1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.10.13. 08:39 HaFr

A liberális demokrácia a konzervatívok választása is

Image result for pre modern tradition

A nyugati civilizációban, ahova hazánk -- legalább a törekvéseiben, de ezer éves politikájának nagyobb részében is -- eddig biztosan tartozott, a liberális demokrácia választásának nincs reális alternatívája. A liberális demokrácia néha ügyetlenül, de a legjobb eséllyel egyezteti össze a többségi akaratot a kisebbségi és polgári jogvédelemmel, valamint a -- kapitalizmus révén -- a hatékony értékteremtéssel. Ennél még a legmegátalkodottabb nyugati konzervatívok szerint se találtak ki jobb rendszert -- rosszabbat viszont, amelyekből néhányat meg is valósítottak az utóbbi száz évben -- annál inkább.

A konzervatívok nemcsak azért tartják védendőnek a liberális demokráciát, mert benne valósul meg a legnagyobb eséllyel az emberi tökéletesedés lehetősége, és ehhez az ember (Isten és törvény előtti) szabadsága (döntése) adja az alapot, magyarán adott mindenki személyre lebontott felelőssége, hanem mert aki konzervatív módon akar élni, bármit jelentsen ez, annak ebben van meg a legnagyobb lehetősége erre. De! A konzervativizmus ugyanakkor a modernség politikai gyakorlata, ezért a konzervatív politikától egyik konzervatív sem várhatja joggal, hogy úgy élhessen benne, hogy ennek érdekében közösségileg is vissza kelljen fordítani az idő keretét mai szemmel teljesen intoleráns erkölcsi és értékrendek felé. A konzervativizmus mindig az adott kor kontextusában értelmezendő, ezért nincs átfogó ideológiája sem, és ezért lehet, hogy a legjobb megközelítése mindig a progresszivizmus kritikája. Mivel azonban -- és ez a lényeg -- Magyarország sok tekintetben premodern (etnicista, vezérelvű, antiindividualista, antikapitalista, intoleráns, xenofób) politikai alapokon nyugszik, a mai "jobboldala" által vallott "konzervativizmus" ugyan keltheti azt a látszatot a szemlélőben, hogy ez az autentikus magyar konzervativizmus, mégis mindössze annyiban az, amennyiben másfelől elismerjük, hogy premodern ország vagyunk és ezt jónak tartjuk. Ez viszont már nem konzervativizmus, hanem imbecilitás, retardáció -- leginkább pedig egy ügyes politikai haramiaosztály közgondolkodás feletti uralmának biztos jele. A mai so genannt jobboldalon a premodernség posztmodernizációja zajlik, és ezt mi, konzervatívok, joggal tartjuk nemcsak ízléstelennek, de nemzetellenesnek is, mert éppen csak a lényegi (modern) készségekkel nem ruházza fel a társadalmunkat.

Javaslom tehát a konzervatívoknak, ne csak bátran vállalják a liberális demokrácia eszméjét, hanem védjék is azt a maguk erejével -- ha modern konzervatívként akarnak élni. A premodern hagyomány dominanciája a nyugatias (liberális, polgári) konzervativizmust nagyon helyesen a modernizációs oldallal rokonítja Magyarországon, de közben igyekszik összemosni a hazai baloldali liberalizmussal. A konzervativizmus azonban kontextuális modernizációs, azaz az ismert valóságból indul ki, ezt tekinti problémának és feladatnak. A konzervativizmus számára vezéralakja, Széchenyi óta, Magyarország feladat, nem rózsaágyás és matyóhímzés, ugyanakkor Magyarország a feladat, nem pedig a progresszivista ideológiák átültetése Magyarországra, ahogy a megboldogult balliberális rendszerváltó hagyomány tudta, merte és tenni akarta. A modernizációs igény és a baloldali liberalizmus messze nem szinonim fogalmak, és ezt tudni, ha nem tudták volna, felszabadítóan hathat a konzervatívokra a liberális demokrácia vállalásával kapcsolatban.

Röviden tehát a modern konzervatívok számára a liberális demokrácia megvédendő politikai alapja a nemzetnek. "Nemzetvédelem" és a liberális demokrácia kéz a kézben járnak. És bármik legyenek ezek hibái, ahogy a kapitalizmus gyakorlatáé is, egyiket sem azzal orvosoljuk, hogy kiöntjük őket a fürdővízzel együtt egy premodern (valójában azonban radikális, szélsőjobbos) eszme nevében. A liberális demokrácián viszont épp elég javítani való van, hála progresszivista ellenfeleink munkálkodásának.

98 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5311801293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.13. 09:06:44

Így igaz, a mai konzervatívok a liberalizmus egy alcsoportja, így természetes, hogy a liberális demokrácia mellett állnak ki.

Pont ezért nem fogadható el a néptömegek számára a mai konzervatív eszme. A liberális demokrácia meghaladása - lassú erodálása vagy gyors szétzúzása - a kövzetlen feladatunk a fejlődés jelenlegi szakaszában,

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.13. 09:10:13

"A premodern hagyomány dominanciája a nyugatias (liberális, polgári) konzervativizmust nagyon helyesen a modernizációs oldallal rokonítja Magyarországon, de közben igyekszik összemosni a hazai baloldali liberalizmussal."

Dehát éppen a posztmodern a probléma oka!

A balliberalizmus és a konzervatívizmus között alapvető ellentét eleve nincs. Jellemzően ötödrangú kérdésekben vitáznak csak. Pl. a ballibák szerint legyen azonnal homokos házasság, míg a konzlibák szerint ezzel még várjunk inkébb 2020-ig. De egyikük se mondja ki: a homokházasség rossz és sose legyen bevezetve.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.10.13. 09:11:14

@bircaman maxval szerkesztő: jaj,de lökött egy troll vagy, és mi lesz a fejlődés "következő szakasza"? A tömegsírok? Mit tudtuk ti, szent életű russzofil bolondok?

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.13. 09:16:35

@HaFr:

Tipikus liberális troll vagy: ami nem liberalizmus, az neked tömegsír.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.10.13. 09:21:15

@bircaman maxval szerkesztő: Mi van Birka...kiengedtek az intézetből?...vagy kiszöktél?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.10.13. 09:26:48

@bircaman maxval szerkesztő: kimaradtál a történelemórákról, vagy eltanácsolt a tartótiszted?

Dub hadnagy 2016.10.13. 11:08:03

A "tökélesedés"-t azért javítsd ki gyorsan, míg le nem csapnak rá

2016.10.13. 11:13:29

@HaFr:
én nem beszélnék így egy lehetséges emberminisztériumi, vagy belügy-, vagy akármilyen tisztségviselővel :D
az is lehet, hogy tanár(processzor) a közszolgálati egyetemen
tud! valamit tud az 7szentség.
de az az egy biztos, hogy a jelenkori civilizáció csúcsának tekintett liberális demokrácia elérkezett egy fontos korlátjához, mégpedig ahhoz, hogy az általánossá vált írástudás és a kvázi középosztálybeli életmód már alapértelmezetté vált nem a tömegek célja, nem ez jelenti a felemelkedést ezt többnyire mindenkinek alapértelmezett és még a hátrányos helyzetűek sem tekintik úgy, hogy ezzel adott esetben be kéne érniük. van, mert kell, hogy legyen tovább; nagy képernyős LCD tévé, okosteló stb
Ettől van az, hogy - mai hír, Trump hiába ég be akármennyire és utasítják el még az ottani többé-kevésbé gondolkodni képes konzervatívok is, az ottani bircák a közvélemyény kutatások szerint szívesebben hallgatnak rá, mint a számukra bullshit-nyanyára. akik pedig Clintonra hallgatnak azok az őket inkább elutasító bircatársadalmon belüli biztonságot keresik, védelmet.
úgyhogy az ördög mindig a részletekben lakik

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.10.13. 11:13:44

@Dub hadnagy: oké, bár ez még jobb, mint amit akartam :) köszi

2016.10.13. 11:16:03

@Bánegressy: kimaradt:
nagy képernyős LCD tévé, okosteló stb
nem elég, az már alapértelmezett

Khonsu 2016.10.13. 11:34:32

@Bánegressy:

A világ szerencsésebb részein már korlátjához érkezett, sok szempontból, de nálunk még ki sem alakult. Ahhoz pedig, hogy mi is elérhessünk ahhoz a korláthoz, amihez ők, ahhoz előbb létre kéne jönnie az alapoknak az országban. Vagyis mi egyelőre még a nyugati liberális demokrácia és kapitalizmus problémáit is csak irigyelhetjük, olyan messze vagyunk attól, ahol ők tartanak.

Khonsu 2016.10.13. 11:52:42

@bircaman maxval szerkesztő:

Mi lesz utána/helyette?

Egy liberális demokráciában (még ha már válságos szakaszában is) szocializálódott társadalom (nyugat) nem képes befogadni egy diktatórikus jellegű (illiberális) rendszert. Az ilyen irányú próbálkozásoknak enyhe esetben pofára esés, rosszabb esetben vérontás lehet a vége.

Vagyis a Putyini, illetve egyéb posztszovjet, vezérelvű rendszerek nem átültethetőek a nyugati társadalmakba.

Csak a moderált átmenetet, hibakorrekciót gyorsítják fel, és durvíthatják el az ilyen próbálkozások.

Veszélyes játék, nagyságrendekkel veszélyesebb, mint a közel-keleti "demokráciaexport".

Elegendő áttekinteni a "nyugat" tőkeerejét, iparának képességeit, társadalmi kompetenciáit, és harcászati potenciálját.

Ha mellényúltok, félelmetes szörnyeteget teremthettek. Aminek a beavatkozás által egyben első számú ellenfeleivé léptek elő.

2016.10.13. 12:11:18

@Khonsu:
de mi nem akarjuk elérni azt a korlátot. egyrészt agymosóink minden igyekezete arra irányul, hogy csak a korlátokat lássuk és többnyire nincsenek közvetlen ismereteink, arról, mi van ott.
nem tudjuk mi lesz aztán és látszik, ők sem tudják. visszazuhanhatnak ide a mi szintünkre, de lehet, hogy az még a szerencsésebb.
mi korlátlanul akarjuk azt, amit megszoktunk.
a legvidámabb barakk a legvidámabb létforma.
mondhatnám azt is, hogy a láncainkat akarjuk, de ez már tényleg korszerűtlen lenne

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.13. 12:34:27

@Khonsu:

Ami nem működik, azt nem kell erőltetni. Jelenleg az útkeresés szakaszát éljük, Oroszországban is ez van. Még ott is liberális demokrácia van, de a nép igyekszik ennek legalább emberi arcot adni.

Ez van, új paradigmák jönnek. A liberalizmus befuccsolt.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.13. 12:44:59

@bircaman maxval szerkesztő: "Oroszországban is ez van. Még ott is liberális demokrácia van"

:))

2016.10.13. 13:57:17

@bircaman maxval szerkesztő:
béndek péter úgynevezett neokonzervatív. ők azt mondják, hogy a modernitással létrejön egy nemzetek felett álló hagyomány. amit a liberális kapitalizmus teremt meg a boeing 777-esen. az a mondjuk így "úri emberség", ami a nemzetek felett létrejön. és ezt hívja úgy, hogy polgári konzervativizmus. a neoliberálisok azt mondják, hogy erre sincs szükség. mert minden ami szabad piaci az feltétlen erkölcsös. a szabad piac maga az erkölcs. hiszen ott kölcsönös beleegyezésen alapuló ügyletek köttetnek. és nincs olyan, hogy egyesek a piaci pozíciójukkal visszaélnek, valakit megvesznek, vagy megvezetnek. de sajnos van ilyen. amit a neoliberálisok nem fogadnak el. a neokonzervatívok azt mondják, hogy a nemzetek feletti szabályokat alkossuk meg boeing 777-esen. de ezek lényegében ugyanazok, amit a neoliberálisok követelnek. a két politikai irányzat között a gyakorlatban alig van különbség.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.10.13. 14:13:36

Ne feledjük, hogy az "illiberális demokrácia" nem rendszerfogalom, mert nem utal semmiféle procedurális semlegességre a különféle világnézetek közötti térben, hanem kifejezetten egy adott nép legnagyobb választói csoportjának vezetésére szabott konkrét autokratikus gyakorlat (a politikai rendszer és a gyakorlati politika összecsúszik), amelynek célja egyetlen politikai csoport hatalomban tartása. A liberális demokrácia semlegességével is vannak problémák, amennyiben favorizálja a liberális gyakorlatot és az erkölcsi rendet hajlamos a proceduralitásra redukálni, de az előbbivel szemben biztosítja a proceduralitásnak és a világnézeti pluralizmusnak a lehetőségekhez mért optimális egyensúlyát.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.13. 14:14:50

@unionista‎:

Igen, tisztában vagyok a cikkíró álláspontjával.

Erre mondtam: semmi lényegesben nem különbözik a balosabb liberális nézetektől.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.10.13. 14:43:16

@bircaman maxval szerkesztő: A cikkíró álláspontja megtalálható Madison, Hume, Tocqueville, Adam Smith stb. környékén, ezek pontosan annyira balosak, mint amennyire Hitler konzervatív. Súlyos esetek vagytok, valóban rosszul érezhetitek magatokat a nyugati civilizációban, de attól még nem kellene szurkolni annak, hogy esély nyíljék az autokrata tömeggyilkosoknak. Persze, ti tudjátok, miért teszitek

2016.10.13. 14:49:59

@bircaman maxval szerkesztő:
csak persze ennek semmi köze nincsen a klasszikus baloldalhoz. és ahhoz a liberalizmushoz, ami a magyar hagyományokhoz kötődik. az nagyjából kossuth nemzeti liberalizmusával véget ért. a rendszerváltás idején lehetett azt gondolni, hogy ezt orbán esetleg folytatja. a rendszerváltás után erzsébet királynő magyarországon járt. beszédet mondott a parlamentben. (amikor szabad györgy házelnök őfelsége helyett le "madámozta".) abban azt mondta, hogy a magyarok folytassák ott, ahol kossuth abbahagyta. csodálkoztam, hogy a brit uralkodó család ezt mondja. kossuth finoman szólva nem volt royalista. és akkoriban még az amerikaiak is azt mondták, hogy a liberalizmus nemzeti irányzatát támogatják. ott a szobra a capitolium épületében. ott azért nem sok nem-amerikainak állítanak emléket. de aztán a liberalizmus nem ezt az irányt vette. és végül az illiberális demokrácia emelte fel orbánt történelmi szerepbe. aminek az utólagos megítélése (véleményem szerint) ugyanolyan kétes lesz, mint horthy, vagy kádár esetében volt. orbán lényegében egy népnemzeti állampártot, hazafias pártállamot akar, mint putyin. amit legfeljebb a független reálértelmiség kontrollálhat a önkormányzati keretek között. az oroszoknál is ez megy. a korrupciót a helyi szinteken azért megpróbálják letörni. de a központi kormányzat döntései az állami önkényen alapulnak. a kossuth féle nemzeti liberalizmus azért ennél sokkal szabadabb lenne. és magyarországon még mindig ennek a nemzetépítő liberalizmusnak van éthosza. illetve az országos intézményeket létrehozó félfeudális, félig arisztokratikus konzervativizmusnak lenne. csak ahhoz hiányzik a modern kori nemesség.

Tranquillius 2016.10.13. 14:56:49

@HaFr: Több ponton nem értek egyet az írással:
1. Magyarország nem része a "nyugati" civilizációnak, sokkal inkább a közép-európai civilizációhoz tartozik, amiben van egy kis nyugat, egy kis kelet, kevesebb dél és még kevesebb észak.
2. Magyarországon éppen ezért a liberális demokrácia nem konzervatív hagyomány. Mondom ezt úgy, hogy a jelenlegi jobboldalt (jobbik, fidesz) semennyire nem tartom konzervatívnak.
3. Széchenyi mellett ott van még hagyománynak a Konzervatív Párt Desewffyvel, és az ókonzervatívok.
4. A magyar konzervativizmust 1944-45-ben agyonlőtték, elégették, eltemették. Amit (akár ezen a blogon is) ma konzervativizmusként próbálnak eladni az nem magyar hagyomány, hanem angolszász.
5. Ez utóbbi nálunk sehogyan sem fog működni, ergo ez egy utópia, amit minden tisztességes konzervatív elutasít(ana).

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.13. 15:04:49

@unionista‎:

"és nincs olyan, hogy egyesek a piaci pozíciójukkal visszaélnek, valakit megvesznek, vagy megvezetnek. de sajnos van ilyen."

Puszta állítás, bármiféle támogató adat vagy érv nélkül.

2016.10.13. 15:08:59

@HaFr:
hume és himi-humi nem ugyanaz.

amiben hume hitt azt magyarországon úgy hívják, hogy "józan parasztész". hol vannak az észigazságaid? a pkp nem létező programjai mögött milyen matematikai-geometriai/geográfiai modellek van. hume azt mondta, hogy a (racionális) gondolkodást részben ezekre kellene alapozni. részben pedig az (irracionális) emberi természetre. amiről azért tudjuk, hogy nem teljesen nem egységes. totális eszmék rendre elbuknak. a világkommunizmus ugyanúgy, mint a globális kapitalizmus.

a világ proletárjai egyesüljetek után a világ burzsoáziáját próbáljátok álszent módon egyesíteni. neoliberálisok legalább megmondják, hogy konkrétan mit akarnak. kényszerbetelepítés és kényszerhitelezés. mert gyuri bácsi így kereshet még több pénzt anélkül, hogy részt venne a valós értékteremtésben. és ez azért baloldali, mert mondjuk így az "antifasiszták" is ezt támogatják. ezért ők a baloldaliak. a magyar szakmunkások döntő többsége (tapasztalatom szerint) jobbikos.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.10.13. 15:09:34

@Tranquillius: 1. Széchenyi és Dessweffy is az angolszász demokráciákat tartotta ideálnak, olyan, hogy magyar karakter ebben a kérdésben nincs, csak az etnicisták szeretnék ezt elhitetni, 2. az első kifogásod miatt írtam fennt a "törekvései" szót, de akár nem is kellett volna, mert a magyar -- írám -- politikai hagyomány túlnyomórészt nyugatos volt Szent Istvántól a rendszerváltásig

Tranquillius 2016.10.13. 15:21:29

@HaFr: Nyilván nyugatos volt a magyar politikai hagyomány, hiszen földrajzi értelemben Bécs is nyugat volt a reformkorban. Ennek ellenére a Metternich által irányított politikát nem nevezném nyugatosnak, de konzervatívnak igen. Arról nem is beszélve, hogy Metternich egy kicsit jobban kiigazodott a magyar viszonyok közt, mint Madison, Hume, Tocqueville, vagy éppen Adam Smith.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.10.13. 15:31:51

@Tranquillius: ? akkor most mi van. Tehát se Szt IStván, se Lux Zsigmond, se Mátyás nem törekedett nyugati integrációra? Rákóczi és Széchenyi se, meg Horthy se? Most mit tartasz fenn abból, amit mondtál?

2016.10.13. 15:44:40

@neoteny:
sanyi úgy kereskedik a használt cikkel, hogy megveszi az árut százért és eladja kétszázért. ezért tárolja, vállalja a kockázatokat, a kisebb hibákat kijavítja. a probléma a garanciával szokott lenni. mert azt nem vállal. az utólagos reklamációkra azt szokta mondani: ha elvitted komám, akkor a tied. ráfeküdtél az ágyra. az asszonnyal. megrogyott. biztos valami tehén. mondtam, hogy próbáld. hozzad az asszonyt is. ha nem tetted, akkor ne követeld vissza a pénzt. legfeljebb a felét. annyiért korábban is megvette. és most javíthatja, mert az a barom ráfeküdt a tehén feleségével. visszaveszi az árut, de csak fele annyiért. szerinte ez így korrekt. sanyi előre elmondja a feltételeket. utólag mégis vannak reklamálók. egy ügyfele nem értette, hogy a használt konyhaszekrényen van karcolás. utólag vette észre. sanyi elmagyarázta, hogy használt cikk ilyen. az autóján is van karcolás. nézze meg. amíg az hívta az ügyvédjét sanyi egy kulccsal összekarcolta az autót. demonstrálva, hogy a használt cikk ilyen. de ő megmondta előre, hogyha telefonál, akkor baj lesz. sanyi sajátosan intézi az ügyeit. ezt úgy hívja: "sanyiság". mondtam neki, hogy ebben azért van "sunyiság" is. mégse nem kellene megkarcolni a másik autóját. komám, engedményt akart. milyen engedményt? nincs engedmény. megveszem százért, eladom kétszázért. tehát ő a szokásos üzletmeneteket korlátozottan alkalmazza. lehet azt mondani, hogy a piaca így mégse szabad. de ő elmondja, hogy komám, ha hívod az ügyvédet, akkor duplán megjárod. az azonban azért mégse polgári minta. sanyi elég egyszerű ember, de a megítélése kétséges. ha valaki "normális", akkor teljesen ártalmatlan. sőt egy pontig sanyi még példamutatónak is mondható. de ha az ügyfél viselkedés eltér az általa gondolt normálistól, akkor sanyi összekarcolja a másik autóját. elég sokba kerül a fényezés. és azt mondja, hogy ha reklamál, akkor széjjel is flexeli az illetőt. és szerintem ez a kettősség része az emberi viselkedésnek. csak sanyi esetén ez nagyon élesen kettéválik. a kommenteket is igyekszem így írni. mert szerintem a közélet is ilyen. a szabad piac egy viszonylag zárt, homogén közösségben működőképes. de a humán populáció egésze rendkívül heterogén. tehát ami az egyik számára a normalitás az a másik számára extremitás. lásd az egyház = egy-ház problematikát.

2016.10.13. 15:44:40

@neoteny:
sanyi úgy kereskedik a használt cikkel, hogy megveszi az árut százért és eladja kétszázért. ezért tárolja, vállalja a kockázatokat, a kisebb hibákat kijavítja. a probléma a garanciával szokott lenni. mert azt nem vállal. az utólagos reklamációkra azt szokta mondani: ha elvitted komám, akkor a tied. ráfeküdtél az ágyra. az asszonnyal. megrogyott. biztos valami tehén. mondtam, hogy próbáld. hozzad az asszonyt is. ha nem tetted, akkor ne követeld vissza a pénzt. legfeljebb a felét. annyiért korábban is megvette. és most javíthatja, mert az a barom ráfeküdt a tehén feleségével. visszaveszi az árut, de csak fele annyiért. szerinte ez így korrekt. sanyi előre elmondja a feltételeket. utólag mégis vannak reklamálók. egy ügyfele nem értette, hogy a használt konyhaszekrényen van karcolás. utólag vette észre. sanyi elmagyarázta, hogy használt cikk ilyen. az autóján is van karcolás. nézze meg. amíg az hívta az ügyvédjét sanyi egy kulccsal összekarcolta az autót. demonstrálva, hogy a használt cikk ilyen. de ő megmondta előre, hogyha telefonál, akkor baj lesz. sanyi sajátosan intézi az ügyeit. ezt úgy hívja: "sanyiság". mondtam neki, hogy ebben azért van "sunyiság" is. mégse nem kellene megkarcolni a másik autóját. komám, engedményt akart. milyen engedményt? nincs engedmény. megveszem százért, eladom kétszázért. tehát ő a szokásos üzletmeneteket korlátozottan alkalmazza. lehet azt mondani, hogy a piaca így mégse szabad. de ő elmondja, hogy komám, ha hívod az ügyvédet, akkor duplán megjárod. az azonban azért mégse polgári minta. sanyi elég egyszerű ember, de a megítélése kétséges. ha valaki "normális", akkor teljesen ártalmatlan. sőt egy pontig sanyi még példamutatónak is mondható. de ha az ügyfél viselkedés eltér az általa gondolt normálistól, akkor sanyi összekarcolja a másik autóját. elég sokba kerül a fényezés. és azt mondja, hogy ha reklamál, akkor széjjel is flexeli az illetőt. és szerintem ez a kettősség része az emberi viselkedésnek. csak sanyi esetén ez nagyon élesen kettéválik. a kommenteket is igyekszem így írni. mert szerintem a közélet is ilyen. a szabad piac egy viszonylag zárt, homogén közösségben működőképes. de a humán populáció egésze rendkívül heterogén. tehát ami az egyik számára a normalitás az a másik számára extremitás. lásd az egyház = egy-ház problematikát.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.13. 16:31:28

@unionista‎:

"de ő elmondja, hogy komám, ha hívod az ügyvédet, akkor duplán megjárod. az azonban azért mégse polgári minta. sanyi elég egyszerű ember, de a megítélése kétséges. ha valaki "normális", akkor teljesen ártalmatlan. sőt egy pontig sanyi még példamutatónak is mondható. de ha az ügyfél viselkedés eltér az általa gondolt normálistól, akkor sanyi összekarcolja a másik autóját. elég sokba kerül a fényezés. és azt mondja, hogy ha reklamál, akkor széjjel is flexeli az illetőt. és szerintem ez a kettősség része az emberi viselkedésnek."

Ez szép tanmese az erkölcsiség természetéről.

A rablógyilkos is teljesen ártalmatlan, ha a kiszemelt áldozat a "pénzt vagy életet!" felszólításra "normálisan" átadja a pénzét. Sőt a rablógyilkos viselkedése lehet példamutató is, amennyiben nem vágja el az áldozat torkát miután az átadta a pénzét. Ha meg arra kényszeríti az áldozat, hogy elvágja a torkát -- mert az áldozat nem "normális", nem adja át a pénzét --, hát a rablógyilkos megmondta előre, hogy milyen választásai vannak az áldozatnak: nem a rablógyilkos tehet arról, hogy az áldozat nem volt "normális".

2016.10.13. 17:55:13

@neoteny:
az erkölcs ilyen kettősségeken alapuló. a rablógyilkos viselkedése lehet akár példamutató, ha nem vágja el az áldozat torkát. hanem bátorságával meghódítja a kifosztott hölgyet. a pénz egy részét szétosztja a szegények között. úgy, hogy móresre (erkölcsre) tanítja a pipogya gazdagokat. elég sok népszerű klasszikus készült erre a sémára.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.13. 18:24:35

@unionista‎:

"az erkölcs ilyen kettősségeken alapuló."

Akkor az erkölcsös viselkedés nem az, hogy panaszkodik Sanyi vásárlója a karcos szekrényre, meg ügyvédről bugyog, hanem az, hogy bevág egy molotov-koktélt a garázsba, ahol Sanyi tartja az áruját. Nem egy polgári fogyasztóvédelmi módszer, de hatásos: Sanyinak nem lesz más vásárlója, akinek az autóját karcolgathatná, ha az elégedetlenségének ad hangot.

2016.10.13. 18:36:09

és ilyenkor jön az, hogy szedjük szét, hogy mi az erkölcs, etika és a morál (inkább ugye ez a móres). de szeretjük eldönteni, hogy valami jó, vagy nem jó. széna vagy szalma. az igazságérzet. és abból igazságszolgáltatás. ha szolgálatás, akkor piac. igazság piaca. szabad sajtó. annak van igaza, aki többet fizet. kifizették a bécsi befektetőt. innentől kezdve a jobboldalnak van igaza. de azért fektetett be, csak azért engedett teret a "baloldal" igazságának, hogy utána eladja az igazságot a jobboldalnak. a magyar médiavilágról beszél "fridi".
index.hu/kultur/media/2016/10/13/orban_egykoron_nem_rendelt_volna_propagandariportokat_a_tv2-tol/
sok mindenben persze igaza van. amiben elmondja, hogy van a hitgyülekezetésben a nagyúr, akinek a kisfia alárendelt szerepben vezeti az atévét. és ez mennyire borzalmas. de évekig ő volt a csatorna egyik arca. és miért megy vajnához tilla és a hajós. ő ugyen kiszolgálta a baloldalt. de nem úgy. amazok miért szolgálják ki a jobboldalt. nyilván arra kellene törekedni, hogy van egy tematikus beszélgetéssorozat. és azt direktben el lehet adni x dollárért a lakosságnak vagy lehet benne termékmegjelenítés. ami hozhat ugyanennyit vállalatoktól. és ebből van n rész. és ezt megvásárolják. esetleg idegen nyelvterületen is. de ehhez nem kell hitgyüli, endi dzsí, stb. egy stúdiót be lehet rendezni akárhol. de ez nem ennyire egyszerű. mert nem mindegy, hogy ez az egész hol fut. tehát a tőkepiaci háttér a döntő. ilyenkor jön az, hogy az állam ne avatkozzon bele. de a tőkepiac az államokkal való összefonódás nélkül nem tudna működni. tehát az usa érdeke az, hogy az európai nemzetek ne avatkozzanak bele az ő világuralmi terveibe. vagy az unió azt mondja, hogy a tagállamok ne avatkozzanak be. majd a bizottság tudják, hogy mi az igazság. volt már ilyen a pártbizottsággal és moszkvával.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.13. 18:47:53

@unionista‎:

"és ilyenkor jön az, hogy szedjük szét, hogy mi az erkölcs, etika és a morál (inkább ugye ez a móres)."

"az erkölcs ilyen kettősségeken alapuló."

Akkor az erkölcsös viselkedés nem az, hogy panaszkodik Sanyi vásárlója a karcos szekrényre, meg ügyvédről bugyog, hanem az, hogy bevág egy molotov-koktélt a garázsba, ahol Sanyi tartja az áruját. Nem egy polgári fogyasztóvédelmi módszer, de hatásos: Sanyinak nem lesz más vásárlója, akinek az autóját karcolgathatná, ha az elégedetlenségének ad hangot.

2016.10.13. 18:51:13

@neoteny:
sanyi erre azt mondaná, hogy rendben van. tegye. csak mondja meg, hogy háborúzni akar. és ő majd felkészül arra, hogy a másik bedobja a molotov koktélt. van a viselkedésében következetesség, kiszámíthatóság. csak ugye a polgári neveltetéssel nem így szokás ügyeket intézni. hanem szerződéseket írnak. amire sanyi azt mondja. szerződés? hol élsz komám. itt ez a konyhaszekrény. megvettem tízezerért. fel lett újítva. neked adom húszért. nézd körbe. kell, vagy nem kell. de ha elvitted, akkor a tiéd. nincs garancia. mondtam neki, hogy ez "dereguláció". kérdezte, hogy az micsoda. jó, vagy nem jó. mondtam, hogy a "liberálisok" szerint az a jó.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.13. 19:00:00

@unionista‎:

"sanyi erre azt mondaná, hogy rendben van. tegye. csak mondja meg, hogy háborúzni akar. és ő majd felkészül arra, hogy a másik bedobja a molotov koktélt."

Sanyi megmondta a vásárlónak, hogy az autóját fogja karcolgatni, ha az panaszkodik a karcos szekrényre, és ügyvédről bugyog?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.13. 19:10:31

@unionista‎:

"hanem szerződéseket írnak. amire sanyi azt mondja. szerződés? hol élsz komám. itt ez a konyhaszekrény. megvettem tízezerért. fel lett újítva. neked adom húszért. nézd körbe. kell, vagy nem kell. de ha elvitted, akkor a tiéd. nincs garancia."

Ez az, amit bele kell írni a szerződésbe: a jószág abban az állapotban kerül eladásra, ahogy van ("as is"), és az eladó nem vállal semmilyen garanciát ("no express or implied warranty"). Mert ha ez nincs szerződésben rögzítve, akkor az üzlet megtámadható jogi úton: amikor is a bíróság dönti el, hogy hogy a jószág olyan állapotban volt-e, amit a vásárló felfogása volt, és tartozik-e az eladó bármilyen garanciával.

Így hát Sanyi érdeke az, hogy a vásárló által (is) aláírt szerződés legyen arról, hogy ő "as is" adta el a szekrényt, és hogy nem vállalt arra semmilyen garanciát: mert ha van ilyen szerződés, akkor a vásárló ügyvédje, miután átnézte az aláírt -- tehát érvényes -- szerződést, azt fogja tanácsolni a vásárlónak, hogy felejtse el a pereskedést: szerződésesen bevállalta azt, hogy ő bizonyosodik meg arról, hogy a szekrény a neki megfelelő állapotban van.

Khonsu 2016.10.13. 19:21:28

@bircaman maxval szerkesztő:

Szerintem be fuccsolt be, mindössze elért a fejlődésben egy határhoz, és felszínre jöttek a hibái, illetve olyan kihívásokkal találta magát szemben, melyekre jelen formájában nem képes megfelelő választ adni. Ezért most valóban útkeresés zajlik, de ez nem a rendszer felszámolására, hanem továbbfejlesztésére, hibakorrekcióra irányul.

Ennek eredménye szükségképpen nem a vég lesz, hanem egy új kezdet. Egy olyan rendszer megtalálása, mely már választ ad a jelen és a jövő kihívásaira, mentes a mai hibáktól, azonban megőrzi a rendszer pozitív tulajdonságait.

Vagyis egy fejlettebb állapotba transzformálódik a rendszer, "szintet lép", nem tűnik el.

Nem liberális demokráciának fogják hívni, annyira más lesz a szerkezete, hogy rá se lehet ismerni arra, mi volt ott előtte, de tartalmazni fogja az ottani társadalom által eddig elért eredményeit, és még ahhoz tesz hozzá, nem elvesz belőle.

Tehát abban egyetértünk, hogy a bulinak hamarosan vége, de a folytatást szerintem teljesen más lesz, mint amire te számítasz.

A változás gyakorlatilag elkerülhetetlen és az iránya nagyobbrészt meghatározott, de az átmenet során az ekkora volumenű változások mindig érzékenyek a külső behatásokra. Vagyis a folyamat megpiszkálása kaotikusan tovaterjedő hatásokat eredményezhet.

Ezek eldurvíthatják az átmenetet és csúnya lehet a végeredmény is, de elsősorban nem szerkezetét, hanem agresszivitását tekintve.

Pl. a megpiszkálás növeli a valószínűségét, hogy a végeredmény egy békés, befelé forduló rendszer helyett, egy agresszív birodalom legyen.

Khonsu 2016.10.13. 19:23:33

@enpera:

Lehetek a királyod? Vagy diktátor, ha azt szereted? :D

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.13. 19:28:22

@unionista‎:

"sanyi erre azt mondaná, hogy rendben van. tegye. [...] ő majd felkészül arra, hogy a másik bedobja a molotov koktélt."

Bármiféle "felkészülés" költséget jelent Sanyi számára. És ha ez a költség meghaladja azt, amennyi költsége lett volna arra, hogy eltüntesse a karcolást a szekrényről (vagy hogy visszavegye, és eladja másnak), akkor nyilvánvalóvá válik, hogy Sanyi egy ostoba lófaszjóska, aki még elemi aritmetikára is képtelen, így saját magát csapja be.

midnightcoder2 2016.10.13. 19:31:46

@HaFr: Nyugat sem egy konstans valami. A 100 évvel ezelőtti Nyugat és a mostani csak nyomokban hasonlít egymásra. Az a Nyugat ami azt a vagyont felhalmozta amit most nagyon irigyelünk innen a keleti végekről, és amivel a mostani Nyugat felsőbbrendűségét próbálják a balliberáltak igazolni, bizony mai szemmel nézve meglehetősen illiberális demokrácia volt. A régebbi még inkább, elég csak a kontinensek "felfedezésére" és a gyarmatosításra gondolni. Az USA meg pláne - nem csak azért, mert az usákok ma is remek kis koncentrációs tábort tartanak fenn Guantanamo-n, de pár évtizede a négerek még le sem ülhettek a buszokon. És az egész országuk _jó_ indiánok csontjaira épül, és ezért messze nem hallunk annyi meaculpázást mint Pl. a németektől a Holocaust kapcsán. Pedig az indiánok kiirtása sem volt szebb sztori.

Szalay Miklós 2016.10.13. 19:34:24

Akit kicsit közelebbről érdekelne a politikai (és gazdasági) bal- és jobboldal mibenléte, az ezt nézze meg:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid073

(A legfelső sor a kép tetején, "Bal oldal - Jobb oldal". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Érdekes lehet továbbá a Demokráciáról és diktatúráról, a demokrácia visszásságairól szóló rész is.

midnightcoder2 2016.10.13. 19:45:03

@Khonsu: "Elegendő áttekinteni a "nyugat" tőkeerejét, iparának képességeit, társadalmi kompetenciáit, és harcászati potenciálját."

Attól függ, mit tekintesz "nyugat"-nak. Ha az USA-t, akkor valamennyire igazad lehet, bár az a nyugat nagyon más mint az európai. De az USA valóban erős: elég sok erőforrása van, és combos hadserege. Plusz, ugyan a népessége öregszik, de kb. korlátlan utánpótlása van olyan kultúrából érkező bevándorlókkal, akik többé-kevésbé kompatibilisek az amerikaival. Más kérdés, hogy a latinosodás mennyire tesz jót nekik hosszú távon, de úgy 50 éven belül velük nem lesz sok gond, kivéve talán ha megpróbálják elvinni az oroszokhoz vagy a kínaiakhoz a demokráciát.

Az EU ezzel szemben más téma, neki komoly problémái lesznek, ha nagyon gyorsan nagyon nem gondolnak át sok mindent. Az EU már rég elveszítette katonai, gazdasági, politikai súlyát. A népessége öregszik, puhul, az öregedő európai helyére érkező iszlamista afrikai kecskepásztor pedig aligha fogja megtermelni a hiányzó GDP-t. Már ma sem tudja megoldani a saját problémáit sem, lásd görög válság.

Európa ma egy rakás szenilis öreg hippi aki azt hiszi, hogy ma is 1968 van.

midnightcoder2 2016.10.13. 19:45:47

@Szalay Miklós: Ezt a könyvet rajtad kívül olvassa még valaki ?

Khonsu 2016.10.13. 19:54:48

@Bánegressy:

Az önsorsrontás nálunk már hagyomány.
Őszintén megmondom, szerintem az ország egyetlen esélye a nyugati fejlettségre és életformára, "felzárkózásra" ha a "nyugat" azt erővel ránk kényszeríti, de kétlem, hogy valaha is leszünk annyira értékesek a számukra, hogy erre komolyabb mennyiségű erőforrást áldozzanak. Belülről itt semmi sem fog megváltozni, ugyanazokat a köröket futjuk újra és újra. Akiknek nem tetszik azok minden körben elmennek, a többiek meg folyamatosan újratermelik ugyanazt a fost más néven.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.10.13. 20:11:52

@Khonsu: kösz nem kell, elég volt a szemkilövető királyodból

midnightcoder2 2016.10.13. 20:12:43

@Khonsu: Mi is Nyugat vagyunk ha mondjuk a Közel-Keletről vagy Afrikából nézed. A Földön sokféle hely van, vannak jobbak és vannak rosszabbak. Innen nézve a németek vagy az angolok életszínvonala tűnik nagyon jónak. Egy afrikai viszont a fél karját adná az itteni életszínvonalért. A németektől pedig a tehetségesebbje az USA-ba megy ki a magasabb fizuért és a több lehetőségért.

Anno amikor a migrik tömegesen jöttek, a munkába menet láttam párat amint felszállnak az egyes villamosra. Én picit bosszankodtam, hogy a modern CAF-ok helyett még mindig azok az ócska csehszlovák zúzdaszökevények jönnek amiből még ma is elég sok rontja a városképet, azok viszont vigyorogtak mint a tejbetök, a fejükre volt írva hogy eleddig nem sok alkalmuk volt villamosra szállni.

Khonsu 2016.10.13. 20:38:56

@midnightcoder2:

A "nyugat" az én olvasatomban a fejlett világ. USA, Kanada, EU magországai (kiegészülve nem tag, de fejlett európai országokkal), továbbá Japán, Dél-Korea, Ausztrália, Új-Zéland. Ezt tekintem "nyugatnak". (ezért is szoktam idézőjelbe tenni) Nagyjából az USA és fejlett szövetségesei.

Nagy különbségek vannak a csoporton belül, de a fő vonalakban, mint a politikai rendszer és a gazdaság fejlettsége, a társadalom fejlettsége hasonlóak, míg a problémáik is.

Az elöregedés problémáját a "negyedik ipari forradalom" a közeljövőben megoldja, és várhatóan még a meglévő munkaerő többségére sem lesz szükség, így ezt nem tekintem akkora problémának.

A túlzott mértékű bevándorlás az gond, de azt szerintem csak úgy lehetne megfékezni, ha élhető körülmények jönnének létre a migránsok származási országaiban. Azt pedig maguktól nem hiszem, hogy létre tudnák hozni, tehát a "nyugatnak" kell azt megteremtenie az érintett területeken, ha el szeretné kerülni, hogy teljesen elárasszák. Ez lehet pl. valamiféle "újragyarmatosítás", vagy hasonló miután a "nyugat" újrarendezte sorait, vagy hasonló. (a területek erőforrásai képeznék a fizetséget az "üzletben")

Az USA némileg tényleg szerencsésebb helyzetben van Európánál bevándorlási szempontból, de azért a latin kultúrkör agresszivitásáról, illetve az ottani gyökerű bandákról és szervezett bűnözésről sem szabad elfeledkezni.

Nehéz ügy, de szerintem a migrációt (mint általában a problémákat) a forrásánál érdemes kezelni, mert amikor már a határon torlódnak a migránsok, akkor már késő, onnantól jó megoldás már nincs.

Khonsu 2016.10.13. 20:42:14

@enpera:

Nekem ugyan nem királyom. Ha rajtam múlna, egy cellában ülne a tieddel. :D

2016.10.13. 20:46:08

@neoteny:
nyilván valami ilyesmit mondott neki az a másik. mivel ez nem volt szerződésbe foglalva ezért megtámadható a bíróságon. sanyi úgy képzelte, hogy az támadsz, akkor ő azt is megteszi. és akkor baj lesz. telefonáljál ügyvédért. és amikor az elfordult, akkor megkarcolta a kocsiját. elmagyarázta, hogy ha valami használt, akkor az karcos. nesze. bizonyítsad. persze értem, hogy ezt nehéz bizonyítani. de azt is, hogy ő karcolta meg az autót. ezeket felméri. nyilván a kérdés hogyan lehet sanyit kordában tartani.

például céhszerű működéssel. tehát a használt cikk kereskedelemnek van egy közösségi módon kialakított rendje. ezek után az általános szerződési feltételek ki vannak függesztve. csak ugye erre jön a zsidó kultúra. hogy ha a helyi kisiparosok összefognak, akkor nyilván a saját érdekeiket védik. és ahhoz nincs joguk. (mert az a "liberalizmus", hogy nincs jogod). mert ezzel korlátozzák az idegen kereskedőket. és ugye a zsidók hagyományosan nem lehettek céhek tagjai. legalábbis errefelé.

egy másik az előzőt nem kizáró lehetőség, hogy sanyi egy közkereseti társaság tagja. bérlik a műhelyt. a felújításhoz szükséges gépeket. és például úgy fizetnek adót, hogy a városnak is dolgoznak. csak ugye ez az ortodoxiában megint csak problémás. mert ez vegyes gazdaságot jelent.

sanyi szocializálható népfőiskolával. csak ugye így lett jobbikos. elment egy ilyen rendezvényre mezőtúrra. komám, a varga tibor az olyan okos. elmagyarázta az apostoli szent királyságot. de érdekesen. szóval ez megint kiesik. mert ugye a "liberalizmus" az, hogy zsidókeresztény valóságértelmezés van. nem lehet nemzeti kereszténység. mert az a fasizmus. minden, ami a judaista törzsi tudattól eltér.

nem akarom ezt hosszasan magyarázni. féligazságként megáll az, hogy a polgárosodás előfeltétele a judaista hagyományokkal való (látszólagos) szakítás. (azért látszólagos, mert szinte minden elemet meg lehetne magyarázni, hogy valójában az zsidó kultúra részleges átvétele. csak az pláne tilos. mindez a liberalizmusban. tehát például nem lehet azt mondani, hogy a közösség vallási alapon összeáll részvénytársaságokba osztatlan közös vagyonnal. mert ez a "zsidó összeesküvés". amihez senki másnak nincs joga. mondják a "liberálisok".)

Khonsu 2016.10.13. 20:49:31

@midnightcoder2:

A viszonylagos fejlettséget tekintve akár mi is lehetünk nyugat, de szerintem egyértelműbb, ha a legfejlettebb országok csoportját tekintjük annak (társadalmilag is), és azért látszik, hogy a migránsok sem hozzánk igyekeznek, csak áthaladtak rajtunk.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.10.13. 20:53:21

@midnightcoder2: ez egy elég zagyva szöveg volt -- a Nyugat régebben liberálisabb volt, mi ma, csak kevésbé volt demokrata (kevesebben voltak részei a politikai társadalomnak) -- a Nyugat anyagi és szellemi fejlettségéhez kevés kétség fér, amit jól tükröz az elszívó hatása- legközelebb majd akkor beszéljünk ilyen kérdésekről, ha Moszkva és Irkusztk majd nyög a nyugati migránsok tömegétől, és a Harvard kiürül, hogy mindenki a debreceni egyetemre járhasson, szóval, nyugi

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.13. 21:12:28

@unionista‎:

"nem akarom ezt hosszasan magyarázni."

Nem is kell; már elmondtad a tanmesét:

"de ő elmondja, hogy komám, ha hívod az ügyvédet, akkor duplán megjárod. az azonban azért mégse polgári minta. sanyi elég egyszerű ember, de a megítélése kétséges. ha valaki "normális", akkor teljesen ártalmatlan. sőt egy pontig sanyi még példamutatónak is mondható. de ha az ügyfél viselkedés eltér az általa gondolt normálistól, akkor sanyi összekarcolja a másik autóját. elég sokba kerül a fényezés. és azt mondja, hogy ha reklamál, akkor széjjel is flexeli az illetőt. és szerintem ez a kettősség része az emberi viselkedésnek."

Ez szép tanmese az erkölcsiség természetéről.

A rablógyilkos is teljesen ártalmatlan, ha a kiszemelt áldozat a "pénzt vagy életet!" felszólításra "normálisan" átadja a pénzét. Sőt a rablógyilkos viselkedése lehet példamutató is, amennyiben nem vágja el az áldozat torkát miután az átadta a pénzét. Ha meg arra kényszeríti az áldozat, hogy elvágja a torkát -- mert az áldozat nem "normális", nem adja át a pénzét --, hát a rablógyilkos megmondta előre, hogy milyen választásai vannak az áldozatnak: nem a rablógyilkos tehet arról, hogy az áldozat nem volt "normális".

2016.10.13. 21:13:28

@HaFr:
oké, csak nehogy az legyen, hogy ábrist széjjelflexeli öcsike, a sanyi fia. ez itt a probléma.

2016.10.13. 21:14:43

@neoteny:
mindenféle erkölcsiség ilyen. a zsidókereszténység is képmutató. sok tekintetben a protestantizmus is persze.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.13. 21:37:29

@unionista‎:

"mindenféle erkölcsiség ilyen."

Akkor jó; akkor nincs erkölcsi alapod arra, hogy kifogásold azt, hogy "egyesek a piaci pozíciójukkal visszaélnek, valakit megvesznek, vagy megvezetnek".

Tranquillius 2016.10.13. 22:17:06

@HaFr: Annyit, hogy az általad felsorolt történelmi személyek jelentős többségének az égvilágon semmi köze nem volt a liberális demokráciához.
Továbbá azt, hogy a konzervativizmus szükségszerűen antimodernizmus is és nem dolga utópiák után szaladgálni. És az sem konzervativizmus, hogy lemásolgatjuk az éppen aktuális "nyugati" struktúrákat és ideológiákat.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.13. 22:30:13

@unionista‎:

"magyarországon úgy hívják, hogy "józan parasztész"."

René Descartes valami olyasmit mondott, hogy a józan észből van a legtöbb a világon, mert minden egyes ember -- még azok is, akik egyébként kielégíthetetlenek javakkal -- meg van győződve arról, hogy neki annyi józan esze van, hogy nincs szüksége többre.

Khonsu 2016.10.13. 23:40:07

@Tranquillius:

Szerintem a konzervativizmust leginkább úgy lehet leírni, hogy organikus, tehát önszervező, önépítő struktúrákban és az ezek között létrejövő dinamikus egyensúlyban, ennek az állapotnak a felépülésében és megőrzésében gondolkodik, ezt igyekszik elősegíteni, míg pl. a progresszivizmus, "illiberalizmus", diktatórikus rendszerek hatalomközpontúak, központi tervezésben, "társadalommérnökségben" gondolkodnak.

A konzervativizmus alkalmazkodik, fejlődik, az aktuális helyzethez igazítja modelljeit és megoldásait, míg az említett ellenfelek a saját maguk által készített modellekbe próbálják belekényszeríteni a valóságot, elvárják a hozzájuk való igazodást. Ezáltal roncsolják az organikus struktúrákat, egyensúlytalanságot és hibák sokaságát viszik be a rendszerbe, melyek végül szükségszerűen az általuk kiépíteni kívánt rendszer pusztulását okozza.

Ezzel ellentétben a konzervativizmus útján felépülő rendszer stabil, önfejlesztő és alkalmazkodik, de lassan jön létre és a kezdeti állapotában sérülékeny, ezért a létrejöttéhez szükség van egy megfelelő inkubátorra, ez pedig nem más, mint a liberális demokrácia és a kapitalizmus.

Én így értelmezem.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.10.14. 04:52:11

@Khonsu: nekem meg nincs királyom, így jártál.
Csak nem akarok migráncssimogató libsibarmokat a hatalom közelében látni, szóval marad a jelenlegi. A legkisebb rossz.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.10.14. 06:41:19

@Tranquillius: elvesztettem a fonalat, ne haragudj

agent007 2016.10.14. 07:52:27

Nagyon jo cikk, teljes mertekben egyetertek. A magyar atlagember a liberalis politikai partokat osszeteveszti a liberalis demokracia rendszerevel, ahova a konzervativ partok is tartoznak, legalabbis Nyugaton. Igy ha nem kedveli a liberalis partokat akkor tamadja a liberalis demokraciat is. De ehelyett tenyleg mit akar, puha/kemeny diktaturat? (Azt.) Az illiberalis demokracianak is vannak nyertesei persze, de korantsem az a kb. 40 % aki a fidesz rendszernek csapol. A nyerteseket 5-10 %-ra saccolom, a vesztesek pedig sokkal jobban jarnanak a liberalis demokraciaval. A ballibeket persze el lehet utasitani - itt jonnenek be a polgari/progressziv konzervativ partok. Leegyszerusitve ugy latom hogy a liberalis demokraciaban a liberalis partok az almodozo idealistak akik azon otolnek hogy mi lenne a jo, a tokeletes (es ennek alapjan megprobaljak a tarsadalmat atepiteni, manipulalni, stb.) Mig a konzervativ partok azok akik azon ugykodnek hogy a realitas talajan mit lehet ebbol megvalositani ugy, hogy alapveto ertekekek, mint pl. az egyen boldogulasa, szabadsaga es prosperitasa ne vesszen el. Nyugaton is vannak leragadt, vagy visszafele tekinto konzervativ politikusok - csakhogy ezek tobbnyire nem elveznek nagy tamogatast, igy ok a futottak meg kategoria. Ezert a neonacik, homofobok es tarsaik a szelsojobbra szorulnak, csakugy mint az ellenkezo oldalon a kommunistak.

Khonsu 2016.10.14. 10:33:21

@agent007:

Pontosan, ahogy írod. Zavar van a fejekben. A liberális demokráciát keverik a liberalizmussal, a liberalizmust pedig az identitásharcos progresszivizmussal.

A rossz hír, hogy ezt az összemosást felülről addig mantrázták már a népnek, hogy már a gondolkodók egy része is belezavarodott. Ez pedig azt jelenti, hogy 1-2 évtizedig ebben az országban semmit sem lehet nagyobb tömegeknek eladni, amiben a "liberális" szó szerepel.

Így az egyetlen sikeres politikai stratégia sajnos az maradt, ha nem nevezik nevén a dolgokat. Ez van.
Ki kell találni valami hangzatos nevet a liberális demokráciának és azt hangoztatni a kampányokban, mert eredeti nevén nem hívószó Magyarországon, mert nem azt látják bele, amit valójában takar.

Amúgy a liberális demokrácia legnagyobb hibája az, hogy politikusokat enged a hatalom közelébe. A vezetésnek azon a szintjén nincs helye a politikának.

Khonsu 2016.10.14. 10:38:23

@enpera:

Megértem, de kéne egy alternatíva is, mert komoly ellenfél nélkül nagyon elkanászodtak, és így a "legkisebb rossz" is egyre nagyobb rossz lesz.

2016.10.14. 11:04:08

@Khonsu:
:D :D :D
NIHILISTA ! ! !
(ez olyan felkiáltás bircanyájban, mint a libbantak közt a bőrfejű(volt))
de nem is ez a baj pontosan megfogalmazva.
kik a politikusok?(amikor már hatalmat a "gyakorolják")
BŰNÖZŐK és bűnsegédek.
Ma legalábbis úgy tűnik, aki nem ilyen, azzal valami baj van. Kicsúszik a kezéből az irányítás, nem ura a helyzetnek, "sodródik", a közéletet ellepik a bűnözők.
akik aztán meggyőzvén a közvélemény nagy részét, hogy az ő (enyves) kezük a megoldás kulcsa, megmentik a h-h-h, hörghurutom van . . . h-h-helyzetet

2016.10.14. 11:11:43

@Tranquillius:
amit béndek péter képvisel az úgynevezett neokonzervativizmus. ami a gyakorlatban ugyanaz, mint a neoliberalizmus. csak ő az atlanti és transzatlanti világot nem az ortodox liberális (tkp. a világi judaista), hanem a zsidókeresztény hagyományokkal kapcsolja össze. azt gondolja, hogy a szabad piac totalitása alapvetően jó dolog. de ezt mégse lehet abszolutizálni, mert szükség van valamiféle úri emberségre, polgári neveltetésre, jó erkölcsre. és ettől konzervatív. de gazdasági értelemben kőkemény globális kapitalista. a magyar nemzeti hagyományoktól ez nagyon távol áll. béndek péter azt mondja, hogy éppen ez a probléma. ezekkel kellene végleg feladni. és ízig-vérig nyugatossá válni. ebbe a magyarok (munkás-paraszti hagyományokkal rendelkező) többsége legfeljebb ímmel-ámmal megy bele. recesszióban egyáltalán nem.

ez modell csak úgy valósulhatna meg a gyakorlatban, hogy a főváros központjában van egy felsőfokú diplomás elit. amelyik a nyugat helytartói (pilátusi) szerepét látja el. és kereskedelmi szolgáltatásokat szervezi. az ipari termelés a vidéki középvárosokba szerveződik. egy középfokú (filozofikusan műveletlen) elittel. a kisvárosokban és a falvakban pedig van valami mezőgazdaság. ahhoz alapfokú végzettség is elegendő. de ennek szerepe folyamatosan csökken. és ebből létrejön egy london jellegű 10-15 milliós metro. csak ezt ne egy baloldal sadiq khan (kohn) vezesse. hanem az aki a zsidókeresztény hagyományokat követi. béndek péter ettől neokon és nem neolib. de a gazdasági modell ugyanaz. kulturálisan vannak különbségek. csak magyarországon ki a franc szavazna erre. ennek komoly külpolitikai támogatottsága sincs. mert az amerikaiak a neoliberalizmust forszírozzák. a brexit után a pkp a emigránsok pártja lehetne. a kivándorlóké és az olyan nyugatos elkötelezettségű belső emigránsokkal, mint béndek péter. ezzel el lehet érni az 1%-ot. de a nekonzervativizmusnak legfeljebb érintőlegesen van köze a magyar (köznemesi-kispolgári) tradíciókhoz. magyarország sose volt igazán nyugatos. a nyugatosság eredendően nem filosz, hanem biosz.

az uralkodó egyenes férfiági eredetek eloszlása. ezek 20-25 ezer évvel létrejött y-dns-ek.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Haplogroups_europe.png
ez a genetikai térkép egyben politikai térkép. és az európai mainstream humán politikafilozófiának odabasz. mert ez azt jelenti, hogy abból szinte semmi sem igaz. a politikafilozófiai írások hatalmi céllal készült csinálmányok. nem a valóságból indulnak ki. a filoszemitizmus lényegében lényegében a zsidók és a zsidókeresztények törzsi világképe. lényegét tekintve egy faji alapú szerveződés, ami az antiszemitizmust gerjeszti. ezért van szükség nemzeti keresztény államegyházra. mert különben a kelet európai és belső eurázsiai nacionalizmus szembefordul a nyugattal. egy ilyesmi formáció jön létre.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/Huns_empire.png
csak persze a jelenlegi erőviszonyoknak megfelelően buda csak kisebb központ lenne. ezt az oroszok értelemszerűen elfogadnák. és a törökök is. mert ez lehetőséget ad az oszmán birodalom terjeszkedésének a balkánon. ebbe a formációba bekapcsolható a kínai selyemút. egy nyugati föderációra és keleti konföderációra osztott európa az usa érdekeivel sem ütközik. és az önállósodó britek és franciák is belemehetnek. ez kizárólag berlin érdekeivel ellentétes. a jövő évi szövetségi választások után kiderül, hogy merkel marad, vagy megy. ha a nagykoalíció és a német-egység még meg is marad, akkor is valószínűleg a tartományi kormányok erődödnek meg. az amerikai elnökválasztások után kikiderül, hogy az usa változtat-e ez európa ellenes destabilizáló politikáján. és elkerülhető-e a második hidegháború. lehet újratanulni csasztuskákat.

The Russians do they want war?
Ask the silence that hovers
On our plowed fields and our plains,
Ask birches, poplars.
Just ask the soldiers
Who lie beneath the birches!
Their son will tell you:
The Russians do they want ...
The Russians do they want ...
The Russians do they want war?

It is not only for our country
That soldiers fell in this war,
But so that all the people of the earth
Can sleep peacefully at night.
Just ask those who fought,
To those who kissed you on the Elbe.
We believe in that memory.
The Russians do they want ...
The Russians do they want ...
The Russians do they want war?

Yes, we can fight.
But we do not want
Soldiers to die in combat again
On our saddened land
Ask our mothers,
Ask my wife:
And then you will understand
The Russians do they want ...
The Russians do they want ...
The Russians do they want war?

The docker will understand, and the fisherman,
The worker will understand, and the peasant,
The people of each country will understand:
The Russians do they want ...
The Russians do they want ...
The Russians do they want war?

2016.10.14. 11:31:11

@Khonsu:
az amit liberalizmusnak neveznek valójában a világi judaizmus. a világi zsidó vallás. tehát az egy ugyanolyan törzsi tudat, mint a nemzeti radikalizmus. aminek alapja az őseuárzsiai törzsiség. de a katolicizmus is törzsi jellegű. az a zsidókeresztény vallás. az unortodox, illiberális politika a cigányság törzsi tudata. a népnemzeti nacionalizmus a balkáné. tehát itt mélyen gyökerező különbségek és abból fakadó ellentétek vannak filozofikus elnevezve. azért, hogy ezek ne ütközzenek össze. a kelet-közép indoeurópai munkás-paraszti világban a szabadság teljesen mást jelent, mint a zsidó bankárcsaládokban. utóbbiak kevesen vannak. de elég sok ember rávehető arra, hogy a pénz legyen az istene. és ebből megszerveződik az ortodox kapitalista vallás. de még a tiltakozó ortodox kommunisták ideológusai is zsidók vezetik. a közép utas zöldeké is olykor. persze nemcsak a zsidózás, hanem maga a zsidó kultúra sem vezet sehová se. pontosabban vezetne, de ha az ortodox módon kizárólagosan próbál érvényesülni, akkor abból polgárháború következne. ennél jobb az unortodox, illiberális demokrácia. a nemzeti konzultációk (együttműködés) rendszere. ami egy jelenkori német néppárti találmány.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.14. 11:58:55

@unionista‎:

"ez a genetikai térkép egyben politikai térkép."

Az Y kromoszóma haplocsoportok semmi máson nem alapulnak, mint egypontos nukleotid-polimorfizmuson. Csak a leszármazási láncok követhetők belőlük (az is csak statisztikai értelemben): senki nem állítja komolyan, hogy bármilyen összefüggés is lenne ezen különféle allélek és a partikuláris fenotípusok között. Egy haplocsoportba tartozó egyedek tetszőleges mértékben különbözhetnek a génjeikben; mindössze azt mutatja meg a haplocsoportjuk, hogy volt közös hím ősük.

Tranquillius 2016.10.14. 12:00:04

@HaFr: Én már akkor elvesztettem a fonalat, amikor "az egyetlen jobboldali párt", a PKP jakobinus forradalmárok emlékművét koszorúzta.

2016.10.14. 13:35:57

@unionista‎:
de akkor már ha azt akarod, hogy komolyan vegyük ne ilyen kis szerényke incifinci zárójelbe. hát mire fel! tanuljon az a libsi rendet.
. . ."illiberális demokrácia. a nemzeti konzultációk (együttműködés) rendszere" helyett:
illiberális demokrácia. a Nemzeti Konzultációk EGYÜTTMŰKÖDÉS Rendszere.
Ugye? így már mindjárt működik is?
és miért kéne azt gondolni, hogyha nem az erőszak/kal való fenyegetés miatt, volna más ok az ilyen hülyeséget beszopni.
amikor nyilvánvaló miről van szó: unortodox az, hogy a politikai elit egy jelentős része, a feltörekvők, a törtetők elérkezettnek látják az időt az egyházi skizmára(ha neked az tetszik, hogy vallásháborúként értelmezd), azaz megkaparintani a dohányt azoknak a szerintük zárt feltörhetetlen világától, akik eddig csücsültek rajta és ehhez felpiszkálni és felhasználni a tömegek indulatait, akik azt hiszik, hogy majd eljő az ő "kelet-közép indoeurópai munkás-paraszti" szabadságuk. szopni fognak. jobbágyok lesznek. a saját törzsi vezetőik szolgái. sokkal jobban meg lesznek (már meg vannak)alázva, mint eddig és gyakorolhatják a "szabadság intenzív belső megélésének képesség"-ét.
A vezetők meg majd vagy megegyeznek, vagy nemzete(i)k fogják vérüket ontani csak hogy ŐK kélhessék legfőbb szenvedélyüket: a szent háborút nemzetük végső diadaláért. szerintem inkább megegyeznek. mindenki kap annyi dohányt amennyit ki tud alkudni.
Nem győzöm hangsúlyozni, de ezt már csak úgy magamnak mantrázom: nem létezik illiberális demokrácia.

2016.10.14. 13:46:10

@neoteny:
azt mutatja, hogy ezek az emberek valószínűleg egy házból, egyenes férfiágon egy közös ősapától erednek. az nem egy nagy újdonság, hogy az államalkotó népek egyenes férfiágon hagyományosan összetartanak. az uralkodó házak úgy jöttek létre. csak ezek összekeveredtek. eltérő földrajzi környezetben, különféle nyelven beszélve jöttek létre a nemzeti keresztény európa. a nőági (mt-dns) dominancia jelöli ki a politikai határait.
mathildasanthropologyblog.files.wordpress.com/2008/10/hg-h.png
az európai politikai konstrukció alapja nem filosz, hanem biosz. a római birodalom és egy bizonyos sémita törzsi csoport jelenkori elrendeződése is majdnem azonos.
farm8.staticflickr.com/7318/10428684086_2838f89c1b_b.jpg
persze lehetséges, hogy ez véletlen. mert elég abszurd, hogy egy nagyjából kétezer éves történeti térkép és egy jelenkori genetikai térkép között összefüggést keresni. nehogy már az legyen, hogy a közéleti viselkedést adott esetben húszezer éves gének befolyásolják. de azt ugye tudjuk, hogy a kereszténység egy sémita világról (J) leváló egy törzsi csoportosulás (J2) volt. és úgy tűnik, hogy a nyugati árja római légiók és a zsidókeresztény missziók együttesen alapozták meg a birodalmat. így már talán nem tűnik annyira abszurdnak. a népek az egyenes férfiági eredet alapján összetartanak. és az uralkodó eredetsorrend alapján államot és egyházakat hoznak létre. egyesek J2 jelű sémita ág és a latin és a görög írásbeliség/nyelv/kultúra elterjedését összefüggésbe hozzák
fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/1074318_623171751074317_1544350417_o.jpg
de ezek lehetnek belemagyarázások is. és az is, hogy a másik sémita (J1 jelű) csoportosulás próbálja ezt felszámolni. ők a "zsidók". meg kellene nézni, hogy soros milyen eredetű. ha tippelni kell, akkor nyilván J1. vagy mondjuk a "munkáspárti" sadiq khan (kohn, cohen) is. de ez nem azt jelenti, hogy ők a gonosz erői. az egy vicc, hogy a london jelenlegi polgármestere az angol munkásosztályt képviseli.

persze azt nem állítom, hogy a gének a közéleti viselkedést egyértelműen meghatározzák. mert ebbe nyilván belejátszik a természeti környezet, a beszélt nyelv, stb. de sok különböző y-dns és mt-dns együttesen kódolhatja a különféle közéleti viselkedésmintákat, vagy azok alapját, vagy annak egy részét. persze lehet, hogy ez alapvetően téves feltételezés. nyilván azt is meg lehet mérni, hogy milyen eredet mondja azt, hogy ez téves. mert akár ez is lehet csoportérdek. ha a politikai döntések a döntéshozók származásával egyáltalán nem függnek össze, akkor miért ne lehetne akár ezt is nyilvánosságra hozni. az ez esetben egy véletlen mintázat lesz. ami nagyjából megegyezik a választók valós etnikai összetételével. ebben az esetben mondhatjuk azt, hogy a kiválasztódás demokratikus. nyilván nem feltételezzük, hogy vannak magasabb és alacsonyabb rendű népek. hogyan kerülhet az európai bizottság élére a luxemburgi miniszetelnökként megbukó juncker, vagy az antifasiszta harcos martin schulz általános iskolai végzettséggel. őket angela merkel választotta. de mi alapján? lehet, hogy nincs semmiféle összefüggés. vannak, akik biztosra veszik, hogy itt nem tudom milyen terveket hajtanak végre. ezek szubjektív vélemények. és nyilván nekik is jogukban áll ezeket kifejteni. nem látok bele a döntéshozók elméjébe. az egyenesági származást tudjuk mérni. az egy nyitott kérdés, hogy ez számít, vagy nem számít. de statisztikusan eldönthető. a soros alapítvány támogatotti körének etnikai összetétele nyilván hasonlít a magyarság egészéhez. soros egy filantróp. és ő a pénzt nyilván nem faji alapon, vagy fajta jelleggel osztogatja. nyilván igen. vagy nyilván nem. ezt objektíven el lehet dönteni. ismerjük meg azok származását, akik nagyobb pénzösszegekről döntenek. kiderülhetne végre, hogy nincs itt semmiféle összeesküvés.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.14. 13:51:49

@unionista‎:

"azt mutatja, hogy ezek az emberek valószínűleg egy házból, egyenes férfiágon egy közös ősapától erednek."

Igen.

"az nem egy nagy újdonság, hogy az államalkotó népek egyenes férfiágon hagyományosan összetartanak."

Bullshit: az "államalkotó népek" eleve szétváltak, vagyis szó sem volt semmiféle összetartásról.

"az egy nyitott kérdés, hogy ez számít, vagy nem számít."

Az Y kromoszóma haplocsoportok semmi máson nem alapulnak, mint egypontos nukleotid-polimorfizmuson. Csak a leszármazási láncok követhetők belőlük (az is csak statisztikai értelemben): senki nem állítja komolyan, hogy bármilyen összefüggés is lenne ezen különféle allélek és a partikuláris fenotípusok között. Egy haplocsoportba tartozó egyedek tetszőleges mértékben különbözhetnek a génjeikben; mindössze azt mutatja meg a haplocsoportjuk, hogy volt közös hím ősük.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.10.14. 14:00:21

@Khonsu: Hogy konzervatív, hogy demokrácia, hogy az országért, hogy mindannyiunk jobb-létéért, hát arra kicsit még várni kell.

digipenna.blog.hu/2016/10/14/atlagvaros

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.10.14. 14:15:37

@Tranquillius: de mi már akkor ezt megbeszéltük -- nemzeti ünnepről lévén szó, azt hiszem ezt ezer emberből egynek kell magyarázni, most nem teszem meg újra

2016.10.14. 14:58:04

@neoteny:
ez egy genetikai térkép egyben politikai térkép.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Haplogroups_europe.png
és ez is. európa politikai addig tart, amíg egy bizonyos nőági eredet dominál.
mathildasanthropologyblog.files.wordpress.com/2008/10/hg-h.png
egyesek azt mondják, hogy nincs, vagy nem lehet ilyen kapcsolat. nézzük meg, hogy ezek világi közalapítványok, vallási csoportok milyen eredettel rendelkeznek. ők vajon sémiták? a zsidók és zsidókeresztények? van ilyen összeesküvés? lehet, hogy van. de az is lehet, hogy nincs. ezen értelmetlen túl sokat vitázni. mert ez objektíven eldönthető.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.14. 15:09:32

@unionista‎:

"ez egy genetikai térkép egyben politikai térkép."

Az Y kromoszóma haplocsoportok semmi máson nem alapulnak, mint egypontos nukleotid-polimorfizmuson. Csak a leszármazási láncok követhetők belőlük (az is csak statisztikai értelemben): senki nem állítja komolyan, hogy bármilyen összefüggés is lenne ezen különféle allélek és a partikuláris fenotípusok között. Egy haplocsoportba tartozó egyedek tetszőleges mértékben különbözhetnek a génjeikben; mindössze azt mutatja meg a haplocsoportjuk, hogy volt közös hím ősük.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.14. 15:29:54

@unionista‎:

"ez egy genetikai térkép egyben politikai térkép."

Ez úgy "egy genetikai térkép", mint ha az autókat azon szempont alapján csoportosítanánk, hogy hol van az üzemanyag-töltő nyílás rajtuk: jobb oldalt, bal oldalt vagy másutt. Ami semmi információt sem hordoz arról, hogy egy kérdéses autó benzinüzemű vagy diesel vagy elektromos, hány hengeres motorja van, az alternáló vagy rotációs (Wankel), mekkora a belsőégésű motorjának a lökettérfogata, mekkora a motor maximális teljesítménye, mekkora a hajtott kerekeken leadott maximális nyomaték, milyen váltója van (ha egyáltalán), és milyen még sok más jellemzője.

Tranquillius 2016.10.14. 22:27:00

@HaFr: Semmi gond, mindent meg lehet magyarázni. St. Just is nyugati civilizáció letéteményese. Ha időben agyonlöviik még híres konzervatív író is lehetett volna, mint Petőfi.

2016.10.15. 10:02:19

@Tranquillius:
csakhogy a politika/történelem nem ezekről a filozófiai ellentétekről szól. szexizmus, etnicizmus, familiaritás. alapvetően ez mozgatja. sajnálatos módon.

2016.10.15. 18:35:00

@unionista‎:
és pénz ezek közül melyik ?

2016.10.15. 19:31:41

@Bánegressy:
a pénz nem cél, csak eszköz. az csak egy színes papír, amiből a hatalom birtokában annyit nyomtatnak, amennyit akarnak. és van egy mese arról, hogy a tőkepiac nincs összefonódva az államokkal. az állam nélkül nem is tudna működni. csak persze az államok nem egyenrangúak. ha magyarország a magánbankokon keresztül nagyobb mértékben pénzt bocsátana ki, akkor a forintot bedöntenék. mondván, hogy a pénz mögött nincs árufedezet. hosszú ideje a dollár mögött sincs. az usa fizetési mérleg hiányt mutat.
cdn.tradingeconomics.com/charts/united-states-current-account.png?s=uscabal&v=201610011543o&d1=19160101&d2=20161231
de őket nem döntik be a "piacok". az usa a 80-as évek közepéig működött "tisztességesen". a szovjetunió bedöntése is már lényegében úgy ment, hogy fedezet nélkül nyomták a dollárt. ami még rendben lett volna. de azóta is ez megy. az államok nem egyenrangúak. és az unióban nem jött létre az egységes belső piac. így marad az, hogy összeállnak a hasonló fejlettségű kelet-közép európai országok. nullás költségvetést csinálnak. és kibocsátanak közös helyi pénzt. mondjuk visegrádi koronát. a világgal euróban kereskednek. egymás között pedig koronával. csak ehhez előzetesen fel kell fejleszteni magyar ipart. amihez be kellene vonni a németeket. azért, hogy a lengyelekkel, csehekkel partiban legyünk. persze a németek sem jönnek ingyen. jelenlegi politikai elitben szerintem nincs senki, aki elegendően jó feltételeket tudna/akarna kialkudni. innentől kezdve az előrelépés lehetősége nem a gazdaságban van, hanem az egyháztörténetben. a gyügyei paraszt észjárása érvényesül. becses, legelőbb a vallást rendezzük. és úgy tűnik, hogy igazuk van.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.16. 00:24:06

@unionista‎:

"kibocsátanak közös helyi pénzt. mondjuk visegrádi koronát"

És ezt minek, ha "a pénz nem cél, csak eszköz. az csak egy színes papír, amiből a hatalom birtokában annyit nyomtatnak, amennyit akarnak"?

unionista‎ (törölt) 2016.10.16. 09:57:42

@neoteny:
azért, hogy a globális tőkepiaci függés mérséklődjön. euro a globális kereskedelem, és korona a helyi kereskedelemben. az övp felvetette, hogy ausztria társult tagként részt venne a visegrádi együttműködésben.
kurier.at/politik/inland/strache-oesterreich-soll-visegrad-gruppe-beitreten/221.573.953
ez azt jelentené, hogy bécsi piacokon elfogadnák a koronát. nyilván megérné ezt meglépni a bajoroknak, a csehekkel szomszédos szászoknak, a lengyelekkel szomszédos poroszoknak. a visegrádi korona úgy lehet működőképes helyi pénz, hogy nincs kitéve a globális "pénzhatalomnak".

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.16. 10:28:34

@unionista‎:

"hogy a globális tőkepiaci függés mérséklődjön"

Azt még nem mutattad meg, hogy a "visegrádi korona" hogyan mérsékelné jobban "a globális tőkepiaci függést", mint pl. a magyar forint vagy a lengyel zlotyi teszi azt.

unionista‎ (törölt) 2016.10.17. 10:58:54

@neoteny:
ha nem is gazdasági fejlettségben, de lakosságszámban franciaország vagy nagy-britannia mérhető térség létrehoz egy mini vámuniót, akkor azt nyilván nehezebb bedönteni. ezt elfogadhatják a skandinávok. a visegrádi együttműködés ennek mintájára rendezhető a balkán. kelet-nyugati irányból kiegyezhetnek az oroszok és németek. ez az, ami szembemegy a finánctőkések érdekeivel. a migráns válság rendezésére nyilvánvalóan egy mediterrán fed kellene. de az egy korlátozott, földközi tengeri szabad kereskedelemre törekedne. lokális kapitalizációt eredményezne. polgárosodást. és ez felszámolná a globális kapitalizmust. trump mögötti erők azt mondják, hogy a felhalmozott tőkét az usa területén belül is lehetne koncentrálni. nem kellenek szaudi befektetők. a közel keleten játsszák le, hogy kié legyen irak vagy szíria. amerikának nincs szükség ezekre a függőségekre. sokkal nagyobb érdek az usa intézményrendszerének teljes magánosítása, mint martfűn fenntartani egy kis növényolajgyárat. és emiatt vitázni a magyar kormánnyal az áfa csalásokkal. az étolajat a szlovák, az ukrán, a szerb és a magyar alvilág utaztatta. az áfát nem fizették be, hanem csak visszaigényelték. csak ugye a bunge is bermudán van bejegyezve. a népszabadság kapcsán is azzal érvelnek, hogy adóoptimalizációs okokból nem is lehet tudni, hogy mi volt veszteséges. az újságírás nem úgy működik, hogy egy tucat írástudó vásárol egy laptop-ot. és ezek után hirdetést szerveznek, az előfizetőiknek ha igénylik, akkor kinyomtatják az újságot és kikézbesítik. ez lenne a normális. csak ilyen gyakorlatilag nincs. ezek után kelet-közép európai helyi napilapokat lehetne gyártani visegrádi koronáért. azt mondani, hogy ehhez nem kellene százcsillió dollárt generálni. hanem krakkó hitelezne ózd, salgótarján vagy balassagyarmat számára. a nagy-lengyel és a nagy-magyar ipar összekapcsolódna. csak ebben az esetben a felvidék cigánysága lenne a közvetítő nép. ezek a kölykök.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/58/Slovakia_Sarisska_highlands_321.JPG
és ugye ez ott van borsodban is. és mennyivel jobb ha a magyar középosztályt kifosztva kapnak fejenként havi 50 ezer forintot amiért tesco gazdaságos kínai tornacipőt vesznek. és így lesz polgárosodás. szerintük. és szerinted is. mert ez a szabad piac totalitása.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.17. 11:18:20

@unionista‎:

"elfogadhatják [...] rendezhető [...] kiegyezhetnek [...] kellene [...] törekedne [...] eredményezne [...] felszámolná [...] lehetne [...] lehetne [...] nem kellene [...] hitelezne [...] összekapcsolódna [...] lenne"

Az is lehetne, hogy Orbán Viktor és Vona Gábor kézenfogva leugrana a tízemeletes ház lapostetejéről, és egy hirtelen széllökés visszarepítené őket oda. Bizonyítsd be, hogy nem lehetne.

unionista‎ (törölt) 2016.10.17. 11:50:54

@neoteny:
az is lehet, hogy egy seggarc vagy, aki a világról már nem nagyon képzel semmit. csak ellentmondani, tagadni tud.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.17. 11:56:57

@unionista‎:

Ne vedd magad túl komolyan ... mert még a végén leponex nem tud majd téged komolyan venni. ;-)

A mélyben néma hallgató világok 2016.10.19. 10:39:05

@neoteny: ha valakit itt komolyan lehet venni valamennyire, az u. És ehhez nem is kell vele egyetérteni.
De van amiben teljesen :))

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.19. 10:51:55

@A mélyben néma hallgató világok:

"ha valakit itt komolyan lehet venni valamennyire, az u."

Szerinted.
süti beállítások módosítása