1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.05.06. 14:08 HaFr

Nem az EU-ból való kilépéstől kell tartanunk

Nem ettől kell tartanunk. Attól kell, hogy Orbán kihasználja az EU magállamokra és perifériára való, már megindult kettészakadását, ami egyre inkább járható útnak tűnik a jövendőbeli magállamok vezetői számára is. Ezek nem akarnak a jelenlegi EU-struktúrán belül már tovább bajlódni Magyarországgal, ugyanis a jelenlegi struktúra alkalmatlan az autokratikus kormányzatok megfékezésére; ugyanakkor érdekük fűződik az egységes szabad piac fenntartásához (a tőke- és a munkaerő-áramláshoz), amihez Orbánnak is érdeke fűződik. Az ő fejével a legnagyobb hátrány, ami érhet minket, az a forrásmegvonás lesz 2020 után, de a miniszterelnökünk már erre -- a szegénységre -- is elkezdte felkészíteni a híveit. Kirakni tehát nem fognak minket. Egy, nincs rá mechanizmus, kettő, senkinek nem érdeke Magyarország kilépése az EU-ból és a NATO-ból és formális csatlakozásunk valamiféle orosz szövetséghez. Az Orbán-kormány külső megdöntéséhez kár reményt fűzni.

Orbán stratégiája nem túl bonyolult, és alighanem ugyanez már legalább öt éve.Jó neki a magországok erősebb integrálódása önállóan hagyott periférikus rendszerekkel, ahogy jó neki a nacionalizmusok erősödése és "a nemzetek Európája" is. A CEU-ügy ennek megfelelően a lényeget tekintve érdektelen számára, mert ha marad a CEU, ha nem, semmi súlya ennek az ügynek a lényegi stratégiája szempontjából -- egyedül annak volt valami jelentősége, hogy az egyetem védelme -- ha csak rövid ideig is -- nagy tömegeket mozgatott meg. A stratégia amúgy nyilván a saját hatalmon maradását szolgálja, ami viszont így is, úgy is, a civil szervezetekre, az ellenzéki pártokra és a demokrácia megmaradt intézményeire gyakorolt nyomás további erősödésével fog járni.

Amíg nem lesznek kint százezrek az utcákon szerte az országban folyamatosan, addig -- ebben a választási rendszerben -- marad az orbánizmus. Nem az EU-ból való kilépéstől kell tartanunk, hanem az EU-tagság belpolitikai normáinak teljes erodálódásától.

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9712485537

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béndek Péter: Nem az EU-ból való kilépéstől kell tartanunk 2017.05.08. 14:26:01

Amíg nem lesznek kint százezrek az utcákon szerte az országban folyamatosan, addig – ebben a választási rendszerben – marad az orbánizmus.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

biohouse 2017.05.06. 16:47:32

" Az Orbán-kormány külső megdöntéséhez kár reményt fűzni."
"Amíg nem lesznek kint százezrek az utcákon szerte az országban folyamatosan, addig -- ebben a választási rendszerben -- marad az orbánizmus."

1.Vajon a következő 3 Simicska-bili kiborulása mekkora tömegeket visz az utcára?
- fideszes potentátok külföldi bankszámlái, off-shore érdekeltségei
- ügynökök a fidesz vezetésében
- Orbán grazi kirándulásai, szám szerint és diagnózissal (esetleg Orbán pszichológusának neve és íme)

Kérem az általam nagyra becsült (ám politikájában nem követett) szerzőt, coming-outoljon, mely tüntetésen vett részt a tavasszal, esetleg aláírt-e a Nolimpiának?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.05.06. 17:01:30

Meg attól, hogy az a változás, ami a felvázolt - és valószínűsíthető - békés, stabil döglődést és tartós stagnálást (azaz leszakadást, hanyatlást) radikálisan megváltoztatja, az rosszabbat hoz.

A NER-nek nem állíthatunk utódot, így azt kívülről fogják adományozni. Olyan is lesz.

Khonsu 2017.05.06. 18:37:42

Az mostanra már nagyjából eldőlt, hogy annak ami a magországokban, illetve úgy általában a "Nyugaton" lesz, annak mi csak perifériái leszünk. (a csatlakozáshoz kifutottunk az időből)

Innentől a tovább lehetőségeink úgy néznek ki, hogy fennmarad a NER, és így a periféria létünk egy kvázi gyarmati kormányzatban és autokráciában telik (ahol kifelé hajlonganak, befelé elnyomnak vezetőink), vagy a NER nélkül, továbbra sem egyenrangú, de már sokkal inkább partneri viszonyban, és egy fokkal élhetőbb légkörben.

2017.05.06. 19:38:51

Szerintem képtelenség az, hogy a nacionalizmusok erősödése és "a nemzetek Európája" távlatokban békésen megférjen.
Az meg különösen disszonáns, hogy a nacionalizmusok önként, a magállamokat vádolva gyarmatosító szándékkal hátat fordítanak a liberális államiságnak, a nemzeti modernizáció lehetőségének, azért hogy saját, csakis általuk hatékonyabbnak vélt elnyomó rendszereik; egy kiváltságos, korrupt oligarcha réteg és saját betonbiztos hatalmi pozícióik révén, a nemzet nyakán élősködjenek valamiféle fenntarthatatlan gazdasági szimbiózisban a nyugattal - amely azért nem kis mértékben forrása is a rendszer fennmaradásának az itteni befektetések által, a maga számára kínálatbővítés lehetőséget és egyben piacot is teremtve, a munkaerőt kettős kizsákmányolásba taszítva.
Szerintem nem a NER lesz a probléma, mert az egy kisebbséget leszámítva láthatólag jó a népnek, hanem előbb-utóbb a szegénység fogja valamiképpen kihajtani a százezreket az utcára.

2017.05.06. 21:24:33

@Khonsu: "Az mostanra már nagyjából eldőlt, hogy annak ami a magországokban, illetve úgy általában a "Nyugaton" lesz, annak mi csak perifériái leszünk. (a csatlakozáshoz kifutottunk az időből)" - az nem mostanra dőlt el, hanem legalább 25 éve el volt dőlve, most már bátran ki lehet jelenteni

"fennmarad a NER, és így a periféria létünk egy kvázi gyarmati kormányzatban" - a periféria létünk nertől meg autokráciától meg ss-től teljesen független. eleve ebbe az irányba erőszakoltak minket, a "magországok" érdekei eleve ezt diktálták és diktálják, mi meg szépen tegyünk meg mindent a periférián, ami nekik jó. utólag ezt is bátran kijelenthetjük.

"de már sokkal inkább partneri viszonyban" - és az mitől lenne partneri viszony, hogy pont ugyanúgy ellenvetés nélkül azt kell tenned, amit mondanak? ugyanúgy alja senki (és nem partner) maradsz akkor is, ha örülsz és tapsolsz neki és megsimogatják a fejedet érte. de jobb attól még nem lesz.

"és egy fokkal élhetőbb légkörben" - erre kíváncsi vagyok, ezt miért gondolod?

Khonsu 2017.05.07. 00:40:15

@aleksz róz:

Nyugaton a "rekonfigurációt" felvezető időszak a végéhez közeledik, hamarosan kezdődik a tánc... A lényegi átalakulások politikai, társadalmi, gazdasági és technológiai vonalon is az elkövetkező 8-10 éves időszakban lezajlanak. Felszállhattunk volna erre a hajóra, de ez megfelelő felkészülést igényelt volna, ami elmaradt. Így jártunk. Sajnos csak a kivándorlás maradt annak, aki részesévé akar válni a szebb jövőnek.

Nagyon nem mindegy, hogy egy parancsvégrehajtásért cserében megtűrt, és néha csak erővel fegyelmezhető kormányzat áll a periféria élén, vagy a helyi barátok. Más a hozzáállás.

Az autokrata kormányzat mindent átható bűze nélkül, ami rátelepszik az emberek életére sokat javulna az általános közérzet.

Vagyis ismét megérkeztünk az itthon már megszokott kisebbik rossz esetéhez.

2017.05.07. 02:48:20

@Khonsu: ezek csak nagy lózungok. nincs semmi alapjuk.

"Felszállhattunk volna erre a hajóra." - milyen hajóra? az átalakulás hajójára?

"Nagyon nem mindegy, hogy egy parancsvégrehajtásért cserében megtűrt, és néha csak erővel fegyelmezhető kormányzat áll a periféria élén, vagy a helyi barátok. Más a hozzáállás." - szinte mindegy. az eredmény semmivel nem lesz kedvezőbb. sőt, ha önként minden érdekedről lemondasz, még kedvezőtlenebb is.
(ezt mutatja a tapasztalat. ez már lefutott egyszer az elmúlt 30 évben, nem vetted észre?)

"Az autokrata kormányzat mindent átható bűze nélkül, ami rátelepszik az emberek életére sokat javulna az általános közérzet." - ez így van. (annyi kiegészítéssel, hogy autokrata, korrupt és öntömjénező.)
de a gúnyolódás, kettős mérce, árokásás és gyűlölködés nélkül, amivel 27 éve mérgezitek a levegőt, vajon milyen lenne? el tudod képzelni, mekkorát javulna az általános közérzet?

"Vagyis ismét megérkeztünk az itthon már megszokott kisebbik rossz esetéhez."- ezt hogy kapcsoltad össze az előzőekkel? kissé lóg a levegőben. ti lennétek szerinted a kisebbik rossz? vagy arra gondolsz, azért szavaznak a fideszre sokan, mert őket tartják a kisebbik rossznak? (ez utóbbival egyetértek)
azt el tudom neked árulni, mitől lesznek ők a kisebbik rossz, mivel tud ez az autokrata kormányzat sikeresebb lenni nálatok az emberek körében. azt a létező vágyat lovagolja meg, hogy jó lenne, ha egyszer végre kivételesen a saját érdekeinket helyezné első helyre az ország vezetése.

ijontichy 2017.05.07. 03:53:16

@poszt: Na végre. A koalás álmodozások után ismét a rideg, pontos tények :-)

@Bánegressy: "a szegénység fogja valamiképpen kihajtani..."
Hát a "szabadság", "demokrácia" meg a hasonlók biztosan nem. Szavahihető "hamistanúk" ;-) (úgymint apám és kortársai) szerint '56 is úgy kezdődött, hogy "nem igazán volt mit zabálni". A "patetikus szpícsek" később jöttek.

Khonsu 2017.05.07. 04:01:35

@aleksz róz:

Még nincs "mi". Az majd az átalakulás során jön létre. Az a "mi" nem az amire célzol. Így "nálunk" még nem kell sikeresebbnek lenni. Amikor lezajlik a kettős generációváltás az adott világrészen, akkor jön el az a "mi" és a "mi" időnk. :)

Először fel kellett ébrednie a "Nyugatnak". Ráeszmélni, hogy nem jó irányba mennek a dolgok, és semmi sincs rendben. Majd bele kellett szaladniuk a populista pofonba, hogy rájöjjenek a paradigmaváltás szükségességére, arra, hogy a problémáikra a fennálló hagyományos politikai és gazdasági kereteken belül nem kínálkozik valódi megoldás.

A harmadik lépés már az alternatíva eljövetele lesz. Annak leszünk a perifériáján. Azzal kell majd jóban lenni.

Moin Moin 2017.05.07. 09:28:46

"...Orbán kihasználja az EU magállamokra és perifériára való, már megindult kettészakadását..." - "Tunc ego vero ultra ero":-)))

...Tik meg, dárgaszíp tezsvírkéim, csinátok, amit tuttok!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.07. 10:39:50

@Moin Moin: ez egy teljesen helytálló meglátás

2017.05.07. 12:19:10

@Khonsu: te most itt a nagy semmit pofozgatod, formázgatod...

"most még nincs, de majd lesz, ha lezajlik az átalakulás, ami során átalakulnak a dolgok, és eljön a mi időnk.

és rá fogunk mi is jönni, ahogy ők rájöttek a nyugaton, hogy jó irányba fog menni, ami most rossz irányba megy, olyan átalakulás lesz ez. egyenesen felébredés, ami paradigmaváltást hoz magával, mert most olyan problémák vannak, amik nincsenek megoldva.

jóban kell lennünk a választás lehetőségével, ha eljövend, nehogy a perifériájára kerüljünk."

bravúros

Khonsu 2017.05.07. 18:55:41

@aleksz róz:

Ez is egy lehetséges olvasata annak, amit írtam.

Ad Dio 2017.05.07. 23:18:57

@Khonsu:

Bár ezt tapasztaltuk volna... sajnos nem: az általános kiszolgáltatottságunk SOKKAL magasabb szintű volt 2002-2010 közt. Ha a felzárkózás valóban illúzió, akkor a kissé autokratikusabb kormányzás javunkra válna.

Remélem nem ennyire rossz a helyzet és a lemaradásunk csökkenthető.

Moin Moin 2017.05.07. 23:28:24

@HaFr: Dehogy helytálló...
Lehetne ott tenni valamit - csak senki sem hiszi...:-(

Ad Dio 2017.05.07. 23:28:44

A kétsebességes Európa ötletét nem Orbán vetette fel, hanem ez egy tőről metszett nyugat európai agyrém. Ebből sajnos rögtön meg is látszik, mennyire vékony máz Európán a valódi liberalizmus a maga esélyegyenlőségével. Itt a vélemény csak addig szabad, ameddig szabadon egyet értesz velük. Ha nem ezt teszed, akkor undi leszel és kitagadott. Mivel persze gazdaságilag a teljes kitagadás nem éri meg senkinek, így "csak" másodrendű polgárrá válsz.

Amikor azt mondom magamban: nekem nem kell az európai birodalom, akkor épp ilyenekre gondolok. Számomra a demokrácia nemzeti kereteken felül elképzelhetetlen Európában.

medium size devil 2017.05.08. 00:56:46

@Ad Dio: Ez csak a Te korlatoltsagodat jelzi, nem a lehetoseget.

Khonsu 2017.05.08. 01:00:17

@Ad Dio:

Nem is állítottam, hogy 2002-2010 között közelebb lettünk volna. A távolság még nem akkor és nem is most probléma igazán. Attól leszünk nagyon távol, ami a "Nyugaton" úgy a 2020-as évek végére kialakul. Az már baj lesz, nagy baj. Mert annyira sem lesz már szükségük ránk mint eddig. Az alkupozíciónk még a mostanihoz képest sem lesz sehol sem.

dunántúli gyerek 2017.05.08. 02:08:30

2sebességes európa mindig is volt, eleve az eurós országoknak nins saját monetáris politikája

hogy mi oda akarnánk tartozni, miért is?

jobban mennek az euró tagállamok gazdaságai? nem,, rosszabbul mennek, nagyobb a munanélküliség, lassabb a fejlődés. kutya nem vezetett be eurót jó 10 éve, nem véletlenül

úgyhogy felesleges itt olyantól parázni, hogy nem vesznek be egy olyan klubba, aminek nem voltunk soha a tagjai de egy ideje nem is akarunk

kvp 2017.05.08. 02:10:44

@Khonsu: Attól leszünk nagyon távol, ami a "Nyugaton" úgy a 2020-as évek végére kialakul.

Ha iszlam tobbseg lesz, akkor nem olyan nagy baj, ha attol tavol leszunk. Ha esetleg csak egy automatizalt, munkasokat nem igenylo globalista kapitalizmus, akkor azon nem sokat segitene ha addig is csak a nyugati erdekeket teljesitenenk. Ha nemzeti fordulat lenne, akkor meg pont jo helyen lennenek. Nem igazan latok olyan megoldast ami a jelenlegi strategianal jobb poziciot hozhatna az atlagos munkas es kozeposztalybeli retegeknek. Minden alternativa csak a mar amugy is jo anyagi helyzetben levo, kompolita ertelmisegnek es a dolgozni nem szandekozo segelybol eloknek lenne elonyos, mig mindenki masnak pedig rossz. Nem mondom, hogy ez a ket csoport nem lehet tobbsegben egy adott tarsadalomban, de az adott nep kulturajanak fennmaradasa erdekeben ez nem egy elonyos osszeallitas.

A fentiek fenyeben a kormany jatszhat arra, hogy kihuzza amig a nyugat europai tarsadalmak maguktol bedolnek. Ha ez nem jon ossze es megis kialakul egy multikulturalis, kozmopolita utopia, tovabba az automatizalas es a globalis nagytokesek joindulata melett nem halnak ehen a dolgozni nem tudok es/vagy nem akarok, akkor persze bukhatunk, de legrosszabb esetben is csak kb. ugyanott lennenk, mint amit a sajat erdekek teljes feladasaval elerhetunk. (plusz talan a helyi kultura, nemzeti ontudat egy reszenek megmaradasa johet meg szoba mint kosza elony)

Khonsu 2017.05.08. 02:42:25

@kvp:

Szó sincs a saját érdekek feladásáról. Épp arról van szó, hogy a saját érdekek érvényesítése könnyebb lenne olyan hazai viszonyok között, melyek jobban illeszkednének a nyugatiakhoz. Mert amikor már nem lesz szükségük összeszerelő üzemre, csak ütközőzónára, akkor fújhatjuk a "nemzeti öntudatunkat", mert attól még felkopik az állunk.

Legalábbis azoké a fideszeseké és nyugdíjasoké, akik akkor még itt lesznek.

Ad Dio 2017.05.08. 06:33:59

@Khonsu:

Azért ezt érdemes átgondolni. Mi is változik addigra? Állítólag robotizáció. Legyen. Összeszerelőüzem hát már nem annyira kell (azért azt hinni, hogy 2025-ben már nem kell majd munkás kéz azt hiszem illúzió). De vajon piac sem? A robotok veszik majd meg a Mercit? Nem vagyunk nagy piac, de azért piac vagyunk. Nem leszünk része a mag európának? Nem hát. De piacnak jók leszünk, így a periférián maradunk.

Btw, ha már robotizáció. Ha valóban megérkezik az impakt hatása, az minden bizonnyal első körben a szabad munkaerőáramlást fogja kinyírni európában, mert arra már nem lesz szüksége a mag országoknak (konkrétan káros lesz nekik).

Ad Dio 2017.05.08. 06:34:35

@medium size devil:

"Ez csak a Te korlatoltsagodat jelzi, nem a lehetoseget."

:-)

Bizonyára.

igazi hős 2017.05.08. 08:18:12

A CEU valószínűleg sosem volt fontos Orbánnak, csak egy téma, amitől nyilvánvalóan hangos lesz minden. És a csatazajban szépen át lehet sunnyogni a valóban fontos törvényeket: reklámadót, munka törvénykönyvét, kisker törvényt (ezt egyelőre pihentetik, de biztos nem adták fel, hiszen óriási előnyt jelentene nekik) és kardcsörtetés zajától rejtve a putyini civiltörvényt is simán meghozzák.

teleorman 2017.05.08. 08:42:29

@Ad Dio: nem olyan bonyolult ez a kétsebességes Európa. Adott egy asztaltársaság, ahol alapvetően szeretnének
egyféle menüt enni. Ám megegyezni végülis nem tudnak, hiszen néhányan - ráadásul nem is ők fizetik a cechet - hangoskodnak, hogy "mi csak grenadírmarsot meg rántotthúst" vagyunk hajlandók enni. A többiek mást szeretnének, veszekedni se akarnak, hát mi fog történni? Váltanak "a la carte"-ra, de azért egy ideig még így is besegítenek a hangoskodók cech-jének fizetésébe. Jogos-e a paprikáskrumpli-csapat sértődöttsége? Aligha.

Ad Dio 2017.05.08. 08:48:51

@teleorman:

:-/

Úgy örülnék ha erről a kérdésről - csak egyetlen egyszer - nem hitvita stílusban kezdenénk el beszélgetni. Merthogy ez nagyon nem így van...

www.youtube.com/watch?v=GLG9g7BcjKs

:-(

2017.05.08. 09:17:37

@igazi hős:
azért annyira volt fontos, h látványosan ezzel is meg lehet rugdosni Soros seggét, ami egyébként láthatólag egy komplexebb hosszútávú program - Sorosról nem szabad leszállni, mint ahogy Brüsszel megállítása is egy tartós, visszatérő programpont és a másik, ami talán ennél is fontosabb lehetett, tesztelni, hogy Trump és adminisztrációja hogyan áll most a kampányban beígért demokrata-liberális politika agyagba döngölése ill. az magyar-amerikai kapcsolatok e felújítása esetleges ügyében.
"ez" tényleg elhiszi magáról, hogy az EU-politikában és az Eu-n kívül álló hatalmak EU-val kapcsolatos politikájában egy fontos, hogy azt ne mondjam, világhatalmi tényező.

nick papagiorgo 2017.05.08. 09:18:00

Ehhez a "kétsebességes Európához":

Azt kell látni, hogy ha lesz ilyen, az nem azért lesz, mert "Orbán". A teljes régió kb a második sebességbe fog tartozni, hogy így fogalmazzak, ők azt kapják jutalomból, amit mi büntetésből.

A másik, hogy amíg olyan súlyos gazdasági bajokkal küszködő államok is az első sebességbe tartoznak, mint pl. Görögország, Olaszország, sőt nagyjából az összes mediterrán állam, addig a fene tudja, hogy mennyire jó az első sebességbe tartozni. Szlovákia is pl. marha jól járt, amikor bevezette az eurót, és utána egy gázzal átutalhatott egy csomó pénzt Görögország "megmentésére".

Ez a kétsebességes Európa egyébként kb azt jelenti, hogy van az első sebesség, akik szóban a végletekig integrálódnak, a gyakorlatban meg ez azt jelenti, hogy az összes fontosabb döntést "Brüsszel", illetve egy, államok feletti szervezet határoz meg, vagy jól, vagy rosszul.
A második sebességbe meg azok, akik ebből kimaradnak, és "nemzetállamot" építenek.

A gond csak az, hogy az emberek nem úgy csoportosulnak, hogy aki az integrációt szereti, az első területen lakik, aki meg nem, az a másodikon. Az elsőben is vannak függetlenedni vágyók, ás a másodikban is vannak integrációt szeretők, ráadásul ez időben is sokat változhat.

Ad Dio 2017.05.08. 09:24:48

@nick papagiorgo:

Ez így még nem is volna probléma. De azért gondold végig ezt a kérdést: lesz egy birodalmi európa a maga 350-400 millió lakosával és egy laza nemzetállamokból álló periféria. Szerinted egyenlőségi alapon fognak ezek tárgyalni egymással?

Francokat. Még sokkal inkább az erő nyelve fog dominálni. Ezért is veszik be a bizonytalan gazdasági lábon állókat is a körbe.

Ha Európa tényleg az volna, aminek mondja magát, akkor nem diktátumokban történne a döntéshozás pár tagállam megkérdezésével, hanem valóban demokratikus keretek közt. Így együtt határozhatnánk meg azt hogy mi lesz Európa jövője. Ez persze kompromisszumot jelentene, amire a magországok abszolút nem hajlandóak. Ez a szomorú az egészben. Európa liberális, Európa demokrata - de csak akkor kérdezi meg a véleményedet, ha egyet értesz vele. Ha nem, akkor mindezt elfelejtheted és jön az erő nyelve.

nick papagiorgo 2017.05.08. 09:42:15

@Ad Dio:
sosem fognak egyenlőségi alapon tárgyalni, de eddig sem tárgyaltak soha egyenlőségi alapon senkivel.

Veled egyetértésben, én azt látom, hogy az EU gazdaságilag elsősorban Németországnak "jó", meg meg esetleg egy-két államnak.Éltetik a demokráciát, de ugyanakkor nem tudnak demokratikusan működni, mert már túl sok tagállam és túl sok vélemény van, ezért a kicsiket egyre inkább leszarják. Ugyanakkor a gazdasági-politikai döntésmechanizmusuk is egy dinoszauruszéhoz hasonló, kis túlzással, ha Putyin megtámadná az EU-t (és nem lenne a NATO), akkor már az óceánnál lenne, mire ezek egyáltalán azt eldöntenék, hogy hol üljenek össze megbeszélni a teendőket.

Abban én is egyetértek Orbánnal (meg másokkal), hogy az EU reformra szorul, és a megoldás nem a "még több Brüsszel", meg még erősebb integráció. A jelenlegi kérdéseket (gazdasági problémák, vagy migráció) sem tudják megoldani közösen, ha még több hatáskört vonnak el az egyes tagállamoktól, abban mégis mi lenne a jó?

Ad Dio 2017.05.08. 09:51:32

@nick papagiorgo:

Demokrácia csak egyenlő közt működik, bármennyire is ellentmond ez a liberális szépelgésnek. Ezért nem hiszek a birodalmi, ámde demokratikus Európában. Vagy-vagy. Nemzetei keretek közt működhet a demokrácia, bár már itt is látjuk, hogy egy Budapest-vidék ellentét mit is jelenthet a maga 2x-es jövedelmi szorzójával, vajon az európai birodalomban a maga 10x-es szorzójával milyen szinten működne a "demokrácia"?
Egyetlen egy esetben lennék képes hinni egy olyan birodalomban, ami demokratikus: ha a képviseleti demokráciát felváltaná egy közvetlenebb forma. Ettől persze minden politikus menekül mint Lucifer a szentelt víztől...

nick papagiorgo 2017.05.08. 09:59:45

Nagyon jól látható az EU teszetoszasága ebben a nemzeti konzultációs kérdéssel kapcsolatban is (mint példa):

Orbán azt mondja ugye, hogy a hatósági ár a legjobb, mert azzal lehet megvédeni a rezsicsökkentést (ha az árat az állam határozza meg, akkor a legalacsonyabb). Az EU (válaszában) kifejti, hogy a legjobb a piaci ár.

Viszont lehet, hogy ez "Brüsszelben" máshogy van, de a magyar ember az tudja, hogy nálunk "piaci" ár sose volt. Tehát ha Te élsz Makkosmárián, ott nincs több szolgáltató, aki versenyezne: egyvalaki van, tehát Te azzal szerződsz le, ha áramot akarsz - vagy nem lesz áramod. Ez nem verseny, itt a Te egy áramszolgáltatód nincs kényszerítve, hogy olcsóbban adja az áramot (ami a verseny lényege, ugyebár). Ráadásul ugyanúgy lezsarol, mint a bankok: "Brüsszelben" nem lehet akármennyit emelni az áron (meg akármekkora kamatot szedni a bankoknak), mert az ottaniak bepampognak. De itt lehet, ergo amit ott elveszít, azt itt hozza vissza.

Ez lenne tehát a fényes jövő, meg a nagy integráció eredménye? :)

nick papagiorgo 2017.05.08. 10:03:29

@Ad Dio:
bizonyos méret felett a demokrácia nem működik.
Meg lehet nézni, ha mondjuk van két párt, az egyik kap 60%-ot a másik 40-et, akkor a másiknak kuss, hiába képviseli az emberek 40%-át. És akkor csak egy országról, vagy megyéről vagy bármiről beszélünk, nem egy birodalomról.

Az EU egyik legnagyobb tanulsága, hogy a "demokrácia" mint olyan, ilyen méretben már működésképtelen. Egymással való civakodások vannak, elhúzódó problémák, megoldások nélkül.

high up! 2017.05.08. 10:09:30

Márpedig Orbanszku végső terve az EU-ból való kilépés, ugyanis egy választási vereség után az EU-ban maradva a megszámlálhatalan megakorrupciói miatt életfogytiglani börtön és totális vagyon elkobzás várna rá, a stróman vejére és ázszerelőjére és az egész fidesz nacccsaládjára. Jól tudja ezt ez a kivénhedt diktátor, annyira nem hülye ő.

Orbaneszkunak tehát élet-halál harc marad hogy hatalmon maradhasjon bármi áron, ebből a kényszerhelzetből már soha nem tud kijönni.

Ma még kinyalja időnként az EU seggét ha az utolsó szó jogán szavazni kell a Néppártért vagy vallomást kell tennie, hogy akor HUNXIT vagy nem hunxit, de ezt most megteheti, mert a hatalma nincs veszélyben. Amint azonban egyre biztosabb lesz, hogy kivágják a hatalomból, annál jobban fogja felgyorsítani az uszítást az EU ellen.

A jelenlegi forgatókönyve szerint 2018-at megnyeri, után jöhet az EU-ból való kilépés, hiszen az elvakult kádári nyugger szavazótábora egyre csak fogy, az Átlaghülyemagyar meg az EU források kiapadása után gyorsan fog ébredeni és vért kivánnni. Na nem Soros vérét, hanem a felcsúti disznók vérét.
Ennek és az elszámoltatásnak a megelőzésére pedig csak egy mód van: kilépés az EU-ból (ebben az esetben az OLAF nyomozásait is megúszhatja) és egy putyini diktatúra bevezetése.
Ez lesz itt a jövő, nem pedig Európa.

FOLYTASSUK!

nick papagiorgo 2017.05.08. 10:15:47

@high up!:
odáig sikerült eljutni, hogy az OLAF per pill. a 4-es metró körüli pénzek miatt nyomoz, nem Orbán miatt? :)

sas70 2017.05.08. 10:27:24

@kvp: A kapitalizmus már olyan régóta rohad ott nyugaton, hogy egyszer már biztosan vége lesz! Ezt hallgattuk a szocializmusnak nevezett diktatúrában, de azért aki véletlenül kijutott "nyugatra" elég nehezen akart hazajönni. Most is inkább oda megy a magyar és most már sokan nem is akarnak hazajönni, mert olyan jól rohadnak ott nyugaton 4-5-10 szeres fizetésért, és többszörös életszínvonalért. Ott tartunk, hogy egy mosogató jobb színvonalon él, mint itthon egy tanár. Igazán szép eredmény, büszkék lehetünk rá! Újabb elfecsérelt 7 év eddig, a nagy nemzetiszínű lófaszért!

ROLEXLACI megvéd minket a gazdagoktól 2017.05.08. 11:23:10

"Az Orbán-kormány külső megdöntéséhez kár reményt fűzni."

Pedig ebben biznak mar 8. eve a libbantak.
Az Oroszokkal is KIZAROLAG csak annyi problemajuk, hogy most nem tudjak behivni oket, rendet tenni, meg helyre allitani a demokraciat, mint 56-ban.
Ha ruszkik ide kuldenenek 1000 tankot, akkor liberalisok szerint mindjart ok volnanak a vilag legnagyobb demokratai, igy viszont utaljak oket.

ROLEXLACI megvéd minket a gazdagoktól 2017.05.08. 11:23:20

"Az Orbán-kormány külső megdöntéséhez kár reményt fűzni."

Pedig ebben biznak mar 8. eve a libbantak.
Az Oroszokkal is KIZAROLAG csak annyi problemajuk, hogy most nem tudjak behivni oket, rendet tenni, meg helyre allitani a demokraciat, mint 56-ban.
Ha ruszkik ide kuldenenek 1000 tankot, akkor liberalisok szerint mindjart ok volnanak a vilag legnagyobb demokratai, igy viszont utaljak oket.

high up! 2017.05.08. 11:35:48

@nick papagiorgo:

oszt odáig sikerült eljutnod, hogy az OLAF a 2010 utáni időszak vizsgálatát még csak nemrég indította be, a Simlicskára kiírt közbeszerzések már buknak is ki, oszt a java a megalopásoknak még csak most jön??

FOLYTASSUK!

Simicska kibérelte Vonát a személyes bosszújára 2017.05.08. 11:42:10

"Amíg nem lesznek kint százezrek az utcákon szerte az országban folyamatosan, addig -- ebben a választási rendszerben -- marad az orbánizmus. "

Ez leginkább azon múlik, hogy mennyi repülő közlekedik Magyarországra. Mert CEU ügy kapcsán ide lehetett rántani pár ezer félhülye tüntetőt, de azért százezreket már nem olyan egyszerű repülőgéppel ideutaztatni.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.05.08. 12:07:24

@Simicska kibérelte Vonát a személyes bosszújára: Milyen pár ezer? Arra gondolsz, amikor a séta eleje a Parlamentnél volt, a vége meg a Várkert bazárnál? CSak mert akkor kezdtek a hülye fidesz agitproposok repülőzni. Te meg persze beszoptad.

ostvan1 2017.05.08. 12:09:21

@teleorman: Nagyon jó!
Egyébként megdöbbentő, hogy a kommentelők között milyen sokan nem tudják elképzelni, hogy a Nyugat megújulási képessége mennyire erős (hála a demokráciájuknak). Ez fel sem merül az agyukban. Pedig volt már rá néhány példa a történelemben (pl. a reformáció, amit sokkal-sokkal keményebb körülmények között kellett megvívni).
Egyébként, hogy a fidesz és orbán által kijelölt irány a jó, vagy pl. az euroövezetben a többiekkel haladni, azt Szlovákiával való összevetés elég gyorsan és pontosan megmutatja.

Khonsu 2017.05.08. 12:17:12

@Ad Dio:

Azon munkák jelentős részét, melyekben a kivándorlók leginkább elhelyezkednek, nem éri meg, vagy nem lehet robotizálni.

Egyébként a változások nem csak a robotizációból állnak, az is benne lesz, de lesz ott még más egyéb is bőven. Politikai, gazdasági, társadalmi vonalon.

A piac, az pedig egy különösen érdekes téma. Ugyanis egyrészt a változások keltette növekedésnek köszönhetően az is jelentősen bővül helyben, másrészt nem olyan lesz mint jelenleg.

A közösségi kapitalizmusban a piac is másképp néz ki (és az egész értékesítés). A Mercit pedig a leglepukkantabb afrikai országok, és belső ázsiai diktatúrák elitje is veszi. Az ilyen termékek eladására pont semmi hatása nincs annak, hogy milyen viszonyban leszünk a nyugat leendő uraival.

sas70 2017.05.08. 12:21:58

@Simicska kibérelte Vonát a személyes bosszújára: Persze a repülők az Andrássyn leszálltak, elgurultak a Kossuth térig, lerakták a tüntetőket és már fordultak is vissza a következő adagért!

Khonsu 2017.05.08. 12:29:04

@Khonsu:

Nem nekik lesznek problémáik a mi piacunkon, hanem fordítva. A közösségi kapitalizmus piacain ugyanis nem lehet majd úgy értékesíteni a termékeket, mint ma, ugyanis azok sokkal zártabbak lesznek. Csak azok előtt nyílnak meg, akik annak organikus részévé válnak. (ez lesz nehéz az újkádárizmusban, teljesen más szemlélettel)

Vagyis a nyugati termékek hozzánk eljutnak majd továbbra is, de mi semmit sem tudunk majd eladni (készterméket, szolgáltatást biztosan nem) a nyugati piacokon.

Khonsu 2017.05.08. 12:37:12

@Simicska kibérelte Vonát a személyes bosszújára:

Le vagy maradva egy körrel. Nem kell ide repülős utaztatás. Holografikusan vetítik ki őket. Soros személyesen kapta meg a technológiát a gyíkemberektől. De ez annyira titkos információ, hogy csak én tudok róla, meg most már ti is. :D

2017.05.08. 13:14:42

Ha működik a cigány pénzelosztási rendszer a magyarok ellen hergelés mellett, akkor működni fog ez kormányszinten az EU hergelés mellett is. A központi elem a szegénység, amiben az emberek nem tudnak csak úgy elmászkálni sem. Ha a sajátjait gazdagítja és az ellenzékét szegényíti, akkor nyugatról nagy ívben le fogják szarni a demokratákat, mert súlytalan szegényekké válnak. Minél előbb, annál jobb, csak a tömegek még nem ébredtek rá arra, hogy a víz már sokkal melegebb a kondérban.

konrada 2017.05.08. 13:15:21

@ostvan1:
...jaja.
...mint ahogyan a görög, meg a portugál is....

Ad Dio 2017.05.08. 13:16:27

@neoteny:

Többet is megnéztem tőle, de ez volt a legjobb. Osztom is azonnal ha olyan vitapartnerre akadok, aki hozza a tüneteket...

high up! 2017.05.08. 13:17:23

Ammeg megint csak tény, hogy ez a közgazdasági troll Orbaneszku már rég nem a második sebességbe hanem egyenesen a harmadik vonalbe rántotta le az országot.

Az EU 28-ak között a GDP/fő alapon 2010-ben még 7 ország volt Magyarország mögött, ma már csak 4.
2017/18-ban Lettország, aztán 2020-körül Románia előznek, oszt Bóvlisztán ott marad a bulgár, horvát csodaországok társaságában.

FOLYTASSUK!

konrada 2017.05.08. 13:17:40

@Khonsu:
Ez eddig is probléma volt. Többek között ezért szünt meg a magyar tulajdonú termelőkapacitások nagy része is a rendszerváltás után.

Ad Dio 2017.05.08. 13:31:02

@Khonsu:

Szóval szerinted olyan változások előtt áll a nyugat, aminek eredményeképp jobban megéri majd ott helyben termelni és nem lesz szüksége a perifériára, mint összeszerelőre.

Ezzel felkeltetted az érdeklődésemet. Nyilván nem ok nélkül mondod ezt. Megindokolnád?

Khonsu 2017.05.08. 13:39:08

@konrada:

Eddig az elvi lehetőség még megvolt. Mindössze nem voltunk versenyképesek. Hamarosan azonban úgy fog kinézni, hogy kínálhatnánk akár (maihoz hasonló piaci viszonyok között) a legversenyképesebb termékeket, szolgáltatásokat is, de ha nem képezi a lakosságunk és vállalataink szerves részét az adott hálózatoknak, akkor esélyünk sem lesz bármit is értékesíteni. Hiába lesz papíron szabad a piac, a közösségi kapitalizmus hálózatai hatékonyabban tartják majd távol a konkurenciát, mint bármilyen vámfal.

==T== 2017.05.08. 13:51:30

@Ad Dio: A többsebességes Európa annak belátása, hogy az európai emberek többsége továbbra is fontosnak tertja a nemzetet, mint közösséget, valamint hogy az EU tagállamai gazdasági szempontból legalább 3 különböző országcsoportra oszthatók, melyeknek nem hogy nem egyeznek az érdekei, de nagyon gyakran ellentétesek is.

Emellett az EU tagállamai legalább 3, de inkább 4 oylan országcsoportra oszthatók, melyeknek nagyban eltérő kultúrával és értékrendszerrel rendelkeznek, amit szeretnének úgy-ahogy megvédeni.

Ad Dio 2017.05.08. 14:00:02

@==T==:

... ezért ahelyett hogy kompromisszumot kötnének, menjen mindenki a maga feje után. Az erősebb még erősebb lesz, a gyengébb még gyengébb, a problémákat nem oldjuk meg, de legalább generálunk újakat...

...nem hiszem hogy okos ötlet...

==T== 2017.05.08. 14:13:25

@high up!: Azt is vedd figyelembe, hogy 2002 és9 köt a magyar növekedés - ami 2007 után már egy helyben járás ill visszaesésvolt - már masszívan eladósodásból volt finanszírozva.

konrada 2017.05.08. 15:06:07

@Khonsu:
Így ahogy írod: elvi lehetőség volt....

high up! 2017.05.08. 15:36:16

@==T==: "2002 és9 köt a magyar növekedés - ami 2007 után már egy helyben járás ill visszaesésvolt - már masszívan eladósodásból volt finanszírozva."

Ami fenntartahatalan expanzív fiskál politiks által összehozott GDP a 2008-as beomlással lett éppenséggel korrigálva. 2010-re már nem is az eladósodásból jött a növekedés, ekkor már a megszorítás futott és a nagyja lecsengett, a 3%-os deficitcél feletti értéknek aligha volt érdemi GDP növelő hatása. Ezek után volt még 7 ország Magyarország mögött.

Ellenberger után jött az EU támogatások özönvize. Na majd akkor les a magyarja, amikor ez az özönvíz levonul, utána jön majd a csupasz valóság.

FOLYTASSUK!

nick papagiorgo 2017.05.08. 15:36:22

@ostvan1:
Szlovákiával az a helyzet, hogy ott van 3 db autógyár, ami a szlovák GDP elég jelentős hányadát adja, lévén a népesség meg az ország is relatíve kicsi. Nem akarok nekik semmi rosszat kívánni, de ha bejön egy válság és/vagy nem kell annyi Szlovákiában gyártott autó, a szlovák gazdaság pillanatok alatt letérdel.

@Khonsu: @konrada:
A magyar gazdaság áll egyfelől mezőgazdaságból, másfelől meg elsősorban külföldi multik összeszerelőüzemeiből, ill. azok alvállalkozóiból, akik vagy szintén multik, vagy KKV-k.

Tekintve, hogy még egy kétsebességes Európában sem lesz vámhatár (sőt, vélhetőleg a schengeni határ is megmarad), a mezőgazdasági termékeinkre ugyanúgy lesz piac, ahogy eddig. Az ipari termelést tekintve meg az itt gyártott Audi, Bosch, Mercedes stb. stb. termékeket ugyanúgy megveszik, mint ahogy most is megveszi mindenki pl.a "Made in China" termékeket is, amit a fenti nagy cégek (és még sokan mások) Kínában gyártanak - mert a márka a lényekes, nem az, hogy magyar, kínai, török vagy milyen egyéb gyártmány. A gyárakat sem viszik vissza Németországba. A kevés magyar multit (pl. MOL vagy OTP) sem fenyegeti semmi.

Egy szó mint száz, én speciel egyáltalán nem látok olyan folyamatot még egy kétsebességes Európában sem, ami a magyar gazdaságot érdemben befolyásolná - ill. ami befolyásolná, az befolyásolja a többi régiós országot is.

nick papagiorgo 2017.05.08. 15:39:57

@high up!:
na ja.
Hát ha 2020-ban Románia előz, akkor talán majd oda fognak kivándorolni az emberek - ha már olyan fejlett a gazdaság ottan ? :)

(Mert most inkább onnan jönnek ide. Ezeknek biztos nem szóltak, hogy hát ők a fejlettebbek :)

dare 2017.05.08. 15:58:39

@==T==: Lehet rosszul értelmezem, de nekem a többsebességes Európa modellje egy kicsit pesszimista értelmezésben jelenik meg számomra.
Vannak ugye a magországok fejlett iparral, kiterjedt piacgazdasággal, és el vannak látva munkaerővel is nagyon szépen, mivel a leszakadt régiók és az újabban csatlakozottak meg se közelítik azt a színvonalat, amelyet ők már hosszú ideje élveznek,ezért nem is lehetnek partnerek semmilyen téren a fontosabb döntéseknél, amolyan pofa be és hallgass szerep jut csak.
Talán a legjobban ez a migrációs válságkezelésnél csúcsosodott ki, míg a Spanyoloknál tüntetések voltak azért, mert szerettek volna még munkaerőt, addig máshol (pl itt) nagyon más elképzelések voltak erről a krízisről.
Ez esetnél érzékelhető az egységes Európa illúzió, mivel ami nekünk jó lesz,az nem biztos hogy nektek is jó lesz, de őszintén szólva nem is igazán hatja meg őket a kérés, vagy az mi lenne jó nekünk.
Nagyon sok pénz és munkaerő kivándorolt a "közösbe" részünkről, és annyira nem érzem ennek a megbecsülését, és mivel nekem felesleges azzal érvelni mennyi pénzt kaptunk az uniótól, és milyen nagyvonalúak is ők mivelünk,mert a jóságos cukros bácsiról a mesét már gyerekkoromban sem hittem el.
Nekem a többsebességes sztori azt jelenti, hogy lesz ugyebár az ő autójuk vagy 5-6 sebességgel telerakva, és lesz akik megjegyzik néha ezt mégis hogy gondoljátok nézeteiket, azoké viszont egy sebességgel, az is rükverc.
Ha valóban erőltetik ezt a kétsebességes modellt, akkor nekünk sürgősen piacokat kell találnunk a boldogulásunk érdekében, vagy valami v4-es balkán uniós projektet kell összehoznunk, nem érdekel ha 2 európai unió lesz, ha kétsebességest akarnak, akkor 2 uniót kell csinálni.
Nem látom ennek a modellnek életképességét azok után, miután ami csak létezett mi mindent beadtunk a közösbe, és feldobnak ilyen labdákat, hogy mindenki annyi részesedést kapjon, amennyit belead a közösbe.
Vagy kezdjük újra az egészet a rendszerváltástól, vagy felejtsük el az ilyen mondatokat, miszerint mindenki annyit részesedjen, amennyit belead.
Nekem ez olyan erősebb kutya elvnek tűnik, de nyugtass meg ha te másképp látod, lehet én vagyok kishitű, és egészen másképp van.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2017.05.08. 21:17:47

" Az ő fejével a legnagyobb hátrány, ami érhet minket, az a forrásmegvonás lesz 2020 után, de a miniszterelnökünk már erre -- a szegénységre -- is elkezdte felkészíteni a híveit."
A fenét, majd hitelezik az oroszok.

Amúgy megnézném a választási vereséget. Vajon mit tennének? Elmenne a hivatalából?
Az oké, hogy a rendszerbe épített téglái akadályoznának mindent, de vajon a hatalom mit csinálna?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2017.05.08. 21:29:02

@dare: "Nagyon sok pénz és munkaerő kivándorolt a "közösbe" részünkről, és annyira nem érzem ennek a megbecsülését"
Mit kéne megbecsülniük? Tisztes megélhetést kapnak kint, ha meg nem, akkor maradt volna itthon.
Inkább az a gáz, hogy az itthoni melónál jobb az is, ha kimegy valaki mosogatni.

dare 2017.05.08. 21:39:32

@ColT: Nem a munkaerő hálája, hanem a "vállalkozói partner" köszönömje hiányzik.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2017.05.08. 21:53:08

@dare: Érdekes, a Diggerdrájveres csóka azt mondta, ott jobban megbecsülik.
És sok ismerősöm is, aki kint van.

dare 2017.05.08. 22:22:25

@ColT: Nem érted miről beszélek?
Ha te vállalkozó lennél, miképpen viszonyulnál a partnereidhez, és az alkalmazottaidhoz?
Még szép hogy megbecsülik (már akit) a munkaerőt, de nem erre céloztam a hálával, hanem arra hogy a piacban betöltött szerepüknek köszönhetően még nem lettek jogosultak eldönteni, nekünk mit lehet és mit nem átvennünk ebből a nagy hozsannás álomvilágból.
A télapóban gyerekkoromban hittem rövid ideig....

A hetedik te magad légy! 2017.05.09. 00:18:58

@Moin Moin: @HaFr:
"Tik meg, dárgaszíp tezsvírkéim, csinátok, amit tuttok!
"ez egy teljesen helytálló meglátás "

:)

Evvan kedves Péter, ennyit tuttok, ennyit is csinátok:)

Oszt van-é már hejszín a Népgyülire??
a net nem felejt!
barátsággal régi barátod: leponex

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.09. 07:13:49

@A hetedik te magad légy!: má megint veszélyes lettem a nagy Hurál lelki nyugalmára, új utasítás van?

DrGehaeuse 2017.05.09. 09:45:32

@medium size devil:
Mivel (mint ahogy HaFr is megállapította volt egyik posztjában) demokrácia nincs és nem is volt. Ami van az szinte már leplezetlen oligarchia. Az Európai Egy-besült Almok megvalósítása esetén egy nagyobb és méginkább a leggazdagab 1% szája íze szerinti szuperoligarcihia jönne létre.
Ez persze egyes oligarcháknak nagyon kellene már, mert kinőtték már a szűkös nemzeti kereteket, és az USA (náluknál még sokkal gazdagabb) szuperoligarcháival szeretnének "versenyezni" abban hogy kinek van több és nagyobb óceánjáró jachtja és Jet repülője meg magánszigete szuperluxus nyaralóval.

2017.05.09. 15:37:08

@DrGehaeuse:
jó az 5+ csillagos hotelokban együtt kvaterkáznia a különböző nációjú (van azért az EU-n, USA-n kívűl még rengeteg arab, indonéz, kínai, orosz stb) oligarcháknak, de azért élőben, vagy legalább gépen fölibe szállva(nem no te bukon) mutogatni, hogy ez is az enyime, meg ez is, ez is, itt minden, az egész(1/2, 1/3, 1/4 . . . )ország az enyim ! aaaaaaz egen. az az igazi ! és ez még mindig rettttentő nagy tartaléka lehet a "nemzet"államoknak.

==T== 2017.05.28. 14:26:35

@dare: Ugye elvileg a "sebesség" itt az integráció sebessége, vagyis annak a sebessége, hogy a nemzetállamok - és ezáltal később az európai nemztek - megszűnnek, és lesz egy egységes, immáron nemzeti indentitás nélküli gazdasági térség, ami a nagytőkéseken/globális vállalatokon kívül kb. senkinek nem lenen jó, aki jelenleg az EU-ban él.
süti beállítások módosítása