1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.05.13. 12:10 HaFr

Mit is értünk jobboldal alatt? Összehasonlítás a Fidesszel

Először fogadjuk el, hogy a jobboldaliság jelentését nem a filozófia és a politikatudomány döntik el, hanem a politikai beszédmód: ahol a politikai beszédmódot a Fidesz uralja, és ő jobboldalinak mondja magát, ott a Fidesz (is) jobboldali. De vannak más felfogásai is a jobboldalnak, a Polgári Konzervatív Párté (PKP) például teljesen más, és azt szeretnénk bebizonyítani, hogy ez jobban szolgálja a nemzet, a családok és magyar polgárok érdekeit.

Nézetünk szerint a fideszes jobboldaliság 1998 és 2002 között alapvetően termékeny volt, és ekkor nyugodtan lehetett a pártot magyar polgári pártnak nevezni, ahogy a bővebb elnevezésében is állt (Fidesz-MPP). Azóta azonban okkal kopott le a nevéből a második betűszó. Mit látunk a változás eredményeként?

Az első Orbán-kormány időszakára jutó átlagosan 4%-os GDP-növekedésével szemben a második és harmadik Orbán-kormány produktuma alig éri el a 2%-ot, és ezt is csak úgy, hogy az EU-ból átlagosan évente majd' ezermilliárd forint (azaz a GDP kb. 3%-a) érkezik, illetve magyarok százezrei utalják haza keresményük egy részét (ez is hasonló nagyságrend). Röviden, ha ezek a pénzek nem volnának, és semmi más nem változott volna, akkor a gazdaságunk folyamatosan és gyorsan csökkenne! Az A legkevesebb, hogy Orbán közben folyamatosan brüsszelezik, miközben "Brüsszel" nélkül nemcsak Európa akár legszegényebb országa is lehetnénk, de mivel működő tőke se jött volna ide, a legszegényebb ország pozíciója garantált lenne számunkra. Ez azt jelentené, hogy a nyugdíjak a mai felét se tennék ki, az egészségügyi rendszer a mai gyenge színvonalon sem tudná ellátni a feladatát, nem épültek volna utak, nem szépültek volna meg a belvárosok, nem utazhatnának külföldre munkát vállalni a magyarok, amiből aztán eltartják a családjaikat -- mérhetetlen szegénység uralkodna. A munkanélküliség akár 30%-os lenne, ami nem túlzás.

Márpedig az Orbán-kormány azon az alapon vívja a választási harcát, hogy folyamatosan az EU ellen hangolja a magyarokat, amit nemzeti politikának nevez. A PKP szerint azonban ez nem nemzeti politika, hanem éppenséggel a nemzet veszélyeztetése. Az Orbán-kormány nem nemzeti kormány a "nemzeti" értéktartalmának ismeretében.

Aztán egy másik tétel a korrupció, amitől aligha lehetne egy kormányt polgárinak és nemzetinek nevezni. Tetszik vagy nem, a www.atlatszo.hu és a www.k-monitor.hu pontosan követi az Orbán-kormány korrupciós történetét (ahogy követték a megelőző kormányokét is), és világosan látszik ebből, hogy a legnagyobb nyertese a hazai közbeszerzéseknek Orbán Viktor környezete. Nem e sorok írójáé, és nem az olvasóé. Hanem a miniszterelnöké. Ennek a korrupciónak az ára többek között a GDP-romlás, ahogy azt az olvasó feljebb látja. Nagyon jelentős összegek tűnnek el a magyar gazdaságból vagy hasznosulnak nagyon alacsony hatékonysággal. Polgári és nemzeti így ez a kormányzás? Természetesen nem. Gazdagodik az ország a miniszterelnök köré kiszervezett pénzből? Nézzünk rá a fenti ábrára megint. Vagy nézzük meg, ahogy elénk kerültek a régiós országok az utóbbi tíz évben -- ez az összehasonlítás mindent elmond.

Közben a PKP egy platformon áll a Fidesszel a migráció megállításában, a családtámogatásban, az egyházak jelentőségének elismerésében, a kultúránk, a hagyományaink és a politikai jobboldal múltjának ápolásában, a baloldali káosz elutasításában, sorolhatnánk. De félünk tőle, hogy a Fidesz terméketlen kormányzása előbb-utóbb felemészti ezeknek a céloknak a sikeres képviseletét is.

A PKP és a Fidesz jobboldalisága, nemzeti és polgári volta között tehát gyökeres a különbség. A mi pártunk nemzeti érdekű (a korrupció ellen, a kiegyensúlyozott és hatékony EU-ért, a polgárok adóinak pontos elszámolásával, a polgári kultúra európai mércéjével kormányozna), a Fidesz ellenben nemzetellenesen, a polgárság adóit elsíbolva, a nemzet felemelkedését gátolva, a kormányzati kultúrát a mélybe lökve működik. A PKP szerint a jobboldalnak meg kell újulnia ahhoz, hogy valóban -- ne csak szavakban és a propaganda szintjén -- polgári és nemzeti lehessen. Ennek első lépése a Fidesz visszaszorítása, illetve rászorítása arra, hogy visszatérjen legalább az első Orbán-kormány színvonalához, adott esetben azon is javítva. Ehhez egy erős, a Fidesznek versenyt támasztó jobboldali pártot kell létrehoznunk, amely bírja a Fidesz-szavazók jelentős részének szimpátiáját is, sőt elég sokan rá szavaznának, hogy garantálva láthassák az ország és a jobboldal jövőjét. Ez a párt lesz a PKP.

Szívesen vesszük a segítséget bármilyen aktivitás formájában vagy adományként a Polgári Konzervatív Párt 10918001-00000074-87840006 Unicreditnél vezetett számlájára.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr712502455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNDL 2017.05.13. 14:41:09

„egy platformon áll a Fidesszel a migráció megállításában, a családtámogatásban, az egyházak jelentőségének elismerésében, a kultúránk, a hagyományaink és a politikai jobboldal múltjának ápolásában”

Remélem ezt is valójában, tehát ténylegesen, nem csak úgy fideszes módra kizárólag szavakban... :)

A „migráció” megállítása: most a kifele- vagy befele áramló vándorlásról van szó? Mert kifele mennek a jól- és jobban képzett aktív fiatalok, befelé pedig nagyobb számban csak a határon túli területeken élő magyarok jönnek. Természetesen egyik sem jó, de bár a Fidesz retorikájában hangsúlyos a „migránskérdés”, alapjába véve jókora tömény bullshit amit ennek kapcsán mondanak... főleg amit tesznek, lásd a 200+ milliárdos (vagy ki tudja mennyi) kerítés helyett ha a rendvédelemre vertek volna el ekkora összeget, akkor ma Magyarországnak lenne a legmodernebb rendvédelmi és határőrizeti szerve a régióban, de akár még a Nyugati is csodájára járna (mondjuk 9 milliós lakosság 200+ milliárd rendvédelemre... csak tippelek de ez jó arány lenne:)

A „családtámogatás”: azt én személy szerint valahogy nem tudom családtámogatásként elfogadni, hogy olyanokat támogatnak egyébként ebből a szempontból iszonyatosan nagy összegekkel (a középkorba adóztatott lakosság és vállalkozások kárára), akik nem hogy több, de egyetlen gyermeket sem tudnának eltartani, taníttatni és felnevelni legkevesebb 18-20 éven át a saját keresetükből, anyagi lehetőségeikből. A népességfogyás probléma megoldásának nem az a módja, hogy per fő osztjuk a segélyt a családoknak, itt ezen a ponton azért elég nyilvánvalóan a minőség kárára megy a mennyiség támogatása... ugye a „gyerekgyár” amiről beszélünk, ami tökéletesen nem a középosztály jellemzője kéne hogy legyen. Nem is az egyébként. A családtámogatás az ne az „alapvető megélhetés biztosítása” (sem) legyen, hanem egyfajta elismerés, egyfajta plusz a társadalom részéről azok felé, akik felnevelik és kitaníttatják a következő generációkat, sok remek, dolgos magyar emberrel gazdagítva az országot. Ez legyen inkább elismerés a munkáért, az áldozatért, mintsem segély.

Az „egyházak jelentősége”: ez szerintem nem azt jelenti, hogy lopott közpénzeket csatornázunk nekünk kedves korrupt egyházi szervezeteknek, akik majd ezért cserébe alátámasztják politikai agendánkat, még akkor is ha konkrétan uszításról és idegenellenes gyűlöletkeltésről van szó ami pont ellentéte mondjuk a „mai” keresztény értékeknek. Az egyházak fontos szerepet kéne hogy játsszanak a társadalmunkban, ezért fontos lenne ha az egyházügyi törvényeket is ennek tükrében módosítanák. Például nem, nem a parlament dönt arról kinek lehet államilag támogatott egyháza és kinek nem, hanem tiszta, átlátható, európai szabályozás szerint kell ezt átültetni a törvényekbe, és a kétségek eloszlatását a független bíróság végezze. És az állami támogatások működjenek úgy mint bármelyik más társadalmi szervezet esetén (már ugye szerencsésebb körülmények közt nem úgy mint ma): feladatot, projektet lehet támogatni, nem pedig pofára hogy ez jó elvtárs ez meg nem jó. Ja, és lusztráció meg állambiztonsági múlt: könyörgöm, vágjuk már ki az egykori elvtársakat, nem csak a közéletből, de minden közhasznú civil meg egyházi szervezet berkeiből is végre...

A „kultúránk, hagyományaink és a politikai jobboldal”: ez számomra nagyjából a kiegyezést és a dualizmus korát Magyarországon, valamint a konzervatív-kereszténydemokráciát, és a polgári liberális társadalmi berendezkedést, az EU és elődjei alapításainak korát Európában jelenti, erre az időszakra lehet azt mondani, hogy nagyjából vállalható, mind értékek, mind erkölcs és tisztesség szempontjából is... mármint ahhoz képest, ami ezek előtt-ezek után volt. Elég legyen abból hogy a magyarországi „jobboldalhoz” ez a kopasz/szkinhed, Nagy Magyarország meg apostoli kettős kereszt, Árpád-sáv meg horthysta/szálasista/hitlerista nosztalgia köthető. Ez nem a jobboldal, ezt baromi gyorsan el kellene felejteni... engem nem érdekel ha van egy maroknyi szubkultúrája ennek a rémisztő ideológiának, de amint megtörténik egy karlendítés, amint feltűnik egy tetovált horogkereszt, azonnal oszlatni, könnygáz és gumilövedék, majd mindegyiket évtizedekre bevarrni. :)

Tehát az hogy a „jobboldalnak meg kell újulnia”... hát nem tudom. Azért elég világos hogy ezen ami most meg évtizedek óta van azon nincs mit megújítani. Inkább _meghonosítani_ kéne a jobboldalt Magyarországon. :) Végre valahára...

2017.05.13. 15:45:23

látom még mindig megy a vallásvita.

2017.05.13. 15:45:56

@GNDL:
embernek nem lehet egyháza. csak istennek. te szerencsétlen barom.

2017.05.13. 15:53:23

@GNDL:
a monarchia címere.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Austria-Hungaria_transparency.png
keresd meg a kettős keresztet. meg van?
ez litvánia címere.
en.wikipedia.org/wiki/File:Coat_of_arms_of_Lithuania.svg
szlovákiát már nem is említem.

GNDL 2017.05.13. 15:55:22

@444: Oké, de a középkor óta azért elég nagyot fordult a világ... valljuk meg őszintén. :) Ma már társadalmi szervezetek ezek... és illene nekik is és az államnak is ennek tükrében hozzáállnia a kérdéshez.

GNDL 2017.05.13. 15:58:01

@444: Ha már itt tartunk akkor én jobboldaliként a Kossuth címert tartanám elfogadhatónak, ráadásul kiskölyköknek lerajzolni is könnyebb. :) De fentebb nem feltétlenül erre gondoltam, hanem arra, hogy nem attól leszel te jobboldali, ha egész nap címeres zászlót lengetsz vagy még a pöcsödre is kettős keresztes motívumokat tetováltatsz... ez inkább fétis mint valamiféle érték.

2017.05.13. 16:18:03

@GNDL: Mondjuk egyébként vicces, hogy olyan országok, mint Hollandia, Svédország, Dánia, Norvégia, Spanyolország, Belgium a királyaikat beépítették a parlamentáris rendszerükbe, mégsem jut eszébe senkinek olyan árukapcsolás ott, mint ami nálunk szokott lenni a Szentkoronával kapcsolatban.

2017.05.13. 16:30:21

@GNDL:
egy klasszikus konzervatív párt elvben azt mondja, hogy olyan nagyot nem fordult. értem persze, hogy a pkp neokonzervatív akar lenni. csak annak olyan nem nagyon nincsenek szavazóik. leszámítva a neoliberálisokat és néhány neoszocit.

csak nekem erős a gyanúm, hogy ez a kisebbségi hegemónia kísérlet hozza felszínre a neonácikat. ez magát filoszemitának nevező istentelen társaság egyetlen dolgot ért el az elmúlt száz évben. (túl azon, hogy szétverte térséget. az ortodox kommunizmussal és az ortodox liberalizmussal családok nagyobb részét egyszer vagy többször nyomorba taszította). az egyetlen elért eredmény az, hogy lakosság jelentős része vallástalan. ami globális kapitalizmus idején nem olyan nagy probléma feltéve, hogy egy ország nettó tőkeexportőr. mert olyankor áramlik be a pénz a gyarmatokról. és a tőkejövedelmek egy részét szét lehet osztani a társadalom alsóbb szintjein. de ha ez nincs, akkor jönnek a neonácik. vagy legalábbis erősödik az igény. ez a "nyugatos" neolib, neokon, neoszoci politika "keleti" következménye. nyugaton a középosztály lecsúszása relatív. keleten abszolút.

és például ez lesz a népek vallása.
www.youtube.com/watch?v=t3WchDHfZf8
ebben te pestről a fasisztákat látod. én meg debrecenben a patriotizmus és lokálpatrizmust próbálom észre venni. azért, mert kettőnk közül én sokkal liberálisabb vagyok mint te. ez ez neked nem tetszik. mert túl sok a "kopasz". rendben van. de ez nagyjából olyan érvelés, amit sanyi kútfúró haverom mond. nem kell a momentum, mert túl sok "rasztás". értem persze, hogy momentán ez a fajta irracionalizmus uralja a közéletet.

2017.05.13. 16:44:39

@GNDL:
oké, de ez innentől kezdve egy irracionális vallásvita. te kossuth címert akarsz. rendben van. de abban is van kettős kereszt. azért, mert a magyar társadalom hagyományosan patriarchális. ezért a nyugati kereszténységet a keleties jelképekkel kombinálja. és ettől válik az ország kelet-közép európaivá. és nyilván valahogy így jelenik meg a litván és a szlovák állami jelképek között is.

GNDL 2017.05.13. 16:45:58

@444: „egy klasszikus konzervatív párt elvben azt mondja, hogy olyan nagyot nem fordult”

Hát én speciel az európai és nyugati kultúrkörben nem ismerek ilyesféle „klasszikus” konzervatív ideológiát. A Közel-Keleten már talán több is van... :D

„csak annak olyan nem nagyon nincsenek szavazóik”

Magyarországon gyakorlatilag csak a prosztószocializmusnak van jelentősebb támogatottsága (Fidesz-KDNP-MSZP-DK), mellettük még legfeljebb „hagyományosan” a hungarista/nemzetiszocialista baromságoknak (Jobbik)... de azt hiszem ennyi... :)

2017.05.13. 17:19:59

@GNDL:
rövid úton eljutottunk odáig, hogy a magyarok fasiszták. és vannak a jók: a momentum, az együtt, a pm, az lmp, a moma, momo és effelék. csak ezeknek összesen nincs 10% támogatottságuk.

mert ugye a momentumot 4%-on mérték. oké. de május 2-án mérték. a május 1-jei tüntetés után. és závecz úr az index megbízásából mérte. felőlem jöjjön a momentum. csak tartok tőle, akkor fekete győr andrásnak pajzsfallal kell a parlamentből kijönnie. mert ha valamilyen úton-módon hatalomhoz jutna, akkor kövekkel hajigálnák. és a parlamenti bizottsági ülésen ugyebár nem soros, hanem orbán "civiljei" és vona árván maradt "gárdistái" tünetnének. szóval előztesen nem árt a székeket, asztalokat lecsavarozni.

2017.05.13. 17:35:14

@HaFr:
a konzervatívok dolga nem az, hogy politikai pártokat alapítsanak, hanem az, hogy vallást teremtsenek. hitközségi elöljárókat adják és a parlamenti felsőházat képviselőkkel megtöltsék.

GNDL 2017.05.13. 17:59:14

@444: „rövid úton eljutottunk odáig, hogy a magyarok fasiszták”

Legfeljebb te jutottál el ide, ez valamiféle frusztráció lehet nálad... otthon minden oké! :)

„csak ezeknek összesen nincs 10% támogatottságuk”

Na ezt viszont említettem fentebb: Magyarországon csak a prosztószocializmusnak van támogatottsága és ennek a hungarista nosztalgiának... a többiek a pártot nem választók/bizonytalanok és egyebek. Nehéz lesz itt jobboldali ideológiákkal operálni, de azt hiszem már ezen a felületen is említettem, hogy lehet a bizonytalanok/közömbösek nagy számára magyarázat az, hogy jelenleg (és egyébként évtizedek óta) nincs jobboldal Magyarországon. Ki kéne egyszer próbálni, hátha népszerű... :)

GNDL 2017.05.13. 17:59:58

@GNDL: „otthon minden oké”

Ja, ez egyébként kérdés volt: otthon minden oké? :)

2017.05.13. 21:04:42

@GNDL:
azt írod, hogy magyarországon "csak a prosztószocializmusnak és a hungarista nosztalgiának van támogatottsága". ez a szokásos neolib/neokon érvrendszer. aki nincs velünk az náci. na most az a vicc, hogy az összes ortodox kommunista a "demokratikus" ellenzék oldalán áll. és ebből áll össze ez az antifasiszta politbüró. de ennek támogatói nagyrészt kisnyugdíjasok.

a szomszéd irmuska gyurcsányista. hozott a kis lábasban töltött káposztát. mert ő egy parasztasszony és úgy szokta, hogy hétvégenként a szomszédba visz egy kis kóstolót. és hozza a lábasban a káposztát. fedelén rajta van. maximált fogyasztói ár 7 forint 90 fillér. és elmagyarázza, hogy az milyen jó volt, mert kiszámíthatóság volt. te mondhatod azt, hogy de hiszen piac nem így működik. a lábas ára ne munkaérték elmélet szerint legyen beárazva. és ennek megfelelően ne 7 euró és 90 cent legyen, hanem a kereslet és a kínálat törvényei szerint árazza be a piac valahol 5 és 10 euró között. rendben van. csakhogy irmuska nem így képzeli el a világot. hanem úgy, hogy legyen 7.90. na most te erre mondhatod, hogy az úgy nem működik. de hiszen hosszú ideig így működött. és irmuskának viszonylagos jólétet teremtett. ezzel együtt irmuska nem ortodox kommunista. de nem ortodox liberális.

hanem tulajdonképpen polgári konzervatív és egy kicsit agrárszocialista. mert irmuskának ez bonyhádi az újabb készlete. a régi bécsújhelyi. és azt még sesztinánál vette a vasudvarban. tudja a jenő bácsi és a margit néni ereit felvágta a szakácsnő a háborúban. (ti. a szovjet megszállás után így lettek öngyilkosok.) tudja a sesztina jenő a horthy miklós iskolatársa volt kollégiumban. magyarázza irmuska. ő lényegében polgári konzervatív. csak ez mégse egészen az, amit béndek péter kioskodott. mert abba nem fér bele a kádárista kispolgári vasedény (ahogyan te nevezed a "prosztószocializmus"). és a sesztina féle kapitalista vaskereskedés se. mert az ugye "horthyfasiszta" (ahogyan te nevezed hungarista nosztalgia). csakhogy ezek az emberek ezt nem így élik meg. irmsuka sírt, amikor elvitték a zsidókat. mert ő gyerekként fischeréknél költötte el a zsebpénzét. de a szegény jenő bácsi és margit néni ereit a szakácsnővel vágatták fel a nagyerdei villában. az miféle dolog volt. szóval ő megélte mindkét borzalmat. és mindkét lábas készlete ott van a háztartásban. és főzi a töltött káposztát. és hozza a kóstolót. mert az anyja, a nagyanyja, a dédanyja is ezt csinálta az uradalomban. és a kis menyét andikát is erre tanítja. ez a polgári konzervativizmus. a klasszikus.

GNDL 2017.05.13. 22:47:22

@444: „ez a szokásos neolib/neokon érvrendszer”

Nézd meg a támogatottsági adatokat, illetve nézd meg a választások eredményét két évtizedre visszamenőleg. Ezek sajna a tények... Magyarországon nem lehet jobboldali programmal választást nyerni, csak kádárista lófasszal: majd lesz segély, majd lesz támogatás, majd lesz 13-14. havi nyugdíj, majd lesz osztogatás meg ingyen ez-meg-az... csak szavazz ránk, elvtárs. :)

„aki nincs velünk az náci”

Ilyet nem mondtam, én személy szerint pont a „kiegyezést” szorgalmaznám az ilyen-olyan oldalak közt. Olyan választási rendszerre lenne szükség például, amely valós támogatottsági, valós szavazati arányokon nyugvó mandátumelosztással jár, és a parlamentbe került politikai szervezetek igen is dolgozzanak együtt, vitázzanak, érveljenek, és jussanak konszenzusra.

Nem, az hogy „nyakonbaszlak” meg hogy „nem én szoktam mások szoknyája mögé bújni” az nem vita...

„szomszéd irmuska gyurcsányista”

Innentől leszarom...

2017.05.14. 00:36:24

@GNDL:
lényegében azt mondjátok, hogy a késő kádári "kommunista" kispolgári, a korai horthy "fasiszta" nagypolgári hagyományokat félre kellene dobni. tehát mondjuk irmuska dobja ki a bonyhádi szocialista lábast. aminek a fedelén a zománcba bele van égetve a maximált fogyasztói ára. rendben van, de ez a kispolgári hagyomány. és ki kellene dobnia a bécsújhelyi készletet is. mert az horthy fasiszta nagypolgári hagyományhoz kötődik. és ha irmuska nem, akkor majd a fia zolika, vagy andika a nyugati középosztályhoz fog tartozni úgy, hogy például ha most összegyűjtik matricákat valamelyik hipermarketben (azt hiszem, hogy a spar és az interspar üzleteiben), akkor jelentős árengedménnyel vehetnek jamie oliver parti grill készletet.

sanyi a kútfúró haverom már csatlakozott a nyugati középosztályhoz. szerzett egy ilyen "dzsémiolivérest" a román cigányoktól. mert ők már jó előre ellopták a raktárból. azt amit nem tudom mikortól lehet majd bebeváltani. persze ez nyilván valamilyen kínai áru. lehet gordon ramsey készlete. vagy schobert norbié, vagy sváby andrás vagy "beja" asszony ajánlásával. amit kitalálnak marketingesek.

és ehhez képest irmuska tudja, hogy hol volt a sesztina féle vasudvar. én is tudom. pedig nem éltem a háború idején. egy átlagos debreceni tudja, hogy hol árult sesztina. vagy mit tudom én hol volt a régi tiszti kaszinó. ezt lehet tudni. és ezeket hosszasan lehetne sorolni. ebben áll a polgári konzervatizmus. nem a jamie oliver parti grill készletben. aminek egy részét a román cigányok már elloptak az interspar raktárból. és sanyi már árulja a kocsmában. még nagyobb engedménnyel. ez nem polgári, de nem is konzervatív. legalábbis európában nem az. amerikában meg de.

2017.05.14. 01:35:42

@GNDL:
vagy mondjuk vegyünk egy nagyon aktuális példát. eurovíziós dalfesztivál. sanyi a kútfúró haverom szerint minden ilyen versenyben a köcsög cigányok győznek. ezt ő a való világ szériáinak tendenciáiból okoskodta ki. konkrétan vezette egy kockásfüzetben, hogy a cigányok és a homoszexuálisok száma ezekben a vetélkedőkben hogyan növekedett.

na most erre polgári neveltetéssel azt kell mondani, hogy ez ilyet nem lehet. dzsamala átadja a díjat szalvadornak. ezek szerint nem nyert pápai joci. sanyi előre elmagyarázta, hogy egy ilyen dalversenybe nem köcsögöt kell vinni. az autentikus cigány kultúrát meg kell haladni azzal. hogy köcsögnek kell lenni. a férfinak legyen kappan hangja sejpítsen egy kicsit. és a legújabb divat szerint hordjon kotyot. és tényleg. a nő legyen kancsal és nagyorrú. és tényleg. dzsamala is kancsal és nagyorrú. a kappanhangú kontyos fiatalember melletti hölgy is kancsal és nagyorrú. amiről nem tehet persze. nem akarom megbántani. csak ez most egy kulturális "trend". a férfi minden elemében nélkülözze a férfiasságot, a nő a nőiséget. mert ez a modernitás. és nem cél, hogy legyen francia, brit, északi, mediterrán kultúra. hanem ezeket össze-vissza kavarják. és mindenki azt mondja, hogy milyen csodálatos. amerikanizmust próbálják meg európára ráhúzni. és ez láthatóan nem működik.

egyelőre senkinek nincs alternatívája. mert az, hogy minden nemzet zárkózzon be valószínűleg nem működik. kisebb föderációkra osztás nincs napirenden. kényszerbetelepítés aligha lesz megoldás. szóval van egy nagy kérdőjel. amire egyelőre nincs válasz. és addig a közéletben az irracionalitás, a kultúrában a szürrealitás, a gazdaságban túlzott komplexitás lesz az uralkodó. a világ informatikai rendszereit megtámadja a "zsarolóvírus". mert ugye folyamatosan toldozni-foldozni kell a windows forráskódot. de nem a microsoft működik így, hanem az összes nagyvállalat.

megunom 2017.05.14. 06:42:45

@444: De pont most köszöntél el unionista! Ezen a blogon ez ragadós, azt hiszem.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.14. 08:43:35

@HaFr:

Mert rájött hogy ő valójában egy 2*2*3*37 akit korábban az unionista nickbe szorított a neolib/neokon véleménydiktatúra.

2017.05.14. 10:31:59

@megunom:
sajnos nem tudtam megállni. irmuska töltött káposztával a bonyhádi kislábasban sesztináék nagyerdei horror sztorijával kombinálva összefoglalta a 20. századi magyar történelmet. és az egy dilemma, hogy ezt felejtsük el, vagy ne felejtsük. és mondjuk azt, hogy irmuska polgári konzervatív. csak ez nem a nyugati középosztály polgári konzervativizmusa, hanem a kádári kispolgári és a horthy nagypolgári tradícióinak elegye.

a "loki" szurkolók bojkottálják a nemzeti bajnokságot. de egy meccsre kimentek szurkolni. és ordítják, hogy "civisváros". ez polgári konzervativizmus? szerintem igen. csak hiányzik hozzá a waggonfabrik. mert az le lett rombolva. a semmiből nem nagyon lehet hyperloop. építsünk kisvasutat az erdőspusztába és erdélybe. csak ilyenkor az összes libsi veri a seggét, hogy ez restauráció és unortodox nemzeti keresztény revízió. és?

tehát az a probléma, hogy a magyar társadalom többsége az ortodox liberális zsidóság által diktált útról le kíván térni. és pofán verné sorost. és társait. de ez egy vallásháború. ami a zsidóság körében is zajlik. nyugat (amerikai demokraták) vs. kelet (izrael). a törököknél is zajlik.

van egy ismerősöm, aki rendszerváltás után "töröközött". a "töröközés" azt jelentette, hogy túrista buszokkal behozták az olcsó ruhát isztambulból. és a balkánon lefizették a vámost. egyszer szétszedték őket a határon. a németek leszóltak. ne hordják be az adidas cipőket. csak a kínai "adidos" jöhetett. és az kiszorította a hamisított török adidas-t. ami kelendő volt a kispiacon és a zsidóbogóban. mert megvették a népek a gyereknek. turista buszokon kiutaztak a magyarok. a nagytáskát telepakolták bizáncban. lefizették a vámosokat a balkánon. csak közbe szóltak a németek. és erre mondja azt sanyi, hogy tisza cipő kell ide. csak legyen "predátoros". és ebből kell polgári konzervativizmust fabrikálni. ehhez közép európai szövetségi állami egyetem kellene elsősorban. és nem amerikanizált ceu. mert az utóbbi csak egy nagyon szűk körnek nyújtja a polgárosodás lehetőségét.

a "törököző" ismerősöm azt mondja, hogy isztambul legyen európa. ankara anatólia. és a kebab árus azt mondja, hogy addig jó amíg angela merkelt választják kancellárnak, vagy az ostoba szociáldemokratákat és a többiek még azoknál is ostobábbak. mert ők új ruméliát akarnak. rumlit. és ha a magyarok egy kicsit kiszorítanák a nyugatot, akkor valami kortecs hozna be olcsó félkész árut. és arra lehetne alapozni a magyar ruhaipar. és így lehetne félállami styl. a (szocialista jellegű) háziipari szövetkezetekből és a (félfeudális) székely fonóból a volk.

ez polgári konzervatív? nyugat-európai nézőpontból nem. észak-amerikai nézőpontból nagyon nem. csak tud-e valaki ennél jobbat mondani.

hosszasan lehetne ezt sorolni.

Geo_ 2017.05.14. 10:59:29

Közben a PKP egy platformon áll a Fidesszel .... az egyházak jelentőségének elismerésében

Épp ezen az alapon nem lehet fellépni az iszlám fundamentalizmus ellen - illetve akkor nagyon hiányzik egy "ateista egyház"...

2017.05.14. 11:31:33

@Geo_:
a magyar lakosság jelentős része nem ateista, hanem vallástalan. a közélet kulturálatlansága alapvetően ebből fakad. de ennek része az is, amit a "libsik" művelnek. semmivel sem jobb annál, mint a "nácik" csinálnak. egyikből következik a másik.

a real madrid egy tradicióiban nemzeti keresztény királyi kasztíliai futball klub. a címerről leveszik a keresztet. az arab befektetők miatt. a pénz lett az istenük. a spanyol munkanélküliség 17,6%. ez a hétéves mélypont (!). régen nem volt ilyen kevés (!) spanyol munkanélküli. ha jól mennek a dolgok, akkor már nem minden ötödik, hanem csak minden minden hatodik munkaképes ember lesz munkanélküli. és a pályakezdő fiatalok fele. egy ideig el lehet a spanyolokat halmozni szociális és polgári radikális ígéretekkel. és abból lehet az új franco tábornok.

mi az, ami ebben képes meggátolni a kontinenst. a nemzeti keresztény tradíciók. és gazdaságilag is ez segíti. az, hogy a széttöredezett piacok újra összeállnak. az európai nemzeti keresztény szabad kikötők kereskednek a mediterránon az iszlám városállamokkal és a zsidókkal. csak ez nem ortodox liberális szabad kereskedelmet jelent. ez nem amerikanizmus. hanem tradicionális európaiság. ha úgy tetszik, akkor polgári konzervativizmus.

2017.05.14. 13:18:41

@Geo_:
tehát ugye világos. az arab és ki tudja milyen befektetők annyi pénzt mosnak tisztára a real kasszájában, hogy ennek következtében a játékosok és a játékosügynökök százcsillió dollárt vagy eurót keresnek. a spanyol fiatalok fele részben munkanélküliek.

miért fektessen be valaki a spanyol reálgazdaságba ha befekethet a reálba. vagy akármilyen pénzmosodába. az amerikai zsidók "liberális" pénzügyi-kereskedelmi kultúrájára, a szaudi arabok pénzére és a kínaiak iparára épül fel. egy tipikus globális projekt. a spanyol munkanélküli fiatal nézi az el classico-t a samsung tévén. és majd versenyképes lesz ha megválasztja a szociáldemokratákat. vagy ha az nem jön be, akkor valamilyen nagykoalíciót. és ha az sem, akkor az új franco tábornok felkészül. ez már nem régi idők focija. csabagyöngye minarik edével a mosodással.

a román cigány ismerősöm, aki árulja a jamie oliver parti grill készletet. azt, amit spar és interspar matricákkal lehet beváltanni valamikor a jövő hónapban. azt ő még nagyobb kedvezménnyel értékesíti. ez a román a cigány azt mondja, hogy tartományi válogatottaknak kellene versenyezni a magyar bajnokságban.

a debrecen a tiszántúli magyar-cigány válogatott lenne. a nagyváradi ac pedig egy partiumi magyar-román-cigány. a diósgyőr egy hegyaljai magyar-cigány. ő a magyar és a román nacionalizmust egyaránt támogatja. azért, mert ebben az esetben a szórvány cigányságból jönne létre a közvetítő nép. és a cél az ortodox liberalizmus és a globális kapitalizmus szétverése. a multik kifosztása legalizált eszközökkel és esetenként illegális módszerekkel.

na most ez nem polgári konzervativizmus. kérdés, hogy van-e alternatívája. mert ha nincs, akkor ezt kellene polgári konzervatív mederbe terelni. legalábbis észak és kelet-magyarországon. ebben kulcs fontossága lehet az önállósodó görög katolikus egyháznak. bizánc könnyen kiszoríthatja rómát a tisza medencében.

errefelé néhány hete adták át a metropólia új központját. a görög katolikus egyház megkapta a régi kis-debrecen szállodát. ők lehetnek az egyik legnagyobb ifjúsági szálláshely szolgáltató. világias módon gondolkodnak.
hd.gorogkatolikus.hu/hirek_images/hirek_330_1.jpg
ez polgári konzervatív? amerikai demokrata szempontból nyilván nem. és nyugat-európai szempontból se igazán feltéve, hogy a nyugat jelenét tekintjük mintának.

ez polgári konzervatívnak számít magyarországon? szerintem igen. mondjuk ez a "byzantino hungarica" egy elég jól felépített projekt. kevesebb pénzt termel, mint a real. de szavaztban elég jól teljeseít. láthatod a görög katolikus egyházközségi bál a helyi polgármester és a védelmi miniszter védnökségévél. az tábori lelkészi szolgálat mellé megszerezték a helyi egészségügyi szakközépiskolát. azért, hogy a légiók mellett képesek legyenek missziókat indítani. támogatja a kisváradi görög katolikus fejlesztési miniszter.

és ezzel szemben szerveződik a goa parti az oktogonon. istentelen fiatalokból az "ateista egyház" szemben a nemzeti keresztény felekezetekkel. ez egy modern kori vallásháború.

2017.05.14. 13:20:32

@neoteny:
ha fejben bontottad prímtényezőkre, akkor gratulálok.

biohouse 2017.05.14. 17:24:37

"Közben a PKP egy platformon áll a Fidesszel a migráció megállításában, a családtámogatásban, az egyházak jelentőségének elismerésében, a kultúránk, a hagyományaink és a politikai jobboldal múltjának ápolásában,"

Jó lenne, ha a PKP nem ragadna benn a jobboldaliság kizárólag nemzeti alapú meghatározásánál.

Ahogy szajkózom, a Fideszt a kereszténység értékeivel lehetne (hm megelőzni?) versenyeztetni.
Számomra persze maga a kapitalizmus is maga a jobboldaliság, és így a liberalizmus is.
Az, hogy tolom a miliárdokat az egyházaknak, csak arra jó, hogy korrumpáljam őket. Éppen, hogy az eszmeiség erősödjön, kevesebb lovetta kellene oda, aztán majd a hívők összeteszik azt, ami a puritán vallásgyakorláshoz szükséges. Az persze világos, hogy egy templom nem düledezhet. De egy kórház, egy iskola, egy vasútállomás miért igen?
A vallásnak eszmei jelentése van, és borzasztóan örülnék, ha legalább a 7 sarkalatos erény jegyében müködne a kormányzás. Szerintem egyébként ez a 7 erény olyan erős hivószó, hogy politikai propagandának is megállná a helyét.
Bárcsak így lenne!
Én nagyon szurkolnék a Magyar Kereszténykonzervatív Pártnak! Igen, talán szavaznék is ilyen pártra.
(Migráció tekintetében is a keresztényi, Merkeli álláspont áll hozzám közelebb: ápolónők, informatikusok, orvosok, mérnökök, mezőgazdasági kétkezi munkások be, humanista normák betartása stb
Alapelv itt is a "bátorság", a "bölcsesség" , "igazságosság" és "mértékletesség", a négy sarkalatos erény.)

biohouse 2017.05.14. 17:28:06

Javítás: milliárd; 7 erény: 3 isteni + 4 sarkalatos

Geo_ 2017.05.14. 20:02:11

@444: Úgy tűnik, szereted a klaviatúrát koptatni.

A kulturáltságnak nem sok köze van "a" valláshoz/vallástalansághoz. A vallásoknak épphogy meg kellene találniuk egymásban az alapvető értékeket.

Arról, ami az Oktogonon szerveződik - nem tudhatsz túl sokat. De ha a kúrmányzat túlszponzorálja - a neki tetsző - felekezeteket, akkor valóban lehet itt még vallásháború.

2017.05.14. 20:14:54

@biohouse:
a kérdés az, hogy mi lesz azzal a társadommal, amiből a nyugat kiszipkázza az ápolónőt, az informatikust, az orvost, a mérnököt és a mezőgazdagasági kétkezi munkást. miért lenne jó közel keletieknek és a kelet-közép európaiaknak? és hosszú távon miért lenne jó mondjuk a németeknek haa németalfölddel együtt teleszülnék a muszlimok. mert ugye amikor a német nő megszüli első gyermekét, akkor a vele egykorú török nő nagymama. fele annyi idő alatt kétszer annyi utódot hoznak létre. ebből egy új rumélia lenne az egykori német-római birodalom területen. és ezt megfordítani csak nagy nehézségek árán lehetséges. békés úton szinte alig. minimálisan polgárháborúval. miért lenne ez jó? miért lenne ez humanista?

2017.05.14. 21:03:37

Pár alapfogalmat érdemes lenne tisztázni.

Hagyományosan (a francia forradalomtól kezdve) a jobboldal a királyságot az arisztokráciát és az egyházat (katolikus egyházat leginkább) támogató vagyis alapvetően anti-egalitáriánus eszmerendszer. Kérdezem:

1. Mennyiben anti-egalitárius a PKP? A polgári társadalom szép jelszava nem egyfajta egalitáriánizmus? Legyen mindneki kb. egyformán gazdagok és művelt (=polgár).

2. Műveltségi (és/vagy vagyoni cenzus). A jobboldal hagyományosan mindig is valamiféle cenzus mellett volt, nálunk a Károlyi és később 1945 után a balközép adott általános választójogot. Hogy helyes ez, megítélhetjük ma a gulyáslevessel és étkezési utalványokkal vásárolt szavazatokban és a primitív és durva kampányon.
Mit gondol a műveltségi cenzusról ma a PKP? Ha az általános választójog mellett van, akkor bizony hagyományos értelemben nem jobboldali.

3. Mit gondol a PKP, mint állítólag jobboldali párt a köztársaságról mint alapvetően baloldali "örökségről"? Mi van a magyar történeti alkotmánnyal? Hülyeség? Ábránd?
Nem azt kellene konzervatívként azt végiggondolni, mit lehetne a történeti múltból átmenteni a mába, ahelyett hogy az angolszász neo-kon, neo-lib dumáját mantrázzák?

4. A nyugati (angolszász) minták másolása Mo-n mint konzervatív politika eleve ellentmondás, fából vaskarika, hiszen a konzervatívok mindenhol a helyi hagyományokra építenek. A konzervatív szemben az ideológiával, és az absztrakciókkal, nem?

Miféle specifikusan magyar konzervatív hagyomány ápolásáról, továbbgondolásról, aktualizásáról van szó PKP esetében?

Utaltam a történeti magyar államberendezkedésre, ami bizony sok tekinetben megvalósította a PKP által kívánatosnak tartott kis állam, autonóm közösségek és fékek-ellensúlyok rendszerét (vármegyék autonomiája, parlamenti felsőház, pártok felett álló király, stb.)

A PKP részéről obligát utalások vannak Széchenyire és Deákra, de én itt egyfajta thatcherizmus 2.0-t látok, nulla magyar eszmetörténeti kapcsolódási ponttal, semmi mást. Pedig kellene...

5. Lakmuszpapír: Ismeri itt valaki a két világháború közti magyar legitimistákat, mint a magyar konzervatív politika igen jelentős, de ma szinte teljesen elfelejtett hagyományát? Ha nem, akkor miért nem?
Ha igen, mi az ami PKP szerint a legitimista konzervatívok eszmerendszeréből ma is átvehető, aktualizálható, továbbgondolható?

6. Vagy itt is Hayek, Friedman írja az "európai értelemben vett magyar konzervatív" credót? Miben más akkor ez mint Bokros Lajos neolib, libertáriánus MoMa mozgalma, ami szintén konzervatívnak mondja, mondta magát?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.15. 01:49:11

@444:

"a kérdés az, hogy mi lesz azzal a társadommal, amiből a nyugat kiszipkázza az ápolónőt, az informatikust, az orvost, a mérnököt és a mezőgazdagasági kétkezi munkást. miért lenne jó közel keletieknek és a kelet-közép európaiaknak?"

(törökgáborelemez: 373. Halott hal)
unionista 2011.06.14 13:31:47
aki teheti és nem lép le magyarországról az hülye.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.15. 07:57:19

@Petimester: köszönöm kérdéseit, rengeteget írtam ezekről, most nem tudnám reprodukálni, de a napokban jelenik meg a könyvem a blog válogatásából egy előszóval, ami pontosan választ az ad az összes itt feltett kérdésre legitimizmustól antiegalitarizmusig magyar hagyománytól Bokrosig. Azt gondolom,a válaszok megnyugtatók lesznek az Ön számára.

DrGehaeuse 2017.05.15. 08:04:34

@444: Ez meg Szlovákia címere:

hu.wikipedia.org/wiki/Szlov%C3%A1kia#/media/File:Coat_of_arms_of_Slovakia.svg

Persze ez a királyi magyar címer egyik fele csak a zöldet kékre cserélték. :)

DrGehaeuse 2017.05.15. 08:20:59

@GNDL: Akkor borzadj el a Svéd gyerkőcök sorsán! Nekik milyen nehéz lehet hazájuk címerét rajzolgatni?

hu.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%A9dorsz%C3%A1g#/media/File:Great_coat_of_arms_of_Sweden.svg

Még szerencse, hogy a svédek nem hülyék a gyerekeiktől ilyesmit kérni.

Egyébként a kettőskereszt a svéd vímerben sorminta (láncminta) és még megszámolni is nehéz hány van rajta.

Koronaféleségből van rajta 16 db. Ez egy olyan giccses ál-középkori címer amihez képest a jelenleg hivatalos magyar szentkoronás címer maga polgári konzervatívizmus mintaképe!

2017.05.15. 09:10:57

@Petimester: Ha royal show-t akarunk, akkor csak úgy csináljuk, ha alkotmányosan rögzítve van a király minden ujjmozdulata, és a kormányt kizárólag a parlamenti bizalmi szavazás révén kapja megbizatását.

Koronás elnöki rendszerre (ami Bismarck Németországa, Ferenc József Ausztriája volt), amit egyes jobboldaliak akarnak, nincs szükség.

DrGehaeuse 2017.05.15. 09:31:18

@444: Az apostoli kettős kereszt egyáltalán nem keleties jelkép.
A római katolikus egyház minden főpüspöke (érsek) kötelező elemként használja címerében.
Van kettős kereszt sváb és bajor katolikus templomokon is.

2017.05.15. 09:55:34

@neoteny:
aki teheti húzzon el innen. racionálisan ezt lehet mondani. magyarországhoz, a magyar közélethez momentán csak irracionális módon lehet kötődni. szerintem egyébként országos méretekben nincs is megoldás. illetve ha van, tehát létezne olyan elképzelés, amit a lakosság abszolút többsége kifejezetten támogatna, akkor se lehetne azt egyszerre végrehajtani. túl azon, hogy egy kis csoportosulás balhézna a nemzetközi porondon azzal, hogy kitört a fasizmus. és egyébként nekik is van igazságuk. jobboldal akadémikus értelemben fasiszta. és a széljobbos kocsmai közönség szalonnáci. csakhogy mindez nem azt jelenti, hogy a magyar nép alávaló. hanem azt, hogy népek már csak ilyenek. és a közélet sajátossága.

vegyük mondjuk a lex-ceu problémát. barabássy albert lászló azt mondja, hogy támadást indítottak a tudományosság ellen. bla, bla, bla. elmondja, hogy a kormány ellenséget kreál. rendben van. de ehhez legalább két fél kell. barabássy is ellenséget kreál. mert a ceu léte, vagy nem léte szigorúan véve nem tudományos, hanem politikai kérdés. és az effélék egy hatalmi játszmában szoktak eldőlni. a világ tudományosságának ez majdnem mindegy. erre mondom azt, hogy ezt talán a legegyszerűbben és a legpontosabban úgy lehet leírni orbán és soros fizetési listája verseng egymással. debrecenben két petíció volt ceu ügyben. az egyik azt mondta, hogy ki kell állni az ott tanítók és tanulók mellett. a másik azt, hogy a francokat. annyi amerikai egyetem kell magyarországon ahány magyar egyetem van amerikában. amerika nagy ország. sok egyeteme lehet a világban. de amerika nagy ország. a világnak is sok egyeteme lehet amerikában. és a magyaroknak hány van? egy se. mert a magyarok ügyetlenek. rendben. de úgy nem lesznek ügyesek ha az amerikaiak elviszik az okosabbakat ugyebár. a német szövetségi államok egy jelentős részében egyáltalán nem lehet amerikai egyetem. mert amerika gazdagabb. és elvinnék a németeket. és ez nekik nem jó. és erről nincs vita. azért, mert a németek fasiszták. fasisztábbak a magyaroknál. itáliában vagy hellászban hány amerikai egyetem van. na ugye. a magyarokkal van a baj. pontosabban nem a magyarokkal, hanem a magyar zsidókkal. mert ők meg a tengerentúlhoz akarnak kötődni. és nyilván ez is érthető. debreceni zsidók izraelhez kötődnek. és ezért a debreceni egyetemen több száz izraelita fiatal tanul. és több ezer iszmaelita. orbán fizetési listáján levők tolják a propagandát. és soros fizetési listáján levők az ellenpropagandát. és nem lesz mindenkinek abszolút jó. szabad piaci alapon se mert a népek nem feltétlen akarnak szabad piacot. tehát úgy általában nincs megoldás abban az értelemben, hogy minden egyes embernek legyen abszolút jó.

2017.05.15. 10:12:17

@neoteny:
ha lex ceu ügyben azt nézzük, hogy mi lenne jó az átlag magyarnak, vagy mondjuk a magyarok döntő többségének, akkor szerintem azt kellene mondani, hogy először is szükség van egy magyar "királyi" egyetemi rendszerre. azon, hogy "királyi" azt kell érteni, hogy budapest együttműködik pozsonnyal, zágrábbal, belgráddal, kolozsvárral és ungvárral. és ezek után tárgyal a "császári" béccsel.

és egyébként ha ausztria befogadná a soros féle ceu-t, akkor mi a probléma? együtt lehet működni. budapesten legyen közép-európai állami egyetem. mert a magyarok többsége kollektivista. és ettől még bécsben lehet közép-európai magánegyetem. szóval mi a probléma. és nyilván nem arról van szó, hogy ezt nem tudja megfejteni barabássy. hanem arról, hogy ő soros fizetési listáján van. és a "gazda" érdekeit védi, ahogyan mondjuk lánczi, vagy géfodor. tehát van két tábor, amelyik háborúzni akar. és amíg legalább az egyik nem marginalizálódik addig értelmes közélet nem nagyon lehetséges.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.15. 10:30:34

@444:

"itáliában vagy hellászban hány amerikai egyetem van."

U.S. colleges and universities with degree-granting programs in Italy

The following universities with degree-granting programs based in Italy accept applications for admission from the general public, irrespective of nationality:

American University of Rome – AUR– (Rome)

John Cabot University (Rome)

St. John’s University (Rome)

The Johns Hopkins University – The Bologna Center Paul H. Nitze School of Advanced International Studies (SAIS) (Bologna)

Università degli Studi Guglielmo Marconi – USGM (Rome)

The American College of Greece

AMERICAN UNIVERSITY OF ATHENS

American College of Thessaloniki

Hellenic American College

American School of Classical Studies at Athens

"na ugye."

2017.05.15. 11:32:05

@DrGehaeuse:
@DrGehaeuse:
a kettős kereszt eredendően egy bizánci keresztény jelkép. és a patriarchátust jelképezi. a pápa is egy patriarcha. az ortodox keresztények szerint az egyik. a pápaság ezzel szemben azt hirdeti egyetemes egyház a római katolikus. a kettős kereszt azért lett az érseki kereszt, mert a keleties patriachákra úgy tekintenek a nyugat-rómaiak, hogy azok azok az érsekekkel egyenrangúak. és ezek fölött áll ugye a pápa. a görög katolikusok elismerik a pápaság primátusát, de a görög katolikus egyház bizánci rítusú.

2017.05.15. 11:45:30

@neoteny:
ilyenformán magyarországon huszonvalahány külföldi egyetem van. közte a kormány által kiválónak ítélt amerikai mcdaniel college. és ők nem is verik az asztalt.
mcdaniel.hu/
láthatod, hogy egy magyar-amerikai fiatalember, egy amerikai afroamerikai és egy moldáviai hölgy azt mondja, hogy milyen szuper.

2017.05.15. 12:01:53

@neoteny:
szóval nem mindegy, hogy egy európai egyetemen van egy amerikai intézet. ezt mondja lázár. legyen egy ilyen mc daniel college. őt nem zavarja az se ha ezen "liberális művészetet" (magyarul szabadbölcselet tanítanak). ez még belefér az intézményi autonómiába. persze azért ezt figyeli a kormányzat és az oktatási hivatal. nagyjából ezt mondja a miniszterelnökség éléről.

és mondjuk barabásy azt mondja, hogy a magyarországi tudományos élet központja külföldi kézben és magántulajdonban van. és ez így van jól. mert ez biztosítja a legnagyobb tudományos kutatói, oktatói, hallgatói szabadságot. oké, hogy ez amerikai magánember, vagy magánemberek közvetlen befolyása alatt áll. de mit számít az.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.15. 12:05:29

@444:

"ilyenformán magyarországon huszonvalahány külföldi egyetem van."

És ennek mi köze van ahhoz, hogy Olaszországban is, Görögországban is van vagy fél tucatnyi amerikai egyetem?

2017.05.15. 12:08:44

@Nuntiulus Noster: Nekem személy szerint és sokaknak a monarchisták közül semmi gondjuk nem lenne azzal ha a magyar király ugyanazzal a jogkörrel rendelkezne, amivel Ferenc József illetve IV. Károly rendelkezett.

De a monarchia, illetve a magyar történeti alkotmány bonyolult, hosszú és nehéz téma, nem akarom ezzel elvinni a beszélgetést.
Csak ennyit tennék hozzá: Magyaroszágon mindig a baloldal (sőt, szélsőbaloldal) akart és vezetett be köztársáságot, több esetben idegen megszálló hatalom uralma alatt, és a nép felhatalmazása nélkül. A nyilasok pedig tkp. szocialisták voltak (zöld kommunisták, Mindszenthy szerint).
A baloldallal szemben állók, nevezzük "jobboldalnak", szinte kivétel nélkül királyságpártiak voltak a történelem folyamán: a XX. században is vagy Habsburg legitimisták vagy szabad királyválasztók.
Ebből a szempontból a mai mainstream jobboldal, és úgy tűnik nekem a PKP által képviselt polgári jobbközép, européer stb., sem igazi, hagyományosan jobboldali párt, amennyiben 1946-ot vagy 1989-et veszi alapul az államberendezkedésre, alkotmányosságra vonatkozóan.

2017.05.15. 12:09:24

@HaFr: A válaszát köszönöm, a könyvét meg fogom nézni.

2017.05.15. 12:15:03

@Petimester:
ha a magyar tradícióban maga a korona uralkodik, akkor miért kell feltétlen király?

2017.05.15. 12:32:45

@Petimester:
a magyar tradicionalizmus újjáéledéséhez elsősorban magyar nemességre van szükség. másodsorban pedig nemzeti keresztény papságra. nem feltétlen kell király. mert ha maga a korona uralkodik, akkor az államfő az egyik embernek lehet a köztársasági elnök. a másiknak pedig valamilyen királyi szolga. nádorispán. bár az inkább pozsonyi. udvarispán. az mondjuk lehet budai. tehát még akár a szlovák államfőre is lehet azt mondani, hogy az a modern kori nádorispán. a zágrábi államfő a horvátok modern kori bánja. és van az újvidéki szerb vajda. a modern kori erdélyi fejedelem. és ungváron egy ruszin vezér vagy herceg. és a magyar diplomácia azért adományozza ezeket a címeket, hogy egy kicsit legyenek magyar érzelműek. és budai várban baráti módon tárgyalnak a székelyek főispánjával és magyar királyi udvarral. és nem feltétlen kell király. mert maga a korona uralkodik. és világias módon gondolkodó választó (nem feltétlen baloldali, mert mondjuk aki kossuthista az eléggé jobboldali, de nem monarchisa) mondhatja azt, hogy hjó. ezek valójában köztársaságok. köztársasági elnökök vannak. csak néha hintóval járnak, integetnek a népnek, és effélék.

2017.05.15. 13:37:11

@neoteny:
kérdés, hogy mit is értünk egyetem alatt. egyszerűen egy felsőoktatási intézményt. tehát az lehet egy college (főiskola). vagy olyan akadémiai intézmény ahol tudományos alapkutatások folynak.

barabási azt mondja, hogy semmi probléma nincs abból, hogy egy országban a vezető egyetemek külföldi magánemberek kezébe kerülnek. ha ezt barabási olaszországban, vagy görögországban mondaná, akkor vélhetően ugyanúgy politikai támadások érnék. németország egyes szövetségi államaiban egyáltalán nem lehetne ilyen egyetem. mert azt mondják, hogy ha valaki amerikai diplomát akar, akkor menjen amerikába. ezt az adott szövetségi állam nem akadályozza meg. de nem is segíti. ez legfeljebb a kölcsönösség jegyében folyjon. barabási és lovász azt mondják, hogy ez korlátozza a kutatasi, oktatói, hallgatói szabadságot. és nyilván ez is igaz. és az is, hogy egy államban élőknek általában nem jó ha a tudományos élet egy vagy néhány külföldi magánember közvetlen befolyása alá kerül. akiket ugye nem tudnak leváltani. orbánt le lehet váltani.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.15. 13:56:46

@444:

"kérdés, hogy mit is értünk egyetem alatt."

Ennek mi köze van ahhoz, hogy Olaszországban is, Görögországban is van vagy fél tucatnyi amerikai egyetem?

2017.05.15. 14:13:11

@Petimester:

"Nekem személy szerint és sokaknak a monarchisták közül semmi gondjuk nem lenne azzal ha a magyar király ugyanazzal a jogkörrel rendelkezne, amivel Ferenc József illetve IV. Károly rendelkezett."

A törvények korlátlan megvétózása? Egyszer megnyeri az ellenzék a választást, és akkor kisebbség alakít kormányt (1905-ös darabontkormány)? Külpolitika önkényes alakítása? Rendeleti kormányzás (mint a Lajtán túli Császárságon).

Bocsi, de ilyen jogokat azok az államfők kapnak, akik egy prezidenciális rendszerben választást nyertek.

A II. Birodalom sokkal becsületesebb volt: Bismarck életében nem volt választott képviselő, egy párthoz se tartozott, és mégis két évtizedig ő volt a kancellár. A császárnak a felsőházban 12 szavazata volt.

2017.05.15. 16:08:22

@Nuntiulus Noster:
1. Az államfői vétójog a liberális-balos, megveszekedett republikánusok szerint is nagyon kell, nem? Hát nem pont ők követelték, követelik a közt. elnöktől, hogy "ne írd alá, János": a CEU törvényt, majd a jövőbeli civiltörvényt, az alkotmánymódosítást, stb.?
Miközben elfelejtik vagy nem tudják, hogy nincs is valódi vétójoga a közti elnöknek a jelenlegi alkotmányos rendszerben (ilyen, megjegyzem a 89-esben se volt, amihez haladéktalanul vissza kéne térni szerintük). Legfeljebb elküldheti az AB-nek a törvényt, és az AB dönt végül. Szóval jelenleg csakis az AB "vétózhat". Ráadásul az AB-hez küldést igazából az ellenzék és a jogszabály érintettje is megtehetik, akkor meg mire fel ez az egész elnökösdi?

2. Rendeleti kormányzás itt legutóbb a Bach-korszakban volt egy nem megkoronázott (tehát nem legitim uralkodó) Ferenc József próbálta egy rövid ideig, csúfos bukás és kiegyezés lett vége. Mitől releváns ez a vita szempontjából?

A másik két kérdés kérdés messzire vezet, nem akarom tovább Monarchia történeti kérdéseivel terhelni a vitát.

3. Még annyit, hogy Lichtensteinben ma, 2017-ben a nagyherceg kb. olyan jogkörrel rendelkezik, mint IV. Károly: tényleges vétójog, sőt még kormánytagokat is meneszthet. Szóval, mutassunk egy országot? Mutattunk. (Jó persze, persze, az csak egy városállam.)

2017.05.15. 16:16:32

@444: A Szent Korona-eszme, a történeti alkotmány mindig királyt (rex) feltételez. Persze lehetünk király nélküli királyság is, bár az legutóbb nem igazán vált be. ;)

A nemesség rehabilitációjával egyetértek. (De új nemesi címet is csak a király adhat, szóval megint ugyanott vagyunk.)

A többi rész egyfajta Közép-Európai Unióról érdekes, esetleg egy másik topicban folytathatjuk.

2017.05.15. 16:30:39

@neoteny:
az aru (american university of rome) nagyjából azt a szerepet tölti be budapesten, amit mondjuk a mc daniel college. egyetemnek hívják. de inkább egy főiskola, vagy leginkább egy amerikai intézet, amit amerikai magánszemélyek pénzelnek.

az aru vélhetően a római tudományos közéletben nem kíván "egyetemes" vezető szerepet betölteni. az olasz tudományos akadémia vezetője nem kívánja az aru-t privilegizált helyzetbe hozni. ha ezt tennék, akkor vélhetően itáliaban is lenne egy olasz újságíró (mondjuk baviera zotti), aki elküldené őket a picsába (ahogyan bayer zsó'ti). és egyébként az aru tulajdonosai vélhetően nem tekintik illegtimnek a nekik nem tetsző olasz kormányokat. (orbán talán nem nagyobb gazember, mint mondjuk berlusconi).

tehát ha van mondjuk egy magyar királyi egyetemi rendszer. abban van egy budapest state unveristy (bsu) és abban van egy amerikai intézet, akkor azt éppenséggel amit hívhatják úgy is, hogy american college, vagy akár úgy is, hogy american university of hungary. de az lényegét tekintve egy amerikai intézet. de nem muszáj megengedni, hogy azt amerikai állampolgárok magáncélra használják. lehet, de nem feltétlen kell. mert mondjuk izraelben sincsenek iráni laborok. hanem az van, hogy a zsidó államban is lehet tanulni. és a perzsa államban is. egy kormányközi megállapodással nyithatnak egymás irányába. és lehetnek lehetnek a kölcsönösségen alapuló diákcsere programok. de vélhetően se a zsidók, se a perzsák nem fogják feladni a nemzeti identitásukat csak azért, mert egyesek azt mondják.

persze nyilván mindenki emberből van elsősorban. a villamosra felszállt egy parasztnéni fejkendővel. az ajtó melletti ülésen volt egy koraei. fejhallgató volt a fülén, táblagép a kezében, és még egy okostelefon lógott a zsebéből. meglátta a parasztnénit és átadta a helyet. hiába a hatalmas földrajzi távolság, évszázadnyi különbség a technológiában. a koreai mutatta, hogy tessék parancsolni. a néni azt, hogy köszönöm szépen. de a debrecenben tanuló koreai diákok és tanárok nem hoznak létre facebook csoportokat, hogy a natívok miben korlátozzák őket. noha biztos van, amiben korlátozva érzik magukat. de csendben maradnak. ésa magyarok folyton kérdezik tőlük: minden oké? persze ha nagyon nem tetszik nekik valaki, akkor nem fognak tiltakozak, hanem elmennek egy másik városba vagy államba.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.15. 16:44:30

@444:

"az aru (american university of rome) nagyjából azt a szerepet tölti be budapesten, amit mondjuk a mc daniel college. egyetemnek hívják. de inkább egy főiskola"

Ezt csak a hangok mondják a fejedben.

Már megint az történt, hogy eleregettél egy kamu dumát, aztán kiderült, hogy ismét posztmodern szöveget löktél. Ugyanúgy, mint amikor azt állítottad, hogy a LEGO nem ajándékoz a játékaiból a magyar óvodáknak, meg a Soros Alapítvány nem adott egy centet sem a magyar közoktatásnak. Hamis vagy mint a harmincforintos.

2017.05.15. 16:50:43

@Petimester:
az árpád ház kihalása után kevés kivétellel a letöbb király nem vált be. persze én debreceni vagyok. és innen nézve mindig akkor volt jó, amikor a királyt, a császárt és a pápát sikerült távol tartani a civisvárostól. debrecen az erdélyi fejedelemséghez se akart tartozni. a polgári fejlődést a szabad városi lét hozta el. és a világias vallás. nem a világvallás. a római katolikusokat is csak nagyon nehezen engedték vissza. az nem azt jelenti, hogy nincs a népeknek hitük. amikor a császár a protestáns zsinatot bezáratta, akkor az isten nevében nyitották meg. de nem azért, mert bécs feltétlen rosszat akart. és majd mindent jobban tudnak a debreceniek. szó nincs ilyesmiről. az istenben hinni annyit tesz, hogy a közéletben közel se tudunk mindent. lényegében mindenre azt kellene mondani: a franc se tudja. valahogy lennie kell. és akkor elsősorban a helyi polgársága találja ki ezeket a környékbeli parasztokkal. mert a város és a vidék valójában egyek. a helyi társadalomnak össze kell fogni. és figyelemmel lenni a szomszédokra, a szövetségesekre és az ellenségekre. debrecenből nézve nem kell király. a római katolikusok rögtön azt mondják, hogy csak ők lehetnek királyok. pápa van. az kinevez elég ejtőernyőst. legyen elég annyi. még egy királyt a lakosság nyakába ültetni. mi a francnak? de persze felőlem legyen. csak kicsoda?

2017.05.15. 17:22:14

@Petimester:

"Hát nem pont ők követelték, követelik a közt. elnöktől, hogy "ne írd alá, János": a CEU törvényt, majd a jövőbeli civiltörvényt, az alkotmánymódosítást, stb.?"

Jelenlegi köztársasági elnöknek visszaküldési joga van, ami nem azonos sem az amerikai típusú elnöki vétóval egy prezidenciális rendszerben, sem a szentesítés megtagadásával egy monarchiában. A közt. elnök lelassíthatja, de nem megakaszthatja.

Az USA-ban a törvény alá nem írása meggátolhatja a törvényhozási folyamatot, de amennyiben a Kongresszus két háza megszavazza 2/3-dal, akkor a törvény elnöki aláírás nélkül is törvénnyé emelkedik.

A 19. századi alkotmányos monarchiákban (máig az Egyesült Királyságban, Dániában, Hollandiában, Belgiumban) az uralkodó mind a három hatalmi ág, így a törvényhozó hatalomnak is az egyik része a parlamenten kívül. Azaz szentesítés nélkül semmilyen törvényjavaslat nem emelkedhet törvényerőre aláírás nélkül.

Volt is ebből probléma 1990-ben, amikor (megjegyzem: nagyon helyesen) I. Baldvin megakasztotta Belgiumban az abortusztörvény legalizálását, vagy amikor 2008-ban Henrik luxemburgi nagyherceg (szintén nagyon helyesen) meg akarta állítani Junckert az eutanázia törvényben.

I. Baldvint ideiglenesen detronizálták, Luxemburgban pedig Juncker megcsonkította az felségjogokat.

2. Valóban. Viszont helyette egyfajta látszatparlamentarizmus működött.

3. Igen, bár nem hiszem, hogy sokáig fog tartani.

Lehet, hogy most már elképzelhetetlen, de '60-as évek előtt a Benelux-államok és Észak-Európa sokkal konzervatívabbak voltak, mint most.

2017.05.15. 17:51:07

@neoteny:
talán abban egyet értünk, hogy orbán sokkal nem nagyobb gazember, mint mondjuk berlusconi. és még lehetne sorolni a különféle politikusokat.

mutass már egy olyan országot, ahol az amerikai vagy külföldi "egyetemek" (amik valójában az adott állam területén működő kisebb nagyobb intézetek) folyamatosan tiltakoznának, hogy a nekik nem tetsző kormány nem legitim. soros fizetési listáján kívül milyen példa van még erre európában, vagy akár az egész világban. mondj már egy példát arra európában, hogy egy külföldi magánszemélyek által pénzelt intézmény át kívánta volna venni az adott ország tudományos közéletének irányítását. egyetlen népcsoport van és annak is csak egy része az, amelyik totális ideológiát hirdetve ilyen formán próbál globális hegemóniára törni. ennek a népcsoportnak is csak egy része. az, amelyik istentelen és nem államalkotó. területen kívüliséget akarnak, időlegesen sem fogadnak el semmilyen olyan szabályt, amit esetlegesen nem ők alkottak.

az ember alaptermészete sajnálatos módon állatias. az, hogy az ilyen csoportokat mindenhol "megölik". az, hogy miféle politikai eszközökkel az adott ország civilizáltságának fokától függ. erőszakmentesen is meg lehet ölni a ceu-t. körbe kell őket venni rendőrsorfallal. senki hozzájuk se érhessen. és egyszerűen hagyni kell goázzanak az oktogonon hajnalig. aztán egy hét múlva már fele annyian goáznak. két hét múlva negyedannyian. és a maradék ordítani fogja, hogy ez ám a fasizmus. de nem. illetve akadémikus módon igen. ez a civilizált endlösung. és ha a magyarországi zsidóság többsége ezt nem érti meg, akkor a magyar zsidó kultúrának vége szakad. mert csak tóraolvasó izrealiták lesznek, akik olyan nagyon nem akarnak kapcsolódni a magyar kultúrához. a liberális zsidóságnak nyoma se marad. és aki nincs benne a nemzeti kánonban az nem lesz benne a nemzetköziben sem. ha egy magyarországi zsidó nem lesz nagy magyar művész, akkor sose lesz belőle nagy nemzetközi. csak nemzeti emlékezet van.

mondok egy példát. kabos gyulát igazán szerette a köznép. a 40-es években készült filmeket folyamatosan ismételte tévé. és a nép szerette. az ügyefogyott kisember, aki a társadalmi különbségeket próbálja kiegyengeti. majdnem tökéletesen beleillett a magyar népnemzeti romantikázásba. aztán most már nem vetítik. megkédeztem fiatalokat, hogy tudják-e ki a kabos gyula. és fogalmuk se volt. és a berettyóújfalui gyerektől kérdeztem, hogy tudja-e ki a kabos endre. aki egy bihar megyei kardvívó. és a horthy rendszerben a berettyóiújfalui parasztok azt mondták, hogy jöjjön már el a könyvtárba. és meséljen már a berlini olimpiáról. mert a kardvívást egyéniben és csapatban is megnyerte. és valamelyik paraszt kitalálta, hogy ültessen már egy olimpia tölgyet a térre. nem számít, hogy zsidó. végül is megyéből való. földi. minde a horthy rendszerben volt. és az is, hogy a német megszállás után elvitték munkaszolgálatra és meghalt. és mondjuk konrád györgy aki szintén berettyóújfaluban nőtt fel azt mondja, hogy mit akarnak ezek a lábszagú parasztok. rendben van. nem szerették őket. rendben van. de miért szerették kabos endrét. vagy miért szeretik vidéken moldvát. félre értés ne essék nekem konrád györgyyel sincs problémám. mert neki a halál elől kellett menekülnie kizárólag a származása miatt. innentől kedzve azt mond, amit akar. de a nácinémet megszállással deportálták. és szerencsés módon megszökött valahogy. és jó, hogy sikerült neki. a nagyapámat is elvitték az oroszok. és csak és kizárólag a származása miatt. mivel magyar volt. és a szovjetuniónak jóvátételt kellett kellett fizetni háborúért. és a nagyapámat is elvitték. de eszembe nem jut ezt számon kérni minden egyes orosz emberen. eszembe nem jut azt mondani, hogy ezek után én döntöm el, hogy ki lehet a moszkvai kormányban. mert az én családomat az oroszok révén sérelem érte nagyapám részéről. tehát akkor én vagyok a demokrata. stb. és sajnálatos módon a zsidóság egy része ezt csinálja. és ezt csinálta. kezdettől fogva. és őket nem lehet kritikával illetni. és ezek nyilván megválasztanak egy olyan kormányt, amelyik azt mondja, hogy basszák ki ezeket az országból. orbán eddig elég ügyes hatalomtechnikusnak bizonyolt. előtte lapaktált izreallel és a tóraolvasó izraelitákkal. megvette az elvteleneket. cigánylánnyal, kaszinóval. geszti péter arról értekezik, hogy milyen menő a katolikus mária rádió. és néha néha odakapcsol, mert mennyire jó. és akkor az indexes zsidó szabó zé leírja, hogy a geszti mennyire szar volt mindig is. és marad soros fizetési listája. trump hivatalba lépése után jön rezsiszilárd, hogy "eltakarítjuk ezeket". de ezt lehetett tudni 98-ban is. 93-ban is. az, hogy ez egy vallásháború. és erre megy ki a játék. de ennek konrád györgy vagy soros ugyanúgy részese. csak ők azt mondják, hogy a föld színéről a magyar nemzeti keresztény államiságot kellene eltörölni.

szóval ez a sztori erről szól. az olasz fasiszták megölték a nemzet "ellenségeit". a lengyelek mindenkit megöltek. magyarok nem. szerencsére.

2017.05.15. 18:06:46

@444: Én viszont nem vagyok se debreceni, se református. ;)

2017.05.15. 18:12:48

@Nuntiulus Noster: Így van. De picit elvesztettem a fonalat. Nem világos, hogy az államfői vétóval egyetért vagy sem. Mintha onnan indult volna köztünk a vita, hogy problémás volt-e a magyar királyok vétójoga.

2017.05.15. 18:55:17

@Petimester:
oké, és ki lenne a király? egyáltalán melyik uralkodó családból jönne? habsburg, windsori?

2017.05.15. 18:55:28

@Petimester: A fentebbi esetekben egyetértek a szentesítés megtagadásával. Viszont más esetekben aggályos az uralkodónak szinte abszolút vétójoga. Meghát már nem a 19. sz.-ban vagyunk...

2017.05.15. 19:30:59

@Nuntiulus Noster:
ebben igazad van. csakhogy azt felejted el (és egyébként szinte mindenki), hogy az államfő bemehet a parlamentbe. felmehet a pulpitusra. a táskájából elővehet egy törvényjavaslatot. és azt a tisztelt ház elé terjesztheti. amit a ház köteles megtárgyalni. és kormánypárti többség ugyan visszautasíthatja. de ezek után az államfő újra bemehet, és előállhat egy újabb javaslattal. vagy újra beterjesztheti a régit. ráadásul a parlamentet fel is oszlathatja.

ezekkel a jogosítványokkal a parlamenti többséget egymaga sarokba szoríthatja. és ha nagyon akarja, akkor kiütheti a kormányfőt. feltéve persze, hogy az adott ügyben a választók jelentős részének támogatását élvezi.

a magyar államfő intézménye valójában erős. egyetlen jogosítvány hiányzik (amit a parlamenti pártok érthető módon nem szoktak felvetni). a kegyelem gyakorolásán túl legyen joga büntető eljárást indítani. ha a legfőbb ügyészség a kormány alá van rendelve, akkor azt megkerülve. a nyilvánosságban nyomást lehessen rá gyakorolni. és azt mondani, hogy ha nem akar besározódni, akkor a kirívó korrupciós ügyekben lépjen fel. és indítson büntetőeljárást. és ez tartja féken a miniszterelnök környezetét.

csak persze ilyet nem akarnak "liberálisok" se, mert ők ugyanolyan korruptak, mint politikai ellenfeleik. csak mellette még hazaárulók is. szóval ők a multicégeket hozták helyzetebe azért, hogy a külföld támogatásával újra és újra megnyerjék a választást. aztán jött lőrinc koma és társaik.

2017.05.15. 19:47:28

@Nuntiulus Noster:
ha az uralkodónak abszolút vétójoga van és nincs kezében az államrendőrség, a titkosszolgálat és a hadsereg (nincs katonai diktatúra), akkor az uralkodói rezidencia előtt állandó lenne a feszültség. és a király naponta kapna névtelen halálos fenyegetéseket. és ez könnyen kitermeli a crna ruka 2.0-t,

tegyük fel, hogy a király megvétózza a melegházasságot. ami a lakosság egy kis hányadát érinti. ez a várban permanens buziparádét eredményezne. és buzibárokban megjelenne az alvilág, hogy ők hajlandók megölni a gonosz uralkodót. a festékpatronok mellett dobálják a petárdákat is. azért, hogy lépjen közbe rendőrség. egyre nagyobb balhékat csináljanak. és osszák meg a társadalmat. ez az alvilág érdeke.

2017.05.15. 20:03:11

@Nuntiulus Noster:
alkotmánybíróság helyett parlamenti felsőházat lehet választani. papságot. tehát mondjuk a parlamenti választókerületek egyben felekezetek felett álló egyházkerületek. a hitközségek világiasak. a hívők istenfélők, de a papságot maguk választják.

ez persze egy protestáns koncepció. a római katolikusoknál nehezen kivihető. de azért nem lehetetlen. mert lehet azt mondani, hogy egy római katolikus többségű egyházkerületben a hitközségek a szentszék figyelmébe ajánlják, hogy X.Y legyen az archpriest/erzpriester/esperes vagy presbiter. egyházkerületi felügyelő, világias főgondnok. és azt nevezze ki a szentszék a egyházkerület élére. vagy ha az nő, akkor valami rendház élére. ahová nőt is lehet választani. és van egy parlementi felsőház. világias főpapokkal. és ez a testület vitázik és adott esetben vétózhat. de mégse egy ember kénye kedve szerint.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.15. 22:21:34

@444:

"talán abban egyet értünk, hogy orbán sokkal nem nagyobb gazember,
mint mondjuk berlusconi."

És ennek mi köze van ahhoz, hogy Olaszországban is, Görögországban is van vagy fél tucatnyi amerikai egyetem?

2017.05.15. 23:23:41

@neoteny:
mi az, hogy egyetem. mi a definíciója? egy oktatási intézmény, aminek a nevében szerepel az a szó, hogy univerity, universität, université, vagy valami efféle.

mert "magyar ésszel" gondolkodva nem ez az egyetem. hanem amikor egy intézmény vezetése egységes és az egyetemes vezető szerepet tölt be egy adott város, vidék vagy állam tudományos közéletében. mindez összhangban van a latinkeresztény műveltséggel. az universitas az unus (egy) szóból ered.

egy szabad városban, vidéken vagy államban értelemszerűen "egy" csak ilyen intézmény lehet. mert az lehet egyetemes. két különálló intézmény kétséget jelent. és nem egyetemességet. ha egy egyetem világias, akkor a világegyetemet kutatja. a világegyetem dolgainak próbál a mélyére ásni. és ez szellemi értelemben vett kutatás. egységre, egyetemességre törekszik.

tehát amikor budapesten van 22 működő egyetem, akkor az magyar ésszel nem nagyon érthető. aztán lehet mondani, hogy így lesz verseny. mert van amerikai egyetem, meg nem amerikai. magyar ésszel gondolkodva itáliaban sincs amerikai egyetem. mert az kiszorítani az olaszt. és nyilván ők az olaszt preferálják. az kap elsőbbséget. lovász lászló azt mondja, hogy miért probléma az, hogy ha budapesten amerikai egyetem kap elsőbbséget. mert ez a nemzetköziség. de ő nem érti, hogy mi az a nemzet-közi. inter-national. például nagyvárad az a magyar és a román nemzetségek között helyezkedik el. határváros és a két nemzet közé ékelődik. lovász lászló egy nemzetbe akar éket ütni. ő idegen. és amikor az idegenek uralják a közbeszédet, akkor a nép ideges. ezt egyeseknek el kell magyarázni. mert vannak emberek, akik magyarul beszélnek, de nem magyarul gondolkodnak. nem értik ezt a nyelvet. de a latinkeresztény szavakat se értik. azt mondják, hogy nincs nemzet, csak nemzetköziség van. de nemzetköziséghez nemzet is kell. nemzetközi az, ami nemzetekben közös. de az nem egyéni. mert az közösségi. nemzetközösségi. és ebből lesz a közös jólét. commom wealth. de az már nem a magyarból következik, hanem az angolból.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.15. 23:57:45

@444:

"mi az, hogy egyetem. mi a definíciója?"

Ennek mi köze van ahhoz, hogy Olaszországban is, Görögországban is van vagy fél tucatnyi amerikai egyetem?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.16. 04:38:52

@444:

"lovász lászló egy nemzetbe akar éket ütni. ő idegen."

Jézus pártus hercegi szíve! és még MTA-elnököt is csináltak belőle a gyíkemberek. Megáll a magyar ész.

megunom 2017.05.16. 05:26:22

@neoteny: ez a helyes reakcio, ahogy Te reagalsz. Lovász László otthagyta a nyugis, elvezetes, es jol fizetett allasat a Microsoftnal, hogy itthon egy idegileg sokkal inkabb megterhelo, sokkal rosszabbul fizetett allast betoltve segitsen az orszagnak. Igen eros benne az erzes, hogy mivel o sokat kapott Magyarorszagtol, sokat is akar visszaadni.

Legjobb, ha lezuhanyozom.

2017.05.16. 06:54:23

@444:
"alkotmánybíróság helyett parlamenti felsőházat lehet választani. papságot. tehát mondjuk a parlamenti választókerületek egyben felekezetek felett álló egyházkerületek. a hitközségek világiasak. a hívők istenfélők, de a papságot maguk választják."

Már Nagy-Britanniában sincsen ilyen rendszer, 1999-ben kidobták a felsőházból a nemeseket, 2010-ben létrejött a brit Supreme Court. Teljesen értelmetlen restaurálni ezt.

A hatalmi ágakat pedig szét kell választani intézményesen és ténylegesen.

Az államfő jogkörei többségét csak miniszteri ellenjegyzéssel alkalmazhatja - egyébként, minden parlamentáris rendszerben így van ez.

2017.05.16. 08:29:18

@Nuntiulus Noster:
a jelenlegi rendszerben ugyanaz parlamenti csoport választja a kormányfőt, az államfőt, főbírót (és alkotmánybírákat) valamint a főügyészt amelyik törvényt hoz. hogyan vannak szétválasztva a hatalmi ágak? sehogy!

2017.05.16. 08:54:38

@megunom:
menjen vissza a microsofthoz. és legyen egy senki amerikában. nem azért jön ide, hogy segítsen. hanem mert amerikában ő egy senki. akkor is ha wolf díja van. azt az amerikai társadalom azt magasról leszarja.

a magyar nem, vagy nem feltétlen. feltéve, hogy valaki a magyarok oldalára áll. lovász ceu ügyben nem a magyarok oldalára állt. mert ha nem áll ki soros mellett, akkor nemzetközi elismertsége forog veszélyben. ha meg kiáll, akkor a nemzeti elismertsége. az esetben ő is éket ver a nemzetbe. az mta elnökeként kutyaszorítóba kerül.

de erre a dilemmára vannak egyszerű válaszok. például az, hogy budapesten legyen közép-európai állami egyetem. és azt éppenséggel támogathatják magánszemélyek. bécsben legyen közép-európai magánegyetem. és azt éppenséggel támogathatja a kincstár. és a két intézményt össze lehet kapcsolni. és tetszőleges módon lehet közelíteni egymáshoz. egy lehetséges kompromisszum. persze lehet mást is mondani.

ez egy politikai konstrukció. a majdnem nyilvánvaló. nem arról van szó, hogy lovász lászló ezt a problémát nem tudja megfejteni. hanem neki nem akaródzik a magyarok oldalára állni. nem érti, hogy neki a magyar tudományos akadémia elnökeként kutya kötelessége lenne.

félre értés ne essék. egyáltalán nem gondolom, hogy lovász lászlót "öljük meg". hanem csak azt, hogy lovász nem a magyarok oldalán áll. és ha az érvrendszere az, hogy többet fizet a microsoft, akkor menjen a microsoft-hoz.

2017.05.16. 09:06:33

@444: Erről beszéltem. Megjegyzem a jelenlegi hatalom nem sért törvényt, csak cinikusan kihasználja az alkotmány adta lehetőségeket, amik egyébként már 89-es hiperszuper posz-komcsi alkotmány esetén is megvoltak. Amiről mindenki ódákat zeng, pedig az elfuserált rendszerváltást, az erkölcsi relativizmust, a múlt bűneivel való nem elszámolást és a jelenlegi rezsimet éppen a 89-es poszkomcsi köztársasági alkotmánynak és az alkotmánybíráskodásnak köszönhetjük (jóvátételi és lusztrációs törvény elkaszálása a tiszteletreméltó Sólyom ELNÖK ÚR által, hogy csak ezt említsem)

A mai végeredmény az, hogy a köztársasági berendezkedés nem tudta, nem tudja garantálni a fékek és ellensúlyok rendszerét és a hatalommegosztást Magyarorságon.
Persze lehet mondani, hogy mi majd csináljunk 2018 vagy 2022 után jobb köztársaságot és jobb alkotmányt.
Szerintem toldozgatni, foltozgatni lehet, de minek? Miért nem merítünk inkább a múlt értékeiből, és modernizált formában, a mai viszonyokhoz igazítva (!) ami egyszer jól működött, bevált, hasznára volt az ország fejlődésénék abból merítünk inspirációt?

Vegyük észre konzervatív szempontból nézve mindig a változtatást kell megindokolni, a bizonyítás terhe nem rajtunk van, hanem azokon akik 46-ban, 49-ben, 89-ben a múltat végképp elakarták törölni és azt ígérték itt minden jobb, demokratikusabb és igazságosabb lesz. Az eredményt látjuk: kommunizmus, szocializmus, poszt-szocializmus és most egy keleties autokrácia intézményesített korrupcióval.

Konzervatív allapállás nem az, hogy miért, hanem hogy miért nem. Az a kérdés hogy miért ne próbáljuk meg helyreállítani amit érdemes és lehetséges a múlt értékei közül, a történeti alkotmány és történelmi magyar államigazgatás értékes hagyományából.
Ez nem feltélenül és azonnal jelent királykoronázást természetesen. Mit lehetne tenni mai viszonyok között is?
Pár példa:

1. A felsőház valamilyen mai formában történő visszaállítását
Felsőházi tagok méltóság, tisztség és esetleg részben a nép közvetlen választás útján kerülnének be. Ha eltörljük a 1946-os IV. törvényt, akkor néhány itt élő és a hazáért tenni akaró, jellemzően keresztény-nemzeti-konzervatív értékrendű főnemesek is felsőházi tagok lehetnek.

2. A helyi közösségek (megyék) autonómiája helyreállítását első körben erősen meg kellene fontolni, és valamint a bírák és az ügyész parlamenttől, kormánytól való függetlenségét törvényben biztosítani kellene.

3. Ugyanígy a közszolgálati média pártoktól való függetlenségét. Királyi televízió! Milyen érdekes hogy így hívjuk, akár lehetne a pártok felett álló király vagy a köztársaságban is működtethető, nem pártoktól, kormánytól, gazdasági lobbicsoportól függő parlamenti felsőház az akinek a felügyelete alá tartozik a közszolgálati média ezzel megakadályozva azt, hogy mindenkori kormány propaganda adójává váljon.

4. Továbbá, valódi jogot és lehetőséget a népnek az állam ügyeibe való beszólásra, népszavazások formájában. Lehesen népszavazni a lényeges kérdésekről akkor is, ha a kormánynak az kellemetlen. Akár alkotmányról vagy az országgyűlés feloszlatásáról is.

5. Átláthatóság és civil valamint első körben valamilyen formájú kormánytól független (felsőházi?) kontroll az állami cégeknél és közbeszerzéseknél.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.16. 09:12:38

@444:

"nem azért jön ide, hogy segítsen."

Elfelejtetted hozzátenni, hogy szerinted.

"lovász ceu ügyben nem a magyarok oldalára állt."

Elfelejtetted hozzátenni, hogy szerinted.

"budapesten legyen közép-európai állami egyetem."

Miért?

"bécsben legyen közép-európai magánegyetem."

Miért?

"neki nem akaródzik a magyarok oldalára állni."

Elfelejtetted hozzátenni, hogy szerinted.

"lovász nem a magyarok oldalán áll."

Elfelejtetted hozzátenni, hogy szerinted.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.16. 09:32:16

@Petimester:

"a bírák és az ügyész parlamenttől, kormánytól való függetlenségét törvényben biztosítani kellene"

Ez hogyan oldható meg?

a) ha közvetlen választások eredményeként kerülnek hivatalba, akkor a döntéseik (bírói ítéletek, ügyészi döntések vádemelésekről ill. pervitelről) politikai karrierek építését szolgálják (ti. ezen döntések meghozatalakor szükségszerűen figyelembe veszi a döntéshozó, hogy a döntéseinek milyen hatása lesz a következő választásra)

b) ha parlamenti szavazatok eredményeként kerülnek hivatalba, szintúgy (párt)politikai szempontok érvényesülnek a kiválasztásban

c) ha a kormányzat nevezi ki őket, akkor még nyilvánvalóbb a politikai szempontok érvényesülése

d) ha a b) és a c) módszer együttesen kerül alkalmazásra, az -- esetleg -- biztosít valamilyen mértékű "ellensúlyozást", de mivel a mindenkori kormányzatnak (általában) többsége van a törvényhozásban, a "valamilyen mérték" lehet akár igen kis mérték is

"nem pártoktól, kormánytól, gazdasági lobbicsoportól függő parlamenti felsőház"

Hol létezik olyan bikamerális parlamenti rendszer, ahol a felsőházban nincsenek képviselve a politikai pártok, ahol a felsőház tagjai nem csoportosulnak pártok szerint?

2017.05.16. 11:53:36

@neoteny:
a magyarok döntő többsége európához akar tartozni. ebben nincs vita. elsősorban közép-európához és nem a nyugathoz. ebben már van. mert egy csoportosulás azt mondja, hogy az atlanti és transzatlanti mintákat kellene követni. és az a mondjuk így amerikanizmus ütközik össze a többségi magyarok hitével és nemzettel.

egyáltalán nem gondolom, hogy az amerikanizmus értéktelen lenne. azt sem, hogy amerika feltétlen gonosz. és azt sem, hogy az amerikai társadalom alávaló. hanem csak azt, hogy nem is lesz feljebbvaló. legalábbis errefelé. lehet magyarországon egy amerikai intézet. de nem lehet amerikai egyetem. ez függetlenségi nacionalizmus. nemzeti liberalizmus. azt célozza, hogy legyen kapcsolat. de ne legyen függés. ez lenne szeritem a kompromisszum. de ezt a szemben álló felek egyike sem fogadja el. se a "libsik", se a "nácik". a libsik azt mondják, hogy ez ez lényegében fasizmus. hiszen így ez a csoportosulás magyar állampolgárként kénytelen lenne feladni a lehetőségét annak, hogy az magyország felett gyakorolják a hatalmat. és legfeljebb csak kisebbségi képviseletük lehetne a magyar országgyűlésben. igen. valóban. ez azt jelentené, hogy van egy nemzetközi gettó. de abban senkit se ölnek meg. hanem abban lehet egy amerikanizált ceu (~amerikai intézet), ibs (nemzetközi üzleti iskola). a general motors és a general electric nyit egy mérnöki irodát. és van citibank és effélék. egy mini manhattan. és lehet egy magyar broadway. és az kapcsolódhat amerikához. elhozzák a tengerentúlról az előadásokat. és american express kártyát váltasz, akkor kedzvezményt kapsz. szóval ez egy civilizált gettó. ez egy civilizált endlösung. de ennek ára az, hogy ezek az emberek nem kerülhetnek a magyar nemzeti bank élre, a magyar nemzeti színház élére, a magyar tudományos akadémia élére, stb. mert magyarországiak, de nem nemzetiek, hanem nemzetköziek. és erre az ortodox liberálisok azt mondják, hogy így a nemzet korlátozza őket. a geci magyarok. jó hogy. mivel ez magyarország. és ezt sem kell biztosítani. miért kellene. a "libsik" azt mondják, hogy ők felszámolják a magyar nemzeti keresztény államiságot. ennek az a módja, hogy szociális demagógiával megnyerik maguknak a szegényeket. és a pozitív diszkriminációval a kisebbségeket. a nemzetköziség számuka azt jeleti, hogy éket vernek a nemzetbe. azért, hogy végre a nemzetköziség győzedelmeskedjen a nemzetek felett. mert az emberiség csak az így képes a fejlődésre. világ proletárjai, világ burzsoáziája, világ kozmpolitái egyesüljetek. ez a csoport kulturálisan marxista, gazdasági értelemben antimarxista. csakhogy a magyar társadalom többsége éppen az ellenkező irányba hajlik.

orbán kiegyezett a tóraolvasó izraleitákkal és néhány elvtelennel. és mondjuk köves slomó azt mondja, hogy a "sorosozás" nem antiszemitizmus.
444.hu/2017/05/12/koves-slomo-rabbi-szerint-sorosozni-antiszemitizimus
és ebben ugye ezt az andy vajna féle tv2 viszi a prímet. andy kapott belvárosi kaszinót, külvárosi filmgyárat. egy cigány széplányt. vezeti a tévécsatornát, nemzeti kulturális alapot és "sztyúdiót". mi kell még. köves slomó kapott rabbiházat, építik a kosher vágóhidat európai uniós támogatással. ezt biztosítja szijjártó péter miniszter és csepreghy nándor államtitkár. timmermans azt mondja, hogy orbán antiszemita. csakhogy a külpolitikai támogatója és mintaadója ortodox nacionalista izreal. putyin hasonlóan jár el oroszországban.
888.hu/article-rohrig-geza-es-putyin-pozitiv-hatasa-a-zsidosagra
tehát a kelet-közép európai koncepció az, hogy a nemzeti köntösre varrnak egy zsidó gombot. ezt elfogadja izrael. de nem fogadja el az amerikai demokrata párt. rendben van. de az amerikai demokrata pártot az amerikai népnek az egyik fele választja. egy michingani hot dog árus képviselője ne mondja meg, hogy mi történjen magyarországon. csak persze értem, hogy az amerikai kongresszusban nem a michigani hot dog árust képviselik, hanem ugyanazokat az embereket, akiket lovász lászló is képvisel a magyar tudományos akadémia elnökeként. és ez jól működött addig amíg a média egyirányú volt. de az interneten visszabeszélnek.

erdogan be akarja tiltani. rendben van. de merkel is be akarja tiltani. úgy képzelik, hogy lesz egy "correctiv" nevű "tényellenőrző" csoportot. és az majd eldönti, hogy mi a hír és az álhír. erre mondom azt, hogy a nagyobb fokú önkormányzatiság jelentené a megoldást. mert abban az esetben a polgárok közvetlen ellenőrizheték a hírek valódiságát. de ezegy lokalizált gazdaság és kultúra irányába való elmozdulást jelentene.

tehát van magyar királyi egyetemi hálózat. éppenséggel lehet egy közép európai állami egyetem pesten. mert ezt talán elfogadják a magyarok. és lehet egy soros egyetem bécsben. mert ezt elfogadja ausztria népe. lovász lászló kiáll a ceu mellett. mondván, hogy nem lehet korlátozni sorost. de lehet. miért ne lehetne.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.16. 12:22:11

@444:

"magyar állampolgárként [...] ezek az emberek nem kerülhetnek a magyar nemzeti bank élre, a magyar nemzeti színház élére, a magyar tudományos akadémia élére, stb. mert magyarországiak, de nem nemzetiek, hanem nemzetköziek."

Magyarország Alaptörvénye
(2011. április 25.)

[...]

XXIII. cikk

[...]

(8) Minden magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy rátermettségének, képzettségének és szakmai tudásának megfelelően közhivatalt viseljen. Törvény határozza meg azokat a közhivatalokat, amelyeket párt tagja vagy tisztségviselője nem tölthet be.

2017.05.16. 13:57:57

@neoteny:
nem arról van szó, hogy a diplomáciai negyedek lakói nem viselhetnek közhivatalt. hanem arról, hogy el kell dönteniük, hogy a nemzeti vagy a nemzetközi érdekeket szolgálnak. ha valaki a magyar tudományos akadémia elnöke, akkor ne a microsoft vagy ceu érdekeit védje.

tehát nem arról van szó, hogy a "zsidók" ne lehetnének nemzetiek, és a "nem-zsidók" ne lehetnének nemzetköziek. hanem arról, hogy ez kétféle közigazgatási egység. és ezek nem egymás alá, hanem egymás mellé vannak rendelve. a nemzetköziség nem nemzetek "felettiséget" jelent. nem azt, hogy a nemzetet filozofikusan "meghaladták". mert ez lényegében azt jelentené, hogy a magas filosz meghaladta az elemi bioszt. a filoszemiták lényegéen ebben hisznek. a libsik hívják életre a nácikat.

budapest mellett akár debrecenben is lehetne nemzetközi városrész. nyilván valahol a piac utca és a nyugati utca között a zsidónegyed környékén. de aki ebbe az irányba van elköteleződve az addig nem lehessen a másikba. ez a korlát. nem az a probléma lovásszal, hogy kiáll a ceu mellett. hanem az, hogy ezt a magyar tudományos akadémia elnökeként teszi.

évente születik nagyjából 100 ezer gyermek magyarországon. és ebből van mondjuk 100 vagy 1,000, aki szupertehetséges. és a lovász féle oktatási koncepció az, hogy posztgraduális képzés magánosításával a finánctőkések vigyék el ezeket a fiatalokat. ezek az emberek a pregraduális képzést szinte egyáltalán nem támogatják. tehát amíg a 100 ezer gyerekből kiválogatódik az a néhány. legfeljebb csak azért, hogy őket minél hamarabb megvásárolják. és ehhez lényegében végtelen pénz áll rendelkezésükre. és azt mondják, hogy ezt semmilyen módon nem lehet korlátozni. mert ez biztosítja a legnagyobb szabadságot. mert ez a fejlődés. a nemzetek megszűnnek és minden nemzetközivé alakul át. mert amerika így fejlődik. igen. azért, mert megölték a natívokat. és egyébként az usa is kezdi elérni ennek a fejlődési pályának a korlátait. lásd trump jelenség.

a környéken létező összes létező multihoz csak azért jelentkeztem, hogy eljussak a helyi vezetőhöz. és amikor a szerződést az ember elé rakják, akkor meséltek arról, hogy milyen jó a csr, akkor asztalra csaptam a tenyeremmel egy kisebbet. és azt mondtam hogy támogassák meg a városi matekszakkört. a matek szempontjából mindegy, hogy melyik párt ül a kormányban, önkormányzatokban. rendszerint hr-es közbeszólt, hogy mégis hogy képzeli. nem én mondom meg, hogy nekik mit is kellene támogatni. mondtam, hogy rendben van. de ez egy beszélgetés. volt amelyik cégvezető elmagyarázta, hogy nézze, ez nekünk nem érdekünk. nyilván. ezek az emberek azt mondják mondják, hogy ilyen a világ. nemzetköziség élvez elsőbbséget. ez van. ezt kell szeretni. de ez a tábor ugyanúgy egy fizetési listán szerveződik, mint a "nemzeti" tábor. mindkét tábor fasisztoid vezetőkkel rendelkezik. soros ugyanúgy, mint orbán. lovász lászló azt mondja, hogy soros oldalára kell állni. németh szilárd azt, hogy "eltakarítsuk ezeket". majd elválik, hogy melyik kerül ki győztesen. egyiket se kell félteni.

ha 1,000 városi számítástechnika szakkört leszórunk egy 100,000 négyzetkilométeres térségbe (átlagosan 10 km ×10 km területre) és ezek hétvégenként foglalkozást tartanak, akkor a modernizáció iránt élénken érdeklődő gyerekek nagy valószínűséggel el tudnak jutni ezekbe. ha máshogy nem, akkor begyalogol a tanyáról azért, hogy találkozanak a többi hasonlóan érdeklődő gyerekkel a járásban. azért, hogy a disznóólból szerverfarmot építsen. ez nyilván nem érdeke a microsoft-nak. és nyilván nem lépnek önmaguk ellen. hanem megfizetnek embereket, hogy ők se lépjenek ebbe az irányba. mondjuk a magyar tudományos akadémia elnökét. lovász lászló nyilván tudja, hogy ezt kellene csinálni. csak ő a magyar tudományos akadémia élén úgy gondolja, hogy mégse. mert az a nemzetközi karrierje végét jelenti. mert azt ugye a microsoft, soros és társaik finanszírozzák.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.16. 14:01:44

@444:

"magyar állampolgárként [...] ezek az emberek nem kerülhetnek a magyar nemzeti bank élre, a magyar nemzeti színház élére, a magyar tudományos akadémia élére, stb. mert magyarországiak, de nem nemzetiek, hanem nemzetköziek."

Magyarország Alaptörvénye
(2011. április 25.)

[...]

XXIII. cikk

[...]

(8) Minden magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy rátermettségének, képzettségének és szakmai tudásának megfelelően közhivatalt viseljen. Törvény határozza meg azokat a közhivatalokat, amelyeket párt tagja vagy tisztségviselője nem tölthet be.

2017.05.16. 14:59:06

@neoteny: Visszakérdezek. Ön hogyan garantálná, hogy a választásokon többséget szerzett párt (amely jelenlegi rendszer szerint nem is a többség) minden fontos, elvileg a hatalmat ellenőrző posztra (ügyészség, Kúria, alkotmánybírók) ne a saját pártkádereit ültesse be?

A javaslatom szerintem legalábbis vitaképes. Egy pártoktól független felsőháznak vagy a nép által közvetlenül választott, szélesebb jogkörrel rendelkező államfőnek (legyen az király/nádor/kormányzó vagy köztársasági elnök) lehetne legalább vétójoga a személyi kérdésekben a fenti fontos pozíciókra. Vagyis a parlament nem választhat meg akárkit.

Továbbá, a felsőház akár kétharmaddal(?)/ egyszerű többséggel (?), vagy jelentős számú választópolgár (mondjuk, 300-500 ezer) kezdeményezésére népszavazással az említett tisztségviselők leválthatók lehetnének, amennyiben méltatlanná vagy alkalmatlanná váltak a pozíciójuk betöltésére. Szóval mind az ügyész, Kúria, AB-tagok, stb. kinevezésénél, mind az ő tevékenységük ellenőrzésében szerepet kapnának az aktuális kormánypárttól független instanciák.
Szerintem ezek a javaslatok jó kiindulás alapot jelentenének. Természetesen mindez tovább finomítható, diszkutálható.

Az biztos, hogy ami most van, az rossz, mivel jelenlegi rendszerben minden hatalmat ellenőrző elvileg független posztra az országgyűlés (vagyis a nyertes párt) választ embert. Így a jövőben egy esetleg kormányváltás esetén sincs semmi garancia arra, hogy nem az elvileg független intézmények ne az aktuális hatalom bábjaiként, kiszolgálóiként viselkedjenek egy pártállamban.

2017.05.16. 15:04:07

jav. a nép által választott ÉS /VAGY szélesebb jogkörrel rendelkező államfónek

2017.05.16. 15:14:23

@neoteny:
a magyar tudományos akadémia egy nemzeti közintézmény. ebben a koncepcióban a közép-európai állami egyetem (annak ellenére, hogy állami) nemzetközi intézmény. a budapesti amerikai intézet egy nemzetközi magánintézmény. a nemzetközi intézményeket a nemzetközi jog védi. a nemzetit a nemzeti. az amerikai intézet az amerikai diplomácia intézménye a diplomáciai negyedben. de az ott dolgozók, tanulók nem tölthetnek be tisztséget a nemzeti közintézményekben addig, amíg a nemzetközi intézetekhoz kötődnek.

ez a miniszterelnököt is korlátozná. tehát ha a kormányfő a külügyminiszterrel az oldalán nemzetközi diplomáciai körúton vesz részt, akkor a miniszterelnökséget vezető helyettesére kénytelen átruházni a belügyi hatalmat. mert orbán pekingi útján kénytelen figyelembe vennie kína érdekeit. és ezért megkoszorúzza a népi hősök emlékművét. de ezt a nemzetközi diplomácia vezetőjeként teszi egy kiküldetésben. és a nemzeti érdekeket addig a belügyi helyettese képviseli. aztán az egy másik kérdés, hogy ezt hogyan játssza ki. orbán megszakíthatja a diplomáciai útját. és leválhatja a miniszterelnökség vezetőjét. de ezt lázár kihasználhatja. amíg nincs itthon a nagymacska, addig cincoghatnak a kisegerek.

egy seggel senki se üljön meg két lovat. lovász lászló se. ha ő a magyar tudományos akadémia elnöke, akkor kutya kötelessége a magyar érdekeket képviselni. az államfőtől kapja a megbizatását. ha úgy érzi, hogy ennek nem tud eleget tenni, akkor függessze fel az akadémiai megbizatását. és az államfő ez esetben leválthatja. vagy a helyén is hagyhatja. mondván, hogy diplomáciai tárgyalásokat kell folytatni. így ádernek is van mozgástere. de amíg áder diplomáciai tárgyalásokat folytat addig a helyettese a magyarkodhat. és a nép követelheti, hogy a "hazaáruló" államfő helyébe lépjen helyettese. nincsenek érinthetetlenek. az akadémia elnöke sem az. tisztában kell lennie azzal, hogy politikai támadások fogják érni. mert az egy politikai tisztség. aztán az egy másik kérdés, hogy meg kell-e "ölni" lovászt. nyilván nem kellene.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.16. 15:20:20

@444:

"ha ő a magyar tudományos akadémia elnöke, akkor kutya kötelessége a magyar érdekeket képviselni."

Azt még nem mutattad meg, hogy hogyan nem képviseli a magyar érdekeket.

2017.05.16. 16:10:30

@neoteny:
lovász lászló azt mondja, hogy a lex ceu rossz. mert a ceu érdekei sérülnek. ezért ő kiáll a ceu mellett. rendben van. de ha nemzeti közintézmény élén áll, akkor így nem szokás érvelni. tehát lovász a magyar szokásjoggal megy szembe. és ezért mondják azt, hogy "idegen". a magyar tudományos akadémia elnökének nem azt kell figyelembe venni, hogy mi a jó a nemzetközi finánctőkéseknek. töltsön be valamilyen nemzetközi tisztséget. és ez esetben érvelhet a nemzetközi szempontból.

és a két véleményt lehet közelíteni egymáshoz. erre mondom azt, hogy budapesten van egy közép-európai állami egyetem ami magánszemélyek önzetlen adományait is befogadhatja. nagyjából ez felel meg a magyar népléleknek véleményem szerint.

és bécsben lehet egy közép-európai magánegyetem. egyes kurzusokat normatív finanszíroz a bécsi államkincstár. tehát lényegében vegyes gazdasági finanszírozás van. a két intézményt össze lehet kapcsolni. lehetnek közös kutatási programok. csak ez persze nagyon nem lenne jó mondjuk amerikai finánctőkések szempontjából.

lovász is beállt abba a sorba, hogy sötét diktatúra árnyékában kénytelen élni. mert ha nem a ceu érdekeit és nem áll ki a ceu mellett, akkor a nemzetközi karrierjét veszélyezteti. ha kiáll, akkor a nemzetit. mostanában ilyenek a politikai játszák a főhatalomban.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.16. 16:19:43

@Petimester:

"Ön hogyan garantálná, hogy a választásokon többséget szerzett párt (amely jelenlegi rendszer szerint nem is a többség) minden fontos, elvileg a hatalmat ellenőrző posztra (ügyészség, Kúria, alkotmánybírók) ne a saját pártkádereit ültesse be?"

Sehogyan: szerintem nem létezik ilyen garancia lehetősége.

"Egy pártoktól független felsőház"

Ez épp' azt feltételezi, ami a kérdés: hogyan lehetséges egy pártoktól független felsőház létrehozatala és fenntartása? Pl. a vétójog alkalmazása szavazásokat jelent; hogyan akadályozható meg az, hogy a felsőházi tagok pártokba tömörüljenek, akik (valamelyest) koherensen szavaznak a különféle vétók mellett vagy ellen?

Úgy gondolom, hogy képviseleti demokráciákban a pártoktól függetlenség igen nehezen -- ha egyáltalán -- kivitelezhető. A svájci közvetlen demokrácia valamelyest csökkenti a pártok szerepét, de még az sem vezet a pártok megszűnéséhez.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.16. 16:28:39

@444:

"lovász lászló azt mondja, hogy a lex ceu rossz. mert a ceu érdekei sérülnek."

És Lovász László szerint a CEU érdekeinek sérülése a magyar felsőoktatás érdekeinek sérülését is jelenti.

Még nem mutattad meg, hogy a CEU érdekei ellentétesek lennének a magyar felsőoktatás érdekeivel. Felállítasz egy dichotómiát -- névlegesen hogy "a nemzeti" és "a nemzetközi" érdekek szöges ellentétben állnak egymással (zéró összegű játszmát jelentenek) --, majd úgy érvelsz, hogy "a nemzetközi" érdekek védelme csak "a nemzeti" érdekek sértülésével járhat. De addig amíg nem mutatod meg azt, hogy ez minden kétséget kizárólag így van, ez egy hamis dichotómia.

2017.05.16. 16:39:30

@neoteny:"Egy pártoktól független felsőház"

Ez épp' azt feltételezi, ami a kérdés: hogyan lehetséges egy pártoktól független felsőház létrehozatala és fenntartása? "

1944 előtt lehetséges volt pártoktól független felsőház. Ezt kellene modernizálni, és bővíteni. Nézzen utána.

2017.05.16. 18:47:14

@neoteny:
azt nem állítom, hogy a nemzeti és a nemzetközi érdekek szöges ellentétben állnak egymással. hanem csak azt, hogy ezek nyilvánvalóan eltérnek egymástól.

évente születik nagyjából 100 ezer magyar gyerek. és ebből 100 uszkve 1,000 alkalmas arra, hogy olyan problémakat oldjon meg, amit előtte még vélhetően nem oldott meg senki. vagy úgy, ahogyan addig még senki se oldotta meg.

mondok egy példát. hogyan szakaszoljuk a közoktatás rendszerét? a magyar rendszer 3+(4|6|8)+((8|6|4)|(4|5|6))+(3|4)+(2|1)+3 éves. ez ugye rendre az óvoda, az általános iskola, a gimnázium vagy a szakközép iskola, a felsőfokú alapképzés, a mesterképzés és a doktori iskola. az oktatási szakértők azt mondják, hogy be kellene vezetni a 9 osztályos általános iskolát. és így az oktatási rendszer 3+(4|6|8)+((9|8|6|4)|(4|5|6))+(3|4)+(2|1)+3 éves lenne. és ez mennyivel jobb. és most erről folyik a szakmai vita.

a szakértők egy dologban értenek egyet. abban, hogy az élethosszig tartó tanulásra van szükség. és ennek kellene megteremteni az intézményes kereteit. két egyszerű megoldás van. az egyik, hogy konstans módon szakaszoljunk. mondjuk 7 évente van iskola váltás. és a rendszer 7+7+7+7+... éves. már ez jobbnak tűnik, mint a jelenlegi. ezt elég sokan mondják. és egy másik egyszerű megoldás, hogy egyre hosszabb életpályaszakaszok kövessék egymást. fibonacci számok szerint tegyük le a mérföldköveket.

0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89+

az általános iskola alsó tagozat 5-8 éves kor közötti. írás, olvasás, számolás tanulás intézményesen már 5 éves korban is megkezdődhet. mert erre elég sok gyerek alkalmas. és ha valaki diszgráfiás, diszlexiás, diszkalkuliás, akkor jobb ha ez már 5 éves korban kiderül. mert akkor ezt könnyebb korrigálni. mint mondjuk 7 évesen. amikor már a többség folyékonyan olvas. és egy gyerek le van maradva. ez a rendszer három évet hagy arra, hogy ezt mindenki elsajátítsa. de 8 éves korra a generáció döntő többsége nekiindul a következő életpálya szakasznak. az általános iskola felső tagozatának, ahol az alapvető műveltségi elemeket elsajátítják. és itt beléphet a szakosított tanterv. és az az időszak tart a kamaszkor kezdetéig. és ezt követően 13-21 éves kor között hosszabb időben nagyobb fokú specializáció. 8 évet hagy a pályaválasztásra és legalább egy szakma alapvető elsajátítására. és 21 éves korban a felnőtté válással mindenki kilép a munkaerő piacra. úgy, hogy egy még hosszabb életszakaszban tovább tanulhat. amikor "krisztusi" korba lép, akkor újabb szakasz kezdődik. és így tovább. és ez sem tűnik nagyon nagy hülyeségnek. 34-55 év és 55-89 év között vannak fiatalabb kutatók és idősebb akadémikusok. a magyar egyetemeken 70 éves korban nyugdíjaznak. de nem lenne muszáj. nincs intézményesítve az a posztgraduális pályaszakasz, ami a fiatalabb kutatókat intézményesen megtartja úgy, hogy az idősebb akadémikusok érdekeit se sértse. a fibonacci féle beosztás erre is megoldást ad. nagyon egyszerű. mindenki érti. de az oktatást valamiért mégse így szakaszolják. hanem legyen mondjuk 3+(4|6|8)+((9|8|6|4)|(4|5|6))+(3|4)+(2|1)+3 éves. és utána a kutatói életpálya valahogy. a felnőttképzés ad hoc jellegű. és még a nyugdíjasokat is be lehet vonni. mert van aki szeretne hasznossá válni és élethosszig tanulni. ha ezt intézményesíteni akarod, akkor szakaszolni kell. de ez a probléma sehol nincs megoldva. senki nem adott egyszerű választ. azért kell egyszerűnek lennie, mert ez a világ nagyobb részén közintézmény rendszer. és ezt a köznéppel el kell fogadtatni.

nem azt állítom, hogy a fenti megoldás "jó". vagy jó, vagy nem jó. a franc se tudja. de valami. amit fel lehet tételezni, hogy esetleg valami ilyesmi jó lenne. de ez ugye az, hogy van egy probléma. amit lovász lászlónak kellene megoldania. hanem azt mondja, hogy a 3+(4|6|8)+((9|8|6|4)|(4|5|6))+(3|4)+(2|1)+3 után még valami. és ő a fiatal kutatókat segíti inkább. pálinkás az idősebb akadémikusok érdekeit védte. a batthányi főprofesszorokét. ő a "nemzeti". lovász pedig a fiatal kutatóknak szerez pénzt "nemzetközi" projektekhez. de a magyar néplélek inkább a "nemzetit" preferálja. tehát lovász lászló "hazaáruló", aki éket ver a nemzetbe.

ez az elemi szakaszolási probléma nincs megoldva. de ehhez nem kell még érettségi se. én 10 évesen is ezt mondtam. amikor a tanító néni átküldött az iskolával szemben a gyerekorvoshoz. azért, hogy a fiát zénókát vigyem át. és a felnőttek kérdezték, hogy hány éves vagyok. meg hogy lehet-e ilyen fiatal a kísérő. és a gyógyszertárban is problémáztak, hogy kiadhatják-e a készítményt. na jól van julika, add ki a köptetőt. de kérdezd meg, hogy legalább felső tagozatos? és elgondolkodtam ezen az életpálya szakaszoláson.

de ugye nem ilyen a rendszer. vélhetően azért, mert ez a megoldás mégse jó. de lehet, hogy mégis jó. ki tudja. ezt kevés ember változathatja meg. az oktatási miniszter és az mta elnöke. szokásos felállás az, hogy egyik hülye, a másik hazaáruló.

2017.05.16. 19:28:02

@neoteny:
folyt.

évente születő 100 ezer gyerekből nagyjából 100 uszkve 1000 ember van, aki egyáltalán alkalmas arra, hogy olyan problémákat oldjon meg, amit előtte nem oldott meg senki. de ennek a kevés számú fiatal kutatónak a kinevelése elég sok pénzbe került. és az ugye közpénz. és a nagyon sokból alig néhány alkalmas tudományos kutatói pályára. mert empirikusan ennyi válogatódik ki.

a finántőkések érdeke az, hogy ezt 1 százalékot, vagy 1 ezreléket meg kell venni. ebből lesznek nemzetközi kutatócsoportok. és ezek "meghaladják" a nemzetet. és ezek felett a finánctőkések pöffeszkednek. és őket szolgálja ki lovász lászló. olyat választanak meg, aki őket szolgálja. mert ha nem, akkor a nemzetközi karrierjének vége van. a nép azért választja meg németh szilárdot, hogy ennek a pandanja is érvényesüljön. a "hazaárulók" ne fussanak be nemzeti karriert. és ez érvényes a nemzeti színházra, magyar tudományos akadémiára.

de persze valójában nekem semmi problémám nincs lovász lászlóval, se alföldi róberttel, se semelyikkel. hanem csak megértem, hogy sanyi azt mondja. komám. ez a lovász egy seggel akar két lovat megülni. döntse el, hogy orbán vagy soros embere. és magyarázom neki, hogy a matematika világa nem ilyen. ki kinek az embere. nem focimeccs. de persze egy kicsit az. mert nagyon nem mindegy, hogy milyen problémák megoldására összpontosítják az erőforrásokat. és ezt nagyon erősen befolyásolják gazdasági célok, hatalmi érdekek. ebben lovász lászló azt képviseli, hogy kisebb nagyobb kutató csoportokat szerveznek és ezeket kiszolgáltassa idegeneknek.

tehát nem az lesz, hogy a központi régióban és a régió központokban összpontosítsuk ezeket kutató csoportokat. és kapcsolódjunk össze elsősorban a szomszédainkkal. létrejöjjön egy királyi "nagy-magyar" tudományos hálózat. budapestet és kárpát-medencét kapcsoljuk össze béccsel és az alpesekkel. mert oda hetente, vagy akár naponta is ki lehet menni és haza lehet jönni. és budapest a duna-medence központja. ausztria pénzintézetei és a bajorországi technológia. és a magyar (szövetségi) államiság. ebből adódik a közép-európai (szövetségi) állami egyetem.

de ezt lovász lászlónak kellene megfejteni. a tudományos életből neki van egyedül lehetősége megváltoztatni. vagy lehet segget nyalni a kormányerőknél. és németh szilárd is lehet megoldás. leváltják soros híveit. és a következő mta elnök hátha hazafi lesz. úgy képes a magyar tudományosság előrelépni. és ugye mi az a koncepció, ami a magyar közoktatásba valami rendszert, rendezettséget visz. viszonylagos rendet teremt.

tehát az nem megoldás, hogy az entrópiát folyamatosan növeljük azért, hogy végül szétessen a nemzet. és győzzön a nemzetköziség. mert ez a haladás. ebben lehet, hogy lovász hisz. de a magyar nép döntő többsége ebben nem hisz (ti. inkább nacionalista). és az mta élén a magyar nép oldalán kellene állnia. mert egy nemzeti közintézményt vezet. és nem a nemzetközi karrierjét kellene mérlegelgetnie. megértem persze. mert ha szembemegy sorossal és az őt támogatókkal, akkor nyilván nem mehet amerikába. mert ő is a neofasiszta rezsim kiszolgálója lesz. de ha amerika mellett köteleződött el, akkor miért akar minden áron mta elnök lenni. ezt nem értem. alföldi miért akar minden áron a nemzeti színház élére kerülni ha egyszer nemzetköziséget akar.

na. nem ragozom ezt tovább. felteszem érthető.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.16. 21:00:29

@444:

"azt nem állítom, hogy a nemzeti és a nemzetközi érdekek szöges ellentétben állnak egymással. hanem csak azt, hogy ezek nyilvánvalóan eltérnek egymástól."

1) szó sincs semmiféle "nyilvánvalóságról"

2) még mindig nem mutattad meg, hogy a CEU érdekei hol térnek el a magyar felsőoktatás érdekeitől, ill. a CEU megszűnése hogyan szolgálná a magyar felsőoktatás érdekeit

"a "hazaárulók" ne fussanak be nemzeti karriert. és ez érvényes a nemzeti színházra, magyar tudományos akadémiára."

Magyarország Alaptörvénye
(2011. április 25.)

[...]

XXIII. cikk

[...]

(8) Minden magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy rátermettségének, képzettségének és szakmai tudásának megfelelően közhivatalt viseljen. Törvény határozza meg azokat a közhivatalokat, amelyeket párt tagja vagy tisztségviselője nem tölthet be.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.16. 23:00:03

@444:

"sanyi azt mondja. komám. ez a lovász egy seggel akar két lovat megülni. döntse el, hogy orbán vagy soros embere."

Hamis dichotómia: lehet széllel szemben vitorlázni.
en.wikipedia.org/wiki/Tacking_(sailing)

2017.05.16. 23:13:10

@neoteny:
magyarországon egy évben születik nagyjából 100 ezer gyerek. ennyien kerülnek be a rendszerbe. és egy emberöltőnyi idő elteltévé felnőtté válnak. de ebből a 100 ezer emberből 100 uszkve 1000 ember az, aki alkalmas tudományos kutatói pályára. nem azért, mert a magyarok hülyék. hanem mert ez empirikusan nagyjából mindenhol így van. erre 1 százaléknyi, vagy ezreléknyi ember alkalmas.

de ugye ennek a viszonylag kevés számú embernek a kinevelése viszonylag sok pénzébe kerül a társadalomnak. lovász laci bácsi azt mondja, hogy mit számít az. a multik álljanak be a sor végére. és ha tetszik nekik, akkor vigyék el ezeket az embereket. ő majd csapatokba szervezi a fiatal kutatókat. és a lehető legnagyobb számban próbálja őket bevonni nemzetközi kutatási programokba. mert tudomásul kell venni, hogy ilyen a világ. nem zárkózhatnak be a nemzetek. nyitott társadalmakat kell építeni. és a kutatási projektek döntő többsége nemzetközi. és ez a jó a "tudományosságnak". ennek a tábornak nagyjából ez az álláspontja ugyebár.

először is a tudományosságot nem kell megvédeni. ahogyan mondjuk a bolygót sem kell védeni. a tudományosság kiválóan el van egy sötét diktatúrában is. ahogyan mondjuk a bolygót se nagyon zavarja, hogy az iszlám állam porig rombolta palmürát. ez nyilván nem jó az emberiségnek. és nyilván nem jó a régésznek. a matematikusnak majdnem mindegy. de a matematikus is ember. tehát neki se jó. de a bolygónak mindegy. nem kell megvédeni a bolygót. a bolygót megmenteni igyekvő aktivisták különféle iparágak érdekeit védik valójában. és a tudományosság védelmezői is éppen ilyenek. lovász is, barabási is a saját állását félti. ami érthető. a matematikus is ember. "academia under fire in hungary". írja barabási. akkor lesz tűz alatt ha az akadémiának alágyújtanak és ég mint a reichstag. de rendben van. a médiának ilyeneket kell mondani. mert a médiának ez a természete. szóval lényegében nincs ebben semmi különös. van egy hatalmi játszma. orbán vs. soros. és abban az egyes emberek érdekei sérülnek. és azok nyilván védik magukat. erre mondtam azt, hogy a debreceni egyetemen a petíciót és az ellenpetíciót is alá lehetett írni. mert az éremnek két oldala van. és az ember nyilván képes mindkettőt érzékelni.

na most az mta élén a fő kérdés nem az, hogy mi a jó felsőoktatásnak. az magyar tudományos akadémia nem egy szakszervezet. hanem egy nemzeti közintézmény. és a kérdés az, hogy mit kíván a magyar nemzet. ottan azt kell szolgálni. a nemzet egészét. éppen az a baj az akadémiával, hogy egy tudományos "gittegyletként" működik. pálinkás az idősebb akadémikusok érdekeit védte. lovász pedig a fiatalabb kutatóknak próbál több lehetőséget biztosítani. az mta élén a kérdés az: mit kíván a magyar nemzet? azt, hogy évi 100 ezer gyerekből kiválasztott 100 uszkve 1,000 embert szolgáltassuk ki a külföldnek, mert az a jó? nyilván nem,

hanem azt, hogy a kutatások a lehető legzártabb körben induljanak el. és ebből a külföld minél kevesebbet profitáljanak. ha a gazdaság recesszióban, akkor ez természetes. csak persze szükség van külkapcsolatra, műszaki, pénzügyi erőforrások hiányoznak a rendszerből. de ezt a lehető legszűkebb körből kellene pótolni. ezt kívánja a magyar nemzet. szerintem legalábbis. de ez egy politikai kérdés. lehet vitatni. az mta elnöki tiszte politikai pozíció. politikusok válaszják meg és politikusok váltják le.

na most a lehető legszűkebb kör micsoda. a magyar "királyi" egyetemi hálózat. ha ez kevés, akkor egy közép-európai állami egyetem pesten. úgy, hogy lehet egy közép-európai magánegyetem bécsben. mert van aki kifejezetten magáncélú kutatásokba hisz. vagy sorosba szerelmes. van olyan is. ahogyan orbánba is szerelmesek egyesek. olyan is van, aki saját bevallása szerint orbánnak csápolt. és most döbbent rá, hogy szörnyűséges fasiszta diktátor. tehát ez a budapest-bécs kapcsolat azért jó, mert van egy menekülési útvonal. és ugye a távolság viszonylag kicsi. és ezen túl ott vannak az európai kutatási programok. és esetleg az amerikaiak.

lovász pont fordítva képzeli el. a lehető legnyitottabb körben kell erőforrást bevonni. és ezeket csapatokat kiszolgáltatni. ilyen lehet a microsoft kutatási részlege. csak amiről szó van az az a magyar tudományos akadémia.

tehát ott érted félre sokadjára, hogy te egy szűk elit érdekeit veszed figyelembe. ami a nemzeteket kiszolgáltatja a nemzetközi finánctőkéseknek. mert így működik a nyugat. a gyarmatosító politikából húznak hasznot évszázadok óta. és ezt szolgálta ki lovász a microsoftnál. és ezt szolgálja ki a magyarok pénzén. és ilyenkor jön a jobboldal, hogy ezek "hazaárulók". lovász kiárusítja a nemzetet. a ménesből a legjobb versenylovakat egyszerűen kiszolgáltatja. ez nem egy magyar lovász. ez egy idegen lovász. szélnek akarja ereszteni a ménest. orbán azt mondja, hogy így a tudósokat is rövidebb gyeplőre kell majd fogni. és lehet diktatúrázni, fasisztázni, a másik oldalról hazaárulózni, zsidózni, stb.

2017.05.16. 23:32:47

@neoteny:
az mta egy politikai tisztség. és a politika ezt a kérdést teszi fel. orbán vs. soros.

lovász mondhatná azt is, hogy legyen egy közép európai állami egyetem pesten. és egy közép európai magánegyetem bécsben. ezek között legyen valamilyen partneri kapcsolat. ezt orbán eladhatja a saját táborának győzelemként. mert ezzel megszűnne a gyűlölt ceu. és még ráadásul a közép európai egyetemet is államosítanák. fut bécs felé soros györgy, a gyáva, seregének seregünk nyomába'.

de végül is ez sorosnak se lenne olyan nagyon rossz. mert bécsben is képezhet elég embert az open society céljaihoz. és a földrajzi távolság minimális. ráadásul ugye a pesti közép-európai egyetem és a bécsi közép-európai magánegyetem között egy partneri megállapodás köttetne. azon keresztük a befolyása megmarad úgy, hogy bécsben az intézete védettséget élvez. és onnantól kezdve nem lehet "sorosozni". és a ceu jelenlegi magyar oktatói ha akarnak, akkor maradhatnak pesten. de ha valakit támadnak, akkor kimehet bécsbe. elemi kombinatorikus optimalizálás.

nem arról van szó, hogy ezt lovász lászló nem tudja megfejteni. hanem ő nem akarja, hogy ez működjön. ahogyan te se akarod. és ahogyan téged is sikeresen elűztek innen úgy majd lovászt is elűzhetik. és akkor az lesz a megoldás. a természet törvényei szerint.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.17. 00:24:31

@444:

"a tudományosság kiválóan el van egy sötét diktatúrában is."

Mint ahogy a genetikakutatás is kiválóan elvolt a szovjetorosz rendszerben Trofim Liszenkó "vezetése" alatt.

"na most az mta élén a fő kérdés nem az, hogy mi a jó felsőoktatásnak."

Nem hiszem, hogy kompetens lennél annak megállapítására, hogy az MTA élén mi "a fő kérdés". Az 1994. évi XL. törvény a Magyar Tudományos Akadémiáról ( net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99400040.TV ) 3. §-a sorolja fel az Akadémia közfeladatait vagy 15 alpontban: sem ott, sem az MTA elnökének hatásköréről szóló részekben nem találtam "fő kérdés" leírását. Ha te igen, mutass rá.

"mit kíván a magyar nemzet. ottan azt kell szolgálni. a nemzet egészét. [...] ezt kívánja a magyar nemzet. szerintem legalábbis."

Úgy gondolom, hogy a Fácánhoz címzett kocsma törzsközönsége nem reprezentatív minta a magyar nemzet egészének kívánalmait illetően. Durvábban fogalmazva: csak egy megalomániában szenvedő ember képes azt gondolni, hogy ő birtokában van annak a tudásnak, hogy mi a magyar nemzet egészének kívánsága -- és így a magyar nemzet szószólójaként léphet fel.

"tehát ez a budapest-bécs kapcsolat azért jó, mert van egy menekülési útvonal."

Menekülés mitől? Miért van szükség menekülésre?

"szélnek akarja ereszteni a ménest."

Egy ménesnek tulajdonosa van: embereknek nincsenek tulajdonosaik, legalább is nem az utolsó nagyjából másfél évszázadban.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.17. 00:34:15

@444:

"ezt orbán eladhatja a saját táborának győzelemként."

Vagyis szó sincs semmiféle "a magyar nemzet egészének kívánsága"-ról.

"majd lovászt is elűzhetik"

Magyarország Alaptörvénye
(2011. április 25.)

[...]

ALAPVETÉS

[...]

G) cikk

[...]

(2) Magyarország védelmezi állampolgárait.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.17. 07:39:55

@Petimester:

"1944 előtt lehetséges volt pártoktól független felsőház."

Mi haszna volt az 1944 előtti pártoktól független felsőháznak?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.17. 08:04:07

@444:

"de persze valójában nekem semmi problémám nincs lovász lászlóval, se alföldi róberttel, se semelyikkel."

Mit csinálnál ha a bármilyen problémád lenne velük?

2017.05.17. 08:40:01

@neoteny:
a nemzet egészének nincs kívánsága. közakarat van, ami legegyszerűbben talán valószínűségi változókkal írható le. a nép egyszerű gyermekei gondolnak valamit. és az értelmiség abból indul ki, hogy általában nem tudjuk, hogy a népek mit gondolnak. mert mindenfélét akarnak. na de. ez nem totális véletlen. ez egy eseménytéren vannak mérhető függvények, a valószínűségi változóknak van eloszlása. és effélék.

és ez például így írható le. és a megfigyelések alapján feltételezhető, hogy az élővilágban nem kizárólag az egyedek, hanem a szaporodási közösségek is viselkednek valahogy. mert a viselkedés nem kizárólag az egyedtől (humán populációban az egyéntől) függ, hanem a természeti környezettől is. és a populáció egyedei egymásra is hatnak. és létrejönnek kisebb-nagyobb szaporodási közösségek a fajon belül. de a faj egésze is szaporodási közösség. csak maga a faj nem teljesen egységes. a humán populáció különösen nem az. politikai identitások vannak. de ezek részben a keveredésből jönnek létre. a magyar u17-es válogatott 6. helyezést ért el az európa bajnokságon. és a csapat egyik legjobbja torvund alexander volt. aki egy norvég születésű fiatalember, de magyarországon nőtt fel. és úgy döntött, hogy a magyar nemzeti válogatottba szerepel. a norvégban is szerepelhetne. de a magyarok mellett döntött. lehet, hogy azért, mert úgy gondolja, hogy ezzel magyar állampolgár is lesz. és európai uniós állampolgár. és szabadon igazolhat. tehát ez neki jó. szóval lehet hogy ő nem akar turáni ősmagyar lenni. de nem mondja azt, hogy senki se lehessen. így ő, tímár normann, csoboth kevin, bencze márk, szendrei norbert és szerető krisztofer alkotják a keretben a magyar csatársort. és csatáznak a hazáért. vagy legalábbis úgy tesznek, mintha ezt kizárólag a hazáért tennék. valójában persze ezzel pénzt keresnek. és ez mondjuk jobb, mint krumplit kapálni. na most alexander, normann, kevin, márk, norbert és krisztofer egy közös nyelvet beszélnek. ez a magyar. bár alexander nyilván beszél norvégul. kevin tud egy kicsit portugálul, mert a benfica utánpótlás játékosa. krisztofer vélhetően perfekt lesz angolból mert leigazolta a stoke city azért, hogy ne essenek ki a premier ligából. egy menedzser úgy döntött, hogy játszon a fazekasok között. mert a helyi csapatot fazekasok és bányászok alapították. már túl sok fazekas és bányász nincs. csak egy kerámiamúzeum. de így krisztofer is fazekas lesz. és rúgja a labdát a britannia stadionban. a stoke city tulajdonosa pénzt fizet. és például ez a krisztofer szavaz majd arról, hogy mi legyen a ceu sorsa. és lehet mondani, hogy nyilván a nyugatos nemzetköziség melett teszi le a voksát. hiszen az angol fazekasokkal sokkal több pénzt keres, mintha mondjuk a budapesti vasasban játszana. tehát nyilván a nyílt társadalom mindenek felettiségére szavaz. ezt mondja soros. orbán meg azt, hogy krisztofer nemzeti keresztény. hajrá magyarok. és egyébként a kormány a brexit után is kiáll a magyarok munkavállalási jogáért. de arrafelé nyilván van olyan angol, aki azt mondja, hogy ne magyarokra költsék a pénzt a futball menedzser. mert az nem jó, hogy egy rakás olcsó kelet-európai ül a kispadon. mert ez kiszorítja staffordshire megye tehetséges fiataljait. meg olyan is van, aki nem ezt gondolja. és a politikusok ebben a katyvaszban tippelgetnek, hogy mi lenne a jobb nekik. és valaki többségbe kerül. az megszerzi magának a törvényhozást és uralja igazgatásrendészetet. a rendőrséget, titkosszolgálatokat, a hadsereget. és úgy tesznek, mintha a rendőrállam jogállam volna. meg mintha a legfőbb bírák is függetlenek lennének. miközben azokat is ugye ők választják egy hiearchikus állam szervezetben. és ez az alá fölé rendelődés alapvetően jó az egyháznak. és a nagyvállalatoknak. a kis és középvállalkozásokat vezető polgárságnak annyira nagyon nem jó. nekik egy városban, vagy egy vidéken kellene megszerveződni. mert az állam foglyul van ejtve. a kérdés csak az, hogy ezt ki teszi meg. orbán vagy soros. na valahogy így van ez.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.17. 09:08:54

@444:

"a nemzet egészének nincs kívánsága. közakarat van"

Hogyan különbözik a közakarat a nemzet egészének kívánságától?

Egyébként pedig: en.wikipedia.org/wiki/General_will#Criticisms

2017.05.17. 09:16:33

@neoteny:
és akkor ebben a helyzetben kell döntenie lovásznak ceu ügyben. mert az mta elnökeként nem nagyon teheti meg, hogy nem szólal meg. és a sajtó munkatársai és a tévé előtt ülő nézőgyerekek azt várják, hogy lovász lászló döntsön: széna vagy szalma. istandwithceu vagy nem istandwithceu.

és lovász az előbbi mellett dönt. kiáll soros mellett. mert ha azt mondja, hogy kiáll a ceu mellett, akkor az egy soros melletti kiállás ebben a politikai helyzetben. ha azt mondaná, hogy nem állok ki a ceu mellett, akkor ez egy orbán melletti kiállás lenne. van olyan matematikus, aki azt mondja, hogy miniszterelnök úr. én régen önnek csápoltam a kossuth téren. de most ön ellen csápolok az oktogonon. meg van olyan matematikus is, aki ezt dramatizálja a szájenszben. "academia under fire in hungary". ilyen is van. mindenféle vélemény van. és valami igazsága mindegyiknek van.

szerintem a politikában legfeljebb féligazságok vannak. és rendesen az nyer, aki ezt a legjobban megközelíti. ha nekem kellene nyilatkozni, akkor azt mondanám, hogy legyen egy közép-európai állami egyetem pesten és magánegyetem bécsben. kössük a kettőt össze. most van railjet. és lesz majd hyperloop. oszt' jó napot. aztán ezt interpretálják a politikusok a maguk kedve szerint. de valószínűleg nem ez az álláspont fog győzni. mivel ezt elég kevesen mondják. mert a sajtó ilyen, vagy olyan oldali. és az mta elnöke se állt elő kompromisszumos javaslattal. hanem az amerikanizálás mellett áll ki. és nyilván felhívják a demokrata párti barátai, hogy: laszlo. mondjál már valamit. képviseljed amerikát. és ő képviseli.

majdnem nyilvánvaló, hogy a visegrádi országokban közép-európai állami egyetem kellene. ausztriában, németországban és a németalföldön pedig közép-európai magánegyetem. és ezeket kellene összekapcsolni egy hálózatba. és így kapcsolódni az európai kutatás-fejlesztési programokba a transzatlanti szövetségi rendszerben. és nem direktben benyomni az amerikai tőkét, amerikai demokrácia export, nyílt társadalom, fogadjad be pakisztánt és bangladest. mert ha nem, akkor az a fasizmus. ezt mondja soros. és ezt mondja a ceu. és ezek mellett áll ki lovász.

2017.05.17. 09:32:03

@neoteny:
a kívánságban nincs kényszerítő elem. ha azt szeretném, hogy angelina jolie ágyba bújjon velem, akkor ez egy kívánság. de vélhetően angelina jolie ezt olyan nagyon nem akarja. és ebben maradunk.

a közakarat nem kizárólag vágyvilág. hanem valami olyasmi, hogy akarlak dzsoli. gyere te ribanc. és ebből következően az állam kissé állatias. nem csak a magyar, hanem mindegyik. és szerintem ez biosz. szóval nem lehet meghaladni filozofikusan. hanem csak finomítani lehet. de véges időben azt se a végtelenségig. de ennek nem csak biológiai, hanem földrajzi jellege is van. az amerikanizmus és az európaiság vélhetően nem ugyanaz. és most az amerikanizmust próbálják lenyomni európaiak torkán. orbán azt mondja, hogy a nemzeti keresztény európát kell újrateremteni. tehát nem kell tömegével importálni a bevándorlókat. mert az a natívak halálát jelenti. és ebben a játszmában ahogy ő mondja "mi vagyunk az indiánok". soros és társaik azt mondják, hogy mit számít. az a nemzeteket fel kell áldozni a nemzetköziség oltárán. mert ez a fejlődés.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.17. 09:37:38

@444:

"szerintem a politikában legfeljebb féligazságok vannak."

Ez egy teljes igazság, vagy pedig egy féligazság?

"ha nekem kellene nyilatkozni, akkor azt mondanám, hogy legyen egy közép-európai állami egyetem pesten és magánegyetem bécsben."

Miért? Indoklás nélkül ez kinyilatkoztatás.

"ezt mondja soros. és ezt mondja a ceu. és ezek mellett áll ki lovász."

Tévedés: Lovász amellett áll ki, hogy a CEU-n mondhassák azt az oktatók, amit helyesnek látnak. Ami nem teszi a mondandójukat helyessé: de annak a törvényes erőszakkal történő megakadályozása, hogy elmondhassák a mondandójukat, mindenféleképpen helytelen.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.17. 09:47:29

@444:

"a kívánságban nincs kényszerítő elem."

Itt mást mondtál:

"a kérdés az, hogy mit kíván a magyar nemzet. ottan azt kell szolgálni."

2017.05.17. 10:42:13

@neoteny:
ha én ülnék orbán helyében, akkor azt mondanám lovásznak. lacikám. nincs túl sok európai élő wolf díjas matematikus. van egy német. egy 89 éves svéd. két belga. de az egyik 90 éves. te amerikai állampolgár vagy. lacikám a magyar-amerikai kapcsolatokat erősítve a diplomáciában azért tennénk, hogy az euroatlanti kutatási programokban vezető szerepet tölthess be. mi vagyunk kisegerek. az amerikaiak az elefántok. és majd dübörgünk. a politikai elvárás részünkről a kettős lojalitás. de a magyar tudományos akadémia élére egy valódi hazafit kellene ültetni. mert az egy nemzeti közintézmény.

barabásinak meg azt, hogy van a magyar tudományos akadémia. és kellene két doktori iskola. a nyugati és a keleti országrészbe. egy globalizált és egy lokális szemléletű. akármit is jelentsen ez. mert most ez van filozofikusan szembeállítva. ez nyilván mint minden filozófiai probléma egy hamis dilemma. de a politikai elemzők ezt fogják mondani. meggyőzzük a mráz ágostont és török gábort arról, hogy ez így milyen jó. barabásinak az erdélyt is magában fogalaló hálózatosan szerveződő keleti országrész doktori iskolájának vezetésében komoly szerepet szánnék neked lacikám.

ürge vorschatz diánának azt mondanám. nézze kedves dia. ugye nem haragszik meg. ne sírdogáljon. kap egy kutatói állást. választhat pesti közép európai egyetem és a bécsi középeurópai magánegyetem között. ha nem tud dönteni, akkor csinálunk csak a maga kedvéért olyan státuszt, hogy mindkét intézménynek egyszerre tagja lehessen. az minisztériumban a jogászok megoldják 24 óra alatt. a parlamenten átvinni másik 24 óra. és ez máté, önre is vonatkozik.

ők a tiltakozó magyar természettudósok. leülnék szinte mindegyikkel. de a tiltakozó bölcsészek többségét elzavarnám a picsába. értem, hogy a legtöbb magyar szociológus szocialista. adjunk havi 50 ezer forintot mindenkinek, aki vállalja hogy nem dolgozik. (éppenséggel lehet valamennyi alapjövedelmet osztani. csak nem így.) jaj szegény kiscigányok típusú "liberális" "demokrata" iránytól eltérve a magyar szociológiai iskolát interdiszciplináris módon evolúciós biológiai alapokra kellene helyezni. azt tudom, erre azt válaszolnád, hogy ez bullshit. az. de mégis mellékelem ezt a kis videót.
www.youtube.com/watch?v=Rlp8wZdSt00

2017.05.17. 10:52:52

@neoteny:
a politikus megkérdi, hogy mit kíván a magyar nemzet? aztán meg is válaszolja. és akkor a közösség egy része azt vagy akarja, vagy nem akarja. és ha elég sok akarja, akkor a többi is vele tart. egy része meg nem. de azok közül is kiválasztódhat valaki, aki kiáll. és azt kérdi: mit kíván a magyar nemzet? és akkor esetleg egy újabb irányzatot támogat a nép. mert ugye a magyarok többsége kossuth "apánkat" is támogatta. aztán meg a forradalmat végül leverő császárból "ferenc jóska" lett. kossuth temetésén hatalmas tömegek sorakoztak. miközben magyarország minden korábbinál jobb viszonyban állt ausztriával. de ehhez kellett a magyarok kényszerítő ereje is. "ferenc jóska" be legyen tojva attól, hogy újra kitör a forradalom. és hasonlóan volt kádár "apánk" idején is.

szóval a mit kíván a magyar nemzetre. az is válasz volt, hogy "háromhatvanas kenyeret". de ezt is kényszeríteni kellett. ahogyan a szabadságot is egy kicsit kényszeríteni kell. legalábbis errefelé.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.17. 10:53:08

@444:

"ha én ülnék orbán helyében, akkor azt mondanám lovásznak."

Miért mondanál bármit is Lovásznak, amikor korábban azt állítottad: "de persze valójában nekem semmi problémám nincs lovász lászlóval"?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.17. 10:55:07

@444:

"szóval a mit kíván a magyar nemzetre. az is válasz volt, hogy "háromhatvanas kenyeret". de ezt is kényszeríteni kellett."

De hát "a kívánságban nincs kényszerítő elem."

2017.05.17. 11:02:32

@neoteny:
barabási megírhatja, hogy "academia is under fire in hungary". ha azt írná, hogy "under pressure", akkor valami igaza volna. de az akadémia akkor lenne tűz alatt ha égne mintha reichstag. attól azért messze vagyunk.

az mta vezetői elnöki széke tetszik nem tetszik politikai pozíció. és az mta tetszik nem tetszik egy nemzeti közintézmény. ezt se lovász, se barabási nem éri. külfölről jöttek, külföldre mentek. ők amerikai karrier építésében érdekeltek. az amerikanizmust képviselik. ha nekem lenne dolgom velük tárgyalni, akkor próbálnám őket meggyőzni. de szerencsére ez nekem nem dolgom. és tartok tőle, hogy mondjuk habony-rogán műveknek nem ez a célja.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.17. 11:18:17

@444:

"az mta vezetői elnöki széke tetszik nem tetszik politikai pozíció."

Persze, hogy az: az Akadémiát, mint közintézményt, törvény hozta létre és szabályozza működésileg; és (ami a legfontosabb) a központi költségvetésből van finanszírozva. A mindenkori politikusok (az államhatalom letéteményesei) fizetik a prímást; így annak az ő nótájukat kell húznia. Vagyis az Akadémia _ön_kormányzati aspektusa nominális: amint politikai (hatalmi) kérdésről van szó, az Akadémia tagságának és vezetőségének autonómiája megszűnésre kerül.

"ha nekem lenne dolgom velük tárgyalni, akkor próbálnám őket meggyőzni."

Miről?

2017.05.17. 11:32:41

@neoteny:
a kívánságban nincs. csak ami utána van abban.

a nép háromhatvanas kenyeret akart. aztán az úgy lett például debrecenben, hogy a párt épített egy kenyérgyárat a böszörményi úton. és abba beszerezték a legjobb kgst gépsort. ami történetesen lengyel gyártású volt. és abba kezdte el hordani a gabonát a tészescsé. és az el kezdte ontani az olcsó kenyeret. és azt pakolták ki a közértekbe. csakhogy az a kenyér nem volt elég jó. ezért a lakosság egy jelentős része a nyíl utcán levő üzletbe járt. ami a előtte a legnagyobb maszek sütöde volt a városban. és elég sokféle és viszonyag jó minőségű péksütemények kínált. szemben a szocialista lengyel gépsorral. de a háború előtt is kényszerítették a szabad piacot. mert annyira azt se akarták a népek. mert ugye a zsidóság sajnálatos módon többek között ezért lett legyilkolva. aztán a megmaradt kisebb része azt képviselte, hogy egy kis üzlete, egy kis üzeme, egy kis birtoka se legyen senkinek. mert így majd győz a proletár nemzetköziség. aztán ebből csinálta meg kádár a munkások és a parasztok megbonthatatlan szövetségét kiegyezve a humán értelmiség egy jelentős részével. aztán azt mondta, hogy a szocializmus humánus alapelveit megtartva meg kell teremteni a racionális gazdálkodás feltételeit. mert ha ez nincs, akkor a szocializmus nem győzhet véglegesen. és ez volt a "reform". és a vállalatvezetők azt mondták, hogy kapitalista módszerekkel építjük a szocializmust. és ebben voltak sikerek. apám olyan helyen dolgozott ahol mindent az nszk vásárolt meg. anyám meg olyan helyen, ahol az árut svájba vitték. tehát a magyarországon gyártott terméket a nyugat egyszerűen bemárkázta. de ezt kénytelenek voltak olcsón kiszolgáltatni, mert másképp konvertibilis valutát, nyugatnémet márkát és svájci frankot nem kaptak. rubelelszámolással meg ugye a ruszkik használták ki kelet-közép európát. legyen egy dollár egy rubel. ők a világban egy dollár értékű áruért adnak egy rubelt. nagyon jó. és azt is mondták anyáméknak, hogy nem elég a konzerv. többet kellene gyártani. és mondták, hogy ezen a vidéken ennyi sertést és marhát lehet tartani. és ebből ennyi máj van. és ebből ennyi májkrémet lehet gyártani. és a sertésbőrt is beledarálják, hogy több legyen. de koszos cipőt nem lehet. mire a szovjet tiszt azt mondta. hogy már miért ne lehetne. mindent tegyenek bele.

de ezeket mind kényszeríteni kellett. mert errefelé a magyar nemzet olyasmit kíván, amira a politika azt mondja: megvédjük! és utána kényszeríteni kell valamit attól függően, hogy éppen mit védünk meg. és ez nem elég. mert utána még a nép ragaszkodik a kényszerekből lett "vívmányokhoz". szóval ez ilyen.

2017.05.17. 11:45:19

@neoteny:
szóval ez így megy szent istván óta. akkor is ugye kényszeríteni kellett. mert a nép a francokat akart a nyugathoz tartozni. és pláne nem gondolta, hogy ezt eldöntik ezer évre. meg effélék, amiket mondanak. semmi ilyesmiről nem volt szó. a magyar csapatok meg voltak verve. mert a germán törzsek és a frankok összefogtak. de aztán a németek is kiegyezést ajánlottak. mert a bajor főherceg akart a császár lenni. ők is egymásnak estek. mire koppány vezér azt mondta, hogy most kellene újra rajtuk ütni. szövetkezve bizánccal. géza fejedelem a fiát istvánt akarta uralkodónak. és királlyá koronázták úgy, hogy elvette gizella hercegnőt. de ezt mind kényszeríteni kellett. néhány törzsi vezetőt megsüketíttek, megvakíttattak, felnégyeltek, élve eltemettek. elég változatos módszereket alkalmaztak. ezzel lett az barbár ázsiai hordából egy szemvillanás alatt civizilált ejrópai.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.17. 11:51:57

@444:

"barabási megírhatja, hogy "academia is under fire in hungary". [...] de az akadémia akkor lenne tűz alatt ha égne mintha reichstag."

"Under fire" azt jelenti, hogy lőfegyverek tüzének céljában áll: hogy lőnek rá. Nem minden lőfegyver lövedéke tartalmaz robbanó- vagy gyújtóanyagot, ami tűz kitöréséhez vezet(het): állhat valami tűz alatt anélkül, hogy égne.

Persze az "under fire"/"tűz alatt áll" gyakran egy metafora (ahogy ebben az esetben is): általánosságban azt jelenti, hogy valamilyen (jelen esetben politikai) támadás célpontja, nem azt, hogy fizikailag lövedékeket lőnek ki rá.

De te ezekkel tisztában vagy; ezek csak posztmodern hülyéskedések részedről.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.17. 11:59:52

@444:

"a kívánságban nincs. csak ami utána van abban."

Ez triviális: a kényszerítetlen kívánságban nincs kényszerítés, a kikényszerített "kívánságban" van.

"ezért a lakosság egy jelentős része a nyíl utcán levő üzletbe járt. ami a előtte a legnagyobb maszek sütöde volt a városban. és elég sokféle és viszonyag jó minőségű péksütemények kínált."

Leírsz egy jelenséget, ami nem kényszerítés következménye volt, aztán azt írod: "de ezeket mind kényszeríteni kellett."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.17. 12:04:37

@444:

"akkor is ugye kényszeríteni kellett. [...] de ezt mind kényszeríteni kellett."

Ha _kellett_, akkor ez azt jelenti, hogy a kényszerítők maguk is kényszerítve voltak. Ami felveti a kérdést: ki(k) vagy mi(k) által?

2017.05.17. 13:19:16

@neoteny:
a természeti környezet által. a fizikában se lehet mindent a szabadesésre alapozni. kényszererők is hatnak. és ezek nyilván kényszerítik az embert is.

tehát az nem úgy van, hogy de szeretnék egy tűzpiros ferrari-t. mert elég sok gépet, és egyébként embert kell kényszeríteni arra, hogy ezt előállítsa. és ahhoz, hogy ennek az ellenértékét kitermelje a piacon szintén kényszeríteni kell valakit, vagy valamit. persze vannak szabaderők. például a gravitáció. van helyzeti energia. de a "béka segga alatt" a népek kényszerítve vannak. és a szabad piac kizárólagosságáról csak a bölcsészeknek lehet papolni. na most persze elsősorban a gépeket kényszerítsük. de ahhoz nyersanyagok és energiahordozók kellenek. abból meg ugye megint nincs túl sok a magyar lakta területeken. de a kárpát-medencében együtt lehet működni a szomszédokkal. de ilyenkor is kölcsönös kényszerek hatnak.

a román ismerősöm azt mondja, hogy vasúti vagonokat gyártanak. és képesek lennének villamost gyártani. ami tulajdonképpen nem rosszabb mint a német, a francia vagy a svájci. a közbeszerzésen mindenki lefizeti a politikusokat. ez nyilvánvaló. de ők ebben a versenyben alulmaradnak. azért, mert ki venne románián kívül melyik európai vagy nem európai város polgársága vágyik román villamosokra? azt leginkább moldovába adhatnák el, vagy magyarországon a tisztántúlra. és ezt kellene elcserélni mondjuk kelet-magyarországon gyártott háztartási gépre. egymást tartsuk el, és ne a multikat. és persze ugyanígy lehet nyitni északon a lengyelek, nyugaton az alpesek és délen a balkán irányába. a hiányzó technológiát behozzák a betelepülő németek. az előző generációs technológiát el kell "cigánykodni". és kis elemszámra szakosodva gyártani. nem pontosan így mondja, de ezt mondja. de ez egy kgst 2.0 és nem szabad piac.

és inkább az előbbire vágynak az emberek. főleg vidéken. de akkor arra kényszeríteni kell a népet. mert irmuska, andika és zolika is megszavazná, hogy legyen hajdúsági iparművek és nyíregyházán az electrolux gyár államosítását. de ez első körben valószínűleg nem gyártana jobb és olcsóbb háztartási gépeket, mint az lg/samsung. és ezért ugye román villamost lehetne szerezni. amit a tiszántúli gépgyár szerel össze. volt az ndk "tt" modellvasút a szocializmusban. de a játékbolt eladója se tudta, hogy mi az a "tt". és debrecenben a gyerekek azt mondták, hogy akkor a "tt" az legyen tiszántúl. ("table top" amúgy). és ilyet kell modellezni és gyártani. de ahhoz, hogy ez közösségileg működjön kényszeríteni kell a népet.

egyénileg (kormányzati, önkormányzati szabályozás, megrendelés, támogatás) nélkül kis valószínűséggel épít valaki egy olyan gyárat, ami jobb lesz, mint siemens, a stadler, az alstom, bombardier. magyarországon ahol kevés a nyersanyag és az energiahordozó. szabad piaci alapon nem fejlődik ki igazán a bányaipar.

a mezőgazdasági termeléshez elvben nem kellene védelem. mert annak a természeti környezet kedvez. de azt meg nyugat-európa védi. támogatják a francia parasztot, hogy ne menjen traktorral párizsba. onnantól kezdve nincs értelme a szabad piacot erőltetni. legfeljebb csak virtualitásban. és ahogy orbán mondja bilaterális egyezmények kellenek. ezt nem a habony művek találja ki (mert az nem mond olyat, hogy "bilaterális") hanem ezt például az oroszok mondják neki. azért, hogy feloldják az embargót.

orosz hitelből épít orosz atomerőművet. kínai hitelből épít kínai vasutat budapest és belgrád közé. így se drágább, mintha eu támogatással épülne. mert a támogatást el is viszi a nyugati gyártó. a kínai vasút olcsóbb. csak az nem jöhet be eu támogatással. mert európában nincs szabad piac. az egy mese. amerikában sincs persze.

szóval innentől kezdve kollektivizálni és kényszerítés tűnik járható útnak. csak ugye nem elég meghirdetni, hogy megépítjük a tiszántúli gépgyárat. aztán majd lesz valahogy. vidéken még az is necces, hogy a szovjet helyett a német elvtársakkal. leginkább az menne, amit sanyi mond. az előző generációs technológiát elcigánykodni. ahol sok a cigány oda az kell, hogy az ipari hulladéklerakót széthordják és abból összerakják az üzemeket.

mert valamilyen állami/uniós támogatás és nagy összegű hitelek nélkül (ami nincs állami hitelgarancia nélkül) kis valószínűséggel raksz össze nagyipari létesítményt. innentől kezdve marad a részleges kollektivizálás és a gyengéd kényszerítés. leszámítva a szoftvert. ami önmagában kevés. de aki tud jobbat az mondja.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.17. 13:32:25

@444:

"a természeti környezet által."

A természeti környezet kényszerítette ki azt, hogy "mire koppány vezér azt mondta, hogy most kellene újra rajtuk ütni. szövetkezve bizánccal. géza fejedelem a fiát istvánt akarta uralkodónak. és királlyá koronázták úgy, hogy elvette gizella hercegnőt. de ezt mind kényszeríteni kellett. néhány törzsi vezetőt megsüketíttek, megvakíttattak, felnégyeltek, élve eltemettek"?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.17. 13:58:56

@444:

"és inkább az előbbire vágynak az emberek. főleg vidéken. de akkor arra kényszeríteni kell a népet. [...] de ahhoz, hogy ez közösségileg működjön kényszeríteni kell a népet."

Miért kellene kényszeríteni a népet arra, amire vágynak az emberek? Miért kellene kényszeríteni a népet a közakarat végrehajtására?

Ha kényszeríteni kell a népet valamire, akkor az nem az, amire az emberek vágynak. Ha a közakarat végrehajtására kényszeríteni kell a népet, akkor az nem közakarat.

2017.05.17. 15:01:35

@neoteny:
a természeti környezet kényszeríti az embereket. és ebből következően az emberek egymást kényszerítik. ami az egyiknek belső késztetés az a másiknak külső kényszer. és a közösség sokféle, akkor nagyon sokféle kényszerítő erő hat.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.17. 15:09:35

@444:

"a természeti környezet kényszeríti az embereket. és ebből következően az emberek egymást kényszerítik."

Hogyan következik az előbbiből az utóbbi?

"ami az egyiknek belső késztetés az a másiknak külső kényszer."

Ez egy üres lózung.

"és a közösség sokféle, akkor nagyon sokféle kényszerítő erő hat."

Ez egy üres lózung.

a természeti környezet által."

A természeti környezet kényszerítette ki azt, hogy "mire koppány vezér azt mondta, hogy most kellene újra rajtuk ütni. szövetkezve bizánccal. géza fejedelem a fiát istvánt akarta uralkodónak. és királlyá koronázták úgy, hogy elvette gizella hercegnőt. de ezt mind kényszeríteni kellett. néhány törzsi vezetőt megsüketíttek, megvakíttattak, felnégyeltek, élve eltemettek"?

2017.05.17. 15:37:18

@neoteny:
a tömeg hat a környezetére. a környezet visszahat a tömegre. illetve a tömegek egymásra. azonos nagysággal, ellentétes iránnyal. ez newton harmadik törvénye. a szabadesésen túl szinte minden erő kényszererő. általános iskolai fizika 5. osztály.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.17. 19:43:54

@444:

"a természeti környezet kényszeríti az embereket. és ebből következően az emberek egymást kényszerítik."

Hogyan következik az előbbiből az utóbbi?

"a természeti környezet által."

A természeti környezet kényszerítette ki azt, hogy "mire koppány vezér azt mondta, hogy most kellene újra rajtuk ütni. szövetkezve bizánccal. géza fejedelem a fiát istvánt akarta uralkodónak. és királlyá koronázták úgy, hogy elvette gizella hercegnőt. de ezt mind kényszeríteni kellett. néhány törzsi vezetőt megsüketíttek, megvakíttattak, felnégyeltek, élve eltemettek"?

2017.05.17. 20:02:06

@neoteny:
az emberi természet, természeti környezet, a tömegek kényszerítették ki.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.17. 20:12:45

@444:

"a természeti környezet kényszeríti az embereket. és ebből következően az emberek egymást kényszerítik."

Hogyan következik az előbbiből az utóbbi?

"a természeti környezet által."

A természeti környezet hogyan kényszerítette ki azt, hogy "mire koppány vezér azt mondta, hogy most kellene újra rajtuk ütni. szövetkezve bizánccal. géza fejedelem a fiát istvánt akarta uralkodónak. és királlyá koronázták úgy, hogy elvette gizella hercegnőt. de ezt mind kényszeríteni kellett. néhány törzsi vezetőt megsüketíttek, megvakíttattak, felnégyeltek, élve eltemettek"?

2017.05.17. 21:09:04

@neoteny:
newton harmadik törvényéből. van a szabadesés. ami ugye elsősorban a gravitációtól van. meg attól, hogy van anyag. és attól meg van tömeg. de kényszererők is hatnak a természetben. azért, mert a tömegek hatnak a környezetükre és a környezet visszahat. és mivel az ember is része a természetnek ezért részévé válik ezeknek a kényszerfolyamatoknak. persze nem úgy, mint egy darab kő. meg nem is úgy mint egy macska vagy egy majom csoport. de majdnem.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.17. 21:43:10

@444:

"newton harmadik törvényéből. [...] persze nem úgy, mint egy darab kő. [...] de majdnem."

Csak épp' Newton harmadik törvénye nem ad magyarázatot azokra a (feltételezett) kényszerfolyamatokra, amik nem úgy működnek, mint egy darab kő esetében. Newton harmadik törvénye alkalmazható azoknak az erőknek a leírására, amik hatásaként a guillotine pengéje elválasztotta Robespierre fejét a testétől; de nem szolgál magyarázatként arra, hogy hogyan -- és miért -- lett kényszerítve Robespierre arra, hogy a guillotine pengéje alá helyezze a nyakát (és hogyan -- és miért -- kényszerített Robespierre másokat arra, hogy a guillotine pengéje alá helyezzék a nyakukat).

Newton harmadik törvényére történő hivatkozás szükséges de nem elégséges magyarázat arra, hogy az emberek hogyan -- és miért -- kényszerítik egymást.

"a természeti környezet kényszeríti az embereket. és ebből következően az emberek egymást kényszerítik."

Hogyan következik az előbbiből az utóbbi?

"a természeti környezet által."

A természeti környezet hogyan kényszerítette ki azt, hogy "mire koppány vezér azt mondta, hogy most kellene újra rajtuk ütni. szövetkezve bizánccal. géza fejedelem a fiát istvánt akarta uralkodónak. és királlyá koronázták úgy, hogy elvette gizella hercegnőt. de ezt mind kényszeríteni kellett. néhány törzsi vezetőt megsüketíttek, megvakíttattak, felnégyeltek, élve eltemettek"?

2017.05.17. 23:09:59

@neoteny:
a bányász üti csákánnyal a követ (természetet). de olyankor nem csak a csákány hat a kőre. hanem a kő a csákányra. és a csákány az emberre. az visszaüt. ezt mondja newton harmadik törvénye. a munkás meg azt, hogy ha kovácsoltunk a vasat. meg gyártottunk acélpengét, akkor üssük már annak a disznónak a fejét. és adott esetben leütik.

a fizika nem magyarázza meg, hogy miért támad az ember az emberre. de azt megmagyarázza, hogy ezek a kényszererők magából a szabadságból (például a szabadesésből) támadnak. úgy, hogy az erő össze-vissza hat. és ebből alakulnak ki a kényszerpályák. a tömegekből, a természeti környezetből és az emberi természetből.

és aztán, hogy az emberi természet miféle azt a biológia próbálja megmondani. az élőlények természetét kutatva. és feltételezve, hogy az ember olyasmi, mint a többi élőlény. csak mégse. és itt lép be a filozófia. és csinál metafizikát, és mindenféle ideológiát. arról, hogy milyenek kellene lennie. és a politikusok kihasználják. és azt mondják, hogy legyünk olyanok. rendeződjünk így, vagy ne rendeződjünk. és a tömegek viselkednek valahogy. de a földi viszonyok között nagyrészt kényszerűen. mert a természeti környezet visszahat.

de hogy mit hogy kellene elrendezni az rendszerint vita tárgya. sanyi magyarázza a kocsmában, hogy a felesége edit hülye. miért hülye? azért, mert a szobai virág locsolót a fürdőszobában a polcra teszi. sanyi szerint annak a nappaliban a könyvespolcon van a helye. mert ugye ül az ember a nappaliban. és eszébe jut, hogy meg kellene locsolni a virágot. fogja az üres locsolót. azzal kimegy a szomszédos fürdőszobába. azt megtölti vízzel. visszamegy a nappaliba. meglocsolja a virágot. és az üres locsolót visszateszi a könyvespolcra. aztán visszaül a fotelbe. ez így a legegyszerűbb.

de sanyi felesége edit azt mondja, hogy a locsolót ne hagyja a polcon. hanem vigye vissza a fürdőszobába. csakhogy így ül az ember a fotelben. eszébe jut, hogy meg kellene locsolni a virágot. ki kell menni a locsolóért a fürdőszobába. azzal vissza a nappaliba. és aztán vissza a fürdőszobába. (mert ugye visszatenni a locsolót). és megint vissza a nappaliba. ez így nem racionális. tehát a locsolónak a könyvespolcon a helye. erre edit azt mondja, hogy az nem jó. és úgy nem esztétikus. mert a locsoló sárga. mire sanyi azt feleli, hogy mit számít az. erre edit kitalja, hogy látott egy dizájner öntözőkannát a kikában. azt tegyék a polcra. meg vegyenek valami szobai permetezőt. a szegény kis virágoknak. és azt tegyék a fürdőszobába. a sárga locsoló helyére. komám, mondtam neki. edit. nem kell dizájner öntözőkanna, se szobai permetező. hanem a sárga locsolót tesszük a polcra. és kész. be van fejezve. de mit szólnak a szomszédok? mit szólnának? és most sanyi a kocsmában mindenkinek elmondja, hogy ez emberek tegyék a locsolót a könyvespolcra. mert az úgy jó. úgy a legnagyobb a szabadság. és úgy van rend. tehát az valamiféle optimum. de filozofikusan ezek szembe vannak állítva. politikai és esztétikai okokból.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.17. 23:49:50

@444:

Ez a sok bugyogás nem ad semmiféle magyarázatot arra, hogy miért lenne igaz az az állításod, miszerint "de ezt mind kényszeríteni kellett".

Sem arra, hogy

"és inkább az előbbire vágynak az emberek. főleg vidéken. de akkor arra kényszeríteni kell a népet. [...] de ahhoz, hogy ez közösségileg működjön kényszeríteni kell a népet."

Miért kellene kényszeríteni a népet arra, amire vágynak az emberek? Miért kellene kényszeríteni a népet a közakarat végrehajtására?

Ha kényszeríteni kell a népet valamire, akkor az nem az, amire az emberek vágynak. Ha a közakarat végrehajtására kényszeríteni kell a népet, akkor az nem közakarat.

2017.05.18. 09:10:46

@neoteny:
ha kényszerők hatottak, akkor azt kényszeríteni kellett.

a "nyugatosok" azt mondják, hogy a kereszténység felvétele milyen "jó" volt. mert ezzel lett a magyar félázsiai hordából európai nemzet. rendben. de ezt nagyrészt kényszeríteni kellett. egynémely törzsi vezetőt megvakíttattak, mesüketítettek, felnégyeltek vagy élve eltemettek. ez volt az "ára". tehát ez nem volt mindenkinek jó. aztán a történetírás azt mondja, hogy ez volt a "helyes" döntés. mert ha bizánc oldalára állunk, akkor a balkánnal együtt biztos beolvadtunk volna a oszmántörök birodalomba. és most muszlimok lennénk. és dicsőítenénk koppány vezért. és az autrokratikus erdogan rezsimhez hasonló uralkodna az országban. de hiszen az uralkodik legalábbis a "liberálisok" szerint. szóval a probléma az, hogy ez a csoportosulás abszolút szabadságot követel magának. de az ugyanúgy kényszerítené a többségi magyarokat, mint ahogyan persze ők is kényszerítve vannak. geszti péter vélhetően nem hallgatja a mária rádiót. mégis ő az egyik "arca" az 1% kampánynak. azzal, hogy azért néha a római katolikus adót hallgatja. és az milyen jó. és a liberális elvbarátai azt mondják, hogy petikém, pénzért mindent? de monjduk uj péter a 444 főszerkesztőjeként épített budaörsön egy villát abból, hogy a fasisztáktól retteg. mert ezt finanszírozza soros. és a 444 kapott erre néhány száz millió forintot. amit uj péter főszerkesztőként úgy osztott el, hogy abból neki legyen egy villája. de ez nem az adófizetők pénze. mondja. dehogy nem. azt nyerte el soros a liberalizált devizapiacon. ha az államok nem lennének, akkor soros vagyona se lenne. mert azt a jövedelmet ő nem valódi érték teremtéssel állítja elő hanem az államok jóvoltából élén az egyesült államokkal. így lesz soros a gonosz. és orbán a jó. legalábbis a nacionalisták szerint. uj péter szerint fordítva van. mert nincs még egy olyan aranyember, mint soros. vett neki egy villát és egyébként meg nem telefonál oda, hogy petikém ezt vagy azt írd már. mert petike magától is tudja a dolgát. szóval akkor mi a szabadság? uj péter szempontjából soros. de mondjuk a 888 élén gé fodor gábor szempontjából orbán. az index a tulajdonosváltással új főszerkesztőt kapott. és a régi lemondott. és az index újságírói 100%-ban bizalmat szavaztak az újnak. na jó úgy, hogy 6 ember nem szavazott. és a kirúgott (közös megegyezéssel távozó) főszerkesztő. és nyilván az a másik 6 még mérlegel. hátha felveszi őket a a hvg, a hír24, vagy a 444. és akkor soros fizetési listája biztosítja számukra a szabadságot. és nem simicska lajos. de ők is kényszeríteni akarják a "demokráciát". csak ehhez az kell, hogy a köznép egy jelentős része beálljon mögéjük, és ők nyerjék meg a választást. és ahogyan mondta az egyik szónok: a dicsőséges pesti nép kirángatja ezeket a parlamentből. mire a másik oldalon a tollnok azt, hogy ha kell, akkor a taknyukon és a vérükön keresztül kell kirángatni amazokat. ezen jól fel is háborodtak a "liberálisok". de ha ők mondanak effélét a téren, akkor az lelkesíti a tömegeket.

minden politikai lépés kényszerít másokat. de a többségében amerikai nagyvállalatok üzletpolitikája is kényszerít. a magyar kisvállalkozók többsége azt mondja, hogy védje meg őket az állam. biztosítson számukra versenyelőnyöket legalábbis hazai pályán. mert ezek a jenkik is így gazdagodtak meg ennyira. az egyesült államok segíti őket azzal, hogy rengeteg fedezetlen pénzt nyomtat. és ez a többi államot is kényszeríti. mert ez a szabad piaci gyakorlat. de a magyarok többsége nem akar ilyen világot. mert úgy érzi, hogy ez a típusú "ortodox" "liberális" "zsidó" "szabadság" őt kényszeríti.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.18. 09:42:45

@444:

"ha kényszerők hatottak, akkor azt kényszeríteni kellett."

Ennek semmi értelme sincs.

"és inkább az előbbire vágynak az emberek. főleg vidéken. de akkor arra kényszeríteni kell a népet. [...] de ahhoz, hogy ez közösségileg működjön kényszeríteni kell a népet."

Miért kellene kényszeríteni a népet arra, amire vágynak az emberek? Miért kellene kényszeríteni a népet a közakarat végrehajtására?

Ha kényszeríteni kell a népet valamire, akkor az nem az, amire az emberek vágynak. Ha a közakarat végrehajtására kényszeríteni kell a népet, akkor az nem közakarat.

2017.05.18. 10:32:24

@neoteny:
ha kényszerők hatottak, akkor az nem szabadság. az fizikailag a szabadesésből következik. a szabadság elég agy lehetne a világűrben. de a földön az ennél korlátozottabb. és ennek természettudományos okai vannak. a testek kényszpályákon vannak tartva. és alapvetően az emberi test is így működik. csak az emberi elme a cselekedetek egy részét szabadságként éli meg. de az egy érzet. amire a biokémia ad valami magyarázatot. a szabadság nagyrészt szubjektív értékítéleteken alapul. leginkább csak a kényszerek írhatók le objektíven. persze a kényszerpályákon lehetnek elágazások. és egynél több független irányba is tartani. és nem csak lendülni lehet, hanem perdülni is. körbe forogni. és ez mind egy újabb szabadsági fok. meg rezegni is lehet. például ha valaki reggel beutazik külső budáról a főváros egy belső kerületébe és este visszamegy, akkor lehet, hogy ez neki biztosítja a szabadságot. de ez egy szubjektív életérzés. objektív módon egy kényszerpályán történő mozgás. ami valamiféle rezgésre hasonlít. a rezgés lehet szabad. például egy rugót kihúzunk és elengedünk, akkor a rezgés leáll. ha a gyereket az egyik szülője vagy a nagyobb testvére meglöki a hintán, akkor szabadon leng. aztán leáll. ilyenkor azt mondja. lökjél már meg megint. a szülő esetleg meglöki megint. de a nagyobb testvér vagy az apa azt mondja, hogy most már hajtsd magad. és a gyerek hajtja a hintát. lendíti a lábát. és ő is lendül egy kényszerpályán. és ettől úgy érzi, hogy szabad. de az egy szabadsági fok. meg az is, hogy felmászhat a csúszdára. és aztán lecsúszhat a lejtőn. de annak van egy pereme, hogy az a gyerek össze vissza ne csúszhasson hanem kényszepályán mozogjon. mert úgy biztonságos. a na most van aki harmonikázik. a tüdejéből kifújt levegővel fémlapokat rezegtet és country zenét játsszik. attól szabad. a másik meg a nyakába veszi a hangszert és a sramlitól érzi magát szabadnak. de ez egy objektív érzület. és racionális módon leírva kényszer. mert a tüdőből kifújt levegő részecséi kényszerítik a fémlapot, hogy rezegjen. és a hanghullámok is kényszerítik az hallgatókat. persze ezt megélhetik szabadságként.

és bob dylan megénekli. how many roads must a man walk down. before ha call him a man. the answer my friend, is blowing in the wind. the answer is blowing in the wind. és erre a svéd akadémia azt mondja, hogy ez olyan szép, hogy megér egy nobel díjat. bob dylan azt mondja, hogy az meg mi a francnak. van oscar, golden globe és egy rakás grammy díja. nem nagyon kell neki nobel. ezért nem ül fel a repülőgépre. és kényszerítik, hogy ne izéljen, hanem vegye át. a szabadság szubjektív. és ami az egyiknek belső késztetés az a másiknak lehet szabadság érzülete, de lehet külső kényszer is. és ezért szerintem az a "jó" ha az ember nem-ortodox liberális. de hogy mi a "jó" azt nehéz megmondani. abszolút jó valójában nincs. jézus krisztus ott ül a mindenható atyaúristennek jobbján. a gyügyei paraszt azt kérdi, hogy ül a lócán és lógatják a lábukat szent péterrel? szűz mária biztos süt nekik puderes macskát. ami egy kemencés sütemény. és az a szabadság. és a jólét.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.18. 10:48:31

@444:

"a magyar kisvállalkozók többsége azt mondja, hogy védje meg őket az állam. biztosítson számukra versenyelőnyöket legalábbis hazai pályán."

1) és megvédi őket az állam? Hacsaknem azt állítod, hogy Mészáros meg Tiborcz meg Garancsi meg a többi csókos "kisvállalkozó" ...

2) bármiféle "védelmet" a magyar fogyasztók fizetnek meg. Éppúgy, mint ahogy a francia parasztok védelmét a francia fogyasztók fizetik meg; a svájci parasztok védelmét a svájci fogyasztók fizetik meg; az amerikai farmerek védelmét az amerikai fogyasztók fizetik meg.

"mert ezek a jenkik is így gazdagodtak meg ennyira. az egyesült államok segíti őket azzal, hogy rengeteg fedezetlen pénzt nyomtat."

Tévedés; "a jenkik" annak _ellenére_ gazdagodtak meg, hogy az állam "segíti" őket azzal, hogy rengeteg fedezetlen pénzt nyomtat (nem mellesleg: minden fiat [beválthatatlan] pénz fedezetlen). Az állam egyáltalán nem segíti "a jenkiket" azzal, hogy fedezetlen pénzt nyomtat; azzal csak magát segíti, ugyanis a nyomtatott fedezetlen pénzzel árukat és szolgáltatásokat vásárol, amivel az állami beszállítókat és alkalmazottakat gazdagítja mindazok rovására, akik nem állami beszállítók és nem állami alkalmazottak (a nagy többség). Ugyanis a pénznyomtatással csökken az egységnyi pénz vásárlóértéke: a pénznyomtatás szükségszerűen inflációs hatású. Ha nem lenne az, akkor a magán-pénznyomtatás (amit pénzhamisításnak hívnak) nem lenne bűncselekmény. Még egy példa arra, amit ha magánember csinál, akkor az bűncselekmény: ha az állam csinálja, akkor az "jogos". Csak épp' nincs meggyőző magyarázat arra, hogy ha a magánember általi pénznyomtatás káros, akkor miért nem káros az állam általi pénznyomtatás. Vagy fordítva: ha az állam általi pénznyomtatás hasznos, akkor miért nem hasznos a magánember(ek) általi pénznyomtatás.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.18. 11:00:41

@444:

"ha kényszerők hatottak, akkor az nem szabadság."

Csak épp' azt nem magyaráztad el, hogy milyen kényszererők hatottak Istvánra, hogy négyfelé kellett vágja Koppányt.

"és inkább az előbbire vágynak az emberek. főleg vidéken. de akkor arra kényszeríteni kell a népet. [...] de ahhoz, hogy ez közösségileg működjön kényszeríteni kell a népet."

Miért kellene kényszeríteni a népet arra, amire vágynak az emberek? Miért kellene kényszeríteni a népet a közakarat végrehajtására?

Ha kényszeríteni kell a népet valamire, akkor az nem az, amire az emberek vágynak. Ha a közakarat végrehajtására kényszeríteni kell a népet, akkor az nem közakarat.

2017.05.18. 11:21:03

@neoteny:
ez így lenne ha a dollár nem lenne világpénz. tegyük fel, hogy létrejön egy új miniállam. liberland. és a liberlandban nyomnak liberlandi librét. egy rakással. és azt mondják az emirnek, hogy itt van a libre. mennyit akarsz belőle. annyit nyomunk. illetve nem is kell kinyomtatni. hanem majd indítunk egy tranzakciót az elosztott oracle adatbázisokban. mondj egy számot. és adjál érte olajat. ez így nem működik. mert liberlandban a pénz mögött nincs elegendő árufedezet. na most van olyan "ostoba" emir aki fedezet nélküli pénzért ad olajat? csak ilyen van. és aki így csinálja és lényegében csak az szupergazdag. aki meg nem az viszonylag szegény. de ezt az usa csinálja. előtte meg az angolok csinálták. mert ha van egy gyarmatbirodalmad és a pénzedet van hová kivinni, akkor ez gazdagságot teremt az egyik oldalon. és egyébként eredményezhet fejlődést a másikon. de a gyarmati sorban levők fellázadnak. szóval ehhez hadsereg is kell. és egy helytartó elit. ez a birodalmi logika.

na most a magyarok hagyományosan uradalmi logikát követnek. ennek természeti okai is vannak. például az, hogy a magyar királyságnak csak egy kis tengermelléke volt. az is horvátországban. szóval a magyar királyság viszonylagos zártságra törekedett. de az ugyanúgy lehet "jó" (feltéve, hogy nem teljesen zárt), mintha viszonylag nyitott lenne (mert teljesen nyitott nem lehet).

2017.05.18. 11:34:47

@neoteny:
a magyarok jelentős része "rendet" akar. különösen vidéken. rendben van. de ezek után a parasztokat bele kell pofozni a rendbe. mert nem megy másként. mert teljesen szabadon legfeljebb csak véletlen rendeződnek. és ezért azt mondják, hogy jöjjön a "gróf úr" és teremtsen rendet. aztán persze ha az rend nem lesz nekik "jó", akkor kiegyenesítik a kaszát és a kapát. és a grófot megölik. aztán ha utána se lesz jó, akkor ráfogják a "zsidó" kommunistákra, vagy a kapitalistákra. mert azok azok mind azt mondják, hogy öljék meg a grófokat. és rendszerint nem működik se a teljes kollektivizálás, se a teljesen individualizált szabad piac. és ezért van antiszemitizmus. ha a palócok hirdetnék az ortodox liberalizmust és az ortodox kommunizmust, akkor palócellenesség lenne.

a magyar pártok döntő többsége kollektivista. és a a kérdés az, hogy a magyar társadalom melyik kényszerpályát válassza. a szabadságot ígérő pártokra a magyarok döntő többsége sohasem szavazna. ezt legfeljebb a főváros belső kerületében élők egy része vágyja. azok meg ugye "zsidók". és velük szemben a többség nemzeti "keresztény". mindkét oldal vallásháborút akar. vélhetően azért, mert ezek a kérdések racionálisan nem eldönthetők.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.18. 11:41:18

@444:

"ez így lenne ha a dollár nem lenne világpénz."

Amikor a(z amerikai) dollár világpénzzé vált, akkor még nem (teljesen) fiat pénz volt: en.wikipedia.org/wiki/London_Gold_Pool

"a magyar királyságnak csak egy kis tengermelléke volt. az is horvátországban. szóval a magyar királyság viszonylagos zártságra törekedett."

Ezt csak a hangok mondják a fejedben.

"de az ugyanúgy lehet "jó" (feltéve, hogy nem teljesen zárt), mintha viszonylag nyitott lenne (mert teljesen nyitott nem lehet)."

Ismét egy kinyilatkoztatás, bármiféle támogató adatok vagy érvek nélkül.

2017.05.18. 11:41:18

No tessék, Vona Gábor "civil" parlamentet akar, ami javaslatokat tehet az országgyűlésnek. Halasztó hatályú vétóról, törvényjavaslattételi jogról és ellenőrző funkcióról nem esett szó (nem véletlenül). Tartok tőle, ez csak egy pr-fogás semmi több.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.18. 11:42:04

@neoteny:

"és inkább az előbbire vágynak az emberek. főleg vidéken. de akkor arra kényszeríteni kell a népet. [...] de ahhoz, hogy ez közösségileg működjön kényszeríteni kell a népet."

Miért kellene kényszeríteni a népet arra, amire vágynak az emberek? Miért kellene kényszeríteni a népet a közakarat végrehajtására?

Ha kényszeríteni kell a népet valamire, akkor az nem az, amire az emberek vágynak. Ha a közakarat végrehajtására kényszeríteni kell a népet, akkor az nem közakarat.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.18. 11:59:09

@444:

"a magyarok jelentős része "rendet" akar. különösen vidéken. rendben van. de ezek után a parasztokat bele kell pofozni a rendbe. mert nem megy másként."

Miért kellene belepofozni bárkit is abba a rendbe, amit -- állítólag -- akar? Az a rend, amibe belepofozni kell, nem az a rend amit akar.

2017.05.18. 12:20:46

@neoteny:
például az usa azt mondja, hogy "megvédi" ukrajnát. de úgy akarja "megvédeni", hogy az ukrán államot eladósítja azért, hogy utána eladják az ukrán állami vagyont. és ezt néhány ember felvásárolja. fedezet nélküli pénzből. de annak az ellenértékét majd kitermelik az ukránok. úgy, hogy már azé a néhány emberé ukrajna. és ezt hívják úgy, hogy "liberális" "demokrácia". és ezt védi meg az usa és az amerikai "demokrata" párt. és ennek "nagykövete" soros. ezért tárgyalnak junkckerrel. és a bevándorlók miatt. mert európa iszlamizálása egy másik elképzelés. mert ugye az iszlám engedi a világias szupergazdagokat. és a zsidó vallás is. a kereszténység nem engedi annyira. mert a nemzeti keresztény egyház is kér belőle. meg valamiféle keresztényszocialista államiságot is fent kellene tartani. lásd krisztikét felvették a főiskolára. ingyen adják a kollégiumot. mi is azért hordjuk karcsikát a templomba. és akkor kérdés, hogy melyik egyház mennyit kapjon. és a görög katolikusok azt mondják, hogy nekik kellene a kis debrecen szálloda és még mellette egy nagyobb civisház. azért, hogy abban létrehozzák a metropólia és kialakítsanak egy levéltárat. mindezt állami pénzből. ők megszentelik olajjal.
cdn1.haon.hu/2017/04/1-21-1.jpg
és ebből a metropolita vesz díszes ruhákat. és egy nagymotort. mert motorozni szeret.
www.szeretlekmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2012/07/DEBRE20120721010_1200x716.jpg
ők nem fasiszta motorosok, hanem görög katolikus hívők. hogy lesz ebből modernizáció? úgy, hogy motorokat építeni és szerelni kell. és a motorosokat, a motorszerelőket a görög katolikus egyház kovácsolja egységbe. ezek a gyerekek nyertek valami motoros kupát.
www.sportmotor.hu/img_news/2014/0523/mw-thumb.jpg
máriapócson a görög katolikus búcsújáró helyen nyerték. és indítottak oldtimer bajnokságot. mindezt egy gépipari szakközépiskola szervezi. építettek a ringet a helyi vállalkozóval. és ebből lett a máriapócsi rabócsring. támogatja a bridgestone és az oláh gumi.
vimeo.com/96198190
nem messze ott a taurus gyár tuzséren. csak az michelin kézben van. vegyék vissza/meg a magyarok. a görög katolikus seszták miklós "intézkedjen". és így lesz görög katolikus motorosok mellett magyar-oláh gumiipar.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.18. 12:30:12

@444:

"ha kényszerők hatottak, akkor az nem szabadság."

Csak épp' azt nem magyaráztad el, hogy milyen kényszererők hatottak Istvánra, hogy négyfelé kellett vágja Koppányt.

"és inkább az előbbire vágynak az emberek. főleg vidéken. de akkor arra kényszeríteni kell a népet. [...] de ahhoz, hogy ez közösségileg működjön kényszeríteni kell a népet."

Miért kellene kényszeríteni a népet arra, amire vágynak az emberek? Miért kellene kényszeríteni a népet a közakarat végrehajtására?

Ha kényszeríteni kell a népet valamire, akkor az nem az, amire az emberek vágynak. Ha a közakarat végrehajtására kényszeríteni kell a népet, akkor az nem közakarat.

2017.05.18. 12:36:16

@neoteny:
mert a rend az mindig konkrét. amire a paraszt vágyik annál általánosabb. tehát ami megvalósul az nem feltétlen az lesz, amire a paraszt vágyik. de valami olyasféle. rend-szerű. lesz valamilyen rendszer, amibe a paraszt bele van pofozva. mert a paraszt nem mondja meg, hogy itten legyen a bolt. mert ha megmondaná, akkor piac lenne. hanem megválasztja a polgármestert, vagy valami uradalmi vezetőt. és az azt mondja, hogy itten lesz a bolt. aztán ha jó helyen van a bolt, akkor a paraszt azt mondja, hogy maradjon ez az rendszer és a polgármester. ha nem jó, akkor azt, hogy legyen egy másik. persze időlegesen lehet egy kis szeretlenség. ilyen mondjuk a falunap. főleg annak a végén elég sok minden rendszertelen. de kívülről tűnjön úgy, hogy rend van. és belülről érezzük úgy. és ha az "jó", akkor az a szabadság. ha nem jó, akkor az nem a szabadság, hanem valamilyen elnyomatás.

a fidesz azt mondja, hogy rend van. és ez jó. a jobbik azt mondja, hogy ez a rend nem jó. legyen másik. az majd jobb lesz. csak nem mondja, hogy mi lenne a jobbik. a "demokratikus" ellenzék azt mondja, hogy ez a rendszer rossz. és nem kell semmiféle rend.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.18. 12:40:28

@444:

"és ennek "nagykövete" soros. ezért tárgyalnak junkckerrel. és a bevándorlók miatt. mert európa iszlamizálása egy másik elképzelés."

Ha már 444:

A megosztó stratégiát az is indokolja, hogy a Századvég belső felhasználásra készülő mérései már szűk két éve azt mutatják:

A POLITIKAI ELLENZÉK NEM KELT ELEGENDŐ VESZÉLYÉRZETET A FIDESZES TÁBOR EGYBEN TARTÁSÁHOZ.

A kormány ezért újabb és újabb ellenségképeket és olyan összeesküvés-elméletet konstruált, amiben egy láthatatlan hálózat – civilekkel, politikusokkal és általuk előretolt újságírókkal – Soros Györggyel a háttérben az ország, sőt egész Európa romba döntésén fáradozik. A kormánnyal szerződésben álló kutatóintézet egyik vezető elemzője szerint az egész stratégia a bevándorláshoz vezethető vissza: „Orbán azzal számol, hogy a török megállapodás megingásával a nyár végéhez közeledve újabb tömegek indulnak meg a balkáni útvonalakon. Akkor nagyon jól fog jönni az a hónapok óta táplált ellenségkép, amiben a Soroshoz köthető szervezetek mind annak a célnak vannak alárendelve, hogy a migránsok elárasszák a kontinenst.”

tldr.444.hu/2017/05/18/fideszmedia

2017.05.18. 12:48:46

@neoteny:
maradjunk az oktatásnál. a ceu azt mondja, hogy ők a magyarországi tudományosság első számú központja. mert van valami lista, ami szerint a magyarországi egyetemek közül a ceu van a legmasabbra rangsorolva. és ha ők vannak a magyar rangsor élén, akkor nyilván ők a tudományosság első számú központja. és ezt nem a kormány mondja. hanem egy független intézmény. ami ilyen rangsorokat készít. tehát ért hozzá.

és nincs szükség semmiféle rendre. hiszen van a ceu. az kiad eu/us diplomát. ők a legjobbak. a legtöbb pénzt ők mozgósítják. az oktatás szabad piac. leversenyezték a többi a nemzeti intézményeket. győzött a nemzetek felettiség. ez van. ezt kell szeretni. mert ez a szabad piac, szabad verseny.

egy probléma van. a magyarok többsége nacionalista. és azt mondja, hogy ne legyen ilyen egyetem. vagy legyen, de államosítsák. és legyen egy magyar "királyi" oktatás. főleg vidéken képzelik ezt. a fővárosi belső kerületeiben mondják azt, hogy ilyen ne legyen. hanem legyen a ceu. hiszen az a legjobb magyarországon a független nemzetközi minősítések szerint. és a magyar államnak nincs joga. miért ne lenne joga? az a jogállam.

2017.05.18. 12:56:08

@neoteny:
ez egy hatalmi játszma. propaganda és ellenpropaganda. mindkét oldal hazudik. az egyik azt mondja, hogy a bevándorlás lényegében semmilyen veszélyt nem rejt magában. a másik meg azt, hogy abból csak a baj lesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.18. 13:30:07

@444:

"mert a rend az mindig konkrét. amire a paraszt vágyik annál általánosabb. tehát ami megvalósul az nem feltétlen az lesz, amire a paraszt vágyik. de valami olyasféle. rend-szerű. lesz valamilyen rendszer, amibe a paraszt bele van pofozva."

Erről a tervedről megkérdezted a parasztokat is? ti. hogy mi a véleményük arról, hogy a rend iránti általános vágyuk konkrét kielégítése az abba történő belepofozásukkal fog kiteljesedni?

"mert a paraszt nem mondja meg, hogy itten legyen a bolt. mert ha megmondaná, akkor piac lenne. hanem megválasztja a polgármestert, vagy valami uradalmi vezetőt. és az azt mondja, hogy itten lesz a bolt. aztán ha jó helyen van a bolt, akkor a paraszt azt mondja, hogy maradjon ez az rendszer és a polgármester. ha nem jó, akkor azt, hogy legyen egy másik."

Garda Endre, a 700 lakosú Túrricse polgármestere 14 éve vezeti a falut. A polgármester 2015 óta nem pénzben, hanem saját nyomtatású, valójában értéktelen "utalvánnyal" fizette a közmunkásokat. Pályázati pénzből, tehát saját tőke nélkül "szövetkezeti szociális boltot" nyitott, amiben a kiosztott jegyekkel dupla áron lehetett vásárolni.

A faluban eredetileg működő kisbolt korábbi 75-80 millió forintos éves forgalma 2016 végére 25 millióra csökkent. A helyiek arról számoltak be, hogy aki a konkurenciánál vásárolt, azt a polgármester megfenyegette: ha még egyszer ott látja, nem kap többet utalványt.
A falu 129 közmunkásának egyike, Kóczé Veronika elmondta, eredetileg 80 300 forintos fizetéséből az elmúlt több mint 1 évben csupán 3-5 ezer forintot kapott kézhez, a többit utalványban adták oda neki.

A szociális jegy a helyiek "lázadása" után, idén januárban szűnt meg. A polgármester ellenzők vezetője, Lázár Ferenc elmondása szerint az elöljáró kifejezetten a közmunkás romák pénzéből gazdagodott meg. Lázár, aki ezelőtt 4 évig dolgozott közmunkásként, a történtek után nem kapott közmunkát az önkormányzattól.

index.hu/belfold/2017/05/05/turricse_kozmunka_jegyrendszer/

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.18. 13:36:11

@444:

"ez egy hatalmi játszma. propaganda és ellenpropaganda. mindkét oldal hazudik."

Ha ezt így gondolod, akkor miért a kormámyoldali propagandát tolod itt?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.18. 13:39:27

@444:

"leversenyezték a többi a nemzeti intézményeket."

Hány magyar nemzeti (felsőoktatási) intézmény szűnt meg amiatt, hogy a CEU "leversenyezett" bárkit is?

2017.05.18. 14:34:10

@neoteny:
ha nincs a lex ceu, akkor soros a posztgraduális képzésben kiszorította volna a többieket. de amit ezek nyújtanak az leginkább a networking. tehát a magántőkére alapozva csinálnak egy csapatot. azért, hogy kiszolgáltassák az országot. én ugye azt mondom, hogy ha már ez nem megy másként, akkor ezt egy irányba tegyük.

ez lehet amerika, de akkor csak ők legyenek. és a németeket ki kell rakni. ha a németek vannak, akkor amerikát kell kirakni. ha ezek nem tudnak megegyezni csak abban, hogy nekimennek ukrajnának, akkor az is lehet, hogy oroszok fognak mindenkit kizavarni. vagy kína. végül csak egy "szövetséges" maradhat. és a külpolitikának lényegében arról kellene dönteni, hogy ez kicsoda.

2017.05.18. 14:57:38

@neoteny:
rendben van. de amikor a bank nyomtatja a pénzt. és bankárkormány van, akkor ugyanez a helyzet. debrecenben van két nagy lakótelepi övezet. az újkert/vénkert és a tócóskert. a két területet egy szűk kis utca kötötte össze. jött a rendszerváltás. és a tesco. látták, hogy a két lakótelep között van egy üres telek. az eladó szinte fillérekért. egy probléma van. túl keskeny mellette az utca. szélesítsék ki. így létrejött az új pesti utca. és megépült a nagy forgalmú tesco. úgy, hogy ebbe a projektbe a város fektetett be többet. és a tesco húzza a hasznot. mert olyan városvezetés volt, amelyik ezt kiszolgálta mondván, hogy ez a fejlődés.

jött az interspar. azt mondta, hogy itt van ez romos malom. nem kell nektek malom. fel ne újítsátok. lebontjuk. és lesz nektek malompark bevásárló központ. jött a ségécé. azt mondta, hogy épül egy új pláza. de csokonai szülőházától nem tudunk kényelmesen rakodni. azt bontsátok el, mert ez a fejlődés. és volt egy helytartó "elit", amelyik ezt a mondjuk így "birodalmi" gondolkodást feltétlen módon kiszolgálta.

és ezzel szemben lett egy nevezzük így "uradalmi" ellenelit. amelyik azt mondta, hogy ők is tudnak építeni egy plázát. akár nagyobbat is. mert csak az a kérdés, hogy ki kap több hitelt és a szabályozás kinek az oldalon áll. és hogy hova épül a sétálóövezetet és hová tesszük a villamos megállót, stb. tehát lényegében a várostól és függ az, hogy kinek a vállalkozását szolgálja ki igazán. és az állam kit büntet meg különadókkal. és kit jutalmaz meg a legkülönfélébb támogatásokkal. de ez eddig is így volt. csak most egy "uradalmi" "elit" lépett a helyébe. és a túrricsei polgármester játssza a "gazdálkodj okosant".

2017.05.18. 15:14:16

@neoteny:
és egy bizonyos fejlettségi szint és üzemmérat alatt lehet csinálni szabad piacot. illetve lehet, de az a települések elnéptelenédéséhez vezet.

tehát mondjuk abban a kistérségben ahol túrricse van 42 település kevesebb, mint 1,000 lakosú. (és ebben nincs benne nagycég, ahol ugye orbán viktor járt. ott lakik bözsi néni. csak az nem hivatalos település. mert 70-es árvíz letarolta. és nem építették újjá. mert oda egy tározó épült volna. azért, hogy ha megint jön az ár, akkor oda engedik a vizet. csak bözsi néni nem költözött el. ha jön a víz, akkor jön alapon. aztán nem épült meg a tározó. és nem lett újabb nagy árvíz. és bözsi néni 47 év múlva híres ember lett azzal, hogy orbán viktor meglátogatta.) nekik kellene globálisan versenyképesnek lenni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.18. 15:19:42

@444:

"ha nincs a lex ceu, akkor soros a posztgraduális képzésben kiszorította volna a többieket."

Ezt csak a hangok mondják a fejedben.

"én ugye azt mondom, hogy ha már ez nem megy másként, akkor ezt egy irányba tegyük.

ez lehet amerika, de akkor csak ők legyenek. és a németeket ki kell rakni. ha a németek vannak, akkor amerikát kell kirakni. ha ezek nem tudnak megegyezni csak abban, hogy nekimennek ukrajnának, akkor az is lehet, hogy oroszok fognak mindenkit kizavarni. vagy kína. végül csak egy "szövetséges" maradhat."

Abból, hogy te ezt mondod, nem következik az, hogy így kell lennie. Ausztria is, Svájc is képes többé-kevésbé semleges maradni: hacsak azt nem állítod, hogy az Alpok mint természeti környezet ezeknek a semlegességeknek forrása, nem világos, hogy Mo miért lenne képtelen törekedni hasonlóan semleges (kül)politikára.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.18. 16:21:04

@444:

"de ez eddig is így volt. csak most [...] a túrricsei polgármester játssza a "gazdálkodj okosant"."

Nem:

"Pályázati pénzből, tehát saját tőke nélkül "szövetkezeti szociális boltot" nyitott, amiben a kiosztott jegyekkel dupla áron lehetett vásárolni.

A faluban eredetileg működő kisbolt korábbi 75-80 millió forintos éves forgalma 2016 végére 25 millióra csökkent."

Bárki is üzemelteti a túrricsei kisboltot, az feleáron árulta a javakat a túrricseieknek, mint amennyit a polgármester számolt fel a "szövetkezeti szociális boltjában". Tehát nem arról volt szó, hogy a polgármester a saját boltjába kényszerítette a közmunkásokat a "helyi pénz" elköltésére, ahol ugyanannyiért árulta a javakat és csak a kisbolt haszonrését csatornázta a saját zsebébe: hanem arra kényszerítette a közmunkásokat, hogy hatalmas hasznot hagyjanak nála (ha pl. a kisbolt nettó 5%-os haszonréssel adott el valamit, és azt a polgármester boltjában csak dupla áron lehetett megvenni a "helyi pénzzel, akkor a polgármester 110%-os haszonréssel "dolgozott").

Az előbbi helyzet (a kisbolt hasznának saját zsebébe csatornázása) "csak" a kisboltnak okozott volna kárt; de az utóbbi (dupla ár kikényszerítése) a (közmunkás) vásárlókat rabolta meg igazán: ők fizették a dupla árat, és azzal a 100+ százalékos hasznot a polgármesternek.

2017.05.18. 16:22:38

@neoteny:
a kárpát-medence egésze lehetne a semlegesség forrása. tehát ha a budapesti magyar "kormányzó", a pozsonyi szlovák "nádorispán", zágrábi horvát "bán", az újvidéki szerb "vajda", a kolozsvári román "fejedelem" és az ungvári ruszin "vezér" és egy laza államszövetségbe állnának össze. és svájci mintára lenne egy ilyen "confoederatio hungarica". és ezt megkötné orbán viktor, ficó róbert, plenkovics andrás, mirovics igor, boc emil és moskál györgy.

mert ebben az esetben van mezőgazdaság és bányaipar. elsősorban termelő gazdaság kell. és csak másodsorban szabad piac. és harmadsorban tőkeexport. az, hogy az adriai tengermelléken a rijekai szabadkikötőből elindul a nagy-magyar (magyar-szlovák-horvát-szerb-román-ruszin) hajóhad egyiptomba. és azt mondják, hogy tudnánk hozni gyógyszert kairó-i kórházba. szedjétek el az aranyat a turistáktól. adjátok ide nekünk. és szállítja a gyógyszert az egis. persze utóbbi a leginkább kockázatos üzlet. mert ugye a tőkeexport esetén a jogi garanciák csekély mértékűek.

az államszocializmus idején is volt magyar tőkeexport. például a medicor kiment líbiába. és győzelmi jelentéseket küldtek, hogy kiszorították a piacról a nyugatnémet siemens-t. mert azok valamiért összepakoltak és hazamentek. csak utána jött a líbiai szocialista népköztársaság forradalmának nagy vezére kadhafi ezredes és egy katonai puccs keretében mindent lefoglalt. tehát mondjuk az sem mindegy, hogy egy vállalat milyen titkosszolgálati információhoz jut.

2017.05.18. 16:57:53

@neoteny:
a túrricsei polgármester azt csinálta, hogy a közmunkabér terhére adott először hitelt. azzal, hogy az adósok kapnak utalványt. és azzal vásárolhatnak a boltban.

tehát mondjuk ricsi a ricsei közmunkás. beáll a hó elején dolgozni és a következő jövő hónap elején kapja meg az 50 ezer forint munkabért. erre jött a polgármester és azt mondta. adok 25 ezer forint értékű utalványt. és ezzel már most vásárolhatsz a szociális boltban. de majd csak 25 ezer forint készpénzt kapsz. mert ugye most ezt az összeget meg kaptad előre. és ricsi azt mondta, hogy rendben van. bement a boltba. és az utalvánnyal előre vásárolt. dupla áron. és így ricsinek a következő hónapban ugyanúgy hitelt kellett felvennie. a közmunkabér vásárlóértéke a felére csökkent. a polgármester több, mint 100% haszonnal dolgozott. a konkurens bolt elé a falu pénzéből biztonsági kamerát szereltett. és azt mondta, hogy nem ad közmunkát annak, aki oda jár vásárolni. na most a turricsei polgármester egy "kancigány". és a turricsei közmunkások is nagyrészt cigányok. mindez a videó első percéből kiderül.
www.youtube.com/watch?v=05IeU-km6No
ez ugye ha úgy vesszük a szabad piac. mert a szabad piacon miért ne nyomtathatott volna olyan papírokat, amit csak az ő saját boltjában lehet beváltani. persze ezt nyilván csak engedéllyel teheti meg. a teljes bankrendszer ezt játssza. a hipermarketek hordják az árut a gyarmatokról. és ott használják ki a szerencsétleneket. szabad piac ez is, meg az is.

2017.05.18. 17:10:07

@neoteny:
és erre mondja azt sanyi, hogy zsidó bankár és a cigány uzsorás közül az utóbbit kell választani. mert azt le lehet váltani. és ezért még mindig inkább orsós likud viktor, mint soros schwartz györgy. és vélhetően ezt nemcsak sanyi gondolja így, hanem elég sokan. mert ezt nem kevés pénzből felméri a századvég és a nézőpont intézet. és a rogán-haboy művek a választást az orbán vs. soros játszmára próbálják leegyszerűsíteni. nyilván azért, mert ez hozhatja az újabb kétharmadot. az eu eljárást indít. magyarország megsérti az alapjogokat és nem hajlandó befogadni 1295 bevándorlót. akik amúgy egyáltalán nem akarnának magyarországra telepedni. és nyilván túrricse típusú falvakban kapnának valami szállást. jó esetben nem rabolnák ki a falut, hanem onnan azonnal lelépnének. szóval aki ezt a betelepítési tervet így kitalálta azokat kellene fejbe lőni képletesen persze. mert úgy jogállami.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.18. 17:10:56

@444:

"mert ebben az esetben van mezőgazdaság és bányaipar."

Mining, exclusively of industrial minerals for construction, played a minor role in Switzerland's economy. Metal mining has ceased, reserves of the small deposits of iron, nickel-cobalt, gold, and silver were mostly depleted, and new mining activities were discouraged for environmental reasons.

www.nationsencyclopedia.com/Europe/Switzerland-MINING.html

Mining in Austria is an industry on the decline.

After a period of postwar expansion, mineral production has stagnated in recent decades, and metals mining continues to decline, because of high operating costs, increased foreign competition, low ore grades, and environmental problems. All the metal mines in the country were closed, except an iron ore operation at the Erzberg mine (producing 1.8 million tons of iron ore and concentrate in 2000) and a tungsten operation at the Mittersill mine, which was the West’s largest underground tungsten mine.

en.wikipedia.org/wiki/Mining_in_Austria

Ebből úgy tűnik, hogy sem Svájc, sem Ausztria gazdaságában nincs különösebb szerepe a bányaiparnak: vagyis a semlegességnek nem feltétele a fejlett/nagyvolumenű bányaipar.

"elsősorban termelő gazdaság kell. és csak másodsorban szabad piac."

Minél szabadabb a piac, annál többet termel a gazdaság. Ha Sanyi csak Hajdú-Biharban fúrhat kutat, akkor csak kisebb bevételre tud szert tenni, mintha az egész országban képes működni. Ha csak Debrecenben képes használtcikkeket adni-venni, akkor csak kisebb bevételre tud szert tenni, mintha az egész országban tud adni-venni.

Ha a többi megye "megvédi" a saját kútfúróit Sanyitól, akkor Sanyi kevesebbet tud termelni. Ha a többi város "megvédi" a saját használtcikk-árusait Sanyitól, akkor Sanyi csak kisebb forgalmat képes csinálni. És az utóbbi esetben még a más városbeli "védett" használtcikk-kereskedők is rosszul járhatnak: ha nekik van valamilyük, ami Sanyinak nincs, de debreceniek szívesen megvennék, akkor a más városbeli használtcikk-kereskedők elesnek az üzlettől (hiszen Debrecen is "megvédi" Sanyit), és a debreceniek sem jutnak hozzá az általuk kívánatosnak tartott használtcikkhez. És viszont: ha Sanyinak van valamilyen használtcikke, amit el tudna adni pl. Szegeden, és a szegedi használtcikk-kereskedőknek nincs, akkor a szegedi "védelem" következményeként nem csak Sanyi esik el az üzlettől, hanem azok a szegediek is, akik szívesen megvennék Sanyi használtcikkét.

Bármiféle "védelem" a termelés csökkenéséhez vezet: vagy azért, mert a "védett" területek fogyasztói nem képesek megvásárolni az "idegenek" által ajánlott javakat, vagy azért, mert a "védett" termelők javai többe kerülnek a "védett" területen élő fogyasztók számára -- és a drágább termékekből kevesebbet vásárolnak az emberek.

A minél szabadabb piac _feltétele_ a minél többet termelő gazdaságnak: nincs olyan, hogy "elsősorban" termelő gazdaság, és "másodsorban" szabad piac.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.18. 17:17:17

@444:

"ez ugye ha úgy vesszük a szabad piac."

Nem: "amit csak az ő saját boltjában lehet beváltani". A debreceni TESCO nem olyan "helyi pénzzel" fizeti a dolgozóit, amivel csak a TESCO-ban lehet vásárolni; a debreceni TEVA nem olyan pénzzel fizeti Zolikát, amivel Zolika csak a TESCO által gyártott termékeket tud vásárolni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.18. 17:18:38

@444:

"és erre mondja azt sanyi, hogy zsidó bankár és a cigány uzsorás közül az utóbbit kell választani. mert azt le lehet váltani."

Kire lehet leváltani a cigány uzsorást?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.18. 17:19:18

@neoteny:

"amivel Zolika csak a TESCO által gyártott termékeket tud vásárolni."

Helyesen: amivel Zolika csak a TEVA által gyártott termékeket tud vásárolni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.18. 17:29:29

@444:

"a hipermarketek hordják az árut a gyarmatokról. és ott használják ki a szerencsétleneket."

Azok a "szerencsétlenek" szerencsésnek érzik magukat, hogy el tudják adni az áruikat a "hipermarketeknek"; ha nem gondolnák úgy, akkor nem a "hipermarketeknek" adnák el az áruikat, hanem másoknak -- vagy elfogyasztanák saját maguk.

A tény, hogy eladják az áruikat a "hipermarketeknek" bizonyítéka annak, hogy a lehető legszerencsésebbek: hiszen annak adják el, aki a legtöbbet kínál értük.

2017.05.18. 18:01:21

@neoteny:
bányaiparon nem kizárólag a nehézipart értem. azt is. de nem kizárólag azt. hanem mindent, ami hardver. ez a térség ebben gyenge. (már persze ha leszámítjuk a külföldet.) tehát az alkatrészek és a félkész termékek cseréjén alapuló ipari termelésben. vagy mondjuk ipari gyártósorok előállításában. robotikában. azért, hogy ne kelljen a földesúrnak robotolni. a szoftver önmagában keveset ér ha nem tartozik hozzá mikroelektronikai gyártósor. biotechnológia még úgy ahogy van. mert megmaradt valami kevés a gyógyszergyárakból. de szinte minden egyéb hiányzik.

2017.05.18. 19:07:55

@neoteny:
a túrricsei "polgár" is megteheti, hogy nem közmunkásként dolgozik. vagy ha mégis, akkor nem vesz fel hitelt a polgármestertől. azt értem, hogy ez egy visszaélés. ez a fickó nyilván egy szar szemét ember. kisemmizi azokat a szerencsétleneket. de ha bankot alapítotott volna, akkor semmilyen pénzügyi szabálytalanságot nem követett volna el. és a hipermarketekbe érkező áru is úgy lesz olcsó, hogy hasonlóan kisemmiznek szerencsétleneket. csak nagyvállatok ezt nagyban művelik. mondok egy példát. andika megkérte irmuskát, hogy tanítsa meg imádkozni. azért, mert a testvére most megy ki amerikába. tehervagonokat kell átfesteni illegálisan. elég sok pénzt fizetnek. de hogy miféle vagonokat azt nem tudják. és andika szerint ez nagyon gyanús. miért nem jár utána a célpont, hogy mégis ki alkalmazza őket és miért. nyilván azért, mert túl sokba kerülne amerikába repülni. meg amerikában az amerikai törvények vannak. és ahhoz magyarországnak kevés köze van. és magyarország ne szóljon bele az egyesült államok dolgába. rendben van. de ez legyen már esetleg fordítva is. az, hogy van egy szemét társaság a tengerentúl, amelyik a világ urává akar válni. nekik van egy tervük ukrajnára. rendben van. de ők nem ukránok. és az ukránokat meg se kérdik. hanem kívülről pénzelnek pártokat, civilnek mondott politbürókat. és ezekbe a saját embereiket ültetik be mondván, hogy ez a demokrácia. ők a demokraták. lényegében miben különbözik ez attól, amit a fidesz csinál. lényegileg miben különbözik soros orbántól. és ilyenkor jön, hogy soros nem az államok pénzét költi. de. ha volna igazság, akkor soros pénze közösségi pénz lenne. csak persze nincs igazság. és marad az orbán vs. soros. aztán mondhatod, hogy hamis dichotómia. de ez a realitás.

2017.05.18. 19:38:42

@neoteny:
a rendszerváltás előtt ezeket ezeket az aprófalvas, illetve tanyavilágokból álló körzeteket az úgynevezett "községi közös tanács" fogta össze. aztán ezeket megszüntették. majd a szocik idején volt "körjegyzőség". ezt megszüntették. és most van "közös hivatal". persze minden párt igyekszik úgy kialakítani ezeket a körzeteket, hogy a saját emberei kerüljenek többségbe. jelenleg csaholc, kisnamény, túrricse és vámosoroszi egy közös jegyzőség. de ezeket össze-vissza változtatgatják.

az egyházi igazgatásban ugyanitt csegöld, császló, csengersima, gacsály, rozsály, tisztaberek és túrricse egy közös plébánia. tehát ezeknek a falvaknak van egy közös plébánosa. és körbe járja a templomokat. és zajtán van egy egyházi hivatal (filia). a csegöldi paplak így néz ki:
www.dnyem.hu/images/SitePics/Templomok/Csegold.jpg
ilyeneket kaptak a papok orbántól. ez mondjuk ausztriában is még éppen elfogadható lakhely. rendben van. kapjanak ilyeneket a papok. de legyen legalább erkölcsi felelősségük. persze ehhez az állami és az egyházi igazgatást össze kell hangolni.

ezeket a térségeket úgy kellene kommunákra osztani. úgy, hogy annak van egy többségi elöljárója (a polgármester). egy kisebbségi képviselője (a helyettese). és van a lelkészi vezető (a pap).

a plébános (az a latin plebs = nép szóból ered), vagy parókus (a görög parókia lakóhelyet jelent). tehát nem az van, hogy van a polgármester és mindenkinek kuss van. hanem vannak világi törvények és egyházi az erkölcs oldalról is felügyeli. és a nyilvánosságban rajtuk is számon kérhetik ezeket a kirívó eseteket. túl azon, hogy van egy jogász (jegyző), akinek közjogi felelőssége is van. és mellette van egy (körzeti) orvos, egy tanár (tanító), egy (agrár) mérnök, egy közgazdász (gazdatiszt), egy katona (csendőr). és rajtuk kívül egy az adott ügyben eljáró választott polgár (civil). ez 10 közember. és mondjuk a hitközségben nagyságrendileg lakik 1,000 ember.

még helyben sem volna lehetetlen megfinanszírozni. ha lennének gazdakörök. ezek össze lennének fogva egy nagy-magyarországi (kárpát-medencei) termelő és fogyasztói szövetkezeti rendszerbe. és az áru az adriai tengermellékre (a rijekai kikötőbe) is mehetne akár. és eladják a gazdagabb araboknak aranyáron. persze "megszentelt" nemzeti keresztény áru mehet szárazföldön a tehetősebb oroszoknak. és a fölösleges agrárterményért cserébe érkezik olcsó bányászati termékek (nyersanyag, energiahordozó). és aztán megindulhatna az ipari termelés. és a félkész termékek cseréjére alapozva. egy mezőgazdasági gépet már össze lehetne építeni a kárpát-medencében úgy, hogy alkatrészeket helyben gyártják. és betelepülő dunai német mittelstand. aki helyi lakos. a történelmi magyarországon van a lakhelye. és a pénzintézeti működést bizotsítja bécs. és ez a "confoederatio hungarica".

2017.05.18. 19:42:07

@neoteny:
na és az előző komment nyilván nem realitás.

2017.05.18. 20:28:34

@neoteny:
a teva a nagyvilágban adja el az árut és ezért a teva dolgozót világpénzben lehet fizetni. a teva számára a legegyszerűbb az lenne ha zolika egy izreali bank magyarországi fiókjának egy betétszámlájára utalnák a heti bérét sékelben. és azt mnb középárfolyamon átváltaná forintra. mert zolika forintban számol. a teva pedig sékelben. tehát zolika a teva alkalmazottjaként abban lenne érdekelt, hogy az izreali gazdaság és a sékel erősödjön. mert ő termelői oldalról lényegében annak a része. fogyasztóként pedig azé a gazdaságé amelyik üzleteiben andika vásárol.

2017.05.18. 20:43:59

@neoteny:
például debrecenben csökkenteni kell a termelést. mert olyan brutális az export többlet.

budapestre szinte csak befelé megy az áru. tehát a főváros abból él, hogy fogyasztanak. megisszák a csíki sört. és azt mondják, hogy ez szar.
www.youtube.com/watch?v=DYv2sIj1grU
de ez a társaság csak és kizárólag fogyaszt. tehát hordják befelé az árut. és a fővárosban azon vitáznak, hogy melyik baromarc irányítsa az országot.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.18. 21:01:56

@444:

"megteheti, hogy [...] nem vesz fel hitelt a polgármestertől."

Ezt az egész hitelfelvétel dumát te keverted bele a sztoriba: szó sem volt ilyesmiről.

"a teva a nagyvilágban adja el az árut és ezért a teva dolgozót világpénzben lehet fizetni."

A túrricsei polgármester forintban kapta a közmunkások bérére fordítandó összeget; a "helyi pénzt" ő vezette be, hogy rákényszerítse a közmunkásokat arra, hogy az ő "szövetkezeti szociális boltjában" költsék azt el -- dupla árakon.

"budapestre szinte csak befelé megy az áru. tehát a főváros abból él, hogy fogyasztanak. [...]

de ez a társaság csak és kizárólag fogyaszt."

No akkor csak Budapestre kell költöznie minden gyügyeinek, túrricseinek és Andikának: minden problémájuk egy csapásra megoldódik.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.18. 21:06:21

@444:

"ha volna igazság, akkor soros pénze közösségi pénz lenne. csak persze nincs igazság. és marad az orbán vs. soros. aztán mondhatod, hogy hamis dichotómia. de ez a realitás."

Te vagy az, aki arról bugyog, hogy Orbán leváltható. Ennek mennyi a realitása?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.18. 21:20:32

@444:

"helyben sem volna lehetetlen megfinanszírozni. ha lennének gazdakörök."

Úgy érted, hogy ha belepofozhatnád a magyar parasztot a gazdakörök rendjébe. Mert a magyar paraszt csak általánosságban vágyakozik a rendre: a te reálértelmiségi szakértelmed nélkül csak egy szerencsétlen, akit kihasználnak a hipermarketek.

2017.05.18. 21:26:48

@neoteny:
nézd meg a videót. nem arról van szó, hogy a közmunkások utalványt kapták a bért. ennél egy kicsit bonyolultabb.

közmunkás 1. először megváltás volt az egész. mert az igazság az, hogy hónap közepén senkinek itt pénze nincs. és azt mondta, hogy segít nekünk. írjunk alá egy nyilatkozatot, hogy ezt később lefoghatja. és a boltban ad nekünk hitelt. ez ment is egy darabig. amíg a sajátjára át nem vette.

(amíg egy hónapnyi adósságuk nem lett. és nem fizetett semmit. hanem adott megint hitelt. és azt lefogta a következő havi bérből. csak ugye az 50 ezer forint szociális jegyből nem jöttek ki. csak a hónap feléig. mert a polgármester a boltjában mindent dupla áron számolt.)

közmunkás 2. decembertől aztán tudta, hogy ki mennyi pénzt kap. ki lehetett venni ezt a szociális jegyet. aláírtunk egy nyilatkozatot, hogy ezt lefoghatja a munkabérből. mentünk a hivatalba. felvettük a jegyet. mentük a boltba levásárolni.

közmunkás 3. ez zsarolás. én annak nézem. mert ebből nem lehet kibújni. mert egyik hónapban, amit lehitelez az elfogyott. hónap közepén nincsen.

mert ugye duplaáron kínálja az árut. de adott szociális jegyet hitelbe. csak megint lefogta a következő havi bérből. tehát ezek az emberek eladósodtak ricsei szociális jegyben, illetve esetleg egyesek aláírtak egy nyilatkozatot, hogy ezt átváltják. persze ez így minimum tiltott pénzintézeti tevékenység és hivatali visszaélés.

de nem sokban különbözik attól, amikor a provident szedett 400-500% kamatot. és az emberek nem tudták visszafizetni a pénzt. mert nem tudtak ennyi kamatot kitermelni. és ezért újabb és újabb hiteleket kaptak pénzbehajtóktól.

ez a polgármester gyakorlatilag kicsalta a közmunkabér felét. és ezt jogtalanul tette. de ha elég ügyes, akkor jogszerűen is megcsinálhatta volna. és ez az igazi probléma.

2017.05.18. 21:45:23

@neoteny:
pártok támogatottsága
cdn.pbrd.co/images/7RZqhSBYw.png
kormány-ellenzék
cdn.pbrd.co/images/7S07T3pX8.png
bal-jobb
cdn.pbrd.co/images/7S0LjB7Sb.png

a kormány támogatottsága 1/3. az ellenzék támogatottsága 1/3. a sehol sem állók tábora 1/3. ha így vesszük, akkor a kormányváltás esélye 50%. csakhogy az ellenzék támogatottsága nagyjából 10 pártra oszlik szét. és ha az összefogás esélye 10-20%, akkor a kormányváltás esélye 5-10%.

lehet mondani, hogy azért, mert orbán eltörölte az első fordulót. csináljon az ellenzék egy nulladikat. és egy jelöltet indítsanak a fidesz ellen. és nem muszáj közös listát állítani. az ellenzék akár három listán is elindulhat. úgy, hogy 106 kerületben egy közös jelöltjük van.

Országos listát az a párt állíthat, amely – legalább 9 megyében és Budapesten – legalább 27 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.

az előző választásnál azt mondtam, hogy csináljanak RGB koalíciót. egy szoci vörös, egy zöld és libsi kék listát. és előválasztással állítsanak egy közös jelöltet. és kívülről hozzanak egy min. elnök jelöltet. anno azt mondtam, hogy legyen andor lászló, aki foglalkoztás politikai biztos volt. az eu belengeti, hogy megvonja a támogatást, de ha nem, akkor nyúljon a zsebébe. és kínáljon egyenlőbb béreket a foglalkoztáspolitikai biztos. és már régen megbukott volna orbán. de azt mondták, hogy ez hülyeség. bajnaiék is ezt mondták. meg mindenki. mert ezeknek az embereknek tényleg csak az számít, hogy a nyugatot kénye kedvük szerint kiszolgálják. eladósítsák és eladják az országot. tehát ők várták és várják, hogy majd a nyugat megmondja, hogy mit is tegyenek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.18. 23:11:05

@444:

Rendben van: hitelbe vették fel a közmunkások a bérüket.

"de nem sokban különbözik attól, amikor a provident szedett 400-500% kamatot."

Példák a kölcsönkonstrukciókra

A kölcsön összege: 110 000 Ft
A kölcsön futamideje: 42 hét
Heti törlesztőrészlet: 2 867 Ft
Visszafizetendő összeg: 120 395 Ft
A hitel teljes díja: 10 395 Ft
Kamat: 22,27%
THM: 24,88%

A kölcsön összege: 220 000 Ft
A kölcsön futamideje: 72 hét
Heti törlesztőrészlet: 3 557 Ft
Visszafizetendő összeg: 256 036 Ft
A hitel teljes díja: 36 036 Ft
Kamat: 22,44%
THM: 24,89%

A kölcsön összege: 550.000 Ft
A kölcsön futamideje: 30 hónap
Havi törlesztőrészlet: 24 120 Ft
Visszafizetendő összeg: 723 580 Ft
A hitel teljes díja: 173 580 Ft
Kamat: 22,44%
THM: 24,89%

www.provident.hu/kolcsoneinkrol/peldak-a-kolcsonkonstrukciokra

Az igaz, hogy a Provident felajánlja az "Otthoni Szolgáltatást", ami egy hatalmas bukta: kb. 40%-tól akár 100%-ig megnöveli a törlesztőrészletet. De 1) azt nem kötelező kérni, 2) még annak igénybevételével is 50% alatt marad a THM.

Vagyis szó sincs semmiféle 400-500%-os kamatról a Provident esetében: alapesetben kb. 25%-os a THM; még a "kényelem" (nem kötelező) megfizetése esetén is 50% alatt van a THM.

Míg a túrricsei polgármester "hitele" ~100%-os "THM"-el működött. (Az igaz, hogy a polgármester a "kényelem-csomagot" nyújtotta: nem kipostázta a "helyi pénz"-beli hitelt 10 munkanap után, hanem -- feltételezhetően -- azonnal adott "helyi pénzt" a hozzá forduló közmunkásoknak. Már amelyiknek volt még hitele nála.)

De az alapvető különbség a Provident és a túrricsei polgármester között az, hogy a Providenttől hitelt felvevők _jövedelme_ nem függ a Providenttől: a Provident nem tud kényszeríteni senkit arra, hogy hitelt vegyen fel tőle úgy, hogy kirúg(at)ja az állásából, ha nem hozzá fordul hitelért. Míg a túrricsei polgármester képes volt megtagadni a közmunkát azoktól, akik forintban kívánták volna felvenni a közmunkabérüket: vagyis képes volt minden közmunkást "hitelfelételre" kényszeríteni, még azokat is, akik ki tudtak volna jönni a közmunkásbérükből egész hónapban.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.18. 23:16:25

@444:

"akkor nyúljon a zsebébe."

Úgy érted: nyúljon az adófizetők zsebébe.

"és kínáljon egyenlőbb béreket a foglalkoztáspolitikai biztos."

Korábban ezt írtad:

"a "libsik" azt mondják, hogy ők felszámolják a magyar nemzeti keresztény államiságot. ennek az a módja, hogy szociális demagógiával megnyerik maguknak a szegényeket."

Az "egyenlőbb bérek kínálata" nem szociális demagógia?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.18. 23:52:24

@444:

"és a hipermarketekbe érkező áru is úgy lesz olcsó, hogy hasonlóan kisemmiznek szerencsétleneket."

Ez nem szociális demagógia?

2017.05.19. 09:24:42

@neoteny:
az egyenlőbb bérek az nemzeti populizmus és szociális demagógia. mi magyarok ugyanolyan jók mint a hollandok (talán még egy kicsit jobbak), csak ezek a németalföldiek lerabolták afrikát és most kisemmiznék a szegény kis magyarokat. az ilyen verhofstadtok.

nagyjából ez a kocsma álláspontja. mert ha egy szakmunkás, vagy egy mérnök kimegy hollandiába, akkor jó eséllyel megállja a helyét. ami azt jelenti, hogy hollandia a helyzeti előnyét használja ki. csak persze ebbe olyan nagyon ne hergelje senki se magát, mert azt egy kicsit mindenki kihasználja.

orbán is ezt csinálja. helyzeti előnye van a magyar belpolitikában és ezt kihasználja. ha verhofstadt meg akarja buktatni orbánt, akkor nyúljon a holland adófizetők zsebébe. máskülönben orbán nyúl a magyarországon működő holland cégek zsebébe. és nem lesz heinekken sörgyár. mert majd lesz helyette soproni. nem lesz unilever, hanem reál. nem lesz upc, hanem lesz digi. nem lesz philips hanem lesz tungsram, videoton, electrolux. orbán azt mondja, hogy a nemzetek legyenek szuverének. és legyenek bilaterális egyezmények. mert kelet-közép európa csak így zárkózhat fel valamelyest. a magyarokat baszogatják a legjobban. mert itt a balliberálisok hazaárulók. és a kaczynski kormányt is basztatják, mert így tusk pártja kiszorul. de ugyanezt csinálják a csehek. meg ugyanezt csinálja mindenki. a hollandok is védik a saját cégeik érdekeit. a holland gazdaság a tőkeexportra épül. a magyar a tőkeimportra. erre mondom azt, hogy a hiányzó technológiát egy helyről, vagy legalábbis egy irányból hozza be az ország. azért, mert akkor azzal a befektetői csoporttal lehet értelmesen tárgyalni. nyilván az lenne a legjobb ha magyarország önerőből állna talpra. de ha ez nem megy, akkor legfeljebb egy vagy néhány szövetségi kapcsolatot engedjünk.

orbán nem ezt a politikát viszi. hanem össze vissza trükközik. azt mondja, hogy lesz nemzeti buszgyártás a németekkel. aztán a kínai buszgyárnak enged. azt mondja, hogy lesz vasúti ipar. és most kínai hitelből kínai vasút épül budapest és belgrád között. és lázár leállítja szeged hódmezővásárhely közötti elővárosi fejlesztéeseket mondván, hogy a stadler duplán áraz. ők azt mondják, hogy az előzetes megállapodásokon túl csak egy hatoddal dobták meg a költségeket. mert az a szokásos.

én azt mondom, hogy ezeket a vonalakat a félállami mávag építse meg. és maga a máv is legyen félállami. tehát van egy magyar vagongyár. ami egy ágazati konszern. az egy közös vállalat. és úgy lesz verseny, hogy az országban van egy rakás mávag műhely. na most lehet, hogy van olyan alkatrész, amit egyik se tud legyártani. vagy nem elég olcsón, vagy nem megfelelő a minőségben. ilyenkor beléphet az, hogy azt gyártsa le a siemens hungária. vagy vegyünk valamit a kínai népköztársaságból. mert minek kínlódjunk ha délkelet-ázsiában egy félkatonai üzem fele áron előállítja. de szinte mindent előállítanának féláron. az úgy csak nagyon korlátozottan megy, hogy ők termelnek. mi pedig majd csak fogyasztunk. az olcsó árura alapozva magas hozzáadott értékű szolgáltatásokat nyújtunk. ez működhet a fővárosok belső kerületeiben. túrricsén is mondhatnák azt, hogy mi csak fogyasztunk. és igazgatnak egy multit. ami azt jelenti, hogy könyvelik a bevételt és a kiadást. a túrricsei polgármester is megoldja. ő is egy helytartó. ahogyan a "liberálisok" is helytartók akarnak lenni. csak ugye a multi nyilván nem túrricsére viszi a központját. hanem ott azt mondják, hogy fosszuk ki a fővárost. utaljanak oda egy elég sok közmunkabért. aztán ott majd valamit elgereblyéznek. gyügyén a szociális napközi otthonban elkártyáznak. csak túrricsén a polgármester ellopja a pénz felét. mert készpénzt nem utal ki. hanem a maga által nyomott szociális jegyekkel hitelez. amivel csak az ő üzletében lehet vásárolni. dupla áron. és így a közmukabér felét ellopja vagy kicsalja. megveszi a fehérgyarmati penny marketben (a diszkontban) a virslit. és túrricsén dupla áron adja. az ottani kiskereskedő meg csak 5%-ot tesz rá. de ők is gyarmati penny marketben vásárolnak be. és azt adják tovább.

és erre válasz az, hogy akkor legyen mgtsz és áfész. a közmunkások dolgoznak a termelő szövetkezetben. és levásárolhatják a bért fogyasztási szövetkezet boltjában. ha az áfész eladja az árut a szabad piacon, akkor járhat érte forint, vagy euró. mert azt értékesítették a forint vagy euró piacon. vagy visegrádi korona. ez a szociális piacgazdaság.

csak azt nem lehet úgy bevezetni, hogy tessék csináljátok. mert túrricse kifelé semmit se értékesít. a kereskedő se. csak behozza az árut és tovább értékesítik. budaörs is így működik. csak nekik (illetve a multiknak) van egy országos hálózatuk. túrricseieknek meg nincsen. minden magyarnak legyen egy ilyen országos hálózata. az mgtsz földjeiből lehessen kis, közép, nagyháztáji birtokot kialakítani, az áfész boltot lehessen maszekben üzemeltetni. ez egy népi agrárszocialista modell. de a mezővárosoknak ez az egyetlen esélyük. és a magyar átlag 17,5 ezres településen él.

2017.05.19. 09:46:33

@neoteny:
ez van most. de mi volt a balliberális kormányok idején. meg a liberális orbán kormány idején.
keyframe.nava.hu/service/gallery/keyframe/2007/09/21/rtl-11980/rtl-11980-06081700.jpg
és 242%-437% a normál ügymenet volt. erre jöttek rá a büntetőkamatok ha valaki nem tudott fizetni. és ha azt se tudja kifizetni (miért tudná hiszen a szerződésben vállalat összeget se tudja), akkor vegyen fel újabb hitelt. és azt hetente törlessze. úgy, hogy a házhoz ment a pénzbehajtó.

2017.05.19. 10:52:40

@neoteny:
a másik. az emberek nem teljesen hülyék. ha valaki nagyon csóró, akkor úgy kap hitelt, hogy "vállalja" az "otthon szolgáltatást". ami azt jelenti, hogy házhoz viszik a pénzt és házhoz jön a behajtó. a provident azt mondja, hogy ez egy "kényelmi" szolgáltatás. a nagy francokat. ez az uzsora. persze ez lehet legitim. elegendő induló tőke és alkalmas jogász kell hozzá. a túrricsei polgármester ezekkel nem rendelkezett. ezért ez tiltott hitelintézeti tevékenység és hivatali visszaélés. de úgy egyébként ez a tevékenysége lehetne törvényes. és ez a probléma.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.19. 10:54:49

@444:

"erre mondom azt, hogy a hiányzó technológiát egy helyről, vagy legalábbis egy irányból hozza be az ország. azért, mert akkor azzal a befektetői csoporttal lehet értelmesen tárgyalni."

Ez ebben a formában egy kinyilatkoztatás: nem mond semmit arról, hogy _miért_ lenne ez a helyzet.

"de ők is gyarmati penny marketben vásárolnak be. és azt adják tovább."

Valóban: a virsli a fehérgyarmati Penny Marketben nem ugyanaz a virsli, mint a túrricsei boltban. A hozzáadott érték abból származik, hogy a túrricsei paraszt (vagy közmunkás) a falubeli boltban tudja megvásárolni, nem kell bemennie a fehérgyarmati Penny Market-be azért, hogy megvásárolja. Bement helyette a túrricsei boltos: és ő egy raklapnyi virslit vitt el Túrricsére, ezért az egységnyi virslimennyiségre eső szállítási költség alacsonyabb, mint ha minden túrricsei virslivásárló bemenne a fehérgyarmati Penny Market-be a saját egy kiló virslijéért.

"budaörs is így működik. csak nekik (illetve a multiknak) van egy országos hálózatuk."

Van, mert kiépítették. Nem az égből hullott alá mannaesőként, hanem tőkét (megtakarításokat, ti. el nem fogyasztott javakat) fektettek az országos hálózat kiépítésébe. Amikor a kocsma népe a "helyzeti előnyről" löki a süket vakert, akkor önmagát csapja be: azt magyarázza (be) magának, hogy a "helyzeti előny" forrása a "zsidóskodás" meg a "kiszolgáltatott szerencsétlenek kizsákmányolása", holott az a befektetett tőkéből épített országos hálózat.

Ugyanez történik akkor, amikor a gyügyei paraszt vergődik, hogy tőle csak 60 Ft-ért veszik meg a meggy kilóját, de 600-ért adják a városi boltban. Mert hogy a városi boltos "lefölözi a helyzeti előnyéből származó hasznot". De a városi boltos "helyzeti előnye" nem az égből hull alá: a városi boltosnak be kell fektetnie abba, hogy a meggy eljusson a gyügyei paraszt portájának kapujából a bolt polcára. És a 600 Ft-os kilónkénti meggyárból mindazok megfizetésre kerülnek, akik ennek a láncnak a működésének fenntartásához hozzájárulnak: a felvásárló, a speditőr (és a speditőr Ivecojának gyártói, meg az elfogyasztott üzemanyag előállítói, a katari emirtől kezdve az olajmezőn dolgozó munkáson át az olajfinomítót építő ill. üzemeltető melósig, beleértve a kínai olvasztárt aki csapolja az acélt amiből hengerelik a finomító berendezéseit), a boltos (és a boltja épületét megépítő építőmunkás, az áramot szolgáltató erőművi dolgozó stb stb).

Vagyis a "helyzeti előnynek" _ára van_: ezt fizeti meg az 540 Ft-os kilónkénti meggyár-különbség.

Így hát azt mondani, hogy "minden magyarnak legyen egy ilyen országos hálózata" ekvivalens azzal, hogy "legyen az ország területén egyenletes mannaeső". Egyik sem fog bekövetkezni, mert mindkettő _vágyakozáson_ alapul. Országos hálózatot csak _építeni_ lehet: és mivel mindenkit meg kell fizetni az országos hálózat kiépítésében és üzemeltetésében történő munkájáért, a gyügyei paraszt soha nem fog hozzájutni mind a 600 Ft-hoz, amennyit a városi boltban vásárló fizet a meggy kilójáért. Semmilyen agrárszocializmusban sem. Mert ahhoz, hogy hozzájusson, az kellene, hogy a lánc minden más építője és üzemeltetője ingyen dolgozzon. Ami nyilvánvalóan soha nem fog bekövetkezni.

A kocsma népének megfejtései súlyosan hiányosak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.19. 11:55:57

@444:

"a másik. az emberek nem teljesen hülyék. ha valaki nagyon csóró, akkor úgy kap hitelt, hogy "vállalja" az "otthon szolgáltatást". ami azt jelenti, hogy házhoz viszik a pénzt és házhoz jön a behajtó. a provident azt mondja, hogy ez egy "kényelmi" szolgáltatás. a nagy francokat. ez az uzsora."

Vagyis a "nagyon csóró" nem teljesen hülye: tisztában van azzal, hogy a "kényelmi" szolgáltatás uzsora, és _úgy_ vállalja azt.

Mit tenne ha teljesen hülye lenne?

"ez az uzsora. persze ez lehet legitim. elegendő induló tőke és alkalmas jogász kell hozzá. a túrricsei polgármester ezekkel nem rendelkezett. ezért ez tiltott hitelintézeti tevékenység és hivatali visszaélés. de úgy egyébként ez a tevékenysége lehetne törvényes. és ez a probléma."

Lehet törvényt hozni a kamat (vagy THM) korlátozására. Persze az meg egy másik problémához vezet: a korlátozott kamatú (vagy THM-ű) hitelekből kevesebbet fognak nyújtani a hitelezők, és elsősorban azoknak, akik ezeket a hiteleket legjobban igénylik, ti. a "nagyon csóróknak". Persze lehet törvényt hozni arra is, hogy akik hiteleznek a jó adósoknak, azoknak adniuk kell ugyanolyan korlátozott kamatú (vagy THM-ű) hiteleket mindenkinek, ti. a "nagyon csóróknak" is. Persze az meg egy másik problémához vezet: a hitelezők kivonulnak a hitelpiacról, mert összességében veszteségessé válik számukra a biznisz (vagy kevésbé nyereségessé, mint más befektetési lehetőségek). Persze lehet törvényt hozni arra is, hogy felállításra kerül egy "szociális hitelintézet", amelyik korlátozott kamatú (vagy THM-ű) hiteleket nyújt a "nagyon csóróknak". Persze az meg egy másik problémához vezet: rengeteg bedőlt hitele lesz ennek a "szociális hitelintézetnek", amely így állandó tőkeinjekcióra fog szorulni az adófizetők pénzéből.

Vagy te látod az "uzsora" problémájának más megoldását?

2017.05.19. 13:13:58

@neoteny:
ezt a rendszert kiépítették. rendben van. de volt egy vidékies szövetkezeti rendszer (mgtsz, áfész, takszöv), amit ezzel párhuzamosan leépült. mondván, hogy helyébe lép egy sokkal jobb.

ezzel jól járt mondjuk budaörs. és a leggazdagabb településsé vált. mert az alpesekből és az adriai tergermellék felől érkező autópályák találkozási pontjábában van a főváros mellett. és ez egy helyzeti előny. amit részelegsen kihasználtak. kiépültek a nagy kereskedelmi lerakatok a multikkal. ez rendben is van. azért váltottunk rendszert, hogy ilyet lehessen csinálni. de ugyanezen multik érdeke az volt, hogy a konkurens szövetkezeti rendszert számolják fel. és azt a magyar állam felszámolta. azt mondták, hogy nincs mgtsz. se áfész. kárpótlási jegy van. és spekuláljanak vele a népek. előbb a jogásztársadalom próbált uralkodni. de aztán persze ezt felülírta a politika. és az új állampártokat finanszírozó nemzeti nagytőkéések. és a külföld. a nyugat. a takarékszövetkezeti hálózatot próbálták lenyúlni. demján, később spéder, de közben még sokan mások.

volt mondjuk közmű privatizáció. jött a német tulajdonos. és megkérdezte, hogy miért dolgozik ennyi ember a kisfogyasztói pénzügyi osztályon? meg egyáltalán miért van ilyen az irodaházban emeleten? és ez miért egy folyosónyi? hiszen van ügyfélszolgálat. miért nem intézi el a lakossági ügyeket. és mondták, hogy kérem szépen például ezek az asszonyok intézik a takarékszövetkezeti utalásokat. azok nem elektronikusan mennek? kérem szépen félig úgy mennek, de ez úgy van, hogy jön egy mátrixnyomtatóval nyomtatott papír. és annak az adatait rögzítik be. mutassanak ebből egyet. és ezek a tintával ideírt csillagok micsodák. mi ez a csillag? az konkrétan az, hogy pista bácsi három hónapja tartozik. és a visszajelzés az, hogy nincs a számláján fedezet. de ezt most így elszámoljuk neki, mert már leadta a hízót. csak még nem fizették ki az árát neki. és ez? ez kérem szépen az, hogy megszülettek a kis ikrek. és most sok a kiadás. de majd kapják az emelt összegű családi pótlékot. és egyszeri anyasági segélyt. már beadták a kérelmet az önkormányzatnak. és effélék. ezt az ügyéntézők egyesével megbeszélték. letelefonálták. inkább volt ez szociális osztály, mint pénzügyi osztály. a német azt kérdezte. és ezt miért így csinálják. mert ezt így szoktuk kérem szépen. rendben. de miért nem a sparkasse hitelez? a pénzügyi főosztályvezető szólt közbe. azért, mert a pénz vidékről a városokba áramlik. hiszen például mi számlánk is itt van az otp városi fiókjaiban. oda utalnak a lakossági ügyfelek. és van egy másik egy kereskedelmi bankban oda megy a vállalati nagyfogyasztók pénze. tehát kevesebb megtakarítás forog a községekben. és mivel nincs mgtsz és nincs áfész így nem forog pénz a községekben. volt egy túlközpontosított otp és egy alulközpontosított takarékszövetkezet. de amíg minden állami volt ez lényegében mindegy is volt. de most már konkurens otp és takarékbank van. mert ez verseny.

a német azt mondta, hogy na jó. és megbízták a pénzügyi főosztályvezetőt azzal, hogy nyisson számlát takarékszövetkezeti fiókokban. azért, hogy ne nekik kelljen hitelezni. és az árbevétel egy részét irányítgassa vissza. aztán majd ezekből a fiókokból kiszedik a pénzt. attól a rendszer összeborul. és ők meg majd felvásárolják. és például ehhez kellett volna nekem tanácsot adni. és azt mondtam nekik, hogy menjenek a francba. mire azt mondták, hogy értsem már meg. ha ezt nem ők csinálják meg, akkor megcsinálja egy másik cég. és lényegében a kormány fogja eldönteni, hogy kik kapják ezeket. mert szabad piaci alapon kő kövön nem maradna. és csak akkor tudnának viszonylag tisztességesek maradni, ha csak egy külföldi befektetői csoport lenne. mert akkor egyszerűen leülnének a kormánnyal és az önkormányzatokkal (akik a helyi érdekeket védik). és találnának valamilyen kölcsönösen előnyös, vagy legalábbis mindenki által elfogadható megoldást. tehát ők nem szabad piacot akartak, hanem gyakorlatilag egy nagy-német protektorátust.

azt nem orbán találja ki, hogy a brexit után az unióban bilaterális egyezmények legyenek. hanem a németek. mert úgy gondolják, hogy így minden országgal kiegyeznek. és így ők veszik át az unió irányítását.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.19. 13:53:12

@444:

"a német azt mondta, hogy na jó. és megbízták a pénzügyi főosztályvezetőt azzal, hogy nyisson számlát takarékszövetkezeti fiókokban. azért, hogy ne nekik kelljen hitelezni. és az árbevétel egy részét irányítgassa vissza. aztán majd ezekből a fiókokból kiszedik a pénzt. attól a rendszer összeborul. és ők meg majd felvásárolják."

www.youtube.com/watch?v=zrzMhU_4m-g

2017.05.19. 15:23:42

@neoteny:
a pénzügyi osztályon be tudták állítani, hogy az elkészült számlázhoz nyomtatott postai csekkekre melyik bankszámlám kerüljön. és az összes fizetési mód esetén ezt be lehetett állítani. ezek a pénzek persze csak később folytak be. ahogyan a lakosság fizetett. egy probléma volt. a pro*c nyelvű programot egy pro*cobol programozó módosította. és így csellengő mutatók voltak benne. a program ezen része nem determinisztikusan működött. ezt úgy egy év múlva vették észre. valamelyik kis fiók vezetője telefonált, hogy az erőművek pénzét biztos, hogy oda akarták inkasszálni. nehogy ebből gond legyen. a pénz, mint gólyafos a levegőben szálldogált. aztán persze ha a közműnek kellett fizetni, akkor az meg volt valahol. csak mindig meg kellett nézniük, hogy a számlák közül melyiken van pénz. és valamelyikről utaltak. így az majdnem véletlen oszlott el. az akkor működő állami és tőkepiaci felügyelet közbelépett. és előírták, hogy egy évre visszamenőleg nyomtassák ki a számlákat. kis kocsikon dobozokban tologatták és pakolgatták a revizorok. ez csak arra példa, hogy a kisebb pénzintézetekben akár nagyobb vállalatok is komoly zavart tudnak okozni. de számtalan példát lehetne mondani. egyszerűen szólva kavarni kell a szart. a többiek ne tudják kiszámítani, hogy mi történik. és amikor olyan helyzet adódik, hogy ezzel valakit véletlenszerűen kiütöttek, akkor azt kihasználják. és még nagyobbak lesznek. persze orbánék is lényegében ezt csinálják. de nem ők az elsők. és vélhetően nem is az utolsók. aztán lehet mondani, hogy ez a szabad piacon legitim, de az állam ne csináljon ilyet. az állam piaci szereplő.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.19. 16:04:55

@444:

"a pro*c nyelvű programot egy pro*cobol programozó módosította. és így csellengő mutatók voltak benne. a program ezen része nem determinisztikusan működött. ezt úgy egy év múlva vették észre. valamelyik kis fiók vezetője telefonált, hogy az erőművek pénzét biztos, hogy oda akarták inkasszálni. nehogy ebből gond legyen. a pénz, mint gólyafos a levegőben szálldogált."

Valószínűleg így volt: a csellengő mutató mindig egy érvényes számlaszámra mutatott, csak nem a jóra; egy év alatt soha nem fordult elő az, hogy a csellengő mutató érvénytelen (védett) memóriahelyre mutatott volna, és így a használata egy GPF-hez vezetett volna.

És a control account-okban sem tűnt fel, hogy nem a megfelelő számlákra kerültek jóváírásra a befizetések.

"az állam piaci szereplő."

Ugyanúgy, mint ahogy egy rabló is piaci szereplő.

2017.05.19. 18:29:24

@neoteny:
előfordult ugyan, hogy a program elszállt. de úgymond újra lehetett indítani. mert az nem érte el a záró commit utasítást és az oracle automatikusan visszagörgetett mindent. és az új futás a kimenő állományokat felülírta. és a program másodjára már lefutott. a pénzügyön azt látták, hogy a pénzt össze vissza utalják. végül is ez volt a cél.

2017.05.19. 20:02:10

@neoteny:
svájcban azt mondták minden kanton alapítson egy bankot. és mellette akárki alapíthat. tehát a kanton csinált közösségi jelleggel valamiből egyet. és azt mondta, hogy csinálhatsz még egyet. csináld jobban.

budapest azt mondja. a budapest bank a főváros bankja. lehetnek még bankok. csináljátok jobban. aztán ha a budapest bank megbízhatatlanul működik, akkor nyilván senki sem teszi be a pénzét. de ha nem, akkor miért fizesse ki a főváros az idegenek hasznát ha egyszer a bankolást maga is megoldja közösségi jelleggel. például ez is egy lehetőség. a korlátozott állami beavatkozás.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.05.19. 21:50:25

@444:

"a pénzügyön azt látták, hogy a pénzt össze vissza utalják. végül is ez volt a cél."

"aztán ha a budapest bank megbízhatatlanul működik, akkor nyilván senki sem teszi be a pénzét."
süti beállítások módosítása