1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.12.18. 11:13 HaFr

Miért ilyen gyenge a Fidesz?

A párt ereje egyre inkább a politikai verseny korlátozásából származik, amit ők a demokrácia erősödéseként méltatnak, de hát ilyen erővel persze a SZK(b)P és a Szovjetúnió tandemében jött létre eddig a legerősebb demokrácia (érdeklődésünket most arra az időszakra szűkítve, amikor nagyjából mindenkinek választójoga volt). A Fidesz a folyamatos, erősödő versenyszűkítés ellenére csak az összes szavazó plusz-mínusz 25%-ának bírja a rokonszenvét, miközben a pártot nem választók aránya az 50%--ot nyaldossa, ami a legjobb akarattal sem nevezhető az Orbán-kreatúra iránti osztatlan elismerésnek. A Fidesz valóban azon az úton van, hogy a hatalma fenntartását kizárólag egy átfogó demokrácia-ellenes hadműveletnek köszönhesse: a pártrendszeren belüli ellenfelei megvásárlásának vagy hitelességük aláásásának, az állami fékek és egyensúlyok felszámolásának, az ezen kívüli civilek, disszenterek, ellenvélemények nyilvánosságból való kiszorításának (azaz a nyilvánosság intézményei feletti uralomnak), továbbá a tágabb populáció szemérmetlen manipulálásának és az erőforrásaitól való megfosztásának. Mármost aki tud, az érveljen a jelenségek ilyen olvasata ellen, kíváncsi vagyok (egy bizonyos színvonal felett). De aki nem tud, az árulja el, miféle perverz felfogása ez a demokráciának, és mitől járulna ez hozzá a közjóhoz?

Hangsúlyozom, a pőre demokráciáról van szó, még csak nem is a liberális demokráciáról. A demokrácia minimuma, hogy a társadalomnak hatalma van az állam mint saját eszköze felett. Kérdezem a rajongókat, hol ez a hatalom? Miben áll, hogyan vethető latba, mik az eszközei? Miben különbözik ez a népnek egy egypárti rendszerben "élvezett" hatalmától? (Amire persze nem az a válasz, hogy "vinnyogtok, bolsik?", mert akinek egy csöpp esze van, és sikerrel eljutott az általános iskola nyolcadik osztályáig, már tudhatja, hogy bárkiből bolsi lehet egy (kvázi) náci rendszerben, ahogy bárkiből náci egy bolsi rendszerben, mate.)

A Fidesz gyengesége a szűkebben vett demokrácia üzemeltetésére nyilvánvalóan a jó kormányzásra való akarat hiányából, az erkölcsi züllöttségből és a liberális demokrácia általános válságából fakad, amennyiben nem jelent vonzerőt az ilyen parazita rendszerekkel szemben. Az Orbán-rezsim az etnicista demagógia és a (politikai) versenykorlátozás dinamikájában mozog: amikor az első témakészlete már éppen kimerülne, és megindulna a támogatottság eróziója, akkor nemcsak az ellenségképeken erősítenek egyet, de erősödik a jogfosztás és a versenykorlátozás is, amellyel egy-két évig megint stabilizálható a szavazóbázis. Csakhogy e logika akkor működhetne vég nélkül, ha az etnicista demagógia témái és ellenségképei vég nélkül radikalizálhatók lennének, miközben a jogfosztás még eladható a demokrácia erősítéseként. Egyik sincs így, ezért a kettős logika is felbomlóban van.

A Fidesz helyzete instabillá vált, a pályaíve a végéhez közeledik, mert kifogyott a tartaléka e logikának, és az ország erősödő forráshiánya miatt a logika nem stabilizálható rajta kívüli eszközökkel (jóléti intézkedésekkel) sem: Magyarország leszakadt a regionális növekedésben, miközben a hosszú távú versenyképessége is erodálódik, magyarán már egy ideje zsákutcában halad. (Széljobbos gúny szerint "már hat éve ebben halad" és "minden évben háromszor megbukik": a vicc az, hogy tényleg. Csakhogy a fenti logika eddig működött, ami kelthette azt a látszatot a rajongókban, hogy a rezsim majd ki csattan az egészségtől.)

A versenyképesség hiánya azt jelenti, hogy még a Kínából vagy akárhonnan -- az Orbánék álmai szerint bekövetkező globális kereskedelmi háború hozományaként -- majd idetelepülő amerikai és európai tőke, a 9%-os adókulccsal itt termő vállalatok stb. sem számíthatnak értékes magyar munkaerőre: a legtöbb, ami elérhető ebben a forgatókönyvben, az a foglalkoztatottság középtávú javulása, az egy főre jutó értékteremtés (GDP) növekedése azonban nem lesz elég a versenyképes gazdaságoktól való lemaradás csökkentésére, tehát az ország elszegényedése folytatódik. De még ez a forgatókönyv sem fog bejönni, mert a Negyedik Ipari Forradalom (alias robotizáció) nem teszi szükségessé az alacsony hozzáadott értékű munkák idehurcolását. A termelés helyének megválasztásában a döntő szempont a következő időszakban -- az esetleges protekcionista fordulat ellenére is -- részint a felvevőpiac közelsége, részint a magasan fejlett technológiákat kiszolgáló magas színvonalú (tervező, mérnöki, menedzsment) munkaerő lesz. És ez egyáltalán nem kedvez az oktatási, egészségügyi és jogrendszerét tönkretenni engedő magyar társadalomnak, amely ennek következében nem lesz egyrészt rászorítva, másrészt ösztönözve a megújulásra -- a piacról kieső munkaerejének regenerálására -- sem. Ellenkezőleg, azt várhatjuk, hogy némi adóparadicsomi költségvetési bevételtöbblettel a közmunka finanszírozása erősödik csak, miközben csökkenni fog a produktív piaci munkaerőlétszám.

A Fidesz most gyenge, de nála is gyengébb a társadalom, amely képtelen egyelőre az ellenállásra, és a Fidesznek semmilyen más néven nevezhető stratégiája nincs is, minthogy a társadalom mindig gyengébb maradjon a pártokráciával szemben, bármilyen gyenge legyen ez utóbbi. A róka fogta csuka helyzetében Magyarország romlása feltartóztathatatlan a ma belátható pályán, illetve a kitörés erről csak egy előre nem látható ponton következhet be, amelynek gyors sűrűsödése és összeállása elsöpri a rezsimet. Amint az sem látható, hogy szerepelhet-e Orbánék horizontján egy hagyományos eszközökkel vívott európai háború is, amely természetesen egy időre kivezetne a most vázolt logikából --  ám ezt csak az országnak még nagyobb kárára. Orbánéktól jót tehát ne reméljetek, nem azt a politikai logikát képviselik, amely bármikor jóra fordulhat.

146 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr4112055165

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fidesz már nincs. Felfalta önmagát. 2016.12.19. 19:07:22

  Ha egy párt teljesen átalakítja a céljait és többszörösen nevet is vált, az már nem lehet ugyan az, mint régen. Ahogyan MSZMP-nek, éppen úgy Fidesznek, ma már csak az utódpártja létezik. A Fidesz felfalta egykori önmagát is, és nem csak más rivál...

Trackback: Fidesz már nincs. Felfalta önmagát. 2016.12.19. 19:01:13

  Ha egy párt teljesen átalakítja a céljait és többszörösen nevet is vált, az már nem lehet ugyan az, mint régen. Ahogyan MSZMP-nek, éppen úgy Fidesznek, ma már csak az utódpártja létezik. A Fidesz felfalta egykori önmagát is, és nem csak más rivál...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.12.19. 13:04:53

@leponex:
liberáliséknél bajnai volt a jelölt. andorral még éppen megakadályozhatták volna a kétharmadot. feltéve, hogy nyitnak a jobbközép értelmiség felé. béndek péter most "demokratikus erők" tanácsadója lenne. mint jobbról kiebrudalt neokonzervatív. és persze schiffer mellé néhány embert be kellett volna tenni vidékről. azért, hogy a kevéssé radikális jobbikosokat meggyőzzék. de a libsik eldöntötték, hogy bajnai lesz a miniszterelnök jelölt és kész. összefogott a kendermagossal és a tűzoltóval. és létrejött az együtt. csakhogy gyurcsány is koalícióra lépett saját magával. meseházy attila úgy képzelte, hogy ledob néhány kilót és ő lesz a magyar d'artagnan. csak nem tudta eldönteni, hogy merre fésülködjön. így aztán a teddy kertjében még jobban összevesztek.

2016.12.19. 13:19:43

@stoic79:
a gazdaságot illetően nagyon el vagytok tévedve. nem az a kérdés hogy lesz elég pénz. pénzt annyit nyom az állam, amennyit akar. a kérdés az, hogy válságban (kereskedelmi háborúban) lesz-e elég áru magyar kézben. mert a nyugat nem fogja megsegíteni a népet.

az oktatáshoz nem pénz kell, hanem áru. iskolaszámítógép hol van. kínában? akkor a kínai oktatás fejlődik. a magyar nem fejődik. mindegy, hogy milyen ideológiát nyom a kormány. nyomtatott áramköri lapot kellene hozzá nyomni. a kínaiak kommunista ideológiával csinálják, mert ott az jött be. és így fejlődnek. magyarországon a többség népnemzeti keresztény ideológiára szavaz. ezt támogatja a fidesz és ilyesmit akar az "újpogány" jobbik is. ennek van politikai többsége. az elkövetkező évtizedekben nem ortodox nacionalizmus lesz az államvallás. ez eldőlt. a nyugatos neoliberális/neokonzervatív ideológia a többségnek nem kell. azzal ugyanis gyarmatosítani lehet. csakhogy azzal magyarország a gyarmatosított státuszba kerül. ahogy sanyi a kútfúró haverom mondja: úgy a fasznak nem a jó oldalán állunk. legfeljebb csak a metéltfarkúak. nagyon leegyszerűsítve és végtelen primitív módon megfogalmazva ez a helyzet. vallásháború folyik. és most úgy tűnik, hogy áru kétféle módon lehet. szövetségi állami keretek között a németekkel. vagy úgy, hogy nacionalizálnak az oroszokkal. esetleg kínával vagy a törökökkel. ha a britek és az unió a brexittel lesznek elfoglalva és trumpot nem lövik le, akkor trianon 100-hoz közeledve erősen csökkenni fog az atlanti és transzatlanti befolyás. lehet összeomlásra játszani. ez azt jelentené, hogy 0,5 millió liberális rövid úton egy polgárháború keretében idegen megszállástól rettegve menekül el.

padisah 2016.12.19. 13:29:48

@stoic79: szerintem a magyar politikának van egy eredendő sodródása a magas újraelosztás felé, akármilyen színű papírba (nemzeti, vörös, zöld stb) is csomagolják

aminek az eredendő oka, hogy a választók egyre nagyobb hányada él állami kifezetésekből, és ezek rendre oda szavaznak, hogy az állami kifizetés tovább nőjön

ezzel szemben a befizetők viszont nem akarnak tudomást venni arról hogy a szolidaritás jelszavával lerabolják őket, és továbbra is érzelmi alapon szavaznak

tényleg pesszimista vagyok, nem tudom hogy lehet ebből kitörni

azt kellene milliókkal megértetni, hogy rossz nekik a magas újraelosztás

2016.12.19. 13:53:12

@neoteny:
a 0 vám nem racionális a termelő szempontjából. persze időlegesen azt is el lehet adni, hogy a vám legyen 0. de ahhoz liberális médiafölény kell.

1-export/import az, ami a termelői és a fogyasztói érdeket figyelembe veszi. ez is egyszerű. tehát a politika piacán eladható. ez a képlet mohó. ha budaörsi lerakat semmit se exportál, akkor minden árut el kellene venniük függetlenül az importtól. a vám 1-0/x=1. ez esetben persze senki sem hozna be árut mert mindent elvesznek tőle. ez egy racionális zárt gazdasági modell. a király azt mondja a népnek, hogy amíg nincs versenyképes áru (exportcikk) addig nincs luxus (importcikk). persze a király ahogyan az lenni szokott magával kivételt tesz.

a nyitott gazdasági racionalitás különbségi felezős eljárás. ha nincs export, akkor az importnak a felét veszi el. majd idegenforgalmi szolgáltatások és a vegyesvállalatokban történő bérmunka ellensúlyozzák a hazai ipar globális versenyképtelenségét.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2016.12.19. 13:57:39

@unionista᠋: "a gazdaságot illetően nagyon el vagytok tévedve. nem az a kérdés hogy lesz elég pénz. pénzt annyit nyom az állam, amennyit akar. a kérdés az, hogy válságban (kereskedelmi háborúban) lesz-e elég áru magyar kézben."

Ez féligazság, ugyanis a pénz - pontosabban szólva a profit - az, aminek segítségével eldönthető, hogy mely javakra és/vagy szolgáltatásokra hol és milyen formában van szükség. Ha még van is áru, akkor az állami pénznyomtatás csak túltermelési válságot okoz.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2016.12.19. 14:02:02

@padisah: "ezzel szemben a befizetők viszont nem akarnak tudomást venni arról hogy a szolidaritás jelszavával lerabolják őket, és továbbra is érzelmi alapon szavaznak

tényleg pesszimista vagyok, nem tudom hogy lehet ebből kitörni"

Én optimista vagyok, szerintem egyre több ember jön rá, hogy lerabolják. Ami miatt szerintem pesszimista vagy annak szerintem az az oka, hogy elhiszed, hogy ezt a pártpolitikán belül meg lehet oldani.

Ha ebből a koordináta-rendszerből kilépsz, akkor adódik a megoldás. Egyszerűen ott próbálod a törvényeket - és főleg az adózást - megkerülni, ahol lehet. Erre egyre több példa van, és a számuk csak egyre nőni fog (a teljesség igénye nélkül ilyen például a Car4you, az Airbnb, a bitcoin stb).

2016.12.19. 14:02:39

@padisah:
irmuska a kisnyugdíjas kap 10 ezer forint erzsébet utalványt. magyarázd el, hogy ez neki milyen rossz. dehogy rossz. vett belőle omlós karamellás akciós szaloncukrot. decemberben korábban hozzák a nyugdíjat a bevásárláshoz. és a két ünnep közére jól jön az utalvány. miért lenne ez rossz a nyugdíjasnak?

2.8 millió nyugdíjas. kaptak 10 ezer forint utalványt. 28 milliárd forint, ami az össztermék 1 ezreléke. ez inflációt gerjeszt. de ha beáramlik 28 milliárd forint kockázati tőke a grand oriens alapba és azt elköltik az is inflációt gerjeszt. csak legfeljebb irmusknál okosabb emberek költik a pénzt vagy olyanok, akinek több lehetőségük volt. de azzal az ország nem jár jól. csak elviszik a fiatal értelmiséget.

akik a kisnyugdíjastól sajnálják a 10 ezer forintos utalványt azok nem a legokosabbak. azok hülyék. bokros lajos. nem kaptok pénzt semmire. a liberálisok azt mondják, hogy az lesz a jó ha nem lesz 12. havi nyugdíj se. a karácsonyra valót spórolja meg irmuska az első 11 hónapban. és az lesz a jó. mert ideáramlik a tőke. de miért kellene korlátlanul ideáramlania.

2016.12.19. 14:24:45

@stoic79:
mészáros koma kapott egy rakás pénzt a hitelpiacon. de nem feltétlen dől be a szállodalánca. mert ő is megfizeti a szakembereket. értem, hogy ez lánynak vette a papa, aki focisulit vesz a fiúnak. az asszony kap egy szőlőskertet. ő egy horgásztanyát kisvasúttal. meg a sportújságot. és egyúttal a népszabit beszántották. ez a diktatúra. oké. és eddig mi volt a helyzet?

most mészáros koma látta meg, hogy melyik cégeknek van nagyobb devizaadóssága. mert ugye az üzleti titkokba egyesek mégis csak belelátnak. nem a delaware államban bejegyzett ügyvédi iroda offshore vállalata. nem gyugyóka bácsi a betenyészetben. hanem egy kültelki cigány gázszerelő, aki történetesen a miniszterelnök kertszomszédja.

ha nem látod, hogy A rendszer és B rendszer ugyanaz, akkor szemellenzőt hordasz. kétségtelen, hogy mészáros koma a lapkiadásban inkompetens. pecina úr se szépíró volt, vagy oknyomozó újságíró, hanem egy szélhámos bécsből. azt mondta, hogy fizeti a népszabi veszteségét. írjátok meg, hogy geci orbán. és majd az eladással még több pénzt kaszál. mert ez termeli a profitot.

tehát ha a piac értékítélete szent, akkor a népszabi újságírói voltak szarok, mert ők veszteséget termeltek. mészáros kikukázta őket. ez volt a helyes döntés. ezek szerint. mészáros koma lesz az, aki végre piaci alapokra helyezi a szabad sajtót.

azzal, hogy szinte bármennyi hitelpénzt lehet generálni (és amint látod lehet, az eximbank túl sok lakossági betétet nem gyűjtött, ahhoz hogy a pénzt kihelyezze) a a makrogazdaság egy hatalmi játszma. melyik kormány emberi szorítják ki a többieket. a mercedes nem daimler és benz kezében van, hanem ez a német-török fickó irányítja.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/07/Askdrz-Wallpaper.jpg
úgy, hogy ez a fickó átutalt neki néhány milliárd eurót.
m.cdn.blog.hu/ma/mandiner/image/1401/igen.jpg
ezek szélhámosok. nemcsak gyurcsány. hanem zetsche úr is. egyik kutya másik eb. és az erősebb közösül. ez a liberalizmusod a gyakorlatban. a "láthatatlan" kéz. a "láthatatlan" alkotmány, amit csak sólyom laci bácsi lát. mert ő kiszolgálta az mszmp-t, kék fürdőköpenyben megállapította, hogy a lakhatás nem alkotmányos alapjog. azért, mert így könnyebb volt kilakoltatni a szerencsétlenül járt devizahiteleseket. de a szegény kisbevándorlóknak mégis alkotmányos alapjoga magyarországon lakni. sólyom laci bácsi ezt is megállapította. és háztartási kekszet osztott a bevándorlóknak.
mandiner.hu/attachment/0127/126329_20150811solyom-laszlo1.jpg
egy ilyen csoda ember kell az ország élére.

2016.12.19. 14:52:19

@stoic79:
itt van a prezi. kaptak százcsillió dollár kockázati tőkét. egy vektorgrafikus alakzatot képes nagyítani-kicsinyíteni, eltolni, elforgatni a síkban. egy 2d engine elbaszott flash technológiára alapozva. de ezzel együtt jó iparosmunka. miért kaptak százcsillió dollárt.

értem, hogy nem azért, mert zsidók és homoszexuálisok. és a kockázati tőkések szeretik a melegeket. mert ha a cég esetleg nyereséget termel, akkor egy ponton nem kell veszekedniük az örökösökkel. hanem a 2000 oldalas szerződés 1280. oldalon a második bekezdésben római hármas b pontjában van egy utalás arra hogy. az ilyet így szokták megkötni a belize-i székhelyű ügyvédi iroda. ez a jogállam. ezek a srácok fele részben zsidók. de bízunk bennünk. ez a liberális szekta kábé olyan, mint jertek imádjuk jézust. jertek imádjuk a zsidókat. nem vagyok se szemita, se antiszemita. rendben van. szeressük a zsidókat is. de a prezi miért lenne jó átlagnak misinek mezőtúron. túl azon, hogy néhányan azt mondják, hogy ne túrjad a földet, hanem kúrjad seggbe matyit, mert kulturálisan az lesz a progresszió. a földet meg majd megveszi nem tudjuk kik. és ezt hívjátok úgy, hogy "liberalizmus".

félre értés ne essék. nem azt mondom, hogy ez a gonosz ereje. semmi problémám azzal, hogy valaki ilyen, vagy amolyan származású, irányultságú vagy vallású. esetleg figyelembe kellene venni a többségi magyarok érdekét. az átlagemberét. ha ez nem megy intellektuálisan, akkor legalább érzelmi alapon. ehhez kellene a hazaszeretet. csak ugye azt is ki kellene a népekből verni. azért, hogy szombatfalusi bácsi megalakítsa a világkormányt. csak még nem tudja hogyan kellene. de már kiírta az 5 millió dolláros pályázatot. annyit csak megér egy világkormány. ez majd megmenti a világot. ilyen nagyszerű emberekre van szüksége a földkerekségnek.

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.12.19. 15:32:33

50 % rendszerváltás óta nem szavaz.

Ilyen értelemben ezt a tényt, a Fidesz demokrácia gyöngítésének láttatni, erőltetett ostobaság, mintsem a realitás.

A sokat ismételt ballb bérrettegő panelek ismétlésén túl nincs semmi Hafr ?

- politikai verseny korlátozása
- erősödő versenyszűkítés
- átfogó demokrácia-ellenes hadművelet
- az állami fékek és egyensúlyok felszámolása
...

A valóság az, hogy az 50% szavazó polgár 50%-a untig elég agyőzelemhez.
Ja hogy a ballibek és ti is beszoptátok, és észrevetztétek demokratikus keretek között nem nyerhettek ?
Erről nem a rendszer tehet, mégha diktatúrának is nevezed az emberek teljes mértékben demokratikus döntését.

Korlátozd a választójogot ha nem tetszik a demokrácia Hafr !
Őszintébbnek tünne, mint a versenyszűkítés, meg korlátozás, meg felszámolás ... semmitmondó szakszavak.

padisah 2016.12.19. 15:40:49

@unionista᠋: nem a nyugdíjasnak rossz, hanem annak aki ezt fizeti, az adófizetőnek

padisah 2016.12.19. 15:44:17

@unionista᠋: ennek az a demokratikus módja, hogy az állam nem veri más farkával a csalánt, hanem max a sajátjával, tehát annyival csökkennek a közszféra fizetései, amennyivel nyugdíjat emelnek

vagy azt mondják, hogy karácsony van, mindenki keresse meg az anyukját, apukáját, nagyszülőket és adjon neki 10 ezer forintot a saját pénzéből, ha van hozzá kedve -> na ez persze ebben a társadalomban közfelháborodást okozna

padisah 2016.12.19. 15:45:03

@stoic79: erre nem lehet társadalmat alapozni sajnos

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.12.19. 15:48:03

@padisah:

Persze persze..
Bezzeg amikor Medgyessy adta a nyugdíjasoknak, és mégcsak nem is karácsonyra, hanem a "Fidesz lopta el tőletek" felirattal a zsebpénzt 18.000 Ft-ot, akkor azzal nem volt gond. Micsoda politikamentes közhasznú gondolat. Meg sajátzseb.

A különbség hogy most nem megy csődbe az ország, mint a szocik osztogatása és fosztogatása alatt ez megtörtént.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.19. 16:13:35

@leponex:

Az, hogy ott születtek, nem jó indok arra, hogy a drogos-bulis-buzis túlméretezett fővárosba vágyjanak vissza. Ahol magukba szívják a feltétlen zsidóbarátságot, és a judaisták kiszolgálóivá válnak. Még ti is rossz példát mutattok nekik azáltal, hogy Budaörsön költitek a jó magyar forintjaitokat, amit aztán az idegenek kiszivattyúznak a hazából: biztos, hogy ők is odajárnak vásárolni a kapitalista árufölényből. Ahelyett, hogy nemzettársaik életét javítanák azzal, hogy a magyar ipar termékeit vennék. Ha a magyar keresztény államvallás igazi hívei lennének, akkor nem árulnák el a hazájukat, ami a nemzetüket (a szaporodási közösséget, amibe tartoznak) jelenti.

Az ilyen judaista "szabadság" ellen hirdet hegemóniát a nép. Rend kell, nem "szabadság", ami a jó magyar gyerekekből kozmopolita idegenek kiszolgálóit csinál.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.19. 16:15:38

@unionista᠋:

"azt nem állítom, hogy ők győznek véglegesen."

"ebből legfeljebb egy maradhat."

abdul hackeem 2016.12.19. 16:22:10

@unionista᠋: "irmuska a kisnyugdíjas kap 10 ezer forint erzsébet utalványt"
"mészáros koma kapott egy rakás pénzt a hitelpiacon"

Ha mindenki csak kapni szeret, akkor hogyan, miből lesz mindez finanszírozva? Meregyébként 3% körül lesz az államháztartás HIÁNYA ismét.

"itt van a prezi. kaptak százcsillió dollár kockázati tőkét."
Azt nem kapni szokták, hanem befektetni a befektetők, akik esetleg nyernek rajta, vagy elvesztik. De az az övéké, neked, nekem SEMMI közünk hozzá ellenben a fent osztogatott lóvé az enyém is, mindenkié.

IP címmel leégett pecás 2016.12.19. 16:26:41

@Jakab.gipsz: "Itt van ez a HaFr, óbégat mint a fába szorult, váltsuk le az Orbán kormányt kikre? Simicska félékre akik az állami megrendelések és a kótyavetyén gazdagodtak meg, ezek csinálnak nekünk versenyképes munka helyet, na ne röhögtess. "

Aha. És Orbánék min gazdagodtak meg?

áltudományos memetikai pszichovírus 2016.12.19. 16:29:06

@padisah: Látod sokkal jobb azt mondani hogy ajándékba van a kormánytól, mint úgy odaadni hogy ezt járt volna nektek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.19. 16:29:49

@padisah:

"erre nem lehet társadalmat alapozni sajnos"

Ez az államhatalom propagandája, ti. hogy adófizetés nélkül nem létezhet civilizáció. Pedig pl. az USA-ban 1913 előtt nem volt szövetségi jövedelemadó, szövetségi forgalmi adó meg még ma sincs. Mégis sokkal nagyobb volt a gazdasági növekedés akkor, mint ma, amikor napi $10 milliárdot költ a szövetségi kormány.

Laptop7712 2016.12.19. 16:45:50

@neoteny:
Neoteny, a Jó magyar gyerek nagyívben tesz arra, hogy mi van a baromi nagy budapesten, amikor szépen megcsinálja magának a tutit. A baj az, hogy a mostani budaörsi, meg pesti befektetők azt hiszik, hogy 1992-ben vannak, és kezdenek rápacsálni.
Mivel a büdös bunkó parasztgyerek, meg aki képes valami előállítani nemzetközi szinten, az szóba sem áll velük, mert a csávók nemzetközi szinten nem versenyképes ajánlatokkal házalnak. Szánalmasan röhögnivaló néha, amit művelnek. Haver mondja, hogy felhívta a minap egy ilyen pesti bunkó, és a következőt tolta neki a telefonba: „Szóval azt hallottam, hogy te vagy az, aki ezt meg ezt műveli itt és itt.
Szóval az van, hogy befektetnénk itt a srácokkal és hogy úgy gondoltuk, hogy bla bala, bla. A haver finoman úri módon elmagyarázta neki, hogy köszöni szépen, de erre most éppen nincs szüksége. A csávónak állt feljebb, hogy hogy a tökömben gondolja ezt.
Eljött az az idő, hogy ki kellene lépni a jó kis megszokott körből, de kurvára nem megy. Egyszerűen lóvé nem kell, vagy kurvára nem férnek hozzá az árualapokhoz, ahogy azt megszokták. Szépen, kialakult az elmúlt 15 évben egy nagyon komoly pestmentes, budaörsfőggetlen reálgazdaság, mondhatni párhuzamos valóság, és a kettő között nincs átjárás. Ebből nagyon komoly dilemma lesz 2018-ra. A mostani pestieknek fingjuk nincs arról, hogy mi alapján szerveződik, és hogyan a játék. Hozzáférni meg végképp nem fognak az erőforrásokhoz. Tolod a dumát, de egyszerűen nincsenek racionális válaszaid arra, hogy hogyan működik a valóság.
itt van Gábor, aki ma azt mondta, hogy a fizetéseknek akkoráknak kell lennie, mint Deutschlandban. Aztat is mondta, hogy a merci simán kifizethetné ugyanazt a nettó bért, mint odahaza. Termelési oldalról nézve teljesen indokolható. Lehet azt mondani, hogy bassza meg a gábor, ez nonszensz, mert a közgazdaságtan, meg minden. A következő hír, meg Liszabon, ahol tüntetnek a nagyobb fizetésekért.
Neo, ennek a játéknak vége, nagyon szépen összeadódnak ezek a történetek, és egymást fogják erősíteni. Gábor egy kávét kér. Nézd meg az mno-t Kónya mesél, hogy fingjuk nem volt a privatizációról. Fel fogja tenni a vidéki paraszt a kérdést, meg a pesti panelos, aki meg akar fagyni a panelba, hogy mi a tökömért baszik rá mindenre, ez roppantul nincs rendben. Ebből nagyon komoly történetek fognak keletkezni.
Kanadából hívogatják a jó mezőgazdasági szakembereket, hogy tolják az ipart, mert arrafelé hiánycikk a tudás. Oszt nagyon nem akarnak a gyerekek már arrafelé menni.
Az internet meg szépen, gyönyörűen tele van a releváns infokkal.

Lehet itt magyarázni, hogy így a közgazdaságtan, meg úgy, közben azt olvassa Manyi a porfolion, hogy a magyar bankok keresik a legtöbb lóvét az ügyfeleken. Erre a honpolgár válasza az, hogy ott b….a me…. g az össz…..s lib……bü……és tovább. És behúzza gaborra az x-et.

Nemere16 2016.12.19. 16:49:20

@neoteny: Neked fogalmad sincs a piacgazdaságról. Ha a külföldi vállalatokat kiüldözöd magyar emberek veszítik el a munkahelyeiket. Messze a külföldi cégek fizetik a legtöbb adót Magyarországon. Azt sem veszed észre mennyi tőkét visz ki az országból a MOL vagy éppen az OTP.? Mi mindent eladhassunk külföldön de a külföldi ne adjon el nálunk semmit? Miért nem hoz létre a Fidesz mentori rendszert a magyar vállalkozóknak mint ahogy azt Írországban sikeresen tették? Miért nem a magyar vállalkozókat támogatjuk ahelyett, hogy a külföldieket kiüldöznénk? Nem azon kell megsértődni, hogy miért viszi a külföldi el a saját profitját - hiszen az az övé -, hanem vonzóbbá kell tenni az országot.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.19. 16:54:19

@unionista᠋:

"a 0 vám nem racionális a termelő szempontjából."

A termelő szempontjából az racionális, ha monopolhelyzetben van: csak tőle lehet megvásárolni a terméket/szolgáltatást, amit előállít, így akkora árat szabhat, amekkorát nem szégyell -- legalább is olyan termékek és szolgáltatások esetén, amiknél a kereslet nem rugalmas, ti. mindenki (vagy a túlnyomó többség) megvásárolja azokat. A személyszállítás nem ilyen, de azért nagyon megfelel a sárga taxisoknak a törvényesen biztosított oligopólium: a 280 Ft/km-nél még elegen beülnek a taxikba. Persze amikor volt árverseny az Uber által, akkor még többen vették igénybe a személyszállítást -- de ez nyilvánvalóan rossz volt a sárgataxis termelőknek, ezért kiharcolták, hogy az államhatalom "megvédje" őket. A fogyasztók meg csengessék ki a hatósági fix árat, vagy válasszanak más közlekedési módot. Amikor lehetőségük volt rá, az anarchiát választották: de rendet teremtett a személyszállítási piacon az államhatalom.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.19. 16:54:21

@Ballib cenzúrázók réme 18: öö, mondtam, bizonyos szint alatt nem szólnék hozzá, fuss neki még egyszer, de javaslom kezd a poszttal, ha nem megy az értés és alkalmazás, okold a magyar iskolarendszert

2016.12.19. 16:58:00

@neoteny:
hja, csak akkoriban nem volt teljesen szabad tőkepiac. nem volt másodperce alapú spekuláció. amerikában a többség kénytelen volt valós árutermelésből megélni. akkoriban szombatfalvi bácsi nagyon szegény volt. de szerencsére jött a világban a "liberalizmus". és olyan ügyesen cserélgette az értékpapírokat kapcsolatok és hitel nélkül (mert a zsidók nem játszanak össze), hogy ő az egyik leggazdagabb svédországban. és most azt forszírozza, hogy egy ostoba gaboni hölgy legyen a svéd kultuszminiszter. mert így lesznek a svédek is világpolgárok. és világkormány ötletére fizet 5 millió dollárt.

szombatfalvi bácsi valós értéket nem termelt. a pénzből csinált pénzt anélkül, hogy akár 1 korona valós érték jött volna létre a piacon. ez ugye ami ugye inflációt gerjeszt. akárki csinálja. magyarul szombatfalvi bácsi az inflációból gazdagodott meg. harcol a mélyszegénység ellen. de a leghülyébb is tudja a kocsmában, hogy azt szombatfalvi bácsi és társaik teremtik. a világban ezt az összefüggést a leghülyébb is átlátja. és a kapitalizmusban leginkább erre a lufira van alapozva. szombatfalvi bácsi azt mondja, hogy az államokat el kell törölni. 88 évesen csináljanak a fiatalok neki világkormányt 5 millió dollárért. monthy python jelenetsor. hanem a valóság.

Szalay Miklós 2016.12.19. 16:58:34

Nem, nem "a politikai verseny korlátozásából" ered az erejük, hanem abból, hogy a baloldal alapvetően magától ilyen béna. Jó, a Fidesz is megtette a magáét, de az kevés volna, ha lenne egy normális baloldal.

No és természetesen akit kicsit közelebbről érdekelne a politikai (és gazdasági) bal- és jobboldal mibenléte, az ezt nézze meg:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid073

(A legfelső sor a kép tetején, "Bal oldal - Jobb oldal". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.19. 17:03:35

@Laptop7712:

"a Jó magyar gyerek nagyívben tesz arra, hogy mi van a baromi nagy budapesten, amikor szépen megcsinálja magának a tutit. [...] A haver finoman úri módon elmagyarázta neki, hogy köszöni szépen, de erre most éppen nincs szüksége. [...] Szépen, kialakult az elmúlt 15 évben egy nagyon komoly pestmentes, budaörsfőggetlen reálgazdaság, mondhatni párhuzamos valóság"

Akkor gond egy szál se'; akkor minden rendben van a tejjel-mézzel folyóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.19. 17:09:20

@unionista᠋:

"akkoriban nem volt teljesen szabad tőkepiac"

Hogyne lett volna: akkor is lehetett szabadon venni/adni részvényeket meg kötvényeket; akkor is lehetett spekulálni mindenféle jószágok jövőbeli árára.

Ami nem volt, az a központi (jegy)bank: a Federal Reserve System (szintén) 1913-ban (december 23-án) lett létrehozva a szövetségi törvényhozás által.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.19. 17:19:50

@unionista᠋:

"ez ugye ami ugye inflációt gerjeszt."

Inflációt a pénzkibocsátás ("nyomtatás") gerjeszt: az egy egységnyi pénz vásárlóértéke csökken, ha több egység pénz kerül forgalomba.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.19. 17:21:14

@neoteny:

"pénz vásárlóértéke"

Helyesen: pénz vásárlóereje

sőőtnagyonis 2016.12.19. 17:24:07

@zenonküp: A medvék túl közelre kerülnének bakker. Ha szeretnél belőle húzz el oda , ne tétovázz.
Az eszed alapján odavaló vagy.

sőőtnagyonis 2016.12.19. 17:41:52

Elfogyott a púder meg a kencefice.
Lalának kipukkadt a köteles duma, elfogyott az ellenzéki újságíró, és kifogynak a polgároktól lopható vagyonok.
Hong Kongban és a Közel-Keleten lopják a magyarok jövőjét a szarházi zsiványok. A hazudozással már nincs meggyőzhető tömeg. az alattvalók csak baksisért somfordálnak, mint a roma önkormányzatnál elkenték a Flóri cirkuszát, hogy a brancsot egyben tartsák a következő választásig.
Nem elhanyagolható azok a koldusszegények tömege, akik a levelezésben "hisznek", mint Jézusban, aki csak szenvedést, és tűrést ígér. Tűrnek, mi mást tehetnek.

2016.12.19. 17:49:32

@neoteny:
a termelő szempontjából a legjobb a ∞, a fogyasztó szempontjából a 0 vám lenne. az egyik számára a teljesen zárt, a másik számára a teljesen nyílt gazdaság lenne a "jó". nincs abszolút jó, csak szubjektív érzetek vannak. ha mindkét érdeket figyelembe vesszük, akkor a pozitív valós (véges) számok halmazán kell találni racionális megoldást. egyezzünk meg abban, hogy az állam nem alkalmaz bonyolult algoritmikusokat, hanem a legegyszerűbb racionalitást alkalmazza. ez esetben vagy az export és az import különbségének, vagy a hányadosuknak megfelelően kellene vámolni.

vámpótlék mértéke:
1 - export/import = (import - export) / import

ez egy kemény álláspont. racionálisan még úgy lehet érvelni, hogy az állam az import és az export különbségének felét vonja el "jut és marad" is alapon. ez esetben a vámpótlék az importhoz mérten a fenti érték fele lesz. ez a nyugatos (nyitott) modell. a zárt (keleties) vámpótlék: 1 - export/import. ez azt jelenti, hogy vámmentesség alapfeltétele az, hogy egy adott relációban az export import hányad 1. export = import. közvetlen árucserét jelent. a debreceni paraszt az alapanyag egy részét eladja telavivi gyógyszergyárnak, ami ad érte generikus gyógyszert. kölcsönösen előnyös üzlet. persze az alapanyag másik részéből debreceni gyógyszergyár termel. a zsidók a sivatagban begyűjtik az alapanyagot. és építenek egy baszott gyógyszertárat. és eladják a világban. a parasztoknak kenőcsöt. mindenki jól jár úgy, hogy az államok a legegyszerűbb racionalitást alkalmazzák. ez úgy hangzik, mintha egy zsidó elmélet lenne. sanyi el is mondja, hogy komám, te nagyon gyanús vagy. a hitközséghez nincsen közöd?

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.12.19. 17:55:49

@Laptop7712: "A fasorban sincs a hazai kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) termelékenysége a Nyugat-Európában megszokott szinttől" mno.hu/gazdasag/nagyon-messze-vagyunk-nyugat-europatol-1377271

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.19. 18:11:17

@unionista᠋:

"ha mindkét érdeket figyelembe vesszük"

Szó sincs semmiféle "mindkét érdek" figyelembevételéről: az államhatalom által alkalmazott vámok csak a hazai termelők érdekeit veszik figyelembe. A fogyasztók érdekei egyáltalán nincsenek figyelembe véve az államhatalom által. Ld. pl. a sárgataxik "megvédését": a fogyasztók -- és még ráadásul az Uber-sofőr termelők -- érdekei teljes mértékben beáldozásra kerültek a sárgataxisok érdekeinek.

Laptop7712 2016.12.19. 18:40:49

@digipenna:
Olvasom a cikket. A baj az, hogy nagyon nincsen fogalma a statisztikus uraknak arról, hogy mit is jelent egy KKV. Az van, ha egy KKV termel munkavállalónként 63 M Ft bevételt, és a tulajnak marad évente havi 2 M Ft, amit el tud költeni, akkor számára a cége termelékenysége optimális. Nagyívben tesz arra, hogy mit makognak a statisztikusok, meg stb. Azt mondom, senkinek fingja nincs arról, hogy miben áll egy KKV „versenyképessége” Ezek a cégek közül nagyon sok nemzetközileg is versenyképes, csak ez nem látszik belpestről.
Amúgy meg pl. Németországban, mag Angliában nagyon szépen dumálni a versenyképességről, de szerintem fordítva ülünk a lovon. Nincs kidolgozva az, hogy mit is jelent egy KKV, annak mi a pillanatnyi célja a lokális térben.
Lófasz az, ami hazánkban KKV fejlesztés címén folyik, mivel egy mostani KKV-t ezzel nem tudsz motiválni. Most jött el a KKV rendszer hajnala, de alkonya is. Amit te is mondtál, a privatizált KKV-k vezetői most 70 körüliek, és fiaik- lányaik – tisztelet a kivételnek – 5 éven belül el fogják bukni a businesst. Ez sokaknak olyan, mintha visszajött volna a gyönyörű 90-es évek.
Mondhatni sem a politikusoknak, sem a liberális közgazdászoknak fingjuk nincs arról, hogy mit csinált, és hogyan egy sikeres KKV az elmúlt 26 évben. Arra is rá kellene jönni, a KKV-nél nem csak és kizárólag az árbevétel lényeg, addig, míg ezt nem fogják fel fent, nem lesz hazai KKV prosperitás, vagyis nem úgy, ahogy azt a politika tolja.
Más ez a játéktér, érzi ezt a politika, de nagyon nem tud vele mit kezdeni tudás hiányában.
Mostanában azon szoktam röhögni, amikor elemezgetik a nagy tudású emberek, hogy mitől függ egy KKV nemzetközi versenyképessége. Nagyon jól szórakozom hidd el.

2016.12.19. 18:49:21

@neoteny:
tegyük fel, hogy A rendelkezik egy üzlettel. annak a piaci értéke mondjuk 1,000 forint. B is rendelkezik 1,000 forinttal. megvehetné az egészet. de összebeszélnek, akkor inkább csak a felét vegye meg azért a pénzért. mert így az üzlet mindjárt 2,000 forintot ér a szabad piacon. ugyanis jön C és azt mondja neki A. nézd, itt ez a remek üzlet. a felét megvette B 1,000 forintért. a másik fele biztos neked is megér 999 forintot. és kifizet ugyanannyit. ezek után A fizet 500 forintot B számára. mert ugye csak az üzlet felét adta el. de így is marad 500 forint nyereség, amin osztoznak. de persze ilyen nincs. hiszen a népek a szabad piacon így nem beszélhetnek össze. átláthatatlan tulajdonviszonyokat a jogállam nem garantálhatja. persze ezek után 500 forint hiányozni fog a reálgazdaságból. hiszen valakit kisemmiztek. és azt majd az államok valamikor kinyomtatják. mert azt a népek kikényszerítik. a "szocialisták" ígérnek 1,000 forintot utalványt. és ők ellopnak belőle 500 forintot. ahogyan a "liberális" "befektetők". szerinted soros miért támogatja a baloldalt és a demokratákat hacsak azért nem, hogy pénzt nyomjanak. mert máskülönben hiányozni fog a pénz. miközben egy szűk csoportnál az halmozódik. ez a csalásnak csak egy formája a nagyon sokból. persze tudom, hogy te azt fogod mondani, hogy ha a piacon elhiszi, hogy az 2,000 sékelt ér, akkor legitim becsapni. mert magas erkölcsi érzékkel rendelkezel. de amikor az egész összeomlik, akkor a szélhámosokat megint csak az állam segíti ki. és félre értés ne essék ezeket (ez csak egy trükk) már régen nem csak zsidók csinálják. hanem különféle nemzetiségű szerencselovagok nehezen átlátható módon.

2016.12.19. 19:26:03

@neoteny:
nem lehetett másodperc alapon spekulálni. most lehet. világméretekben. átláthatatlanul a semmiből pénzt előteremteni anélkül, hogy valós érték létrejönne. és amikor nagyobb részben a pénzt teremti a pénzt, akkor a rendszer kezd bedőlni. pontosan úgy ahogyan a leghülyébbek az elején megmondták a kocsmában. mert ez annyira nyilvánvaló.

Tamáspatrik 2016.12.19. 20:41:36

1 szempont: Azért lehetnek gyengék, mert van pénz, kedvező gazdasági ciklusban van a kormány. (7 szűk év után ált. jön 7 bő esztendő, most úgy 2013-tól az utóbbi). Mivel 2013-tól beindultak és már tudtak valamit osztani az előző választás előtt (rezsiharc), most minden összejött nekik, dől a lé. Autóipar felfelé, uniós források up, turizmus up, egyéb ágazatok (startup, gyógyszeripar is) emelkedőben, ezért már tudnak igazán alamizsnát osztogatni. Van, akinek közmunkát, másnak családtámogatást, a harmadiknak egy kis adócsökkentést, az egyházak nagyon sokat kapnak (épp a mai napon is kaptak), az ő támogatásuk is megvan.

Mivel a társadalom többsége a felülről való szervezésre vágyik ÉS a sok évszázados reflexek alapján elfogadja azt is, hogy nekünk ennyi, a vezetőknek 1000x-es szorzó jár, ezért még az ideológiai programba is belemegy. No bevándorló, full templom, és teljes biztonság (amint a zembereknek, éppúgy az ideológiának a médiával épített falak révén).

Ez ellen egy dinamikus alternatíva lenne állítható, de nincs jelenleg olyan szerveződés, talán a Jobbikon kívül, amely ütőképes lenne egy ilyen erőddel szemben, mert amíg megvan a pénz és biztonság illúziója, addig a választópolgárok többsége nem fog rámozdulni másra.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.19. 20:48:51

@unionista᠋:

Inflációt a pénzkibocsátás ("nyomtatás") gerjeszt: az egy egységnyi pénz vásárlóértéke csökken, ha több egység pénz kerül forgalomba.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.19. 20:50:57

@neoteny:

"pénz vásárlóértéke"

Helyesen: pénz vásárlóereje

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.19. 20:51:36

@unionista᠋:

"ha mindkét érdeket figyelembe vesszük"

Szó sincs semmiféle "mindkét érdek" figyelembevételéről: az államhatalom által alkalmazott vámok csak a hazai termelők érdekeit veszik figyelembe. A fogyasztók érdekei egyáltalán nincsenek figyelembe véve az államhatalom által. Ld. pl. a sárgataxik "megvédését": a fogyasztók -- és még ráadásul az Uber-sofőr termelők -- érdekei teljes mértékben beáldozásra kerültek a sárgataxisok érdekeinek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.19. 21:12:46

@unionista᠋:

"egy üzlettel. annak a piaci értéke mondjuk 1,000 forint"

Bárminek annyi a piaci értéke, amennyit valaki hajlandó fizetni érte. Sanyi kijelentheti, hogy egy használt szekrénysor piaci értéke 50,000 Ft; de ha annyiért senki sem hajlandó megvenni tőle, akkor ez csak egy puszta állítás, bármiféle alap nélkül. Ha Sanyi eladja a használt szekrénysort 40,000 Ft-ért, akkor derül ki a piaci értéke -- de még akkor is csak a partikuláris vevő számára képviselt piaci értéke. A vevő nem mondhatja azt másnap, hogy Sanyi vegye vissza 40,000 Ft-ért a használt szekrénysort, mert annak annyi a piaci értéke: Sanyi számára nyilvánvalóan nem annyi a piaci értéke, hiszen ő hajlandó volt annyi pénz ellenében megválni a használt szekrénysortól, vagyis Sanyi számára az kevesebbet ér, mint 40 rugó.

Nincs olyan, hogy objektív, eladótól és vásárlótól független érték. Csak szubjektív érték létezik -- így hát a példád már az alapvetésében hibás.

zenonküp 2016.12.19. 21:56:41

@sőőtnagyonis:
Nem ertem azt, amit ir.
Lehet, azert mert nincs ertelme.
Fejtse ki bovebben!

2016.12.19. 22:07:20

@neoteny:
ez a zsidó erkölcs. mindent annyit ér, amenyit a piacon adnak érte. és az kizárt, hogy piacon megvezessék az embereket. ezt mondják a zsidók. ettől zsidók. ez a vallásuk. nem azt állítom, hogy feltétlen rosszak, vagy gonoszak. hanem azt, hogy határoljuk le területében, hogy a zsidó erkölcs érvényes. és ha a zsidók átbasszák, akkor átbaszták ne problémázzon. róna péter azt mondja, hogy a devizahitel hibás termék. a zsidó erkölcs szerint egy tökéletes pénzügyi termék. nemzeti keresztény erkölcs szerint a bankok a nagy semmivel keresik a pénzt. a zsidó erkölcs ezt megengedi.

nemzeti keresztény erkölcs szerint lehet kérni kamatot. például a privát kölcsön ügyletben, vagy szövetkezetben tagi kölcsön esetén. de a kereskedelmi bank a semmiből teremti a pénzt. a bankár nem a saját megtakarítását adja kölcsön, hanem a másénak a tízszeresét. vagy akárhányszorosát. mert egy népcsoport azt mondta, hogy ez az erkölcs. de a többi nem ezt mondja. nem azt állítom, hogy a zsidók a rosszak. ők a gonoszak. hanem úgy tűnik, hogy a népek nem pontosan ugyanazt gondolják a világról. és jogukban áll nem ugyanazt gondolni.

Khonsu 2016.12.19. 22:20:59

@Tamáspatrik:

"mert amíg megvan a pénz és biztonság illúziója"

Ha elszáll, akkor meg kártyavárként omlik az egész. A pénz forrásaira nincs közvetlen befolyásuk, minden más pedig csak illúzió (propaganda/néphülyítés).

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.19. 22:30:48

@unionista᠋:

"ez a zsidó erkölcs. mindent annyit ér, amenyit a piacon adnak érte."

Meg a német erkölcs, meg a francia erkölcs, meg a skót erkölcs meg a világ összes népének erkölcse. Azt csak a marxisták meg más szocialisták hiszik, hogy egy terméknek/szolgáltatásnak van objektív értéke, ami az előállításához szükséges munkaidővel egyenlő.

Még az iszlám bankok is kijátsszák a kamatszedésre vonatkozó tilalmat.

"a bankár nem a saját megtakarítását adja kölcsön, hanem a másénak a tízszeresét. vagy akárhányszorosát."

Mert az államhatalom engedélyezi ezt a bankok számára: mert törvényekkel támogatja a részleges tartalékolási rendszert, és létrehozza a központi (jegy)bankot, amelyik pénzt nyomtat orrba-szájba, hogy a (nagy)bankokról ne derüljön ki, hogy több a tartozásuk, mint a követelésük (hogy a permanens tönkremenetel állapotában vannak).

John Law, aki "feltalálta" az értéktelen (fedezet nélküli) papírpénzzel történő finanszírozást nem zsidó volt.

2016.12.19. 22:44:29

@Khonsu:
dehogy nincs. a rendszert azt tartja kézben aki a pénzt bocsátja ki. kinyomtak 28 milliárd forint erzsébet utalványt. megtehették? igen. az eximbank hány forint betétet gyűjtött. semennyit. kapott valamennyi bankközi átutalást. és annak a többszöröséig hitelezhet. mert így működik a világ. eddig is így működött. csak most mészáros koma látványosan inkompetens szereplője a piacnak. de majd megfizeti a szakértőket. ő egy befektető. üzletember. vásárol: szállodát, médiát, földet, futballklubot. majd megtérül. ha nem, akkor adunk még hitelt. ha akkor sem, akkor konszolidálunk. és amíg ezt meg lehet tenni addig a rendszer nem fog összeomlani. és a játszma egyetlen hatalmi szereplőjének sem érdeke, hogy ezen változtasson. amíg a nép nem szervezi meg gazdaságot a finánctőkésektől addig ki fogják fosztani. lelőtték a nagykövetet, valaki belehajtott a tömegbe. mennyit ér a piacon? akinek nagyobb magánhadserege van az nyer. azért ment kamionnal. ez lett az erkölcs. ennek a brutális következményei láthatóak. de nem lesz egy ponton összeomlás. hanem hosszú évekig vagy akár évtizedig is eltart, amíg a globális keveredésen alapuló kultúrát felszámolják a népek.

2016.12.19. 22:59:56

@neoteny:
ez nem származás, hanem vallás kérdése. ha az üzlet hétfőn ért 1000 sékelt (mert erre volt vevő), de kedden az üzlet tulajdonosa összebeszél egy másikkal, hogy az 1000 sékelért csak a felét vegye meg azért, hogy úgy tegyenek mintha az többet érne, akkor az megengedett. mert így működik a piac. és akár másodperc alapon is lehet spekulálni arra, hogy mennyit is az üzlet. de úgy is lehet nyerni, hogy összebeszélnek és eladják 2000 sékelért, majd azt mondják, hogy fogadjunk, hogy csak 1000 sékelt ér. mert van aki azt gondolja, hogy többet. ezt a zsidó erkölcs megengedi. ami egyébként rendben van. mert miért ne engedhetné meg.

de az átlag magyar azt mondja, hogy ez így nincs jól. mivel ezek az emberek nem hoznak létre valós értéket. a pénz teremti a pénzt anélkül, hogy bármiféle valós érték létrejönne. ha valaki ad 1000 sékelt az üzlet feléért, akkor a másik fele ér 1000 sékelt. dehogy ér. csak megvezetik a másikat. és ha beugrik még egy, akkor jól rávernek. á, nem az annyit. és azon is lehet nyerni. a másik azon veszít. de utána lehet mondani, hogy mégis csak többet ér. csak nem kell a papírokat ártírni a számokat, mert számítógép átírja. és az algoritmusok paraméterei döntik el, hogy mennyi pénzt generáljanak. így működik a szabad piac. bármi megtehető.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.19. 23:00:58

@unionista᠋:

"a rendszert azt tartja kézben aki a pénzt bocsátja ki. [...] a játszma egyetlen hatalmi szereplőjének sem érdeke, hogy ezen változtasson."

Így igaz.

"amíg a nép nem szervezi meg gazdaságot a finánctőkésektől addig ki fogják fosztani."

Csak épp' a pénzt a központi (jegy)bank bocsátja ki: Mo-n jelenleg Matolcsy és a klikkje. Az a Matolcsy, akinek kinevezőjét "a nép" ruházta fel a főhatalommal.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.19. 23:18:07

@unionista᠋:

"ha az üzlet hétfőn ért 1000 sékelt (mert erre volt vevő)"

Akkor az a vevő már megvette az üzletet 1000 sékelért: _így_ derül ki, hogy az üzlet 1000 sékelt ér.

"ha valaki ad 1000 sékelt az üzlet feléért, akkor a másik fele ér 1000 sékelt. dehogy ér."

Így igaz; csak akkor ér 1000 sékelt a másik fele, ha akad vevő, aki hajlandó kifizetni az 1000 sékelt a másik félért. A tulajdonos mondhat bármit, hogy mennyit ér az üzlet fele: csak akkor ér bármennyit is, amikor valaki hajlandó fizetni érte -- és pontosan annyit ér, amennyit a vevő hajlandó érte fizetni.

Ha a gyügyei paraszt eladja a 10 mázsás meggytermésének felét 100 Ft-os kilónkénti áron (vagyis 50 rugóért), az nem jelenti azt, hogy a meggytermésének másik fele is 50 rugót ér: annyit ér, amennyit egy (vagy több) vevő hajlandó fizetni érte. Ha a gyügyei paraszt képtelen vevőt találni a meggytermése másik felére, akkor az nulla forintot ér. És magyarázhatja a reménybeli vevőknek, hogy a termése felét eladta 50 rugóért: az nem kötelez senkit arra, hogy ők is 100 Ft-ot fizessenek kilónként a másik félért (vagy annak bármekkora részéért).

HabonyArpad 2016.12.19. 23:25:12

Szegeny fidesz. Az ujabb Berlini terrortamadas utan nyilvan sokat fog gyengulni a fidesz, mert az emberek a szegeny arab bevandorlok melle allnak Orban Viktorral szemben. Ez tok logikus.

2016.12.19. 23:54:34

@neoteny:
de nem az államot kell megszüntetni, hanem attól függetlenül kellene városokat vagy városhálózatot szervezni. a függetlenség nem azt jelenti, hogy nincs kapcsolat. hanem azt, hogy nincs függés. egy város vagy vidék nem függ se a globális tőkepiactól, se az államtól, hanem viszonylag szabad. azért viszonylag, mert ez esetben a piaca nagy valószínűséggel védett.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.19. 23:59:24

@unionista᠋:

"de nem az államot kell megszüntetni"

"a rendszert azt tartja kézben aki a pénzt bocsátja ki. [...] a játszma egyetlen hatalmi szereplőjének sem érdeke, hogy ezen változtasson."

Khonsu 2016.12.20. 00:01:08

@HabonyArpad:

Hát, ha a Fidesz már ott tart, hogy ebből remélnek népszerűséget, akkor tényleg nagy a baj...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.12.20. 00:03:29

@Khonsu: há' pont ebből remélnek, benne van a cikkben

2016.12.20. 00:08:34

@neoteny:
ezt értem, csakhogy a magyarok jelentős része a ricardo féle munkaérték elméletben "hisz" és nem határhasznosságban. tisztességes munkából tisztes módon akar megélni. és erre adjon lehetőséget neki a hatalom. ez az elvárás.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.20. 00:19:03

@unionista᠋:

"a magyarok jelentős része a ricardo féle munkaérték elméletben "hisz""

Hihetnek abban is, hogy Magyarország a földgolyó szívcsakrája, meg az Istenanya országa. Ezzel a hitükkel meg 500 forinttal vehetnek egy kávét.

"tisztességes munkából tisztes módon akar megélni. és erre adjon lehetőséget neki a hatalom. ez az elvárás."

Ezzel szemben Mészáros Lőrinc meg Andy Vajna kapják a lehetőségeket attól a kormányzattól, amelyet "a nép" a főhatalomba helyezett. Így járnak azok akik azt hiszik, hogy a lehetőségeik forrása a hatalom.

Khonsu 2016.12.20. 00:22:54

@unionista᠋:

Amit a FED vagy az EKB büntetlenül megtehet, azzal az MNB simán csődbe vinné az országot. Egy darabig lehet ügyeskedni, de kis ország kicsi, nyitott gazdaságával kis mozgástér is jár. Az a bizonyos kutya és a farka...

"akinek nagyobb magánhadserege van az nyer."

Ez ilyen...

"de nem lesz egy ponton összeomlás"

A "Nyugaton" nem, de alaposan megváltoznak, és ha ők megváltoznak, akkor nálunk a játéknak vége, ami a gyügyei paraszt nézőpontjából nagyon úgy fog kinézni, mint egy összeomlás.

"hosszú évekig vagy akár évtizedig is eltart, amíg a globális keveredésen alapuló kultúrát felszámolják a népek."

Szóval visszacsinálják az elmúlt 500 évet?

Khonsu 2016.12.20. 00:38:51

@unionista᠋:

1. "de nem az államot kell megszüntetni"

2. "hanem attól függetlenül kellene városokat vagy városhálózatot szervezni"

A kettő együtt nem működik. A 2. egyébként az anarchia egy formája lenne. Az államhatalom léte egy függést jelent, tehát amit szeretnél, az lehetetlen.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.20. 00:58:16

@unionista᠋:

[...]

So why don't people just leave? That question is actually surprisingly easy to answer: They did. After all, 80 percent of McDowell's population, including my grandparents, cleared out of the county to seek opportunities elsewhere during the last half-century.

But as the mines mechanized and closed down, why didn't the rest go, too? Reed, Whitt, and Slagle all more or less agree that many folks in McDowell are being bribed by government handouts to stay put and to stay poor.

[...]

reason.com/archives/2016/12/10/stuck

2016.12.20. 01:02:01

@neoteny:
erre mondja azt a nép, hogy még mindig jobb ha a szálloda vagy a kasznió mészáros vagy andy vajna kezében van. mintha egy nemzetközi szállodalánc tulajdonosi köre játszana arra, hogy felvásárolja magyarországot. ez esetben a hivatali hatalommal való visszaélés nyilvánvaló. egy esetleges összeomlásban lehetőség van arra, hogy egyszerűen visszavegyék és arra is, hogy kisebb konjunkturában a helyiekkel kiegyezzenek. rendben van ráchel. lehet egy szállodád. ezért járttál svájcba iskolába. kitanultad a mesterséged. a férjed vitorlázni szeret. legyen kikötőd. de a műemléki kastély mégse kellene. jobb ha azt az átadjátok az államnak. a rendszert így lehet konszolidálni jut is marad is alapon.

irmuska vett egy kiló omlós vajkaramellás szaloncukrot. mert majd jön az erzsébet utalvány. és azt költi el a két ünnep között. erre játszik orbán. irmuska azt mondja. kisdrága, olga havonta 4 milliót keres? és hiába mondom neki, hogy úgy tűnik a simicskának megér annyit. kisdrága, azzal, hogy csak ott ül a stúdióban? munkaérték elmélet.

2016.12.20. 01:11:26

@Khonsu:
a feudalizmusban is voltak szabad királyi városok. vagy volt reformáció. a császárral szemben. orbán mégcsak nem is császár.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.20. 01:22:04

@unionista᠋:

"erre mondja azt a nép, hogy még mindig jobb ha a szálloda vagy a kasznió mészáros vagy andy vajna kezében van."

Azt mondja? Jól teszi. Igaz, ettől neki nem lesz semmivel több bevétele, sőt; de legalább úgy érzi, hogy igaza van. Váljék kedves egészségére.

"kisdrága, azzal, hogy csak ott ül a stúdióban? munkaérték elmélet."

És ettől a hitétől mennyivel több omlós vajkaramellás szaloncukrot tud vásárolni Irmuska néni? Mert attól, hogy made in Russia LG mosógépet vett vám nélkül, tud annyit venni, amennyi a vám lett volna.

2016.12.20. 01:38:26

@neoteny:
a nép úgy érzi, hogy így van biztonságban. mert mészáros hatalma orbántól függ. orbán hatalma a néptől függ. ugyanez nem áll a külföldi befektetőkre. ők nem függnek a néptől. sőt a szabad piacon inkább a köznép függ tőlük. tehát mi a jó (valójában a kisebb rossz)? orbán. mi a rossz? a külföldiek és a szabad piac.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.20. 03:30:26

@unionista᠋:

"a nép úgy érzi, hogy így van biztonságban."

Úgy érzi -- pedig nincs biztonságban: ld. pl. az Európa-bajnok ÁFA-szintet.

"ugyanez nem áll a külföldi befektetőkre. ők nem függnek a néptől."

Hogyne függenének: a TESCO csak úgy tud megélni, ha a népek bemennek oda vásárolni. A TEVA csak úgy tud működni Debrecenben, ha Zolika meg kétezer-valahány társa odamegy dolgozni. Mindezt azért teszik, mert úgy ítélik meg, hogy számukra ez a legjobb.

Viszont arra, hogy Mészáros Lőrinc cégeinek kifizessenek kétszázakárhány milliárd forintot egy évben: kényszerítve vannak. Ugyanez a helyzet (más összeggel) Andy Vajna esetében.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.20. 04:11:49

@unionista᠋:

Számoljunk csak:

Minden milliárd "közpénz" kb. 100 Ft minden egyes magyar zsebéből.

Mészáros Lőrinc cégei 225 milliárd forintot kaptak "közpénzből" 2016-ban.

Vagyis minden egyes magyar 22,500 Ft-ot fizetett Mészáros Lőrinc cégeinek 2016-ban.

Ezzel szemben a nyugdíjasok kaptak egy 10,000 Ft-os kariajit idén (azt sem készpénzben, de ettől most tekintsünk el).

Vagyis még a nyugdíjasok is csak kevesebb, mint a felét kapták annak, mint amennyit Mészáros Lőrinc cégeinek fizettek.

Ilyen "biztonságban" van "a nép".

Laptop7712 2016.12.20. 09:06:13

@neoteny: @unionista᠋:

Vakarom a fejem, mivel itt komoly változások jönnek. A "hülye paraszt" kezd rájönni arra, hogy nem az a baj, hogy nem képes értéket teremteni, hanem kicsit más a gond. Kb. az a kérdés, hogy mikor tekintendő értéknek egy tál babsaláta? Ki mondja meg, hogy mennyi az értéke, mikor, és hol?

www.portfolio.hu/gazdasag/ideje_vegre_szembenezni_a_globalis_kapitalizmus_ot_legnagyobb_hazugsagaval.1.241615.html

"
Ideje végre szembenézni a globális kapitalizmus öt legnagyobb hazugságával

A globalizáción alapuló kapitalista rendszert magával sodorhatja a cserben hagyott társadalmi rétegek egyre nagyobb dühe, hacsak a politikai döntéshozók és a gazdasági elit nem állapodnak meg egy megoldásról, ami igazságosabbá tenné a rendszert - állítja Guy Standing, a Londoni Egyetem kutatója a World Economic Forum hasábjain megjelent írásában. A szerző szerint az átalakuláshoz vezető első lépés az lenne, hogy beismerjük, a kapitalizmus jelenlegi formájában 5 olyan hazugságra épül, ami miatt kódolva van a rendszerben az igazságtalanság és az egyenlőtlenség. A tényleges "gyógyulás" csak ez után következhet.
"

Unionista mi a véleményed?

Laptop7712 2016.12.20. 09:12:47

www.portfolio.hu/gazdasag/ideje_vegre_szembenezni_a_globalis_kapitalizmus_ot_legnagyobb_hazugsagaval.1.241615.html

A globális kapitlaizmus 5 hazugságra épül: Érdemes csak felsorolni:

1. A globális kapitalizmus alapja a szabad piac
2. Szükség van a szellemi tulajdonjog erős védelmére
3. A tulajdonjogok erősítése kedvez a növekedésnek

4. A növekvő vállalati profitok az egyre hatékonyabb vállalatvezetésnek, illetve a nagyobb kockázatvállalási hajlandóságnak köszönhető

5. A munka a legjobb módja a szegénységből való felemelkedésnek

Hoppácska.

biohouse 2016.12.20. 09:57:37

Visszatérve az eredeti poszthoz, továbbra is értetlenkedésemnek kell hangot adnom Orbán erős német támogatása miatt.

1. Néppárti frakciónak régen ki kellett volna ebrudalnia a fideszt, ez fel sem merül
2. Paks simán átmegy német segítséggel
3.RTL Klub ismét behódol
4. Deutsche Telekom - Origo
5.Népszabadság felszámolása: német szálak
6. Autóipari lobbi: szavuk sincs

Az általam korábban felvázolt séma szerint az EU kontrolálatlanul zúdítja a pénzt Magyarországra, ennek 25-30%-t ellopják (a többi sem túl produktív) ebből propagandagépezetet építenek, és az ellenzéki sajtót megfojtják. WTF?
Ugye az első verzió az lenne: ennyire balfaszok?
Én ezt nem tudom elfogadni. Látom már annyira piszkosnak a politikát, hogy meggyőződésem, más van itt a háttérben.

Lehet, hogy szimplán német gazdasági érdek. Akkor viszont Orbán sokkal erősebb, mint gondolnánk.

Az én elképzelésem szerint valóban össze kellene fognia az ellenzéknek, de nem a választásokon, hanem az alábbi célok elérésében.
- Médiatörvény megváltoztatása (közszolgálati tévében több szereplés, kötelező ker tv megjelenés, ellenzéki tv és rádió országosan, igen, EU pénzből)
- választójogi törvény megváltoztatása
- Orbán német támogatásának leleplezése, támadása

Eszközök: Nem parlamentárisak. Bojkott, utca, tüntetésszervezés, akciók, gerillamarketing.

Jelenleg egyetlen hasonló párt van, a Kétfarkú. Esetleg Juhász.

nevetőharmadik 2016.12.20. 10:10:45

@HaFr: Lehet, hogy a Kétfarkú az "lol", de akkor a többi micsoda? Igen, úgy állunk, hogy a legtöbb, amit a magyar nemzet spontán ki tudott izzadni magából, az a Kétfarkú.

Khonsu 2016.12.20. 10:25:53

@unionista᠋:

Bizonyos kérdésekben szabadságot kaptak, és más elbírálás alá estek, de amit te akarsz, az nem ez, hanem független városállamok szövetsége. Ott egy központi államhatalomnak nem lenne funkciója így értelme sem.

Khonsu 2016.12.20. 10:48:26

@biohouse:

Ezt jelenti a rendszer külföldi függése, és ezért van az, hogy ha a "Nyugaton", ebben a konkrét esetben Németországban fordulat következik be, akkor Orbán hatalmának vége.

Mit gondolsz miért akarja annyira "megvédeni" az EU-t? Azért mert tudja, ha a "Nyugat" megrázza magát, és a mostani tehetetlen, inkompetens EU helyére egy erősebb játékos lép, akkor nem folytathatja azt amit eddig. Leállni pedig nem lehet, mert a rendszert az tartja életben, amit tesz, ha a NER működése lefagy, akkor szétszéled a nyáj, a belső frakciók pedig egymás torkának ugranak.

Khonsu 2016.12.20. 11:03:17

@Laptop7712:

Szerintem ezek már csak a tünetek, nem az okok. Az egész válság gyökere, hogy a globális kapitalizmus infrastruktúrája hibás. Az alapok, amire az egész rendszer felépül, és ami biztosítja a működését, mint egy úthálózat, kommunikációs hálózat, stb.

Hibás a pénzrendszer, a bankrendszer, a rossz kereskedelmi egyezmények, az adórendszerek logikája és működése (tulajdonképpen létezése), és még folytathatnám.

Az öt "hazugságot" ez teszi hazugsággá, ezért nem működnek. A rendszer alapjaihoz azonban nem hogy hozzányúlni nem mer senki, de még beszélni is tabu róla.

2016.12.20. 13:03:18

@Laptop7712:
a kapitalizmus alapja nem a szabad piac, hanem a szabad tőkepiac. az, hogy a pénzt szabadon lehet generálni és pénzből pénzt csinálni akár anélkül is, hogy közben valós érték jönne létre. soros úgy hitelezne, hogy beírja a könyvbe, hogy európa tartozik. és ezek után a kettős könyvelés szabályai szerint követel. ha az államok ebbe belemennek, akkor ebből rengeteg pénze lesz. az átlagember nem érti, hogy ezt a politikusok miért engedik. azért, mert őket is lepénzelik. így lehet gyarmatosítani a világot. amikor már nem lehet tovább, mert nincs terület, vagy van de túl költséges lenne elfoglalni, akkor ebből gazdasági válságok, polgárháborúk és idegen megszállás következik. a cél kettős. egyik, hogy minden fővárosra és környékére koncentrálódjon. a másik természetesen az, hogy ez semmi esetre se jelentsen fegyveres erőszakot. ebből egy kisebb főváros és többségi államvallás következik. a legjobb esetben német típusú föderalizáció és regionalizmus budapesten környékén. svájci típusú kantonizálás debrecenben és erdélyben. a rosszabb esetben a nyugat eltaszítja magától kelet-közép európát és az orosz érdekszférává válik.

2016.12.20. 13:48:39

@neoteny:
ez az, hogy nem. ha jól csinálják, akkor mészáros koma 225 milliárdos állami megbízása mellé generáltak ugyanennyi hitelt. tehát többlet pénzt közvetlen nem vesznek el az adófizetőktől, hanem a semmiből teremtik elő. csak ezek kedvezményezettje nem a külföld (a nyugat), hanem a belföld (a magyarok). ezért nincsenek látványos megszorítások. hanem a szélhámosságok váltak láthatóvá. de a rendszer lényege ugyanaz maradt csak másképp működtetik.

tamas11 2016.12.20. 15:19:51

@unionista᠋:

Sokadszor érinted már, hogy mit vársz, mit tulajdonítasz a turizmuspiac Mészáros nevével tuéajdonlásásval fémjelezhető "szakmai" változásainak, ami a dilettáns álmodozás kategóriába tartozik.
Itt alább most láthatod, hogy mi történik valójában..
Tisztában vagy vele, hogy a változás (turizmuskoncepció, központosítással a családi marokban) HOVA VEZET?

www.piacesprofit.hu/gazdasag/uj-helyzetet-teremt-a-turizmusfejlesztesi-torveny/

Laptop7712 2016.12.20. 17:54:14

@tamas11: 2007- 2013 között Vidékfejlesztési Turisztikai pályázatokat simán ellopták a szoci helyi potentátok.
Egy generáció esélyeit nullázátk le a barmok, akik nem engedték oda a rendszerhez csak a barom csókosokat.

Ezek az emberek, akik ezt levezényelték, köztünk élnek, és mostanra minden helyi megutálta ezeket barmokat.
Inkább jöjjön a Rachel, meg a többi, söpörje az asztalt, legyen új levegő, a töke tele van mindenkinek ezzel mutyi faszsággal. Inkább legyen tiszta a mutyi is. Ráchelt fel lehet hívni telefonon, hogy miért nem a helyi paradicsomot veszi 3000 Ft / Kg -ért a sztárszakács a helyi szállodában. A többi duma.

A teljes MVH turisztikai fejlesztési keretet sikerült ellopni a 2007- 2013- as fejlesztési ciklusban.
Gyönyörű dolgokat tudnak a helyiek, és mindenkinek a töke tele van azzal, ami történik.

Persze hogy kapott az egész rendszer egy stop táblát.
Változik a célcsoport, meg a játék haszonélvezője is.

Valamit úgy kellene előadni, hogy a helyiek ne röhögjék ki a játékot, mert nem fog működni.

Ráchellel lehet beszélgetni, a többi duma. Lehet hatni a történetre. Az emberek megunták a baszakodást.

A turisztikai régi rendszer ebből az osztásból kimarad, oszt jóvan. Lehet előszobázni.

Ez van, lehet írni szép cikkeket a szakújságban, csak az okokat kellene már kökeményen megnevezni, mert e nélkül nem fog megújulni a történet. Ugye értesz? Nagyon kemény szituációk vérhatóak ebből. A baj az, hogy Gábor, meg a Viktor erre a történetre csak egy kávét kér.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.20. 18:00:22

@unionista᠋:

Számoljunk csak:

Minden milliárd "közpénz" kb. 100 Ft minden egyes magyar zsebéből.

Mészáros Lőrinc cégei 225 milliárd forintot kaptak "közpénzből" 2016-ban.

Vagyis minden egyes magyar 22,500 Ft-ot fizetett Mészáros Lőrinc cégeinek 2016-ban.

Ezzel szemben a nyugdíjasok kaptak egy 10,000 Ft-os kariajit idén (azt sem készpénzben, de ettől most tekintsünk el).

Vagyis még a nyugdíjasok is csak kevesebb, mint a felét kapták annak, mint amennyit Mészáros Lőrinc cégeinek fizettek.

Ilyen "biztonságban" van "a nép".

Laptop7712 2016.12.20. 18:07:15

@neoteny:
Legalább Manyi néni kapott valamit, nem az imf, meg a többi kapja meg oszt jóvan.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.20. 18:28:26

@Laptop7712:

"oszt jóvan"

"Fel fogja tenni a vidéki paraszt a kérdést, meg a pesti panelos, aki meg akar fagyni a panelba, hogy mi a tökömért baszik rá mindenre, ez roppantul nincs rendben."

tamas11 2016.12.20. 20:17:09

@Laptop7712:

ne óberkodj-überkedj már annyit, ki lopott szerinted 2007 és 2013 közt?
Hol voltak a k k o r helyi szoci potentátok? Mifelénk pl 100 % fidesz potentát volt, óriási többsésgben a Balaton körül is.
De mindegy is (egyébként nem az), ha köztünk élnek, és te otthonos vagy a kérdésben, (esetleg éppen a balatoni térségban), akkor mi az akadálya, hogy nevesítsd őket? Vagy jelzésszerűen projekteket, 300 milliárdhoz közeleső mértékben.
Volt tán szoci olyan, aki az összes szállót egyszerre megvette? Szakmai előélet , pályáztatás nélkül? Van fogalamad mi kárt tesznek máris a vendédgkörben, személyzetben sajáttá lett piacukon rugdalózva?

Tán nem Ismered az alapesetet:?
"HAGYOMÁNYOS KONYHA!!
(szakácsot felveszünk...)"

2006 előtt is volt tolvajlás, de nem volt szó egyetlen konhaasztalnál levajaazható pályázati 300 milliárdokról, meg 17 szálloda felvásárlásáról...
Épp ezt kérdeztem Unióstól és most már tőled is: ihol van itt új, intakt menedzsment, hol látod a szakmaiság garanciáit?
Vagy immár fordítva: nem látod a hiányjelek tombolását?
Kínodban már magad is ilyet írsz le:
.... " jöjjön a Rachel, meg a többi, söpörje az asztalt, legyen új levegő, a töke tele van mindenkinek ezzel mutyi faszsággal. Inkább legyen tiszta a mutyi is. Ráchelt fel lehet hívni telefonon,"
Ekkora ökörséget, vesszen a mutyi, éljen a mutyi!

Tudod kisöreg, ha egy malomipari nagyvállalkozó szállodát vesz, (ez a példázatr nem Mészárósról szól), és aztán - mint aki turzmusba ruházott be, és hadd lássam , ugymond, mennyt ér a "velszi" tartomány - leül egy kisvendéglő teraszán, ahol hideg vízbe teszik neki bele orra előtt a teafiltert (!), és ő gyanútlanul megissza vizespohárból, egyből felhajtva, - nos annak már nem is kell semmit mondania a várható szolgáltatási minőségekről saját birodalmában.

Ki beszélget Ráhellel, és KICSODA ő ebben a képletben? Micsoda módszer annak elfogadása, hogy vele kell beszélni ( egyébként nem tudsz!!), de Mészáros Lőrinc a tulaj, ha épp nem tagadja, és a szintén tulajdonosi tagadás alatt álló megyei lapok menedzsmentjével (beosztottaival) tölti fel a "saját" szállodát?!
Mit károgsz, ha pont ezt nem veszed észre?!

24.hu/kozelet/2016/12/19/meszaros-lorinc-lett-az-uj-tulajdonos-eluszott-az-udulesi-jog/

Laptop7712 2016.12.20. 20:43:41

@tamas11:
Tamás, pontosan ez lesz, amit leírtál. Nem akarok nevesíteni semmit, megtette ezt a parlamenti vizsgálóbizottság, amikor minősítette az MVM TDM szervezeteket, felépítését, és működését.
Amúgy szépen szét fogja verni a történet az egész iparágat, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, csak rossz nézni, hidd el, nagyon rossz nézni azt, hogy kiürül a szakma, szépen áthelyeződik a fókuszpont. A profik levonulnak, elvonulnak, kivonulnak, visszavonulnak.
Olyan csávók mennek iparágakban, mint az autóipari KKV beszállító, aki azt hiszi, hogy ért a földhöz, meg a kajához. Aztán csodálkozik, hogy beszopja.
Ahogy azt te is írod, ugyanúgy tudnak viselkedni, - ez nem új játék olyan 1970 óta- láttam olyant, külföldi díszvacsorán, aki megitta a citromkarikákkal díszített kézmosó vizet, de a poén nem az volt, hanem az, amikor jött a csálinger, és kért tőle még egyet. A csálinger jó fej volt, nem röhögött, kibírta - az asztalnál senki- kihozta neki. Szépen meg is itta. A dohányzóhelyen röhögték ki a háta mögött kajakra, meg is sajnáltam.
Tamás ezt a burleszket, ami mondjuk 15 éve megy, hogyan lehetne humor nélkül kibírni, most mond el nekem? Ha már egy jót röhögni nem lehet, hová jutunk? Ja hogy ez milliárdokba kerül, továbbá egy szakma kiürül? Volt már ilyen a praxisban, olyan 95-ig összeomlott a privatizáció, és a dilettantizmus miatt jó pár iparág,
Ebből nagyon izzadva fogunk ébredni, és baromira keresni fogjuk a retyót, mert még másnaposak vagyunk.

tamas11 2016.12.20. 21:10:22

@Laptop7712: bocsi ezzel a tdm -értékeléssel nem találkoztam, tudsz egy linket?

2016.12.20. 22:02:00

@neoteny:
azt nem lehet érteni, hogy amikor puch lászló vásárol meg egy lapot (felőlem vásároljon egyébként), akkor miért nincs nemzetközi felháborodás, hogy egy ember, aki 30 éve egy párt pénztárnoka felvásárolja a "szabad" sajtót. korábban a szocik loptak a külfölddel karöltve. most a másik oldalon lopnak. orbán megteremti a nemzeti nagytőkések osztályát. úgy tűnik, hogy mészárost találta legalkalmasabbnak a stróman szerepre. a "demokratikus" ellenzék problémája az, hogy ők nincsenek benne a buliban. illetve néhányan mégis csak. a két konkurens alvilági csoportból egy maradhat. de ez a vadnyugaton is így ment.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.20. 23:24:12

@unionista᠋:

"a nép úgy érzi, hogy így van biztonságban."

Úgy érzi -- pedig nincs biztonságban: ld. pl. az Európa-bajnok ÁFA-szintet.

"ugyanez nem áll a külföldi befektetőkre. ők nem függnek a néptől."

Hogyne függenének: a TESCO csak úgy tud megélni, ha a népek bemennek oda vásárolni. A TEVA csak úgy tud működni Debrecenben, ha Zolika meg kétezer-valahány társa odamegy dolgozni. Mindezt azért teszik, mert úgy ítélik meg, hogy számukra ez a legjobb.

Viszont arra, hogy Mészáros Lőrinc cégeinek kifizessenek kétszázakárhány milliárd forintot egy évben: kényszerítve vannak. Ugyanez a helyzet (más összeggel) Andy Vajna esetében.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.21. 04:18:05

@unionista᠋:

"ez nem származás, hanem vallás kérdése."

Nem biosz, hanem filosz?

tamas11 2016.12.21. 07:42:32

@Laptop7712:
Ennek nincs, nem lehetett egységes értelmezése, én nem tudom átfogni egy felületes olvasással. ("erre bukott ki mindenki abban az időben").
A turizmus TDM- ekről pedig (Turizmus Desztinációs Menedzsmentek) konkrétan nem találtam a szentenciákat sőt említést sem, mivel a tanulmány címe MEZŐGAZDASÁGI VIDÉKFEJLESZTÉSI ALAPOK....
(megint blöffölsz, halandzsázol...) Félre akarsz vezetni?
Attól tartok, nem tudod, pontosan, mi az a TDM, illetve, miként festett a gyakorlatban a működésük. (egyébként máig ugyanaz, és nem is egységes).
A LEADER program forrásai eleve csak egy részét jelentették a pályázható forrásoknak.
Nem véletlen tehát, hogy megkontráztam a feltevéseidet a maché sodró lendületed ellenére. Miközben tudnánk tárgyalni: szerintem is loptak-lopnak, és kutyaütőként próbálják "újjáépíteni" tulajdonosi jogokhoz jutva az iparágakat (valójában ágazatokról beszéls) de lényegesebb a helyzet megítélésében, hogy azt éppen MOST miként teszik.

Laptop7712 2016.12.21. 08:15:27

@tamas11: Tamás, akkoriban az UMVP- Leader IV. Tengely tartalmazta a vidék tursztikai fejlesztésoi forrásokat az MVH által kezelt vidékfejlesztési priorításban. Felálltak a Leader programban a - Helyi akciócsoportok, akik koordinálták a helyi Turizmusfejlesztési priorításokat, azaz a Hacs - helyi akciócsoport - TDM szervezetként működött, mivel kezelésében volt a programon belüli helyi vidékfejlesztési stratégia.

Komplexen felmérték a játékteret országos szinten. Amely priorítás szerepelt a helyi HACS TDM tervéban, arra volt pályátzati forrás, ami nem arra nem.

Ez az irány a mai napig érvényben van, amolyan kottaként.

Azért nem találtad a dokumentumban az említést a TDM szervezetről, mert nem, olvastad e :) :)

tamas11 2016.12.21. 08:33:26

@Laptop7712:
könnyen lehet..
Akkor tehát:
(idézet tőled)
" ... Nem akarok nevesíteni semmit, megtette ezt a parlamenti vizsgálóbizottság, amikor minősítette az MVM TDM szervezeteket, felépítését, és működését.
Amúgy szépen szét fogja verni a történet az egész iparágat, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, csak rossz nézni, hidd el, nagyon rossz nézni azt, hogy kiürül a szakma, szépen áthelyeződik a fókuszpont. A profik levonulnak, elvonulnak, kivonulnak, visszavonulnak.
Olyan csávók mennek iparágakban, mint az autóipari KKV beszállító, aki azt hiszi, hogy ért a földhöz, meg a kajához. Aztán csodálkozik, hogy beszopja."

Azt gondoltam, mindez pontosításra szorul, - most is azt gondolom.
ha célunk a jelen turizmuskoncepció és hozzárendelt szervezet értékelése a célunk.

Laptop7712 2016.12.21. 10:51:21

@tamas11:
Rendszerszinten azt látom, hogy a legjobb szakemberek a korosztályomból offolnak, ki visszavonul, ki külföldre megy, ki utazgat, egy a lényeg, elhagyja a pályát.

10 éve zajlik egy gasztro forradalom, közben az újonnan kinevelt befektetők tologatják az értékeket a térképen ide-oda.
Na most egy baj van.
A két hatás még kiegészül egy olyan állami pályázati akarattal, hogy aki egy iparágban profitot ért el, az fektessen be az újjá alakuló szálloda- gasztro piacba, hogy legyen valami néznivaló a hatcsillagos szálloda körül, ne csak a nagy pusztaság.
Fasza a hatcsillagos szállodában a szőszi masszőr, de ha 20 km-en belül Ő a látványosság, és a terepjáróból kiszállva a nyomort látja a sofőr, az roppantul nem sexy az „országimage” szempontjából. Szarul néz ki a nyomor háttér a szelfin, de tényleg.

Erre eddig az volt a megoldás, hogy bármelyik vállalkozás, akinek 25 %-ban származik bevétele mondjuk mezőgazdaságból, az már ingyen kapott turisztikai lóvét pályázatra.
Ezért lett vidéken bárhol a pesti zelitnek – belvárosban dolgozó hivatalnokoknak, tanárnak, egyéb városi terepjárós uraknak, és hölgyeknek – turisztikai cucca, mert az mennyire menő.

Életükben nem látták merre van, de neten a műholdképen szépen meg lehetett nézni a helyet, oszt jóvan – turisztikai potenciálja, vagy annak a lehetősége.

Mara ezt a kaput gaz zorbán bezárta, és aztat mondta, hogy 75 % mezőgazdasági bevétel kell, nem elég a 25 %, és hipp- hopp a kapu bezárult.

Ezzel eddig mindenki tisztában van.

Van három folyamat, ami mondhatni egymás ellen dolgozik.

Tulajdon áthelyezés a tradicionális potenciálokon, közben elvándorol a képzett munkaerő.

A vidéki kis potenciálok ki sem épülnek, vagy ha igen, csonkban maradnak.

Ez elhivatottaknak működni fog a cucca, a többi felejtős. Ezzel kb. megvan az elkövetkezendő 7 évre a fejlődési irány, ami baromi nagy igyekezetben a nagy semmi lesz.

Erre mondom azt, hogy szívás az egész. Kurva sok lóvé kell majd a fenntartáshoz, közben a városban nem, fog találni éttermet a delikvens turista, csak azt az egyet, oszt jóvan.
Közben a repjegyárak a béka segge alatt, egy napi angol minimálbéres keresetből 2 ember elmegy hosszú hétvégére,tengerpartra, 2 napi minimálbéres keresetből meg fiatal család ugyanezt megteszi két gyerekkel.
Na ezért vakarom a fejem rendesen, ugye érted már? Ez szívás, úgy, ahogy van.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.22. 04:43:06

1,3 milliárd forint adósságot engedett el a kormány a roma önkormányzatnak

index.hu/belfold/2016/12/21/elengedi_a_kormany_a_roma_onkormanyzat_adossagat/

Megint 130 forint Irmuska néni zsebéből. Abból vehetett volna 10 deka omlós karamellás szaloncukrot.

sőőtnagyonis 2016.12.22. 11:26:14

@zenonküp:
Úgy látom kimoderáltak, így kommentem a levegőben lóg, bocs így tényleg nincs értelme valóban.

tamas11 2016.12.25. 19:19:30

@Laptop7712:

sajnos , mint már írtam, a modoros nyelvi manírok az érthetőség és elfogadhatóság rovására mennek.
De annyit felfogtam, hogy futólag azt írtad:
szerinted "Ráhellel meg lehet beszélni", és az jó lesz...

Most meg, itt legutóbb, ha jól értem, az áll, hogy mégsem..
egyébként szerintem sem..
Tudod, ha belülről nézed a turizmus folyamatot, akkor tervezni kell: "kik jöjjenek", kik lesznek a célcsoportod, akiket megszólítasz és aztén fogadsz.
Vállallati keretek közt még a stratégiád része lehet, hogy titkolod kik lesznek majd azok, akikkel kommunikálni akarsz..
De aztán ezt abba kell hagyni, mert látszania kell, hogy kiket csalogattál...
Nagyobb, térségi vagy nemzeti keretek közt viszont a célkitűzések társadalompolitikaiak egyben, mert a belfökdi turizmusban - jó esetben -össszeérnek a vendéglátó ambíciók a külker érdekkel, annak lakossági szinten kell látszódnia. Péládul ha a vasútba fektetsz, fejlesztesz (vagy sem), akkor előtte ki -be kéne vallani, hogy akarod e ott látni a szegényebb magyarokat, akik NEM szállodákban akarnak majd megszállni, és nem gépkocsival érkeznek.
(amúgyis, az utazás módja látszólag mellékes, miközben a legfontosabb)...
Maga a vonat ill gépkocsi egy elég jó, konkrét "provokativ " példa, és igazad van, nagyon is, hogy ha látszani fognak a szelfin háttérben a kalyibák, az nem frankó...,
süti beállítások módosítása