1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.04.28. 13:55 HaFr

Gyurcsány, a magyar ellenzék fő veszteségforrása

Tegyük már egy pillanatra mérlegre Gyurcsányt a magyar ellenzék szempontjából! Hol is van a hozzáadott értéke? Hát, nem nagyon találni. Gy. csakis veszteséget képez, amennyiben megosztotta a baloldal vezető erejét, az MSZP-t (tegyük most félre, hogy az MSZP maga mekkora "érték"). Hozzáadott értéke nincs a baloldalon - amit ő tud, azt nélküle is tudnák. Plusz választót nem hozott, ellenkezőleg, elriasztja őket. Részint a személyiségével, részint az aktuális megszólalásaival, részint a pártjának "szövetségi stratégiájával" folyamatosan rombolja a hatékony ellenzékiség esélyeit a baloldalon azon túl is, hogy az MSZP-t ketté hasítva annak ellenzéki jelentőségét és önbizalmát eleve jelentősen csökkentette, ami az amúgy is korrupt kommunista utódpártot lehetetlen feladat elé állította a -- sorban tizenhetedik -- megújulásában.

Gy. legutóbbi epic failje az Orbánnak adott 72 órás határidővel, hogy majd akkor kapunk tőle egy olyan dokumentumot Orbán orosz ügynök voltáról, ami már végképp, de végképp ellehetetleníti Orbán helyzetét, semmi másra nem volt jó, mint az oroszellenes ellenzéki narratíva hiteltelenítésére. Gyakran megfogalmazódott már több elemzőben, hogy Gy.-t ezért tartja (tartja ki?) a Fidesz -- mert van olyan ostoba és narcisztikus, hogy képtelen nem megszólalni és képtelen nem folyamatosan a saját egoista perspektívájából nézni az országot. Viszont amire ráröpül, abból biztos ellenzéki kudarc lesz. Most is megtette, most is várhatjuk, hogyan használja ki ezt a Fidesz.

Egyrészt persze a baloldali hatékonyság esélyei nélküle is eleve korlátosak, tekintve a liberális és baloldali szellem vergődését ebben az országban és tekintve a többi baloldali párt kompetenciáit. Másrészt miért érdekel ez az egész engem, konzervatívat? Nyilván azért, mert a baloldal erősödése jót tenne a jobboldal átalakulási lehetőségeinek is. A Fidesz kénytelen volna összezárni, ami még több sorosozást, még több Kósa-interjút és még több korrupciót hozna, ami jót tesz a polgárság eszmélődésének: világosabban látná mindenki, hogy a jó kormányzásnak esélye sincs a Fidesz jelenlegi erkölcsi és szakmai hozzáállásával, a baloldalt nem ezekkel akarja legyőzni, hanem olyan problémák kergetésével, amelyeknek lenne civilizált és hatékony megoldásuk is -- de a Fidesz leginkább csak propagandát és gyűlölködést akar belőlük faragni.

Írhatnék ide valami szép befejező gorombaságot, de minek. Én csak sóhajtozhatok, Gy. a baloldal sara, ami mindenkire ráfröcsög, de a népség csak járja tovább a táncot.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr7512464181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

integrans 2017.04.28. 20:46:28

Ellenzék?
Minek, kinek lehet ott valóban az ellenzéke - és miféle politikai vonulat/berendezkedés lehet az, amely úgy áll fönn, hogy jogon kívül a törvények felett áll, miután közel harminc éve nem is rendelkeznek tényszerű demokratikus alkotmányos alapmegállapodással az alkotmányos jogtényezők. Azaz az állapítható meg teljesen egyértelműen, hogy amikor nincs is közjogilag értékelhető érdemi Alkotmányos konszenzuson alapuló érdemi társadalmi szerződés, a politikai rendszer és a ténylegesen többségi alkotmányos jogtényezők között, akkor már maga a politikai rendszer alkotmányos identitása megalapozatlan, miután maga a jogrend jogalapja hiányzik.
És vagy mitől tekinthető valóban ellenzéknek az a társadalmi csoportosulás, amely egy 27 éve tartó alkotmányosságellenes közhelyzetben, még ma sem az Alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását és az alkotmányos konszenzus/társadalmi szerződés mielőbbi közös megalkotását szorgalmazza legelsőként?

Tudományos Iibsizmus 2017.04.28. 21:19:48

Gyurcsányt megvettük. Remekül járatja le a libbantakat.

nick papagiorgo 2017.04.28. 21:22:11

"Másrészt miért érdekel ez az egész engem, konzervatívat? Nyilván azért, mert a baloldal erősödése jót tenne a jobboldal átalakulási lehetőségeinek is. "

A kapitalizmust - ami ugye jelenleg fennálló, tehát bizonyos tekintetben legfejlettebb államberendezkedés - a verseny tartja életben. Jelen esetben az lenne a jó, ha a jobb- és baloldal között lenne valamilyen "verseny". Most igazából ez nincs, most nem taglalnám, hogy kinek a hibájából, miért ésatöbbi, legyen elég annyi, hogy a nagy CEU-s tüntetéshullám az ellenzéki pártoknak egy darab szavazót nem hozott, ez talán mégse Orbán hibája, talán nem ott kellene ennek az okát keresni. Ez egy vicc, hogy "hatalmas az elégedetlenség Orbánnal szemben", de évek óta utcahosszal vezeti a közvéleménykutatásokat.

Szóval jó lenne a verseny, mert így a favorit (aki jelen esetben a Fidesz) elkényelmesedik. Valljuk be, ha hasonló lenne a helyzet, ki ne tenné? Csak az nem biztos, hogy ez így országnak (vagy akár magának a Fidesznek) tényleg jó, ill. hosszútávon hasznos. Abban különbözöm a szerzőtől, hogy szerintem ez nem feltétlenül "még több sorosozást, még több Kósa-interjút és még több korrupciót hozna", hanem én elképzelhetőnek tartom, hogy összeszednék magukat.

De így? Minek? Kinek?
Gyurcsány Ferenc (meg a többi, magát demokratának tartó, igazából nem is tudom micsoda, leginkább szimpla hataloméhes "törpe" )nagyobb kárt okoz mindenkinek - magának is, a Fidesznek is, de legfőképp az egész országnak, és annak a "demokráciának", amit ők olyan becsben tartanak, mi több "szentként" kezelnek - mint hinné.

Moin Moin 2017.04.28. 21:31:40

Összefoglalom: Gyurcsány azé takaroggyon, hogy a baloldal összeszedhesse magát, ami a Fideszt még elmebetegebbé tenné - aztán gyünne a Nagy Fidesz-Megtisztulás, aminek következtében te koalíciót alkothatnál végre velük!

..Kihagytam valamit?:-)

nick papagiorgo 2017.04.28. 21:40:35

Egyébként nem csak Gyurcsányra kell itt gondolni.
Pl. a Párbeszéd Magyarországért (akit a legújabb közvéleménykutatások 0 % körül mérnek) miniszterelnök-jelöltet választ.

Index:
"A pártban, úgy tudjuk, azért vetődött fel, hogy miniszterelnök-jelöltet választanak, hogy legyen egy központi kampányarc, aki esetleg feljebb tudja tornázni a párt népszerűségét."

Énszerintem meg ez egész egyszerűen csak tovább erodálja a "miniszterelnök-jelölt" szó fogalmát. Ennyi erővel én is miniszterelnök-jelölt vagyok (kb a hatvanadik), a családom körében igen népszerű vagyok, és rokonok-barátok-szomszédok is jelezték, hogy támogatnának. Vannak vagy százan, ez a PM támogatóit kb veri is. Nagy bizalommal tekintek a jövőbe :)

ijontichy 2017.04.29. 01:56:59

@poszt: Rossz a nézőpont, avagy a T. ellenzék (?) képtelen kikapni a fejét a saját seggéből.
Azt az apróságot most hanyagoljuk, hogy hiperaktív feri ugyan rossz politikus (hajaj), de a rákent sár tekintélyes része a saját táborából származik (az meg legalább egy jó pont neki, hogy a nejét nem nevezte ki MNB elnöknek :-) ).
Ami a lényeges: ferinek van (és előreláthatóan lesz is) zsetonja (és így ideje) kedvenc hobbijának hódolni (politika). Továbbá vitya szavazói egy részénél még mindig működik a gyurcsányozás, tehát nem fog tenni ellene semmit. Namármost, a fentiek figyelembe vételével, teljesen meddő dolog harminckétezer-hétszázötvenhat és háromnegyed pamfletet írni, be/kijelenteni, visítani, mint a torkon szúrt malac, hogy meccsoda kimondhatatlan károkat okoz a feri az ellenzéknek, mert ez a kis hobbistát ugyanúgy nem fogja meghatni, mint vityát a minapi Eu-s dörgedelem. A még mindig mérhető rajongótáborát sem (belátható időn belül biztosan nem). Márpedig fölöslegesen csak az ostoba dolgozik.
De ha már itt a "koala a fidesszel" szintű "okosságok" (sic!) is terítékre kerültek, Szvsz. talán azon kéne elmorfondírozni úgy ellenzékileg, hogy mire is lehetne (fel)használni a fazont, és mire lehetne jutni vele, amúgy informálisan leülve egy félhomályos hátsó szobában, hogyan lehet kezelni... stb. Merthogy egyelőre úgy tűnik, a DK még mindig párt lesz (ne firtassuk, milyen), mikorra a PKP - koala híján - már ráun a hobbijára és feladja. Tényleg tré ügy ennyi amatőr dudás egy csárdában ;-)

nick papagiorgo 2017.04.29. 08:01:59

@ijontichy:
"talán azon kéne elmorfondírozni úgy ellenzékileg, hogy mire is lehetne (fel)használni a fazont, és mire lehetne jutni vele"

Szerintem semmire se lehet. A saját pártja (MSZP) se tudta. Megválasztották,aztán annyira önjáró lett, hogy a végén kettészakította a pártot. Utána meg sejtelmes megjegyzéseket tett arra, hogy hogy jöttek-mentek a pénzek az MSZP-ben (akkor amikor ő volt a vezetőjük).

Egy ilyen figurával - aki még a "szövetségeseit" is rendszeresen hátbadöfi, merő unalomból, vagy pillanatnyi népszerűségért - mit lehet kezdeni szerinted? :)

biohouse 2017.04.29. 14:07:37

Ha az utcai demonstrálók és néhány kisebb párt helyében lennék, nem Orbán ellen tüntetnék, hanem Gyurcsány ellen.

Ha a haza fontos lenne:
PM: azonnali önfeloszlatás (mert van LMP és MoMo)
Együtt: azonnali önfeloszlatás (ugyanazért)
MoMa: azonnali önfeloszlatás (ugyanazért)
Liberálisok: azonnali önfeloszlatás (ugyanazért)
Ezek pusztán gittegyletek, önfenntartásukkal gyakorlatilag hazaárulók.

LMP: együttműködés (csak az!) a Momentummal és egy átalakított szociáldemokrata párttal (ex-MSZP), gyurcsánytalanított DK-val
MSZP: összes ex-kiszes, ex-mszmp-s kipakolása,névváltoztatás Szociáldemokrata Párttá alakulás, kapcsolatok a szakszervezetekkel
DK: Gyurcsánytalanítás, névváltoztatás (nincs itt semmiféle koalíció, Legyen Demokrata Párt, vagy új szdsz
Nem tűrném, hogy a párt nevek megtévesztőek legyenek.

Gyurcsány ellen blokádokat szerveznék,lakóháza, DK irodák ellen. Ezekről feltehetően a fidesz média is beszámolna. Vörös festékes flakonok is jöhetnek és Putyin videók. Nem kellenek a posztkomcsik.
Gyurcsánynak rengeteg van a rovásán, valakinek mélyrehatóan el kéne magyarázni neki, mekkora féreg.

3-5 ezres tüntetőtömeg elegendő lehetne Gyurcsány háttérbe szorulására. Gyurcsány a fidesz trójai falova, megsemmisítendő. Egyetlen szimpatikus DK-s politikust sem ismerek.

Ha ezek a pártok létrejönnének (SZDP, DP, LMP-Momentum), na akkor esetleg elmennék szavazni a közös listájukra.

Nem szimpatizálok a Konzervatív Párt fideszkoalíciós elképzelésével.
A fideszt éppen úgy, ahogy az mszp-t kellett volna, teljesen fel kell számolni, tagjaik soha nem folytathatnak többet politikai tevékenységet.

feher.b (törölt) · http://pkpkozosseg.blog.hu 2017.04.29. 14:27:12

@biohouse: vicces, nekem is - egy mikropárt tagjaként - pontosan a ballib mikropártok önfeloszlatása jutott eszembe tegnap, mint egyedüli megoldás az ország- és a saját problémáikra. Semmilyen érvet nem tud felhozni a kétségtelenül elhivatott Juhász Péter a saját pártja létezésére, Fodorról rég tudjuk, hogy megélhetési politikus - ezúttal Fidesz-zsoldban -, a MOMA és a Párbeszéd a kövér nulla százalékot hozzák - ennyiben döbbenetesen hatékonytalanok mondjuk akár egy PKP-hoz képest is -, a Szolidaritás is mintha pártként létezne, und so weiter..
Egyszóval ezek a pártok kereken 7-8-an mennek ugyanazokra a lényegében ballib szavazókra és nem, nem, nem hajlandók észrevenni, hogy saját maguk alatt vágják a fát.
De sajnos tudjuk, mi következik: nagy csinadratta közepette MÉGIS megállapodnak Szigetváriék a szockókkal, legrosszabb esetben a DK egyedül indul, meg is lesz pont az 5%-a, az Együtt kap egy újabb képviselői és egy pár önkormányzati helyet, a PM megtarthatja Zuglót, és minden megy tovább szépen a maga útján. És ezek az emberek képesek lesznek a választóik szemébe nézni, és azt mondani, hogy ők Orbán leváltását akarják. És ez az a pont, ahol nagyon nehéz nem káromkodni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.04.29. 14:32:01

@biohouse: hát persze, én is ezt papolom már 3 éve

ijontichy 2017.04.29. 15:31:30

@nick papagiorgo: "A saját pártja (MSZP) se tudta" Nézőpont megfordítva: hiperaktív feri nem tudott mit kezdeni a pártjával. Ezért (is) rossz politikus. Míg vitya Wehrmacht-ot csinált a fideszből (na jó, ma már inkább gestapo), addig az mszp egy zsák bolha.

@biohouse: Klassz. Igazán klassz, amolyan magyarosch. Mármint, hogy a magyar mindig jobban ért a másik biznicéhez, jobban tudja, mit kéne a másiknak! tennie. :-/ Btw. azt nem tudja Walaki, mivel kéne locsolni a fideszt, hogy a mára tagadhatatlan repedések tovább táguljanak? Főképp vidék és pártközpont között? Aztán, hogy miképp lehetne a PKP vidék-konformabb? Mert így ebből a büdös életben nem lesz koala kényszer :-)

biohouse 2017.04.29. 19:10:22

@ijontichy: Elhiszed, hogy a Fideszt is fel lehetne szalámizni? Szándék és pénz kéne hozzá.
Persze pontosan el kellene szeparálni az alkotókat:
- naiv keresztények (el kéne valakinek juttatni hozzájuk a tízparancsolatot, és Ferenc pápa álláspontjait, manapság ezekről nem esik szó a templomokban). Mód (szerintem) ügynökakták nyilvánosságra hozatala, mert akkor dől az egyházvezetés (értsd: a katolikus)
- megélhetésiek (csak ha fogy a lé, ez a kemény mag)
- konzervatív értelmiség: leválás folyamatban, felgyorsulóban, de pártjuk nincs)
- antiszemiták: nagyon erős cement a Fideszen belül, a Jobbik tudná elszipkázni őket, de ők most másfele mennek)
- ostobák, tudatlanok, akiknek a győztes mentalitás tetszik . Na ezek frankón leválaszthatók lennének, ha megjelenne az alternatíva, mert ők mennek a győztessel.

Ezek csak hirtelen jutottak eszembe, mindegyikre van ismerősöm, mindegyik más jellem.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.29. 22:50:52

@biohouse:

"pénz kéne hozzá"

Hol létezik olyan pénzforrás, amelyik vetekedni tud a költségvetésből a "megélhetésieknek" "leejthető" pénz mennyiségével?

biohouse 2017.04.30. 08:02:29

@neoteny: Soros, Simicska, nem összevethető, de elég.
és lehet, hogy van koncepciója is valakinek:
hvg.hu/kultura/20170429_magyar_okumenikus_segelyszervezet_vezetoje_lehel_laszlo_ugynok_volt
És Ferenc pápa követeként járva az Istentiszteleteket lehetne híveket toborozni egy új kereszténydemokrata pártnak.
Az ún "győztesekkel" vagyunk több százezres tömeget is lehetne morzsolgatni, ha a győzelem győzelemként van ábrázolva. Gyurcsány kivetése a politikai életből egy ilyen szép cél és győzelem lenne.
Én járok tüntetésekre, de már csak olyanra, ahol látható cél van. Táblamutogatós tüntetések már nem érdekelnek. Kipécézni az ellenfél gyenge pontjait (gondolatom: Alkotmánybíróság), ott tüntetni, blokádot alakítani a méltatlanok belépése ellen, pl Balsay). Egy ilyen akcióhoz 500 ember elég.Majd szóljatok!
Ha pl valóban nyilvánosságra hozzák a Paks II szerződéseket, azt is győzelemként kell előadni. Remélem Szél Bernadett meg is teszi.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.30. 10:27:17

@biohouse:

"nem összevethető, de elég"

Ha nem összevethető, hogyan lehetne elég? A "megélhetési" "kemény mag" azt támogatja, aki többet juttat neki: nem fog olyan "gazdára" váltani, amelyik beismerten összevethetetlenül kevesebbet ajánl.

Soros _vagyona_ (aminek legfeljebb egy kis töredéke likvid, ti. készpénzben rendelkezésre álló) az éves magyar központi költségvetés felét sem teszi ki. Simicska vagyona meg alig több, mint 1%-a Sorosénak.

medium size devil 2017.05.08. 01:01:28

@biohouse: Hanynom kell az ilyen hazaarulozo bunkoktol. Semmilyen alapod nincs arulozni masokat csavoka, csak ezzel akarsz nyomatekot adni a nagy budos semmitmondo rinyalasodnak.
süti beállítások módosítása