1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • kistót: Mi lett volna az afganisztáni kivonulás helyes időpontja? 5, 10 vagy 15 évvel ezelőtt is a tálibok... (2021.08.19. 12:43) A magyar ellenzék mint piaci kofa
  • ricardo: Ünnepi Könyvhét 2035. G. Fodor Gábor: Orbán Viktor kertitörpéje voltam. Schmidt Mária: Orbán. Ahog... (2021.08.12. 10:02) Itt a vége a blog.hu-n
  • Tibor Rajna: A nép az egy vérből való hús-vér emberek nagy családja. A nemzet a nép szuverenitásának megtestes... (2021.05.04. 17:36) A nép fontosabb, mint a nemzet
  • Rodney_2: Na még sem lesz szükség Nyugaton a sok millió migráncsra a beteggondozásban: index.hu/techtud/20... (2021.02.01. 13:10) Igaza van-e Novák Katalinnak?
  • screpes: @Rodney_2: Előbb még hiányzik egy időszerűbb igazságbeszéd, nem gondolod? Reggel délben est... (2021.01.17. 09:32) Győzhet-e az egyesült ellenzék? - Igen.

Polgári konzervatív blog

2016.10.22. 09:18 HaFr

Az ellenzék győzelmének alapja -- egy új nemzeti kiegyezés felé

Képtalálat a következőre: „i love hungary”

Az ellenzéki pártok Jobbikat is ideértő összefogásának két akadálya van: az ellenfél (Orbán) racionalitásába vetett bizalom és saját maguk felértékelése.

Nem akarom hosszan boncolni az előbbit: aki az utóbbi hónapok és évek történései után nem látja világosan, hogy Orbán bármilyen irracionális cselekvéssorra képes (hiszen már ebben van), és semmi sem gátolja az ország rombolásában a saját hatalma és személye megmentése érdekében, illetve aki azt feltételezi, hogy Orbán tekintettel van bárkire és bármire, ha az szembemegy a saját céljaival, az vak és szélsőségesen naiv. Orbánnak nincs kiútja a maga kreálta helyzetből, csak az előremenekülés, ezért mindenre képes, hogy megakadályozza az ellenzék győzelmét bármilyen populáris akcióban (ideértve most az országgyűlési választásokat is). Ennek a helyzetnek a tudomásul vétele alapvető a további ellenzéki stratégia szempontjából. Lefordítva: aki demokráciát játszik a mai helyzetben, az csak veszíteni fog. Aki azt hiszi, nyerhet azzal bármit, ha ma Orbánnal lopva vagy nyíltan kiegyezik, az óriásit téved: ha nem ma, akkor holnap, de ő is a szemétdombon végzi.

Ami az utóbbit -- az ellenzéki pártok -- önfelértékelését illeti. Az előbbiekből következően az ellenzék célja egyetlen koncentrált feladatra szűkült: Orbán leváltására. Aki ilyen körülmények között bármilyen szakpolitikai, ideológiai, történeti, személyi fenntartások miatt nem hajlandó a másikkal szót érteni, az automatikusan Orbán szövetségesévé válik, és egyszersmind bűnrészessé a további rombolásban. Az ellenzéki pártok a mai helyzetben megszűntek önálló értékkel bíró politikai tényezőknek lenni: inkább úgy kell felfogni őket, mint egy széthasadt egész önmagukban életképtelen darabjait, amelyeknek az a feladatuk, hogy újra egymásra találjanak (hangsúlyozom, a Jobbiktól a DK-ig és az MSZP-ig), és beteljesítsék a küldetésüket -- Orbán leváltását. Ezért ennek az ellenzéki reintegrációnak nem is szabad mással foglalkozni: se szakpolitikákkal, se ideológiával, se jövőképpel, se nota bene az országgal. Egyetlen dologgal kell foglalkozniuk: Orbán az leváltásában való funkcionális megegyezéssel, illetve az erre vonatkozó politikai stratégia végigvitelével (ideértve néhány alapvetés kommunikálását: a közjó iránti elkötelezettséget, a korrupció letörését, a nemzeti autonómia megőrzését és szabadságjogok helyreállítását), a végén egy új parlament és egy ideiglenes, korlátozott mandátumú kormány felállításával.

Az egyetlen választási jelszavuk a "Vagy mi, vagy Orbán", vagy "A nemzet szemben Orbánnal", vagy valami hasonló legyen. Ha ezt el tudják érni, azzal megőrzik önmaguk vélt vagy valós értékeit a jövőre, nem kell senkinek "megalkudnia" a másikkal, hiszen világossá tették, hogy másfél évre zárójelbe teszik önmagukat, és egyetlen célra koncentrálnak csak. Mondanom sem kell, mindez azért is megéri, mert az ellenzék minden pártja kedvezőbb hatalmi helyzetbe kerül a mostaninál a választási győzelmük esetén. (Pl. a Jobbik csak ebben a koalícióban kerülhet kormányra, a Fidesz győzelme esetén legfeljebb ötödik kerék lehetne. Ezért az ellenzék célja olyan helyzet kialakítása, amelyben a Fidesz elég erős marad ahhoz, hogy egyedül is nyerjen, ha nem fognak mindannyian össze ellene -- azaz a mai helyzet ideális a funkcionális kiegyezéshez.)

Röviden: az ellenzéki pártoknak el kell felejteniük a saját identitásukat, egységes új identitást kell ölteniük erre az átmeneti időszakra, aminek egyetlen vonása az antiorbánizmus. Nem kérek semmilyen pozitív programot, egyet kérek, követelek: Orbán leváltását. Ez legyen az új nemzeti kiegyezés alapja, ami megszülheti a Fideszen belüli hatalmi vákuumot is, hogy visszatérhessünk egy működő ország lehetőségéhez.

220 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5811828691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.10.22. 09:37:11

S miért kell Orbánt leváltani? Jelenleg senki sem kínál jobbat nála.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.10.22. 09:41:00

@a BircaHang Média szerk.: Orbánnál a tibeti terrierünk is jobb lenne, messze nem ártana annyit, birca. De minek magyarázom ezt egy orosz trollnak, ugye?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.22. 10:09:19

@HaFr:

Egy bolgár levában fizetett orosz trollnak: legalja.bg.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.10.22. 10:13:21

@HaFr:

Te mint amerikai troll is érted, hogy ez nem érv.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.10.22. 10:16:19

@a BircaHang Média szerk.: ó, dehogynem, aki ismeri a munkásságodat, pontosan tudja, hogy ilyen egyoldalúan szemlélni egy korrupt, manipulatív, nemzetellenes kormányzatot, ahogy te teszed, csak nemzetellenes célok érdekében és nemzetellenes erők zsoldjában lehet

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.10.22. 10:17:46

@HaFr:

Ne viccelj, öreg, te ennél SOKKAL okosabb ember vagy, jól tudod, minden szemlélet egyoldalúnak tűnik más szemlélet alapjáról szemlélve.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.10.22. 10:18:47

@a BircaHang Média szerk.: azt tudom, ám az egyoldalúság beszüremkedése és a szélsőségesség két különböző dolog, a tied az utóbbi

tibor84 2016.10.22. 10:39:17

Üdv!

Én csak egy olyan forgatókönyvet tudnék elképzelni a Jobbik ellenkezés miatt, hogy:
1.a választás megnyerés a fentiek szerint
2. megegyezés egy új, tisztán arányos választási rendszerben, fontosabb alkotmánymódosítások, új házszabály, korrupcióellenes törvények, nagy beruházások leállítása (Paks II., stadionberuházások, Liget, stb.)
3. majd '18 őszén egy új választás, ami valószínűleg egy Fidesz-Jobbik koalíció lenne, vagy nem, de ez szerintem a maximum.

2016.10.22. 11:58:26

@a BircaHang Média szerk.: a lopásnál és az oktatás lerombolásánál nincs jobb?

2016.10.22. 12:24:24

az ellenzéknek akkor lenne esélye ha az mszp/dk, az lmp/párbeszéd/kfkp, az együtt/mlp/moma összeállna. lenne egy szocialista, egy zöld, egy liberális párt. és őket egészítenék ki a polgári konzervatívok. előválasztást tartanának. minden körzetben lenne egy közös képviselőjelöltjük. és egy közös kormányfő jelöltjük. ha nem is lesz abszolút többségük, nemzetközi nyomásra az államfő a legnagyobb közös frakciót alkotó csoport vezetőjét kérje fel a kormányátalakításra. a jobbikot bevonják az elszámoltatásba. és ezek után következhetnek az alkotmánymódosítások és a reformok. ennek az egésznek az kellene, hogy összeomoljon a forintgazdaság. de abból könnyen lehet polgárháború. mert a köznép egy jelentős része azt is a "zsidókra" fogná. nem teljesen alaptalanul.

a másik forgatókönyv az, hogy átpozicionálják vagy felszámolják a "liberális" sajtót. ezek után megindul a "keleties" konszolidáció.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.22. 12:31:21

@unionista᠋:

Volt, amikor még ilyesmiket irkáltál:

arról van szó, hogy a magyar egy birka nép. nem akar térségi összefogást.

se kárpát-medenceit, se duna-mentit, se középeurópait, összeurópait különösen nem. a magyarok többsége a nemzetközösségnek minden formáját elutasítja. ilyen a többség.

és azért van cca. 1 millió ember, aki meg mégis csak. na ők fognak elhúzni a balkánról. és akkor a sok birka meg vitázzon azon, hogy orbán cárral fog össze, vagy bajnai bábbal. mind középen a sok birka.

ez a nép szélhámosokat, pojácákat képes megválasztani.

könyörgöm aki csak teheti húzzon el ebből az országból. kalandvágyból még éppen lehet itt maradni. de abszolút nem értem, hogy gyermeket miért akar valaki a balkánon felnevelni.

(politologus.blog.hu 2012.10.24 08:21:30)

Khonsu 2016.10.22. 13:06:28

Szerintem az ellenzéki pártok "ballib" része már teljesen életképtelen, mint komoly politikai tényező. Ha ezzel a helyzettel sikerül valamit kezdeni, akkor van remény, de ahhoz kell egy kis átrendeződés.

A Jobbiknak párbeszédet kell kezdenie, de nem az MSZP, DK, stb. vezetőségével, hanem szavazóival. Belőlük lenne a leendő jobboldali néppárt.

A PKP-nak ki kell dolgoznia egy jó kampánystratégiát, mint leendő konzervatív centrum párt.

Schiffer Andrásnak létre kell hoznia a "magyar Syriza-t", mint valódi baloldalt, és begyűjteni a jeszakadók és nem jobbikos fiatalok szavazatait.

Az LMP-nek csatlakozni kéne vagy a Jobbikhoz, vagy az újbalhoz. Vagy ha meg kívánják őrizni függetlenségüket, akkor szövetséget alkotni a PKP-val a centrumban.

Majd ha ez megvan, ezen erőknek kell szövetkezni, először a "ballib" szavazótábor teljes felszívására, majd (illetve mellette) a bizonytalanabb fideszes szavazók átcsábítására.

Célba venni a magot is, az elszámoltatás meghirdetése mellett amnesztia felajánlásával azok részére, akik ebben együttműködnek, amikor erre sor kerül.

Ha ez kész, akkor ennek a hármasnak/négyesnek kell összeállnia a HaFr által vázolt összellenzéki Orbánváltó választási szövetségbe.

A győzelem után, az elszámoltatásban teljesen széteső Fidesz elszivárgó szavazóit utána összegyűjtenék az említett pártok, és kezdődhet az ország újjáépítése.

Minden más forgatókönyv az ellenzék győzelmével kapcsolatban eléggé sci-fi-nek tűnik.

Szerintem...

2016.10.22. 13:12:50

@neoteny:
próbáltam én mindkét oldalt megérteni. a véleményemet kisarkítva libsi troll is voltam. most pedig náci. úgy egyébként nemzeti liberális vagyok. ha rajtam múlna, akkor a politika túl azon, hogy van kormány alulról építkezne nagyfokú önkormányzatiságon alapulna. erre semmi esély nincs.

egy ideológia küzdelem folyik amiben az ellenérdekeltek vagy kiegyeznek, vagy ha nem, akkor győzzön az egyik. nekem személy szerint mindegy, hogy melyik. amit a világról valójában gondolok azt el tudom mondani "liberálisul" és "nacionalistául" is. ezek között nincs ellentmondás. és ezek a kereszténységgel sem állnak szembe. leszámítva persze a bigott zsidókeresztényeket. és az ortodox zsidókat. de nyilván nekik is meg lehet a maguk kis világuk. felőlem anarchista városrész is lehetne. és ultranacionalista vidékek is. ahol minden házon turul madár van. úgy kellene elrendeződni, hogy ezek megférjenek egymás mellett. ha ez nem megy, akkor vándoroljon ki, aki feltétlen nyugatosságot szeretne. olyan magyarországon sose volt. és belátható időn belül szerintem nem is lesz.

2016.10.22. 13:20:42

@Khonsu:
amit leírsz az egy ideológia küzdelem. a duna medence, a tiszatáj, hunnia, pannónia, felvidék, az alföld, kárpátia hogyan szerveződjön egy országgá. békében együtt élve a szomszédainkkal és a szövetségesekkel. ez a nagy kérdés. szerintem legalábbis.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.22. 13:21:50

@Khonsu:

"az elszámoltatás meghirdetése mellett"

Ez az elszámoltatás duma ment a Fidesz részéről is miután 2010-ben hatalomra kerültek (ismét), de nem sok valósult meg belőle -- valószínűleg azért nem, mert megmutatta volna a módszert arra, hogy _őket_ hogyan lehet majd elszámoltatni ... annyira még a Fidesz sincs elájulva magától, hogy azt hinnék, hogy mindnyájuk élete végéig birtokolni fogják a hatalmat.

Ugyanez érvényes a(z esetleges) leváltó bagázsra. Nincs olyan politikai csoportosulás amelyik nyugodtan aludna ha komoly esélye lenne annak, hogy kormányváltásokat elszámoltatások követik. Itt érvényesül a "holló a hollónak nem vájja ki a szemét" elv. Egy-két pártmunkás arc beáldozásra kerülhet néhanapján -- de rendszert semelyik politikus(csoport) sem akar csinálni széleskörű "elszámoltatásból".

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.22. 13:39:17

@unionista᠋:

Volt, amikor még ilyesmiket irkáltál:

a nép mindenhol baloldali parlamenti többséget akar.

az is egy balos attitűd, amikor a középosztály követeli a pénzt. a fiatalok többsége ultrabalos. csak a törökgáborhoz hasonló tökfej politológusok miatt képzelik magukat jobboldalinak.

(törökgáborelemez 2012.10.24 17:24:41)

Khonsu 2016.10.22. 13:48:27

@neoteny:

Ez sajnos így van, de más olyan forgatókönyvet nem látok a leváltásukra a felvázolton kívül, ami nem tartalmaz népfelkelést és/vagy külső beavatkozást.

Mondjuk ezt csak 2022-re lehetne összehozni, az pedig már valószínűleg késő. Nem vagyok optimista.

2016.10.22. 14:06:45

@neoteny:
igen, ezt így gondolom. a köznép baloldali többséget és jobboldali kormányzást akar. tehát ezt a kettőt így együtt. a parlament szavazzon mindenféle társadalmi kedvezményt. és a kormány teremtsen rendet. ezt az igényt elégíti ki orbán. és a jobbik is nemzeti szocialista. értelemszerűen kiálltak a devizahitelesek mellett. vagy ők kezdeményezték a férfiak korengedményes nyugdíjazását. és amikor építőtáboros jelleggel szerveződtek, akkor szociális munkát is végeztek.

ez a két dolog a filoszemita világképben válik el egymástól. abban a baloldal a keleties nacionalizmus (aka. fasizmus) felett álló nyugatos nemzetköziséget hirdeti. és bukott el azzal, hogy a balkáni cigány vezérkultúra hirdetett elsőbbséget. de ettől még az ország nagy részben kádár népe maradt. lásd rezsicsökkentés.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.10.22. 14:13:32

1 (Ez) az ellenzék nem akar nyerni. A baloldal általában nem akar. Ha valamiben nem értenek egyet, osztódnak.
2 A jelenlegi pártfölállást, ez a pártfölállás nem tudja, meg nem is akarja megmozgatni.
3 A politikamentességet hirdető csoportosulásokat (pólós nővér, kockás inges diri) magába olvassza valamelyik baloldali párt.
4 Ha megjelenik egy párt, akkor a baloldal a médiájával próbára teszi. Feltesznek egy nagyon egyszerű kérdést. Akarsz-e főpolgármester(ünk) lenni? Akarok, vágta rá habozás nélkül a momás, és azóta hálából, a baloldal médiája pátyolgatja.
5 Nincs anyagilag megalapozott hátterű értelmiség, amelyik beállna egy parlamenten kívüli párt mögé.
6 Egy bóhócpárttal a többit is "bohócosítani" akarják.

Összegzés. Kizárt, hogy --egyirányú-- cselekvésre szánja el magát az ellenzék. Ebből következik, "magától" a helyzet nem fog, nem tud változni. Valamilyen belső, vagy külső nem várt dolog miatt borulhat föl a mostani állapot. Fönnáll annak is a lehetősége, hogy a Jobbiktól kicsit jobbra álló párt jelenik meg. Esetleg "begyűrűzik" a román példa, ahol a külföldön dolgozók döntötték el a versenyt.

profiügyfélszolgálat 2016.10.22. 14:19:53

"az ellenzéki pártoknak el kell felejteniük a saját identitásukat, egységes új identitást kell ölteniük erre az átmeneti időszakra"

Ez a Béndek Péternek tetsző program. Másoknak más kell. A pártok meg majd, ahogy eddig is, majd eldöntik milyen programot mely célcsoportnak ígérnek, majd pedig szavazáskor eldől melyik volt a sikeresebb. Egyelőre Béndek szavazata is egyet ér.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.22. 15:03:41

@unionista᠋:

"a parlament szavazzon mindenféle társadalmi kedvezményt. és a kormány teremtsen rendet."

Ez az, ami lehetetlen. Amikor a kormány "rendet teremt" azzal, hogy kiebrudalja az Uber-t, akkor az csak a taxisok számára "társadalmi kedvezmény": az utasok megszívják, mert mindenféleképpen 280 Ft-ot kell fizetniük km-ként. Ez az utasok elszegényítését jelenti: azt a pénzt, amivel kevesebbet költöttek az Uber-utakra, el tudták költeni másra; annyival gazdagabbak voltak, ill. annyival szegényebbek lettek az Uber kitiltása után.

És erre nem indoklás az, hogy "de az Uber kivitte a hasznot!": magyar tulajdonú vállalkozásnak sincs engedélyezve az, hogy 280 Ft/km-nél kevesebbet kérjen. Vagyis az utasok elszegényítése attól függetlenül történik, hogy külföldre vagy belföldre kerül-e haszon. A "társadalmi kedvezmény" egy speciális érdekcsoporté, közel sem "a társadalomé". A "rendből" a taxisok profitálnak, nem "a társadalom". És ez így van minden más speciális érdekcsoporttal (meggytermesztőktől "támogatással létrehozott munkahelyeken" dolgozókig): mindig a társadalom többi tagja fizeti meg a számukra "társadalmi kedvezményt" nyújtó "rendet". Az államhatalom/kormányzat nem hoz létre "valós értéket": mindössze (stratégiailag) megvásárolja az emberek szavazatait a tőlük elvett pénzekkel.

tamas11 2016.10.22. 15:06:02

@profiügyfélszolgálat:
van sok jó stratégia, nyerő stratégia most csak egyetlen látszik.
Te meg hajtogathatod, hogy a te célcsoportodnak milyen programot kínálsz, és sikeresebb leszel valamely másiknál.
Orbán meg marad.

Fegyverbe 2016.10.22. 15:31:10

Aki nincs velünk az ellenünk? Meg nem lehet demokráciát játszani?

Ehhez így okt. 23. közeledtével csak gratulálni tudok. Szép lassan mindegyik ellenzéki bohócról lehull a demokratikus álarc.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.10.22. 15:33:25

@Fegyverbe: geez, ez az első kommneted ezen a nicken,. gratula -- ilyen fontos ez a poszt?

Fegyverbe 2016.10.22. 15:41:39

@HaFr: mert mindig kitiltasz, te demokrata.

igazi abramovics 2016.10.22. 15:55:17

HaFr!
keress meg, beszélnünk kell!
olvasd el:
.
RADIKÁLIS DEMOKRATÁK

a demokrata nem fél
a RADIKÁLIS DEMOKRATA nem fél akár radikális eszközökkel fellépni a demokrácia érdekében, védelmében.
a RADIKÁLIS DEMOKRATÁK egy olyan szervezet, melynek a hatalom megszerzése, de nem hosszú távú megtartása a célja.
amennyiben később igény mutatkozik, abban az esetben párttá is alakulhat, de nem ez a legfőbb célja.
integrálni, tömöríteni kívánja azokat a természetes személyeket, s szervezeteket – pártokat, civil szervezeteket, mozgalmakat, s mindenkit – akik érdekeltek a demokrácia, a jogállam teljes egészének helyreállításában, újbóli megteremtésében.
tagja lehet mindenki, korra, nemre, rasszra, vallási identitásra tekintet nélkül.
PROGRAMJA
jelen helyzetben, magyarországon nem lehet más célja egy demokratának, mint az orbáni diktatúra felszámolása, s annak létrehozói, támogatói, pénzelői, működtetői
TELJES KÖRŰ, ÉS VÉGLEGES ELSZÁMOLTATÁSA, FELELŐSSÉGRE VONÁSA
a RADIKÁLIS DEMOKRATÁK a magyar politikában – jelenlegi meghatározásuk alapján – addig vesznek részt, míg segítségükkel az orbáni diktatúra felszámolása, s a demokrácia, jogállam helyreállítása, újbóli létrehozása meg nem történik. .
amennyiben békés úton – úgy tűnik nem ez lesz a megoldás, sajnos – céljaik elérhetőek, abban az esetben a következőt kell tenni:
chartát kell elfogadni csatlakozóra nézve, mely a következőket tartalmazza:
minden csatlakozó szervezet, párt, természetes személy egyenlő.
amint a választásokon sikeresen megbuktatjuk az orbáni diktatúrát, a RADIKÁLIS DEMOKRATÁK alakítanak kormányt, mely szigorúan szakértői kormány kell legyen, s ez a kormány felelős, és kötelezett, hogy a kitűzött célokat megvalósítsa.
ha és amennyiben ezek eléréséhez több mint egy választási ciklus, avagy kevesebb, mint egy választási ciklus szükséges akkor addig áll fent a szövetség.
a chartának, illetve nyilatkozatnak tartalmaznia kell, hogy a RADIKÁLIS DEMOKRATÁK által létrehozott szövetség a csatlakozott szervezetekkel addig áll fent, míg a fenti célok meg nem valósulnak.
ha választásokon akarjuk megdönteni az orbáni diktatúrát, úgy minden szervezet, párt és természetes személy, aki az együttműködésben részt vesz, jelöl, illetve jelöltet ad, avagy tagja indul a RADIKÁLIS DEMOKRATÁK választási szövetség keretén belül, aláírásával elfogadja, s egyben nyilatkozik arról, hogy addig az együttműködés résztvevője, míg a győzelem következtében a kitűzött cél, azaz a demokrácia, jogállam helyreállítása, újbóli létrehozása, illetve az orbáni diktatúra felszámolása, s annak létrehozói, támogatói, pénzelői, működtetői teljes körű, és végleges elszámoltatása, felelősségre vonása meg nem történik.

amint a kitűzött célok megvalósulnak, a szövetség szakértői kormánya rendkívüli választásokat ír ki, melynek lebonyolításáért felelős, s annak végéig, az új kormány létrejöttéig ügyvezető kormányként tevékenykedik tovább.
a rendkívüli választásokon, minden csatlakozott szervezet önállóan, avagy az általa meghatározott szövetségben vesz részt.
a jelenlegi orbáni diktatúra egyetlen képviselője, támogatója, tagja, szervezeteinek tagja, segítője, támogatója nem vehet részt. a közéletből, az állami, állami vállalati szerepvállalásból örökre, végérvényesen ki kell őket zárni.
akiket kell, lehet, s lehetőség van rá elzárásos büntetésre kell ítélni, akik elmenekültek az országból – sok lesz ilyen – azokat fel kell kutatni, hazahozni, s bíróság elé kell állítani.
amennyiben célszerű, akkor az általuk hozott, akár visszamenőlegesen alkalmazott törvényeket kell alkalmazni rájuk nézve. a teljes körű vagyonelkobzás - az elmentett vagyonok is, melyek strómanok, leszármazottak, rokonok kezén vannak – meg kell történjen.
.
radikalisdemokratakkukacszabadpostaponthu

igazi abramovics 2016.10.22. 15:58:23

sajnos sok a jószándékú idióta, aki véleményformálóként hülyíti az amúgy is csekély értelmi képességekkel rendelkező magát magyarnak valló csürhét.
ebbe a csuti ellenzéke is beleértendő!
voltam bátor írni Jámbor Andrásnak egy jószándékú idiótának ezt:
.
kedves barátom, Jámbor András!

te oly jámbor véleményt fogalmazol meg, ami már-már a butasággal határos naivitás jeleit mutatja.
sajnos ezt kell megállapítanom az írásod lényegéről, a "rendezzük közös dolgainkat,
.
DE MIKÉNT?"
.
-ről.
próbáljunk meg végigmenni ezen, OK?
úgy gondolom, hogy ebben a kis kurvaországban elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol mint a bölcsek mondják:
elválik a szar a májtól!
közlöm veled kedves jámborul gondolkodó András: a szar elvált a májtól ebben az országban.
tudod, a te jámborságod emlékeztet engem arra a történetre, amit Svejk mesél, mikor is túlontúl "jámbor" ember azt mondta a kedvesének: "te szende tehén!"
mire az - szerintem teljesen jogosan - megsértődött, nem tudván mire vélni azt az együgyűséget ami erre a jelzős szerkezetre sarkallta a férfit.
ezekkel - s értem alatta a regnáló rezsim minden tagját, támogatóját, haszonélvezőjét, segítőjét, az összes rokonát, kölkét-fattyát,
.
NEKÜNK NINCSENEK KÖZÖS DOLGAINK!
.
tekintettel arra az el nem hanyagolható
.
TÉNYRE,
.
hogy az ő gondolkodásukban, s annak a mindennapok szintjén történő megvalósítása során,
.
MINDEN AZ ÖVÉK, MÉG MI IS - AKÁR SZEMÉLY SZERINT TE IS KEDVES JÁMBOR ANDRÁS!
.
- s azt tesznek a tulajdonukkal, amit akarnak.
.
itt tart ma a helyzet, ha nem vetted volna észre.
.
EBBŐL AZ ALAPHELYZETBŐL KELL KIINDULNI, S LEVEZETNI A PROBLÉMA MEGOLDÁSÁT.
.
minden más kiindulási pont hamis eredményhez fog vezetni, miként te is hamis eredményre jutottál abban a tekintetben, hogy le akarsz ülni beszélni a bayer nevű gazemberrel.
.
itt közbevetnék egy megjegyzést.
amennyiben te leszel a vizsgálótisztje majd az elkövetkező elszámoltatási eljárás során, abban az esetben leülhetsz vele "beszélgetni", de sörözni azt nem!
remélem érted?!
.
vissza a gondolatmenethez!
az, hogy a bayer nevű gazember úgymond "vádol" téged, engem, s mindenki mást, aki nem fúj velük egy követ az erőszakra való vágyakozással, terveivel, azzal nem érdemes foglalkozni, mert azt úgyis ők fogják elkezdeni - közlöm veled réges-rég elkezdték, utalok itt az ominózus gázolásra Felcsút határában, a rendőrautóban hirtelen meghaló gyanúsítottra, s számtalan esetben folyik ez napi szinten, lásd csak az egészségügyet, ami tudatos, eltervezett népirtás! - s vagy erőszakos , polgárháborús körülmények között buknak el - amit személy szerint én sem szeretnék, ahogy egyetlen józan gondolkodású ember sem szeretné! - vagy békés úton buknak el.
.
egy dolgot azonban
.
MINDENKI FIGYELMÉBE AJÁNLOK!
.
anno 89-ben is békésen, minden retorzió nélkül bukott a rendszer, s ennek a levét isszuk ma is!
Kertész Ákos fogalmazta meg, a magyar szolgalelkű, birka nép.
sajnos ránk aztán igaz a mondás:
tétlen tettnek sok a barátja!
vagy ahogy Moldova írta meg:
ha nem lett volna elég a tagdíj nem fizetése az mszmp tagság megszűnéséhez, ma is 800.000 tagja lenne a pártnak.
.
szóval András!
én azt mondom, hagy ha valamit fel kell vállalni, akkor azt fel kell vállalni!
ha te nem, én szívesen "megbeszélem" a dolgot a bayer nevű gazemberrel, csak legyen neki rendezett tb-je, mert a kórházat nem fizetem, s nyilatkozzon előre, nem szalad az óvó bácsihoz, ha egy kicsinykét átrendezem azt az undorító pofáját.
persze majd az átrendezést a sitten úgyis megcsinálják a többiek, tehát azt nem úszhatja meg.

üdvözlettel,

abramovics

2016.10.22. 16:32:45

@neoteny:
egy átlag magyar (taxis) elképzelése az, hogy "tisztességes" munkával "tisztes" jövedelmet szeretni szerezni. ez működhetne úgy is, hogy a főváros (főtaxi) alkalmazottja. és lehet tudni, hogy övé az árbevétel 20%-a. és ebből kijön 1 koronás km díj. ami egy vonaljegy mindenkori ára. ezek után jöhetnek privát taxisok, akik mindezt esetleg olcsóbban vállalják. a rendszeresen velük utazóknak adnak 10, 20, 30, 50% engedményt. tehát van állami és maszek (taxi). a magyar néplélekhez ez a lokalizált vegyes gazdasági modell passzol leginkább. az amerikaihoz nem. (illetve azért ott is hasonló a helyzet. annak ellenére, hogy az uralkodó ideológia a kapitalizmus mindenek felettisége. magyarországon viszont a kapitalizmus ellenesség.)

gellért mária 2016.10.22. 17:10:54

Hasonlóan az előző bloghoz, ez is a lényegről szól. Egyetértek.Csendben jegyzem meg, hogy Gyurcsány is ezt mondja,így látja.A mai DK 5. évfordulós beszédében is ezt magyarázta.
Várom a felháborodást..hülyeségeket, hogy ki vagyok mi vagyok....

2016.10.22. 17:22:19

@neoteny:
tehát az a kérdés, hogy vajon miért ne lehetne közembereknek tervezni?

ebből kijön mondjuk az, hogy 1 korona/euro/dollár a főtaxi kilométerdíj. és ennyi egy bkv vonaljegy ára. ezt nyújtja a főváros (capital). és ezek után jóska azt mondja, hogy bizonyos feltételekkel ebből enged 10, 20, 30, 50 százalékot. vagy extra szolgáltatásokat nyújt ugyanennyi felárral. így a "tisztességes" taxizásból "tisztes" módon meg lehet élni. az ingyenes diszpécser applikációk megélhetnek az online hirdetések díjából. vagy nyereményjátékokból. ha az útvonalon lefényképezed félállami centrum áruházak hirdetését, akkor kapsz bónusz pontot, amit beválthatsz. és ezzel az applikáció fejlesztője megfizetheti az adót, hogy fele részben közhasznú hirdetést jelentet meg. ez egy klasszikus vegyes gazdasági működés. nem azt állítom, hogy ennek kell lennie. hanem azt, hogy miért ne lehetne akár így is.

budapest polgárságának egy része közönséges hazaáruló. brutális módon. lényegében mindent megpróbálnak átjátszani idegeneknek. a köznép őket "zsidózza le". nem teljesen alaptalanul. össznépi játékban a többségi "keresztény" családokban esetleg a nyugdíjasok szavaznak gyurcsányra. az aktív korúak összekacsintanak. mert tudják, hogy ezzel ellehetetlenítik a "demokratikus" összefogást. akik beálltak a fideszbe, vagy jobbikosok, vagy nem szavaznak senkire. a "liberális" valójában egy vallási csoportosulás. ez összefügg a származással. de ez egy vallás valójában. a judaizmus világias formája. antijudaista sem vagyok. mert miért ne lehetne úgy is, hogy a taxi szolgáltatásokban dollármilliárdos hitelekkel feltőkésített offshore vállalatok versenyezzenek. de ez nem a többségi magyarok világa. lehet, hogy egy kisebbség ezt szeretné. valósítsuk meg területi korlátokkal. ez a kisebbség valahol többségben van. és ők fizessenek 20%-ot egy san franciscoi cég offshore számlájára. legyen ebből olcsó taxi. de tartsák fent a közutakat. vagy adják el azt is egy san franciscoi vállalatnak. de ha abból a városrészből kilép, akkor fizessen a fővárosi önkormányzatnak. annyit, amennyit a san francisco-i vállalatnak fizet. az úgy is olcsóbban szervezi meg mindent. de nem arról, hogy sokkal több pénzt mozgósítva megpróbálják felvásárolni a világot. és kérdés az, hogy a népeknek jogukban áll-e azt mondani, hogy ezt nem kéri. szabad-e olyat felvetni, hogy az első háború után is ez folyt. és többek között ez vezetett a népirtáshoz, stb.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.22. 17:49:33

@unionista᠋:

Volt, amikor még ilyesmiket irkáltál:

át kell alakítani az európai, és a magyar közjogot. mégpedig klasszikus liberális jogelvek alapján. ebben a helyzetben aki azt mondja, hogy ő nem liberális az vagy műveletlen ostoba, vagy végletekig gonosz.

(boldogok a sajtkészítők 2012.10.13 09:00:49)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.22. 17:57:17

@unionista᠋:

"kérdés az, hogy a népeknek jogukban áll-e azt mondani, hogy ezt nem kéri"

"A népek" azt mondták, hogy ezt kérik: januárra már 80,000 Uber-utasa volt 1,200 Uber-sofőrnek.

2016.10.22. 18:03:44

@unionista᠋: muszáj pont a taxis példát? A legkönnyebben támadható, például azzal, hogy eddig nem volt Uber, mégis utáltunk taxizni, mert hülyére vettek minket és maffiózók működteték a bizniszt (most is), akikkel a magyar állam nem tudott mit kezdeni. Szépek a tételeid, csak olyanok, mint a szocializmus: papíron működnek.

2016.10.22. 18:34:35

@neoteny:
klasszikus liberális jogelvek szerint. ilyet egyik párt se hirdet. most arra kell azt mondani, hogy "liberális", aki azt mondja, hogy egyese generálnak százcsillió dollárt és bármit megtehetnek függetlenül attól, hogy a népek mit akarnak. a világi zsidó vallást úgy kell hívni, hogy "liberalizmus". ez a csoportosulás a cigányokat, a homoszexuálisokat, a fogyatékosokat és a hajléktalanokat preferálja. ehhez természetesen joguk van. klasszikus liberalizmusból az következik, hogy ezt megvalósíthatják ott ahol többségben vannak. addig amíg többségben vannak. a fővárosban csináltak egy drogos-buli-buzi negyedet. nekem személy szerint semmi problémám nincs vele. a "liberálisok" feltétlen módon fogadják be azokat szegény kis muszlimokat, akiket a nyugati országok valamiért kiutasítottak. és csatlakozhat hozzájuk pannonhalma és várszegi asztrik. engem nem érdekel, hogy rokona-e a fotexes várszegi gábornak. sanyi szerint úgy néz ki, mint húsz évvel ezelőtt soros. és valószínűleg zsidó. a vatikán zsidókeresztény egyház. a római katolikus klérus nagy része sémita. az lenne a furcsa, hogy nem zsidó. ha nem akarnak csatlakozni a magyar államisághoz (ahogy orbán mondja: az "új egység"), akkor ne csatlakozzanak. tartsák fent magukat. de ez az egész világ úgy működik, hogy kívülről tőkejövedelmekből finanszírozzák. azért, hogy a népekkel szembe politizáljanak. soros ortodox zsidó. várszegi asztrik unortodox zsidókeresztény. és népek azt sem értik, hogy a nemzeti kereszténység az, hogy a nép maga választhatja ki a lelkészi vezetőit. ezeket az embereket nem ülteti a nyakába a szentatya a szentszékből, aki isten földi tartója. a templom az adott közösséggé. de választhassanak sémitát is persze. nem vagyok antiszemita. csak azt nem értem, hogy röhring géza, aki egy zsidó színész. eljátszott egy zsidót egy zsidók pénzelte filmben. akiknek a zsidók oscar díjat adtak. írt egy verseskötetet. és ezt bemutatják. és mindjárt zsidókkal ül le egy asztalhoz. kiadják a fedél nélküli népszabadságot. mindjárt egy zsidót tesznek a címlapra. ezen csak mosolygok. ha valaki azt mondja, hogy itt van valami összetartás, akkor fasiszta, idióta, kretén. miért ne lehetne összetartás. én elég liberális vagyok. felőlem tartsanak össze a zsidók. és ahol többségük van ott csináljanak a liberálisok amerikanizált városrészt, vagy izrealiták meg járjanak zsinagógába. de ezen túl a magyar lakosság döntő többsége miért ne élhetne a saját vallása szerint. te miért akarod megmondani, hogy mi legyen gyügyén. ha azok úgy képzelik, hogy az mgtsz és az áfész bolt legyen feltőkésítve, akkor miért ne tehetné ezt meg a magyar állam. azokban szövetkezeti üzletrészt szerezve. mondjuk a fele részben lenne köztulajdon. értem, hogy ez (nemzeti keresztény) állami beavatkozás. ez ellentmond az (ortodox) "liberális" vallás hitelveinek (világi jogelveinek). ezért ők ehhez nyilván nem szeretnének csatlakozni. rendben. ne csatlakozzanak. egy kisebbségnek jogában áll ezt megtenni. de a többségnek is jogában is megszerveződni. ez a klasszikus liberalizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.22. 18:49:04

@unionista᠋:

"klasszikus liberális jogelvek szerint. ilyet egyik párt se hirdet."

Már te sem hirdeted; jó opportunistához méltóan belebújtál a nemzetiszocialista mezbe.

"a magyar lakosság döntő többsége miért ne élhetne a saját vallása szerint. te miért akarod megmondani, hogy mi legyen gyügyén. ha azok úgy képzelik, hogy az mgtsz és az áfész bolt legyen feltőkésítve, akkor miért ne tehetné ezt meg a magyar állam."

Mert az a magyar állam, amelyik ezt megteszi, nem a klasszikus liberális jogelvek szerint működik, sőt.

"egy kisebbségnek jogában áll ezt megtenni. de a többségnek is jogában is megszerveződni. ez a klasszikus liberalizmus."

Alapvető tévedésben vagy.

"Classical liberalism" is the term used to designate the ideology advocating private property, an unhampered market economy, the rule of law, constitutional guarantees of freedom of religion and of the press, and international peace based on free trade.

2016.10.22. 19:03:26

@neoteny:
az a 80 ezer utas 8 millió választó 1%-a. és most ugye a kormányfő szava dönt. vívja ki a szabadságát egy város, vagy városrész. és ezek után lesz mondjuk 1 km2, ahol van uber. azon a környéken lesznek a népszabadság előfizetői, a kockásingesek, adja vissza mindenki a lovagkeresztet, stb. de ne akarják már megmondani, hogy tőlük különböző vallású emberek hogyan éljenek. hanem lehessen szabadon csatlakozni ehhez a csoporthoz. somogyi faluban vannak a neohindik. ők élnek egy ökofaluban. és nem hirdetik azt, hogy az egész világ változzon ökofaluvá. mert ez a nekik tetsző életstílus. hanem ha valaki neohindi akar lenni, akkor a férfiak fejét majdnem teljesen leborotválják, a híveknek festenek valamit a homlokára. ehhez kapcsolódik egy koncepció, amit úgy neveztek el, hogy khrisna tudat. ők nem mondják azt, hogy az egész világ őket kövesse, mert ha nem, akkor bedöntik a gazdaságukat, pusztuljanak, atomot nekik. a nehindik furcsa szerzetek, de emberi minőségben összeférnek a somogyvámosiakkal. nem azt állítom, hogy a "zsidók" feltétlen összeférhetetlenek. vívják ki a szabadságukat ott, ahol többségben vannak. budaörs is legyen szabad. és tartsa fent magát anélkül, hogy követelné a szabad kereskedelem totalitását. mondván, hogy az jó a fogyasztónak. de nem jó a termelőnek. és ebben az országban elég sok az őstermelő. az ő érdekeiket is figyelembe kellene venni. nyilván nem kizárólag. a klasszikus liberalizmus az, hogy megengedjük, hogy a nép úgy éljen, ahogyan akarnak. és nem úgy, ahogyan egy kockázati tőkés társaság, vagy egy alapítványi hálózat azt elképzeli. de felőlem legyen open society ott az alapítvány munkatársai többségben vannak. de miért ne lehetne tisztázni, hogy a magyarok többsége államalkotó és nem akar teljesen nyitott társadalmat. olyat, amilyet soros györgy elképzel. viszont vannak aki mégis csak. valósítsák meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.22. 19:28:28

@unionista᠋:

"az a 80 ezer utas 8 millió választó 1%-a. és most ugye a kormányfő szava dönt."

Igen, a (feltételezett) többség diktatúrájában a kormányfő szava dönt. Aminek semmi köze a klasszikus liberalizmushoz, sőt.

"ne akarják már megmondani, hogy tőlük különböző vallású emberek hogyan éljenek"

Nem akarják megmondani: a tőlük különböző vallású emberek utazhatnak 280 Ft/km taxikban, ha az a vallásuk előírása.

"az jó a fogyasztónak. de nem jó a termelőnek. és ebben az országban elég sok az őstermelő. az ő érdekeiket is figyelembe kellene venni."

A (klasszikus liberalizmus által "hirdetett") szabadpiaci viszonyok a termelők érdekeit is figyelembe veszi: szabadon eladhatják a termékeiket azoknak, akik önkéntes beleegyezéssel meg akarják vásárolni a termékeiket. Az államhatalmi erőszakkal létrehozott monopóliumok/oligopóliumok viszont csak a termelők érdekeit veszik figyelembe, a fogyasztók érdekeinek rovására.

"nyilván nem kizárólag."

Amikor az államhatalmi erőszak csak a 280 Ft/km árú személyszállítást engedélyezi, az kizárja mindazokat, akik hajlandóak lennének annál alacsonyabb áron is személyszállítást végezni, és kizárja mindazokat a fogyasztókat, akik azokat az alacsonyabb árakat szeretnék megfizetni.

"a klasszikus liberalizmus az, hogy megengedjük, hogy a nép úgy éljen, ahogyan akarnak."

A klasszikus liberalizmus az, hogy nem történik semmiféle "megengedés": "a nép" úgy él, ahogy akar. Aki 280 Ft/km-ért akar utazni a sárga taxikkal, azt csinálja. Aki meg olcsóbban az Uber-sofőrrel, az azt.

"de miért ne lehetne tisztázni, hogy a magyarok többsége államalkotó és nem akar teljesen nyitott társadalmat"

Mert a (feltételezett) többség diktatúrája nem a klasszikus liberalizmus jogelvein alapszik, sőt.

2016.10.22. 19:29:27

@neoteny:
felőlem ha egyesek akarnak, akkor szakadjanak ki az államiságból. és tartsák fent magukat anélkül, hogy kívülről finanszíroznák őket. vagy költözzenek oda ahonnan finanszírozzák őket. de egymástól lényegesen különböző vallású emberek ne akarják egymást erre vagy arra kényszeríteni. a politikában az ortodox liberálisok (vagy ahogyan a köznép hívja a "zsidók") 25 éve ütköznek a többséggel. de én liberális vagyok. azt gondolom, hogy valósítsák meg a maguk kis világát úgy, ahogyan 25 éve hirdetik. mielőtt az egész országban kötelezővé tennénk próbáljuk ki egy városban, vagy városrészben.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.22. 19:36:01

@unionista᠋:

"de egymástól lényegesen különböző vallású emberek ne akarják egymást erre vagy arra kényszeríteni."

Valóban: te se akarj bárkit arra kényszeríteni, hogy hol éljen vagy milyen módon finanszírozza a megélhetését vagy melyik termelő milyen termékét vegye meg milyen áron. És ezt ne tedd államhatalmi erőszakkal sem.

2016.10.22. 19:42:36

@neoteny:
oké, de ha jól figyelsz, akkor nem a jelenlegi szabályozásra mondom azt, hogy az klasszikus liberális.

magyarországon van egy ortodox liberális csoport. és a lakosság (relatív) többségének akarata, hogy a kormány velük szemben hirdessen unortodox, illiberális demokráciát. bizonyos szempontból megértem a többséget és kisebbséget is. és azt gondom, hogy a balliberálisok követelte szabadság legyen ott ahol többségben vannak. és ott adják ki a népszabadságot. de a liberalizmus nem az, hogy ők előírják azt, hogyan éljenek mások. hanem az, hogy nem írják elő. tehát a ha adott városrészen kívül a népek a demokráciát máshogy képzelik szervezni, akkor ahhoz tőlük függetlenül a többségnek is joga van. vallási szembenállás. ezer és egy dologban van ütközés. szinte nincs semmi, amiben egyetértés lenne.

2016.10.22. 19:52:17

@neoteny:
magyarországon a lakosság döntő többsége nem akar totális liberalizmust. nem akar anarchiát. de akik azt akarnak azok költözzenek össze. egy valósítsák meg ott ahol ennek többsége van. azt a városrészt vegyük körbe palánkkal. mert nekem erősek a kétségeim, hogy a havi 50 ezer forintos alapjövedelemre cigányok, a magamutogató homoszexuálisok, a hajléktalanok és nyugatról kiutasított bevándorlók összeállnak a "liberálisokkal", akkor abból nem lesz működő társadalom. de lehet, hogy az lesz. ki tudja. próbálják ki.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.22. 20:16:32

@unionista᠋:

" a ha adott városrészen kívül a népek a demokráciát máshogy képzelik szervezni, akkor ahhoz tőlük függetlenül a többségnek is joga van."

A (feltételezett) többségnek joga van ahhoz, hogy _a maga számára_ megszervezze az életét úgy, ahogy azt jónak látja. De nincs joga ahhoz, hogy _mások_ életét megszervezze, beleértve azt, hogy azok hol élnek, milyen módon finanszírozzák a megélhetésüket, vagy melyik termelő milyen termékét vegyék meg milyen áron.

"szinte nincs semmi, amiben egyetértés lenne."

Valóban: az egyik 280 Ft/km-ért akar sárga taxiban utazni, a másik Uber-sofőrrel olcsóbban. Az egyik made in Russia LG mosógépet akar venni, a másik Hajdu terméket. Az egyik csángó énekesnőt akar hallgatni, a másik Leonard Cohen-t. Az egyik a Tevánál akar dolgozni, a másik a Richter Gedeonnál. Az egyik a pápa tanításait akarja követni, a másik a gyülekezetének lelkészét. Ahány ember, annyi preferencia, vágy, akarat.

"ezer és egy dologban van ütközés"

Szó sincs ilyesmiről: csak akkor van ütközés, amikor egyesek másokra akarják kényszeríteni a preferenciáikat, vágyaikat, akaratukat. Amikor a sárga taxis azt akarja, hogy csak tőle (és céhtársaitól) lehessen személyszállítási szolgáltatásokat venni _bárkinek_. Amikor a gyügyei paraszt azt akarja, hogy csak az ő meggyét árusítsák az ország határain belül, ill. az importmeggyért fizessen felárat _mindenki_. Amikor te azt akarod, hogy _mindenki_ Hajdu mosógépet vegyen, vagy fizessen felárat az import mosógépért.

A preferenciák, vágyak, akaratok különbözősége nem kell ütközéseket jelentsen: egyszerűen nem társulnak azok, akiknél ezek különböznek. Az ütközések abból származnak, amikor az egyik rá akarja kényszeríteni a preferenciáját, vágyait, akaratát a másikra. Ez az, ami nem "civilizált megoldás".

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.22. 20:26:37

@unionista᠋:

"magyarországon a lakosság döntő többsége nem akar totális liberalizmust. nem akar anarchiát."

Az, hogy a lakosság (feltételezett) döntő többsége akar egy (vagy egy egész csapat) uralkodót maga fölött, az ők preferenciája. Alakítsanak szövetségeket, amik belső szabályozását olyanná teszik, amilyenné akarják. Alkossanak szövetkezeteket, amely szabályzata előírja, hogy csak magyar termékeket vásárolnak. Vagy hogy csak csángó énekesnőt hallgatnak. Vagy hogy csak protestáns istentiszteletekre járnak. A lehetőségek végtelenek; és mindenki szabadon alakíthat ill. léphet be ilyen szervezetekbe.

"azt a városrészt vegyük körbe palánkkal."

Miért is? Palánk nélkül képtelen a (feltételezett) döntő többség úgy élni, ahogy azt ők jónak látják?

2016.10.22. 20:55:26

@neoteny:
oké, de akármiféle normarendszert civilizált módon csak területi korlátokkal lehet megvalósítani. éppenséggel lehet anarchia. de annak is van egy korlátja. mert attól a ponttól kezdve a népek nem akarnak anarchiát. mindenki nem akar. finoman szólva.

2016.10.22. 21:37:04

@neoteny:
ha egy társaság azt mondja, hogy az utcán lehessen kakálni és pisilni, mert ez a hajléktalanok privilégiuma és egy csoportosulás ehhez ragaszkodik, akkor minimum egy palánkat vonjuk a városrész köré azért, hogy a szar és a húgyszag a környéken ne legyen olyan erős. meg lehet ideologizálni, hogy a hajléktalanok életmódját ne "kriminalizálják". rendben. de ez esetben az a "liberális" városrészt a többség kénytelen legalább egy palánkkal körbe venni.

abdul hackeem 2016.10.22. 21:54:07

@unionista᠋: The problem with closed-minded people is, that their mouth is always open.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.22. 22:05:34

@unionista᠋:

"akármiféle normarendszert civilizált módon csak területi korlátokkal lehet megvalósítani"

Nem igaz: pl. a katolicizmus normarendszerét meg lehet valósítani területi korlátozások nélkül -- a katolikus tarthatja magát az egyházi normarendhez Gyügyén is, Budaörsön is. Szintúgy a gyügyei vagy budaörsi protestáns.

Hidvégi Mihály 2016.10.22. 22:06:45

Ez az, ez már igaz, Semmi nem fontosabb, mint Orbánt elsüllyeszteni. Ideiglenes miniszterelnöknek felajénlom hűséges vizslámat: hihetetlen mértékű javulás lenna a mai állapothoz képest.

Hajrá, füttyösök!

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.22. 22:33:02

@unionista᠋:

"ha egy társaság azt mondja, hogy az utcán lehessen kakálni és pisilni, mert ez a hajléktalanok privilégiuma"

A problémád abból adódik, hogy hiszel olyan fikciókban, mint az "osztatlan közös vagyon". Ha pl. az utca "közterület", akkor mindenki birtokolja (mert mindenki "a köz" tagja) -- a saját birtokán pedig mindenki úgy tesz, ahogy akar. Ha nem úgy tesz, akkor nyilvánvalóan nem a birtoka -- vagyis a "közterület" nem "a közé".

De ha az utca magántulajdonban van, akkor már a tulajdonos megszabhatja, hogy milyen viselkedés engedélyezett az utcában: neki már joga azt mondani, hogy a hajléktalan nem szarhat vagy hugyozhat az ő utcájában, és ha ilyet tesz, ezzel magánterület-sértést követ el.

2016.10.22. 22:47:29

@neoteny:
ha egy normarendszernek közösségi jellege van, akkor területi korlátnak kell érvényesülnie. egy hajléktalan azt mondja, hogy neki joga van az utcán szarni. nem is ez történik, hanem egy külföldről pénzelt jogvédő csoportosulás mondja azt, hogy joga van. rendben van. szarjanak az utcán ott ahol ezt az ott élők megengedik. és legyen ez a norma. de a többségi magyarok lakta utcában már nem lehet. és a kettőt el kell választani valamivel. azért, hogy szarszag az ortodox liberális zsidók felől ne terjedjen. persze értem, hogy valójában nem szolidárisak, hanem csak a hajléktalanok szavazatai kellenek nekik. azoknak a szerencsétlen embereknek a nyomorúságát hatalmi célra használják fel. bizonyítván, hogy a többség fasiszta. és persze nem minden zsidó ilyen, hanem egy részük. akiket egy vagy néhány ember pénzel. és a rendszerváltás óta ez a népcsoport keseríti meg a többség életét. ez a helyzet.

a "kockásingesek" kitalálják, hogy ne legyen tanrend. mert az ugye kényszerít. az ortodox liberális zsidó iskolában ne legyen tanrend. de attól még a máshol lehet. ez egy vallási kérdés. ne kezdjünk vitázni arról, hogy így vagy úgy a szabadabb. totális szabadság nem feltétlen a jó. vannak akik úgy képzelik. ez a vallásuk. és mivel szinte az összes kérdésben van ez az ütközés. legyen ortodox liberális zsidó és nem ortotox illiberális iskola. ha a kettőt nem lehet összeegyeztetni, akkor el kell választani egymástól.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.22. 22:59:07

@unionista᠋:

"ha egy normarendszernek közösségi jellege van, akkor területi korlátnak kell érvényesülnie."

Nem igaz: pl. a katolicizmus normarendszerét meg lehet valósítani területi korlátozások nélkül -- a katolikus tarthatja magát az egyházi normarendhez Gyügyén is, Budaörsön is. Szintúgy a gyügyei vagy budaörsi protestáns.

"egy hajléktalan azt mondja, hogy neki joga van az utcán szarni."

A problémád abból adódik, hogy hiszel olyan fikciókban, mint az "osztatlan közös vagyon". Ha pl. az utca "közterület", akkor mindenki birtokolja (mert mindenki "a köz" tagja) -- a saját birtokán pedig mindenki úgy tesz, ahogy akar. Ha nem úgy tesz, akkor nyilvánvalóan nem a birtoka -- vagyis a "közterület" nem "a közé".

De ha az utca magántulajdonban van, akkor már a tulajdonos megszabhatja, hogy milyen viselkedés engedélyezett az utcában: neki már joga azt mondani, hogy a hajléktalan nem szarhat vagy hugyozhat az ő utcájában, és ha ilyet tesz, ezzel magánterület-sértést követ el.

"legyen ortodox liberális zsidó és nem ortotox illiberális iskola."

Valóban: az emberek szabadon társulva olyan iskolákat hoznak létre, amilyen a preferenciájuk. De ez csak úgy valósulhat meg, ha az iskolák magánkézben vannak: ha "közoktatás" van, ami alatt a központosított tanrendű, adókból finanszírozott oktatás értendő, akkor szükségszerű az, hogy "viták", ti. politikai harc folyik azért, hogy ki preferenciái érvényesüljenek.

2016.10.22. 23:01:25

@neoteny:
az utcát egy adott közösség birtokol. nem mindenki. hanem ha az közterület, akkor az ott lakók osztatlan közös tulajdona. egyesek lehetnek olyan mértékben szolidárisak, hogy elnézik azt, hogy a hajléktalanok a kapualjba szarnak. de mások úgy gondolják, hogy a nyílt utcán mégse lehessen. az ő utcájukban. és ehhez is joguk van. mindkettő lehetséges. ha két közösség között nagyon sok vitás kérdés van, akkor egyszerűen arról van szó, hogy annak a két csoportosulásnak eltér a vallása. és magyarországon is ez a helyzet. ne származás alapján tegyünk különbséget, hanem szükséges egy beosztás. és tisztázzuk, hogy az egymással ütköző nézetrendszerek közül melyiket vallja. és a kisebbség gyakorolja szabadon a vallását. de az egyik közösség ne akarja megmondani, hogy mit csináljon a másik.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.22. 23:30:16

@unionista᠋:

"az utcát egy adott közösség birtokol."

Ez nem így van: a telekkönyvbe nincsenek bejegyezve az utcában lakók mint az utca birtokosai. Nem is rendelkezhetnek az utcával: pl. nem tilthatják meg, hogy bárki belépjen vagy behajtson az utcába. Vagyis sem _de jure_, sem _de facto_ nem birtokolják az utcát.

"ha az közterület, akkor az ott lakók osztatlan közös tulajdona"

Nem: a közterület a közé. Pl. senki nem lakik a Blaha Lujza téren (mert a Rákóczi úton vagy a Körúton laknak), különösen nem annak az aluljárójában. Ha pedig valami közterület, akkor azt a köz birtokolja; és mindenki a köz tagja. A saját birtokán pedig mindenki azt teszi, amit akar.

"az ő utcájukban."

Egyrészt: nem az ő utcájuk -- a telekkönyvben bejegyzett birtokjoguk nem terjed ki az utcára. Másrészt: ha ki is terjedne, akkor Anna beleegyezhetne abba, hogy az ő birtokát képző utcarészre szarjon a hajléktalan, és Béla, aki a szomszédban lakik, nem tehetne ez ellen semmit (attól eltekintve, hogy megvetően méregetné Annát minden alkalommal, amikor találkoznak az utcán).

2016.10.22. 23:30:25

@neoteny:
a közoktatási intézmény közösségi tulajdon. és ha nem teszik az egyik közösség, akkor költözz egy másikba. minden közösségnek van egy sajátos normarendszere. ami tkp. a vallás. ez lehet egy nagyon liberális elképzelés. de lehet illiberális is. az amisok azt mondják, hogy rádiót se szabad hallgatni. aztán persze ott is kitalálták, hogy legyen egy old és egy new order. és utóbbi már egy kicsit szabadabb. de egy tradicionális amis közösségben ne kezdjél el inni, dohányozni, rádiózni, mert ott nem szabad. hitközségnek van egy határa azon kívül már rá lehet gyújtani. a benzinkútnál ne dobáld el az égő csikket. ne bömböltesd a rádiót. ha valaki egy amis közösségbe születik és rájön, hogy ő azt a szabályrendszert nem tudja, vagy nem akarja követni, akkor két dolgot tehet. vagy ráveszi a többieket, hogy a szokásokat változtassák meg. vagy ha ez nem megy, akkor odébb költözik.

2016.10.22. 23:38:22

@neoteny:
ez esetben anna és béla jogai ütköznek. és a többség alkot egy rendeletet. anna vagy béla igényeinek megfelelően. köthetnek kompromisszumot. de ha nagyon sok ütközés van, akkor anna és béla nem tudnak egy háztartásban, egy utcában élni, egy közösségbe tartozni. azért, mert különbözik a vallásuk. és ezek teljesen nem keveredhetnek össze. vagy ha mégis, akkor általában a kisebbségnek kell igazodni a többséghez. ha valaki egy vegetáriánus közösségben étkezik, akkor nem követelhet magának húst. egyen zöldséget. de ha fordítva. egy vegetáriánus kerül egy húsevő közösségbe, akkor nem követelheti, hogy a többi ne egyen húst. ne kezdjen el nekik papolni. hanem mondja azt, hogy ő nem kér, mert vegetáriánus. ezt az óvodában tanítják. ezt a dedó szintjén kell elmagyarázni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.22. 23:49:34

@unionista᠋:

"a közoktatási intézmény közösségi tulajdon."

Vagyis a közösséget alkotó összes egyéné. Nem a többségé: mindenkié.

"ha nem teszik az egyik közösség, akkor költözz egy másikba"

Költözzön el a közösség többi tagja. Semmilyen hitük nem teszi őket felsőbbrendűvé.

"ne kezdjél el inni, dohányozni, rádiózni, mert ott nem szabad"

Az amish közösség nem tehet meg bármit azokkal, aki olyat tesznek, amit ott "nem szabad". Tulajdonképpen az egyetlen eszközük a szociális kontrollra a szociális interakció megvonása: a "shunnig". Amikor az egyik amish közösség vezetője fizikai támadást szervezett követőivel az "ellenséges" amish-ok ellen -- levágták az "ellenség" szakállait! --, akkor a szövetségi kormány bűnperbe fogta őket, és jól elítélték a csapatot. A vezető 15 évet (!) kapott (amit a fellebbviteli bíróság 10 év 9 hónapra enyhített).

Egy "közösség" olyan szabályokat állít fel a tagjai számára, amilyeneket akarnak -- de nem használhatnak fel bármilyen eszközt ezeknek a szabályoknak a betartatására.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 00:00:02

@unionista᠋:

"ez esetben anna és béla jogai ütköznek"

Nem: Bélának nincs joga rendelkezni Anna birtoka felett.

"általában a kisebbségnek kell igazodni a többséghez"

Nem: a többséget nem teszi az felsőbbrendűvé, hogy többséget alkot.

"a valaki egy vegetáriánus közösségben étkezik, akkor nem követelhet magának húst"

De előránthat egy szál kolbászt, és elkezdheti rágcsálni azt. Ha a vegetáriánus közösség birtokolja az étkezdét, ahol mindez történik, akkor kipenderíthetik a kolbászevőt, mert a birtokukra azt engednek be, akit akarnak. De ha az étkezde egy "közétkezde", akkor azt a köz minden tagja birtokolja, a kolbászevő is: akkor már nem távolíthatja el őt a vegetáriánus "közösség", még ha többségben is vannak.

"ne kezdjen el nekik papolni."

Te miért papolsz a nemzeti keresztény államegyház szükségességéről? Meg a klasszikus liberális elveket vallók fallal elkerített gettókba zárásáról?

2016.10.23. 00:31:26

@neoteny:
nem attól függ, hogy kié az étkezde. hanem, hogy kik ülnek az asztalnál. ha bekerülök egy közegbe ahol többiek vegetáriánusok, akkor megkérdezem, hogy zavarná-e őket esetleg ha húst eszek. vagy eleve nem rendelek. és esetleg a többiek azt, hogy ne zavartassam magamat. ebből is látszik, hogy mi a vallási különbség. a francot se érdekli az étterem tulajdonosának az ízlésvilága.

a komment csatornákban azért durva a helyzet, mert ott ezeket a közösségi normákat szinte mindenki felrúgja. és nyilvánvaló, hogy a többség a 3d valóságba ezeket a vallási ütközéseket nem akarja átvinni. kivéve egy csoportosulást. amelyik ezt a rendszerváltás óta gerjeszti. de ezt kívülről pénzeli egy vagy néhány ember. és ha ez egyszer megszűnik és nem lesz háború, akkor ezek népcsoport nélkül elindul a tradicionális fejlődés és a polgárosodás. ennek a másik kultúrának vége lesz. sajnos.

2016.10.23. 01:00:15

@abdul hackeem:
van bármiféle konkrét elképzelésed a magyar közéletről? egyetlen önálló javaslatod? van ilyen, amire nyitottnak kellene lenni?

2016.10.23. 01:09:22

@a BircaHang Média szerk.: természetesen bőven van, csak ebben a perverz valóságshow-ban nem tudja kellően pofátlanul megmutatni magát. Ettől függetlenül látom, hogy a kinyilatkoztatás még mindig a kedvenc módszered, ezt viszont nekünk nem kell komolyabban vennünk, mint a sarki fűszeres macskáját.

2016.10.23. 01:11:56

@unionista᠋: miért, neked van? Te egy magad teremtette valóságban élsz, vérlázító módon bélyegzel meg, és terelsz a kis képzeletbeli csoportjaidba embereket, majd saját hatáskörödben eldöntöd, hogy nekik mi a jó és őket mi motiválja. Ha nagyon kötekedni akarnánk, a soraid között már-már simán felfedezhető lenne az uszítás egyes népcsoportok ellen, ahogy róluk, mint a nemzet testén idegen gócokról beszélsz. Nagy szerencséd birkával meg a mentálisan láthatóan beteg leponex trollal együtt, hogy a bloggazda megtűr titeket.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 01:22:34

@unionista᠋:

"nem attól függ, hogy kié az étkezde. hanem, hogy kik ülnek az asztalnál."

Attól függ, hogy kik ülnek a _saját_ asztaluknál -- vagyis hogy kié az étkezde.

A Denny's egy 24 órás étteremlánc Észak-Amerikában. Lehet náluk olyan burgert kapni, amiben zöldségekből készített "húspogácsa" van -- de a menü egyébként tele van nem-vegetáriánus kajákkal.

Tegyük fel, hogy van egy Denny's étterem, amiben 31 asztal van. Ha bemegy egy vegetáriánus csapat, és leül 16 asztalhoz, nem követelhetik meg, hogy a másik 15 asztalnál ne egyenek emberek húsételeket. De még akkor sem követelhetik meg, ha 30 asztalnál ülnek, hogy a maradék egy asztalnál ne egyenek húsételt. Nem érvényesíthetik "a közösségi normájukat".

Amit megtehetnek az az, hogy kibérelik az egyik Denny's éttermet egy estére: és akkor csak olyanokat kell beengedniük, akik vegetáriánus burgert esznek. Mert akkor arra az estére szerződésesen birtokolják az éttermet: ők rendelkeznek arról, hogy milyen ételek kerülnek felszolgálásra. De ez azért van, mert az étkezde tulajdonosával szerződést kötnek. Ennek hiányában semmilyen joguk sincs arra, hogy megszabják, hogy ki eszik húsételt akkor, amikor ők az étteremben vannak -- attól függetlenül, hogy hányan vannak.

Vannak vegetáriánus éttermek is, ahol nem árulnak húsételeket. Oda nem mehet be sem egy, sem száz ember, akik előrántanak kolbászt a zsebükből, és jóízűen elkezdik azt falatozni: mert az étterem tulajdonosa nem az ő igényeik kielégítésére szervezte meg az éttermet, hanem vegetáriánusokéra. A húsevők nem érvényesíthetik a "közösségi normájukat" attól függetlenül, hogy hányan vannak.

De a "közétkeztetésben" nincs magántulajdonos, mert "a köz" a tulajdonos. "A köz" pedig mindenkit jelent: nem a többséget. Így egy "közétkezdében" senkinek sincs joga a "közösségi normákat" érvényesíteni, már ami a húsételek (nem)fogyasztását illeti: a többségi "közösség" (akár a vegetáriánusok, akár a húsevők) nem felsőbbrendű.

"a többség a 3d valóságba ezeket a vallási ütközéseket nem akarja átvinni. kivéve egy csoportosulást."

Igen, az autoritariánus lófaszjóskákat, akik (feltételezett) "többségi normákra" hivatkozva akarják államhatalmi erőszakkal kényszeríteni az embereket partikuláris viselkedésekre (pl. hogy kitől vegyenek milyen terméket milyen áron).

2016.10.23. 01:49:54

@feher.b:
ha te ezekben a kommentedben gyűlölködést érzel, akkor az a saját gyűlöleted. ha az uszítást, akkor te vagy az uszító. már ne haragudj.

2016.10.23. 01:53:38

@unionista᠋: dehogy haragszom én. Csak jó tisztázni, hogy nálad alapvetés, hogy a "zsidók" mást akarnak, mint a "magyarok". És nyilván mindenki zsidó, aki nem azt akarja, amit (szerinted) a magyarok akarnak. Jó kis náculás ez, semmi több.

2016.10.23. 01:56:57

@neoteny:
ez nem ennyire bonyolult. ezt a gyerekek a dedóban értik.

de vegyük a cégeket. ide jön egy francia (ne legyen zsidó, hogy balázs örüljön, mert ha zsidó, akkor uszítás. ha francia, akkor kevésbé, ha az orosz, akkor demokrácia élharcosa vagyok. teljesen mindegy amúgy). és azt mondja, hogy a magyar államnak nincs joga erre vagy arra. oké, nézzük meg fordítva. egy magyar cég dirigálhat-e franciaországban, amerikában, izraelben. semmi. ez esetben ne kezdjünk már el a liberalizmusról hablatyolni.

2016.10.23. 02:04:50

@feher.b:
a magyar nemzeti kereszténység és a vallási zsidó vallás egyébként rosszul definiált hittételei csapnak össze 25 vagy inkább 125 éve. ez a "jobb" és a "baloldal". van egy vallásháború. ebben nem állok sehol. mert engem ez a része kevéssé érdekel. próbálom a szemben álló feleket megérteni. és amit a két táborból megértettem abból az jött ki, hogy a megoldás a szekularizáció. ezt a két csoportot időlegesen el kellene különíteni egymástól. nem látom azt, hogy bármelyik tábor egyezkedni akar. és nem származásról van szó, hanem vallásról. a nagy nyugatos nemzetköziség erkölcsi értelemben felette áll a keleties nacionalizmusnak. ebben izrael az első. ők a keleties nacionalisták. és ezért a zsidó jobboldalt alázzák meg leginkább. és ebből fakad egy belharc. de erről nehogy már én legyen a felelős. ezt vívják magyarországon. és amikor ez véget ér, akkor lehet polgári magyarországon. mert majd akkor lehet értelmesen beszélni. eddig csak geci orbán. program se kell. orbán geci. ezt hirdetitek. hajrá.

2016.10.23. 02:06:05

@unionista᠋: azért szépen ugrálsz a saját példáid között: fentebb meg bátran leírod, hogy

"és persze nem minden zsidó ilyen, hanem egy részük. akiket egy vagy néhány ember pénzel. és a rendszerváltás óta ez a népcsoport keseríti meg a többség életét. ez a helyzet."

Tök jó, hogy vannak nálad jó és rossz zsidók. De természetesen csakis zsidók lehetnek, akik a többség életét megkeserítik. Keresztények vagy sima tolvaj ateista (álkeresztény) népek ebben nincsenek. Zsidók vannak. Remélem, a jó zsidók tudják, hogy kell viselkedniük, hogy a te mércédnek megfeleljenek. És meg vagy tűrve ezen a blogon. Hallatlan.

2016.10.23. 02:08:19

@unionista᠋: "ezt a két csoportot időlegesen el kellene különíteni egymástól. " - voltak a történelemben, akik így gondolták. Innen egy lépés bizonyos dolgok megtétele, amikről viszonylag sok film készült. Te egy elmebeteg vagy.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 02:43:59

@unionista᠋:

"ez nem ennyire bonyolult. ezt a gyerekek a dedóban értik."

Éljél te a nagyra nőtt dedósok többségi normái szerint.

"a magyar államnak nincs joga erre vagy arra"

Valóban: a magyar államnak nincs joga _bármire_. Többek között azért, mert nemzetközi szerződésekben vállalt bizonyos kötelezettségeket -- ld. pl. EU csatlakozási szerződés. Amit ugye megszavazott az istenadta nép.

"egy magyar cég dirigálhat-e franciaországban"

Hogyne "dirigálhatna": ha a francia állam diszkriminálja úgy, hogy az ellentétes nemzetközi szerződésekben történt vállalásaival, pl. EU kereskedelmi szabályokkal.

"amerikában"

Nem tudom, hogy Mo-nak van-e bármilyen kereskedelmi szerződése az USA-val. De ha van, és az USA megszegi az abban vállalt kötelezettségeit, egy magyar cég is kezdeményezhet eljárást ("dirigálhat"). Pl. a kanadaiak már évtizedek óta harcolnak az USA-val a puhafa-exportot illetően; és voltak olyan döntések pl. a London Court of International Arbitration meg a World Trade Organization Apellate Body által, ami részben vagy egészben a kanadai cégeknek adott igazat (a kanadai cégek "dirigáltak" az USA-nak).

Fölösleges verned a nyáladat arról, hogy hogyan "dirigálnak" francia cégek a magyar államnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 02:56:23

@unionista᠋:

"nem származásról van szó, hanem vallásról"

Akkor mégsem biosz, hanem filosz?

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.10.23. 08:32:10

@feher.b:

Pedig nincs.

Jelenleg 2 út van:
- a nyugati integráció folytatása,
- a folyamat fékezése, leállítása.

Minden más csak finomhangolás ezeken belül.

A korrupció pedig tizedrangú kérdés: mindkét irányzatban benne lehet.

abdul hackeem 2016.10.23. 09:13:57

@unionista᠋: "van bármiféle konkrét elképzelésed a magyar közéletről?" Szerintem Te (itt, a blogon bevallottan náci troll) azért lehetsz itt a blogon, mert kristálytiszta tükre vagy a magyar közéletnek.

2016.10.23. 09:19:21

@feher.b:
nagyjából minden posztban leírom, hogy nem kell ám ezt olyan nagyon komolyan venni. szándékosan fogalmazok sarkítva, félreérthetően. nem egészen azt gondolom ám, amit ideírok. érthető ez? ettől függetlenül rettegni attól, hogy jönnek a fasiszták. huszonéves vagy, de már egy komoly "liberális" "értelmiségi". ami azt is mutatja, hogy huszonévesen egy konzervatív (!) párt alelnöke (!) vagy. de ne hatalommániás őrült, hanem te fogod leváltani orbánt. mindjárt miniszterelnök helyettesnek jelentkezel be. valódi konzervatív pártokban huszonévesek nem szoktak alelnökök lenni. persze ettől még lehetsz az. indítsátok meg el konzervatív forradalmat a nácik ellen. (megint hülyéskedek, vigyázzál.)

2016.10.23. 09:23:12

@abdul hackeem:
először meg akartam érteni, hogy mit is gondolnak szembenálló felek: a libsik és a nácik. mert nekem nemzeti liberálisként ezek kurvára összetartoztak. és mindig is úgy gondoltam, hogy a nemzeti érzülethez párosulhat szabadságvágy és akár még istenhit is. ezt csak a filoszemiták állítják ezeket szembe egymással. naiv módon azt gondoltam, hogy lehet valamiféle kiegyezés. aztán rájöttem, hogy nem nagyon lehet. de legyen. most már csak azt demonstrálom, hogy milyen lenne az általatok olyannyira kívánt anarchia.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 09:44:12

@unionista᠋:

"nekem nemzeti liberálisként"

Volt, amikor még ilyesmiket irkáltál:

ott egy térségnek van autóipara. nem a franciáknak. franciák élnek belgiumban és svájban is. de charlemagne hamvait nem hurcolják körbe a notre dame körül. mert a franciák abban az értelemben nem nacionalisták, mint magyarok. nem állítanak óriás gall kakast az francia "uruszág" közepén. nem mondják azt, hogy a franciaságot a madár tojja. stb. stb. itt meg mégis csak ezzel nyert választást az egyik párt. amit még a francia szélsőjobb is elutasít. amire az európai jobboldal is azt mondja, hogy az a holy shit. és nem igértek 14 havi nyugdíjat, stb.

nem lehet összevetni a magyar és a francia politikai elitet. mert te a tipikus hülye fideszes vagy. de franciaországban közéleti értelemben még a szélsőjobb se venne emberszámba. az a nacionalizmus, amit neked hazudnak ugyanis nem létezik.

azt a francia hatszög alakzatot akarják kulturálisan összetartani. de még a szélsőjobb is azt mondja, hogy az egy volksunion. semmi köze a franciasághoz. ahogyan van magyarkodás úgy nincs franciáskodás.

(Mennyibe fáj? 2012.10.11 02:02:18)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 09:45:44

@unionista᠋:

"most már csak azt demonstrálom, hogy milyen lenne az általatok olyannyira kívánt anarchia."

Amiben tőled megszokott módon alapvetően inkompetens vagy.

faculty.msb.edu/hasnasj/GTWebSite/Obvious.pdf

Moin Moin 2016.10.23. 09:54:31

progressziv.blog.hu/2014/09/20/az_allamparti_viszonyok_es_az_ellenzeki_partpolitizalas_remenytelensege#comments - "Ezenkivül én semmit sem tudok, sem mondok… mert non datur aliud medium.":-)

...Több mint két éve leírtam, bazmeg!:-))))

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 10:18:00

@Moin Moin:

"tudással és koncepcióval lehet egy vélemény-, vagy politikai kisebbségnek is alapvetően szabályozni egy állam milyenségét és annak működését hosszú időre keretek közé helyezni."

De nem elég hosszú időre sikerült: a "rencer" megbukott, amikor komoly gazdasági hullámveréssel szembesült.

2016.10.23. 10:27:47

@neoteny:
hülyeségnek tartom azt, amikor egy politikus azt mondja, hogy a magyarságunk abból fakad, hogy "beleszületünk a turulba". (jelzem azóta sárközy ugyanúgy gall kakasozik, mint ahogyan orbán turulozik. szóval a francia szélsőjobb képességeit alulmértem.) hülyeségnek tartom azt is, hogy a zsidókeresztények a szent jobbot körbe hurcolják, hogy ezzel demonstrálják a magyarságukat. a debreceniek kirakják a szent koronát szalmavirágból. hülyeségnek tartottam, hogy elvitték esztergomba azért, hogy megáldja grünwald bácsi.
media.fonixinfo.hu/uploads/images/20160822153821_05.jpg
de ha ehhez egyes hívek ragaszkodnak, akkor tegyék. a komment csatornákban az anarchia demonstrálása is hülyeség. orbitális faszság. mégis érdemes talán megtenni. az is lehet magyar, aki nem rendelkezik magyar egyenesági felmenőkkel. cseh laci például lehet, hogy cseh. bár lehet felvett név. sanyi szerint cseh vitéz. de ettől még igaz magyar ember. mert valamiért ehhez a népcsoporthoz akar tartozni. és nem rekesztjük ki. de azokkal nehéz mit kezdeni, akik azt mondják, hogy egyáltalán egyáltalán nem akarnak államiságot, nem akarnak nemzetet. és ezek az emberek nem hülyéskednek komment csatornákban. hanem a mainstream médiában ezt politikusként magyarázzák és ehhez szavazókat gyűjtenek. külföldi kormányzati segítséget kérve, dollár milliárdos támogatással. és az meg ugye mégis csak hazaárulás.

engem az zavar, hogy a magyar közélet nagy része kódolt, vagy kódolatlan zsidózásból áll. ez egy vallásvita, amit elég egyszerűen le lehetne zárni. vannak ortodox liberális zsidók és vannak akik ehhez képest unortodox, illiberálisok. ők a nemzeti keresztények. és mindenki elég nagy ahhoz, hogy eldöntse, hogy csatlakozni akar-e antifasiszta koalícióhoz. nekem erről az a véleményem, hogy amíg a holokausztot elszenvedő emberek magyarországon élnek addig a nagy nyilvánosságban ne bántsuk őket. de amikor huszonéves lófasz jóskák húzzák fasisztáznak és ők elő a holokauszt kártyát, akkor őket zavarjuk el a picsába. illetve vallási értelemben különböztessük meg magunkat. mert itt úgysem lesz kiegyezés. időlegesen nincs jobb megoldás, mint az ortodox zsidóságot szekularizálni. mert ezek a vég nélküli vallásviták egyszer átcsapnak valódi polgárháborúba. álljanak össze egy negyedbe. csatlakozzanak hozzá azok a zsidókeresztények, akik akarnak. és természetesen minden jogot kapjanak meg, amit a többség. de területi korlátokkal. a többség is úgy gyakorolja a hatalmát. nekem eszembe nem jutna megmondani azt, hogyan éljen a földkerekség. és kitalálni faszságokat. azt, hogy ne lehessen egy kis üzeme, kis üzlete, kisbirtoka senkinek. mert akkor mi lesz. és emberek (és igen, nagyon sok zsidó) nyomorított meg népeket, keserítették meg többek között a magyarok életét. és utána jött a másik szélsőség (és igen, nagyon sok zsidó), akik azt mondták, hogy most már közösségi tulajdonba ne legyen semmi. hanem mindent el kell adni. a történészek majd megszámolják, hogy arányaiban hány zsidó volt közöttük. a felmérések szerint a politizáló fiatalok nagyjából fele jobbikos. és majd összeszámolják. és azt mondják, hogy soros zsidó volt. és soros kitartott civiljeit is legalább fele részben zsidók vezették. nyilván ilyesmi fog kijönni. és ritók nénémet is lehazaárulózzák, aki szegény kis cigányokkal akar rajzolgatni. szóval persze mindkét tábort megértem valahol.

normális közélethez a hatalom iránt olyannyira vágyakozó értelmiség álljon elő konkrét elképzelésekkel. és amíg ilyenek nem lesznek a nagy nyilvánosságban, addig játsszuk ezt a vallásháborúsdit.

2016.10.23. 10:30:25

@neoteny:
te például azt állítod, hogy anarchiában nem lehetnek céhek. termelői érdekek nem védhetők, mert a valós értékteremtő munkát végzők embereknek nincs joguk az önszerveződésre. miért is?

2016.10.23. 10:33:34

@Moin Moin:
orbán 93-ban megmondta, hogy politikai értelemben kinyírja ezeket.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 11:00:28

@unionista᠋:

"anarchiában nem lehetnek céhek. termelői érdekek nem védhetők"

A "termelői érdekek" nem védhetők erőszakkal. Amikor egy céh államhatalmi erőszakkal (törvényekkel) akadályozza meg azt, hogy nem-céhtagok termelhessenek javakat és/vagy nyújthassanak szolgáltatásokat, akkor nem különbözik semmiben a szervezett bűnözőcsoporttól, amelyik csak azoknak az üzleteknek az üzemelését engedélyezi, akik "védelmi pénzt" fizetnek a gengsztereknek.

Amikor a sárga taxisok "rendet" követelnek a kormánytól és az biztosítja is azt számukra az Uber (és más) sofőrök törvényes elnyomásával, akkor a taxisok ugyanúgy járnak el, mint az a boltos, aki megfizeti a helyi gengsztert, hogy az dobjon molotov-koktélt a versenytárs boltjába. Ez is a "termelői érdekek" védelmének egy formája.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.10.23. 11:02:37

@HaFr: "az ellenzéki pártoknak el kell felejteniük a saját identitásukat, egységes új identitást kell ölteniük erre az átmeneti időszakra, aminek egyetlen vonása az antiorbánizmus." - A közös stratégiai cél kiemelése valóban csak a saját identitás célok hátrébb sorolásával lehetséges, de a hátrébb sorolás, azért ténylegesen nem igényli az önálló identitás elemeinek teljes elfelejtését. Sőt a saját identitásokra szükség van Orbán sokszínű ellenzékének megszólításához és mozgósításához. De emellett egyértelműen jelezni kell, hogy az identitások és értékrendszerek érvényesítésének korlátját jelenti az első rendű cél.
Saját elképzeléseim elég közel állnak a posztban leírtakhoz. Ez a poszt/beszéd tervezet elsősorban a közös cél ideológiai megalapozásáról szól
liberator.blog.hu/2016/10/22/elmentek_a_kommunistak_visszajottek_a_jobbunistak
Az együttműködés és tágabban a 2018-as győzelem lehetőségét magában rejtő útitervet és a javasolt módszerekről nyilván a pártvezetést kell elsősorban meggyőznöm és erőmet erre kell koncentrálnom, de biztos lesznek a blogon is majd részletek.
Az alapvetéseket azonban már leírtam itt: liberator.blog.hu/2016/01/10/harmadik_magyarorszag
(Persze az sem kizárt, hogy ez eltelt idő alatt már bennem is finomodott, kisebb mértékben módosult a koncepció.)

2016.10.23. 11:08:48

megalakult győzelmének alapja.
a civil ellenzéki kerekasztal. alias ceka.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1387/13877/138773/13877314_9202fe960cfa1e389ccf6c38b91ad28b_t.jpg
hajrá.

2016.10.23. 11:11:46

@neoteny:
oké, és az nem zavar, hogy egyesek az államhatalommal összeszövetkezve tekintélyes mennyiségű pénzt generálnak. és ezzel előnybe hoznak gyártók, kereskedőket. szerinted ezzel szemben semmi módon nem lehet védekezni.

2016.10.23. 11:11:47

@unionista᠋: persze a tény, hogy 36 éves vagyok és hogy a kornak semennyire nincs jelentősége, tényleg ne zavarjon, példának mindjárt ott van Sebastian Kurz - nem mintha én akár csak hasonló babérokra vágynék.

"nem egészen azt gondolom ám, amit ideírok." - na látod, ez tökéletesen összefoglalja, miért vagy egy olcsó troll, akinek már rég nem szabadna itt helyet biztosítani.

2016.10.23. 11:17:27

@feher.b:
komoly konzervatív párt alelnökének lenni 36 évesen is elég keskeny. de megalakult a ceka. csatlakozzatok hozzá. kedvenc lajosotok is ott van.

2016.10.23. 11:17:49

@unionista᠋: nem is akarnak a magyarok védekezni:

www.kisalfold.hu/hirek/jojjon_a_multi_-_alairast_gyujtenek_korosladanyban_/2080486/

"nagyobb kínálatból és olcsóbban szeretnének vásárolni a Körösladányiak. Ezt a kezdeményezés egyik szervezője nyilatkozta a beol.hu-nak.

Holóka Demeter Péter, önkormányzati képviselő szerint már szinte az összes közeli településen működik egy multinacionális élelmiszerüzlet, csak náluk nem. Ha Körösladányban is megtelepedne egy multi, az embereknek nem kellene kilométereket utazniuk egy-egy nagybevásárláshoz, hanem helyben is telepakolhatnák kosaraikat. "

szóval úgy áll, hogy 4-5 éve a vidéki magyarok, akiket te primitív alja népeknek gondolsz, akiknek csak a termelői paprika jó a Pista bácsitól, elkezdtek számolni, mert tudnak, és inkább egy multi bejövetelét akarták a te hülye Kárpát-medencei hagymázas elképzeléseid helyett. Ahogy nem véletlenül tarolnak mindenütt az olcsó diszkontláncok Kelebiától Győrig, Kisvárdától Zaláig. Csak hát te nyilván azt gondolod, hogy a buta parasztja meg a kozmopolita zsidója van csak a porondon, meg te, aki ezt valójában nem is így gondolod, de azért leírod valahogy mégis. Teljesen érthető, hogy te beszélsz nekünk a világ rendjéről.

2016.10.23. 11:23:04

@feher.b:
a népek egyrészt baloldali többséget akarnak. azért, hogy legyenek kedvezmények. olcsó diszkontlácok. másik oldalról jobboldali kormányt. másik oldalról megszavazzák a gonosz multik ellen harcoló kormányt. ilyen ez. már két éve megírtam ezt a hatalmas felismerést. sőt négy éve. úristen mennyire okos vagyok. (csak ideírom, hogy értsd: ez önirónia).

2016.10.23. 11:35:25

@unionista᠋: mármint leszámítva, hogy nem ezt szoktad írni, hanem azt, hogy a népek szittya származási alapon akarnak kereskedni és a globális piacgazdaság az csak valami zsidó vircsaft, amit maximum egy belvárosi kerületben kéne játszani. Persze az is egy módszer, hogy leírsz mindent össze-vissza, majd amikor szembesítenek az ellentmondásaiddal, az egyikre rámutatsz, hogy de hát azt te megírtad.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 11:36:41

@unionista᠋:

"az nem zavar, hogy egyesek az államhatalommal összeszövetkezve tekintélyes mennyiségű pénzt generálnak"

Hogyne zavarna: a fiat pénz is, a részleges tartalékolású bankrendszer is államhatalmi erőszak (törvények) felhasználásával elkövetett csalás ill. rablás. Viszont amíg "a népek" elhiszik azt, hogy az állam az ők érdekeiket "védi", addig (egyre több) hatalmat adnak a politikusaiknak, akik azzal annak rendje és módja szerint vissza is élnek.

Megy a vergődés, hogy Merkel mami "beengedte" a migráncsokat Németországba. De miért tehette meg, hogy "beengedte" őket? Mert a német választók (és általánosságban a polgárok) hatalmat adtak neki -- amit ő úgy használt fel, ahogy.

Az olasz flotta kimenti az afrikai migráncsokat a Földközi tengerből -- és olasz kikötőkbe szállítja őket, nem az észak-afrikai partokra viszi őket vissza. Miért tehetik meg? Mert az olasz választók (és általánosságban a polgárok) hatalmat adtak a politikusaiknak, akik a parancsot adják az olasz flottának.

"Democracy is the theory that the common people know what they want, and deserve to get it good and hard."

-- H. L. Mencken

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 11:44:23

@unionista᠋:

"már két éve megírtam ezt a hatalmas felismerést. sőt négy éve."

Bastiat meg vagy 160 éve megírta ezt a felismerést:

Mindaddig, amíg megengedik, hogy a törvényt eltérítsék az igazi céljától — hogy az tulajdont sértsen ahelyett, hogy megvédené azt — mindenki részt akar majd venni a törvényhozásban, vagy azért, hogy megvédjék magukat a rablástól, vagy azért, hogy felhasználják azt a rabláshoz. A politikai kérdések mindig hátrányosan megkülönböztetőek, dominánsak és mindent felemésztőek lesznek. Harcok fognak folyni a Törvényhozás Palotája előtt, és a benti küzdelem sem lesz kevésbé elszánt.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 11:45:56

@feher.b:

"Persze az is egy módszer, hogy leírsz mindent össze-vissza, majd amikor szembesítenek az ellentmondásaiddal, az egyikre rámutatsz, hogy de hát azt te megírtad."

Bingo.

Khonsu 2016.10.23. 12:45:29

@naphegyi vince:

A fő problémát (egyebek mellett) a tartósság jelentené. Vagyis, ha tegyük fel, létrejönne ez a teljes mai ellenzéket magában foglaló egység, és azt is tegyük fel, hogy ennek bizonyos elmei nem csökkentenék az összesített népszerűséget, és simán összeadódna az egyes pártok támogatottsága, ami lehetővé tenné a győzelmet, akkor mi lenne utána?

El lehetne zavarni Orbánékat? Kis szerencsével igen. El lehetne őket számoltatni? Látván a nagy Fideszes "elszámoltatást", és feltételezve a "viszonzást" a mai ellenzék adott részéről, nem valószínű. Elszámoltatás nélkül meggyengülne a NER? Nem. A győzelem után az ellenzékben erős, tiszta, kormányzóképes erők lennének? Legfeljebb részben.

Mit eredményezne ez? Négy év töketlenkedés után megerősödve jönne vissza a Fidesz, új "országmentő" mestertervvel, melyet volt idejük kidolgozni ellenzékben, miközben széttrollkodták az amúgy is ingatag kormányzatot.

Az "Orbánváltásnak" véglegesnek és visszafordíthatatlannak kell lennie, különben belekezdeni sincs értelme. Ehhez kell egy friss ellenzék, melynek minden tagja egyformán érdekelt a rendszer végleges leváltásában, és nincs félni vagy veszteni valójuk.

Ez egy olyan dolog, amiben nem elégedhetünk meg félmegoldásokkal. A rendszert teljesen és végérvényesen fel kell számolni, az pedig szerintem a jelenlegi ellenzék bizonyos tagjaival nem menne, és a végeredmény rosszabb lenne, mintha nem csinálnánk semmit.

2016.10.23. 13:14:36

@neoteny:
ezt hívják trollkodásnak.

2016.10.23. 13:19:02

@neoteny:
oké, de a tulajdon micsoda. lauder úr egy paraszttól megvásárolt egy gyümölcsöst. mit ad isten arra ment az autópálya. ezek után azt mondta, hogy a gyümölcsösért cserébe legyen övé a velencei tó egy része örök időre. a tulajdont állami segédlettel szerezte (volna). és ehhez szerzett kaszinó üzemeltetési jogokat. ezek után ez jogos tulajdon, vagy szabad rablás. erre mit mond a kedvenced szelleme?

2016.10.23. 14:08:58

@unionista᠋: és azt te itt minek csinálod? Hozzá tesz az értelmes párbeszédhez?

2016.10.23. 14:18:21

@neoteny:
vagy mészáros lőrinc azt mondta, hogy egy fél éve még nem is gondolta, hogy újabb szállodákat vásárol. most meg van neki egy tucattal. amíg maga a tőkepiac állammal összefonódva működik addig a tulajdon szentségéről szóló hittételek gyakorlatban semmit sem érnek. mert praktikusan a pénzrendszer magánmonopóliumait véded.

mondhatod, hogy a legitim kormányok cselekednek. az európai unió külügy védelmi biztosa frederica mogherini. 1988-ban belépett az olasz kommunista (!) pártba. ugye világos, a hölgy 1988-ban (!) úgy képzelte, hogy győz a kommunizmus rómában. 1996-ban az olasz kommunista párt megszűnt, átlépett a szociáldemokratákhoz. majd átlépett a demokrata pártba. az iszlámból doktorált és ezt az amúgy radikálisan iszlamista hölgyet 2014 februárjában kinevezték az európai külpolitikáért és védelmi ügyekért felelős komisszárnak. 2014 őszén az olaszok el kezdték behurcolni a menekülteket. és 2015 tavaszán migráns krízisről beszélnek. és ennek a csúcspontján naponta annyi bevándorló érkezik a magyar határra, mint ahány gyerek születik az egész európai unióban. és ez állítólag egy teljesen spontán folyamat. lehet, de ezt nem tudjuk. európában szó nincs a klasszikus liberalizmusról, egy vallási csoportról van szó. kérdéses, hogy ez mennyiben etnikai csoport. feltűnően sok köztük a sémita. mintha ez a zsidóság egy része lenne. van egy ilyen látszat. nyilván nem lehet ezeket az embereket egy az egyben "lezsidózni", de ők nem is "liberálisok". "baloldalinak" végképp nem mondhatók. annak ellenére, hogy vannak köztük ortodox kommunisták. havi 50 ezer forintot adnának a munkanélkülieknek úgy, hogy a nettó átlagkereset szabolcs szatmár megyében havi 111 ezer forint. a "világhírű" szociológusok egykeresős kiscsalád tartja el az iskolázatlan nagycsaládosokat. ez micsoda szemét társaság. és mindezt a villákban találja ki a "világhírű" értelmiség. ez egy vallási csoportosulás. mégis hogyan hívjuk őket. ha ez nem az ortodox liberális/kommunista zsidóság, akkor micsoda? erősen hajlok arra, hogy ne zsidózzuk le őket, hiszen még azt is elfogadom, hogy egyesek jó szándékkal gondolják, amit gondolnak. nyilván a zsidóság többsége tisztességes. de egy részük nem az. és ők faji alapon összetartva kifejezetten hatalmi céllal szerveződnek. hogyan kellene őket nevezni? háttérhatalom. az idióta, kretén, fasiszta konteó. ne nevezzük őket liberálisoknak. úgy meg pláne nem, hogy "a" civilek. hanem találni kellene egy politikailag korrekt megnevezést. "nihilisták", "soft power", "gyíkemberek", "tudjukkik", "sorosék". mind ugyanarra a hatalmi csoportosulásra utal.

2016.10.23. 14:32:18

@feher.b:
az érdekelt, hogy a jelenkori vallásháborúban van-e értelme a konstruktív párbeszédnek. és az jött ki, hogy teljesen feleslegesek konkrét felvetések. ez tényleg egy háború, ami 25 éve folyik és szerencsére nem fegyverekkel vívják meg. és remélem, hogy ez így is marad. ha nem lesz békekötés (és most úgy néz ki, hogy nem lesz), akkor ez addig tart, az egyik majdnem teljesen kiszorítja a másikat.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 15:29:45

@unionista᠋:

"a tulajdon micsoda [...] ez jogos tulajdon, vagy szabad rablás"

Gyenge trollkodási kísérlet: először a tulajdon természetére kérdezel rá, aztán a jogos tulajdon mibenlétéről kérdezősködsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 15:33:47

@unionista᠋:

Volt, amikor még ilyesmiket irkáltál:

a magyarországon folyó feudális restaurációs kísérlet gazdasági és kulturális értelemben megbukott.

(Mandiner blog 2012.10.05 12:21:39)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 15:37:18

@unionista᠋:

"a felmérések szerint a politizáló fiatalok nagyjából fele jobbikos."

Négy évvel ezelőtt még "a fiatalok többsége ultrabalos" volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 16:14:26

@unionista᠋:

"egy vallási csoportról van szó. kérdéses, hogy ez mennyiben etnikai csoport"

"nem származásról van szó, hanem vallásról"

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 16:21:19

@unionista᠋:

"amíg maga a tőkepiac állammal összefonódva működik"

A visegrádi koronát ki bocsátaná ki?

Harry Hole 2016.10.23. 16:47:41

"Nem kérek semmilyen pozitív programot..."

Végül is nem baj, mert eddig sem volt.
Egyik ellenzéki pártnak sem.
Legfeljebb megint Orbánt választja a polgártárs, mert az "Orbán takarodj!"-ból nehezen szűrhető ki, hogy például az adórendszerről mit gondol az ellenzék. Ha ezt a tucatnyi tehetségtelen és alkalmatlan emberek által irányított politikai csoportosulást egy zászló alá tereled, attól még nem lesznek jobbak, alkalmasabbak.
Szerinted egy ilyen szerveződés meg tudna egyezni 106 "nyerő" képviselőjelölt személyéről, indításáról?

"...egyet kérek, követelek: Orbán leváltását. Ez legyen az új nemzeti kiegyezés alapja, ami megszülheti a Fideszen belüli hatalmi vákuumot is, hogy visszatérhessünk egy működő ország lehetőségéhez."

Igen. Az marad, hogy meg kell várnotok azt, hogy Orbán megunja ezt a miniszterelnökösdit.
Hogy távozzon és a Fidesz szétszakadjon.
Van még időtök bőven. Inkább gyúrjatok arra az időszakra, mert akkor nagyon kibasznak majd veletek azok, akikkel most a szent cél érdekében szövetkeznétek.

2016.10.23. 17:24:52

@neoteny:
a jobbik egy nemzeti kötőjel szocialista párt. amiben a balos és jobbos elképzelések keverednek. a korai horthy korszak és a késő kádár kor.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 17:31:01

@unionista᠋:

"a felmérések szerint a politizáló fiatalok nagyjából fele jobbikos."

Négy évvel ezelőtt még "a fiatalok többsége ultrabalos" volt.

2016.10.23. 17:34:40

@neoteny:
a vallás nem teljesen független a származástól. egy zsidó családba született is gondolhatja azt, hogy nemzeti kereszténységek oldalára áll. és egy keresztény családba született is gondolhatja azt, hogy a judaisták közé áll. ebben a ciklusban a korábbi kultúrharc átfordult vallásháborúba.

a judaizmus nyíltan keresztényellenes, államellenes, nemzetellenes ortodox, liberális irányzata áll szembe többségi társadalommal. és ezért van unortodox, illiberális demokrácia. tehát nem a zsidó származás a döntő, hanem a zsidóság egy része akar amerikanizálódást. teljes egészében felszámolni az európai kultúra alapját jelentő a nemzeti keresztény államiságot.

Ivan Gyenyiszovics két napja 2016.10.23. 17:37:52

@unionista᠋: "az érdekelt, hogy a jelenkori vallásháborúban van-e értelme a konstruktív párbeszédnek."

Értelme mindig van, legfeljebb nincsenek rá vevők.
Trollok innen-onnan, Kanadából, azok igen.

Csizmadia Ervint többször emlegettem poszterünknek, segíthetne nekik valamennyit a valóság megismerésében, értelmezésébe.

De a totális tanácstalanságban már oda jutottak, hogy a 2014-ben vizionált, a konzervatív fordulat utolsó reménységének felkonferált Bajnai-Bokros-Mesterházy trió- ötlete után a jobbik_mszp_lmp_együtt_dk_moma_bokros_gyurcsány_vona_karácsony_függetlencivilek_szolidaritás_székelytamás_ésmindendemokrata 500 napos interregnumot hirdessenek ki egymás intenzív gyalázásának ez időre történő felfüggesztésével megtámogatva.

Hogy mi legyen utána, mit is jelentene az mostani ellenzék kormányzása arról semmit nem tudunk meg, azon kívül hogy az írmagját is kiirtják a közéletből a mai hatalomhoz kötődőknek és az azt támogatóknak.
De arról sem, mi lesz akkor ha a tisztelt választók nagy ívben tojnak az egész bohócforradalom 2.0-ra.
Mint ahogy eddig is.
Kivel váltják le a népet?
Mi lesz itt??

2016.10.23. 17:38:20

@neoteny:
a jobbik tele van balos ígéretekkel. és mellette nemzeti radikális. a kettő nem zárja ki egymást. nemzeti kötőjel szocialisták. ahogyan orbán is összekapcsolja a nemzeti populizmust a szociális demagógiával. ez már nem a klasszikus bal-jobb filozofikus ellentéte, hanem törzsi csoportok vallásháborúja.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 17:46:33

@unionista᠋:

"a jobbik tele van balos ígéretekkel"

Négy évvel ezelőtt még "a fiatalok többsége ultrabalos" volt.

"törzsi csoportok vallásháborúja"

"nem származásról van szó, hanem vallásról"

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 17:52:53

@unionista᠋:

Volt, amikor még ilyesmiket irkáltál:

a nemzetállamiság gazdasági értelemben sem tartható. de kulturálisan sem.

(Tiszta Beszéd 2012.09.26 22:18:38)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 18:17:18

@unionista᠋:

Volt, amikor még ilyesmiket irkáltál:

jó kis zsidózós blog lett ez amúgy. gratulálok.

(Mandiner blog 2012.09.23 08:01:00)

2016.10.23. 18:28:22

@Ivan Gyenyiszovics két napja:
az őszödi balhé után 10 évvel éppenséggel mindkét tábor meghirdetni ezt az 500 napos moratóriumot. azért, hogy jövőre normális hangvételű közéleti viták folyjanak a kiegyezés 150. évfordulóján. de nem úgy tűnik, hogy a politikai aktorok ezt akarják.

a kormányzat folyamatosan visszaél a hatalommal. az ellenzék kifejezetten destruktív. egy vallásháború van kibontakozóban. a kockásingesek azt mondják, hogy ők olyan iskolákat szeretnének ahol a tanárok teljesen autonómok, nincs központilag előírt kötelező tananyag, stb. ez nyilván csak egy magániskolákban lehetséges. hiszen egy állami intézményben nem szabad bölcsészek, hanem közalkalmazottak dolgoznak. és egy állami iskolában nyilván van kötelező közismereti tananyag. nyilván engedni kell szabadságot. délután lehet fakultáció, de ugyanúgy korrepetálás is. de itt nem erről van szó. az egyik tábor célja lényegében az, hogy felszámolja a magyar közoktatást. és csak balhézik. semmiféle konstruktív javaslattal nem áll elő. így nyilván nincs túl sok értelme közéleti vitákat folytatni, mert ez egy vallásháború valójában. a felvilágosult válasz a szekularizáció. az, hogy jelöljük ki a magyar keresztény államiságból kiválni kívánó hitközségek határait. és azokban folyjon világias amerikanizált magánoktatás, illetve legyenek izrealita felekezeti intézmények. és ezek után lehet értelmesen vitázni arról, hogy milyen legyen a magyar közoktatás függetlenül attól, hogy mit akarnak a "zsidók". még egyszer nem azért, mert ne lehetne akármilyen vallású embereknek egy közösségben összecsiszolódni. hanem mert egy emberöltő alatt szinte semmiben sem sikerült szót érteni. azt talán a fasiszták is elfogadják, hogy adjunk fel 1km2-t a nagyjából 100,000 nagy-magyarból. a "kockásingesek" fogadják el, hogy ők nem részei se a magyar, se semmilyen államiságnak. ezt akarják. ezért harcolnak. adjuk meg a lehetőséget. ez a klasszikus liberalizmus.

2016.10.23. 18:51:53

@neoteny:
a nemzetállamiság abban az értelemben ahogyan az ortodox nacionalisták hirdeti se gazdasági, se kulturális értelemben nem tartható.

egymást érintő gazdasági érdekszférák és egymást metsző kultúrkörök vannak. ezek fenntarthatók. de ez nem az ortodox liberalizmus. amelyik azt mondja, hogy egyáltalán nincs szükség államiságra, nemzetekre, nemzetségekre, nemzetiségekre, nemzedékekre. a liberalizmusnak ez az extrém formája egy virtualizált környezetben működhet, de ha az uralkodóvá válik, akkor az lényegében az európaiság feladását jelentené. és a zsidóság egy extrém liberális részének a célja éppen ez. felszámolni a nemzeti keresztény kultúrát és az abból következő nemzetközösségeket. és így ennek helyébe amerikanizáció és a totális modernizáció. ezt utasítja el a magyarok többsége. és a kelet-közép európaiak is. és szerintem ehhez észak és nyugat-európa is csatlakozik. a svédek se fogják kidobni az intoleranciát jelképező kora középkori hajóikat. azért, hogy a helyébe a nemzetköziséget hirdető migráns mentőcsónakokat rakjanak. ezt hirdeti a gaboni származású kultuszminiszterük. akit nyilván odaültettek a nem tudjuk kik. egy anarchista vallási csoport. akiket támogatnak a finánctőkések, soros alapítvány. háttérhatalom, kozmopoliták, gyíkemberek, "zsidók" (értsd judaisták), stb. elég sok elnevezésük van.

2016.10.23. 19:31:51

@neoteny:
annak a típusú zsidózásnak nem vagyok híve, hogy mi vagyunk a jók, és ők a rosszak. a zsidó baloldalnak van egy elképzelése. az, hogy kizárólag kisebbségekből (cigányokból, homoszexuálisokból, hajléktalanokból, fogyatékosokból, stb.) verbuvál egy társadalmat. és ezt egy élcsapat vezeti. ebből egyébként anarchia lenne. persze az átmeneti időszakban ennek ugyanúgy vannak politikai vezetői. ahogyan a pártállamnak is voltak. ott is ugye egy forradalommal lett volna államnélküli kommunizmus. és a kapitalista kísérletben is csak időlegesen van szükség az egyesült államokra. az a végső cél, hogy arról leválva létrejöjjön egy világuralmi csoportosulás. egy világkormány. mindkettő sémita világkép. ahogyan a zöldek világmegváltása, vagy a zsidókeresztények elképzelése. a szentatya a szentszékben a világ egyetemes helytartója. az iszlám sem integrálódni akar, hanem az egész világ felett uralkodni akar. nyilván nem arról van szó, hogy ne gondoljunk semmit. amerika felőlem legyen judaista. és aki azt a világot szeretné költözzön oda. de nem látom be, hogy európa miért ne maradhatna meg felvilágosult nemzeti kereszténynek. illetve persze értem, hogy ez ütközik a világkommunisták, világkapitalisták és egyéb lófaszjóskák céljával. egy despotikus vénember elképzelésével. az anarchiát gyuri bácsi vezeti. igaz, hogy ellentmondás. de abban a körben ki mer neki ellentmondani. illetve ki olyan ostoba, amikor erre dollármilliárdokat áldoz. de nem a magyar oktatásnak adományoz. arra egy centet sem. hanem saját hatalmi céljaira vásárol meg embereket. komoly arccal előadja, hogy ő hitelezne európának az iszlamizációért cserébe. hülyének is megéri. a judaizmus gazdasági és kulturális értelemben sem tartható. jelen állás szerint a liberális "zsidó" kultúrának kampec. zsidó "baloldalt" a zsidó "jobboldal" végzi ki. andy vajna azt mondja, hogy orbán jobban fizet. filmalapot, kaszinót adományoz. a másik kaszinós lauder úr vezeti a zsidó békemenetet. velük szemben a cöf. ez egy modern kori vallásháború. a "civil" "demokratikus" "kerekasztal". a fütyülősök. de ők nagyjából ugyanazok, mint a kockásingesek, a ligetvédők, a lovagkereszt visszaadók, stb. nem arról van szó, hogy ne védjük a környezetet. hanem arról, hogy szinte semmiről se lehet értelmesen beszélni. és innentől kezdve ez egy vallási konfliktus. két államvallás nem lehet. világi judaizmus vs. nemzeti kereszténység. amerika vs. európa.

Ivan Gyenyiszovics két napja 2016.10.23. 20:01:57

@unionista᠋: "így nyilván nincs túl sok értelme közéleti vitákat folytatni, mert ez egy vallásháború valójában....egy emberöltő alatt szinte semmiben sem sikerült szót érteni."

Némi önkényes rövidítéssel élve, de ebben abszolút egyet lehet veled érteni.

De amint látható, ugyanezt gondolja a ... ellenzék.
A helyzetük annyiban érthető, hogy a bukás óta semmi értelmes alternatíva, semmi értelmes koncepció nem volt, mit és hogyan kellene átalakítani ebben a de facto államcsődbe juttatott országban.
Ahogyan előtte sem, az akkori min.elnök maguk közt nagyon őszinte volt: "
És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl,hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit".

Derék poszterünk több írásában is porig alázta, az ország nagy tönkretevőinek nevezte azokat, akikkel most nagykoalában döntené meg a diktatúrát.

Ha komolyan lehetne venni ezt a buzgalmat, végtelenül szánalmas lenne, így csak vicc az egész.
(Annak mondjuk ölég pocsék.)

Poszterünket többször is noszogattam olvassa már el 'értő figyelemmel', amikor 2009-ben a várható 'centrális erőtér' indokaként a kötcseiben mindez világosan megfogalmazódott:

"Nincs egyetlen olyan közös érték, közös cél ebben a duális erőtérben, amit mind a két fél elfogadna, hanem folyamatos harcok zajlanak a legalapvetőbb kérdésekben is. Ha mi azt mondjuk, hogy családtámogatási rendszer, akkor ők megszüntetik; ha mi azt mondjuk, hogy kettős állampolgárság, akkor ők azt mondják: beözönlik 23 millió román. Állandó értékvitáink vannak. Nemcsak politikai küzdelmek, hanem értékviták is."

"Annyi azonban bizonyos: megvan a reális lehetősége annak, hogy a magyar politika következő tizenöt-húsz évét ne a duális erőtér határozza meg, amely állandó értékvitákkal, megosztó, kicsinyes és fölösleges társadalmi következményeket generál. Ehelyett huzamosan létrejön egy nagy kormányzó párt, egy centrális politikai erőtér, amely képes lesz arra, hogy a nemzeti ügyeket megfogalmazza - és ezt nem állandó vitában teszi, hanem a maga természetességével képviseli."

Hogy ez mennyire sikerült természetesen, mennyire sikerült jól, azt majd a jövő, a történelem eldönti.

Én abszolút az együttműködés hatékonyságában hiszek, a konfliktusok élezése helyett a megegyezésre törekvés értelmében.
De ahhoz legalább két fél kell.
De ha nem, hát nem.
Marad a 'politikai elit' ketté-hárommá-akárhánnyá osztódása, marad a centrális erőtér -mindaddig, amig a kormányzáshoz szükséges többséget megkapja a parlamentben.
Ha ennek vége, jöhet a következő garnitúra.

Vagy netán a konzpolgforr.

"Akkor vágjunk bele!

Mivel ez az egész a jelenlegi formájában úgy reménytelen, ahogy van, a politika kínálati gazdasága megfertőzi és tönkreteszi a magyar társadalom immunrendszerének maradékát, nő az apátia és a "kisebbik rossz" választására való pszichés ráhangolódás, kezdeményezek egy politikai mozgalmat Ez a Mi Hazánk elnevezéssel az etatista, közjó-ellenes, egyik oldalon főképp pimasz és gyorsan ölő, a másik oldalon főképp impotens és lassan ölő pártokkal szemben, de főkép valami mellett. ...
Népgyűlést hirdetek 2013. szeptember 7-re Budapesten (helyszín még nincs). "
Hajrá!

2016.10.23. 20:18:58

annyit nagyjából lehet látni, h az ellenzéki pártok nem lesznek képesek feladni identitásukat, pont azért mert mindegyik a saját antiorbánizmusába szerelmes, azt akarja véghezvinni, azt képzeli a többiekkel elfogadtathatónak, elfogadtatandónak és ebben van köztük dominanciaharc.
az orbánizmusból kiutat egyedül a Tölgyessy által felvázolt irányban látok egyelőre a nagy ünnep után is.
ha egy méretes világválság, vagy valamilyen kataklizma meg nem előzi
ennek az országnak ez van megírva úgylátszik

Sulyos felhők
Sulyos felhők ülik meg az eget
és csak a gyermek ártatlan szeme
lát föl a csillagokig. Nem a szótlan
feszülő dac köti le ajkainkat,
– a hitetlenség, a halott közöny!
Árnyak, a némaság fegyencei
vagyunk; s nézzétek csak, barátaim,
arcunk mennyire álarc!… Tétován
lengünk a szélben, szélkakasnak is
elromlott, lelketlen vasdarabok.
Jön s megy az idő: megint ránk öregszik
egy ujabb év, az undor s szégyen éve.
Mi lesz az uj? Uj undor, ujra szégyen.
Beláttuk: remény és reménytelenség,
jó s rossz itt egyformán fölösleges.
Óh, a remény már útált unalom:
annyiszor megcsalt, hogy magunk szeretnők
agyontaposni, úgyis hasztalan
rágja lelkünkben pondró-útjait.
Óh, a remény is… Nem volt az remény,
csak kényszerű önámitás: vele
akartuk menteni a megmaradt
semmit a végső megaláztatástól.
Van még remény; ott kint! De azok is,
I. kötet 25
kik letépték, visszasírják hazájuk
láncát, s ugy szónokolnak, mint a pap, ki
alacsony hasznot húzva istenéből
minden szavát üres szivekbe szórja.
Néha bitang szelek kószálnak, a
fáknak távoli híreket mesélve:
haragos tornyokat dobál a tenger,
csikorognak a hegyek s északon
ujból csalóka szivárványt ragyogtat
a vörös sarló és a kalapács.
– Senki se figyel szavukra… Ha jön még
valaha tisztulás, a föld, az áldott
anyaföld indul meg, s harca a béke
szent harca lesz, s ez a harc lesz a végső!
De addig? Addig porladunk tovább
az idő őrlő fogai között:
és meglehet, hogy egykor igazunk lesz,
és meglehet, hogy nem lesz igazunk,
s az is lehet, hogy sohasem kerűl
sor igazunk bizonyítani,
hisz minden cáfol, késik… Alszanak
az elcsigázott testek és mezők
s már megszokták: a tegnap iszonyú
nyomora iszonyúbb holnapra döbben.
Nemrég kiváncsi éjek s feledékeny
nappalok hallották panaszainkat;
ma már szomorú pillánk meg se rebben,
oly arcátlan-egyszerüen esik meg,
mit hihetetlennek hittünk… A legjobb
semmit se várni… csak dolgozzanak
a fekete fejszék: a porbahullt
tagokból vér nem dől, nem is szivárog,
vér, melyről azt hitték valamikor,
hogy boldog jövők biztos záloga.
Sulyos felhők ülik meg az eget
és csak a gyermek ártatlan szeme
lát csillagot… Körülöttünk a bátrabb
I. kötet 26
börtönbe-láncoltat testvére őrzi,
vasbilincset a testvér vasszurony…
A sápadt csüggedés fegyencei
vagyunk, és tétován lengve a szélben
tudjuk, itt minden fölösleges, és
meghallani se merjük a varázsszót,
hogy: „Elromlott minden, kezdjétek ujra!”

2016.10.23. 20:24:53

bocs, h. lemaradt: a verset a dia.pim.hu-ból copy/paste-ltem ki, Szabó Lőrinc Súlyos felhők

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 21:25:50

@unionista᠋:

Volt, amikor még ilyesmiket irkáltál:

ezek az emberek felvilágosulatlanok. az addig rendben van, hogy szerelmesek a saját nemzetükbe. és azonosulnak a nemzet sportolóival, vagy a magukat nemzeti érzelműnek hazudó politikusokkal. ez olyan, mint amikor valaki a saját nemébe szerelmes. nem nagyon tehet valaki arról, hogy homoszexuális, vagy nacionalista.

a probléma az, hogy a nemzeti érzelműek egy része nincs arról felvilágosítva, hogy ők a társadalmon belül egy kisebbség. a kultúrájuk egy szubkultúra. semmi több. és ennek oka nem az, hogy a kommunizmus elfojtotta a nemzeti érzületet. hanem egész egyszerűen az, hogy ilyen a világ. az emberek döntő többsége nem döngeti a mellét, hogy magyar. az identitását nem ez határozza meg. de ezek az emberek ezt nem értik.

(Paranoid Android 2012.09.21 11:53:14)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 21:30:10

@unionista᠋:

"a zsidó baloldalnak van egy elképzelése. az, hogy kizárólag kisebbségekből (cigányokból, homoszexuálisokból, hajléktalanokból, fogyatékosokból, stb.) verbuvál egy társadalmat. és ezt egy élcsapat vezeti. ebből egyébként anarchia lenne. persze az átmeneti időszakban ennek ugyanúgy vannak politikai vezetői. ahogyan a pártállamnak is voltak. ott is ugye egy forradalommal lett volna államnélküli kommunizmus. és a kapitalista kísérletben is csak időlegesen van szükség az egyesült államokra. az a végső cél, hogy arról leválva létrejöjjön egy világuralmi csoportosulás. egy világkormány."

Világos: a végső cél az anarchista világkormány, az uralkodó nélküli világuralom.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 21:32:57

@unionista᠋:

"annak a típusú zsidózásnak nem vagyok híve, hogy mi vagyunk a jók, és ők a rosszak."

Volt, amikor még ilyesmiket irkáltál:

nem kell 8 milliónak zsidózni, cigányozni, buzizni. elég ha néhányan teszik. ha a többi nem határolódik el, akkor az ország a pokolra kerül.

(GFG Blog 2012.09.20 06:46:38)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 22:11:23

@unionista᠋:

"az anarchiát gyuri bácsi vezeti. igaz, hogy ellentmondás. de abban a körben ki mer neki ellentmondani. illetve ki olyan ostoba, amikor erre dollármilliárdokat áldoz. de nem a magyar oktatásnak adományoz. arra egy centet sem."

Az Alapítvány Közoktatás-fejlesztési programja 1995-től 1998-ig több mint 3 milliárd Ft támogatást nyújtott - nyilvános pályázati kiírások útján - közoktatási intézmények (óvodák, általános- és középiskolák) és magánszemélyek (pedagógusok, diákok) részére. Bár az önálló Közoktatás-fejlesztési program 1998-ban befejeződött, de néhány közoktatási tárgyú pályázat 1999-ben és 2000-ben is meghirdetésre került, így az Alapítvány informatikai tevékenységét - és annak hatását - az 1995-től 2000-ig terjedő időszakban vizsgálom.

A Közoktatás-fejlesztési program egyik legnagyobb részprogramja a "Számítógépes iskola a nyílt társadalomért" program, melynek keretében közel 700 millió Ft került informatikai támogatás formájában az iskolai oktatásba. A legtöbb informatikai fejlesztés ennek a programnak a keretében történt, de azokra a pályázatokra is kitérnék melyek egyéb programok, kuratóriumok felügyelete mellett indultak.

www.kka.hu/_soros/kiadvany.nsf/daaf25ff08ec8dd1c1256e9f00417f81/881742c5b2b48d93c1256e47003b07a3?OpenDocument

Azt hinné az ember, hogy tanulóképes vagy: hogy miután beégtél a LEGO nem-adományozására vonatkozó állításoddal, utána már óvatosabb leszel. De nem: te arra számítasz, hogy egy vaskos hazugságot betolni sokkal olcsóbb, mint ellenőrizni azt, így te mindig előrébb leszel, mint az olvasóid.

2016.10.23. 22:15:10

@neoteny:
ahogyan a világkommunizmus is úgy győzött volna, hogy az elvtársak vasárnap lemondanak és hétfőn világkommunizmus van. ezt marx se találta ki egész pontosan. csak azt, hogy lesz egy második forradalom.

soros híveit szokás anarcho kapitalistáknak nevezni. soros egy despota, aki dollármilliárdokat költ a saját politikai céljainak az elérésére. és szétvernek nekik nem tetsző kormányokat. de ténylegesen nem anarchiát, hanem káoszt teremtenek. azért, hogy utána a lehető legolcsóbban felvásárolják az adott országot és kvázi szabad piaci alapon uralkodhassanak felettük. persze az ehhez szükséges pénzmennyiséget az államokkal összefonódva bocsátják ki. de az nem anarchia.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 22:33:46

@unionista᠋:

"soros híveit szokás anarcho kapitalistáknak nevezni"

Helyesen: a te szokásod.

"de ténylegesen nem anarchiát, hanem káoszt teremtenek. [...] de az nem anarchia."

Világos: ezért is írtad, hogy "ebből egyébként anarchia lenne".

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.10.23. 22:36:39

@Khonsu: A Polt Péter féle ügyészség működési gyakorlata miatt, a jogi, igazságszolgáltatáson keresztül történő megvalósítást elég problémásnak érzem. A politikai elszámoltatásra viszont mindenképpen van lehetőség, igaz ettől senki nem megy börtönbe. De erre legalább reális lehetőség van.

Abban persze igazad van, hogy kemény elszámoltatás nélkül velünk marad a NER, főleg a lopott pénzek haszonélvezői akarnak majd a régi jó bevált módon újra befolyáshoz jutni. De akkor is, olyat ígérj, amit be is tudsz tartani.

2016.10.23. 22:52:51

@neoteny:
el kell határolódni mindenféle olyan zsidózástól, cigányozástól, buzizástól, amelyik azt állítja, hogy a többség jó, a kisebbség rossz.

de az ortodox zsidóságnak fel kell tenni a kérdést, hogy akarnak-e egy unortodox nemzeti keresztény magyarországon élni. és ha a válasz az, hogy nem, semmi esetre sem, akkor az probléma. mert ez esetben nincs igazán jó megoldás. ugyanígy ha a cigányok nem akarnak együtt élni a többségi magyarokkal, vagy ha homoszexuálisok nem fogadják el azt, hogy a környezetükben heteroszexuális többség van. a "jogvédők" fel akarják számolni a házasság intézményét és ezzel együtt követelik, hogy az egynemű párok köthessenek házasságot. ami ugye szerintük elavult. persze ezt nem a valójában piliscsabai és kapuvári melegek követelik hanem kívülről pénzelt emberjogi aktivisták. egy bizonyos csoportosulás követeli. ők harcolják ki a szegény kiscigányok, homoszexuálisok, fogyatékosok, hajléktalanok jogait. a nyitott társadalom koncepció arra épül, hogy a kisebbségek sérelmi politikáját egyesítik a nagy és gonosz elnyomó többséggel szemben. és azt felszámolva újraszervezik a társadalmat. és ez egyébként usában akár még működhet is, mert ott a társadalmakat bevándorlók hozták létre. de európában nem ez a helyzet. nem arról van szó, hogy a világi judaizmus a rossz, és a nemzeti kereszténység a jó. hanem azt, hogy itt nemzeti keresztény többség van. amerikában a világi judaizmus vált az uralkodó államvallássá. ha valaki azt kultiválja, akkor esetleg költözzön oda. magyaország sohasem volt és valószínűeg sosem lesz igazán nyugatos.

2016.10.23. 22:57:37

@neoteny:
hány százalékát teszik ki az alapítványi működésnek ezek a látszat adományok. soros hatalmi céljain túl milyen oktatási program kapcsolódott ezekhez? mégis mi. ahogyan a legó esetén is. akik ugye elfogadják a milliárdos állami támogatást. és adnak néhány doboz legót az óvodáknak. szuper.

kábé olyan, mint amikor a soros alapítványtól meg lehetett venni az egynyelvű angol szótárt pontosan annyiért, mint előtte az állami könyvterjesztőnél. soros egész egyszerűen csak állam helyébe akar lépni. lényegében egy despota.

2016.10.23. 23:00:10

@neoteny:
kábé olyan, mint amikor vona gábor az ózdi óvodásoknak adott ajándékot. nem hatalmi céllal tette. hanem jótékonyságból.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 23:04:20

@unionista᠋:

"el kell határolódni mindenféle olyan zsidózástól, cigányozástól, buzizástól, amelyik azt állítja, hogy a többség jó, a kisebbség rossz."

Volt, amikor még ilyesmiket irkáltál:

nem kell 8 milliónak zsidózni, cigányozni, buzizni. elég ha néhányan teszik. ha a többi nem határolódik el, akkor az ország a pokolra kerül.

(GFG Blog 2012.09.20 06:46:38)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 23:08:58

@unionista᠋:

"hány százalékát teszik ki az alapítványi működésnek ezek a látszat adományok."

"de nem a magyar oktatásnak adományoz. arra egy centet sem."

"a lego nyilván nem akar egy rakás játékot adományozni a magyar óvodákba. egybe sem."

2016.10.23. 23:18:23

@neoteny:
oké. ebben igazad van.

2016.10.23. 23:20:28

@neoteny:
ezt már megválaszoltam. béndek péter fogjon össze a cekásokkal. és a többi szánalmas idiótával. programok nélkül, hogy megdöntse az geci orbánt, az orbán gecit. elég a hülyéskedésből. további jó szórakozást.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 23:45:11

@unionista᠋:

"hogy megdöntse az geci orbánt, az orbán gecit. elég a hülyéskedésből. további jó szórakozást."

www.youtube.com/watch?v=MVHJrz6Sk7U;t=157

Khonsu 2016.10.24. 01:17:19

@naphegyi vince:

"kemény elszámoltatás nélkül velünk marad a NER"

Ez a lényeg. Amíg a NER létezik, addig a változás csak átmeneti. Egyébként, ha egyszer eljutna odáig a bármilyen összetételű ellenzék, hogy leváltsa Orbánt, akkor nehogy már Polt Péter jelentsen gondot. A győzelem akkora társadalmi felhatalmazást jelentene, hogy az míg tart a lendület, kreatívan felhasználható.

Ez nem egy kellemes séta lesz ám, ha egyáltalán bekövetkezik a közeljövőben. Az átmenet idejére bizony le kell menni "NER-be" a NER ellen, és a saját, senkit és semmit nem tisztelő pofátlan módszereiket bevetni ellenük. Legyen már végre kreatívabb az ellenzék... :)

Amíg a NER létezik, addig Orbánt legfeljebb pihenőre lehet küldeni, de leváltani nem.

A győzelmi stratégiát, ígéreteket, stb. pedig nem nekem kell kitalálnom, hanem az ellenzéki pártoknak, ezért tartjuk őket, őket ezért fizetik. Ha nem megy, akkor félre kell állni, és teret engedni annak, akinek igen.

Egyébként attól nem kell félni, hogy örökre a nyakunkon maradnak, mert legkésőbb amikor újrarendezi magát a "nyugat", akkor a NER-nek befellegzett, de nem tudni mennyi van még addig, és minél mélyebbre fúrják be magukat, annál csúnyább lehet a mese vége, ezért kéne sietni.

Khonsu 2016.10.24. 01:47:00

@Khonsu:

Mellesleg részemről már rég a "nyugat" újrarendeződésére koncentrálok, mint lehetőség (sok szempontból), mert kicsit elvesztettem a reményt az itthoni helyzetben.

Lassan 3, azaz HÁROM év telik el a legutóbbi választások óta, és ellenzéki fronton semmi versenyképes erőt nem sikerült megszülnie az országnak, egy milliós tömegek életét megkeserítő rezsim ellen, akikre véleményem szerint még saját szavazótáborának legalább fele is csak azért szavaz, mert nem lát életképes alternatívát. Ma e legéletképesebb, legkreatívabb és legkevésbé ellentmondásos ellenzéki párt az országban az MKKP.

Lesújtó...

Gábor2000 2016.10.24. 08:46:34

Hát ez így nagyon kevés. Ha már csak az orbán takarodj marad, ha már a tudjuk merjük tesszük sincs, akkor be lehet bejezni.

2016.10.24. 09:03:42

@Khonsu:
a "nyugat" egyre kevésbé akarja leváltani orbánt. sokkal inkább elszigetelni.

alapvetően két politikai csoport küzdelme ez. az egyik ortodox, liberális, individuális, kozmopolita közéletet követel. a judaizmusnak egy világias változatát. ők nem a gonosz erői, nem a sátán küldöttei hanem egy háttérhatalmi csoportosulás, akik amerikai típusú modernizációt akarnak. és egyre inkább előtérbe kerül az ezzel szemben álló unortodox, illiberális, kollektivista, lokálpatrióta szemlélet. amiből az európai tradicionalizmus és nemzeti kereszténység következik. a migráns krízis óta nem orbánról, hanem erről, lényegében kontinens jövőjéről döntünk. mégpedig hitbéli meggyőződés alapján, irracionális módon, vallási alapon.

2016.10.24. 09:59:54

@unionista᠋: nem lehet nem észrevenni, hogy orbanisztán ezzel az unortodox, illiberális, kollektivista, lokálpatrióta szemlélettel(ami hazug, torz, hamis, a gyakorlat minden elemében ennek az ellenkezője) fasirtba került. a bizáncias birodalom(amelynek, amennyiben az erőterébe kerül, ez csak egy terület, nem egy ország) és a mély változások előtt álló nyugat fasirtjába.
közép-európában nincs splendid isolation, mert nem lehetséges.
ebből mindenképpen baj lesz.
a baj hamar megvan, pláne ha gyufáznak vele

Khonsu 2016.10.24. 10:31:09

@unionista᠋:

A mai "nyugat" már valóban csak elszigetelni próbálja, mert van elég baja az ottani politikai elitnek és egyszerűen nincs energiájuk az "Orbán-probléma" megoldására. Még jót is tesznek neki, mert küldik a pénzt.

Azonban ha a nyugat átesik a változáson, akkor ez a helyzet alapvetően megváltozik. Az a minimum, hogy sokkal "elosztottabb" szerkezetű lesz, ezért a vízfej csökken/eltűnik, ami azt jelenti, hogy a pénzosztás (ha lesz egyáltalán) sem egy központból és az ország részére történik, hanem sokkal differenciáltabban és célzottan. Magyarul az fog pénzt kapni, aki "haver", és nem Orbánnak, hanem a "nyugatnak" vagy nyugati cégeknek/szervezeteknek.

És ezek még csak a támogatások (melyek megszűnése önmagában is bedönthetné a rendszert). Erre jön még, hogy az átrendeződés által megoldódnak a helyi gondjaik, és lezajlik egy összetett elitváltás és is "rendszerváltás" is.

Ennek következtében több energiájuk lesz kívülre tekinteni, és az új generációk és rendszer berendezkedése során lesz is erre motiváció.

Ha a pénzforrás elapadása nem dönti be a NER-t, akkor a változás keltette lökéshullámok fogják, ha az sem, akkor az "új-nyugat" új hazai "kedvencei" fogják, ha azok sem, akkor az "új-nyugat" új vezető erői borítanak mindent az újrafelosztás során.

Elég rosszak a NER hosszútávú kilátásai, de mivel nem tudni, hogy ez 2 vagy 12 év múlva lesz, nem feltétlen kéne kivárni, mivel addig még itt keserítik az életünket, de ahhoz kicsit "keményebb" ellenzék kellene.

Khonsu 2016.10.24. 10:38:33

@Bánegressy:

"a baj hamar megvan, pláne ha gyufáznak vele"

Mivel az "új-nyugat" szerkezete vélhetően sokkal elosztottabb lesz, gyengébb központi hatalommal így nem lesz tanácsos hergelni őket, mert nem fogja a gyeplőt egy központ.

Most van mondjuk 2-3 hatalmi központ, akikkel óvatosan kell bánni, de ha ez sikerül, akkor gond egy szál se. Utána lesz mondjuk 200 (nagy hatalmú cégeket, szervezeteket és magánembereket is beleértve), akik rendszert tudnak dönteni egy kis országban, és senki sem állítja meg őket.

2016.10.24. 11:38:04

@Khonsu: hogyne, szerintem meg a nyugaton beindul egy dominanciaharc, aminek az lesz a tétje, hogy ki centralizál, de ez nem egy brüsszel szerű közös centrum legyen, hanem a minden szempontból leg- ország azaz a német. lusta többiek majd hozzá képest foglalják el pozícióikat. a pénzek fölötti kontrollnak sokkal nagyobb szerepe lesz.
még az is lehet, hogy azt mondják majd, hogy magyarország( a megbízhatatlan :D), orbán következtében kizárólagos haszonélvezője volt az eu-hoz való csatlakozásnak, míg a kerítésépítéssel akarja kiszúrni az "adakozó" szemeket (ami még általa elismerten is kötelessége)kompenzálásképpen. nosza, vissza a különbözetet, de sürgősen :D

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 11:47:12

@unionista᠋:

"ha rajtam múlna, akkor a politika túl azon, hogy van kormány alulról építkezne nagyfokú önkormányzatiságon alapulna."

Az USA-ban ez a rendszer; ott az Uber-t nem a szövetségi kormányzat, de nem is a tagállami kormányzatok tiltják be (Nevada kivételével), hanem a városi önkormányzatok: pl. Anchorage (Alaska), East Hampton (New York), San Antonio (Texas).

A "nagyfokú önkormányzatiság" nem megoldás akkor, amikor a helyi politikusok is "megélhetési politikusok": amikor arra használják a (helyi) hatalmukat, hogy meggazdagodjanak, ill. meggazdagítsák a támogatóikat. Az pedig, hogy "a független reálértelmiség" "ellenőrzi" a helyi politikusokat, egy romantikus vágyálom: vagy nem foglalkoznak az "ellenőrzéssel", vagy ők is becsatlakoznak a buliba. Néha akadnak "független" ún. "whistleblower"-ek, de az ő életük sem könnyű. Nem úgy, mint Bradley Birkenfeldé, aki -- habár három évet töltött börtönben, mert adócsalásban segítette az egyik kliensét --, $104 millió (!) jutalmat kapott az amerikai adóhivataltól, mert jól felnyomta a svájci UBS bankot az amerikai hatóságoknál, hogy azok amerikai polgárokat segítettek adócsalásban. Persze volt miből kicsengetni a $104 millát: az amerikai Igazságügy-minisztérium $780 millió büntiben egyezett ki az UBS-el (amiért cserébe "elhalasztott bűnügyi eljárásban" részesítette az UBS-t: mindaddig, amíg megfizették a büntit és betartottak bizonyos -- megegyezésesen kidolgozott -- szabályokat, meg beárulták az amerikai ügyfeleiket az amerikai adóhivatalnál, nem kezdeményeztek ellenük büntetőpert).

Szóval a "nagyfokú önkormányzatiság" sem megoldás mindenre. Jobb, mint az erősen centralizált, központi állam, de nem biztosítéka a korrupció-mentességnek. Azt hiszem nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy Mo-n a "nagyfokú önkormányzatiság" csak a korrupció, a "félfeudális viszonyok", a "hűbéri rendszer" elosztottságát növelné, nem annak (össz)mértékét csökkentené.

És a (nominális) pártfüggetlenség sem elégséges: tekints pl. Török Márkra, aki ugye pártfüggetlen HÖK-elnök 2004 óta Szegeden, de ez a függetlensége nem akadályozta őt abban, hogy szövevényes vállalkozói körökben legyenek érdekeltségei ( oktatas.atlatszo.hu/2013/10/21/_piacot_elenkit_a_szegedi_hok/ ).

2016.10.24. 12:05:12

@Bánegressy:
ha orbán 18-ban választást nyer (és ez jelen állás szerint borítékolható), akkor az évtized végére a rendszer fenntartásában elegendően sokan lesznek érdekeltek. különösen vidéken, ahol a multik is kevesebbet fizetnek és a szabad piacról való megélhetés lehetőségei is korlátozottabbak. ha az önkormányzatokban a jobbikos képviselőkkel kiegyeznek és független polgármesterekkel kiegyeznek, akkor az ország nagy részén konszolidálhatják a rendszert.

egy schiffer-vona kormány veszélyes lehetett volna orbánra. lett volna ráció. gyurcsány ferenc, karácsony gergely és bokros lajos összefogása aligha hozhat szavazót a baloldalnak. főleg úgy, hogy beszólogatnak egymásnak. és ebbe még kellene bevonni szél bernadettet és a szocialista pártkádereket. akik egymással se tudnak kiegyezni. a civil mozgalmak is teljesen lejáratódtak. a budapesten egy csoport beállt a balhéba. mosonmagyaróváron, orosházán vagy tótkomlóson nem füttyögtek. a nemzeti együttműködés ennyiben működik.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 12:30:50

@unionista᠋:

"ha orbán 18-ban választást nyer (és ez jelen állás szerint borítékolható), akkor az évtized végére a rendszer fenntartásában elegendően sokan lesznek érdekeltek."

Többen, mint most? A rezsim kiterjeszti az általa kedvezményezettek körét? Miért tenné azt, ha a meglévő támogatói is elégségesek a parlamenti 2/3-hoz (vagy ahhoz nagyon közeli helyzethez)?

"lett volna ráció."

"döntünk. mégpedig hitbéli meggyőződés alapján, irracionális módon, vallási alapon."

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 13:19:12

@unionista᠋:

"ha orbán 18-ban választást nyer (és ez jelen állás szerint borítékolható), akkor az évtized végére a rendszer fenntartásában elegendően sokan lesznek érdekeltek."

Volt, amikor még ilyesmiket irkáltál:

gyurcsány és demszky voltak a politikai felelősök. el lettek takarítva. mit akartok még. majd ha ti is belátjátok, hogy el kell zavarni orbánt pintért, semjént akkor lehet valami. nem a jobboldallal en bloc van probléma. jöjjön pokorni, varga, heim, ángyán, vagy akárki. bárki, aki rendelkezik minimális szakértelemmel és minimális tisztességgel.

(ténytár.blog 2013.03.16 15:18:57)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 13:27:43

@unionista᠋:

"és egyre inkább előtérbe kerül az ezzel szemben álló unortodox, illiberális, kollektivista, lokálpatrióta szemlélet."

Volt, amikor még ilyesmiket irkáltál:

ma már nem csak azért mennek el a népek, mert külföldön többet lehet keresni. hanem egyszerűen azért, mert jobb élni. kedvesebbek a szomszédok, kevésbé hülyék a főnökök, stb.

(Policity 2013.03.14 16:25:35)

2016.10.24. 13:45:17

@neoteny:
az önkormányzati keretek között. ez úgy működik, hogy a jobbik feljelentést tesz. ami általában nem éri el az országos média ingerküszöbét. kisebb lopás. az rtl klub utazzon le bivalybasznádra? csináljon propagandát a jobbiknak? ezt nyilván nem teszik meg. juhász péter és rogán antal parádézik a belvárosban. ott nyilván nem nagyon lehet kiegyezés. de a távoli vidéken a szebb jövőt támogató vállalkozó is a hely kiegyezést forszírozza. ahol jobbikos a polgármester ott ő keveredhet botrányba. az ügyészség eljárhat. és megint érdekükben áll, hogy mindenki benne legyenek a buliba. tényleges kontroll az a független reálértelmiség lehetne, amelyik a szabad piacról képes megélni. de olyanból kevés van. és a multik ugyanúgy benne vannak a játszmákban. szijjártó péter hány milliárddal támogatja a munkahelyteremtést. és a döntéshozatal önkényes. eleve úgy indul, hogy segítenek neki, hogy kitől béreljen, kivel építtessen, stb. volt olyan azóta kivonult cég, amelyiknek azt is megmondták, hogy ki legyen az ügyvezető. azért, hogy jóba legyenek az önkormányzattal. és ebbe másod, harmadvonalbeli gyártók belemennek. de a következő lépés az lesz, hogy ezeket is betámadják és felvásárolják. csak persze azért ezek is külföldi kormányzati védettséget élveznek. de elegendő a kapcsolat a német gyáriparosokkal és az osztrák pénzintézetekkel. francia cég mi a francnak. ahogyan orbán mondta tarlósnak: pista miért nem rakjátok ki ezt a portugált. te vagy a polgármester. csináljál rendet. tarlós is pironkodott, hogy ez azért nem úgy megy. világváros és egyebek. orbán azt mondja: a nemzet fővárosa. és ha seehoffer papival lepaktálnak, akkor bundesstadt. csak ezt nem értik a hülye budaörsiek. de majd elmagyarázzák neki és wudersch is igazodik. nagyjából ez az elképzelés. és ez azért kivihető úgy, hogy az unió a brit kilépéssel lesz elfoglalva. és még ki tudja, hogy mi jön.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 13:46:04

@unionista᠋:

"a judaizmus nyíltan keresztényellenes, államellenes, nemzetellenes ortodox, liberális irányzata áll szembe többségi társadalommal."

Volt, amikor még ilyesmiket irkáltál:

debrecen legnagyobb működő üzeme (egy gyógyszergyár) zsidó tulajdonban van. nem az a nemzeti érdek, hogy a gyerekkórus elénekli neki a hatikvát. hanem az, hogy zsidózzanak. és utána a jobbikos szakmunkást elküldik. mert nem fog bővíteni. nem értitek, hogy a nacionalizmus az, hogy nekünk (nekünk magyaroknak) egy kicsit cionistának is kell lenni. ha már egyszer itt vannak a zsidók.

(törökgáborelemez 2013.03.09 01:50:20)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 13:53:09

@unionista᠋:

"az önkormányzati keretek között."

Ez egy hiányos mondat, amely nem válaszolja meg egyik kérdésemet sem.

A többi szóömlenyednek meg köze sincs ahhoz, hogy miért lenne igaz az állításod, miszerint "az évtized végére a rendszer fenntartásában elegendően sokan lesznek érdekeltek".

2016.10.24. 14:10:07

@neoteny:
ez így van. de aki marad annak ez félfeudális világ marad. és abban a legjobb eset az oligarchák reálértelmiségi kontrollja. a jelenleginél irányítottabb tervezettebb gazdaság. illetve van még egy érdekes jelenség. át kell adni az üzletet a gyerekeknek. és vegyes a kép. amíg apuci harcolt az üzletekért, addig anyuci a tejbe vajba fürösztötte a kis "trónörököst". aki csupa ötös volt az isiben. ki mert ellenállni a helyi potentát kedves gyerekének. de nem tudja működtetni az üzletet. vagy nem akarja, mert motorozni szeret. és olyan is van, aki mindent megtanult. mindnek szüksége van önkormányzati védettségre. és ott az új alkotmányban 5 éves ciklusok vannak. ha 18-ban nem lesz váltás, akkor aki 19 őszén beül a képviselőtestületbe az rendesen 24 őszéig hatalomban marad. és az nagyon hosszú idő. 8 év. és azt már most lehet tervezni. tehát a fidesz azt üzenheti, hogy ők a kiszámíthatóság, a stabilitás pártja. az ellenzék leginkább csak teljes gazdasági és politikai összeomlásra játszhat. csak kérdés, hogy egy ilyen esetben mi történik. és ma már az a valószínűbb, hogy a nyugat kivonul, a kelet bevonul. elég erős a kapcsolat az oroszokkal, kínaiakkal, arabokkal. legutóbb indiát győzködték.

2016.10.24. 14:10:34

@neoteny:
ha nem érted, akkor hülye vagy.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 14:13:06

@unionista᠋:

Vagy csak trollkodsz, szokásodhoz híven.

2016.10.24. 14:24:14

@neoteny:
igen ez így volt. csak azóta a németek azt mondják, hogy ők lesznek a város legnagyobb munkaadói. a richter újabb tízmilliárdokat tolt a fejlesztésekbe. orbánék nem hülyék. a nemzeti együttműködés rendszere a német szövetségi keretek erősítését jelenti. úgy, hogy ott vannak a keleti kapcsolatok. arról nem beszélve, hogy ma a "zsidó" baloldalt jelentős részben a "zsidó" jobboldal csinálja ki. tehát nem a jobbik antiszemitizmusa, hanem többek között izrael demokrata ellenessége.

Khonsu 2016.10.24. 14:25:17

@Bánegressy:

Átmenetileg szerintem is megindulhat valamiféle centralizációs kísérlet a németek részéről, de nem hiszem, hogy ez sikerre vihető. A német politikai elit nagyon beleállt a migránsválságba, ez a többi tényezővel együtt már őket is kicsinálja. Nem lesz meg az a stabil hatalmi központ, mely szükséges lenne a centralizációhoz. A széljobb megerősödése pedig a szétesést gyorsítja (és kiváltja a társadalom többségének védelmi reakcióját önmagával szemben, ami megengedőbbé teszi az embereket az alternatívákkal kapcsolatban) Az átrendeződés nem korlátozódik majd a politikára. Egy valóban teljes körű és mélyreható változás lesz a politikai elitektől a gazdaságon ás a társadalomig. Sőt, a politikai átrendeződés lényegében az utóbbi kettő következménye lesz.

Van egy hibákkal teli gazdasági infrastruktúra és egy "elavult" társadalmi szerkezet és szemlélet. Erre jött és jön be folyamatosan egy új generáció a gazdaságba (új szemléletű cégek, "startup" korszak, 4. ipari forradalom, közösségi kapitalizmus, stb.), ami egy gazdasági elitváltást eredményez, mely már régóta folyamatban van. Emellett az új cégek vagyona társadalmi beágyazottsága és befolyása folyamatosan növekszik, de a politikai befolyást, a politikai eliteket még a korábbi gazdasági generáció tartja markában.

A társadalomban is folyamatosan növekszik az új generáció aránya, akik teljesen más környezetben szocializálódtak, mint a korábbi generációk, teljesen más a gondolkodásmódjuk, értékrendjük. A régi normák szerint működő és gondolkodó társadalomban ők idegenek, azonban biológiai okokból arányuk növekszik, majd hamarosan átfordul, és egyben ők a legaktívabb réteg. Őket a regnáló politikai elitek nem tudják megszólítani, egyszerűen nincsenek velük egy hullámhosszon.

Mindemellett az elhúzódó válság felszínre hozott egy sor, eddig a szélesebb tömegek előtt többé kevésbé rejtett rendszerhibát, és az emberek kezdik megérteni (élükön a fiatalsággal), hogy tulajdonképpen az összes gazdasági "igazságtalanság" ezek következménye.

A gazdasági, és (különösen Európában) a migrációs válság pedig még inkább megrendítette a régi elitek kettős generációváltás miatt amúgy is ingatag helyzetét.

Most így néz ki az egész fejlett világ, a "Nyugat". Egy robbanásra kész elegy. Kibillent korábbi egyensúlyi állapotából (klasszikus politikai és gazdasági elitek, liberális demokrácia, centralizált igazgatás, erős, jóléti állam), és megállíthatatlanul halad új egyensúlyi állapota felé.

Amit ma látunk, az már az átmeneti állapot, "a vég kezdete". Innentől az a kérdés, hogy puha vagy kemény átmenet lesz-e, amit számtalan paraméter befolyásol. A "kavarás" pl. a kemény átmenetnek kedvez.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 14:29:09

@unionista᠋:

"ez így van."

Akkor "a nyugaton" élni mégis jobb? Akkor "a nyugat" mégis "felsőbbrendű"?

"ez félfeudális világ marad. és abban a legjobb eset az oligarchák reálértelmiségi kontrollja. a jelenleginél irányítottabb tervezettebb gazdaság."

Egyrészt ezek feltételezések, nem racionálisan/logikusan következő dolgok. Másrészt a feudalizmus jellemzője a hűbéri viszony: nem a szakmai tudás kerül kompenzálásra (meritokrácia), hanem az uralkodói hierarchiában feljebb állóhoz való hűség/lojalitás.

"mindnek szüksége van önkormányzati védettségre."

Védettségre kitől?

"tehát a fidesz azt üzenheti, hogy ők a kiszámíthatóság, a stabilitás pártja."

Üzenheti: de más annak az üzenete, ahogy elbántak Simicskával meg Spéderrel.

2016.10.24. 14:39:19

@neoteny:
orbánnak volt egy belső ellenzéke. de őket a "helyes" irányba állították, vagy elküldték, kizárták, háttérbe szorították. lázár a miniszterelnökséget és az információs hivatalt vezetve épített egy csapatot. de kilőtték mellőle spédert.

2016.10.24. 14:40:28

@neoteny:
ha ezt nem érted, akkor hülye vagy.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 14:48:35

@unionista᠋:

"csak azóta a németek azt mondják, hogy ők lesznek a város legnagyobb munkaadói. a richter újabb tízmilliárdokat tolt a fejlesztésekbe."

A Richter debreceni üzemébe 15 milliárdot fektet be -- és ebből 5 milliárd (egyharmad) az államtól jön. Vagyis nem "tízmilliárdOK", hanem egy darab tízmilliárd -- meg még feleannyi az adófizetőktől.

Mindez Debrecenben 125 "magasan kvalifikált speciális" új munkahelyet jelent. Ez a 125 új munkahely teszi "a németeket" Debrecen legnagyobb munkaadóivá?

2016.10.24. 14:49:02

@neoteny:
a magyar és az európai közélet a migráns krízis óta a elvesztette a racionalitását. egy vallásháború van kibontakozóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 14:49:13

@unionista᠋:

Hogyne érteném: trollkodsz ismét.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 14:51:55

@unionista᠋:

"orbánnak volt egy belső ellenzéke. de őket a "helyes" irányba állították, vagy elküldték, kizárták, háttérbe szorították."

Három évvel ezelőtt még azon az állásponton voltál (vagy legalább is azt hirdetted), hogy "majd ha ti is belátjátok, hogy el kell zavarni orbánt pintért, semjént akkor lehet valami. nem a jobboldallal en bloc van probléma. jöjjön pokorni, varga, heim, ángyán, vagy akárki. bárki, aki rendelkezik minimális szakértelemmel és minimális tisztességgel."

2016.10.24. 14:54:36

@Khonsu:
"Őket a regnáló politikai elitek nem tudják megszólítani, egyszerűen nincsenek velük egy hullámhosszon".
akkor ez nagyon izgalmas lesz, mert ők meg nem nagyon szólalnak meg. nem tudni mi van a fejükbe'. ezek, akik ma öregek, fiatalkorukban tüntettek, balhéztak, meg buliztak.
a maiak az okostelót nyomkodják, már aggódnak, hogy lesz e majd nyugdíjuk, buliznak . . . ?
a generációváltás sem lesz uncsi és közben már komoly létszámú réteg a bevándorlók
ül a kínai átok

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 14:55:01

@unionista᠋:

"a magyar és az európai közélet a migráns krízis óta a elvesztette a racionalitását. egy vallásháború van kibontakozóban."

Ja, hogy 2014-ig racionális volt a magyar és az európai közélet; addig nem folyt vallásháború a judaisták és a nemzeti keresztények között.

Khonsu 2016.10.24. 15:20:43

@Bánegressy:

"ők meg nem nagyon szólalnak meg. nem tudni mi van a fejükbe'"

Folyamatosan "beszélnek":

"a maiak az okostelót nyomkodják, , már aggódnak, hogy lesz e majd nyugdíjuk, buliznak . . . ?"

Azokkal borulnak össze, akik meghallják őket. Azokkal akik a világukat, amiben élnek köréjük építették (nekik, velük és általuk), és akiktől a problémáik megoldását, a válaszokat várják. Az új társadalmi generáció az új gazdasági generációval talál egymásra, és ebben a frigyben a politikai eliteknek nem osztanak lapot, hanem idővel egyszerűen kiküszöbölik őket az egyenletből.

"a generációváltás sem lesz uncsi"

Az biztos.

"és közben már komoly létszámú réteg a bevándorlók
ül a kínai átok"

Ez megszüli az új társadalmi generációban a közvetlenebb védelem igényét, míg erre a keresletre barátaik, az új gazdasági generáció felel a kínálattal.

És az új rendszernek megszületnek a védelmi és rendfenntartó (nem sokkal később már fegyveres) erői is. Az rendszer szereplői átveszik a teljes funkcionalitást az államoktól, miközben a hatalmi központ elhal.

Senki sem tartja a gyeplőt, terjeszkedni akar, és a megpiszkálása öngyilkosság.

És mi ennek leszünk a közvetlen szomszédjában, a NER-el "megáldva".

2016.10.24. 15:23:29

@neoteny:
ez egy bővítés.

2016. március 10.
A Richter biotechnológiai üzemét négy éve, 2012 áprilisában adták át Debrecenben, a Határ úti Ipari Parkban. A 25 milliárd forintos beruházáshoz a Richter akkor 1 milliárd 384 millió forint állami támogatást kapott. A beruházással 120 új munkahelyet hozott létre a Richter magasan kvalifikált szakemberek számára, akik felkészítése évekkel korábban megkezdődött a Debreceni Egyetemmel közösen. Az üzemben jelenleg **200-an** dolgoznak.

A mai bejelentés szerint a Richter 15 milliárd forint nagyságrendű beruházási program keretében bővíti a bioszimiláris készítmények fejlesztésére és gyártására 2012-ben, Debrecenben létrehozott biotechnológia üzemét. A tervezett beruházással a Richter további **125** új munkahelyet hoz létre, közel megduplázza jelenlegi biotechnológiai gyártókapacitását, az előállított termékek minősítésére alkalmas analitikai kapacitást hoz létre. Az állam 5 milliárd forinttal támogatja a beruházást. A csütörtöki sajtótájékoztató végén Szijjártó Péter és Bogsch Erik megállapodást írtak alá az egyedi kormánydöntésen alapuló állami támogatásáról.

2016. április 15.
Mint arról a Dehir.hu beszámolt, három ütemben, összesen 12+25, azaz 37 milliárd forintból fejleszt az FAG Debrecenben, és **600**-nál is több új munkahelyet teremt a városban.

2016. augusztus 17.
A buszgyártás egyik hazai fellegvára lesz Debrecen, **350** új munkahely: A 15 és fél milliárd forintos beruházás révén elővárosi és helyközi autóbuszokat fognak fejleszteni és gyártani városunkban.

ezekkel a bővítésekkel a munkaerő piac elsősorban a németektől függ.

---

2016. május 05.
Egy hete jelentették be a fővárosban, hogy a Flowserve amerikai székhelyű multinacionális vállalat Debrecenben nyitja meg globális pénzügyi központját. Ez a központ több mint négyszáz, egészen pontosan **404** magas hozzáadott értékű munkahelyet fog teremteni városunkban. Közép- és felsőfokú pénzügyi végzettséggel rendelkező, idegen nyelvet beszélő munkatársakat fognak foglalkoztatni. A Flowserve az új, zöldmezős beruházást 4,3 milliárd forintból valósítja meg, melyhez a kormány a költségvetésből másfél milliárd támogatást ad.

2016. július 11.
Újabb munkahelyeket teremt Debrecenben az EPAM
Stratégiai megállapodást kötött a kormány az amerikai szoftverfejlesztő EPAM Systems Kft-vel, a cég 3,6 milliárd forintos beruházással Debrecenben és Szegeden bővíti a jelenlegi kapacitásait és dolgozóinak létszámát. Debrecenben több mint **200** dolgozót vesznek fel.

2016. október 18.
**210** új munkahely jön létre a National Instruments debreceni gyárában. Öt és fél milliárd forintos beruházással fejleszti gyártási kapacitását és a kutatás-fejlesztés informatikai hátterét debreceni gyárában a texasi központú National Instruments - jelentette be Alex Davern, a cégcsoport ügyvezető alelnöke kedden Debrecenben.

ezek csak a 100 főnél nagyobb bővítések. így munkaerőből nem fölösleg lesz, hanem hiány.

2016.10.24. 15:36:46

@neoteny:
igen, akkor azt mondtam a libsiknek, hogy mivel a jobboldal nem en bloc a gonosz, jobban járnának ha kiegyeznének a mérsékeltekkel. a balliberális olvasóközönség megmosolyogta. mondván, hogy mellettük áll a nyugat. azóta megvették az origót, a tv2-t, beszántották a népszabadságot.

Khonsu 2016.10.24. 15:54:11

@unionista᠋:

Ez az ország igazi baja. Miközben a szomszédban már tornyosulnak a fentebb leírt viharfelhők, nálunk a legfontosabb téma a libsizés és jobberezés, mindenki mindenki ellen van, és úgy 100 évvel mentünk vissza gondolkodásmódban. És lepacsiztunk azokkal, akik (szándékukon kívül) azon dolgoznak, hogy ez a vihar egy frissítő nyári zápor helyett mindent elsöprő hurrikánná váljon.

Ha ezt megússzuk anélkül, hogy lőjenek, akkor hatalmas mázlink lesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 15:55:09

@unionista᠋:

OK, de ezek a cégek nem úgy bővítenek Debrecenben, hogy arra számítanak, hogy egy félfeudális és félállami rendszer lesz rájuk tolva. Vagy hogy a (már leadózott) nyereségüket meg kell felezniük "a várossal".

2016.10.24. 16:11:44

@neoteny:
amint látható orbán nagyjából fél év alatt lezavarta ezeket a tárgyalásokat. és ugye éppen a választások előtt indulnak el ezek termelő üzemek. ezeket át fogják adni. az m1, a tv2 ezt fogja harsogni. az origo a kezükben van. és ne felejtsük el a helyi médiát. a helyi tévék rádiók mind fideszesek. a népszabadság megvásárlásával megszereztek megyei napilapokat. ebből van egy másik pakett. ez a russmedia. eugen russ testvére a voralbergi tartományi parlament övp-s elnöke.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 16:18:38

@unionista᠋:

"jobban járnának ha kiegyeznének a mérsékeltekkel"

OK, így már érthető: úgy érveltél, hogy Orbán, Pintér, Semjén elzavarása a fontos, és ha ehhez a célhoz a Fidesz mérsékelt szárnyával történő kiegyezés vezet, akkor tegyék ezt "a libsik". Mert ahhoz nincs elég politikai erejük, hogy a Fidesz egészétől megszabaduljanak -- mint ahogy ez be is bizonyosodott 2014-ben.

Ezzel a koncepcióval csak az a baj, hogy pont' azok a tulajdonságok, amik a Fidesz mérsékelt szárnyát mérsékeltté tették tették a mérsékelt szárnyat alkalmatlanná a belső puccsra, a párton belüli hatalomátvételre. Ezen az sem segített volna, ha "a libsik" támogatást nyújtanak ("kiegyeznek") a Fidesz mérsékelt szárnyával.

(Röhmnek épp' az okozta a vesztét, hogy nem volt eléggé mérsékelt: hogy elég "éhes volt" politikailag, tovább akarta vinni a nemzetiszocialista forradalmat akkor, amikor Adolf már a megszerzett hatalom konszolidációján dolgozott.)

2016.10.24. 16:25:13

@neoteny:
2016. május 24.
Több mint 4 és fél milliárd forintra pályázik a [debreceni] önkormányzat a déli gazdasági övezet infrastruktúrájának fejlesztésére. A repülőtértől délre a tervek szerint ipari termelő beruházásoknak biztosítanának helyet, északra pedig egy üzleti innovációs negyedet alakítanának ki. Papp László polgármester azt mondta a város jövőjét érdemben határozza meg ez a fejlesztés, amivel munkahelyek ezreit hozhatják létre.

A város jövőjét érdemben határozza meg ez a fejlesztés, hiszen a déli gazdasági övezet annál is inkább szükségszerű és fontos fejlesztés, mivel a városban található ipari területek közül a legjelentősebb Határ úti Ipari park lassan betelik [lásd feljebb], most már csak az utolsó néhány 10 hektár áll rendelkezésre – mondta a polgármester.

Barcsa Lajos alpolgármester arról beszélt a tájékoztatón, hogy a déli gazdasági övezet szabályozása hamarosan véget ér, a közművek a tervezési fázisban vannak. Minden szolgáltatóval egyeztetnek azért, hogy a legnagyobb ipari energiaigényt is ki tudják elégíteni, így például a víz esetében akár az 500 köbméter per óra kapacitásigényt is biztosítani tudják majd.

A terv az, hogy 2018 tavaszára [választások időszakára], nyarára egy olyan minőségű, kapacitású közmű valósuljon meg a déli ipari park területén amely a legnagyobb energiaigényű ipari beruházók igényeit is ki tudja elégíteni [az önkormányzati választásokra]
– hangsúlyozta az alpolgármester.

A beruházás része az útfejlesztés is. A cél, hogy a területet több irányból [környező településekből] is el lehessen majd érni. Az önkormányzat csütörtöki ülésén dönt a pályázat benyújtásáról.

BiG74 Bodri 2016.10.24. 16:30:40

Nem rossz gondolatsor. A meglévő pártok tagsága és szimpatizánsai egyre kevésbé hisznek saját pártjuk politikai erejében, de akik maradnak egyre inkább dühbe jönnek a kilátástalan helyzettől, hogy a vitya és sleppje, egyre kevesebb választóval is be tudja betonozni magát a hatalomba. Az emberek nagy többsége nagyon nem kiváncsi a jobbik és a dk stb. közötti ideológiai különbségekre, a gondokra adott válaszokat akarja hallani. Azok pedig ideológiától függetlenül lehetnének közösek, mert szimpla erkölcsi alapokon is lehet megnyugtató válaszokat adni. Végre a problémák megoldására kellene koncentrálni, és szövetkezni. Az orbáni rendszer mindenáron meg fogja védeni magát, és folyamatosan igazítani fogja a "demokratikus" játékszabályokat.
Apropó, a PKP mikor kapcsol egy fokozattal feljebb?

2016.10.24. 17:07:22

@neoteny:
a kultúrharc régóta folyik de a vita ma már teljesen irracionális. az irracionális nem azt jelenti, hogy nem valós. hanem csak azt, hogy nem racionális. ki és miért akarja európát iszlamizálni?

egyik válasz. nem akarja senki. ez egy teljesen spontán folyamat. csak valamiért nem akarják megállítani. mert a nyugat-európai politikusok nem akarnak hősi halottakat. de ez így nem racionális. nem angela merkel megy a csatába, hanem udo, akit lehet, hogy lelőnek. de merkel mami megsiratja. és azt mondja, hogy ez az ára annak, hogy a németek újjáépítsék szíriát. és egyébként német kis, közép vállalatok ezrei jól járjanak túl a nagyvállalatokon. szegény kis udo halálán pityereg egy sort. elvben ezt kellene mondani a briteknek, franciáknak, az amerikaiaknak. erre lehet mondani, hogy félnek az orosz ellencsapástól. rendben. de ez esetben miért nem fognak össze velük mutatván, hogy ők a világbéke megteremtői. ha ez nem cél, akkor miért verték szét szíriát. nincs racionális magyarázat. hanem az van, hogy biztos izreal és a szaudiak verették szét összejátszva az amerikaiakkal, hogy megggyengítsék európát. rendben van, de az iszlám állam megerősödése nem jó nekik sem. és ez az egész antiszemitizmust (iszlám és zsidóellenességet) gerjeszt. ami nekik szintén nem jó. hacsak nem akarnak összetűzni európával. amit azért csak atomfegyverek bevetésével nyerhetnek meg. de az megint nem racionális.

persze lehet mondani, hogy a német gyáriparosoknak kellett munkaerő. rendben. de miért nem mentek ki a menekülttáborba. egy katonai sátorban felmérik a jelentkezők kompetenciáit és annyi olcsó vendégmunkást visznek, amennyit akarnak. tehetséges szír gyerekeket női kísérőkkel. és fiatalokat. akik a közel keleti gazdasági kapcsolatokban segédkeznek. miért kellett mindenkit beengedni? mert ez volt merkel morális döntése. rendben, de ez egy irracionális döntés. vagy zsarolják. az amerikaiak, izrael zsebében van, valamilyen csavarral az oroszokkal játszik össze. irracionális magyarázatok vannak. még egyszer ezek között lehetnek valósak, de egyik magyarázat sem racionális.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 19:53:11

@unionista᠋:

OK, de ezek a cégek nem úgy bővítenek Debrecenben, hogy arra számítanak, hogy egy félfeudális és félállami rendszer lesz rájuk tolva. Vagy hogy a (már leadózott) nyereségüket meg kell felezniük "a várossal".

2016.10.24. 21:19:36

@neoteny:
ezek a cégek nyilván arra számítanak, hogy a beruházásaik megtérülnek és legrosszabb esetben is lesz annyi adózás nélküli tiszta nyereségük, amennyit a magyar államkincstár számukra kiutalt. és nyilván nem akarnak átalakulni magyar-francia, magyar-izreali, magyar-amerikai vagy magyar-német vegyesvállalattá azért, hogy a nyereségen osztozzanak debrecen megyei jogú várossal, vagy akárkivel.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 21:40:43

@unionista᠋:

"legrosszabb esetben is lesz annyi adózás nélküli tiszta nyereségük, amennyit a magyar államkincstár számukra kiutalt"

Ez értelmetlen szósaláta.

"és nyilván nem akarnak átalakulni magyar-francia, magyar-izreali, magyar-amerikai vagy magyar-német vegyesvállalattá azért, hogy a nyereségen osztozzanak debrecen megyei jogú várossal, vagy akárkivel."

Nyilvánvalóan; ennek megfelelően gondok lesznek a te "egy forint a cégnek, egy forint a városnak" ötleteddel. Ehhez túl judaisták az idegenek.

2016.10.24. 22:09:50

@neoteny:
nagyüzemekkel integrált háztáji és kisegítő gazdaságok a szocializmusban.
www.youtube.com/watch?v=OjAuWMx_jow
www.youtube.com/watch?v=o7fQ-IP1Bzk

a termelő tevékenység alapját egyrészt a lakosság személyi tulajdonában vagy használatában levő földek, gazdasági épületek, eszközök, másrészt a nagyüzemek által rendelkezésükre bocsátott földek, eszközök képezik.

a mezőgazdasági kistermelésnek két alapvető kategóriáját különböztetjük meg. az egyik a háztáji gazdaság, amely a mezőgazdasági szövetkezeti tagoknak a szövetkezetek által biztosított földterületen folyó termelését és a ház körüli állattartást foglalja magában. az ilyen gazdaságok száma közel 700 ezer. mivel ezt a tevékenységet a szövetkezeti termelés szerves részének tekintjük a mezőgazdasági szövetkezetekről szóló törvény a nagyüzemek vezetőinek kötelességévé teszi a tagok háztáji gazdaságainak fejlesztését is.
a másik a kisegítő gazdaság. ezt az a több mint 800 ezer munkás, alkalmazott, szellemi foglalkozó illetve nyugdíjas dolgozót foglalja magában, akik nem dolgoznak illetve nem dolgoztak a mezőgazdaságban, de többségükben falun élnek és rendelkeznek gazdasági épületekkel illetve mezőgazdasági művelésre alkalmas földterületekkel.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 22:38:24

@unionista᠋:

Ősszel meg kivezényelték a diákokat meg a katonákat a betakarítási munkákra, fizetség nélkül. A sok Jobbikos fiatal biztosan lelkesen adna robotszolgálatot a nemzeti kereszténység keretein belül.

padisah 2016.10.24. 22:41:29

ezt a programot támogatom, jó lenne egy ilyen orbán-váltó nagykoalíció

az a baj ezzel, hogy a Jobbik-ot a balos pártok kiutálni fogják, Orbánnak meg nagyon könnyű lenne erre ráígérni, még akkor is ha tudja jól Vona milyen sorsra jut ha szövetkezik velük

Én ezt a koalíciót eleve nem tervezném 4 évesre, tehát gyakorlatilag nem lenne célja a kormányzás, csak egészen minimalista szinten. Az lenne a célja, hogy helyreállítsa a demokrácia törvényi hátterét, kitakarítsa az intézményekből a politikai kinevezetteket, kijavítsa az alkotmány, és mindenekelőtt a választási törvényt, amivel a Fidesz bebetonozta magát.
Miután ezeket megtette (max 1-1,5 év), új választásokat ír ki, és feloszlatja önmagát meg a parlamentet.

Nekem egyébként szimpatikus berendezkedésnek tűnik a régi olasz permanens kormányválság, ahol a sok kis párt folyamatosan helyet cserélt a kormányban mindenféle alkuk mentén. Egy ilyen rendszer elkerüli a totális pártokráciát, és a váltógazdaság kilengéseit is.

Eddig ugye az volt a fő baj, hogy a váltópártok minden kampányban lehazudták az eget is, és csúcsra járatták a kártékony demagógiát. Most meg az a baj hogy egy párt beült középre, azt csinál amit akar, és természetesen a zsebeit akarja megtömni. Lehet választani melyik a kártékonyabb.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 22:45:45

@unionista᠋:

És mit szólsz ahhoz, hogy a vallonok megtorpedózták a CETA-t? A gonosz kanadaiak nem lesznek képesek az amerikai dömpingárukkal szétverni az EU országainak gazdaságait ... a vallonokra volt szükség a csillió generált dollárokkal támogatott árufölény visszaveréséhez.

2016.10.24. 23:38:07

@neoteny:
a nemzeti radikalizmus alapja az, hogy újra termelő munkára fognák a cigányságot. ezért kérnek elsősorban önkormányzati hatalmat kapnak. ezzel jól járna a parasztság és a magyar vidék. bővülő agrártermeléssel és határon túli együttműködéssel a kárpát-medencéből kiszorítható a multik egy jelentős része. (a svábok azt mondják, hogy minden, ami nem német). ez ugyan nem túl jó a fővárosnak, de kihasználják az lmp vagy a feloszlott a 4k kapitalizmus kritikus szabad bölcsészeit. vonagábor beszélget pap réka kingával vagy puzsér róberttel.
www.youtube.com/watch?v=znveudMX55M
www.youtube.com/watch?v=ujm2vTrn-w4
vagy ugye újabban a jobbra húzó zsidókeresztény hitgyülekezete is promótálja őket. a kérdés az, hogy ezzel a vona vezeti meg őket, vagy vonát vezetik meg. elveszti-e a radikális zolika szavazatát, vagy megnyeri a mérsékelt andikáét. eddig az egyenlege zéró. vagy inkább vesztett. de orbán elsősorban a széljobbtól fél. a simicska (média) birodalom háttértámogatásával akár egy lázár-vona kormány is létrejöhet. kérdés, hogy kié lesz az index.

ha tippelni kell, akkor 18-ban nyer orbán és a fidesz, de 19-ben az önkormányzati választásokon a korábbinál jelentősebb szerepet kap a jobbik és a baloldali képviselők, polgármesterek függetlenednek a szociktól. ha nincs népszabadság, népszava, akkor a pártközpontnak alig marad hatalma. de mivel nincs igazi politikai ellenfél a baloldalon ezért a jobboldali pártok is szétfelé húznak. orbán egyre inkább az európai külpolitikában próbál majd szerencsét. és itt léphet be ügyvezetőként lázár. persze ez mind csak üres képzelgés, szóval lehet, hogy ebből semmi sem válik valóra.

2016.10.25. 00:05:48

@neoteny:
vagy kínai, vagy akármilyen árudömpinggel dömpingárakkal. szabad kereskedelmi egyezménynek akkor van értelme ha éppen azt garantálja, hogy az árumérleg egyensúlyban marad. tehát nincs az, hogy budaörsre hordják be az árut, de kifelé alig megy valami. mert majd azt az olcsó importon alapuló magas hozzáadott értékű szolgáltatások ellensúlyozzák. a budavári étterem a kis adag kacsasültet eladja tízezerért. a leszakadó térségben a nagy adagot legfeljebb ezerért adják el úgy, hogy nem ütik be a pénztárgépbe. nem vezetik a számlakönyvet. nem is értik, hogy az mire való. hanem majd a polgármester urat megvendégelik. és majd jön a támogatásokból bővül a csárda. tehát egy félfeudális/félkapitalista világ épül. és kérdés, hogy ennek mi az alternatívája. szerintem a vegyesgazdaság. kérdés, hogy abban mi az osztatlan közös vagyon. mi az alapvető infrastruktúra. a föld. szövetkezeti termény a földes áru. a zsákos krumpli. de a chips már maszek. köztulajdon az erősáramú munkagép, mert az földelve van. a gyengeáramú chip már maszek. és így mindenkinek juthat valami a morzsából. ha a rendszert kívülről biztosítják, akkor a császáriaknak is.

2016.10.25. 00:15:24

@padisah:
az a probléma, hogy politikában mindenki politikailag van kinevezve. ez egy sok pártból kialakuló "nagykoalíció" esetén még inkább így van. tehát ha az együtt tüntető mszp, dk, szolidaritás, párbeszéd, moma mellé beáll az lmp, az mlp és az együtt (mégse külön indul) és még helyet követel magának a kétfarkú kutya párt is, akkor elég sok pártkáder lesz. hja, és még ott lenne a pkp is. nyilván jelentkezne vágó gábor, kerék bárczy szabolcs, hogy ők is szerepet vállalnának. és ha már ők, akkor akár kuncze gábor is. hiszen ő is utálja orbánt. nyilván kizárólag a szakértelemre alapozva.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 00:19:20

@unionista᠋:

Ősszel meg kivezényelték a diákokat meg a katonákat a betakarítási munkákra, fizetség nélkül. A sok Jobbikos fiatal biztosan lelkesen adna robotszolgálatot a nemzeti kereszténység keretein belül.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 00:20:19

@unionista᠋:

És mit szólsz ahhoz, hogy a vallonok megtorpedózták a CETA-t? A gonosz kanadaiak nem lesznek képesek az amerikai dömpingárukkal szétverni az EU országainak gazdaságait ... a vallonokra volt szükség a csillió generált dollárokkal támogatott árufölény visszaveréséhez.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 00:31:47

@unionista᠋:

"az a probléma, hogy politikában mindenki politikailag van kinevezve"

Kimondjuk. Megoldjuk.

2016.10.25. 00:41:57

@neoteny:
ha hatalmat kapnak mellé, akkor jó hogy.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 00:55:52

@unionista᠋:

"szabad kereskedelmi egyezménynek akkor van értelme ha éppen azt garantálja, hogy az árumérleg egyensúlyban marad."

Egy szabadkereskedelmi egyezmény egy mondatos: "a szerződő államok semmilyen törvényekkel sem szabályozzák az országaik lakosai közötti kereskedelmet".

Az 1599 oldalas CETA nem szabadkereskedelmi egyezmény (lett volna), hanem egy szörnyszülött kereskedelmi egyezmény, amiben a mindenkik által kilobbizott szabályozások szerepelnek. A vallonoknak könnyű dolguk volt: találtak néhány szabályt, ami nekik nem tetszett (vagy legalább is ezt mondták), és erre hivatkozva visszatartották a beleegyezésüket (gyakorlatilag megvétózták az egyezményt). Olyan, mint amikor az osztatlan közös vagyon fölötti rendelkezés a közösség minden tagjának konszenzusát igényli: minél több a tag, annál kisebb a valószínűsége, hogy mindenki beleegyezését adja egy partikuláris (tranz)akcióhoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 00:58:44

@unionista᠋:

A hatalmat arra használnák, hogy magukat, a haverjaikat és a dugnivaló diáklány-társaikat felmentsék az őszi betakarítási robotmunka alól.

2016.10.25. 01:02:11

@neoteny:
közös agrárgazdálkodás, helyi iparpolitika, korlátozott szabad kereskedelem. vs. egyéni gazdálkodás, globális iparpolitika, totális szabad kereskedelem. erről döntünk. utóbbi a virtuális világokban látszik győzedelmeskedni. de a valóságban úgy tűnik, hogy az előbbi áll nyerésre. nyugat-európában is. lásd vallonok.

2016.10.25. 01:07:25

@neoteny:
és kivezényeljék a cigányságot. ez van a hátsó kisagyakban.

2016.10.25. 01:08:08

de ennek jelentős hozadéka lehet ha civilizált módon csinálják. ha nem akkor, brutális károkat okoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 01:11:00

@unionista᠋:

"korlátozott szabad kereskedelem"

... fából készült vaskarikákban.

A vallonok meg csak nemet tudnak mondani, mint az ovisok. ;-)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 01:14:59

@unionista᠋:

"és kivezényeljék a cigányságot. ez van a hátsó kisagyakban."

Azt hittem, hogy helycserés támadást terveznek: a zsidókat kivezénylik valós értékteremtő munkára, a cigányokból meg összekötő népek lesznek a Kárpát-medence többi nemzetisége felé. Ők cigánykodnak majd a csehekkel, szlovákokkal, ukránokkal, románokkal, szerbekkel, horvátokkal és szlovénekkel, le az Adriáig.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 02:01:34

@unionista᠋:

"az árumérleg egyensúlyban marad"

Világos: a pék csak akkor vesz sült kolbászt a falatozóban, ha a falatozó vesz tőle ugyanannyi zsömlét.

A debreceniek csak akkor vesznek paprikát a szegediektől, ha a szegediek vesznek ugyanannyi gyógyszert a debreceniektől.

A magyarok csak akkor vesznek BMW-ket a bajoroktól, ha a bajorok vesznek ugyanannyi meggyet a magyaroktól.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 02:07:52

@unionista᠋:

"az önkormányzati keretek között."

Ez egy hiányos mondat, amely nem válaszolja meg egyik kérdésemet sem.

A többi szóömlenyednek meg köze sincs ahhoz, hogy miért lenne igaz az állításod, miszerint "az évtized végére a rendszer fenntartásában elegendően sokan lesznek érdekeltek".

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 02:08:50

@unionista᠋:

"ez így van."

Akkor "a nyugaton" élni mégis jobb? Akkor "a nyugat" mégis "felsőbbrendű"?

"ez félfeudális világ marad. és abban a legjobb eset az oligarchák reálértelmiségi kontrollja. a jelenleginél irányítottabb tervezettebb gazdaság."

Egyrészt ezek feltételezések, nem racionálisan/logikusan következő dolgok. Másrészt a feudalizmus jellemzője a hűbéri viszony: nem a szakmai tudás kerül kompenzálásra (meritokrácia), hanem az uralkodói hierarchiában feljebb állóhoz való hűség/lojalitás.

"mindnek szüksége van önkormányzati védettségre."

Védettségre kitől?

"tehát a fidesz azt üzenheti, hogy ők a kiszámíthatóság, a stabilitás pártja."

Üzenheti: de más annak az üzenete, ahogy elbántak Simicskával meg Spéderrel.

2016.10.25. 10:46:36

@neoteny:
a következtetés nem az erősséged. leginkább csak ellentmondani tudsz. ha kivezénylik őket robotra, akkor egy részük nyilván szóródni fog. a vándorcigányok. egy másik részük (akik valós etnikumot tekintve nem cigányok, hanem elcigányosodtak) betagozódik a nemzeti együttműködés rendszerébe. ebbe a félfeudális/félkapitalista világba.

kérdés, hogy vona képes lesz-e kormányzati hatalmat szerezni. most ugye neki puzsér róberttől pap réka kingáig az ellenzékből neki udvarol szinte mindenki. simicska. még a hitgyülekezete is. béndek péter is azt mondja, hogy orbán elleni nagykoalícióra volna szükség, aminek része a jobbik. kérdés, hogy megvezeti-e a most neki udvarló "liberális" értelmiséget, vagy őt vezetik meg.

2016.10.25. 11:33:05

@neoteny:
ha nem lenne szabad tőkepiac (a semmiből nem lehetne pénzt teremteni), akkor nem nagyon lehetne másként. áruért árut kellene adni. és lenne egy értékmérést, árucserét és a felhalmozást segítő jelrendszer. ami közösségi tulajdonban van. az ortodox liberális zsidók azt mondják, hogy az nem lehet. hiszen az a kapitalizmus végét jelentené. az ortodox kommunisták azt mondják, hogy akkor vegyünk már el mindent. egy kisbirtoka, kisüzeme, kisüzlete se legyen senkinek. hanem majd jön egy élcsapat. de ezek nem kellenek.

egy vidék mondhatja azt, hogy akkor vesz a távolsági buszhoz német alkatrészt ha a városok piacáról a német kereskedők vásárolnak. vagy persze lehet bérmunkát végezni egy vegyesvállalatban. egy márka helyben marad, egy márkát kivihetnek. és abból a helyben maradó márkából megvesszük tőlük a főalkatrészt. meg még esetleg tanulmányi szerződést is kötünk. ez igen csak megérné a németeknek. és ebbe belemenne a paraszt. és ezzel a legszegényebb szövetségi állam szintjéig fejlődhet. a zsidók azt mondják, hogy azt már nem. ők a nyereségen senkivel nem osztozkodnak. attól zsidók. nem akarnak vegyes vállalatokat. ne akarjanak. nem akarnak céheket. ne akarjanak. hanem csak engedjék meg, hogy ez megszerveződjön. és ezek után lehet fejlődés. és még akár kiegyezés is. andika a levi strauss magánvarrodájában dolgozik a reformált zsidó negyedben. de dolgozhat debreceni divatcsarnok alasorában a csapó útczában (ott ahol a gubacsapók árulták a termékeiket). és ők úgy vásárolnak isztambulból kortecs félkész árut ha a török porta a hajdúvárosok piacáról vásárol. és a paraszt a helyi piacokon bocskai koronában számol el. az így néz ki. images.slideplayer.hu/8/2052810/slides/slide_8.jpg
a húszezres hátulján ott van ahmed szultán koronája. a kibocsátója a hajdúnánás holding. tulajdonképpen városi pénzként szolgál. ahogyan azt varga/bogár és drábik hirdeti. de ebből lehet nagyobb piacokat szervezni. azt a hajdúvárosok bocsátják ki. és elfogadják a rónasági vásárszövetség piacain és az alföldön. és ebből lehet magyar vagy akár visegrádi korona. ez is egy lehetséges fejlődési pálya. és ez is hozhat polgárosodást. csak ez unortodox nemzeti keresztény. mert abban mehmed, ahmed és musztafa is integrálva van. ők az iszmaelita böszörmények. wassim sajt hajdúböszörményben. szijjártó péter kóstolja. körbe állja néhány "bisirman".
news.hajduboszormeny.hu/images/stories/kepek_hirekhez/2013/2013_10/sajtzem02.jpg
és osztja a támogatást. mindez a nemzeti együttműködés rendszerében. a paraszt úgy van vele, hogy a wassim sajttal képes lesz versenyezni. megveszik a tejet. és eladják az abból készült sajtot a közel keleten. de egy félfeudális/félkapitalista világban az alföld tej része. és abban lehet kisebbségi tulajdonos wassim. úgy, hogy övé egy sajtüzem. és az adót természetben fizeti meg. azt eszik az iskolások a napköziben. mert az hajdúsági (wassim) sajt. és erre azt mondják, hogy ez egy mese. ez a valóság. orbán lepaktál az arabokkal, izraellel (nem véletlen akarták a debreceni rabbit a mazsihisz élére). csak a slomóék tiltakoztak. a zsinagóga felújításának költségét sem fizette vissza. a templomban kufárkodnak. ezt szekuláris módon éppenséggel megtehetik egy nemzeti keresztény államrendben. az ortodox liberális demokraták ezeket nem fogadják el. ezért velük szemben unortodox, illiberális demokráciát hirdetnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 12:34:47

@unionista᠋:

"ha kivezénylik őket robotra, akkor egy részük nyilván szóródni fog"

Akkor lábon rohad meg az osztatlan közös vagyon, mint ahogy a szocializmusban történt nem egyszer.

2016.10.25. 13:01:45

@neoteny:
az osztatlan közös vagyon alapja a feudum. a föld és az ahhoz való hűség. ha szóródni akarnak, akkor azt a cigányság félig elveszti. de cserébe ők lehetnek a közvetítő nép. és a "vándorkereskedők" helyébe léphetnek úgy, hogy a pénzkibocsátás a helyiek kezében marad.

nyugaton ez a kiegyezés úgy ment végbe, hogy a pénzkibocsátás magánkézbe kerül. és azáltal globálissá válik. hiszen ott lesznek mindenhol a "vándorkereskedők". és beváltják valódi árura. hiszen az valójában ő pénzük. és az ott lesz mindenhol a világban. és így lehet gyarmatosítani. a feketéket rabláncra verni. és aztán felszabadítani őket. persze csak azután miután uralmuk alá vonták az országot.

a magyarok azt mondták, hogy ők uralmuk alá vonnák a kárpát-medencét. és ha ezt támogatják a zsidók, akkor lehet egy kelet-közép európai tőkepiaci központjuk. ami ugyanolyan erős lehet, mint bécs. vagy még erősebb. ez működött 1867-1920 között. de utána ezt az egyezséget felrúgták. nem maradt meg nagy-magyarország és nem jött létre nagy-lengyelország, ami valódi ellensúlya lehetett volna a német és az orosz birodalmi törekvéseknek. és ez eredményezte a kelet-közép európai zsidóság majdnem teljes pusztulását. szinte csak budapestiek maradtak életben. de ők nem akartak új kiegyezést. hanem az ortodox liberális szárny a nemzet ellen fordult. orbán pedig ellenük de úgy, hogy ebbe hadicselbe bevonta a zsidókeresztényeket (a római katolikus egyházat), az ortodox zsidó nacionalistákat (a tóraolvasó izraelitákat), valamint a teljesen elvteleneket. és újabban zsidókeresztyén hitgyülekezete is a nemzeti együttműködés részévé válik. kigolyózzák a demokratákat. akiknek az utolsó mentsvára, hogy két hét múlva megnyerik az amerikai elnökválasztást. az majd elválik, hogy mi lesz utána.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 14:07:17

@unionista᠋:

"ha nem lenne szabad tőkepiac (a semmiből nem lehetne pénzt teremteni), akkor nem nagyon lehetne másként."

De azért egy kicsit lehetne másként?

"áruért árut kellene adni."

Az arany-, ezüst- vagy más árucikk-pénz is áru.

"és lenne egy értékmérést, árucserét és a felhalmozást segítő jelrendszer. ami közösségi tulajdonban van."

A készpénz soha sincs közösségi tulajdonban: mindig egy természetes vagy jogi személy tulajdonában van. Tudniillik azéban, aki épp' birtokolja azt egy adott pillanatban.

"a paraszt a helyi piacokon bocskai koronában számol el"

A helyi piacoknak azon a részén, amelyek Szerződött Elfogadóhelyek.

"a kibocsátója a hajdúnánás holding"

Tehát a bocskai korona nincs közösségi tulajdonban: mindig annak a tulajdonában van, aki birtokolja az egyes utalványpéldányokat. Ahogyan ez benne is van az Általános Üzleti Feltételekben (5.1 Feltételek): "Az utalványbirtokosnak azt kell tekinteni, akinek az a birtokában van".

A bocskai korona névértékének 100%-át ki kell fizetnie (magyar) forintban annak, aki a Hajdúnánás Holding Zrt.-től bocskai koronához kíván jutni.

A bocskai korona érvényességi határidővel rendelkezik: azon túl nem váltható vissza forintra a Hajdúnánás Holding Zrt.-nél. Úgy tűnik, hogy ez a határidő 2016. december 31; vagyis azok, akik bocskai koronát birtokolnak, vagy visszaváltják azt idén év végéig a Hajdúnánás Holding Zrt.-nél, vagy a bocskai koronájuk elveszíti a fedezetét.

Továbbá: ugyan a "kibocsátás" névértéken történő megvásárlást jelent (egy 20,000-es névértékű bocskai koronáért 20,000 Ft-ot kell fizetni), a visszaváltás, a Hajdúnánás Holding Zrt. általi visszavásárlás már nem névértéken történik, hanem a visszaváltási jutalékkal (+ ÁFÁval) diszkontált áron. Ami azon Szerződött Elfogadóhelyek esetében, amelyek megfelelő mértékű kedvezményeket nyújtanak 0.5%, azon Szerződött Elfogadóhelyek esetében, amelyek nem nyújtják a megfelelő mértékű kedvezményeket 1.5%, elfogadási szerződéssel nem rendelkezők esetén pedig 9.5% (!) (+ 1000 Ft fix kezelési költség).

Azáltal, hogy a Hajdúnánás Holding Zrt. érvényességi határidőt szab és visszavásárlási jutalékot számít fel

1) arra kényszeríti a bocskai koronát birtokló magánszemélyeket (akik nyilvánvalóan nem Szerződött Elfogadóhelyek), hogy a bocskai koronájukat elköltsék annak érvényességi határidejének lejárta előtt, vagy pedig elszenvedjenek egy ~10%-os veszteséget

2) arra kényszeríti a Szerződött Elfogadóhelyeket, hogy elszenvedjenek egy minimum 0.5%-os veszteséget

"tulajdonképpen városi pénzként szolgál [...] de ebből lehet nagyobb piacokat szervezni."

Csak épp' ha "nagyobb piacok szerveződnek", akkor megszűnik a "városi pénzként" történő működése: és pontosan azért hozták létre a bocskai koronát, mert

Napjainkban egy település alapvető problémája a városból történő tőkekiáramlás, a helyi vállalkozók versenyhátránya, a folyamatosan lassuló pénzáram, ezzel együtt a munkanélküliség fokozódása. A helyzetre gyors és egyszerű megoldás jelenleg nincs, de létezik olyan módszer, amely a helyi összefogásra épülve a fenti problémákat kezelni és javítani tudja. Ez a „helyi pénz”.

A „helyi pénz” használata kockázatmentes, áldozatot nem követel senkitől, azonban mindenki nyer vele. Jómagam hiszek benne, hogy ily módon mindenki segítheti Hajdúnánás tőkeerős, virágzó várossá válását.

Bízom abban, hogy minden nánási lakos ezt akarja, így biztosítva a város és a közösség gyarapodását, fejlődését!

dr Horváth Tibor
Bocskai Korona programigazgató

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 14:19:36

@unionista᠋:

"az osztatlan közös vagyon alapja a feudum. a föld és az ahhoz való hűség."

A feudum nem ezt jelenti.

A szóömlenyed többi részének meg köze sincs ahhoz, hogy a szocializmusban modern kori robotra vezényelték ki ősszel a diákokat meg a katonákat.

2016.10.25. 15:19:21

@neoteny:
ha aranyban folyna a kereskedés, akkor is árut csak áruért lehetne adni. a kereskedelmi mérleg ebben az esetben egyensúlyban lenne minden relációban.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 15:40:14

@unionista᠋:

Ezzel nem mondtál semmilyen újdonságot: ezek tautologikus állítások. Semmi közük ahhoz, hogy

"és lenne egy értékmérést, árucserét és a felhalmozást segítő jelrendszer. ami közösségi tulajdonban van."

2016.10.25. 16:00:34

@neoteny:
ha ezt innentől kezdve nem tudod összerakni, akkor az a te problémád.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 16:12:50

@unionista᠋:

Hogy téged idézzelek: "ez mind hülyeség". Te nem tudod összerakni az érveléseidet; csak próbálod eladni az összefüggéstelen bullshit-eidet mint mély gondolatokat -- holott csak posztmodern lufihámozást csinálsz.

2016.10.25. 16:26:24

@neoteny:
eszembe nem jutott meggyőzni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 17:01:11

@unionista᠋:

Kivéve, amikor ilyesmiket mondasz: "erre azt mondják, hogy ez egy mese. ez a valóság."

2016.10.25. 18:28:09

@neoteny:
a bocskai korona ebben a formájában nyilván rosszabb, mint a forint. hiszen időbeli és térbeli korlátokkal lehet beváltani, nem lehet hitelezni, és nem lehet felhalmozni. horváth úr vélhetően mégis pénzt keres vele. persze megrajzoltatta és kinyomtatta ezeket a kis színes papírokat. nyilván biztonsági eszközöket is elhelyezett, mert vállalja, hogy ezeket negatív kamattal visszaváltja forintra. meggyőzte a hajdúnánásiakat és a törvényhozókat, hogy ez így milyen jó lesz neki(k). de emiatt nem kárhozhatod, mert ez a szabad piac. nyilván lehet ennél jobb konstrukciót is találni.

te a bocskai aranykoronát forszírozod. azt a világban bárhol be lehet váltani, nincs se térbeli, se időbeli korlátja (beváltja a new yorki "zsidó"), és fel lehet halmozni. igaz, hogy az arany árfolyama sem stabil. mert ha találnak még aranybányát, akkor nyilván a kínálat növekszik és az árfolyam esik. de majd gyuri bácsi odaküldi grűnéket a környezetvédőket. vagy nem küldi oda. attól függően hogyan spekulál. és a nép megfejti, hogy a háttérhatalom mozgatják az árfolyamot. és ezek a gyíkemberek taszítják nyomorba a világot. és valóban van ebben valami igazság. a pénz bármi is nem töltheti be az összes funkcióját maradéktalanul. ha elég nagy hadsereged van, akkor mondhatod, hogy de.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 20:28:59

@unionista᠋:

"az arany árfolyama sem stabil. mert ha találnak még aranybányát, akkor nyilván a kínálat növekszik és az árfolyam esik"

Ami igaz az összes bányatermékre: szénre, olajra, földgázra, vasra, alumíniumra (bauxitra), uránra, rézre, gyémántra.

Míg a fiat pénz kínálatát nyomdagépek felpörgetésével, sőt billentyűk nyomogatásával lehet növelni.

"és a nép megfejti, hogy a háttérhatalom mozgatják az árfolyamot."

Miközben a szemük előtt lévők, sőt általuk megválasztott emberek (meg az azok által kinevezettek) teszik: Antall, Boross, Horn, Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai, Orbán nem a háttérhatalom részei, hanem az előtérhatalomé. És ők meg az általuk vezetett kormányok képviselői nevezték ki Surányit, Bod Péter Ákost, Járait, Simort, Matolcsyt. Akikből három pénzügyminiszter is volt.

"a pénz bármi is nem töltheti be az összes funkcióját maradéktalanul."

Ebből nem következik az, hogy bármilyen pénz ugyanolyan mértékben tölti be az összes funkcióját.

2016.10.26. 12:32:06

@neoteny:
elvben a tökéletes pénzrendszer az lenne, hogy van egyetlen világpénz. mindenki abban kereskedik, oszt' jó napot. 1 dollár = 1 euro = 1 angol font = 1 svájci frank. az érne 10 jüant és 100 jent. és ehhez lehetne kötni a nemesfémek árát. 1 uncia arany = 1000 dollár. csakhogy egyes emberek nem szeretnék az ebből fakadó veszteségeket elszenvedni. akkor sem ha ez racionális lenne. és még ebben az esetben is lenne értelme a helyi pénzeknek.

tegyük fel, hogy a bocskai koronát hajdúvárosok adják ki. (a jelenlegi hajdúnánási kibocsátóval kiegyeznek.) ezek után ezt a pénzt használhatják arra, hogy közmunkásoknak ebben adjanak munkabért. mert az nem szabad piaci tevékenység. vagy a hajdúsági diákok bocskai koronát kapnak. és vehetnek belőle helyi árut. élelmiszert, ruhaneműt, vagy könyveket, amit az alföldi nyomda állít elő. de vehetnek belőle teva gyógyszert is. mert az is helyi. csak persze ezzel a teva nem jár túl jól. mert az ő adóforintjait bocskai koronásítják. és ha ezzel a helyi ipar erősödik, akkor kiszoríthatja a félállami debreceni gyógyszergyár (--> richter). bocskai korona egy területi és időbeli korlátokkal működő pénzhelyettesítő. tehát egy utalvány, aminek lejárata van. költsd el a karácsonyi vásárban, vagy szilveszterkor még beváltják az árusok. és utána már csak a civis bankház vagy a hajdú takarék leszámítolva. nem alkalmas a felhalmozásra. de fel lehet vele halmozni téglát. mert a debreceni állami gazdaság, vagy a sárréti mgtsz termékei a kárpátok-tisza eurorégióban közvetlen elcserélhetők bányászati termékekre, építőipari nyersanyagokra, energiahordozókra. akár aranyra. és innentől kezdve lehet bocskai aranykorona. aminek már valós értéke van. azért már akár samsung mosógép is vehető. mert azt a globális márkakereskedő elfogadja. (a bocskai koronára azt mondja, hogy szép színes papír. de ez nem dollár. és nem is won. szóval neki nem kell. és hiába magyarázod neki, hogy a dollár nem ér semmit. ez ér valamit. úgyse fogadja el. mert a bocskai dandár hadereje kisebb, mint a pentagoné.) de lehet mondani azt, hogy a hajdúsági iparművek vállalná samsung háztartási gépek összeszerelését. illetve főalkatrészekből gyártana belőle hajdú márkajelzéssel. powered by samsung felirattal. és alkatrészek fele már helyi lenne benne. és a féllállami centrum áruházakban ezeket tovább értékesítenék illetve a készülékeket szervizelnék. persze az üzlet így félig közösségi. mert félig a város szervezné meg a hajdúsági iparművek dolgozóinak. a fizetésük egy részét kapják bocskai koronában. és abból fele részben vegyenek helyi árut. persze ha valaki mondjuk az epam alkalmazottja, akkor a munkabérét utalják át dollárban. abból levonják az adót, egyéb költségeket. ezért cserébe kap közszolgáltatásokat. és maradékot a debrecen exchange átváltja euróra vagy bocskai koronára. ha ez nem jó, akkor költözzön a tengerentúlra pennsylvania államba newtown városába. a magyarországon kapott állami pénzeket a független bíróságon vissza kellene perelni. és abból lehet félállami számalk induló tőkéje. és szabad piaci alapon versenyez a fehérorosz "zsidókkal". vagy együttműködik. mert miért ne működhetne együtt. az epam azt mondja, hogy az usa támogatja őket, akkor az rendben van. ha a magyar állam, akkor az is rendben van. de mondjuk a számalk már ne működhessen így. miért is?

2016.10.26. 12:57:47

@neoteny:
a másik a választott vezetőkről. a rendszerváltás idején a magyar aranytartalék 65t volt. ennek nagy részét surányi eladta mondván, hogy az nem kell a magyaroknak. és maradt 3t. de a közakarat az volt, hogy ezt ne adják el. surányi az mnb élén visszaélve a hatalommal a nemzettel szemben politizált. és az utókor sem igazolta a döntéseinek helyességét. persze éppenséggel igazolhatta volna. és ha most kezdene el aranyat venni, akkor lehet, hogy az árfolyam esne. az a hajdúvárosok döntése, hogy vásárol-e aranyat. és abból vernek-e újra aranypénzt a felhalmozáshoz. nem azt állítom, hogy ez biztosan jó lesz. mert ilyet nem lehet ígérni. az aranyért nyilván valamilyen valós értéket kell előállítani. abból lehet verni bocskai aranykoronát. ehhez az kell, hogy ezt a hajdúvárosok polgársága minősített többséggel elfogadja. ehhez csatlakozhat a kolozsvári banka transilvania. bocskai ott született. vagy a török porta. vagy svájc. csak ők most éppen ellenreformálódnak. a "liberalizmus" azt mondja, hogy nincs lehetőség szuverén gazdaságpolitikára. szerintem van lehetőség valamiféle "félszuverenitásra". azért van nemzeti keresztény államvallásra, hogy a ne kelljen vitázni a "liberálisokkal". értjük pontosan, hogy nem kívánnak a magyar államiság, a keresztény nemzet részeivé válni. de lássák be, hogy orbán bármit is csinál őt választja a nép. vagy ha nem, akkor a tőlük jobbra levőket. a lehető legrosszabbat, akikkel még éppen nem omlik össze az ország. demonstrálva, hogy az ellenfélnek semmi esélye nincs. és ennek oka már nem a származásuk, hanem a vallásuk. tehát van egy etnikai konfliktus. és mivel ezt nem filozofikusan nem lehet feloldani ezért ez átmegy vallásháborúba. és ennek eredményeként a zsidó vallás kisebbségben marad. ebből őrült botrány van. van egy népcsoport, amelyik magát felsőbbrendűnek képzeli. azt, hogy nekik kell a többségi magyarok felett uralkodniuk. magukat mesterrassznak tartják. és a többieket szolganépnek. pontosan úgy, mint a fasiszták. és ettől zsidók. ez a probléma.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.26. 14:06:19

@unionista᠋:

"elvben [...] kötni a nemesfémek árát. 1 uncia arany = 1000 dollár."

Ez az "árkötés" csak úgy működne, ha pontosan 1000-szer annyi dollár (és csak dollár) lenne kibocsátva, ahány uncia arany létezik a föld fölött. Ez elemi aritmetika.

"egyes emberek nem szeretnék az ebből fakadó veszteségeket elszenvedni"

Milyen veszteségeket?

"tegyük fel, hogy a bocskai koronát hajdúvárosok adják ki."

Mi az, hogy "adják ki"? Mennyit "adnak ki"?

"ezt a pénzt használhatják arra, hogy közmunkásoknak ebben adjanak munkabért"

Te biztosan nem vagy "közmunkás"; jó lófaszjóskához méltóan más faszával kívánod a csalánt verni.

"vehetnek belőle helyi árut. élelmiszert, ruhaneműt, vagy könyveket"

Miért vehetnének? Ezeknek a fogyasztási cikkeknek az árusítása sem szabadpiaci tevékenység?

"bocskai korona egy területi és időbeli korlátokkal működő pénzhelyettesítő."

Az előbb még pénz volt: "ezek után ezt a pénzt használhatják arra [...]"

"és utána már csak a civis bankház vagy a hajdú takarék leszámítolva."

Leszámítolva mennyivel és mihez képest?

"de fel lehet vele halmozni téglát. mert a debreceni állami gazdaság, vagy a sárréti mgtsz termékei a kárpátok-tisza eurorégióban közvetlen elcserélhetők bányászati termékekre, építőipari nyersanyagokra, energiahordozókra. akár aranyra. és innentől kezdve lehet bocskai aranykorona. aminek már valós értéke van. azért már akár samsung mosógép is vehető."

Aha. A hajdúsági közmunkás bocskai koronában kapja a fizetését. Ebből vesz helyben előállított téglát; azt a Kárpátok-Tisza eurorégióban közvetlenül elcseréli aranyra. És ettől a bocskai aranykorona, ami "egy területi és időbeli korlátokkal működő pénzhelyettesítő" (habár az is lehet, hogy pénz: lehet így is meg lehet úgy is), bocskai aranykoronává válik. Amiből már vehet Samsung mosógépet is, vagyis a bocskai aranykorona már nem a helyileg előállított termékek fogyasztását élénkíti, tehát megszűnt azt a célt szolgálni, amiért "kiadták".

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.26. 14:19:25

@unionista᠋:

"a másik a választott vezetőkről. a rendszerváltás idején a magyar aranytartalék 65t volt. ennek nagy részét surányi eladta mondván, hogy az nem kell a magyaroknak. és maradt 3t. de a közakarat az volt, hogy ezt ne adják el. surányi az mnb élén visszaélve a hatalommal a nemzettel szemben politizált."

Surányi azért került az MNB élére, mert az volt a közakarat. Hiszen a közakarat fejeződött ki annak a kormánynak és parlamenti képviselőknek a megválasztásában, akik Surányit az MNB élére tették. A magyar többség akarta, hogy Surányi eladja a magyar aranytartalékot. Ha nem akarta volna, akkor nem választotta volna meg azt a kormányt és azokat a parlamenti képviselőket, akik Surányit az MNB élére rakták. Ez a demokráciaminimum.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.26. 14:24:24

@unionista᠋:

"van egy népcsoport, amelyik magát felsőbbrendűnek képzeli. azt, hogy nekik kell a többségi magyarok felett uralkodniuk. magukat mesterrassznak tartják. és a többieket szolganépnek. pontosan úgy, mint a fasiszták. és ettől zsidók. ez a probléma."

Miért vádaskodsz? Azt írtad, hogy ez egy legitim törekvés.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.10.27. 12:44:53

Hahaha! Most olvasom a szükségletpiramisos poszt után. Ugyanaz a megfejtés, kedves @HaFr - engedményeket kell tenni a populizmusnak és a nacionalizmusnak, mert erre van igény. A PKP-nak el kell dönteni, hogy elvhű, de reménytelen értelmiségi kispárt akar lenni, vagy megpróbál szóba állni az emberekkel.
süti beállítások módosítása