1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.04.20. 20:53 HaFr

Fidesz: fordulat 2002 és 2004 között, és a jobboldal elárulása

 

A Fidesz 2002-ben négy évnyi polgári kormányzás után ellenzékbe került. 2001-től már lehetett tudni, hogy az MSZP várható szociális demagógiájával szemben a Fidesz csak egy másik fajta demagógiával, a parttalan nacionalizmussal maradhat biztosan hatalmon, de sokan reménykedtünk abban, hogy kellő egyensúlyt fog találni a párt a polgári program és a nemzeti elkötelezettsége között - elvégre ez utóbbi lett volna Magyarország hosszú távú érdeke. Orbán azonban úgy fogta fel a vereséget mint a polgári alternatíva vereségét, amely nem elég erős ahhoz, hogy kellő szavazóbázist biztosítson neki. 2004-re teljesen le is mondott a kormányzása programjáról: jött az olcsó zakós, zsíros hajú Orbán és a teljes fordulat a proletár szavazóbázis felé. Akiket fel kellett volna emelnie, azoknak a legrosszabb ösztöneire kezdett hatni, majd 2010-től a végletekig élezte azokat.

A 2010 utáni Orbán országgal-világgal tudatta, hogy lemondott a polgári Magyarország víziójáról, amivel elárulta a jobboldalt. Egy plebejus-nacionalista program mentén összeillesztette (kisebb részt) a baloldalnak, (nagyobb részt) a jobboldalnak a nyugati civilizáció értékrendjére kevésbé érzékeny rétegeit, az antikommunista propagandával megtévesztette a nemzeti oldal magasabb státusú szavazóit, akik jó időre elfeledkeztek arról, hogy a leghathatósabb antikommunizmus az érdemelvű piacgazdaság, a közösségek miriádjára épülő versenyképes nemzet és a gonddal ápolt nemzeti kultúra ötvözetéből jön létre. Nem a pártvezérek hatalmi monopóliumából, a korrupcióból és az ellenvélemények elfojtásából.

A jobboldal plebejussá és demagóggá formálódott Orbán hatalmi aspirációi alatt. Az egyre ritkábban bevetett polgári propaganda csak az ötödik kerék a kocsin. A jobboldal polgári része csak most kezd ráébredni arra, hogy amivel hitegették, az közben a nemzet áfiumává vált: antikommunizmus helyett volt pártfunkcionáriusokkal és a kommunista titkosszolgálathoz kötődő alakokkal megtűzdelt, rossz minőségű nacionalista államkapitalizmust és oroszbarátságot kapott (miközben eleink és példaképeink 1849-ben, 1919-ben és 1945 és1989 között visszatérően az oroszok ellen harcoltak a polgári Magyarországért.) Legkésőbb 2015 óta világos, hogy Orbán a legrosszabb időket idézve újra az oroszok szövetségét keresi, újra a magyar polgárok és polgárosodás ellen. Márpedig amikor a magyar kormányzat és oroszok érdekei egybeesnek, ott jaj a nemzetnek, jaj a polgárságnak. Orbán szembemegy a magyar nemzet újabb kori történetének legfontosabb tapasztalataival -- és a polgárok pontosan érzik, hogy ebből nem következhet semmi jó. Nem erről volt szó.

Annak ellenére, hogy amit Orbán tett, az mára nyilvánvalóan a jobboldal és a nemzet elárulásává fajult, mi a Fidesszel képzeljük el a jobboldal megújulását. Nekünk nem ügyünk a baloldal és nem kérünk a baloldali ellenzéki káoszból. Csak a Fidesszel lépnénk koalícióra, de nem bármilyen Fidesszel. Ma, amikor a nemzetből a nacionalizmus legolcsóbb, legterméketlenebb, legmanipulatívabb verziója maradt, változtatni kell a Fideszen. Akár segíthetünk is neki ebben. A nemzeti érdek szolgálata a múlté, fel kell támasztani. A polgári rétegek kisebbségben vannak a Fidesz szavazótáborán belül, és a párt nem az ő általuk kívánt irányba vezeti az országot. Itt az idő -- itt van újra megannyi korábbi, eltékozolt alkalom után --, hogy ezek kihátráljanak a mérgező közegből és végre önmagukra és a bennük rejlő legjobbra szavazzanak, és ezzel akár segítsék a Fideszt is visszatalálni az elhagyott vágányra. (A május 13-ára hirdetett találkozó későbbi időpontra halasztva.)

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1012441455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NagyonPC 2017.04.20. 21:33:12

De azért, ha kellően legyengül, ugye koalícióra lépnétek a Fidesszel?

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2017.04.20. 22:00:03

A fidesz első négy éve sem volt polgári kormányzás.....sokkal inkább a most is folyó előadás első felvonása.

nevetőharmadik 2017.04.20. 23:19:29

Kulcsmondat:

"Orbán azonban úgy fogta fel a vereséget mint a polgári alternatíva vereségét, amely nem elég erős ahhoz, hogy kellő szavazóbázist biztosítson neki."

Vagyis az árulás már 1998 előtt bekövetkezett: Orbán "polgári fordulata" eleve nem a polgárságot és polgáriságot szolgálta, hanem az ő hatalomra kerülését. Igen, Péter, Orbán már akkor átvert téged, bár akkor talán még jó üzletnek tűnhetett.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.04.21. 01:21:26

@nevetőharmadik: mármint miféle üzletre gondolsz?

ijontichy 2017.04.21. 01:48:55

@poszt: "Legkésőbb 2015 óta világos..." Frászt! Legkésőbb 2000! óta világos, hogy Orbán & Co. tökéletesen alkalmatlan. Legendás "tehetsége" sajnos Mo. átlag értelmi színvonalának (színvonaltalanságának?) korántsem hízelgő bizonyítéka. Kezd egyre kevésbé emészthető lenni, ahogy a magyar értelmisegg lelkesen építgeti tovább az "egyszeri jó fideszkormányzás" mítoszát. :-/

Lexa56 2017.04.21. 07:41:53

Orbán rendszere sajnos nemzeti szocializmus, egyre leplezetlenebbül ...

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2017.04.21. 08:06:06

A CEU tüntetőknél hiányolom a blogajánló hátrányos megkülönböztetése ellen tiltakozó plakátokat.

nevetőharmadik 2017.04.21. 08:57:06

@HaFr: Polgáriság reményéért cserébe kielégíteni Orbán hatalmi vágyait. Persze itt némi ellentmondásban vagyok, hiszen ha tudatos üzlet lett volna, akkor nem átverés volt. Szóval sejtésem szerint nem üzleteltél.

2017.04.21. 09:40:06

én attól nem várok fordulatot, különösen nem konzervatívot, hogy mostanra akad néhány "magasabb státuszú" szavazó rájött, h hoppá! ha a dolgok így haladnak tovább, akkor hamarosan akár még a státusz is oda lehet.
arra meg pláne nem számítok, h a baloldaliak föladják a kedvükért az "identitást".

Dizavul 2017.04.21. 10:46:40

" Márpedig amikor a magyar kormányzat és oroszok érdekei egybeesnek, ott jaj a nemzetnek, jaj a polgárságnak. Orbán szembemegy a magyar nemzet újabb kori történetének legfontosabb tapasztalataival -- és a polgárok pontosan érzik, hogy ebből nem következhet semmi jó. -- és a polgárok pontosan érzik, hogy ebből nem következhet semmi jó. "

Érdekes ez a történelmi szemlélet...Ezek szerint én (is) mennyire lemaradtam a " magyar nemzet újabb kori történetének legfontosabb tapasztalataival " :-P

Én eddig ugyanis úgy értesültem,hogy pl. a múlt században akárhányszor csatlakozott/belevitték Magyarországot egy Németország (és Ausztria) vezette szövetségbe, annak a következménye egy világháborúban való VESZTES részvétel lett...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.04.21. 11:31:23

@Dizavul: Ennek ellenére mi ehhez a német-osztrák közép-európai civilizációhoz tartozunk ezer-egyszáz éve, talán érdemes volna ezt is tekintetbe venni, és felfogni, hogy a rossz politikai kompetenciák hogyan járultak hozzá a világháborúkba való belesodródásunkhoz -- ami nem csökkenti az oroszok KIZÁRÓLAG negatív szerepét a magyar történelemben.

Dizavul 2017.04.21. 11:36:06

@HaFr: "Ennek ellenére mi ehhez a német-osztrák közép-európai civilizációhoz tartozunk ezer-egyszáz éve, "

Nincs ennek ellenére.
A tény hogy ezzel a (kényszer-lésd Habsburgok)tartozással mindig ráfáztunk,mégpedig tragikusan.
Bár tartoztunk volna például az első és második világháborúban az oroszokhoz,legalább Erdélyt megtarthattuk volna a végén, és mint a románok, "győztesként" fejezhettük volna be...

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.04.21. 11:36:22

@Bánegressy: Teljesen egyetértek....szerintem különösképpen nem érdekli a véleményük a Fidesz szavazóit.....na jó, max. 50 000-et.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.04.21. 11:44:49

@Dizavul: nem értünk egyet, nagyon nem, de azért kösz -- a nemzeti autokrácia versenyképtelenséggel ötvözve nem kenyerem, az pedig, hogy Erdélyt megtarthattunk volna orosz szövetségben, merő illúzió, és nem mellesleg ma Ukrajna szintjén lennénk

Dizavul 2017.04.21. 12:13:02

" és nem mellesleg ma Ukrajna szintjén lennénk "

Nem, nem lennénk.
Mint ahogy Ausztria sem lett Ukrajna, bár 1955-ig szintén orosz/szovjet megszállás alatt állt.
És még Románia sem lett az, bár szintén.
Valójában az orosz/szovjetizmus legnagyobb károkozásai Magyarországon nem keletkezhettek volna a helyi hazaárulók, komprádorok nélkül.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.04.21. 14:31:28

@Dizavul: A történelemben nincs ha...de mégis ideírom. Ha az orosz cár ott ült volna a Kis Trianon teremben, ma országunk nem lenne.

2017.04.21. 16:55:12

@Fuxos (ex bömis):
már az rossz politikai kompetenciának bizonyult, mára nagyon is, h Árpád apánk ezt a területet szemelte ki a magyarok számára.
a magyar sajátságok, a geopolitikai helyzet állandóan változó, mindig kedvezőtlen alakulása fogalmam nincs milyen politikai kompetenciákat tett volna szükségessé ahhoz- időről időre, h Magyarország ilyen hosszú ideig mint szuverén ország létezzen, illetve hogyan dolgozza föl a szuverenitása elvesztésének nem rövid időszakait.
a csehek hozzánk képest mázlisták.
az összes szomszédaink(egykori albérlőink, lakótársaink) is. a románok nagyon, a szlovákok, szlovénok mindenképpen, de lehet, h az ukránok is és a helyzet ettől nem tűnik egyszerűbbnek.
a magyarok semmit nem voltak képesek profitálni az egykor a határaikon belül tomboló multikultiból. az oroszoknak ez előkerti ütközőzóna, a nyugatnak a zavaros(É-K-D-Ny balkán), európán belül, amiben lehet halászni. a béke sosem tartós, de attól még lehet benne profit.

2017.04.21. 19:44:36

Hányan tagja van PKP-nak? Meglesz az országos lista egyáltalán? Kik a PKP kormányképes miniszterjelöltjei? Vagy ez a párt nem több mint egy értelmiségi gittegylet?

legeslegujabbkor 2017.04.21. 21:58:09

@Bánegressy:
Biztos jó voltál történelemből, szóval tudnod kell, hogy Európa országai közül kevés mondhatja el magáról, hogy határai állandóak voltak, és nem kellett háborúzniuk értük.
Talán erre a "mázlira" jó példa Lengyelország vagy a balti államok.

Dummy Druggist 2017.04.22. 10:11:34

@Dizavul: Nem bánnám, ha Habsburg Gyurikát az Osztrák-Magyar Monarchia császárává és magyar királlyá koronáznák...

2017.04.22. 10:37:45

@legeslegujabbkor:
node!
elvileg erre találták föl az EU-t. más kérdés, h eddig ki járt vele jól.
most a keletiek majd jól "megreformálják".
vagy nem.
Orbán nagy reformer, mint tudjuk. a bőrünkön érezzük.

azt ugye érti az ember, hogy az erőforrásokhoz való igazságosabb hozzáférés, meg a piaci viszonyok kiegyensúlyozása, de a nyugatnak ez így avétos.
nekik elég csak, hogy legyen nyugi(béke), "szabad" piacok, jó kiszolgálás, nyájas partneri viszony.
ott a vége
kezdődik előröl minden

ijontichy 2017.04.22. 13:16:13

@Dummy Druggist: Aha. Persze a sógorék véleménye erről smafu. Majd az okos magyarok megmondják nekik a tutit, elvégre a történelem tanúsága szerint mi sokkal jobban élünk. És mégis milyen formában kéne ezt magvalósítani? Abszolutizmus, vagy csak káderjanót lecserélő alkotmányos monarchia? A konzervativizmus szvsz. nem azt jelenti, hogy bevált dolgokon sose változtass, mert akkor a nagyívűen komolykodó szónoklatok mellett, a tekintélyes szónok még mindig nem wc-papírral törölné a seggét. Arról már nem is szólva, hogy - "seneca" ide, vagy oda - a juniorból esetleg csak egy "nero" lesz (volt már ilyen). Akkor majd jön a kor zsenije az "eb ura fakó" felkiáltással, ami borzasztó nagy fegyvertény lesz, meg is hasonlik szegény kozervatív feje bele, amiről nagyszerű drámákat írhat majd az utókor... stb. stb. Na neeee....

prognosys 2017.04.23. 02:55:19

Szerintem az ország értelmiségi rétege abban a tévhitben él, hogy Orbán rendszerét, mentalitását, politikáját meg lehet (és meg is kell) ideologizálni ahhoz, hogy megértsük, valójában mit miért tesz. Csakhogy olyan vezetőt, akiről két tucatnál is több nyilvános bizonyíték (youtube) kering, hogy ugyanarról a dologról teljesen más véleménye volt tegnap, mint ma, azt nem lehet megideologizálni. Ez a próbálkozás olyan zsákutca, ami az ellenzég teljes skáláját félreviszi, s folyamatosan hibás következtetéseket eredményez. Hogy kell-e valakinek Fidesz-PKP koalíció...hát nem is tudom. Eddig egy pártot sem tudok felsorolni, aki jól járt volna a Fidesszel. Akárcsak (nyugodjon békében) Torgyán Józsefre, vagy Dávid Ibolyára gondolok....vagy akár a KDNP-re, amely mára teljesen meghasonlott a Fidesz nyomása alatt, de a Fidesz igen erősen kikezdte a Jobbikot. Szóval, én azért kellő távolságot tartanék a Fidesztől, mert a koalíciós elképzelés már rövid távon is visszafelé sülhet el: a Fidesz vagy megsemmisít vagy bedarál, de hogy szép szóval, ráhatással változni nem fog, az hétszentség!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.04.23. 21:44:40

@prognosys: nem Orbán valós gondolkodása a lényeg, hanem amit a választói gondolnak róla
süti beállítások módosítása