18:11:51

@444:

Te azt mondod, hogy az abszolút jó, az igaz, a szép transzcendens. De a 2 négyzetgyöke meg az aranymetszés aránya nem transzcendens. De a népek mégis jónak, igaznak és szépnek találják. Vagyis te nem tudod azt, hogy mi a jó, az igaz és a szép: azt a népek tudják.

Te azt mondod, hogy a közös államvallás a racionális opció. De ezzel azt mondod, amit a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok: hogy a racionalizmus _a_ jó. De nem: a racionalizmus a rossz, de legalább is nem jobb, mint az irracionalizmus. A közös államvallás egy rossz (racionális) opció.

Te azt mondod, hogy a racionális opció a szövetségi állami keretek. De ezzel azt mondod, amit a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok: hogy a racionalizmus _a_ jó. De nem: a racionalizmus a rossz, de legalább is nem jobb, mint az irracionalizmus. A szövetségi keretek egy rossz (racionális) opció.

Te azt mondod, hogy a felzárkózás egy racionális opció. De ezzel azt mondod, amit a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok: hogy a racionalizmus _a_ jó. De nem: a racionalizmus a rossz, de legalább is nem jobb, mint az irracionalizmus. A felzárkózás egy rossz (racionális) opció.

Te azt mondod, hogy a kényszerítés egy racionális opció. De ezzel azt mondod, amit a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok: hogy a racionalizmus _a_ jó. De nem: a racionalizmus a rossz, de legalább is nem jobb, mint az irracionalizmus. A kényszerítés egy rossz (racionális) opció.

Te képtelen vagy meghaladni a racionalizmus zsidó filozófusok által hirdetett szupremáciáját. Ez vélhetően az Y-haplocsoportodból adódik; a biosz tesz téged alkalmatlanná arra, hogy a magyar nemzet érdekeit szolgáljad. Téged bele kell pofozni a rendbe: úgy még van lehetőséged arra, hogy nemzetért, a közérdekért dolgozz.

2017.05.23. 19:23:54

@neoteny:
ebben a konstrukcióban racionális, irracionális elemek keverednek. ami az egyik számára racionális, az a másik szereplő számára irracionális. ez nyilvánvaló. tehát azt mondani, hogy a politikában a ráció (nemeztköziség) győz az irracionalizmus (nemzeti érzület) felett hülyeség. egy magát liberálisnak mondó csapat gerjeszti a nacionalizmust. 18-ban dől el, hogy a "nácik" tönkre verik őket. vagy győznek a "libsik". de ez esetben könnyen lehet polgárháború. mert a jobboldali és a szélsőjobboldali szavazókkal szemben nehéz lesz kormányozni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 19:34:02

@444:

Te azt mondod, hogy az nyilvánvaló, hogy ami az egyik számára racionális, az a másik számára irracionális. De ez egy racionális érvelés: ezzel azt mondod, amit a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok: hogy a racionalizmus _a_ jó. De nem: a racionalizmus a rossz, de legalább is nem jobb, mint az irracionalizmus. Bármiről azt állítani, hogy nyilvánvaló egy rossz (racionális) érvelés.

Te azt mondod, hogy ha a "libsik" győznek '18-ban, abból könnyen lehet polgárháború, mert a jobboldali és a szélsőjobboldali szavazókkal szemben nehéz lesz kormányozni. De ez egy racionális érvelés: ezzel azt mondod, amit a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok: hogy a racionalizmus _a_ jó. De nem: a racionalizmus a rossz, de legalább is nem jobb, mint az irracionalizmus. Azt állítani, hogy a "libsik" '18-as győzelmét könnyen követheti egy polgárháború egy rossz (racionális) érvelés.

Te képtelen vagy meghaladni a racionalizmus zsidó filozófusok által hirdetett szupremáciáját. Ez vélhetően az Y-haplocsoportodból adódik; a biosz tesz téged alkalmatlanná arra, hogy a magyar nemzet érdekeit szolgáljad. Téged bele kell pofozni a rendbe: úgy még van lehetőséged arra, hogy nemzetért, a közérdekért dolgozz.

2017.05.23. 19:58:05

@neoteny:
a felvilágosult filozófusok azt mondják, hogy ráció felette áll az irracionalitásnak. és a racionalitásból következik a haladás. de nem, vagy legalábbis nem feltétlen.

a racionalitás valamely egésznek a természetes felosztásaa. tehát egy vagy több egész, amit részekre osztanak. de úgy, hogy megmaradnak az egészek. csak természetes módón fel vannak osztva részekre. ez a racionalitás.

tgm ortodox kommunistaként azt mondja, hogy ha a nemzeteket végleg eltörli a nemzetköziség, akkor azzal vége lesz a történelemnek. az ortodox liberálisok is ugyanezt akarják. csak tgm még a tőkés társaságokat is eltörölné. egyenlő módon felosztaná. ez az ő racionalitása. mert ő egyenlőségpárti. és ebből ez következik. de ez a tőkés társaságok tulajdonosainak szempontjából nem túl racionális. ők egyenlőtlenségpártiak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.23. 20:11:27

@444:

Te azt mondod, hogy a "felvilágosult" filozófusok azt mondják, hogy a RÁCIÓ a JÓ. És hogy azt mondják, hogy ezek szerint az irracionalitás nem jó. És azt mondják, hogy az a rossz. És te azt mondod, hogy de nem. Vagyis hogy a ráció a rossz. Így hát minden racionális opciód, és az ezeket támogató racionális érveid rosszak.

Te azt mondod, hogy a racionalitás valamely egésznek a természetes felosztása. De ez is egy racionális gondolatmenet: vagyis rossz.

Te képtelen vagy meghaladni a racionalizmus zsidó filozófusok által hirdetett szupremáciáját. Ez vélhetően az Y-haplocsoportodból adódik; a biosz tesz téged alkalmatlanná arra, hogy a magyar nemzet érdekeit szolgáljad. Téged bele kell pofozni a rendbe: úgy még van lehetőséged arra, hogy nemzetért, a közérdekért dolgozz.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.05.23. 22:26:33

@444:
"az ortodox liberálisok/neoliberálisok azt mondják, hogy a nemzeteket a föld színéről végre el kellene törölni"
Olyan nincs, hogy "ortodox liberális".
Házifeladat: utánanézni a neoliberalizmus szónak.

"a nemzet alapja a biosz."
Házifeladat: utánanézni a nemzet szónak.

És, ha rám hallgatsz, leállsz a pszichotrop anyagokkal.

2017.05.23. 22:31:07

@Lord_Valdez:
te hülye vagy basszus.

2017.05.23. 23:11:43

@Lord_Valdez:
a nemzet alapja a nemzés. (jelzem a latinban is a natus születést jelent). szóval elsősorban nem a hagyománnyal, a nyelvvel, a kultúrával függ össze. hanem a nemzéssel. a baszással, dugással, kúrással. nem akarom sorolni. felteszem érthető.

ha jön egy elég befolyásos elit és azt mondja a népnek, hogy győzött a keleties nemzetköziség, akkor a nemzet nemet mond. és nyugatos lesz. ha jön elég befolyásos elit, amelyik azt mondja, hogy a nyugatos nemzetköziség győzött, akkor ugyanez a nemzet keletiessé válik. ha az elit azt mondja, hogy el kell törölni a hagyományokat, akkor a nemzet konzervatív lesz. de ha egy elit azt mondja, hogy el kell törölni a szabadságot, akkor a nemzet liberális lesz.

tehát ez nem magas filozófia. hanem elemi biológia. a politikában mindkettő jelen van. a politikafilozófusok kitalálnak mindenféle ideológiát. ezeket az elit meghirdeti. de ha azok nem passzolnak a köznép elképzeléseivel, akkor felerősödik a nacionalizmus. és valamilyen ellenkultúra. tehát az nem egy ideológia. hanem valamilyen kontra. és annak alapja biológia.

de ehhez nem kell semmilyen könyvet elolvasni. a magyar nyelvet kell érteni. és elegendő figyelni a populáció viselkedését.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.24. 00:31:22

@444:

Azt, hogy mi a nemzet alapja nem te mondod meg, hanem a népek.

Te azt mondod, hogy a nemzet alapja a nemzés. Hogy ha Sanyi megbassza a nagyseggű nigériai diáklányt, aki a debreceni egyetemen tanul, akkor Sanyi ezzel a tettével nemzetesíti (nacionalizálja) a nigériai diáklányt. De ez egy racionális érvelés: ezzel azt mondod, amit a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok: hogy a racionalizmus _a_ jó. De nem: a racionalizmus a rossz, de legalább is nem jobb, mint az irracionalizmus. Azt mondani, hogy a nemzet alapja a nemzés egy rossz (racionális) állítás.

Te képtelen vagy meghaladni a racionalizmus zsidó filozófusok által hirdetett szupremáciáját. Ez vélhetően az Y-haplocsoportodból adódik; a biosz tesz téged alkalmatlanná arra, hogy a magyar nemzet érdekeit szolgáljad. Téged bele kell pofozni a rendbe: úgy még van lehetőséged arra, hogy nemzetért, a közérdekért dolgozz.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.05.24. 08:16:08

@444:
A nemzet szó valóban a latin natio szóból származik, de nem a nemzésre utal, hanem a születésre. Születni valakinek. A nemzet egy elit (vagy legalábbis magát annak tartó) csapat volt a plebs tengerében, akik ugyebár senkinek születtek.
(Ez a gondolat a legtisztábban a spanyol hidalgo szóban él, ami nemest jelent. Hijo de algo, azaz valami (említésre méltó) fia.)
Ezért az nemzet szó egészen a nacionalizmus megjelenéséig a nemességet jelentette. Viszont a nemesség, hiába öröklődik biológiai módon, független volt az etnikai háttértől. Bárki tagja lehetett a magyar nemzetnek, ha a magyar királynak tett hűségesküt.
Tehát a nacionalizmus előtt a nemzet alapja nem a biológia volt.
A nacionalizmus viszont ezt az értelmezést kiszélesítette, kiterjesztette a nem nemesekre is és identitáskérdéssé tette. Így lehetett magyar költő egy bizonyos Petrovics Sándor, az aradi tizenhármakról nem is beszélve, akik közül több még csak a nyelvet se beszélte. Azaz a nemzet alapja később se a biológia lett, hanem egy közösségtudat.

2017.05.24. 09:05:24

@Lord_Valdez:
a nemesség eredendően a nemzetségekből válogatódott ki. és a nemzetiségekből. és a közösségtudat csak úgy jöhet létre, hogy van egy szaporodási közösség (populáció). ha az nincs, akkor nincs nép, és ebből következően nincs nemzet. a nemzet alapja nem a filosz, hanem a biosz. kell hozzá persze némi filozófia, amiből lesz vallás és a politika. és rendszerint közös nyelv is kell hozzá. de például az írek angolul beszélnek. az ír nemzet kevéssé él a nyelvében. vagy például egy német, egy osztrák és egy svájci német hasonló nyelvet beszél. de nem alkotnak egy szaporodási közösséget. persze ebbe belejátszik a földrajz. de a nemzet alapja biosz és nem filosz.

a nacionalizmus koronként változik. bécsben az udvar azt mondta, hogy a magyarok a császár döntéseitől függnek. mert a császár egyben a magyar király. és megindult a magyar függetlenségi nacionalizmus. amihez csatlakoztak mindenféle nemzetiségű emberek. és volt egy szaporodási közösség. petőfi összeállt szendey júliával. bem vezette a magyar seregeket és így tovább. és ezzel egy humán populáció (szaporodási közösség) kapott politikai identitást. és az a nemzet. pontosabban ebből a politikailag legerősebb.

a világ népessége is szaporodási közösséget alkot. és egyesek azt mondják, hogy legyen egy világnemzet. de nem ez kap stabil többséget. amerikában azt mondják, hogy a szövetségi államok együttesen alkossák az amerikai nemzetet. és ez kap stabil többséget. európában nem. mert európa hagyományosan nemzeti keresztény. a zsidókeresztény vallás a nemzetek felett állt. a pápaság. csak aztán a világi uralkodók jelentős része összetűzésbe keveredett a pápával. és vagy maradt a római katolikus vallás, de a császár egyenrangú lett a pápával, vagy teremtettek, vagy felvettek valamilyen protestáns vallást. de mindhez kellett a szaporodási közösség. a populáció. és ehhez jön politikai identitás, vagy ha úgy tetszik, akkor közösségtudat. de a közösség alapja a közös ősség ugyebár. legalábbis a magyarban.

2017.05.24. 09:28:12

@Lord_Valdez:
szóval az a probléma, hogy nem definiálod, hogy mi a nemzet. legáltalánosabban egy politikai identitással rendelkező szaporodási közösség. véleményem szerint. mondhatod, hogy szerinted nem. de akkor meg kellene mondani, hogy mit értesz alatta. azt mondod, hogy a egykor a nemesség volt a nemzet alapja. rendben van. de a nemesség a nemzetségeken alapul. most nem a nemesség a nemzet. akkor mi a nemzet? tehát nincs definíciód. hanem csak az van, hogy a nemzet a te világképedben a "rossz".

és ugyanígy nincs definíciód arra, hogy mi a kapitalizmus. hanem a kapitalizmus a "jó". a kapitalizmus nem a szabad piac, hanem a szabad tőkepiac. ez itten kérem szépen egy szabad piac.
www.dehir.hu/wp-content/uploads/gallery/a-debreceni-zsibogo/zsibi2.jpg
de ez nem kapitalista piac. mert ezen nem kapitalizálódik semmi. kevés köze van a tőkepiachoz. legfeljebb annyi, hogy az eladók és a vevők többsége el vannak adósodva és nincs tőkejövedelmük, ami ezt ellensúlyozza. így számukra a tőkepiac nem a szabadaságot, hanem a szolgaságot jelenti. és ha ők kerülnek többségbe, akkor a liberális kapitalizmus a demokrácia játékszabályai szerint meginog. a kapitalizmus nem a "jó". van akinek jó, van akinek nem jó. aztán lehet mondani, hogy akinek nem jó az hülye. ezt mondják a "liberálisok". de azzal aligha nyernek választást.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.24. 10:08:30

@444:

Azt, hogy mi a nemzet, nem te mondod meg, hanem a népek.

Te azt mondod, hogy a debreceni zsibogó szabadpiac, de nem kapitalista piac. Mert ott nem kapitalizálódik semmi. De ez egy racionális érvelés: ezzel azt mondod, amit a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok: hogy a racionalizmus _a_ jó. De nem: a racionalizmus a rossz, de legalább is nem jobb, mint az irracionalizmus. Azt állítani, hogy a debreceni zsibogón nem kapitalizálódik semm egy rossz (racionális) érvelés.

Te képtelen vagy meghaladni a racionalizmus zsidó filozófusok által hirdetett szupremáciáját. Ez vélhetően az Y-haplocsoportodból adódik; a biosz tesz téged alkalmatlanná arra, hogy a magyar nemzet érdekeit szolgáljad. Téged bele kell pofozni a rendbe: úgy még van lehetőséged arra, hogy nemzetért, a közérdekért dolgozz.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.24. 10:19:10

@444:

Azt, hogy mi a kapitalizmus definíciója nem te mondod meg, hanem a népek.

Te azt modod, hogy a filozófusok nem definiálják azt, hogy mi a kapitalizmus. De te nem definiálod azt, hogy mi a definíció. Csak azt mondod, hogy a definíció "jó". De ez egy racionális érvelés: ezzel azt mondod, amit a zsidó és feltétlen zsidóbarát filozófusok: hogy a racionalizmus _a_ jó. De nem: a racionalizmus a rossz, de legalább is nem jobb, mint az irracionalizmus. Azt állítani, hogy a debreceni zsibogón nem kapitalizálódik semm egy rossz (racionális) érvelés.

Te képtelen vagy meghaladni a racionalizmus zsidó filozófusok által hirdetett szupremáciáját. Ez vélhetően az Y-haplocsoportodból adódik; a biosz tesz téged alkalmatlanná arra, hogy a magyar nemzet érdekeit szolgáljad. Téged bele kell pofozni a rendbe: úgy még van lehetőséged arra, hogy nemzetért, a közérdekért dolgozz.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.05.24. 20:45:01

@444:
Az, hogy az embereknek szaporodniuk kell, hogy létezzenek elegen ahhoz, hogy közösséget tudjanak alkotni egy trivialitás, de nem ezt teszi a nemzeteket. Ez még egy indián törzsre is igaz, a törzsi társadalmaktól azonban mi sem áll távolabb, mint nemzetekben gondolkodás.

Nem kell nekem definiálnom a nemzet szót, mert van egy könyv: A magyar nyelv értelmező szótára és az már megtette.

Már, hogyne lenne tőkepiac? Amikor a paraszt eladja a földjét, akkor mit ad el, ha nem termelőeszközt?

Én téged ismerlek valahonnan. Ezeket a gondolatokat valaki már más néven leírta egyszer...

2017.05.24. 20:53:11

@Lord_Valdez:
az indián törzsek nemzetségek voltak. nem tudtak összeállni egy államalkotó nemzetté. szemben a gyarmatosítókkal. és ezért nagyrészt eltűntek.

2017.05.25. 09:20:01

@neoteny:
az észak-amerikai indián törzsek magyar terminológiával nemzetségek voltak, akik szabadon akartak élni. és nem álltak össze nemzetté. ahogyan mondjuk a kárpát-medencében a jászok vagy a kunok se álltak össze egy nemzetté.

például azért, mert a kis- és a nagykunság területében alig függ össze. a jászság elterült a duna-tisza közén. de annak nem volt kijelölve az északi határa. persze gazdasági és kulturális értelemben fejlettek voltak. elég jó ihászok és ijászok voltak. de nem mondták meg, hogy a jász településhálózatnak hol van a határa. a területi integritás a nemeztté válásnak előfeltétele. amíg a magyarok lovas-nomád népek módjára éltek addig nem voltak nemzet. hanem vánodorltak nyugatra, amíg csak tudtak. és aztán vissza keletre.

a kárpát-medence lesz a magyarok hazája. és annak a kárpátok az északi és a keleti határa. a nyugaton az alpok. délen végül is a duna és a száva vonala lett a határ úgy, hogy a dráva-száva közét uralták a horvátok. azt is a királysághoz kapcsolták. és így volt egy tengermelléke az adrián. aztán persze sose volt a kárpát-medence egésze a magyaroké. hanem nagyjából csak a fele. néha kicsit több. és néha kevesebb. de a nemzeti identitás része az, hogy a magyarok ezt szervezik. és amelyik zsidó ezt elfogadta az a a kiegyezés után a nemzet részévé válhatott. és ez addig működött, amíg a történelmi magyarország szét nem esett.

ha soros azt mondaná, hogy a pesten a szabadság téren legyen a kárpát-medence pénzügyi-kereskedelmi központja és ő támogatja a magyar nacionalizmust, akkor a jobbikosok nem lennének antiszemiták. hanem azt mondanák, hogy a magyar zsidók is nemzet trészei. mivel velünk vannak. soros azt mondja, hogy a magyar társadalom nem elég nyitott. és erre bizonyíték például az, hogy elfogtak a határon két bangladeshit. pontosabban két embert, aki bangladeshinek mondta magát. irataik nem voltak. és azt mondták, hogy amíg nem tiszázódik a helyzetük őrizetbe veszik őket. és ezt így nem szabad. hanem a bangladeshiek szabadon vándorolhassanak. és az összes többi népcsoport. és ebből létrejön egy világnemzet. amit a világon néhány ezer emberből álló pénzhatalom igazgat. úgy, hogy nincs nemzeti jogalkotás. csak nemzetközi jog van. ami a finánctőkések számára korlátlan szabadságot biztosít. a politikai kormányzás helyébe lép a szabad tőkepiac által uralt piaci szakértelem és az alkalmas civilek hálózata. a civileket is ez a néhány ezer emberből álló pénzhatalom alkalmazza. ez a globális kapitalizmus. a fejlődés következő lépcsőfoka. és ennek érdekében kiválogat egy elitet. ennek részévé akar válni lovász, vagy barabási. mert ők úgy érzik, hogy ez út lesz járható. illetve ez fizet nekik a legjobban. orbán azt mondja, hogy a francokat lesz ez. vissza kell térni a nemzetek európájához. és bilaterális szerződésekkel kell újraszabályozni az uniót. úgy, hogy előzetesen fellállítanak egy közös haderőt. azért, hogy legalábba a külső határok védve legyenek. schäuble azt mondja, hogy inkább hagyják hogy zsarolja őket ankara. mert különben falat kellene építeni bolgár-török határra. és azon nyitni egy vagy néhány átkelőt. és ez nem lehet civilizált. miért ne lehetne?
index.hu/kulfold/eurologus/2017/05/24/muszaj_volt_megallapodni_torokorszaggal/
schäuble azt mondja, hogy nem az európai szuperállam a megoldás. mi az, hogy szuperállam? a szupranacionális megoldások a problémásak. különösen abban az esetben ha a szuperállam vezetőit a köznép nem legitimálja. hanem csak merkel, hollande és cameron kiegyeznek. a britek kiléptek. hollande megbukott. és most merkel és macron egyezkednek. de ezek már bilaterális egyezmények. a németek azt mondják, hogy nekik ez jó. mert az unióban mindenkinél erősebbek. a britek kilépése után ez a pozíció még egyértelműbbé vált. közel másféleszer akkora gazdaságuk van, mint a franciáknak. közel kétszer akkora, mint az olaszoknak. közel háromszor akkora mint a spanyoloknak. és a többiekkel szemben még nagyobb a gazdasági erőfölényük. a franciákkal kiegyeznek valahogy. a többivel ha kell, akkor elbánnak. ez a német nemzetstratégia. de ezt egy szaporodási közösség választott vezetői mondják. és a cdu megmagyarázza, hogy mindez az egyetemes politikafilozófiából következik. és nem a német nép elemi érdekéből és politikai identitásából következik. ez nem nacionalizmus, hanem ez a keresztény demokrácia, liberális demokrácia, a szociáldemokrácia és effélék.

erre orbán azt mondja, hogy rendben van. legyenek bilaterális egyezmények. ő majd benyal putyinnak. majd beint merkelnek. aztán pedig fordítva. a kárpát-medencében levő gazdaságok közül a legnagyobb a román. de a román gazdaság egy része erdélyi magyar. ha azt a magyar gazdasághoz kapcsolják, akkor meg lehet állapodni arról, hogy erdély vegyes zóna. és ez jó a németeknek. a vegyes zónában kell valaki, aki rendet tart. a németek lesznek azok. és kell, akkor belepofozzák a parasztot a rendbe. abba, amit előzetesen maga választott.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.25. 09:35:26

@444:

"az észak-amerikai indián törzsek magyar terminológiával nemzetségek voltak"

És?

en.wikipedia.org/wiki/Pre-Columbian_era

2017.05.25. 10:07:01

@neoteny:
a maják mint tudjuk magyarok voltak. maják, magyák, magyarok. persze, ki tudja.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.25. 10:11:32

@444:

"a maják mint tudjuk magyarok voltak."

Ezért voltak a maják egy nemzet.

2017.05.25. 10:15:15

@neoteny:
amerika népességet nagyrészt natív amerikai törzsek adták. és ehhez jöttek bevándorlók. akik nagyrészt indoeurópaiak voltak. és az észak- és nyugat európai kultúrát vitték be. és kevesebb számban dél-kelet ázsiaiak is érkeztek. valamint ugye a fehérek behurcolták a feketéket. az indiánok a gyarmatosítókkal szemben nem tudtak összeállni egy nemzetté. és a gyarmatosító kultúrát hidető "liberálisok" azt mondják, hogy senki se álljon össze. mert csak így győzhet a nyugat. de ki akarja, hogy magyarországon győzzön a nyugat? az idegenek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.25. 10:23:04

@444:

"amerika népességet nagyrészt natív amerikai törzsek adták."

Nagyrészt? És kisrészt kik adták?

en.wikipedia.org/wiki/Pre-Columbian_era

2017.05.25. 10:31:21

@neoteny:
na jó, a majákat leszámítva. mert ők magyarok voltak. viccet félre téve. a maják valószínűleg natív amerikaiak voltak. persze keveredhettek közéjük őseurázsiai magyarokkal rokon népek, akik átmentek bering szoroson.

ők maják.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b7/Nebaj.JPG
nagyon kicsit olyan népviseletük van, mint a magyaroknak. persze csak nagyon kicsit. de ha valakinek ez a hóbortja, akkor miért ne kereshetne a maya-magyar kapcsolatot. elvben ez lenne a liberalizmus. de nem az. hanem az, hogy aki azt mondja, hogy a magyaroknak esetleg volt köze a mayákhoz az fasiszta.

a sioux indiánok többségében indoeurópaiak voltak. az apacsok nem. és ezek nem álltak össze egy nemzetté a gyarmatosítókkal szemben.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.25. 10:35:25

@444:

"a maják valószínűleg natív amerikaiak voltak."

De lehet, hogy a Szíriuszról származtak. Persze attól még egy nemzet voltak: már a Szíriuszon is szaporodási közösséget (populációt) alkottak. Mint a magyarok is: csak egy másikat.
süti beállítások módosítása