1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.12.30. 12:55 HaFr

Lehetséges-e jó populizmus? Mit lehet kezdeni Magyarországgal?

Kedves portálom, a Kapitalizmus blog a legutóbbi cikke szerint (vagy mondjam individualistábban: a blog egyik szerzője) azért viseltetik némi türelemmel -- sőt mondhatnám: várakozással -- Trumppal szemben, mert kiderült, hogy  környezetében sokan olvassák Ayn Randet, a racionális ön(érdek)érvényesítés nagyasszonyát, tehát Trump elnöksége akár ihletet is merít majd belőle. Magam is írtam ezen a blogon sokszor sokat a PKP-t is ihlető polgári, liberális, nyugatos konzervativizmusról katekizmus, normák, dogmák, óhajok formájában. Ez mind szép és jó is így, hiszen mások meg írnak más dogmákról, minden dogma elnyeri méltó képviseletét.

Csakhogy van egy társadalom (a mienk), amelyik alapvetően lemaradt a kapitalista modernizációról és a nyugatias polgári társadalmak evolúciójáról, tehát olyan távol áll akár Ayn Randtől, akár a polgári konzervativizmustól, mint Makó Jeruzsálemtől (ami most kivételesen többrétegű hasonlatként is megállja a helyét). Mármost ha elfogadjuk a meglehetősen masszívan alátámasztott tételt, hogy egy bizonyos szint felett azok a társadalmak versenyképesek, azok gazdagodnak, azok boldogságindexe néz ki szebben (és az itt jelzett mérésekben Magyarország egyre siralmasabban teljesít), amelyek a nyugatias társadalom és politikai rendszerek jegyeit mutatják, akkor legitim az a kérdés: egy polgárosodásból kimaradt társadalommal mit lehet kezdeni, hogy közelítsük a szerencsésebb versenytársaihoz?

Ekkor vetődik fel az a gyanú, hogy nem elég Ayn Randot olvasni, hiába ért vele valaki egyet, ha kezdeni is akar valamit az öröklött elmaradottsággal, amelynek belátása egyébként végigkísérte a magyar 20. századot, csak éppen se a szellemi elődeink, se a politikusaink nem voltak képesek megtalálni a kivezető utat belőle. Az értelmiségi öröm egy filozófia, eszmekör, dogmagyűjtemény fölött (annak statikus szemléletében) teljesen más hozzáállást igényel az elmaradottság kritikájához, mint a politikusai cselekvés (dinamikája). A politikusnak a létezőből kell valahova -- a korlátozott helyzetből a lehetőségek kinyílása felé -- vinnie egy népet, és ennek a dinamikának a megítélésére a statikus szemléletben élő értelmiségi mentalitás alkalmatlan.

Egy népet megmozdítani egy vízió jegyében, hogy közben az mégse járjon a szokásainak és képességeinek megerőszakolásával, ugyanakkor érzékelhető, hatékony, fenntartható változásokat hozzon -- nos, ez a jó populizmus. A választások előtt bedobott fizetésemelések és ígéretek, a xenofóbiára alapozott világmagyarázatok, egy nemzet valós értékeinek hazug beállítása stb. nem jó populizmus, hanem demagógia. A jó populizmus az ésszel felfogható és érzelmekkel átérhető megfontolt, szisztematikus társadalmi változás gyakorlata. A demagógia ad hoc (többnyire vagy a szociális, vagy a nacionalista érzékre ható), alátámasztatlan, összetákolt intézkedés- és ígérethalmaz, amely értelemszerűen jórészt kimerül a szavakban. A jó populizmus felemeli a társadalom nívóját és mediánját, a demagógia először becsapja a szavazókat, majd még mélyebbre nyomja őket az irracionalizmusban. Ezen túl pedig – specifikusan Magyarországon – a jó populizmus elsősorban modernizációs, nem újraelosztási gyakorlat: a célja a generikusan megújuló társadalmi modernizáció megalapozása, nem egy tiszavirág életű jóléti “fordulat”. A fókusza az oktatás, az egészségügy, az infrastruktúra, a jogrendszer, a kapitalizáció -- nem a szociális igények kielégítése.

Az elmaradt magyar modernizáció bepótlásában a jó populizmusnak elengedhetetlen szerepe van, és ezért az állam sem hagyható ki belőle. (A konzervativizmus modern szemlélet, vegyesen premodern, posztfeudális, államelvű miliőben nem nyerheti el az értelmét: az értelmiségi vágyódáson túl irreleváns a mai állapotunkban, illetve könnyen behelyettesíthető a kifejezetten demagóg célokat szolgáló nacionalizmussal, amely radikálisan nemzet- és modernizációellenes: rombolja a tagjai értékteremtő erejét és erkölcsi képességeit, szétszakítja a családokat és a nemzettestet, kivérezteti a társadalmat.) Hiába akarják a polgári konzervatívok csökkenteni az államot, először hatékonyabbá kell tenni, hogy a társadalom megerősödhessen, aminek nyomán az állami feladatok egy részét majd az autonóm szerveződések és a növekvő szabadság át tudja vállalni. A konzervatív populizmus politikai megközelítésként nem ördögtől való dolog: az implementáció, a transzformáció, a modernizáció megfelelő megközelítése. És ennek eredményeként egyszer talán ez a mankó is eldobható lesz. (Margó: a svéd gyakorlatról itt  meg itt mogyoróhéjban, viszont másfél száz éve érlelt mogyoróhéjban -- van erre időnk? Van tehetségünk szisztematikusan dolgozni? Szkeptikus vagyok. Valamiféle áttörésre volna szükség a legelején.)


 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5212083461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lexa56 2016.12.30. 13:21:44

Ezt szokta mondogatni Csizmadia Ervin is, de nem győzött meg (ő sem). Sajnos a populizmus definíció szerűen a népszerűség hajhászása. Ha pedig egy nép úgy gondolja, hogy mindennek meg kell változnia körülötte, hogy neki ne kelljen változnia, sohasem fog támogatni olyan politikát, ideológiát, amely a szükségszerű változás irányába vinné, vagy ami kritikai tevékenységre késztetné saját korábbi és jelenlegi gyakorlatával szemben. Ezért marad a demagógia, ami ugyan népszerű, de nem eredményez változást a szükséges irányban, és még jól be is csapja a népet, mert miközben hazug módon hízelkedik neki, kilopja a szemét is a gyakorlat és a beszéd állandó kettőssége miatt és mellett. Fájdalommentes modernizáció csak úgy van, ahogy két hét alatti kínai nyelvtanulás.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.30. 13:33:06

Amikor liberális voltam, Ayn Rand volt a kedvencem. Tulajdonképpen amit ő ír, az a liberalizmus logikus tovább- és végiggondolása.

Nem vele van a baj, hanem a liberalizmus. Hamis alapokat tovább- és végiggondolva nem lehet helyes eredméntre jutni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.30. 13:34:51

@Lexa56: tehát ezzel azt is mondod, hogy modernizáció nem lehetséges Magyarországon: marad a deamgógia vagy a libertárius sokk terápia

zipe moha 2016.12.30. 14:11:28

@Lexa56: Kedves Lexa..talán az a baj, hogy félre érted vagy nem érted pontosan.... a poulizmus a szavazók miatt kell..hogy legyen aki a konzervatív dogmákat hatalomba ( közelébe) emeli...és miért a szavazók e központi felismerés szereplői?...az elit valahogy megvált a konzervativizmustól a háta közepére sem kívánja( ezt sem..)..nahát, hogy ez hogy lehet???...talán úgy, hogy ma már nyiltan ( nyiltabban) lehet vállalni az elvtelenséget, a cselekedetekre az egyéni/ kiscsoportos önzés kellő és elfogadott magyarázat...a politikát olyanok csinálhatják (9'óta aki könnyebben váltanak elvet mint zoknit...bármik leszek..sőt az ellenkezője is...most éppen ők a rendszer...de a "rendszer ellen lázadók" is ők...nem mulatságos??..sajnos nem..
hafrot érteni vélem...de hát mit vár a szerencsétlen szavazóktól...akik alig vannak eleve..HA nincsenek megszervezve..szakmád, nem?

Lexa56 2016.12.30. 14:22:07

Épp a napokban fejtem be egy 1966-ban íródott könyv elolvasását, a tanulságokat magam számára egy rövid blogbejegyzésben foglaltam össze: babelikonyvtar.blog.hu/2016/12/29/barrington_moore_jr_social_origins_of_dictatorship_and_democracy
Ezzel összhangban azt mondom, hogy a múltban (a vizsgált országok esetben) az elmaradt polgári forradalom eredményeként vagy fasisztoid diktatúrák, vagy kommunista/parasztforradalmak alakultak ki, vagy (India esetében) egy több évtizedes stagnálás következett be. Nyilván a szerző által elvégzett aprómunkát el lehet végezni még egy csomó, azóta a kapitalista átalakuláson átment ország esetében, nyilván sokan el is végezték, Te nyilván tudnál egy csomó hasonló könyvet említeni. De a lényeg: a fájdalommentes átalakulásban nem hiszek. Ez olyan, mint az alkoholizmusból való gyógyulás: a beteg nem akarja. Kérdés, hogy az akar-e jót neki, aki dicséri a magyaros virtusból fakadó alkoholizmust (a la Orbán), vagy az, aki őszintén megmondja a betegnek, hogy beteg, és a gyógyulásra biztatja. Ha az alkoholisták vannak masszív többségben és még erőszakosak is, az embernek egy idő után elmegy a kedve a gyógyításuktól.

zipe moha 2016.12.30. 14:44:33

..."Hogyan nyerjünk demokratikus választást 9 ezer lakosú kisvárosban ( 9 milliós országban)" c.kézikönyv 66.oldal:

" Van 2,500 nyugdíjas, a tagjaink támogatóink családtagjaik s mindezek munkavállalói további 1 ezer+ plusz rávehető nélkülözők 500....meg is van!..S hogy biztosra menjünk az "alternatíva" legyen ellenszenves, vagy ne legyen..vagy az is mi legyünk.."

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.30. 14:45:04

@Lexa56: nem beszéltem fáklyásmenetről, reális változásról beszéltem

Lexa56 2016.12.30. 15:11:58

@HaFr: senkit nem szeretnék lebeszélni róla, akit erőt és kedvet érez hozzá. Ugyanakkor szerintem illúziót kerget az, aki azt hiszi, hogy egy reális változást hozó program népszerű (populáris) is tud egyszersmind lenni.

ricardo 2016.12.30. 15:44:08

(Sokaknak Vivaldi hegedűversenyei jelentik az első találkozást a klasszikus zenével. A Berg-ultrákat valamikor a Négy évszak térítette meg. Én a Négy évszakot amolyan kapudrognak tekintem. És Ayn Randet is annak tartom. Sok mérsékelt liberálist és konzervatívot eredetileg Ayn Rand szabadított meg a kollektivista nézeteitől, ahogy Vivaldi sokakat a lakodalmas zenétől. Én leginkább még klasszikus liberálisnak tartom magamat, de szívesen reklámozom Randet vagy az anarcho-kapitalista Rothbardot, éppen mert amolyan kapudrognak tekintem mindkettőt. Azáltal, hogy kérlelhetetlen szigorral és következetességgel képviselik a szabadságot, és ettől aztán persze fantasztának tűnnek, képesek a gondolkodás kollektivista-etatista koordinátáiból kiszakítani az embert; mert Rand vagy Rothbard már-már alig érintkeznek ezekkel a koordinátákkal, vagy épp a magyar valósággal. De a fékezett habzású etatizmus senkit nem fog megtéríteni a szabadsághoz, sem a konzervativizmushoz. Meglehet, Rand olyan, mint egy pofon, de az embert pofon kell ütni, hogy felébredjen. Jólfésült realizmussal nehéz új világnézetet adni másoknak.)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.30. 15:50:17

@ricardo:

"a fékezett habzású etatizmus"

Ez kuncogásra késztetett.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.30. 15:52:10

@ricardo: ez is egy vélemény: én azonban nem hiszek a társadalmi méretű Rand-olvasókörökben, valahogy nem tűnik reálisnak a stratégia

ricardo 2016.12.30. 17:47:11

@HaFr: Pedig meglehet az Ayn Rand-olvasókörök több szavazót hoznának a PKP-nak, mint a tru-konzervatív törökgáborizmus. Csak nem holnap. Félek, Ön az, aki valójában nincs tisztában a magyar valósággal: aratni akar ott, ahol még a magvakat sem vetették el. Ha Ön igazán konzervatív, akkor bölcsebben teszi, ha Ayn Rand-olvasóköröket indít, és aztán remélni, hogy még életében megéri a napot, hogy egy az amerikai Republikánus Pártra nyomokban emlékeztető párt bejut az Országgyűlésbe. De gyanítom, Ön ennél türelmetlenebb: szíve szerint inkább elfoglalná a pályaudvarokat, a repülőteret, a rádióadót és a főpostát, hogy aztán robespierrei tempóban kikiáltsa a modern, nyugatos, polgári Magyarországot. Ami, ettől persze rögtön azzá is változna. De a konzervatív törökgáborizmusnak is van jogosultsága. Én is élvezem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.30. 17:49:55

@ricardo: hát, mindketten tesszük, amiben hiszünk, ez nem fog változni

ricardo 2016.12.30. 18:17:01

@HaFr: Ez már szent igaz. Hozzátéve, hogy nekem nincs se pártom, se küldetéstudatom.

2016.12.30. 19:26:58

makó new york-tól távolodik, jeruzsálemhoz közeledik. csak a hagymakupola nincs aranyból. de magyar politikai kultúra jelenleg olyan nagyon nem áll messze az izreal nacionalizmusától. szerencsére nincs háború.

2016.12.30. 19:45:46

a világnak olyan pontját ahol nincs semmiféle kollektivizálás. a lakatlan szigeteken és óceán fenekén és kívül. hol van olyan világ, ahol nincs közélét. és az élet egyetlen mozzanatában sincs közösségi optimalizálás.

tegyük fel, hogy kocsordon azt mondják, hogy csináljunk halászfalut kocsord felsőn és kocsord alsón horgásztanyát. mert van a kraszna, a kocsordi csatorna, egy halastó, a szamos holtága. és mátészalka mellett a kocsodi úton épül egy kis konzervgyár. ahol készül a kocsordi halkonzerv.

biztos van aki azt mondja, hogy ő a halnak a szagát se bírja. tehát ő lesz az egyén, aki a közösség által el van nyomva. kukoricát termelne. de abból is haledel lesz. ő napraforgó olajat akar és nem halolajat. búzalisztet és nem hallisztet. mert utálja a halat. ha kocsordon halászfalut akarnak, akkor költözzön nyírparasznyára. ott lesz búzatábla. itt meg búza, árpa és rozs van. az se jó neki, mert ő liberális. el van nyomva az egyén. modernizációt akar. költözzél nyíregyházára. de az nem elég modern. költözzél new york-ba. ez a fasizmus. rendben. de nem nagyon lehet másképp.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.30. 20:58:41

@unionista᠋:

"tegyük fel, hogy kocsordon azt mondják, hogy csináljunk halászfalut kocsord felsőn és kocsord alsón horgásztanyát."

De csak minimális szellemi, fizikai erőkifejtést kelljen tenni hozzá. És legyen megbecsülve az emberek által ez a minimális szellemi, fizikai erőkifejtés. Lehessen tormára, meggyre meg babaruhára cserélni a kocsordi halkonzervet. A váltási arány adott: ahány óra munka kellett a halkonzerv, torma, meggy és babaruha megtermeléséhez. Ez a tisztességes: így mindenki munkája meg van becsülve az emberek által.

2016.12.30. 21:10:43

@ricardo:
most amikor akciósba árusítják Coelho-t ki fog Ayn Randot olvasni ?!
olyan túl sokan már nem is olvasnak itten, h azon megfordulhatna bármi, ami szellemi táplálékot itt magukba vesznek a küzdő felek talpasai.
jó esetben lesz egy alternatív populizmus, aminek még ezek a mostaniak is túl elitnek számítanak.
rossz esetben, és ez reális, mint eddig is ezután is szépen lassan, az adott elitek és még inkább a középrétegek konzervatív(nyárspolgári) szűrőin át - ami hol szoc. megszáll_ott, hol kereszténynemzeti, de lelkileg-mentálisan mindenképpen sokszorosan torzzá konszolidált jellemet takar - szivárog ide befele a gircses-görcsös modernizmus.
a társadalomnak a szélesebb rétegeit inkább zavarja, pláne, ha az a tét, h magától kell mozdulnia, valamit tennie érte.
no azt már nem!
hagyják a magyarokat úgy élni, ahogy a magyarok szeretnének !
azt meg pontosan látjuk, hogy a magyar hierarchia különböző szintjein mutatkozó érdekérvényesítő képesség melyik szintnek milyen modernitást tesz szükségessé és csak a felsőbb szinteken akad némi nézeteltérés.
tökéletesen a '30 éveket kezdjük élni
a populizmus nem más, mint "önként" lemondani a társdalom modernista megváltoztatásáról
harcolni azok megmaradt illúziói és terjesztésük ellen, akik ilyen-olyan okokból, az "átkos" rendszerváltozás (mert valójában az az átkos)idején még modernizációról beszéltek(de csak keveset tettek érte, amikor erre lehetőségük volt (vagy volt lehetőségük?) (szerencsére :D ?)
erről az alapról kiindulva beszélni modernizmusról és liberális demokráciáról a zembereknek, akiknek az érzékeny fülű populista hallgat a hangjára , annyi, mintha a másik oldalról egyenként odamenne hozzájuk a lib. . . ellenző(ki?), hogy meggyőzze őket: bármelyikükből lehet űrhajós és eljuthat a Holdra, sőt! a Marsra.

(a HÉV meg várólista nélkül gyógyissa a zérszűkületet. Brrr. szörnyű vagyok, irtó, rémes )

Jakab.gipsz 2016.12.30. 21:25:29

Lehetséges-e jó populizmus, így hangzik a kérdésetek.
Közelítsük meg más útvonalon magát a kérdést, és pedig a Polgári Konzervatív Párt néző pontjából, ez egy döntést feltételez.
Ez esetben a PKP szellemi mentorainak két alternatíva közül kell csak választani, a piros vagy a kék kapszula közül, úgy mint a Mátrixba Meó-nak.
Esetünkben a progresszívnak beállított ateista-materialista világképben történő tájékozódás, az egyik kapszula, a másik pedig esélyt adva a Jeruzsálemtől távol eső, Makónak azaz, hazai viszonylatban ismerősen csengő a urbánus- népi narratívának.
Más értelmezhető alternatíva pedig nincs.
Amíg az egyik út az analitikus- pragmatista (atlanti-filozófia) urbánus követése, a másik lehetőség a klasszikus görög filozófia és "metafizika", kontinentális-filozófia körében az út a népiekhez vezet.
Csak ezt a két lehetőséget kell tisztelt PKP-s szakemberek, rendben tennetek a saját fejetekben, és akár lehettek jó populisták is.
Tehát: kínlódjatok még egy kicsit, olyan jó ezt látni.

Laptop7712 2016.12.30. 21:30:36

@neoteny:
Indokaid is vannak? Kérlek, valamit mutass a téméban, ezzel nem tudok mit kezdeni.

Nekem aztat mondtak a bankban, hogy túl sok az olyan ember, aki mesél arról, hogy mit kellene csinálni, de nem teszi, - ezért nem is kap hitelt - és nagyon kevés az, aki csinálja, és tudja is csinálni, és kap hitelt.

Így vagyok a te írásaiddal is, nincs bizonyték arra, hogy műküdik.

Andikának, meg ha a kezébe adok egy varrógépet, tud varrni 10 ugyanolyan cuccot havonta. mindegyikre teszek egy cédulát, hogy 700 USD. Eladom a "világpiacon". Andikának meg szabad havonta 2 hete, és 3 napja. Keresett 7000 USD-t abban a hónapban.

Dolgozik egy évben nettó 19 munkanapot. És keres vele évente "nettóban" 84000 USD-t, oszt szevasz.

Neki nem szabad ezt szerinted. A baj az, hogy te ugyanezt teszed. Értel-e? Ezért nevetséges, az amit írsz, és ahogy írod. Andika gatyája, az valami, az alkotás, mert működik. Legyünk sportszerűek.

Egy közgazdasági trendelemzés is működhet, legyen, de tudod, egyszerű lett lóvét keresni, és roppantul nem úgy működnek a dolgok, ahogy azt te képzeled. :) :)

ricardo 2016.12.30. 21:45:36

@Bánegressy: Ah! Még keresem az alanyt meg az állítmányt. Addig is felteszem Vivaldi Négy évszakát Jeanne Lamonval és Tafelmusik Baroque Orchestraval. Ja, nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.30. 21:45:49

@Laptop7712:

"Dolgozik egy évben nettó 19 munkanapot. És keres vele évente "nettóban" 84000 USD-t, oszt szevasz.

Neki nem szabad ezt szerinted."

Má' mié' ne lenne szabad? Én nem sajnálom Andikától az évi $84,000-t, amit nettó 19 nap alatt keres: váljék kedves egészségére. Csak arra figyeljen, hogy magyar tormát, gyügyei meggyet meg kocsordi halkonzervet vegyen belőle, ne a Budaörsön felhalmozott idegen árufölényre költse a pénzét. Mert az úgy tisztességes. Abból lesz a vidéki mérnöknek helyi munkája. Nagypapinak meg gyógyszere, miután megütögette a guta.

Laptop7712 2016.12.30. 22:25:29

@neoteny:
Á, nem megy el addig. A szomszédtól veszi, aki eredetiből hozza neki Calaisból, amikor hazafelé jön a londoni szállításból. Van neki egy ksiboltja, ahol 3 helyinek ad melót havi 3000 EUR-ert fejenként. Londonba meg a halkonzervet vitte, amit a szendvicsekbe pakol ott egy helyi szendvicses cég. Gyuri a szomszéd mérnök csávó nekik tervez.
Budaörs messze van, felesleges elmenni arra, nem esik útba.
Mondom neo, gondold át :) :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.30. 22:30:06

@Laptop7712:

Akkor gond egy szál se'; akkor már nem igaz az, hogy:

400 magyar falu van a kihalás szélére terelve, 1 millió ember nagyjából dobbantott, a hazai dolgozói szegénység a teljes foglalkoztatotti körben ca.70 %-os.

Laptop7712 2016.12.30. 22:36:12

@neoteny: Vártam ezt a mondatot. Egész nap gondolkoztam rajta, hogy mit is írhatnék. - Roppantul ráértem ezzel foglalkozni :) :) -
Hol voltál az elmúlt 26 évben, hogy a parasztnak elmagyarázd, hogy hogyan is működik a "szabad piac" ami alapján ki lett rabolva?
Kérlek erre válaszolj ha lehet. Köszi.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.30. 22:38:53

@Laptop7712:

Akkor gond egy szál se'; akkor már nem igaz az, hogy:

400 magyar falu van a kihalás szélére terelve, 1 millió ember nagyjából dobbantott, a hazai dolgozói szegénység a teljes foglalkoztatotti körben ca.70 %-os.

Laptop7712 2016.12.30. 22:39:59

@neoteny:
Vártam ezt a mondatot. Egész nap gondolkoztam rajta, hogy mit is írhatnék. - Roppantul ráértem ezzel foglalkozni :) :) -
Hol voltál az elmúlt 26 évben, hogy a parasztnak elmagyarázd, hogy hogyan is működik a "szabad piac" ami alapján ki lett rabolva?
Kérlek erre válaszolj ha lehet. Köszi.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.30. 22:42:44

@Laptop7712:

Akkor gond egy szál se'; akkor már nem igaz az, hogy:

400 magyar falu van a kihalás szélére terelve, 1 millió ember nagyjából dobbantott, a hazai dolgozói szegénység a teljes foglalkoztatotti körben ca.70 %-os.

2016.12.30. 22:45:11

@neoteny:
az egy nyitott kérdés, hogy összeszervezhető-e egy ilyen pólus. úgy, hogy abba egy befektetői csoport. most az van, hogy szijjártó péter külgazdasági minisztert megkeresik azzal, hogy teremte 100 új munkahelyet pusztakotkodácson, akkor kaphat uniós forrást, állami támogatást feltéve, hogy. ez a része nem nyilvános a beszélgetésnek. a kérdés az, hogy ennek mi az alternatívája. és nem a szabad piac totalitása. hanem egy vegyes gazdasági rendszer. amiben van helyi pénzt és árucsere. és van globális kapcsolat. ami leginkább valamilyen német. és schluss. a többi már nem kell. ennek az osztogatósdinak a végén legfeljebb egy befektetői csoport maradhat. ez a játék: ecc pecc kimehetsz, holnapután bejöhetsz, cérnára, cigenére, ugorj cica az egérre, fuss!

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.30. 22:50:48

@unionista᠋:

"az egy nyitott kérdés, hogy összeszervezhető-e egy ilyen pólus."

A magyar tormatermelőt, a gyügyei parasztot meg a kocsordi lakost nem érdekli, hogy ez egy nyitott kérdés-e: oldják meg, hogy ők minimális szellemi, fizikai erőfeszítéssel tisztességesen meg tudjanak élni. Legyen megbecsülve az emberek által a minimális szellemi, fizikai erőkifejtéssel végzett munkájuk. Mert úgy tisztességes.

pitcairn2 2016.12.30. 23:01:51

@Laptop7712:

a mai vegyes gazdaságban a szocialista termelési mód elemei dominálnak és ez a mezőgazdaságra hatványozottan igaz

2016.12.30. 23:19:06

@pitcairn2:
ne viccelj már. a termelő eszközök jelentős része nincs közösségi tulajdonban. az állam készpénzt csoportosít át a régi munkahelyektől az új munkahelyek irányába. mondhatnám úgy is, hogy modernizál. a lego kap 4,4 milliárd forintot még korszerűbb üzem létrehozásával. amivel persze a magyar melósok olyan nagyon nem járnak jól. de budapest legalább kifizetett egy rakás pénzt jütlandi billundba. és a dánok idegyünnek. az állami támogatásért és az olcsó munkaerőért. ez így nyilván nem lesz tartható. viszont ezzel a fidesz könnyedén behúzhatja a 18-as választást is. ezek a támogatott beruházások akkor indulnak el. ez ki van találva. a ciklus elején csendes megszorítás. a ciklus közepén beruházás ösztönzés. a ciklus végén megindul az osztogatás és folyamatos a kampány. csak most már nem suttyomban konzervet osztanak. hanem erzsébet utalványokat szórnak ki karácsonyra. nyilván jövőre is. és németh sándor az atv hitszónoka rájött, hogy ezzel nagyobb hatalom szerezhető, mint azzal, hogy jézus szeret téged. ha ők is átállnak jobbra és sorost nemzetközi segédlettel kicsinálják, akkor marad simicska. vele meg már elbánnak. sokkal inkább egy feudális világ következik. nem szocialista.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.30. 23:26:31

@unionista᠋:

"ez így nyilván nem lesz tartható. viszont ezzel a fidesz könnyedén behúzhatja a 18-as választást is."

Akkor a Fidesz hatalma tartható -- és ez az egy tarthatóság számít. Ti. hogy ki tartódik meg az arkhoszi pozícióban.

2016.12.31. 00:07:19

@neoteny:
két dologról van szó. az egyik a politika. a másik a gazdaság. ez a kettő elválik egymástól. a nép szalad a teszkóba, hogy megvegye szilveszterre az akciós virslit. és támogatják a gonosz multik ellen indított politikai akciókat. orbán nem tett le arról, hogy a kiskereskedelmet még nagyobb részben a fideszhez kapcsolja. ennek a gazdasági-pénzügyi tarthatósága kérdéses. ebből következhet egy krach. de a valószínűbb inkább az, hogy nem tudja fizetni a saját familiárisait. és ezért konszolidálnia kell a rendszerét. miután kivégezte a politikai ellenfeleit azt mondja, hogy nagyobb szabadságot ad. mert így olcsóbb.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.31. 00:46:29

@unionista᠋:

"két dologról van szó. az egyik a politika. a másik a gazdaság. ez a kettő elválik egymástól."

Kár, hogy kifejtetted, miszerint:

"ez ki van találva. a ciklus elején csendes megszorítás. a ciklus közepén beruházás ösztönzés. a ciklus végén megindul az osztogatás és folyamatos a kampány. csak most már nem suttyomban konzervet osztanak. hanem erzsébet utalványokat szórnak ki karácsonyra. nyilván jövőre is."

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2016.12.31. 09:23:09

Populista politikával nem fogsz polgári társadalmat kapni. Ha belegondolsz, akkor a populizmus leegyszerűsítve az, hogy "megoldom a gondjaidat, nem te vagy a felelős semmiért, neked semmit sem kell változnod." Ez pont ellentétes a polgári mentalitással, ami nem csak meg tudja különböztetni azokat az eseményeket, amiért ő felel attól, amiért nem, hanem ő maga az, aki hajlandó tenni ezért és nem várja el másoktól, hogy a problémáit megoldja.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.31. 09:29:41

@stoic79: figyelj, és tisztelem mindenki véleményét egy bizonyos határig. Nem tisztelem a kinyilatkoztatásokat. A posztban pontosan leírtam, miből áll és meddig terjed ez a "modernizációs populizmus" és ezen belül hogyan értem a populizmus. Ettől kezdve nem fogok mások populizmus értelmezésivel vitatkozni. Egyébként sem tudhatod, "mi lesz, ha", mert nincs hozzá elég információd, csak hiteid, dogmáid és kliséid. Ezzel kezdtem a posztot. Dogmáim nekem is vannak. A politika meg egy másik tészta.

Jakab.gipsz 2016.12.31. 10:23:39

@HaFr:
Boldog újévet mindenkinek!

Még azoknak is, akikről tudom: tévedésbe vannak, (majd benő a fejetek lágya) az élet jó tanító mester.

tamas11 2016.12.31. 11:45:38

@Jakab.gipsz:
szeretnék bejutni azok közé, akik tévedésben lehetnek..
Megtennéd, hogy szólsz pár szót az érdekemben?
(Boldog Óévet!)

Khonsu 2016.12.31. 12:29:29

@stoic79:

A populizmus egy kampánystratégia, azt mondom, amit hallani akar a "nép". A hatalom megszerzésének egy igencsak hatékony eszköze. Hogy ezután a megszerzett hatalommal mit kezd az illetékes, az a nem mindegy.

pitcairn2 2016.12.31. 12:36:18

@HaFr:

a svéd példából pontosan mit akartál kihozni?

a belinkelt anyag remek, nagyon szépen megvilágítja azt, hogy mire épült a svéd csoda és hogy hol siklott ki az egész, max annyiban tudnék belekötni, hogy még korántsem ért arrafelé véget a piaci reorientáció

pitcairn2 2016.12.31. 12:37:38

@HaFr:

máskülönben meg merem kockáztatni, hogy a svád laissez faire politikák sikere még az általános választójog előtti korhoz kötődött

ott meg sokkal könnyebb az efféle megközelítés

pitcairn2 2016.12.31. 12:43:02

@HaFr:

a svéd take off alatt nem engedték a szegényeket az urnák közelébe

kb. ez lenne a laissez faire populizmus záloga...

a gugli fordító segítségével tudtam ezt meg az alábbi svéd honlapról

"During the late 1800s, it was still only a small part of the population had the right to vote. For suffrage required a taxable annual income of at least 800 crowns or immovable property, with the lowest 1000 riksdaler the assessed value or the lease of agricultural property of a certain value. Only men over 21 had the right to vote to the second chamber and a requirement was in addition to the tax paid in the last 10 years. Only just over 20% of the adult male population had the right to vote in 1866 [7], but because of rising incomes, the proportion had risen to about 60% in 1908. "

sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6str%C3%A4tt#R.C3.B6str.C3.A4ttens_utveckling_i_Sverige

pitcairn2 2016.12.31. 12:47:30

@Khonsu:

a populizmusra és demagógiára leginkább az underclass a vevő

ami azért szomorú mert végső soron ők szívják vele a legnagyobbat

pl. az 1921 előtti __"illiberális"__ rendszerben, olyan ütemben nőttek a laissez faire Svédországban a reáljövedelmek, hogy az egyre gazdagabb férfi lakosság körében 42 év alatt 20%-ról 60%-ra nőtt a választásra jogosultak aránya

meg merem kockáztatni, hogy az ottani "jogfosztott" underclass volt ennek a rendszernek a legnagyobb nyertese

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.12.31. 12:57:45

Kis összefoglaló. Adatlap: HaFr 989 bejegyzést írt és 8.676 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban. A legtöbb oldalmegnyitás 78.847

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.31. 12:58:42

@pitcairn2: pontosan ezért nem ismételhető -- éppen ezt akartam kihozni belőle rávilágítva arra is, hogy másfél száz évet igényelt. Van erre időnk?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.31. 12:59:37

@digipenna: valószínűleg a világ legkevésbé hatékony bloggere vagyok :)

pitcairn2 2016.12.31. 13:00:50

@ricardo:

efféléket én is írtam korábban, de azért tegyük ehhez azt is hozzá, hogy

1. vannak olyan társadalmi csoportok amiket sohasem fogsz effélével megtéríteni
2. az un. piacbarát demokratikus rendszerek leginkább az általános választójog bevezetésig működtek

általános választójog mellett már általában a szociális demagógia tarol

ebben a tekintetben meg merem kockáztatni, hogy komoly visszalépés volt pl. a vagyoni és a jövedelmi cenzus eltörlése

nagyon szép empirikus példákat lehet hozni a témában

pl. a vagyoni, jövedelmi, műveltségi cenzus legutolsó bástyája _ Rhodesia/Zimbabwe - kitűnően illusztrálja a két rendszer közötti különbséget

Ian Smith "telepes állama" a nemzetközi blokád mellett is virágzott, Mugabe népi demokráciája meg a csődbe ment állam iskolapéldája lenne...

pitcairn2 2016.12.31. 13:05:02

@HaFr:

ezt a sztorit szerintem már kontinentális szinten fogják futtatni, a demokratikus rendszer nagyon alapos megnyirbálása mellett

most kb. az easy money politikával csődbe viszik a "nemzetállamokat", utána majd jönnek a szupranacionális szervezetek a piaci reneszánsz ígéretével és gyakorlatával

kipróbált recept ez már, anno az USÁ-ból is így faragtak egységes birodalmat a polgárháború után

nevetőharmadik 2016.12.31. 13:23:00

@pitcairn2: Pedig lehetne ezt (fél)populistán: választható alapjövedelem. De aki a parlamenti/helyhatósági választások vagy aktuális népszavazások előtti két évben alapjövedelmet kapott, az nem vehet részt a voksoláson.

Vajon hányan dobnák oda a választójogukat az ingyenélés (na jó, alapvető biztonságos megélhetés) reményében?

Laikus Érdeklődő 2016.12.31. 13:58:48

@nevetőharmadik: Eddig ez a legjobb felvetés amit az alapjövedelemmel kapcsolatban olvastam. Sikerült ötvöznöd a populizmust az elitizmussal.
Választójog vagy alapjövedelem. Mindenki szabadon eldöntheti, hogy dolgozik és ezért beleszólhat a közügyekbe, vagy ingyenél és befogja a száját.

@HaFr: Mi lesz a Mi Hazánkkal ha megvan az 1000. bejegyzés?

pitcairn2 2016.12.31. 14:19:52

@nevetőharmadik: @Laikus Érdeklődő:

komoly kétségeim vannak a szisztéma fenntarthatóságával kapcsolatban

pl. mondjuk a lakosság 20%-a belemegy ebben a játékba, ezen a ponton azonban pontosan azok lesznek felülreprezentálva, akik nem érdekeltek az osztogatásban és gyorsan véget vetnek ennek a rendszernek

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.31. 14:24:43

@Laikus Érdeklődő: egy csapásra felvirágzik, ez egy bűvös, holisztikus pillanat lesz!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.31. 14:25:50

Boldog Új Évet minden kedves kommentelőmnek, akik -- mindannyian természetesen -- emelték a blog fényét!

Laikus Érdeklődő 2016.12.31. 14:29:19

@pitcairn2: De az eltartók nagyon is érdekeltek az osztogatásban, hiszen - ha tényleg ők az okosak - akkor nem akarhatják, hogy az önmaguk eltartására képtelenek fellázadjanak.
Cirkuszt és kenyeret a népnek úgy, hogy az okosak és a szorgalmasak még abba is beleszólhatnak, hogy milyen műsor legyen a cirkuszban.

nevetőharmadik 2016.12.31. 15:23:05

@pitcairn2: Viszont az attól való félelem, hogy az osztogatásban (fosztogatásban) érdekeltek legyenek felülreprezentálva, esetleg elgondolkodtatja őket a rendszer fenntartásának előnyeiről is.

Persze amit mondtam, az nyilvánvalóan csak egy ideológiai indíttatású alapvetés, és egyrészt elengedhetetlen a rendszer részletekbe menő átgondolása és megtervezése, másrészt nem merném állítani, hogy ezen megtervezés-átgondolás után nem lesz elvetendő az ötlet, ha a fenntarthatósága még az után is kétséges.

Jakab.gipsz 2016.12.31. 16:37:35

@HaFr: Igen, nagyvonalú: az vagyok, ( megtehetem mert az idő is nekem dolgozik, még akkor is ha kissé lustika vagyok).
@tamas11: Neked egy szavadba sem kerül, tudni fogod.
Számodra az ó vagy az új év egyre megy, maradhatsz aki vagy.(azt gondolom jó ember vagy legfeljebb figyelmetlen)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.31. 16:43:58

@Jakab.gipsz: nemcsak nagyvonalú, vátesz is vagy, így könnyű

zipe moha 2016.12.31. 17:18:39

@nevetőharmadik: @pitcairn2: ..merő képmutatásnak tartom az ilyentén érveléseket a cenzus fetisizálását, az ingyenélők sugalmazott , terelő beazonosítását az underclassban...ismerve a magyar !!!viszonyokat...persze, ha 1 évnél fiatalabb újszülöttek vagytok az más...

az underclassnak nincs / alig van módja lehúzni az állami költségvetést..az eu támogatásokat..érdemes lenne számszerűsíteni is...
az ingyenélő/ ingyen élni akaró magyarországona felső egyharmad...az állami / közösségi emlőket markolászó...a piacról a kapiatalizmusról ect ódákat szavakban zengő...de rettegő, nehogy a melegedőiből kipenderítse valaki a piacra..az önnáló, felelősséget vállalni, többlet értéket előállítani képes tevékenységektől...

ilyenkor cenzust emlegitni nekem arról beszél, hogy ez a réteg teljesen ki akarja szipolyozni az államot..és nem tűr meg konkurenciát, pláne ha azok rászorultak...ez a mentalítás az örökké hiányban élő paraszti önzés -szerzés vágy, természetesen másokét másoktól , ingyen ha lehet, de legalább is nagyon olcsón...ami fönn az lenn...csoda, hgogy ilyen jól el van a rendszer ami pont erre a magyarországon hagyományosan és általánosan jelenlevő attitűdre alapoz

Nem orbán a hibás..csak felismer és kihasználja..ilyenek vagytok, ilyenek vagyunk...ezen változtatni...kellene két generáció aki nem találkozik velünk nem ismer, akiket nem tudunk eltorzítani...máshol nevelkedik..mi kihalunk, csak aztán lehet valami ..ami van az tűzre való

BUÉK, persze..:)

barankai 2016.12.31. 18:08:25

A jo populizmus olyan mint a jo kadarizmus volt. Nem vezet sehova csak a masnapos ebredesbe. Egy evszazada errol szol Mo. tortenelme: deliriumos ebredesek sorozata helybenjarasban.

Khonsu 2016.12.31. 21:21:59

@barankai:

Az igazság az, hogy Magyarországon jellemzően minden belső kezdeményezés elbukott, az összes komolyabb változás valamilyen formában külföldről jött. Szerintem most is így lesz, de azért fel a fejjel, nem lesz mindegy, hogy miből tudunk építkezni, amikor ez bekövetkezik.

BUÉK! :)

Jakab.gipsz 2016.12.31. 21:45:34

@barankai: Majd holnap válaszolok, tévedsz!

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.31. 21:56:21

@HaFr:

BÚÉK neked is és a többieknek is.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.31. 22:08:42

@zipe moha:

"ilyenek vagytok, ilyenek vagyunk...ezen változtatni...kellene két generáció aki nem találkozik velünk nem ismer, akiket nem tudunk eltorzítani...máshol nevelkedik..mi kihalunk, csak aztán lehet valami ..ami van az tűzre való"

Kb. egy évvel ezelőtt autót akartam venni, így eljutottam egy városszéli (használt)autókereskedéshez. Egy középkorú hölgy volt a tulaj; mutogatja az egyik gépet, aztán hirtelen nekem szegezi a kérdést, hogy milyen akcentusom van. Mondom, hogy magyar. Erre elkezd vigyorogni, hogy az ő szülei magyarok voltak meg hogy milyen szép hely Magyarország meg minden. Mire én: "Magyarország egy nagyon szép hely, csak egy probléma van vele: tele van magyarokkal". A nő láthatóan meghökkent, aztán elkezdett röhögni.

nevetőharmadik 2016.12.31. 22:25:38

@zipe moha: Amennyiben azt állítottam volna, hogy egy cenzussal a világ összes problémáját meg lehetne oldani, lenne értelme a kritikádnak, így azonban ennyit tudok csak válaszolni...

BÚÉK!

pitcairn2 2017.01.01. 12:08:03

@zipe moha:

"az underclassnak nincs / alig van módja lehúzni az állami költségvetést..az eu támogatásokat..érdemes lenne számszerűsíteni is..."

mondott ilyet vki?

én mindössze csak annyit írtam fentebb, hogy őket lehet a legkönnyebben mindenféle őrültség mellett manipulálni

pl. a rhodesiai/zimbabwei példánál maradva

sokkal jobban élt az ottani underclass addig, amíg csak a leggazdagabb 5% rendelkezett választójoggal

és ezzel egy pillanatig nem állítom azt, hogy az ideális rendszer lett volna, mindössze csak arra hívom fel a figyelmet, hogy a következetes demokratizálás az ottani szegények számára komplett katasztrófa volt

persze a zanu pf vezetősége gennyesre lopta magát menet közben, de ez sovány vigasz a nyomorban élő tömegeknek...

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2017.01.02. 02:07:24

"A pénz egy társadalom erényének a barométere. Amikor azt látják,hogy a kereskedelem nem megegyezés, hanem kényszer alapján működik; amikor azt látják, hogy a termelés érdekében olyan emberek engedélye szükséges, akik nem termelnek semmit; amikor azt látják, hogy a pénz azokhoz folyik, akik nem árukkal, hanem kegyekkel kereskednek, amikor azt látják, hogy az emberek korrupcióval és protekcióval gazdagabbak, mint munkával, és a törvényeik már nem önöket védik ellenük, hanem azokat védik önök ellen; amikor azt látják, hogy a korrupciót megjutalmazzák, és a tisztesség önmagunk feláldozása lesz, akkor tudhatják, hogy társadalmunknak vége."

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.01.03. 13:50:53

@leponex: mé hagyjuk, barátom? Ott a gyümölcs Fffelcsúúttól a dögvészes állapotban lévő magyar eü rendszerig, ne légy szende, vond le a konzekvenciákat, telik még a negédességedből, ha akarod

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.01.03. 14:12:30

@leponex a mélyben hallgató világ: ugye? na pont ilyen, persze nagyban, amikor Orbán él a hatalmával -- remélem, ízlik .. a különbség, hogy az ő ellenfelei nem olyan magától értetődően aljasak, mint te

tamas11 2017.01.20. 08:22:43

@HaFr:
csak nem kitiltottad ezt az egy csepp nyálából azonosítható kártevőt?
Hogyan fogja majd a hamut fejére szórni látványosan, amidőn nyilvánvalaóvá lesznek az általa tucatszor megénekelt centrális erőtér átkos következmáényei, a felszámolásásval járó harcok kártételei?

2017.01.20. 15:50:45

@tamas11:
csak szép sorba, ne kapkodjunk!
előbb még a népek csatája következik Soros szervezett(len) és tudatos(lan) liberális, globalista, nemzetromboló erőivel szemben.
majd ha azután még marad valami, akkor talán :D

tamas11 2017.01.21. 06:42:23

@Bánegressy:
persze, persze, először zuckerberg vigye a p-csába a globalizáló fészbukját, és akkor végre eljő a nyírségi zolikák ideje.
Akkor majd minden bokorban terem önérvényesítési stratégia!
Hazárdnak lendülettelen légy híve óhh magyar

na de most komolyan..
nem lesz ebből baj, ha először a világot kell rendberaknunk?
Csökkentsük a világ rezsijét!
Majd magunk alá véleményezünk, mint a hóember enyhüléskor.

tamas11 2017.01.30. 10:18:17

@unionista᠋:
Sokszor leszögezed, hogy nem vagy elvakult.
De most, hogy a kiskereskedelmet szóba hozod, és a multikat oly sokszor megénekelted, (mint fenyegetést a kicsikre, az esélyykeresőkre), árulkodó körülményre hívnám fel a figyelmedet.
Magyarországon a könnyűipari termékek kis- (és nagy) kereskedelmében észre illenék venni a huszonöt éves trendet, a kinai áruk térnyeréést, amihez sajátos kereskedelmi technika, európai viszonyok közt ismeretlen demiurgosz-hálózat is társul( t).
Ma már egy-egy kisebb város, nagyobb falu is elképzelhetetlen kínai "ázsiai" áruházacska nélkül. A változás csak annyi, hogy ezek azüzletek egyre nagyobbak, és árukészletük is elért egy kritikus mennyiséget: teljes körű az adott termékcsoportban, és elérte sőt meghódította a prolifogyasztást.
A plázákat fújolva nem szabadna figyelmen hagyni, hogy egy másik igen széles vásárlói szegmensben eluralkodott kúszó stratégiával a kínai, kvázi privát kereskedelem, ahol a multinacionalitás helyén munkaszellem ( stílus gyanánt), a gyártás -gyártatás saját körben tartása, és a kiegyensúlyozott, lassú tőkefelhalmozás volt jellemző, miközben hálózatot építettek. Ez olyasmi, amire hazai viszonyok közt vágyakozol, - épp ezért sem fog létrejönni. Se létszám, se tőke, se alázat, se szervezttség, csekély feladattűrés, azért mert szemét elit, aki adja a feladatot....

Ha azt kérjük számon, miért nem vette fel a "magyar " kereskedelem a kesztyűt, látszanak a gátló körülmények: pont azok, amelyek erényekként mutatkoznak a kínai oldalon: alázat, kitartás, kritikátlanságnak tűnő, "hallgatag" hozzáálás a riválisokhoz, az understatementből az UNDER. a kicsi, a fillér megbecsülése, és így tovább.
Hogy mindez mit jelent a hazai kiskereskedelemere, az most fog látszani, amikor a maradék, pályát váltó tömegek szembetalálják magukat ezzel a riválissal.
süti beállítások módosítása